Χρονοδιακόπτης για τον εξαεριστήρα του μπάνιου

Ο φυσικός αερισμός στα μπάνια των πολυώροφων κτιρίων, ιδιαίτερα των παλαιών κτιρίων, συχνά δεν παρέχει αποδεκτό επίπεδο υγρασίας και (τι μπορεί να κρυφτεί!) Η απουσία δυσάρεστων οσμών. Οι λόγοι για αυτό μπορεί να είναι πολλοί: από την τραγική απόφραξη των αεραγωγών με τα συντρίμμια και τη σκόνη στα εξίσου τυχαία λάθη των αρχιτεκτόνων και των κατασκευαστών. Αλλά η μέθοδος επίλυσης ενός είναι η χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, ο οποίος παρέχεται από τους ανεμιστήρες ηλεκτρικού ρεύματος, που κοστίζουν από 150 ρούβλια και περισσότερο.

Ορισμένα μοντέλα ανεμιστήρων έχουν τη δική τους ξεχωριστή αλυσίδα διακοπτών, η οποία πρέπει να θεωρείται μειονέκτημα και όχι αρετή, επειδή Είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσετε με μη αυτόματο τρόπο την κουκούλα πριν χρησιμοποιήσετε το μπάνιο και να την απενεργοποιήσετε μετά την ολοκλήρωση του εξαερισμού. Πιο προηγμένες (και κατά συνέπεια πιο ακριβά) μοντέλα έχουν ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη που μετατρέπεται σε έναν ανεμιστήρα ταυτόχρονα με την ένταξη του φωτός και σβήνει μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την απενεργοποίηση του φωτός.

Τέτοιοι χρονομετρητές μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά και να εγκατασταθούν ανεξάρτητα, ωστόσο η χρήση χωριστών χρονιστών ή ανεμιστήρων με ενσωματωμένους χρονομετρητές έχει ορισμένα μειονεκτήματα:

 1. Ο χρονοδιακόπτης απαιτεί την εγκατάσταση σε ξεχωριστό κιβώτιο διακλάδωσης ή πίνακα διανομής.
 2. Ο χρονοδιακόπτης συνδέεται με την καλωδίωση του διαμερίσματος τουλάχιστον με 4 καλώδια: 2 στο δίκτυο και 2 στο διακόπτη φώτων, το ίδιο ισχύει για τον ανεμιστήρα με τον ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη. Εάν τα απαραίτητα καλώδια δεν τοποθετηθούν στον τοίχο στο στάδιο της εγκατάστασης καλωδίωσης, τότε η τοποθέτησή τους είναι χαρά κάτω από το μέσο όρο.
 3. Ο χρονοδιακόπτης, αφού ρυθμιστεί, διαρκεί το ίδιο διάστημα του ανεμιστήρα αφού σβήσει το φως, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σπατάλη ισχύος και αυξημένο επίπεδο θορύβου χωρίς να χρειάζεται.
 4. Ένας χρονοδιακόπτης κοστίζει τουλάχιστον 250 ρούβλια (ανεμιστήρας με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη - πάνω από 400).

Ο σχεδιασμός του χρονοδιακόπτη για αυτόματη συναρμολόγηση προσφέρεται, χωρίς αυτά τα μειονεκτήματα και με πρόσθετες ευκολίες:

 1. Τοποθετείται στο εσωτερικό του καλύμματος του φθηνότερου ανεμιστήρα εξαγωγής (δεν απαιτεί ξεχωριστό κουτί, κ.λπ.).
 2. Συνδέεται μόνο από δύο καλώδια στο οικιακό δίκτυο 220V (δεν απαιτείται σύνδεση με τον διακόπτη φωτισμού).
 3. Υπάρχει ένας ελαφρύς δείκτης της υγείας του χρονοδιακόπτη.
 4. Ο χρονοδιακόπτης εφαρμόζει έναν ευέλικτο αλγόριθμο εργασίας, μειώνοντας τον χρόνο της μη παραγωγικής εργασίας.
 5. Το κόστος των εξαρτημάτων για τη συναρμολόγηση του χρονομέτρου είναι λίγο πάνω από 100 ρούβλια.

Σκοπός: αυτόματη ενεργοποίηση του ανεμιστήρα εξαγωγής του μπάνιου όταν ανάβει ο φωτισμός και ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος μετά τον βέλτιστο χρόνο μετά την απενεργοποίηση του φωτισμού.

Σχηματικό διάγραμμα.

Περιγραφή του σχηματικού διαγράμματος.

220V) εφαρμόζεται στα τερματικά XP1B-ХР2А. Ένα κύκλωμα χρησιμοποιείται για έναν ανορθωτή μισού κύματος με ενεργό έρμα, του οποίου ο ρόλος εκτελείται από C2. R1 χρησιμεύει για την εκκένωση του πυκνωτή C2 και χρησιμεύει για την αύξηση της ηλεκτρικής ασφάλειας της υπηρεσίας (κατ 'αρχήν, δεν μπορεί να εγκατασταθεί). Ζενέρ VD1 περιορίζει την τάση στην οποία φορτίζεται ο πυκνωτής φίλτρου C1. VD2 εμποδίζει την εκκένωση C1 σε στιγμές που η δίοδος zener VD1 ανοίγει με συνεχές ρεύμα (με τον αντίστοιχο αρνητικό μισό κύκλο της τάσης δικτύου). Triac VS1 χρησιμεύει για τη μεταγωγή της τροφοδοσίας του κινητήρα του ανεμιστήρα εξαγωγής, ο οποίος συνδέεται με τους ακροδέκτες ХР1А-XP2B. Ένα triac χωρίς ψυγείο είναι σε θέση να οδηγήσει έναν κινητήρα με ισχύ μέχρι 100 watt, το οποίο είναι ένα μεγάλο περιθώριο για οποιονδήποτε εγχώριο ανεμιστήρα εξάτμισης. Το triac ελέγχεται από παλμούς αρνητικής πολικότητας (σε σχέση με το κύκλωμα VCC) που προέρχονται από τον μικροελεγκτή DD1. Το πρόγραμμα, ραμμένο στον μικροελεγκτή, υλοποιεί ολόκληρο τον αλγόριθμο της συσκευής. Για να συγχρονιστούν οι παλμοί ελέγχου με μισές περιόδους της τάσης δικτύου, ο μικροελεγκτής τροφοδοτείται μέσω αντιστάσεων R3 και R4 - τάση δικτύου. Οι διαβαθμίσεις αυτών των αντιστάσεων παρέχουν ρεύμα μέσω των προστατευτικών κυκλωμάτων της θύρας του μικροελεγκτή σε ασφαλές επίπεδο (όχι περισσότερο από 1 mA). LED HL1 εκτελεί μια διπλή λειτουργία: χρησιμοποιείται για την ένδειξη της κατάστασης λειτουργίας της συσκευής και είναι επίσης αισθητήρας περιβάλλοντος φωτός.

Κατασκευή.

Η συσκευή είναι μια μονόπλευρη πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος στην οποία είναι εγκατεστημένα όλα τα εξαρτήματα, με το DD1 να τοποθετείται στην πλευρά των αγωγών και τα υπόλοιπα εξαρτήματα στην άλλη πλευρά. Στα τερματικά XP1-XP2 συνδέστε τους αγωγούς παροχής οικιακής καλωδίωσης με διατομή τουλάχιστον 0,35 mm 2. Η πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον ανεμιστήρα Colibri, που αγοράστηκε από τον Leroy Merlin για ένα άθλιο 150 ρούβλια. Σε αυτόν τον ανεμιστήρα, η σανίδα είναι στερεωμένη με ένα κατσαβίδι και σε άλλους ανεμιστήρες μπορεί να στερεωθεί με ζεστό τήγμα μέσα στο διακοσμητικό κάλυμμα του ανεμιστήρα, στον οποίο υπάρχει μια οπή προ-διάτρητη στο κέντρο για το LED HL1. Μετά από όλες τις συνδέσεις, το κάλυμμα με την κάρτα είναι εγκατεστημένο στην αρχική του θέση.

Προκειμένου να προστατευτεί από την υγρασία, συνιστάται η πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος να καλύπτεται με βερνίκι ανθεκτικό στην υγρασία.

Η εργασία του χρονοδιακόπτη με LED διαφόρων τύπων, μεγεθών και χρωμάτων (κόκκινο, πράσινο, μπλε) ελέγχεται στη διάταξη. Η καλύτερη ευαισθησία παρέχεται με τη χρήση μιας διόδου εκπομπής φωτός με έναν διαφανή κόκκινο λαμπτήρα με αυξημένη φωτεινή απόδοση (2000 mKd). Ωστόσο, με άλλες επιλογές, όλα λειτουργούσαν αρκετά αξιόπιστα. Πρέπει να σημειωθεί ότι το μπλε LED είναι πιο ευαίσθητο σε λευκό και μπλε-λευκό φωτισμό και κόκκινο σε κίτρινο-κόκκινο.

Ζενέρ VD1 μπορεί να είναι οποιαδήποτε τάση 5.6V, για παράδειγμα, KS156A. Σειρά Triac BTA με ένα μέγιστο ρεύμα από 6 έως 12 αμπέρ, δηλ. BTA6. BTA12, με τάση λειτουργίας τουλάχιστον 400 βολτ (καλύτερη - 600). Τάση λειτουργίας του πυκνωτή C2 - όχι λιγότερο από 350 βολτ, τύπου - οποιαδήποτε ταινία, για παράδειγμα, K73-11, K73-17, κλπ. Τάση λειτουργίας του πυκνωτή C1 - όχι λιγότερο από 10 βολτ, η χωρητικότητα μπορεί να αυξηθεί στα 1000 μF.

LED συνιστάται να μην κολλήσεις στην πλακέτα και να εγκαταστήσετε το συνδετήρα, όπως στη φωτογραφία, διαφορετικά θα είναι δύσκολο να βρείτε το επιθυμητό μήκος τα συμπεράσματα που έψαχνε από το κάλυμμα και την ίδια στιγμή δεν έχει καμία σχέση με την εγκατάστασή του. Παρεμπιπτόντως, αν η πολικότητα του LED είναι συγκεχυμένη, με τον σύνδεσμο είναι πολύ πιο εύκολο να το αλλάξετε. Το πείραμα με διαφορετικές λυχνίες LED είναι εξίσου εύκολο σε αυτή την περίπτωση.

Τα υπόλοιπα εξαρτήματα δεν υπόκεινται σε ειδικές απαιτήσεις.

Συνθήκες λειτουργίας.

Όλα τα συστατικά του χρονοδιακόπτη κάτω από την τάση του δικτύου, έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τον έλεγχο και την εγκατάσταση της συσκευής, γιατί ο κίνδυνος επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η μονάδα είναι τοποθετημένη στο μπάνιο - ένα δωμάτιο με ένα συγκεκριμένο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας!

Συνήθως ο ανεμιστήρας εξάτμισης εγκαθίσταται σε ένα από τα τοιχώματα του μπάνιου κάτω από το ταβάνι, δηλ. Όταν ενεργοποιείτε το φωτισμό στο μπάνιο, ο ανεμιστήρας φωτίζεται επαρκώς. Μια απαραίτητη προϋπόθεση για την κανονική λειτουργία του χρονοδιακόπτη είναι η ύπαρξη αξιοσημείωτης διαφοράς φωτισμού όταν ο φωτισμός του μπάνιου είναι απενεργοποιημένος και ενεργοποιημένος. Εάν σε ένα μπάνιο και χωρίς φωτισμό είναι αρκετά ελαφρύ ώστε ο ανεμιστήρας να ανάβει συνεχώς, θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα φωτός που πέφτει στη λυχνία LED HL1 με το χρωματισμό με κόκκινο βερνίκι (ή βερνίκι διαφορετικού χρώματος - κάτω από το χρώμα του φωτός του LED), διεισδύοντας μέσα στο κάλυμμα του ανεμιστήρα κλπ. μέτρα.

Αν ο χρονοδιακόπτης είναι εγκατεστημένος στον ανεμιστήρα που είναι ήδη συνδεδεμένος παράλληλα με τη λυχνία φωτισμού του μπάνιου, πρέπει πρώτα να αλλάξετε τη σύνδεσή του στο κιβώτιο διασταύρωσης έτσι ώστε η παροχή 220V να τροφοδοτείται συνεχώς ανεξάρτητα από τον φωτισμό.

Περιγραφή της συσκευής.

Όλος ο χρόνος, ενώ ο χρονοδιακόπτης τροφοδοτείται, LED HL1 αναβοσβήνει στιγμιαία κάθε δευτερόλεπτο, υποδεικνύοντας την υγεία της συσκευής και την ετοιμότητά της για λειτουργία.

Ενώ το φως δεν ανάβει, ο ανεμιστήρας εξαγωγής είναι απενεργοποιημένος. Σε αυτή τη λειτουργία, η συσκευή καταναλώνει πολύ χαμηλό ρεύμα, το οποίο είναι κυρίως αντιδραστικό (χωρητικό) στη φύση - περίπου 15 mA (αντιδραστικό χιλιοστόμετρο). Ένα τέτοιο ρεύμα δεν καθορίζεται από μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε το προϊόν να μπορεί να παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση επ 'αόριστον για μεγάλο χρονικό διάστημα - αυτή είναι η κατάσταση αναμονής.

Όταν το φως ανάψει στο μπάνιο, το διάστημα προστασίας αρχίζει να μετράει πριν στρέψει την κουκούλα. Αυτό το διάστημα είναι περίπου 15 δευτερόλεπτα (οι τιμές των χρονικών διαστημάτων που αναφέρονται παρακάτω μπορούν να διαφέρουν από τα πραγματικά για 1-2 δευτερόλεπτα). Αν το φως σβήσει πριν από τη λήξη αυτού του διαστήματος, ο ανεμιστήρας δεν θα ενεργοποιηθεί καθόλου. Δηλαδή, αν ένα άτομο μπήκε στο μπάνιο μόνο για να μπορεί, για παράδειγμα, να κρεμάσει μια πετσέτα στο γάντζο - δεν υπάρχει ανάγκη για κουκούλα. Αν το φως στο μπάνιο καίγονται περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα, η συσκευή περιλαμβάνει έναν ανεμιστήρα, και συνεχίζει να το κρατήσει για όλη την ώρα, έως ότου τα φώτα αναμμένα, και περαιτέρω 5 λεπτά μετά την απενεργοποίηση του φωτός, συν 1 λεπτό ανά κάθε 120 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια της οποίας το φως ήταν σε λειτουργία, αλλά όχι περισσότερο από 30 λεπτά συνολικά. Έτσι, αν κάποιος πήρε ένα ντους για 15 λεπτά, ο απορροφητήρας θα συνεχίσει να εργάζεται για 5 + 15/2 = 13 λεπτά μετά το σβήσιμο του φωτισμού στο μπάνιο. Λαμβάνοντας ένα λουτρό για μισή ώρα θα κάνει την κουκούλα να λειτουργεί επιπλέον 5 + 30/2 = 20 λεπτά.

Παρέχεται μια παραλλαγή του προγράμματος χρονοδιακόπτη, στον οποίο ο χρόνος λειτουργίας του ανεμιστήρα μετά την απενεργοποίηση του φωτός θα είναι ίσος με τον χρόνο λειτουργίας του με τον φωτισμό ενεργοποιημένο. Αυτή η επιλογή επιλέγεται ρυθμίζοντας τον βραχυκυκλωτήρα S1 (βλ. Σχηματικό διάγραμμα).

Εάν το φως στο λουτρό είναι ξανά ενεργοποιημένο όταν ο ανεμιστήρας λειτουργεί, ένα νέο διάστημα θα προστεθεί στο υπόλοιπο του ατελούς διαστήματος του ανεμιστήρα αφού σβήσει το φως σύμφωνα με τον προηγουμένως περιγραφόμενο αλγόριθμο.

Σημειώστε ότι δεν σχετίζονται άμεσα με τη συσκευή.

Η αποτελεσματικότητα του εξαερισμού καθορίζεται όχι τόσο από την ισχύ του ανεμιστήρα ή από κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές για αυτό, όπως και από την παρουσία καθαρού αέρα. Εάν η πόρτα στο μπάνιο κλείσει σφιχτά και δεν υπάρχουν άλλα ανοίγματα μέσω των οποίων θα μπορούσε να ρέει εξωτερικός αέρας, η απόδοση οποιασδήποτε κουκούλας θα είναι κοντά στο μηδέν.

Αρχεία έργου

Επί του παρόντος, στην αποθήκευση αρχείων μπορείτε να κάνετε λήψη του διαγράμματος κυκλώματος, του τυπωμένου κυκλώματος της συσκευής και του υλικολογισμικού του μικροελεγκτή για την απλή (πρώτη) έκδοση του αλγόριθμου λειτουργίας (δηλ. Την κατάσταση του βραχυκυκλωτήρα S1 ο ρόλος δεν παίζει). Με το υλικολογισμικό, πρέπει να επιλέξετε τις ασφάλειες ενσωματωμένης γεννήτριας RC 9,6 MHz (CKSEL= 10) και είναι απαραίτητο να απενεργοποιήσετε τον διαχωριστή ρολογιού κατά 8 (CKDIV8= 1), όλες οι άλλες ασφάλειες δεν έχουν ιδιαίτερο ρόλο, πρέπει να τους αφήσουμε στην κατάσταση "εργοστασίου". Καθώς η ανάπτυξη των εκδόσεων firmware του firmware θα προστεθεί στο αρχείο - ακολουθήστε τις ειδήσεις.

Σύνδεση του χρονοδιακόπτη του ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο

Ένας από τους απλούστερους και πιο βολικούς τρόπους βελτιστοποίησης της λειτουργίας του ανεμιστήρα εξάτμισης σε ένα μπάνιο είναι η χρήση ενός χρονοδιακόπτη.

Η αρχή της λειτουργίας αυτής της συσκευής έχει ως εξής: Αφού ενεργοποιήσετε το φως, ο ανεμιστήρας εξαγωγής δεν ξεκινά αμέσως, αλλά μόνο μετά από ένα λεπτό, αφού σβήσει τον φωτισμό, συνεχίζει να λειτουργεί για άλλα πέντε λεπτά.


Γιατί χρειάζομαι χρονοδιακόπτη για ανεμιστήρα μπάνιου;

Η κύρια λειτουργία του υποχρεωτικού αερισμού των τουαλετών και των λουτρών είναι η μείωση της υγρασίας του αέρα, καθώς και πολλές άλλες εργασίες, όπως η αφαίρεση οσμών. Είναι αρκετά λεπτομερής, γιατί ο ανεμιστήρας εξάτμισης είναι απαραίτητος, τι είναι όπως, ποια συσκευή είναι καλύτερο να επιλέξει, μας είπα ΕΔΩ.


Συχνά, ο ανεμιστήρας εξαγωγής είναι ενεργοποιημένος ή μαζί με τον φωτισμό ή ένα ξεχωριστό κουμπί διακόπτη στην είσοδο του μπάνιου και επίσης σβήνει μετά την αναχώρησή του.

Και φανταστείτε, πήρατε ένα ντους, απενεργοποιήσατε το νερό, σκουπίσατε με μια πετσέτα, βάλατε μια μικρή παραγγελία στο μπάνιο και βγήκατε, σβήνοντας το φως και, κατά συνέπεια, τον ανεμιστήρα. Ταυτόχρονα, ο χώρος είναι πλήρως αεριζόμενος και ο χρονοδιακόπτης της τουαλέτας έρχεται στη διάσωση, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει τον υγρό αέρα για άλλα 5 λεπτά, αφού φύγετε.

Εάν εισέλθετε για λίγο στο μπάνιο και δεν μείνατε εκεί για ένα λεπτό, ο ανεμιστήρας δεν θα ανάψει, επειδή συνήθως δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιες συνθήκες.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο χρονοδιακόπτης τουαλέτας είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή, η οποία βελτιώνει σοβαρά την απόδοση του ανεμιστήρα.


Σύνδεση του χρονοδιακόπτη τουαλέτας


Ως παράδειγμα σύνδεσης, χρησιμοποιούμε το δημοφιλές χρονομετρητή Granite-BZT-300-SU από τη Nootechnika. Εργασία θα συνδυαστεί με τον ανεμιστήρα εξαγωγής SP Silent 100.


Η ίδια η συσκευή είναι αρκετά συμπαγής, μπορείτε να τη δείτε στην παρακάτω εικόνα. Η μέγιστη ισχύς του ανεμιστήρα που συνδέεται με αυτό δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300 W.


Όπως μπορείτε να δείτε, για να συνδέσετε το χρονοδιακόπτη υπάρχουν έξι επαφές ταυτόχρονα, που όλοι εμπλέκονται στην εγκατάσταση. Και παρόλο που φαίνεται αρκετά τρομακτικό, δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο εδώ, ειδικά εάν καταλάβετε το σχέδιο σύνδεσης.


Σχέδιο σύνδεσης χρονιστή καλωδίωσης


Ο ανεμιστήρας εξάτμισης συνδέεται με το WHITE ζεύγος καλωδίων (δεν χρειάζεται να τηρείτε εδώ την πολικότητα)

Στο κόκκινο ζεύγος καλωδίων εφαρμόζεται η φάση και το μηδέν, τα οποία δεν σπάνε από τον διακόπτη (Αυτό είναι πολύ σημαντικό!)

Στο BLACK ζεύγος καλωδίων συνδέεται η ισχύς φωτισμού (η φάση σπάει με διακόπτη φωτισμού)

Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτό το σχήμα είναι αυτό για την σωστή λειτουργία του χρονοδιακόπτη (και συνεπώς του ανεμιστήρα εξάτμισης), απαιτείται η παροχή δύο γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ένα παράλληλο με το φωτισμό από το διακόπτη, το δεύτερο εναλλασσόμενο ρεύμα είναι 220V. Το διάγραμμα συνδεσμολογίας για αυτό έχει ως εξής:


Διάγραμμα συνδεσμολογίας στο μπάνιο για ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη


Όπως μπορείτε να δείτε, πριν από τον ανεμιστήρα εξάτμισης είναι απαραίτητο να ρίξετε ένα καλώδιο τριών συρμάτων.


Τώρα γνωρίζοντας το σχέδιο σύνδεσης, μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στην εγκατάσταση.


Εγκατάσταση του χρονοδιακόπτη εξαερισμού


Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να διακόψει την παροχή ρεύματος στο χώρο εγκατάστασης με μια κατάλληλη συσκευή ασφαλείας στον ηλεκτρικό πίνακα.


Τώρα προετοιμάστε το χρονοδιακόπτη για τη σύνδεση όπως περιγράφεται παραπάνω. Επειδή τα καλώδια στη συσκευή είναι πολυκλωνικά, είναι πιο βολικό να χρησιμοποιείτε τους ακροδέκτες σύσφιξης WAGO για τοποθέτηση.

Πρώτα απ 'όλα, συνδέουμε ένα κόκκινο και ένα μαύρο σύρμα μαζί, τοποθετώντας τα σε μια υποδοχή τερματικού - αυτά θα είναι οι επαφές για τη σύνδεση ενός κοινού μηδενός.


Τώρα συνδέστε το χρονοδιακόπτη στο καλώδιο τροφοδοσίας, σύμφωνα με το σχέδιο. Θα πρέπει να μοιάζει με αυτό:


ΚΟΚΚΙΝΟ αριστερό καλώδιο - συνδεθείτε στο PHASE

BLACK αριστερό καλώδιο - συνδεθείτε στο PHASE που πηγαίνει από το διακόπτη

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΑ σύρματα - συνδέουμε με το GENERAL ZERO

Τα υπόλοιπα καλώδια TWO WHEEL συνδέονται απευθείας με τον ανεμιστήρα εξαγωγής.


Δεδομένου ότι τα καλώδια είναι αρκετά μικρά, πρέπει να αυξηθούν.


Αναλυτικά σχετικά με την εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξάτμισης, γράψαμε ήδη ΕΔΩ. Ο ίδιος ο χρονομετρητής, συχνά, κρύβεται πίσω από έναν ανεμιστήρα, σε έναν αγωγό εξαερισμού.

Μετά τη σύνδεση του χρονομέτρου και την εγκατάσταση του ανεμιστήρα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την τροφοδοσία ρεύματος και να ελέγξετε τη λειτουργία του χρονοδιακόπτη. Αυτό ολοκληρώνει τη σύνδεση.


Αν γνωρίζετε άλλους τρόπους για τη βελτιστοποίηση ανεμιστήρα, φροντίστε να γράψω γι 'αυτό στα σχόλια για το άρθρο, εκτός από τόλμη να ζητήσει από τις ερωτήσεις σας σχετικά με την εργασία ή τη σύνδεση ενός χρονοδιακόπτη, θα προσπαθήσω να απαντήσω αμέσως σε όλους.

Χρονοδιακόπτης μπάνιου БЗТ-300-СУ-Ф

Άρθρο: BZT-300-SUF

Σκοπός:

Ο χρονοδιακόπτης για τα μπάνια έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί αυτόματα τον εξαερισμό του μπάνιου. Ο χρονοδιακόπτης ενεργοποιεί τον ανεμιστήρα μετά από τον καθορισμένο χρόνο μετά την ενεργοποίηση του φωτισμού και απενεργοποιεί τον ανεμιστήρα μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα μετά το κλείσιμο του φωτός.

Ρυθμιζόμενη καθυστέρηση ενεργοποίησης και απενεργοποίησης.

Ο χρονοδιακόπτης τίθεται σε πώληση με τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

Προσοχή παρακαλώ!

Η σύνδεση του Χρονοδιακόπτη για τα μπάνια πραγματοποιείται με αποσυνδεδεμένη τάση δικτύου. Η ισχύς του ανεμιστήρα που συνδέεται με το χρονόμετρο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300 W.

Θέλω χρονοδιακόπτη στον ανεμιστήρα στο μπάνιο!

Θέλω να βάλω ένα χρονοδιακόπτη στον ανεμιστήρα της κουκούλας στο μπάνιο, οπότε όταν ανάψει η φωτεινή ένδειξη, ο ανεμιστήρας ανάβει και όταν σβήσει - ο ανεμιστήρας λειτουργεί για άλλα 5 λεπτά και στη συνέχεια σβήνει.
Ίσως κάποιος να ξέρει πώς να το εφαρμόσει;
Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε, φυσικά, να επιλέξετε το κατάλληλο χρονικό ρελέ, αλλά οι τιμές που δαγκώνουν πολύ. Στην περίπτωσή σας, η καλύτερη επιλογή για την τιμή είναι ένας εκκινητής με ένα πνευματικό εξάρτημα για μια καθυστέρηση όταν αποσυνδεθεί. Θα πρότεινα τον εκκινητή PML1160M και το πρόθεμα PVL-22. Το πρόθεμα είναι εγκατεστημένο απευθείας στο μίζα και το μίζα στο Din-rail. Είναι αλήθεια ότι η μέγιστη έκθεση είναι 3 λεπτά, αλλά μπορείτε να την αποσπάσετε και μέχρι πέντε. Θα σας κοστίσει περίπου 500 ρούβλια.

Αυτά είναι ήδη σε πώληση

Βασικά - παίρνετε (ή συλλέγετε) ένα χρονόμετρο για 220 βολτ και το ενεργοποιείτε για να σπάσετε το καλώδιο τροφοδοσίας του ανεμιστήρα.
Τι άλλες ερωτήσεις θα υπάρξουν;
Αν κάτι βοηθά, τότε υπάρχουν δύο κυκλώματα για την ενεργοποίηση.
Αλλά το θέμα, όπου υπάρχει η περιγραφή τους:
">

Andrei, αυτά έχουν ήδη πωληθεί από την έναρξη της εγκατάστασης στην Αλεξάνδρεια.

Για παράδειγμα, ανάβει από τον αισθητήρα κίνησης και απενεργοποιείται με καθυστέρηση έως 30 λεπτά
">

υπάρχει ένας τέτοιος χρονοδιακόπτης για τον ανεμιστήρα τουαλέτας. κάνουμε όπως στο kyiv, υπάρχει σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κατάστημα. μπορείτε να παραγγείλετε από τον κατασκευαστή που μπορείτε να κάνετε σε ένα Internet. Yandex.ru

2η ώρα Και αφήστε ένα σύνδεσμο, παρακαλώ!

Και μην αγοράσετε αμέσως το τελικό προϊόν, υπάρχει ένα χρονόμετρο και ένας αισθητήρας κίνησης και ένας αισθητήρας υγρασίας και γενικά με οτιδήποτε θέλετε. ">

Έτοιμο συσκευές είναι γεμάτη με την πώληση, την αγορά να δώσουν προσοχή στο θόρυβο (στο κατάστημα, φαίνεται ήρεμη, αλλά το διαμέρισμα το βράδυ - βρυχηθμό), μεγάλη IMHO απόδοση δεν είναι απαραίτητη, όχι επιβλαβείς. Απαιτεί 3 καλώδια (2 από το διακόπτη συν φάση μόνιμα). Αν πρόκειται να συλλέξει οι ίδιοι - να δώσουν προσοχή στο προαναφερθέν χρονόμετρο Λευκορωσία, έχει och.poleznaya χαρακτηριστικό - για καθυστέρηση, είναι δυνατόν να έχουν χρόνο για να κατουρήσει και τα πόδια, αλλά δεν ενεργοποιείται.
Αν αγοράσετε έναν ανεμιστήρα - το πάρετε καλύτερα με βαλβίδα ελέγχου.
Το κόστος της τελικής δομής για διάμετρο 125 mm είναι περίπου 1500 ρούβλια.

">
αυτό ονομάζεται pzotov. Το διέταξα το ίδιο. ήρθε μέσω ταχυδρομείου. εγκατασταθεί χωρίς προβλήματα. Μου αρέσει. Θερμαίνεται μόνο πολύ έντονα, ενόψει. χωρίς θόρυβο

Από εκεί στην αγορά της Μόσχας, από την άποψη της λειτουργίας τιμής / θόρυβο σιωπηλή οπαδούς από τον ανταγωνισμό - με χρονοδιακόπτη off-καθυστέρηση αγόρασε για 1300R (WC), χωρίς χρονόμετρο - 950r (κουζίνα). Πραγματικά πολύ ήσυχο σε αντίθεση με όλους τους άλλους που έχω γνωρίσει.

Ο Γιώργος, οι οπαδοί του Vortice δουλεύουν στα 5 dB χωρίς θόρυβο. Αθόρυβο. Εξακολουθούν να μην ανταγωνίζονται.

Δέκα χρόνια δεν έχουν περάσει.

Ραδιόφωνο, Ακριβώς 10 χρόνια έχουν περάσει! )) το θέμα είναι ενημερωμένο, αλλά υπάρχουν πολύ λίγοι που ανέβασαν το Punto Evo Flexo MEX 100/4 LL 1S
∅ 100 mm, 1 ταχύτητα, 90 m3 / h, 39,23 Pa, 9 W, 220 V 50 Hz, IP45, 26,9 dBa 3 m, 50 ° C.
Αξίζει 3 κομμάτια αλήθεια.

Έτσι, επίσης, 3 r. αξίζει τον κόπο. Χωρίς παροχή ρεύματος.

sokrat έγραψε:
το θέμα είναι επίκαιρο, αλλά λίγοι άνθρωποι τον ανεβάζουν

Το θέμα δεν έχει σημασία για κανέναν άνθρωπο που σκέφτεται. Ο χρονοδιακόπτης στον ανεμιστήρα δεν έχει νόημα.

Ο χρονοδιακόπτης στον ανεμιστήρα δεν έχει νόημα.

Ραδιόφωνο, τίποτα τέτοιο. Εδώ είναι ένας ανεμιστήρας ως τέτοιος - ένα άσκοπο πράγμα. Ένας χρονοδιακόπτης για τον ανεμιστήρα είναι πολύ απαραίτητος, αν έχετε αρκετές ανοησίες για να βάλετε τον ανεμιστήρα.

sokrat έγραψε:
Ραδιόφωνο, Ακριβώς 10 χρόνια έχουν περάσει! )) το θέμα είναι ενημερωμένο, αλλά υπάρχουν πολύ λίγοι που ανέβασαν το Punto Evo Flexo MEX 100/4 LL 1S
∅ 100 mm, 1 ταχύτητα, 90 m3 / h, 39,23 Pa, 9 W, 220 V 50 Hz, IP45, 26,9 dBa 3 m, 50 ° C.
Αξίζει 3 κομμάτια αλήθεια.

Sokrat, είναι επόμενο! (γ)
Πρότυπα χαμηλής τάσης;

Και κάτι Saylant σε 12 V e-e-is!

MrGalaxy έγραψε:
Εδώ είναι ένας ανεμιστήρας ως τέτοιος - ένα άσκοπο πράγμα. Ένας χρονοδιακόπτης για τον ανεμιστήρα είναι πολύ απαραίτητος, αν έχετε αρκετές ανοησίες για να βάλετε τον ανεμιστήρα.

Δεν συμφωνώ, ο ανεμιστήρας είναι πολύ χρήσιμος. Αλλά χωρίς χρονοδιακόπτη.

Το ραδιόφωνο έγραψε
Ο λεκάνη του ανεμιστήρα δεν έχει νόημα.

Ο ηλεκτρολόγος του Κέντρου έγραψε:
Αυτό είναι κάποιος;

Ναι, επιλογή κάποιου.
Το ελικόπτερο μπορεί να χρειαστεί να εργάζεται μισή ώρα περισσότερο, αλλά ο χρονομετρητής σκέφτεται με τον δικό του τρόπο. Κατά κάποιο τρόπο σπάνε με το άψυχο κομμάτι του σιδήρου.

Σχετικά με την ένταξη με το φως, απλά παραμένω ήσυχος. Ο Dumber, φαίνεται, δεν έχει εφεύρει τίποτα ακόμα σε αυτόν τον κόσμο.

Το ραδιόφωνο έγραψε
Το ελικόπτερο μπορεί να χρειαστεί να εργάζεται μισή ώρα περισσότερο, αλλά ο χρονομετρητής σκέφτεται με τον δικό του τρόπο. Κατά κάποιο τρόπο σπάνε με το άψυχο κομμάτι του σιδήρου.

Aha. Δηλαδή, είναι καλύτερο να το κάνεις χωρίς αυτό παρά να παλέψεις εναντίον του;) Και τότε, γιατί το fuck εργάζεται για μισή ώρα; Αλλά, 5 λεπτά θα ήταν αρκετά στο θέμα. Για παράδειγμα, τσιγάρο καπνού τεντωμένο όλα εγγυημένα. Και άλλες μυρωδιές)

Ο ηλεκτρολόγος του Κέντρου έγραψε:
Δηλαδή, είναι καλύτερο να το κάνεις χωρίς αυτό καθόλου, παρά να το παλέψεις;)

Και ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν; Μόνο με ή χωρίς χρονοδιακόπτη ή χωρίς ανεμιστήρα;

Ο ηλεκτρολόγος του Κέντρου έγραψε:
Και τότε, γιατί άρχισε να εργάζεται εδώ και μισή ώρα;

Αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο. Υποθέτω ότι, ένα μπάνιο με σοβαρή χημεία, napshikal, έφυγε για μισή ώρα. Ο ανεμιστήρας, φυσικά, είναι ενεργοποιημένος, επειδή εκεί δεν μπορείτε να πάτε αλλιώς, τα μάτια τρώνε μακριά, και όπως μια συνεχής ροή μεταφέρει μακριά και δεν επιτρέπει οσμές να πάει σε άλλους χώρους.

Μην περιορίζετε τη χρήση του μπάνιου μόνο από τις φυσικές ανάγκες, σκεφτείτε ευρύτερα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνετε εκτός από τα σκατά και τον καπνό. Και αυτό απαιτεί διαφορετικό χρόνο και ο ανεμιστήρας μπορεί να χρειαστεί όλη αυτή τη φορά και μερικές φορές δεν χρειάζεται καθόλου.

Ραδιόφωνο, Ο κύριος σκοπός του ανεμιστήρα είναι η απαέρωση της τουαλέτας μετά τις διαδικασίες που ονομάζονται "καπνός" και "σκατά". Αυτό πρέπει να καθοδηγείται. Τα υπόλοιπα μπορούν να αγνοηθούν εντελώς. Και για σοβαρή χημεία, χρησιμοποιήστε προστασία για προστασία.
Όχι, καλά, αν τα χέρια σας φαγούρα, μπορείτε σίγουρα να κάνετε κάποιο είδος κυκλώματος με χρονοδιακόπτη ή να το παρακάμψετε. Αλλά, δεν υπάρχει λογικός κόκκος σε αυτό.

Ο ηλεκτρολόγος του Κέντρου έγραψε:
Τα υπόλοιπα μπορούν να αγνοηθούν εντελώς.

Νίχρωμο έτσι. Ειδικά δεν καπνίζω και δεν με νοιάζει για το "βασικό" σου γενικότερα.
Το κύριο πράγμα είναι να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία κατά τη διάρκεια και μετά από ένα ντους και ένα λουτρό. Αυτό που απαιτεί επίσης διαφοροποιημένη προσέγγιση: διαφορετικές ώρες εργασίας, και λόγω περιστάσεων (σκέψεις άνεσης), μερικές φορές και πλήρης απόρριψή της.

Ο ηλεκτρολόγος του Κέντρου έγραψε:
Και για σοβαρή χημεία, χρησιμοποιήστε προστασία για προστασία.

Αυτό είναι τι; Η χημεία είναι συνηθισμένη, οικιακή, αλλά οσμηρή. Ο ανεμιστήρας δεν αφήνει τη μυρωδιά να εξαπλωθεί μέσα στο διαμέρισμα, και μπορείτε να πάτε στο μπάνιο χωρίς να τεντώνεστε. Προτείνετε να τραβήξετε μια μάσκα αερίων σε ολόκληρο το διαμέρισμα;

Ο ηλεκτρολόγος του Κέντρου έγραψε:
μπορείτε βεβαίως να κάνετε κάποιο είδος κυκλώματος με χρονοδιακόπτη ή να το παρακάμψετε. Αλλά, δεν υπάρχει λογικός κόκκος σε αυτό.

Ο ορθολογικός κόκκος δεν βρίσκεται στο χρονόμετρο. Επειδή μόνο ξέρω σίγουρα αν ο ανεμιστήρας πρέπει να τρέχει αυτή τη στιγμή ή όχι. Και όχι χρονομετρητής.

Πώς να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα οικιακής χρήσης για ένα μπάνιο

Για να απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες οσμές και την υψηλή υγρασία στο μπάνιο, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα οικιακής χρήσης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι τέτοιων συσκευών, οι οποίοι διαφέρουν κυρίως από την αρχή της ενεργοποίησης / απενεργοποίησης.

Αυτές οι συσκευές είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από το φυσικό τέντωμα, παρέχοντας στους κατοίκους άνεση όταν επισκέπτονται την τουαλέτα και το μπάνιο. Με τη βοήθειά τους, μπορεί να οργανωθεί ο εξαερισμός του μπάνιου ενός ιδιωτικού σπιτιού και ενός διαμερίσματος πόλης.

Σύστημα εξαερισμού: πώς να επιλέξετε τον εξοπλισμό

Εγκατεστημένο στην κουκούλα του μπάνιου θα πρέπει να απομακρύνει αποτελεσματικά τις οσμές και την υγρασία και να είναι εύκολο στη χρήση.

Υπολογισμός ισχύος

Υπάρχουν κανόνες SNIP, σύμφωνα με την οποία ένα σύστημα εξαερισμού ώρα πρέπει προσπεράσει 5-6 όγκους (ρυθμός αερισμού) αέρα στο δωμάτιο. Η ισχύς καθορίζεται από τον τύπο: N = 5V (ο όγκος του μπάνιου). Εξαερισμός σε συνδυασμό 2h2m2 μπάνιο με ύψος οροφής 2,5 m έτσι παράγεται συσκευή πρέπει τροφοδοτήσει 5h2h2h2.5 = 50m3 / hr. Για μια κανονική ανταλλαγή αέρα, αυτό θα είναι αρκετό. Για να εξασφαλιστεί η καθαρότητα του αέρα σε μια ξεχωριστή τουαλέτα θα χρειαστεί μια συσκευή ακόμα χαμηλότερη ισχύ.

Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα μιας ιδιωτικής κατοικίας ή διαμερίσματος καθορίζεται από το SNiP

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Υπάρχουν ποικιλίες κουκούλες:

 • Τακτικοί ανεμιστήρες οικιακής χρήσης για μπάνια. Χρησιμοποιείται με την παρουσία ενός καλού φυσικού εκχυλίσματος.

Οικιακός ανεμιστήρας - ιδανικό για ένα μικρό μπάνιο σε ένα διαμέρισμα πόλης

 • Φυγόκεντρο. Η τιμή γι 'αυτούς είναι υψηλότερη. Εφαρμόζεται με ένα φραγμένο σωλήνα ανύψωσης. Σε αυτές τις ισχυρές συσκευές, οι αισθητήρες και ο χρονοδιακόπτης χρησιμοποιούνται πάντα για εξοικονόμηση ενέργειας. Για τα μπάνια χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά από τα νοικοκυριά.

Στον φραγμένο ανάντη τοποθετείται μια ισχυρή συσκευή φυγοκεντρικής εξαερισμού

Αρχή on / off

Αυτός είναι ένας άλλος δείκτης που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ορισμένοι ανεμιστήρες ελέγχονται μέσω ενός καλωδίου on / off. Φροντίζουν φθηνά, αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι πολύ βολική στη χρήση.

Φτηνές μοντέλο με καλώδιο ενεργοποίησης / απενεργοποίησης

Είναι καλύτερο να πληρώσετε υπερβολικά και να αγοράσετε ένα μοντέλο με χρονοδιακόπτη. Υπάρχουν συσκευές αυτού του τύπου:

 • Συμπεριλαμβανομένου του φωτός. Εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Μοντέλα με καθυστέρηση. Σε αυτήν την περίπτωση, η συσκευή ανάβει μετά από λίγο μετά την ενεργοποίηση του φωτός, λειτουργεί 5-15 μέτρα και σβήνει. Αυτό είναι βολικό, αφού δεν χρειάζεται να ακούσετε το θόρυβο του ανεμιστήρα. Για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τη συσκευή σε αυτή την περίπτωση, είναι υπεύθυνος ένας ειδικός χρονοδιακόπτης για τα μπάνια.

Χρονοδιακόπτης για τον εξαεριστήρα του μπάνιου

 • Μοντέλα με αισθητήρες. Για ένα μπάνιο, συνήθως επιλέγεται μια συσκευή που αντιδρά στην υγρασία του αέρα. Στην τουαλέτα, τοποθετήστε ένα μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνεται στον θόρυβο του αποστραγγιστικού νερού.

Πώς να εγκαταστήσετε την κουκούλα

Ο εξαερισμός του μπάνιου στο διαμέρισμα γίνεται μέσω ενός κοινού καναλιού εξάτμισης. Σε αυτό είναι τοποθετημένη η συσκευή.

Συμβουλή: Για να προσδιορίσετε την απόδοση του φυσικού αερισμού στο διαμέρισμα, θα πρέπει να φέρετε έναν αναμμένο αναπτήρα στην σχάρα. Εάν η φλόγα εκτρέπεται, όλα είναι εντάξει. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να αγοράσετε ένα φυγόκεντρο μοντέλο ή να νοικιάσετε ειδικούς για να καθαρίσετε τον κατακόρυφο.

Η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού ελέγχεται με έναν αναπτήρα τσιγάρων

Σε ιδιωτικά σπίτια, ανάλογα με το σχεδιασμό του γενικού συστήματος εξαερισμού, ο νεροχύτης τουαλέτας τοποθετείται είτε σε έναν ανελκυστήρα που διέρχεται από τα δάπεδα είτε σε ένα άνοιγμα στην κορυφή του τοίχου που οδηγεί στο δρόμο. Στην τουαλέτα και το λουτρό, παρέχεται ο αγωγός αέρα. Η τελευταία επιλογή χρησιμοποιείται συχνά για τη συσκευή αερισμού ενός μπάνιου σε ένα ξύλινο σπίτι.

Το σχέδιο αερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Οι εξοχικές κατοικίες συνήθως διαθέτουν κοινό σύστημα αερισμού ανάκτησης. Οι συσκευές τροφοδοσίας και εξαγωγής εγκαθίστανται σε ειδική εγκατάσταση στη σοφίτα ή στο υπόγειο. Στο ίδιο το μπάνιο, αποσύρονται δύο μανίκια.

Τοποθέτηση της συσκευής μόνοι σας

Παρουσιάζοντας έναν ανυψωτήρα, η κουκούλα για τα μπάνια εγκαθίσταται ως εξής:

 • Μια μάσκα αφαιρείται από το άνοιγμα του ανυψωτήρα.
 • Το κάλυμμα αφαιρείται από τη συσκευή.

Στάδια τοποθέτησης του ανεμιστήρα σε ένα κουζινάκι φυσικού ρεύματος ενός διαμερίσματος της πόλης

 • Η κόλληση γίνεται είτε απευθείας στα τοιχώματα της οπής είτε μέσω ενός τεμαχίου σωλήνα.
Συμβουλή: Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα με ειδική κόλλα πολυμερούς. Στην μπροστινή πλευρά της συσκευής είναι επιθυμητό να εγκαταστήσετε ένα δίχτυ κουνουπιών.

Σχέδιο σύνδεσης της συσκευής με το δίκτυο διαμερισμάτων

Η μέθοδος σύνδεσης της συσκευής με την καλωδίωση εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού της και εκτελείται σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Τις περισσότερες φορές ο χρονοδιακόπτης του ανεμιστήρα του μπάνιου και της ίδιας της συσκευής συνδέεται σύμφωνα με το σχήμα που παρουσιάστηκε παραπάνω.

Χρονοδιακόπτης για τον εξαεριστήρα του μπάνιου

Γεια σε όλους. Πρόσφατα, συγκέντρωσα αυτό το σχέδιο - ένα χρονοδιακόπτη στην κουκούλα στο μπάνιο. Λειτουργεί εξαιρετικά, γι 'αυτό αποφάσισα να το μοιραστώ με όλους τους επισκέπτες της ιστοσελίδας Elwo. Γιατί χρειαζόμαστε χρονοδιακόπτη για κουκούλες; Αυτό αύξησε την ευκολία, επειδή η ίδια η συσκευή διέκοψε τον ανεμιστήρα και επηρέασε θετικά την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχηματικό διάγραμμα κυκλώματος του χρονοδιακόπτη

Φωτογραφίες της συλλεγμένης συσκευής

Ελέγχονται σε μερικά δευτερόλεπτα (ελάχιστο R7-R8 - 100k) σε μισή ώρα - περίπου 2 megaohms. Αλλά είναι δυνατόν, αν είναι απαραίτητο, και περισσότερο - το κυριότερο είναι ότι ο πυκνωτής C2 - το ελάχιστο ρεύμα διαρροής ήταν. Με την ευκαιρία, στο σχέδιο υπάρχει επίσης μια μικρή καθυστέρηση για την ένταξη, λίγα δευτερόλεπτα, ενώ το C2 είναι χρεωμένο, αλλά αυτό είναι μόνο καλό. Κατά τη διέλευση από τη διαδικασία δοκιμής, συνδέσαμε έναν λαμπτήρα 40 watt αντί για έναν ανεμιστήρα. Μάζεψα για να ξεκινήσει μια απλή shemku για να ελέγξετε - σε μεταβλητές μετακίνηση optosimistor 40 V στο τρέχον λαμπτήρα περίπου 100 mA στην περιοχή, ενώ μέσω του διακόπτη για την παροχή ρεύματος στο LED «συμπ.» Και «off». το έσβησε στο μείον. Η ενδεικτική λυχνία ισχύος οδηγείται ξεχωριστά μέσω του σταθεροποιητή

Το πρωτότυπο του χρονομέτρου είναι ένα τέτοιο απλοποιημένο σχήμα, χωρίς τη χρήση του MOC3052 optocoupler. Πρόκειται για ένα βιομηχανικό χρονοδιακόπτη, το οποίο είναι σε ορισμένες κινεζικές συσκευές.

Η φωτογραφία παρουσιάζει ένα πίνακα με ισχύ "αντιστάσεως". Μετά από αυτό, το άλλαξε. Το αρχικό αντίσταση, δυστυχώς, δεν επιβίωσε. Στο περίβλημα η ισχύς πραγματοποιείται μέσω του πυκνωτή, όπως στο διάγραμμα, διαφορετικά η καλωδίωση είναι η ίδια. Ο πίνακας με τα μέρη του χρονομέτρου τοποθετήθηκε στο μπάνιο κάτω από τον ψευδο πίνακα. Σχέδιο και φωτογραφίες από το Barmaley5229.

Ανεμιστήρας μπάνιου: επιλογή, εγκατάσταση και σύνδεση

Το μπάνιο στο διαμέρισμα ή το σπίτι είναι πάντα ένα "υγρό μέρος". Ακόμα κι αν δεν τακτοποιείτε λακκούβες στο πάτωμα. Το νερό είναι κρύο και ζεστό, ατμός, υγρές πετσέτες - όλα εξατμίζουν την υγρασία. Και στο μπάνιο είναι ζεστό και έχετε ένα φαινόμενο θερμοκηπίου.

Η υπερβολική υγρασία και η θερμότητα, ιδανικά, πρέπει να "πάνε" στον αερισμό, αλλά, όπως γνωρίζετε, η αποτελεσματικότητά τους στα αστικά σπίτια απέχει πολύ από το φυσιολογικό. Και τόσο στο παλιό ταμείο όσο και σε νέα κτίρια. Ο λόγος είναι ότι ο εξαερισμός είναι παντού φυσικός τύπος, δηλαδή χωρίς πρόσθετο τέντωμα.

Αυτό είναι στην Αμερική σε πολυώροφα κτίρια είναι τεράστιοι ανεμιστήρες, και έχουμε αέρα αφαιρεθεί από τη βαρύτητα λόγω της διαφοράς στην πίεση και τη θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, κινείται μεσαία, και ακόμη και καθόλου, αν τα σπίτια είναι παλιά και τα κανάλια είναι φραγμένα.

Και «υγρό σημείο» μας, μπάνιο, αποκτά σταδιακά όλα λίγο χλωρίδας και της πανίδας, με τη μορφή της μούχλας και ακόμη woodlice. Για να απαλλαγείτε από αυτή τη γειτονιά ή να την αποτρέψετε εκ των προτέρων, θα πρέπει να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο. Θα βγάλει όλη την υγρασία όπου πρέπει να πάει και θα περάσετε ευτυχώς με τη μορφή λιγότερο χρήσιμων εποίκων.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα για το μπάνιο και την τουαλέτα

Φαίνεται ότι όλα είναι απλά, αποφασίσαμε ότι χρειαζόμαστε έναν ανεμιστήρα, πηγαίνουμε στο κατάστημα και αγοράζουμε. Αλλά γρήγορα, θα γεννηθούν μόνο οι γάτες. Το κατάστημα περιμένει μια μεγάλη έκπληξη από μια σειρά τύπων και μοντέλων. Όπου λίγες δεκάδες, και όπου ένα ζευγάρι εκατό είναι δακτυλογραφημένο. Και εσείς "κολλάει" πάνω από την ερώτηση, "τι είδους ανεμιστήρα να βάλει στο μπάνιο;".

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Διαφορετικοί τύποι, ισχύς, μοντέλα, μέθοδοι τοποθέτησης, χαρακτηριστικά - καταραμένο πόδι σε αυτή την ποικιλία της τεχνικής προόδου στον τομέα του εξαερισμού. Οι πωλητές και αυτοί ασχολούνται με τη δυσκολία, αν η σειρά είναι τεράστια.

Ως εκ τούτου, έχουμε συντάξει έναν "οδηγό για τους οπαδούς για το μπάνιο." Για να διευκολύνετε το έργο σας και να βοηθήσετε να αγοράσετε γρήγορα τον κατάλληλο εξοπλισμό. Και πρώτα απ 'όλα, θα καταλάβουμε τα γενικά χαρακτηριστικά των οπαδών για το μπάνιο

1. Αξονική, φυγοκεντρική - τι σημαίνει αυτό

Αυτός είναι ο τύπος ή ο τύπος του ανεμιστήρα. Μιλά για το σχεδιασμό του εξοπλισμού και το έργο του.

Αξονικός ανεμιστήρας Είναι μια πτερωτή λεπίδα στο σώμα. Η πτερωτή περιστρέφει τον κινητήρα, στον στροφέα του οποίου φυτεύεται. Τα πτερύγια είναι κεκλιμένα προς τα μέσα σε σχέση με το επίπεδο τοποθέτησης, τραβούν τον αέρα καλά και το μετακινούν κατά μήκος ενός ευθύγραμμου άξονα. Επομένως, αυτός ο τύπος ονομάζεται αξονικός ανεμιστήρας. Έχει καλή απόδοση, θορυβώδες μέσο, ​​είναι, συνήθως, για εγκατάσταση στο μπάνιο.

Φυγοκεντρικός ανεμιστήρας είναι διατεταγμένο διαφορετικά. Ο αέρας απορροφά τον στρόβιλο με λεπίδες. Μέσα στο σώμα, το ρεύμα περιστρέφεται σε μια σπείρα και δέχεται επιπρόσθετη επιτάχυνση λόγω της φυγόκεντρης δύναμης. Το ρεύμα δεν ρέει σε ευθεία γραμμή, αλλά σε γωνία 90 μοιρών σε ειδική συσκευή - ένα σαλιγκάρι. Ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας αποκαλείται επίσης ακτινικός.

Έχει χαμηλότερη παραγωγικότητα από την αξονική, αλλά μπορεί να "οδηγήσει τη ροή" υπό την πίεση διαφορετικών δυνάμεων. Η στάθμη θορύβου είναι χαμηλή ή μέτρια, ανάλογα με την κατεύθυνση της κάμψης των πτερυγίων του ρότορα. Με το εμπρόσθιο κάμισμα λιγότερο θόρυβο, με το πίσω - ισχυρότερο, αλλά εξοικονομεί ηλεκτρικό ρεύμα.

2. Φορτίο ή κανάλι

Ο εξοπλισμός αερισμού είναι διαθέσιμος για εξωτερική εγκατάσταση και για εσωτερική χρήση. Ο εξωτερικός τύπος εγκατάστασης είναι μια στερέωση στον τοίχο ή την οροφή στην έξοδο του εξαερισμού στον άξονα ή στο σύστημα σωλήνων. Ο ανεμιστήρας αγωγών είναι ενσωματωμένος εξοπλισμός που τοποθετείται μέσα στον αγωγό εξαερισμού (αγωγός αέρα). Τα συστήματα αεραγωγών είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή πλαστικό. Για το μπάνιο, τα συστήματα πλαστικών καναλιών, για παράδειγμα, Vents, χρησιμοποιούνται συχνότερα.

Συχνά, η έξοδος στον άξονα εξαερισμού βρίσκεται στην τουαλέτα. Για την εξαγωγή από το μπάνιο τοποθετήστε τον αγωγό με μια μάσκα φράχτη. Το χιτώνιο αερισμού τραβιέται στο παράθυρο ορυχείου. Ένας ανεμιστήρας με πρόσθετο σχάρα τοποθετείται στην τουαλέτα. Ο απορροφητήρας παίρνει ταυτόχρονα τον αέρα από όλο το μπάνιο και το στέλνει στον άξονα αερισμού του σπιτιού. Με τον σχεδιασμό, οι εξωτερικοί ανεμιστήρες και οι ανεμιστήρες καναλιών είναι κατασκευασμένοι τόσο αξονικοί όσο και φυγοκεντρικοί.

3. Επιλογή ανεμιστήρα στο μπάνιο με ισχύ

Το επίπεδο ισχύος ή η απόδοση του ανεμιστήρα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτό, η κουκούλα επιλέγεται και συνδυάζεται με την κατασκευή (αξονική / φυγοκεντρική). Απόδοση "λέει" πόσα κυβικά μέτρα αέρα αντλίες ανεμιστήρα ανά ώρα - 100, 200, 300.

Για να επιλέξετε τη σωστή ισχύ, πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο του μπάνιου και να τον πολλαπλασιάσετε κατά 8. "Οκτώ" σημαίνει την απαίτηση υγιεινής για τη συχνότητα αλλαγής του αέρα στο δωμάτιο ανά ώρα. Με απλά λόγια, ο ανεμιστήρας θα πρέπει να αντλήσει τον όγκο οκτώ από τα μπάνια σας. Τότε θα υπάρξει καθαρότητα, ομορφιά και όχι μούχλα.

Πώς να υπολογίσετε την ένταση; Πολύ απλά - πάρτε το μήκος του δωματίου, το πλάτος, το ύψος της οροφής, πολλαπλασιάστε και αποκτήστε τον επιθυμητό αριθμό. Το πολλαπλασιάζουμε με οκτώ και έχουμε την ελάχιστη τιμή ισχύος.

Ένα παράδειγμα! Για το αστικό πρότυπο μπάνιο με διαστάσεις 1,7x1,5x2,5m με πολλαπλότητα ανταλλαγής 8, απαιτείται απόδοση από 51 κυβικά μέτρα την ώρα. Οι αξονικοί ανεμιστήρες παράγονται με χωρητικότητα 80 κύβους. Ένα τέτοιο απόσπασμα θα αντιμετωπίσει το έργο ακόμη και με περιθώριο. Το φυγόκεντρο μοντέλο συνήθως "κινείται" από 42 έως 100 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

4. Επιλέγοντας έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο από το επίπεδο θορύβου

Είναι σαφές ότι οι κουκούλες είναι θορυβώδεις, αλλά όχι πολύ. Αν θέλετε πολύ ήσυχο - πάρτε το αξονικό μοντέλο από τη γραμμή Silent. Έχουν στο σχεδιασμό που έκανε τη μηχανή στη βάση των σιωπηλών μπλοκ, τα οποία "σβήνουν" το θόρυβο και τις κραδασμούς. Μεταξύ των "ήσυχων" μπορείτε να επιλέξετε ένα μοντέλο με επίπεδο θορύβου ακόμα και 22 dB.

Η φυγοκέντρηση λειτουργεί πιο δυνατά, επειδή ο στρόβιλος αντλεί αέρα υπό πίεση. Αλλά είναι επίσης θορυβώδες, περίπου τόσο δροσερό όσο ένας υπολογιστής. Δεν σας εμποδίζει να παρακολουθείτε ταινίες, να ακούτε μουσική ή να παίζετε παιχνίδια. Έτσι, ο ανεμιστήρας θα είναι απλώς ένα υπόβαθρο αν βρίσκεστε στο μπάνιο όταν είναι ενεργοποιημένο.

Προσοχή παρακαλώ! Ο θόρυβος είναι δευτερεύον χαρακτηριστικό. Το πιο σημαντικό είναι για τον εκτοπιστή να "οδηγεί" τη σωστή ποσότητα αέρα για ένα καλό μικροκλίμα και να ταιριάζει στο σχεδιασμό εξαερισμού.

5. Ποιος ανεμιστήρας στο μπάνιο ή την τουαλέτα είναι καλύτερο - ανατροφοδότηση σχετικά με πρόσθετα χαρακτηριστικά

Η σύγχρονη τεχνολογία γνωρίζει πολλά και οι ανεμιστήρες απελευθερώνονται με διάφορες πρόσθετες λειτουργίες. Η λίστα περιλαμβάνει:

 • Πρόσθετοι αισθητήρες. Μετρούν την υγρασία ή αντιδρούν στην κίνηση.
 • Χρονοδιακόπτης εκτός λειτουργίας. Ορίζει το χρόνο καθυστέρησης της διακοπής λειτουργίας, τουλάχιστον 2 λεπτά - το πολύ 30.
 • Ενδεικτική λυχνία. Ανάβει όταν ο ανεμιστήρας λειτουργεί.
 • Διακόπτης καλωδίου. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε την κουκούλα στη σωστή στιγμή. Για παράδειγμα, όταν κάνετε ντους ή μπάνιο. Δηλαδή, όταν ανάβει το φως στο μπάνιο, ο ανεμιστήρας δεν ξεκινάει αυτόματα.
 • Αυτόματα ρολά. Χρησιμοποιούνται για το κλείσιμο της σχάρας αερισμού αφού ο ανεμιστήρας του καναλιού έχει απενεργοποιηθεί.
 • Βαλβίδα ελέγχου. Κύριο καθήκον του είναι να αποτρέψει τη διείσδυση ξένων μυρωδιών από τον άξονα εξαερισμού.

Σύμφωνα με τους πελάτες μας, τα μοντέλα με τους αισθητήρες υγρασίας και το χρονοδιακόπτη απενεργοποίησης λαμβάνουν τις περισσότερες φορές. Μια βαλβίδα αντεπιστροφής που εμποδίζει τη διέλευση του αέρα από τον άξονα ή τον αγωγό πίσω στον ανεμιστήρα έχει ήδη γίνει μέρος του σχεδιασμού. Πολύ σπάνια πωλείται ξεχωριστά και θεωρείται μια πρόσθετη επιλογή.

6. Βαθμός προστασίας από την υγρασία

Όλοι οι ανεμιστήρες για το μπάνιο έχουν αυξημένη προστασία από την υγρασία μέσα σε 4-5, η προστασία από σκόνη μπορεί να είναι είτε μηδέν είτε 3-4. Στο δελτίο εξοπλισμού θα αναγράφεται η διεύθυνση IP X4, 34, 44, 45.

Με τα χαρακτηριστικά γνωρίσαμε, τώρα ας μιλήσουμε για την ποικιλία.

Ανεμιστήρες στο μπάνιο και τουαλέτα στον κατάλογο 220pro.ru

Το κατάστημά μας προσφέρει διάσημες και δημοφιλείς μάρκες φαναριών μπάνιου:

Πώς να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα οικιακής χρήσης για ένα μπάνιο

Για να απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες οσμές και την υψηλή υγρασία στο μπάνιο, μπορείτε να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα οικιακής χρήσης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι τέτοιων συσκευών, οι οποίοι διαφέρουν κυρίως από την αρχή της ενεργοποίησης / απενεργοποίησης.

Αυτές οι συσκευές είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από το φυσικό τέντωμα, παρέχοντας στους κατοίκους άνεση όταν επισκέπτονται την τουαλέτα και το μπάνιο. Με τη βοήθειά τους, μπορεί να οργανωθεί ο εξαερισμός του μπάνιου ενός ιδιωτικού σπιτιού και ενός διαμερίσματος πόλης.

Σύστημα εξαερισμού: πώς να επιλέξετε τον εξοπλισμό

Εγκατεστημένο στην κουκούλα του μπάνιου θα πρέπει να απομακρύνει αποτελεσματικά τις οσμές και την υγρασία και να είναι εύκολο στη χρήση.

Υπολογισμός ισχύος

Υπάρχουν κανόνες SNIP, σύμφωνα με την οποία ένα σύστημα εξαερισμού ώρα πρέπει προσπεράσει 5-6 όγκους (ρυθμός αερισμού) αέρα στο δωμάτιο. Η ισχύς καθορίζεται από τον τύπο: N = 5V (ο όγκος του μπάνιου). Εξαερισμός σε συνδυασμό 2h2m2 μπάνιο με ύψος οροφής 2,5 m έτσι παράγεται συσκευή πρέπει τροφοδοτήσει 5h2h2h2.5 = 50m3 / hr. Για μια κανονική ανταλλαγή αέρα, αυτό θα είναι αρκετό. Για να εξασφαλιστεί η καθαρότητα του αέρα σε μια ξεχωριστή τουαλέτα θα χρειαστεί μια συσκευή ακόμα χαμηλότερη ισχύ.

Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα μιας ιδιωτικής κατοικίας ή διαμερίσματος καθορίζεται από το SNiP

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Υπάρχουν ποικιλίες κουκούλες:

 • Τακτικοί ανεμιστήρες οικιακής χρήσης για μπάνια. Χρησιμοποιείται με την παρουσία ενός καλού φυσικού εκχυλίσματος.

Οικιακός ανεμιστήρας - ιδανικό για ένα μικρό μπάνιο σε ένα διαμέρισμα πόλης

 • Φυγόκεντρο. Η τιμή γι 'αυτούς είναι υψηλότερη. Εφαρμόζεται με ένα φραγμένο σωλήνα ανύψωσης. Σε αυτές τις ισχυρές συσκευές, οι αισθητήρες και ο χρονοδιακόπτης χρησιμοποιούνται πάντα για εξοικονόμηση ενέργειας. Για τα μπάνια χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά από τα νοικοκυριά.

Στον φραγμένο ανάντη τοποθετείται μια ισχυρή συσκευή φυγοκεντρικής εξαερισμού

Αρχή on / off

Αυτός είναι ένας άλλος δείκτης που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ορισμένοι ανεμιστήρες ελέγχονται μέσω ενός καλωδίου on / off. Φροντίζουν φθηνά, αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι πολύ βολική στη χρήση.

Φτηνές μοντέλο με καλώδιο ενεργοποίησης / απενεργοποίησης

Είναι καλύτερο να πληρώσετε υπερβολικά και να αγοράσετε ένα μοντέλο με χρονοδιακόπτη. Υπάρχουν συσκευές αυτού του τύπου:

 • Συμπεριλαμβανομένου του φωτός. Εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Μοντέλα με καθυστέρηση. Σε αυτήν την περίπτωση, η συσκευή ανάβει μετά από λίγο μετά την ενεργοποίηση του φωτός, λειτουργεί 5-15 μέτρα και σβήνει. Αυτό είναι βολικό, αφού δεν χρειάζεται να ακούσετε το θόρυβο του ανεμιστήρα. Για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τη συσκευή σε αυτή την περίπτωση, είναι υπεύθυνος ένας ειδικός χρονοδιακόπτης για τα μπάνια.

Χρονοδιακόπτης για τον εξαεριστήρα του μπάνιου

 • Μοντέλα με αισθητήρες. Για ένα μπάνιο, συνήθως επιλέγεται μια συσκευή που αντιδρά στην υγρασία του αέρα. Στην τουαλέτα, τοποθετήστε ένα μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνεται στον θόρυβο του αποστραγγιστικού νερού.

Πώς να εγκαταστήσετε την κουκούλα

Ο εξαερισμός του μπάνιου στο διαμέρισμα γίνεται μέσω ενός κοινού καναλιού εξάτμισης. Σε αυτό είναι τοποθετημένη η συσκευή.

Συμβουλή: Για να προσδιορίσετε την απόδοση του φυσικού αερισμού στο διαμέρισμα, θα πρέπει να φέρετε έναν αναμμένο αναπτήρα στην σχάρα. Εάν η φλόγα εκτρέπεται, όλα είναι εντάξει. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πρέπει να αγοράσετε ένα φυγόκεντρο μοντέλο ή να νοικιάσετε ειδικούς για να καθαρίσετε τον κατακόρυφο.

Η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού ελέγχεται με έναν αναπτήρα τσιγάρων

Σε ιδιωτικά σπίτια, ανάλογα με το σχεδιασμό του γενικού συστήματος εξαερισμού, ο νεροχύτης τουαλέτας τοποθετείται είτε σε έναν ανελκυστήρα που διέρχεται από τα δάπεδα είτε σε ένα άνοιγμα στην κορυφή του τοίχου που οδηγεί στο δρόμο. Στην τουαλέτα και το λουτρό, παρέχεται ο αγωγός αέρα. Η τελευταία επιλογή χρησιμοποιείται συχνά για τη συσκευή αερισμού ενός μπάνιου σε ένα ξύλινο σπίτι.

Το σχέδιο αερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Οι εξοχικές κατοικίες συνήθως διαθέτουν κοινό σύστημα αερισμού ανάκτησης. Οι συσκευές τροφοδοσίας και εξαγωγής εγκαθίστανται σε ειδική εγκατάσταση στη σοφίτα ή στο υπόγειο. Στο ίδιο το μπάνιο, αποσύρονται δύο μανίκια.

Τοποθέτηση της συσκευής μόνοι σας

Παρουσιάζοντας έναν ανυψωτήρα, η κουκούλα για τα μπάνια εγκαθίσταται ως εξής:

 • Μια μάσκα αφαιρείται από το άνοιγμα του ανυψωτήρα.
 • Το κάλυμμα αφαιρείται από τη συσκευή.

Στάδια τοποθέτησης του ανεμιστήρα σε ένα κουζινάκι φυσικού ρεύματος ενός διαμερίσματος της πόλης

 • Η κόλληση γίνεται είτε απευθείας στα τοιχώματα της οπής είτε μέσω ενός τεμαχίου σωλήνα.
Συμβουλή: Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα με ειδική κόλλα πολυμερούς. Στην μπροστινή πλευρά της συσκευής είναι επιθυμητό να εγκαταστήσετε ένα δίχτυ κουνουπιών.

Σχέδιο σύνδεσης της συσκευής με το δίκτυο διαμερισμάτων

Η μέθοδος σύνδεσης της συσκευής με την καλωδίωση εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού της και εκτελείται σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Τις περισσότερες φορές ο χρονοδιακόπτης του ανεμιστήρα του μπάνιου και της ίδιας της συσκευής συνδέεται σύμφωνα με το σχήμα που παρουσιάστηκε παραπάνω.

Χρονοδιακόπτης για τον εξαεριστήρα του μπάνιου

Χρονόμετρο εξαερισμού στο NE556

Προσοχή παρακαλώ! Η σειρά προσθήκης ετικετών έχει σημασία! Ξεκινήστε την προσθήκη με τα πιο σημαντικά. Εάν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε τις υπάρχουσες ετικέτες

Συντάκτης: mattheus, [email protected]
Δημοσιεύθηκε στις 04/04/2014.
Δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του CotoRed.

Η εμπειρία της χρήσης εξαναγκασμένου εξαερισμού στο μπάνιο και στην τουαλέτα δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο να την ενεργοποιήσετε και να την απενεργοποιήσετε με ένα συμβατικό διακόπτη. Συμπεριλάβετε φωτισμός αερισμός δεν είναι πάντα σοφό (επειδή μπορείτε να οπλίσει και να πάει στην τουαλέτα για να πλύνετε - γιατί περιλαμβάνουν εξαερισμού), ενώ κολύμβησης δημιουργεί επίσης περιττή κίνηση του αέρα (το σχέδιο). Και αν το ενεργοποιήσετε αφήνοντας το μπάνιο / τουαλέτα, τότε θα πρέπει να επιστρέψετε για να το απενεργοποιήσετε.

Ως εκ τούτου, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ένα μικρό αυτοματισμό και να συναρμολογήσω τον αυτόματο διακόπτη μετά από κάποια καθυστέρηση στο χρόνο. Για να ενεργοποιήσετε την επαρκή εξαερισμό έξω από το μπάνιο / τουαλέτα να αναφερθώ εν συντομία on / off εξαερισμού χρησιμοποιώντας ένα διακόπτη στον τοίχο, και μετά την εξαερισμού ίδια θα λειτουργήσει για κάποιο χρονικό διάστημα (στη δική μου περίπτωση, περίπου 7 λεπτά). Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή - δεν χρειάζεται να θυμάστε ότι ενεργοποιήσατε τον εξαερισμό και επιστρέψτε για να το απενεργοποιήσετε.

Διαφανείς καθεστώς βασίζεται στην ευρέως γνωστή χρονόμετρο NE555 εκτελείται σε λειτουργία μονοσταθής ταλαντωτής (δηλ, μετά την είσοδο στο επίπεδο εξόδου χαμηλή στο λογικό 1 για ένα χρονικό διάστημα που καθορίζεται από την εξωτερική αντίσταση και ο πυκνωτής συστατικά):

Ο χρόνος ορίζεται ως:

Δεδομένου ότι απαιτούνται δύο κανάλια ελέγχου (για την εξαγωγή καπνών στην τουαλέτα και στο μπάνιο), χρησιμοποιείται το NE555 αντί του NE555, που είναι απλά ένας συνδυασμός δύο NE555 σε ένα περίβλημα.

Δεδομένου ότι το κύκλωμα καταναλώνει πολύ χαμηλό ρεύμα, το κύκλωμα τροφοδοτείται από την αρχή της "ισχύος πυκνωτή" και δεν περιέχει γαλβανική απομόνωση από το δίκτυο.

ελέγχου φορτίου με τη χρήση BT-136 triacs (ρεύμα προς 4Α), η οποία ελέγχει υλοποιείται με τη χρήση MOC3021 (αν και στο κύκλωμα και όχι ηλεκτρικά απομονωμένα από το δίκτυο και με αυτό το κριτήριο οπτοαπομονωτή δεν είναι απαραίτητη, αλλά η χρήση των οδηγών triac επιτρέπει να διαχειριστείτε μικρό ρεύμα και να μειώσουν κατανάλωση του κυκλώματος σε λειτουργία αναμονής).

Το παρακάτω σχήμα έχει αποδειχθεί:

Για το σχέδιο, αναπτύχθηκε το διοικητικό συμβούλιο:

Οι διαστάσεις του πίνακα είναι 60x62,5 mm και πρέπει να τοποθετηθούν σε κουτί διακλάδωσης διαμέτρου 100 mm (έτσι ώστε όχι μόνο να χωράει σε αυτό, αλλά και να αφήνει αρκετό χώρο για τη σύνδεση των υπόλοιπων συρμάτων).

Μετρήσεις που συλλέγεται στο σύστημα έδειξαν ότι καταναλώνει ένα μέγιστο των 5V 30mA, έτσι ώστε ο πυκνωτής C5 μπορεί να αντικατασταθεί από 470-680mkF, ελαφρά μείωση της κατανάλωσης του κυκλώματος από το δίκτυο. Δεδομένου ότι το κύκλωμα ενεργοποιείται πάντα στο δίκτυο, ο αντιστάτης R6, πυκνωτής C5 περιορίζοντας το ρεύμα φόρτισης μπορεί να αντικατασταθεί από έναν βραχυκυκλωτήρα. Ο αντιστάτης R5 χρειάζεται μόνο για την εκκένωση του πυκνωτή C5 και για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να ρυθμιστεί. Οι αλυσίδες R7-C7 και C8-R10 είναι επίσης προαιρετικές. Εάν η τρέχουσα κατανάλωση των ανεμιστήρων σας είναι μικρότερη από 100 mA (μέχρι 20 watt), τότε δεν μπορείτε να βάλετε ούτε ένα εξωτερικό triac, tk. Το MOC3021 μπορεί από μόνο του να αλλάξει μέχρι και 100 mA. Αν όμως συλλέξετε το πρόγραμμα "για τον εαυτό σας", τότε απλά δεν χρειάζεται να αρνηθείτε να εγκαταστήσετε πρόσθετα εξαρτήματα. όλοι εργάζονται για την αξιοπιστία του κυκλώματος.

Με τις τιμές RV1-C1 και RV2-C3 που παρουσιάζονται στο διάγραμμα, ο χρόνος διακοπής του αερισμού ρυθμίζεται από 0 έως περίπου 10 λεπτά (στην πράξη αποδείχθηκε ότι είναι 7 λεπτά).

Εδώ είναι τι συνέβη ως αποτέλεσμα:

Στο συνημμένο αρχείο, ένα κύκλωμα και μια μητρική πλακέτα με τη μορφή Proteus 7.7 και ένα σχέδιο και μάσκες κομματιών και επιγραφών στον πίνακα σε μορφή.PDF για παραγωγή χρησιμοποιώντας LUT.

Νωπά δροσιά στο μπάνιο σας! Αφήστε τη μυρωδιά του βαλεριανού! Θυμηθείτε ότι ακόμα κι αν μια γάτα και 9 ζουν δεν το ξοδεύουν μπροστά από το χρόνο (το σχέδιο δεν έχει γαλβανική απομόνωση από το δίκτυο και απαιτεί προσεκτικότητα κατά την εργασία με αυτό)! Φροντίστε τα πόδια και τις ουρές! Μαιού!

Έξυπνος έλεγχος των κουκούλες

Όπως και στο συνηθισμένο διαμέρισμα ή στο σπίτι, υπάρχει έλεγχος του ανεμιστήρα εξαγωγής του μπάνιου. Πρόκειται για έναν απλό ανεμιστήρα εξάτμισης όπως στην εικόνα:

Επιλογή 1 - το πιο απλό

Η παραλλαγή είναι η πιο "ηλίθια", αλλά, παρ 'όλα αυτά, πολύ συχνά συμβαίνει. Είναι απλά ένας ξεχωριστός διακόπτης. Και, μπορεί να είναι με το διακόπτη φωτισμού στο μπάνιο, έξω, δίπλα στην πόρτα. Είναι κατανοητό ότι, πρώτον, ένα άτομο πρέπει να κάνει ένα λάθος, συμπεριλαμβανομένου ενός ανεμιστήρα αντί του φωτός, και θα υπάρξει κάποιος χρόνος να μην καταλάβει γιατί αυτός ο διακόπτης είναι απαραίτητος. Όταν φύγει, απενεργοποιεί το φως και ενδεχομένως και έναν ανεμιστήρα. Εάν την απενεργοποιήσετε, τότε δεν θα έχει νόημα καθόλου, αφού δεν θα έχει χρόνο να τραβήξει τον αέρα του μπάνιου, και αν όχι, ο ανεμιστήρας θα παραμείνει θόρυβος μέχρι κάποιος άλλος να τον απενεργοποιήσει.

Σε γενικές γραμμές, η επιλογή είναι ηλίθια.

Επιλογή 2 - ακόμα πιο εύκολη

Τι μπορεί να είναι ακόμη πιο απλό από τον διακόπτη εξαγωγής; Ανοίξτε την κουκούλα μαζί με το φως του μπάνιου. Έχει νόημα σε μια δημοφιλής δημόσια τουαλέτα, όπου ο ανεμιστήρας δεν παρεμβαίνει στη δουλειά κανενός. Στο διαμέρισμα, αυτό σημαίνει ότι, πρώτον, ο ανεμιστήρας θα ανάβει και κλείνει κάθε φορά, δεύτερον, στις περισσότερες περιπτώσεις θα ανάψει όταν δεν χρειάζεται, τρίτον, να σβήνει με το φως, δεν θα εκτελέσει τη λειτουργία του, δηλαδή, δεν θα έχει χρόνο να αντλήσει αέρα, έτσι ώστε να ανανεώνεται από άλλες εγκαταστάσεις.

Επιλογή 3 - καθυστέρηση τερματισμού λειτουργίας

Αυτή είναι η εξέλιξη της επιλογής 2, και είναι αρκετά σημαντική. Θα εξετάσουμε τις μονάδες ελέγχου του ανεμιστήρα εξαγωγής της εταιρείας Noolayt (Λευκορωσία).

Το μπλοκ BZT-300-SU συνδέεται με τροφοδοσία 230V, ανεμιστήρα εξαγωγής (για έλεγχο) και φωτισμό μπάνιου (για να κατανοήσει πότε ανάβει). Ο χρονοδιακόπτης ενεργοποιεί τον ανεμιστήρα 30 δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίηση του φωτισμού και σβήνει τον ανεμιστήρα μετά από 5 λεπτά μετά την απενεργοποίηση της λυχνίας. Δεν είναι ήδη κακό. Εάν πήγαμε σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, τότε δεν θα το ακούσουμε. Και 5 λεπτά εργασίας θα είναι αρκετό για τον αερισμό.

Αποκλείστε το BZT-300-SUF ακόμα πιο απότομο. Δεν χρειάζεται να συνδέει μια λάμπα, διαθέτει ένα ενσωματωμένο φωτοκύτταρο, το οποίο ο ίδιος θα καταλάβει όταν ανάψει το φως. Και ο χρόνος καθυστέρησης ενεργοποίησης και η καθυστέρηση απενεργοποίησης ελέγχονται από τις στροφές της μονάδας, καθώς και από την ευαισθησία του αισθητήρα φωτός. Το μπλοκ κοστίζει περίπου 500 ρούβλια, αλλά προσθέτει πολλή άνεση.

Επιλογή 4 - μη αυτόματη ενεργοποίηση + καθυστέρηση

Εδώ χρειάζεστε έναν ειδικό ανεμιστήρα με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη. Είναι, κατά μέσο όρο, πιο ακριβό από το συνηθισμένο για περίπου 500 ρούβλια. Στον τοίχο, πρέπει να τοποθετήσετε ένα κουμπί (μονοστατικός διακόπτης), πατώντας το οποίο θα ενεργοποιήσει τον ανεμιστήρα για καθορισμένο χρόνο. Δηλαδή, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την κουκούλα όταν θέλουμε. Είναι απαραίτητο να δώσετε αυτό το κουμπί εκ των προτέρων και να το βάλετε σε κάποιο κατανοητό εικονογράφημα, αλλά ο ανεμιστήρας δεν θα κάνει θόρυβο όταν δεν είναι απαραίτητο.

Αν παίρνετε ένα ελαφρώς πιο προηγμένο ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας, αυτόματα θα ανάψει όταν αυξάνεται η υγρασία, δηλαδή όταν κάποιος χρησιμοποιεί το ντους.

Στο σπίτι μου, παρεμπιπτόντως, αυτή η επιλογή εφαρμόζεται. Μου φαίνεται πιο βολικό για μένα προσωπικά.

Έλεγχος του μηχανοκίνητου αποσβεστήρα πίσω από τον ανεμιστήρα

Πίσω από τον ανεμιστήρα εξάτμισης τοποθετείται συνήθως μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Αυτό είναι ένα απλό μηχανικό πράγμα που περνάει αέρα σε μια πλευρά (στον άξονα) και δεν περνάει μέσα στο άλλο (μέσα στο σπίτι). Φαίνεται έτσι:

Η εικόνα δείχνει ότι από τα δεξιά προς τα αριστερά ο αέρας θα πάει, ανυψώνοντας τις κουρτίνες, αλλά από τα αριστερά προς τα δεξιά εκεί. Ο στόχος είναι προφανής - ότι ο αέρας από τα γειτονικά μπάνια και τις κουζίνες δεν φτάνει σε μας.

Σε ένα από τα αντικείμενά μου (επίπεδη), ο πελάτης δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται τις μηχανικές βαλβίδες, οπότε θα πρέπει να τοποθετήσετε τον αποσβεστήρα με την ηλεκτρική μονάδα και ανεξάρτητα από το πόσο κοστίζει. Σε αυτό υπάρχει κάποια λογική, αφού στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε ότι μέσω των ρωγμών ο αέρας μπορεί θεωρητικά να πέσει από την ventshahta στο διαμέρισμα. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει, καθώς στο σύστημα εξαερισμού η πίεση του αέρα είναι χαμηλότερη, αλλά είναι δυνατόν να χτυπήσει.

Για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας δεν μπαίνει στο διαμέρισμα ποτέ, βάζουμε ένα πτερύγιο με μια μονάδα σερβομηχανισμού, εδώ είναι το εξής:

Όταν προηγουμένως γυρίζουμε τον αμορτισέρ και ανοίγουμε τον αγωγό αέρα, όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο - κλείστε, έτσι ώστε ο αέρας να μην πάει. Μπορούμε να συνδέσουμε τον μηχανισμό αντεπιστροφής παράλληλα με τον ανεμιστήρα εξάτμισης και να χρησιμοποιήσουμε τη μονάδα αποσβεστήρα ελατηρίων. Αυτό σημαίνει ότι όταν απουσιάζει η ισχύς, ο αποσβεστήρας είναι κλειστός και όταν τροφοδοτείται, ο αμορτισέρ ανοίγει. Το ελατήριο επιστρέφει το πτερύγιο στην κλειστή θέση όταν ο ενεργοποιητής δεν το τραβάει ανοιχτό.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Συνήθως, όταν ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος, υπάρχει μικρή ροή αέρα από το μπάνιο στο σύστημα εξαερισμού λόγω της διαφοράς στην πίεση του αέρα. Υπάρχει ένα κομμάτι χαρτιού που συνδέεται με τον ανεμιστήρα που είναι απενεργοποιημένο, πρέπει να τραβηχτεί. Λόγω αυτού, υπάρχει μια μικρή παθητική ανταλλαγή αέρα, και ο αέρας δεν στάζει στο μπάνιο, και γενικά στο διαμέρισμα. Με τον κλαπέτο κλειστό, δεν υπάρχει καμία αλλαγή αέρα. Επομένως, πρέπει να εξασφαλίσουμε την περιοδική ενεργοποίηση του ανεμιστήρα εξαγωγής και το άνοιγμα του αποσβεστήρα.

Χρησιμοποιούμε για απλότητα (αν και απλότητα εδώ) το προγραμματιζόμενο ρελέ Aries OL. Το τοποθετούμε στην ασπίδα και τη συνδέουμε σύμφωνα με το σχέδιο:

Πρέπει να τραβήξουμε το φως των λουτρών και των οπαδών. Και στο ρελέ μέσω του προγράμματος Owen Logic προγραμματίζουμε τα εξής:

 • Μετά από 60 δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίηση του φωτός, ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα εξαγωγής. Εάν η λυχνία σβήσει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα μετά την ενεργοποίησή της, δεν ανάβουμε τον ανεμιστήρα - αυτή η κατάσταση ήταν αρκετή για μένα με τα μπλοκ του Noolite.
 • Μετά από 5 λεπτά αφού σβήσετε το φως, απενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα εξαγωγής.
 • Ενεργοποιούμε τους ανεμιστήρες εξαγωγής αυτόματα για 5 λεπτά κάθε μέρα στις 10, 12, 14, 16, 18, 20 και 22 ώρες.

Θα ήταν επίσης ωραίο να ενεργοποιήσετε τον αυτόματο διακόπτη στην καπνοδόχο μόνο αν το φως δεν ανάψει στις δύο ώρες. Αλλά δεν είμαι ακόμα βέβαιος αν αυτό μπορεί να προγραμματιστεί μέσω του Owen Logic. Το Owen Logic λειτουργεί λογικά μπλοκ τύπου AND, OR, NOT και πιο περίπλοκο, οπότε ο προγραμματισμός είναι αρκετά απλός.

21 εμφανίσεις συνολικά, 4 εμφανίσεις σήμερα

Θα ήμουν ευγνώμων για τη σύνταξη οποιουδήποτε σύντομου σχολίου σχετικά με το κείμενο. Ήταν χρήσιμο; Υπάρχουν ερωτήσεις που απομένουν; Βρήκατε λάθος; Γράψτε γι 'αυτό, παρακαλώ.