Ποια είναι η θερμοκρασία στο κελάρι;

Το κελάρι χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων, κονσερβών και άλλων προϊόντων. Και για την καλύτερη τους ασφάλεια, η θερμοκρασία στο κελάρι θα πρέπει να είναι στο βέλτιστο επίπεδο καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Ποια είναι αυτή η θερμοκρασία, πώς μπορεί να επιτευχθεί και σε βάρος του τι πρέπει να στηρίξουμε - μαθαίνουμε για όλα αυτά από το άρθρο μας.

Βέλτιστη θερμοκρασία στο κελάρι

Ανεξάρτητα από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής διαμονής, η βέλτιστη θερμοκρασία του αέρα στο κελάρι είναι + 2-4 ° C και πρέπει να παραμείνει σταθερή όλο το χρόνο. Επιτρέπονται μόνο μικρές διακυμάνσεις: η θερμοκρασία στο κελάρι το καλοκαίρι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από + 5-7 ° C.

Αλλά δεν είναι αρκετό να γνωρίζετε ποια θερμοκρασία θα πρέπει να είναι στο κελάρι, πρέπει επίσης να είστε σε θέση να το διατηρήσετε στο σωστό επίπεδο. Θα πρέπει να ειπωθεί ότι το καθεστώς θερμοκρασίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τη θερμική αγωγιμότητα του εδάφους, την ισορροπία θερμοκρασίας και υγρασίας, την παρουσία ή την απουσία οργάνων για τον έλεγχο του μικροκλίματος.

Για να διατηρείται πάντα στο σωστό επίπεδο η θερμοκρασία στο κελάρι για την αποθήκευση των λαχανικών, πρέπει να αξιολογήσετε σωστά τις συνθήκες και αρχικά να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σωστή τοποθέτηση του κελάριου.

Δημιουργώντας το σωστό κελάρι

Δεδομένου ότι το μικροκλίμα στο κελάρι εξαρτάται άμεσα από τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, θα πρέπει να το λάβετε αυτό υπόψη κατά την τοποθέτηση αυτού του δωματίου.

Είναι γνωστό ότι ένα πυκνό χώμα, όπως ο πηλός, παράγει θερμότητα καλά, επειδή ο αέρας σε ένα κελάρι που σκάθηκε σε πηλό μπορεί να ζεσταθεί υπερβολικά το καλοκαίρι και να παγώσει το χειμώνα. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά θερμομονωτικά υλικά για τη διευθέτηση του κελάριου.

Αν το έδαφος είναι αμμώδες ή αμμώδες, για να διατηρηθεί η βέλτιστη θερμοκρασία στο κελάρι, τίποτα δεν πρέπει να γίνει - θα συνεχίσει να διατηρείται τέλεια καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους χάρη στην κακή θερμική αγωγιμότητα τέτοιων εδαφών.

Όσον αφορά την ισορροπία θερμοκρασίας και υγρασίας, για κανονική παροχή καθαρού αέρα καθ 'όλη τη διάρκεια των 4 εποχών, στο κελάρι, εκτός από τον φυσικό εξαερισμό, πρέπει να υπάρχει αναγκαστικός εξαερισμός. Αυτό θα σας εξοικονομήσει από πολλά προβλήματα που σχετίζονται με το σημείο δρόσου και την υπερβολική υγρασία.

Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στις σύγχρονες συσκευές που μπορούν να παρέχουν ένα καλό καθεστώς θερμοκρασίας και υγρασίας καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους σε οποιοδήποτε δωμάτιο, συμπεριλαμβανομένου ενός κελάριου.

Τα σύγχρονα μικροκλιματικά συστήματα (ισχυρά κλιματιστικά, διαχωριστικά συστήματα, θερμοστυφόνες) έχουν σημασία αν έχετε ένα μεγάλο κελάρι. Γνωρίζοντας ποια θερμοκρασία στο κελάρι θα πρέπει να είναι το χειμώνα και το καλοκαίρι, θα ορίσετε αυτές τις τιμές σε συσκευές που θα ρυθμίζουν εύκολα τη θερμοκρασία και άλλους δείκτες.

Πες μου τι πρέπει να είναι η υγρασία στο υπόγειο;

Πες μου τι πρέπει να είναι η υγρασία στο κελάρι και πώς να το ρυθμίσεις.

Παρά τις διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, η βέλτιστη θερμοκρασία για το κελάρι είναι +2 + 5 μοίρες. Ένας τεράστιος ρόλος στο κελάρι παίζεται από το μικροκλίμα, χωρίζεται σε διάφορους δείκτες: υγρασία, θερμοκρασία και απουσία πλημμύρας. Εάν τουλάχιστον ένα από αυτά τα στοιχεία υπερβαίνει τα όρια των προτύπων του, ακόμη και για τη διατήρηση των προϊόντων σας, ακόμα και ο λόγος δεν μπορεί να πάει.

Η θερμοκρασία καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους στο υπόγειο ή στο κελάρι μπορεί να ποικίλει.

Εάν υπάρχει μόνο φυσικός αερισμός στο δωμάτιο, τότε το χειμώνα μπορεί να μην υπάρχει κανονική ροή αέρα, κάτι που θα προκαλέσει κάποια προβλήματα. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία μέσα στην αποθήκευση θα αυξηθεί. Για να αποφευχθεί αυτό, πολλοί ειδικοί συστήνουν την υποχρεωτική εξαερισμό του κελαριού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το κελάρι περιέχει μεγάλο αριθμό προϊόντων και το ίδιο το δωμάτιο έχει σημαντικό μέγεθος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι λογικό να δοθεί προσοχή στις σύγχρονες τεχνολογικές συσκευές που παρέχουν ένα κανονικό καθεστώς θερμοκρασίας και υγρασίας σε κάθε χώρο.

Ακόμα, για να μειωθεί η υγρασία στο κελάρι, κάποιοι χρησιμοποιούν μια μεμβράνη και το δάπεδο, αλλάζουν σημαντικά την υγρασία και μειώνουν τη θερμοκρασία.

Η θερμοκρασία στο κελάρι σας

Κελάρι - ένα δωμάτιο για την αποθήκευση μεγάλου ποσού φαγητού (πιο συχνά λαχανικά, πατάτες, μήλα, βάζα με τουρσιά και μαρμελάδες κ.λπ.). Εάν η υγρασία και η θερμοκρασία στο κελάρι διατηρούνται βέλτιστα, τότε η συγκομιδή θα πρέπει να διατηρείται χωρίς απώλειες μέχρι την επόμενη σεζόν. Αυτό είναι εφικτό δεδομένου ότι το κελάρι είναι χτισμένο στη σωστή θέση, μακριά από τα υπόγεια ύδατα, υπάρχει επαρκής εξαερισμός και πραγματοποιείται ο ετήσιος καθαρισμός, η απολύμανση.

Το σχέδιο της συσκευής του κελάριου.

Το κελάρι της γης έχει τη θερμοκρασία του εδάφους στο οποίο είναι εξοπλισμένο. Όσο πιο πυκνό είναι το έδαφος, τόσο πιο εύκολο είναι να αποβάλει τη ζέστη. Για παράδειγμα, ο πηλός είναι μια πυκνή δομή, θα είναι ένας καλός αγωγός θερμότητας. Δηλαδή, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο αργιλώδες έδαφος θα ψύχονται το χειμώνα και θα θερμαίνονται το καλοκαίρι, εδώ στη διάταξη του κελάριου, θα χρειαστούν καλά θερμομονωτικά υλικά. Τα αμμώδη αμμώδη εδάφη είναι κακοί αγωγοί θερμότητας. Τα κελάρια που είναι τοποθετημένα σε ένα τέτοιο έδαφος, διατηρούν καλύτερα τη βέλτιστη θερμοκρασία.

Πώς μπορώ να μειώσω τη θερμοκρασία στο κελάρι αν είναι απαραίτητο;

Η κύρια προϋπόθεση για τη διατήρηση των βέλτιστων συνθηκών στο κελάρι είναι η ύπαρξη καλού εξαερισμού. Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού της εγκατάστασης αποθήκευσης λαμβάνει συνεχή κυκλοφορία αέρα. Για να ελέγξετε αν υπάρχει κίνηση αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καίγοντας κερί και να το φέρετε στον αγωγό. Εάν οι φλόγες ταλαντεύονται, τότε υπάρχει κίνηση του αέρα. Μην ξεχάσετε να κλείσετε την πόρτα κελάρι πριν ελέγξετε.

Η εμφάνιση μέσα στο κελάρι του παλιού αέρα, η υγρασία, η συσσώρευση συμπυκνωμάτων, η αναπαραγωγή του καλουπιού, μιλάει για ένα λανθασμένο σύστημα αερισμού.

Πίνακας προσέγγισης του σημείου δρόσου με φθίνουσα θερμοκρασία.

Κατά κανόνα, κατά την κατασκευή της εγκατάστασης αποθήκευσης, τα τοιχώματα, η οροφή και το δάπεδο είναι μονωμένα. Αν η μόνωση του δαπέδου δεν παράγει, θα βοηθήσει να κρυώσει το κελάρι.

Εάν το κελάρι έχει σταθερή υψηλή θερμοκρασία, θα πρέπει να το βάλετε σε βάθος. Δηλαδή, μειώστε το επίπεδο του φύλου. Για να το κάνετε αυτό, ανασκάψτε το δάπεδο γης για άλλα 0,5 m ή περισσότερο, ενώ το έδαφος μπορεί να αφαιρεθεί μεταφέροντάς το στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας κουβάδες.

Εάν η θερμοκρασία στην αποθήκη αυξηθεί το χειμώνα, τότε θα πρέπει να αφήσετε για κάποιο διάστημα το καπάκι του κελαριού, το παράθυρο αερισμού ή την πόρτα. Μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στο απαιτούμενο επίπεδο. Για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας, είναι εγκατεστημένο ένα συμβατικό θερμόμετρο. Το ασφαλέστερο - αλκοόλ.

Το σχέδιο ανεφοδιασμού και εξαερισμού στο κελάρι.

Η θερμοκρασία στο κελάρι χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Ένα από τα κύρια σημεία είναι η υγρασία. Για παράδειγμα, ποια θερμοκρασία είναι η βέλτιστη για την αποθήκευση των πατατών; Θα πρέπει να είναι από -2 ° C έως + 5 ° C σε υγρασία 85-95%. Η θερμοκρασία αποθήκευσης των υπόλοιπων καλλιεργειών ποικίλλει σε μικρό βαθμό. Ένας αρχαίος τρόπος για να αναγνωρίσετε μια ανεπιθύμητη πτώση της θερμοκρασίας είναι να τοποθετήσετε μια πλάκα με νερό στο δωμάτιο κελάρι, αν το νερό μετατραπεί σε πάγο, τότε η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Για να προσδιοριστεί ταυτόχρονα τόσο η θερμοκρασία όσο και η σχετική υγρασία στο δωμάτιο, χρησιμοποιείται ένα ψυχρόμετρο. Είναι επιβλαβές τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το χειμώνα, αν το κελάρι βρίσκεται σε ανοικτό χώρο, δηλαδή δεν έχουν ένα δωμάτιο πάνω από το γκαράζ, το σπίτι ή οποιαδήποτε άλλα κτίρια για γεωργικούς σκοπούς, συνήθως για θερμική μόνωση στην εξωτερική πλευρά της καταπακτής κελάρι επιβάλλουν περισσότερο χιόνι. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χιονοπτώσεως σχηματίζεται φυσικό χιόνι. Επομένως, εάν ο στόχος είναι να μειωθεί η θερμοκρασία στο κελάρι, αυτό το χιόνι πρέπει να καθαριστεί. Και, αντίθετα, για να κρατήσει το κελάρι από τις επιπτώσεις των ανεπιθύμητων χαμηλές θερμοκρασίες, είναι απαραίτητο για την σωρό κελάρι καταπακτή για περισσότερο χιόνι.

