Σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας

Ένα ιδιαίτερο είδος εξαναγκασμένου αερισμού είναι μια θέρμανση του αέρα προσαγωγής και επανακυκλοφορίας της θερμότητας, η οποία παρέχει μια μερική θέρμανση της ροής του αέρα εισαγωγής λόγω εξαγωγής θερμού αέρα από το δωμάτιο με τη βοήθεια ειδικών συσκευών - προθερμαντήρα. Σε αυτή την κύρια θέρμανση του εξωτερικού αέρα με το συνηθισμένο θερμαντήρα.

Η ανάκτηση θερμότητας στον εξαερισμό ανεφοδιασμού και εξαγωγής δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε μικρή διάδοση. Από τεχνική άποψη, η ανάκτηση είναι η πιο κοινή διαδικασία ανταλλαγής θερμότητας. Η ίδια η λέξη "ανάκτηση" είναι λατινικής προέλευσης και σημαίνει "επιστροφή δαπανών". Οι θερμικοί συλλέκτες εξαερισμού επιστρέφουν μέρος του πίσω στο δωμάτιο με την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ της εισερχόμενης και της εξερχόμενης ροής. Η αντίστροφη διαδικασία λαμβάνει χώρα σε θερμό χρόνο, όταν ο εξερχόμενος ψυχρός κλιματισμένος αέρας ψύχει την αντίθετη θερμή αντίστροφη ροή. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ονομάζεται ψυχρή ανάκτηση.

Ποιος είναι ο σκοπός της ανάκαμψης; Προφανώς, για να εξοικονομήσετε ενεργειακούς πόρους στην πρώτη θέση. Ο ανακτητής είναι μια συσκευή στην οποία λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή θερμότητας των εισερχόμενων και εξερχόμενων αέριων μαζών. Με τον κανονικό εξαερισμό, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα κατά την κρύα και θερμή περίοδο είναι σημαντική. Εάν, για παράδειγμα, στο δρόμο -20 ° C, και σε ένα δωμάτιο + 24 ° C, τότε η διαφορά είναι πάνω από 40 ° C. Αυτή η διαφορά θα πρέπει να αποκλείεται από το σύστημα θέρμανσης. Το καλοκαίρι, η διαφορά είναι μικρότερη, αλλά θα προσθέσει στο φορτίο του κλιματιστικού. Το Recuperator σας επιτρέπει να μειώσετε τη διαφορά στο ελάχιστο. Ο σωστά επιλεγμένος εξοπλισμός παρέχει, στους 0 ° C εξωτερικού αέρα και + 20 ° C σε εσωτερικούς χώρους, τη διαφορά μεταξύ εισερχόμενης και εξερχόμενης ροής εντός 4 ° C, δηλ. κόψτε το πέντε φορές. Η αποδοτικότητα της ανάκτησης μειώνεται με τις μειούμενες τιμές της εξωτερικής θερμοκρασίας, αλλά, παρ 'όλα αυτά, η οικονομία παραμένει πολύ αισθητή. Επιπλέον, με σημαντική διαφορά στις εσωτερικές και εξωτερικές θερμοκρασίες, η ανάκτηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Πολλές σύγχρονες τεχνολογίες κτιρίων υιοθετούν αεροστεγείς και ατμοστεγείς δομές εγκλεισμού. Για αποτελεσματικό εξαερισμό και την απομάκρυνση των υδρατμών από τις εγκαταστάσεις με σφραγισμένες τοίχους και παράθυρα με διπλά τζάμια πρέπει να αναγκάσει αερισμού-εξαερισμού. Η ανάκτηση θερμότητας σε αυτή την περίπτωση είναι το κλειδί για μια άνετη ανταλλαγή αέρα με ελάχιστη απώλεια θερμότητας.

Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, πολύ πριν από τον εξοπλισμό ανάκτησης θερμότητας για το χειμώνα στο δωμάτιο πήρε πολύ κρύο αέρα το καλοκαίρι είναι πολύ ζεστό, έρχονται με να χρησιμοποιήσει εναλλάκτες θερμότητας εδάφους, η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως «Καναδική καλά». ιδέα του είναι να αποτρέψει εξωτερικό αέρα πριν από την είσοδο στις εγκαταστάσεις πέρασε από εσοχή εντός του αγωγού τροφοδοσίας έδαφος, αποκτώντας μια τιμή θερμοκρασία κοντά στους + 10 ° C - σταθερή θερμοκρασία του εδάφους σε βάθος 2 m ή περισσότερο. Το καναδικό πηγάδι, στην πραγματικότητα, δεν είναι ανάκτηση ενέργειας, αλλά μειώνει το κόστος ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό. Ο εξαερισμός των εγκαταστάσεων στο παραδοσιακό σύστημα με το καναδικό πηγάδι είναι φυσικό, αλλά μπορεί να αναγκαστεί.

Οι ανακτητές ως στοιχείο του εξοπλισμού εξαερισμού χρησιμοποιούνται ενεργά στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο λόγος για τη δημοτικότητά τους είναι στα οικονομικά οφέλη που επιστρέφει η θερμότητα. Υπάρχουν δύο τύποι ανακτητή: πλάκα και περιστροφική. Οι περιστροφικές μηχανές είναι πιο αποδοτικές, αλλά και δαπανηρές. Είναι σε θέση να ανακτήσουν το 70-90% της θερμότητας. Πιάτο φθηνότερα, αλλά εξοικονομήσετε λιγότερα, μέσα σε 50-80%.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της ανάκτησης είναι ο τύπος δωματίου. Εάν η θερμοκρασία σε αυτό διατηρείται πάνω από 23 ° C, τότε ο αποσυμπιεστής πληρώνει μοναδικά για τον εαυτό του. Και όσο πιο δαπανηρό είναι το κόστος της ενέργειας, τόσο μικρότερη είναι η περίοδος απόσβεσης. Ο χρόνος ζωής των ανακτητών είναι αρκετά μεγάλος και με την έγκαιρη συντήρηση και αντικατάσταση φθηνών αναλωσίμων είναι θεωρητικά απεριόριστη. Οι συσκευές ανάκτησης μπορούν να παρέχονται με τη μορφή ενός μονοκόμματος ή διαφόρων ξεχωριστών ενοτήτων.

Ο ανακτητής είναι ένας ειδικός τύπος εναλλάκτη θερμότητας, στον οποίο συνδέονται οι εισόδους και οι εξόδους των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής του συστήματος εξαερισμού. Απομακρύνεται από τον θάλαμο τον μολυσμένο αέρα, που διέρχεται από τον ανακτητή, και δίνει τη θερμότητά του στον εισερχόμενο υπαίθριο αέρα, χωρίς να αναμειγνύεται άμεσα με αυτόν. Αυτή η πρόσθετη θέρμανση του αερισμού τροφοδοσίας επιτρέπει τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανση του αέρα εισόδου, ειδικά το χειμώνα.

Οι συσκευές ανάκτησης πλάκας σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο αέρας να ρέει σε αυτά να μην αναμιγνύεται αλλά να έρχεται σε επαφή μεταξύ τους διαμέσου των τοιχωμάτων της κασέτας ανταλλαγής θερμότητας. Αυτή η κασέτα αποτελείται από μια ποικιλία πλακών που διαχωρίζουν τα ρεύματα ψυχρού αέρα από ζεστό αέρα. Πιο συχνά, οι πλάκες είναι κατασκευασμένες από φύλλο αλουμινίου, το οποίο έχει εξαιρετικές ιδιότητες θερμικής αγωγιμότητας. Οι πλάκες μπορούν επίσης να κατασκευαστούν από ειδικό πλαστικό. Αυτά είναι ακριβότερα από αυτά του αλουμινίου, αλλά αυξάνουν την απόδοση του εξοπλισμού.

Πλακοειδείς εναλλάκτες θερμότητας έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα: ως αποτέλεσμα η διαφορά θερμοκρασίας πέφτει συμπύκνωσης σε ψυχρές επιφάνειες, το οποίο μετατρέπεται σε παγετό. Ο παγωμένος ανακτητής σταματά να λειτουργεί αποτελεσματικά. Για την απόψυξη του μεταφράζει αυτόματα το εισερχόμενο ρεύμα παρελθόν του εναλλάκτη θερμότητας και θερμαίνεται θερμαντήρα. Ο εξερχόμενος ζεστός αέρας, εν τω μεταξύ, λιώνει πάγο στις πλάκες. Σε αυτή τη λειτουργία, φυσικά, δεν υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας και η περίοδος απόψυξης μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 25 λεπτά ανά ώρα. Για να θερμανθεί ο εισερχόμενος αέρας στη φάση απόψυξης, χρησιμοποιούνται θερμαντήρες ισχύος 1-5 kW.

Σε μερικούς εναλλάκτες θερμότητας πλάκας χρησιμοποιείται προθέρμανση του εισερχόμενου αέρα μέχρι τη θερμοκρασία που αποκλείει τον σχηματισμό πάγου. Αυτό μειώνει την απόδοση του ανακτητή κατά περίπου 20%.

Μία άλλη λύση στο πρόβλημα κερατιού είναι οι υγροσκοπικές κασέτες κυτταρίνης. Αυτό το υλικό απορροφά την υγρασία από τη ροή του αέρα εξαγωγής και το μεταφέρει στην εισερχόμενη, επιστρέφοντας έτσι πίσω την υγρασία. Τέτοιες αποκαταστάσεις είναι δικαιολογημένες μόνο σε κτίρια όπου δεν υπάρχει πρόβλημα υδάτων. Το ανεπιφύλακτο πλεονέκτημα των συσκευών ανάκτησης υγρής κυτταρίνης είναι ότι δεν χρειάζονται ηλεκτρική θέρμανση του αέρα, που σημαίνει ότι είναι πιο οικονομικές. Σε εναλλάκτες θερμότητας με εναλλάκτη θερμότητας διπλής πλάκας, η απόδοση φθάνει το 90%. Το Naled σε αυτά δεν σχηματίζεται, λόγω της μεταφοράς θερμότητας μέσω της ενδιάμεσης ζώνης.

Σχέδιο της συσκευής μιας εγκατάστασης εξαερισμού τροφοδοσίας και εξάτμισης με συσκευή ανάκτησης θερμότητας πλάκας

Διάσημοι κατασκευαστές πλακοειδών εναλλακτών θερμότητας:

 • SCHRAG (Γερμανία),
 • MITSUBISHI (Ιαπωνία),
 • ELECTROLUX,
 • SYSTEMAIR (Σουηδία),
 • SHUFT (Δανία),
 • REMAK, 2W (Τσεχική Δημοκρατία),
 • MIDEA (Κίνα).

