Πώς να μην κάνετε λάθος στην επιλογή μόνωσης για εξαερισμό

Μία από τις υποχρεωτικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ενός χώρου παραγωγής ή ενός κτιρίου κατοικιών σε λειτουργία είναι η συσκευή εξαερισμού ως ένα από τα σημαντικότερα συστήματα υποστήριξης της ζωής. Η δημιουργία ενός άνετου μικροκλίματος είναι αδύνατη χωρίς την κατάλληλη διευθέτηση του συνόλου του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της θερμικής μόνωσης των αεραγωγών. Ας προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε ποια μόνωση για τους σωλήνες αερισμού είναι η πιο αποτελεσματική και ποιες περιοχές χρειάζονται προστασία από την ψύξη.

Τι χρειάζεται για τη μόνωση των σωλήνων

Αφήνοντας το θερμαινόμενο δωμάτιο σε ειδικές βρύσες, σε μη θερμαινόμενες περιοχές, μάζες θερμού αέρα έρχονται σε επαφή με τους κρύους τοίχους της δομής, με αποτέλεσμα το σχηματισμό συμπύκνωσης. Είναι επικίνδυνο επειδή με την πάροδο του χρόνου προκαλεί τη διάβρωση των μεταλλικών μερών (για γαλβανισμένο σίδηρο 3-4 χρόνια είναι αρκετό), και σε περίπτωση απότομης πτώσης θερμοκρασίας - πάγου και θραύσης δομικών θραυσμάτων. Επιπλέον, το αυξημένο επίπεδο υγρασίας στη σοφίτα προκαλεί την εμφάνιση εστιών μούχλας και μύκητα, τα οποία εξαπλώνονται στον οικιακό τομέα.

Οι σταγόνες, που ρέουν κάτω από τις ψυχρές επιφάνειες, πέφτουν στο πάτωμα, συσσωρεύονται και, χωρίς να έχουν χρόνο να εξατμιστούν, απορροφώνται στη δομή των δαπέδων. Για το νερό δεν έχει σημασία το είδος του υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή, μετά από μια ορισμένη περίοδο είναι σε θέση να καταστρέψει τόσο τα ξύλινα δοκάρια όσο και τις πλάκες από σκυρόδεμα.

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση υγρασίας, είναι απαραίτητο είτε να τοποθετηθούν όλοι οι χώροι στους οποίους έχουν τοποθετηθεί τα δομικά στοιχεία είτε να μονωθούν και να εξατμιστούν οι αγωγοί εξαερισμού. Η δεύτερη μέθοδος είναι ευκολότερη στην εκτέλεση και πιο ορθολογική αν, για παράδειγμα, η σοφίτα έχει μεγάλη έκταση.

Προστασία από την εμφάνιση της υγρασίας - αυτός είναι ένας μόνο σκοπός των μέτρων θερμομόνωσης. Τα παχιά στρώματα βασάλτη ή το λεπτό penofol είναι καλά σιγαστήρες και η σιωπή είναι σημαντική για μια άνετη διαμονή, όχι λιγότερο από ξηρότητα. Οι απαιτήσεις για τη ρύθμιση των συστημάτων εξαερισμού σε πολυκατοικίες που ρυθμίζονται από SNP (π.χ., SNP 2.04.44-88), δεν θα ήταν περιττό να τα χρησιμοποιούν, και στην κατασκευή μιας ιδιωτικής κατοικίας.

Υλικά για μόνωση εξαερισμού

Η εγκατάσταση τεχνικών επικοινωνιών αναφέρεται σε κατασκευαστικές δραστηριότητες που απαιτούν διεξοδική προσέγγιση και εφαρμογή προϊόντων ποιότητας, των οποίων η διάρκεια ζωής είναι τουλάχιστον 15 έτη. Ο λόγος έγκειται στην πρακτική προσέγγιση: να αντικατασταθεί το "περιτύλιγμα" του αγωγού ή να επισκευαστεί ένα από τα θραύσματα της δομής είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά αν η βλάβη συνέβη στην περιοχή που ραμμένο με αλληλεπικάλυψη. Εξετάστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, το οποίο έχει καλές συστάσεις και είναι κατάλληλο για αυτο-βελτίωση των μονωμένων αγωγών.

Minvata, γυάλινο μαλλί, βασάλτο μαλλί

Το πρωτότυπο του ορυκτού μαλλιού είναι το γυάλινο μαλλί - ένα φθηνό πυρίμαχο προϊόν που δημιουργήθηκε με βάση το fiberglass. Τώρα χρησιμοποιείται ενεργά για την αξιόπιστη προστασία των αγωγών. Το δείγμα των προϊόντων είναι το IsotecMat-Al, εύκαμπτα προϊόντα έλασης από τήγματα γυαλιού. Λόγω του χαμηλού συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας και των υδατοαπωθητικών ιδιοτήτων, τα λεπτά πλέγματα αλουμινίου διατηρούν την ακεραιότητα των αεραγωγών και εμποδίζουν την διαβροχή.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του IsotecMat-Al πληρούν τις απαιτήσεις της GOST:

 • σύνθεση - υαλοβάμβακα + μέταλλο?
 • πάχος - 50 mm.
 • καύσιμο - G1 (χαμηλή καύση) ·
 • πυκνότητα - 22 kg / m³.
 • συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας - 0,036 W / (m * K).
 • τύπος χρήσης - εσωτερικός ·
 • τύποι εργασίας - για αερισμό.

Χάρη σε μια ειδική τεχνολογία παραγωγής, οι ίνες γυαλιού παίρνουν κατακόρυφο προσανατολισμό και σας επιτρέπουν να λυγίζετε τα στρώματα χωρίς να δημιουργείτε ρυτίδες. Σε αντίθεση με τα παλιά αναλόγια, το μοντέρνο ορυκτό μαλλί έχει ένα ελάχιστο πάχος, το οποίο διατηρείται σε στροφές. Αν παρατηρήσετε την τεχνολογία εγκατάστασης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό "κάλυμμα", το οποίο αποτρέπει τη συμπύκνωση και απορροφά θόρυβο.

Τα μαλακά ρολά είναι ιδανικά για την προστασία των στρογγυλεμένων και καμπυλωμένων επιφανειών Εάν έχετε αγοράσει μια φθηνή επιλογή προϋπολογισμού, μη ενισχυμένη με αλουμινόχαρτο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε επιπλέον στεγανοποίηση - το ίδιο φύλλο ή τουλάχιστον χαρτί στέγης. Για να στερεώσετε τα θραύσματα κυλίνδρων, χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο επίδεσμο κατασκευασμένο από συνθετική ή μεταλλική ταινία, ελλείψει της - μια απλή περιέλιξη με χαλύβδινο σύρμα.

Για τον εξοπλισμό των ορθογώνιων σχημάτων χρησιμοποιούνται μερικές φορές πατάκια ορυκτών μαλλιών με υψηλότερη πυκνότητα. Διακρίνονται σε βολικά μέρη με ένα μαχαίρι κατασκευής, κολλημένα σε υγρά καρφιά, καλυμμένα με φύλλο αλουμινίου και στερεωμένα με ταινία.

Πολυστυρένιο, πολυουρεθάνη, διογκωμένο πολυστυρόλιο

Τρεις συνθετικές τροποποιήσεις δεν φοβούνται την υγρασία, έχουν κατάλληλες παραμέτρους αγωγιμότητας και έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 50 χρόνια. Το κύριο μειονέκτημα είναι η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας, επομένως τα προϊόντα PPU δεν συνιστώνται για χρήση σε κτίρια κατοικιών (κλάση G3). Σε περίπτωση πυρκαγιάς, τα δομικά μέρη αρχίζουν να τήκονται και να απελευθερώνουν επιβλαβείς ενώσεις.

Σε αντίθεση, ορυκτοβάμβακα, διογκωμένο πολυστυρόλιο έχει μια άκαμπτη δομή, ωστόσο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τη μορφή πλακών (ως ένα τοίχο ή πάτωμα), και ένα κέλυφος - 2-ή 4-τομέα του σωλήνα, μανδαλωμένη στο εξωτερικό και σχηματίζοντας ένα κουκούλι μονοκόμματο. Προκατασκευασμένες μέρος συνδέεται σε ένα «γλώσσας και αυλακιού» και προσκολλάται ή τυλιγμένο επίδεσμο των ιστών. Υπάρχουν ενισχυμένα είδη αλουμινίου που είναι πιο αποτελεσματικά.

Το στυροπρίονο είναι φθηνότερο από το διογκωμένο πολυστυρένιο, έχει μια πιο χαλαρή δομή, αλλά αυτή η ιδιότητα είναι χρήσιμη όταν μονώνονται κυρτές δομές. Το πολυστυρένιο προτιμάται από οικονομικούς οικοδεσπότες οι οποίοι δεν βλέπουν τη διαφορά μεταξύ πρακτικά των ίδιων υλικών που χρησιμοποιούνται σε ένα μη προσβάσιμο ή κρυφό μέρος (για παράδειγμα, σε μια σοφίτα).

Ένα παράδειγμα σκληρού κελύφους είναι το PPU K 1 (σχέδιο αριθ. 1) του παραγωγού Avangard της Άπω Ανατολής. Προδιαγραφές:

 • σύνθεση - αφρός πολυουρεθάνης.
 • πυκνότητα - 60 kg / m³.
 • Αναφλεξιμότητα - GZ (κανονικός χαρακτήρας).
 • συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας - 0,029 W / (m * K).
 • απορρόφηση νερού 2,0%.
 • Η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας είναι 130 ° C.

Χάρη στη συνθετική σύνθεση, το PUF έχει υψηλή βιοχημική σταθερότητα, δηλαδή, ακόμη και με υγρασία, δεν καλύπτεται από μούχλα ή μύκητες.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο

Το μαλακό ελαστικό υλικό, φθηνό και κατάλληλο για αυτοσυναρμολόγηση, έγινε δημοφιλές αμέσως μετά την εμφάνισή του στην αγορά. Σε εμφάνιση μοιάζει με αφρώδες ελαστικό, αλλά έχει πιο ελαστική δομή και δεν επιτρέπει την υγρασία. Ο πιο γνωστός αντιπρόσωπος είναι η Penofol, το όνομα της οποίας έχει ήδη γίνει οικιακό όνομα. Ένα λεπτό στρώμα από αφρώδες πολυαιθυλένιο επικαλύπτεται σε μία ή και στις δύο πλευρές με φύλλο αλουμινίου.

Παρά την εξωτερική ελαφρότητα και ελάχιστο πάχος, το Penofol διαθέτει όλες τις ποιότητες καλής μόνωσης:

 • διατηρεί τέλεια τη θερμότητα.
 • μειώνει το επίπεδο θορύβου.
 • Μην αφήνετε την υγρασία.

Κατάλληλο για τον εξαερισμό εξοπλισμού με πολύπλοκη διαμόρφωση, καλά στηριγμένο σε καμπύλες τομές και αρμούς.

Αν θέλετε να οργανώσετε οι ίδιοι τις επικοινωνίες, δώστε προσοχή στην αυτοκόλλητη μόνωση των σωλήνων εξαερισμού. Ο κατασκευαστής Penofol έχει επίσης μια βολική κατηγορία για την εγκατάσταση - Penofol C. Τα προϊόντα έλασης από λεπτό στρώμα αφρώδους πολυαιθυλενίου στη μία πλευρά καλύπτονται με μεταλλικό φύλλο, από την άλλη - με συγκολλητικό στρώμα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Penofol C:

 • σύνθεση - αφρώδες πολυαιθυλένιο.
 • πάχος - από 3 mm έως 10 mm.
 • απορρόφηση νερού - 0,35%.
 • συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας - 0,038-0,051 W / (m * K).
 • τύπος χρήσης - εσωτερικός ·
 • τύποι εργασίας - για αερισμό.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εγκαταστήσετε το PenoFol. Εάν είναι απαραίτητη η μόνωση του μεγάλου μήκους ευθύγραμμων σωλήνων, απλώς τυλίγονται με υλικό ρολού, χωρίς να το κόβουμε σε θραύσματα. Τα μικρά καμπύλα τμήματα και οι αρμοί, αντίθετα, απομονώνονται από μικρά, εύκολα προσκολλημένα κομμάτια. Αρκεί να κόψετε ένα κομμάτι του απαραίτητου πλάτους, να αφαιρέσετε την προστατευτική μεμβράνη και να την επικολλήσετε στην επιφάνεια. Για να δημιουργήσετε ένα παχύ στρώμα, το Penofol είναι τυλιγμένο αρκετές φορές.

Έτοιμοι μονωμένοι σωλήνες - πλεονεκτήματα εφαρμογής

Για τους λάτρεις της απλοποιημένης εγκατάστασης υπάρχει μια πρόταση που δεν απαιτεί πρόσθετη θερμομόνωση. Αυτοί είναι οι επονομαζόμενοι σάντουιτς σωλήνες με στρώμα μόνωσης κατασκευασμένο από εργοστάσιο. Ο σχεδιασμός των προϊόντων είναι αρκετά απλός: ένα προστατευτικό στρώμα από βασιλικές ίνες εισάγεται μεταξύ δύο καναλιών διαφορετικών διαμέτρων.

Τεχνικές προδιαγραφές

Τα θερμά προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για την κατασκευή καπνοδόχων και συστημάτων εξαερισμού, στην πρώτη περίπτωση προτιμώνται τα προϊόντα από ανοξείδωτο χάλυβα, στη δεύτερη περίπτωση - από γαλβανισμό. Για τη διατήρηση της θερμότητας και την προστασία από την υγρασία, το στρώμα ορυκτού μαλλιού πληροί τις ακόλουθες ιδιότητες:

 • συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας - 0,038-0,051 W / (m * K).
 • απορρόφηση νερού - 2%.
 • δύναμη από 5 kPa έως 80 kPa.
 • Καυσιμότητα - G1 (χαμηλή καύση).

Η ορυκτή βάση βοηθά στη διατήρηση της δομής των ινών ακόμη και μετά από παρατεταμένη χρήση, αποκλείεται η εμφάνιση μυκήτων και μούχλας. Το υψηλό σημείο τήξης της μονωτικής επένδυσης (περίπου 1100 ° C) καθιστά τα προϊόντα πυρίμαχα και η συνδυασμένη σύνθεση είναι ισχυρή και απορροφά τους εσωτερικούς θορύβους.

Το μόνο μειονέκτημα των προϊόντων είναι η υψηλή τιμή σε σύγκριση με τα συμβατικά μέρη, αλλά αν προσθέσετε το κόστος όλων των υλικών με ξεχωριστή μόνωση και προσθέσετε το κόστος εργασίας σε αυτό, η διαφορά στην τιμή θα μειωθεί αισθητά.

Χαρακτηριστικά τοποθέτησης

Αν εσείς, με την εκπαίδευσή σας ή το επάγγελμά σας, συνδέεστε με την εγκατάσταση εσωτερικών επικοινωνιών, τότε δεν θα είναι δύσκολο για σας να καταρτίσετε ένα διάγραμμα του συστήματος εξαερισμού μόνοι σας. Διαφορετικά, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία, όπου όχι μόνο θα συντάξουν το έργο, αλλά θα σας συμβουλεύσουν και τα καλύτερα υλικά.
Για όσους είναι εξοικειωμένοι με την οικοδόμηση, θυμόμαστε:

 • όσο ευρύτερη είναι η διατομή των σωλήνων, η ευκολότερη κυκλοφορία των ροών αέρα (η συνιστώμενη ελάχιστη διάμετρος είναι 140 mm).
 • εάν σε μια ιδιωτική κατοικία υπάρχουν αρκετές αεραγωγοί (συνήθως συμβαίνει), πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία της έλξης.
 • τα σύντομα κανάλια δεν πρέπει να γίνονται στενά.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τύπο σωλήνων και τη θερμομόνωση, εάν η φυσική ανταλλαγή αέρα διαταραχθεί, σκεφτείτε τη συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Μειονεκτήματα και τρόποι για την πρόληψή τους

Ελλείψεις που επηρεάζουν τη διαδικασία λειτουργίας, τα μονωμένα προϊόντα δεν το κάνουν. Κάποιοι δεν τους αρέσει το πιο συμπαγές βάρος: δύο στρώματα είναι βαρύτερα από πολυμερή ή κυματοειδή ανάλογα του ίδιου μεγέθους. Ωστόσο, το βάρος δεν επηρεάζει την ποιότητα της εγκατάστασης, επομένως αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να αγνοηθεί.

Εάν παραμορφώνεται το κόστος, πραγματοποιήστε υπολογισμούς: προσδιορίστε τη διαφορά μεταξύ των μονωμένων προϊόντων και του συνόλου σωλήνων + μόνωση με στεγανοποίηση (συμπεριλαμβανομένων των μέσων σταθεροποίησης). Με μικρή διαφορά στα ποσά, επιλέξτε το υλικό που είναι ευκολότερο να εγκατασταθεί.

Προτεινόμενα βίντεο

Τα οικόπεδα θα σας βοηθήσουν στην επιλογή των σωστών προϊόντων και θα σας ενημερώσουν για τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής τους.
Συμβουλές για τη βελτίωση του γκαράζ:

Γενικές πληροφορίες για θερμαντήρες:

Μια οπτική σύγκριση του Penofol και των αναλόγων του:

Έτσι, εξετάσαμε τα χαρακτηριστικά των πιο δημοφιλών θερμαντήρων για αεραγωγούς. Πολλά από αυτά είναι χαμηλού κόστους και εύχρηστα, οπότε αν θέλετε, μπορείτε να προστατέψετε ανεξάρτητα τους σωλήνες από τη συμπύκνωση. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, συμβουλευτείτε τους εμπειρογνώμονες που θα συστήσουν μια αποδεδειγμένη μάρκα και θα εξηγήσουν τις αποχρώσεις της εγκατάστασης.

Περιγράψτε την ερώτησή σας όσο το δυνατόν περισσότερο και ο εμπειρογνώμονας θα απαντήσει

Πώς να μονώσετε τους σωλήνες για τον εξαερισμό και ποια μόνωση να χρησιμοποιήσετε

Συμβαίνει ότι το νεοδημιουργημένο σύστημα εξαερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι το καλοκαίρι λειτουργεί άψογα, ικανοποιεί την αποδοτικότητα και την ευελιξία. Ωστόσο, με την έλευση του χειμώνα, ο ιδιοκτήτης ξαφνικά ανακαλύπτει ότι ένας μικρός πάγος εμφανίζεται στο εξωτερικό τμήμα του καναλιού των αεραγωγών. Δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι αυτό είναι ένα σήμα δράσης, διαφορετικά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ο σωλήνας θα αρχίσει να καταρρέει. Ως αποτέλεσμα, θα χρειαστούν σοβαροί υλικοί πόροι για την επίλυση του προβλήματος. Και αν αντιδράσετε έγκαιρα, απλά πρέπει να αγοράσετε έναν θερμαντήρα για τον εξαερισμό, ο οποίος μπορεί να σταθεροποιηθεί χωρίς πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Τι συμβαίνει εάν δεν ζεσταίνω

Η εμφάνιση πάγου και πάγου στις εξωτερικές επιφάνειες του σωλήνα εξαερισμού δείχνει ότι το συμπύκνωμα συσσωρεύεται στο εσωτερικό του καναλιού, το οποίο είναι γεμάτο με:

 • σκουριά σε γαλβανισμένο σωλήνα.
 • αποσυμπίεση του συστήματος εξαερισμού.
 • μείωση της περιοχής του ρέοντος τμήματος του αγωγού.
 • μείωση της ποιότητας της ανταλλαγής αέρα ·
 • διείσδυση της υγρασίας στη μέση των δομών τοίχου και των δαπέδων μεταξύ των ορόφων κλπ.

Εν ολίγοις, μια κακή κατάσταση αερισμού το χειμώνα θα οδηγήσει σε φυσική φθορά ολόκληρης της δομής. Η υγρασία στα τοιχώματα των περασμάτων αερισμού θα σχηματιστεί όσο περισσότερο, τόσο πιο σημαντική είναι η διαφορά μεταξύ των δεικτών θερμοκρασίας των ρευμάτων αέρα που κινούνται μέσω των σωλήνων και του αέρα από το εξωτερικό (στο δρόμο). Ως εκ τούτου, η θετική απάντηση στην ερώτηση είναι απαραίτητη η μόνωση του σωλήνα εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι;

Λύση ενός συνόλου προβλημάτων μέσω της θέρμανσης

Το "κιτ" εξαερισμού περιλαμβάνει κατάλογο εξοπλισμού για την έγχυση και την αφαίρεση ρευμάτων αέρα που υποστηρίζουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά μικροκλίματος εντός των εγκαταστάσεων. Αυτό περιλαμβάνει επίσης αεραγωγούς: μεταφορικές αρτηρίες αέρα, που περνούν από το δρόμο και μέσα στο χώρο.

Για να διασφαλιστεί ότι τα κανάλια αέρα έχουν τον απαραίτητο δείκτη αντοχής, την απαιτούμενη διασταυρούμενη χωρητικότητα, απαιτείται η κατάλληλη μόνωση τους. Για το σκοπό αυτό, υιοθετούνται πρότυπα για την εξασφάλιση υγειονομικής και επιδημιολογικής σταθερότητας σε κτίρια κατοικιών. Μην αγνοείτε τις απαιτήσεις των κανόνων κατασκευής και των κανονισμών για τη θέρμανση, τον εξαερισμό και τον κλιματισμό των χώρων, καθώς και τη χρήση της θερμομόνωσης και την προστασία των κτιρίων από απώλειες θερμότητας.

Η θέρμανση του εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία λύνει σε ένα περίπλοκο τέτοια προβλήματα:

 • δεν επιτρέπει την υγρασία να καθιζάνει έξω από τον αέρα στις επιφάνειες των δομών εξαερισμού.
 • αυξάνει την πυρασφάλεια των κατασκευών.
 • βοηθά στη μείωση των θερμικών απωλειών.
 • "Σβήνει" τις υψηλές συχνότητες δημιουργίας δονήσεων ήχου και κραδασμών.

Κριτήρια επιλογής της μόνωσης για τη μόνωση του εξαερισμού

Πρέπει να ξέρετε τι και πώς να μονώσετε τους σωλήνες για εξαερισμό. Το πλεονέκτημα στην επιλογή δίνεται στον δείκτη θερμικής αντοχής του υλικού. Ο κύριος ρόλος της μόνωσης - η μέγιστη θερμοκρασία για να φέρει την επιφάνεια του σωλήνα με το μέγεθος της απερχόμενης αέρα από αυτήν. Με τον τρόπο αυτό, η συμπύκνωση μπορεί να αποφευχθεί. Για τους σκοπούς αυτούς, τα υλικά με βάση ορυκτές ίνες (ροκ και ορυκτοβάμβακα, fiberglass), ελαστομερή αφρό, πολυακρυλικά και πολυστερίνη - ένα προϊόν του πολυμερισμού του στυρολίου, πολυουρεθάνη, κλπ..

Η μόνωση με βάση τα μεταλλικά και γυάλινες ίνες, που λαμβάνονται από ανόργανα συστατικά, τροφοδοτείται στο δίκτυο πωλήσεων με τη μορφή πλακών ή άκαμπτων (ημι-άκαμπτων) ρολλών. Η επιλογή απλοποιείται από ένα ευρύ φάσμα θερμαντήρων με διαφορετικές τιμές πυκνότητας, τιμής και θερμικής μόνωσης. Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της μόνωσης από ορυκτοβάμβακα είναι η μη τήρηση της σήψης και της αντοχής στη φωτιά.

Προσοχή παρακαλώ! Εάν δεν γνωρίζετε πώς να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού στη σοφίτα, ειδικά εάν δεν είναι θερμανθεί, χρησιμοποιήστε ειδικά τμήματα από ορυκτοβάμβακα για εξωτερική επένδυση ειδικά για σωλήνες. Ταυτόχρονα, οι εσωτερικές επιφάνειες των σωλήνων είναι μονωμένες με γυάλινες ίνες επεξεργασμένες με ειδικό εμποτισμό.

Επιχειρήματα υπέρ της εσωτερικής και εξωτερικής μόνωσης

Οι ζεστούς σωλήνες εξαερισμού είναι είτε εσωτερικοί είτε εξωτερικοί. Κάθε μέθοδος χαρακτηρίζεται αμφίβολα.

 • στο εσωτερικό του αγωγού αέρα είναι πιο δύσκολη, αλλά η ίδια η μόνωση προστατεύεται από εξωτερικές θερμικές, μηχανικές κρούσεις?
 • η τοποθέτηση του στρώματος στο εσωτερικό του θα οδηγήσει σε μείωση της χρήσιμης διατομής εργασίας του αγωγού, πράγμα που απαιτεί προκαταρκτικές εργασίες για την αύξηση του.
 • Το εσωτερικό φινίρισμα πρέπει να είναι στεγανό και αδιάβροχο, έτσι ώστε να μην απορροφά την υγρασία από τον αέρα.
 • Η επιφάνεια της μόνωσης δεν πρέπει να είναι τραχύ, έτσι ώστε να μην παρεμποδίζει την κίνηση του αέρα μέσω του σωλήνα.

Η εξωτερική προστασία των σωλήνων είναι ευκολότερη στην τοποθέτηση, αλλά και μόνο σε σχεδιασμό με προστασία από ατμούς. Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο για την παροχή από ό, τι για να θερμάνει το εξαερισμού καμινάδα, που υψώνεται πάνω από τους χώρους διαμονής, και τα οποία εκτελούν gidrobarer. Το εξωτερικό περίβλημα πρέπει να προστατεύει τις κατασκευές καυσαερίων από μηχανικές βλάβες. Μία σημαντική απαίτηση για τη μόνωση είναι η αδιαβροχή, δεδομένου ότι Όταν υπάρχει ανοικτή φλόγα και επαφή με οξυγόνο στον αέρα, ο βαθμός ανάφλεξης της μόνωσης αυξάνεται σημαντικά. Η εξωτερική μόνωση δεν επηρεάζει το μέγεθος του εσωτερικού τμήματος του αγωγού αερισμού και δεν απαιτεί την επέκτασή του. Ναι, και παθογόνους οργανισμούς (ιούς, βακτήρια), οι οποίες συχνά καταλαμβάνουν το εσωτερικό τοίχωμα του αγωγού και, σε απομόνωση, προστατευμένο από αντίξοες συνθήκες, δεν ριζώσει στο στρώμα της μόνωσης από το εξωτερικό.

Θερμομόνωση σωλήνων: σειρά εργασίας

Όταν ο εξαερισμός είναι μονωμένος με κέλυφος από διογκωμένο πολυστυρόλιο:

 • Καθορισμός των διαστάσεων του σωλήνα εξαερισμού, ιδίως της εσωτερικής διαμέτρου.
 • εκτέλεση τεμαχίων με μαχαίρι (μπορεί να κοπεί)
 • κάλυψη των θραυσμάτων του κυλίνδρου (κελύφους) του σωλήνα, μετατόπισή τους μεταξύ τους κατά μερικά εκατοστά.
 • δύναμη σύσφιξης με τα τμήματα "κτένας-αυλάκωσης" των αρμών σύνδεσης στις πλευρές.

Η δομή (το κέλυφος) εγκαθίσταται εύκολα και αποσυναρμολογείται στην περίπτωση εργασίας με το σωλήνα.

Οι εργασίες μόνωσης με αφρώδες πολυαιθυλένιο με τη μορφή τελειωμένου κελύφους του σωλήνα εξαερισμού έχουν ως εξής:

 • αφαίρεση των απαραίτητων μετρήσεων του σωλήνα: για την μόνωση στεγανά της μόνωσης στην επιφάνεια του αγωγού.
 • βρίσκοντας μια ειδική ραφή στην κάψουλα και αποσυνδέοντας την κατά μήκος αυτής της ραφής.
 • σύσφιξη του κελύφους σε μονωμένο σωλήνα ·
 • τη μόνωση των αρθρώσεων και των αρθρώσεων με κόλλα ή κολλητική ταινία.

Η προστασία από πυρίμαχο πολυπροπυλένιο ή αφρό πολυουρεθάνης γίνεται ως εξής:

 • προσδιορίζονται οι διαστάσεις.
 • Τα ημικυλινδρικά τμήματα κόβονται από ολόκληρο το τεμάχιο με περιθώριο στο στρώμα κάλυψης.
 • από τα κομμένα τεμάχια γύρω από τον σωλήνα σχηματίζεται μια κάψουλα.
 • Οι προκύπτουσες αρθρώσεις στερεώνονται στενά με επίδεσμους.

Αν το άνοιγμα εξαερισμού στο σπίτι έχει τη μορφή ορθογωνίου:

 • που επιλέγονται από το πάχος που απαιτείται για τη μόνωση σε ρολά ή πλάκες (για παράδειγμα, ίνες βασάλτη).
 • Κόβεται και κόβεται σε μέγεθος με θραύσματα, τα οποία είναι κατάλληλα για να τακτοποιήσετε όταν τα βλέπετε.
 • χρησιμοποιώντας ένα σύρμα από χάλυβα, προ-πυρωμένο, τα κομμάτια στερεώνονται μαζί.
 • οι ραφές σφραγίζονται ερμητικά με λωρίδες φύλλων με το συγκολλητικό στρώμα που εφαρμόζεται σ 'αυτό.

Η θερμομόνωση για τον εξαερισμό με οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους σε όλες τις θετικές στιγμές έχει ένα αδύναμο σημείο - "κρύες γέφυρες". Είναι σημαντικό να μην παραδεχτείτε κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης παραβίαση του τεχνολογικού έργου και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του. Για αυτό, οι αρμοί μεταξύ των αεραγωγών και των δομών του σπιτιού είναι ιδιαίτερα προσεκτικά μονωμένοι, διαφορετικά το αναμενόμενο αποτέλεσμα από τη μόνωση θα μειωθεί.

Θέρμανση του σωλήνα εξαερισμού

Η τοποθέτηση του συστήματος εξάτμισης σε μέτριες κλιματολογικές συνθήκες απαιτεί ξεχωριστή προσέγγιση για τη λύση του προβλήματος των συμπυκνωμάτων. Για τα ακίνητα που βρίσκονται στη ψυχρή κλιματική ζώνη, η μόνωση του σωλήνα εξαερισμού είναι απολύτως μία από τις προϋποθέσεις για την κανονική ανταλλαγή αερίων. Τι απαιτείται για την προθέρμανση και τι μπορεί να συμβεί αν παρακάμψετε αυτό το θέμα από την πλευρά του - αυτό θα συζητηθεί.

Η ανάγκη για μόνωση του σωλήνα εξαερισμού

Κάθε αεραγωγός του συστήματος εξαερισμού, ο οποίος λειτουργεί για να απελευθερώσει θερμότητα από το δωμάτιο, απαιτεί υποχρεωτική θέρμανση. Κατά την κρύα εποχή, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του θερμού αέρα που αποβάλλεται από το δωμάτιο και του ψυχρού αέρα στο δρόμο, σχηματίζεται συμπύκνωση εντός του σωλήνα. Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού και παρόμοιου κλιματικού εξοπλισμού με "δικά τους" κανάλια αέρα έχουν ειδικές μονάδες που αντισταθμίζουν το σχηματισμό συμπυκνωμάτων και απομακρύνουν τη συσσωρευμένη υγρασία.

Οι αγωγοί αερισμού, στις περισσότερες ιδιωτικές κατοικίες που αντιπροσωπεύουν ένα απλό κομμάτι από μέταλλο ή πλαστικό, δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τέτοια απομάκρυνση συμπυκνωμάτων. Και η διαδικασία σχηματισμού σταγονιδίων δροσιάς συμβαίνει σε αυτά πολύ πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση υγρών σημείων στα δάπεδα, παγετός, συνοδευόμενη από μείωση του καναλιού αέρα μέσα στον σωλήνα.

Η υγρασία προκαλεί το σχηματισμό μύκητα, δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνων παραγόντων. Για να απαλλαγείτε από αυτά τα προβλήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν θερμαντήρα για σωλήνες εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι πάντα απαραίτητο να "περιτυλίξετε" πλήρως το κανάλι αέρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο σχηματισμός συμπυκνώματος.

Η σωστή προσέγγιση στη μόνωση

Για να απαντήσετε στην ερώτηση: πώς να μονώνετε σωστά και συγχρόνως οικονομικά τον αγωγό εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι - είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τους λόγους εμφάνισης του συμπυκνώματος. Η διαφορά θερμοκρασίας οδηγεί πάντοτε στην εμφάνιση συμπυκνώματος, αλλά η πιο άφθονη απελευθέρωση "δροσιάς" παρατηρείται σε ένα τέντωμα ενεργής επαφής μεταξύ θερμού και ψυχρού αέρα. Όσο πιο κοντά είναι να το μετακινήσετε στην έξοδο του αγωγού, τόσο λιγότερο πιθανό κίνδυνο και ζημιά από το συμπύκνωμα.

Η ιδανική κατάσταση είναι η κατάσταση όπου η ανάμιξη ψυχρού και θερμού αέρα λαμβάνει χώρα στην περιοχή του σωλήνα εξαερισμού που βρίσκεται έξω από το κτίριο. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό στην πράξη.

Επομένως, για τις καμινάδες και τους αγωγούς σε μια μη θερμαινόμενη σοφίτα, η μόνωση των καναλιών θεωρείται υποχρεωτική. Χάρη σε αυτό, θα είναι εφικτή η εμφάνιση μιας "υγρής" ζώνης - η θέση του πιο δραστήριου σχηματισμού δροσιάς - πέρα ​​από τους τοίχους του κτιρίου. Αυτή η λύση θα βοηθήσει, ακόμη και με την ενεργό εμφάνιση μιας μεγάλης ποσότητας συμπυκνώματος, να μην επιτρέπεται η διείσδυση υγρασίας στους τοίχους, προκαλώντας την εμφάνιση υγρασίας, μύκητα και άλλα σχετικά προβλήματα.

Θυμηθείτε ότι το συμπύκνωμα είναι ο κύριος καταστροφικός παράγοντας που επιδεινώνει την απόδοση οποιουδήποτε είδους αερισμού. Και για να αποφύγουμε τη δημιουργία του στην κλιματική μας ζώνη δεν θα είναι δυνατή, επομένως είναι προτιμότερο να ληφθούν μέτρα εκ των προτέρων για να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του.

Βρείτε την καλύτερη θέση

Μια κάθετη καμινάδα από τη θέρμανση της σόμπας, ένα τζάκι ή ένα λέβητα αερίου λόγω της εξόδου του θερμού αέρα θα απομακρυνθεί πλήρως από την υγρασία κατά τη θέρμανση του δωματίου. Οι οριζόντιοι αγωγοί, η έξοδος του οποίου βρίσκεται στον τοίχο, θα πρέπει αρχικά να εγκατασταθούν με κλίση προς τα κάτω τουλάχιστον μερικών βαθμών. Αυτό επιτρέπει τη ροή της συσσωρευμένης υγρασίας και όχι μέσα στο δωμάτιο. Επομένως, το πιο σημαντικό σημείο πριν από τη μόνωση τέτοιων αγωγών αέρα είναι να ελέγξει την ύπαρξη προκατάληψης για την απόσυρσή του. Διαφορετικά, ακόμη και οι μονωμένοι σωλήνες εξαερισμού θα αποτελέσουν πηγή προβλημάτων στο μέλλον, αν και αισθητά αργότερα από ό, τι χωρίς καθόλου θερμομόνωση.

Μια μη θερμαινόμενη σοφίτα είναι ένας υποχρεωτικός χώρος για τη μόνωση των αγωγών αεραγωγών. Είναι σε αυτό ότι η διαφορά θερμοκρασίας στην κρύα εποχή γίνεται μια πηγή προβλημάτων λόγω του σχηματισμού της υγρασίας. Η συμπύκνωση τους, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται πλαστικοί σωλήνες ή μέταλλο, σχηματίζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η θέρμανση των αγωγών εξαερισμού στη σοφίτα είναι μια ανάγκη που δεν επιτρέπει μόνο τη βελτίωση της ποιότητας εργασίας και της αξιοπιστίας των αγωγών αέρα, αλλά και την προστασία του υλικού από την επικάλυψη από την καταστροφή. Αξίζει επίσης να αναφερθούν τα προβλήματα με τη μορφή αμερόληπτου διαζυγίου, κηλίδων υγρασίας και σκουριάς στην είσοδο του σωλήνα στον τοίχο.

Επιλέγοντας το καλύτερο υλικό

Για τη θερμική μόνωση οποιουδήποτε: πλαστικό, μέταλλο και διάφοροι άλλοι σωλήνες εξαερισμού αποδείχθηκαν αρκετά αποτελεσματικοί, αλλά επίσης δεν έπληξαν τον προϋπολογισμό - θα πρέπει να επιλέξετε τη σωστή μόνωση. Σήμερα υπάρχει μια αρκετά πλούσια επιλογή υλικών για αυτό, τόσο οικονομικά όσο και αρκετά δαπανηρή. Οι πιο συνιστώμενες επιλογές είναι οι εξής τύποι μόνωσης:

 • Ορυκτοβάμβακας. Inexpensive fireproof έκδοση, διαθέσιμο σε σχεδόν οποιοδήποτε κατάστημα κατασκευών. Η οπίσθια πλευρά της διαθεσιμότητας ορυκτού μαλλιού είναι η απαιτούμενη για την εργασία εγκατάσταση και η ανάγκη για την επακόλουθη προστασία της με λεπτό φύλλο ή γαλβανισμό. Φοβείται την υγρασία.
 • Πετροβάμβακα. Έχει τα πλεονεκτήματα του ορυκτού μαλλιού, καθώς και τα μειονεκτήματά του. Με την πάροδο του χρόνου, ρωγμές και χάνει τις ιδιότητες θερμομόνωσης.
 • Αφρός πολυουρεθάνης και πολυστυρένιο. Διαχωρισμένες κατασκευές για σωλήνες ορισμένης διαμέτρου. Χαμηλό, αλλά με εξαιρετική θερμομόνωση και υγρασία. Η έλλειψη υλικών είναι ένας υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και μια σχετικά χαμηλή αντίσταση σε μηχανικές βλάβες.
 • Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Θερμαντήρας, που προσφέρεται με τη μορφή τελικών σωλήνων διαφόρων διαμέτρων. Χαμηλό, έχει καλούς δείκτες θερμομόνωσης, δεν φοβάται την υγρασία. Το μειονέκτημα είναι η ανάγκη να τοποθετηθεί ένας θερμομονωτικός παράγων στον αγωγό του αγωγού, ο οποίος είναι άβολος ή ακόμα και μερικές φορές αδύνατος.

Η επιλογή - πώς να μονώσει το σωλήνα εξαερισμού - ο καθένας ξοδεύει τον εαυτό του. Ο βασικός κανόνας, τον οποίο συνιστάται να βασιστείτε κατά την επιλογή - να αγοράσετε το υλικό που λύνει το πρόβλημα της συμπύκνωσης ενός ιδιωτικού δικτύου εξαερισμού.

Η αγορά μονωτικού υλικού για την εξασφάλιση αξιόπιστης προστασίας δεν πραγματοποιείται απαραιτήτως με τον υπολογισμό ολόκληρου του μήκους του καναλιού αέρα. Πολύ συχνά αρκεί να προστατεύονται τα σημεία εξόδου του σωλήνα στην οροφή, ο κύριος σε ένα μη θερμαινόμενο δωμάτιο ή οι περιοχές άμεσης επαφής του σωλήνα με ψυχρό αέρα, έναν εξωτερικό τοίχο.

Συμπύκνωμα - απειλή όχι μόνο για τους σωλήνες

Ο κύριος λόγος για την εκτέλεση θερμομονωτικών εργασιών εξαερισμού είναι, κατά κανόνα, η εμφάνιση κηλίδων υγρασίας στους τοίχους και στην οροφή. Λιγότερο συχνά η εργασία πραγματοποιείται λόγω των δυνατών ουρλιαχτών του ανέμου στον σωλήνα ή της αισθητής κατάψυξης του. Αυτοί και άλλοι παράγοντες που καταστρέφουν τα μεμονωμένα εργοτάξια θεωρούνται λανθασμένα ως κύριος λόγος για τη διεξαγωγή της θέρμανσης. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή.

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η υγρασία στους τοίχους είναι ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και παθογόνων παραγόντων. Αλλά για να «σπάσει» η μούχλα στους τοίχους, χρειάζεται πολύς χρόνος και υγρασία. Και μέχρι τη στιγμή ακριβώς που "εμφανίζεται" πάνω τους, ένα "οικοσύστημα" σχηματίζεται ήδη μέσα στο σύστημα εξαερισμού, το οποίο δηλητηριάζει μυστικά το σπίτι.

Το αποτέλεσμα αυτού μπορεί να γίνει μια αλλεργία, δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τις ασθένειες, χρόνιους πονοκεφάλους. Ονομάζοντάς τους παθογόνοι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται στον αέρα, ανεπιθύμητα δηλητηριάζοντάς τον. Ως εκ τούτου, η σωστή μόνωση του εξαερισμού είναι η προστασία όχι μόνο των τοίχων και των δαπέδων του σπιτιού, αλλά και της υγείας των κατοίκων του.

Πώς να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία

Περιεχόμενο του άρθρου

 • 1 Εξάτμιση ζεστού. Είναι απαραίτητο;
 • 2 Πού πρέπει να μονωθεί ο εξαερισμός
 • 3 Αντί να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού
 • 3.1 Ορυκτοβάμβακας
 • 3.2 Πολυστυρένιο
 • 3.3 Αφρός πολυουρεθάνης και διογκωμένο πολυπροπυλένιο
 • 3.4 Αφρώδες πολυαιθυλένιο
 • 4 Βίντεο

Ορισμένες επικοινωνίες μηχανικής απαιτούν υποχρεωτική διάταξη εξαερισμού, η οποία είναι εγκατεστημένη στην οροφή. Έτσι, στη ρύθμιση της ανάγκης εξαερισμού: αποχέτευση, εξαερισμός των χώρων, τον εξαερισμό της σοφίτας, κλπ. Για την παραγωγή του, πρέπει να πληρούνται ορισμένες απαιτήσεις και τεχνολογικές διαδικασίες για την εγκατάσταση. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της εργασίας μπορεί να προκύψει το ζήτημα του τρόπου απομόνωσης του σωλήνα εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία και εάν είναι απαραίτητο καθόλου. Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο του άρθρου.

Θέρμανση αερισμού. Είναι απαραίτητο;

Πρώτα πρέπει να καταλάβετε αν πρέπει να μονώσετε τον σωλήνα εξαερισμού, ο οποίος βρίσκεται στην οροφή και στη σοφίτα. Εδώ η απάντηση είναι προφανής, αλλά στη συνέχεια τίθεται ένα άλλο ερώτημα, γιατί πρέπει να θερμανθεί; Ο λόγος έγκειται στο συμπύκνωμα. Εάν δεν υπάρχει μόνωση στον σωλήνα, θα σχηματιστεί συμπύκνωση μέσα στο σωλήνα. Συνεπώς, θα στραγγίσει και θα ρέει σε όλες τις ρωγμές και τις αρθρώσεις. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό υγρών σημείων στο πάτωμα ή στον τοίχο. Και αν στην περίπτωση αυτή υπάρχει σοβαρός παγετός στο δρόμο, τότε η εσωτερική διάμετρος του σωλήνα μπορεί να μειωθεί λόγω του παγετού που εμφανίστηκε.

Γιατί υπάρχει ένα τέτοιο φαινόμενο; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο θερμός αέρας περιέχει μεγάλο όγκο υγρασίας. Όταν το χειμώνα έρχεται σε επαφή με ένα ψυχρό σωλήνα, ψύχεται. Ως αποτέλεσμα, συμβαίνει συμπύκνωση, που σχηματίζεται από ατμό αέρα. Αυτή η φυσική διαδικασία μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βοήθεια μόνωσης σωλήνα εξαερισμού.

Όπου είναι απαραίτητο να θερμάνετε τον εξαερισμό

Από τα προηγούμενα γίνεται φανερό ότι είναι αναγκαίο να μονώνεται ο σωλήνας αερισμού στον τόπο όπου θα υπάρχει μια ενεργή επαφή της θερμής ροής αέρα με την ψυχρή. Έτσι, για παράδειγμα, εάν έχετε ένα σωλήνα εξαερισμού που τραβιέται μέσα από έναν τοίχο, τότε στη μόνωση απαιτείται ένα τμήμα που οδηγεί στον εκτροπέα. Επίσης, συχνά οι σωλήνες περνούν από μια μη μονωμένη σοφίτα ενός ιδιωτικού σπιτιού. Σε αυτό το μέρος υπάρχει επίσης ανάγκη για θερμομόνωση του σωλήνα.

Στο γραφείο ή στους βιομηχανικούς χώρους είναι εξοπλισμένο με εξαερισμένη βαλβίδα εξαερισμού. Αυτή η συσκευή λειτουργεί με την αρχή των περσίδων, ανοίγοντας και κλείνοντας ρεύματα αέρα. Σε ένα τέτοιο σύστημα, είναι δυνατόν να θερμανθεί ο εξαγόμενος αέρας. Για το σκοπό αυτό, τα πτερύγια των βαλβίδων θερμαίνονται από ένα ειδικό ΔΕΔ, λόγω του οποίου η πιθανότητα απώλειας συμπυκνώματος μειώνεται στο ελάχιστο.

Αυτή η μέθοδος είναι πολύ ακριβή, οπότε δεν μπορεί κανείς να αντέξει οικονομικά να αγοράσει μια θερμομονωμένη βαλβίδα εξαερισμού. Επομένως, πρέπει να βρείτε το σημείο ροής της θερμοκρασίας, δηλ. Ο τόπος όπου αρχίζει να εμφανίζεται το συμπύκνωμα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον πίνακα, ο οποίος δείχνει πώς να βρείτε τον τόπο συμπύκνωσης:

Από το να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού

Επομένως, είναι απαραίτητο να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού σε μια μη θερμαινόμενη σοφίτα. Τώρα εξετάστε τα πιθανά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Πρώτα πρέπει να αποφασίσετε ποιες απαιτήσεις πρέπει να ταιριάζουν με την επιλεγμένη θερμάστρα:

 • Υψηλά θερμικά μονωτικά χαρακτηριστικά.
 • Το χρησιμοποιούμενο υλικό πρέπει να είναι πυρίμαχο.
 • Προσιτή τιμή.

Ορυκτοβάμβακας

Σε αντίθεση με όλες τις άλλες θερμάστρες, το ορυκτό μαλλί θα σας κοστίσει περισσότερο. Επιπλέον, είναι εντελώς πυρίμαχο. Αλλά, παρά αυτή η μόνωση έχει μια σειρά από αρνητικές πτυχές, οι οποίες είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη:

 • Δύσκολη εγκατάσταση. Η διαδικασία της θέρμανσης είναι αρκετά επίπονη. Το πρώτο πράγμα είναι τυλιγμένο σε ένα σωλήνα. Στη συνέχεια, το δεύτερο στρώμα είναι αλουμινόχαρτο ή γαλβανισμένο. Στο τέλος, η κατασκευή πρέπει να σφίγγεται με έναν επίδεσμο.
 • Επιβλαβές για τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Κατά την εργασία με ορυκτοβάμβακα πρέπει να οπλιστείτε με προστατευτικό εξοπλισμό.
 • Μετά από λίγο, το βαμβάκι αμαυρώνεται. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση κενών μεταξύ του σωλήνα και του θερμαντήρα.
 • Όταν το επίπεδο υγρασίας ανεβαίνει, το υλικό χάνει τις θερμικές ιδιότητες του.

Υπάρχει μια άλλη επιλογή με τη χρήση έτοιμου μονωμένου κυματοειδούς χαρτονιού, το οποίο έχει 2 στρώματα από μανίκια αλουμινόχαρτου και ενισχυμένο χαλύβδινο σύρμα. Αλλά για την εισαγωγή του, ο εξαερισμός γίνεται από το μηδέν.

Πολυστυρένιο

Στην περίπτωση αυτή, εννοούμε ένα έτοιμο αποσπώμενο κέλυφος κατασκευασμένο από διογκωμένο πολυστυρόλιο. Σε αντίθεση με ορυκτοβάμβακα, είναι πιο βολικό να το χρησιμοποιήσετε. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Τα πλεονεκτήματα ενός πυκνού κελύφους αφρού:

 • Απλή μέθοδος εγκατάστασης. Ο σχεδιασμός έχει σύνδεση ακίδων. Δύο μισά τοποθετούνται στο σωλήνα και συμπιέζονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας έναν σφιχτό σύνδεσμο.
 • Το υλικό παρέχει καλή θερμομόνωση. Ανεξάρτητα από την αλλαγή της υγρασίας, δεν χάνει τα χαρακτηριστικά της.
 • Προσιτή τιμή.

Το κύριο μειονέκτημα του αφρώδους πλαστικού είναι η ευφλεκτότητα του.

Κατά τη διαδικασία καύσης, ο αφρός απελευθερώνει τοξικά αέρια. Επιπλέον, είναι προβληματική η εφαρμογή κελυφών σε συχνές κάμψεις, είναι πιο βολικό να εργάζονται σε ίσια τμήματα του σωλήνα εξαερισμού.

Αφρός πολυουρεθάνης και αφρός διογκωμένου πολυστυρενίου

Αυτό το υλικό έχει παρόμοια εμφάνιση με ένα κέλυφος πυκνού αφρού. Είναι όμως κατασκευασμένο από αφρό πολυουρεθάνης ή αφρό από διογκωμένο πολυστυρόλιο. Ποια είναι η διαφορά τους;

 • Έχουν υψηλή τιμή.
 • Η μηχανική αντοχή είναι πολύ μεγαλύτερη.
 • Κατά την εγκατάσταση είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε έναν επίδεσμο. Συνήθως, το πλέξιμο σύρμα χρησιμοποιείται σε αυτό το ρόλο.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο

Αυτή η μόνωση παρουσιάζεται με τη μορφή κοπής σωλήνων με διαφορετικά μεγέθη και διαμέτρους. Η διαδικασία εγκατάστασης αφρώδους πολυαιθυλενίου είναι πολύ απλή - το υλικό τοποθετείται στον σωλήνα. Τα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνουν:

 • Δεν φοβόμαστε την υψηλή υγρασία.
 • Ανθεκτικό στις μηχανικές κρούσεις.
 • Η δομή του θερμαντήρα δεν επιτρέπει την εκκαθάριση των τρωκτικών.

Εάν ζείτε κυρίως σε κρύο κλίμα, δώστε προσοχή σε άλλα χαρακτηριστικά αυτού του υλικού:

 1. Penofol (αναλογία αφρού πολυαιθυλενίου με στρώμα φύλλου αλουμινίου). Αυτή η μόνωση εμποδίζει τη συσσώρευση σκόνης και άλλων ρύπων.
 2. Αυτοκόλλητο μονωτικό (από αφρώδες πολυαιθυλένιο). Η παρουσία μιας κολλώδους βάσης απλοποιεί σημαντικά την εγκατάστασή της. Για να γίνει αυτό, αφαιρέστε την προστατευτική μεμβράνη και πιέστε τον θερμαντήρα στην επιφάνεια του σωλήνα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να κολληθεί σε διάφορα στρώματα.

Έτσι, σε αυτό το άρθρο θεωρήθηκαν τα χαρακτηριστικά της μόνωσης του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή. Επίσης, μάθατε για τις πιθανές επιλογές για να κάνετε αυτή τη δουλειά με ένα διαφορετικό είδος μόνωσης. Τώρα η επιλογή είναι δική σας. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, βεβαιωθείτε ότι βασίζεστε στις απαιτήσεις για τη μόνωση του σωλήνα εξαερισμού. Εμείς και οι αναγνώστες μας θα ενδιαφέρουμε να μάθουμε τι είδους μόνωση χρησιμοποιείτε για τον σωλήνα εξαερισμού. Αφήστε τα σχόλιά σας στο τέλος αυτού του άρθρου.

Βίντεο

Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μέθοδο θέρμανσης του σωλήνα εξαερισμού από το παρεχόμενο βίντεο:

Γιατί και πώς να μονώνετε τους σωλήνες εξαερισμού;

Η θέρμανση είναι απαραίτητη για να απαλλαγούμε από το σημαντικότερο παράσιτο των σωλήνων συμπυκνωμάτων. Ο μονωμένος σωλήνας είναι καταδικασμένος να καλύπτεται συνεχώς με υγρασία στην εσωτερική επιφάνεια του αγωγού αερισμού. Το ρέον συμπύκνωμα θα διαρρέει αναγκαστικά μέσω των αρμών και θα εμποτίζει τους τοίχους και τα δάπεδα. Συνέπειες: ακατέργαστοι τοίχοι και οροφές, μούχλα, κατάρρευση γύψου κ.λπ.

Το κύριο ερώτημα: γιατί;

Το ίδιο το συμπύκνωμα επηρεάζει τον ίδιο τον σωλήνα, ανάλογα με το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται:

 • Ο σωλήνας από γαλβανισμένο μέταλλο θα χάσει σταδιακά το προστατευτικό στρώμα.
 • Για σωλήνες από αλουμίνιο και PVC, το συμπύκνωμα δεν είναι τρομερό.

Ένας άλλος κίνδυνος που απειλεί το κτίριο λόγω της συμπύκνωσης στους αεραγωγούς είναι ο παγετός στο εξωτερικό του ζεστού χώρου. Εάν οι παγετοί είναι ισχυροί και μακρύι, μόνο λόγω αυτού του φαινομένου, η κάθαρση στο κανάλι εξαερισμού μπορεί να περιοριστεί στο μηδέν.

Υπάρχει συμπύκνωση για δύο λόγους:

 1. Κορεσμός του αέρα σε μια κατοικημένη περιοχή με υδρατμούς λόγω των τρεχουσών δραστηριοτήτων: το μαγείρεμα, το πλύσιμο, αλλά και από την αναπνοή. Οι οικιακές συσκευές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πηγή υδρατμών: σίδερα, φούρνοι μικροκυμάτων, υγραντήρες κλπ.
 2. Κατά την παραγωγή, ο εξοπλισμός μπορεί να είναι μια σταθερή πηγή υδρατμών που εισέρχεται στους αεραγωγούς.

Η ποσότητα ατμού που μπορεί να είναι συνεχώς στον αέρα εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο περισσότερο ατμός μπορεί να υπάρχει. Η αλλαγή θερμοκρασίας οδηγεί ακόμη και ελαφρώς σε μείωση της ικανότητας του αέρα να συγκρατεί το νερό στην κατάσταση ατμών, γι 'αυτό όταν ψύχεται ο αέρας στην έξοδο του αγωγού εξαερισμού, η συμπύκνωση ανακάμπτει αναπόφευκτα.

Πού είναι απαραίτητο να ζεσταθεί;

Η απάντηση είναι απλή: όπου υπάρχει πτώση θερμοκρασίας. Όταν ο αγωγός αερισμού διέρχεται από το κύριο τοίχωμα του κτιρίου, η οπή κόβεται με θερμομόνωση και ο ίδιος ο σωλήνας είναι μονωμένος στον ίδιο τον ανακλαστήρα. Για παράδειγμα, κατά τον εξαερισμό ενός σωλήνα εξαερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού μέσα από μια μη θερμαινόμενη σοφίτα στην οροφή, είναι απαραίτητο να μονωθεί το σημείο διέλευσης μέσω της οροφής του ανώτατου ορόφου και ο ίδιος ο αγωγός πριν φύγει από την οροφή.

Όπου αλλάζει η θερμοκρασία των τοίχων του καναλιού εξαέρωσης, η συμπύκνωση πέφτει. Αυτό το σημείο ονομάζεται επίσης "σημείο δρόσου". Είναι από μόνη της και μόνωση. Ο υπολογισμός της θέσης αυτού του σημείου είναι το πρώτο στάδιο στο σχεδιασμό της μόνωσης.

Λίγο διαφορετικά είναι με τον εξαερισμό του εφοδιασμού. Η ποσότητα του αγωγού παροχής αέρα στους εξωτερικούς του τοίχους είναι ευθέως ανάλογη με το μήκος του αγωγού εξαερισμού και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασής του. Εδώ μπορεί να είναι απαραίτητο να μονώνονται όχι μόνο οι σωλήνες αλλά και οι βαλβίδες. Πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτούνται μονωτικές βαλβίδες, κυρίως σε πολύ ευρύχωρους χώρους (γραφεία, αποθήκες, εργαστήρια παραγωγής). Εξωτερικά μοιάζει με ρυθμιζόμενο κλείστρο ικανό να περιορίζει τη ροή αέρα και να αυξάνει τη θερμοκρασία του παρεχόμενου αέρα μέσω σωληνοειδών θερμαντήρων.

Η ρύθμιση της ταχύτητας παροχής αέρα μέσω της βαλβίδας είναι δυνατή με το χέρι με τη χρήση ειδικών μοχλών ή μέσω ενός απλού ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τεχνικών χαρακτηριστικών μιας τέτοιας βαλβίδας: ένα τμήμα μέχρι 3,5 τ.μ. και θερμαντικά στοιχεία θέρμανσης - μέχρι 8 kW. Σε αυτό, με μια τόσο μεγάλη περιοχή του τμήματος ΔΕΔ, δεν μπορώ να αλλάξω αισθητά τη θερμοκρασία του παρεχόμενου αέρα, η αποστολή τους είναι διαφορετική: θερμαίνοντας τα πτερύγια της βαλβίδας για να αποφευχθεί το πάγωμα και το ατύχημα.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την επιλογή της επιλογής θερμομόνωσης, είναι απαραίτητος ένας προκαταρκτικός οικονομικός υπολογισμός. Το συνολικό μήκος του αγωγού αερισμού και το κόστος για τη μόνωση του υπολογίζονται. Επίσης, τα λαμβανόμενα δεδομένα συγκρίνονται με το κόστος επισκευής του εξαερισμού. Συγκρίνοντας τους αριθμούς, αποφασίζουν για την σκοπιμότητα της θέρμανσης.

Με τη βοήθεια του τραπεζιού είναι εύκολο να προσδιοριστεί η υπολογιζόμενη θερμοκρασία του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και μια συγκεκριμένη μέση τιμή της υγρασίας του αέρα, όπου ακριβώς θα βρίσκεται το "σημείο δρόσου". Όπου το τοίχωμα του αγωγού ψύχεται στη θερμοκρασία που υποδεικνύεται στον πίνακα.

Από το ζεστό;

Όταν υπάρχει ανάγκη για ζέσταμα, βρεθεί "σημείο δρόσου", έχουν γίνει οι απαραίτητοι υπολογισμοί, παραμένει να αποφασιστεί η βασική ερώτηση: ποιο υλικό για την εκτέλεση της μόνωσης; Για τα σύγχρονα μονωτικά υλικά, οι καταναλωτές κάνουν τις ίδιες απαιτήσεις:

 • Υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες.
 • Πυρασφάλεια.
 • Προσιτό κόστος.

Παρουσιάζουμε μια συγκριτική ανάλυση των πιο δημοφιλών σήμερα θερμομονωτικών υλικών με μια επισκόπηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων τους:

 • Ορυκτοβάμβακας. Το φθηνότερο να μονώσει, απολύτως πυρίμαχο. Μεταξύ των αδυναμιών είναι: η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης, η συσσωμάτωση, η ανάγκη συμμόρφωσης με τα μέτρα ασφαλείας σε άμεση επαφή με το υλικό, η απώλεια των ιδιοτήτων θερμομόνωσης κατά το πτύο.
 • Στυροπρίονο ή διογκωμένο πολυστυρόλιο. Πολύ εύκολο στη χρήση λύση. Τα "κελύφη" του αφρού είναι διαθέσιμα σε διάφορες διαμέτρους και διαστάσεις και είναι εντελώς έτοιμα για τοποθέτηση. Η στερέωση δύο ημισφαιρίων πραγματοποιείται λόγω της σύνδεσης "αυλάκωση-αυλάκωση". Φτηνότητα και ανθεκτικότητα - δύο ακόμη σημαντικά πλεονεκτήματα. Σημαντικά μειονεκτήματα περιορίζουν τη χρήση αυτού του υλικού: ευφλεκτότητα και τοξικότητα προϊόντων καύσης, καθώς και ακαμψία και ευθραυστότητα.
 • Αφρός πολυουρεθάνης και αφρός διογκωμένου πολυστυρενίου. Η αρχή της μόνωσης είναι η ίδια με την προηγούμενη. Δύο πλαστικά κελύφη είναι επίσης στερεωμένα χρησιμοποιώντας ένα "spike-αυλάκωση" άρθρωση. Ωστόσο, οι ιδιότητες αυτής της μόνωσης είναι διαφορετικές. Πρώτα απ 'όλα, έχει πολύ μεγαλύτερη μηχανική αντοχή. Το κόστος του υλικού είναι υψηλότερο από αυτό του αφρού. Εκτός από τη σύνδεση αυλάκωσης, χρησιμοποιείται ένας επίδεσμος καλωδίων για τοποθέτηση, γεγονός που αυξάνει το κόστος εγκατάστασης.
 • Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Παράγεται με τη μορφή διαχωρισμένων σωλήνων διαφόρων διαμέτρων. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, ο σωλήνας τοποθετείται απλά στην κορυφή του αγωγού εξαερισμού. Αυτό και ολόκληρη η εγκατάσταση. Βασικά πλεονεκτήματα: φθηνότητα και αντοχή στην υγρασία, μηχανική αντοχή. Διατίθεται σε μορφή penofol - αφρώδες πολυαιθυλένιο με εξωτερική επικάλυψη φύλλου αλουμινίου. Λόγω της επικάλυψης, η θερμική μόνωση αυξάνεται και το σύστημα αποκτά ιδιότητες απωλειίας της σκόνης. Η στερέωση είναι πολύ απλή - η επιφάνεια που βρίσκεται δίπλα στο ventcapule είναι αυτοκόλλητη.

Συμπέρασμα

Η ανάγκη για μόνωση των αγωγών εξαερισμού θα πρέπει να είναι οικονομικά δικαιολογημένη, δεδομένου ότι με μακρά επέκταση των συστημάτων εξαερισμού και μεγάλων διαμέτρων του αναπνευστήρα, το κόστος της μόνωσης θα είναι σοβαρό. Η επιλογή του θερμομονωτικού υλικού πραγματοποιείται επίσης με γνώμονα τα χαρακτηριστικά και το κόστος του. Σας εφιστούμε την προσοχή στο υλικό βίντεο, το οποίο παρουσιάζει τα σημερινά ζητήματα θερμομόνωσης των κουκούλες.

Ένας τρόπος για την μόνωση του σωλήνα εξαερισμού

Στον ιδρυτή της Ενεργειακής Ένωσης, Jacques Delors, 90 ετών

Πώς να φτιάξετε ένα θερμαινόμενο σωλήνα εξαερισμού - επιλέξτε το υλικό και τη μέθοδο μόνωσης

Ο κύριος σκοπός του συστήματος εξαερισμού είναι να δημιουργήσει μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα μέσα στο κτίριο. Ο σωλήνας εξαερισμού, ο οποίος αποτελεί τμήμα του, απαιτεί υποχρεωτική μόνωση κατά την κρύα εποχή.

Κατά τη λειτουργία, ο σωλήνας εξαερισμού θερμαίνεται υπό την επίδραση του αέρα εξαγωγής και παράλληλα εκτοξεύεται από το εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, τα τοιχώματα της δομής καλύπτονται με συμπύκνωμα. Η υγρασία συλλέγεται σε σταγόνες νερού και ρέει κάτω από το σωλήνα, προκαλώντας καταστροφή τόσο της δομής του κτιρίου όσο και του ίδιου του σωλήνα.

Τρόποι προστασίας από ψυχρούς σωλήνες εξαερισμού

Η προστασία του αερισμού από τις επιπτώσεις του κρύου αέρα μπορεί να γίνει χωρίς να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες. Εντούτοις, μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα από την μόνωση του σωλήνα εξαερισμού.

Η θερμομόνωση μπορεί να γίνει με τα ακόλουθα υλικά:

 • Ορυκτοβάμβακας.
 • Πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης ή πολυστυρολίου.
 • Αφρός πολυουρεθάνης.
 • Ίνες βασάλτη.

Ο θερμαντήρας μπορεί να εφαρμοστεί στον σωλήνα με τέτοιο τρόπο:

 • Με τη μορφή ενός κελύφους.
 • Με τη μορφή κυλίνδρου και ημικυκλίου.
 • Με τη μορφή καλωδίου.

Προστατευτικό κάλυμμα από ορυκτό μαλλί

Ο μονωμένος σωλήνας αερισμού λαμβάνεται ως αποτέλεσμα εργασίας σύμφωνα με αυτόν τον αλγόριθμο:

 • Από τους σωλήνες αφαιρέστε τις εναποθέσεις σκόνης και λάσπης.
 • Ανοίξτε ένα στρώμα από ορυκτό μαλλί.
 • Επιπλέον, τυλίξτε ένα στρώμα μόνωσης φύλλου. Αυτό θα αποτρέψει τη διείσδυση του κρύου μέσα.
 • Οι διαμορφωμένοι αρμοί είναι κολλημένοι με ταινία αλουμινίου για να αποκτήσουν μια ενιαία ολιστική μόνωση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ειδικές συρραπτικές ή κλειδαριές.

Κατά την εργασία με ορυκτοβάμβακα, πρέπει να δίνεται προσοχή, καθώς μικρά σωματίδια αυτού του υλικού μπορούν να εισχωρήσουν στα μάτια ή στην αναπνευστική οδό. Συνιστάται να φοράτε γυαλιά και αναπνευστήρα για προστασία.

Θέρμανση σωλήνων εξαερισμού με αφρό ή διογκωμένο πολυστυρόλιο

Η χρήση διογκωμένου πολυστυρενίου ως θερμαντήρα μειώνει τον σχηματισμό διάβρωσης, πράγμα που σας επιτρέπει να παρατείνετε την περίοδο λειτουργίας των μονωμένων σωλήνων για εξαερισμό.

Το πλαστικό κέλυφος αφρού μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς ειδική προετοιμασία, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις οδηγίες:

 • Μετρήστε τις απαραίτητες διαστάσεις του μελλοντικού κελύφους και κόψτε με ένα μαχαίρι ή πριόνι.
 • Τοποθετήστε τα μέρη του κελύφους στον σωλήνα, κάνοντας μια μικρή μετατόπιση, σε σχέση με την άλλη.
 • Κλείστε τις πλευρικές ασφάλειες του θερμαντήρα του τύπου "spike-groove".

Η χρήση ενός τέτοιου κελύφους επιτρέπει, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εύκολη απομάκρυνση της μόνωσης, και στη συνέχεια να την τοποθετήσετε ξανά.

Μόνωση πολυουρεθάνης

Ένας θερμαντήρας αυτού του τύπου παράγεται σε παρόμοια μορφή με διογκωμένο πολυστυρόλιο. Ωστόσο, ο αφρός πολυουρεθάνης έχει χαμηλότερο βαθμό ανάφλεξης και χαμηλότερη θερμική αγωγιμότητα.

Η θερμομόνωση των σωλήνων εξαερισμού με αυτό το υλικό πραγματοποιείται με την ακόλουθη σειρά:

 • Κόψτε τον αφρό πολυουρεθάνης σε ημικύλινδρους του απαιτούμενου μεγέθους, κάνοντας μικρές αποζημιώσεις.
 • Τοποθετήστε τα κενά στο σωλήνα εξαερισμού.
 • Σφίξτε τους αρμούς με τη βοήθεια των επιδέσμων.

Χρήση αφρώδους πολυαιθυλενίου ως θερμαντήρα

Οι οικιακοί αεραγωγοί είναι συχνά μονωμένοι με αφρώδες πολυαιθυλένιο. Αυτό το υλικό είναι ένα έτοιμο κέλυφος, ικανό να πάρει το σχήμα ενός σωλήνα και να το απομονώσει από το κρύο.

Η θέρμανση του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή έχει ως εξής:

 • Μετρήστε την απαιτούμενη ποσότητα υλικού.
 • Κόψτε το κέλυφος κατά μήκος μιας ειδικής ραφής.
 • Γυρίστε το σωλήνα γύρω.
 • Συνδετικές κόλλες και αρμοί με ειδικό συγκολλητικό υλικό ή αυτοκόλλητη κολλητική ταινία.

Το αφρώδες πολυαιθυλένιο δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς κατά τη χρήση του δεν παρατηρούνται εκπομπές επιβλαβών ουσιών και το ίδιο το υλικό συμμορφώνεται πλήρως με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Θέρμανση με ίνες βασάλτη

Το βασάλτο μαλλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μόνωση τόσο των αεραγωγών όσο και των αγωγών αερίου.

Για να εκτελέσετε εργασίες θερμομόνωσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη σημείωση:

 • Αρχικά, ο σωλήνας είναι τυλιγμένος με ίνες βασάλτη.
 • Στην κορυφή του τοποθετήστε ένα στρώμα από φύλλο αλουμινίου, το οποίο πραγματοποιεί στερέωση με σύρμα.
 • Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σύρμα, στερεώστε τη διαμήκη ραφή.
 • Η όλη κατασκευή είναι στερεωμένη με πόρπες επίδεσμου από αλουμίνιο ή ταινία συσκευασίας.

Η στερέωση της μόνωσης βασάλτου μπορεί να γίνει όχι μόνο με συνηθισμένο σύρμα, γι 'αυτό μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε:

 • Ανασυνδυασμένο μαύρο σύρμα με διατομή 2 mm.
 • Γαλβανισμένο σύρμα με την ίδια διάμετρο.
 • Σύρμα από ανοξείδωτο χάλυβα διαμέτρου 1,2 mm.

Για την υποστήριξη της μόνωσης μπορούν να γίνουν πόρπες από γαλβανισμένα χαλύβδινα σύρματα με διάμετρο 0,8 mm.

Οι ίνες βασάλτη, που χρησιμοποιούνται για τη μόνωση σωλήνων, εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος και τη διατήρηση του σχήματος όταν εκτίθενται σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και διαφόρων μικροοργανισμών.

Εκτός από την απάντηση στο ερώτημα εάν είναι απαραίτητη η μόνωση του σωλήνα εξαερισμού, μπορεί να ειπωθεί ότι η εφαρμογή θερμομόνωσης σύμφωνα με όλους τους κανόνες και κανονισμούς θα αποτρέψει συχνές επισκευές και θα μειώσει τον κίνδυνο έκτακτης ανάγκης.

Πώς σωστά μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού με τα χέρια σας

Υλικό για τη μόνωση του σωλήνα εξαερισμού

Η ανάγκη χρήσης ενός συστήματος εξαερισμού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Για την πλήρη εγκατάσταση του εξαερισμού θα χρειαστούν πολλά έξοδα, σίγουρα θα δικαιολογηθούν στο εγγύς μέλλον.

Ακόμα θέλετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής της υπηρεσίας, οπότε πρέπει να ξέρετε για τις αποχρώσεις της χρήσης ορισμένων στοιχείων.

Θα πρέπει να προσέξετε την ασφάλεια των αρθρώσεων, τη στεγανότητα των συγκολλητικών ουσιών, καθώς και ένα από τα πιο απαραίτητα - να αποφασίσετε αν θα μονώσει τον σωλήνα εξαερισμού, το κύριο στοιχείο ολόκληρου του συστήματος.

Το ζήτημα αυτό παραμένει πολύ σημαντικό, αφού με την άφιξη του χειμώνα η θερμοκρασία του αέρα μειώνεται ουσιαστικά και η υγρασία του αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα δυσάρεστο αστείο με τους σωλήνες σας.

Ως εκ τούτου, όταν το ερώτημα γιατί να μονώσει το σωλήνα εξαερισμού, η απάντηση θα είναι θετική.

Υπάρχει κίνδυνος συμπύκνωσης, ότι στο μέλλον θα γίνει ένα πρόβλημα για την πλήρη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού σωλήνες σας και να προκαλέσει την υγρασία, μούχλα και γύψο παραμόρφωσης σας πείσει ότι είναι απαραίτητο να μονώσει όλους.

Ακόμα και ένας νέος πλαστικός σωλήνας, με τη βοήθεια παγωμένου νερού και θερμοκρασίας άλματα, μπορεί να απενεργοποιηθεί. Επομένως, σας λέμε τώρα πώς μπορείτε να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού από πλαστικό.

1 Διάταξη σωληνώσεων θερμαινόμενου αερισμού (υλικά μόνωσης)

Αφού αποφασίσετε αν θα μονώσετε τον σωλήνα εξαερισμού, θα πρέπει να καθορίσετε το κόστος των υλικών για εργασία και το υλικό που είναι βέλτιστο για εσάς. Επίσης, είναι απαραίτητο να αποφασίσετε: να κάνετε μόνωση από τον εαυτό σας ή να αγοράσετε ένα θερμαινόμενο σωλήνα αερισμού, ο οποίος θα γίνει "κάτω από σας".

Προφανώς, με την πρώτη επιλογή θα εξοικονομήσετε χρήματα, και η δεύτερη θα έχει πολύτιμο χρόνο.

Μονωμένος αγωγός εξαερισμού στη σοφίτα

Η θέρμανση έχει μια συσκευή με τη μορφή κελύφους. Εγκαθίσταται από το εξωτερικό του σωλήνα και συνδέεται μεταξύ τους με ειδικά υλικά και επιπλέον καλύπτεται με ένα φύλλο μονωτικής μεμβράνης.

Τι υλικό να επιλέξει για τη μόνωση των σωλήνων

Επίσης, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη επιλογή του ίδιου του υλικού για τη μόνωση των σωλήνων εξαερισμού. Η κύρια προϋπόθεση εδώ είναι ότι το υλικό διαθέτει εξαιρετικό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας. Έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε αφρό, βασάλτη, ορυκτοβάμβακα, αφρό πολυουρεθάνης ή πολυπροπυλένιο, καθώς και αφρώδες πολυαιθυλένιο.

Κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Για παράδειγμα, ο αφρός πολυστερίνης έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς είναι πολύ ανθεκτικό στη διάβρωση. Το ίδιο το πολυστυρένιο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και έχει συμβολικό βάρος, γεγονός που καθιστά πολύ βολικό τον μονωτικό του αγωγού. Επιπλέον, η τοποθέτησή του δεν είναι χρονοβόρα.

Επίσης, η φθηνότητα κάνει το πολυστυρένιο το πιο κοινό μεταξύ των μονωτικών υλικών. Το κύριο μειονέκτημα είναι η κακή αντίσταση στη φωτιά, καθώς και το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής του, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιηθεί σε στροφές.

Επίσης, ο ζεστός αερισμός με ορυκτοβάμβακα είναι επίσης κοινός, που είναι επίσης ένα φτηνό υλικό και σε αντίθεση με το πολυστυρένιο έχει υψηλή πυρασφάλεια.

Υλικό για μόνωση σωλήνων

Την ίδια στιγμή, η εγκατάσταση του ορυκτού μαλλιού, απαιτεί υψηλή συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας (το υλικό δεν μπορεί να ονομάζεται φιλικό προς το περιβάλλον), καθώς και μια μικρή αντίσταση στην υγρασία. Η θέρμανση των αγωγών εξαερισμού με ορυκτοβάμβακα απαιτεί εγκατάσταση υψηλής έντασης εργασίας.

Ο αφρός πολυουρεθάνης και το διογκωμένο πολυπροπυλένιο είναι παρόμοιοι με τον αφρό, αλλά σε σύγκριση με αυτόν έχουν μεγάλη αντοχή. Ταυτόχρονα, η τιμή για αυτόν τον τύπο μόνωσης είναι ελαφρώς υψηλότερη. Οι θερμές σωλήνες με ίνες βασάλτου έχουν επίσης επαρκή εξάπλωση.

Οι ραφές βασσάλτου αντέχουν σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, έχουν καλή ευκαμψία (που μας επιτρέπει να εξυπηρετούμε μονωμένους εύκαμπτους αγωγούς σε οποιοδήποτε μέρος του σωλήνα), καθώς και υψηλή αντοχή και αντοχή στην υγρασία. Οι θερμαινόμενοι σωλήνες για εξαερισμό από αφρώδες πολυαιθυλένιο συναρμολογούνται με διάφορες κινήσεις, έχουν χαμηλή τιμή και καλή αντοχή.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι να απομονώσετε το σωλήνα εξαερισμού στο δρόμο, η πιο σωστή λύση θα είναι ένα υλικό που έχει υψηλή αντοχή στην υγρασία και εναλλαγή θερμότητας.
στο μενού ↑

2 Ποιοι είναι οι τύποι των μονωμένων σωλήνων;

Μπορείτε να παράγετε ανεξάρτητα τη μόνωση για τους σωλήνες σας, αλλά εάν είναι σημαντικό για σας να κάνετε τα πάντα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μονωμένους μονωμένους σωλήνες εξαερισμού. Επί του παρόντος, στην αγορά, υπάρχουν πολλές επιλογές για μονωμένους σωλήνες: μέταλλο, μέταλλο-πλαστικό, πλαστικό. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το υλικό για τη μόνωση του τελικού σωλήνα.

Μονωμένος σωλήνας εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι

Εάν αντιμετωπίζετε το έργο της θέρμανσης του σπιτιού σας, η καλύτερη επιλογή είναι ένα πλαστικό προϊόν. Αυτός ο τύπος μονωμένων σωλήνων έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι επίσης εύκολα μεταφερόμενος και εγκατεστημένος. Για ένα δωμάτιο με υψηλές θερμοκρασίες, το καλύτερο είναι μια μεταλλική εναλλακτική λύση.

Οι θερμές σωλήνες μπορούν να κατασκευαστούν με γαλβανισμένο και ανοξείδωτο χάλυβα. Η τιμή ενός θερμομονωμένου σωλήνα από γαλβανισμένο χάλυβα εξαρτάται από την ποικιλία του, το πάχος του φύλλου χάλυβα και την ανάγκη εγκατάστασης πρόσθετων στοιχείων. Οι θερμαινόμενοι σωλήνες αερισμού από γαλβανισμένο χάλυβα θα είναι ιδανικοί για περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες.

Το κόστος των μονωμένων σωλήνων για εξαερισμό εξαρτάται άμεσα από το υλικό του ίδιου του σωλήνα, το μονωτικό υλικό, καθώς και από τον λόγο των απαραίτητων πλεονεκτημάτων του (υγρασία, αντοχή στη φωτιά και θερμομονωτικές ιδιότητες).
στο μενού ↑

2.1 Στάδια θερμομόνωσης σωλήνων

Εάν αποφασίσετε να αποθηκεύσετε κάποια από τα χρήματα και ταυτόχρονα να έχετε βασικές δεξιότητες επεξεργασίας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τα πάντα μόνοι σας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ξέρετε πώς να μονώσετε σωστά τον αγωγό εξαερισμού.

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να μετρήσετε την περιοχή του σωλήνα, την οποία σκοπεύετε να μονώσετε. Δεδομένου ότι οι σωλήνες εξαερισμού μπορούν να έχουν διαφορετικά μήκη, πάχος, καθώς και να έχουν ευθεία μορφή και διάφορα είδη στροφών, μεταβάσεων και συνδετήρων, όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη μέτρηση.

Μονωμένος σωλήνας για εξαερισμό

Το επόμενο βήμα θα είναι η κοπή του κελύφους στις σωστές περιοχές και η περαιτέρω σύνδεσή τους. Ανάλογα με το μονωτικό υλικό, καθώς και τις συνθήκες του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο σωλήνας, εξαρτάται η περαιτέρω εγκατάσταση.

Τώρα, πριν από σας είναι η εργασία, πώς να μονώσετε σωστά τον αγωγό εξαερισμού. Πριν από την εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε την επιφάνεια του σωλήνα από ακαθαρσίες και σκόνη. Μετά την τοποθέτηση η μόνωση είναι σίγουρη για την ακεραιότητα του στρώματος και, εάν είναι απαραίτητο, επιδιορθώνει τα πάντα με ένα συνδετήρα.

Τώρα μένει να καθοριστεί εάν είναι απαραίτητο να μονωθεί ο σωλήνας εξαερισμού στην οροφή και αν είναι απαραίτητο να μονωθεί ο σωλήνας εξαερισμού στη σοφίτα. Βεβαίως, είναι απαραίτητο. Η οροφή είναι ο τόπος όπου ο σωλήνας εξέρχεται στο δρόμο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει άμεση επαφή με υγρασία, χαμηλή θερμοκρασία και άμεση ατμοσφαιρική πίεση.

Ορθογωνικός αεριζόμενος σωλήνας μονωμένος με μόνωση από αλουμινόχαρτο

Το ποσοστό της κατεδάφισης του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή είναι το μεγαλύτερο. Το θέμα της φιλικότητας προς το περιβάλλον εξασθενεί στο παρασκήνιο, το κύριο πράγμα κατά την εγκατάσταση μόνωσης στην οροφή είναι οι καλές θερμομονωτικές ιδιότητες και η εξαιρετικά υψηλή αντίσταση στην υγρασία. Μαζί με την οροφή, η σοφίτα είναι επίσης μια σημαντική περιοχή μέσω της οποίας περνά ο σωλήνας εξαερισμού, στα περισσότερα δωμάτια.

Εάν πρέπει να αποφασίσετε τι να μονώσει σωλήνα εξαερισμού στην σοφίτα, το καλύτερο υλικό που θα αφρώδες πολυαιθυλένιο, και των οποίων η εγκατάσταση θα σας πάρει λίγο χρόνο, καθώς και φυτικές ίνες βασάλτη, το οποίο έχει μεγαλύτερη θερμική αντοχή και μπορεί καλή ευελιξία, η οποία θα επιτρέψει να την εφαρμόσει σε έμμεσες περιοχές σωλήνα εξαερισμού.
στο μενού ↑