Θέρμανση της σοφίτας σε ιδιωτικό σπίτι

Πριν να μονώσετε μια σοφίτα στο δικό σας ιδιωτικό σπίτι, θα πρέπει να καθορίσετε τους χώρους και τα στοιχεία για τη θέρμανση. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξετάσουμε τη μόνωση μιας μη θερμαινόμενης σοφίτας. Η θέρμανση της σοφίτας οροφής και των τοίχων της θα βοηθήσει να κρατήσει τη θερμότητα στο δωμάτιο το χειμώνα και δεν θα δώσει πολύ θερμότητα στα δωμάτια το καλοκαίρι.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η μόνωση των στοιχείων μηχανικής επικοινωνίας που διέρχονται από την κρύα σοφίτα. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας αγωγός καπνοδόχου ή ένας αγωγός εξαερισμού.

Από το να θερμάνεις το πάτωμα σε μια κρύα σοφίτα

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θέρμανση της στέγης της σοφίτας με τα δικά σας χέρια. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα μονωτικά υλικά:

 • ορυκτοβάμβακα. Αυτό περιλαμβάνει το μαλλί από γυαλί, πέτρα και σκωρία. Παράγεται σε πλάκες και ψάθες.
 • διογκωμένο πολυστυρένιο και πολυστυρένιο. Το στυροπρίονο είναι ένα καλύτερο υλικό από το πολυστυρένιο. Έχει μεγαλύτερη αντοχή και πυκνότητα, λιγότερη απορρόφηση υγρασίας.
 • αφρός πολυουρεθάνης (PPU). Ένα από τα πιο τεχνολογικά, ποιοτικά και ακριβά θερμάστρες?
 • χύδην υλικά (πριονίδι, διογκωμένος πηλός, σκωρία κλπ.).

Πριν να μονώσετε τη σοφίτα ενός ιδιωτικού σπιτιού με μία από την μόνωση που αναφέρεται, θα πρέπει να αποφασίσετε ποια θα είναι η πιο ορθολογική. Για παράδειγμα, είναι απλά αδύνατο να τοποθετηθούν καλά οι πλάκες ορυκτών ινών. Για μια τέτοια περίπτωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν χαλαροί θερμαντήρες, οι οποίοι θα γεμίσουν όλα τα κενά και τις ανωμαλίες.

Η θέρμανση του ορυκτού μαλλιού με τα χέρια του είναι συχνά αρκετή λόγω της καλής θερμομόνωσης και των ηχομονωτικών ιδιοτήτων. Πριν από την τοποθέτηση του ορυκτού μαλλιού στο πάτωμα της σοφίτας, τοποθετείται ένα φράγμα ατμού για να αποτρέψει την είσοδο υγρασίας από τα κατώτερα δωμάτια.

Όταν εισέρχεται υγρασία στο ορυκτό μαλλί, τα χαρακτηριστικά θερμικής μόνωσης μειώνονται απότομα, πράγμα που οδηγεί σε σημαντικές απώλειες θερμότητας από τους χαμηλότερους χώρους του ιδιωτικού σπιτιού.

Τις περισσότερες φορές το ορυκτό μαλλί τοποθετείται σε δύο στρώματα. Από πάνω επίσης βάλτε ένα φράγμα υδρατμών και μόνο στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα τραχύ δάπεδο για κίνηση στη σοφίτα.

Η θέρμανση με διογκωμένο πολυστυρένιο (αφρώδες πλαστικό) συνιστάται επίσης να παράγει με επένδυση κάτω από αυτό ένα στρώμα μεμβράνης φραγμού ατμών. Η διαπερατότητα της υγρασίας αυτών των υλικών είναι ασήμαντη, αλλά είναι καλύτερα να ασφαλιστούν οι ίδιοι και να απαλλαγούν από πιθανές μελλοντικές δυσκολίες. Για την αυτομόνωση σε κρύα σοφίτα είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πλάκες από πολυστυρένιο, επειδή είναι ισχυρότερες από την πολυστερίνη.

Η θέρμανση μιας κρύας σοφίτας είναι καλύτερο για την παραγωγή πλακών διογκωμένης πολυστερίνης με ένα κλιμακωτό άκρο. Αυτό θα κάνει τη θερμομονωτική στρώση απρόσκοπτη, η οποία δεν θα επιτρέψει να περάσει αέρας από το εξωτερικό.

Η θέρμανση μιας μη οικιστικής σοφίτας με αφρό πολυουρεθάνης (PPU) είναι ο πιο αποτελεσματικός και ποιοτικός τρόπος για ένα ξύλινο ιδιωτικό σπίτι. Τα κύρια πλεονεκτήματα του αφρού πολυουρεθάνης είναι τα ακόλουθα::

 • απόλυτη απρόσκοπτη λειτουργία. Μετά την εφαρμογή της PPU, δημιουργείται ένα μονολιθικό στρώμα θερμομόνωσης.
 • φιλική προς το περιβάλλον. Το υλικό δεν περιέχει πτητικά συστατικά που μπορούν να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.
 • υψηλή προσκόλληση. Το PPU προσκολλάται σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια εκτός από τις επιφάνειες πολυαιθυλενίου και φθοριοπλαστικής.
 • Η μονάδα PPU έχει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές θερμικής αγωγιμότητας.

Ωστόσο, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι το υλικό πρέπει να εφαρμόζεται σε ξηρές επιφάνειες με θερμοκρασία + 10 ° C. Επιπλέον, δεν θα λειτουργεί ανεξάρτητα. Αυτό θα απαιτήσει εξοπλισμό και ειδικούς που θα μπορούν να επιλέγουν σωστά το περιεχόμενο των εξαρτημάτων και να προσαρμόζουν τον εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, για να μονώσει τη σοφίτα αυτό το υλικό θα απαιτήσει σημαντικές οικονομικές επενδύσεις.

Ο παλαιότερος και πλέον αποδεδειγμένος τρόπος για να μονώσετε τη σοφίτα με τα χέρια σας είναι η θερμομόνωση με χύμα υλικά. Πριν την πλήρωση του υλικού, τοποθετείται ένα στρώμα υποστήριξης - περγαμηνή, μεμβράνη φραγμού ατμών, κλπ. Εδώ όλα εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο τύπο μόνωσης και την τεχνολογία της προετοιμασίας του, πριν να τοποθετηθεί απευθείας στο σοφίτα.

Όταν θερμαίνετε τοίχους στη σοφίτα, εάν υπάρχουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα παραπάνω υλικά. Οι μοναδικές εξαιρέσεις είναι τα χύμα υλικά, τα οποία, για προφανείς λόγους, δεν είναι κατάλληλα για θερμομόνωση των τοίχων.

Θέρμανση στη σοφίτα των σωλήνων εξαερισμού

Για να διατηρηθεί η σταθερότητα της θέρμανσης σε μια ιδιωτική κατοικία και να αποφευχθεί η εμφάνιση υπερβολικής υγρασίας και μούχλας, είναι απαραίτητο να μονώνονται οι σωλήνες εξαερισμού και οι αεραγωγοί σε μια δροσερή σοφίτα. Η συμπύκνωση μπορεί να σχηματιστεί στους αγωγούς λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ περιβάλλοντος και χώρου. Η συμπύκνωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές όχι μόνο στους σωλήνες αερισμού και τα κανάλια, αλλά και στις δομές κτιρίων, διεισδύοντας στην πορώδη δομή τους.

Εάν οι σωληνώσεις εξαερισμού είναι σωστά και σωστά μονωμένες, η ακόλουθη λίστα προφανών πλεονεκτημάτων:

 • το συμπύκνωμα δεν εμφανίζεται στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες των σωλήνων εξαερισμού.
 • με υψηλής ποιότητας θερμική μόνωση των αεραγωγών, οι δονήσεις μπορούν να αποφευχθούν με τη μετακίνηση των ροών του αέρα μέσω σωλήνων, ως αποτέλεσμα, η μόνωση αυξάνεται.
 • σημαντική μείωση των θερμικών απωλειών. Η απλή μόνωση των αγωγών εξαερισμού και θέρμανσης στη σοφίτα σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε πόρους και να φτιάξετε ένα άνετο σπίτι σε μια ιδιωτική κατοικία για μια άνετη διαμονή.
 • Οι σύγχρονοι θερμαντήρες έχουν καλές ιδιότητες πυροπροστασίας, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της κίνησης της φωτιάς μέσω των σωλήνων εξαερισμού κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.

Για να μονώσετε τους σωλήνες αερισμού με τα χέρια σας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω υλικά:

 • αφρός πολυουρεθάνης (PPU).
 • ορυκτοβάμβακα.

Το κέλυφος αφρού πολυουρεθάνης έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 1. Ο αφρός πολυουρεθάνης (PPU) έχει έναν από τους καλύτερους συντελεστές θερμικής αγωγιμότητας σε σύγκριση με άλλα θερμομονωτικά υλικά. Αυτό το γεγονός επιτρέπει να χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς κατασκευής.
 2. Η τιμή των κελυφών PPU είναι χαμηλότερη από εκείνη των παρόμοιων προϊόντων που κατασκευάζονται από άλλα υλικά, όπως για παράδειγμα το ορυκτό μαλλί.
 3. Πολλοί είναι βαθιά λανθασμένοι στην φιλικότητα προς το περιβάλλον αυτού του υλικού, προτιμώντας να χρησιμοποιούν ορυκτά προϊόντα. Η PPU δεν σαπίζει και δεν αποσυντίθεται με την πάροδο του χρόνου σε μικρά σωματίδια που μπορούν να ξεχωρίζουν και να βλάπτουν τους άλλους.
 4. Το κέλυφος μπορεί να συνδεθεί με το χέρι, χωρίς να χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένο εργαλείο ή επαγγελματίας εγκαταστάτης.
 5. Το φάσμα των θερμοκρασιών λειτουργίας κυμαίνεται από -160 έως 90 ° C.
 6. Η αντοχή του αφρού πολυουρεθάνης είναι επίσης σε ύψος. Η διάρκεια ζωής σε κανονικές συνθήκες φτάνει τα 25 χρόνια.

Το μόνο μειονέκτημα μπορεί να αποδοθεί στην ευθραυστότητα του υλικού, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί όταν υποβληθεί σε μηχανική δράση πάνω σε αυτό.

Η εγκατάσταση του κελύφους PUF πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες από -35 έως 40 ° C. Οι ημικυλινδρικοί άξονες στερεώνονται με τη βοήθεια πολυμερών ή μεταλλικών "συνδετήρων", ανοξείδωτου σύρματος ή κολλητικής ταινίας. Πριν από την εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης, οι σωλήνες εξαερισμού υφίστανται επεξεργασία με αντιδιαβρωτικό διάλυμα, το οποίο επιτρέπει την αύξηση της διάρκειας ζωής του σωλήνα και της μόνωσης.

