Κανονική θερμοκρασία στο γυμναστήριο. Προστασία από υπερθέρμανση

Η σωστή διατροφή, οι σαφείς σκέψεις, η σωματική δραστηριότητα αποτελούν τη βάση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Κατά κανόνα, πολλοί κάτοικοι της μεγαλούπολης και άλλες πόλεις προτιμούν τα αθλήματα στα γυμναστήρια του σπιτιού τους που είναι εξοπλισμένα με τον απαραίτητο εξοπλισμό κατάρτισης, χαλιά και άλλο αθλητικό εξοπλισμό. Ωστόσο, στις μικρές αίθουσες τυχερών παιχνιδιών και χορού, είναι σημαντικό να τηρείτε το σωστό καθεστώς θερμοκρασίας. Πρέπει να συμμορφώνεται με τη θερμοκρασία στο γυμναστήριο. Ο παράγοντας αυτός εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των αθλητικών ασκήσεων και της υγείας.

Σημαντικοί παράγοντες και έλεγχος θερμοκρασίας χώρου

Οργανώστε ένα γυμναστήριο στο σπίτι, αίθουσα παιχνιδιών, χώρο για χορό ή γιόγκα, μπορείτε ακόμη και σε ένα μικρό διαμέρισμα. Το κύριο πράγμα είναι ότι θα πρέπει να αερίζεται και να έχει καλό φωτισμό. Η ελάχιστη απόσταση από τον προσομοιωτή στον τοίχο δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 30 εκ. Είναι δυνατόν να εξοπλιστεί ένα γυμναστήριο στο σπίτι με ένα μπαλκόνι ή μπαλκόνι με τζάμι.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον έλεγχο της θερμοκρασίας στο δωμάτιο όπου σχεδιάζεται ο γυμναστικός εξοπλισμός. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Το να κάνεις αθλήματα σε ένα βουλωμένο δωμάτιο, όπου η κακή κυκλοφορία του αέρα και καμία προστασία από την υπερθέρμανση, είναι επιβλαβή για την υγεία.

Άνετη λειτουργία θερμοκρασίας. Προστασία από υπερθέρμανση

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες και κανόνες για το άνετο καθεστώς θερμοκρασίας που καθορίζεται από το SNiP, σύμφωνα με το οποίο η θερμοκρασία στο γυμναστήριο δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 16-18 ° C πάνω από το μηδέν.

Το χειμώνα, όταν λειτουργούν οι θερμαντήρες, η διατήρηση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο σε ένα επίπεδο είναι δύσκολη. Το σύστημα θέρμανσης δεν έχει αισθητήρες υπερθέρμανσης και η θερμοκρασία στο γυμναστήριο μπορεί να υπερβαίνει τα προδιαγραφόμενα πρότυπα. Και το σώμα παράγει θερμότητα στη διαδικασία της άσκησης σωματικών ασκήσεων, ισχύος και αερόβιων φορτίων. Η αύξηση της θερμοκρασίας στο γυμναστήριο, ακόμη και κατά 3-4 μοίρες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική επίθεση που σχετίζεται με έλλειψη αέρα ή καρδιακή προσβολή.

Αισθητήρας ελέγχου θερμοκρασίας. Ποια είναι η γοητεία;

Τα σωματικά φορτία είναι διαφορετικής φύσης. Επομένως, η ρύθμιση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο θα είναι διαφορετική. Εάν στο γυμναστήριο, όπου εκτελούνται σοβαρά φορτία ισχύος, ένα άνετο καθεστώς θερμοκρασίας στο δωμάτιο θα είναι 16-18 ° C πάνω από το μηδέν. Η κανονική θερμοκρασία του αέρα γιόγκα είναι 19-20 ° C, και ο χορός είναι καλύτερος σε θερμοκρασία 18-19 ° C.

Η συντήρηση ενός άνετου τρόπου θερμοκρασίας στο δωμάτιο θα παρέχεται από το σύστημα ελέγχου κλιματισμού του TM "Enaut". Η μοναδική συσκευή, θερμοστάτης-θερμοστάτης EN-112T, είναι εξοπλισμένη με έναν ειδικό αισθητήρα ελέγχου θερμοκρασίας, ο οποίος επιτρέπει τη διατήρηση σταθερών άνετων συνθηκών στο δωμάτιο και την αποφυγή του προβλήματος της ανατροπής.

Ο αισθητήρας θερμοκρασίας μπορεί να αγοραστεί σε προσιτή τιμή στη Μόσχα από εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο. Το EN-112T δημιουργεί τη σύνδεση μεταξύ της ηλεκτρικής πρίζας και του θερμαντήρα. Αρκεί να ρυθμίσετε την επιθυμητή λειτουργία στον θερμοστάτη θερμοστάτη και θα ελέγχει τη θερμοκρασία στο δωμάτιο. Η θερμοκρασία του αέρα θα είναι σταθερή λόγω του υπερευαίσθητου αισθητήρα. Μόλις αρχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία χώρου, ο αισθητήρας θα το διορθώσει και θα απενεργοποιήσει το σύστημα θέρμανσης. Ο αισθητήρας θα αισθανθεί επίσης μια πτώση της θερμοκρασίας και θα ενεργοποιήσει αυτόματα τον θερμαντήρα. Έτσι, το EN-112T - αξιόπιστη προστασία από υπερθέρμανση και υπερψύξη. Αφού έχετε αγοράσει έναν ρυθμιστή θερμοκρασίας ενός τέτοιου σχεδίου, μπορείτε να απολαύσετε μόνο τα μαθήματα στο γυμναστήριο του σπιτιού.

Θερμοκρασία και υγρασία στο γυμναστήριο

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των αθλημάτων είναι η σωστή διατροφή, ο υγιής ύπνος και οι σαφείς σκέψεις. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθεί το βέλτιστο καθεστώς θερμότητας και υγρασίας στο γυμναστήριο, επειδή απαιτείται καθαρός αέρας στην εκπαίδευση - είναι η βάση για έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εκείνοι που κάνουν σωματικές ασκήσεις δεν θα πρέπει να κουδουνίζουν με τα δόντια από το κρύο ή να πνίγουν από τη ζέστη. Αυτοί οι παράγοντες θα βλάψουν μόνο την υγεία.

Μέχρι σήμερα, κατά την οργάνωση των βέλτιστων συνθηκών εκπαίδευσης, χρησιμοποιήστε όλα τα είδη εξοπλισμού (εξαερισμό, κλιματισμό). Όταν εξοπλίζονται τα γυμναστήρια για να διατηρούν ένα άνετο καθεστώς θερμοκρασίας και υγρασίας, η συσκευή θα είναι εφοδιασμένη με ένα θερμόμετρο + υγρόμετρο + ρολόι TA218A. Και απλά πρέπει να ζήσετε την ευχαρίστηση να σπουδάσετε στο γυμναστήριο.


Φωτογραφία. Το θερμόμετρο TA218A είναι ιδανικό για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στο γυμναστήριο.

Αποτελεσματική θερμοκρασία τους καθιερωμένους κανόνες δωματίου αέρα και την υγρασία ρυθμίσετε λειτουργία SanPin, σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία στους χώρους όπου αθλήματα διεξάγονται, αστυνομία και αερόβια άσκηση δεν πρέπει να υπερβαίνει 16-18 ° C και σχετικής υγρασίας των προτύπων είναι περίπου 35% με επιτρεπόμενη απόκλιση πάνω ή κάτω από πέντε τοις εκατό.

Ποια θα πρέπει να είναι η θερμοκρασία στο γυμναστήριο;

Εάν η θερμοκρασία στο γυμναστήριο 30C είναι επιβλαβής για την υγεία; Επίσης, τι πρώτα από όλα πάσχει από αυτό;

SanPiN 2.2.4.548-96 Βέλτιστα πρότυπα για εντατική άσκηση (233-290 W) 19-21 βαθμούς Κελσίου

με εντατικές (290 W και περισσότερες) σωματικές ασκήσεις 18-20 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμορύθμιση του ανθρώπινου σώματος προκαλεί υψηλή θερμοκρασία στο δωμάτιο και συνεπώς εντείνεται η εργασία του κυκλοφορικού συστήματος (καρδιά, αιμοφόρα αγγεία). Η εφίδρωση αυξάνεται. Το σώμα είναι επιρρεπές σε αυξημένο άγχος.

Σύστημα εξαερισμού για αθλητικές αίθουσες

Ο σωστός αερισμός του γυμναστηρίου αποτελεί εγγύηση για την υγεία των αθλητών και των ατόμων που ασχολούνται με κινητά αθλήματα ή άλλα είδη ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων σε ειδικά εξοπλισμένο δωμάτιο.

Η εγγύηση της υγείας των αθλητών και των ατόμων που ασχολούνται με κινητά αθλήματα ή άλλα είδη ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων σε ειδικά εξοπλισμένο δωμάτιο είναι κατάλληλα εξοπλισμένος αερισμός

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό

Για τους αθλητικούς χώρους, ο ενσωματωμένος εξαερισμός δεν αντιμετωπίζει το υψηλό φορτίο. Το ολοκληρωμένο σύστημα καθαρίζει μόνο εν μέρει τον αέρα. Η εσφαλμένη ροή αέρα μπορεί να βλάψει όχι μόνο τους αθλητές ή τους πελάτες της αίθουσας, αλλά και τους υπαλλήλους που είναι καθημερινά στο δωμάτιο.

Για να υπολογίσετε το σύστημα γενικής ανταλλαγής, θα χρειαστεί να εκτελέσετε απλές μετρήσεις αίθουσας και να μετρήσετε την ποιότητα του αέρα. Για τους σκοπούς αυτούς, εμπλέκονται ειδικοί που γνωρίζουν όλα τα πρότυπα και GOST που εγκρίνονται στη νομοθεσία.

Υπάρχουν πάντα πολλοί άνθρωποι στο γυμναστήριο. Ορισμένοι ασχολούνται με επαγγελματικά αθλήματα, ενώ άλλοι απλώς αναζητούν πρόσθετους τρόπους βελτίωσης του ίδιου του οργανισμού. Σε μέρη όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, ο αέρας είναι πάντα βρώμικος. Σε ένα δωμάτιο με μούχλα με ανεπαρκή εξαερισμό, συλλέγονται πολλά μικρόβια και βακτήρια, τα οποία μπορεί να μολυνθεί από οποιοδήποτε άτομο.

Μια δυσάρεστη οσμή είναι ένας από τους πρώτους λόγους για τους οποίους έχει εγκατασταθεί πρόσθετος εξαερισμός ή καυσαερίων. Σε ένα γυμναστήριο ή σε μια αθλητική σχολή, οι θερμικοί αισθητήρες μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα. Τέτοια μέτρα θα βοηθήσουν όχι μόνο στον καθαρισμό του αέρα εγκαίρως, αλλά και στην τήρηση του απαιτούμενου καθεστώτος θερμοκρασίας.

Οι απαιτήσεις εξαερισμού είναι οι πιο απλές:

 • το σύστημα πρέπει να διατηρεί τη βέλτιστη θερμοκρασία σε όλο το δωμάτιο.
 • η ανταλλαγή αέρα και ο καθαρός αέρας πρέπει να είναι σταθερά και αδιάλειπτα.
 • Αποκλείστε τα σχέδια και τα ισχυρά ρεύματα αέρα.

Εξοπλίστε τον εξαερισμό με βαλβίδες που δεν επιτρέπουν τη ροή του αέρα να επιστρέψει πίσω στο δωμάτιο. Το γυμναστήριο μπορεί να είναι εξοπλισμένο με βαλβίδες στα παράθυρα ή κατά φυσικό εξαερισμό.

Οι αθλητικοί σύλλογοι δεν μπορούν να εξοπλιστούν μόνο με κλιματισμό ή κουκούλες, χωρίς να παρέχουν πλήρη και σωστή εναέρια κυκλοφορία στην αίθουσα. Με την πολλαπλότητα εισαγωγής αέρα, η οποία επιστρέφει στον αθλητικό χώρο, προσδιορίζεται η παραγωγικότητα του συστήματος.

Η κατασκευή των κέντρων πραγματοποιείται σύμφωνα με τον κανόνα που θεσπίζει η νομοθεσία. Αυτά τα πρότυπα αντιστοιχούν στον αέρα και την υγρασία στα κέντρα. Το γυμναστήριο είναι ένας ειδικός χώρος στον οποίο αυξάνεται συνεχώς η υγρασία και υπάρχουν δυσάρεστες οσμές.

Χωρίς την αδιάλειπτη λειτουργία των επιμέρους τμημάτων του συστήματος, δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η σωστή εναλλαγή αέρα στο κτίριο. Ο καθαρισμένος και φιλτραρισμένος αέρας επιστρέφει στον τόπο του συλλεγμένου αέρα μέσω των συσκευών που είναι ενσωματωμένες στον εξαερισμό.

Στα γυμναστήρια, μια δυσάρεστη οσμή είναι ένα σημάδι ότι το σύστημα εξαερισμού δεν λειτουργεί σωστά. Σε αυτά τα ιδρύματα κατάρτισης να συμμετάσχουν σε γυμναστήριο χωρίς να βλάψει την υγεία δεν θα πετύχει. Η πολύ έντονη κρύα ροή καθαρού αέρα για το γυμναστήριο δεν είναι επίσης η καλύτερη ένδειξη.

Το κύριο σημείο της δυσλειτουργίας του συστήματος εξαερισμού στο γυμναστήριο είναι μια δυσάρεστη οσμή

Ο σωστός εξαερισμός είναι η εγγύηση της υγείας

Στο γυμναστήριο, η θερμοκρασία και η υγρασία του αέρα πρέπει να είναι σταθερά ανεξάρτητα από τον αριθμό των επισκεπτών ή την ώρα της ημέρας. Το σύστημα εξαερισμού του γυμναστηρίου και του αθλητικού κέντρου αναφέρεται στις ανεξάρτητες επικοινωνίες του κτηρίου, ανεξάρτητα από το κύριο σύστημα καθαρισμού.

Ο φυσικός αερισμός μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο τον καθαρισμό του αέρα, και σε γυμναστήρια ακόμη και η παραμικρή διαταραχή της ανταλλαγής αέρα οδηγεί σε ταχεία εξάπλωση δυσάρεστης οσμής.

Για τα κτίρια κατοικιών, οι απαιτήσεις για τις επικοινωνίες καθαρισμού είναι πολύ απλούστερες. Οι άνθρωποι που επισκέπτονται γυμναστήρια από την εφίδρωση συχνότερα, και λόγω της έντονης αναπνοής στο κτίριο, το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται. Η διήθηση των αέριων μαζών και ο αερισμός διεξάγονται δύο, τρεις φορές συχνότερα από ό, τι σε οικιστική κατοικία ή διαμέρισμα.

Για την αθλητική αίθουσα, η συναλλαγματική ισοτιμία για τον εξαερισμό είναι πολύ μεγαλύτερη. Η θερμοκρασία του αέρα δίνεται ιδιαίτερη προσοχή. Πολύ ζεστός ή κρύος αέρας μπορεί να βλάψει τους αθλητές και τους επισκέπτες των γυμναστηρίων. Για την ομαλοποίηση της θερμοκρασίας εγκαθίστανται ειδικοί αισθητήρες.

Ο κανόνας αέρα σε ένα κτίριο κατοικιών αναλαμβάνει έναν αερισμό κάθε 10-20 λεπτά. Στις αίθουσες, οι μάζες του αέρα καθαρίζονται μία φορά κάθε 7 λεπτά. Το καθεστώς θερμοκρασίας ρυθμίζεται στους 20 βαθμούς Κελσίου.

Για τα μαθήματα, επιλέγονται ισχυροί ανεμιστήρες, οι οποίοι θα αντέχουν το φορτίο όλο το εικοσιτετράωρο χωρίς ημερήσιες αποστάσεις. Η καθημερινή εργασία των τμημάτων και των χώρων στα γυμναστήρια καθορίζει την επιλογή των συστημάτων αερισμού. Η ένταση του φορτίου για κάθε επισκέπτη στα αθλητικά τμήματα, ακόμη και ασήμαντη, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη διάρκεια της φάσης εγκατάστασης.

Η ανταλλαγή οξυγόνου είναι ένας σημαντικός δείκτης που δεν μπορεί να αποκλίνει από τον καθορισμένο ρυθμό.

Οι τομές με τη σωστή θερμοκρασία και τον συνεχή καθαρισμό των αέριων μαζών (σε πολλαπλούς χρόνους κάθε δέκα λεπτά) δεν απειλούν την ανθρώπινη υγεία. Πρέπει να ληφθεί υπόψη η εποικοδομητική δομή του κτιρίου και του καλύμματος, τα οποία είναι διατεταγμένα κατά τη διάρκεια των εργασιών τελειώματος.

Καθαρισμός του αέρα σε ορισμένα μέρη των αθλητικών εγκαταστάσεων

Κατά τον υπολογισμό της ισχύος των συστημάτων εξαερισμού, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο σχεδιασμός της αίθουσας. Το σύστημα εξαερισμού (φυσικό ή επιπρόσθετο) καθαρίζει όχι μόνο τους κύριους χώρους που διατίθενται για εκπαίδευση σε προσομοιωτές, αλλά και ειδικά δωμάτια ή αποδυτήρια.

Υπολογισμός του συστήματος με φυσική έξοδο μολυσμένου αέρα ή εκχυλισμάτων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συνολική επιφάνεια του δωματίου δεν πραγματοποιείται. Σε μια λέσχη με ψηλά ταβάνια, η οργάνωση του αγωγού διαρκεί περισσότερο. Με τον αερισμό και την περαιτέρω εγκατάστασή του, θα υπάρξουν προβλήματα αν δεν λάβετε υπόψη βλαβερές ουσίες που κατακάθονται ή ανεβαίνουν στο ανώτατο όριο.

Στο σύλλογο για κάθε αθλητή αντιπροσώπευαν τουλάχιστον 60 μέτρα κυβικού φρέσκου αέρα. Στις εγκαταστάσεις στις οποίες μπορούν να διεξαχθούν διαγωνισμοί υπάρχουν ειδικοί χώροι για τους θεατές.

Υπολογισμός οξυγόνου για άτομα που κάθονται και ξεκουράζονται, πολύ λιγότερο. Κάθε θεατής διαθέτει 20 μέτρα κυβικού οξυγόνου.

Λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς των χώρων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά, αλλά αποτελούν μέρος ολόκληρου του κτιρίου:

 • γκαρνταρόμπα?
 • Καμπίνες ντους ή ντους (εγκατεστημένες ξεχωριστά).
 • αποθήκη ή εγκαταστάσεις αποθήκευσης αθλητικού εξοπλισμού ·
 • γραφεία και χώρους ανάπαυσης προσωπικού ·
 • Δωμάτια για ιατρικό προσωπικό ή για μασάζ.

Οι υπολογισμοί λαμβάνουν επίσης υπόψη τους χώρους που χρησιμοποιούνται λιγότερο, αλλά είναι μέρος του κτιρίου (για παράδειγμα, αίθουσα μασάζ)

Λάβετε υπόψη τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, καθώς είναι απαραίτητο μέρος του φορτίου σε ολόκληρο το σύστημα, διαφορετικά η λανθασμένη ανταλλαγή αέρα επηρεάζει άμεσα την υγεία του προσωπικού και των επισκεπτών σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Κλαμπ που σκληρύνουν το πνεύμα και το σώμα ενός ατόμου δεν μπορούν να γίνουν μια κρυφή απειλή για την υγεία τους.

Το βέλτιστο ύψος για τον διανομέα αέρα στις αίθουσες είναι δυόμισι ή τρία μέτρα. Για πολύ ψηλά κτίρια, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στα 4 μέτρα. Στο καθορισμένο ύψος, η εισαγωγή αέρα γίνεται χωρίς στάσιμες ζώνες. Η σωστή ροή αέρα είναι μια υπόσχεση καθαρού αέρα 24 ώρες την ημέρα, ανεξάρτητα από την εκπαίδευση στους προσομοιωτές ή με τον εκπαιδευτή. Η διευθέτηση του συλλόγου είναι το πρωταρχικό καθήκον του ιδιοκτήτη του.

Τύπος αγωγών συστημάτων καθαρισμού

Στις αίθουσες για τάξεις χρησιμοποιούν κουκούλες, αλλά η εγκατάσταση κλιματιστικών είναι ασύμφορη και ακόμη και επικίνδυνη. Η Skvoznjak μπορεί να βλάψει μόνο την υγεία των επισκεπτών των αθλητικών τμημάτων. Με τους υπολογισμούς των συστημάτων εξαερισμού δεν θα υπάρχει πρόβλημα αν το φορτίο προσδιορίζεται σωστά.

Για την ανταλλαγή αέρος των αθλητικών κτιρίων, εγκαθίστανται ειδικά συστήματα. Το σύστημα αγωγών είναι το πιο εύκολο στην εγκατάσταση και αποτελεσματικό για τον καθαρισμό του μολυσμένου αέρα με δυσάρεστη οσμή.

