Πώς να επιλέξετε τη διάμετρο του σωλήνα για το σχέδιο - τα χαρακτηριστικά των σωλήνων εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού ενός διαμερίσματος ή ενός εξοχικού σπιτιού παρέχει μια άνετη διαμονή στους κατοίκους, επιπλέον, επηρεάζει την υγεία τους. Το εκχύλισμα είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών στην κουζίνα. Στο άρθρο θα μιλήσουμε για τον αεραγωγό γι 'αυτήν.

Όταν επιλέγετε το σωστό μοντέλο για κουκούλες, ένα άτομο δεν θα έχει προβλήματα. Συχνότητες μπορεί να προκύψουν κατά την εγκατάσταση. Σε γενικές γραμμές, οι απορροφητήρες τοποθετούνται ακριβώς πάνω από τη σόμπα. Η διάταξη ιδιωτικών κατοικιών περιλαμβάνει συχνά την εγκατάσταση. Αλλά με τα διαμερίσματα της πόλης δεν είναι πάντα η περίπτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σετ κουζίνας απλά δεν έχει σχεδιαστεί για την τοποθέτηση της κουκούλας. Το πρόβλημα θα επιλυθεί με τη βοήθεια ειδικών σωλήνων.

Χαρακτηριστικά συσκευής αγωγού

Υπάρχουν ειδικές σωληνώσεις για την εξαγωγή κουκούλας στην κουζίνα. Συνδέουν την έξοδο με την έξοδο. Τέτοιοι αγωγοί είναι πολύ βολικοί για χρήση, αλλά είναι προικισμένοι με κάποια μειονεκτήματα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι καλύτερο να μην εγκατασταθεί ένα πιάτο, καθώς και ένα απόσπασμα από τον απέναντι τοίχο από τον εξαερισμό. Στην πραγματικότητα σε μια τέτοια κατάσταση είναι απαραίτητο να τεθεί ένας μακρύς αεραγωγός, ο οποίος περιλαμβάνει αρκετές στροφές. Ο συντελεστής της χρησιμότητάς του μειώνεται με κάθε κλίση του συστήματος. Ταυτόχρονα, αυξάνεται το επίπεδο θορύβου.

Τύποι σωλήνων εξαερισμού

Υπάρχουν δύο τύποι σωλήνων εξαερισμού που χρησιμοποιούνται για το σχέδιο: από πλαστικό πλαστικό και κυματοειδές (κατασκευασμένο από πλαστικό ή ημι-άκαμπτο αλουμίνιο). Κάθε ένα από αυτά έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εξετάστε τις αποχρώσεις της χρήσης καθεμιάς από αυτές.

Χαρακτηριστικά των πλαστικών αγωγών

Οι πλαστικές κουκούλες υπό μορφή σωλήνων έχουν κυλινδρικό και ορθογώνιο σχήμα. Η δεύτερη παραλλαγή του σχεδίου είναι διαφορετική, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να κρυφτεί (για περισσότερες λεπτομέρειες: "Πώς να κρύψετε τον σωλήνα από την κουκούλα - τα κόλπα της κάλυψης του σωλήνα εξαερισμού"). Κατά συνέπεια, είναι κατάλληλα για στερέωση.

Πλαστικοί σωλήνες οποιουδήποτε τμήματος μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από ντουλάπια τοίχου κουζίνας. Αυτό θα καλύψει μερικώς ή τελείως το σύστημα εξαερισμού.

Εάν αγοράζονται πλαστικοί σωλήνες εξαερισμού, χρειάζονται αρκετοί προσαρμογείς σχήματος L για αυτούς (για την τοποθέτηση του συστήματος θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις). Θα χρειαστείτε επίσης προσαρμογείς για να συνδέσετε το σωλήνα με τον απορροφητήρα και τον αγωγό εξαερισμού. Όλα τα σημεία σύνδεσης πρέπει να είναι μονωμένα. Για αυτό, χρησιμοποιείται ένα ειδικό σφραγιστικό.

Πλεονεκτήματα της χρήσης πλαστικών σωλήνων:

 • Αυτοί οι αγωγοί παράγουν ένα ελάχιστο ποσό θορύβου.
 • Δεν υπάρχουν σχισμές στο σωλήνα εξαγωγής. Ως εκ τούτου, δεν παίρνει βρωμιά ή λίπος.

Χαρακτηριστικά κυματοειδών σωλήνων εξαερισμού

Κατά την εγκατάσταση ενός κυματοειδούς σωλήνα, πρέπει να τεντωθεί προς το σταμάτημα. Διαφορετικά, η κίνηση του αέρα θα συνοδεύεται από υψηλό επίπεδο θορύβου. Για την εγκατάσταση του κυματοειδούς συστήματος σωλήνων, χρησιμοποιούνται πλέγματα με εξαρτήματα και σφιγκτήρες.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων αυτών των προϊόντων είναι το γεγονός ότι δεν απαιτούν προσαρμοστές για την εγκατάστασή τους. Η ίδια η διαδικασία εγκατάστασης είναι πολύ απλή. Ο κυματοειδής αγωγός αέρα είναι ακόμα διαφορετικός στο ότι το κόστος εφαρμογής του θα είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με ένα πλαστικό σύστημα.

Επιλέγοντας τη διάμετρο των σωλήνων εξαγωγής

Για να συνδέσετε την κουκούλα, πρέπει να επιλέξετε το προϊόν με τέτοιο τρόπο ώστε η διάμετρος του σωλήνα εξαερισμού για το σχέδιο να μην είναι μικρότερη από τη διάμετρο της εξόδου του. Διαφορετικά, η αποδοτικότητα της συσκευής θα μειωθεί. Αυτό θα αυξήσει το επίπεδο θορύβου και θα αυξήσει το φορτίο του κινητήρα. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή της κουκούλας, η οποία είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη.

Συμβαίνει ότι η διάμετρος του αεραγωγού είναι μικρότερη από την έξοδο του καλύμματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν έχει νόημα να επιλέξετε έναν σωλήνα με μεγαλύτερη διάμετρο.

Για όλους τους τύπους αγωγών ισχύει ένας κανόνας: όσο μικρότερο είναι το μήκος του συστήματος και ο αριθμός των στροφών, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοσή του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον αγωγό. Κάθε στροφή στις ορθές γωνίες μειώνει την απόδοση κατά περίπου 10%. Και η παρουσία στροφών με αμβλεία γωνία μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας του αέρα, καθώς και αύξηση του φορτίου στον κινητήρα εξαγωγής.

Για την προστασία του αεραγωγού από τον αέρα που μεταφέρεται με αντίστροφη έλξη, τοποθετούνται στο σύστημα βαλβίδες ελέγχου. Αυτά τα στοιχεία είναι αξονικά με ένα πλαστικό δίσκο, αλλά και με ταινία. Ο άξονας περιστροφής της βαλβίδας πρέπει να τοποθετηθεί σε κατακόρυφο επίπεδο. Σε μια άλλη περίπτωση, ο δίσκος του θα χτυπήσει κάτω από την επιρροή του δικού του βάρους.

Αγωγό προσδένεται ειδικά σύνθετο πλέγμα που περιλαμβάνει ένα άνω σωλήνα (για τη σύνδεση του σωλήνα για σχέδιο), και αρκετές διατρήσεις για εξαερισμό στο κάτω μέρος. Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το σύστημα από τη διατάραξη του φυσικού αέρα.

Οι ειδικοί συστήνουν να μην εγκατασταθούν αεραγωγοί μεγαλύτεροι από τρία μέτρα. Κάθε επόμενος μετρητής θα μειώσει την απόδοση του συστήματος κατά περίπου 5-10%. Αν μιλάμε για τον βέλτιστο σχεδιασμό του σωλήνα, τότε η καλύτερη απόδοση αποδεικνύεται από προϊόντα κυλινδρικού σχήματος, λεία μέσα.

Οι κυματοειδείς αεραγωγοί θα έχουν λιγότερη απόδοση, καθώς οι τοίχοι τους είναι ραβδωμένοι. Θα παράγουν αντίσταση αέρα. Επιπλέον, για να τα συνδέσετε με την κουκούλα, πιθανότατα χρειάζεστε έναν ειδικό προσαρμογέα. Και η χρήση του θα έχει επίσης αρνητική επίδραση στην αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της κουκούλας.

Μέθοδοι απόκρυψης των σωλήνων για το σχέδιο

Νωρίτερα στο κείμενο αναφέρθηκε ότι το σύστημα εξαερισμού για κουκούλα μπορεί να κρύβεται πίσω από τα ντουλάπια τοίχων. Αλλά αυτό δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αποκρύψετε το αγωγό. Ας εξετάσουμε διάφορες εναλλακτικές επιλογές.

Κρύβοντας σε μια τεντωμένη οροφή

Όταν το δωμάτιο προγραμματίζεται να εγκαταστήσει μια οροφή γυψοσανίδας γυψοσανίδας εντάσεως, μπορεί να συμπεριληφθεί στην κατασκευή του ένα ειδικό κουτί σχεδιασμένο για την κρυφή εγκατάσταση του σωλήνα εξατμίσεως. Το έργο είναι πολύ απλό. Υπάρχει επίσης μια εναλλακτική εφαρμογή αυτής της μεθόδου. Ισχύει για οροφή δύο επιπέδων. Στην κατασκευή αυτή, ο σωλήνας εξαερισμού θα τοποθετηθεί πίσω από την κατώτερη βαθμίδα της οροφής.

Χρήση ειδικού κουτιού

Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για περιπτώσεις όπου οι επισκευές στην κουζίνα έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Η κρυφή εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας διακοσμητικό πλαστικό κουτί. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται σε ποικίλες επιλογές χρωμάτων. Υπάρχουν ακόμη και ειδικά κιβώτια, στα οποία είναι κατασκευασμένα τα φώτα σημείων. Η χρήση τους θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν η πλάκα απαιτεί πρόσθετο φωτισμό.

Ενσωματωμένη κουκούλα

Υπάρχουν ειδικές κουκούλες. Η ιδιαιτερότητα αυτών των προϊόντων είναι ότι εγκαθίστανται σε έπιπλα κουζίνας. Σε αυτή την περίπτωση, ο αγωγός μπορεί επίσης να τοποθετηθεί μέσα στα έπιπλα. Οι κουκούλες μπορούν να ενσωματωθούν πλήρως, καθώς και τα αναδιπλούμενα μοντέλα. Ανοίγουν κατά τη χρήση της πλάκας.

Διακόσμηση σωλήνων

Αν οι τρεις προηγούμενοι τρόποι για την απόκρυψη του αγωγού αέρα δεν είναι κατάλληλοι, τότε μπορείτε απλά να zadekorirovat σωλήνα εξαερισμού. Ο ευκολότερος τρόπος να το βάψετε στο χρώμα, σε συνδυασμό με το εσωτερικό της κουζίνας. Αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος. Μπορείτε να διακοσμήσετε το σωλήνα με το αρχικό στυλ. Στη συνέχεια, θα γίνει ένα ξεχωριστό στοιχείο του εσωτερικού χώρου.

Σκεπτόμενη αγορά

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σωλήνες αερισμού αγοράζονται μαζί με το σύστημα εξάτμισης. Πολλά εμπορικά σήματα πωλούν κιτ που περιλαμβάνουν και τα δύο αυτά στοιχεία. Η αγορά ενός τέτοιου κιτ θα λύσει πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την κρυφή επεξεργασία. Μετά από όλα, η διάμετρος του σωλήνα για το σχέδιο σε αυτή την περίπτωση αντιστοιχεί στην έξοδο του. Επιπλέον, τα εξαρτήματα του σετ είναι διακοσμημένα με το ίδιο ύφος, έτσι ώστε να συνδυαστούν. Είναι επιθυμητό να αγοράσετε αμέσως ποιοτικά προϊόντα που θα διαρκέσουν πολύ καιρό.

Πλαστικοί σωλήνες εξαερισμού για εξαγωγή: οι αποχρώσεις της επιλογής και της εγκατάστασης

Η τοποθέτηση των επικοινωνιών σε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Προκειμένου ο εξοπλισμός να λειτουργήσει σωστά και επίσης δεν υπήρχαν αξιώσεις των αρχών ελέγχου, είναι απαραίτητο να γίνει η εγκατάσταση λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες και τους κανόνες, χωρίς να ξεχνάμε το αισθητικό στοιχείο.

Εξετάστε πόσο διαφορετικές είναι οι σωλήνες για το σχέδιο, κατανοήστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και επιλέξτε τις βέλτιστες επιλογές για εγκατάσταση.

Η χρήση αεραγωγών στην καθημερινή ζωή

Οι σωλήνες εξαερισμού με ένα σύνολο στοιχείων σύνδεσης και στερέωσης καλούνται συνήθως αγωγοί αέρα. Έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν κυκλοφορία αέρα και είναι εγκατεστημένα σε εκείνους τους χώρους όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στη φυσική κίνηση του αέρα ή υπάρχει μια πρόσθετη ανάγκη αερισμού: σε κουζίνες, σε μπάνια, σε τουαλέτες.

Πριν από την έλευση της αγοράς των πλαστικών εξαρτημάτων σωληνώσεων από γαλβανισμένο μέταλλο, που τώρα βρίσκονται συχνά σε εργοστάσια ή σε εταιρίες δημόσιας τροφοδοσίας (η χρήση τους συνδέεται με υψηλές θερμοκρασίες).

Αλλά για χρήση στην καθημερινή ζωή, δηλαδή για την εγκατάσταση αερισμού σε διαμερίσματα και σπίτια, τα πολυμερή προϊόντα είναι πιο κατάλληλα. Έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Έχουν μικρότερο βάρος από τα μεταλλικά, επομένως είναι ευκολότερο να εγκατασταθούν με τα χέρια τους.
 • οι λείοι τοίχοι έχουν ελάχιστη αντίσταση στην κίνηση του αέρα.
 • Είναι ερμητικά, αφού δεν έχουν ραφές.
 • ανθεκτικές στην υψηλή υγρασία, δεν σκουριάζουν.
 • στην αγορά μπορείτε πάντα να βρείτε ένα σύνολο εξαρτημάτων κατάλληλο για διατομή.

Για την πώληση επιτρέπονται προϊόντα που πληρούν τους κανόνες της SNiP και έχουν πιστοποιητικά συμμόρφωσης, έτσι μπορούμε να μιλάμε για την ασφάλεια των πλαστικών στοιχείων.

Βασικά χαρακτηριστικά των πλαστικών εξαρτημάτων

Οι ιδιότητες των σωλήνων πρέπει να είναι γνωστές για να σχεδιάσουν και να εγκαταστήσουν σωστά ένα σύστημα εξαερισμού σε ένα διαμέρισμα ή σπίτι. Τα χαρακτηριστικά των στοιχείων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη θέση εγκατάστασης (πάνω από το ανώτατο όριο της γυψοσανίδας, στην ντουλάπα, στη σοφίτα) και από τη γεωμετρία του δωματίου.

Ας εξετάσουμε ποια χαρακτηριστικά γίνονται αποφασιστικά στην επιλογή.

Υλικό αγωγών

Στην πώληση, μπορείτε να βρείτε προϊόντα για τη δημιουργία δομών αερισμού τεσσάρων τύπων υλικών, τα οποία στην καθημερινή ζωή ονομάζονται πλαστικά:

 • χλωριούχο πολυβινύλιο.
 • πολυπροπυλένιο.
 • πολυουρεθάνη;
 • πολυαιθυλένιο.

Φως, φθηνό, εύκολο στην εγκατάσταση PVC αεραγωγούς - το πιο συνηθισμένο υλικό για την κατασκευή δομών αερισμού οικιακής χρήσης. Είναι ισχυρά, σφιχτά, αλλά έχουν ορισμένους περιορισμούς.

Δεν μπορούν να θερμανθούν μέχρι τους 160 ° C, αφού αρχίζουν να απελευθερώνονται επιβλαβείς για όλο το ζωντανό χλώριο και σύμφωνα με τους κανονισμούς, η άνω πλάκα θέρμανσης χωρίς κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία είναι + 120 ° С.

Μειώνοντας τη θερμοκρασία κάτω από + 5 ° C PVC γίνεται εύθραυστο, ως εκ τούτου, για τη στερέωση σε ένα σύστημα εξαερισμού με προσωρινή χώρους διαμονής καλύτερα να επιλέξετε μια άλλη μορφή σωλήνων, για παράδειγμα από πολυαιθυλένιο ή viniuretana.

Πολυπροπυλένιο - εξαιρετική διηλεκτρική, μη υγροσκοπική, έχει υψηλή αντοχή σε επιθετικά χημικά μέσα. Το όριο αντοχής είναι περίπου 4 φορές υψηλότερο από αυτό των προϊόντων πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας.

Το κύριο μειονέκτημα είναι η ευφλεκτότητα, η μέγιστη δυνατή θερμοκρασία είναι + 85 ° C. Ωστόσο, υπάρχει μια πυρίμαχη έκδοση με πρόσθετα επιβραδυντικά φλόγας - PPS.

Πολυουρεθάνη με τα χαρακτηριστικά του μοιάζει με PVC, αλλά αντέχει σε υψηλότερες θερμοκρασίες - μέχρι + 280 ° C.

HDPE Πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας Δεν σπάει με το χρόνο και, σε αντίθεση με το PVC, είναι ευκολότερο να ανέχεται αρνητικές θερμοκρασίες (πραγματικές για κατοικίες με προσωρινή διαμονή). Πιθανή αντοχή στη θερμότητα - μέχρι + 80 ° C, ψύξη - έως -50 ° C. Εύκολο στη χρήση, όπως όλα τα πλαστικά προϊόντα.

Οι σωλήνες πολυπροπυλενίου και πολυαιθυλενίου για τον αερισμό του σπιτιού χρησιμοποιούνται σπάνια, τα κορυφαία προϊόντα του PVC τους.

Τύποι σωλήνων όσον αφορά την ευελιξία

Υπάρχουν δύο κατηγορίες πλαστικών σωλήνων εξαερισμού για εξαγωγή - άκαμπτες και εύκαμπτες. Μερικές φορές απαιτείται συνδυασμένη επιλογή, αλλά πολύ λιγότερο συχνά. Εάν η κουκούλα είναι τοποθετημένη δίπλα στην οπή, δεν υπάρχει ανάγκη για πολύπλοκο σχεδιασμό.

Κατά την αγορά άκαμπτων στρογγυλών ή ορθογώνιων σωλήνων διατομής, είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα σύνολο πρόσθετων εξαρτημάτων για να κάνετε στροφές ή σημεία μετάβασης.

Μαζί με άκαμπτες ευθείες σωλήνες, χρησιμοποιούνται αυλακώσεις - εύκαμπτα προϊόντα κατασκευασμένα από πολυουρεθάνη ή αλουμίνιο, τα οποία επιτρέπουν την τοποθέτηση χωρίς γωνιακά κομμάτια.

Τα κυματοειδή προϊόντα είναι πιο οικονομικά, αλλά χάνουν στο σχεδιασμό. Για να διατηρηθεί η όμορφη εμφάνιση του εσωτερικού χώρου, είναι προτιμότερο να τα μεταμφιέσετε κάτω από αναρτημένες κατασκευές ή να τα εντοπίσετε σε μια "τυφλή" ζώνη - σε ντουλάπια κοντά στον τοίχο.

Ποικιλίες στοιχείων με τη μορφή του τμήματος

Ανάλογα με τη διαμόρφωση του σωλήνα, διακρίνονται οι αγωγοί των ακόλουθων τύπων:

Το σχήμα της εγκάρσιας τομής επηρεάζει σημαντικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τη μέθοδο στερέωσης. Για παράδειγμα, άμεση στρογγυλών σωλήνων έχουν καλύτερη απόδοση και εξαιρετική μόνωση από θόρυβο, καθώς ο αέρας, που κινείται κατά μήκος λείων τοίχων, πρακτικά δεν συναντά εμπόδια (εκτός από τους γωνιακούς τομείς). Ωστόσο, λόγω του κυλινδρικού σχήματος, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα εγκατάστασης.

Ορθογωνικοί αγωγοί σφιχτά να κολλήσετε σε οποιεσδήποτε επίπεδες επιφάνειες (τοίχοι, οροφή, τοίχοι των ντουλαπιών κουζίνας), οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να τα εγκαταστήσετε. Αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα - η άνιση κατανομή του αέρα, λόγω του οποίου υπάρχει έντονος θόρυβος.

Επίπεδες αγωγοί - αυτά είναι τα ίδια ορθογώνια, αλλά έχουν μεγάλη διαφορά στις διαστάσεις του πλάτους και του ύψους του τμήματος (για παράδειγμα, επίπεδες διαδρομές 110 mm x 55 mm). Λόγω της συμπαγής τους, χρησιμοποιούνται συχνά για εγκατάσταση σε περίπτωση έλλειψης ελεύθερου χώρου (για παράδειγμα, πάνω από αναρτημένες κατασκευές ή πάνω από άκρως αναρτημένα ερμάρια).

Πώς να επιλέξετε το μέγεθος της ενότητας;

Το μέγεθος του τμήματος είναι σημαντικότερο από το σχήμα του, καθώς η απόδοση της εναλλάκτη αέρα στην αίθουσα εξαρτάται από αυτήν την παράμετρο. Υπάρχουν πρότυπα που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων δωματίων και όταν επιλέγετε τα στοιχεία του εξαερισμού, είναι καλύτερα να τα καθοδηγείτε.

Σύμφωνα με το SNIP, ο όγκος εισροής αέρα σε σπίτια και διαμερίσματα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 m 3 / ώρα ανά 1 m 2 χώρου διαβίωσης, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν δεν λαμβάνεται υπόψη.

Ο όγκος του κυκλοφορούντος αέρα για άτομα μόνιμα στο δωμάτιο είναι 60 m 3 / h, προσωρινά τοποθετημένος στα 20 m 3 / h (αναφορικά με τους τόπους εργασίας, για παράδειγμα, τα γραφεία).

Δεν είναι δυνατόν να κάνετε έναν ακριβή υπολογισμό της διατομής από μόνοι σας. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες ενός μηχανικού ή ενός ειδικού προγράμματος για το οποίο θα χρειαστούν τα ακόλουθα δεδομένα:

 • μορφή αεραγωγών ·
 • υλικό για την κατασκευή σωλήνων.
 • εσωτερική αντίσταση.
 • εσωτερική θερμοκρασία.

Υπάρχει ένας τρόπος να καθοριστούν οι διαστάσεις της οπής εξαερισμού για την περιοχή του δωματίου. Για κάθε τετραγωνικό μέτρο του δωματίου, είναι απαραίτητο 5,4 cm² του τμήματος των αεραγωγών, ενώ ο παράγοντας ρύπανσης είναι σημαντικός.

Για ακριβή επιλογή της διατομής σωλήνα, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τους επαγγελματίες που υπολογίζουν τους σύνθετους τύπους με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα.

Από τι αποτελείται ο εξαερισμός;

Για την εγκατάσταση αγωγών απαιτούνται λίγοι σωλήνες, χρειάζονται εξαρτήματα - εξαρτήματα για διάφορους σκοπούς. Εξυπηρετούν για το σφραγισμένο συναρμολόγηση των κατασκευαστικών στοιχείων σε ένα ενιαίο σύστημα, ομαλές μεταβάσεις σωλήνες διαφορετικών διαμέτρων, που συνδέονται με την κουκούλα και αγωγό εξαερισμού, επιτρέπουν να δημιουργήσει γωνίες 90 °.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία είναι η μετάβαση (προσαρμογέας). Είναι απαραίτητο σε δύο περιπτώσεις: όταν είναι απαραίτητο να συνδέσετε σωλήνες διαφόρων διατομών ή αγωγών που διαφέρουν σε μέγεθος.

Χρησιμοποιείται για τη συναρμολόγηση δομών σε χώρους σύνθετης γεωμετρίας, μερικές φορές - για ενσωματωμένα θραύσματα σε ερμάρια.

Για να αποφευχθεί το φαινόμενο της αντίστροφης ώσης και ο χρησιμοποιούμενος αέρας δεν επιστρέφει στο δωμάτιο, οι αεραγωγοί είναι εφοδιασμένοι με βαλβίδα ελέγχου.

Πρόκειται για ένα ενσωματωμένο πλαίσιο με μια δυναμική λεπίδα που ανοίγει μόνο προς μία κατεύθυνση - προς την κατεύθυνση της ροής αέρα στον άξονα εξαερισμού. Η βαλβίδα δεν λειτουργεί ως στοιχείο σύνδεσης, αλλά ως μέρος που αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού.

Για να διασφαλιστεί η στεγανοποίηση 100%, είναι απαραίτητο να επιλέξετε εξαρτήματα αυστηρά σύμφωνα με τις διαστάσεις των σωλήνων: για παράδειγμα, για κουτιά 150 * 100 mm, τα γόνατα του καθορισμένου μεγέθους είναι απαραίτητα.

Παραλλαγές εγκατάστασης πλαστικών σωλήνων

Εξετάστε δύο επιλογές για την εγκατάσταση πλαστικών σωλήνων για εξαερισμό. Διαφέρουν τόσο στον τόπο εγκατάστασης όσο και στην επιλογή των στοιχείων.

Επιλογή # 1. Εγκατάσταση του αγωγού μέσα στο δωμάτιο

Τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιούνται πλαστικοί σωλήνες για εξαερισμό στην κουζίνα για να συνδέσετε την κουκούλα και τον εξαερισμό που βρίσκεται στον τοίχο κάτω από την οροφή. Για εύκολη λειτουργία, η εστία πρέπει να τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην έξοδο.

Εάν είναι εγκατεστημένο στην αντίθετη πλευρά, είναι καλύτερο να το μετακινήσετε πιο κοντά από το τράβηγμα του αγωγού μέσα από την κουζίνα.

Όσο μικρότερο είναι το συνολικό μήκος των σωλήνων, τόσο το καλύτερο. Εκτιμάται ότι κάθε στροφή ενός σωλήνα με γωνία 90º μειώνει την απόδοση κατά 10% και ένα άλλο, όσο ένα επιπλέον μέτρο, χάνει συστήματα μεγαλύτερα από 3 μέτρα.

Ότι δεν υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με μια πορεία εργασίας, κάνουμε προκαταρκτικούς υπολογισμούς και κάνουμε το σχέδιο με τις οδηγίες των μεγεθών και τις πρόσθετες λεπτομέρειες μιας γραμμής αέρα.

Θα χρειαστείτε:

 • επίπεδο κανάλι για εξαερισμό 204 * 60 (1,5-2 m).
 • οριζόντια γόνατο 204 * 60
 • γόνατο σύνδεσης.
 • η πλάκα είναι τοίχου?
 • στρογγυλό μειωτήρα με προσαρμογέα.
 • Πριονωτή πλαστική μηχανή.
 • γυαλόχαρτο?
 • στεγανωτικό ·
 • εργαλείο σήμανσης.

Προετοιμασία των σωλήνων - από τα πλαστικά κουτιά που κόβουν τα κενά του απαιτούμενου μήκους, καθαρίζουμε τις άκρες. Εάν ο αγωγός αέρα είναι σταθερός στον ελεύθερο χώρο, μπορεί να προετοιμαστεί στο πάτωμα, στερεώνοντας τα στοιχεία σύνδεσης με ένα στεγανοποιητικό.

Εάν ένα μέρος της δομής βρίσκεται στο περίβλημα, πρώτα στερεώστε το (μειωτήρας + κατακόρυφος σωλήνας) και, στη συνέχεια, συνδέστε το στον οριζόντιο σωλήνα με μια γωνιακή κάμψη.

Στο τέλος, συνδέστε το σωλήνα στην οπή σε σχήμα πλάκας με ειδικό εξάρτημα. Για αντοχή, ψήσιμο αρμών με σφραγιστικό, η θέρμανση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Αν χρειαστεί να στερεώσετε τον τοίχο ή την οροφή, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βίδες αυτόματης κοπής. Για το σκοπό αυτό, ειδικά σχεδιασμένα σφιγκτήρες, καλύπτοντας σφιχτά το σωλήνα. Είναι εφοδιασμένα με ελαστικό στεγανοποιητικό και συνδέονται με αγκύλες ή ακίδες. Ορισμένοι σφιγκτήρες είναι σταθεροί με ένα απλό κλικ, το οποίο απλοποιεί τη διαδικασία εγκατάστασης.

Επιλέγοντας μια ψευδοροφή ως δομή κάλυψης, προσπαθήστε να εκτελέσετε ποιοτικά το έργο. Πριν από την έναρξη της κατασκευής, ελέγξτε προσεκτικά την αεροστεγανότητα του αεραγωγού - για επισκευή ή αντικατάσταση πρέπει να αποσυναρμολογήσετε τη δομή οροφής από πλαστικά πάνελ ή γυψοσανίδες.

Επιλογή # 2. Θερμομόνωση των σωλήνων στη σοφίτα

Στο διαμέρισμα της πόλης, το σύστημα εξαερισμού μειώνεται στην εγκατάσταση πλαστικών αγωγών που οδηγούν στην οπή στον κοινό άξονα του σπιτιού. Σε ένα συνηθισμένο σπίτι, δεν τελειώνει εκεί, γιατί υπάρχει ένα άλλο τμήμα - από τον θερμαινόμενο χώρο από τη σοφίτα μέχρι το δρόμο.

Για να αποφευχθεί η συμπύκνωση των σωλήνων από το κρύο (η σοφίτα συχνά δεν θερμαίνεται), παράγουν μόνωση.

Τα καλύτερα υλικά θερμομόνωσης είναι:

 • βασικό μαλλί (υαλοβάμβακας, ορυκτό μαλλί) ·
 • κελύφη πολυμερών υλικών - πολυστυρένιο ή πολυστυρένιο ·
 • διογκωμένο πολυαιθυλένιο.

Ένα παράδειγμα βασάλτη roll μαλλί είναι Rockwool ορυκτοβάμβακα, μη εύφλεκτο και ανθεκτικό στο σχίσιμο, το οποίο έχει ένα ελάχιστο διαπερατότητα αέρα 0,3 mg / m × h × Ρα, ένα ευρύ φάσμα της θερμικής σταθερότητας (από - 180 ° C έως + 500 ° C) υγροσκοπικότητα περίπου 1,5% κατ 'όγκο. Η διάρκεια ζωής είναι 35 χρόνια.

Τα μαλακά ψωμάκια τυλιγμένο γύρω από το σωλήνα με επικάλυψη, καλύπτουν την κορυφή φύλλο ή υλικό στεγών (εάν χρησιμοποιείται χωρίς σφράγιση χαλάκια), εξασφαλίζονται με περιέλιξη ενός επιμεταλλωμένου ταινία ή ένα χαλύβδινο σύρμα.

Το στυροπρίονο και το διογκωμένο πολυστυρένιο μοιάζουν με άκαμπτους σωλήνες, αποτελούμενοι από διάφορα τμήματα. Μερικά από αυτά καλύπτονται με ένα στρώμα φύλλου.

Το πολυστυρένιο έχει πιο χαλαρή δομή, επομένως είναι κατάλληλο για τη μόνωση καμπύλων θραυσμάτων. Λόγω της χαμηλής τιμής προτιμάται από τους οικονομικούς ιδιοκτήτες.

Οι κύριες θέσεις είναι αφρώδες πολυαιθυλένιο PenoFol, πιο ελαστικό από τα αναφερόμενα υλικά. Η μόνωση έχει ελάχιστο πάχος, αλλά δεν επιτρέπει την υγρασία (μία ή δύο πλευρές είναι καλυμμένη με στεγανοποιητικό φύλλο), παρέχει χαμηλό επίπεδο θορύβου και διατηρεί τέλεια τη θερμότητα.

Το πάχος της μόνωσης είναι διαφορετικό - από 3 mm έως 10 mm, ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας μέσα σε 0,038-0,051 W / (m * K), απορρόφηση νερού - μέχρι 0,35%. Για την εγκατάσταση αρκεί να κόψετε το υλικό σε κομμάτια του σωστού μεγέθους, αφαιρέστε το προστατευτικό φιλμ και επικολλήστε το πάνω στο κομμάτι του σωλήνα.

Για ευθείες σωλήνες, μεγάλου μήκους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κύλινδρο πλήρους πλάτους, χωρίς κοπή.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα σημεία των αρθρώσεων, στην περιοχή εξόδου του αγωγού στην οροφή, στα σημεία επαφής με τους εξωτερικούς τοίχους.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Τα ενημερωτικά βίντεο θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τους τύπους των πλαστικών σωλήνων και να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους τρόπους εγκατάστασης τους.

Εγκατάσταση πλαστικού κουτιού:

Διαδικασία εγκατάστασης σε κιβώτιο γυψοσανίδας:

Θερμομόνωση των σωλήνων εξαερισμού στο γκαράζ:

Γενικές πληροφορίες για θερμαντήρες:

Όπως μπορείτε να δείτε, η εγκατάσταση αγωγών από πλαστικό δεν είναι δύσκολη και κατάλληλη για ανεξάρτητη εργασία. Ωστόσο, κατά τη σύνταξη ενός έργου συνιστούμε να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες που γνωρίζουν τις αποχρώσεις της εγκατάστασης εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής και μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια το μέγεθος των εφαρμοζόμενων στοιχείων.

Αγωγοί αερισμού για εξαγωγή

Κατά τον σχεδιασμό της διαρρύθμισης κτιρίων και διάφορων ιδρυμάτων, καθώς και μεμονωμένων κτιρίων, ένας από τους σημαντικότερους τομείς σχεδιασμού παραμένει η δημιουργία κατάλληλου εξαερισμού.

Για την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, είναι απαραίτητο ο σωληνίσκος εξαερισμού να έχει επιλεγεί σωστά. Για αυτό πρέπει να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • συνολικές διαστάσεις.
 • υλικό κατασκευής ·
 • συνθήκες λειτουργίας.

Ποικιλίες του ventrub

Η βιομηχανία παράγει αεραγωγούς διαφόρων τύπων:

Ο σωλήνας εξαερισμού είναι εγκατεστημένος στο σύστημα τροφοδοσίας και με εξαγωγή, όταν δημιουργείται μια αναγκαστική και φυσική μορφή έλξης.

Ένα σημαντικό σημείο στην αγορά προϊόντων είναι η διάμετρος του σωλήνα εξαερισμού. Σήμερα, τυποποιούνται 22 προϊόντα στρογγυλής διαμέτρου. Οι διαμέτρους κυμαίνονται από 100-2000 mm.

Αν η εξωτερική διάσταση του προϊόντος υπερβαίνει τα 500 mm, θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη. Οι κανονισμοί επιτρέπουν την κατασκευή ευθειών γραμμών που ξεκινούν από 2,5 μέτρα. Το συνολικό μήκος του ευθύγραμμου τμήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 μέτρα.

Η παραγωγή σωλήνων εξαερισμού πραγματοποιείται από ένα ολόκληρο φύλλο μετάλλου. Η διαμήκης ραφή σχηματίζεται με μια μέθοδο περιελίξεως με σπείρα, όταν τυλίγεται μία χαλύβδινη ταινία, οι αποκαλούμενες λωρίδες.

Το κόστος ενός κυκλικού αγωγού είναι πάντοτε μικρότερο από το κόστος των ορθογώνιων προϊόντων, δεδομένου ότι η μάζα τους είναι πολύ μικρότερη.

Ο ορθογώνιος σωλήνας εξάτμισης διατίθεται σε διάφορα τυπικά μεγέθη:

Όλα τα προϊόντα επωάζονται με πίσσα 50 mm. Τα τμήματα κορμού μπορούν να κατασκευαστούν ευθεία, αλλά δεν υπερβαίνουν τα 2,5 μέτρα. Για τη σύνδεση των διαφόρων τμημάτων του αέρα σε χώρους των στριφογυρίσματα, η βιομηχανία παράγει εξαρτήματα για συστήματα εξαερισμού που έχουν ορισμένες διαμέτρους και μια ποικιλία μορφών.

Τέτοιοι ορθογώνιοι αγωγοί είναι κατασκευασμένοι από φύλλο χάλυβα και τα φύλλα μπορούν να είναι γαλβανισμένα ή τραχιά. Για τη συναρμολόγηση χρησιμοποιούνται επίσης μεταλλικές γωνίες, που λαμβάνονται με σφράγιση.

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα ενός τέτοιου ορθογώνιου σχεδίου είναι η δυνατότητα αλλαγής της διαμόρφωσης των σωλήνων χωρίς να παραβιάζεται η απόδοση τους. Αυτό επιτρέπει την εγκατάσταση εξαερισμού σε κτίρια όπου οι οροφές είναι πολύ χαμηλές ή σε άλλες ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Το σχήμα αυτού του προϊόντος, η διατομή του εξαρτάται άμεσα από τον τύπο χώρου και τις διαστάσεις του. Εάν το δωμάτιο έχει μικρή έκταση και αρκετά χαμηλά ταβάνια, είναι πιο αποδεκτό να εξετάζεται κανείς τους αεραγωγούς επίπεδου εξαερισμού για να σχεδιάσετε ορθογώνιο τύπο.

Φυσικά, τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά των στρογγυλών προϊόντων είναι πολύ υψηλότερα από τα ορθογώνια. Αλλά οι διαθέσιμες περιοχές υπαγορεύουν τις συνθήκες τους. Σε ορθογώνια σωλήνες, οι γωνίες γίνονται μια πηγή αντίστασης. Προκαλούν πολύ θόρυβο, λόγω του οποίου μειώνεται η ταχύτητα του αέρα. Για να σβήσετε όλα αυτά τα αρνητικά φαινόμενα, πρέπει να απομονωθεί ο εξαερισμός από τους ορθογώνιους σωλήνες.

Όταν εγκαθίσταται βιομηχανικός εξαερισμός, παράγονται μόνο στρογγυλές διατομές, οι οποίες έχουν υψηλή απόδοση.

Πλαστικοί σωλήνες εξαερισμού

Το κύριο υλικό για την κατασκευή των σωλήνων εξαερισμού είναι χάλυβας και πλαστικό. Αυτά τα υλικά φαίνεται να αποτελούν έναν ανεπίσημο ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Ποια προϊόντα είναι πιο κατάλληλα για το σύστημα εξαερισμού, χάλυβα με ψευδάργυρο ή συμβατικό πλαστικό; Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη τις απαιτήσεις του έργου, να εξετάσουμε λεπτομερώς τις αποχρώσεις της γύρω ατμόσφαιρας.

Τα ακόλουθα υλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών σωλήνων:

Σε μικρά δωμάτια και μεμονωμένα σπίτια, ο εξαερισμός γίνεται συνήθως από σωλήνες PVC. Δεν είναι δαπανηρά, είναι εύκολο να εγκατασταθούν και να διατηρηθούν. Για τέτοιους σωλήνες εξάτμισης για εξαερισμό δεν επηρεάζονται από τις υπεριώδεις ακτίνες, και είναι σε θέση να αντέξουν μια ευρεία διάδοση της θερμοκρασίας. Το εύρος είναι 0-80 μοίρες.

Πλεονεκτήματα των σωλήνων εξαερισμού PVC

 • ιδανική στεγανότητα.
 • ο αεροδυναμικός θόρυβος πληροί τα πρότυπα υγιεινής.
 • το κόστος αυτών των προϊόντων είναι πολύ χαμηλότερο από τα αντίστοιχα μεταλλικά στοιχεία.
 • η εμφάνιση είναι καλά συνδυασμένη με το εσωτερικό του δωματίου?
 • διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Εύκολη προσαρμογή σε οποιοδήποτε σύστημα.
 • χάρη σε ένα μεγάλο αριθμό επιπρόσθετων πλαστικών εξαρτημάτων, είναι δυνατή η συναρμολόγηση ενός αγωγού αέρα οποιουδήποτε σχήματος.
 • είναι απολύτως ασφαλές για το ανθρώπινο σώμα.
 • δεν υπάρχει απελευθέρωση τοξικών ουσιών.

Οι σωλήνες πολυαιθυλενίου για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού κατασκευάζονται με ειδική αντιστατική προστασία. Μπορούν να λειτουργούν σε μια περιοχή από 40 έως 80 μοίρες.

Οι σωλήνες από PVC, οι οποίοι περιέχουν μαύρο άνθρακα, προστατεύονται αξιόπιστα από τις υπεριώδεις ακτίνες. Διαφέρουν από τα συνηθισμένα προϊόντα στο μαύρο χρώμα τους.

[Σημείωση] Προϊόντα από πολυπροπυλένιο δεν ανταποκρίνονται σε διαβρωτικά περιβάλλοντα, δεν φοβάται υψηλή υγρασία, μπορούν να λειτουργούν σε θερμοκρασία 1-98 βαθμούς. [/ Σημείωση]

Σε ειδικές περιοχές, χρησιμοποιούνται ειδικά αθέμιτα και αντιστατικά προϊόντα. Όταν μειώνεται η θερμοκρασία, το υλικό του αντικειμένου γίνεται πολύ εύθραυστο και εύθραυστο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε θερμαινόμενους χώρους.

Τα πλέον ανθεκτικά σε επιθετικά μέσα είναι οι φθοριοπλαστικοί σωλήνες. Εγκαθίστανται σε οποιοδήποτε τύπο αερισμού. Αυτό το υλικό είναι σε θέση να λειτουργεί κανονικά σε 40-140 μοίρες. Τέτοιες ιδιότητες καθιστούσαν δυνατή την εγκατάσταση αυτού του εξαερισμού για ισχυρά ρεύματα αέρα, τα οποία περιέχουν μεγάλο αριθμό διαβρωτικών ουσιών.

Όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα έχουν κάνει τους πλαστικούς σωλήνες αρκετά δημοφιλείς στην κατασκευή κατοικιών. Μόνο χαμηλή αντίσταση στη φωτιά δεν επιτρέπει την εγκατάσταση σωλήνων PVC σε μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Χάλυβα

Είναι κατασκευασμένα από πολύ διαφορετικά μέταλλα και κράματα:

 • γαλβανισμού φύλλων. Συνήθως το πάχος κυμαίνεται από 0,5-1,2 mm.
 • ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304, 321, 316, 430. Το μέγιστο πάχος των 5 χιλιοστών.
 • αλουμίνιο.
 • γαλβανισμένος χάλυβας.
 • λεπτό φύλλο.

Για την παραγωγή του σωλήνα ventrub χρησιμοποιούνται σπάνια φύλλα αλουμινίου, κυρίως χρησιμοποιείται φύλλο αλουμινίου. Από τον κασσίτερο, παράγονται σωλήνες αερισμού, με διάμετρο μικρότερη από 50 cm και πάχος περίπου 0,55 mm. Για μεγάλες διαμέτρους, χρησιμοποιούνται μεταλλικά φύλλα με πάχος μεγαλύτερο από 0,7 mm.

Πλεονεκτήματα των άκαμπτων σωλήνων από χάλυβα

 1. Μεγάλη διάρκεια ζωής.
 2. Υψηλή αντοχή.
 3. Εξαιρετική αεροδυναμική λόγω της ιδανικά λείας εσωτερικής επιφάνειας.
 4. Σπάνια φραγμένο.
 5. Λειτουργούν σε υψηλή θερμοκρασία.
 6. Αντιμετωπίστε μεγάλη πίεση.
 7. Πληρούν όλες τις απαιτήσεις υγιεινής, επομένως εγκαθίστανται σε περιοχές όπου πρέπει να τηρούνται υψηλές υγειονομικές απαιτήσεις.
 8. Ουδέτερο σε επιθετικές ουσίες.

Συγκριτικά χαρακτηριστικά των σωλήνων εξαερισμού

Επιψευδαργυρωμένο. Η GOST επιτρέπει την εγκατάσταση γαλβανισμένων σωλήνων σε οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες. Μπορούν να είναι σε οποιοδήποτε εξαερισμό. Η μόνη εξαίρεση είναι μόνο τα συστήματα μεταφοράς των επιθετικών μειγμάτων, για παράδειγμα, το αέριο.

Είναι αξιόπιστα προστατευμένα από τη διάβρωση από ένα παχύ στρώμα ψευδαργύρου. Όταν έρχεται σε επαφή με οξυγόνο, σχηματίζεται ένα προστατευτικό φιλμ, το οποίο καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του σωλήνα.

Ανοξείδωτο ατσάλι. Αυτά τα προϊόντα κατασκευάζονται ειδικά για αεραγωγούς, μέσω των οποίων μεταφέρονται επιθετικές ροές αέρα, για παράδειγμα, ζεστό ατμό ή αέριο.

Τα ανοξείδωτα μοντέλα είναι σε θέση να αντέχουν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Η ζωή αυτών των δομών μετράται σε δεκάδες χρόνια. Συχνά εγκαθίστανται σε μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Για την αύξηση της πυρασφάλειας, τα προϊόντα καλύπτονται με ορυκτό μαλλί.

Μαύρο μέταλλο. Αυτοί οι σωλήνες εξαερισμού εγκαθίστανται για να αερίζουν το δωμάτιο και να αφαιρούν εύφλεκτα αέρια. Διακρίνονται από τα ανάλογα με υψηλή αντοχή στη φωτιά. Η ακαμψία των σωλήνων είναι πολύ μεγαλύτερη από το γαλβανισμό και τον ανοξείδωτο χάλυβα. Υψηλή σφράγιση παρέχεται από συγκολλημένες ραφές.

 • Κατασκευάζονται από χάλυβα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα.
 • Πάχος τοιχώματος 1,2-1,5 mm.
 • Το συνολικό μήκος του σωλήνα κυμαίνεται μεταξύ 125-250 cm.
 • Η φόρτωση μπορεί να γίνει με φλάντζα.
Σύγκριση σωλήνων εξαερισμού από διαφορετικά υλικά

Κυματοειδές

Χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός εύκαμπτου αγωγού. Τα κύρια πλεονεκτήματα των προϊόντων αυτών είναι:

 • αυξημένη ευελιξία. Το σύστημα εξαερισμού μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σημείο, καθώς η ελαστικότητα ενός τέτοιου προϊόντος επιτρέπει την τοποθέτησή του στις πιο απρόσιτες θέσεις.
 • υψηλή αντοχή.
 • εύκολη εγκατάσταση και εύκολη συντήρηση.
 • Η εγκατάσταση πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση ειδικών εργαλείων.

Ο κυματοειδής σωλήνας μπορεί εύκολα να κάμπτεται ανεξάρτητα από την διατομή του. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται σε χώρους με πολύπλοκες διαστάσεις, όπου είναι αδύνατο να τοποθετηθούν άλλα είδη σωλήνων.

Έρχεται σε διάφορες μορφές:

Διακεκριμένες ιδιότητες δίνουν σε κάθε τύπο σωλήνα το υλικό κατασκευής. Ένας ευέλικτος αγωγός έχει βρεθεί σε ευρεία εφαρμογή στη βιομηχανία και την ατομική κατασκευή. Είναι πολύ εύκολο να το εγκαταστήσετε μόνοι σας.

Πολυεστερικό ύφασμα

Πλεονεκτήματα τέτοιων venttubes περιλαμβάνουν:

 • ελαφρύ βάρος.
 • εύκολη μεταφορά?
 • απλή εγκατάσταση.

Αυτός ο εξαερισμός είναι ελαφρύς, οπότε δεν είναι απαραίτητο να τοποθετείτε ειδικά στηρίγματα για τοποθέτηση σε τοίχο. Οι σωλήνες συνδέονται με συνηθισμένο αστραπή, ραμμένοι στο τέλος κάθε τμήματος.

[Σημείωση] Η συμπύκνωση δεν εμφανίζεται ποτέ στα ενδύματα. Επομένως, δεν χρειάζονται θέρμανση. [/ Σημείωση]

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι όλα τα είδη προϊόντων είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Κάθε ένα από αυτά διακρίνεται από τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά του. Αλλά είναι ενωμένα μόνο από μια ποικιλία μεγεθών:

 • στρογγυλή και πλαστική - 32-1250 mm.
 • μέταλλο - 50-1500 mm;

Αποχέτευση

Αν λάβουμε υπόψη τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αποχετευτικών και πλαστικών σωλήνων, μπορείτε να βρείτε πολλές ομοιότητες. Οι καταναλωτές συχνά ρωτούν: Είναι δυνατόν να αερίζεστε ανεξάρτητα χρησιμοποιώντας σωλήνες αποχέτευσης; Το θετικό αποτέλεσμα θα επιτευχθεί;

Είναι δύσκολο να απαντήσω ξεκάθαρα σε αυτό το ερώτημα. Η απόφαση αυτή μπορεί να ληφθεί μόνο από τους ιδιοκτήτες των χώρων.

Το πιο δύσκολο πράγμα κατά την τοποθέτηση του εξαερισμού είναι η διαφορά μεταξύ των συνολικών διαστάσεων όλων των τμημάτων. Συνήθως, οι διαμέτρους σωλήνων διαφορετικών τύπων δεν ταιριάζουν με τις διαστάσεις τους.

Κατά την εγκατάσταση φυσικού αερισμού από το μηδέν, η χρήση σωλήνων αποχέτευσης είναι πολύ δυνατή.

Αλλά αν πρέπει να προσθέσετε σωλήνες αποχέτευσης στον υφιστάμενο αερισμό, σίγουρα δεν θα λειτουργήσει. Οι διαστάσεις των προϊόντων και των στοιχείων σύνδεσης θα είναι πολύ διαφορετικές, δεν θα είναι δυνατή η συναρμολόγηση ενός τέτοιου συστήματος.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης εκκρίνουν τοξικές ουσίες. Ως εκ τούτου, για τη δική τους καταπραϋντική, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε τέτοια προϊόντα για τον εξαερισμό.

Οι επιβλαβείς αναθυμιάσεις, εάν υπάρχουν, θα αφαιρεθούν από τις εγκαταστάσεις. Δεν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για την εμφάνιση των προϊόντων αποχέτευσης.

Οι σωλήνες PVC για εξαερισμό φαίνονται πιο όμορφα, θα προσεγγίσουν αρμονικά οποιοδήποτε εσωτερικό.

Όλοι για τους σωλήνες εξαερισμού - τύπος υλικού, διαστάσεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η συσκευή αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού, υπογείου ή γκαράζ κάνει σπάνια χωρίς αγωγούς αέρα. Στο διαμέρισμα - και στη συνέχεια θα πρέπει να συνδέσετε την κουκούλα κουζίνας σε έναν κατακόρυφο άξονα, ενσωματωμένο μέσα στον τοίχο. Η ποικιλία των καναλιών που πωλούνται είναι αρκετά μεγάλη και ο χρήστης αντιμετωπίζει παραδοσιακά το πρόβλημα της επιλογής του σωστού προϊόντος. Σκοπός της επισκόπησής μας είναι να εξετάσουμε τους υφιστάμενους σωλήνες εξαερισμού, να περιγράψουμε το πεδίο εφαρμογής και να εντοπίσουμε τις αδυναμίες των διαφόρων τύπων αεραγωγών.

Τύποι αεραγωγών

Όλοι οι δίαυλοι που σχεδιάζονται για να οργανώνουν την ανταλλαγή αέρα στους χώρους ή μια συσκευή για τοπική εξόρυξη, διαφέρουν σε δύο χαρακτηριστικά - το υλικό παραγωγής και το σχήμα του τμήματος. Η δεύτερη στιγμή: κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού, οι ιδιοκτήτες σπιτιού συχνά χρησιμοποιούν αγωγούς από άλλα βοηθητικά προγράμματα μηχανικής.

Παρουσιάζουμε τον πλήρη κατάλογο των τύπων αεραγωγών που χρησιμοποιούνται:

 • στρογγυλή και ορθογώνια, από γαλβανισμένο ατσάλι.
 • το ίδιο, κατασκευασμένο από πλαστικό PVC,
 • εύκαμπτα προϊόντα δύο τύπων - κυματοειδές σωλήνα από αλουμίνιο και μονωμένο στρογγυλό κανάλι σε μεταλλικό πλαίσιο.
 • αγωγοί αέρα υφάσματος?
 • χάλυβα - μαύρο και ανοξείδωτο.
 • καπνοδόχοι διπλού τοιχώματος τύπου σάντουιτς, κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο ατσάλι.
 • τμήμα υδραυλικών εγκαταστάσεων
 • αγωγούς αμιαντοτσιμέντου.

Σημείωση: Σε δίκαιη θέση, αξίζει να αναφέρουμε τούβλο και σκυρόδεμα κατακόρυφους άξονες διατεταγμένα στο πάχος των τοίχων πολυκατοικιών και εξοχικών σπιτιών. Εσωτερικά κανάλια τοποθετούνται κατά τη φάση κατασκευής του κτιρίου και χρησιμεύουν για εξαερισμό.

Παραδείγματα της συσκευής εξαγωγής από τμήματα και εξαρτήματα από αποχέτευση πολυπροπυλενίου. Στα αριστερά υπάρχει ένας συλλέκτης συμπυκνωμάτων (κάτω από το ΤΕ)

Από τα περιγεγραμμένα περιβάλλοντα, μόνο οι τέσσερις πρώτες ποικιλίες έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά του αέρα. Τα υπόλοιπα προϊόντα είναι σωλήνες καμινάδας, νερού και αποχέτευσης που χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες κατοικιών για να μειωθεί το κόστος εγκατάστασης.

Γαλβανισμένοι αγωγοί εξαερισμού

Οι μεταλλικοί σωλήνες λεπτού τοιχώματος για εξαερισμό, κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο, πληρούν όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις και συνιστώνται μοναδικά για χρήση σε οποιοδήποτε χώρο - οικιακό, βιομηχανικό, αποθήκη και ούτω καθεξής. Ας απαριθμήσουμε τους τύπους και τα κύρια χαρακτηριστικά των γαλβανισμένων αεραγωγών:

 1. Το σχήμα των καναλιών χωρίζεται σε 3 ποικιλίες - στρογγυλές, ορθογώνιες και επίπεδες ωοειδείς.
 2. Με τη μέθοδο κατασκευής υπάρχουν σπειροειδείς, ευθείες ραφές και διπλωμένα κιβώτια, που φαίνονται παρακάτω στη φωτογραφία.
 3. Σύμφωνα με τους κανόνες, υπάρχουν 2 κατηγορίες αεροστεγανότητας των αεραγωγών - κανονική και πυκνή. Τα τελευταία περιλαμβάνουν σπειροειδείς σωλήνες, οι οποίοι πρακτικά δεν επιτρέπουν διαρροές στις αρθρώσεις.
 4. Τα προϊόντα κατασκευάζονται σε τυποποιημένα μεγέθη. Για παράδειγμα, οι διαμέτρους των πιο "κυκλικών" κυκλικών αγωγών είναι 100, 125, 160, 180, 200, 225, 250 mm και ούτω καθεξής. Το πάχος του μετάλλου - 0,5-0,6 mm, με διάμετρο μεγαλύτερη από μισό μέτρο - 0,7 mm.
 5. Τα τυποποιημένα μεγέθη τετραγωνικών και επίπεδων ωοειδών αγωγών ρυθμίζονται από τη μέγιστη αναλογία πλευρών ίση με 6.3.
Αεραγωγοί που κατασκευάζονται με τεχνολογία σπειροειδούς πληρώσεως, η τάξη σφικτότητας-πυκνή

Επεξήγηση σχετικά με τις αναλογίες των πλευρών των επίπεδων καναλιών αέρα. Σύμφωνα με το SNiP, το μέγεθος μιας πλευράς ενός ορθογωνίου σωλήνα δεν μπορεί να υπερβεί την τιμή της δεύτερης επιφάνειας περισσότερο από 6,3 φορές. Παράδειγμα: ο μικρότερος φάκελος είναι 0.03 m, τότε το μέγιστο μέγεθος της δεύτερης πλευράς είναι 0.03 x 6.3 ≈ 0.19 m = 190 mm.

Εξετάστε τα πλεονεκτήματα της χρήσης γαλβανισμένων αγωγών εξαερισμού:

 • συμμόρφωση με όλα τα υγειονομικά και οικοδομικά πρότυπα ·
 • σκληρότητα, αντοχή και ανθεκτικότητα.
 • ανθεκτικότητα σε αδύναμες χημικές επιδράσεις ·
 • - γενικά συστήματα εξαερισμού (εξαιρουμένης της αναρρόφησης - μεταφοράς σκόνης) ·
 • σχετικά απλή εγκατάσταση?
 • μια μεγάλη ποικιλία από διαμορφωμένα στοιχεία - μπλουζάκια, γόνατα, σταυροί, μεταβάσεις.
 • χάρη στην τυποποίηση των μεγεθών, τα γαλβανισμένα κουτιά είναι συμβατά με όλους τους ανεμιστήρες και τις βαλβίδες ελέγχου - πτερύγια, βαλβίδες, εκτροπείς και άλλους διανομείς αέρα.
Συμβατικά κουτιά από κασσίτερο, μια κατηγορία στεγανότητας - κανονική

Για αναφορά. Ο βαλβίδων από γαλβανισμό είναι σε θέση να αντέξει την επίδραση της φλόγας σε έντονη φωτιά για 30 λεπτά ή περισσότερο. Η ειδική εξωτερική επεξεργασία επιτρέπει την αύξηση του καθορισμένου ορίου πυραντίστασης έως 2 ώρες, η άκαμπτη κατασκευή δε θα επιτρέψει την κατάρρευση του αγωγού από τη θέρμανση.

Το κύριο μειονέκτημα των γαλβανισμένων κουτιών είναι η υψηλή τιμή σε σύγκριση με τα προϊόντα που κατασκευάζονται από άλλα υλικά. Το ερώτημα είναι μάλλον αμφιλεγόμενο - πολλά εξαρτώνται από την περιοχή, τον όγκο της παραγγελίας και τον συγκεκριμένο κατασκευαστή. Από τις 15 Μαρτίου 2013 το κόστος ενός τρέχοντος μετρητή ενός φτηνού αεραγωγού Ø100 mm είναι:

 • σπείρα - 320 ρούβλια. (5,6 eu).
 • Ευθεία - 180 ρούβλια. (3,15 cu).
 • ορθογώνιο αντίστοιχο τμήμα 10 cm x 8 cm - 200 ρούβλια (3,5 cu).
Συνδέσεις και προσαρμογείς για κουτιά από κασσίτερο

Σημείωση: Έχουμε επισημάνει επιπλέον τις τιμές στις συμβατικές μονάδες, δεδομένου ότι σε εύθετο χρόνο η αξία σε ρούβλια μπορεί να αλλάξει.

Άλλα μειονεκτήματα των αεραγωγών γαλβανισμένων σωλήνων είναι επίσης άξια προσοχής:

 1. Στην παραγωγή των αεραγωγών φαίνονται πολύ αισθητικά ευχάριστο, αλλά στο εσωτερικό ενός ιδιωτικού σπιτιού ή διαμέρισμα, γαλβανισμού ταιριάζει με δυσκολία. Τα κανάλια πρέπει να κρύβονται πίσω από την επένδυση - ψευδοροφές, επενδύσεις γυψοσανίδων.
 2. Λόγω της τραχύτητας της επικάλυψης μετάλλου και ψευδαργύρου, η αντίσταση στη ροή αέρα είναι αρκετά σημαντική. Η απόχρωση γίνεται αισθητή σε μεγάλες εκτάσεις και διακλαδισμένα συστήματα, όπου χρειάζονται πιο ισχυροί ανεμιστήρες (επιλέγονται σύμφωνα με τον αεροδυναμικό υπολογισμό).
 3. Κατά βάρος, τα προϊόντα χάνουν πλαστικούς σωλήνες.

Ένα γνωστικό βίντεο σχετικά με την παραγωγή εξαρτημάτων, σπειροειδών και τετράγωνων αεραγωγών:

Αερισμός από πλαστικό

Οι πλαστικοί σωλήνες εξαερισμού διατίθενται επίσης σε ορθογώνιες και κυκλικές διατομές. Αλλά τα τυπικά μεγέθη διαφέρουν από τα κανονικά που παρουσιάζονται παραπάνω - προσφέρονται στρογγυλά ventcannals με διάμετρο 100, 125, 150, 200 mm και ούτω καθεξής. Το βασικό υλικό είναι πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC, PVC), πολυπροπυλένιο (PP) και πολυαιθυλένιο (PE).

Προδιαγραφές. Υπάρχουν βιομηχανικές και οικιακές σειρές πλαστικών αεραγωγών. Οι διαμέτρους του πρώτου αντιστοιχούν στην κανονιστική σειρά, αλλά δεν έχουν όλα τα μεγέθη διαθέσιμα στον αγοραστή. Για παράδειγμα, Ø14, 16 και 18 cm θα πρέπει να παραγγελθούν ξεχωριστά. Οι τέσσερις πιο "τρέχουσες" διαμέτρους των οικιακών προϊόντων που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο.

Πλεονεκτήματα των πλαστικών σωλήνων εξαερισμού:

 • ωραία εμφάνιση.
 • ευκολία και ταχύτητα εγκατάστασης.
 • χαμηλό βάρος?
 • μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • Η μηδενική τραχύτητα της εσωτερικής επιφάνειας προκαλεί χαμηλή αντίσταση καναλιού στη ροή του αέρα.
 • ευρύ φάσμα εξαρτημάτων και συνδέσμων.
 • αντοχή σε διάφορες χημικές ουσίες.

Όπως αποδείχθηκε, η τιμή των προϊόντων δεν μπορεί να αποδοθεί στην ισχυρή πλευρά των πλαστικών αγωγών. Το κόστος εξαρτάται από τον τύπο του χρησιμοποιούμενου πλαστικού και τον τύπο σύνδεσης - φλόγα, φλάντζα ή μανσέτα (θηλή). Καταφέραμε να βρούμε στο διαδίκτυο σχετικά φθηνούς σωλήνες PVC για εξαερισμό - οι τιμές για 1 m του καναλιού Ø100 mm μοιάζουν με αυτό:

 • - 180 ρούβλια. (3,15 cu).
 • επίπεδη ισοδύναμη τομή 110 x 55 mm - 188 ρούβλια. (3,3 ευρώ) ·
 • ορθογώνιο μέγεθος 12 x 6 cm - 220 ρούβλια. (3,85 ευρώ).
Οι αεραγωγοί από PPD με φλάντζες είναι σχεδιασμένοι για βιομηχανικά κτίρια

Βοήθεια. Οι τιμές των κουτιών από πολυπροπυλένιο με πάχος τοιχώματος έως 3 mm, εξοπλισμένο με φλάντζα ή καμπάνα, φτάνουν τα 1100 ρούβλια. / 1 m.

Τώρα ας πάρουμε τις ανεπάρκειες των πλαστικών αγωγών για εξαερισμό:

 1. Λόγω της απόκλισης μεταξύ των διαμέτρων του καναλιού και της κανονικής κλίμακας διαστάσεων, πρέπει να επιλεγεί ένας ειδικός ανεμιστήρας για αεραγωγούς ή για χρήση προσαρμογέων.
 2. Παρά την ακαμψία, το πλαστικό παραμένει εύθραυστο υλικό. Επιπλέον, με την πάροδο των ετών, η ελαστικότητα χάθηκε - μετά από 5-7 χρόνια λειτουργίας, ο σωλήνας μπορεί να σπάσει από μια περιστασιακή αδύναμη επίδραση.
 3. Το πλαστικό είναι εύφλεκτο και "επιπλέει" όταν θερμαίνεται πάνω από 200 ° C.
 4. Τα κουτιά της σκιάς φωτός γίνονται γρήγορα κίτρινα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, για παράδειγμα, στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Για να αποκαταστήσετε μια εμφανή εμφάνιση, οι αεραγωγοί πρέπει να καθαρίζονται.
 5. Οι σωλήνες πολυμερούς επιμηκύνονται έντονα όταν θερμαίνονται.
Παραδείγματα σύνδεσης αγωγών εξαερισμού πολυμερούς με εξοπλισμό

Το πεδίο των στοιχείων του πλαστικού εξαερισμού - τα κανάλια εξαγωγής της κουζίνας και του μπάνιου, το σύστημα φυσικής ανταλλαγής αέρα των οικιστικών κτιρίων, τα χημικά εργαστήρια, αλλά μόνο μέσα σε ένα ενιαίο δωμάτιο.

Ένα σημαντικό σημείο. Ένα πλαστικό κιβώτιο, το οποίο έχει πλακόστρωτο διαμέσου αρκετών δωματίων, θα καεί γρήγορα σε μια φωτιά και η φωτιά θα εξαπλωθεί στο παρακείμενο δωμάτιο μέσω του ανοίγματος ανοίγματος. Ψευδοροφή από GKL - αδύναμη προστασία, πλαστικό "ρέει" από υψηλή θερμοκρασία.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της τοποθέτησης επίπεδων πολυμερών καναλιών εξετάζουν το βίντεο:

Κυματοειδή μανίκια

Για να οργανώσετε τους κατασκευαστές αερισμού προσφέρετε εύκαμπτους αεραγωγούς τριών τύπων:

 1. Ο κυματοειδής σωλήνας από αλουμίνιο με ένα τοίχωμα είναι κατασκευασμένος σε πλαίσιο κατασκευασμένο από μεταλλικό σύρμα στριμμένο από μια σπείρα. Στην κορυφή, ο "σκελετός" του στρογγυλού τμήματος καλύπτεται με φύλλο αλουμινίου με σφραγίδα πολυεστέρα. Ορισμένα τυπικά μεγέθη είναι αρκετά κορεσμένα: 100, 110, 113, 115, 120, 125, 130 mm, κ.λπ.
 2. Κυματοειδές μανίκι αλουμινίου με θερμομόνωση από ορυκτό μαλλί, κατασκευασμένο από fiberglass. Η κατασκευή του σωλήνα είναι παρόμοια - ένα σπειροειδές πλαίσιο από σύρμα συν το φύλλο και ένα θερμαντήρα, το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα - fiberglass. Οι προσφερόμενες διαμέτρους είναι 100, 125, 150, 160, 200, 250 mm και ούτω καθεξής.
 3. Βιομηχανικές εύκαμπτες κυματοειδείς κυματοειδείς γραμμές σε καλώδιο πλαισίου καλυμμένο με ύφασμα από πολυεστέρα, πολυουρεθάνη, υαλοβάμβακα ή πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Η επιλογή των διαμέτρων και των διατομών είναι πολύ μεγάλη, είναι άχρηστο να απαριθμήσουμε όλες τις διαστάσεις.
Κυματοειδές από αλουμινόχαρτο σε συσκευασμένη (αριστερά) και τεντωμένη (δεξιά) άποψη

Σημείωση: Οι πτυχώσεις αλουμινίου σε μονές στρώσεις πωλούνται σε συμπιεσμένη κατάσταση - ένα προϊόν μήκους 620 cm που εκτείνεται για 3 μέτρα. Μπορείτε να αγοράσετε αεραγωγούς στρογγυλής και ορθογώνιας διατομής.

Παρουσιάζουμε το κατά προσέγγιση κόστος των εισηγμένων προϊόντων ανά 1 μέτρο γραμμικού εύκαμπτου σωλήνα Ø100 mm:

 • μονόστρωμα κυματοειδές σωλήνα του τύπου "Aluvent" - 50 τρίβει. (0,9 eu).
 • μονωμένοι εύκαμπτοι αγωγοί αέρα Sonodec DS - 310 τρίβουν. (5,5 cu).
 • ventcannals από πολυεστέρα ύφασμα - 408 ρούβλια. (7,15 cu).
 • το ίδιο, από PVC - 335 ρούβλια. (5,9 ευρώ).
 • πολυουρεθανικό μανίκι - 233 τρίψτε. (4,1 cu).
Κυματοειδής σωλήνας με τελική θερμομόνωση

Παρόλο που οι εύκαμπτοι σωλήνες αερισμού είναι κατασκευασμένοι από διαφορετικά υλικά, το σύνολο των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων αυτής της ομάδας προϊόντων είναι περίπου το ίδιο. Θετικές στιγμές:

 • ελαφρύ βάρος.
 • την απλότητα και την υψηλή ταχύτητα εγκατάστασης.
 • γρήγορη σύνδεση με τον εξοπλισμό εξαερισμού με σφιγκτήρες.
 • Η αυλάκωση αφαιρείται εύκολα για λόγους αντιβακτηριακού καθαρισμού.
 • την ευρύτερη επιλογή των τυποποιημένων διαμέτρων.
 • απουσία εξαρτημάτων και εξαρτημάτων.

Τώρα για τις αρνητικές πλευρές των κυματοειδών σωλήνων. Όλοι οι εύκαμπτοι αεραγωγοί για τον εξαερισμό συνδυάζουν ένα κοινό μειονέκτημα - χαμηλή αντίσταση στη φωτιά. Μόνο οι εύκαμπτοι σωλήνες από αλουμίνιο είναι ικανοί να αντέχουν παρατεταμένη θέρμανση έως 300 ° C, το όριο θερμοκρασίας των υπόλοιπων πολυμερών προϊόντων είναι + 125 ° C για πολυουρεθάνη και + 90 ° για PVC.

Ένα σημαντικό σημείο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κάθε τύπος εύκαμπτου αεραγωγού είναι σχεδιασμένος για χρήση σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Για παράδειγμα, τα κανάλια πολυουρεθάνης έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά βαρέως μολυσμένων αερίων και σκόνης (αναρρόφηση).

Το δεύτερο σημαντικό μειονέκτημα των κυματοειδών σωλήνων είναι η υψηλή αεροδυναμική αντίσταση, πράγμα που καθιστά αναγκαία την αύξηση της ισχύος των ανεμιστήρων. Επομένως, το μήκος του εύκαμπτου καναλιού εξαέρωσης σπανίως υπερβαίνει τα 10 μ. Τέλος: οι πτυχώσεις αλουμινίου συχνά μειώνονται σε διάμετρο όταν συνδέονται στην πλευρά αναρρόφησης ενός ισχυρού ανεμιστήρα.

Λυμάτων και άλλων σωληνώσεων

Ένας τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα στην εγκατάσταση εξαερισμού είναι να χρησιμοποιήσετε αμιαντοτσιμέντο αγωγούς, όπως φαίνεται στη φωτογραφία του εξαερισμού κελάρι. Η θετική πλευρά αυτής της επιλογής είναι:

 • χαμηλή τιμή - 100 ρούβλια. για το μετρητή λειτουργίας του αγωγού Ø10 cm (1,75 cu).
 • ακαμψία και αντοχή της δομής.
 • αντοχή;
 • το υλικό μπορεί να χρωματιστεί.
 • αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες - προϊόντα αντέχουν πάνω από 1000 ° C.
Οι σωλήνες αμιάντου είναι βολικό να τοποθετηθούν για φυσική ανταλλαγή αέρα στο υπόγειο - δεν υπάρχει τίποτα που απαιτείται για να επισυνάψετε

Βοήθεια. Οι αγωγοί αμιάντου (χρυσοτικό τσιμέντο) είναι κατασκευασμένοι από κυκλική διατομή μεγέθους 5 cm - 100, 150, 200 mm κ.λπ.

Οι αγωγοί αμιαντοτσιμέντου χρησιμοποιούνται με επιτυχία ως καμινάδες, αγωγούς καλωδίων, υποστηρίγματα θεμελίωσης πυλώνων και για άλλους σκοπούς. Εφαρμόζοντάς τα στο σύστημα εξαερισμού, θα συναντήσετε τις ακόλουθες αρνητικές αποχρώσεις:

 1. Η σκόνη αμιάντου είναι επιβλαβής για την υγεία. Τα υγειονομικά πρότυπα απαγορεύουν ρητά τη χρήση χυτοσιτικών σωλήνων τσιμέντου ως αγωγών παροχής αέρα.
 2. Ο σχεδιασμός δεν είναι μόνο σκληρός, αλλά και βαρύς, εξ ου και η δυσκολία εγκατάστασης. Επιπλέον, θα υπάρξουν δυσκολίες με τη σύνδεση - τα γόνατα και τα δίδυμα δεν υπάρχουν στη φύση. Χρειάζεστε ειδικές συνδέσεις ή προσαρμογείς.
 3. Η εμφάνιση ενός παρόμοιου αγωγού εξαερισμού, ακόμη και βαμμένου, δεν ταιριάζει με τα καθιστικά.

Η δεύτερη δημοφιλής μέθοδος αερισμού του προϋπολογισμού είναι η τοποθέτηση αεραγωγών από γκρίζους σωλήνες πολυπροπυλενίου που προορίζονται για εσωτερική αποχέτευση. Το κέρδος της τιμής είναι απτό - ο μετρητής του αγωγού "εκατό" θα κοστίσει 140 ρούβλια (2,45 δολάρια ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένων 1 δακτύλιο Ο στο κουδούνι.

Τα πλεονεκτήματα των τμημάτων λυμάτων είναι τα ίδια με τα πλεονεκτήματα των πλαστικών διαύλων, αλλά υπάρχουν περισσότερες ελλείψεις:

 • Οι διαμέτρους των σωλήνων δεν συμπίπτουν με τα τυπικά μεγέθη των αεραγωγών: 4, 5 και 11 cm.
 • Τα στοιχεία αυτά είναι κατασκευασμένα με μεγάλη ακτίνα περιστροφής.
 • τα τμήματα και τα εξαρτήματα διαφέρουν σε μεγάλες διαστάσεις λόγω των διοχετεύσεων.
 • λόγω της συσσώρευσης στατικού φορτίου στα εσωτερικά τοιχώματα των αεραγωγών, αποκαθίσταται πολλή σκόνη.

Σημείωση: Πλαστικά κιβώτια ποιότητας, σχεδιασμένα για εξαερισμό, έχουν προστατευτική αντιστατική επίστρωση.

Επένδυση από ανοξείδωτο χάλυβα για τον θάλαμο εξαγωγής τούβλου

Οι σιδηρόδρομοι και οι αγωγοί από ανοξείδωτο χάλυβα είναι μια αμφίβολη επιλογή για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα σε ένα ιδιωτικό σπίτι. Η τιμή, το μεγάλο βάρος, ένα πρόβλημα μιας στενής σύνδεσης - εδώ ο σύντομος κατάλογος των μειονεκτημάτων των μεταλλικών αεροπορικών γραμμών, που σχετίζονται με τα βιομηχανικά κτίρια. Ο μόνος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι να χρησιμοποιήσετε αγωγούς καυσαερίων από τούβλα για προστασία από τη συμπύκνωση.

Ένα ζεστό σάντουιτς καμινάδας είναι κατάλληλο σε περίπτωση εξωτερικής τοποθέτησης αεραγωγών ή τοποθέτησης σε κρύες αίθουσες (σοφίτα). Αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη σημαντική τιμή του υλικού - 1100 ρούβλια. για το τμήμα Ø11 cm, μήκους 1 μ. Παράδειγμα επιτυχούς χρήσης ενός σάντουιτς για το σχέδιο από ένα λέβητα ξύλινου σπιτιού μπορεί να δει σε βίντεο:

Τι αγωγό για να επιλέξετε - συστάσεις

Έχοντας εξοικειωθεί με τα χαρακτηριστικά των σωλήνων που χρησιμοποιούνται στη συσκευή εξαερισμού, δεν είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα απλό συμπέρασμα: κάθε τύπος αγωγού πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τον προορισμό του. Τότε δεν υπάρχουν ελλείψεις για να ξεπεραστούν. Επομένως η φτηνότητα και η οικονομία απέχουν πολύ από το κύριο κριτήριο επιλογής.

Τι είδους αγωγού αξίζει να αγοράσετε σε διαφορετικές καταστάσεις:

 1. Η σύνδεση της κουκούλας στον άξονα γίνεται από πλαστικό ή εύκαμπτο αγωγό αλουμινίου. Ο πρώτος κερδίζει μοναδικά την εμφάνιση και την ικανότητα να ταιριάζει στο εσωτερικό (το χρώμα του πλαστικού μπορεί να παραληφθεί). Το σχήμα της διάμετρος είναι ορθογώνιο ή τετράγωνο.

Το σχέδιο σύνδεσης των απορροφητών οικιακής χρήσης με επίπεδη PVC κανάλια

 • Αν πρέπει να οργανώσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό μέσα στο ίδιο δωμάτιο, πάρτε επίσης τα πλαστικά κουτιά. Συνδέστε τον ανεμιστήρα στους σωλήνες με στρογγυλό σχήμα.
 • Όταν χρησιμοποιείτε κρυμμένο παρέμβυσμα, χρησιμοποιήστε ένα γαλβανισμένο κουτί. Σε μια τιμή, διαφέρουν ελάχιστα από το πλαστικό, αλλά πιο αξιόπιστα από την άποψη της αντοχής στη φωτιά.
 • Οι αεραγωγοί διέλευσης δεν πρέπει να είναι καύσιμοι - γι 'αυτό απαιτείται η ρύθμιση των πυρκαγιών. Παράδειγμα: ένα απόσπασμα, πηγαίνοντας από το μπάνιο στο γκαράζ, όπου ο αγωγός εξαερισμού γυρίζει στην οροφή. Ο χώρος, που βρίσκεται στο γκαράζ, είναι κατασκευασμένος από γαλβανισμένους ατσάλινους σωλήνες.

  Τα μεταφορικά μεταλλικά κουτιά είναι καλύτερα κρυμμένα πίσω από ψευδοροφές

 • Τα τμήματα αποχέτευσης χρησιμοποιούνται σε ακατοίκητα δωμάτια - αποθήκες, σοφίτες, εργαστήρια. Τα προϊόντα είναι κατάλληλα για την οργάνωση φυσικών κουκούλες και είναι τοποθετημένα "ανάποδα" - τα πτερύγια προς τα κάτω.
 • Οποιεσδήποτε αυλακώσεις είναι εξαιρετικές για σύνδεση με τον εξοπλισμό εξαερισμού. Η θερμαινόμενη έκδοση του εύκαμπτου καναλιού μπορεί να τοποθετηθεί σε κρύα σοφίτα.
 • Οι αγωγοί αμιάντου και τα τμήματα πολυπροπυλενίου του συστήματος αποχέτευσης είναι εύκολο να εφαρμοστούν για την ανταλλαγή αέρα στο κελάρι, το υπόγειο ή το γκαράζ.
 • Η σόμπα για σάντουιτς είναι βολική για να συναρμολογηθεί έξω από το ιδιωτικό σπίτι, αν δεν υπάρχει πουθενά να τοποθετηθεί ο αγωγός αέρα μέσα. Θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα - να εγκαταστήσετε ένα συμβατικό μεταλλικό σωλήνα και να κάνετε θερμομόνωση.
 • Ένα σημαντικό σημείο. Οποιοιδήποτε αεραγωγοί, που τοποθετούνται σε μη θερμαινόμενους χώρους ή φεύγουν στο δρόμο, πρέπει να είναι μονωμένοι. Διαφορετικά, το χειμώνα θα λάβετε μια ροή συμπυκνωμάτων από το σωλήνα εξαγωγής.

  Τέλος, σχετικά με τη διάμετρο των αγωγών εξαερισμού

  Το πιο συνηθισμένο μέγεθος των αεραγωγών των οικιακών σειρών είναι Ø100 mm. Στην περιοχή της εγκάρσιας τομής, αντιστοιχεί σε ένα επίπεδο σωλήνα από πλαστικό 55 x 110 mm ή παρόμοιο γαλβανισμό. Στην καθορισμένη διάμετρο είναι πιο εύκολο να επιλέξετε πλέγματα και ανεμιστήρες.

  Όταν συνδέετε μια κουκούλα κουζίνας ή άλλη μονάδα αερισμού, κοιτάξτε την έξοδο του εξοπλισμού. Ο αγωγός αέρα επιλέγεται σύμφωνα με την περιοχή της εγκάρσιας τομής - δεν πρέπει να είναι μικρότερο από το μέγεθος του σωλήνα διακλάδωσης. Το σχήμα του κουτιού δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, αν και από την άποψη της αεροδυναμικής είναι προτιμότερα τα στρογγυλά και οβάλ κανάλια.