Η θερμοκρασία στο κελάρι σας

Κελάρι - ένα δωμάτιο για την αποθήκευση μεγάλου ποσού φαγητού (πιο συχνά λαχανικά, πατάτες, μήλα, βάζα με τουρσιά και μαρμελάδες κ.λπ.). Εάν η υγρασία και η θερμοκρασία στο κελάρι διατηρούνται βέλτιστα, τότε η συγκομιδή θα πρέπει να διατηρείται χωρίς απώλειες μέχρι την επόμενη σεζόν. Αυτό είναι εφικτό δεδομένου ότι το κελάρι είναι χτισμένο στη σωστή θέση, μακριά από τα υπόγεια ύδατα, υπάρχει επαρκής εξαερισμός και πραγματοποιείται ο ετήσιος καθαρισμός, η απολύμανση.

Το σχέδιο της συσκευής του κελάριου.

Το κελάρι της γης έχει τη θερμοκρασία του εδάφους στο οποίο είναι εξοπλισμένο. Όσο πιο πυκνό είναι το έδαφος, τόσο πιο εύκολο είναι να αποβάλει τη ζέστη. Για παράδειγμα, ο πηλός είναι μια πυκνή δομή, θα είναι ένας καλός αγωγός θερμότητας. Δηλαδή, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο αργιλώδες έδαφος θα ψύχονται το χειμώνα και θα θερμαίνονται το καλοκαίρι, εδώ στη διάταξη του κελάριου, θα χρειαστούν καλά θερμομονωτικά υλικά. Τα αμμώδη αμμώδη εδάφη είναι κακοί αγωγοί θερμότητας. Τα κελάρια που είναι τοποθετημένα σε ένα τέτοιο έδαφος, διατηρούν καλύτερα τη βέλτιστη θερμοκρασία.

Πώς μπορώ να μειώσω τη θερμοκρασία στο κελάρι αν είναι απαραίτητο;

Η κύρια προϋπόθεση για τη διατήρηση των βέλτιστων συνθηκών στο κελάρι είναι η ύπαρξη καλού εξαερισμού. Ένα καλά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού της εγκατάστασης αποθήκευσης λαμβάνει συνεχή κυκλοφορία αέρα. Για να ελέγξετε αν υπάρχει κίνηση αέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καίγοντας κερί και να το φέρετε στον αγωγό. Εάν οι φλόγες ταλαντεύονται, τότε υπάρχει κίνηση του αέρα. Μην ξεχάσετε να κλείσετε την πόρτα κελάρι πριν ελέγξετε.

Η εμφάνιση μέσα στο κελάρι του παλιού αέρα, η υγρασία, η συσσώρευση συμπυκνωμάτων, η αναπαραγωγή του καλουπιού, μιλάει για ένα λανθασμένο σύστημα αερισμού.

Πίνακας προσέγγισης του σημείου δρόσου με φθίνουσα θερμοκρασία.

Κατά κανόνα, κατά την κατασκευή της εγκατάστασης αποθήκευσης, τα τοιχώματα, η οροφή και το δάπεδο είναι μονωμένα. Αν η μόνωση του δαπέδου δεν παράγει, θα βοηθήσει να κρυώσει το κελάρι.

Εάν το κελάρι έχει σταθερή υψηλή θερμοκρασία, θα πρέπει να το βάλετε σε βάθος. Δηλαδή, μειώστε το επίπεδο του φύλου. Για να το κάνετε αυτό, ανασκάψτε το δάπεδο γης για άλλα 0,5 m ή περισσότερο, ενώ το έδαφος μπορεί να αφαιρεθεί μεταφέροντάς το στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας κουβάδες.

Εάν η θερμοκρασία στην αποθήκη αυξηθεί το χειμώνα, τότε θα πρέπει να αφήσετε για κάποιο διάστημα το καπάκι του κελαριού, το παράθυρο αερισμού ή την πόρτα. Μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στο απαιτούμενο επίπεδο. Για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας, είναι εγκατεστημένο ένα συμβατικό θερμόμετρο. Το ασφαλέστερο - αλκοόλ.

Το σχέδιο ανεφοδιασμού και εξαερισμού στο κελάρι.

Η θερμοκρασία στο κελάρι χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Ένα από τα κύρια σημεία είναι η υγρασία. Για παράδειγμα, ποια θερμοκρασία είναι η βέλτιστη για την αποθήκευση των πατατών; Θα πρέπει να είναι από -2 ° C έως + 5 ° C σε υγρασία 85-95%. Η θερμοκρασία αποθήκευσης των υπόλοιπων καλλιεργειών ποικίλλει σε μικρό βαθμό. Ένας αρχαίος τρόπος για να αναγνωρίσετε μια ανεπιθύμητη πτώση της θερμοκρασίας είναι να τοποθετήσετε μια πλάκα με νερό στο δωμάτιο κελάρι, αν το νερό μετατραπεί σε πάγο, τότε η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Για να προσδιοριστεί ταυτόχρονα τόσο η θερμοκρασία όσο και η σχετική υγρασία στο δωμάτιο, χρησιμοποιείται ένα ψυχρόμετρο. Είναι επιβλαβές τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το χειμώνα, αν το κελάρι βρίσκεται σε ανοικτό χώρο, δηλαδή δεν έχουν ένα δωμάτιο πάνω από το γκαράζ, το σπίτι ή οποιαδήποτε άλλα κτίρια για γεωργικούς σκοπούς, συνήθως για θερμική μόνωση στην εξωτερική πλευρά της καταπακτής κελάρι επιβάλλουν περισσότερο χιόνι. Επίσης, κατά τη διάρκεια της χιονοπτώσεως σχηματίζεται φυσικό χιόνι. Επομένως, εάν ο στόχος είναι να μειωθεί η θερμοκρασία στο κελάρι, αυτό το χιόνι πρέπει να καθαριστεί. Και, αντίθετα, για να κρατήσει το κελάρι από τις επιπτώσεις των ανεπιθύμητων χαμηλές θερμοκρασίες, είναι απαραίτητο για την σωρό κελάρι καταπακτή για περισσότερο χιόνι.

Διάγραμμα ημι-θαμμένο κελάρι.

Στις αγροτικές περιοχές, ο πάγος και το χιόνι χρησιμοποιούνται πάντα για τη μείωση των θερμοκρασιών αποθήκευσης. Στο πάτωμα αποθήκευσης, εγκαθίσταται ένα δοχείο στο οποίο πέφτει το χιόνι ή κομμάτια πάγου. Σε περισσότερο ή λιγότερο ποσότητα. Εξαρτάται από το πόσο θα πρέπει να χαμηλώνει η θερμοκρασία. Μην ξεχνάτε το θερμόμετρο.

Αν ο αερισμός βοηθάει το χειμώνα, τότε το καλοκαίρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά μπουκάλια των 1,5-2 λίτρων για να μειώσετε τη θερμοκρασία. Για μια τέτοια διαδικασία, το νερό χύνεται μέσα στις φιάλες, τοποθετούνται μπουκάλια νερού στο διαμέρισμα καταψύκτη του ψυγείου. Αφού σχηματιστεί ο πάγος στις φιάλες, αφαιρούνται από την κατάψυξη και τοποθετούνται στο κελάρι. Αυτή η μέθοδος είναι καλή για τις αποθήκες με μια μικρή περιοχή.

Μια άλλη συμβουλή σχετικά με τις πλαστικές φιάλες "ψύξης" υπονοεί όταν αυτά τα μπουκάλια μαγειρεύονται την άνοιξη, πριν λιώσουν το χιόνι. Γεμισμένο με χιόνι και θαμμένο στο λάκκο του εδάφους του κελαριού. Το χιόνι μπορεί να αναμιχθεί με επιτραπέζιο αλάτι για να επιβραδύνει τη διαδικασία τήξης. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της θερινής περιόδου, όπως απαιτείται, ανασκάπτονται. Είτε αξίζει να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, αποφασίζετε.

Συσκευές ελέγχου θερμοκρασίας

Για μεγάλες περιοχές αποθήκευσης, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε διαχωριστικά συστήματα. Το split-σύστημα είναι ένα κλιματιστικό που αποτελείται από 2 μέρη εργασίας. Ένα εξάρτημα εργασίας είναι τοποθετημένο έξω, το άλλο - σε οποιοδήποτε μέρος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του κελάριου. Μια τέτοια μέθοδος θα απαιτήσει οικονομικό κόστος για την απόκτηση, εγκατάσταση και πληρωμή ηλεκτρικής ενέργειας. Ορισμένες εταιρείες κάνουν την εγκατάσταση του συστήματος split και την περαιτέρω συντήρησή του δωρεάν.

Η θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει με τη χρήση θερμοσκοπίων. Με τη βοήθεια του θερμοσφωνίου είναι δυνατό να το μειώσουμε και να το ανεβάσουμε.

Υπάρχουν μονάδες ψύξης, έχουν σχεδιαστεί για να ψύχουν αέρα σε μεγαλύτερες περιοχές, για παράδειγμα για κελάρια κρασιών.

Για να αυξηθεί η ίδια θερμοκρασία στην αποθήκευση πρέπει να είναι το αντίθετο. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε συσκευές θέρμανσης. Καλύψτε την επιφάνεια του κελαριού με μια ισχυρή πτώση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος αέρα με θερμομονωτικά υλικά. Στις αγροτικές περιοχές, για παράδειγμα, οι αποθηκευμένες προμήθειες και το καπάκι της αποθήκης καλύπτονται με ένα στρώμα άχυρου. Είναι προτιμότερο να μην ανοίγετε τους θησαυρούς στους παγετούς εντελώς.

Πώς να οργανώσετε την ψύξη σε ένα κελάρι;

Καλή ώρα της ημέρας.
Χρειάζεστε μια καταιγίδα ιδεών για ψύξη στο κελάρι ή μια διαρκώς διατηρούμενη θερμοκρασία για τη συντήρηση κανονικών λαχανικών. Τόπος κατοικίας πόλη, μικρό κουβούκλιο, αντίστοιχα υπό κελάρι τους. Κάποια στιγμή κατασκευάστηκε και ένας μονόλιθος πάχους περίπου 15 cm χρησιμεύει ως επικάλυψη. Το φθινόπωρο και το χειμώνα είναι φυσιολογικό, αλλά με την άφιξη της θερμότητας, η βλάστηση της πατάτας είναι αισθητά ορατή. Η υγρασία είναι υψηλή. Έτσι μειώνοντας τη θνησιμότητα. Αν και η ένταση επιτρέπει. Από τα παραπάνω, είναι σαφές ότι δεν είναι δυνατή η θερμομόνωση από την κορυφή λόγω του επιπέδου πάνω από το οποίο δεν θα πηδήσετε. Δημιουργήθηκε κανονικά απομονωμένη. Έτσι, η ιδέα υποδηλώνει ότι, με κάποιον τρόπο, οι άνθρωποι λύουν τέτοια προβλήματα. Έχω ακούσει ότι ακίνητα καλοριφέρ τοποθετούνται πάνελ καλοριφέρ στους τοίχους. Αλλά υπάρχει μια βιομηχανική κλίμακα. Και πώς να είστε στο σπίτι. Μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε επιλογή χρησιμοποιώντας το κλιματιστικό. Τι θα πει. Οποιεσδήποτε ιδέες εξετάζονται. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συμπάθειά σας

Ο Alexey 22 έγραψε:
θερμομονωμένη από την κορυφή αποτυγχάνει

almeca έγραψε:
αλλά από μέσα;

Ξέρετε, έγραψε, και τότε η ίδια σκέψη ήρθε, αλλά τότε σκέφτηκε ότι το υψόμετρο ήταν πολύ χαμηλό. Και τότε θα πρέπει να λυγίσετε το κεφάλι σας. Επιπλέον, αυτή είναι μια παθητική μέθοδος και το ζήτημα της εξισορρόπησης της θερμοκρασίας μόνο στο χρόνο, και σκέφτηκα ήδη την ενεργό ψύξη.

Η ουσία του κελάριου είναι ότι με περισσότερο ή λιγότερο καλή θερμομόνωση στο κελάρι, η θερμοκρασία που απαιτείται για την αποθήκευση λαχανικών διατηρείται λόγω της ψύξης της από κάτω. Το έδαφος μετά από ένα ορισμένο βάθος έχει μια σταθερή θερμοκρασία - περίπου συν 3. Αυτή η θερμοκρασία είναι βέλτιστη για την αποθήκευση των πατατών. Στη συνέχεια - από αυτήν τη σόμπα και το χορό. Βυθίστε το κελάρι και το μονώστε από όλες τις πλευρές εκτός από το πάτωμα. Και η υγρασία αντιμετωπίζεται με την παρουσία εξαερισμού.
Και ως εναλλακτική λύση, να θυμάστε ότι υπάρχει κάτι τέτοιο όπως ένας παγετώνας. Συλλέξτε τα πλαστικά μπουκάλια με νερό (μπορείτε να είστε αλμυρά), παγώστε τα το χειμώνα, ξύστε μια τρύπα στο κελάρι, βάλτε τα μπουκάλια εκεί και καλύψτε καλά από την κορυφή. Με την έναρξη των ζεστών ημερών σιγά-σιγά τραβήξτε έξω αυτά τα μπουκάλια ή μειώστε το στρώμα θερμομόνωσης πάνω από αυτά. Και είναι απαραίτητη η καλή θερμομόνωση των τοίχων ή της οροφής. Είναι ενοχλητικό, αλλά διαφορετικά θα έχετε αυτό που έχετε. Και για να φτιάξετε από το κελάρι ένα ψυγείο με θερμαντικά σώματα. - το έργο είναι απρόσκοπτο. Είναι πιο εύκολο να αγοράσετε ένα παλιό ψυγείο και να φυλάξετε λαχανικά εκεί.

Ο χρήστης Old_Navy έγραψε:
Το έδαφος μετά από ένα ορισμένο βάθος έχει μια σταθερή θερμοκρασία - περίπου συν 3.

Yann: + 8 ° C. Η βαθύτερη ζεστασιά. Θυμηθείτε για τη δομή της γης. Γενικά, η γη είναι ένας θερμοπυρηνικός αντιδραστήρας. Έτσι κάθουμε στην κορυφή αυτής της θερμοπυρηνικής σόμπας και ετοιμάζουμε. Και πώς θα κρυώσει, έτσι ώστε όλοι μας θα φτάσουμε στο τέλος και ακόμη και ο ήλιος δεν θα σώσει.

Ο Alexey 22 έγραψε:
Και πώς να είστε στο σπίτι. Μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε επιλογή χρησιμοποιώντας το κλιματιστικό.

. Ο κλιματισμός είναι καλός, αλλά ακριβός. Το κελάρι θα πρέπει να κατασκευαστεί ξεχωριστά. Για να διατηρήσετε το κρύο, χρησιμοποιήστε το χειμερινό πάγο (χιόνι). Στο διαδίκτυο συνάντησα τη συσκευή ενός τέτοιου κελάριου. Στο χωριό θυμάμαι ότι υπήρχε ένα λάκκο, στην κορυφή μιας κεκλιμένης στέγης, πάνω από το λάκκο, το δάπεδο ήταν καλυμμένο με πριονίδι και λουρί. Και χιονίζοντας, μέχρι τον επόμενο χειμώνα, λειτούργησε. Το γάλα, το βούτυρο, τα κουάκια που φυλάσσονται εκεί δεν είναι το ψυγείο φυσικά, αλλά καλύτερα από ό, τι όχι.
Στο κελάρι του αχυρώνα, οι πατάτες δεν αναπτύσσονται, αλλά κάτω από το σπίτι ζεστό και οι πατάτες διατηρούνται άσχημα. Παρόλο που μια ξεχωριστή είσοδος και η πόρτα είναι σχεδόν ανοικτή καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Η οροφή ήταν ραμμένη με αφρό πολυστερίνης. Είναι ακόμα ζεστό και στεγνό. Παράξενα kakto: Για να μην είσαι adenoks, το πρόβλημα είναι πολλά.
Η πεθερά, οι πατάτες απλά θάβονται στο έδαφος και καλύπτονται με άχυρο στην κορυφή.

Παροχή βέλτιστης θερμοκρασίας στο κελάρι

Παραδοσιακά στη χώρα μας το κελάρι χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων και άλλων προϊόντων. Εάν η θερμοκρασία στο κελάρι διατηρείται σε σταθερό επίπεδο καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, παραμένουν αμετάβλητες και δεν αλλοιώνονται. Ωστόσο, η συμμόρφωση με αυτό το καθεστώς είναι δυνατή μόνο όταν το υπόγειο είναι κατασκευασμένο σωστά και σε κατάλληλο μέρος γι 'αυτό.

Εκτός από τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας, είναι σημαντικό να καθαρίζετε περιοδικά το θησαυροφυλάκιο και να το θεραπεύετε από τους μύκητες και τα παράσιτα του, προκειμένου να αποθηκεύσετε με επιτυχία την καλλιέργεια.

Θερμική αγωγιμότητα του εδάφους

Είναι γνωστό ότι η θερμοκρασία και η υγρασία στο υπόγειο κελάρι αντιστοιχούν στους δείκτες που έχει το περιβάλλον. Αυτός είναι ο αέρας (στην περίπτωση ενός κελαριού) ή το έδαφος στο οποίο είναι χτισμένη η αποθήκη. Εάν το έδαφος είναι πυκνό, τότε δίνει γρήγορα θερμότητα. Για παράδειγμα, το πηλό έδαφος είναι ένας εξαιρετικός αγωγός θερμότητας. Με άλλα λόγια, σε ένα πυκνό έδαφος τα προϊόντα μπορούν να καταψυχθούν το χειμώνα και υπερθέρμανση το καλοκαίρι, ωστόσο, για τη ρύθμιση στα κελάρια τέτοιες συνθήκες απαιτούν τη χρήση υψηλής ποιότητας και αποτελεσματική μονωτικά υλικά.

Οι κακοί αγωγοί θερμότητας μπορούν να ονομάζονται αμμώδεις βροχοπτώσεις και αμμώδη εδάφη. Η βέλτιστη θερμοκρασία στα κελάρια που κατασκευάζονται σε τέτοια εδάφη διατηρείται σχεδόν πάντα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάτι για να το υποστηρίξουμε.

Ισορροπία θερμοκρασίας και υγρασίας

Σε γενικές γραμμές, ένα καλό μικροκλίμα του υπογείου βασίζεται στην ισορροπία πολλών συστατικών: υγρασία, θερμοκρασία, έλλειψη πλημμύρας. Αν τουλάχιστον ένας από αυτούς τους δείκτες υπερβαίνει τα όρια, τότε δεν θα είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για τη διατήρηση των διατάξεων. Επιπλέον, οι αρνητικές επιπτώσεις ενός παράγοντα θα επηρεάσουν αυτόματα όλες τις άλλες.

Το σημείο δρόσου είναι η θερμοκρασία στην οποία σχηματίζεται συμπύκνωση στους τοίχους.

Η θερμοκρασία στο κελάρι μπορεί να ποικίλει ελαφρά καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους. Εάν υπάρχει μόνο φυσικός αερισμός στο δωμάτιο, τότε το χειμώνα μπορεί να μην υπάρχει κανονική ροή αέρα, κάτι που θα προκαλέσει κάποια προβλήματα. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία μέσα στην αποθήκευση θα αυξηθεί. Για να αποφευχθεί αυτό, πολλοί ειδικοί συστήνουν την υποχρεωτική εξαερισμό του κελαριού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το κελάρι περιέχει μεγάλο αριθμό προϊόντων και το ίδιο το δωμάτιο έχει σημαντικό μέγεθος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι λογικό να δοθεί προσοχή στις σύγχρονες τεχνολογικές συσκευές που παρέχουν ένα κανονικό καθεστώς θερμοκρασίας και υγρασίας σε κάθε χώρο.

Παρά το γεγονός ότι οι κλιματολογικές συνθήκες σε διάφορα μέρη της χώρας μας είναι πολύ διαφορετικές, η βέλτιστη θερμοκρασία για τα κελάρια είναι +2, +4 βαθμοί.

Είναι σε αυτές τις τιμές θα πρέπει να καθοδηγείται σε περίπτωση που νομίζετε ότι η θερμοκρασία στο κελάρι έχει μειωθεί ή, αντιθέτως, υπερβολικά υψηλό. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά θερμόμετρα, με τα οποία μπορείτε να καθορίσετε γρήγορα τον δείκτη θερμοκρασίας. Ή κρεμάστε σε ένα κελάρι ένα συνηθισμένο θερμόμετρο υδραργύρου, το οποίο δείχνει επίσης όλες τις αλλαγές.

Αν το κελάρι παγώσει

Για να διατηρήσετε μια σταθερή θερμοκρασία στο κελάρι, είναι προτιμότερο να το τοποθετήσετε στο έδαφος στο βάθος που σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία έχει σταθερή θερμοκρασία τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Με άλλα λόγια, το κελάρι πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το βάθος της κατάψυξης του εδάφους. Εάν για κάποιο λόγο αυτό δεν είναι δυνατό (για παράδειγμα, ένα υψηλό επίπεδο των υπόγειων υδάτων), στο υπόγειο του την ανάγκη δημιουργίας της μόνωσης, η οποία θα αντισταθμίσει την θερμική αγωγιμότητα των παγώνει εδάφους.

Σε αρνητική θερμοκρασία, τα προϊόντα καταψύχονται και υποβαθμίζονται.

Εάν το κελάρι είναι χτισμένο ως πρόσθετη εγκατάσταση αποθήκευσης κάτω από το σπίτι, το χειμώνα είναι πιθανό να είναι πολύ ζεστό. Αυτά τα κελάρια πρέπει να προστατεύονται όχι από το κρύο, αλλά από τη θέρμανση από πάνω, η οποία επίσης μειώνεται σε μια συσκευή για καλό εξαερισμό και θερμομόνωση των δαπέδων.

Εάν το κελάρι είναι πολύ ζεστό

Κατά κανόνα, η μόνωση του κελάρι από το εσωτερικό παρέχεται αμέσως κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Αλλά γιατί η προστασία από τις αλλαγές θερμοκρασίας είναι τόσο σημαντική; Χωρίς αυτό, θα είναι πολύ ζεστό στο κελάρι το χειμώνα, το οποίο θα επηρεάσει αρνητικά την κατάσταση των προϊόντων.

Εάν το υπόγειο είναι κάτω από ένα σπίτι - μπορεί να είναι πολύ ζεστό.

Ο βασικός κανόνας για την επιτυχή αποθήκευση της συγκομιδής στο κελάρι είναι η διαθεσιμότητα ποιοτικού αερισμού ανά πάσα στιγμή του έτους. Το σωστά κατασκευασμένο σύστημα εξαερισμού θα βοηθήσει τον αέρα να κυκλοφορεί συνεχώς. Αν το φως φτάσει στον σωλήνα εξαερισμού και η φλόγα βουίζει, αυτό σημαίνει ότι ο αέρας κινείται και το σύστημα λειτουργεί.

Εάν υπάρχει υγρασία στο κελάρι το χειμώνα, μια κακή οσμή, η συσσώρευση συμπυκνώνεται και ο μύκητας πολλαπλασιάζεται, αυτό είναι ένα σαφές σήμα σχετικά με τη δυσλειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Εάν, παρά τη θερμομόνωση και τον εξαερισμό, στο κελάρι ή στο υπόγειο εξακολουθεί να μην πέφτει η θερμοκρασία, τότε η αποθήκευση πρέπει να εμβαθύνεται. Με άλλα λόγια, πρέπει να μειώσετε το επίπεδο του δαπέδου. Για να γίνει αυτό, το κάτω μέρος του χώρου αποθήκευσης στάζει 50 cm ή περισσότερο (εάν είναι απαραίτητο). Στο κελάρι του υπόγειου κτιρίου, είναι πιο δύσκολο να παραχθεί το έργο, επειδή η βάση σίγουρα σκυροδέθηκε.

Εάν η θερμότητα στο κελάρι, ακόμη και μετά την εμβάθυνση, συνιστάται να αφήνετε περιοδικά την πόρτα ή την είσοδο στο θησαυροφυλάκιο. Για να παρακολουθήσετε τη θερμοκρασία, σας συνιστούμε να εγκαταστήσετε ένα συμβατικό θερμόμετρο.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν είναι μόνο η θερμοκρασία που είναι σημαντική, αλλά και πόση υγρασία αποθηκεύεται στο δωμάτιο. Για παράδειγμα, οι πατάτες συνιστώνται να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία περίπου μηδέν και υγρασία 90%. Άλλες καλλιέργειες διατηρούνται επίσης σε τέτοιες συνθήκες στο κελάρι ή στο κελάρι.

Στη ζέστη, οι πατάτες θα βλαστήσουν γρήγορα.

Απλοί τρόποι ρύθμισης της θερμοκρασίας

Η παλιά μέθοδος ανίχνευσης της αρνητικής θερμοκρασίας είναι να αφήσετε μια πλάκα με νερό στο κελάρι. Αν το νερό μετά από λίγο μετατραπεί σε πάγο, τότε η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν. Από την άλλη πλευρά, αν το υπόγειο είναι πολύ ζεστό, τότε αυτό δεν είναι επίσης καλό. Στον έλεγχο θα βοηθήσετε το ψυχρόμετρο - μια συσκευή για τον προσδιορισμό της υγρασίας και της θερμοκρασίας.

Το υγρόμετρο θερμόμετρου θα σας βοηθήσει να ελέγξετε το μικροκλίμα στο δωμάτιο.

Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι για να κρυώσετε ή να θερμάνετε τον αέρα στην αποθήκη.

Ρίχνουμε χιόνι στην κορυφή

Εάν το κελάρι βρίσκεται χωριστά και δεν προστατεύεται από το κρύο στην κορυφή του άλλου δομής, τότε καταπακτή ρίχνει το χιόνι, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φράγμα θερμικής μόνωσης για την εξασφάλιση βέλτιστων συνθηκών για τη συντήρηση τροφίμων. Σε περίπτωση που το κελάρι έχει θερμανθεί και είναι απαραίτητο να μειωθεί η θερμοκρασία και η υγρασία, πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς το χιόνι. Εάν, αντίθετα, θέλετε να κάνετε κάτι με χαμηλή θερμοκρασία, θα πρέπει να φορτώσετε περισσότερο χιόνι στην καταπακτή.

Το χιόνι ρίχνεται στο καπάκι και χρησιμεύει ως φυσικός θερμαντήρας.

Κάνοντας έναν παγετώνα

Σε χωριά και χωριά, το χιόνι και ο πάγος χρησιμοποιήθηκαν για πολλά χρόνια για τη μείωση της θερμοκρασίας στο κελάρι. Στο πάτωμα στο κελάρι ή στο υπόγειο βάλτε ένα δοχείο γεμάτο χιόνι ή πάγο. Η χωρητικότητα της δεξαμενής εξαρτάται από την απαιτούμενη θερμοκρασία.

Ένας παγετώνας τοποθετημένος στο πάτωμα αποθήκευσης.

Χρησιμοποιούμε δοχεία με νερό

Το χειμώνα, αν έπρεπε να απομακρυνθεί η υπερβολική θερμότητα, χρησιμοποιήθηκε εξαερισμός, αλλά το καλοκαίρι είναι δυνατόν να μειωθεί η θερμοκρασία και η υγρασία με τη βοήθεια συνηθισμένων πλαστικών φιαλών. Στη φιάλη, ρίξτε το νερό και βάλτε το στην κατάψυξη. Μόλις το νερό παγώσει, τα μπουκάλια μπορούν να μεταφερθούν στο κελάρι. Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη σε ένα κελάρι ή ένα κελάρι μιας μικρής περιοχής.

Χιόνι σε φιάλες

Υπάρχει μια άλλη μέθοδος χρήσης πλαστικών φιαλών, με στόχο την ψύξη του κελάριου. Τα φιαλίδια συλλέγονται την άνοιξη, μέχρι να λιώσει το χιόνι. Είναι γεμάτα χιόνι, και στη συνέχεια θαμμένα σε μια μικρή τρύπα που σχηματίζεται στο πάτωμα κελάρι. Χιόνι σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να αναμειγνύεται με επιτραπέζιο αλάτι, έτσι ώστε η τήξη να γίνεται όσο το δυνατόν αργότερα. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, τα μπουκάλια μπορούν να μαζευτούν αν είναι απαραίτητο. Κάντε το ή όχι - εξαρτάται από εσάς.

Σύγχρονα μικροκλιματικά συστήματα

Εάν το κελάρι είναι πραγματικά μεγάλο, γιατί να μην χρησιμοποιήσετε ένα split σύστημα ή ένα ισχυρό κλιματιστικό σε αυτό; Η υγρασία σε αυτή την περίπτωση θα διατηρείται πάντα στο απαιτούμενο επίπεδο. Φυσικά, η χρήση σύγχρονων κλιματιστικών διπλής μονάδας συνδέεται με σοβαρά οικονομικά κόστη, οπότε κάθε ιδιοκτήτης της κατοικίας δεν αποφασίζει να εγκαταστήσει μια τέτοια συσκευή στο κελάρι ή στο κελάρι.

Τα σύγχρονα συστήματα διαχωρισμού είναι αρκετά ακριβά και δεν είναι όλοι που θα αποφασίσουν να τα χρησιμοποιήσουν για φυτικό υπόγειο.

Επιπλέον, η θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει με τη βοήθεια θερμοσκοπίων, τα οποία επιτρέπουν τόσο τη μείωση όσο και την αύξηση της θερμοκρασίας.

Στην πώληση, μπορείτε επίσης να βρείτε μονάδες ψύξης που λειτουργούν μόνο για τη μείωση της θερμοκρασίας στο δωμάτιο και δεν επηρεάζουν την υγρασία με οποιονδήποτε τρόπο.

Εάν θέλετε να αυξήσετε τη θερμοκρασία στο υπόγειο, τότε μπορείτε να επιλέξετε την εντελώς αντίθετη λύση - τη χρήση των συσκευών θέρμανσης. Ποιο σύστημα θα ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωση αυτή, θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες του ιδιοκτήτη και τα χαρακτηριστικά των χώρων.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα σύγχρονο σύστημα εξαερισμού, μέσω του οποίου μπορείτε όχι μόνο να αερίζετε το κελάρι ανά πάσα στιγμή, αλλά και να προσαρμόζετε τη θερμοκρασία στη γεύση σας. Τέτοιου είδους αρθρωτά συστήματα στη χώρα μας δεν είναι πολύ δημοφιλή. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, δεν είναι κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού αποφασίσει να αγοράσει ένα τέτοιο σύστημα και να το χρησιμοποιήσει στο κελάρι ή στο κελάρι.

Το υψηλό κόστος των αρθρωτών συστημάτων αναγκάζει πολλούς από τους συμπατριώτες μας να αναφερθούν στις μεθόδους του παλιού παππού που περιγράφηκαν παραπάνω, πολλές από τις οποίες όμως έχουν μάλλον υψηλή απόδοση.

Έχοντας σκεφτεί τη θερμοκρασία στο υπόγειο, θα αποθηκεύσετε τη συγκομιδή σας από αλλοίωση και θα εξοικονομήσετε σημαντικούς πόρους.

Βοηθός συντάκτης, συγγραφέας άρθρων για γενικά οικονομικά θέματα.

Τι γίνεται αν το κελάρι είναι ζεστό;

Δεδομένου ότι το κελάρι είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να αποθηκεύσετε τρόφιμα με τη μορφή κονσερβοποιημένων τροφίμων και φρέσκα λαχανικά για το χειμώνα, είναι σημαντικό ότι η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι σίγουρη. Πώς να φτιάξετε το κελάρι κρύο αν το κελάρι είναι πολύ ζεστό; Διαφορετικά, μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αλλοίωσης των αποθεματικών σας.

Τι είναι ένα κελάρι και ποιο είναι το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας του

Το κελάρι είναι πολλών ειδών. Μπορεί να είναι ένα βαθύ ή ημι-βαθύ δωμάτιο με θέρμανση ή χωρίς θέρμανση. Το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με τούβλο, μονόλιθο, καθώς και αφρώδες σκυρόδεμα και πολλά άλλα υλικά.

Απλά σημειώστε ότι το θερμαινόμενο υπόγειο δεν είναι κατάλληλο για αποθήκευση λαχανικών και συντήρηση. Η κλασική έκδοση θα πρέπει να είναι κρύα. Ξεχωριστά, πρέπει να πούμε για τον τύπο του μετάλλου. Αυτή η κατασκευή είναι εγκατεστημένη στο έδαφος. Διαθέτει θερμομόνωση και επίσης επεξεργάζεται με μέσα κατά της σκουριάς. Για να εγκαταστήσετε τη δομή είναι απαραίτητο να σκάβετε ένα λάκκο θεμελίωσης. Η εγκατάσταση θα πρέπει κατά προτίμηση να ανατίθεται σε επαγγελματίες. Θα είναι σε θέση να τοποθετήσουν σωστά τη δομή στο έδαφος.

Η βέλτιστη θερμοκρασία εξαρτάται από το χρόνο του έτους. Συνήθως οι ενδείξεις στο κελάρι είναι οι ίδιες με τη θερμοκρασία του εδάφους στο οποίο είχε σκάψει.

 1. Το καλοκαίρι θεωρείται ο κανόνας, αν το θερμόμετρο δείχνει στο υπόγειο 5-7 βαθμούς πάνω από το μηδέν. Αν δεν ακολουθήσετε τη θερμοκρασία, μπορεί να εμφανιστεί ο μύκητας και το περιεχόμενό του να αρχίσει να επιδεινώνεται. Αυτή η θερμοκρασία είναι μια κρίσιμη ένδειξη. Ακόμη και σε πολύ ζεστές μέρες, δεν πρέπει να είναι υψηλότερη.
 2. Το χειμώνα, όταν μειώνεται η συνολική θερμοκρασία, μειώνονται επίσης οι δείκτες στο υπόγειο. Αν δεν θερμαίνεται και δεν βρίσκεται κάτω από θερμαινόμενο περίβλημα, τότε τα χειμερινά στοιχεία είναι 2-4 βαθμούς πάνω από το μηδέν.

Οι θερμοκρασίες δίνονται για κελάρια στα οποία αποθηκεύονται λαχανικά και κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Για το οινοποιείο, τα στοιχεία αυτά πρέπει να είναι ελαφρώς υψηλότερα.

Πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών θέλουν να μάθουν: αν το κελάρι είναι ζεστό, τι πρέπει να κάνουμε ώστε τα προϊόντα να μην υποβαθμιστούν και το δωμάτιο θα μπορούσε να εκπληρώσει τη λειτουργία του. Πρώτα πρέπει να καταλάβετε πώς να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο κελάρι.

Μέθοδοι για τη μείωση και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας

Πρώτα απ 'όλα, για να βελτιστοποιήσετε το μικροκλίμα, πρέπει να ελέγξετε αν έχετε αερισμό και πώς λειτουργεί. Το κελάρι πρέπει να είναι ένα αεριζόμενο δωμάτιο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία:

 1. Εάν ένα ζεστό υπόγειο κάτω από το σπίτι, τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Μπορείτε να αυξήσετε το βάθος κατά ένα άλλο μισό μέτρο. Εάν εμβαθύνετε το κελάρι, οι σταθερές τιμές του θερμομέτρου θα μειωθούν.
 2. Το χειμώνα, για λίγο, μπορείτε να ανοίξετε τις τρύπες εξαερισμού, καθώς και τις πόρτες και τις καταπακτές.
 3. Το καλοκαίρι μπορείτε να φέρετε πλαστικά μπουκάλια με πάγο ή χιόνι. Επιπλέον, για μεγάλους χώρους, μπορείτε να συμβουλεύσετε να εγκαταστήσετε ένα κλιματιστικό.
 4. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα θερμομονωτικό σύστημα. Η καλή θερμομόνωση θα βοηθήσει στη διατήρηση της βέλτιστης απόδοσης ανά πάσα στιγμή του χρόνου.
 5. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον απλό, φυσικό εξαερισμό με έναν εξαναγκασμένο εξαερισμό. Μπορεί να εξασφαλίσει μείωση της θερμοκρασίας.
 6. Για να μάθετε πώς μπορείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία σε ένα μεταλλικό κελάρι, θα πρέπει πρώτα να ελέγξετε αν υπάρχει εξαερισμός σε αυτό. Εάν το κελάρι είναι εγκατεστημένο σωστά, με θερμομόνωση και αερισμό, τότε στο θερμόμετρο πρέπει να υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις. Ίσως, το λάκκο για το κελάρι δεν είχε σκάψει βαθιά, με την εμβάθυνση της κατασκευής αναγκαστικά να γίνει πιο δροσερή.

Για να παρακολουθήσετε τη θερμοκρασία στο κελάρι θα πρέπει να κρεμάστε ένα θερμόμετρο, το οποίο θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τις διαφορές. Όταν ψύχετε το δωμάτιο το χειμώνα, είναι σημαντικό να μην το αφήσετε να παγώσει.

Πώς να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στο κελάρι; Για τη ρύθμιση είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα διαχωρισμού. Με τη βοήθεια ειδικών θερμοσκοπίων είναι δυνατό να μειωθούν ή να αυξηθούν οι ενδείξεις στο θερμόμετρο. Θα βοηθήσουν να κρυώσει το ζεστό κελάρι.

Μεταξύ άλλων, πρέπει να παρακολουθείτε την υγρασία. Είναι σημαντικό όταν η θερμότητα μειωθεί, η υγρασία δεν αλλάζει. Για να μειωθεί η θερμοκρασία χωρίς να αλλάξει η υγρασία, είναι απαραίτητο το κελάρι να έχει αξιόπιστη στεγάνωση. Θα αποτρέψει τον σχηματισμό υπερβολικής υγρασίας.

Επίσης, μην εμπλακείτε πολύ στην καταπολέμηση της θερμότητας, ειδικά το χειμώνα. Μερικές φορές το υπόγειο μπορεί να παγώσει, γεγονός που δείχνει μια κακή στεγανοποίηση. Αν έχει ήδη εμβαθυνθεί, αξίζει να το εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο, προκειμένου να αποφευχθεί το πάγωμα.

Συμπερασματικά

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας στο κελάρι και στο κελάρι δεν θα είναι περίπλοκη διαδικασία αν δεν υπήρχαν σφάλματα στην κατασκευή του δωματίου.

Στο σωστά εκτεθειμένο υπόγειο, όπου η υδροηλεκτρική και θερμική μόνωση δεν έχει σπάσει, ο εξαερισμός εγκαθίσταται σωστά, η θερμοκρασία θα είναι άνετη για τη διατήρηση των κενών και της συγκομιδής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μερικές φορές, για να εξομαλύνει το μικροκλίμα, αρκεί να εμβαθύνουμε το υπόγειο. Και για να γνωρίζουμε πάντα με ακρίβεια τους δείκτες, ένα θερμόμετρο πρέπει να κρεμάσει στο δωμάτιο.

Γιατί είναι το κελάρι ζεστό (καλοκαίρι);

Αγοράσαμε το γκαράζ, έκανε ήσυχοι γκαράζ, κελάρι κάτω (επίσης πολύ καλή, είναι σαφές ότι κάτι «για τον εαυτό του»), αλλά αποθηκεύουν δεν μπορεί να κάνει τίποτα, καθώς η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Ο εξαερισμός πρέπει να είναι καλό, όπως έκανε πάντα, από τους κανόνες (ένας σωλήνας είναι χαμηλή, η άλλη υψηλή εισόδου / εξόδου). Σε τι μπορεί να υπάρχει μια επιχείρηση; Είναι δυνατόν να βελτιώσουμε κάπως το κελάρι;

Οι κύριοι λόγοι είναι οι εξής:

Δεν λειτουργεί, ή λείπει ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής, ή είναι, αλλά δεν έχει γίνει σωστά.

Κατά την κατασκευή του κελάρι (αν και κελάρια είδη είναι πολλά είδη, υπάρχουν αποχρώσεις), έγιναν λάθη στους υπολογισμούς, η κάβα δεν είναι επαρκώς εσοχή στο έδαφος.

Ίσως δεν έκανε θερμική μόνωση των τοίχων, πατώματα, ταβάνια, κελάρι, μόνωση και η μειωμένη και αύξηση (εξωτερική) θερμοκρασία προστατεύει το κελάρι.

Η θερμοκρασία στο κελάρι τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα θα πρέπει να βρίσκεται σε μία περιοχή, είναι περίπου 2, 4 βαθμούς πάνω από το μηδέν.

Σε ιδιαίτερα ζεστές μέρες (το καλοκαίρι) δεν υπερβαίνει τις + 7 μοίρες.

Ξεκινήστε με τον εξαερισμό, αν τα πάντα είναι σε τάξη, εμβαθύνετε το δάπεδο (εάν είναι θαμμένο και όχι ένα χερσαίο κελάρι).

Επιπλέον θερμομόνωση των τοίχων, του δαπέδου, της οροφής.

Εάν δεν βοηθήσετε καθόλου και το κελάρι δεν είναι μεγάλο στην περιοχή, μπορείτε να φτιάξετε ένα "παγετώνα" ενός δοχείου με χιόνι ή πάγο.

Εάν το κελάρι είναι μεγάλο, εγκαταστήστε το κλιματιστικό,

Δεν γράψατε σημαντικές λεπτομέρειες στο επεξηγηματικό μέρος της ερώτησης, το οποίο μπορεί να βοηθήσει κάπως να δώσει τη σωστή απάντηση στην ερώτησή σας. Πολλά στοιχεία είναι σημαντικά εδώ, για παράδειγμα:

 • ποιο είναι το ύψος του κελαριού (από το επίπεδο του εδάφους);
 • από τα τοιχώματα του κελάριου είναι επενδεδυμένα.
 • από ποιο υλικό γίνεται η θερμομόνωση και η στεγανοποίηση.
 • από το ταβάνι τελείωσε?
 • θερμαινόμενο γκαράζ?
 • Οι σωλήνες εξαερισμού στέκονται αυστηρά κάθετα ή αποσύρονται στα πλευρικά τοιχώματα.
 • ποια είναι η διάμετρος των σωλήνων εξαερισμού και ποια είναι η κυβική ισχύς του κελαριού;
 • στις οποίες τοποθετούνται οι σωλήνες εξαερισμού σε σχέση με το δωμάτιο του κελάρι κλπ. κλπ.

Εδώ μπορείτε να απαντήσετε σωστά μόνο όταν μελετάτε και μελετάτε λεπτομερώς τη δομή του κελάριου σας.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, νομίζω, να διορθώσει την κατάσταση όσο το δυνατόν, γιατί εγώ προσωπικά πιστεύω ότι έχετε κάποιο πρόβλημα με μόνωση (πιθανώς ένα ανώτατο όριο) ή εξαερισμού τοποθετημένα σωστά και πηγαίνει pereizbytochny πρόσληψη του θερμού αέρα από το δρόμο το καλοκαίρι.

Τώρα γεμάτη από ειδικές οικοδομικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σφραγίσει το καλά κελάρι δωμάτιο για να τον το καλοκαίρι δεν επηρέασε τις υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες και διατηρεί την πιο άνετο περιβάλλον για την αποθήκευση των προμηθειών Κελάρια με τη μορφή αποθεματικών διατήρησης και διάφορα λαχανικά.

Οι κανόνες θερμοκρασίας στο κελάρι και οι συνέπειες της παραβίασής τους

Ο άμεσος σκοπός του κελαριού είναι η διατήρηση της καλλιέργειας σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δείκτες θερμοκρασίας στη δομή του υπογείου είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Για την επίτευξη σταθερών παραμέτρων για τη διατήρηση των προϊόντων, είναι απαραίτητο να επιτευχθούν δείκτες σταθερότητας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την τοποθέτηση του υπογείου. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι θερμοκρασία θα πρέπει να είναι στο κελάρι.

Παράμετροι που επηρεάζουν τους κανόνες

Γεωλογικά

Κατά την επιλογή της θέσης για το κελάρι, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η γεωλογία των επιφανειακών και κλιματικών συνθηκών. Τα χαρακτηριστικά θερμοκρασίας και το επίπεδο υγρασίας στο κελάρι συμμορφώνονται πλήρως με τα χαρακτηριστικά που έχει ο ατμοσφαιρικός αέρας. Αρχικά, αυτό που δίνουν προσοχή είναι το είδος του εδάφους στο οποίο υποτίθεται ότι θα εξοπλίσει το υπόγειο.

 • Σε εδάφη αυξημένης πυκνότητας, η θερμότητα δίνεται αρκετά εύκολα. Για παράδειγμα, τα αργιλώδη εδάφη θεωρούνται καλοί αγωγοί θερμότητας. Αυτό είναι γεμάτο με την κατάψυξη των τροφίμων το χειμώνα και τη θέρμανση το καλοκαίρι. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα θερμικοί μονωτήρες ποιότητας.
 • Τα αμμώδη εδάφη και τα αμμώδη εδάφη είναι ασήμαντοι αγωγοί θερμότητας, επομένως, στις δομές που είναι εξοπλισμένες σε αυτά, οι δείκτες θερμοκρασίας σχεδόν πάντα θα είναι σταθεροί. Δεν απαιτείται πρόσθετη μόνωση.

Επίπεδο υγρασίας

Για να διατηρηθεί ένα καλό μικροκλίμα στο υπόγειο, είναι απαραίτητο να παρατηρηθεί ισορροπία πολλών παραγόντων: η υγρασία στο κελάρι, η θερμοκρασία και το απαράδεκτο της πλημμύρας. Η παραβίαση τουλάχιστον ενός δείκτη θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο συντήρησης των προϊόντων. Στην περίπτωση αυτή, παραβίαση οποιουδήποτε από αυτά συνεπάγεται αποτυχία άλλων. Για παράδειγμα, ο σχηματισμός του σημείου δρόσου.

Σε περίπτωση ανισορροπίας των παραγόντων που παρουσιάζονται, η θερμοκρασία στο κελάρι μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους. Οι λόγοι για αυτό είναι διαφορετικοί:

 • Ο φυσικός αερισμός δεν μπορεί πάντα να αντιμετωπίσει το έργο του. Για παράδειγμα, το χειμώνα, η ροή του αέρα μπορεί να σταματήσει τελείως, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συμβουλεύουν να εξοπλίσουν τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.
 • Αν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε πολλά προϊόντα ή το μέγεθος του κελάριου είναι αρκετά μεγάλο, τότε θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε νεότερες συσκευές που είναι σε θέση να παρέχουν τον βέλτιστο βαθμό υγρασίας και θερμοκρασίας.

Η κανονική θερμοκρασία στο κελάρι είναι +2 0 - +4 0 C, ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο. Μόνο στην περίπτωση αυτή είναι δυνατόν να επιτευχθεί η ιδανική διατήρηση λαχανικών και φρούτων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Απλοποιήστε τον έλεγχο των παραμέτρων θερμοκρασίας θα είναι ένα συμβατικό θερμόμετρο.

Χαμηλή θερμοκρασία

Η σταθερότητα της θερμοκρασίας και η λήψη του κανονιστικού δείκτη της επηρεάζεται από το βάθος του εξοπλισμένου υπογείου. Ως εκ τούτου, πριν από τη διάταξη του κελάριου, είναι απαραίτητο να καθοριστούν αυτές οι διαστάσεις.

 • Το βάθος πρέπει να είναι τέτοιο ώστε τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι η θερμοκρασία να ήταν μία. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί εάν το βάθος του κελαριού είναι μεγαλύτερο από το επίπεδο ψύξης του εδάφους. Υπάρχουν φορές που δεν μπορείτε να πάτε βαθιά, επειδή τα υπόγεια ύδατα ρέουν πολύ ψηλά. Το γεγονός αυτό είναι επιζήμιο για τη λειτουργική απόδοση του υπογείου.
 • Εάν το βάθος είναι μικρό, η αποθήκευση είναι κατάψυξη. Για να αποφύγετε αυτό το αρνητικό φαινόμενο, δημιουργήστε μια αξιόπιστη θερμομόνωση.
 • Όταν το υπόγειο βρίσκεται κάτω από τη βάση του σπιτιού, οι παράμετροι θερμοκρασίας μπορούν να αυξηθούν. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη να εξοπλιστεί η μόνωση, η οποία θα βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας στο κελάρι.

Μην ξεχνάτε ότι σε περίπτωση εργασίας για θερμομόνωση, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο καλός εξαερισμός.

Αυξημένη θερμοκρασία

Εάν το κελάρι είναι σωστά τοποθετημένο, τότε οι αλλαγές θερμοκρασίας το χειμώνα και το καλοκαίρι θα είναι μικρές. Στην περίπτωση που εφαρμόζεται η μόνωση του υπογείου, η θερμοκρασία αυξάνεται. Για να μειώσετε τα στοιχεία, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη ρύθμιση του εξαερισμού, έτσι ώστε οι εργασίες της να μην επηρεάζονται από τις εποχές. Ελέγχετε περιοδικά την κυκλοφορία του αέρα στο κελάρι. Για να γίνει αυτό, αρκεί να φέρετε ένα κερί ή έναν αναπτήρα στην είσοδο. Εάν η φλόγα κουνηθεί ή σβήσει, το σύστημα είναι εντάξει.

Σε περίπτωση κακής διαδικασίας αερισμού στο εσωτερικό της εγκατάστασης αποθήκευσης, μπορεί να αυξηθεί η υγρασία, μπορεί να συσσωρευτεί συμπύκνωση, μπορεί να εμφανιστεί ένας μύκητας. Όλα αυτά τα αρνητικά φαινόμενα οδηγούν σε αλλοίωση των προϊόντων.

Σε ακραίες περιπτώσεις, όταν η μόνωση και εξαερισμό δεν βοηθά στη μείωση των παραμέτρων της θερμοκρασίας στο υπόγειο, είναι απαραίτητο να γίνει ένας χώρος υποδοχής τουλάχιστον 0,5 μ. Στη χειμερινή περίοδο, μπορείτε να περιοδικά για να κρατήσει το κελάρι πόρτα ανοιχτή για μια στιγμή.

Ρύθμιση θερμοκρασίας στο υπόγειο

Ένας καλός βοηθός στη διαδικασία ρύθμισης της θερμοκρασίας στο υπόγειο είναι ένα θερμόμετρο. Μπορεί να είναι ηλεκτρονικό, στην οθόνη των οποίων εμφανίζονται αυτόματα οι δείκτες, ή το αλκοόλ. Η καλύτερη επιλογή είναι να εγκαταστήσετε ένα ψυχρόμετρο, το οποίο επίσης καθορίζει το επίπεδο σχετικής υγρασίας. Παρεμπιπτόντως, αυτοί οι δύο δείκτες είναι αρκετά σημαντικοί. Για παράδειγμα, οι βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης για τις πατάτες: 2 0 С - 5 0 С με σχετική υγρασία από 85 έως 95%. Εάν η υγρασία είναι χαμηλότερη, οι πατάτες θα στεγνώσουν, τότε θα ξεκινήσει η πρόωρη βλάστηση και η διαδικασία αποσύνθεσης.

Σε παλαιότερες εποχές, η θερμοκρασία στο κελάρι ελέγχεται από τη μέθοδο του λαού. Ένα πιατάκι με ένα υγρό τοποθετήθηκε στον παγετώνα. Αν το νερό παγώσει, τότε πέφτει κάτω από το μηδέν.

Βασικές απαιτήσεις για τους δείκτες θερμοκρασίας

Έτσι, ποια θερμοκρασία πρέπει να επικρατήσει στο κελάρι; Ας δούμε όλες τις επιλογές. Πρώτα απ 'όλα, ας επισημάνουμε ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • οι θερμοκρασιακές παράμετροι το χειμώνα και το καλοκαίρι δεν πρέπει να είναι εντυπωσιακά διαφορετικές.
 • διαθεσιμότητα θέρμανσης.

Αν μιλάμε για ένα μη θερμαινόμενο υπόγειο, τότε οι τυπικοί δείκτες θερμοκρασίας είναι:

 • το καλοκαίρι - περίπου +5 0 C - +7 0 С, εάν η κλιματική θερμοκρασία του αέρα είναι +25 0 С - +30 0 С;
 • το χειμώνα - +2 0 С - +4 0 С, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι -10 0 С - -15 0 С.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η αλλαγή στις τιμές θερμοκρασίας εξαρτάται άμεσα από το επίπεδο της υγρασίας στο δωμάτιο. Σε περίπτωση που οι αριθμοί μειωθούν χωρίς αιτία, τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διάταξη θέρμανσης.

Γιατί αλλάζει η θερμοκρασία στο υπόγειο;

Πολύ συχνά, οι παράμετροι θερμοκρασίας στο υπόγειο κυμαίνονται. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, εξαιρούνται οι αιτίες. Ως εκ τούτου, θα τις αναλύσουμε λεπτομερώς. Η χαμηλή θερμοκρασία επιτυγχάνεται για τους ακόλουθους λόγους:

 • Αυθόρμητη αλλαγή στα χαρακτηριστικά θερμοκρασίας του ατμοσφαιρικού αέρα.
 • Το υπόγειο είναι κάτω από το σπίτι, οπότε όταν ενεργοποιείτε και απενεργοποιείτε τη θέρμανση, η θερμοκρασία στο υπόγειο αλλάζει επίσης.
 • Το υπόγειο βρίσκεται μακριά από το σπίτι, έτσι ώστε ο παγετός ή οι ισχυροί άνεμοι να προκαλέσουν πτώση της θερμοκρασίας μέσα στην αποθήκη.
 • Το επίπεδο της κατάψυξης του εδάφους. Εάν οι ενδείξεις είναι υψηλές, η θερμοκρασία μειώνεται.

Η αύξηση των παραμέτρων θερμοκρασίας οφείλεται:

 • αύξηση της κλιματικής θερμοκρασίας του αέρα ·
 • Ενεργοποιήστε τη θέρμανση, εάν το υπόγειο βρίσκεται κάτω από το σπίτι.

Συμπερασματικά

Έτσι, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω παραβιάσεις των δεικτών υγρασία και την τυπική θερμοκρασία στο κελάρι, θα πρέπει πρώτα να εξετάσει όλα τα καλά: ο τόπος της θέσης υπόγειο, το βάθος, τη μόνωση, μόνωσης και ποιοτική βελτίωση του εξαερισμού.

Θερμοκρασία και υγρασία στο κελάρι

Ο άμεσος σκοπός του κελαριού είναι να παραταθεί η διάρκεια ζωής της καλλιέργειας, ανεξάρτητα από την εποχή και τις καιρικές συνθήκες έξω από το παράθυρο. Ο σημαντικότερος παράγοντας που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός βέλτιστου μικροκλίματος είναι η υγρασία στο κελάρι. Για να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης για τα προϊόντα, οι δείκτες της πρέπει να είναι σταθεροί και να μην υπερβαίνουν τα αποδεκτά όρια.

Η υψηλή υγρασία στο κελάρι προκαλεί μείωση της διάρκειας ζωής των προϊόντων. Η προσθήκη αυτής της παραμέτρου στις κανονιστικές τιμές είναι ένα σημαντικό καθήκον, η λύση του οποίου είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της καλλιέργειας.

Επίδραση στο μικροκλίμα και στις κανονιστικές τιμές

Η κατασκευή ενός κελάριου είναι ένα πολύ περίπλοκο έργο που απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Όταν ανεγερθεί, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ένας τεράστιος αριθμός παραγόντων και να καθοδηγείται από κατασκευαστικά πρότυπα, διαφορετικά θα είναι αδύνατο να αποκτηθεί μια ποιοτική κατασκευή. Τα κύρια κριτήρια που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων είναι η υγρασία και η θερμοκρασία. Αυτές οι δύο παράμετροι είναι οι κύριες και πρέπει να διατηρηθούν σε ένα ορισμένο επίπεδο.

Σύμφωνα με την κανονιστική τεκμηρίωση, οι βέλτιστες συνθήκες στο κελάρι είναι:

 • υγρασία σε ποσοστό 85-90%.
 • η θερμοκρασία είναι περίπου 2-5 μοίρες.

Παρόμοια αναλογία βασικών δεικτών είναι ευνοϊκότερη για την παράταση της διάρκειας ζωής της καλλιέργειας. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να τηρείται όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες. Η παραβίαση του ισοζυγίου επηρεάζει άμεσα το μικροκλίμα του δωματίου.

Η αυξημένη υγρασία στο κελάρι οδηγεί σε μετατόπιση του σημείου δρόσου μέσα στο δωμάτιο. Στην περίπτωση αυτή, υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να είναι έξω από αυτό. Η συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι ο σχηματισμός συμπυκνώματος, το οποίο καλύπτει όλες τις επιφάνειες και συμβάλλει στην ανάπτυξη της υγρασίας. Μούχλα, ατμόσφαιρα, σάπια φαγητού και διάβρωση των ραφιών - αυτά είναι ένα μικρό μέρος αυτών των προβλημάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική υγρασία.

Η αύξηση της θερμοκρασίας καθιστά τον στεγνωτήρα αέρα, ο οποίος επίσης δεν φέρνει τίποτα καλό. Η απότομη πτώση του επιπέδου υγρασίας και η αύξηση των θερμικών δεικτών έχουν αρνητική επίδραση στα προϊόντα, ξήραντάς τα 2 φορές ταχύτερα. Επομένως, η θερμοκρασία και η υγρασία στο κελάρι πρέπει να είναι σταθερές και επίσης να βρίσκονται εντός των ορίων που προβλέπονται από την τεχνική τεκμηρίωση.

Αιτίες

Η παρακολούθηση της υγρασίας και η διατήρησή της εντός ορισμένων ορίων δεν είναι απλή υπόθεση. Για να σπάσει η ζοφερή ισορροπία μεταξύ των κύριων δεικτών είναι πολύ εύκολη. Τα παραμικρά ελαττώματα στο σχεδιασμό ή την παραμέληση της τεχνολογίας κατασκευών επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του δωματίου. Η μεγαλύτερη επίδραση στο μικροκλίμα στο κελάρι παρέχεται από:

 • τύπος εδάφους ·
 • θέση ·
 • ποιότητα στεγανοποίησης.
 • ποιότητα θερμομόνωσης.
 • κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Η υψηλή υγρασία στο κελάρι μπορεί να είναι συνέπεια της κατασκευής του σε ακατάλληλο έδαφος. Κάθε τύπος εδάφους έχει το δικό του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας. Όσο υψηλότεροι είναι οι δείκτες του, τόσο λιγότερο το έδαφος μπορεί να αντέξει τις θερμικές επιδράσεις. Και μια τέτοια δήλωση είναι αλήθεια όχι μόνο σε σχέση με την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και τη μείωση της. Το έδαφος με υψηλή αγωγιμότητα παγώνει πολύ γρήγορα. Κρύος αέρας φτάνει στο κελάρι, συμβάλλοντας σε μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας του αέρα σε αυτό. Η βλάστηση και ο πηλός είναι μια κακή βάση για την ανέγερση ενός αντικειμένου και η άμμος και η ψαμμίτα θεωρούνται καλό έδαφος για την κατασκευή του.

Η ανισορροπία των κύριων δεικτών μπορεί να προκύψει όταν το κελάρι δεν βρίσκεται σωστά. Εάν το κτίριο δεν είναι αρκετά βαθιά υπόγεια ή κοντά σε πηγές νερού. Σε αυτή την περίπτωση, θα θερμαίνεται πιο γρήγορα το καλοκαίρι, και το πάγωμα το χειμώνα. Για την εξουδετέρωση τέτοιων φαινομένων, πρέπει να εμβαθύνεται τουλάχιστον κατά 0,5-1,0 μέτρα. Μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι η κατασκευή κελάρι ακριβώς κάτω από το σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, η θερμότητα από το θερμαινόμενο τμήμα της θα διεισδύσει μέσα από την οροφή, συμβάλλοντας στην ανάμειξη του σημείου δρόσου.

Η αυξημένη υγρασία στο κελάρι μπορεί να οφείλεται σε κακή στεγανοποίηση. Κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου, το νερό εμποτίζει τη γη και, ελλείψει προστατευτικού στρώματος ή διαταραχής του, μπορεί να διαρρεύσει μέσω του τοιχοποιίας στο εσωτερικό. Σε αυτή την περίπτωση, η ποσότητα υγρασίας που εισέρχεται στο κελάρι εξαρτάται από την περιοχή της μη προστατευμένης περιοχής και την ένταση του πλυσίματος των τοίχων. Η επίλυση ενός τέτοιου προβλήματος μπορεί να γίνει μόνο εφαρμόζοντας το στρώμα στεγανοποίησης στην εξωτερική επιφάνεια του αντικειμένου.

Η ποιότητα της θερμομόνωσης παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη δημιουργία βέλτιστων συνθηκών στο κελάρι. Εάν βρίσκεται σε αργιλώδη εδάφη, δεν είναι αρκετά βαθιά κάτω από το έδαφος ή είναι εξοπλισμένο απευθείας κάτω από το σπίτι, τότε η ισορροπία μεταξύ θερμοκρασίας και υγρασίας δεν μπορεί να αποφευχθεί. Η κατάσταση μπορεί να αποκατασταθεί μόνο με τη δημιουργία μιας πρόσθετης θερμομονωτικής στρώσης, η οποία τοποθετείται στην οροφή ή στους τοίχους.

Κατάσταση του συστήματος εξαερισμού

Η υγρασία στο κελάρι θα πρέπει να είναι πάντα η ίδια. Ο σημαντικότερος ρόλος στη διαδικασία απομάκρυνσης του πλεονάζοντος θερμού αέρα παίζει η κατάσταση του συστήματος εξαερισμού. Ένας καλά οργανωμένος εκχυλιστής μπορεί να εξουδετερώνει τους περισσότερους από τους αρνητικούς παράγοντες που οδηγούν σε μια διαταραχή του μικροκλίματος σε αυτό. Η εργασία οποιουδήποτε συστήματος εξαερισμού βασίζεται στη φυσική κυκλοφορία των μάζα του αέρα, τα οποία όταν θερμαίνονται ανεβαίνουν και μετά την ψύξη τους πάλι στο πάτωμα. Ιδιαίτερα σαφώς η ιδιότητα αυτή εντοπίζεται σε κλειστό χώρο, που είναι το κελάρι.

Σημαντικό! Σύμφωνα με την κανονιστική τεκμηρίωση, μέσω του συστήματος εξαερισμού, τουλάχιστον 150-180 m3 cu. καθαρό αέρα. Ένας τέτοιος δείκτης καθιστά δυνατή όχι μόνο την απομάκρυνση της υγρασίας στο κελάρι, αλλά και την ομαλοποίηση της θερμοκρασίας.

Κατά τη διαδικασία θέρμανσης, ο αέρας απορροφά σωματίδια υγρού και ανυψώνεται στην οροφή μαζί με αυτά. Ταυτόχρονα, η ροή του κρύου αέρα κατεβαίνει στο κάτω μέρος του δωματίου. Έτσι, η δημιουργία ενός συστήματος αερισμού του τύπου τροφοδοσίας και εξάτμισης πραγματοποιείται με βάση τη διαφορά στη θερμοκρασία του αέρα μέσα στο κελάρι και αμέσως έξω από αυτό.

Μειώστε την υγρασία στο κελάρι με μικρή έκταση μέχρι 10 τετραγωνικά μέτρα. μπορεί να γίνει με φυσικό αερισμό. Η αρχή της λειτουργίας του είναι να οργανώσει μια καλή κυκλοφορία αέρα βασισμένη στις φυσικές ιδιότητες του αέρα. Το εξερχόμενο κανάλι είναι εγκατεστημένο στην ίδια την οροφή, εξασφαλίζοντας την αφαίρεση των θερμών μάζων του υγρού αέρα. Το άνοιγμα είναι τοποθετημένο στον ίδιο το δάπεδο για 10-15 cm στην επιφάνεια του. Και οι δύο αγωγοί βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα του δωματίου. Αυτό το σύστημα εγκατάστασης σας επιτρέπει να οργανώσετε μια εξαιρετική ανταλλαγή αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Ξεφορτωθείτε την υψηλή υγρασία στην περιοχή των κελαριών που υπερβαίνει τα 10 τετραγωνικά μέτρα. Είναι δυνατή μόνο με τη χρήση συστημάτων εξαναγκασμένου εξαερισμού. Η αρχή της λειτουργίας τους βασίζεται στη χρήση ειδικών ανεμιστήρων εξαγωγής, αυξάνοντας τη φυσική κυκλοφορία του αέρα.

Προκειμένου να επιτευχθεί η κανονική θερμοκρασία και η υγρασία, οι παράμετροι κελάριου πρέπει να πληρούν όλα τα απαραίτητα πρότυπα. Η παρουσία διαρροών, κακής θερμομόνωσης και ακατάλληλης εδαφικής θέσης έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο εσωτερικό κλίμα. Ως εκ τούτου, παρόμοια προβλήματα πρέπει να εξαλειφθούν κατά το σχεδιασμό και τα κατασκευαστικά έργα σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο SNiP.

Η υγρασία και η θερμοκρασία του αέρα είναι οι καθοριστικές παράμετροι, στο μέγεθος των οποίων εξαρτώνται οι συνθήκες αποθήκευσης των προϊόντων. Ταυτόχρονα, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη συσχέτιση μεταξύ αυτών των δεικτών. Οι κλιματολογικές συνθήκες μέσα στο κελάρι επηρεάζονται από έναν τεράστιο αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων ένα ιδιαίτερο μέρος καταλαμβάνεται από τη λειτουργία του εξαερισμού.

Μονάδα ψύξης για το κελάρι: αυτοπαραγωγή, χαρακτηριστικά της εγκατάστασης νερού και άλλες μεθόδους ψύξης

Πώς να κρυώσει το κελάρι το καλοκαίρι; Στο άρθρο, θα καταλάβουμε τι είναι το σύστημα θερμορύθμισης για ένα αποθετήριο βρώσιμων αποθεμάτων. Επιπλέον, θα δώσουμε προσοχή σε άλλους τρόπους ώστε η υπόγεια αποθήκευση να είναι αρκετά δροσερή ώστε να αποθηκεύει τα λαχανικά και τα φρούτα.

Το σύστημα ελέγχου του κλίματος στο κελάρι κρασιών.

Απαιτήσεις

Αρχικά, μάθετε ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος για το κελάρι.

Για την αποθήκευση των περισσότερων καλλιεργειών κήπου και λαχανικών η βέλτιστη περιοχή θερμοκρασιών κυμαίνεται από +1 έως +12 βαθμούς. Όταν ξεπεραστεί αυτή η τιμή, η δραστηριότητα των αερόβιων βακτηριδίων αυξάνεται απότομα, η οποία γρήγορα και αποτελεσματικά επεξεργάζεται την πλουσιότερη καλλιέργεια σε μια μονότονη σάπια μάζα. Σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν, ξεκινά η κρυστάλλωση του νερού, ως αποτέλεσμα της οποίας έχουν καταστραφεί οι κυτταρικές μεμβράνες του καρπού. ως αποτέλεσμα, χάνουν τη φυσική τους γεύση.

Τι γίνεται με την υγρασία; Συνήθως το βέλτιστο εύρος είναι 80-95 τοις εκατό. Πάρα πολύ ξηρός αέρας θα αναγκάσει τα φρούτα και τα λαχανικά να εξατμιστούν γρήγορα τη δική τους υγρασία. ως αποτέλεσμα, τα αποθεματικά σας δεν θα σαπίσουν, αλλά θα στεγνώσουν.

Θα διευκρινίσουμε: αυτό ισχύει μόνο για τα προϊόντα που αποθηκεύονται σε ανοικτή μορφή, χωρίς σφραγισμένα δοχεία.
Αν μιλάμε για κονσερβοποίηση στο σπίτι, υπάρχει ένας απλός κανόνας: όσο χαμηλότερη είναι η υγρασία στο κελάρι, τόσο το καλύτερο.

Πόσο ρεαλιστικό είναι να διατηρηθεί ένα τέτοιο καθεστώς στη ζέστη του καλοκαιριού;

Η θερμοκρασία του εδάφους κάτω από το επίπεδο κατάψυξης είναι αρκετά σταθερή και διατηρείται στην κλίμακα 6-12 βαθμών καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, η οποία ταιριάζει πλήρως στις εκφρασμένες απαιτήσεις.

Ωστόσο, σε υψηλή θερμοκρασία στο δρόμο και στην επιφάνεια του εδάφους, και τα δωμάτια πάνω από το κελάρι θερμαίνονται. Από την παλιά εντροπία δεν μπορεί να ξεφύγει: η θερμική ενέργεια τείνει να εξαπλωθεί ομοιόμορφα σε όλο το διαθέσιμο χώρο και η θερμοκρασία στο κελάρι τελικά αρχίζει να σέρνει.

Λύσεις

Πώς να κρυώσει το κελάρι;

Η προφανής λύση είναι μια οικιακή συσκευή που διατηρεί μια άνετη θερμοκρασία, ένα κλιματιστικό. Είναι μια αντλία θερμότητας, μια μηχανή για τη μεταφορά ενέργειας από ένα σημείο στο άλλο. Δεδομένου ότι η ηλεκτρική ισχύς δαπανάται μόνο για τη λειτουργία του συμπιεστή, η ωφέλιμη θερμική ισχύς του κλιματιστικού (η ποσότητα κιλοβάτ θερμότητας που μπορεί να μεταφέρει η συσκευή ανά μονάδα χρόνου) είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την ηλεκτρική του ισχύ.

Ωστόσο, εδώ είναι η θλίψη: το απόλυτο ελάχιστο, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί για να διατηρήσει τα οικιακά κλιματιστικά - 16 μοίρες.

Ο κλιματισμός οικιακής χρήσης είναι η πιο προφανής λύση. Και, δυστυχώς, απολύτως ακατάλληλο.

Χρειαζόμαστε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί;

Μονάδα ψύξης

Οι βιομηχανικώς παραγόμενες συσκευές αυτού του τύπου αντιπροσωπεύουν την ίδια αντλία θερμότητας.

Πώς λειτουργούν;

 • Ο συμπιεστής συμπιέζει το αέριο φρέον. Με τη συμπίεση, αυτός, θυμόμαστε τους φυσικούς νόμους, υπάκουα θέρμανση? Η περίσσεια θερμότητας δίνεται στο ψυγείο και ανακυκλώνεται με ένα μεγάλο ανεμιστήρα.
 • Περνώντας το θερμαντικό σώμα του τμήματος συμπύκνωσης της συσκευής, το υγρό Freon τροφοδοτείται μέσω της βαλβίδας εκτόνωσης σε ένα σωλήνα με σημαντικά μεγαλύτερη διάμετρο. Η πίεση πέφτει και το υγρό αμέσως εισέρχεται σε αέρια κατάσταση. Ταυτόχρονα, σε πλήρη συμφωνία με τους περιβόητους νόμους της φυσικής, ψύχεται. το φούσκωμα του θερμαντικού σώματος του εξατμιστή αυξάνει δραματικά την ποσότητα θερμότητας που αποβάλλει το φρέον από το περιβάλλον.

Φυσικά, μια εξειδικευμένη μονάδα ψύξης για ένα κελάρι έχει κάποιες διαφορές από ένα οικιακό κλιματιστικό.

 1. Η περιοχή θερμοκρασίας μετατοπίζεται πιο κοντά στο κάτω μέρος του θερμόμετρου. Συνήθως, η θερμοκρασία διατηρείται από -5 έως +12 βαθμούς.
 2. Ο εξωτερικός σχεδιασμός της μονάδας δίνεται πολύ λιγότερη προσοχή, καθώς είναι προσανατολισμένη στις βιομηχανικές συνθήκες. Πολλές μονάδες ψύξης στερούνται κύτους. ο συμπιεστής και ο συμπυκνωτής με εξαναγκασμένο εξαερισμό τοποθετούνται σε χαλύβδινο πλαίσιο, ο σχεδιασμός του οποίου προβλέπει την τοποθέτηση σε ξεχωριστή βάση. Ο εξατμιστής είναι μια ξεχωριστή συσκευή, συνδεδεμένη με χάλκινες γραμμές.

Στη φωτογραφία υπάρχει μια εξωτερική μονάδα της μονάδας ψύξης.

Η θερμική ισχύς των βιομηχανικών εγκαταστάσεων μπορεί να είναι δεκάδες κιλοβάτ.

Τρελή λαβές

Ο εξοπλισμός ψύξης για ένα κελάρι μπορεί να είναι όχι μόνο βιομηχανικός, αλλά και από τα χέρια του.

Ο συγγραφέας αντιμετώπισε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση σχετικά με το σχεδιασμό και τη λειτουργία μιας τέτοιας συσκευής.

 • Το παλιό ψυγείο έγινε ο δωρητής του συμπιεστή και των θερμαντικών σωμάτων. Το κύτος ανοίχθηκε τακτοποιημένα, οι σωλήνες για το φρεόν έχουν δαγκωθεί.
 • Ο συμπιεστής και ο συμπυκνωτής βρίσκονταν πάνω από το επίπεδο του κελάριου, στο υπόστεγο που χτίστηκε πάνω από αυτό. Εξατμιστής - στο ψυχρότερο δωμάτιο. Μια αναγκαστική εμφάνιση και των δύο εναλλάκτη θερμότητας οργανώθηκε.

Συμπιεστής και συμπυκνωτής στον αχυρώνα πάνω από το κελάρι.

 • Νέοι σωλήνες χαλκού συνδέουν τα εξαρτήματα του συστήματος με τη συμμετοχή ειδικού στην επισκευή ψυγείων. Επίσης πλήρωσε το σύστημα με freon.
 • Η αποστράγγιση συμπυκνωμάτων πραγματοποιήθηκε με τον απλούστερο τρόπο - έναν εύκαμπτο σωλήνα σε κάνιστρο 20 λίτρων.
 • Για να ρυθμίσετε τον τρόπο λειτουργίας, χρησιμοποιήθηκε ένας απλός χρονοδιακόπτης. Για τη συσκευή, έχει ρυθμιστεί μια λειτουργία στην οποία η ώρα συνεχούς λειτουργίας του συμπιεστή αντικαταστάθηκε από έναν ωριαίο χρόνο διακοπής λειτουργίας.

Ποιος ήταν ο σχεδιασμός ικανός, η τιμή της οποίας ανήλθε σε όχι περισσότερο από δύο χιλιάδες ρούβλια, λαμβάνοντας υπόψη την πληρωμή του ειδικού;

Η θερμοκρασία στο κελάρι, σύμφωνα με τον σχεδιαστή, στις πιο ζεστές ημέρες δεν αυξήθηκε πάνω από + 9 μοίρες.

Το κελάρι είναι εντελώς στεγνό λόγω της συμπύκνωσης του νερού στον εξατμιστή. Η συμπύκνωση στους τοίχους του υπόγειου είναι ξεχασμένη, σαν ένα φοβερό όνειρο. Εάν στην αρχή το κάνιστρο των 20 λίτρων ήταν γεμάτο σε μια εβδομάδα, τότε κατά τη δημοσίευση της έκθεσης έπρεπε να αδειάσει μόνο μία φορά την εποχή.

Εξατμιστής με κάνιστρο για αποστράγγιση συμπυκνωμάτων.

Ψύξη με νερό

Η μελέτη των μεσαιωνικών κατασκευών στη Μέση Ανατολή έφερε μια περίεργη ανακάλυψη: αποδεικνύεται ότι τα συστήματα κλιματισμού είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει να σκεφτούν. Οι λεγόμενοι "καταρράκτες αιολικής ενέργειας", οι πύργοι που φαίνονταν πολύ σαν εκτροπείς σε καμινάδες, χρησίμευσαν για να ψύξουν τον αέρα μέσα στο κτίριο.

Το "Wind catcher" είναι ένα παραδοσιακό κομμάτι της περσικής αρχιτεκτονικής.

Πώς λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα;

 • Σε έναν άνεμο σε έναν πύργο δημιουργείται η αραίωση. Ο μηχανισμός, αν ο συγγραφέας δεν αλλάζει τη μνήμη, περιγράφεται από τον νόμο Boyle-Mariotte: σε ένα κινούμενο αέριο ή ροή υγρού, η πίεση είναι χαμηλότερη από ότι σε ένα στατικό μέσο.
 • Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ένα βύθισμα, και ο αέρας κατά μήκος του δρόμου προς τον πύργο τρέχει διαδοχικά μέσω του υπόγειου καναλιού με νερό και καθιστικά πάνω από αυτό. Το νερό λόγω επαφής με το έδαφος σε εμφανές βάθος έχει επαρκώς χαμηλή θερμοκρασία. Η εξάτμιση μειώνει περαιτέρω, ενυδατώνει και ψύχει τον αέρα.

Σχηματικό διάγραμμα της δομής.

Πώς μπορεί αυτός ο μηχανισμός να εφαρμοστεί σε ένα κελάρι κοντά στο πηγάδι; Τοποθετήστε απλά μια εξαεριστική εξαεριστήρα για το υπόγειο με έναν εκτροπέα. η εισροή αέρα οργανώνεται μέσω ενός δεύτερου σωλήνα, τοποθετημένου στο έδαφος και ανοίγματος στο φρεάτιο ακριβώς πάνω από το επάνω επίπεδο του καθρέφτη νερού.

Nuance: Ο εκτροπέας είναι αποτελεσματικός μόνο με τον άνεμο.
Σε συνθήκες ανέμου, ο εξαερισμός θα παρέχεται λόγω της φυσικής διαφοράς πυκνότητας μεταξύ ζεστού και κρύου αέρα. η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα θα είναι αισθητά χαμηλότερη.

Χρήσιμα μικρά πράγματα

Ποια άλλα κόλπα μπορούν να μας βοηθήσουν να οργανώσουμε ένα αρκετά κρύο κελάρι;

 • Θερμομόνωση του άνω μέρους του. Ο τρόπος - κατά την κρίση σας: μπορεί να επικαλύπτει αφρό από το εσωτερικό ή να τοποθετεί το μονωμένο τσιμεντοκονίαμα από έξω.
 • Θέρμανση της πόρτας ή της καταπακτής στο κελάρι.

Η καταπακτή είναι θερμομονωμένη με αφρό πολυστερίνης.

 • Στο στάδιο της κατασκευής - το μέγιστο βάθος, και πρώτα απ 'όλα η διείσδυση της επάνω επικάλυψης.

Σε τι σχετίζεται η οδηγία; Όλα με την ίδια σταθερή θερμοκρασία εδάφους κάτω από το επίπεδο ψύξης. Εάν η οροφή είναι βαθύτερη από αυτή τη σήμανση και η είσοδος είναι ποιοτικά μονωμένη, η θερμοκρασία στην αποθήκη σας δεν θα ξεπεράσει ποτέ τα επιθυμητά 12 μοίρες.

Συμπέρασμα

Ελπίζουμε ότι βοήθησαν τον αναγνώστη να βρει μια κατάλληλη λύση για τον εαυτό του. Το βίντεο σε αυτό το άρθρο, όπως πάντα, θα προσφέρει επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το θέμα που συζητείται. Καλή τύχη!