Το σύστημα καναλιών θα σας βοηθήσει να εξοπλίσετε την αίθουσα. Πλεονεκτήματα αυτού του τύπου καθαρισμού και συνδυασμένων συσκευών:

 1. Ο εισερχόμενος αέρας κατανέμεται ομοιόμορφα. Το καθαρισμένο οξυγόνο αντικαθιστά τον μολυσμένο αέρα ανεπαίσθητα για τον άνθρωπο. Ο εκτιμώμενος χρόνος εισαγωγής του συστήματος καναλιών δεν υπερβαίνει τα 10 λεπτά.
 2. Διανέμεται καθαρός αέρας σε όλο το κτίριο και όχι μόνο για τους χώρους υπολογισμών που προορίζονται για τάξεις.
 3. Τα μεταβαλλόμενα δωμάτια και τα δωμάτια προσωπικού συνδέονται με τα κοινά συστήματα εξαερισμού.
 4. Υψηλή ένταση εισαγωγής αέρα - γρήγορη ανταλλαγή αέρα στο σύστημα καναλιών, θα βοηθήσει να αποφευχθεί η δημιουργία μούχλας σε τοίχους ή αποθήκες. Για το λογιστικό υπόλοιπο, λαμβάνονται πλήρως υπόψη όλοι οι χώροι που συνδέονται με ένα ενιαίο σύστημα.
 5. Το σύστημα καναλιών διατηρεί το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας. Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου ή τον αριθμό των ατόμων στο δωμάτιο, η θερμοκρασία δεν αλλάζει.
 6. Δεν υπάρχουν σχέδια. Η μεγαλύτερη απειλή για ένα άτομο που έχει αυξηθεί η εφίδρωση λόγω της υψηλής σωματικής άσκησης είναι ο κρύος αέρας. Skvoznyaki - ο πρώτος λόγος για ένα κρύο μετά από τα μαθήματα στο γυμναστήριο.

Η πρώτη αιτία κρύου μετά την προπόνηση στο γυμναστήριο είναι τα σχέδια

Το υπολογιζόμενο ύψος εξαερισμού επιλέγεται έτσι ώστε να αφήνει την οροφή του κτιρίου. Εγκατάσταση και τοποθέτηση του συστήματος στην οροφή - εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Οι ανεμιστήρες είναι συχνά θορυβώδης, οπότε η θέση του κύριου τμήματος της συσκευής στη στέγη εξοικονομεί το κοινό από υπερβολικό θόρυβο.

Τα προβλήματα που προκύπτουν στο γυμναστήριο για άσκηση και άσκηση δεν επιλύονται πάντα μόνο με σωλήνες εξαερισμού. Συμπύκνωση στις αίθουσες ή υγρασία - ένα φαινόμενο επιβλαβές για οποιοδήποτε άτομο, από το οποίο μπορείτε να απαλλαγείτε από πρόσθετες συσκευές.

Το απλούστερο παράδειγμα είναι ένα σύστημα καναλιών με ενσωματωμένο ξηραντήρα αέρα για τη βελτίωση της ποιότητας των αέριων μαζών στην αίθουσα. Ο σωστός αερισμός δεν απαιτεί υψηλό κόστος, αλλά απαιτείται ειδική προσέγγιση για τη διευθέτηση τους.

Απαιτήσεις για το γυμναστήριο

Γυμναστήρια μπορεί να είναι μίνι-μορφή μέχρι 150 τετράγωνα και μια μακρο-μορφή 150 τετραγωνικών ή και περισσότερο. Όποια επιλογή και αν επιλέξετε, πρέπει να επιλέξετε δομές με υψηλή οροφή και μεγάλα ανοίγματα παραθύρων. Προηγουμένως, θα πρέπει να υπολογίσετε την χωρητικότητα της επιχείρησής σας σύμφωνα με τις απαιτήσεις των 5 m 2 ανά επισκέπτη ή 6 m 2 ανά μονάδα εξοπλισμού. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος για προθέρμανση.

Κανονιστικές πράξεις

 1. Η διάταξη του συστήματος αποχέτευσης και ύδρευσης μέσα στην αίθουσα σας περιγράφεται από το SP 30.13330.2016 (ο κώδικας κανόνων εγκρίθηκε στις 17 Ιουνίου 2017). Το προηγούμενο έγγραφο στο οποίο οργανώθηκαν αυτά τα συστήματα ήταν το SP 30.13330.2012 (ενημέρωση για SNiP 2.04.01-85 *). Πιθανότατα, το έγγραφο αυτό χρησιμοποιήθηκε από κατασκευαστές για την κατασκευή / ανακατασκευή του κτιρίου που αγοράσατε / νοικιάσατε. Εάν έχετε βρει μια εγκατάσταση "φυλακισμένη" για υπηρεσίες γυμναστικής (FU), συμφωνήστε για την ανάγκη να κάνετε αλλαγές με τις τοπικές αρχές SES. Ίσως δεν θα χρειαστούν.
 2. Ο φωτισμός πρέπει να οργανώνεται σύμφωνα με το SNiP 23-05-95 (ενημερωμένο ως SP 51.3330.2011).
 3. Ο θόρυβος στο δωμάτιό σας θα πρέπει να ισοπεδωθεί σύμφωνα με το σύνολο κανόνων 51.13330.2011 (ενημέρωση του SNiP 23-03-2003). Λειτουργεί με τις τροπολογίες αριθ. 1 της 06.11.17 (Διάταγμα του Υπουργείου Κατασκευών αριθ. 770 / pr της 05.05.17). Οι MPC περιγράφονται στον Πίνακα 1 του Στοιχείου 19.
 4. SP 118.13330.2012 * - ενημέρωση για το SNiPa 31-06-2009 (με τις αλλαγές N 1, 2), που περιγράφει τις απαιτήσεις για τις δημόσιες εγκαταστάσεις.
 5. Σε ένα τέτοιο δωμάτιο όπως ένα γυμναστήριο (TK), σίγουρα θα χρειαστείτε ένα σύστημα κλιματισμού, καλή θέρμανση και καλό εξαερισμό. Θα βοηθήσει στη σωστή διεξαγωγή των δεδομένων του συστήματος SNiP 41-01-2003 (στην ενημέρωσηJV 60.13330.2012).
 6. Η σχέση μεταξύ του πελάτη και του γυμναστηρίου καθορίζεται από το GOST R 52024-2003 με αριθμό μητρώου αρ. 80-st της 18ης Μαρτίου 2003.

Απαιτήσεις SES (Rospotrebnadzor)

Επαληθεύσεις Το RPN (Rospotrebnadzor) αρχίζει με τις απαιτήσεις συμμόρφωσης:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις αυτών των εγγράφων μπορούν να βρεθούν στο άρθρο σχετικά με τους κανόνες εγγραφής της UE (Customer Corner) και των πινακίδων.

Η βασική απαίτηση σε αυτό το μέρος είναι η ενημέρωση του πελάτη:

 • για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την τιμή τους, τους κανόνες παροχής,
 • για τις ιατρικές αντενδείξεις.
 • Όνομα του εκπαιδευτή.
 • μορφή και τους κανόνες υπολογισμού των υπηρεσιών.

Επιπλέον, οι πελάτες ενημερώνονται για τους κανόνες της φυματίωσης όταν λαμβάνουν τις υπηρεσίες του γυμναστηρίου και μπορούν να λάβουν και άλλες πρόσθετες πληροφορίες. Όλοι οι εκπαιδευτές που εργάζονται με τους πελάτες πρέπει να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση και να έχουν υγειονομικά αρχεία.

Απαιτήσεις για τη διαμονή

του αθλητισμού οργάνωση τοποθετούνται σε ξεχωριστά κτίρια, και ως μέρος των συγκροτημάτων για την υγεία, ακόμη και σε σπίτια (υπόγειο, ισόγειο, με σωστή οργάνωση εξαερισμό, θέρμανση και ηχομόνωση).

Απαιτήσεις για χώρους

Το συνιστώμενο ύψος του γυμναστηρίου είναι 4 μέτρα και περισσότερο. Όταν εγκατασταθείτε στο υπόγειο και στο υπόγειο ενός κτιρίου κατοικιών, μπορείτε να λάβετε υπόψη ένα ελάχιστο ύψος 3,5 μ. Για κάθε πελάτη, θα πρέπει να διατεθούν 5 m 2 χώρου.

Το σύνολο των εγκαταστάσεων για μια τέτοια αίθουσα περιλαμβάνει:

 1. Υποδοχή, εάν η TK δεν αποτελεί στοιχείο ενός μεγαλύτερου αθλητικού συγκροτήματος.
 2. Στην πραγματικότητα μια αίθουσα με προσομοιωτές.
 3. Το γκαρνταρόμπα και το ντους είναι ξεχωριστά για άντρες και γυναίκες. Ο αριθμός των χώρων τουαλέτας καθορίζεται από την χωρητικότητα του δωματίου. Στους μίνι προσομοιωτές, αρκούν 2 κομμάτια. Αν το χώρισμα είναι πάνω από μια έκταση άνω των 100 τ.μ., το μπάνιο δεν βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 75 μέτρα από τον κύριο τόπο εντοπισμού των ανθρώπων.
 4. Το dressing room παρέχει ξεχωριστά δωμάτια για τους επισκέπτες διαφορετικών φύλων.
 5. Χώρος αποθήκευσης εξοπλισμού καθαρισμού. Το απόθεμα έχει επισημανθεί.
 6. Εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ρούχων 2 τεμαχίων (καθαρό και βρώμικο), για παράδειγμα πετσέτες, εφόσον υπάρχουν.

Η αίθουσα για τα μαθήματα είναι επίσης επιθυμητή για να περιορίζεται σε:

 • τμήμα φορτίου (εκπαιδευτές εξουσίας) ·
 • ζώνη εργασίας με ελεύθερα βάρη (βάρη, αλτήρες ή ράβδους).

Οι χώροι του ΤΚ θα πρέπει να είναι αεριζόμενοι / αεριζόμενοι, να έχουν φινίρισμα που να συμμορφώνεται με τους υγειονομικούς κανόνες (επιτρέπεται), επιτρέποντας τον τακτικό καθαρισμό και την επεξεργασία με απολυμαντικά:

 • υλικά όπως το καουτσούκ, κατασκευασμένα στο εργοστάσιο με τη μορφή πλακών ή φύλλων πάχους 1 cm.
 • ρολά για αθλητικές αίθουσες.
 • αυτοεπιπεδούμενα δάπεδα με βάση την πολυουρεθάνη.

Η κάλυψη γίνεται σε 1-2 στρώματα πάνω από το χύσιμο σκυροδέματος. Τα ξύλινα δάπεδα είναι επίσης αποδεκτά, αλλά επιβάλλονται ειδικές απαιτήσεις. Ταυτόχρονα, αν υπάρχουν πλατφόρμες στην αίθουσα για εκπαίδευση με σοβαρές κλίμακες, δεν μπορούν να εκτελεστούν σε σχέση με το ίδρυμα. Τα δάπεδα πρέπει να είναι ομαλά και ομαλά, χωρίς ρωγμές ή ζημιές.

Οι τοίχοι του ΤΚ πρέπει να είναι ομαλοί και ομαλοί, τουλάχιστον σε ύψος 1,8 μέτρων. Είναι βαμμένα σε ανοιχτά χρώματα και καλύπτονται με υλικά που πλένονται εύκολα. Το ανώτατο όριο καλύπτεται από μη καταστρεφόμενα υλικά. Ο φωτισμός στο γυμναστήριο διατηρείται περίπου 150-200 lux.

Απαιτήσεις για το μικροκλίμα

Οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις που προορίζονται για αθλήματα πρέπει να είναι "ξηρές". Η υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60%. Για να διατηρηθεί η υγρασία, είναι απαραίτητο να υπολογίσετε την περίσσεια θερμότητας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο δωμάτιο.

Εάν το βάθος της αίθουσας είναι 6 μέτρα ή περισσότερο, σκεφτείτε:

 • η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας.
 • θερμική ακτινοβολία τεχνητών αναπτήρων σε μια ζώνη που βρίσκεται 6 μέτρα ή περισσότερο από τα ανοίγματα παραθύρων (ο φωτισμός μπορεί να ληφθεί ως 200 lux).
 • θερμότητας και υγρασίας από τους ανθρώπους.

Ο πίνακας δείχνει την απελευθέρωση θερμότητας και υγρασίας από ένα άτομο, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη:

Απολύμανση θερμότητας και υγρασίας από τους ανθρώπους

Η ποσότητα θερμότητας (W) και υγρασίας (g / h) σε θερμοκρασία, ° C

Με ελαφριά εργασία

Σε εργασία μέσης βαρύτητας

Στη σκληρή δουλειά

Πρέπει να έρχεται καθαρός αέρας:

 • στο γυμναστήριο με ρυθμό 80 κύβους / ώρα ανά πελάτη (τουλάχιστον) με αναλογία εισροής: εκχύλισμα-2: 3.
 • στις αίθουσες τουαλέτας με την αποδυτήρια - 50 m 3 / h για 1 λεκάνη τουαλέτας / ουρητήριο.

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο του δωματίου πρέπει να είναι από 1,5 κύβους, στο ντους όχι λιγότερο από 5 κύβους. Λειτουργία θερμοκρασίας:

 • στο ντουλάπι και ντους μέσα - 22-25 o C;
 • στις τουαλέτες με αποδυτήρια - 20ο С;
 • στην αίθουσα για την εκτέλεση βαριών σωματικών ασκήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν και TZ - 16-18 o C;
 • είσοδος, υποδοχή - 20-22 ο C.

Εάν η αίθουσα είναι καθολική και διεξάγονται άλλα είδη επαγγελμάτων, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η προθέρμανση της σε ένα επιταχυνόμενο καθεστώς. Τέτοιες απαιτήσεις έθεσαν σοβαρά αιτήματα για θέρμανση και θέρμανση της κουκούλας.

Απαιτήσεις για το σύστημα θέρμανσης και τον εξαερισμό

Σύμφωνα με το SP 60.13330.2012 το σύστημα θέρμανσης μπορεί να είναι:

 • αέρα (σημεία 7.1.14, 7.1.15 και 7.1.16).
 • ηλεκτρικά ή λειτουργούν με αέριο ή αέριο με θερμοκρασία επιφανείας 150 ° C (ppt 4.6 6.4.12 και 6.4.14) ή με καλοριφέρ υψηλής θερμοκρασίας (στοιχεία 5.8, 6.2.9, 6.4.11, 6.4. 12).
 • ψυγείο νερού, νερό με πάνελ, θερμοσίφωνες ή λείους σωλήνες με τη θερμοκρασία της πηγής θερμότητας μέχρι τους 150 ° C.
 • με θερμαντήρες σε δάπεδα και τοίχους ενσωματωμένο τύπο, που λειτουργεί ως σύστημα νερού (παράγραφοι 6.3.3, 6.4.7 και 6.4.8).

Η τελευταία επιλογή θεωρείται η καλύτερη. Αλλά χρησιμοποιείται συχνότερα από συνηθισμένα θερμαντικά σώματα / θερμοσίφωνες νερού.

Όλες οι συσκευές θέρμανσης (με την προϋπόθεση ότι δεν είναι εγκατεστημένες στο δάπεδο και στους τοίχους) κλείνουν με ράβδους για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των εκπαιδευομένων.

Το σύστημα εξαερισμού είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξάτμισης ροής με μηχανική κίνηση. Διοργάνωσε την εισροή αεριωθουμένων "vnastil". Ένα τέτοιο σύστημα:

 • αποκλείει τη ροή αέρα από τους πελάτες κατά τη διάρκεια της τάξης και μειώνει τον κίνδυνο της επιδείνωσης της υγείας και των καταγγελιών τους ·
 • εμποδίζει το σχηματισμό ζωνών "στασιμότητας" των αέριων μαζών.

Αυτό επιτυγχάνεται με ομοιόμορφη κατανομή των σχάρων αέρα κατά μήκος της περιμέτρου του ΤΖ.

Χρήσιμες συστάσεις

Η συμμόρφωση με τους ακόλουθους κανόνες δεν αποτελεί αυστηρή απαίτηση του ΕΣΑ, αλλά η εφαρμογή τους δεν απαγορεύεται από τις υπηρεσίες υγιεινής και εμπίπτει στην κατηγορία των μέτρων εξοικονόμησης και εξοικονόμησης ενέργειας:

 • αργά την άνοιξη, το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου (υπό ευνοϊκούς καιρούς), μπορεί να είναι δυνατή η απενεργοποίηση του συστήματος εξαερισμού και ο αερισμός με φυσική μέθοδο.
 • μείωση των δεικτών θερμοκρασίας του περιβάλλοντος αέρα κατά τη διάρκεια της μη λειτουργίας, ακολουθούμενη από τη διατήρηση της θερμοκρασίας κατά 5 ° C κατά τη λειτουργία.

Εάν η τελευταία μέθοδος τεθεί σε λειτουργία, το σύστημα θέρμανσης πρέπει να αναπτυχθεί καλύτερα από δύο ομάδες θερμαντήρων:

 • βασική (ικανή να διατηρεί μια ελάχιστη απαιτούμενη σταθερή θερμοκρασία).
 • αντισταθμιστική - παρέχοντας γρήγορη "ρύθμιση" της θερμοκρασίας στα επιθυμητά ψηφία.

Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να σχεδιάζεται με τη δυνατότητα απομάκρυνσης των μολυσμένων αέριων μαζών υπό την επίδραση:

 • βαρύτητα.
 • η πίεση που δημιουργείται από το στοιχείο εισαγωγής της κουκούλας.

Ένα καλό αποτέλεσμα επιτρέπει τη χρήση του ανέμου, ως επιπλέον. για την ενεργοποίηση του μηχανισμού εξαερισμού.

Υδραυλικά και αποχετευτικά συστήματα: βασικές απαιτήσεις

Σε κάθε TK, απαιτείται η ανάπτυξη εσωτερικών συστημάτων:

 • παροχή νερού (κρύο και κατ 'ανάγκη ζεστό).
 • οργάνωση συλλογής λυμάτων (λυμάτων).

Το νερό πρέπει να είναι πόσιμο και να πληροί τις προδιαγραφές αυτού του νερού. Η ροή νερού υπολογίζεται σύμφωνα με το SP 30.13330.2012, με βάση την χωρητικότητα της αίθουσας. Το ίδιο σύνολο κανόνων καθορίζει τους κανόνες για την επιλογή των διαμέτρων σωλήνων για τα συστήματα αυτά.

Εάν η TZ εγκατασταθεί σε περιοχή που δεν είναι λυματολάσπη, θα πρέπει να προβλεφθούν τοπικά συστήματα καθαρισμού. Η απαλλαγή του ακατέργαστου νερού στο περιβάλλον απαγορεύεται. Εάν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης στο χωριό, το αποχετευτικό δίκτυο του γυμναστηρίου καταρρέει σε αυτό το σύστημα.

Πυροσβεστικές απαιτήσεις

Το κύριο και αμφιλεγόμενο ζήτημα σχετικά με τις απαιτήσεις είναι η ανάγκη για αυτοματοποιημένα συστήματα συναγερμού πυρκαγιάς, διαχείριση εκκένωσης και πυρόσβεση. Πολλά εξαρτώνται από το μέγεθος του δωματίου, τον αριθμό των ατόμων που θα πάρουν ταυτόχρονα την TK και διάφορα είδη χώρων. Ακόμα κι αν μελετήσετε προσεκτικά το NPB 110-03, είναι δύσκολο να προσδιορίσετε τι χρειάζεται για ένα συγκεκριμένο γυμναστήριο. Θα πρέπει είτε να απευθυνθούμε σε έμπειρους σχεδιαστές και να τους εμπιστευτούμε. Ή, πρώτα, ρωτήστε την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.

Αναμφισβήτητα μπορούμε να πούμε ότι:

 1. Κάθε κλειστό αθλητικό δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με μέσα πυρόσβεσης:
 • πυροσβεστήρες τουλάχιστον 2 τεμ.
 • πυρκαγιά ασπίδα.
 1. Το σύστημα κοινοποίησης. Αν συμμετέχουν 1-2 άτομα, αλλά τουλάχιστον 15-20 ταυτόχρονα, θα είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα σύστημα διαχείρισης εκκένωσης.

Για αθλητικές εγκαταστάσεις αυτού του τύπου απαιτείται σύστημα συναγερμού, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Εάν το TZ είναι μεγάλο 500-750 m 2 και διαθέτει αρκετούς χώρους (για παράδειγμα, αίθουσα άσκησης με ποδήλατο και διάδρομους, αίθουσα προσομοιωτή ισχύος, αίθουσα προθέρμανσης), τότε επιλέγεται ο τύπος SOE-4. Το σύνολο του συγκροτήματος είναι ζωνισμένο, η επιλογή των ηχείων πραγματοποιείται ανάλογα με το μέγεθος κάθε ζώνης. Ο σχεδιασμός και η επιλογή του εξοπλισμού παραμένουν για τον σχεδιαστή. Ως APS, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αν υπάρχει, ανιχνευτή αναρρόφησης VESDA.

Το σχέδιο διαφυγής πυρκαγιάς πρέπει να εκτελείται με χρώμα, αναπτύσσονται οι οδηγίες σχετικά με τους κανόνες TPR και συμπεριφοράς πυρκαγιάς. Οι έξοδοι εκκένωσης πρέπει να ανοίγουν προς την έξοδο και δεν πρέπει να είναι γεμάτες. Για ένα μέσο μέγεθος TK, θα πρέπει να παρέχεται φωτισμός ασφαλείας.

Οι εργαζόμενοι του ΣΔΠ πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές ενημερώσεις σχετικά με τους ΤΣΠ, να γνωρίζουν τη θέση του πυροσβεστικού εξοπλισμού και να μπορούν να τις χρησιμοποιούν. Είναι υπεύθυνοι για τη βοήθεια στην εκκένωση των πελατών στο γυμναστήριο.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των τοίχων, των δαπέδων και των οδών εκκένωσης πρέπει να είναι ελάχιστα εύφλεκτα και να επιτρέπονται για χρήση σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις για την κάλυψη δαπέδων ρυθμίζονται από το SNiP 21-01-97 (σημείο 6.25).

Στα μικρά γυμναστήρια, ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος για τον ΔΤΦ. Σε μεγαλύτερες, ο διευθυντής μπορεί να διορίσει τέτοιο πρόσωπο με εντολή.

Η θερμοκρασία του αέρα στο γυμναστήριο πρέπει να είναι: οι κανόνες του SNiP και του SanPin

Γεια σας, αγαπητοί αναγνώστες του ιστότοπου. Δεν είναι μυστικό ότι η θερμοκρασία του αέρα στο γυμναστήριο πρέπει να είναι ασφαλής και βέλτιστη για τα μαθήματα. Ποια είναι λοιπόν τα απαραίτητα πρότυπα; Και με ποιους τρόπους διατηρούνται οι βέλτιστες παράμετροι στο γυμναστήριο;

Μικρές αίθουσες

Σε πολλές πόλεις συχνά οργανώνονται μικρά, επονομαζόμενα σπιτικά γυμναστήρια. Διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσομοιωτές. Σε αυτούς τους χώρους είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί το επιθυμητό καθεστώς θερμοκρασίας. Αυτός ο παράγοντας καθορίζει την αποτελεσματικότητα των αθλητικών δραστηριοτήτων και επηρεάζει την υγεία.

Αυτό το δωμάτιο μπορεί να κανονιστεί ακόμη και στο διαμέρισμα. Τα παρακάτω κριτήρια ισχύουν εδώ:

 • καλό εξαερισμό,
 • υψηλής ποιότητας φωτισμό,
 • ο προσομοιωτής είναι τουλάχιστον 30 cm από τον τοίχο,
 • προστασία από υπερθέρμανση και υπερβολική ψύξη.

Σε περίπτωση ακόμη και μικρής υπερθέρμανσης, μπορεί να παρουσιαστούν 3-5 μοίρες, πνευμονική ή καρδιακή προσβολή. Η θερμοκρασία του αέρα και σε ένα τέτοιο γυμναστήριο θα πρέπει να ελέγχεται. Ειδικά το χειμώνα. Σύμφωνα με το SNiP στο δωμάτιο πρέπει να είναι από 16 έως +18 βαθμούς.

Ο έλεγχος θα απλοποιηθεί αν τοποθετηθούν ειδικοί αισθητήρες στην αίθουσα. Για παράδειγμα, μπορείτε να οργανώσετε την τεχνολογία TM "Enaut".

Κανόνες του SanPin

Η πρωταρχική οργάνωση του γυμναστηρίου πρέπει να καθοδηγείται όχι μόνο από το σκοπό και τις παραμέτρους, αλλά και από τους κανόνες θερμοκρασίας του SanPin. Αυτά είναι τα κριτήρια για το απαιτούμενο καθεστώς θερμοκρασίας και υγρασίας.

Η θερμοκρασία στο γυμναστήριο σύμφωνα με τους κανόνες του SanPin πρέπει να φτάσει τους +16 - +18 βαθμούς. Το επίπεδο υγρασίας είναι περίπου 35% με σφάλμα 1-2%.

Υπάρχουν ορισμένες διαφορές στον έλεγχο των παραμέτρων. Συνδέονται με διαφορετικά φυσικά φορτία.

Έτσι, οι θερμοκρασιακοί κανόνες στο γυμναστήριο, όπου συγκεντρώνονται ασκήσεις δύναμης, φτάνουν + 16- + 18 ° С. Για τη γιόγκα, οι βέλτιστες τιμές είναι 19-20 ° C

Η θερμοκρασία του αέρα στο γυμναστήριο στο γυμναστήριο, όπου διεξάγονται τα φορτία συντονισμού, θα πρέπει να βρίσκεται στο φάσμα των 18-19 ° C.

Πρότυπα SNiP

Το SNiP είναι ένα κανονιστικό βιβλίο αναφοράς. Σε αυτό υπάρχουν σημεία σχετικά με τους κανόνες θερμοκρασίας σε διάφορα είδη γυμναστηρίων.

 1. Στους τύπους όπου υπάρχουν θεατές - ο κανόνας + 18 ° С
 2. Σε είδη όπου δεν υπάρχουν καθίσματα (εκτός από τα είδη όπου οργανώνεται καλλιτεχνική γυμναστική) - + 15 ° C.
 3. Στις αίθουσες αυτής της γυμναστικής - + 18 ° C.
 4. Στις αίθουσες για μαθήματα προσωπικής δύναμης και ακροβατικά - ο κανόνας είναι + 16 ° C. Οι ίδιοι δείκτες ισχύουν επίσης για αίθουσες αθλητικής επίδειξης.
 5. Στις αίθουσες σε σχολεία και κολέγια, το κανονιστικό εύρος είναι + 17-20 ° C.

Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες του SNiP για τη θερμοκρασία στο γυμναστήριο, καθώς και άλλοι τύποι αίθουσας.

Ερώτηση σχετικά με τον εξαερισμό

Στις αίθουσες του σπιτιού, η τεχνολογία χρησιμοποιείται συνήθως με την εγκατάσταση μονό-μπλοκ παροχής και εξαγωγής.

Για μεγάλες αίθουσες, υπάρχει ένας προσωπικός αερισμός εισόδου και εξάτμισης. Είναι ομάδα. Αποτελείται από διάφορες ενότητες.

Προκειμένου η αίθουσα να αερίζεται αποτελεσματικά και αποτελεσματικά, χρησιμοποιούνται τεχνολογίες καναλιών. Διανέμουν ομοιόμορφα τον αέρα τροφοδοσίας. Διοργανώνουν εντατική ανταλλαγή αέρα. Εάν είναι παρόντες στην αίθουσα, δεν θα υπάρξουν ρεύματα και μια σταθερή θερμοκρασία θα παραμείνει σε όλη την περιοχή.

Μέθοδοι θέρμανσης

Συνήθως στις αίθουσες τοποθετείται τεχνολογία τροφοδοσίας και καυσαερίων, στην οποία ανακτάται θερμότητα. Ο εξερχόμενος αέρας δίνει θερμότητα στον καθαρό αέρα. Κατά τη θέρμανση, περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας εξοικονομείται με αυτόν τον τρόπο.

Στους παγετούς σε ένα τέτοιο σύστημα λειτουργεί ένας ειδικός προθερμαντήρας. Βοηθάει όταν το αποτέλεσμα ανάκτησης δεν είναι αρκετό για σωστή θέρμανση.

Μέθοδοι ψύξης

Σε μικρές αίθουσες είναι βέλτιστη η τοποθέτηση αυτόνομων συσκευών - τεχνολογιών split.

Σε μεγάλες αίθουσες και κέντρα - τεχνολογίες VRF πολλαπλών ζωνών. Τα εσωτερικά κιτ κλιματισμού είναι καναλιού, κασέτας ή τοίχου.

Εξωτερικά - τοποθετημένο στις προσόψεις ή τις στέγες του κτιρίου.

Υπολογίστε την ισχύ του απαιτούμενου συστήματος με βάση τη θερμότητα ενός συγκεκριμένου δωματίου. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως:

 1. Αριθμός ατόμων στο δωμάτιο.
 2. Η διάταξή του.
 3. Ο σκοπός του (για ποιο άθλημα δημιουργήθηκε).
 4. Υψηλότερο fiznagruzka εμπλακεί.

Για να υπολογίσετε την απόδοση του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ατόμων, χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τύπος:

N είναι ο δυνητικός αριθμός αντιπροσώπων.

Lπρότυπα - Ο κανονικός δείκτης του όγκου αέρα ανά άτομο.

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος με βάση την περιοχή υπολογίζεται ως εξής:

n είναι η κανονικοποιημένη ανταλλαγή αέρα.

Εάν προκύπτουν διαφορετικοί τύποι σύμφωνα με τους προτεινόμενους τύπους, πρέπει να λάβετε το αποτέλεσμα με τον υψηλότερο συντελεστή απόδοσης.

Συμπέρασμα

Η παραβίαση των προτύπων θερμοκρασίας στο γυμναστήριο μπορεί να χαλάσει σοβαρά την αποτελεσματικότητα των τάξεων. Καταστρέφει επίσης την υγεία σας, ακόμη και σε επιθέσεις.

Blog ευεξίας

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις επιτρεπόμενες και βέλτιστες παραμέτρους του νηπιαγωγείου, του σχολείου, των σπιτιών και των γυμναστηρίων: θερμοκρασία, υγρασία αέρα και φωτισμός.

Θερμοκρασία και υγρασία στα προσχολικά ιδρύματα

Υπάρχουν υγειονομικά πρότυπα για δείκτες μικροκλίματος στα παιδικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, τον λειτουργικό σκοπό των εγκαταστάσεων, την κλιματική ζώνη.

Η θερμοκρασία του αέρα στις εγκαταστάσεις ενός προσχολικού εκπαιδευτικού ιδρύματος πρέπει να είναι:

 • στο αποδυτήριο και ομάδα για παιδιά από 3 έως 5 ετών 21-23 º C, για παιδιά άνω των 5 ετών 19-21 º C,
 • στα υπνοδωμάτια πρέπει να είναι 19-21 º C;
 • στις αίθουσες μουσικής και φυσικής αγωγής 18-19 ºС,
 • εσωτερική πισίνα 29-30 ºС,
 • ιατρικές εγκαταστάσεις 21-22 ° C,
 • ζεστές μεταβάσεις 15-16 ° C.

Σε δωμάτια που κατέχουν γωνιακή θέση ή βρίσκονται στο τέλος του κτιρίου ενός προσχολικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, η θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είναι 2 ° C υψηλότερη.
Η σχετική υγρασία του αέρα στις εγκαταστάσεις με την παρουσία παιδιών εκτιμάται ότι είναι 40-55%.

Θερμοκρασία και υγρασία στα σχολεία

GSanPin 5.5.2.008-01 Κρατικοί υγειονομικοί κανόνες και κανόνες για την οργάνωση, τη διατήρηση των γενικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας 40-60%.

Η θερμοκρασία του αέρα στις εγκαταστάσεις ενός σχολικού εκπαιδευτικού ιδρύματος πρέπει να είναι:

 • σε αίθουσες διδασκαλίας και σε γραφεία 17-20 ºС,
 • στα εργαστήρια επεξεργασίας μετάλλου και ξύλου 16-18 ºС,
 • στο γυμναστήριο 15-17 ° C,
 • στα αποδυτήρια στο γυμναστήριο 19-23 ° C,
 • στην αίθουσα συναρμολόγησης 17-20 ° C,
 • στη βιβλιοθήκη 16-18 ° C,
 • στα ιατρικά γραφεία 21-23 ° C,
 • σε αναψυχή 16-18 ° C,
 • σε υπνοδωμάτια 18-20 ºС;
 • σε αποχωρητήρια 20-23 ° C;
 • στο λόμπι, ντουλάπα 16-19 ºє;
 • σε τουαλέτες 17-21 ºС;
 • σε ντους κάτω των 25 ºC.

Όσον αφορά τη φυσική αγωγή στο κρύο σεζόν - τα παιδιά του δημοτικού σχολείου μπορεί να εμπλακεί στο δρόμο, όταν η θερμοκρασία του αέρα δεν είναι μικρότερη από -8ºS παιδιά 5-7 τάξεις - όχι λιγότερο -12ºS, οι μαθητές γυμνασίου επιτρέπεται να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα σε θερμοκρασίες κάτω των -15 ° C.

Φωτισμός σε προσχολικά και σχολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα

Τα επίπεδα τεχνητού φωτισμού πρέπει να πληρούν τις ισχύουσες απαιτήσεις υγιεινής. Κατά τη χρήση τους λαμπτήρες φθορισμού από τους κύριους χώρους των ιδρυμάτων προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 lux στα υπνοδωμάτια - 75 lux, στις τάξεις των σχολείων - 300 lux, χρησιμοποιώντας λάμπες πυρακτώσεως στο προσχολικής ηλικίας - 100 lux, σχολεία - 150 lux. Ειδική δύναμη στους χώρους των ιδρυμάτων προσχολικής ηλικίας με τη χρήση λαμπτήρων φθορισμού - 15-18 W / m², λαμπτήρες - 30-36 W / m, αντίστοιχα, στα σχολεία - 24-28 W / m και 48 W / m². m.

Τα επίπεδα τεχνητού φωτισμού από λαμπτήρες φθορισμού πρέπει να παρέχονται στους χώρους εργασίας των σχολείων σε σχολεία με γενικό φωτισμό των χώρων όχι μικρότερο από:

- στις αίθουσες διδασκαλίας για θεωρητικές σπουδές - 300 - 500 lux.

- σε αίθουσες υπολογιστών - 300 - 500 lux.

- σε εργαστήρια επεξεργασίας μετάλλων - 600 lx.

- σε εργαστήρια επεξεργασίας ξύλου - 500 lux.

- στα εργαστήρια ραψίματος - 600 lx.

- στούντιο τέχνης, ζωγραφική, ζωγραφική, γλυπτική - 300 - 500 lux,

- αίθουσες συναυλιών - 300 lux.

- ηχητικό εξοπλισμό - 150 lux.

- Αθλητικές αίθουσες - 200 lx (στο πάτωμα).

- αναψυχή - 150 lux.

- σε δωμάτια για νέους φυσιολάτρες - όχι λιγότερο από 300 lux.

Όταν χρησιμοποιείτε λαμπτήρες πυρακτώσεως, τα επίπεδα φωτισμού μειώνονται κατά συντελεστή 2.

Θερμοκρασία και υγρασία αέρα στα παιδικά προσχολικά και οικιστικά κτίρια

Βέλτιστα και επιτρεπτά πρότυπα θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας σύμφωνα με το GOST 30494-2011

Πίνακας 1 - Βέλτιστοι και επιτρεπτοί κανόνες για τη θερμοκρασία και τη σχετική υγρασία στην επιλεγμένη περιοχή των οικιστικών κτιρίων και των κοιτών

Πίνακας 2 - Βέλτιστοι και επιτρεπτοί κανόνες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας αέρα στην εξυπηρετούμενη περιοχή προσχολικών ιδρυμάτων

Θερμοκρασία αέρα σε γυμναστήρια

Αποτελεσματική θερμοκρασία τους καθιερωμένους κανόνες δωματίου αέρα και την υγρασία ρυθμίσετε λειτουργία SanPin, σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία στους χώρους όπου αθλήματα διεξάγονται, αστυνομία και αερόβια άσκηση δεν πρέπει να υπερβαίνει 16-18 ° C και σχετικής υγρασίας των προτύπων είναι περίπου 35% με επιτρεπόμενη απόκλιση πάνω ή κάτω από πέντε τοις εκατό.
Η ρύθμιση του καθεστώτος θερμοκρασίας στο γυμναστήριο θα είναι διαφορετική, καθώς η φυσική πίεση στο σώμα έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, στο γυμναστήριο, όπου συμβαίνουν βαριά φορτία, το καθεστώς θερμοκρασίας είναι φυσιολογικό αν είναι από 16 ° C έως 18 ° C. Το εύρος για τα μαθήματα γιόγκα άνετο καθεστώς θερμοκρασίας είναι 19-20 ° C, διότι σε αυτές τις ασκήσεις δεν αναλαμβάνουν έντονες κινήσεις. Μια άσκηση γυμναστικής συνιστάται να διεξάγεται σε θερμοκρασία 18-19 ° C, δεδομένου ότι υπό φορτίο συντονισμού το σώμα θερμαίνεται λίγο περισσότερο.

Θερμοκρασία αέρα για εξάσκηση καράτε (από ρωσική πηγή)

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα είναι καλές και διαφορετικές. Όλοι οι φοιτητές καράτε δεν εμπλέκονται σε ιδανικές συνθήκες, οι περισσότεροι, όπως στην εποχή της ΕΣΣΔ, τρένο όπου πρέπει. Μην προσθέτετε αισιοδοξία και τον στρατό εξουσιοδότησης-επαλήθευσης-εξουσιοδότησης-απαγόρευσης. Ποια θα πρέπει να είναι η θερμοκρασία στο γυμναστήριο; Τι λένε τα κανονιστικά έγγραφα για αυτό; Τι να υποστηρίξετε με τους γραφειοκράτες;

Το Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας και Σχεδιασμού Πρότυπου και Πειραματικού Σχεδιασμού Συγκροτημάτων και Κτιρίων Πολιτισμού, Αθλητισμού και Διοίκησης. Ο BS Mezentseva εξέδωσε ένα εγχειρίδιο αναφοράς για τα SNiPs (κατασκευαστικά πρότυπα και κανόνες), από τα οποία προκύπτει:

 • Σε αθλητικές αίθουσες με καθίσματα για θεατές, η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι κάτω από + 18 ° C κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου.
 • Σε αθλητικές αίθουσες χωρίς καθίσματα για θεατές (εκτός από αίθουσες γυμναστικής) + 15 ° С.
 • Στις αίθουσες ρυθμικής γυμναστικής και χορογραφίας + 18 ° C.
 • Στις εγκαταστάσεις για ατομική δύναμη και ακροβατική προπόνηση, για ατομική προθέρμανση πριν από τους αγώνες στις αίθουσες επίδειξης για αθλητικό στίβο και αγώνες + 16 ° C.

Όσο για τους ίδιους τους SNiPs, το επιβεβαιώνουν

 • η θερμοκρασία του αέρα στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία δεν πρέπει να είναι κάτω από τους + 18 ° C βαθμούς.
 • σε ομάδες (παιγνίδια) και ντύσιμο σε κατώτερες και μεσαίες ομάδες προσχολικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από + 21 ° C.
 • στο ανώτερο και προπαρασκευαστικό +20, 21 ° С.
 • σε σχολικές αθλητικές αίθουσες + 17-20 ° C.

Φαίνεται, ποια είναι τα νηπιαγωγεία και η θερμοκρασία σε γυμναστήρια για γυμναστική; Πρώτον, ορισμένοι από εμάς προπονούν παιδιά προσχολικής ηλικίας, πράγμα που σημαίνει ότι η συζήτηση για τη θερμοκρασία του αέρα σε ένα παιδικό ίδρυμα είναι κατάλληλη. Δεύτερον, σημειώστε ότι τα karatekas δεν αναφέρονται στις SNiPs. Ποδόσφαιρο, ρυθμική γυμναστική, αθλητισμός ναι, καράτε όχι. Ως εκ τούτου, κανένας έλεγχος δεν θα σας πω κάτι έσπασε, όπως γενικοί κανόνες ισχύουν για καράτε, αλλά όχι ιδιωτικά, και είναι ήδη πιο εύκολο.

Γενικοί κανόνες:

 • Το SNiPy απαγορεύει την εκπαίδευση σε αθλητικές αίθουσες σε θερμοκρασία μικρότερη των + 14 ° C. Αν δεν είναι μόνο ένα παγοδρόμιο. Με τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας σε αυτό το δωμάτιο, δεν υπάρχει τίποτα να κάνει. Η βέλτιστη θερμοκρασία για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν πρέπει να είναι κάτω των + 18 ° C.
 • Εάν ασχολείστε με τα παιδιά σχολικής μονάδας και η θερμοκρασία στο δωμάτιό σας είναι κάτω από + 14 ° C, φορέστε φοιτητές θερμότερες και συμμετέχετε σε PFD, παίζοντας ποδόσφαιρο, για παράδειγμα. Και εκπαιδεύστε στη μεταφορά καράτε σε μια πιο ζεστή εποχή του χρόνου.
 • Στο + 17 ° C, δεν υπάρχει έλεγχος είναι τίποτα που δεν θα το κάνει, γιατί είναι το κατώτερο όριο της θερμοκρασίας επέτρεψε στους SNP σχολείο αίθουσες. Επιδίδονται σε τέτοιες δυσάρεστες συνθήκες, γι 'αυτό συνιστούμε σε όλους τους μαθητές να φορούν πουκάμισα κάτω από το μπουφάν και μαλακά παπούτσια στα πόδια του.

Εκτιμώμενη θερμοκρασία και πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα σε γυμναστήρια

Η θερμοκρασία σχεδιασμού και η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα στις αθλητικές εγκαταστάσεις λαμβάνονται σύμφωνα με τον πίνακα.

Εκτιμώμενη θερμοκρασία αέρα, oC

Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι 1 ώρα

Αθλητικές αίθουσες με φωτογράφο. 800 θεατές, καλυμμένα παγοδρόμια με καθίσματα για θεατές

18 * στην ψυχρή περίοδο του έτους σε σχετική υγρασία 30-45% και την υπολογισμένη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα σύμφωνα με τις παραμέτρους Β

Όχι περισσότερο από 26 (πάνω σε κυλίνδρους - που δεν υπερβαίνει τα 25) κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου σε μία σχετική υγρασία μικρότερη από 60% (πάνω σε κυλίνδρους - όχι περισσότερο από 55%) και την υπολογισμένη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα στις παραμέτρους Β

Με τον υπολογισμό,
αλλά όχι λιγότερο από 80 m3 / h εξωτερικού αέρα ανά άτομο που ασχολείται
και όχι λιγότερο από 20 m3 / h ανά θεατή

Αθλητικές αίθουσες με θέσεις για 800 ή λιγότερους θεατές

18 * κατά τη διάρκεια της κρύας εποχής.

Δεν υπερβαίνει τις 3 ° C πάνω από τη θερμοκρασία σχεδιασμού
τον εξωτερικό αέρα από τις παραμέτρους Α στη θερμή περίοδο του έτους (για την κλιματική περιοχή IV - σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος πίνακα)

Αθλητικές αίθουσες χωρίς καθίσματα για θεατές (εκτός από αίθουσες για ρυθμική γυμναστική)

Με τον υπολογισμό,
αλλά όχι λιγότερο από 80 m3 / h εξωτερικού αέρα ανά άτομο που ασχολείται

Καλυμμένα παγοδρόμια χωρίς καθίσματα για θεατές

Αίθουσες για τη ρυθμική γυμναστική και τις χορογραφικές τάξεις

Εγκαταστάσεις για ατομική δύναμη και ακροβατική εκπαίδευση, για ατομική προθέρμανση πριν από διαγωνισμούς σε εκθεσιακούς χώρους για αθλητικά, εργαστήρια

3 (στις αντλίες τοπικής αναρρόφησης για το σχεδιαστικό έργο)

Εξωτερικά ενδύματα κρεβατοκάμαρας για συμμετέχοντες και θεατές

Γκαρνταρόμπες (συμπεριλαμβανομένων μασάζ και λουτρών ξηρής θερμότητας)

Σε ισορροπία με επιδόματα για ντους

Αίθουσα λουτρό ξηρής θερμότητας

5 (περιοδική δράση απουσία ανθρώπων)

Εκπαιδευτικά μαθήματα, μεθοδικές αίθουσες διδασκαλίας, εγκαταστάσεις αναψυχής για τους εμπλεκόμενους, εκπαιδευτικό και προπονητικό χώρο, για
τους δικαστές, τον Τύπο, το διοικητικό και μηχανολογικό προσωπικό

100 m3 / h για 1 λεκάνη τουαλέτας ή ουρητήριο

50 m3 / h για 1 λεκάνη τουαλέτας ή ουρητήριο

25 m3 / h για 1 λεκάνη τουαλέτας ή ουρητήριο

Νιπτήρες με δημόσιες εγκαταστάσεις υγιεινής

Λόγω εγκαταστάσεων υγιεινής

Απογραφή σε αίθουσες

Χώρος στάθμευσης για μηχανές πάγου

Σε ισορροπία από την αίθουσα συνεδριάσεων

10 (1/3 της κορυφής και 2/3 της κάτω ζώνης)

Οικιακές εγκαταστάσεις για τους εργαζόμενους, προστασία της δημόσιας τάξης

Πυροσβεστικός σταθμός

Εγκαταστάσεις (αποθήκες) για αποθήκευση αθλητικού εξοπλισμού και απογραφή, οικιακά αξεσουάρ

Δωμάτιο για ψυγεία

Χώρος για την ξήρανση των αθλητικών ειδών

 • Κατά τη διάρκεια των μη εργάσιμων ωρών οι χώροι αυτοί πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να μειώνουν τη θερμοκρασία του αέρα μέχρι και τους 5 ° C, λαμβάνοντας υπόψη την αποκατάσταση της κανονικοποιημένης θερμοκρασίας αέρα μέχρι την έναρξη του χρόνου εργασίας. Παρέχεται από μια αυτόνομη πηγή ενέργειας από τον εργοστασιακά κατασκευασμένο εξοπλισμό επεξεργασίας και από τη συσκευή διακοπής όταν η θερμοκρασία στο st. 110 ° C.
 • Σε δωμάτια που δεν αναφέρονται στον πίνακα, η θερμοκρασία του αέρα και η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα λαμβάνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σχετικών προτύπων.
 • Ο εκτιμώμενος αριθμός θεατών στην αίθουσα (παγοδρόμιο) κατά το σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού λαμβάνεται με βάση την πλήρωση 100% των καθισμάτων.
 • Η υπολογιζόμενη θερμοκρασία αέρα παρατίθεται στον πίνακα (εκτός από τα στοιχεία 1 και 2) για τις ώρες εργασίας κατά την ψυχρή περίοδο του έτους. στην θερμή περίοδο του έτους, η θερμοκρασία του αέρα στις εγκαταστάσεις υιοθετείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 2.04.05-86.
 • Σε μια εποχή που τα γυμναστήρια ή σε εσωτερικούς χώρους πίστες με καθίσματα για τους θεατές που χρησιμοποιούνται για προπονήσεις (χωρίς την παρουσία θεατών), η εκτιμώμενη θερμοκρασία του αέρα σε αυτά (στο κρύο σεζόν) γίνεται δεκτή ως αθλητικές αίθουσες και εσωτερική παγοδρόμια χωρίς καθίσματα για τους θεατές.
 • Σε γυμναστήρια και εσωτερική παγοδρόμιο με καθίσματα για τους θεατές της θερμοκρασίας δίνονται στον πίνακα αυτό για την ψυχρή περίοδο του έτους, μπορεί να διατηρηθεί μόνο στη ζώνη των θέσεων για τους θεατές, και στην εύρεση του μέλους (ανταγωνιστές) περιοχή, η θερμοκρασία μπορεί να ληφθεί για το τι προβλέπεται για τον αθλητισμό αίθουσες και παγοδρόμια εσωτερικού χώρου χωρίς καθίσματα για θεατές, αντίστοιχα.
 • Η κινητικότητα του αέρα στις περιοχές των επιβατών γίνεται δεκτή, μόνο:

0,3 m / s - σε αθλητικές αίθουσες για πάλη, πινγκ-πονγκ και παγοδρόμια εσωτερικού χώρου.

0,5 m / s - σε άλλες αθλητικές αίθουσες.

 • Αυτή η κινητικότητα του αέρα στις περιοχές που καταλαμβάνουν οι κάτοικοι των δωματίων συνιστάται να παρέχεται, χρησιμοποιώντας, κατά κανόνα, μια συμπυκνωμένη παροχή καθαρού αέρα.
 • Η σχετική υγρασία του αέρα στις αθλητικές αίθουσες συνιστάται να είναι εντός 30-60%.
 • Κατά την εφαρμογή kleederevyannyh δομές στην περιοχή της θέσης τους όλο το εικοσιτετράωρο και όλο το χρόνο παρέχει σχετική υγρασία τουλάχιστον 45% και θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 35 ° C.

Ψήφισμα του Αρχηγού κράτους Υγειονομικής Γιατρός της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 28 Σεπτεμβρίου 2015 Ν 61 «Περί έγκρισης της κοινοπραξίας 2.1.2.3304-15» Είδη απαιτήσεις για την τοποθέτηση, ρύθμιση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων »

Ψήφισμα του επικεφαλής υγειονομικού ιατρού της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 61 της 28ης Σεπτεμβρίου 2015
"Με την έγκριση του SP 2.1.2.3304-15" Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για την τοποθέτηση, εγκατάσταση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων "

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο της 30.3.1999 Ν 52-FZ «On υγειονομικής και επιδημιολογικής ευημερία του πληθυσμού» (Συλλογή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 1999, Ν 14, σημείο 1650 ;. 2002, Ν 1 (Μέρος Ι), το άρθρο 2..? 2003, Ν 2, στοιχείο 167 ;. Ν 27 (Ι h), σημείο 2700 ;. 2004, Ν 35, Art 3607 ;. 2005, Ν 19, Art 1752 ;. 2006, Ν 1, σημείο 10 ;. Ν 52 (h Ι) v 5498,. 2007, Ν 1 (Μέρος Ι) του άρθρου 21, 29 ;. Ν 27, Art 3213 ;. Ν 46, Art 5554 ;. Ν 49, Art 6070 ;. 2008, Ν 24, Art 2801 ;. Ν 29 (Ι h), σημείο 3418 ;. Ν 30 (Μέρος ΙΙ.), σημείο 3616 ;. Ν 44, Art 4984 ;. Ν 52 (Ι h), σημείο 6223 ;. 2009, Ν 1, το στοιχείο 17 ;. 2010, Ν 40, Art 4969 ;. 2011, Ν 1, στοιχείο 6 ;. Ν 30 (h Ι), το στοιχείο 4563, 4590, 4591, 4596 ;. Ν 50, Art 7359 ;. 2012, Ν 24, Art 3069 ;. Ν 26, Art 3446 ;. 2013, Ν 27, Art 3477 ;. Ν 30 (h Ι), το στοιχείο 4079 ;. Ν 48, Art 6165 ;. 2014, Ν 26 (h. I), άρθρα 3366, 3377, 2015, αριθ. 1 (μέρος I), άρθρο 11, αριθ. 2 7, στοιχείο 3951 ;. Ν 29 (Μέρος Ι.), Το άρθρο 4339 ;. Ν 29 (Μέρος Ι.), Σημείο 4359) και η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης με ημερομηνία 24.07.2000 Ν 554 «Περί έγκρισης του κράτους υγειονομικής και επιδημιολογικής. υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του κανονισμού σχετικά με τις κρατικές προδιαγραφές υγιεινής-επιδημιολογικής «(Συλλογή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, 2000, Ν 31, Art. 3295; 2004, αρ. 8, art. 663; Ν 47, art. 4666; 2005, αρ. 39, art. 3953) Επιλύω:

Να εγκρίνει τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς κανόνες και πρότυπα του SP 2.1.2.3304-15 "Υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για την τοποθέτηση, εγκατάσταση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων" (παράρτημα).

Είναι εγγεγραμμένος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 29 Οκτωβρίου 2015.
Αρ. Καταχώρησης 39547

Έχουν θεσπιστεί οι υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις για την τοποθέτηση, την εγκατάσταση και τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ισχύουν σε ανοιχτούς χώρους και κλειστούς χώρους και δεν ισχύουν για πισίνες.

Συγκεκριμένα, προδιαγράφονται οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, την κάλυψή τους, την ύδρευση και αποχέτευση, το αερόθερμο καθεστώς, την υγειονομική συντήρηση. Για παράδειγμα, απαγορεύεται η τοποθέτηση αθλητικών και υλικών εγκαταστάσεων για παιδιά στα υπόγεια και υπόγεια πατώματα των κτιρίων.

Οι απαιτήσεις για την οργάνωση του καθεστώτος κατανάλωσης οινοπνεύματος έχουν ρυθμιστεί. Έτσι, υπάρχει πρόβλεψη για κεντρική παροχή ατόμων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, το πόσιμο νερό. Για το σκοπό αυτό είναι εξοπλισμένα με στάσιμα σιντριβάνια ή χρησιμοποιείται νερό που είναι συσκευασμένο σε ένα δοχείο. Η πρόσβαση στο πόσιμο νερό πρέπει να διασφαλίζεται για την ελεύθερη πρόσβαση των ατόμων που ασχολούνται με τον αθλητισμό καθ 'όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην αθλητική εγκατάσταση.

Ψήφισμα του Αρχηγού κράτους Υγειονομικής Γιατρός της Ρωσικής Ομοσπονδίας της 28 Σεπτεμβρίου 2015 Ν 61 «Περί έγκρισης της κοινοπραξίας 2.1.2.3304-15» Είδη απαιτήσεις για την τοποθέτηση, ρύθμιση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων »

Είναι εγγεγραμμένος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 29 Οκτωβρίου 2015.
Αρ. Καταχώρησης 39547

Το παρόν διάταγμα αρχίζει να ισχύει 10 ημέρες μετά την ημέρα της επίσημης δημοσίευσής του

SANPIN 2 - γυμναστήρια στα σχολεία

SANPIN 2.4.2.2821-10 Αθλητικές αίθουσες

III. Απαιτήσεις για το έδαφος των γενικών εκπαιδευτικών οργανισμών

3.2. Οι ακόλουθες ζώνες κατανέμονται στο έδαφος ενός γενικού εκπαιδευτικού οργανισμού: χώρος αναψυχής, φυσική κουλτούρα και αθλητική και οικονομική. Η κατανομή της ζώνης εκπαίδευσης και πειραματισμού επιτρέπεται.

(όπως τροποποιήθηκε με τις τροπολογίες αριθ. 2, που εγκρίθηκαν με το ψήφισμα του επικεφαλής υγειονομικού ιατρού της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 72 της 25ης Δεκεμβρίου 2013)

Κατά την οργάνωση της ζώνης εκπαίδευσης και πειραματισμού, δεν επιτρέπεται η μείωση της φυσικής κουλτούρας, της αθλητικής ζώνης και της ζώνης αναψυχής.

3.3. Συνιστάται η τοποθέτηση αθλητικής και αθλητικής ζώνης από την αθλητική αίθουσα. Όταν τοποθετείτε μια αθλητική και αθλητική ζώνη από τα παράθυρα των χώρων προπόνησης, τα επίπεδα θορύβου στις αίθουσες διδασκαλίας δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα υγειονομικά πρότυπα για κατοικίες, δημόσια κτίρια και κτίρια κατοικιών.

Κατά την εγκατάσταση αγωνιστικών χώρων και αθλητικών χώρων (βόλεϊ, μπάσκετ, για να παίζετε μπάλα χεριών), πρέπει να παρέχεται αποχέτευση για την πρόληψη της πλημμύρας από τα βρόχινα.

Ο εξοπλισμός της φυσικής κουλτούρας και του αθλητικού χώρου θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών "Φυσική κουλτούρα", καθώς και τη διδασκαλία σεμιναρίων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Τα αθλήματα και οι παιδικές χαρές πρέπει να έχουν σκληρή επιφάνεια, γήπεδο ποδοσφαίρου - χλοώδη κάλυψη. Οι συνθετικές και πολυμερείς επικαλύψεις πρέπει να είναι ανθεκτικές στον παγετό, εξοπλισμένες με αποχετεύσεις και πρέπει να είναι κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το παιδί.

Οι τάξεις σε υγρές τοποθεσίες, οι οποίες έχουν παρατυπίες και λακκούβες, δεν συμπεριφέρονται.

Ο αθλητικός και αθλητικός εξοπλισμός πρέπει να αντιστοιχεί στην ανάπτυξη και την ηλικία των μαθητών.

3.4. Για τη διεξαγωγή των προγραμμάτων του ακαδημαϊκού θέματος «Φυσική Πολιτισμός» επιτρέπεται η χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων (χώρων, γηπέδων) που βρίσκονται κοντά στο ίδρυμα και εξοπλίζονται σύμφωνα με υγειονομικά-επιδημιολογικά

IV. Απαιτήσεις κτιρίου

4.2. Δεν επιτρέπεται η χρήση δαπέδων υπογείων και υπόγειων χώρων για αίθουσες εκπαίδευσης, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, εκπαιδευτικά εργαστήρια, ιατρικές εγκαταστάσεις, αθλήματα, αίθουσες χορού και συναρμολόγησης.

4.13. Αθλητική αίθουσα συνιστάται να τοποθετηθεί στο ισόγειο του κτιρίου ή σε ένα ξεχωριστό κτίριο συνδεδεμένο.

Κατά την τοποθέτηση μιας αθλητικής αίθουσας, στον 2ο όροφο και πάνω, πρέπει να πραγματοποιούνται μέτρα απομόνωσης ήχου και κραδασμών.

Ο αριθμός και τα είδη γυμναστηρίων παρέχονται ανάλογα με τον τύπο της γενικής εκπαιδευτικής οργάνωσης και την ικανότητά της.

(όπως τροποποιήθηκε με τις τροπολογίες αριθ. 2, που εγκρίθηκαν με το ψήφισμα του επικεφαλής υγειονομικού ιατρού της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 72 της 25ης Δεκεμβρίου 2013)

Συνιστώμενες περιοχές αθλητικών χώρων: 9,0 x 18,0 m, 12,0 x 24,0 m, 18,0 x 30,0 m. Το ύψος της αθλητικής αίθουσας πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,0 m κατά το σχεδιασμό.

(όπως τροποποιήθηκε με τις τροπολογίες αριθ. 2, που εγκρίθηκαν με το ψήφισμα του επικεφαλής υγειονομικού ιατρού της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 72 της 25ης Δεκεμβρίου 2013)

4.14. Σε αθλητικές αίθουσες σε υφιστάμενους οργανισμούς γενικής εκπαίδευσης, πρέπει να υπάρχουν κοχύλια. σαλόνι για αγόρια και κορίτσια. Συνιστάται να εξοπλίζονται ντους και τουαλέτες για αγόρια και κορίτσια σε αθλητικές αίθουσες.

(όπως τροποποιήθηκε με τις τροπολογίες αριθ. 2, που εγκρίθηκαν με το ψήφισμα του επικεφαλής υγειονομικού ιατρού της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 72 της 25ης Δεκεμβρίου 2013)

4.15. Στα νεόκτιστα κτίρια των οργανισμών γενικής εκπαίδευσης, στις αθλητικές αίθουσες πρέπει να παρέχονται: κελύφη · χώροι αποθήκευσης εξοπλισμού συγκομιδής και προετοιμασία απολυμαντικών και καθαριστικών διαλυμάτων επιφάνειας τουλάχιστον 4,0 m2. Ξεχωριστά για αγόρια και κορίτσια, απογύμνωση με έκταση τουλάχιστον 14,0 m2 έκαστη. Ξεχωριστή για ντους για αγόρια και κορίτσια με έκταση τουλάχιστον 12 m2 έκαστη. χωριστά για τις τουαλέτες αγοριών και κοριτσιών με επιφάνεια όχι μικρότερη από 8,0 m2 έκαστη. Όταν οι τουαλέτες ή τα αποδυτήρια είναι εξοπλισμένα με νεροχύτες για πλύσιμο των χεριών.

(όπως τροποποιήθηκε με τις τροπολογίες αριθ. 2, που εγκρίθηκαν με το ψήφισμα του επικεφαλής υγειονομικού ιατρού της Ρωσικής Ομοσπονδίας αριθ. 72 της 25ης Δεκεμβρίου 2013)

V. Απαιτήσεις για τους χώρους και τον εξοπλισμό των γενικών εκπαιδευτικών οργανισμών

5.15. Τα εργαστήρια επιμόρφωσης εργασίας και οι αίθουσες διδασκαλίας οικονομοτεχνίας, τα γυμναστήρια πρέπει να είναι εξοπλισμένα με κιτ πρώτων βοηθειών για πρώτες βοήθειες.

VI. Απαιτήσεις για τον αέρα-θερμικό καθεστώς

6.2. Η θερμοκρασία του αέρα σε εξάρτηση από τις κλιματικές τάξεις usloviyv και γραφεία, γραφεία ψυχολογική και ομιλία θεραπεία, εργαστήρια, αίθουσα συναρμολόγησης, τραπεζαρία, αναψυχή, βιβλιοθήκη ντουλάπα λόμπι θα πρέπει να είναι 18 - 24 ° C? σε ένα αθλητικό κέντρο και δωμάτια για υποομάδες εργασίας, εργαστήρια - 17-20 ° C? υπνοδωμάτιο, δωμάτιο παιχνιδιών, εγκαταστάσεις μονάδων προσχολικής και σχολικής επιβίβασης - 20 - 24 ° C? ιατρικά δωμάτια, αίθουσες γυμναστικής - 20 - 22 ° C, ντους - 25 ° C.

6.7. Μαθήματα φυσικής κουλτούρας και μαθήματα αθλητισμού θα πρέπει να διεξάγονται σε καλά αεριζόμενα γυμναστήρια.

Είναι απαραίτητο να ανοίξετε ένα ή δύο παράθυρα στην προς τα πίσω πλευρά σε εξωτερική θερμοκρασία άνω των + 5 ° C και ταχύτητα ανέμου που δεν υπερβαίνει τα 2 m / s κατά τη διάρκεια της τάξης στην αίθουσα. Σε χαμηλότερη θερμοκρασία και ταχύτερη κίνηση αέρα, οι τάξεις στην αίθουσα διεξάγονται με ένα ή τρία καθίσματα ανοιχτά. Εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μικρότερη από -10 ° C και η ταχύτητα του αέρα υπερβαίνει τα 7 m / s, ο αερισμός μέσω της αίθουσας διεξάγεται απουσία φοιτητών 1 - 1.5 λεπτά. σε μεγάλες αλλαγές και μεταξύ βάρδιων - 5 - 10 λεπτά.

Όταν η θερμοκρασία του αέρα φτάσει τα 14 ° C, ο αερισμός στο γυμναστήριο θα πρέπει να διακόπτεται.

VII. Απαιτήσεις για φυσικό και τεχνητό φωτισμό

7.1.4. Ο διπλής κατεύθυνσης φυσικός φωτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επαγγελματική κατάρτιση, ενεργά καταστρεπτικά δωμάτια.

7.2.4. Σε αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα, εργαστήρια, τα επίπεδα φωτός πρέπει να συμμορφώνονται με τα ακόλουθα πρότυπα: για επιτραπέζιους υπολογιστές - 300 - 500 lux, στα γραφεία του τεχνικού σχεδίου και ζωγραφικής - 500 lux, πληροφορική υπουργικό συμβούλιο τραπέζι - 300 - 500 lux, στο διοικητικό συμβούλιο 300-500 lk, στο πράξεις και αθλητικές αίθουσες (στο πάτωμα) - 200 lux, σε αναψυχή (στο πάτωμα) - 150 lux.

IX. Απαιτήσεις για τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των γενικών εκπαιδευτικών οργανισμών που στεγάζονται σε προσαρμοσμένα κτίρια

9.4. Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να εξοπλίσετε τη δική σας αθλητική αίθουσα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στον γενικό εκπαιδευτικό οργανισμό, εφόσον πληρούν τις απαιτήσεις για τη συσκευή και το περιεχόμενο των θέσεων για φυσική κουλτούρα και αθλητισμό.