Θέρμανση της σοφίτας σε ιδιωτικό σπίτι

Πριν να μονώσετε μια σοφίτα στο δικό σας ιδιωτικό σπίτι, θα πρέπει να καθορίσετε τους χώρους και τα στοιχεία για τη θέρμανση. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξετάσουμε τη μόνωση μιας μη θερμαινόμενης σοφίτας. Η θέρμανση της σοφίτας οροφής και των τοίχων της θα βοηθήσει να κρατήσει τη θερμότητα στο δωμάτιο το χειμώνα και δεν θα δώσει πολύ θερμότητα στα δωμάτια το καλοκαίρι.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η μόνωση των στοιχείων μηχανικής επικοινωνίας που διέρχονται από την κρύα σοφίτα. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας αγωγός καπνοδόχου ή ένας αγωγός εξαερισμού.

Από το να θερμάνεις το πάτωμα σε μια κρύα σοφίτα

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θέρμανση της στέγης της σοφίτας με τα δικά σας χέρια. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα μονωτικά υλικά:

 • ορυκτοβάμβακα. Αυτό περιλαμβάνει το μαλλί από γυαλί, πέτρα και σκωρία. Παράγεται σε πλάκες και ψάθες.
 • διογκωμένο πολυστυρένιο και πολυστυρένιο. Το στυροπρίονο είναι ένα καλύτερο υλικό από το πολυστυρένιο. Έχει μεγαλύτερη αντοχή και πυκνότητα, λιγότερη απορρόφηση υγρασίας.
 • αφρός πολυουρεθάνης (PPU). Ένα από τα πιο τεχνολογικά, ποιοτικά και ακριβά θερμάστρες?
 • χύδην υλικά (πριονίδι, διογκωμένος πηλός, σκωρία κλπ.).

Πριν να μονώσετε τη σοφίτα ενός ιδιωτικού σπιτιού με μία από την μόνωση που αναφέρεται, θα πρέπει να αποφασίσετε ποια θα είναι η πιο ορθολογική. Για παράδειγμα, είναι απλά αδύνατο να τοποθετηθούν καλά οι πλάκες ορυκτών ινών. Για μια τέτοια περίπτωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν χαλαροί θερμαντήρες, οι οποίοι θα γεμίσουν όλα τα κενά και τις ανωμαλίες.

Η θέρμανση του ορυκτού μαλλιού με τα χέρια του είναι συχνά αρκετή λόγω της καλής θερμομόνωσης και των ηχομονωτικών ιδιοτήτων. Πριν από την τοποθέτηση του ορυκτού μαλλιού στο πάτωμα της σοφίτας, τοποθετείται ένα φράγμα ατμού για να αποτρέψει την είσοδο υγρασίας από τα κατώτερα δωμάτια.

Όταν εισέρχεται υγρασία στο ορυκτό μαλλί, τα χαρακτηριστικά θερμικής μόνωσης μειώνονται απότομα, πράγμα που οδηγεί σε σημαντικές απώλειες θερμότητας από τους χαμηλότερους χώρους του ιδιωτικού σπιτιού.

Τις περισσότερες φορές το ορυκτό μαλλί τοποθετείται σε δύο στρώματα. Από πάνω επίσης βάλτε ένα φράγμα υδρατμών και μόνο στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα τραχύ δάπεδο για κίνηση στη σοφίτα.

Η θέρμανση με διογκωμένο πολυστυρένιο (αφρώδες πλαστικό) συνιστάται επίσης να παράγει με επένδυση κάτω από αυτό ένα στρώμα μεμβράνης φραγμού ατμών. Η διαπερατότητα της υγρασίας αυτών των υλικών είναι ασήμαντη, αλλά είναι καλύτερα να ασφαλιστούν οι ίδιοι και να απαλλαγούν από πιθανές μελλοντικές δυσκολίες. Για την αυτομόνωση σε κρύα σοφίτα είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πλάκες από πολυστυρένιο, επειδή είναι ισχυρότερες από την πολυστερίνη.

Η θέρμανση μιας κρύας σοφίτας είναι καλύτερο για την παραγωγή πλακών διογκωμένης πολυστερίνης με ένα κλιμακωτό άκρο. Αυτό θα κάνει τη θερμομονωτική στρώση απρόσκοπτη, η οποία δεν θα επιτρέψει να περάσει αέρας από το εξωτερικό.

Η θέρμανση μιας μη οικιστικής σοφίτας με αφρό πολυουρεθάνης (PPU) είναι ο πιο αποτελεσματικός και ποιοτικός τρόπος για ένα ξύλινο ιδιωτικό σπίτι. Τα κύρια πλεονεκτήματα του αφρού πολυουρεθάνης είναι τα ακόλουθα::

 • απόλυτη απρόσκοπτη λειτουργία. Μετά την εφαρμογή της PPU, δημιουργείται ένα μονολιθικό στρώμα θερμομόνωσης.
 • φιλική προς το περιβάλλον. Το υλικό δεν περιέχει πτητικά συστατικά που μπορούν να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.
 • υψηλή προσκόλληση. Το PPU προσκολλάται σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια εκτός από τις επιφάνειες πολυαιθυλενίου και φθοριοπλαστικής.
 • Η μονάδα PPU έχει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές θερμικής αγωγιμότητας.

Ωστόσο, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι το υλικό πρέπει να εφαρμόζεται σε ξηρές επιφάνειες με θερμοκρασία + 10 ° C. Επιπλέον, δεν θα λειτουργεί ανεξάρτητα. Αυτό θα απαιτήσει εξοπλισμό και ειδικούς που θα μπορούν να επιλέγουν σωστά το περιεχόμενο των εξαρτημάτων και να προσαρμόζουν τον εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, για να μονώσει τη σοφίτα αυτό το υλικό θα απαιτήσει σημαντικές οικονομικές επενδύσεις.

Ο παλαιότερος και πλέον αποδεδειγμένος τρόπος για να μονώσετε τη σοφίτα με τα χέρια σας είναι η θερμομόνωση με χύμα υλικά. Πριν την πλήρωση του υλικού, τοποθετείται ένα στρώμα υποστήριξης - περγαμηνή, μεμβράνη φραγμού ατμών, κλπ. Εδώ όλα εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο τύπο μόνωσης και την τεχνολογία της προετοιμασίας του, πριν να τοποθετηθεί απευθείας στο σοφίτα.

Όταν θερμαίνετε τοίχους στη σοφίτα, εάν υπάρχουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα παραπάνω υλικά. Οι μοναδικές εξαιρέσεις είναι τα χύμα υλικά, τα οποία, για προφανείς λόγους, δεν είναι κατάλληλα για θερμομόνωση των τοίχων.

Θέρμανση στη σοφίτα των σωλήνων εξαερισμού

Για να διατηρηθεί η σταθερότητα της θέρμανσης σε μια ιδιωτική κατοικία και να αποφευχθεί η εμφάνιση υπερβολικής υγρασίας και μούχλας, είναι απαραίτητο να μονώνονται οι σωλήνες εξαερισμού και οι αεραγωγοί σε μια δροσερή σοφίτα. Η συμπύκνωση μπορεί να σχηματιστεί στους αγωγούς λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ περιβάλλοντος και χώρου. Η συμπύκνωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές όχι μόνο στους σωλήνες αερισμού και τα κανάλια, αλλά και στις δομές κτιρίων, διεισδύοντας στην πορώδη δομή τους.

Εάν οι σωληνώσεις εξαερισμού είναι σωστά και σωστά μονωμένες, η ακόλουθη λίστα προφανών πλεονεκτημάτων:

 • το συμπύκνωμα δεν εμφανίζεται στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες των σωλήνων εξαερισμού.
 • με υψηλής ποιότητας θερμική μόνωση των αεραγωγών, οι δονήσεις μπορούν να αποφευχθούν με τη μετακίνηση των ροών του αέρα μέσω σωλήνων, ως αποτέλεσμα, η μόνωση αυξάνεται.
 • σημαντική μείωση των θερμικών απωλειών. Η απλή μόνωση των αγωγών εξαερισμού και θέρμανσης στη σοφίτα σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε πόρους και να φτιάξετε ένα άνετο σπίτι σε μια ιδιωτική κατοικία για μια άνετη διαμονή.
 • Οι σύγχρονοι θερμαντήρες έχουν καλές ιδιότητες πυροπροστασίας, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της κίνησης της φωτιάς μέσω των σωλήνων εξαερισμού κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.

Για να μονώσετε τους σωλήνες αερισμού με τα χέρια σας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω υλικά:

 • αφρός πολυουρεθάνης (PPU).
 • ορυκτοβάμβακα.

Το κέλυφος αφρού πολυουρεθάνης έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 1. Ο αφρός πολυουρεθάνης (PPU) έχει έναν από τους καλύτερους συντελεστές θερμικής αγωγιμότητας σε σύγκριση με άλλα θερμομονωτικά υλικά. Αυτό το γεγονός επιτρέπει να χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς κατασκευής.
 2. Η τιμή των κελυφών PPU είναι χαμηλότερη από εκείνη των παρόμοιων προϊόντων που κατασκευάζονται από άλλα υλικά, όπως για παράδειγμα το ορυκτό μαλλί.
 3. Πολλοί είναι βαθιά λανθασμένοι στην φιλικότητα προς το περιβάλλον αυτού του υλικού, προτιμώντας να χρησιμοποιούν ορυκτά προϊόντα. Η PPU δεν σαπίζει και δεν αποσυντίθεται με την πάροδο του χρόνου σε μικρά σωματίδια που μπορούν να ξεχωρίζουν και να βλάπτουν τους άλλους.
 4. Το κέλυφος μπορεί να συνδεθεί με το χέρι, χωρίς να χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένο εργαλείο ή επαγγελματίας εγκαταστάτης.
 5. Το φάσμα των θερμοκρασιών λειτουργίας κυμαίνεται από -160 έως 90 ° C.
 6. Η αντοχή του αφρού πολυουρεθάνης είναι επίσης σε ύψος. Η διάρκεια ζωής σε κανονικές συνθήκες φτάνει τα 25 χρόνια.

Το μόνο μειονέκτημα μπορεί να αποδοθεί στην ευθραυστότητα του υλικού, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί όταν υποβληθεί σε μηχανική δράση πάνω σε αυτό.

Η εγκατάσταση του κελύφους PUF πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες από -35 έως 40 ° C. Οι ημικυλινδρικοί άξονες στερεώνονται με τη βοήθεια πολυμερών ή μεταλλικών "συνδετήρων", ανοξείδωτου σύρματος ή κολλητικής ταινίας. Πριν από την εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης, οι σωλήνες εξαερισμού υφίστανται επεξεργασία με αντιδιαβρωτικό διάλυμα, το οποίο επιτρέπει την αύξηση της διάρκειας ζωής του σωλήνα και της μόνωσης.

Για να αποφύγετε κενά και ρωγμές στο κέλυφος και ο σωλήνας πρέπει να έχει την ίδια διάμετρο. Το πάχος του κελύφους (θερμομονωτικό υλικό) υπολογίζεται σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή σας σύμφωνα με το SNiP 2.04.14-88 (Θερμομόνωση εξοπλισμού και αγωγών). Οι μισοκύλινδροι του κελύφους στερεώνονται με τη βοήθεια μιας σύνδεσης "καρφιτσών", αλλά για σωλήνες μικρής διαμέτρου χρησιμοποιείται μια σύνδεση "βήμα".

Κάθε στοιχείο του κελύφους τοποθετείται σε ένα σωλήνα με κάποια μετατόπιση 5-10 cm, δημιουργώντας έτσι μια επικάλυψη υλικού. Στα σημεία διασταύρωσης, τα στοιχεία καθορίζονται με έναν από τους παραπάνω τρόπους.

Αυτός ο θερμαντήρας διαφέρει σχετική φθηνότητα και πυρασφάλεια. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε κατά τη χρήση του:

 • η διαδικασία επεξεργασίας είναι αρκετά επίπονη. Το Ventkanal στη σοφίτα μετατρέπεται σε ένα στρώμα από ορυκτό μαλλί, το οποίο είναι τυλιγμένο σε γαλβανισμένο ή αλουμινόχαρτο. Η στερέωση πραγματοποιείται με τη βοήθεια δεσίματος ζεύξης.
 • όταν εργάζεστε με γυάλινο μαλλί, είναι απαραίτητο να προστατεύσετε το αναπνευστικό σύστημα, το δέρμα και τα μάτια από το να μπει σε αυτό.
 • αυτό το υλικό με την πάροδο του χρόνου έχει την ιδιότητα της συσσωματώσεως, πράγμα που οδηγεί στην εμφάνιση κρύων γεφυρών και απώλειας θερμομονωτικών ιδιοτήτων.
 • Η υγρασία επιδεινώνει απότομα τις θερμομονωτικές ιδιότητες του υλικού.

Θέρμανση στη σοφίτα της καμινάδας

Για να αποφύγετε τη δημιουργία συμπυκνώματος στην καπνοδόχο, η οποία διέρχεται από μια μη οικιστική σοφίτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρή μόνωση από αφρό πολυουρεθάνης (PPU). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μανίκια, τα οποία είναι σωλήνες σάντουιτς - μονωμένα σύνθετα τμήματα της καμινάδας.

Εκτός από την υγρή μόνωση, η οποία εφαρμόζεται στο σωλήνα ως αφρός, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν διπλοί σωλήνες, οι οποίοι αποτελούνται από θερμομονωτικό υλικό, μανίκια και θερμαντήρες σάντουιτς. Αυτά τα υλικά έχουν μια οθόνη από φύλλο αλουμινίου και εκτελούν τη λειτουργία εξοικονόμησης θερμότητας και αποτρέπουν το σχηματισμό συμπύκνωσης. Εάν η πιθανότητα κατάψυξης του σωλήνα είναι υψηλή, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό ηλεκτρικό καλώδιο, το οποίο είναι στερεωμένο στο σωλήνα ή τυλιγμένο γύρω από αυτό σε στροφές. Επίσης υπάρχουν σωλήνες με ενσωματωμένο καλώδιο για θέρμανση.

Εάν υπάρχει ανάγκη για την μόνωση του σωλήνα τούβλο, που συμβαίνει πολύ σπάνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλάκες από καολίνη. Για να γίνει αυτό, ετοιμάστε το διάλυμα και κόψτε τις πλάκες στον σωλήνα. Στην κορυφή των πλακών εφαρμόζεται γύψος. Κατά κανόνα, μετά από αυτά τα γεγονότα, μπορείτε να ξεχάσετε το συμπύκνωμα.

Όπως μπορείτε να δείτε, η μόνωση μιας σοφίτας ενός ιδιωτικού σπιτιού είναι ένα απλό έργο που μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα. Αρκεί να γνωρίζουμε κάποια θεωρητικά βασικά στοιχεία για υλικά μόνωσης και βασικές δεξιότητες οικοδόμησης.

Σας συνιστούμε να εξοικειωθείτε με το βίντεο στη μόνωση μη σοβαρής σοφίτας με αφρό πολυουρεθάνης:

Πώς να εκτελέσετε τη μόνωση των σωλήνων εξαερισμού στη σοφίτα;

Για καλύτερη λειτουργία του συστήματος αεραγωγών στη σοφίτα, απαιτείται η μόνωση των σωλήνων εξαερισμού. Το χειμώνα, οι αλλαγές θερμοκρασίας οδηγούν στο σχηματισμό συμπυκνωμάτων, οι οποίες είτε καταστρέφουν τον αττικό χώρο είτε βυθίζονται στο διαμέρισμα, προκαλώντας λεκέδες και οροφές στους τοίχους και άλλες δυσάρεστες συνέπειες.

Διάγραμμα μόνωσης του σωλήνα εξαερισμού από έξω.

Επιλογή υλικού για εργασία

Προς το παρόν, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία υλικών για θερμομόνωση, αλλά αυτή η πολυμορφία οδηγεί στο γεγονός ότι, με όλες τις θετικές και αρνητικές πλευρές, ένα άτομο δεν μπορεί να επιλέξει την κατάλληλη μόνωση.

Ωστόσο, κατά την επιλογή, θα πρέπει να εξεταστούν δύο πτυχές: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτού του τύπου μόνωσης. Επιπλέον, πρέπει να πούμε για την πυρασφάλεια. Το υλικό δεν πρέπει να είναι πολύ εύφλεκτο, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς να μην γίνεται βοηθός στην εξάπλωση της φωτιάς. Λοιπόν, δεν είναι λιγότερο σημαντικός παράγοντας η τιμή του προϊόντος. Δεν αξίζει να σώσουμε αυτόν τον δείκτη, αλλά το κόστος της θέρμανσης δεν πρέπει να είναι γιγαντιαίο, αν και αυτό είναι ένα ζήτημα των οικονομικών δυνατοτήτων ενός ατόμου.

Εφαρμογή ορυκτού και αφρώδους πλαστικού

Ο ορυκτός βαμβάκι είναι καλός για τη θέρμανση του συστήματος εξαερισμού. Τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι σημαντικά χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με άλλες θερμαντικές συσκευές και πυρασφάλεια, γεγονός που μειώνει τη δυνατότητα πυρκαγιάς και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Πίνακας θερμομονωτικών υλικών.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο απλά όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Η φθηνότητα του ορυκτού μαλλιού μετατρέπεται σε ενόχληση - την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης. Η μόνωση των σωλήνων εξαερισμού είναι η εξής: ο σωλήνας πρέπει να τυλίγεται με ένα υλικό, τότε πρέπει να τυλίγεται σε φύλλο ή να προστατεύεται από γαλβανισμένο φύλλο. Η όλη δομή σφίγγεται μέσω ενός επίδεσμου.

Κατά την εργασία με ορυκτοβάμβακα, είναι απαραίτητο να υπάρχει προστατευτικός εξοπλισμός για τα χέρια, τα μάτια και τα αναπνευστικά όργανα. Το υλικό που εισέρχεται σε μία από αυτές τις περιοχές θα προκαλέσει, στην καλύτερη περίπτωση, ερεθισμό. Τα μικρότερα σωματίδια γυαλιού που είναι δύσκολα ορατά με γυμνό μάτι προκαλούν ερεθισμό.

Εκτός από τα παραπάνω προβλήματα, υπάρχει ακόμα ένα: το υλικό μετά από κάποιο χρόνο λειτουργίας αρχίζει να κέικ, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται lumens. Για το λόγο αυτό, μπορεί να χρειαστεί να επανατοποθετήσετε τη μόνωση. Η υγρασία αναγκάζει το υλικό να χάσει τις θερμομονωτικές ιδιότητες, γεγονός που προκαλεί και την αντικατάσταση της μόνωσης.

Ορισμένες από τις ελλείψεις του ορυκτού μαλλιού έχουν εξαλειφθεί με την εμφάνιση μιας νέας λύσης που βασίζεται σε αυτό το υλικό. Αυτή είναι μια ζεστή αυλάκωση. Πρόκειται για ένα μανίκι από αλουμινόχαρτο, το οποίο έχει δύο στρώματα. Το υλικό είναι ενισχυμένο με χαλύβδινο σύρμα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση αυτού του υλικού είναι δυνατή μόνο κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, αλλά όχι μετά από αυτή την εργασία.

Όταν αερισμού με μια έξοδο από τη σοφίτα, κατά κανόνα, οι σωλήνες είναι συνήθως μονωμένα.

Η διαδικασία της μόνωσης των σωλήνων με ορυκτοβάμβακα είναι τυλιγμένη, μετά την οποία το υλικό χτυπάται και τυλίγεται με ένα στρώμα προστατευτικού υλικού που δεν επιτρέπει τη διείσδυση υγρασίας στη μόνωση. Οι υπόλοιπες αρθρώσεις και ραφές πρέπει να κολληθούν χρησιμοποιώντας σκούπα αλουμινίου.

Ένα άλλο υλικό για μόνωση είναι ο αφρός ή η διογκωμένη πολυστερίνη. Είναι βολικό για χρήση και το ίδιο το υλικό δεν είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Η εγκατάσταση αφρού είναι επίσης απλή: απλά πρέπει να τοποθετήσετε και τα δύο μέρη του αφρού στον σωλήνα, το αποκαλούμενο κέλυφος, και στη συνέχεια να στερεώσετε το υλικό, απλά πιέζοντάς το και από τις δύο πλευρές.

Κατά τη διαδικασία της θέρμανσης μεγάλων τμημάτων, μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα μικρό τέχνασμα. Για να γίνει αυτό, και τα δύο μισά του υλικού στερεώνονται με μια μικρή μετατόπιση σε σχέση η μία με την άλλη. Ως αποτέλεσμα, για το επόμενο μισό υπάρχει ένα μικρό τμήμα του προηγούμενου υλικού, το οποίο θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία μιας μονολιθικής δομής.

Από τις θετικές πλευρές του αφρού είναι απαραίτητο να σημειώσουμε τις καλές ιδιότητες του υλικού ως θερμομονωτικό παράγοντα. Σε αντίθεση με το ορυκτό μαλλί, ο αφρός δεν χάνει τις ιδιότητές του με το χρόνο ακόμα και αν αλλάξουν οι εξωτερικές συνθήκες. Το χαμηλό κόστος του υλικού προσθέτει επίσης σε αυτό την υπεροχή έναντι άλλων υλικών που έχουν καλά χαρακτηριστικά, αλλά διακρίνονται από υψηλή τιμή.

Το σχέδιο θερμομόνωσης του σωλήνα με αφρό πολυουρεθάνης.

Ωστόσο, κάθε υλικό έχει τις δικές του αδυναμίες, και το πολυστυρένιο δεν αποτελεί εξαίρεση. Ένας υψηλός βαθμός αναφλεξιμότητας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των νοικοκυριών και η απελευθέρωση επικίνδυνων προϊόντων κατά την καύση - ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, η χρήση αυτής της μόνωσης είναι δυνατή μόνο σε ίσια τμήματα σωλήνων.

Αφού συνοψίσαμε όλα τα παραπάνω σχετικά με τον αφρό, είναι απαραίτητο να πούμε για μια ακόμη φορά τα κύρια σημεία της θέρμανσης με αυτό το υλικό. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μετρήσετε τους σωλήνες, να κόψετε τα κενά του απαιτούμενου σχήματος, για τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πριόνι και μαχαίρι. Μετά από αυτό, το υλικό τοποθετείται πάνω στο σωλήνα, η σύνδεση λαμβάνει χώρα κατά μήκος του συστήματος της αυλακωτής αυλάκωσης.

Αφρός πολυουρεθάνης, πολυαιθυλένιο και διογκωμένο πολυπροπυλένιο

Δεν παράγεται μόνο αφρός με τη μορφή κελύφους. Αυτό ισχύει επίσης για δύο τέτοια υλικά, όπως αφρό πολυουρεθάνης και διογκωμένο πολυπροπυλένιο. Συνεπώς, η μέθοδος θερμικής μόνωσης από τα εν λόγω μέσα θα είναι παρόμοια με τη μέθοδο που περιγράφηκε προηγουμένως με τη χρήση αφρού.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το πολυστυρένιο, αυτά τα υλικά έχουν μεγάλη αντοχή, που τα διαφοροποιεί από διογκωμένο πολυστυρόλιο. Ωστόσο, μια τέτοια δύναμη θα πρέπει να πληρώσει μια υψηλή τιμή. Επιπλέον, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η μόνωση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν επίδεσμοι, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σύνηθες σύρμα.

Όσον αφορά το πολυαιθυλένιο, πρόκειται για μια αφρώδη εκδοχή, πωλείται με τη μορφή σωλήνων, και η όλη διαδικασία μόνωσης περιλαμβάνει την εκτέλεση απλών χειρισμών: το υλικό πρέπει απλά να τοποθετηθεί στον αγωγό εξαερισμού. Ως αποτέλεσμα, η σοφίτα θα είναι ένα μικρότερο πρόβλημα.

Το σχήμα της μόνωσης του σωλήνα με ορυκτό μαλλί.

Αξίζει να αναφέρουμε τα χαρακτηριστικά της μόνωσης. Είναι φτηνό, μπορεί επίσης να αντισταθεί σε υψηλή υγρασία, τρωκτικά και μερικά μηχανικά αποτελέσματα εάν η επίδραση είναι μέτριας αντοχής.

Εάν υπάρχει ανάγκη για την θέρμανση του εξαερισμού στη σοφίτα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο υπο-τύπους υλικών, η βάση των οποίων αντιπροσωπεύεται από πολυαιθυλένιο. Είναι καλό για κρύα κλίματα. Το πρώτο από αυτά είναι το penofol, είναι το πολυαιθυλένιο, στην κορυφή του οποίου υπάρχει ένα στρώμα φύλλου αλουμινίου. Μια τέτοια επιφάνεια θα συλλέγει λιγότερη σκόνη από μόνη της, σε αντίθεση με τον αφρό πολυαιθυλενίου, η επιφάνεια του οποίου δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις γι 'αυτό. Ο δεύτερος αντιπρόσωπος είναι ένα αυτοκόλλητο πολυαιθυλένιο που έχει ένα κολλώδες στρώμα. Για να το εγκαταστήσετε, αφαιρέστε την προστατευτική μεμβράνη και, στη συνέχεια, πιέστε το υλικό προς την επιθυμητή επιφάνεια.

Άλλοι τρόποι

Πριν ξεκινήσετε τη διεξαγωγή της μόνωσης σωλήνων στη σοφίτα, θα πρέπει να καθορίσετε σε ποιους χώρους είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός θερμομονωτικού υλικού. Κατά τον εξαερισμό μέσω του κύριου τοιχώματος, ο σωλήνας διέρχεται διαμέσου του θερμομονωτικού χιτωνίου. Η μόνωση γίνεται μέχρι τον εκτροπέα. Εάν σε ένα ιδιωτικό κτίριο οι σωλήνες του συστήματος εξαερισμού περνούν από το σοφίτα, τότε η μόνωση πραγματοποιείται σε εκείνες τις θέσεις όπου ξεκινά η ψύξη του αγωγού αερισμού.

Ξεχωριστά υπάρχει σύστημα αερισμού προσφοράς. Ο σχηματισμός συμπυκνώματος στα εξωτερικά τοιχώματα εξαρτάται από τη θέση και την έκτασή του. Τέτοιοι σωλήνες μπορούν να είναι μονωμένοι, όπως στην περίπτωση των συστημάτων εξάτμισης. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η άφιξη του κρύου αέρα μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, και τα πτερύγια μπορούν να παγώσουν.

Η έξοδος από αυτή την κατάσταση είναι η μονωμένη βαλβίδα εξαερισμού. Σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ένταση του εισερχόμενου αέρα, αλλά εκτός από αυτή τη λειτουργία, η συσκευή είναι εξοπλισμένη με σύστημα θέρμανσης για εισερχόμενο αέρα με τη μορφή σωληνωτών θερμαντήρων.

Ο έλεγχος της διαδικασίας μπορεί να γίνει χειροκίνητα, χάρη σε ένα εξοπλισμένο σύστημα, το οποίο αντιπροσωπεύεται από έλξη και πέντε μοχλούς. Υπάρχει επίσης ένας ηλεκτρικός οδηγός απλού σχεδιασμού. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η λειτουργία αυτού του συστήματος δεν είναι να τροφοδοτεί ζεστό αέρα αλλά να θερμαίνει τα πτερύγια των βαλβίδων, αποφεύγοντας το πάγωμα και την περαιτέρω αποτυχία.

Έτσι, η μόνωση των σωλήνων εξαερισμού στη σοφίτα μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους, οι οποίοι εξαρτώνται από το επιλεγμένο υλικό. Η επιλογή της μόνωσης εξαρτάται τόσο από τις προσωπικές προτιμήσεις όσο και από τις οικονομικές και άλλες ευκαιρίες.

Σε κάθε περίπτωση, έχοντας τουλάχιστον μία από τις προτεινόμενες επιλογές, είναι δυνατή η εκτεταμένη μόνωση των σωλήνων εξαερισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να απομονώνω τον αγωγό αέρα και πώς και τι γίνεται;

Όχι μόνο οι τοίχοι και άλλα δομικά στοιχεία χρειάζονται μόνωση. Απαιτείται επίσης θερμική μόνωση για το σύστημα εξαερισμού του κτιρίου.

Δεν είναι απαραίτητο να ζεσταθεί μια τέτοια μόνωση, και συχνά ξεχνιέται σε χαμηλού ύψους κτίρια. Ωστόσο, υπάρχει σίγουρα ένα όφελος σε μια τέτοια προστασία. Στο άρθρο παρακάτω πρόκειται συγκεκριμένα για τη θερμομόνωση των αγωγών αέρα.

Γιατί να θερμάνετε τα συστήματα εξαερισμού;

Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η μόνωση του εξαερισμού - πρέπει να καταλάβετε γιατί γίνεται.

Αποφύγετε τη συμπύκνωση.

Μείωση θορύβου.

Ο σημαντικότερος λόγος για την μόνωση του συστήματος εξαερισμού - αποτρέπουν το σχηματισμό συμπυκνωμάτων μέσα σε αυτό.

