Απορροφητήρας για μπάνιο σε ιδιωτικό σπίτι: τύποι, βαλβίδα ελέγχου, εγκατάσταση και εγκατάσταση

Η υγεία και η ευημερία των κατοίκων μιας ιδιωτικής κατοικίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αέρα που αναπνέουν. Σε πολυκατοικίες, ο εξαερισμός των χώρων διαβίωσης σχεδιάζεται και εγκαθίσταται από την εταιρεία ανάπτυξης. Στο σπίτι σας, πρέπει να ανησυχείτε για τον εαυτό σας. Το σύστημα εξαερισμού, τοποθετημένο στο μπάνιο ενός ιδιωτικού σπιτιού, μπορεί να είναι φυσικό και αναγκασμένο. Ποιο από αυτά θα επιλέξετε, σκεφτείτε για σας.

Ο φυσικός αερισμός είναι κατάλληλος για σπίτια κατασκευασμένα από υλικά «αναπνοής». Ο υποχρεωτικός εξαερισμός είναι υποχρεωτικός για σπίτια κατασκευασμένα με σύγχρονα ερμητικά υλικά. Απαιτείται αναγκαστική επιλογή για μπάνιο σε ιδιωτικό σπίτι, λαμβάνοντας υπόψη την πλατεία του μπάνιου και τον αριθμό των κατοίκων.

Το σχήμα της ρύθμισης του φυσικού αερισμού

Για την αποτελεσματική λειτουργία του φυσικού συστήματος εξαερισμού σε μια εξοχική κατοικία, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η εισροή φρέσκου εξωτερικού αέρα και η εκροή αέριων μαζών μέσω των αξόνων εξαερισμού. Σε ένα σπίτι με ξύλινα παράθυρα, ο καθαρός αέρας μπορεί να διαχέει μικροσκοπικές ρωγμές στα πλαίσια.

Το βέλτιστο ύψος αερισμού διάταξη βαλβίδας σε ένα εξωτερικό τοίχο ενός σπιτιού είναι η απόσταση από 2 έως 2,1 METRAN πλαστικό κουτί με πολλαπλών θαλάμων Fiberglass είναι επιθυμητό να ενσωματώσετε μια τακτική εισροή εκτός βαλβίδων κλιματικών αέρα. Αντικαταστήστε αυτές τις συσκευές στα παράθυρα μπορούν να τροφοδοτήσουν τις βαλβίδες που είναι εγκατεστημένες στους τοίχους στήριξης κάτω από τα περβάζια πάνω από τις μπαταρίες ή στην πλευρά των ανοιγμάτων παραθύρων.

Ταυτόχρονα, τα ρεύματα κρύου αέρα που προέρχονται από το δρόμο θα αναμιχθούν με ζεστό αέρα, θερμαινόμενες μπαταρίες. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι δεν θα έχει δυσάρεστα και επικίνδυνα σχέδια.

Πώς μπαίνει ο αέρας στο μπάνιο;

Στο μπάνιο, μερίδες καθαρού αέρα προέρχονται από άλλες κατοικίες στο σπίτι μέσα από ένα διάκενο 2-2,5 εκατοστών μεταξύ του δαπέδου και του φύλλου της πόρτας, που προβλέπεται για την εγκατάσταση της πόρτας στο μπάνιο. Μια άλλη επιλογή για είσοδο αέρα στο μπάνιο είναι η αγορά και η εγκατάσταση ειδικών θυρών, στον καμβά των οποίων υπάρχουν οπές αερισμού στο κάτω μέρος με τη μορφή πλέγματος ή στρογγυλών παραθύρων. Μερικές φορές, για τους σκοπούς αυτούς, η πόρτα του μπάνιου δεν καλύπτεται καλά, ειδικά όταν δεν χρησιμοποιείται.

Πού ο ατμός και οι μυρωδιές φεύγουν από το μπάνιο;

Οι άξονες εξαερισμού που κατευθύνονται κάθετα προς τα πάνω χρησιμεύουν ως κανάλια εξαγωγής. Στο μπάνιο θα πρέπει να υπάρχει ένας ξεχωριστός αγωγός εξαερισμού, ένας πλευρικός αγωγός στον οποίο προβάλλεται στο πάνω μέρος του τοίχου σε ένα δωμάτιο υγιεινής και υγιεινής.

Μια απευθείας έξοδος στον αγωγό εξαερισμού κόβεται απευθείας στην οροφή του μπάνιου. Σε αυτά τα κανάλια εισέρχεται ο ατμός, καθώς και όλες οι ξένες μυρωδιές. Το παράθυρο εξαερισμού καλύπτεται με διακοσμητικό πλέγμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κολλήσετε τα παράθυρα για εξαερισμό με ταπετσαρία ή άλλα υλικά φινιρίσματος.

Με σωστή εγκατάσταση του φυσικού αερισμού στο μπάνιο θα υπάρχει ξηρός αέρας. Χάρη στην έγκαιρη απομάκρυνση του υγρού αέρα, δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με την εμφάνιση μούχλας και την σήψη των υλικών από τα οποία κατασκευάζεται το σπίτι σας.

Συσκευή εξαερισμού για δύο δωμάτια

Σε διώροφο εξοχικό σπίτι μέσω του φρεατίου εξαερισμού που προέρχεται από το μπάνιο που βρίσκεται στον πρώτο όροφο της εγκατάστασης, μπορείτε να οργανώσετε την εξαγωγή αέρα από τον δεύτερο όροφο.

Αποδεικνύεται ότι ο αέρας έλκεται μέσω της οπής που βρίσκεται κάτω από την είσοδο του άξονα εξαερισμού. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η απορρόφηση επιμήκους υγρού αέρα από το μπάνιο στο σαλόνι στον δεύτερο όροφο.

Εγκατάσταση αγωγού αερισμού

Συγκεντρώστε και εγκατάσταση σε ένα ιδιωτικό αγωγό εξαερισμού σπίτι, εκκένωση του αέρα εξαγωγής απευθείας στο δρόμο, είναι δυνατόν από την προ-μονωμένα στοιχεία. Αυτά τα συστήματα αερισμού κατασκευάζονται από γνωστούς κατασκευαστές και συναρμολογούνται ως σχεδιαστές. Το κόστος τους είναι υψηλό.

Επιλογή κατάλληλων υλικών

Λύστε το πρόβλημα με φθηνότερο τρόπο βοηθήστε τους σωλήνες αποχέτευσης πορτοκαλί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή του εξωτερικού δικτύου του αυτόνομου αποχετευτικού δικτύου. Τα τοιχώματα των σωλήνων αυτών δεν σπάνε στον παγετό.

Η διάμετρος του σωλήνα επιλέγεται από την περιοχή του δωματίου: 100 ή 150 mm. Το μήκος ολόκληρου του σωλήνα υπολογίζεται βάσει του ότι ο αγωγός αερισμού πρέπει να βρίσκεται πάνω από την οροφή κατά μισό μέτρο. Όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας, τόσο ισχυρότερη είναι η έλξη.

Βγάλτε τις οπές εξαερισμού

Στο επάνω άκρο του σωλήνα, τοποθετήστε ένα βύσμα έτσι ώστε τα ιζήματα να μην εισέρχονται στον αγωγό αερισμού. Για να αφαιρέσετε τον αέρα στο πάνω μέρος του πλαστικού σωλήνα, κάντε μια κυκλική επιμήκη σχισμή, το πλάτος της οποίας είναι 20 mm και η απόσταση μεταξύ των παρακείμενων οπών είναι 30 mm. Το μήκος των πριονισμένων ορθογώνων παραθύρων πρέπει να φθάνει τα 250 mm.

Θερμομόνωση των τοίχων των σωλήνων εξαερισμού

Προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία συμπυκνώματος στον εγκατεστημένο αγωγό εξαερισμού λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας στη σοφίτα και στο εξωτερικό, είναι απαραίτητο να θερμανθούν οι τοίχοι της καλά. Κατάλληλο μαλλί βασάλτη ή ισονονόνη.

 • Ολόκληρος ο σωλήνας είναι τυλιγμένος με επένδυση από φύλλο αλουμινίου με λαμπερή πλευρά στους τοίχους.
 • Η ραφή σύνδεσης είναι επικολλημένη με αλουμινόχαρτο.
 • Στη συνέχεια τυλίξτε ξανά τον θερμαντήρα έτσι ώστε η ραφή να πέσει στην άλλη πλευρά του σωλήνα.
 • Και πάλι επικολλάται με κολλητική ταινία.
 • Μετά από αυτό, ο αυτοκατευθυνόμενος άξονας του σωλήνα εξαερισμού τυλίγεται γύρω από το σύνολο με όλη την ταινία scotch.

Συσκευή εξαερισμού

Στην οροφή του μπάνιου σε μια ιδιωτική κατοικία γίνεται μια τρύπα, ίση με τη διάμετρο του μονωμένου σωλήνα. Ο σωλήνας εξάτμισης εισάγεται στο άνοιγμα που γίνεται στην οροφή από το ανώτερο άκρο και εισάγεται από το κάτω άκρο στο παράθυρο εξαερισμού που κόβεται στην οροφή.

Σπιτική ventkanal πρέπει να ασφαλίζεται σε όρθια θέση με σφιγκτήρες στις δοκούς της στέγης ή σε άλλες δομές, που διατίθεται στη σοφίτα. Στο μπάνιο, μια τρύπα στην οροφή είναι διακοσμημένη με πλέγμα, προσαρμοσμένη στο μέγεθος και το χρώμα. Για τη στερέωση χρησιμοποιείτε βίδες αυτοκαθαρισμού ή υγρά καρφιά.

Εγκατάσταση της βαλβίδας αέρα παροχής

Το φυσικό σύστημα εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία λειτουργεί με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μόνο εάν ληφθεί υπόψη ο τρόπος για να διασφαλιστεί μια σταθερή εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο. Αυτό το έργο επιλύεται τέλεια με την εγκατάσταση μιας βαλβίδας στον τοίχο μιας ιδιωτικής κατοικίας. Ο αέρας του δρόμου εισέρχεται στο σπίτι ακόμα και με καλά κλειστά πλαστικά παράθυρα, διέρχεται από όλα τα δωμάτια και εκκενώνεται μέσω της θύρας εξάτμισης στο μπάνιο, που καλύπτεται με διακοσμητική μάσκα.

Έτσι, υπάρχει μια συνεχής ανταλλαγή αέρα που απαιτείται για την εξάλειψη οσμών από την τουαλέτα, τον κλειστό χώρο κορεσμού εκτροπή οξυγόνου του βαρέος υγρού αέρα έξω από το σπίτι στο δρόμο.

Για να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα αέρα τροφοδοσίας σε κούτσουρο, θα χρειαστείτε:

 • συμβατικό τρυπάνι.
 • Κορώνα με διάμετρο 133 mm με τρυπάνι κεντραρίσματος.
 • σμίλη?
 • σφυρί?
 • ρυμουλκούμενα ή μονωτικά αφρό
 • Ράψιμο για μέταλλο.
 • κατσαβίδι?
 • αυτο-κοχλίες βίδες?
 • κατσαβίδι.

Στο σαλόνι του ένα ιδιωτικό σπίτι, ένα εξοχικό στη κορυφή του τοιχώματος καταγραφής χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι και συσκευασίας δυαδικών ψηφίων με οπή κεντρικό τρύπανο διανοίγεται με διάμετρο 133 mm. Οι εργασίες διεξάγονται με διάφορους τρόπους, τσιμπώντας το διάτρητο τμήμα του δέντρου με μια σμίλη και ένα σφυρί. Η οπή στο εξωτερικό τοίχωμα δέχεται μια μικρή κλίση προς το δρόμο για να στραγγίξει το συμπύκνωμα.

Στο σύνολο της βαλβίδας εξαερισμού τροφοδοσίας υπάρχει ένας μετρητής μεταλλικού-πλαστικού σωλήνα, τα εσωτερικά τοιχώματα του οποίου είναι μονωμένα με βασικό θερμομονωτικό υλικό. Ο θερμαντήρας δεν επιτρέπει στον πάγκο να παγώσει στην περιοχή της τρυπημένης οπής. Από αυτό το κοπτικό κομμάτι σωλήνα, το μήκος του οποίου αντιστοιχεί στο πάχος του κορμού.

Ο σωλήνας εισάγεται στην οπή στον τοίχο. Τα μικρά διάκενα είναι μονωμένα με παλέτες, που είναι φραγμένες με ρωγμές όλο το πάχος του τοίχου. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το έμπλαστρο με αφρώδες υλικό. Στη συνέχεια, από την πλευρά του δρόμου, τοποθετείται ένα πλέγμα στο σωλήνα, εξοπλισμένο με ένα δίχτυ από έντομα. Η διακοσμητική μάσκα συνοδεύεται από βαλβίδα.

Η ίδια η βαλβίδα είναι εγκατεστημένη τελευταία. Για να γίνει η τοποθέτησή του, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε την κεφαλή ζώνης και να απελευθερώσετε πρόσβαση στις ωτίδες στερέωσης. Η βαλβίδα αποτελείται από δύο πέταλα, που ανοίγουν σε διάφορες γωνίες κλίσης. Το σώμα έχει βέλος, η κατεύθυνση του οποίου λαμβάνεται υπόψη κατά την εγκατάσταση της βαλβίδας σε πλαστικό σωλήνα.

Επιπλέον, η βαλβίδα στον τοίχο είναι στερεωμένη με βίδες. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την κεφαλή, τραβώντας την πάνω στο σταθερό τμήμα. Επιστρέφουμε στη θέση που ο τροχός ρυθμίζει το βαθμό ανοίγματος των πετάλων της βαλβίδας.

Αναγκαστικός εξαερισμός του μπάνιου

Αν το ρεύμα του αγωγού εξαερισμού είναι αδύναμο, τότε η εκροή βαρέως υγρού αέρα από το μπάνιο μπορεί να αυξηθεί με τη χρήση ηλεκτρικού ανεμιστήρα εξαγωγής. Ελέγξτε την πρόσφυση χρησιμοποιώντας ένα φύλλο λεπτού χαρτιού ή ένα αναμμένο σύμπτωμα. Εάν το φύλλο κολλάει στο παράθυρο εξάτμισης και η φλόγα εκτείνεται στην πλευρά του σχεδίου, τότε το βύθισμα είναι καλό.

Με ελάχιστο ή καθόλου σχέδιο, η μόνη διέξοδος είναι η εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα εξαγωγής. Προς το παρόν μπορείτε να επιλέξετε ανεμιστήρες εξαγωγής για διάφορες καταστάσεις, διαφορετικά μεγέθη και χρώματα. Συνιστάται να υπολογίσετε και να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα της σωστής δύναμης, τότε ο χρόνος που περνάτε στο μπάνιο θα είναι άνετος.

Πολύ δημοφιλή μοντέλα ανεμιστήρων με βαλβίδα αντεπιστροφής στον εξαερισμό. Κατά κανόνα, η βαλβίδα ελέγχου παρέχεται ήδη στο σχεδιασμό του ανεμιστήρα. Τα παντζουράκια της βαλβίδας ανοίγουν αυτόματα με ακόμη και μια μικρή ροή αέρα από το δωμάτιο και κλείνουν όταν υπάρχει αντίστροφος αέρας - μέσα στο δωμάτιο.

Αυτός ο σχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός στην περίπτωση όπου, λόγω σφαλμάτων στον υπολογισμό και την εγκατάσταση, είναι δυνατό να αντιστραφεί η ροή του αέρα από τον εξαερισμό στον χώρο. Και τα παραθυρόφυλλα είναι αυτόνομα και λειτουργούν όταν ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος.

Επιλογή ανεμιστήρα οικιακής χρήσης με βαλβίδα αντεπιστροφής

Πριν από την αγορά ενός ανεμιστήρα, θα πρέπει να ξεβιδώσετε το διακοσμητικό πάνελ και να μετρήσετε τις διαστάσεις της τρύπας, αν είχε προβλεφθεί για την κατασκευή ενός ιδιωτικού σπιτιού. Με τα ληφθέντα δεδομένα που αποστέλλονται στο κατάστημα, εκεί μπορείτε να επιλέξετε και να αγοράσετε μια κατάλληλη συσκευή με βαλβίδα αντεπιστροφής. Αν επιλέξετε, πάρτε τις μικρότερες από τις μετρήσεις για να μπορέσει η στρογγυλή θήκη να εισέλθει στο παράθυρο.

Μεταξύ των μοντέλων που ταιριάζουν στο μέγεθος, ο ανεμιστήρας έχει ήδη επιλεγεί για ορισμένα άλλα κριτήρια:

 • σχεδιασμός.
 • ηλεκτρική ισχύς κινητήρα;
 • τάξη κατανάλωσης ρεύματος ·
 • διαθεσιμότητα μιας βαλβίδας αντεπιστροφής ·
 • αθόρυβη λειτουργία.
 • κινητικότητα των κουρτινών κ.λπ.

Επιλογές σύνδεσης για τον ανεμιστήρα εξαγωγής

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συνδέσετε την κουκούλα στο δίκτυο. Η συσκευή μπορεί να ενεργοποιηθεί από αισθητήρες (κίνηση ή υγρασία), καθώς και ταυτόχρονα με το φως. Καταγγελία του ανεμιστήρα μπορεί επίσης να οριστεί με διάφορους τρόπους - με το χρονόμετρο μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, ή ο διακόπτης, το οποίο είναι απαραίτητο για να έχει το μπάνιο μέσα. Η βαλβίδα ελέγχου είναι αυτόματη και η λειτουργία της είναι ανεξάρτητη από τον ηλεκτρισμό.

Η σύνδεση του καλύμματος στο κύκλωμα φωτός εξασφαλίζει την έναρξη της λειτουργίας του κατά τη στιγμή που ανάβει το φως. Σε αυτή την περίπτωση, ο ανεμιστήρας πρέπει να έχει το δικό του ξεχωριστό διακόπτη, με τον οποίο θα είναι δυνατόν να διαχωριστεί, εάν είναι απαραίτητο, ο φωτισμός και ο εξαερισμός του μπάνιου. Ο διακόπτης μπορεί να τοποθετηθεί σε τοίχο ή να τοποθετηθεί στο περίβλημα του ανεμιστήρα.

Στην τελευταία περίπτωση, η συσκευή αποσυνδέεται τραβώντας μια χορδή ή αλυσίδα. Επιλέξτε ένα μοντέλο με ένα μακρύ καλώδιο, έτσι ώστε η κουκούλα να μπορεί να σβήσει με ασφάλεια τα μέλη της οικογένειας που δεν έχουν μεγάλη ανάπτυξη. Κατ 'αρχήν, μια σύντομη δαντέλα μπορεί πάντα να γίνει μακρά με την κατασκευή της.

Η απενεργοποίηση του χρονοδιακόπτη έχει τα υπέρ και τα κατά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε να ξεχνάτε να απενεργοποιήσετε τη συσκευή. Εάν είναι απαραίτητο να μειωθεί ο χρόνος εργασίας του καλύμματος ή, αντίθετα, να αυξηθεί, σε σύγκριση με την καθορισμένη τιμή, τότε υπάρχουν δυσχέρειες. Επομένως, επιλέξτε ένα μοντέλο με διακόπτη, έτσι ώστε ο ανεμιστήρας να λειτουργεί όταν το χρειάζεστε.

Τοποθετώντας τον ανεμιστήρα στο μπάνιο με τα χέρια σας

Πριν από την εγκατάσταση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες εγκατάστασης για τον αξονικό ανεμιστήρα. Βγάλτε από τη συσκευασία τη συσκευή και όλα τα αξεσουάρ που διατίθενται μαζί της. Αυτό, κατά κανόνα, στοιχεία στερέωσης με τη μορφή τεσσάρων καρφιών-καρφιών. Για να μην τρυπήσετε ένα πλακίδιο, μπορείτε να αντικαταστήσετε την αγκύρωση του πείρου με μια κολλημένη άρθρωση. Ωστόσο, η αφαίρεση του κολλημένου ανεμιστήρα για καθαρισμό και επισκευή θα είναι πολύ δύσκολη.

Ως εκ τούτου, θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα πώς να φτιάξουμε μια αναγκαστική κουκούλα από ένα λουτρό στο σπίτι με τη βοήθεια ενός μικροαυτόματος ανεμιστήρα τοίχου στερεωμένου με βίδες.

 • αφαιρέστε το διακοσμητικό πλέγμα από τη συσκευή, ξεβιδώστε τη βίδα ή απλώς αποσπάστε (σε διαφορετικά μοντέλα με διαφορετικούς τρόπους).
 • Τοποθετήστε το κυλινδρικό τμήμα του περιβλήματος του ανεμιστήρα στη θύρα εξαγωγής.
 • σημειώστε τη θέση των κεραμιδιών διάτρησης για πείρους ή βίδες, ανάλογα με το υλικό του τοίχου?
 • Αφαιρούμε τη συσκευή στην άκρη και προχωρούμε στη διάτρηση του κεραμιδιού.
 • Τρυπήστε το πλακίδιο με ένα τρυπάνι, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό τρυπάνι ή ένα διάτρητο, το οποίο είναι λίγο πιο δύσκολο.
 • πλαστικά βύσματα εισάγονται στις οπές.
 • σε ειδικό άνοιγμα, που παρέχεται από τον κατασκευαστή, καλώδια για τη σύνδεση του κινητήρα στο ηλεκτρικό δίκτυο.
 • εάν η θέση αυτού του ανοίγματος δεν σας ταιριάζει, τότε τρυπάμε μια νέα τρύπα στο πλαίσιο της θήκης.
 • εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα οικιακής χρήσης, συνδυάζοντας τα μάτια στο σώμα με τρυπημένες οπές.
 • Βιδώστε τις βίδες στη διαγώνιο, ώστε να μην στρεβλώσετε την πλαστική θήκη της συσκευής.
 • αφαιρέστε την πτερωτή του ανεμιστήρα, ελευθερώνοντας την πρόσβαση στις επαφές μέσα στη συσκευή.
 • στο μπλοκ ακροδεκτών ξεκινάμε τα απογυμνωμένα άκρα των συρμάτων και τα σφίγγουμε με βίδες.
 • Βάζουμε το μπλοκ ακροδεκτών στη θέση του τοποθετώντας τα καλώδια σε ειδική αυλάκωση.
 • Ελέγξτε την απόδοση του εγκατεστημένου ανεμιστήρα ενεργοποιώντας το φως όταν είναι συνδεδεμένο παράλληλα ή πατώντας τον διακόπτη της συσκευής.
 • Αφού ελέγξετε, κουμπώστε τη διακοσμητική μάσκα στο περίβλημα του ανεμιστήρα.

Οι εξαναγκασμένες καυσαερίων τοποθετούνται και είναι έτοιμες να πολεμήσουν με υγρασία και μολυσμένο αέρα στο μπάνιο.

Σημείωση! Τα καλώδια πρέπει να επιτρέπονται εκ των προτέρων κάτω από τα κεραμίδια κατά την επένδυση τοίχων σε περίπτωση εγκατάστασης εξαναγκασμένου εξαερισμού. Εάν αυτό δεν έγινε, τότε η καλωδίωση μεταφέρεται στα κεραμίδια σε πλαστικά κουτιά, τα οποία είναι κολλημένα στο πλακίδιο με κόλλα πολυμερούς.

Αυτό το βίντεο δείχνει την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα οροφής στο μπάνιο, που βρίσκεται στον κάτω όροφο ενός ιδιωτικού διώροφου κτιρίου.

Τρόποι συνδυασμού δύο τύπων εξαερισμού

Όταν ο καπό είναι ενεργοποιημένος, αυξάνεται ο όγκος του εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Κατά τη διάρκεια της απενεργοποίησης της συσκευής, δεν υπάρχει ουσιαστικά εξαερισμός των καθισμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το περίβλημα του ανεμιστήρα καλύπτει πλήρως τον αυλό του παραθύρου εξαερισμού. Τα πτερύγια της έλικας παρεμποδίζουν τη φυσική εκροή αέρα από το μπάνιο. Το πρόβλημα επιλύεται με δύο τρόπους.

Σε μια μεγάλη οπή εξαερισμού, εισάγουμε μια διπλή σχάρα, στην οποία υπάρχει ένα στρογγυλό παράθυρο για τον ανεμιστήρα και μερικές επιπλέον σχισμές κουρτίνας για μια φυσική εκροή αέρα.

Για την πώληση υπάρχουν ανεμιστήρες με διαφορετικές διαμέτρους στέγης, ώστε να μπορείτε να παραλάβετε μια μικρότερη συσκευή από την είσοδο. Όταν ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος, ο αέρας θα διαφύγει μέσα από μια απλή σχάρα που βρίσκεται κάτω από τη συσκευή.

Εάν το παράθυρο εξαερισμού είναι μικρό, τότε για να εξασφαλίσετε φυσική εκροή αέρα, τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στα πόδια στα πόδια 1,5-2 cm, μην αφήνετε τη σχάρα της συσκευής να ταιριάζει άνετα στον τοίχο. Στον διαμορφωμένο χώρο, ο αέρας έλκεται υπό την επίδραση της δυνάμεως έλξης που δημιουργείται στον άξονα και φεύγει από τα ανοίγματα τα οποία δεν καλύπτονται από το περίβλημα του κυκλικού ανεμιστήρα.

Τα πόδια κατασκευάζονται με τα χέρια τους από απλό αφρό. Οι αυτόματες βίδες περνούν καλά μέσα από αυτό το υλικό. Τα πλαστικά πόδια από αφρό χρησιμεύουν επίσης ως αποσβεστήρες κραδασμών, γεγονός που μειώνει το επίπεδο κραδασμών του καλύμματος εργασίας.

Έχοντας μάθει λεπτομερώς πώς να φτιάξετε μια κουκούλα σε ένα ιδιωτικό σπίτι, μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας - είτε είστε σε θέση να κάνετε αυτό το έργο είτε όχι. Ίσως η καλύτερη λύση θα είναι να επικοινωνήσετε με την εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες στην περιοχή σας για την εγκατάσταση όλων των γνωστών τύπων εξαερισμού.

Αερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα: η αρχή της λειτουργίας, τα τυπικά σχήματα και τα χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Το μπάνιο και η τουαλέτα είναι δωμάτια, κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει πρώτα να σκεφτείτε την οργάνωση της εντατικής ανταλλαγής αέρα. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας των χώρων.

Ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του κτιρίου, εγκαθίσταται αερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα, η οποία παρέχει καθαρό αέρα και αέρα εξαγωγής.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Η άποψη ότι η έλλειψη ενός αεραγωγού στο μπάνιο και την τουαλέτα θα οδηγήσει μόνο σε θόλωση των καθρεπτών, είναι λανθασμένη. Το κύριο πρόβλημα είναι η εμφάνιση του μύκητα (συνήθως παρατηρείται στις ραφές μεταξύ των πλακιδίων) και η σκουριά στην επιφάνεια των μηχανημάτων και των επίπλων.

Συχνά οφείλεται στο μη σωστά κατασκευασμένο σύστημα εξαερισμού ότι η διάβρωση επηρεάζει τα τμήματα εργασίας του πλυντηρίου, τα οποία αποτελούν την αιτία της βλάβης.

Αυτός ο κατάλογος προβλημάτων, ο οποίος οδηγεί στην έλλειψη εντατικής ανταλλαγής αέρα, δεν τελειώνει. Ως αποτέλεσμα, ο ανεπαρκής αερισμός θα έχει επιζήμια αποτελέσματα στην υγεία των κατοίκων.

Υγειονομικές απαιτήσεις και προδιαγραφές

Υπάρχουν ειδικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την οργάνωση της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα σε χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Τουλάχιστον είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 6-7 m 3 / ώρα για κάθε κυβικό μέτρο του μπάνιου και περίπου 8-10 m 3 / ώρα για μια τουαλέτα ή ένα συνδυασμένο μπάνιο.

Η διαφορά μεταξύ του φυσικού αερισμού και του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Υπάρχει φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός. Στην πρώτη περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα εξασφαλίζεται από την κυκλοφορία των αέριων μαζών μέσα από τα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων. Περίπου έναν αιώνα πριν, ο φυσικός αερισμός θεωρήθηκε ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Σήμερα δεν είναι σε θέση να παρέχει επαρκές επίπεδο ανταλλαγής αέρα, επομένως χρησιμοποιείται μόνο για εισροή. Για να αερίσετε πλήρως το δωμάτιο, επιλέξτε την επιλογή με εξαναγκασμό. Μετά από όλα, κανείς δεν θα θελήσει να ανοίξει το παράθυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα το χειμώνα και να απελευθερώσει θερμότητα.

Η οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού συνεπάγεται την εγκατάσταση ανεμιστήρα εξαγωγής. Χάρη σε αυτό, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύτιμη θερμότητα, να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία και να γεμίσετε το δωμάτιο με φρέσκο ​​και καθαρό αέρα μέσα σε λίγα λεπτά.

Υπολογισμός της βέλτιστης απόδοσης

Πριν πάτε στο κατάστημα και αγοράζετε εξοπλισμό για την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στην τουαλέτα και στο μπάνιο, πρέπει να κάνετε κάποιους υπολογισμούς. Για να επιλέξετε τον βέλτιστο εξοπλισμό για την απόδοση, πρέπει να γνωρίζετε τον ακριβή όγκο και τον τύπο του δωματίου.

Κάθε δωμάτιο έχει τη δική του πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα. Αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει πόσες φορές ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να ανανεωθεί εντελώς ανά μονάδα χρόνου (συνήθως λαμβάνεται μία ώρα). Δεδομένου ότι το μπάνιο και η τουαλέτα θεωρούνται ένα από τα πιο βρεγμένα μέρη σε οποιοδήποτε διαμέρισμα ή σπίτι, συνιστάται η μέγιστη συναλλαγματική ισοτιμία 10.

Για τον υπολογισμό της βέλτιστης απόδοσης του συστήματος εξάτμισης, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο όγκος του χώρου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου με το ύψος των οροφών. Επιπλέον, η ληφθείσα τιμή πολλαπλασιάζεται με τον δείκτη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα. Το αποτέλεσμα του υπολογισμού είναι η ελάχιστη ισχύς του συστήματος εξάτμισης για το μπάνιο και την τουαλέτα (m 3 / h).

Επίσης, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν αμέσως ανοίγματα εισαγωγής αέρα. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να αφήσετε ένα κενό έως 2 cm μεταξύ του δαπέδου και της πόρτας, να τοποθετήσετε ειδικές γρίλιες στο κάτω μέρος των θυρών στο μπάνιο και την τουαλέτα ή να τρυπήσετε τις τρύπες μόνοι σας. Αλλά η τελευταία επιλογή δεν φαίνεται πολύ ελκυστική.

Ταξινόμηση των ανεμιστήρων εξαγωγής

Σχεδιάζοντας τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή της λειτουργίας του και στις επιμέρους συνιστώσες του. Εξάλλου, αυτό επηρεάζει την απόδοση, το επίπεδο θορύβου του εξοπλισμού, το κόστος εγκατάστασης και την ανθεκτικότητα.

Για την εξαναγκασμένη εκκένωση του αέρα από το δωμάτιο, χρησιμοποιούνται τρεις τύποι ανεμιστήρων:

Η πρώτη έκδοση των συσκευών έχει σχεδιαστεί για λειτουργία σε θερμικά όπλα και συστήματα κλιματισμού. Ως εκ τούτου, για την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο και τουαλέτα δεν είναι κατάλληλο. Παραμένει να επιλέξετε από δύο άλλους τύπους.

Η κύρια διαφορά μεταξύ αξονικών μοντέλων και ακτινικών μοντέλων είναι το χαμηλό κόστος και η υψηλή τους ισχύς. Αλλά η συσκευή θα κάνει πολύ θόρυβο. Ο αξονικός ανεμιστήρας είναι μια πτερωτή, στην οποία συνδέονται τα πτερύγια. Το σύστημα οδηγείται από ηλεκτρικό κινητήρα.

Όσον αφορά τα ακτινικά συσσωματώματα, η λειτουργία τους βασίζεται στη δράση της φυγόκεντρης δύναμης. Λόγω της περιστροφής της πτερωτής, οι μάζες του αέρα κινούνται μαζί με τις λεπίδες. Σε αυτή την περίπτωση, η κλίση των λεπίδων μπορεί να μεταβάλλεται, μειώνοντας έτσι την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται από τη συσκευή και μειώνοντας το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από αυτήν.

Βασικά κριτήρια επιλογής εξοπλισμού

Οι κατασκευαστές προσφέρουν μια τεράστια γκάμα ανεμιστήρων για συστήματα εξάτμισης. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάθε απροετοίμαστος αγοραστής πέφτει σε μια στοργή και δεν υποψιάζεται καν ότι είναι καλύτερα για τον ίδιο να παραγγείλει.

Αγοράζοντας κουκούλα για το μπάνιο και την τουαλέτα, πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

 1. Διάμετρος αγωγού. Ανάλογα με αυτό το χαρακτηριστικό, επιλέγεται το ακροφύσιο ανεμιστήρα. Τυπικά, τα πρότυπα μοντέλα έχουν διάμετρο 150, 125 ή 100 mm.
 2. Παρουσία / απουσία αεραγωγών, καθώς και η θέση τους στο δωμάτιο. Αυτά τα κριτήρια επηρεάζουν τη θέση του ανεμιστήρα.
 3. Κατανάλωση ισχύος. Το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό για την επιλογή, έτσι ώστε στο μέλλον ο εξοπλισμός εξόρυξης να αντιμετωπίσει τις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί.
 4. Διαθεσιμότητα προστασίας από την υγρασία. Αυτός ο δείκτης επισημαίνεται με λατινικά γράμματα IP. Η ελάχιστη απαραίτητη τιμή για την μονάδα υγιεινής είναι IP30, αλλά είναι καλύτερα να ξοδέψετε λίγο και να παραγγείλετε τη συσκευή με IP44. Στην τελευταία περίπτωση, θα βρίσκεται σε ειδική σφραγισμένη θήκη, προστατευμένη από υγρασία και ψεκασμό.
 5. Επίπεδο θορύβου. Αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό δεν δίνεται μεγάλη προσοχή, αλλά μάταια. Μετά από όλα, ένα αθόρυβο σύστημα εξάτμισης θα κάνει την εύρεση ενός μπάνιου και τουαλέτας πιο άνετα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις λεπτότητες, μπορείτε να επιλέξετε ένα μοντέλο που θα κοστίσει φθηνά και θα ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες.

Πρόσθετες λειτουργίες υλικού

Μια εξαιρετική λύση είναι να παραγγείλετε έναν ανεμιστήρα με πρόσθετες λειτουργίες. Τις περισσότερες φορές, οι πελάτες προτιμούν μοντέλα με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη. Στην περίπτωση αυτή, ο χρήστης μπορεί να αφήσει τις εργοστασιακές ρυθμίσεις ή για να προγραμματίσετε τη λειτουργία της συσκευής ανεξάρτητα από την αλλαγή της λειτουργίας, εκκίνηση καθυστέρηση, και ούτω καθεξής. D. Αυτό καθιστά δυνατή την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εξαερισμού η τουαλέτα και μπάνιο.

Οι συσκευές με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη είναι αρκετά ακριβές. Ως εκ τούτου, η επιλογή τους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάθε ευθύνη. Τα καλύτερα προϊόντα προέρχονται από το Maico. Αυτός ο κατασκευαστής προσφέρει διάφορα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα όχι μόνο με χρονοδιακόπτη, αλλά και με άλλες πρόσθετες λειτουργίες.

Οι ανεμιστήρες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, επιτρέποντας την αλλαγή του βασικού φορτίου. Δηλαδή, η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο λειτουργίες: το ήμισυ της ισχύος της και πλήρης, όταν είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον αέρα στο δωμάτιο στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Χάρη σε μια τέτοια λειτουργία, ο θόρυβος του συστήματος εξαερισμού μειώνεται σημαντικά και εξοικονομείται ενέργεια.

Οποιοσδήποτε ειδικός προτιμά μια συσκευή με ενσωματωμένο αισθητήρα υγρασίας. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ενεργοποιείται μόνο με το σήμα του ενσωματωμένου υγραμέτρου. Αυτή η λειτουργία εξοικονομεί ενέργεια και εξαλείφει την ανάγκη για ξεχωριστή ηλεκτρική έξοδο για τον ανεμιστήρα ή για τη σύνδεση της συσκευής με τον διακόπτη φωτισμού.

Εξαρτήματα και υλικά του συστήματος

Μέχρι σήμερα, ο εξαερισμός συναρμολογείται από αγωγούς αέρα κυκλικής ή ορθογώνιας διατομής. Κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή πλαστικό. Αυτά τα στοιχεία είναι τοποθετημένα πίσω από ψευδοροφή.

Εάν είναι ένα μπάνιο και μια τουαλέτα σε ένα μικρό διαμέρισμα, τότε σε αυτό το περίβλημα ο αγωγός εξαερισμού είναι μια τρύπα στον τοίχο όπου εισάγεται ο ανεμιστήρας. Σε αυτή την περίπτωση, για να σχεδιάσουμε ένα σύνθετο, διακλαδισμένο σύστημα, δεν υπάρχει καμία λογική και ανάγκη.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σπίτια, ο αερισμός τους κατασκευάζεται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Αεραγωγοί. Είναι πολύ πιο βολικό να εγκαταστήσετε ορθογώνια αγωγούς αέρα. Είναι τοποθετημένα κάτω από το ταβάνι και δεν καταλαμβάνουν υπερβολικό χώρο. Αυτοί είναι σωλήνες, το μήκος των οποίων μπορεί να είναι 2, 1 και 0,5 m.
 • Ανεμιστήρας. Χρησιμοποιείται μια φορτωτική ή μια ενσωματωμένη συσκευή. Το τελευταίο χρησιμοποιείται καλύτερα σε διακλαδισμένα και σύνθετα συστήματα. Απαιτείται η χρήση εναέριων μοντέλων για τον αερισμό ενός δωματίου.
 • Περιστρέψτε τα γόνατα. Στην περίπτωση των ορθογώνιων σωλήνων, τα περιστροφικά γόνατα μπορούν να είναι κάθετα και οριζόντια.
 • Σύνδεσμοι. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των ευθύγραμμων τμημάτων του συστήματος εξαερισμού.
 • Ελέγξτε βαλβίδες. Έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τον αέρα και τα έντομα να εισέλθουν στο ορυχείο.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, θα χρειαστείτε επίσης ένα συνδετήρα. Είναι πολύ πιο βολικό να χρησιμοποιείτε έτοιμα στοιχεία. Θα απλοποιήσουν σημαντικά τη διαδικασία εγκατάστασης και θα επιταχύνουν την εργασία.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο μπάνιο και στην τουαλέτα

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες εγκατάστασης, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να συγκρίνετε τη διάμετρο της κουκούλας με το μέγεθος του άξονα.

Αν η οπή εξαερισμού είναι μεγάλη, τότε εισάγεται μέσα σε αυτό ένας πλαστικός σωλήνας ή ένας κυματοειδής σωλήνας. Σε αυτή την περίπτωση, τα κενά θα πρέπει να σφραγιστούν με αφρώδες υλικό. Εάν η είσοδος στον άξονα εξαερισμού είναι μικρότερη, τότε μπορεί να επεκταθεί με ένα διάτρητο.

Επιλογή θέσης για εγκατάσταση

Για να είναι ο πιο αποτελεσματικός εξαερισμός, δεν αρκεί να αγοράσετε μόνο ισχυρό εξοπλισμό. Είναι εξίσου σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέρος για εγκατάσταση.

Δεδομένου ότι η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί ζεστό, υγρό αέρα, η καλύτερη λύση είναι να το εγκαταστήσετε στο πάνω μέρος του τοίχου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την πόρτα.

Σημαντική είναι η οργάνωση της εισροής στο δωμάτιο - είναι απαραίτητο να χτιστεί μια ειδική σχάρα στο κάτω μέρος της πόρτας ή να αφήσει τη συνηθισμένη σχισμή κάτω από την πόρτα (με πιο οικονομικό τρόπο). Τέτοιες επιλογές θα επιτρέψουν τη ροή καθαρού αέρα από το σαλόνι στο μπάνιο.

Διάγνωση της κατάστασης του αεραγωγού

Εάν σκέφτεστε να επανατοποθετήσετε ένα μπάνιο ή μια τουαλέτα, τότε προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία, θα πρέπει να διαγνώσετε τους αγωγούς εξαερισμού.

Πρώτα απ 'όλα, ελέγχεται η πρόσφυση, για την οποία απλώνεται ένα φύλλο από απλό χαρτί, ένα αναμμένο μαχαίρι ή ένας αναπτήρας προς το ορυχείο. Εάν το χαρτί προσκολλάται στην σχάρα εξαερισμού και η φλόγα κλίνει προς το κανάλι, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

Επιλογή σχεδίου σύνδεσης της συσκευής

Εάν εξετάσουμε ένα τυποποιημένο διαμέρισμα σε ένα νέο κτίριο, τότε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο φυσικός εξαερισμός δεν αρκεί για να απομακρύνει όλη την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο. Η μόνη εξαίρεση είναι μια ιδιωτική κατοικία με παράθυρο στην τουαλέτα.

Αλλά με τη ρύθμιση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, το ερώτημα είναι: πόσο καιρό θα έπρεπε να λειτουργήσει η συσκευή εξάτμισης; Συχνά οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων το συνδέουν με έναν διακόπτη φώτων. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ακριβώς όπως το άτομο θα είναι στο μπάνιο. Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Η δεύτερη μέθοδος βασίζεται στη σύνδεση του ανεμιστήρα με έναν ξεχωριστό διακόπτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης θα ξεχάσει να ενεργοποιήσει / απενεργοποιήσει τη συσκευή. Ως εκ τούτου, μια κατάλληλη λύση θα ήταν η εγκατάσταση ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν αυτόνομα και χωρίς τη βοήθεια ενός ατόμου απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο.

Λεπτότητα της εγκατάστασης του ανεμιστήρα

Πριν προχωρήσετε στη ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού, είναι υποχρεωτικό να εξοικειωθείτε με τις οδηγίες που συνοδεύουν τις συσκευές. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ολόκληρη η διαδικασία εγκατάστασης περιγράφεται λεπτομερώς στο ένθετο. Αυτό θα απλοποιήσει σημαντικά και θα επιταχύνει το έργο.

Το πιο επίπονο στάδιο είναι η εγκατάσταση και σύνδεση του ανεμιστήρα. Εάν δεν υπάρχουν συστάσεις κατασκευαστή ή δεν υπάρχει μετάφραση στη μητρική γλώσσα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα.
 2. Στις περιοχές όπου ο ανεμιστήρας είναι δίπλα στον τοίχο, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί κόλλα πολυμερούς, σιλικόνη ή υγρά καρφιά. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι στερέωσης ταιριάζουν τέλεια, αφού οι συσκευές εξάτμισης κατασκευάζονται συχνότερα από πλαστικό και συνεπώς έχουν μικρό βάρος. Επομένως, τα υγρά καρφιά θα είναι αρκετά.
 3. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα έτσι ώστε το τμήμα εργασίας του (ηλεκτροκινητήρας και τροχός με λεπίδες) να «πνίξουν» εντελώς στον τοίχο.
 4. Σφίξτε το σώμα της μονάδας σφιχτά, ώστε να μπορεί να συγκρατηθεί η κόλλα.
 5. Εγκαταστήστε ένα δίχτυ κουνουπιών. Αυτό το στοιχείο θα προστατεύει από τη διείσδυση από τον αγωγό εξαερισμού στην αίθουσα διαφόρων εντόμων και συντριμμιών.
 6. Ασφαλίστε το μπροστινό κάλυμμα με βίδες ή πείρους που συνοδεύουν το κιτ.

Το τελικό στάδιο είναι η τοποθέτηση του καλωδίου και η σύνδεση του συστήματος εξαερισμού στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός αυξάνει σημαντικά την ποσότητα αέρα που αποσύρεται από το δωμάτιο. Αλλά επειδή το μπροστινό κάλυμμα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του καναλιού, όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη, ο ρυθμός ροής μειώνεται αρκετές φορές. Εξαιτίας αυτού, η απόδοσή του μειώνεται σημαντικά.

Το παραπάνω πρόβλημα επιλύεται εγκαθιστώντας μια σχάρα εισαγωγής αέρα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της κανονικής απόδοσης. Η δεύτερη μέθοδος είναι να αφήσετε ένα μικρό διάκενο (1-3 cm) μεταξύ του μπροστινού καλύμματος και του τοίχου. Το προκύπτον χάσμα θα αντλήσει αέρα και ο εξαερισμός θα λειτουργήσει σε κανονική λειτουργία.

Κοινά σφάλματα εγκατάστασης

Εάν ο άπειρος πλοίαρχος ασχολείται με τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, συχνά υπάρχουν περιπτώσεις όπου, μετά το τέλος της εργασίας, η απόδοσή του δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες των ενοικιαστών ή δεν είναι αποτελεσματική.

Ο λόγος για αυτό είναι η παραδοχή σφαλμάτων κατά την εγκατάσταση. Για να αποφύγετε την εμφάνιση των στοιχειωδών προβλημάτων, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες αποχρώσεις.

Τα πιο συνηθισμένα είναι τέτοια σφάλματα κατά την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού:

 • το κανάλι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ την κίνηση του αέρα.
 • οι οπαδοί είναι πολύ θορυβώδεις όταν δουλεύουν.
 • η σφικτότητα της σύνδεσης του άξονα είναι σπασμένη.
 • Το σύστημα εξαερισμού περνάει από τα καθιστικά και ο θόρυβός του παρεμβαίνει στην κανονική ζωή της οικογένειας.

Εάν ο σχεδιασμός δεν εκτελέστηκε σωστά, τα παραπάνω προβλήματα θα εμφανιστούν αναγκαστικά. Ταυτόχρονα, είναι συχνά απαραίτητο να επανασχεδιαστεί πλήρως το σύστημα εξαερισμού για τη διόρθωσή τους.

Μπορείτε να πάτε με τον εύκολο τρόπο. Για παράδειγμα, συνιστώνται οι καταστολείς θορύβου για τη μείωση του θορύβου. Όσον αφορά την αύξηση της ικανότητας εξαερισμού, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μια νέα πιο ισχυρή κουκούλα και να ελέγξετε την ποιότητα της ροής του αέρα στο μπάνιο και την τουαλέτα.

Συστάσεις έμπειρων ειδικών

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρώτα την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο και την τουαλέτα, θα είναι χρήσιμο να εξοικειωθούν με τις συμβουλές έμπειρων πλοιάρχων. Πρώτα απ 'όλα, συνιστούν να εξασφαλιστεί μια κανονική ροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Σε τελική ανάλυση, διαφορετικά η λειτουργία του ανεμιστήρα εξαγωγής δεν θα έχει νόημα.

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε ακριβά και συνολικά συστήματα. Η δαπάνη των μυθικών ποσών δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Αρκεί η σωστή και σωστή ανάληψη συσκευών, και ακόμη και τα φτηνά μοντέλα θα αντιμετωπίσουν απόλυτα τον αερισμό του δωματίου.

Αν το σπίτι έχει κλιματισμό, ιονιστή, καθαριστικό, υγραντήρα και τα παρόμοια, τότε είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εξαερισμό. Μετά από όλα, καμία από τις συσκευές που αναφέρονται παραπάνω, δεν εξασφαλίζει την εισροή καθαρού αέρα στα σπίτια.

Κανόνες λειτουργίας του συστήματος εξάτμισης

Για να εξασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός έχει χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να πραγματοποιείται τακτική προληπτική συντήρηση. Μετά από όλα, τα πτερύγια του ανεμιστήρα με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύουν τη σκόνη και τη βρωμιά. Αυτό δεν επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί με τη μέγιστη χωρητικότητά της και να παρέχει μια αξιοπρεπή ανταλλαγή αέρα. Επιπλέον, αν ο καθαρισμός δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, η συσκευή μπορεί να αποτύχει.

Τα προληπτικά έργα περιλαμβάνουν τακτική επιθεώρηση του συστήματος εξαερισμού για το φράξιμο και το πλύσιμο των πτερυγίων του ανεμιστήρα. Αυτή η προσέγγιση θα σας επιτρέψει πάντα να αναπνέετε φρέσκο ​​και καθαρό αέρα ακόμη και σε ένα σύγχρονο σπίτι, το οποίο είναι εξαιρετικά στεγανό.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Βίντεο # 1: Τα μυστικά της τοποθέτησης της κουκούλας στο μπάνιο και την τουαλέτα:

Βίντεο # 2: Κάνοντας ξεχωριστό αερισμό στο μπάνιο και την τουαλέτα:

Η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος του αερισμού των χώρων, το οποίο ισχύει για τα σύγχρονα σπίτια και διαμερίσματα. Στα μπάνια και στις τουαλέτες, το παράθυρο σπάνια τοποθετείται, οπότε η μόνη σωστή και λογική λύση θα είναι η τεχνητή ανταλλαγή αέρα με την τοποθέτηση του ανεμιστήρα στο σύστημα.

Εξαερισμός στο μπάνιο σε ένα ιδιωτικό σπίτι - το κάνετε μόνοι σας!


Όπως ήδη αναφέρθηκε προηγουμένως, ο εξαερισμός σε ένα κτίριο κατοικιών δεν είναι μια ιδιοτροπία, αλλά μια αναγκαιότητα που παρέχει άνετη και ασφαλή διαμονή σε ένα διαμέρισμα ή ένα ιδιωτικό εξοχικό σπίτι.

Όχι μόνο αυτός ο ανεπαρκής αερισμός μπορεί να είναι η αιτία της επιδιόρθωσης λόγω της καταστρεπτικής επίδρασης των μικροοργανισμών στους τοίχους και την επικάλυψή τους, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Είναι υπό το φως του ανεπαρκούς αερισμού που συχνά αναπτύσσουν διάφορες ασθένειες των πνευμόνων.


Η αρχή της λειτουργίας των συστημάτων εξαερισμού

Όλα τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να χωριστούν σε συστήματα με φυσικό ελκυσμό και μηχανικά κίνητρα.

Στο σχήμα, οι αριθμοί δείχνουν: 1- την σχάρα αερισμού στο μπάνιο στον 1ο όροφο. 2 - η εισροή εξωτερικού αέρα μέσω των παραθύρων. 3 - κοινό αγωγό εξαγωγής με πρόσβαση στην οροφή. 4 - εκτροπέας καναλιού εξαερισμού.

Εάν αυτό το σχέδιο λειτουργεί τέλεια το χειμώνα, τότε το καλοκαίρι, προκύπτουν προβλήματα επειδή η θερμοκρασία του αέρα στο σπίτι είναι χαμηλότερη από ό, τι στο δρόμο και το φυσικό βύθισμα είναι διαταραγμένο - ο αέρας «δεν θέλει να« βγει έξω.

Τι πρέπει να κάνω; Αναπνεύστε ότι αυτοί εκπνέουν;


Συσκευή εξαερισμού σε ιδιωτική κατοικία

Για να εξασφαλιστεί μια κανονική ανταλλαγή αέρα στην εξοχική κατοικία, πριν υπήρχαν αρκετές φυσικές διαρροές, μέσω των οποίων ο αέρας ήρθε από το δρόμο μέσα στο σπίτι. Οι ρωγμές στα παράθυρα, οι πόρτες που δεν ήταν στενά καλυμμένες, τα κενά που παρενέβησαν στα κτίρια κούτσουρων - όλες αυτές οι πηγές παροχής αέρα παρείχαν τη συνεχή εισροή τους ανά πάσα στιγμή του χρόνου.

Τα πλαστικά σφραγισμένα παράθυρα, οι σκεπασμένες πόρτες, τα σύγχρονα συστήματα μόνωσης και φράγματος ατμού δεν αφήνουν μια ενιαία σχισμή για να εισέλθουν στον αέρα.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την ευκαιρία να ανοίξουν τα πλαστικά παράθυρα, αφήνοντας ένα μικρό κενό - τον λεγόμενο μικρο-εξαερισμό. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αφήσετε στον καθαρό αέρα. Μέσα στο εσωτερικό, ο εξωτερικός αέρας θερμαίνεται και εκκενώνεται μέσω μιας καμινάδας, ενός σωλήνα τζάκι ή μέσω ενός ανοίγματος στο δρόμο.

Μια τέτοια βαλβίδα μπορεί να είναι εξοπλισμένη με ένα σύστημα θέρμανσης νερού ή ηλεκτρικής θέρμανσης, επιτρέποντας όχι μόνο να αναπνέει ένα πλήρες στήθος, αλλά και να μην φοβάται να παγώσει ακόμη και το χειμώνα κρύο.


Πώς να κάνετε έναν εξαερισμό μπάνιο σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

Για να εξασφαλιστεί η αέρα σύμφωνα με τις σύγχρονες υγειονομικά πρότυπα (25 m³ / h στο μπάνιο και 50 m³ / h σε συνδυασμό μπάνιο) είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ένα σύστημα εξαερισμού ξεχωριστό από την εξάτμιση των άλλων δωματίων.


Για τη διέξοδο από το μπάνιο, μπορείτε επίσης να συνδέσετε το ανάντη χώρο εξαερισμού, αλλά φροντίστε να κάνετε μια κυρτή διέξοδο για την αποτροπή της ροής του αέρα από το ventkanala στο δωμάτιο στον τελευταίο όροφο.


Τι γίνεται αν ο εξαερισμός δεν λειτουργεί;

Αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να το πράξει, για να παράσχει την επιθυμητή ανταλλαγή αερισμού του αέρα και το γεγονός ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι - μαρσπιέ στις πόρτες, αποτρέποντας την υπερχείλιση του αέρα από δωμάτιο σε δωμάτιο, η έλλειψη διατομής ventkanala, ένας μεγάλος αριθμός των στροφών και η απώλεια του μήκους.


Αλλά όλα αυτά μπορούν να διορθωθούν χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα που είναι ενσωματωμένος στην αίθουσα αερισμού του μπάνιου. Σε μία από τις εκδόσεις που έχουμε ήδη γράψει για το πώς να επιλέξουμε έναν ανεμιστήρα για το μπάνιο. Εδώ υπενθυμίζουμε μόνο τους βασικούς κανόνες επιλογής:

 1. Η χωρητικότητα δεν είναι μικρότερη από 25 m3 / h για το μπάνιο και 50 m3 / h για το συνδυασμένο μπάνιο.
 2. Χαμηλό επίπεδο θορύβου, ειδικοί σιγαστήρες, φλάντζες και δακτύλιοι.
 3. Είναι καλό, αν ο ανεμιστήρας είναι εξοπλισμένος με βαλβίδα αντεπιστροφής, η οποία εμποδίζει τη ροή του αέρα από τον αγωγό εξαερισμού πίσω στο δωμάτιο.
 4. Χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.
 5. Προαιρετικά, μπορείτε να εξετάσετε και λειτουργίες όπως η συμπερίληψη της υγρασίας ή της κίνησης του αισθητήρα, καθώς και η παρουσία ενός χρονοδιακόπτη ύπνου. Αν και αυτό προσθέτει αξία στον ανεμιστήρα, προσθέτει επιπλέον ευκολία κατά τη χρήση του.

Εξαερισμός στο μπάνιο σε ιδιωτικό σπίτι (39 φωτογραφίες): πρόληψη της σήψης

Τα κύρια προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του μπάνιου είναι η υπερβολική υγρασία και η θερμότητα, ως αποτέλεσμα της οποίας εμφανίζεται η μούχλα, το ξύλο αρχίζει να σαπίζει και τα μεταλλικά στοιχεία σκουριάζουν. Εγκαταστήστε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα θα σας βοηθήσει να εξαερώσετε στο μπάνιο σε μια ιδιωτική κατοικία.

Θα εξασφαλίσει τη σωστή εναλλαγή αέρα και θα διατηρήσει επίσης τη βέλτιστη υγρασία και θερμοκρασία σε αυτό το δωμάτιο.

Τι είδους αερισμό θα πρέπει να επιλέξω;

Ο αερισμός μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

 • ένα σύστημα που διαθέτει φυσική έξοδο αέρα (εξάτμιση).
 • μηχανικό (αναγκαστικό) σύστημα.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Ο εξαερισμός σε μια ιδιωτική κατοικία στο μπάνιο θα πρέπει αρχικά να συμπεριληφθεί στο σχέδιο σχεδίασης του μπάνιου του. Αυτή φρέατα εξαερισμού τοποθετημένη στο δωμάτιο και μπορεί να συνδυαστεί με διακοσμητικά πλέγματα, καθώς και μία βαλβίδα ελέγχου έτσι ώστε ο αέρας δεν ρέει μέσα στο γειτονικό δωμάτιο (εάν το συνολικό σύστημα).

Ο καθαρός αέρας μπορεί να εισέλθει στο μπάνιο μέσω μιας ειδικής σχάρας στην πόρτα ή μέσω μιας σχισμής που βρίσκεται ανάμεσα στο φύλλο της πόρτας και το πάτωμα στο μπάνιο. Το καλοκαίρι, φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο ή παράθυρο.

Το φυσικό βύθισμα επαρκεί για την απομάκρυνση του βρώμικου αέρα από το ισόγειο.

Ωστόσο, εάν η δομή είναι διώροφη ή τριώροφο, στους τελευταίους ορόφους, απαιτείται αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο του ιδιωτικού σπιτιού, δηλ. Το σύστημα είναι επιπλέον εξοπλισμένο με ανεμιστήρα εξαγωγής.

Η τοποθέτησή του στο ορυχείο είναι υποχρεωτική για κάθε σύγχρονο εξοχικό σπίτι με παράθυρα με διπλά τζάμια.

Λίγα πράγματα για τους κανόνες

 • Η κίνηση του αέρα στο μπάνιο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 0,3 m / sec.
 • Σχετική υγρασία - όχι περισσότερο από 65%.
 • Θερμοκρασία αέρα: το χειμώνα περίπου +25, το καλοκαίρι +18.
 • Σύμφωνα με τα πρότυπα SanPiN, ο ρυθμός της ανταλλαγής αέρα (στον απορροφητήρα) στο μπάνιο θα πρέπει να είναι περίπου 25 m³ / h, αν πρόκειται για συνδυασμένο μπάνιο - 50 m³ / h.
 • για ένα τζακούζι, ένα μπάνιο και τη συσκευή ενός ντους - 75 m³ / hour?
 • για μπιντές και νεροχύτες - 25 m³ / h.
 • για την τουαλέτα - 50 m³ / h.

Αυτά τα δεδομένα είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό της συνολικής ανταλλαγής αέρα.

Όμως, οι συσκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, συνήθως, δεν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα.

Επομένως, όταν ο ανεμιστήρας με βύθιση είναι εξοπλισμένος, η ισχύς του ανεμιστήρα σπανίως υπερβαίνει τα 110 m³ / h.

Πώς να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα

Θόρυβος της συσκευής. Αυτή η παράμετρος εμφανίζεται πάντοτε στη συσκευασία. Μετρώνται σε ντεσιμπέλ (dB).
Ένα σημάδι ενός ανεμιστήρα ποιότητας είναι ότι ο παραγόμενος θόρυβος είναι μικρότερος από 40 dB. Αυτό το επίπεδο ήχου είναι σχεδόν αόρατο.

 • Όταν αγοράζετε έναν ανεμιστήρα, δώστε προσοχή στη μηχανή του: είτε είναι συναρμολογημένη σε ρουλεμάν είτε σε έδρανα.
  Πολύ πιο προτιμότερη είναι η πρώτη περίπτωση, οι συσκευές σε ρουλεμάν είναι πιο αξιόπιστες, λειτουργούν μακρά και αθόρυβα.
 • Η χωρητικότητα του ανεμιστήρα για άντληση αέρα, σε κυβικά μέτρα ανά ώρα.
  Για να αερίσετε το μπάνιο σε ένα ιδιωτικό σπίτι ήταν αποτελεσματική, θα πρέπει να υπολογίσετε τον όγκο του.
  Για να γίνει αυτό, πολλαπλασιάστε το ύψος του δωματίου με το πλάτος και το μήκος του. Στη συνέχεια, πρέπει να πολλαπλασιάσετε τον προκύπτοντα όγκο του δωματίου με την απαραίτητη πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα (μια τιμή που δείχνει πόσες φορές σε μια ώρα ο αέρας στο δωμάτιο θα πρέπει να αλλάξει).
  Εξαρτάται από τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα στον βαθμό υγρασίας, τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν το λουτρό και κάποιες άλλες στιγμές. Για ένα μπάνιο αυτό το ποσοστό είναι περίπου 8/10, για ξεχωριστή τουαλέτα - 7/8.
  Με τον πολλαπλασιασμό της έντασης του δωματίου με τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, επιτυγχάνετε την απόδοση του ανεμιστήρα εξαγωγής, που είναι το κύριο κριτήριο για την επιλογή του. Για να κάνετε τον αερισμό στο μπάνιο σε ένα ξύλινο σπίτι άνετο, καθορίστε πώς θα ενεργοποιηθεί ο ανεμιστήρας.
 • Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη σύνδεση της συσκευής. Ο πρώτος τρόπος είναι από το φως, όταν είναι ενεργοποιημένος, ο ανεμιστήρας αρχίζει να λειτουργεί. Η δεύτερη μέθοδος είναι αυτόματη, από έναν ειδικό αισθητήρα υγρασίας. Λειτουργεί όταν η σχετική υγρασία στην αίθουσα αρχίζει να υπερβαίνει την καθορισμένη.
  Ο ανεμιστήρας λειτουργεί για λίγο και στη συνέχεια σβήνει. Ο τρίτος τρόπος είναι να ρυθμίσετε το χρονόμετρο. Η εκκίνηση του ανεμιστήρα ενεργοποιείται από το διακόπτη φώτων, ο χρονιστής είναι επίσης συνδεδεμένος. Όταν απενεργοποιείτε τη λυχνία, ο χρονοδιακόπτης σβήνει αυτόματα τη συσκευή, αφού ο χρόνος που έχετε ρυθμίσει είναι 2/30 λεπτά.
 • Η συσκευή της αναγκαστικής κατάρτισης σε ένα μπάνιο και μια τουαλέτα του ιδιωτικού σπιτιού

  Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα σε μια ιδιωτική κατοικία με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φρέσκο, ξηρό και ζεστό; Στην τουαλέτα και το μπάνιο αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ας εξετάσουμε τη συσκευή του συστήματος εξαναγκασμένης εξάτμισης με τα δικά μας χέρια. Το υλικό είναι εξοπλισμένο με βίντεο και φωτογραφική μηχανή.

  Φυσικός εξαερισμός

  Η φυσική ανταλλαγή αέρα είναι δυνατή λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα και τη θερμοκρασία του αέρα εντός και εκτός του σπιτιού. Η δύναμη πρόσφυσης επηρεάζεται από:

  • διατομές διαύλου.
  • η παρουσία στροφών.
  • την κατεύθυνση και τη δύναμη του ανέμου.
  • σύστημα θερμομόνωσης κ.λπ.

  Αυτός ο τύπος εξαερισμού είναι ένα ειδικά διατεταγμένο κατακόρυφο κανάλι. Το σύστημα εξαπλώνεται λόγω της σχετικά χαμηλής τιμής και της απλότητας του σχεδιασμού. Η απουσία πολύπλοκων στοιχείων και μηχανικών εξαρτημάτων προκαλεί την αξιοπιστία του φυσικού αερισμού.

  Η συντήρηση του συστήματος μειώνει μόνο τις περιοδικές επιθεωρήσεις της δυνατότητας μείωσης της απώλειας θερμότητας. Ο νέος εξωτερικός αέρας θα ζεσταθεί πιο γρήγορα. Η ροή στο φυσικό σύστημα αερισμού δεν ρυθμίζεται. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το μικροκλίμα. Η λειτουργία είναι σχεδόν αθόρυβη.

  Ένα φυσικό εκχύλισμα έχει πολλά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, η εξάρτηση από τον καιρό. Στη ζέστη του καλοκαιριού, όταν η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο μπορεί να είναι υψηλότερη από ό, τι στο σπίτι, ο εξαερισμός αυτός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την άμεση αποστολή του. Και το χειμώνα υπάρχουν σημαντικές απώλειες θερμότητας. Έντομα ή σκόνη του δρόμου μπορούν επίσης να εισέλθουν στο δωμάτιο.

  Κατά την επιλογή της διαμέτρου των αγωγών εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η αξία της ανταλλαγής αέρα. Για μια τουαλέτα 30 κυβικά μέτρα / ώρα είναι επαρκής, για ένα μπάνιο 50 κυβικά μέτρα. ανά ώρα.

  Αναγκαστικός εξαερισμός

  Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής συμπιεσμένου αέρα περιλαμβάνει εναλλάκτη θερμότητας, φίλτρα και ανεμιστήρες. Ερχόμενοι από τον δρόμο καθαρό αέρα, εάν είναι απαραίτητο, θερμαίνεται και διανέμεται μεταξύ των δωματίων. Και τα μολυσμένα βυθίζονται βίαια. Αυτός ο τύπος εξαερισμού χαρακτηρίζεται από υψηλή απόδοση και παραγωγικότητα.

  Για να ρυθμίσετε την κουκούλα στην τουαλέτα και το μπάνιο χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες με έδρανα ή με κουζινέτα. Η δεύτερη επιλογή είναι προτιμότερη, καθώς αυτή η συσκευή είναι πιο ήσυχη και έχει πιο δημοκρατική τιμή. Συνήθως συνδέεται ο ανεμιστήρας με το διακόπτη φώτων. Στη συνέχεια, η κουκούλα θα αρχίσει να λειτουργεί μόλις ανάψει η λυχνία. Ή τοποθετήστε έναν ξεχωριστό διακόπτη για εξαερισμό, τοποθετώντας τον στον τοίχο ή στο σώμα της συσκευής.

  Σημαντικό! Με τον εξοπλισμό του καναλιού εισόδου του συστήματος εξαερισμού με φίλτρα, χρειάζεστε συνεχή φροντίδα για αυτά. Πρέπει να αλλάζουν σε τακτική βάση, καθώς ένα μολυσμένο φίλτρο δεν επιτρέπει αρκετό φρέσκο ​​αέρα να εισέλθει στο δωμάτιο. Και οι συσσωρευμένες ουσίες σε αυτό μπορούν να γίνουν πηγή αναπαραγωγής βακτηρίων και επιβλαβών οργανισμών.

  Οι σύγχρονες τεχνολογίες σας επιτρέπουν να εξοπλίζετε τον υποχρεωτικό εξαερισμό με αισθητήρες υγρασίας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μηχανισμός θα λειτουργήσει μόλις ο δείκτης περιεχομένου υγρασίας φτάσει στην καθορισμένη παράμετρο. Αλλά εκτός από την ευκολία, αυτή η επιλογή έχει ένα μειονέκτημα. Για παράδειγμα, η κουκούλα μπορεί να λειτουργήσει κατά την κολύμβηση του παιδιού, δημιουργώντας ένα περιττό βύθισμα. Υπάρχει επίσης εξαερισμός με αισθητήρα κίνησης. Ενεργοποιούνται όταν κάποιος μπαίνει στο δωμάτιο. Η αρχή της λειτουργίας είναι η ίδια με τη σύνδεση με διακόπτη φωτισμού, αλλά το κόστος του αισθητήρα είναι πολύ υψηλότερο.

  Εγκατάσταση αερισμού από τα χέρια του

  Όταν επιλέγετε ανεμιστήρα, πρέπει να προσέχετε ώστε το επίπεδο θορύβου να μην υπερβαίνει τα 35 dB.

  Με τη σχεδίαση, οι οπαδοί μπορούν να είναι:

  • αξονική;
  • φυγόκεντρο;
  • φυγοκεντρικός-αξονικός.
  • διαμετρική.

  Ο πρώτος τύπος ανεμιστήρα τοποθετείται εάν το σύστημα δεν έχει κανάλια. Η φυγοκεντρική συσκευή έχει την υψηλότερη απόδοση, αλλά λειτουργεί και πιο δυνατά από άλλα. Ο φυγοκεντρικός-αξονικός ανεμιστήρας διαθέτει χαμηλό βάρος, αθόρυβη λειτουργία και υψηλή απόδοση. Ένας αεραγωγός για ένα ιδιωτικό σπίτι μπορεί να έχει τη μορφή:

  • κυματοειδές σωλήνα.
  • κουτί προφίλ ·
  • στρογγυλό ή ορθογώνιο πλαστικό προϊόν.

  Αν ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι οργανωμένος μόνο στο μπάνιο και όλοι οι άλλοι χώροι σχεδιάζονται να αερίζονται, συνιστάται να τοποθετήσετε ένα απλό, μη-κανάλι σύστημα. Πριν εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα, πρέπει να απενεργοποιήσετε την ηλεκτρική ενέργεια. Συνήθως η συσκευή διαθέτει ειδικούς ακροδέκτες για στερέωση. Βίδα συνήθως κάτι που δεν απαιτείται συνήθως. Η σύνδεση στο δίκτυο τροφοδοσίας πραγματοποιείται με τη χρήση ενός νέου καλωδίου δύο συρμάτων.

  Αλλά εάν πρέπει να παρέχετε υποχρεωτικό αερισμό σε όλο το σπίτι, θα πρέπει να αγοράσετε ειδικό εξοπλισμό. Συχνά βρίσκεται στις σοφίτες ή στα τεχνικά δωμάτια. Είναι ένα σύνολο που παρέχει την παροχή καθαρού και μολυσμένου αέρα, φιλτραρίσματος, θέρμανσης. Υπολογίστε την ισχύ μπορεί να βασίζεται στον αριθμό των κατοίκων, το μέγεθος του σπιτιού, το υλικό των τοίχων. Συνήθως αρκετά είναι 150-600 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Οι σύγχρονοι αεραγωγοί συναρμολογούνται σύμφωνα με την αρχή του σχεδιασμού και μπορούν να καλυφθούν με οροφές κρεμών ή τάσεων.

  Ο κανονικός αερισμός λειτουργίας έχει μεγάλη σημασία για το μικροκλίμα του σπιτιού. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η καλή ανταλλαγή αέρα στο μπάνιο και την τουαλέτα. Μετά από όλα, οι πόρτες σε αυτά τα δωμάτια παραμένουν συχνά κλειστές και το επίπεδο υγρασίας είναι υψηλό. Για να αποφύγετε την εμφάνιση μούχλας στους τοίχους, τους μύκητες και άλλα προβλήματα, πρέπει να φροντίσετε ένα σύστημα καυσαερίων ποιότητας.

  Επιλογή και εγκατάσταση αερισμού στο μπάνιο ενός ιδιωτικού σπιτιού

  Λόγω του υψηλού επιπέδου της υγρασίας στο μπάνιο συνεχώς πηγαίνει στο συμπύκνωμα στους τοίχους του δωματίου, το νερό παίρνει κάτω από το μπάνιο και τουαλέτα, η οποία οδηγεί σε sirosti και το ωίδιο.

  Για να αποφύγετε μολύνσεις από μύκητες και ζημιές στα έπιπλα στο μπάνιο, αρκεί να δημιουργηθεί ποιοτικός αερισμός. Θα επεκτείνει τη ζωή των επίπλων και του εξοπλισμού, θα αποτρέψει την εμφάνιση της υγρασίας και την πιθανή δυσάρεστη οσμή.

  Ο αξιόπιστος αερισμός του μπάνιου και του μπάνιου θα βοηθήσει στην πρόληψη της αποσύνθεσης των επίπλων από το ξύλο και της διάβρωσης του μετάλλου. Στο μπάνιο, θα είναι πιο εύκολο να αναπνεύσετε, γιατί ο εξαερισμός θα εξασφαλίσει τη βέλτιστη θερμοκρασία, την υγρασία και τον καθαρό αέρα.

  Επιλογές

  Εγκατάσταση εξαερισμού - αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα, η οποία μας αντιμετωπίζει στη διαδικασία επισκευής στο μπάνιο.

  Τύποι εξαερισμού στο μπάνιο:

  1. Φυσική εξαγωγή αέρα.
  2. Εξαναγκασμένος ή μηχανικός καυσαερίων.

  Ξεχωριστά, πρέπει να σημειωθεί ότι ο φυσικός εξαερισμός είναι αρκετός για να καθαρίσει τον αέρα στο σπίτι. Ωστόσο, στην περίπτωση ενός σπιτιού, ο αριθμός των ορόφων πάνω από τη δεύτερη φυσική κουκούλα δεν θα λειτουργήσει. Πρέπει να εγκαταστήσετε έναν επιπλέον ανεμιστήρα.

  Φυσικός αερισμός στο μπάνιο

  Για ένα μονοκατοικία ιδιωτικό σπίτι, μόνο φυσικός εξαερισμός είναι επαρκής για υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα. Ένα τέτοιο σύστημα είναι ένας κρυμμένος άξονας εξαερισμού, η είσοδος και η έξοδος του οποίου κρύβονται με διακοσμητικά πλέγματα.

  Ο νωπός αέρας εισέρχεται στο σπίτι μέσω μιας ειδικής θυρίδας κάτω από την πόρτα ή μέσω της μάσκας που είναι ενσωματωμένη στην πόρτα, και στη συνέχεια η διαφορά πίεσης στο δωμάτιο και στον άξονα εξαερισμού αφαιρεί τον αέρα.

  Επιπλέον, έχουν εγκατασταθεί ειδικές βαλβίδες έτσι ώστε οι ξένες μυρωδιές από το αποχετευτικό δίκτυο να μην διεισδύουν στο σπίτι σας.

  Ο ποιοτικός φυσικός αερισμός εξετάζεται με παρόμοιους ρυθμούς:

  • ο αέρας πρέπει να κινείται με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη από 0,3 m / s.
  • η υγρασία του αέρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 65%.
  • η θερμοκρασία στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια των θερμών εποχών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις +18, σε κρύο - +25 μοίρες.
  • το ποσοστό της ανταλλαγής αέρα στο μπάνιο είναι 25 m³ / h, σε ένα συνδυασμένο μπάνιο με μπάνιο - 50 m³ / h, στο ντους - 75 m³ / h.

  Η εγκατάσταση του φυσικού αερισμού του μπάνιου σε ένα ιδιωτικό σπίτι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού. Για να γίνει αυτό, πρέπει να εγκαταστήσετε έναν αγωγό εξαερισμού, τον οποίο πρέπει να αναδείξετε.

  Συχνά ο άξονας εξαερισμού είναι κατασκευασμένος από τούβλα και ο αγωγός αποτελείται από πλαστικούς σωλήνες.

  Συστάσεις για την οργάνωση του φυσικού αερισμού:

  • Κατά τον σχεδιασμό ενός αεραγωγού μπάνιου, επιλέξτε μια επιλογή κάθετου τύπου.
  • αν το λουτρό και η τουαλέτα βρίσκονται στον ένα όροφο, συνιστάται η εγκατάσταση ενός άξονα εξαερισμού σε δύο δωμάτια (μπάνιο και μπάνιο).
  • στη σοφίτα του σπιτιού συνιστάται να συνδέσετε όλες τις κουκούλες του σπιτιού.
  • δεδομένου ότι ο φυσικός εξαερισμός δεν είναι τόσο ισχυρός, οι ειδικοί προτείνουν την επιλογή ενός αεραγωγού, η εσωτερική επιφάνεια του οποίου είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Ο σχεδιασμός του αεραγωγού πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απλούστερος: ο ελάχιστος αριθμός στροφών και οι απότομες στροφές.
  • αν οι στροφές είναι, η ακτίνα τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm.
  • αν το σπίτι είναι μονοκατοικία, μια φυσική κουκούλα στο μπάνιο τοποθετείται στην οροφή. σε αυτή την περίπτωση ο αέρας πηγαίνει στην οροφή μέσα από τη σοφίτα.

  Είναι πολύ σημαντικό να ανοίγετε συχνά την πόρτα στο μπάνιο για εξαερισμό. Αυτή η μέθοδος αερισμού είναι κατάλληλη για όσους δεν ανησυχούν για την εσωτερική ομορφιά του σπιτιού.

  Είναι επίσης δυνατό να επεκταθεί το διάκενο μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου σε δύο εκατοστά. Αυτή η επιλογή θα είναι μια απαραίτητη προσθήκη στον φυσικό εξαερισμό του μπάνιου.

  Αναγκαστικός εξαερισμός στο μπάνιο

  Μια πιο αξιόπιστη και αξιόπιστη μέθοδος εξαγωγής αέρα σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι η εξαναγκασμένη ή η μηχανική εξάτμιση. Αυτή είναι αυτή που θα είναι σε θέση να αφαιρέσει μια μουχλιασμένη και δυσάρεστη οσμή, να αποτρέψει την εμφάνιση μούχλας και υγρασίας στο σπίτι.

  Ο αναγκαστικός εξαερισμός θα απομακρύνει γρήγορα την υγρασία από το μπάνιο και το μπάνιο και θα αποτρέψει την επιστροφή του μολυσμένου αέρα πίσω στο σπίτι.

  Τα περισσότερα από τα μοντέρνα σπίτια είναι χτισμένα σε διάφορους ορόφους, αντίστοιχα ένα μπάνιο και ένα μπάνιο σε κάθε όροφο. Ωστόσο, ο φυσικός αερισμός στους επάνω ορόφους δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως τον καθαρισμό του αέρα.

  Για βέλτιστη κυκλοφορία αέρα σε ιδιωτική κατοικία, πρέπει να εγκατασταθούν πρόσθετοι ανεμιστήρες, η χωρητικότητα των οποίων πρέπει να αντιστοιχεί στην περιοχή που πρέπει να καθαριστεί.

  Πότε να εγκαταστήσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό:

  • Εάν το φυσικό εκχύλισμα δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του.
  • αν το προηγούμενο σύστημα εξαερισμού έχει σπάσει, και η στερέωση του είναι ανέφικτη.
  • αν στο μπάνιο σας σχεδιάζετε να εγκαταστήσετε ένα τζακούζι ή γεννήτρια ατμού.

  Ο μηχανικός αερισμός αποτελείται από έναν αγωγό εξαερισμού για την εξαγωγή αέρα και έναν ηλεκτρικό ανεμιστήρα.

  Εάν το μπάνιο είναι μικρό σε μέγεθος, οι ειδικοί προτείνουν την επιλογή αξονικών οπαδών. Επίσης σε ένα τέτοιο μπάνιο δεν πρέπει να υπάρχει τζακούζι, με τέτοια ποσότητα υγρασίας που ο συνηθισμένος αξονικός ανεμιστήρας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

  Για ένα μεγάλο μπάνιο, θα πρέπει να επιλέγονται φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες. Η υψηλή ισχύς τους μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσει την υψηλή υγρασία σε ένα μεγάλο μπάνιο. Με τέτοιο εξαερισμό, οι καθρέφτες σας δεν θα ξεθωριάσουν ακόμη και κατά την υιοθέτηση του τζακούζι.

  Αν η περιοχή του μπάνιου φτάσει τα 15 m 2 και περισσότερο, ο εξαερισμός πρέπει να είναι πιο παραγωγικός, οπότε η συσκευή φυγοκεντρικού καναλιού θα είναι μια ιδανική επιλογή. Είναι εύκολο να εγκατασταθεί και διαθέτει επίσης αθόρυβη λειτουργία.

  Τόσο οι αξονικοί όσο και οι φυγοκεντρικοί ανεμιστήρες έχουν το ίδιο μέγεθος, αλλά διαφέρουν σε μέγεθος απόδοσης. Και οι δύο οπαδοί είναι εξίσου ελκυστικοί και αισθητικοί, ταιριάζουν απόλυτα σε κάθε εσωτερικό μπάνιο.

  Επιλογή

  Προκειμένου να επιλέξετε έναν ανεμιστήρα που δικαιολογείται από την εργασία υψηλής ποιότητας, κατά την αγορά, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε μια σειρά παραμέτρων που θα καθορίσουν περαιτέρω την ποιότητα των εργασιών του νέου εξαερισμού.

  Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε εξαερισμό για το μπάνιο:

  1. Επίπεδο θορύβου. Ο θόρυβος του μηχανισμού είναι πολύ σημαντικός, επειδή δεν θα μπορείτε να χαλαρώσετε σε ένα ζεστό μπάνιο αν λειτουργεί ένα συγκρότημα πάνω σας, το οποίο πνίγει ακόμα και την επισκευή γειτόνων.
   Όταν αγοράζετε έναν ανεμιστήρα, δώστε προσοχή στο σχήμα θορύβου (αναφέρεται στη συσκευασία): εάν ο ήχος είναι μικρότερος από 40 dB - αγοράστε. Αυτό το επίπεδο θορύβου είναι σχεδόν αόρατο και δεν θα σας ενοχλήσει.
   Αν ο δείκτης είναι περισσότερο από 40 dB - θα νιώσετε τον εαυτό σας, όπως σε ένα αεροπλάνο.
  2. Η συσκευή του κινητήρα. Ο σχεδιασμός του κινητήρα συναρμολογείται σε ρουλεμάν ή σε κουζινέτα. Επιλέξτε την πρώτη επιλογή, αυτό το σχέδιο θα εξασφαλίσει μια ήρεμη και μακρόχρονη λειτουργία του εξαερισμού.
  3. Ενέργεια ανεμιστήρα. Ο σημαντικότερος δείκτης του εξαερισμού για το μπάνιο. Η έξοδος της κουκούλας πρέπει να είναι σύμφωνη με τον όγκο του μπάνιου.

  Αν αγοράσετε ανεμιστήρα με πολύ λίγη ενέργεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ολόκληρο τον όγκο του μπάνιου και η δουλειά του θα είναι σχεδόν άχρηστη.

  Αν αγοράσετε μια κουκούλα με υπερβολική δύναμη, θα λειτουργήσει επίσης αναποτελεσματικά.

  Πώς να καθορίσετε την απαιτούμενη ισχύ ενός μελλοντικού ανεμιστήρα:

  • Πολλαπλασιάστε το πλάτος, το ύψος και το μήκος. πάρτε τον όγκο του μπάνιου?
  • πολλαπλασιάστε την πολλαπλότητα της αλλαγής του αέρα. για μια οικογένεια τριών ατόμων, αυτός ο δείκτης είναι 5 ή 6. για μια οικογένεια πέντε ατόμων - 8 ή 10.

  Το αποτέλεσμα που λαμβάνεται - αυτή είναι η δύναμη που θα αποτρέψει την υψηλή υγρασία, θα αφαιρέσει δυσάρεστες οσμές, δεν θα προκαλέσει ζημιά στα έπιπλα, τον εξοπλισμό και το φινίρισμα των τοίχων του μπάνιου.

  Πώς να εγκαταστήσετε σωστά;

  Η εγκατάσταση του εξαερισμού στο μπάνιο είναι μια αρκετά απλή διαδικασία, απαιτώντας ελάχιστες γνώσεις στον ηλεκτρολόγο. Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε τον οδηγό.

  Συμβουλές για την εγκατάσταση νέου εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι:

  • η κουκούλα στο μπάνιο θα πρέπει να τοποθετηθεί στο μέγιστο ύψος και απέναντι από την πόρτα εισόδου.
  • Μην εγκαταστήσετε αερισμό στον τοίχο με πόρτα.
  • Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα μακριά από παράθυρα και πηγές νερού.
  • Ο ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό εξαερισμού με τη βοήθεια των καρφιών υγρού, των πείρων ή των βιδών με αυτοεπιπεδούμενες βίδες.
  • αν στο τέλος της εγκατάστασης ο ανεμιστήρας ήταν εντελώς μέσα στο κανάλι και μόνο η σχάρα εξαερισμού φαίνεται από έξω - η εγκατάσταση έγινε σωστά.
  • αν είναι δυνατόν, αγοράστε έναν ανεμιστήρα με χρονοδιακόπτη.
  • εάν το μπάνιο σας διαθέτει κλιματισμό - απαιτείται εξάτμιση σε κάθε περίπτωση. κλιματισμό, μόνο δροσερό ή ζεστό αέρα, και ο απορροφητήρας θα καθαρίσει?
  • οι ειδικοί συνιστούν την εγκατάσταση ενός ξεχωριστού διακόπτη για τον εξαερισμό στο μπάνιο.
  • Ο σχεδιασμός εξαερισμού είναι κρυμμένος κάτω από μια διακοσμητική μάσκα που συνδέεται με βίδες με αυτοεπιπεδούμενες βίδες ή με ειδικές ασφάλειες.

  Δεδομένου ότι σπανίως υπάρχει ένα παράθυρο στα μπάνια, ο φυσικός εξαερισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με κανέναν τρόπο, με τον κατάλληλο καθαρισμό του υγρού και μολυσμένου αέρα στο ιδιωτικό σπίτι.

  Είναι ένας εξαναγκασμένος εξαερισμός που θα λύσει το πραγματικό πρόβλημα κάθε μπάνιου. Θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής και τα έπιπλα και τον εξοπλισμό σε εσωτερικούς χώρους, και θα δημιουργήσει επίσης μια κανονική ανταλλαγή αέρα στο μπάνιο.