Εγκατάσταση αερισμού προσαγωγής και εξαγωγής (PVU)

Ο εξοπλισμός των συστημάτων αερισμού μέχρι πρόσφατα χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστά εξαρτήματα - εισροή και εξάτμιση. Κάθε μία από τις δύο λειτουργίες εξαερισμού παρέχεται από ένα μεμονωμένο σύστημα. Συχνά, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής τοποθετήθηκαν σε σημαντική απόσταση ο ένας από τον άλλο και συνδυάστηκαν μόνο με τη σειρά συντήρησης της κοινής εγκατάστασης. Τα σύγχρονα σχέδια των συστημάτων εξαερισμού άλλαξαν την κατάσταση. Τώρα πιο συνηθισμένη παροχή αερισμού και εξάτμιση (PVU), η οποία ενώνει τον γενικό σχεδιασμό των αγωγών εισροής και εξαγωγής.

Αρθρωτή εγκατάσταση PVU - τροφοδοσία και εξαγωγή

Η αρθρωτή μονάδα διαχείρισης αέρα είναι ένας τέλειος σχεδιασμός (με ευρεία έννοια), που βασίζεται σε συνδυασμό όλων των απαραίτητων στοιχείων επεξεργασίας αέρα.

Δομικό διάγραμμα: 1 - βαλβίδες αέρα. 2 - φίλτρα τσέπης. 3 - περιστροφικό ανακτητή, 4 - νερό καλοριφέρ. 5 - ο ανεμιστήρας. 6 - ηλεκτροκινητήρας

Ο σχεδιασμός του συστήματος PVU (σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής) για τον εξαερισμό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα λειτουργικών μονάδων που έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα της κυκλοφορίας του αέρα:

 • βαλβίδες διαφορετικής ονομασίας,
 • πρωτογενή και δευτερεύοντα φίλτρα καθαρισμού,
 • περιστροφικοί και πλακοειδείς εναλλάκτες θερμότητας,
 • θερμαντήρα αέρα και ψυγείο αέρα,
 • ανεμιστήρες και κινητήρες,
 • σιγαστήρες και διανομείς ροής.

Εξετάστε, για παράδειγμα, τον κλασικό σχεδιασμό της μονάδας αερισμού "Danvent DV" από έναν ξένο κατασκευαστή - την εταιρεία "Systemair".

Σύστημα βαλβίδας αέρα

Οι βαλβίδες για την παράκαμψη / παρεμπόδιση των ροών αέρα κατασκευάζονται κατασκευαστικά με βάση τα πτερύγια αλουμινίου με μηχανισμό ασύγχρονης στροφής. Αυτός ο σχεδιασμός δίνει στις βαλβίδες βελτιωμένες αεροδυναμικές ιδιότητες.

Η στεγανοποίηση των πτερυγίων των βαλβίδων και το διάκενο κατά μήκος της περιμέτρου του πλαισίου των αεραγωγών αερισμού παρέχει στεγανοποίηση από πυκνό καουτσούκ. Η σφράγιση εξαλείφει την ελεύθερη ανεξέλεγκτη πρόσβαση αέρα.

Εάν απαιτείται εξαερισμός σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, ο σχεδιασμός των πτερυγίων των βαλβίδων επιτρέπει τη δυνατότητα θερμομόνωσης αυτών των τμημάτων.

Η βαλβίδα αέρα της μονάδας αερισμού της PVU έχει έναν σταθερό χαλύβδινο άξονα τετραγωνικής διατομής, μέσω του οποίου μεταδίδεται η δύναμη από τον μηχανισμό κίνησης.

Ο άξονας μετάδοσης περιστρέφεται μέσα σε νάιλον θόλους που δεν απαιτούν συντήρηση. Ο μηχανισμός κίνησης των πτερυγίων της βαλβίδας βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του πλαισίου.

Η βαλβίδα αέρα του συστήματος εξαερισμού εξαερισμού. Βρίσκεται στη φωτογραφία στα αριστερά. Είναι κλειστό όταν σταματά το σύστημα εξαερισμού.

Ο μηχανισμός μοχλών της κίνησης του φύλλου έχει μια μεταλλική κατασκευή, σχεδιασμένη για λειτουργία σε ευρεία κλίμακα θερμοκρασιών (-40 / + 65 ° C). Ο δείκτης θέσης βαλβίδας εμφανίζεται στο εξωτερικό μέρος της μονάδας διαχείρισης αέρα.

Η εγκατάσταση των βαλβίδων αέρα εισόδου / εξόδου υποστηρίζεται από σχέδια διαρρύθμισης, τα οποία επιτρέπουν την επίτευξη του 100% αποτέλεσμα ανακυκλοφορίας. Για παράδειγμα, κατά τη λειτουργία του HVAC για τον αερισμό των τεχνικών χώρων, όπου δεν υπάρχει ανάγκη παροχής εξωτερικού αέρα γύρω από το ρολόι.

Φιλτράρισμα πάνελ για χοντρό και λεπτό καθάρισμα

Τα νέα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι εξοπλισμένα με φίλτρα πίνακα κατηγορίας G4 (πρότυπο EN 779 για καθαρισμό με αέρα). Για φίλτρα αυτού του τύπου, η ορθολογική τοποθέτησή τους στο εσωτερικό του σταθμού εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι χαρακτηριστική, εξοικονομώντας έτσι χώρο εργασίας.

Η δομή του φίλτρου πλαισίου για τον αγωγό αερισμού έχει διπλωμένο σχήμα. Ένα τέτοιο διάλυμα σχεδιασμού αυξάνει σημαντικά την επιφάνεια της επιφάνειας φιλτραρίσματος με μικρές διαστάσεις του προϊόντος. Το φίλτρο πίνακα σκληρού καθαρισμού έχει χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση, μεγάλη διάρκεια ζωής.

Τα φίλτρα πάνελ (τραχύς καθαρισμός) των εργασιών εξαερισμού ως πρωτογενής καθαρισμός. Τα φίλτρα αερισμού τσέπης (λεπτός καθαρισμός) λειτουργούν ως βασικός καθαρισμός

Χάρη στα φίλτρα πάνελ για τραχύ καθαρισμό, ο χρόνος λειτουργίας για το κύριο φίλτρο (τάξη F7-F9) αυξάνεται σημαντικά - καθαρισμός. Το πλαίσιο εγκατάστασης στο εσωτερικό του σταθμού εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής γίνεται με τη δέουσα προσοχή στην αξιόπιστη στεγανοποίηση των πάνελ φίλτρου.

Ένα χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό των λεπτών φίλτρων (κλάση F7-F9) για εξαερισμό - μια ειδική μορφή με τη μορφή τσέπης. Το μοντέλο τσέπης σας επιτρέπει να αυξήσετε την περιοχή φιλτραρίσματος και τη χωρητικότητα σκόνης σε μικρές διαστάσεις του ίδιου του φίλτρου.

Περιστροφικοί ή πλακοειδείς εναλλάκτες θερμότητας (ανακτητές)

Ο περιστροφικός εναλλάκτης θερμότητας (ανακτητής) της εγκατάστασης εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι μια μονάδα υψηλής απόδοσης που έχει σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται τον αέρα εξαγωγής με υψηλό αποτέλεσμα ανάκτησης θερμότητας και υγρασίας. Το υλικό του περιστροφικού αναστηλωτή εξαερισμού είναι κυματοειδές αλουμίνιο.

Οι περιστροφικοί τύποι αναρρόφησης για αερισμό είναι μικρού μεγέθους, αλλά πιο αποτελεσματικοί σε σύγκριση με παρόμοιους μηχανισμούς διαφορετικού τύπου. Το επίπεδο απόδοσης για την τυπική έκδοση του ανακτητή εξαερισμού είναι κοντά στο 80%, ενώ ο αναβαθμισμένος σχεδιασμός δίνει απόδοση έως και 87%, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού.

Το τύμπανο του περιστροφικού ανακτητή του αερισμού SSP θεωρείται ότι είναι το πιο αποτελεσματικό από όλα τα παρόμοια δομοστοιχεία που χρησιμοποιούνται. Παρέχει υψηλό ποσοστό συστήματος εξαερισμού εξοικονόμησης ενέργειας

Η περιστροφή των εναλλάκτη θερμότητας περιστροφικού εξαερισμού οργανώνεται μέσω ενός ηλεκτρικού κινητήρα χαμηλής ισχύος (0,5 kW) μέσω ενός ιμάντα κίνησης.

Λόγω της μεγάλης αναλογίας κίνησης του ιμάντα, η ταχύτητα περιστροφής δεν υπερβαίνει τη 1 στροφή για 10 δευτερόλεπτα. Είναι δυνατή η ρύθμιση της ταχύτητας.

Ο ανακτητής εξαερισμού πλακών διατίθεται σε δύο εκδόσεις:

 1. Μονάδα αλουμινίου για εργασία σε ένα εύκολο περιβάλλον.
 2. Μονάδα, ανθεκτική στη διάβρωση, για επιθετικά περιβάλλοντα.

Οι πρώτοι ανακτητές χρησιμοποιούνται ως μέρος των μονάδων παροχής αερισμού και εξαγωγής για σκοπούς οικιακής και οικιακής χρήσης.

Τα δεύτερα εισάγονται στο σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού για βιομηχανικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. Αποτελεσματικότητα των εναλλακτών θερμότητας πλάκας, μέγιστο - 70%.

Οι δεξαμενές εξαερισμού, τόσο περιστροφικές όσο και πλάκες, συμπληρώνονται με τη συλλογή παλετών κάτω από την υγρασία. Οι παλέτες έχουν ένα κανάλι διακλάδωσης, το οποίο πρέπει να συνδέεται με τη γραμμή αποστράγγισης.

Μονάδες θέρμανσης αέρα και / ή ψυκτικού συγκροτήματος αέρα

Η επεξεργασία θερμοκρασίας του αέρα από το σύστημα εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής παρέχει τέσσερις δυνατές επιλογές θέρμανσης:

 • σύστημα θέρμανσης ζεστού νερού,
 • συμπυκνωμένο ψυκτικό μέσο,
 • ferry,
 • ηλεκτρικά στοιχεία θέρμανσης (ΔΕΔ).

Διαφορετικά υλικά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αερόθερμα για αερισμό. Η ακριβής κατασκευή εξαρτάται από τις συνθήκες λειτουργίας του PVU εξαερισμού και τον τύπο του ψυκτικού μέσου.

Οι εναλλάκτες θερμότητας χαλκού, εξοπλισμένοι με πτερύγια αλουμινίου, επιτρέπουν τη χρήση ζεστού νερού ή συμπυκνώματος ψυκτικού μέσου.

Ο θερμαντήρας αέρα του PVU εξαερισμού είναι ύδωρ, ενισχυμένος με μεταφορά θερμότητας από πτερύγια αλουμινίου. Μετά από ένα τέτοιο ψυγείο, το δεύτερο μπορεί να εγκατασταθεί - κάτω από το σύστημα ψύξης (για την καλοκαιρινή περίοδο)

Ανάλογα με την απαιτούμενη απόδοση του θερμαντήρα εξαερισμού, χρησιμοποιούνται σωλήνες διαμέτρου 10 ή 15 mm. Οι σωλήνες από ανοξείδωτο χάλυβα με πτερύγια αλουμινίου είναι σχεδιασμένοι για θέρμανση ατμού.

Η ηλεκτρική έκδοση της θέρμανσης αέρα περιλαμβάνει τη χρήση στοιχείων (ΔΕΔ), που περικλείονται σε περίβλημα από ανοξείδωτο χάλυβα.

Οι ψύκτες αέρα κατασκευάζονται αποκλειστικά με βάση χαλκοσωλήνες με νευρώσεις από αλουμίνιο και έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά δύο τύπων ψυχρών μεταφορέων - νερού ή φρέον.

Ανεμιστήρες και κινητήρες των εγκαταστάσεων εξαερισμού και αναρρόφησης

Το εξαεριστικό PVU είναι εξοπλισμένο με ακτινικούς ανεμιστήρες υψηλής απόδοσης. Ο σχεδιασμός των ανεμιστήρων διπλής αναρρόφησης διαθέτει ηχομόνωση.

Η επικοινωνία με ηλεκτροκινητήρες πραγματοποιείται μέσω της μονάδας ιμάντα. Η εγκατάσταση εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής επιτρέπει τη λειτουργία δύο τύπων ανεμιστήρων:

 1. Με πτερωτή, προικισμένες λεπίδες, αναδιπλωμένες (VC).
 2. Με πτερωτή, προικισμένες λεπίδες, λυγισμένες προς τα εμπρός (FK).

Οι ανεμιστήρες στον σχεδιασμό VC παρουσιάζουν υψηλή απόδοση έως 82%, καθώς και σταθερότητα της πίεσης του αέρα. Οι συσκευές αυτού του σχεδιασμού είναι κατάλληλες για χρήση όταν απαιτείται σταθερή ροή αέρα, ανεξάρτητα από την πυκνότητα των φίλτρων αέρα (συστήματα CAV).

Σε συστήματα στα οποία διατηρείται η μεταβλητή ροή αέρα (VAV), οι ανεμιστήρες VK συμπληρώνονται με ρυθμιστή ταχύτητας.

Η απόδοση των ανεμιστήρων FK είναι ελαφρώς χαμηλότερη - όχι περισσότερο από 73%. Ωστόσο, αυτή η εποικοδομητική έκδοση έχει τη δική της ιδιαιτερότητα - χαμηλό επίπεδο θορύβου.

Τέτοιοι ανεμιστήρες, κατά κανόνα, καθορίζουν τον τόπο στον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων εξαερισμού ανεφοδιασμού και εξαγωγής χαμηλής παραγωγικότητας. Απαιτείται συνήθως ένας πτερωτής ανεμιστήρα σχετικά χαμηλής ταχύτητας.

Ακτινοβολικός ανεμιστήρας της μονάδας αερισμού. Οι κατασκευές αυτού του είδους χρησιμοποιούνται σε συσκευές μέσης παραγωγικότητας

Μαζί με τους προαναφερθέντες τύπους ανεμιστήρων, οι μοτέρ μιας ταχύτητας ή πολλαπλών ταχυτήτων χρησιμοποιούνται στις μονάδες παροχής και εξαγωγής.

Μην αποκλείετε τη χρήση ειδικών ηλεκτρικών κινητήρων - αντιεκρηκτικών, για θαλάσσια σκάφη κ.λπ. Η ομαλή ρύθμιση της παροχής αέρα (ροή αέρα) επιτυγχάνεται με την εισαγωγή μετατροπέων συχνότητας.

Εξουδετερώσεις ήχου και διανομείς ροής αέρα

Η απορρόφηση θορύβου στα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής νέου τύπου επιτυγχάνεται μέσω των σιγαστήρων πλάκας. Η εγκατάσταση των σιγαστήρων παρέχεται μέσα στον αγωγό απευθείας στην έξοδο της ροής αέρα.

Η επίδραση της απορρόφησης θορύβου δίνει ένα ειδικό υλικό που καλύπτει πλάκες σχεδιασμένες για να εξισορροπήσουν το θόρυβο. Το απορροφητικό υλικό χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

 1. Standard - κανονική εκτέλεση.
 2. Ανθεκτική στη φθορά - σχεδιασμένη για σκληρό στεγνό καθάρισμα.
 3. Συνθετικό - σχεδιασμένο για σκληρό υγρό καθαρισμό.

Η εγκατάσταση βαλβίδων διανομής αέρα για τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας και εξαγωγής παρέχεται αμέσως μετά τον ανεμιστήρα. Η κατανομή γίνεται σε όλη την επιφάνεια της εγκάρσιας τομής.

Ένας διανομέας αέρα είναι εγκατεστημένος μπροστά από τον σιγαστήρα, με την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος βρίσκεται κοντά στο παράθυρο εξόδου του πηνίου ανεμιστήρα.

Έλεγχος συστήματος παροχής και εξάτμισης

Η λειτουργία του συστήματος εξαερισμού είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Συγκεκριμένα, η λειτουργία των μονάδων αερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής "Danvent DV" υποστηρίζεται από τον ελεγκτή "Corrigo".

Η μονάδα ελέγχου για το σύστημα εξαερισμού από τη σειρά PVU. Υπάρχει μια ομάδα μεταγωγής ισχύος, καθώς και ένας ελεγκτής "Corrigo", ο οποίος παρέχει πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών επεξεργασίας αέρα

Η μονάδα ελέγχου βρίσκεται στο πάνω μέρος του σώματος του συστήματος παροχής και εξαγωγής. Για τη διαχείριση χρηστών, ένα βολικό πληκτρολόγιο τοποθετείται σε μια βολική θέση.

Διαχειριστείτε το σύστημα και διατηρήστε το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής, όπως απαιτείται, απλά και άνετα. Οι σχεδιαστές έχουν προβλέψει και υπολογίσει σχεδόν όλες τις λεπτομέρειες.

Πίνακας τηλεχειρισμού της μονάδας αερισμού. Ένας εύχρηστος πίνακας πληροφοριών για την παρακολούθηση και τη ρύθμιση των παραμέτρων

Για παράδειγμα, για την επιθεώρηση του ηλεκτροκινητήρα του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης ή του ανεμιστήρα, δεν χρειάζεται να αποσυναρμολογείτε το μισό του συστήματος.

Είναι αρκετό να ξεβιδώσετε τη βίδα στερέωσης ενός σχετικά με την τεχνική «έλκηθρο» και σπρώξτε προς τα εμπρός με τον ανεμιστήρα του κινητήρα στην πόρτα.

Ορισμένες τροποποιήσεις των συστημάτων παροχής αερισμού και εξαγωγής υποστηρίζουν επίσης την αφαίρεση των ελκυστήρων "έλκηθρο".

Εάν απαιτείται σφαιρική επισκευή, όλες οι θύρες του περιβλήματος αφαιρούνται εύκολα αφαιρώντας τους πείρους από τους μεντεσέδες του κάθε πλαισίου της πόρτας. Ο σχεδιασμός είναι αρθρωτός. Κάθε μονάδα μπορεί να αφαιρεθεί χωριστά.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Η λειτουργία των συστημάτων αερισμού-εξαερισμού των κτιρίων είναι η παροχή μιας συνεχούς αέρα: παροχή φρέσκου αέρα, καθαρίζονται από τη σκόνη, χνούδια και βρωμιά, και την απομάκρυνση των χρησιμοποιημένων με δυσάρεστες οσμές, επιβλαβείς ουσίες. Αυτός ο τύπος συστήματος είναι ο πιο πλήρης σε σύγκριση με χωριστά συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Η αρχή του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Η λειτουργία του συστήματος είναι η εξής. Η παροχή (καθαρός αέρας από το δρόμο) τροφοδοτείται στο σύστημα αγωγών, έχοντας περάσει από την προκαταρκτική προετοιμασία - διήθηση, θέρμανση ή ψύξη. Μετά από αυτό, κατανέμεται στον αριθμό των δωματίων σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

Ταυτόχρονα, από κάθε δωμάτιο όπου παρέχεται καθαρός αέρας, αφαιρείται ο αέρας "εξάτμισης" στην ίδια ποσότητα για να εξασφαλιστεί ισορροπία πίεσης. Έτσι, υπάρχει μια "ανταλλαγή αέρα" - μια συνεχής αλλαγή του αέρα στις εγκαταστάσεις.

Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τη συσκευή του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής του κτιρίου, θα πρέπει να ξέρετε τι περιλαμβάνει αυτό το σύστημα:

 1. Αγωγοί - είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή και την παροχή ροής αέρα.
  Το σχήμα των αεραγωγών, το υλικό, καθώς και οι παράμετροί τους καθορίζονται με βάση τους υπολογισμούς.

Αυτόματο κιβώτιο ελέγχου - εκτελεί τη λειτουργία της διαχείρισης του συστήματος και την αλληλεπίδραση των στοιχείων του συστήματος. Είναι υπεύθυνη για τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • Ενεργοποίηση / απενεργοποίηση συστήματος
 • ηλεκτρικό θερμαντήρα ή θερμοσίφωνα
 • έλεγχος πτερυγίων με ενεργοποιητές
 • μεταβολή των τρόπων λειτουργίας (ταχύτητα, θερμοκρασία κ.λπ.)
 • ασφάλειας και έκτακτης ανάγκης του συστήματος


Ο θάλαμος αυτοματισμού του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Ο σημαντικότερος και πιο πολύπλοκος εξοπλισμός του συστήματος εξαερισμού εφοδιασμού και εξαγωγής είναι το σύστημα παροχής και εξαγωγής. Μπορεί να συνδυαστεί ή μονοπώλιο.

Προκατασκευασμένα φυτά - για τα συγκεκριμένα καθήκοντα του κάθε πελάτη, η παραγωγή συναρμολογεί την εγκατάσταση πολλών ξεχωριστών μονάδων με στοιχεία - μονάδα με συσκευή ανάκτησης, μονάδα ψύξης, μονάδα φιλτραρίσματος κλπ. Τέτοιες εγκαταστάσεις, κατά κανόνα, αποδίδουν μεγάλη παραγωγικότητα (από 3000 m 3 / h) και χρησιμοποιούνται όταν απαιτείται η οργάνωση του εξοπλισμού για ειδικές απαιτήσεις της εγκατάστασης. Συνήθως αυτά είναι μεγάλα αντικείμενα.

Εγκαταστάσεις monobloc - υπάρχει συνήθως χαμηλή παραγωγικότητα (από 200 έως 3000 m 3 / h) και πωλούνται από το τελικό προϊόν, για το οποίο είναι απαραίτητο απλά να φέρουμε το σύστημα αεραγωγών και την παροχή ρεύματος. Χρησιμοποιούνται σε μικρά αντικείμενα, όπου η συμπαγής και το χαμηλό κόστος του συστήματος είναι σημαντικά.

Βασικές εργασίες του συστήματος εξαερισμού

Το πρόγραμμα αερισμού εξαρτάται κυρίως από την επιφάνεια του δωματίου, τον αριθμό των ανθρώπων, τη φύση των δραστηριοτήτων τους, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, τον εξοπλισμό (αν πρόκειται για αίθουσα παραγωγής ή κάτι τέτοιο). Αν μιλάμε για καθημερινές εργασίες, ο εξαερισμός πρέπει:

- να δημιουργήσει ένα κανονικό κλίμα στο χώρο εργασίας, χωρίς να δημιουργεί υπερβολικό θόρυβο

- αφαιρέστε από τις εγκαταστάσεις επιβλαβείς αέριες ουσίες, ακαθαρσίες, δυσάρεστες οσμές

- να προμηθεύετε φρέσκο ​​ή καθαρό αέρα στις εγκαταστάσεις

- να είναι εύκολο στη χρήση και να εγκατασταθεί

- Μην δημιουργείτε θόρυβο, δονήσεις, ρεύματα κλπ. κατά τη λειτουργία.

Απαιτούμενη ποσότητα καθαρού αέρα:

- για χώρους γραφείων - 60 m 3 / h ανά άτομο.

- για καθιστικά 20 m 3 / h ανά άτομο,

- θερμοκρασία ροής αέρα από 20 ± 2 ° C.

Όγκος εξαγόμενου αέρα:

- για μπάνιο ή μπάνιο 50 m 3 / h,

- για κουζίνες 10 m 3 / h ανά τετραγωνικό μέτρο.

- για χώρους εργασίας υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των εργαζομένων.

Πρόσθετες απαιτήσεις μπορούν να βρεθούν στο SNiP 2.04.05-91 * "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός (με τις αλλαγές N 1, 2, 3)".

Ας υποθέσουμε ότι μιλάμε για μια αίθουσα γραφείων, όπου ορισμένος αριθμός εργαζομένων που ασχολούνται με ψυχική εργασία είναι μόνιμα παρόντες. Χρησιμοποιήστε μόνο τροφοδοσία, ή μόνο εξαερισμός εξαερισμού είναι παράλογο, επειδή για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα, το προσωπικό θα αρχίσει να ανοίγει τα παράθυρα, μπορεί να εμφανιστεί ένα δυσάρεστο σχέδιο, ένας παράξενος θόρυβος θα εισέλθει στο δωμάτιο, η απόδοση θα μειωθεί. Είναι πιο λογικό να χρησιμοποιείτε το σύστημα παροχής και εξαγωγής, το οποίο θα δημιουργήσει το απαραίτητο μικροκλίμα.

Ο καθαρός αέρας αναρροφάται μέσα από τις σχάρες εισαγωγής αέρα και καθαρίζεται και θερμαίνεται, τροφοδοτείται μέσα στο δωμάτιο, μολυσμένο, στο μεταξύ, τραβηγμένο μέσα από την κουκούλα προς τα έξω. Η χρήση των σιγαστήρων παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των σχεδιαστών. Ο αεραγωγός μπορεί να επιλεγεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η μάζα του αέρα να κινείται χωρίς να δημιουργείται πολύς θόρυβος, αλλά πίσω από τις συνομιλίες των συναδέλφων δεν θα ακουστεί καθόλου το έργο του θορύβου του εξοπλισμού γραφείου.


Παράδειγμα: στοΕπιλογή συστήματος εξαερισμού για το σύστημα εξαερισμού ενός διαμερίσματος

Στο παράδειγμα, ας εξετάσουμε τον εξαερισμό ενός διαμερίσματος συνολικής επιφάνειας 180-200m 2. Το διαμέρισμα αποτελείται από τα ακόλουθα δωμάτια: κουζίνα, σαλόνι, τρία σαλόνια, μπάνιο και μπάνιο. Το ύψος των οροφών σε κάθε δωμάτιο είναι το ίδιο και ίσο με 3,25 μ. Βάσει SNIP 31-01-2003 Υπολογίζουμε την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα σε κάθε διαμέρισμα του διαμερίσματος.

Αυτή η ανταλλαγή αέρα μπορεί να παρέχεται με δύο διαφορετικούς τρόπους:

Επιλογή I: Χρησιμοποιήστε το PVU για την ανταλλαγή αέρα σε δωμάτια, μπάνιο και μπάνιο για την εγκατάσταση ξεχωριστών ανεμιστήρων εξαγωγής.

Επιλογή ΙΙ: Χρησιμοποιούνται στο σύστημα εξαερισμού ξεχωριστοί ανεμιστήρες ανεφοδιασμού και εξαγωγής, οι οποίοι δεν είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους (ο αέρας θερμαίνεται από έναν ηλεκτρικό θερμαντήρα αέρα), ξεχωριστοί ανεμιστήρες εξαγωγής εγκαθίστανται επίσης στο μπάνιο και το μπάνιο. Το σύστημα αγωγών στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση δεν θα έχει σημαντικές διαφορές.

* ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Υπάρχει μια σημαντική διαφορά στην περίπτωση της προμήθειας και εγκατάστασης της εξάτμισης σε σύγκριση με τη χρήση ανεμιστήρων ή ηλεκτρική θερμάστρα όπως μονάδα διαχείρισης αέρα παρέχει την θέρμανση του φρέσκου αέρα τροφοδοσίας 70% λόγω εναλλάκτες teploutilizatsonnyh θερμότητας, το υπόλοιπο ποσό της ενέργειας για τη θέρμανση του αέρα που τροφοδοτείται στο ηλεκτρικό θερμαντήρα.


Υπολογισμός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη χειμερινή περίοδο (όταν πρέπει να καεί ο αέρας) για εξαερισμό με ρυθμό ροής 300 m 3 / h.

Μέθοδος θέρμανσης αέρα

* Οι τύποι που χρησιμοποιούνται για τους υπολογισμούς

Συμπέρασμα: Από τους παραπάνω πίνακες φαίνεται ότι η χρήση μονάδων παροχής και εξαγωγής είναι οικονομικά εφικτή, σε σύγκριση με τη χρήση αυτόνομων ανεμιστήρων και ηλεκτρικού θερμαντήρα. Στην κατεύθυνση της χρήσης του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής, το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η PVU είναι μια συμπαγής και συμπαγής εγκατάσταση, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί σε συνθήκες περιορισμένου ελεύθερου χώρου, μειώνεται.

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού

Σε σπίτια και ιδιωτικά σπίτια υπάρχουν αρκετές βασικές επιλογές για τη συσκευή εξαερισμού.

Φυσικά - από ένα μπάνιο, μια κουζίνα και ένα λεβητοστάσιο (αυτή η αίθουσα απαιτεί σταθερή παροχή καθαρού αέρα για να διατηρηθεί η διαδικασία καύσης και να αφαιρεθεί ο αέρας με μονοξείδιο του άνθρακα).

Αναγκασμένος εξαερισμού - από το μπάνιο, την κουζίνα και φυσικά από το λεβητοστάσιο. Σε αυτή την περίπτωση, ένας ανεμιστήρας τοποθετείται σε κάθε μπάνιο ή μπάνιο, που ανάβει μαζί με το φως ή ένα ξεχωριστό πλήκτρο ή μέσω ενός ρελέ χρονικής καθυστέρησης, για να απενεργοποιηθεί μετά από λίγο μετά την απενεργοποίηση του φωτός.

Εξαναγκαστικό σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης - εάν είναι απαραίτητο ένα πλήρες σύστημα εξαερισμού για χώρους κατοικίας, έτσι ώστε το σπίτι να είναι πάντα άνετο με το εσωτερικό κλίμα, τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα εξαναγκασμένης τροφοδοσίας και εξαγωγής. Είναι καταλληλότερο να χρησιμοποιείται ένα σύστημα με ανάκτηση θερμότητας, δηλ. θέρμανση του εισερχόμενου αέρα σε βάρος της αποσυρόμενης. Αυτό θα εξοικονομήσει ενέργεια, επειδή ολόκληρος ο αέρας τροφοδοσίας του σπιτιού θεωρείται αρκετά μεγάλος και η ισχύς του θερμαντήρα θα είναι ίση με το σύνολο σχεδόν της χωρητικότητας ανά κατοικία.

Αλλά με τον εξαερισμό των εστιατορίων και των καφετεριών όλα κάπως πιο δύσκολο. Ακόμη και ένα μικρό καφενείο ή εστιατόριο είναι ένα αρκετά περίπλοκο αντικείμενο όσον αφορά τον αερισμό από άποψη κανόνων και υπό την ιδιαίτερη προσοχή των φορέων ελέγχου (SES, Rospotrebnadzor κ.λπ.). Ανάλογα με τις λειτουργίες, κάθε ίδρυμα πρέπει να χωριστεί σε διάφορες ζώνες: κουζίνα, μπάνια, αίθουσα με επισκέπτες, βοηθητικά δωμάτια. Η κουζίνα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με αυτόνομο σύστημα εξάτμισης πάνω από τις πλάκες, επιπλέον του γενικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Το σύστημα διαχείρισης αέρα της αίθουσας με τους επισκέπτες παρέχει μια συνεχή ανταλλαγή αέρα, και είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι η ποσότητα του αέρα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που θέλετε να διαγράψετε, θα δημιουργήσει το λεγόμενο «φράγμα αέρα», η οποία δεν επιτρέπει να διεισδύσει μέσα στο δωμάτιο μυρίζει από την κουζίνα.

Στην περιοχή καπνίσματος (σε σχέση με τον νόμο κατά του καπνίσματος, αυτό ισχύει τώρα μόνο για τις εγκαταστάσεις όπου είναι δυνατόν να καπνίζουν ναργιλέδες), αντίθετα - πρέπει να υπάρχει μια μικρή απόρριψη, έτσι ώστε ο καπνός να είναι πιο ενεργά ξεπερασμένος.

Στις αποθήκες και στις αποθήκες, το δικό του σύστημα, κατά προτίμηση αυτοματοποιημένο (για παράδειγμα, αν αποθηκεύονται τα προϊόντα, είναι βολικό να ορίσετε τις απαραίτητες παραμέτρους - θερμοκρασία και υγρασία).

Εφοδιασμός και εξαερισμός στο καφέ και το εστιατόριο


Έλεγχος του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Εάν το σύστημα χρησιμοποιεί σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης ενός κατασκευαστή, τότε διαθέτει συνήθως το δικό του τηλεχειριστήριο, το οποίο μπορεί να ελέγξει τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • ενεργοποιήστε και απενεργοποιήστε το σύστημα
 • απόδοση συστήματος (συνήθως 3-5 τρόποι ταχύτητας)
 • Θερμοκρασία αέρα τροφοδοσίας
 • Λειτουργία χρονοδιακόπτη (Ορισμένες ρυθμίσεις προσαρμόζονται στον τρόπο λειτουργίας που συνδέεται με το χρόνο, για παράδειγμα από Δευτέρα έως Παρασκευή λειτουργεί και το Σάββατο - Κυριακή - είναι απενεργοποιημένοι.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Εάν το σύστημα δεν διαθέτει μονάδα ψύξης, τότε η θερμοκρασία μπορεί να θερμανθεί μόνο πάνω από το επίπεδο του δρόμου έως την απαιτούμενη (για την ψυχρή περίοδο του έτους). Το καλοκαίρι, συνεπώς, η θερμοκρασία ψύξης μπορεί να μειωθεί μόνο από τη θερμοκρασία της εισροής. Είναι πολύ πιο ακριβά από ό, τι χωρίς ψύξη, οπότε το πρόβλημα με την ψύξη απαντάται πιο συχνά με τη βοήθεια ενός συστήματος κλιματισμού.


Αυτή είναι η τυπική λειτουργία των ημι-βιομηχανικών μονάδων αερισμού. Σε πιο σύνθετα μοντέλα εγκαταστάσεων (προκατασκευασμένα) είναι δυνατό να προγραμματιστεί σχεδόν οποιαδήποτε λειτουργία είναι απαραίτητη για τον πελάτη. Για παράδειγμα, ενεργοποίηση / απενεργοποίηση αισθητήρα διοξειδίου του άνθρακα, υγρασίας κλπ.

Ο πίνακας ελέγχου της μονάδας PVU


Πόσο συχνά είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί συντήρηση του εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής;

Για τα συνηθισμένα αντικείμενα - γραφεία, διαμερίσματα, εξοχικές κατοικίες, είναι απαραίτητο να πραγματοποιείται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

. Για αντικείμενα όπως καταστήματα, εστιατόρια, αίθουσες ζωγραφικής, κλπ, όπου οι διαδικασίες συνοδεύεται από την απελευθέρωση της σκόνης, τσιπ χρωμάτων, τα λίπη από το μαγείρεμα είναι συνήθως πρόγραμμα συντήρησης συντάσσεται σε ιδιώτες - μπορεί να είναι από 4 έως 12 φορές το χρόνο.

Βασικά, η διαδικασία συντήρησης έχει ως εξής:

 • αντικατάσταση ελαττωματικών εξαρτημάτων
 • Καθαρισμός σκόνης και καθαρισμός φίλτρου
 • Καθαρισμός και ξεπλύματα σκόνης του εναλλάκτη θερμότητας
 • Ελέγξτε τις ηλεκτρικές συνδέσεις, τραβώντας τα αυτοματισμούς στον πίνακα ελέγχου
 • καθαρισμός των διαχυτών αέρα από ακαθαρσίες και σκόνη
 • Έλεγχος των φτερωτών και των κινητήρων του ανεμιστήρα (εξισορρόπηση, ρύθμιση εάν χρειάζεται)
 • Μέτρηση του συνολικού κόστους και εξισορρόπηση ολόκληρου του συστήματος


Τι είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τη συντήρηση του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής

1. Η ανάγκη για συντήρηση. Εάν ένα σύστημα καταρρεύσει ή κάποιο στοιχείο αποτύχει, είναι καλύτερα να το παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια της συντήρησης, μέχρι να συμβεί κάποιο είδος συντριβής και κάτι άλλο αποτύχει. Ως εκ τούτου, κατά τον τερματισμό της παροχής του ζεστού νερού σε ένα θερμοσίφωνα, και η βαλβίδα δεν εμποδίζουν τη ροή του κρύου αέρα - θερμαντήρας με κατάψυξη και στη συνέχεια σκάσει, ότι μετά την παροχή νερού θα οδηγήσει σε πλημμύρες.

2. Κόστος εξυπηρέτησης. Διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος εξαερισμού, τον αριθμό εξοπλισμού και την πολυπλοκότητα του έργου.

3. Πρόσβαση στο σύστημα. Κατά την εγκατάσταση του εξοπλισμού, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εκτελέσετε συντήρηση, οπότε πρέπει να έχετε εύκολη πρόσβαση σε όλα τα μέρη που μπορεί να χρειαστούν αντικατάσταση.

Σε ορισμένες περιοχές, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τη δημόσια τροφοδοσία, είναι απαραίτητο να απολυμάνετε το σύστημα εξαερισμού - συσσώρευση σκόνης και ακαθαρσιών στους αγωγούς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες. Πρώτα πρέπει να αξιολογήσετε το "βαθμό της ήττας". Στη συνέχεια, επιλέξτε τη μέθοδο καθαρισμού: μηχανικό καθαρισμό ή τη χρήση χημικών αντιδραστηρίων. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούνται αλκαλικά μηχανήματα, βιομηχανικές ηλεκτρικές σκούπες, φυσήγηση. στη δεύτερη - χημικές λύσεις, που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε κτίρια κατοικιών και βιομηχανικούς χώρους. Περαιτέρω, διεξάγεται απολύμανση, το απολυμαντικό ψεκάζεται από τον ελαστικό σωλήνα με ένα ειδικό ακροφύσιο. Αυτό το μέτρο δεν είναι απαραίτητο, μερικές φορές ο καθαρισμός είναι αρκετός, αλλά αν υπάρχουν παθογόνα βακτήρια στον εξοπλισμό - δεν υπάρχουν επιλογές. Είναι αδύνατο να διεξάγεται μόνο η απολύμανση, μόνο οι ειδικές οργανώσεις που διαθέτουν κρατική άδεια για αυτό μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό. Η απολύμανση και ο καθαρισμός απαιτούν όχι μόνο αεραγωγούς, αλλά και γρίλιες εισαγωγής αέρα, πτερύγια ανεμιστήρων, βαλβίδες.

Απολύμανση του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Διενέργεια της συντήρησης χρόνου - μια δέσμευση για σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού και την ασφάλειά σας.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο το σύστημα ποιότητας σχεδιασμός και η εγκατάσταση εξαερισμού λειτουργεί ανθεκτικό και δεν ενοχλεί τον κύριό του, έτσι φυσικά, προτείνουμε ότι τόσο ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση και συντήρηση των εξειδικευμένων εταιρειών κάνουν.

Πάρτε μια δωρεάν συμβουλή του μηχανικού για τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής

Μονάδα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής: συσκευή, πώς λειτουργεί, ποικιλίες, κριτήρια επιλογής

Το φυσικό σύστημα κυκλοφορίας αέρα συχνά αποτυγχάνει - η απόδοσή του εξαρτάται από φυσικούς παράγοντες και τη χρήση σφραγισμένου μονωτικού γυαλιού. Αυτές οι αδυναμίες στερούνται τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Για την ομαλοποίηση της ανταλλαγής αέρα, χρησιμοποιείται μια μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής - μια πρακτική και αποδοτική λύση. Μια ποικιλία κλιματικών συσκευών σας επιτρέπει να επιλέξετε ένα μοντέλο για συγκεκριμένες συνθήκες λειτουργίας.

Στοιχεία συστατικού του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Η μονάδα παροχής και εξαγωγής είναι το κύριο συστατικό του συστήματος εξαερισμού με κίνητρο. Η μονάδα παρέχει κανονική κυκλοφορία αέρα σε περιορισμένο χώρο - την παροχή καθαρών ροών και την απόσυρση αποβλήτων.

Η μονάδα εξαερισμού αντιπροσωπεύει ένα σύνολο εξοπλισμού, που περικλείεται σε μία μόνο θήκη (μονάδα μονοκόμματος) ή συναρμολογείται από τα στοιχεία ρύθμισης.

Ο σχεδιασμός της μονάδας τροφοδοσίας και εξαγωγής περιλαμβάνει απαραίτητα τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Ο ανεμιστήρας. Βασικά εξαρτήματα για τη λειτουργία ενός τεχνητού συστήματος ανταλλαγής αέρα. Στην PVU με ένα διακλαδισμένο δίκτυο αεραγωγών, τοποθετούνται ακτινικοί ανεμιστήρες, οι οποίοι διατηρούν υψηλή πίεση αέρα. Οι φορητές μονάδες PVU επιτρέπουν τη χρήση αξονικών μοντέλων.
 2. Η βαλβίδα αέρα. Τοποθετείται πίσω από την εξωτερική μάσκα και εμποδίζει την είσοδο αέρα από το εξωτερικό όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο. Αν δεν είναι διαθέσιμο το χειμώνα, τα κρύα ρεύματα θα ρέουν μέσα στο δωμάτιο
 3. Αεραγωγοί. Το σύστημα χρησιμοποιεί δύο γραμμές καναλιών: μία - τροφοδοσία, και η δεύτερη - η απελευθέρωση αέρα. Και τα δύο δίκτυα περνούν από το STP. Ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας αέρα συνδέεται στον πρώτο αγωγό αέρα, στον δεύτερο, αντίστοιχα, στον ανεμιστήρα εξαγωγής.
 4. Αυτοματισμοί. Η λειτουργία της μονάδας ελέγχεται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού που ανταποκρίνεται στην απόδοση του αισθητήρα και στις καθορισμένες από το χρήστη παράμετροι.
 5. Φίλτρα. Συμπληρωματική διήθηση χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των εισερχόμενων μαζών. Στην είσοδο του αγωγού παροχής αέρα, τοποθετείται ένα χοντρό φίλτρο καθαρισμού, το καθήκον του είναι να διατηρεί τα χνούδια, τα έντομα και τα σωματίδια σκόνης.

Ο κύριος σκοπός του πρωτογενούς καθαρισμού είναι η προστασία των εσωτερικών εξαρτημάτων του συστήματος. Για πιο "λεπτή" διήθηση, τοποθετείται φωτοκαταλυτικός, άνθρακας ή άλλος τύπος φράγματος μπροστά από τους διανομέα αέρα.

Ορισμένα συγκροτήματα είναι εξοπλισμένα με πρόσθετες λειτουργίες: ψύξη, κλιματισμό, υγρασία, πολυβάθμιο καθαρισμό και ιονισμό αέρα.

Η αρχή της λειτουργίας του συγκροτήματος παροχής και καυσαερίων

Ο κύκλος λειτουργίας της μονάδας PVU βασίζεται σε ένα σύστημα μεταφοράς δύο κυκλωμάτων. Η όλη διαδικασία εξαερισμού μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια:

 1. Η πρόσληψη αέρα από το δρόμο, ο καθαρισμός και η τροφοδοσία του στους διανομείς μέσω του αεραγωγού.
 2. Η άφιξη των μολυσμένων μαζών στον αγωγό εξαγωγής και η επακόλουθη μεταφορά τους στο πλέγμα εξόδου.
 3. Εκπομπή αναλωμένων πίδακες προς τα έξω.

Το κύκλωμα κυκλοφορίας μπορεί να συμπληρωθεί με τα στάδια μεταφοράς ενέργειας μεταξύ δύο ροών, με πρόσθετη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα κ.λπ.

Το έργο του αναγκαστικού συστήματος παρέχει ένα σύνολο πλεονεκτημάτων έναντι της φυσικής ανταλλαγής αέρα:

 • τη συντήρηση συγκεκριμένων δεικτών - οι αισθητήρες ανταποκρίνονται σε μια αλλαγή στην ατμόσφαιρα και ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας της PVU.
 • διήθηση της εισερχόμενης ροής και δυνατότητα επεξεργασίας (θέρμανση, ψύξη, υγρασία).
 • εξοικονόμηση κόστους θέρμανσης - σχετική με συσκευές με ανάκτηση.

Τα μειονεκτήματα της χρήσης του PVS περιλαμβάνουν: το υψηλό κόστος του συστήματος εξαερισμού, την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής και κατασκευής και το φαινόμενο θορύβου. Στις μονάδες monoblock, το τελευταίο μείον εξαλείφεται χρησιμοποιώντας ένα ηχομονωμένο περίβλημα.

Τύποι εγκαταστάσεων: χαρακτηριστικά της συσκευής και λειτουργία

Το κόστος, οι επιδόσεις, η κατανάλωση ενέργειας εξαρτώνται από τη λειτουργικότητα του PVS. Η ποικιλία των μοντέλων χωρίζεται συνήθως σε τέτοιες ομάδες: εγκαταστάσεις με ανάκτηση, μονάδες με θέρμανση και κλιματισμό. Μια ξεχωριστή κατηγορία είναι οι "κινητές" συσκευές.

Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με σύστημα ανάκτησης ενέργειας

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού, επιπλέον των πλεονεκτημάτων που περιγράφηκαν παραπάνω, έχει επίσης ένα σημαντικό μειονέκτημα - μια σημαντική αύξηση στις απώλειες θερμότητας. Μαζί με τον εξαντλημένο αέρα, η θερμότητα που παράγεται από το σύστημα θέρμανσης "εξατμίζεται". Το κόστος είναι περίπου 60%. Η λύση του προβλήματος είναι η μεταφορά ενέργειας από την εκτροπή της ροής αέρα στον αέρα τροφοδοσίας.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μονάδες επεξεργασίας αέρα κατασκευάζονται με συσκευές ανάκτησης. Παρά το υψηλό κόστος του εξοπλισμού, η σκοπιμότητα ενός συστήματος ανάκτησης είναι οικονομικά δικαιολογημένη.

Οι τιμές της απόδοσης του "εναλλάκτη θερμότητας":

 • 30-60% - χαμηλό επίπεδο θερμικής αντιστάθμισης.
 • Το 60-80% είναι ένας καλός δείκτης απόδοσης.
 • περισσότερο από 80% - υψηλής ποιότητας μεταφορά θερμότητας.

Είναι ενδιαφέρον ότι ακόμη και η παρουσία ενός ανακτητή με απόδοση 30% είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα για έναν τυποποιημένο εξοπλισμό χωρίς εναλλάκτη θερμότητας. Η μέση περίοδος αποπληρωμής ενός συστήματος ανάκτησης εξαερισμού είναι έως 5 έτη.

Η απόδοση του STP, η ροή της ροής του αέρα, η κατανάλωση ενέργειας και η τιμή του δομοστοιχείου εξαρτώνται από την κατασκευή του ανακτητή. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εναλλακτών θερμότητας:

 • περιστροφική?
 • lamellar;
 • σωλήνες θερμότητας.
 • κάμερα;
 • συσσωματώματα γελλόζης.

Τα δύο πρώτα μοντέλα έγιναν ευρέως διαδεδομένα.

Περιστροφικός ανακτητής. Ένας κυλινδρικός περιστρεφόμενος εναλλάκτης θερμότητας με κυματοειδείς μεταλλικές πλάκες τοποθετείται στο περίβλημα της PVU. Κατά τη διάρκεια της εργασίας, τα διαμερίσματα συμπληρώνονται εναλλάξ με ροές αέρα πολλαπλών κατεύθυνσης.

Η ανάκτηση θερμότητας είναι 60-90%. Επιπλέον πλεονεκτήματα:

 • μερική επιστροφή της υγρασίας.
 • οικονομική κατανάλωση ενέργειας.

Η ταχύτητα περιστροφής του τυμπάνου μπορεί να ρυθμιστεί, επιλέγοντας έτσι την ένταση της ανταλλαγής αέρα και το επίπεδο απόδοσης.

Επιχειρήματα κατά της τροποποίησης του τύμπανου:

 • η πρόσμειξη της "εργασίας μακριά" σε ένα νέο ρεύμα - 3-8%?
 • μερική μεταφορά οσμών πίσω στο δωμάτιο?
 • ακουστική κεφαλή από τον περιστρεφόμενο ρότορα.
 • την ανάγκη για τακτική συντήρηση κινούμενων στοιχείων ·
 • μεγάλες διαστάσεις.

Λόγω της πολυπλοκότητας του μηχανισμού της PVU με τον περιστροφικό ανακτητή είναι πιο ακριβά από τις τροποποιήσεις των πλακών.

Πίνακας εναλλάκτη θερμότητας. Οι αεραγωγοί "συναντώνται" σε μια σφραγισμένη μονάδα με πολλά κανάλια. Τα διαμερίσματα χωρίζονται από διαχωριστικά με θερμότητα.

 • παροχή καθαρού αέρα χωρίς πρόσμειξη "εργασίας" ·
 • προσιτό κόστος ·
 • εύκολη εγκατάσταση και αξιοπιστία της μονάδας - χωρίς κινούμενα μέρη.

Η αποδοτικότητα του μετατροπέα πλακών είναι μέχρι 70%. Το κύριο μειονέκτημα είναι ο σχηματισμός συμπυκνώματος και η εμφάνιση πάγου στο κανάλι καυσαερίων το χειμώνα. Η λειτουργία στη λειτουργία "απόψυξης" (ανακατεύθυνση της θερμής ροής παρακάμπτοντας την κασέτα) μειώνει την απόδοση του συστήματος κατά 20%.

Μονάδες εξοικονόμησης ενέργειας με θέρμανση

Μια ανάκτηση συχνά δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει πλήρως τη διαφορά θερμοκρασίας των εισερχόμενων ροών. Αυτή η λειτουργία λαμβάνεται από τον ενσωματωμένο θερμαντήρα αέρα. Επιπλέον, το στοιχείο προστατεύει τον εναλλάκτη θερμότητας από την κατάψυξη.

Στην PVU χρησιμοποιούνται δύο τύποι θερμαντήρων:

Θέρμανση νερού. Στην περίπτωση της εγκατάστασης εξαναγκασμένου εξαερισμού υπάρχει ένα ψυγείο με σωλήνες, κατά μήκος του οποίου κυκλοφορεί το ψυκτικό. Το πηνίο έχει πτερύγια για να αυξήσει την περιοχή επαφής με τους εκτοξευτήρες αέρα.

Το στοιχείο θέρμανσης υγρού τίθεται σε λειτουργία εάν ο αέρας που τροφοδοτείται από τον ανακτητή είναι ψυχρότερος από την καθορισμένη θερμοκρασία.

Ηλεκτρική θερμάστρα. Οι εγκαταστάσεις με ηλεκτρικό θερμαντήρα είναι ικανές να θερμαίνουν τον παρεχόμενο αέρα σε υψηλότερες θερμοκρασίες από τις τροποποιήσεις "νερού". Ωστόσο, ο ηλεκτρικός θερμαντήρας είναι πιο απαιτητικός για τις συνθήκες εργασίας:

 • ταχύτητα ροής αέρα - 2 m / s και περισσότερο.
 • η θερμοκρασία του παρεχόμενου αέρα είναι εντός 0-30 ° C, υγρασία - έως και 80%.
 • Συνιστάται να εγκαταστήσετε ένα πρόσθετο φίλτρο πριν από το TAN.

Σε σύγκριση με τη θέρμανση νερού, η ηλεκτρική μονάδα, όσον αφορά τη λειτουργία, είναι ακριβότερη - οι πληρωμές για την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκροτήματα με κλιματισμό

Μεμονωμένα μοντέλα συνδυάζουν τις επιλογές του εξαναγκασμένου εξαερισμού και του κλιματισμού. Όλα τα στοιχεία συναρμολογούνται σε ένα ενιαίο θερμομονωτικό σύμπλεγμα. Ένα ζωντανό παράδειγμα πολυλειτουργικού εξοπλισμού είναι η σειρά κλιματισμού των εγκαταστάσεων.

Στο σχήμα υπάρχει μια αναστρέψιμη αντλία θερμότητας - ο γεμάτος ερμητικός βρόχος φρέον συνδεδεμένος με τους εναλλάκτες θερμότητας στο κανάλι εξάτμισης και εισροής.

Η λειτουργία κλιματισμού PVU πραγματοποιείται σε δύο λειτουργίες:

 1. Ψύξη. Ο εναλλάκτης θερμότητας στον αγωγό τροφοδοσίας λειτουργεί ως εξατμιστής και μειώνει τη θερμοκρασία του εισερχόμενου αέρα. Με τη σειρά του, ο εναλλάκτης θερμότητας-συμπυκνωτής ψύχεται από τον ψυχρό αέρα που προέρχεται από το δωμάτιο.
 2. Θέρμανση. Ο ανακτητής του αγωγού εξαγωγής δίνει τη θερμότητα στις μάζες του καθαρού αέρα. Στην έξοδο από τη μονάδα PVU, πριν την τροφοδοσία στο σπίτι, είναι δυνατή η πρόσθετη θέρμανση του αέρα.

Ο τρόπος λειτουργίας ρυθμίζεται αυτόματα λόγω των ρυθμιστών και των αισθητήρων που διαβάζουν τις παραμέτρους της ατμόσφαιρας.

Φορητή εγκατάσταση χωρίς κανάλι

Μια ενδιαφέρουσα λύση για τους κλειστούς χώρους είναι τα συστήματα αερισμού κινητού αερισμού με δυνατότητα καθαρισμού, θέρμανσης, ψύξης του αέρα. Χαρακτηριστικά των φορητών μονάδων:

 • απουσία ογκωδών αεραγωγών.
 • εγκατάσταση σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο.
 • συμπαγείς διαστάσεις και δυνατότητα εγκατάστασης εντός 2-3 ωρών.
 • πολυλειτουργικότητα: εισροή, επεξεργασία και απόσυρση αέριων μαζών ·
 • χαμηλό επίπεδο θορύβου - εντός 35 dB.
 • όχι σχέδια.

Για τη ρύθμιση του αποκεντρωμένου αερισμού είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα φορητό PVU σε κάθε ξεχωριστό χώρο.

Το VTU χωρίς κανάλια χρησιμοποιείται κυρίως σε δημόσια κτίρια (διάλεξη, εκπαίδευση, αίθουσες κατάρτισης κλπ.).

Ποικιλίες με τον τρόπο εγκατάστασης

Υπάρχουν τρεις επιλογές για την εγκατάσταση της μονάδας εξαερισμού:

Η τοποθέτηση σε δάπεδο είναι χαρακτηριστική για υψηλής απόδοσης και ογκώδη αδρανή αέρα με ροή αέρα από 8000 m3 / h. Παρά την ύπαρξη τμημάτων εξαερισμού με δονήσεις, η τοποθέτηση των ογκομετρικών μονάδων απαιτεί σταθερή βάση.

Τα μοντέλα τοίχων χαρακτηρίζονται από χαμηλή παραγωγικότητα - μέχρι 1500 κυβικά μέτρα ανά ώρα και συμπαγείς διαστάσεις. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται μέσω αγκύρωσης στον τοίχο, σύνδεσης αγωγών από πάνω. Η μονάδα μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα τεχνικό δωμάτιο (μπαλκόνι, μπάνιο, γκαρνταρόμπα).

Το κύριο πλεονέκτημα των μοντέλων ανάρτησης είναι η κρυφή εγκατάσταση. Ωστόσο, για να εγκαταστήσετε τη μονάδα στο χειρουργείο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε εν μέρει το ύψος των οροφών.

Βασικές παράμετροι για την επιλογή συστήματος εξαερισμού

Η διευθέτηση του συγκροτήματος κυκλοφορίας αέρα απαιτεί επενδύσεις κεφαλαίου και σημαντικό κόστος εργασίας. Ως εκ τούτου, η προσέγγιση για την επιλογή της "καρδιάς" του συστήματος εξαερισμού βασίζεται σε ακριβείς υπολογισμούς και ανάλυση πολλών παραμέτρων.

Εκτίμηση και υπολογισμός των τεχνικών χαρακτηριστικών

Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι κατάλληλες τιμές χωρητικότητας και στατικής πίεσης.

Παραγωγικότητα. Ο υπολογισμός της εγκατάστασης βασίζεται στα πρότυπα της ανταλλαγής αέρα σύμφωνα με το SNiP, τον προσδιορισμό των χώρων, την περιοχή εξυπηρέτησης και τον αριθμό των κατοίκων.

Είναι απαραίτητο να εκτελέσετε δύο υπολογισμούς (από τον αριθμό των ατόμων και τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα), να συγκρίνετε τους δείκτες και να επιλέξετε την υψηλότερη τιμή.

Παράδειγμα καθορισμού της απόδοσης (L) για ένα σπίτι υπό καθορισμένες συνθήκες:

 • αριθμός μελών της οικογένειας - 3;
 • η περιοχή του σπιτιού είναι 70 τ.μ.
 • ύψος οροφής - 3 μ.

Formula 1. Υπολογισμός του αριθμού των κατοίκων.

L = Ν * πρότυπο

 • N - αριθμός κατοίκων.
 • πρότυπο - ροή αέρα (τουλάχιστον 40 m3 / h).

Formula 2. Υπολογισμός της πολλαπλότητας ανταλλαγής αέρα.

L = S * H ​​* n

 • S είναι η περιοχή?
 • H - ύψος.
 • n είναι η κανονικοποιημένη συναλλαγματική ισοτιμία αέρα.

Συμπέρασμα: Για να εξασφαλιστεί επαρκής κυκλοφορία αέρα, η εγκατάσταση απαιτεί χωρητικότητα τουλάχιστον 315 m3 / h.

Τυπικές τιμές των εγκαταστάσεων εξαερισμού:

 • 100-500 m3 / h - διαμερίσματα και μεμονωμένα δωμάτια,
 • 500-2000 m3 / h - ιδιωτικά νοικοκυριά, εξοχικά σπίτια;
 • 1000-10000 m3 / h - βιομηχανικά κτίρια, καταστήματα, γραφεία.

Στατική πίεση. Η τιμή δείχνει την πίεση που δημιουργείται από τον ανεμιστήρα για να αντισταθεί στη διαδρομή κυκλοφορίας αέρα. Ο ακριβής υπολογισμός της στατικής κεφαλής απαιτεί να λαμβάνεται υπόψη η αντίσταση όλων των στοιχείων του δικτύου. Ο υπολογισμός "Χειροκίνητος" χωρίς επαρκή εμπειρία είναι δύσκολο να εκτελεστεί. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν ένα πακέτο λογισμικού τύπου MagiCad.

Τα δεδομένα που δίνονται παραπάνω αφορούν συναφείς μονάδες εξαερισμού και όχι πολύπλοκα συστήματα, όπου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μείωση της πίεσης στη βαλβίδα αέρα, τον θερμαντήρα αέρα, το φίλτρο και άλλα εξαρτήματα.

Εκτός από τις υποδεικνυόμενες παραμέτρους, είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί:

 1. Ενεργειακή απόδοση. Για κάθε ένα από τα πιθανά μοντέλα, πρέπει να υπολογίσετε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για 1 έτος, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο λειτουργίας το χειμώνα και το καλοκαίρι. Η τάξη κατανάλωσης ενέργειας υποδεικνύει την αναλογία της ενέργειας που καταναλώνεται στην ποσότητα της παραγόμενης θερμότητας.
 2. Αποτελεσματικότητα του ανακτητή. Είναι απαραίτητο να συγκριθούν οι τιμές απόδοσης σε διάφορους τρόπους λειτουργίας του PVU. Ένας δείκτης υψηλής αποδοτικότητας για εναλλάκτες θερμότητας με κασέτα διπλής πλάκας και ενδιάμεση ζώνη - η απόδοση φθάνει το 70-90%.
 3. Ισχύς θερμαντήρα. Τυπικός δείκτης για οικιακούς σταθμούς αερισμού είναι 3-5 kW.

Είναι προτιμότερο να προτιμάτε μοντέλα με δυνατότητα αυτόματης μείωσης της ταχύτητας του ανεμιστήρα για να ρυθμίσετε το φορτίο στο δίκτυο.

Το επίπεδο θορύβου και ο βαθμός διήθησης

Η ακουστική ισχύς δείχνει πόσο "δυνατά" θα είναι η εργασία της συναρμολογημένης μονάδας. Το ηχητικό εφέ καθορίζεται από δύο τιμές:

 • LwA - ο βαθμός ακουστικής ισχύος.
 • LpA είναι η στάθμη της ηχητικής πίεσης.

Η αξιολόγηση του πραγματικού "θορύβου" ακολουθεί τον πρώτο δείκτη. Οι διαφορετικοί κατασκευαστές μπορούν να μετρήσουν την ακουστική ισχύ με διαφορετικές μεθόδους, έτσι ώστε οι ίδιες τιμές έχουν μερικές φορές ένα διακριτικό αποτέλεσμα στην πράξη.

Η ποιότητα του εισερχόμενου αέρα εξαρτάται από το χρησιμοποιούμενο σύστημα καθαρισμού. Πιθανά στάδια διήθησης:

 • φράγμα από μεγάλη σκόνη δρόμου, μαλλί και χνούδι - χονδροειδής καθαρισμός με φίλτρα G4, G3 με απόδοση 90%.
 • προστασία από λεπτή σκόνη σε κλάσμα φίλτρου F7-F9 των 1 micron;
 • απόλυτο καθαρισμό, παρέχοντας ένα φράγμα σωματιδίων 0,3 μm - φίλτρα HEPA (H10-H14), απόδοση - 99,5%.

Για οικιστικά σπίτια, τα δύο πρώτα βήματα καθαρισμού είναι επαρκή. Υψηλά αποτελεσματική διήθηση χρησιμοποιείται σε ιατρικά ιδρύματα, εγκαταστάσεις για την παραγωγή φαρμάκων, προϊόντων διατροφής, ηλεκτρονικών ειδών.

Εύκολη χρήση: η απαραίτητη λειτουργικότητα

Οικιακή PVU εξοπλισμένη με ενσωματωμένο σύστημα αυτοματισμού, πίνακα ελέγχου, οθόνη LCD με την απόσυρση όλων των παραμέτρων ανταλλαγής αέρα. Εκτός από τις βασικές επιλογές (ταχύτητα ανεμιστήρα, ρύθμιση θερμοκρασίας), οι πρακτικές λειτουργίες είναι επίσης ευπρόσδεκτες.

Το χρονόμετρο. Η διαχείριση των σεναρίων θα βελτιστοποιήσει τον τρόπο λειτουργίας για μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή της ημέρας της εβδομάδας.

Επανεκκινήστε. Η δυνατότητα αυτόματης ενεργοποίησης και αποθήκευσης των καθορισμένων παραμέτρων σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Ένδειξη μόλυνσης του φίλτρου. Βολική επιλογή - ειδοποίηση σχετικά με την αντικατάσταση του στοιχείου φίλτρου. Τα μοντέλα υψηλής τεχνολογίας είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες για την αλλαγή της πίεσης στην είσοδο του φίλτρου αέρα - όταν μολύνεται, η πίεση πέφτει.

Αυτοδιάγνωση. Οποιαδήποτε τεχνική τελικά θα αποτύχει. Είναι χρήσιμο, εάν η αυτοματοποίηση "ειδοποιεί" για το σφάλμα που έχει προκύψει - αυτό θα βοηθήσει έγκαιρα να διορθώσει και να διορθώσει το πρόβλημα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Σύστημα εξαερισμού εξοικονόμησης ενέργειας με ανάκτηση τύπου Daikin VAM / 800FB:

Η συσκευή, τα χαρακτηριστικά και η τεχνολογία εγκατάστασης του φορητού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης Vents Micro 60 / A3:

PVU 400 από Ventrum με ηλεκτρικό θερμαντήρα και περιστροφικό ανακτητή:

Η διάταξη εξαερισμού με τη βοήθεια του δομοστοιχείου τροφοδοσίας και εξάτμισης χρησιμοποιείται διαφορετικά για τον επιδιωκόμενο σκοπό και στη μετρική περιοχή. Η διασφάλιση της ποιότητας της ανταλλαγής αέρα εξαρτάται από τον αρμόδιο υπολογισμό και την επιλογή του κλιματικού εξοπλισμού. Εάν υπάρχει κάποια αμφιβολία στις δικές σας ικανότητες, τότε είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες για να καθορίσετε τις παραμέτρους και να αναπτύξετε το έργο.

Επιλογή και εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού

Για οποιαδήποτε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα απαιτεί κατάλληλο σύστημα εξαερισμού, το οποίο ρυθμίζει όχι μόνο την ανταλλαγή αέρα, αλλά στεγνώνει και τον αέρα από την υπερβολική υγρασία, προστατεύει από την μούχλα, καθιστώντας το μικροκλίμα πιο άνετα. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα συστήματα και εγκαταστάσεις, που κυμαίνονται από το απλούστερο έως το πιο πολύπλοκο, σχεδιασμένο για εγκατάσταση σε ένα μεγάλο εξοχικό σπίτι. Προκειμένου να εγκατασταθούν συστήματα εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εκτελεστούν αρχικά υπολογισμοί που σχετίζονται με την ανταλλαγή αέρα, τις διαστάσεις του αεραγωγού και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχέδιο εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά του τύπου παροχής αερισμού και εξαγωγής

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι μια ομάδα εξοπλισμού που έχει σχεδιαστεί για να οργανώνει αερισμό, θέρμανση χώρου, κατάλληλη ανταλλαγή αέρα. Η εγκατάσταση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον τύπο εγκατάστασης που επιλέξατε. Για παράδειγμα, το πιο απλό είναι ένας ανεμιστήρας παραθύρου ή ένας ανεμιστήρας για μπάνια, κουζίνες. Τοποθετείται κυριολεκτικά σε μια ώρα, χρειάζεται μόνο να επιλέξετε και να προετοιμαστείτε για αυτό το μέρος.

Τα συστήματα συνεχούς εξαερισμού θεωρούνται πιο περίπλοκα. Πρόκειται για ένα συμπαγές εξοπλισμό που τοποθετείται στους τοίχους που βλέπουν στο δρόμο. Η συσκευή σας επιτρέπει να εξασφαλίζετε συνεχώς τη σωστή εναλλαγή αέρα, την έξοδο υγρασίας, την άνετη θερμοκρασία. Εγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού συνιστάται να προγραμματίσετε ακόμη και στο στάδιο της οικοδόμησης ενός σπιτιού, για διαμερίσματα σε αυτή τη διαδικασία είναι καλύτερα να προσελκύσει τους ειδικούς.

Το σχέδιο εγκατάστασης για τη συσκευή του εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Η πιο δύσκολη είναι η χρήση πολύπλοκου εξοπλισμού, τοποθετημένου σε ιδιωτικές κατοικίες ή αστικά διαμερίσματα. Τέτοια συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης περιλαμβάνουν όχι μόνο την παροχή και την αφαίρεση του αέρα, αλλά και τη θέρμανση ή την ψύξη του. Παρέχουν το πιο άνετο μικροκλίμα. Για το σχεδιασμό τέτοιων συστημάτων εμπλέκονται ειδικοί, οι οποίοι πρώτα υπολογίζουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των διαστάσεων των αεραγωγών. Για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του εξαερισμού και να εκτελεστεί η εγκατάστασή του, είναι απαραίτητο για έναν ειδικό να κάνει υπολογισμούς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας.

Πώς να υπολογίσετε το σύστημα εξαερισμού για το σπίτι;

Κάθε εγκατάσταση περιλαμβάνει τον υπολογισμό του εξοπλισμού, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η αγορά. Αυτό αφορά πολλούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της ισχύος του συστήματος, των επιδόσεών του. Ο δείκτης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικός, η αποτελεσματικότητα του συστήματος θα εξαρτηθεί από αυτό.

Η επιλογή και η εγκατάσταση εξαρτώνται από το είδος των επιδόσεων που θα πρέπει να έχει το σύστημα. Πρέπει να λάβετε υπόψη τον αριθμό των ατόμων που ζουν στο σπίτι ή το διαμέρισμα και την περιοχή των χώρων. Για να υπολογίσετε τι πρέπει να είναι ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους παρακάτω τύπους:

L = N * Lnorm, όπου:

 • L - παραγωγικότητα, η οποία είναι απαραίτητη.
 • N είναι ο συνολικός αριθμός κατοίκων.
 • Lnorm - ο ρυθμός κατανάλωσης αέρα (μια τυπική τιμή για το SNiP είναι 60 κύβοι, ενώ ο ύπνος είναι 30 κύβοι).

Σχέδιο εγκατάστασης ανεμιστήρων.

 • L - χωρητικότητα του συστήματος εξαερισμού.
 • n - η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, η οποία για χώρους γραφείων είναι 2-3, για κατοικίες - 1-2?
 • S - συνολική επιφάνεια των χώρων.
 • H είναι το ύψος της οροφής στο δωμάτιο.

Ο εξαερισμός εγκαθίσταται λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες τιμές:

 • για χώρους γραφείων - 1000-10000 m³.
 • για ιδιωτικές κατοικίες - 500-2000 m³.
 • για διαμερίσματα και δωμάτια - 100-500 m³.

Μέγεθος αγωγού

Για να διασφαλιστεί ότι η εγκατάσταση έχει πραγματοποιηθεί σωστά, με πλήρη συμμόρφωση με όλες τις απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν υπολογισμοί σχετικά με το μέγεθος των αγωγών του συστήματος. Για το σκοπό αυτό ισχύει ο ακόλουθος τύπος:

 • Sc είναι η τιμή για το τμήμα του αγωγού.
 • L είναι η παροχή μάζας αέρα.
 • V είναι η ταχύτητα ροής του αέρα.
 • 2,778 - τιμή συντελεστή.

Πραγματική τιμή της περιοχής του αγωγού:

 • S = π * D² / 400 - μόνο για κυκλικούς αγωγούς εξαερισμού.
 • S = A * B / 100 - μόνο για τους ορθογώνιους αεραγωγούς.

Για τον υπολογισμό είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τέτοιες απλές παραμέτρους:

 • D είναι η διάμετρος του αεραγωγού με κυκλική διατομή.
 • A, B - οι πλευρές ενός ορθογώνιου σωλήνα.

Ισχύς του θερμαντήρα αέρα

Η αρχή του εξαερισμού.

Εάν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του συστήματος με τη θερμάστρα, τότε είναι απαραίτητο να γνωρίζετε την ισχύ του. Η εξωτερική θερμοκρασία και η εσωτερική θερμοκρασία θα απαιτηθούν, οι παράμετροι ισχύος εξαρτώνται από την κλιματική περιοχή. Για παράδειγμα, για την περιοχή της Μόσχας σε ένα κτίριο κατοικιών, η θερμοκρασία δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους +18 ° C. Η ελάχιστη τιμή της θερμοκρασίας εξωτερικού αέρα είναι περίπου -26 ° C, πράγμα που σημαίνει ότι κατά τη θέρμανση είναι απαραίτητο να ζεσταθεί μέχρι τους 44 ° C. Αλλά επειδή οι παγετοί είναι σπάνια συνεχείς, η χωρητικότητα του θερμαντήρα αέρα και ολόκληρης της μονάδας αέρα μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλη.

Για τον υπολογισμό εφαρμόζεται ο τύπος P = ΔT * L * Cv / 1000.

Εδώ πρέπει να γνωρίζετε τέτοιους δείκτες:

 • P - δύναμη, η οποία υπολογίζεται.
 • ΔT - δείκτης της διαφοράς θερμοκρασίας στην είσοδο και την έξοδο (για την περιοχή της Μόσχας η τιμή αυτή είναι ίση με 44).
 • L είναι η χωρητικότητα της εγκατάστασης.
 • Cv είναι η θερμική ικανότητα των μαζών του αέρα, είναι ίσο με 0.336.

Για τον υπολογισμό της κατανάλωσης της εγκατάστασης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το μέγιστο επίπεδο ρεύματος. Ο τύπος I = P / U θα βοηθήσει σε αυτό.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται να γνωρίζουμε αυτούς τους δείκτες:

 • 3 - δύναμη, η αξία του οποίου υπολογίζεται από τους προηγούμενους τύπους.
 • U - επίπεδο τάσης (για ένα μονοφασικό σύστημα είναι 220 V, για ένα τριφασικό σύστημα είναι 660 V).

Το διαμέρισμα συνήθως απαιτεί εγκατάσταση για 1-5 kW, για ένα εξοχικό σπίτι - 5-50 kW.

Κατανάλωση ενέργειας

Σχέδιο εγκατάστασης αερισμού εξαγωγής.

Οποιαδήποτε εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού καταναλώνει ηλεκτρισμό, αλλά για να είναι οικονομικά, πριν από τη συναρμολόγηση είναι σημαντικό να υπολογίζετε και να σχεδιάζετε τα πάντα. Προσοχή σε τέτοια συστήματα πρέπει να δίνεται στην περίπτωση που υπάρχουν θερμαντήρες αέρα, οι οποίοι θερμαίνουν τις μάζες εισερχόμενου αέρα στην απαιτούμενη θερμοκρασία. Για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, δεν αρκεί να γνωρίζουμε την ισχύ της εγκατάστασης, είναι επίσης απαραίτητο να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες λειτουργίας, τη διάρκεια θέρμανσης και άλλες παραμέτρους.

Για παράδειγμα, ο θερμαντήρας λειτουργεί μόνο στους κρύους μήνες, ακόμα και όχι πάντα, αλλά μόνο για τη θέρμανση της μάζας του αέρα. Ως εκ τούτου, το έργο του δεν είναι συνεχές, αλλά περιοδικό. Αυτό κάνει τις δικές του προσαρμογές της υπολογιζόμενης τιμής της καταναλώμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Προκειμένου να εκτιμηθεί σωστά η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο μετρητής που είναι εγκατεστημένος, καθώς τα διαφορετικά τιμολόγια χρησιμοποιούνται καθημερινά και νύχτα. Για μετρητές δύο ποσοστών, ο υπολογισμός θα είναι λίγο πιο περίπλοκος, η κατανάλωση ημέρας και νύχτας θεωρείται ξεχωριστά. Ο τύπος για τον υπολογισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για μια μονάδα διαχείρισης αέρα:

CSmonth = (ΔTday * L * Сv * Ημέρα * 16 + ΔTnight * L * Сv * PRnight * 8) * Ndays / 1000.

Με την πρώτη ματιά, τα πάντα μοιάζουν περίπλοκα, αλλά στην πραγματικότητα οι υπολογισμοί γίνονται γρήγορα. Για να λάβετε το αποτέλεσμα χρειάζεστε τις ακόλουθες τιμές:

 1. Κόστος - το κόστος όλων των καταναλισκόμενων ενέργειας ανά μήνα (σε ρούβλια).
 2. ΔTday, ΔTnight - διαφορά θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα, για κάθε μήνα είναι απαραίτητο να υπολογίζονται ξεχωριστά οι τιμές, καθώς όλοι οι μήνες διαφέρουν στους δείκτες θερμοκρασίας τους.
 3. PRday, PRnight - το κόστος της ενέργειας για μέρα και νύχτα, πολλαπλασιασμένο με την αξία της διάρκειας. Για παράδειγμα, για την περιοχή της Μόσχας - είναι 16 και 8.
 4. Ndays είναι ο αριθμός ημερών κάθε ημερολογιακού μήνα.

Όλοι οι δείκτες για τις θερμοκρασίες μπορούν να ληφθούν από οποιαδήποτε πηγή σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, δεν πρέπει να αγοράζονται ειδικά βιβλία αναφοράς. Τα τιμολόγια χρεώνονται με βάση τις καθορισμένες τιμές για κάθε περιοχή. Το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη διαδικασία υπολογισμού θα παράσχει μια αρκετά ακριβή ένδειξη για την ακριβή κατανάλωση ισχύος για την εγκατάσταση.

Για να μειώσετε αυτές τις δαπάνες για τον εξοπλισμό, συνιστάται η τοποθέτηση ειδικών συστημάτων VAV.

Επιτρέπουν τη μείωση της κατανάλωσης κατά 30-50% ακόμη και όταν λειτουργεί ένας ισχυρός θερμαντήρας. Το κόστος της εγκατάστασης εξαερισμού σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται κατά περίπου 20%, αλλά όλο το κόστος αγοράς και εγκατάστασης πληρώνει αρκετά γρήγορα, αφού η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καταναλώνεται μερικώς όταν είναι απαραίτητο.

Ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για κάθε σπίτι και διαμέρισμα. Χωρίς αυτό, είναι απλώς αδύνατο να οργανωθεί μια κανονική ανταλλαγή αέρα, ένα άνετο μικροκλίμα για το εσωτερικό. Η εγκατάσταση του συστήματος γίνεται ανάλογα με τις συσκευές που θα εγκατασταθούν, αλλά πριν από αυτό, σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να κάνετε έναν υπολογισμό. Θα δείξει ποια κατανάλωση ενέργειας απαιτείται, ποιο είδος αγωγών θα χρησιμοποιηθεί καλύτερα.