Εξαερισμός του θαλάμου ψεκασμού

Για τη βαφή προϊόντων από μέταλλο (ιδιαίτερα αυτοκινήτων), χρησιμοποιούνται ειδικά εξοπλισμένοι θάλαμοι ψεκασμού. Ορισμένες ειδικές τεχνικές απαιτήσεις υποβάλλονται σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Ο σωστά οργανωμένος αερισμός στο χρώμα - ένας από τους κύριους δείκτες, χωρίς τους οποίους δεν είναι δυνατή η κανονική λειτουργία ολόκληρης της δομής.

Λειτουργίες του συστήματος εξαερισμού

Προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα της ζωγραφικής να είναι ποιοτικό, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο, ώστε να ελέγχεται η καθαρότητα και η ένταση της ροής του αέρα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Ο προσεκτικός αερισμός στο θάλαμο βαφής εκτελεί τρεις κύριες λειτουργίες:

 1. Εκκαθάριση των εγκαταστάσεων των τοξικών αναθυμιάσεων, οι οποίες αναπόφευκτα ξεχωρίζουν στη διαδικασία. Αυτός ο καθαρισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια του χειριστή, καθώς οι συσσωρευμένοι ατμοί δεν είναι μόνο επιβλαβείς για την υγεία, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν πυρκαγιά ή έκρηξη.
 2. Συνεχής κυκλοφορία, χωρίς την οποία δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα - σκόνη και διάφορα λεπτά σωματίδια θα εγκατασταθούν σε φρέσκια βαφή και θα παραμείνουν με τη μορφή διαζυγίων, shagreen και άλλων ελαττωμάτων.
 3. Έλεγχος θερμοκρασίας και υγρασίας για διαφορετικές τεχνολογικές διαδικασίες.

Η συσκευή σχεδίασης του θαλάμου βαφής ή του γκαράζ, αν το έργο γίνεται σε αυτό, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια σχεδιασμού.

Βασικές απαιτήσεις


Υπάρχουν ιδανικές συνθήκες υπό τις οποίες η χωρητικότητα του θαλάμου ψεκασμού θα μεγιστοποιηθεί:

 1. Θερμοκρασία. Οι περισσότεροι κατασκευαστές χρωμάτων προσανατολίζονται σε θερμοκρασία δωματίου - 22-24 ° C. Σύμφωνα με το σχέδιο εξαερισμού, ο αέρας αντλείται έντονα από το δρόμο στο θάλαμο βαφής, οπότε είναι απαραίτητο να σκεφτούμε το σύστημα θέρμανσης.
 2. Κατευθυντική και ομοιόμορφη κίνηση των ρευμάτων αέρα. Είναι αυτό που παρέχει επαρκή αερισμό του θαλάμου βαφής. Με αυτή την κίνηση, ο πίνακας θα είναι υψηλής ποιότητας, χωρίς ζημιές και απόρριψη.
 3. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 50 και 70%. Ο υπερβολικά ξηρός αέρας θα προκαλέσει ξηρότητα του χρώματος πολύ γρήγορα.
 4. Τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση συστήματος κατακόρυφης ανανέωσης αέρα για τον θάλαμο ψεκασμού. Ένα τέτοιο σύστημα αναλαμβάνει την παροχή καθαρού αέρα μέσω της οροφής και την απομάκρυνσή του μέσω των πλέγματος στο πάτωμα. Ωστόσο, σε συνθήκες μη βιομηχανικής παραγωγής, είναι προβληματικό να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα. Η λύση είναι να τοποθετήσετε την κουκούλα στο επίπεδο του δαπέδου και τοποθετήστε την παροχή καθαρού αέρα πίσω από την πλάτη του χειριστή.
 5. Υπολογισμός της πολλαπλότητας ανταλλαγής αέρα - ο λόγος του όγκου του αφαιρούμενου / εγχυμένου αέρα και του όγκου του χώρου. Δείχνει πόσες φορές σε μια ώρα ο αέρας στο κουτί μπογιάς θα ανανεωθεί εντελώς. Οι απαιτήσεις για τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος του προς βαφή προϊόντος. Όσο περισσότερο το αντικείμενο είναι βαμμένο, τόσο υψηλότερο θα είναι ο ρυθμός ανανέωσης του αέρα.

Η τήρηση όλων αυτών των συνθηκών θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην ποιότητα του χρώματος.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στον θάλαμο ζωγραφικής

Υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού των κιβωτίων για ζωγραφική. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Η δυνατότητα ελέγχου του εξαερισμού των θαλάμων βαφής σύμφωνα με την τρέχουσα τεχνολογική διαδικασία - ένας τρόπος είναι απαραίτητος για τη βαφή και για την ξήρανση είναι άλλος.
 2. Η καλύτερη επιλογή για τον αερισμό των θαλάμων βαφής είναι η χρήση ενός τηλεφωνικού συστήματος (εισροή και καυσαέρια αραιώνονται) παρά ένα ολοκληρωμένο μονοσύστημα.
 3. Σε μικρούς χώρους, είναι απολύτως επιτρεπτό να εγκαταστήσετε μια κουκούλα με φυσικό ρεύμα και εξαναγκασμένο εξαερισμό με μηχανικό κίνητρο. Έτσι, είναι δυνατό να γίνει αερισμός σε ένα μικρό κουτί ή γκαράζ, το οποίο θα λειτουργεί τέλεια και θα ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις.
 4. Εγκατάσταση εξαερισμού έτσι ώστε οι ροές του αέρα να κινούνται κάθετα - η εισροή φρέσκου αέρα από πάνω και η απόσυρση αποβλήτων - από κάτω.

Όλες αυτές οι παράμετροι είναι οι ίδιες για την εργασία με μικρά εξαρτήματα και για τη βαφή του αυτοκινήτου στο γκαράζ.

Τι πρέπει να εξετάσω κατά το σχεδιασμό;

Στην ιδανική περίπτωση, το κουτί είναι ένα καθαρό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο με ένα σταθερό μικροκλίμα. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να δοθεί η μέγιστη προσοχή στην επιλογή και την εγκατάσταση αερισμού του κιβωτίου.

Κατά τη διάρκεια της βαφής, απελευθερώνεται στον αέρα μια μεγάλη ποσότητα ουσιών: λεπτά σωματίδια χρωμάτων και διαλύτες, σκόνη και άλλα αιωρήματα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα καλό σύστημα φίλτρων. Σημαντικό σημείο: τα φίλτρα θα πρέπει να είναι προσβάσιμα, έτσι ώστε να μπορείτε να τα αλλάξετε καθώς φθείρετε.

Ακόμη και αν το σύστημα φιλτραρίσματος υψηλότερης ποιότητας είναι εγκατεστημένο στο κιβώτιο χρωμάτων, δεν πρέπει να αγνοηθεί η προσωπική αναπνευστική προστασία.

Από την ακρίβεια των υπολογισμών εξαρτάται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εργασίας, αλλά και η ασφάλεια των ζωγράφων. Μην επιτρέπετε την εμφάνιση ζωνών όπου οι ροές του αέρα δεν κυκλοφορούν και δεν σταματούν. Εάν μια τέτοια ζώνη σχηματίζεται στο επίπεδο του αεραγωγού, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση του χειριστή.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού και σύγκριση τους


Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι συστημάτων εξαερισμού: μονοκινητήριο, με διπλό κινητήρα και εισαγωγής-εξάτμισης.

Το σύστημα εξαερισμού ενός μοτέρ οργανώνεται ως εξής: ο αέρας αντλείται στο δωμάτιο από ψηλά και μειώνεται η ομίχλη βαφής και όλα τα βαριά σωματίδια κάτω. Εγκαθίστανται φίλτρα στο πάτωμα, τα οποία συλλαμβάνουν όλους τους ρύπους και τα αφαιρούν. Η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος θα δικαιολογείται σε κιβώτια μικρής χωρητικότητας.

Σε αντίθεση με ένα σύστημα εξαερισμού με δύο κινητήρες, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες του συστήματος εξαερισμού των κιβωτίων για ζωγραφική. Ένας επιπλέον κινητήρας αφαιρεί τον αέρα εξαγωγής προς τα έξω. Αυτό το σύστημα έχει πολύ υψηλότερες επιδόσεις, αλλά η τοποθέτησή του θα κοστίσει ένα αξιοπρεπές ποσό

Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του θαλάμου βαφής παρέχει διάφορους τρόπους εναλλαγής αέρα. Αυτός είναι ο πιο βέλτιστος τύπος εξαερισμού για μεγάλους όγκους εργασίας.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Αυτό το σύστημα αερισμού απαιτεί προσεκτικό υπολογισμό, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος "νεκρών ζωνών" - χώρων όπου δεν υπάρχει αρκετή κυκλοφορία αέρα. Η αποδοχή της εμφάνισής τους δεν είναι καθόλου αδύνατη. Ο υπολογισμός είναι επίσης απαραίτητος για να εξασφαλιστεί ότι, υπό διαφορετικούς τρόπους ανταλλαγής αέρα, ο εξοπλισμός βαφής λειτουργεί σωστά.

Τρεις τρόποι λειτουργίας:

 • Η κυκλοφορία του αέρα για τον καθαρισμό και την προετοιμασία για εργασία.
 • Διατηρήστε τη θερμοκρασία δωματίου στο ίδιο επίπεδο.
 • Ξήρανση του τελικού προϊόντος.


Σημαντικό! Η αναλογία του ανεμιστήρα τροφοδοσίας και του απορροφητήρα πρέπει να είναι 3: 1.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής για το θάλαμο βαφής συνιστάται για τοποθέτηση σε κουτιά με μεγάλη ροή παραγγελιών.

Πώς να φτιάξετε ένα σύστημα αερισμού σε ένα θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια σας

Το κουτί ζωγραφικής μπορεί να αγοραστεί σε τελική μορφή, αλλά δεν είναι φτηνό. Περισσότερη δημοσιονομική επιλογή - να εξοπλίσει μια τέτοια κάμερα στο γκαράζ με τα δικά της χέρια.

Οι τοίχοι του χώρου εργασίας για ζωγραφική θα πρέπει να είναι πυρίμαχοι για να αποφεύγεται η πυρκαγιά. Στην αρχή της εργασίας, είναι απαραίτητο να οργανωθεί επαρκής φωτισμός. Είναι επιθυμητό οι πηγές φωτός να βρίσκονται γύρω από την περίμετρο του χώρου - έτσι θα είναι ευκολότερο να εργαστεί ο ζωγράφος. Η επιφάνεια των λαμπτήρων πρέπει επίσης να προστατεύεται από πυκνό υλικό που αντέχει τις επιπτώσεις των τοξικών ουσιών (χρώματα, διαλύτες) και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο εξοπλισμός δαπέδου παίζει τεράστιο ρόλο. Είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν τάφροι, οι οποίες θα αφαιρούν τον αέρα εξαγωγής και θα τους καλύπτουν με ειδικά πλέγματα. Ως μεταλλική επικάλυψη κατάλληλου ενισχυτικού πλέγματος, το οποίο μπορεί να γίνει ανεξάρτητα.