Το χειμώνα, ο αέρας που αφαιρείται από το δωμάτιο (μέσω εξαερισμού) είναι πάντα θερμότερος από τον αέρα στο δρόμο. Τα τμήματα του αεραγωγού που διέρχονται από τα θερμαινόμενα δωμάτια δεν υποφέρουν, αλλά οι εκτάσεις έξω από τις ζεστές ζώνες αρχίζουν να παγώνουν και να γίνουν παγωμένες.

Θα το εξηγήσουμε απλούστερα. Η εξάτμιση αντλεί από τον ζεστό αέρα στον χώρο. Υγρασία είναι παρούσα σε αυτό λόγω της ανθρώπινης αναπνοής, λόγω του μαγειρέματος (από τα γλάστρες και τα ταψιά υγρασία-κορεσμένο ατμό αυξάνεται), λόγω της ξήρανσης των ειδών ρούχων. Σε επαφή με το ψυχρό μέρος του σωλήνα (το χειμώνα), σταγόνες υγρασίας καθιζάνουν στην εσωτερική του επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στη θερμοκρασία, τόσο περισσότερο συμπύκνωμα θα συσσωρευτεί.

Ενώ η κουκούλα λειτουργεί - μια ζεστή ροή αέρα έρχεται μέσω του σωλήνα. Όταν η κουκούλα είναι απενεργοποιημένη - η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν και η υγρασία παγώνει.

Εξαιτίας αυτού, η κάθαρση των αεραγωγών μπορεί να μειωθεί σημαντικά (και εξαιτίας αυτού η διαδικασία ρύπανσης θα επιταχυνθεί επιπλέον). Αν ο χειμώνας είναι παρατεταμένος και οι παγετοί είναι ισχυροί (η θερμοκρασία διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ χαμηλότερη -10... -15º), τότε ο σωλήνας μπορεί να φράξει ακόμη και εντελώς. Κατά συνέπεια, ο αερισμός εξαγωγής σταματά να λειτουργεί.

Μια ευάερη λεκάνη γεμάτη με τσιπούρα

Ο δεύτερος λόγος - μείωση των απωλειών θερμότητας - έχει σημασία για τη θέρμανση των συστημάτων εξαερισμού με θέρμανση. Εάν στο σπίτι σας ο φρέσκος αέρας που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται επιπλέον, τότε η μόνωση θα εξοικονομήσει τη θέρμανση του. Χάρη στον θερμαντήρα, ο αέρας δεν θα κρυώσει, περνώντας όλο τον τρόπο από τον θερμαντήρα μέχρι το τελικό σημείο (δωμάτιο). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση από τον θερμαντήρα μέχρι το δωμάτιο και / ή αν υπάρχουν περιοχές κατά μήκος του δρόμου που περνούν σε κρύες αίθουσες.

Ο τρίτος λόγος είναι η μείωση του θορύβου. Ένα στρώμα θερμομόνωσης, ακόμη και λεπτό, θα αποκρύπτει ουσιαστικά τους κραδασμούς και το θόρυβο που συμβαίνουν όταν ο αέρας διέρχεται από τον αγωγό αέρα. Πολύ δυνατά και ενοχλητικά, αυτός ο ήχος δεν είναι για έναν κάτοικο της πόλης, αλλά αν είναι ένα σπίτι σε ένα ήσυχο μέρος - τότε η θερμομόνωση θα είναι χρήσιμη.

Ορισμένοι πιστεύουν λανθασμένα ότι η θέρμανση δημιουργεί πρόσθετη προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια, δεδομένου ότι δεν είναι κάθε θερμάστρα ασφαλής όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι και πού είναι απαραίτητο να ζεσταθεί;

Για να προστατέψετε τον αγωγό εξαερισμού από τη συμπύκνωση, πρέπει να μονώσετε που εκτείνεται πέρα ​​από τη θερμαινόμενη ζώνη.

Εάν ο σωλήνας φεύγει από τον τοίχο: η περιοχή είναι μονωμένη από το σημείο διέλευσης μέσω του τοίχου και στον εκτροπέα εξαερισμού.

Εάν ο σωλήνας διέρχεται από τη σοφίτα και περαιτέρω από την οροφή: η περιοχή που διέρχεται από τη σοφίτα είναι μονωμένη.

Εάν ο σωλήνας αέρας περνά μέσα από το κρύο δωμάτιο όπου η θερμοκρασία το χειμώνα θα μπορούσε να πέσει κάτω από 0º (π.χ. - γκαράζ, υπόγειο) μονώνεται το σύνολο της παρτίδας, η οποία είναι σε αυτή τη ζώνη.

Μονωμένος αγωγός στη σοφίτα

Αν μιλάμε για θερμική μόνωση του εξαερισμού τροφοδοσίας με θέρμανση - ο θερμαντήρας πρέπει να τοποθετηθεί καθ 'όλο το μήκος του αγωγού, ξεκινώντας από τον θερμαντήρα.

Τρόποι και υλικά για μόνωση εξαερισμού

Με υαλοκαθαριστήρες υπάρχουν:

Εφαρμογή υλικών κυλίνδρων (θερμοσίφωνες από ορυκτοβάμβακα, αφρώδες πολυαιθυλένιο, αφρώδες ελαστικό).

Η χρήση του «κελύφους» (σωλήνα του κυλίνδρου, μπορεί να γίνει από ορυκτό μαλλί, αφρό πολυαιθυλενίου ή αφρώδες ελαστικό ή Epps, αφρό πολυουρεθάνης).

Τα υλικά φύλλων (διογκωμένο πολυστυρένιο, αφρός πολυστερίνης διέλασης, αφρός πολυουρεθάνης φύλλου) - για τη μόνωση αεραγωγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά μόνο για ορθογώνια και τετράγωνα. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, επειδή δεν είναι εύκολη η τοποθέτησή της, διαρκεί πολύ περισσότερο και υπάρχει μεγάλος αριθμός αρθρώσεων μεταξύ των φύλλων.

Πρώτα απ 'όλα, η μέθοδος και το υλικό μόνωσης επιλέγονται με βάση το σχήμα του διαύλου εξαερισμού:

Για τους στρογγυλεμένους αγωγούς: μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνωση κυλίνδρων και "κέλυφος". Το φύλλο υλικού για τον κυκλικό αγωγό δεν θα λειτουργήσει, επειδή δεν θα λυγίσει.

Για ορθογώνια και τετράγωνα κανάλια: μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μόνωση κυλίνδρου.

Στρογγυλοί και ορθογώνιοι μονωμένοι αεραγωγοί

Επιπλέον, πάνω από το στρώμα μόνωσης, ο σωλήνας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με:

Σε ιδιωτικές κατοικίες, δεν απαιτείται τέτοια προστασία, δεδομένου ότι προορίζεται να αποτρέψει τη μηχανική βλάβη στη μόνωση.

Εφαρμογή υλικών κυλίνδρων

Αυτή η έκδοση των αγωγών μόνωσης είναι απλή:

Ο αγωγός αέρα είναι καλά τυλιγμένος με θερμαντήρα.

Ότι η θερμάστρα δεν πέσει κάτω - με τα ίδια σκαλοπάτια στερεώνετε ένα μαλακό σύρμα.

Αν μιλάμε για αεραγωγούς μεγάλης διαμέτρου, οι οποίοι είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα, τότε εκτός από το σύρμα για στερέωση, χρησιμοποιούνται καρφίτσες. Για να το κάνετε αυτό:

Οι πείροι συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια του αγωγού εξαερισμού με μια μηχανή συγκόλλησης επαφών.

Ο ορυκτοβάμβακας τυλίγεται σφιχτά στον αγωγό, τρυπώντας τις καρφίτσες.

Στην κορυφή της επικάλυψης η μόνωση στερεώνεται με ροδέλες πίεσης, οι οποίες είναι προσαρτημένες σε κάθε πείρο.

Επιπλέον για πρόσθετη στερέωση, χρησιμοποιείται σύρμα, το οποίο τυλίγεται πάνω από τον θερμαντήρα.

Ρολλ ορυκτοβάμβακας

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί τη μόνωση κυλίνδρων είναι καλή για τους ακόλουθους λόγους:

απλή και γρήγορη στη χρήση.

επιτρέπει τη δημιουργία μίας μόνωσης χωρίς ραφές και αρμούς.

εάν είναι απαραίτητο, σας επιτρέπει να αφαιρέσετε γρήγορα τον θερμικό μονωτήρα στην επιθυμητή περιοχή (για παράδειγμα - για να επισκευάσετε το σωλήνα ή για να αντικαταστήσετε τον θερμαντήρα).

Τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξής:

Θερμαντήρες ορυκτών μαλλιών. Η παραλλαγή είναι η πιο κοινή, φθηνή και αποτελεσματική. Μια κοινή πάχος - 5 cm, μπορεί να βρεθεί στο εμπόριο κυλά με πάχος 4 έως 8 εκ παχύτερο ορυκτοβάμβακα το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που είναι κατασκευή κατοικιών χαμηλός-ανόδου δεν είναι εφαρμόσιμες.. Υπάρχουν μονωτήρες με εξωτερικό στρώμα αλουμινίου (αυξάνει την απόδοση και χρησιμεύει ως επιπρόσθετη μηχανική προστασία). Από τα minuses - minvate ρωγμές και θραύσματα με την πάροδο του χρόνου, και είναι απαραίτητο να συνεργαστεί με αυτό προσεκτικά.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Η επιλογή είναι απλούστερη και φθηνότερη, αλλά και λιγότερο αποτελεσματική. Το πάχος ενός τέτοιου θερμαντήρα είναι μικρό (από 2 έως 40 mm), επομένως θα πρέπει να τυλίγεται σε διάφορα στρώματα.

Αφρώδες καουτσούκ. Σχεδόν το ίδιο με το αφρώδες πολυαιθυλένιο.

Εάν πρόκειται για επιλογή μονωτήρα για αεραγωγό, τότε ο ευκολότερος τρόπος είναι να επιλέξετε την πρώτη επιλογή.

Θέρμανση ενός ορθογώνιου αγωγού με ορυκτοβάμβακα (βίντεο)

Εφαρμογή του κελύφους

Από το kollupa υπάρχει ένας κύλινδρος, ο οποίος τοποθετείται στην μόνωση. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα - είναι ένας σωλήνας από θερμομονωτικό υλικό. Μπορεί να είναι:

Το κέλυφος μπορεί να είναι μονοκόμματο (μπορεί να φορεθεί στον αγωγό μόνο κατά την τοποθέτηση του αγωγού) ή να χωριστεί (μπορεί να φορεθεί σε ήδη έτοιμο και λειτουργικό σύστημα εξαερισμού).

Αφρός πολυουρεθάνης για μονωτικούς σωλήνες

Η χρήση του κελύφους είναι ιδανική για περιοχές που περνούν μέσα από τον τοίχο: η μόνωση του κυλίνδρου είναι πολύ δύσκολο να ξεδιπλωθεί και να δυσκολευτεί εκεί. Επίσης, το κέλυφος είναι κατάλληλο για χρήση σε ίσια τμήματα. Αλλά εκεί, όπου ο σωλήνας γυρίζει - ο κύλινδρος δεν μπορεί να τοποθετηθεί και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το χαλάκι.

Η ίδια η διαδικασία χρήσης του κελύφους για την θέρμανση του εξαερισμού μοιάζει με αυτό:

Το κέλυφος τοποθετείται στο κέλυφος.

Αν το κέλυφος είναι ξεχωριστό - τα μέρη του είναι κολλημένα μεταξύ τους με κόλλα (είναι αξιόπιστο, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να τα διαχωρίσετε εάν είναι απαραίτητο) ή σύρμα (μια απλούστερη και πιο βολική μέθοδος).

Οι αρθρώσεις μεταξύ των κυλίνδρων επικολλώνται με ταινία κατασκευής.

Αυτομόνωση των σωλήνων εξαερισμού - μια ιδιοτροπία ή μια επείγουσα ανάγκη

Στην ανάγκη εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού, λίγοι άνθρωποι αμφιβάλλουν τώρα. Όμως, πολλοί νέοι ιδιοκτήτες αναρωτιούνται γιατί είναι απαραίτητο να μονωθούν οι σωλήνες εξαερισμού στη σοφίτα ή σε άλλους μη θερμαινόμενους χώρους, επειδή δεν πρόκειται για σωλήνα νερού ή για θέρμανση, δεν υπάρχει τίποτα να παγώσει εκεί.

Παρόλα αυτά, αν αφήσετε αυτό το θέμα χωρίς την κατάλληλη προσοχή, ενδέχεται να προκύψουν σοβαρά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να εξηγήσω το νόημα αυτής της θέρμανσης και να σας πω πώς και τι μπορείτε να μονώσετε οι ίδιοι οι αγωγοί εξαερισμού χωρίς να εμπλέξετε ειδικούς.

Θέρμανση αεραγωγών.

Ποια είναι η σημασία της μόνωσης εξαερισμού

Ο κύριος εχθρός οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού είναι το συμπύκνωμα, το οποίο σχηματίζεται ενεργά κατά τη σύγκρουση θερμών και ψυχρών ρευμάτων. Εκτός από την κατάλληλη διάταξη του ίδιου του συστήματος, οι μονωμένοι σωλήνες εξαερισμού είναι ένας από τους κύριους τρόπους πρόληψης της απώλειας υγρασίας. Και από αυτό το συμπύκνωμα στο σύστημα εξαερισμού είναι φοβερό, θα το πω περαιτέρω.

Στην πραγματικότητα, η αυτομόνωση είναι απαραίτητη για την αποτροπή των συνθηκών του λεγόμενου σημείου δρόσου. Σύμφωνα με το πρότυπο κατασκευής SP-50.1333-2012, ο όρος αυτός νοείται ως η θερμοκρασία στην οποία ο υδρατμός που περιέχεται στον αέρα πέφτει με τη μορφή νερού στα γύρω αντικείμενα, δηλαδή συμπυκνώνεται. Φυσικά, το σημείο δρόσου εξαρτάται άμεσα από την υγρασία του αέρα, τόσο υψηλότερο είναι, το σημείο δρόσου είναι πιο κοντά στη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Πίνακας για τον προσδιορισμό του σημείου δρόσου.

 • Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι σε ένα απροστάτευτο σωλήνα στο σοφίτα η οροφή συμπυκνωμάτων μπορεί να πέσει τόσο από το εσωτερικό όσο και από την κορυφή του αγωγού. Αυτή η υγρασία είναι επικίνδυνη και από τις δύο πλευρές. Έτσι, το νερό, που συνεχώς ρέει κάτω από τον σωλήνα, φυσικά, θα απορροφηθεί στην επικάλυψη. Και εδώ δεν έχει σημασία αν είναι σκυρόδεμα, ξύλο ή κάποιο άλλο υλικό, αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να καταρρέει. Προσθέστε σε αυτό επίσης τα αμερόληπτα διαζύγια γύρω από το σωλήνα στην οροφή του τελευταίου ορόφου.
 • Περισσότεροι από τους μισούς αγωγοί αερισμού και σωλήνων είναι κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο σίδηρο. επιμετάλλωση Ο ψευδάργυρος είναι ένα καλό πράγμα, αλλά αν έχει υποστεί ζημιά, είναι αναπόφευκτο κατά την κοπή και συναρμολόγηση, λεπτό φύλλο σιδήρου θα αρχίσει να σκουριάζει και χρόνο για να εμφανιστούν στην τρύπα του σωλήνα, ρίξτε λίγο, όχι περισσότερο από 2-3 χρόνια?

Κοπές από βαμβάκι.

 • Εκτός από τον αερισμό του σπιτιού, σε σπίτια από 2 ορόφους και άνω ο εξαερισμός του ανεμιστήρα είναι εγκατεστημένος για το σύστημα αποχέτευσης. Με απλά λόγια, αυτή είναι η συνέχιση του καναλιού που οδηγείται στην οροφή. Έτσι, με την πολύ υψηλή υγρασία που υπάρχει στον αποχετευτικό αγωγό, ο σοφίτας ενός τέτοιου σωλήνα με διάμετρο 100 mm παγώνει ήδη σε θερμοκρασία -5 ° C ή -7 ° C κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Και αυτό ήδη συνεπάγεται προβλήματα με τη λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης.
 • Εκτός από την άμεση λειτουργία του, η μόνωση των σωλήνων εξαερισμού είναι καλή ηχομόνωση. Έχοντας εξοπλίσει ένα τέτοιο σύστημα, δεν χρειάζεται να ακούτε τον ουρανό του ανέμου στους σωλήνες σας.
 • Όμως, η επικάλυψη σάπιο, χάλασε την οροφή, συνεχή μουσική του ανέμου, δυσάρεστη μυρωδιά από το νεροχύτη και peremerzshaya χειμώνα αποστράγγιση είναι πιο «λουλούδια», είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την εμφάνιση του φόρμα και το ωίδιο στο εσωτερικό του συστήματος στο σπίτι εξαερισμού. Το γεγονός είναι ότι μια τέτοια "βλάστηση" απλώνεται με αεροζόλ, με άλλα λόγια, σπόρια μούχλας μεταφέρονται με ρεύματα αέρα. Φυσικά, χτυπώντας το σύστημα εξαερισμού, θα αρδεύουν τακτικά ολόκληρο το σπίτι, και οι άνθρωποι που ζουν στο σπίτι θα αναπνέουν συνεχώς όλο αυτό το μπουκέτο. Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές, από τις ήπιες ασθένειες έως τους χρόνιους πονοκεφάλους και τις αλλεργίες.

Τυλίξτε ένα κουκούλι από γυάλινο μαλλί με ένα ύφασμα στεγανοποίησης.

Τώρα ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά και αποφασίστε μόνοι σας εάν πρέπει να μονώσετε τους σωλήνες εξαερισμού στο σπίτι σας. Νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής, και θα συνεχίσουμε να περιγράφουμε λεπτομερώς τα κοινά υλικά και μεθόδους εγκατάστασής τους.

Τι και πώς να μονώσετε τους σωλήνες εξαερισμού

Τοποθέτηση του σωλήνα εξαερισμού μέσω ενός πλευρικού τοιχώματος δεν είναι τόσο κοινή και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι επιπλωμένο αερισμός σε καθαρή μορφή, ως καμινάδα για το λέβητα, αλλά σε κάθε περίπτωση η μόνωση στο τέτοιοι αγωγοί καθίζησης, από ζεστό δωμάτιο ή ο λέβητας και για τη διαφυγή άκρο σωλήνα.

Κατά κανόνα, αυτό είναι ένα ανθεκτικό στη θερμότητα κουκούλι, που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο. Όσο για τη ρύθμιση της θερμομόνωσης εξαερισμού από τα ίδια τα χέρια, αυτό το είδος εργασίας είναι πιο συναφές για τους χώρους του σοφίτα.

Κλασική μόνωση βασικών ινών.

Από τη μάζα των διαφόρων σύγχρονων θερμομονωτικών υλικών, επέλεξα πολλές από τις πιο συχνά συναντώμενες επιλογές. Σε γενικές γραμμές, κατά την επιλογή ενός πρέπει να καθοδηγείται από τρία βασικά κριτήρια:

 1. Πρώτα απ 'όλα, αυτό είναι το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο θερμικής αγωγιμότητας. Με την τρέχουσα σειρά παρόμοιων υλικών στην αγορά, το έργο αυτό επιτυγχάνεται εύκολα.
 2. Το δεύτερο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, κριτήριο είναι το επίπεδο της πυρασφάλειας. Εδώ όλα είναι πιο περίπλοκα, και όχι όλα τα υλικά ανταποκρίνονται στην απαίτηση αυτή. Αν και, τελικά, δεν πρόκειται να μαγειρέψετε μπάρμπεκιου στη σοφίτα σας, ακόμα και δίπλα στους σωλήνες. Ως εκ τούτου, μπορούν να γίνουν μικρές συμβιβαστικές λύσεις.
 3. Και τέλος, για την οδυνηρή, την τιμή του υλικού. Εδώ μπορώ να σας ευχαριστήσω, σχεδόν όλα τα πιο δημοφιλή υλικά είναι πλήρως τοποθετημένα στον μέσο προϋπολογισμό.

Ορυκτοβάμβακας και υαλοβάμβακας

Το Steklovatu μπορεί ασφαλώς να ονομάζεται πατριάρχης οικιακής θέρμανσης. Δεν υπάρχουν παράπονα σχετικά με το επίπεδο θερμομόνωσης. Όσον αφορά την πυρασφάλεια, ακόμη και ο πιο σχολαστικός επιθεωρητής δεν θα μπορέσει να βρει λάθος μαζί της. Η τιμή αυτού του υλικού θα σας ευχαριστήσει επίσης, μεταξύ των ανταγωνιστών είναι ένα από τα χαμηλότερα. Στην αγορά, το υλικό αυτό παρουσιάζεται με τη μορφή μαλακών χαλιών διαφορετικού πάχους.

Θέρμανση με φύλλο αλουμινίου.

 • Αλλά αυτό, ίσως, τελειώνει όλες τις αρετές του υαλοβάμβακα. Πιστεύεται ότι, σε σύγκριση με άλλα υλικά, η οδηγία εγκατάστασης για αυτόν τον θερμικό μονωτήρα είναι η πιο δύσκολη, αν και προσωπικά δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη.
 • Τέτοια χαλάκια έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την υγρασία και το χειρότερο είναι ότι μετά την ξήρανση δεν αποκαθίστανται, η επικάλυψη χρειάζεται μόνο να αλλάξει.
 • Αλλά ακόμη και σε απολύτως στεγνά δωμάτια το γυαλί μαλλί βαθμιαία αστράφτει, στην πραγματικότητα, αυτή η απομόνωση θα πρέπει να αλλάξει κάθε 5 με 7 χρόνια.
 • Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης τέτοιων χαλάκων θα πρέπει να "τυλίξετε τον εαυτό σας επάνω" όσο το δυνατόν περισσότερο. Εκτός από τα προστατευτικά γυαλιά, τις μάσκες και τα γάντια, δεν είναι περιττό να έχετε ένα σφιχτό σύνολο. Το γεγονός είναι ότι αυτό το υλικό δεν είναι μάταια ονομάζεται, αυτά τα χαλάκια είναι κορεσμένα με πολλές μικρές γυάλινες βελόνες και αν εργάζεστε χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό, τότε ο κνησμός θα είναι τουλάχιστον μερικές ημέρες.

Θέρμανση σωλήνων υαλοβάμβακα χωρίς τη χρήση φύλλου.

Με ορυκτοβάμβακα, όχι όλα είναι τόσο λυπηρά, είναι ένα νεότερο και πιο τέλειο εκπρόσωπο αυτής της κατεύθυνσης. Τέτοια χαλάκια είναι πυκνά, ανθεκτικά και ανθεκτικά στις εξωτερικές επιρροές.

Συνδύασαν όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του υαλοβάμβακα. Η εργασία με ορυκτοβάμβακα είναι ευκολότερη, δεν χρειάζονται πλέον φόρμες εργασίας. Αν και αυτό το υλικό εξακολουθεί να φοβάται την υγρασία.

Η θερμομόνωση των επιφανειών υψηλής θερμοκρασίας (για παράδειγμα, οι καμινάδες) γίνεται μόνο με τη βοήθεια μόνωσης από τη γραμμή των ορυκτών υλικών.

Τώρα ας προχωρήσουμε στο ζήτημα της επεξεργασίας. Όπως είπα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιπλοκή σε αυτό. Για κυρτές και στρογγυλές επιφάνειες, μαλακό γυάλινο μαλλί. Μια τέτοια "κουβέρτα" μετατρέπει το σωλήνα εξαερισμού. Αλλά δεν μπορείτε να κρατήσετε υαλοβάμβακα, πρέπει να τυλιχτεί με ένα στρώμα τεχνικού φύλλου ή, σε ακραίες περιπτώσεις, ένα ruberoid.

Και ότι όλη αυτή η "πίτα" διατηρείται αξιόπιστα πρέπει να σταθεροποιηθεί από πάνω με οποιοδήποτε επίδεσμο. Ως επίδεσμος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεταλλική ή συνθετική ταινία συσκευασίας, αλλά είναι φθηνότερο και πιο εύκολο να στερεώσετε ένα τέτοιο κουκούλι με ένα ανυψωμένο χαλύβδινο σύρμα, το οποίο χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του οπλισμού.

Επίδεσμο από συνθετική ταινία.

Οι πλάκες από ορυκτό μαλλί είναι πυκνότερες από το γυάλινο μαλλί, είναι πιο κατάλληλες για τη θέρμανση επίπεδων και επίπεδων επιφανειών. Αυτή είναι σχεδόν μια ιδανική επιλογή για τον εξοπλισμό της θερμομόνωσης ορθογωνικών και τετράγωνων κουτιών εξαερισμού.

Απλώς κόβετε αυτό το πιάτο με κανονικό μαχαίρι σε τμήματα του σωστού μεγέθους, επικαλύπτετε το κιβώτιο, στη συνέχεια το τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και ασφαλίστε με επίδεσμους. Θα είναι ευκολότερο να δουλέψετε εάν ο σωλήνας απολιπανθεί με κονίαμα που περιέχει αλκοόλ και βάλτε μεταλλικά πιάτα σε υγρά καρφιά.

Στυροπρίονο και διογκωμένο πολυστυρόλιο

Αυτοί οι δύο τύποι μόνωσης έχουν αρκετά υψηλά χαρακτηριστικά θερμομόνωσης. Είναι ανθεκτικά και απολύτως δεν φοβούνται την υγρασία. Αλλά και τα δύο αυτά υλικά είναι σκληρά, δεν μπορούν να τυλιχτούν με τίποτα. Επομένως, για πολύπλοκες επιφάνειες η επιλογή αυτή δεν είναι κατάλληλη.

Σχέδιο σύνδεσης αυλάκωσης-αύλακα.

Από την άποψη της πυρασφάλειας είναι απόλυτα όμοια. Τόσο το πολυστυρένιο όσο και το πολυστυρένιο μπορούν εύκολα να λιώσουν και να καούν καλά και κατά την καύση απελευθερώνουν επιβλαβείς και τοξικές ενώσεις. Έτσι ώστε να μην μπορούν να τοποθετηθούν σε επικίνδυνες περιοχές ή σε θερμούς αγωγούς.

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ αφρού πολυστυρενίου και διογκωμένου πολυστυρενίου, τόσο η μόνωση αυτή έχει μία βάση. Αλλά ο αφρός είναι λιγότερο πυκνός, ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο ανθεκτικό και άκαμπτο όπως το styrofoam. Αν και ο αφρός έχει ένα αναμφισβήτητο και σημαντικό πλεονέκτημα, η τιμή του είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από εκείνη ενός ανταγωνιστή.

Πιστεύω ότι εάν χρειάζεστε μια ανέξοδη μόνωση για σωλήνες εξαερισμού στη σοφίτα, ο αφρός είναι μια άξια και αρκετά αποδεκτή επιλογή. Το στυροπρίονο είναι σίγουρα ισχυρό, αλλά στη σοφίτα αυτή η δύναμη δεν παίζει κανένα ρόλο και γιατί πληρώνει περισσότερο εάν δεν έχει ουσιαστικά νόημα σε αυτό.

Δύο και τρία τμηματικά κουκούλια αφρού και αφρού πολυστερίνης.

Μόνωση με αφρό του σωλήνα για εξαερισμό με τα χέρια του για να εξοπλιστείτε ακόμη πιο εύκολα. Τα έτοιμα κουκούτσια πωλούνται ήδη για στρογγυλές σωλήνες. Αυτά τα τμήματα αποτελούνται από δύο ή τέσσερις ημικυκλικούς τομείς, οι οποίοι συνδέονται με μια αρχή αύλακας. Μπορούν να καλύπτονται με αλουμινόχαρτο ή να πηγαίνουν χωρίς αυτό, σε μια στεγνή σοφίτα αυτό δεν έχει σημασία. Τα τμήματα του σωλήνα τοποθετούνται με μια στροφή σύμφωνα με την αρχή της τοιχοποιίας.

Απλά πρέπει να τα συνδέσετε σφιχτά και να σφίξετε τον επίδεσμο. Αν και σε αυτή την περίπτωση προτιμώ να χρησιμοποιώ καρφιά υγρού ή οποιαδήποτε άλλη κόλλα για τοποθέτηση. Η θέρμανση του αφρού με τετράγωνα και ορθογώνια κουτιά εξαερισμού πραγματοποιείται σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο με την εγκατάσταση ορυκτών πλίνθων.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο

Αν ψάχνετε για τον ευκολότερο και φθηνότερο τρόπο απομόνωσης του εξαερισμού, τότε το αφρώδες πολυαιθυλένιο είναι για σας, σε ορισμένες πηγές αυτό το υλικό ονομάζεται πενofόλ. Σε εμφάνιση μοιάζει με κανονικό ελαστικό αφρού, αλλά με μεγαλύτερη δομή. Στην αγορά μάλλον είδατε τέτοιους γκρι φουσκωτούς σωλήνες από καουτσούκ διαφόρων διαμέτρων και έτσι είναι μια από τις επιλογές για μια τέτοια θερμάστρα.

Θερμαινόμενες ομάδες πενofόλης.

Επιλέγετε το "περιτύλιγμα" της κατάλληλης διαμέτρου για το σωλήνα. Κάθε τέτοιο πλεξούδα είναι ήδη κομμένο κατά μήκος, έτσι θα είναι εύκολο να το βάλουμε στο σωλήνα. Για να διατηρήσετε το penofol, θα πρέπει να τυλιχτεί σε διάφορα σημεία με scotch και όλα.

Επιπλέον, το φύλλο αφρού πωλείται υπό μορφή φαρδιάς λεπίδας πάχους έως και 10 mm. Μια τέτοια "κουβέρτα" μπορεί να τυλίξει τυχόν μη τυποποιημένο μέρος του κιβωτίου εξαερισμού και, στο τέλος, να το στερεώσει με κατασκευή ή συνηθισμένη ταινία scotch. Ο ίδιος καμβάς μπορεί να καλυφθεί με αλουμινόχαρτο. Το δεδομένο υλικό κοστίζει περισσότερο, αλλά το θερμικό μονωτικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται κατά τάξη μεγέθους υψηλότερο.

Υφάσματα πενοφόλια σε ρολά.

Πρόσφατα, ένα άλλο μοντέλο διογκωμένου πολυαιθυλενίου εμφανίστηκε στην αγορά. Για την θέρμανση του αερισμού ταιριάζει καλά.

Από τις ήδη υπάρχουσες επιλογές, ο καμβάς αυτός διακρίνεται από την παρουσία μιας αυτοκόλλητης επιφάνειας στη μία πλευρά. Η οδηγία είναι στοιχειώδης, αφαιρέστε την προστατευτική μεμβράνη και επικολλήστε το στον σωλήνα εξαέρωσης ή το κουτί. Εάν απαιτείται παχιά επικάλυψη, το penofol είναι τυλιγμένο σε διάφορα στρώματα.

Μερικά σημαντικά σημεία

Επί του παρόντος, η θέρμανση των σοφίτων με τη βοήθεια ειδικού αφρού κατασκευής είναι ευρέως διαδεδομένη. Η ευχαρίστηση σίγουρα δεν είναι φθηνή, αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ αξιοπρεπές. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατή η θέρμανση των σωλήνων εξαερισμού, αλλά είναι καλύτερα να εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες. Επειδή εκεί, εκτός από τον ίδιο τον αφρό, χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό, καθώς και αυστηρή τήρηση της τεχνολογίας.

Θέρμανση της οροφής με αφρό πολυουρεθάνης (PPU).

Και μην προσπαθήσετε να "φουσκώσετε" την επιφάνεια του αγωγού με ένα συνηθισμένο αφρό τοποθέτησης, χωρίς να υπολογίζετε το υψηλό κόστος αυτού του έργου, ο αφρός εγκατάστασης στον αέρα θα διαρκέσει κατ 'ανώτατο όριο ένα χρόνο, μετά τον οποίο θα αρχίσει να χύνεται. Εξάλλου, αυτό το εύχρηστο δομικό υλικό έχει σχεδιαστεί για ελαφρώς διαφορετικούς σκοπούς.

Και δεν είναι απαραίτητο να τυλίγετε τους σωλήνες εξαερισμού με παλιά κουρέλια και βαμβακερά στρώματα. Το συνηθισμένο ύφασμα ή βαμβακερό μαλλί, που απορροφάται βαθμιαία από την υγρασία και την έννοια αυτής της εφεύρεσης, δεν θα είναι πρακτικά οποιοδήποτε, εκτός του ότι το εξωτερικό συμπύκνωμα θα απορροφηθεί σε αυτά τα κουρέλια.

Καλωδίωση αερισμού σε ιδιωτική κατοικία.

Συμπέρασμα

Όπως μπορείτε να δείτε την ανεξάρτητη μόνωση των σωλήνων αερισμού, τόσο στη σοφίτα όσο και σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο δεν είναι κάτι πέρα ​​από τα σύννεφα. Και αν είναι επιθυμητό, ​​ένας καλός ιδιοκτήτης θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτό το έργο. Η φωτογραφία και το βίντεο σε αυτό το άρθρο δείχνουν τις επιλογές για την εγκατάσταση μίας τέτοιας μόνωσης. Αν έχετε κάτι να προσθέσετε ή να αφήσετε ερωτήσεις, γράψτε στα σχόλια, θα προσπαθήσω να βοηθήσω.

Θέρμανση της σοφίτας σε ιδιωτικό σπίτι

Πριν να μονώσετε μια σοφίτα στο δικό σας ιδιωτικό σπίτι, θα πρέπει να καθορίσετε τους χώρους και τα στοιχεία για τη θέρμανση. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξετάσουμε τη μόνωση μιας μη θερμαινόμενης σοφίτας. Η θέρμανση της σοφίτας οροφής και των τοίχων της θα βοηθήσει να κρατήσει τη θερμότητα στο δωμάτιο το χειμώνα και δεν θα δώσει πολύ θερμότητα στα δωμάτια το καλοκαίρι.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η μόνωση των στοιχείων μηχανικής επικοινωνίας που διέρχονται από την κρύα σοφίτα. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας αγωγός καπνοδόχου ή ένας αγωγός εξαερισμού.

Από το να θερμάνεις το πάτωμα σε μια κρύα σοφίτα

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θέρμανση της στέγης της σοφίτας με τα δικά σας χέρια. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα μονωτικά υλικά:

 • ορυκτοβάμβακα. Αυτό περιλαμβάνει το μαλλί από γυαλί, πέτρα και σκωρία. Παράγεται σε πλάκες και ψάθες.
 • διογκωμένο πολυστυρένιο και πολυστυρένιο. Το στυροπρίονο είναι ένα καλύτερο υλικό από το πολυστυρένιο. Έχει μεγαλύτερη αντοχή και πυκνότητα, λιγότερη απορρόφηση υγρασίας.
 • αφρός πολυουρεθάνης (PPU). Ένα από τα πιο τεχνολογικά, ποιοτικά και ακριβά θερμάστρες?
 • χύδην υλικά (πριονίδι, διογκωμένος πηλός, σκωρία κλπ.).

Πριν να μονώσετε τη σοφίτα ενός ιδιωτικού σπιτιού με μία από την μόνωση που αναφέρεται, θα πρέπει να αποφασίσετε ποια θα είναι η πιο ορθολογική. Για παράδειγμα, είναι απλά αδύνατο να τοποθετηθούν καλά οι πλάκες ορυκτών ινών. Για μια τέτοια περίπτωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν χαλαροί θερμαντήρες, οι οποίοι θα γεμίσουν όλα τα κενά και τις ανωμαλίες.

Η θέρμανση του ορυκτού μαλλιού με τα χέρια του είναι συχνά αρκετή λόγω της καλής θερμομόνωσης και των ηχομονωτικών ιδιοτήτων. Πριν από την τοποθέτηση του ορυκτού μαλλιού στο πάτωμα της σοφίτας, τοποθετείται ένα φράγμα ατμού για να αποτρέψει την είσοδο υγρασίας από τα κατώτερα δωμάτια.

Όταν εισέρχεται υγρασία στο ορυκτό μαλλί, τα χαρακτηριστικά θερμικής μόνωσης μειώνονται απότομα, πράγμα που οδηγεί σε σημαντικές απώλειες θερμότητας από τους χαμηλότερους χώρους του ιδιωτικού σπιτιού.

Τις περισσότερες φορές το ορυκτό μαλλί τοποθετείται σε δύο στρώματα. Από πάνω επίσης βάλτε ένα φράγμα υδρατμών και μόνο στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα τραχύ δάπεδο για κίνηση στη σοφίτα.

Η θέρμανση με διογκωμένο πολυστυρένιο (αφρώδες πλαστικό) συνιστάται επίσης να παράγει με επένδυση κάτω από αυτό ένα στρώμα μεμβράνης φραγμού ατμών. Η διαπερατότητα της υγρασίας αυτών των υλικών είναι ασήμαντη, αλλά είναι καλύτερα να ασφαλιστούν οι ίδιοι και να απαλλαγούν από πιθανές μελλοντικές δυσκολίες. Για την αυτομόνωση σε κρύα σοφίτα είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε πλάκες από πολυστυρένιο, επειδή είναι ισχυρότερες από την πολυστερίνη.

Η θέρμανση μιας κρύας σοφίτας είναι καλύτερο για την παραγωγή πλακών διογκωμένης πολυστερίνης με ένα κλιμακωτό άκρο. Αυτό θα κάνει τη θερμομονωτική στρώση απρόσκοπτη, η οποία δεν θα επιτρέψει να περάσει αέρας από το εξωτερικό.

Η θέρμανση μιας μη οικιστικής σοφίτας με αφρό πολυουρεθάνης (PPU) είναι ο πιο αποτελεσματικός και ποιοτικός τρόπος για ένα ξύλινο ιδιωτικό σπίτι. Τα κύρια πλεονεκτήματα του αφρού πολυουρεθάνης είναι τα ακόλουθα::

 • απόλυτη απρόσκοπτη λειτουργία. Μετά την εφαρμογή της PPU, δημιουργείται ένα μονολιθικό στρώμα θερμομόνωσης.
 • φιλική προς το περιβάλλον. Το υλικό δεν περιέχει πτητικά συστατικά που μπορούν να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.
 • υψηλή προσκόλληση. Το PPU προσκολλάται σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια εκτός από τις επιφάνειες πολυαιθυλενίου και φθοριοπλαστικής.
 • Η μονάδα PPU έχει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές θερμικής αγωγιμότητας.

Ωστόσο, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι το υλικό πρέπει να εφαρμόζεται σε ξηρές επιφάνειες με θερμοκρασία + 10 ° C. Επιπλέον, δεν θα λειτουργεί ανεξάρτητα. Αυτό θα απαιτήσει εξοπλισμό και ειδικούς που θα μπορούν να επιλέγουν σωστά το περιεχόμενο των εξαρτημάτων και να προσαρμόζουν τον εξοπλισμό. Ως εκ τούτου, για να μονώσει τη σοφίτα αυτό το υλικό θα απαιτήσει σημαντικές οικονομικές επενδύσεις.

Ο παλαιότερος και πλέον αποδεδειγμένος τρόπος για να μονώσετε τη σοφίτα με τα χέρια σας είναι η θερμομόνωση με χύμα υλικά. Πριν την πλήρωση του υλικού, τοποθετείται ένα στρώμα υποστήριξης - περγαμηνή, μεμβράνη φραγμού ατμών, κλπ. Εδώ όλα εξαρτώνται από τον συγκεκριμένο τύπο μόνωσης και την τεχνολογία της προετοιμασίας του, πριν να τοποθετηθεί απευθείας στο σοφίτα.

Όταν θερμαίνετε τοίχους στη σοφίτα, εάν υπάρχουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα παραπάνω υλικά. Οι μοναδικές εξαιρέσεις είναι τα χύμα υλικά, τα οποία, για προφανείς λόγους, δεν είναι κατάλληλα για θερμομόνωση των τοίχων.

Θέρμανση στη σοφίτα των σωλήνων εξαερισμού

Για να διατηρηθεί η σταθερότητα της θέρμανσης σε μια ιδιωτική κατοικία και να αποφευχθεί η εμφάνιση υπερβολικής υγρασίας και μούχλας, είναι απαραίτητο να μονώνονται οι σωλήνες εξαερισμού και οι αεραγωγοί σε μια δροσερή σοφίτα. Η συμπύκνωση μπορεί να σχηματιστεί στους αγωγούς λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ περιβάλλοντος και χώρου. Η συμπύκνωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές όχι μόνο στους σωλήνες αερισμού και τα κανάλια, αλλά και στις δομές κτιρίων, διεισδύοντας στην πορώδη δομή τους.

Εάν οι σωληνώσεις εξαερισμού είναι σωστά και σωστά μονωμένες, η ακόλουθη λίστα προφανών πλεονεκτημάτων:

 • το συμπύκνωμα δεν εμφανίζεται στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες των σωλήνων εξαερισμού.
 • με υψηλής ποιότητας θερμική μόνωση των αεραγωγών, οι δονήσεις μπορούν να αποφευχθούν με τη μετακίνηση των ροών του αέρα μέσω σωλήνων, ως αποτέλεσμα, η μόνωση αυξάνεται.
 • σημαντική μείωση των θερμικών απωλειών. Η απλή μόνωση των αγωγών εξαερισμού και θέρμανσης στη σοφίτα σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε πόρους και να φτιάξετε ένα άνετο σπίτι σε μια ιδιωτική κατοικία για μια άνετη διαμονή.
 • Οι σύγχρονοι θερμαντήρες έχουν καλές ιδιότητες πυροπροστασίας, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της κίνησης της φωτιάς μέσω των σωλήνων εξαερισμού κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.

Για να μονώσετε τους σωλήνες αερισμού με τα χέρια σας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω υλικά:

 • αφρός πολυουρεθάνης (PPU).
 • ορυκτοβάμβακα.

Το κέλυφος αφρού πολυουρεθάνης έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 1. Ο αφρός πολυουρεθάνης (PPU) έχει έναν από τους καλύτερους συντελεστές θερμικής αγωγιμότητας σε σύγκριση με άλλα θερμομονωτικά υλικά. Αυτό το γεγονός επιτρέπει να χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς κατασκευής.
 2. Η τιμή των κελυφών PPU είναι χαμηλότερη από εκείνη των παρόμοιων προϊόντων που κατασκευάζονται από άλλα υλικά, όπως για παράδειγμα το ορυκτό μαλλί.
 3. Πολλοί είναι βαθιά λανθασμένοι στην φιλικότητα προς το περιβάλλον αυτού του υλικού, προτιμώντας να χρησιμοποιούν ορυκτά προϊόντα. Η PPU δεν σαπίζει και δεν αποσυντίθεται με την πάροδο του χρόνου σε μικρά σωματίδια που μπορούν να ξεχωρίζουν και να βλάπτουν τους άλλους.
 4. Το κέλυφος μπορεί να συνδεθεί με το χέρι, χωρίς να χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένο εργαλείο ή επαγγελματίας εγκαταστάτης.
 5. Το φάσμα των θερμοκρασιών λειτουργίας κυμαίνεται από -160 έως 90 ° C.
 6. Η αντοχή του αφρού πολυουρεθάνης είναι επίσης σε ύψος. Η διάρκεια ζωής σε κανονικές συνθήκες φτάνει τα 25 χρόνια.

Το μόνο μειονέκτημα μπορεί να αποδοθεί στην ευθραυστότητα του υλικού, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί όταν υποβληθεί σε μηχανική δράση πάνω σε αυτό.

Η εγκατάσταση του κελύφους PUF πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες από -35 έως 40 ° C. Οι ημικυλινδρικοί άξονες στερεώνονται με τη βοήθεια πολυμερών ή μεταλλικών "συνδετήρων", ανοξείδωτου σύρματος ή κολλητικής ταινίας. Πριν από την εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης, οι σωλήνες εξαερισμού υφίστανται επεξεργασία με αντιδιαβρωτικό διάλυμα, το οποίο επιτρέπει την αύξηση της διάρκειας ζωής του σωλήνα και της μόνωσης.

Για να αποφύγετε κενά και ρωγμές στο κέλυφος και ο σωλήνας πρέπει να έχει την ίδια διάμετρο. Το πάχος του κελύφους (θερμομονωτικό υλικό) υπολογίζεται σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή σας σύμφωνα με το SNiP 2.04.14-88 (Θερμομόνωση εξοπλισμού και αγωγών). Οι μισοκύλινδροι του κελύφους στερεώνονται με τη βοήθεια μιας σύνδεσης "καρφιτσών", αλλά για σωλήνες μικρής διαμέτρου χρησιμοποιείται μια σύνδεση "βήμα".

Κάθε στοιχείο του κελύφους τοποθετείται σε ένα σωλήνα με κάποια μετατόπιση 5-10 cm, δημιουργώντας έτσι μια επικάλυψη υλικού. Στα σημεία διασταύρωσης, τα στοιχεία καθορίζονται με έναν από τους παραπάνω τρόπους.

Αυτός ο θερμαντήρας διαφέρει σχετική φθηνότητα και πυρασφάλεια. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε κατά τη χρήση του:

 • η διαδικασία επεξεργασίας είναι αρκετά επίπονη. Το Ventkanal στη σοφίτα μετατρέπεται σε ένα στρώμα από ορυκτό μαλλί, το οποίο είναι τυλιγμένο σε γαλβανισμένο ή αλουμινόχαρτο. Η στερέωση πραγματοποιείται με τη βοήθεια δεσίματος ζεύξης.
 • όταν εργάζεστε με γυάλινο μαλλί, είναι απαραίτητο να προστατεύσετε το αναπνευστικό σύστημα, το δέρμα και τα μάτια από το να μπει σε αυτό.
 • αυτό το υλικό με την πάροδο του χρόνου έχει την ιδιότητα της συσσωματώσεως, πράγμα που οδηγεί στην εμφάνιση κρύων γεφυρών και απώλειας θερμομονωτικών ιδιοτήτων.
 • Η υγρασία επιδεινώνει απότομα τις θερμομονωτικές ιδιότητες του υλικού.

Θέρμανση στη σοφίτα της καμινάδας

Για να αποφύγετε τη δημιουργία συμπυκνώματος στην καπνοδόχο, η οποία διέρχεται από μια μη οικιστική σοφίτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρή μόνωση από αφρό πολυουρεθάνης (PPU). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μανίκια, τα οποία είναι σωλήνες σάντουιτς - μονωμένα σύνθετα τμήματα της καμινάδας.

Εκτός από την υγρή μόνωση, η οποία εφαρμόζεται στο σωλήνα ως αφρός, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν διπλοί σωλήνες, οι οποίοι αποτελούνται από θερμομονωτικό υλικό, μανίκια και θερμαντήρες σάντουιτς. Αυτά τα υλικά έχουν μια οθόνη από φύλλο αλουμινίου και εκτελούν τη λειτουργία εξοικονόμησης θερμότητας και αποτρέπουν το σχηματισμό συμπύκνωσης. Εάν η πιθανότητα κατάψυξης του σωλήνα είναι υψηλή, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό ηλεκτρικό καλώδιο, το οποίο είναι στερεωμένο στο σωλήνα ή τυλιγμένο γύρω από αυτό σε στροφές. Επίσης υπάρχουν σωλήνες με ενσωματωμένο καλώδιο για θέρμανση.

Εάν υπάρχει ανάγκη για την μόνωση του σωλήνα τούβλο, που συμβαίνει πολύ σπάνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλάκες από καολίνη. Για να γίνει αυτό, ετοιμάστε το διάλυμα και κόψτε τις πλάκες στον σωλήνα. Στην κορυφή των πλακών εφαρμόζεται γύψος. Κατά κανόνα, μετά από αυτά τα γεγονότα, μπορείτε να ξεχάσετε το συμπύκνωμα.

Όπως μπορείτε να δείτε, η μόνωση μιας σοφίτας ενός ιδιωτικού σπιτιού είναι ένα απλό έργο που μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα. Αρκεί να γνωρίζουμε κάποια θεωρητικά βασικά στοιχεία για υλικά μόνωσης και βασικές δεξιότητες οικοδόμησης.

Σας συνιστούμε να εξοικειωθείτε με το βίντεο στη μόνωση μη σοβαρής σοφίτας με αφρό πολυουρεθάνης: