Πώς είναι οι άξονες εξαερισμού στην οροφή

Το πρόβλημα της ανταλλαγής αέρα στο σπίτι επιλύεται αποτελεσματικά με την εγκατάσταση ενός κατάλληλου συστήματος εξαερισμού. Με την κατάλληλη συσκευή σας, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα σας παρέχεται καθαρός αέρας ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου και την απαιτούμενη ένταση.
Οι άξονες εξαερισμού στην οροφή είναι τεχνικές δομές μέσω των οποίων περνά η παραγωγική ανταλλαγή αέρα μεταξύ των εσωτερικών τμημάτων της δομής και της ατμόσφαιρας. Ο κύριος ρόλος αυτού του σχεδιασμού στο σχηματισμό της κίνησης των αέριων μαζών. Οι εργασίες στην οροφή λειτουργούν είτε με τροφοδοσία είτε με καυσαέριο, παρέχοντας φυσικό (χωρίς συσκευές εξαερισμού) ή εξαναγκασμένο (με χρήση ανεμιστήρων) ανταλλαγή αέρα. Μέσα από το ορυχείο σε ιδιωτική κατοικία ο εξαγνισμένος αέρας αποβάλλεται, ο οποίος περιέχει τα προϊόντα της ζωτικής δραστηριότητας των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων.

Εγκατάσταση ατράκτου αερισμού ↑

Η δομή, κατά κανόνα, μοιάζει με βαρέλι κυλινδρικού σχήματος. Βρίσκεται αυστηρά κατακόρυφα και περιλαμβάνει τρία μέρη:

 • ένα μεγάλο - περίπου 300x600 mm?
 • δύο μικρά - περίπου 150 mm.

Είναι το μεγαλύτερο μέρος του κορμού που διασχίζει όλους τους ορόφους του κτιρίου, από το υπόγειο έως τη σοφίτα.
Ο σχεδιασμός μπορεί να είναι μη τυποποιημένος. Οι αυξημένες διαστάσεις λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή των ανεμιστήρων.

Μέσω ειδικών παραθύρων που βρίσκονται σε χώρους όπως η κουζίνα ή το μπάνιο, ο μολυσμένος αέρας εισέρχεται σε όχι πολύ μεγάλα κανάλια και, αφού έχει αυξηθεί μέσα από αυτά σε ύψος περίπου τριών μέτρων, εμφανίζεται σε κοινό ορυχείο. Χάρη σε μια τέτοια συσκευή είναι πρακτικά αδύνατο να διανέμεται ο χρησιμοποιούμενος αέρας μέσω ενός αγωγού αέρα από ένα δωμάτιο σε άλλο, για παράδειγμα από την κουζίνα στο μπάνιο και στη συνέχεια στα δωμάτια.

Στα οικονομικά κτίρια, για παράδειγμα, αγροκτήματα ή πουλερικά, ένας ιδανικός σχεδιασμός για την κυκλοφορία του αέρα είναι η ventshahta κοντά στην κορυφογραμμή. Περνάνε όλο το μήκος της στέγης του κτιρίου προς την κατεύθυνση της κορυφογραμμής.

Για να καλύψει τις βροχές της βροχής, τοποθετείται μια ομπρέλα πάνω από την έξοδο του κουτιού. Κατά κανόνα, στις κατασκευές φυσικής ανταλλαγής αέρα απευθείας στο στόμιο, τοποθετείται ένας εκτροπέας. Με τις ριπές του ανέμου δημιουργείται εδώ ένα κενό, το οποίο αυξάνει την ώθηση. Αλλά πρώτα απ 'όλα, βέβαια, ο εκτροπέας δεν επιτρέπει τη ροή του αέρα να "μετατοπίζεται" στο κουτί. Κατά τον υπολογισμό του συστήματος, δεν λαμβάνεται υπόψη το κενό που δημιουργείται από τον άνεμο.

Παραλλαγές με τεχνητή ανταλλαγή αέρα, που συμβάλλουν στην απομάκρυνση επιθετικών προσμίξεων αέρα στην πρώτη και τη δεύτερη τάξη, λειτουργούν κάπως διαφορετικά: ο μολυσμένος αέρας ρίχνεται σε ένα αρκετά σημαντικό ύψος. Μια τέτοια απελευθέρωση ονομάζεται επίσης φωτοβολίδα.

Ύψος ↑

Κατά την τοποθέτηση του αγωγού εξαγωγής στην οροφή του κτιρίου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μικρότερη αποδεκτή απόσταση μεταξύ του αγωγού εξαγωγής και της εισόδου αέρα του συστήματος τροφοδοσίας. Σύμφωνα με το SniP:

 • οριζόντια είναι δέκα μέτρα,
 • κάθετα, αντίστοιχα, έξι.

Το ύψος του άξονα εξαερισμού πάνω από την οροφή καθορίζεται από τις ακόλουθες συνθήκες:

 • στη θέση του κοντά στην κορυφογραμμή το στόμα, δηλαδή, η οπή της κουκούλας πρέπει να είναι πάνω από την κορυφογραμμή, τουλάχιστον, τουλάχιστον μισό μέτρο.
 • όταν τοποθετείται από την κορυφογραμμή σε απόσταση μίας και μισής έως τριών μέτρων, η οπή είναι ισοπέδωσε με την κορυφογραμμή.
 • για αποστάσεις άνω των τριών μέτρων, η οπή τραβιέται κατά μήκος της πλευράς της γωνίας σε 10 ° προς τον ορίζοντα με την κορυφή στην κορυφογραμμή.

Στα καταστήματα δημόσιας τροφοδοσίας και τα παντοπωλεία σύμφωνα με το SanPiN, το ύψος του άξονα πάνω από την οροφή δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1 μ. Έτσι, αυτός ο δείκτης είναι μια μεταβλητή μεταβλητή, ανάλογα με το συγκεκριμένο έργο.

Το ύψος του στόματος πάνω από την οροφή για τυποποιημένο σχέδιο συνήθως επιλέγεται ίσο με 1 m, σε περίπτωση εκφόρτισης - τουλάχιστον 2 m πάνω από το υψηλότερο σημείο της οροφής. Για έκτακτες ανάγκες - το ορυχείο ανυψώνεται σε ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων από το έδαφος.

Υλικό ↑

Σε οικιστικά και δημόσια κτίρια που χρησιμοποιούν ένα σύστημα από κοινού διαύλους σχεδίασης, ελαφρύ σκυρόδεμα, τούβλο και σανίδες, τα οποία είναι εσωτερικά γαλβανισμένα, χρησιμοποιούνται συχνότερα. Ο κορμός του διαδρόμου από το εσωτερικό είναι προκαταρκτικά καλυμμένος με πίλημα, το οποίο είναι βρεγμένο σε διάλυμα αργίλου και έχει επικαλυφθεί από το εξωτερικό. Στα βιομηχανικά κτίρια, η κατασκευή εξάτμισης κατασκευάζεται κατά προτίμηση από χαλύβδινο φύλλο.

Πυρασφάλεια ↑

Στην οργάνωση του εξαερισμού του κτιρίου, όλοι οι χώροι και τα δάπεδα συνδέονται μεταξύ τους με ένα δίκτυο αγωγών και αγωγών, το οποίο από μόνο του είναι επικίνδυνο από την άποψη της πυρασφάλειας. Επομένως, αυτά τα στοιχεία και τα παρεμβύσματα μεταξύ τους είναι κατασκευασμένα από υλικά που πληρούν το Sni, σύμφωνα με τα οποία παρέχεται έκρηξη και πυρασφάλεια. Συγκεκριμένα, ο άξονας διαχωρίζεται από τον αγωγό αέρα με ένα διαχωριστικό από μη εύφλεκτο και ανθεκτικό στην υγρασία υλικό.

Πλεονεκτήματα της θέρμανσης ↑

Σύμφωνα με το SniP, η θέρμανση καθιστά δυνατή τη δημιουργία ενός μικροκλίματος στα δωμάτια στα οποία οι άνθρωποι μπορούν άνετα να ζήσουν και να εργαστούν. Με μόνωση υψηλής ποιότητας:

 • μειώνεται η ανταλλαγή θερμότητας ·
 • εμποδίζει το σχηματισμό συμπύκνωσης, το οποίο προκαλεί τη διάβρωση, το σχηματισμό καλούπι στην επιφάνεια της δομής?
 • μειώνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς.
 • Αδυναμία δόνησης και θορύβου, που προκύπτουν όταν η ανταλλαγή αέρα του συστήματος?
 • μειώνει τη μεταφορά θερμότητας στο εξωτερικό περιβάλλον.

Το πάχος του στρώματος θερμικής μόνωσης εξαρτάται από τέτοιες παραμέτρους όπως:

 • παρουσία σημείου δρόσου,
 • το σχήμα, τις διαστάσεις του εξαερισμού,
 • θερμική αγωγιμότητα της μόνωσης,
 • διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του συστήματος εξαερισμού και του χώρου.

Η βέλτιστη λύση είναι μια τεχνική μόνωση, η οποία έχει υψηλή διαπερατότητα ατμού και χαμηλή θερμική αγωγιμότητα.

Σε συστήματα με φυσική ανταλλαγή αέρα, όπως και με αναγκασμένη για συγκεκριμένη κατηγορία κτιρίων, η ύπαρξη μόνωσης είναι υποχρεωτική.
Για την πύλη τούβλου, σε αντίθεση με το μέταλλο, το πρόβλημα της συμπύκνωσης δεν αξίζει τον κόπο, έτσι το ζήτημα της θερμομόνωσης χάνει τη σημασία του.

Όσον αφορά τα βιομηχανικά κτίρια, οι άξονες ανταλλαγής αέρα που υπάρχουν εδώ είναι κατασκευασμένοι από χάλυβα κατασκευής, ο οποίος θερμαίνεται αρκετά γρήγορα. Δεδομένου ότι διέρχεται μέσω αυτού επαρκώς μεγάλο όγκο αέρα, με ταυτόχρονη ψύξη της δομής δεν έχει χρόνο για να φτάσει το σημείο δρόσου, δηλαδή το πρόβλημα της συμπύκνωσης των υδρατμών δεν είναι αναγκαία στην περίπτωση αυτή. Η μόνη δυνατότητα σχηματισμού συμπυκνώματος συμβαίνει όταν σταματά ο εξοπλισμός εξαερισμού, επομένως η αποστράγγιση συμπυκνωμάτων οργανώνεται για τέτοια συστήματα, τα οποία μπορούν να σχηματιστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πώς να μονώσετε ↑

Η θερμομόνωση πραγματοποιείται με δύο μεθόδους: εσωτερική μόνωση και εξωτερική.

Το δεύτερο θεωρείται σήμερα το πιο οικονομικό και αποτελεσματικό. Τα ζητήματα της απομόνωσης του θορύβου και της πυρκαγιάς που επιλύονται σε αυτή την περίπτωση λύνονται πολύ πιο εύκολα. Για παράδειγμα, οι σιγαστήρες εγκαθίστανται απευθείας στην πηγή ήχου. Η πιθανότητα εξάπλωσης πυρκαγιάς είναι πρακτικά ελαχιστοποιημένη. Ένα άλλο πολύτιμο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η ικανότητα να περιοδικά μέτρων που εμποδίζουν το σχηματισμό των βακτηρίων και μικροβίων που προκαλούν απελασματοποίηση θερμομονωτικά υλικά, και, κατά συνέπεια, σε μια απώλεια της απόδοσης.

Για τη θερμομόνωση των αεραγωγών και των κυλινδρικών αξόνων, οι πινακίδες από ορυκτοβάμβακα ή γύψο χρησιμοποιούνται συχνότερα. Η διαδικασία της συσκευής θερμικής μόνωσης, για παράδειγμα για τα μικροστοιχεία, διεξάγεται με την ακόλουθη σειρά:

 • να προετοιμάσει την επιφάνεια, ειδικότερα, να αφαιρέσει τα αδύναμα τμήματα του υποστρώματος, η επιφάνεια είναι γεμάτη?
 • Μικροί τοποθετούνται πάνω στην κόλλα, είναι επίσης φτιαγμένοι από κηλίδες και κρόσσια.
 • περιμένοντας την τελική ξήρανση, τοποθετήστε τους πείρους της πρόσοψης.
 • βάλτε ένα ενισχυτικό στρώμα που περιέχει ένα πλέγμα από υαλοβάμβακα και κόλλα.
 • μετά από πλήρη ξήρανση, η επιφάνεια αρχίζει και καλύπτεται με διακοσμητικό γύψο.

Θερμομόνωση του εξαερισμού, των αγωγών εξαερισμού και των αξόνων

Στην κατασκευή οικιστικών, βιομηχανικών και βιομηχανικών κτιρίων, καθώς και σε εξοχικές κατοικίες και σπίτια, δίδεται μεγάλη προσοχή στην εγκατάσταση κάθετων αγωγών εξαερισμού και ορυχείων. Είναι καλά μονωμένο κτίριο απαιτεί μια μεγάλη λειτουργία του εξοπλισμού εξαερισμού, έτσι ώστε να μην έχουν προβλήματα με το μπούκωμα στο δωμάτιο, ομίχλη, την εμφάνιση του υγρασία και μούχλα. Αυτά τα προβλήματα προκύπτουν όταν υπάρχει ανεπαρκής αερισμός, κακή θερμική μόνωση και κακή θέρμανση.

Με αυτό θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάλληλη μόνωση των αεραγωγών και αεραγωγών, καθώς και μια καλά κατασκευασμένη θερμομόνωση για τον αερισμό.

Θέρμανση αερισμού

Οι άξονες εξαερισμού μπορούν να μονωθούν με μινιμπλίτη πρόσοψης από 100 έως 500 mm, και συγκεκριμένα:

 1. Παρασκευάστε την προετοιμασία της επιφάνειας, αφαιρέστε τις αδύναμες βάσεις, τη γη.
 2. Στη συνέχεια, κολλήστε το μισό κορμό της πρόσοψης στην κόλλα. Από την ίδια κόλλα κάνουμε μια εκτόξευση και καρφιά.
 3. Μετά από πλήρη ξήρανση, τοποθετούνται οι πείροι της πρόσοψης.
 4. Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα ενισχυτικό στρώμα από το πλέγμα υαλοπινάκων πρόσοψης και την ίδια κόλλα.
 5. Όταν είναι εντελώς στεγνό, δημιουργήστε αστάρωμα του υποστρώματος και εφαρμόστε διακοσμητικό γύψο.

Θερμομόνωση καπνοδόχων και αερισμός

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της SNIP 23-02-2003 μόνωση τοιχοποιίας επιτρέπει τις εγκαταστάσεις για να εξασφαλίσει ένα καλό κλίμα για την εργασία και τη διαμονή των ανθρώπων η απαραίτητη ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία των δομών και του εξοπλισμού με τη χαμηλότερη κατανάλωση θερμότητας για τη θέρμανση και τον αερισμό των κτιρίων. Υψηλής ποιότητας θερμομόνωση για τη μείωση της μεταφοράς θερμότητας για την πρόληψη σχηματισμού της συμπύκνωσης, είναι ικανή να αποτρέψει τη φωτιά και επίσης μειώνει το θόρυβο και τη δόνηση.

Ποια είναι η τεχνική θερμομόνωση του συστήματος εξαερισμού και των αεραγωγών:

 • Αποτρέπει τη δημιουργία συμπυκνώματος στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες των αγωγών, γεγονός που οδηγεί τους αεραγωγούς και τα συστήματα εξαερισμού σε διαβρωτικές βλάβες. Το συμπύκνωμα επίσης προωθεί το σχηματισμό μούχλας στην επιφάνεια των δομών. Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, είναι απαραίτητο ότι η θερμοκρασία του σημείου δρόσου (τη θερμοκρασία και την υγρασία στο δωμάτιο), όπου ο αγωγός έχει μία θερμοκρασία όχι υψηλότερη από το εξωτερικό poverhnosti.Itak του, το πάχος του μονωτικού στρώματος εξαρτάται από το σημείο δρόσου, το σχήμα και το μέγεθος του αγωγού, και η θερμική αγωγιμότητα των υλικών διαφορές θερμοκρασίας στο σύστημα αερισμού και στο δωμάτιο. Με αυτό το εύκολο να χειριστεί τεχνική μόνωση, έχοντας μια υψηλή διαπερατότητα υδρατμών και χαμηλή teploprovodnostyu.I περισσότερο, μόνωση των αγωγών αερισμού δεν απαιτείται όταν είναι κατασκευασμένα από τούβλα, και όχι από βαμμένο μέταλλο ή γαλβανισμένο χάλυβα. Στην περίπτωση αυτή, δεν σχηματίζεται συμπύκνωση.
 • Παρέχει υψηλές τιμές θερμομονωτικών υλικών για αντοχή στη φωτιά σε περίπτωση πυρκαγιάς. Όλα τα υλικά με αντοχή στη φωτιά χωρίζονται σε έξι τάξεις (απολύτως άκαυστο υλικό - αυτό είναι μηδέν). Για την πυρασφάλεια με θερμομονωτικά υλικά χρησιμοποιούνται μόνο με μηδενική πυραντίσταση.
 • Χρησιμοποιείται για την εξασθένηση των κραδασμών και του θορύβου που συμβαίνουν στα φρέατα εξαερισμού, λόγω της εργασίας του εξοπλισμού εξαερισμού και στροβιλισμό του αέρα μείωση του θορύβου potoka.Dlya χρησιμοποιούνται μονωτικά επιχρίσματα και ειδικά κασκόλ που βοηθούν στη διατήρηση φρέατα εξαερισμού μικρή ταχύτητα του αέρα. Αυτό διευκολύνεται από τη δημιουργία απόσβεσης συσκευών στο σημείο σύνδεσης προς τον αγωγό του ανεμιστήρα, και η χρήση ενός ελαστικού ανάρτησης και απόσβεσης αποστάτες αγωγού στη διασταύρωση των κατασκευών τοιχώματος οι αγωγοί αυτοί.
  Έτσι, κατά την επιλογή της θερμομόνωσης για το σύστημα αερισμού και τον αγωγό, πρέπει να ληφθεί υπόψη η ακουστική απόδοση.
 • Μειώνει τη μεταφορά θερμότητας μεταξύ της ροής αέρα στους αγωγούς και στο εξωτερικό περιβάλλον.

Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι θερμομόνωσης: εξωτερικές και εσωτερικές.

 • Όταν η μόνωση από την εσωτερική πλευρά για να διατηρηθεί το εκτιμώμενο ποσοστό σε μία δεδομένη ικανότητα ροής του αέρα, να αυξήσει την τμήμα αγωγού. Η ροή αέρα που διέρχεται απευθείας κάτω από αυτή τη δομή φέρεται σε επαφή απευθείας με teploizolyatsiey.Esli ως θερμομονωτικό υλικό κατασκευής χρησιμοποιείται ορυκτοβάμβακα ή υαλοβάμβακα, είναι αναγκαίο να δοθεί περισσότερη προσοχή στην ενίσχυση αντοχής της επιφάνειας των ινών της. Δεδομένου ότι υπό την επίδραση μιας ροής αέρα υψηλής ταχύτητας, μπορούν τελικά να ξεφλουδίσουν. Για την ενίσχυση της αντοχής των ινών που χρησιμοποιούνται κόλλες, τα οποία σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν εκπέμπουν τοξικά αέρια και πληρούν όλες τις προδιαγραφές και τα πρότυπα για αντοχή στη φωτιά και συμπύκνωση.
 • Η χρήση της θερμομόνωσης από το εξωτερικό είναι τώρα πιο οικονομική και αποτελεσματική. Σε αυτή τη μέθοδο, το πρόβλημα με μόνωση θορύβου επιτυγχάνεται μέσω της άμεσης τοποθέτησης των καταστολείς θορύβου στην πηγή του ήχου. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο της εξάπλωσης της φωτιάς όταν vozgoranii.Pri αποτυχία εσωτερική μόνωση προκύπτει από ένα πολύ σημαντικό παράγοντα - πρόληψη του σχηματισμού των καταθέσεων των βρωμιά και τη σκόνη, την εμφάνιση των εστιών βακτηρίων και μικροβίων, εξαιτίας της οποίας η θερμότητα μονωτικά υλικά αρχίζουν να αποφυλλώνεται, χάνουν την καλή τους ποιότητες και κατανέμουν πτητικά.

Όταν είναι απαραίτητο να μονώνονται τα κανάλια

Η θερμομόνωση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το ρεύμα του αγωγού αερισμού.

Αγωγοί εξαερισμού - Βρώμικος αέρας από τα κτίρια μέσω των σχάρων εξαερισμού. Είναι εξοπλισμένα με κουζίνες, πλυντήρια, μπάνια, γκαρνταρόμπες, στεγνωτήρια, λεβητοστάσια, κελάρια, σοφίτες και άλλα δωμάτια χωρίς παράθυρα. Από το δωμάτιο, ο αέρας εκκενώνεται σε ξεχωριστό αγωγό εξαερισμού, ο οποίος καταλήγει στην κεφαλή του σωλήνα με πλευρικές αμφίδρομες εξόδους.

Διαύλακες εξαγωγής αερίου - αφαιρέστε τα αέρια από τους λέβητες πετρελαίου ή αερίου. Σε τέτοιους σωλήνες χρησιμοποιούνται κεραμικά ή χαλύβδινα ένθετα.

Καμινάδες - εκτρέψτε προϊόντα καύσης από τον θερμαντήρα σε στερεά καύσιμα. Αυτά τα κανάλια είναι κατασκευασμένα από τα τελικά κεραμικά τεμάχια, τα τούβλα ή είναι εξοπλισμένα με ένα ένθεμα από κράμα χάλυβα ανθεκτικό στη θερμότητα.

Η θερμοκρασία των εξαντλημένων αερίων σε μια σύγχρονη συσκευή θέρμανσης δεν υπερβαίνει τους 40 βαθμούς. Συνεπώς, η ανεπαρκής μόνωση του σωλήνα οδηγεί σε μια γρήγορη και σημαντική απώλεια θερμότητας, εξαιτίας της οποίας εξασθενεί το ρεύμα του σωλήνα. Πολύ σημαντική είναι η θερμομόνωση για ψηλούς σωλήνες όταν προεξέχουν περισσότερο από 50 cm πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Στις σωλήνες με το ένθετο γίνεται εσωτερική θερμομόνωση και από την εξωτερική πλευρά υπάρχει πρόσθετη σφράγιση. Σε σωλήνες από τούβλα χωρίς ένθετο χρησιμοποιείται μόνο εξωτερική θερμομόνωση.

Υλικά που χρησιμοποιούνται για τη μόνωση τους

Σύμφωνα με το GOST 16381-77 χρησιμοποιούνται θερμομονωτικά δομικά υλικά ταξινομούνται ανά εμφάνιση, σχήμα, δομή, πρώτες ύλες, ευφλεκτότητα, θερμική αγωγιμότητα, ακαμψία και μεσαία πυκνότητα. Κατά την επιλογή δομικών υλικών για τη μόνωση των αγωγών εξαερισμού και των αξόνων εξαερισμού, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι διαθέτουν τα κατάλληλα τεχνικά πιστοποιητικά. Ο εξαερισμός και οι καμινάδες μπορούν να κατασκευαστούν με παραδοσιακά και γνωστά οικοδομικά υλικά, καθώς και εντελώς νέα, που αναπτύσσονται με χρήση της νανοτεχνολογίας.

 1. Ένα τέτοιο υλικό είναι ισοαλλικό. Πρόκειται για μια γενική υγρή μόνωση, η οποία είναι μια πολυμερική θερμοσκληρυνόμενη φιάλη που μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Εφαρμόστε με ρολό, σπρέι ή κανονική βούρτσα στην επιφάνεια του τεμαχίου. Μετά την ξήρανση επιτυγχάνεται μια ελαστική, ελαφριά, ανθεκτική και ομοιόμορφη επικάλυψη. Όταν δημιουργήθηκε, χρησιμοποιήθηκε η ιδιότητα κενού - για να μην αφήσουμε τη θερμότητα και το κρύο να περάσει. Ως εκ τούτου, περιλαμβάνει μικροσφαίρια κεραμικών και σιλικόνης λεπτών τοιχωμάτων, τα οποία είναι γεμάτα με αραιωμένο αέρα και πρόσθετα που εμποδίζουν την εμφάνιση μυκήτων. Η Izollat ​​δεν χάνει τις θερμομονωτικές της ιδιότητες για 15 χρόνια.
 2. Το πιο αποτελεσματικό σύγχρονο θερμομονωτικό υλικό είναι ο αφρός πολυουρεθάνης. Ο αφρός σκληραίνει γρήγορα γεμίζοντας όλες τις κενές κοιλότητες, που μας επιτρέπουν να παράγουμε υψηλής ποιότητας μόνωση των αξόνων εξαερισμού και των αγωγών εξαερισμού. Διαφέρει από άλλα οικοδομικά υλικά με αντοχή (περισσότερο από 50 χρόνια), δυνατότητα κατασκευής, διαπερατότητα νερού και χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας. Χρησιμοποιείται επίσης για την μόνωση αερισμού, αγωγών, κτιρίων και κατασκευών και άλλων οικιακών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
 3. Το μοναδικό θερμομονωτικό υλικό της νέας γενιάς είναι το penofol. Είναι ένα ελαστικό, ομοιόμορφα αφρισμένο πολυαιθυλένιο, καλυμμένο με 2 πλευρές φύλλου αλουμινίου. Τα πλεονεκτήματα αυτού του θερμικού μονωτή περιλαμβάνουν:
  • εξαιρετικά χαρακτηριστικά ηχομόνωσης και θερμομόνωσης.
  • μαξιλάρια, συμπεριλαμβανομένου του υλικού γκοφρέτας ·
  • ελασματοποιημένο υλικό με διαφορετικές επικαλύψεις προσώπου.
  • πολλαπλών στρωμάτων.
  • ανθεκτικό (μέχρι 50 έτη)?
  • συνδυασμένα ·
  • εξαιρετική ευκολία εγκατάστασης.
 4. Το πιο συνηθισμένο υλικό θερμομόνωσης των αεραγωγών είναι ο ορυκτός, ενισχυμένος με φύλλο αλουμινίου, ο οποίος χρησιμεύει ως φράγμα διάχυσης. Αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα - είναι πολύ ευαίσθητο σε μηχανικές βλάβες. Από εδώ καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι εκτός από την προστασία, είναι απαραίτητη η προληπτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού, δηλαδή ο καθαρισμός και ο έλεγχος των ζημιών.

Γιατί και πώς να μονώνετε τους σωλήνες εξαερισμού;

Η θέρμανση είναι απαραίτητη για να απαλλαγούμε από το σημαντικότερο παράσιτο των σωλήνων συμπυκνωμάτων. Ο μονωμένος σωλήνας είναι καταδικασμένος να καλύπτεται συνεχώς με υγρασία στην εσωτερική επιφάνεια του αγωγού αερισμού. Το ρέον συμπύκνωμα θα διαρρέει αναγκαστικά μέσω των αρμών και θα εμποτίζει τους τοίχους και τα δάπεδα. Συνέπειες: ακατέργαστοι τοίχοι και οροφές, μούχλα, κατάρρευση γύψου κ.λπ.

Το κύριο ερώτημα: γιατί;

Το ίδιο το συμπύκνωμα επηρεάζει τον ίδιο τον σωλήνα, ανάλογα με το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται:

 • Ο σωλήνας από γαλβανισμένο μέταλλο θα χάσει σταδιακά το προστατευτικό στρώμα.
 • Για σωλήνες από αλουμίνιο και PVC, το συμπύκνωμα δεν είναι τρομερό.

Ένας άλλος κίνδυνος που απειλεί το κτίριο λόγω της συμπύκνωσης στους αεραγωγούς είναι ο παγετός στο εξωτερικό του ζεστού χώρου. Εάν οι παγετοί είναι ισχυροί και μακρύι, μόνο λόγω αυτού του φαινομένου, η κάθαρση στο κανάλι εξαερισμού μπορεί να περιοριστεί στο μηδέν.

Υπάρχει συμπύκνωση για δύο λόγους:

 1. Κορεσμός του αέρα σε μια κατοικημένη περιοχή με υδρατμούς λόγω των τρεχουσών δραστηριοτήτων: το μαγείρεμα, το πλύσιμο, αλλά και από την αναπνοή. Οι οικιακές συσκευές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πηγή υδρατμών: σίδερα, φούρνοι μικροκυμάτων, υγραντήρες κλπ.
 2. Κατά την παραγωγή, ο εξοπλισμός μπορεί να είναι μια σταθερή πηγή υδρατμών που εισέρχεται στους αεραγωγούς.

Η ποσότητα ατμού που μπορεί να είναι συνεχώς στον αέρα εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο περισσότερο ατμός μπορεί να υπάρχει. Η αλλαγή θερμοκρασίας οδηγεί ακόμη και ελαφρώς σε μείωση της ικανότητας του αέρα να συγκρατεί το νερό στην κατάσταση ατμών, γι 'αυτό όταν ψύχεται ο αέρας στην έξοδο του αγωγού εξαερισμού, η συμπύκνωση ανακάμπτει αναπόφευκτα.

Πού είναι απαραίτητο να ζεσταθεί;

Η απάντηση είναι απλή: όπου υπάρχει πτώση θερμοκρασίας. Όταν ο αγωγός αερισμού διέρχεται από το κύριο τοίχωμα του κτιρίου, η οπή κόβεται με θερμομόνωση και ο ίδιος ο σωλήνας είναι μονωμένος στον ίδιο τον ανακλαστήρα. Για παράδειγμα, κατά τον εξαερισμό ενός σωλήνα εξαερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού μέσα από μια μη θερμαινόμενη σοφίτα στην οροφή, είναι απαραίτητο να μονωθεί το σημείο διέλευσης μέσω της οροφής του ανώτατου ορόφου και ο ίδιος ο αγωγός πριν φύγει από την οροφή.

Όπου αλλάζει η θερμοκρασία των τοίχων του καναλιού εξαέρωσης, η συμπύκνωση πέφτει. Αυτό το σημείο ονομάζεται επίσης "σημείο δρόσου". Είναι από μόνη της και μόνωση. Ο υπολογισμός της θέσης αυτού του σημείου είναι το πρώτο στάδιο στο σχεδιασμό της μόνωσης.

Λίγο διαφορετικά είναι με τον εξαερισμό του εφοδιασμού. Η ποσότητα του αγωγού παροχής αέρα στους εξωτερικούς του τοίχους είναι ευθέως ανάλογη με το μήκος του αγωγού εξαερισμού και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασής του. Εδώ μπορεί να είναι απαραίτητο να μονώνονται όχι μόνο οι σωλήνες αλλά και οι βαλβίδες. Πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτούνται μονωτικές βαλβίδες, κυρίως σε πολύ ευρύχωρους χώρους (γραφεία, αποθήκες, εργαστήρια παραγωγής). Εξωτερικά μοιάζει με ρυθμιζόμενο κλείστρο ικανό να περιορίζει τη ροή αέρα και να αυξάνει τη θερμοκρασία του παρεχόμενου αέρα μέσω σωληνοειδών θερμαντήρων.

Η ρύθμιση της ταχύτητας παροχής αέρα μέσω της βαλβίδας είναι δυνατή με το χέρι με τη χρήση ειδικών μοχλών ή μέσω ενός απλού ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τεχνικών χαρακτηριστικών μιας τέτοιας βαλβίδας: ένα τμήμα μέχρι 3,5 τ.μ. και θερμαντικά στοιχεία θέρμανσης - μέχρι 8 kW. Σε αυτό, με μια τόσο μεγάλη περιοχή του τμήματος ΔΕΔ, δεν μπορώ να αλλάξω αισθητά τη θερμοκρασία του παρεχόμενου αέρα, η αποστολή τους είναι διαφορετική: θερμαίνοντας τα πτερύγια της βαλβίδας για να αποφευχθεί το πάγωμα και το ατύχημα.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την επιλογή της επιλογής θερμομόνωσης, είναι απαραίτητος ένας προκαταρκτικός οικονομικός υπολογισμός. Το συνολικό μήκος του αγωγού αερισμού και το κόστος για τη μόνωση του υπολογίζονται. Επίσης, τα λαμβανόμενα δεδομένα συγκρίνονται με το κόστος επισκευής του εξαερισμού. Συγκρίνοντας τους αριθμούς, αποφασίζουν για την σκοπιμότητα της θέρμανσης.

Με τη βοήθεια του τραπεζιού είναι εύκολο να προσδιοριστεί η υπολογιζόμενη θερμοκρασία του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και μια συγκεκριμένη μέση τιμή της υγρασίας του αέρα, όπου ακριβώς θα βρίσκεται το "σημείο δρόσου". Όπου το τοίχωμα του αγωγού ψύχεται στη θερμοκρασία που υποδεικνύεται στον πίνακα.

Από το ζεστό;

Όταν υπάρχει ανάγκη για ζέσταμα, βρεθεί "σημείο δρόσου", έχουν γίνει οι απαραίτητοι υπολογισμοί, παραμένει να αποφασιστεί η βασική ερώτηση: ποιο υλικό για την εκτέλεση της μόνωσης; Για τα σύγχρονα μονωτικά υλικά, οι καταναλωτές κάνουν τις ίδιες απαιτήσεις:

 • Υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες.
 • Πυρασφάλεια.
 • Προσιτό κόστος.

Παρουσιάζουμε μια συγκριτική ανάλυση των πιο δημοφιλών σήμερα θερμομονωτικών υλικών με μια επισκόπηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων τους:

 • Ορυκτοβάμβακας. Το φθηνότερο να μονώσει, απολύτως πυρίμαχο. Μεταξύ των αδυναμιών είναι: η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης, η συσσωμάτωση, η ανάγκη συμμόρφωσης με τα μέτρα ασφαλείας σε άμεση επαφή με το υλικό, η απώλεια των ιδιοτήτων θερμομόνωσης κατά το πτύο.
 • Στυροπρίονο ή διογκωμένο πολυστυρόλιο. Πολύ εύκολο στη χρήση λύση. Τα "κελύφη" του αφρού είναι διαθέσιμα σε διάφορες διαμέτρους και διαστάσεις και είναι εντελώς έτοιμα για τοποθέτηση. Η στερέωση δύο ημισφαιρίων πραγματοποιείται λόγω της σύνδεσης "αυλάκωση-αυλάκωση". Φτηνότητα και ανθεκτικότητα - δύο ακόμη σημαντικά πλεονεκτήματα. Σημαντικά μειονεκτήματα περιορίζουν τη χρήση αυτού του υλικού: ευφλεκτότητα και τοξικότητα προϊόντων καύσης, καθώς και ακαμψία και ευθραυστότητα.
 • Αφρός πολυουρεθάνης και αφρός διογκωμένου πολυστυρενίου. Η αρχή της μόνωσης είναι η ίδια με την προηγούμενη. Δύο πλαστικά κελύφη είναι επίσης στερεωμένα χρησιμοποιώντας ένα "spike-αυλάκωση" άρθρωση. Ωστόσο, οι ιδιότητες αυτής της μόνωσης είναι διαφορετικές. Πρώτα απ 'όλα, έχει πολύ μεγαλύτερη μηχανική αντοχή. Το κόστος του υλικού είναι υψηλότερο από αυτό του αφρού. Εκτός από τη σύνδεση αυλάκωσης, χρησιμοποιείται ένας επίδεσμος καλωδίων για τοποθέτηση, γεγονός που αυξάνει το κόστος εγκατάστασης.
 • Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Παράγεται με τη μορφή διαχωρισμένων σωλήνων διαφόρων διαμέτρων. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, ο σωλήνας τοποθετείται απλά στην κορυφή του αγωγού εξαερισμού. Αυτό και ολόκληρη η εγκατάσταση. Βασικά πλεονεκτήματα: φθηνότητα και αντοχή στην υγρασία, μηχανική αντοχή. Διατίθεται σε μορφή penofol - αφρώδες πολυαιθυλένιο με εξωτερική επικάλυψη φύλλου αλουμινίου. Λόγω της επικάλυψης, η θερμική μόνωση αυξάνεται και το σύστημα αποκτά ιδιότητες απωλειίας της σκόνης. Η στερέωση είναι πολύ απλή - η επιφάνεια που βρίσκεται δίπλα στο ventcapule είναι αυτοκόλλητη.

Συμπέρασμα

Η ανάγκη για μόνωση των αγωγών εξαερισμού θα πρέπει να είναι οικονομικά δικαιολογημένη, δεδομένου ότι με μακρά επέκταση των συστημάτων εξαερισμού και μεγάλων διαμέτρων του αναπνευστήρα, το κόστος της μόνωσης θα είναι σοβαρό. Η επιλογή του θερμομονωτικού υλικού πραγματοποιείται επίσης με γνώμονα τα χαρακτηριστικά και το κόστος του. Σας εφιστούμε την προσοχή στο υλικό βίντεο, το οποίο παρουσιάζει τα σημερινά ζητήματα θερμομόνωσης των κουκούλες.

Ένας τρόπος για την μόνωση του σωλήνα εξαερισμού

Στον ιδρυτή της Ενεργειακής Ένωσης, Jacques Delors, 90 ετών

Αυτομόνωση των σωλήνων εξαερισμού - μια ιδιοτροπία ή μια επείγουσα ανάγκη

Στην ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού, λίγοι άνθρωποι αμφιβάλλουν τώρα. Όμως, πολλοί νέοι ιδιοκτήτες αναρωτιούνται γιατί είναι απαραίτητο να μονωθούν οι σωλήνες εξαερισμού στη σοφίτα ή σε άλλους μη θερμαινόμενους χώρους, επειδή δεν πρόκειται για σωλήνα νερού ή για θέρμανση, δεν υπάρχει τίποτα να παγώσει εκεί.

Παρόλα αυτά, αν αφήσετε αυτό το θέμα χωρίς την κατάλληλη προσοχή, ενδέχεται να προκύψουν σοβαρά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να εξηγήσω το νόημα αυτής της θέρμανσης και να σας πω πώς και τι μπορείτε να μονώσετε οι ίδιοι οι αγωγοί εξαερισμού χωρίς να εμπλέξετε ειδικούς.

Θέρμανση αεραγωγών.

Ποια είναι η σημασία της μόνωσης εξαερισμού

Ο κύριος εχθρός οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού είναι το συμπύκνωμα, το οποίο σχηματίζεται ενεργά κατά τη σύγκρουση θερμών και ψυχρών ρευμάτων. Εκτός από την κατάλληλη διάταξη του ίδιου του συστήματος, οι μονωμένοι σωλήνες εξαερισμού είναι ένας από τους κύριους τρόπους πρόληψης της απώλειας υγρασίας. Και από αυτό το συμπύκνωμα στο σύστημα εξαερισμού είναι φοβερό, θα το πω περαιτέρω.

Στην πραγματικότητα, η αυτομόνωση είναι απαραίτητη για την αποτροπή των συνθηκών του λεγόμενου σημείου δρόσου. Σύμφωνα με το πρότυπο κατασκευής SP-50.1333-2012, ο όρος αυτός νοείται ως η θερμοκρασία στην οποία ο υδρατμός που περιέχεται στον αέρα πέφτει με τη μορφή νερού στα γύρω αντικείμενα, δηλαδή συμπυκνώνεται. Φυσικά, το σημείο δρόσου εξαρτάται άμεσα από την υγρασία του αέρα, τόσο υψηλότερο είναι, το σημείο δρόσου είναι πιο κοντά στη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Πίνακας για τον προσδιορισμό του σημείου δρόσου.

 • Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι σε ένα απροστάτευτο σωλήνα στο σοφίτα η οροφή συμπυκνωμάτων μπορεί να πέσει τόσο από το εσωτερικό όσο και από την κορυφή του αγωγού. Αυτή η υγρασία είναι επικίνδυνη και από τις δύο πλευρές. Έτσι, το νερό, που συνεχώς ρέει κάτω από τον σωλήνα, φυσικά, θα απορροφηθεί στην επικάλυψη. Και εδώ δεν έχει σημασία αν είναι σκυρόδεμα, ξύλο ή κάποιο άλλο υλικό, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να καταρρέει. Προσθέστε σε αυτό επίσης τα αμερόληπτα διαζύγια γύρω από το σωλήνα στην οροφή του τελευταίου ορόφου.
 • Περισσότεροι από τους μισούς αγωγοί αερισμού και σωλήνων είναι κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο σίδηρο. επιμετάλλωση Ο ψευδάργυρος είναι ένα καλό πράγμα, αλλά αν έχει υποστεί ζημιά, είναι αναπόφευκτο κατά την κοπή και συναρμολόγηση, λεπτό φύλλο σιδήρου θα αρχίσει να σκουριάζει και χρόνο για να εμφανιστούν στην τρύπα του σωλήνα, ρίξτε λίγο, όχι περισσότερο από 2-3 χρόνια?

Κοπές από βαμβάκι.

 • Εκτός από τον αερισμό του σπιτιού, σε σπίτια από 2 ορόφους και άνω ο εξαερισμός του ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένος για το σύστημα αποχέτευσης. Με απλά λόγια, αυτή είναι η συνέχιση του καναλιού που οδηγείται στην οροφή. Έτσι, με την πολύ υψηλή υγρασία που υπάρχει στον αποχετευτικό αγωγό, ο σοφίτας ενός τέτοιου σωλήνα με διάμετρο 100 mm παγώνει ήδη σε θερμοκρασία -5 ° C ή -7 ° C κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Και αυτό ήδη συνεπάγεται προβλήματα με τη λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης.
 • Εκτός από την άμεση λειτουργία του, η μόνωση των σωλήνων εξαερισμού είναι καλή ηχομόνωση. Έχοντας εξοπλίσει ένα τέτοιο σύστημα, δεν χρειάζεται να ακούτε τον ουρανό του ανέμου στους σωλήνες σας.
 • Όμως, η επικάλυψη σάπιο, χάλασε την οροφή, συνεχή μουσική του ανέμου, δυσάρεστη μυρωδιά από το νεροχύτη και peremerzshaya χειμώνα αποστράγγιση είναι πιο «λουλούδια», είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την εμφάνιση του φόρμα και το ωίδιο στο εσωτερικό του συστήματος στο σπίτι εξαερισμού. Το γεγονός είναι ότι μια τέτοια "βλάστηση" απλώνεται με αεροζόλ, με άλλα λόγια, σπόρια μούχλας μεταφέρονται με ρεύματα αέρα. Φυσικά, χτυπώντας το σύστημα εξαερισμού, θα αρδεύουν τακτικά ολόκληρο το σπίτι, και οι άνθρωποι που ζουν στο σπίτι θα αναπνέουν συνεχώς όλο αυτό το μπουκέτο. Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές, από τις ήπιες ασθένειες έως τους χρόνιους πονοκεφάλους και τις αλλεργίες.

Τυλίξτε ένα κουκούλι από γυάλινο μαλλί με ένα ύφασμα στεγανοποίησης.

Τώρα ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά και αποφασίστε μόνοι σας εάν πρέπει να μονώσετε τους σωλήνες εξαερισμού στο σπίτι σας. Νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής, και θα συνεχίσουμε να περιγράφουμε λεπτομερώς τα κοινά υλικά και μεθόδους εγκατάστασής τους.

Τι και πώς να μονώσετε τους σωλήνες εξαερισμού

Τοποθέτηση του σωλήνα εξαερισμού μέσω ενός πλευρικού τοιχώματος δεν είναι τόσο κοινή και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι επιπλωμένο αερισμός σε καθαρή μορφή, ως καμινάδα για το λέβητα, αλλά σε κάθε περίπτωση η μόνωση στο τέτοιοι αγωγοί καθίζησης, από ζεστό δωμάτιο ή ο λέβητας και για τη διαφυγή άκρο σωλήνα.

Κατά κανόνα, αυτό είναι ένα ανθεκτικό στη θερμότητα κουκούλι, που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο. Όσο για τη ρύθμιση της θερμομόνωσης εξαερισμού από τα ίδια τα χέρια, αυτό το είδος εργασίας είναι πιο συναφές για τους χώρους του σοφίτα.

Κλασική μόνωση βασικών ινών.

Από τη μάζα των διαφόρων σύγχρονων θερμομονωτικών υλικών, επέλεξα πολλές από τις πιο συχνά συναντώμενες επιλογές. Σε γενικές γραμμές, κατά την επιλογή ενός πρέπει να καθοδηγείται από τρία βασικά κριτήρια:

 1. Πρώτα απ 'όλα, αυτό είναι το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο θερμικής αγωγιμότητας. Με την τρέχουσα σειρά παρόμοιων υλικών στην αγορά, το έργο αυτό επιτυγχάνεται εύκολα.
 2. Το δεύτερο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, κριτήριο είναι το επίπεδο της πυρασφάλειας. Εδώ όλα είναι πιο περίπλοκα, και όχι όλα τα υλικά ανταποκρίνονται στην απαίτηση αυτή. Αν και, τελικά, δεν πρόκειται να μαγειρέψετε μπάρμπεκιου στη σοφίτα σας, ακόμα και δίπλα στους σωλήνες. Ως εκ τούτου, μπορούν να γίνουν μικρές συμβιβαστικές λύσεις.
 3. Και τέλος, για την οδυνηρή, την τιμή του υλικού. Εδώ μπορώ να σας ευχαριστήσω, σχεδόν όλα τα πιο δημοφιλή υλικά είναι πλήρως τοποθετημένα στον μέσο προϋπολογισμό.

Ορυκτοβάμβακας και υαλοβάμβακας

Το Steklovatu μπορεί ασφαλώς να ονομάζεται πατριάρχης οικιακής θέρμανσης. Δεν υπάρχουν παράπονα σχετικά με το επίπεδο θερμομόνωσης. Όσον αφορά την πυρασφάλεια, ακόμη και ο πιο σχολαστικός επιθεωρητής δεν θα μπορέσει να βρει λάθος μαζί της. Η τιμή αυτού του υλικού θα σας ευχαριστήσει επίσης, μεταξύ των ανταγωνιστών είναι ένα από τα χαμηλότερα. Στην αγορά, το υλικό αυτό παρουσιάζεται με τη μορφή μαλακών χαλιών διαφορετικού πάχους.

Θέρμανση με φύλλο αλουμινίου.

 • Αλλά αυτό, ίσως, τελειώνει όλες τις αρετές του υαλοβάμβακα. Πιστεύεται ότι, σε σύγκριση με άλλα υλικά, η οδηγία εγκατάστασης για αυτόν τον θερμικό μονωτήρα είναι η πιο δύσκολη, αν και προσωπικά δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη.
 • Τέτοια χαλάκια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την υγρασία και το χειρότερο είναι ότι μετά την ξήρανση δεν αποκαθίστανται, η επικάλυψη χρειάζεται μόνο να αλλάξει.
 • Αλλά ακόμη και σε απολύτως στεγνά δωμάτια το γυαλί μαλλί βαθμιαία αστράφτει, στην πραγματικότητα, αυτή η απομόνωση θα πρέπει να αλλάξει κάθε 5 με 7 χρόνια.
 • Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης τέτοιων χαλάκων θα πρέπει να "τυλίξετε τον εαυτό σας επάνω" όσο το δυνατόν περισσότερο. Εκτός από τα προστατευτικά γυαλιά, τις μάσκες και τα γάντια, δεν είναι περιττό να έχετε ένα σφιχτό σύνολο. Το γεγονός είναι ότι αυτό το υλικό δεν είναι μάταια ονομάζεται, αυτά τα χαλάκια είναι κορεσμένα με πολλές μικρές γυάλινες βελόνες και αν εργάζεστε χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, τότε ο κνησμός θα είναι τουλάχιστον μερικές ημέρες.

Θέρμανση σωλήνων υαλοβάμβακα χωρίς τη χρήση φύλλου.

Με ορυκτοβάμβακα, όχι όλα είναι τόσο λυπηρά, είναι ένα νεότερο και πιο τέλειο εκπρόσωπο αυτής της κατεύθυνσης. Τέτοια χαλάκια είναι πυκνά, ανθεκτικά και ανθεκτικά στις εξωτερικές επιρροές.

Συνδύασαν όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του υαλοβάμβακα. Η εργασία με ορυκτοβάμβακα είναι ευκολότερη, δεν χρειάζονται πλέον φόρμες εργασίας. Αν και αυτό το υλικό εξακολουθεί να φοβάται την υγρασία.

Η θερμομόνωση των επιφανειών υψηλής θερμοκρασίας (για παράδειγμα, οι καμινάδες) γίνεται μόνο με τη βοήθεια μόνωσης από τη γραμμή των ορυκτών υλικών.

Τώρα ας προχωρήσουμε στο ζήτημα της επεξεργασίας. Όπως είπα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιπλοκή σε αυτό. Για κυρτές και στρογγυλές επιφάνειες, μαλακό γυάλινο μαλλί. Μια τέτοια "κουβέρτα" μετατρέπει το σωλήνα εξαερισμού. Αλλά δεν μπορείτε να κρατήσετε υαλοβάμβακα, πρέπει να τυλιχτεί με ένα στρώμα τεχνικού φύλλου ή, σε ακραίες περιπτώσεις, ένα ruberoid.

Και ότι όλη αυτή η "πίτα" διατηρείται αξιόπιστα πρέπει να σταθεροποιηθεί από πάνω με οποιοδήποτε επίδεσμο. Ως επίδεσμος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεταλλική ή συνθετική ταινία συσκευασίας, αλλά είναι φθηνότερο και πιο εύκολο να στερεώσετε ένα τέτοιο κουκούλι με ένα ανυψωμένο χαλύβδινο σύρμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του οπλισμού.

Επίδεσμο από συνθετική ταινία.

Οι πλάκες από ορυκτό μαλλί είναι πυκνότερες από το γυάλινο μαλλί, είναι πιο κατάλληλες για τη θέρμανση επίπεδων και επίπεδων επιφανειών. Αυτή είναι σχεδόν μια ιδανική επιλογή για τον εξοπλισμό της θερμομόνωσης ορθογωνικών και τετράγωνων κουτιών εξαερισμού.

Απλώς κόβετε αυτό το πιάτο με κανονικό μαχαίρι σε τμήματα του σωστού μεγέθους, επικαλύπτετε το κιβώτιο, στη συνέχεια το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και ασφαλίστε με επίδεσμους. Θα είναι ευκολότερο να δουλέψετε εάν ο σωλήνας απολιπανθεί με κονίαμα που περιέχει αλκοόλ και βάλτε μεταλλικά πιάτα σε υγρά καρφιά.

Στυροπρίονο και διογκωμένο πολυστυρόλιο

Αυτοί οι δύο τύποι μόνωσης έχουν αρκετά υψηλά χαρακτηριστικά θερμομόνωσης. Είναι ανθεκτικά και απολύτως δεν φοβούνται την υγρασία. Αλλά και τα δύο αυτά υλικά είναι σκληρά, δεν μπορούν να τυλιχτούν με τίποτα. Επομένως, για πολύπλοκες επιφάνειες η επιλογή αυτή δεν είναι κατάλληλη.

Σχέδιο σύνδεσης αυλάκωσης-αύλακα.

Από την άποψη της πυρασφάλειας είναι απόλυτα όμοια. Τόσο το πολυστυρένιο όσο και το πολυστυρένιο μπορούν εύκολα να λιώσουν και να καούν καλά και κατά την καύση απελευθερώνουν επιβλαβείς και τοξικές ενώσεις. Έτσι ώστε να μην μπορούν να τοποθετηθούν σε επικίνδυνες περιοχές ή σε θερμούς αγωγούς.

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ αφρού πολυστυρενίου και διογκωμένου πολυστυρενίου, τόσο η μόνωση αυτή έχει μία βάση. Αλλά ο αφρός είναι λιγότερο πυκνός, ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο ανθεκτικό και άκαμπτο όπως το styrofoam. Αν και ο αφρός έχει ένα αναμφισβήτητο και σημαντικό πλεονέκτημα, η τιμή του είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από εκείνη ενός ανταγωνιστή.

Πιστεύω ότι εάν χρειάζεστε μια ανέξοδη μόνωση για σωλήνες εξαερισμού στη σοφίτα, ο αφρός είναι μια άξια και αρκετά αποδεκτή επιλογή. Το στυροπρίονο είναι σίγουρα ισχυρό, αλλά στη σοφίτα αυτή η δύναμη δεν παίζει κανένα ρόλο και γιατί πληρώνει περισσότερο εάν δεν έχει ουσιαστικά νόημα σε αυτό.

Δύο και τρία τμηματικά κουκούλια αφρού και αφρού πολυστερίνης.

Μόνωση με αφρό του σωλήνα για εξαερισμό με τα χέρια του για να εξοπλιστείτε ακόμη πιο εύκολα. Τα έτοιμα κουκούτσια πωλούνται ήδη για στρογγυλές σωλήνες. Αυτά τα τμήματα αποτελούνται από δύο ή τέσσερις ημικυκλικούς τομείς, οι οποίοι συνδέονται με μια αρχή αύλακας. Μπορούν να καλύπτονται με αλουμινόχαρτο ή να πηγαίνουν χωρίς αυτό, σε μια στεγνή σοφίτα αυτό δεν έχει σημασία. Τα τμήματα του σωλήνα τοποθετούνται με μια στροφή σύμφωνα με την αρχή της τοιχοποιίας.

Απλά πρέπει να τα συνδέσετε σφιχτά και να σφίξετε τον επίδεσμο. Αν και σε αυτή την περίπτωση προτιμώ να χρησιμοποιώ καρφιά υγρού ή οποιαδήποτε άλλη κόλλα για τοποθέτηση. Η θέρμανση του αφρού με τετράγωνα και ορθογώνια κουτιά εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο με την εγκατάσταση ορυκτών πλίνθων.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο

Αν ψάχνετε για τον ευκολότερο και φθηνότερο τρόπο απομόνωσης του εξαερισμού, τότε το αφρώδες πολυαιθυλένιο είναι για σας, σε ορισμένες πηγές αυτό το υλικό ονομάζεται πενofόλ. Σε εμφάνιση μοιάζει με κανονικό ελαστικό αφρού, αλλά με μεγαλύτερη δομή. Στην αγορά μάλλον είδατε τέτοιους γκρι φουσκωτούς σωλήνες από καουτσούκ διαφόρων διαμέτρων και έτσι είναι μια από τις επιλογές για μια τέτοια θερμάστρα.

