Τύποι και χαρακτηριστικά του αερισμού του ισογείου

Η τάση που ζουν σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές σήμερα είναι ένα κτίριο χώρα, μονοκατοικίες και μια τάση για τη ζωή έξω από το αστικό χώρο. Ως εκ τούτου, η σύγχρονη εξοχικές κατοικίες και εξοχικά σπίτια δεν είναι σαν τους προκατόχους τους, 20-30 ετών - και είναι εξοπλισμένο με σοφίτα και γκαράζ, και το υπόγειο δεν είναι απλά ένας χώρος - ότι του εξαερισμού υπόγειο συσκευή θα συζητηθούν σε αυτό το άρθρο.

Αν το υπόγειο ή ημιυπόγειο χρησιμοποιείται συνεχώς, για παράδειγμα, εάν υπάρχει πισίνα, σάουνα, γυμναστήριο ή δωμάτιο πλυντηρίων, αυτό το δωμάτιο απαιτεί ένα σύστημα αερισμού κανονικής λειτουργίας. Πρώτα απ 'όλα, να διατηρήσετε τα φυσιολογικά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας, καθώς και να αποτρέψετε την εμφάνιση μυκήτων μούχλας και να τα διαδώσετε σε όλους τους χώρους.

Στην ιδανική περίπτωση, ισόγειο εξαερισμού όροφο του εξοχικού σπιτιού ή στο σπίτι θα πρέπει να μελετηθεί κατά το στάδιο της ανάπτυξης του έργου και έθεσε τα θεμέλια πάνω στη σκηνή πλήρωσης, αλλά αν έχετε αγοράσει ένα τελειωμένο σπίτι και την ανάγκη να οριστικοποιηθεί το σύστημα εξαερισμού - είναι δυνατή και η επιλογή αργότερα της κατασκευής του.

Ανά τύπο κατασκευής, ο εξαερισμός υπόγειου μπορεί να είναι:

Φυσικός εξαερισμός - αρχές σχεδίασης και λειτουργίας

Κατά την τοποθέτηση αυτού του τύπου εξαερισμού στο επίπεδο σχεδιασμού και θεμελίωσης, παρέχει ανοίγματα που δημιουργούν μια φυσική ανταλλαγή αέρα στο προβαλλόμενο δωμάτιο. Τέτοιες τρύπες καλούνται αεραγωγοί ή κανάλια ανταλλαγής αέρα. Κατά το σχεδιασμό του αερισμού του δαπέδου του υπογείου με τα χέρια σας στο στάδιο του σχηματισμού του ιδρύματος, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες:

 • τύπος εδάφους κάτω από το υπό κατασκευή αντικείμενο - διάφοροι τύποι εδαφών περνούν με διαφορετικούς τρόπους.
 • το βάθος του χυτηρίου θεμελίωσης.

Ο κανόνας για την κατασκευή κατοικιών είναι μια έξοδος για 2-3 μέτρα από τον τοίχο.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του εξαερισμού είναι:

 1. φθηνότητα και προσβασιμότητα ·
 2. απουσία μηχανικού εξοπλισμού ·
 3. έλλειψη ενέργειας από το ρεύμα.
 4. ευκολία συντήρησης.

Τα μειονεκτήματα είναι:

 1. σχεδόν ολική αχρηστία το καλοκαίρι.
 2. την κατάψυξη των καταστημάτων το χειμώνα κατά τη διάρκεια αιφνίδιων αλλαγών της θερμοκρασίας.
 3. αδυναμία ρύθμισης της έντασης του αέρα εξαγωγής.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Αυτός είναι ένας άλλος τύπος φυσικού αερισμού, ο οποίος μπορεί να ενσωματωθεί στο στάδιο του σχεδιασμού της δομής. Η χρήση αυτού του τύπου συστήματος συνιστάται στην περίπτωση κλιματικών συνθηκών ή περιοχών υψηλής υγρασίας (για παράδειγμα, κοντά σε υδάτινα σώματα), όταν οι συμβατικοί αγωγοί δεν επαρκούν.

Δομικά, το σύστημα αποτελείται από δύο σωλήνες που βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη:

 • η εξάτμιση - ο σωλήνας που βρίσκεται επάνω, έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί ζεστό και υγρό εσωτερικό αέρα έξω από το δωμάτιο.
 • τροφοδοσία - ένας σωλήνας χαμηλού ψαλιδιού, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πρόσβαση αέρα από το δρόμο μέσα στις εγκαταστάσεις.

Η αρχή είναι απλή - οφείλεται στη διαφορά ύψους, θερμοκρασίες, βάρη των διαφορετικών μαζών θερμού αέρα και της πίεσης του αέρα ανεβαίνει την καπνοδόχο και εξέρχεται από το δωμάτιο, και το κρύο εξωτερικός αέρας ρέει στο εσωτερικό. σωλήνες Έξοδοι πρέπει να κλείσει μπαρ και κουνουπιέρες, για την παροχή προστασίας από τα έντομα, μικρά τρωκτικά, σκόνη του δρόμου και τα συντρίμμια. Grill και συμψηφισμού που καλύπτουν τις σωληνώσεις και υποδοχές τους πρέπει να καθαρίσετε και να πλύνετε - ιδιαίτερα πριν και μετά την αλλαγή των εποχών (για παράδειγμα, στα τέλη του φθινοπώρου πριν από το χειμώνα, στο τέλος του χειμώνα πριν την άνοιξη, στα τέλη της άνοιξης έως το καλοκαίρι).

Με την παρουσία τζακιού, ο σωλήνας εξάτμισης τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τζάκι - καθώς ο αερισμός θα είναι πιο αποτελεσματικός. Για να δημιουργηθεί αερισμός αυτού του τύπου, απολύτως κάθε σωλήνας μπορεί να προσεγγίσει, η καλύτερη επιλογή είναι αμιαντοτσιμέντο ή σωλήνας πολυαιθυλενίου - λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους.

Εξαερισμός ισόγειο με τα χέρια τους σε αυτή την περίπτωση - δεν είναι το πιο δύσκολο έργο, ειδικά όταν η απαιτούμενη ελάχιστη μηχανική γνώσεις και δεξιότητες, και το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι τέτοια αερισμός μπορεί να γίνει για προ-υπάρχον σχέδιο.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Ο αναγκαστικός εξαερισμός είναι η διαδικασία αερισμού του δωματίου υπό μηχανική επιρροή.

Κατά κανόνα, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις:

 1. Εάν το εργοτάξιο βρίσκεται χαμηλά, σε βάλτο ή άλλο πολύ υγρό έδαφος,
 2. Υπό την εγκατάσταση υπάρχουν ή εμφανίζονται πηγές υπόγειων ή υπογείων υδάτων.
 3. Το δωμάτιο προορίζεται για προϊόντα, η διατήρηση των οποίων απαιτεί αυστηρή τήρηση των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας (π.χ. κελάρια για συγκεκριμένη διατήρηση του κρασιού, αποθήκευση τυριού κλπ.).

Ο απλούστερος εξαναγκασμένος αερισμός είναι μια παραδοσιακή ροή, αλλά με ανεμιστήρες ενσωματωμένους σε κάθε έναν από τους σωλήνες. Έτσι, είναι δυνατόν να ελέγχεται η ροή τόσο του εκκενωθέντος όσο και του εγχυμένου αέρα. Για να διατηρηθεί ένα ορισμένο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας στο κοινό ηλεκτρικό κύκλωμα, είναι απαραίτητο να συνδέσετε το θερμοστάτη και το υγρόμετρο - με αυτή τη μορφή το σύστημα μπορεί επίσης να είναι αυτόματο.

Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητο να υπάρχει και ένας επιπλέον θερμαντήρας για τη θέρμανση του πεπιεσμένου αέρα το χειμώνα ή μόνο την κρύα εποχή.

Ξύλινα σπίτια - υπάρχουν διαφορές;

Δεν παρατηρούνται βασικές διαφορές στη διαδικασία σχεδιασμού και ρύθμισης του αερισμού του δαπέδου του υπογείου ενός ξύλινου σπιτιού - μπορεί επίσης να είναι φυσικό και αναγκαστικό, ανάλογα με εξωτερικούς παράγοντες. Αλλά το ξύλο ως υλικό, σε αντίθεση με το σκυρόδεμα και την πέτρα, είναι επιρρεπής σε μεγαλύτερη απορρόφηση υγρασίας και είναι πιο ευαίσθητο στην υγρασία. Οι ξύλινες επιφάνειες είναι πιο προδιάθεση για το σχηματισμό μυκήτων μούχλας και την καταστροφή της δομής του ξύλου από την πέτρα ή το σκυρόδεμα.

Οι επιφάνειες ξύλου θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτική επεξεργασία με λεκέδες και άλλες ουσίες που απορροφούν την υγρασία (π.χ. βερνίκι).

Η διαφορά είναι ότι σε ξύλινα σπίτια με φυσικό αερισμό απαιτούνται μικρά παράθυρα ή τραβέρσες στο ισόγειο για επιπλέον ροή αέρα.

Εκτός από τα ξύλινα σπίτια είναι προτιμότερο εξαναγκασμένο αερισμό με επιπλέον θέρμανση και ξήρανση. Καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε υγραντήρες διάφορα σχέδια, εκτός από τα συστήματα εξαερισμού - που μπορεί να είναι πρωτόγονα κουτιά με το αλάτι και το κάρβουνο, απόσταση σε όλο το δωμάτιο ή αποξηραντικά βιομηχανικού τύπου, η οποία μπορεί επίσης να είναι ένα κομψό έπιπλο.

Εξαερισμός το χειμώνα - είναι απαραίτητο;

Με την έλευση του θερμομονωτικά υλικά και ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα, τα διαμερίσματα και τα σπίτια έχουν γίνει πολύ πιο ζεστό, αλλά το χειμώνα θα μετατραπεί σε ένα θερμός των μπαγιάτικο αέρα και μια αναστολή των μικροβίων, βακτηρίων και μικροσωματίδια μαλλί και δέρματα ζώων. Επιπλέον, η χρήση συσκευών θέρμανσης μπορεί να στεγνώσει πολύ τον αέρα.

Επομένως, ο αερισμός του υπόγειου χώρου το χειμώνα θα πρέπει να λειτουργεί κανονικά, ειδικά εάν αυτός ο όροφος είναι ακατοίκητος. Για να αερίσετε τον φυσικό τύπο, αρκεί να καλύψετε λίγο (περίπου το ήμισυ) τις εισόδους / εξόδους των σωλήνων σε ισχυρούς ανέμους ή παγετούς. Όταν εξαναγκασμένος εξαερισμός - για να μειώσετε τη δύναμη των ανεμιστήρων και να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το χειμώνα στο δωμάτιο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα.

Η απάντηση στο ερώτημα του πώς να κάνει τον αερισμό του υπογείου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες - τοπογραφία, τον τύπο του εδάφους, τοποθεσία σε τοποθεσία, ο προορισμός των εγκαταστάσεων, αλλά είναι ανεξάρτητη από τη συσκευή της - μια διαδικασία απολύτως δεν είναι δύσκολο, απαιτεί ένα ελάχιστο των γνώσεων και δεξιοτήτων. Έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να οργανώσει ένα σύστημα οικιακού εξαερισμού δεν είναι το πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από σχεδόν έτοιμες λύσεις που προσφέρονται στην αγορά των κατασκευών.

Διαρρύθμιση του εξαερισμού κάβας σε ιδιωτικό σπίτι: σχέδια, εγκατάσταση

Εάν ο εξαερισμός γίνει σωστά, τότε λόγω της εισροής καθαρού αέρα από το δρόμο και απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας μέσα στο δωμάτιο διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού μούχλας και μυκήτων. Τα προϊόντα αποθηκεύονται σε πιο άνετες συνθήκες πριν την έναρξη της άνοιξης. Επίσης, ο αερισμός του υπογείου είναι απαραίτητος εάν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο για εργαστήριο ή αίθουσα μπιλιάρδου. Συνήθως το σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται στο στάδιο κατασκευής, αλλά μπορείτε να το χτίσετε αργότερα ή να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 1. 1. Στην παροχή αέρα η απαραίτητη κυκλοφορία αέρα παρέχεται από τα διαθέσιμα παράθυρα, τις πόρτες και τους επιπρόσθετους ανεμιστήρες.
 2. 2. Με το σχέδιο εξαγωγής, ο αέρας αφαιρείται από τα δωμάτια μέσω των φρεατίων εξαερισμού.
 3. 3. Ο τύπος τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι ένα πλήρες σύνολο συστημάτων που αποσκοπούν στην παροχή ανταλλαγής αέρα και εξαερισμού.

Προετοιμασία για τη διευθέτηση στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας αερισμού οποιουδήποτε τύπου, είναι απαραίτητο να γίνει ένα σχέδιο για τη διανομή των ροών του αέρα. Δείχνει τα σημεία εισαγωγής καθαρού αέρα και αποστράγγισης των ήδη εξαντλημένων τεχνολογικών καναλιών για την τοποθέτηση του αεραγωγού μέσω του τοίχου, τον τόπο εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ανεμιστήρες, εάν θέλετε να βελτιώσετε την απόδοση ολόκληρου του συστήματος ή καθαρίστε τα φίλτρα.

Η παρουσία του απλού σχήματος σχεδίασης θα επιτρέψει τον υπολογισμό του απαιτούμενου αριθμού σωλήνων ανάλογα με το μήκος τους, τα στοιχεία στερέωσης, τις καμπύλες, τους προσαρμογείς σύνδεσης. Έχοντας μια ακριβή γνώση της ποσότητας υλικού που απαιτείται και της προετοιμασίας του απαραίτητου εργαλείου, θα είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε το αγωγό.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του σπιτιού. Η απλούστερη και πιο προσιτή έκδοση της συσκευής της στο υπόγειο του υπόγειου κτιρίου είναι με τη βοήθεια φυσητήρων (συνήθεις οπές). Για να αποφύγετε την είσοδο τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο, ο αγωγός αερισμού καλύπτεται με ένα πλέγμα.

Αυτός είναι ένας φυσικός αερισμός, οπότε η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του εξαρτάται από τη δύναμη, την κατεύθυνση του ανέμου, τη διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Για να οργανώσετε σωστά αυτό το είδος ανταλλαγής αέρα, φροντίστε να λάβετε υπόψη ότι η περιοχή του αέρα από την περιοχή ενός αεριζόμενου δωματίου πρέπει να είναι 1/400.

Από προεπιλογή, η τυπική διάμετρος κάθε αγωγού εξαερισμού είναι τουλάχιστον 12,5 cm ή 50 cm2.

Επίσης, λάβετε υπόψη:

 • βάθος θεμελίωσης.
 • εγγύτητα των υπόγειων υδάτων, τύπος εδάφους ·
 • "Rose" των ανέμων?
 • ποσότητα καθίζησης ·
 • διαφορές θερμοκρασίας (ημερήσια και ετήσια).

Για να κυκλοφορήσει ο αέρας μέσα στο υπόγειο του σπιτιού, αρκεί να τοποθετηθεί σε κάθε τοίχο δύο οπές. Εάν η δομή έχει πολύπλοκη διαμόρφωση ή είναι παρεμποδισμένη από άλλες κατασκευές, βρίσκεται στην πεδιάδα, τότε οι εκρήξεις υπολογίζονται από τον υπολογισμό 2 αεραγωγών για κάθε 4 μέτρα της βάσης. Εάν είναι απαραίτητο, στη συνέχεια, ρυθμίζοντας τις οπές στις βαλβίδες, αλλάξτε την ένταση της ροής του αέρα. Το χειμώνα, σε σοβαρούς παγετούς, τα πτερύγια καλύπτονται και με την εμφάνιση των ζεστών ημερών είναι εντελώς ανοικτά.

Παρά την ευκολία της ρύθμισης και τις καλές συναλλαγματικές ισοτιμίες, για μεγάλα υπόγεια ή για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων σε μεγάλους όγκους, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί. Ως εκ τούτου, θεωρείται ως συμπλήρωμα σε πιο αξιόπιστη παροχή και εξαγωγή.

Για να διατηρηθεί η βέλτιστη μικροκλίμα σε κάθε υπόγειο γκαράζ σύστημα συναρμολογείται εφοδιασμού-εξάτμισης του τύπου στον οποίο ο αγωγός διανομή φρέσκου αέρα λαμβάνει χώρα κατά ένα, και η αφαίρεση της πραγματοποιείται μέσα από την άλλη.

Ο αποτελεσματικός εξαερισμός επιτυγχάνεται με την τήρηση των ακόλουθων απαιτήσεων:

 • ο πυθμένας του σωλήνα τροφοδοσίας από το πάτωμα του υπογείου ρυθμίζεται σε ύψος 0,5 m, η κορυφή τοποθετείται πάνω από το επίπεδο του εδάφους κατά ένα μέτρο.
 • το κάτω μέρος του σωλήνα εξάτμισης από το πάτωμα του υπογείου σε ύψος 1,5 m, η κορυφή οδηγείται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής κατά 0,5 m.
 • οι αεραγωγοί βρίσκονται αναγκαστικά σε αντίθετες πλευρές, οι οποίες μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας στον πυθμένα του δωματίου και το άνω σημείο του θα παρέχουν την απαραίτητη πρόσφυση.
 • ρυθμίστε τα παραθυρόφυλλα με δυνατότητα ρύθμισης, μέσω των οποίων ελέγχεται η ένταση του εξαερισμού.

Εγκατάσταση αεραγωγών για χώρο μέχρι 40 τετραγωνικών μέτρων. m εκτελούνται από πλαστικούς σωλήνες διαμέτρου 100 mm. Αλλά για τον αερισμό μεγάλων δωματίων είναι απαραίτητο να αυξηθεί η διάμετρος των σωλήνων ή να εγκατασταθούν πρόσθετοι αεραγωγοί. Η γρήγορη και άνετη σύνδεση των ελαστικών ταινιών, μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά στοιχεία (στροφές, βύσματα) διευκολύνουν τη διαδικασία συναρμολόγησης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης πλαστικών σωλήνων είναι τα χαρακτηριστικά τους υψηλής απόδοσης, καθώς το υλικό είναι ανθεκτικό σε υψηλή υγρασία, σχηματισμό μυκήτων.

Η κατασκευή αεραγωγών από ξύλινες σανίδες είναι μια πιο εντατική επιλογή εργασίας, εκτός από τα χαρακτηριστικά των υλικών είναι χειρότερα. Για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πρόσφυση, η εσωτερική επιφάνεια των σανίδων, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ένα επίπεδο. Κατά τη συναρμολόγηση, οι σχισμές στις αρθρώσεις αφαιρούνται.

Πάνω από κάθε έξοδο τοποθετούνται ομπρέλες, οι οποίες εμποδίζουν την είσοδο ιζημάτων στο δωμάτιο και βοηθούν στην ρύθμιση της ταχύτητας ροής του αέρα. Μια άλλη χρήσιμη ιδιότητα είναι η διαφορά στο μήκος του σωλήνα τροφοδοσίας σε σχέση με τον αγωγό εξαγωγής. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο έντονη είναι η κίνηση του αέρα. Ο καλά σχεδιασμένος εξαερισμός παρέχει αμφίδρομη εναλλαγή αέρα, δηλαδή όταν για μία ώρα αλλάζει ολόκληρη η ένταση του ήχου δύο φορές.

Όταν ο εξαερισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παραπάνω μεθόδους, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός δημιουργείται. Αυτό το σύστημα είναι καταλληλότερο για να αερίζεται το υπόγειο ένα μεγάλο τετράγωνο χώρο, που στεγάζει μια σάουνα, εργαστήριο, εξοπλισμένο με γυμναστήριο, αίθουσα παιχνιδιών, επειδή την ίδια στιγμή παρέχει καθαρό αέρα και απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του περιλαμβάνουν αποτελεσματική λειτουργία ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ευκολία προσαρμογής και συντήρηση των απαραίτητων παραμέτρων.

Το πρότυπο σχέδιο περιλαμβάνει την εξαναγκασμό του αέρα που λαμβάνεται από το δρόμο με τη βοήθεια ανεμιστήρων ή ανεμιστήρων. Μετά το φιλτράρισμα, οι μάζες του αέρα θερμαίνονται και τροφοδοτούνται στο δωμάτιο. Η εξαγωγή του αέρα εξαγωγής στο δρόμο πραγματοποιείται μέσω των καναλιών εκροής.

Το σύστημα εξαερισμού είναι μια περίπλοκη συσκευή, επομένως για την επιτυχή υλοποίηση του έργου είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής υπολογισμός των εσωτερικών όγκων των αεριζόμενων χώρων, να αγοραστεί ακριβός εξοπλισμός και να εγκατασταθεί σωστά. Θα πρέπει να καθοριστούν:

 • αγωγοί εξαερισμού.
 • διαχύτες, είσοδοι αέρα,
 • θάλαμος ανάμειξης, κατεύθυνση ροής αέρα,
 • υπερσυμπιεστές, αν εκτός από το υπόγειο θα πρέπει να αερίζετε τα καθιστικά.

Ο απλούστερος τρόπος αερισμού του κελαριού, ο οποίος είναι εύκολος να πραγματοποιηθεί από μόνος του, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός μη πτητικού συστήματος αερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, το αναγκαστικό βύθισμα παρέχεται από την κίνηση του ανέμου. Ένας ειδικός τύπος εκτροπέα είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό άκρο του αγωγού εξαγωγής. Όταν η ροή του αέρα επενεργεί σε μία πλευρά του εκτροπέα, από την άλλη αυξάνεται η διαφορά πίεσης, αντίστοιχα, και η ώση.

Μικρά στροβίλους μπορούν να εγκατασταθούν αντ 'αυτού. Με την κίνηση του ανέμου, κάνουν έναν ανεμιστήρα εγκατεστημένο μέσα στον αγωγό του ανεμιστήρα μέσω του ενσωματωμένου άξονα. Οι παραπάνω μέθοδοι επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αερισμού (φυσικού ή αναγκαστικού) χωρίς να αλλάζει η θέση και η διάμετρος των σωλήνων εξαγωγής και τροφοδοσίας.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της πρόσφυσης είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρων. Όταν ενεργοποιούνται, ο αέρας από τον σωλήνα εκκενώνεται προς τα έξω και δημιουργείται ένα κενό εντός αυτού, το οποίο αντισταθμίζει την πρόσληψη καθαρού αέρα μέσω του διαύλου τροφοδοσίας.

Για την επιτυχή εξαερισμό μεγάλων χώρων, ένας πρόσθετος ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό αερισμού εισόδου. Αυτή η λύση σας επιτρέπει να εξισορροπήσετε την αναλογία εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με ένα διακόπτη. Καθώς αυξάνεται η υγρασία στο υπόγειο, συνιστάται η χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού που λειτουργεί από 36 V, εγκαθιστώντας συσκευές ασφαλείας.

Είναι δυνατό να δοκιμάσετε ένα σύστημα οποιουδήποτε τύπου με πολύ απλό τρόπο - το φύλλο χαρτιού που είναι προσαρτημένο στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής θα πρέπει να συγκρατείται από μια ροή αέρα εκκένωσης, καθώς είναι κολλημένη.

Αφού διαπιστώθηκε στο υπόγειο ενός κοινού δρόμου (αλκοόλ) θερμόμετρο, μπορείτε να παρακολουθείτε τις αλλαγές της θερμοκρασίας και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνει προσαρμογές - για να κλείσει ή να ανοίξει τη βαλβίδα, ενεργοποιήστε επιπλέον ανεμιστήρα. Η βέλτιστη θερμοκρασία για ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών είναι της τάξης 3-5 ° πάνω από το μηδέν. για το γυμναστήριο, οι άνετοι δείκτες μπιλιάρδου είναι + 17-21 °. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 85-90% και 60%, αντίστοιχα.

Με την αύξηση του πάνω από το 90% στο δωμάτιο, κατά προσέγγιση στη μέση, ένα κιβώτιο γεμάτο με πριονίδι, αλάτι, ασβέστη εγκαθίσταται. Αυτά τα υλικά, απορροφώντας το φρεάτιο υγρασίας, θα μειώσουν την περιεκτικότητά του στον αέρα. Αν τα στεγνώσετε στη συνέχεια στον ήλιο ή με κάποιο άλλο τρόπο, μπορείτε να τα ξαναχρησιμοποιήσετε.

Σε περίπτωση υπέρβασης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, όπως υποδεικνύεται από το γρήγορο ξεθώριασμα στο υπόγειο του αγώνα, ανοίγοντας τα πτερύγια της πόρτας και εξαερισμού, κανονίσουμε μια εντατική αερισμό για 24 ώρες!

Σε δύσκολες περιπτώσεις, όταν εμφανίστηκε μούχλα στους τοίχους, καθαρίζονται, επεξεργάζονται με ειδικά αντισηπτικά ή ασβέστη με ασβέστη. Η χρήση χλωρίου είναι ανεπιθύμητη. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η κίνηση του αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα ενισχύεται. Η διαδικασία αυτή συνιστάται να διεξάγεται κάθε χρόνο πριν φτιάξετε φρούτα για το χειμώνα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο - για τη βελτίωση της ποιότητας του εξαερισμού, στο στάδιο της κατασκευής, υποχρεωτική στεγάνωση των τοίχων από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Ο προγραμματισμός της θέσης του εργαστηρίου ή των χώρων ανάπαυσης, προβλέπει τη δυνατότητα θέρμανσης, που συνδέει τη θέρμανση.

Εξαερισμός του δαπέδου του υπογείου

Τώρα το υπόγειο σε ένα ιδιωτικό σπίτι δεν είναι ασυνήθιστο. Πολύ συχνά υπάρχει χώρος αποθήκευσης για περιττά περιστατικά και αποθήκευση περιστροφών. Ή, ακολουθώντας μια νεότερη και πιο μοντέρνα τάση, εξοπλίζουν ένα χώρο για γυμναστήρια και πισίνες. Αλλά όχι τόσο σημαντικό είναι ο σκοπός ενός τέτοιου δωματίου. Για να εξασφαλιστεί ότι ένα τέτοιο δωμάτιο τουλάχιστον κάτι κατάλληλο και ήταν πραγματικά άνετα, πρώτα είναι απαραίτητο να σκεφτούμε το σύστημα της ορθής λειτουργίας του δωματίου υπόγειο στο σπίτι με όλες τις επικοινωνίες. Και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι ο εξαερισμός.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού του δαπέδου του υπογείου

Η παρουσία του δαπέδου του υπογείου στη διάταξη του σπιτιού το καθιστά πραγματικά το θεμέλιο. Επομένως, είναι προφανές ότι οι τοίχοι και η οροφή είναι κολοσσιαία πίεση από όλες τις πλευρές. Για την ορθή ρύθμιση και την ορθολογική λειτουργία μιας τέτοιας προϋπόθεσης, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθοι παράγοντες:

 • Υπολογισμός φορτίων στους τοίχους και ομοιόμορφη μετάδοση.
 • Θερμομόνωση ολόκληρου του δωματίου.
 • Βέλτιστος εξαερισμός.
 • Η ποιότητα του αέρα, η οποία εξαρτάται άμεσα από τη σύνθεση ενός συγκεκριμένου εδάφους.
 • Υδρογόνο, αέριο και αέριο.
 • Θερμοκρασία και στάθμη υγρασίας.
 • Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως γράφηκε παραπάνω, η ποιότητα του αέρα στην αίθουσα του υπογείου εξαρτάται άμεσα από το έδαφος όπου βρίσκεται το σπίτι. Πολύ συχνά κατά τη διάρκεια των μη αναστρέψιμων οργανικών αντιδράσεων στο δωμάτιο του υπογείου συσσωρεύονται επιβλαβή αέρια, συμπεριλαμβανομένου του ραδονίου.

Οι επιβλαβείς ακαθαρσίες δεν μπορούν να προσδιοριστούν με οσμή ή άλλους δείκτες, αλλά μετά από παρατεταμένη παραμονή σε αυτούς τους χώρους, εμφανίζεται μάλλον σοβαρή κακουχία. Και με τη μακροπρόθεσμη έκθεση και ανάπτυξη των χειρότερων περιπτώσεων, μπορεί να σχηματιστούν σοβαρές ασθένειες.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να σκεφτούμε το σύστημα εξαερισμού του κελάρι στο σπίτι. Το βέλτιστο ύψος οροφής στο υπόγειο είναι 2,1 μ. Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι οι χώροι θα πρέπει να είναι μόνο εν μέρει υπόγεια. Για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε τα παράθυρα. Αλλά για να μην πάρει το φυσικό φως, αλλά για το πιο πρωτόγονο σύστημα εξαερισμού - αερισμό.

Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή μια πλήρης έκδοση ενός τέτοιου συστήματος. Πολύ συχνά, υποτίθεται ότι ακόμη και στις πιο καυτές ημέρες του καλοκαιριού στο υπόγειο, είναι αρκετά δροσερό. Φυσικά, αυτό είναι πολύ βολικό, ειδικά όταν οι εγκαταστάσεις προορίζονταν για την αποθήκευση αποθεμάτων. Αλλά δυστυχώς, αυτό είναι ένα από τα στοιχεία του ανεπαρκούς συστήματος εξαερισμού. Επιπλέον, αν δεν προσεγγίζετε σωστά την ερώτηση, μπορεί να σχηματιστεί υγρασία στο δωμάτιο, και μετά από τα βακτήρια, μύκητες και μούχλα.

Σε ιδιωτικό σπίτι

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο εξαερισμός σε οποιοδήποτε υπόγειο είναι απλά απαραίτητος. Από την άποψη αυτή, αξίζει να εξεταστεί προσεκτικά το ερώτημα του τι είδους σύστημα θα χρησιμοποιηθεί εκεί:

 • Φυσικά. Η διευθέτηση αυτού του εξαερισμού αξίζει να εξεταστεί εκ των προτέρων, ακόμη και στο στάδιο της δημιουργίας ενός σπιτιού. Είναι ένας συμβατικός σωλήνας που οδηγείται στο δρόμο και ο αέρας κυκλοφορεί μέσω μιας πτώσης πίεσης μεταξύ του δρόμου και του δωματίου. Η αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου συστήματος είναι αρκετά σχετική και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η δύναμη του ανέμου, οι καιρικές συνθήκες. Για τα μικρά υπόγεια θα είναι μια πολύ καλή επιλογή?
 • Αναγκασμένος. Στην περίπτωση αυτή, το όνομα μιλάει για τον εαυτό του. Η κίνηση του αέρα οφείλεται σε ειδικούς ανεμιστήρες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους αντλούν αέρα από το δρόμο και απομακρύνουν το στάσιμο από το υπόγειο. Ιδανικό για κάθε δωμάτιο.

Φυσικά, τώρα η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ καιρό. Επομένως, το σύστημα θέρμανσης μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στη θερμοκρασία και την υγρασία του δωματίου. Αλλά τέτοιες εγκαταστάσεις είναι πολύ ακριβές και δύσκολο να διατηρηθούν, επειδή διαθέτουν ένα σύστημα πολλαπλών σταδίων φιλτραρίσματος.

Ενώ ένα φυσικό ή αναγκαστικό σύστημα με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα μπορεί να εγκατασταθεί και να σας εξυπηρετήσει. Ωστόσο, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι ότι είναι απαραίτητο να φυλάσσεται προσεκτικά οι οπές εξαερισμού με ειδικές γρίλιες. Δεν εμποδίζουν τον αέρα να εισέλθει στο εσωτερικό, αλλά θα τα προστατεύσει από τα τρωκτικά και τα συντρίμμια των δρόμων.

Σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων

Ο εξαερισμός σε ένα κτίριο διαμερισμάτων χωρίζεται επίσης σε αναγκαστική και φυσική. Είναι σε κάθε riser, πηγαίνει στην κουζίνα και την τουαλέτα. Δηλαδή, τα μέρη σε διαμερίσματα όπου η μεγαλύτερη συγκέντρωση δυσάρεστων οσμών.

Ειδικά συστήματα τοποθετούνται σε τέτοια συστήματα και μόνο εξειδικευμένοι ειδικοί μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Σε νέα σπίτια υπάρχουν σύνθετα συστήματα διάσπασης που είναι υπεύθυνα για τα καθεστώτα θερμοκρασίας. Σε παλαιότερα κτίρια, συνήθως οι συνηθισμένοι ανεμιστήρες που παρέχουν κυκλοφορία αέρα.

Ο φυσικός αερισμός σε ένα κτίριο διαμερισμάτων παρουσιάζεται ως ένα ειδικό κανάλι που ανοίγει στην τουαλέτα και την κουζίνα του κάθε διαμερίσματος. Επίσης, τα ανοίγματα εξέρχονται από το υπόγειο, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται άμεσα από την περιοχή του υπογείου.

Πιθανά προβλήματα απουσία εξαερισμού με εξαναγκασμένο αέρα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η έλλειψη αερισμού στο υπόγειο ενός κτιρίου κατοικιών μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα. Φυσικά, η χειρότερη επιλογή είναι τα προβλήματα υγείας λόγω της συνεχούς έκθεσης στο αέριο ραδονίου. Σε μεγάλες ποσότητες, πρόκειται για μια πολύ ραδιενεργή ουσία που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Αλλά πέρα ​​από αυτό, αξίζει να σκεφτούμε μικρά προβλήματα. Αν το ισόγειο ήταν χώρος αποθήκευσης για περιττά αντικείμενα ή αποθήκη για προμήθειες, τότε αν δεν υπήρχε φυσικός ανεφοδιασμός και εξαερισμός, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τέτοιους σκοπούς. Πρώτον, υγρασία και υψηλή θερμοκρασία. Θα τον καταστρέψει εντελώς από ένα απόθεμα καλής συγκομιδής για μερικές ημέρες. Οι περιστροφές επίσης δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε τέτοιες συνθήκες. Φυσικά, όλα τα πράγματα θα σαπίσουν στο χρόνο και θα γίνουν άνευ αξίας.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει ένας μύκητας και μούχλα, επιβλαβή έντομα. Και, φυσικά, τέτοιες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στα θεμέλια και στα δάπεδα.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό του δαπέδου του υπογείου με τη βοήθεια φυσητήρων

Εάν αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ένα υπόγειο δωμάτιο στο στάδιο του σχεδιασμού του σπιτιού, τότε το σύστημα εξαερισμού θα πρέπει να αναπτυχθεί εκ των προτέρων. Φυσικά, το λεγόμενο "προϊόν" είναι η φθηνότερη επιλογή και θα είναι πολύ εύκολο να γίνει αερισμός του υπόγειου χώρου ακόμη και μόνο του. Κατά τον προγραμματισμό, πρέπει απλά να υπολογίσετε σωστά τον αριθμό και τη διάμετρο των οπών και η κύρια κινητήρια δύναμη αυτού του μηχανισμού είναι η δύναμη πρόσφυσης.

Παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τον προγραμματισμό του αέρα στο υπόγειο:

 • Λάβετε υπόψη το βάθος του ιδρύματος.
 • Η εγγύτητα των λυμάτων.
 • Η ποσότητα των βροχοπτώσεων σε διαφορετικές εποχές.
 • Διαφορές θερμοκρασίας, πίεσης.
 • Η διάμετρος της ίδιας της εκκένωσης πρέπει να υπολογίζεται από την αναλογία 1/400 της επιφάνειας του υπογείου.
 • Η διάμετρος πρέπει να είναι 12,5 cm.

Όπως δείχνει η πρακτική, για ένα μικρό δωμάτιο είναι αρκετές δύο τρύπες από διαφορετικές πλευρές. Για μεγάλες - δύο εκρήξεις για κάθε τέσσερα μέτρα. Εάν είναι επιθυμητό, ​​αυτό το σύστημα εξαερισμού μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο με την εγκατάσταση ειδικών παραθυρόφυλλων. Το καλοκαίρι είναι σχεδόν πάντα ανοιχτά, το χειμώνα καλύπτουν. Σε σοβαρούς παγετούς αφήνουν μια μικρή ρωγμή.

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ακόμη ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού δεν είναι κατάλληλο για μεγάλες περιοχές και χώρους όπου προγραμματίζεται η αποθήκευση προμηθειών. Δεδομένου ότι το χειμώνα η εισροή καθαρού αέρα είναι περιορισμένη, τα προϊόντα θα αρχίσουν να υποβαθμίζονται.

Άλλες μέθοδοι εξαερισμού

Μπορεί να είναι μια τέτοια κατάσταση που παρουσία μιας αίθουσας υπόγειου δεν ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί ένα φυσικό σύστημα. Είτε δεν αντεπεξέρχεται στο έργο της είτε έχει γίνει λάθος κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού. Σε κάθε περίπτωση, χωρίς αναγκαστική ανταλλαγή αέρα είναι απαραίτητη.

Για την εγκατάσταση ενός υποχρεωτικού συστήματος εξαερισμού στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας είναι απαραίτητο:

 • Τοποθετήστε ανεμιστήρες τροφοδοσίας στον τοίχο.
 • Συνδέστε τους ανεμιστήρες στους αγωγούς εξαγωγής.
 • Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε τον πιο κοινό ανεμιστήρα που πρέπει να τοποθετήσετε στον αεραγωγό.

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι οι σωλήνες σε ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να έχουν μικρότερη διάμετρο, επειδή ο αέρας κινείται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι με τη φυσική ανταλλαγή αέρα.

Για μια αποτελεσματική εγκατάσταση, εξετάστε τα εξής:

 • Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να είναι μεγαλύτερος και να βρίσκεται πάνω από την κορυφογραμμή.
 • Η διάμετρος του εξαερισμού μπορεί να ρυθμίσει την ένταση, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος - τόσο πιο ενεργά λειτουργεί.
 • Εάν η αίθουσα είναι υγρή, τότε η γρήγορη άσβεστος θα βοηθήσει με αυτό. Σε ένα μεγάλο δοχείο τοποθετείται για δύο μέρες σε κλειστό χώρο, έτσι ώστε να απορροφά την υπερβολική υγρασία.
 • Είναι καλύτερο να αερίζετε το υπόγειο σε καιρό και κακοκαιρία.

Εάν ολόκληρο το σύστημα έχει εγκατασταθεί σωστά, το υπόγειο θα λειτουργεί κανονικά. Η πιο βέλτιστη θερμοκρασία θα είναι 16-21 μοίρες, και υγρασία 50-60 τοις εκατό.

Συμβουλές ειδικών

Ο εξαερισμός της θεμελίωσης της ζώνης είναι μια εξαιρετικά σημαντική πτυχή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την οικοδόμηση μιας ιδιωτικής κατοικίας. Για να αποφύγετε τη διάβρωση των υλικών βάσης και του ίδιου του υπογείου, είναι προτιμότερο να αποφύγετε να μπλοκάρετε τον αέρα στον αέρα ακόμα και σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Το ίδιο το χώμα δεν θα παγώσει το δωμάτιο, αλλά η καλή μόνωση μπορεί να βοηθήσει ως βοηθητική επιλογή. Εάν το πάτωμα του υπογείου σχεδιάστηκε ως αποθήκη, το ζήτημα της άνετης θερμοκρασίας είναι δευτερεύον. Το κυριότερο είναι να ρυθμίσετε το σύστημα αερισμού έτσι ώστε να μην υπάρχει υγρασία. Κατά συνέπεια, να απαλλαγούμε από αυτό είναι πολύ δύσκολο, αλλά είναι πολύ εύκολο να αραιώσει το καλούπι στο δωμάτιο ακόμα βακτηρίδια.

Επομένως, ακόμη και αν υπάρχει κάποιο σπιτικό σύστημα αποσβεστήρων στον αέρα, αξίζει να βεβαιωθείτε ότι το χειμώνα το δωμάτιο είναι κυρίως καλά αεριζόμενο.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Η συσκευή αερισμού στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας

Τα υπόγεια σε μια ιδιωτική κατοικία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια ευρεία ποικιλία αναγκών. Κατά κανόνα οργανώνουν εργαστήρια, γυμναστήρια, σάουνες. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, το κελάρι χρησιμοποιείται ως κελάρι. Ανεξάρτητα από το τι έχει το υπόγειο στην ιδιωτική κατοικία, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει καλή κυκλοφορία αέρα. Ο εξαερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας μπορεί να γίνει ανεξάρτητα ή από επαγγελματίες.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού και του μεγέθους του δωματίου, καθώς και τα αποτελέσματα που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θέλει να επιτύχει.

Χωρίς μια συνεχή κυκλοφορία του αέρα και την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας στους τοίχους του υπογείου θα σχηματιστεί ένας μύκητας και μούχλα. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να οργανωθεί αποτελεσματικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Τύποι συστημάτων ανταλλαγής αέρα

Ο εξαερισμός στο υπόγειο μπορεί να είναι αναγκασμένος ή φυσικός. Εάν ο εξαερισμός στο κελάρι ή στο κελάρι είναι φυσικό, ο αέρας θα εισέλθει ανεξάρτητα στο υπόγειο μέσω των σωλήνων, μετά από τον οποίο θα αφαιρεθεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής. Με άλλα λόγια, η φυσική κυκλοφορία θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρήση ειδικών συσκευών. Σε ένα μικρό ξύλινο ιδιωτικό σπίτι, ο εξαερισμός αυτός φαίνεται να είναι το πιο αποδεκτό. Η κουκούλα θα είναι επαρκής σε αυτή την περίπτωση.

Αγωγοί καυσαερίων κάτω από την οροφή.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός μιλά για τον εαυτό του - ο αέρας θα κυκλοφορεί στο δωμάτιο με τη βοήθεια ειδικών ανεμιστήρων. Θα εγχύσουν καθαρό αέρα στο υπόγειο, και θα αφαιρέσουν το στάσιμο μετά από λίγο. Αυτός ο εξαερισμός θα είναι μια ιδανική λύση για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα σε οποιοδήποτε κελάρι.

Φυσικά, μπορούν να θεωρηθούν εδώ τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού, τα οποία όχι μόνο θα είναι υπεύθυνα για την εισροή και την εκροή του αέρα, αλλά και για τη θέρμανση και την ψύξη του, όπως απαιτείται, καθώς και για το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας. Αυτά τα συστήματα εξαερισμού είναι πολύ περίπλοκα, διότι τα φίλτρα, τα διαχωριστικά συστήματα και άλλες συσκευές πρέπει να χρησιμοποιούνται στη δουλειά τους, κάτι που σπανίως μπορεί να βρεθεί σε μια ξύλινη ιδιωτική κατοικία.

Απλό φυσικό ή εξαναγκασμένο εξαερισμό μπορεί να τοποθετηθεί με το χέρι. Η κουκούλα σε αυτή την περίπτωση θα είναι αρκετά ικανοποιητική και φθηνή.

Αερισμός με τα χέρια

Η απλούστερη προσέγγιση στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο είναι η διείσδυση στο υπόγειο ειδικών ανοιγμάτων μέσω των οποίων το υπόγειο θα είναι κορεσμένο με οξυγόνο. Στο κελάρι ενός ιδιωτικού σπιτιού, εντελώς θαμμένο στο έδαφος, είναι δύσκολο να γίνουν τέτοιες τρύπες, γι 'αυτό και η λύση αυτή αφορά μόνο τα ημι-θαμμένα κελάρια. Οι οπές πρέπει να βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του δωματίου. Το μέγεθός τους πρέπει να επαρκεί για την εξασφάλιση αποτελεσματικού αερισμού. Συνιστάται η προστασία των οπών με δίχτυα από έντομα και τρωκτικά.

Παράθυρα αερισμού (καλύπτονται με γρίλιες).

Χωρίς αμφιβολία, αυτός ο απλός εξαερισμός είναι πολύ καλύτερος από την απουσία του. Αλλά η αποτελεσματικότητά του είναι χαμηλή. Μια πιο αποτελεσματική λύση είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού δύο σωλήνων.

Τι θα χρειαστεί για να δημιουργηθεί ένας τέτοιος αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

 • 2 σωλήνες, η διάμετρος των οποίων μπορεί να κυμαίνεται από 8 έως 15 cm.
 • Μεταλλικές προστατευτικές γρίλιες και καλύμματα.
 • Υλικό θερμικής μόνωσης.

Η συσκευή φυσικού αερισμού

Ο αγωγός τροφοδοσίας στο σύστημα μας θα είναι υπεύθυνος για την παροχή καθαρού αέρα στο υπόγειο. Το κάτω άκρο του σωλήνα τροφοδοσίας πρέπει να εγκατασταθεί σε ύψος 20-40 cm από το δάπεδο του υπογείου και το πάνω μέρος να βγαίνει από το βάθρο στο δρόμο και να τοποθετηθεί σε επίπεδο 40-60 cm από το έδαφος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τέλος του δρόμου είναι κλειστό από ένα πλέγμα. Εάν είναι επιθυμητό, ​​ο προεξέχων σωλήνας μπορεί να γίνει ασήμαντος.

Η αρχή της φυσικής ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.

Το κάτω τμήμα του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται κάτω από την οροφή του υπογείου. Εάν το φαγητό αποθηκεύεται στο κελάρι ή στο κελάρι μιας ιδιωτικής κατοικίας, είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τον σωλήνα ακριβώς πάνω από τον τόπο τοποθέτησης. Το άνω μέρος του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να αποσύρεται μέσω όλων των κατασκευαζόμενων δαπέδων προς το δρόμο. Το άκρο του πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 30-60 cm από την οροφή, γεγονός που εμποδίζει το νερό ή το χιόνι να εισέλθουν στο εσωτερικό του σωλήνα.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το συμπύκνωμα θα σχηματιστεί αναπόφευκτα στους σωλήνες και ότι η υγρασία δεν μπορεί να φτάσει στο δάπεδο του υπογείου, μπορεί να τοποθετηθεί ένα ειδικό δοχείο στο κελάρι, το οποίο θα συγκεντρώνει όλο το νερό.

Οι σωλήνες για τη συσκευή εξαερισμού μπορούν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε υλικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε σωλήνες από PVC ή αμιαντοτσιμέντο, οι οποίοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί και ανθεκτικοί.

Ο φυσικός αερισμός εξαερισμού και εξαγωγής δεν συνεπάγεται πρόσθετες συσκευές. Ο αέρας θα πέσει στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού μέσω ενός σωλήνα τροφοδοσίας και στη συνέχεια θα περάσει από μια καμινάδα. Είναι σημαντικό να εγκαταστήσετε σωλήνες στα αντίθετα άκρα του υπογείου, έτσι ώστε να μην υπάρχει τέτοιο πράγμα, όταν καθαρός αέρας μετά την εισαγωγή θα βγει αμέσως.

Το σύστημα αυτού του τύπου θα αφορά τα κελάρια, των οποίων η έκταση δεν υπερβαίνει τα 30-40 τ.μ. Εάν το υπόγειο έχει μεγάλη επιφάνεια, μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού εξαερισμού και εξαγωγής. Για χώρους όπως το υπόγειο ενός κτιρίου διαμερισμάτων ή ένα μεγάλο ιδιωτικό εξοχικό σπίτι, είναι προτιμότερο να εξετάσετε την επιλογή με μια συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Η συσκευή υποχρεωτικού εξαερισμού

Ο σχεδιασμός του συστήματος αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα είναι παρόμοιος με αυτόν που περιγράφεται στο κεφάλαιο για τον φυσικό εξαερισμό. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι ανεμιστήρες των αγωγών είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής.

Ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στον αγωγό τροφοδοσίας θα παρέχει αέρα στο υπόγειο. Ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στο σωλήνα εξάτμισης, αντίθετα, ο στάσιμος αέρας θα εκκενωθεί έξω. Είναι σημαντικό οι οπαδοί να εργάζονται ταυτόχρονα, όχι εναλλάξ.

Όσο για τη δύναμη των οπαδών, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Πριν από την αγορά σας συνιστάται να υπολογίσετε την έκταση του υπογείου σας, καθώς και το κατά προσέγγιση ποσό του, έτσι ώστε ο πωλητής-σύμβουλος να μπορεί να επιλέξει την καταλληλότερη συσκευή για τη δημιουργία αποτελεσματικού εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του σωλήνα και στερεώνεται καλά εκεί. Γι 'αυτό πρέπει επίσης να γνωρίζετε τη διάμετρο των σωλήνων εξαερισμού, ώστε να μπορείτε εύκολα να επιλέξετε τις διαστάσεις του ανεμιστήρα.

Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα δεν είναι δύσκολη. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές έχουν απλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εγκατάσταση των συσκευών τους: οι ανεμιστήρες κατασκευάζονται σε ειδικά περιβλήματα, διαθέτουν αξιόπιστους συνδετήρες και το κιτ περιλαμβάνει βραχίονες και όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από οπαδούς. Και όλες οι επιλογές διαφέρουν στην τιμή. Ορισμένοι ανεμιστήρες είναι εφοδιασμένοι με χρονοδιακόπτη, οπότε ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει μια συγκεκριμένη ώρα όταν θα ενεργοποιήσει και θα απενεργοποιήσει, πράγμα που είναι πολύ βολικό εάν δεν ζείτε σε μια ιδιωτική κατοικία όλη την ώρα.

Από το πόσο καλά γίνεται το σύστημα εξαερισμού του κελάριου κάτω από το σπίτι, η άνεση της διαμονής στην παραπάνω αίθουσα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Σύνθετα συστήματα εξαερισμού

Εάν έχετε ένα μεγάλο ιδιωτικό σπίτι στο οποίο δημιουργήσατε ένα σύγχρονο μονωμένο υπόγειο, τότε συνιστάται να μην βασίζεστε στους δικούς σας πόρους για να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού, αλλά να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια των επαγγελματιών. Το ζήτημα καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό αν υπάρχουν στο ισόγειο κατοικίες. Το σύστημα εξαερισμού σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαθέτει κλιματιστικά που θερμαίνουν ή ψύχουν τον καθαρό αέρα. Επιπλέον, συνιστάται η εγκατάσταση ειδικών φίλτρων που καθαρίζουν τον εισερχόμενο αέρα. Τα συστήματα υγρασίας είναι επίσης πολύ δημοφιλή.

Η εγκατάσταση σύνθετων συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού είναι καλύτερα να ανατεθεί σε επαγγελματίες.

Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού έχει πολλά πλεονεκτήματα και υπάρχουν μόνο δύο μειονεκτήματα: υψηλό κόστος και πολυπλοκότητα εγκατάστασης. Πριν εγκαταστήσετε το σύστημα εξαερισμού, θα πρέπει να υπολογίσετε προσεκτικά τα πάντα και να αποφασίσετε εάν είναι πραγματικά απαραίτητο ή μπορείτε να διαχειριστείτε πλήρως με απλούστερες λύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού για μια μεγάλη αίθουσα υπογείων θα πρέπει να παρέχεται ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του σπιτιού, διότι στο ήδη κατασκευασμένο κτίριο αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στη στεγανοποίηση του υπογείου. Όχι, ακόμη και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ισχυρό σύστημα αερισμού, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του, αν βρίσκεται στο υπόγειο ενός κτιρίου ιδιωτικής ή πολυκατοικίας θα είναι συνεχώς υγρό.

Συμβουλευτικός χώρος, κατασκευαστής με 8 χρόνια εμπειρίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος ως ηγέτης ομάδας σε μια εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή εκτός πόλης.

Εξαερισμός υπόγειο: μια φυσική παροχή και εξάτμιση και ένα αναγκαστικό σύστημα

Γνωρίζατε ότι ο εξαερισμός tsokolya- αυτό είναι το σημείο που πρέπει να παρέχονται στα αρχικά στάδια της κατασκευής του κτιρίου; Εάν ο σχεδιασμός του σπιτιού δεν δίνει αρκετή προσοχή στην περιεκτικότητα σε υγρασία του συστήματος ελέγχου εναέριας στο υπόγειο, η λειτουργία κτιρίου είναι εγγυημένη δυσκολίες oberotsya.

Μεταξύ των ανεπιθύμητων συνεπειών παρατηρούμε τον σχηματισμό υπερβολικής υγρασίας, την εμφάνιση μούχλας και άλλων παθογόνων παραγόντων. Ας καταλάβουμε πώς ο αερισμός στο υπόγειο μπορεί να γίνει μόνος σας χωρίς τη βοήθεια επαγγελματιών κατασκευαστών.

Αυτές οι γρίλιες αερισμού για την βάση είναι πιο αξιόπιστες, καθώς δεν σκουριάζουν

Χαρακτηριστικά της ανταλλαγής αέρα στο υπόγειο

Μάσκα εξαερισμού για πλίνθο μέσου μεγέθους

Αφού επισκεφθήκατε κάποιο σπίτι, είναι εύκολο να καταλάβετε πόσο αποτελεσματική είναι η ανταλλαγή αέρα στην αίθουσα. Βαριά και μούχλα μυρωδιά, συμπύκνωση στην επιφάνεια των τοίχων, όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν προβλήματα με τον εξαερισμό.

Αν το έργο του σπιτιού προβλέπει την κατασκευή δαπέδου υπογείου, θα πρέπει να σχεδιάσετε αμέσως στα τείχη του την παρουσία ειδικών ανοιγμάτων (αεραγωγοί και χτυπήματα) σχεδιασμένα να παρέχουν φυσικό αερισμό.

Εξάτμιση για ανταλλαγή αέρα

Εξαερισμού στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας θα πρέπει να σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου της θεμελίωσης και του εδάφους στο οποίο είναι χτισμένο, η περιοχή των χώρων στο υπόγειο, η μέση ετήσια θερμοκρασία περιβάλλοντος, την κατεύθυνση του ανέμου, υγρασία του εδάφους, κ.λπ.

Πιο συχνά για έναν πλήρη αερισμό του σόμπα είναι αρκετό ένα κτύπημα, που βρίσκεται κάθε 4 μέτρα κατά μήκος της περιμέτρου του εξωτερικού τοίχου. Σε περίπτωση που το σπίτι βρίσκεται στην κοιλάδα, οι γρίλιες εξαερισμού στο πέλμα εγκαθίστανται σε διπλή ποσότητα.

Φυσικός ανεφοδιασμός και εξαερισμός

Στη φωτογραφία, ο εκτροπέας για την παροχή καθαρού αέρα

κατασκευαστικά έργα Στατιστικά σχεδιασμό δείχνουν ότι διεξόδους για την εξασφάλιση εξαερισμού, μπορεί να μην είναι αρκετό. Για παράδειγμα, αν το ισόγειο χρησιμοποιείται ως αποθήκη, εργαστήριο ή μπιλιάρδο γυμναστήριο, απαιτούν τη χρήση των συστημάτων διαχείρισης αέρα που δεν είναι μόνο αφαιρείται το μολυσμένο αέρα, αλλά και να παρέχει μια παροχή φρέσκου αέρα από το εξωτερικό.

Αυτός ο τύπος εξαερισμού είναι φυσικός, δεδομένου ότι η λειτουργία του βασίζεται στη διαφορά θερμοκρασίας έξω και μέσα στο κελάρι. Εάν οι υπολογισμοί γίνονται σωστά κατά το σχεδιασμό τέτοιων συστημάτων, ο φυσικός εξαερισμός εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα χωρίς αγωγούς.

Το σύστημα παροχής και εξαγωγής του φυσικού αερισμού μπορεί να παραγγελθεί σε εξειδικευμένες εταιρείες ή μπορεί να παραληφθεί ανεξάρτητα. Στην πραγματικότητα, το σύστημα είναι δύο σωλήνες, ένα από τα οποία είναι ο αέρας τροφοδοσίας, και το άλλο είναι εξάτμιση.

Για την εξασφάλιση της βέλτιστης απόδοσης του συστήματος, οι σωλήνες απλώνονται γύρω, για παράδειγμα σε αντίθετους τοίχους. Επιπλέον, για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη εναλλαγή αέρα, οι σωλήνες θα πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο θερμός αέρας συμπυκνώνεται στο πάνω μέρος του δωματίου, κυριολεκτικά κάτω από την οροφή, συνιστάται η τοποθέτηση του σωλήνα εξαγωγής αέρα όσο το δυνατόν ψηλότερα. Και αντίστροφα, ο κρύος αέρας βρίσκεται από κάτω, οπότε ο σωλήνας για την παροχή καθαρού αέρα από το εξωτερικό θα βρίσκεται καλύτερα κοντά στο πάτωμα.

Εκτός από τη σωστή τοποθέτηση σωλήνων, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το μέγεθος και η διαμόρφωση τους. Κατά κανόνα, οι πλαστικοί σωλήνες με διατομή 100 mm είναι επαρκείς για την παροχή ανταλλαγής αέρα στο υπόγειο ενός μεμονωμένου οικιστικού κτιρίου.

Εγκατάσταση φυσικού αερισμού

Οι οδηγίες για τη ρύθμιση του συστήματος είναι οι εξής:

 • Στην κορυφή του τοίχου, σημειώστε τη διάμετρο της οπής, η οποία σε κάθε πλευρά θα πρέπει να είναι 10 mm ευρύτερη από τη διάμετρο του σωλήνα.

Σημαντικό: Όταν πραγματοποιείτε σημάνσεις, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κρυφή καλωδίωση στον τοίχο.
Για να αποφύγετε προβλήματα, πρέπει να εκτελέσετε γεώτρηση σταματώντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτό το δωμάτιο.
Μπορείτε να τροφοδοτήσετε το ηλεκτρικό εργαλείο αυτή τη στιγμή από το επόμενο δωμάτιο μέσω ενός καλωδίου επέκτασης.

 • Μέσα από την περίμετρο του τραβηγμένου κύκλου κάνουμε τρύπες. Για αυτό το έργο χρησιμοποιούμε ένα διάτρητο με τρυπητή μεγαλύτερη από το πλάτος του τοίχου (κατά κανόνα, αρκεί το 60 cm).
 • Αφού τρυπήσετε τις τρύπες στον κύκλο στη διάτρηση, τοποθετήστε τη σμίλη και αρχίστε να μειώνετε σταδιακά το εσωτερικό της μελλοντικής τρύπας.

Τρύπα εξαερισμού

Φυσικά, υπάρχει μια απλούστερη και λιγότερο εργατική μέθοδος για την παραγγελία διαμαντιών κοπής σκυροδέματος. Αλλά η τιμή αυτής της υπηρεσίας θα επηρεάσει αρνητικά το κόστος του αποτελέσματος, γι 'αυτό σώζουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τα δικά μας χέρια

 • Αφού η τρύπα είναι έτοιμη, κόψτε 1 μέτρο σωλήνα και σπρώξτε αυτό το κομμάτι μέσα στην τρύπα.

Αποχέτευση για συναρμολόγηση αερισμού

 • Στο εξωτερικό άκρο του σωλήνα βάζουμε ένα τσάι, έτσι ώστε ένα κλάδο να κοιτάζει επάνω, και το δεύτερο - κάτω. Αυτός ο αγκώνα που δείχνει προς τα κάτω είναι κλειστός με ένα καπάκι, μέσα στον οποίο τρυπώνουμε οπές για να αποστραγγίσουμε το συμπύκνωμα.

Σημαντικό: Οι σωλήνες εξαερισμού πρέπει να τοποθετούνται με μια μικρή κλίση προς τα έξω, έτσι ώστε το συμπύκνωμα, το οποίο θα διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, να ρέει έξω, όχι μέσα.

 • Σε αυτόν τον κλάδο, που κατευθύνεται προς τα πάνω, εισάγουμε σωλήνα μήκους 1,5-2 μέτρων, που θα είναι αρκετός για να δημιουργήσει έλξη.
 • Στο τέλος του σωλήνα, τοποθετήστε τον εκτροπέα ή την ομπρέλα.
 • Τα ανοίγματα μεταξύ του σωλήνα και της οπής στον τοίχο υγραίνονται με νερό και γεμίζουν με αφρώδες υλικό, το οποίο μετά το στέγνωμα αποκόπτεται και επιχρίζεται.
 • Ο σωλήνας για την τροφοδοσία του φρέσκου αέρα δεν ανυψώνεται, αλλά απλώς απομακρύνεται από τον τοίχο προς τα έξω κατά περίπου μισό μέτρο και καλύπτεται με σχάρα.
 • Για την αποτελεσματική ρύθμιση των παραμέτρων της ανταλλαγής αέρα, οι βαλβίδες ολίσθησης τοποθετούνται στο εσωτερικό του σωλήνα.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Σύστημα υποχρεωτικής εξαερισμού εργοστασιακής παραγωγής

Μερικές φορές, οι συμβατικές γρίλιες εξαερισμού δεν παρέχουν επαρκή παροχή καθαρού αέρα και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται εξαναγκασμένος εξαερισμός. Τέτοια συστήματα είναι επίσης τροφοδοσία και εξάτμιση, αλλά η διαφορά είναι ότι η εξαγωγή και η παράδοση αέρα δεν εκτελούνται με φυσικό τρόπο, αλλά με τη χρήση μηχανικών υπερσυμπιεστών.

Εκτός από τον υπερτροφοδότη, το σύστημα είναι εφοδιασμένο με ειδική βαλβίδα για την τροφοδοσία, η οποία εμποδίζει τη ροή του αέρα από το εξωτερικό όταν το σύστημα είναι απενεργοποιημένο. Τα συστήματα εξαναγκασμού εξαερισμού παραδίδονται σε έτοιμη μορφή ή συναρμολογούνται κατά παραγγελία σε εξειδικευμένες εταιρείες. (Δείτε επίσης άρθρο Πώς να μονώσετε την ίδια τη βάση του υπογείου.)

Συμπέρασμα

Ανεξάρτητα από το τι αποφασίζετε να εφαρμόσετε, είτε είναι πρωτόγονοι αεραγωγοί στο υπόγειο είτε ένα περίπλοκο σύστημα αναγκαστικής παροχής αέρα, μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Περισσότερες χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε παρακολουθώντας το βίντεο σε αυτό το άρθρο.

Εξαερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας

Πώς να επιλέξετε τον εξαερισμό της βάσης της ιδιωτικής κατοικίας

Ο υγρός αέρας του υπογείου είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών, μούχλας και διάφορων μυκητιακών σχηματισμών. Οι δραστηριότητες αυτών των οργανισμών έχουν καταστρεπτική επίδραση στα υλικά, τόσο οργανικά όσο και δομικά. Επίσης, τα προϊόντα ζωτικής δραστηριότητας ενός τέτοιου βιολογικού περιβάλλοντος, που διαπερνά τον αέρα στους πνεύμονες ενός ατόμου, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές πνευμονικές ασθένειες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τίθεται το ερώτημα του κανονικού αερισμού των κλειστών χώρων, όπως τα υπόγεια, οι υπόγειοι χώροι και οι διάφοροι τύποι υπόγειων χώρων. Ο εξαερισμός του υπογείου της ιδιωτικής κατοικίας είναι διατεταγμένος με δύο τρόπους:

 • Φυσικός εξαερισμός.
 • Αναγκαστικός εξαερισμός.

Φυσικός εξαερισμός

Οι προγραμματιστές συχνά αναρωτιούνται - γιατί πρέπει να εξαερώσετε τη βάση; Από την εξάτμιση της βάσης του εδάφους υπάρχει απειλή συσσώρευσης υγρασίας και ατμών από τη βάση του εδάφους στο υπόγειο. Αυτό δημιουργεί ένα επιθετικό περιβάλλον που επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση της δομής του κτιρίου.

Ποια είναι η απειλή της έλλειψης αερισμού στο ισόγειο; Το γεγονός είναι ότι η εξάτμιση από τη βάση του εδάφους, χωρίς να έχει έξοδο, αρχίζει να πέφτει με τη μορφή δροσιάς στην επιφάνεια των γύρω δομών. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται συνθήκες για την εμφάνιση μούχλας. Τα προϊόντα της ζωτικής δραστηριότητας των βακτηρίων και των καλουπιών καταστρέφουν τη δομή των οικοδομικών δομών και επηρεάζουν δυσμενώς την ανθρώπινη υγεία.

Επιπλέον, το αέριο ραδονίου απελευθερώνεται από τη βάση του εδάφους, η εισπνοή του οποίου μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στην ανθρώπινη υγεία.

Για να αποφύγουν αυτά τα φαινόμενα, οργανώνουν τον αερισμό του υπόγειου χώρου. Στο σόδα αναγκαστικά κάνουν ένα προϊόν. Οι αέρες είναι τρύπες εξαερισμού που εξασφαλίζουν τον συνεχή αερισμό του υπόγειου χώρου του σπιτιού.

Ο φυσικός αερισμός του υπόγειου κτηρίου οφείλεται στη διαφορά στις θερμοκρασίες του αέρα έξω και μέσα στο πλίνθο.

Υπάρχουν διαφορετικές συσκευές ανάλογα με το σχέδιο του σόμπα. Στα τούβλα τοίχους όταν αφήνουν αφήνουν ένα μεγάλο άνοιγμα. Στο υπόγειο μονολιθικού σκυροδέματος, κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης του ξυλότυπου, τοποθετούνται τμήματα αγωγών αμιάντου. Οι διαστάσεις των ανοιγμάτων εξαρτώνται από τον όγκο του αεριζόμενου χώρου.

Σε μονολιθικά οπλισμένο σκυρόδεμα, τοποθετούνται τμήματα αμιαντοτσιμέντου με διάμετρο 150 mm σε διαστήματα 2 μέτρων. Η περιοχή των ανοιγμάτων και η συχνότητα της τοποθέτησής τους σε άλλους τύπους περιφράξεων στο υπόγειο εξαρτάται από τον όγκο των αεριζόμενων χώρων.

Κλείνω τις οπές εξαερισμού με σχάρες από τη διείσδυση μικρών ζώων: ποντίκια, ποντίκια και άλλα τρωκτικά. Οι σχάρες έχουν τη μορφή δικτύων πολυμερών υλικών, μεταλλικού τύπου και άλλων κατασκευών.

Δεν υπάρχουν ακριβείς μέθοδοι για τον προσδιορισμό του αριθμού των εκρήξεων, των μεγεθών και των ποικιλιών τους. Σε αυτή την περίπτωση, πολλά εξαρτώνται από το αιολικό τριαντάφυλλο, τις εποχιακές μεταβολές στις συνθήκες θερμοκρασίας. Ωστόσο, βάσει της πρακτικής εμπειρίας σχετικά με τη συσκευή αερισμού του δαπέδου του υπογείου, ο κύριος του έργου μπορεί πάντα να επιλέξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για τη θέση του αέρα στο υπόγειο της ιδιωτικής κατοικίας.

Στα φράγματα του υπογείου, το κελάρι είναι επίσης εξοπλισμένο με οπές εξαερισμού.

Ο αέρας στα εσωτερικά τοιχώματα του υπογείου, το υπόγειο τοποθετείται σε τέτοια σημεία που η ροή του αέρα δεν διαθλάται, εξασφαλίζοντας έτσι το μέγιστο καθαρισμό του δωματίου.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Παρουσία μεγάλων εκτάσεων υπογείων και τοποθέτηση χώρων για διάφορους σκοπούς, ο φυσικός εξαερισμός μπορεί να μην είναι μια αποτελεσματική μέθοδος.

Σε αυτή την περίπτωση, καταφύγετε σε μια συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού. Ο αναγκαστικός εξαερισμός τοποθετείται στο υπόγειο της ιδιωτικής κατοικίας με διάφορους τρόπους. Αυτά μπορεί να είναι σωλήνες εξαερισμού, τοποθετημένοι σε κουτί, που βγαίνουν από την οροφή. Το ύψος των σωλήνων εξαερισμού υπερβαίνει το επίπεδο της ράχης της οροφής.

Μία από τις λύσεις του εξαναγκασμένου αερισμού του σκελετού συνίσταται στην τοποθέτηση του σωλήνα εξαερισμού εισόδου στο επίπεδο του φράκτη του υπογείου και ο σωλήνας εξόδου εμφανίζεται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής του σπιτιού. Και στους δύο αγωγούς θα πρέπει να τοποθετηθεί ανεμιστήρας. Παρακολουθήστε το βίντεο σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης ενός συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Για σήμερα υπάρχουν αυτοματοποιημένα συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού του υπόγειου και του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας. Το σύστημα συνδέεται με τον αισθητήρα για τον προσδιορισμό του βαθμού υγρασίας του αέρα και του ρελέ για την ενεργοποίηση των ανεμιστήρων.

Ένα τέτοιο σύστημα δεν θα επιτρέψει την εμφάνιση καθίζησης υγρών ιζημάτων εντός των υπογείων και υπογείων περιοχών. Η αυτοματοποίηση είναι δαπανηρή και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα πρέπει να ζυγίζει όλα τα υπέρ και τα κατά για τη συσκευή του αυτόματου συστήματος εξαερισμού του υπόγειου τεχνικού δαπέδου.

Εξαερισμός του κελαριού στο σπίτι

Το μικροκλίμα στο σπίτι και η άνετη διαβίωση σε αυτό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το σωστά δημιουργημένο σύστημα εξαερισμού σε όλες τις εγκαταστάσεις του. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο έγκαιρος καθαρισμός του αέρα στο υπόγειο. Πολλοί άνθρωποι δίνουν λίγη προσοχή στην κατασκευή, αλλά μάταια. Ο καλός αερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας όχι μόνο θα σας βοηθήσει να προστατευθείτε από την εμφάνιση μούχλας και μύκητας στους τοίχους, αλλά και να παρατείνετε σημαντικά το χρόνο λειτουργίας του κτιρίου. Επιπλέον, η κυκλοφορία του αέρα θα σώσει τα πράγματα και τα προϊόντα σε αυτό.

Τύποι αερισμού στο υπόγειο του σπιτιού

Υποστήριξη για κανονική θερμοκρασία και υγρασία στο σπίτι είναι δυνατή μόνο με τη σωστή δημιουργία της ανταλλαγής αέρα σε αυτό. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια της διάταξης του συστήματος αεραγωγών, συμπεριλαμβανομένου του χώρου του υπογείου.

Ο εξαερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας είναι δύο τύπων:

Κάθε σύστημα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και για να καθορίσει την επιλογή, πρέπει να έχετε μια ιδέα τόσο για τα πλεονεκτήματα όσο και για τα μειονεκτήματα του καθενός.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται συχνότερα σε σπίτια μεγάλου μεγέθους, όπου υπάρχει ανάγκη μεταφοράς φρέσκου αέρα σε άλλες εγκαταστάσεις. Η αγορά και η εγκατάστασή του είναι ακριβά, οπότε δεν μπορεί κανείς να αντέξει αυτή την πολυτέλεια.

Ο αναγκαστικός αερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

 • αεραγωγών
 • φούρνο υψικαμίνου ή κλιματιστικό
 • εξαερισμού
 • πρόσληψη αέρα
 • διαχυτήρες αέρα
 • αθροιστικά τσιπ

Αυτός ο εξαερισμός λειτουργεί στο υπόγειο ως εξής. Ο αέρας του δρόμου ωθείται από τον ανεμιστήρα στο εσωτερικό του συστήματος, εάν υπάρχει ανάγκη, φιλτράρεται. Στη συνέχεια, ανάλογα με την αναγκαιότητα, ψύχεται ή, αντίθετα, θερμαίνεται. Στη συνέχεια, ο ανεμιστήρας τροφοδοτείται μέσω των αεραγωγών μέσα στα δωμάτια.

Το κύριο μειονέκτημα αυτού του τύπου συστήματος είναι η υψηλή τιμή του και η περίπλοκη εγκατάστασή του. Το κύριο πλεονέκτημα είναι η ανεξαρτησία του από τις καιρικές συνθήκες, καθώς και η δυνατότητα ρύθμισης της εναέριας κυκλοφορίας και φυσικά η ποιότητα του αέρα που παρέχεται στις εγκαταστάσεις.

Φυσικός εξαερισμός υπογείου

Αυτό το σύστημα είναι γνωστό από την αρχαιότητα και μέχρι σήμερα δεν χάνει τη δημοτικότητά του. Κυρίως λόγω της απλότητας του σχεδιασμού και του γεγονότος ότι η συσκευή του δεν απαιτεί σημαντικό κόστος μετρητών.

Ο φυσικός αερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας αποτελείται από μερικά απλά στοιχεία:

Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στην υπάρχουσα διαφορά στην εξωτερική θερμοκρασία και μέσα στο κελάρι, που προκαλεί κίνηση του αέρα. Αυτό το απλό φυσικό φαινόμενο παρέχει ένα εκχύλισμα από το υπόγειο και μια νέα ροή από το δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει άμεση εξάρτηση της δύναμης πρόσφυσης στις καιρικές συνθήκες, που μπορεί να την ενισχύσει ή να την εξασθενήσει. Χαρακτηριστικά του εξαερισμού υπόγειου αυτού του τύπου συνίστανται στην απλότητα της ρύθμισής του. Μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν είναι απολύτως πλήρης ανταλλαγή αέρα και εξάρτηση της κυκλοφορίας του αέρα σε εξωτερικούς φυσικούς παράγοντες.

Όποια και αν ήταν η εξαερισμός του κελάριου, η προσεκτικά σχεδιασμένη του διάταξη είναι μια εγγύηση της μακροχρόνιας χρήσης της δομής τόσο για μόνιμη όσο και για εποχική ζωή. Για να αποθηκεύσετε τρόφιμα ή έπιπλα, είναι απαραίτητο να ρυθμίσετε μεμονωμένες περιοχές του δωματίου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εξαερισμός στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας είναι η κίνηση του αέρα μέσω του συστήματος των σωλήνων ή ατράκτων, κύριος στόχος της - να εξασφαλιστεί η βέλτιστη απόδοση για τη θερμοκρασία δωματίου και την υγρασία, καθώς και τη διατήρηση της συνολικής αέρα κύκλο σε όλο το σπίτι. Το σύστημα εξαερισμού του υπογείου μπορεί να βασίζεται σε φυσικές διεργασίες και να περιλαμβάνει μόνο τους σωλήνες εξαγωγής και τροφοδοσίας. Μια άλλη επιλογή - η ρύθμιση του εξαναγκασμένου εξαερισμού με βάση τη μονάδα τροφοδοσίας, τον εξαερισμό, το σύστημα αεραγωγών.

Στοιχεία φυσικού αερισμού στο σπίτι

Ο αποτελεσματικός φυσικός αερισμός του υπογείου στο σπίτι υποδηλώνει την παρουσία των ακόλουθων στοιχείων:

 • Εξαγωγές και κανάλια τροφοδοσίας.
 • Ο αέρας.

Τέτοια εξαερισμού εξαρτάται από φυσικά φαινόμενα και εποχιακές κλιματικές συνθήκες σε μεγάλο βαθμό και η ένταση του εξαερισμού δεν είναι πάντα επαρκής για να διατηρήσει τη βέλτιστη εσωτερικές συνθήκες (αλλά αυτό εξαρτάται από το σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται το υπόγειο).

Φυσικός αερισμός του κελαριού στο σπίτι

Ο κύριος λόγος για τη δημοτικότητα του φυσικού αερισμού του υπόγειου στο σπίτι είναι η φθηνότητα του, αλλά η απλότητα του σχεδιασμού παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή. Η κινητήρια δύναμη για τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος είναι η διαφορά θερμοκρασίας στο υπόγειο και στο δρόμο, εξαιτίας αυτού συμβαίνουν ροές αέρα. Έτσι, ο εξωτερικός εξωτερικός χώρος αντικαθιστά τους εξαντλημένους χώρους. Εδώ είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η επίδραση του ανέμου, διότι μπορεί να αποδυναμώσει και να εντείνει τις φυσικές επιθυμίες.

Συστατικά του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού

Για αυτό το σύστημα εξαερισμού, στοιχεία όπως:

 • Μονάδα κλιματισμού υπό πίεση ή μπλοκ κλιβάνου.
 • Κανάλια εξαερισμού, είσοδοι αέρα, εξαεριστήρες αέρα.
 • Διαχυτήρες για παροχή αέρα.
 • Ροή άθροισης Τ.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός είναι σε θέση να παρέχει ποιοτική και ελεγχόμενη εναλλαγή αέρα, δεν εξαρτάται από εξωτερικές κλιματολογικές συνθήκες. Αλλά ταυτόχρονα, τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν την πολυπλοκότητα και το υψηλό κόστος του εξοπλισμού και της εγκατάστασης.

Χαρακτηριστικά εξαναγκασμένου εξαερισμού

Αυτό εξαερισμού στο υπόγειο ενός κτιρίου κατοικιών λειτουργεί με βάση το ότι ο εξωτερικός αέρας εισέρχεται στο κτίριο μέσω του ανεμιστήρα, εάν είναι απαραίτητο, είναι ταυτόχρονα ψύχεται ή θερμαίνεται, διηθείται, στη συνέχεια, οι ίδιες ανεμιστήρες που εξυπηρετούν άμεσα μέσα στο δωμάτιο. Αναγκαστικός εξαερισμός του υπογείου στο σπίτι είναι ιδανικό για κτίρια μεγάλης περιοχής, όπου προβλέπεται, και στα σαλόνια εκτός από την εξαερισμού υπόγειο.

Συντονισμός του συστήματος

Για να ελέγξετε την ποιότητα του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ελέγχετε τακτικά τις συσκευές εξαγωγής και τροφοδοσίας, διασφαλίζοντας ότι ο αέρας τροφοδοτείται και αποφορτίζεται πραγματικά. Συνιστάται η εγκατάσταση στο υπόγειο αλκοολούχο θερμόμετρο. και ένα ψυχρόμετρο που καθορίζει τη σχετική υγρασία. Εάν η αίθουσα χρησιμοποιείται για τη διαμονή των ανθρώπων, η βέλτιστη θερμοκρασία του αέρα είναι στην περιοχή 16-21 ° C με υγρασία 50-60%. Με τον οικονομικό σκοπό του υπογείου, η υγρασία πρέπει να είναι (μέγιστη) 80-90%, και θερμοκρασία - 1-10 ° C.

Εάν, κατά την εξέταση του αερισμού του υπογείου, υπάρχουν αποκλίσεις στο μικροκλίμα του σπιτιού, πρώτα απ 'όλα, ρυθμίστε τα πτερύγια εξαερισμού και στη συνέχεια αερίστε προσεκτικά το δωμάτιο. Αν υπάρχει περίσσεια επιτρεπόμενης στάθμης υγρασίας, τοποθετείται στο υπόγειο ένα κουτί γεμάτο με υλικά ικανά να απορροφούν την υγρασία - μεγάλο αλάτι, πριονίδι, ασβέστη. Απαιτείται επίσης τακτική απολύμανση του υπογείου.

Το σύστημα εξαερισμού του υπογείου: κανόνες και κανονισμούς

Πολλά προβλήματα στη λειτουργία του υπογείου σχετίζονται με την εσφαλμένη λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Ακόμα και οι ειδικοί δεν ακολουθούν πάντοτε τις οδηγίες που ορίζονται στο SNiP.

Ο ανεπαρκής αερισμός στο υπόγειο προκαλεί πολλά προβλήματα:

 • η εμφάνιση μιας δυσάρεστης οσμής, η συσσώρευση επιβλαβών ή ακόμη δηλητηριωδών ουσιών,
 • σχηματισμός συμπυκνώματος.
 • ανάπτυξη μύκητα και μούχλα, καθώς και παθογόνα βακτήρια (για παράδειγμα, η ράβδος Koch - ο αιτιολογικός παράγοντας της φυματίωσης) ·
 • ζημιές στα έπιπλα και τις οικιακές συσκευές που είναι εγκατεστημένες στο υπόγειο.
 • την εμφάνιση λεκέδων, διαζυγίων σε τοίχους και οροφές,
 • Η υγρασία της καλωδίωσης μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα και φωτιά.
 • Η υγρασία επηρεάζει δυσμενώς τη διάρκεια ζωής των δομών από σκυρόδεμα και τούβλα.

Οι γνώμες των εμπειρογνωμόνων για το πώς να καταρτίσει σωστά ένα σχέδιο εξαερισμού στο υπόγειο. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να στραφούν στις πιο έγκυρες πηγές - κανόνες κατασκευής και κανόνες (SNiP).

Τροφοδοτικά κανάλια

Η χωρητικότητα της παροχής φρέσκου αέρα πρέπει να αντιστοιχεί στην παραγωγικότητα της κουκούλας στο υπόγειο.

Εάν δεν θέλετε ο αέρας από το υπόγειο να εισέλθει στους ανώτερους ορόφους, μπορείτε να κάνετε ανισορροπία προς την κατεύθυνση του μεγαλύτερου βυθίσματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 7.5.7 του SNiP 41-01-2003. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας βρίσκεται στο πάνω μέρος του δωματίου και κατευθύνεται οριζοντίως.

Αυτό γίνεται για να εξασφαλιστεί ότι οι πίδακες αέρα δεν δημιουργούν ένα ρεύμα στην περιοχή εργασίας.

Άμεση η ροή επιτρέπεται λοξά αν το ύψος της οροφής σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την έξοδο του αγωγού εξαερισμού σε ύψος 2 μέτρα και ύψος άνω των 4 μέτρων επιτρέπεται να κατευθύνει ευθεία προς τα κάτω.

Εάν οργανωθεί ένα "καθαρό" δωμάτιο στο δωμάτιο (χώρος αναψυχής, σαλόνι), επιτρέπεται η οργάνωση ενός θετικού ισοζυγίου εισροής και εξαγωγής αέρα.

Η περίσσεια εισερχόμενου αερίου δεν θα επιτρέψει την εισχώρηση μυρωδιού από άλλους χώρους στο δωμάτιο.

Δεδομένου ότι το κελάρι δωμάτιο είναι γενιάς υψηλής νερού, είναι λογικό να ισχύει τουλάχιστον μέρος του αέρα τροφοδοσίας σε περιοχές πιθανός συμπύκνωση - γωνίες εξωτερικής βάσης, κάτω από τα ανώτατα όρια βεράντα, κλπ...

Το εξωτερικό άνοιγμα υποδοχής πρέπει να βρίσκεται σε ύψος τουλάχιστον 1 μέτρου πάνω από το κάλυμμα χιονιού και τουλάχιστον 2 μέτρα από το έδαφος (παράγραφος 7.3.2 του SNiP).

Εάν το σπίτι βρίσκεται στην περιοχή έντονης μεταφοράς άμμου, καταιγίδες σκόνης, τότε το κανάλι υποδοχής πρέπει να είναι εφοδιασμένο με θάλαμο για την καταβύθιση μεγάλων μηχανικών σωματιδίων και φίλτρου.

Επίσης, το ελάχιστο ύψος πάνω από το έδαφος σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται στα 3 μέτρα.

Αγωγοί εξαγωγής

Αν το υπόγειο βρίσκεται λέβητα ή άλλο εξοπλισμό που μπορεί να απελευθερώνουν στα αέρα εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών, των απαγωγών σωστά κάνουν ξεχωριστά από τους άλλους χώρους και τα δωμάτια.

Η διάταξη του εκχυλίσματος στο υπόγειο πρέπει να είναι τέτοια ώστε να παίρνει τον περισσότερο μολυσμένο ή θερμαινόμενο αέρα. Θα πρέπει να τοποθετούνται κάτω από το ανώτατο όριο.

Για να μην δημιουργηθεί βύθισμα επιστροφής σε σύστημα με φυσική κυκλοφορία, η έξοδος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται πάνω από την οροφή του κτιρίου.

Η απαίτηση μπορεί να παραμεληθεί εάν χρησιμοποιείται εξαναγκασμένος αερισμός του υπογείου.

Γενικές απαιτήσεις

Για οικιακούς χώρους υπάρχει μια μάζα απαιτήσεων για την ένταση της ανταλλαγής αέρα, η οποία θα πρέπει να παρέχει αερισμό του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας. Εδώ είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα υγειονομικά πρότυπα και οι απαιτήσεις της πυρασφάλειας και της έκρηξης.

Η κατανάλωση υπολογίζεται ανάλογα με την παραγωγή θερμότητας, την ποσότητα επιβλαβών ουσιών που απελευθερώνονται, την περίσσεια υγρασίας, τον αριθμό των ανθρώπων, την περιοχή του δωματίου και πολλούς άλλους δείκτες.

Χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, είναι αδύνατο να γίνει σωστός υπολογισμός, οπότε θα πρέπει να εστιάσετε στους υψηλότερους δυνατούς δείκτες.

Για παράδειγμα, ο υπολογισμός, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων σύμφωνα με το SNiP, προϋποθέτει την ανταλλαγή αέρα από 30 έως 60 κυβικά μέτρα ανά ώρα ανά άτομο.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να μετράτε συνεχώς όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δωμάτιο για περισσότερο από 2 ώρες. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται εξαναγκασμένος αερισμός του υπογείου, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί πλεονασμός του συστήματος σε περίπτωση βλάβης του ανεμιστήρα.

Οι διανομείς αέρα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με μηχανισμούς ρύθμισης της ροής του αέρα.

Ο αναγκαστικός αερισμός του υπογείου μπορεί να είναι εξοπλισμένος με φίλτρα και συλλέκτες σκόνης, τα οποία θα πρέπει να εγκατασταθούν μπροστά στους ανεμιστήρες.

Αυτο-δημιουργία

Εάν για κάποιο λόγο ο αερισμός του υπόγειου δεν είχε καθοριστεί κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, τότε μπορεί να γίνει αρκετά απλά αργότερα. Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν αγωγό και έναν αγωγό εξαγωγής για κάθε δωμάτιο στο υπόγειο.

 1. Ο εξαερισμός του υπογείου αρχίζει με τον υπολογισμό της απόδοσής του.
 2. Στη συνέχεια συντάσσεται ένα σκίτσο και μετράται η απαραίτητη ποσότητα υλικών και εξοπλισμού.
 3. Όλα όσα χρειάζεστε αγοράζονται.
 4. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται.
 5. Εκτελεί έλεγχο απόδοσης και διορθώνει σφάλματα.

Κάποιοι ιδιοκτήτες σπιτιού πιστεύουν ότι αρκεί να κάνουμε μια έκρηξη στο υπόγειο. Αυτές είναι μικρές τρύπες στο υπόγειο από διαφορετικές πλευρές του σπιτιού. Αυτή η μέθοδος κυκλοφορίας αέρα επιτρέπεται για το SNiP για τεχνικές υποβάθρες και κελάρια και όχι για χώρους που χρησιμοποιούνται ως χώροι ανάπαυσης.

Για το τεχνικό υπόγειο, τα πτώματα είναι απλά και εύκολα υλοποιήσιμα. Είναι απαραίτητο μόνο να δημιουργηθεί μια τρύπα στα τοιχώματα του καπακιού με συνολική επιφάνεια που παρέχει 1,5 φορές την ανταλλαγή αέρα του κελάριου ανά ώρα.

Με άλλα λόγια, εάν ο όγκος των δωματίων στο υπόγειο είναι 200 ​​κυβικά μέτρα, τότε ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί 300 κυβικά μέτρα την ώρα. Η τρύπα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 0,05 τ.μ. ανά περιοχή.

Θα είναι επίσης σωστό να δημιουργήσετε οπές εξαερισμού σε εσωτερικά διαμερίσματα, εάν υπάρχουν.

Σκεπτόμενοι πώς να κάνετε τον αερισμό στο υπόγειο, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτό το δωμάτιο χαρακτηρίζεται συνήθως από αρνητική πίεση αέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο αέρας θα τείνει μέσα από τις ρωγμές και τις οπές επικοινωνίας για να διεισδύσει από το δρόμο στο υπόγειο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κουκούλα πρέπει να ανυψωθεί, διαφορετικά θα λειτουργήσει και ως κανάλι παροχής.

Κόστος

Μερικοί υπολογισμοί σχετικά με το κόστος του συστήματος εξαερισμού περιγράφονται εδώ. Οι πλαστικοί σωλήνες αποχέτευσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σωλήνες για τον αγωγό.

Μια κλασική επιλογή είναι οι στρογγυλοί και τετράγωνοι αγωγοί αέρα κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο ατσάλι. Για ένα μετρητή μέτρησης ενός ορθογωνίου σωλήνα είναι απαραίτητο να πληρώσετε από 300 έως 1000 ρούβλια ανάλογα με την περιοχή της διατομής και το πάχος του μετάλλου.

Αν δεν θέλετε να τοποθετήσετε το σύστημα μόνοι σας, τότε για τις υπηρεσίες ειδικών θα χρειαστεί να πληρώσετε περίπου 200-500 ρούβλια ανά τρέχον μετρητή.