Πώς να κάνετε έναν κόμβο διέλευσης εξαερισμού μέσα από την οροφή: ρύθμιση της διείσδυσης στέγης

Βάλτε το σωλήνα στην οροφή - αυτό το έργο με την πρώτη ματιά δεν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο. Αλλά στην πράξη, η συναρμολόγηση του αγωγού εξαερισμού μέσω της οροφής θα πρέπει να διεξάγεται πολύ προσεκτικά και σύμφωνα με όλες τις τεχνικές απαιτήσεις.

Μόνο με αυτή την προϋπόθεση, η ακεραιότητα της πίτας στέγης θα συντηρηθεί σωστά και ο αερισμός θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Απαιτήσεις για το πέρασμα

Φυσικά, σε ένα μέρος όπου ο εξαερισμός ή οποιοσδήποτε άλλος αγωγός διέρχεται από την οροφή, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί επαρκής στεγανότητα ώστε να αποφευχθεί η είσοδος υγρασίας στο κτίριο. Ταυτόχρονα, η διάταξη αυτή δεν πρέπει να εμποδίζει την πτώση της βροχής από την επιφάνεια της οροφής. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η ύπαρξη αξιόπιστης θερμομόνωσης.

Από πάνω, ο σωλήνας πρέπει να προστατεύεται από τη διείσδυση υγρασίας μέσω ενός εκτροπέα. Το μήκος του σωλήνα εξαερισμού υπόκειται σε ορισμένες απαιτήσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν επαρκή πρόσφυση εντός της δομής, αν και δεν είναι τόσο αυστηρές όσο οι κανόνες για τις καμινάδες.

Συχνά, ο εξαερισμός μέσω εξαερισμού παρέχεται με βίαιο τρόπο, με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα εξαγωγής, ο οποίος επίσης εγκαθίσταται κοντά στη διασταύρωση. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει επίσης να προστατεύεται αξιόπιστα από τις βροχοπτώσεις και άλλους φυσικούς παράγοντες. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να γειώσετε τη συσκευή.

Η ακατάλληλη εγκατάσταση αυτής της μονάδας συχνά προκαλεί κακή αφαίρεση των αποθέσεων από την επιφάνεια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη βλάβη του υλικού κατασκευής σκεπής. Πολλά προβλήματα μπορεί να προκληθούν από το κανάλι εξαερισμού του κτιρίου διαμερισμάτων, εάν πηγαίνει στην οροφή κατά μήκος της ράμπας.

Πολύ καλύτερα αν ο κόμβος βρίσκεται κατά μήκος της ράμπας, έτσι θα δημιουργήσει λιγότερα εμπόδια για τη ροή του νερού. Μια βέλτιστη θέση είναι η θέση μιας μεγάλης διασταύρωσης κατά μήκος της κορυφογραμμής. Αυτή η επιλογή εξαλείφει την ανάγκη εγκατάστασης πρόσθετων στοιχείων που μειώνουν την αντίσταση του σωλήνα εξαερισμού στη συλλογή των βροχοπτώσεων.

Ένα σοβαρό λάθος στην τοποθέτηση είναι η θέση όπου η μπροστινή ποδιά τοποθετείται κάτω από το φύλλο οροφής. Ποδιά - ένα σχέδιο που παρέχει μια στενή τοποθέτηση της οροφής στους τοίχους του σωλήνα. Εάν το κάτω μέρος της ποδιάς τεθεί κάτω από τη στέγη, το νερό θα στραγγίσει στο κενό, πέφτοντας στο κέικ στέγης και έπειτα στον αττικό χώρο.

Η απουσία θερμομονωτικής στρώσης συμβάλλει στην εμφάνιση διαφοράς θερμοκρασίας, η οποία συμβάλλει στον σχηματισμό συμπυκνώματος στην επιφάνεια των σωλήνων εξαερισμού. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο δομικό υλικό, σχηματισμό μούχλας, οξείδια, σκουριασμένη πλάκα και τα παρόμοια.

Στα παλιά κανάλια εξαερισμού υπάρχει συνήθως μια αποκαλούμενη "βίδρα" - πάχυνση, η οποία επιτρέπει στον θερμαινόμενο αέρα να κρυώσει λίγο πριν βγεί στην οροφή. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα και των επικοινωνιών στέγης θα είναι μικρότερη, πράγμα που θα μειώσει την πιθανότητα συμπύκνωσης.

Στα σύγχρονα σπίτια, χρησιμοποιούνται ποδιά, μέσω των οποίων ένα κενό μεταξύ του σωλήνα και της οροφής κλείνεται εντελώς ερμητικά. Τμήματα για την εγκατάσταση των ποδιού διαμορφώνονται με τη βοήθεια ενός Βουλγάρου. Η θέρμανση των μεταλλικών και πλαστικών σωλήνων μπορεί να γίνει με ορυκτοβάμβακα ή άλλο κατάλληλο υλικό.

Μερικές φορές για τους σκοπούς αυτούς χρησιμοποιήστε ένα ξύλινο ή μεταλλικό κιβώτιο. Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να εξετάσετε αμέσως την επιλογή της διευθέτησης της διόδου μέσα από την οροφή. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένας σωλήνας με ορθογώνια ή τετράγωνη διατομή είναι πολύ πιο εύκολο να τραβηχτεί από μια στρογγυλή δομή.

Για να εξασφαλιστεί επαρκώς στενή συνεκτικότητα του σωλήνα εξαερισμού στο υλικό κατασκευής στέγης, χρησιμοποιείται συνήθως ένα τετράγωνο χιτώνιο, το οποίο τοποθετείται στην κορυφή του σωλήνα. Μπορείτε να εξαερώσετε τον εξαερισμό πάνω από την οροφή σχεδόν σε οποιοδήποτε βολικό ύψος. Δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για την πυρασφάλεια εδώ.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ένα επαρκές μήκος της δομής έτσι ώστε το συγκρότημα διέλευσης να είναι σταθερά συνδεδεμένο με όλα τα στοιχεία της οροφής. Προσέξτε την απόσταση μεταξύ της άκρης του σωλήνα και του εκτροπέα που είναι τοποθετημένη πάνω από αυτό. Πρέπει να είναι τόσο μεγάλη ώστε οι μάζες του αέρα που διέρχονται από τον αγωγό εξαερισμού να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Εργασίες σε σκληρές στέγες

Για την διευθέτηση του κόμβου διέλευση του αγωγού εξαερισμού μέσω της στέγης, τα επικαλυμμένα άκαμπτα υλικά στέγης (κεραμίδια, Επικαλύψεις στεγών, καταστρώματα, κ.λπ.) χρησιμοποιούν ένα τετράγωνο sandbox σχεδιασμό τύπου γεμίζεται με μονωτικό υλικό. Θα πρέπει να εκτελεστεί μια μικρή φλάντζα για να προστατεύσει τη θερμομόνωση από την επαφή με την υγρασία που έχει πέσει απευθείας στον αγωγό.

Γύρω από το μεταλλικό ορθογώνιο χιτώνιο είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν τέσσερα τμήματα της ποδιάς, τα οποία θα καλύψουν τελικά τη γραμμή στήριξης του σωλήνα στην οροφή από όλες τις πλευρές. Εγκαταστήστε πρώτα το κατώτατο τμήμα, στη συνέχεια τοποθετήστε την πλευρά και, στη συνέχεια, μπορείτε να βάλετε το στοιχείο ποδιάς πάνω. Το οριζόντιο τμήμα της λεπτομέρειας του ποδιού, το οποίο βρίσκεται πάνω από τα υπόλοιπα, πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το υλικό κατασκευής στέγης. Τα υπόλοιπα, θ. πλευρικά και πυθμένα, τοποθετημένα πάνω από την οροφή.

Μια γραβάτα ονομάζεται μακρά υδρορροή, η οποία πρέπει να προβλέπεται από μια κατασκευή στέγης. Πολύ συχνά, όταν εγκαθιστάτε ένα συγκρότημα αεραγωγού, είναι δυνατόν να το κάνετε χωρίς ένα τέτοιο στοιχείο. Για να αποσαφηνιστεί αυτό το σημείο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο μηχανικό.

Η ποδιά μπορεί να αγοραστεί έτοιμη, αλλά είναι εύκολο να το κάνετε αυτό τον εαυτό σας. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα κασσίτερο με επικάλυψη ψευδαργύρου με πάχος 0,5 mm. Δεν είναι επιθυμητό να χρησιμοποιείτε παχύτερο υλικό κατασκευής στέγης, καθώς θα είναι πιο δύσκολο να λυγίσει για να δώσει το απαραίτητο σχήμα.

Αλλά δεν πρέπει να ληφθούν λεπτά φύλλα για τους σκοπούς αυτούς, επειδή δεν έχουν επαρκή αξιοπιστία. Το μέγεθος της ποδιάς πρέπει να ταιριάζει με το μέγεθος του κύματος υλικού που χρησιμοποιείται για την οροφή. Για τη συναρμολόγηση της διασταύρωσης κάτω από το μεταλλικό πλακίδιο, το κατακόρυφο τμήμα της ποδιάς κατασκευάζεται ως δύο κύματα στέγης και το οριζόντιο τμήμα κατασκευάζεται από τριπλό μήκος κύματος.

Αυτές οι διαστάσεις έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν μια αρκετά μεγάλη προσέγγιση της ποδιάς στο οριζόντιο επίπεδο του σωλήνα και στο κεκλιμένο επίπεδο της επικάλυψης, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση των τυχαίων πιτσιλιών κάτω από το υλικό κατασκευής στέγης. Οι ποδιές συναρμολογούνται επίσης με την επικάλυψη του άνω τοποθετημένου στοιχείου στο κάτω μέρος. Βέλτιστη είναι η επικάλυψη στοιχείων ίσου με το πλάτος ενός από αυτά, αλλά αυτή η θέση δεν είναι πάντοτε εφικτή.

Έτσι, η επικάλυψη των κορυφαίων και πλευρικών στοιχείων της ποδιάς θα κρύβεται κάτω από το υλικό κατασκευής στέγης, είναι δύσκολο να εγκατασταθούν τα μέρη στη σωστή θέση. Αλλά με την εφαρμογή των κάτω και πλευρικών τμημάτων της ποδιάς, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, συνιστάται να αντέχουν με ακρίβεια τις απαιτούμενες διαστάσεις.

Εάν είναι απαραίτητο, το μέγεθος των λεπτομερειών της ποδιάς μετά την εγκατάσταση μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας ψαλίδια για μέταλλο. Η φλάντζα πρέπει να εκτελείται μόνο για τα επάνω και πλευρικά στοιχεία. Για την κατώτερη τέτοια ρύθμιση δεν είναι απαραίτητη, επειδή η υγρασία από αυτή πέφτει στην κλίση της στέγης και, ενδεχομένως, στην ισοπαλία.

Αυτό το στοιχείο μπορεί να εγκατασταθεί στην κορυφή της οροφής για να βελτιστοποιηθεί η αφαίρεση της υγρασίας. Σε μια τέτοια κατάσταση, στο κάτω μέρος της ποδιάς, κάντε μια μικρή καμπή στην κατεύθυνση της ισοπαλίας. Επιπλέον, χρειάζεστε μια κάτω φλάντζα. Εάν δεν προβλέπεται τοποθέτηση ζεύξης στο σχέδιο, τότε δεν απαιτείται η κάτω φλάντζα στην ποδιά, αλλά η έξοδος για υγρασία πρέπει να γίνει μεγαλύτερη.

Διευθέτηση της μετάβασης σε μια μαλακή οροφή

Οι κατασκευές στέγης κάτω από τη μαλακή οροφή έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζονται στη σειρά τοποθέτησης του περάσματος εξαερισμού. Τα πατίνια σε μια τέτοια στέγη συνήθως εκτελούνται με μια μικρή κλίση. Η οροφή χαμηλής οροφής καλύπτεται συχνά με μαλακά υλικά.

Αν και η στέγη θεωρείται χαμηλής ποιότητας, εξακολουθεί να έχει κάποια ελάχιστη κλίση. Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση μιας μετάβασης αερισμού, θα πρέπει να μάθετε σε ποια πλευρά της οροφής η οροφή έχει κλίση. Εάν σε μια σκληρή οροφή ο κόμβος του περάσματος είναι εγκατεστημένος πριν από την έναρξη της κατασκευής της στέγης, τότε σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο πρώτα να εκτελέσετε την κύλιση της κύριας περιοχής του τάπητα στεγών.

Στη συνέχεια, κάντε μια θερμική μονάδα και τοποθετήστε υλικά θερμομόνωσης. Περαιτέρω ενέργειες εξαρτώνται από το σχήμα της μονάδας διείσδυσης στέγης. Για ένα στοιχείο με κυκλική διατομή θα χρειαστεί να εγκατασταθούν μόνο δύο τμήματα, αλλά ο τετράγωνος κόμβος διαμόρφωσης συναρμολογείται χρησιμοποιώντας τέσσερα στοιχεία.

Αντί για άκαμπτες ποδιές, οι οποίες περιγράφηκαν παραπάνω, εδώ χρειάζεστε τα κομμάτια του συγκολλημένου υλικού στέγης. Τοποθετούνται στην οροφή και στον κόμβο του περάσματος. Η διαδικασία της στερέωσης αρχίζει από κάτω, στη συνέχεια - από τη μέση έως τις άκρες, τότε το πάνω μέρος της επένδυσης είναι στερεωμένο.

Τα μεμονωμένα στοιχεία εγκαθίστανται με παρόμοιο τρόπο: πρώτα τα χαμηλότερα, τότε τα πλαϊνά, ολοκληρώνουν την εγκατάσταση, τοποθετώντας την επάνω επένδυση. Φυσικά, όλες αυτές οι λεπτομέρειες θα πρέπει να έχουν κάποια επικάλυψη, αλλά οι απαιτήσεις για τις διαστάσεις του δεν είναι τόσο αυστηρές όσο όταν εγκαθίστανται ένα πέρασμα για ένα άκαμπτο υλικό στέγης.

Η χαμηλή κλίση της κλίσης δεν δημιουργεί μια γρήγορη ροή υγρασίας, θα αποστραγγιστεί σταδιακά, έτσι δεν απαιτείται σημαντική επικάλυψη σε αυτή την κατάσταση. Αλλά ο χαμηλός ρυθμός ροής των χειμερινών βροχοπτώσεων που κατεβαίνουν στην οροφή μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο πρόβλημα. Σε σημεία σύνδεσης, το υλικό στέγης μπορεί να απολεπιστεί κατά την παρατεταμένη επαφή με την υγρασία.

Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα της εγκατάστασης της εύκαμπτης οροφής, ώστε να τηρούνται επακριβώς όλες οι απαιτήσεις της τεχνολογίας τοποθέτησης. Με απλά λόγια, το φύλλο οροφής θα πρέπει να θερμαίνεται σωστά και να πιέζεται σταθερά. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του χειροκρότημα ή να εφαρμόσετε έναν ειδικό κύλινδρο για την έλαση βότσαλα.

Σκουπίστε το φύλλο με ένα γάντι, το οποίο είναι ενσωματωμένο σε μια δερμάτινη γλωττίδα. Ο κύλινδρος είναι πιο κατάλληλος για εργασίες σε λεπτά υλικά στέγης. Εάν χρησιμοποιείται ένα έλασμα, η εγκατάσταση ενός μεγάλου συγκροτήματος εκτελείται συνήθως με επενδύσεις δύο στρωμάτων.

Για ένα μικρό στοιχείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα στρώμα. Το γύρο μικρού διαμέτρου γίνεται με δύο μεγάλες επικαλύψεις με οριζόντια λυγισμένη "φούστα". Πρώτα, τοποθετήστε το κάτω στοιχείο, στη συνέχεια - το επάνω. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, το φύλλο θερμαινόμενου υλικού πρέπει να τραβηχτεί ελαφρώς για να εξασφαλιστεί μια αξιόπιστη κάλυψη της επικοινωνίας εξαερισμού και η απαραίτητη επικάλυψη.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης τυπικού σχεδιασμού

Οι μονάδες διείσδυσης των επικοινωνιών εξαερισμού της βιομηχανικής παραγωγής κατασκευάζονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του GOST-15150. Πιστεύεται ότι η θερμοκρασία του αέρα στο εσωτερικό του σωλήνα επικοινωνίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 80 βαθμούς, και η υγρασία της ροής πρέπει να είναι εντός 60%.

Για τον υπολογισμό του κόμβου του περάσματος πρέπει να ληφθούν υπόψη δείκτες όπως η γωνία κλίσης της κλίσης και η απόσταση από το στοιχείο στην κορυφογραμμή της οροφής. Ένας τυπικός κόμβος κόμβου μπορεί να εκτελεστεί στις ακόλουθες παραλλαγές:

 • με ή χωρίς δακτύλιο συμπυκνώματος.
 • με μια ζεστή ή συμβατική βαλβίδα ή χωρίς βαλβίδα.
 • με χειροκίνητο ή μηχανικό έλεγχο της βαλβίδας.
 • με ή χωρίς προστασία από σπινθήρες κ.λπ.

Οι αναφερόμενες επιλογές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την κατάσταση. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μια μηχανική βαλβίδα αν το σύστημα είναι σταθερό και δεν χρειάζεται σταθερή ρύθμιση. Είναι επίσης δυνατή η κατασκευή μιας μονάδας γεώτρησης κατόπιν αιτήματος.

Οι κατασκευές αυτού του τύπου κατασκευάζονται από πολυμερή, από ανοξείδωτο χάλυβα πάχους 0,5-0,8 mm και από μαύρο χάλυβα 1,5-2 mm. Το τμήμα της τελικής διασταύρωσης μπορεί να είναι στρογγυλό, οβάλ, τετράγωνο ή ορθογώνιο. Το μοντέλο σκυροδέματος επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο του υλικού στεγών και τις παραμέτρους του σωλήνα εξαερισμού.

Αν και οι κόμβοι της διέλευσης της ξένης παραγωγής είναι συνήθως υψηλής ποιότητας, δεν είναι πάντοτε προσαρμοσμένοι στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, οπότε δεν θα βλάψει να μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις των εγχώριων κατασκευαστών. Έχουν συνήθως επισημανθεί ως εξής:

 • τα γράμματα UE με δείκτη από 1 έως 10 δείχνουν το σχέδιο χωρίς δακτύλιο συμπυκνωτή και βαλβίδα.
 • οι δείκτες από 2 έως 10 υποδεικνύουν συσκευές με χειροκίνητη βαλβίδα, δεν υπάρχει δακτύλιος.
 • ο χαρακτηρισμός του UE αποδίδεται σε συσκευές με ειδική πλατφόρμα για τον ενεργοποιητή της βαλβίδας, η οποία παρέχεται από το σχέδιο.

Στο πλήρες σετ έτοιμων μοντέλων σημείων σύνδεσης υπάρχουν ενσωματωμένες βίδες και περικόχλια που είναι προσαρτημένα σε ξύλινες κατασκευές, γυαλί οπλισμένου σκυροδέματος που προορίζονται για εγκατάσταση. Για τη θερμομόνωση, χρησιμοποιείται ορυκτός μαλλιά, ο οποίος συνιστάται να προστατεύεται με ένα στρώμα από υαλοβάμβακα.

Εάν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια μονάδα αερισμού με βαλβίδα ασφαλείας, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο ακροφύσιο που προορίζεται για αυτό. Μια βαλβίδα πρέπει να είναι προσαρτημένη στην κάτω φλάντζα αυτού του στοιχείου. Η άνω φλάντζα έχει σχεδιαστεί για να σταθεροποιεί τη θέση του αγωγού. Ως συνδετήρες για τιράντες χρησιμοποιείτε σφιγκτήρες και αγκύλες.

Προκειμένου να προστατευθεί περαιτέρω ο αγωγός αερισμού από την υγρασία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια ποδιά. Ο συλλέκτης συμπυκνωμάτων συγκολλάται στο ακροφύσιο. Είναι σχεδιασμένο για να απομακρύνει την υγρασία από τις μάζες του αέρα που περνούν μέσα από τον αγωγό εξαερισμού. Για να ελέγξετε τη βαλβίδα, χρησιμοποιήστε μια μηχανική μονάδα, η οποία πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα ράφι σχεδιασμένο για αυτό.

Αυτό το στοιχείο δεν πρέπει να εγκατασταθεί δίπλα στον δακτύλιο συλλογής συμπυκνωμάτων για να διατηρηθεί η ακεραιότητα όλων των στοιχείων διείσδυσης. Τυπικά μοντέλα μονάδων είναι συνήθως τοποθετημένα πριν από την έναρξη των εργασιών στέγης: πρώτα εγκαταστήστε τους αγωγούς αέρα του συστήματος εξαερισμού, στη συνέχεια περάστε, και η στέγη τοποθετείται μετά από αυτό.

Συνιστάται να σφραγίζονται όλες οι αρθρώσεις στο τέλος της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των τόπων όπου τα στοιχεία της μονάδας γειτνιάζουν με τη στέγη. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει:

 • Καθαρίστε την επιφάνεια του σωλήνα και της οροφής από μόλυνση.
 • σφραγίστε το κατώτερο τμήμα του αγωγού και το παρακείμενο τμήμα της οροφής με λεπτό χαρτί.
 • γεμίστε τις τρύπες με μια ένωση σφράγισης.

Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν στην προστασία της διείσδυσης της υγρασίας και θα δημιουργήσουν πρόσθετη θερμομόνωση της δομής.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Ο κύλινδρος, που δείχνει την εγκατάσταση του συγκροτήματος διόδου αεραγωγού μέσω του συστήματος στέγης, επιτρέπει να πάρει μια ιδέα των χαρακτηριστικών αυτού του τύπου εργασίας:

Η εγκατάσταση αυτού του σημαντικού στοιχείου δεν είναι πολύ δύσκολη. Αλλά πρέπει να συμμορφώνεστε με τις απαιτήσεις της τεχνολογίας εγκατάστασης για να αποφύγετε την κατακράτηση υγρασίας στην επιφάνεια της στέγης και τη διείσδυση της κάτω από την επικάλυψη.

Χαρακτηριστικά και εγκατάσταση της εξόδου σωλήνα εξαερισμού στην οροφή με τα χέρια σας

Κατά την οικοδόμηση ενός ιδιωτικού σπιτιού χαμηλής ανόδου, πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά όλα τα μηχανικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού ή του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο σπίτι. Χωρίς αυτό, η έτοιμη στέγαση δεν πληροί υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα, κατάλληλη για τους ανθρώπους που ζουν.

Για το σκοπό αυτό, είναι εγκατεστημένη μια έξοδος στην οροφή

Κατά κανόνα, σε μονοήμη ή διώροφη κατοικία, οι αγωγοί εξαερισμού από καθιστικά, κουζίνες και μπάνια βγαίνουν στην οροφή.

Η κατακόρυφη έξοδος εξαερισμού, που τελειώνει με τη μορφή σωλήνα που υψώνεται πάνω από την οροφή, παρέχει μέγιστο ρεύμα αέρα. Αυτός ο τρόπος οργάνωσης των εξαεριστηρίων καθιστά τον αέρα καθαρό, καθώς όλες οι οσμές - από το μπάνιο, την κουζίνα και τα καθιστικά - αφαιρούνται με τον αέρα μέσα από τον άξονα προς τα έξω.

Το φυσικό βύθισμα σχηματίζεται από τη δράση φυσικών νόμων - λόγω της διαφοράς στις πιέσεις αέρα από το εξωτερικό και μέσα στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες του SNiP, είναι απαραίτητη η σύναψη σωλήνων αερισμού μέσω της οροφής:

 • για την παροχή καθαρού αέρα, κορεσμένου με οξυγόνο, μέσα στο σπίτι.
 • εγκατάσταση του μέρους ανεμιστήρα του αγωγού αποχέτευσης (ο αγωγός ανεμιστήρα συνδέει τον σωλήνα αποχέτευσης με εξαερισμό για την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών).
 • ανταλλαγή αέρα στην σοφίτα ή στο σοφίτα μέρος του σπιτιού.

Σχεδιασμός των περασμάτων αερισμού

Ιδανικά, ο προγραμματισμός της διέλευσης των αεραγωγών θα πρέπει να πραγματοποιείται κατά το σχεδιασμό ενός κτιρίου κατοικιών ή κατά τη διαδικασία κατασκευής, πριν κλείσει το περίγραμμα του κτιρίου (παράθυρα, πόρτες και στέγες).

Αλλά στην πράξη, είναι συχνά απαραίτητο να αναλάβουμε την ανακατασκευή των μηχανικών συστημάτων σε μια ήδη έτοιμη κατοικία και να βασιστούμε στα υπάρχοντα χαρακτηριστικά σχεδίασης και διαρρύθμισης οικιστικών και τεχνικών χώρων.

Εάν υπάρχουν ελλείψεις στη συσκευή του συστήματος, είναι γεμάτη με συσσώρευση δυσάρεστων οσμών στο δωμάτιο, αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μονοξειδίου του άνθρακα, εμφάνιση αντίστροφης ώσης κατά τη διάρκεια της αλλαγής των καιρικών συνθηκών.

Συναρμολόγηση αγωγού αερισμού: δομικά χαρακτηριστικά

Το πέρασμα του εξαερισμού της στέγης είναι ένας μεταλλικός, πλαστικός ή συνδυασμένος αγωγός. Τοποθετείται στη διαμπερή οπή της οροφής και στερεώνεται σε μεταλλικό κύπελλο. Η οπή μετά την εγκατάσταση της μονάδας είναι σφραγισμένη και μονωμένη από την εξωτερική και την εσωτερική πλευρά. Από τον πυθμένα στον κόμβο τροφοδοτείται ο αγωγός αέρα του συστήματος εξαερισμού και από πάνω τοποθετείται ένα προστατευτικό στάγδην ή εκτροπέας.

Για να εγκαταστήσετε τους αεραγωγούς, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα τελειωμένο προϊόν που προορίζεται για τον εξαερισμό της στέγης. Πρόκειται για ένα συνδυασμένο σωλήνα που αποτελείται από εσωτερικό γαλβανισμένο ατσάλινο σωλήνα και εξωτερικό στρώμα πολυπροπυλενίου. Στο κάτω μέρος του προϊόντος, το οποίο εισάγεται στον αγωγό, υπάρχει μια σφράγιση, και στο πάνω μέρος της κατασκευής υπάρχει μια κουκούλα με έναν εκτροπέα.

Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση της διάταξης διόδου αεραγωγού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

 • τύπος στέγης - επίπεδο, στύλος, μονόχρωμο, σύνθετο.
 • τύπος υλικού στέγης - κυματοειδές χαρτόνι, εύκαμπτο πλακίδιο, κεραμικό πλακίδιο?
 • γωνιακή κεκλιμένη οροφή.

Είναι απαραίτητο να φροντίσετε τη στεγανοποίηση και τη θέρμανση του τμήματος οροφής στο σημείο όπου είναι εγκατεστημένο το πέρασμα.

Δεδομένου ότι η ανάγκη για την εγκατάσταση στέγες σωλήνα κομμένο τεμάχιο, που περιλαμβάνει ένα εξωτερικό κέλυφος, ένα στρώμα μόνωσης και στεγάνωσης, μετά μηχανολογικό σχεδιασμό εγκατάστασης πρέπει να σφραγίζονται προσεκτικά και θερμαίνεται κόμβο. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε μέσω του σωλήνα εξαερισμού στην αίθουσα θα πάρει το καθεστώς της υγρασίας και της θερμοκρασίας έχει σπάσει στο εσωτερικό του κτιρίου.

Βασικές απαιτήσεις για τον κόμβο του περάσματος:

 • οι μηχανικές δομές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν κατακόρυφες, χωρίς να στροβιλίζονται, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα από το δωμάτιο προς το εξωτερικό.
 • είναι προτιμότερο να μην συνδυάζονται πολλές διαβάσεις εξαερισμού σε ένα και για κάθε τμήμα του δωματίου (κουκούλα κουζίνας, αποθήκη υπονόμων, κατοικίες, σοφίτα) για να γίνει ξεχωριστή κάθετη δίοδος στην οροφή.
 • ιδανικά οι έξοδοι εξαερισμού πρέπει να διέρχονται από την κορυφογραμμή στέγης στο κέντρο της δομής ή όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε αυτήν.
 • για τη διευθέτηση των αεραγωγών, είναι απαραίτητο να επιλέξετε προϊόντα υψηλής ποιότητας που εξασφαλίζουν ανεμπόδιστη κίνηση αέρα και αεροστεγανότητα.

Σημαντικό! Εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού μέσα από την οροφή ή κοντά στην οροφή - η βέλτιστη λύση για στέγαστρο, ανεπεξέργαστο σύστημα κεραμιδιών με ακτίνα κορυφογραμμής.

Το κύριο στοιχείο του συγκροτήματος διόδου αερισμού είναι η έξοδος - ένα εξειδικευμένο κομμάτι με τη μορφή ενός σωλήνα διακλάδωσης που έχει μια επίπεδη βάση που αντιστοιχεί στο υλικό και τη μορφή της οροφής. Για διαφορετικά συστήματα μηχανικής αερισμού, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι προϊόντων με μορφή σχήματος: την έξοδο για το σχέδιο, την αποχέτευση και το στοιχείο διόδου για σωλήνες.

Ξεχωριστά σε καταστήματα κατασκευών υπάρχουν ειδικά προϊόντα για την διπλωμένη και μαλακή οροφή, για κυματοειδές χαρτόνι, μέταλλο, καθώς και για γενική παραγωγή. Τα περισσότερα διαμορφωμένα προϊόντα αντιστοιχούν στη γεωμετρία των υλικών στεγών, εξασφαλίζοντας έτσι μια αξιόπιστη σφράγιση του συγκροτήματος όταν τοποθετείται στην οροφή.

Συστάσεις εγκατάστασης

Τοποθετήστε την έξοδο εξαερισμού στην οροφή με τα χέρια σας είναι εύκολη. Είναι απαραίτητο να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία και υλικά και να εκτελούμε το έργο σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο σχέδιο και σε μια ορισμένη σειρά.

Επιλογή της θέσης του σωλήνα

Η τοποθέτηση της εξόδου σωλήνα στην οροφή πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει ελάχιστη κλίση ή καμπή.

Στην ιδανική περίπτωση, ο σωλήνας πρέπει να τοποθετηθεί αυστηρά πάνω από τον εσωτερικό σωλήνα ανόδου του αγωγού εξαερισμού. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό για οποιονδήποτε λόγο, είναι επιθυμητό να χρησιμοποιηθεί ένας εύκαμπτος κυματοειδής σωλήνας για τη σύνδεση των συγκροτημάτων.

Ύψος σωλήνα

Το μέγεθος του σωλήνα πάνω από την οροφή υποδεικνύεται από το SNiP:

 • Κατά την εγκατάσταση της εξαγωγής εξαερισμού κοντά στην καμινάδα, το ύψος της θα πρέπει να είναι ίσο με αυτό.
 • Σε επίπεδη οροφή, το ύψος του σωλήνα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τη διάμετρο του, αλλά σε απόσταση 50 cm.
 • Για μια κεκλιμένη οροφή, η απόσταση της εξόδου εξαερισμού από την κορυφογραμμή έχει σημασία: αν ο σωλήνας βρίσκεται πάνω από 1,5 μέτρα, το ύψος του πρέπει να είναι 50 cm ή περισσότερο.
 • Με μεγάλη απόσταση από τη μονάδα εξαερισμού από την κορυφογραμμή στέγης (από 3 μέτρα και περισσότερο) είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε μια φανταστική γραμμή από την κορυφή της οροφής κατά μήκος της οροφής προς τα κάτω. Η άκρη του σωλήνα πρέπει να αγγίζει την υπό όρους γραμμή διασταύρωσης από την κορυφογραμμή στον ορίζοντα.

Προαιρετικές συσκευές

Για να αυξηθεί η απόδοση του εξαερισμού στην οροφή, είναι εγκατεστημένα πρόσθετα στοιχεία. Χρησιμεύουν στη δημιουργία μιας περιοχής χαμηλής πίεσης, καθώς και στην προστασία από τις βροχοπτώσεις και την ατμοσφαιρική υγρασία:

 • Τα πτερύγια είναι ειδικά μεταλλικά ή πλαστικά ακροφύσια που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή εισόδου βροχής και τήξης νερού στο σωλήνα.
 • Οι αεριστήρες - χρησιμεύουν για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα μεταξύ του στρώματος θερμομόνωσης της οροφής και του εξωτερικού καλύμματος.
 • Οι εκτροπείς είναι ειδικά ακροφύσια που αραιώνουν το αέρα στο εξωτερικό μέρος του σωλήνα λόγω της δράσης του ανέμου. Χάρη σε αυτές, δημιουργείται μια περιοχή χαμηλής πίεσης, η οποία ενισχύει την πρόσφυση.

Τι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη κατά την έξοδο από την έξοδο

Κατά την εγκατάσταση, είναι σημαντικό να εξεταστούν διάφοροι παράγοντες. Το σχήμα της οροφής είναι σημαντικό, το οποίο μπορεί να είναι στάσιμο και επίπεδο.

Στην πρώτη περίπτωση, οι μηχανικοί προτείνουν να ρυθμιστεί η έξοδος αερισμού όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορυφογραμμή. Αυτό θα εξασφαλίσει μια ζεστή θέρμανση του εσωτερικού του σωλήνα εξαερισμού, και το εξωτερικό μέρος θα είναι πιο ανθεκτικό στην πίεση του ανέμου και του χιονιού το χειμώνα.

Για μια επίπεδη οροφή, η γεωμετρία του ανοίγματος ανύψωσης έρχεται στο προσκήνιο: θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σωλήνα εξάτμισης της οροφής, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να ρέει ελεύθερα.

Το ύψος του άξονα εξαερισμού πάνω από την οροφή έχει επίσης αξία: αν ο σωλήνας δεν είναι αρκετά ψηλός, η δύναμη πρόσφυσης θα είναι πολύ μικρή και ο αερισμός δεν θα λειτουργεί αποτελεσματικά. Ο υπερβολικά υψηλός σωλήνας μειώνει επίσης την πρόσφυση, επειδή Ο σχεδιασμός μπορεί να υποστεί ισχυρές ριπές ανέμου, επομένως απαιτείται πρόσθετη στερέωση.

Δώστε προσοχή! Σε μια κεκλιμένη στέγη συνιστάται να ρυθμίζετε την έξοδο σωλήνα σε ύψος 50 cm, σε επίπεδη οροφή - από 30 έως 50 cm.

Πώς να τοποθετήσετε σωστά το άνοιγμα

Η εγκατάσταση της εξόδου αερισμού απαιτεί την κοπή της οπής στην οροφή σύμφωνα με μια προκαθορισμένη διάταξη των εξόδων. Η ακολουθία των ενεργειών σε ένα παράδειγμα της δίρριχτη στέγη φυλλοποίηση με την εγκατάσταση των εξόδους εξαερισμού κοντά στην κορυφογραμμή:

 1. Μια σήμανση που αντιστοιχεί στη διάμετρο της εξόδου πραγματοποιείται στη θέση της προβλεπόμενης εξόδου του σωλήνα.
 2. Ένα ειδικό εργαλείο στην οροφή κόβει μια τρύπα, πρώτα στο εξωτερικό κάλυμμα, στη συνέχεια στο στρώμα μόνωσης και μόνωσης.
 3. Το παρέμβυσμα σφραγίζεται χρησιμοποιώντας ένα υγρό σφραγιστικό.
 4. Ένα παρέμβυσμα τοποθετείται πάνω από το παρέμβυσμα, το οποίο είναι στερεωμένο στην οροφή με βίδες με αυτοεπιπεδούμενες βίδες.
 5. Μετά την εγκατάσταση του στοιχείου διόδου, ένας αγωγός του αγωγού είναι σταθερός, στερεωμένος με βίδες.

Σημαντικό! Είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι ο σωλήνας είναι εγκατεστημένος αυστηρά κάθετα, αν είναι δυνατόν χρησιμοποιώντας το επίπεδο του κτιρίου. Από τη σοφίτα πλευρά, είναι απαραίτητο να σφραγίσει την έξοδο του αγωγού στην οροφή προκειμένου να αποφευχθεί η εισροή βροχής και το νερό τήξης μέσα στο δωμάτιο.

Κόμβος διέλευσης αερισμού μέσω της οροφής

Χωρίς εξαερισμό, είναι αδύνατο να υπάρχει ένα άνετο χόμπι μέσα στο κτίριο ή να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες εργασίας για ένα άτομο και ως εκ τούτου πρέπει να μελετηθεί και να προγραμματιστεί στο στάδιο του σχεδιασμού οποιουδήποτε κτιρίου. Συνήθως οι αεραγωγοί οδηγούνται κατευθείαν μέσα από την οροφή, αλλά πώς να κάνουν την οροφή μετά από τέτοιους χειρισμούς αποτρέπουν διαρροές και αφήνουν τους ιδιοκτήτες να πέφτουν; Γι 'αυτό είναι σημαντικό να τοποθετήσετε το συγκρότημα του αγωγού αερισμού μέσα από τη στέγη σωστά και με όλες τις απαιτήσεις.

Κόμβος διέλευσης αερισμού μέσω της οροφής

Αεραγωγοί εξαερισμού μέσω της μαλακής οροφής

Τι είναι αυτό και γιατί χρειάζεται;

Ο κόμβος του διαδρόμου (ή συντομογραφία UE) εξαερισμού εγκαθίσταται στην οροφή και μπορεί να έχει διαφορετικό, αν και από πολλές απόψεις παρόμοιο σχεδιασμό για διαφορετικά μοντέλα. Χρησιμεύει ως αεριστήρας και χρησιμοποιείται τόσο για αναγκαστική όσο και για φυσική μεταφορά μολυσμένου αέρα από τις εγκαταστάσεις στο δρόμο.

Σχηματική αναπαράσταση των κόμβων του περάσματος διαμέσου της οροφής

Για τη σημείωση! Η θερμοκρασία του αέρα μέσα στις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τα κανονιστικά έγγραφα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 80 βαθμούς, την υγρασία - 60%. Το μίγμα αερίου-αέρα πρέπει να είναι χημικά αδρανές. Είναι η βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου και η χρήση συστημάτων εξαερισμού, η παραγωγή των οποίων βρίσκεται σχεδόν πάντοτε στην οροφή.

Μονάδες εξαερισμού στην οροφή

Οι κόμβοι του περάσματος μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικά δοχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα ή απευθείας πάνω στο υλικό στεγών. Το μέγεθος και το σχήμα τους επηρεάζεται σημαντικά από τον τύπο της στέγης, το πάχος και τα χαρακτηριστικά των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία της πίτας στέγης, το ίδιο το σύστημα εξαερισμού. Και η επιλογή του τελευταίου εξαρτάται από τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν εντός των εγκαταστημένων χώρων - λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός υγρασίας, η σκόνη, η μόλυνση του αερίου κ.λπ.

Το γυαλί τοποθέτησης (η μονάδα διέλευσης) στον άξονα τετραγωνικής διατομής για τους ανεμιστήρες των VKRS-DU και VKRV-DU

Η κατασκευή των κόμβων διέλευσης γίνεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της GOST 15150. Οι κύριες απαιτήσεις για το UE είναι οι εξής:

 • Το πάχος του μετάλλου από το οποίο κατασκευάζεται είναι τουλάχιστον 1,9 mm.
 • η διάμετρος του στρογγυλού μέρους του στοιχείου είναι 10-12,5 εκ. Εάν η UE έχει τετραγωνικό τμήμα, οι διαστάσεις μπορεί να είναι οποιεσδήποτε.
 • Η επιφάνεια πρέπει να υποστεί επεξεργασία με αντιδιαβρωτικά μέσα - συνήθως αστάρι GF-021.
 • το μέγεθος του δακτυλίου στήριξης πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τη διάμετρο των ακροφυσίων.
 • Το μέγιστο μήκος ολόκληρης της δομής του συγκροτήματος διόδου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1 m χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βαλβίδα για την ηλεκτρική κίνηση.

Διαστάσεις του κόμβου πρόσβασης

Τέτοιες διεισδύσεις χρησιμοποιούνται κυρίως για μόνιμα εμπλεκόμενα συστήματα εξαερισμού

GOST 15150. Μηχανές, συσκευές και άλλα τεχνικά προϊόντα. Παραστάσεις για διαφορετικές κλιματολογικές περιοχές. Κατηγορίες, συνθήκες λειτουργίας, αποθήκευσης και μεταφοράς σε σχέση με τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων. Αρχείο για λήψη (κάντε κλικ στο σύνδεσμο για να ανοίξετε το αρχείο PDF σε νέο παράθυρο).

Δομή της μονάδας και του ίδιου του συστήματος εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού είναι ένας σωλήνας που βοηθά στην αφαίρεση του θερμού ή μολυσμένου αέρα από το εσωτερικό του κτιρίου στο δρόμο. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις παραγωγής, απαιτεί αυξημένη κυκλοφορία αέρα, η οποία δημιουργείται συνδέοντας ένα ειδικό ανεμιστήρα με το σύστημα. Όσο μεγαλύτερο είναι το δωμάτιο, τόσο πιο σύνθετο και ισχυρό θα είναι το σύστημα εξαερισμού.

Το συγκρότημα εξαερισμού διέρχονται μέσω της στέγης - ένας σχεδιασμός που επιτρέπει όχι μόνο την έξοδο του βρώμικου αέρα προς τα έξω, αλλά επίσης να παρέχει αξιόπιστη στεγανοποίηση της οροφής και το προστατεύουν από μπουν στην καθίζηση χώρο της στέγης. Κάθε μονάδα δίοδος περιλαμβάνει μία οπή του επιθυμητού διάμετρος στην κορυφή, μέσα στο οποίο το χιτώνιο, η οποία είναι τοποθετημένη σε ένα ειδικό γυαλί σκυρόδεμα, τοποθετημένα στην οροφή. Το UE είναι στερεωμένο σε αυτό λόγω αγκύρων. Στις στέγες της μεταλλικής στερέωσης γίνεται με την ίδια αρχή, αλλά αντί να είναι εξοπλισμένο με ένα ισχυρό γυαλί χρησιμοποιείται ένα παρόμοιο μέταλλο.

Η πεζοπορία μέσα από την οροφή

Ο δακτύλιος στήριξης, ο οποίος περιλαμβάνεται επίσης στη δομή του συγκροτήματος διόδου, θα εξασφαλίσει αξιόπιστη στήριξη της κατασκευής στην επιφάνεια της οροφής. Οι φλάντζες σύνδεσης θα σας βοηθήσουν να το φτιάξετε καλύτερα - το κατώτερο είναι τοποθετημένο στον αεραγωγό, το πάνω μέρος χρησιμεύει ως στήριγμα για την ομπρέλα εξαερισμού, η οποία προστατεύει το σωλήνα διακλάδωσης από την καθίζηση. Επίσης υπάρχει ένας ειδικός δακτύλιος μέσα στον σωλήνα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αφαίρεση του συμπυκνώματος.

Στάδια εγκατάστασης ενός εύκαμπτου συγκροτήματος διόδου

Τύποι UP

Στην πώληση υπάρχουν μεγάλοι τύποι κόμβων διέλευσης. Διαφέρουν στο σχεδιασμό τους και σε άλλες παραμέτρους.

Στρογγυλό διάδρομο

Πίνακας. Τύποι κόμβων του περάσματος.

Ανεμιστήρας οροφής

Γιατί ο αερισμός μέσω της οροφής είναι καλύτερο;

 1. Η σκόνη από τη γραμμή εξαερισμού δεν θα εγκατασταθεί στους τοίχους. Θα είναι στην οροφή, όπου θα ξεπλυθεί από βροχή.
 2. Με κάθε κατεύθυνση του ανέμου, η απόδοση του σχεδίου είναι η ίδια.
 3. Ο ηλεκτροκινητήρας στην οροφή δεν ακούγεται στο σπίτι.

Οι σύγχρονες συσκευές σας επιτρέπουν να αφαιρείτε τον εξαερισμό της στέγης για διάφορους σκοπούς, καθώς και πρόσθετες συσκευές και μονάδες:

 1. Εξαερισμός του χώρου κάτω από την οροφή.
 2. Αερισμός εσωτερικών χώρων - κατοικίες και βοηθητικές αίθουσες, υπονόμους, κουκούλα κουζίνας, κεντρική ηλεκτρική σκούπα.
 3. Κεραίες, σημαίες, σωλήνες.

Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε στέγη - επίπεδη ή σκαρφαλωμένη, με οποιαδήποτε στέγη. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά στοιχεία διέλευσης.

Κατασκευαστές

Προσφέρουμε συσκευές από τους πιο διάσημους και αποδεδειγμένους κατασκευαστές - Vilpe (Φινλανδία) και Wirplast (Πολωνία)

Τι μπορεί να αεριστεί;

Μέσω της οροφής είναι δυνατή η εξαερισμός μιας ευρείας ποικιλίας συστημάτων:

 • Χώρος κάτω από τη στέγη
 • Εσωτερικές εγκαταστάσεις
 • Αποχέτευση
 • Σφράγιση των εξόδων και των σωλήνων της κεραίας

Εξαερισμός του χώρου κάτω από την οροφή

Στις δομές οροφής σχηματίζεται πάντα συμπύκνωση. Η σταθερή υψηλή υγρασία προκαλεί το σχηματισμό μυκήτων και μούχλας σε ξύλινες κατασκευές. Και οι κατεστραμμένες δοκούς δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος της οροφής.

Μια τέτοια καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί εάν υπάρχει επαρκής αερισμός του χώρου κάτω από την οροφή. Οι κατασκευαστές προσφέρουν ειδικές συσκευές - εξαεριστήρες στέγης KTV.

Η επιλογή του προϊόντος εξαρτάται από το σχεδιασμό της οροφής και τον τύπο του υλικού κατασκευής στέγης:

αεροπλάνο για έρπητα ζωστήρα

αεριστήρας για μέταλλο

Ο αερισμός της στέγης συμβαίνει λόγω της πτώσης της πίεσης και της θερμοκρασίας. Ο αέρας κινείται κάτω από την οροφή από κάτω προς τα πάνω. Εισέρχεται μέσα από τις τρύπες στο γείσο, αλλά βγαίνει από τους αεριστήρες. Θα πρέπει να εγκατασταθούν όσο το δυνατόν ψηλότερα - πιο κοντά στην κορυφογραμμή. Για την κανονική λειτουργία, πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκή παροχή αέρα από κάτω από τα γείσα.

Έλεγχος εσωτερικών χώρων μέσω της οροφής

Οι έξοδοι εξαερισμού τοποθετούνται κάθετα στην οροφή. Αυτές κατευθύνουν τις ροές αέρα, δημιουργούν πρόσφυση και προστατεύουν το σύστημα εξαερισμού από τις βροχοπτώσεις.

Οι έξοδοι εξαερισμού συνδέονται με τους αεραγωγούς μέσω προσαρμογέων.

Ο αναπνευστήρας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με ηλεκτρικό ανεμιστήρα. Ο θόρυβός του δεν θα ακουστεί στο σπίτι και θα έχετε ένα αθόρυβο καταναγκαστικό σχέδιο.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε τις εξόδους αερισμού σε οποιαδήποτε στέγη.

Στεγανοποίηση των εξόδων των κεραιών και των λεβήτων

Μια εύκαμπτη βαθμιδωτή σφράγιση χρησιμεύει για τη στεγανοποίηση της κεραίας, της σκάφης ή του σωλήνα στην οροφή.

Το στοιχείο διέλευσης επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο του υλικού κατασκευής στέγης.

Η ταλάντωση του σωλήνα ή της κεραίας δεν παρεμποδίζει την ακεραιότητα της διείσδυσης της οροφής.

Στοιχεία τροφοδοσίας

Μπορείτε να εγκαταστήσετε τις συσκευές σε οποιαδήποτε οροφή. Αυτή η καθολικότητα παρέχεται από τα στοιχεία διέλευσης. Με τη βοήθειά τους, τα προϊόντα είναι ερμητικά τοποθετημένα σε σχεδόν οποιαδήποτε στέγη. Το στοιχείο διέλευσης επιλέγεται ανάλογα με τον τύπο του υλικού κατασκευής στέγης και τη διάμετρο του προς αντικατάσταση αντικειμένου στην οροφή.

Εξαερισμός υπονόμων

Ζημίες από τα αέρια του σωλήνα αποχέτευσης - όχι μόνο μια δυσάρεστη οσμή. Είναι χημικά επιθετικοί και μπορούν να καταστρέψουν τους σωλήνες αποχέτευσης. Επομένως, ο σωλήνας αποχέτευσης πρέπει να διαθέτει έξοδο εξαερισμού στην οροφή. Την ίδια στιγμή, η πίεση στο σύστημα αποχέτευσης εξισώνεται - αυτό εξασφαλίζει την κανονική λειτουργία της υδατοστεγανότητας. Προκειμένου να αποφευχθεί ο «φελλός πάγου» στις έξοδοι το χειμώνα, συνιστάται η αγορά παραλλαγών με θερμομόνωση.

Κουκούλες για εσωτερική χρήση

Οι έξοδοι των απορροφητήρων και ο εξαερισμός του σπιτιού αποβάλλουν αποτελεσματικά τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο στο δρόμο. Χρησιμοποιείται για κουκούλες κουζίνας με εξαερισμό κινητήρα ή εξαγωγής με ανεμιστήρα. Οι εξόδους εξαερισμού κατευθύνουν τις ροές του αέρα, δημιουργούν πρόσφυση και προστατεύουν το σύστημα εξαερισμού από τις βροχοπτώσεις.

Ηλεκτρικοί ανεμιστήρες για εξαναγκασμένη εξαγωγή

Στο σπίτι των σύγχρονων αεροστεγανών υλικών, οι τοίχοι δεν αναπνέουν. Τι συμβαίνει εάν η ανταλλαγή αέρα στο σπίτι δεν είναι αρκετή;

Το μπαγιάτικο αέρα στα δωμάτια, αρώματα από την κουζίνα και την τουαλέτα, σταθερή υγρασία στο μπάνιο - όλα τα σημάδια μιας κακής σχεδίασης του σπιτιού. Εάν υπάρχει μυρωδιά "υπόγειου" στο δωμάτιο, αυτό σημαίνει ότι έχει εμφανιστεί μούχλα. Επιπλέον, ορισμένα δομικά υλικά εκπέμπουν επιβλαβείς ουσίες.

Σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ, ο αέρας πρέπει να ενημερώνεται εσωτερικά κάθε 2 ώρες. Ως εκ τούτου, η αναγκαστική ανταλλαγή αέρα είναι επιθυμητή - είναι πιο αποτελεσματική από την φυσική και δεν εξαρτάται από την κατεύθυνση και τη δύναμη του ανέμου, τη θερμοκρασία στο δρόμο.

Ο αγωγός εξαερισμού θα πρέπει να παρέχεται στους χώρους με υγρασία του αέρα και όπου μια δυσάρεστη οσμή (κουζίνα, τουαλέτα, μπάνιο, αποθήκη τροφίμων). Και φρέσκος αέρας μπαίνει στο σαλόνι από το δρόμο. Από εκεί, ρέει στα δωμάτια, όπου μεταφέρονται τα κανάλια. Τραβιέται από ανεμιστήρα και ρίχνεται στην ατμόσφαιρα.

Πώς να οργανώσετε τον εξαερισμό υψηλής ποιότητας της οροφής;

Ο εξαερισμός της στέγης είναι απαραίτητη συνιστώσα κάθε ιδιωτικής κατοικίας. Κάθε ιδιοκτήτης ενός εξοχικού σπιτιού θα πρέπει να γνωρίζει πώς να οργανώνει αερισμό υψηλής ποιότητας της οροφής για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της δομής.

Από πού προέρχεται η υγρασία;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το πού μπορεί να σχηματιστεί υγρασία σε ένα σχεδόν σφραγισμένο σύστημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει πάντα ένα μικρό ποσοστό υγρασίας στις μάζες του αέρα. Εάν υπάρχει αυξημένη υγρασία, η οποία συμβαίνει σε ομίχλες, βροχή ή σε θερμαινόμενους χώρους, η περιεκτικότητα σε υγρασία αυξάνεται αισθητά.

Κάποια υγρασία μπορεί να διεισδύσει μέσα από το φράγμα υδρατμών, το αφρώδες σκυρόδεμα ή την τοιχοποιία. Είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί ένα κενό μεταξύ των στρωμάτων. Ο υδρατμός εξαιτίας της επίδρασης των αλλαγών της θερμοκρασίας θα εγκατασταθεί στην ψυχρή επιφάνεια και θα διεισδύσει μέσα στο υλικό για μόνωση. Λόγω αυτών των διαδικασιών, η κατασκευή ξύλου αρχίζει να επιδεινώνεται, οπότε ο εξαερισμός της στέγης πρέπει να είναι κατάλληλα ρυθμισμένος ώστε να ελαχιστοποιεί τις ζημιές.

Συσκευή

Υπάρχουν διάφορα στοιχεία στο σύστημα στέγης:

 • Τρύπες, που βρίσκονται κάτω από το θόλο της οροφής. Είναι συνήθως κλειστά με γρίλιες σοφίτας, οι οποίες παρέχουν προστασία κατά της κατάποσης εντόμων, τρωκτικών και πτηνών. Επίσης παρόμοιες οπές βρίσκονται κατά μήκος της κορυφογραμμής. Τα μέρη επιτρέπουν στις μάζες του αέρα να κυκλοφορούν κάτω από την οροφή. Οι τρύπες κάτω από την προεξοχή μπορούν να αντικατασταθούν από μια αρχειοθήκη, στην οποία υπάρχουν μικρά κενά.
 • Τα παράθυρα του Dormer. Βρίσκονται στο αέτωμα και χρησιμοποιούνται ως εξαεριστικά στοιχεία για τη σοφίτα.
 • Έξοδος εξαερισμού. Αυτό το κομμάτι σωλήνα χρησιμοποιείται για τη σύνδεση του αγωγού εξαγωγής από το γενικό σύστημα αερισμού ή τον εξαερισμό της σοφίτας.
 • Αεριστήρες. Άλλα ονόματα για τα στοιχεία είναι ένας εκτροπέας, ένα flyvark. Βυθίζονται στην οροφή δίπλα στην κορυφογραμμή. Τα εξαρτήματα σας επιτρέπουν να αφαιρέσετε αέρα από κάτω από την οροφή, εκτελώντας μια παρόμοια λειτουργία με μια τρύπα κάτω από την κορυφογραμμή. Εξαερωτές εφαρμόζεται όταν το χιόνι στην οροφή από 3 cm, οπότε η μύτη κάτω από την οπή εξαερισμού κορυφογραμμή.

Υπάρχουν δύο τύποι αερισμού:

 • σημείο.
 • γραμμική ή συνεχής (που βρίσκεται σε όλο το μήκος της ράμπας ή της πατινάζ).

Επίσης, οι αεριστήρες μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία. Υπάρχουν προϊόντα που βρίσκονται στην κορυφογραμμή ή στην ράμπα. Τα στοιχεία μπορούν να έχουν τη μορφή "μύκητα" ή έρπητα ζωστήρα. Οι συσκευές μπορούν να κατασκευαστούν από ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά προς το παρόν οι διακυμάνσεις από πολυπροπυλένιο είναι σε ζήτηση. Έχουν μια προσιτή τιμή και εφιστούν την προσοχή στην ποικιλομορφία στο χρωματικό σχήμα.

Το πολυπροπυλένιο χαρακτηρίζεται από επαρκές επίπεδο αντοχής ώστε να αντέχει το βάρος ενός ατόμου. Ως εκ τούτου, οι εργασίες επισκευής στην οροφή μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς φόβο.

Στους αεριστήρες υπάρχουν αντικαταστάσιμα στοιχεία, τα οποία ονομάζονται διείσδυση. Μια τέτοια κατασκευή θα πρέπει να επιλέγεται με βάση το υλικό που χρησιμοποιείται κάτω από την οροφή.

Μέθοδοι εξαερισμού των οροφών

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές των μηχανισμών με τους οποίους πραγματοποιείται αερισμός οροφής σε εξοχικές κατοικίες:

 • αερισμός των πατίνων στην οροφή, που αποτελείται από δύο πατίνια.
 • εξαερισμός των στεκαριών και της καμινάδας.
 • ανεμιστήρα στέγης του δείγματος καυσαερίων.
 • μεμονωμένα εξαρτήματα με ανοίγματα για εξαερισμό.
 • πατίνια, εξοπλισμένα με ειδικό σχεδιασμό.
 • κενά για τον εξαερισμό, που προβλέπονται για την εγκατάσταση υλικού στέγης?
 • τα παράθυρα στα σοκάκια.

Για κάθε υλικό υπάρχουν διαφορετικά σχέδια, τα οποία πρέπει να διαβαστούν πριν από την αγορά.

Hip

Κατά την τοποθέτηση της στέγης του ισχίου, πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο εξαερισμός πρέπει να είναι φυσικός. Ο σχεδιασμός υποδηλώνει ότι οι αέριες μάζες που διεισδύουν στην οροφή θα βγουν στην περιοχή της κορυφογραμμής.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα παρμπρίζ στο γείσο. Εάν το δέρμα είναι κατασκευασμένο από ξύλο, θα πρέπει να υπάρχουν εγκοπές μεταξύ των σανίδων. Οι επαγγελματίες συστήνουν τη χρήση ενός έτοιμου διάτρητου πλαστικού, το οποίο ονομάζεται σκελετός. Εάν το συνδετικό υλικό είναι έτοιμο πριν από τον εξαερισμό, θα πρέπει να κόψετε το άνοιγμα μέσα στο οποίο εισάγονται οι γρίλιες για το σύστημα τροφοδοσίας.

Οι σχάρες πρέπει να έχουν διάμετρο 5 εκ. Ένα λεπτό πλέγμα τοποθετείται πάνω από τα προϊόντα, το οποίο χρησιμοποιείται ως κάλυμμα κατά της εισόδου ξένων αντικειμένων.

Πρέπει να υπάρχει απόσταση μεταξύ των σχάρων που δεν υπερβαίνει τα 0,8 μέτρα.

Μάνστερντ

Το σύστημα στέγης του σοφίτα θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένο με εξαερισμό. Οι αγωγοί αερισμού πάνω από τη σοφίτα έχουν μεγάλη σημασία. Με τη βοήθειά τους, είναι δυνατό να ρυθμιστεί το καθεστώς θερμοκρασίας μέσα στην κατοικία. Το κατώτερο τμήμα της οροφής να είναι πλησίον της οροφής, έτσι ώστε η κυκλοφορία της μάζας αέρα κατά μήκος των εσωτερικών επιφανειών δρα ως βοηθητικό θερμική μόνωση.

Για τις στέγες mansard, έχουν αναπτυχθεί ειδικά συστήματα εξαερισμού για να επιτρέψουν τη διαφυγή υγρού ή θερμού αέρα προς τα έξω. Χρησιμοποιούνται παραλλαγές του φυσικού αερισμού: οι ροές του θερμού αέρα εξαναγκάζονται από τις ψυχρές, οι οποίες ανεβαίνουν από κάτω.

Ο εξαερισμός στην σοφίτα αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • μεμβράνη ή μεμβράνη φραγμού ατμών ·
 • μονωτικό υλικό, που βρίσκεται μεταξύ των δοκών.
 • κιβώτια ·
 • ένα πλέγμα από ξύλινα ράβδους ή ράφια.
 • ένα στρώμα στεγάνωσης?
 • υλικό για την οροφή.

Με τη βοήθεια διάχυτης μεμβράνης, η συμπύκνωση μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς. Λόγω ειδικού ιστού μεμβράνης, η υγρασία δεν διεισδύει από τον χώρο διαβίωσης του δωματίου στο κάτω μέρος της οροφής. Μαζί με αυτό, κάτω από την οροφή υπάρχει ένα τμήμα κατά μήκος του οποίου οι μάζες του αέρα μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Το στρώμα στεγανοποίησης εξαλείφει την υγρασία.

Απαιτεί επίσης την εμφάνιση ρωγμών στο γείσο. Είναι απαραίτητα για να εισέλθει ο αέρας στην οροφή και να βγει στην περιοχή της κορυφογραμμής. Τα ανώτερα ανοίγματα θα πρέπει να τοποθετούνται μεταξύ του στρώματος στεγάνωσης και του υλικού κατασκευής σκεπής. Το σύνολο του νερού που θα προέλθει από το εξωτερικό, θα εξατμιστεί μέσω του διαμορφωμένου εξαερισμού. Με τη βοήθεια αυτής της μεθόδου εξασφαλίζεται ποιοτικός αερισμός των δομών που στηρίζουν την οροφή.

Η κάτω κουκούλα βρίσκεται μεταξύ του στρώματος στεγάνωσης και ενός θερμαντήρα. Με τη βοήθειά του, γίνεται εξάτμιση του νερού, το οποίο πέφτει στο μονωτικό υλικό από κάτω.

Κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού κάτω από τη σοφίτα, πρέπει να φροντίσετε τη μόνωση.

Αποτελείται από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Η μεμβράνη μόνωσης πρέπει να τοποθετηθεί στα δοκάρια, μεταξύ των οποίων υπάρχει ένα κενό. Βεβαιωθείτε ότι η απόσταση δεν ξεπερνά τα 120 cm Για να αποφύγετε την εισροή συμπυκνωμάτων στις ξύλινες δοκούς, η μεμβράνη πρέπει να τοποθετηθεί με μια χαλάρωση δύο εκατοστών. Η στερέωση γίνεται με συρραπτικό και καρφιά με φαρδύ καπό.
 • Κατά την τοποθέτηση της μεμβράνης, πρέπει να παρατηρήσετε επικάλυψη 15 cm. Αυτή η περιοχή είναι σφραγισμένη με κολλητική ταινία.
 • Μεταξύ της θερμάστρας και της στεγανοποίησης πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση 4 εκ. Η μεμβράνη τυλίγεται πάνω σε δοκάρια και στερεώνεται με ράγες με καρφιά.
 • Η κατασκευή της αντίθετης ράβδου είναι μία ράβδος τοποθετημένη σε απόσταση 15 cm η μία από την άλλη.
 • Δίπλα στην κορυφογραμμή, μεταξύ της μόνωσης και του άξονα των διαύλων κάτω από την εκκένωση πρέπει να υπάρχει απόσταση 5 cm.
 • Οι χώροι στους οποίους οι σωλήνες εισέρχονται στο κέικ στέγης πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με σωστή επεξεργασία. Η ταινία σε αυτά τα μέρη πρέπει να κοπεί σε σχήμα κολοβωμένου τριγώνου. Με αυτή τη δράση, σχηματίζεται μια βαλβίδα, η οποία στερεώνεται στα τοιχώματα του σωλήνα μέσω στεγανωτικών.
 • Η εγκατάσταση του φράγματος υδρατμών πραγματοποιείται σε τάση. Το χαμηλότερο κενό δεν επιτρέπεται. Ωστόσο, μεταξύ του κιβωτίου και της μεμβράνης, πρέπει να υπάρχει ένα ανώτερο προϊόν.
 • Για να εξασφαλίσετε την προστασία της οροφής από τον ατμό που ανεβαίνει από το καθιστικό, χρησιμοποιήστε αφράτες μεμβράνες, στερεωμένες στον θερμαντήρα με μια ομαλή πλευρά προς τα μέσα. Τα σωματίδια νερού παραμένουν σε μικρά πετρώματα και δεν σχηματίζονται σε λακκούβες. Ένα τέτοιο εμπόδιο μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μονωμένης οροφής και ξύλου.
 • Στην οροφή της στέγης, οι εκτροπείς πρέπει να τοποθετούνται σε βήματα των 100 τετραγωνικών μέτρων μέτρα. Αυτό το σχήμα σας επιτρέπει να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία με τη μέγιστη απόδοση. Με την παρουσία του απότομες κοιλάδες και επικλινή πατίνια εκτροπέα οροφής πρέπει να τοποθετηθεί στην κοιλάδα οροφής και κορυφογραμμή πόλο στον τομέα των ενώσεων μόνωσης.

Ένα τρέξιμο

Μια μονόχωρη οροφή βρίσκεται συνήθως πάνω από βεράντα ή βεράντα. Αυτά τα τμήματα δεν απαιτούν την εγκατάσταση μιας εγκατάστασης εξαερισμού. Εάν υπάρχει μια τέτοια στέγη πάνω από τον χώρο διαβίωσης, η διάταξη εξαερισμού είναι απλή. Δεν απαιτεί την παρουσία αεριστών ή ειδικών πατίνων. Αρκεί η σωστή συναρμολόγηση της ίδιας της οροφής.

Για να δημιουργηθεί αερισμός, θα πρέπει να αφήσετε ελεύθερο χώρο κάτω από την οροφή, όπου οι μάζες του αέρα μπορούν να αναμιχθούν ήσυχα. Η κυκλοφορία θα μεταφερθεί από κάτω προς τα πάνω.

Μεταξύ της θερμομόνωσης και της στεγανοποίησης πρέπει να υπάρχει κενό. Πολλοί χρήστες δημιουργούν επιπλέον τρύπες που βρίσκονται στον τοίχο με στροφές. Οι προεξοχές στέγης πρέπει να ράβονται με διάτρητο σοφίτα. Κατά την εγκατάσταση των σανίδων πρέπει να αφήνετε μικρά κενά μεταξύ των σανίδων, επιτρέπεται η εγκατάσταση πινάκων εξαερισμού. Ο εξαερισμός των μονόχωρων οροφών βρίσκεται σε κλίση 5-20 μοίρες.

Από μαλακό βότσαλο

Κατά την τοποθέτηση μαλακών πλακιδίων, αφήστε ένα κενό για εξαερισμό.

Για να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη κυκλοφορία αέρα, πρέπει να τηρηθούν πρόσθετες συνθήκες, οι οποίες έχουν ως εξής:

 • Μεταξύ του μονωτικού υλικού και της βάσης της οροφής πρέπει να τοποθετηθεί πάχος δοκού 50 mm.
 • Στο κάτω τμήμα της ράμπας παρέχονται σχισμές εξαερισμού, μέσω των οποίων παρέχεται καθαρός αέρας.
 • Στην κουκούλα πρέπει να υπάρχουν προϊόντα ράχης ή αεριστήρες.
 • Η τοποθέτηση του κλουβιού γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχουν δάκρυα.
 • Το πάχος της ράβδου καθορίζει το ύψος του στρώματος αέρα. Η επιλογή της ράβδου εξαρτάται από το μήκος και την κλίση της ράμπας.

Για να αυξήσετε την απόδοση του εξαερισμού, απαιτείται εγκατάσταση αεριστήρων. Με τη βοήθειά τους, ο εξαναγκασμένος αερισμός δημιουργείται για τη μαλακή οροφή. Στον αεριστήρα υπάρχει πάντα μειωμένη πίεση, οπότε η ώθηση δεν θα χαθεί.

Σχέδιο εξοπλισμού από αεριστήρες:

 • Πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο βήμα 12 μέτρων μεταξύ των στοιχείων.
 • Η εγκατάσταση είναι στην υψηλότερη θέση. Βεβαιωθείτε ότι η τοποθεσία είναι ομαλή.
 • Για μια νεόκτιστη οροφή, οι αεριστήρες τοποθετούνται στον αρμό της μόνωσης.
 • Όταν εγκαθιστάτε στοιχεία κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε σε χώρους όπου η οροφή είναι πρησμένη.
 • Η τρύπα κάτω από το weathervane πρέπει να υπερβαίνει τη διάμετρο του σωλήνα κατά μερικά εκατοστά.
 • Η σταθεροποίηση του αεριστήρα γίνεται με τη βοήθεια αγκυρίων ή πείρων.
 • Οι αρθρώσεις υφίστανται επεξεργασία με σφραγιστικά ή με ειδική ταινία.

Μεταλλικά πλακίδια

Όταν δημιουργείτε αερισμό για μια μεταλλική οροφή, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Να παρέχει συνεχή αερισμό, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μεταξύ του υλικού για στέγες και μονωμένα διάκενο των 5 cm. Προκειμένου να εξαλειφθούν διαβροχή του ξύλου κάτω από το άλογο χρειάζεται να περικλείουν το σφράγισμα.
 • Η περιοχή των ρωγμών για εξαερισμό κοντά στις μαρκίζες πρέπει να συμπίπτει με την περιοχή του αέρα της κορυφογραμμής. Η συνολική επιφάνεια του αέρα είναι 1% της επιφάνειας της οροφής.
 • Ως βάση για τον εξαερισμό χρησιμοποιούνται σωλήνες και εξαερισμού. Οι αγωγοί εξαερισμού πρέπει να έχουν ύψος 50 εκ. Το βήμα μεταξύ των σωλήνων είναι 60 τ.μ. μέτρα.
 • Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σωλήνες από πλαστικό τους, καθώς διαφέρουν σε μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν ξεχωρίζουν από το γενικό στυλ της δομής.
 • Εάν περιοχή όπου η διάταξη εξαερισμού γίνεται, υπάρχουν άφθονες χιονοπτώσεις απαιτούν την εγκατάσταση μήκος σωλήνα 65 εκ. Αν το σπίτι έχει μια ρηχή δίρριχτη στέγη, πάνω από 6 m, απαιτούν αντέρεισμα εξαερισμού, των οποίων το ύψος είναι 40 cm.
 • Ο εξαερισμός της ράχης παρέχεται από την σανίδα κορυφογραμμής, η οποία χωρίζει την οροφή σε δύο πλαγιές.
 • Χρησιμοποιείται επίσης φυσικό βύθισμα. Η ποιοτική εργασία πραγματοποιείται με τον σωστό υπολογισμό του αριθμού των ανοιγμάτων εξαερισμού.

Αναδιπλωμένο

Το σύστημα αερισμού για την οριζόντια οροφή πρέπει να είναι πιο ισχυρό από τις απλές δομές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το επίπεδο της στέγης είναι στεγανό.

Ο αλγόριθμος της διάταξης εξαερισμού:

 • Στα πόδια των οδοστρωμάτων, τοποθετείται το υλικό φραγής ατμού. Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μίας μεμβράνης μονωτικού ατμού για αυτούς τους σκοπούς.
 • Στη συνέχεια, μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση της μονάδας ελέγχου. Είναι απαραίτητο να αφήσετε κενά κατά την εγκατάσταση. Το βήμα θα πρέπει να είναι ελάχιστο ή να μην υπάρχει καθόλου.
 • Ένα βοηθητικό στρώμα στεγάνωσης τοποθετείται στο κιβώτιο.

Με τη βοήθεια αυτών των μέτρων, είναι δυνατό να δημιουργηθεί εξαερισμός υψηλής ποιότητας για την οριζόντια οροφή.

Επικαλυμμένο με κυματοειδές χαρτόνι

Στην οροφή του κυματοειδούς χαρτονιού απαιτείται φυσικός αερισμός. Στην περιοχή όπου βρίσκεται η προεξοχή γείσο, οι μάζες του αέρα πέφτουν κάτω από το κατάστρωμα και σπεύδουν ελεύθερα μέχρι την κορυφογραμμή. Ο αέρας εξαερίζεται από ένα πατίνι ισχίου. Εάν το μήκος της κορυφογραμμής δεν υπερβαίνει τα 10 μέτρα, το μόλυβδο περνά μέσα από το άκρο.

Ο εξαερισμός κάτω από το κατάστρωμα πραγματοποιείται με την τοποθέτηση των πτερυγίων στο στρώμα στεγάνωσης. Ο κάτω δίσκος πρέπει να είναι κατά 50% παχύτερος από τους άλλους.

Η στεγανοποίηση δεν πρέπει να φτάνει στην κορυφογραμμή, έτσι ώστε τα ζευγάρια να μπορούν να βγουν ελεύθερα από κάτω από την οροφή. Η διείσδυση του νερού αποκλείεται λόγω συμπίεσης στην κορυφογραμμή.

Συνέπειες από εγκατάσταση κακής ποιότητας

Μην αγνοείτε τους κανόνες που ισχύουν για τον εξαερισμό της στέγης. Αν αγνοήσετε τους κανόνες της ρύθμισης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε ανεπιθύμητες διαδικασίες που μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρο το κτίριο.

Από τα σαλόνια κάτω από τη στέγη έρχεται ζεστός αέρας. Στο δρόμο, η οροφή επηρεάζεται από τις ψυχρές μάζες του αέρα. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας κάτω από τη στέγη, αρχίζει να συσσωρεύεται συμπύκνωση, η οποία αφαιρείται μόνο με αερισμό. Εάν δεν παρέχεται το άνοιγμα, το συμπύκνωμα θα συσσωρευτεί στη σοφίτα, καταστρέφοντας την οροφή.

Οι στέγες από σκυρόδεμα είναι λιγότερο επιρρεπείς στο συμπύκνωμα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ένας επιζήμιος μύκητας στην επιφάνεια τους, ο οποίος επηρεάζει αρνητικά το ανθρώπινο σώμα.

Ανεπιθύμητη απόσυρση στην οροφή του αέρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μαλακή οροφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μαλακά υλικά στεγών τοποθετούνται στη βάση του σκυροδέματος ή του στερεού κιβωτίου. Η παρουσία υπερβολικής υγρασίας, η οποία διεισδύει από το εσωτερικό, θα προκαλέσει το ξεχωριστό υλικό. Στο μέλλον, η στέγη θα διαρρεύσει.

Οι σιδερένιες οροφές μπορούν να διαβρωθούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξασθένιση των προστατευτικών χαρακτηριστικών της οροφής. Η απόσπαση σκληρού υλικού από τη στέγη μπορεί να τραυματίσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο κάτω μέρος.

Κοινά σφάλματα

Πριν εγκαταστήσετε τον εξαερισμό στην οροφή, θα πρέπει να μελετήσετε κοινά λάθη που συχνά επιτρέπουν οι αρχάριοι.

Κατάλογος κοινών σφαλμάτων στη διάταξη εξαερισμού της στέγης:

 • παραμέληση των κανόνων του SNiP.
 • επιλογή ακατάλληλων συστημάτων εξαερισμού ·
 • ασύμμετρη διάταξη αγωγών αερισμού.
 • εσφαλμένος υπολογισμός της ικανότητας εξαερισμού ·
 • παραμέληση υπολογισμού θερμικού ισοζυγίου.
 • σφάλματα στην εγκατάσταση.

Επίσης, τα κενά στη χρήση του υλικού για τη μόνωση υδρατμών και ατμών είναι κοινά. Σφάλματα κατά την εφαρμογή στεγάνωσης ή φράγματος ατμών οφείλονται στο γεγονός ότι οι χρήστες συγχέουν το σκοπό των υλικών.

Εάν συγχέουμε το σκοπό των προϊόντων, μπορείτε να αντιμετωπίσετε ορισμένα προβλήματα:

 • Χρησιμοποιήστε αντί για στεγανοποίηση ταινία φραγμού ατμών. Το φράγμα ατμών μπορεί να αποκλείσει εντελώς τη διείσδυση της υγρασίας. Εάν τοποθετηθεί πάνω από το μονωτικό υλικό, η υγρασία που παραμένει θα παραμείνει στη μόνωση. Μετά από λίγο, το μονωτικό υλικό θα σταματήσει να εκπληρώνει τα καθήκοντα και οι ιδιοκτήτες του σπιτιού θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες θερμότητας.
 • Χρησιμοποιήστε αντί για ταινία στεγανοποίησης με φράγμα υδρατμών. Το υλικό στεγάνωσης έχει ειδικές ιδιότητες: η μία πλευρά του προϊόντος αερίζεται, η άλλη είναι αδιάβροχη. Η τοποθέτηση πρέπει να γίνει κάτω από την οροφή με τέτοιο τρόπο ώστε η αναπνέουσα πλευρά να είναι δίπλα στο μονωτικό υλικό. Μεταξύ των στρωμάτων πρέπει να υπάρχει μια έξοδος, η οποία χρησιμεύει ως αεραγωγός. Με αυτή τη μέθοδο, η υγρασία διεισδύει, και αν συγχέετε τα υλικά, υγρασία θα εγκατασταθεί στην ταινία.

Αν βάζετε την αδιαβροχοποίηση αντίθετα, το υγρό θα εισέλθει στον θερμαντήρα, παραμένοντας μέσα του. Στο τέλος, το σχέδιο της οροφής γίνεται άχρηστο.

Μερικοί χρήστες κάνουν λάθη στον αριθμό των στρώσεων εξαερισμού, που απαιτούνται για την κατασκευή ενός συγκεκριμένου υλικού στέγης. Για παράδειγμα, η πίσω πλευρά του μετάλλου δεν μεταφέρει την επαφή με το συμπύκνωμα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα διάκενο αερισμού μεταξύ του υλικού στεγών και του στρώματος στεγάνωσης.

Για να εξοπλιστεί το κενό εξαερισμού, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κιβώτιο όχι συμπαγούς τύπου, αλλά μιας ράβδου. Πρέπει να υπάρχουν χώροι για την κυκλοφορία του αέρα. Εάν το υγρό διεισδύσει κάτω από την οροφή από έξω, λόγω αυτού του στρώματος, θα εξαλειφθεί μέσω του πατινιού.

Το πλέγμα μαζί με το πλέγμα ελέγχου σχηματίζουν ένα στρώμα αέρα, που επαρκεί για την έξοδο συσσώρευσης συμπυκνώματος έξω. Ως στεγανοποίηση, χρησιμοποιούνται ειδικά αντι-συμπυκνωτικά φιλμ που δεν επιτρέπουν την απελευθέρωση ατμών από το μονωτικό στρώμα κάτω από την οροφή.

Για να εξασφαλιστεί η διαφυγή υγρασίας από τη θερμομόνωση, θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα δεύτερο στρώμα εξαερισμού με ένα μαξιλάρι αέρα, το οποίο θα τοποθετηθεί μεταξύ του μονωτικού στρώματος και του φιλμ αντι-συμπύκνωσης. Μην στοιβάζετε διάχυτες μεμβράνες με υπερδιήθηση, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να παραλείπουν τον ατμό κάτω από την οροφή. Για τα μεταλλικά πλακίδια, τέτοιες ενέργειες είναι γεμάτες με διάβρωση.

Εγκατάσταση του UP: τι να εξετάσει;

Για να εξοπλίσετε το UE σε ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια του, είναι απαραίτητο να εξοικειωθείτε με τις συστάσεις των ειδικών και να τηρήσετε όλους τους κανόνες. Η σωστά εξοπλισμένη μονάδα UE σας επιτρέπει να εξαιρέσετε τα κοινά λάθη που επηρεάζουν τη λειτουργία του εξαερισμού.

Η κατασκευή της οροφής, στην οποία υπάρχει ένα ενσωματωμένο υΕ που επιτρέπει την έξοδο των καναλιών εξαερισμού, ονομάζεται διείσδυση στέγης. Το συγκρότημα διέλευσης στερεώνεται στην οροφή με τιράντες, οι οποίοι στερεώνονται με τη βοήθεια σφιγκτήρων και βραχιόνων. Ο σωλήνας διακλάδωσης UE πρέπει να συνδεθεί με τη φλάντζα, χρησιμοποιώντας το ως στήριγμα στερεωμένο στο τζάμι σκυροδέματος. Η τοποθέτηση του γυαλιού πραγματοποιείται με τη βοήθεια αγκυρίων. Συνήθως μια "ποδιά" τοποθετείται στην υΕ, η οποία προστατεύει τις αρθρώσεις από τη διείσδυση υγρού.

Εάν η έξοδος του αεραγωγού είναι διατεταγμένη σε μαλακή οροφή, είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • Το UE είναι κατασκευασμένο από χάλυβα ψευδάργυρο και ορυκτό μαλλί, το οποίο ενεργεί ως θερμομονωτικό υλικό.
 • Μέσα, θα πρέπει να εγκατασταθούν εκτροπείς ή ομπρέλες, οι οποίες θα παρέχουν προστασία από την είσοδο νερού.
 • Αν υπάρχει ανεμιστήρας στο UPS, το εσωτερικό του πρέπει να είναι κατασκευασμένο από διάτρητο χάλυβα.
 • Η παροχή ρεύματος πρέπει να τοποθετείται σε πλαστικά περιβλήματα. Η συσκευή εξαερισμού μέσω της οροφής θα πραγματοποιήσει απορρόφηση θορύβου.
 • Για τις κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα στη θέση της UE, απαιτείται τοποθέτηση πλακών σκυροδέματος, στις οποίες θα προετοιμαστούν οπές αερισμού. Εάν οι διαστάσεις των οπών δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις δηλωμένες απαιτήσεις ασφαλείας για τις πλάκες, η στέγη με τους αεραγωγούς θα πρέπει να οργανώνεται σε μονολιθικό σκυρόδεμα.
 • Αν η εγκατάσταση είναι εγκατεστημένη σε μεταλλική οροφή, απαιτούνται μεταλλικά δοχεία. Η διείσδυση στην οροφή, μέσω της οποίας αφαιρούνται οι παραδοσιακοί αεραγωγοί, πρέπει να έχει ορθογώνιο UP. Για δομές με μεγάλη επιφάνεια, καθώς και για στέγες από κυματοειδές χαρτόνι, η θέση της εξόδου εξαερισμού πρέπει να υπολογίζεται στο στάδιο της δημιουργίας της οροφής.

Ο κόμβος πρόσβασης, εξοπλισμένος με μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, λειτουργεί ως αεριστήρας.

Θα πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ποτήρι.

Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση τα ακόλουθα δεδομένα:

 • γωνία της κλίσης της στέγης.
 • η απόσταση που υπάρχει μεταξύ του τόπου εγκατάστασης και της κορυφογραμμής.
 • πάχος της οροφής και κυματοειδές χαρτόνι?
 • υλικό από το οποίο κατασκευάζεται η οροφή ·
 • τις διαστάσεις των χώρων κάτω από την οροφή ·
 • μονάδες εξαερισμού.

Στη διάταξη πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι κόμβοι διέλευσης εφοδιασμένοι με ελεγχόμενη βαλβίδα πρέπει να έχουν ένα μηχανισμό υπεύθυνο για το άνοιγμα και το κλείσιμο του στοιχείου. Τέτοιες συσκευές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως αεριστήρες υψηλής ποιότητας και έχουν χειροκίνητο έλεγχο.

Ο διακόπτης μπορεί να τοποθετηθεί σε δύο λειτουργίες: "ανοιχτό", "κλειστό".

Η συσκευή αυτού του UE αποτελείται από πολλά μέρη:

 • από ένα πανί?
 • καλώδιο ρύθμισης;
 • αντίβαρα ·
 • τομέα ελέγχου.

Ειδικά χαρακτηριστικά της μονάδας ελέγχου καυσαερίων

Για τα σπίτια στα οποία υπάρχει σόμπα θέρμανση ή τζάκια, θα είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ένα UE για την κατασκευή σωλήνων και μια καμινάδα. Τέτοιες δομές έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες: κατά την εγκατάσταση μιας καμινάδας, θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν βοηθητικά δοκάρια στη σοφίτα έτσι ώστε οι μάζες χιόνι να μην συσσωρεύονται στο κανάλι καπνοδόχου.