Πώς να σχεδιάσετε και να κάνετε τον αερισμό της σάουνας και του λουτρού σωστά

Η οργάνωση του κατάλληλου αερισμού στη σάουνα και τη σάουνα είναι εξαιρετικά σημαντική. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αποσυναρμολογήσουμε το σχέδιο της συσκευής εξαερισμού στη σάουνα και τη σάουνα, θα πούμε γιατί δεν μπορεί να γίνει χωρίς και τι απειλεί την απουσία της.

Όλοι όσοι κατανοούν τα συστήματα εξαερισμού γνωρίζουν ότι χωρίς σωστή εναλλαγή αέρα, η διάρκεια ζωής των στοιχείων λουτρού μειώνεται κατά περίπου 3-4 φορές.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τον τρόπο δημιουργίας εξαερισμού υψηλής ποιότητας σε μια σάουνα χωρίς να καταφύγουμε στη βοήθεια ειδικών.

Απαιτήσεις για την ανάπτυξη ενός συστήματος εξαερισμού

Για να εκτελεστεί με επιτυχία ολόκληρος ο προγραμματισμένος κατάλογος έργων, είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε ουσιαστικά την υλοποίηση τεχνολογικών λειτουργιών, να μελετήσουμε πρακτικές συστάσεις και φωτογραφίες των διαφόρων επιλογών για τα συστήματα εξάτμισης.

Ο πλοίαρχος θα πρέπει να βλέπει με σαφήνεια σε κάθε στάδιο το αποτέλεσμα του έργου του, πόσο χρόνο χρειάζεται, πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού και αν θα είναι σε θέση να εκτελέσει ο ίδιος όλες τις λειτουργίες.

Κατάλογος βασικών κανόνων και συστάσεων

Καταρχάς, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • οργανώνουν μια συνεχή ροή καθαρού αέρα από το εξωτερικό.
 • Εξασφαλίστε μια σταθερή θερμοκρασία στα δωμάτια, ειδικά στο ατμόλουτρο, γιατί εκεί πρέπει να είναι πολύ υψηλή.

Τα συστήματα εξαερισμού των σάουνων και των λουτρών είναι αρκετά παρόμοια, αλλά υπάρχουν και διαφορές, καθώς οι τελευταίες διαφέρουν στον τρόπο θέρμανσης του αέρα - δημιουργείται ένα ξηρό μικροκλίμα για τη σάουνα. Από αυτή την άποψη, πάρτε ακριβώς ένα σχέδιο εξαερισμού στη σάουνα και να το εφαρμόσετε στο μπάνιο θα είναι απολύτως απαράδεκτο.

Κανόνες και κανονισμοί για τη ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού

Λόγω του γεγονότος ότι στη σάουνα σχεδόν όλα τα δωμάτια έχουν ένα ελάχιστο τετράγωνο, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες για τη σάουνα και τη σάουνα, έτσι ώστε να λαμβάνεται φρέσκο ​​αέρα τουλάχιστον κάθε 15 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου και της επακόλουθης εγκατάστασης θα είναι απαραίτητο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα με την πιθανότητα ρυμούλκησης, καθώς και θέσεις με στάσιμο αέρα.

Πρότυπα σχέδια συστημάτων εξαερισμού

Μηχανικό κύκλωμα

Ταυτόχρονα είναι το πιο ακριβό, αλλά και το πιο αποτελεσματικό. Για το πλήρες σετ χρειάζεστε τις βαλβίδες εξαερισμού για τη σάουνα, τα φίλτρα, τα διαχυτικά, μια συσκευή για τον εξουδετερωτικό θόρυβο και άλλα εξαρτήματα.

Φυσικός εξαερισμός

Αυτός ο τύπος αερισμού της σάουνας και του ατμού θεωρείται ο ευκολότερος για την οργάνωση των δικών τους χεριών. Αλλά αυτό μπορεί να ειπωθεί μόνο για τη διαδικασία της εγκατάστασής του, επειδή μια επαρκής ανταλλαγή αέρα μπορεί να οργανωθεί μόνο μετά από ακριβείς αναλύσεις. Επιπλέον, ένα τέτοιο σύστημα έχει πολλές αρνητικές πτυχές. Για παράδειγμα, εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου και την κατεύθυνση του.

Σύστημα εξαερισμού παροχής και εξαγωγής

Ένα τέτοιο απόσπασμα στη σάουνα μπορεί δικαίως να θεωρηθεί ως η καλύτερη λύση στη μηχανική. Συνδυάζει: την αποδοτικότητα, το χαμηλό κόστος και είναι εύκολο να το κάνετε μόνοι σας.

Εξαερισμός αυτού του τύπου είναι σκόπιμο να εγκαταστήσει στο χαμάμ, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως η αίθουσα αναμονής ή στο σαλόνι, να οργανώσει αρκετό σύστημα φυσικού αερισμού (διαβάζεται ως εξής: «Αξιόπιστη εξαερισμού στο καμαρίνι με τα χέρια του - πώς να το κάνουμε το σωστό»).

Αξίζει να κατανοήσετε το σχέδιο αυτού του εξαερισμού.

Η συσκευή και η αρχή του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης

Δεν είναι δύσκολο να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα, το κύριο πράγμα είναι να κατανοηθεί το έργο των κύριων συστατικών στοιχείων του.

Δημιουργία εισόδων αέρα

Αν μιλάμε για το ατμόλουτρο, τότε οι οπές εισόδου πρέπει να τοποθετηθούν στους τοίχους κοντά στο δάπεδο, και επίσης κοντά στον κλίβανο. Ο ψυχρός αέρας από το δρόμο μπορεί να ζεσταθεί γρηγορότερα. Επιπλέον, δεν θα επιτρέψει στον ανεμπόδιστο αέρα να εισέλθει σε ένα μέρος όπου ο ατμός είναι ατμός.

Για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα, επιπλέον, κατά την εγκατάσταση του πλαισίου της πόρτας, αφήστε ένα διάκενο 5 εκατοστών μεταξύ του καλύμματος δαπέδου και της πόρτας.

Εγκαθιστώντας την κουκούλα

Οι οπές για το σχέδιο γίνονται πάντα στους τοίχους στην αντίθετη πλευρά των καναλιών τροφοδοσίας. Στο χαμάμ του εν λόγω αποσπάσματα πρέπει να είναι δύο, ένα - στο επίπεδο 1 του φύλου της ΔΟΕ, και το δεύτερο - κάτω από το ανώτατο όριο (διάβαζε: «Πώς να εξαγάγει στο μπάνιο - το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του εξαερισμού»). Μεταξύ αυτών θα συνδεθούν με ένα κιβώτιο. Για τη δύναμη του εξαερισμού δεν επηρεάζει την ισχύ του ανέμου και το ύψος του σωλήνα αποχέτευσης, πρέπει να εγκατασταθεί ένα πρόσθετο ανεμιστήρα.

Γενικά, κατά την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού, για τον έλεγχο του μικροκλίματος και των ροών αέρα, είναι απαραίτητο να τοποθετούνται ρυθμιζόμενοι αποσβεστήρες (δηλ., Πώματα ή πύλες).

Αν παρατηρήσετε ότι στις σχηματίζεται η επιφάνεια του τοίχου συμπύκνωμα εμφανίζεται μπαγιάτικο αέρα στο δωμάτιο, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τα σημάδια δείχνουν δυσλειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο

Οργάνωση αερισμού

Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα, ανοίξτε πλήρως όλα τα μάνδαλα και τις πόρτες - για 5-10 λεπτά, ο αέρας αντικαθίσταται εντελώς με φρέσκο ​​αέρα.

Διαδικασία θέρμανσης

Για γρήγορη θέρμανση του χώρου και εξαναγκασμό της επιθυμητής θερμοκρασίας με ελάχιστο κόστος καυσίμων, οι πόρτες και οι κουκούλες είναι κλειστές και τα κανάλια παροχής είναι ανοικτά. Διαβάστε επίσης: "Συσκευή εξαερισμού στο μπάνιο - από το σχεδιασμό μέχρι την εγκατάσταση".

Υιοθέτηση διαδικασιών στη σάουνα

Ελαφρώς ανοίγει το πτερύγιο του κάτω καναλιού. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια διαδικασία κυκλοφορίας των ρευμάτων, την ίδια στιγμή, ο θερμός αέρας συσσωρεύεται κάτω από την οροφή, η οποία διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας ενημερώνεται διαρκώς, διατηρείται το απαιτούμενο μικροκλίμα και εξοικονομείται καύσιμο.

Αξίζει να επισημανθούν ορισμένα βασικά λάθη που έγιναν με το αυτόνομο σύστημα εξαερισμού:

 • Εγκατάσταση μόνο ενός καναλιού για την αφαίρεση αέρα σε περίπτωση αερισμού στη σάουνα με ηλεκτρικό θερμαντήρα ή οποιοδήποτε άλλο τύπο γεννήτριας ατμού. Αφού εγκαταστήσαμε την κουκούλα ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο, θα έχουμε ένα ελάττωμα στο σύστημα, στο οποίο ο θερμός αέρας θα εγκαταλείψει γρήγορα το χώρο ατμού. Από αυτή την άποψη, ο έλεγχος της εσωτερικής θερμοκρασίας θα είναι αρκετά δύσκολος, ενώ η κατανάλωση καυσίμου θα αυξηθεί.
 • Εγκατάσταση οπών για εισροή και εξαγωγή σε ένα επίπεδο από το δάπεδο. Αυτό θα οδηγήσει σε επιδείνωση της ανταλλαγής αέρα και της εμφάνισης των ρευμάτων.
 • Οι διαστάσεις του αγωγού εξαγωγής είναι μικρότερες από τις οπές εισόδου. Ως αποτέλεσμα, η ροή του αέρα θα επιδεινωθεί. Συνιστάται να υπολογίσετε οπές 24 cm 2 για κάθε 1 m 3 του δωματίου.

Το σύστημα εξαερισμού που περιγράφεται παραπάνω είναι το πιο βολικό, αν και είναι εύκολο να το κανονίσετε μόνοι σας. Η αποτελεσματικότητά του καθορίζεται από την πρακτική. Ελπίζουμε ότι όλες οι αμφιβολίες για το αν ο εξαερισμός είναι απαραίτητη στη σάουνα, έχουν εξαφανιστεί, έτσι ώστε ο καθένας θα είναι σε θέση να εξοπλίσει τη σάουνα σωστό και το σύστημα εξαερισμού υψηλής ποιότητας.

Πώς να κάνετε ένα σύστημα εξαερισμού σε μια σάουνα με ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα: τεχνικές αποχρώσεις

Ο αέρας, κορεσμένος με οξυγόνο, είναι ζωτικός για τους ανθρώπους. Ειδικά αν ένα άτομο βρίσκεται σε κλειστό χώρο. Επομένως, ο αερισμός στη σάουνα, το μπάνιο, το μπάνιο και σε άλλα δωμάτια με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία θα πρέπει να είναι κατάλληλα ρυθμισμένα.

Διαφορετικά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις και τις αρνητικές συνέπειές τους.

Εξαερισμός: Το χρειάζεστε στη σάουνα;

Το γεγονός ότι η παρουσία του συστήματος εξαερισμού σάουνα δεν είναι κατ 'ανάγκην, μπορείτε να ακούσετε συχνά στο φόρουμ και σε συζητήσεις με τους πιο έμπειρους φίλους, που για δεύτερη χρονιά στα ύψη για να κατασκευαστεί προσωπικά το λουτρό / σάουνα.

Το κύριο επιχείρημά τους είναι το παράδειγμα της λειτουργίας του δωματίου. Μετά από όλα, η συσκευή για τον εξαερισμό θα απαιτήσει κεφάλαια και χρόνο.

Η άποψη ότι όλα λειτουργούν τόσο καλά είναι ριζικά λανθασμένη. Το πρώτο ή δύο χρόνια θα λειτουργήσει, αλλά στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ατμού θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Ναι, και η ποιότητα των διαδικασιών λουτρών σε ένα μη αεριζόμενη αίθουσα μπορεί να υποστηριχθεί.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα σωστά διαρρυθμισμένο ή εντελώς απούσα σύστημα εξαερισμού σε σάουνα σπιτιού με ηλεκτρικό θερμαντήρα είναι τα εξής:

 • έλλειψη οξυγόνου.
 • δυσάρεστη οσμή?
 • τη σήψη των δομών.
 • συντόμευση της διάρκειας ζωής των χώρων.
 • σχέδια;
 • αυξημένη κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση.

