Είναι δυνατή η χρήση πλαστικών σωλήνων για συστήματα εξαερισμού;

Το κύριο καθήκον των αεραγωγών είναι η κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα στο δωμάτιο. Χάρη σε ένα σωστά τοποθετημένο σύστημα εξαερισμού, το γραφείο, το διαμέρισμα, το εργοστάσιο, το υπόστεγο θα παρέχονται πάντα με καθαρό αέρα.

Οι περίοδοι που ο γαλβανισμένος χάλυβας ήταν η μόνη επιλογή στην αγορά του εξαερισμού έχουν ήδη περάσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο επικερδής η χρήση πλαστικού.

Πού είναι ο εξαερισμός από πλαστικό;

Ο κύριος τομέας εφαρμογής πλαστικών συστημάτων εξαερισμού είναι χαμηλά κτίρια, μέχρι 2 ορόφους. Ένα μονοκατοικία διακοπών είναι ιδανικό για πλαστικό αερισμό, καθώς και τα ακόλουθα είδη χώρων:

 • γκαράζ, υπόστεγα?
 • Αγροτικά κτίρια, υπόστεγα, αχυρώνες, στάβλοι κ.λπ.
 • εργαστήρια (σε ιδιωτικές κατοικίες, γκαράζ).
 • κελάρια.

Σύμφωνα με τους κανόνες και τους κανόνες κατασκευής (SNiP της 31ης Φεβρουαρίου 2001) και τον κώδικα πυρασφάλειας (SP 7.13130.2013), ένα πλαστικό σύστημα εξαερισμού μπορεί να εγκατασταθεί σε χαμηλά δημόσια κτίρια. Έχουν απαιτήσεις για την αντίσταση στη φωτιά του εξαερισμού είναι πολύ χαμηλότερο από ό, τι σε υψηλότερα κτίρια (ανεξάρτητα από το σκοπό τους)

Μη χρησιμοποιείτε πλαστικό για αγωγούς σε χώρους που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Η αντοχή στη θερμότητα του πλαστικού είναι μόνο 166-190º, και η αναφλεξιμότητα είναι 850º. Ακόμα και με την ασθενέστερη πυρκαγιά, οι σωλήνες αυτοί παραμορφώνονται και μπορούν να καούν, απελευθερώνοντας εξαιρετικά επιβλαβείς ουσίες και διακόπτοντας το σύστημα εξαερισμού.

Στοιχεία πλαστικού συστήματος εξαερισμού

Για τον ίδιο λόγο, το πλαστικό δεν είναι κατάλληλο για κουκούλες κουζίνας (καθώς ο αέρας από την εστία αφαιρείται ζεστό). Ωστόσο, πολύ συχνά αυτός ο κανόνας (σχετικά με τα πλαστικά κανάλια για τα αποσπάσματα) είναι σπασμένος.

Αρνητικές και θετικές πλευρές του πλαστικού εξαερισμού

 • ελάχιστη αντίσταση στον αέρα, χάρη στην λεία επιφάνεια του πλαστικού.
 • ελαφρύ υλικό, δεν απαιτεί χοντρά τοιχώματα (από 0,25 mm).
 • πλαστικό για αεραγωγούς δημιουργείται με μια ειδική αντιστατική επιφάνεια, αποτρέποντας την προσκόλληση σκόνης και ακαθαρσιών.
 • κατά την εγκατάσταση είναι εύκολο να ρυθμίσετε κομμάτια ενός σωλήνα για τους συγκεκριμένους σκοπούς: το πλαστικό κόβεται εύκολα με ένα χαλύβδινο εργαλείο και σκύβει εύκολα.
 • αντοχή στην υγρασία (δεν σκουριάζει, όπως τα προϊόντα χάλυβα, για παράδειγμα)?
 • αντοχή σε χημική επίθεση.
 • εξαιρετικά χαμηλή αντίσταση στη φωτιά.
 • εύκολα διαγραφεί και, κατ 'αρχήν, εύθραυστη.

Μεταξύ των αμφιλεγόμενων σημείων μπορεί να εντοπιστεί το κόστος και η βρωμιά. Αντιστατικό επιφάνεια είναι καλύτερα να αποφευχθεί η σκόνη, αλλά η τιμή των σωλήνων αυτών είναι υψηλότερη από το χάλυβα. Ταυτόχρονα, οι εγγυήσεις είναι πολύ αδύναμες: συχνά το πλαστικό αναφέρεται ως αντιστατικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Τι περιλαμβάνει το πλαστικό σύστημα εξαερισμού;

Τα κύρια στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σύστημα του πλαστικού εξαερισμού:

Τύποι πλαστικών στοιχείων εξαερισμού

 1. Σωλήνες (αγωγός).
 2. Βαλβίδες ελέγχου.
 3. Στοιχεία των σωλήνων συμπλέκτη: τσιμπήματα, μεταβάσεις, κάμψεις, σταυροί, σχάρες.
 4. Πλέγματα για το κλείσιμο των εξαεριστηρίων, βύσματα για τη στεγανοποίησή τους - εκτελούν επίσης διακοσμητικές λειτουργίες.
 5. Λουκά.
 6. Εκχυλίστρια.

Συχνά, ο αγωγός αέρα είναι επιπλέον εξοπλισμένος με μη τυποποιημένα εξαρτήματα και εξοπλισμό. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο εξαερισμός από PVC δεν μπορεί να συνδεθεί με θερμαντήρες και ανακτητές (εναλλάκτης θερμότητας αερίου) σε κάθε περίπτωση. Αυτό οφείλεται στους περιορισμούς θερμοκρασίας του πλαστικού.

Πώς να επιλέξετε έναν αεραγωγό;

Το Ventkanal είναι το κύριο σημείο εκκίνησης κατά την επιλογή του σχήματος και της διαμέτρου του σωλήνα.

Στρογγυλά, τετράγωνα ή ορθογώνια - οι κύριοι τύποι σωλήνων σε σχήμα, έχουν πολύ διαφορετική λειτουργικότητα. Το τελευταίο είναι πιο εύκολο να συγκαλυφθεί πίσω από μια ψευδοροφή, ένα διαμέρισμα, για να ενισχυθεί σε έναν τοίχο.

Ορθογωνικός αγωγός PVC στο δωμάτιο

Ο στρογγυλός σωλήνας θα έχει καλύτερες αεροδυναμικές ιδιότητες και θα μειωθεί η σκόνη. Μπορεί επίσης να εγκαταστήσει έναν ανεμιστήρα αγωγών.

Οι γωνίες των ορθογωνίων και τετραγώνων σωλήνων μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον θόρυβο και να απαιτήσουν την εγκατάσταση ηχομόνωσης.

Υπάρχουν πιο σπάνια και ακριβά επίπεδη ωοειδή σχέδια. Είναι πολύ πιο συμπαγή από τα στρογγυλά, αλλά έχουν παρόμοιες αεροδυναμικές ιδιότητες.

Η διάμετρος του σωλήνα πρέπει να συμπίπτει με τη διάμετρο της εξόδου, διαφορετικά μειώνεται η απόδοση και αυξάνεται η φθορά. Η ταχύτητα ροής αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και η επιφάνεια της εγκάρσιας τομής υπολογίζεται με βάση τον τύπο:

 • S είναι η διάμετρος.
 • L είναι η ταχύτητα του αέρα.

Η τυπική διάμετρος των διαύλων είναι 100-160 mm. Σύμφωνα με τους κανόνες του SNiP 41-01-2003 για κάθε άτομο στο δωμάτιο άνω των 20 μ², απαιτείται 30 m³ αέρα ανά ώρα. Εάν οι εγκαταστάσεις είναι μικρότερες, μπορείτε να ξεκινήσετε με 3 m³ ανά ώρα ανά τετραγωνικό μέτρο περιοχής. Ελλείψει φυσικού εξαερισμού, οι αριθμοί διπλασιάζονται. Το πάχος τοιχώματος βασίζεται στην απαίτηση αντοχής και στην τιμή διάμετρο - από 0,5 mm.

Παράδειγμα γραμμής κανονικού μεγέθους ορθογώνιου καναλιού PVC

Ο πλαστικός σωλήνας αποχέτευσης δεν είναι κατάλληλος για αποτελεσματικό αερισμό. Αυτά τα προϊόντα δεν έχουν κατεργαστεί με αντιστατική ουσία, έχουν διαφορετικό πάχος, διάμετρο, από ότι συνήθως χρησιμοποιείται στα συστήματα εξαερισμού. Λόγω της διαφοράς μεγέθους με τους σωλήνες αποχέτευσης από PVC, δεν είναι δυνατή η σύνδεση επιπρόσθετου εξοπλισμού εξαερισμού.

Επιλογή και προσδιορισμός βασικών στοιχείων

Ας δούμε τον σκοπό των διαφόρων στοιχείων των συστημάτων εξαερισμού:

 1. Βαλβίδα αντεπιστροφής: χρησιμοποιείται για την αποφυγή της αντίστροφης ώσης. Πρόκειται για ένα πλαίσιο σε ένα σωλήνα με μια λεπίδα που ανοίγει ελεύθερα προς τη μία κατεύθυνση. Με το κανονικό βύθισμα (προς τη σωστή κατεύθυνση), η λεπίδα είναι ανοιχτή και ο αέρας περνά ελεύθερα και αν υπάρχει αντίστροφη ώθηση (προς την άλλη κατεύθυνση), η λεπίδα κλείνει.
 2. Μεταβάσεις: χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση σωλήνων διαφόρων διατομών και διαμέτρων.
 3. Βρύσες: προϊόντα για τη σύνδεση των στροφών των σωλήνων.
 4. Καταπακτές: επιτρέπουν την ελεύθερη είσοδο στο σύστημα εξαερισμού για συντήρηση.
 5. Tees και σταυροί: συμμετέχουν στη δημιουργία διακλαδισμένου αγωγού.

Πρόσθετα στοιχεία πλαστικού εξαερισμού

Φίλτρα δώσει όχι μόνο για τον καθαρισμό του αέρα παρέχουν επίσης την αποθήκευση όλων των στοιχείων του συστήματος εξαερισμού. Σωματίδια που εγχύεται μέσω του μολύβδου αέρα (τόσο μικρο-και μακρο) στα επιφανειακά ζημιά. Ιδανικά για την κατασκευή περισσότερο ή να υπονοεί ακαθαρσίες (εργαστήρια, συνεργεία) συνιστάται να βάλει διάφορα είδη φίλτρων - άνθρακα, ίνα, τσάντα, μέταλλο, κ.λπ. Το προ-φίλτρο σχεδιασμένο για μεγάλα στοιχεία..

Η φυσική ανταλλαγή αέρα γίνεται λόγω της διαφοράς πίεσης στο δρόμο και στο δωμάτιο (στο δρόμο η πίεση είναι υψηλότερη, στο κτίριο - χαμηλότερη, λόγω του εξαερισμού και των κουζινών, οπότε ο αέρας θα έρθει από έξω στο εσωτερικό). Για το σκοπό αυτό, εγκαθίστανται οι βαλβίδες εισαγωγής.

Για να μην εξαρτώνται από τις κλιματικές συνθήκες, οι ανεμιστήρες είναι συνδεδεμένοι για να παρέχουν ή να εξαγάγουν αέρα με μια ορισμένη ένταση. Τέτοιες συσκευές ονομάζονται τροφοδοσία ή εξάτμιση (ή τροφοδοσία και εξαγωγή, εάν μπορούν να λειτουργήσουν και στις δύο κατευθύνσεις).

Ο ανεμοστάτης χρησιμοποιείται για να καλύψει τον εξερχόμενο σωλήνα αερισμού στο δωμάτιο. Πρόκειται για ένα μικρό κομμάτι σωλήνα με βύσμα σε σχήμα επίπεδου κύκλου, φλάντζα τοποθέτησης που κινείται κάθετα προς τον σωλήνα (στην πραγματικότητα - η ίδια βαλβίδα, γίνεται μόνο διαφορετικά). Χάρη σε αυτό το βύσμα είναι δυνατό να ρυθμίσετε χειροκίνητα τη ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο περιστρέφοντας ή ξετυλίγοντας τον κύκλο και μειώνοντας ή αυξάνοντας έτσι το άνοιγμα μεταξύ αυτού και του σωλήνα. Επίσης, ο ανεμοστάτης εκτελεί μια διακοσμητική λειτουργία (που καλύπτει το άνοιγμα του αγωγού αερισμού).

Τι απαιτείται για την εγκατάσταση;

Καταρχήν, καταρτίζεται σχέδιο (σχέδιο) του συστήματος εξαερισμού. Περιλαμβάνει:

 • εκχύλισμα, το οποίο πρέπει να παρέχεται για κάθε δωμάτιο.
 • Στους αγωγούς εξαγωγής είναι απαραίτητο να προβλεφθούν ανοίγματα για την απομάκρυνση του συμπυκνώματος.
 • εάν πρέπει να κάνετε μεγάλες διατομές, είναι καλύτερο να τους παρέχετε επιπλέον ανεμιστήρες (για να αυξήσετε το κεφάλι).
 • προσδιορισμός θέσεων για βαλβίδες ελέγχου: βελτίωση της απόδοσης των ανεμιστήρων.

Μεταξύ των απαραίτητων εργαλείων πρέπει να είναι:

 1. Πλευρικοί κόπτες.
 2. Βούρτσα για την εφαρμογή σφραγιστικού.
 3. Προστατευτικά γάντια.
 4. Ράβδος για μέταλλο ή πλαστικό, κοφτερό μαχαίρι.
 5. Ρουλέτα, μολύβι.
 6. Σφιγκτήρες για συνδετήρες.

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τους κανόνες εγκατάστασης πλαστικών αεραγωγών (video)

Στάδια εγκατάστασης

Το έργο εκτελείται σταδιακά:

 1. Υπολογίστε το μήκος, τη διάμετρο σωλήνων, τον αριθμό των στοιχείων σύνδεσης και τις εξόδους. Εάν είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε τις διαστάσεις των σωλήνων, απλώς κόβονται με ένα κοπτικό.
 2. Οι ρωγμές και οι ανωμαλίες αφαιρούνται από το εργαλείο λοξοτομής, το γυαλόχαρτο ή το ειδικό μαχαίρι.
 3. Κατά τη σύνδεση των σωλήνων, εάν δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα στοιχεία συμπλέκτη, φορούν το ένα πάνω στο άλλο τουλάχιστον 50 mm σε μήκος και σφραγίζουν με στεγανοποιητικό για στερέωση. Το στεγανοποιητικό για τη συγκόλληση είναι καλύτερο να λαμβάνεται σιλικόνη.
 4. Σωλήνες συνδέονται με την κουκούλα, η οποία βρίσκεται στον τοίχο του κτιρίου.
 5. Το τελευταίο βήμα είναι να ελέγξετε για διαρροές. Για να γίνει αυτό, συνδέστε έναν ισχυρό ανεμιστήρα και παρακολουθήστε τη ροή του αέρα: για πόσο φθάνει στα σωστά σημεία, εάν υπάρχουν διαρροές στις συνδέσεις, εάν οι βαλβίδες ελέγχου λειτουργούν σωστά.

Συμπλέγματα συστήματα (με μεγάλο αριθμό στροφών, αρμοί και κλαδιά) συναρμολογούνται στο πάτωμα και στη συνέχεια ενσωματώνονται σε ένα κοινό δίκτυο εξαερισμού. Εάν είναι απαραίτητο, οι προσαρμογείς χρησιμοποιούνται για τον συνδυασμό μεταλλικών και πλαστικών σωλήνων. Για παράδειγμα, αυτό είναι χρήσιμο εάν συνδέσετε μια κουκούλα κουζίνας (με μεταλλικό δίαυλο) σε ένα πλαστικό σύστημα εξαερισμού.

Τύποι σωλήνων εξαερισμού: μια λεπτομερής συγκριτική επισκόπηση των αγωγών εξαερισμού

Ο προγραμματισμός του εξαερισμού είναι ένα σημαντικό στάδιο κατασκευής. Το μικροκλίμα και η ανθεκτικότητα του κτιρίου εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Ιδιαίτερα υπεύθυνα πρέπει να προσεγγίσουμε την επιλογή των αεραγωγών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ποιοι τύποι σωλήνων εξαερισμού είναι κατάλληλοι για τις υπάρχουσες συνθήκες λειτουργίας.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν οι ιδιότητες των υλικών από τα οποία παράγονται, καθώς και τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας προϊόντων διαφορετικών σχημάτων και βαθμών ευλυγισίας.

Απαιτήσεις αγωγού εξαερισμού

Ο σχεδιασμός και ο υπολογισμός του εξαερισμού είναι μια υπεύθυνη δουλειά που απαιτεί γνώση των οικοδομικών κανονισμών και κατανόηση των αρχών των διαδικασιών ανταλλαγής αερίων. Σημαντικές παράμετροι είναι το ίδιο το κτίριο και τα κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Ανεξάρτητα από το σχήμα της κυκλοφορίας των ροών αέρα (φυσικό ή εξαναγκαστικό κίνητρο), είναι διατεταγμένο ένα δίκτυο καναλιών αερισμού.

Οι αγωγοί πρέπει να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις:

 1. Στερεότητα. Αυτή η ιδιότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της πρόσφυσης, καθώς και για την πρόληψη της ανάμειξης των εισερχόμενων καθαρών και καυσαερίων. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη σύνδεση μεμονωμένων στοιχείων του κυκλώματος εξαερισμού.
 2. Λειτουργία χωρίς θόρυβο. Το επίπεδο αεροδυναμικής βουητότητας πρέπει να είναι εντός των ορίων των υγειονομικών κανόνων. Ο αποδεκτός θόρυβος του συστήματος είναι 25-35 dB.
 3. Αντοχή στη διάβρωση. Μέσω του αγωγού στο σπίτι απελευθερώνονται μάζες αέρα διαφόρων βαθμών υγρασίας. Οι υδρατμοί μπορούν να συσσωρευτούν στους τοίχους των αγωγών εξαερισμού, προκαλώντας το σχηματισμό σκουριάς.
 4. Συμπαγές και ελαφρύ. Το συνολικό μήκος των γραμμών εξαερισμού είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μην "υπερφορτώνει" το κτίριο και να μην γεμίζει τους επιλεγμένους σωλήνες με ελάχιστο μέγεθος, εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστη κυκλοφορία.
 5. Πυρασφάλεια. Το υλικό των εξαρτημάτων σωληνώσεων δεν πρέπει να αναφλέγεται εύκολα και να εκπέμπει επιβλαβείς αναθυμιάσεις κατά την καύση.

Εκτός από τα κύρια χαρακτηριστικά, η συμμόρφωση των σωλήνων εξαερισμού με πρόσθετες παραμέτρους είναι ευπρόσδεκτη: εύκολη εγκατάσταση, καλές θερμομονωτικές ιδιότητες και απαλότητα των καναλιών.

Τεχνικές και επιχειρησιακές ιδιότητες υλικών

Οι περισσότεροι οικιακοί αεραγωγοί είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο ή πλαστικό. Η γκάμα προϊόντων περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικές θέσεις. Στις εναλλακτικές λύσεις εξοπλισμού του συστήματος εξαερισμού περιλαμβάνονται προϊόντα από τεχνικά υφάσματα και σωλήνες σάντουιτς.

Πρακτικότητα του αγωγού από πλαστικό

Η κατηγορία των πλαστικών σωλήνων εξαερισμού σφίγγει σημαντικά τον παραδοσιακό γαλβανισμό και χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στη δημιουργία δικτύων αεραγωγών ιδιωτικών νοικοκυριών.

Τα κύρια επιχειρήματα για τον εξαερισμό από τους σωλήνες πολυμερούς:

 • απόλυτη μη ευαισθησία στη διάβρωση, η οποία δεν μπορεί να ειπωθεί για γαλβανισμένους αδελφούς.
 • απλότητα τοποθέτησης και επεξεργασίας - το πλαστικό μπορεί να κοπεί με ένα χαλύβδινο εργαλείο και να αποκολληθούν μεμονωμένα στοιχεία με τη θέρμανση των άκρων, εξασφαλίζοντας πλήρη αεροστεγανότητα του αγωγού.
 • ελαφρύ βάρος - στην περίπτωση αυτή τα πολυμερή είναι πέρα ​​από τον ανταγωνισμό.
 • η ομαλότητα της επιφάνειας και η απουσία συγκολλημένων αρμών - η αντίσταση στη μετακινούμενη ροή αέρα μειώνεται, γεγονός που επιτρέπει τη χρήση ανεμιστήρων χαμηλότερης ισχύος.
 • χαμηλό κόστος.

Η επεξεργασία πλαστικών σωλήνων που έχουν κυλινθεί με αντιστατικό μέσο ελαχιστοποιεί την "κόλληση" της σκόνης και μειώνει τον αριθμό καθαρισμών. Λόγω των φυσικών ιδιοτήτων του υλικού, ο αγωγός δεν είναι σχεδόν "βουίζει". Διαστάσεις: μήκος - 3-12 μέτρα, διάμετρος - 16-1600 mm.

Τα αναφερόμενα πλεονεκτήματα του πλαστικού, μαζί με το χαμηλό κόστος, καθιστούν τα πολυμερή προϊόντα πιο απαιτητικά για εξαερισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και αρνητικές πτυχές.

Προτιμάτε ένα πλαστικό κορμό, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου πολυμερούς. Η αγορά κατασκευών προσφέρει τέτοιες ποικιλίες σωλήνων εξαερισμού:

 1. Πολυβινυλοχλωρίδιο. Πλεονεκτήματα αγωγοί PVC: αντίσταση στην υπεριώδη ακτινοβολία, τη διαθεσιμότητα, το λειτουργικό εύρος θερμοκρασίας - από -10 ° C έως +70 ° C. Δημοφιλή πεδίο εφαρμογής - σωλήνας εξάτμισης παροχή εξαερισμού στην κουζίνα και το μπάνιο.
 2. Πολυπροπυλένιο. Το υλικό για τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά είναι ανώτερο από το PVC. Ιδιότητες: Θερμοκρασία ορίου θέρμανσης +85 ° C, αντίσταση σε επιθετικές ουσίες. Υπάρχει μια πυρίμαχη ποικιλία (PPS) με επιβραδυντικά φλόγας πρόσθετα. Το πολυπροπυλένιο είναι επικαλυμμένο με αντιστατικό υλικό, ελαχιστοποιώντας τη συσσώρευση σκόνης.
 3. Φθοροπλαστικό. Τα φθοριωμένα πολυμερή χαρακτηρίζονται από θερμική αντοχή (από -60 ° C έως +200 ° C), ανθεκτικά στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ανθεκτικά στα αλκάλια και στα οξέα.
 4. Πολυαιθυλένιο. Αντέχει αρνητικές θερμοκρασίες έως -50 ° C και θέρμανση στους +80 ° C. Το υλικό διατηρεί τις πρωταρχικές του ιδιότητες υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Παρόμοια χαρακτηριστικά με σωλήνες από PVC έχουν προϊόντα από πολυουρεθάνη. Η διαφορά είναι η υψηλή θερμική σταθερότητα (έως + 270 ° C).

Αντοχή γαλβανισμένων προϊόντων

Τα σωληνωτά προϊόντα γαλβανισμένου διακρίνονται από την ευελιξία τους - οι αεραγωγοί χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό βιομηχανικών, διοικητικών κτιρίων και χώρων στέγασης.

Επιτρεπόμενο εργασιακό περιβάλλον αεραγωγών ψευδαργύρου: θερμοκρασία αέρα - έως +80 ° C, υγρασία - έως και 60%. Ο γαλβανισμός πληροί όλες τις απαιτήσεις που τίθενται στα συστήματα ανταλλαγής αέρα. Περιορισμοί στη χρήση - μεταφορά επιθετικών μιγμάτων αερίων.

Συλλογή πλεονεκτημάτων από γαλβανισμένο χάλυβα:

 1. Το χαμηλό βάρος εξηγεί την ευκολία συναρμολόγησης του συστήματος εξαερισμού - δεν υπάρχει ανάγκη κατασκευής περίπλοκου φορέα που να αυξάνει το κόστος του μηχανολογικού δικτύου. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η ευκολία μεταφοράς εξαρτημάτων σωληνώσεων.
 2. Μηχανική αντοχή - ο γαλβανισμένος χάλυβας αντέχει την πίεση του σημείου, τη μηχανική δράση από αιχμηρά αντικείμενα και φορτία σημείου. Η αντίσταση στην πίεση κάμψης είναι υψηλότερη στο σωλήνα με ενισχυτικά.
 3. Λόγω της επεξεργασίας με ψευδάργυρο, ο αγωγός δεν υφίσταται διάβρωση ακόμη και υπό συνθήκες υψηλής υγρασίας. Οι γαλβανισμένοι σωλήνες είναι κατάλληλοι για την οργάνωση μιας εξόδου αερισμού προς τα έξω.
 4. Υπό την επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας, η επίστρωση ψευδαργύρου διατηρεί τις αρχικές της διαστάσεις και σχήμα. Το όριο αντίστασης πυρκαγιάς για τα πολυώροφα κτίρια είναι 90 λεπτά.
 5. Η διάρκεια ζωής του γαλβανισμένου αεραγωγού κυμαίνεται από 20 έως 25 έτη.

Πρόσθετα επιχειρήματα για γαλβανισμένο χάλυβα: μια προσιτή τιμή, η δυνατότητα παραγωγής σωλήνων και διαμορφωμένων στοιχείων διαφορετικών διαμορφώσεων.

Με βάση τη μορφή και την αρχή της κατασκευής, οι γαλβανισμένοι σωλήνες εξαερισμού χωρίζονται στους ακόλουθους τύπους:

 • ορθογώνιο;
 • στρογγυλά ίσια?
 • σπειροειδής περιέλιξη.

Ορθογώνια προϊόντα παράγονται σε μηχανές συναρμολόγησης σήραγγας. Το κανονικό μήκος της τομής του σωλήνα είναι 1,25 m, το ελάχιστο μέγεθος του τμήματος είναι 10 * 10 cm. Οι ορθογώνιοι αγωγοί είναι εξοπλισμένοι με ενισχυτικά.

Η κυλινδρική ραφή έχει μια απλή τεχνολογία κατασκευής. Ο χάλυβας από γαλβανισμένο φύλλο κόβεται, διπλώνεται σε ένα σωλήνα σε κυλίνδρους και τροφοδοτείται σε μια μηχανή δίπλωσης για την ένωση των άκρων.

Τα σπειροειδή προϊόντα είναι κατασκευασμένα από γαλβανισμένη ταινία (πλάτος - 137 mm), στριμμένα σε σπείρα. Σύνδεση των άκρων - σύνδεση κλειδαριάς με την εξωτερική ραφή. Ο σχεδιασμός των σωλήνων ορίζει μια σειρά από θετικές ιδιότητες των "σπειροειδών" αεραγωγών:

 • σημαντική ακαμψία.
 • εξοικονόμηση στην αγορά των διαμορφωμένων στοιχείων.
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • η επιτάχυνση και ο χαμηλός θόρυβος κατά τη διάρκεια των αεροπορικών μεταφορών - οι στροφές των ρευμάτων πολλαπλασιάζονται στο σπειροειδές κανάλι.

Η διάταξη του συστήματος εξαερισμού με σπειροειδείς σωλήνες θα είναι φθηνότερη σε σύγκριση με τη χρήση ορθογωνικών προϊόντων.

Το πάχος των τοιχωμάτων εξομαλύνεται και εξαρτάται από τη διάμετρο:

 • 0,5 mm - για αεραγωγούς διατομής έως 315 mm.
 • 0,7 mm - προϊόντα με διάμετρο 350-800 mm.
 • 0,9 mm - σωλήνες μεγέθους 900-1250 mm,
 • 1,2 mm - διατομή αεραγωγών 1400-1600 mm.

Σύμφωνα με την κατηγορία στεγανότητας σύμφωνα με το SNIP, οι γαλβανισμένοι σωλήνες χωρίζονται σε πυκνή (P) και κανονική (H). Το κριτήριο της διαφοράς είναι η μέθοδος εκτέλεσης της συγκολλημένης ραφής.

Σε πυκνές κατασκευές, τα σημεία σύνδεσης μετά τη συγκόλληση τυλίγονται με πρέσα και καλύπτονται με στεγανωτικό. Αυτός ο αγωγός αέρα αντέχει σε πίεση μέχρι 1,5 mPa και είναι κατάλληλη για λειτουργία σε κτίρια με αυξημένο κίνδυνο έκρηξης. Τα κανονικά προϊόντα εξαερισμού εγκαθίστανται σε οικιακά συστήματα.

Αξιοπιστία και αντοχή του ανοξείδωτου χάλυβα

Οι σωληνώσεις από ανοξείδωτο χάλυβα έχουν στο οπλοστάσιό τους όλα τα πλεονεκτήματα των χαλυβουργικών προϊόντων. Η προσθήκη χρωμίου στο κράμα καθιστά τη μεταλλική μη ελεγχόμενη σκουριά. Η διόρθωση της σύνθεσης με την προσθήκη επιπλέον στοιχείων κράματος δίνει τις ιδιότητες του ανοξείδωτου χάλυβα.

Για την ανέγερση συστημάτων εξαερισμού χρησιμοποιούνται χαλύβδινοι χαλύβδινοι χάλυβες, που χαρακτηρίζονται από:

 • αντοχή στη διάβρωση σε πολλά περιβάλλοντα εργασίας.
 • καλή κατασκευαστική ικανότητα.
 • δύναμη και πλαστικότητα.
 • θερμική σταθερότητα - έως + 500 ° C.
 • χημική αδράνεια σε τοξικές και ραδιενεργές ουσίες ·
 • ανθεκτικότητα.

Τα προϊόντα από ανοξείδωτο χάλυβα χρώμιο-νικέλιο είναι ακριβότερα από τους γαλβανισμένους αεραγωγούς. Εξωτερικά, τα προϊόντα είναι παρόμοια με όσα χρησιμοποιούν οι ασυνείδητοι κατασκευαστές. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εντοπισμού πλαστογράφησης.

Μέθοδος 1. Διεξαγωγή φασματικής ανάλυσης. Απαιτούνται ειδικά εργαλεία για τον προσδιορισμό της χημικής σύνθεσης του μετάλλου.

Μέθοδος 2. Οπτική επιθεώρηση. Στο γαλβανισμό η παρουσία χαρακτηριστικών «διαζυγίων» - τα πρότυπα κρυστάλλωσης είναι αποδεκτά.

Μέθοδος 3. Ηλεκτρομαγνητικές διαφορές. Τα περισσότερα κράματα ανοξείδωτου χάλυβα δεν μαγνητίζονται, ενώ ένας μαγνήτης προσελκύεται καλά από τον χάλυβα.

Μέθοδος 4. Χημική αντίδραση. Ο ψευδάργυρος ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης με υδροχλωρικό οξύ αρχίζει να φυσαλίδας (απελευθερώνεται υδρογόνο) και ο ψευδάργυρος σταδιακά εξαφανίζεται. Μια σταγόνα οξέος είναι επαρκής για το πείραμα.

Θερμική αντίσταση μαύρου χάλυβα

Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από "μαύρα" προϊόντα έλασης χρησιμοποιούνται σε συστήματα καπνού, αναρρόφησης και εξαερισμού. Αυτή είναι μια καλή επιλογή για τους σωλήνες εξάτμισης για εξαερισμό με μια έξοδο προς τα έξω. Όσον αφορά τον ανοξείδωτο χάλυβα και τον γαλβανισμό, ο μαύρος χάλυβας έχει βελτιωμένες ιδιότητες ακαμψίας, ανθεκτικότητας και θερμικής αντοχής.

Χαρακτηριστικά εξαρτημάτων μαύρου αγωγού από χάλυβα:

 • πάχος τοιχωμάτων - 1,2-1,5 mm.
 • - 1,25-2,5 μ.
 • τη σύνδεση των σωλήνων με φλάντζα ·
 • παραλλαγές εκτέλεσης - ορθογώνιο, στρογγυλό τμήμα.

Το κόστος των προϊόντων "μαύρης" μίσθωσης είναι υψηλότερο από ό, τι για τους γαλβανισμένους αεραγωγούς του ίδιου μεγέθους, αλλά χαμηλότερο σε σύγκριση με τον ανοξείδωτο χάλυβα.

Ο σωλήνας τύπου σάντουιτς θα παρέχει θερμομόνωση

Οι μονωμένοι μονωμένοι αγωγοί εγκαθίστανται κατά τη δημιουργία εξαερισμού τζακιών, σόμπων, λεβήτων θέρμανσης. Οι σωληνώσεις παρέχουν το κατάλληλο επίπεδο πυρασφάλειας του συστήματος και τη συντήρηση της θερμότητας στο δωμάτιο.

Ως θερμομονωτική πλήρωση χρησιμοποιούνται συχνά ίνες βασάλτη. Χαρακτηριστικά μόνωσης:

 • χαμηλή θερμική αγωγιμότητα - έως 0,05 V * m / K;
 • υδροφοβικότητα - απορρόφηση υγρασίας έως 2%.
 • Αντοχή εφελκυσμού - αντέχει πίεση έως 10-60 kPa.
 • βιολογική αντίσταση - το υλικό δεν σαπίζει, δεν προάγει την αναπαραγωγή των μυκήτων?
 • πυρκαγιά - σημείο τήξης περίπου 1100 ° C.
 • διαπερατότητα ατμών και ηχομόνωση - μερική "απορρόφηση" των κάθετων ηχητικών δονήσεων.

Ο βασάλτης είναι χημικώς αδρανής και δεν αντιδρά με μέταλλα - ο κίνδυνος σκουριάς μειώνεται στο μηδέν. Η επιλογή ενός σωλήνα σάντουιτς για εξαερισμό εξαρτάται από τις συνθήκες λειτουργίας.

Πλεονεκτήματα του συστήματος εξαερισμού από σωλήνες σάντουιτς:

 • την καθολικότητα της εφαρμογής.
 • απλότητα της συναρμολόγησης.
 • ο πολυστρωματικός αγωγός εμποδίζει τον σχηματισμό συμπυκνώματος.
 • θερμομονωτικό αγωγό.

Τα μειονεκτήματα των μονωμένων σωλήνων είναι: το βαρύ βάρος (2-2,5 φορές υψηλότερο από το μέταλλο, αρκετές φορές τα πολυμερή) και το υψηλό κόστος.

Τεχνικά υφάσματα - καινοτόμα τεχνολογία

Το σύστημα διανομής αερίων ιστών προτάθηκε από τους δανικούς προγραμματιστές πριν από 20 χρόνια. Η καινοτομία έχει αντικαταστήσει εν μέρει τους μεταλλικούς διαύλους στα τρόφιμα, την ηλεκτρονική, τη χημική βιομηχανία, στις δημόσιες τροφοδοσίες, στις πισίνες, στις αίθουσες συναυλιών και στις εκθέσεις.

Υπάρχουν δύο τύποι υφασμάτινων σωλήνων:

Ο σκοπός των αεροστεγανών συστημάτων είναι η μεταφορά και η αφαίρεση των αέριων μαζών. Το υλικό παραγωγής είναι πολυαμίδιο.

Τα συστήματα υφασμάτων δεν παρουσιάζουν ελαττώματα στους μεταλλικούς αγωγούς. Μεταξύ των σημαντικών πλεονεκτημάτων των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι:

 1. Απουσία βυθισμάτων. Ένα τρύπημα παρατηρείται συχνά στη ζώνη παροχής αέρα από τον μεταλλικό / πλαστικό αγωγό. Μέσω των σωλήνων από υφαντικές ύλες πραγματοποιείται μια «διάσπαρτη» παροχή αεριωθουμένων.
 2. Χαρακτηριστικά απορρόφησης θορύβου. Το ύφασμα «σβήνει» τον αεροδυναμικό θόρυβο του ανεμιστήρα και τη ροή του αέρα.
 3. Ευκολία καθαρισμού. Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα λειτουργούν ως φραγμός, φιλτράροντας εν μέρει τον παρεχόμενο αέρα. Το υλικό συσσωρεύει τη σκόνη, αλλά είναι εύκολο να καθαριστεί - μπορεί να πλυθεί (50 κύκλοι) και να απολυμανθεί.
 4. Προστασία από τη συμπύκνωσηα. Λόγω της διαπερατότητας των ατμών, δεν υπάρχει συμπύκνωση στην επιφάνεια του αγωγού υφάσματος. Σε ξηρούς σωλήνες, οι μικροοργανισμοί δεν αναπτύσσονται.

Η βέλτιστη ταχύτητα ροής αέρα για έναν υφαντό σωλήνα είναι 5-8 m / s. Με μείωση της πίεσης, το σχήμα του "μανικιού" διατηρείται με λεπτούς ραμμένους δακτυλίους. Η διάρκεια ζωής του αγωγού είναι 10 χρόνια. Οι εγκαταστάσεις που είναι επικίνδυνες από τη φωτιά είναι εξοπλισμένες με υφασμάτινες σωληνώσεις με επιπλέον ίνες γυαλιού - η οριακή θερμοκρασία είναι +300 ° C.

Χαρακτηριστικά άκαμπτων και εύκαμπτων αεραγωγών

Με τον βαθμό ευκαμψίας διακρίνονται άκαμπτοι και εύκαμπτοι αεραγωγοί. Η επιλογή μεταξύ των δύο θέσεων εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του συστήματος που κατασκευάζεται και τις συνθήκες λειτουργίας. Κατά την εγκατάσταση ενός άκαμπτου δικτύου, οι περιστροφές και οι μεταβάσεις γίνονται με τη βοήθεια συνδετικών γωνιακών στοιχείων.

Οι εύκαμπτοι αγωγοί είναι κατασκευασμένοι από διαφορετικά υλικά. Η σύνθεση του σωλήνα καθορίζει τις τεχνικές και επιχειρησιακές του ιδιότητες:

 1. Κυματοειδές αλουμίνιο: αντοχή στη διάβρωση, αντοχή σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας (-30 ° C / + 270 ° C), στεγανότητα, ακτίνα κάμψης - 0,76 d, χημική αδράνεια, πυραντίσταση.
 2. Πολυεστέρας ενισχυμένος με χαλύβδινο πλαίσιο. Χαρακτηριστικά: χαμηλό κόστος, αντοχή στην υγρασία, χαμηλή ευφλεκτότητα, εύρος θερμοκρασίας -20 ° C / + 65 ° C, μικρό βάρος. Το μειονέκτημα είναι η συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού.
 3. Πολυεστερική μεμβράνη με φύλλο αλουμινίου Έχει υψηλή αντοχή (επιτρεπτή πίεση - μέχρι 2400 Pa), καλές αεροδυναμικές ιδιότητες.
 4. Θερμομονωτικές πτυχώσεις Παρέχει μείωση της απώλειας θερμότητας και αποτρέπει την απώλεια συμπύκνωσης.

Ανεξάρτητα από το κατασκευαστικό υλικό, οι κυματοειδείς αγωγοί αέρα, σε σύγκριση με τα άκαμπτα κανάλια, παρουσιάζουν ορισμένα μειονεκτήματα: χαμηλή ηχομόνωση, μείωση της ταχύτητας ροής του αέρα λόγω των κυματοειδών τοιχωμάτων.

Σύγκριση κυκλικού και ορθογώνιου τμήματος

Πολλοί αναρωτιούνται ποια σχήματα σωλήνων επιλέγουν: στρογγυλά ή ορθογώνια; Εάν εκτιμήσουμε τη διακίνηση, τα στρογγυλά προϊόντα κερδίζουν - οι μάζες του αέρα πληρούν λιγότερη αντίσταση, πράγμα που σημαίνει ότι η κυκλοφορία είναι ταχύτερη.

Σε ορθογώνιους σωλήνες, οι γωνίες παραμένουν αδρανείς, επομένως επιλέγεται ενίσχυση με αυξημένη επιφάνεια εγκάρσιας διατομής. Ωστόσο, ένας τέτοιος κορμός καταλαμβάνει λιγότερο χώρο σε όλο το χώρο και τα επίπεδη μοντέλα είναι πιο εύκολο να κρύβονται πίσω από μια ψευδοροφή ή πάνω από τα γραφεία.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Χαρακτηριστικά των πλαστικών, αμιαντοτσιμέντου, κυματοειδούς αλουμινίου και χαλύβδινων γαλβανισμένων σωλήνων για τον αερισμό των υπογείων χώρων και κελάρι:

Η οργάνωση του συστήματος εξαερισμού απαιτεί μια κατάλληλη προσέγγιση για την επιλογή των βασικών στοιχείων της κατασκευής - αεραγωγών. Οι περισσότερες από τις απαιτήσεις για τα κανάλια αέρα των ιδιωτικών κατοικιών καλύπτονται από προϊόντα κατασκευασμένα από γαλβανισμένο χάλυβα, ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικό. Το έντυπο δεν έχει σημασία κατ 'αρχήν. Η επιλογή της εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της διαδρομής του δικτύου εξαερισμού.

Εξαερισμός από πλαστικούς σωλήνες αποχέτευσης από τα χέρια κάποιου

Το σύστημα εξαερισμού του χώρου παρέχει ροή αέρα χωρίς μύκητες, μούχλα, σκόνη, απομακρύνει τα επιβλαβή και δυσάρεστα αέρια, τους ατμούς, αποτρέπει την πρόωρη καταστροφή της δομής του κτιρίου. Ο σωστός σχεδιασμός και τοποθέτηση πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις και τους υγειονομικούς και υγειονομικούς κανόνες για τον εξαερισμό. Είναι δυνατή η χρήση ενός σωλήνα αποχέτευσης για την επίτευξη αποτελεσματικής κυκλοφορίας αέρα στο σπίτι - δεν υπάρχει κοινή γνώμη μεταξύ των ειδικών.

Για να κάνετε αερισμό στο σπίτι, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σωλήνες αποχέτευσης

Δυνατότητα χρήσης σωλήνων αποχέτευσης για εξαερισμό

Η βιομηχανική παραγωγή πλαστικών σωλήνων βασίζεται στη χρήση υλικών: πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο, πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), πολυουρεθάνη. Όλα αυτά διακρίνονται από την οικολογική ασφάλεια, τη στεγανότητα, τη δύναμη. Μια ποικιλία μορφοποιημένων προϊόντων και μορφών επιτρέπει την πραγματοποίηση της καλωδίωσης των δικτύων αερισμού οποιασδήποτε πολυπλοκότητας και διαμόρφωσης.

Κατά κανόνα, σωλήνες PVC κυκλικής ή ορθογώνιας διατομής χρησιμοποιούνται σε ιδιωτική κατοικία για την αφαίρεση του αέρα. Έχουν λεπτούς τοίχους, που παρέχει ευκολία. Η απλότητα της εγκατάστασης είναι δυνατή λόγω της παρουσίας πριζών με ελαστικές σφραγίδες.

Υπάρχει η άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σωλήνες ανεμιστήρα στο σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας, καθώς το πλαστικό περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες. Μαζί με αυτούς, οι κατασκευαστές τέτοιων προϊόντων ισχυρίζονται περιβαλλοντική ασφάλεια και ποιότητα των προϊόντων.

Ως αερισμός μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει σωλήνες αποχέτευσης κυκλικής διατομής

Ένα άλλο σημείο που μιλάει για το απαράδεκτο της εγκατάστασης εξαερισμού από τους σωλήνες αποχέτευσης σε μια ιδιωτική κατοικία είναι η εμφάνιση στατικού φορτίου στην εσωτερική επιφάνεια του σωλήνα όταν ο αέρας κινείται. Ως αποτέλεσμα, συσσωρεύεται σκόνη και ακαθαρσίες. Στην παραγωγή πλαστικών αεραγωγών, τα προϊόντα υφίστανται επεξεργασία με αντιστατικό μέσο. Εάν μια παρόμοια διαδικασία εφαρμόζεται στους σωλήνες αποχέτευσης, τότε δεν θα υπάρξει ηλεκτροδότηση.

Βασικά Χαρακτηριστικά του Φυσικού Εξαερισμού

Ο κύριος τρόπος ροής αέρα στο δωμάτιο είναι τα παράθυρα. Τα παράθυρα είναι εξοπλισμένα με παράθυρα και μικροεπίεση. Ο φυσικός αερισμός πραγματοποιείται λόγω της διαφοράς της πίεσης του αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο, που προκαλείται από διαφορετικές θερμοκρασίες. Για να μειωθεί η απώλεια συμπύκνωσης στους σωλήνες της οροφής, ο άξονας αερισμού πρέπει να είναι μονωμένος. Η βελτίωση του φυσικού αερισμού θα βοηθήσει στην εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής. Τοποθετείται σε αεραγωγό, παράθυρο ή σε τοίχο υποστήριξης.

Στην κουζίνα, το μπάνιο, η τουαλέτα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με κουκούλα - κάθετο κανάλι επαρκούς ύψους. Παίρνει μολυσμένο και υγροποιημένο αέρα. Στην έξοδο του καναλιού, εγκαθίστανται ακροφύσια που εμποδίζουν την καθίζηση ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων και την εμφύσηση του αέρα. Εάν το δωμάτιο δεν έχει έξοδο στον αγωγό εξαερισμού, πρέπει να υπάρχει ένα διάκενο περίπου 10 mm μεταξύ του δαπέδου και της πόρτας. Μπορείτε να βάλετε ένα διακοσμητικό πλέγμα αντί μιας υποδοχής.

Σε μια ιδιωτική κατοικία, συνήθως κατασκευάζεται πλινθοδομή για το σχέδιο. Εντούτοις, σε συρματόσχοινα, ξύλινα ή ανακατασκευασμένα σπίτια είναι προτιμότερο να γίνεται εκχύλισμα από σωλήνες αποχέτευσης. Είναι φθηνότερα, ισχυρότερα από τον εξαερισμό, είναι εύκολο να τα χειριστούν, να τοποθετήσουν και να τοποθετήσουν. Η ομαλή εσωτερική επιφάνεια παρέχει καλύτερη πρόσφυση από ό, τι στο κανάλι τούβλο.

Ο εξαερισμός από τους σωλήνες αποχέτευσης είναι πρακτικός και βολικός στην εγκατάσταση

Επιπλέον, ο αγωγός αερισμού του πλαστικού είναι συμπαγής και μπορεί να τοποθετηθεί σε περιορισμένο χώρο.

Σημαντικό! Όσο υψηλότερο είναι το κανάλι καυσαερίων, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η πρόσφυση.

Χρησιμοποιώντας εξαναγκασμένο εξαερισμό στο σπίτι

Παροχή επαρκούς ανταλλαγής αέρα στο σπίτι, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να είναι εξαναγκασμένη εξαερισμό. Μπορεί να είναι συγκεντρωτική και τοπική. Ένα πλήρως εξοπλισμένο σύστημα εξαναγκασμένης εισροής και εκροής αέρα στο σπίτι είναι ένα δίκτυο καναλιών αέρα που συγκλίνουν σε ένα σύστημα αερισμού. Το τελευταίο μπορεί να συναρμολογηθεί με το χέρι από ξεχωριστές συσκευές: εξαεριστήρας και ανεμιστήρας αέρα τροφοδοσίας, θερμαντήρας αέρα, συλλέκτης, αυτοματισμός. Όλος ο εισερχόμενος αέρας φιλτράρεται.

Η συναρμολόγηση ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ δαπανηρή, οπότε ο κεντρικός εξαερισμός συχνά περιορίζεται στον εξοπλισμό εξάτμισης. Το δίκτυο των αγωγών από τις εγκαταστάσεις μειώνεται σε έναν ανεμιστήρα, ο οποίος ρίχνει αέρα στον δρόμο, ενώ η εισροή του πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο. Ένα τέτοιο σύστημα είναι αναποτελεσματικό και απαράδεκτο σε μια ιδιωτική κατοικία.

Η τοπική μονάδα αερισμού είναι σχεδιασμένη για την ανταλλαγή αέρα σε ένα δωμάτιο. Μπορεί να εγκατασταθεί μόνοι σας εκτός από τον φυσικό εξαερισμό.

Πλεονεκτήματα του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο σπίτι είναι: η δυνατότητα παροχής εντατικού αερισμού με αλλαγή της ταχύτητας του ανεμιστήρα, φτάνοντας στην απαιτούμενη θερμοκρασία του αέρα πριν εισέλθει στο δωμάτιο. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν την πιθανή βλάβη των μηχανικών στοιχείων, την ανάγκη σύνδεσης της πηγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι αγωγοί και η παροχή αερισμού και οι μονάδες εξαγωγής απορροφούν πολύ χώρο.

Για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα εξαγωγής στο σύστημα

Κανονική βάση αερισμού και σωλήνες για αυτό

Τα κανονιστικά έγγραφα ρυθμίζουν τις παραμέτρους της φυσικής ανταλλαγής αέρα. Έτσι, με χώρο καθιστικού 20 τ.μ., η ανταλλαγή αέρα πρέπει να είναι 3 m³ αέρα ανά 1 m2 ανά ώρα. Αν η επιφάνεια του δωματίου είναι μεγαλύτερη, είναι απαραίτητο να υπάρχουν 30 m3 αέρα ανά άτομο. Στα μπάνια και τις κουζίνες, η ανταλλαγή αέρα με την ηλεκτρική πλάκα πρέπει να είναι τουλάχιστον 110 m³ / h και 140 m³ / h - με αέριο. Για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, οι παράμετροι είναι υψηλότερες.

Τα πρότυπα ορίζουν τις διαμέτρους των πλαστικών αγωγών, των προϊόντων για συστήματα εξαερισμού, των συνδετήρων και των εξαρτημάτων. Είναι 200, 150, 125 και 100 χιλιοστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός για άλλα μεγέθη για εγκατάσταση. Οι πιο συνηθισμένες διαμέτρους εξαρτημάτων και σωλήνων αποχέτευσης PVC που χρησιμοποιούνται για συστήματα εξαερισμού είναι 200, 160 και 110 χιλιοστά.

Σημαντικό! Υπάρχει μια απόκλιση στο μέγεθος όταν συνδέετε εξοπλισμό εξαερισμού με σωλήνες ανεμιστήρα. Δεν υπάρχουν προσαρμογείς για τέτοιους σκοπούς.

Ο φυσικός εξαερισμός από τους σωλήνες αποχέτευσης είναι πιθανός. Ωστόσο, εάν αναγκαστεί, είναι δύσκολο να αντικατασταθούν πλήρως οι πλαστικοί αγωγοί με σωλήνες αποχέτευσης.

Προκειμένου ο εξαερισμός να συμμορφώνεται με τους κανόνες, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν σωληνώσεις και εξαρτήματα ορισμένης διαμέτρου

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των σωλήνων

Η απόφαση χρήσης για τον αερισμό των σωλήνων αποχέτευσης πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Συμπληρώματα:

 1. Μη συμμόρφωση με τη διάβρωση και την ασφάλεια των χαρακτηριστικών απόδοσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 2. Δυνατότητα τοποθέτησης δικτύων ανταλλαγής αέρα οποιασδήποτε διαμόρφωσης και πολυπλοκότητας.
 3. Η ομαλή εσωτερική επιφάνεια των πλαστικών σωλήνων δεν εμποδίζει τον αέρα. Επομένως, δεν υπάρχει ανάγκη για περιοδικό καθαρισμό και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό με χαμηλότερη ισχύ.
 4. Εύκολη εγκατάσταση λόγω χαμηλού βάρους και τεχνολογίας σύνδεσης - δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε συνδετήρες, βίδες.
 5. Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι πλαστικοί σωλήνες είναι ανώτεροι από τα μεταλλικά αντίστοιχα. Με την κρυφή τους τοποθέτηση, ο δείκτης αντοχής δεν είναι σημαντικός.
 6. Η τιμή των σωλήνων αποχέτευσης είναι 2-4 φορές χαμηλότερη από τους πλαστικούς αγωγούς.

Μειονεκτήματα των πλαστικών προϊόντων για εξαερισμό όπως αυτά των σωλήνων αποχέτευσης:

 • αυξημένη ευθραυστότητα ·
 • χαμηλό σημείο τήξης.

Οι πλαστικοί σωλήνες εξαερισμού δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε χώρους όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να αυξηθούν σε υψηλές τιμές. Για παράδειγμα, οι σωλήνες από PVC παραμορφώνονται και χάνουν τη δυσκαμψία στους 80 ° C.

Μια ποικιλία τύπων σωλήνων και εξαρτημάτων που τους επιτρέπουν να συναρμολογήσετε ένα κανάλι εξαερισμού οποιασδήποτε πολυπλοκότητας

Οι κανόνες για τον εξοπλισμό του εξαερισμού από τους σωλήνες αποχέτευσης

Η τοποθέτηση των δικών σας εξαερισμού από τους σωλήνες αποχέτευσης είναι πολύ απλή. Σε ένα πολυκατοικία, ο εξαερισμός συχνά βρίσκεται σε ένα ορυχείο από το αποχετευτικό δίκτυο. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, αυτό είναι ανεπιθύμητο. Υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να προκύψει αντίστροφη έλξη, η οποία θα φέρει δυσάρεστες μυρωδιές στο δωμάτιο.

Ο σωλήνας στην οροφή εμφανίζεται σε ύψος τουλάχιστον 1 μ. Όταν πολλά συστήματα εξαερισμού συνδυάζονται σε μια ιδιωτική κατοικία, απαιτείται η χρήση σωλήνων της ίδιας διαμέτρου. Ο εξοπλισμός για τον εξαερισμό αποχέτευσης από τα χέρια του ατόμου πρέπει να λαμβάνει χωρισμό από την καμινάδα.

Σημαντικό! Δεδομένου ότι τα καύσιμα αέρια μπορούν να προέρχονται από το δίκτυο αποχέτευσης, για λόγους πυρασφάλειας, η έξοδος του ανεμιστήρα πρέπει να βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της οροφής ή σε απόσταση μεγαλύτερη από 2 μέτρα από τις καμινάδες.

Οι σωλήνες αποχέτευσης δεν αποτελούν τη μόνη εναλλακτική λύση για τους πλαστικούς αγωγούς. Η κουκούλα στο σπίτι μπορεί να συνδεθεί με κυματοειδείς σωλήνες. Τέτοιες επιφάνειες έχουν ισχυρή αντίσταση στον αέρα και δεν έχουν σχεδιαστεί για μεγάλες αποστάσεις. Αυτή η επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον αερισμό της τουαλέτας και του μπάνιου.

Τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των προϊόντων ανεμιστήρων και των πλαστικών αγωγών είναι σχεδόν τα ίδια. Ωστόσο, τα στοιχεία σύνδεσης, στροφές, στροφές είναι σχεδόν 2 φορές μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα προϊόντα αερισμού. Η διακόσμηση των σωλήνων θα είναι επίσης απαραίτητη. Ως εκ τούτου, η επιλογή εξαρτάται από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις: κόστος, εμφάνιση ή συμπαγή.

Πλαστικοί σωλήνες εξαερισμού - επισκόπηση των αεραγωγών

Η ελαφρότητα, η αντοχή και η ανθεκτικότητα των πλαστικών υλικών για τον εξαερισμό βοηθά τους καταναλωτές να απομακρυνθούν από τα μεταλλικά ανάλογα.

Αλλά, ταυτόχρονα, οι σκεπτικιστές εκφράζουν αμφιβολίες: είναι αλήθεια ότι το πλαστικό είναι τόσο ανθεκτικό όσο το μέταλλο;

Οι πλαστικοί σωλήνες εξαερισμού, οι διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά των οποίων πρέπει να μελετηθούν πριν από την εγκατάσταση, θα εκπλαγούν από ένα ευρύ φάσμα εξαιρετικών χαρακτηριστικών. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, αυτά τα προϊόντα απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Το δίκτυο εξαερισμού αυτού του υλικού μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 50 χρόνια. Για γρήγορη κυκλοφορία αέρα - αυτή είναι η καλύτερη επιλογή.

Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης πλαστικών σωλήνων θα είναι πολύ χαμηλότερο από ό, τι για τους μεταλλικούς σωλήνες. Αξίζει επίσης να τονιστεί η αισθητική εμφάνιση και η ευκολία συντήρησης.

Σωλήνες σε τέτοια συστήματα:

 1. δεν είναι επιρρεπείς σε αποχρωματισμό.
 2. Μην υποστείτε διάβρωση.
 3. εύκολο στην εγκατάσταση?
 4. ανθεκτικό?
 5. λογική τιμή.
 6. ευέλικτο.

Το σύστημα εξαερισμού είναι μια περίπλοκη διαδικασία ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο. Λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο: Ο αέρας στο δωμάτιο (είτε είναι καθιστικό, γραφείο ή αίθουσα παραγωγής) αντικαθίσταται από καθαρό αέρα - από έξω (έξω).

Μόνο τώρα, το σύστημα εξαερισμού μπορεί να αποδοθεί όχι μόνο τη διαδικασία αερισμού, αλλά χάρη στην σύγχρονα συστήματα και προστίθεται περισσότερο κλιματισμό, ιονισμού, ψύξης και θέρμανσης, ύγρανση και αφύγρανση, και άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το σύστημα εξαερισμού και να κατανοήσουν όλη την λεγόμενη «υλικό μέρος»: εξοπλισμός εξαερισμού, ανεμιστήρες εξάτμισης, καθώς και ένα σωλήνα (η οποία, με τη σειρά τους, χωρίζονται σε στρογγυλό ή τετράγωνο / ορθογώνιο), οι οποίες αποτελούν επίσης μέρος του εν λόγω συστήματος.

Περίληψη του άρθρου

Μεγέθη και τιμές

Θα γνωρίσουμε τα διαδεδομένα μεγέθη και τις τιμές για αυτά. Διαστάσεις του ορθογωνίου αγωγού: 11 x 5.5 cm. 12 x 6 cm. 20,4 χ 6 εκ. Η διάμετρος του στρογγυλού: 10 εκ. 12,5 cm. 15 cm.

Σύμφωνα με την GOST, ο αγωγός αέρα παράγεται με το μέγεθος του εσωτερικού τμήματος από 10 έως 200 εκ. Το παραδοσιακό μέγεθος αερισμού για την κουκούλα κουζίνας είναι παρόμοιο με τις διαστάσεις ενός ορθογωνίου.

Η τιμή των ορθογώνιων και κυκλικών αεραγωγών θα είναι κατά μέσο όρο από 400 ρούβλια και χαμηλότερα, και μπορείτε να τα αγοράσετε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ κτιρίου.

Στις κατασκευαστικές εταιρείες, μπορείτε να κάνετε μια παραγγελία για ένα στρογγυλό και εύκαμπτο σωλήνα. Το επίπεδο σύστημα καναλιών PVC θα κοστίσει από 100 ρούβλια.

Η τιμή για μια ευέλικτη και πλαστική επιλογή είναι περίπου 320 ρούβλια.

Σύστημα εξαερισμού με διάμετρο 12,5 cm

Το κύριο καθήκον του εξαερισμού είναι να παρέχει εκροής ή εισροή αέρα. Η υψηλή αντοχή αυτών των προϊόντων δεν απαιτείται, αλλά το μικρό βάρος για αυτό το έργο είναι ιδανικό.

Παρακολουθήστε το βίντεο

Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν πρέπει να εγκαταστήσετε όχι στον κύριο τοίχο, αλλά σε διακοσμητικό διαμέρισμα ή πάνω σε ψευδοροφή.

Σωλήνες με διάμετρο 125 mm χρησιμοποιούνται σε κανονικό μήκος 5 μέτρων. Μεγαλύτερες μπάλες είναι δύσκολο να συσκευαστούν και να μεταφερθούν. Οι αγωγοί για 125 χρησιμοποιούνται συχνότερα για τον αερισμό σε μια κατοικημένη περιοχή.

Τα υλικά σωληνώσεων είναι πολύ εύκολο να ενωθούν - απλώς εισάγονται στην υποδοχή ενός άλλου τεμαχίου.

Η απόδοση σε αυτή την περίπτωση είναι 400 m / h. Αυτοί είναι οι πλέον βέλτιστοι δείκτες για οικιακές ανάγκες, στις οποίες δημιουργείται η απαραίτητη κυκλοφορία αέρα και δεν δημιουργείται περιττός θόρυβος κατά τη λειτουργία.

Πώς να υπολογίσετε το μέγεθος και την ενότητα

Για την τοποθέτηση παράγουν διαφορετικά εξαρτήματα, τα οποία καθιστούν δυνατή τη σύνδεση αρκετών τοποθεσιών σε ένα ενιαίο σύνολο.

Παρακολουθήστε το βίντεο

Τα σφραγιστικά βοηθούν στη στεγανοποίηση των αρμών, οι οποίες δεν επιτρέπουν τον αέρα να διαφύγει προς τα έξω στα σημεία διασταύρωσης.

Η στερέωση μιας τέτοιας κατασκευής πραγματοποιείται με συνδετήρες. Στην πώληση βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία.

Επιλέξτε πλαστικούς σωλήνες για εξαερισμό και οι διαστάσεις τους συνιστώνται για τον τύπο, τον σκοπό και την έκταση της ίδιας της κατασκευής. Ο τύπος, ο εκθέτης, το μήκος και η θέση καθορίζονται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Στο στάδιο του σχεδιασμού, υπολογίζονται οι επιδόσεις όλων των στοιχείων του συστήματος. Εάν αυτό δεν γίνει, ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα με τη μορφή ανεπαρκούς κυκλοφορίας αέρα ή ισχυρού θορύβου κατά τη λειτουργία.

Η διατομή του διαύλου για ταχύτητα αέρα τριών μέτρων ανά δευτερόλεπτο υπολογίζεται από τον τύπο: S = 0,9 x L. Σε αυτό ο χαρακτηρισμός S είναι η περιοχή διατομής και L ο δείκτης ταχύτητας αέρα.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη φόρμουλα, μπορείτε να υπολογίσετε τις διαστάσεις της κουκούλας, που θα σας επιτρέψουν να εργαστείτε με υψηλή απόδοση.

Η εσφαλμένα επιλεγμένη διάμετρος θα προκαλέσει γρήγορα αποτυχία των εξαρτημάτων. Μια επισκευή και να συνδεθεί με το σύστημα θα κοστίσει ένα αξιοπρεπές ποσό.

Τμήμα

Παρακολουθήστε το βίντεο

Κατά την τοποθέτηση πλαστικών αγωγών για εξαερισμό, οι διαστάσεις του τμήματος πρέπει να επιλεγούν με ακρίβεια. Είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στην περίπτωση αυτή. Η επιλογή αυτή πραγματοποιείται ανάλογα με τη θέση του δικτύου.

Για παράδειγμα, εάν η κύρια επικάλυψη και η οροφή διαχωρίζει μια μικρή απόσταση, τότε συνιστάται μια επίπεδη ωοειδής όψη του αγωγού. Ο σχεδιασμός του δεν διαφέρει πολύ από το σύστημα κυκλικής διατομής.

Ο καθαρισμός του αέρα περνά με την ίδια ένταση. Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλαστικά σχέδια του οβάλ τμήματος δεν δημιουργούν την κατάλληλη αντίσταση στη ροή του αέρα, με αποτέλεσμα να περάσει εύκολα και ο κινητήρας να μην λειτουργεί με υψηλό φορτίο.

Η αλήθεια είναι ότι το μόνο μειονέκτημα θα είναι αυτό είναι ένα υψηλό κόστος. Όμως, αυτό δικαιολογείται από την ανάγκη να χρησιμοποιηθεί μόνο μια τέτοια μορφή που βασίζεται στα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων.

Κανάλια εξαερισμού

Οι πλαστικοί αεραγωγοί ταιριάζουν αρμονικά στην εσωτερική διακόσμηση του δωματίου.

Και η παρουσία ενός γείσου δίνει κομψότητα και εκλέπτυνση. Αυτό το στοιχείο σας επιτρέπει να αποκρύψετε όχι μόνο επίπεδα, αλλά και στρογγυλά κανάλια.

Χρησιμοποιούνται όχι μόνο στην καθημερινή ζωή. Ένα τέτοιο κουτί κατασκευάζεται συχνά από τη γραμμή εξάτμισης σε γραφεία και μικρούς εμπορικούς χώρους.

Για να αρετές μπορεί να αποδοθεί.

 1. Ομαλή επιφάνεια έξω και μέσα.
 2. Υψηλός δείκτης αντοχής.
 3. Υψηλό ποσοστό σύνδεσης.
 4. Απλότητα και ευκολία καθαρισμού της επιφάνειας.
 5. Παρουσιάσιμη εμφάνιση.

Για να ελλείψεις Αυτός ο σχεδιασμός είναι το υψηλό κόστος του, εάν συγκρίνετε με γαλβανισμένες και ευέλικτες επιλογές. Αυτό ισχύει και για τον περιορισμό των διαμέτρων σωλήνων PVC που κατασκευάζονται.

Επίπεδες αγωγοί

Οι ορθογώνιοι πλαστικοί σωλήνες χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση επίπεδων πλαστικών συστημάτων.

Ο διορισμός τους έχει ως εξής.

 • Δημιουργία δικτύων παροχής και εξόρυξης για μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις.
 • Για την κατασκευή ενός επίπεδου καναλιού εξόδου.
 • Για την παροχή εξοπλισμού εξαγωγής και εξαερισμού.
 • Κατασκευασμένο από φιλικό προς το περιβάλλον υλικό υψηλής ποιότητας, το οποίο δεν υπόκειται σε καύση.
 • Ευρύ φάσμα θερμοκρασίας χρήσης (από -30 έως +70 μοίρες).
 • Μικρή αντίσταση στη ροή αέρα που διέρχεται.
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής.
 • Λίγο θόρυβο κατά την εργασία.
 • Οικονομική χρήση του χώρου μεταξύ της οροφής.
 • Ένα ευρύ φάσμα επιλογών κατά την αναζήτηση ενός τυποποιημένου μεγέθους και της ονομαστικής τιμής των υλικών επίπεδων σωλήνων.

Σύνδεσμοι και εξαρτήματα

Ο πλαστικός αερισμός είναι εύκολος, αυτό διευκολύνεται από τα εξαρτήματα, τα οποία απλοποιούν σε μεγάλο βαθμό αυτή τη διαδικασία.

Το δίκτυο των αεραγωγών είναι κατασκευασμένο σε ενιαία δομοστοιχειωτή κατασκευή με τη βοήθεια συνδετικών μερών σύμφωνα με το σχέδιο εργασίας με τον σχεδιαστή των παιδιών.

Αυτές οι ενότητες χωρίζονται στους ακόλουθους τύπους:

 • Συνδέσεις. Προορίζονται για άμεση στερέωση μερών του ίδιου τύπου και μεγέθους. Για παράδειγμα - αυτός είναι ένας ορθογώνιος αγωγός πλαστικού 6x12 cm με παρόμοιο 6x12 cm (UPC 612). Επίσης γόνατο για στερέωση δικτύων ενός είδους και διαστάσεων υπό κλίση (ΚΚΠ 12,5 ή КРП 612).
 • Μειωτής. Ρυθμίστε για ένα δίκτυο ενός τύπου, αλλά διαφορετικών μεγεθών.
 • Προσαρμογέας. Αυτό το τμήμα χρησιμεύει για τη στερέωση διαφόρων τμημάτων διαφορετικών μεγεθών.
 • Διαχωριστής (tee). Εγκαθίσταται για να διαιρέσει το σύστημα σε ξεχωριστούς κλάδους.
 • Φλάντζα και επικάλυψη. Αυτά τα στοιχεία τοποθετούνται κατά την τοποθέτηση του συστήματος στην οπή εξαερισμού.
 • Κάτοχος. Τοποθετείται για στερέωση στον τοίχο και σε άλλες επιφάνειες.

Τα εξαρτήματα του δομοστοιχείου δικτύου προσαρμόζονται τέλεια μεταξύ τους και δεν προκαλούν δυσκολίες κατά την εγκατάσταση.

Τα εξαρτήματα δεν καταστρέφουν την εμφάνιση της δομής στις ορατές περιοχές της. Τα στοιχεία σύνδεσης βοηθούν στην απόκρυψη του αεραγωγού στις κόγχες ή να περάσουν απαρατήρητα, για παράδειγμα, στη σουίτα στην κουζίνα.

Τα εξαρτήματα στο δίκτυο εξαερισμού που κατασκευάζονται από ορθογώνια υλικά σωλήνων επιτρέπουν την τοποθέτησή τους μέσα σε ένα διαμέρισμα από γυψοσανίδες ή πίσω από ψευδοροφές χωρίς δυσκολίες.

Οι σωστά επιλεγμένοι σωλήνες επιτρέπουν τη δημιουργία ενός πανέμορφου και αξιόπιστου σύγχρονου συστήματος εξαερισμού. Χάρη σε ένα μεγάλο αριθμό θετικών χαρακτηριστικών του πλαστικού, θα διαρκέσει πολύ καιρό αποτελεσματικά και ομαλά.

Επιλέξτε το υλικό από το οποίο θα κατασκευαστούν οι σωλήνες

Λοιπόν, ας φανταστούμε την κατάσταση. Μετακομίσατε σε ένα νέο σπίτι. Ο εξαερισμός στην κατοικία είναι ένα σημαντικό ζήτημα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγωγών: πλαστικό και μέταλλο (συμπεριλαμβανομένου γαλβανισμένου μετάλλου και άλλων).

Οι κάτοχοι μεταλλικών σωλήνων κατοικιών προτιμούν να δίνουν λιγότερα.

Είναι κατανοητό: το υλικό είναι λιγότερο ανθεκτικό στη φθορά από το πλαστικό, βαριά στην επεξεργασία, ζυγίζει πολλά και με αναξιόπιστη στερέωση δημιουργεί ακόμη και κίνδυνο για τους άλλους.

Έτσι οι μεταλλικοί αγωγοί χρησιμοποιούνται κυρίως σε μη οικιστικές εγκαταστάσεις και σε διάφορες βιομηχανίες. Σωλήνες εξαερισμού από πλαστικό - το πιο "τρέξιμο" υλικό για το "σπίτι" σύστημα.

Και το πλαστικό για τους αγωγούς είναι επίσης διαφορετικό. Τα πιο συνηθισμένα υλικά είναι το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο), το πολυπροπυλένιο, το πολυαιθυλένιο, η πολυουρεθάνη και ορισμένα άλλα υλικά αυτού του τύπου και σύνθεσης.

Τα πλεονεκτήματα των πλαστικών συστημάτων εξαερισμού

Μην ανησυχείτε και εσωτερική κατάσταση της επικοινωνίας αέρα σας - στην πραγματικότητα, πολλοί φοβούνται ότι οι πλαστικοί σωλήνες διατηρούν ένα στατικό φορτίο, και ως αποτέλεσμα της σκόνης, βρωμιάς, χνούδια, σκόνη, έντομα, φως οικιακά απορρίμματα ηλεκτροστατικά φορτισμένο και εναποτίθενται στην εσωτερική επιφάνεια του αγωγού εξαερισμού.

Μόνο στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πυκνό στρώμα βρωμιάς και σκόνης, επειδή οι κατασκευαστές φροντίζουν εκείνους που θα χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους εκ των προτέρων. Πώς, ρωτάς;

Όλα είναι εξαιρετικά απλά - μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες επεξεργασίας της παραγωγής είναι η λεγόμενη "αντιστατική" θεραπεία.

Με απλά λόγια, οι σωλήνες από πλαστικό, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, επεξεργάζονται με αντιστατικό υλικό για να εμποδίσουν τυχόν σωματίδια να κολλήσουν στην εσωτερική επιφάνεια. Η ασφάλεια για την υγεία του πελάτη είναι η πιο σημαντική πτυχή για τους κατασκευαστές αεραγωγών!

Και ένας άλλος "μύθος": οι ιδιοκτήτες των κατοικιών φοβούνται ότι το πλαστικό μπορεί να λιώσει κάτω από την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών και ακόμη και θα "στάζει" στην κουζίνα σας, δημιουργώντας μια απειλή για την υγεία για εκείνους που ζουν στο διαμέρισμα.

Λοιπόν, μια τέτοια επιλογή φαίνεται αρκετά φανταστική και γι 'αυτό: πρώτα απ' όλα, το κατώτατο όριο θερμοκρασίας που μπορούν να αντέξουν οι πλαστικοί σωλήνες αερισμού δεν είναι μικρότερο από 80 βαθμούς Κελσίου.

Με κάθε επιμέλεια, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες στην κουζίνα, εκτός αν, φυσικά, δημιουργείτε απειλή για την υγεία σας και την υγεία των αγαπημένων σας, για παράδειγμα, φωτίζοντας μια μικρή φωτιά στην κουζίνα.

Και όμως - όλοι οι κατασκευαστές φροντίζουν για την ασφάλειά σας, επομένως, εκτός από την αντιστατική επεξεργασία, χρησιμοποιείται η επεξεργασία προϊόντων με στρώμα ειδικών πυρίμαχων ενώσεων.

Επιπλέον, η σύγχρονη παραγωγή πλαστικών προϊόντων έχει ήδη φθάσει στο σημείο όπου χρησιμοποιούνται ειδικές πυρίμαχες ενώσεις όχι μόνο στην επεξεργασία τελικού πλαστικού, αλλά και στην άμεση δημιουργία!

Δηλαδή, ένα πυρίμαχο στρώμα της ουσίας είναι ήδη ενσωματωμένο στο πλαστικό προϊόν, το οποίο θα δημιουργήσει ασφάλεια για εσάς και τον αερισμό σας!

Όπου απαιτείται εξαερισμός και εξαερισμός

Τώρα θα συζητήσουμε άμεσα πού είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε συστήματα εξαερισμού και κουκούλες σε μια κατοικία. Χωρίς αποτυχία, ο εξαερισμός είναι εγκατεστημένος στην κουζίνα (στην τραπεζαρία) και στο μπάνιο (και επίσης στην τουαλέτα, αν το μπάνιο είναι ξεχωριστό).

Η λογική είναι σαφής: η κουζίνα είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το ζεστό αέρα (που θα είναι πάντα εκεί, επειδή η σόμπα εργάζεται εκεί, καθώς και πολλές ηλεκτρικές συσκευές), οσμές των τροφίμων, αναθυμιάσεις, αιθάλης, μυρωδιές, και άλλα.

Στην κουζίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαρισμού του αέρα με διαφορετικά φίλτρα (συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, κλπ), καθώς και από την κουκούλα, η οποία εγκαθίσταται απευθείας πάνω από τη σόμπα (αερίου / ηλεκτρική), και την έξοδο μέσω ενός αγωγού προς το κύριο εξαερισμό.

Στο μπάνιο και την τουαλέτα δεν πρέπει να υπάρχει υγρός αέρας και ξένες δυσάρεστες οσμές, οπότε και εδώ είναι απαραίτητο. Δεν απαιτούνται πρόσθετες συσκευές για τον αερισμό στο μπάνιο, αλλά η έξοδος για εξαερισμό πρέπει να είναι υποχρεωτική.

Συνδυασμένοι αεραγωγοί

Μια φορά κάθε δύο εβδομάδες, η μάσκα της εισαγωγής αέρα πρέπει να πλυθεί ήπια και να καθαριστεί από τη σκόνη καθίζησης.

Με την ευκαιρία, κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο πλαστικά ή μεταλλικά αγωγούς μόνο.

Πρώτον, μπορούν να συνδυαστούν παραλλαγές - με μεταλλικούς κόμβους όπως συνδέσεις, σφιγκτήρες ή απευθείας τις σχάρες της εισαγωγής αέρα.

Και δεύτερον, υπάρχει ένας άλλος κοινός τύπος σωλήνα για εξαερισμό - κυματισμούς. Το Gofra χρησιμοποιείται όχι ως ένας αγωγός, αλλά ως ένα άλλο στοιχείο του τύπου του κόμβου προσαρμογέα.

Με απλά λόγια, εάν η οπή εξαερισμού λόγω των συνθηκών και της θέσης των συσκευών στην κουζίνα σας δεν είναι πάνω από την κουζίνα και την κουκούλα, αλλά μακριά από αυτά, τότε είναι μόνο η αυλάκωση που θα σας βοηθήσει.

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της αυλακώσεως είναι η ευελιξία και η αρχή της "ελατηρίου", η οποία σας επιτρέπει να συνδέσετε ομαλά τα κομμάτια των αυλακώσεων σωλήνων, γυρίζοντάς τα όπως θέλετε και χωρίς να γίνονται γωνίες περισσότερο από 90 μοίρες.

Μετά από όλα, αν δημιουργήσετε μια πολύ ευθεία γωνία κατά την εγκατάσταση, αυτό θα είναι μια σοβαρή απώλεια στη διαδικασία της ανταλλαγής αέρα.

Κάθε γωνία 90 μοιρών δεν περιορίζει μόνο τη ροή του αέρα, αλλά ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά την παραγωγικότητα της ίδιας της διαδικασίας εξαερισμού - κατά 10-15% ή περισσότερο!

Ο στόχος σας είναι να απλοποιήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εγκατάσταση του εξαερισμού σας και να δημιουργήσετε ιδανικές συνθήκες για τη διαδικασία εναλλαγής αέρα. Έτσι, η αυλάκωση είναι ένας εξαιρετικός "βοηθός" για την ένωση πλαστικών στοιχείων.

Λοιπόν, αν επιλέξουμε έναν χώρο κατοικίας μεταξύ μεταλλικών και πλαστικών σωλήνων για εξαερισμό, θα σταματήσουμε την επιλογή σε πλαστικό. Όσο για τη φόρμα, τότε επιλέγετε, αλλά το 90% των ιδιοκτητών επιλέγουν στρογγυλεμένους αγωγούς!