Διάγραμμα ημι-θαμμένο κελάρι.

Στις αγροτικές περιοχές, ο πάγος και το χιόνι χρησιμοποιούνται πάντα για τη μείωση των θερμοκρασιών αποθήκευσης. Στο πάτωμα αποθήκευσης, εγκαθίσταται ένα δοχείο στο οποίο πέφτει το χιόνι ή κομμάτια πάγου. Σε περισσότερο ή λιγότερο ποσότητα. Εξαρτάται από το πόσο θα πρέπει να χαμηλώνει η θερμοκρασία. Μην ξεχνάτε το θερμόμετρο.

Αν ο αερισμός βοηθάει το χειμώνα, τότε το καλοκαίρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά μπουκάλια των 1,5-2 λίτρων για να μειώσετε τη θερμοκρασία. Για μια τέτοια διαδικασία, το νερό χύνεται μέσα στις φιάλες, τοποθετούνται μπουκάλια νερού στο διαμέρισμα καταψύκτη του ψυγείου. Αφού σχηματιστεί ο πάγος στις φιάλες, αφαιρούνται από την κατάψυξη και τοποθετούνται στο κελάρι. Αυτή η μέθοδος είναι καλή για τις αποθήκες με μια μικρή περιοχή.

Μια άλλη συμβουλή σχετικά με τις πλαστικές φιάλες "ψύξης" υπονοεί όταν αυτά τα μπουκάλια μαγειρεύονται την άνοιξη, πριν λιώσουν το χιόνι. Γεμισμένο με χιόνι και θαμμένο στο λάκκο του εδάφους του κελαριού. Το χιόνι μπορεί να αναμιχθεί με επιτραπέζιο αλάτι για να επιβραδύνει τη διαδικασία τήξης. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της θερινής περιόδου, όπως απαιτείται, ανασκάπτονται. Είτε αξίζει να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, αποφασίζετε.

Συσκευές ελέγχου θερμοκρασίας

Για μεγάλες περιοχές αποθήκευσης, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε διαχωριστικά συστήματα. Το split-σύστημα είναι ένα κλιματιστικό που αποτελείται από 2 μέρη εργασίας. Ένα εξάρτημα εργασίας είναι τοποθετημένο έξω, το άλλο - σε οποιοδήποτε μέρος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του κελάριου. Μια τέτοια μέθοδος θα απαιτήσει οικονομικό κόστος για την απόκτηση, εγκατάσταση και πληρωμή ηλεκτρικής ενέργειας. Ορισμένες εταιρείες κάνουν την εγκατάσταση του συστήματος split και την περαιτέρω συντήρησή του δωρεάν.

Η θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει με τη χρήση θερμοσκοπίων. Με τη βοήθεια του θερμοσφωνίου είναι δυνατό να το μειώσουμε και να το ανεβάσουμε.

Υπάρχουν μονάδες ψύξης, έχουν σχεδιαστεί για να ψύχουν αέρα σε μεγαλύτερες περιοχές, για παράδειγμα για κελάρια κρασιών.

Για να αυξηθεί η ίδια θερμοκρασία στην αποθήκευση πρέπει να είναι το αντίθετο. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε συσκευές θέρμανσης. Καλύψτε την επιφάνεια του κελαριού με μια ισχυρή πτώση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος αέρα με θερμομονωτικά υλικά. Στις αγροτικές περιοχές, για παράδειγμα, οι αποθηκευμένες προμήθειες και το καπάκι της αποθήκης καλύπτονται με ένα στρώμα άχυρου. Είναι προτιμότερο να μην ανοίγετε τους θησαυρούς στους παγετούς εντελώς.

Θερμοκρασία και υγρασία στο κελάρι

Ο άμεσος σκοπός του κελαριού είναι να παραταθεί η διάρκεια ζωής της καλλιέργειας, ανεξάρτητα από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες έξω από το παράθυρο. Ο σημαντικότερος παράγοντας που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός βέλτιστου μικροκλίματος είναι η υγρασία στο κελάρι. Για να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης για τα προϊόντα, οι δείκτες της πρέπει να είναι σταθεροί και να μην υπερβαίνουν τα αποδεκτά όρια.

Η υψηλή υγρασία στο κελάρι προκαλεί μείωση της διάρκειας ζωής των προϊόντων. Η προσθήκη αυτής της παραμέτρου στις κανονιστικές τιμές είναι ένα σημαντικό καθήκον, η λύση του οποίου είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της καλλιέργειας.

Επίδραση στο μικροκλίμα και στις κανονιστικές τιμές

Η κατασκευή ενός κελάριου είναι ένα πολύ περίπλοκο έργο που απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Όταν ανεγερθεί, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ένας τεράστιος αριθμός παραγόντων και να καθοδηγείται από κατασκευαστικά πρότυπα, διαφορετικά θα είναι αδύνατο να αποκτηθεί μια ποιοτική κατασκευή. Τα κύρια κριτήρια που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων είναι η υγρασία και η θερμοκρασία. Αυτές οι δύο παράμετροι είναι οι κύριες και πρέπει να διατηρηθούν σε ένα ορισμένο επίπεδο.

Σύμφωνα με την κανονιστική τεκμηρίωση, οι βέλτιστες συνθήκες στο κελάρι είναι:

 • υγρασία σε ποσοστό 85-90%.
 • η θερμοκρασία είναι περίπου 2-5 μοίρες.

Παρόμοια αναλογία βασικών δεικτών είναι ευνοϊκότερη για την παράταση της διάρκειας ζωής της καλλιέργειας. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να τηρείται όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες. Η παραβίαση του ισοζυγίου επηρεάζει άμεσα το μικροκλίμα του δωματίου.

Η αυξημένη υγρασία στο κελάρι οδηγεί σε μετατόπιση του σημείου δρόσου μέσα στο δωμάτιο. Στην περίπτωση αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να είναι έξω από αυτό. Η συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι ο σχηματισμός συμπυκνώματος, το οποίο καλύπτει όλες τις επιφάνειες και συμβάλλει στην ανάπτυξη της υγρασίας. Μούχλα, ατμόσφαιρα, σάπια φαγητού και διάβρωση των ραφιών - αυτά είναι ένα μικρό μέρος αυτών των προβλημάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική υγρασία.

Η αύξηση της θερμοκρασίας καθιστά τον στεγνωτήρα αέρα, ο οποίος επίσης δεν φέρνει τίποτα καλό. Η απότομη πτώση του επιπέδου υγρασίας και η αύξηση των θερμικών δεικτών έχουν αρνητική επίδραση στα προϊόντα, ξήραντάς τα 2 φορές ταχύτερα. Επομένως, η θερμοκρασία και η υγρασία στο κελάρι πρέπει να είναι σταθερές και επίσης να βρίσκονται εντός των ορίων που προβλέπονται από την τεχνική τεκμηρίωση.

Αιτίες

Η παρακολούθηση της υγρασίας και η διατήρησή της εντός ορισμένων ορίων δεν είναι απλή υπόθεση. Για να σπάσει η ζοφερή ισορροπία μεταξύ των κύριων δεικτών είναι πολύ εύκολη. Τα παραμικρά ελαττώματα στο σχεδιασμό ή την παραμέληση της τεχνολογίας κατασκευών επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του δωματίου. Η μεγαλύτερη επίδραση στο μικροκλίμα στο κελάρι παρέχεται από:

 • τύπος εδάφους ·
 • θέση ·
 • ποιότητα στεγανοποίησης.
 • ποιότητα θερμομόνωσης.
 • κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Η υψηλή υγρασία στο κελάρι μπορεί να είναι συνέπεια της κατασκευής του σε ακατάλληλο έδαφος. Κάθε τύπος εδάφους έχει το δικό του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας. Όσο υψηλότεροι είναι οι δείκτες του, τόσο λιγότερο το έδαφος μπορεί να αντέξει τις θερμικές επιδράσεις. Και μια τέτοια δήλωση είναι αλήθεια όχι μόνο σε σχέση με την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και τη μείωση της. Το έδαφος με υψηλή αγωγιμότητα παγώνει πολύ γρήγορα. Κρύος αέρας φτάνει στο κελάρι, συμβάλλοντας σε μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας του αέρα σε αυτό. Η βλάστηση και ο πηλός είναι μια κακή βάση για την ανέγερση ενός αντικειμένου και η άμμος και η ψαμμίτα θεωρούνται καλό έδαφος για την κατασκευή του.

Η ανισορροπία των κύριων δεικτών μπορεί να προκύψει όταν το κελάρι δεν βρίσκεται σωστά. Εάν το κτίριο δεν είναι αρκετά βαθιά υπόγεια ή κοντά σε πηγές νερού. Σε αυτή την περίπτωση, θα θερμαίνεται πιο γρήγορα το καλοκαίρι, και το πάγωμα το χειμώνα. Για την εξουδετέρωση τέτοιων φαινομένων, πρέπει να εμβαθύνεται τουλάχιστον κατά 0,5-1,0 μέτρα. Μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι η κατασκευή κελάρι ακριβώς κάτω από το σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, η θερμότητα από το θερμαινόμενο τμήμα της θα διεισδύσει μέσα από την οροφή, συμβάλλοντας στην ανάμειξη του σημείου δρόσου.

Η αυξημένη υγρασία στο κελάρι μπορεί να οφείλεται σε κακή στεγανοποίηση. Κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου, το νερό εμποτίζει τη γη και, ελλείψει προστατευτικού στρώματος ή διαταραχής του, μπορεί να διαρρεύσει μέσω του τοιχοποιίας στο εσωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, η ποσότητα υγρασίας που εισέρχεται στο κελάρι εξαρτάται από την περιοχή της μη προστατευμένης περιοχής και την ένταση του πλυσίματος των τοίχων. Η επίλυση ενός τέτοιου προβλήματος μπορεί να γίνει μόνο εφαρμόζοντας το στρώμα στεγανοποίησης στην εξωτερική επιφάνεια του αντικειμένου.

Η ποιότητα της θερμομόνωσης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών στο κελάρι. Εάν βρίσκεται σε αργιλώδη εδάφη, δεν είναι αρκετά βαθιά κάτω από το έδαφος ή είναι εξοπλισμένο απευθείας κάτω από το σπίτι, τότε η ισορροπία μεταξύ θερμοκρασίας και υγρασίας δεν μπορεί να αποφευχθεί. Η κατάσταση μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με τη δημιουργία μιας πρόσθετης θερμομονωτικής στρώσης, η οποία τοποθετείται στην οροφή ή στους τοίχους.

Κατάσταση του συστήματος εξαερισμού

Η υγρασία στο κελάρι θα πρέπει να είναι πάντα η ίδια. Ο σημαντικότερος ρόλος στη διαδικασία απομάκρυνσης του πλεονάζοντος θερμού αέρα παίζει η κατάσταση του συστήματος εξαερισμού. Ένας καλά οργανωμένος εκχυλιστής μπορεί να εξουδετερώνει τους περισσότερους από τους αρνητικούς παράγοντες που οδηγούν σε μια διαταραχή του μικροκλίματος σε αυτό. Η εργασία οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού βασίζεται στη φυσική κυκλοφορία των μάζα του αέρα, τα οποία όταν θερμαίνονται ανεβαίνουν και μετά την ψύξη τους πάλι στο πάτωμα. Ιδιαίτερα σαφώς η ιδιότητα αυτή εντοπίζεται σε κλειστό χώρο, που είναι το κελάρι.

Σημαντικό! Σύμφωνα με την κανονιστική τεκμηρίωση, μέσω του συστήματος εξαερισμού, τουλάχιστον 150-180 m3 cu. καθαρό αέρα. Ένας τέτοιος δείκτης καθιστά δυνατή όχι μόνο την απομάκρυνση της υγρασίας στο κελάρι, αλλά και την ομαλοποίηση της θερμοκρασίας.

Κατά τη διαδικασία θέρμανσης, ο αέρας απορροφά σωματίδια υγρού και ανυψώνεται στην οροφή μαζί με αυτά. Ταυτόχρονα, η ροή του κρύου αέρα κατεβαίνει στο κάτω μέρος του δωματίου. Έτσι, η δημιουργία ενός συστήματος αερισμού του τύπου τροφοδοσίας και εξάτμισης πραγματοποιείται με βάση τη διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα μέσα στο κελάρι και αμέσως έξω από αυτό.

Μειώστε την υγρασία στο κελάρι με μικρή έκταση μέχρι 10 τετραγωνικά μέτρα. μπορεί να γίνει με φυσικό αερισμό. Η αρχή της λειτουργίας του είναι να οργανώσει μια καλή κυκλοφορία αέρα βασισμένη στις φυσικές ιδιότητες του αέρα. Το εξερχόμενο κανάλι είναι εγκατεστημένο στην ίδια την οροφή, εξασφαλίζοντας την αφαίρεση των θερμών μάζων του υγρού αέρα. Το άνοιγμα είναι τοποθετημένο στον ίδιο το δάπεδο για 10-15 cm στην επιφάνεια του. Και οι δύο αγωγοί βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα του δωματίου. Αυτό το σύστημα εγκατάστασης σας επιτρέπει να οργανώσετε μια εξαιρετική ανταλλαγή αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Ξεφορτωθείτε την υψηλή υγρασία στην περιοχή των κελαριών που υπερβαίνει τα 10 τετραγωνικά μέτρα. Είναι δυνατή μόνο με τη χρήση συστημάτων εξαναγκασμένου εξαερισμού. Η αρχή της λειτουργίας τους βασίζεται στη χρήση ειδικών ανεμιστήρων εξαγωγής, αυξάνοντας τη φυσική κυκλοφορία του αέρα.

Προκειμένου να επιτευχθεί η κανονική θερμοκρασία και η υγρασία, οι παράμετροι κελάριου πρέπει να πληρούν όλα τα απαραίτητα πρότυπα. Η παρουσία διαρροών, κακής θερμομόνωσης και ακατάλληλης εδαφικής θέσης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο εσωτερικό κλίμα. Ως εκ τούτου, παρόμοια προβλήματα πρέπει να εξαλειφθούν κατά το σχεδιασμό και τα κατασκευαστικά έργα σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο SNiP.

Η υγρασία και η θερμοκρασία του αέρα είναι οι καθοριστικές παράμετροι, στο μέγεθος των οποίων εξαρτώνται οι συνθήκες αποθήκευσης των προϊόντων. Ταυτόχρονα, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη συσχέτιση μεταξύ αυτών των δεικτών. Οι κλιματολογικές συνθήκες μέσα στο κελάρι επηρεάζονται από έναν τεράστιο αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων ένα ιδιαίτερο μέρος καταλαμβάνεται από τη λειτουργία του εξαερισμού.

Λαχανικά στο κελάρι: παραδόσεις και τεχνογνωσία

Πώς να διατηρήσετε τη θερμοκρασία στο κελάρι και να δημιουργήσετε το βέλτιστο περιβάλλον για τα καρότα, τις πατάτες και το λάχανο

Με την τοποθέτηση των λαχανικών για αποθήκευση το χειμώνα, πολλοί από εμάς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ζηλότυπη αμηχανία των γειτόνων: "Να σας κυνηγά για να πετάξετε με αυτό το κελάρι, όλα μπορούν να αγοραστούν στο κατάστημα!". Όχι κάθε σπίτι έχει υπόγειο, και ένα κελάρι, ειδικά ένας παγετώνας, δεν είναι για όλους. Αλλά δικαιολογείται απόλυτα! Η ποιότητα των λαχανικών από το κατάστημα είναι συχνά ενοχλητική: δεν είναι γνωστό πώς καλλιεργήθηκαν και υπό ποιες συνθήκες κράτησαν τις χημικές ουσίες που χρησιμοποίησαν. Επιπλέον, το κόστος κατασκευής και βελτίωσης του ίδιου του κελάριου εξακολουθεί να αποδίδει.

Στην τιμή των προϊόντων από το κατάστημα, υπάρχει ήδη ένα τέλος για την ενοικίαση καταψύκτη κατάστημα. Και αν παρέχετε τον εαυτό σας, τότε ο παγετώνας δεν θα είναι περιττός. Σχετικά με τις ποσότητες που θα πω στο παράδειγμά μου: τώρα η οικογένειά μου είναι 5 άτομα και είμαι ακόμα νέος, γεμάτος δύναμη και δεν σκοπεύω να ελέγξω το ποσοστό γεννήσεων.

Πώς να διατηρήσετε μια σταθερή θερμοκρασία στο κελάρι

Εκτός από το κελάρι τα λαχανικά της φρέσκιας συγκομιδής θα βοηθήσουν και τις παλιές μεθόδους του παππού και τις νέες εφευρέσεις. Το βέλτιστο περιβάλλον για την αποθήκευση των περισσότερων λαχανικών παρέχεται διατηρώντας τη σωστή θερμοκρασία (ελαφρώς υψηλότερη από 0 μοίρες), υψηλή σχετική υγρασία αέρα (70-95%), καλό εξαερισμό και κυκλοφορία αέρα, έλλειψη φωτισμού.

Επομένως, θα πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς τη θερμοκρασία και την υγρασία στο κελάρι, και σε περίπτωση που - αμέσως χαμηλώστε το με εξαερισμό.

Χρήστης FORUMHOUSE Malchish Plohish για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στο κελάρι εγκαθίσταται ένας μετεωρολογικός σταθμός με αισθητήρα τηλεχειρισμού.

Έχουν Bachelorette ένα αξιοθαύμαστο κελάρι: "τούβλο, μονωμένο, αεριζόμενο", το οποίο αποτελείται από τρία δωμάτια - δύο απομονωμένα και διαμπερή, διότι "οι πατάτες με μήλα δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί". Η κορυφή του κελάρι και οι τοίχοι είναι μονωμένοι με εξηλασμένη πολυστερίνη, οπότε όλα είναι καλά με την υγρασία, ούτε στην οροφή ή στους τοίχους από το κελάρι δεν είναι το νερό και το φυσικό εξαερισμό είναι αρκετή.

Όπως και οι περισσότεροι κηπουροί, Malchish Plohish διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία στο δωμάτιο κελάρι με τη βοήθεια ενός συστήματος εξαερισμού. Με κλειστό αερισμό, η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους +8 βαθμούς, και τις περισσότερες φορές η θερμοκρασία στο κελάρι για την αποθήκευση των λαχανικών θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλότερη - η κλασική +2,5 μοίρες. Κάθε μέρα για να τρέξει στο κελάρι και να δούμε το θερμόμετρο δεν θέλουν να. Και δεν θέλω να βάζω εξαρτήματα που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες - λόγω της αναξιόπισής του. Είναι απλούστερο να ανοίγετε και να κλείνετε το μάνδαλο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να "χαμηλώσετε το βαθμό", ειδικά επειδή "οι σωλήνες αερισμού θα παραμείνουν παγωμένοι και θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά". Ένας μετεωρολογικός σταθμός με αισθητήρα, πολύ παρεμφερής, φθηνή, ο χρήστης της πύλης μας είναι ικανοποιημένος.

Στο δρόμο -1 βαθμού, η πόρτα στο κελάρι είναι ανοικτή για μια εβδομάδα. Το κελάρι δείχνει τώρα +7 μοίρες, υγρασία 71%. Υπάρχει καλή λειτουργία συναγερμού όταν φτάνετε στη ρυθμισμένη θερμοκρασία, υγρασία και σημείο δρόσου. Έβαλα τον συναγερμό στο +2 και την υγρασία 95%. Ας περιμένουμε.

Πολλοί φοβίζουν τον παγετό στον σωλήνα εξαερισμού. Χρήστης FORUMHOUSE Volkodlak Λέει για το σύστημα, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό από τον ιδιοκτήτη της κελάρια με το μυαλό μηχανικής: το πλέγμα θέσει σωλήνα εξαερισμού ή την περάτωση τις βίδες - έτσι ώστε να αλληλεπικαλύπτονται. Κατά τη διάρκεια σοβαρών παγετώνων, το σίδερο (πλέγματα ή βίδες) καλύπτεται από παγετό. Όσο ισχυρότερος είναι ο παγετός, τόσο πιο παγετός ανεβαίνει, η αντίστοιχα μικρότερη ροή αέρα μέσα στο κελάρι και επομένως ο εξαερισμός ελέγχεται αυτόματα.

Σύστημα για τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στο κελάρι

Πολλοί ιδιοκτήτες κελαριών αρχίζουν να σκέφτονται για τους παγετώνες. Αυτό οφείλεται στην επιθυμία να γίνει το σπίτι όσο το δυνατόν πιο αυτόνομο, ανεξάρτητα από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ο παγετώνας θα εξοικονομήσει λαχανικά ακόμη και στη ζέστη του καλοκαιριού.

Έχουν tatasun στο χωριό λειτουργεί ακόμα ένας παγετώνας, που χτίστηκε το 1925-1928. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο κτίριο κτιρίων, ένα κτίριο χαμηλού ύψους με διάσταση περίπου 6x5 μέτρων, τα περισσότερα από τα οποία είναι σκαμμένα στο έδαφος. Η ξύλινη κατοικία είναι κατασκευασμένη από πολύ πυκνά κούτσουρα με διάμετρο 40-50 εκ. Στο τέλος του χειμώνα, προστίθενται ετησίως μεγάλα κομμάτια χιονιού, χαραγμένα από χιονάνθρωπους από ένα χαλίκι, για να διατηρείται η επιθυμητή θερμοκρασία. Στην κορυφή του χιονιού καλύπτεται με ένα παχύ στρώμα άχυρου, στην οροφή κάτω από την οροφή σχιστόλιθου - επίσης ένα παχύ στρώμα άχυρου. Το χιόνι δεν λιώνει μέχρι το χειμώνα και χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των τροφίμων.

Πώς να αποθηκεύσετε το pogrba

Πατάτες

Την πρώτη φορά (πέντε ημέρες έως δύο εβδομάδες) Πατάτες πρέπει να βρίσκεται στο κελάρι με καλό αερισμό και ένα συγκριτικά υψηλής υγρασίας σε μία θερμοκρασία μεταξύ 10 - 18 μοιρών. Αυτές οι συνθήκες είναι απαραίτητες για την ωρίμανση των κονδύλων: η φλούδα γίνεται πιο τραχιά, αυξάνεται η ποσότητα της βιταμίνης C, συμβαίνουν διαδικασίες στις οποίες οι υδατοδιαλυτοί υδατάνθρακες γίνονται άμυλο. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα μήνα, η θερμοκρασία στο κελάρι θα πρέπει σταδιακά να μειωθεί σε +4 μοίρες ή ακόμα και ελαφρώς χαμηλότερη, ανάλογα με τον τύπο της πατάτας. Αυτή η θερμοκρασία διατηρείται καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

περίοδο Άνοιξη του κονδύλου λήθαργου τελειώνει και ότι δεν βλαστήσουν, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στο κατάστημα. Αυτή τη στιγμή, προκειμένου να διατηρηθεί χαμηλή θερμοκρασία σε ένα δωμάτιο στο υπόγειο, που προβλήθηκε μόνο τη νύχτα ή τις κρύες μέρες. Ωραία, αν μπορείτε να μεταφέρετε τις πατάτες στον παγετώνα.

Υπάρχουν χημικά παρασκευάσματα που συμβάλλουν στην παρεμπόδιση της βλάστησης των κονδύλων και να τα βοηθήσουν να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η στάση απέναντι στη χημεία στους καλλιεργητές λαχανικών είναι διφορούμενη. Ο δημοφιλής τρόπος - αν ο εξαερισμός του κελάρι είναι κακή, μπορείτε να κανονίσετε μια μόνωση πατάτας: κάλυψη με τσιπς, άχυρο, λινάτσα. Οι γεωπόνοι λένε ότι η πατάτα διατηρείται καλύτερα εάν καλύπτεται από δύο ή τρία στρώματα τεύτλων. Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι ότι τα τεύτλα είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες από τις πατάτες, οπότε αφήστε τις πατάτες να πέσουν κάτω και η ζώνη εφίδρωσης μετακινείται σε παντζάρια.

Παντζάρια, ραπανάκια, καρότα

Σε όλες τις ριζωματικές καλλιέργειες (εκτός από τα ραπανάκια), όπως οι πατάτες, όταν μειώνεται η θερμοκρασία αποθήκευσης, τίθεται περίοδος ανάπαυσης. Επομένως, είναι πολύ εύκολο να οργανωθεί η αποθήκευση τους. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μαντέψει με το χρόνο συγκομιδής: μέχρι τον παγετό, παγετό κολλήσει επειδή οι ρίζες αναπόφευκτα θα γίνει γλοιώδη και υποτονική, αλλά μετά το καλοκαίρι θερμοκρασίας θερμότητας θα πρέπει να μειωθεί στο επίπεδο των 10 βαθμών. Οι ρίζες καλλιεργούνται γρήγορα και προσεκτικά, αποφεύγοντας τις μηχανικές βλάβες. Είναι σημαντικό το τελευταίο πότισμα να πραγματοποιείται όχι νωρίτερα από 10 ημέρες για ανασκαφές.

Τα λαχανικά ρίζας καρότο αποθηκεύονται χειρότερα από ό, τι άλλοι, αλλά υπάρχει ένα καλά διατηρημένο ποικιλίες και τις μεθόδους που σας επιτρέπουν να το αποθηκεύσετε μέχρι την επόμενη συγκομιδή.

Αποθηκεύστε τα καρότα και τα τεύτλα σε διάφορα στρώματα (ο αέρας κυκλοφορεί καλά μεταξύ των ριζών) σε θερμοκρασία περίπου +1 βαθμούς. Για την πρόληψη ασθενειών, τα καρότα πέφτουν σε ένα διάλυμα κιμωλίας ή αργίλου και στη συνέχεια ξηραίνονται. Η ξήρανση, η κιμωλία και ο πηλός σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα στην επιφάνεια της καλλιέργειας ριζών. Καλά αποθηκευμένα καρότα σε μείγμα από άμμο και κωνοφόρα πριονίδια, ή - πασπαλισμένα με στρώματα κρεμμυδιού και σκόρδου.

Ως δοχείο χειμερινής αποθήκευσης καρότων, μεγάλες σακούλες από παχύ πολυαιθυλένιο, 30-50 kg, αποδείχτηκαν πολύ καλές. Οι τσάντες διατηρούνται ανοιχτές εγκαθιστώντας σε ράφια ή παλέτες. Εδώ το όλο θέμα είναι ότι σε κάθε σάκο σχηματίζεται ένα μικροκλίμα ευνοϊκό για αποθήκευση: συλλέγεται η υψηλή υγρασία του αέρα και η απαραίτητη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.

Λάχανο

Για αποθήκευση επιλέξτε kochany με ολόκληρα και πυκνά πράσινα φύλλα. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή είναι τα πράσινα φύλλα, σε αντίθεση με τα λευκά, που είναι ανθεκτικά στα παθογόνα.

Η όλη δυσκολία στην αποθήκευση των λάχανων είναι ότι το λάχανο δεν έχει περιθώριο φυσιολογικής ανάπαυσης. Kochany έθεσε σε απόθεμα, πρέπει να συνεχίσει να αναπνέει. Αναπνέουν, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά το διοξείδιο του άνθρακα συσσωρεύεται μεταξύ των φύλλων και δεν αφήνει το οξυγόνο, το οποίο είναι απαραίτητο για την αναπνοή - έτσι το λάχανο πνίγει και αλλοιώνει.

Αυτό το λάχανο είναι από καιρό ένα μυστικό κατέρρευσε λαχανικών καλλιεργητές του Καυκάσου, το οποίο ήταν αποθηκευμένο λάχανα, stringing τους σε κοτσάνια καλαμποκιού. Ο Kochan διαπερνά το μίσχο έτσι ώστε να μην επηρεάζεται ο κορυφαίος οφθαλμός. Δεδομένου ότι το στέλεχος του καλαμποκιού είναι πορώδες, δεν εμποδίζει την αναπνοή του κεφαλιού, αλλά εμποδίζει το κλείσιμο του.

Η εμπειρία του Καυκάσου βασίστηκε στην τεχνογνωσία του εφευρέτη της Μόσχας Rukavishnikov. Αντί του μίσχου, χρησιμοποίησε πλαστικούς σωληνίσκους με τοίχους πλέγματος (απλώς πήρε τις μπούκλες από τη σύζυγό του). Οι κεφαλές, που διαπερνούν τέτοιους σωλήνες, τοποθετούνται σε ένα κελάρι και πιέζονται από ένα φορτίο (επιταχύνει την ανταλλαγή αερίων και ωθεί το διοξείδιο του άνθρακα από τα κεφάλια). Το λάχανο διατηρήθηκε τέλεια και μετά από τέσσερις μήνες ήταν αρκετά φρέσκο.

Και τέλος, ένα μπόνους: ένας πολύ καλός τρόπος για να αποθηκεύσετε τις ντομάτες, η οποία Olga1113 πριν από μερικά χρόνια το αφαιρώ για το FORUMHOUSE. Το Achukuk είναι πράγματι μια μοναδική συνταγή, έξυπνη με πολλούς τρόπους: απλή, γρήγορη, απελευθερώνοντας ένα πολύτιμο μέρος στον καταψύκτη - αποθηκευμένο σε ένα διαμέρισμα, ένα ντουλάπι ή μια ντουλάπα.

Achuchuk
Κόψτε τις ντομάτες σε κομμάτια, βάλτε τις σε μια κατσαρόλα, βάλτε τις σε μια αδύναμη φωτιά. Όταν ο χυμός εμφανιστεί στο κάτω μέρος της κατσαρόλας, αυξήστε τη φωτιά. Βράζουμε για 2-3 λεπτά. Επεκτείνετε σε αποστειρωμένα βάζα, ανασηκώστε τα.

Στο τεμάχιο εργασίας μην προσθέτετε τίποτα: κανένα αλάτι, κανένα ξύδι, κανένα λάδι. Αποδεικνύεται ένα εκπληκτικό κομμάτι με τη γεύση μιας φρέσκιας ντομάτας - πολύ καλύτερα από το πάγωμα.

Κατά το πρώτο έτος έκανα ένα τακούνι από δοχεία των 0,8 λίτρων. Πέρυσι, έκλεισα δοχεία, πιθανώς 20. Νομίζω ότι: Χρειάζομαι περισσότερα. Εξαιρετική πηγαίνει στα ομελέτα με ντομάτα, σε κάθε μαγειρική. Οι γείτονες της ντάχας, που μου αφηγήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, απλά πέρασαν από τα πλήθη σας ευχαριστώ την άνοιξη.

Στο FORUMHOUSE, μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους αποθήκευσης της καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των μούρων και να συμμετέχετε στη συζήτηση των μεθόδων αποθήκευσης των καλλιεργούμενων φυτών.

Ποια θα πρέπει να είναι η θερμοκρασία στο κελάρι: η καλύτερη επιλογή

Οι περισσότεροι αρχάριοι κηπουροί, οι οποίοι προσπαθούν να αποθηκεύσουν λαχανικά για το χειμώνα, ενδιαφέρονται για τη θερμοκρασία στο κελάρι. Εξαρτάται από αυτό εξαρτάται από τη διάρκεια ζωής των προϊόντων στο υπόγειο.

Ποιο είναι το κελάρι και οι αρχές της κατασκευής του

Το κελάρι είναι υπόγειο δωμάτιο, το οποίο μπορεί να είναι:

 • Η θερμοκρασία και η υγρασία στο κελάρι εξαρτώνται από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η δομή.
 • Επίσης, τα υλικά με τα οποία είναι διατεταγμένη η δομή έχουν μεγάλη σημασία.

Στη διαρρύθμισή του υπάρχει ένα κελάρι:

 • Τα θερμαινόμενα κελάρια χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση όχι όλων των προϊόντων.
 • Επιπλέον, είναι απαραίτητο να θερμάνετε αυτό το δωμάτιο σε σπάνιες περιπτώσεις.
 • Για παράδειγμα, όταν η στάθμη ψύξης του εδάφους φτάσει στο επίπεδο της επιφάνειας του δαπέδου στο κελάρι.
 • Δεν μπορείτε να θερμαίνετε το δωμάτιο, εάν το επίπεδο ψύξης στο έδαφος είναι ελάχιστο.

Σε κατάστημα κελάρι:

 • Προϊόντα διατροφής.
 • Διατήρηση.
 • Οίνος και άλλα προϊόντα.

Σημείωση: Η θερμοκρασία του κελάριου εξαρτάται επίσης από το τι θα αποθηκευτεί σε αυτό.

 • Για τη διατήρηση και την αποθήκευση των λαχανικών, το καθεστώς θερμοκρασίας των κελαριών πρέπει να είναι ελάχιστο, αλλά σε θετική κλίμακα θερμοκρασίας.
 • Για την αποθήκευση κρασιού, ένα τέτοιο όριο θερμοκρασίας κατωφλίου είναι υψηλότερο (βλ. Άρθρο Κάβας - σχεδιασμός: συμβουλές σχετικά με τη διάταξη του χώρου).

Τοποθετήστε το κελάρι με τη βοήθεια:

 • Τούβλο.
 • Monolith.
 • Αφρώδες σκυρόδεμα και άλλα παρόμοια υλικά.

Σημείωση: Είναι απαραίτητο να γίνει η σωστή μόνωση και εξαερισμός για τη δομή, προκειμένου να δημιουργηθεί το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας και η κανονική υγρασία των αέριων μαζών (βλέπε Εξαερισμός στο κελάρι: το κάνετε σωστά).

 • Για να γίνει αυτό, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υλικών και συσκευών.
 • Στο κελάρι, ο εξαερισμός μπορεί να είναι φυσικός ή τεχνητός.
 • Για να το κάνετε αυτό, στο υπόγειο αεραγωγούς κάνει για το σκοπό της τον αερισμό του δωματίου, έτσι ώστε οι τοίχοι δεν πρόκειται να υγρασία και μούχλα δεν σχηματίζονται.
 • Τεχνητού εξαερισμού του χώρου πραγματοποιείται σύστημα split και άλλες συσκευές (βλέπε επίσης το άρθρο κελάρι Conditioner :. Επιλέξτε το σωστό).

Δείτε το φωτο-σχέδιο με τη διάταξη του κελάριου.

Σχέδιο εξωτερικής και εσωτερικής διάταξης του υπογείου υπογείου

Συμβούλιο. Στη διάταξη του κελάριου, οι εξωτερικοί τοίχοι του είναι πασπαλισμένοι με άμμο και χαλίκι για να αποτρέψουν τη διείσδυση της δομής υπογείων υδάτων αν είναι πολύ κοντά στην επιφάνεια.

Οι εργασίες κατασκευής και διαρρύθμισης του κελάριου πραγματοποιούνται εύκολα με τα χέρια τους.
Συστάσεις:

 • Για να κατασκευάσουμε σωστά μια δομή αυτού του τύπου υπάρχει μια οδηγία.
 • Σύμφωνα με αυτήν, το κελάρι δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε πηγές νερού.
 • Δεν συνιστάται επίσης η τοποθέτηση τους δίπλα στις οπές αποστράγγισης ή στους σηπτικούς θαλάμους.
 • Είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί αρχικά η σύνθεση του εδάφους στο χώρο και το επίπεδο ψύξης του.
 • Μόνο μετά από αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε με ασφάλεια στην κατασκευή του κελάριου.
 • Το κελάρι μπορεί να βρίσκεται κάτω από το σπίτι ή δίπλα σε αυτό.
 • Εάν το κελάρι είναι τοποθετημένο κάτω από το σπίτι, τότε είναι χτισμένο κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου.
 • Εάν είναι σε κάποια απόσταση από το σπίτι, τότε μπορείτε να το κάνετε αργότερα.

Σημείωση: Για το κελάρι, το οποίο είναι κάτω από το σπίτι, θα πρέπει να κάνετε μόνο τη μόνωση των τοίχων και του δαπέδου. Η οροφή θα προστατεύεται αξιόπιστα από τη δομή. Εάν το υπόγειο δεν είναι κάτω από το σπίτι, τότε είναι απαραίτητο να εκτελέσετε μόνωση και μόνωση σε όλες τις επιφάνειες.

Κάβα κάτω από το σπίτι

Τα εσωτερικά τοιχώματα της δομής αντιμετωπίζουν τέτοια υλικά που μπορούν να ζεσταθούν ή να κρυώσουν γρήγορα και να διατηρήσουν το καθεστώς θερμοκρασίας.
Πώς λειτουργεί:

 • Η βέλτιστη επιλογή για τη διατήρηση ενός κανονικού καθεστώτος θερμοκρασίας στη δομή είναι το ξύλο.
 • Είναι σταθερό και φιλικό προς το περιβάλλον.
 • Μόνο εδώ αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι αντιδρά σε υψηλή υγρασία.
 • Για το λόγο αυτό, η επιφάνειά του πρέπει να καλύπτεται με βερνίκι ή βαφή.

Συμβούλιο.
Πριν χρησιμοποιήσετε το ξύλινο υλικό για να καλύψετε τους εσωτερικούς τοίχους του κελάριου, θα πρέπει να κάνετε καλή μόνωση από το εσωτερικό. Επίσης, δημιουργήστε ένα μαξιλάρι αέρα στην επιφάνεια για μια ξύλινη επένδυση και το τοποθετήστε μόνο στο κιβώτιο.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τη διαδικασία κατασκευής κελάρι για την αποθήκευση τροφίμων κάτω από το σπίτι.

Θερμοκρασία στο κελάρι

Ποια είναι η θερμοκρασία στο κελάρι; Υπάρχει πάντα ένας πολύ μεγάλος αριθμός απαντήσεων σε αυτό το ερώτημα.
Έτσι:

 • Η θερμοκρασία στο κελάρι το καλοκαίρι και το χειμώνα διαφέρει ελαφρώς.
 • Η θέρμανση στο δωμάτιο παίζει μεγάλο ρόλο.

Συνήθως, η θερμοκρασία του αέρα στο μη θερμαινόμενο υπόγειο μπορεί να είναι:

 • Το καλοκαίρι - + 5-7 μοίρες, υπό την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία στο δρόμο διατηρείται σε + 25-30 μοίρες.
 • Το χειμώνα - + 2-4 μοίρες, με εξωτερική θερμοκρασία -10-15 μοίρες.

Σημείωση:
Η θερμοκρασία στο υπόγειο χωρίς θέρμανση εξαρτάται άμεσα από την υγρασία των μάζων αέρα σε αυτό και στο σύστημα εξαερισμού. Εάν αρχίσει να μειώνεται, αξίζει να εξεταστεί η θέρμανση, έτσι ώστε τα προϊόντα να μην υποβαθμίζονται.

 • Εάν η θερμοκρασία στο υπόγειο το χειμώνα πέσει στα ύψη, τότε ίσως η μόνωση της δομής να γίνει λανθασμένα. Με ένα καθεστώς θερμοκρασίας -25-30 μοίρες, μπορεί να φτάσει το 0-1.

Συμβούλιο.
Για να γνωρίζετε ποια θερμοκρασία στο κελάρι είναι βέλτιστη για την αποθήκευση των προϊόντων, θα πρέπει να εστιάσετε στο ψυγείο. Μόνο όχι στην κατάψυξη, αλλά το τυπικό τμήμα για την αποθήκευση τροφίμων.

 • Η θερμοκρασία σε αυτό φθάνει + 5 μοίρες.
 • Κατά συνέπεια, στο κελάρι θα πρέπει να είναι παρόμοια.
 • Μόνο εδώ είναι απαραίτητο να εξετάσουμε τι ακριβώς θα αποθηκευτεί στο υπόγειο.
 • Αυτό θα αποτρέψει τα προϊόντα από κρυοπαγήματα.

Σημείωση: Η μέτρηση της θερμοκρασίας στο υπόγειο πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών θερμομέτρων τοίχου.

Συμβούλιο. Είναι προτιμότερο να προτιμάτε ένα θερμόμετρο αλκοόλης. Δεν παγώνει σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και ακόμα και αν καταρρεύσει - δεν απελευθερώνει επιβλαβείς ουσίες. Τι δεν μπορεί να πει κανείς για το θερμόμετρο υδραργύρου.

Η τιμή τους δεν διαφέρει πολύ, και εδώ η διάρκεια ζωής και η οικολογική συμβατότητα - έχουν διαφορές.

Θερμόμετρο για τη μέτρηση της εξωτερικής θερμοκρασίας

Αλλαγή του καθεστώτος θερμοκρασίας στο κελάρι

Η θερμοκρασία στο κελάρι το καλοκαίρι και το χειμώνα δεν συγκρατείται πάντα σε ένα επίπεδο.
Ας εξετάσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες

 • Ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων επηρεάζει την αλλαγή θερμοκρασίας στο υπόγειο.
 • Μπορεί να είναι μια άνοδος ή πτώση της θερμοκρασίας στο δρόμο.
 • Επίσης, εάν το υπόγειο είναι κάτω από το σπίτι, απενεργοποιήστε ή ενεργοποιήστε τη θέρμανση μέσα στο σπίτι.
 • Αν το υπόγειο βρίσκεται σε κάποια απόσταση από το σπίτι, οι λόγοι για τη μείωση της θερμοκρασίας στο κελάρι αυτού του τύπου μπορεί να είναι: γενική μείωση της θερμοκρασίας στο δρόμο, αυξάνοντας ριπές ανέμου, μια αλλαγή στην κατεύθυνση του ανέμου, η αύξηση των βροχοπτώσεων, αυξημένη υγρασία.
 • Για να διατηρηθεί το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας, τοποθετούνται θερμαντήρες, οι οποίοι απενεργοποιούνται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.
 • Εάν το υπόγειο είναι στο σπίτι, τότε ο κύριος λόγος για τη μείωση της θερμοκρασίας σε αυτό είναι το επίπεδο κατάψυξης του εδάφους. Δεν μπορεί επίσης να γίνει χωρίς επιπλέον θερμαντήρες.

Η θερμοκρασία στο υπόγειο μπορεί όχι μόνο να μειωθεί, αλλά και να αυξηθεί.
Αυτό επηρεάζεται από:

 • Αλλαγή της θερμοκρασίας στο δρόμο.
 • Εάν το υπόγειο βρίσκεται στο σπίτι, ενεργοποιήστε τη θέρμανση.

Πώς να μειώσετε τη θερμοκρασία στο κελάρι:

 • Η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να είναι μόνο φυσική ή τεχνητή μέθοδος.
 • Ο φυσικός τρόπος είναι να ανοίξετε το παράθυρο εξαερισμού στο υπόγειο, εάν υπάρχουν πόρτες. Έτσι, δημιουργείται ένα σχέδιο.
 • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά που μπορούν να δροσίσουν γρήγορα το δωμάτιο.

Εξαερισμός του κελαριού σε ένα κτίριο κατοικιών.

Για να έχει περαιτέρω πρόβλημα με κανονική υγρασία και βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας στο υπόγειο για αποθήκευση τροφίμων, όλα μόνωση, έργα μόνωσης, καθώς και τη ρύθμιση του συστήματος φυσικού αερισμού σκεφτεί εκ των προτέρων (δείτε τα έργα του άρθρου κατοικιών με υπόγειο :. Τα κριτήρια επιλογής και τις διαρθρωτικές αποχρώσεις).

Σχετικά άρθρα

Σήμερα πρέπει να μάθουμε τι μπορεί να προκαλέσει τη μυρωδιά του kana.

Προκειμένου να αποθηκευτούν τα προϊόντα στο κελάρι όσο το δυνατόν περισσότερο, το κελάρι είναι υποχρεωμένο.

Η επεξεργασία των κελαριών για την προστασία από μούχλα και μύκητες είναι απαραίτητη για όλους.

Εάν το υπόγειο ρέει, εκτός από το ότι προκαλεί υλική ζημιά στον ιδιοκτήτη του, είναι m.

Σχόλια

Άρεσε η ιδέα μιας φωτογραφίας, συμπληρώστε στο κελάρι αλκοόλ στο σπίτι μου είναι σχεδόν το ίδιο με το κελάρι εκεί, όλοι δεν ξέρουν τι να κάνουν μαζί του, θα ήθελε στον τοίχο μέχρι τώρα απλά δεν, άλλωστε, υπάρχει πλούσια συλλογή από το αλκοόλ.

Ιδιαίτερα, δεν ακολουθούν τη θερμοκρασία του υπογείου (με θερμόμετρο) βασίζονται μόνο σε αίσθησή τους ότι είναι στο υπόγειο. Το χειμώνα, δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας, αλλά το καλοκαίρι το ρυθμίζω με τη βοήθεια ανεμιστήρων και θυρών.

Θερμοκρασία και υγρασία στο κελάρι

Γεια σας φίλοι! Η καλή και μακροπρόθεσμη διατήρηση των προϊόντων στο κελάρι με τη μικρότερη απώλεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι δυνατή μόνο υπό συνθήκες βέλτιστης υγρασίας και θερμοκρασίας στο κελάρι.

Το άρθρο εξετάζει τα ακόλουθα θέματα:
1. Προσδιορισμός της υγρασίας του αέρα.
2. Ρύθμιση της υγρασίας στο κελάρι.
3. Βέλτιστη θερμοκρασία αποθήκευσης τροφίμων στο κελάρι ή στο υπόγειο.

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στο κελάρι μπορεί να γίνει είτε με συμβατικές μεθόδους είτε με σύγχρονες μεθόδους.

Η υψηλή υγρασία οδηγεί σε μούχλα και μούχλα. Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για χρήσιμες ουσίες σε τέτοια προϊόντα. Η αυξημένη θερμοκρασία προάγει τη βλάστηση και την χαλαρότητα των τροφίμων. Σε μια θερμοκρασία αποθήκευσης υψηλότερη από τη συνιστώμενη, δεν υπάρχει λόγος για τη διατήρηση των βιταμινών και την μακρά αποθήκευση.

Προσδιορισμός της υγρασίας του αέρα

Η υγρασία για την αποθήκευση διαφορετικών προϊόντων μπορεί να διαφέρει, αλλά υπάρχει μια βέλτιστη υγρασία για το κελάρι, το οποίο κυμαίνεται από 85-95%. Η ελάχιστη επιτρεπτή υγρασία είναι 75%, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλα τα προϊόντα. Σε χαμηλότερη υγρασία, τα λαχανικά θα στεγνώσουν, και αν γίνουν πιο μουχλιασμένα και θα σαπίσουν. Η υγρασία στο κελάρι μετράται με ένα ψυχρόμετρο. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας ή να το αγοράσετε έτοιμο. Το ψυχρόμετρο αποτελείται από 2 θερμόμετρα, τα οποία είναι συνδεδεμένα στον τοίχο σε κάποια απόσταση.

Η μπάλα του υδραργύρου ενός από τα θερμόμετρα είναι τυλιγμένη σε ένα υγρό ύφασμα, τα άκρα του οποίου χαμηλώνονται σε αποσταγμένο νερό.

Η διαφορά στις μετρήσεις αυτών των θερμόμετρων δείχνει την υγρασία του αέρα. Η υγρασία καθορίζεται από τον ψυχομετρικό πίνακα.

Συσκευές για τον προσδιορισμό της υγρασίας του αέρα

Φυσικά, ο ευκολότερος τρόπος για να αγοράσετε μια έτοιμη έκδοση του ψυχρόμετρου. Η πιο βολική επιλογή πάνω από την κορυφή, όπου δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με τα τραπέζια, αλλά τέτοια όργανα για τη μέτρηση της υγρασίας αέρα δεν πωλούνται παντού, έτσι συχνά κάνουν μια αυτο-κατασκευασμένη έκδοση δύο θερμομέτρων.

Ρύθμιση της υγρασίας στο κελάρι

Για να δημιουργήσετε τη βέλτιστη υγρασία, απαιτείται εξαερισμός. Ο φυσικός αερισμός πραγματοποιείται με τη βοήθεια 2 σωλήνων (αεραγωγοί), οι οποίοι βρίσκονται στο κελάρι σε διαφορετικά ύψη. Δείτε παρακάτω ένα διάγραμμα φυσικού αερισμού.

a - πλάγια όψη, b - κάτοψη.

Λόγω της διαφοράς στα ύψη, δημιουργείται αναγκαστική κίνηση αέρα. Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα εξαρτάται από το ύψος των σωλήνων. Όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα κίνησης του αέρα.

Η διάμετρος του σωλήνα εξαρτάται από το μέγεθος του κελάριου και βρίσκεται εντός του 50 - 150 mm. Απόσταση μεταξύ του δαπέδου και του κάτω σωλήνα 400-500 mm. Ο δεύτερος σωλήνας τοποθετείται κάτω από την οροφή.

Το φθινόπωρο, οι σωλήνες κλείνουν έτσι ώστε η υψηλή υγρασία να μην διεισδύει στο κελάρι. Κάτω από τους αγωγούς υπάρχει μια βαλβίδα, ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε τη ροή του αέρα.

Η υπερβολική υγρασία μπορεί να αφαιρεθεί εάν τοποθετήσετε μια τσάντα ασβέστη στο κελάρι. Αυξήστε την υγρασία μπορεί να είναι ψεκάζοντας νερό από το σπρέι.

Μερικές φορές τα κελάρια χρησιμοποιούν εξαναγκασμένο εξαερισμό και θέρμανση από ανεμιστήρες και ανεμιστήρες. Επίσης, χρησιμοποιούνται διάφοροι αισθητήρες υγρασίας με ή χωρίς σήμα.

Βέλτιστη θερμοκρασία στο κελάρι

Η βέλτιστη θερμοκρασία για το κελάρι είναι εντός + 2-5ºС. Για διαφορετικά προϊόντα, υπάρχει η βέλτιστη θερμοκρασία αποθήκευσης και σε ορισμένα λαχανικά κυμαίνεται από 0 έως + 2 ° C. Μερικές φορές στην αποθήκευση των λαχανικών και των φρούτων αποδεικνύεται ότι σε διαφορετικές πλευρές του δωματίου, η θερμοκρασία είναι ελαφρώς διαφορετική. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να τοποθετηθεί ένα διαμέρισμα εκεί, το οποίο θα ενισχύσει τη διαφορά θερμοκρασίας σε ένα δωμάτιο. Έτσι, τα προϊόντα μπορούν να αποθηκευτούν υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες για κάθε είδος.

Στη βέλτιστη θερμοκρασία, τα προϊόντα είναι ασφαλώς καλά αποθηκευμένα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν αποθηκεύονται σε αυτά, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία χάνονται. Ορισμένες από τις βιταμίνες αρχίζουν να αποσυντίθενται ήδη τρεις ώρες μετά την εξαφάνιση των λαχανικών ή των καρπών, και ακόμη και ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης αυτές οι βιταμίνες δεν θα επιστρέψουν.

Η βέλτιστη θερμοκρασία στο κελάρι διατηρείται επίσης με εξαερισμό. Εάν το κελάρι ψύχεται έντονα κατά τη διάρκεια του εξαερισμού, είναι μονωμένο.

Θα χαίρομαι αν το άρθρο σας έχει ωφεληθεί. Παρακάτω προτείνω να αναθεωρήσω άλλα χρήσιμα άρθρα σχετικά με το θέμα.

Με τα χέρια σας - Πώς να κάνετε τον εαυτό σας

Πώς να κάνετε κάτι τον εαυτό σας, με τα δικά σας χέρια - το site master master

Ένα καλό και κατάλληλο κελάρι

Η συσκευή ενός κελάρι για την αποθήκευση των λαχανικών

Το κελάρι παρουσιάζεται στο σχήμα 1. Τα υποχρεωτικά στοιχεία είναι δύο σωλήνες διαμέτρου 100 mm. Χαμηλή παροχή σωλήνων, υψηλή εξάτμιση. Εξαιρετικά χρήσιμα για την κάλυψη της οροφής και των τοίχων του πάχους κελάρια αφρού των 50 mm, το οποίο εκτελεί δύο λειτουργίες ταυτόχρονα. Πρώτον, είναι ένας εξαιρετικός θερμομονωτικός παράγων. Αν οι άνθρωποι στις κεντρικές και νότιες περιοχές δεν είναι τόσο σημαντικό, στο βορρά, όπου το βάθος του εδάφους πάγωμα στην περιοχή 1.7-2 m, το μέτρο αυτό είναι η μόνη επιλογή που επιτρέπει το χειμώνα να κρατήσει στο κελάρι πάνω από το μηδέν θερμοκρασία. Δεύτερον, ο ατμός δεν συμπυκνώνεται στην επιφάνεια αφρού, οπότε το κελάρι θα είναι πάντα ξηρό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φυσικό στοιχείο θέρμανσης στο κελάρι είναι το δάπεδο, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί με μια σανίδα, μεμβράνη ή άλλα μονωτικά υλικά. Το δάπεδο μπορεί να είναι έδαφος, σκυρόδεμα ή τούβλο.

Ένα άλλο ερώτημα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την κατασκευή ενός κελαριού: Πού το έδαφος παγώνει βαθύτερα - κάτω από το σπίτι ή στο χώρο δίπλα στο σπίτι; Έτσι, κάτω από το σπίτι το βάθος της κατάψυξης του εδάφους είναι 25-30% περισσότερο από ό, τι στην περιοχή όπου το χιόνι είναι ένα καλό θερμομονωτικό. Ποια είναι η διάρκεια της περιόδου κατά την οποία υπάρχει κίνδυνος να καταψυχθούν τα λαχανικά στο κελάρι; Η χαμηλότερη θερμοκρασία στο κελάρι σχεδόν πάντα συμπίπτει με το τέλος του καλύμματος χιονιού. Το 2014, δεν ενεργοποίησα θερμαντήρες όλο το χειμώνα και μόνο στις 25 Απριλίου η θερμοκρασία έπεσε κάτω από + 2 °. Στο δρόμο, το χιόνι λιωμένο, και έπρεπε να ενεργοποιήσω τον θερμαντήρα, τον οποίο απενεργοποίησα μόνο στις 28 Μαΐου.

