Το κλίμα

Για να απαλλαγούμε από υπερβολική υγρασία, μούχλα και το ωίδιο, καθώς και να δημιουργήσει μια καλή κυκλοφορία του αέρα στο μπάνιο λαμβάνονται εξοπλισμό εξαναγκασμένο αερισμό με τον καθορισμό των εκχυλισμάτων στο σωλήνα εξαερισμού. Είναι καλύτερα να ασχοληθεί με την υπόθεση στην επισκευή του σπιτιού ή στο μπάνιο σας, επειδή την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στο μπάνιο, είναι σκόπιμο να προβλεφθεί. Αυτό δεν απαιτεί από τον κύριο του έργου πολλά έξοδα, και δεν θα είναι περιττό.

Περιεχόμενα:

Η ανάγκη για εξαναγκασμένο εξαερισμό

Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο πρέπει να γίνει αν το συμβατικό σύστημα εξαερισμού δεν είναι αποτελεσματικό. Τα σωστά σημάδια ελαττωματικού εξαερισμού είναι οι καθρέφτες, η συμπύκνωση στους τοίχους και η σταθερή υγρασία. Το μπάνιο δεν έχει ανεμιστήρα υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή και παθογόνων μικροβίων - μούχλας και μυκήτων, τα οποία έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη ζωή και υγεία, μειώνουν τη διάρκεια ζωής λειτουργίας της μηχανής ντους και πλύσιμο, καθώς επίσης και οδηγεί στην καταστροφή των αρθρώσεων μεταξύ των πλακιδίων.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα προβλήματα, πρώτα απ 'όλα πρέπει να ελέγξετε τον αγωγό εξαερισμού για λειτουργικότητα. Είναι πολύ απλό να το ελέγξετε: φέρτε ένα ταιριασμένο αγώνα στην σχάρα εναλλάκτη αέρα. Αν η φλόγα τραβιέται προς την σχάρα ή σβήσει, τότε τα πάντα είναι εντάξει με τον αγωγό εξαερισμού, αντιμετωπίζει τέλεια αυτή την περιοχή του μπάνιου και δεν απαιτείται πρόσθετος εξαερισμός.

Και όταν ο αγώνας δεν βγει έξω, η φλόγα αντιδρά ασθενώς στην ώθηση, καθόλου, τότε είναι καιρός να καθαρίσετε τους αεραγωγούς και να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής. Για να καθαρίσετε τον αγωγό εξαερισμού στην οροφή, χαμηλώστε το βάρος σε σχήμα κώνου. Ελλείψει έλξης "με τον παλιό τρόπο" μπορείτε να κάνετε ένα κενό κάτω από την πόρτα - να κόψει ένα κομμάτι της πόρτας στο μπάνιο σε μερικά εκατοστά.

Αυτή η "συμβουλή" δεν μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε κριτική. Δεν βοηθά πάντοτε, στο δεύτερο πρέπει να θυμόμαστε ότι στο δρόμο ο 21ος αιώνας, ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ακριβά πόρτες εγκατεστημένες, με ένα σχέδιο που προτείνει στενό κλείσιμο. Τι δεν μοιάζει ακόμη και με την πιο ακριβή πόρτα μετά από αυτό το είδος "εκσυγχρονισμού"; Ίσως να είναι καλύτερα να σκεφτείτε πώς να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο.

Απαιτήσεις εγκατάστασης

Για να διασφαλίσετε ότι ο ανεμιστήρας του μπάνιου κάνει ποιοτική δουλειά, πρέπει να ανησυχείτε για την τήρηση πολλών συνθηκών:

 • Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ενός αγωγού εξαερισμού, ο οποίος λειτουργεί κανονικά. Εάν είναι φραγμένο, η κουκούλα δεν θα σας βοηθήσει. Είναι απαραίτητο να καθαρίσετε το κανάλι χωρίς αποτυχία.
 • Θυμηθείτε ότι ο ανεμιστήρας, βγάζοντας τον υγρό αέρα, τον αντικαθιστά με έναν καινούργιο. Έτσι, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα μικρό διάκενο κάτω από την πόρτα στο μπάνιο, που έχει πάχος έως 2 εκατοστά, διαφορετικά δεν θα είναι δυνατό να δημιουργηθεί καλός αερισμός.
 • Η εγγύηση για καλό εξαερισμό του μπάνιου είναι ένας σωστά επιλεγμένος ανεμιστήρας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους της λειτουργίας του: απόδοση, χαρακτηριστικά θορύβου, ασφάλεια, λειτουργικότητα, ποιότητα και τιμή.

Προπαρασκευαστικές εργασίες

Η ανεξάρτητη σύνδεση του ανεμιστήρα στο μπάνιο - δεν είναι καθόλου δύσκολη, αλλά χρήσιμη, καθώς η κουκούλα είναι απαραίτητη για κάθε δωμάτιο αυτής της φύσης. Επιλέξτε έναν αδιάβροχο ανεμιστήρα για το μπάνιο με μια υδροστατική συσκευή που ελέγχει την υγρασία στο δωμάτιο. Ένας παρόμοιος ανεμιστήρας ανάβει αυτόματα όταν η υγρασία στο μπάνιο αυξηθεί πάνω από την καθορισμένη.

Αυτο εγκατάσταση ένα ανεμιστήρα εξάτμισης στο λουτρό υποθέτει καλωδίωση, αερισμού διαδικασία επέκτασης του καναλιού, εάν είναι αναγκαίο, η σύνδεση με το σχέδιο της ηλεκτρικής ενέργειας και άμεση εγκατάσταση σε έναν αγωγό εξαερισμού, σφράγιση των στερέωσης κενά αφρού podshpaklevku προαιρετικώς μετά τον σχηματισμό του αφρού. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη και μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας χωρίς να εμπλέξετε ειδικούς.

Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του εξαερισμού, είναι απαραίτητο στη μια πλευρά του μπάνιου να υπάρχει είσοδος αέρα (εξαερισμός τροφοδοσίας) και από την άλλη - έξοδος αέρα (εξάτμιση αερισμού). Αλλά πολύ κοντά τη θέση της εξόδου και η είσοδος μειώνει τον εξαερισμό του δωματίου. Για να εισάγετε φρέσκο ​​αέρα στο μπάνιο στο κάτω μέρος της πόρτας, τοποθετήστε μια σχάρα. Μπορεί να αγοραστεί σε ένα κατάστημα κατασκευής και να εγκατασταθεί ανεξάρτητα σε οποιαδήποτε πόρτα ή να αγοράσει μια πόρτα του μπάνιου με μια ήδη εγκατεστημένη σχάρα.

Συνδέστε τον ανεμιστήρα στο τροφοδοτικό

Πόσο άνετα θα χρησιμοποιηθεί ο ανεμιστήρας εξαγωγής εξαρτάται από τις τεχνικές και λειτουργικές δυνατότητές του, καθώς και από τη μέθοδο συμπερίληψής του. Επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη σύνδεση ενός ανεμιστήρα στο μπάνιο, πρέπει να ζυγίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, επειδή δεν είναι πάντα σκόπιμο να επαναλάβετε μια ανεπιτυχή επιλογή.

Χρησιμοποιώντας το καλώδιο

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για τη σύνδεση των ανεμιστήρων οικιακής εξαγωγής για το μπάνιο στο τροφοδοτικό. Πολλές κουκούλες είναι εξοπλισμένες με διακόπτη στο περίβλημα τους. Συνήθως, αυτό είναι το καλώδιο που βγαίνει από την υπόθεση. Λυγίζοντας για αυτό, η συσκευή είναι ενεργοποιημένη ή απενεργοποιημένη.

Ωστόσο, τέτοια μοντέλα δεν είναι πάντοτε βολικά, επειδή οι ανεμιστήρες συχνά εγκαθίστανται κάτω από την οροφή ή σε απομακρυσμένη θέση - πάνω από το μπάνιο ή την τουαλέτα. Αν οι επισκευές δεν τελείωσε στο μπάνιο, τότε αυτό το είδος του εκχυλίσματος ένταξης φαίνεται να είναι η πιο κερδοφόρα, μπορείτε προαιρετικά να εγκαταστήσετε αντί του διακόπτη καλώδιο σε μια βολική τοποθεσία, ανοίγοντας το ηλεκτρικά ξεχωριστά από τον ανεμιστήρα σε αυτόν και κρύφτηκε κάτω από την περαιτέρω επένδυση.

Με πηγές φωτός

Ο ανεμιστήρας μπορεί να ενεργοποιηθεί ταυτόχρονα με τις πηγές φωτός. Όταν μπαίνεις στο μπάνιο και ανάβεις το φως, η κουκούλα ανάβει και ανάλογα, όταν απενεργοποιηθεί, απενεργοποιείται, δηλαδή ο διακόπτης είναι ένας για δύο. Ωστόσο, εάν η λειτουργία "χρονοδιακόπτη" δεν παρέχεται στον ανεμιστήρα, μπορεί απλά να μην είναι σε θέση να ενημερώσει τον αέρα μέχρι το τέλος πριν φύγετε από το δωμάτιο. Επιπλέον, αν πάτε στο μπάνιο τη νύχτα, θα ενοχλήσετε όλα τα νοικοκυριά με ενοχλητικό θόρυβο από τον ανεμιστήρα.

Διακόπτης δύο πλήκτρων

Εάν δεν υπάρχει υγρασία στο μπάνιο και το σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού είναι απαραίτητο μόνο όταν κάνετε ντους ή μπανιέρα, μπορείτε να συνδέσετε τον ανεμιστήρα σε ξεχωριστό διακόπτη ακριβώς μπροστά από το δωμάτιο. Ρυθμίστε στην είσοδο έναν διακόπτη δύο κλειδιών: ένα πλήκτρο θα είναι υπεύθυνο για το φωτισμό και το δεύτερο - για τον ανεμιστήρα εξαγωγής.

Αυτο-ενεργοποίηση

Σε αυτή την περίπτωση, εσείς οι ίδιοι μπορείτε να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα και να τον απενεργοποιήσετε όταν είναι απαραίτητο, τραβώντας το σπάγκο ή πατώντας το κουμπί. Η αυτόματη απενεργοποίηση προβλέπει επιπλέον την εγκατάσταση αισθητήρα κίνησης ή στάθμης υγρασίας. Ο ανεμιστήρας εξαγωγής στο μπάνιο αρχίζει να λειτουργεί στο καθορισμένο επίπεδο υγρασίας ή όταν ανταποκρίνεται στην κίνηση των ανθρώπων και σβήνει μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στο χρονοδιακόπτη. Αυτή η τεχνική είναι αρκετά βολική, αλλά δεν είναι διαθέσιμη σε όλους, επομένως χρησιμοποιείται εξαιρετικά σπάνια.

Δημοσίευση απόσπασης

Κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στο μπάνιο και τη σύνδεσή του με το τροφοδοτικό, πρέπει να τηρούνται όλα τα πρότυπα ασφαλείας. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι ο ηλεκτρολόγος στο δίκτυο είναι απενεργοποιημένος. Κατά τη σύνδεση των συρμάτινων επαφών συνιστάται η χρήση όχι "περιστροφών", αλλά ειδικών ακροδεκτών, οι οποίες δίνουν μια πιο αξιόπιστη επαφή.

Στο σημείο εγκατάστασης του ανεμιστήρα εξαγωγής, οδηγήστε επίσης το σύρμα χαλκού. Όταν καλλυντική επισκευή του μπάνιου χωρίς την αλλαγή των πλακιδίων, η καλωδίωση πρέπει να ξεκινήσει πάνω από τα κεραμίδια. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η κάλυψη του καλωδίου, μπορεί να αποσταλεί σε ειδικό πλαστικό κουτί. Η σύνδεση του ανεμιστήρα μπορεί να ξεκινήσει μετά τη σύνδεση της μονάδας στο δίκτυο.

Προετοιμασία ενός χώρου για τον ανεμιστήρα

Το πιο βολικό μέρος για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής στο μπάνιο είναι το άνοιγμα εξόδου του δωματίου, το οποίο οδηγεί σε έναν κοινό άξονα. Μια παρόμοια τεχνολογική οπή υπάρχει σε όλα σχεδόν τα διαμερίσματα για να δημιουργηθεί φυσικός εξαερισμός. Ένας τυπικός αγωγός εξαερισμού είναι ικανός να παρέχει ροή αέρα, η οποία εισάγεται με ανεμιστήρα με ισχύ που δεν υπερβαίνει τα 100 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Για την τοποθέτηση της κουκούλας στην οπή εξαερισμού, θα πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τη διάμετρο του καναλιού για στενή τοποθέτηση της συσκευής. Η διάμετρος αυτής της οπής, κατά κανόνα, είναι 100, 150 ή 125 χιλιοστά.

Εάν η διάμετρος του αγωγού εξαερισμού είναι μικρότερη από τη διάμετρο του ανεμιστήρα εξαγωγής, τότε μπορείτε εύκολα να το διορθώσετε, απλά πρέπει να επεκτείνετε την οπή με ένα διατρητικό. Αν είναι μεγαλύτερο από τον ανεμιστήρα, επιλέξτε έναν πλαστικό σωλήνα ή αυλάκωση για τη διάμετρο της κουκούλας και τοποθετήστε την μέσα στην τρύπα.

Στη συνέχεια, σφραγίστε τις κοιλότητες γύρω από το σωλήνα με αφρό συναρμολόγησης. Μετά τη ρύθμιση, κόψτε την περίσσεια αφρού με ένα κοφτερό μαχαίρι και κουμπώστε το αν είναι απαραίτητο. Η επικόλληση είναι απαραίτητη μόνο στην περίπτωση που το μέγεθος της οπής υπερβαίνει το μέγεθος της σχάρας εξαερισμού.

Εάν το μπάνιο στο σπίτι σας είναι πολύ μεγάλο, τότε συνιστάται να αγοράσετε έναν ισχυρότερο ανεμιστήρα εξαγωγής. Σε αυτή την περίπτωση, για να εγκαταστήσετε ένα τέτοιο όργανο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα πρόσθετο κανάλι εξαερισμού στον τοίχο. Μια τέτοια διαδικασία μπορεί να εμπιστευτεί αποκλειστικά ειδικευμένοι ειδικοί.

Εγκατάσταση ανεμιστήρα στο μπάνιο

Πριν συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο, αξίζει να ελέγξετε την παρουσία του φυλλαδίου οδηγιών, το οποίο αναφέρει λεπτομερώς την εγκατάσταση και λειτουργία της συσκευής στα ρωσικά. Τα αγαθά που δεν χρησιμοποιούν τέτοιες οδηγίες ενδέχεται να μην είναι υψηλής ποιότητας ή να εισέρχονται παράνομα στη χώρα και αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα στη συντήρηση και επισκευή τους.

Εγκαθιστώντας την κουκούλα στο μπάνιο εγκαίρως θα σας πάρει όχι περισσότερο από 15 λεπτά. Αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα του μηχανήματος. Τοποθετήστε τη συσκευή στον τοίχο, εφαρμόζοντας σιλικόνη ή ειδική κόλλα πολυμερούς. Οι πλαστικοί ανεμιστήρες είναι πολύ ελαφροί, οπότε αυτή η μέθοδος στερέωσης θα είναι αρκετή.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στο αυλάκωσης του σωλήνα, ή απευθείας μέσα στην τρύπα, πιέζοντας σταθερά για λίγα λεπτά σε ένα τοίχο και αποδίδουν τις βίδες στο μπροστινό κάλυμμα, που συχνά έρχονται με έναν ανεμιστήρα. Για την εξαγωγή μέσω ενός κενού στο σπίτι σας δεν διεισδύουν διάφορα έντομα, που με τον ανεμιστήρα πριν από την τοποθέτηση του πλέγματος κουνουπιών καπάκι.

Τώρα ξέρετε πώς να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα στο μπάνιο. Οι ανεμιστήρες καυσαερίων που έχουν σχεδιαστεί για μπάνιο έχουν πολλά πλεονεκτήματα, ωστόσο, μία πρακτική είναι γνωστή για αρκετά μεγάλο μειονέκτημα - υψηλά χαρακτηριστικά θορύβου. Το όργανο μπορεί να τεντωθεί μόνο με διάφορους τρόπους: μπορείτε να κόψετε τον αγωγό εξαερισμού με ένα ειδικό απορροφητικό υλικό ή να εγκαταστήσετε ένα σιλανσιέ ακριβώς πίσω από τον ανεμιστήρα.

Εξόρυξη στο μπάνιο: πώς να εξοπλίσετε σωστά τον εξαερισμό

Οι κανονικές αλλαγές θερμοκρασίας και η χρήση του νερού στο μπάνιο το καθιστούν το πιο υγρό δωμάτιο στο διαμέρισμα. Η εξάτμιση από ζεστό νερό κατακάθια σε οριζόντιες και κάθετες επιφάνειες με τη μορφή συμπυκνωμάτων, δημιουργεί ατμόλουτρο όταν παίρνει ντους ή μπάνιο.

Ως αποτέλεσμα της υψηλής υγρασίας στους τοίχους, η οροφή και οι γωνίες σχημάτισαν εστίες μούχλας. Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη του μύκητα, εκσυγχρονίστε το σύστημα εξαερισμού. Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε ένα άνετο μικροκλίμα είναι να εγκαταστήσετε εξοπλισμό όπως κουκούλα στο μπάνιο.

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός;

Φαίνεται ότι τα στάσιμα φαινόμενα σε ένα συνδυασμένο μπάνιο ή μπάνιο δεν πρέπει να υπάρχουν, αφού οποιοσδήποτε χώρος είναι εξοπλισμένος με φυσικό εξαερισμό. Επιπλέον, ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού είναι μία από τις προϋποθέσεις για την άνετη υιοθέτηση διαδικασιών ύδρευσης.

Αν μιλάμε για κτίρια πολυκατοικιών, το σχέδιο περιλαμβάνει μέσα από φρεάτια εξαερισμού, τα οποία καταλήγουν στη σοφίτα ή teetazhe και έχουν εξόδους σε όλους, χωρίς εξαίρεση τα μπάνια και τις κουζίνες. Και οι σύγχρονες προδιαγραφές και κανόνες συνιστούν ξεχωριστά κανάλια εξαερισμού σε κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά.

Προηγουμένως, για τον εξοπλισμό των καναλιών χρησιμοποιήθηκε πλινθοδομή, τώρα είναι τσιμεντένια φρεάτια ή PVC σωλήνες.

Ο φυσικός αερισμός υποδηλώνει αυθόρμητη κυκλοφορία αέρα, η οποία εξέρχεται από τις οπές στους τοίχους ή την οροφή σε έναν άξονα που βρίσκεται στις πλάκες τοίχου.

Η διάταξη του συστήματος εξαερισμού ενός ιδιωτικού μονοκατοικίου μπορεί να διαφέρει ελαφρώς: συνήθως ο άξονας αρχίζει με μια τρύπα στην οροφή και τελειώνει με μια έξοδο στην οροφή.

Στο σχεδιασμό και την κατασκευή του εξαερισμού καθοδηγούνται από τους ακόλουθους κανόνες:

 • για κάθε δωμάτιο υπάρχει ξεχωριστός αγωγός αέρα, ο οποίος βρίσκεται κάθετα.
 • Κατά την κατασκευή των καναλιών, πρέπει να επιλέγεται το υλικό που εγγυάται απρόσκοπτη διέλευση του αέρα, δηλαδή με λείους εσωτερικούς τοίχους.
 • Είναι δυνατόν να συνδυάσετε αρκετούς αγωγούς σε ένα στον αττικό χώρο.
 • Εάν η τουαλέτα και το μπάνιο βρίσκονται στο ίδιο διαμέρισμα, μπορείτε να συνδέσετε τις συσκευές φυσικού αερισμού.

Εάν το φυσικό σχέδιο δεν είναι δικαιολογημένη, και η κυκλοφορία δεν είναι αρκετή για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του αέρα, ανάγκασε εξαερισμού έχει τοποθετηθεί - μια συσκευή αναγκάζοντας αέριες μάζες κινούνται από τις εγκαταστάσεις του ορυχείου.

Μερικές φορές η διάταξη ενός υποχρεωτικού συστήματος ρυθμίζεται από υγειονομικούς κανόνες και κανόνες (SNiP). Για παράδειγμα, εάν υπάρχει σάουνα με ηλεκτρική ή ατμογεννήτρια στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούμε να υποβάλετε αίτηση για ειδικούς υπολογισμούς των απαιτούμενων δυνατοτήτων ανεμιστήρα και των διαμέτρων σωλήνων σε έναν πιστοποιημένο οργανισμό. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στις ιστοσελίδες της πόλης σας.

Πότε πρέπει να εγκαταστήσετε την κουκούλα;

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε αν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ανεξάρτητα η κατάσταση και η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Για τη δοκιμή, δεν χρειάζεστε ειδικές δεξιότητες ή ένα ειδικό εργαλείο. Υπάρχουν "δείκτες" που διευκολύνουν την αναγνώριση της ανεπάρκειας της φυσικής κυκλοφορίας:

 • τους καθρέφτες ομίχλης και τις επιφάνειες από γυαλί κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ύδρευσης.
 • Μην εξαφανίζετε με το χρόνο υγρό υπόβαθρο (αργά στεγνό πετσέτες)?
 • η εμφάνιση στις ραφές μεταξύ τους, στις γωνίες της οροφής και κατά μήκος της περίμετρος του λουτρού μαύρων κουκίδων - την αρχή της ανάπτυξης μυκητιακών εστιών.

Η εμφάνιση της μούχλας και του μύκητα συνοδεύεται από μια δυσάρεστη οσμή, σταδιακή καταστροφή διακοσμητικών διακόσμηση τοίχων, αλλά υπάρχει ένας σοβαρότερος κίνδυνος - μια αρνητική επίδραση στην υγεία των ιδιοκτητών του διαμερίσματος.

Ο εξαερισμός μπορεί να είναι ελαττωματικός. Ελέγχουμε με έναν απλό τρόπο - με έναν αγώνα. Αν η φλόγα σβήσει γρήγορα ή να γέρνει προς την πλευρά της εξάτμισης, ο λόγος βρίσκεται αλλού, αλλά αν παραμένει σταθερή, έτσι πρέπει να κάνουμε τον καθαρισμό του άξονα και ανάγκασε μονάδα εξαερισμού.

Η πιο δημοφιλής συσκευή που παρέχει μέγιστη κυκλοφορία αέρα είναι ο ανεμιστήρας.

Εξαγωγή στο μπάνιο με τα χέρια σας

Για αυτοεγκατάσταση, ο πιο κατάλληλος ανεμιστήρας εισάγεται στο τεχνικό πλαίσιο και είναι εξοπλισμένος με υδροστατικό (αισθητήρα υγρασίας). Το κόστος της συσκευής εξαρτάται από την χωρητικότητα, τον όγκο του αντληθέντος αέρα και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών.

Για παράδειγμα, ένα απλό ηλεκτρικό μοντέλο με ισχύ 40 W κοστίζει περίπου 3000 ρούβλια και μια αθόρυβη γερμανική συσκευή με αισθητήρα και βαλβίδα ανάστροφης προστασίας - 12.000 ρούβλια.

Προπαρασκευαστικές εργασίες και απαιτήσεις εγκατάστασης

Πριν ξεκινήσετε την εργασία σχετικά με την εγκατάσταση μιας ηλεκτρικής συσκευής, πρέπει να ελέγξετε αν ο άξονας αερισμού λειτουργεί. Πολύ στενό ένα πέρασμα, φραγμένο με λίπος και σκόνη, απαιτεί καθαρισμό. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού από μόνος του μπορεί να καθαρίσει το κανάλι που οδηγεί από το διαμέρισμα στην κεντρική riser.

Για να το κάνετε αυτό, αφαιρέστε προσεκτικά την σχάρα, αφαιρέστε ένα στρώμα σκόνης, πλύνετε το με απορρυπαντικό και στεγνώστε το. Τα τοιχώματα του καναλιού, καλυμμένα με λάσπη, μπορούν να υποβληθούν σε κατεργασία με ξύστρα ή άκαμπτο πινέλο, μετά να υποβληθούν σε πλήρη σκούπισμα και να σκουπιστούν με ένα υγρό πανί.

Θα είναι δυνατό να καθαριστεί ένα μικρό τμήμα του αεραγωγού, αλλά ακόμη και τα προληπτικά έργα θα βελτιώσουν την πρόσφυση.

Ο ίδιος ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος δεν μπορεί να καθαριστεί, δεδομένου ότι η πρόσβαση στα γενικά συστήματα μηχανικής είναι ανοικτή μόνο για ειδικές υπηρεσίες. Ίσως είναι λογικό να συμβουλευτείτε τους γείτονες και να αφήσετε μια ομαδική αίτηση για να κάνετε έναν επαγγελματικό καθαρισμό του κύριου άξονα σε όλο το μήκος του ανυψωτήρα.

Έχοντας παράσχει έναν τρόπο στην έξοδο αέρα από το δωμάτιο, πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Γι 'αυτό είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κενό μέσω του οποίου ο αέρας αντικατάστασης θα ρέει στο λουτρό. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση από την είσοδο έως την κουκούλα, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η εξαερισμός.

Μερικές φορές αρκεί να δημιουργηθεί ένα μικρό διάκενο πλάτους 1,5-2 cm ανάμεσα στην πόρτα και το κατώφλι, αλλά αν δεν υπάρχει αρκετή πρόσφυση, θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα πλέγμα στο κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας.

Το τελευταίο σημείο είναι η επιλογή ενός μοντέλου συσκευής αερισμού με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά: σωστά επιλεγμένη ισχύς, επίπεδο θορύβου, λειτουργικές παράμετροι. Η συσκευή πρέπει να είναι ασφαλής για τους άλλους και εύκολη στη συντήρηση. Προτίμηση συνήθως δίνεται σε μοντέρνα μοντέλα με αισθητήρα χρονισμού και υγρασίας.

Ο υδροστάτης (αισθητήρας υγρασίας) ανταποκρίνεται στην υψηλή υγρασία και ενεργοποιεί τη συσκευή σε αυτόματη λειτουργία.

Να είστε έτοιμοι για το γεγονός ότι η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού καλύμματος απαιτεί πρόσθετες εργασίες κατασκευής, συμπεριλαμβανομένης μιας τρύπας στον τοίχο ή την οροφή, τοποθέτηση καλωδίων ακολουθούμενη από φινίρισμα.

Τρόποι σύνδεσης στη δύναμη

Η σκοπιμότητα μιας ή άλλης μεθόδου σύνδεσης εξαρτάται από την τοποθεσία του καλύμματος, τα χαρακτηριστικά εσωτερικού σχεδιασμού και τις τεχνικές δυνατότητες της ίδιας της συσκευής.

Εδώ είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές:

 • ενεργοποίηση μέσω κουμπιού ή καλωδίου.
 • ταυτόχρονη σύνδεση με συσκευές φωτισμού.
 • Αυτόματη ενεργοποίηση του επιπέδου υγρασίας.
 • έλεγχο ενός μεμονωμένου πλήκτρου διακόπτη.

Είναι πολύ βολικό να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα με αυτόματο έλεγχο: δεν απαιτείται καμία προσπάθεια εφαρμογής: ανάβει ανεξάρτητα όταν αυξάνεται το επίπεδο υγρασίας. Μπορεί να τοποθετηθεί σε έναν τοίχο, σε μια γωνία ή σε μια οροφή - σε οποιαδήποτε απρόσιτη θέση, επειδή δεν υπάρχει καθημερινή ανάγκη για συντήρηση.

Για τη συσκευή καλωδίωσης, τοίχος είναι τοίχος ή ένα κιβώτιο είναι τοποθετημένο.

Το μόνο αρνητικό των μοντέλων αυτών είναι η υψηλή τιμή.

Τα φθηνά μοντέλα είναι συνήθως εξοπλισμένα με ένα κουμπί τροφοδοσίας ή ένα κοντό κορδόνι, το οποίο, αν είναι απαραίτητο, πρέπει να τραβηχτεί. Προβλήματα προκύπτουν εάν η οπή εξάτμισης είναι πάνω από την τουαλέτα, το μπάνιο ή ψηλά στην οροφή - αυτό περιπλέκει την πρόσβαση στη συσκευή. Αν ένας ανεμιστήρας αυτού του τύπου είναι εγκατεστημένος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επισκευής, το κορδόνι αντικαθίσταται με έναν διακόπτη που βρίσκεται στην περιοχή προσβασιμότητας και ο αγωγός τροφοδοτείται στον τοίχο.

Ο συνδυασμός της ταυτόχρονης ενεργοποίησης της λάμπας και του ανεμιστήρα είναι βολικός, αλλά όχι πάντα ορθολογικός: με ένα πάτημα χρησιμοποιούνται δύο συσκευές. Το γεγονός είναι ότι ο αέρας δεν έχει πάντα χρόνο για να αερίζεται από τη στιγμή που αφήνετε το μπάνιο και να αφήσετε το φως ενεργοποιημένο για χάρη του ανεμιστήρα είναι αντιοικονομικό.

Τώρα υπάρχουν μοντέλα με απενεργοποιημένο κλείσιμο ανεμιστήρα. Συνήθως, αυτό είναι δέκα λεπτά από προεπιλογή. Ορισμένες συσκευές έχουν κλίμακα λεπτών και μοχλό για αυτόματη ρύθμιση. Μερικές φορές υπάρχει εξοπλισμός με φωτεινή πηγή χαμηλής κατανάλωσης - "νυχτερινό φως", που καίει όλη την ώρα που λειτουργεί ο ανεμιστήρας.

Μια κοινή απλή λύση είναι ένας διακόπτης δύο κουμπιών - ο φωτισμός μπορεί να απενεργοποιηθεί και ο ανεμιστήρας να παραμείνει σε κατάσταση λειτουργίας και αντίστροφα.

Εάν τα κεραμικά πλακάκια δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί, η καλωδίωση είναι καλύτερα κρυμμένη κάτω από αυτήν. Σε ένα εντελώς τελειωμένο δωμάτιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πλαστικά κουτιά καμουφλάζ. Στο πλαίσιο των πλακιδίων σχεδιασμού, θα φαίνονται ακατάλληλα, αλλά η κύρια λειτουργία τους - η διασφάλιση της ασφάλειας - θα εκτελέσει.

Πώς να προετοιμάσετε σωστά την τοποθεσία εγκατάστασης;

Η ιδανική θέση τοποθέτησης για την κουκούλα είναι ένα άνοιγμα για να εξασφαλιστεί η φυσική κυκλοφορία του αέρα, οδηγώντας σε μια κοινή ανύψωση. Είναι παρούσα σε όλα τα μπάνια και τα μπάνια και βρίσκεται συνήθως στην κορυφή του κεφαλαίου, κάτω από το ανώτατο όριο.

Οι διαστάσεις της οπής επιτρέπουν (με την κανονική λειτουργία του συστήματος) να περάσουν 100 m³ / h, το οποίο είναι ιδανικό για μικρά μπάνια ή συνδυασμένα μπάνια σε τούβλα και πάνελ τυπικού κτιρίου.

Ο ανεμιστήρας επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις της πρίζας. Οι τυπικές παράμετροι διάμετρος είναι 10 cm, 12,5 cm, 15 cm, αντίστοιχα, οι διαστάσεις του ανεμιστήρα πρέπει να είναι παρόμοιες. Εάν έχετε αγοράσει μια ισχυρή κουκούλα, η οποία είναι μεγαλύτερη από την τρύπα, τότε μπορεί να επεκταθεί με ένα διάτρητο.

Συχνά, η περιοχή των λουτρών σε ιδιωτικά σπίτια και διαμερίσματα με βελτιωμένο σχεδιασμό υπερβαίνει τα 10 m² και ένα άνοιγμα εξαερισμού γίνεται μικρό. Είναι δυνατό να εξοπλιστεί ένα επιπλέον κανάλι, ωστόσο είναι αδύνατο να γίνουν ανεξάρτητες αλλαγές στο μηχανολογικό σχέδιο των χώρων, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς.

Τοποθέτηση του ανεμιστήρα

Για αυτοεγκατάσταση, χρειάζεστε στοιχειώδεις δεξιότητες για την κατοχή ενός εργαλείου κατασκευής και μια λεπτομερή σχηματική οδηγία που συνήθως συνοδεύει τη συσκευή. Οι κατασκευαστές που εκτιμούν τη φήμη τους, περιγράφουν τη διαδικασία εγκατάστασης σε προσιτή μορφή και σε διάφορες γλώσσες, συνοδεύοντας την οδηγία με κατανοητές εικόνες και διαγράμματα.

Η έλλειψη καθοδήγησης δείχνει ότι η εταιρεία πιθανότατα δεν θα παρέχει εγγυήσεις και δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνη για την αποτυχία της συσκευής.

Επομένως, έχοντας εκκαθαρίσει το κανάλι εξαερισμού, έχοντας τεντώσει ένα ηλεκτρικό καλώδιο και προετοιμάζοντας ένα άνοιγμα για την εγκατάσταση, λειτουργούμε με την ακόλουθη σειρά:

 • αφαιρέστε το ανώτερο διακοσμητικό πλέγμα από τη συσκευή.
 • Ελέγξτε την αντιστοιχία μεταξύ των διαστάσεων του καναλιού και του ανεμιστήρα.
 • Τοποθετήστε τη συσκευή στην οπή (ή σωλήνα, εάν χρειάζεται, περιορίστε το άνοιγμα) με στεγανωτικό, κόλλα πολυμερούς, καρφιά υγρού ή βίδες.
 • σφραγίζουμε τις αρθρώσεις και τα υπόλοιπα κενά.
 • επιστρέψτε το πλέγμα στη θέση του.
 • συνδέουμε τη συσκευή στην πηγή ενέργειας.
 • δοκιμές.

Η διαδικασία εγκατάστασης δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά, γι 'αυτό σας συμβουλεύουμε να μην βιαστείτε και να κάνετε προσεκτικά όλους τους χειρισμούς. Εάν υπάρχει ένα λεπτό κουνουπιέρα μεταξύ της μάσκας και του μηχανισμού, μην ξεχάσετε να το βάλετε πίσω. Προστατεύει τις εγκαταστάσεις από μικρά έντομα, τα οποία μερικές φορές διεισδύουν στο μπάνιο μέσω του άξονα εξαερισμού.

Σας προσφέρουμε να παρακολουθήσετε τον εαυτό σας το βίντεο εγκατάστασης του ανεμιστήρα:

Συμβουλές για την επιλογή των οπαδών

Πριν μπορέσετε να κάνετε την κουκούλα σε μπάνιο ή μπάνιο, πρέπει να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα με τα σωστά χαρακτηριστικά. Η συσκευή με ανεπαρκή λειτουργικότητα δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει μια άνετη ατμόσφαιρα στο δωμάτιο, οπότε θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά όλα τα χαρακτηριστικά του μοντέλου που σας αρέσει.

Δώστε προσοχή στην εξουσία. Ο ελάχιστος δείκτης είναι 60 m³ / h, το μέγιστο είναι 250 m³ / h, οι συσκευές με χωρητικότητα μικρότερη από 100 m³ / h δεν συνιστώνται για εγκατάσταση. Η κατηγορία προστασίας από την υγρασία είναι επίσης σημαντική, συνήθως σημειώνεται με γράμματα IP και για ιδιαίτερα υγρούς χώρους, όπως για παράδειγμα μπάνια, έχει IP 34 και άνω.

Η κύρια προστασία είναι ένα σφραγισμένο περίβλημα, ώστε να ελέγχετε προσεκτικά τη συσκευή κατά την αγορά.

Αν σας αρέσει η άνεση και οι σύγχρονες τεχνικές βελτιώσεις, δώστε προσοχή στα μοντέλα με αισθητήρες κίνησης που ενσωματώνουν τον μηχανισμό μόνο παρουσία κινούμενων αντικειμένων.

Ωστόσο, πιο χρήσιμος είναι ο αισθητήρας υγρασίας - hydrostat. Με την παρουσία του, δεν χρειάζεται να ελέγχεται ο εξαερισμός, καθώς αντιδρά ευαισθητά στην αύξηση της υγρασίας και ελέγχει ανεξάρτητα την κυκλοφορία του αέρα.

Ο χρονοδιακόπτης είναι χρήσιμος για όσους αγαπούν τα πάντα και είναι συνηθισμένοι να προσαρμόζουν ανεξάρτητα το έργο των ηλεκτρικών συσκευών. Μπορείτε να ορίσετε τον πιο βολικό χρόνο για τον εξαερισμό και η συσκευή θα λειτουργήσει όταν κάνετε ντους ή αντίθετα ολοκληρώσετε τις διαδικασίες νερού.

Μια άλλη σημαντική προσθήκη για πολυκατοικίες είναι η βαλβίδα ελέγχου. Αποτελεί εμπόδιο στην κίνηση του αέρα από άλλες εγκαταστάσεις (κουζίνες, γειτονικά διαμερίσματα). Και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να σας ενδιαφέρει είναι το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από τη συσκευή κατά τη λειτουργία. Το μέγιστο όριο άνεσης είναι 25 dB.

Συμβουλές για την επιλογή ανεμιστήρα στο παρακάτω βίντεο:

Εάν είστε εξοικειωμένοι με την αυτο-επισκευή στο δικό σας διαμέρισμα, να καταλάβετε τη συσκευή του ανεμιστήρα και η τοποθέτησή του δεν θα είναι δύσκολη.

Ωστόσο, συνιστάται να εμπιστευτείτε την κατασκευή ενός νέου αγωγού αερισμού ή τον καθαρισμό της κεντρικής οδού σε ειδικούς.

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα στην τουαλέτα και το μπάνιο με τα χέρια σας: οδηγίες, φωτογραφίες και βίντεο

Οικιακές συσκευές και χημικά καθαριστικά - χωρίς αυτά τα στοιχεία η παρούσα ζωή είναι αδύνατη. Εντούτοις, όλα αυτά είναι σε διαφορετικό βαθμό μια πηγή εξάτμισης, η οποία, συσσώρευση, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη μια σταθερή ανταλλαγή αέρα και μια κουκούλα εργασίας σε μια κατοικημένη περιοχή, όπως το φως, η θερμότητα, τα ποιοτικά τρόφιμα και το νερό. Σε αυτό το άρθρο σας συνιστούμε να εξοικειωθείτε με τις συστάσεις για την εγκατάσταση της αυτο-εξαγωγής από τον εαυτό σας. Το κείμενο συμπληρώνεται με λεπτομερή βίντεο και φωτογραφίες υψηλής ποιότητας.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό

Πριν από 10 χρόνια σε μια πολυκατοικία πολυώροφα ήταν η παρουσία επαρκούς αγωγό εξαερισμού στην κουζίνα και στο μπάνιο. Με την ανάπτυξη των τεχνολογιών κατασκευής, η εμφάνιση μιας ποικιλίας υλικών, η επέκταση του συγκροτήματος των μέτρων για τη μόνωση των πόρτες, παράθυρα και τους τοίχους, το επίπεδο του φυσικού αερισμού μειώνεται στο ελάχιστο - το φρέσκο ​​αέρα σε ένα διαμέρισμα δεν ρέει και δεν μειώνεται από αυτό.

Οι συνέπειες του ανεπαρκούς αερισμού μπορεί να είναι:

 • ο σχηματισμός δυσάρεστων οσμών.
 • μια αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα σε κατοικημένες εγκαταστάσεις, η οποία συμβάλλει στην πείνα με οξυγόνο, ως αποτέλεσμα, ένα άτομο πάσχει συνεχώς από πονοκεφάλους, μειωμένη αποτελεσματικότητα, υπνηλία αυξάνεται.
 • υψηλό επίπεδο υγρασίας.
 • η εμφάνιση του μύκητα και μούχλα στο πλακάκι του μπάνιου, στις γωνίες των καθιστικών?
 • γρήγορος σχηματισμός σκόνης στα ράφια.

Η πρόληψη όλων των παραπάνω συνεπειών θα είναι η σωστή διάταξη εξαερισμού στο μπάνιο και ο τακτικός καθαρισμός του. Τα ισχύοντα πρότυπα καθόριζαν ότι η ανταλλαγή αέρα σε ένα συνδυασμένο λουτρό πρέπει να πραγματοποιείται με δραστηριότητα τουλάχιστον 50 m3, χωριστά - 25 m3. Για την επίτευξη αυτού του δείκτη στους παλιούς σωλήνες εξαερισμού των παλαιών πολυώροφων κτιρίων μπορεί να επιτευχθεί με την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα εξάτμισης.

Είδη εξαερισμού

Όλα τα συστήματα εξαερισμού οικιστικών και μη οικιστικών χώρων χωρίζονται σε δύο τύπους ανάλογα με τον τρόπο μετακίνησης του αέρα: φυσικό και αναγκασμένο. Τότε λίγο περισσότερο για κάθε ένα από αυτά.

Φυσικός εξαερισμός. Αυτό το σύστημα αερισμού δημιουργείται στο στάδιο της δημιουργίας ενός σπιτιού. Ο φυσικός αερισμός είναι ένα ειδικά διαμορφωμένο κανάλι σωλήνων, πλαστικών ή τούβλων, που διέρχεται από κάποια δωμάτια και αφήνει, κατά κανόνα, στη σοφίτα ή στην οροφή. Ο καθαρός αέρας στην περίπτωση αυτή προέρχεται από τις ρωγμές στα παράθυρα και τις πόρτες και μετά απομακρύνεται φυσικά μέσω της οπής εξαγωγής στον αγωγό εξαερισμού.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα αυτού του τύπου εξαερισμού είναι η υψηλή εξάρτηση από εξωτερικούς παράγοντες - καιρικές συνθήκες, ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία, απουσία (ή παρουσία) της οποίας απλά σταματά να λειτουργεί. Τι δεν μπορεί να ειπωθεί για την ακόλουθη μορφή εξαερισμού.

Αναγκαστικός εξαερισμός. Συνήθως χρησιμοποιείται όταν ο φυσικός αερισμός σταματά να λειτουργεί ή δεν είναι αρκετός. αρχή του είναι απλή: στην εξαερισμού μπάνιο τοποθετηθεί μια ειδική συσκευή που δημιουργεί τεχνητά τους πόθους με την παροχή χώρων καθαρό αέρα, ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες, οι καιρικές συνθήκες ή τα κανάλια της ρύπανσης. Επιπλέον, το σύστημα εξαερισμού μπορεί να παρουσιάσει διαφορετικά φίλτρα, ψύκτες, θερμαντήρες, η οποία επεκτείνει περαιτέρω τις δυνατότητές της.

Προσοχή παρακαλώ! Αν χρησιμοποιείτε πρόσθετες επιλογές στον ανεμιστήρα εξαγωγής, είναι δυνατή μια σημαντική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για τον καθαρισμό, την ψύξη ή τη θέρμανση ολόκληρης της ποσότητας εισερχόμενου αέρα.

Υπολογισμός ισχύος και απαιτήσεις για ανεμιστήρες

Για να αυξήσετε το επίπεδο εξαερισμού ακόμη και στα ακάθαρτα χρόνια του κοινού καναλιού, θα βοηθήσετε τον ηλεκτρικό ανεμιστήρα εξαγωγής. Συνήθως χρησιμοποιείτε αξονικές συσκευές τοίχου. Κατά την επιλογή τους, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στα ακόλουθα:

 • η ασφάλεια πρέπει να μεγιστοποιηθεί. Μετά από όλα, ο ανεμιστήρας είναι πάνω από όλα μια ηλεκτρική συσκευή που θα χρησιμοποιηθεί σε ένα δωμάτιο με υψηλή υγρασία.
 • ελάχιστο επίπεδο θορύβου ·
 • η ισχύς της συσκευής πρέπει να σχετίζεται με το μέγεθος του μπάνιου και τον αριθμό των ενοικιαστών στο διαμέρισμα.

Προσδιορίστε το βέλτιστη ισχύ ανεμιστήρα εξάτμισης μπορεί να είναι σύμφωνα με τον τύπο ή 6hV 8hV, όπου οι αριθμοί 6 και 8 - είναι οι συντελεστές που αντιστοιχεί στον αριθμό των ατόμων που ζουν και απολαμβάνουν ένα μπάνιο στο διαμέρισμα, και το V - είναι ο όγκος αεριζόμενο δωμάτιο (μπάνιο).

Εγκατάσταση του αναγκαστικού σχεδίου στην τουαλέτα και στο μπάνιο

Είναι μόνο δυνατό να πραγματοποιηθεί η σωστή εγκατάσταση του απορροφητήρα μόνος σας, αν είστε τουλάχιστον εξοικειωμένοι με το έργο ενός ηλεκτρολόγου και μην κρατάτε κατσαβίδι στα χέρια σας για πρώτη φορά. Διαφορετικά, θα είναι πιο σωστό να επιτρέπεται η εγκατάσταση ηλεκτρολόγου.

 1. Όλα τα εξαναγκασμένα εκχυλίσματα τοποθετούνται στην οπή του φυσικού αεραγωγού. Εάν το άνοιγμα είναι πολύ μικρό, μπορεί να επεκταθεί με ένα μύλο ή ένα σφυρί και μια καλέμι.

Εξόρυξη στο μπάνιο: πώς να εγκαταστήσετε τα χέρια σας;

Για τις επισκευές χρήση μπάνιο είναι ειδικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα δομικά υλικά με υψηλό βαθμό προστασίας από την υγρασία όπως υγρό, ζεστό κλίμα του δωματίου με κακή κυκλοφορία του αέρα είναι μοιραία στις περισσότερες επιφάνειες.

Μετά την εκτέλεση της υγιεινής πλύσιμο ή αέρα κορεσμένο με άφθονο ζεστό ατμό, το οποίο ψύχει και στη συνέχεια συμπυκνώνεται στις επιφάνειες των επίπλων, τοίχων, οροφή και το δάπεδο. Το απόσπασμα για το μπάνιο λύνει αυτό το πρόβλημα, διατηρώντας το φινίρισμα, λόγω του αποτελέσματος της μεταφοράς. Η εγκατάσταση αυτού του φθηνού εξοπλισμού με τα δικά του χέρια αυξάνει τη διάρκεια ζωής των υλικών χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις. Αυτό το άρθρο θα σας πει πώς να υπολογίσετε και να επιλέξετε μια κουκούλα σε ένα λουτρό.

Φυσικός εξαερισμός

Φυσικό εκχύλισμα για το μπάνιο - το σύστημα που εξασφαλίζει την κυκλοφορία του αέρα στο δωμάτιο υγιεινής χωρίς την εγκατάσταση ηλεκτρικού εξοπλισμού. Λειτουργεί από τις ιδιότητες των αερίων όταν θερμαίνεται για να ανέβει προς τα πάνω, που ονομάζεται νόμος της μεταφοράς. Ένα τέτοιο απόσπασμα στο μπάνιο σχεδιάζεται στο στάδιο της δημιουργίας ενός έργου ενός δωματίου ή ενός σπιτιού, αφού απαιτεί την εγκατάσταση αεραγωγών που ανοίγουν στη σοφίτα ή στην οροφή.

Κατά τη δημιουργία ενός έργου, οι κουκούλες στο μπάνιο και στην τουαλέτα καθοδηγούνται από τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Οι αεραγωγοί πρέπει να έχουν αυστηρά κάθετο προσανατολισμό και σε κάθε αεριζόμενο χώρο να φέρει το δικό του ορυχείο.
 2. Οι αεραγωγοί μπορούν να συνδεθούν σε ένα κοινό κανάλι για κουκούλες για το μπάνιο και την τουαλέτα, τις κουζίνες και τις περιοχές σάουνας, αλλά μόνο αν βρίσκονται στον ίδιο όροφο.
 3. Η κουκούλα στο μπάνιο, η κουζίνα, η σάουνα και η τουαλέτα συνδυάζονται στο πάτωμα με ένα κοινό κανάλι, αν αυτά τα δωμάτια βρίσκονται σε ένα μέρος του σπιτιού. Εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των αεριζόμενων χώρων, είναι ευκολότερο να κατασκευαστούν χωριστοί αγωγοί αέρα.
 4. Το φυσικό εκχύλισμα για το μπάνιο έχει μικρή δύναμη έλξης, έτσι ώστε οι αεραγωγοί πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από υλικό με λεία επιφάνεια.
 5. Κατά την τοποθέτηση του αγωγού με τα χέρια σας, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε απότομες στροφές, προεξοχές και στροφές, ώστε να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία των αέριων μαζών.
 6. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς στροφές κατά την τοποθέτηση αεραγωγού σε δωμάτιο υγιεινής, θα πρέπει να κάνετε το κανάλι να γίνει ομαλό με ακτίνα τουλάχιστον 100 mm.
 7. Μέσα στα μονόχωρα κτήρια, η κουκούλα στην μπανιέρα ωθείται μέσα από την οροφή στη σοφίτα και στη συνέχεια στην οροφή.

Το φυσικό εκχύλισμα για την τουαλέτα και το λουτρό λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο της μεταφοράς. Ο θερμότερος αέρας, κορεσμένος με υδρατμούς, ανεβαίνει στο ανώτατο όριο του χώρου υγιεινής, εισέρχεται στο κανάλι των αεραγωγών και κατόπιν απλώνεται στο δρόμο λόγω της διαφοράς στην εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία. Το άγχος που δημιουργείται όταν κυκλοφορούν οι μάζες του αέρα ονομάζεται δύναμη έλξης. Για να ελέγξετε αν ο εξαερισμός λειτουργεί με το χέρι, πρέπει να ταιριάξετε το πλέγμα: εάν η φλόγα αποκλίνει προς το κανάλι, τότε όλα είναι εντάξει.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Η αρχή της λειτουργίας της αναγκαστικής έλξης σε ένα λουτρό διαφέρει από τον φυσικό εξαερισμό. Η κυκλοφορία του αέρα σε ένα δωμάτιο εξοπλισμένο με ένα τέτοιο σύστημα λαμβάνει χώρα μέσω ενός ανεμιστήρα που τροφοδοτεί το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η αναγκαστική εξάντληση στο λουτρό δημιουργείται εάν ο φυσικός αερισμός δεν λειτουργεί ή η δύναμη έλξης δεν είναι αρκετή για να κάνει το δωμάτιο άνετο για χρήση. Γι 'αυτό, ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στην είσοδο του αγωγού αεραγωγού, ο οποίος δημιουργεί μια ζώνη με εκφορτισμένη πίεση, σφίγγοντας τον αέρα μέσα στον αγωγό. Για να υπολογίσετε την απαιτούμενη ισχύ ανεμιστήρα, πολλαπλασιάστε:

 • Η ένταση του δωματίου. Για να υπολογίσετε τον όγκο του μπάνιου, πρέπει να πολλαπλασιάσετε το μήκος, το πλάτος και το ύψος του δωματίου. Για παράδειγμα, ο όγκος ενός μπάνιου με διαστάσεις 3x2x2.2 είναι 13,2 κυβικά μέτρα.
 • Συντελεστής συχνότητας χρήσης. Αυτός ο δείκτης μπορεί να είναι από 5 έως 10, με βάση τον αριθμό των ατόμων που ζουν. Εάν ένα άτομο διαμένει σε ένα διαμέρισμα, χρησιμοποιεί ένα δωμάτιο υγιεινής 2 φορές την ημέρα και συνεπώς ο συντελεστής λαμβάνει μια ελάχιστη τιμή 5. Με την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων στο μπάνιο αυξάνεται ο συντελεστής συντελεστή.

Δώστε προσοχή! Μέσα στο μπάνιο υπάρχει μεγάλη υγρασία, οπότε η χρήση μιας ηλεκτρικής συσκευής μπορεί να είναι ανασφαλής. Επομένως, η εξαναγκασμένη εξαγωγή στο λουτρό είναι τοποθετημένη χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ανθεκτικούς στην υγρασία. Ο εξοπλισμός με την υψηλότερη προστασία από τη διείσδυση της υγρασίας επισημαίνεται με τον κωδικό IP 34.

Μεταχειρισμένος εξοπλισμός

Η αναγκαστική εξάντληση για το μπάνιο οργανώνεται με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού εξαερισμού. Οι επαγγελματίες κύριοι συνιστούν να χρησιμοποιηθούν οι οικιακοί ανεμιστήρες για αυτό το έργο, αφαιρώντας 60-250 κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα. Αυτές οι συσκευές μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν με τα χέρια τους, εάν είναι σωστά συνδεδεμένες στο ηλεκτρικό δίκτυο. Για να μάθετε ποια μοντέλα είναι κατάλληλα για συγκεκριμένες συνθήκες, πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο του δωματίου και τη συχνότητα χρήσης του λουτρού.

Οι ανεμιστήρες οικιακής χρήσης είναι εξοπλισμένοι με τις ακόλουθες πρόσθετες λειτουργίες για εύκολη λειτουργία:

 1. Αισθητήρας υγρασίας. Αυτό καθορίζει πόσο υδρατμός περιέχει αέρα και όταν ξεπεράσει το κρίσιμο κατώτατο όριο ενεργοποιείται αυτόματα. Αυτή η λειτουργία σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε τη λειτουργία του ανεμιστήρα, μειώνοντας το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
 2. Το χρονόμετρο. Εάν ο ανεμιστήρας διαθέτει χρονοδιακόπτη, η εξαναγκασμένη εξάτμιση θα λειτουργεί αυστηρά κατά την ώρα. Ο χρόνος λειτουργίας μπορεί να ρυθμιστεί σε περιόδους κατά τις οποίες ο χώρος χρησιμοποιείται ενεργά.
 3. Αισθητήρας κίνησης. Η κουκούλα στο μπάνιο με τον αισθητήρα κίνησης ενεργοποιείται αυτόματα όταν κάποιος εισέλθει στο δωμάτιο.
 4. Βαλβίδα ελέγχου. απορροφητήρα στο μπάνιο με μια βαλβίδα αποτρέπει τη διείσδυση του αέρα, τη σκόνη και άλλες μυρωδιές από το δρόμο στο χώρο διαβίωσης, το οποίο είναι εξαιρετικά βολικό για τα σπίτια της πόλης, χτισμένο σε πολυσύχναστους δρόμους.

Οι κατασκευαστές, διαφημίζουν εγχώριους οπαδούς, ισχυρίζονται ότι λειτουργούν απόλυτα αθόρυβα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα κατά τη λειτουργία, η κουκούλα στο λουτρό παράγει ένα μικρό θόρυβο, το οποίο, εάν εγκατασταθεί σωστά, θα είναι ουσιαστικά αόρατο.

Εγκατάσταση ανεμιστήρων

Κατά κανόνα, η αναγκαστική εξάντληση σε λουτρό δημιουργείται από τις δυνάμεις των μισθωτών επαγγελματιών πλοιάρχων, καθώς απαιτεί σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο. Ωστόσο, αν έχετε την εμπειρία και τα απαραίτητα εργαλεία, μπορείτε να κάνετε την εργασία μόνοι σας.

Η εγκατάσταση πραγματοποιείται με την ακόλουθη σειρά:

 • Ο αγωγός εξαερισμού βρίσκεται σε ύψος, σχεδόν κάτω από το ανώτατο όριο του μπάνιου. Είναι καλύτερο να φτιάξετε έναν αγωγό αέρα απέναντι από την πόρτα, αλλά σε έναν τοίχο με την πόρτα δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε καμία περίπτωση.
 • Με τη βοήθεια μύλου ή διάτρητου, η έξοδος του αγωγού εξαερισμού επεκτείνεται στο μέγεθος του ανεμιστήρα.
 • Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του ανοίγματος και στη συνέχεια στερεώνεται χρησιμοποιώντας ειδικά συνδετικά στοιχεία, καρφιά υγρού ή βίδες αυτοεπιπεδώματος. Για να γίνει σωστά η εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να βγάλετε τη συσκευή στον αγωγό εξαερισμού έτσι ώστε να εξαφανιστεί τελείως.

Σημαντικό! Η εξαναγκασμένη εξαγωγή στο λουτρό πρέπει να έχει το δικό του διακόπτη. Ορισμένοι πλοίαρχοι το συνδέουν με έναν διακόπτη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον φωτισμό, αλλά αυτό δεν είναι πρακτικό, ειδικά αν η συσκευή είναι εξοπλισμένη με αυτοματισμό.

Εξαγωγή στο μπάνιο: κανόνες επιλογής και χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Το μπάνιο χαρακτηρίζεται από υψηλή υγρασία. Ο ατμός συμπυκνώνεται στην οροφή και στους τοίχους, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μύκητα και μούχλα. Για να αποφευχθούν αυτές οι διαδικασίες, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε μια υπεύθυνη προσέγγιση στα ζητήματα αερισμού και επιλογής ενός ανεμιστήρα εξαγωγής.

Η κουκούλα ποιότητας στο μπάνιο θα πρέπει να παρέχεται από φρέσκο ​​αέρα 25 m 3 / h για ξεχωριστό δωμάτιο, από 50 m 3 σε περίπτωση συνδυασμένου μπάνιου.

Τύποι ανεμιστήρων εξαγωγής

Σύγχρονοι κουκούλες που προορίζονται για τοποθέτηση στο μπάνιο, χωριστά χωρισμένα σε 2 τύπους: απλά και αυτόματα. Διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά το σχεδιασμό, τη διαθεσιμότητα πρόσθετων επιλογών και το κόστος.

Ο απλός εξοπλισμός είναι ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας, ο οποίος βρίσκεται σε σωληνωτό πλαστικό περίβλημα. Μπορεί να είναι δύο ειδών - ενσωματωμένο ή αυτόνομο.

Ένας δημοφιλής τρόπος για να ενεργοποιήσετε τη συσκευή είναι πατώντας το διακόπτη που παρέχει φωτισμό στο μπάνιο. Αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να αφαιρέσετε από το μπάνιο το μολυσμένο αέρα που εμφανίζεται όταν το άτομο βρίσκεται μέσα σε αυτό.

Ο αυτόματος εξοπλισμός είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρονικά στοιχεία, τα οποία ελέγχουν αποτελεσματικά τη λειτουργία της συσκευής.

Οι κουκούλες είναι εξοπλισμένες με πρόσθετες λειτουργίες:

 • off timer?
 • αισθητήρες υγρασίας.
 • έγχρωμο φωτισμό.

Ο ανεμιστήρας ανάβει όταν ξεπεραστεί η επιτρεπτή τιμή υγρασίας. Μόλις αυτή η παράμετρος επανέλθει σε κανονική κατάσταση, η συσκευή απενεργοποιείται.

Τα αυτόματα προϊόντα μπορούν να εξοπλιστούν με άλλες λειτουργίες. Σε ιδιωτικές κατοικίες, το σύστημα εξαερισμού οριοθετεί το δρόμο, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μην υποστούν βλάβη από ανεμιστήρα με ρυθμιζόμενο διαχύτη.

Ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με βαλβίδα ελέγχου, η οποία δεν επιτρέπει την κίνηση του αέρα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη για τους κατοίκους διαμερισμάτων σε πολυώροφα κτίρια για να προστατευθούν από τις μυρωδιές του γειτονικού μπάνιου.

Ο σύγχρονος απορροφητήρας, σχεδιασμένος για εγκατάσταση στο μπάνιο, έχει μια υποχρεωτική αρχή δράσης. Η συσκευή αποτελείται από έναν ανεμιστήρα και έναν αγωγό αέρα συνδεδεμένο με τον αγωγό εξαερισμού του κτιρίου.

Για να επιλέξετε τη βέλτιστη κουκούλα, πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του μπάνιου και την ποικιλία των υπαρχόντων συστημάτων εξαερισμού. Οι συσκευές μπορεί να διαφέρουν ως προς τον σχεδιασμό, την αρχή λειτουργίας, την ισχύ και τη διαθεσιμότητα πρόσθετων λειτουργιών.

Είδη αερισμού στο μπάνιο

Για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα σε κλειστό χώρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικός ή εξαναγκασμένος εξαερισμός. Η πρώτη επιλογή δεν απαιτεί τη χρήση ειδικού εξοπλισμού που εκτελεί ορισμένες λειτουργίες.

Η δεύτερη αφορά τη χρήση ανεμιστήρων, θερμαντικών συσκευών, κινητήρων, συσκευών ψύξης αέρα και άλλων πρόσθετων συσκευών.

Φυσική επιλογή ανανέωσης αέρα

Οι ροές αέρα αναμιγνύονται και στη συνέχεια μετατοπίζονται λόγω διαφόρων παραμέτρων θερμοκρασίας και πίεσης. Μπορείτε να δημιουργήσετε ελεύθερη κυκλοφορία ανοίγοντας ελαφρά την πόρτα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση κάποιο μέρος του υγρού αέρα θα παραμείνει στο δωμάτιο.

Σε πολυώροφα κτίρια, ο άξονας εξαερισμού εξυπηρετεί όλα τα διαμερίσματα στην οροφή. Η είσοδος σε αυτό κλείνει με σχάρα και η αποτελεσματικότητα καθαρισμού εξαρτάται από τη γενική κατάσταση. Στα κτίρια εκτός πόλης, οι αγωγοί εξαερισμού αφαιρούνται κατά τη φάση κατασκευής.

Κατά την εγκατάσταση μιας φυσικής κουκούλας πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

 1. Η σχάρα στο μπάνιο / μπάνιο πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του δωματίου - στον τοίχο ή στην οροφή.
 2. Η εσωτερική επιφάνεια των σωλήνων πρέπει να είναι απόλυτα ομαλή.
 3. Οι προβολές και οι περιστροφές του αγωγού μειώνουν την απόδοση της κυκλοφορίας κατά 5%.

Ο φυσικός αερισμός δεν θεωρείται πολύ αποτελεσματικός, γι 'αυτό και σπάνια χρησιμοποιείται σε πολυκατοικίες. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σε προαστιακά κτίρια που χρησιμοποιούνται για εποχική διαβίωση, για παράδειγμα, ως dacha.

Χαρακτηριστικά εξαναγκασμένου εξαερισμού

Στο μπάνιο, χρησιμοποιείται συχνότερα η μηχανική εκκένωση του αέρα εξαγωγής με τη χρήση μηχανικών συσκευών. Μπορεί να είναι μια φορτωτική ή ένας ανεμιστήρας καναλιών. Ενεργοποιείται εάν είναι απαραίτητο και δημιουργεί πρόσφυση.

Σε ιδιωτικά κτίρια, εγκαθίστανται συχνά κανάλια, τα οποία εξάγουν την εξαντλημένη ροή αέρα μέσω της σοφίτας του σπιτιού. Ο ανεμιστήρας έχει σχεδιαστεί για να αντλεί αποτελεσματικά μολυσμένο αέρα, και φρέσκο ​​μπορεί να μπει στο μπάνιο μέσω μιας ανοιχτής πόρτας.

Τύποι ανεμιστήρων για κλειστούς χώρους

Υπάρχουν 2 τύποι εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται σε μπάνια, τουαλέτες και συνδυασμένα μπάνια. Αυτές είναι οι αξονικές και ακτινικές διατάξεις εξάτμισης. Τα τελευταία ονομάζονται επίσης φυγοκεντρικά.

Οι αξονικές συσκευές είναι ένας άξονας στον οποίο έχει τοποθετηθεί μια κλασική πτερωτή. Τα πτερύγιά του γίνονται υπό γωνία. Όταν περιστρέφεται ο άξονας, εισέρχεται ροή αέρα. Ένας τέτοιος ανεμιστήρας χρησιμοποιείται εάν η πίεση που δημιουργείται από αυτό είναι επαρκής για να εξασφαλίσει μια κανονική ανταλλαγή αέρα.

Σε ακτινωτές συσκευές η ροή του αέρα τραβιέται στο κέντρο, μετά από την οποία βρίσκεται στο περίβλημα με λεπίδες. Λόγω της θέσης τους στο κεντρικό τμήμα υπάρχει ένα κενό, και φυγόκεντρη δύναμη ωθεί τη μάζα αέρα προς τα άκρα του σώματος που μπορούν να εξαχθούν διαμέσου του σωλήνα αποστράγγισης στο ventkanal.

Τα πιο απαιτητικά μοντέλα εναέριας κυκλοφορίας - λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά και ήσυχα, είναι σε θέση να εκκενώσουν όγκους που δεν μπορούν να είναι αξονικοί.

Με τον βαθμό πληρότητας, οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες αρχής λειτουργίας χωρίζονται σε βασικές και με πρόσθετες επιλογές. Το δεύτερο μπορεί να λειτουργήσει σε αυτόματη λειτουργία.

Βασικές παράμετροι της κουκούλας για μπάνιο

Η ιδιαιτερότητα του μπάνιου ώθησε τους κατασκευαστές να παράγουν συσκευές προσαρμοσμένες σε χώρους με υψηλή υγρασία. Το περίβλημα του ανεμιστήρα, που τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό, πρέπει να σφραγιστεί. Ο εσωτερικός σχεδιασμός του εξοπλισμού προστατεύεται αξιόπιστα από όλες τις πλευρές με τη δράση υγρού ατμού.

Προσοχή στα χαρακτηριστικά της συσκευής

Για τους καταναλωτές, η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή έχει αναπτύξει ένα συγκεκριμένο πρότυπο για την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συσκευών. Δηλώνεται με IP και αποτελείται από δύο ψηφία. Η τιμή του πρώτου μπορεί να είναι από 0 έως 6 και υποδεικνύει τον βαθμό προστασίας από τη διείσδυση ακαθαρσιών.

Ο δεύτερος αριθμός προσδιορίζει το επίπεδο προστασίας από την υγρασία. Για να χρησιμοποιήσετε το προϊόν στο μπάνιο, η ένδειξη πρέπει να είναι τουλάχιστον 4.

Η ισχύς και η παραγωγικότητα είναι στενά αλληλένδετες. Όσο υψηλότερη είναι η πρώτη ένδειξη, τόσο μεγαλύτερη είναι η δεύτερη. Μπορείτε να ανακαλύψετε τον δείκτη απόδοσης πολλαπλασιάζοντας τα footage του μπάνιου με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι.

Εάν ο ανεμιστήρας είναι εξοπλισμένος με πολλές πρόσθετες λειτουργίες, η ισχύς του μπορεί να είναι κατά 10% υψηλότερη από την υπολογιζόμενη. Τα πιο δημοφιλή είναι οικονομικά και σχεδόν αθόρυβα συσκευές, που καταναλώνουν από 7 έως 20 watt.

Όταν λειτουργούν συσκευές με μεγάλο συντελεστή ισχύος, υπάρχει ένα ρεύμα στο δωμάτιο, εκτός αυτού, δεν μπορεί να πάρει αρκετά ζεστό.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι το επίπεδο θορύβου που δημιουργείται από τις λεπίδες της συσκευής που δημιουργούνται κατά τη λειτουργία. Είναι πολύ πιο ήσυχο από ό, τι όταν χρησιμοποιείτε την κουκούλα κουζίνας. Ο κανόνας, αποδεκτός για τον εκχυτήρα, είναι ένας ήχος 30 dB ή χαμηλότερος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα άτομο αντιλαμβάνεται όλους τους ήχους πάνω από 35 dB, ως δυσάρεστο και ενοχλητικό.

Χρονοδιακόπτης, υγροστάτης, βαλβίδα ελέγχου

Οι τυπικές συσκευές εξαερισμού του μπάνιου ελέγχονται μηχανικά ή λειτουργούν σε αργή, σταθερή λειτουργία. Ένας χρονοδιακόπτης είναι μια πρόσθετη συσκευή που σας επιτρέπει να μισο αυτοματοποιήσετε τη διαδικασία.

Αφού το άτομο έφυγε από το μπάνιο, ο ανεμιστήρας, χάρη στον χρονοδιακόπτη, συνεχίζει να εκκενώνει τον αέρα εξαγωγής για αρκετό καιρό. Όταν τελειώσει, απενεργοποιείται.

Η παρουσία αισθητήρα υγρασίας είναι η καλύτερη επιλογή για μπάνιο. Το υγρόμετρο θεωρείται η καλύτερη μέθοδος ελέγχου, καθώς σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το κατώφλι υγρασίας από 40 έως 100%, οπότε ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται αυτόματα. Μαζί χρησιμοποιείται η υγρασία και ο χρονοδιακόπτης σπάνια. Κανονικά, ένας αισθητήρας υγρασίας δεν απαιτεί χρονοδιακόπτη.

Όταν εξοπλίζετε τον εξαερισμό σε μια εξοχική κατοικία, πρέπει να μετρήσετε την τρύπα στο μπάνιο ή στο μπάνιο, που θα καθορίσει τη διάμετρο του αγωγού. Το πρότυπο μέγεθος προσγείωσης της κουκούλας είναι από 100 έως 130 mm. Εάν είναι απαραίτητο, η τρύπα στον τοίχο του μπάνιου μπορεί να αυξηθεί χρησιμοποιώντας ένα puncher.

Η βαλβίδα ελέγχου είναι μια μικρή και απλή συσκευή που δεν επιτρέπει τη διείσδυση δυσάρεστων μυρωδιών από τους γείτονες στο έδαφος του διαμερίσματός σας. Είναι πρακτικά απαραίτητο σε αστικά λουτρά και μπάνια συνδεδεμένα σε κοινό αγωγό εξαερισμού.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή συσκευή;

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο, θα πρέπει να επιλέξετε την κουκούλα. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν οι ικανότητές του, οι οποίες είναι η ικανότητα οδήγησης ενός συγκεκριμένου όγκου αέρα. Αυτό το σχήμα εξαρτάται από τη διάμετρο της συσκευής.

Οι κατασκευαστές προσφέρουν συσκευές με διατομή σωλήνων 80, 100, 120, 150 mm. Για τον Χρουστσόφ η βέλτιστη διάμετρος θα είναι 80 mm ή 100 mm. Σε νέα κτίρια διαμερίσματα έχουν μια βελτιωμένη διάταξη, είναι καλύτερα να μείνετε σε ένα τμήμα των 120 mm.

Εξίσου σημαντική είναι η εμφάνιση. Πολλοί κατασκευαστές παράγουν κουκούλες με ένα αντικαταστάσιμο εξωτερικό πάνελ. Οι ανεμιστήρες Elicent, Electrolux, Ballu, Timberk και άλλα εμπορικά σήματα έρχονται σε διάφορα χρώματα και αποχρώσεις.

Μια ελκυστική και κομψή συσκευή μπορεί να γίνει ένα έντονο στοιχείο του εσωτερικού χώρου ή να το χωρέσει έτσι ώστε να μην αγγίζει τα μάτια σας.

Κατά την επιλογή, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το νερό δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ηλεκτρική ενέργεια - ο ανεμιστήρας πρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Για να αποφύγετε προβλήματα με την καλωδίωση, οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση ενός προϊόντος σχεδιασμένου για μακροχρόνια χρήση σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Είναι περιττό να ελέγχετε τα επίπεδα θορύβου της συσκευής - οι περιττοί και δυσάρεστοι ήχοι παίζουν το ρόλο του ερεθίσματος της ακοής. Όταν ένας ανεμιστήρας ποιότητας στο μπάνιο λειτουργεί, είναι σχεδόν σιωπηλός.

Αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στη δύναμη και την αξιοπιστία της συσκευής. Ένας μικρός αριθμός εταιρειών που ειδικεύονται στην κατασκευή ανεμιστήρων μπάνιου μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους θα λειτουργήσουν για αρκετά χρόνια. Η υψηλή ποιότητα υποδεικνύεται από την περίοδο εγγύησης από τον κατασκευαστή. Αν είναι λιγότερο από 1 έτος, η συσκευή αυτή είναι προτιμότερο να μην αγοράσει.

Προετοιμασία ενός χώρου για έναν ανεμιστήρα εξαγωγής

Πριν από την εγκατάσταση, πρέπει να πραγματοποιηθούν ορισμένες προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ελέγξετε πόσο καλά λειτουργεί ο αγωγός εξαερισμού, υποβάλλοντας ένα αναμμένο σπίρτο ή ένα κερί στην είσοδο. Η φλόγα πρέπει να λυγίσει υπό γωνία προς την κατεύθυνση της σχάρας.

Εάν η διάμετρος της οπής μεγαλύτερης τμήματος ανεμιστήρα ventkanala, τότε είναι δυνατόν να εισαχθεί ένα πλαστικό ή κυματοειδή σωλήνα του επιθυμητού διάμετρο και να σφραγίσει τα κενά με αφρό, κόψτε την περίσσεια διαλύματος κοφτερό μαχαίρι μετά τη ρύθμιση.

Στην περίπτωση αυτή, η οπή στην είσοδο του άξονα έχει μικρότερη διάμετρο, διογκώνεται με διάτρητο.

Επιλέγοντας το καλύτερο σχέδιο σύνδεσης

Πριν εγκαταστήσετε οποιοδήποτε μοντέλο του ανεμιστήρα εξάτμισης στο μπάνιο, θα πρέπει να καθορίσετε πώς θα συνδεθεί με την πηγή ενέργειας.

Σήμερα υπάρχουν διάφοροι τρόποι σύνδεσης της κουκούλας:

 1. Ο διακόπτης βρίσκεται στο σώμα της συσκευής. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί με το κουμπί ή τη δαντέλα στο σώμα.
 2. Συνδέστε τη συσκευή σε ξεχωριστό διακόπτη. Πριν από το μπάνιο ρυθμίσετε το διακόπτη, στο οποίο ένα από τα πλήκτρα ενεργοποιεί τον εξαερισμό, και το δεύτερο - το φωτισμό.
 3. Αυτόματη ενεργοποίηση του ανεμιστήρα από τον αισθητήρα υγρασίας ή κίνησης. Αρχίζει να λειτουργεί αν η επιτρεπτή στάθμη υγρασίας υπερβεί ή κινηθεί.
 4. Η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο διακόπτη φωτισμού. Μπορεί να εξοπλιστεί με χρονοδιακόπτη και να συνδεθεί παράλληλα με το φωτιστικό. Ανάβει ταυτόχρονα με το φωτισμό και απενεργοποιείται όταν η φωτεινή ένδειξη σβήνει.

Ο τελευταίος τρόπος σύνδεσης της συσκευής είναι λιγότερο απαιτητικός, επειδή οι ενοικιαστές διαμερισμάτων πηγαίνουν συχνά στο μπάνιο για μικρό χρονικό διάστημα για να πλύνουν γρήγορα τα χέρια τους, να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή να πλύνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κουκούλα που περιλαμβάνεται θα απορρίψει μάταια την ηλεκτρική ενέργεια.

Τοποθετήστε την καλωδίωση για καλύτερο κάτω από το κεραμίδι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε μπορείτε να συγκαλύψετε το καλώδιο με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών κουτιών.

Η σειρά των εργασιών εγκατάστασης

Πριν συνδέσετε τον ανεμιστήρα στο μπάνιο, θα πρέπει να μελετήσετε τις οδηγίες που περιγράφουν τη λεπτομερή διαδικασία εγκατάστασης. Σύμφωνα με τις συστάσεις, το επιλεγμένο μοντέλο της κουκούλας τοποθετείται στο μπάνιο ή στο μπάνιο.

Οι ενέργειες εκτελούνται με συγκεκριμένη σειρά:

 1. Αρχικά, αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα και εφαρμόστε όλα τα καρφιά στην επιφάνεια του τοίχου με υγρά καρφιά, σιλικόνη ή κόλλα πολυμερούς. Αυτά τα υλικά θα παρέχουν ισχυρή στερέωση ενός σχετικά ελαφρού πλαστικού.
 2. Εισάγουμε τη συσκευή έτσι ώστε το τμήμα εργασίας μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα να βρίσκεται εντελώς στον τοίχο. Πιέστε σταθερά το σημείο προσάρτησης για αρκετά λεπτά.
 3. Βάζουμε ένα δίχτυ κουνουπιών, το οποίο δεν θα επιτρέψει σε διαφορετικά έντομα και μικρά κομμάτια να εισέλθουν στο δωμάτιο.
 4. Συνδέστε το μπροστινό κάλυμμα με τις βίδες που περιλαμβάνονται στο κιτ. αυτή η ενέργεια πραγματοποιείται στην τελευταία στροφή.

Κατά τη σύνδεση με την παροχή ρεύματος σε ένα δωμάτιο, δεν πρέπει να υπάρχουν ανοικτά καλώδια χωρίς μόνωση. Τοποθετούνται σε εσοχές σε εσοχή, χρησιμοποιώντας ένα κυματοειδές περίβλημα.

Πολλοί χρήστες συνδέουν τους ανεμιστήρες μέσω ενός ζεύγους επαφών με το διακόπτη φώτων. Ο διακόπτης έχει ρυθμιστεί σε φάση.

Για ευκολία, όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή στο μέλλον, μπορείτε να βάλετε ένα ξεχωριστό πλήκτρο για να ενεργοποιήσετε την κουκούλα. Εάν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο όταν επισκέπτεστε το μπάνιο, είναι βολικό να χρησιμοποιείτε μόνο το κουμπί ελέγχου φωτός. τότε ο χρόνος στο δωμάτιο δεν θα επισκιάζεται από το χτύπημα των περιστρεφόμενων λεπίδων.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Video # 1 πώς να επιλέξετε τον εξοπλισμό και να οργανώσετε τα πάντα σωστά:

Βίντεο # 2 γιατί χρειαζόμαστε μια κουκούλα για το μπάνιο και πώς να το εγκαταστήσετε:

Το εκχύλισμα σας επιτρέπει να απαλλαγείτε από την αυξημένη υγρασία στο μπάνιο και να εξαλείφετε τις οσμές που εισχωρούν στο δωμάτιο. Αυτό είναι σε ζήτηση και φθηνό εξοπλισμό, το οποίο είναι εύκολο να εγκατασταθεί. Δημοφιλή μοντέλα ανεμιστήρων παράγονται από τους παραγωγούς Ballu, Timberk, Elicent, Electrolux και άλλους.

Παρά το γεγονός ότι τα έργα εγκατάστασης δεν θα απαιτήσουν μεγάλη προσπάθεια, χρήματα και χρόνο, η συσκευή θα γίνει ένας απαραίτητος βοηθός στον αγώνα για τον καθαρό αέρα και το άνετο μικροκλίμα.