Θέρμανση του σωλήνα εξαερισμού

Η τοποθέτηση του συστήματος εξάτμισης σε μέτριες κλιματολογικές συνθήκες απαιτεί ξεχωριστή προσέγγιση για τη λύση του προβλήματος των συμπυκνωμάτων. Για τα ακίνητα που βρίσκονται στη ψυχρή κλιματική ζώνη, η μόνωση του σωλήνα εξαερισμού είναι απολύτως μία από τις προϋποθέσεις για την κανονική ανταλλαγή αερίων. Τι απαιτείται για την προθέρμανση και τι μπορεί να συμβεί αν παρακάμψετε αυτό το θέμα από την πλευρά του - αυτό θα συζητηθεί.

Η ανάγκη για μόνωση του σωλήνα εξαερισμού

Κάθε αεραγωγός του συστήματος εξαερισμού, ο οποίος λειτουργεί για να απελευθερώσει θερμότητα από το δωμάτιο, απαιτεί υποχρεωτική θέρμανση. Κατά την κρύα εποχή, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του θερμού αέρα που αποβάλλεται από το δωμάτιο και του ψυχρού αέρα στο δρόμο, σχηματίζεται συμπύκνωση εντός του σωλήνα. Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού και παρόμοιου κλιματικού εξοπλισμού με "δικά τους" κανάλια αέρα έχουν ειδικές μονάδες που αντισταθμίζουν το σχηματισμό συμπυκνωμάτων και απομακρύνουν τη συσσωρευμένη υγρασία.

Οι αγωγοί αερισμού, στις περισσότερες ιδιωτικές κατοικίες που αντιπροσωπεύουν ένα απλό κομμάτι από μέταλλο ή πλαστικό, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τέτοια απομάκρυνση συμπυκνωμάτων. Και η διαδικασία σχηματισμού σταγονιδίων δροσιάς συμβαίνει σε αυτά πολύ πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση υγρών σημείων στα δάπεδα, παγετός, συνοδευόμενη από μείωση του καναλιού αέρα μέσα στον σωλήνα.

Η υγρασία προκαλεί το σχηματισμό μύκητα, δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων. Για να απαλλαγείτε από αυτά τα προβλήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν θερμαντήρα για σωλήνες εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι πάντα απαραίτητο να "περιτυλίξετε" πλήρως το κανάλι αέρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο σχηματισμός συμπυκνώματος.

Η σωστή προσέγγιση στη μόνωση

Για να απαντήσετε στην ερώτηση: πώς να μονώνετε σωστά και συγχρόνως οικονομικά τον αγωγό εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι - είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τους λόγους εμφάνισης του συμπυκνώματος. Η διαφορά θερμοκρασίας οδηγεί πάντοτε στην εμφάνιση συμπυκνώματος, αλλά η πιο άφθονη απελευθέρωση "δροσιάς" παρατηρείται σε ένα τέντωμα ενεργής επαφής μεταξύ θερμού και ψυχρού αέρα. Όσο πιο κοντά είναι να το μετακινήσετε στην έξοδο του αγωγού, τόσο λιγότερο πιθανό κίνδυνο και ζημιά από το συμπύκνωμα.

Η ιδανική κατάσταση είναι η κατάσταση όπου η ανάμιξη ψυχρού και θερμού αέρα λαμβάνει χώρα στην περιοχή του σωλήνα εξαερισμού που βρίσκεται έξω από το κτίριο. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό στην πράξη.

Επομένως, για τις καμινάδες και τους αγωγούς σε μια μη θερμαινόμενη σοφίτα, η μόνωση των καναλιών θεωρείται υποχρεωτική. Χάρη σε αυτό, θα είναι εφικτή η εμφάνιση μιας "υγρής" ζώνης - η θέση του πιο δραστήριου σχηματισμού δροσιάς - πέρα ​​από τους τοίχους του κτιρίου. Αυτή η λύση θα βοηθήσει, ακόμη και με την ενεργό εμφάνιση μιας μεγάλης ποσότητας συμπυκνώματος, να μην επιτρέπεται η διείσδυση υγρασίας στους τοίχους, προκαλώντας την εμφάνιση υγρασίας, μύκητα και άλλα σχετικά προβλήματα.

Θυμηθείτε ότι το συμπύκνωμα είναι ο κύριος καταστροφικός παράγοντας που επιδεινώνει την απόδοση οποιουδήποτε είδους αερισμού. Και για να αποφύγουμε τη δημιουργία του στην κλιματική μας ζώνη δεν θα είναι δυνατή, επομένως είναι προτιμότερο να ληφθούν μέτρα εκ των προτέρων για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του.

Βρείτε την καλύτερη θέση

Μια κάθετη καμινάδα από τη θέρμανση της σόμπας, ένα τζάκι ή ένα λέβητα αερίου λόγω της εξόδου του θερμού αέρα θα απομακρυνθεί πλήρως από την υγρασία κατά τη θέρμανση του δωματίου. Οι οριζόντιοι αγωγοί, η έξοδος του οποίου βρίσκεται στον τοίχο, θα πρέπει αρχικά να εγκατασταθούν με κλίση προς τα κάτω τουλάχιστον μερικών βαθμών. Αυτό επιτρέπει τη ροή της συσσωρευμένης υγρασίας και όχι μέσα στο δωμάτιο. Επομένως, το πιο σημαντικό σημείο πριν από τη μόνωση τέτοιων αγωγών αέρα είναι να ελέγξει την ύπαρξη προκατάληψης για την απόσυρσή του. Διαφορετικά, ακόμη και οι μονωμένοι σωλήνες εξαερισμού θα αποτελέσουν πηγή προβλημάτων στο μέλλον, αν και αισθητά αργότερα από ό, τι χωρίς καθόλου θερμομόνωση.

Μια μη θερμαινόμενη σοφίτα είναι ένας υποχρεωτικός χώρος για τη μόνωση των αγωγών αεραγωγών. Είναι σε αυτό ότι η διαφορά θερμοκρασίας στην κρύα εποχή γίνεται μια πηγή προβλημάτων λόγω του σχηματισμού της υγρασίας. Η συμπύκνωση τους, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται πλαστικοί σωλήνες ή μέταλλο, σχηματίζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η θέρμανση των αγωγών εξαερισμού στη σοφίτα είναι μια ανάγκη που δεν επιτρέπει μόνο τη βελτίωση της ποιότητας εργασίας και της αξιοπιστίας των αγωγών αέρα, αλλά και την προστασία του υλικού από την επικάλυψη από την καταστροφή. Αξίζει επίσης να αναφερθούν τα προβλήματα με τη μορφή αμερόληπτου διαζυγίου, κηλίδων υγρασίας και σκουριάς στην είσοδο του σωλήνα στον τοίχο.

Επιλέγοντας το καλύτερο υλικό

Για τη θερμική μόνωση οποιουδήποτε: πλαστικό, μέταλλο και διάφοροι άλλοι σωλήνες εξαερισμού αποδείχθηκαν αρκετά αποτελεσματικοί, αλλά επίσης δεν έπληξαν τον προϋπολογισμό - θα πρέπει να επιλέξετε τη σωστή μόνωση. Σήμερα υπάρχει μια αρκετά πλούσια επιλογή υλικών για αυτό, τόσο οικονομικά όσο και αρκετά δαπανηρή. Οι πιο συνιστώμενες επιλογές είναι οι εξής τύποι μόνωσης:

 • Ορυκτοβάμβακας. Inexpensive fireproof έκδοση, διαθέσιμο σε σχεδόν οποιοδήποτε κατάστημα κατασκευών. Η οπίσθια πλευρά της διαθεσιμότητας ορυκτού μαλλιού είναι η απαιτούμενη για την εργασία εγκατάσταση και η ανάγκη για την επακόλουθη προστασία της με λεπτό φύλλο ή γαλβανισμό. Φοβείται την υγρασία.
 • Πετροβάμβακα. Έχει τα πλεονεκτήματα του ορυκτού μαλλιού, καθώς και τα μειονεκτήματά του. Με την πάροδο του χρόνου, ρωγμές και χάνει τις ιδιότητες θερμομόνωσης.
 • Αφρός πολυουρεθάνης και πολυστυρένιο. Διαχωρισμένες κατασκευές για σωλήνες ορισμένης διαμέτρου. Χαμηλό, αλλά με εξαιρετική θερμομόνωση και υγρασία. Η έλλειψη υλικών είναι ένας υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και μια σχετικά χαμηλή αντίσταση σε μηχανικές βλάβες.
 • Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Θερμαντήρας, που προσφέρεται με τη μορφή τελικών σωλήνων διαφόρων διαμέτρων. Χαμηλό, έχει καλούς δείκτες θερμομόνωσης, δεν φοβάται την υγρασία. Το μειονέκτημα είναι η ανάγκη να τοποθετηθεί ένας θερμομονωτικός παράγων στον αγωγό του αγωγού, ο οποίος είναι άβολος ή ακόμα και μερικές φορές αδύνατος.

Η επιλογή - πώς να μονώσει το σωλήνα εξαερισμού - ο καθένας ξοδεύει τον εαυτό του. Ο βασικός κανόνας, τον οποίο συνιστάται να βασιστείτε κατά την επιλογή - να αγοράσετε το υλικό που λύνει το πρόβλημα της συμπύκνωσης ενός ιδιωτικού δικτύου εξαερισμού.

Η αγορά μονωτικού υλικού για την εξασφάλιση αξιόπιστης προστασίας δεν πραγματοποιείται απαραιτήτως με τον υπολογισμό ολόκληρου του μήκους του καναλιού αέρα. Πολύ συχνά αρκεί να προστατεύονται τα σημεία εξόδου του σωλήνα στην οροφή, ο κύριος σε ένα μη θερμαινόμενο δωμάτιο ή οι περιοχές άμεσης επαφής του σωλήνα με ψυχρό αέρα, έναν εξωτερικό τοίχο.

Συμπύκνωμα - απειλή όχι μόνο για τους σωλήνες

Ο κύριος λόγος για την εκτέλεση θερμομονωτικών εργασιών εξαερισμού είναι, κατά κανόνα, η εμφάνιση κηλίδων υγρασίας στους τοίχους και στην οροφή. Λιγότερο συχνά η εργασία πραγματοποιείται λόγω των δυνατών ουρλιαχτών του ανέμου στον σωλήνα ή της αισθητής κατάψυξης του. Αυτοί και άλλοι παράγοντες που καταστρέφουν τα μεμονωμένα εργοτάξια θεωρούνται λανθασμένα ως κύριος λόγος για τη διεξαγωγή της θέρμανσης. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή.

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η υγρασία στους τοίχους είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και παθογόνων παραγόντων. Αλλά για να «σπάσει» η μούχλα στους τοίχους, χρειάζεται πολύς χρόνος και υγρασία. Και μέχρι τη στιγμή ακριβώς που "εμφανίζεται" πάνω τους, ένα "οικοσύστημα" σχηματίζεται ήδη μέσα στο σύστημα εξαερισμού, το οποίο δηλητηριάζει μυστικά το σπίτι.

Το αποτέλεσμα αυτού μπορεί να γίνει μια αλλεργία, δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τις ασθένειες, χρόνιους πονοκεφάλους. Ονομάζοντάς τους παθογόνοι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται στον αέρα, ανεπιθύμητα δηλητηριάζοντάς τον. Ως εκ τούτου, η σωστή μόνωση του εξαερισμού είναι η προστασία όχι μόνο των τοίχων και των δαπέδων του σπιτιού, αλλά και της υγείας των κατοίκων του.

Πώς να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία

Πρόλογος. Ας εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο πώς και πώς να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού στην οροφή και για ό, τι είναι απαραίτητο για την εκτέλεση αυτής της εργασίας. Για τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών, όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ συναφή και αναρωτιούνται συχνά ποια καλύτερη μόνωση θα χρησιμοποιήσει παρά να μονώσουν τον σωλήνα εξαερισμού στο δρόμο. Για ένα βίντεο της μόνωσης, δείτε το τέλος αυτού του άρθρου.

Πρέπει να μονώσω τον σωλήνα εξαερισμού στην οροφή;

Πώς και τι να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού

Ας δούμε, πρέπει να απομονώσω τους σωλήνες εξαερισμού στην οροφή και στη σοφίτα; Ποιος είναι ο σκοπός της θέρμανσης των επικοινωνιών, από ότι η μόνωση του σωλήνα εξαερισμού στο δρόμο και είναι δύσκολο να κάνεις μόνος του όλη την εργασία; Πολλοί κάτοικοι ιδιωτικών κατοικιών θα απαντήσουν με αδιαμφισβήτητα σε αυτά τα ερωτήματα, ότι είναι απαραίτητο να απομονώνεται ο εξαερισμός και ότι ο λόγος είναι συμπυκνωμένος.

Χωρίς θερμομόνωση των πλαστικών σωλήνων, θα σχηματιστεί συμπύκνωση στην εσωτερική επιφάνεια του σωλήνα και θα αποστραγγιστούν οι τοίχοι, που θα ρέουν μέσω των αρμών στο πάτωμα του σπιτιού. Η αρνητική επίδραση της υγρασίας στον αγωγό εξαερισμού εξαρτάται από το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται. Σε αυτή την περίπτωση, σε σοβαρούς παγετούς λόγω παγετού, η κάθαρση του σωλήνα μπορεί να μειωθεί.

Το θέμα είναι ότι ο θερμός αέρας περιέχει πολλή υγρασία, και το χειμώνα, όταν έρχεται σε επαφή με τους κρύους τοίχους του σωλήνα, δροσίζει. Κατά την ψύξη, οι υδρατμοί από τον αέρα πέφτουν με τη μορφή συμπυκνωμάτων σε κρύες επιφάνειες. Αυτή η γνωστή φυσική διαδικασία είναι αναπόφευκτη όταν ο θερμός αέρας φτάσει στους τοίχους ενός μονωμένου σωλήνα εξαερισμού στο δρόμο ή στη σοφίτα ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Πού είναι απαραίτητη η μόνωση του σωλήνα εξαερισμού;

Εξαερισμός εξαερισμού στην οροφή του σπιτιού

Σε ποιους χώρους χρειάζεται ένα στρώμα μόνωσης για σωλήνες; Η απάντηση στην ερώτηση είναι προφανής: όπου η ροή αέρα θα κρυώσει. Εάν ο εξαερισμός αποσυρθεί μέσω του τοίχου του σπιτιού, ο σωλήνας είναι μονωμένος στον εκτροπέα. Συχνά οι σωλήνες εξαερισμού περνούν από μια μη μονωμένη σοφίτα, εδώ η μόνωση των επικοινωνιών ξεκινά από το σημείο όπου ο σωλήνας αρχίζει να κρυώνει.

Για μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ή γραφείων, χρησιμοποιήστε μια θερμαινόμενη βαλβίδα εξαερισμού. Ο μηχανισμός είναι ένα ρυθμιζόμενο κλείστρο, περιορίζοντας τη ροή του αέρα. Εάν είναι απαραίτητο, είναι δυνατό να θερμανθεί ο εξαγόμενος αέρας, τα στοιχεία θέρμανσης θερμαίνουν τα πτερύγια των βαλβίδων για να αποφευχθεί η συμπύκνωση στην επιφάνεια.

Αλλά για ιδιωτικές κατοικίες και με μεγάλη διάρκεια εξαερισμού η λύση αυτή δεν είναι κατάλληλη λόγω του υψηλού κόστους. Είναι απαραίτητο να βρείτε το σημείο δρόσου σε όλη την επικοινωνία, τη θερμοκρασία στην οποία σχηματίζεται το συμπύκνωμα στον αέρα. Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την περιοχή του ίδιου του αγωγού, όπου το συμπύκνωμα θα αρχίσει να πέφτει στην τρέχουσα υγρασία.

Ο πίνακας θα βοηθήσει στον προσδιορισμό του σημείου συμπύκνωσης στον σωλήνα

Από το να ζεσταθεί ένας σωλήνας εξαερισμού στο δρόμο;

Θα κάνουμε μια επισκόπηση των θερμαντήρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνίες. Θερμομονωτικές ιδιότητες του υλικού, φυσικά, αποτελούν προτεραιότητα κατά την επιλογή, ενώ η μόνωση δεν πρέπει να εξαπλώνει τη φλόγα σε μια φωτιά και η αξία της δεν πρέπει να είναι υψηλό. Για όσους αποφάσισαν να κάνουν τη μόνωση του σωλήνα εξαερισμού με τα χέρια τους, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το υλικό που είναι όσο το δυνατόν απλούστερο στην εγκατάσταση.

Περιβλήματα από ορυκτό μαλλί με στρώμα φύλλου

Ορυκτοβάμβακας και πετροβάμβακας

Πλεονεκτήματα του υλικού σε φθηνότητα και πυρασφάλεια. Ωστόσο, η τοποθέτησή του είναι αρκετά εντατική στην εργασία: οι επικοινωνίες είναι τυλιγμένες με ορυκτοβάμβακα και στη συνέχεια κλείνονται με γαλβανισμό ή φύλλο. Το πέτρινο μαλλί ρωγμές με την πάροδο του χρόνου, όταν είναι υγρό, χάνει τις ιδιότητές του.

Αυτά τα ελαττώματα στερούνται μονωμένων κυματοειδών και εξαεριζόμενων σωλήνων από γαλβανισμένο χάλυβα μονωμένου με βάση το ορυκτοβάμβακα, αλλά όλες οι σωλήνες εξαερισμού θα πρέπει να αποσυναρμολογηθούν και να μετατοπιστούν ξανά οι επικοινωνίες.

Κέλυφος αφρού για σωλήνες εξαερισμού

Πολυστυρένιο, αφρώδες πολυουρεθάνιο

Το split κέλυφος από διογκωμένο πολυστυρένιο είναι εύκολο να συναρμολογηθεί: απλά τοποθετείτε τα μισά της μόνωσης στο σωλήνα και πιέστε τα προς τα κάτω έτσι ώστε η σύνδεση να σταθεροποιηθεί. Το Polyfoam παρέχει εξαιρετική θερμομόνωση, δεν αλλάζει σε μέγεθος και δεν χάνει τις αρχικές του ιδιότητες όταν υγραίνεται.

Το κέλυφος για τη μόνωση των σωλήνων μπορεί να κατασκευαστεί από αφρώδες αφρό και πλαστικό αφρού, το οποίο θα απομονώνει με χαμηλό κόστος το σωλήνα αερισμού στο δρόμο. Μετά την τοποθέτηση του πλαστικού κελύφους αφρού στις επικοινωνίες, θα πρέπει να στερεωθεί με σφιγκτήρες.

Σωλήνες διαφορετικής διαμέτρου από το penofol

Αφρώδες πολυαιθυλένιο και καουτσούκ

Στην πώληση το υλικό παρουσιάζεται με τη μορφή σωλήνων διαφόρων διαμέτρων, οι οποίοι τοποθετούνται εύκολα στον σωλήνα. Το υλικό είναι φθηνό, δεν φοβάται την υγρασία και τα μικρά μηχανικά φορτία.

Μια από τις ποικιλίες αυτής της μόνωσης - αφρώδες penofol, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε διάφορα στρώματα, εάν είναι απαραίτητο.

Επιπλέον, υπάρχει μια σύγχρονη και αξιόπιστη μόνωση σωλήνων K-Flex από αφρώδες ελαστικό για τη μόνωση των σωλήνων εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία που δεν φοβάται την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Πώς να μονώσετε τους σωλήνες για τον εξαερισμό και ποια μόνωση να χρησιμοποιήσετε

Συμβαίνει ότι το νεοδημιουργημένο σύστημα εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι το καλοκαίρι λειτουργεί άψογα, ικανοποιεί την αποδοτικότητα και την ευελιξία. Ωστόσο, με την έλευση του χειμώνα, ο ιδιοκτήτης ξαφνικά ανακαλύπτει ότι ένας μικρός πάγος εμφανίζεται στο εξωτερικό τμήμα του καναλιού των αεραγωγών. Δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι αυτό είναι ένα σήμα δράσης, διαφορετικά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο σωλήνας θα αρχίσει να καταρρέει. Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστούν σοβαροί υλικοί πόροι για την επίλυση του προβλήματος. Και αν αντιδράσετε έγκαιρα, απλά πρέπει να αγοράσετε έναν θερμαντήρα για τον εξαερισμό, ο οποίος μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Τι συμβαίνει εάν δεν ζεσταίνω

Η εμφάνιση πάγου και πάγου στις εξωτερικές επιφάνειες του σωλήνα εξαερισμού δείχνει ότι το συμπύκνωμα συσσωρεύεται στο εσωτερικό του καναλιού, το οποίο είναι γεμάτο με:

 • σκουριά σε γαλβανισμένο σωλήνα.
 • αποσυμπίεση του συστήματος εξαερισμού.
 • μείωση της περιοχής του ρέοντος τμήματος του αγωγού.
 • μείωση της ποιότητας της ανταλλαγής αέρα ·
 • διείσδυση της υγρασίας στη μέση των δομών τοίχου και των δαπέδων μεταξύ των ορόφων κλπ.

Εν ολίγοις, μια κακή κατάσταση αερισμού το χειμώνα θα οδηγήσει σε φυσική φθορά ολόκληρης της δομής. Η υγρασία στα τοιχώματα των περασμάτων αερισμού θα σχηματιστεί όσο περισσότερο, τόσο πιο σημαντική είναι η διαφορά μεταξύ των δεικτών θερμοκρασίας των ρευμάτων αέρα που κινούνται μέσω των σωλήνων και του αέρα από το εξωτερικό (στο δρόμο). Ως εκ τούτου, η θετική απάντηση στην ερώτηση είναι απαραίτητη η μόνωση του σωλήνα εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι;

Λύση ενός συνόλου προβλημάτων μέσω της θέρμανσης

Το "κιτ" εξαερισμού περιλαμβάνει κατάλογο εξοπλισμού για την έγχυση και την αφαίρεση ρευμάτων αέρα που υποστηρίζουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά μικροκλίματος εντός των εγκαταστάσεων. Αυτό περιλαμβάνει επίσης αεραγωγούς: μεταφορικές αρτηρίες αέρα, που περνούν από το δρόμο και μέσα στο χώρο.

Για να διασφαλιστεί ότι τα κανάλια αέρα έχουν τον απαραίτητο δείκτη αντοχής, την απαιτούμενη διασταυρούμενη χωρητικότητα, απαιτείται η κατάλληλη μόνωση τους. Για το σκοπό αυτό, υιοθετούνται πρότυπα για την εξασφάλιση υγειονομικής και επιδημιολογικής σταθερότητας σε κτίρια κατοικιών. Μην αγνοείτε τις απαιτήσεις των κανόνων κατασκευής και των κανονισμών για τη θέρμανση, τον εξαερισμό και τον κλιματισμό των χώρων, καθώς και τη χρήση της θερμομόνωσης και την προστασία των κτιρίων από απώλειες θερμότητας.

Η θέρμανση του εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία λύνει σε ένα περίπλοκο τέτοια προβλήματα:

 • δεν επιτρέπει την υγρασία να καθιζάνει έξω από τον αέρα στις επιφάνειες των δομών εξαερισμού.
 • αυξάνει την πυρασφάλεια των κατασκευών.
 • βοηθά στη μείωση των θερμικών απωλειών.
 • "Σβήνει" τις υψηλές συχνότητες δημιουργίας δονήσεων ήχου και κραδασμών.

Κριτήρια επιλογής της μόνωσης για τη μόνωση του εξαερισμού

Πρέπει να ξέρετε τι και πώς να μονώσετε τους σωλήνες για εξαερισμό. Το πλεονέκτημα στην επιλογή δίνεται στον δείκτη θερμικής αντοχής του υλικού. Ο κύριος ρόλος της μόνωσης - η μέγιστη θερμοκρασία για να φέρει την επιφάνεια του σωλήνα με το μέγεθος της απερχόμενης αέρα από αυτήν. Με τον τρόπο αυτό, η συμπύκνωση μπορεί να αποφευχθεί. Για τους σκοπούς αυτούς, τα υλικά με βάση ορυκτές ίνες (ροκ και ορυκτοβάμβακα, fiberglass), ελαστομερή αφρό, πολυακρυλικά και πολυστερίνη - ένα προϊόν του πολυμερισμού του στυρολίου, πολυουρεθάνη, κλπ..

Η μόνωση με βάση τα μεταλλικά και γυάλινες ίνες, που λαμβάνονται από ανόργανα συστατικά, τροφοδοτείται στο δίκτυο πωλήσεων με τη μορφή πλακών ή άκαμπτων (ημι-άκαμπτων) ρολλών. Η επιλογή απλοποιείται από ένα ευρύ φάσμα θερμαντήρων με διαφορετικές τιμές πυκνότητας, τιμής και θερμικής μόνωσης. Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της μόνωσης από ορυκτοβάμβακα είναι η μη τήρηση της σήψης και της αντοχής στη φωτιά.

Προσοχή παρακαλώ! Εάν δεν γνωρίζετε πώς να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού στη σοφίτα, ειδικά εάν δεν είναι θερμανθεί, χρησιμοποιήστε ειδικά τμήματα από ορυκτοβάμβακα για εξωτερική επένδυση ειδικά για σωλήνες. Ταυτόχρονα, οι εσωτερικές επιφάνειες των σωλήνων είναι μονωμένες με γυάλινες ίνες επεξεργασμένες με ειδικό εμποτισμό.

Επιχειρήματα υπέρ της εσωτερικής και εξωτερικής μόνωσης

Οι ζεστούς σωλήνες εξαερισμού είναι είτε εσωτερικοί είτε εξωτερικοί. Κάθε μέθοδος χαρακτηρίζεται αμφίβολα.

 • στο εσωτερικό του αγωγού αέρα είναι πιο δύσκολη, αλλά η ίδια η μόνωση προστατεύεται από εξωτερικές θερμικές, μηχανικές κρούσεις?
 • η τοποθέτηση του στρώματος στο εσωτερικό του θα οδηγήσει σε μείωση της χρήσιμης διατομής εργασίας του αγωγού, πράγμα που απαιτεί προκαταρκτικές εργασίες για την αύξηση του.
 • Το εσωτερικό φινίρισμα πρέπει να είναι στεγανό και αδιάβροχο, έτσι ώστε να μην απορροφά την υγρασία από τον αέρα.
 • Η επιφάνεια της μόνωσης δεν πρέπει να είναι τραχύ, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζει την κίνηση του αέρα μέσω του σωλήνα.

Η εξωτερική προστασία των σωλήνων είναι ευκολότερη στην τοποθέτηση, αλλά και μόνο σε σχεδιασμό με προστασία από ατμούς. Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο για την παροχή από ό, τι για να θερμάνει το εξαερισμού καμινάδα, που υψώνεται πάνω από τους χώρους διαμονής, και τα οποία εκτελούν gidrobarer. Το εξωτερικό περίβλημα πρέπει να προστατεύει τις κατασκευές καυσαερίων από μηχανικές βλάβες. Μία σημαντική απαίτηση για τη μόνωση είναι η αδιαβροχή, δεδομένου ότι Όταν υπάρχει ανοικτή φλόγα και επαφή με οξυγόνο στον αέρα, ο βαθμός ανάφλεξης της μόνωσης αυξάνεται σημαντικά. Η εξωτερική μόνωση δεν επηρεάζει το μέγεθος του εσωτερικού τμήματος του αγωγού αερισμού και δεν απαιτεί την επέκτασή του. Ναι, και παθογόνους οργανισμούς (ιούς, βακτήρια), οι οποίες συχνά καταλαμβάνουν το εσωτερικό τοίχωμα του αγωγού και, σε απομόνωση, προστατευμένο από αντίξοες συνθήκες, δεν ριζώσει στο στρώμα της μόνωσης από το εξωτερικό.

Θερμομόνωση σωλήνων: σειρά εργασίας

Όταν ο εξαερισμός είναι μονωμένος με κέλυφος από διογκωμένο πολυστυρόλιο:

 • Καθορισμός των διαστάσεων του σωλήνα εξαερισμού, ιδίως της εσωτερικής διαμέτρου.
 • εκτέλεση τεμαχίων με μαχαίρι (μπορεί να κοπεί)
 • κάλυψη των θραυσμάτων του κυλίνδρου (κελύφους) του σωλήνα, μετατόπισή τους μεταξύ τους κατά μερικά εκατοστά.
 • δύναμη σύσφιξης με τα τμήματα "κτένας-αυλάκωσης" των αρμών σύνδεσης στις πλευρές.

Η δομή (το κέλυφος) εγκαθίσταται εύκολα και αποσυναρμολογείται στην περίπτωση εργασίας με το σωλήνα.

Οι εργασίες μόνωσης με αφρώδες πολυαιθυλένιο με τη μορφή τελειωμένου κελύφους του σωλήνα εξαερισμού έχουν ως εξής:

 • αφαίρεση των απαραίτητων μετρήσεων του σωλήνα: για την μόνωση στεγανά της μόνωσης στην επιφάνεια του αγωγού.
 • βρίσκοντας μια ειδική ραφή στην κάψουλα και αποσυνδέοντας την κατά μήκος αυτής της ραφής.
 • σύσφιξη του κελύφους σε μονωμένο σωλήνα ·
 • τη μόνωση των αρθρώσεων και των αρθρώσεων με κόλλα ή κολλητική ταινία.

Η προστασία από πυρίμαχο πολυπροπυλένιο ή αφρό πολυουρεθάνης γίνεται ως εξής:

 • προσδιορίζονται οι διαστάσεις.
 • Τα ημικυλινδρικά τμήματα κόβονται από ολόκληρο το τεμάχιο με περιθώριο στο στρώμα κάλυψης.
 • από τα κομμένα τεμάχια γύρω από τον σωλήνα σχηματίζεται μια κάψουλα.
 • Οι προκύπτουσες αρθρώσεις στερεώνονται στενά με επίδεσμους.

Αν το άνοιγμα εξαερισμού στο σπίτι έχει τη μορφή ορθογωνίου:

 • που επιλέγονται από το πάχος που απαιτείται για τη μόνωση σε ρολά ή πλάκες (για παράδειγμα, ίνες βασάλτη).
 • Κόβεται και κόβεται σε μέγεθος με θραύσματα, τα οποία είναι κατάλληλα για να τακτοποιήσετε όταν τα βλέπετε.
 • χρησιμοποιώντας ένα σύρμα από χάλυβα, προ-πυρωμένο, τα κομμάτια στερεώνονται μαζί.
 • οι ραφές σφραγίζονται ερμητικά με λωρίδες φύλλων με το συγκολλητικό στρώμα που εφαρμόζεται σ 'αυτό.

Η θερμομόνωση για τον εξαερισμό με οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους σε όλες τις θετικές στιγμές έχει ένα αδύναμο σημείο - "κρύες γέφυρες". Είναι σημαντικό να μην παραδεχτείτε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης παραβίαση του τεχνολογικού έργου και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του. Για αυτό, οι αρμοί μεταξύ των αεραγωγών και των δομών του σπιτιού είναι ιδιαίτερα προσεκτικά μονωμένοι, διαφορετικά το αναμενόμενο αποτέλεσμα από τη μόνωση θα μειωθεί.

Γιατί να θερμάνετε τον εξαερισμό και πώς να το κάνετε σωστά;

Η θέρμανση των σωλήνων εξαερισμού σε μια σοφίτα σε μια ιδιωτική κατοικία είναι απαραίτητη, πρώτα απ 'όλα, για να αποφευχθεί η συμπύκνωση στην επιφάνεια του καναλιού. Εάν επιτρέψετε την εμφάνιση συμπύκνωσης, το υγρό θα ρέει κάτω από τους τοίχους, διεισδύοντας μέσα από τις αρθρώσεις στις οροφές και στους τοίχους. Ως αποτέλεσμα, οι τοίχοι και οι οροφές θα είναι πάντα υγρές, θα εμφανιστεί μούχλα πάνω τους και τα δομικά υλικά θα καταστραφούν.

Αν ο σωλήνας αερισμού είναι κατασκευασμένος από γαλβανισμένο χάλυβα, θα αναπτυχθούν διαβρωτικές διεργασίες. Επίσης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, λόγω των διαδικασιών συμπύκνωσης, εμφανίζεται το πάγωμα των εσωτερικών επιφανειών, με αποτέλεσμα να μειώνεται ή και να εξαφανίζεται η κάθαρση στους σωλήνες.

Η εμφάνιση συμπυκνώματος συνδέεται με δύο παράγοντες:

 1. Η ανθρώπινη ζωή είναι η χρήση νερού για οικιακές χρήσεις (μαγείρεμα, πλύσιμο, πλύσιμο πιάτων), αναπνοή των ανθρώπων.
 2. Σχετική υγρασία. Όταν μειώνεται η θερμοκρασία, η περίσσεια υγρασίας συμπυκνώνεται σε κρύες θέσεις, δηλ. στις επιφάνειες του αγωγού εξαερισμού.

Στις εγκαταστάσεις παραγωγής, ο εξαναγκασμός εξαερισμού χρησιμοποιείται συχνά για να απαλλαγούμε από βλαβερές ουσίες στον αέρα. Το αποτέλεσμα της λειτουργίας ισχυρών συστημάτων είναι το αυξημένο επίπεδο θορύβου της διαδικασίας.

Ως εκ τούτου, σε βιομηχανικούς χώρους, η θερμομόνωση του εξαερισμού όχι μόνο αποτρέπει τη συμπύκνωση, αλλά και βελτιώνει την ηχομόνωση.

Χώροι μόνωσης

Υπάρχουν δύο απαντήσεις στο ερώτημα πού να μονωθεί το σύστημα εξαερισμού.

Απλή απάντηση

Η λύση έγκειται στη μόνωση των περιοχών όπου υπάρχει κίνδυνος ξαφνικής ψύξης του αέρα. Επιλογές καύσης:

 1. Ο σωλήνας είναι επενδυμένος σε θερμικά μονωμένο περίβλημα και η μόνωση μεταφέρεται στον εκτροπέα, αν ο αγωγός περάσει από τον κύριο τοίχο.
 2. Σε ιδιωτικά κτίρια, οι αεραγωγοί κατευθύνονται μέσω μη θερμαινόμενων σοφών και εξέρχονται από την οροφή ή τα αετώματα. Χρησιμοποιείται θερμομονωτικό υλικό, ξεκινώντας από τη θέση της ενδεχόμενης κατάψυξης του αεραγωγού.

Ένα ξεχωριστό ζήτημα είναι το σύστημα τροφοδοσίας, όπου ο σχηματισμός συμπυκνώματος είναι αλληλένδετος με το μήκος και τη θέση του αγωγού αερισμού. Τέτοια κανάλια μπορεί να θερμανθεί, καθώς και την εκχύλιση, αλλά το κρύο εισαγωγής αέρα προκαλεί ενόχληση στους ενοικιαστές, και το σύστημα βαλβίδας εισροής μπορεί να καταψυχθεί.

Λύστε το πρόβλημα με ένα εξαερισμό ζεστού αέρα. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τις περσίδες που ρυθμίζουν τις ροές αέρα και, εάν είναι απαραίτητο, τη θέρμανση τους με τη λειτουργία σωληνωτών θερμαντήρων.

Τα στοιχεία θέρμανσης που θερμαίνουν τον αέρα δεν χρησιμεύουν για την αύξηση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο, αλλά μόνο για την αποφυγή των υαλοπινάκων των πτερυγίων της βαλβίδας. Η λειτουργία των βαλβίδων μπορεί να ρυθμιστεί με το χέρι ή μέσω ηλεκτρικής κίνησης.

Σύνθετη απάντηση

Μερικές φορές πρέπει να κάνετε ακριβείς υπολογισμούς, διότι με ένα σημαντικό μήκος του συστήματος εξαερισμού, το οικονομικό κόστος θα είναι υψηλό και δεν θέλετε να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα. Η κύρια παράμετρος είναι το σημείο δρόσου. Σημαίνει έναν δείκτη θερμοκρασίας, στον οποίο σχηματίζεται συμπύκνωμα σε μάζες αέρα με ένα ορισμένο βαθμό υγρασίας.

Ο προσδιορισμός της σχετικής υγρασίας του αέρα στο κτίριο και της θερμοκρασίας της επιφάνειας σε διαφορετικές θέσεις του αγωγού εξαερισμού θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τα ακριβή όρια μέσα στα οποία είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μόνωσης.

Συμβουλές! Ακόμα κι αν γνωρίζετε τα ακριβή όρια της ζώνης για μόνωση, είναι καλύτερα να τα επεκτείνετε ελαφρά στο πλάι του δωματίου. Αυτό θα αυξήσει ελαφρά το κόστος, αλλά θα προστατεύσει το σύστημα σε περίπτωση πολύ ισχυρής πτώσης της θερμοκρασίας.

Υλικά

Η μόνωση πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις:

 • η κύρια ποιότητα είναι το επίπεδο θερμομόνωσης.
 • πυρκαγιά - ο αγωγός αερισμού δεν πρέπει να φωτίζει την εργασία φλόγας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
 • το κόστος της θερμομόνωσης δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλό.

Σημειώστε ότι εδώ εξετάζουμε μόνο τη μόνωση του εξωτερικού των αγωγών εξαερισμού. Η χρήση εσωτερικής μόνωσης απαιτεί πλήρη αποσυναρμολόγηση του συστήματος. Επίσης, η χρήσιμη διατομή θα μειωθεί σημαντικά.

Ορυκτοβάμβακας

 1. Η χαμηλότερη τιμή μεταξύ ανταγωνιστικών θερμαντήρων.
 2. Πυρασφάλεια.
 1. Πολυπλοκότητα στην εγκατάσταση. Πρώτον, ο εξαερισμός καλύπτεται με ένα στρώμα ορυκτοβάμβακα. Μετά από αυτό, εφαρμόζεται αλουμινόχαρτο (αν είναι εσωτερικός χώρος) ή γαλβανισμένο μέταλλο. Και, τέλος, ο σχεδιασμός σφίγγεται με επίδεσμους.
 2. Το υλικό δεν είναι ασφαλές για τα μάτια και τα αναπνευστικά όργανα.
 3. Τα Minvata συνυπάρχουν με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζονται οι αυλοί στο στρώμα θέρμανσης.
 4. Το υλικό υπόκειται στις βλαβερές συνέπειες της υγρασίας, η οποία μειώνει σταδιακά τις θερμομονωτικές του ιδιότητες. Συνήθως, το μεταλλικό μαλλί πρέπει να αντικατασταθεί μετά από 2-3 χρόνια λειτουργίας.

Τα καλύτερα καταναλωτικά χαρακτηριστικά έχουν άλλο υλικό, συμπεριλαμβανομένου του κυματοειδούς μόνωσης από ορυκτοβάμβακα. Η μόνωση είναι ένας σωλήνας δύο στρωμάτων κατασκευασμένος από αλουμινόχαρτο, ενισχυμένο με σύρμα. Αυτός ο τύπος μόνωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο κατά τη δημιουργία ενός νέου συστήματος εξαερισμού.

Πολυστυρένιο

Πλεονεκτήματα της μόνωσης αφρού:

 1. Ο θερμαντήρας είναι ασφαλής και εύκολος στην εγκατάσταση. Για τη μόνωση αρκεί να τοποθετήσετε ένα σωλήνα σε δύο πλαστικά κελύφη αφρού και να τα πιέσετε, μετά από το οποίο η ακίδα θα εισέλθει στην αυλάκωση. Εάν το ventkanal εκτείνεται, τα μισά τοποθετούνται με κάποια μετατόπιση.
 2. Το πολυστυρένιο δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός θερμομονωτικός παράγων, αλλά και ένα υλικό που διατηρεί τις ιδιότητες ανεξάρτητα από το επίπεδο υγρασίας.
 3. Το κόστος της πολυστερίνης είναι χαμηλό.
 1. Τοξικότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς.
 2. Η μόνωση με τη μορφή κελύφους είναι εύκολη στη χρήση μόνο σε ευθείες γραμμές του αεραγωγού.

Αφρός πολυουρεθάνης, διογκωμένο πολυπροπυλένιο

Ένας θερμαντήρας με τη μορφή δύο ημίσεων για σύνδεση είναι επίσης από άλλα υλικά - πολυπροπυλένιο και αφρό πολυουρεθάνης.

Η διαφορά μεταξύ των υποδεικνυόμενων θερμικών μονωτήρων και του αφρού:

 • ο αφρός πολυουρεθάνης και το διογκωμένο πολυπροπυλένιο είναι ισχυρότεροι από τον αφρό πολυστερίνης.
 • το κόστος αυτών των υλικών είναι υψηλότερο.
 • είναι απαραίτητο να διορθώσετε τι γίνεται με τη βοήθεια ενός καλωδίου επίδεσμου.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο

Τέτοιο υλικό κατασκευάζεται με τη μορφή διαχωρισμένων σωλήνων διαφόρων διαμέτρων. Ολόκληρη η εγκατάσταση συνίσταται στην τοποθέτηση αυτών των σωλήνων στον σωλήνα εξαερισμού.

Το πλεονέκτημα του υλικού είναι η αντοχή στην υγρασία, η αντίσταση στις μηχανικές επιδράσεις (για παράδειγμα, από την πλευρά των τρωκτικών).

Υπάρχουν επίσης και άλλα υλικά που βασίζονται σε αφρώδες πολυαιθυλένιο, τα οποία είναι ακόμη πιο ανθεκτικά στον παγετό:

 1. Penofol, που είναι ένας συνδυασμός αφρού πολυαιθυλενίου και αλουμινόχαρτου. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του penofol είναι η αντοχή του σε σχηματισμό σκόνης λόγω της παρουσίας πόρων στην επιφάνεια του.
 2. Αυτοκόλλητο θερμομονωτικό υλικό από πολυαιθυλένιο. Ο θερμαντήρας είναι σταθερός λόγω της παρουσίας επικάλυψης σε αυτό. Το πάχος του αυτοκόλλητου μονωτήρα είναι 10 χιλιοστά και μπορεί να απλωθεί σε διάφορα στρώματα.

Θέρμανση σωλήνων με τετράγωνο προφίλ

Οι τετραγωνικοί σωλήνες είναι καλύτερα μονωμένοι με μονωτήρες πλάκας από διογκωμένο πολυστυρένιο (με στρώμα φύλλου), αφρώδες πλαστικό, βασάλτο μαλλί. Το υλικό, κομμένο σε πλάκες, εφαρμόζεται στον αγωγό εξαερισμού. Το διογκωμένο πολυστυρένιο και το πολυστυρένιο προσκολλώνται με ένα είδος ειδικής κόλλας και για κόλλα ορυκτού και βασάλτου μαλλί χρησιμοποιείται άλλη κόλλα.

Η θέρμανση των τετράγωνων καναλιών είναι παρόμοια με την επικάλυψη ενός σωλήνα με τούβλο. Τα κενά μεταξύ των πλακών τοποθετούνται με κομμάτια μόνωσης και σφραγίζονται. Εάν ο αγωγός αερισμού είναι κατασκευασμένος από μέταλλο, οι απαιτήσεις για φράγμα υδρατμών είναι μικρές, αλλά είναι καλύτερο να καλύπτεται ο σωλήνας με υγρό στρώμα στεγανοποίησης.

Οι εξωτερικοί αγωγοί αέρα είναι μονωμένοι με ένα πρόσθετο στρώμα ενισχυτικής ταινίας, καλυμμένο με φύλλο αλουμινίου ή υλικά στεγανοποίησης με ρολά.

Θερμομόνωση στρογγυλών σωλήνων

Εάν ο σωλήνας έχει κυκλική διατομή, δεν χρησιμοποιούνται θερμαντήρες πλάκας. Σε αυτή την περίπτωση, ισχύουν τα ρολά. Τέτοιες θερμαντικές συσκευές χαρακτηρίζονται από υψηλή πυρασφάλεια και βελτιωμένες ιδιότητες μόνωσης θορύβου.

Εάν τα κονδύλια είναι περιορισμένα, αντί για μόνωση με κύλινδρο, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί συμβατικό ορυκτό μαλλί. Μπορείτε να διπλώσετε διπλά το στέλεχος εξαερισμού με τα χέρια σας και να σφίξετε τους σφιγκτήρες με τα χέρια σας.

Τοποθεσίες που βρίσκονται έξω από τον αττικό χώρο καλύπτονται με ένα στρώμα στεγάνωσης (χαρτί στέγης). Χρησιμοποιούνται επίσης στεγανωτικά υλικά από πολυμερές άσφαλτο-πολυμερές.

Η βέλτιστη λύση για θερμομόνωση όσον αφορά την ποιότητα είναι ο αφρός αφρού πολυαιθυλενίου. Ωστόσο, η επιλογή ενός συγκεκριμένου υλικού για τη μόνωση του εξαερισμού εξαρτάται, καταρχάς, από τον προϋπολογισμό του ενδιαφερόμενου μέρους.

Πώς να απομονώνετε σωστά την κουκούλα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες βλάπτουν όχι μόνο τους ζωντανούς οργανισμούς, οι οικιακές συσκευές φοβούνται επίσης την υποθερμία. Και συχνά οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών, εξοχικών κατοικιών ή εξοχικών κατοικιών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της θέρμανσης της κουκούλας. Η σωστή μόνωση της κουκούλας με τα χέρια σας θα πρέπει να είναι σε θέση σε κάθε ιδιοκτήτη. Τέτοια μέτρα θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του συστήματος καθαρισμού του αέρα.

Η θέρμανση της κουκούλας είναι μια σημαντική διαδικασία που εξασφαλίζει την ασφάλεια του συστήματος

Γιατί είναι σημαντικό να μονώσετε το σύστημα εξάτμισης

Το σύστημα εξαερισμού είναι ένα σύνολο εξοπλισμού που προορίζεται για την κυκλοφορία αέρα σε ένα δωμάτιο. Οι μάζες αέρα μεταφέρονται μέσω των αγωγών εξαερισμού που βρίσκονται μέσα στο σπίτι (κάτω από την οροφή, στη σοφίτα και την οροφή) και στο δρόμο. Αλλά αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από μια σειρά προβλημάτων:

 • απώλεια θερμότητας λόγω της ανταλλαγής αέρα ·
 • υψηλό επίπεδο δονήσεων, θόρυβος.
 • συσσώρευση συμπυκνωμάτων.

Για να αποφύγετε τέτοια προβλήματα, είναι προτιμότερο να μονώσετε τον εξαερισμό. Ας δούμε πώς να μονώνουμε την κουκούλα σε μια ιδιωτική κατοικία με τα δικά σας χέρια.

Πλεονεκτήματα της θέρμανσης

Η διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα έξω από το δωμάτιο και μέσα στον εξαερισμό είναι η αιτία της συμπύκνωσης. Η συσσώρευση υγρασίας στην επιφάνεια των σωλήνων οδηγεί στο πάγωμα των σωλήνων το χειμώνα. Τα συνακόλουθα προβλήματα είναι η διάβρωση μεταλλικών σωλήνων, η καθίζηση σταγονιδίων νερού στους τοίχους του σπιτιού (με περαιτέρω εκδήλωση του μύκητα), μειώνοντας την κάθαρση του σωλήνα κατά τη διάρκεια του παγετού. Ένας θερμαντήρας στους αεραγωγούς εμποδίζει τη συμπύκνωση.

Η αναταραχή του αέρα σε συνδυασμό με τη λειτουργία των ανεμιστήρων είναι η αιτία θορύβου. Ο αερισμός με θέρμανση θα μειώσει αυτόν τον παράγοντα ερεθισμού.

Η θερμομόνωση θα μειώσει το επίπεδο θορύβου που προκύπτει από τη λειτουργία της κουκούλας

Στην αναλογία των σύγχρονων στοιχείων εξαερισμού παρέχεται μόνωση από τον κατασκευαστή. Υπάρχουν κουκούλες και αγωγοί στους οποίους υπάρχει ήδη θερμαντήρας. Λάβετε υπόψη αυτόν τον παράγοντα πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε τον εξαερισμό, επειδή αρχικά θα εξοικονομήσετε επιπλέον μόνωση.

Πού να μονώσετε το σωλήνα;

Αν αποφασίσετε να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία, θυμηθείτε έναν κανόνα - πρώτα απ 'όλα θερμαίνετε τους χώρους μείωσης της θερμοκρασίας. Αυτές είναι οι έξοδοι σωλήνων έξω από το κτίριο, η διέλευση του σωλήνα μέσω της οροφής, ο αγωγός αέρα στη σοφίτα πρέπει να είναι μονωμένος πλήρως.

Πριν από την έναρξη της θέρμανσης είναι απαραίτητο να βρείτε το "σημείο δρόσου". Αυτός είναι ο χώρος για την αλλαγή της θερμοκρασίας των τοίχων αεραγωγών. Από αυτό το σημείο, τοποθετείται η μόνωση.

Η θέρμανση πραγματοποιείται τόσο εντός όσο και εκτός του κτιρίου. Στην πρώτη περίπτωση είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει η μόνωση, αλλά το χρησιμοποιούμενο υλικό δεν απαιτεί προστασία από φυσικές επιπτώσεις. Για να διατηρηθεί η χωρητικότητα, θα πρέπει να αυξηθεί η διατομή των αεραγωγών. Η μόνωση καλύπτεται με μια ισχυρή μεμβράνη με λεία επιφάνεια, η οποία συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης του κινούμενου αέρα. Για να αποφύγετε την απορρόφηση της υγρασίας από τον θερμαντήρα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα υλικό με προστασία από την ατμόσφαιρα.

Απαιτείται μόνωση ατμού και με εξωτερική θερμομόνωση. Αλλά, σε αντίθεση με τα εσωτερικά έργα, θα χρειαστείτε ένα υδραυλικό φράγμα και μηχανική προστασία. Μην ξεχνάτε την πυρασφάλεια: θερμομονωτικό υλικό - ένας καλός καταλύτης για τη διάδοση της φωτιάς. Κάντε την επιλογή της μόνωσης εξαερισμού για τα μη εύφλεκτα υλικά (ορυκτοβάμβακας, γυαλί, ίνες βασάλτη).

Από το ζεστό εξαερισμό;

Οι σύγχρονοι καταναλωτές έχουν τις ίδιες απαιτήσεις για θερμομονωτικά υλικά: λειτουργικότητα, τιμή, πυρασφάλεια. Αλλά πρέπει να ξέρετε τι να απομονώσετε το σύστημα εξαερισμού με ασφάλεια και ανέξοδα. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υλικών για τη μόνωση των διαφόρων μορφών και ιδιοτήτων:

Ορυκτοβάμβακας

Ο ορυκτός μαλτός είναι ένα φτηνό αλλά αποτελεσματικό υλικό

 • τιμή (το φθηνότερο υλικό)?
 • υψηλό επίπεδο πυρασφάλειας.
 • δυσκολία εγκατάστασης
 • συγκόλληση του υλικού με το χρόνο.
 • μείωση των θερμομονωτικών ιδιοτήτων όταν είναι υγρό.

Στυροπρίονο ή διογκωμένο πολυστυρόλιο

Φτηνές και ανθεκτικό υλικό. Είναι εύκολο να συγκεντρωθούν, παράγεται με τη μορφή πλακών και κυλίνδρων, η οποία λαμβάνει χώρα mount ένωση τύπου «γλώσσας και αυλακιού». Αλλά αυτό το υλικό έχει αρκετά μειονεκτήματα: αναφλεξιμότητας (εύφλεκτο και εκπέμπει τοξικά απόβλητα στη διαδικασία καύσης), θρυπτικότητα (απολύτως δεν μπορεί να ανεχθεί μηχανικές επιπτώσεις), και την έλλειψη ελαστικότητας (δεν μπορεί να καμφθεί στο επιθυμητό σχήμα)?

Αφρός πολυουρεθάνης - από τις ιδιότητες και τους δείκτες είναι σχεδόν ταυτόσημο με αφρό, αλλά έχει ένα πλεονέκτημα - υψηλή μηχανική αντοχή. Από μόνη της, το υλικό είναι πιο ακριβό από το διογκωμένο πολυστυρόλιο, επιπλέον, όταν εγκαθιστάτε τα κελύφη, χρησιμοποιήστε έναν επίδεσμο σύρματος. Αυτός ο παράγοντας αυξάνει σημαντικά το κόστος εγκατάστασης.

Το αφρώδες πολυαιθυλένιο (penofol) κατασκευάζεται με τη μορφή κομμένων σωλήνων, καλυμμένων με φύλλο αλουμινίου, η διάμετρος του οποίου επιλέγεται για τον επιθυμητό σωλήνα εξαγωγής. Τοποθετήστε εύκολα αυτό το υλικό - βάλτε το σε ένα θερμαντικό σωλήνα. Τα κύρια πλεονεκτήματα της μόνωσης αυτής είναι η αντοχή, η αντοχή στην υγρασία και η τιμή. Η επικάλυψη από αλουμίνιο δίνει στις ιδιότητες που απορροφούν τη σκόνη, αυξάνει την ικανότητα θερμομόνωσης και μειώνει την πιθανότητα ανάφλεξης.

Οι πλάκες βασάλτη δεν ανάβουν και δεν αναφλέγονται

Ανεξάρτητα από την επιλογή υλικού, υπάρχει ένας ορισμένος αλγόριθμος για την εγκατάσταση της μόνωσης.

Πρώτα απ 'όλα, ο σωλήνας καθαρίζεται από βρωμιά και σκόνη. Το δεύτερο βήμα είναι να βρείτε το "σημείο δρόσου", το οποίο θα υποδεικνύει τον τόπο αλλαγής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του συστήματος εξαερισμού. Στη συνέχεια, η εγκατάσταση του ίδιου του θερμαντήρα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μετά το τέλος της μόνωσης, είναι απαραίτητο να ελέγξετε ολόκληρη την εγκατάσταση για ελαττώματα - σημεία που λείπουν, αδύναμους συνδετήρες κλπ.

Για την μόνωση του εξαερισμού ενός ορθογωνίου τμήματος, χρησιμοποιούνται πλάκες ή κύλινδροι ορυκτοβάμβακας ή ίνες βασάλτη. Για τη στερέωση των πλακών, απαιτείται χαλύβδινο σύρμα και ταινία αλουμινίου. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό όταν εργάζεστε με αυτό το είδος υλικού! Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των ματιών και των αναπνευστικών οργάνων από το να πάρουν σωματίδια υλικών.

Μπορείτε να θερμαίνετε το σύστημα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία με τα δικά σας χέρια, αλλά αν δεν είστε σίγουροι για τον εαυτό σας - επικοινωνήστε με τους εμπειρογνώμονες της μόνωσης. Ο πλοίαρχος θα αναλύσει τον υφιστάμενο εξαερισμό, θα μετρήσει όλους τους σωλήνες, τα εκχυλίσματα, θα συμβουλεύσει και θα επιλέξει το υλικό που είναι κατάλληλο για το σπίτι σας.

Αν αποφασίσετε να κάνετε τη δουλειά μόνοι σας, αξίζει να θυμηθείτε τα κύρια σημεία:

 1. Διεξάγετε μια λεπτομερή ανάλυση των αγωγών και βρείτε το "σημείο δρόσου".
 2. Μελετήστε τις ιδιότητες του υλικού που επιλέγεται για τη μόνωση.
 3. Μην εξοικονομείτε την ποιότητα των υλικών, εάν θέλετε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 4. Θυμηθείτε την ασφάλεια στην εργασία - χρησιμοποιήστε ΜΑΠ (γυαλιά, αναπνευστήρες, γάντια).

Το σωστά μονωμένο σύστημα εξαερισμού θα διαρκέσει για πολλά χρόνια με ιδιαίτερη λειτουργικότητα. Θα είναι λιγότερο αναγκαία η επισκευή μεμονωμένων εξαρτημάτων.

Θέρμανση εξαερισμού και σωλήνων εξάτμισης σε ιδιωτική κατοικία

Ο σκοπός του συστήματος εξαερισμού είναι η διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου υγρασίας και θερμοκρασίας. Ένα τέτοιο σύστημα αποτελείται από έναν αρμονικό συνδυασμό σωλήνων αερισμού και εξαγωγής. Η σημασία αυτού του συστήματος είναι ανεκτίμητη, κάθε δωμάτιο όπου υπάρχει λέβητας θα πρέπει να έχει καλό εξαερισμό. Αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο λόγω τεχνικών απαιτήσεων, αλλά και για τη βελτίωση της ασφάλειας της λειτουργίας. Για τη λειτουργία οποιουδήποτε συστήματος θέρμανσης απαιτείται πρόσβαση στον καθαρό αέρα και η απόσυρση των προϊόντων καύσης.

Γιατί χρειάζεται να μονώσω τα στοιχεία εξαερισμού και την κουκούλα;

Χωρίς σωστή μόνωση, σχηματίζεται συμπύκνωση στην εσωτερική επιφάνεια των σωλήνων εξαερισμού, βαθμιαία διεισδύει μέσα από διαρροές στις οροφές και στους τοίχους. Μετά από μια στιγμή σε αυτές τις επιφάνειες θα εμφανιστεί υγρασία, μούχλα, η οποία ενεργοποιεί μια αργή, αλλά ταχεία διαδικασία καταστροφής.

Τις περισσότερες φορές, οι σωλήνες εξαερισμού είναι στη σοφίτα, αλλά μερικές φορές περνούν μέσα από το υπόγειο, αλλά σε κάθε περίπτωση, χωρίς την κατάλληλη προσοχή στο σχηματισμό της συμπύκνωσης δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Το συμπύκνωμα έχει επίσης άμεση επίδραση στον ίδιο τον εξαερισμό. Ο βαθμός επιρροής και περαιτέρω ζημιά εξαρτάται από το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται ο σωλήνας:

 • Η γαλβανισμένη επιφάνεια πάσχει από βλάβη στην αντιδιαβρωτική προστατευτική επικάλυψη. Αυτό συμβαίνει όταν κόβετε υλικό.
 • Οι κυματοειδείς σωλήνες, καθώς και οι σωλήνες πολυβινυλοχλωριδίου από αλουμίνιο, ανέχονται την αλληλεπίδραση με το νερό χωρίς ορατές αλλαγές.

Λόγω του σχηματισμού σταγονιδίων υγρασίας σε χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να εμφανιστεί παγετός. Οι σοβαροί παγετοί μπορούν να μειώσουν την απόσταση του σωλήνα εξαερισμού από 10-15 εκατοστά στο μηδέν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Γιατί σχηματίζεται συμπύκνωμα;

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει για δύο λόγους:

 1. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες συνδέονται με υψηλή υγρασία. Το μαγείρεμα, το πλύσιμο των πιάτων, ο καθαρισμός, το πλύσιμο, ακόμα και με αναπνοή, εμφανίζονται υδρατμούς.
 2. Σχετική υγρασία. Η θερμοκρασία του αέρα εξαρτάται από την ποσότητα υγρασίας που περιέχει στην κατάσταση ατμού. Μόλις αλλάξει η θερμοκρασία, αλλάζει η ποσότητα του νερού στον αέρα. Λόγω της σημαντικής ψύξης, η ποσότητα υγρασίας θα υπερβεί το 100%, η περίσσεια θα συσσωρευτεί στην επιφάνεια.

Σε ποια θέση είναι μονωμένος ο σωλήνας εξαερισμού;

Είναι καλύτερο να κάνετε θερμική μόνωση σε μέρη όπου η ροή του αέρα μπορεί να είναι απότομη και να κρυώσει σημαντικά. Εάν ο εξαερισμός εγκαταλείψει τον τοίχο, τότε ο σωλήνας πρέπει να διέλθει μέσω του μονωμένου χιτωνίου στον ίδιο τον εκτροπέα. Σε ένα εξοχικό σπίτι, οι μονωμένοι σωλήνες αερισμού οδηγούνται έξω από την οροφή ή τα μέτωπα, προτού να περάσουν από μια κρύα σοφίτα. Είναι καλύτερα να αρχίσετε ξανά να θερμαίνετε από τον τόπο της μέγιστης ψύξης του αεραγωγού.

Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαέρωσης αυξάνει την απόδοση της μόνωσης αρκετές φορές

Η θήκη με αερισμό εξαερισμού είναι διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση, ο σχηματισμός συμπυκνώματος εξαρτάται από το μήκος του αγωγού και τη θέση του. Αυτοί οι σωλήνες μπορούν να μονωθούν, όπως στην προηγούμενη περίπτωση, αλλά η παροχή κρύου αέρα μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία. Για παράδειγμα, τα πτερύγια ελέγχου μπορούν να παγώσουν τελείως.

Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια θερμομονωτική βαλβίδα εξαερισμού. Πολλοί εγκαθιστούν ένα θερμομονωτικό τρίψιμο, αλλά η λύση αυτή επιδεινώνει την απόδοση του συστήματος και μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά στον εξαερισμό. Η μονωμένη βαλβίδα εξαερισμού εγκαθίσταται για μεγάλες περιοχές, συνήθως περιλαμβάνει γραφεία, αποθήκες ή αίθουσες παραγωγής. Η βαλβίδα είναι ένα κινούμενο κλείστρο, περιορίζουν τη ροή του αέρα, εάν είναι απαραίτητο, ο αέρας θερμαίνεται με ειδικές θερμαντικές συσκευές.

Από το ζεστό;

Ένα θερμομονωτικό υλικό πρέπει να έχει καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή να έχει έναν ελάχιστο βαθμό πυρκαγιάς. Ένας σημαντικός δείκτης είναι το κόστος και η ευκολία εγκατάστασης. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε ένα συγκεκριμένο υλικό, επειδή κάθε μονωτήρας έχει μεμονωμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εξετάστε την κοινή μόνωση, η οποία χρησιμοποιείται για την μόνωση του σωλήνα εξαερισμού.

Ορυκτοβάμβακας

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του υλικού είναι το προσιτό κόστος και η πλήρης πυρασφάλεια. Αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα, για παράδειγμα, μια σύνθετη διαδικασία εγκατάστασης και η ανάγκη προστασίας των οργάνων όρασης και αναπνοής. Με τον καιρό, ο θερμαντήρας σπάει, εξαιτίας αυτού, σχηματίζονται κενά. Το Vata απορροφά την υγρασία, πράγμα που επιδεινώνει τις θερμικές ιδιότητες.

Τα τεμάχια βαμβακιού του απαιτούμενου μεγέθους κόβονται εύκολα χρησιμοποιώντας ειδικό ψαλίδι ή μαχαίρι.

Vent obvorachivaetsya μαλλί miniralnoy, στη συνέχεια ακολουθείται από ένα στρώμα του φύλλου αλουμινίου ή γαλβανισμένο προστασίας. Από έξω, η κατασκευή σφίγγεται με ειδικές επιδέσμους. Ορισμένα μειονεκτήματα του ορυκτού μαλλιού μπορούν να αποφευχθούν με τη χρήση θερμαινόμενων αυλακώσεων, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να αλλάξετε εντελώς το σύστημα αερισμού.

Πολυστυρένιο

Η μόνωση με σωλήνα πολυστυρενίου πρακτικά δεν προκαλεί διάβρωση, η διάρκεια ζωής του αυξάνεται πολλές φορές. Το κύριο στοιχείο της μόνωσης είναι ένα κέλυφος αφρού, για την τοποθέτησή του δεν χρειάζεται να έχετε ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Για την εγκατάσταση, απλά πρέπει να σφίξετε τα δύο κομμάτια μόνωσης και να στερεώσετε τη σύνδεση.

Κέλυφος μόνωσης αφρού - αξιόπιστη και απλή μόνωση

Το Polyfoam εγγυάται αξιόπιστη θερμομόνωση, οι ιδιότητές του δε μεταβάλλονται ακόμη και με αλλαγές στην υγρασία. Το κόστος του αφρού είναι χαμηλό, επομένως χρησιμοποιείται συχνότερα για μόνωση. Ωστόσο, το πολυστυρένιο αλλάζει τις παραμέτρους του με την αυξανόμενη θερμοκρασία, αναφλέγεται εύκολα και απελευθερώνει προϊόντα τοξικής καύσης. Το κέλυφος χρησιμοποιείται σε ίσια τμήματα σωλήνων.

Αφρός πολυουρεθάνης

Το κέλυφος είναι κατασκευασμένο όχι μόνο από αφρό. Το κέλυφος αφρού πολυουρεθάνης είναι παρόμοιο στη χρήση του με την προηγούμενη έκδοση. Όμως αυτός ο μονωτήρας έχει μικρή ισχύ, υψηλότερο κόστος και για τοποθέτηση είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί ένας επίδεσμος. Το πλέξιμο σύρμα χρησιμοποιείται για αυτούς τους σκοπούς.

Η επιλογή της μόνωσης εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τα χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού.

Γιατί και πώς να μονώνετε τους σωλήνες εξαερισμού;

Η θέρμανση είναι απαραίτητη για να απαλλαγούμε από το σημαντικότερο παράσιτο των σωλήνων συμπυκνωμάτων. Ο μονωμένος σωλήνας είναι καταδικασμένος να καλύπτεται συνεχώς με υγρασία στην εσωτερική επιφάνεια του αγωγού αερισμού. Το ρέον συμπύκνωμα θα διαρρέει αναγκαστικά μέσω των αρμών και θα εμποτίζει τους τοίχους και τα δάπεδα. Συνέπειες: ακατέργαστοι τοίχοι και οροφές, μούχλα, κατάρρευση γύψου κ.λπ.

Το κύριο ερώτημα: γιατί;

Το ίδιο το συμπύκνωμα επηρεάζει τον ίδιο τον σωλήνα, ανάλογα με το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται:

 • Ο σωλήνας από γαλβανισμένο μέταλλο θα χάσει σταδιακά το προστατευτικό στρώμα.
 • Για σωλήνες από αλουμίνιο και PVC, το συμπύκνωμα δεν είναι τρομερό.

Ένας άλλος κίνδυνος που απειλεί το κτίριο λόγω της συμπύκνωσης στους αεραγωγούς είναι ο παγετός στο εξωτερικό του ζεστού χώρου. Εάν οι παγετοί είναι ισχυροί και μακρύι, μόνο λόγω αυτού του φαινομένου, η κάθαρση στο κανάλι εξαερισμού μπορεί να περιοριστεί στο μηδέν.

Υπάρχει συμπύκνωση για δύο λόγους:

 1. Κορεσμός του αέρα σε μια κατοικημένη περιοχή με υδρατμούς λόγω των τρεχουσών δραστηριοτήτων: το μαγείρεμα, το πλύσιμο, αλλά και από την αναπνοή. Οι οικιακές συσκευές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πηγή υδρατμών: σίδερα, φούρνοι μικροκυμάτων, υγραντήρες κλπ.
 2. Κατά την παραγωγή, ο εξοπλισμός μπορεί να είναι μια σταθερή πηγή υδρατμών που εισέρχεται στους αεραγωγούς.

Η ποσότητα ατμού που μπορεί να είναι συνεχώς στον αέρα εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο περισσότερο ατμός μπορεί να υπάρχει. Η αλλαγή θερμοκρασίας οδηγεί ακόμη και ελαφρώς σε μείωση της ικανότητας του αέρα να συγκρατεί το νερό στην κατάσταση ατμών, γι 'αυτό όταν ψύχεται ο αέρας στην έξοδο του αγωγού εξαερισμού, η συμπύκνωση ανακάμπτει αναπόφευκτα.

Πού είναι απαραίτητο να ζεσταθεί;

Η απάντηση είναι απλή: όπου υπάρχει πτώση θερμοκρασίας. Όταν ο αγωγός αερισμού διέρχεται από το κύριο τοίχωμα του κτιρίου, η οπή κόβεται με θερμομόνωση και ο ίδιος ο σωλήνας είναι μονωμένος στον ίδιο τον ανακλαστήρα. Για παράδειγμα, κατά τον εξαερισμό ενός σωλήνα εξαερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού μέσα από μια μη θερμαινόμενη σοφίτα στην οροφή, είναι απαραίτητο να μονωθεί το σημείο διέλευσης μέσω της οροφής του ανώτατου ορόφου και ο ίδιος ο αγωγός πριν φύγει από την οροφή.

Όπου αλλάζει η θερμοκρασία των τοίχων του καναλιού εξαέρωσης, η συμπύκνωση πέφτει. Αυτό το σημείο ονομάζεται επίσης "σημείο δρόσου". Είναι από μόνη της και μόνωση. Ο υπολογισμός της θέσης αυτού του σημείου είναι το πρώτο στάδιο στο σχεδιασμό της μόνωσης.

Λίγο διαφορετικά είναι με τον εξαερισμό του εφοδιασμού. Η ποσότητα του αγωγού παροχής αέρα στους εξωτερικούς του τοίχους είναι ευθέως ανάλογη με το μήκος του αγωγού εξαερισμού και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασής του. Εδώ μπορεί να είναι απαραίτητο να μονώνονται όχι μόνο οι σωλήνες αλλά και οι βαλβίδες. Πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτούνται μονωτικές βαλβίδες, κυρίως σε πολύ ευρύχωρους χώρους (γραφεία, αποθήκες, εργαστήρια παραγωγής). Εξωτερικά μοιάζει με ρυθμιζόμενο κλείστρο ικανό να περιορίζει τη ροή αέρα και να αυξάνει τη θερμοκρασία του παρεχόμενου αέρα μέσω σωληνοειδών θερμαντήρων.

Η ρύθμιση της ταχύτητας παροχής αέρα μέσω της βαλβίδας είναι δυνατή με το χέρι με τη χρήση ειδικών μοχλών ή μέσω ενός απλού ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τεχνικών χαρακτηριστικών μιας τέτοιας βαλβίδας: ένα τμήμα μέχρι 3,5 τ.μ. και θερμαντικά στοιχεία θέρμανσης - μέχρι 8 kW. Σε αυτό, με μια τόσο μεγάλη περιοχή του τμήματος ΔΕΔ, δεν μπορώ να αλλάξω αισθητά τη θερμοκρασία του παρεχόμενου αέρα, η αποστολή τους είναι διαφορετική: θερμαίνοντας τα πτερύγια της βαλβίδας για να αποφευχθεί το πάγωμα και το ατύχημα.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την επιλογή της επιλογής θερμομόνωσης, είναι απαραίτητος ένας προκαταρκτικός οικονομικός υπολογισμός. Το συνολικό μήκος του αγωγού αερισμού και το κόστος για τη μόνωση του υπολογίζονται. Επίσης, τα λαμβανόμενα δεδομένα συγκρίνονται με το κόστος επισκευής του εξαερισμού. Συγκρίνοντας τους αριθμούς, αποφασίζουν για την σκοπιμότητα της θέρμανσης.

Με τη βοήθεια του τραπεζιού είναι εύκολο να προσδιοριστεί η υπολογιζόμενη θερμοκρασία του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και μια συγκεκριμένη μέση τιμή της υγρασίας του αέρα, όπου ακριβώς θα βρίσκεται το "σημείο δρόσου". Όπου το τοίχωμα του αγωγού ψύχεται στη θερμοκρασία που υποδεικνύεται στον πίνακα.

Από το ζεστό;

Όταν υπάρχει ανάγκη για ζέσταμα, βρεθεί "σημείο δρόσου", έχουν γίνει οι απαραίτητοι υπολογισμοί, παραμένει να αποφασιστεί η βασική ερώτηση: ποιο υλικό για την εκτέλεση της μόνωσης; Για τα σύγχρονα μονωτικά υλικά, οι καταναλωτές κάνουν τις ίδιες απαιτήσεις:

 • Υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες.
 • Πυρασφάλεια.
 • Προσιτό κόστος.

Παρουσιάζουμε μια συγκριτική ανάλυση των πιο δημοφιλών σήμερα θερμομονωτικών υλικών με μια επισκόπηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων τους:

 • Ορυκτοβάμβακας. Το φθηνότερο να μονώσει, απολύτως πυρίμαχο. Μεταξύ των αδυναμιών είναι: η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης, η συσσωμάτωση, η ανάγκη συμμόρφωσης με τα μέτρα ασφαλείας σε άμεση επαφή με το υλικό, η απώλεια των ιδιοτήτων θερμομόνωσης κατά το πτύο.
 • Στυροπρίονο ή διογκωμένο πολυστυρόλιο. Πολύ εύκολο στη χρήση λύση. Τα "κελύφη" του αφρού είναι διαθέσιμα σε διάφορες διαμέτρους και διαστάσεις και είναι εντελώς έτοιμα για τοποθέτηση. Η στερέωση δύο ημισφαιρίων πραγματοποιείται λόγω της σύνδεσης "αυλάκωση-αυλάκωση". Φτηνότητα και ανθεκτικότητα - δύο ακόμη σημαντικά πλεονεκτήματα. Σημαντικά μειονεκτήματα περιορίζουν τη χρήση αυτού του υλικού: ευφλεκτότητα και τοξικότητα προϊόντων καύσης, καθώς και ακαμψία και ευθραυστότητα.
 • Αφρός πολυουρεθάνης και αφρός διογκωμένου πολυστυρενίου. Η αρχή της μόνωσης είναι η ίδια με την προηγούμενη. Δύο πλαστικά κελύφη είναι επίσης στερεωμένα χρησιμοποιώντας ένα "spike-αυλάκωση" άρθρωση. Ωστόσο, οι ιδιότητες αυτής της μόνωσης είναι διαφορετικές. Πρώτα απ 'όλα, έχει πολύ μεγαλύτερη μηχανική αντοχή. Το κόστος του υλικού είναι υψηλότερο από αυτό του αφρού. Εκτός από τη σύνδεση αυλάκωσης, χρησιμοποιείται ένας επίδεσμος καλωδίων για τοποθέτηση, γεγονός που αυξάνει το κόστος εγκατάστασης.
 • Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Παράγεται με τη μορφή διαχωρισμένων σωλήνων διαφόρων διαμέτρων. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, ο σωλήνας τοποθετείται απλά στην κορυφή του αγωγού εξαερισμού. Αυτό και ολόκληρη η εγκατάσταση. Βασικά πλεονεκτήματα: φθηνότητα και αντοχή στην υγρασία, μηχανική αντοχή. Διατίθεται σε μορφή penofol - αφρώδες πολυαιθυλένιο με εξωτερική επικάλυψη φύλλου αλουμινίου. Λόγω της επικάλυψης, η θερμική μόνωση αυξάνεται και το σύστημα αποκτά ιδιότητες απωλειίας της σκόνης. Η στερέωση είναι πολύ απλή - η επιφάνεια που βρίσκεται δίπλα στο ventcapule είναι αυτοκόλλητη.

Συμπέρασμα

Η ανάγκη για μόνωση των αγωγών εξαερισμού θα πρέπει να είναι οικονομικά δικαιολογημένη, δεδομένου ότι με μακρά επέκταση των συστημάτων εξαερισμού και μεγάλων διαμέτρων του αναπνευστήρα, το κόστος της μόνωσης θα είναι σοβαρό. Η επιλογή του θερμομονωτικού υλικού πραγματοποιείται επίσης με γνώμονα τα χαρακτηριστικά και το κόστος του. Σας εφιστούμε την προσοχή στο υλικό βίντεο, το οποίο παρουσιάζει τα σημερινά ζητήματα θερμομόνωσης των κουκούλες.

Ένας τρόπος για την μόνωση του σωλήνα εξαερισμού

Στον ιδρυτή της Ενεργειακής Ένωσης, Jacques Delors, 90 ετών

Πώς να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού, κουκούλα

Το σύστημα εξαερισμού είναι ένα συγκρότημα εξοπλισμού, το κύριο καθήκον του οποίου είναι η τροφοδοσία και η απομάκρυνση του αέρα προκειμένου να διατηρηθεί το απαραίτητο μικροκλίμα στο δωμάτιο. Μεταξύ άλλων, ο εξαερισμός αποτελείται από αγωγούς αέρα. Σε αυτά, και μεταφέρει τη μεταφορά των αέριων μαζών. Βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός του κτιρίου. Σύμφωνα με την κανονιστική τεκμηρίωση, οι αγωγοί πρέπει να έχουν ένα ορισμένο περιθώριο ασφαλείας, επαρκή χωρητικότητα και να είναι εξοπλισμένοι με θόρυβο και θερμομόνωση. Γιατί πρέπει να μονώσω τους αεραγωγούς;

Σκοπιμότητα θερμομόνωσης

Η θέρμανση των σωλήνων εξαερισμού μειώνει σημαντικά το επίπεδο θορύβου.

Η θέρμανση των αεραγωγών γίνεται με σκοπό:

 • αποτρέποντας τον σχηματισμό συμπύκνωσης.
 • να αυξήσει το επίπεδο αντίστασης στη φωτιά των σωλήνων.
 • μείωση της απώλειας θερμότητας.
 • Μειώστε το θόρυβο και τις κραδασμούς όταν μετακινείτε αέρα.

Η συμπύκνωση πέφτει στο εξωτερικό των αγωγών λόγω της διαφοράς μεταξύ της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και του αέρα που κινείται μέσα. Το τελευταίο είναι πάντα πιο ζεστό από το πρώτο. Η συμπύκνωση οδηγεί στη διάβρωση του μετάλλου και του πάγου του το χειμώνα. Όλα αυτά συντομεύουν τη διάρκεια ζωής της δομής. Ο θόρυβος στο σύστημα εξαερισμού είναι το αποτέλεσμα της αναδυόμενης αναταραχής του αέρα και της λειτουργίας των ανεμιστήρων. Ο θόρυβος μειώνει το επίπεδο άνεσης στο δωμάτιο. Ο εξαερισμός σε ιδιωτικό σπίτι και το διοικητικό κτήριο θα βοηθήσει στην εξάλειψη αυτού του δυσάρεστου γεγονότος.

Η θερμομόνωση από το εξωτερικό βελτιώνει τα χαρακτηριστικά πυρασφάλειας των αγωγών, αποτρέπει την εξάπλωση της φωτιάς. Η σωστή θέρμανση του εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι μειώνει το επίπεδο της απώλειας θερμότητας. Σε αυτή την περίπτωση, η ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ του θερμού αέρα μέσα στους αγωγούς και το περιβάλλον ελαχιστοποιείται.

Σήμερα, οι αγωγοί αέρα, που είναι ήδη εξοπλισμένοι με θερμομονωτικά υλικά και χωρίς πρόσθετο στρώμα, μπορούν να βρεθούν στην πώληση. Πώς και πώς να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι; Η επιλογή του απαραίτητου υλικού και η πορεία της εργασίας θα πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με τα κανονιστικά έγγραφα, και συγκεκριμένα:

 • SNiP του 2003 για τη θέρμανση, τον εξαερισμό και τον κλιματισμό.
 • SanPiN σχετικά με τις υγειονομικές και επιδημιολογικές απαιτήσεις σε χώρους κατοικίας.
 • SNiP σε μονωτικά υλικά.
 • SNiP για τη θερμική προστασία του κτιρίου.

Χωρίς το κατάλληλο επίπεδο κατάρτισης και γνώσεων, δεν συνιστάται εργασία μόνωσης δεν συνιστάται. Για να το κάνετε αυτό, ζητήστε βοήθεια από επαγγελματίες.

Η απουσία ή η ακατάλληλη μόνωση οδηγεί σε συμπύκνωση και διάβρωση.

Εσωτερικά ή εξωτερικά? Πώς να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία: μέσα ή έξω; Κάθε μία από τις επιλογές έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Έτσι, είναι πιο δύσκολο να οργανωθεί η εσωτερική θερμομόνωση από τεχνική άποψη. Ταυτόχρονα, το υλικό θερμομόνωσης εδώ δεν χρειάζεται να προστατεύεται από μηχανικές κρούσεις. Ωστόσο, κατά την εκτέλεση εσωτερικών εργασιών, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η διατομή των αεραγωγών, έτσι ώστε η διακίνηση τους να μην αλλάξει. Η μόνωση καλύπτεται με σκληρυμένη, λείο μεμβράνη, έτσι ώστε η αντίσταση να μην αυξάνεται όταν μετακινείται η μάζα του αέρα. Θα χρειαστεί επίσης ένα υλικό με προστασία από την ατμόσφαιρα. Διαφορετικά, η θερμομόνωση απορροφά την υγρασία του αέρα.

Η εξωτερική μόνωση του σωλήνα εξαερισμού στην απόδοση είναι απλούστερη. Ωστόσο, χρειάζεται επίσης ένα φράγμα ατμών. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα υδραυλικό φράγμα της δομής που προεξέχει από το χώρο διαβίωσης και προστασία από τη μηχανική κρούση. Το εξωτερικό θερμομονωτικό υλικό αποτελεί πιθανό κίνδυνο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Προωθεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς, επομένως είναι απαραίτητο να επιλέξετε μη εύφλεκτα υλικά. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης της διατομής του αγωγού.

Σε οποιαδήποτε από τις προτεινόμενες επιλογές, πριν μονώσετε τον σωλήνα εξαερισμού, πρέπει να υπολογίσετε το σωστό πάχος του θερμομονωτικού υλικού.

Θερμομονωτικό υλικό για αερισμό

Πελώδες μανίκι με εξωτερική ανακλαστική μόνωση.

Πώς και πώς να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού; Οι ειδικοί προσφέρουν την ακόλουθη λίστα με τα κατάλληλα υλικά:

 • με βάση τις ορυκτές ίνες - ορυκτοβάμβακα, υαλοβάμβακα, πετροβάμβακα.
 • με βάση τα πολυμερή παράγωγα - πολυστυρένιο, πολυουρεθάνη κ.λπ.
 • ελαστομερή αφρού.

Ένας θερμαντήρας για αεραγωγούς βασισμένους σε ορυκτές ίνες πωλείται με τη μορφή άκαμπτων ή ημι-άκαμπτων πλακών και πηνίων. Η πυκνότητα και συνεπώς οι ιδιότητες θερμικής μόνωσης βρίσκονται μέσα σε ευρέα όρια, γεγονός που απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία επιλογής. Μπορείτε να βρείτε ορυκτοβάμβακα με τη μορφή τμημάτων σωλήνων. Είναι κατάλληλα για εξωτερική μόνωση. Η μόνωση του σωλήνα εξαερισμού από το εσωτερικό δεν είναι δυνατή χωρίς το fiberglass, το οποίο καλύπτεται με ειδικό εμποτισμό.

Τα ελαστομερή αφρού ταξινομούνται ως μη εύφλεκτα υλικά. Είναι κατάλληλα για εξωτερικά και εσωτερικά έργα. Αυτό το υλικό κλειστού κυττάρου έχει μία λεία επιφάνεια και συνεπώς δεν δημιουργεί πρόσθετη αντίσταση όταν μετακινείται η μάζα του αέρα. Διατίθεται με τη μορφή εύκαμπτων πλακών και αφρού. Τα παράγωγα των πολυμερών μπορούν να έχουν τόσο δομή ανοικτού κυττάρου όσο και δομή κλειστού κυττάρου. Η πρώτη διαφέρει σε καλή ηχομόνωση, η δεύτερη - χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας. Και τα δύο είδη δεν σαπίζουν, οι μύκητες και τα βακτήρια τους δεν πολλαπλασιάζονται στην επιφάνεια τους. Χρησιμοποιούνται για εσωτερική εργασία.

Αν και η θέρμανση του γκαράζ με ηλεκτρικό ρεύμα είναι το πιο ακριβό, αλλά το πιο βολικό και πρακτικό. Ενεργοποίησε τον θερμαντήρα - και πέντε λεπτά αργότερα στην Τασκένδη.

Πώς να εξοπλίσετε τη βαλβίδα θερμαινόμενου γκαράζ βήμα προς βήμα είναι ζωγραφισμένη εδώ.

Θερμομόνωση του συστήματος εξάτμισης στο σπίτι

Απόσπασμα - ένα αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της σύγχρονης κουζίνας, μπάνιο. Μέσα από αυτό, σχηματίζεται επιπλέον υδρατμός και υγρασία στο δρόμο, τα οποία σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της παρασκευής τροφής και χρήσης ζεστού νερού. Λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα και του περιβάλλοντος που εξέρχονται από το δωμάτιο, το συμπύκνωμα πέφτει στην επιφάνεια του αγωγού. Το μέταλλο είναι επικαλυμμένο με διάβρωση. Επιπλέον, η συσσωρευμένη υγρασία διεισδύει στο υλικό των τοίχων και της οροφής του δωματίου. Για να αποφευχθεί η συμπύκνωση, ο αγωγός πρέπει να είναι θερμομονωμένος. Πώς να απομονώσετε την κουκούλα σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

Εάν αγοράστηκε και εγκαταστήθηκε εργοστασιακά σύστημα εξαγωγής καυσαερίων, πρέπει να είναι εφοδιασμένο με εσωτερικό στρώμα θέρμανσης. Αλλά αυτό το τμήμα του αγωγού παραμένει μέσα στο δωμάτιο. Η μόνωση της κουκούλας σε μια ιδιωτική κατοικία, η οποία βρίσκεται έξω από τα καθιστικά, μπορεί να γίνει με ορυκτοβάμβακα.

Στο αρχικό στάδιο, ο σωλήνας καθαρίζεται από σκόνη, βρωμιά, υπολείμματα. Στη συνέχεια, το σωλήνα που αγοράζεται από τη μόνωση πλακών ή κυλίνδρων είναι τυλιγμένο. Το πάχος του υλικού υπολογίζεται από τους κωδικούς των κτιρίων. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί μόνο ένα στρώμα ορυκτοβάμβακα πάχους 5 cm. Η στερέωση πραγματοποιείται με τη βοήθεια κολλητικής ταινίας. Στην περίπτωση αυτή, οι ραφές είναι κολλημένες με κολλητική ταινία αλουμινίου. Πάνω από τα βαμβακερά ράφια ανακλαστική θερμομόνωση με πάχος θερμομονωτικού υλικού 2 εκ. Όλες οι αρθρώσεις είναι επιπλέον κολλημένες με κολλητική ταινία.

Αναμφισβήτητα, η θέρμανση του αερίου στο γκαράζ είναι κάπως επικίνδυνη, καθώς είναι απαραίτητο να περιέχουν εκρηκτικούς κυλίνδρους γεμάτους με υγροποιημένο μεθάνιο-προπάνιο.

Έτοιμο, δωρεάν έργο θέρμανσης ατμού κατοικιών και μη οικιστικών χώρων είναι εδώ.

Θέρμανση του εξωτερικού εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να μονωθεί το σωλήνα εξαερισμού που διέρχεται από το σοφίτα; Στην περίπτωση μιας μη θερμαινόμενης σοφίτας απαιτείται εργασία προθέρμανσης. Κατά την επιλογή ενός υλικού, δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο ο κίνδυνος διείσδυσης της υγρασίας, αλλά και η πιθανότητα υποβάθμισης της μόνωσης από τα τρωκτικά. Οι πολτοφωσφορείς είναι κατάλληλοι εδώ. Παράγονται με τη μορφή ενός είδους κελύφους, το οποίο απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες εγκατάστασης.

Η μόνωση του εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα:

 • επιλογή κατάλληλης θερμομόνωσης.
 • την εγκατάστασή του.
 • εγκατάσταση προστατευτικού καλύμματος.

Η επιλογή της θερμομόνωσης πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διαστάσεις του ίδιου του σωλήνα αεραγωγού. Διαφορετικά, ο θερμαντήρας μπορεί να μην καλύπτει πλήρως την επιφάνεια του αγωγού ή να είναι επικαλυμμένος, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τις προστατευτικές του λειτουργίες. Περαιτέρω, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή είδε ένα κομμάτι του κελύφους γίνεται με την επακόλουθη εγκατάσταση.

Το σύγχρονο υλικό είναι εφοδιασμένο με μια κλειδαριά σύνδεσης "ακίδα-αυλάκι". Κατά τη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης, είναι αδύνατο να το σπάσει. Διαφορετικά, η μόνωση δεν θα συγκρατηθεί χαλαρά πάνω στο σωλήνα.

Η θέρμανση του αερισμού τροφοδοσίας τελειώνει με το μέγεθος των αρμών με μια ειδική ταινία και την τοποθέτηση προστατευτικού καλύμματος. Συνδέεται με επίδεσμους.

Ο ορυκτός βαμβάκι με φύλλο αλουμινίου είναι ιδανική επιλογή.

Εργαστείτε με ορθογώνια αγωγούς. Πώς να μονώσετε τον εξαερισμό ενός ορθογώνιου τμήματος; Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο το ρολό όσο και το υλικό πλακών. Ιδανική - ίνες βασάλτη. Δεν προωθεί την εξάπλωση της φωτιάς, δεν σαπίζει. Τα μειονεκτήματα - η διαπερατότητα των ατμών και η υγροσκοπικότητα - εξαλείφονται με την εγκατάσταση φράγματος υδρογόνου και ατμού.

Πώς να μονώσετε τον εξαερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία ορθογώνιας διατομής; Προετοιμάστε τον θερμαντήρα του απαιτούμενου πάχους. Κόψτε το σε κομμάτια που είναι εύκολο να συναρμολογηθεί. Καθώς τα στοιχεία στερέωσης λαμβάνεται ένα χαλύβδινο σύρμα μετριάζεται. Για τη στεγανοποίηση των ραφών, είναι χρήσιμο ένα φύλλο, κολλητική ταινία.

Οι εργασίες εκτελούνται με την ακόλουθη σειρά:

 • εγκατάσταση μόνωσης.
 • αρθρώσεις μεγέθους;
 • συνδετήρες με σύρμα.
 • περιέλιξη με μόνωση από προστατευτικό φύλλο ·
 • σταθεροποίηση του περιβλήματος.

Όταν εργάζεστε με ίνες βασάλτη, χρησιμοποιείτε απαραίτητα ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό.

Τα κύρια ερωτήματα σχετικά με τη θερμομόνωση του συστήματος εξαερισμού

Γιατί να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού; Το θερμομονωτικό στρώμα εμποδίζει τον σχηματισμό συμπύκνωσης στην επιφάνεια του μεταλλικού σωλήνα, πράγμα που παρατείνει τη διάρκεια ζωής του. Η θερμομόνωση μειώνει την ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ ζεστού αέρα από το δωμάτιο και το κρύο περιβάλλον. Η μονωτική εργασία βελτιώνει την πυρασφάλεια του κτιρίου, αποτρέποντας την εξάπλωση της φωτιάς. Πρέπει να απομονώνω τους σωλήνες εξαερισμού που περνούν από τη μη θερμή σοφίτα; Οι ειδικοί απαντούν σε αυτό το ερώτημα καταφατικά. Υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού συμπυκνώματος εδώ.

Πώς και πώς να απομονώνετε σωστά τον εξαερισμό; Τα ινώδη υλικά, πολυμερή παράγωγα και ελαστομερή αφρού είναι κατάλληλα για μονωτικές εργασίες. Τοποθετούνται τόσο εντός όσο και εκτός του αγωγού. Κάθε μία από τις μεθόδους έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πώς να εκτελέσετε σωστά την εργασία, θα σας συμβουλεύσει μόνο ένας ειδικός. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εάν είναι απαραίτητο στη θερμομόνωση των αεραγωγών, πρέπει να απευθυνθείτε σε πραγματικούς επαγγελματίες για βοήθεια. Η επαγγελματική εγκατάσταση μόνωσης στο σωλήνα εξαερισμού εμφανίζεται στο βίντεο: