Πώς να διαχειριστείτε το ψυγείο σε ένα φορητό υπολογιστή

Κάθε χρήστης υπολογιστή πρέπει να είναι σε θέση να ρυθμίσει σωστά το σύστημα ψύξης, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της συσκευής και η πρόωρη βλάβη των εξαρτημάτων στο μέλλον λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Ή για να απαλλαγείτε από το ξένο θόρυβο και το buzz. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ψυγείο χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα ή ρυθμίσεις BIOS, για το οποίο θα μιλήσουμε σε αυτό το άρθρο.

Ρυθμίσεις του BIOS

Πολλοί από τους γνωστούς κατασκευαστές notebooks όπως η Asus, η Acer, η HP, η Lenovo, η Samsung έχουν καταστήσει δυνατό τον έλεγχο του ψυγείου notebook από το σύστημα εισόδου-εξόδου ή το "BIOS". Αυτή η μέθοδος είναι καλή επειδή δεν απαιτεί την εγκατάσταση προγραμμάτων τρίτου μέρους, το μόνο που απαιτείται είναι:

 1. Συνδεθείτε στο Bios και ανοίξτε την ενότητα "Ισχύς".
 2. Στη συνέχεια, εισαγάγετε τις ρυθμίσεις "HW Monitor Configuration", ρυθμίζει τον ανεμιστήρα.
 3. Βρείτε την επιλογή με την τιμή "Ταχύτητα ανεμιστήρα" και επιλέξτε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, αναφέρεται ως ποσοστό.
 4. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις και αφήστε το BIOS.

Θέλω να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι οι ρυθμίσεις μπορεί να έχουν μικρές διαφορές, ανάλογα με την έκδοση του Bios. Μην ανησυχείτε, το όλο σύστημα είναι πανομοιότυπο.

Πρόγραμμα SpeedFan

Ευρέως γνωστή χρησιμότητα, με τη βοήθειά του είναι δυνατό να ελέγχει τον ανεμιστήρα του φορητού υπολογιστή, να ρυθμίζει τις στροφές υψηλής ταχύτητας σε αυτές ή σε άλλες θερμοκρασίες και να παρακολουθεί μια κατάσταση ενός σκληρού δίσκου. Λίγα περισσότερα λιπαρά πλεονεκτήματα - δωρεάν, απλή και διαισθητική διασύνδεση και υποστήριξη για τη ρωσική γλώσσα, οπότε, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε.

Ας αναλύσουμε λεπτομερέστερα πώς να διαμορφώσουμε ένα ψυγείο σε ένα φορητό υπολογιστή χρησιμοποιώντας το SpeedFan:

 1. Πρώτα απ 'όλα, κατεβάστε, εγκαταστήστε και εκτελέστε την εφαρμογή.
 2. Μετά την εκκίνηση στην καρτέλα "Αναγνώσεις", στα αριστερά βλέπουμε τις πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα του ανεμιστήρα, η θερμοκρασία των κύριων εξαρτημάτων εμφανίζεται προς τα δεξιά.
 3. Για να ρυθμίσετε το ψυγείο, μεταβείτε στην ενότητα "Ρύθμιση".
 4. Ανοίξτε την καρτέλα "Θερμοκρασίες" και κάντε κλικ στο απαιτούμενο στοιχείο, για παράδειγμα, στην κάρτα γραφικών "GPU".
 5. Στην κάτω σειρά, το «Επιθυμητή» σετ επιλογή εύρος θερμοκρασίας (κατά 40-44 μοίρες) ότι το σύστημα ψύξης πρέπει να διατηρηθεί, και κάντε κλικ στο «OK».

Επίσης στην καρτέλα "Ταχύτητες", μπορείτε να ορίσετε επιπλέον παραμέτρους για την αλλαγή της ταχύτητας των λεπίδων. Εδώ υπάρχουν μόνο δύο επιλογές, αλλάζοντας τους, αλλάζετε εύκολα το κατώτερο και το ανώτερο όριο ταχύτητας.

Πρόγραμμα Riva Tuner

Μια άλλη μικρή, αλλά πολύ βολική εφαρμογή, που έχει σχεδιαστεί για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του ανεμιστήρα. Είναι επίσης εντελώς δωρεάν και κατάλληλο για οποιαδήποτε έκδοση των Windows.

Αλλάξτε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου με τη βοήθεια του είναι αρκετά εύκολη, χρειάζεστε:

 1. Εγκαταστήστε και εκτελέστε την εφαρμογή.
 2. Μεταβείτε στις σύνθετες ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, μεταβείτε στην ενότητα "Ανεμιστήρας".
 3. Μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα του ψυγείου μετακινώντας τα ειδικά ρυθμιστικά (επίσης σε ποσοστά).
 4. Μετά την προσαρμογή τους, κάντε κλικ στο "OK" για να εφαρμόσετε τις ρυθμίσεις.

Μετά από αυτό, ο ανεμιστήρας notebook πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί συνεχώς και με την καθορισμένη ταχύτητα.

MSI Afterburner

Επαγγελματική δωρεάν χρησιμότητα, σχεδιασμένη κυρίως για κάρτες overclocking από τη MSI, είναι κατάλληλη τόσο για την AMD όσο και για την Intel. Δεν μας παρέχει μικρές δυνατότητες, από την παρακολούθηση της κατάστασης του πίνακα και την προσαρμογή της τάσης στη GPU μέχρι τον έλεγχο του ψυγείου.

Θέλω να σημειώσω ότι όλες οι ρυθμίσεις είναι στην πρώτη οθόνη, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι πολύ βολική. Για να αλλάξετε την ταχύτητα του συστήματος ψύξης, πρέπει να μετακινήσετε το ρυθμιστικό προς τα δεξιά στην ενότητα "Ταχύτητα ανεμιστήρα".

Για αυτόματη ρύθμιση, παρέχεται ένα ξεχωριστό κουμπί "Αυτόματη", μετά την συμπίεση, η ταχύτητα περιστροφής θα ποικίλει ανάλογα με το φορτίο της κάρτας γραφικών του φορητού υπολογιστή.

Λογισμικό AMD OverDrive

Δεν μπορώ να αγνοήσω τη γνωστή χρησιμότητα της AMD, η οποία μας προσφέρει πολλά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου ταχύτητας των ανεμιστήρων, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση ολόκληρου του φορητού υπολογιστή.

Μόνο:

 1. Εγκαταστήστε και εκτελέστε το βοηθητικό πρόγραμμα.
 2. Μετά το άνοιγμα, στο πρώτο παράθυρο μεταβείτε στην ενότητα "Έλεγχος ανεμιστήρα" και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην καρτέλα "Έλεγχος απόδοσης".
 3. Για να αλλάξετε την ταχύτητα, μετακινήστε τα ρυθμιστικά.
 4. Απομένει μόνο να πατήσετε "OK" για να αποθηκευτούν οι αλλαγές που έχετε κάνει.

Τώρα ξέρετε πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο ανεμιστήρας, πώς να το ρυθμίσετε σωστά, να το διαχειριστείτε και να μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Ένας άλλος τρόπος εξηγείται σε αυτό το βίντεο

Επαγγελματική βοήθεια

Εάν δεν μπορείτε να λύσετε τα προβλήματα μόνοι σας,
τότε πιθανότατα, το πρόβλημα έγκειται σε ένα πιο τεχνικό επίπεδο.
Μπορεί να είναι: μια βλάβη της μητρικής πλακέτας, του τροφοδοτικού,
σκληρό δίσκο, κάρτα γραφικών, μνήμη RAM κ.λπ.

Είναι σημαντικό να διαγνωστεί και να εξαλειφθεί η χρονική κατανομή,
Για να αποτρέψετε την αποτυχία άλλων εξαρτημάτων.

Ο ειδικός μας θα σας βοηθήσει σε αυτό.

Είναι δωρεάν και δεν δεσμεύεται σε τίποτα.
Θα σας καλέσουμε πίσω μέσα σε 30 λεπτά.

Πώς να διαχειριστείτε ένα ψυγείο laptop

Το πρόβλημα του ισχυρού θορύβου των ανεμιστήρων κατά τη λειτουργία ενός φορητού υπολογιστή δεν συνδέεται μερικές φορές με την υπερθέρμανση και παρατηρείται ακόμη και σε νέες συσκευές. Για να απαλλαγείτε από τον δυσάρεστο ήχο του ψυγείου, μπορείτε όχι μόνο να αλλάξετε δραστικά το στοιχείο του συστήματος ψύξης, αλλά και προγραμματιστικά, χρησιμοποιώντας απλές δωρεάν εφαρμογές. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την ταχύτητα, αν αισθάνεστε ότι ο κινητός υπολογιστής είναι υπερθέρμανση. Στη συνέχεια, θα σας δείξουμε πώς να ελέγχετε έναν ανεμιστήρα σε φορητό υπολογιστή χρησιμοποιώντας ενσωματωμένη συσκευή και εξειδικευμένο λογισμικό.

Αλλάξτε τη λειτουργία λεπίδων στο BIOS

Μερικοί κατασκευαστές έχουν καταστήσει δυνατό τον έλεγχο του ψυγείου του φορητού υπολογιστή απευθείας από το BIOS. Για να γίνει αυτό, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε ειδικές εφαρμογές, όλα όσα χρειάζεστε στο σύστημα είναι ήδη διαθέσιμα:

 1. Πληκτρολογήστε το BIOS του φορητού υπολογιστή, το οποίο συνήθως βρίσκεται στην αρχή της λήψης και πρέπει να πατήσετε το Del.
 2. Βρείτε την ενότητα POWER και στη συνέχεια τη γραμμή διαμόρφωσης HW Monitor. Υπάρχει μια επιλογή με την οποία μπορείτε να διαμορφώσετε τον ανεμιστήρα στο φορητό υπολογιστή. Θα πρέπει να αναζητήσετε τη γραμμή με τη λέξη "Fun" - το ακριβές όνομα της εντολής σε διαφορετικά μοντέλα συσκευών μπορεί να διαφέρει.
 3. Εδώ μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους ψυχρότερους τρόπους, για παράδειγμα τον "Turbo", ο οποίος θα τον ελέγχει με την επιθετική λειτουργία ψύξης, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη, για παράδειγμα, κατά την overclocking του συστήματος.

Αφού αλλάξετε τη διαμόρφωση, πρέπει να αποθηκεύσετε τις νέες ρυθμίσεις συστήματος και να επανεκκινήσετε τη συσκευή.

Εάν το BIOS δεν επιτρέπει τη διαχείριση των ψυγείων notebook, τότε η ίδια εργασία μπορεί να λυθεί με επιτυχία χρησιμοποιώντας απλές και συχνά δωρεάν εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών. Η ρύθμιση της ταχύτητας με τη βοήθειά τους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε όριο μέχρι την πλήρη διακοπή του ανεμιστήρα. Επιπλέον, τα βοηθητικά προγράμματα μπορούν να λειτουργήσουν αμέσως με όλους τους ψυγμένους υπολογιστές που είναι εγκατεστημένοι στο σύστημα.

Εργασία με το πρόγραμμα SpeedFan

Αυτή η χρησιμότητα είναι σήμερα μία από τις πιο απαιτητικές. Η ευρεία διανομή του προωθείται από μια ελεύθερη, απλή διεπαφή, μέσω της οποίας προσαρμόζεται η ταχύτητα ανεμιστήρα του ψυγείου στον φορητό υπολογιστή, καθώς και η δυνατότητα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των παραμέτρων της λειτουργίας των εξαρτημάτων του συστήματος.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει σε ένα φορητό υπολογιστή, η ταχύτητα του ανεμιστήρα που ελέγχεται από το BIOS. Συχνά αυτή η τυπική μέθοδος σάς επιτρέπει να αλλάξετε την CPU μόνο για την ταχύτητα CPU, αγνοώντας τα γραφικά. Θα περιγράψουμε περαιτέρω πώς να διαμορφώσετε ένα ψυγείο σε ένα φορητό υπολογιστή με το βοηθητικό πρόγραμμα SpeedFan:

 1. Εάν η περιστροφή του φορητού υπολογιστή του φορητού υπολογιστή αλλάζει στο BIOS, αυτή η επιλογή πρέπει να απενεργοποιηθεί. Διαφορετικά, σε πρώτο πρόγραμμα εργασίας μπορεί να λάβει τα χαμηλότερα αποτελέσματα για τον προσδιορισμό της μέγιστης ταχύτητας περιστροφής του ανεμιστήρα, σύμφωνα με την οποία το βοηθητικό πρόγραμμα δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την ταχύτητα του ανεμιστήρα φορητό υπολογιστή σε πλήρη ταχύτητα.
 2. Εγκαταστήστε και εκτελέστε την εφαρμογή. Στην καρτέλα "Αναγνώσεις" ή "Μετρήσεις", μπορείτε να δείτε τις θερμοκρασίες εξαρτημάτων και την ταχύτητα του επιλεγμένου ανεμιστήρα.
 3. Ο τρόπος αλλαγής της ταχύτητας του ψυγείου στο φορητό υπολογιστή μπορεί να καθοριστεί με πείραμα, αλλάζοντας τις παραμέτρους των διακοπτών για κάθε ένα από τα στοιχεία του συστήματος ψύξης. Μπορείτε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους περιστροφής ανεμιστήρα για να κρυώσει όχι μόνο την CPU, αλλά και τον σκληρό δίσκο, τον επεξεργαστή γραφικών.

Στην καρτέλα "Ταχύτητα", μπορείτε επίσης να αλλάξετε τις παραμέτρους εντός των οποίων αλλάζει η περιστροφή. Υπάρχουν μόνο δύο διακόπτες, οι οποίοι για κάθε ψυγείο ρυθμίζουν το κατώτερο και το ανώτερο όριο του εύρους περιστροφής των λεπίδων.

Άλλες εφαρμογές για την αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής των λεπίδων ενός φορητού υπολογιστή

Μια μέθοδος που περιγράφει τον τρόπο ρύθμισης παραμέτρων ενός ανεμιστήρα σε φορητό υπολογιστή με το SpeedFan μπορεί, για διάφορους λόγους, να μην είναι κατάλληλος για ορισμένους χρήστες για διάφορους λόγους. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα βοηθητικά προγράμματα:

 1. Το AMD OverDrive, ο κύριος σκοπός του οποίου είναι ο υπερχρονισμός των συστημάτων, όπου ο έλεγχος εκτελείται από επεξεργαστές AMD. Εδώ μία από τις επιλογές είναι ο έλεγχος του ψυγείου στον φορητό υπολογιστή.
 2. Riva Tuner για την εργασία με μάρκες Intel, η αρχή της οποίας είναι επίσης διαισθητική.

Το κύριο πράγμα για το οποίο δεν πρέπει να ξεχάσετε, με την αυτο-διαχείριση του φορητού υπολογιστή ανεμιστήρα - τον έλεγχο της θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον βοηθητικά προγράμματα, για παράδειγμα CPU-Z και τα παρόμοια. Θυμηθείτε ότι μειώνοντας την ταχύτητα, διατρέχετε τον κίνδυνο υπερθέρμανσης του επεξεργαστή. Αντίθετα, η αύξηση της ταχύτητας αυξάνει την στάθμη θορύβου του συστήματος ψύξης και την κατανάλωση ισχύος, με αποτέλεσμα ο χρόνος λειτουργίας της συσκευής χωρίς επαναφόρτιση να μειώνεται κάπως.

Ποια προγράμματα είναι κατάλληλα για ψύξη του φορητού υπολογιστή;

Η καρδιά του φορητού υπολογιστή είναι ο επεξεργαστής, ο οποίος, κάτω από τα βαριά φορτία, αυξάνει την ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται. Οι διαδικασίες επηρεάζουν άμεσα τη μητρική πλακέτα, την περίπτωση του φορητού υπολογιστή και την κάρτα γραφικών. Η υπερθέρμανση του εξοπλισμού απειλεί να σπάσει τα εξαρτήματα, την αποτυχία του στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Ένα ειδικό πρόγραμμα για την ψύξη του φορητού υπολογιστή βοηθά στην αποφυγή σπασίματος, υπερθέρμανσης, αύξησης του αριθμού στροφών του ψυγείου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ψύξη ολόκληρου του συστήματος.

Ελέγξτε τον ανεμιστήρα του φορητού υπολογιστή

Οι κατασκευαστές ρυθμίζουν την τυπική ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου, η οποία θα πρέπει να διατηρεί μια κανονική θερμοκρασία λειτουργίας μέσα στο φορητό υπολογιστή. Είναι αδύνατο να προβλέψουμε όλες τις λεπτότητες της τεχνικής και του φορτίου που θα δώσει ο χρήστης. Από αυτή την άποψη, οι δείκτες θερμοκρασίας φτάνουν συχνά σε κρίσιμα επίπεδα, γεγονός που καθιστά επικίνδυνο για το φορητό υπολογιστή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη θερινή ώρα, όταν το σύστημα ψύξης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις καθορισμένες εργασίες.

Μπορείτε να αλλάξετε την κατάσταση αυξάνοντας την ταχύτητα του ανεμιστήρα. Μπορείτε να ελέγξετε τον ψυγείο μόνοι σας χρησιμοποιώντας μία από τις ακόλουθες μεθόδους:

 1. Πραγματοποίηση ρυθμίσεων στο λειτουργικό σύστημα.
 2. Πραγματοποίηση ρυθμίσεων στο BIOS.

Πριν κάνετε αλλαγές στο σύστημα ελέγχου ανεμιστήρα, ο χρήστης πρέπει να ελέγξει την κατάσταση του εσωτερικού του φορητού υπολογιστή. Η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται συχνά στη συσσώρευση σκόνης, μαλλιών, μαλλιών κατοικίδιων ζώων, κομμάτια βρωμιάς. Εάν ο καθαρισμός του φορητού υπολογιστή δεν βοηθήσει, τότε η βοήθεια θα διαχειριστεί ανεξάρτητα το λειτουργικό σύστημα, το BIOS ή θα εγκαταστήσει ένα πρόγραμμα για να αυξήσει την ταχύτητα του ψυγείου.

Ρυθμίσεις OS

Ένας χρήστης που φιλοδοξεί να αλλάξει τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του κατασκευαστή πρέπει να λάβει υπόψη το ακόλουθο γεγονός: η ταχύτητα περιστροφής των πτερυγίων του ανεμιστήρα επηρεάζει το επίπεδο θορύβου που παράγει ο φορητός υπολογιστής. Η αύξηση της ταχύτητας του ψυγείου θα προκαλέσει αύξηση της έντασης του ανεμιστήρα. Μια άλλη συνέπεια της αλλαγής των τυπικών παραμέτρων λειτουργίας του ψυγείου θα είναι η μείωση της ενεργειακής απόδοσης και της διάρκειας ζωής της μπαταρίας του φορητού υπολογιστή. Αυτό το φαινόμενο θα συμβεί επίσης όταν το WINDOVS δεν εγκατασταθεί σωστά ή η αναβάθμιση των προγραμμάτων οδήγησης είναι εσφαλμένη.

Παρόμοια βοηθητικά προγράμματα κυκλοφορούν από την Intel και τη Microsoft, έχοντας τις ίδιες αρχές εγκατάστασης και διαμόρφωσης. Αποφασίζοντας για τη χρήση των εφαρμογών, αξίζει να θυμηθούμε για την κατανάλωση ενέργειας και την αύξηση του θορύβου.

Τρόπος ρύθμισης παραμέτρων του BIOS

Κάθε χρήστης μπορεί να συνδεθεί στο BIOS, αλλά συνιστάται να το κάνετε αυτό μόνο αν ο χρήστης αποσυνθέσει το BIOS και τις λειτουργίες του λειτουργικού συστήματος. Οι βήμα προς βήμα ενέργειες των ρυθμίσεων του BIOS μοιάζουν με αυτό:

 1. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκκίνησης του συστήματος, πατήστε το πλήκτρο Del. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να κάνετε κλικ στο f8 ή f2.
 2. Μεταβείτε στο τμήμα μενού που ονομάζεται Ισχύς.
 3. Ανοίγει το μενού διαμόρφωσης της οθόνης HW. Υπάρχει μια λειτουργία που σας επιτρέπει να αυξήσετε την ταχύτητα του ψυγείου. Στον τίτλο μπορεί να υπάρχουν λέξεις όπως ανεμιστήρας, ταχύτητα, έλεγχος.
 4. Αφού επιλέξετε την επιθυμητή επιλογή, ο χρήστης πρέπει να πατήσει το κουμπί με το πλήκτρο Enter.
 5. Ρυθμίστε την επιλογή Ενεργοποίηση.
 6. Ενεργοποιήστε το προφίλ, το οποίο θα εμφανίσει ένα μενού με διαφορετικές επιλογές για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.
 7. Επιλέξτε ένα προφίλ Turbo ή Performance.
 8. Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις.
 9. Επαναφόρτωση του φορητού υπολογιστή.

Ως αποτέλεσμα απλών χειρισμών στο BIOS, ο ανεμιστήρας θα αρχίσει να λειτουργεί σε κάθε εκκίνηση του συστήματος. Το ψυγείο θα γυρίσει στις καθορισμένες ταχύτητες, γεγονός που θα προκαλέσει αύξηση του θορύβου, αλλά θα μειώσει την υπερθέρμανση του φορητού υπολογιστή.

TOP των καλύτερων προγραμμάτων για έλεγχο ανεμιστήρα

Διάφορα βοηθήματα δημιουργούνται για να μην αλλάξει το σύστημα ψύξης, να μην αλλάξουν τις ρυθμίσεις του BIOS, να μην αλλάξει κανένα στοιχείο του ψυγείου. Οι περισσότερες από τις κυκλοφορήσει εφαρμογές είναι δωρεάν και δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο σκληρό δίσκο. Παρόμοια βοηθητικά προγράμματα ελέγχουν το ψυγείο, αυξάνοντας την ταχύτητα λειτουργίας του.

Ρυθμίστε την ταχύτητα περιστροφής των ψυχρών πτερυγίων με προγράμματα όπως:

 • Εφαρμογή SpeedFan. Το βοηθητικό πρόγραμμα είναι δωρεάν, θα πρέπει να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε σε φορητό υπολογιστή, στη συνέχεια να εκτελέσετε. Εμφανίζεται ένα γράφημα της θερμοκρασιακής κατάστασης του συστήματος. Πρέπει να επιλέξετε το στοιχείο του φορητού υπολογιστή, του οποίου η θερμοκρασία είναι υψηλότερη από την κανονική. Στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί "επάνω" αρκετές φορές, επιλέξτε τη βέλτιστη παράμετρο που επιτρέπει τη μείωση της θερμοκρασίας. Το πρόγραμμα δεν μπορεί να κλείσει, έτσι ώστε να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης της λειτουργίας του ανεμιστήρα.
 • Βοηθητικό πρόγραμμα OverDrive της AMD. Εγκαθίσταται με το κύριο πακέτο προγραμμάτων που παρέχεται από την AMD. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, εκκινείται η εφαρμογή. Στο κύριο μενού υπάρχει μια ενότητα ελέγχου ανεμιστήρα και εδώ - το στοιχείο ελέγχου απόδοσης. Εδώ είναι οι ολισθητήρες που ελέγχουν την ταχύτητα περιστροφής των λεπίδων του ανεμιστήρα. Πρέπει να κάνετε κλικ σε ένα ρυθμιστικό, αυξάνοντας την αξία του σε ένα σημάδι από 70% σε 100%. Πρέπει να αποθηκεύσετε την τιμή μέσω του κουμπιού Εφαρμογή και, στη συνέχεια, μεταβείτε στην ενότητα Προτιμήσεις. Εκεί πρέπει να επιλέξετε "Ρυθμίσεις" και να ενεργοποιήσετε το στοιχείο "Οι τελευταίες αλλαγές στις ρυθμίσεις", κάντε κλικ στο "ok" και να κλείσετε το πρόγραμμα. Κατά τη διάρκεια κάθε εκκίνησης του συστήματος, η εφαρμογή θα ρυθμίσει την ταχύτητα του ανεμιστήρα.
 • Riva Tuner. Πρόκειται για προϊόν της Intel, το οποίο χαρακτηρίζεται από ευκολία χρήσης, ευκολία εγκατάστασης και έλεγχο του ανεμιστήρα. Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για οποιαδήποτε έκδοση των Windows. Μετά τη λήψη και την εγκατάσταση του Tuner Riva, ο χρήστης εκκινεί το βοηθητικό πρόγραμμα και πηγαίνει στην ενότητα "Προχωρημένες ρυθμίσεις". Στη συνέχεια, πρέπει να βρείτε τον υπομενού Fan, μετακινώντας τα ρυθμιστικά εκεί στις επιθυμητές τιμές, οι οποίες εκφράζονται ως ποσοστό. Όταν επιλεγούν οι παράμετροι, οι ρυθμίσεις αποθηκεύονται πατώντας το πλήκτρο "OK". Στη συνέχεια, όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ και το ψυγείο θα περιστραφεί σε υψηλότερες ταχύτητες.
 • MSI Afterburner. Εκδίδεται από το MSI, το βοηθητικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να διασκορπίσει το ψυγείο στις απαιτούμενες ταχύτητες. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται στην τεχνολογία από την AMD και την Intel. Το πλεονέκτημα αυτού του προγράμματος είναι ότι όλες οι απαραίτητες παράμετροι και ρυθμίσεις βρίσκονται στο κύριο μενού στο πρώτο παράθυρο, το οποίο ανοίγει μετά την εγκατάσταση. Η ταχύτητα του ανεμιστήρα αυξάνεται αν υπάρχει στην ενότητα Ταχύτητα ανεμιστήρα, μετακινήστε το ρυθμιστικό στη δεξιά πλευρά. Υπάρχει επίσης μια λειτουργία αυτόματου συντονισμού που σας επιτρέπει να αλλάζετε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου ανάλογα με τα φορτία που πηγαίνουν στην κάρτα γραφικών.

Ποιος τρόπος να επιλέξετε να ρυθμίσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα και να μειώσετε το επίπεδο θέρμανσης του φορητού υπολογιστή, ο χρήστης επιλέγει ανεξάρτητα. Αν δεν γνωρίζετε τις ρυθμίσεις, δεν χρειάζεται να κάνετε χειροκίνητες αλλαγές. Η καλύτερη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε ένα βοηθητικό πρόγραμμα που θα προστατεύει το σύστημα από υπερθέρμανση.

Πώς να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα στο φορητό υπολογιστή

Με την ενεργή χρήση οποιουδήποτε φορητού υπολογιστή, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οι χρήστες τους συχνά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης. Αυτή η «σύγχυση» μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε μια μικρή επιβράδυνση του λειτουργικού συστήματος, αλλά και ζημιές στα κύρια συστατικά της μονάδας συστήματος - ο επεξεργαστής (διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με το πώς η θερμοκρασία του επεξεργαστή θεωρείται ότι είναι φυσιολογικό), την κάρτα γραφικών και μητρική πλακέτα. Προκειμένου να μειωθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό του φορητού υπολογιστή, είναι δυνατό να εξαναγκαστεί ο ανεμιστήρας εάν είναι απαραίτητο. Για το πώς να το κάνετε αυτό, διαβάστε στο άρθρο μας.

Σημειώστε ότι πριν εκτελέσετε οποιαδήποτε χειραγώγηση με το φορητό υπολογιστή, πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο στο σύνολό του. Επίσης, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τον ανεμιστήρα για μόλυνση, διότι λόγω της πλεονάζουσας ποσότητας συσσωρευμένων σκονών μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία των πτερυγίων.

Εκτελέστε τον ανεμιστήρα χρησιμοποιώντας το BIOS

Ας αρχίσουμε λοιπόν, εξετάζοντας τον εξαναγκασμένο ανεμιστήρα χρησιμοποιώντας το BIOS. Στην πράξη, όταν ξεκινάτε τη συσκευή, ανεξάρτητα από το μοντέλο ή το εμπορικό της σήμα, ξεκινά πρώτα η διαδικασία ψύξης, η οποία μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί από την ύπαρξη κατάλληλου θορύβου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο ανεμιστήρας μπορεί να εγκατασταθεί λανθασμένα λόγω προβλημάτων με τη σύνδεση πολικότητας. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί ξανά κατά την εκκίνηση του συστήματος ψύξης όταν ο φορητός υπολογιστής είναι ενεργοποιημένος. Φέρτε ένα νήμα ή ένα κομμάτι χαρτί στην οπή εξαερισμού και βεβαιωθείτε ότι το αντικείμενο που μεταφέρθηκε έχει γίνει ασταθές. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα λειτουργεί σωστά. Διαφορετικά, το αντικείμενο θα κολλήσει στην τρύπα, γεγονός που θα επιβεβαιώσει τα προβλήματα με την ψύξη.

Η δυνατότητα ελέγχου των λειτουργιών του ανεμιστήρα μέσω εντολών στο BIOS συναντάται συχνά.

 1. Για να μπείτε στη λειτουργία διαμόρφωσης, ανάλογα με το μοντέλο της συσκευής, πρέπει να πατήσετε τα πλήκτρα "Διαγραφή", "Escape" ή "F2" κατά την εκκίνηση του συστήματος.

Είναι προφανές ότι για την καλύτερη ψύξη του φορητού υπολογιστή θα χρειαστεί να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Turbo. Ωστόσο, πρέπει επίσης να κατανοήσετε ότι η αντίσταση στη φθορά του ίδιου του ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια της συνεχούς λειτουργίας θα μειωθεί σημαντικά και μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία.

Για τη σημείωση! Όλοι οι φορητοί υπολογιστές δεν έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τον ανεμιστήρα με τη βοήθεια του BIOS, οπότε σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικά προγράμματα, τα οποία θα συζητηθούν αργότερα.

Λειτουργία του ανεμιστήρα με το SpeedFan

Έτσι, αν ο φορητός σας υπολογιστής δεν υποστηρίζει ρυθμό ρυθμίσεων και χρόνου ανεμιστήρων μέσω του BIOS, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δωρεάν πρόγραμμα SpeedFan. Για να ρυθμίσετε την ταχύτητα εξαερισμού από αυτό το λογισμικό, θα χρειαστείτε:

 1. Κατεβάστε το SpeedFan στον ιστότοπο του προγραμματιστή ή σε άλλη αξιόπιστη πηγή.

SpeedFan 4.35 - ένα βοηθητικό πρόγραμμα για τον έλεγχο των ανεμιστήρων και την παρακολούθηση των εξαρτημάτων υλικού του συστήματος

Το κύριο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα ανάλογα με τις συνθήκες (για παράδειγμα, θερμοκρασία CPU), αλλά και πάλι, με υποστήριξη υλικού από την πλευρά του εξοπλισμού. Επιπλέον, μπορεί να συλλέξει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν και να καταγράψει πληροφορίες σε ένα αρχείο καταγραφής, αντλεί διαγράμματα θερμοκρασίας, τάσης και ταχύτητας ανεμιστήρα.

Σε αυτό το τεύχος έγιναν πολλές σημαντικές αλλαγές και καινοτομίες:

 • πρόσθεσε μια νέα καρτέλα με τίτλο "EXOTICS"
 • Διορθωμένα προβλήματα με διαλόγους όταν χρησιμοποιείτε μεγάλη ανάλυση γραμματοσειράς
 • Το Areca RAID υποστηρίζεται πλέον πλήρως
 • Υποστήριξη συσκευών SCSI
 • πρόσθετη υποστήριξη για το Abit uGuru 3 (uGuru 2005)
 • πρόσθεσε πλήρη υποστήριξη για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας μνήμης του Intel FB-
 • πρόσθετη υποστήριξη για αισθητήρες ITE IT8720F, Andigilog aSC7611, LM96000, Αναλογικές συσκευές ADT7490, SMSC SCH5327, Windbond W83766HG
 • βελτιωμένο σύστημα αναγνώρισης επεξεργαστή
 • εκτεταμένη υποστήριξη για τους αισθητήρες της NUVOTON W83637HF, Asus F8000, SMSC SCH5514, SMSC EMC2300, ΙΤΕ IT8718F, Analog Devices ADP3228, ΙΤΕ IT8512F, Fintek F71872, SMSC LPC47M17
 • πρόσθετη υποστήριξη για τον οδηγό HECI
 • διορθώθηκαν τα προβλήματα με την ανάγνωση της θερμοκρασίας σε επεξεργαστές Intel, που εκτελούνται με τεχνολογία 45 nm
 • Προστέθηκε υποστήριξη για τη λογική του συστήματος bus bus SMBus nVIDIA MCP65, MCP67, MCP73, MCP78S, VIA CX700M, Intel 82801JI
 • η υποστήριξη ορισμένων μητρικών καρτών και η λογική του συστήματος επεκτείνεται
 • πρόσθετη υποστήριξη για ορισμένους φορητούς υπολογιστές της Dell
 • Πολλά άλλα λάθη και ανακρίβειες έχουν διορθωθεί (περισσότερα)

Το μόνο μειονέκτημα είναι ίσως η ανεπαρκής υποστήριξη για κινητές πλατφόρμες ή μάλλον η σχεδόν πλήρης απουσία του.

Κατεβάστε την τελευταία έκδοση όπως πάντα από το αρχείο αρχείων μας:

 • SpeedFan 4,35 (1,7 MB, δωρεάν λογισμικό), καθρέφτης.

Παρακαλούμε δείτε τη λίστα των υποστηριζόμενων αισθητήρες, μητρικές κάρτες, επιτρέποντας να αλλάξετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, και σκληρούς δίσκους μπορεί να είναι στην επίσημη ιστοσελίδα (αν και δεν περιέχει τα πιο πρόσφατα μοντέλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν θα συνεργαστούμε μαζί τους). Εάν θέλετε, μπορείτε να λάβετε μέρος σε δοκιμές beta και να λάβετε τις πιο πρόσφατες δοκιμαστικές εκδόσεις. Για να γίνει αυτό, πρέπει να εγγραφείτε στην κατάλληλη ενότητα.

Η συζήτηση βρίσκεται σε αυτό το θέμα της διάσκεψης μας.

Πώς να κρυώσει το laptop σας στο σπίτι;

Οποιοσδήποτε φορητός υπολογιστής θερμαίνεται σε κάποιο βαθμό κατά τη διάρκεια της εργασίας. Ειδικά συχνά υπερθέρμανσης αυτής της τεχνικής συμβαίνει το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνεται. Αυτή η υπερθέρμανση παρατηρείται επίσης όταν περιλαμβάνονται σύγχρονα παιχνίδια υπολογιστών. Προκειμένου να προστατευθεί ο εξοπλισμός από την κρίσιμη θερμοκρασία, εγκαθίστανται αρχικά αισθητήρες θερμοκρασίας. Όταν η θερμοκρασία του κεντρικού επεξεργαστή ή του επεξεργαστή γραφικών φτάσει σε μια κρίσιμη τιμή, απενεργοποιείται απλά η συσκευή. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα βολικό, ειδικά αν κατά τη στιγμή του τερματισμού κάνατε σημαντικές ενέργειες στη συσκευή σας.

Λόγοι για υπερθέρμανση

Για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα υπερθέρμανσης, πρέπει να βρείτε την αιτία τους και να προσπαθήσετε να την εξαλείψετε.

 • Ο κύριος λόγος για την υπερθέρμανση του φορητού υπολογιστή έγκειται στις διαστάσεις του, δηλαδή στη συνοχή της θήκης. Σε αυτό, οι κατασκευαστές τοποθετούν όλα τα ίδια εξαρτήματα που διατίθενται επίσης σε συμβατικό σταθερό υπολογιστή. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί η απόδοση της συσκευής. Για να επιτευχθεί αυτό, τα στοιχεία υλικού συσκευάζονται στενά στην περίπτωση. Υπάρχει ελάχιστος χώρος μεταξύ αυτών. Αυτό παρεμβαίνει στην πλήρη κίνηση του αέρα, η έννοια της οποίας είναι η απόσυρση των θερμών ρευμάτων προς τα έξω και η πρόσληψη ψυχρού προς τα μέσα. Η συμπαγέτητα των φορητών υπολογιστών δεν τους επιτρέπει να τα εξοπλίσουν με μεγάλους και ισχυρούς ψύκτες.
 • Ένα πρόσθετο μειονέκτημα της χρήσης ενός Laptop γίνεται σκόνη, χνούδια, τρίχες, μαλλί και άλλα μικρά ελαφρά σωματίδια τα οποία είναι περιοδικά συσσωρευτεί στο έδαφος και εμφύσηση αέρα πάνω στο ψυγείο. Εξαιτίας αυτού, η απόδοση της συσκευής μειώνεται, ειδικότερα, η θερμική αγωγιμότητα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ψυγείο φράζει και η απόδοση της λειτουργίας του μειώνεται.

Είναι καλοκαίρι και οι ιδιοκτήτες φορητών υπολογιστών θέτουν ολοένα και περισσότερο την ερώτηση: "πώς να κρυώσει το φορητό υπολογιστή", εάν θερμαίνεται αρκετά μετά από μια ορισμένη περίοδο λειτουργίας

 • Μερικές φορές η αιτία της υπερθέρμανσης της συσκευής σας είναι μια δυσλειτουργία στον ανεμιστήρα, που προκαλείται από την αστοχία ή το εργοστασιακό σφάλμα. Για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστωθεί ότι το λιπαντικό σε αυτό δεν εφαρμόζεται επαρκώς ή το έδρανο είναι ελαττωματικό.
 • Όταν η συσκευή χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, η θερμική πάστα μπορεί να στεγνώσει, με την οποία επιτυγχάνεται η καλύτερη μεταφορά θερμότητας στον ψυγείο και το ψυγείο, πράγμα που επιτρέπει στον ανεμιστήρα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.
 • Κάποιοι ιδιοκτήτες φορητών υπολογιστών τους χρησιμοποιούν ακατάλληλα. Για παράδειγμα, είναι συχνά πιθανό να παρατηρήσετε πώς, στο σπίτι, η μονάδα δεν τοποθετείται σε σκληρή επιφάνεια, αλλά σε μια κουβέρτα ή τοποθετείται απευθείας στα γόνατά της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συσκευή δεν μπορεί να υπερθερμανθεί, επειδή οι οπές εμφυσήσεως του θερμού αέρα είναι κλειστές και ο επεξεργαστής δεν είναι σε θέση να κρυώσει πλήρως.

Σχετικά με τα συμπτώματα

Για να καθορίσετε τη θερμοκρασία του φορητού υπολογιστή, χρησιμοποιούνται ειδικά προγράμματα. Αν υποψιάζεστε ότι η συσκευή σας είναι υπερβολικά θερμή, ανατρέξτε στα δεδομένα στα οποία εμφανίζονται οι μετρήσεις του αισθητήρα θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, για να βρείτε τις απαιτούμενες πληροφορίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα BIOS / UEFI ή HWInfo. Μπορείτε να βρείτε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα που θα σας δείξει τη θέρμανση του υπολογιστή, εμφανίζοντας τα δεδομένα των αισθητήρων. Σε ένα ειδικό παράθυρο, μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου.

Στο εγχειρίδιο λειτουργίας μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το επιτρεπτό εύρος θερμοκρασίας της συσκευής. Αυτά τα στοιχεία είναι επίσης διαθέσιμα στην επίσημη σελίδα της εταιρείας που πωλεί φορητούς υπολογιστές.

Αλλά δεν είναι απαραίτητο να καταφύγετε σε βοηθητικές συσκευές όταν καθορίζετε την επιτρεπτή θερμοκρασία λειτουργίας ενός μικρού υπολογιστή.

Όταν το όριο θερμοκρασίας του κεντρικού / γραφικού επεξεργαστή φτάσει στο όριο, απενεργοποιείται απλά η συσκευή

Εάν υπερθερμανθεί, τότε θα είναι σαφές αμέσως με τέτοια σημεία:

 • πολύ δυνατός θόρυβος από τον ανεμιστήρα.
 • ο καπνός είναι πολύ καυτός.
 • απότομη από τον φορητό υπολογιστή?
 • ζεστό σώμα.

Συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών

Εάν δεν δίνετε προσοχή στη μόνιμη υπερθέρμανση του φορητού υπολογιστή, αυτό μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Για παράδειγμα, μια υψηλή θερμοκρασία έχει αρνητική επίδραση στον επεξεργαστή. Η κρυσταλλική δομή των συστατικών της καταστρέφεται βαθμιαία, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγικότητα της.

Ίσως παρατηρήσατε ότι ο υπερθερμασμένος μικροεπεξεργαστής αρχίζει να «επιβραδύνει», εκτελώντας αργά καθήκοντα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να δει μηνύματα σφάλματος στην οθόνη. Ορισμένες διαδικασίες ενδέχεται να μην είναι ορατές στον χρήστη. Μερικές φορές, όταν ο επεξεργαστής έχει υπερθερμανθεί, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε τον υπολογισμό αρκετές φορές μέχρι να πάρει το σωστό αποτέλεσμα.

Αλλά ιδιαίτερα άβολα αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι για τους παίκτες που είναι εθισμένοι σε online παιχνίδια με λεπτομερή γραφικά. Η υψηλή θερμοκρασία μέσα στο φορητό υπολογιστή προκαλεί την απενεργοποίηση της συσκευής δεξιά κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής "μάχης". Συχνά, τέτοιες αποχρώσεις κάνουν την κοινότητα των τυχερών παιχνιδιών να αναρωτιούνται: "πώς να δροσίσει το φορητό υπολογιστή;", και να καταφύγουν σε εκλέπτυνση για χάρη της καλής ψύξης.

Ο αρνητικός θερμικός παράγοντας επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την κρυσταλλική δομή του μικροεπεξεργαστή. Εξάλλου, το πυρίτιο, το οποίο συμμετέχει στο έργο των τρανζίστορ, υπόκειται επίσης σε συσσώρευση, όπως και οι επαφές. Αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη υπερθέρμανση και απενεργοποιεί εύκολα τη συσκευή σε λίγους μήνες.

Συνήθως, ο φορητός υπολογιστής δεν απειλείται με βλάβη λόγω υπερθέρμανσης, επειδή διαθέτει αισθητήρες θερμοκρασίας

Τρόποι εξάλειψης των παραγόντων που προκαλούν υπερθέρμανση

Βάση για φορητό υπολογιστή

Σήμερα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές βάσεις για φορητό υπολογιστή. Διαφέρουν στην παρουσία ή στην απουσία πρόσθετου ψύκτη ψύξης. Και οι δύο επιτρέπουν τη μείωση της θερμοκρασίας του επεξεργαστή. Τέτοιες συσκευές είναι μερικές φορές πολύ φθηνές και διαθέσιμες σε όλους.

Λογισμικό καθαρισμού

Μειώστε τη θερμοκρασία μπορεί να είναι μειώνοντας τη λίστα εργασίας με το λογισμικό του συστήματος. Είναι επίσης επιθυμητό να κλείσετε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούνται από το Task Manager.

Τάση ισχύος CPU

Μπορεί να ελέγχεται σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα: τρέχει «παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», → προχωρήστε στην ρύθμιση της τρέχον σχέδιο παροχής ενέργειας, → επιλέξτε πρόσθετες ρυθμίσεις ισχύος, → ισχύς του επεξεργαστή διαχείρισης ανοιχτή καρτέλα → υποβαθμίσει μέγιστη τάση της.

Απενεργοποίηση της συσκευής

Μερικές φορές απλά κλείνοντας το φορητό υπολογιστή σας επιτρέπει να κρυώσει αρκετά για να μπορέσει να συνεχίσει την ασφαλή λειτουργία του. Αυτό μειώνει τον θόρυβο του ανεμιστήρα και δίνει χρόνο για να κρυώσει η κάτω πλευρά του περιβλήματος.

Σήμερα μπορείτε να αγοράσετε πολλά gadgets και ακόμη και εγκαταστάσεις που σας επιτρέπουν να κρατήσετε τη λειτουργία θερμοκρασίας της συσκευής σε αποδεκτά πρότυπα

Καθαρισμός και αντικατάσταση θερμικού λίπους

Οι επαγγελματίες συνιστάται να καθαρίζουν το ψυγείο (ανεμιστήρα και ψυγείο) κάθε έξι μήνες. Είναι επιθυμητό να ενημερώσετε το θερμικό γράσο, το οποίο αυξάνει τη μεταφορά θερμότητας από την CPU στο ψυγείο.

Ένα κατσαβίδι Phillips χρησιμοποιείται για να ανοίξει το κάλυμμα του περιβλήματος. Η σκόνη που συσσωρεύεται στο εσωτερικό του φορητού υπολογιστή, μεταξύ των πλακών του ψυγείου και για τον ανεμιστήρα, απομακρύνεται χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες, μπαστούνια βαμβάκι, σπρέι με συμπιεσμένο αέρα ή κενού.

Για να μειώσετε την πιθανότητα υπερθέρμανσης της συσκευής, πρέπει να διανείμετε σωστά το θερμικό γράσο κατά την αντικατάσταση του στοιχείου ψύξης. Μπορεί να αγοραστεί σε οποιοδήποτε κατάστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών ή στην αγορά ραδιοφώνου.

Ακολουθία ενεργειών:

 • Αποσυνδέστε το ψυγείο από την επιφάνεια του επεξεργαστή.
 • αφαιρέστε τα υπολείμματα της παλαιάς θερμικής πάστας από τον επεξεργαστή και το ψυγείο.
 • εφαρμόστε μια νέα επικόλληση στην επιφάνεια του μικροεπεξεργαστή.

Η πάστα εφαρμόζεται σε ένα λεπτό στρώμα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο διάστημα μεταξύ του ψυγείου και της περιοχής επαφής. Εάν εφαρμόσετε υπερβολικά παχύ στρώμα πάστας, η CPU μπορεί να υπερθερμανθεί μέχρι να σπάσει.

Επίσης, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το θερμικό γράσο, το οποίο βελτιώνει τη μεταφορά θερμότητας από τον επεξεργαστή στο ψυγείο και συνεπώς ο ανεμιστήρας

Αντικατάσταση και επισκευή του ανεμιστήρα

Εάν έχετε την εμπειρία της συναρμολόγησης / αποσυναρμολόγησης ενός φορητού υπολογιστή, τότε σίγουρα θα μπορείτε να αντικαταστήσετε ανεξάρτητα τον ανεμιστήρα με ακριβώς το ίδιο ή πιο ισχυρό. Αυτό πρέπει να γίνει στην περίπτωση που είναι γνωστό με ακρίβεια ότι ο λόγος για υπερθέρμανση είναι ακριβώς σε αυτό το στοιχείο του φορητού υπολογιστή. Μερικές φορές αρκεί μόνο να αντικαταστήσετε τη λίπανση του εδράνου. Είναι εύκολο να το κάνετε μόνοι σας. Μετά από τέτοια συντήρηση, περιστρέφεται ελεύθερα από ελαφριά πινελιά.

Προγράμματα ψύξης

Το BIOS διαθέτει στοιχεία που σας επιτρέπουν να αλλάξετε τις λειτουργίες περιστροφής των ανεμιστήρων που δροσίζουν τη μητρική πλακέτα (εάν υπάρχει) και τον κεντρικό επεξεργαστή. Στην παρουσιαζόμενη ενότητα, μπορείτε να ορίσετε επιθετική λειτουργία για αυτούς. Αλλά ο θόρυβος από τους ανεμιστήρες θα είναι αισθητά υψηλότερος, ακόμα και όταν ο φορητός υπολογιστής δεν εκτελεί καθόλου εργασίες (σε αδράνεια).

Μερικές ξεχωριστές κάρτες γραφικών έρχονται με ειδικά βοηθητικά προγράμματα, αλλά χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση της ταχύτητας και του θορύβου από τον ανεμιστήρα, γεγονός που αυξάνει τη θερμοκρασία.

κατασκευαστές Μέρος απλοποιήσει τη ζωή των χρηστών, προσφέροντας μαζί με την μητρική πλακέτα (ή laptop) εξειδικευμένα προγράμματα για την παρακολούθηση των ενδείξεων του αισθητήρα και να τροποποιήσετε τις παραμέτρους που επηρεάζουν την αναγκαστική ψύξη.

Ορθή λειτουργία

Όταν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή, η σωστή λειτουργία του παίζει μεγάλο ρόλο. Όταν στέκεται σε μια συμπαγή επιφάνεια, για παράδειγμα, σε τραπέζι ή ειδική βάση, υπάρχει αρκετός χώρος για να φυσάει ζεστό αέρα. Όταν τοποθετείται ένας φορητός υπολογιστής σε καναπέ, κουβέρτα ή κρεβάτι, οι εγκοπές για την έξοδο και την είσοδο αέρα αλληλοεπικαλύπτονται, συνεπώς η ψύξη επιδεινώνεται. Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το σώμα της συσκευής σε εξειδικευμένα τραπέζια, τα οποία στην επιφάνεια τους έχουν επιπλέον οπές για το πέρασμα του θερμού αέρα.

Προγράμματα διαχείρισης ψύξης

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της πολύ δυνατής λειτουργίας του συστήματος ψύξης του υπολογιστή. Ευτυχώς, υπάρχει ένα εξειδικευμένο λογισμικό που σας επιτρέπει να αλλάξετε την ταχύτητα των ανεμιστήρων, αυξάνοντας έτσι την απόδοση τους ή μειώνοντας το επίπεδο θορύβου που εκπέμπουν. Σε αυτό το υλικό θα παρουσιαστούν οι πιο άξιοι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας λογισμικού.

SpeedFan

Το πρόγραμμα επιτρέπει μόνο μερικά κλικ για να αλλάξει η ταχύτητα περιστροφής ενός ή περισσοτέρων ψυγείων τόσο στην μεγάλη πλευρά (για βελτιωμένη ψύξη ορισμένων εξαρτημάτων) όσο και σε μικρότερες (για πιο αθόρυβη λειτουργία του υπολογιστή). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της αυτόματης αλλαγής των παραμέτρων περιστροφής των ανεμιστήρων.

Επιπλέον, το SpeedFan παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τη λειτουργία του κύριου υλικού που είναι ενσωματωμένο στον υπολογιστή (επεξεργαστής, κάρτα γραφικών και άλλα).

MSI Afterburner

Αυτό το λογισμικό έχει σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για να προσαρμόσει την απόδοση της κάρτας γραφικών για να αυξήσει την απόδοσή του (το λεγόμενο overclocking). Ένα από τα συστατικά αυτής της διαδικασίας είναι η ρύθμιση της στάθμης ψύξης αλλάζοντας την ταχύτητα περιστροφής των ψυκτών σε μεγαλύτερη διεύθυνση.

Η χρήση αυτού του λογισμικού μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς η αύξηση της απόδοσης μπορεί να υπερβεί τον πόρο του εξοπλισμού και να οδηγήσει σε απώλεια αποτελεσματικότητας.

Αν χρειάζεται να ρυθμίσετε την ταχύτητα όλων των ανεμιστήρων, τότε το SpeedFan είναι ιδανικό για αυτό. Εάν ανησυχείτε μόνο για την ψύξη της κάρτας γραφικών, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δεύτερη επιλογή.

Το βοήθησε αυτό το άρθρο;

Περισσότερα άρθρα σχετικά με αυτό το θέμα:

Βοήθεια παρακαλώ.
Την προηγούμενη μέρα, παρατήρησα ότι ο φορητός υπολογιστής μου ήταν πολύ ζεστός και φυσικά ήμουν έκπληκτος, γιατί δεν ήταν έτσι πριν, άρχισα να ψάχνω για ένα πρόβλημα... Και όλα αυτά φαίνονται στο ψυγείο. Για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω, άρχισε να περιστρέφεται με χαμηλή ταχύτητα, αν νωρίτερα, όταν η κάρτα βίντεο ζεστάθηκε στο μέγιστο, τώρα καθώς πήγε στην πρώτη, πηγαίνει ((

Το πιο αποτελεσματικό και απλό είναι να κάνετε κενό και εμφάνιση. Θα βοηθήσει;! Και το ψυγείο θα μπορούσε να γεμίσει ή να χάσει τη λίπανση.

Κάντε μια ερώτηση ή αφήστε τη γνώμη σας Ακύρωση σχολίου

Νικολάι: στις 2 Σεπτεμβρίου στις 6:07 π.μ.

Επιλέγοντας μια κάρτα γραφικών για τη μητρική πλακέτα Μπορείτε να μας πείτε τι είδους κάρτα γραφικών Nvidia (είναι πιο επιθυμητό) μπορεί να τεθεί στη μητρική πλακέτα Biostar B75MU3 +
Τύπος CPU QuadCore Intel Core i5-3470, 2400 MHz (24 x 100)

Ανώνυμος: 2 Σεπτεμβρίου στις 05:38

Ντμίτρι: 1 Σεπτεμβρίου στις 23:33

Οι λόγοι για να κάνετε κλικ στον σκληρό δίσκο και η λύση τους, νομίζω προσωπικά ότι η εποχή του hdd έχει ήδη περάσει και έρχεται η εποχή του ssd.
Το hdd είναι θορυβώδες, αργό, αλλά πολύ πιο ασφαλές από το ssd, λόγω της απλότητας του.

Γκαλίνα: 1 Σεπτεμβρίου στις 10:21 μ.μ.

Φίλοι, με βοηθήστε να καταλάβω τι συμβαίνει. Με μια εβδομάδα ήδη... στον υπολογιστή σαν ένα πεζοπόρο Mail όλους τους κανόνες, και στην οθόνη του Ipad πλήρη fignya- έχασαν τη ζωή τους (αυτό είναι μόνο η rambler ταχυδρομείου), έτσι, ζωντανές διαφημίσεις, μπορείτε να επιλέξετε ένα γράμμα (αλλάζει χρώμα), αλλά δεν αποκαλύπτει τίποτα χωρίς κύλιση εργασίας, δεν μπορεί να βγει... αλλά τίποτα δεν είναι αδύνατο, εκτός από τονίζοντας τι κ

Ιρίνα: 1 Σεπτεμβρίου στις 9:47 μ.μ.

Γιατί δεν μπορώ να εγγραφώ στο Instagram Γεια σας! Συμμερίζομαι την ερώτηση.
Κατέβασα το Ruinst σε έναν υπολογιστή, το εγκατέστησα, αλλά δεν μπορώ να το εισάγω. Όταν εισάγετε μια σύνδεση και έναν κωδικό πρόσβασης, λέει ότι ο κωδικός πρόσβασης ή ο κωδικός πρόσβασης δεν είναι σωστός. Προσπάθησα ήδη να αλλάξω τον κωδικό πρόσβασης στο instagram, αλλά δεν μπορώ να πάω στην καταστροφή... να με βοηθήσει να καταλάβω.
Και έχει ήδη εγκατασταθεί σε δύο διαφορετικές εταιρείες. Το αποτέλεσμα είναι ένα.

Κατερίνα Ταρασκίνα: 1 Σεπτεμβρίου στις 18:18

Πώς να απενεργοποιήσετε την προβολή των εικόνων στο πρόγραμμα περιήγησης Mozilla Firefox Καλησπέρα. Τι είδους τρεμοπαίζει το κείμενο; Εάν είναι δυνατόν, προσθέστε ένα στιγμιότυπο οθόνης.

Κατερίνα Ταρασκίνα: 1 Σεπτεμβρίου στις 6:15 μ.μ.

Mozilla Firefox Καλησπέρα. Ίσως θα βρείτε μια λύση στο ακόλουθο άρθρο: Τι να κάνετε αν το Mozilla Firefox είναι αργό.

SpeedFan 4.35 - ένα βοηθητικό πρόγραμμα για τον έλεγχο των ανεμιστήρων και την παρακολούθηση των εξαρτημάτων υλικού του συστήματος

Το κύριο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα ανάλογα με τις συνθήκες (για παράδειγμα, θερμοκρασία CPU), αλλά και πάλι, με υποστήριξη υλικού από την πλευρά του εξοπλισμού. Επιπλέον, μπορεί να συλλέξει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις παραμέτρους που πρέπει να ληφθούν και να καταγράψει πληροφορίες σε ένα αρχείο καταγραφής, αντλεί διαγράμματα θερμοκρασίας, τάσης και ταχύτητας ανεμιστήρα.

Σε αυτό το τεύχος έγιναν πολλές σημαντικές αλλαγές και καινοτομίες:

 • πρόσθεσε μια νέα καρτέλα με τίτλο "EXOTICS"
 • Διορθωμένα προβλήματα με διαλόγους όταν χρησιμοποιείτε μεγάλη ανάλυση γραμματοσειράς
 • Το Areca RAID υποστηρίζεται πλέον πλήρως
 • Υποστήριξη συσκευών SCSI
 • πρόσθετη υποστήριξη για το Abit uGuru 3 (uGuru 2005)
 • πρόσθεσε πλήρη υποστήριξη για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας μνήμης του Intel FB-
 • πρόσθετη υποστήριξη για αισθητήρες ITE IT8720F, Andigilog aSC7611, LM96000, Αναλογικές συσκευές ADT7490, SMSC SCH5327, Windbond W83766HG
 • βελτιωμένο σύστημα αναγνώρισης επεξεργαστή
 • εκτεταμένη υποστήριξη για τους αισθητήρες της NUVOTON W83637HF, Asus F8000, SMSC SCH5514, SMSC EMC2300, ΙΤΕ IT8718F, Analog Devices ADP3228, ΙΤΕ IT8512F, Fintek F71872, SMSC LPC47M17
 • πρόσθετη υποστήριξη για τον οδηγό HECI
 • διορθώθηκαν τα προβλήματα με την ανάγνωση της θερμοκρασίας σε επεξεργαστές Intel, που εκτελούνται με τεχνολογία 45 nm
 • Προστέθηκε υποστήριξη για τη λογική του συστήματος bus bus SMBus nVIDIA MCP65, MCP67, MCP73, MCP78S, VIA CX700M, Intel 82801JI
 • η υποστήριξη ορισμένων μητρικών καρτών και η λογική του συστήματος επεκτείνεται
 • πρόσθετη υποστήριξη για ορισμένους φορητούς υπολογιστές της Dell
 • Πολλά άλλα λάθη και ανακρίβειες έχουν διορθωθεί (περισσότερα)

Το μόνο μειονέκτημα είναι ίσως η ανεπαρκής υποστήριξη για κινητές πλατφόρμες ή μάλλον η σχεδόν πλήρης απουσία του.

Κατεβάστε την τελευταία έκδοση όπως πάντα από το αρχείο αρχείων μας:

 • SpeedFan 4,35 (1,7 MB, δωρεάν λογισμικό), καθρέφτης.

Παρακαλούμε δείτε τη λίστα των υποστηριζόμενων αισθητήρες, μητρικές κάρτες, επιτρέποντας να αλλάξετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, και σκληρούς δίσκους μπορεί να είναι στην επίσημη ιστοσελίδα (αν και δεν περιέχει τα πιο πρόσφατα μοντέλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν θα συνεργαστούμε μαζί τους). Εάν θέλετε, μπορείτε να λάβετε μέρος σε δοκιμές beta και να λάβετε τις πιο πρόσφατες δοκιμαστικές εκδόσεις. Για να γίνει αυτό, πρέπει να εγγραφείτε στην κατάλληλη ενότητα.

Η συζήτηση βρίσκεται σε αυτό το θέμα της διάσκεψης μας.

Πύλη σχετικά με τον εξοπλισμό στο σπίτι

Πριν αρχίσετε να αυξάνετε την ταχύτητα του ψυγείου, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτή η επιλογή υποστηρίζεται από τη μητρική σας πλακέτα. Αυτές οι πληροφορίες πρέπει απαραίτητα να είναι στον οδηγό του. Σχεδόν όλες οι σύγχρονες μητρικές κάρτες διαφορετικών κατασκευαστών έχουν τη λειτουργία της ρύθμισης της ταχύτητας του ψυγείου.

Ενεργοποιήστε τον υπολογιστή. Αμέσως μετά θα πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο Del. Στις περισσότερες περιπτώσεις, με αυτό το κουμπί μπορείτε να ανοίξετε το μενού του BIOS. Αν δεν συμβεί τίποτα αφού πατήσετε αυτό το πλήκτρο, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο οδηγιών για τη μητρική πλακέτα. Πρέπει να υπάρχει ένα κουμπί που είναι υπεύθυνο για το άνοιγμα του μενού του BIOS.

Αφού ανοίξετε το BIOS, μεταβείτε στην ενότητα POWER. Σε αυτή την ενότητα, επιλέξτε Διαμόρφωση HW Monitor. Θα πρέπει να υπάρχει μια επιλογή για τον έλεγχο της ταχύτητας των ψυγείων. Ανάλογα με το μοντέλο της μητρικής πλακέτας, αυτή η επιλογή μπορεί να καλείται διαφορετικά, για παράδειγμα, η λειτουργία Q-Fan του CPU ή απλά ο έλεγχος του ανεμιστήρα. Θα πρέπει να καθοδηγείται από τη λέξη Fan. Επιλέξτε αυτήν την επιλογή και πατήστε το πλήκτρο Enter. Από τις προτεινόμενες επιλογές, επιλέξτε Ενεργοποίηση, ακολουθούμενη από τη γραμμή Προφίλ.

Υπάρχουν διάφορες λειτουργίες ταχύτητας ανεμιστήρα. Επιλέξτε τη λειτουργία απόδοσης. Σε αυτό η ταχύτητα των ψυκτών θα είναι η μέγιστη. Αλλά σε ορισμένες μητρικές πλακέτες, η λειτουργία Turbo μπορεί να είναι διαθέσιμη. Εάν χρειάζεστε τη μέγιστη ψύξη των εξαρτημάτων του υπολογιστή, τότε εάν έχετε Turbo-mode, είναι καλύτερο να το επιλέξετε.

Μετά την επιλογή της επιθυμητής λειτουργίας, βγείτε από το BIOS. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει πρώτα τις ρυθμίσεις που αλλάξατε. Ο υπολογιστής θα επανεκκινήσει. Κατά την επόμενη εκτόξευσή του, η ταχύτητα των ψυγείων θα αυξηθεί.

Σε σύγχρονους σταθερούς και κινητούς υπολογιστές εγκαθίστανται ειδικοί ανεμιστήρες. Ο κύριος στόχος τους είναι η παροχή υψηλής ποιότητας ψύξης σε όλα τα σημαντικά στοιχεία του υπολογιστή. Για την σωστή λειτουργία των ψυγείων, πρέπει να προσαρμοστούν.

Αρχικά, προσπαθήστε να βελτιστοποιήσετε τους ψύκτες με τη βοήθεια των τυπικών χαρακτηριστικών της μητρικής πλακέτας. Ανοίξτε το μενού του BIOS μετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή. Βρείτε το μενού που είναι υπεύθυνο για τις ρυθμίσεις του ανεμιστήρα. Ενεργοποιήστε την επιλογή "Πάντα ανεμιστήρας". Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν εργάζεστε με φορητούς υπολογιστές. συχνά ψύκτες απλά απενεργοποιήστε για να εξοικονομήσετε ενέργεια της μπαταρίας.

Ρυθμίστε την ταχύτητα περιστροφή απαραίτητα ψυγεία. Είναι συνήθως απαραίτητο να εισαγάγετε έναν αριθμό που καθορίζει το ποσοστό της ονομαστικής ταχύτητας στη μέγιστη τιμή. Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις ανεμιστήρα και επανεκκινήστε τον υπολογιστή.

Πολύ συχνά, η λειτουργία ρύθμισης των ψυκτών λείπει στο μενού του BIOS. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε βοηθητικά προγράμματα που λειτουργούν με λειτουργικά συστήματα Windows. Εγκαταστήστε το πρόγραμμα SpeedFan. Ανοίξτε αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα και μεταβείτε στην καρτέλα Ρολόι. Αναπτύξτε το μενού Motherboard και επιλέξτε τον κατασκευαστή της μητρικής πλακέτας που χρησιμοποιείτε.

Μεταβείτε στο μενού "Ανάγνωση" και βρείτε τα πεδία που εμφανίζονται ταχύτητα περιστροφή ψύκτες. Παρακαλούμε επιλέξτε ταχύτητα περιστροφή κάθε ψυγείου. Εάν ρυθμίσετε την τιμή στο 100%, η λεπίδα θα περιστραφεί με το μέγιστο ταχύτητα yu.

Εάν χαμηλώσετε ταχύτητα ψύκτες, βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές στις οποίες είναι συνδεδεμένοι αυτοί οι ανεμιστήρες δεν υπερθερμαίνονται. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε την καρτέλα Χαρτιά και στη στήλη Αναλύστε επιλέξτε Θερμοκρασίες. Επιλέξτε τα πλαίσια ελέγχου για τη συσκευή της οποίας οι αλλαγές θερμοκρασίας θέλετε να παρακολουθήσετε.

Αφού εκτελέσετε μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί ενεργά τους πόρους του υπολογιστή, αναδιπλώστε την και δείτε το γράφημα θερμοκρασίας. Βεβαιωθείτε ότι κατά τη λειτουργία όλων των συσκευών η θερμοκρασία τους δεν υπερβαίνει τις επιτρεπόμενες προδιαγραφές.

Εάν η μονάδα συστήματος του υπολογιστή σας είναι πολύ θορυβώδης και μετά την απενεργοποίηση, η σιωπή στο δωμάτιο γίνεται αμέσως αισθητή - αυτό δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Ο θόρυβος από τον υπολογιστή δεν πρέπει να υπερβαίνει τους επιτρεπόμενους κανόνες και σίγουρα δεν πρέπει να σας εμποδίζει να κοιμάστε ή να ακούτε τι λέει ο γείτονάς σας.

Ίσως μονάδα του συστήματός σας έχει φράξει από τη σκόνη (την πάροδο του χρόνου αυτό συμβαίνει με όλα σχεδόν τα προσωπικούς υπολογιστές) - καθαρίστε το προσεκτικά με μια ηλεκτρική σκούπα. Αν είναι καθαρό, ίσως χρειαστεί να το προσαρμόσετε ταχύτητα περιστροφή των οπαδών. Ξεκινήστε το πρόγραμμα περιήγησης και εισαγάγετε το όνομα του προγράμματος στη γραμμή αναζήτησης - SpeedFan. Πηγαίνετε μέσα από έναν από τους πρώτους συνδέσμους και κατεβάστε το πρόγραμμα στο σκληρό δίσκο. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα σε μια από τις μαλακές πύλες www.softportal.com. Εγκαταστήστε το πρόγραμμα εκτελώντας το αρχείο εγκατάστασης.

Εκτελέστε το πρόγραμμα. Θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο, ενώ το πρόγραμμα πραγματοποιεί ανάλυση του λειτουργικού συστήματος. Αν δυσκολεύεστε να πλοηγηθείτε στις επιγραφές στα Αγγλικά, κάντε κλικ στο κουμπί Ρύθμιση και αλλάξτε τη γλώσσα στα ρωσικά στην καρτέλα Επιλογές. Τώρα πρέπει να ενεργοποιήσετε την υποστήριξη υλικού για τον έλεγχο της ταχύτητας του ανεμιστήρα στη μητρική πλακέτα. Κάντε κλικ στο κουμπί "Διαμόρφωση" και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί "Για προχωρημένους". Αλλάξτε την τιμή στο λογισμικό και ελέγξτε "OK". Εάν η μητρική σας πλακέτα ορίζεται από το πρόγραμμα, τότε αυτή η τιμή θα οριστεί αμέσως.

Ρυθμίστε την ταχύτητα του ανεμιστήρα στον υπολογιστή πατώντας τα βέλη ελέγχου. Μην υποτιμάτε τους δείκτες, καθώς οι ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι στη μονάδα συστήματος του υπολογιστή όχι για θόρυβο, αλλά για την παροχή ψύξης για ανταλλακτικά. Εάν τα εξαρτήματα υπερθερμανθεί, αυτό θα προκαλέσει βλάβη στον υπολογιστή. Προσπαθήστε να βρείτε τις βέλτιστες ρυθμίσεις ταχύτητα ψυγείο δεν ήταν χαμηλό, αλλά δεν παρενέβη στον ήχο του σε άλλους.

Το πρόγραμμα SpeedFan εμφανίζει επίσης τη θερμοκρασία των εξαρτημάτων και εάν το αφήσετε να λειτουργήσει στη γραμμή εργασιών, μπορείτε να παρατηρήσετε τη λειτουργία θερμοκρασίας μέσα στον υπολογιστή σας.

 • ποιο πρόγραμμα ελέγχει τους ανεμιστήρες της μονάδας συστήματος

Μεγέθυνση ταχύτητα της εργασίας φορητό υπολογιστή υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Αλλά ακόμη και η χρήση βοηθητικών προγραμμάτων λογισμικού του λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα της εργασίας. Όλες αυτές οι λύσεις δεν είναι δεσμευτικές και παραμένουν στη διακριτική ευχέρεια του χρήστη.

Κάντε κλικ στο κουμπί "Έναρξη" για να ανοίξετε το κύριο μενού του συστήματος και μεταβείτε στον "Πίνακα ελέγχου" για να καταργήσετε τις περιττές εφαρμογές.

Αντικαταστήστε τα προεγκατεστημένα προγράμματα με ένα "ευκολότερο" ή φορητό λογισμικό.

Πληκτρολογήστε msconfig στο πλαίσιο Άνοιγμα (Open) και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί OK για να επιβεβαιώσετε την εντολή.

Μεταβείτε στην καρτέλα "Εκκίνηση" στο άνοιγμα της εφαρμογής και διαγράψτε τυχόν περιττές εφαρμογές.

Ενημέρωση 08/20/2013
Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να μειώσουν κάπως τον θόρυβο που εκπέμπεται από τους ψύκτες στην περίπτωση ή στην τροφοδοσία ρεύματος.
Οι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση του θορύβου μπορεί να είναι τρεις:

1) Αυξημένη ταχύτητα ανεμιστήρα, λόγω και θορύβου από τη λειτουργία του, ίσως ιδιαίτερα φορητούς υπολογιστές , και ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλότερη από την κανονική.
Στα περισσότερα συστήματα, ο ψυγείο ρυθμίζει αυτόματα τις στροφές, ανάλογα με τη θέρμανση των εξαρτημάτων. Και αν ο ανεμιστήρας περιστρέφεται στη μέγιστη ταχύτητα και δημιουργεί πολύ θόρυβο, τότε αυτό είναι το πρώτο σήμα σχετικά με την υπερθέρμανση του συστήματος.
Τότε σίγουρα χρειάζεσαι και ή.
Εάν το σύστημα ψύξης καθαριστεί και η θερμική πάστα αλλάξει και ο ψυγείο δεν ρυθμίσει αυτόματα την ταχύτητα, δείτε τα στοιχεία 2) και 3).

2) Το παλιό ψυγείο δεν λιπαίνεται καλά, τότε πρέπει να λιπαίνεται, γράψαμε γι 'αυτό:
ή

3) Ο νέος επώνυμος ψύκτης επιλέγεται με περισσότερο από το απαραίτητο, τον αριθμό των στροφών.
Έξοδος από αυτή την κατάσταση είναι απλή - μειώστε την ταχύτητα του ψυγείου.

Έτσι, διαπιστώσαμε ότι μειώνοντας τον αριθμό των επαναστάσεων του ψυγείου, θα μειώσουμε τον θόρυβο που παράγει.
Φυσικά η παραγωγικότητα θα μειωθεί λίγο, αλλά ας πούμε ότι σε μερικούς "κόμβους" του υπολογιστή αυτό δεν θα προκαλέσει σημαντική υποβάθμιση της ψύξης. Έτσι, οι ανεμιστήρες που είναι εγκατεστημένοι στα περιβλήματα και τα τροφοδοτικά είναι υψηλής ποιότητας και όχι πάντα ο λόγος θορύβου / απόδοσης να είναι σε βέλτιστο επίπεδο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον θόρυβο και η ψύξη θα παραμείνει σε αποδεκτό επίπεδο.
Για να πω, για να βρείτε το "Χρυσό Μέσο" στην αναλογία θορύβου / απόδοσης.

Ας ξεκινήσουμε με τους πιο απλούς και φθηνότερους τρόπους:

Μέθοδος 1. Ενεργοποίηση της λειτουργίας BIOS που ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του ανεμιστήρα.
Κατ 'αρχήν, όσο περισσότερο το φορτίο στον υπολογιστή, τόσο πιο γρήγορα οι ανεμιστήρες περιστρέφονται.
Αυτή η λειτουργία είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή σε όλους τους φορητούς υπολογιστές (για παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας) και αν ο ανεμιστήρας δεν μειώνει αυτόματα την ταχύτητα ρελαντί, τότε αυτό είναι ένα σοβαρό σήμα.
Επίσης, αυτή η λειτουργία υποστηρίζεται από πολλές μητρικές πλακέτες: ASUS (Έλεγχος Q-ανεμιστήρα), Gigabyte (Έξυπνος έλεγχος ανεμιστήρα), MSI (Έλεγχος ανεμιστήρων) κ.λπ.
Εξετάστε το παράδειγμα της λειτουργίας ASUS της μητρικής πλακέτας Q-Fan Control, με προεπιλογές Αθόρυβο / βέλτιστο / άριστο.
Πού να ενεργοποιήσετε το Q-Fan στο ASUS EFI BIOS, ανατρέξτε στο.

1) Μεταβείτε στο BIOS (Πριν από την έναρξη της λήψης, πατήστε επανειλημμένα το κουμπί)
2) Από την ενότητα Κύρια μεταβείτε στην ενότητα Ισχύς

3) Επιλέξτε τη σειρά Παρακολούθηση υλικού

4) Αλλάξτε την τιμή των γραμμών Έλεγχος Q-ανεμιστήρα CPU και Έλεγχος πλαισίου Q-ανεμιστήρα στο Ενεργοποιήθηκε

5) Ως αποτέλεσμα, θα εμφανιστούν γραμμές CPU και Προφίλ ανεμιστήρα πλαισίου.
Σε αυτές τις γραμμές, μπορείτε να επιλέξετε τρεις τρόπους λειτουργίας:
- Άνθρωποι - αυτό είναι μια παραγωγική λειτουργία,
- Αθόρυβο - αυτή είναι η πιο ήσυχη λειτουργία,
- Βέλτιστο - Πρόκειται για μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ παραγωγικής και ήσυχης.

6) Στη συνέχεια αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις μέσω

Σημαντικό! Ο αυτόματος έλεγχος ανεμιστήρα θα εκτελείται μόνο στις υποδοχές σύνδεσης CHA_FAN και CPU_FAN.
Α PWR_FAN δεν ρυθμίζεται από το σύστημα ελέγχου Q-Fan.

Παρόμοια συστήματα ελέγχου υπάρχουν και σε άλλες μητρικές κάρτες από άλλους κατασκευαστές.
Εάν το συμβούλιο σας δεν υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία, σας συνιστώ να δώσετε προσοχή σε άλλες μεθόδους.

Αριθμός μεθόδου 2. Μείωση της ταχύτητας του ψυγείου με την εναλλαγή.

Για να μειώσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, μπορείτε να αλλάξετε τον ανεμιστήρα σε χαμηλότερη τάση.
Η ονομαστική τιμή για τον ανεμιστήρα είναι 12 βολτ. Και η συνολική προδιαγραφή (ταχύτητα, στάθμη θορύβου, κατανάλωση ρεύματος κλπ.) Υποδεικνύεται για την ονομαστική τάση.

Μπορούμε να αλλάξουμε τον ανεμιστήρα μας σε τρεις άλλες τάσεις: +12 Volts, +7 Volts, +5 Volts.
Αυτό γίνεται με τον συνηθισμένο σύνδεσμο Molex, ο οποίος υπάρχει σε επαρκή ποσότητα σε όλες τις σύγχρονες μονάδες ισχύος.

Για να αλλάξετε τον ανεμιστήρα του πίνακα, χρειάζεστε:
1) Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή, ανοίξτε το καπάκι και αποσυνδέστε τον επιθυμητό ανεμιστήρα από την υποδοχή στην οποία είναι συνδεδεμένη.
2) Απελευθερώστε τα επιθυμητά σκέλη, χρησιμοποιώντας μια βελόνα ή μια τρύπα, από τον 3-ακροδέκτη του ανεμιστήρα.
3) Σύρμα ο ανεμιστήρας τροφοδοτικού μόλις δαγκώσει στο μητρική πλακέτα (τυπικά δύο σύρματα κόκκινο - ένα «συν», και το μαύρο - «μείον»), παροχή ηλεκτρικού ρεύματος εξόδου, και επίσης να συνδεθεί με την ελεύθερη Molex.

Οποιοσδήποτε υπολογιστής ή φορητός υπολογιστής για κανονική λειτουργία χρειάζεται καλό σύστημα ψύξης. Κατά τη λειτουργία, στοιχεία όπως επεξεργαστής (CPU), κάρτα γραφικών, μητρική πλακέτα παράγουν μεγάλη ποσότητα θερμότητας, γίνονται πολύ ζεστά. Όσο υψηλότερη είναι η απόδοση της CPU, τόσο περισσότερη θερμότητα εκπέμπει. Εάν ο υπολογιστής δεν αφαιρέσει γρήγορα τον αέρα, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες δυσλειτουργίες του συστήματος, ακατάλληλη λειτουργία του εξοπλισμού, μειωμένη απόδοση και αποτυχία σημαντικών στοιχείων. Γιατί ο επεξεργαστής είναι ζεστός; Πώς να κρυώσει η CPU σε υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές; Ποιο ψυγείο θα πρέπει να επιλέξω για βέλτιστη ψύξη υπολογιστή; Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις σε αυτό το άρθρο.

Λόγοι για την υπερθέρμανση της CPU

Εάν ο υπολογιστής ξεκινήσει να κλείνει, buggy, κρεμάστε, αυτό μπορεί να οφείλεται σε υπερθέρμανση της CPU. Οι λόγοι για τους οποίους ο επεξεργαστής PC αρχίζει να υπερθερμαίνεται έχουν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, εξετάστε τα βασικά, και επίσης να δώσει απλούς τρόπους για την επίλυση προβλημάτων.

Σε περισσότερους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, τα κύρια στοιχεία του συστήματος ψύξης είναι το ψυγείο (ανεμιστήρας) και το ψυγείο, τα οποία είναι εγκατεστημένα στον επεξεργαστή. Λόγω της μέγιστης σφικτής μεταφοράς θερμότητας επαφής μεταξύ της επιφάνειας του ψυγείου και του επεξεργαστή είναι ελάχιστη, πράγμα που με τη σειρά του εξασφαλίζει μια γρήγορη και αποδοτική απορρόφηση θερμότητας.

Το ψυγείο μπορεί να είναι μονολιθικό ή να αποτελείται από δύο μέρη. Στην πρώτη περίπτωση, είναι τελείως στερεωμένη στον επεξεργαστή (παραλλαγή του προϋπολογισμού), στη δεύτερη περίπτωση μόνο ένα μικρό μέρος της CPU συνδέεται με αυτό, μέσα στο οποίο υπάρχουν σωλήνες θερμότητας που μεταδίδουν θερμαινόμενο αέρα στο κύριο ψυγείο.

Ο αρχικός ρόλος στο σύστημα εξαερισμού της θήκης και η ψύξη του υπολογιστή εκτελείται από έναν ανεμιστήρα. Ανεξάρτητα από τη θέση του, δροσίζει ολόκληρο το ψυγείο ή το κύριο μέρος του. Όσο πιο αποτελεσματική λειτουργεί, τόσο καλύτερη θα είναι η απομάκρυνση θερμότητας από την CPU και κατά συνέπεια η θερμοκρασία της θα είναι χαμηλότερη. Οι ψύκτες που βασίζονται σε σωλήνες θερμότητας παρέχουν μεγαλύτερη ψύξη στον επεξεργαστή.

Εάν ο επεξεργαστής αρχίσει να θερμαίνεται, οι κύριοι λόγοι είναι:

 • επιδείνωση της επαφής μεταξύ του επεξεργαστή και του ψυγείου.
 • μείωση ταχύτητας το έργο του ψυγείου (ανεμιστήρας)?
 • αναποτελεσματική συστήματα ψύξης.
 • έλλειψη συστήματα εξαερισμού στην περίπτωση, στο τροφοδοτικό του υπολογιστή.
 • μόλυνσης αεραγωγών σωματική σκόνη;
 • αποτυχία συστήματα ψύξης.
 • λάθος σταθεροποίηση του ψυγείου.

Η αύξηση της θερμοκρασίας της διαδικασίας μπορεί επίσης να προκληθεί από το γεγονός ότι ο ψύκτης είναι κεκαθαρμένος βουλωμένη με σκόνη. Για το λόγο αυτό, μειώνεται η ταχύτητα, η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας. Ο ανεμιστήρας απλά δεν μπορεί να αφαιρέσει τη θερμότητα. Για να αυξηθεί η μεταφορά θερμότητας, μετά την αντικατάσταση της CPU αξίζει να αγοράσετε και να εγκαταστήσετε ένα νέο μοντέλο του ψυγείου περιβλήματος.

Ένας άλλος λόγος είναι αναβάθμιση PC. Για παράδειγμα, μετά την αντικατάσταση της παλιάς CPU, εγκαταστάθηκε ένα νέο, πιο ισχυρό και αποδοτικό. Αλλά ο ανεμιστήρας στο σύστημα ψύξης παραμένει ο ίδιος. Λόγω της αύξησης της ισχύος, το ψυγείο του επεξεργαστή απλά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει πλήρως στο έργο του.

Εάν ο επεξεργαστής είναι καυτός, σκεφτείτε τι πρέπει να κάνετε σε αυτή την κατάσταση.

Πώς μπορώ να κρυώσω έναν υπολογιστή, φορητό υπολογιστή

Ο επεξεργαστής υπερθέρμανσης σε φορητούς υπολογιστές, επιτραπέζιους υπολογιστές αυξάνει σημαντικά το φορτίο σε όλα τα στοιχεία του συστήματος. Για να μειώσετε τη διαρροή θερμότητας, για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας, είναι απαραίτητο:

 • Ελέγξτε την κατάσταση του συστήματος ψύξης, κάντε καθαρισμό.
 • μειώστε το φορτίο της CPU.
 • overclock CPU cooler?
 • αντικαταστήστε το θερμικό λίπος.
 • εγκαταστήστε επιπλέον ψυγεία.

Μειώστε τη διάχυση θερμότητας του επεξεργαστή μπορεί επίσης να είναι Ρυθμίσεις BIOS λειτουργικό σύστημα. Αυτός είναι ο πιο απλός και προσιτός τρόπος, ο οποίος δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο, σωματική προσπάθεια.

Υπάρχουν ειδικές τεχνολογίες που μειώνουν Συχνότητα λειτουργίας CPU όταν είναι αδρανής. Γιατί AMD τεχνολογία επεξεργαστών Cool'n'Quite, για το Intel - Ενισχυμένη τεχνολογία SpeedStep. Σκεφτείτε πώς να την ενεργοποιήσετε.

Στα Windows 7 πρέπει να πάτε στο "Πίνακας ελέγχου », Επιλέξτε την ενότητα«Τροφοδοσία ρεύματος ". Στο παράθυρο που ανοίγει, ελέγξτε ποια λειτουργία είναι ενεργή: "Ισορροπημένη ","Υψηλή απόδοση ","Εξοικονόμηση ενέργειας ". Για να ενεργοποιήσετε την τεχνολογία, μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε, εκτός από την επιλογή "Υψηλή απόδοση". Στα Windows XP, πρέπει να επιλέξετε "Διαχειριστής εξοικονόμησης ενέργειας ".

Ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο BIOS, αν όχι, τότε μπορείτε να φορτώσετε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Είναι εξίσου σημαντικό να δοθεί προσοχή στο σύστημα Αερισμός του σπιτιού. Αν το σύστημα ψύξης λειτουργεί σωστά και τακτικά εκτελούνται θεραπεία της, αλλά η CPU είναι ακόμα θερμαίνεται, είναι αναγκαίο να δει αν υπήρχε μια διέξοδος για να μπλοκάρουν τη ροή αέρα, για παράδειγμα, δεν καλύπτονται αν είναι παχιά καλωδιοταινία.

Στη μονάδα συστήματος, η θήκη PC πρέπει να έχει δύο ή τρεις ανεμιστήρες. Το ένα είναι για το φούσκωμα στο μπροστινό τοίχωμα, το δεύτερο για το φούσκωμα στο πίσω πλαίσιο, το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει καλή ροή αέρα. Επιπλέον, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα στο πλάι της μονάδας συστήματος.

Εάν η κεντρική μονάδα επεξεργασίας του υπολογιστή τοποθετείται στο κομοδίνο στον πίνακα, τότε μην κλείσει την πόρτα στο θερμό αέρα που βγαίνει. Μην καλύπτετε τα ανοίγματα εξαερισμού της θήκης. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε λίγα εκατοστά από τον τοίχο, έπιπλα.

Για ένα φορητό υπολογιστή μπορείτε να αγοράσετε ένα ειδικό μαξιλάρι ψύξης.

Στην πώληση υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία καθολικών μοντέλων στηρίξεων, τα οποία προσαρμόζονται ώστε να ταιριάζουν στο μέγεθος του φορητού υπολογιστή. Η επιφάνεια της ψύκτρας, οι ενσωματωμένοι ψύκτες θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη απομάκρυνση της θερμότητας, ψύξη.

Όταν εργάζεστε σε ένα φορητό υπολογιστή, κρατάτε πάντα το χώρο εργασίας σας καθαρό. Οι οπές εξαερισμού δεν πρέπει να κλείνουν. Τα κοντινά αντικείμενα δεν πρέπει να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του αέρα.

Για φορητούς υπολογιστές μπορείτε επίσης να τρέξετε overclocking του ψυγείου. Δεδομένου ότι ο υπολογιστής διαθέτει τουλάχιστον τρεις ανεμιστήρες (σε CPU, κάρτα γραφικών, ενσωματωμένη μονάδα δίσκου) και στους περισσότερους φορητούς υπολογιστές υπάρχει μόνο μία. Το δεύτερο μπορεί να εγκατασταθεί εάν υπάρχει μια ισχυρή κάρτα γραφικών. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να υπερκεραίνετε τους ψύκτες:

 • μέσω ειδικών βοηθημάτων.
 • μέσω του BIOS.

Προτού αυξήσετε την ταχύτητα του ανεμιστήρα, πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε το ψυγείο, τα εξαρτήματα της μητρικής πλακέτας από τη σκόνη.

Ο καθαρισμός του συστήματος ψύξης του φορητού υπολογιστή, ένας σταθερός υπολογιστής πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι έως επτά μήνες.

Καθαρίστε το σύστημα ψύξης

Εάν ο επεξεργαστής θερμαίνεται, ελέγξτε την κατάσταση του ανεμιστήρα, ολόκληρο το σύστημα ψύξης του υπολογιστή. Η σκόνη είναι ένας σοβαρός εχθρός οποιασδήποτε τεχνικής. Κτύπησε ανάμεσα στις άκρες του ψυγείου, τη σκόνη, τα δόντια, το μαλλί των κατοικίδιων ζώων επιδεινώνει την κυκλοφορία του αέρα.

Για να εκτελέσετε προσεκτικό καθαρισμό, είναι απαραίτητο να αποσυνδέσετε το ψυγείο από την παροχή ρεύματος και να το αποσυναρμολογήσετε. Αφαιρώντας τον ανεμιστήρα, μπορείτε επίσης να καθαρίσετε τη σκόνη που έχει συσσωρευτεί στο ψυγείο. Καθαρίζοντας το ψυγείο, οι ψυχρότερες λεπίδες μπορούν να γίνουν με μια ειδική πλαστική σπάτουλα, μια άκαμπτη βούρτσα. Αφού αφαιρέσετε τη σκόνη, σκουπίστε το ψυγείο με ένα υγρό πανί.

Εκτός από την αφαίρεση σκόνης από το ψυγείο, ο ψύκτης σκουπίζεται με σκόνη από τα καλώδια που βρίσκονται στο περίβλημα. Βάλτε ή σκουπίστε τις οπές εξαερισμού στην θήκη.

Αντικατάσταση θερμικής πάστας

Μειώστε τη διάχυση θερμότητας του επεξεργαστή θα βοηθήσει στην ενημέρωση, αντικαταστήστε την θερμική επικάλυψη στον επεξεργαστή. Το θερμικό λίπος δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα λιπαντικό για την ψύξη του επεξεργαστή. Είναι ένας αγωγός θερμότητας μεταξύ της CPU και του ψυγείου, εξαλείφει τις μικροσκοπικές ανωμαλίες των επιφανειών που έρχονται σε επαφή, αφαιρεί τον αέρα μεταξύ τους, γεγονός που εμποδίζει την ψύκτρα. Μια καλή θερμική πάστα υψηλής ποιότητας θα μειώσει τη θερμοκρασία κατά 5-10 μοίρες.

Με την πάροδο του χρόνου, η πάστα στεγνώνει, χάνει όλες τις ιδιότητές της, δεν ψύχει τον επεξεργαστή. Ως εκ τούτου, η αντικατάστασή του πρέπει να γίνεται κάθε έξι μήνες. Εάν είναι εγκατεστημένη μια πιο σύγχρονη CPU στον υπολογιστή, η πάστα μεταφοράς θερμότητας μπορεί να αλλάξει λιγότερο συχνά. Μπορείτε να το αγοράσετε σε οποιοδήποτε κατάστημα εξοπλισμού πληροφορικής. Η θερμική πάστα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, καλή.

Πριν από την εφαρμογή θερμικής πάστας, η οποία δροσίζει την CPU, πρέπει να φτάσετε στον ίδιο τον επεξεργαστή. Για να το κάνετε αυτό:

Πώς να επιλέξετε ένα καλό θερμικό γράσο

Δεδομένης της μεγάλης επιλογής θερμικού λίπους, πολλοί ενδιαφέρονται για το ερώτημα ποια θερμική πάστα είναι καλύτερη. Σημειώστε ότι η διαφορά μεταξύ των πολτών διαφορετικών κατασκευαστών μπορεί να είναι από δέκα έως είκοσι βαθμούς. Όλα εξαρτώνται από τα χαρακτηριστικά ποιότητας, τις θερμικές ιδιότητες των θερμικών διεπαφών. Μια καλή θερμικά αγώγιμη πάστα πρέπει να έχει χαμηλή θερμική αντίσταση, υψηλή θερμική αγωγιμότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς για την ψύξη του επεξεργαστή μπορεί να αγοραστεί:

 • Arctic Cooling MX-4.
 • Arctic Silver Ceramique.
 • Noctua ΝΤ-Η1.
 • Prolimatech ΡΚ-1.
 • Thermalright Παράγων Ψύξης III.
 • Zalman ZM-STG2.
 • Glacialtech IceTherm II.
 • Coollaboratory Liquid Pro.

Ορισμένες παστίλιες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την υπερχρέωση του επεξεργαστή. Για παράδειγμα, το Arctic Cooling MX-4, το Glacialtech IceTherm II, το Thermalright Chill Factor III, το Coollaboratory Liquid Pro. Εάν γνωρίζετε ποια θερμική επικάλυψη είναι καλύτερη, πόσο συχνά και πώς μπορείτε να την αντικαταστήσετε σωστά, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τη θερμοκρασία της CPU, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής της.

Τρόπος υπερεκτίμησης του επεξεργαστή

Πολλοί χρήστες, προκειμένου να βελτιώσουν την απόδοση, επιταχύνουν το CPU να κάνει overclocking του επεξεργαστή (overclocking). Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαδικασία αυτή αυξάνει σημαντικά το φορτίο της CPU, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της, να οδηγήσει σε μείωση του επιχειρησιακού πόρου.

Για να ελέγξετε τη CPU μετά από overclocking, είναι απαραίτητο να προθερμάνετε τον επεξεργαστή χρησιμοποιώντας ειδικά βοηθητικά προγράμματα.

Εάν ενδιαφέρεστε για τον τρόπο κατάργησης του overclocking της CPU, μεταβείτε στο CMOS και το BIOS. Ακυρώστε όλες τις ρυθμίσεις της τάσης της μητρικής πλακέτας, επαναφέρετε τις κανονικές ρυθμίσεις.

Οι ενέργειες εκτελούνται με την ακόλουθη σειρά:

 1. Μεταβείτε στο BIOS κάνοντας κλικ στο κουμπί που θέλετε όταν ξεκινάτε τον υπολογιστή.
 2. Επιλέγουμε το στοιχείο "Ορισμός προκαθορισμένων BIOS / Χρήση προεπιλεγμένων ρυθμίσεων ", Εισαγάγετε.
 3. Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο στο οποίο πρέπει να πατήσετε το πλήκτρο Y.
 4. Στη συνέχεια, θα επιστραφούν οι αρχικές ρυθμίσεις που είχαν οριστεί πριν από το overclocking της CPU.
 5. Τώρα αποθηκεύουμε όλες τις αλλαγές που έγιναν, βγείτε από τις ρυθμίσεις.
 6. Πραγματοποιούμε επανεκκίνηση του υπολογιστή.

Μπορείτε επίσης να το κάνετε επιλέγοντας "Επαναφορά προεπιλεγμένων προεπιλογών αποτυχίας ", Έχοντας προηγουμένως μάθει στο Διαδίκτυο τις ακριβείς προδιαγραφές της εγκατεστημένης μητρικής πλακέτας, CPU. Αυτό είναι απαραίτητο για να κάνετε αλλαγές ρυθμίζοντας τις βασικές ρυθμίσεις συχνότητας και τάσης.

Επιπλέον, μέχρι τη βασική τιμή, μπορείτε να αλλάξετε τη ρύθμιση της συχνότητας του διαύλου συστήματος, του πολλαπλασιαστή, επιστρέφοντας όλες τις παραμέτρους που άλλαξαν κατά την επιτάχυνση.

Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε πρόσθετο εξοπλισμό ψύξης που έχει εγκατασταθεί για να αποτρέψετε την υπερθέρμανση της CPU.

Έλεγχος, παρακολούθηση της λειτουργίας του επεξεργαστή μπορεί να γίνει μέσω μιας ειδικής χρησιμότητας - CPU Core, όπου πρέπει να καθορίσετε, ορίστε τον απαιτούμενο πολλαπλασιαστή, συχνότητα διαύλου.

Εγκατάσταση πρόσθετων ανεμιστήρων

Αν η CPU εξακολουθεί να θερμαίνεται μετά τον καθαρισμό, ακυρώνοντας την επιτάχυνση, σας συνιστούμε να εγκαταστήσετε επιπλέον ανεμιστήρες στην θήκη για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αέρα για να αυξήσετε την απόδοση της ψύξης. Αυτό είναι απαραίτητο αν υπάρχουν πολλά στοιχεία θέρμανσης μέσα στη μονάδα συστήματος ή ένα μικρό μέρος ελεύθερου χώρου μέσα σε αυτό.

Δώστε προτίμηση σε ψύκτες μεγάλης διαμέτρου, οι οποίοι θα παρέχουν μεγαλύτερη ροή αέρα σε χαμηλότερες στροφές. Αυτά τα μοντέλα λειτουργούν αποτελεσματικά, αλλά με θόρυβο. Κατά την εγκατάσταση, εξετάστε την κατεύθυνση της εργασίας τους.

Οι ψύκτες για τους επεξεργαστές ταξινομούνται σε:

 • Κουτί χωρίς σωλήνες θερμότητας. Τα πιο κοινά μοντέλα. Αποτελούνται από μια πλάκα αλουμινίου με νευρώσεις. Μπορεί να έχει μια βάση χαλκού με έναν ανεμιστήρα συνδεδεμένο σε αυτό.
 • Συστήματα ψύξης σε θερμικό αλουμίνιο, σωλήνες χαλκού. Λειτουργούν λόγω απομάκρυνσης θερμότητας, η οποία πραγματοποιείται λόγω του υγρού που κυκλοφορεί σε αυτά. Έχουν δείκτες υψηλής απόδοσης.

Όταν επιλέγετε ανεμιστήρες για το σύστημα ψύξης, διαβάστε τις οδηγίες εγκατάστασης, καθορίστε τη συμβατότητά του με την υποδοχή, τη μητρική πλακέτα, ποια σύνδεση βρίσκεται κάτω από τον επεξεργαστή. Εξετάστε το βάρος, το μέγεθος του ανεμιστήρα, τον τύπο του ψυγείου.

Πολύ μεγάλοι ανεμιστήρες υψηλής ισχύος θα δημιουργήσουν ένα επιπλέον φορτίο στη μητρική πλακέτα, μπορεί να προκαλέσουν παραμόρφωση. Όσον αφορά το μέγεθος, επιλέξτε κάτω από το περίβλημα του ελαστικού, λάβετε υπόψη τη θέση των άλλων εξαρτημάτων. Επιλέξτε προϊόντα γνωστών και αποδεδειγμένων κατασκευαστών.

Εάν έχετε εγκαταστήσει μεγάλο αριθμό σκληρών δίσκων, μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον έναν ανεμιστήρα στον μπροστινό πίνακα της θήκης, καθώς και στο πίσω μέρος της κορυφής της μονάδας συστήματος, για να αφαιρέσετε ζεστό αέρα από έξω. Οι σύγχρονες περιπτώσεις επιτρέπουν την εγκατάσταση τουλάχιστον δύο ανεμιστήρων: από κάτω, αν δεν υπάρχει διάτρηση στον μπροστινό πίνακα και απέναντι από τη θέση των σκληρών δίσκων.

Εάν ο υπολογιστής διαθέτει πολύ προηγμένο "υλικό", ο επεξεργαστής θερμαίνεται, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε το πλαϊνό κάλυμμα της μονάδας συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, η απόδοση ψύξης θα αυξηθεί πολλές φορές.

Πώς να διαλύσετε το ψυγείο

Για να διασκορπιστεί το ψυγείο, όπως ήδη παρατηρήθηκε, είναι δυνατό μέσω του BIOS ή μέσω ειδικών δωρεάν βοηθημάτων που θα επιτρέψουν τον έλεγχο, τον έλεγχο της ταχύτητας των ανεμιστήρων. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί για διαφορετικούς τύπους επεξεργαστών.

Σκεφτείτε πώς να εκτελέσετε το overclocking των ψυγείων μέσω του BIOS:

Για επεξεργαστές Intel μειώστε ή αυξήστε την ταχύτητα περιστροφής του ψυγείου θα επιτρέψει στο πρόγραμμα Riva Tuner, SpeedFan. Έχουν μεγάλη λειτουργικότητα, επιλογή των ρυθμίσεων, σαφή διεπαφή, δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, ελέγχουν αυτόματα τη λειτουργία των ψυγείων.

Εάν το λογισμικό τρίτου μέρους δεν σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητα των ανεμιστήρων, ο ψύκτης CPU μπορεί να ελεγχθεί από τα αρχικά βοηθητικά προγράμματα από τους κατασκευαστές. Για παράδειγμα, στις διαλέξεις της HP υπάρχει ένα πρόγραμμα Έλεγχος ανεμιστήρα του φορητού υπολογιστή, στο Acer - Έξυπνος ανεμιστήρας, ACFanControl. Στη Lenovo - Έλεγχος ανεμιστήρων.

Στα μοντέρνα "προηγμένα" συστήματα ψύξης, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνότερα στον overclocking, μπορείτε να συμπεριλάβετε: ψυγείο, φρέον, υγρό άζωτο, υγρό gel. Η αρχή της λειτουργίας τους βασίζεται στην κυκλοφορία του ψυκτικού υγρού. Υψηλά θερμαινόμενα στοιχεία θερμό νερό που ψύχεται στο ψυγείο. Μπορεί να βρίσκεται εκτός της θήκης ή να είναι παθητική, χωρίς ανεμιστήρα.

Συμπέρασμα

Σε αυτό το άρθρο, συζητήσαμε διάφορους λόγους για την υπερθέρμανση του επεξεργαστή και τις λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Μερικές φορές ο λόγος για την εμφάνισή της μπορεί να είναι η συνηθισμένη σκόνη, η οποία απαιτείται περιοδικά για καθαρισμό ή οι συνέπειες της άπειρης επιτάχυνσης του εξοπλισμού καθώς και η αναβάθμισή του. Κατά την αντικατάσταση της θερμικής πάστας, πρέπει να είστε προσεκτικοί και προσεκτικοί ώστε να μην προκληθεί βλάβη στον εξοπλισμό.

Σχετικά βίντεο

Το ψυγείο είναι ένα σημαντικό μέρος του συστήματος ψύξης οποιουδήποτε υπολογιστή. Χρησιμεύει ως αποχέτευση για ζεστό αέρα. Ο έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα πραγματοποιείται απευθείας από τη μητρική πλακέτα και εξαρτάται από τον αισθητήρα θερμοκρασίας του τσιπ επεξεργαστή. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο γρήγορη είναι η ταχύτητα του ανεμιστήρα. Η αυτορρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής γίνεται συνήθως λόγω του μεγάλου θορύβου που δημιουργεί ο ανεμιστήρας.

Σημείωση: όταν ρυθμίζετε αυτόματα την ταχύτητα, είναι ΠΑΝΤΑ απαραίτητη η παρακολούθηση της θερμοκρασίας του επεξεργαστή, καθώς με τη μείωση της ταχύτητας αυξάνεται, η οποία τελικά μπορεί να απενεργοποιήσει το τσιπ.

Πώς μπορώ να ρυθμίσω την ταχύτητα του ανεμιστήρα μέσω του BIOS;

Για να μπείτε στο BIOS, είναι απαραίτητο να πατήσετε το πλήκτρο "Διαγραφή" στην αρχή της λήψης (σε μερικούς υπολογιστές μπορεί να είναι "F2", "F12", "Esc"). Ανάλογα με τον τύπο του BIOS, ο έλεγχος της ταχύτητας του ανεμιστήρα είναι είτε στην καρτέλα "Power" είτε στο "Hardware Monitor".

Σε αυτό το μενού, μπορείτε να ρυθμίσετε τον εαυτό σας ταχύτητα ανεμιστήρα.

Πώς ρυθμίζω την ταχύτητα του ανεμιστήρα στα Windows;

Κατά την πρώτη εκκίνηση το πρόγραμμα διαβάζει τις τρέχουσες παραμέτρους του συστήματος και την ταχύτητα του ανεμιστήρα.

Σημείωση: κατά το χρόνο φόρτωσης, ο ανεμιστήρας του υπολογιστή θα πρέπει να λειτουργεί με τη μέγιστη ταχύτητα, αφού το βοηθητικό πρόγραμμα διαβάζει την τρέχουσα ταχύτητα του ανεμιστήρα και το παίρνει ως 100%.

Το πρώτο μπλοκ εμφανίζει πληροφορίες από ανιχνευτές ψύχους που εντοπίστηκαν. Στο δεύτερο - πληροφορίες από τους αισθητήρες θερμοκρασίας των συσκευών. Στην τρίτη - η ρύθμιση της ταχύτητας του ανεμιστήρα. Στο στοιχείο "Speed01" μπορείτε να ρυθμίσετε την επιθυμητή ταχύτητα (σε ποσοστό).

Όταν δεν μπορώ να ρυθμίσω ανεξάρτητα την ταχύτητα του ανεμιστήρα στον υπολογιστή μου;

Επίσης στους περισσότερους φορητούς υπολογιστές, η λειτουργία ελέγχου ταχύτητας δεν είναι επίσης διαθέσιμη (και πάλι λόγω του συνδετήρα 3 ακίδων). Αυτή η υποστήριξη παρέχεται μόνο από μερικά μοντέλα στα οποία είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τα προγράμματα του κατασκευαστή. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, δεδομένου ότι η συμπαγεια των συστατικών περιορίζει την ανταλλαγή θερμότητας. Επομένως, δεν συνιστάται η μη αυτόματη αλλαγή της ταχύτητας του ανεμιστήρα.

Και οι προσωπικοί υπολογιστές συχνά αναρωτιούνται πώς να χρησιμοποιούν το Speedfan 4.51.

Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα για Windows από τον επίσημο ιστότοπο ανάπτυξης του Almico.com.

 1. Έλεγχος δυναμικής ταχύτητας ανεμιστήρα σε φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή.
 2. Παρακολούθηση της θερμοκρασίας του επεξεργαστή σε πραγματικό χρόνο.
 3. Αλληλεπίδραση με όλα τα διαθέσιμα τσιπ για την παρακολούθηση του συστήματος.
 4. Λειτουργία που επιτρέπει την αλλαγή της συχνότητας του δίαυλου συστήματος (λειτουργεί μόνο με διάφορους τύπους μητρικών καρτών).
 5. Πλήρης απεικόνιση των στατιστικών της λειτουργίας των συσκευών υλικού και ένα διάγραμμα της επίδρασής τους στη συνολική απόδοση του συστήματος.
 6. Προσδιορίστε τη θερμοκρασία του σκληρού δίσκου της συσκευής.

Εκτός από όλες τις παραπάνω λειτουργίες, η ενημερωμένη έκδοση του λογισμικού υποστηρίζει τις τελευταίες εκδόσεις των δημοφιλών επεξεργαστών φορητών υπολογιστών.

Μια προσιτή έκδοση του λογισμικού Speedfan που ταιριάζει σε οποιονδήποτε υπολογιστή είναι φορητή rus. Αυτή η έκδοση δεν απαιτεί εγκατάσταση στο σύστημα. Με την εφαρμογή, μπορείτε να εργαστείτε απλά ανοίγοντας το εκτελέσιμο αρχείο.

Συμβουλές! Εάν ο υπολογιστής σας είναι πολύ θορυβώδης (θερμαίνει), ενώ οι ανεμιστήρες δεν επιταχύνουν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα, επειδή μπορεί να λύσει το πρόβλημα της συνεχούς υπερθέρμανσης και της αυθόρμητης τερματισμού λειτουργίας του συστήματος.

Ρύθμιση του προγράμματος

Προκειμένου η εφαρμογή να λειτουργεί σταθερά και να ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των εξαρτημάτων υλικού του υπολογιστή, πρέπει να διαμορφωθεί. Ας εξετάσουμε λεπτομερώς πώς να χρησιμοποιήσετε και πώς να διαμορφώσετε το πρόγραμμα σε λίγα λεπτά.

Αυτή η μέθοδος διαμόρφωσης και η οδηγία είναι κατάλληλη για οποιαδήποτε έκδοση του προγράμματος, επειδή όλες έχουν την ίδια διεπαφή:

 • Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα στα αγγλικά, όχι στα ρωσικά. Έτσι, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εσφαλμένη εμφάνιση ορισμένων παραμέτρων του συστήματος που ανιχνεύθηκαν.
 • Εκτελέστε το πρόγραμμα ως διαχειριστής, όπως φαίνεται στην εικόνα.
 • Μετά την εκκίνηση του προγράμματος, είναι απαραίτητο να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα. Αυτή τη στιγμή, το βοηθητικό πρόγραμμα καθορίζει τα εξαρτήματα υλικού που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.
 • Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία διαμόρφωσης, κάντε κλικ στο κουμπί διαμόρφωσης, το οποίο βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του κύριου παραθύρου του προγράμματος. Εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο.
 • Το παράθυρο χωρίζεται σε πολλές καρτέλες. Το παραπάνω σχήμα δείχνει την καρτέλα με τις θερμοκρασίες συνιστωσών. Οι δείκτες στη δεύτερη στήλη δείχνουν το τσιπ της μητρικής πλακέτας από το οποίο διαβάζεται η συσκευή.
  Έτσι, μπορούμε να καθορίσουμε ποιο στοιχείο θερμοκρασίας εμφανίζεται. Ας αρχίσουμε να ρυθμίζουμε την οθόνη θερμοκρασίας, για παράδειγμα μια κάρτα γραφικών. Αντιστοιχεί στην κάρτα GeForce Video. Πιέστε τη συσκευή.
  Στο κάτω μέρος του παραθύρου υπάρχουν δύο ρυθμιστές θερμοκρασίας (αριστερά - η επιθυμητή θερμοκρασία, δεξιά - ανησυχητική). Το μόνο που χρειάζεται είναι η έκθεση των δεικτών στη διακριτική ευχέρεια του χρήστη.
 • Καταργήστε την επιλογή όλων των συσκευών με το όνομα Temp. Δεν καθορίζονται από το πρόγραμμα και είναι αδύνατο να μετρηθεί η θερμοκρασία τους.