Θερμαινόμενες ομάδες πενofόλης.

Επιλέγετε το "περιτύλιγμα" της κατάλληλης διαμέτρου για το σωλήνα. Κάθε τέτοιο πλεξούδα είναι ήδη κομμένο κατά μήκος, έτσι θα είναι εύκολο να το βάλουμε στο σωλήνα. Για να διατηρήσετε το penofol, θα πρέπει να τυλιχτεί σε διάφορα σημεία με scotch και όλα.

Επιπλέον, το φύλλο αφρού πωλείται υπό μορφή φαρδιάς λεπίδας πάχους έως και 10 mm. Μια τέτοια "κουβέρτα" μπορεί να τυλίξει τυχόν μη τυποποιημένο μέρος του κιβωτίου εξαερισμού και, στο τέλος, να το στερεώσει με κατασκευή ή συνηθισμένη ταινία scotch. Ο ίδιος καμβάς μπορεί να καλυφθεί με αλουμινόχαρτο. Το δεδομένο υλικό κοστίζει περισσότερο, αλλά το θερμικό μονωτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται κατά τάξη μεγέθους υψηλότερο.

Υφάσματα πενοφόλια σε ρολά.

Πρόσφατα, ένα άλλο μοντέλο διογκωμένου πολυαιθυλενίου εμφανίστηκε στην αγορά. Για την θέρμανση του αερισμού ταιριάζει καλά.

Από τις ήδη υπάρχουσες επιλογές, ο καμβάς αυτός διακρίνεται από την παρουσία μιας αυτοκόλλητης επιφάνειας στη μία πλευρά. Η οδηγία είναι στοιχειώδης, αφαιρέστε την προστατευτική μεμβράνη και επικολλήστε το στον σωλήνα εξαέρωσης ή το κουτί. Εάν απαιτείται παχιά επικάλυψη, το penofol είναι τυλιγμένο σε διάφορα στρώματα.

Μερικά σημαντικά σημεία

Επί του παρόντος, η θέρμανση των σοφίτων με τη βοήθεια ειδικού αφρού κατασκευής είναι ευρέως διαδεδομένη. Η ευχαρίστηση σίγουρα δεν είναι φθηνή, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ αξιοπρεπές. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατή η θέρμανση των σωλήνων εξαερισμού, αλλά είναι καλύτερα να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες. Επειδή εκεί, εκτός από τον ίδιο τον αφρό, χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό, καθώς και αυστηρή τήρηση της τεχνολογίας.

Θέρμανση της οροφής με αφρό πολυουρεθάνης (PPU).

Και μην προσπαθήσετε να "φουσκώσετε" την επιφάνεια του αγωγού με ένα συνηθισμένο αφρό τοποθέτησης, χωρίς να υπολογίζετε το υψηλό κόστος αυτού του έργου, ο αφρός εγκατάστασης στον αέρα θα διαρκέσει κατ 'ανώτατο όριο ένα χρόνο, μετά τον οποίο θα αρχίσει να χύνεται. Εξάλλου, αυτό το εύχρηστο δομικό υλικό έχει σχεδιαστεί για ελαφρώς διαφορετικούς σκοπούς.

Και δεν είναι απαραίτητο να τυλίγετε τους σωλήνες εξαερισμού με παλιά κουρέλια και βαμβακερά στρώματα. Το συνηθισμένο ύφασμα ή βαμβακερό μαλλί, που απορροφάται βαθμιαία από την υγρασία και την έννοια αυτής της εφεύρεσης, δεν θα είναι πρακτικά οποιοδήποτε, εκτός του ότι το εξωτερικό συμπύκνωμα θα απορροφηθεί σε αυτά τα κουρέλια.

Καλωδίωση αερισμού σε ιδιωτική κατοικία.

Συμπέρασμα

Όπως μπορείτε να δείτε την ανεξάρτητη μόνωση των σωλήνων αερισμού, τόσο στη σοφίτα όσο και σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο δεν είναι κάτι πέρα ​​από τα σύννεφα. Και αν είναι επιθυμητό, ​​ένας καλός ιδιοκτήτης θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτό το έργο. Η φωτογραφία και το βίντεο σε αυτό το άρθρο δείχνουν τις επιλογές για την εγκατάσταση μίας τέτοιας μόνωσης. Αν έχετε κάτι να προσθέσετε ή να αφήσετε ερωτήσεις, γράψτε στα σχόλια, θα προσπαθήσω να βοηθήσω.

Θέρμανση των σωληνώσεων εξαερισμού: γιατί, πώς και τι

Θέμα αγωγούς εξαερισμού μόνωση και το δικό μου δεν θα μπορούσε να αποδίδουν μεγάλη σημασία, αν δεν ήταν ένα τέτοιο πράγμα ως συμπύκνωμα, το οποίο είναι η αιτία της διάβρωσης των αγωγών τους, άχνη, και μούχλα στους τοίχους, ακόμα και η καταστροφή των κτιριακών κατασκευών πάροδο του χρόνου. Είναι γνωστή η εικόνα; Στη συνέχεια χρειάζεστε τη μόνωση των αεραγωγών. Αλλά τι πρέπει να είναι και πώς να το κάνουμε σωστά, θα δώσουμε μια απάντηση.

Λίγο θεωρίας

Ο εξαερισμός μπορεί να είναι:

 • φυσικό και εξαναγκασμένο.
 • τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Στην περίπτωση αυτή, ο άξονας εξαερισμού από κεραμικά τούβλα (συνήθως καμινάδα) δεν απαιτεί στρώμα θερμομόνωσης και στην περίπτωση χρήσης μεταλλικού οι αγωγοί αερισμού απαιτούν.

Αυτό προκαλείται από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του θερμού αέρα που εισέρχεται το κρύο έξω (εξερχόμενος αέρας) και τον κρύο αέρα διεισδύει σε ένα ζεστό δωμάτιο (αέρα παροχής) το χειμώνα. Με ένα αιχμηρό ατμών πτώση της θερμοκρασίας που περιέχεται στον αέρα (σχετική υγρασία) αλλάζει από την αέρια στην υγρή κατάσταση και αποτίθεται ως συμπύκνωμα.

Ένας σημαντικός ρόλος εδώ παίζει επίσης μια περιοδικότητα του αποτελέσματος του αερισμού: φυσικό - συνεχώς, αναγκασμένος - όπως απαιτείται.

Χαρακτηριστικά της μόνωσης εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία

Έτσι, εάν το σύστημα εξαερισμού είναι ενεργοποιημένο περιοδικά, το συμπύκνωμα που σχηματίζεται μέσα στο σωλήνα από την πλευρά του δρόμου παγώνει και σχηματίζει πάγο που μπορεί ακόμη και να μπλοκάρει τελείως το κανάλι. Εάν η εξαερισμού διαδικασία λαμβάνει χώρα συνεχώς, η συσσωρευμένο συμπύκνωμα συμβάλλει στην εμφάνιση της διάβρωσης σωλήνα, ή στοίβα, συσσωρεύεται στο τοίχωμα, να γίνει αιτία του σχηματισμού μούχλας και ακόμη και το ράγισμα.

Η ίδια κατάσταση συμβαίνει κατά τη λειτουργία του εξαερισμού τροφοδοσίας. Μόνο ο ψυχρός αέρας που διεισδύει στον αγωγό εξαερισμού ψύχεται από την πλευρά του δωματίου και το συμπύκνωμα συσσωρεύεται με τη μορφή σταγονιδίων όχι μέσα αλλά εκτός του σωλήνα.

Επομένως, όταν χρησιμοποιείται εξαερισμός, απαιτείται εξωτερική μόνωση σωλήνων και όταν ο αερισμός είναι σε λειτουργία, απαιτείται εσωτερική. Επιπλέον, ο χώρος διέλευσης του σωλήνα μέσα από τον τοίχο απαιτεί ένα αξιόπιστο θερμομονωτικό περίβλημα και στις δύο περιπτώσεις.

Σε ποια ακριβή απόσταση πρέπει να μονωθεί ο άξονας εξαερισμού ή ο σωλήνας μπορεί να καθοριστεί μόνο με υπολογισμό. Γύρω από τη ζώνη μόνωσης μπορεί να προσδιοριστεί με οπτική επιθεώρηση των τμημάτων του σωλήνα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, είτε με τη μέτρηση της σχετικής υγρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου και τη θερμοκρασία της επιφάνειας του σωλήνα εξαερισμού σε διάφορες θέσεις της.

Όσον αφορά τη μόνωση των σωλήνων εξαερισμού στην σοφίτα του σπιτιού, η μερική τους θερμομόνωση δεν παρεμβαίνει, η κύρια μόνωση θα βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της οροφής.

Θερμομόνωση των αεραγωγών με αφρό πολυουρεθάνης

Ένα από τα υλικά που μπορούν να απομονώνουν αποτελεσματικά τους αεραγωγούς είναι ο αφρός πολυουρεθάνης. Και για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το κέλυφος PUF, και αφρός πολυουρεθάνης, κατατεθειμένος με ψεκασμό.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του θερμομονωτικού υλικού είναι:

 • χαμηλή θερμική ισχύς.
 • χαμηλή απορρόφηση υγρασίας και διαπερατότητα ατμών.
 • στεγανότητα της μονωτικής στρώσης ·
 • υψηλή προσκόλληση.
 • απλότητα εγκατάστασης.
 • αντίσταση σε επιθετικά περιβάλλοντα.
 • ευρύ φάσμα θερμοκρασιών λειτουργίας.
 • και πραγματικά μια μεγάλη διάρκεια ζωής.

Ένα μπόνους στην ευχάριστη σωλήνες θέρμανσης πολυουρεθάνη μπορεί να αποδοθεί στις εξαιρετικές ηχομονωτικές ιδιότητες, το οποίο μειώνει σημαντικά την κραδασμών και του θορύβου κατά τη διέλευση διαμέσου των αγωγών αέρα αέρα.

Ήρθε η ώρα να δράσουμε σήμερα, για να αποφύγουμε αύριο τα προβλήματα συμπυκνωμάτων στους αγωγούς αερισμού.

Πώς να απομονώνετε σωστά την κουκούλα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες βλάπτουν όχι μόνο τους ζωντανούς οργανισμούς, οι οικιακές συσκευές φοβούνται επίσης την υποθερμία. Και συχνά οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών, εξοχικών κατοικιών ή εξοχικών κατοικιών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της θέρμανσης της κουκούλας. Η σωστή μόνωση της κουκούλας με τα χέρια σας θα πρέπει να είναι σε θέση σε κάθε ιδιοκτήτη. Τέτοια μέτρα θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του συστήματος καθαρισμού του αέρα.

Η θέρμανση της κουκούλας είναι μια σημαντική διαδικασία που εξασφαλίζει την ασφάλεια του συστήματος

Γιατί είναι σημαντικό να μονώσετε το σύστημα εξάτμισης

Το σύστημα εξαερισμού είναι ένα σύνολο εξοπλισμού που προορίζεται για την κυκλοφορία αέρα σε ένα δωμάτιο. Οι μάζες αέρα μεταφέρονται μέσω των αγωγών εξαερισμού που βρίσκονται μέσα στο σπίτι (κάτω από την οροφή, στη σοφίτα και την οροφή) και στο δρόμο. Αλλά αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από μια σειρά προβλημάτων:

 • απώλεια θερμότητας λόγω της ανταλλαγής αέρα ·
 • υψηλό επίπεδο δονήσεων, θόρυβος.
 • συσσώρευση συμπυκνωμάτων.

Για να αποφύγετε τέτοια προβλήματα, είναι προτιμότερο να μονώσετε τον εξαερισμό. Ας δούμε πώς να μονώνουμε την κουκούλα σε μια ιδιωτική κατοικία με τα δικά σας χέρια.

Πλεονεκτήματα της θέρμανσης

Η διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα έξω από το δωμάτιο και μέσα στον εξαερισμό είναι η αιτία της συμπύκνωσης. Η συσσώρευση υγρασίας στην επιφάνεια των σωλήνων οδηγεί στο πάγωμα των σωλήνων το χειμώνα. Τα συνακόλουθα προβλήματα είναι η διάβρωση μεταλλικών σωλήνων, η καθίζηση σταγονιδίων νερού στους τοίχους του σπιτιού (με περαιτέρω εκδήλωση του μύκητα), μειώνοντας την κάθαρση του σωλήνα κατά τη διάρκεια του παγετού. Ένας θερμαντήρας στους αεραγωγούς εμποδίζει τη συμπύκνωση.

Η αναταραχή του αέρα σε συνδυασμό με τη λειτουργία των ανεμιστήρων είναι η αιτία θορύβου. Ο αερισμός με θέρμανση θα μειώσει αυτόν τον παράγοντα ερεθισμού.

Η θερμομόνωση θα μειώσει το επίπεδο θορύβου που προκύπτει από τη λειτουργία της κουκούλας

Στην αναλογία των σύγχρονων στοιχείων εξαερισμού παρέχεται μόνωση από τον κατασκευαστή. Υπάρχουν κουκούλες και αγωγοί στους οποίους υπάρχει ήδη θερμαντήρας. Λάβετε υπόψη αυτόν τον παράγοντα πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε τον εξαερισμό, επειδή αρχικά θα εξοικονομήσετε επιπλέον μόνωση.

Πού να μονώσετε το σωλήνα;

Αν αποφασίσετε να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία, θυμηθείτε έναν κανόνα - πρώτα απ 'όλα θερμαίνετε τους χώρους μείωσης της θερμοκρασίας. Αυτές είναι οι έξοδοι σωλήνων έξω από το κτίριο, η διέλευση του σωλήνα μέσω της οροφής, ο αγωγός αέρα στη σοφίτα πρέπει να είναι μονωμένος πλήρως.

Πριν από την έναρξη της θέρμανσης είναι απαραίτητο να βρείτε το "σημείο δρόσου". Αυτός είναι ο χώρος για την αλλαγή της θερμοκρασίας των τοίχων αεραγωγών. Από αυτό το σημείο, τοποθετείται η μόνωση.

Η θέρμανση πραγματοποιείται τόσο εντός όσο και εκτός του κτιρίου. Στην πρώτη περίπτωση είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει η μόνωση, αλλά το χρησιμοποιούμενο υλικό δεν απαιτεί προστασία από φυσικές επιπτώσεις. Για να διατηρηθεί η χωρητικότητα, θα πρέπει να αυξηθεί η διατομή των αεραγωγών. Η μόνωση καλύπτεται με μια ισχυρή μεμβράνη με λεία επιφάνεια, η οποία συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης του κινούμενου αέρα. Για να αποφύγετε την απορρόφηση της υγρασίας από τον θερμαντήρα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα υλικό με προστασία από την ατμόσφαιρα.

Απαιτείται μόνωση ατμού και με εξωτερική θερμομόνωση. Αλλά, σε αντίθεση με τα εσωτερικά έργα, θα χρειαστείτε ένα υδραυλικό φράγμα και μηχανική προστασία. Μην ξεχνάτε την πυρασφάλεια: θερμομονωτικό υλικό - ένας καλός καταλύτης για τη διάδοση της φωτιάς. Κάντε την επιλογή της μόνωσης εξαερισμού για τα μη εύφλεκτα υλικά (ορυκτοβάμβακας, γυαλί, ίνες βασάλτη).

Από το ζεστό εξαερισμό;

Οι σύγχρονοι καταναλωτές έχουν τις ίδιες απαιτήσεις για θερμομονωτικά υλικά: λειτουργικότητα, τιμή, πυρασφάλεια. Αλλά πρέπει να ξέρετε τι να απομονώσετε το σύστημα εξαερισμού με ασφάλεια και ανέξοδα. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υλικών για τη μόνωση των διαφόρων μορφών και ιδιοτήτων:

Ορυκτοβάμβακας

Ο ορυκτός μαλτός είναι ένα φτηνό αλλά αποτελεσματικό υλικό

 • τιμή (το φθηνότερο υλικό)?
 • υψηλό επίπεδο πυρασφάλειας.
 • δυσκολία εγκατάστασης
 • συγκόλληση του υλικού με το χρόνο.
 • μείωση των θερμομονωτικών ιδιοτήτων όταν είναι υγρό.

Στυροπρίονο ή διογκωμένο πολυστυρόλιο

Φτηνές και ανθεκτικό υλικό. Είναι εύκολο να συγκεντρωθούν, παράγεται με τη μορφή πλακών και κυλίνδρων, η οποία λαμβάνει χώρα mount ένωση τύπου «γλώσσας και αυλακιού». Αλλά αυτό το υλικό έχει αρκετά μειονεκτήματα: αναφλεξιμότητας (εύφλεκτο και εκπέμπει τοξικά απόβλητα στη διαδικασία καύσης), θρυπτικότητα (απολύτως δεν μπορεί να ανεχθεί μηχανικές επιπτώσεις), και την έλλειψη ελαστικότητας (δεν μπορεί να καμφθεί στο επιθυμητό σχήμα)?

Αφρός πολυουρεθάνης - από τις ιδιότητες και τους δείκτες είναι σχεδόν ταυτόσημο με αφρό, αλλά έχει ένα πλεονέκτημα - υψηλή μηχανική αντοχή. Από μόνη της, το υλικό είναι πιο ακριβό από το διογκωμένο πολυστυρόλιο, επιπλέον, όταν εγκαθιστάτε τα κελύφη, χρησιμοποιήστε έναν επίδεσμο σύρματος. Αυτός ο παράγοντας αυξάνει σημαντικά το κόστος εγκατάστασης.

Το αφρώδες πολυαιθυλένιο (penofol) κατασκευάζεται με τη μορφή κομμένων σωλήνων, καλυμμένων με φύλλο αλουμινίου, η διάμετρος του οποίου επιλέγεται για τον επιθυμητό σωλήνα εξαγωγής. Τοποθετήστε εύκολα αυτό το υλικό - βάλτε το σε ένα θερμαντικό σωλήνα. Τα κύρια πλεονεκτήματα της μόνωσης αυτής είναι η αντοχή, η αντοχή στην υγρασία και η τιμή. Η επικάλυψη από αλουμίνιο δίνει στις ιδιότητες που απορροφούν τη σκόνη, αυξάνει την ικανότητα θερμομόνωσης και μειώνει την πιθανότητα ανάφλεξης.

Οι πλάκες βασάλτη δεν ανάβουν και δεν αναφλέγονται

Ανεξάρτητα από την επιλογή υλικού, υπάρχει ένας ορισμένος αλγόριθμος για την εγκατάσταση της μόνωσης.

Πρώτα απ 'όλα, ο σωλήνας καθαρίζεται από βρωμιά και σκόνη. Το δεύτερο βήμα είναι να βρείτε το "σημείο δρόσου", το οποίο θα υποδεικνύει τον τόπο αλλαγής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του συστήματος εξαερισμού. Στη συνέχεια, η εγκατάσταση του ίδιου του θερμαντήρα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μετά το τέλος της μόνωσης, είναι απαραίτητο να ελέγξετε ολόκληρη την εγκατάσταση για ελαττώματα - σημεία που λείπουν, αδύναμους συνδετήρες κλπ.

Για την μόνωση του εξαερισμού ενός ορθογωνίου τμήματος, χρησιμοποιούνται πλάκες ή κύλινδροι ορυκτοβάμβακας ή ίνες βασάλτη. Για τη στερέωση των πλακών, απαιτείται χαλύβδινο σύρμα και ταινία αλουμινίου. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό όταν εργάζεστε με αυτό το είδος υλικού! Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των ματιών και των αναπνευστικών οργάνων από το να πάρουν σωματίδια υλικών.

Μπορείτε να θερμαίνετε το σύστημα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία με τα δικά σας χέρια, αλλά αν δεν είστε σίγουροι για τον εαυτό σας - επικοινωνήστε με τους εμπειρογνώμονες της μόνωσης. Ο πλοίαρχος θα αναλύσει τον υφιστάμενο εξαερισμό, θα μετρήσει όλους τους σωλήνες, τα εκχυλίσματα, θα συμβουλεύσει και θα επιλέξει το υλικό που είναι κατάλληλο για το σπίτι σας.

Αν αποφασίσετε να κάνετε τη δουλειά μόνοι σας, αξίζει να θυμηθείτε τα κύρια σημεία:

 1. Διεξάγετε μια λεπτομερή ανάλυση των αγωγών και βρείτε το "σημείο δρόσου".
 2. Μελετήστε τις ιδιότητες του υλικού που επιλέγεται για τη μόνωση.
 3. Μην εξοικονομείτε την ποιότητα των υλικών, εάν θέλετε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 4. Θυμηθείτε την ασφάλεια στην εργασία - χρησιμοποιήστε ΜΑΠ (γυαλιά, αναπνευστήρες, γάντια).

Το σωστά μονωμένο σύστημα εξαερισμού θα διαρκέσει για πολλά χρόνια με ιδιαίτερη λειτουργικότητα. Θα είναι λιγότερο αναγκαία η επισκευή μεμονωμένων εξαρτημάτων.

Θέρμανση του σωλήνα εξαερισμού

Η τοποθέτηση του συστήματος εξάτμισης σε μέτριες κλιματολογικές συνθήκες απαιτεί ξεχωριστή προσέγγιση για τη λύση του προβλήματος των συμπυκνωμάτων. Για τα ακίνητα που βρίσκονται στη ψυχρή κλιματική ζώνη, η μόνωση του σωλήνα εξαερισμού είναι απολύτως μία από τις προϋποθέσεις για την κανονική ανταλλαγή αερίων. Τι απαιτείται για την προθέρμανση και τι μπορεί να συμβεί αν παρακάμψετε αυτό το θέμα από την πλευρά του - αυτό θα συζητηθεί.

Η ανάγκη για μόνωση του σωλήνα εξαερισμού

Κάθε αεραγωγός του συστήματος εξαερισμού, ο οποίος λειτουργεί για να απελευθερώσει θερμότητα από το δωμάτιο, απαιτεί υποχρεωτική θέρμανση. Κατά την κρύα εποχή, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του θερμού αέρα που αποβάλλεται από το δωμάτιο και του ψυχρού αέρα στο δρόμο, σχηματίζεται συμπύκνωση εντός του σωλήνα. Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού και παρόμοιου κλιματικού εξοπλισμού με "δικά τους" κανάλια αέρα έχουν ειδικές μονάδες που αντισταθμίζουν το σχηματισμό συμπυκνωμάτων και απομακρύνουν τη συσσωρευμένη υγρασία.

Οι αγωγοί αερισμού, στις περισσότερες ιδιωτικές κατοικίες που αντιπροσωπεύουν ένα απλό κομμάτι από μέταλλο ή πλαστικό, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τέτοια απομάκρυνση συμπυκνωμάτων. Και η διαδικασία σχηματισμού σταγονιδίων δροσιάς συμβαίνει σε αυτά πολύ πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση υγρών σημείων στα δάπεδα, παγετός, συνοδευόμενη από μείωση του καναλιού αέρα μέσα στον σωλήνα.

Η υγρασία προκαλεί το σχηματισμό μύκητα, δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων. Για να απαλλαγείτε από αυτά τα προβλήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν θερμαντήρα για σωλήνες εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι πάντα απαραίτητο να "περιτυλίξετε" πλήρως το κανάλι αέρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο σχηματισμός συμπυκνώματος.

Η σωστή προσέγγιση στη μόνωση

Για να απαντήσετε στην ερώτηση: πώς να μονώνετε σωστά και συγχρόνως οικονομικά τον αγωγό εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι - είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τους λόγους εμφάνισης του συμπυκνώματος. Η διαφορά θερμοκρασίας οδηγεί πάντοτε στην εμφάνιση συμπυκνώματος, αλλά η πιο άφθονη απελευθέρωση "δροσιάς" παρατηρείται σε ένα τέντωμα ενεργής επαφής μεταξύ θερμού και ψυχρού αέρα. Όσο πιο κοντά είναι να το μετακινήσετε στην έξοδο του αγωγού, τόσο λιγότερο πιθανό κίνδυνο και ζημιά από το συμπύκνωμα.

Η ιδανική κατάσταση είναι η κατάσταση όπου η ανάμιξη ψυχρού και θερμού αέρα λαμβάνει χώρα στην περιοχή του σωλήνα εξαερισμού που βρίσκεται έξω από το κτίριο. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό στην πράξη.

Επομένως, για τις καμινάδες και τους αγωγούς σε μια μη θερμαινόμενη σοφίτα, η μόνωση των καναλιών θεωρείται υποχρεωτική. Χάρη σε αυτό, θα είναι εφικτή η εμφάνιση μιας "υγρής" ζώνης - η θέση του πιο δραστήριου σχηματισμού δροσιάς - πέρα ​​από τους τοίχους του κτιρίου. Αυτή η λύση θα βοηθήσει, ακόμη και με την ενεργό εμφάνιση μιας μεγάλης ποσότητας συμπυκνώματος, να μην επιτρέπεται η διείσδυση υγρασίας στους τοίχους, προκαλώντας την εμφάνιση υγρασίας, μύκητα και άλλα σχετικά προβλήματα.

Θυμηθείτε ότι το συμπύκνωμα είναι ο κύριος καταστροφικός παράγοντας που επιδεινώνει την απόδοση οποιουδήποτε είδους αερισμού. Και για να αποφύγουμε τη δημιουργία του στην κλιματική μας ζώνη δεν θα είναι δυνατή, επομένως είναι προτιμότερο να ληφθούν μέτρα εκ των προτέρων για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του.

Βρείτε την καλύτερη θέση

Μια κάθετη καμινάδα από τη θέρμανση της σόμπας, ένα τζάκι ή ένα λέβητα αερίου λόγω της εξόδου του θερμού αέρα θα απομακρυνθεί πλήρως από την υγρασία κατά τη θέρμανση του δωματίου. Οι οριζόντιοι αγωγοί, η έξοδος του οποίου βρίσκεται στον τοίχο, θα πρέπει αρχικά να εγκατασταθούν με κλίση προς τα κάτω τουλάχιστον μερικών βαθμών. Αυτό επιτρέπει τη ροή της συσσωρευμένης υγρασίας και όχι μέσα στο δωμάτιο. Επομένως, το πιο σημαντικό σημείο πριν από τη μόνωση τέτοιων αγωγών αέρα είναι να ελέγξει την ύπαρξη προκατάληψης για την απόσυρσή του. Διαφορετικά, ακόμη και οι μονωμένοι σωλήνες εξαερισμού θα αποτελέσουν πηγή προβλημάτων στο μέλλον, αν και αισθητά αργότερα από ό, τι χωρίς καθόλου θερμομόνωση.

Μια μη θερμαινόμενη σοφίτα είναι ένας υποχρεωτικός χώρος για τη μόνωση των αγωγών αεραγωγών. Είναι σε αυτό ότι η διαφορά θερμοκρασίας στην κρύα εποχή γίνεται μια πηγή προβλημάτων λόγω του σχηματισμού της υγρασίας. Η συμπύκνωση τους, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται πλαστικοί σωλήνες ή μέταλλο, σχηματίζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η θέρμανση των αγωγών εξαερισμού στη σοφίτα είναι μια ανάγκη που δεν επιτρέπει μόνο τη βελτίωση της ποιότητας εργασίας και της αξιοπιστίας των αγωγών αέρα, αλλά και την προστασία του υλικού από την επικάλυψη από την καταστροφή. Αξίζει επίσης να αναφερθούν τα προβλήματα με τη μορφή αμερόληπτου διαζυγίου, κηλίδων υγρασίας και σκουριάς στην είσοδο του σωλήνα στον τοίχο.

Επιλέγοντας το καλύτερο υλικό

Για τη θερμική μόνωση οποιουδήποτε: πλαστικό, μέταλλο και διάφοροι άλλοι σωλήνες εξαερισμού αποδείχθηκαν αρκετά αποτελεσματικοί, αλλά επίσης δεν έπληξαν τον προϋπολογισμό - θα πρέπει να επιλέξετε τη σωστή μόνωση. Σήμερα υπάρχει μια αρκετά πλούσια επιλογή υλικών για αυτό, τόσο οικονομικά όσο και αρκετά δαπανηρή. Οι πιο συνιστώμενες επιλογές είναι οι εξής τύποι μόνωσης:

 • Ορυκτοβάμβακας. Inexpensive fireproof έκδοση, διαθέσιμο σε σχεδόν οποιοδήποτε κατάστημα κατασκευών. Η οπίσθια πλευρά της διαθεσιμότητας ορυκτού μαλλιού είναι η απαιτούμενη για την εργασία εγκατάσταση και η ανάγκη για την επακόλουθη προστασία της με λεπτό φύλλο ή γαλβανισμό. Φοβείται την υγρασία.
 • Πετροβάμβακα. Έχει τα πλεονεκτήματα του ορυκτού μαλλιού, καθώς και τα μειονεκτήματά του. Με την πάροδο του χρόνου, ρωγμές και χάνει τις ιδιότητες θερμομόνωσης.
 • Αφρός πολυουρεθάνης και πολυστυρένιο. Διαχωρισμένες κατασκευές για σωλήνες ορισμένης διαμέτρου. Χαμηλό, αλλά με εξαιρετική θερμομόνωση και υγρασία. Η έλλειψη υλικών είναι ένας υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και μια σχετικά χαμηλή αντίσταση σε μηχανικές βλάβες.
 • Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Θερμαντήρας, που προσφέρεται με τη μορφή τελικών σωλήνων διαφόρων διαμέτρων. Χαμηλό, έχει καλούς δείκτες θερμομόνωσης, δεν φοβάται την υγρασία. Το μειονέκτημα είναι η ανάγκη να τοποθετηθεί ένας θερμομονωτικός παράγων στον αγωγό του αγωγού, ο οποίος είναι άβολος ή ακόμα και μερικές φορές αδύνατος.

Η επιλογή - πώς να μονώσει το σωλήνα εξαερισμού - ο καθένας ξοδεύει τον εαυτό του. Ο βασικός κανόνας, τον οποίο συνιστάται να βασιστείτε κατά την επιλογή - να αγοράσετε το υλικό που λύνει το πρόβλημα της συμπύκνωσης ενός ιδιωτικού δικτύου εξαερισμού.

Η αγορά μονωτικού υλικού για την εξασφάλιση αξιόπιστης προστασίας δεν πραγματοποιείται απαραιτήτως με τον υπολογισμό ολόκληρου του μήκους του καναλιού αέρα. Πολύ συχνά αρκεί να προστατεύονται τα σημεία εξόδου του σωλήνα στην οροφή, ο κύριος σε ένα μη θερμαινόμενο δωμάτιο ή οι περιοχές άμεσης επαφής του σωλήνα με ψυχρό αέρα, έναν εξωτερικό τοίχο.

Συμπύκνωμα - απειλή όχι μόνο για τους σωλήνες

Ο κύριος λόγος για την εκτέλεση θερμομονωτικών εργασιών εξαερισμού είναι, κατά κανόνα, η εμφάνιση κηλίδων υγρασίας στους τοίχους και στην οροφή. Λιγότερο συχνά η εργασία πραγματοποιείται λόγω των δυνατών ουρλιαχτών του ανέμου στον σωλήνα ή της αισθητής κατάψυξης του. Αυτοί και άλλοι παράγοντες που καταστρέφουν τα μεμονωμένα εργοτάξια θεωρούνται λανθασμένα ως κύριος λόγος για τη διεξαγωγή της θέρμανσης. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή.

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η υγρασία στους τοίχους είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και παθογόνων παραγόντων. Αλλά για να «σπάσει» η μούχλα στους τοίχους, χρειάζεται πολύς χρόνος και υγρασία. Και μέχρι τη στιγμή ακριβώς που "εμφανίζεται" πάνω τους, ένα "οικοσύστημα" σχηματίζεται ήδη μέσα στο σύστημα εξαερισμού, το οποίο δηλητηριάζει μυστικά το σπίτι.

Το αποτέλεσμα αυτού μπορεί να γίνει μια αλλεργία, δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τις ασθένειες, χρόνιους πονοκεφάλους. Ονομάζοντάς τους παθογόνοι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται στον αέρα, ανεπιθύμητα δηλητηριάζοντάς τον. Ως εκ τούτου, η σωστή μόνωση του εξαερισμού είναι η προστασία όχι μόνο των τοίχων και των δαπέδων του σπιτιού, αλλά και της υγείας των κατοίκων του.