Το επόμενο στάδιο είναι η εγκατάσταση του εξαερισμού. Το κύριο πράγμα είναι να υπολογίσετε σωστά την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα. Για τους φίλους του θαλάμου ζωγραφικής, απαιτούνται υψηλές απαιτήσεις - πρέπει να ελέγχονται συνεχώς για τη λειτουργικότητα και τη σωστή λειτουργία.

Οι ανεμιστήρες που θα εκκενώσουν τον μολυσμένο αέρα τοποθετούνται κάτω, σε ειδικές τάφρους κάτω από την σχάρα. Η παροχή αέρα πρέπει να μεταφέρεται από πάνω. Επίσης, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε επιπλέον την προστασία του αεραγωγού από μια βαλβίδα αντεπιστροφής.

Εάν υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία, αξίζει να αγοράσετε υπέρυθρες λυχνίες για την ξήρανση του τελικού έργου. Τέτοιοι λαμπτήρες συντομεύουν τον χρόνο στεγνώματος αρκετές φορές και όλα τα λεπτά σωματίδια και η ομίχλη ψεκασμού αφαιρούνται με εξαερισμό.

Ο αερισμός στο εργαστήριο βαφών θα πρέπει να είναι ασφαλής για τον χειριστή.

Υπολογισμός

Ο σωστός υπολογισμός είναι απαραίτητος για την επιλογή των βέλτιστων παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού. Εάν η παροχή αέρα είναι πολύ έντονη, οι τεχνολογικές διεργασίες θα διαταραχθούν, με ανεπαρκή αερισμό, οι χειριστές της ελονοσίας θα διατρέξουν κίνδυνο.

Για να γίνει ο υπολογισμός της απόδοσης αερισμού θαλάμου ζωγραφική, είναι απαραίτητη η χρήση του τύπου Ρ = V × T × 0,36, όπου Τ - διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του παρεχόμενου αέρα και το οποίο απαιτείται στο θάλαμο ψεκασμού, V - ο όγκος του αέρα μέσα και 0,36 - ο συντελεστής πολλαπλότητα.

Γνωρίζοντας αυτή την παράμετρο, είναι εύκολο να ρυθμίσετε την απαιτούμενη λειτουργία εναλλαγής αέρα. Ο υπολογισμός της βέλτιστης εναλλαγής αέρα πραγματοποιείται ως εξής: ο όγκος του χώρου εργασίας πολλαπλασιάζεται με τον μέσο δείκτη της πολλαπλότητας κίνησης του αέρα.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα του υπολογισμού, είναι δυνατόν να καταλάβουμε ποιος τύπος αερισμού είναι κατάλληλος σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Με την τήρηση όλων των κανόνων εγκατάστασης, ο θάλαμος βαφής θα είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικός και ασφαλής.

Ποια θα πρέπει να είναι η θερμοκρασία στον θάλαμο ψεκασμού;

Σίγουρα, κάθε αυτοκινητιστής θέλει το αυτοκίνητό του να είναι πιστό και αληθινό για πολλά χρόνια. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να διεξάγετε έγκαιρη επιθεώρηση, επισκευή, να εξαλείψετε διάφορες δυσλειτουργίες, να χρησιμοποιήσετε ανταλλακτικά υψηλής ποιότητας. Και ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνιση, η οποία καθορίζεται από τον συντονισμό. Σε αυτή την έννοια περιλαμβάνει, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής.

Ας πούμε ότι εσείς, ως πραγματικός ενθουσιώδης αυτοκίνητο, αφιερώνετε πολύ χρόνο και χρήμα σε αυτό το θέμα. Styling - ένα ευαίσθητο θέμα, και να εργαστεί σε αυτό μπορεί μόνο σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Εδώ, όχι μόνο ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των μηχανισμών, αλλά και εκτελεί μια ποιοτική ζωγραφική που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Θέλετε να μάθετε γιατί;

Στη συνέχεια θα σας ενημερώσουμε με ακρίβεια πώς είναι τοποθετημένο το θάλαμο βαφής, τι είναι σημαντικό σε αυτό και πώς να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία αυτής της συσκευής. Συγκεκριμένα, θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό του εναλλάκτη θερμότητας ως μία από τις βασικές λειτουργικές μονάδες στην εργασία ενός καλά σχεδιασμένου θαλάμου ψεκασμού.

Τι είναι ένας θάλαμος ψεκασμού;

Αυτός είναι ένας ειδικά επιλεγμένος και οργανωμένος χώρος, όπου όλα τα στοιχεία εξυπηρετούν έναν κοινό σκοπό - το χρώμα του αυτοκινήτου. Σε κάθε μεγάλη υπηρεσία αυτοκινήτων υπάρχει ένα παρόμοιο δωμάτιο. Φυσικά, η ποιότητα της εργασίας εδώ είναι υψηλή, αλλά συχνά οι τιμές για τέτοιες υπηρεσίες είναι πολύ "δάγκωμα". Αποδεικνύεται ότι η ζωγραφική ενός αυτοκινήτου σε μια τέτοια υπηρεσία αυτοκινήτων μπορεί να μην είναι διαθέσιμη για τους περισσότερους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Ως εκ τούτου, αξίζει να σκεφτείτε πώς να δημιουργήσετε τις δικές σας εγκαταστάσεις αυτού του είδους (ίσως τις δικές σας μικρές επιχειρήσεις), οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια ποικιλία μη οικιστικών χώρων. Αν υπάρχουν διαθέσιμα, το μόνο ερώτημα είναι να τα γεμίσετε με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ο οποίος θα πρέπει να λειτουργεί σαν ρολόι και να ταιριάζει απόλυτα με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Η ποικιλία των δομικών μονάδων στο θάλαμο βαφής, η αξιόπιστη αλληλεπίδρασή τους και ως εκ τούτου η ποιοτική βαφή της μηχανής καθορίζεται από την επιλογή του κατάλληλου χώρου. Στο τελευταίο θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε πολυάριθμους εξοπλισμούς - από λαμπτήρες φθορισμού έως αναρροφητικούς εναλλάκτες θερμότητας. Τα ακόλουθα λειτουργικά στοιχεία χρησιμεύουν ως χώροι και εξοπλισμός:

 • Οι μη οικιστικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρες και άνετες
 • Προκαταστατικά διευθετημένη συσκευή πόρτας εισόδου
 • Διορθώστε σωστά την επικάλυψη του κάτω μέρους του δωματίου
 • Ο φωτισμός παίζει επίσης ρόλο, έτσι ώστε το αποτέλεσμα του χρωματισμού να φαίνεται το ίδιο με το φως του ήλιου
 • Πίνακας ελέγχου
 • Εξαερισμός με φίλτρα
 • Αντλία θερμότητας, θέρμανση αέρα και ξήρανση χρώματος, με ανεμιστήρα και αυτόματη πλήρωση
 • Η κουκούλα του θαλάμου βαφής, η οποία διαθέτει σύστημα φίλτρου αέρα

Καθένα από αυτά τα στοιχεία αξίζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς αυτό καθορίζει την ολοκληρωμένη αλληλεπίδρασή τους. Για τη θέση των πολυάριθμων εξοπλισμού και το ίδιο το μηχάνημα, καθώς και την εύκολη αλληλεπίδραση των στοιχείων, είναι απαραίτητο ότι η τυπική καμπίνα ψεκασμού είχε ένα ελάχιστο πλάτος 7,3 μέτρα και ύψος 3,5 μέτρα και μήκος 9 μέτρα.

Στην κάτω επιφάνεια, η βάση του θαλάμου βαφής μπορεί να είναι μεταλλική ή σκυρόδετη. Η τελευταία επιλογή είναι πιο ανθεκτική και εξασφαλίζει σταθερή ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Επιπλέον, μια τέτοια επικάλυψη διευκολύνει την είσοδο μηχανών στην ίδια την κάμερα και επίσης καθορίζει την ποιότητα όλων των εργασιών.

Όσον αφορά το φύλο, το κύριο πράγμα που πρέπει να δοθεί προσοχή όταν είναι διευθετημένο είναι η στεγανότητα και η αξιόπιστη ανταλλαγή αέρα μέσα στο δωμάτιο. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας μεταλλική επικάλυψη. Αλλά μεταξύ των ελλείψεων του τελευταίου μπορεί κανείς να σημειώσει το μικρό πάχος του, το οποίο είναι ασύμβατο με μια παχιά μονολιθική επίστρωση σκυροδέματος. Στην τελευταία περίπτωση, θα είναι πολύ πιο ακριβό, αλλά η αποπληρωμή είναι αρκετά υψηλή. Συνολικά για μερικούς μήνες της κάμερας, καθώς η ζήτηση θα είναι αρκετά υψηλή λόγω της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για την ανταλλαγή αέρα στον θάλαμο ψεκασμού, πρέπει να χρησιμοποιηθούν δύο ανεμιστήρες, χωρητικότητας 5,5 και 7,5 κιλοβάτ αντίστοιχα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα φωτογραφικών μηχανών με δύο μοτέρ, καθώς είναι πιο αποτελεσματικό, αν και κάπως ακριβότερο. Αλλά εδώ και πάλι οι σκέψεις της γρήγορης αποπληρωμής εργασίας.

Για την επένδυση των τοίχων, μια πλαστική επένδυση λειτουργεί τέλεια, επειδή το υλικό είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντέχει θερμοκρασίες μέχρι 500 μοίρες. Το μη τοξικό πολυβινυλοχλωρίδιο από το οποίο κατασκευάζεται παρέχει την απόλυτη πυρασφάλεια του δωματίου. Και η ποικιλία των χρωμάτων δεν παρεμποδίζει την εφευρετικότητα του σχεδιαστή κατά τη διακόσμηση του δωματίου. Είναι σημαντικό μόνο να ανυψώσετε το κάτω μέρος του γκαράζ κατά 15-20 cm για να τοποθετήσετε την κουκούλα στο επίπεδο του δαπέδου.

Το θέμα της θέρμανσης του θαλάμου ψεκασμού

Αυτή η πτυχή είναι εξαιρετικά σημαντική, επειδή στη διαδικασία, μια επαρκής θερμοκρασία στο θάλαμο βαφής συμβάλλει στην ομοιόμορφη ξήρανση της βαφής. Αλλά πριν εγκαταστήσετε τον εναλλάκτη θερμότητας, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα στρώμα από μη καύσιμη μόνωση στο χώρο μεταξύ των τοίχων. Αυτό όχι μόνο θα μειώσει την απώλεια θερμότητας, αλλά θα παρέχει επίσης προστασία από τη φωτιά.

Το κύκλωμα θέρμανσης στο θάλαμο βαφής είναι ένας συνδυασμός των ακόλουθων στοιχείων:

 • Η παρουσία μιας γεννήτριας θερμότητας
 • Εγκατασταθεί ο εναλλάκτης θερμότητας
 • Η παρουσία ενός συστήματος ανεμιστήρων

Η γεννήτρια θερμότητας είναι μια ειδική συσκευή, μέσω της οποίας παράγεται θερμός αέρας με καύση διαφόρων τύπων καυσίμου. Τέτοιες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση ιδιωτικών και δημόσιων εγκαταστάσεων.

Το πρότυπο σχέδιο περιλαμβάνει:

 • Ανεμιστήρας θερμότητας αέρα
 • Φυγοκεντρικός ανεμιστήρας
 • Αξονικός ανεμιστήρας
 • Καυστήρες
 • Θάλαμος καύσης

Η προκύπτουσα θερμική ισχύς μπορεί να προσδιοριστεί με τιμές από 20 έως 1000 κιλοβάτ. Η κατανομή είναι η ακόλουθη. 300-400 κιλοβάτ για θάλαμο καύσης και 350-400 κιλοβάτ για ανεμιστήρες και εναλλάκτη θερμότητας. Επιπλέον, η ισχύς των ανεμιστήρων καθορίζει τη στατική πίεση στη συσκευή, η οποία είναι κατά μέσο όρο από 100 έως 2000 Pascals. Τα καυτά αέρια κατά την έξοδο από τη συσκευή αυξάνουν τη θερμοκρασία των μαζών αέρα κατά περίπου 20-70 Κ, και αυτό είναι μια αρκετά σοβαρή βάση όταν ελέγχετε τη θερμοκρασία στο χώρο του κουτιού βαφής.

Τις περισσότερες φορές, το φυσικό αέριο, το ντίζελ και τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια χρησιμοποιούνται ως καύσιμο. Παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται συσκευές ντίζελ ή αερίου. Είναι η πιο οικονομική, εύκολη στη χρήση, δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, και τους χρησιμοποιούν για να επιτύχουν τις καλύτερες συνθήκες θερμοκρασίας για τους εργαζόμενους στο εσωτερικό του θαλάμου, καθώς και για τις καλύτερες μηχανές βαφής και στεγνώματος.

Οι γεννήτριες αερίου είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι συσκευών. Είναι σε θέση να εργάζονται στο φυσικό αέριο και να μην μολύνουν το περιβάλλον.

Γεννήτριες ντίζελ - χρησιμοποιεί ένα σύστημα έμμεσης θέρμανσης και εργάζονται στο ντίζελ ή την κηροζίνη. Επιπλέον, ολόκληρη η διαδικασία θέρμανσης είναι αυτοματοποιημένη και αυτό καθιστά εύκολη τη χρήση τέτοιων μονάδων στα πλαίσια χρωμάτων.

Διατάξεις εναλλάκτη θερμότητας

Αν περιγράψουμε γενικά, πρόκειται για μια συσκευή που μεταφέρει τη θερμότητα από ένα θερμαινόμενο αντικείμενο σε ένα ψυχρότερο. Οι εναλλάκτες θερμότητας είναι αναγεννητικοί και ανακτήσιμοι. Τα τελευταία χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι οι θερμοί και κρύοι μεταφορείς θερμότητας κατανέμονται μέσω διαφόρων καναλιών. Επιπλέον, υπάρχει ένας τοίχος μεταξύ τους, στον οποίο πραγματοποιείται η ανταλλαγή θερμότητας. Τις περισσότερες φορές είναι στάσιμες. Η βιομηχανία χρησιμοποιεί εναλλακτήρες θερμότητας τις περισσότερες φορές:

Ένας ανανεωτικός εναλλάκτης θερμότητας για τον θάλαμο ψεκασμού χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο συχνά. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο σχεδιασμός τους, αφού περιλαμβάνει αναγκαστικά ανθεκτικό στη θερμότητα ανοξείδωτο χάλυβα, και αυτό δίνει καλύτερη κατανομή της θερμότητας στο δωμάτιο και αποφεύγει σημεία σημαντικής υπερθέρμανσης.

Όταν το μηχάνημα στεγνώσει, ο ανεμιστήρας εξάτμισης λειτουργεί, απενεργοποιείται αυτόματα. Περαιτέρω, η ίδια η κάμερα συνεχίζει να λειτουργεί σε λειτουργία ανακύκλωσης, όταν λαμβάνει χώρα μια πρόσληψη εξωτερικού αέρα 10-15 τοις εκατό. Είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε το καθεστώς θερμοκρασίας, το οποίο διατηρείται σε 20-22 μοίρες. Για το χρώμα αυτό είναι ένας πολύ σοβαρός δείκτης, στον οποίο στεγνώνει ομοιόμορφα και αρκετά γρήγορα. Αλλά όχι τόσο γρήγορα που συνεπαγόταν το σχηματισμό διαφόρων ελαττωμάτων.

Υπολογισμός του καθεστώτος θερμοκρασίας

Σύμφωνα με τα μέσα στατιστικά στοιχεία, η ροή αέρα στην αίθουσα πρέπει να είναι περίπου 25.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Αυτή η τιμή λαμβάνεται κατά τον υπολογισμό της θερμοκρασιακής κατάστασης και πολλαπλασιάζεται με την επιθυμητή θερμοκρασία και συντελεστή 0,0003336.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχει επιθυμία για να δημιουργήσουν το δικό τους θάλαμο ζωγραφική με διαστάσεις 7 σε κατά 5 έως 4 μέτρα, στη συνέχεια, σε μια θερμοκρασία 22 βαθμών η μέση ροή του αέρα θα είναι 18.000 κυβικά μέτρα. Και η ποσότητα θερμότητας που απαιτείται για τη θέρμανση θα είναι 132.12 κιλοβάτ. Αυτό είναι αρκετά οικονομικό και κερδοφόρο για τον ιδιοκτήτη μιας μικρής επιχείρησης.

Οι μηχανές ζωγραφικής είναι μια διαδικασία που δεν απαιτεί πολύ βιασύνη. Αλλά και η πολύ αργή ξήρανση των υλικών βαφής και βερνικιού δεν λειτουργεί. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ακριβώς πώς είναι η κυκλοφορία του αέρα στο θάλαμο βαφής, πόση θερμότητα χρειάζεται για να διατηρηθεί η σωστή διαδικασία ξήρανσης και η βέλτιστη απόδοση των ανθρώπων στο κουτί.

Ο αερισμός του κιβωτίου είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας

Η λειτουργική καταλληλότητα του κιβωτίου χρώματος που χρησιμοποιείται για τη βαφή αυτοκινήτων και εξαρτημάτων οχημάτων παρέχεται από ένα σύστημα εξαερισμού. Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής χρησιμεύει για την αντικατάσταση του αέρα εξαγωγής με καθαρό αέρα και διατηρεί το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας, διασφαλίζοντας την ποιότητα της βαφής και τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Πώς είναι το σύστημα εξαερισμού του κιβωτίου χρωμάτων

Η λειτουργία του συστήματος εξαερισμού οφείλεται στην παρουσία των ακόλουθων στοιχείων στη δομή:


Στοιχεία του συστήματος εξαερισμού του θαλάμου χρωματισμού είναι σχεδιασμένα να εκτελούν τις ακόλουθες κύριες εργασίες:

 1. Προμήθεια ατμοσφαιρικού αέρα από έξω προς το θάλαμο.
 2. Καθαρίστε το από πτητικές ουσίες και σκόνη στα φίλτρα.
 3. Εκτελείτε θέρμανση του αέρα.
 4. Κατασκευάστε τη διανομή του με ομοιόμορφες ροές στον όγκο του κιβωτίου.
 5. Αφαιρέστε τα σωματίδια βαφής από την περιοχή επεξεργασίας.
 6. Εκτελείτε καθαρισμό του μίγματος καυσαερίων-αέρα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Σύστημα ανταλλαγής αέρα οποιουδήποτε τύπου θα πρέπει να παρέχει την απαραίτητη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρα (25-30 ° C), την υποχρεωτική συχνότητα της ανανέωσής του (50-150 στροφές / ώρα). Η βέλτιστη ταχύτητα ροής αέρα θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 1,25-1,5 m / s, καθώς η υψηλότερη απόδοση θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του χρωματισμένου από το χρωματισμένο αντικείμενο βαφής.

Ο καθαρισμός του εξαναγκασμένου αέρα από τα συντρίμμια και τη σκόνη διευκολύνεται από την εγκατάσταση φίλτρων αέρα. Μετακινώντας τη μάζα αέρα από την κορυφή προς τα κάτω, η υπερπίεση στο κουτί θα πρέπει να αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό από την αξία της εκτός της εγκατάστασης κατά 20-30 kPa. Οι βαλβίδες ελέγχου της μονάδας εμποδίζουν την αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του κιβωτίου, λόγω της μόλυνσης των φίλτρων, καθώς και την υπερβολική μείωση της πίεσης.

Ποιοι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται στο σύστημα

Ανάλογα με τον τύπο του εξαερισμού, οι θάλαμοι βαφής χωρίζονται σε δύο τύπους:


Ο θάλαμος αέρα ενός μοτέρ, με τον συμπιεστή που περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του, εξασφαλίζει την ανάδευση καθαρού αέρα μέσα. Τα ακροφύσια φρέσκου αέρα βρίσκονται στο πάνω μέρος του θαλάμου. Η εξαγωγή του αέρα εξάτμισης λαμβάνει χώρα φυσικά λόγω της διαφοράς πίεσης στο εξωτερικό περιβάλλον και έξω από το κιβώτιο. Η απομάκρυνση των σωματιδίων της ομίχλης ψεκασμού και του μολυσμένου αέρα λαμβάνει χώρα μέσω των διατάξεων στο κατώτερο τμήμα του θαλάμου.

Ο εξαερισμός με διπλό μοτέρ εγγυάται μια σημαντική πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη βαφή αυτοκινήτων διαφορετικών μεγεθών. Ένα τέτοιο σύστημα συνιστάται επίσης για συνεχή συνεχή λειτουργία των κιβωτίων ζωγραφικής.

Η πιο αποτελεσματική διάταξη Το σύστημα εξαερισμού του θαλάμου βαφής περιλαμβάνει δύο ανεμιστήρες για να εξασφαλίσει την εισροή και την εκροή αέρα. Το σύστημα σάς επιτρέπει να εργάζεστε σε 3 λειτουργίες:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Όλος ο εξοπλισμός στην πλευρά της εξάτμισης πρέπει να είναι κατασκευασμένος σε σχέδιο με προστασία από έκρηξη, με εφεδρεία, τα στοιχεία του συστήματος τροφοδοσίας - στη συνήθη, με πλεονασμό. Οι βαλβίδες ελέγχου αέρα με αντιεκρηκτική προστασία πρέπει επίσης να εγκατασταθούν στην εισροή.

Υπολογισμός των παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού του κιβωτίου χρωμάτων

Ο σχεδιασμός του θαλάμου ψεκασμού με τη σωστή εναλλαγή αέρα λαμβάνει υπόψη τις διαστάσεις του (μήκος, πλάτος και ύψος), την απαιτούμενη πολλαπλότητα ανταλλαγής καθαρού και καυσαερίου. Ο τελευταίος δείκτης συνιστάται να εφαρμόζεται σε 6-8 - όταν ζωγραφίζετε μεμονωμένα μέρη του σώματος, μικρά κομμάτια και 100-150 - όταν ζωγραφίζετε αυτοκίνητα και άλλα γενικά προϊόντα.

Το περιεχόμενο του υπολογισμού του εξαερισμού του κιβωτίου ζωγραφικής είναι ο προσδιορισμός του όγκου παροχής αέρα, ο οποίος θα πρέπει να εγγυάται τη μείωση της μέγιστης επιτρεπόμενης συγκέντρωσης (MPC) της εξάτμισης της βαφής στο κανονικό. Οι επιτρεπόμενες τιμές της MPC εξασφαλίζουν επαρκή πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα.

Ο όγκος της παροχής αέρα ανά μονάδα χρόνου υπολογίζεται από τον τύπο:

Ρ = Κχ (ΑχΒχΗ), m³ / h,

όπου: Ρ - ο απαιτούμενος όγκος παροχής αέρα, που παρέχει την απαιτούμενη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα, m³ / ώρα,
К - η συνιστώμενη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα. Η τιμή καθορίζεται από ειδικούς πίνακες,
A, B, H - αντίστοιχα, το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου, m.

Για παράδειγμα, ορίζουμε τις παραμέτρους ανταλλαγής αέρα για ένα σπίτι βαφής με διαστάσεις στο σχέδιο 6 x 4 m και ύψος 2,5 m. Για να διατηρηθούν οι ελεγχόμενες τιμές του MPC για κουτιά ζωγραφικής και για να εξασφαλιστεί η πυρκαγιά και η έκρηξη του αντικειμένου, υιοθετείται μια πολλαπλότητα 100.

P = 100 χ (6 χ 4 χ 2,5) = 6000 m³ / h

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Κατά τον προσδιορισμό της απόδοσης του ανεμιστήρα για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ροή αέρα προς τη βαφή, είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το περιθώριο εφοδιασμού 25-30%. Ο ανεμιστήρας εξάτμισης πρέπει να είναι λιγότερο παραγωγικός, διαφορετικά η σκόνη θα αντλείται από το εξωτερικό.

Ο υπολογισμός της ισχύος του θερμαντήρα βασίζεται στη χρήση του τύπου:

Ν = Ρχ ΔΤχ 0.336

Όπου: Ρ - όγκος θερμού αέρα, m³,
ΔT - η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας μέσα και έξω από το κιβώτιο, ˚С,
0,336 - συντελεστής συμφωνίας διαστάσεων (W x x / m³ / ˚є).

Στο παράδειγμά μας, με τη διαφορά στις εξωτερικές θερμοκρασίες του αέρα και που απαιτείται από την τεχνολογία στο κουτί - 10 ° C (την περίοδο φθινοπώρου-άνοιξης), η ισχύς του θερμαντήρα πρέπει να είναι:

Ν = 6000 χ 10 χ 0.336 = 20.16 kW

Ο αεροδυναμικός υπολογισμός του εξαερισμού συνίσταται στον προσδιορισμό της διατομής των αεραγωγών αερισμού και του ρυθμού έγχυσης αέρα, ανάλογα με τον τύπο του υλικού φίλτρου. Υπολογισμός αυτών των ποσοτήτων είναι καλύτερο να διδάξετε ειδικούς ή να χρησιμοποιήσετε ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γνωρίζοντας όλες τις απαραίτητες παραμέτρους και διαστάσεις του συστήματος.

Ο σωστός ορισμός των παραμέτρων του συστήματος εξαερισμού και η επαληθευμένη οργάνωση της εργασίας του είναι τα βασικά κριτήρια για την ποιοτική χρώση. Η επίστρωση θα είναι αισθητικά ελκυστική για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο στην περίπτωση της σωστής συντήρησης του καθεστώτος θερμοκρασίας-υγρασίας στο εργαστήριο βαφής. Εκτός από αυτούς τους παράγοντες, ο ποιοτικός αερισμός θα αποτρέψει την επίδραση επιβλαβών ουσιών στο ανθρώπινο σώμα και θα αποτρέψει τη ρύπανση του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Πόσοι βαθμοί θα πρέπει να βρίσκονται στον θάλαμο ψεκασμού

Κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτων γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να διατηρεί ένα όχημα σε τέλεια τεχνική κατάσταση. Για να εξασφαλιστεί ότι το αυτοκίνητο έχει εξυπηρετηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να διεξάγεται τακτικά μια τεχνική επιθεώρηση, να αλλάζετε εγκαίρως το λάδι, να διορθώνετε τα ελαττώματα που προκύπτουν και, φυσικά, να ακολουθείτε την επίστρωση του αμαξώματος του αυτοκινήτου.
θερμόμετρο για τη μέτρηση της θερμοκρασίας

Το σώμα του αυτοκινήτου καλύπτεται με χρώματα και βερνίκια, τα οποία γρατζουνίζονται και καταστρέφονται κατά τη λειτουργία. Ιδιαίτερα συχνά η καταστροφή της επίστρωσης μπορεί να παρατηρηθεί στην περιοχή των πτερυγίων. Υπό την επιρροή επιθετικών στοιχείων του περιβάλλοντος, καθώς και ειδικές ενώσεις που είναι διάσπαρτες στους δρόμους το χειμώνα, το χρώμα στο αυτοκίνητο διογκώνεται και εκρήγνυται. Σε σημεία βλάβης εμφανίζεται σκουριά και το σώμα του αυτοκινήτου τελικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Για να προστατέψετε το όχημά σας από πρόωρη καταστροφή, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε εγκαίρως το χρώμα. Η διαδικασία βαφής πραγματοποιείται σε ειδικούς θαλάμους βαφής, οι οποίοι έχουν ορισμένες ιδιότητες:

 1. Διατηρούν απόλυτη καθαρότητα
 2. Όταν το όχημα στεγνώσει, η θερμοκρασία στο θάλαμο βαφής παραμένει σταθερή
 3. Το δωμάτιο αερίζεται ποιοτικά

Όλες αυτές οι ιδιότητες καθιστούν δυνατή τη δημιουργία μιας υψηλής ποιότητας ομοιόμορφης επίστρωσης που προστατεύει το όχημα από τις αρνητικές επιπτώσεις του περιβάλλοντος.

Ο εναλλάκτης θερμότητας για τον θάλαμο ψεκασμού είναι πολύ σημαντικός και ως εκ τούτου, κατά το σχεδιασμό του συστήματος, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό. Για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί ο θάλαμος βαφής, είναι απαραίτητο να εξετάσετε τη συσκευή του από μέσα.

Τι είναι ένας θάλαμος ψεκασμού

Αυτό το δωμάτιο, στο οποίο οι ιδανικές συνθήκες για τη ζωγραφική του σώματος του αυτοκινήτου. Δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί ένας τέτοιος τόπος, αλλά με μια ικανή προσέγγιση και έναν πλήρη τεχνικό εξοπλισμό είναι αρκετά ρεαλιστικό.

Όλοι οι σταθμοί του πρατηρίου δεν τηρούν τους κανόνες χρώσης και πολύ συχνά χρησιμοποιούν ένα κουτί επισκευής για εργασίες βαφής. Ως αποτέλεσμα τέτοιων παραβιάσεων, η επίστρωση στο αυτοκίνητο γίνεται γρήγορα άχρηστη και ο ιδιοκτήτης αναγκάζεται ξανά να ζητήσει βοήθεια.

Η επιλογή του χώρου για τον θάλαμο ψεκασμού πρέπει να γίνει σωστά. Δεν πρέπει να είναι πολύ μικρό. Θα χρειαστεί να τοποθετήσετε επαρκώς μεγάλο εξοπλισμό και να οργανώσετε ένα ποιοτικό σύστημα εξαερισμού.

Απαιτήσεις για τοποθέτηση κάτω από το θάλαμο ψεκασμού:

 • Μην περιορίζετε τον εαυτό σας σε μικρά μεγέθη, αν είναι δυνατόν. Να θυμάστε ότι στο δωμάτιο θα πρέπει να είναι ένα αυτοκίνητο, εξοπλισμός και ακόμα θα πρέπει να υπάρχει χώρος για ελεύθερη κυκλοφορία γύρω από το όχημα.
 • Η πόρτα στο δωμάτιο πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να εισέρχεται και να βγαίνει από το όχημα χωρίς κίνδυνο. Είναι επίσης επιθυμητό η πόρτα να κλείσει σφιχτά και να αποφευχθεί η σκόνη και τα ρεύματα.
 • Το κάτω μέρος του δωματίου πρέπει να είναι εξοπλισμένο με μεταλλικό πλέγμα ή τάφρο με καλυμμένη μάσκα. Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί μια ποιοτική και ομοιόμορφη εκροή αέρα. Για το πάτωμα, το βέλτιστο υλικό είναι σκυρόδεμα και εάν έχετε σκάψει τάφους για τον αγωγό, συνιστάται να τα χύσετε με σκυρόδεμα.
 • Ο φωτισμός του θαλάμου ψεκασμού πρέπει να είναι φωτεινός και ομοιόμορφος. Οι συσκευές φωτισμού της ημέρας θα πρέπει να τοποθετούνται όχι μόνο στην οροφή, αλλά και στους τοίχους. Κάθε στοιχείο φωτισμού πρέπει να εγκατασταθεί στην ίδια απόσταση το ένα από το άλλο.
 • Ο πίνακας ελέγχου του εξοπλισμού πρέπει να βρίσκεται κοντά στην περιοχή εργασίας. Βοηθάει τον πλοίαρχο να πραγματοποιεί ή να διακόπτει γρήγορα τη λειτουργία βαφής, ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του εναλλάκτη θερμότητας για τον θάλαμο ψεκασμού. Το τηλεχειριστήριο μπορεί να είναι απομακρυσμένο ή ακίνητο. Εάν το επιτρέπει η προϋπόθεση, είναι καλύτερο να δημιουργήσετε μια κινητή συσκευή που θα επέτρεπε στον πλοίαρχο να το παίρνει μαζί του όταν στεγνώνει σε υψηλές θερμοκρασίες.
 • Απαιτείται εξαερισμός υψηλής ποιότητας στην οροφή, η οποία θα εξασφάλιζε σταθερή ροή αέρα. Οι ροές των μαζών αέρα πρέπει να κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλη την περίμετρο του δωματίου. Από τη σκόνη και τη βρωμιά, ο άξονας εξαερισμού πρέπει να προστατεύεται από ένα αξιόπιστο φίλτρο. Οι οπές των αγωγών πρέπει να είναι ίσες μεταξύ τους, ώστε να μην δημιουργείται στροβιλισμός στο θάλαμο.
 • Ένας ποιοτικός εναλλάκτης θερμότητας για τον θάλαμο ψεκασμού πρέπει να είναι πλήρως αυτοματοποιημένος και συνδεδεμένος στην κονσόλα. Κατά την ξήρανση του χρώματος και του βερνικιού, η θερμοκρασία στον θάλαμο ψεκασμού πρέπει να είναι σταθερή.
 • Το χαμηλότερο σύστημα εξαερισμού με την έξοδο προς το δρόμο πρέπει να εξασφαλίζει σταθερή εκροή αέρα. Το πάτωμα στην αίθουσα βαφής γίνεται καλύτερα με σκυρόδεμα ή ανυψώνεται το επίπεδο με μεταλλικό πλέγμα. Η δεύτερη επιλογή θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη για την ανταλλαγή αέρα.

Δείτε πώς λειτουργεί ο θάλαμος βαφής. Σε αυτό το σχέδιο, τα πάντα εξετάζονται στην τελευταία λεπτομέρεια, παραμένει μόνο να δείξει τη δημιουργικότητα και να βρει μια επένδυση για τοίχους και οροφή που να ικανοποιεί τις υψηλές απαιτήσεις πυρασφάλειας. Το πιο συνηθισμένο είναι μια επίστρωση λαμαρίνας, βαμμένη με λευκό χρώμα.

Η λευκή επίστρωση βοηθά τον κύριο να δει ξεκάθαρα τις αποχρώσεις των χρωμάτων και δεν επηρεάζει την αντίληψη της παλέτας χρωμάτων.

Θερμοκρασία στον θάλαμο ψεκασμού

Αυτή η πτυχή του χρωματισμού είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ποιότητα της ξήρανσης του χρώματος εξαρτάται από την αντοχή, τη δύναμη και το ομοιόμορφο χρώμα του. Ο θάλαμος βαφής πρέπει να είναι εντελώς στεγνός και καθαρός και η θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο να διατηρείται σταθερά σε ένα ορισμένο επίπεδο. Σε τέτοια κουτιά η υγρασία δεν είναι επιθυμητή. Ακόμα κι αν απαιτείται καθαρισμός, το δωμάτιο πρέπει να στεγνώσει καλά μετά.

Ο εναλλάκτης θερμότητας για τον θάλαμο ψεκασμού θα πρέπει να ρυθμίζεται εύκολα και να είναι πλήρως αυτοματοποιημένος, όπως σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 80 βαθμών, χωρίς master. Οι ρυθμίσεις θερμοκρασίας πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα, έτσι χρειάζεστε ένα ειδικό μοχλό για να ρυθμίσετε τη βέλτιστη θερμοκρασία και έναν αισθητήρα που θα παρακολουθεί το επίπεδο θερμοκρασίας.

αυτόματο στο θάλαμο ψεκασμού

Η θερμοκρασία στον θάλαμο ψεκασμού ρυθμίζεται ανάλογα με το επιλεγμένο χρώμα του χρήστη. Το γεγονός είναι ότι νωρίτερα, όλες οι επενδύσεις αυτοκινήτων αποξηράνθηκαν σε υψηλή θερμοκρασία, τώρα υπάρχουν εναλλακτικές ποικιλίες υλικών βαφής που στεγνώνουν σε θερμοκρασία 20-30 μοίρες.

Κατ 'αρχήν, για ένα τέτοιο χρώμα, μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο χωρίς πρόσθετη θέρμανση αέρα. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν εργάζεστε σε ένα mini εργαστήριο, στο γκαράζ σας. Με μια μεγάλη ροή παραγγελιών, αυτή η μέθοδος ξήρανσης μπορεί να είναι επιζήμια για την επιχείρηση.

Ακόμα κι αν σχεδιάζετε να χρησιμοποιείτε μόνο βαφές χαμηλής θερμοκρασίας για τη βαφή του αμαξώματος του αυτοκινήτου, θα πρέπει να εγκαταστήσετε τον εναλλάκτη θερμότητας. Σε κάθε στάδιο του χρωματισμού του οχήματος, είναι απαραίτητο να τηρηθεί ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας και οι αποκλίσεις από τον κανόνα ακόμα και 5-7 μοίρες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της επικάλυψης.

 • Για παράδειγμα, στο πρώτο στάδιο, την προετοιμασία ενός αυτοκινήτου, είναι πολύ σημαντικό να καθαρίσετε την επιφάνεια μέχρι τις ελάχιστες λεπτομέρειες. Σε υψηλές θερμοκρασίες θα είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρέσετε την προηγούμενη επικάλυψη. Αλλά αυτή η στιγμή δεν είναι η πιο σημαντική.
 • Στο δεύτερο στάδιο είναι απαραίτητο να εκτελεστεί το αστάρι και το στόκος του αυτοκινήτου. Χωρίς αυτή τη διαδικασία, το χρώμα δεν θα διαρκέσει πολύ. Το πρώτο, ένα στρώμα εδάφους, είναι απαραίτητο να στεγνώσει. Χωρίς εναλλάκτη θερμότητας, η διαδικασία χρώσης θα διαρκέσει αρκετές ημέρες και ακόμα περισσότερο.
 • Οποιοδήποτε χρώμα για το αυτοκίνητο απαιτεί εφαρμογή σε πολλά στρώματα και κάθε προηγούμενη στρώση πρέπει να στεγνώσει εντελώς, μόνο μετά από αυτό μπορείτε να εφαρμόσετε την επόμενη. Φανταστείτε πόσο πρέπει να περιμένετε για την ξήρανση του πρώτου στρώματος όταν η θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο είναι 15-18 μοίρες. Ο εναλλάκτης θερμότητας παρέχει μια σταθερή βέλτιστη θερμοκρασία 22 ή περισσότερων βαθμών (βλέπε τη σύσταση στην ετικέτα) και στεγνώνει γρήγορα στρώμα με στρώση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι με αυτή τη μέθοδο εφαρμογής μπογιάς, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα ραβδώσεων και ανάχωμα.

Προσοχή παρακαλώ! Ο εναλλάκτης θερμότητας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του θαλάμου βαφής, χωρίς αυτό το εξοπλισμό δεν μπορεί να γίνει επικάλυψη υψηλής ποιότητας

Τι μπορεί να συμβεί σε χαμηλή θερμοκρασία στον θάλαμο ψεκασμού

 • Το Putty δεν θα στεγνώσει τελείως. Το ανώτερο στρώμα του υλικού θα σκληρύνει και το εσωτερικό τμήμα θα παραμείνει υγρό, ως αποτέλεσμα, στο μικρότερο πλήγμα σε αυτή την περιοχή, το χρώμα θα διογκωθεί και το υλικό στόκος θα πέσει.
 • Το αστάρι, που δεν στεγνώνει σε όλες τις τεχνικές απαιτήσεις - δεν θα δώσει μια ποιότητα σύζευξης, ως αποτέλεσμα, το χρώμα μπορεί να σπάσει και να καταρρεύσει.
 • Μη σωστά αποξηραμένο χρώμα μπορεί να προκαλέσει ραβδώσεις και αποχρωματισμό.

Τα παραπάνω γεγονότα επαρκούν για να μην ληφθεί υπόψη η μονάδα ανταλλαγής θερμότητας στο κιβώτιο χρώσης.

Πώς να κανονίσετε μια μεταφορά θερμότητας υψηλής ποιότητας σε έναν θάλαμο ψεκασμού

Η πρώτη και σπουδαιότερη πτυχή της εγκατάστασης εξοπλισμού εναλλαγής θερμότητας μπορεί να ονομαστεί μόνωση πυρκαγιάς. Σε υψηλές θερμοκρασίες, εύφλεκτα υλικά μπορούν εύκολα να αναφλεγούν, έτσι ώστε όλες οι δομές φινιρίσματος πρέπει να έχουν υψηλές πυρίμαχες ιδιότητες.

Κάτω από το φύλλο μετάλλου, το οποίο καλύπτεται συνήθως με κουτιά χρωμάτων, είναι δυνατόν να τοποθετηθούν πυρίμαχα ορυχεία βαμβακιού. Αυτή η πρόσθετη μόνωση θα προσφέρει ελάχιστη απώλεια θερμότητας και θα βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα για τη θέρμανση.

Το κύκλωμα θέρμανσης της κάμερας αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Θερμογεννήτρια ή υπέρυθρο εξοπλισμό
 2. Διαθεσιμότητα συστήματος εξαερισμού υψηλής ποιότητας
 3. Εσωτερικός εναλλάκτης θερμότητας

Πλήρως εγκατεστημένος και σωστά εγκατεστημένος εξοπλισμός ανταλλαγής θερμότητας, εγγυάται υψηλή ποιότητα των διαδικασιών παραγωγής.

Το πιο βολικό και οικονομικότερο είναι ο υπέρυθρος εξοπλισμός για τη θέρμανση του θαλάμου βαφής.

 • Όταν χρησιμοποιείται ένα τέτοιο σύστημα, μειώνεται ο χρόνος στεγνώματος του χρώματος κατά 10 φορές. Με τη συνεχή χρήση ενός θαλάμου ψεκασμού, η ταχύτητα αυτή όχι μόνο θα εξοικονομήσει χρήματα, αλλά θα προσελκύσει και μεγάλο αριθμό πελατών.
 • Εάν χρησιμοποιούνται μονωτικά υλικά για τη μείωση της απώλειας θερμότητας, ο υπέρυθρος εξοπλισμός θα εξοικονομήσει 12 φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από την ξήρανση του μετατροπέα.
 • Εάν είναι απαραίτητο να βάψετε μια μικρή περιοχή του σώματος, όπως το πτερύγιο και ο κορμός, η ξήρανση με υπερύθρες μπορεί να μην είναι πλήρως ενεργοποιημένη.
 • Σε σοβαρό κρύο καιρό, ο εξοπλισμός ενεργοποιείται αμέσως χωρίς προθέρμανση.

Η επιλογή εξοπλισμού για μεταφορά θερμότητας υψηλής ποιότητας στον θάλαμο ψεκασμού πρέπει να γίνει αφού καθορίσετε τους όγκους παραγωγής. Επιπλέον, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος του δωματίου, η ποιότητα του εξαερισμού και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Το πιο σωστό, για την αγορά εξοπλισμού, είναι να συμβουλευτείτε προηγουμένως έναν υψηλού επιπέδου ειδικό. Μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από τον πωλητή στο κατάστημα εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Υγρασία στο θάλαμο βαφής

Χρώμα θαλάμου - ο τόπος όπου εφαρμόζεται η βαφή στο σώμα του αυτοκινήτου. Αυτό το μικρό διάστημα, τα κύρια πλεονεκτήματα των οποίων είναι η αδυναμία του να πάρει χρωστικών από το ένα μοντέλο στο άλλο (δεδομένου ότι βρίσκονται σε διαφορετικά δωμάτια), και την ικανότητα να καθορίζονται σ 'αυτήν τα αναγκαία επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας αντιστοιχούν στην αξιώνεται υλικό. Ωστόσο, είναι δύσκολο να διατηρηθούν οι απαραίτητες συνθήκες συνεχώς σε βιοτεχνικές συνθήκες, επομένως χρησιμοποιούνται βιομηχανικοί υγραντήρες και άλλος ειδικός εξοπλισμός για το σκοπό αυτό.

Προϋποθέσεις

Για μια καλής ποιότητας βαφή του υλικού στο θάλαμο βαφής, πρέπει να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις:

Η απαραίτητη θερμοκρασία και υγρασία στο δωμάτιο εξαρτάται άμεσα από τη σύνθεση και τον τύπο του χρώματος, αλλά υπάρχουν μέσες τιμές. Η θερμοκρασία μπορεί να κυμαίνεται από 20 έως 80 μοίρες και η υγρασία πρέπει να είναι 40-60%. Για να φτάσετε σε τέτοιες παραμέτρους και να διατηρήσετε τις ακριβείς τιμές τους (ειδικά το χειμώνα, όταν λειτουργούν οι συσκευές θέρμανσης και η υγρασία πέφτει έντονα) είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην εφαρμόσετε βιομηχανικούς υγραντήρες υπερήχων κατά τη βαφή.

Τι άλλο είναι σημαντικό;

Το περίπτερο ψεκασμού δεν είναι μόνο βαφή βήμα του υλικού αλλά και την ξήρανση του, και το βήμα της έκθεσης και ανακύκλωση αέρα. Δηλαδή, ο εξοπλισμός που παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες θα πρέπει επίσης να αλλάξει τις παραμέτρους θερμοκρασίας και υγρασίας για το νέο καθεστώς αρκετά γρήγορα.

Κατά τη φάση εκμετάλλευσης, π.χ., ο αέρας πρέπει να καθαρίζεται από ανεπιθύμητα υπολείμματα της μελάνης και σκόνης διαλύτη, που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της προηγούμενης φάσης. Διαφορετικά, η βαμμένη επιφάνεια μπορεί να υποβληθεί σε ψάθες, εμφάνιση των φυσαλίδων και ανωμαλίες στο στρώμα βαφής, οδηγώντας στην ανάγκη να ξανακάνει την εργασία, τα απόβλητα υλικών και ενέργειας και επαρκούς απωλειών. Μερικές φορές, ο ανεπαρκής αερισμός στον θάλαμο βαφής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πυρκαγιές και εκρήξεις αερίων.

Η θερμοκρασία της ζωγραφικής του αυτοκινήτου και η προσαρμογή του

Θερμοκρασία ζωγραφικής αυτοκινήτου

Η τεχνολογία και η αρχή της ζωγραφικής του σώματος ενός αυτοκινήτου εξαρτώνται πολύ από τη θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο. Στα καταστήματα επισκευής αυτοκινήτων, τα αυτοκίνητα είναι βαμμένα σε ειδικούς θαλάμους, όπου μπορείτε να ρυθμίσετε υψηλή θερμοκρασία για την ξήρανση της βαφής. Η υψηλή θερμοκρασία για την ξήρανση βαμμένων αυτοκινήτων δεν είναι πάντοτε απαραίτητη. Αυτές οι συνθήκες δημιουργούνται για ορισμένους τύπους χρωμάτων, τα οποία πωλούνται με σκληρυντές. Για να οδηγήσει σε χρώση του χρώματος για να πάρετε υψηλής ποιότητας επικάλυψη, είναι απαραίτητο να στεγνώσει το όχημα στους + 80 ° C βαθμούς, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ειδικούς θαλάμους. Αλλά πρόσφατα έχουν εμφανιστεί πολλά χρώματα, τα οποία μπορούν να στεγνώσουν τέλεια σε θερμοκρασία + 20 ° C. Αυτό το σμάλτο, σχεδιασμένο για την επονομαζόμενη - ξήρανση του αέρα, που δεν απαιτεί τη χρήση κάμερας. Ως εκ τούτου, κατά την επιλογή ενός χρώματος, αξίζει να δίνετε προσοχή στη θερμοκρασία που απαιτείται για να στεγνώσει!

Η διατήρηση της θερμοκρασίας της ζωγραφικής αυτοκινήτων έχει ιδιαίτερη σημασία!

Σε γενικές γραμμές, η θερμοκρασία βαφής αυτοκινήτων έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την ξήρανση βαφής, αλλά και για το σύνολο των υλικών που χρησιμοποιούνται σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας για μηχανές ζωγραφική ζωγραφική υλικά.

Για παράδειγμα, για τα ίδια υλικά, η θερμοκρασία είναι + 10 ° C και + 30 ° C - αυτές είναι απολύτως διαφορετικές συνθήκες. Από το δωμάτιο θερμοκρασία εξαρτάται από το πώς να χρησιμοποιήσετε ένα διαλύτη, και τον αριθμό των εναποτεθειμένων στρωμάτων των υλικών και του χρόνου ξαναπεράσετε. Γενικά, η γενικά αποδεκτή βέλτιστη θερμοκρασία για τη βαφή ενός αυτοκινήτου είναι βαθμοί 20C - 22C. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται στις οδηγίες στα περισσότερα χρώματα. Φυσικά, υπάρχουν και βιρτουόζοι που ισχυρίζονται ότι είναι δυνατό να ζωγραφίσει το αυτοκίνητο τόσο σε 0 βαθμούς και σε + 5 βαθμούς. Μπορείτε να το ζωγραφίσετε, αλλά το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα διαρκέσει.

Είναι γνωστό ότι, για παράδειγμα, το στόκος σε χαμηλή θερμοκρασία δεν στερεοποιείται. Και επειδή είναι πολύ σημαντικό να δουλέψετε με στόκο σε θερμοκρασία +20 ° C. Πολλοί τύποι μαλακών πληρωτικών είναι δύο συστατικών και στεγνώνουν μετά την προσθήκη σκληρυντικού. Ο χρόνος στεγνώματος σε θερμοκρασία + 20 ° C είναι περίπου 30 λεπτά και ο χρόνος εφαρμογής είναι περίπου 10 λεπτά. Ως εκ τούτου, η εργασία με στόκος απαιτεί ταχύτητα.

Αλλά σε χαμηλές θερμοκρασίες σκληραίνει άσχημα ή δεν σκληραίνει καθόλου. Ως εκ τούτου, όταν θα πρέπει να κάνει τη δουλειά χρώμα το χειμώνα, πολλοί από τους τεχνίτες που εργάζονται σε κακή θέρμανση ή χωρίς θέρμανση περιοχών, προστίθεται στο πληρωτικό πολύ περισσότερο από τον προσδιοριζόμενο σκληρυντή στο εγχειρίδιο, με την ελπίδα ότι ο σοβάς στεγνώνει πιο γρήγορα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος! Επειδή η περίσσεια σκληρυντικού δεν αντιδρά όπως απαιτείται, και ως αποτέλεσμα, η αντοχή ενός τέτοιου στόκου μειώνεται σημαντικά. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο και σημαντικό να τηρείτε τους κανόνες θερμοκρασίας του υλικού που καθορίζεται στην οδηγία. Και είναι επιθυμητό να αναμειγνύονται τα συστατικά με τις αναλογίες που προτείνει ο κατασκευαστής.

Η μέγιστη επιτρεπτή θερμοκρασία των βαφών αυτοκινήτων θεωρείται ότι δεν είναι χαμηλότερη από + 15 ° C και όχι μεγαλύτερη από + 25 ° C. Όπως φαίνεται από εργαστηριακές μελέτες, η μείωση της θερμοκρασίας κατά 5 μοίρες αυξάνει περισσότερο από 2 φορές το χρόνο στεγνώματος του ίδιου στόκου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από πολλούς SRTs με τη βοήθεια φωτογραφικών μηχανών για ζωγραφική.

Τι αποτέλεσμα έχει η χαμηλή θερμοκρασία του οχήματος;

Χαμηλή θερμοκρασία βαφής αυτοκινήτων

Το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει όταν η χαμηλή θερμοκρασία της αυτόματης ζωγραφικής είναι ότι το χρώμα αρχίζει να παρασύρεται. Προκειμένου να ξεκινήσει η βαφή επαρκώς, θα υπάρχει ακόμη μια μικρή γρατσουνιά που θα ψύξει το μέταλλο. Επομένως, όταν ζωγραφίζετε, συνιστάται να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αιχμηρές αλλαγές θερμοκρασίας στο δωμάτιο όπου στεγνώνει το αυτοκίνητο, διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να αφαιρέσετε τα «δάκρυα του ζωγράφου». Επίσης, για να αποφευχθεί η χρώση, το χρώμα πρέπει να εφαρμοστεί σε αρκετά λεπτά στρώματα και να αυξηθεί η έκθεση μεταξύ των στρωμάτων κατά 2 φορές.

Επίσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά που αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε. Αν λάβουμε ως παράδειγμα ακρυλικά υλικά που είναι τόσο δημοφιλή σήμερα, τότε σε ανεπαρκή θερμοκρασία (+ 15C), είναι λογικό να ρίχνουμε στο ακρυλικό αστάρι ένα γρήγορο διαλύτη και ένα γρήγορο σκληρυντικό. Σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο στρώμα πρέπει να φυτευτεί σύμφωνα με τους κανόνες 1: 2 + 10%. Εάν το χρώμα είναι αδιαφανές, τοποθετήστε 2 στρώματα και στη δεύτερη στρώση είναι απαραίτητο να προσθέσετε άλλο διαλύτη σε αναλογία + 5-10%, έτσι ώστε να εξαπλώνεται το shagreen. Σε αυτή την περίπτωση, η έκθεση μεταξύ των στρωμάτων πρέπει να διπλασιαστεί.

Υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ελαττώματα βαφής αυτοκινήτων!

Όχι λιγότερο ελάττωμα μπορεί να προκληθεί από μια υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία της αυτόματης ζωγραφικής.

Πώς επηρεάζει η υψηλή θερμοκρασία της ζωγραφικής;

Συχνά, για να διατηρηθεί η κανονική θερμοκρασία, ο πλοίαρχος χρησιμοποιεί τα ίδια τα θερμαινόμενα εξαρτήματα και τα υλικά με στεγνωτήρα μαλλιών. Χρησιμοποιείται επίσης για την ξήρανση των επεξεργασμένων τμημάτων. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ επικριτικό λάθος! Η θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο, το ζωγραφισμένο μέρος, το χρώμα και το βερνίκι - πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο και αυτό είναι απαραίτητο! Αυτή είναι η προϋπόθεση για την επιτυχή ζωγραφική του αυτοκινήτου! Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θερμανθεί το χρώμα ή να θερμανθεί το προκατεργασμένο τμήμα.

Το αποτέλεσμα τέτοιων χειρισμών είναι ο φούσκωμα και η απολέπιση των υλικών. Ακόμα κι αν από την πρώτη ματιά όλα ήταν επιτυχημένα, τότε μια τέτοια επίστρωση δεν θα διαρκέσει πολύ. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης των στεγνωτηρίων με μια μακρά κατεύθυνση του στεγνωτήρα μαλλιών σε ένα σημείο, από το οποίο το χρώμα μπορεί να vspuzyritsya. Επίσης, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να δώσει πολύ υψηλή θερμοκρασία στο θάλαμο βαφής. Επίσης, το στέγνωμα του αυτοκινήτου σε πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της λάμψης των χρωμάτων. Το χρώμα γίνεται ματ.

Αν σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν αντέχουν το διάστημα μεταξύ των στρωμάτων του χρώματος, και στη συνέχεια ένα άλλο, και στεγνώστε με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά, στη συνέχεια, όπως φαίνεται από την πικρή εμπειρία, να ζωγραφίσει φουσκάλες φαίνεται μια χαρά. Τέτοια φουσκάλες είναι η έξοδος αποτέλεσμα του διαλύτη από τα χαμηλότερα στρώματα του χρώματος που δεν είχαν ως εξής για να στεγνώσει, το αποξηραμένο διαμέσου του άνω στρώματος.

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας για τη ζωγραφική και τη βαφή των πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε σταθερή και βέλτιστη θερμοκρασία του αέρα που οι κατασκευαστές συνιστούν σε όλα τα υλικά, σύμφωνα με τις οδηγίες τους, και είναι περίπου + 20 ° C βαθμούς. Αναμφίβολα, για να επιτευχθεί αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το ειδικό θάλαμο για τη ζωγραφική αυτοκίνητα, τα οποία είναι σε θέση να διατηρήσει την απαιτούμενη θερμοκρασία, ακόμη και σε καιρό 20 βαθμού.

Αλλά αν συμβεί ότι η κάμερα δεν έχει, και είναι απαραίτητο να ζωγραφίσει, θα πρέπει να εξοπλίσει το συνεργείο, έτσι ώστε να έχουν κάτι σπιτικό κάμερα για τη ζωγραφική. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αγοράσετε εξοπλισμό για περίπου $ 1-1.500. Αυτό θα συμβεί σε:

 • εξαερισμού,
 • θέρμανση,
 • φωτισμός,
 • συμπιεστής,
 • πιστόλι ψεκασμού κ.λπ.

Σε αυτή την περίπτωση, η κάμερα πρέπει να είναι εξοπλισμένη έτσι ώστε η παροχή ζεστού ή κρύου αέρα να είναι από την κορυφή προς τα κάτω και η κουκούλα να είναι εξοπλισμένη από κάτω. Για να γίνει αυτό, πρέπει να βάλετε ένα γκαράζ στο ίδρυμα, δεδομένου ότι είναι στο πάτωμα θα βρίσκεται κουκούλα.

Πώς να οργανώσετε την απαραίτητη θέρμανση του αέρα για ζωγραφική;

Δίνουμε στην αντίληψή σας διάφορες επιλογές:

 • Απορρίψτε τη θέρμανση με ανοιχτή φλόγα και με ανοιχτή σπείρα, καθώς αυτό είναι πολύ γεμάτο με φωτιά.
 • Χρησιμοποιήστε θερμαντήρες αέρα με καλοριφέρ για θέρμανση. Πρέπει να συλλέγονται στον θερμαντήρα αέρα και να εξαερίζονται από ανεμιστήρα. Όλα αυτά πρέπει να τοποθετηθούν εκτός της κάμερας.
 • Επίσης είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός θερμοσίφωνα - ενός αυτοδιακόπτη με κίνηση από ένα λέβητα θέρμανσης. Ο αέρας πρέπει να ανακυκλωθεί για να αποφευχθεί η ανώμαλη θέρμανση.
 • Ο απλούστερος τρόπος είναι να κατασκευαστεί ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης με νερό, αλλά αντί μπαταριών να βάλουμε ένα ζεύγος επιβατικών αυτοδιακόπτη με ηλεκτρικό ανεμιστήρα. Ο λέβητας μπορεί να εγκατασταθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σε φυσικό αέριο, ντίζελ, μαζούτ, άνθρακα ή ξύλο.

Το ίδιο το δωμάτιο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά μονωμένο. Συνιστάται να τοποθετείτε 2 κουκούλες ή μία δύο ταχύτητες. Μεγάλες απαγωγέας απαιτείται, έτσι ώστε να μην πνίξει μακριά ατμούς όταν η βαφή και μικρότερα έτσι ώστε να εξαχθούν τα ατμών διαλύτη κατά τη διάρκεια της ξήρανσης, έτσι δεν ψύξη του θαλάμου.

Συστάσεις για τον εξοπλισμό εξαερισμού στον θάλαμο ψεκασμού με τα χέρια τους

Η ζωγραφική υψηλής ποιότητας είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί συμμόρφωση με ορισμένες υποχρεωτικές τεχνικές απαιτήσεις. Για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων και την κάλυψη των τεχνολογικών απαιτήσεων, είναι εξοπλισμένα ειδικά δωμάτια - θάλαμοι βαφής, βαφεία, γκαράζ κλπ.

Προϋπόθεση για τη λειτουργία του θαλάμου ψεκασμού είναι η ύπαρξη αποτελεσματικού αερισμού

Μια υποχρεωτική προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων είναι η ύπαρξη αποτελεσματικού εξαερισμού. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για το θέμα της διευθέτησης της ανταλλαγής αέρα του θαλάμου ψεκασμού με τα χέρια τους. Τι πρέπει να ψάξω αν χρειάζομαι αερισμό στο εργαστήριο βαφής;

Γενικές πληροφορίες

Ο θάλαμος βαφής είναι ένας ειδικός χώρος, ο οποίος προορίζεται για υψηλής ποιότητας βαφή διαφόρων επιφανειών. Πρώτα απ 'όλα, τα αντικείμενα αυτά χρησιμοποιούνται για βαφή σε μεταλλικές επιφάνειες.

Παρέχεται υψηλό επίπεδο με ψεκασμό των μικροσκοπικών σωματιδίων μελάνης με το διαλύτη. Μια ιδιόρρυθμη "ομίχλη" διευθετείται ομοιόμορφα πάνω στην μεταλλική επιφάνεια, παρέχοντας το απαραίτητο αποτέλεσμα.

Χώροι εξοπλισμένοι με εξοπλισμό αμμοβολής συνδέονται άρρηκτα με τα καταστήματα. Η αμμοβολή χρησιμεύει για την απομάκρυνση της βρωμιάς, της διάβρωσης και των παλαιών επικαλύψεων. Διάφορα λειαντικά υλικά χρησιμοποιούνται για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Ορισμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις επιβάλλονται στη διάταξη θαλάμων ψεκασμού. Η παρουσία ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού είναι μία από αυτές τις συνθήκες.

Γιατί χρειαζόμαστε ανταλλαγή αέρα στο εργαστήριο βαφής;

 1. Εξασφάλιση της ασφάλειας των ανθρώπων.
 2. Δημιουργία ευνοϊκών τεχνολογικών συνθηκών.
 3. Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ασφάλειας.

Ο εξαερισμός στα βαφεία εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

 • απομάκρυνση των αερίων αποβλήτων, με υψηλή συγκέντρωση επιβλαβών στοιχείων ·
 • συνεχής παροχή καθαρού αέρα στο δωμάτιο με βέλτιστες παραμέτρους καθαριότητας, θερμοκρασίας, υγρασίας,
 • την ανακυκλοφορία του αέρα, δηλαδή την επεξεργασία αποβλήτων και την επαναλαμβανόμενη χρήση τους μετά από ανάμειξη με φρέσκο ​​οξυγόνο.

Ο αερισμός του θαλάμου βαφής μπορεί να είναι τριών τύπων:

 1. Προμήθεια και εξάτμιση.
 2. Μονοκινητήρας.
 3. Δύο κινητήρες.

Ο αερισμός στο έδαφος του θαλάμου βαφής μπορεί να είναι τριών τύπων: είσοδος-εξάτμιση, μονοκινητήριο και διπλός κινητήρας

Απαιτήσεις και υπολογισμός

Οι θάλαμοι ψεκασμού πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής, με πρόσθετη διάταξη της κουκούλας στο επάνω μέρος του δωματίου. Η κάτω έξοδος αέρα είναι εξοπλισμένη με ανύψωση της σχάρας 15-20 cm πάνω από το επίπεδο του ισογείου. Στον χώρο αυτό τοποθετούνται αεραγωγοί με φίλτρα.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα στο θάλαμο βαφής πρέπει να είναι εφοδιασμένο με σύστημα φιλτραρίσματος τόσο στις τροφοδοτικές όσο και στις εξάτμισης. Με τη βοήθειά του αφαιρείται η σκόνη από τις εισερχόμενες μάζες. Στην έξοδο, τα σωματίδια χρωματισμού αφαιρούνται από τα καυσαέρια, με τη βοήθεια ειδικών συσκευών συλλογής χρωμάτων.

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει ακριβής υπολογισμός του ρυθμού ανανέωσης του αέρα στο δωμάτιο. Γιατί είναι τόσο σημαντικό;

 1. Η υπερβολική ροή αέρα μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της τεχνολογίας βαφής.
 2. Ο χαμηλός ρυθμός προσφοράς φρέσκου οξυγόνου θα οδηγήσει σε χαμηλή απόδοση αερισμού και αφαίρεση σωματιδίων διεργασίας. Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται υψηλό επίπεδο κινδύνου για τους ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο.

Ο σχεδιασμός του θαλάμου ψεκασμού και του συστήματος εξαερισμού του επηρεάζονται σημαντικά από τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των αντικειμένων που καλύπτονται με βαφή στο δωμάτιο.

Εδώ η πολλαπλότητα είναι ένας σημαντικός δείκτης, ο οποίος προσδιορίζεται με ακρίβεια κατά τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα κατά την επεξεργασία αντικειμένων με μικρή επιφάνεια πρέπει να είναι πενταπλή. Δηλαδή, τόσες φορές πρέπει να ενημερώνεται ο αέρας ανά μονάδα χρόνου.

Στις εγκαταστάσεις που προορίζονται για την επεξεργασία αυτοκινήτων, η πολλαπλότητα αυξάνεται κατά 50-100 φορές. Με βάση τις παραμέτρους πολλαπλότητας, δεν είναι αποδοτικό να χρωματίζουμε σε μικρούς θαλάμους σε οχήματα εξοπλισμένα για βαφή οχημάτων.

Ο τυποποιημένος θάλαμος έχει χωρητικότητα 15 χιλιάδων έως 30 χιλιάδων κυβικών μέτρων αέρα ανά ώρα. Ο όγκος αυτός δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και τήρηση των τεχνολογικών απαιτήσεων.

Ο τυπικός θάλαμος ψεκασμού έχει χωρητικότητα 15 χιλιάδων έως 30 χιλιάδων κυβικών μέτρων αέρα ανά ώρα

 • μήκος - 7 μέτρα.
 • πλάτος - 4 μέτρα.
 • ύψος - 3 μέτρα.

Ο όγκος του δωματίου προσδιορίζεται πολλαπλασιάζοντας τις παραμέτρους μήκους, πλάτους και ύψους. Ο όγκος μας είναι 84 κυβικά μέτρα. Το κατάστημα χρησιμοποιείται για τη βαφή αυτοκινήτων, η πολλαπλότητα του είναι 90. Υπολογίζουμε την παραγωγικότητα. 84 πολλαπλασιασμένο επί 90. Αποδεικνύεται διαπερατότητα αέρα 7,560 κυβικών μέτρων ανά ώρα. Ο δείκτης είναι ανεπαρκής και απαιτεί αύξηση περίπου κατά το ήμισυ. Δηλαδή, πρέπει να αυξήσετε την ικανότητα του εξοπλισμού ή το μέγεθος του δωματίου.

Για να υπολογίσετε τις παραμέτρους του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής, πρέπει να λάβετε υπόψη τις παραμέτρους πίεσης και απόδοσης του εξοπλισμού. Η πίεση είναι σε άμεση αναλογία με την περιοχή των φίλτρων. Όσο περισσότερα φίλτρα "στην είσοδο" και "εξόδου", τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση.

Συσκευή και κύκλωμα

Ο σχεδιασμός και η διάταξη του εξαερισμού εξαρτάται από τον τύπο του συστήματος και τα χαρακτηριστικά του. Το σύστημα ανταλλαγής αέρα ενός μοτέρ σημαίνει την ανώτερη αναγκαστική παροχή αέρα, λόγω της οποίας η ομίχλη αποκαθίσταται με τη βαφή προς τα εξαρτήματα εξαγωγής.

Με σύστημα διπλού κινητήρα, τοποθετείται ένας επιπλέον κινητήρας. Ενισχύει την εξάτμιση των καυσαερίων πέρα ​​από το χώρο εργασίας του θαλάμου. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τύπος ανταλλαγής αέρα, αλλά ο εξοπλισμός του είναι οικονομικά εφικτός μόνο στην περίπτωση υψηλού φόρτου εργασίας, δηλαδή όταν η βαφή εκτελείται συνεχώς.

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής υπολογίζεται με τη δυνατότητα λειτουργίας σε τρεις τρόπους:

 1. Υψηλή ροή αέρα εισαγωγής και εξαγωγής με αμφίδρομη διήθηση.
 2. Δημιουργία ειδικών συνθηκών για τη ζωγραφική (καθεστώς θερμοκρασίας 30 βαθμών).
 3. Δημιουργία ειδικών συνθηκών για την ξήρανση (παρέχεται καθαρός αέρας, φέρεται σε θερμοκρασία 60 μοίρες).

Ο εξαερισμός στο γκαράζ για βαφή ή βαφή στη συσκευή του έχει τα ακόλουθα δομικά στοιχεία:

 1. Ανεμιστήρες.
 2. Στοιχεία θέρμανσης (θερμαντήρες).
 3. Φίλτρα συλλογής σκόνης στη γραμμή τροφοδοσίας.
 4. Φίλτρα απομάκρυνσης σκόνης και συλλογής σκόνης στη γραμμή εξαγωγής.
 5. Σκάλες και τρύπες στο πάτωμα, καλυμμένες με πλέγματα.

Το σχέδιο αερισμού του θαλάμου βαφής στο γκαράζ

Κατά τη διεξαγωγή εργασιών ζωγραφικής, σημαντικό επίπεδο τεχνολογικής πίεσης είναι ένα ορισμένο επίπεδο πίεσης. Τα απαραίτητα αποτελέσματα παρέχονται με την εγκατάσταση στους ανεμιστήρες εισροής και εξαγωγής με ρυθμιζόμενη ισχύ.

Εάν απαιτείται αυξημένη πίεση, η συσκευή εισόδου ενεργοποιείται σε υψηλότερη ισχύ. Εάν χρειάζεστε απαλλαγμένο αέρα, ο ανεμιστήρας "στην έξοδο" μεταβαίνει σε λειτουργία υψηλότερης ισχύος.

Κατά τον σχεδιασμό και τον υπολογισμό είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο σχηματισμός «νεκρών ζωνών», όπου οι μάζες του αέρα μπορούν να σταματούν και να συγκεντρωθούν σε μια μολυσμένη μορφή. Ένας άλλος σημαντικός δείκτης απόδοσης είναι η στεγανότητα.

Το βασικό εποικοδομητικό στοιχείο του βαφείου, το οποίο επηρεάζει τον υπολογισμό, είναι το πάτωμα. Αυτή είναι η βάση της κουκούλας για τον θάλαμο ψεκασμού. Ο εξαγόμενος αέρας εξάγεται μέσω ειδικών τεχνολογικών οπών στο κάλυμμα δαπέδου. Η διαμόρφωση, η θέση και ο αριθμός των τρυπών αυτών καθορίζει την αποτελεσματικότητα.

Εκτός από τις οπές για αφαίρεση αέρα υψηλής ποιότητας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αρχή της ανύψωσης του δαπέδου. Λόγω αυτής της διαδικασίας, σχηματίζεται χώρος γύρω από τις άκρες των πλακών δαπέδου, όπου είναι τοποθετημένες οι συσκευές εξαγωγής και φιλτραρίσματος.

Οδηγίες σχετικά με τον εξοπλισμό

Μπορεί ο αερισμός στον θάλαμο ψεκασμού να είναι εξοπλισμένος με τα χέρια του; Η τοποθέτηση του συστήματος για τον θάλαμο ψεκασμού στο γκαράζ συνιστάται να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες, καθώς αυτό είναι ένα δύσκολο και χρονοβόρο έργο.

Αλλά με μια μεγάλη επιθυμία και την παρουσία όλων των απαραίτητων, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα με τα χέρια σας. Εννοείται ότι ο τυπικός εξαερισμός του γκαράζ για τον θάλαμο ψεκασμού δεν είναι κατάλληλος.

Σχέδιο ανταλλαγής αέρα στην περιοχή χρωμάτων με τεχνολογία ανάκτησης θερμότητας

Οι εργασίες για την προσαρμογή του συστήματος εξαερισμού πραγματοποιούνται μετά από εργασίες για την επένδυση του εσωτερικού χώρου και τη σύνδεση του ηλεκτρισμού. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κατά το σχεδιασμό, η διαμόρφωση θα πρέπει αρχικά να αναλάβει τη δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Γενικές οδηγίες για την τοποθέτηση του εξαερισμού του εργαστηρίου βαφής:

 1. Οι εργασίες ξεκινούν από το δάπεδο όπου είναι εγκατεστημένα τα στοιχεία εξαγωγής με συστήματα φίλτρων.
 2. Κάτω από την οροφή είναι εγκατεστημένο ένα σύστημα εισαγωγής και θέρμανσης του αέρα. Παρέχονται φίλτρα, ανεμιστήρες και άλλος εξοπλισμός. Ως στοιχεία θέρμανσης συνιστάται να χρησιμοποιήσετε στεγνωτήρα μαλλιών. Για την επίλυση προβλημάτων θέρμανσης στον μεσαίο θάλαμο, αρκούν 5-8 τόνοι. Το Δέκα είναι ένα σύστημα αγώγιμων στοιχείων τοποθετημένο σε μεταλλικούς σωλήνες μαζί με ένα μονωτικό υλικό.
 3. Τοποθετημένοι σωλήνες, μέσω των οποίων οι μάζες του αέρα τροφοδοτούνται απευθείας σε ολόκληρο τον χώρο του δωματίου.

Ένας σημαντικός παράγοντας, που ρυθμίζεται από το ειδικό SNIP, είναι η παροχή απαιτήσεων ασφαλείας στο θάλαμο βαφής. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος είναι απαραίτητο να διεξαχθούν:

 • επεξεργασία ειδικών μέσων για τις επιφάνειες εργασίας για τη δημιουργία προστασίας από την απειλή έκρηξης ή πυρκαγιάς ·
 • τη συνεχή παρακολούθηση της περιεκτικότητας και της συγκέντρωσης των προσμείξεων με την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού μέτρησης,
 • αυξημένη ανταλλαγή αέρα σε περιοχές με τη μέγιστη ρύπανση και συγκεντρώσεις απαερίων.

Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των οικοδομικών κωδίκων και των κανονισμών στον τομέα του εξοπλισμού εξαερισμού στους θαλάμους βαφής σας επιτρέπει να οργανώνετε την εργασία σας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.