Πώς να μην κάνετε λάθος στην επιλογή μόνωσης για εξαερισμό

Μία από τις υποχρεωτικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ενός χώρου παραγωγής ή ενός κτιρίου κατοικιών σε λειτουργία είναι η συσκευή εξαερισμού ως ένα από τα σημαντικότερα συστήματα υποστήριξης της ζωής. Η δημιουργία ενός άνετου μικροκλίματος είναι αδύνατη χωρίς την κατάλληλη διευθέτηση του συνόλου του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της θερμικής μόνωσης των αεραγωγών. Ας προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε ποια μόνωση για τους σωλήνες αερισμού είναι η πιο αποτελεσματική και ποιες περιοχές χρειάζονται προστασία από την ψύξη.

Τι χρειάζεται για τη μόνωση των σωλήνων

Αφήνοντας το θερμαινόμενο δωμάτιο σε ειδικές βρύσες, σε μη θερμαινόμενες περιοχές, μάζες θερμού αέρα έρχονται σε επαφή με τους κρύους τοίχους της δομής, με αποτέλεσμα το σχηματισμό συμπύκνωσης. Είναι επικίνδυνο επειδή με την πάροδο του χρόνου προκαλεί τη διάβρωση των μεταλλικών μερών (για γαλβανισμένο σίδηρο 3-4 χρόνια είναι αρκετό), και σε περίπτωση απότομης πτώσης θερμοκρασίας - πάγου και θραύσης δομικών θραυσμάτων. Επιπλέον, το αυξημένο επίπεδο υγρασίας στη σοφίτα προκαλεί την εμφάνιση εστιών μούχλας και μύκητα, τα οποία εξαπλώνονται στον οικιακό τομέα.

Οι σταγόνες, που ρέουν κάτω από τις ψυχρές επιφάνειες, πέφτουν στο πάτωμα, συσσωρεύονται και, χωρίς να έχουν χρόνο να εξατμιστούν, απορροφώνται στη δομή των δαπέδων. Για το νερό δεν έχει σημασία το είδος του υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή, μετά από μια ορισμένη περίοδο είναι σε θέση να καταστρέψει τόσο τα ξύλινα δοκάρια όσο και τις πλάκες από σκυρόδεμα.

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση υγρασίας, είναι απαραίτητο είτε να τοποθετηθούν όλοι οι χώροι στους οποίους έχουν τοποθετηθεί τα δομικά στοιχεία είτε να μονωθούν και να εξατμιστούν οι αγωγοί εξαερισμού. Η δεύτερη μέθοδος είναι ευκολότερη στην εκτέλεση και πιο ορθολογική αν, για παράδειγμα, η σοφίτα έχει μεγάλη έκταση.

Προστασία από την εμφάνιση της υγρασίας - αυτός είναι ένας μόνο σκοπός των μέτρων θερμομόνωσης. Τα παχιά στρώματα βασάλτη ή το λεπτό penofol είναι καλά σιγαστήρες και η σιωπή είναι σημαντική για μια άνετη διαμονή, όχι λιγότερο από ξηρότητα. Οι απαιτήσεις για τη ρύθμιση των συστημάτων εξαερισμού σε πολυκατοικίες που ρυθμίζονται από SNP (π.χ., SNP 2.04.44-88), δεν θα ήταν περιττό να τα χρησιμοποιούν, και στην κατασκευή μιας ιδιωτικής κατοικίας.

Υλικά για μόνωση εξαερισμού

Η εγκατάσταση τεχνικών επικοινωνιών αναφέρεται σε κατασκευαστικές δραστηριότητες που απαιτούν διεξοδική προσέγγιση και εφαρμογή προϊόντων ποιότητας, των οποίων η διάρκεια ζωής είναι τουλάχιστον 15 έτη. Ο λόγος έγκειται στην πρακτική προσέγγιση: να αντικατασταθεί το "περιτύλιγμα" του αγωγού ή να επισκευαστεί ένα από τα θραύσματα της δομής είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά αν η βλάβη συνέβη στην περιοχή που ραμμένο με αλληλεπικάλυψη. Εξετάστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, το οποίο έχει καλές συστάσεις και είναι κατάλληλο για αυτο-βελτίωση των μονωμένων αγωγών.

Minvata, γυάλινο μαλλί, βασάλτο μαλλί

Το πρωτότυπο του ορυκτού μαλλιού είναι το γυάλινο μαλλί - ένα φθηνό πυρίμαχο προϊόν που δημιουργήθηκε με βάση το fiberglass. Τώρα χρησιμοποιείται ενεργά για την αξιόπιστη προστασία των αγωγών. Το δείγμα των προϊόντων είναι το IsotecMat-Al, εύκαμπτα προϊόντα έλασης από τήγματα γυαλιού. Λόγω του χαμηλού συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας και των υδατοαπωθητικών ιδιοτήτων, τα λεπτά πλέγματα αλουμινίου διατηρούν την ακεραιότητα των αεραγωγών και εμποδίζουν την διαβροχή.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του IsotecMat-Al πληρούν τις απαιτήσεις της GOST:

 • σύνθεση - υαλοβάμβακα + μέταλλο?
 • πάχος - 50 mm.
 • καύσιμο - G1 (χαμηλή καύση) ·
 • πυκνότητα - 22 kg / m³.
 • συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας - 0,036 W / (m * K).
 • τύπος χρήσης - εσωτερικός ·
 • τύποι εργασίας - για αερισμό.

Χάρη σε μια ειδική τεχνολογία παραγωγής, οι ίνες γυαλιού παίρνουν κατακόρυφο προσανατολισμό και σας επιτρέπουν να λυγίζετε τα στρώματα χωρίς να δημιουργείτε ρυτίδες. Σε αντίθεση με τα παλιά αναλόγια, το μοντέρνο ορυκτό μαλλί έχει ένα ελάχιστο πάχος, το οποίο διατηρείται σε στροφές. Αν παρατηρήσετε την τεχνολογία εγκατάστασης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό "κάλυμμα", το οποίο αποτρέπει τη συμπύκνωση και απορροφά θόρυβο.

Τα μαλακά ρολά είναι ιδανικά για την προστασία των στρογγυλεμένων και καμπυλωμένων επιφανειών Εάν έχετε αγοράσει μια φθηνή επιλογή προϋπολογισμού, μη ενισχυμένη με αλουμινόχαρτο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε επιπλέον στεγανοποίηση - το ίδιο φύλλο ή τουλάχιστον χαρτί στέγης. Για να στερεώσετε τα θραύσματα κυλίνδρων, χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο επίδεσμο κατασκευασμένο από συνθετική ή μεταλλική ταινία, ελλείψει της - μια απλή περιέλιξη με χαλύβδινο σύρμα.

Για τον εξοπλισμό των ορθογώνιων σχημάτων χρησιμοποιούνται μερικές φορές πατάκια ορυκτών μαλλιών με υψηλότερη πυκνότητα. Διακρίνονται σε βολικά μέρη με ένα μαχαίρι κατασκευής, κολλημένα σε υγρά καρφιά, καλυμμένα με φύλλο αλουμινίου και στερεωμένα με ταινία.

Πολυστυρένιο, πολυουρεθάνη, διογκωμένο πολυστυρόλιο

Τρεις συνθετικές τροποποιήσεις δεν φοβούνται την υγρασία, έχουν κατάλληλες παραμέτρους αγωγιμότητας και έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 50 χρόνια. Το κύριο μειονέκτημα είναι η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας, επομένως τα προϊόντα PPU δεν συνιστώνται για χρήση σε κτίρια κατοικιών (κλάση G3). Σε περίπτωση πυρκαγιάς, τα δομικά μέρη αρχίζουν να τήκονται και να απελευθερώνουν επιβλαβείς ενώσεις.

Σε αντίθεση, ορυκτοβάμβακα, διογκωμένο πολυστυρόλιο έχει μια άκαμπτη δομή, ωστόσο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τη μορφή πλακών (ως ένα τοίχο ή πάτωμα), και ένα κέλυφος - 2-ή 4-τομέα του σωλήνα, μανδαλωμένη στο εξωτερικό και σχηματίζοντας ένα κουκούλι μονοκόμματο. Προκατασκευασμένες μέρος συνδέεται σε ένα «γλώσσας και αυλακιού» και προσκολλάται ή τυλιγμένο επίδεσμο των ιστών. Υπάρχουν ενισχυμένα είδη αλουμινίου που είναι πιο αποτελεσματικά.

Το στυροπρίονο είναι φθηνότερο από το διογκωμένο πολυστυρένιο, έχει μια πιο χαλαρή δομή, αλλά αυτή η ιδιότητα είναι χρήσιμη όταν μονώνονται κυρτές δομές. Το πολυστυρένιο προτιμάται από οικονομικούς οικοδεσπότες οι οποίοι δεν βλέπουν τη διαφορά μεταξύ πρακτικά των ίδιων υλικών που χρησιμοποιούνται σε ένα μη προσβάσιμο ή κρυφό μέρος (για παράδειγμα, σε μια σοφίτα).

Ένα παράδειγμα σκληρού κελύφους είναι το PPU K 1 (σχέδιο αριθ. 1) του παραγωγού Avangard της Άπω Ανατολής. Προδιαγραφές:

 • σύνθεση - αφρός πολυουρεθάνης.
 • πυκνότητα - 60 kg / m³.
 • Αναφλεξιμότητα - GZ (κανονικός χαρακτήρας).
 • συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας - 0,029 W / (m * K).
 • απορρόφηση νερού 2,0%.
 • Η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας είναι 130 ° C.

Χάρη στη συνθετική σύνθεση, το PUF έχει υψηλή βιοχημική σταθερότητα, δηλαδή, ακόμη και με υγρασία, δεν καλύπτεται από μούχλα ή μύκητες.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο

Το μαλακό ελαστικό υλικό, φθηνό και κατάλληλο για αυτοσυναρμολόγηση, έγινε δημοφιλές αμέσως μετά την εμφάνισή του στην αγορά. Σε εμφάνιση μοιάζει με αφρώδες ελαστικό, αλλά έχει πιο ελαστική δομή και δεν επιτρέπει την υγρασία. Ο πιο γνωστός αντιπρόσωπος είναι η Penofol, το όνομα της οποίας έχει ήδη γίνει οικιακό όνομα. Ένα λεπτό στρώμα από αφρώδες πολυαιθυλένιο επικαλύπτεται σε μία ή και στις δύο πλευρές με φύλλο αλουμινίου.

Παρά την εξωτερική ελαφρότητα και ελάχιστο πάχος, το Penofol διαθέτει όλες τις ποιότητες καλής μόνωσης:

 • διατηρεί τέλεια τη θερμότητα.
 • μειώνει το επίπεδο θορύβου.
 • Μην αφήνετε την υγρασία.

Κατάλληλο για τον εξαερισμό εξοπλισμού με πολύπλοκη διαμόρφωση, καλά στηριγμένο σε καμπύλες τομές και αρμούς.

Αν θέλετε να οργανώσετε οι ίδιοι τις επικοινωνίες, δώστε προσοχή στην αυτοκόλλητη μόνωση των σωλήνων εξαερισμού. Ο κατασκευαστής Penofol έχει επίσης μια βολική κατηγορία για την εγκατάσταση - Penofol C. Τα προϊόντα έλασης από λεπτό στρώμα αφρώδους πολυαιθυλενίου στη μία πλευρά καλύπτονται με μεταλλικό φύλλο, από την άλλη - με συγκολλητικό στρώμα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Penofol C:

 • σύνθεση - αφρώδες πολυαιθυλένιο.
 • πάχος - από 3 mm έως 10 mm.
 • απορρόφηση νερού - 0,35%.
 • συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας - 0,038-0,051 W / (m * K).
 • τύπος χρήσης - εσωτερικός ·
 • τύποι εργασίας - για αερισμό.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εγκαταστήσετε το PenoFol. Εάν είναι απαραίτητη η μόνωση του μεγάλου μήκους ευθύγραμμων σωλήνων, απλώς τυλίγονται με υλικό ρολού, χωρίς να το κόβουμε σε θραύσματα. Τα μικρά καμπύλα τμήματα και οι αρμοί, αντίθετα, απομονώνονται από μικρά, εύκολα προσκολλημένα κομμάτια. Αρκεί να κόψετε ένα κομμάτι του απαραίτητου πλάτους, να αφαιρέσετε την προστατευτική μεμβράνη και να την επικολλήσετε στην επιφάνεια. Για να δημιουργήσετε ένα παχύ στρώμα, το Penofol είναι τυλιγμένο αρκετές φορές.

Έτοιμοι μονωμένοι σωλήνες - πλεονεκτήματα εφαρμογής

Για τους λάτρεις της απλοποιημένης εγκατάστασης υπάρχει μια πρόταση που δεν απαιτεί πρόσθετη θερμομόνωση. Αυτοί είναι οι επονομαζόμενοι σάντουιτς σωλήνες με στρώμα μόνωσης κατασκευασμένο από εργοστάσιο. Ο σχεδιασμός των προϊόντων είναι αρκετά απλός: ένα προστατευτικό στρώμα από βασιλικές ίνες εισάγεται μεταξύ δύο καναλιών διαφορετικών διαμέτρων.

Τεχνικές προδιαγραφές

Τα θερμά προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για την κατασκευή καπνοδόχων και συστημάτων εξαερισμού, στην πρώτη περίπτωση προτιμώνται τα προϊόντα από ανοξείδωτο χάλυβα, στη δεύτερη περίπτωση - από γαλβανισμό. Για τη διατήρηση της θερμότητας και την προστασία από την υγρασία, το στρώμα ορυκτού μαλλιού πληροί τις ακόλουθες ιδιότητες:

 • συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας - 0,038-0,051 W / (m * K).
 • απορρόφηση νερού - 2%.
 • δύναμη από 5 kPa έως 80 kPa.
 • Καυσιμότητα - G1 (χαμηλή καύση).

Η ορυκτή βάση βοηθά στη διατήρηση της δομής των ινών ακόμη και μετά από παρατεταμένη χρήση, αποκλείεται η εμφάνιση μυκήτων και μούχλας. Το υψηλό σημείο τήξης της μονωτικής επένδυσης (περίπου 1100 ° C) καθιστά τα προϊόντα πυρίμαχα και η συνδυασμένη σύνθεση είναι ισχυρή και απορροφά τους εσωτερικούς θορύβους.

Το μόνο μειονέκτημα των προϊόντων είναι η υψηλή τιμή σε σύγκριση με τα συμβατικά μέρη, αλλά αν προσθέσετε το κόστος όλων των υλικών με ξεχωριστή μόνωση και προσθέσετε το κόστος εργασίας σε αυτό, η διαφορά στην τιμή θα μειωθεί αισθητά.

Χαρακτηριστικά τοποθέτησης

Αν εσείς, με την εκπαίδευσή σας ή το επάγγελμά σας, συνδέεστε με την εγκατάσταση εσωτερικών επικοινωνιών, τότε δεν θα είναι δύσκολο για σας να καταρτίσετε ένα διάγραμμα του συστήματος εξαερισμού μόνοι σας. Διαφορετικά, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία, όπου όχι μόνο θα συντάξουν το έργο, αλλά θα σας συμβουλεύσουν και τα καλύτερα υλικά.
Για όσους είναι εξοικειωμένοι με την οικοδόμηση, θυμόμαστε:

 • όσο ευρύτερη είναι η διατομή των σωλήνων, η ευκολότερη κυκλοφορία των ροών αέρα (η συνιστώμενη ελάχιστη διάμετρος είναι 140 mm).
 • εάν σε μια ιδιωτική κατοικία υπάρχουν αρκετές αεραγωγοί (συνήθως συμβαίνει), πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία της έλξης.
 • τα σύντομα κανάλια δεν πρέπει να γίνονται στενά.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τύπο σωλήνων και τη θερμομόνωση, εάν η φυσική ανταλλαγή αέρα διαταραχθεί, σκεφτείτε τη συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Μειονεκτήματα και τρόποι για την πρόληψή τους

Ελλείψεις που επηρεάζουν τη διαδικασία λειτουργίας, τα μονωμένα προϊόντα δεν το κάνουν. Κάποιοι δεν τους αρέσει το πιο συμπαγές βάρος: δύο στρώματα είναι βαρύτερα από πολυμερή ή κυματοειδή ανάλογα του ίδιου μεγέθους. Ωστόσο, το βάρος δεν επηρεάζει την ποιότητα της εγκατάστασης, επομένως αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να αγνοηθεί.

Εάν παραμορφώνεται το κόστος, πραγματοποιήστε υπολογισμούς: προσδιορίστε τη διαφορά μεταξύ των μονωμένων προϊόντων και του συνόλου σωλήνων + μόνωση με στεγανοποίηση (συμπεριλαμβανομένων των μέσων σταθεροποίησης). Με μικρή διαφορά στα ποσά, επιλέξτε το υλικό που είναι ευκολότερο να εγκατασταθεί.

Προτεινόμενα βίντεο

Τα οικόπεδα θα σας βοηθήσουν στην επιλογή των σωστών προϊόντων και θα σας ενημερώσουν για τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής τους.
Συμβουλές για τη βελτίωση του γκαράζ:

Γενικές πληροφορίες για θερμαντήρες:

Μια οπτική σύγκριση του Penofol και των αναλόγων του:

Έτσι, εξετάσαμε τα χαρακτηριστικά των πιο δημοφιλών θερμαντήρων για αεραγωγούς. Πολλά από αυτά είναι χαμηλού κόστους και εύχρηστα, οπότε αν θέλετε, μπορείτε να προστατέψετε ανεξάρτητα τους σωλήνες από τη συμπύκνωση. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, συμβουλευτείτε τους εμπειρογνώμονες που θα συστήσουν μια αποδεδειγμένη μάρκα και θα εξηγήσουν τις αποχρώσεις της εγκατάστασης.

Περιγράψτε την ερώτησή σας όσο το δυνατόν περισσότερο και ο εμπειρογνώμονας θα απαντήσει

Πρέπει να απομονώνω τον αγωγό αέρα και πώς και τι γίνεται;

Όχι μόνο οι τοίχοι και άλλα δομικά στοιχεία χρειάζονται μόνωση. Απαιτείται επίσης θερμική μόνωση για το σύστημα εξαερισμού του κτιρίου.

Δεν είναι απαραίτητο να ζεσταθεί μια τέτοια μόνωση, και συχνά ξεχνιέται σε χαμηλού ύψους κτίρια. Ωστόσο, υπάρχει σίγουρα ένα όφελος σε μια τέτοια προστασία. Στο άρθρο παρακάτω πρόκειται συγκεκριμένα για τη θερμομόνωση των αγωγών αέρα.

Γιατί να θερμάνετε τα συστήματα εξαερισμού;

Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η μόνωση του εξαερισμού - πρέπει να καταλάβετε γιατί γίνεται.

Αποφύγετε τη συμπύκνωση.

Μείωση θορύβου.

Ο σημαντικότερος λόγος για την μόνωση του συστήματος εξαερισμού - αποτρέπουν το σχηματισμό συμπυκνωμάτων μέσα σε αυτό.

Το χειμώνα, ο αέρας που αφαιρείται από το δωμάτιο (μέσω εξαερισμού) είναι πάντα θερμότερος από τον αέρα στο δρόμο. Τα τμήματα του αεραγωγού που διέρχονται από τα θερμαινόμενα δωμάτια δεν υποφέρουν, αλλά οι εκτάσεις έξω από τις ζεστές ζώνες αρχίζουν να παγώνουν και να γίνουν παγωμένες.

Θα το εξηγήσουμε απλούστερα. Η εξάτμιση αντλεί από τον ζεστό αέρα στον χώρο. Υγρασία είναι παρούσα σε αυτό λόγω της ανθρώπινης αναπνοής, λόγω του μαγειρέματος (από τα γλάστρες και τα ταψιά υγρασία-κορεσμένο ατμό αυξάνεται), λόγω της ξήρανσης των ειδών ρούχων. Σε επαφή με το ψυχρό μέρος του σωλήνα (το χειμώνα), σταγόνες υγρασίας καθιζάνουν στην εσωτερική του επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στη θερμοκρασία, τόσο περισσότερο συμπύκνωμα θα συσσωρευτεί.

Ενώ η κουκούλα λειτουργεί - μια ζεστή ροή αέρα έρχεται μέσω του σωλήνα. Όταν η κουκούλα είναι απενεργοποιημένη - η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν και η υγρασία παγώνει.

Εξαιτίας αυτού, η κάθαρση των αεραγωγών μπορεί να μειωθεί σημαντικά (και εξαιτίας αυτού η διαδικασία ρύπανσης θα επιταχυνθεί επιπλέον). Αν ο χειμώνας είναι παρατεταμένος και οι παγετοί είναι ισχυροί (η θερμοκρασία διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ χαμηλότερη -10... -15º), τότε ο σωλήνας μπορεί να φράξει ακόμη και εντελώς. Κατά συνέπεια, ο αερισμός εξαγωγής σταματά να λειτουργεί.

Μια ευάερη λεκάνη γεμάτη με τσιπούρα

Ο δεύτερος λόγος - μείωση των απωλειών θερμότητας - έχει σημασία για τη θέρμανση των συστημάτων εξαερισμού με θέρμανση. Εάν στο σπίτι σας ο φρέσκος αέρας που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται επιπλέον, τότε η μόνωση θα εξοικονομήσει τη θέρμανση του. Χάρη στον θερμαντήρα, ο αέρας δεν θα κρυώσει, περνώντας όλο τον τρόπο από τον θερμαντήρα μέχρι το τελικό σημείο (δωμάτιο). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση από τον θερμαντήρα μέχρι το δωμάτιο και / ή αν υπάρχουν περιοχές κατά μήκος του δρόμου που περνούν σε κρύες αίθουσες.

Ο τρίτος λόγος είναι η μείωση του θορύβου. Ένα στρώμα θερμομόνωσης, ακόμη και λεπτό, θα αποκρύπτει ουσιαστικά τους κραδασμούς και το θόρυβο που συμβαίνουν όταν ο αέρας διέρχεται από τον αγωγό αέρα. Πολύ δυνατά και ενοχλητικά, αυτός ο ήχος δεν είναι για έναν κάτοικο της πόλης, αλλά αν είναι ένα σπίτι σε ένα ήσυχο μέρος - τότε η θερμομόνωση θα είναι χρήσιμη.

Ορισμένοι πιστεύουν λανθασμένα ότι η θέρμανση δημιουργεί πρόσθετη προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια, δεδομένου ότι δεν είναι κάθε θερμάστρα ασφαλής όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι και πού είναι απαραίτητο να ζεσταθεί;

Για να προστατέψετε τον αγωγό εξαερισμού από τη συμπύκνωση, πρέπει να μονώσετε που εκτείνεται πέρα ​​από τη θερμαινόμενη ζώνη.

Εάν ο σωλήνας φεύγει από τον τοίχο: η περιοχή είναι μονωμένη από το σημείο διέλευσης μέσω του τοίχου και στον εκτροπέα εξαερισμού.

Εάν ο σωλήνας διέρχεται από τη σοφίτα και περαιτέρω από την οροφή: η περιοχή που διέρχεται από τη σοφίτα είναι μονωμένη.

Εάν ο σωλήνας αέρας περνά μέσα από το κρύο δωμάτιο όπου η θερμοκρασία το χειμώνα θα μπορούσε να πέσει κάτω από 0º (π.χ. - γκαράζ, υπόγειο) μονώνεται το σύνολο της παρτίδας, η οποία είναι σε αυτή τη ζώνη.

Μονωμένος αγωγός στη σοφίτα

Αν μιλάμε για θερμική μόνωση του εξαερισμού τροφοδοσίας με θέρμανση - ο θερμαντήρας πρέπει να τοποθετηθεί καθ 'όλο το μήκος του αγωγού, ξεκινώντας από τον θερμαντήρα.

Τρόποι και υλικά για μόνωση εξαερισμού

Με υαλοκαθαριστήρες υπάρχουν:

Εφαρμογή υλικών κυλίνδρων (θερμοσίφωνες από ορυκτοβάμβακα, αφρώδες πολυαιθυλένιο, αφρώδες ελαστικό).

Η χρήση του «κελύφους» (σωλήνα του κυλίνδρου, μπορεί να γίνει από ορυκτό μαλλί, αφρό πολυαιθυλενίου ή αφρώδες ελαστικό ή Epps, αφρό πολυουρεθάνης).

Τα υλικά φύλλων (διογκωμένο πολυστυρένιο, αφρός πολυστερίνης διέλασης, αφρός πολυουρεθάνης φύλλου) - για τη μόνωση αεραγωγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά μόνο για ορθογώνια και τετράγωνα. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, επειδή δεν είναι εύκολη η τοποθέτησή της, διαρκεί πολύ περισσότερο και υπάρχει μεγάλος αριθμός αρθρώσεων μεταξύ των φύλλων.

Πρώτα απ 'όλα, η μέθοδος και το υλικό μόνωσης επιλέγονται με βάση το σχήμα του διαύλου εξαερισμού:

Για τους στρογγυλεμένους αγωγούς: μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνωση κυλίνδρων και "κέλυφος". Το φύλλο υλικού για τον κυκλικό αγωγό δεν θα λειτουργήσει, επειδή δεν θα λυγίσει.

Για ορθογώνια και τετράγωνα κανάλια: μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μόνωση κυλίνδρου.

Στρογγυλοί και ορθογώνιοι μονωμένοι αεραγωγοί

Επιπλέον, πάνω από το στρώμα μόνωσης, ο σωλήνας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με:

Σε ιδιωτικές κατοικίες, δεν απαιτείται τέτοια προστασία, δεδομένου ότι προορίζεται να αποτρέψει τη μηχανική βλάβη στη μόνωση.

Εφαρμογή υλικών κυλίνδρων

Αυτή η έκδοση των αγωγών μόνωσης είναι απλή:

Ο αγωγός αέρα είναι καλά τυλιγμένος με θερμαντήρα.

Ότι η θερμάστρα δεν πέσει κάτω - με τα ίδια σκαλοπάτια στερεώνετε ένα μαλακό σύρμα.

Αν μιλάμε για αεραγωγούς μεγάλης διαμέτρου, οι οποίοι είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα, τότε εκτός από το σύρμα για στερέωση, χρησιμοποιούνται καρφίτσες. Για να το κάνετε αυτό:

Οι πείροι συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια του αγωγού εξαερισμού με μια μηχανή συγκόλλησης επαφών.

Ο ορυκτοβάμβακας τυλίγεται σφιχτά στον αγωγό, τρυπώντας τις καρφίτσες.

Στην κορυφή της επικάλυψης η μόνωση στερεώνεται με ροδέλες πίεσης, οι οποίες είναι προσαρτημένες σε κάθε πείρο.

Επιπλέον για πρόσθετη στερέωση, χρησιμοποιείται σύρμα, το οποίο τυλίγεται πάνω από τον θερμαντήρα.

Ρολλ ορυκτοβάμβακας

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί τη μόνωση κυλίνδρων είναι καλή για τους ακόλουθους λόγους:

απλή και γρήγορη στη χρήση.

επιτρέπει τη δημιουργία μίας μόνωσης χωρίς ραφές και αρμούς.

εάν είναι απαραίτητο, σας επιτρέπει να αφαιρέσετε γρήγορα τον θερμικό μονωτήρα στην επιθυμητή περιοχή (για παράδειγμα - για να επισκευάσετε το σωλήνα ή για να αντικαταστήσετε τον θερμαντήρα).

Τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξής:

Θερμαντήρες ορυκτών μαλλιών. Η παραλλαγή είναι η πιο κοινή, φθηνή και αποτελεσματική. Μια κοινή πάχος - 5 cm, μπορεί να βρεθεί στο εμπόριο κυλά με πάχος 4 έως 8 εκ παχύτερο ορυκτοβάμβακα το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που είναι κατασκευή κατοικιών χαμηλός-ανόδου δεν είναι εφαρμόσιμες.. Υπάρχουν μονωτήρες με εξωτερικό στρώμα αλουμινίου (αυξάνει την απόδοση και χρησιμεύει ως επιπρόσθετη μηχανική προστασία). Από τα minuses - minvate ρωγμές και θραύσματα με την πάροδο του χρόνου, και είναι απαραίτητο να συνεργαστεί με αυτό προσεκτικά.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Η επιλογή είναι απλούστερη και φθηνότερη, αλλά και λιγότερο αποτελεσματική. Το πάχος ενός τέτοιου θερμαντήρα είναι μικρό (από 2 έως 40 mm), επομένως θα πρέπει να τυλίγεται σε διάφορα στρώματα.

Αφρώδες καουτσούκ. Σχεδόν το ίδιο με το αφρώδες πολυαιθυλένιο.

Εάν πρόκειται για επιλογή μονωτήρα για αεραγωγό, τότε ο ευκολότερος τρόπος είναι να επιλέξετε την πρώτη επιλογή.

Θέρμανση ενός ορθογώνιου αγωγού με ορυκτοβάμβακα (βίντεο)

Εφαρμογή του κελύφους

Από το kollupa υπάρχει ένας κύλινδρος, ο οποίος τοποθετείται στην μόνωση. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα - είναι ένας σωλήνας από θερμομονωτικό υλικό. Μπορεί να είναι:

Το κέλυφος μπορεί να είναι μονοκόμματο (μπορεί να φορεθεί στον αγωγό μόνο κατά την τοποθέτηση του αγωγού) ή να χωριστεί (μπορεί να φορεθεί σε ήδη έτοιμο και λειτουργικό σύστημα εξαερισμού).

Αφρός πολυουρεθάνης για μονωτικούς σωλήνες

Η χρήση του κελύφους είναι ιδανική για περιοχές που περνούν μέσα από τον τοίχο: η μόνωση του κυλίνδρου είναι πολύ δύσκολο να ξεδιπλωθεί και να δυσκολευτεί εκεί. Επίσης, το κέλυφος είναι κατάλληλο για χρήση σε ίσια τμήματα. Αλλά εκεί, όπου ο σωλήνας γυρίζει - ο κύλινδρος δεν μπορεί να τοποθετηθεί και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το χαλάκι.

Η ίδια η διαδικασία χρήσης του κελύφους για την θέρμανση του εξαερισμού μοιάζει με αυτό:

Το κέλυφος τοποθετείται στο κέλυφος.

Αν το κέλυφος είναι ξεχωριστό - τα μέρη του είναι κολλημένα μεταξύ τους με κόλλα (είναι αξιόπιστο, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να τα διαχωρίσετε εάν είναι απαραίτητο) ή σύρμα (μια απλούστερη και πιο βολική μέθοδος).

Οι αρθρώσεις μεταξύ των κυλίνδρων επικολλώνται με ταινία κατασκευής.

Πώς να απομονώνετε σωστά την κουκούλα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες βλάπτουν όχι μόνο τους ζωντανούς οργανισμούς, οι οικιακές συσκευές φοβούνται επίσης την υποθερμία. Και συχνά οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών, εξοχικών κατοικιών ή εξοχικών κατοικιών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της θέρμανσης της κουκούλας. Η σωστή μόνωση της κουκούλας με τα χέρια σας θα πρέπει να είναι σε θέση σε κάθε ιδιοκτήτη. Τέτοια μέτρα θα διασφαλίσουν την ασφάλεια του συστήματος καθαρισμού του αέρα.

Η θέρμανση της κουκούλας είναι μια σημαντική διαδικασία που εξασφαλίζει την ασφάλεια του συστήματος

Γιατί είναι σημαντικό να μονώσετε το σύστημα εξάτμισης

Το σύστημα εξαερισμού είναι ένα σύνολο εξοπλισμού που προορίζεται για την κυκλοφορία αέρα σε ένα δωμάτιο. Οι μάζες αέρα μεταφέρονται μέσω των αγωγών εξαερισμού που βρίσκονται μέσα στο σπίτι (κάτω από την οροφή, στη σοφίτα και την οροφή) και στο δρόμο. Αλλά αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από μια σειρά προβλημάτων:

 • απώλεια θερμότητας λόγω της ανταλλαγής αέρα ·
 • υψηλό επίπεδο δονήσεων, θόρυβος.
 • συσσώρευση συμπυκνωμάτων.

Για να αποφύγετε τέτοια προβλήματα, είναι προτιμότερο να μονώσετε τον εξαερισμό. Ας δούμε πώς να μονώνουμε την κουκούλα σε μια ιδιωτική κατοικία με τα δικά σας χέρια.

Πλεονεκτήματα της θέρμανσης

Η διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα έξω από το δωμάτιο και μέσα στον εξαερισμό είναι η αιτία της συμπύκνωσης. Η συσσώρευση υγρασίας στην επιφάνεια των σωλήνων οδηγεί στο πάγωμα των σωλήνων το χειμώνα. Τα συνακόλουθα προβλήματα είναι η διάβρωση μεταλλικών σωλήνων, η καθίζηση σταγονιδίων νερού στους τοίχους του σπιτιού (με περαιτέρω εκδήλωση του μύκητα), μειώνοντας την κάθαρση του σωλήνα κατά τη διάρκεια του παγετού. Ένας θερμαντήρας στους αεραγωγούς εμποδίζει τη συμπύκνωση.

Η αναταραχή του αέρα σε συνδυασμό με τη λειτουργία των ανεμιστήρων είναι η αιτία θορύβου. Ο αερισμός με θέρμανση θα μειώσει αυτόν τον παράγοντα ερεθισμού.

Η θερμομόνωση θα μειώσει το επίπεδο θορύβου που προκύπτει από τη λειτουργία της κουκούλας

Στην αναλογία των σύγχρονων στοιχείων εξαερισμού παρέχεται μόνωση από τον κατασκευαστή. Υπάρχουν κουκούλες και αγωγοί στους οποίους υπάρχει ήδη θερμαντήρας. Λάβετε υπόψη αυτόν τον παράγοντα πριν αγοράσετε και εγκαταστήσετε τον εξαερισμό, επειδή αρχικά θα εξοικονομήσετε επιπλέον μόνωση.

Πού να μονώσετε το σωλήνα;

Αν αποφασίσετε να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία, θυμηθείτε έναν κανόνα - πρώτα απ 'όλα θερμαίνετε τους χώρους μείωσης της θερμοκρασίας. Αυτές είναι οι έξοδοι σωλήνων έξω από το κτίριο, η διέλευση του σωλήνα μέσω της οροφής, ο αγωγός αέρα στη σοφίτα πρέπει να είναι μονωμένος πλήρως.

Πριν από την έναρξη της θέρμανσης είναι απαραίτητο να βρείτε το "σημείο δρόσου". Αυτός είναι ο χώρος για την αλλαγή της θερμοκρασίας των τοίχων αεραγωγών. Από αυτό το σημείο, τοποθετείται η μόνωση.

Η θέρμανση πραγματοποιείται τόσο εντός όσο και εκτός του κτιρίου. Στην πρώτη περίπτωση είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει η μόνωση, αλλά το χρησιμοποιούμενο υλικό δεν απαιτεί προστασία από φυσικές επιπτώσεις. Για να διατηρηθεί η χωρητικότητα, θα πρέπει να αυξηθεί η διατομή των αεραγωγών. Η μόνωση καλύπτεται με μια ισχυρή μεμβράνη με λεία επιφάνεια, η οποία συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης του κινούμενου αέρα. Για να αποφύγετε την απορρόφηση της υγρασίας από τον θερμαντήρα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα υλικό με προστασία από την ατμόσφαιρα.

Απαιτείται μόνωση ατμού και με εξωτερική θερμομόνωση. Αλλά, σε αντίθεση με τα εσωτερικά έργα, θα χρειαστείτε ένα υδραυλικό φράγμα και μηχανική προστασία. Μην ξεχνάτε την πυρασφάλεια: θερμομονωτικό υλικό - ένας καλός καταλύτης για τη διάδοση της φωτιάς. Κάντε την επιλογή της μόνωσης εξαερισμού για τα μη εύφλεκτα υλικά (ορυκτοβάμβακας, γυαλί, ίνες βασάλτη).

Από το ζεστό εξαερισμό;

Οι σύγχρονοι καταναλωτές έχουν τις ίδιες απαιτήσεις για θερμομονωτικά υλικά: λειτουργικότητα, τιμή, πυρασφάλεια. Αλλά πρέπει να ξέρετε τι να απομονώσετε το σύστημα εξαερισμού με ασφάλεια και ανέξοδα. Ως εκ τούτου, οι κατασκευαστές παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υλικών για τη μόνωση των διαφόρων μορφών και ιδιοτήτων:

Ορυκτοβάμβακας

Ο ορυκτός μαλτός είναι ένα φτηνό αλλά αποτελεσματικό υλικό

 • τιμή (το φθηνότερο υλικό)?
 • υψηλό επίπεδο πυρασφάλειας.
 • δυσκολία εγκατάστασης
 • συγκόλληση του υλικού με το χρόνο.
 • μείωση των θερμομονωτικών ιδιοτήτων όταν είναι υγρό.

Στυροπρίονο ή διογκωμένο πολυστυρόλιο

Φτηνές και ανθεκτικό υλικό. Είναι εύκολο να συγκεντρωθούν, παράγεται με τη μορφή πλακών και κυλίνδρων, η οποία λαμβάνει χώρα mount ένωση τύπου «γλώσσας και αυλακιού». Αλλά αυτό το υλικό έχει αρκετά μειονεκτήματα: αναφλεξιμότητας (εύφλεκτο και εκπέμπει τοξικά απόβλητα στη διαδικασία καύσης), θρυπτικότητα (απολύτως δεν μπορεί να ανεχθεί μηχανικές επιπτώσεις), και την έλλειψη ελαστικότητας (δεν μπορεί να καμφθεί στο επιθυμητό σχήμα)?

Αφρός πολυουρεθάνης - από τις ιδιότητες και τους δείκτες είναι σχεδόν ταυτόσημο με αφρό, αλλά έχει ένα πλεονέκτημα - υψηλή μηχανική αντοχή. Από μόνη της, το υλικό είναι πιο ακριβό από το διογκωμένο πολυστυρόλιο, επιπλέον, όταν εγκαθιστάτε τα κελύφη, χρησιμοποιήστε έναν επίδεσμο σύρματος. Αυτός ο παράγοντας αυξάνει σημαντικά το κόστος εγκατάστασης.

Το αφρώδες πολυαιθυλένιο (penofol) κατασκευάζεται με τη μορφή κομμένων σωλήνων, καλυμμένων με φύλλο αλουμινίου, η διάμετρος του οποίου επιλέγεται για τον επιθυμητό σωλήνα εξαγωγής. Τοποθετήστε εύκολα αυτό το υλικό - βάλτε το σε ένα θερμαντικό σωλήνα. Τα κύρια πλεονεκτήματα της μόνωσης αυτής είναι η αντοχή, η αντοχή στην υγρασία και η τιμή. Η επικάλυψη από αλουμίνιο δίνει στις ιδιότητες που απορροφούν τη σκόνη, αυξάνει την ικανότητα θερμομόνωσης και μειώνει την πιθανότητα ανάφλεξης.

Οι πλάκες βασάλτη δεν ανάβουν και δεν αναφλέγονται

Ανεξάρτητα από την επιλογή υλικού, υπάρχει ένας ορισμένος αλγόριθμος για την εγκατάσταση της μόνωσης.

Πρώτα απ 'όλα, ο σωλήνας καθαρίζεται από βρωμιά και σκόνη. Το δεύτερο βήμα είναι να βρείτε το "σημείο δρόσου", το οποίο θα υποδεικνύει τον τόπο αλλαγής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του συστήματος εξαερισμού. Στη συνέχεια, η εγκατάσταση του ίδιου του θερμαντήρα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μετά το τέλος της μόνωσης, είναι απαραίτητο να ελέγξετε ολόκληρη την εγκατάσταση για ελαττώματα - σημεία που λείπουν, αδύναμους συνδετήρες κλπ.

Για την μόνωση του εξαερισμού ενός ορθογωνίου τμήματος, χρησιμοποιούνται πλάκες ή κύλινδροι ορυκτοβάμβακας ή ίνες βασάλτη. Για τη στερέωση των πλακών, απαιτείται χαλύβδινο σύρμα και ταινία αλουμινίου. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό όταν εργάζεστε με αυτό το είδος υλικού! Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των ματιών και των αναπνευστικών οργάνων από το να πάρουν σωματίδια υλικών.

Μπορείτε να θερμαίνετε το σύστημα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία με τα δικά σας χέρια, αλλά αν δεν είστε σίγουροι για τον εαυτό σας - επικοινωνήστε με τους εμπειρογνώμονες της μόνωσης. Ο πλοίαρχος θα αναλύσει τον υφιστάμενο εξαερισμό, θα μετρήσει όλους τους σωλήνες, τα εκχυλίσματα, θα συμβουλεύσει και θα επιλέξει το υλικό που είναι κατάλληλο για το σπίτι σας.

Αν αποφασίσετε να κάνετε τη δουλειά μόνοι σας, αξίζει να θυμηθείτε τα κύρια σημεία:

 1. Διεξάγετε μια λεπτομερή ανάλυση των αγωγών και βρείτε το "σημείο δρόσου".
 2. Μελετήστε τις ιδιότητες του υλικού που επιλέγεται για τη μόνωση.
 3. Μην εξοικονομείτε την ποιότητα των υλικών, εάν θέλετε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 4. Θυμηθείτε την ασφάλεια στην εργασία - χρησιμοποιήστε ΜΑΠ (γυαλιά, αναπνευστήρες, γάντια).

Το σωστά μονωμένο σύστημα εξαερισμού θα διαρκέσει για πολλά χρόνια με ιδιαίτερη λειτουργικότητα. Θα είναι λιγότερο αναγκαία η επισκευή μεμονωμένων εξαρτημάτων.

Πώς να φτιάξετε ένα θερμαινόμενο σωλήνα εξαερισμού - επιλέξτε το υλικό και τη μέθοδο μόνωσης

Ο κύριος σκοπός του συστήματος εξαερισμού είναι να δημιουργήσει μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα μέσα στο κτίριο. Ο σωλήνας εξαερισμού, ο οποίος αποτελεί τμήμα του, απαιτεί υποχρεωτική μόνωση κατά την κρύα εποχή.

Κατά τη λειτουργία, ο σωλήνας εξαερισμού θερμαίνεται υπό την επίδραση του αέρα εξαγωγής και παράλληλα εκτοξεύεται από το εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, τα τοιχώματα της δομής καλύπτονται με συμπύκνωμα. Η υγρασία συλλέγεται σε σταγόνες νερού και ρέει κάτω από το σωλήνα, προκαλώντας καταστροφή τόσο της δομής του κτιρίου όσο και του ίδιου του σωλήνα.

Τρόποι προστασίας από ψυχρούς σωλήνες εξαερισμού

Η προστασία του αερισμού από τις επιπτώσεις του κρύου αέρα μπορεί να γίνει χωρίς να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες. Εντούτοις, μπορεί να προκύψει κάποιο πρόβλημα από την μόνωση του σωλήνα εξαερισμού.

Η θερμομόνωση μπορεί να γίνει με τα ακόλουθα υλικά:

 • Ορυκτοβάμβακας.
 • Πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης ή πολυστυρολίου.
 • Αφρός πολυουρεθάνης.
 • Ίνες βασάλτη.

Ο θερμαντήρας μπορεί να εφαρμοστεί στον σωλήνα με τέτοιο τρόπο:

 • Με τη μορφή ενός κελύφους.
 • Με τη μορφή κυλίνδρου και ημικυκλίου.
 • Με τη μορφή καλωδίου.

Προστατευτικό κάλυμμα από ορυκτό μαλλί

Ο μονωμένος σωλήνας αερισμού λαμβάνεται ως αποτέλεσμα εργασίας σύμφωνα με αυτόν τον αλγόριθμο:

 • Από τους σωλήνες αφαιρέστε τις εναποθέσεις σκόνης και λάσπης.
 • Ανοίξτε ένα στρώμα από ορυκτό μαλλί.
 • Επιπλέον, τυλίξτε ένα στρώμα μόνωσης φύλλου. Αυτό θα αποτρέψει τη διείσδυση του κρύου μέσα.
 • Οι διαμορφωμένοι αρμοί είναι κολλημένοι με ταινία αλουμινίου για να αποκτήσουν μια ενιαία ολιστική μόνωση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ειδικές συρραπτικές ή κλειδαριές.

Κατά την εργασία με ορυκτοβάμβακα, πρέπει να δίνεται προσοχή, καθώς μικρά σωματίδια αυτού του υλικού μπορούν να εισχωρήσουν στα μάτια ή στην αναπνευστική οδό. Συνιστάται να φοράτε γυαλιά και αναπνευστήρα για προστασία.

Θέρμανση σωλήνων εξαερισμού με αφρό ή διογκωμένο πολυστυρόλιο

Η χρήση διογκωμένου πολυστυρενίου ως θερμαντήρα μειώνει τον σχηματισμό διάβρωσης, πράγμα που σας επιτρέπει να παρατείνετε την περίοδο λειτουργίας των μονωμένων σωλήνων για εξαερισμό.

Το πλαστικό κέλυφος αφρού μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς ειδική προετοιμασία, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις οδηγίες:

 • Μετρήστε τις απαραίτητες διαστάσεις του μελλοντικού κελύφους και κόψτε με ένα μαχαίρι ή πριόνι.
 • Τοποθετήστε τα μέρη του κελύφους στον σωλήνα, κάνοντας μια μικρή μετατόπιση, σε σχέση με την άλλη.
 • Κλείστε τις πλευρικές ασφάλειες του θερμαντήρα του τύπου "spike-groove".

Η χρήση ενός τέτοιου κελύφους επιτρέπει, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εύκολη απομάκρυνση της μόνωσης, και στη συνέχεια να την τοποθετήσετε ξανά.

Μόνωση πολυουρεθάνης

Ένας θερμαντήρας αυτού του τύπου παράγεται σε παρόμοια μορφή με διογκωμένο πολυστυρόλιο. Ωστόσο, ο αφρός πολυουρεθάνης έχει χαμηλότερο βαθμό ανάφλεξης και χαμηλότερη θερμική αγωγιμότητα.

Η θερμομόνωση των σωλήνων εξαερισμού με αυτό το υλικό πραγματοποιείται με την ακόλουθη σειρά:

 • Κόψτε τον αφρό πολυουρεθάνης σε ημικύλινδρους του απαιτούμενου μεγέθους, κάνοντας μικρές αποζημιώσεις.
 • Τοποθετήστε τα κενά στο σωλήνα εξαερισμού.
 • Σφίξτε τους αρμούς με τη βοήθεια των επιδέσμων.

Χρήση αφρώδους πολυαιθυλενίου ως θερμαντήρα

Οι οικιακοί αεραγωγοί είναι συχνά μονωμένοι με αφρώδες πολυαιθυλένιο. Αυτό το υλικό είναι ένα έτοιμο κέλυφος, ικανό να πάρει το σχήμα ενός σωλήνα και να το απομονώσει από το κρύο.

Η θέρμανση του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή έχει ως εξής:

 • Μετρήστε την απαιτούμενη ποσότητα υλικού.
 • Κόψτε το κέλυφος κατά μήκος μιας ειδικής ραφής.
 • Γυρίστε το σωλήνα γύρω.
 • Συνδετικές κόλλες και αρμοί με ειδικό συγκολλητικό υλικό ή αυτοκόλλητη κολλητική ταινία.

Το αφρώδες πολυαιθυλένιο δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, καθώς κατά τη χρήση του δεν παρατηρούνται εκπομπές επιβλαβών ουσιών και το ίδιο το υλικό συμμορφώνεται πλήρως με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Θέρμανση με ίνες βασάλτη

Το βασάλτο μαλλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μόνωση τόσο των αεραγωγών όσο και των αγωγών αερίου.

Για να εκτελέσετε εργασίες θερμομόνωσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη σημείωση:

 • Αρχικά, ο σωλήνας είναι τυλιγμένος με ίνες βασάλτη.
 • Στην κορυφή του τοποθετήστε ένα στρώμα από φύλλο αλουμινίου, το οποίο πραγματοποιεί στερέωση με σύρμα.
 • Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σύρμα, στερεώστε τη διαμήκη ραφή.
 • Η όλη κατασκευή είναι στερεωμένη με πόρπες επίδεσμου από αλουμίνιο ή ταινία συσκευασίας.

Η στερέωση της μόνωσης βασάλτου μπορεί να γίνει όχι μόνο με συνηθισμένο σύρμα, γι 'αυτό μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε:

 • Ανασυνδυασμένο μαύρο σύρμα με διατομή 2 mm.
 • Γαλβανισμένο σύρμα με την ίδια διάμετρο.
 • Σύρμα από ανοξείδωτο χάλυβα διαμέτρου 1,2 mm.

Για την υποστήριξη της μόνωσης μπορούν να γίνουν πόρπες από γαλβανισμένα χαλύβδινα σύρματα με διάμετρο 0,8 mm.

Οι ίνες βασάλτη, που χρησιμοποιούνται για τη μόνωση σωλήνων, εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος και τη διατήρηση του σχήματος όταν εκτίθενται σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και διαφόρων μικροοργανισμών.

Εκτός από την απάντηση στο ερώτημα εάν είναι απαραίτητη η μόνωση του σωλήνα εξαερισμού, μπορεί να ειπωθεί ότι η εφαρμογή θερμομόνωσης σύμφωνα με όλους τους κανόνες και κανονισμούς θα αποτρέψει συχνές επισκευές και θα μειώσει τον κίνδυνο έκτακτης ανάγκης.

Πώς σωστά μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού με τα χέρια σας

Υλικό για τη μόνωση του σωλήνα εξαερισμού

Η ανάγκη χρήσης ενός συστήματος εξαερισμού δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Για την πλήρη εγκατάσταση του εξαερισμού θα χρειαστούν πολλά έξοδα, σίγουρα θα δικαιολογηθούν στο εγγύς μέλλον.

Ακόμα θέλετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής της υπηρεσίας, οπότε πρέπει να ξέρετε για τις αποχρώσεις της χρήσης ορισμένων στοιχείων.

Θα πρέπει να προσέξετε την ασφάλεια των αρθρώσεων, τη στεγανότητα των συγκολλητικών ουσιών, καθώς και ένα από τα πιο απαραίτητα - να αποφασίσετε αν θα μονώσει τον σωλήνα εξαερισμού, το κύριο στοιχείο ολόκληρου του συστήματος.

Το ζήτημα αυτό παραμένει πολύ σημαντικό, αφού με την άφιξη του χειμώνα η θερμοκρασία του αέρα μειώνεται ουσιαστικά και η υγρασία του αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα δυσάρεστο αστείο με τους σωλήνες σας.

Ως εκ τούτου, όταν το ερώτημα γιατί να μονώσει το σωλήνα εξαερισμού, η απάντηση θα είναι θετική.

Υπάρχει κίνδυνος συμπύκνωσης, ότι στο μέλλον θα γίνει ένα πρόβλημα για την πλήρη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού σωλήνες σας και να προκαλέσει την υγρασία, μούχλα και γύψο παραμόρφωσης σας πείσει ότι είναι απαραίτητο να μονώσει όλους.

Ακόμα και ένας νέος πλαστικός σωλήνας, με τη βοήθεια παγωμένου νερού και θερμοκρασίας άλματα, μπορεί να απενεργοποιηθεί. Επομένως, σας λέμε τώρα πώς μπορείτε να μονώσετε το σωλήνα εξαερισμού από πλαστικό.

1 Διάταξη σωληνώσεων θερμαινόμενου αερισμού (υλικά μόνωσης)

Αφού αποφασίσετε αν θα μονώσετε τον σωλήνα εξαερισμού, θα πρέπει να καθορίσετε το κόστος των υλικών για εργασία και το υλικό που είναι βέλτιστο για εσάς. Επίσης, είναι απαραίτητο να αποφασίσετε: να κάνετε μόνωση από τον εαυτό σας ή να αγοράσετε ένα θερμαινόμενο σωλήνα αερισμού, ο οποίος θα γίνει "κάτω από σας".

Προφανώς, με την πρώτη επιλογή θα εξοικονομήσετε χρήματα, και η δεύτερη θα έχει πολύτιμο χρόνο.

Μονωμένος αγωγός εξαερισμού στη σοφίτα

Η θέρμανση έχει μια συσκευή με τη μορφή κελύφους. Εγκαθίσταται από το εξωτερικό του σωλήνα και συνδέεται μεταξύ τους με ειδικά υλικά και επιπλέον καλύπτεται με ένα φύλλο μονωτικής μεμβράνης.

Τι υλικό να επιλέξει για τη μόνωση των σωλήνων

Επίσης, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη επιλογή του ίδιου του υλικού για τη μόνωση των σωλήνων εξαερισμού. Η κύρια προϋπόθεση εδώ είναι ότι το υλικό διαθέτει εξαιρετικό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας. Έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε αφρό, βασάλτη, ορυκτοβάμβακα, αφρό πολυουρεθάνης ή πολυπροπυλένιο, καθώς και αφρώδες πολυαιθυλένιο.

Κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Για παράδειγμα, ο αφρός πολυστερίνης έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, καθώς είναι πολύ ανθεκτικό στη διάβρωση. Το ίδιο το πολυστυρένιο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και έχει συμβολικό βάρος, γεγονός που καθιστά πολύ βολικό τον μονωτικό του αγωγού. Επιπλέον, η τοποθέτησή του δεν είναι χρονοβόρα.

Επίσης, η φθηνότητα κάνει το πολυστυρένιο το πιο κοινό μεταξύ των μονωτικών υλικών. Το κύριο μειονέκτημα είναι η κακή αντίσταση στη φωτιά, καθώς και το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής του, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιηθεί σε στροφές.

Επίσης, ο ζεστός αερισμός με ορυκτοβάμβακα είναι επίσης κοινός, που είναι επίσης ένα φτηνό υλικό και σε αντίθεση με το πολυστυρένιο έχει υψηλή πυρασφάλεια.

Υλικό για μόνωση σωλήνων

Την ίδια στιγμή, η εγκατάσταση του ορυκτού μαλλιού, απαιτεί υψηλή συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας (το υλικό δεν μπορεί να ονομάζεται φιλικό προς το περιβάλλον), καθώς και μια μικρή αντίσταση στην υγρασία. Η θέρμανση των αγωγών εξαερισμού με ορυκτοβάμβακα απαιτεί εγκατάσταση υψηλής έντασης εργασίας.

Ο αφρός πολυουρεθάνης και το διογκωμένο πολυπροπυλένιο είναι παρόμοιοι με τον αφρό, αλλά σε σύγκριση με αυτόν έχουν μεγάλη αντοχή. Ταυτόχρονα, η τιμή για αυτόν τον τύπο μόνωσης είναι ελαφρώς υψηλότερη. Οι θερμές σωλήνες με ίνες βασάλτου έχουν επίσης επαρκή εξάπλωση.

Οι ραφές βασσάλτου αντέχουν σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, έχουν καλή ευκαμψία (που μας επιτρέπει να εξυπηρετούμε μονωμένους εύκαμπτους αγωγούς σε οποιοδήποτε μέρος του σωλήνα), καθώς και υψηλή αντοχή και αντοχή στην υγρασία. Οι θερμαινόμενοι σωλήνες για εξαερισμό από αφρώδες πολυαιθυλένιο συναρμολογούνται με διάφορες κινήσεις, έχουν χαμηλή τιμή και καλή αντοχή.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι να απομονώσετε το σωλήνα εξαερισμού στο δρόμο, η πιο σωστή λύση θα είναι ένα υλικό που έχει υψηλή αντοχή στην υγρασία και εναλλαγή θερμότητας.
στο μενού ↑

2 Ποιοι είναι οι τύποι των μονωμένων σωλήνων;

Μπορείτε να παράγετε ανεξάρτητα τη μόνωση για τους σωλήνες σας, αλλά εάν είναι σημαντικό για σας να κάνετε τα πάντα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μονωμένους μονωμένους σωλήνες εξαερισμού. Επί του παρόντος, στην αγορά, υπάρχουν πολλές επιλογές για μονωμένους σωλήνες: μέταλλο, μέταλλο-πλαστικό, πλαστικό. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το υλικό για τη μόνωση του τελικού σωλήνα.

Μονωμένος σωλήνας εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι

Εάν αντιμετωπίζετε το έργο της θέρμανσης του σπιτιού σας, η καλύτερη επιλογή είναι ένα πλαστικό προϊόν. Αυτός ο τύπος μονωμένων σωλήνων έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι επίσης εύκολα μεταφερόμενος και εγκατεστημένος. Για ένα δωμάτιο με υψηλές θερμοκρασίες, το καλύτερο είναι μια μεταλλική εναλλακτική λύση.

Οι θερμές σωλήνες μπορούν να κατασκευαστούν με γαλβανισμένο και ανοξείδωτο χάλυβα. Η τιμή ενός θερμομονωμένου σωλήνα από γαλβανισμένο χάλυβα εξαρτάται από την ποικιλία του, το πάχος του φύλλου χάλυβα και την ανάγκη εγκατάστασης πρόσθετων στοιχείων. Οι θερμαινόμενοι σωλήνες αερισμού από γαλβανισμένο χάλυβα θα είναι ιδανικοί για περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες.

Το κόστος των μονωμένων σωλήνων για εξαερισμό εξαρτάται άμεσα από το υλικό του ίδιου του σωλήνα, το μονωτικό υλικό, καθώς και από τον λόγο των απαραίτητων πλεονεκτημάτων του (υγρασία, αντοχή στη φωτιά και θερμομονωτικές ιδιότητες).
στο μενού ↑

2.1 Στάδια θερμομόνωσης σωλήνων

Εάν αποφασίσετε να αποθηκεύσετε κάποια από τα χρήματα και ταυτόχρονα να έχετε βασικές δεξιότητες επεξεργασίας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε τα πάντα μόνοι σας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ξέρετε πώς να μονώσετε σωστά τον αγωγό εξαερισμού.

Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να μετρήσετε την περιοχή του σωλήνα, την οποία σκοπεύετε να μονώσετε. Δεδομένου ότι οι σωλήνες εξαερισμού μπορούν να έχουν διαφορετικά μήκη, πάχος, καθώς και να έχουν ευθεία μορφή και διάφορα είδη στροφών, μεταβάσεων και συνδετήρων, όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη μέτρηση.

Μονωμένος σωλήνας για εξαερισμό

Το επόμενο βήμα θα είναι η κοπή του κελύφους στις σωστές περιοχές και η περαιτέρω σύνδεσή τους. Ανάλογα με το μονωτικό υλικό, καθώς και τις συνθήκες του χώρου στον οποίο βρίσκεται ο σωλήνας, εξαρτάται η περαιτέρω εγκατάσταση.

Τώρα, πριν από σας είναι η εργασία, πώς να μονώσετε σωστά τον αγωγό εξαερισμού. Πριν από την εγκατάσταση, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε την επιφάνεια του σωλήνα από ακαθαρσίες και σκόνη. Μετά την τοποθέτηση η μόνωση είναι σίγουρη για την ακεραιότητα του στρώματος και, εάν είναι απαραίτητο, επιδιορθώνει τα πάντα με ένα συνδετήρα.

Τώρα μένει να καθοριστεί εάν είναι απαραίτητο να μονωθεί ο σωλήνας εξαερισμού στην οροφή και αν είναι απαραίτητο να μονωθεί ο σωλήνας εξαερισμού στη σοφίτα. Βεβαίως, είναι απαραίτητο. Η οροφή είναι ο τόπος όπου ο σωλήνας εξέρχεται στο δρόμο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει άμεση επαφή με υγρασία, χαμηλή θερμοκρασία και άμεση ατμοσφαιρική πίεση.

Ορθογωνικός αεριζόμενος σωλήνας μονωμένος με μόνωση από αλουμινόχαρτο

Το ποσοστό της κατεδάφισης του σωλήνα εξαερισμού στην οροφή είναι το μεγαλύτερο. Το θέμα της φιλικότητας προς το περιβάλλον εξασθενεί στο παρασκήνιο, το κύριο πράγμα κατά την εγκατάσταση μόνωσης στην οροφή είναι οι καλές θερμομονωτικές ιδιότητες και η εξαιρετικά υψηλή αντίσταση στην υγρασία. Μαζί με την οροφή, η σοφίτα είναι επίσης μια σημαντική περιοχή μέσω της οποίας περνά ο σωλήνας εξαερισμού, στα περισσότερα δωμάτια.

Εάν πρέπει να αποφασίσετε τι να μονώσει σωλήνα εξαερισμού στην σοφίτα, το καλύτερο υλικό που θα αφρώδες πολυαιθυλένιο, και των οποίων η εγκατάσταση θα σας πάρει λίγο χρόνο, καθώς και φυτικές ίνες βασάλτη, το οποίο έχει μεγαλύτερη θερμική αντοχή και μπορεί καλή ευελιξία, η οποία θα επιτρέψει να την εφαρμόσει σε έμμεσες περιοχές σωλήνα εξαερισμού.
στο μενού ↑

Θέρμανση εξαερισμού και σωλήνων εξάτμισης σε ιδιωτική κατοικία

Ο σκοπός του συστήματος εξαερισμού είναι η διατήρηση του απαιτούμενου επιπέδου υγρασίας και θερμοκρασίας. Ένα τέτοιο σύστημα αποτελείται από έναν αρμονικό συνδυασμό σωλήνων αερισμού και εξαγωγής. Η σημασία αυτού του συστήματος είναι ανεκτίμητη, κάθε δωμάτιο όπου υπάρχει λέβητας θα πρέπει να έχει καλό εξαερισμό. Αυτό είναι απαραίτητο όχι μόνο λόγω τεχνικών απαιτήσεων, αλλά και για τη βελτίωση της ασφάλειας της λειτουργίας. Για τη λειτουργία οποιουδήποτε συστήματος θέρμανσης απαιτείται πρόσβαση στον καθαρό αέρα και η απόσυρση των προϊόντων καύσης.

Γιατί χρειάζεται να μονώσω τα στοιχεία εξαερισμού και την κουκούλα;

Χωρίς σωστή μόνωση, σχηματίζεται συμπύκνωση στην εσωτερική επιφάνεια των σωλήνων εξαερισμού, βαθμιαία διεισδύει μέσα από διαρροές στις οροφές και στους τοίχους. Μετά από μια στιγμή σε αυτές τις επιφάνειες θα εμφανιστεί υγρασία, μούχλα, η οποία ενεργοποιεί μια αργή, αλλά ταχεία διαδικασία καταστροφής.

Τις περισσότερες φορές, οι σωλήνες εξαερισμού είναι στη σοφίτα, αλλά μερικές φορές περνούν μέσα από το υπόγειο, αλλά σε κάθε περίπτωση, χωρίς την κατάλληλη προσοχή στο σχηματισμό της συμπύκνωσης δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Το συμπύκνωμα έχει επίσης άμεση επίδραση στον ίδιο τον εξαερισμό. Ο βαθμός επιρροής και περαιτέρω ζημιά εξαρτάται από το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται ο σωλήνας:

 • Η γαλβανισμένη επιφάνεια πάσχει από βλάβη στην αντιδιαβρωτική προστατευτική επικάλυψη. Αυτό συμβαίνει όταν κόβετε υλικό.
 • Οι κυματοειδείς σωλήνες, καθώς και οι σωλήνες πολυβινυλοχλωριδίου από αλουμίνιο, ανέχονται την αλληλεπίδραση με το νερό χωρίς ορατές αλλαγές.

Λόγω του σχηματισμού σταγονιδίων υγρασίας σε χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να εμφανιστεί παγετός. Οι σοβαροί παγετοί μπορούν να μειώσουν την απόσταση του σωλήνα εξαερισμού από 10-15 εκατοστά στο μηδέν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Γιατί σχηματίζεται συμπύκνωμα;

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει για δύο λόγους:

 1. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες συνδέονται με υψηλή υγρασία. Το μαγείρεμα, το πλύσιμο των πιάτων, ο καθαρισμός, το πλύσιμο, ακόμα και με αναπνοή, εμφανίζονται υδρατμούς.
 2. Σχετική υγρασία. Η θερμοκρασία του αέρα εξαρτάται από την ποσότητα υγρασίας που περιέχει στην κατάσταση ατμού. Μόλις αλλάξει η θερμοκρασία, αλλάζει η ποσότητα του νερού στον αέρα. Λόγω της σημαντικής ψύξης, η ποσότητα υγρασίας θα υπερβεί το 100%, η περίσσεια θα συσσωρευτεί στην επιφάνεια.

Σε ποια θέση είναι μονωμένος ο σωλήνας εξαερισμού;

Είναι καλύτερο να κάνετε θερμική μόνωση σε μέρη όπου η ροή του αέρα μπορεί να είναι απότομη και να κρυώσει σημαντικά. Εάν ο εξαερισμός εγκαταλείψει τον τοίχο, τότε ο σωλήνας πρέπει να διέλθει μέσω του μονωμένου χιτωνίου στον ίδιο τον εκτροπέα. Σε ένα εξοχικό σπίτι, οι μονωμένοι σωλήνες αερισμού οδηγούνται έξω από την οροφή ή τα μέτωπα, προτού να περάσουν από μια κρύα σοφίτα. Είναι καλύτερα να αρχίσετε ξανά να θερμαίνετε από τον τόπο της μέγιστης ψύξης του αεραγωγού.

Η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαέρωσης αυξάνει την απόδοση της μόνωσης αρκετές φορές

Η θήκη με αερισμό εξαερισμού είναι διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση, ο σχηματισμός συμπυκνώματος εξαρτάται από το μήκος του αγωγού και τη θέση του. Αυτοί οι σωλήνες μπορούν να μονωθούν, όπως στην προηγούμενη περίπτωση, αλλά η παροχή κρύου αέρα μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία. Για παράδειγμα, τα πτερύγια ελέγχου μπορούν να παγώσουν τελείως.

Για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια θερμομονωτική βαλβίδα εξαερισμού. Πολλοί εγκαθιστούν ένα θερμομονωτικό τρίψιμο, αλλά η λύση αυτή επιδεινώνει την απόδοση του συστήματος και μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά στον εξαερισμό. Η μονωμένη βαλβίδα εξαερισμού εγκαθίσταται για μεγάλες περιοχές, συνήθως περιλαμβάνει γραφεία, αποθήκες ή αίθουσες παραγωγής. Η βαλβίδα είναι ένα κινούμενο κλείστρο, περιορίζουν τη ροή του αέρα, εάν είναι απαραίτητο, ο αέρας θερμαίνεται με ειδικές θερμαντικές συσκευές.

Από το ζεστό;

Ένα θερμομονωτικό υλικό πρέπει να έχει καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, δηλαδή να έχει έναν ελάχιστο βαθμό πυρκαγιάς. Ένας σημαντικός δείκτης είναι το κόστος και η ευκολία εγκατάστασης. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε ένα συγκεκριμένο υλικό, επειδή κάθε μονωτήρας έχει μεμονωμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εξετάστε την κοινή μόνωση, η οποία χρησιμοποιείται για την μόνωση του σωλήνα εξαερισμού.

Ορυκτοβάμβακας

Το κύριο πλεονέκτημα αυτού του υλικού είναι το προσιτό κόστος και η πλήρης πυρασφάλεια. Αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα, για παράδειγμα, μια σύνθετη διαδικασία εγκατάστασης και η ανάγκη προστασίας των οργάνων όρασης και αναπνοής. Με τον καιρό, ο θερμαντήρας σπάει, εξαιτίας αυτού, σχηματίζονται κενά. Το Vata απορροφά την υγρασία, πράγμα που επιδεινώνει τις θερμικές ιδιότητες.

Τα τεμάχια βαμβακιού του απαιτούμενου μεγέθους κόβονται εύκολα χρησιμοποιώντας ειδικό ψαλίδι ή μαχαίρι.

Vent obvorachivaetsya μαλλί miniralnoy, στη συνέχεια ακολουθείται από ένα στρώμα του φύλλου αλουμινίου ή γαλβανισμένο προστασίας. Από έξω, η κατασκευή σφίγγεται με ειδικές επιδέσμους. Ορισμένα μειονεκτήματα του ορυκτού μαλλιού μπορούν να αποφευχθούν με τη χρήση θερμαινόμενων αυλακώσεων, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να αλλάξετε εντελώς το σύστημα αερισμού.

Πολυστυρένιο

Η μόνωση με σωλήνα πολυστυρενίου πρακτικά δεν προκαλεί διάβρωση, η διάρκεια ζωής του αυξάνεται πολλές φορές. Το κύριο στοιχείο της μόνωσης είναι ένα κέλυφος αφρού, για την τοποθέτησή του δεν χρειάζεται να έχετε ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Για την εγκατάσταση, απλά πρέπει να σφίξετε τα δύο κομμάτια μόνωσης και να στερεώσετε τη σύνδεση.

Κέλυφος μόνωσης αφρού - αξιόπιστη και απλή μόνωση

Το Polyfoam εγγυάται αξιόπιστη θερμομόνωση, οι ιδιότητές του δε μεταβάλλονται ακόμη και με αλλαγές στην υγρασία. Το κόστος του αφρού είναι χαμηλό, επομένως χρησιμοποιείται συχνότερα για μόνωση. Ωστόσο, το πολυστυρένιο αλλάζει τις παραμέτρους του με την αυξανόμενη θερμοκρασία, αναφλέγεται εύκολα και απελευθερώνει προϊόντα τοξικής καύσης. Το κέλυφος χρησιμοποιείται σε ίσια τμήματα σωλήνων.

Αφρός πολυουρεθάνης

Το κέλυφος είναι κατασκευασμένο όχι μόνο από αφρό. Το κέλυφος αφρού πολυουρεθάνης είναι παρόμοιο στη χρήση του με την προηγούμενη έκδοση. Όμως αυτός ο μονωτήρας έχει μικρή ισχύ, υψηλότερο κόστος και για τοποθέτηση είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί ένας επίδεσμος. Το πλέξιμο σύρμα χρησιμοποιείται για αυτούς τους σκοπούς.

Η επιλογή της μόνωσης εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τα χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού.

Γιατί και πώς να μονώνετε τους σωλήνες εξαερισμού;

Η θέρμανση είναι απαραίτητη για να απαλλαγούμε από το σημαντικότερο παράσιτο των σωλήνων συμπυκνωμάτων. Ο μονωμένος σωλήνας είναι καταδικασμένος να καλύπτεται συνεχώς με υγρασία στην εσωτερική επιφάνεια του αγωγού αερισμού. Το ρέον συμπύκνωμα θα διαρρέει αναγκαστικά μέσω των αρμών και θα εμποτίζει τους τοίχους και τα δάπεδα. Συνέπειες: ακατέργαστοι τοίχοι και οροφές, μούχλα, κατάρρευση γύψου κ.λπ.

Το κύριο ερώτημα: γιατί;

Το ίδιο το συμπύκνωμα επηρεάζει τον ίδιο τον σωλήνα, ανάλογα με το υλικό από το οποίο κατασκευάζεται:

 • Ο σωλήνας από γαλβανισμένο μέταλλο θα χάσει σταδιακά το προστατευτικό στρώμα.
 • Για σωλήνες από αλουμίνιο και PVC, το συμπύκνωμα δεν είναι τρομερό.

Ένας άλλος κίνδυνος που απειλεί το κτίριο λόγω της συμπύκνωσης στους αεραγωγούς είναι ο παγετός στο εξωτερικό του ζεστού χώρου. Εάν οι παγετοί είναι ισχυροί και μακρύι, μόνο λόγω αυτού του φαινομένου, η κάθαρση στο κανάλι εξαερισμού μπορεί να περιοριστεί στο μηδέν.

Υπάρχει συμπύκνωση για δύο λόγους:

 1. Κορεσμός του αέρα σε μια κατοικημένη περιοχή με υδρατμούς λόγω των τρεχουσών δραστηριοτήτων: το μαγείρεμα, το πλύσιμο, αλλά και από την αναπνοή. Οι οικιακές συσκευές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πηγή υδρατμών: σίδερα, φούρνοι μικροκυμάτων, υγραντήρες κλπ.
 2. Κατά την παραγωγή, ο εξοπλισμός μπορεί να είναι μια σταθερή πηγή υδρατμών που εισέρχεται στους αεραγωγούς.

Η ποσότητα ατμού που μπορεί να είναι συνεχώς στον αέρα εξαρτάται άμεσα από τη θερμοκρασία. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο περισσότερο ατμός μπορεί να υπάρχει. Η αλλαγή θερμοκρασίας οδηγεί ακόμη και ελαφρώς σε μείωση της ικανότητας του αέρα να συγκρατεί το νερό στην κατάσταση ατμών, γι 'αυτό όταν ψύχεται ο αέρας στην έξοδο του αγωγού εξαερισμού, η συμπύκνωση ανακάμπτει αναπόφευκτα.

Πού είναι απαραίτητο να ζεσταθεί;

Η απάντηση είναι απλή: όπου υπάρχει πτώση θερμοκρασίας. Όταν ο αγωγός αερισμού διέρχεται από το κύριο τοίχωμα του κτιρίου, η οπή κόβεται με θερμομόνωση και ο ίδιος ο σωλήνας είναι μονωμένος στον ίδιο τον ανακλαστήρα. Για παράδειγμα, κατά τον εξαερισμό ενός σωλήνα εξαερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού μέσα από μια μη θερμαινόμενη σοφίτα στην οροφή, είναι απαραίτητο να μονωθεί το σημείο διέλευσης μέσω της οροφής του ανώτατου ορόφου και ο ίδιος ο αγωγός πριν φύγει από την οροφή.

Όπου αλλάζει η θερμοκρασία των τοίχων του καναλιού εξαέρωσης, η συμπύκνωση πέφτει. Αυτό το σημείο ονομάζεται επίσης "σημείο δρόσου". Είναι από μόνη της και μόνωση. Ο υπολογισμός της θέσης αυτού του σημείου είναι το πρώτο στάδιο στο σχεδιασμό της μόνωσης.

Λίγο διαφορετικά είναι με τον εξαερισμό του εφοδιασμού. Η ποσότητα του αγωγού παροχής αέρα στους εξωτερικούς του τοίχους είναι ευθέως ανάλογη με το μήκος του αγωγού εξαερισμού και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασής του. Εδώ μπορεί να είναι απαραίτητο να μονώνονται όχι μόνο οι σωλήνες αλλά και οι βαλβίδες. Πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτούνται μονωτικές βαλβίδες, κυρίως σε πολύ ευρύχωρους χώρους (γραφεία, αποθήκες, εργαστήρια παραγωγής). Εξωτερικά μοιάζει με ρυθμιζόμενο κλείστρο ικανό να περιορίζει τη ροή αέρα και να αυξάνει τη θερμοκρασία του παρεχόμενου αέρα μέσω σωληνοειδών θερμαντήρων.

Η ρύθμιση της ταχύτητας παροχής αέρα μέσω της βαλβίδας είναι δυνατή με το χέρι με τη χρήση ειδικών μοχλών ή μέσω ενός απλού ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τεχνικών χαρακτηριστικών μιας τέτοιας βαλβίδας: ένα τμήμα μέχρι 3,5 τ.μ. και θερμαντικά στοιχεία θέρμανσης - μέχρι 8 kW. Σε αυτό, με μια τόσο μεγάλη περιοχή του τμήματος ΔΕΔ, δεν μπορώ να αλλάξω αισθητά τη θερμοκρασία του παρεχόμενου αέρα, η αποστολή τους είναι διαφορετική: θερμαίνοντας τα πτερύγια της βαλβίδας για να αποφευχθεί το πάγωμα και το ατύχημα.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την επιλογή της επιλογής θερμομόνωσης, είναι απαραίτητος ένας προκαταρκτικός οικονομικός υπολογισμός. Το συνολικό μήκος του αγωγού αερισμού και το κόστος για τη μόνωση του υπολογίζονται. Επίσης, τα λαμβανόμενα δεδομένα συγκρίνονται με το κόστος επισκευής του εξαερισμού. Συγκρίνοντας τους αριθμούς, αποφασίζουν για την σκοπιμότητα της θέρμανσης.

Με τη βοήθεια του τραπεζιού είναι εύκολο να προσδιοριστεί η υπολογιζόμενη θερμοκρασία του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και μια συγκεκριμένη μέση τιμή της υγρασίας του αέρα, όπου ακριβώς θα βρίσκεται το "σημείο δρόσου". Όπου το τοίχωμα του αγωγού ψύχεται στη θερμοκρασία που υποδεικνύεται στον πίνακα.

Από το ζεστό;

Όταν υπάρχει ανάγκη για ζέσταμα, βρεθεί "σημείο δρόσου", έχουν γίνει οι απαραίτητοι υπολογισμοί, παραμένει να αποφασιστεί η βασική ερώτηση: ποιο υλικό για την εκτέλεση της μόνωσης; Για τα σύγχρονα μονωτικά υλικά, οι καταναλωτές κάνουν τις ίδιες απαιτήσεις:

 • Υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες.
 • Πυρασφάλεια.
 • Προσιτό κόστος.

Παρουσιάζουμε μια συγκριτική ανάλυση των πιο δημοφιλών σήμερα θερμομονωτικών υλικών με μια επισκόπηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων τους:

 • Ορυκτοβάμβακας. Το φθηνότερο να μονώσει, απολύτως πυρίμαχο. Μεταξύ των αδυναμιών είναι: η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης, η συσσωμάτωση, η ανάγκη συμμόρφωσης με τα μέτρα ασφαλείας σε άμεση επαφή με το υλικό, η απώλεια των ιδιοτήτων θερμομόνωσης κατά το πτύο.
 • Στυροπρίονο ή διογκωμένο πολυστυρόλιο. Πολύ εύκολο στη χρήση λύση. Τα "κελύφη" του αφρού είναι διαθέσιμα σε διάφορες διαμέτρους και διαστάσεις και είναι εντελώς έτοιμα για τοποθέτηση. Η στερέωση δύο ημισφαιρίων πραγματοποιείται λόγω της σύνδεσης "αυλάκωση-αυλάκωση". Φτηνότητα και ανθεκτικότητα - δύο ακόμη σημαντικά πλεονεκτήματα. Σημαντικά μειονεκτήματα περιορίζουν τη χρήση αυτού του υλικού: ευφλεκτότητα και τοξικότητα προϊόντων καύσης, καθώς και ακαμψία και ευθραυστότητα.
 • Αφρός πολυουρεθάνης και αφρός διογκωμένου πολυστυρενίου. Η αρχή της μόνωσης είναι η ίδια με την προηγούμενη. Δύο πλαστικά κελύφη είναι επίσης στερεωμένα χρησιμοποιώντας ένα "spike-αυλάκωση" άρθρωση. Ωστόσο, οι ιδιότητες αυτής της μόνωσης είναι διαφορετικές. Πρώτα απ 'όλα, έχει πολύ μεγαλύτερη μηχανική αντοχή. Το κόστος του υλικού είναι υψηλότερο από αυτό του αφρού. Εκτός από τη σύνδεση αυλάκωσης, χρησιμοποιείται ένας επίδεσμος καλωδίων για τοποθέτηση, γεγονός που αυξάνει το κόστος εγκατάστασης.
 • Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Παράγεται με τη μορφή διαχωρισμένων σωλήνων διαφόρων διαμέτρων. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, ο σωλήνας τοποθετείται απλά στην κορυφή του αγωγού εξαερισμού. Αυτό και ολόκληρη η εγκατάσταση. Βασικά πλεονεκτήματα: φθηνότητα και αντοχή στην υγρασία, μηχανική αντοχή. Διατίθεται σε μορφή penofol - αφρώδες πολυαιθυλένιο με εξωτερική επικάλυψη φύλλου αλουμινίου. Λόγω της επικάλυψης, η θερμική μόνωση αυξάνεται και το σύστημα αποκτά ιδιότητες απωλειίας της σκόνης. Η στερέωση είναι πολύ απλή - η επιφάνεια που βρίσκεται δίπλα στο ventcapule είναι αυτοκόλλητη.

Συμπέρασμα

Η ανάγκη για μόνωση των αγωγών εξαερισμού θα πρέπει να είναι οικονομικά δικαιολογημένη, δεδομένου ότι με μακρά επέκταση των συστημάτων εξαερισμού και μεγάλων διαμέτρων του αναπνευστήρα, το κόστος της μόνωσης θα είναι σοβαρό. Η επιλογή του θερμομονωτικού υλικού πραγματοποιείται επίσης με γνώμονα τα χαρακτηριστικά και το κόστος του. Σας εφιστούμε την προσοχή στο υλικό βίντεο, το οποίο παρουσιάζει τα σημερινά ζητήματα θερμομόνωσης των κουκούλες.

Ένας τρόπος για την μόνωση του σωλήνα εξαερισμού

Στον ιδρυτή της Ενεργειακής Ένωσης, Jacques Delors, 90 ετών