Για να αποφύγετε κενά και ρωγμές στο κέλυφος και ο σωλήνας πρέπει να έχει την ίδια διάμετρο. Το πάχος του κελύφους (θερμομονωτικό υλικό) υπολογίζεται σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή σας σύμφωνα με το SNiP 2.04.14-88 (Θερμομόνωση εξοπλισμού και αγωγών). Οι μισοκύλινδροι του κελύφους στερεώνονται με τη βοήθεια μιας σύνδεσης "καρφιτσών", αλλά για σωλήνες μικρής διαμέτρου χρησιμοποιείται μια σύνδεση "βήμα".

Κάθε στοιχείο του κελύφους τοποθετείται σε ένα σωλήνα με κάποια μετατόπιση 5-10 cm, δημιουργώντας έτσι μια επικάλυψη υλικού. Στα σημεία διασταύρωσης, τα στοιχεία καθορίζονται με έναν από τους παραπάνω τρόπους.

Αυτός ο θερμαντήρας διαφέρει σχετική φθηνότητα και πυρασφάλεια. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε κατά τη χρήση του:

 • η διαδικασία επεξεργασίας είναι αρκετά επίπονη. Το Ventkanal στη σοφίτα μετατρέπεται σε ένα στρώμα από ορυκτό μαλλί, το οποίο είναι τυλιγμένο σε γαλβανισμένο ή αλουμινόχαρτο. Η στερέωση πραγματοποιείται με τη βοήθεια δεσίματος ζεύξης.
 • όταν εργάζεστε με γυάλινο μαλλί, είναι απαραίτητο να προστατεύσετε το αναπνευστικό σύστημα, το δέρμα και τα μάτια από το να μπει σε αυτό.
 • αυτό το υλικό με την πάροδο του χρόνου έχει την ιδιότητα της συσσωματώσεως, πράγμα που οδηγεί στην εμφάνιση κρύων γεφυρών και απώλειας θερμομονωτικών ιδιοτήτων.
 • Η υγρασία επιδεινώνει απότομα τις θερμομονωτικές ιδιότητες του υλικού.

Θέρμανση στη σοφίτα της καμινάδας

Για να αποφύγετε τη δημιουργία συμπυκνώματος στην καπνοδόχο, η οποία διέρχεται από μια μη οικιστική σοφίτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρή μόνωση από αφρό πολυουρεθάνης (PPU). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μανίκια, τα οποία είναι σωλήνες σάντουιτς - μονωμένα σύνθετα τμήματα της καμινάδας.

Εκτός από την υγρή μόνωση, η οποία εφαρμόζεται στο σωλήνα ως αφρός, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν διπλοί σωλήνες, οι οποίοι αποτελούνται από θερμομονωτικό υλικό, μανίκια και θερμαντήρες σάντουιτς. Αυτά τα υλικά έχουν μια οθόνη από φύλλο αλουμινίου και εκτελούν τη λειτουργία εξοικονόμησης θερμότητας και αποτρέπουν το σχηματισμό συμπύκνωσης. Εάν η πιθανότητα κατάψυξης του σωλήνα είναι υψηλή, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό ηλεκτρικό καλώδιο, το οποίο είναι στερεωμένο στο σωλήνα ή τυλιγμένο γύρω από αυτό σε στροφές. Επίσης υπάρχουν σωλήνες με ενσωματωμένο καλώδιο για θέρμανση.

Εάν υπάρχει ανάγκη για την μόνωση του σωλήνα τούβλο, που συμβαίνει πολύ σπάνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλάκες από καολίνη. Για να γίνει αυτό, ετοιμάστε το διάλυμα και κόψτε τις πλάκες στον σωλήνα. Στην κορυφή των πλακών εφαρμόζεται γύψος. Κατά κανόνα, μετά από αυτά τα γεγονότα, μπορείτε να ξεχάσετε το συμπύκνωμα.

Όπως μπορείτε να δείτε, η μόνωση μιας σοφίτας ενός ιδιωτικού σπιτιού είναι ένα απλό έργο που μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα. Αρκεί να γνωρίζουμε κάποια θεωρητικά βασικά στοιχεία για υλικά μόνωσης και βασικές δεξιότητες οικοδόμησης.

Σας συνιστούμε να εξοικειωθείτε με το βίντεο στη μόνωση μη σοβαρής σοφίτας με αφρό πολυουρεθάνης:

Mansard - ζωή κάτω από τη στέγη

Ποια είναι η θερμομόνωση των σωλήνων και για ποιο λόγο; Οι περισσότερες επικοινωνίες στο σπίτι βρίσκονται στο δρόμο ή σε τεχνικούς χώρους, όπως υπόγειο ή σοφίτα. Αυτοί οι τύποι χώρων δεν ανήκουν σε κατοικημένες κατοικίες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Διαφορετικές διαφορές θερμοκρασίας δεν ωφελούν τους αγωγούς και τον εξαερισμό, οι οποίοι με την ονομασία τους πρέπει να λειτουργούν συνεχώς. Για να επεκτείνει το χρόνο και την ποιότητα της υπηρεσίας τους, φροντίστε τη μόνωση.

Θέρμανση σωλήνες στη σοφίτα - ένα απαραίτητο μέτρο

Οι σωλήνες θέρμανσης στη σοφίτα υπόκεινται στην επίδραση των χαμηλότερων θερμοκρασιών. Ως αποτέλεσμα, λόγω του θετικού εσωτερικού και του εξωτερικού, στο σωλήνα μπορούν να σχηματίσουν μικροκρυστάλλους, που καταστρέφουν σταδιακά το υλικό. Προκειμένου να προστατευθεί η επικοινωνία από την καταστροφή, είναι απαραίτητο να σκεφτούμε την ποιότητα της μόνωσης τους.

Τύποι μόνωσης για σωλήνες

 1. Ορυκτοβάμβακας. Θερμομονωτικό υλικό, το οποίο είναι εξαιρετικό για τη θερμομόνωση των σωλήνων με εσωτερικό ψυκτικό υγρό. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις: με τη μορφή ρολών ή στρώσεων. Δεν είναι ευαίσθητο στις παραμορφώσεις λόγω ξαφνικών μεταβολών της θερμοκρασίας, είναι δύσκολο να αναφλεγεί, ανθεκτικό στις κρούσεις διάφορες χημικές ουσίες. Οι ελλείψεις περιλαμβάνουν ένα αρκετά υψηλό κόστος και μια τάση συσσώρευσης υγρασίας μέσα στον εαυτό σας.
 2. Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Μοιάζει με σωλήνα με τεμάχια διαφόρων διαμέτρων. Το εξωτερικό είναι καλυμμένο με αλουμινόχαρτο. Παγκόσμιο υλικό. Κατάλληλο για μεγάλη ποικιλία σωλήνων και κάθε είδους δωμάτια. Αντοχή σε κρίσιμες σημάνσεις θερμοκρασίας. Είναι σε θέση να περάσει αέρας καλά μέσω μικροπόρων.
 3. Αφρώδες καουτσούκ. Είναι παρόμοιο με τον προηγούμενο τύπο θερμομονωτικού υλικού, αλλά έχει υψηλή αντίσταση πριν από την ανάφλεξη. Από έξω, καλύπτεται με αλουμινόχαρτο.
 4. Θερμικό χρώμα. Μια από τις πιο απλές και καθολικές μεθόδους θερμομόνωσης. Εφαρμόζεται στον σωλήνα με τη μορφή ειδικής προστατευτικής στρώσης. Το σημαντικό είναι ότι μπορεί να καλύψει ακόμα και δυσπρόσιτα μέρη.

Πώς να μονώσετε σωστά τους σωλήνες

Μονωστε τις σωληνες με ξεχωριστες αρθρωτες αρθρωτες αρθρωτες αρθρωτες συνδεσεις, με συνδεση με ενα ειδικο θερμοστατη. Έτσι είναι δυνατόν να αποφευχθεί η απώλεια θερμότητας μέσω των ραφών. Η αρχή και το τέλος του τμήματος απομόνωσης πρέπει να είναι διορθώστε πρώτα, για να αποκλείσετε μετατοπίσεις.

Ορυκτοβάμβακας για σωλήνες μόνωσης - τι χρειάζεστε

Με την απομόνωση σωλήνων, μπορείτε να απαλλαγείτε από τα προβλήματα που σχετίζονται με την απώλεια ενέργειας. Επιπλέον, αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποθηκεύσετε υλικά και να επεκτείνετε τη ζωή τους.

Γιατί χρειάζομαι θερμομόνωση του εξαερισμού στη σοφίτα;

Το σύστημα εξαερισμού έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί ένα ορισμένο επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας στο δωμάτιο. Χρειάζεται επίσης ζέσταμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη σοφίτα το χειμώνα, όταν οι σωλήνες είναι πολύ ζεστός από το εσωτερικό, και έξω από το καυτό αέρα.

Στη συνέχεια εμφανίζεται στην επιφάνεια ένα συμπύκνωμα, το οποίο μπορεί να βλάψει το υλικό. Η σωστή μόνωση θα προστατεύει αξιόπιστα την κατασκευή και πρόληψη αρνητικών συνεπειών. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους σωλήνες, αλλά για ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού ως σύνολο. Επιπλέον, θα εξοικονομήσει ενέργεια, η οποία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας υπέρ της θέρμανσης.

Σωλήνες μόνωσης PPU

Υλικό για μόνωση εξαερισμού

Επιλέγοντας έναν θερμαντήρα, θα πρέπει να προσέξετε το γεγονός ότι πολλά υλικά δεν έχουν μόνο θερμομονωτικές ιδιότητες αλλά και ηχομόνωση. Δηλαδή, με τη βοήθειά τους μπορείτε να μειώσετε σημαντικά το επίπεδο θορύβου στο δωμάτιο, το οποίο αναπόφευκτα ανακύπτει όταν ο αέρας μετακινείται μέσω των σωλήνων.

 1. Μόνωση συρραφής με ράβδο από γυάλινες ίνες. Έχει μικρό βάρος, καλή ελαστικότητα και έχει σημαντική ηχομόνωση.
 2. Μόνωση με φύλλο από αφρώδες πολυαιθυλένιο. Έχει υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας, που επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των σωλήνων.

Η διαδικασία του εξαερισμού θερμομόνωσης στη σοφίτα

Το πιο συνηθισμένο υλικό για θερμομόνωση των σωλήνων εξαερισμού είναι το αφρώδες πολυαιθυλένιο. Επαναλαμβάνει το σχήμα του σωλήνα, περιβάλλει εντελώς και το απομονώνει.

Για να εκτελέσετε σωστά τη μόνωση, θα πρέπει να προετοιμάσετε το υλικό του σωστού μεγέθους. Στη συνέχεια, κόβοντας το κέλυφος, τοποθετήστε το γύρω από τον σωλήνα. Με τη βοήθεια της τοποθέτησης αφρού ή ειδικής συγκολλητικής ταινίας, κόλλα κόλλησης και ραφή. Αυτός ο τύπος μόνωσης είναι απολύτως ασφαλής για το ανθρώπινο σώμα. Το υλικό είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν απελευθερώνει τοξικές ουσίες.

Θερμομόνωση - ο κύριος τύπος προστασίας των συστημάτων αγωγών αερισμού και θέρμανσης. Προστατεύει αξιόπιστα τα υλικά από τις επιπτώσεις των σοβαρών κλιματικών συνθηκών, τις σημαντικές απώλειες θερμότητας και τις μηχανικές βλάβες, διατηρώντας παράλληλα την απόδοσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, πολλά σύγχρονα υλικά είναι περιβαλλοντικά ασφαλή και οικονομικά βιώσιμα.

Εξαερισμός της σοφίτας στο σπίτι με τα χέρια τους

Ο εξαερισμός μιας σοφίτας σε μια ιδιωτική κατοικία είναι πολύ σημαντικός, ανεξάρτητα από το είδος κατασκευής στέγης του σπιτιού σας, είτε υπάρχει θέρμανση στη σοφίτα είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει αερισμός του χώρου κάτω από την οροφή μέσω των παραθύρων των θυρών ή των οπών εξαερισμού στο αέτωμα. Σκεφτείτε πώς να κάνετε σωστά τη δουλειά, έτσι ώστε τα αποθηκευμένα αντικείμενα στη σοφίτα και το σύστημα δοκών μιας ιδιωτικής κατοικίας να μην χαλάσουν από μούχλα.

Φωτογραφία. Εξαερισμός μιας σοφίτας σε ένα ξύλινο σπίτι

Μια κρύα σοφίτα σε ένα ξύλινο σπίτι είναι μια μη οικιστική προϋπόθεση, όπου αποθηκεύονται άχρηστα πράγματα και σκουπίδια. Εάν η σοφίτα είναι μονωμένη για το χειμώνα, τότε χρειάζεται φυσικό σύστημα εξαερισμού. Οι οπές εξαερισμού τοποθετούνται στα αετώματα στο πάνω μέρος του ψυχρού τριγώνου της οροφής. Οι οπές είναι κλειστές με πλαστικές γρίλιες, οι οποίες στρέφονται προς τα κάτω για να εμποδίσουν την είσοδο βροχής στο δωμάτιο.

Γιατί Εξαερισμός στην αττική

Η σημασία του εξαερισμού είναι σημαντική για κάθε δωμάτιο, αφού χωρίς καλό αερισμό είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα. Το καλοκαίρι, η οροφή υπερθερμαίνεται από τον ήλιο, για να προστατεύσει το δωμάτιο των παιδιών στη σοφίτα μπορεί να είναι μέσω του φυσικού αερισμού. Το κρύο αέρα μέσω ανοιγμάτων στο στρήφωμα φτάνει κάτω από τη στέγη, η οροφή του αέρα που θερμαίνεται και εξέρχεται μέσα από τους αεραγωγούς, με ταυτόχρονη ψύξη σοφίτα χώρο.

Σε περίπτωση τοποθέτησης μιας ζεστής σοφίτας, το κανάλι εξαερισμού είναι διατεταγμένο σε ένα διάστημα μεταξύ ενός στρώματος θερμικής προστασίας και μιας οροφής. Οι ροές αέρα προέρχονται επίσης από κάτω από την αρχειοθέτηση και όταν θερμαίνονται βιαστικά επάνω κάτω από την οροφή. Ταυτόχρονα, η υπερβολική υγρασία αφαιρείται από το σύστημα θέρμανσης και σκάφους. Ας εξετάσουμε περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εξοπλίσουμε με ανεξάρτητο τρόπο τον εξαερισμό μιας κρύας και ζεστής σοφίτας με ένα τένοντα και μια στέγη ισχίου από ξύλινο σπίτι.

Φωτογραφία. Εξαερισμός μιας σοφίτας σε μια ιδιωτική κατοικία

Εξαερισμός μιας κρύας σοφίτας με τα χέρια σας

Το σύστημα στέγης μιας κρύας σοφίτας αντιμετωπίζεται καλύτερα με αντισηπτικό για προστασία από μύκητες και έντομα. Κάτω από τη στέγαση των φύλλων με προφίλ και των μεταλλικών σκεπών, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε λαστιχένιο ή ανθεκτικό σε υγρασία φιλμ για να προστατέψετε τα δοκάρια από το συμπύκνωμα. Αν η οροφή καλύπτεται από σχιστόλιθο ή ογκόλιθο, δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή αδιαβροχοποίησης υπόστρωσης, καθώς το συμπύκνωμα σχηματίζεται στην κρύα εποχή μόνο σε μεταλλική οροφή.

Εάν η οροφή έχει μια ελαφρώς κεκλιμένη οροφή, οι οπές βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές των αετωμάτων. Για την περιοχή, τα ανοίγματα εξαερισμού πρέπει να είναι ίσα τουλάχιστον με το 0,2% της σοφίτας. Η τροφοδοσία του αέρα παρέχεται από οπές στην αρχειοθέτηση. Εάν η επένδυση είναι κατασκευασμένη από σανίδες, ο αέρας διεισδύει στην οροφή διαμέσου των ρωγμών μεταξύ των σανίδων της θήκης. Αυτές οι απαιτήσεις ισχύουν για τις σοφίτες οποιωνδήποτε κτιρίων - γκαράζ, λουτρά κλπ.

Φωτογραφία. Σχέδιο εξαερισμού κρύου σοφίτας με τα χέρια του

Εξαερισμός μιας ζεστής σοφίτας με τα χέρια σας

Για μια ζεστή σοφίτα, πρέπει να τοποθετηθεί ένας αεριζόμενος χώρος στην οροφή. Η ροή αέρα πρέπει να περνάει από κάτω προς τα κάτω κάτω από ολόκληρη την επιφάνεια της οροφής. Εισάγετε τον αέρα μέσα από τις τρύπες της θήκης, και η έξοδος είναι μέσα από το πατίνι στην οροφή. Κατά την οικοδόμηση ενός σπιτιού, αποφασίστε αμέσως ποιο θα είναι το πάτωμα σοφίτας - ζεστό ή κρύο. Αυτό θα επιτρέψει την εγκατάσταση όλων των στοιχείων στέγης κατά τη φάση κατασκευής.

Θερμαινόμενο δωμάτιο στη σοφίτα θα πρέπει επίσης να αερίζεται για να διατηρηθεί το μικροκλίμα. Η εισροή αέρα στη σοφίτα πρέπει να πάει από τον πρώτο όροφο και η έξοδος πρέπει να είναι μέσω αγωγών εξαερισμού ή με μικροεπίεση σε πλαστικά παράθυρα. Αυτό γίνεται για να αφαιρεθεί η υπερβολική υγρασία από το δωμάτιο. Στη συνέχεια, εξετάστε πώς να εξοπλίσετε το σύστημα εξαερισμού της οροφής ισχίου ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Φωτογραφία. Το σχέδιο εξαερισμού μιας ζεστής σοφίτας με τα χέρια του

Εξαερισμός της σοφίτας της οροφής του ισχίου

Η τεχνολογία για τις οροφές ισχίου είναι επίσης κατάλληλη για μια κεκλιμένη στέγη, αν δεν είναι δυνατή η κατασκευή οπών εξαερισμού στο αετώμα της σοφίτας για τεχνολογικούς λόγους. Η ροή αέρα πρέπει να διεισδύει στη στέγη μέσω της επένδυσης του πυθμένα και η έξοδος πρέπει να βρίσκεται στην κορυφογραμμή της οροφής. Για μια επίπεδη οροφή από εύκαμπτα κεραμίδια, μια χελώνα χρησιμεύει για αυτούς τους σκοπούς, μια βαλβίδα στέγης χρησιμοποιείται για κεραμικά πλακάκια, και η κυματοειδής σανίδα αερίζεται μέσω ενός παπουτσιού.

Οι οπές στο φίλτρο θα πρέπει να τοποθετούνται γύρω από την περίμετρο, περίπου κάθε 80 cm. Στο βίντεο που αναρτάται στο τέλος του άρθρου, μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις οδηγίες για τον εξοπλισμό του εξαερισμού στη σοφίτα ενός ιδιωτικού σπιτιού. Ακολουθώντας όλες τις παραπάνω συστάσεις, προστατεύετε το σύστημα οροφής από την υγρασία, επιπλέον, η υπερβολική υγρασία θα αφαιρεθεί καλύτερα από το στρώμα μόνωσης στη σοφίτα.

Θέρμανση του σωλήνα εξαερισμού

Η τοποθέτηση του συστήματος εξάτμισης σε μέτριες κλιματολογικές συνθήκες απαιτεί ξεχωριστή προσέγγιση για τη λύση του προβλήματος των συμπυκνωμάτων. Για τα ακίνητα που βρίσκονται στη ψυχρή κλιματική ζώνη, η μόνωση του σωλήνα εξαερισμού είναι απολύτως μία από τις προϋποθέσεις για την κανονική ανταλλαγή αερίων. Τι απαιτείται για την προθέρμανση και τι μπορεί να συμβεί αν παρακάμψετε αυτό το θέμα από την πλευρά του - αυτό θα συζητηθεί.

Η ανάγκη για μόνωση του σωλήνα εξαερισμού

Κάθε αεραγωγός του συστήματος εξαερισμού, ο οποίος λειτουργεί για να απελευθερώσει θερμότητα από το δωμάτιο, απαιτεί υποχρεωτική θέρμανση. Κατά την κρύα εποχή, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του θερμού αέρα που αποβάλλεται από το δωμάτιο και του ψυχρού αέρα στο δρόμο, σχηματίζεται συμπύκνωση εντός του σωλήνα. Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού και παρόμοιου κλιματικού εξοπλισμού με "δικά τους" κανάλια αέρα έχουν ειδικές μονάδες που αντισταθμίζουν το σχηματισμό συμπυκνωμάτων και απομακρύνουν τη συσσωρευμένη υγρασία.

Οι αγωγοί αερισμού, στις περισσότερες ιδιωτικές κατοικίες που αντιπροσωπεύουν ένα απλό κομμάτι από μέταλλο ή πλαστικό, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τέτοια απομάκρυνση συμπυκνωμάτων. Και η διαδικασία σχηματισμού σταγονιδίων δροσιάς συμβαίνει σε αυτά πολύ πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση υγρών σημείων στα δάπεδα, παγετός, συνοδευόμενη από μείωση του καναλιού αέρα μέσα στον σωλήνα.

Η υγρασία προκαλεί το σχηματισμό μύκητα, δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων. Για να απαλλαγείτε από αυτά τα προβλήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν θερμαντήρα για σωλήνες εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι πάντα απαραίτητο να "περιτυλίξετε" πλήρως το κανάλι αέρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο σχηματισμός συμπυκνώματος.

Η σωστή προσέγγιση στη μόνωση

Για να απαντήσετε στην ερώτηση: πώς να μονώνετε σωστά και συγχρόνως οικονομικά τον αγωγό εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι - είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τους λόγους εμφάνισης του συμπυκνώματος. Η διαφορά θερμοκρασίας οδηγεί πάντοτε στην εμφάνιση συμπυκνώματος, αλλά η πιο άφθονη απελευθέρωση "δροσιάς" παρατηρείται σε ένα τέντωμα ενεργής επαφής μεταξύ θερμού και ψυχρού αέρα. Όσο πιο κοντά είναι να το μετακινήσετε στην έξοδο του αγωγού, τόσο λιγότερο πιθανό κίνδυνο και ζημιά από το συμπύκνωμα.

Η ιδανική κατάσταση είναι η κατάσταση όπου η ανάμιξη ψυχρού και θερμού αέρα λαμβάνει χώρα στην περιοχή του σωλήνα εξαερισμού που βρίσκεται έξω από το κτίριο. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό στην πράξη.

Επομένως, για τις καμινάδες και τους αγωγούς σε μια μη θερμαινόμενη σοφίτα, η μόνωση των καναλιών θεωρείται υποχρεωτική. Χάρη σε αυτό, θα είναι εφικτή η εμφάνιση μιας "υγρής" ζώνης - η θέση του πιο δραστήριου σχηματισμού δροσιάς - πέρα ​​από τους τοίχους του κτιρίου. Αυτή η λύση θα βοηθήσει, ακόμη και με την ενεργό εμφάνιση μιας μεγάλης ποσότητας συμπυκνώματος, να μην επιτρέπεται η διείσδυση υγρασίας στους τοίχους, προκαλώντας την εμφάνιση υγρασίας, μύκητα και άλλα σχετικά προβλήματα.

Θυμηθείτε ότι το συμπύκνωμα είναι ο κύριος καταστροφικός παράγοντας που επιδεινώνει την απόδοση οποιουδήποτε είδους αερισμού. Και για να αποφύγουμε τη δημιουργία του στην κλιματική μας ζώνη δεν θα είναι δυνατή, επομένως είναι προτιμότερο να ληφθούν μέτρα εκ των προτέρων για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του.

Βρείτε την καλύτερη θέση

Μια κάθετη καμινάδα από τη θέρμανση της σόμπας, ένα τζάκι ή ένα λέβητα αερίου λόγω της εξόδου του θερμού αέρα θα απομακρυνθεί πλήρως από την υγρασία κατά τη θέρμανση του δωματίου. Οι οριζόντιοι αγωγοί, η έξοδος του οποίου βρίσκεται στον τοίχο, θα πρέπει αρχικά να εγκατασταθούν με κλίση προς τα κάτω τουλάχιστον μερικών βαθμών. Αυτό επιτρέπει τη ροή της συσσωρευμένης υγρασίας και όχι μέσα στο δωμάτιο. Επομένως, το πιο σημαντικό σημείο πριν από τη μόνωση τέτοιων αγωγών αέρα είναι να ελέγξει την ύπαρξη προκατάληψης για την απόσυρσή του. Διαφορετικά, ακόμη και οι μονωμένοι σωλήνες εξαερισμού θα αποτελέσουν πηγή προβλημάτων στο μέλλον, αν και αισθητά αργότερα από ό, τι χωρίς καθόλου θερμομόνωση.

Μια μη θερμαινόμενη σοφίτα είναι ένας υποχρεωτικός χώρος για τη μόνωση των αγωγών αεραγωγών. Είναι σε αυτό ότι η διαφορά θερμοκρασίας στην κρύα εποχή γίνεται μια πηγή προβλημάτων λόγω του σχηματισμού της υγρασίας. Η συμπύκνωση τους, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται πλαστικοί σωλήνες ή μέταλλο, σχηματίζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η θέρμανση των αγωγών εξαερισμού στη σοφίτα είναι μια ανάγκη που δεν επιτρέπει μόνο τη βελτίωση της ποιότητας εργασίας και της αξιοπιστίας των αγωγών αέρα, αλλά και την προστασία του υλικού από την επικάλυψη από την καταστροφή. Αξίζει επίσης να αναφερθούν τα προβλήματα με τη μορφή αμερόληπτου διαζυγίου, κηλίδων υγρασίας και σκουριάς στην είσοδο του σωλήνα στον τοίχο.

Επιλέγοντας το καλύτερο υλικό

Για τη θερμική μόνωση οποιουδήποτε: πλαστικό, μέταλλο και διάφοροι άλλοι σωλήνες εξαερισμού αποδείχθηκαν αρκετά αποτελεσματικοί, αλλά επίσης δεν έπληξαν τον προϋπολογισμό - θα πρέπει να επιλέξετε τη σωστή μόνωση. Σήμερα υπάρχει μια αρκετά πλούσια επιλογή υλικών για αυτό, τόσο οικονομικά όσο και αρκετά δαπανηρή. Οι πιο συνιστώμενες επιλογές είναι οι εξής τύποι μόνωσης:

 • Ορυκτοβάμβακας. Inexpensive fireproof έκδοση, διαθέσιμο σε σχεδόν οποιοδήποτε κατάστημα κατασκευών. Η οπίσθια πλευρά της διαθεσιμότητας ορυκτού μαλλιού είναι η απαιτούμενη για την εργασία εγκατάσταση και η ανάγκη για την επακόλουθη προστασία της με λεπτό φύλλο ή γαλβανισμό. Φοβείται την υγρασία.
 • Πετροβάμβακα. Έχει τα πλεονεκτήματα του ορυκτού μαλλιού, καθώς και τα μειονεκτήματά του. Με την πάροδο του χρόνου, ρωγμές και χάνει τις ιδιότητες θερμομόνωσης.
 • Αφρός πολυουρεθάνης και πολυστυρένιο. Διαχωρισμένες κατασκευές για σωλήνες ορισμένης διαμέτρου. Χαμηλό, αλλά με εξαιρετική θερμομόνωση και υγρασία. Η έλλειψη υλικών είναι ένας υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και μια σχετικά χαμηλή αντίσταση σε μηχανικές βλάβες.
 • Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Θερμαντήρας, που προσφέρεται με τη μορφή τελικών σωλήνων διαφόρων διαμέτρων. Χαμηλό, έχει καλούς δείκτες θερμομόνωσης, δεν φοβάται την υγρασία. Το μειονέκτημα είναι η ανάγκη να τοποθετηθεί ένας θερμομονωτικός παράγων στον αγωγό του αγωγού, ο οποίος είναι άβολος ή ακόμα και μερικές φορές αδύνατος.

Η επιλογή - πώς να μονώσει το σωλήνα εξαερισμού - ο καθένας ξοδεύει τον εαυτό του. Ο βασικός κανόνας, τον οποίο συνιστάται να βασιστείτε κατά την επιλογή - να αγοράσετε το υλικό που λύνει το πρόβλημα της συμπύκνωσης ενός ιδιωτικού δικτύου εξαερισμού.

Η αγορά μονωτικού υλικού για την εξασφάλιση αξιόπιστης προστασίας δεν πραγματοποιείται απαραιτήτως με τον υπολογισμό ολόκληρου του μήκους του καναλιού αέρα. Πολύ συχνά αρκεί να προστατεύονται τα σημεία εξόδου του σωλήνα στην οροφή, ο κύριος σε ένα μη θερμαινόμενο δωμάτιο ή οι περιοχές άμεσης επαφής του σωλήνα με ψυχρό αέρα, έναν εξωτερικό τοίχο.

Συμπύκνωμα - απειλή όχι μόνο για τους σωλήνες

Ο κύριος λόγος για την εκτέλεση θερμομονωτικών εργασιών εξαερισμού είναι, κατά κανόνα, η εμφάνιση κηλίδων υγρασίας στους τοίχους και στην οροφή. Λιγότερο συχνά η εργασία πραγματοποιείται λόγω των δυνατών ουρλιαχτών του ανέμου στον σωλήνα ή της αισθητής κατάψυξης του. Αυτοί και άλλοι παράγοντες που καταστρέφουν τα μεμονωμένα εργοτάξια θεωρούνται λανθασμένα ως κύριος λόγος για τη διεξαγωγή της θέρμανσης. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή.

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η υγρασία στους τοίχους είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και παθογόνων παραγόντων. Αλλά για να «σπάσει» η μούχλα στους τοίχους, χρειάζεται πολύς χρόνος και υγρασία. Και μέχρι τη στιγμή ακριβώς που "εμφανίζεται" πάνω τους, ένα "οικοσύστημα" σχηματίζεται ήδη μέσα στο σύστημα εξαερισμού, το οποίο δηλητηριάζει μυστικά το σπίτι.

Το αποτέλεσμα αυτού μπορεί να γίνει μια αλλεργία, δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τις ασθένειες, χρόνιους πονοκεφάλους. Ονομάζοντάς τους παθογόνοι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται στον αέρα, ανεπιθύμητα δηλητηριάζοντάς τον. Ως εκ τούτου, η σωστή μόνωση του εξαερισμού είναι η προστασία όχι μόνο των τοίχων και των δαπέδων του σπιτιού, αλλά και της υγείας των κατοίκων του.

Πώς να μονώσετε τους σωλήνες για τον εξαερισμό και ποια μόνωση να χρησιμοποιήσετε

Συμβαίνει ότι το νεοδημιουργημένο σύστημα εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι το καλοκαίρι λειτουργεί άψογα, ικανοποιεί την αποδοτικότητα και την ευελιξία. Ωστόσο, με την έλευση του χειμώνα, ο ιδιοκτήτης ξαφνικά ανακαλύπτει ότι ένας μικρός πάγος εμφανίζεται στο εξωτερικό τμήμα του καναλιού των αεραγωγών. Δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι αυτό είναι ένα σήμα δράσης, διαφορετικά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο σωλήνας θα αρχίσει να καταρρέει. Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστούν σοβαροί υλικοί πόροι για την επίλυση του προβλήματος. Και αν αντιδράσετε έγκαιρα, απλά πρέπει να αγοράσετε έναν θερμαντήρα για τον εξαερισμό, ο οποίος μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Τι συμβαίνει εάν δεν ζεσταίνω

Η εμφάνιση πάγου και πάγου στις εξωτερικές επιφάνειες του σωλήνα εξαερισμού δείχνει ότι το συμπύκνωμα συσσωρεύεται στο εσωτερικό του καναλιού, το οποίο είναι γεμάτο με:

 • σκουριά σε γαλβανισμένο σωλήνα.
 • αποσυμπίεση του συστήματος εξαερισμού.
 • μείωση της περιοχής του ρέοντος τμήματος του αγωγού.
 • μείωση της ποιότητας της ανταλλαγής αέρα ·
 • διείσδυση της υγρασίας στη μέση των δομών τοίχου και των δαπέδων μεταξύ των ορόφων κλπ.

Εν ολίγοις, μια κακή κατάσταση αερισμού το χειμώνα θα οδηγήσει σε φυσική φθορά ολόκληρης της δομής. Η υγρασία στα τοιχώματα των περασμάτων αερισμού θα σχηματιστεί όσο περισσότερο, τόσο πιο σημαντική είναι η διαφορά μεταξύ των δεικτών θερμοκρασίας των ρευμάτων αέρα που κινούνται μέσω των σωλήνων και του αέρα από το εξωτερικό (στο δρόμο). Ως εκ τούτου, η θετική απάντηση στην ερώτηση είναι απαραίτητη η μόνωση του σωλήνα εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι;

Λύση ενός συνόλου προβλημάτων μέσω της θέρμανσης

Το "κιτ" εξαερισμού περιλαμβάνει κατάλογο εξοπλισμού για την έγχυση και την αφαίρεση ρευμάτων αέρα που υποστηρίζουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά μικροκλίματος εντός των εγκαταστάσεων. Αυτό περιλαμβάνει επίσης αεραγωγούς: μεταφορικές αρτηρίες αέρα, που περνούν από το δρόμο και μέσα στο χώρο.

Για να διασφαλιστεί ότι τα κανάλια αέρα έχουν τον απαραίτητο δείκτη αντοχής, την απαιτούμενη διασταυρούμενη χωρητικότητα, απαιτείται η κατάλληλη μόνωση τους. Για το σκοπό αυτό, υιοθετούνται πρότυπα για την εξασφάλιση υγειονομικής και επιδημιολογικής σταθερότητας σε κτίρια κατοικιών. Μην αγνοείτε τις απαιτήσεις των κανόνων κατασκευής και των κανονισμών για τη θέρμανση, τον εξαερισμό και τον κλιματισμό των χώρων, καθώς και τη χρήση της θερμομόνωσης και την προστασία των κτιρίων από απώλειες θερμότητας.

Η θέρμανση του εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία λύνει σε ένα περίπλοκο τέτοια προβλήματα:

 • δεν επιτρέπει την υγρασία να καθιζάνει έξω από τον αέρα στις επιφάνειες των δομών εξαερισμού.
 • αυξάνει την πυρασφάλεια των κατασκευών.
 • βοηθά στη μείωση των θερμικών απωλειών.
 • "Σβήνει" τις υψηλές συχνότητες δημιουργίας δονήσεων ήχου και κραδασμών.

Κριτήρια επιλογής της μόνωσης για τη μόνωση του εξαερισμού

Πρέπει να ξέρετε τι και πώς να μονώσετε τους σωλήνες για εξαερισμό. Το πλεονέκτημα στην επιλογή δίνεται στον δείκτη θερμικής αντοχής του υλικού. Ο κύριος ρόλος της μόνωσης - η μέγιστη θερμοκρασία για να φέρει την επιφάνεια του σωλήνα με το μέγεθος της απερχόμενης αέρα από αυτήν. Με τον τρόπο αυτό, η συμπύκνωση μπορεί να αποφευχθεί. Για τους σκοπούς αυτούς, τα υλικά με βάση ορυκτές ίνες (ροκ και ορυκτοβάμβακα, fiberglass), ελαστομερή αφρό, πολυακρυλικά και πολυστερίνη - ένα προϊόν του πολυμερισμού του στυρολίου, πολυουρεθάνη, κλπ..

Η μόνωση με βάση τα μεταλλικά και γυάλινες ίνες, που λαμβάνονται από ανόργανα συστατικά, τροφοδοτείται στο δίκτυο πωλήσεων με τη μορφή πλακών ή άκαμπτων (ημι-άκαμπτων) ρολλών. Η επιλογή απλοποιείται από ένα ευρύ φάσμα θερμαντήρων με διαφορετικές τιμές πυκνότητας, τιμής και θερμικής μόνωσης. Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της μόνωσης από ορυκτοβάμβακα είναι η μη τήρηση της σήψης και της αντοχής στη φωτιά.

Προσοχή παρακαλώ! Εάν δεν γνωρίζετε πώς να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού στη σοφίτα, ειδικά εάν δεν είναι θερμανθεί, χρησιμοποιήστε ειδικά τμήματα από ορυκτοβάμβακα για εξωτερική επένδυση ειδικά για σωλήνες. Ταυτόχρονα, οι εσωτερικές επιφάνειες των σωλήνων είναι μονωμένες με γυάλινες ίνες επεξεργασμένες με ειδικό εμποτισμό.

Επιχειρήματα υπέρ της εσωτερικής και εξωτερικής μόνωσης

Οι ζεστούς σωλήνες εξαερισμού είναι είτε εσωτερικοί είτε εξωτερικοί. Κάθε μέθοδος χαρακτηρίζεται αμφίβολα.

 • στο εσωτερικό του αγωγού αέρα είναι πιο δύσκολη, αλλά η ίδια η μόνωση προστατεύεται από εξωτερικές θερμικές, μηχανικές κρούσεις?
 • η τοποθέτηση του στρώματος στο εσωτερικό του θα οδηγήσει σε μείωση της χρήσιμης διατομής εργασίας του αγωγού, πράγμα που απαιτεί προκαταρκτικές εργασίες για την αύξηση του.
 • Το εσωτερικό φινίρισμα πρέπει να είναι στεγανό και αδιάβροχο, έτσι ώστε να μην απορροφά την υγρασία από τον αέρα.
 • Η επιφάνεια της μόνωσης δεν πρέπει να είναι τραχύ, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζει την κίνηση του αέρα μέσω του σωλήνα.

Η εξωτερική προστασία των σωλήνων είναι ευκολότερη στην τοποθέτηση, αλλά και μόνο σε σχεδιασμό με προστασία από ατμούς. Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο για την παροχή από ό, τι για να θερμάνει το εξαερισμού καμινάδα, που υψώνεται πάνω από τους χώρους διαμονής, και τα οποία εκτελούν gidrobarer. Το εξωτερικό περίβλημα πρέπει να προστατεύει τις κατασκευές καυσαερίων από μηχανικές βλάβες. Μία σημαντική απαίτηση για τη μόνωση είναι η αδιαβροχή, δεδομένου ότι Όταν υπάρχει ανοικτή φλόγα και επαφή με οξυγόνο στον αέρα, ο βαθμός ανάφλεξης της μόνωσης αυξάνεται σημαντικά. Η εξωτερική μόνωση δεν επηρεάζει το μέγεθος του εσωτερικού τμήματος του αγωγού αερισμού και δεν απαιτεί την επέκτασή του. Ναι, και παθογόνους οργανισμούς (ιούς, βακτήρια), οι οποίες συχνά καταλαμβάνουν το εσωτερικό τοίχωμα του αγωγού και, σε απομόνωση, προστατευμένο από αντίξοες συνθήκες, δεν ριζώσει στο στρώμα της μόνωσης από το εξωτερικό.

Θερμομόνωση σωλήνων: σειρά εργασίας

Όταν ο εξαερισμός είναι μονωμένος με κέλυφος από διογκωμένο πολυστυρόλιο:

 • Καθορισμός των διαστάσεων του σωλήνα εξαερισμού, ιδίως της εσωτερικής διαμέτρου.
 • εκτέλεση τεμαχίων με μαχαίρι (μπορεί να κοπεί)
 • κάλυψη των θραυσμάτων του κυλίνδρου (κελύφους) του σωλήνα, μετατόπισή τους μεταξύ τους κατά μερικά εκατοστά.
 • δύναμη σύσφιξης με τα τμήματα "κτένας-αυλάκωσης" των αρμών σύνδεσης στις πλευρές.

Η δομή (το κέλυφος) εγκαθίσταται εύκολα και αποσυναρμολογείται στην περίπτωση εργασίας με το σωλήνα.

Οι εργασίες μόνωσης με αφρώδες πολυαιθυλένιο με τη μορφή τελειωμένου κελύφους του σωλήνα εξαερισμού έχουν ως εξής:

 • αφαίρεση των απαραίτητων μετρήσεων του σωλήνα: για την μόνωση στεγανά της μόνωσης στην επιφάνεια του αγωγού.
 • βρίσκοντας μια ειδική ραφή στην κάψουλα και αποσυνδέοντας την κατά μήκος αυτής της ραφής.
 • σύσφιξη του κελύφους σε μονωμένο σωλήνα ·
 • τη μόνωση των αρθρώσεων και των αρθρώσεων με κόλλα ή κολλητική ταινία.

Η προστασία από πυρίμαχο πολυπροπυλένιο ή αφρό πολυουρεθάνης γίνεται ως εξής:

 • προσδιορίζονται οι διαστάσεις.
 • Τα ημικυλινδρικά τμήματα κόβονται από ολόκληρο το τεμάχιο με περιθώριο στο στρώμα κάλυψης.
 • από τα κομμένα τεμάχια γύρω από τον σωλήνα σχηματίζεται μια κάψουλα.
 • Οι προκύπτουσες αρθρώσεις στερεώνονται στενά με επίδεσμους.

Αν το άνοιγμα εξαερισμού στο σπίτι έχει τη μορφή ορθογωνίου:

 • που επιλέγονται από το πάχος που απαιτείται για τη μόνωση σε ρολά ή πλάκες (για παράδειγμα, ίνες βασάλτη).
 • Κόβεται και κόβεται σε μέγεθος με θραύσματα, τα οποία είναι κατάλληλα για να τακτοποιήσετε όταν τα βλέπετε.
 • χρησιμοποιώντας ένα σύρμα από χάλυβα, προ-πυρωμένο, τα κομμάτια στερεώνονται μαζί.
 • οι ραφές σφραγίζονται ερμητικά με λωρίδες φύλλων με το συγκολλητικό στρώμα που εφαρμόζεται σ 'αυτό.

Η θερμομόνωση για τον εξαερισμό με οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους σε όλες τις θετικές στιγμές έχει ένα αδύναμο σημείο - "κρύες γέφυρες". Είναι σημαντικό να μην παραδεχτείτε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης παραβίαση του τεχνολογικού έργου και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του. Για αυτό, οι αρμοί μεταξύ των αεραγωγών και των δομών του σπιτιού είναι ιδιαίτερα προσεκτικά μονωμένοι, διαφορετικά το αναμενόμενο αποτέλεσμα από τη μόνωση θα μειωθεί.

Πώς να εκτελέσετε τη μόνωση των σωλήνων εξαερισμού στη σοφίτα;

Για καλύτερη λειτουργία του συστήματος αεραγωγών στη σοφίτα, απαιτείται η μόνωση των σωλήνων εξαερισμού. Το χειμώνα, οι διαφορές θερμοκρασίας να οδηγήσει στο σχηματισμό του συμπυκνώματος, η οποία στη συνέχεια καταστρέφει ή σοφίτα ή βούρλα κάτω εντός του επίπεδη, προκαλώντας τους τοίχους και τις οροφές των ραβδώσεις και άλλες δυσάρεστες επιδράσεις.

Διάγραμμα μόνωσης του σωλήνα εξαερισμού από έξω.

Επιλογή υλικού για εργασία

Προς το παρόν, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία υλικών για θερμομόνωση, αλλά αυτή η πολυμορφία οδηγεί στο γεγονός ότι, με όλες τις θετικές και αρνητικές πλευρές, ένα άτομο δεν μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη μόνωση.

Ωστόσο, κατά την επιλογή, θα πρέπει να εξεταστούν δύο πτυχές: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του τύπου μόνωσης. Επιπλέον, πρέπει να πούμε για την πυρασφάλεια. Το υλικό δεν πρέπει να είναι πολύ εύφλεκτο, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς να μην γίνεται βοηθός στην εξάπλωση της φωτιάς. Λοιπόν, δεν είναι λιγότερο σημαντικός παράγοντας η τιμή του προϊόντος. Δεν αξίζει να σώσουμε αυτόν τον δείκτη, αλλά το κόστος της θέρμανσης δεν πρέπει να είναι γιγαντιαίο, αν και αυτό είναι ένα ζήτημα των οικονομικών δυνατοτήτων ενός ατόμου.

Εφαρμογή ορυκτού και αφρώδους πλαστικού

Ο ορυκτός βαμβάκι είναι καλός για τη θέρμανση του συστήματος εξαερισμού. Τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι σημαντικά χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με άλλες θερμαντικές συσκευές και πυρασφάλεια, γεγονός που μειώνει τη δυνατότητα πυρκαγιάς και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Πίνακας θερμομονωτικών υλικών.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο απλά όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Η φθηνότητα του ορυκτού μαλλιού μετατρέπεται σε ενόχληση - την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης. Η μόνωση των σωλήνων εξαερισμού είναι η εξής: ο σωλήνας πρέπει να τυλίγεται με ένα υλικό, τότε πρέπει να τυλίγεται σε φύλλο ή να προστατεύεται από γαλβανισμένο φύλλο. Η όλη δομή σφίγγεται μέσω ενός επίδεσμου.

Κατά την εργασία με ορυκτοβάμβακα, είναι απαραίτητο να υπάρχει προστατευτικός εξοπλισμός για τα χέρια, τα μάτια και τα αναπνευστικά όργανα. Το υλικό που εισέρχεται σε μία από αυτές τις περιοχές θα προκαλέσει, στην καλύτερη περίπτωση, ερεθισμό. Τα μικρότερα σωματίδια γυαλιού που είναι δύσκολα ορατά με γυμνό μάτι προκαλούν ερεθισμό.

Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, υπάρχει ακόμα ένα: το υλικό μετά από κάποιο χρόνο λειτουργίας αρχίζει να κέικ, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται lumens. Για το λόγο αυτό, μπορεί να χρειαστεί να επανατοποθετήσετε τη μόνωση. Η υγρασία αναγκάζει το υλικό να χάσει τις θερμομονωτικές ιδιότητες, γεγονός που προκαλεί και την αντικατάσταση της μόνωσης.

Ορισμένες από τις ελλείψεις του ορυκτού μαλλιού έχουν εξαλειφθεί με την εμφάνιση μιας νέας λύσης που βασίζεται σε αυτό το υλικό. Αυτή είναι μια ζεστή αυλάκωση. Πρόκειται για ένα μανίκι από αλουμινόχαρτο, το οποίο έχει δύο στρώματα. Το υλικό είναι ενισχυμένο με χαλύβδινο σύρμα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση αυτού του υλικού είναι δυνατή μόνο κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, αλλά όχι μετά από αυτή την εργασία.

Όταν αερισμού με μια έξοδο από τη σοφίτα, κατά κανόνα, οι σωλήνες είναι συνήθως μονωμένα.

Η διαδικασία της μόνωσης των σωλήνων με ορυκτοβάμβακα είναι τυλιγμένη, μετά την οποία το υλικό χτυπάται και τυλίγεται με ένα στρώμα προστατευτικού υλικού που δεν επιτρέπει τη διείσδυση υγρασίας στη μόνωση. Οι υπόλοιπες αρθρώσεις και ραφές πρέπει να κολληθούν χρησιμοποιώντας σκούπα αλουμινίου.

Ένα άλλο υλικό για μόνωση είναι ο αφρός ή η διογκωμένη πολυστερίνη. Είναι βολικό για χρήση και το ίδιο το υλικό δεν είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Τοποθέτηση αφρός είναι επίσης απλή: πρέπει μόνο να θέσει και στις δύο πλευρές του σωλήνα αφρού, τη λεγόμενη κέλυφος, και στη συνέχεια να σφραγίσει το υλικό, απλά πιέζοντας από τις δύο πλευρές.

Κατά τη διαδικασία της θέρμανσης μεγάλων τμημάτων, μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα μικρό τέχνασμα. Για να γίνει αυτό, και τα δύο μισά του υλικού στερεώνονται με μια μικρή μετατόπιση σε σχέση η μία με την άλλη. Ως αποτέλεσμα, για το επόμενο μισό υπάρχει ένα μικρό τμήμα του προηγούμενου υλικού, το οποίο θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία μιας μονολιθικής δομής.

Από τις θετικές πλευρές του αφρού είναι απαραίτητο να σημειώσουμε τις καλές ιδιότητες του υλικού ως θερμομονωτικό παράγοντα. Σε αντίθεση με το ορυκτό μαλλί, ο αφρός δεν χάνει τις ιδιότητές του με το χρόνο ακόμα και αν αλλάξουν οι εξωτερικές συνθήκες. Το χαμηλό κόστος του υλικού προσθέτει επίσης σε αυτό την υπεροχή έναντι άλλων υλικών που έχουν καλά χαρακτηριστικά, αλλά διακρίνονται από υψηλή τιμή.

Το σχέδιο θερμομόνωσης του σωλήνα με αφρό πολυουρεθάνης.

Ωστόσο, κάθε υλικό έχει τις δικές του αδυναμίες, και το πολυστυρένιο δεν αποτελεί εξαίρεση. Ένας υψηλός βαθμός αναφλεξιμότητας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των νοικοκυριών και η απελευθέρωση επικίνδυνων προϊόντων κατά την καύση - ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, η χρήση αυτής της μόνωσης είναι δυνατή μόνο σε ίσια τμήματα σωλήνων.

Αφού συνοψίσαμε όλα τα παραπάνω σχετικά με τον αφρό, είναι απαραίτητο να πούμε για μια ακόμη φορά τα κύρια σημεία της θέρμανσης με αυτό το υλικό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μετρήσετε τους σωλήνες, να κόψετε τα κενά του απαιτούμενου σχήματος, για τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πριόνι και μαχαίρι. Μετά από αυτό, το υλικό τοποθετείται πάνω στο σωλήνα, η σύνδεση λαμβάνει χώρα κατά μήκος του συστήματος της αυλακωτής αυλάκωσης.

Αφρός πολυουρεθάνης, πολυαιθυλένιο και διογκωμένο πολυπροπυλένιο

Δεν παράγεται μόνο αφρός με τη μορφή κελύφους. Αυτό ισχύει επίσης για δύο τέτοια υλικά, όπως αφρό πολυουρεθάνης και διογκωμένο πολυπροπυλένιο. Συνεπώς, η μέθοδος θερμικής μόνωσης από τα εν λόγω μέσα θα είναι παρόμοια με τη μέθοδο που περιγράφηκε προηγουμένως με τη χρήση αφρού.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το πολυστυρένιο, αυτά τα υλικά έχουν μεγάλη αντοχή, που τα διαφοροποιεί από διογκωμένο πολυστυρόλιο. Ωστόσο, μια τέτοια δύναμη θα πρέπει να πληρώσει μια υψηλή τιμή. Επιπλέον, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η μόνωση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν επίδεσμοι, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σύνηθες σύρμα.

Όσο για το πολυαιθυλένιο, μιλάμε για τη μορφή αφρού, βρίσκεται προς πώληση, με τη μορφή σωλήνων, και η όλη διαδικασία περιλαμβάνει μια θερμική απόδοση μόνωσης των απλών χειρισμών: το υλικό θα πρέπει να είναι εύκολο να τεθούν επί του σωλήνα εξαερισμού. Ως αποτέλεσμα, η σοφίτα θα είναι ένα μικρότερο πρόβλημα.

Το σχήμα της μόνωσης του σωλήνα με ορυκτό μαλλί.

Αξίζει να αναφέρουμε τα χαρακτηριστικά της μόνωσης. Είναι φτηνό, μπορεί επίσης να αντισταθεί σε υψηλή υγρασία, τρωκτικά και μερικά μηχανικά αποτελέσματα εάν η επίδραση είναι μέτριας αντοχής.

Εάν υπάρχει ανάγκη για την θέρμανση του εξαερισμού στη σοφίτα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο υπο-τύπους υλικών, η βάση των οποίων αντιπροσωπεύεται από πολυαιθυλένιο. Είναι καλό για κρύα κλίματα. Το πρώτο από αυτά είναι το penofol, είναι το πολυαιθυλένιο, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένα στρώμα φύλλου αλουμινίου. Μια τέτοια επιφάνεια θα συλλέγει λιγότερη σκόνη από μόνη της, σε αντίθεση με τον αφρό πολυαιθυλενίου, η επιφάνεια του οποίου δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις γι 'αυτό. Ο δεύτερος αντιπρόσωπος είναι ένα αυτοκόλλητο πολυαιθυλένιο που έχει ένα κολλώδες στρώμα. Για να το εγκαταστήσετε, αφαιρέστε την προστατευτική μεμβράνη και, στη συνέχεια, πιέστε το υλικό προς την επιθυμητή επιφάνεια.

Άλλοι τρόποι

Πριν ξεκινήσετε τη διεξαγωγή της μόνωσης σωλήνων στη σοφίτα, θα πρέπει να καθορίσετε σε ποιους χώρους είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός θερμομονωτικού υλικού. Κατά τον εξαερισμό μέσω του κύριου τοιχώματος, ο σωλήνας διέρχεται διαμέσου του θερμομονωτικού χιτωνίου. Η μόνωση γίνεται μέχρι τον εκτροπέα. Εάν σε ένα ιδιωτικό κτίριο οι σωλήνες του συστήματος εξαερισμού περνούν από το σοφίτα, τότε η μόνωση πραγματοποιείται σε εκείνες τις θέσεις όπου ξεκινά η ψύξη του αγωγού αερισμού.

Ξεχωριστά υπάρχει σύστημα αερισμού προσφοράς. Ο σχηματισμός συμπυκνώματος στα εξωτερικά τοιχώματα εξαρτάται από τη θέση και την έκτασή του. Τέτοιοι σωλήνες μπορούν να είναι μονωμένοι, όπως στην περίπτωση των συστημάτων εξάτμισης. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η άφιξη του κρύου αέρα μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, και τα πτερύγια μπορούν να παγώσουν.

Η έξοδος από αυτή την κατάσταση είναι η μονωμένη βαλβίδα εξαερισμού. Σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ένταση του εισερχόμενου αέρα, αλλά εκτός από αυτή τη λειτουργία, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με σύστημα θέρμανσης για εισερχόμενο αέρα με τη μορφή σωληνωτών θερμαντήρων.

Ο έλεγχος της διαδικασίας μπορεί να γίνει χειροκίνητα, χάρη σε ένα εξοπλισμένο σύστημα, το οποίο αντιπροσωπεύεται από έλξη και πέντε μοχλούς. Υπάρχει επίσης ένας ηλεκτρικός οδηγός απλού σχεδιασμού. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η λειτουργία αυτού του συστήματος δεν είναι να τροφοδοτεί ζεστό αέρα αλλά να θερμαίνει τα πτερύγια των βαλβίδων, αποφεύγοντας το πάγωμα και την περαιτέρω αποτυχία.

Έτσι, η μόνωση των σωλήνων εξαερισμού στη σοφίτα μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους, οι οποίοι εξαρτώνται από το επιλεγμένο υλικό. Η επιλογή της μόνωσης εξαρτάται τόσο από τις προσωπικές προτιμήσεις όσο και από τις οικονομικές και άλλες ευκαιρίες.

Σε κάθε περίπτωση, έχοντας τουλάχιστον μία από τις προτεινόμενες επιλογές, είναι δυνατή η εκτεταμένη μόνωση των σωλήνων εξαερισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτομόνωση των σωλήνων εξαερισμού - μια ιδιοτροπία ή μια επείγουσα ανάγκη

Στην ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού, λίγοι άνθρωποι αμφιβάλλουν τώρα. Όμως, πολλοί νέοι ιδιοκτήτες αναρωτιούνται γιατί είναι απαραίτητο να μονωθούν οι σωλήνες εξαερισμού στη σοφίτα ή σε άλλους μη θερμαινόμενους χώρους, επειδή δεν πρόκειται για σωλήνα νερού ή για θέρμανση, δεν υπάρχει τίποτα να παγώσει εκεί.

Παρόλα αυτά, αν αφήσετε αυτό το θέμα χωρίς την κατάλληλη προσοχή, ενδέχεται να προκύψουν σοβαρά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να εξηγήσω το νόημα αυτής της θέρμανσης και να σας πω πώς και τι μπορείτε να μονώσετε οι ίδιοι οι αγωγοί εξαερισμού χωρίς να εμπλέξετε ειδικούς.

Θέρμανση αεραγωγών.

Ποια είναι η σημασία της μόνωσης εξαερισμού

Ο κύριος εχθρός οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού είναι το συμπύκνωμα, το οποίο σχηματίζεται ενεργά κατά τη σύγκρουση θερμών και ψυχρών ρευμάτων. Εκτός από την κατάλληλη διάταξη του ίδιου του συστήματος, οι μονωμένοι σωλήνες εξαερισμού είναι ένας από τους κύριους τρόπους πρόληψης της απώλειας υγρασίας. Και από αυτό το συμπύκνωμα στο σύστημα εξαερισμού είναι φοβερό, θα το πω περαιτέρω.

Στην πραγματικότητα, η αυτομόνωση είναι απαραίτητη για την αποτροπή των συνθηκών του λεγόμενου σημείου δρόσου. Σύμφωνα με το πρότυπο κατασκευής SP-50.1333-2012, ο όρος αυτός νοείται ως η θερμοκρασία στην οποία ο υδρατμός που περιέχεται στον αέρα πέφτει με τη μορφή νερού στα γύρω αντικείμενα, δηλαδή συμπυκνώνεται. Φυσικά, το σημείο δρόσου εξαρτάται άμεσα από την υγρασία του αέρα, τόσο υψηλότερο είναι, το σημείο δρόσου είναι πιο κοντά στη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Πίνακας για τον προσδιορισμό του σημείου δρόσου.

 • Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι σε ένα απροστάτευτο σωλήνα στο σοφίτα η οροφή συμπυκνωμάτων μπορεί να πέσει τόσο από το εσωτερικό όσο και από την κορυφή του αγωγού. Αυτή η υγρασία είναι επικίνδυνη και από τις δύο πλευρές. Έτσι, το νερό, που συνεχώς ρέει κάτω από τον σωλήνα, φυσικά, θα απορροφηθεί στην επικάλυψη. Και εδώ δεν έχει σημασία αν είναι σκυρόδεμα, ξύλο ή κάποιο άλλο υλικό, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να καταρρέει. Προσθέστε σε αυτό επίσης τα αμερόληπτα διαζύγια γύρω από το σωλήνα στην οροφή του τελευταίου ορόφου.
 • Περισσότεροι από τους μισούς αγωγοί αερισμού και σωλήνων είναι κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο σίδηρο. επιμετάλλωση Ο ψευδάργυρος είναι ένα καλό πράγμα, αλλά αν έχει υποστεί ζημιά, είναι αναπόφευκτο κατά την κοπή και συναρμολόγηση, λεπτό φύλλο σιδήρου θα αρχίσει να σκουριάζει και χρόνο για να εμφανιστούν στην τρύπα του σωλήνα, ρίξτε λίγο, όχι περισσότερο από 2-3 χρόνια?

Κοπές από βαμβάκι.

 • Εκτός από τον αερισμό του σπιτιού, σε σπίτια από 2 ορόφους και άνω ο εξαερισμός του ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένος για το σύστημα αποχέτευσης. Με απλά λόγια, αυτή είναι η συνέχιση του καναλιού που οδηγείται στην οροφή. Έτσι, με την πολύ υψηλή υγρασία που υπάρχει στον αποχετευτικό αγωγό, ο σοφίτας ενός τέτοιου σωλήνα με διάμετρο 100 mm παγώνει ήδη σε θερμοκρασία -5 ° C ή -7 ° C κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Και αυτό ήδη συνεπάγεται προβλήματα με τη λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης.
 • Εκτός από την άμεση λειτουργία του, η μόνωση των σωλήνων εξαερισμού είναι καλή ηχομόνωση. Έχοντας εξοπλίσει ένα τέτοιο σύστημα, δεν χρειάζεται να ακούτε τον ουρανό του ανέμου στους σωλήνες σας.
 • Όμως, η επικάλυψη σάπιο, χάλασε την οροφή, συνεχή μουσική του ανέμου, δυσάρεστη μυρωδιά από το νεροχύτη και peremerzshaya χειμώνα αποστράγγιση είναι πιο «λουλούδια», είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την εμφάνιση του φόρμα και το ωίδιο στο εσωτερικό του συστήματος στο σπίτι εξαερισμού. Το γεγονός είναι ότι μια τέτοια "βλάστηση" απλώνεται με αεροζόλ, με άλλα λόγια, σπόρια μούχλας μεταφέρονται με ρεύματα αέρα. Φυσικά, χτυπώντας το σύστημα εξαερισμού, θα αρδεύουν τακτικά ολόκληρο το σπίτι, και οι άνθρωποι που ζουν στο σπίτι θα αναπνέουν συνεχώς όλο αυτό το μπουκέτο. Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές, από τις ήπιες ασθένειες έως τους χρόνιους πονοκεφάλους και τις αλλεργίες.

Τυλίξτε ένα κουκούλι από γυάλινο μαλλί με ένα ύφασμα στεγανοποίησης.

Τώρα ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά και αποφασίστε μόνοι σας εάν πρέπει να μονώσετε τους σωλήνες εξαερισμού στο σπίτι σας. Νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής, και θα συνεχίσουμε να περιγράφουμε λεπτομερώς τα κοινά υλικά και μεθόδους εγκατάστασής τους.

Τι και πώς να μονώσετε τους σωλήνες εξαερισμού

Τοποθέτηση του σωλήνα εξαερισμού μέσω ενός πλευρικού τοιχώματος δεν είναι τόσο κοινή και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι επιπλωμένο αερισμός σε καθαρή μορφή, ως καμινάδα για το λέβητα, αλλά σε κάθε περίπτωση η μόνωση στο τέτοιοι αγωγοί καθίζησης, από ζεστό δωμάτιο ή ο λέβητας και για τη διαφυγή άκρο σωλήνα.

Κατά κανόνα, αυτό είναι ένα ανθεκτικό στη θερμότητα κουκούλι, που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο. Όσο για τη ρύθμιση της θερμομόνωσης εξαερισμού από τα ίδια τα χέρια, αυτό το είδος εργασίας είναι πιο συναφές για τους χώρους του σοφίτα.

Κλασική μόνωση βασικών ινών.

Από τη μάζα των διαφόρων σύγχρονων θερμομονωτικών υλικών, επέλεξα πολλές από τις πιο συχνά συναντώμενες επιλογές. Σε γενικές γραμμές, κατά την επιλογή ενός πρέπει να καθοδηγείται από τρία βασικά κριτήρια:

 1. Πρώτα απ 'όλα, αυτό είναι το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο θερμικής αγωγιμότητας. Με την τρέχουσα σειρά παρόμοιων υλικών στην αγορά, το έργο αυτό επιτυγχάνεται εύκολα.
 2. Το δεύτερο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, κριτήριο είναι το επίπεδο της πυρασφάλειας. Εδώ όλα είναι πιο περίπλοκα, και όχι όλα τα υλικά ανταποκρίνονται στην απαίτηση αυτή. Αν και, τελικά, δεν πρόκειται να μαγειρέψετε μπάρμπεκιου στη σοφίτα σας, ακόμα και δίπλα στους σωλήνες. Ως εκ τούτου, μπορούν να γίνουν μικρές συμβιβαστικές λύσεις.
 3. Και τέλος, για την οδυνηρή, την τιμή του υλικού. Εδώ μπορώ να σας ευχαριστήσω, σχεδόν όλα τα πιο δημοφιλή υλικά είναι πλήρως τοποθετημένα στον μέσο προϋπολογισμό.

Ορυκτοβάμβακας και υαλοβάμβακας

Το Steklovatu μπορεί ασφαλώς να ονομάζεται πατριάρχης οικιακής θέρμανσης. Δεν υπάρχουν παράπονα σχετικά με το επίπεδο θερμομόνωσης. Όσον αφορά την πυρασφάλεια, ακόμη και ο πιο σχολαστικός επιθεωρητής δεν θα μπορέσει να βρει λάθος μαζί της. Η τιμή αυτού του υλικού θα σας ευχαριστήσει επίσης, μεταξύ των ανταγωνιστών είναι ένα από τα χαμηλότερα. Στην αγορά, το υλικό αυτό παρουσιάζεται με τη μορφή μαλακών χαλιών διαφορετικού πάχους.

Θέρμανση με φύλλο αλουμινίου.

 • Αλλά αυτό, ίσως, τελειώνει όλες τις αρετές του υαλοβάμβακα. Πιστεύεται ότι, σε σύγκριση με άλλα υλικά, η οδηγία εγκατάστασης για αυτόν τον θερμικό μονωτήρα είναι η πιο δύσκολη, αν και προσωπικά δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη.
 • Τέτοια χαλάκια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την υγρασία και το χειρότερο είναι ότι μετά την ξήρανση δεν αποκαθίστανται, η επικάλυψη χρειάζεται μόνο να αλλάξει.
 • Αλλά ακόμη και σε απολύτως στεγνά δωμάτια το γυαλί μαλλί βαθμιαία αστράφτει, στην πραγματικότητα, αυτή η απομόνωση θα πρέπει να αλλάξει κάθε 5 με 7 χρόνια.
 • Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης τέτοιων χαλάκων θα πρέπει να "τυλίξετε τον εαυτό σας επάνω" όσο το δυνατόν περισσότερο. Εκτός από τα προστατευτικά γυαλιά, τις μάσκες και τα γάντια, δεν είναι περιττό να έχετε ένα σφιχτό σύνολο. Το γεγονός είναι ότι αυτό το υλικό δεν είναι μάταια ονομάζεται, αυτά τα χαλάκια είναι κορεσμένα με πολλές μικρές γυάλινες βελόνες και αν εργάζεστε χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, τότε ο κνησμός θα είναι τουλάχιστον μερικές ημέρες.

Θέρμανση σωλήνων υαλοβάμβακα χωρίς τη χρήση φύλλου.