Περιστροφικοί ανακτητές. Σε αντίθεση με τις ελασματοειδείς, γίνεται μερική ανάμιξη εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Το κύριο στοιχείο τους είναι ένας ενσωματωμένος ρότορας, ο οποίος είναι ένας κύλινδρος γεμάτος με στρώματα από μορφοποιημένο μέταλλο (αλουμίνιο, χάλυβα). Η μεταφορά θερμότητας συμβαίνει κατά τη διάρκεια της περιστροφής του δρομέα, των οποίων τα πτερύγια θερμαίνονται από την εξερχόμενη ροή και δίνουν θερμότητα στις εισερχόμενες, κινούνται γύρω από έναν κύκλο. Η αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής θερμότητας εξαρτάται από την ταχύτητα περιστροφής του δρομέα και ρυθμίζεται.

Στον περιστροφικό ανακτητή είναι τεχνικά αδύνατο να εξαλειφθεί τελείως η ανάμειξη εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Επιπλέον, αυτός ο τύπος εξοπλισμού απαιτεί συχνότερη και σοβαρότερη συντήρηση λόγω της παρουσίας κινούμενων μερών. Παρ 'όλα αυτά, τα περιστροφικά μοντέλα είναι πολύ δημοφιλή λόγω των υψηλών ποσοστών ανάκτησης θερμότητας (έως και 90%).

Σχέδιο της συσκευής μιας εγκατάστασης εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με έναν περιστροφικό θερμαντήρα

Κατασκευαστές περιστροφικών ανακτητήρων:

 • DAIKIN (Ιαπωνία),
 • KLINGENBURG (Γερμανία),
 • SHUFT (Δανία),
 • SYSTEMAIR (Σουηδία),
 • REMAK (Τσεχική Δημοκρατία),
 • ΓΕΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ (Ρωσία-Ηνωμένο Βασίλειο).

Από οικονομική άποψη, ανακτητών θερμότητας, αργά ή γρήγορα πρέπει να δικαιολογήσουν τους εαυτούς τους, αλλά πολλά εξαρτώνται από το πόσο αποτελεσματικά θα οργανωθεί ανάκαμψη. Ο εξοπλισμός είναι εξαιρετικά αξιόπιστος και ο καταναλωτής μπορεί να περιμένει μια μακρά περίοδο λειτουργίας. Πολλές εταιρείες παράγουν ένα ευρύ φάσμα συσκευών ανάκτησης αέρα σχεδιασμένων ειδικά για διαμερίσματα. Έτσι μια μονάδα τροφοδοσίας με ανάκτηση θερμότητας για ένα διαμέρισμα 2-3 δωματίων μπορεί να κοστίσει περίπου 17.000 ρούβλια. Το σύστημα εξαερισμού στα διαμερίσματα κυμαίνεται από 100-800 m³ / h. Για τις εξοχικές κατοικίες αυτός ο δείκτης είναι της τάξεως των 1000-2000 m³ / h.

Ανακτητές με ενδιάμεσο ψυκτικό μέσο

Ο εναλλάκτης θερμότητας αποτελείται από δύο μέρη. Ένα μέρος είναι στον αγωγό εξαγωγής, το άλλο μέρος βρίσκεται στον αγωγό τροφοδοσίας. Μεταξύ αυτών κυκλοφορεί νερό ή διάλυμα νερού-γλυκόλης. Ο αέρας που αφαιρείται θερμαίνει το μέσο θέρμανσης και ο τελευταίος με τη σειρά του μεταφέρει θερμότητα στον καθαρό αέρα. Σε αυτόν τον ανακτητή δεν υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς ρύπων από τον αέρα εξαγωγής στον αέρα τροφοδοσίας. Η αλλαγή στην ταχύτητα κυκλοφορίας του θερμικού φορέα μπορεί να ρυθμίσει τη μεταφορά θερμότητας. Αυτοί οι ανακτητές δεν έχουν κινούμενα μέρη, αλλά έχουν χαμηλή απόδοση (45-60%). Χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Το πτερύγιο χωρίζει το θάλαμο σε δύο μέρη από ένα πτερύγιο. Ένα μέρος θερμαίνεται από τον αέρα που αφαιρείται και στη συνέχεια το πτερύγιο αλλάζει την κατεύθυνση της ροής του αέρα. Εξαιτίας αυτού, ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από τα ζεστά τοιχώματα του θαλάμου. Η ρύπανση και οι οσμές μπορούν να μεταδοθούν από τον αέρα εξαγωγής στον αέρα τροφοδοσίας. Ο αποσβεστήρας είναι το μόνο κινητό μέρος αυτού του εναλλάκτη θερμότητας. Η αποτελεσματικότητά του είναι αρκετά υψηλή (70-80%).

Αυτός ο ανακτητής αποτελείται από ένα σφραγισμένο σύστημα σωλήνων. Είναι γεμάτα με φρέον ή άλλο συστατικό που εξατμίζεται εύκολα. Αυτές οι ουσίες εξατμίζονται από τη θέρμανση με τον αέρα που αφαιρείται. Οι ατμοί συμπυκνώνονται στο άλλο μέρος του σωλήνα και πάλι γίνονται υγροί. Σε αυτόν τον εναλλάκτη θερμότητας αποκλείεται η μεταφορά ακαθαρσιών, δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη, η απόδοση είναι μάλλον χαμηλή (50-70%).

Πολλοί πιστεύουν ότι η recuperator - είναι δαπανηρή, ογκώδη, πολύπλοκα ενσωματωμένα σε ροές εργασίας συσκευές με μικρή διάρκεια ζωής, και την επισκευή σταματά παραγωγής για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντας χρήση του εναλλάκτη θερμότητας αναποτελεσματική. Αυτές οι αδυναμίες επιτρέπουν στους σκεπτικιστές να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες απώλειες θερμικής ενέργειας και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ως αποτέλεσμα, οι αποκαταστολείς δεν είναι καθόλου επιχειρήσεις, όπου είναι σκόπιμο.

Η λύση μπορεί να είναι η εγκατάσταση εναλλάκτη θερμότητας Orebrene Plate Heat Exchangers (επανακτήτες τύπου OPT ™)

Τεχνικά χαρακτηριστικά των ανακτητήρων τύπου

 • λόγω της επιστροφής της θερμικής ενέργειας για μείωση του κόστους αγοράς έως 40%.
 • για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου με την αύξηση της θερμοκρασίας καύσης από τα καυσαέρια (σύστημα θέρμανσης των λεβητοστασίων, κλιβάνων κ.λπ.) ·
 • να βελτιώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της καύσης καυσίμων μέσω της χρήσης προηγουμένως θερμού αέρα, να μειώσουν τη μηχανική υποβάθμιση του καυσίμου στον κύκλο θέρμανσης του κλιβάνου στα λεβητοστάσια και σε άλλες εγκαταστάσεις.
 • για την ψύξη των καυσαερίων ώστε να συμμορφώνονται με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και τα πρότυπα υγιεινής.
 • χρησιμοποιήστε τη θερμότητα των καυσαερίων για να θερμάνετε τις εγκαταστάσεις, θερμαίνοντας τον αέρα του δρόμου.
 • για τις τεχνολογικές διαδικασίες που απαιτούν χαμηλές θερμοκρασίες, για την ψύξη των καυσαερίων καυσαερίων.
 • τη μείωση της θερμοκρασίας των καυσαερίων, μειώνοντας έτσι το κόστος του καθαρισμού του αερίου.
 • να αντικαταστήσει τους ανακτητές που απαιτούν πιο εξελιγμένους απολυμαντές πιο αξιόπιστους.
 • συμμορφώνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις του νόμου αριθ. 261 FZ "για την εξοικονόμηση ενέργειας".

Πλεονεκτήματα των εναλλάκτη θερμότητας πλάκας Orebrene μπροστά από τα παραδοσιακά μοντέλα πλάκας, περιστροφικού και κελύφους

 • η δυνατότητα χρήσης σε επιθετικά και λειαντικά περιβάλλοντα, σε περιβάλλοντα με ισχυρό αέριο και σκόνη.
 • αυξημένα όρια θερμοκρασίας λειτουργίας - μέχρι 1250 C, ενώ η διάρκεια ζωής των αναλογικών συσκευών ανάκτησης μειώνεται ήδη στους 800 C,
 • βελτιστοποιημένες διαστάσεις και βάρος - 4-8 φορές ελαφρύτερες από τις αναλογικές συσκευές ανάκτησης.
 • σημαντικά χαμηλότερο κόστος.
 • συντομότερες περιόδους αποπληρωμής ·
 • χαμηλή αντίσταση στη ροή του αέρα μέσω των διαδρομών.
 • βελτιωμένο σχεδιασμό για την πρόληψη της συσσώρευσης σκωριών.
 • παρατεταμένη διάρκεια ζωής.
 • αύξηση της περιόδου εργασίας πριν από την λήψη προληπτικών μέτρων ·
 • Βελτιωμένα χαρακτηριστικά μεγέθους μάζας που διευκολύνουν την εγκατάσταση και μεταφορά των ανακτητήρων

Γιατί αυτό το είδος ανακτητή μπορεί να θεωρηθεί ως αρμόδια επιλογή;

 • αύξηση της επιφάνειας της επιφάνειας μεταφοράς θερμότητας ανά μονάδα όγκου και μάζας,
 • υψηλή αξιοπιστία του χρησιμοποιούμενου ανακτητή.
 • σημαντική μείωση της πιθανότητας εκτός λειτουργίας ενός συστήματος ανάκτησης λόγω της λειαντικής φθοράς και της θερμικής παραμόρφωσης.
 • απλοποίηση των διαδικασιών επισκευής και συντήρησης των συσκευών ανάκτησης ενέργειας ·
 • δυνατότητα δομοστοιχειωτού σχεδιασμού και συναρμολόγησης ανακτητήρων
 • Τα πιο συνηθισμένα περιστατικά αίτησης ανάκτησης.
 • Επιστροφή της θερμικής ενέργειας
 • Οικονομία καυσίμου
 • Μείωση του κόστους εξοπλισμού και αύξηση κατά την περίοδο λειτουργίας του
 • (καπνοδόχοι, καμινάδες και άλλα)
 • Εξασφάλιση περιβαλλοντικών προτύπων
 • Εκτέλεση των απαιτήσεων του νόμου αριθ. 261 FZ "για την εξοικονόμηση ενέργειας"
 • Μείωση του κόστους μεταφοράς και προμηθειών
 • Μείωση του κόστους καθαρισμού του αερίου
 • Εξασφάλιση της σταθερότητας των τεχνολογικών παραμέτρων
 • Χημική και μηχανική καύση καυσίμων
 • Αυξημένη παραγωγικότητα των τεχνολογικών διαδικασιών
 • Σύντομες περιόδους αποπληρωμής
 • Επιστροφή της θερμικής ενέργειας
 • Οικονομία καυσίμου
 • Μείωση του κόστους εξοπλισμού και αύξηση κατά την περίοδο λειτουργίας του
 • (καπνοδόχοι, καμινάδες και άλλα)
 • Εξασφάλιση περιβαλλοντικών προτύπων
 • Εκτέλεση των απαιτήσεων του νόμου αριθ. 261 FZ "για την εξοικονόμηση ενέργειας"
 • Μείωση του κόστους μεταφοράς και προμηθειών
 • Μείωση του κόστους καθαρισμού του αερίου
 • Εξασφάλιση της σταθερότητας των τεχνολογικών παραμέτρων
 • Αυξημένη παραγωγικότητα των τεχνολογικών διαδικασιών
 • Σύντομες περιόδους αποπληρωμής
 • Επιστροφή της θερμικής ενέργειας
 • Οικονομία καυσίμου
 • Μείωση του κόστους εξοπλισμού και αύξηση κατά την περίοδο λειτουργίας του
 • (καπνοδόχοι, καμινάδες και άλλα)
 • Εξασφάλιση περιβαλλοντικών προτύπων
 • Εκτέλεση των απαιτήσεων του νόμου αριθ. 261 FZ "για την εξοικονόμηση ενέργειας"
 • Μείωση του κόστους μεταφοράς και προμηθειών
 • Μείωση του κόστους καθαρισμού του αερίου
 • Εξασφάλιση της σταθερότητας των τεχνολογικών παραμέτρων
 • Δημιουργία άνετων συνθηκών εργασίας
 • Μείωση του επενδυτικού κόστους κατασκευής ενός συστήματος θέρμανσης
 • Σύντομες περιόδους αποπληρωμής
 • Επιστροφή της θερμικής ενέργειας
 • Οικονομία καυσίμου
 • Μείωση του κόστους εξοπλισμού και αύξηση κατά την περίοδο λειτουργίας του
 • (καπνοδόχοι, καμινάδες και άλλα)
 • Εξασφάλιση περιβαλλοντικών προτύπων
 • Εκτέλεση των απαιτήσεων του νόμου αριθ. 261 FZ "για την εξοικονόμηση ενέργειας"
 • Μείωση του κόστους μεταφοράς και προμηθειών
 • Μείωση του κόστους καθαρισμού του αερίου
 • Εξασφάλιση της σταθερότητας των τεχνολογικών παραμέτρων
 • Χημική και μηχανική καύση καυσίμων
 • Αυξημένη παραγωγικότητα των τεχνολογικών διαδικασιών
 • Δημιουργία άνετων συνθηκών εργασίας
 • Μείωση του επενδυτικού κόστους κατασκευής ενός συστήματος θέρμανσης
 • Σύντομες περιόδους αποπληρωμής
 • Επιστροφή της θερμικής ενέργειας
 • Οικονομία καυσίμου
 • Μείωση του κόστους εξοπλισμού και αύξηση κατά την περίοδο λειτουργίας του
 • (καπνοδόχοι, καμινάδες και άλλα)
 • Εξασφάλιση περιβαλλοντικών προτύπων
 • Εκτέλεση των απαιτήσεων του νόμου αριθ. 261 FZ "για την εξοικονόμηση ενέργειας"
 • Μείωση του κόστους μεταφοράς και προμηθειών
 • Μείωση του κόστους καθαρισμού του αερίου
 • Εξασφάλιση της σταθερότητας των τεχνολογικών παραμέτρων
 • Αυξημένη παραγωγικότητα των τεχνολογικών διαδικασιών
 • Δημιουργία άνετων συνθηκών εργασίας
 • Μείωση του επενδυτικού κόστους κατασκευής ενός συστήματος θέρμανσης
 • Σύντομες περιόδους αποπληρωμής

Οι εναλλάκτες θερμότητας αερίου-αερίου χρησιμοποιούνται σε πολλές περιοχές, οι οποίες μπορούν να χωριστούν υπό όρους στις ακόλουθες κατηγορίες:

Διαδικασίες που έχουν χαμηλή θερμοκρασία ψυκτικού μέσου:

Περίοδος από 20 έως 60 ° C

 • σε μικρούς όγκους αερίων, για παράδειγμα, ως χρήση καυσαερίων κατά τη λειτουργία λεβήτων αερίου σε ένα μικρό χώρο όπου χρησιμοποιείται ο εναλλάκτης θερμότητας στο σύστημα αερισμού.
 • σε μεγάλους όγκους αερίων, για παράδειγμα, στο σύστημα εξαερισμού των εργαστηρίων, των αίθουσων συναυλιών, των εσωτερικών σταδίων και άλλων μεγάλων χώρων.

Διάρκεια από 60 έως 200 ° C

 • σε μικρούς όγκους αερίων, για παράδειγμα, για την παραγωγή καυσαερίων καύσης καυσίμου, η οποία απελευθερώνεται με τη μορφή αερίου σε διάφορες τεχνολογικές διεργασίες.
 • σε μεγάλους όγκους αερίων, για παράδειγμα, είναι δυνατή η χρήση εναλλάκτη θερμότητας αερίου στο σύστημα εξαερισμού των καταστημάτων ξήρανσης και βαφής.

Διαδικασίες που έχουν μέσο επίπεδο θερμοκρασίας ψυκτικού μέσου.

Το διάστημα από 200 έως 600 ° C, ένα παράδειγμα μπορεί να είναι η χρησιμοποίηση της θερμότητας των καυσαερίων κατά τη λειτουργία των λεβητοστασίων και επίσης η εξοικονόμηση άνθρακα με ανακατεύθυνση της πλεονάζουσας θερμότητας στη θέρμανση του αέρα που τροφοδοτείται στον κλίβανο.

Διαδικασίες που έχουν υψηλό επίπεδο θερμοκρασίας ψυκτικού μέσου.

 • Το διάστημα από 600 έως 800 ° C, για παράδειγμα, στην παραγωγή πλαστικών, ένας εναλλάκτης θερμότητας μπορεί να είναι χρήσιμος για την ψύξη του αερίου ή για τη χρήση θερμότητας, του οποίου ο φορέας είναι το καυσαέριο.
 • Διάστημα έως 1000 ° C και άνω, οι οποίες παρατηρούνται στην βιομηχανία υάλου, στη μεταλλουργία, την επεξεργασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και άλλες βιομηχανικές εφαρμογές, όπου ο εναλλάκτης θερμότητας θα είναι η βάση των εν λόγω προβλήματος διαλύματα όπως οικονομία άνθρακα, ή δρουν ως ένα καπναγωγού απορριπτόμενη θερμότητα αερίου που παράγεται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση ενός εναλλάκτη θερμότητας αερίου τύπου αερίου σε θερμοκρασία καυσαερίων 45-50 ° C απαιτεί ξεχωριστό υπολογισμό της απόδοσης.

Οι εγκαταστάσεις με ανάκτηση θερμότητας μπορούν να μειώσουν το κόστος ενέργειας για τη θέρμανση των χώρων κατά το ήμισυ. Η εγκατάστασή τους συχνά αποδίδεται στην πρώτη περίοδο θέρμανσης. Η εγκατάσταση των συσκευών ανάκτησης κατά την κατασκευή και την ανακατασκευή επιτρέπει τη μερική ελάττωση του φορτίου στο σύστημα θέρμανσης του συνόλου του κτιρίου και την εγκατάλειψη σημαντικού μέρους του παραδοσιακού εξοπλισμού θέρμανσης. Το κόστος εγκατάστασης ανακτητών είναι μια επένδυση όχι μόνο στη μείωση του κόστους θέρμανσης αλλά και στην εξασφάλιση βέλτιστων κλιματικών συνθηκών στις εγκαταστάσεις και, τελικά, στην υγεία των ανθρώπων.

Οι συσκευές που εξοικονομούν θερμικούς και άλλους τύπους ενέργειας καθίστανται όλο και πιο σημαντικές, καθώς οι τιμές ενέργειας αυξάνονται διαρκώς. Επίσης, δεν έχουμε αμφιβολίες για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικά με την ανάγκη να αναπνέουμε καθαρό αέρα στον χώρο. Ένας αρνητικός ρόλος στην κατασκευή έπαιξε η εγκατάσταση δημοφιλών πλαστικών παραθύρων και αεροστεγούς θυρών. Διαταράσσουν την ανταλλαγή αέρα και οδηγούν σε ανεπιθύμητες συνέπειες. Στο επίκεντρο όλων αυτών των παραγόντων, συστήματα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας έρχονται στη βοήθειά μας. Δεν σώσει μόνο τα χρήματά μας, αλλά και προστατεύει την υγεία μας.

Ανάκτηση θερμότητας σε ένα σύγχρονο σύστημα εξαερισμού

Η ανάκτηση θερμότητας είναι μια διαδικασία ανάκτησης θερμότητας, η διαδικασία της ανάκτησής της. Στην περίπτωση μας, η ανάκτηση θερμότητας σημαίνει τη διαδικασία θέρμανσης του ψυχρού εισερχόμενου αέρα που αφήνει το δωμάτιο με ζεστό αέρα που εισέρχεται στο σπίτι για τον εξαερισμό και τον εξαερισμό του.

Γιατί είναι; Για να μην ρίξετε τα χρήματά σας στον σωλήνα! Μετά από όλα, έως και το 40% της συνολικής θερμότητας στην έκδοση με τον κλασικό φυσικό εξαερισμό εξατμίζεται σε αυτό. Ίσως αυτό να είναι ένα ζεστό μέρος για να κρατήσουμε και να μην χάσουμε πάρα πολύ; Λογική! Αυτό είναι όπου το σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας, δηλ. με την επιστροφή της θερμότητας πίσω στο σπίτι, μαζί με καθαρισμένο φρέσκο ​​αέρα.

Με άλλα λόγια, επιστρέφουμε στο σπίτι τη θερμότητα που συλλέγουμε από όλες τις εγκαταστάσεις του σπιτιού. Πριν πετάξετε το χρησιμοποιημένο μπαγιάτικο αέρα από το σπίτι, θα το περάσει μέσα από έναν εναλλάκτη θερμότητας, η οποία αφαιρεί από τη θερμότητα του αέρα δικαίωμα να μας, και στη συνέχεια θερμαίνεται από αυτή τη θερμότητα εισερχόμενο κρύο αέρα σε μια συγκεκριμένη τιμή. Σε αυτή τη διαδικασία βρίσκεται μια λαμπρή ιδέα - γιατί να χρησιμοποιήσει τη θέρμανση του αέρα επιπλέον ενέργεια στο σπίτι, το οποίο είναι πολύ δαπανηρή και αξίζει τα χρήματα, αν μπορείτε να πάρετε εντελώς δωρεάν.

Η ανάκτηση θερμότητας έχει καταστεί ο πυρήνας του σημερινού παθητικού συστήματος σπιτιών, συν το οποίο διαδραματίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος θέρμανσης αέρα για ένα εξοχικό σπίτι.

Είδη φυτών αποκατάστασης

Οι συσκευές ανάκτησης είναι δύο τύπων: ομαλός (Το Σχ. 1) και περιστροφική (Το Σχ. 2).

Το Σχ. 1. Ανακτητής τύπου πιάτων

Σε αυτή την έκδοση, ο αέρας που εξέρχεται από το δωμάτιο θερμαίνει τις πλάκες του εναλλάκτη θερμότητας, τους δίνει τη θερμότητα και αφήνει στο δρόμο κρύο. Ο εισερχόμενος φρέσκος αέρας παίρνει θερμότητα από τις πλάκες του εναλλάκτη θερμότητας, θερμαίνεται και παραδίδεται στις εγκαταστάσεις που έχουν ήδη θερμανθεί. Η απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας πλάκας είναι μέχρι 60%, ανάλογα με την εγκατάσταση. Τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού είναι η απλότητα και η φθηνότητα, ενώ η ροή εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα δεν αναμιγνύεται, γεγονός που εξασφαλίζει 100% οικολογική συμβατότητα μιας τέτοιας εγκατάστασης.

Το Σχ. 2. Περιστροφικός ανακτητής

Στη δεύτερη παραλλαγή, η εγκατάσταση βασίζεται σε ένα τύμπανο αλουμινίου, το οποίο παίρνει θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής και το δίνει στο εισερχόμενο τύμπανο. Ο περιστροφικός ανακτητής έχει υψηλότερη απόδοση, η ενεργειακή του απόδοση φθάνει το 80%. Σε αντίθεση με την πραγματοποίηση της πλάκας δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί η υγρασία που συλλέγει με τη μορφή συμπυκνώματος, στην πραγματοποίηση αυτή, η απαιτούμενη ποσότητα διανέμεται στο επιθυμητό ύγρανση χώρο του, το οποίο καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της ξηρής χειμερινούς μήνες. Το σύνολο και των δύο παραλλαγών των συστημάτων εξαερισμού περιλαμβάνει φίλτρα αέρα, αισθητήρες υγρασίας και καυσαερίων καθώς και πίνακες ελέγχου του συστήματος.

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα των συστημάτων εξαερισμού με ανάκτηση

Το κύριο πλεονέκτημα του αερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Εάν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα εξαερισμού χωρίς ανάκτηση θερμότητας, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση θα είναι από 6 έως 10 kW / h, στην περίπτωση του εναλλάκτη θερμότητας που rashodyvat στους φορές λιγότερο - μόνο 1-2 kW / h, επειδή το εισερχόμενο φρέσκο ​​αέρα είναι ήδη προθερμαίνεται και δεν χρειάζεται να θερμάνετε πάρα πολύ. Η εξοικονόμηση του κόστους θέρμανσης στο σπίτι θα είναι ένα εντυπωσιακό 80%.

Εξοικονόμηση ενέργειας περισσότερο - ξοδεύετε λιγότερα χρήματα και αφήστε περισσότερα για τον εαυτό σας. Επιπλέον, μειώνετε το φορτίο στο δίκτυο, το οποίο έχει θετικό αντίκτυπο στη φύση και το περιβάλλον. Με την ευκαιρία, το καλοκαίρι μπορείτε επίσης να δροσίσετε τον ζεστό υπαίθριο αέρα με τον ίδιο τρόπο και να σώσετε ξανά, μόνο τώρα στον κλιματισμό. Η μειωμένη κατανάλωση ενέργειας για την ψύξη των χώρων μερικές φορές μειώνει το κόστος σας και μειώνει τις επιβλαβείς εκπομπές στην ατμόσφαιρα - μερικά πλεονεκτήματα!

Αν σκοπεύετε ακριβώς να φτιάξετε το δικό σας εξοχικό σπίτι, ρωτήστε τους φίλους σας για το κόστος θέρμανσης του σπιτιού τους. Είμαστε βέβαιοι ότι ένα εντυπωσιακό ποσό για φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα θα σας εκπλήξει και όχι προς το καλύτερο. Μην επαναλάβετε τα προσβλητικά λάθη, μάθετε από την εμπειρία άλλων ανθρώπων, εξοικονομήστε αυτά τα έξοδα πέντε φορές - θα πληρώσουν ήδη τον πρώτο χειμώνα! Εκτός από την υγεία σας θα αποδώσει, την παρουσία καθαρού καθαρού αέρα και την πλήρη απουσία σκόνης, μύκητα και μούχλα.

Έχετε αποφασίσει να επιλέξετε το σωστό σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση για το σπίτι ή το διαμέρισμά σας; Θα βοηθήσουμε με την επιλογή και, αν χρειαστεί, θα τοποθετήσουμε και θα εγκαταστήσουμε.

Προσοχή παρακαλώ! Προσφέρουμε την καλύτερη έτοιμη λύση για το σπίτι σας - εγκατάσταση ενός συστήματος στο οποίο συνδυάζονται η θέρμανση, ο εξαερισμός και η ψύξη του αέρα. Ως αποτέλεσμα, σε ένα σύγχρονο σπίτι, επαρκώς σφραγισμένο και μονωμένο, είναι δυνατό να ζήσετε επιτυχώς όλο το χρόνο, χωρίς θέρμανση νερού και φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα, όλο το σύστημα θα καταναλώνει μόνο 1,5 kWh - ένα φανταστικό αποτέλεσμα! Για παράδειγμα, για ένα σωστά μονωμένο πέτρινο σπίτι των 180 τετραγωνικών μέτρων η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση δεν θα υπερβαίνει τα 10 500 kWh / έτος, ότι τα χρήματα θα είναι μόνο 2.500-4.000 ρούβλια / μήνα για θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ενέργειές σας:

Εάν έχετε ένα σκηνικό σπίτι, τότε διαβάστε εδώ

Αν έχετε ξύλινο σπίτι, κάντε κλικ εδώ

Αν θέλετε να δείτε τη συλλογή φωτογραφιών μας, κάντε κλικ εδώ.

Σχετικές τιμές για μονάδες εξαερισμού μπορείτε να δείτε εδώ

Επίσης συνιστούμε να διαβάσετε:

• τι είναι ο εξαερισμός και γιατί δεν μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα >>

• αερισμός και υγεία »

• γιατί το κλιματιστικό είναι επικίνδυνο >>

• Πώς να μειώσετε το κόστος θέρμανσης του σπιτιού σας >>

• Πώς να διατηρήσετε νεανικό δέρμα »

• αερισμός και Σαίξπηρ: να είναι ή να μην είναι >>

• τι αερισμός είναι καλύτερο - φυσικός ή εξαναγκασμένος αέρας και εξαερισμός με ανάκτηση »

• 10 συμβουλές για τους ιδιοκτήτες της VENTYS >>

• ανατροφοδότηση σχετικά με τον κατάλληλο εξαερισμό >>

• Εύκαμπτο σύστημα αγωγών VentyFlex >>

• Εξαερισμός VENTYS: έτοιμες λύσεις >>

Αναχώρηση:

Εξαερισμός σε εξοχική κατοικία

Όλα τα προϊόντα έχουν περάσει επιτυχώς έλεγχο ποιότητας

Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα

Διαγράψτε τη διαδρομή από την εγγραφή στην εκτέλεση της παραγγελίας

Εξαερισμός στον τομέα των υπηρεσιών

Χρόνος προγραμματισμού βάσει του χρόνου εγκατάστασης

PVU για το σπίτι. Μονάδες τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας

Μονάδες τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας

Η οικοδόμηση ενός ενεργειακά αποδοτικού οίκου είναι το όνειρο κάθε οικοδόμου. Πολλοί πιστεύουν ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αρκεί η μόνωση της περιμέτρου του κτιρίου και η παροχή σύγχρονων παραθύρων. Αλλά απλά λύνεται αυτό το ερώτημα; Αποδεικνύεται, όχι. Μόνο η μόνωση των εγκλεισμένων δομών και η τοποθέτηση αεροστεγανών παραθύρων καθιστούν αδύνατη την άνετη διαβίωση και την πλήρη εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου. Γιατί πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να λάβουν υπόψη την ανάγκη για εξαερισμό - συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης (SSP).

Για να διατηρηθεί η εσωτερική ζέστη του δωματίου Είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής με εναλλάκτη θερμότητας - ανακτητή αέρα, η οποία θα χρησιμοποιεί τη θερμότητα της εξερχόμενης ροής αέρα από το δωμάτιο, δίνοντάς της στον αέρα τροφοδοσίας. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως στη Δυτική Ευρώπη, παρέχοντας την κατασκευή κτιρίων με επίπεδο απώλειας θερμότητας 5-10 φορές χαμηλότερο από ό, τι στη συμβατική κατοικία. Λόγω της χρήσης της θερμότητας του αέρα εξαγωγής, μέχρι 70% του κόστους θέρμανσης και ως εκ τούτου αποπληρωμή στο συντομότερο χρονικό διάστημα, κατά κανόνα, αυτό είναι 3-5 χρόνια.

Μικρά συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής με σύστημα ανάκτησης θερμότητας τύπου AVTU, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε οικιακούς και άλλους μικρούς χώρους. Σερβίρονται στο κτίριο φρέσκα, θερμαινόμενα, καθαρισμένα από αέρα σκόνης δρόμου.

αερισμός ενέργεια εκπομπής στα σύγχρονα κτίρια φτάνει το 50% του συνολικού επιπέδου της θερμότητας, τα λεγόμενα ενεργειακά αποδοτικά κτίριο στο οποίο εκτός από μόνωση και συναρμολογούμενο πλαίσιο δομές σφραγίζεται ομάδες παραθύρου και χρησιμοποιείται ενέργεια επέστρεψε στο δωμάτιο μέσω των εκπομπών εξαερισμού ανάκτησης θερμότητας.

Αρχή λειτουργίας

Αρχή λειτουργίας του συστήματος παροχής και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας έχει ως εξής. Ο θερμαινόμενος αέρας λαμβάνεται με τις εισόδους αέρα στις πιο υγρές εγκαταστάσεις (κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα, βοηθητικό δωμάτιο κλπ.) Και μέσω των αεραγωγών αφαιρείται έξω από το κτίριο. Ωστόσο, πριν από την έξοδο από το κτίριο, περνά μέσα από τον ανάκτησης θερμότητας, όπου αφήνει μέρος της θερμότητας. Αυτή η θερμότητα θερμαίνει τον ψυχρό αέρα που αφαιρείται από το εξωτερικό (περνά επίσης από την ίδια γεννήτρια θερμότητας, αλλά ήδη προς την άλλη κατεύθυνση) και τροφοδοτείται μέσα (σαλόνι, υπνοδωμάτια, γραφεία κλπ.). Έτσι, υπάρχει σταθερή κυκλοφορία αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Αρχή λειτουργίας του συστήματος παροχής και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με έναν ανακτητή μπορεί να έχει διάφορες ικανότητες και μεγέθη - αυτό εξαρτάται από τους όγκους των αεριζόμενων χώρων και τον λειτουργικό τους σκοπό. Η απλούστερη εγκατάσταση είναι ένα θερμικά και ακουστικά μονωμένο και περικλείονται σε ένα σύνολο χαλύβδινο περίβλημα της διασυνδεδεμένα στοιχεία: εναλλάκτη θερμότητας, δύο ανεμιστήρες, φίλτρα, μερικές φορές προθέρμανση στοιχείο, σύστημα απομάκρυνσης συμπυκνωμάτων (μονάδα αυτοματισμού, ηλεκτρικά στοιχεία και αέρα στο παρόν πλαίσιο δεν θεωρούνται).

Οργάνωση της αεροπορικής ανταλλαγής στις εγκαταστάσεις ενός εξοχικού σπιτιού

Μέσα από τον εναλλάκτη θερμότητας, κατά την λειτουργία του φυτού, διέρχονται δύο ρεύματα αέρα - εσωτερικά και εξωτερικά, τα οποία δεν αναμιγνύονται ταυτόχρονα. Ανάλογα με τον σχεδιασμό του εναλλάκτη θερμότητας, οι συσκευές ανάκτησης είναι διαφόρων τύπων.

Ανακτητές πλακών

Ο εξαγόμενος και ο αέρας τροφοδοσίας διέρχονται και από τις δύο πλευρές της σειράς των πλακών. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να σχηματιστεί κάποιο συμπύκνωμα στους εναλλάκτες θερμότητας πλάκας στις πλάκες. Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι εξοπλισμένα με εξόδους συμπυκνωμάτων. Οι συλλέκτες συμπυκνωμάτων θα πρέπει να έχουν στεγανοποίηση νερού που δεν επιτρέπει στον ανεμιστήρα να πιάσει και να τροφοδοτήσει νερό στο κανάλι.

Αρχή λειτουργίας του συστήματος παροχής και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας

Λόγω της συμπύκνωσης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σχηματισμού πάγου και επομένως είναι απαραίτητο ένα σύστημα απόψυξης. Η ανάκτηση θερμότητας μπορεί να ελεγχθεί από μια βαλβίδα παράκαμψης που ελέγχει τη ροή του αέρα μέσω του ανακτητή. Δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη στον εναλλάκτη θερμότητας πλάκας. Χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση (50-90%).

Περιστροφικοί ανακτητές

Η θερμότητα μεταφέρεται από έναν περιστρεφόμενο δρομέα ανάμεσα στα κανάλια αφαιρέσεως και εισροής. Αυτό είναι ένα ανοιχτό σύστημα και συνεπώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι ρύποι και οι μυρωδιές να μπορούν να μετακινηθούν από τον αέρα εξαγωγής στον αέρα τροφοδοσίας, ο οποίος σε κάποιο βαθμό μπορεί να αποφευχθεί αν οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένοι σωστά. Το επίπεδο ανάκτησης θερμότητας μπορεί να ρυθμιστεί με την ταχύτητα του δρομέα. Στον ανακτητή του ρότορα, ο κίνδυνος παγετού είναι χαμηλός. Οι περιστροφικοί συλλέκτες έχουν κινητά μέρη. Χαρακτηρίζονται επίσης από υψηλή απόδοση (75-85%).

Ανακτητές με ενδιάμεσο ψυκτικό μέσο

Σε αυτή την κατασκευή, ένας φορέας θερμότητας (νερό ή διάλυμα νερού-γλυκόλης) κυκλοφορεί μεταξύ δύο εναλλάκτες θερμότητας, ένας από τους οποίους βρίσκεται στον αγωγό εξαγωγής και ο άλλος στον αγωγό τροφοδοσίας. Ο θερμαντικός φορέας θερμαίνεται από τον αφαιρούμενο αέρα και στη συνέχεια μεταφέρει τη θερμότητα στον καθαρό αέρα. Ο φορέας θερμότητας κυκλοφορεί σε κλειστό σύστημα και δεν υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς ρύπων από τον αέρα εξαγωγής στον αέρα τροφοδοσίας. Η μεταφορά θερμότητας μπορεί να ρυθμιστεί με αλλαγή της ταχύτητας κυκλοφορίας του ψυκτικού. Αυτοί οι ανακτητές δεν περιέχουν κινούμενα μέρη και έχουν χαμηλή απόδοση (45-60%).

Ανακλαστήρας με ενδιάμεσο ψυκτικό μέσο

Ανακτητές αίθουσας

Σε αυτόν τον καταστροφικό θάλαμο ο θάλαμος χωρίζεται σε δύο μέρη με ένα αποσβεστήρα. Ο εξαερισμένος αέρας θερμαίνει ένα μέρος του θαλάμου και κατόπιν ο αμορτισέρ αλλάζει την κατεύθυνση της ροής του αέρα έτσι ώστε ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από τα θερμαινόμενα τοιχώματα του θαλάμου. Σε αυτή την περίπτωση, η ρύπανση και οι οσμές μπορούν να μεταφερθούν από τον αέρα εξαγωγής στον αέρα τροφοδοσίας. Το μόνο κινητό μέρος του ανακτητή είναι ο αποσβεστήρας. Η μονάδα χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση (80-90%).

Θερμοσίφωνες

Αυτός ο ανακτητής αποτελείται από ένα κλειστό σύστημα σωλήνων γεμάτο με φρέον, το οποίο εξατμίζεται όταν θερμαίνεται με αέρα που απομακρύνεται. Όταν ο αέρας τροφοδοσίας διέρχεται κατά μήκος των σωλήνων, ο ατμός συμπυκνώνεται και μετατρέπεται και πάλι σε υγρό. Η μετάδοση ακαθαρσιών σε αυτό το σχέδιο αποκλείεται. Ο ανακτητής δεν έχει κινούμενα μέρη, αλλά έχει σχετικά χαμηλή απόδοση (50-70%).

Ανακτητής τύπου καναλιού με βάση τους σωλήνες θερμότητας

Η μεγαλύτερη κατανομή στην πράξη αποκτήθηκε από συσκευές ανάκτησης πλάκας και στροφέα. Και υπάρχουν μοντέλα ανακτητήρων στα οποία μπορούν να εγκατασταθούν σε σειρά δύο εναλλάκτες θερμότητας πλάκας. Είναι πολύ αποδοτικές.

Ανάκτηση δύο σταδίων με δύο ρότορες

Ο όγκος θερμότητας που λαμβάνεται μέσω του εναλλάκτη θερμότητας εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συγκεκριμένα από τη θερμοκρασία του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα, την υγρασία του και την ταχύτητα ροής του αέρα. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η υγρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση του ανακτητή. Με την ευκαιρία, οι περισσότερες εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης για την καλοκαιρινή περίοδο Αντί του συνήθους εναλλάκτη θερμότητας της λεγόμενης καλοκαιρινής κασέτας, που επιτρέπει την εξασφάλιση της εισροής αέρα χωρίς τη διαδικασία ανάκτησης. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατό να αλλάξει η κατεύθυνση των ροών αέρα μέσα στην εγκατάσταση, έτσι ώστε να περάσουν από τον εναλλάκτη θερμότητας.

Κύρια χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά των τύπων εναλλακτών θερμότητας

Ανεμιστήρες

ανεμιστήρες κίνηση του αέρα παρέχουν - προσφοράς και εξάτμισης, αν και το σύστημα μπορεί να καλυφθεί με ένα ολοκληρωμένο ανεμιστήρα προσαγωγής-εξάτμισης που τροφοδοτείται από έναν μόνο κινητήρα. Με απλά μοντέλα των οπαδών έχουν τρία επίπεδα ταχύτητας: κανονική, χαμηλή (χρησιμοποιούνται για την εργασία τη νύχτα ή σε περίπτωση απουσίας των ενοικιαστών, αν ένα σπίτι ή διαμέρισμα) και κατ 'ανώτατο όριο (χρησιμοποιείται όταν χρειάζεστε το υψηλότερο επίπεδο του αέρα). Ορισμένα σημερινά μοντέλα των οπαδών έχουν πολλά περισσότερα βαθμούς της ταχύτητας, η οποία επιτρέπει την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των χρηστών του συστήματος σε διαφορετικούς βαθμούς έντασης του εξαερισμού.

Η λειτουργία των ανεμιστήρων μπορεί να ελέγχεται αυτόματα. Οι πίνακες ελέγχου, κατά κανόνα, είναι εγκατεστημένοι σε εσωτερικούς χώρους σε μέρη που είναι κατάλληλα για τη χρήση τους. Προσωρινοί προγραμματιστές παρέχουν την καθιέρωση ενός τρόπου περιστροφής της ταχύτητας των ανεμιστήρων κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας. Επιπλέον, ορισμένα προηγμένα μοντέλα μπορούν να ενσωματωθούν στο έξυπνο οικιακό σύστημα και να διαχειριστούν από κεντρικό υπολογιστή. Η λειτουργία του ανακτητή μπορεί επίσης να εξαρτάται από το επίπεδο υγρασίας στους χώρους (αυτό απαιτεί την εγκατάσταση κατάλληλων αισθητήρων) και ακόμη και το επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα.

Δεδομένου ότι το σύστημα εξαερισμού πρέπει να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, η υψηλή ποιότητα των ανεμιστήρων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηριστικό του συστήματος παροχής και εξαγωγής.

Φίλτρα

Ο αέρας, που έχει τραβηχτεί από το εξωτερικό, πρέπει να τροφοδοτείται μέσα στο δωμάτιο, περνώντας μόνο από το φίλτρο. Συνήθως, στους ανακτητές, εγκαθίστανται φίλτρα που συγκρατούν σωματίδια μεγέθους έως 0,5 μm. Ένα τέτοιο φίλτρο αντιστοιχεί στην τάξη EU7 σύμφωνα με DIN ή F7, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Έτσι, το φίλτρο διατηρεί σκόνη, σπόρια μυκήτων, γύρη φυτών, αιθάλη.

Αυτό το χαρακτηριστικό του συστήματος παροχής και εξαγωγής πρέπει να εκτιμάται από τους πάσχοντες από αλλεργία. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα φίλτρο μπροστά από τον εναλλάκτη θερμότητας στο σύστημα εξάτμισης. Είναι αλήθεια ότι η τάξη του είναι κάπως χαμηλότερη - EU3 (G3). Προστατεύει τον εναλλάκτη θερμότητας από μόλυνση, η οποία, μαζί με τον αέρα, αφαιρείται από τις εγκαταστάσεις. Τα φίλτρα είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, μπορούν να είναι είτε για μία μόνο χρήση είτε για επαναχρησιμοποίηση. Το υλικό του τελευταίου πρέπει να καθαρίζεται εύκολα. Τέτοια φίλτρα μπορούν να ανακινηθούν και να πλυθούν. Ορισμένα μοντέλα συστημάτων ανάκτησης έχουν αισθητήρες φίλτρων ρύπανσης, οι οποίοι σε κάποιο σημείο σηματοδοτούν την ανάγκη αντικατάστασης ή καθαρισμού του φίλτρου.

Στοιχεία θέρμανσης

Φυσικά, η κατάσταση όπου ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται από τη θερμότητα που απομακρύνεται είναι ιδανική. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί. Για παράδειγμα, εάν το παράθυρο είναι -25 ° C, τότε η θερμοκρασία του αέρα εξαγωγής, ανεξάρτητα από την απόδοση του εναλλάκτη θερμότητας, δεν θα είναι αρκετή για να θερμάνει τον αέρα τροφοδοσίας σε μια άνετη θερμοκρασία. Από την άποψη αυτή, οι ανακτητές είναι εξοπλισμένοι με ένα ηλεκτρικό σύστημα για επιπλέον θέρμανση του αέρα που τροφοδοτείται στις εγκαταστάσεις. Όπως δείχνει η πρακτική, η θέρμανση του φρέσκου αέρα είναι απαραίτητη ακόμα και αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη από -10 ° C.

Το στοιχείο θέρμανσης ελέγχεται επίσης αυτόματα και ενεργοποιείται ανάλογα με το πρόγραμμα εάν η επιλεγμένη θερμότητα δεν επαρκεί για τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας σύμφωνα με τις καθορισμένες παραμέτρους. Συνήθως τοποθετείται μαζί με εναλλάκτη θερμότητας. Η ισχύς και οι διαστάσεις των θερμαντικών στοιχείων εξαρτώνται από την ισχύ ολόκληρης της εγκατάστασης.

Αυτό συμβαίνει με υψηλή υγρασία και ισχυρό παγετό, δημιουργείται συμπύκνωμα στον εναλλάκτη θερμότητας, ο οποίος μπορεί να παγώσει. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, υπάρχουν αρκετές τεχνικές λύσεις.

Για παράδειγμα, ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας μπορεί να λειτουργήσει διαλείπουσα (κάθε μισή ώρα για πέντε λεπτά) και μετά ο ανεμιστήρας εξάτμισης λειτουργεί και ο θερμός αέρας που διέρχεται από τον εναλλάκτη θερμότητας προστατεύει τον από τον παγετό.

Η δεύτερη, αρκετά κοινή λύση είναι να κατευθύνει ένα τμήμα της ροής ψυχρού αέρα πέρα ​​από τον εναλλάκτη θερμότητας. Υπάρχει μια σειρά άλλων μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός ηλεκτρικού θερμαντήρα, ο οποίος εν μέρει θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα έξω από τον εναλλάκτη θερμότητας. Το προκύπτον συμπύκνωμα δεν πρέπει να συλλέγεται μέσα στη μονάδα, αλλά να απομακρύνεται μέσω του συστήματος σωληνώσεων είτε απευθείας στο σύστημα αποχέτευσης είτε σε άλλο σημείο που παρέχεται από το έργο.

Αγωγοί

Όπως έχουμε ήδη παρατηρήσει, η εγκατάσταση εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι πολύ πιο εύκολο να εκτελεστεί σε ένα κτίριο υπό κατασκευή παρά σε ένα ήδη λειτουργούν. Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός του πρέπει να αποτελεί στοιχείο του συνόλου του κατασκευαστικού έργου. Συνήθως, η εγκατάσταση βρίσκεται σε αχρησιμοποίητες σοφίτες (είναι ευκολότερο να εξασφαλιστεί η πρόσληψη καθαρότερου αέρα), σε κελάρια, λεβητοστάσια, βοηθητικά δωμάτια και βοηθητικά δωμάτια. Είναι σημαντικό να είναι ένα ξηρό δωμάτιο με θετικές θερμοκρασίες. Οι αγωγοί σε ένα μη θερμαινόμενο δωμάτιο πρέπει να είναι μονωμένοι. Μέσα, συνήθως τοποθετούνται πίσω από ψευδοροφές.

Αλουμίνιο ή πλαστικό εύκαμπτοι αγωγοί

Στην πράξη, χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι αεραγωγών. Το πιο βολικό στην εγκατάσταση - αλουμινίου ή πλαστικού εύκαμπτου αεραγωγού με τη μορφή σωλήνα, ενισχυμένο με χαλύβδινο σύρμα. Οι σωληνώσεις μπορούν επίσης να μονωθούν με ορυκτοβάμβακα. Χρησιμοποιούνται και αγωγοί ορθογωνικής ή τετραγωνικής διατομής. Τα πλέγματα εξαερισμού τοποθετούνται συνήθως σε τοίχους ή οροφή. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση ανεμοστατών μεταβλητής ροής ως την πιο κατάλληλη επιλογή, αν και οι συνηθέστερα χρησιμοποιούμενες για τους σκοπούς αυτούς είναι οι συμβατικές σχάρες. Η εισαγωγή του αέρα εισαγωγής πρέπει να πραγματοποιείται σε χώρους όπου είναι λιγότερο επιρρεπείς σε μόλυνση.

Συμπερασματικά, μερικά βίντεο σχετικά με τη χρήση συστημάτων τροφοδοσίας και καυσαερίων με ανάκτηση θερμότητας:

Η συσκευή και η αρχή λειτουργίας του ανακτητή αέρα πλάκας.

Χρήση ενός ανακτητή αέρα ως το κύριο μέσο για την καταπολέμηση του σχηματισμού μούχλας και μύκητες σε μια κατοικημένη περιοχή.

Ανακύκλωση θερμότητας σε συστήματα εξαερισμού: Αρχή λειτουργίας και επιλογές

Κατά τη διαδικασία εξαερισμού, όχι μόνο ο εξαγόμενος αέρας, αλλά και μέρος της θερμικής ενέργειας ανακυκλώνεται από το δωμάτιο. Το χειμώνα, αυτό οδηγεί σε αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.

Η μείωση του περιττού κόστους, όχι εις βάρος της ανταλλαγής αέρα, θα επιτρέψει την ανάκτηση θερμότητας σε κεντρικά και τοπικά συστήματα εξαερισμού. Για την ανάκτηση της θερμικής ενέργειας χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι εναλλακτών θερμότητας - ανακτητές.

Η έννοια της ανάκτησης: η αρχή του εναλλάκτη θερμότητας

Μετάφραση από τη λατινική γλώσσα, η ανάκτηση σημαίνει επιστροφή χρημάτων ή απόδειξη επιστροφής. Όσον αφορά τις αντιδράσεις ανταλλαγής θερμότητας, η ανάκτηση χαρακτηρίζεται ως μερική επιστροφή της ενέργειας που καταναλώνεται για την πραγματοποίηση της τεχνολογικής δράσης με σκοπό την εφαρμογή στην ίδια διαδικασία. Στο σύστημα εξαερισμού, η αρχή της ανάκτησης χρησιμοποιείται για την εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας.

Κατ 'αναλογία υπάρχει ανάκαμψη ψύξης σε ζεστό καιρό - οι θερμές μάζες τροφοδοσίας θερμαίνουν την έξοδο "work-off" και η θερμοκρασία πέφτει.

Η διαδικασία ανάκτησης ενέργειας πραγματοποιείται σε εναλλάκτη θερμότητας ανάκτησης. Η συσκευή εξασφαλίζει την παρουσία ενός στοιχείου ανταλλαγής θερμότητας και ανεμιστήρων για την άντληση πολυδιάστατων ροών αέρα. Το σύστημα αυτοματισμού χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της διαδικασίας και τον έλεγχο της ποιότητας της παροχής αέρα.

Ο σχεδιασμός σχεδιάζεται έτσι ώστε οι ροές τροφοδοσίας και εξαγωγής να βρίσκονται σε χωριστά διαμερίσματα και να μην αναμιγνύονται - η ανάκτηση θερμότητας γίνεται μέσα από τα τοιχώματα του εναλλάκτη θερμότητας.

Κατανοήστε και κατανοήστε τι αερισμός με ανάκτηση θα βοηθήσει ένα σαφές διάγραμμα της κυκλοφορίας του αέρα.

Ταχύτητα αναρρόφησης στον εξαερισμό

Είναι δυνατόν να μιλήσουμε για την σκοπιμότητα της ρύθμισης του αναρροφητικού αερισμού αξιολογώντας την αποτελεσματικότητα του συστήματος και συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα του με τις ελλείψεις.

Η ανάγκη χρήσης της ανάκτησης θερμότητας είναι πιο σημαντική σε κτίρια με αναγκαστική εκκένωση του αέρα. Κατά κανόνα, πρόκειται για κατασκευές χαμηλής αδρανείας που κατασκευάζονται με καινοτόμες τεχνολογίες θερμικής μόνωσης (σπίτια κατασκευασμένα από πάνελ σάντουιτς, πλάκες πυριτικού αερίου, μπλοκ αφρού). Σε τέτοια κτήρια, οι τοίχοι δεν αποθηκεύονται σε θερμότητα και η φυσική ανταλλαγή αέρα είναι αναποτελεσματική.

Ωστόσο, τα προβλήματα με την κυκλοφορία του αέρα είναι επίσης χαρακτηριστικό των «παραδοσιακών» κτίρια από τούβλα και μπετόν. Η παρουσία θερμικά σφραγισμένα ηχομονωτικά παράθυρα από PVC για να εμποδίσει την κυκλοφορία της φυσικής ώθησης - φρέσκο ​​αέρα σταματά και το σχέδιο στους αγωγούς αέρα τείνει στο μηδέν ή «αναποδογυρίζει».

Η λύση του προβλήματος των "eurowindows" είναι η οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Το σύστημα αποκαθιστά την ανταλλαγή αέρα, αλλά ταυτόχρονα η απώλεια θερμότητας αυξάνεται στο 60%. Και εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς θερμική ανάκαμψη.

Ο δείκτης απόδοσης της ανάκτησης θερμότητας αερισμού:

 • 0% - ανοιχτό παράθυρο - ο ζεστός αέρας αφαιρείται στην ατμόσφαιρα και το κρύο εισέρχεται στο εσωτερικό, μειώνοντας τη θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο.
 • 100% - ο αέρας τροφοδοσίας θερμαίνεται στη θερμοκρασία της "εργασίας μακριά" - είναι τεχνικά αδύνατο να πραγματοποιηθεί?
 • Το 30-90% είναι αποδεκτή παράμετρος, η ανάκτηση με απόδοση 60% ή περισσότερο θεωρείται καλή, η αποτελεσματικότητα πάνω από το 80% είναι εξαιρετική μεταφορά θερμότητας.

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαρτάται από τον τύπο του ανακτητή, τις διαστάσεις του χώρου και τη ροή του αέρα. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση του εξαερισμού, ακόμη και με απόδοση 30%, είναι πιο ευεργετική από την απουσία του. Εκτός από τη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, η "αναγέννηση" της θερμότητας βελτιώνει το συνολικό μικροκλίμα στο δωμάτιο.

Μειονεκτήματα χρήσης ενός εναλλάκτη θερμότητας:

 1. Εξάρτηση από την ενέργεια. Η αγορά εξοπλισμού κλιματισμού δικαιολογείται εάν η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικά μικρότερη από την εξοικονόμηση ενέργειας μετά την εγκατάσταση του ανακτητή.
 2. Συμπύκνωση. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, η υγρασία μπορεί να συμπυκνώνεται στα τοιχώματα του εναλλάκτη θερμότητας. Το χειμώνα, υπάρχει η δυνατότητα πάγου, η οποία είναι γεμάτη από ταχεία μείωση της απόδοσης ή από την έξοδο του ανακουφιστή εκτός λειτουργίας.
 3. Θορυβώδες έργο. Ορισμένα μοντέλα που βρίσκονται στη διαδικασία εκμετάλλευσης παράγουν μια βουίζει. Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτή η έλλειψη δεν είναι ιδιαίτερα αισθητή, τότε το βράδυ ο θόρυβος προκαλεί δυσφορία. Ανακουφιστές με βελτιωμένη μόνωση εργάζονται ήσυχα.

Η υψηλή αρχική επένδυση γίνεται συχνά το κύριο επιχείρημα κατά του ενεργειακού αερισμού.

Χαρακτηριστικά διαφορετικών τύπων εναλλακτών θερμότητας

Ο σχεδιασμός του ανακτητή καθορίζει το μοτίβο ροής του ψυκτικού υγρού, την απόδοση του συστήματος εξαερισμού, την κατηγορία κατανάλωσης ενέργειας και το κόστος του εξοπλισμού. Χρησιμοποιούνται πέντε παραλλαγές εναλλάκτες θερμότητας: πλάκα, περιστροφικές, σωλήνες θερμότητας, συσκευές θαλάμου και μοντέλα με ενδιάμεσο ψυκτικό μέσο.

Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας - απλότητα κατασκευής

Η βάση του εναλλάκτη θερμότητας είναι ένας σφραγισμένος θάλαμος με έναν αριθμό παράλληλων αγωγών. Τα κανάλια διαχωρίζονται με χωρίσματα - θερμικά αγώγιμες πλάκες από χάλυβα ή αλουμίνιο.

Ρεύματα αερίων κινούνται το ένα προς το άλλο, διασταυρώνονται στην κασέτα του ανακτητήρα, αλλά δεν αναμιγνύονται. Η θερμική ανταλλαγή πραγματοποιείται χάρη στη μία φορά ψύξη και θέρμανση των πλακών από διαφορετικές πλευρές.

Πλεονεκτήματα του σταυροειδούς εναλλάκτη θερμότητας:

 • Απλότητα εγκατάστασης και προσαρμογής του εξοπλισμού.
 • εξάλειψη της επαφής των μαζών του αέρα ·
 • προσιτή τιμή και συμπαγείς διαστάσεις.
 • απουσία τριβής και κινούμενων μερών.

Ο δείκτης απόδοσης κυμαίνεται από 40-70%.

Το κύριο μειονέκτημα του μοντέλου πλάκας είναι η καθίζηση του συμπυκνώματος στο κανάλι καυσαερίων και ο σχηματισμός πάγου το χειμώνα. Για την απόψυξη της μονάδας, ο εισερχόμενος πίδακας ανακατευθύνεται γύρω από τον εναλλάκτη θερμότητας και μια θερμή εκροή τήκεται στον πάγο πάνω στις πλάκες.

Υπάρχουν δύο τρόποι επίλυσης του προβλήματος:

 1. Προθερμάνετε την εισερχόμενη ροή αέρα σε μια θερμοκρασία στην οποία αποκλείεται ο σχηματισμός πάγου.
 2. Ανακλαστήρας με πλάκες υγροσκοπικής κυτταρίνης. Το υλικό απορροφά την υγρασία από τις μάζες αέριου αέρα και τις μεταφέρει στις εισερχόμενες ροές.

Κατά την επιλογή ενός εναλλάκτη θερμότητας εγκάρσιου τύπου, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των πλακών. Τα χαρακτηριστικά τους εξαρτώνται από το υλικό κατασκευής:

 1. Το φύλλο αλουμινίου είναι ένα προσιτό κόστος, αλλά περιορισμένη απόδοση το χειμώνα. Επιπλέον, δεν συνιστάται για οικιακούς χώρους λόγω της ξήρανσης του αέρα. Τροποποιήσεις με "γέμισμα" αλουμινίου - η καλύτερη επιλογή για μπάνια και πισίνες.
 2. Πλαστικά χωρίσματα - σε τιμή παρόμοια με τα μεταλλικά προϊόντα, αλλά διαφέρουν σε βελτιωμένες επιδόσεις.
 3. Ο εναλλάκτης θερμότητας κυτταρίνης - αποτρέπει την κατάψυξη και διατηρεί μια κανονική περιεκτικότητα σε υγρασία σε εσωτερικούς χώρους.

Ο θερμικός εναλλάκτης υγροκυτταρίνης είναι οικονομικότερος και βέλτιστος για τον αερισμό κατοικιών.

Περιστροφικός ανακτητής - υψηλή απόδοση του συστήματος

Ο εναλλάκτης θερμότητας παρουσιάζεται με τη μορφή κυλίνδρου γεμάτου με ενδιάμεσα στρώματα κυματοειδούς μετάλλου. Καθώς περιστρέφεται η μονάδα τυμπάνου, οι ροές ζεστού ή κρύου αέρα εισέρχονται εναλλάξ σε κάθε διαμέρισμα.

Η αποτελεσματικότητα μεταφοράς θερμότητας καθορίζεται από την ταχύτητα περιστροφής του δρομέα, η λειτουργική απόδοση μπορεί να ρυθμιστεί.

Επιχειρήματα "για" περιστροφικό ανακτητή:

 • ανάκτηση θερμότητας έως 65-90%.
 • οικονομική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ·
 • μερική αντιστάθμιση της υγρασίας - μπορείτε να κάνετε χωρίς έναν υγραντήρα?
 • περίοδο αποπληρωμής - μέχρι 4 έτη.

Παρά την υψηλή απόδοση, ο εναλλάκτης θερμότητας τύπου τύμπανος δεν έγινε ο ηγέτης μεταξύ παρόμοιων εγκαταστάσεων. Τα μειονεκτήματα του συστήματος εξαερισμού:

 1. Η ανάμιξη μολυσμένου αέρα στην εισροή. Μέσα από τους μικροκαναλούς, οι μάζες εξάτμισης και τροφοδοσίας κυκλοφορούν με τη σειρά τους, έτσι περίπου το 3-8% του "work-out" επιστρέφει. Το τύμπανο μεταδίδει συχνά τη μυρωδιά του εξερχόμενου αέρα.
 2. Πολυπλοκότητα της κατασκευής. Τα περιστρεφόμενα μέρη του δρομέα χρειάζονται τακτική συντήρηση και περιοδική αντικατάσταση. Τα κινούμενα στοιχεία εκπέμπουν θόρυβο και κραδασμούς κατά τη λειτουργία.
 3. Υψηλό κόστος. Η τιμή για τα περιστροφικά μοντέλα είναι υψηλότερη από ό, τι για τα προϊόντα πλάκας. Αυτό οφείλεται στη χρήση σύνθετων μηχανικών στην κατασκευή του εναλλάκτη θερμότητας βαρελιών.
 4. Μεγαλύτερα μεγέθη. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται σε ευρύχωρο θάλαμο αερισμού.

Λόγω της ανεπάρκειας, τα περιστροφικά φυτά χρησιμοποιούνται κυρίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Συναρμολογημένοι εναλλάκτες θερμότητας - μοντέλο γλυκόλης

Η μονάδα ανάκτησης με ένα ενδιάμεσο ψυκτικό υγρό λόγω των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών της αναφέρεται συχνά ως συνδεδεμένος εναλλάκτης θερμότητας ή αδρανές μέσο γκογχολάν. Αυτό είναι ένα από τα πιο ευέλικτα συστήματα ανάκτησης θερμότητας. Ένας εναλλάκτης θερμότητας κόβει στον αγωγό τροφοδοσίας, και ο δεύτερος - στην κουκούλα.

Αρχή λειτουργίας. Η σύνθεση γλυκόλης κυκλοφορεί μεταξύ των εναλλάκτη θερμότητας. Η θερμοκρασία του φορέα θερμότητας αυξάνεται λόγω του θερμαινόμενου ρεύματος καυσαερίων και στη συνέχεια η θερμική ενέργεια μεταφέρεται στον καθαρό αέρα. Το κλειστό σύστημα εξαλείφει την ανάμειξη των προσκείμενων αέριων μαζών.

Χαρακτηριστικά των εναλλάκτη θερμότητας με ψυκτικό:

 • Απόδοση - 45-55%.
 • ρύθμιση της απόδοσης με τη βοήθεια της αντλίας - επιλέγεται η ταχύτητα της αντιψυκτικής κίνησης.
 • Δυνατότητα τοποθέτησης απομακρυσμένων αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα (μέχρι 800 m).
 • ο ανακτητής εγκαθίσταται κάθετα ή οριζόντια.
 • σε σοβαρό παγετό η επιφάνεια του εναλλάκτη θερμότητας εξάτμισης παγώνει - εμφανίζεται ο πάγος. η χρήση αντιψυκτικού σας επιτρέπει να χειρίζεστε τον ανακτητή χωρίς να καταφύγετε σε απόψυξη.
 • περίοδος αποπληρωμής του συστήματος - έως 2 έτη.
 • Ένας συνδυασμός 1 εκχυλίσματος και πολλών παραποτάμων είναι δυνατός ή αντίστροφα.

Ο όγκος του αέρα που πρέπει να αφαιρεθεί και να παραδοθεί πρέπει να είναι περίπου ίσος. Τέτοιοι συλλέκτες χρησιμοποιούνται συνήθως εάν η εισροή είναι τοξική ή πολύ μολυσμένη όταν η ανάμιξη των ρευμάτων είναι απαράδεκτη.

Μονάδα θαλάμου - καθολικότητα εφαρμογής

Δομικά, ο εναλλάκτης θερμότητας του θαλάμου είναι ένα κλειστό κιβώτιο που διαχωρίζεται από ένα κινούμενο αποσβεστήρα. Το αρχικό διαμέρισμα ορίζει το σχήμα λειτουργίας του ανακτητή.

Ως αποτέλεσμα, η εισροή κινείται κατά μήκος των ζεστών τοιχωμάτων του πρώτου αγωγού αέρα και η "κατεργασία" θερμαίνει την επιφάνεια του δεύτερου θαλάμου. Σε κάποιο σημείο, το διάφραγμα γίνεται πίσω και ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Πλεονεκτήματα της μονάδας εναλλάκτη θερμότητας θαλάμου:

 • Απόδοση - 80-90%;
 • σε συνδυασμό με υψηλής ποιότητας θερμομόνωση, το κόστος θέρμανσης ελαχιστοποιείται.
 • Απλή εγκατάσταση - απαιτείται η βοήθεια εμπειρογνωμόνων σε μια επιλογή παραμέτρων μιας εγκατάστασης αερισμού.
 • τη διατήρηση του επιπέδου υγρασίας.
 • η κατάψυξη του συστήματος αποκλείεται.

Το Recuperator του θαλάμου είναι μια εξαιρετική επιλογή για περιοχές όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει σημαντική ανισορροπία μεταξύ της θερμοκρασίας μέσα και έξω.

Τα μειονεκτήματα της μονάδας ανάκτησης θερμότητας περιλαμβάνουν:

 • την ανάγκη τακτικής συντήρησης των κινούμενων μερών ·
 • οι εισερχόμενοι πίδακες αέρα είναι εν μέρει αναμεμειγμένοι - οι μυρωδιές και οι ακαθαρσίες μπορούν να ρέουν πίσω στο κτίριο.

Για να μειωθεί η πρόσμιξη, το σύστημα είναι εξοπλισμένο με ένα φίλτρο. Ο αέρας γίνεται καθαρότερος, αλλά η απόδοση του ανακτητή πέφτει.

Θερμάστρες - κλειστό σύστημα ανταλλαγής θερμότητας

Ο ανακτητής αποτελείται από έναν αριθμό σωλήνων από χαλκό ή αλουμίνιο γεμάτοι με πτητική ουσία, για παράδειγμα φρέον. Η αρχή του σωληνωτού εναλλάκτη θερμότητας βασίζεται σε φυσικές διεργασίες - τη μεταβολή της κατάστασης της ουσίας όταν θερμαίνεται.

Το αέριο ανεβαίνει και εκπέμπει την θερμική ενέργεια στην εισροή, μετά την οποία το φρέον συμπυκνώνεται και ρέει προς τα κάτω στον ανακτητή. Ο θερμικός κύκλος επαναλαμβάνεται σε έναν κύκλο.

Τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του σωληνωτού εναλλάκτη θερμότητας:

 • η απόδοση της συσκευής είναι έως 65%.
 • Λειτουργία χωρίς θόρυβο λόγω έλλειψης κινούμενων στοιχείων.
 • Απλότητα σχεδιασμού και άνεση στην υπηρεσία.
 • συμπαγείς διαστάσεις και μικρό βάρος.
 • ενεργειακή ανεξαρτησία - το ψυκτικό μέσο κυκλοφορεί με φυσικό τρόπο.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι ροές αέρα της εισροής και η ροή επιστροφής δεν αναμειγνύονται.

Αδύναμες πλευρές των σωλήνων θερμότητας:

 • η υψηλή απόδοση επιτυγχάνεται σε ένα στενό εύρος θερμοκρασίας - με ξαφνική υπερθέρμανση όλα τα Freon εξατμίζονται και με ανεπαρκή θέρμανση η ένταση της εξάτμισης επιβραδύνεται.
 • σωλήνες χαμηλής αντοχής - η αλλαγή του σχήματος ή η αποσυμπίεση μειώνει την απόδοση του εξοπλισμού.

Οι σωληνοειδείς αφυγραντήρες χρησιμοποιούνται σε ιδιωτικές κατασκευές, σε διοικητικά κτίρια γραφείων και σε μικρές βιομηχανικές περιοχές.

Τρόποι οργάνωσης αναρρόφησης αερισμού

Η ανάκτηση είναι εξοπλισμένη με μία από τις μεθόδους: κεντρική και αποκεντρωμένη. Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός ρέει μέσω του εναλλάκτη θερμότητας από όλο το δωμάτιο, στη δεύτερη - από ένα δωμάτιο.

Συγκεντρωτικό σύστημα σύνθετης παροχής και εξαγωγής

Το κεντρικό σύστημα είναι εξοπλισμένο στο στάδιο της κατασκευής ή του μεγάλου εκσυγχρονισμού του συστήματος εξαερισμού.

Το PVU με σύστημα ανάκτησης παρέχει επαρκή ανταλλαγή αέρα ακόμη και σε σπίτια με σφραγισμένα παράθυρα. Στην περίπτωση αυτή, οι ροές αέρα κατανέμονται ομοιόμορφα χωρίς να δημιουργούνται ρεύματα.

Οι σύνθετες μονάδες monoblock είναι εξοπλισμένες με:

 • ανεμιστήρες - 24ωρη τροφοδοσία καθαρού αέρα και εκτόξευση πιδάκων κορεσμένων με διοξείδιο του άνθρακα.
 • θερμαντήρες - προθέρμανση της εισροής.
 • φίλτρα - κρατήστε τη σκόνη και τα μικροσωματίδια.
 • ανακτητή.

Η λειτουργία ορισμένων SSPs επεκτείνεται από το χρονόμετρο καθυστέρησης, τον ρυθμιστή ισχύος, τους αισθητήρες στάθμης υγρασίας και ούτω καθεξής.

Καλά αποδεδειγμένη ανάκτησης μονομπλόκ παραγωγή SSP "Στόμια" (Ουκρανία), Dantherm (Δανία), "η Daikin" (Ιαπωνία), "Dantex" (Αγγλία).

Τοπικές μονάδες - προσθήκη στο υφιστάμενο σύστημα εξαερισμού

Για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας των αέριων μαζών στο χειρουργείο είναι κατάλληλες οι αποκεντρωμένες πηγές με ανάκτηση θερμότητας.

Κόβουν στην πρόσοψη του κτιρίου ή συναρμολογούνται από ένα παράθυρο.

Χαρακτηριστικά των αποκεντρωμένων συστημάτων εξαερισμού με ανάκτηση:

 • Απόδοση - 60-96%.
 • χαμηλή παραγωγικότητα - οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ανταλλαγή αέρα στις εγκαταστάσεις μέχρι 20-35 τ.μ.
 • προσιτό κόστος και ευρύ φάσμα μονάδων, από συμβατικές βαλβίδες τοίχου μέχρι αυτοματοποιημένα μοντέλα με σύστημα πολλαπλών σταδίων φιλτραρίσματος και δυνατότητα ρύθμισης της υγρασίας.
 • απλότητα εγκατάστασης - δεν απαιτείται έναρξη λειτουργίας αγωγών αέρα για την έναρξη λειτουργίας.

Δημοφιλείς κατασκευαστές τοπικών ανακτητών: Prana (Ουκρανία), O.Erre (Ιταλία), Blizzard (Γερμανία), Vents (Ουκρανία), Aerovital (Γερμανία).

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Σύγκριση των εργασιών φυσικού αερισμού και αναγκαστικού συστήματος με ανάκτηση:

Η αρχή του κεντρικού ανακτητή, ο υπολογισμός της απόδοσης:

Ο σχεδιασμός και η λειτουργία ενός αποκεντρωμένου εναλλάκτη θερμότητας χρησιμοποιώντας το παράδειγμα μιας βαλβίδας τοίχου Prana:

Μέσω του συστήματος εξαερισμού από το δωμάτιο διαρκεί περίπου το 25-35% της θερμότητας. Οι ανακτητές χρησιμοποιούνται για τη μείωση των απωλειών και την αποδοτική ανάκτηση θερμότητας. Ο κλιματικός εξοπλισμός σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε την ενέργεια των αποβλήτων για να θερμάνετε τον εισερχόμενο αέρα.