Πώς να κάνετε έναν κόμβο διέλευσης εξαερισμού μέσα από την οροφή: ρύθμιση της διείσδυσης στέγης

Βάλτε το σωλήνα στην οροφή - αυτό το έργο με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο. Αλλά στην πράξη, η συναρμολόγηση του αγωγού εξαερισμού μέσω της οροφής θα πρέπει να διεξάγεται πολύ προσεκτικά και σύμφωνα με όλες τις τεχνικές απαιτήσεις.

Μόνο με αυτή την προϋπόθεση, η ακεραιότητα της πίτας στέγης θα συντηρηθεί σωστά και ο αερισμός θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Απαιτήσεις για το πέρασμα

Φυσικά, σε ένα μέρος όπου ο εξαερισμός ή οποιοσδήποτε άλλος αγωγός διέρχεται από την οροφή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί επαρκής στεγανότητα ώστε να αποφευχθεί η είσοδος υγρασίας στο κτίριο. Ταυτόχρονα, η διάταξη αυτή δεν πρέπει να εμποδίζει την πτώση της βροχής από την επιφάνεια της οροφής. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η ύπαρξη αξιόπιστης θερμομόνωσης.

Από πάνω, ο σωλήνας πρέπει να προστατεύεται από τη διείσδυση υγρασίας μέσω ενός εκτροπέα. Το μήκος του σωλήνα εξαερισμού υπόκειται σε ορισμένες απαιτήσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν επαρκή πρόσφυση εντός της δομής, αν και δεν είναι τόσο αυστηρές όσο οι κανόνες για τις καμινάδες.

Συχνά, ο εξαερισμός μέσω εξαερισμού παρέχεται με βίαιο τρόπο, με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα εξαγωγής, ο οποίος επίσης εγκαθίσταται κοντά στη διασταύρωση. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει επίσης να προστατεύεται αξιόπιστα από τις βροχοπτώσεις και άλλους φυσικούς παράγοντες. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να γειώσετε τη συσκευή.

Η ακατάλληλη εγκατάσταση αυτής της μονάδας συχνά προκαλεί κακή αφαίρεση των αποθέσεων από την επιφάνεια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη βλάβη του υλικού κατασκευής σκεπής. Πολλά προβλήματα μπορεί να προκληθούν από το κανάλι εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων, εάν πηγαίνει στην οροφή κατά μήκος της ράμπας.

Πολύ καλύτερα αν ο κόμβος βρίσκεται κατά μήκος της ράμπας, έτσι θα δημιουργήσει λιγότερα εμπόδια για τη ροή του νερού. Μια βέλτιστη θέση είναι η θέση μιας μεγάλης διασταύρωσης κατά μήκος της κορυφογραμμής. Αυτή η επιλογή εξαλείφει την ανάγκη εγκατάστασης πρόσθετων στοιχείων που μειώνουν την αντίσταση του σωλήνα εξαερισμού στη συλλογή των βροχοπτώσεων.

Ένα σοβαρό λάθος στην τοποθέτηση είναι η θέση όπου η μπροστινή ποδιά τοποθετείται κάτω από το φύλλο οροφής. Ποδιά - ένα σχέδιο που παρέχει μια στενή τοποθέτηση της οροφής στους τοίχους του σωλήνα. Εάν το κάτω μέρος της ποδιάς τεθεί κάτω από τη στέγη, το νερό θα στραγγίσει στο κενό, πέφτοντας στο κέικ στέγης και έπειτα στον αττικό χώρο.

Η απουσία θερμομονωτικής στρώσης συμβάλλει στην εμφάνιση διαφοράς θερμοκρασίας, η οποία συμβάλλει στον σχηματισμό συμπυκνώματος στην επιφάνεια των σωλήνων εξαερισμού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο δομικό υλικό, σχηματισμό μούχλας, οξείδια, σκουριασμένη πλάκα και τα παρόμοια.

Στα παλιά κανάλια εξαερισμού υπάρχει συνήθως μια αποκαλούμενη "βίδρα" - πάχυνση, η οποία επιτρέπει στον θερμαινόμενο αέρα να κρυώσει λίγο πριν βγεί στην οροφή. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα και των επικοινωνιών στέγης θα είναι μικρότερη, πράγμα που θα μειώσει την πιθανότητα συμπύκνωσης.

Στα σύγχρονα σπίτια, χρησιμοποιούνται ποδιά, μέσω των οποίων ένα κενό μεταξύ του σωλήνα και της οροφής κλείνεται εντελώς ερμητικά. Τμήματα για την εγκατάσταση των ποδιού διαμορφώνονται με τη βοήθεια ενός Βουλγάρου. Η θέρμανση των μεταλλικών και πλαστικών σωλήνων μπορεί να γίνει με ορυκτοβάμβακα ή άλλο κατάλληλο υλικό.

Μερικές φορές για τους σκοπούς αυτούς χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο ή μεταλλικό κιβώτιο. Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να εξετάσετε αμέσως την επιλογή της διευθέτησης της διόδου μέσα από την οροφή. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένας σωλήνας με ορθογώνια ή τετράγωνη διατομή είναι πολύ πιο εύκολο να τραβηχτεί από μια στρογγυλή δομή.

Για να εξασφαλιστεί επαρκώς στενή συνεκτικότητα του σωλήνα εξαερισμού στο υλικό κατασκευής στέγης, χρησιμοποιείται συνήθως ένα τετράγωνο χιτώνιο, το οποίο τοποθετείται στην κορυφή του σωλήνα. Μπορείτε να εξαερώσετε τον εξαερισμό πάνω από την οροφή σχεδόν σε οποιοδήποτε βολικό ύψος. Δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για την πυρασφάλεια εδώ.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ένα επαρκές μήκος της δομής έτσι ώστε το συγκρότημα διέλευσης να είναι σταθερά συνδεδεμένο με όλα τα στοιχεία της οροφής. Προσέξτε την απόσταση μεταξύ της άκρης του σωλήνα και του εκτροπέα που είναι τοποθετημένη πάνω από αυτό. Πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε οι μάζες του αέρα που διέρχονται από τον αγωγό εξαερισμού να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Εργασίες σε σκληρές στέγες

Για την διευθέτηση του κόμβου διέλευση του αγωγού εξαερισμού μέσω της στέγης, τα επικαλυμμένα άκαμπτα υλικά στέγης (κεραμίδια, Επικαλύψεις στεγών, καταστρώματα, κ.λπ.) χρησιμοποιούν ένα τετράγωνο sandbox σχεδιασμό τύπου γεμίζεται με μονωτικό υλικό. Θα πρέπει να εκτελεστεί μια μικρή φλάντζα για να προστατεύσει τη θερμομόνωση από την επαφή με την υγρασία που έχει πέσει απευθείας στον αγωγό.

Γύρω από το μεταλλικό ορθογώνιο χιτώνιο είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν τέσσερα τμήματα της ποδιάς, τα οποία θα καλύψουν τελικά τη γραμμή στήριξης του σωλήνα στην οροφή από όλες τις πλευρές. Εγκαταστήστε πρώτα το κατώτατο τμήμα, στη συνέχεια τοποθετήστε την πλευρά και, στη συνέχεια, μπορείτε να βάλετε το στοιχείο ποδιάς πάνω. Το οριζόντιο τμήμα της λεπτομέρειας του ποδιού, το οποίο βρίσκεται πάνω από τα υπόλοιπα, πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το υλικό κατασκευής στέγης. Τα υπόλοιπα, θ. πλευρικά και πυθμένα, τοποθετημένα πάνω από την οροφή.

Μια γραβάτα ονομάζεται μακρά υδρορροή, η οποία πρέπει να προβλέπεται από μια κατασκευή στέγης. Πολύ συχνά, όταν εγκαθιστάτε ένα συγκρότημα αεραγωγού, είναι δυνατόν να το κάνετε χωρίς ένα τέτοιο στοιχείο. Για να αποσαφηνιστεί αυτό το σημείο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο μηχανικό.

Η ποδιά μπορεί να αγοραστεί έτοιμη, αλλά είναι εύκολο να το κάνετε αυτό τον εαυτό σας. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα κασσίτερο με επικάλυψη ψευδαργύρου με πάχος 0,5 mm. Δεν είναι επιθυμητό να χρησιμοποιείτε παχύτερο υλικό κατασκευής στέγης, καθώς θα είναι πιο δύσκολο να λυγίσει για να δώσει το απαραίτητο σχήμα.

Αλλά δεν πρέπει να ληφθούν λεπτά φύλλα για τους σκοπούς αυτούς, επειδή δεν έχουν επαρκή αξιοπιστία. Το μέγεθος της ποδιάς πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος του κύματος υλικού που χρησιμοποιείται για την οροφή. Για τη συναρμολόγηση της διασταύρωσης κάτω από το μεταλλικό πλακίδιο, το κατακόρυφο τμήμα της ποδιάς κατασκευάζεται ως δύο κύματα στέγης και το οριζόντιο τμήμα κατασκευάζεται από τριπλό μήκος κύματος.

Αυτές οι διαστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν μια αρκετά μεγάλη προσέγγιση της ποδιάς στο οριζόντιο επίπεδο του σωλήνα και στο κεκλιμένο επίπεδο της επικάλυψης, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση των τυχαίων πιτσιλιών κάτω από το υλικό κατασκευής στέγης. Οι ποδιές συναρμολογούνται επίσης με την επικάλυψη του άνω τοποθετημένου στοιχείου στο κάτω μέρος. Βέλτιστη είναι η επικάλυψη στοιχείων ίσου με το πλάτος ενός από αυτά, αλλά αυτή η θέση δεν είναι πάντοτε εφικτή.

Έτσι, η επικάλυψη των κορυφαίων και πλευρικών στοιχείων της ποδιάς θα κρύβεται κάτω από το υλικό κατασκευής στέγης, είναι δύσκολο να εγκατασταθούν τα μέρη στη σωστή θέση. Αλλά με την εφαρμογή των κάτω και πλευρικών τμημάτων της ποδιάς, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, συνιστάται να αντέχουν με ακρίβεια τις απαιτούμενες διαστάσεις.

Εάν είναι απαραίτητο, το μέγεθος των λεπτομερειών της ποδιάς μετά την εγκατάσταση μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας ψαλίδια για μέταλλο. Η φλάντζα πρέπει να εκτελείται μόνο για τα επάνω και πλευρικά στοιχεία. Για την κατώτερη τέτοια ρύθμιση δεν είναι απαραίτητη, επειδή η υγρασία από αυτή πέφτει στην κλίση της στέγης και, ενδεχομένως, στην ισοπαλία.

Αυτό το στοιχείο μπορεί να εγκατασταθεί στην κορυφή της οροφής για να βελτιστοποιηθεί η αφαίρεση της υγρασίας. Σε μια τέτοια κατάσταση, στο κάτω μέρος της ποδιάς, κάντε μια μικρή καμπή στην κατεύθυνση της ισοπαλίας. Επιπλέον, χρειάζεστε μια κάτω φλάντζα. Εάν δεν προβλέπεται τοποθέτηση ζεύξης στο σχέδιο, τότε δεν απαιτείται η κάτω φλάντζα στην ποδιά, αλλά η έξοδος για υγρασία πρέπει να γίνει μεγαλύτερη.

Διευθέτηση της μετάβασης σε μια μαλακή οροφή

Οι κατασκευές στέγης κάτω από τη μαλακή οροφή έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζονται στη σειρά τοποθέτησης του περάσματος εξαερισμού. Τα πατίνια σε μια τέτοια στέγη συνήθως εκτελούνται με μια μικρή κλίση. Η οροφή χαμηλής οροφής καλύπτεται συχνά με μαλακά υλικά.

Αν και η στέγη θεωρείται χαμηλής ποιότητας, εξακολουθεί να έχει κάποια ελάχιστη κλίση. Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση μιας μετάβασης αερισμού, θα πρέπει να μάθετε σε ποια πλευρά της οροφής η οροφή έχει κλίση. Εάν σε μια σκληρή οροφή ο κόμβος του περάσματος είναι εγκατεστημένος πριν από την έναρξη της κατασκευής της στέγης, τότε σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο πρώτα να εκτελέσετε την κύλιση της κύριας περιοχής του τάπητα στεγών.

Στη συνέχεια, κάντε μια θερμική μονάδα και τοποθετήστε υλικά θερμομόνωσης. Περαιτέρω ενέργειες εξαρτώνται από το σχήμα της μονάδας διείσδυσης στέγης. Για ένα στοιχείο με κυκλική διατομή θα χρειαστεί να εγκατασταθούν μόνο δύο τμήματα, αλλά ο τετράγωνος κόμβος διαμόρφωσης συναρμολογείται χρησιμοποιώντας τέσσερα στοιχεία.

Αντί για άκαμπτες ποδιές, οι οποίες περιγράφηκαν παραπάνω, εδώ χρειάζεστε τα κομμάτια του συγκολλημένου υλικού στέγης. Τοποθετούνται στην οροφή και στον κόμβο του περάσματος. Η διαδικασία της στερέωσης αρχίζει από κάτω, στη συνέχεια - από τη μέση έως τις άκρες, τότε το πάνω μέρος της επένδυσης είναι στερεωμένο.

Τα μεμονωμένα στοιχεία εγκαθίστανται με παρόμοιο τρόπο: πρώτα τα χαμηλότερα, τότε τα πλαϊνά, ολοκληρώνουν την εγκατάσταση, τοποθετώντας την επάνω επένδυση. Φυσικά, όλες αυτές οι λεπτομέρειες θα πρέπει να έχουν κάποια επικάλυψη, αλλά οι απαιτήσεις για τις διαστάσεις του δεν είναι τόσο αυστηρές όσο όταν εγκαθίστανται ένα πέρασμα για ένα άκαμπτο υλικό στέγης.

Η χαμηλή κλίση της κλίσης δεν δημιουργεί μια γρήγορη ροή υγρασίας, θα αποστραγγιστεί σταδιακά, έτσι δεν απαιτείται σημαντική επικάλυψη σε αυτή την κατάσταση. Αλλά ο χαμηλός ρυθμός ροής των χειμερινών βροχοπτώσεων που κατεβαίνουν στην οροφή μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο πρόβλημα. Σε σημεία σύνδεσης, το υλικό στέγης μπορεί να απολεπιστεί κατά την παρατεταμένη επαφή με την υγρασία.

Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της εγκατάστασης της εύκαμπτης οροφής, ώστε να τηρούνται επακριβώς όλες οι απαιτήσεις της τεχνολογίας τοποθέτησης. Με απλά λόγια, το φύλλο οροφής θα πρέπει να θερμαίνεται σωστά και να πιέζεται σταθερά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του χειροκρότημα ή να εφαρμόσετε έναν ειδικό κύλινδρο για την έλαση βότσαλα.

Σκουπίστε το φύλλο με ένα γάντι, το οποίο είναι ενσωματωμένο σε μια δερμάτινη γλωττίδα. Ο κύλινδρος είναι πιο κατάλληλος για εργασίες σε λεπτά υλικά στέγης. Εάν χρησιμοποιείται ένα έλασμα, η εγκατάσταση ενός μεγάλου συγκροτήματος εκτελείται συνήθως με επενδύσεις δύο στρωμάτων.

Για ένα μικρό στοιχείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα στρώμα. Το γύρο μικρού διαμέτρου γίνεται με δύο μεγάλες επικαλύψεις με οριζόντια λυγισμένη "φούστα". Πρώτα, τοποθετήστε το κάτω στοιχείο, στη συνέχεια - το επάνω. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, το φύλλο θερμαινόμενου υλικού πρέπει να τραβηχτεί ελαφρώς για να εξασφαλιστεί μια αξιόπιστη κάλυψη της επικοινωνίας εξαερισμού και η απαραίτητη επικάλυψη.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης τυπικού σχεδιασμού

Οι μονάδες διείσδυσης των επικοινωνιών εξαερισμού της βιομηχανικής παραγωγής κατασκευάζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του GOST-15150. Πιστεύεται ότι η θερμοκρασία του αέρα στο εσωτερικό του σωλήνα επικοινωνίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 80 βαθμούς, και η υγρασία της ροής πρέπει να είναι εντός 60%.

Για τον υπολογισμό του κόμβου του περάσματος πρέπει να ληφθούν υπόψη δείκτες όπως η γωνία κλίσης της κλίσης και η απόσταση από το στοιχείο στην κορυφογραμμή της οροφής. Ένας τυπικός κόμβος κόμβου μπορεί να εκτελεστεί στις ακόλουθες παραλλαγές:

 • με ή χωρίς δακτύλιο συμπυκνώματος.
 • με μια ζεστή ή συμβατική βαλβίδα ή χωρίς βαλβίδα.
 • με χειροκίνητο ή μηχανικό έλεγχο της βαλβίδας.
 • με ή χωρίς προστασία από σπινθήρες κ.λπ.

Οι αναφερόμενες επιλογές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μια μηχανική βαλβίδα αν το σύστημα είναι σταθερό και δεν χρειάζεται σταθερή ρύθμιση. Είναι επίσης δυνατή η κατασκευή μιας μονάδας γεώτρησης κατόπιν αιτήματος.

Οι κατασκευές αυτού του τύπου κατασκευάζονται από πολυμερή, από ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 0,5-0,8 mm και από μαύρο χάλυβα 1,5-2 mm. Το τμήμα της τελικής διασταύρωσης μπορεί να είναι στρογγυλό, οβάλ, τετράγωνο ή ορθογώνιο. Το μοντέλο σκυροδέματος επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο του υλικού στεγών και τις παραμέτρους του σωλήνα εξαερισμού.

Αν και οι κόμβοι της διέλευσης της ξένης παραγωγής είναι συνήθως υψηλής ποιότητας, δεν είναι πάντοτε προσαρμοσμένοι στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, οπότε δεν θα βλάψει να μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις των εγχώριων κατασκευαστών. Έχουν συνήθως επισημανθεί ως εξής:

 • τα γράμματα UE με δείκτη από 1 έως 10 δείχνουν το σχέδιο χωρίς δακτύλιο συμπυκνωτή και βαλβίδα.
 • οι δείκτες από 2 έως 10 υποδεικνύουν συσκευές με χειροκίνητη βαλβίδα, δεν υπάρχει δακτύλιος.
 • ο χαρακτηρισμός του UE αποδίδεται σε συσκευές με ειδική πλατφόρμα για τον ενεργοποιητή της βαλβίδας, η οποία παρέχεται από το σχέδιο.

Στο πλήρες σετ έτοιμων μοντέλων σημείων σύνδεσης υπάρχουν ενσωματωμένες βίδες και περικόχλια που είναι προσαρτημένα σε ξύλινες κατασκευές, γυαλί οπλισμένου σκυροδέματος που προορίζονται για εγκατάσταση. Για τη θερμομόνωση, χρησιμοποιείται ορυκτός μαλλιά, ο οποίος συνιστάται να προστατεύεται με ένα στρώμα από υαλοβάμβακα.

Εάν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια μονάδα αερισμού με βαλβίδα ασφαλείας, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο ακροφύσιο που προορίζεται για αυτό. Μια βαλβίδα πρέπει να είναι προσαρτημένη στην κάτω φλάντζα αυτού του στοιχείου. Η άνω φλάντζα έχει σχεδιαστεί για να σταθεροποιεί τη θέση του αγωγού. Ως συνδετήρες για τιράντες χρησιμοποιείτε σφιγκτήρες και αγκύλες.

Προκειμένου να προστατευθεί περαιτέρω ο αγωγός αερισμού από την υγρασία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ποδιά. Ο συλλέκτης συμπυκνωμάτων συγκολλάται στο ακροφύσιο. Είναι σχεδιασμένο για να απομακρύνει την υγρασία από τις μάζες του αέρα που περνούν μέσα από τον αγωγό εξαερισμού. Για να ελέγξετε τη βαλβίδα, χρησιμοποιήστε μια μηχανική μονάδα, η οποία πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα ράφι σχεδιασμένο για αυτό.

Αυτό το στοιχείο δεν πρέπει να εγκατασταθεί δίπλα στον δακτύλιο συλλογής συμπυκνωμάτων για να διατηρηθεί η ακεραιότητα όλων των στοιχείων διείσδυσης. Τυπικά μοντέλα μονάδων είναι συνήθως τοποθετημένα πριν από την έναρξη των εργασιών στέγης: πρώτα εγκαταστήστε τους αγωγούς αέρα του συστήματος εξαερισμού, στη συνέχεια περάστε, και η στέγη τοποθετείται μετά από αυτό.

Συνιστάται να σφραγίζονται όλες οι αρθρώσεις στο τέλος της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τόπων όπου τα στοιχεία της μονάδας γειτνιάζουν με τη στέγη. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει:

 • Καθαρίστε την επιφάνεια του σωλήνα και της οροφής από μόλυνση.
 • σφραγίστε το κατώτερο τμήμα του αγωγού και το παρακείμενο τμήμα της οροφής με λεπτό χαρτί.
 • γεμίστε τις τρύπες με μια ένωση σφράγισης.

Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία της διείσδυσης της υγρασίας και θα δημιουργήσουν πρόσθετη θερμομόνωση της δομής.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Ο κύλινδρος, που δείχνει την εγκατάσταση του συγκροτήματος διόδου αεραγωγού μέσω του συστήματος στέγης, επιτρέπει να πάρει μια ιδέα των χαρακτηριστικών αυτού του τύπου εργασίας:

Η εγκατάσταση αυτού του σημαντικού στοιχείου δεν είναι πολύ δύσκολη. Αλλά πρέπει να συμμορφώνεστε με τις απαιτήσεις της τεχνολογίας εγκατάστασης για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρασίας στην επιφάνεια της στέγης και τη διείσδυση της κάτω από την επικάλυψη.

Διέλευση αγωγού αέρα

Η διέλευση των αεραγωγών μέσω της φωτιάς και των συμβατικών τοίχων και οροφών. Στο σχέδιο υπάρχουν διάφορες παραλλαγές διέλευσης (η βαλβίδα στον τοίχο, στον τοίχο). Υπάρχουν όλα τα μεγέθη, λεπτομερείς κόμβοι και σημειώσεις

Σύνθεση: κόμβους

Λογισμικό: AutoCAD

Συντάκτης: Yarch

Ημερομηνία: 2012-11-14

Προβολές: 124 651

Περισσότερα σχέδια και έργα σχετικά με αυτό το θέμα:

Λογισμικό: AutoCAD 2017 SP1

Σύνθεση: δοχείο Tank (SB) ουράς εγκάρσια (Sa) πλαίσιο με επίστρωση του δαπέδου (SB) μέσο πλάκας (SC), η πλάκα στήριξης (Sa) Πλάκα δίπλωσης (Sa) πλάκα, το Σχήμα φόρτωσης προβλεπόμενη πλατφόρμα, πλατφόρμα ευέλικτο μοντέλο 13-4012 (SAT), σχεδίαση πλατφόρμας (VO), μοντέλο υπολογισμού και αποτελέσματα υπολογισμού πλαισίου πλατφόρμας

Αγωγός εξαερισμού μέσω τοίχου

Η εγκατάσταση του εξαερισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της διευθέτησης οποιουδήποτε σπιτιού. Χωρίς σωστά οργανωμένη ανταλλαγή αέρα, η κανονική δραστηριότητα ζωής ενός ατόμου δεν θα είναι δυνατή. Αν υπάρχει ανεπαρκής αερισμός, το φινίρισμα, τα δομικά υλικά και γενικά όλα όσα βρίσκονται στο δωμάτιο αρχίζουν να υποβαθμίζονται. Στα διαμερίσματα, η διάταξη των κόμβων εκτελείται πιο συχνά μέσα από τον τοίχο.

Το σύστημα αερισμού στο σπίτι.

Σε ιδιωτικές κατοικίες, χρησιμοποιούνται συνδυασμένες μέθοδοι για τη διευθέτηση διαβάσεων μέσω τοίχων και οροφών. Αν θέλετε να εγκαταστήσετε μόνοι σας το σύστημα εξαερισμού, πρέπει πρώτα απ 'όλα να επιλέξετε το σωστό τύπο ανταλλαγής αέρα, να κάνετε τους απαραίτητους υπολογισμούς και να σκεφτείτε πώς πρέπει να διέρχονται οι αγωγοί μέσα από τους τοίχους.

Συσκευή εξαερισμού μέσω του τοίχου: διαθέσιμες επιλογές

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι εξαερισμού. Μπορείτε να εκτελέσετε την εγκατάσταση:

 1. Ανταλλαγή αέρα με φυσική κυκλοφορία.
 2. Συστήματα με εξαναγκασμένη αφαίρεση αέρα.
 3. Μικτή ανταλλαγή αέρα.

Ο φυσικός εξαερισμός λειτουργεί εντελώς εκτός σύνδεσης. Είναι απαραίτητο μόνο να εξοπλιστεί το σύστημα αεραγωγών. Τις περισσότερες φορές οι αγωγοί περνούν μέσα από τον τοίχο. Δεν έχουν εγκατασταθεί πρόσθετοι μηχανισμοί. Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού λειτουργεί χρησιμοποιώντας τη διαφορά τιμών πίεσης και θερμοκρασίας στην αρχή και στο τέλος των αγωγών.

Σχήμα 1. Σχηματικό διάγραμμα αερισμού.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της ανταλλαγής αέρα με φυσική κυκλοφορία μπορούν να εντοπιστούν:

 1. Πλήρης αυτονομία. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε πρόσθετους μηχανισμούς και να συνδεθείτε με ηλεκτρισμό.
 2. Παροχή αβλαβών για τις ανθρώπινες συνθήκες.
 3. Προσιτό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Αρκεί μόνο να εκτελεστεί η εγκατάσταση αεραγωγών και να ελέγχεται περιοδικά η λειτουργία του συστήματος.

Το κύριο μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος αεραγωγών είναι ότι η ποιότητα του εξαερισμού εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, με ισχυρές ριπές ανέμου μπορεί να προκύψει αντίστροφη ώση. Σε ζεστό καιρό, η κυκλοφορία του αέρα θα είναι σχεδόν απουσία, επειδή Για την κανονική λειτουργία του συστήματος, η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι θα πρέπει να υπερβαίνει ελαφρά την εξωτερική θερμοκρασία.

Ο φυσικός αερισμός βρίσκεται συχνά στα παλιά κτίρια και σε ορισμένα σύγχρονα κτίρια. Σε πολυώροφα σπίτια, η έξοδος αέρα εγκαθίσταται όπου βρίσκεται ο ανυψωτήρας. Βρίσκονται κατακόρυφα και μέσω αυτών ο αέρας εξάγεται προς τα έξω.

Προηγουμένως, η εγκατάσταση των καναλιών εφοδιασμού δεν προβλεπόταν από το σχεδιασμό του σπιτιού, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι οικοδόμοι πίστευαν ότι ο καθαρός αέρας θα εισέλθει στις εγκαταστάσεις μέσω ξύλινων πλαισίων παραθύρων ή τραβέρσας στο παράθυρο. Το ξύλο με τη φυσική του δομή είναι ένα αναπνεύσιμο υλικό. Ωστόσο, ακόμα πιο συχνά οι ιδιοκτήτες επιλέγουν πλαστικά παράθυρα, η στεγανότητα των οποίων αποκλείει τις συνθήκες φυσικής ανταλλαγής αέρα. Για το λόγο αυτό, όλο και συχνότερα δεν εγκαθίστανται μόνο οι αεραγωγοί, αλλά και η εγκατάσταση πρόσθετων μονάδων για τη δημιουργία εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Σχήμα 2. Διάγραμμα του συγκροτήματος διόδου εξαερισμού.

Με την έννοια του αερισμού γενικά, μπορείτε να δείτε την παρακάτω εικόνα: Εικ. 1.

Για να εγκαταστήσετε τους αγωγούς, θα χρειαστείτε τα εξής:

 1. Σύνθετα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού σύμφωνα με τον επιλεγμένο τύπο κατασκευής.
 2. Συνδετήρες (βίδες με αυτοκόλλητες βίδες, κοχλίες αγκύρωσης - σύμφωνα με τα χρησιμοποιούμενα στοιχεία).
 3. Θερμομόνωση (συνήθως χρησιμοποιείται ορυκτός μαλτός).
 4. Ηλεκτρικό τρυπάνι.
 5. Punch.
 6. Χάρακας και μολύβι.
 7. Υγρά καρφιά.

Ιδιαιτερότητες εγκατάστασης αερισμού προσαγωγής

Προκειμένου ο φυσικός αερισμός να λειτουργεί σωστά, η τοποθέτηση εισόδων αέρα πραγματοποιείται στον εξωτερικό τοίχο. Η κουκούλα αφαιρείται στον τοίχο απέναντι ή σε άλλο δωμάτιο. Ο κόμβος πρόσβασης σε αυτή την περίπτωση θα μοιάζει με αυτόν που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα: 2.

Για να εγκαταστήσετε τις βαλβίδες αγωγών, μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικά μέρη. Οι περισσότερες φορές είναι εγκατεστημένες:

 1. Μεταξύ της μπαταρίας θέρμανσης και του περβάζι παραθύρου.
 2. Στον τοίχο κοντά στο άνοιγμα του παραθύρου σε υψόμετρο περίπου 2 μ.
 3. Πάνω ή κάτω από το πλαίσιο παραθύρου.

Εικόνα 3. Διάγραμμα του συγκροτήματος διόδου εξαερισμού με τη βαλβίδα.

Ορισμένα σχέδια από πλαστικά παράθυρα υποθέτουν την παρουσία ενός παραθύρου τροφοδοσίας. Περιλαμβάνει ένα αποσβεστήρα και ένα φίλτρο, το οποίο καθιστά δυνατή τη ρύθμιση της λειτουργίας της βαλβίδας παροχής.

Εάν θέλετε, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ολόκληρο σύστημα αεραγωγών και να τους οδηγήσετε μέσα από τους τοίχους. Ωστόσο, για περιοχές με σκληρό κλίμα, η εγκατάσταση μιας τέτοιας τρύπας δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Μέσα από αυτό θα περάσει ο κρύος αέρας, και ο τοίχος θα καλυφθεί με συμπύκνωμα, το οποίο θα παγώσει αρκετά γρήγορα.

Η καλύτερη επιλογή για τέτοιες περιοχές είναι η εγκατάσταση μιας βαλβίδας κάτω από το παράθυρο, πάνω από το ψυγείο. Από το δρόμο θα υπάρχει ένα ρεύμα αέρα. Περνώντας από το ψυγείο, θα ζεσταθεί και θα εισέλθει στο δωμάτιο που είναι ήδη ζεστό.

Εάν θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε μια οβάλ, στρογγυλή ή ορθογώνια βαλβίδα. Το σχήμα της βαλβίδας δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στα απλά διαμερίσματα. Επιλέξτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

Οδηγίες βήμα προς βήμα για την εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαέρωσης κάτω από το παράθυρο

Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση ενός τέτοιου αγωγού, πρέπει να τραβήξετε μια βαλβίδα, να την τοποθετήσετε στον τοίχο και να σημειώσετε με ένα μολύβι τη θέση της μελλοντικής τρύπας. Μετά από αυτό, πρέπει να γίνει μια διαμπερής οπή με διατομή 60 mm. Αυτό γίνεται με μια διάτρηση. Η τρύπα του αεραγωγού θα πρέπει να γίνεται με κάποια προκατάληψη προς το δρόμο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αρκεί μια κλίση 7 μοιρών.

Διάγραμμα της βαλβίδας εξαερισμού.

Πάρτε τον αγωγό και το μονωτικό υλικό. Τοποθετήστε τα στην προετοιμασμένη τρύπα. Ο θερμαντήρας τοποθετείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν ρωγμές. Εάν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε εντελώς από όλες τις ρωγμές, τις διορθώστε με ένα αφρώδες υλικό. Τοποθετήστε το σχέδιο της βαλβίδας. Η εγκατάσταση πρέπει να πραγματοποιείται κατά τέτοιο τρόπο ώστε η βαλβίδα και ο σωλήνας να μην έρχονται σε επαφή. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνετε σήμανση στον τοίχο για τη συσκευή σύνδεσης.

Μετά την προετοιμασία όλων των οπών, τοποθετήστε τους πείρους μέσα τους και τοποθετήστε το περίβλημα. Συνδέστε το στον τοίχο χρησιμοποιώντας βίδες. Τέλος, βάλτε το μπροστινό κάλυμμα. Στην εξωτερική πλευρά τοποθετείται στην σχάρα.

Σε αυτό, η εγκατάσταση της βαλβίδας παροχής μπορεί να θεωρηθεί πλήρης. Σε περίπτωση που μετά από κάποιο χρονικό διάστημα παρατηρήσετε ότι μία βαλβίδα δεν ανταποκρίνεται στην εργασία, εγκαταστήστε μια επιπλέον βαλβίδα ή αρκετές τέτοιες συσκευές. Διάφορα μοντέλα βαλβίδων διατίθενται προς πώληση. Για παράδειγμα, τα προϊόντα με βύσματα αντιπροσωπεύονται ευρέως, τα οποία, αν είναι απαραίτητο, κλείνουν και ανοίγουν.

Στην περίπτωση μιας τέτοιας βαλβίδας, το συγκρότημα διέλευσης φαίνεται όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα: Εικ. 3.

Χαρακτηριστικά της συσκευής του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Ο σχεδιασμός του εξαναγκασμένου αερισμού συνεπάγεται την παρουσία ανεμιστήρων με επαρκή ισχύ. Θα σας επιτρέψουν να προσαρμόσετε το σύστημα στις ανάγκες ενός συγκεκριμένου δωματίου. Για παράδειγμα, αν οι μισθωτές εγκαταλείψουν το διαμέρισμα ή το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ρυθμιστής μπορεί να ρυθμιστεί σε ελάχιστη λειτουργία. Η απόλυτη αποσύνδεση του συστήματος δεν είναι επιθυμητή.

Εάν σχεδιάζετε ένα σύστημα χωρίς τη χρήση ηλεκτρικού θερμαντήρα, η ενέργεια θα καταναλώνεται στο ελάχιστο. Οι τρύπες των αεραγωγών είναι καλύτερα διαμορφωμένες κατευθύνονται προς εκεί όπου οι μισθωτές του σπιτιού ξοδεύουν περισσότερο τον χρόνο τους.

Πριν ξεκινήσει η εγκατάσταση, ο σχεδιασμός του συστήματος προετοιμάζεται και προετοιμάζεται. Οι αγωγοί εγκαθίστανται σε κάθε δωμάτιο. Όλοι οι απαραίτητοι υπολογισμοί και σχεδιασμός πρέπει να γίνονται με γνώση του θέματος. Ελλείψει των αναγκαίων δεξιοτήτων και εμπειριών, είναι προτιμότερο να ανατεθεί η εργασία αυτή σε ειδικό. Απευθείας, μπορείτε να κάνετε την εγκατάσταση μόνοι σας, με βάση το σχέδιο, τις απαιτούμενες διαστάσεις και τη θέση των εξαρτημάτων.

Εγχειρίδιο για την εγκατάσταση του συστήματος αναγκαστικής τροφοδοσίας

Ο απλούστερος τρόπος για να οργανωθεί η ανταλλαγή αέρα είναι η τοποθέτηση των βαλβίδων εισαγωγής με τον ανεμιστήρα στον τοίχο.

Σχέδιο του φίλτρου εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Αυτά τα συγκροτήματα εγκαθίστανται σε κάποια ακολουθία. Αρχικά κάνετε μια τρύπα στο φέρον τοίχο που οδηγεί στο δρόμο. Κάντε το όπως κάνατε στις οδηγίες εγκατάστασης για τη δομή εισαγωγής αέρα που περιγράψαμε προηγουμένως. Τοποθετήστε το σωλήνα αέρα στο άνοιγμα. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στο εσωτερικό αυτού του σωλήνα.

Από την πλευρά του δρόμου στον αγωγό του αεραγωγού είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια σχάρα. Απευθείας στο δωμάτιο, πραγματοποιείται η συναρμολόγηση της μονάδας με το φίλτρο στον τοίχο. Ο αέρας θα περάσει από αυτό το στοιχείο. Χάρη στο φίλτρο, οι μάζες εισερχόμενου αέρα απαλείφονται από επιβλαβείς εγκλείσεις. Μετά το φίλτρο, ο αέρας διέρχεται από το υλικό που απορροφά το θόρυβο και στη συνέχεια μέσω του ηλεκτρικού θερμαντήρα. Η εγκατάσταση της ηλεκτρικής θερμάστρας είναι υποχρεωτική. Σε κρύο καιρό, θα ζεσταθεί ο αέρας του δρόμου.

Το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού επιτρέπει την κατανομή του αέρα στους χώρους, αλλά αυτό απαιτεί την εγκατάσταση αεραγωγών. Για να διασφαλιστεί η διανομή του αέρα μέσω των δωματίων, συνδέονται στη μονάδα μονάδες ανοξείδωτου ή πλαστικού. Οι άκρες τους πρέπει να κλείσουν με ράβδους.

Ο σχεδιασμός του συστήματος ανταλλαγής αέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις τεχνικές και τεχνικές επικοινωνίες και απαιτεί την υποχρεωτική εξέταση των αρχιτεκτονικών λύσεων και των δομικών χαρακτηριστικών της κατασκευής.

Συμβουλές για την πυρασφάλεια

Κατά το σχεδιασμό και τη χρήση του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια, δηλαδή στην εγκατάσταση ενός αυτόματου πυροσβεστικού συστήματος. Ένα τέτοιο σύστημα λαμβάνεται υπόψη κατά την κατασκευή οποιωνδήποτε κτιρίων και στο στάδιο της εγκατάστασης αερισμού. Πάρτε με υπευθυνότητα σε αυτό το σημείο. Η σωστή προσέγγιση θα αποφύγει οποιαδήποτε σφάλματα στη διαδικασία εγκατάστασης.

Ο εξαερισμός είναι απαραίτητα εξοπλισμένος με προστασία από τυχαία διείσδυση της φωτιάς. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, λόγω της αυτόματης συσκευής, η εξάπλωση της πυρκαγιάς θα σταματήσει με βαλβίδες αυτόματης κλεισίματος. Κατά την εγκατάσταση του συστήματος ανταλλαγής αέρα για τη συσκευή αεραγωγών και διάφορα πρόσθετα στοιχεία, χρησιμοποιείται αναπόφευκτα ένα πυρίμαχο υλικό.

Ανεξάρτητα από το είδος του συστήματος εξαερισμού που επιλέγετε, αν το θέλετε πραγματικά, μπορείτε να το εγκαταστήσετε μόνοι σας. Απλά πρέπει να γνωρίζετε την αρχή της εγκατάστασης και να εκτελέσετε την εγκατάσταση σύμφωνα με την τεχνολογία και όλους τους κανόνες.

Κατασκευή του συγκροτήματος αεραγωγού μέσω της οροφής

Ο εξαερισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα υποστήριξης ζωής για οικιακούς, βιομηχανικούς, διοικητικούς ή εμπορικούς χώρους. Η κύρια λειτουργία του είναι η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής, κορεσμένο με διοξείδιο του άνθρακα ή μολυσμένο στο δρόμο. Αυτό γίνεται με την εγκατάσταση του αγωγού του αεραγωγού μέσω των οροφών μέσω της οροφής του σπιτιού πάνω από την οροφή. Η εσφαλμένη συναρμολόγηση του στομίου εξαερισμού μέσω της οροφής συχνά προκαλεί διαρροή και όλα τα είδη προβλημάτων στη λειτουργία αυτού του συστήματος.

Η παροχή και το απαιτούμενο μήκος του αγωγού του αεραγωγού

Για να δημιουργήσετε το σωστό μικροκλίμα στο σπίτι, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ένα βέλτιστο σύστημα κυκλοφορίας αέρα. Η αποτελεσματική λειτουργία του εξασφαλίζεται με σωστούς υπολογισμούς της διαμέτρου και του μήκους του σωλήνα, μέσω του οποίου εξαερίζεται η οπή εξαερισμού στην οροφή. Ανάλογα με τον τύπο του συστήματος εξαερισμού στο σπίτι, αυτοί οι υπολογισμοί μπορούν να εκτελεστούν με διάφορους τρόπους. Το ανεπαρκώς υπολογισμένο ύψος σωλήνα πάνω από την οροφή συμβάλλει στον σχηματισμό ανεπάρκειας οξυγόνου στο δωμάτιο και στην αύξηση της υγρασίας. Εάν υπάρχει σφάλμα στο σχεδιασμό της κουκούλας, τα έπιπλα και οι τοίχοι μπορούν εύκολα να γίνουν μουχλιασμένα και στα παράθυρα θα υπάρχει πάντα εφίδρωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κτίρια κατοικιών έχουν φυσική κυκλοφορία ρευμάτων αέρα. Η εισροή αέρα από το δρόμο γίνεται μέσω ειδικής βαλβίδας ή παραθύρου, η εκροή παρέχει έναν κόμβο μέσω του εξαερισμού της οροφής. Σε σχέση με την ψύξη, η ταχύτητα της κίνησης του αέρα μπορεί να μειωθεί.

Σημαντικό! Το Ventkanal μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στον τοίχο ή να συνδεθεί. Στο εξωτερικό τοίχωμα, τέτοιες κατασκευές δεν καθίστανται, διότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει η δυνατότητα συμπύκνωσης, λόγω της οποίας η δομή θα υποστεί βλάβη.

Σύμφωνα με το τρέχον SNiP, η ποσότητα αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο πρέπει να έχει τις ακόλουθες τιμές:

 • 3 m³ ανά τετραγωνικό μέτρο αερισμένου χώρου ανά ώρα - για οικιστικά κτίρια. Το ποσό αυτό δεν εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων στο δωμάτιο. Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, 20 m³ καθαρού αέρα ανά ώρα παραμένουν προσωρινά στο κτίριο για τους ανθρώπους και οι μόνιμοι κάτοικοι χρειάζονται 60 m³.
 • Τουλάχιστον 180 m3 αέρα ανά ώρα - για βοηθητικούς χώρους.

Για να υπολογίσετε τη διάμετρο του σωλήνα εξαερισμού χρησιμοποιήστε ένα σύστημα που έχει μόνο μια φυσική ροή αέρα, η εγκατάσταση εξαναγκασμένων συσκευών για να διασφαλιστεί η κυκλοφορία του αέρα δεν λαμβάνεται υπόψη. Ο απλούστερος τρόπος υπολογισμού είναι ο λόγος της διατομής της οπής αερισμού προς την περιοχή του δωματίου. Σε 1 m² για μια κατοικία χρειάζονται διατομή διαύλου 5,4 m², ενώ για έναν βοηθητικό χώρο απαιτούνται 17,6 m², αλλά οι υπολογισμοί είναι πιο δύσκολο να αποκτηθούν πιο ακριβείς αριθμοί.

Όλοι οι αγωγοί εξαερισμού που υπάρχουν στο κτίριο, όπου ο αέρας που εξέρχεται από το σωλήνα μέσω του σωλήνα, μετακινείται στον αγωγό εξαερισμού, ο οποίος πραγματοποιεί αερισμό στην οροφή. Για να υπολογίσετε το ύψος αυτού του σωλήνα, πρέπει να γνωρίζετε τη διάμετρο του και να χρησιμοποιείτε ειδικό τραπέζι.

Τα κύτταρα παρουσιάζουν τις τιμές εγκάρσιας διατομής του αγωγού. Η αριστερή στήλη του πίνακα περιέχει το πλάτος των σωλήνων και η άνω γραμμή δείχνει το ύψος των σωλήνων σύμφωνα με μια συγκεκριμένη διάμετρο σε χιλιοστά.

Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα πρότυπα SNiP:

 • Όταν ο αγωγός αέρα βρίσκεται από την κορυφογραμμή δεν υπερβαίνει το ενάμισι μέτρο, σε ύψος δεν πρέπει να υπερβαίνει το μισό μέτρο. Όταν ο σωλήνας βρίσκεται σε απόσταση από την κορυφογραμμή κατά 1,5 έως 3 μέτρα, δεν αξίζει να το χτίσετε κάτω από την κορυφογραμμή.
 • Αν η καμινάδα και ο σωλήνας εξαερισμού βρίσκονται κοντά, το ύψος τους θα πρέπει να είναι το ίδιο. Εάν ο κανόνας αυτός παραβιαστεί, ο καπνός μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο από το στοιχείο θέρμανσης.
 • Σε επίπεδες στέγες, το ύψος του σωλήνα δεν πρέπει να είναι μικρότερο από μισό μέτρο.

Κατά την επιλογή ενός σωλήνα εξαερισμού και τη θέση του στην οροφή αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη ο συντελεστής αντίστασης στον άνεμο. Για τον υπολογισμό του φυσικού αερισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά προγράμματα, τα οποία θα απλοποιήσουν σημαντικά την περίπτωση. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προσδιορίσετε τη σωστή ποσότητα αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο. Τα προγράμματα αυτά υπολογίζουν επίσης παραμέτρους όπως:

 • Μορφή αγωγού αγωγών.
 • Η αντίσταση που σχηματίζεται όταν ο αέρας κινείται.
 • Μέση θερμοκρασία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Βαθμός τραχύτητας των εσωτερικών τοιχωμάτων του αγωγού.

Με αυτό τον τρόπο, το ύψος του σωλήνα εξαερισμού πάνω από την οροφή υπολογίζεται γρήγορα και απλά για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή κίνηση αέρα υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Σημαντικό! Κατά τον υπολογισμό των διαστάσεων του αγωγού, είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι τιμές αντίστασης κατά τη μετακίνηση της ροής αέρα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα διάφορα δίκτυα, πλέγματα, καλώδια και άλλες δομικές λεπτομέρειες.

Πρότυπες κατασκευές μυκήτων

Στη σύγχρονη αγορά των οικοδομικών υλικών, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία όλων των ειδών αξεσουάρ που εξασφαλίζουν τον αερισμό των χώρων κάτω από την οροφή. Μεταξύ αυτών των αξεσουάρ είναι ο μύκητας εξαερισμού. Οι μύκητες για τον εξαερισμό είναι μία από τις παλαιότερες συσκευές για την εφαρμογή αξιόπιστων εγκαταστάσεων εξαερισμού. Με τον καιρό, εκσυγχρονίστηκαν με επιτυχία. Αυτό επηρέασε όχι μόνο τη θερμομόνωση, αλλά και πολλές άλλες πτυχές, για τις οποίες χρησιμοποιούνται πλέον σύγχρονα υλικά. Στο σχεδιασμό αυτής της συσκευής δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο, οπότε μπορεί να γίνει από τον εαυτό σας.

Ο κανονικός μύκητας αερισμού στην οροφή είναι ένας σωλήνας με αρκετά μεγάλη διάμετρο. Για να το εγκαταστήσετε από πάνω, τοποθετείται ένας δίσκος στον σωλήνα, ο οποίος χαμηλώνει κατά περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού μήκους του σωλήνα και στη συνέχεια συγκολλάται ο μύκητας. Περαιτέρω, το λεγόμενο "γυαλί" συναρμολογείται στο άνω και κάτω μέρος, το οποίο εκτελεί τη λειτουργία συλλογής συμπυκνώματος. Τμήμα κάτω από το δίσκο είναι απομονωμένο. Προηγουμένως, για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν κουρέλια, ορυκτοβάμβακας κ.ο.κ., για την μόνωση χρησιμοποιείται τώρα αεριωμένο σκυρόδεμα ή αφρός πολυουρεθάνης. Στο εσωτερικό του σωλήνα, εγκαθίσταται μια βαλβίδα, η οποία ενεργοποιείται από μια διαφορική πίεση.

Η εμφάνιση των σύγχρονων μυκήτων αερισμού φαίνεται πιο αισθητικά ευχάριστη και διακρίνεται από ένα προσεκτικά εκτελεσμένο εξωτερικό φινίρισμα. Ορισμένα μοντέλα έχουν έλικα που έχει σχεδιαστεί για να αντλεί πίεση. Το πλεονέκτημα των σύγχρονων μυκήτων έγκειται στο γεγονός ότι είναι κατασκευασμένα από ελαφρύτερα υλικά, αντί για δίσκο στερέωσης για αυτά, μπορείτε εύκολα να βρείτε το σωστό εξάρτημα για ένα συγκεκριμένο υλικό στέγης.

Οι κόμβοι του περάσματος εξαερισμού μέσω της οροφής έχουν μεγάλη σημασία, οπότε η σωστή τους διάταξη είναι τόσο σημαντική. Η τοποθέτηση τζαμιού, ελλείψει κατάλληλων δεξιοτήτων, είναι καλύτερο να εμπιστευτείτε τους ειδικούς. Ανεξάρτητα από το αν αποφασίσατε να αφαιρέσετε το σωλήνα για ανταλλαγή αέρα μέσω της μαλακής οροφής, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνεται με αυστηρή τήρηση όλων των οδηγιών και κανόνων του SNiP. Η σωστή διάταξη διείσδυσης στον εξαερισμό μέσω της κατασκευής στέγης επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της οροφής και προστατεύει από τις πολλές δυσάρεστες αποχρώσεις της ακατάλληλης ρύθμισής της.

Πρόσβαση σε κόμβους

Στα συστήματα φυσικού και μηχανικού εξαερισμού, εγκαθίστανται οι μονάδες εξαερισμού της διόδου - τα στοιχεία που εξασφαλίζουν την πρόσδεση σε αυτά ή απευθείας επάνω τους από χαλυβουργεία.

Οι κόμβοι μπορούν να είναι κυκλικής ή ορθογώνιας διατομής και είναι κατασκευασμένοι από γαλβανισμένα φύλλα χάλυβα. Ένα τυπικό συγκρότημα αγωγού εξαερισμού αποτελείται από μία φλάντζα στήριξης ή από πολλές φλάντζες στις οποίες έχουν προσαρτηθεί ακροφύσια. Η στερέωση πραγματοποιείται συνήθως με συγκόλληση, σπανιότερα με το πριτσίνωμα. Μια ακραία φλάντζα της μονάδας χρησιμεύει για τη σταθεροποίηση του συστήματος εξαερισμού στα ορυχεία, και το άλλο - για τη σύνδεση του αγωγού ή της βαλβίδας. Οι κόμβοι της διέλευσης των ατράκτων αερισμού προορίζονται για τη διέλευση αγωγών αέρα μέσω τοίχων, δαπέδων ή οροφών κτιρίων και κατασκευών.

Οι κόμβοι του περάσματος αναφέρονται στα στοιχεία διέλευσης του εξαερισμού, ειδικά στις πίτες στέγης. Οι μονάδες εξαερισμού της διόδου μπορούν να τοποθετηθούν λαμβάνοντας υπόψη κάποιες παραμέτρους: την απόσταση από τον κόμβο έως την κορυφογραμμή στέγης, τη γωνία κλίσης της κεκλιμένης ράμπας, τη μέση θερμοκρασία και άλλες. Υπάρχουν κόμβοι του περάσματος που ρυθμίζουν τη ροή αέρα - χειροκίνητα, χρησιμοποιώντας συστήματα αντίβαρου, αυτόματα (μηχανικά). Εάν είναι δυνατόν να εισέλθει στον εξαερισμό της υγρασίας, τα συγκροτήματα διόδου είναι εφοδιασμένα με συλλέκτη συμπυκνωμάτων συγκολλημένο στο ακροφύσιο.

Ανεμιστήρας οροφής και αγωγός μέσω των κόμβων διέλευσης

Η δομική μονάδα που είναι υπεύθυνη για την αφαίρεση των αγωγών και βρίσκεται στις περιοχές σύνδεσης με στρώματα πίτας καλείται διαμπερής (UP) ή εξαερισμός. Είναι ένα αναλλοίωτο στοιχείο των συστημάτων αερισμού του κτιρίου και προβλέπεται στο στάδιο του σχεδιασμού. Τοποθετούνται στο πάνω μέρος της οροφής, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, λαμβάνονται υποχρεωτικά μέτρα για να εξασφαλιστεί η στεγανότητα και η αξιοπιστία τους. Η επιλογή μιας συγκεκριμένης ποικιλίας και η ακολουθία τοποθέτησης εξαρτάται από τις αναμενόμενες λειτουργίες εξόδου, τον τύπο επικάλυψης, τον τύπο και την κλίση.

Κατασκευή συστήματος εξαερισμού

Τα κύρια στοιχεία είναι οι σωλήνες που αφαιρούν τον αέρα εξαγωγής στην ατμόσφαιρα μέσω ειδικά εξοπλισμένων διαύλων ή παρέχουν φρέσκο ​​οξυγόνο. Σε ιδιωτικές κατοικίες επιλέγεται συνήθως ο φυσικός εξαερισμός οροφής, η αρχή του οποίου βασίζεται στην κίνηση των θερμαινόμενων αερίων μέσω της μεταφοράς. Η εισροή στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται από τα παράθυρα και τις πόρτες, την απόσυρση της εργασίας - μέσω των αγωγών αέρα και της UE, που βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή γειτνίαση με την κορυφογραμμή της οροφής.

Η φυσική κυκλοφορία είναι επαρκής όταν διατηρείται η εσωτερική υγρασία στο 60%, η χημική αδράνεια του αέρα και η θερμοκρασία του δεν υπερβαίνει τους +80 ° C. Σε περίπτωση απόκλισης από τον κανόνα, οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με ανεμιστήρες, η έξοδος και η εισροή γίνονται εξαναγκασμένες. Αυτό το σύστημα συνιστάται με σημαντικούς όγκους κυκλοφορίας, υψηλή περιεκτικότητα σε αέριο (συχνά παρατηρείται στις εγκαταστάσεις παραγωγής), μεγάλο αριθμό ατόμων στο κτίριο και, εάν είναι απαραίτητο, δημιουργία μικροκλίματος βελτιωμένης άνεσης. Σε ιδιωτικές κατοικίες, είναι απαραίτητο με την παρουσία λέβητων στερεών καυσίμων στο κύκλωμα θέρμανσης ή στους χώρους του τζακιού.

Η εφαρμογή του εξαναγκασμένου εξαερισμού συνεπάγεται την εγκατάσταση ενός UE με μεταβλητό τρόπο λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται αυτόματα. Στο σωστό σύστημα, οι ανεμιστήρες βρίσκονται ελαφρώς κάτω από τις εξόδους (αλλά όχι κοντά) ή μέσα στα τοιχώματα των σπιτιών και παρέχουν μια σταθερή παροχή φρέσκου οξυγόνου σε έναν όγκο που δεν είναι κατώτερος της επεξεργασίας. Το UE δεν εκτελεί τη λειτουργία της καμινάδας και δεν χρειάζεται πυροπροστασία.

Τύποι και σήμανση των διαδρόμων

Οι διαστάσεις, τα σχέδια και οι τεχνικές προδιαγραφές ρυθμίζονται από τη σειρά 5.904-45. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού και τον σκοπό, διακρίνονται τα εξής:

1. ΥΕ με και χωρίς βαλβίδα. Τα πρώτα χαρακτηρίζονται από την παρουσία ειδικού αποσβεστήρα, ο οποίος εμποδίζει τη ροή και του επιτρέπει να λειτουργεί σε κατάσταση παρτίδας. Οι ποικιλίες αυτές είναι σε ζήτηση σε δημόσια, βιομηχανικά και διοικητικά κτίρια. Τα προϊόντα με βαλβίδες δεν έχουν τον απλούστερο σχεδιασμό και το προσιτό κόστος, επιλέγονται για την τοποθέτηση των οροφών χωρίς την ανάγκη ρύθμισης των εκροών.

2. Με αυτόματη και χειροκίνητη ρύθμιση. Τα πρώτα τοποθετούνται σε συστήματα με καθιερωμένο και σταθερό τρόπο λειτουργίας, ο βαθμός ανοίγματος σε αυτά ποικίλει με τάνυση ή χαλάρωση του καλωδίου που συνδέεται με το πτερύγιο. Αυτόματη σύνδεση με τον ηλεκτρονικό ελεγκτή, αλλάζοντας τις ρυθμίσεις είναι εύκολη.

3. Ζεστή και κανονική διείσδυση. Τα προϊόντα με μονωτικά στρώματα από ορυκτοβάμβακα επιλέγονται εάν θέλετε να εγκαταστήσετε το UPS σε μεγάλη απόσταση από τις ράβδους της οροφής, στην περίπτωση σημαντικού μήκους του προεξέχοντος τμήματος του σωλήνα ή σε περιοχές με σκληρό κλίμα. Οι μη θερμαινόμενες ποικιλίες είναι σε ζήτηση σε συμβατικά συστήματα. Τα μονωτικά στρώματα δεν πρέπει να συγχέονται με επιβραδυντικό φλόγας, το πρότυπο ανώτερο όριο της θερμοκρασίας του εσωτερικού του αγωγού είναι 80 ° C, οι κατάλληλες καμινάδες χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης και όχι των μονάδων αερισμού.

Τα προϊόντα αυτά κατασκευάζονται από ένα πάχος μετάλλου τουλάχιστον 1,19 mm ή από ανοξείδωτο χάλυβα του 0,6 mm και άνω, εσωτερικά και εξωτερικά τοιχώματα τους έχουν αξιόπιστη αντιδιαβρωτική επικάλυψη. Η διάμετρος των κυκλικών τύπων κυμαίνεται από 200 έως 1250 mm, τα ορθογώνια μεγέθη δεν είναι περιορισμένα. Ο δακτύλιος στήριξης είναι μεγαλύτερη από τη διατομή του ακροφυσίου κατά 3-4 cm, το μέγιστο μήκος του συνόλου της UE αποκλείουν βαλβίδας είναι 1 m. Σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης αερίου, μόλυνση, υγρασία, θερμοκρασία, ή έκθεση σε επιθετικά περιβάλλοντα, εξειδικευμένα είδη, αλλά για ιδιωτικές κατοικίες που ταιριάζουν δεδομένες συνθήκες είναι επαρκής.

Η διάμετρος και το σχήμα επιλέγονται με βάση τον τύπο των αεραγωγών. Ο συνιστώμενος τύπος είναι: D = d + 15 mm, όπου d είναι το τμήμα του σωλήνα που πρόκειται να συνδεθεί. Προσθέστε στρογγυλό, ωοειδές, ορθογώνιο και τετράγωνο προς τα πάνω. Οι καλοί κατασκευαστές προμηθεύουν προϊόντα με ένα πρότυπο για την κοπή στέγης, ελλείψει της το κάνουμε μόνοι σας. Οι ποικιλίες με ανεμιστήρα είναι κατασκευασμένες από διάτρητο χάλυβα και είναι εφοδιασμένοι με ερμητικά πλαστικά σωληνάρια για παροχή ρεύματος. Επιπλέον πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τη δυνατότητα θωράκισης.

Η βασική ποικιλία περιλαμβάνει 11 κύριες ποικιλίες με τυπικά μεγέθη, η σήμανση περιέχει ρωσικά γράμματα (UP) και 2 ψηφιακά σύμβολα. Τα πρώτα ψηφία κωδικοποιούν τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, το δεύτερο - η διάμετρος του κόμβου της διέλευσης από την οροφή. Κατανομή:

 • UP1 με την ονομασία από 00 έως 10 - χωρίς τη βαλβίδα.
 • УП2 από 00 έως 10 - με βαλβίδα και χειροκίνητο έλεγχο, χωρίς δακτύλιο για συναρμολόγηση συμπυκνωμάτων.
 • UP2 από 11 έως 20 είναι το ίδιο με το δαχτυλίδι.
 • UP3 από 00 έως 10 - με βαλβίδα συνδεδεμένη στον ενεργοποιητή (MI), χωρίς δακτύλιο.
 • UP3 από 11 έως 20 είναι το ίδιο με το δαχτυλίδι.
 • UP4 από 00 έως 10 - μονωμένα, με βαλβίδα συνδεδεμένη στον ενεργοποιητή (MI), χωρίς δακτύλιο.
 • UP4 από 11 έως 20 είναι το ίδιο με το δαχτυλίδι.

Προϊόντα UP5 (s μονωμένη βαλβίδα και μια πλατφόρμα για τα ηλεκτρικά), UP6 και UP7 (ή μη-μονωμένα και μονωμένο, με χειροκίνητο έλεγχο, είναι εγγενώς ασφαλείς) που χρησιμοποιούνται στις εξόδους αέρα αναγέννησης σε βιομηχανικά κτίρια, ιδίως κτίριο δεν είναι απαραίτητες. Βάρος UE τυποποιημένο μέγεθος ποικίλλει από 51,2 για να 215,5 kg, αυτό το χαρακτηριστικό λαμβάνεται υπόψη κατά την εγκατάσταση. Οι παραλλαγές με μεμονωμένες διαστάσεις γίνονται με παραγγελία.

Τοποθέτηση του συγκροτήματος διέλευσης από τα χέρια του

Για την τοποθέτηση προχωρήστε μετά την τοποθέτηση των αγωγών αέρα μέσα στο κτίριο, ιδανικά - ταυτόχρονα με το δάπεδο του καλύμματος οροφής. Η τεχνολογία προβλέπει τη χρήση σφραγιστικών ή στεγανωτικών σιλικόνης ή καουτσούκ. Σχέδιο δράσεων:

1. Προσδιορίστε το σημείο διέλευσης του σωλήνα εξαερισμού μέσω της οροφής. Το τελευταίο τμήμα του αγωγού πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορυφογραμμή χωρίς να καταστρέφεται το σύστημα ανάρτησης (επιτρέπεται η εκτόπισή του). Στην πλησιέστερη κατώτερη καμπή παρέχει ένα κάλυμμα για την αφαίρεση του συμπυκνώματος.

2. Διεξάγεται η σήμανση και η ακριβής κοπή της επικάλυψης χρησιμοποιώντας ένα πρότυπο. Η διάμετρος της οπής διακοπής υπερβαίνει την εγκάρσια τομή της εξαγωγής εξαερισμού 30 mm, οι άκρες δεν επιτρέπονται. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για το μεταλλικό πλακίδιο ή το φύλλο με προφίλ: το υλικό αρχικά τρυπιέται μέσα στα καθορισμένα όρια και μόνο τότε η λεπίδα του πριονιού εισάγεται σε αυτό, όλη η εργασία γίνεται χειροκίνητα. Με την ίδια φροντίδα, αφαιρούνται όλα τα στρώματα της πίτας.

3. Εγκατάσταση φλάντζων χαμηλότερης διείσδυσης με στερέωση τους από τη σοφίτα, τράβηγμα και σύνδεση του αγωγού.

4. Εισαγωγή του σωλήνα διακλάδωσης, μονώνοντας τα εσωτερικά στρώματα του κέικ με υαλοβάμβακα ή ορυκτό μαλλί.

5. Τοποθετήστε την προστατευτική ποδιά γύρω από τον σωλήνα.

6. Τοποθετήστε τη φούστα, βιδώνοντας τις άκρες της με βίδες στην οροφή, σφραγίζοντας το σημείο στήριξης στον σωλήνα χρησιμοποιώντας σφιγκτήρες και σφραγίδες. Στις στέγες με μαλακό και συγκολλητό επικαλυμμένο προστατευτικό κάλυμμα.

7. Εγκατάσταση προστατευτικού καλύμματος για την προστασία των αεραγωγών από τα συντρίμμια.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, η κύρια αναφορά είναι οι οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτοί οι κόμβοι παραβιάζουν την ακεραιότητα της πίτας και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ακεραιότητα της οροφής, δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε μέρη όπου συσσωρεύεται υγρασία ή χιόνι. Κατά την οργάνωση της φυσικό εξαερισμό της σοφίτας και εν απουσία αεραγωγών τους θέσει ταυτόχρονα με άλλα σχέδια με εκθέτοντας ατμών και στεγανωτικών στρώσεων και η διόρθωσή τους στην ταινία σωλήνα διόδου.

Κατά την εγκατάσταση σε στέγες με καμπύλη επιφάνεια, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποδιά και τη σφραγίδα, η οποία τοποθετείται κάτω από τη φούστα. Το σχήμα του τελευταίου πρέπει να επαναλάβει όλες τις στροφές του κύματος πλακιδίων ή του κυματοειδούς χαρτονιού. Η ποδιά κόβεται από ένα φύλλο από γαλβανισμένο μέταλλο. Η άνω άκρη του τοποθετείται κάτω από την ράβδο ράχης και ο πυθμένας φθάνει στα 35-45 cm κάτω από το σημείο εξόδου του σωλήνα στην οροφή. Τα ισχυρά προεξέχοντα προϊόντα στερεώνονται επιπρόσθετα χρησιμοποιώντας βραχίονες και τιράντες, σε ύψος μικρότερο από 30 cm αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Για τα κτίρια με επίπεδες στέγες, το UE χρησιμοποιείται με γυαλιά σκυροδέματος. Απομακρύνονται μέσω ειδικών ανοιγμάτων στις πλάκες που παρέχονται από το έργο και σφραγίζονται με συμβατικό τσιμεντοκονία και υγρή στεγανοποίηση. Η τοποθέτηση προστατευτικών βλέψεων είναι υποχρεωτική, τόσο πιο αξιόπιστα είναι, τόσο καλύτερα.

Ανεξάρτητα από την ποικιλία, οι χώροι με μονάδες εξαερισμού ελέγχονται περιοδικά για απώλεια στεγανότητας, εάν ανιχνευθούν, τα μέτρα για την ενίσχυση τους λαμβάνονται αμέσως.

Κατασκευή του συγκροτήματος αεραγωγού μέσω της οροφής

Ο εξαερισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα υποστήριξης ζωής για οικιακούς, βιομηχανικούς, διοικητικούς ή εμπορικούς χώρους. Η κύρια λειτουργία του είναι η αφαίρεση του αέρα εξαγωγής, κορεσμένο με διοξείδιο του άνθρακα ή μολυσμένο στο δρόμο. Αυτό γίνεται με την εγκατάσταση του αγωγού του αεραγωγού μέσω των οροφών μέσω της οροφής του σπιτιού πάνω από την οροφή. Η εσφαλμένη συναρμολόγηση του στομίου εξαερισμού μέσω της οροφής συχνά προκαλεί διαρροή και όλα τα είδη προβλημάτων στη λειτουργία αυτού του συστήματος.

Η παροχή και το απαιτούμενο μήκος του αγωγού του αεραγωγού

Για να δημιουργήσετε το σωστό μικροκλίμα στο σπίτι, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ένα βέλτιστο σύστημα κυκλοφορίας αέρα. Η αποτελεσματική λειτουργία του εξασφαλίζεται με σωστούς υπολογισμούς της διαμέτρου και του μήκους του σωλήνα, μέσω του οποίου εξαερίζεται η οπή εξαερισμού στην οροφή. Ανάλογα με τον τύπο του συστήματος εξαερισμού στο σπίτι, αυτοί οι υπολογισμοί μπορούν να εκτελεστούν με διάφορους τρόπους. Το ανεπαρκώς υπολογισμένο ύψος σωλήνα πάνω από την οροφή συμβάλλει στον σχηματισμό ανεπάρκειας οξυγόνου στο δωμάτιο και στην αύξηση της υγρασίας. Εάν υπάρχει σφάλμα στο σχεδιασμό της κουκούλας, τα έπιπλα και οι τοίχοι μπορούν εύκολα να γίνουν μουχλιασμένα και στα παράθυρα θα υπάρχει πάντα εφίδρωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κτίρια κατοικιών έχουν φυσική κυκλοφορία ρευμάτων αέρα. Η εισροή αέρα από το δρόμο γίνεται μέσω ειδικής βαλβίδας ή παραθύρου, η εκροή παρέχει έναν κόμβο μέσω του εξαερισμού της οροφής. Σε σχέση με την ψύξη, η ταχύτητα της κίνησης του αέρα μπορεί να μειωθεί.

Σημαντικό! Το Ventkanal μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στον τοίχο ή να συνδεθεί. Στο εξωτερικό τοίχωμα, τέτοιες κατασκευές δεν καθίστανται, διότι στην περίπτωση αυτή υπάρχει η δυνατότητα συμπύκνωσης, λόγω της οποίας η δομή θα υποστεί βλάβη.

Σύμφωνα με το τρέχον SNiP, η ποσότητα αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο πρέπει να έχει τις ακόλουθες τιμές:

 • 3 m³ ανά τετραγωνικό μέτρο αερισμένου χώρου ανά ώρα - για οικιστικά κτίρια. Το ποσό αυτό δεν εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων στο δωμάτιο. Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, 20 m³ καθαρού αέρα ανά ώρα παραμένουν προσωρινά στο κτίριο για τους ανθρώπους και οι μόνιμοι κάτοικοι χρειάζονται 60 m³.
 • Τουλάχιστον 180 m3 αέρα ανά ώρα - για βοηθητικούς χώρους.

Για να υπολογίσετε τη διάμετρο του σωλήνα εξαερισμού χρησιμοποιήστε ένα σύστημα που έχει μόνο μια φυσική ροή αέρα, η εγκατάσταση εξαναγκασμένων συσκευών για να διασφαλιστεί η κυκλοφορία του αέρα δεν λαμβάνεται υπόψη. Ο απλούστερος τρόπος υπολογισμού είναι ο λόγος της διατομής της οπής αερισμού προς την περιοχή του δωματίου. Σε 1 m² για μια κατοικία χρειάζονται διατομή διαύλου 5,4 m², ενώ για έναν βοηθητικό χώρο απαιτούνται 17,6 m², αλλά οι υπολογισμοί είναι πιο δύσκολο να αποκτηθούν πιο ακριβείς αριθμοί.

Όλοι οι αγωγοί εξαερισμού που υπάρχουν στο κτίριο, όπου ο αέρας που εξέρχεται από το σωλήνα μέσω του σωλήνα, μετακινείται στον αγωγό εξαερισμού, ο οποίος πραγματοποιεί αερισμό στην οροφή. Για να υπολογίσετε το ύψος αυτού του σωλήνα, πρέπει να γνωρίζετε τη διάμετρο του και να χρησιμοποιείτε ειδικό τραπέζι.

Τα κύτταρα παρουσιάζουν τις τιμές εγκάρσιας διατομής του αγωγού. Η αριστερή στήλη του πίνακα περιέχει το πλάτος των σωλήνων και η άνω γραμμή δείχνει το ύψος των σωλήνων σύμφωνα με μια συγκεκριμένη διάμετρο σε χιλιοστά.

Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα πρότυπα SNiP:

 • Όταν ο αγωγός αέρα βρίσκεται από την κορυφογραμμή δεν υπερβαίνει το ενάμισι μέτρο, σε ύψος δεν πρέπει να υπερβαίνει το μισό μέτρο. Όταν ο σωλήνας βρίσκεται σε απόσταση από την κορυφογραμμή κατά 1,5 έως 3 μέτρα, δεν αξίζει να το χτίσετε κάτω από την κορυφογραμμή.
 • Αν η καμινάδα και ο σωλήνας εξαερισμού βρίσκονται κοντά, το ύψος τους θα πρέπει να είναι το ίδιο. Εάν ο κανόνας αυτός παραβιαστεί, ο καπνός μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο από το στοιχείο θέρμανσης.
 • Σε επίπεδες στέγες, το ύψος του σωλήνα δεν πρέπει να είναι μικρότερο από μισό μέτρο.

Κατά την επιλογή ενός σωλήνα εξαερισμού και τη θέση του στην οροφή αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη ο συντελεστής αντίστασης στον άνεμο. Για τον υπολογισμό του φυσικού αερισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά προγράμματα, τα οποία θα απλοποιήσουν σημαντικά την περίπτωση. Για να γίνει αυτό, πρέπει να προσδιορίσετε τη σωστή ποσότητα αέρα που εισέρχεται στο δωμάτιο. Τα προγράμματα αυτά υπολογίζουν επίσης παραμέτρους όπως:

 • Μορφή αγωγού αγωγών.
 • Η αντίσταση που σχηματίζεται όταν ο αέρας κινείται.
 • Μέση θερμοκρασία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Βαθμός τραχύτητας των εσωτερικών τοιχωμάτων του αγωγού.

Με αυτό τον τρόπο, το ύψος του σωλήνα εξαερισμού πάνω από την οροφή υπολογίζεται γρήγορα και απλά για να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή κίνηση αέρα υπό τις δεδομένες συνθήκες.

Σημαντικό! Κατά τον υπολογισμό των διαστάσεων του αγωγού, είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι τιμές αντίστασης κατά τη μετακίνηση της ροής αέρα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τα διάφορα δίκτυα, πλέγματα, καλώδια και άλλες δομικές λεπτομέρειες.

Πρότυπες κατασκευές μυκήτων

Στη σύγχρονη αγορά των οικοδομικών υλικών, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία όλων των ειδών αξεσουάρ που εξασφαλίζουν τον αερισμό των χώρων κάτω από την οροφή. Μεταξύ αυτών των αξεσουάρ είναι ο μύκητας εξαερισμού. Οι μύκητες για τον εξαερισμό είναι μία από τις παλαιότερες συσκευές για την εφαρμογή αξιόπιστων εγκαταστάσεων εξαερισμού. Με τον καιρό, εκσυγχρονίστηκαν με επιτυχία. Αυτό επηρέασε όχι μόνο τη θερμομόνωση, αλλά και πολλές άλλες πτυχές, για τις οποίες χρησιμοποιούνται πλέον σύγχρονα υλικά. Στο σχεδιασμό αυτής της συσκευής δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο, οπότε μπορεί να γίνει από τον εαυτό σας.

Ο κανονικός μύκητας αερισμού στην οροφή είναι ένας σωλήνας με αρκετά μεγάλη διάμετρο. Για να το εγκαταστήσετε από πάνω, τοποθετείται ένας δίσκος στον σωλήνα, ο οποίος χαμηλώνει κατά περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού μήκους του σωλήνα και στη συνέχεια συγκολλάται ο μύκητας. Περαιτέρω, το λεγόμενο "γυαλί" συναρμολογείται στο άνω και κάτω μέρος, το οποίο εκτελεί τη λειτουργία συλλογής συμπυκνώματος. Τμήμα κάτω από το δίσκο είναι απομονωμένο. Προηγουμένως, για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν κουρέλια, ορυκτοβάμβακας κ.ο.κ., για την μόνωση χρησιμοποιείται τώρα αεριωμένο σκυρόδεμα ή αφρός πολυουρεθάνης. Στο εσωτερικό του σωλήνα, εγκαθίσταται μια βαλβίδα, η οποία ενεργοποιείται από μια διαφορική πίεση.

Η εμφάνιση των σύγχρονων μυκήτων αερισμού φαίνεται πιο αισθητικά ευχάριστη και διακρίνεται από ένα προσεκτικά εκτελεσμένο εξωτερικό φινίρισμα. Ορισμένα μοντέλα έχουν έλικα που έχει σχεδιαστεί για να αντλεί πίεση. Το πλεονέκτημα των σύγχρονων μυκήτων έγκειται στο γεγονός ότι είναι κατασκευασμένα από ελαφρύτερα υλικά, αντί για δίσκο στερέωσης για αυτά, μπορείτε εύκολα να βρείτε το σωστό εξάρτημα για ένα συγκεκριμένο υλικό στέγης.

Οι κόμβοι του περάσματος εξαερισμού μέσω της οροφής έχουν μεγάλη σημασία, οπότε η σωστή τους διάταξη είναι τόσο σημαντική. Η τοποθέτηση τζαμιού, ελλείψει κατάλληλων δεξιοτήτων, είναι καλύτερο να εμπιστευτείτε τους ειδικούς. Ανεξάρτητα από το αν αποφασίσατε να αφαιρέσετε το σωλήνα για ανταλλαγή αέρα μέσω της μαλακής οροφής, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνεται με αυστηρή τήρηση όλων των οδηγιών και κανόνων του SNiP. Η σωστή διάταξη διείσδυσης στον εξαερισμό μέσω της κατασκευής στέγης επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της οροφής και προστατεύει από τις πολλές δυσάρεστες αποχρώσεις της ακατάλληλης ρύθμισής της.

Διέλευση αγωγού αέρα

Η διέλευση των αεραγωγών μέσω της φωτιάς και των συμβατικών τοίχων και οροφών. Στο σχέδιο υπάρχουν διάφορες παραλλαγές διέλευσης (η βαλβίδα στον τοίχο, στον τοίχο). Υπάρχουν όλα τα μεγέθη, λεπτομερείς κόμβοι και σημειώσεις

Σύνθεση: κόμβους

Λογισμικό: AutoCAD

Συντάκτης: Yarch

Ημερομηνία: 2012-11-14

Προβολές: 124 651

Περισσότερα σχέδια και έργα σχετικά με αυτό το θέμα:

Λογισμικό: AutoCAD 2017 SP1

Σύνθεση: δοχείο Tank (SB) ουράς εγκάρσια (Sa) πλαίσιο με επίστρωση του δαπέδου (SB) μέσο πλάκας (SC), η πλάκα στήριξης (Sa) Πλάκα δίπλωσης (Sa) πλάκα, το Σχήμα φόρτωσης προβλεπόμενη πλατφόρμα, πλατφόρμα ευέλικτο μοντέλο 13-4012 (SAT), σχεδίαση πλατφόρμας (VO), μοντέλο υπολογισμού και αποτελέσματα υπολογισμού πλαισίου πλατφόρμας