Μπάνια, σάουνες και πισίνες

Το βασικό στοιχείο της σάουνας είναι ο φούρνος που είναι εγκατεστημένος στο ατμόλουτρο. Και για να μπορείτε να κάνετε μπάνιο με ασφάλεια, χωρίς φόβο ασφυξίας από τον καπνό, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε την απόσυρση των προϊόντων καύσης. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σκεφτείτε μπροστά και να δημιουργήσετε ένα σχέδιο μιας καμινάδας ποιότητας. Ο σωλήνας εξάτμισης για το λουτρό με τα χέρια τους εγκαθίσταται απλά, το κυριότερο είναι να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το όργανο και να καταλάβει την ουσία του έργου που εκτελείται. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στον τρόπο κατασκευής ενός σωλήνα για μπάνιο.

Η συσκευή ενός σωλήνα σε ένα λουτρό

Πριν κάνετε το σωλήνα στο μπάνιο σωστά, και το σημαντικότερο - με ασφάλεια, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις μορφές της, τη δομή, τις απαιτήσεις μεγέθους, καθώς και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης και της λειτουργίας του. Ως εκ τούτου, για τον ακραίο σωλήνα στο μπάνιο που εξυπηρετούνται όπως θα έπρεπε πρώτα να μελετήσει αυτά τα θέματα και να κάνει ένα μικρό κατασκευαστικά σχέδια.

Τύποι καπνοδόχων στο λουτρό

Η καμινάδα στο λουτρό μπορεί να είναι εσωτερική ή εξωτερική. Κάθε ένα από τα δύο αυτά είδη έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Έτσι εξωτερική καμινάδα έχει τον μικρότερο κίνδυνο πυρκαγιάς, είναι ευκολότερο να εγκατασταθεί και να διορθωθεί. Αλλά λόγω του ότι βρίσκεται στο δρόμο, η απώλεια θερμότητας μέσα από αυτό θα είναι πολύ υψηλή. Εσωτερική καμινάδα διατηρεί τέλεια τη θερμότητα, δίνοντάς της μέσα στο λουτρό, δυστυχώς, η διαδικασία της εγκατάστασής της είναι πολύ πιο περίπλοκη, αλλά το κύριο μειονέκτημα είναι ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς. Ευτυχώς, τα κύρια μειονεκτήματα της εξωτερικής και της εσωτερικής καπνοδόχου μπορούν να διορθωθούν δημιουργώντας μια μόνωση ποιότητας. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να εξοπλιστεί η σάουνα με εσωτερικό σωλήνα εξαγωγής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λουτρό πρέπει να διατηρείται σε υψηλή θερμοκρασία και η απώλεια θερμότητας είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη. Επιπλέον, η εσωτερική καμινάδα θα εξοικονομήσει καύσιμα.

Το υλικό για τον σωλήνα καμινάδας μπορεί να είναι μέταλλο, κεραμικά ή τούβλα. Αυτά τα υλικά δεν εκπέμπουν επιβλαβείς ουσίες και είναι σε θέση να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην αγορά υπάρχουν επίσης σωλήνες αργιλίου ή αμιάντου-τσιμέντου, αλλά αυτά τα υλικά δεν θα λειτουργούν για το σωλήνα εξαγωγής ενός λουτρού.

Κατασκευή σωλήνα για μπάνιο

Ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείται και τον τύπο της καμινάδας, ο σωλήνας για το φούρνο στο λουτρό μπορεί να αποτελείται από πολλά διαφορετικά στοιχεία και να έχει διαφορετικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Έτσι για το φούρνο, διπλωμένο εξ ολοκλήρου από τούβλα, ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να είναι κατασκευασμένος από μέταλλο, κεραμικό, εντελώς τούβλο ή συνδυασμένο από τούβλο, μέταλλο ή κεραμικά. Για μια μεταλλική καμίνου, χρησιμοποιούνται μόνο προκατασκευασμένες σωλήνες από μέταλλο ή κεραμικά.

Σήμερα δεν είναι τόσο πιθανό να δούμε μια σόμπα με καμινάδα από τούβλα λόγω της πολυπλοκότητας των εργασιών για τη δημιουργία και τη συντήρησή της. Στις σύγχρονες κατασκευές, η κατασκευή προκατασκευασμένων κατασκευών που είναι εύκολο να διατηρηθούν και δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες για τη δημιουργία τους είναι πιο πραγματική.

Τέτοιες προκατασκευασμένες καμινάδες αποτελούνται από δύο ή τρεις σωλήνες, ένα ζεύγος αγκώνων, ένα μπλουζάκι, έναν εκτροπέα, μια αντιψυκτική προστασία, μια πύλη και προσαρμογείς. Ως σύνδεσμοι χρησιμοποιείτε στηρίγματα στήριξης και σφιγκτήρες. Ειδικά είναι απαραίτητο να απομονώσετε τη μόνωση σωλήνων στο λουτρό. Αποτελείται από ειδικό προσαρμογέα μεταξύ δαπέδου, καθώς και από σωλήνα σάντουιτς, μεγέθους μεγαλύτερης από την κύρια καπνοδόχο. Ο προσαρμογέας και ο ελεύθερος χώρος μεταξύ του σωλήνα σάντουιτς και της καπνοδόχου είναι γεμάτοι με θερμομονωτικά υλικά, στο ρόλο των οποίων μπορεί να είναι βασάλτο μαλλί ή διογκωμένος πηλός.

Ιδιαιτερότητες της κατασκευής σωλήνων στο λουτρό

Η εγκατάσταση του σωλήνα στο λουτρό πραγματοποιείται σύμφωνα με ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού, γεγονός που εκφράζεται στα χρησιμοποιούμενα υλικά και στα στοιχεία του σωλήνα. Αυτό οφείλεται σε υψηλές θερμοκρασίες, περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα, καθώς και στην κατασκευή του ίδιου του λουτρού, το οποίο είναι συχνά κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο. Και ότι όλα τα έργα εγκατάστασης είναι επιτυχημένα, πρέπει να τηρείτε τις ακόλουθες βασικές αρχές:

 • Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, ο σωλήνας πρέπει να είναι κατασκευασμένος από μαύρο ή γαλβανισμένο μέταλλο, κεραμικό ή τούβλο. Οι σωλήνες αμιαντοτσιμέντου και αλουμινίου δεν είναι κατάλληλοι.
 • Επιλέγοντας τι να απομονώσετε το σωλήνα στο λουτρό, πρέπει να δώσετε προσοχή σε τέτοιες παραμέτρους όπως η αβλαβή και η περιβαλλοντική ασφάλεια του υλικού. Τα πιο κατάλληλα είναι πετροβάμβακα και διογκωμένη πηλό.
 • Για τη θερμομόνωση και τις ανακλαστικές επιφάνειες, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο αφρώδη υλικά με μέταλλο. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η μόνωση με αλουμινόχαρτο αλουμινίου μπορεί εύκολα να συγχέεται με μια επίστρωση λαμπρής λάσας και το σημείο τήξης του τελευταίου είναι μικρότερο από 300 μοίρες.
 • Κατά τη ρύθμιση του σωλήνα, πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν έρχεται σε επαφή με τα ξύλινα στοιχεία των τοίχων, των οροφών και των δομών οροφής. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να διασφαλιστεί η πυρασφάλεια. Από αυτή την άποψη, οι τοίχοι και η οροφή γύρω από τον σωλήνα, τον κλίβανο ή το λέβητα είναι επενδυμένα με φύλλο μετάλλου, κάτω από το οποίο τοποθετείται επιπλέον η μόνωση. Στα πατώματα είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα ειδικό μεταλλικό κουτί μέσω του οποίου θα περάσει ο σωλήνας. Το ίδιο το κουτί είναι γεμάτο με διογκωμένο πηλό.
 • Ένας άλλος τρόπος για να εξασφαλιστεί η πυρασφάλεια είναι οι σωλήνες σάντουιτς που είναι εγκατεστημένοι στα δάπεδα και είναι γεμάτοι με βασάλτο βαμβάκι ή διογκωμένο πηλό
 • Κατά την αφαίρεση του σωλήνα από τη στέγη, είναι επίσης απαραίτητο να προστατεύεται από την επαφή με υλικά στέγης. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ειδικό μεταλλικό περίβλημα.
 • Για τη στεγανοποίηση των αρμών και των αρμών μεταξύ του σωλήνα και του προστατευτικού κουτιού στην οροφή ή στη στέγη, χρησιμοποιήστε ειδική ταινία αλουμινίου ή φύλλο αλουμινίου.

Διαστάσεις και σχήμα της καμινάδας στο λουτρό

Ενώ σχεδιάζετε και δημιουργείτε μια καμινάδα για μπάνιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρείτε ορισμένα πρότυπα μεγέθους και σχήματος. Η πλέον βέλτιστη μορφή για μια καμινάδα είναι ένας κύλινδρος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσο περισσότερο καπνός και γωνίες στο μονοπάτι του καπνού, τόσο περισσότερη αιθάλη θα εναποτεθεί στους τοίχους και τόσο πιο δύσκολο θα είναι ο καπνός. Οι κύριες διαστάσεις των καπνοδόχων είναι η διάμετρος του ανοίγματος και το ύψος του σωλήνα στο λουτρό.

Η διατομή ή η διάμετρος της καμινάδας εξαρτάται από την χωρητικότητα του κλιβάνου και είναι αυστηρά καθορισμένη στο SNiP. Παρακάτω παρατίθενται οι κύριες διαστάσεις του ανοίγματος εξαγωγής ανάλογα με την χωρητικότητα του κλιβάνου:

για το ορθογώνιο και τετράγωνες καμινάδες

 • 140χ140 mm για καμίνους έως 3,5 kW.
 • 140x200 mm για φούρνους 3,5 - 5,2 kW.
 • 140x270 mm για φούρνους 5.2 - 7.2 kW.

Στρογγυλό σωλήνα Για μια καμινάδα, η διάμετρος της δεν πρέπει να είναι μικρότερη από την έξοδο του κλιβάνου ή του λέβητα. Μπορείτε να κάνετε περισσότερα, αλλά όχι λιγότερο. Κατά τον υπολογισμό της διαμέτρου πρέπει να ακολουθείται ένας απλός κανόνας: η συνολική περιοχή του σωλήνα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 8 cm2 ανά kW ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα φούρνο χωρητικότητας 20 kW η περιοχή της καπνοδόχου πρέπει να είναι 160 cm2 και αυτή να έχει διάμετρο τουλάχιστον 140 mm. Εάν είναι απαραίτητο να εκτελεστούν ανεξάρτητα οι υπολογισμοί, αρκεί να χρησιμοποιηθεί ο τύπος περιοχής κύκλου.

Ύψος καμινάδας υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το ύψος του κτιρίου, τον τύπο της οροφής και επίσης τις διαστάσεις των παρακείμενων κτιρίων. Κατά τη δημιουργία ενός έργου, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το ύψος του σωλήνα που βρίσκεται πάνω από την οροφή του κτιρίου και οτιδήποτε βρίσκεται στο εσωτερικό του είναι λιγότερο σημαντικό. Έτσι, σύμφωνα με το SNiP, ο σωλήνας καμινάδας πρέπει να ανέλθει πάνω από την οροφή όχι μικρότερος από:

 • 0,5 m πάνω από την κορυφογραμμή σε περίπτωση που ο σωλήνας βρίσκεται σε απόσταση μέχρι 1,5 m από την κορυφογραμμή.
 • επίπεδο ή ακριβώς πάνω από την κορυφογραμμή σε περίπτωση που ο σωλήνας είναι 1,5 έως 3 μέτρα από την κορυφογραμμή.
 • σε απόσταση μεγαλύτερη από 3 μέτρα από την κορυφογραμμή, ο σωλήνας καμινάδας πρέπει να είναι ίσος ή ελαφρώς πάνω από τη γραμμή που τραβιέται από την κορυφογραμμή, υπό γωνία 10 ° προς τον ορίζοντα.
 • Το ύψος του σωλήνα καμινάδας για επίπεδες οροφές είναι 1 m.
 • αν ο σωλήνας είναι 1,5 μέτρα πάνω από το επίπεδο στέγης, πρέπει να στερεωθεί επιπρόσθετα με τεντώματα.

Μια άλλη σημαντική απόχρωση που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη δημιουργία μιας καμινάδας είναι η παρουσία οριζόντιων ή κεκλιμένων τμημάτων καμινάδας. Το συνολικό τους μήκος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m, αυτό θα διατηρήσει την καλή πρόσφυση και θα αποτρέψει την εναπόθεση σκόνης και αιθάλης στους τοίχους της καμινάδας.

Πώς να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα σε ένα λουτρό

Όταν ξεκινάτε την εγκατάσταση σωλήνων σε ένα λουτρό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αγοράσετε ή να κατασκευάσετε μόνοι σας όλα τα στοιχεία του σχεδιασμού καμινάδας. Δυστυχώς, είναι δυνατό να φτιάξετε έναν αγωγό από μόνοι σας μόνο εάν υπάρχει ένα ειδικό εργαλείο και εμπειρία σε αυτό το θέμα. Ως εκ τούτου, θα είναι πολύ πιο εύκολο να αγοράσετε έτοιμα εξαρτήματα και ήδη από αυτά να συγκεντρώσει ολόκληρη την καμινάδα. Τέτοιες εργασίες είναι δυνατές για όλους όσους γνωρίζουν πώς και επιθυμούν να κάνουν όλα τα έργα κατασκευής με τα χέρια τους.

Η τιμή εξαρτάται από το χρησιμοποιούμενο υλικό και τη διάμετρο της καμινάδας στον τελικό σωλήνα για το λουτρό. Έτσι, για έναν μονόπλευρο σωλήνα από ανοξείδωτο χάλυβα, η ελάχιστη τιμή θα είναι από $ 13. μέχρι $ 63 ανά μέτρο λειτουργίας. Για σωλήνα σάντουιτς η τιμή είναι από 27 κουτ. έως 100 cu Το κόστος ενός γόνατος είναι περίπου ίσο με το κόστος ενός μέτρου σωλήνα. Η τιμή για ένα tee από $ 20 έως 100 cu Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το κόστος των συνδετήρων και των διαφόρων σχετικών υλικών. Συνολικά, το κόστος ενός ύψους καμινάδας 10 μέτρων μπορεί να φθάσει τα 1500 κ.ε. Ακόμα πιο ακριβό θα είναι μια καμινάδα, συναρμολογημένη από κεραμικές σωλήνες.

Αφού αποκτήσετε ό, τι χρειάζεστε, μπορείτε να ξεκινήσετε τη δουλειά. Η εγκατάσταση του σωλήνα στο λουτρό αρχίζει με την προετοιμασία οπών για την καμινάδα. Όταν το λουτρό είναι χτισμένο από το μηδέν, τότε αυτά τα περάσματα μπορούν να γίνουν εκ των προτέρων. Για μια εσωτερική καμινάδα, πρέπει να γίνονται τρύπες στην οροφή και στην οροφή, και για το εξωτερικό μόνο στον τοίχο, δίπλα στη σόμπα ή το λέβητα.

Σημαντικό! Πριν από την αφαίρεση του σωλήνα σε ένα λουτρό μέσω μιας στέγης ή ενός τοίχου, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε εκ των προτέρων μεταλλικά προστατευτικά φύλλα που καλύπτουν μέρος του τοίχου και της οροφής από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τρύπα καμινάδα πρέπει να είναι ένα τετράγωνο σχήμα με μέγεθος 45x45 εκ. Το σχήμα υπαγορεύεται από την ανάγκη να εγκαταστήσετε ένα ειδικό προσαρμογέα. Αυτό το μέρος μπορεί να γίνει μόνος σας. Αυτό απαιτεί δύο τετράγωνα 50x50 μέγεθος κομμένο φύλλο και να το κάνουμε στο κέντρο τρύπα τους για τον αγωγό και τις γωνίες - οπές στερέωσης. Επίσης κόβουμε 4 ακόμα φύλλα από τα οποία κάνουμε ένα κουτί. Το ύψος του κουτιού θα πρέπει να είναι μέσα 5 - 10 cm μεγαλύτερο από το πάχος της επικάλυψης και το μήκος της κάθε πλευράς είναι 40-εκ Όλα τα στοιχεία στερεώνονται μαζί και μανδύα μαλλί βασάλτη με μια επιφάνεια φύλλου, όλες οι αρθρώσεις κολλαρίσματος ταινία αλουμινίου.. Για να προστατέψουμε τη στέγη, εγκαταστήσαμε την μεταλλική ποδιά που αγοράσαμε νωρίτερα. Μερικές φορές αποκαλείται Master Flush. Αφού εγκαταστήσετε και στερεώσετε αυτά τα στοιχεία στη θέση τους, μπορείτε να προχωρήσετε στη συλλογή του ίδιου του σωλήνα.

Πρώτον, θα πρέπει να προετοιμάσετε καθίσματα για συνδετήρες. Για να το κάνετε αυτό, στον τοίχο, ακριβώς απέναντι από την έξοδο, σε βήματα των 20 cm, σημειώνουμε τις θέσεις κάτω από τους συνδετήρες και στη συνέχεια τρυπάζουμε τις τρύπες. Στη συνέχεια προχωρούμε στην εγκατάσταση. Όλοι οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε κάθε επόμενο να συμπεριληφθεί στην προηγούμενη, έτσι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη συναρμολόγηση. Πρώτα απ 'όλα, εγκαθιστούμε τον κύριο μονοστρωματικό σωλήνα μήκους 0,5 μ., Ο οποίος εισέρχεται κατευθείαν στον κλίβανο και στερεώνεται στον τοίχο και στην έξοδο.

Σημαντικό! Όταν χρησιμοποιείτε σωλήνες με μεγαλύτερη διάμετρο από την έξοδο, απαιτείται προσαρμογέας. Στη συνέχεια, πρώτα εγκαταστήστε το.

Το επόμενο βήμα είναι να ρυθμίσετε το gibber. Μετά από αυτό, εγκαταστήσαμε και πάλι ένα σωλήνα μονής στρώσης, ο οποίος θα εισέλθει στον προσαρμογέα στην οροφή και θα το στερεώσει στον τοίχο. Εάν η τρύπα στην οροφή δεν είναι ακριβώς πάνω από το φούρνο, χρησιμοποιήστε το γόνατο. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όχι περισσότερο από 3 τέτοια γόνατα, και το συνολικό μήκος του οριζόντιου τμήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 γραμμικό γραμμικό.

Τοποθετώντας το σωλήνα στον προσαρμογέα, το γεμίζουμε με επεκταμένο πηλό ή βασάλτο βαμβάκι. Το επόμενο εγκατεστημένο στοιχείο είναι ένας σωλήνας σάντουιτς. Αφού το εγκαταστήσατε μέσα στο προηγούμενο και το στερεώσατε, μπορείτε να βάλετε το τελευταίο κομμάτι σωλήνα που βγαίνει στο δρόμο. Τους λυγίζουμε, μέσω της στέγης και του Master Flush. Στην κορυφή του εξωτερικού σωλήνα τοποθετούμε έναν προστατευτικό μύκητα από την είσοδο των ιζημάτων στον αγωγό.

Η συναρμολόγηση και η τοποθέτηση του εξωτερικού σωλήνα για το λουτρό πραγματοποιείται με παρόμοιο τρόπο. Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορές. Πρώτον, προτού αφαιρέσουμε τον σωλήνα από το λουτρό, κάνουμε μια τρύπα στον τοίχο. Στη συνέχεια, θέτουμε το γόνατο και ο κύριος σωλήνας θα αφήσει το γόνατο. Στην οπή στον τοίχο τοποθετούμε επίσης έναν προσαρμογέα και τον γεμίζουμε με ένα θερμαντήρα. Στον κύριο σωλήνα από το δρόμο προσαρμόζουμε το μπλουζάκι. Στο κάτω μέρος του tee, θα εγκαταστήσουμε μια αναθεώρηση με ένα παράθυρο για καθαρισμό. Από την κορυφή του τσαγιού τοποθετούμε και στερεώνουμε στον τοίχο όλα τα άλλα μέρη της καμινάδας. Η βασική διαφορά θα είναι η χρήση ενός σωλήνα σάντουιτς σχεδόν σε έναν κύκλο, μόνο το τελευταίο τμήμα, που αναδύεται πάνω από την οροφή, μπορεί να τροφοδοτηθεί από έναν σωλήνα μονού στρώματος.

Πώς να καθαρίσετε έναν σωλήνα σε ένα λουτρό

Η υποβάθμιση του βυθίσματος και η εμφάνιση καπνού στο δωμάτιο του λουτρού μιλούν για μια φραγμένη καπνοδόχο και την ανάγκη καθαρισμού. Σήμερα, το επάγγελμα μιας σκούπας καμινάδας είναι μια σπανιότητα, οπότε πρέπει να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό εργαλείο ή να προεξέχετε το φούρνο με ένα συγκεκριμένο είδος καυσόξυλου.

Για μηχανικό καθαρισμό θα χρειαστείτε ένα ειδικό ξύστρα και μια σκληρή βούρτσα με μια λαβή σύνδεσης. Όλες οι εργασίες γίνονται μέσω της κορυφής της καμινάδας, στέκεται στην οροφή. Με αυτή τη μέθοδο καθαρισμού, πολλές αιθάλες πέφτουν μέσα στο φούρνο. Ως εκ τούτου, συνιστάται να φροντίζετε εκ των προτέρων για την προστασία των χώρων από αιθάλη και ακαθαρσίες. Ο ίδιος ο κλίβανος μπορεί να καλύπτεται με ένα πυκνό πανί, έτσι ώστε όσο το δυνατόν λιγότερο υπάρχουν ρωγμές για την απελευθέρωση της αιθάλης. Ως πρόσθετα μέτρα πρέπει να κλείσετε όλες τις πόρτες, τα παράθυρα και να καλύψετε τα έπιπλα.

Η δεύτερη μέθοδος είναι πιο οικονομική και δεν απαιτεί τέτοιες προσπάθειες για την προστασία από την αιθάλη. Συνίσταται στη θέρμανση της σόμπας με ξυλώδη ξύλα. Κατά τη διάρκεια της καύσης με ασβέστη, απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα θερμότητας και αυξάνεται η πρόσφυση, πράγμα που οδηγεί στον αυτοκαθαρισμό του σωλήνα. Αυτή η επιλογή συνιστάται να καθαρίζεται μία φορά το χρόνο. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορες χημικές ουσίες για τον καθαρισμό της καμινάδας. Αλλά ένας τέτοιος καθαρισμός μπορεί να βλάψει περισσότερο το περιβάλλον.

Η δημιουργία ενός σωλήνα για μπάνιο είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και τα μικρά πράγματα. Ένα σφάλμα ή μια επίβλεψη κατά την εγκατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην είσοδο του καπνού στο δωμάτιο και πολύ λυπηρές συνέπειες. Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να συμμορφώνεστε με όλες τις συστάσεις και τις απαιτήσεις των ειδικών. Και αν προγραμματίζετε για πρώτη φορά να κάνετε έναν εαυτό σωλήνα για μπάνιο, καλέστε έναν έμπειρο κύριο ώστε να μπορεί να ελέγξει και να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Όλα σχετικά με το σωλήνα για το μπάνιο: τι να επιλέξετε, πώς να απομονώσετε και πώς να το καθαρίσετε

Από την ποιότητα και το υλικό του σωλήνα για το μπάνιο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό: τόσο η πυρασφάλεια του ατμού, η πολυπλοκότητα της φροντίδας για την καμινάδα, ακόμα και το μικροκλίμα στο ίδιο το χαμάμ. Επομένως, η επιλογή καπνού και καπνοδόχων θα πρέπει να προσεγγίζεται υπεύθυνα, καθορίζοντας εκ των προτέρων τον τρόπο εγκατάστασής τους, τον τρόπο απομόνωσης και τον καθαρισμό τους. Και ο ιστότοπός μας θα δώσει καλές συμβουλές για φωτογραφίες και βίντεο για κάθε στάδιο της εργασίας.

Σωλήνες φούρνου για μπάνιο: κεραμικά ή χάλυβα;

Η σύγχρονη σειρά σωλήνων για μπάνιο σας ευχαριστεί απλά το μάτι: μπορείτε να επιλέξετε τις τέλειες επιλογές για κάθε τύπο φούρνου σάουνας και για κάθε εσωτερικό ατμόλουτρο. Πρόκειται για μια ακριβή κεραμική καμινάδα για το λουτρό, και ένα καθολικό χάλυβα, ακόμη και θερμοπλαστικό. Αλλά το καλύτερο για σήμερα είναι σωστά αναγνωρισμένο ως σωλήνες από ανοξείδωτο πυρίμαχο και όξινο χάλυβα - είναι σε θέση να αντέξουν θερμοκρασίες έως και εξακόσια βαθμούς.

Ακολουθούν οδηγίες για το πώς να κάνει ένα σωλήνα για το μπάνιο: ένας σωλήνας εισάγεται μέσα στην άλλη κατά περίπου 5-7 cm, και η όλη δομή λαμβάνεται πλήρως σφραγισμένο - λόγω της τέλεια εφαρμογή των σωλήνων οι ίδιοι, και πολύ λιγότερο σχηματίζεται συμπύκνωμα και αιθάλης. Γιατί είναι το ερώτημα πώς να βγάλει από το αδιέξοδο ενός σωλήνα σε ένα λουτρό από τέτοιο υλικό δεν συμβαίνει - σφάζονται είναι εξαιρετικά σπάνια, και η διαδικασία της εργασίας με τους απλοποιείται σημαντικά.

Ωστόσο, οι σωλήνες που κατασκευάζονται από κεραμικά ειδικής σύνθεσης χρησιμοποιούνται σήμερα σπάνια σε λουτρά, λόγω του συμπαγούς τους βάρους, το οποίο μπορεί να αντέξει μόνο ένα τεράστιο σταθερό φούρνο για θέρμανση μιας συνηθισμένης οικίας. Και, αν και είναι πραγματικά ανθεκτικοί, οι αγωγοί από χάλυβα για ένα λουτρό εξακολουθούν να μην έχουν λιγότερα ελκυστικά πλεονεκτήματα:

 • Η διατομή τέτοιων σωλήνων είναι τελείως στρογγυλή, οπότε το τράβηγμα είναι όμορφο.
 • Οι σωλήνες από χάλυβα για λουτρό είναι ελαφρύ και εύκολο στη συντήρηση.
 • Σε τέτοιους σωλήνες, το λεγόμενο "σημείο δρόσου" ξεπερνά γρήγορα και επομένως δεν υπάρχει συμπύκνωση, έτσι ώστε η φυσική επίδραση του οξέος στους ίδιους τους σωλήνες να είναι ελάχιστη.

Όσον αφορά τους σωλήνες αμιαντοτσιμέντου, η ανατροφοδότηση σχετικά με αυτές είναι η πιο αρνητική - για ένα λουτρό δεν είναι κατάλληλες, επειδή μπορεί απλά να σκάσει και η σάουνα θα καεί απλά. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να μην διακινδυνεύεις και να μην σώζεις την ποιότητα και την ασφάλεια.

Μόνωση σωλήνα σε λουτρό: πώς να το κάνετε;

Η καλύτερη μόνωση για τους σωλήνες λουτρού σήμερα είναι το υλικό μεμβράνης-ισόλιου - χρησιμοποιείται συχνά για τη θέρμανση των δικτύων, των αγωγών και της μόνωσης των αεραγωγών. Δεν εκπέμπει επιβλαβείς ακαθαρσίες σε υψηλές θερμοκρασίες αέρα.

Αλλά αν όλα γίνονται καλά, τότε είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα "σάντουιτς" από το σωλήνα: μέσα του υπάρχει ένας σωλήνας από ανοξείδωτο χάλυβα, πάνω του υπάρχει στρώμα βασάλτου και πάλι ένα δεύτερο, ήδη εξωτερικό περίγραμμα. Η πλήρωση ενός τέτοιου σωλήνα σε ένα λουτρό θα είναι πολύ ασθενέστερη από ένα ενιαίο περίγραμμα, το οποίο με τη σειρά του θα γίνει εμπόδιο στο σχηματισμό συμπυκνώματος (το οποίο μπορεί ακόμη και να αρχίσει να ρέει μέσα στον κλίβανο).

Η ουσία είναι ότι το μονωτικό στρώμα - βάσει των πετρωμάτων βασάλτη που μπορεί να αντέξει αρκετά σοβαρή θερμοκρασίας, και ακόμη και υπό σοβαρή θερμότητα μη-εύφλεκτο και δεν εκπέμπει δυσάρεστες οσμές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας τέτοιος σωλήνας για το μπάνιο που ονομάζεται «ζεστή» - ποτέ δεν θα έδινε μεταλλικούς σωλήνες γρήγορα δροσιστείτε από τον εξωτερικό αέρα, έτσι ώστε όλες οι υδρατμοί, οι οποίοι είναι πάντα παρόντες στον καπνό, δεν δροσερό, αλλά δεν εγκαθίσταται στα εσωτερικά τοιχώματα του σωλήνα με αιθάλη. Με τον τρόπο αυτό, τα καυσαέρια από τον κλίβανο λουτρού βγαίνουν εύκολα, χωρίς ποτέ να προσκολληθούν.

Από την άλλη πλευρά, ο εξωτερικός σωλήνας για τη σόμπα στη σάουνα, χάρη στην εσωτερική στρώση της μόνωσης, ουσιαστικά δεν θερμαίνεται, που παρέχει ένα πλήρες λουτρό πυροπροστασίας. Και, τέλος, μια τέτοια καμινάδα βελτιώνει σημαντικά τη δουλειά της σόμπας - θερμαίνεται γρήγορα και ο φούρνος πηγαίνει αμέσως στην επιθυμητή λειτουργία. Και πολύ καλύτερη πρόσφυση εξαιτίας της έλλειψης διάφορων παρεκκλίσεων, όπως σωλήνες από τούβλα.

Σωστή προστασία από την καμινάδα

Αλλά, αν σας φαίνεται ότι ο σωλήνας είναι πολύ ζεστός - είναι καλύτερα να ελέγξετε τη θερμοκρασία όχι για αυτό, αλλά για το περιβάλλον υλικό. Για παράδειγμα, πασπαλίστε μια σταγόνα νερού στην ποδιά και δείτε εάν πιέζουν τις σανίδες και αγγίξτε το χέρι για να τις αγγίξετε.

Στην ακραία περίπτωση, δεν είναι παράλογο να αναδιπλώνουμε ευέλικτο εύκαμπτο αμίαντο για λόγους αντασφάλισης - κατά προτίμηση έτσι ώστε να παραμένει ένα μικρό κενό αέρα. Και η εξωτερική άκρη του σωλήνα πρέπει να κρύβεται κάτω από τον μύκητα για να τον προστατεύει από την υγρασία.

Πώς να καθαρίσετε την καμινάδα;

Για να καθαρίσετε τις σωληνώσεις από αιθάλη σήμερα υπάρχουν πολλές μέθοδοι - από ειδικές βούρτσες και τελειώνουν με επιθετικά χημικά. Τι γίνεται όμως αν η επώνυμη σόμπα με μπλοκαρισμένη καμινάδα αγοράστηκε στο λουτρό; Χιονόμπαλα για τον καθαρισμό σε αυτό για να ρίξει είναι άχρηστο, καθώς και να προσπαθήσουμε να πάρουμε κάτι με βούρτσες. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος σε αυτή την περίπτωση είναι να χύσετε λίγα λίτρα ζεστού νερού απευθείας στην καμινάδα και μετά από αυτό να μαγειρέψετε το φούρνο - για να μην σκουριάσει. Μετά την ανάφλεξη, η καθίζηση και η συμπυκνωμένη αιθάλη για μεγάλο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να αφήνουν τον σωλήνα με ένα πολύ πυκνό σύννεφο. Αλλά δεν θα υπάρχουν υπολείμματα και μυρωδιές - όλα θα καταστραφούν από τη μεγάλη θερμοκρασία.

Ασφαλής καμινάδα για το μπάνιο με τα χέρια σας βήμα προς βήμα

8 Φεβρουαρίου 2017. Διαβάστε 11642 φορές

Θεωρητικά, η καύση οποιουδήποτε καυσίμου συνοδεύεται από την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και νερού, αλλά στην πράξη αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση. Από την ανεπαρκή καύση καυσίμου, ακόμη και αν είναι ιδανική, η διαδικασία συνοδεύεται από το σχηματισμό αιθάλης και μονοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, τα ίδια τα υλικά καύσης απέχουν πολύ από το ιδανικό και περιέχουν μια μεγάλη ποσότητα ακαθαρσιών που θα προστεθούν στο περιβάλλον αέρα του δωματίου με τη μορφή προϊόντων καύσης.

Όλα αυτά μαζί δεν θα μολύνουν μόνο το δωμάτιο ενός λουτρού και μια δυσωδία, αλλά και μια απειλή για την ανθρώπινη ζωή, καθώς το μονοξείδιο του άνθρακα είναι δηλητηριώδες. Η δηλητηρίασή τους μπορεί να έχει δύσκολα αποτελέσματα και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε θάνατο. Ως εκ τούτου, η πραγματική διέξοδος από την κατάσταση είναι η καμινάδα. Πρόκειται για μια αρκετά απλή και χρήσιμη συσκευή που παρέχει φυσική αφαίρεση των προϊόντων καύσης και πρόσβαση οξυγόνου στη ζώνη καύσης. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τους κύριους τύπους καπνοδόχων όπως χάλυβα, κεραμικό, γυαλί, σάντουιτς. Και επίσης θα βασίζεται στο πώς να φτιάξετε μια καμινάδα στο μπάνιο με τα χέρια σας με οδηγίες βήμα προς βήμα και βίντεο. Και έτσι, πού να ξεκινήσετε;

Επιλογή καμινάδας για το μπάνιο: κριτήρια

Η επιλογή μιας καμινάδας για μπάνιο είναι μια πολύ σοβαρή άσκηση. Είναι δυνατόν να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι πολύ πιο εύκολο να επιλέξετε μια σόμπα. Η αγορά του εξοπλισμού κλιβάνου αντιπροσωπεύεται από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, οπότε η επιλογή του φούρνου δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μια καμινάδα είναι ένα ξεχωριστό συστατικό, ένα πλήρες σύστημα, στο οποίο δημιουργούνται αυξημένες απαιτήσεις.

Εάν η διάταξη της καμινάδας ληφθεί χωρίς την κατάλληλη ευθύνη, τότε στο κανάλι καπνού μπορεί να υπάρχει έλλειψη σπάρτου ή, όπως λένε οι άνθρωποι, αντίστροφη έλξη. Αυτό θα αποτρέψει την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης ως αποτέλεσμα του καπνού, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και πυρκαγιά. Επομένως, η ασφάλεια της κατασκευής σας και η αποτελεσματική λειτουργία του εξοπλισμού σόμματος εξαρτάται άμεσα από το πόσο καλά κατασκευάζεται και συναρμολογείται σωστά η καπνοδόχος. Σήμερα οι καμινάδες κατασκευάζονται από σκυρόδεμα, κεραμικό, χάλυβα, τούβλο και γυαλί.

Τα καμινάδα πρέπει να είναι ισχυρά και ανθεκτικά. Να είστε ανθεκτικοί στην επίδραση των συνθηκών υψηλής θερμοκρασίας κατά την καύση καυσίμου, να απομακρύνετε τον καπνό σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, να εξουδετερώσετε τις επιπτώσεις των προϊόντων συμπύκνωσης και επίσης να συμμορφώνεστε με τους κανόνες πυρασφάλειας. Τώρα αξίζει να εξεταστεί η έκδοση του καναλιού καμινάδας. Θα πληροί τις απαιτήσεις που έχει ο κατασκευαστής της ήδη επιλεγμένης μονάδας σόμπας;

Χάρη στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχει αναπτυχθεί ένας σημαντικός αριθμός καναλιών, αλλά το κλασικό του είδους υπήρξε και παραμένει καμινάδα τούβλο. Αυτή η επιλογή έχει από καιρό δοκιμαστεί με το χρόνο και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Αλλά αντικαταστάθηκε από εναλλακτικές συσκευές από νέα υλικά, που προηγουμένως δεν χρησιμοποιούνται στην κατασκευή καπνοδόχων. Για παράδειγμα, σάντουιτς, κεραμικές και γυάλινες καμινάδες. Τώρα πριν αποφασίσετε για την επιλογή υλικού για την καμινάδα του μελλοντικού λουτρού, πρέπει να μελετήσετε τα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού που αποφασίσατε να εγκαταστήσετε. Μετά από όλα, κατά την τοποθέτησή του, πρέπει να λάβετε υπόψη το εσωτερικό τμήμα της καπνοδόχου, το μήκος και το ύψος της. Και ποιο υλικό να χρησιμοποιήσετε για το κανάλι καπνού είναι μια άλλη επιλογή.

Υλικό για την καμινάδα στο μπάνιο

Όπως αναφέρθηκε ήδη, πριν από το τούβλο ήταν το κύριο υλικό στην κατασκευή καμινάδων. Το πλεονέκτημα της ανέγερσης ενός καναλιού καπνού καπνού ήταν πάντα η φθηνότητα του υλικού. Η κατασκευή ήταν η πιο οικονομική και χαμηλού κόστους. Η άμμος και ο πηλός, το νερό και το τούβλο είναι αυτό που πάντα ήταν εφικτό. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η αναζήτηση ενός ειδικού σε θέματα κλιβάνου είναι γεμάτη με κάποιες δυσκολίες. Και σε μια καμινάδα τούβλο, η ποιοτική λειτουργία εξαρτάται άμεσα από τον επαγγελματισμό του φούρνου. Ως εκ τούτου, η τιμή για τις υπηρεσίες ειδικευμένου ειδικού έχει αυξηθεί κατά καιρούς. Η ορθογώνια διατομή διευκολύνει τη δημιουργία τοπικών αναταράξεων στο κανάλι καπνού και συνεπάγεται την απόφραξη του. Πρέπει να το καθαρίσετε τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες. Ωστόσο, εάν η καμινάδα του τούβλου διπλωθεί σωστά, αποτελεί εγγύηση ότι θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Αλλά δεν είναι πάντα μια καμινάδα τούβλο είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση σε ένα μπάνιο. Πρώτα απ 'όλα, από το οικονομικό κόστος της εγκατάστασής του.

Καμινάδα από χάλυβα

Έχει περάσει ο χρόνος για τη χρήση τούβλων ως το μοναδικό υλικό για τα κανάλια καπνού. Μια εναλλακτική λύση ήταν το μέταλλο. Η χρήση ανθεκτικού στη θερμότητα ανοξείδωτου χάλυβα στην εγκατάσταση καναλιών καπνού για το λουτρό ήταν μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία της καμινάδας. Οι κατασκευές δύο σωλήνων έγιναν πολύ δημοφιλείς. Πρόκειται για δύο σωλήνες διαφόρων διαμέτρων με μη-εύφλεκτη μόνωση μεταξύ τους. Η μόνωση διατηρεί την καπνοδόχο από την υπερβολική συμπύκνωση και την επίδρασή της στον σωλήνα. Τέτοια σχέδια ονομάζονται σάντουιτς. Κατά κανόνα, ο εξωτερικός σωλήνας είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα ή γαλβανισμένο. Γαλβανισμένος χάλυβας - αυτό είναι περισσότερο μια επιλογή προϋπολογισμού, η οποία δεν επηρεάζει την απόδοση. Ο εσωτερικός σωλήνας είναι κατασκευασμένος μόνο από ανθεκτικό στη θερμότητα ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 1 mm ή περισσότερο. Κατά την επιλογή ενός σωλήνα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την παράμετρο. Θερμικός μονωτήρας βασισμένος σε βασιλικούς βράχους, ανθεκτικός σε υψηλές θερμοκρασίες. Τέτοια κανάλια καπνού έχουν ένα κυλινδρικό σχήμα, το οποίο καθορίζει μια χαμηλότερη ευαισθησία σε μόλυνση.

Κεραμική καμινάδα για το λουτρό

Ένα νέο υλικό, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην αγορά εξοπλισμού κλιβάνου - είναι οι κεραμοειδείς σωλήνες χαμοτί. Έχουν απορροφήσει όλα τα πλεονεκτήματα των χαλύβδινων δομών. Ταυτόχρονα, διαθέτουν αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής των καναλιών καπνού. Στη σύνταξή τους έχουν εσωτερικό σωλήνα χαμοτί, θερμομονωτικό στρώμα από βασιλικούς βράχους και εξωτερικό περίβλημα κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα ή ελαφρύ αφρώδες σκυρόδεμα. Η τιμή ενός τέτοιου σωλήνα είναι πολύ υψηλότερη από αυτή μιας χαλύβδινης καμινάδας, αλλά χάρη σε μια μεγάλη διάρκεια ζωής, το κόστος πληρώνει με ενδιαφέρον. Το υλικό αυτό αποτελεί ανταγωνισμό για τις κατασκευές από τούβλα για αξιοπιστία, ανθεκτικότητα και πυρασφάλεια. Βασικά, είναι ο ίδιος σωλήνας, είναι επίσης εύκολο να συναρμολογηθεί ως χαλύβδινα σάντουιτς. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκτέλεση στο πλαίσιο αυτής απαιτεί την ενίσχυση του ιδρύματος. Υπάρχουν ειδικά στοιχεία για τη συλλογή σωλήνων στην τελική κατασκευή. Όταν αγοράζετε ένα σύνολο καπνοδόχων από κεραμικές σωλήνες για τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας, όλα αυτά τα στοιχεία και τα υλικά περιλαμβάνονται στην παράδοση. Το κόστος των κεραμικών καμινάδων είναι περίπου μια τάξη μεγέθους υψηλότερο από τα χαλύβδινα σάντουιτς.

Γυάλινη καμινάδα

Η ιδανική επιλογή για τα συστήματα καπνοδόχων είναι κανάλι καπνού από γυαλί. Αυτό το υλικό έχει τεράστια πλεονεκτήματα: απόλυτη απουσία διάβρωσης, αντοχή στην υγρασία, χαμηλή θερμική αδράνεια. Αλλά το κόστος τέτοιων καμινάδων είναι πολύ υψηλό και αν προσθέσετε τεράστιο κόστος εγκατάστασης, τότε ένα τέτοιο υλικό απλά δεν βρήκε τη διανομή λόγω της τεράστιας τιμής. Αν και ορισμένοι αισιόδοξοι λένε ότι πίσω από τις καμινάδες γυαλιού, το μέλλον θα έρθει όταν όλα τα κανάλια καπνού θα κατασκευαστούν από γυαλί.

Ξεχωριστά, θέλω να μείνω στις καμινάδες των σωλήνων αμιάντου. Αυτό είναι ένα υλικό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή καμινάδων. Είναι καρκινογόνος και επικίνδυνος για τη φωτιά. Το κανάλι καπνού αμιαντοτσιμέντου μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στο μπάνιο σας.

Συνοψίζοντας ό, τι έχει ειπωθεί, μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα:

· Καμινάδα κατασκευασμένο από τούβλα, εγκατάσταση υψηλής έντασης εργασίας, που απαιτεί κάποια προσόντα των εκτελεστών.

· Κανάλι καπνού σωλήνων από χάλυβα - δεν είναι ακριβό, αλλά έχει μικρή διάρκεια ζωής.

· Η καμινάδα από κεραμικές σωλήνες είναι ανθεκτική, αλλά το κόστος είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των δομών καπνοδόχου από χάλυβα.

· Η καμινάδα γυαλιού δεν έχει σχεδόν κανένα μειονέκτημα, αλλά η τιμή του υλικού και το κόστος εγκατάστασης είναι δαπανηρές. Δεν έχει λάβει διανομή.

· Δεν μπορούν να κατασκευαστούν αγωγοί καμινάδων από αμιαντοτσιμέντο.

Ο σχεδιασμός της καμινάδας στο λουτρό


Κατά τοποθεσία, τα κανάλια καπνού για μπανιέρες μπορούν να διαιρεθούν στα εξής:

· Εσωτερική, η καμινάδα διέρχεται από τον εσωτερικό χώρο της δομής.

· Το εξωτερικό κανάλι καπνοδόχου από τον εξοπλισμό του κλιβάνου κατευθύνεται έξω από τις εγκαταστάσεις και περνά μέσα από τον ανοιχτό χώρο.

Το πλεονέκτημα της εσωτερικής θέσης της εξόδου του καπνού είναι η χρήση της θερμοκρασίας των αποβλήτων καύσης για τη θέρμανση του θαλάμου λουτρού. Αυτός ο σχεδιασμός διευκολύνει τη δημιουργία έλξης στο κανάλι καπνοδόχου.

Η εξωτερική συσκευή της καμινάδας διευκολύνει την εγκατάσταση της δομής, αλλά απαιτεί επιπλέον κόστος καυσίμων, καθώς η θερμότητα του καπνού θερμαίνει τον χώρο στο δρόμο και όχι το δωμάτιο του μπάνιου. Επιπλέον, υπάρχει ένα οξύ πρόβλημα του σχηματισμού συμπυκνώματος και αιθάλης στο κανάλι καπνοδόχου. Για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, πρέπει να είναι επιπλέον μονωμένα.

Στοιχεία σχεδιασμού του συστήματος καπνοδόχου

Η ιδανική διάταξη μιας καμινάδας σε ένα λουτρό είναι μια ευθεία κατασκευή, περνώντας από τον κλίβανο αυστηρά κατακόρυφα προς τα πάνω. Μια τέτοια καμινάδα είναι χτισμένη από τούβλα. Ένα χαρακτηριστικό ενός τέτοιου κλιβάνου είναι η τοποθεσία. Κατά κανόνα, εγκαθίσταται στη μέση της δομής του λουτρού, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των δοκών και των δοκών.

Το πλεονέκτημα των χαλύβδινων και κεραμικών καμινάδων είναι η διαθεσιμότητα πρόσθετων στοιχείων. Επιτρέπουν την τοποθέτηση του κλιβάνου σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του δωματίου, και η παρουσία των εμποδίων επιτρέπουν την κατακόρυφη καμινάδα σχεδιασμό με μια στροφή ή το οριζόντιο τμήμα του μια προσπάθεια να παρακάμψουν τα εμπόδια που συναντούν.

Αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συνολική απόσταση ενός οριζόντιου ή κεκλιμένου τμήματος δεν πρέπει να είναι περισσότερο από 1 μέτρο. Σε περίπτωση υπέρβασης αυτού του μεγέθους, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της καμινάδας. Στο οριζόντιο τμήμα θα συλλεχθούν προϊόντα ατελούς καύσης καυσίμου και η κίνηση του καπνού θα είναι δύσκολη. Ο μέγιστος αριθμός επιτρεπόμενων στροφών δεν είναι μεγαλύτερος από δύο.

Η σύνδεση οριζόντιων και κεκλιμένων τμημάτων παρέχεται λόγω της παρουσίας διαφόρων διαμορφωμένων τμημάτων καμινάδων. Κατά την τοποθέτησή τους, πρέπει πρώτα να επιλύσετε το πρόβλημα του περαιτέρω καθαρισμού της καμινάδας. Το γόνατο είναι ο τόπος όπου συσσωρεύεται η αιθάλη. Εδώ, η έξοδος θεωρείται ότι είναι ένα στοιχείο όπως το tee. Η παρουσία ενός αφαιρούμενου τζαμιού σάς επιτρέπει να καθαρίζετε εύκολα την καμινάδα χωρίς προβλήματα.

Η στεγανότητα των αρθρώσεων των συνδέσμων σωλήνων παρέχει όχι μόνο καλή πρόσφυση, αλλά επίσης εμποδίζει την είσοδο καπνού στο δωμάτιο. Για την ασφαλή και πυρασφαλή διέλευση μέσω της καμινάδας της ξύλινης οροφής και της οροφής, χρησιμοποιούνται ειδικά ακροφύσια. Ένας σωλήνας διακλάδωσης εισάγεται στα σημεία τομής.

Για να τοποθετήσετε έναν ατσάλινο σωλήνα, ο οποίος δεν έχει μικρό βάρος, χρησιμοποιήστε αγκύλες τοίχου. Η τοποθέτηση συνδετήρων πραγματοποιείται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη από δύο μέτρα το ένα από το άλλο. Στην έξοδο της καπνοδόχου στην οροφή, πρέπει απαραιτήτως να γίνει μια αποκοπή οροφής, η οποία εμποδίζει την είσοδο βροχόπτωσης στο λουτρό.

Η βροχή και το χιόνι στο κανάλι καπνού αποκλείεται με την εγκατάσταση προστατευτικού μύκητα.

Σχεδιασμός και εγκατάσταση καμινάδας


Κατά την εκτέλεση του σχεδιασμού και της εγκατάστασης της καμινάδας ανεξάρτητα είναι απαραίτητο:

1. Απευθυνθείτε προσεκτικά στην επιλογή του τμήματος σωλήνα του καναλιού καπνού. Ένα μικρό μέγεθος δεν θα επιτρέψει την πλήρη αφαίρεση των προϊόντων καύσης του καυσίμου. Μια ευρεία διατομή θα εξασφαλίσει μια γρήγορη διέλευση καπνού, η οποία δεν επιτρέπει τη θέρμανση της αίθουσας σάουνας. Αυτό θα αυξήσει το χρόνο και την κατανάλωση καυσίμου για θέρμανση. Το μέγεθος του τμήματος του σωλήνα εξαρτάται από την χωρητικότητα του κλιβάνου. Ο δείκτης του κυμαίνεται από 140 έως 270 mm.

2. Το βέλτιστο σχήμα της καμινάδας είναι στρογγυλό. Μέσω αυτού του καναλιού ο καπνός περνά εύκολα. Είναι λιγότερο φραγμένο και πιο εύκολο στον καθαρισμό.

3. Αν τοποθετήσετε την καμινάδα πιο κοντά στο εσωτερικό τοίχωμα του λουτρού - αυτό θα βελτιώσει τη θερμομόνωση.

4. Το ύψος του καναλιού καπνού αναφέρεται στο διαβατήριο του εξοπλισμού του κλιβάνου. Αλλά αν οι οδηγίες δεν έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις και εγκαθιστάτε την κατασκευή μόνοι σας, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια καμινάδα όχι λιγότερο από 4,5 μ.

5. Η απόσταση από το παγοδρόμιο μέχρι την κεφαλή της καμινάδας πρέπει να είναι τουλάχιστον μισό μέτρο.

6. Ο δίαυλος καπνού είναι εφοδιασμένος με αποσβεστήρα για τη ρύθμιση της ώσης.

7. Ως πρόσθετη προστασία των τοίχων και των οροφών στην περιοχή της καπνοδόχου, συνιστάται η χρήση βάμβακα βαμβακιού, φύλλου χαλκού ή άλλων μη εύφλεκτων υλικών.

8. Για να αυξήσετε την πυροπροστασία και να αποφύγετε τη φωτιά στον τόπο όπου η καπνοδόχος περνά μέσα από την οροφή, είναι απαραίτητο να αυξήσετε το πάχος της κατά τουλάχιστον 5 cm με μη εύφλεκτα υλικά.

Πώς να φτιάξετε μια καμινάδα σε έναν μπώ από μόνοι σας: βήμα προς βήμα οδηγίες

Η εγκατάσταση της καπνοδόχου μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια.

Στάδιο 1. Προπαρασκευαστική.

Πριν αρχίσετε να εγκαθιστάτε την καμινάδα στο μπάνιο με τα χέρια σας, πρέπει να προστατεύσετε τα μέρη, περνώντας το κανάλι καπνού μέσω των δαπέδων. Αυτός ο ιστότοπος απαιτεί τη χρήση ειδικού στοιχείου, το οποίο ονομάζεται σωλήνας διέλευσης.

Στάδιο 1. Αρχίζουμε με την προετοιμασία του σωλήνα διακλάδωσης. Τοποθετούμε ένα στρώμα βασάλτου μαλλιού κατά μήκος της εξωτερικής του επιφάνειας.

Βήμα 2. Τότε προχωρούμε στη μόνωση της εσωτερικής επιφάνειας. Ορίζουμε το σημείο εγκατάστασης στην οροφή και, σύμφωνα με τις τυπικές διαστάσεις, ετοιμάζουμε μια ορθογώνια οπή για το μελλοντικό κανάλι καπνού.

Στάδιο 3. Στα σημεία επαφής του σωλήνα με την οροφή, τοποθετήστε ένα πρόσθετο στρώμα μόνωσης και στη συνέχεια τοποθετήστε το σωλήνα διακλάδωσης.

Βήμα 4. Μεταξύ αυτού και του καναλιού καπνού, πρέπει να αφήσετε ένα ελάχιστο κενό για επιπλέον απομάκρυνση θερμότητας.

Στάδιο αριθ. 2. Εργασίες στέγης

Τώρα αρχίζουμε να κόβουμε την οροφή.

Βήμα 5. Αφαιρέστε τις διαστάσεις από την εξωτερική και την εσωτερική πλευρά, χωρίς να ξεχνάτε, λάβετε υπόψη την κλίση της οροφής.

Στάδιο 6. Από το εσωτερικό της οροφής κόβουμε την απαραίτητη οπή για την καμινάδα.

Βήμα 7. Πάρτε το γαλβανισμένο, με μια προετοιμασμένη τρύπα για το κανάλι καπνού, και να το συνδέσετε στην οροφή.

Στάδιο 3. Εργασίες εγκατάστασης.

Προσφέρουμε να εξετάσουμε τις λειτουργίες εγκατάστασης στο παράδειγμα της συναρμολόγησης του πιο δημοφιλούς συστήματος δύο κυκλωμάτων.

Ένα σημαντικό σημείο! Η καμινάδα συναρμολογείται μόνο από κάτω προς τα πάνω.

Βήμα 8. Ξεκινήστε τη σύνδεση της καμινάδας από τον κλίβανο. Στερεώστε τη μονάδα σάντουιτς με μια ειδική έξοδο φούρνου. Η περιοχή κοντά στο θερμαντήρα δεν είναι μονωμένη, επειδή η θερμοκρασία σε αυτό το μέρος είναι πολύ υψηλή. Δεν εξαρτάται από την ποιότητα του υλικού της καμινάδας, λόγω των μέγιστων συνθηκών θερμοκρασίας, αυτό το τμήμα θα αποτύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Βήμα 9. Κάθε επόμενη εσωτερική μονάδα εισάγεται στο εσωτερικό του προηγούμενου. Στη συνέχεια τοποθετήστε τον εξωτερικό σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι η νέα μονάδα είναι συνδεδεμένη με το προηγούμενο στενό άκρο. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το συμπύκνωμα που σχηματίζεται κατά τη λειτουργία θα ρέει ελεύθερα κάτω από τον σωλήνα, αντί να ρέει μέσα στις αρθρώσεις.

Στάδιο 10. Μετά την εγκατάσταση όλων των στοιχείων της κατασκευής στερεώνουμε τα τσιπ με τους προετοιμασμένους συνδετήρες και σφραγίζουμε όλες τις συνδέσεις με σφιγκτήρες.

Στάδιο 11. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, αφαιρούμε την προστατευτική επίστρωση και εφαρμόζουμε ένα πυρίμαχο στεγανωτικό υλικό που διατηρεί τις ιδιότητές του σε υψηλές θερμοκρασίες. Και λοιπόν, χτίσατε μια καμινάδα στο λουτρό σας εντελώς με τα χέρια σας!

Καθαρισμός της καμινάδας

Το λουτρό είναι χτισμένο, εγκαθίσταται η καμινάδα. Απολαύστε τις απολαύσεις μιας τελετής μπανιέρας. Όπως κάθε συσκευή, το κανάλι καπνού απαιτεί συντήρηση. Στην περίπτωσή μας, αυτός είναι ο καθαρισμός του. Με την πάροδο του χρόνου σχηματίζεται ένα στρώμα αιθάλης στους τοίχους της καμινάδας, το οποίο επιδεινώνει την ώθηση και μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Ο πιο συνηθισμένος και αποτελεσματικός τρόπος είναι ο μηχανικός καθαρισμός. Για την υλοποίησή του, χρειάζεστε ειδικές ράβδους, κατά προτίμηση αποσυναρμολογούμενους με χειρολαβές, βάρη και μερικές φορές ακόμη και μαχαιροπήρουνα. Αυτή η διαδικασία είναι μάλλον επίπονη και, κυρίως, βρώμικη. Επομένως, πριν καθαρίσετε το κανάλι καπνού, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε όλα τα στοιχεία από το λουτρό και να καλύψετε τους τοίχους, τις οροφές και τα δάπεδα με μια μεμβράνη από πολυαιθυλένιο.

Ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσετε την καμινάδα είναι να κάψετε αιθάλη. Για αυτό, είναι απαραίτητο να θερμάνετε τη σόμπα με ξύλο, δημιουργώντας καλό ρεύμα και ισχυρή θερμότητα, για παράδειγμα ασβέστη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καύση της αιθάλης και την απελευθέρωσή της με τη μορφή τέφρας μέσω της καμινάδας.

Πρόσφατα, τα χημικά παρασκευάσματα για τον καθαρισμό των καμινάδων έχουν αποκτήσει δημοτικότητα. Αλλά δεν είναι πλέον ένας τρόπος καθαρισμού, αλλά ένα προληπτικό μέτρο, για να αυξηθεί η χρονική περίοδος μεταξύ καθαρισμού.

Σφάλματα κατά την κατασκευή της καμινάδας

Αξίζει να δοθεί προσοχή σε ορισμένα λάθη που επιτρέπονται κατά την κατασκευή καπνοδόχων από μη επαγγελματίες:

 • Χρήση ακατάλληλων υλικών, όπως αμίαντος και αλουμινίου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.
 • Οι μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές στη διάμετρο της καμινάδας μπορούν να μειώσουν την απόδοση ή να καταστρέψουν τη δομή του λουτρού.
 • Συνδυάζοντας πολλά συστήματα καπνοδόχων σε ένα.

Κάποια πιο τυπικά σφάλματα της κατασκευής καπνοδόχου δίνονται στο βίντεο που παρουσιάζεται.

Μερικές φορές, φαίνεται ότι είναι δυνατό να φτιάξετε μια καμινάδα σε ένα μπάνιο με τα χέρια σας γρήγορα, χωρίς τη συμβουλή κάποιου. Αλλά η κατασκευή μιας καμινάδας είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, απαιτώντας τη συμμόρφωση με τους κανόνες, τη διαθεσιμότητα δεξιοτήτων και τη μελέτη των σύγχρονων τεχνικών. Αυτό θα σας εξοικονομήσει από λάθη, και η καμινάδα που χτίστηκε από εσάς στο μπάνιο θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σωλήνας για μπάνιο: από ποιο υλικό να επιλέξετε, πώς να εγκαταστήσετε

Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην επιλογή σωλήνων για το λουτρό. Από τη σωστή επιλογή του υλικού εξαρτάται από την πυρασφάλεια του ατμού, καθώς και από την πολυπλοκότητα των χαρακτηριστικών περίθαλψης και μικροκλίματος και πολλά άλλα. Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα όλα τα χαρακτηριστικά αυτού του ζητήματος.

Περιεχόμενα

Τύποι σωλήνων για το λουτρό

Στην κατασκευή σωλήνων για το ατμόλουτρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια μεγάλη ποικιλία υλικών:

 1. Μαύρο μέταλλο.
 2. Κεραμική.
 3. Κατασκευή αμιαντοτσιμέντου.
 4. Πλινθοδομή.
 5. Ανοξείδωτο ατσάλι.
 6. Πάνελ σάντουιτς.

Κάθε είδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία θα συζητήσουμε αργότερα.

Σωλήνες από σιδηρούχα μέταλλα

Το μαύρο μέταλλο χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην κατασκευή σωλήνων. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ένα μικρό κόστος. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, σε σύγκριση με την τοιχοποιία, οι μαύροι μεταλλικοί σωλήνες κοστίζουν περίπου 80% φθηνότερα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ένας μεγάλος αριθμός ελλείψεων:

 1. Μεγάλο βάρος. Σωλήνες από μαύρο μέταλλο, κατά κανόνα, έχουν ένα αρκετά μεγάλο βάρος. Ως εκ τούτου, η εργασία σχετικά με τη στερέωση της γίνεται πολύ πιο περίπλοκη.
 2. Υψηλός κίνδυνος φωτιάς. Τα τοιχώματα των χαλύβδινων σωλήνων θερμαίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε επαρκώς υψηλή θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, τα υλικά γύρω μπορούν να ζεσταθούν και να καούν.
 3. Βραχυχρόνια κατασκευή λόγω διαβρωτικής αστάθειας. Όπως είναι γνωστό, τα μέταλλα εκτίθενται σε νερό, με αποτέλεσμα τη διάβρωση στην επιφάνεια. Εξαιτίας αυτού, το μέταλλο αρχίζει να σαπίζει και η ισχύς μειώνεται σημαντικά.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι κατά τη θέρμανση του κλιβάνου στον σωλήνα μπορεί να σχηματιστεί μια αρκετά μεγάλη ποσότητα συμπυκνώματος. Ένα τέτοιο σύστημα έχει πολλά περισσότερα μειονεκτήματα από τα πλεονεκτήματα. Ωστόσο, μια θετική πλευρά γίνεται συχνά αποφασιστική - αν χρειαστεί να σώσετε, οι σωλήνες από μαύρο μέταλλο είναι πιο κατάλληλοι από άλλα υλικά.

Αγωγοί αμιαντοτσιμέντου

Ο αμίαντος έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα πολύ συχνά. Παράγεται με βάση τον αμίαντο, το οποίο αντιπροσωπεύεται από ένα μη καύσιμο πυριτικό άλας. Μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων είναι η αντοχή στη διάβρωση. Σε αυτή την περίπτωση, σε σύγκριση με την τοιχοποιία, το κτίριο αμιάντου-τσιμέντου είναι πολύ φθηνότερο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά σημαντικά μειονεκτήματα:

 1. Λόγω της σημαντικής μείωσης της θερμικής ικανότητας, ο δείκτης έλξης μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, ο καπνός μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο από τη σόμπα.
 2. Μία αρκετά μεγάλη ποσότητα συμπυκνώματος απελευθερώνεται στην επιφάνεια του προϊόντος.
 3. Χαρακτηριστικά του σχεδιασμού καθορίζουν την έλλειψη ικανότητας να οδηγεί την εγκατάσταση σε κεκλιμένη θέση.
 4. Είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί η δημιουργία φρεατίων, μέσω των οποίων είναι δυνατόν να καθαριστεί η δομή της αιθάλης.
 5. Σε υψηλές θερμοκρασίες, ο σωλήνας δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε θερμοκρασία άνω των 360 βαθμών Κελσίου το υλικό αρχίζει να σπάει και να σπάσει.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το υπό εξέταση υλικό μπορεί να παράγει επιβλαβείς ουσίες όταν θερμαίνεται έντονα. Η κατασκευή αμιαντοτσιμέντου μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια αρκετά οικονομική πρόταση, η οποία δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Εάν υπάρχει ανάγκη για εξοικονόμηση χρημάτων, τότε οι σωλήνες από αυτό το υλικό είναι μια αρκετά κερδοφόρα και καλά τεκμηριωμένη λύση.

Η χρήση τούβλων στην κατασκευή τοιχοποιίας

Μια παραδοσιακή παραλλαγή της καμινάδας μπορεί να ονομαστεί πλινθοδομή. Η ιδιαιτερότητα αυτού του σχεδιασμού είναι η ανάγκη ανέγερσης μιας δομής κατά τη στιγμή της ανέγερσης της ίδιας της δομής. Τις περισσότερες φορές το τούβλο έχει ορθογώνιο σχήμα, το οποίο καθορίζει τη συσσώρευση στις γωνίες της αιθάλης. Είναι δυνατό να δημιουργηθεί στρογγυλό σχήμα, αλλά προκύπτουν σοβαρές δυσκολίες κατά την εκτέλεση τέτοιων εργασιών. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 1. Αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες.
 2. Ο σχεδιασμός παρέχει πρόσθετη μεταφορά θερμότητας, η οποία μειώνει την πιθανότητα συμπύκνωσης.
 3. Πολύ ελκυστική εμφάνιση.
 4. Υψηλή αξιοπιστία και αντοχή στις περιβαλλοντικές επιρροές.

Υπάρχουν όμως αρκετά σημαντικά μειονεκτήματα:

 1. Η ανέγερση μιας τέτοιας κατασκευής απαιτεί πολύ μεγάλα μέσα.
 2. Λόγω του υψηλού πορώδους της επιφάνειας, συσσωρεύεται πολύ μεγάλη ποσότητα αιθάλης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον καθαρισμό.
 3. Μεγάλο βάρος. Κατά την εξέταση τοιχοποιίας από τούβλα, πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η δομή ασκεί πολύ μεγάλη πίεση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δημιουργηθεί ένα στερεό υπόβαθρο κάτω από τη σόμπα και την ίδια την καμινάδα.
 4. Λόγω των επιπτώσεων της αιθάλης και άλλων προϊόντων καύσης, καθώς και της αυξημένης υγρασίας, καταστρέφεται υλικό κακής ποιότητας. Αν παραβιαστεί η τεχνολογία κατασκευής της δομής, μπορεί να καταρρεύσει πολύ γρήγορα.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι στις γωνίες ισχυρών δινορευτικών ρευμάτων, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα έλξης. Πολλοί λύουν τα περισσότερα από τα προβλήματα με την τοιχοποιία εγκαθιστώντας σωλήνα από ανοξείδωτο χάλυβα μέσα στην τοιχοποιία.

Σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβα

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που προκαλούν σχηματισμό συμπύκνωσης στην εσωτερική ή την εξωτερική επιφάνεια των σωλήνων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι εμπειρογνώμονες συστήνουν τη χρήση ανοξείδωτου χάλυβα ως κύριου υλικού στην κατασκευή σωλήνων. Αυτός ο τύπος μετάλλου έχει υψηλή αντοχή στις καιρικές συνθήκες και μπορεί να διαρκέσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Μεταξύ των κύριων πλεονεκτημάτων είναι:

 1. Ένας μικρός σχεδιασμός βάρους, ο οποίος καθορίζει την έλλειψη ανάγκης για την ανέγερση ενός ειδικού θεμελίου.
 2. Λόγω της αυξημένης αντοχής στην υψηλή υγρασία, η δομή έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.
 3. Η εσωτερική επιφάνεια είναι ομαλή, η οποία καθορίζει την έλλειψη πιθανότητας συσσώρευσης πλάκας.
 4. Ευκολία των εργασιών εγκατάστασης.
 5. Ένας σωλήνας από ανοξείδωτο χάλυβα μπορεί να εγκατασταθεί κατά τη στιγμή της κατασκευής ή μετά την ολοκλήρωση αυτής της εργασίας.

Επιπλέον, θα δώσουμε προσοχή στο αποδεκτό κόστος αυτού του υλικού.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές αδυναμίες, μεταξύ των οποίων σημειώνουμε:

 1. Υπάρχει ανάγκη να εκτελούνται οι εργασίες στη μόνωση από έξω. Διαφορετικά, η πτώση της θερμοκρασίας προκαλεί σχηματισμό μεγάλης ποσότητας συμπυκνώματος.
 2. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν ταιριάζει με το σχεδιαστικό στυλ της δομής.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​μπορείτε να διακοσμήσετε το σωλήνα με ένα ειδικό περίβλημα, το οποίο προσομοιώνει ένα τούβλο ή άλλο υλικό φινιρίσματος.

Κεραμικά

Για πολλά χρόνια, τα κεραμικά χρησιμοποιήθηκαν ως το κύριο υλικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το υλικό μπορεί να αντέξει την επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας. Πολύ συχνά η τελική κατασκευή είναι κλειστή σε ειδική θήκη. Τα πλεονεκτήματα του κεραμικού σχεδιασμού μπορούν να ονομαστούν τα ακόλουθα σημεία:

 1. Το υλικό συσσωρεύει θερμότητα. Τα κεραμικά είναι καλά ζεστά και διατηρούν επίσης τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 2. Η κεραμική αντέχει τις αλλαγές θερμοκρασίας. Αυτό το υλικό μπορεί να αντέξει πολλούς κύκλους θέρμανσης και σβέσης χωρίς να αλλάξει τη δομή. Αυτή η ιδιότητα της κεραμικής είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια.
 3. Η υψηλή υγρασία και τα χημικά δεν είναι διαβρωτικά.
 4. Υψηλός βαθμός καθολικότητας. Οι κεραμικοί σωλήνες είναι κατάλληλοι για μια μεγάλη ποικιλία κλιβάνων και δομών.
 5. Όλες οι επιφάνειες είναι ομαλές, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα σχηματισμού αιθάλης.
 6. Η δομή πρακτικά δεν επηρεάζεται από το συμπύκνωμα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα, μεταξύ των οποίων σημειώνεται το μεγάλο βάρος της δομής. Γι 'αυτό πρέπει να δημιουργήσετε πρόσθετους συνδετήρες. Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι η πολυπλοκότητα των έργων συναρμολόγησης αποδίδει πλήρως.

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κεραμικά έχουν πολύ μεγάλη ευθραυστότητα και φοβούνται τις έντονες επιπτώσεις. Γι 'αυτό σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ειδικά προστατευτικά περιβλήματα.

Πάνελ σάντουιτς

Το σύγχρονο οικοδομικό υλικό μπορεί να ονομαστεί πάνελ σάντουιτς. Τα χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής:

 1. Η δομή είναι πολυστρωματική, η οποία καθορίζει το μεγαλύτερο πάχος. Η παραγωγή υλικού αυτού του τύπου έγινε δυνατή μόνο με την έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας.
 2. Κάθε στρώμα είναι υπεύθυνο για ορισμένες λειτουργίες. Ένα παράδειγμα είναι ότι τα μονωτικά υλικά βρίσκονται έξω, στο εσωτερικό είναι ισχυρότερα, τα οποία μπορούν να αντέξουν ένα σημαντικό φορτίο.
 3. Το κόστος των πάνελ σάντουιτς είναι πολύ υψηλό. Αυτό οφείλεται στην υψηλή πολυπλοκότητα της παραγωγής πάνελ σάντουιτς, καθώς και στη χρήση ενός αρκετά μεγάλου αριθμού δαπανηρών υλικών.
 4. Κατά τη δημιουργία μιας καμινάδας, πρέπει να τηρείται η τεχνολογία, διαφορετικά ο σχεδιασμός δεν θα έχει τη σωστή απόδοση.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ανθεκτικότητα της καμινάδας - πολλοί κατασκευαστές εγγυώνται διάρκεια ζωής άνω των 10 ετών.

Χαρακτηριστικά των εργασιών εγκατάστασης

Υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εργασίες εγκατάστασης που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ένα παράδειγμα είναι οι ακόλουθες πληροφορίες:

 1. Για να ξεκινήσει, δημιουργείται ένα άνοιγμα για την καμινάδα κατάλληλης διαμέτρου.
 2. Εγκαθίσταται μια μεταλλική ποδιά.
 3. Μετά την ολοκλήρωση του προπαρασκευαστικού σταδίου, η ίδια η καμινάδα είναι τοποθετημένη απευθείας. Για την αρχική προετοιμασία των συνδέσεων με ένα βήμα περίπου 20 εκατοστά ξοδεύεται.
 4. Η συναρμολόγηση της δομής πραγματοποιείται, μετά την οποία ο σωλήνας συνδέεται με τον κλίβανο.
 5. Η πύλη έχει ρυθμιστεί.
 6. Το τελευταίο στοιχείο της δομής, το οποίο είναι τοποθετημένο, είναι το εξωτερικό τμήμα του σωλήνα, το οποίο ανεβαίνει πάνω από την οροφή.
 7. Οι ειδικοί συστήνουν την τοποθέτηση προστατευτικών καμπίνων, που δεν επιτρέπουν την είσοδο σε βροχοπτώσεις.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν ειδικά προβλήματα στην εκτέλεση αυτού του έργου. Κατά την εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης, πρέπει να δοθεί προσοχή στην απομόνωση του σωλήνα από εξωτερικά υλικά, τα οποία, αν θερμαίνονται, αναφλέγονται.

Εν κατακλείδι, πρέπει να σημειώσουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα αντίστοιχο έργο πριν από την εκτέλεση των εργασιών. Επίσης, για την υλοποίηση του έργου θα χρειαστεί μια ποικιλία εργαλείων, καθώς και βοήθεια, όπως οι αγωγοί ανύψωσης και άλλες εργασίες για την εκτέλεση ενός δύσκολο.

Καμινάδα για το μπάνιο. 10 συμβουλές πριν από την αγορά.

Σήμερα δεν είναι δύσκολο να αγοράσετε μια καμινάδα για μπάνιο, αλλά πριν πάτε στο κατάστημα θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε τι είναι. Τα είδη τους, τα υλικά, από τα οποία κατασκευάζονται καμινάδες και ποια είναι σωστή για εσάς. Ή ίσως αξίζει να φτιάξετε μια καμινάδα στο μπάνιο με τα χέρια σας; Ποια καμινάδα είναι καλύτερη για το μπάνιο και ποια είναι η συσκευή καμινάδας στο λουτρό προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το άρθρο.

Η συσκευή της καμινάδας στο λουτρό.

Με όρους, είναι δυνατόν να διαιρέσετε τη διέλευση καμινάδας από το ατμόλουτρο στο δρόμο σε τρεις παραλλαγές:

 • Καμινάδα στην οροφή του λουτρού
 • Καμινάδα στον τοίχο του λουτρού
 • Καμινάδα στον τοίχο του λουτρού και μετά μέσα από την προεξοχή της οροφής

Καμινάδα στην οροφή του λουτρού

Η καπνοδόχος, η οποία εκτείνεται κάθετα στην οροφή και μέσα από την οροφή του λουτρού, θεωρείται η φθηνότερη και πιο λειτουργική επιλογή. Επίσης, αυτές οι καμινάδες είναι πιο εύκολο να καθαριστούν, αν ο σχεδιασμός του κλιβάνου επιτρέπει την πτώση της αιθάλης απευθείας στο φούρνο και στο φρεάτιο τέφρας, τότε δεν θα είναι καν απαραίτητο να φτιάξετε ένα φρεάτιο. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα, αλλά αν θέλετε να αγοράσετε μια καμινάδα για μπάνιο και να το εγκαταστήσετε μόνοι σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι δεν θα είστε σε θέση να περάσετε με ασφάλεια και με ασφάλεια την οροφή και την οροφή. Οι ατμοσφαιρικές βροχοπτώσεις θα πέσουν έξω, και θα προκαλέσουν σήψη και μούχλα, και στη συνέχεια μια δυσάρεστη οσμή. Όλες αυτές οι αντιξοότητες μπορούν να αποφευχθούν χρησιμοποιώντας την ακόλουθη επιλογή για τη διέλευση της καπνοδόχου.

Καμινάδα στον τοίχο του λουτρού

Κάντε μια τρύπα στον τοίχο κάτω από τον σωλήνα καμινάδας, πολύ πιο εύκολη και ταχύτερη ακόμα και για έναν αρχάριο. Για ένα πέτρινο τοίχο, μπορείτε απλά να τρυπήσετε τις τρύπες στο σημάδι της καπνοδόχου και να χτυπήσετε έξω τη μέση με ένα κλασσικό χτύπημα του βαρούλκου. Για τα ξύλινα λουτρά πρέπει να χρησιμοποιείτε αλυσοπρίονο ή ηλεκτρικό παζλ και μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε στοιχεία καμινάδας με πυράντοχα όπως αποκόμματα οροφής και οροφής. Με αυτή την έκδοση της καπνοδόχου, πρέπει πάντα να φροντίζετε τη μονάδα φρεατίου για συμπύκνωση και αναθεώρηση, πάντα κατά την εγκατάσταση της καμινάδας, να σκεφτείτε πώς η καμινάδα θα καθαρίσει την αιθάλη.

Καμινάδα στον τοίχο του λουτρού και μέσα από την προεξοχή της οροφής

Και τέλος, ίσως η πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή επιλογή για μια καμινάδα για μπάνιο είναι το πέρασμα μέσα από τον τοίχο και την προεξοχή της οροφής. Με αυτή την επιλογή θα ήταν καλύτερο να προσκαλέσετε πιο έμπειρους ανθρώπους για εγκατάσταση, μπορούν να σας συμβουλεύσουν στο κατάστημα ή στο Internet. Ή, μπορείτε να περιστρέψετε μικρές προεξοχές με επιπλέον στροφές.

Υλικά από τα οποία κατασκευάζονται καμινάδες.

 • Καμινάδα τούβλο στο μπάνιο
 • Καμινάδα για μπάνιο από ανοξείδωτο χάλυβα
 • Κεραμική καμινάδα για το λουτρό

Καμινάδα τούβλο στο μπάνιο

Οι καμινάδες για ένα τούβλο είναι δύο τύπων:

 • Αυτόχθονες - ανεγέρθηκαν δίπλα στις σόμπες και συνδέονται με ένα σωλήνα.
 • Nasadnye - χτισμένο, απευθείας σε έναν κλίβανο τούβλο και είναι η συνέχιση του.

Οι καμινάδες τούβλου για μπανιέρα δεν είναι πολύ δικαιολογημένες, επειδή είναι πολύ βαριές κατασκευές και απαιτούν ισχυρή βάση. Επίσης, αν όχι την ποιότητα της τοιχοποιίας, ίσως υπερβολική συσσώρευση αιθάλης στην διόγκωση από τις ραφές, τα πλεονάσματα λύση η οποία, με τη σειρά του, πιο δύσκολη και υψηλής ποιότητας καθαρισμό της καπνοδόχου. Για την καμινάδα τοιχοποιίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν θερμικά ανθεκτικά τούβλα και ιδιαίτερη προσοχή για να εξασφαλιστεί η στεγανότητα κάθε ραφής.

Το σχέδιο της συσκευής μιας καμινάδας τούβλο

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η καμινάδα από τούβλα είναι το πιο ανθεκτικό, αλλά όχι οικονομικό και καταναλώνει εργασία καμινάδα και δεν είναι κατάλληλο για ένα μικρό, ανεξάρτητο ξύλινο μπάνιο. Συνιστάται να το τοποθετήσετε εάν έχετε μια σόμπα από τούβλα (έκδοση αναχώματος) ή όταν η καμινάδα περνάει κατά μήκος του εξωτερικού τοίχου του σπιτιού και αυτό απαιτεί την εμφάνιση του κτιρίου (την ιθαγενή έκδοση). Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι - στο φρούριο της ίδρυσής σας.

Καμινάδα για μπάνιο από ανοξείδωτο χάλυβα

Οι καμινάδες από ανοξείδωτο χάλυβα πωλούνται σε καταστήματα σε δύο εκδόσεις, πρόκειται για καπνοδόχους σάντουιτς διπλού κυκλώματος (μονωμένες) και μονότοιχους (μη μονωμένους).

Οι μονωμένοι, μη μονωμένοι σωλήνες χρησιμοποιούνται κυρίως για τη χρήση καμινάδων από τούβλα και για το πρώτο τμήμα της καμινάδας (μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της φθοράς ολόκληρης της καπνοδόχου). Έχουν τη μορφή και συναρμολογούνται με την αρχή ενός σωλήνα σάλπιγγας, όπου ο ανώτερος σωλήνας εισάγεται στην υποδοχή του κάτω σωλήνα. Τέτοιες καμινάδες κατασκευασμένες από καθρέφτη από ανοξείδωτο χάλυβα ή γαλβανισμένο χάλυβα υψηλής ποιότητας.

Το πάχος της μόνωσης στους μονωμένους σωλήνες είναι από 30 έως 100 mm. Κατά κανόνα, ως θερμάστρα χρησιμοποιείται βασάλτο μαλλί, το οποίο έχει υψηλές ιδιότητες πυράντοχου.

Πάχος ανοξείδωτου χάλυβα από 0,5 έως 1 mm, ο σχεδιασμός είναι εύκολος και δεν απαιτεί μεγάλες εισροές ισχύος, ισχυρούς συνδετήρες ή θεμέλια.

Το σύστημα καταιωνιστήρων είναι μια σφραγισμένη σύνδεση. Μια ευρεία επιλογή από διαμορφωμένα προϊόντα και συνδετήρες, κάνει την συναρμολόγηση της καμινάδας απλή και το κύριο πράγμα μια γρήγορη κατοχή, ακόμη και για ένα πρόσωπο που δεν το έκανε ποτέ.

Η διέλευση από ξύλινες οροφές, στέγες και τοίχους σε τέτοιες καμινάδες γίνεται με τη χρήση ειδικών στοιχείων που μονώνουν την καμινάδα από το δέντρο και εμποδίζουν τη φωτιά.

Επίσης, τέτοιες καμινάδες είναι εύκολο να καθαριστούν και να έχουν μια αισθητική εμφάνιση.

Η διάμετρος της καμινάδας είναι από 80 έως 300 mm. Η απουσία διάβρωσης, καθώς και η δυνατότητα παραγγελίας (σε πολλές πόλεις) της ατομικής παραγωγής, καθιστά την καμινάδα για ένα λουτρό ανοξείδωτου χάλυβα ηγετική της αγοράς αυτής.

Βίντεο συναρμολόγησης καμινάδων από ανοξείδωτο χάλυβα

Κεραμική καμινάδα για το λουτρό

Η πλήρης σειρά κεραμικών καμινάδων περιλαμβάνει:

 • Κεραμικοί σωλήνες και εξαρτήματα
 • Συγκολλητικό για κεραμικούς σωλήνες
 • Μόνωση
 • Εξωτερικές μονάδες

Οι σωλήνες είναι κατασκευασμένοι από πυρίμαχα κεραμικά ειδικής σύνθεσης, δεν απορροφούν υγρασία, είναι ανθεκτικά σε επιθετικά μέσα και σε ακραίες θερμοκρασίες. Το πάχος των περισσότερων κατασκευαστών στην περιοχή των 15 mm για διαμέτρους σωλήνων από 140 έως 200 mm. Το μήκος κάθε σωλήνα είναι από 330 έως 500 mm.

Η κεραμική καμινάδα είναι χτισμένη αποσπασμένη σε ειδική κεραμική βάση "συλλέκτη συμπυκνωμάτων". Ακολούθως είναι ένα τεμάχιο αναθεώρησης μήκους 660 mm με ένα μεγάλο παράθυρο για τον καθαρισμό και την επιθεώρηση της καμινάδας. Στη συνέχεια, βάλτε ένα τσάι για να συνδέσετε το φούρνο, είναι στους 45 και 90 βαθμούς.

Η κόλλα για τους σωλήνες μιας κεραμικής καμινάδας ονομάζεται «όξινη μάζα για κόλληση σωλήνων» σε πλαστικούς κάδους 1,5 κιλών και εφαρμόζεται με ένα αυτοκόλλητο όπλο. Η κόλλα δημιουργεί μία σφραγισμένη μονολιθική ένωση με συντελεστή θερμικής διαστολής ίση με την επέκταση των ίδιων των κεραμικών σωλήνων.

Υψηλής πυκνότητας (110 kg / m3), χυτευμένη μόνωση σχεδιασμένη ειδικά για κεραμικές καμινάδες και τη διάμετρο τους. Τα τμήματα με μανδάλωση προσαρμόζονται άνετα στην καπνοδόχο.

Εξωτερικά μπλοκ από 400 έως 400 mm υψηλής ποιότητας, που συνδέονται με κόλλα για μπλοκ.

Και ολοκληρώνει το σχέδιο του "ανώτερου σετ", το οποίο αποτελείται από μια πλάκα από σκυρόδεμα και ένα μεταλλικό κώνο.

Κεραμικά καμινάδες για τα λουτρά είναι πολύ αξιόπιστα όσον αφορά την πυρασφάλεια, και αν το δωμάτιό σας είναι στο ισόγειο του σπιτιού και η καμινάδα θα περάσει μέσα από τους επάνω ορόφους και σοφίτα γεμάτα, τότε αυτό είναι η επιλογή σας. Τα μπλοκ σκυροδέματος μπορούν να επικαλυφθούν και να βαφτούν στο χρώμα των τοίχων, τα οποία οπτικά κρύβουν την παρουσία της καμινάδας στο δωμάτιο.

Συναρμολόγηση βίντεο κεραμικής καμινάδας

Τιμή καμινάδας

Η τιμή της καμινάδας δεν είναι μικρότερη και συχνά πολύ πιο ακριβή από την ίδια την κάμινο.

Ας συγκρίνουμε τις τιμές για καμινάδες από ανοξείδωτες και κεραμικές καμινάδες με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Καμινάδα ύψος 7 μέτρα
 • Εσωτερική διάμετρος καπνού 160 mm
 • Στοιχεία της καμινάδας
  • Βάση με αποστράγγιση συμπυκνωμάτων
  • Αναθεώρηση
  • Tee για σύνδεση 90 μοίρες
  • Σωλήνας καπνού
  • Κώνος στο κεφάλι της καμινάδας

Καμινάδα από ανοξείδωτο χάλυβα από 40 tr. έως 60 tr. Το βάρος της καμινάδας θα είναι από 40 έως 70 kg.

Κεραμικό καμινάκι από 45 τ. μέχρι 120 tr. Το βάρος της καμινάδας θα είναι από 500 έως 700 kg.

Μια καμινάδα τούβλο μπορεί να μετρηθεί μόνο ξεχωριστά σύμφωνα με το σχέδιο.

Καμινάδα για το μπάνιο με τα χέρια σας

Εάν πρόκειται να χτίσετε ή να συλλέξετε μια καμινάδα τον εαυτό σας, εδώ είναι μερικές συμβουλές και lifhakas:

 1. Το μήκος της καμινάδας είναι 5 μέτρα, αλλά δεν υπερβαίνει τα 7 μέτρα. Μην φτιάχνετε μεγάλες καμινάδες, επειδή η σόμπα ξύλου δεν καίει ποτέ ομοιόμορφα και έχει περιόδους μέγιστης καύσης, ξεθωριασμού και ολικής απουσίας καύσης με ψύξη και κατάψυξη καμινάδας. Πριν από την επόμενη καμπάνια στο μπάνιο θα αρχίσετε να θερμαίνετε και πολλές ζώνες θερμοκρασίας εμφανίζονται στην καμινάδα, στο κάτω μέρος είναι ήδη ζεστό, και πάνω από αυτό είναι ακόμα κρύο και στην κορυφή ακόμη και κατεψυγμένα. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, τα καυσαέρια στο ψυχρό μέρος αρχίζουν να συμπυκνώνονται στα τοιχώματα της καπνοδόχου και να στραγγίζονται, αναμειγνύονται με την αιθάλη, μέχρι τις περιοχές πυρακτώσεως όπου μετατρέπονται σε πολύ σκληρή εναπόθεση. Μια τέτοια κατάθεση δεν μπορεί να καθαριστεί από τα σκουπίδια της καπνοδόχου και τελικά η καμινάδα αρχίζει να λειτουργεί άσχημα και στη συνέχεια γεμίζει απόλυτα και απαιτεί πλήρη αντικατάσταση. Με μια μακρά καμινάδα, η σόμπα μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί κανονικά και το μπάνιο σας μπορεί να γεμίσει με καπνό και μονοξείδιο του άνθρακα.
 2. Μην κάνετε τα οριζόντια τμήματα της καμινάδας περισσότερο από 1 μέτρο, ώστε να μην υποβαθμίσετε το τρεξίμη καμινάδας.
 3. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωλήνες τσιμέντου αμιάντου ως συσκευή καμινάδας σε μπανιέρα. Τέτοιοι σωλήνες δεν είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και εκπέμπουν τοξικές ουσίες. Οι σωλήνες αμιαντοτσιμέντου μπορούν να αναφλεγούν ήδη στους 300 βαθμούς Κελσίου και έχουν επίσης την ιδιότητα να εκραγούν στα όρια της θερμοκρασιακής διαφοράς, η οποία για μια καμινάδα είναι σταθερή συνιστώσα.
 4. Όταν επιλέγετε ένα σάντουιτς σάντουιτς από ανοξείδωτο χάλυβα, σημειώστε πως συναρμολογείται. Το άνω εσωτερικός σωλήνας πρέπει να εισαχθεί μέσα στο χαμηλότερο εσωτερικό σωλήνα στο συμπύκνωμα ρέει προς τα κάτω, χωρίς διαρροή μέσω αρθρώσεων (συναρμολόγηση των συμπυκνωμάτων) και του ανώτερου εξωτερικού σωλήνα πρέπει να τεθεί στο κάτω εξωτερικό σωλήνα που βροχή δεν εισχωρεί μέσα στη μόνωση σάντουιτς (Επανασυναρμολόγηση καπνού).
 5. Οι καμινάδες ενός σωλήνα από ανοξείδωτο χάλυβα πρέπει να συλλέγονται μόνο με συμπύκνωμα, μην φοβάστε ότι ο καπνός θα διαρρεύσει στο δωμάτιο μέσω των αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις πρέπει να λερωθούν με ανθεκτικό στη θερμότητα στεγανωτικό, αλλά ακόμη και χωρίς αυτό, η καμινάδα προτιμά να αναρροφά αέρα μέσω των αρθρώσεων και όχι σε στροφή.
 6. Αποφύγετε τα κατάγματα της καμινάδας, όσο πιο ομαλή είναι η καμινάδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση της. Αν είναι δυνατόν, αντικαταστήστε τα περιστροφικά στοιχεία σε ορθή γωνία, σε ένα ζευγάρι στοιχείων σε 45 μοίρες.
 7. Καμινάδες μονής σωλήνας για ξύλινους κλιβάνους 0,8 - 1 mm πάχους δεν τσαλακώνουν το χέρι, αν τσαλακωθούν, είναι οι σωλήνες για εξαερισμό.
 8. Laminate τις αρθρώσεις των καμινάδων από ανοξείδωτο χάλυβα με μαύρο σφραγιστικό 1100 - 1500 μοίρες.
 9. Η διάμετρος της καμινάδας δεν πρέπει να είναι μικρότερη από τη διάμετρο της εξόδου του κλιβάνου.
 10. Το ύψος της καμινάδας στην άμεση οροφή είναι 0,5 μέτρα. Πώς, για να υπολογίσετε το ύψος της καπνοδόχου στην οροφή της κορυφογραμμής, που φαίνεται στο διάγραμμα:

Αποτελέσματα για την επιλογή μιας καμινάδας για μπάνιο

 • Εάν έχετε μια μικρή, μονόχωρη, ελεύθερη μπανιέρα με σίδερο σιδερώματος, πάρτε μια σόμπα για σόμπα από ανοξείδωτο ατσάλι.
 • Εάν έχετε ένα μεγάλο διώροφο λουτρό ή ένα λουτρό στο υπόγειο του σπιτιού, αγοράστε μια κεραμική καμινάδα ή χτίστε μια καμινάδα τούβλο χρησιμοποιώντας ένα χαλύβδινο σωλήνα.
 • Μια καμινάδα κατασκευασμένη από τούβλα δικαιολογείται μόνο αν έχετε σόμπα ή τζάκι.

Βίντεο επιλογής καμινάδας

Σας αρέσει το άρθρο; Μοιραστείτε με φίλους: