Πρέπει να απομονώνω τον αγωγό αέρα και πώς και τι γίνεται;

Όχι μόνο οι τοίχοι και άλλα δομικά στοιχεία χρειάζονται μόνωση. Απαιτείται επίσης θερμική μόνωση για το σύστημα εξαερισμού του κτιρίου.

Δεν είναι απαραίτητο να ζεσταθεί μια τέτοια μόνωση, και συχνά ξεχνιέται σε χαμηλού ύψους κτίρια. Ωστόσο, υπάρχει σίγουρα ένα όφελος σε μια τέτοια προστασία. Στο άρθρο παρακάτω πρόκειται συγκεκριμένα για τη θερμομόνωση των αγωγών αέρα.

Γιατί να θερμάνετε τα συστήματα εξαερισμού;

Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η μόνωση του εξαερισμού - πρέπει να καταλάβετε γιατί γίνεται.

Αποφύγετε τη συμπύκνωση.

Μείωση θορύβου.

Ο σημαντικότερος λόγος για την μόνωση του συστήματος εξαερισμού - αποτρέπουν το σχηματισμό συμπυκνωμάτων μέσα σε αυτό.

Το χειμώνα, ο αέρας που αφαιρείται από το δωμάτιο (μέσω εξαερισμού) είναι πάντα θερμότερος από τον αέρα στο δρόμο. Τα τμήματα του αεραγωγού που διέρχονται από τα θερμαινόμενα δωμάτια δεν υποφέρουν, αλλά οι εκτάσεις έξω από τις ζεστές ζώνες αρχίζουν να παγώνουν και να γίνουν παγωμένες.

Θα το εξηγήσουμε απλούστερα. Η εξάτμιση αντλεί από τον ζεστό αέρα στον χώρο. Υγρασία είναι παρούσα σε αυτό λόγω της ανθρώπινης αναπνοής, λόγω του μαγειρέματος (από τα γλάστρες και τα ταψιά υγρασία-κορεσμένο ατμό αυξάνεται), λόγω της ξήρανσης των ειδών ρούχων. Σε επαφή με το ψυχρό μέρος του σωλήνα (το χειμώνα), σταγόνες υγρασίας καθιζάνουν στην εσωτερική του επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στη θερμοκρασία, τόσο περισσότερο συμπύκνωμα θα συσσωρευτεί.

Ενώ η κουκούλα λειτουργεί - μια ζεστή ροή αέρα έρχεται μέσω του σωλήνα. Όταν η κουκούλα είναι απενεργοποιημένη - η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν και η υγρασία παγώνει.

Εξαιτίας αυτού, η κάθαρση των αεραγωγών μπορεί να μειωθεί σημαντικά (και εξαιτίας αυτού η διαδικασία ρύπανσης θα επιταχυνθεί επιπλέον). Αν ο χειμώνας είναι παρατεταμένος και οι παγετοί είναι ισχυροί (η θερμοκρασία διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ χαμηλότερη -10... -15º), τότε ο σωλήνας μπορεί να φράξει ακόμη και εντελώς. Κατά συνέπεια, ο αερισμός εξαγωγής σταματά να λειτουργεί.

Μια ευάερη λεκάνη γεμάτη με τσιπούρα

Ο δεύτερος λόγος - μείωση των απωλειών θερμότητας - έχει σημασία για τη θέρμανση των συστημάτων εξαερισμού με θέρμανση. Εάν στο σπίτι σας ο φρέσκος αέρας που έρχεται από το δρόμο θερμαίνεται επιπλέον, τότε η μόνωση θα εξοικονομήσει τη θέρμανση του. Χάρη στον θερμαντήρα, ο αέρας δεν θα κρυώσει, περνώντας όλο τον τρόπο από τον θερμαντήρα μέχρι το τελικό σημείο (δωμάτιο). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχει μεγάλη απόσταση από τον θερμαντήρα μέχρι το δωμάτιο και / ή αν υπάρχουν περιοχές κατά μήκος του δρόμου που περνούν σε κρύες αίθουσες.

Ο τρίτος λόγος είναι η μείωση του θορύβου. Ένα στρώμα θερμομόνωσης, ακόμη και λεπτό, θα αποκρύπτει ουσιαστικά τους κραδασμούς και το θόρυβο που συμβαίνουν όταν ο αέρας διέρχεται από τον αγωγό αέρα. Πολύ δυνατά και ενοχλητικά, αυτός ο ήχος δεν είναι για έναν κάτοικο της πόλης, αλλά αν είναι ένα σπίτι σε ένα ήσυχο μέρος - τότε η θερμομόνωση θα είναι χρήσιμη.

Ορισμένοι πιστεύουν λανθασμένα ότι η θέρμανση δημιουργεί πρόσθετη προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια, δεδομένου ότι δεν είναι κάθε θερμάστρα ασφαλής όταν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι και πού είναι απαραίτητο να ζεσταθεί;

Για να προστατέψετε τον αγωγό εξαερισμού από τη συμπύκνωση, πρέπει να μονώσετε που εκτείνεται πέρα ​​από τη θερμαινόμενη ζώνη.

Εάν ο σωλήνας φεύγει από τον τοίχο: η περιοχή είναι μονωμένη από το σημείο διέλευσης μέσω του τοίχου και στον εκτροπέα εξαερισμού.

Εάν ο σωλήνας διέρχεται από τη σοφίτα και περαιτέρω από την οροφή: η περιοχή που διέρχεται από τη σοφίτα είναι μονωμένη.

Εάν ο σωλήνας αέρας περνά μέσα από το κρύο δωμάτιο όπου η θερμοκρασία το χειμώνα θα μπορούσε να πέσει κάτω από 0º (π.χ. - γκαράζ, υπόγειο) μονώνεται το σύνολο της παρτίδας, η οποία είναι σε αυτή τη ζώνη.

Μονωμένος αγωγός στη σοφίτα

Αν μιλάμε για θερμική μόνωση του εξαερισμού τροφοδοσίας με θέρμανση - ο θερμαντήρας πρέπει να τοποθετηθεί καθ 'όλο το μήκος του αγωγού, ξεκινώντας από τον θερμαντήρα.

Τρόποι και υλικά για μόνωση εξαερισμού

Με υαλοκαθαριστήρες υπάρχουν:

Εφαρμογή υλικών κυλίνδρων (θερμοσίφωνες από ορυκτοβάμβακα, αφρώδες πολυαιθυλένιο, αφρώδες ελαστικό).

Η χρήση του «κελύφους» (σωλήνα του κυλίνδρου, μπορεί να γίνει από ορυκτό μαλλί, αφρό πολυαιθυλενίου ή αφρώδες ελαστικό ή Epps, αφρό πολυουρεθάνης).

Τα υλικά φύλλων (διογκωμένο πολυστυρένιο, αφρός πολυστερίνης διέλασης, αφρός πολυουρεθάνης φύλλου) - για τη μόνωση αεραγωγών μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά μόνο για ορθογώνια και τετράγωνα. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, επειδή δεν είναι εύκολη η τοποθέτησή της, διαρκεί πολύ περισσότερο και υπάρχει μεγάλος αριθμός αρθρώσεων μεταξύ των φύλλων.

Πρώτα απ 'όλα, η μέθοδος και το υλικό μόνωσης επιλέγονται με βάση το σχήμα του διαύλου εξαερισμού:

Για τους στρογγυλεμένους αγωγούς: μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνωση κυλίνδρων και "κέλυφος". Το φύλλο υλικού για τον κυκλικό αγωγό δεν θα λειτουργήσει, επειδή δεν θα λυγίσει.

Για ορθογώνια και τετράγωνα κανάλια: μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μόνωση κυλίνδρου.

Στρογγυλοί και ορθογώνιοι μονωμένοι αεραγωγοί

Επιπλέον, πάνω από το στρώμα μόνωσης, ο σωλήνας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με:

Σε ιδιωτικές κατοικίες, δεν απαιτείται τέτοια προστασία, δεδομένου ότι προορίζεται να αποτρέψει τη μηχανική βλάβη στη μόνωση.

Εφαρμογή υλικών κυλίνδρων

Αυτή η έκδοση των αγωγών μόνωσης είναι απλή:

Ο αγωγός αέρα είναι καλά τυλιγμένος με θερμαντήρα.

Ότι η θερμάστρα δεν πέσει κάτω - με τα ίδια σκαλοπάτια στερεώνετε ένα μαλακό σύρμα.

Αν μιλάμε για αεραγωγούς μεγάλης διαμέτρου, οι οποίοι είναι μονωμένοι με ορυκτοβάμβακα, τότε εκτός από το σύρμα για στερέωση, χρησιμοποιούνται καρφίτσες. Για να το κάνετε αυτό:

Οι πείροι συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια του αγωγού εξαερισμού με μια μηχανή συγκόλλησης επαφών.

Ο ορυκτοβάμβακας τυλίγεται σφιχτά στον αγωγό, τρυπώντας τις καρφίτσες.

Στην κορυφή της επικάλυψης η μόνωση στερεώνεται με ροδέλες πίεσης, οι οποίες είναι προσαρτημένες σε κάθε πείρο.

Επιπλέον για πρόσθετη στερέωση, χρησιμοποιείται σύρμα, το οποίο τυλίγεται πάνω από τον θερμαντήρα.

Ρολλ ορυκτοβάμβακας

Η μέθοδος που χρησιμοποιεί τη μόνωση κυλίνδρων είναι καλή για τους ακόλουθους λόγους:

απλή και γρήγορη στη χρήση.

επιτρέπει τη δημιουργία μίας μόνωσης χωρίς ραφές και αρμούς.

εάν είναι απαραίτητο, σας επιτρέπει να αφαιρέσετε γρήγορα τον θερμικό μονωτήρα στην επιθυμητή περιοχή (για παράδειγμα - για να επισκευάσετε το σωλήνα ή για να αντικαταστήσετε τον θερμαντήρα).

Τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξής:

Θερμαντήρες ορυκτών μαλλιών. Η παραλλαγή είναι η πιο κοινή, φθηνή και αποτελεσματική. Μια κοινή πάχος - 5 cm, μπορεί να βρεθεί στο εμπόριο κυλά με πάχος 4 έως 8 εκ παχύτερο ορυκτοβάμβακα το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που είναι κατασκευή κατοικιών χαμηλός-ανόδου δεν είναι εφαρμόσιμες.. Υπάρχουν μονωτήρες με εξωτερικό στρώμα αλουμινίου (αυξάνει την απόδοση και χρησιμεύει ως επιπρόσθετη μηχανική προστασία). Από τα minuses - minvate ρωγμές και θραύσματα με την πάροδο του χρόνου, και είναι απαραίτητο να συνεργαστεί με αυτό προσεκτικά.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο. Η επιλογή είναι απλούστερη και φθηνότερη, αλλά και λιγότερο αποτελεσματική. Το πάχος ενός τέτοιου θερμαντήρα είναι μικρό (από 2 έως 40 mm), επομένως θα πρέπει να τυλίγεται σε διάφορα στρώματα.

Αφρώδες καουτσούκ. Σχεδόν το ίδιο με το αφρώδες πολυαιθυλένιο.

Εάν πρόκειται για επιλογή μονωτήρα για αεραγωγό, τότε ο ευκολότερος τρόπος είναι να επιλέξετε την πρώτη επιλογή.

Θέρμανση ενός ορθογώνιου αγωγού με ορυκτοβάμβακα (βίντεο)

Εφαρμογή του κελύφους

Από το kollupa υπάρχει ένας κύλινδρος, ο οποίος τοποθετείται στην μόνωση. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα - είναι ένας σωλήνας από θερμομονωτικό υλικό. Μπορεί να είναι:

Το κέλυφος μπορεί να είναι μονοκόμματο (μπορεί να φορεθεί στον αγωγό μόνο κατά την τοποθέτηση του αγωγού) ή να χωριστεί (μπορεί να φορεθεί σε ήδη έτοιμο και λειτουργικό σύστημα εξαερισμού).

Αφρός πολυουρεθάνης για μονωτικούς σωλήνες

Η χρήση του κελύφους είναι ιδανική για περιοχές που περνούν μέσα από τον τοίχο: η μόνωση του κυλίνδρου είναι πολύ δύσκολο να ξεδιπλωθεί και να δυσκολευτεί εκεί. Επίσης, το κέλυφος είναι κατάλληλο για χρήση σε ίσια τμήματα. Αλλά εκεί, όπου ο σωλήνας γυρίζει - ο κύλινδρος δεν μπορεί να τοποθετηθεί και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το χαλάκι.

Η ίδια η διαδικασία χρήσης του κελύφους για την θέρμανση του εξαερισμού μοιάζει με αυτό:

Το κέλυφος τοποθετείται στο κέλυφος.

Αν το κέλυφος είναι ξεχωριστό - τα μέρη του είναι κολλημένα μεταξύ τους με κόλλα (είναι αξιόπιστο, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να τα διαχωρίσετε εάν είναι απαραίτητο) ή σύρμα (μια απλούστερη και πιο βολική μέθοδος).

Οι αρθρώσεις μεταξύ των κυλίνδρων επικολλώνται με ταινία κατασκευής.

Λειτουργίες θερμομόνωσης αεραγωγών - επιλέγουμε το μονωτικό υλικό

Οι αεραγωγοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού. Μέσω των αεραγωγών εισάγεται καθαρός αέρας μέσα στο δωμάτιο και ο εξερχόμενος αέρας εκκενώνεται. Η σωστή θερμομόνωση των αεραγωγών επιτρέπει τη διατήρηση ενός ευνοϊκού καθεστώτος θερμοκρασίας και υγρασίας στα δωμάτια, καθιστώντας την λειτουργία του συστήματος εξαερισμού αποτελεσματική και ασφαλή.

Λειτουργίες θερμομόνωσης

Η θέρμανση των αεραγωγών επιτρέπει την αποτελεσματική επίλυση των ακόλουθων εργασιών:

 • Αποφύγετε τη συμπύκνωση των εσωτερικών και εξωτερικών επιφανειών.
 • Περιορισμός της απώλειας θερμότητας.
 • Πυροπροστασία και εμπόδιο στην εξάπλωση πυρκαγιάς στα συστήματα εξαερισμού
 • Προστασία από τον θόρυβο κατά τη μετακίνηση των ροών αέρα και τη λειτουργία του εξοπλισμού εξαερισμού.

Η προστασία από τη συμπύκνωση είναι ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο απαιτείται η μόνωση των στοιχείων του συστήματος εξαερισμού. Το γεγονός είναι ότι στην ψυχρή εποχή, όταν περνάει μέσα από ζεστό υγρό αέρα από τις εγκαταστάσεις στο δρόμο, υπάρχει κίνδυνος σταγονιδίων υγρασίας να εμφανίζονται στους αεραγωγούς. Το συμπύκνωμα είναι ένα αρκετά επιθετικό υγρό, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα απενεργοποιεί τα μεταλλικά στοιχεία αερισμού, διαπερνά τους τοίχους στα δωμάτια, κατά μήκος του τρόπου καταστροφής των υλικών φινιρίσματος. Η θέρμανση επιτρέπει τη διατήρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του αγωγού πάνω από το σημείο δρόσου, πράγμα που εμποδίζει τη συμπύκνωση της υγρασίας.

Η θερμομόνωση των αεραγωγών εμποδίζει επίσης την εμφάνιση και την εξάπλωση πυρκαγιών στον εξαερισμό. Στην κατασκευή των περισσότερων θερμαντικών σωμάτων, που χρησιμοποιούνται σήμερα σήμερα, χρησιμοποιούνται υλικά με τάξη "0" αντοχής στη φωτιά. Αυτό σημαίνει ότι το υλικό δεν υποστηρίζει την καύση. Η θερμομόνωση των αγωγών αέρα SNiP 2.04.44-88 ρυθμίζεται, η οποία λαμβάνει υπόψη: το απαιτούμενο πάχος και τα επιτρεπόμενα υλικά του θερμομονωτικού καλύμματος και του στρώματος φραγμού ατμών.

Η χρήση σύγχρονων θερμομονωτικών υλικών για την επεξεργασία αεραγωγών, ανταποκρίνεται απόλυτα στον θόρυβο που συμβαίνει όταν ο εξοπλισμός εξαερισμού και ο αέρας που διέρχεται. Επιπλέον, οι μονωμένοι αεραγωγοί είναι λιγότερο δονητικοί, γεγονός που επηρεάζει αναμφισβήτητα το επίπεδο άνεσης, όταν χρησιμοποιείται εξαερισμός.

Πολλοί αναγνώστες του site μας ρωτήσετε, «Πώς ζεστό αεραγωγοί αερισμού για τη δική του, και τι υλικά είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε;» Στη συνέχεια θα πρέπει να θεωρούνται τα πιο δημοφιλή μονωτικά υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως από επαγγελματίες για τη μόνωση των αεραγωγών.

Ορυκτοβάμβακας

Ένας θερμαντήρας για αεραγωγούς από ορυκτοβάμβακα έχει θερμική αγωγιμότητα 0,038-0,045 W / m C °. Η διάρκεια ζωής του είναι πολύ εντυπωσιακή - 30 χρόνια με σωστή στεγάνωση. Κατά κανόνα, για τη θερμομόνωση των αεραγωγών χρησιμοποιούνται χυτά προϊόντα υπό μορφή άκαμπτων και ημι-άκαμπτων τμημάτων σωλήνων. Μια μόνωση από ορυκτοβάμβακα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή πάνελ και υλικού ρολού.

Στάδια εκτέλεσης της εργασίας

 1. Αεραγωγοί καθαρίζονται από βρωμιά, σκουριά, μούχλα.
 2. Ανοίξτε τον αεραγωγό με ένα στρώμα στεγανοποίησης.
 3. Στερεώστε όλα τα στοιχεία με ορυκτοβάμβακα, στερεώστε τις αρθρώσεις με κολλητική ταινία, πλαστικά κλιπ ή μεταλλικούς συνδετήρες.
 4. Στην κορυφή του βαμβακιού, εφαρμόστε ένα στρώμα φύλλου αλουμινίου ή δημιουργήστε ένα περίβλημα από γαλβανισμένο μεταλλικό φύλλο.
 5. Ασφαλίστε όλα με πλαστικούς ή μεταλλικούς συνδετήρες. Το μεταλλικό περίβλημα μπορεί να στερεωθεί με γαλβανισμένο σύρμα.

Οι θερμαινόμενοι αεραγωγοί από γαλβανισμένο χάλυβα θα γίνουν αισθητά πιο ήσυχοι και πιο ανθεκτικοί.

Στυροπρίονο

Η μόνωση του αφρώδους πολυστυρενίου έχει θερμική αγωγιμότητα 0,040 - 0,045 W / m C °. Χρησιμοποιείται με τη μορφή τμημάτων σωλήνων (λεγόμενο κέλυφος). Χάρη στις αυλακώσεις και την αποσπώμενη δομή, αυτή η μόνωση είναι εύκολη στη χρήση.

Στάδια εκτέλεσης της εργασίας

 1. Κάνετε μετρήσεις της απαιτούμενης περιοχής και στη συνέχεια κόψτε το κέλυφος του απαιτούμενου μήκους με ένα μαχαίρι.
 2. Εφαρμόστε δύο ημικύκλια στον αεραγωγό με μετατόπιση αρκετών εκατοστών.
 3. Τοποθετήστε στην αύλακα αδιάβροχη κόλλα και χτυπήστε μόνωση. Για να διορθώσετε τα δύο μισά του θερμαντήρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ταινία.
 4. Τα παρακάτω τμήματα του θερμαντήρα θα πρέπει να τοποθετηθούν έτσι ώστε να εξαλειφθεί το κενό μεταξύ των πλευρικών τοιχωμάτων του κελύφους.

Συμβουλή: Το κέλυφος από αφρώδες πολυστυρόλιο είναι αρκετά άκαμπτο και δεν θα είναι δυνατό να καλύπτονται περιοχές με περίπλοκο σχήμα μαζί του. Μπορείτε να αντικαταστήσετε δύσκολες περιοχές του συστήματος εξαερισμού με εύκαμπτο μονωμένο αγωγό αέρα με την επιθυμητή διάμετρο.

Φύλλο αλουμινίου

Το ίδιο το φύλλο αλουμινίου δεν είναι θερμαντήρας, αλλά αντανακλά τη ζεστασιά. Εάν η χρήση αέρα για θερμομόνωση, η αφρώδες λάστιχο είναι επικαλυμμένη με φύλλο αλουμινίου, τότε θα είναι ένα εξαιρετικό μονωτικό υλικό, και θα αποτρέψει τα κανάλια αέρα από απώλεια θερμότητας και συμπύκνωση.

Στάδια εκτέλεσης της εργασίας

 1. Κάνετε σήμανση στο υλικό και κόψτε την απαραίτητη περιοχή του θερμομονωτικού.
 2. Καθαρίστε τον αγωγό αέρα από βρωμιά, πλάκα, υγρασία και μούχλα.
 3. Εφαρμόστε τη μόνωση στον αεραγωγό όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα.
 4. Ασφαλίστε το υλικό με μια τεχνική ταινία ή πλαστικά κλιπ.
στον πίνακα περιεχομένων ↑

Αφρώδες πολυαιθυλένιο

Μέχρι σήμερα, αυτό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μονωτικά υλικά. Η συνεργασία μαζί του είναι εύκολη:

 1. Αρκεί να κόψετε το ρολό στα απαραίτητα κενά.
 2. Τυλίξτε τους τη γραμμή αέρα.
 3. Με τη βοήθεια της τοποθέτησης ταινίας για τη στερέωση των αρθρώσεων.

Τώρα πολύ απαιτητική, στην εγχώρια αγορά, αυτοκόλλητη θερμομόνωση για αγωγούς αέρα. Έχει ένα χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας 0, 038 W / m ° C και χαμηλή διαπερατότητα υδρατμών, και διαφορετικού πάχους της μόνωσης θα επιτρέψει βέλτιστο λύσει όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με εκροές αέρα μόνωση.

Ελπίζουμε ότι όλα τα υλικά που παρουσιάζονται σε αυτή τη δημοσίευση θα ήταν χρήσιμα και θα σας επιτρέψουν να επιτύχετε ένα καλό αποτέλεσμα με αυτομονωμένα αγωγούς.

Θερμομόνωση και ηχομόνωση του εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο σπίτι είναι ένα σημαντικό σύστημα που εξασφαλίζει τις συνήθεις συνθήκες διαβίωσης. Αλλά ότι εργάστηκε για τις συγκεκριμένες παραμέτρους, είναι απαραίτητο όχι μόνο να το τοποθετήσουμε σωστά αλλά και να εκτελέσουμε πρόσθετα μέτρα σχετικά με τη μόνωση των αεραγωγών. Εδώ είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι μονωμένοι αεραγωγοί είναι πρώτα και κύρια η πλήρης απουσία συμπυκνώματος, που καταστρέφει τα μεταλλικά προϊόντα. Αλλά αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιούνται οι εργασίες μόνωσης.

Γιατί

Και έτσι, πρώτος λόγος, γιατί πρέπει να απομονώσετε το σύστημα εξαερισμού, προστατεύστε τους ίδιους τους αεραγωγούς από τη συμπύκνωση στον εξαερισμό. Το γεγονός είναι ότι στα μη θερμαινόμενα δωμάτια (για παράδειγμα, στις σοφίτες) και στο δρόμο, όταν έρχεται σε επαφή με κρύο και ζεστό αέρα, το μέταλλο των αγωγών συμπυκνώνεται αμέσως. Και αυτό είναι κοντά στη διάβρωση. Επιπλέον, το χειμώνα το συμπύκνωμα μετατρέπεται σε παγετό και πάγο, ο οποίος σταδιακά επικαλύπτει την διατομή των αγωγών εξαερισμού, μειώνοντας την απόδοση ολόκληρου του συστήματος.

Ο δεύτερος λόγος - απώλεια θερμότητας, που θα οφείλεται στους ίδιους τους αεραγωγούς. Συνήθως η απώλεια θερμότητας είναι μια μάστιγα εξαναγκασμένου εξαερισμού, στην οποία υπάρχει ένα σύστημα θέρμανσης. Δηλαδή, ο αέρας που εισέρχεται στο σπίτι το χειμώνα πρέπει να θερμαίνεται με ειδικά στοιχεία θέρμανσης. Και αν ο αγωγός αέρα σε αυτή την περιοχή δεν είναι μονωμένος, τότε η θερμότητα, η οποία πρέπει να θερμαίνει τον αέρα εν μέρει ή εντελώς, θερμαίνει τον αττικό χώρο. Η θερμομόνωση των αγωγών από το σημείο θέρμανσης στο δωμάτιο είναι η λύση στο πρόβλημα της απώλειας θερμότητας.

Λόγος τρία - ηχομόνωση. Στα αστικά διαμερίσματα, η κίνηση του αέρα μέσω των σωλήνων, καθώς και οι δονήσεις του τελευταίου, είναι αόρατες. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι που χτίστηκε σε ένα ήσυχο μέρος, όλα αυτά ακούγονται. Ακόμη και το λεπτότερο στρώμα μόνωσης στον αγωγό αέρα μειώνει το επίπεδο θορύβου αρκετές φορές.

Θερμομόνωση των αεραγωγών

Η θερμομόνωση των αεραγωγών έχει βασικά δύο λόγους:

 • να αποτρέπεται ο σχηματισμός συμπυκνώσεως ·
 • μειώνουν ή εξαλείφουν πλήρως τις απώλειες θερμότητας

Για να επιτευχθεί αυτό, χρησιμοποιήστε μια ποικιλία από θερμομονωτικά υλικά, με τα οποία η αγορά συσκευάζεται σε χωρητικότητα. Όμως, όπως δείχνει η πρακτική, σήμερα οι ειδικοί προτιμούν τους θερμαντήρες τους, των οποίων η τιμή και η χαμηλή θερμική αγωγιμότητα βρίσκονται στο βέλτιστο εύρος. Δηλαδή, δεν έχει νόημα να πληρώνομαι για ένα θερμαντήρα, αν υπάρχει ένας στην αγορά που είναι φθηνότερο σε τιμή, αλλά όχι κατώτερο από το καλύτερο από τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι για διαφορετικούς αγωγούς εξαερισμού, εδώ βασικά αναφέρεται στο σχήμα του τμήματος: στρογγυλό ή ορθογώνιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τύποι μόνωσης. Για παράδειγμα, πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης - ένα εξαιρετικό υλικό θερμομόνωσης για όλους τους δείκτες. Αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομόνωση κυκλικών αγωγών.

Αλλά οι κατασκευαστές άρχισαν να παράγουν λεγόμενα κελύφη από διαφορετικούς θερμομονωτές. Και σε αυτή την κατηγορία, υπάρχει επίσης αφρός πολυστερίνης. Δηλαδή, η εμφάνιση νέων τεχνολογιών έδωσε ώθηση στην εμφάνιση νέας μόνωσης για δομές σωλήνων. Παρεμπιπτόντως, στους εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιείτε θερμικούς μονωτικούς κυλίνδρους χωρίς πρόσθετο προστατευτικό στρώμα, συνιστάται η τοποθέτηση κελυφών επικαλυμμένων με φύλλο αλουμινίου στις εξωτερικές περιοχές.

Προσθέτουμε ότι η μόνωση του εξαερισμού πραγματοποιείται με διαφορετικά υλικά και μεθόδους, όπου τα παραδοσιακά υλικά είναι ορυκτοβάμβακας, που τυλίγεται γύρω από τον αγωγό και στη συνέχεια καλύπτεται με στεγανωτικά φιλμ.

Ηχομόνωση των αεραγωγών

Δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε την ηχομόνωση των αεραγωγών, σε μια ξεχωριστά διεξαχθείσα διαδικασία, όχι. Δηλαδή, κανείς δεν θα το οδηγήσει, μη λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά θερμικής μόνωσης των χρησιμοποιούμενων υλικών. Αλλά αυτό είναι για μη θερμαινόμενα δωμάτια και μέρη του συστήματος εξαερισμού που βρίσκεται στο δρόμο.

Οι περιοχές που βρίσκονται στους θερμαινόμενους χώρους απαιτούν ένα ηχομονωτικό στρώμα. Φυσικά, αν ο εξαερισμός λειτουργεί με φυσική απομάκρυνση του αέρα από τις εγκαταστάσεις, τότε δεν έχει νόημα η λήψη προστατευτικών μέτρων. Εάν το σύστημα λειτουργεί με βίαιο τρόπο, τότε το ζήτημα του θορύβου πρέπει να επιλυθεί καρδιακά. Ως εκ τούτου, σήμερα η αγορά προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ηχομονωτικών υλικών με τη μορφή κυλίνδρων. Αυτό είναι ένα μικρό πάχος της επικάλυψης, αλλά με καλά χαρακτηριστικά συγκράτησης του ήχου.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση ινών και αφρωδών μονωτικών για το σύστημα εξαερισμού. Αν και πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο καουτσούκ, το οποίο έχει καλές ιδιότητες ηχομόνωσης.

Υλικά θερμικής μόνωσης αεραγωγών

Υπάρχει ένας αρκετά ευρύς κατάλογος υλικών για τη θερμομόνωση των αγωγών. Παραδοσιακά είναι:

 • ορυκτό μαλλί.
 • υαλοβάμβακα.
 • τα αφρώδη ελαστομερή είναι μονωτικά τύπου αφρού με κλειστούς πόρους, πολύ εύκαμπτα.
 • παράγωγα από τον πολυμερισμό υδρογονανθράκων, τα οποία περιλαμβάνουν όλα τα γνωστά πολυμερή: PVC, πολυαιθυλένιο, πολυστυρένιο, πολυουρεθάνη.

Αυτό φυσικά δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος, αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι θερμαντικές συσκευές για θερμομόνωση του συστήματος εξαερισμού. Επειδή υπόκεινται σε ορισμένες απαιτήσεις, ειδικά όσον αφορά την ικανότητα να αντιστέκονται στην εμφάνιση μικροοργανισμών, όχι η τελευταία απαίτηση είναι η αντίσταση στη φωτιά.

Επιπλέον, το κύριο χαρακτηριστικό της θερμομόνωσης εξακολουθεί να είναι ένας δείκτης θερμικής αγωγιμότητας, ο οποίος πρέπει να είναι ένας από τους χαμηλότερους. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικούς θερμομονωτές.

Ορυκτοβάμβακας

Η θερμική αγωγιμότητα του ορυκτού μαλλιού είναι 0,036 W / mK Σύμφωνα με τα πρότυπα, ένα στρώμα από ορυκτοβάμβακα των 2,5 cm μπορεί να περιέχει χαμηλές θερμοκρασίες έως -40 ° C. Ταυτόχρονα, οι κατασκευαστές προσφέρουν μια κυλινδρική έκδοση με πάχος τουλάχιστον 4 cm, γεγονός που εξασφαλίζει τον κανόνα.

Για εξωτερική μόνωση συνιστάται η χρήση υλικού με εξωτερικό στρώμα αλουμινίου. Περιορίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της υγρασίας και των μηχανικών φορτίων. Σε αυτόν τον θερμαντήρα για αερισμό μια αμφίδρομη στάση. Από τη μία πλευρά:

 • αυτό είναι ένα από τα φθηνότερα θερμομονωτικά υλικά?
 • είναι εύκολο να τοποθετηθεί σε αγωγούς αέρα, περιτύλιγμα σωλήνων και στερέωση με σύρμα, ταινία ή σφιγκτήρες?
 • πάχος 5 cm παρέχει μια αξιόπιστη θερμομόνωση, η οποία εγγυάται την πλήρη απουσία συμπύκνωσης και τη μείωση των απωλειών θερμότητας στο μηδέν.

Από την άλλη πλευρά, το ορυκτό μαλλί έχει μικρή διάρκεια ζωής. Σε επαφή με την υγρασία χάνει τα χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε όταν τοποθέτηση των αγωγών αναγκαία για την εξασφάλιση προστατευτικών εμποδίων της με τη μορφή της στεγάνωσης μεμβρανών, φύλλων από νεοπρένιο, μεταλλικά περιβλήματα των γαλβανιζέ ή αλουμίνιο φύλλα.

Κυλιόμενα υλικά

Στην κατηγορία των υλικών κυλίνδρου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη θερμομόνωση των συστημάτων εξαερισμού, ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών τύπων μόνωσης. Δύο εξ αυτών χρησιμοποιούνται συχνότερα από άλλους. Πρόκειται για αφρώδες πολυαιθυλένιο με κλειστή πορώδη δομή και αφρώδες τεχνητό λάστιχο.

Το πρώτο χρησιμοποιείται για θερμομόνωση των αγωγών μέσης και μικρής διατομής. Δημιουργείται με τη μορφή κυλίνδρου μονής ή διπλής στρώσης. Συνήθως καλύπτεται από τη μία πλευρά με φύλλο αλουμινίου, από την άλλη πλευρά επεξεργάζεται με σύνθεση κόλλας καλυμμένη με προστατευτική μεμβράνη. Δηλαδή, το αφρώδες πολυαιθυλένιο είναι αυτοκόλλητο θερμομονωτικό υλικό. Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματά του, το οποίο απλοποιεί τη διαδικασία τοποθέτησης στους αεραγωγούς.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες θετικές πτυχές:

 • δεν είναι ένα τοξικό υλικό.
 • έχει ιδιότητες φραγής ήχου και ατμού.
 • δεν εμφανίζεται και δεν διαδίδει αποικίες μικροοργανισμών.

Το αφρώδες ελαστικό είναι φθηνότερο από το πολυαιθυλένιο. Διατίθεται επίσης με τη μορφή ρολού, αλλά υπάρχει μια έκδοση με τη μορφή έτοιμου μανικιού, που απλώνεται απλά πάνω από τους αεραγωγούς. Ως θερμομόνωση χρησιμοποιείται πιο συχνά σε βιομηχανική κλίμακα. Οι κατασκευαστές προσφέρουν μοντέλα αλουμινίου χωρίς στρώμα αλουμινίου, αυτοκόλλητα γραμματόσημα και χωρίς επίστρωση με κόλλα.

Στυροπρίονο

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό το υλικό για τη θερμομόνωση των αεραγωγών χρησιμοποιείται είτε με τη μορφή πλακών είτε με τη μορφή κυλίνδρων. Η πρώτη μορφή χρησιμοποιείται εάν είναι απαραίτητη η μόνωση των αγωγών αερισμού ορθογώνιου τμήματος. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι γωνίες των σωλήνων θα καλύπτονται ελάχιστα. Συνεπώς, οι αρμοί των πλακών συμπληρώνονται επιπλέον με αφρό συναρμολόγησης.

Όσον αφορά τους αγωγούς αέρα κυκλικής διατομής, χρησιμοποιούνται τα κελύφη εδώ. Στον δρόμο με εξωτερικό στρώμα, σε δωμάτια χωρίς αυτό. Για αυτό το είδος της μόνωσης έχει μια καλή βαθμολογία θερμική αγωγιμότητα αγωγού των 0,035-0,044 W / m Κ Ο δείκτης διασποράς εξαρτάται από τον αφρό πολυστυρενίου πυκνότητα, δηλ, σε πυκνότητα 10 kg / m³ θερμική αγωγιμότητα ίση με την ανώτερη τιμή, σε 35 kg / m³ χαμηλότερα.

Φωτισμένη μόνωση

Δεν υπάρχει τέτοια κατηγορία σε θερμαντήρες για αεραγωγούς. Δηλαδή, σε κάθε κατηγορία υπάρχει ένα σχέδιο φύλλου, το επάνω στρώμα του οποίου φέρει έναν συγκεκριμένο σκοπό. Συχνότερα είναι ένα στρώμα που αντανακλά τη θερμική ενέργεια. Ο δεύτερος σκοπός της είναι η προστασία της μόνωσης από τη μηχανική επιρροή και τις συνθήκες λειτουργίας.

Υλικά για ηχομόνωση

Η μόνωση θορύβου για τους αεραγωγούς είναι ένα υλικό που μπορεί ταυτόχρονα να εκτελέσει τις λειτουργίες της θερμομόνωσης. Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, εάν υπήρχε θερμομόνωση σε μη θερμαινόμενα δωμάτια ή στο δρόμο, τότε αξίζει να μιλάμε για μόνωση από θόρυβο.

Όσον αφορά τα εσωτερικά θερμαινόμενων χώρων, σε μία βιομηχανική κλίμακα χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές ξεκινώντας από το κλασσικό είδος επικάλυψης υλικά φύλλων γυψοσανίδες, αμίαντο και άλλα φύλλα, σε πολυμερή και καουτσούκ βάσεως υψηλής σιγαστήρα. Στην ιδιωτική κατασκευή κατοικιών δεν ακολουθείται η πορεία που περιπλέκει τις συνεχιζόμενες διαδικασίες. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται συνήθως οι απομονωτές θορύβου από αφρώδες ή ινώδες υλικό. Για παράδειγμα, μια καλή επιλογή για τη μόνωση των αεραγωγών είναι η περιέλιξη υαλοβάμβακα. Το όφελος από αυτό σήμερα πωλείται σε ρολά, που έχουν τελειώσει με μία ή δύο πλευρές φύλλου.

Μην απορρίπτετε ρολά από αφρώδες λάστιχο. Έχει ήδη ειπωθεί για καλή μόνωση. Έχει καλά τεχνικά χαρακτηριστικά από την άποψη της απορρόφησης θορύβου, επομένως, θέτοντάς το ως θερμομόνωση, είναι ασφαλές να πούμε για τη μείωση του θορύβου.

Συστάσεις για εργασίες εγκατάστασης

Η κύρια έμφαση πρέπει να δοθεί στο πάχος της μόνωσης των αεραγωγών. Όσο παχύτερο είναι, τόσο το καλύτερο. Αλλά εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη την συνιστώσα των τιμών, επειδή όσο πιο παχιά είναι η θέρμανση, τόσο πιο ακριβό είναι. Επομένως, υπάρχουν πρότυπα για τον υπολογισμό του πάχους της μόνωσης. Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται στην θερμική αγωγιμότητα.

Εάν η εγκατάσταση πραγματοποιείται από κελύφη, πρέπει πρώτα να ληφθεί υπόψη η σύμπτωση των διαμέτρων των αεραγωγών και των θερμομονωτικών κυλίνδρων. Τα τελευταία αποτελούνται από πολλά τμήματα, τα οποία συνδέονται με τον αγωγό αέρα μέσω σύνδεσης αύλακας. Η στερέωση πραγματοποιείται με κλιπ, σύρμα ή κολλητική ταινία.

Όσον αφορά τα ρολά, δεν υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις για την εγκατάστασή τους. Το κύριο πράγμα είναι να αποφευχθεί ο σχηματισμός διαρροών, κενών και ρωγμών, τα οποία αργότερα θα γίνουν γέφυρες κρύου.

Η θερμομόνωση του δρόμου πρέπει να καλύπτεται με περιβλήματα κατασκευασμένα από γαλβανισμένο μέταλλο ή αλουμίνιο. Οι τελευταίες δεν αποτελούν μέρος της θερμικής μόνωσης του εξαερισμού, ο κύριος στόχος τους είναι η διατήρηση της μόνωσης από τη μηχανική καταπόνηση και τα φυσικά φορτία.

Πώς να μην κάνετε λάθος στην επιλογή μόνωσης για εξαερισμό

Μία από τις υποχρεωτικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ενός χώρου παραγωγής ή ενός κτιρίου κατοικιών σε λειτουργία είναι η συσκευή εξαερισμού ως ένα από τα σημαντικότερα συστήματα υποστήριξης της ζωής. Η δημιουργία ενός άνετου μικροκλίματος είναι αδύνατη χωρίς την κατάλληλη διευθέτηση του συνόλου του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της θερμικής μόνωσης των αεραγωγών. Ας προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε ποια μόνωση για τους σωλήνες αερισμού είναι η πιο αποτελεσματική και ποιες περιοχές χρειάζονται προστασία από την ψύξη.

Τι χρειάζεται για τη μόνωση των σωλήνων

Αφήνοντας το θερμαινόμενο δωμάτιο σε ειδικές βρύσες, σε μη θερμαινόμενες περιοχές, μάζες θερμού αέρα έρχονται σε επαφή με τους κρύους τοίχους της δομής, με αποτέλεσμα το σχηματισμό συμπύκνωσης. Είναι επικίνδυνο επειδή με την πάροδο του χρόνου προκαλεί τη διάβρωση των μεταλλικών μερών (για γαλβανισμένο σίδηρο 3-4 χρόνια είναι αρκετό), και σε περίπτωση απότομης πτώσης θερμοκρασίας - πάγου και θραύσης δομικών θραυσμάτων. Επιπλέον, το αυξημένο επίπεδο υγρασίας στη σοφίτα προκαλεί την εμφάνιση εστιών μούχλας και μύκητα, τα οποία εξαπλώνονται στον οικιακό τομέα.

Οι σταγόνες, που ρέουν κάτω από τις ψυχρές επιφάνειες, πέφτουν στο πάτωμα, συσσωρεύονται και, χωρίς να έχουν χρόνο να εξατμιστούν, απορροφώνται στη δομή των δαπέδων. Για το νερό δεν έχει σημασία το είδος του υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή, μετά από μια ορισμένη περίοδο είναι σε θέση να καταστρέψει τόσο τα ξύλινα δοκάρια όσο και τις πλάκες από σκυρόδεμα.

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση υγρασίας, είναι απαραίτητο είτε να τοποθετηθούν όλοι οι χώροι στους οποίους έχουν τοποθετηθεί τα δομικά στοιχεία είτε να μονωθούν και να εξατμιστούν οι αγωγοί εξαερισμού. Η δεύτερη μέθοδος είναι ευκολότερη στην εκτέλεση και πιο ορθολογική αν, για παράδειγμα, η σοφίτα έχει μεγάλη έκταση.

Προστασία από την εμφάνιση της υγρασίας - αυτός είναι ένας μόνο σκοπός των μέτρων θερμομόνωσης. Τα παχιά στρώματα βασάλτη ή το λεπτό penofol είναι καλά σιγαστήρες και η σιωπή είναι σημαντική για μια άνετη διαμονή, όχι λιγότερο από ξηρότητα. Οι απαιτήσεις για τη ρύθμιση των συστημάτων εξαερισμού σε πολυκατοικίες που ρυθμίζονται από SNP (π.χ., SNP 2.04.44-88), δεν θα ήταν περιττό να τα χρησιμοποιούν, και στην κατασκευή μιας ιδιωτικής κατοικίας.

Υλικά για μόνωση εξαερισμού

Η εγκατάσταση τεχνικών επικοινωνιών αναφέρεται σε κατασκευαστικές δραστηριότητες που απαιτούν διεξοδική προσέγγιση και εφαρμογή προϊόντων ποιότητας, των οποίων η διάρκεια ζωής είναι τουλάχιστον 15 έτη. Ο λόγος έγκειται στην πρακτική προσέγγιση: να αντικατασταθεί το "περιτύλιγμα" του αγωγού ή να επισκευαστεί ένα από τα θραύσματα της δομής είναι αρκετά δύσκολο, ειδικά αν η βλάβη συνέβη στην περιοχή που ραμμένο με αλληλεπικάλυψη. Εξετάστε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, το οποίο έχει καλές συστάσεις και είναι κατάλληλο για αυτο-βελτίωση των μονωμένων αγωγών.

Minvata, γυάλινο μαλλί, βασάλτο μαλλί

Το πρωτότυπο του ορυκτού μαλλιού είναι το γυάλινο μαλλί - ένα φθηνό πυρίμαχο προϊόν που δημιουργήθηκε με βάση το fiberglass. Τώρα χρησιμοποιείται ενεργά για την αξιόπιστη προστασία των αγωγών. Το δείγμα των προϊόντων είναι το IsotecMat-Al, εύκαμπτα προϊόντα έλασης από τήγματα γυαλιού. Λόγω του χαμηλού συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας και των υδατοαπωθητικών ιδιοτήτων, τα λεπτά πλέγματα αλουμινίου διατηρούν την ακεραιότητα των αεραγωγών και εμποδίζουν την διαβροχή.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του IsotecMat-Al πληρούν τις απαιτήσεις της GOST:

 • σύνθεση - υαλοβάμβακα + μέταλλο?
 • πάχος - 50 mm.
 • καύσιμο - G1 (χαμηλή καύση) ·
 • πυκνότητα - 22 kg / m³.
 • συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας - 0,036 W / (m * K).
 • τύπος χρήσης - εσωτερικός ·
 • τύποι εργασίας - για αερισμό.

Χάρη σε μια ειδική τεχνολογία παραγωγής, οι ίνες γυαλιού παίρνουν κατακόρυφο προσανατολισμό και σας επιτρέπουν να λυγίζετε τα στρώματα χωρίς να δημιουργείτε ρυτίδες. Σε αντίθεση με τα παλιά αναλόγια, το μοντέρνο ορυκτό μαλλί έχει ένα ελάχιστο πάχος, το οποίο διατηρείται σε στροφές. Αν παρατηρήσετε την τεχνολογία εγκατάστασης, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ισχυρό "κάλυμμα", το οποίο αποτρέπει τη συμπύκνωση και απορροφά θόρυβο.

Τα μαλακά ρολά είναι ιδανικά για την προστασία των στρογγυλεμένων και καμπυλωμένων επιφανειών Εάν έχετε αγοράσει μια φθηνή επιλογή προϋπολογισμού, μη ενισχυμένη με αλουμινόχαρτο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε επιπλέον στεγανοποίηση - το ίδιο φύλλο ή τουλάχιστον χαρτί στέγης. Για να στερεώσετε τα θραύσματα κυλίνδρων, χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο επίδεσμο κατασκευασμένο από συνθετική ή μεταλλική ταινία, ελλείψει της - μια απλή περιέλιξη με χαλύβδινο σύρμα.

Για τον εξοπλισμό των ορθογώνιων σχημάτων χρησιμοποιούνται μερικές φορές πατάκια ορυκτών μαλλιών με υψηλότερη πυκνότητα. Διακρίνονται σε βολικά μέρη με ένα μαχαίρι κατασκευής, κολλημένα σε υγρά καρφιά, καλυμμένα με φύλλο αλουμινίου και στερεωμένα με ταινία.

Πολυστυρένιο, πολυουρεθάνη, διογκωμένο πολυστυρόλιο

Τρεις συνθετικές τροποποιήσεις δεν φοβούνται την υγρασία, έχουν κατάλληλες παραμέτρους αγωγιμότητας και έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 50 χρόνια. Το κύριο μειονέκτημα είναι η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις πυρασφάλειας, επομένως τα προϊόντα PPU δεν συνιστώνται για χρήση σε κτίρια κατοικιών (κλάση G3). Σε περίπτωση πυρκαγιάς, τα δομικά μέρη αρχίζουν να τήκονται και να απελευθερώνουν επιβλαβείς ενώσεις.

Σε αντίθεση, ορυκτοβάμβακα, διογκωμένο πολυστυρόλιο έχει μια άκαμπτη δομή, ωστόσο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τη μορφή πλακών (ως ένα τοίχο ή πάτωμα), και ένα κέλυφος - 2-ή 4-τομέα του σωλήνα, μανδαλωμένη στο εξωτερικό και σχηματίζοντας ένα κουκούλι μονοκόμματο. Προκατασκευασμένες μέρος συνδέεται σε ένα «γλώσσας και αυλακιού» και προσκολλάται ή τυλιγμένο επίδεσμο των ιστών. Υπάρχουν ενισχυμένα είδη αλουμινίου που είναι πιο αποτελεσματικά.

Το στυροπρίονο είναι φθηνότερο από το διογκωμένο πολυστυρένιο, έχει μια πιο χαλαρή δομή, αλλά αυτή η ιδιότητα είναι χρήσιμη όταν μονώνονται κυρτές δομές. Το πολυστυρένιο προτιμάται από οικονομικούς οικοδεσπότες οι οποίοι δεν βλέπουν τη διαφορά μεταξύ πρακτικά των ίδιων υλικών που χρησιμοποιούνται σε ένα μη προσβάσιμο ή κρυφό μέρος (για παράδειγμα, σε μια σοφίτα).

Ένα παράδειγμα σκληρού κελύφους είναι το PPU K 1 (σχέδιο αριθ. 1) του παραγωγού Avangard της Άπω Ανατολής. Προδιαγραφές:

 • σύνθεση - αφρός πολυουρεθάνης.
 • πυκνότητα - 60 kg / m³.
 • Αναφλεξιμότητα - GZ (κανονικός χαρακτήρας).
 • συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας - 0,029 W / (m * K).
 • απορρόφηση νερού 2,0%.
 • Η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας είναι 130 ° C.

Χάρη στη συνθετική σύνθεση, το PUF έχει υψηλή βιοχημική σταθερότητα, δηλαδή, ακόμη και με υγρασία, δεν καλύπτεται από μούχλα ή μύκητες.

Αφρώδες πολυαιθυλένιο

Το μαλακό ελαστικό υλικό, φθηνό και κατάλληλο για αυτοσυναρμολόγηση, έγινε δημοφιλές αμέσως μετά την εμφάνισή του στην αγορά. Σε εμφάνιση μοιάζει με αφρώδες ελαστικό, αλλά έχει πιο ελαστική δομή και δεν επιτρέπει την υγρασία. Ο πιο γνωστός αντιπρόσωπος είναι η Penofol, το όνομα της οποίας έχει ήδη γίνει οικιακό όνομα. Ένα λεπτό στρώμα από αφρώδες πολυαιθυλένιο επικαλύπτεται σε μία ή και στις δύο πλευρές με φύλλο αλουμινίου.

Παρά την εξωτερική ελαφρότητα και ελάχιστο πάχος, το Penofol διαθέτει όλες τις ποιότητες καλής μόνωσης:

 • διατηρεί τέλεια τη θερμότητα.
 • μειώνει το επίπεδο θορύβου.
 • Μην αφήνετε την υγρασία.

Κατάλληλο για τον εξαερισμό εξοπλισμού με πολύπλοκη διαμόρφωση, καλά στηριγμένο σε καμπύλες τομές και αρμούς.

Αν θέλετε να οργανώσετε οι ίδιοι τις επικοινωνίες, δώστε προσοχή στην αυτοκόλλητη μόνωση των σωλήνων εξαερισμού. Ο κατασκευαστής Penofol έχει επίσης μια βολική κατηγορία για την εγκατάσταση - Penofol C. Τα προϊόντα έλασης από λεπτό στρώμα αφρώδους πολυαιθυλενίου στη μία πλευρά καλύπτονται με μεταλλικό φύλλο, από την άλλη - με συγκολλητικό στρώμα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Penofol C:

 • σύνθεση - αφρώδες πολυαιθυλένιο.
 • πάχος - από 3 mm έως 10 mm.
 • απορρόφηση νερού - 0,35%.
 • συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας - 0,038-0,051 W / (m * K).
 • τύπος χρήσης - εσωτερικός ·
 • τύποι εργασίας - για αερισμό.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εγκαταστήσετε το PenoFol. Εάν είναι απαραίτητη η μόνωση του μεγάλου μήκους ευθύγραμμων σωλήνων, απλώς τυλίγονται με υλικό ρολού, χωρίς να το κόβουμε σε θραύσματα. Τα μικρά καμπύλα τμήματα και οι αρμοί, αντίθετα, απομονώνονται από μικρά, εύκολα προσκολλημένα κομμάτια. Αρκεί να κόψετε ένα κομμάτι του απαραίτητου πλάτους, να αφαιρέσετε την προστατευτική μεμβράνη και να την επικολλήσετε στην επιφάνεια. Για να δημιουργήσετε ένα παχύ στρώμα, το Penofol είναι τυλιγμένο αρκετές φορές.

Έτοιμοι μονωμένοι σωλήνες - πλεονεκτήματα εφαρμογής

Για τους λάτρεις της απλοποιημένης εγκατάστασης υπάρχει μια πρόταση που δεν απαιτεί πρόσθετη θερμομόνωση. Αυτοί είναι οι επονομαζόμενοι σάντουιτς σωλήνες με στρώμα μόνωσης κατασκευασμένο από εργοστάσιο. Ο σχεδιασμός των προϊόντων είναι αρκετά απλός: ένα προστατευτικό στρώμα από βασιλικές ίνες εισάγεται μεταξύ δύο καναλιών διαφορετικών διαμέτρων.

Τεχνικές προδιαγραφές

Τα θερμά προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για την κατασκευή καπνοδόχων και συστημάτων εξαερισμού, στην πρώτη περίπτωση προτιμώνται τα προϊόντα από ανοξείδωτο χάλυβα, στη δεύτερη περίπτωση - από γαλβανισμό. Για τη διατήρηση της θερμότητας και την προστασία από την υγρασία, το στρώμα ορυκτού μαλλιού πληροί τις ακόλουθες ιδιότητες:

 • συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας - 0,038-0,051 W / (m * K).
 • απορρόφηση νερού - 2%.
 • δύναμη από 5 kPa έως 80 kPa.
 • Καυσιμότητα - G1 (χαμηλή καύση).

Η ορυκτή βάση βοηθά στη διατήρηση της δομής των ινών ακόμη και μετά από παρατεταμένη χρήση, αποκλείεται η εμφάνιση μυκήτων και μούχλας. Το υψηλό σημείο τήξης της μονωτικής επένδυσης (περίπου 1100 ° C) καθιστά τα προϊόντα πυρίμαχα και η συνδυασμένη σύνθεση είναι ισχυρή και απορροφά τους εσωτερικούς θορύβους.

Το μόνο μειονέκτημα των προϊόντων είναι η υψηλή τιμή σε σύγκριση με τα συμβατικά μέρη, αλλά αν προσθέσετε το κόστος όλων των υλικών με ξεχωριστή μόνωση και προσθέσετε το κόστος εργασίας σε αυτό, η διαφορά στην τιμή θα μειωθεί αισθητά.

Χαρακτηριστικά τοποθέτησης

Αν εσείς, με την εκπαίδευσή σας ή το επάγγελμά σας, συνδέεστε με την εγκατάσταση εσωτερικών επικοινωνιών, τότε δεν θα είναι δύσκολο για σας να καταρτίσετε ένα διάγραμμα του συστήματος εξαερισμού μόνοι σας. Διαφορετικά, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία, όπου όχι μόνο θα συντάξουν το έργο, αλλά θα σας συμβουλεύσουν και τα καλύτερα υλικά.
Για όσους είναι εξοικειωμένοι με την οικοδόμηση, θυμόμαστε:

 • όσο ευρύτερη είναι η διατομή των σωλήνων, η ευκολότερη κυκλοφορία των ροών αέρα (η συνιστώμενη ελάχιστη διάμετρος είναι 140 mm).
 • εάν σε μια ιδιωτική κατοικία υπάρχουν αρκετές αεραγωγοί (συνήθως συμβαίνει), πρέπει να ταιριάζουν μεταξύ τους προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία της έλξης.
 • τα σύντομα κανάλια δεν πρέπει να γίνονται στενά.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τύπο σωλήνων και τη θερμομόνωση, εάν η φυσική ανταλλαγή αέρα διαταραχθεί, σκεφτείτε τη συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Μειονεκτήματα και τρόποι για την πρόληψή τους

Ελλείψεις που επηρεάζουν τη διαδικασία λειτουργίας, τα μονωμένα προϊόντα δεν το κάνουν. Κάποιοι δεν τους αρέσει το πιο συμπαγές βάρος: δύο στρώματα είναι βαρύτερα από πολυμερή ή κυματοειδή ανάλογα του ίδιου μεγέθους. Ωστόσο, το βάρος δεν επηρεάζει την ποιότητα της εγκατάστασης, επομένως αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να αγνοηθεί.

Εάν παραμορφώνεται το κόστος, πραγματοποιήστε υπολογισμούς: προσδιορίστε τη διαφορά μεταξύ των μονωμένων προϊόντων και του συνόλου σωλήνων + μόνωση με στεγανοποίηση (συμπεριλαμβανομένων των μέσων σταθεροποίησης). Με μικρή διαφορά στα ποσά, επιλέξτε το υλικό που είναι ευκολότερο να εγκατασταθεί.

Προτεινόμενα βίντεο

Τα οικόπεδα θα σας βοηθήσουν στην επιλογή των σωστών προϊόντων και θα σας ενημερώσουν για τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής τους.
Συμβουλές για τη βελτίωση του γκαράζ:

Γενικές πληροφορίες για θερμαντήρες:

Μια οπτική σύγκριση του Penofol και των αναλόγων του:

Έτσι, εξετάσαμε τα χαρακτηριστικά των πιο δημοφιλών θερμαντήρων για αεραγωγούς. Πολλά από αυτά είναι χαμηλού κόστους και εύχρηστα, οπότε αν θέλετε, μπορείτε να προστατέψετε ανεξάρτητα τους σωλήνες από τη συμπύκνωση. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, συμβουλευτείτε τους εμπειρογνώμονες που θα συστήσουν μια αποδεδειγμένη μάρκα και θα εξηγήσουν τις αποχρώσεις της εγκατάστασης.

Περιγράψτε την ερώτησή σας όσο το δυνατόν περισσότερο και ο εμπειρογνώμονας θα απαντήσει

Θερμομόνωση των αεραγωγών: πώς είναι διευθετημένο και τι χρειάζεται;

Στο Διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε πολλά υλικά σχετικά με τη μόνωση των τοίχων και οροφών, πατώματα και θεμέλια, οικιστικά και βιομηχανικά κτίρια. Αλλά καμία κατοικία, κανένα ίδρυμα, κατάστημα ή εμπορικό περίπτερο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εξαερισμό. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί η φροντίδα της θερμότητας μέσα από αυτό.

Χαρακτηριστικά

Η θερμομόνωση των αεραγωγών επιτυχώς επιλύει ταυτόχρονα τρία βασικά καθήκοντα, αν γίνει σωστά, όπως:

 • αποτρέπει τη συμπύκνωση.
 • χαμηλότερο κόστος θέρμανσης.
 • η στάθμη θορύβου του εξοπλισμού εξαερισμού μειώνεται.

Η ροή του αέρα, που ρίχνεται στο δρόμο το χειμώνα, είναι αναπόφευκτα πιο ζεστή από ότι προέρχεται από το εξωτερικό. Όπου ο αγωγός διέρχεται από τους θερμαινόμενους χώρους, είναι ασφαλής. Όμως, όλες οι περιοχές της ψυχρής ζώνης θα είναι παγωμένες χωρίς εξωτερική προστασία και θα καλύπτονται από παγετό. Με την αυξανόμενη διαφορά θερμοκρασίας, το αποτέλεσμα είναι μόνο ισχυρότερο. Ως αποτέλεσμα, η κάθαρση του αγωγού εξαερισμού μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Στο μακρύ παγωμένο χειμώνα, ο αγωγός αέρα μπορεί να σταματήσει να εργάζεται εντελώς.

Η μείωση των απωλειών θερμότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα θερμαινόμενα συστήματα εξαερισμού. Ένας θερμαντήρας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την ψύξη του αέρα ανάμεσα στο σημείο θέρμανσης και την έξοδο από το δωμάτιο. Ακόμη πιο σημαντική είναι η κίνηση με μακρύ αεραγωγό ή η τοποθέτηση σε μη θερμαινόμενα δωμάτια. Όσον αφορά την ηχομόνωση, σε ήσυχα μέρη, ο θόρυβος των συστημάτων εξαερισμού μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστος.

Υλικά

Για τους αεραγωγούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα υλικά:

 • ρολό υλικό?
 • κυλινδρικά κελύφη ·
 • Προϊόντα φύλλων, εάν ο αγωγός είναι ορθογώνιος ή τετράγωνος.

Ακόμη και σε τετράπλευρα συστήματα, οι επιλογές θερμικής μόνωσης φύλλων χρησιμοποιούνται σπάνια. Η εγκατάσταση είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα. Επιπλέον, πρέπει να κάνουμε πολλές αρθρώσεις, αποδυναμώνοντας αναπόφευκτα τη δομή στο σύνολό της. Εξαιρετική αντικατάσταση είναι η μόνωση με τη μορφή κυλίνδρων. Ως επί το πλείστον, η θέρμανση επιτυγχάνεται με ρολά με ορυκτοβάμβακα συνολικού πάχους 40 έως 80 mm.

Η πιο δημοφιλής μορφή είναι 50 mm. Μόνο περιστασιακά χρησιμοποιήστε minvat παχύτερο από 8 cm, αυτό είναι απαραίτητο για την κατασκευή κατοικιών μεγάλου πάνελ, αλλά όχι για την κατασκευή ενός ιδιωτικού κτιρίου κατοικιών. Ο ορυκτός μαλτός με ένα εξωτερικό στρώμα φύλλων κάνει τον σχεδιασμό πιο αποτελεσματικό και τον προστατεύει καθαρά μηχανικά.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το βαμβακερό μαλλί σταδιακά ρωγμές, και θα αρχίσει να θρυμματίζεται, και όταν εργάζεστε με αυτό απαιτεί προσοχή.

Το αφρώδες πολυαιθυλένιο είναι φθηνότερο, επειδή η θερμική του απόδοση είναι μικρότερη. Λόγω του μικρού πάχους της μόνωσης, απαιτείται η περιτύλιξη του σωλήνα αρκετές φορές. Παρόμοια με τα χαρακτηριστικά τους και αφρώδες ελαστικό. Συνεπώς, μεταξύ των επιλογών κυλίνδρων, η μόνωση από ορυκτοβάμβακα θα πρέπει να θεωρείται ακόμη ως προτεραιότητα. Το κέλυφος κατασκευάζεται από τέτοια εξαρτήματα όπως:

 • ορυκτός μαλλί, καουτσούκ ή πολυαιθυλένιο ·
 • αφρός πολυστυρενίου.
 • εξώθηση αφρού πολυστερίνης?
 • PPU.

Είναι διαμορφωμένο είτε μονολιθικά - χτυπημένο σε σωλήνες κατά τη διάρκεια εγκατάστασης εξαερισμού, είτε πτυσσόμενο - κατάλληλο για εγκατάσταση σε έτοιμα συστήματα αερισμού λειτουργίας. Το θερμομονωτικό κέλυφος βοηθάει πολύ σε μέρη όπου ο σωλήνας μεταφέρεται στον τοίχο. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τις δυσκολίες που προκύπτουν εκεί όταν τυλίγεται μια απλή μόνωση με ρολά. Καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται επίσης σε επίπεδες ανοιχτές περιοχές. Αλλά τα σημεία στα οποία περιστρέφεται ο αγωγός, κλείστε το εξωτερικό του κυλίνδρου δεν λειτουργεί. Υπάρχει μόνο κατάλληλα μονωτικά χαλάκια.

Όπως και στα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, υπάρχει πολύς θόρυβος κατά τη λειτουργία. Όσο μεγαλύτερη είναι η διατομή του σωλήνα, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόδοση, αλλά η αντίσταση αυξάνεται σταθερά. Ο ρόλος της εσωτερικής διακόσμησης είναι να δημιουργηθεί η πιο ομαλή επιφάνεια, η οποία επιβραδύνει λιγότερο τη ροή του αέρα.

Οι συνδυασμένες λύσεις μόνωσης είναι σήμερα σχετικά σπάνιες, επειδή υπάρχουν πιο πρακτικοί τρόποι. Ο θόρυβος μπορεί να μειωθεί με σιγαστήρες.

Εκτός το ορυκτό μαλλί για μόνωση μπορεί να ασκηθεί και μαλλί, η οποία καλύπτεται από το εξωτερικό ενισχυμένο αλουμίνιο, και η εσωτερική - επιφάνεια εμποτισμένη ίνα γυαλιού. Η χρήση των ελαστομερών αφρού είναι ελκυστική επειδή εξασθενίζουν και δεν υποστηρίζουν την καύση. Επιπλέον, οι ουσίες αυτές έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • δεν δημιουργούν αποικίες μούχλας.
 • επιβλαβείς για τους μικροοργανισμούς.
 • παραλείψτε πολύ ατμό χωρίς να βλάψετε τον εαυτό σας.
 • απορροφούν μια σημαντική ποσότητα υγρασίας.

Πλήρως άκαυστα, μαζί με πολυουρεθάνη και πολυαιθυλένιο, είναι πολυισοκυανικό, πολυστυρόλιο και χλωριούχο πολυβινύλιο. Τα υλικά αυτά παρέχονται με τη μορφή μπλοκ, σωληνοειδών τομέων και πλακών. Ο κύριος τομέας εφαρμογής είναι η εσωτερική θερμική προστασία των αεραγωγών. Οι επεκτεινόμενες ρητίνες με βάση τη φαινόλη είναι όχι μόνο πυρίμαχες, αλλά και ανθεκτικές στην μικροβιολογική επιθετικότητα. Για το λόγο αυτό, τοποθετούνται συχνά στους αεραγωγούς των βιομηχανικών ψυγείων.

Η επιλογή ενός κατάλληλου υλικού για θερμική προστασία του αγωγού είναι πολύ περίπλοκη, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν τα ακόλουθα:

 • η θέση του σωλήνα στο δρόμο ή στο δωμάτιο.
 • πάχος;
 • βασικό δομικό υλικό.
 • διαμέτρου.

Όλες αυτές οι λεπτότητες μπορούν να αποκαλυφθούν ως εξής μόνο με τη βοήθεια ειδικών. Ο εξαερισμός του νοικοκυριού συνήθως μονώνεται με αφρώδες πολυαιθυλένιο. Από αυτό, τα εντελώς κατασκευασμένα περιβλήματα γίνονται στο εργοστάσιο, παίρνοντας τη μορφή σωλήνων και απομονώνοντάς τα από την υπερψύξη. Το πλεονέκτημα είναι επίσης η απουσία επιβλαβών ουσιών στη σύνθεση αυτού του υλικού.

Αν ταυτόχρονα σχεδιάζεται η απομόνωση των σωλήνων εξαερισμού και του αγωγού αερίου, τότε η καλύτερη λύση είναι ένα απλό ορυκτό μαλλί.

Συσκευή

Οι αεραγωγοί έξω από τις θερμαινόμενες εγκαταστάσεις, που οδηγούνται από τον τοίχο, είναι μονωμένοι από το σημείο απόσυρσης στον εκτροπέα. Ο σωλήνας εξαερισμού, ο οποίος διέρχεται από τη σοφίτα και μέσω της οροφής, πρέπει να είναι μονωμένος σε όλη τη σοφίτα. Παρόμοιες απαιτήσεις ισχύουν για ολόκληρη τη ζώνη που διέρχεται από μη θερμαινόμενα δωμάτια. Το ενσωματωμένο σύστημα θέρμανσης είναι εξοπλισμένο με θερμική προστασία παντού. Στις σοφίτες συχνά καταφεύγουν στη χρήση κουτιών (περιβλήματα) από αφρώδες πολυαιθυλένιο.

Το πλεονέκτημα αυτού του σχεδιασμού μπορεί να θεωρηθεί ως προσιτή τιμή και η ευκαιρία να αγοράσει το σωστό προϊόν οπουδήποτε. Το περίβλημα πρέπει να επιλέγεται ακριβώς ανάλογα με το μέγεθος του σωλήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αφρώδες πολυαιθυλένιο επιδεινώνεται εύκολα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Για να αποφευχθεί αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να καλύψετε τη δομή από έξω με αλουμινόχαρτο κουζίνας. Η σειρά των έργων έχει ως εξής:

 • μέτρησε τη διάμετρο και το ύψος του αγωγού από έξω.
 • κατασκευάζεται ένα περίβλημα του απαιτούμενου μεγέθους.
 • μια ομπρέλα αφαιρείται εάν παραδοθεί.
 • Το περίβλημα τεντώνεται στη βάση του αγωγού.
 • η ομπρέλα επιστρέφει στην αρχική της θέση.
 • Το φύλλο είναι τυλιγμένο προς τα πάνω στο σύστημα, το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση της διάρκειας ζωής του.
 • Η περιέλιξη ασφαλίζεται με ανοξείδωτους ή χάλκινους σφιγκτήρες.

Για τη μεσαία ζώνη του RF, αυτή η λύση είναι πολύ καλή. Σε μια πιο σοβαρή κλιματική ζώνη, απαιτείται ενισχυμένη μόνωση, όπως το ορυκτό μαλλί. Λειτουργεί εξίσου καλά τόσο σε οικιακά όσο και σε βιομηχανικά αεριζόμενα κανάλια. Εάν θέλετε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε από μέσα, αν και από το εξωτερικό. Ένα τυπικό παράδειγμα (άλλες παραλλαγές διαφέρουν ασήμαντα) είναι η χρήση της επικάλυψης "Isover".

Για την εργασία απαιτούνται τα ακόλουθα εργαλεία:

 • σπάτουλα με ελαστικό τμήμα εργασίας.
 • Συρραπτικό ·
 • ακονισμένο μαχαίρι κατασκευής?
 • Αλουμινένια κολλητική ταινία με λωρίδα 7,5 cm.
 • τετράγωνο
 • Η ρουλέτα είναι μέταλλο.
 • κυβερνήτης.
 • δείκτη σήμανσης.

Κατά τον υπολογισμό του σωστού πλάτους πριν από την κοπή, αξίζει να απωθήσετε τη διάμετρο του σωλήνα. Προσθέστε σε αυτό διπλό πάχος της επιλεγμένης μόνωσης, και το ποσό αυξάνεται κατά 3,14 φορές - αυτό θα είναι ο επιθυμητός δείκτης. Όταν ληφθεί το σχήμα, ο κύλινδρος ξετυλίγεται και μετράται η απαιτούμενη απόσταση. Φυσικά, η μέτρηση πρέπει να γίνεται έτσι ώστε το βαμβάκι να μην είναι εμποτισμένο. Αν βρέξει στο δρόμο, ακόμη και μικρό, είναι καλύτερα να αναβάλλετε την προετοιμασία για αργότερα από το να χάσετε ένα πολύ ακριβό προϊόν.

Αφού κόψετε την επιφάνεια, αφαιρέστε προσεκτικά το βαμβακερό στρώμα στο ίδιο το φύλλο. Κόβοντας το ρολό κατά μήκος του προετοιμασμένου σημείου, τυλίξτε το σωλήνα μέσα σε αυτό, καθιστώντας δυνατό το κλείσιμο της άρθρωσης με μια προεξοχή του φύλλου της ραφής σύνδεσης από πάνω. Μετά από κάθε 10 εκατοστά πρέπει να στερεώσετε αυτή τη ραφή με συρραπτικό και να κολλήσετε την περιοχή με κολλητική ταινία σε βάση αλουμινίου. Αμέσως μετά, η ταινία οδηγείται με μια λαστιχένια σπάτουλα, τότε η κόλλα θα αδράξει με την επιφάνεια του φύλλου ακριβώς.

Σωλήνες που τροφοδοτούν το σπίτι με αέρα, είναι απαραίτητο να καλύπτονται από διαρροές θερμότητας και στις αρθρώσεις.

Αυτό το πρόβλημα επιλύεται απλά: με την κοπή καμπυλόγραμμων τεμαχίων. Το μήκος τους επιλέγεται σύμφωνα με τις προκαθορισμένες τιμές. Τα θραύσματα εκτίθενται έτσι ώστε να αντιγράφουν εντελώς την προβληματική κάμψη. Τοποθετήστε ξανά την αποδέσμευση των τεμαχίων, επικαλύπτοντάς την με μια ταινία αλουμινίου, η οποία ισοπέδωσε με μια σπάτουλα. Είναι ευκολότερο, από ό, τι με άλλους τύπους μόνωσης, να δουλεύετε με το κέλυφος, εφαρμόζεται μόνο στο σωστό μέρος και σπάει με τον τρόπο που παρέχουν οι σχεδιαστές.

Τα σοβαρά προβλήματα συχνά προκαλούν θερμομόνωση του διαχωρισμού του αέρα. Σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχουν τέτοια συστήματα, χρησιμοποιούνται κατ 'ανάγκη μόνο τα υλικά που εγγυώνται ότι αποκλείουν την καύση ή την έκρηξη υπό κανονικές συνθήκες. Αλλά η ευαισθησία στα χτυπήματα, αντίθετα, δεν έχει σημασία. Σημαντικό: οι αγωγοί αέρα που βρίσκονται στον ανοικτό αέρα δεν μπορούν να απομονωθούν με αφρώδες υλικό.

Ακόμη και αν δεν λάβουμε υπόψη την υψηλή τιμή μιας τέτοιας κάλυψης, θα αποδειχθεί αναξιόπιστο και δεν θα μπορέσει να επιλύσει το έργο. Είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να έχετε μια ποιοτική υπηρεσία.

Συμβουλές και κόλπα

Συχνά είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν οι ισχυρισμοί ότι απαιτούνται μόνο αεραγωγοί στις πιο κρύες περιοχές. Αλλά αυτό δεν είναι παρά ένας μύθος: ο αποφασιστικός παράγοντας δεν είναι τόσο υψηλή θερμοκρασία όσο το ποσό της καθημερινής διακύμανσής του. Ακόμα και με μια συν τιμή, αν ο αέρας είναι πολύ πιο κρύος τη νύχτα παρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, εμφανίζεται αναπόφευκτα ένα μεγάλο ποσό συμπυκνωμάτων. Όταν εργάζεστε με ορυκτοβάμβακα, συνιστάται πάντα να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό και να έχετε μέγιστη φροντίδα. Η στερέωση της αφρώδους μόνωσης μπορεί να γίνει όχι μόνο με εξειδικευμένα στοιχεία, αλλά και με συνηθισμένο σύρμα.

Πιστεύεται ότι ο αγωγός με εξωτερική θερμομόνωση προστατεύεται καλύτερα από τη φωτιά παρά από μια ανοιχτή έκδοση. Αλλά θα είναι πιο σωστό να φροντίζετε για πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας. Παρέχονται με τη χρήση βαλβίδων πυρόσβεσης εγκατεστημένων αμέσως μετά τα συστήματα εξαερισμού. Δεν είναι κακά αποτελέσματα, κρίνοντας από τα σχόλια, δίνει τη χρήση της isolone και foil K-Flex.

Ωστόσο, η χρήση πεντοφόλης δεν συνιστάται, θα σταματήσει να κρατάει μετά από λίγο.

Εάν χρησιμοποιείται οποιοδήποτε υλικό με στρώμα αλουμινίου, θα πρέπει να στραφεί προς τα έξω. Αυτό θα βοηθήσει και θα βελτιώσει τις θερμικές ιδιότητες της κατασκευής, καθώς και θα διευκολύνει τη στερέωση του προϊόντος στους σωλήνες. Η μόνωση των κουκούλες που βρίσκονται στο πάχος των τοίχων σπάνια ασκείται. Αλλά για να αυξηθεί η στεγανότητά τους με 4-5 εκ. Αφρού τοποθέτησης θα είναι εύκολη. Σε αυτή την περίπτωση, τοποθετείται προκαταρκτικά ένα φράγμα ατμών στο σπίτι και το περίγραμμα του είναι προσαρτημένο στο κανάλι έτσι ώστε ο αφρός να μην υγραίνεται από τους υδρατμούς.

Τα συστήματα παροχής αέρα συνιστώνται να είναι εξοπλισμένα με θερμομονωμένες βαλβίδες εξαερισμού. Ένας τέτοιος μηχανισμός δεν παγώνει ακριβώς ακόμη και στους πιο σοβαρές παγετούς και θα εμποδίσει την είσοδο υπερβολικά ψυχρού αέρα στο εσωτερικό. Ο ρόλος των στοιχείων θέρμανσης δεν είναι στη θέρμανση των δωματίων, αλλά μόνο στην πρόληψη του σχηματισμού πάγου στα πτερύγια της βαλβίδας.

Το σημείο δρόσου είναι υψίστης σημασίας στο σχεδιασμό και τον υπολογισμό. Εστιάζοντας σε αυτό, μπορείτε να προσδιορίσετε τα ακριβή όρια της μονωμένης περιοχής. Αλλά οι επαγγελματίες συστήνουν καλύτερη κάλυψη της θερμομόνωσης ένα μακρύτερο τμήμα από ότι προκύπτει από τους υπολογισμούς.

Τα αρχεία των αρνητικών θερμοκρασιών και των ημερήσιων αλλαγών του καιρού ανά πάσα στιγμή μπορούν να χτυπηθούν και αξίζει να προετοιμαστούν για τέτοια γεγονότα εκ των προτέρων. Αν χρησιμοποιείτε ορυκτοβάμβακα, πρέπει να είστε έτοιμοι να το αντικαταστήσετε κάθε 24-36 μήνες λόγω της απώλειας θερμικών ιδιοτήτων. Όταν μονώνονται οι τετραγωνικοί σωλήνες, τα σπασίματα των πλακών τοποθετούνται με κομμάτια μόνωσης και σφραγίζονται από πάνω. Οι μεταλλικοί αγωγοί δεν καλύπτονται αναγκαστικά με φράγμα υδρατμών, αλλά το υγρό υδρόφοβο στρώμα είναι πολύ χρήσιμο.

Με σοβαρό περιορισμό των κεφαλαίων, συνιστάται η αντικατάσταση της μόνωσης ρολού μάρκας με καθολικό ορυκτό μαλλί: τυλίγεται σε δύο στροφές στο κανάλι και σφίγγεται με σφιγκτήρες. Όλες οι ανοιχτές περιοχές πρέπει να επικαλύπτονται εξωτερικά με υλικό στέγης ή με πιο σύγχρονη στεγανοποίηση χρησιμοποιώντας πίσσα και πολυμερή. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπεται η χρήση πλακών εξαερισμού όπως PIR. Αλλά αυτή η απόφαση είναι πολύ υπεύθυνη, επειδή το υλικό είναι σχετικά καινούργιο και αρκετά ακριβό.

Είναι καλύτερα να κάνετε μια επιλογή μόνο μετά από διαβούλευση με ειδικευμένους μηχανικούς.

Σημαντικό: όταν υπάρχουν κοράκια ή γλάροι, όλα τα ανοιχτά τμήματα των αγωγών μετά από θερμομόνωση πρέπει να καλύπτονται με μέταλλο. Μόνο αυτό θα δώσει τουλάχιστον μια ελάχιστη εγγύηση διαρκούς ηρεμίας. Δεν έχει σημασία το υλικό που βρίσκεται κάτω από τον γαλβανισμό - μπορεί να είναι K-Flex, αφρώδες γυαλί, βαμβάκι ή άλλα μέσα. Σε οικιακές συνθήκες δεν υπάρχει ειδικός λόγος να προτιμάτε τους θερμαντήρες υγρών. Είναι ακριβά και απαιτούνται ειδικοί εξοπλισμοί και δεν μπορούν να εφαρμοστούν παντού, ενώ υπάρχουν σχεδόν δυσπρόσιτα οικόπεδα για σχεδόν κάθε αγωγό.

Η καταστολή του θορύβου λόγω των μονωτικών υλικών θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν ρυθμίσετε τις σωστές ρυθμίσεις για τον εξοπλισμό εξαερισμού. Επιπροσθέτως, στον τόπο όπου είναι συνδεδεμένος ο αγωγός αέρα και ο ανεμιστήρας, είναι επιθυμητό να τοποθετηθεί ένα παρέμβυσμα απόσβεσης έτσι ώστε να σβήσει τους εξωτερικούς ήχους. Τα σημάδια κακής ποιότητας λειτουργία του αγωγού εξαερισμού, κίνητρα επειγόντως για την αντιμετώπιση της θερμομόνωσης, είναι διαφορετικά. Οι λόγοι για τον συναγερμό είναι οι εξής:

 • παραβίαση της αεροστεγανότητας του συστήματος εξαερισμού.
 • την εμφάνιση ιχνών σκουριάς στους σωλήνες.
 • μείωση της εισροής αέρα ·
 • Ανίχνευση τοίχων και επικαλύψεις συσσώρευσης υγρασίας.

Η επιλογή της εσωτερικής ή εξωτερικής μόνωσης του αεραγωγού δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Έτσι, η πολυπλοκότητα της δημιουργίας θερμικής προστασίας από το εσωτερικό αποδίδει μια αξιόπιστη προστασία από μεταβολές της θερμοκρασίας και από μηχανική καταστροφή. Όμως, η μείωση της χρήσιμης εσωτερικής διαμέτρου απαιτεί την επέκταση του σχεδιασμού με τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτό δεν είναι πάντοτε δυνατό για τεχνικούς και καθαρά οικονομικούς λόγους. Αν είναι δύσκολο να ληφθεί μια τελική απόφαση, αξίζει να συμβουλευτείτε τους ειδικούς για να κατανοήσετε τις συγκεκριμένες περιστάσεις.

Το στυροπρίονο μπορεί να κοπεί με μαχαίρι ή πριόνι. Κατά την τοποθέτηση στον σωλήνα, είναι απολύτως επιτρεπτό να μετατοπιστούν τα θραύσματά του κατά 20 mm για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη υπέρθεση. Ένα μεγάλο πρόβλημα σε πολλές περιπτώσεις είναι οι κρύες γέφυρες. Για να αποφευχθεί η εμφάνισή τους είναι δυνατή μόνο με την αυστηρή τήρηση των τεχνολογικών κανόνων.

Η μέγιστη προσοχή δίνεται πάντοτε στη μόνωση των αρμών μεταξύ των αγωγών εξαερισμού και των βασικών δομών κτιρίου. Η αποσυσσώρευση αυτών των αρθρώσεων θα υποβαθμίσει αμέσως το υπόλοιπο έργο.