Όλες αυτές οι πινακίδες ή μόνο ένα μέρος τους θα αρχίσουν να εμφανίζονται μία προς μία στη σάουνα / λουτρό, η οποία διαθέτει μη λειτουργικό εξαερισμό. Εάν δεν υπάρχει εισροή φρέσκου υπαίθριου αέρα και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο ατμόλουτρο, τότε υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσετε. Ειδικά αν οι παραθεριστές βρίσκονται σε κατάσταση δηλητηρίασης, η οποία, δυστυχώς, μπορεί να βρεθεί συχνά.

Όσον αφορά τη δυσάρεστη οσμή, φαίνεται ότι οφείλεται σε συσσώρευση ιδρώτα και ανεπαρκή αφαίρεση της υγρασίας στο δωμάτιο. Μετά από όλα, αν δεν υπάρχει εξαερισμός, να στεγνώσει το ατμόλουτρο μετά τη χρήση είναι προβληματική - πρέπει να ανοίξετε τις πόρτες και να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά αεριζόμενοι και στεγνώσει. Και αυτό ισχύει για όλα τα δωμάτια - για ξεκούραση, μπάνιο, αποδυτήρια και άλλα, που χτίστηκε από έναν συνετό οικοδεσπότη.

Μια δυσάρεστη μυρωδιά εξακολουθεί να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης ενός δέντρου που δεν έχει χρόνο να στεγνώσει. Αυτό συμβαίνει μετά από δύο έως τρία χρόνια από την έναρξη της χρήσης της σάουνας. Έτσι, ορισμένοι τεχνίτες συνιστούν ακόμη και μια ειδική τεχνολογία για την εσωτερική διακόσμηση του ατμού - για να καταστεί ευκολότερη η απομάκρυνση των αποσυνδεδεμένων σανίδων από κάτω και η αντικατάστασή τους με νέες.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ακόμη και πριν από την έναρξη της δομής να παράσχει ένα σύστημα εξαερισμού προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά σαθρά αρώματα και προβλήματα με την αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων. Εκτός από αυτό το πρόβλημα, είναι δυνατό να παρατηρηθεί η ενεργός ανάπτυξη του καλουπιού στους τοίχους και στην οροφή, ο σχηματισμός συμπυκνώματος και η διόγκωση των ξύλινων δομών. Όλα αυτά τα προβλήματα αρχίζουν, όπως μια χιονοστιβάδα, να πέφτουν στο κεφάλι του ιδιοκτήτη της σάουνας.

Ως αποτέλεσμα - σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής. Αντί για 20-30 χρόνια, το ατμόλουτρο μπορεί να διαρκέσει μόνο 5-6 χρόνια. Και μια δυσάρεστη οσμή θα συνοδεύσει τους επισκέπτες που απολαμβάνουν τις διαδικασίες λουτρών, όλα αυτά τα χρόνια.

Αν το σύστημα εξαερισμού είναι εκεί, αλλά δεν είναι σωστά τοποθετημένο, τότε θα υπάρχει πρόβλημα βύθισης κατά μήκος των ποδιών των ανθρώπων που ανεβαίνουν. Και αυτό δεν προσθέτει στη χαρά της λήψης διαδικασιών υγιεινής. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου για τη θέρμανση του ατμού. Αυτό συχνά συναντάται όταν η κουκούλα εργάζεται πολύ ενεργά, αφαιρώντας την υπερβολική θερμότητα από το δωμάτιο.

Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε εκ των προτέρων το σύστημα εξαερισμού επιλέγοντας το βέλτιστο σχέδιο για τη διαρρύθμισή του. Επιπλέον, δεν υπάρχει ενιαία σωστή λύση σε αυτό το ζήτημα - όλα θα εξαρτηθούν από τη συγκεκριμένη τοποθεσία και τη θέση της τοποθεσίας του.

Σάουνα: πώς να οργανώσετε σωστά τον εξαερισμό

Το θέμα του πώς να κάνει σωστά τον αποτελεσματικό εξαερισμό στη σάουνα και τη σάουνα, ανησυχεί πολλούς ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών, κατοικιών μόνιμη κατοικία και μόνο μικρά σπίτια. Μετά από όλα, είναι δυνατόν να εξοπλίσει το ατμόλουτρο σχεδόν οπουδήποτε, το κυριότερο είναι η επιθυμία και η διαθεσιμότητα ορισμένων πόρων για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Τι είναι ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας;

Μια σάουνα ή μια σάουνα, της οποίας η καρδιά είναι μια ηλεκτρική θερμάστρα κουζίνας, δεν είναι ασυνήθιστη. Συχνά είναι η ηλεκτρική επιλογή που προτιμάται για την ασφάλεια και την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να θερμανθεί σωστά το λουτρό.

Οι φούρνοι-σόμπες που προσφέρονται στην αγορά εξοπλισμού για σάουνα και λουτρά αντιπροσωπεύονται από τέτοιες παραλλαγές:

 • Φινλανδική ηλεκτρική θερμάστρα?
 • για μικρές σάουνες.
 • με ατμογεννήτρια.
 • για ένα ρωσικό λουτρό.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μοντέλο, το κύριο πράγμα πριν από την αγορά, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα τεχνικής τεκμηρίωσης, πιστοποιητικού ποιότητας και εγγύησης του κατασκευαστή από τον πωλητή.

Επίσης, ανάλογα με τον επιλεγμένο φούρνο, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις για τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού. Οι συστάσεις του κατασκευαστή αναφέρονται γενικά στο εγχειρίδιο εξοπλισμού. Το πιο αποδεκτό σχήμα της συσκευής εξαερισμού δίνεται επίσης.

Ο θερμαντήρας είναι κατάλληλος όχι μόνο για την εγκατάσταση αλλά και για περαιτέρω λειτουργία. Δεν απαιτεί την τοποθέτηση καμινάδας και να σκεφτούν πρόσθετες επιλογές για την προετοιμασία και την αποθήκευση καυσόξυλων ή άλλων καυσίμων. Το μόνο μειονέκτημα είναι η εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχει πρόβλημα με αυτόν τον πόρο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν άλλο τύπο κλιβάνου.

Ο ηλεκτρικός θερμαντήρας σόμπα διαθέτει διάφορες πρόσθετες λειτουργίες και δυνατότητες - έναν αισθητήρα θερμοκρασίας και έναν ρυθμιστή υγρασίας, έναν πίνακα ελέγχου. Επίσης, για την ασφάλεια των χρηστών και την προστασία από την υπερθέρμανση, οι ηλεκτρικοί κλίβανοι είναι εξοπλισμένοι με θερμοστάτες και ασφάλειες.

Εάν αγοράστηκε ένα εξαιρετικά λειτουργικό μοντέλο εξοπλισμού στο οποίο είναι δυνατόν να ρυθμίσετε το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας κατά βούληση, η σάουνα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε λουτρό και αντιστρόφως.

Τεχνικές αποχρώσεις του εξαερισμού στη σάουνα / σάουνα

Σάουνα - αυτό είναι ένα ακατοίκητο δωμάτιο, αλλά δεν κατοικεί λιγότερο χρειάζεται εντατική ανταλλαγή αέρα. Χωρίς επαρκή πρόσληψη καθαρού αέρα, το δωμάτιο ατμού δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψει πλήρως. Και ο επισκέπτης θα νιώθει άβολα - ο αέρας είναι γεμάτος, μούχλα και είναι δύσκολο να αναπνεύσει. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό κατά τον σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα να ληφθούν υπόψη οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Σε μια θερμά με ηλεκτρική θερμάστρα είναι σημαντικό να παρέχετε ταυτόχρονα 3 τύπους εξαερισμού:

 • η σόμπα?
 • δωμάτια ατμού?
 • παρακείμενα δωμάτια (υπόλοιπο, αποδυτήρια, ντους και άλλα, αν υπάρχουν).

Εάν ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί η σωστή κυκλοφορία καθαρού αέρα μέσω της σάουνας, τότε δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία του. Είναι σημαντικό ο αέρας τροφοδοσίας από το δρόμο να χτυπά αμέσως τον θερμαινόμενο φούρνο, να θερμαίνεται από αυτόν και να το ψύχει ταυτόχρονα. Τότε, ήδη ζεστό, αλλά ακόμα φρέσκο, θα ανέβει προς τα πάνω και θα αναμειχθεί με τις μάζες αέρα του δωματίου, μετατοπίζοντας το τμήμα στο δρόμο μέσω της οπής εξάτμισης.

Τεχνικές απαιτήσεις για το σύστημα αερισμού στη σάουνα:

 • διάκενο κάτω από την πόρτα 2-5 cm?
 • χωρίς σχέδια.
 • ρυθμιζόμενη εισροή / απόδοση ·
 • κυκλική ανανέωση αέρα.
 • η εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο.
 • σωστή κατεύθυνση των μαζών αέρα κατά μήκος του αγωγού.
 • βέλτιστη διατομή των ανοιγμάτων εξαερισμού.
 • το σωστό ύψος του αγωγού αερισμού πάνω από το επίπεδο της οροφής.

Για να εξασφαλίσετε μια ρυθμιζόμενη εισροή και εκροή αέριων μαζών, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια βαλβίδα πύλης. Αυτή είναι μια πολύ βολική εφεύρεση, η οποία ήρθε σε μας από αμνημονεύτων χρόνων και έλαβε σύγχρονη εκτέλεση.

Όσο για την κυκλικότητα, σύμφωνα με τους κανόνες, ο αέρας στη θερμοκρασία θα πρέπει να ενημερώνεται 5-6 φορές την ώρα, και αν είναι μια ξηρή σάουνα - τότε τουλάχιστον 10 φορές την ώρα. Η εισροή του δεν πρέπει να πραγματοποιείται από εσωτερικούς χώρους και από το δρόμο. Είναι σημαντικό ο εισερχόμενος αέρας να είναι όσο το δυνατόν πιο κορεσμένος με οξυγόνο.

Η έξοδος του αέρα εξαγωγής με αυξημένο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να συμβεί μέσω του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος βρίσκεται πάνω από την οροφή. Το ύψος του σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι βέλτιστο για να εξασφαλίσει καλή πρόσφυση, αλλά όχι περισσότερο από 3 μ. Το ύψος εξαρτάται από τη θέση του καναλιού.

Σε μια σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την εγκατάσταση ξεχωριστής καμινάδας ή αεραγωγού για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης. Αυτό είναι ένα απόλυτο πλεονέκτημα στη διάταξη εξαερισμού.

Σάουνα: χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού

Η ορθότητα του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από την ποιότητα των διαδικασιών στο ατμόλουτρο, τη διάθεση και την υγεία των χρηστών, τη διάρκεια ζωής του δωματίου. Και το κόστος συντήρησης εξαρτάται επίσης από το πόσο αποτελεσματική γίνεται η ανταλλαγή αέρα.

Η επιλογή του σχεδίου για τη συσκευή του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από πολλές παραμέτρους - το μέγεθος της σάουνας / λουτρό, τον αριθμό των συνοδευτικών δωματίων, τη θέση, τον τύπο του ηλεκτρικού θερμαντήρα. Έτσι, μπορεί να είναι:

 • ανεξάρτητο κτίριο.
 • σάουνα στο δωμάτιο δίπλα στο μπάνιο.
 • σάουνα στο υπόγειο του εξοχικού σπιτιού?
 • ατμόλουτρο στο μπαλκόνι του διαμερίσματος της πόλης.

Είναι σημαντικό, αν και ένας τοίχος θα βγήκε στο δρόμο. Συνιστάται να σχεδιάσετε την εγκατάσταση βαλβίδων εισαγωγής και παραθύρων μέσα σε αυτό. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε εξετάστε τις επιλογές με την εξαναγκασμένη έγχυση καθαρού αέρα με τη βοήθεια ανεμιστήρων.

Ανάλογα με τον τύπο ελέγχου, ο εξαερισμός στις αίθουσες ατμού μπορεί να είναι:

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται η τελευταία επιλογή, όταν η εισροή συμβαίνει φυσιολογικά και η εκροή χρησιμοποιεί ανεμιστήρες εξαγωγής. Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται μια βαλβίδα παροχής κάτω από το φούρνο σε ύψος περίπου 30 cm από το δάπεδο. Λοιπόν, αν αυτό το τείχος είναι δίπλα στο δρόμο.

Εάν όχι, τότε είναι δυνατόν να τοποθετήσετε έναν αγωγό εξαερισμού χρησιμοποιώντας έναν εύκαμπτο αγωγό αέρα, φέρνοντάς τον στη σωστή θέση. Αποφύγετε αιχμηρές στροφές, επιλέγοντας την ομαλότερη και συντομότερη διαδρομή. Εντός αυτού του σημείου συνιστάται η τοποθέτηση ενός αποσβεστήρα ή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας με μια πύλη.

Όταν ο αέρας του δρόμου εισέρχεται στο χαμάμ, συναντά αμέσως ηλεκτρική θερμάστρα. Το θερμαίνει, το θερμαίνει, επιτρέποντάς του να ανεβαίνει προς τα πάνω, όπου αναμιγνύεται με τις μάζες του αέρα, μετακινώντας το τμήμα. Όταν ο ψυχρός αέρας κατέρχεται, σφίγγεται από τον ανεμιστήρα εξάτμισης στην τρύπα και αρχίζει να κινείται προς τα πάνω μέσα από το ποδήλατο εξαερισμού.

Οι οπές εξαγωγής συνήθως κατασκευάζονται στον απέναντι τοίχο. Και, κάποιος είναι από κάτω, και ο άλλος είναι από πάνω. Μεταξύ αυτών συνδέονται με ένα κουτί εξαέρωσης. Επίσης, το σύστημα απομάκρυνσης αέρα είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρα εξαγωγής.

Πρόσθετη κυκλοφορία των ροών αέρα γίνεται μέσα από τις ρωγμές στο παράθυρο και μέσα από το διάκενο μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου. Αν η σάουνα στέκεται ξεχωριστά και το σκελετό της ανεγερθεί με όλους τους κανόνες, τότε μεταξύ των κατώτερων κορμών θα υπάρχει αναγκαστικά ένα μικρό κενό που θα παρέχει επιπλέον αερισμό του δωματίου. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η φθορά του δέντρου και η εμφάνιση μούχλας στους τοίχους μέσα στο ατμόλουτρο.

Σφάλματα της συσκευής εξαερισμού

Εάν λάβετε υπόψη όλες τις λεπτές αποχρώσεις του συστήματος εξαερισμού της συσκευής, το αποτέλεσμα θα παραμείνει περισσότερο από μία δεκαετία. Όμως, συχνά άπειροι δάσκαλοι επιτρέπουν ενοχλητικά λάθη που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα των διαδικασιών και τη διάθεση των επισκεπτών στη σάουνα / λουτρό.

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η διάταξη της διάταξης αγωγών μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Αυτό είναι το πιο δυσάρεστο, διότι τέτοια εργασία πρέπει να γίνει από την αρχή. Στη συνέχεια, όχι μόνο θα είναι βολικό να εγκαταστήσετε τα πάντα, αλλά είναι επίσης εύκολο να αποκρύψετε τις επικοινωνίες, αναβαθμίζοντας τις.

Δεύτερον, η υπερβολική στεγανότητα των χώρων δεν μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Έτσι, αν δεν υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 2-3 cm κάτω από την πόρτα, παράθυρα και τρύπες για την εισροή, τότε σε ένα τέτοιο ατμόλουτρο μπορείτε να ασφυκτιούν. Αυτή είναι μια εξαιρετικά ατυχής επιλογή.

Το τρίτο λάθος, που επιτρέπεται στη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, είναι να γίνει μόνο το άνοιγμα εξαγωγής κάτω από την οροφή. Θα παράσχει το αποτέλεσμα της εστίας όταν δεν συμβαίνει η ανταλλαγή αέρα. Για να αναπνεύσετε μια ανάσα καθαρού αέρα, είναι απαραίτητο να ανοίξετε ένα παράθυρο ή πόρτες.

Τέταρτον, δεν μπορείτε να αφήσετε τα ανοίγματα εισαγωγής / εξόδου αέρα χωρίς βαλβίδα πύλης. Η παρουσία του θα βοηθήσει στη βέλτιστη ρύθμιση του εσωτερικού κλίματος σε κάθε εξωτερικό καιρό και θερμοκρασία. Είναι η βαλβίδα που βοηθά να επιλέξετε μια άνετη θερμοκρασία και υγρασία, απελευθερώνοντας ένα πλεονάζον ζεστό αέρα. Με τη βαλβίδα της πύλης κλειστή, αντίθετα, μπορείτε να θερμαίνετε γρήγορα ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο.

Το πέμπτο λάθος είναι η τοποθέτηση των βαλβίδων εισόδου και εξόδου σε ένα επίπεδο αντίθετα μεταξύ τους. Με ένα τέτοιο σχήμα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα βυθίσματα στα πόδια και την πλήρη απουσία ανάμιξης των αέριων μαζών. Ο αέρας που έρχεται από το δρόμο δεν θα έχει χρόνο για να θερμανθεί και να αναμειχθεί με το μίγμα ατμού κάτω από το ανώτατο όριο του δωματίου.

Το έκτο λάθος είναι η εγκατάσταση πολύπλοκων και δαπανηρών συστημάτων εξαερισμού. Ο εξοπλισμός από αιφνίδιες αλλαγές θερμοκρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αντέχει και απαιτεί περιοδικές επισκευές και αντικατάσταση μεμονωμένων συσκευών.

Επομένως, κατά την επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του δωματίου σας, τις διαστάσεις του, το ύψος των οροφών. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε αυτό στο στάδιο του σχεδιασμού των κατασκευών, έτσι ώστε να μην πληρώνομαι αργότερα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Στη σάουνα, ο εξαερισμός μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μέσα. Ένα βίντεο σχετικά με την εγκατάσταση της εισροής στη σάουνα:

Το δεύτερο μέρος της οικονομικής ρύθμισης του εξαερισμού στο ατμόλουτρο είναι η εγκατάσταση ενός αεραγωγού:

Στο βίντεο διατίθενται διάφορα συστήματα εξαερισμού σε λουτρά και σάουνες:

Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα βίντεο κλιπ:

Ο σωστός σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα και τα κύρια λάθη που επιτρέπονται από τους κυρίους του σπιτιού λέγεται στο βίντεο:

Έχοντας εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητες του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα, είναι δυνατόν να σχεδιάσετε και να εξοπλίσετε σωστά τον αερισμό με ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα. Και, έχοντας μια μικρή σάουνα και την επιθυμία να κάνουν τα πάντα με τα χέρια τους, η εγκατάσταση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει μόνοι τους. Το κυριότερο είναι να υπολογίσετε σωστά τη θέση των ανοιγμάτων εισόδου και εξόδου και να εκτελέσετε σωστά την εγκατάσταση των αεραγωγών.

Πώς να κάνετε αερισμό στη σάουνα: επιλογές κυκλώματος, συσκευή και υλικά

Σάουνα - ένα εξαιρετικό μέρος για να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο, καθώς και τη θεραπεία.

Ωστόσο, μια ποιοτική παραμονή σε αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τον εξαερισμό.

Σκοπός του αερισμού στη σάουνα

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ατμού, δίνεται πάντα ένας ιδιαίτερος ρόλος στον σωστό αερισμό της σάουνας.

Εξηγείται από τέτοιους λόγους:

 • Παρέχει πρόσληψη καθαρού αέρα.
 • Είναι αυτή που είναι ικανή διανομή οξυγόνου σε όλο το δωμάτιο ομοιόμορφα και εξίσου ζεστό.
 • Θα προωθήσει ταχεία καθαρισμό από τη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, που θα διευκολύνει τη διαδικασία διαμονής σε ένα τέτοιο χώρο.
 • Λόγω του αερισμού στο ατμόλουτρο συμβαίνει σωστή κυκλοφορία αέρα, που επιτρέπει την αποφυγή υπερβολικής καθίζησης υγρασίας σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες. Ως αποτέλεσμα - το δέντρο θα διαρκέσει περισσότερο, δεν θα καλύψει με ένα στρώμα μούχλα και επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό μύκητα, δεν θα σήψη.
 • Σωστό Η λειτουργία του κλιβάνου εξαρτάται επίσης άμεσα από την ανταλλαγή αέρα.
 • Εξαφανίζει τις πιθανότητες ασφυξίας, γιατί αρκετά συχνά στο ατμόλουτρο υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλκοόλ για να αυξήσουν τα πνεύματά τους. Χωρίς την εισροή καθαρού αέρα, μετά από 30 λεπτά σε ένα τέτοιο δωμάτιο θα είναι πρακτικά αδύνατο να αναπνεύσει.
 • Ολόκληρο το δωμάτιο μπορεί να αερίζεται καλά και να στεγνώνει καλά, κάτι που είναι σημαντικό για μια άνετη διαμονή σε αυτό.

Δώστε προσοχή σε όλα τα παραπάνω επιχειρήματα και αναρωτηθείτε:

Χρειάζεται να αερίζω στη σάουνα; Υπάρχει βεβαίως μια σαφής απάντηση - ναι!

Το κύριο πράγμα είναι να το κάνουμε με έγκαιρο και σωστό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε στο μέλλον τις διαδικασίες αποσύνθεσης του ξύλου, την παρουσία βυτίων και μια δυσάρεστη οσμή, που σε καμία περίπτωση δεν θα ευχαριστήσει τους επισκέπτες της ατμόλουτρα.

Διαρρύθμιση του εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι με δικά του χέρια: επιλογή του σχεδίου και σύνταξη.

Εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα: επιλογή και εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής.

Ο σωστός εξαερισμός της σάουνας ή της μπανιέρας

Η πρόσβαση στον καθαρό αέρα και η διατήρηση μιας σταθερής, υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διαθεσιμότητας εξαερισμού σε φινλανδική σάουνα. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σχεδίαση και εισροή.

Το εκχύλισμα στη σάουνα είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από αυτό, και η εισροή δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει καθαρό οξυγόνο στο δωμάτιο.

Πριν ξεκινήσετε την οικοδόμηση, πρέπει να ξέρετε για τους αμετάβλητους κανόνες και τους κανόνες για τη δημιουργία του στο μπάνιο.

 • Μετά από 25-30 λεπτά της σάουνας, γίνεται συχνά δύσκολο να αναπνεύσει μέσα σε αυτό, το κεφάλι αρχίζει να περιστρέφεται και να βλάπτεται. Ο λόγος για αυτό έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντικατάσταση του μούχλα, γεμάτη ατμό και ανθρώπινο ιδρώτα αέρα. Σύμφωνα με το SNIP, ο αέρας σε τέτοιους κλειστούς χώρους θα πρέπει να ενημερώνεται τουλάχιστον 5-6 φορές την ώρα. Ταυτόχρονα, η ταχύτητά του μπορεί να είναι τουλάχιστον 20 μέτρα κυβικά μέσα σε 60 λεπτά.
 • Ο σωλήνας εξάτμισης δεν πρέπει να είναι πολύ στενός. Η διάμετρος του είναι καλύτερη να κάνει το ίδιο με τον αέρα τροφοδοσίας.
 • Τα ανοίγματα τροφοδοσίας μπορούν να τοποθετηθούν μόνο κάτω. Το επιτρεπτό ύψος από το δάπεδο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 20 εκ. Τοποθετήστε το αυστηρά πίσω από τη σόμπα. Διαφορετικά, ο κρύος αέρας δεν θα έχει χρόνο για να ζεσταθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε ρεύματα και δυσάρεστες αισθήσεις των ανθρώπων που μένουν σε τέτοιο κλειστό χώρο.
 • Προκειμένου να γνωρίζετε τον σωλήνα με τον οποίο πρέπει να αγοράσετε το τμήμα, πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένους κανόνες και κανόνες: ένας σωλήνας με διατομή τουλάχιστον 24 εκατοστών θα πρέπει να είναι ανά 1 κυβικό μέτρο του χώρου που θα εξοπλιστεί.
 • Οι τρύπες για εισροή και εξαγωγή δεν μπορούν να είναι αντίθετες μεταξύ τους.
 • Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε τη δυνατότητα ρύθμισης της ροής του αέρα, τη μείωση ή την αύξηση του. Αυτό μπορεί να γίνει εις βάρος των βαλβίδων, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στα ανοίγματα λουτρού.
 • Συχνά στη σάουνα αφήνετε ένα κενό μεταξύ του κάτω μέρους της πόρτας και του δαπέδου λόγω της απουσίας ορίου ή πολύ χαμηλού ύψους. Είναι απαραίτητο για φυσικό σχέδιο σε φινλανδική σάουνα.

Το μοτίβο ροής οξυγόνου θα φαίνεται σωστό μόνο εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα εκχυλίσματα στον υπό εξέταση χώρο. Δίνοντας προσοχή στον τόπο όπου βρίσκεται ο παραπόταμος, ακριβώς στην απέναντι πλευρά του σε ύψος έως και ένα meta εξοπλίζουν την πρώτη θύρα εξάτμισης. Το δεύτερο πρέπει να γίνει ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο. Το κύριο πράγμα σε αυτό το στάδιο της εργασίας είναι να συνδέσει και τις δύο τρύπες με ένα μόνο αγωγό που οδηγεί στην καμινάδα ή τον κοινό αγωγό της κουκούλας.

Εξετάστε την αρχή της φινλανδικής σάουνας:

 1. Πριν ξεκινήσετε την εργασία του ατμού, θα πρέπει να αερίζεται καλά, πράγμα που θα ανανεώσει τον αέρα.
 2. Κλείστε με τη βοήθεια των τρυπών οπών και των θυρών, που θα επιτρέψουν στον αέρα στο ατμόλουτρο να ζεσταθεί αρκετά γρήγορα.
 3. Η βαλβίδα εισόδου παραμένει ανοικτή. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η εξάντληση του αέρα.
 4. Αφού περιμένουμε την πλήρη προθέρμανση του δωματίου, ακολουθούμε τον σωστό αερισμό στη σάουνα. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε ελαφρά το κατώτερο κανάλι. Έτσι αρχίζει η σταδιακή κίνηση οξυγόνου. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το άνω κανάλι δεν πρέπει να ανοίξει, έτσι ώστε να μην χάσετε τον καλά θερμαινόμενο αέρα από το λουτρό. Φρέσκος, δροσερός αέρας αφού πέσει μέσα από το κανάλι τροφοδοσίας, θερμαίνεται αργά από τον κλίβανο και αμέσως αρχίζει να αντικαθιστά σταδιακά τον αέρα, ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να σταματήσει.

Ένα τέτοιο σύστημα για τους ανθρώπους δεν θα είναι αισθητό εάν έχει εγκατασταθεί σωστά εκ των προτέρων, ακολουθώντας όλες τις συμβουλές και τις συστάσεις των ειδικών. Όντας σε αυτό, οι παραθεριστές δεν αισθάνονται ούτε δυσφορία και θα απολαύσουν μια ευχάριστη θερμοκρασία και άνετη υγρασία.

Εξίσου σημαντικό είναι και ο φούρνος, ο οποίος είναι εξοπλισμένος είτε σε μια θερμά ή σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και είναι τούβλο έξω. Εκτελεί στη σάουνα τις εξής λειτουργίες:

 • Ζεσταίνει τη συνολική επιφάνεια του δωματίου.
 • Ζεσταίνει το νερό.
 • Παράγει ατμό.

Κατά την επιλογή αυτής της συσκευής, θα πρέπει να καθοδηγείται από αυτά τα κριτήρια:

 • Μέγεθος - ωραία, εάν ο φούρνος είναι μικρός, που θα εξοικονομήσει χώρο.
 • Πρέπει να είναι αξιόπιστη και ασφαλής.
 • Δυνατότητα γρήγορης θέρμανσης.
 • Έχετε ένα μικρό κόστος.
 • Πρέπει να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, ώστε να αντέχει συνεχώς τα βαριά φορτία και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
 • Όταν επιλέγετε μια σόμπα, πρώτα απ 'όλα, εξετάστε την ισχύ και το μέγεθος της σε σχέση με το μέγεθος της σάουνας.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν τρεις τύποι αερισμού στη σάουνα. Ας εξετάσουμε κάθε ένα από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες.

Φυσικά

Εμφανίζεται λόγω πτώσεων πίεσης στο δωμάτιο και στο δρόμο. Διαφέρει με μικρά έξοδα για εργασίες εγκατάστασης και απλότητα λειτουργίας. Αυτό γίνεται με τους εξής τρόπους:

 • Λόγω της πίεσης του ανέμου, η οποία είναι δυνατή μόνο σε κτίρια από κορμούς. Η πίεση του αέρα μέσα στο δωμάτιο οφείλεται στις ισχυρές ριπές του ανέμου, οι οποίες δημιουργούν σημαντική εκροή αέρα στην προς τα εμπρός πλευρά. Η κίνηση του αέρα μέσα και έξω είναι μέσα από τα κενά που είναι διαθέσιμα μεταξύ των κορμών.

Ως αποτέλεσμα ισχυρού ανέμου, είναι εφικτά τα ρεύματα, γεγονός που δεν προκαλεί κανένα μειονέκτημα για τους παραθεριστές.

 • Ευχαριστώ τον αερισμό. Το νόημά της έγκειται στη διείσδυση των μαζών αέρα απευθείας από το δρόμο μέσω του πυθμένα του δωματίου, όπου υπάρχουν ειδικές οπές. Ο αέρας του δρόμου, που μπαίνει στη σάουνα, πιέζει από πάνω ένα ζεστό ρεύμα και τις κατευθύνει στον αεραγωγό. Αυτό το σύστημα αερισμού σάουνας είναι ιδανικό για δωμάτια με πολύ ζεστό αέρα και πολλή ατμόσφαιρα. Η κυκλοφορία του οξυγόνου εδώ γίνεται πολύ γρήγορα.

Μηχανική

Είναι εξοπλισμένο μόνο στην περίπτωση που είναι αδύνατον να γίνει ο αερισμός τροφοδοσίας στη σάουνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ονομάζεται επίσης αναγκασμένος. Αποτελείται από αρκετά ακριβά αντικείμενα: ψύκτες, θερμαντήρες, ανεμιστήρες και φίλτρα αέρα.

Για να επιτευχθεί η απόδοση του επεξεργασμένου αέρα από το δωμάτιο, με εξαναγκασμένο εξαερισμό στη σάουνα, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξαγωγής, οι οποίοι κατ 'ανάγκην εγκαθιστούν φίλτρα.

Εφαρμόστε αυτό το είδος αερισμού σε πολύ μεγάλους χώρους, όπου υπάρχουν πισίνες, καμπίνες ντους και ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Κάνει τον αέρα καθαρό από τον ατμό, τον ιδρώτα και τις δυσάρεστες οσμές για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Χρησιμοποιώντας μηχανικό αερισμό, χρησιμοποιείται εξαναγκασμένη ροή οξυγόνου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός πολύ περίπλοκου συστήματος το οποίο διαθέτει τέτοιες συνιστώσες:

 • Θάλαμος εφοδιασμού.
 • Μηχανισμοί που μειώνουν την ποσότητα του θορύβου.
 • Διαχυτές.
 • Βαλβίδες ελέγχου.
 • Σχάρες διανομής.

Για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας τροφοδοσίας είναι άνετος όταν εισέρχεται στο δωμάτιο, προ-καθαρίζεται και θερμαίνεται.

Συνδυασμένη

Εφαρμόζεται στα λουτρά μόνο αν οφείλεται άμεσα στις ιδιαιτερότητες της δομής τους. Έτσι, μια σάουνα στο σπίτι και τα όρια των τριών τοίχων του με μια κοινή κατοικία, δεν μπορεί να έχει φυσικό αερισμό. Ταυτόχρονα, δεν θα είναι δυνατή η διευθέτηση των οπών εισόδου και εξόδου με όλους τους κανόνες. Συνεπώς, με την τήρηση των κανόνων, επιτρέπεται η τοποθέτηση του ανοίγματος εισόδου σε ύψος τουλάχιστον 20 cm από το δάπεδο και η εξάτμιση τοποθετείται στον ίδιο τοίχο σε παρόμοια απόσταση από την οροφή.

Η αρχή αυτής της ανταλλαγής αέρα είναι η είσοδος ψυχρού αέρα στο δωμάτιο, η διέλευση από το φούρνο, η θέρμανση και η κυκλοφορία σε όλη τη σάουνα.

Το μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι μια αρκετά μεγάλη ταχύτητα και ο αριθμός των αέριων μαζών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αγωγός τροφοδοσίας τοποθετείται όχι πάνω από τον θερμαντήρα, αλλά πάνω από αυτόν. Η έξοδος τοποθετείται στην αντίθετη πλευρά μερικά εκατοστά παραπάνω. Αυτό θα μειώσει τη ροή του αέρα, αλλά υπάρχει έλλειψη ρυζιού. Για να αποφευχθεί αυτό, ένας πρόσθετος ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο κανάλι εξόδου.

Σχέδια συστημάτων εξαερισμού

Υπάρχουν τρία κυκλώματα συσκευών:

 • Υψηλή ταχύτητα είναι να εγκαταστήσετε τον αγωγό τροφοδοσίας αυστηρά πίσω από τη σόμπα σε επίπεδο 20 cm από το δάπεδο. Ακριβώς στο αντίθετο τοίχωμα στην ίδια απόσταση τοποθετείται μια οπή εξαγωγής, μέσα στην οποία τοποθετείται ένας ανεμιστήρας.

Ο αέρας του δρόμου, μπαίνοντας στο δωμάτιο, αμέσως θερμαίνεται λόγω της ήδη θερμαινόμενης σόμπας. Στη συνέχεια, ανεβαίνει στο ανώτατο όριο, δροσίζει λίγο, πέφτει κάτω και αφήνει το λουτρό. Χάρη σε αυτή τη ροή του αέρα φτάνουμε στο πιο άνετο για τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, επειδή όλες οι μάζες του αέρα αναμειγνύονται σταδιακά και ομοιόμορφα.

 • Εάν η σάουνα βρίσκεται μέσα σε ένα υπάρχον δωμάτιο και έχει μόνο ένα τοίχο που συνορεύει με το δρόμο, τα κανάλια εισόδου και εξόδου τοποθετούνται σε αυτή την επιφάνεια. Οι κύριες συνθήκες: βρίσκονται στην ίδια απόσταση από το δάπεδο και την οροφή (20 cm) ακριβώς απέναντι από τον κλίβανο. Έτσι, στην κορυφή έχουν μια εξαναγκασμένη εκροή, και κάτω - η εισροή.

Με αυτό το σχέδιο, ο αέρας, εισέρχεται στο δωμάτιο, πηγαίνει αμέσως στο φούρνο και σταδιακά θερμαίνεται, μετά από τον οποίο εκκενώνεται έξω.

 • Η πιο μαλακή θέρμανση των αέριων μαζών επιτυγχάνεται με τη χρήση αυτού του σχήματος. Η αρχή της έγκειται στη θέση του καναλιού εισόδου πίσω από το φούρνο σε ύψος 60 cm από το δάπεδο και η έξοδος με τον ανεμιστήρα ακριβώς στον αντίθετο τοίχο σε ύψος 20 cm από το δάπεδο.

Οξυγόνα στο δρόμο, εισέρχεται στο δωμάτιο, θερμαίνεται και ανεβαίνει. Ήδη ελαφρώς δροσισμένες αέριες μάζες εγκαταλείπουν το κτίριο. Λόγω της βραδύτερης ροής, η διαμονή σε μια τέτοια σάουνα γίνεται πολύ άνετη.

Συλλέγουμε το αφυγραντήρα με τα χέρια μας: το σχέδιο και την αρχή λειτουργίας.

Συσκευή εξαερισμού στη σάουνα

Σχεδιάζοντας να κάνετε τον αερισμό στη σάουνα με τα δικά σας χέρια, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να εξασφαλίσετε την ανταλλαγή αέρα υψηλής ποιότητας στο πάτωμα αυτού του δωματίου. Διαφορετικά, το δωμάτιο επιδεινώνεται γρήγορα και το δάπεδο δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 3 χρόνια.

Ο αερισμός του δαπέδου περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

 1. Κατά τη διάρκεια της ανέγερσης μίας βάσης από σκυρόδεμα, τοποθετήστε την οπή αερισμού στους απέναντι τοίχους του καπακιού. Εάν η βάση έχει ήδη κατασκευαστεί, τότε οποιαδήποτε παρέμβαση στην ακεραιότητά της μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ολόκληρης της δομής.
 2. Στα αντίθετα τοιχώματα κόβονται ανοίγματα για εισαγωγή αέρα, η οποία συνιστάται να καλύπτεται με μεταλλικές γρίλιες. Αυτό θα αποτρέψει την είσοδο διαφόρων τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο.
 3. Με τον εξοπλισμό της σόμπας, το λάκκο τέφρας πρέπει να είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το ανώτερο επίπεδο του δαπέδου, το οποίο θα του επιτρέψει να λειτουργήσει ως κάλυμμα.
 4. Κατά την εγκατάσταση σανίδων δαπέδου, είναι απαραίτητο να αφήνετε μικρούς χώρους μεταξύ τους, το μέγεθος των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 mm. Αυτό θα επιτρέψει στο νερό να βγει φυσικά μέσω του δαπέδου.

Σκεφτείτε πώς να κάνετε αερισμό στη σάουνα, ανάλογα με τη θέση της θέσης.

Εξαερισμός σε σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα:

 • Κάτω από την πόρτα πρέπει να αφήσετε ένα διάστημα ουρανοξυστών σε 5 εκατοστά.
 • Το κανάλι εισόδου τοποθετείται κάτω από τη σόμπα.
 • Οι έξοδοι γίνονται στον απέναντι τοίχο: το ένα πάνω από το δάπεδο και το άλλο κάτω από την οροφή.
 • Για σωστή λειτουργία, οι οπές συνδέονται με έναν αγωγό, ο οποίος εξάγεται στην καμινάδα ή σε ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού του σπιτιού.
 • Στους αγωγούς, οι πύλες είναι εγκατεστημένες, πράγμα που καθιστά δυνατή τη ρύθμιση της ροής.

Ο εξαερισμός μιας σάουνας σε ένα ιδιωτικό σπίτι προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ιδανικού στεγανοποιητικού υλικού σε ένα τέτοιο δωμάτιο.

Ο εξαερισμός στη σάουνα στο υπόγειο συνδέεται μέσω καναλιών στο κοινό σύστημα του σπιτιού. Σε τέτοιες παραλλαγές, η σάουνα είναι εγκατεστημένη σε ένα ηλεκτρικό φούρνο στο πάτωμα ή κρεμασμένο σε έναν τοίχο.

 • Μην ξεχνάτε τα λάθη του εξαερισμού στη σάουνα σπιτιού:
 • Τα διαγράμματα των αεραγωγών πρέπει να μελετηθούν εκ των προτέρων.
 • Η απουσία κενών κάτω από την πόρτα και την τρύπα εισροής μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία.
 • Η δημιουργία μιας οπής μόνο για την εκροή αέρα οδηγεί σε έλλειψη κυκλοφορίας αέρα.
 • Η έλλειψη βαλβίδων έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ρύθμισης της ροής.
 • Τα κανάλια εισόδου και εξόδου τοποθετούνται απέναντι από το άλλο στο ίδιο επίπεδο, γεγονός που οδηγεί στην ύπαρξη ρευμάτων.
 • Για τον αερισμό, μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά ακριβό εξοπλισμό, επειδή οι διαρκείς διακυμάνσεις της θερμοκρασίας απαιτούν γρήγορα επισκευή και ενδεχομένως ανακαίνιση ορισμένων εξαρτημάτων.

Πόσο κοστίζει

Προγραμματίζοντας να κάνετε αερισμό στη σάουνα με τα χέρια σας, πρέπει να ξέρετε ότι το κόστος του θα κοστίσει περίπου 24-38.000 ρούβλια. Όλα θα εξαρτηθούν από το κόστος των εξαρτημάτων.

 • Η βαλβίδα εξαερισμού μπορεί να αγοραστεί για 650-1500 ρούβλια.
 • Lattice για 300-400 ρούβλια.
 • Σύστημα παροχής και εξάτμισης για 18500 ρούβλια.

Δημιουργία συστήματος εξαερισμού υψηλής ποιότητας - σημαντικό ρόλο στη σάουνα, τόσο στην επιλογή των συστατικών του, καθώς και η διαδικασία εγκατάστασης θα πρέπει να συζητήσει και έγκαιρο τρόπο.

Εγκατάσταση εξαερισμού στη σάουνα από τα χέρια του - κανόνες, συσκευή, κυκλώματα και βίντεο

Η ανάγκη να οργανωθεί μια κανονική ανταλλαγή αέρα στις εγκαταστάσεις ενός τέτοιου ειδικού σκοπού είναι προφανής για όλους. Δεδομένου ότι ο αναγνώστης θέλει να καταλάβει τη συσκευή, τα τυπικά σχήματα και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης ενός συστήματος εξαερισμού σε μια σάουνα, γνωρίζει a priori ότι η απουσία του επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και συντομεύει τη ζωή όλων των δομικών στοιχείων κατά περίπου 3,5 έως 4 φορές.

Όπως όλα τα έργα για την εγκατάσταση του εξαερισμού στη σάουνα για να κάνουν τη δουλειά τους, και τεχνικά competently - το θέμα αυτού του άρθρου.

Πρότυπα και απαιτήσεις για το σχέδιο αερισμού στη σάουνα

Το κλειδί της επιτυχίας δεν είναι μόνο η ουσιαστική διεξαγωγή των τεχνολογικών εργασιών σε κάθε στάδιο της εγκατάστασής της. Ο κύριος πρέπει να καταλάβει σαφώς τι πρέπει να συμβεί στο τέλος, αν μπορεί να κάνει τα πάντα με τα χέρια του, πόση ώρα θα χρειαστεί και πόσο θα κοστίσει το σύστημα εξαερισμού.

Βασικές απαιτήσεις

 • Συνεχής ροή αέρα (νωπά) από το εξωτερικό.
 • Η μεταβλητότητα της θερμοκρασίας στα δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών θερμοκρασιών.

Τα συστήματα αερισμού στη σάουνα και τη σάουνα είναι παρόμοια από πολλές απόψεις, αλλά υπάρχει και μια θεμελιώδης διαφορά. Συνίσταται στη μέθοδο θέρμανσης του αέρα. Για τη σάουνα είναι ξηρό. Επομένως, η τυφλή αντιγραφή των προγραμμάτων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της δουλειάς τους είναι μια άσκοπη κατοχή.

Κανόνες και κανόνες για το σύστημα αερισμού συσκευών

 • Στη σάουνα, σχεδόν όλα τα δωμάτια είναι μέτρια σε μέγεθος. Στην περίπτωση των δωματίων με μικρές διαστάσεις, πρέπει να καθοδηγείται από ένα τέτοιο σχέδιο εξαερισμού, έτσι ώστε να παρέχει ανανέωση αέρα περίπου κάθε τρίμηνο μιας ώρας, τουλάχιστον. Για μια σάουνα, αυτό θεωρείται το όριο.
 • Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού και εγκατάστασης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να εξαλείφονται όλοι οι κίνδυνοι βύθισης ή αντίστροφα, ζώνες με στάσιμο αέρα.

Τυπικά σχήματα του συστήματος εξαερισμού

Μηχανική

Θεωρείται η πιο αποτελεσματική, αλλά και δαπανηρή. Θα χρειαστείτε βαλβίδες, φίλτρα, διαχύτες, καταστολέα θορύβου και πολλά άλλα στοιχεία κυκλώματος. Ένα παράδειγμα φαίνεται στο σχήμα:

Φυσικά

Για την ίδια τη συσκευή - την πιο εύκολη έκδοση του εξαερισμού.

Αλλά αυτό αφορά μόνο τη διαδικασία εγκατάστασης, αφού η υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με ακριβείς υπολογισμούς μηχανικής. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα σε αυτό το σχήμα. Για παράδειγμα, η εξάρτηση από την κατεύθυνση και τη δύναμη του ανέμου.

Προμήθεια και εξάτμιση

Από την άποψη της "αποδοτικότητας + τελικό κόστος εγκατάστασης + δική του" - η καλύτερη λύση μηχανικής.

Με την οργάνωση του εξαερισμού σύμφωνα με αυτό το σχήμα και να κατανοήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Έχει νόημα να τοποθετείται εξαερισμός στο ίδιο δωμάτιο στο ίδιο δωμάτιο; Εάν για ένα ατμόλουτρο η παροχή και η εξάτμιση είναι η καλύτερη επιλογή, τότε αρκεί να οργανωθεί μια φυσική ανταλλαγή αέρα για την αίθουσα αναμονής, χώρους ανάπαυσης (συμπεριλαμβανομένου του κόστους).

Ο σχεδιασμός και η λειτουργία του κυκλώματος

Αν ο αναγνώστης αντιληφθεί την αρχή του αερισμού στη σάουνα, τότε ολοκληρώνεται η εργασία του συγγραφέα. Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης θα αντιμετωπίσει την εγκατάσταση του συστήματος με τα χέρια του, χωρίς τη συμμετοχή ειδικών. Στη συνέχεια, θα δώσουμε γενικές συστάσεις σχετικά με το σχεδιασμό του συστήματος και την τεχνολογία της εργασίας.

Ανοίγματα αέρα τροφοδοσίας

Όσον αφορά το χαμάμ, πρέπει απαραίτητα να τοποθετηθούν στο κάτω μέρος των τοίχων και κοντά στον κλίβανο. Γιατί; Πρώτον, ο κρύος αέρας που έρχεται από το δρόμο θα ζεσταθεί γρηγορότερα. Δεύτερον, το χαρακτηριστικό αυτό του καθεστώτος αποκλείει την είσοδό του στη ζώνη όπου ο ενδιαφερόμενος αναλαμβάνει τη διαδικασία.

Εάν ένα μικρό κενό (της τάξεως των 50 mm) απομείνει μεταξύ της επένδυσης δαπέδου και του φύλλου πόρτας κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του κιβωτίου, αυτό θα αυξήσει επιπλέον την αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα μεταξύ των χώρων.

Απορροφητήρας

Η θύρα εισαγωγής του καναλιού εξαγωγής αέρα, ανεξάρτητα από το επιλεγμένο κύκλωμα, είναι πάντα διατεταγμένη αυστηρά απέναντι από τον αέρα τροφοδοσίας, δηλαδή στο αντίθετο τοίχωμα του δωματίου. Ανάλογα με την ιδιαιτερότητά τους, τέτοιοι "δέκτες" μπορεί να είναι δύο (στο ατμόλουτρο - αναγκαστικά). Το πρώτο - όχι λιγότερο από 100 εκατοστά από το επίπεδο του καλύμματος δαπέδου, το δεύτερο - για να αφαιρέσετε αέρα από τη σάουνα έξω - κάτω από την οροφή. Και οι δύο συνδέονται με ένα κιβώτιο. Για να αποκλείσετε την επίδραση των ανέμων ροζ και το ύψος του σωλήνα ανεμιστήρα, θα πρέπει να εγκατασταθεί ανεμιστήρας στην κουκούλα.

Η ιδιαιτερότητα του σχεδίου είναι ότι και στα δύο κανάλια - εισροή και εκροή - είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν ρυθμιζόμενα παραθυρόφυλλα. Ονομάζονται παντζούρια, πύλες. Με τη βοήθεια τέτοιων συσκευών διατηρείται το απαραίτητο μικροκλίμα σε οποιοδήποτε από τα δωμάτια.

Η εμφάνιση της συμπύκνωσης στις επιφάνειες, ο ζεστός αέρας στα δωμάτια - εμφανή σημάδια ακατάλληλης εγκατάστασης ή δυσλειτουργιών στη λειτουργία του συστήματος.

Πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού σε ένα θερμοστοιχείο

Αερισμός

Όλα τα μάνδαλα και οι πόρτες είναι πλήρως ανοιχτά, ο ανεμιστήρας είναι ενεργοποιημένος. Είναι αρκετά 5 - 10 λεπτά, και στη σάουνα ο αέρας ανανεώνεται εντελώς.

Θέρμανση

Οι πόρτες και τα πτερύγια του αγωγού εξαγωγής είναι κλειστά και το κανάλι τροφοδοσίας παραμένει ανοιχτό. Αυτό καθιστά δυνατή τη γρήγορη θέρμανση του δωματίου στην απαιτούμενη θερμοκρασία με ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου για τον κλίβανο.

Υιοθέτηση διαδικασιών στη σάουνα

Το πτερύγιο εξαγωγής ανοίγει ελαφρά, αλλά μόνο στο κάτω άνοιγμα. Τι δίνει; Η κυκλοφορία των ρευμάτων αρχίζει, έτσι ο θερμός αέρας και παραμένει στην περιοχή ενός ανώτατου ορίου. Κατά συνέπεια, η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο διατηρείται αμετάβλητη. Και αυτό δεν σταματά την ανανέωση του αέρα. Ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του συστήματος, το ευνοϊκότερο μικροκλίμα με σημαντική οικονομία καυσίμου, δηλαδή πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της παραγράφου 1.1.

Συνηθισμένα λάθη στη συσκευή αερισμού από τα χέρια κάποιου

 • Τοποθέτηση μόνο ενός ανοίγματος για την αφαίρεση του αέρα από τη σάουνα, αν και με μια πύλη, κάτω από την οροφή. Αυτό το μειονέκτημα του σχεδίου είναι γεμάτο με το γεγονός ότι ο θερμός αέρας θα απομακρυνθεί γρήγορα έξω. Συνεπώς, η διαδικασία ρύθμισης της θερμοκρασίας του στο ατμόλουτρο θα γίνει πιο περίπλοκη και η κατανάλωση καυσίμων θα αυξηθεί σημαντικά.
 • Διαμόρφωση όλων των οπών (εισροή, εξάτμιση) σε ένα ύψος από το δάπεδο. Είναι δύσκολο να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος (αν και η ανταλλαγή του αέρα θα είναι ελάχιστη), αλλά το γεγονός ότι παρέχεται το σχέδιο είναι αδιαμφισβήτητο.
 • Το τμήμα του καναλιού σχεδίασης είναι μικρότερο από την εισροή. Η ανταλλαγή του αέρα στη σάουνα θα είναι δύσκολη. Πώς να επιλέξετε τη βέλτιστη παράμετρο για οποιοδήποτε σύστημα αερισμού; Συνιστώμενη αναλογία: ανά 1 m3 χώρου - 24 cm² τμήματος αγωγού.

Το σύστημα που περιγράψαμε πιο πάνω είναι το πιο βολικό για την εκτέλεση με τα δικά του χέρια, και η αποτελεσματικότητά του σε μια σάουνα επιβεβαιώνεται από την πρακτική. Αγαπητέ αναγνώστη δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι εάν λάβετε υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά της συσκευής σας, θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Καλή τύχη με το σχέδιό σας.

Εξαερισμός στη σάουνα - η σωστή συσκευή και τα κοινά λάθη

Η διάταξη της σάουνας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία, αλλά ενοχλητική. Είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη τα καλά εκατοντάδες μικρά, που δεν ήταν μόνο ζεστά, αλλά και ασφαλή για την υγεία. Το τελευταίο εξαρτάται από την ανταλλαγή αέρα - ο λανθασμένος τρόπος αερισμού στη σάουνα μπορεί να σχηματίσει ένα βύθισμα ή, αντιστρόφως, να οδηγήσει σε υπερβολική θέρμανση χώρου!

Αίθουσα ατμού - ένα σημείο κλειδί για τον εξαερισμό

Η πιο σημαντική προϋπόθεση για κάθε σάουνα ή μπανιέρα είναι, φυσικά, το ατμόλουτρο. Και στο ατμόλουτρο, η υψηλή θερμοκρασία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εξαερισμό, και όχι μόνο, αλλά και την ποιότητα των υπόλοιπων. Ποια είναι η χρήση του ζεστού αέρα, αν είναι στάσιμη και κορεσμένη με τις μυρωδιές της υγρασίας και τα προϊόντα εφίδρωσης;

Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι κάθε ατμόπλοιο είναι ένας χώρος με υψηλή υγρασία και επομένως ένας αυξημένος κίνδυνος για όλα τα στοιχεία (ειδικά τα ξύλινα) να αποτελέσουν έδαφος αναπαραγωγής για μούχλα και μύκητες. Και τι είδους σάουνα κάνει τώρα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια; Ακόμη και με ένα ελάχιστο ηλεκτρικό εξοπλισμό, πρέπει να κάνετε ένα κοινό φως, να κάνετε ένα διακόπτη - αυτός είναι ο κίνδυνος να υποστείτε ηλεκτροπληξία με υψηλή υγρασία!

Για να μην σκεφτόμαστε συνεχώς την υψηλή υγρασία, είναι καλύτερο να σκεφτούμε μία φορά τον ποιοτικό αερισμό. Για να σκεφτούμε, φυσικά, θα υπάρξουν ελάχιστα - είναι επίσης απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε το σωστό σχέδιο! Από τις σχολικές ημέρες, όλοι γνωρίζουμε ότι ο ζεστός αέρας έχει ένα έντονο χαρακτηριστικό - πάντα επιδιώκει να ανέβει, πιέζοντας τον κρύο αέρα κάτω. Εξαιτίας αυτού εξασφαλίζεται η φυσική κυκλοφορία του αέρα σε μια ατμόσφαιρα παγκόσμιας κλίμακας και σε κάθε δωμάτιο. Εφαρμόζεται στο ατμόλουτρο, χάρη σε αυτό το νόμο της φυσικής έχουμε τα πιο καυτά σημεία στα ανώτερα ράφια και είναι σχετικά δροσερά στα χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τα γενικώς αποδεκτά πρότυπα, ο αέρας στη θέρμη πρέπει να ενημερώνεται τουλάχιστον τρεις φορές την ώρα, οι καλύτερες συστάσεις είναι και επτά φορές! Για την παροχή τέτοιων αέρα μπορεί να είναι από συμβατικό αερισμό - θερμού αέρα αυξάνεται στο ανώτατο όριο και έξω διαμέσου της οπής αερισμού για την εκροή, έτσι ώστε δημιουργεί μια ελαφρά αρνητική πίεση στον αγωγό για την εισροή και στους χώρους εισέρχεται φρέσκος αέρας. Ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόζεται στον εξαερισμό του μπάνιου και της τουαλέτας, αλλά, αντίθετα από αυτούς, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Αλλά το έργο περιπλέκεται από το γεγονός ότι το πολύ ζεστό ατμό, το οποίο βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο του χαμάμ δεν θα πρέπει να υπάρξει και συνέχεια χαθεί στην περιοχή της κουκούλας, αλλιώς θα μείνει στα κρύα του λουτρού σάουνα, οι οποίες πρέπει επειγόντως να ζεσταθεί καλά. Εάν συμβεί αυτό, τότε η κουκούλα δεν είναι σωστά εξοπλισμένη! Μερικές φορές αυτό οφείλεται στην ανικανότητα να τοποθετήσετε σωστά τα στοιχεία των αρχιτεκτονικών στοιχείων του κτιρίου, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάσει τις επιλογές για τον εξαερισμό, σε συνδυασμό με μηχανικά μέσα.

Εξαερισμός στο λουτρό με τα χέρια τους

Τα κρατικά πρότυπα για τον αερισμό των χώρων ρυθμίζονται από το SNiP 41-01-2003, το έγγραφο καθιερώνει την ελάχιστη συχνότητα ανταλλαγής αέρα στους χώρους, ανάλογα με το σκοπό και τη χρήση τους. Σε οικιακά κτίρια, ο εξαερισμός πρέπει να εκτελεί δύο εργασίες - να παρέχει ευνοϊκό ποσοστό οξυγόνου στον αέρα και να απομακρύνει τα καυσαέρια.

Εξαερισμός στο λουτρό με τα χέρια τους

SNiP 41-01-2003. Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός. Αρχείο για λήψη

Για μπάνιο, οι εργασίες εξαερισμού καθίστανται πιο περίπλοκες, θα πρέπει επιπλέον να απομακρύνουν τον υγρό αέρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα (ταχεία ξήρανση των ξύλινων δομών) και να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στο ατμόλουτρο. Υπάρχουν στιγμές που σε μια ατμόλουτρο πρέπει να μειώσετε γρήγορα τη θερμοκρασία πριν από τη λήψη των διαδικασιών από μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ή μεγάλους ανθρώπους. Η σόμπα συνεχίζει να δίνει ζεστασιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, να περιμένει μέχρι το λουτρό να κρυώσει από μόνο του για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Με το αερισμό του δωματίου, μπορείτε γρήγορα να ρυθμίσετε την επιθυμητή θερμοκρασία και να τη διατηρήσετε εντός προκαθορισμένων ορίων όλη την ώρα που οι άνθρωποι μένουν σε αυτό.

Εξαερισμός στο ατμόλουτρο

Ποιοι είναι οι τύποι αερισμού και οι μέθοδοι για τον υπολογισμό τους;

Ο εξαερισμός μπορεί να υπάρχει μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις, όταν ο χώρος διαθέτει παροχή φρέσκου αέρα και εκροή χρησιμοποιημένων. Συχνά μπορείτε να βρείτε την έννοια του ανεφοδιασμού ή του εξαερισμού. Αυτές δεν είναι εντελώς σωστές έννοιες, δεν υπάρχει μόνο ανεφοδιασμός ή εξαερισμός μόνο, είναι πάντα απλά μια εξάτμιση ροής. Γιατί χρησιμοποιούνται αυτές οι έννοιες; Έτσι, υπογραμμίζεται ότι η εισροή ή η εξάτμιση του αέρα εξαγωγής παράγεται με εξαναγκαστική μέθοδο και, συνεπώς, η απομάκρυνση ή η άφιξη του καθαρού αέρα συμβαίνει με φυσικό τρόπο.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Εφοδιασμός και εξαερισμός στο λουτρό

Κατά τον υπολογισμό των παραμέτρων των συστημάτων εξαερισμού του όγκου δεδομένων πηγής και επιτρέπουν την εκχώρηση Βελτίωση, η παρουσία αυτών των ειδικών όρων των παραμέτρων του αέρα, την παρουσία ή την πιθανότητα της παρουσίας του μονοξειδίου του άνθρακα ή άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι κρατικοί κανονισμοί καθορίζουν τη συχνότητα αντικατάστασης του αέρα για μια ώρα, μπορεί να κυμαίνεται από 1 ÷ 2 έως 10 ή περισσότερο.

Πώς να εξοπλίσετε τον εξαερισμό στο λουτρό σύμφωνα με το SNIP

Επιπλέον, οι μηχανικοί καθορίζουν τις παραμέτρους και τη θέση των καναλιών για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πρόσληψη και αφαίρεση του αέρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες και την κλιματική ζώνη. Εάν ο φυσικός εξαερισμός δεν μπορεί να παράσχει την απαιτούμενη πολλαπλότητα αλλαγών αέρα, τότε χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά συστήματα που τροφοδοτούν / έλκουν αέρα από ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Τα μπανιέρες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες για κάθε τύπο εξαερισμού, θα τις εξετάσουμε λεπτομερέστερα.

Γενικοί κανόνες για τον εξαερισμό σε λουτρό

Οι αρχές του αερισμού σε μια σάουνα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού της. Εάν τα δάπεδα έχουν σχισμές για την αποστράγγιση του νερού, τότε μέσα από τις ίδιες σχισμές, μπορεί να τροφοδοτηθεί φρέσκος αέρας, δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ειδική τρύπα.

Το πάτωμα στο λουτρό

Πολύ συχνά στο μπάνιο τοποθετούνται μικρά παράθυρα - όταν ανοίγουν, "γυρίζουν" στις οπές εξαγωγής. Επιπλέον, αν ο κλίβανος βρίσκεται ακριβώς στο ατμόλουτρο, το δωμάτιο μπορεί να αερίζεται ακόμη πιο εύκολα - ανοίξτε τον κλίβανο και, μεταβάλλοντας τη θέση της πύλης, ρυθμίστε τη συχνότητα της αλλαγής του αέρα.

Φούρνος φούρνου και μια ανοιχτή πόρτα για τον εξαερισμό του δωματίου

Αυτή είναι η πιο απλή εκδοχή του ζεύγους (από τον τρόπο, και το πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό), αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η εστία φούρνου βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο, χωρίς παράθυρα, πατώματα και στερεό, χωρίς ρωγμές. Είναι σε ένα τέτοιο λουτρό που θα σταματήσουμε στο άρθρο μας. Γιατί πρέπει να κάνετε εξαερισμό σε μπάνιο;

 1. Για καλύτερη ανάμιξη του αέρα σε όλο τον όγκο. Η φυσική μεταφορά των μαζών αέρα δεν είναι σε θέση να εξισώσει τη θερμοκρασία του αέρα στο ύψος, η διαφορά στις τιμές κάτω από την οροφή και κοντά στο πάτωμα μπορεί να φτάσει σε δεκάδες βαθμούς. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την άνεση των διαδικασιών ύδρευσης.
 2. Για την εισροή καθαρού αέρα. Εάν ένα άτομο ατμοποιείται σε ατμόλουτρο και ο χρόνος παραμονής δεν υπερβαίνει τα 20-30 λεπτά, τότε η συγκέντρωση οξυγόνου στον αέρα δεν θα έχει χρόνο να πέσει σε κρίσιμες τιμές. Και αν μερικοί άνθρωποι ατμού για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα ατμόλουτρο, τότε η εισροή καθαρού αέρα καθίσταται υποχρεωτική.

Πολύ συχνά οι προγραμματιστές πέφτουν σε δύο άκρα: για να εξοικονομήσουν θερμότητα, αρνούνται τον αερισμό συνολικά ή το καθιστούν πολύ ισχυρό και ανεξέλεγκτο. Και τα δύο άκρα έχουν αρνητικές συνέπειες, μην παραμελούν τον εξαερισμό, κοστίζουν φτηνά και το θετικό αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό. Αλλά πρέπει να γίνει σωστά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των χώρων, τις απαιτήσεις για τη θερμοκρασία στο ατμόλουτρο, τα υλικά για την κατασκευή τοίχων και την επένδυση.

Η οργάνωση του εξαερισμού στο ατμόλουτρο είναι υποχρεωτική

Σε περίπτωση πλήρους απουσίας εξαερισμού, αυξάνονται οι κίνδυνοι της πείνας με οξυγόνο και, αν ο κλίβανος βρίσκεται απευθείας στο ατμόλουτρο, δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα. Σε περίπτωση ισχυρού ανεξέλεγκτου εξαερισμού, ο χρόνος θέρμανσης αυξάνεται σημαντικά, ο ζεστός αέρας απομακρύνεται γρήγορα από το δωμάτιο. Αλλά αυτό δεν είναι όλα τα προβλήματα - η γρήγορη απομάκρυνση του ζεστού αέρα προκαλεί αυτόματα μια εξίσου γρήγορη εισροή φρέσκου - τα δάπεδα θα είναι πάντα πολύ κρύα και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κρυολογημάτων.

Ο ανεξέλεγκτος αερισμός είναι γεμάτος με κρύα δάπεδα

Η εισροή καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο είναι διατεταγμένη σε δύο μέρη: πίσω από τη σόμπα ή κάτω από τις ξαπλώστρες.

 1. Εισροή αέρα πίσω από τη σόμπα. Ένα τζετ ψυχρού αέρα χτυπάει το ζεστό φούρνο και αμέσως θερμαίνει λίγο, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του δαπέδου και της οροφής μειώνεται σημαντικά. Σας συμβουλεύουμε να εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο, σας επιτρέπει να αυξήσετε την άνεση της διαμονής σε μια θερμά.

Εξαερισμός στο λουτρό πίσω από το φούρνο

Η εισροή καθαρού αέρα κάτω από τις ξαπλώστρες

Επιλογές τοποθέτησης τρύπας

Στο Διαδίκτυο υπάρχουν πολλά σχέδια αεροπορικής κίνησης, τα περισσότερα από τα οποία γίνονται από ερασιτέχνες, δεν τους δίνουν προσοχή. Εκτελέστε μόνο δύο προϋποθέσεις: τη ροή του αέρα στο κάτω μέρος, την κουκούλα στο επάνω μέρος, την τοποθέτηση καναλιών κατά μήκος της διαγώνιο του δωματίου.

Ο εξαερισμός στο δίκτυο

Αυτό επαρκεί για να εξασφαλιστεί η κανονική κυκλοφορία και η ανάμιξη του αέρα. Όλα τα υπόλοιπα - συλλογιστική για οτιδήποτε, μπορούν να συγχέουν μόνο τους άπειρους προγραμματιστές, να περιπλέξουν σημαντικά το σύστημα εξαερισμού, να το κάνουν ακριβό και αναξιόπιστο. Υπάρχουν παραλλαγές με δύο βαλβίδες εξαγωγής διαφορετικού επιπέδου, με δύο βαλβίδες τροφοδοσίας κλπ. Οι οπές για την αφαίρεση αέρα βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη.

Αποσπάστε κάτω από το ανώτατο όριο

Κάποιος κάτω από το ανώτατο όριο, χρησιμοποιείται μόνο για τον πλήρη αερισμό του λουτρού μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ύδατος. Το τρίτο γίνεται 30 ÷ 40 εκατοστά κάτω από το πρώτο και χρησιμοποιείται κατά την πλύση. Μερικοί τεχνίτες να τα συνδυάσετε μαζί μέσα στους αγωγούς, που πολλές βαλβίδες ελέγχου και ούτω καθεξής. Δ Σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτές οι επιπλοκές δεν είναι εμφανή επίδραση στην άνεση της διαμονής σας στο χαμάμ δεν είχε.

Διορθώστε τον εξαερισμό στο μπάνιο

Λίγα λόγια σχετικά με τους αεραγωγούς στο λουτρό, συχνά προτείνονται για χρήση σε ατμόλουτρα. Σε μεγάλα κτίρια, οι αεραγωγοί εξυπηρετούν τη σύνδεση πολλών διαφορετικών δωματίων σε ένα κοινό σύστημα εξαερισμού, δεν έχει σημασία ποια είναι φυσική ή αναγκαστική. Αυτό δικαιολογείται τόσο από τεχνολογική όσο και από οικονομική άποψη.

Φωτογραφία αερισμού και αεραγωγών

Και ποια άλλα δωμάτια μπορούν να συνδεθούν στο ατμόλουτρο με αεραγωγούς; Μια παράξενη ερώτηση. Τότε, γιατί να κάνεις περίπλοκα κανάλια κάτω από τους τοίχους; Δεν είναι ευκολότερο να κάνετε στους τοίχους των συνηθισμένων οπών και να εισάγετε μέσα τους τα συνηθισμένα κομμάτια σωλήνα και πλέγμα με στοιχειώδεις βαλβίδες; Φυσικά, θα σας πούμε για έναν πραγματικό, αποτελεσματικό, απλό και φτηνό τρόπο εξαερισμού, κανάλια δεν θα τοποθετηθούν οπουδήποτε αλλού. Πρόκειται για μια καθολική επιλογή, ιδανική τόσο για τα "οικονομικά" όσο και για τα ακριβά αποκλειστικά ζευγάρια.

Video - Εξαερισμός στο λουτρό

Φυσικός αερισμός του λουτρού

Η πιο αποδεκτή επιλογή για τα περισσότερα λουτρά, ελάχιστο κόστος και ασφάλεια και αρκετά αποτελεσματική. Η ειδική θέση των οπών εξαερισμού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε σχέση με το μέγεθος των δωματίων, τη θέση των ράφια, τη σόμπα και το δομικό υλικό. Ο γενικός κανόνας - οι οπές πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη, συνήθως η είσοδος (εισροή) στα 20 cm από το πάτωμα και η έξοδος (εξάτμιση) σε 20 ÷ 30 cm από την οροφή. Κατά τη διάρκεια της επιλογής των οπών, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι θέσεις όπου οι οπές θα τοποθετηθούν στους εξωτερικούς τοίχους. Είναι επιθυμητό να μην ξεχωρίζουν υπερβολικά στα τοιχώματα της πρόσοψης.

Οι διαστάσεις των οπών είναι περίπου 300 ÷ 400 cm2, είναι καλύτερα να γίνουν μεγαλύτερες, τόσο μικρότερες. Σε περίπτωση πολύ γρήγορης εναλλαγής αέρα, που οδηγεί σε πτώση της θερμοκρασίας στο ατμόλουτρο, τα κανάλια πρέπει να καλύπτονται με ρυθμιστικά πτερύγια. Για να βελτιωθεί η εμφάνιση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διακοσμητικές γρίλιες, μπορούν να αγοραστούν σε εξειδικευμένα καταστήματα ή να κατασκευαστούν ανεξάρτητα.

Περισσότερα για αυτόν τον τύπο εξαερισμού, γράψαμε στο άρθρο "Φυσικός αερισμός στο μπάνιο ». Θα σας πούμε πώς να οργανώσετε τον φυσικό εξαερισμό, πώς να υπολογίσετε και να κάνετε τρύπες αερισμού.

Αναγκαστικός αερισμός του λουτρού

Αρκετά περιπλέκει το σύστημα εξαερισμού, απαιτεί την εγκατάσταση ηλεκτρικού εξοπλισμού. Ένα άλλο πρόβλημα σχετίζεται με το μικροκλίμα στο χαμάμ. Εκεί, η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία αποτελούν τους κύριους εχθρούς οποιουδήποτε ηλεκτρικού εξοπλισμού. Οι ανεμιστήρες πρέπει να έχουν μια αξιόπιστη προστασία του περιβλήματος από την υγρασία, κατά τη διάρκεια της σύνδεσης είναι απαραίτητο να συμμορφώνεται με τις συστάσεις της PUE αναμφισβήτητα. Και για να παρατηρήσουν, πρέπει να το ξέρουν.

Αναγκαστικός αερισμός του λουτρού

Αναγκαστικά στοιχεία εξαερισμού

Πλεονεκτήματα του εξαναγκασμένου εξαερισμού - ο ρυθμός αλλαγής του αέρα στο δωμάτιο επιταχύνεται σημαντικά και οι παράμετροι ρύθμισης διευρύνθηκαν. Ο φυσικός αερισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματικός. Ειδικά αν ο άνεμος κατευθύνεται σε ορθές γωνίες προς τον εξαερισμό. Ο αναγκαστικός αερισμός λειτουργεί με την ίδια απόδοση σε κάθε καιρό και ανεξάρτητα από την κατεύθυνση και τη δύναμη του ανέμου.

Πώς να υπολογίσετε τον υποχρεωτικό εξαερισμό σε ένα μπάνιο και τι είναι; Πώς να επιλέξετε τους οπαδούς; Απαντήσαμε σε όλες αυτές τις ερωτήσεις στο άρθρο "Αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο με τα χέρια ». Στο ίδιο σημείο - μια λεπτομερή βήμα προς βήμα οδηγίες σχετικά με την εγκατάσταση του εξαερισμού και τη συμβουλή των επαγγελματιών.

Πώς να κάνετε τον αερισμό στο μπάνιο με τα χέρια σας

Αρχικά δεδομένα. Τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του λουτρού δεν περιλαμβάνουν τη ροή του αέρα μέσα από τις σχισμές του δαπέδου, της πόρτας, του παραθύρου ή του φούρνου του κλιβάνου. Πρέπει να κάνετε τρύπες τόσο για την είσοδο όσο και για την έξοδο αέρα. Δεν υπάρχει εσωτερική και εξωτερική επένδυση τοίχων, το λουτρό είναι κατασκευασμένο από πριστή ξυλεία.

Βήμα 1. Καθορίστε τη θέση των καναλιών εισόδου και εξόδου.

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το κανάλι εισόδου κοντά στη σόμπα σε απόσταση περίπου 20 εκατοστών από το επίπεδο του δαπέδου. Το κανάλι εξόδου είναι διαγώνια κάτω από την οροφή. Αυτή η θέση των ανοιγμάτων εισόδου και εξόδου θα εξασφαλίσει τη διανομή των ροών του αέρα σε όλο το δωμάτιο. Επιπλέον, ο αέρας εισαγωγής δεν θα ψύξει το δάπεδο. Τα κανάλια πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα. Υπάρχουν συστάσεις για να κάνετε μια έξοδο στην οροφή. Είμαστε αντίπαλοι μιας τέτοιας απόφασης, ο υγρός αέρας σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε ολόκληρο το σύστημα truss.

Άνοιγμα εξαγωγής κάτω από την οροφή

Βήμα 2. Αγοράστε ή κάνετε οι ίδιοι σχάρες και βαλβίδες.

Μπορούν να έχουν διαφορετικά μεγέθη και γεωμετρικά σχήματα: στρογγυλά, τετράγωνα ή ορθογώνια. Ταυτόχρονα, εξετάστε τα υλικά της μελλοντικής επένδυσης εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων, σκεφτείτε πώς οι διακοσμητικές γρίλιες θα συνδεθούν με αυτά.

Συστήματα αερισμού ξύλινα για μπάνιο

Είναι σημαντικό. Να είστε βέβαιος να εγκαταστήσετε σχάρες με ρυθμιζόμενα κενά, μόνο μπορούν να εξασφαλίσουν ομαλή ρύθμιση της συχνότητας της αλλαγής του αέρα στο δωμάτιο.

Και ένα ακόμα πράγμα - από το εξωτερικό του λουτρού τα ανοίγματα πρέπει επίσης να είναι κλειστά. Επιπλέον, το κλείσιμο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σφιχτό, μην αφήνετε την υγρασία να πέσει στις κορώνες του κορμού από τη βροχή ή το χιόνι.

Βήμα 3. Κάνετε τρύπες στους τοίχους.

Η πιο χρονοβόρα λειτουργία, είναι απαραίτητη η χειρωνακτική εργασία. Προκαταρκτικά στα επισημασμένα σημεία πρέπει να τρυπήσετε τρύπες γύρω από την περίμετρο. Όσο πιο κοντά είναι ο ένας στον άλλο, τόσο πιο εύκολο είναι να κοίταξε το ξύλο. Όταν οι τρύπες είναι διάτρητοι, πάρτε μια σμίλη, μια σμίλη και ένα σφυρί στο χέρι σας και ξεκινήστε να καταστρέφετε τα πασαράκια της ράβδου που παραμένουν ανάμεσα στις τρύπες. Οι οπές για εξαερισμό θα πρέπει να γίνονται 1-2 εκατοστά περισσότερο από τον εισαγόμενο σωλήνα. Το γεγονός είναι ότι τότε αυτός ο αγωγός πρέπει να απομονωθεί για να αποφευχθεί η συμπύκνωση σε ξύλινες κατασκευές.

Χρησιμοποιήστε μόνο μια απότομη σμίλη και σμίλη - η δοκός θα πρέπει να κοπεί στις ίνες, είναι αρκετά δύσκολη. Εάν το πάχος της ξυλείας είναι 20 εκατοστά, είναι προτιμότερο να φτιάξετε το μισό βάθος της τρύπας από το εσωτερικό του λουτρού και το άλλο μισό από το εξωτερικό. Αν έχετε μεγάλη εμπειρία χρησιμοποιώντας ένα πριόνι βενζίνης, μπορείτε να κόψετε μια τρύπα. Αλλά αμέσως προειδοποιούμε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να εργάζεστε σε τέτοιες συνθήκες με ένα βενζινάτο. Για να δούμε ότι είναι απαραίτητο το τέλος του ελαστικού, κατά τη διάρκεια της σύλληψης ενός δέντρου από το κάτω τμήμα μιας αλυσίδας, ένα πριόνι θα βγάλει από τα χέρια. Αυτός ο τρόπος χρήσης του πριονιού απαγορεύεται αυστηρά από τους κανόνες ασφαλείας, θυμηθείτε αυτό.

Εάν υπάρχει ανάγκη να αραιωθεί η είσοδος στον τοίχο και στο λουτρό, τότε αγοράστε ένα σωλήνα με γόνατο. Είναι επιθυμητό να χρησιμοποιηθούν όχι στρογγυλά σωληνάρια, αλλά ορθογώνια, που καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο κάτω από το δέρμα των εσωτερικών τοίχων του ατμού.

Ο ορθογώνιος αγωγός αλουμινίου χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αγωγών εξαερισμού

Τοποθετήστε τις αρθρώσεις του γονάτου και του σωλήνα σφραγίζοντας απαραίτητα με σιλικόνη και για την αξιοπιστία τυλίξτε με κολλητική ταινία.

Βήμα 4. Κατά μήκος της περιμέτρου των οπών βάζουμε το φιλμ ή το φιλμ πολυαιθυλενίου και το ορυκτοβάμβακα, το στρώμα βαμβακιού πρέπει να είναι πυκνό, χωρίς παραλείψεις. Οι άκρες των οπών δεν μπορούν να γίνουν απολύτως ομαλές, βεβαιωθείτε ότι η στεγανοποίηση δεν είναι κατεστραμμένη από τις αιχμηρές προεξοχές της ράβδου.

Βήμα 5. Τοποθετήστε τους σωλήνες στις οπές του πλαισίου. Θα πρέπει να εισέλθουν με λίγη προσπάθεια, μάλλον σφιχτά. Για να αυξήσετε την αξιοπιστία της στεγανοποίησης και της στερέωσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε στάξει αφρό γύρω από την περίμετρο της οπής και του σωλήνα. Ο αφρός συναρμολόγησης εξαλείφει όλες τις αόρατες παραλείψεις θερμομόνωσης μεταξύ του σωλήνα και του τοίχου και το στερεώνει σταθερά στην επιθυμητή θέση.

Συνιστούμε να συνδέσετε τις τρύπες και μετά την κάλυψη των τοίχων, ο αφρός θα εξαλείψει τα κενά μεταξύ του τοίχου και του φράγματος υδρατμών. Κατά τη διάρκεια της επέκτασης του αφρού, το φράγμα ατμών θα πιεστεί σφιχτά γύρω από την ανομοιογενή οπή, όλες οι πιθανές μικρές ζημιές θα κλείσουν αυτόματα.

Ο σωλήνας για την κουκούλα δεν μπορεί επίσης να απομονωθεί, ο θερμός αέρας βγαίνει μέσα από αυτό. Αλλά συμβουλεύουμε, για κάθε περίπτωση, να κάνουμε όλες τις επιχειρήσεις γι 'αυτήν. Πρώτον, ο χρόνος και τα χρήματα θα χάσουν λίγο. Δεύτερον, θα κάνετε πρόσθετη και αξιόπιστη προστασία από τη διείσδυση της ατμοσφαιρικής υγρασίας σε ξύλινες κατασκευές.

Όταν προετοιμαστούν και οι δύο τρύπες, μπορείτε να ξεκινήσετε τοίχους ταπετσαριών και να εγκαταστήσετε διακοσμητικές γρίλιες με ρυθμιζόμενες παραμέτρους απόδοσης.

Είναι σημαντικό. Σας συμβουλεύουμε θερμά κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του εξαερισμού του ατμού για να δημιουργήσετε χώρους εξαερισμού ανάμεσα στους τοίχους και το αλουμινόχαρτο. Το έργο εκτελείται σύμφωνα με τον αλγόριθμο που περιγράφεται παραπάνω με μία διαφορά. Ο εξαερισμός πρέπει να είναι είτε μόνιμα κλειστός (κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ύδρευσης) είτε μόνιμα ανοικτός (κατά τον αερισμό του λουτρού). Η χρήση του φύλλου ως τοίχος προστασίας ατμού έχει πολλές θετικές απόψεις. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα - η δυσκολία να αφαιρεθεί το συμπύκνωμα μεταξύ της επένδυσης και της μόνωσης. Η τακτική τρύπα λύνει όλα τα προβλήματα και αποκλείει εντελώς τη ζημιά στο ξύλο.

Βίντεο - Εξαερισμός με δικά του χέρια

Πώς να κάνετε μια τρύπα σε ένα περίβλημα με μια κορώνα

Αν δεν θέλετε να ανοίξετε οπές με το χέρι, μπορείτε να τις τρυπήσετε με μια ειδική μεταλλική κορώνα. Πωλούνται σε καταστήματα και είναι φθηνές. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το στέμμα απαιτεί ένα ισχυρό τρυπάνι χαμηλής ταχύτητας ή μια μηχανή γεώτρησης με το χέρι, τα συνηθισμένα τρυπάνια μπορούν γρήγορα να αποτύχουν λόγω των μεγάλων φορτίων. Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι η μέγιστη διάμετρος των στεφανών σπανίως υπερβαίνει τα 120 mm. Αλλά για τις περισσότερες σάουνες μικρών όγκων αυτό το μέγεθος είναι αρκετό.

Κορώνες διαφόρων διαμέτρων

Δαχτυλίδι τρυπάνι για ξύλο

Ηλεκτρικό τρυπάνι χαμηλής ταχύτητας

Βήμα 1. Επιλέξτε το στέμμα κατάλληλης διαμέτρου και ασφαλίστε το στο τσοκ. Σημειώστε τη θέση γεώτρησης.

Βήμα 2. Για να διευκολύνετε την προσπάθεια κοπής, λιπαίνετε πάντα την κορώνα με λάδι μηχανής. Η λίπανση πρέπει να επαναλαμβάνεται περιοδικά. Μόλις το στέμμα πέσει περίπου τα δύο τρίτα της γεώτρησης ύψους, σταματήστε την κορώνα και λιπάνετε εκ νέου την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια.

Βήμα 3. Σημειώστε το κέντρο της οπής με οποιοδήποτε λεπτό τρυπάνι. Σε μια ρηχή τρύπα, εισάγετε τη στεφάνη και ξεκινήστε τη διάτρηση της ράβδου.

Βήμα 4. Τρυπήστε μέχρι το ύψος της στεφάνης. Ακολουθήστε προσεκτικά τις εργασίες του ηλεκτρικού εργαλείου, μην επιτρέψετε βαριά φορτία. Τα φορτία ελέγχονται από την προσπάθεια συμπίεσης της στεφάνης στη ράβδο.

Γεώτρηση του τοίχου με σήμανση

Βήμα 5. Το στέμμα δεν λειτουργεί πια - αφαιρέστε το και το καλέμι ή το καλέμι απομακρύνετε σταδιακά το κομμένο ξύλο. Αφαιρείται γρήγορα, αρχίζει να σταματά σταδιακά στις γωνίες της τρύπας. Μην κόβετε τη σμίλη στις ίνες, το κόβετε ακριβώς κατά μήκος των ινών, γι 'αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε τη δουλειά.

Στρογγυλή τρύπα σε ένα ημερολόγιο

Επαναλάβετε μέχρι να περάσει η τρύπα. Εάν η ράβδος είναι τόσο παχύς ώστε το τρυπάνι να μην μπορεί να περάσει από τη μια πλευρά, πηγαίνετε στο άλλο. Γι 'αυτό είναι απαραίτητο να βρούμε το κέντρο της τρύπας που έχει ήδη γίνει όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Η κορώνα έχει το κέντρο της, αλλά το μήκος της μπορεί να μην είναι πάντα αρκετό για να πάει στην αντίθετη πλευρά. Θα πρέπει να ψάξουμε για το κέντρο μας. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε ένα λεπτό τρυπάνι στο τρυπάνι στο τρυπάνι, τοποθετήστε το στην διαθέσιμη οπή από το κεντρικό τρυπάνι και κάντε προσεκτικά μια τρύπα. Όσο ακριβέστερα τρυπάτε το κέντρο, τόσο πιο εύκολο και γρηγορότερο θα είναι να εργάζεστε από την άλλη πλευρά του τείχους.

Βίντεο - Πώς να τρυπήσετε μια τρύπα με μια κορώνα

Εξαερισμός θερμαινόμενων λουτρών

Αρκετά ένας πρωτότυπος τρόπος της συσκευής του εξαερισμού, σε ένα μπάνιο δεν δίνει μόνο στον καθαρό αέρα, αμέσως θερμαίνεται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό το χειμώνα, είναι δυνατόν όχι μόνο να βελτιωθεί η άνεση της διαμονής, αλλά και να επιταχυνθεί η θέρμανση των χώρων και να αποθηκεύσετε καυσόξυλα.

Η εισαγωγή αέρα γίνεται στο κάτω μέρος του λουτρού και τροφοδοτείται στον αγωγό εισαγωγής αέρα με τη βοήθεια ηλεκτρικών ανεμιστήρων.

Ο φούρνος διαθέτει μεταλλική καμινάδα, μια ειδική οθόνη τοποθετείται γύρω από την καμινάδα, ο αέρας από τον αγωγό αέρα εισέρχεται στα κανάλια της οθόνης. Η οθόνη εκτελεί δύο λειτουργίες: προστατεύει τα άκρα από εγκαύματα και χρησιμεύει ως ψυγείο για τη θέρμανση του αέρα που προέρχεται από τον αγωγό αέρα. Ο θερμαινόμενος αέρας εγκαταλείπει την οθόνη στο ατμόλουτρο.

Εάν θέλετε, μπορείτε να βελτιώσετε ελαφρώς το σχέδιο. Τοποθετήστε το τσάι με το πτερύγιο στον αγωγό. Αυτό θα σας επιτρέψει να πάρετε και τον αέρα από το λουτρό και από το δρόμο - οι δυνατότητες ρύθμισης των παραμέτρων του μικροκλίματος στο δωμάτιο έχουν επεκταθεί σημαντικά.