Τα κάτω και τα πλευρικά τοιχώματα των δεξαμενών αποθήκευσης για τα λαχανικά πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ξύλινο πλέγμα ή μεταλλικό πλέγμα, κατά προτίμηση γαλβανισμένο (αντιδιαβρωτική προστασία). Το δάπεδο της δεξαμενής θα πρέπει να βρίσκεται σε ύψος 8-10 cm από το δάπεδο του κελάρι για τον αερισμό λαχανικών. Εξάλλου, τα λαχανικά είναι ζωντανοί οργανισμοί με την εγγενή αφομοίωση και εξαφάνιση τους και πρέπει να αναπνεύσουν.

Ένα ξεχωριστό θέμα είναι ξήρανση του υπογείου, και σε αυτό θα συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, ειδικά από τότε που εργαζόταν ως ειδικός για τον κλιματισμό στα υπόγειες κατασκευές και το ερώτημα που ξέρω από πρώτο χέρι.

Τι δεν κάνουν οι κάτοικοι του καλοκαιριού, προσπαθώντας να στεγνώσει το υπόγειο! Ορισμένοι στη θερμότητα του καλοκαιριού ανοίγουν το κελάρι και εκπλήσσονται που διαπιστώνουν ότι έχει γίνει ακόμη πιο ξηρό. Άλλες απελπισμένοι εκεί κάτω mnogokilovattnye θερμοσίφωνες, προκαλώντας τη θερμοκρασία στο κελάρι μέχρι τον Ιανουάριο διατηρούνται εντός + 20-25 °, λαχανικά αρχίζουν να βλασταίνουν, σήψη, να γίνει ληθαργικό.

Δύο κανόνες για το στέγνωμα του κελάριου

Ως εκ τούτου οι δύο κανόνες για τη διατήρηση ενός κανονικού κλίματος στο κελάρι.

1. Προσπαθήστε ποτέ να στεγνώσει το υπόγειο το καλοκαίρι, αυτό μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση! Το γεγονός είναι ότι στον ζεστό αέρα υπάρχουν πολλοί υδρατμοί, ακόμη και οι μαθητές της σχολικής φυσικής κατηγορίας το γνωρίζουν αυτό. Όταν εισάγεται ζεστό αέρας στο κελάρι, ψύχεται, και ο υδρατμός συμπυκνώνεται, σχηματίζοντας σταγονίδια στην οροφή και ραβδώσεις στους τοίχους.

Στο κλειστό υπόγειο, καθώς το έδαφος θερμαίνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο αέρας στο κελάρι θερμαίνεται και η σχετική υγρασία του μειώνεται, δηλ. Δεν θα υπάρχει υγρασία εκεί.

2. Δοκιμάστε το κελάρι όταν η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο πέσει κάτω από τη θερμοκρασία του αέρα στο κελάρι. Αυτή τη στιγμή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η μέγιστη ροή αέρα στο κελάρι, ανοίγοντας πλήρως τους σωλήνες. Όταν εισάγεται κρύος αέρας στο κελάρι, η θερμοκρασία του αυξάνεται, με αποτέλεσμα τη σχετική μείωση της σχετικής υγρασίας. Έτσι, το κελάρι στεγνώνει σε 10-15 ημέρες, ειδικά κατά τους παγετούς. Ναι, συνήθως η ξήρανση είναι απαραίτητη για την παραγωγή μετά την κάθοδο στο κελάρι των λαχανικών, αλλά τίποτα δεν είναι τρομερό σε αυτό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη η βαθιά αφύγρανση του κελαριού, επειδή τα λαχανικά απαιτούν περίπου 90% σχετική υγρασία όταν αποθηκεύονται. Στον ξηρό αέρα, χάνουν νερό, αρχίζουν να μαραίνονται, χάνουν τη γεύση και διατηρούνται χειρότερα. Εγώ προσωπικά καθορίζω πότε τελειώνει το κελάρι μετά την εξαφάνιση σταγονιδίων νερού σε μεταλλικά αντικείμενα ή στους τοίχους γυάλινων βάζων. Στη συνέχεια, καλύπτω τον αγωγό τροφοδοσίας, αφήνοντας για ολόκληρο το χειμώνα περίπου το 30% της διατομής του. D Προσοχή! Μην καλύπτετε πλήρως τους σωλήνες! Το γεγονός είναι ότι κατά την αποθήκευση λαχανικών παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, και το κελάρι μπορεί να το γεμίσει εντελώς.

Σε μου μια τέτοια περίπτωση ήταν: κατά τη μείωση σε ένα κελάρι η καύση λαμπτήρα κηροζίνης εξαφανίστηκε. Αυτό σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε οξυγόνο ήταν κάτω από 18%, η οποία είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Και ούτως ή άλλως, αν δεν πάω κάτω από το κελάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα (περισσότερο από ένα μήνα), τότε προτού κατεβάζω βάζω πάντα μια καυστήρα λαμπτήρα κηροζίνης (ένα κερί, ένα κομμάτι χαρτί). Εάν η φωτιά δεν πάει μακριά, μπορείτε να κατεβείτε με ασφάλεια.

Παρασκευή λαχανικών για αποθήκευση στο κελάρι

Ανεξάρτητα από το πόσο καλό το κελάρι, από την προετοιμασία των λαχανικών πριν από την αποθήκευση, εξαρτάται πάρα πολύ. Πρόσφατα, διάβασα από τα περιοδικά πώς ένας εργαζόμενος έτριξε με σακούλα αρκετές σακούλες πατάτας από τη βρωμιά και το συμβούλευσε να κάνει το δεύτερο. Όταν διάβασα πώς ο κάτοικος του καλοκαιριού σκούπισε πατάτες με ένα κουρέλι, είχα μια ερώτηση στη γλώσσα μου: προσπάθησα να πλύνω τις βρώμικες πατάτες με καθαρό νερό;

Στην πλούσια πρακτική μου, πέρασα και αυτές τις αξέχαστες σελίδες. Κατά κανόνα, στην περιοχή μας (Βόρεια της Δυτικής Σιβηρίας) ο χρόνος συγκομιδής πατάτας συμπίπτει με μια μακρά βροχερή περίοδο. Αυτό θέτει το ερώτημα: να σκάψει πατάτες ή να μην σκάψει; Εάν είναι βρώμικο τώρα, τότε μια εβδομάδα ή δύο αργότερα θα είναι παγωμένο και το χιόνι θα πέσει έξω. Μόλις σε αυτό το καιρό για να σκάψει πατάτες και η σύζυγός του «τρίψιμο πανί» θα καθαριστεί όσο θα μπορούσαν και να απογοητεύσει σε ένα κελάρι. Φυσικά, από την άνοιξη όλες οι πατάτες κατέστρεψαν. Το διοξείδιο του άνθρακα διατέθηκε τόσο πολύ ώστε ο λαμπτήρας καύσης μετά την κάθοδο του στο κελί βγήκε αμέσως, και ήταν αδύνατο να κατέβει στο κελάρι.

Το επόμενο έτος, όταν συγκομίζονται πατάτες βροχερός καιρός και πάλι επαναλαμβάνεται. Αυτή τη φορά έγινα πιο σοφός και αποφάσισα να πλύνω τις πατάτες, αν και οι άνθρωποι συχνά άκουσαν ότι δεν πλύθηκαν.

Γεμίζω το βαρέλι με νερό, πλένω όλες τις πατάτες μέσα σε αυτό, το στέγνωσα όσο καλύτερα μπορούσα, και το κατέβαλα στο κελάρι. Δύο μήνες αργότερα, παρατήρησα ότι εμφανίστηκαν πολλοί κόνδυλοι, άρρωστοι με φυτοφθόρα. Ήταν απαραίτητο να εξευρεθούν επειγόντως 50 κουβάδες από πατάτες, οι μισές από τις οποίες έπρεπε να πεταχτούν, και τα υπόλοιπα ήταν ελάχιστα.

Τέλος, έγινα πιο σοφός για το τρίτο έτος πριν τη συγκομιδή των πατατών. Το λάθος μου ήταν το εξής. Συνειδητοποίησα ότι κατά το πλύσιμο των πατατών σε ένα βαρέλι πλένω αρκετούς κονδύλους, άρρωστους με phytophthora, ως αποτέλεσμα των οποίων υπήρχαν πολλά σπόρια μύκητα Phytophthora στο νερό

infestans, που μολύνθηκαν υγιείς κονδύλους. Έχοντας σταθμίσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ανέπτυξα τους ακόλουθους κανόνες για την προετοιμασία των πατατών πριν πάω στο κελάρι, κάτι που σαφώς εκτελώ για περισσότερα από 20 χρόνια και ποτέ δεν το εξέφρασα.

Προετοιμασία των πατατών πριν πάτε στο κελάρι - πόσο σωστά;

 1. Στην ακτή της δεξαμενής εγκαθιστώ την αντλία. Η υποδοχή για την τοποθέτησή της τοποθετείται δίπλα στο βαρέλι για το πλύσιμο των πατατών.
 2. Γεμίζω το βαρέλι με νερό για 3/4.
 3. Δίπλα στο βαρέλι σκάβω ένα λάκκο για αποστράγγιση του νερού, πάνω από το οποίο βάζω ένα ξύλινο κιβώτιο με καλαμοσκέπαστο πάτο πάνω στις σανίδες ανάποδα.
 4. Σκαμμένες πατάτες που εκσπλαχίστηκαν από το κρεβάτι, έβαλα σε ένα πλέγμα με 10-15 mm κύτταρα (όχι περισσότερο από ένα κουβά τη φορά).
 5. Με τη μέθοδο της διαδοχικής εμβάπτισης σε ένα βαρέλι ενός διχτυού με πατάτες, πλένεται. Σε αυτή την περίπτωση, ορισμένες ποικιλίες είναι σοβαρά κατεστραμμένο δέρμα, αλλά δεν έχει σημασία. Μετά τη φόρτωση στο υπόγειο, ένα νέο αυξάνεται ραγδαία.
 6. Αφαιρέστε από το πλέγμα βαρέλι με τις πατάτες και τοποθετήστε το στο κουτί.
 7. Ενεργοποιώ την αντλία και πλύνω την πατάτα με ρεύμα νερού από τον σωλήνα.
 8. Πλέγμα με πατάτες Βάζω ένα σωρό από φύλλα πατάτας στο γυάλινο νερό. Ενώ το νερό αποχετεύεται, πλένω το δεύτερο πλέγμα με πατάτες και το βάζω δίπλα στο πρώτο.
 9. Πατάτες από το πρώτο πλέγμα χύνεται πάνω στο προηγουμένως παρασκευασμένο φιλμ για να στεγνώσει. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πλυμένες πατάτες στεγνώνουν αρκετές φορές ταχύτερα από τις μη βουτηγμένες πατάτες (σημειώσαμε ιδιαίτερα το χρόνο στεγνώματος). Σε μια ηλιόλουστη μέρα σε θερμοκρασία αέρα + 12-15 °, η πατάτα στεγνώνει σε δύο ώρες, μόνο για να επιταχυνθεί η διαδικασία είναι απαραίτητο να αναμειγνύεται πιο συχνά.
 10. Αποξηραμένες πατάτες Τσάντα, πηγαίνω στο κελάρι και κοιμηθώ στα κάδους.

Πατάτες πριν πάτε στο κελάρι

Διάβασα σε διάφορες πηγές ότι μετά την ξήρανση οι πατάτες πρέπει να καλύπτονται σε ένα πλέγμα και να τοποθετούνται σε έναν αχυρώνα για να στεγνώσουν τις ημέρες για 10-15. Πλήρης ανοησία! Ταυτόχρονα, μπορείτε να φυτέψετε κόνδυλοι ή να τα στεγνώσετε, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν. Αυτή η πατάτα χάνει τις γευστικές της ιδιότητες και διατηρείται χειρότερα (επιβεβαιώθηκε από την ίδια της την εμπειρία).

Ένα πολύ σημαντικό σημείο. Πριν να ρίξω πατάτες (και όλα τα λαχανικά), ελέγχω τη θερμοκρασία του αέρα στο κελάρι και στο δρόμο. Τα λαχανικά κατεβαίνουν στο κελάρι μόνο εάν η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο (δηλαδή η θερμοκρασία των λαχανικών) είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία του αέρα στο κελάρι.

Εάν αφήσετε τα κρύα λαχανικά κάτω σε ένα ζεστό κελάρι, οι υδρατμοί τους συμπυκνώνουν και γίνονται υγροί. Σύντομα, μούχλα εμφανίζεται πάνω τους, και αρχίζουν να σαπίζουν. Ξήρανση των λαχανικών που έχουν πέσει στο κελάρι είναι πολύ προβληματική.

Κλείστε με τα λαχανικά dornite. Εάν αυτό δεν γίνει, το ανώτερο στρώμα θα βρέξει σύντομα. Το γεγονός είναι ότι ο ψυχρός αέρας, που κατεβαίνει από την οροφή, έρχεται σε επαφή με το ανώτερο στρώμα των πατατών και ο υδρατμός συμπυκνώνεται πάνω του. Το Dornite εμποδίζει αυτή τη διαδικασία.

Αφού γεμίσετε τις πατάτες στο κελάρι, η θερμοκρασία στο κελάρι έχει ρυθμιστεί σε 14-16 °, στη Μέση ζώνη και στις νότιες περιοχές - ακόμη υψηλότερη. Σε αυτή τη θερμοκρασία οι πατάτες πρέπει να διατηρούνται για 15 ημέρες - αυτή είναι η περίοδος θεραπείας. Στην κατεστραμμένη επιφάνεια των κονδύλων, σχηματίζεται ένα στρώμα suberin, και κάτω από αυτό είναι το στρώμα periderm. Αυτά τα δύο στρώματα αποκλείουν τη διείσδυση παθογόνων μικροοργανισμών μέσα στον κόνδυλο.

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να ανοίξετε πλήρως τους δύο σωλήνες και να ψήσετε τις πατάτες. Ο ρυθμός μείωσης της θερμοκρασίας είναι συνήθως ένας βαθμός ανά ημέρα. Ταυτόχρονα με μείωση της θερμοκρασίας, το κελάρι ξηραίνεται. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποθήκευσης διατηρούμε τη θερμοκρασία στο κελάρι σε + 2 + 3 °.

Η ποιότητα αυτής της προετοιμασίας αποδεικνύεται από το αμετάβλητο γεγονός: για να μετρήσετε τους κονδύλους, χαλασμένους σε έναν χειμώνα, έχω αρκετά δάχτυλα από τη μία πλευρά.

Ομοίως, μαγειρεύω τα υπόλοιπα λαχανικά πριν πάω στο κελάρι.

Ξεχωριστά για την αποθήκευση των καρότων στο κελάρι

Διάβασα αρκετά άρθρα που περιγράφουν διάφορους τρόπους αποθήκευσης των καρότων: στην άμμο, στην κιμωλία, σε τέφρα, σε πηλό, σε κωνοφόρα δέντρα και ακόμη και σε συσκευασίες γάλακτος. Ναι, είναι μια αμαρτία να κρύβω, εγώ ο ίδιος δοκίμασα αρκετές μεθόδους, τις οποίες ντρέπομαι να θυμάμαι... Και ο καλύτερος τρόπος ήταν ο απλούστερος.

Τα καρότα έχουν ένα χαρακτηριστικό: οι σοδειές της ρίζας χάνουν πολύ γρήγορα νερό και γίνονται υποτονικές. Σε αυτή τη μορφή δεν αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, προσπαθώ να αφαιρέσω τα καρότα πολύ γρήγορα, χωρίς να επιτρέψω να στεγνώσει. Οι ριζωματικές καλλιέργειες και οι ουρές των ριζών καλλιεργούνται ριζικά, μαζεύοντας τη σάρκα έτσι ώστε να μην εμφανίζονται λαχανικά κατά τη διάρκεια της περιόδου αποθήκευσης.

Σχεδόν σε όλες τις συστάσεις γράψτε ότι από τις κορυφές πρέπει να αφήσετε σύντομες συμβουλές. Πλήρης ανοησία! Αυτό γράφτηκε από τους δύο άνδρες που γράφουν ο ένας τον άλλον. Εάν ένα μικρό κούτσουρο παραμένει από τις κορυφές, αυτή η ρίζα θα δώσει σίγουρα βλαστοί και δεν θα αποθηκευτεί για πολύ καιρό! Επίσης έκοψα τις ουρές επειδή παρατήρησα ότι το καρότο αρχίζει να αποσυντίθεται, κατά κανόνα, από την ουρά. Η φωτογραφία δείχνει πώς έκοψα τα καρότα. Μετά το κλάδεμα, το πλένω σε ένα βαρέλι και το πλένω με καθαρό νερό από μια μάνικα και στη συνέχεια το ρίχνω πάνω στο φιλμ για να στεγνώσει.

Είναι σημαντικό να μην χάσετε τη στιγμή: μόλις το καρότο στεγνώσει, πρέπει να το συσκευάσετε αμέσως και να το χαμηλώσετε στο κελάρι. Στους κάδους το κοιμάμαι χύμα - καθώς χύθηκε από την τσάντα και έφυγε. Με τη μέθοδο αυτή στοίβαγμα μορφών πολλών κενών και υπόκεινται σε τοίχους πλέγματος και κάτω καλό εξαερισμό παρέχεται, η οποία συμβάλλει στην αποθήκευση καρότο. Από πάνω κλείνω το dornite.

Αυτό είναι το γεγονός της ποιότητας αυτής της μεθόδου παρασκευής και αποθήκευσης. Το 2013, κατά το μήνα Αύγουστο, αποφάσισα να ρίξει κουβάδες του περασμένου έτους πέντε καρότα στον κάλαθο των αχρήστων, όπως έχει ήδη αναπτυχθεί νέα. Dacha γείτονες είδαν ότι είμαι ένα καρότο για τα σκουπίδια, μου επέπληξε για αμέλεια και πήρε τα πέντε κάδους επί του παρόντος στο δεύτερο έτος της αποθήκευσης.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ετοιμάζω μια γογγύλη, ραπανάκι, τεύτλα, daikon, κράμβη για αποθήκευση. Για την αποθήκευση λευκού λάχανου στην περίμετρο του κελαριού σε απόσταση 25 cm από τον τοίχο, συγκολλήθηκε ένας χαλύβδινος σωλήνας διαμέτρου 20 mm, ο οποίος αγκυρώθηκα στους μεντεσέδες για ένα κούτσουρο. Μετά τη συγκομιδή του λάχανου από τον κήπο με ένα κορμό, έκοψα μόνο το ριζικό κομμάτι, αφήνοντας τελείως το κοτσάνι, για το οποίο κρεμάω το κεφάλι. Οι μεταγενέστερες ποικιλίες (Wintering, Stone Head και Sugar Loaf) αποθηκεύονται χωρίς προβλήματα μέχρι μια νέα καλλιέργεια. Το 2014, τα τελευταία κεφάλια (ακόμα καλά!) Έπεσα από το υπόγειο τον Ιούλιο, όταν ήρθε το πρώιμο λάχανο. Έτσι, εδώ και πολλά χρόνια δίνω την οικογένειά μου με φρέσκο ​​λάχανο όλο το χρόνο.

Θερμοκρασία στο κελάρι

Στο κελάρι, πρέπει αναγκαστικά να υπάρχει ένα θερμόμετρο αναρτημένο στη μέση μεταξύ της οροφής και του δαπέδου. Σε κάθε επίσκεψη είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη θερμοκρασία. Η χαμηλότερη επιτρεπτή θερμοκρασία στο κελάρι είναι + 2 °. Εάν γίνει πιο κρύο, μια προστατευτική αντίδραση από την κατάψυξη ξεκινά στους κόνδυλους και μέρος του αμύλου θα μετατραπεί σε γλυκόζη (ζάχαρη). Οι πατάτες γίνονται γλυκείς, αλλά η αύξηση της συγκέντρωσης της ζάχαρης στο χυμό των κυττάρων μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία ψύξης των κονδύλων σε -3-4 °. Εάν στο κελάρι σας η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από τον κανόνα και οι πατάτες έχουν γίνει γλυκιά, μην βιαστείτε να το πετάξετε. Όταν η θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από + 2 °, συμβαίνει η αντίστροφη διαδικασία - η ζάχαρη μετατρέπεται σε άμυλο και η πατάτα παύει να είναι γλυκιά, αλλά αυτή η διαδικασία είναι μεγάλη.

Σε παγωμένους χειμώνες, προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία στο κελάρι, χρησιμοποιώ τον απλούστερο και φθηνότερο θερμαντήρα - δύο ηλεκτρικούς λαμπτήρες που συνδέονται σε σειρά. Αυτό αυξάνει την αξιοπιστία (οι λάμπες δεν καίγονται ποτέ) και πολύ λίγο φως. Για να αποφευχθεί η έντονη λάμψη των λαμπτήρων και η φύτευση πατάτας, τα έβαλα σε μεγάλα δοχεία κρεμασμένα σε τοίχο (Εικόνα 2).

Αυξήστε ή μειώστε τη θερμοκρασία στο κελάρι, αντικαθιστώντας τους λαμπτήρες. Συνήθως χρησιμοποιώ δύο λαμπτήρες 100-watt, οι οποίοι, όταν συνδέονται σε σειρά, δίνουν 50 Watt.

Εγκατάσταση κελάρι - σχέδιο

© Boris Andreevich Yermolov, Nizhnevartovsk