Με ορυκτοβάμβακα, όχι όλα είναι τόσο λυπηρά, είναι ένα νεότερο και πιο τέλειο εκπρόσωπο αυτής της κατεύθυνσης. Τέτοια χαλάκια είναι πυκνά, ανθεκτικά και ανθεκτικά στις εξωτερικές επιρροές.

Συνδύασαν όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του υαλοβάμβακα. Η εργασία με ορυκτοβάμβακα είναι ευκολότερη, δεν χρειάζονται πλέον φόρμες εργασίας. Αν και αυτό το υλικό εξακολουθεί να φοβάται την υγρασία.

Η θερμομόνωση των επιφανειών υψηλής θερμοκρασίας (για παράδειγμα, οι καμινάδες) γίνεται μόνο με τη βοήθεια μόνωσης από τη γραμμή των ορυκτών υλικών.

Τώρα ας προχωρήσουμε στο ζήτημα της επεξεργασίας. Όπως είπα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιπλοκή σε αυτό. Για κυρτές και στρογγυλές επιφάνειες, μαλακό γυάλινο μαλλί. Μια τέτοια "κουβέρτα" μετατρέπει το σωλήνα εξαερισμού. Αλλά δεν μπορείτε να κρατήσετε υαλοβάμβακα, πρέπει να τυλιχτεί με ένα στρώμα τεχνικού φύλλου ή, σε ακραίες περιπτώσεις, ένα ruberoid.

Και ότι όλη αυτή η "πίτα" διατηρείται αξιόπιστα πρέπει να σταθεροποιηθεί από πάνω με οποιοδήποτε επίδεσμο. Ως επίδεσμος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεταλλική ή συνθετική ταινία συσκευασίας, αλλά είναι φθηνότερο και πιο εύκολο να στερεώσετε ένα τέτοιο κουκούλι με ένα ανυψωμένο χαλύβδινο σύρμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του οπλισμού.

Επίδεσμο από συνθετική ταινία.

Οι πλάκες από ορυκτό μαλλί είναι πυκνότερες από το γυάλινο μαλλί, είναι πιο κατάλληλες για τη θέρμανση επίπεδων και επίπεδων επιφανειών. Αυτή είναι σχεδόν μια ιδανική επιλογή για τον εξοπλισμό της θερμομόνωσης ορθογωνικών και τετράγωνων κουτιών εξαερισμού.

Απλώς κόβετε αυτό το πιάτο με κανονικό μαχαίρι σε τμήματα του σωστού μεγέθους, επικαλύπτετε το κιβώτιο, στη συνέχεια το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και ασφαλίστε με επίδεσμους. Θα είναι ευκολότερο να δουλέψετε εάν ο σωλήνας απολιπανθεί με κονίαμα που περιέχει αλκοόλ και βάλτε μεταλλικά πιάτα σε υγρά καρφιά.

Στυροπρίονο και διογκωμένο πολυστυρόλιο

Αυτοί οι δύο τύποι μόνωσης έχουν αρκετά υψηλά χαρακτηριστικά θερμομόνωσης. Είναι ανθεκτικά και απολύτως δεν φοβούνται την υγρασία. Αλλά και τα δύο αυτά υλικά είναι σκληρά, δεν μπορούν να τυλιχτούν με τίποτα. Επομένως, για πολύπλοκες επιφάνειες η επιλογή αυτή δεν είναι κατάλληλη.

Σχέδιο σύνδεσης αυλάκωσης-αύλακα.

Από την άποψη της πυρασφάλειας είναι απόλυτα όμοια. Τόσο το πολυστυρένιο όσο και το πολυστυρένιο μπορούν εύκολα να λιώσουν και να καούν καλά και κατά την καύση απελευθερώνουν επιβλαβείς και τοξικές ενώσεις. Έτσι ώστε να μην μπορούν να τοποθετηθούν σε επικίνδυνες περιοχές ή σε θερμούς αγωγούς.

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ αφρού πολυστυρενίου και διογκωμένου πολυστυρενίου, τόσο η μόνωση αυτή έχει μία βάση. Αλλά ο αφρός είναι λιγότερο πυκνός, ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο ανθεκτικό και άκαμπτο όπως το styrofoam. Αν και ο αφρός έχει ένα αναμφισβήτητο και σημαντικό πλεονέκτημα, η τιμή του είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από εκείνη ενός ανταγωνιστή.

Πιστεύω ότι εάν χρειάζεστε μια ανέξοδη μόνωση για σωλήνες εξαερισμού στη σοφίτα, ο αφρός είναι μια άξια και αρκετά αποδεκτή επιλογή. Το στυροπρίονο είναι σίγουρα ισχυρό, αλλά στη σοφίτα αυτή η δύναμη δεν παίζει κανένα ρόλο και γιατί πληρώνει περισσότερο εάν δεν έχει ουσιαστικά νόημα σε αυτό.

Δύο και τρία τμηματικά κουκούλια αφρού και αφρού πολυστερίνης.

Μόνωση με αφρό του σωλήνα για εξαερισμό με τα χέρια του για να εξοπλιστείτε ακόμη πιο εύκολα. Τα έτοιμα κουκούτσια πωλούνται ήδη για στρογγυλές σωλήνες. Αυτά τα τμήματα αποτελούνται από δύο ή τέσσερις ημικυκλικούς τομείς, οι οποίοι συνδέονται με μια αρχή αύλακας. Μπορούν να καλύπτονται με αλουμινόχαρτο ή να πηγαίνουν χωρίς αυτό, σε μια στεγνή σοφίτα αυτό δεν έχει σημασία. Τα τμήματα του σωλήνα τοποθετούνται με μια στροφή σύμφωνα με την αρχή της τοιχοποιίας.

Απλά πρέπει να τα συνδέσετε σφιχτά και να σφίξετε τον επίδεσμο. Αν και σε αυτή την περίπτωση προτιμώ να χρησιμοποιώ καρφιά υγρού ή οποιαδήποτε άλλη κόλλα για τοποθέτηση. Η θέρμανση του αφρού με τετράγωνα και ορθογώνια κουτιά εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο με την εγκατάσταση ορυκτών πλίνθων.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο

Αν ψάχνετε για τον ευκολότερο και φθηνότερο τρόπο απομόνωσης του εξαερισμού, τότε το αφρώδες πολυαιθυλένιο είναι για σας, σε ορισμένες πηγές αυτό το υλικό ονομάζεται πενofόλ. Σε εμφάνιση μοιάζει με κανονικό ελαστικό αφρού, αλλά με μεγαλύτερη δομή. Στην αγορά μάλλον είδατε τέτοιους γκρι φουσκωτούς σωλήνες από καουτσούκ διαφόρων διαμέτρων και έτσι είναι μια από τις επιλογές για μια τέτοια θερμάστρα.

Θερμαινόμενες ομάδες πενofόλης.

Επιλέγετε το "περιτύλιγμα" της κατάλληλης διαμέτρου για το σωλήνα. Κάθε τέτοιο πλεξούδα είναι ήδη κομμένο κατά μήκος, έτσι θα είναι εύκολο να το βάλουμε στο σωλήνα. Για να διατηρήσετε το penofol, θα πρέπει να τυλιχτεί σε διάφορα σημεία με scotch και όλα.

Επιπλέον, το φύλλο αφρού πωλείται υπό μορφή φαρδιάς λεπίδας πάχους έως και 10 mm. Μια τέτοια "κουβέρτα" μπορεί να τυλίξει τυχόν μη τυποποιημένο μέρος του κιβωτίου εξαερισμού και, στο τέλος, να το στερεώσει με κατασκευή ή συνηθισμένη ταινία scotch. Ο ίδιος καμβάς μπορεί να καλυφθεί με αλουμινόχαρτο. Το δεδομένο υλικό κοστίζει περισσότερο, αλλά το θερμικό μονωτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται κατά τάξη μεγέθους υψηλότερο.

Υφάσματα πενοφόλια σε ρολά.

Πρόσφατα, ένα άλλο μοντέλο διογκωμένου πολυαιθυλενίου εμφανίστηκε στην αγορά. Για την θέρμανση του αερισμού ταιριάζει καλά.

Από τις ήδη υπάρχουσες επιλογές, ο καμβάς αυτός διακρίνεται από την παρουσία μιας αυτοκόλλητης επιφάνειας στη μία πλευρά. Η οδηγία είναι στοιχειώδης, αφαιρέστε την προστατευτική μεμβράνη και επικολλήστε το στον σωλήνα εξαέρωσης ή το κουτί. Εάν απαιτείται παχιά επικάλυψη, το penofol είναι τυλιγμένο σε διάφορα στρώματα.

Μερικά σημαντικά σημεία

Επί του παρόντος, η θέρμανση των σοφίτων με τη βοήθεια ειδικού αφρού κατασκευής είναι ευρέως διαδεδομένη. Η ευχαρίστηση σίγουρα δεν είναι φθηνή, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ αξιοπρεπές. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατή η θέρμανση των σωλήνων εξαερισμού, αλλά είναι καλύτερα να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες. Επειδή εκεί, εκτός από τον ίδιο τον αφρό, χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό, καθώς και αυστηρή τήρηση της τεχνολογίας.

Θέρμανση της οροφής με αφρό πολυουρεθάνης (PPU).

Και μην προσπαθήσετε να "φουσκώσετε" την επιφάνεια του αγωγού με ένα συνηθισμένο αφρό τοποθέτησης, χωρίς να υπολογίζετε το υψηλό κόστος αυτού του έργου, ο αφρός εγκατάστασης στον αέρα θα διαρκέσει κατ 'ανώτατο όριο ένα χρόνο, μετά τον οποίο θα αρχίσει να χύνεται. Εξάλλου, αυτό το εύχρηστο δομικό υλικό έχει σχεδιαστεί για ελαφρώς διαφορετικούς σκοπούς.

Και δεν είναι απαραίτητο να τυλίγετε τους σωλήνες εξαερισμού με παλιά κουρέλια και βαμβακερά στρώματα. Το συνηθισμένο ύφασμα ή βαμβακερό μαλλί, που απορροφάται βαθμιαία από την υγρασία και την έννοια αυτής της εφεύρεσης, δεν θα είναι πρακτικά οποιοδήποτε, εκτός του ότι το εξωτερικό συμπύκνωμα θα απορροφηθεί σε αυτά τα κουρέλια.

Καλωδίωση αερισμού σε ιδιωτική κατοικία.

Συμπέρασμα

Όπως μπορείτε να δείτε την ανεξάρτητη μόνωση των σωλήνων αερισμού, τόσο στη σοφίτα όσο και σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο δεν είναι κάτι πέρα ​​από τα σύννεφα. Και αν είναι επιθυμητό, ​​ένας καλός ιδιοκτήτης θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτό το έργο. Η φωτογραφία και το βίντεο σε αυτό το άρθρο δείχνουν τις επιλογές για την εγκατάσταση μίας τέτοιας μόνωσης. Αν έχετε κάτι να προσθέσετε ή να αφήσετε ερωτήσεις, γράψτε στα σχόλια, θα προσπαθήσω να βοηθήσω.