Εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα: αρχές διευθέτησης, ανάλυση λαϊκών λαθών

Κατά τον σχεδιασμό του σχεδιασμού και της επισκευής του μπάνιου θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό σημείο - το πρόβλημα της ανταλλαγής αέρα. Ο καλός εξαερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα είναι απαραίτητος όχι μόνο για να εξασφαλιστεί η ροή του καθαρού αέρα.

Με τη βοήθεια αυτού του συστήματος, απομακρύνονται δυσάρεστες οσμές από το μπάνιο, καθώς και υπερβολική υγρασία. Εάν το σύστημα εξαερισμού σχεδιάζεται και εφαρμόζεται σωστά, οι ιδιοκτήτες του μπάνιου δεν χρειάζεται να ανησυχούν για μούχλα και μύκητες.

Η απουσία φυσιολογικού αερισμού και η υπερβολική υγρασία που προκαλείται από αυτήν την κατάσταση θα δημιουργήσουν σχεδόν πολυτελείς συνθήκες για την ανάπτυξη βλαβερής χλωρίδας.

Τι θα πρέπει να είναι ο καλός εξαερισμός;

Οι κωδικοί των κτιρίων υποδεικνύουν σαφώς τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για τον αποτελεσματικό αερισμό των εγκαταστάσεων υγιεινής με υψηλή υγρασία.

Το σύστημα θα πρέπει να παρέχει καθαρό αέρα για το μπάνιο ή την τουαλέτα σε ποσοστό 25 κυβικών μέτρων. m / ώρα, και για έναν συνδυασμένο κόμβο είναι διπλάσιο από 50 cu. m / ώρα. Αυτά τα πρότυπα είναι ελάχιστα.

Μερικές φορές οι ειδικοί προτείνουν την αφαίρεση του αέρα από το μπάνιο με ταχύτητα περίπου 150 cu. m / ώρα.

Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της ανταλλαγής αέρα, διακρίνεται ο φυσικός και ο εξαναγκαστικός εξαερισμός. Στην πρώτη περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει λόγω της διαφοράς στην πίεση αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο.

Οι ροές αέρα διεισδύουν μέσω παραθύρων, θυρών, ειδικών ανεμιστήρων κλπ. Πρέπει να σημειωθεί αμέσως ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της μονάδας του μπάνιου, η χρήση του φυσικού αερισμού δεν σας επιτρέπει πάντα να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για τη συσκευή εξαερισμού χωρίς κανάλι στο μπάνιο είναι απαραίτητο να ανοίξετε το άνοιγμα που θα συνδέει τον αγωγό αερισμού του σπιτιού με το μπάνιο

Για τον εξαναγκασμό ή τον τεχνητό αερισμό των χώρων, χρησιμοποιούνται ειδικοί ανεμιστήρες, οι οποίοι διασφαλίζουν επαρκή ένταση της ανταλλαγής αέρα.

Τις περισσότερες φορές ο ανεμιστήρας διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το δωμάτιο στο δρόμο, ενώ μάζες φρέσκου αέρα μπαίνουν στο μπάνιο από τα καθιστικά.

Μερικές φορές ένας μικρός ανεμιστήρας τοποθετείται στην τουαλέτα, ακόμα και με καλό φυσικό αερισμό, προκειμένου να επιταχυνθεί ο καθαρισμός του αέρα από τις δυσάρεστες οσμές.

Εάν δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί μια επαρκώς εντατική εναλλαγή αέρα με φυσικό τρόπο, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι υποχρεωτικός.

Ανάλογα με το σκοπό της διάκρισης:

 • εξάτμιση ·
 • εφοδιασμού ·
 • μικτό εξαερισμό.

Η αρχή της εξάτμισης έχει ήδη περιγραφεί λίγο παραπάνω: ο αέρας αφαιρείται μέσω του αγωγού εξαερισμού και ο νέος προέρχεται από το εξωτερικό. Ο εξαερισμός τροφοδοσίας οργανώνεται με διαφορετικό τρόπο: ο αέρας αντλείται από το εξωτερικό και εξαναγκάζεται έξω από το κανάλι.

Με τη χρήση μικτού εξαερισμού, ρυθμίζεται τόσο η εισροή αέρα όσο και η αφαίρεσή του.

Μια όμορφη διακοσμητική σχάρα για το σχέδιο στο μπάνιο όχι μόνο κρύβει το σχέδιο, αλλά μπορεί επίσης να γίνει μια αποτελεσματική λεπτομέρεια ενός κομψού εσωτερικού χώρου

Οι ειδικοί διακρίνονται επίσης μεταξύ εξαερισμού καναλιών και μη καναλιών, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την παρουσία ή την απουσία ενός αγωγού αερισμού.

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να αποφεύγονται ειδικά κανάλια. Συνήθως στον τοίχο δημιουργήστε ένα άνοιγμα που ανοίγει σε έναν κοινό αγωγό εξαερισμού ενός πολυώροφου κτιρίου και τοποθετήστε έναν ανεμιστήρα σε αυτό.

Σε ένα ξεχωριστό μπάνιο, εάν η έξοδος στον αγωγό εξαερισμού είναι μόνο σε ένα δωμάτιο, ένας άλλος ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος στο άνοιγμα τοίχου ανάμεσα στο μπάνιο και την τουαλέτα.

Η προσθήκη ενός ξεχωριστού αγωγού αερισμού έχει νόημα σε χώρους που απαιτούν εντατική απομάκρυνση μολυσμένου ή κορεσμένου αέρα.

Διάγνωση της κατάστασης εξαερισμού

Πριν από την έναρξη της αλλαγής του εξαερισμού στην τουαλέτα και το μπάνιο, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά τη συσκευή και να ελέγξετε την κατάσταση. Αρχικά, διερευνήστε πόθους: ένα φύλλο χαρτιού, ένας αναμμένος αγώνας ή ένας αναπτήρας φέρνουν στο άνοιγμα.

Εάν το χαρτί προσκολλάται στην οπή ή εάν η γλώσσα της φλόγας μετατοπιστεί σαφώς προς τον αγωγό εξαερισμού, υπάρχει έλξη. Σε μια ζεστή, χωρίς αέρα περίοδο, η ώθηση μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη από ό, τι σε άλλες περιόδους.

Από μόνο του, η παρουσία έλξης δεν υποδεικνύει πάντοτε την κανονική κατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Είναι απαραίτητο να ελέγξετε την κατάσταση του αγωγού εξαερισμού, η οποία μπορεί να γεμίσει μερικώς μετά από ανάρμοστη εργασία επισκευής ή για κάποιο άλλο λόγο.

Έχοντας εξαλείψει τα εμπόδια, είναι δυνατόν να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα του συστήματος εξαερισμού.

Για να ελέγξετε το ρεύμα στο μπάνιο, ένα φύλλο χαρτιού ή μια ελαφρύτερη φλόγα φέρεται στο άνοιγμα. Η δοκιμή πρέπει να διεξάγεται με την πόρτα ανοιχτή και στη συνέχεια - με την πόρτα κλειστή

Συνιστάται πρώτα να ελέγξετε την παρουσία έλξης με την πόρτα ανοιχτή και το παράθυρο και στη συνέχεια - με καλά κλεισμένες πηγές καθαρού αέρα.

Αν στην τελευταία περίπτωση η ώθηση μειωθεί αισθητά, θα πρέπει να σκεφτούμε επιπλέον μέσα μικροβιομηχανίας.

Τις περισσότερες φορές αρκεί να τοποθετήσετε ειδικές πόρτες στην πόρτα του μπάνιου και τουαλέτας για να εξασφαλίσετε την κανονική παροχή καθαρού αέρα σε αυτά τα δωμάτια ακόμα και με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Τι πρέπει να ξέρετε για τους οπαδούς

Όταν αγοράζετε έναν ανεμιστήρα, πρέπει πάντα να εκτιμάτε το ποσό του θορύβου που παράγει. Ο δείκτης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 35 dB. Στο μπάνιο, ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει να ενημερώνει πλήρως τη σύνθεση του αέρα περίπου 5-8 φορές μέσα σε μία ώρα.

Για να υπολογίσετε την απόδοση της συσκευής, πρέπει να πολλαπλασιάσετε την περιοχή κατά πέντε και την προκύπτουσα τιμή κατά 20%.

Οι ανεμιστήρες καυσαερίων που προορίζονται για χρήση σε μπάνια μπορούν να έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και σχεδιασμό και διαφέρουν στην ισχύ

Ο τύπος εγκατάστασης διακρίνει τους ανεμιστήρες οικιακού καναλιού, σχεδιασμένους για εγκατάσταση απευθείας στον αγωγό εξαερισμού, καθώς και ακτινικά μοντέλα.

Τοποθετούνται στην έξοδο από τον αγωγό εξαερισμού. Συνήθως τα μοντέλα καναλιών δεν φαίνονται παριστάμενα, καθώς είναι κρυμμένα μέσα στο κανάλι, αλλά οι ακτινικές συσκευές τροφοδοτούνται με ένα όμορφο σώμα, έτσι ώστε να μην χαλάσουν τη συνολική εντύπωση της περιβάλλουσας κατάστασης.

Ο σχεδιασμός των οπαδών μπορεί επίσης να ποικίλει σημαντικά:

 • τα παραδοσιακά αξονικά μοντέλα φέρουν την κίνηση του αέρα κατά μήκος του άξονα της συσκευής με τη βοήθεια ειδικών λεπίδων και είναι σχεδιασμένα για μη κανάλι συστήματα.
 • σε διαμετρικά μοντέλα χαμηλής απόδοσης χρησιμοποιείται ένας τύπος τροχού τυμπάνου.
 • οι φυγοκεντρικές συσκευές με σπειροειδή θήκη χαρακτηρίζονται από υψηλή απόδοση και αυξημένο επίπεδο θορύβου κατά τη λειτουργία.
 • οι μικρές φυγοκεντρικές-αξονικές συσκευές κάνουν λιγότερο θόρυβο, αλλά λειτουργούν σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά με τα φυγοκεντρικά μοντέλα.

Δεδομένων των ειδικών ανεμιστήρες εξαερισμού τουαλέτα μερικές φορές εφοδιάζεται περαιτέρω με χρονοδιακόπτες που επιτρέπουν να παρατείνει τη λειτουργία της συσκευής σε μια τουαλέτα ή gyrostat να απομακρυνθεί αποτελεσματικότερα περίσσεια υγρασίας από το μπάνιο.

Οι αδύναμοι ανεμιστήρες χωρητικότητας δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν κανονικό αερισμό του δωματίου, ωστόσο, και πολύ ισχυρά μοντέλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Ένας ισχυρός φυγοκεντρικός ανεμιστήρας μπορεί να προκαλέσει τόσο έντονη ροή αέρα ώστε η εισροή να μην έρχεται από έξω, αλλά από άλλες οπές αερισμού, και ο αέρας εξαγωγής θα είναι και πάλι στο σπίτι.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξάτμισης στο μπάνιο παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο:

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης εξαερισμού

Αν για κάποιο λόγο δεν υπάρχει αερισμός στο μπάνιο, δεν είναι τόσο δύσκολο να δημιουργηθεί το απαραίτητο σύστημα.

Τα σπίτια των διαμερισμάτων συνήθως σχεδιάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο αγωγός αερισμού να βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον τοίχο του μπάνιου ή της τουαλέτας. Παραμένει μόνο να δημιουργηθεί μια τρύπα στο σωστό μέρος (αν δεν υπάρχει), έτσι ώστε να μπορεί να εισέλθει σε αυτό το κανάλι.

Μέσα στο άνοιγμα, τοποθετείται ένας ακτινικός αξονικός ανεμιστήρας. Η συσκευή είναι συνδεδεμένη στην τροφοδοσία ρεύματος, τηρώντας όλες τις απαιτήσεις για τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών σε χώρους με υψηλή υγρασία.

Εάν είναι απαραίτητο, τοποθετήστε επιπλέον χειριστήρια (χρονοδιακόπτη, γυροσκόπιο κλπ.). Η θέση είναι καλυμμένη με ένα όμορφο διακοσμητικό πλέγμα.

Εάν το διαμέρισμα διαθέτει ξεχωριστό μπάνιο και ο αγωγός εξαερισμού βρίσκεται έξω από τα τείχη και των δύο δωματίων, ο δεύτερος ανεμιστήρας εγκαθίσταται με τον ίδιο τρόπο όπως περιγράφεται παραπάνω.

Διαφορετικά, η τρύπα εξαερισμού γίνεται στον τοίχο που χωρίζει την τουαλέτα και το μπάνιο. Σε αυτό το άνοιγμα τοποθετήστε επίσης ανεμιστήρα και το καλύψτε με διακοσμητικές οθόνες από τις δύο πλευρές.

Μερικές φορές είναι πιο βολικό να χρησιμοποιείτε διακοσμητικές γρίλιες, στις οποίες ο σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα σε ειδικές υποδοχές.

Ο αριθμός δείχνει σαφώς το σχέδιο σύνδεσης με την τροφοδοσία του ανεμιστήρα εξαγωγής με τη χρήση του θερμαντήρα, το οποίο σας επιτρέπει να κλείσετε τον ανεμιστήρα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αφού ο επισκέπτης εγκαταλείψει το μπάνιο

Είναι κάπως πιο δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα του αερισμού του λουτρού όταν ο αγωγός αερισμού συνορεύει με άλλο δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δημιουργήσετε αερισμό αγωγών.

Κατ 'αρχάς, πρέπει να επιλέξετε μια θέση για το άνοιγμα της συσκευής στο μπάνιο και την τουαλέτα. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να γίνει ένα σχέδιο για την τοποθέτηση του αγωγού εξαερισμού, μέσω του οποίου οι μάζες του αέρα θα κινούνται προς τα έξω.

Όταν δημιουργείται εξαερισμός καναλιών στο μπάνιο, ένα εύκαμπτο κυματοειδές κουτί χρησιμοποιείται μόνο σε μικρές περιοχές όπου η εγκατάσταση άλλων δομών είναι αδύνατη ή δύσκολη

Υπάρχουν οι παρακάτω τύποι κουτιών εξαερισμού:

 • πλαστικό στρογγυλό ή ορθογώνιο τμήμα.
 • σκληρό ή μαλακό κυματοειδές μέταλλο.
 • μέταλλο, κασσίτερο ή γαλβανισμένη, συνήθως ορθογώνια διατομή.

Τα πλαστικά κουτιά είναι ευκολότερα εγκατεστημένα και ελαφρύτερα σε βάρος από τις μεταλλικές κατασκευές, ενώ είναι ανθεκτικά, είναι εύκολο να συντηρηθούν.

Ως εκ τούτου, οι πλαστικές κατασκευές αντικαθιστούν σίγουρα το μέταλλο από την αγορά κατασκευών. Τα κυματοειδή προϊόντα χρησιμοποιούνται εξαιρετικά σπάνια, επιτρέπονται μόνο για μικρές αποστάσεις και χρησιμοποιούνται μόνο σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις.

Το κουτί συνιστάται να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών επισκευής στο σπίτι ή ακόμη και πριν ξεκινήσει, αλλά η εγκατάσταση του ανεμιστήρα και των διακοσμητικών σχάρων γίνεται μετά την ολοκλήρωση των εργασιών φινιρίσματος.

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε τη λειτουργία του εξοπλισμού.

Για να δημιουργήσετε αερισμό αγωγών στο μπάνιο, χρησιμοποιήστε μεταλλικά ή πλαστικά κουτιά ορθογώνιας ή κυκλικής διατομής

Συνηθισμένα σφάλματα κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού

Συμβαίνει ότι η εργασία ενός νέου συστήματος εξαερισμού αποδεικνύεται ξαφνικά ανεπαρκής ή αρχικά αναποτελεσματική.

Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω ενός ή περισσοτέρων σφαλμάτων κατά την εγκατάσταση. Καθορίζοντας πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο μπάνιο, θα πρέπει να λάβετε αμέσως υπόψη αυτά τα σημεία.

Ακολουθούν ορισμένα ελαττώματα που εμφανίζονται πιο συχνά:

 • Ο αγωγός εξαερισμού δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, γεγονός που δυσχεραίνει τη μεταφορά των αέριων μαζών.
 • Οι αεροστεγείς συνδέσεις του αγωγού εξαερισμού σπάνε.
 • Οι ανεμιστήρες εγκαθίστανται με σφάλματα και σκουριάζουν πάρα πολύ.
 • Ο δίαυλος περνάει μέσα από τους χώρους διαβίωσης με τέτοιο τρόπο ώστε ο θόρυβος αερισμού να παρεμβαίνει στην κανονική ζωή της οικογένειας.

Πρώτα, μάθετε την αιτία του προβλήματος και στη συνέχεια διορθώστε το. Μπορούν να αποφευχθούν πολλά προβλήματα, εφιστώντας την προσοχή στα σημεία αυτά ακόμη και στο στάδιο του σχεδιασμού του συστήματος εξαερισμού.

Αν αυτό δεν έχει γίνει και τα προβλήματα έχουν ήδη παρουσιαστεί κατά τη λειτουργία της δομής, μπορεί να χρειαστεί να επεξεργαστείτε σοβαρά ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού.

Ένας εναλλακτικός τρόπος για την εξάλειψη των προβλημάτων είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό τύπο απορροφητήρα θορύβου για να μειώσετε τα δυσάρεστα ηχητικά εφέ.

Για να βελτιώσετε τη διαδικασία μετακίνησης των αέριων μαζών, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε έναν ισχυρότερο ανεμιστήρα.

Μερικές φορές υπερβολικός θόρυβος κατά τη λειτουργία του ανεμιστήρα υποδεικνύει την εσφαλμένη τοποθέτησή του, στην οποία έχει διαταραχθεί η αποκαλούμενη "ευθυγράμμιση". Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να αφαιρέσετε τη συσκευή και να την εγκαταστήσετε ξανά με την ακριβή τήρηση της τεχνολογίας στερέωσης.

Συνήθως, μετά από αυτό, το ποσό θορύβου από τον ανεμιστήρα μειώνεται σημαντικά.

Ο τύπος παροχής αερισμού στα μπάνια χρησιμοποιείται εξαιρετικά σπάνια, αλλά εάν μια τέτοια απόφαση εξακολουθεί να γίνεται, θα πρέπει να σκεφτείτε τη θερμοκρασία του αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό.

Το χειμώνα, η ροή του κρύου αέρα μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά δυσάρεστες εντυπώσεις στους επισκέπτες του μπάνιου.

Για την επίλυση αυτού του τύπου προβλήματος, ο αέρας που εισέρχεται στο δωμάτιο θερμαίνεται μέσω ειδικών ηλεκτρικών συσκευών.

Για να εξασφαλιστεί η είσοδος επαρκούς ποσότητας καθαρού αέρα στο μπάνιο, στο κάτω μέρος της πόρτας είναι εγκατεστημένη μια όμορφη μάσκα, η οποία καθιστά το δωμάτιο λιγότερο σφραγισμένο

Υπάρχουν πολλές κοινές παρανοήσεις που μπορούν να επηρεάσουν δυσμενώς τη δουλειά δημιουργίας εξαερισμού. Κατά το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του συστήματος, να θυμάστε ότι:

 • ο ανεμιστήρας εξάτμισης δεν επαρκεί εάν το δωμάτιο δεν διαθέτει κανονική παροχή καθαρού αέρα.
 • Ένα μεγάλο και ογκώδες σύστημα εξαερισμού δεν είναι πάντοτε πιο αποτελεσματικό από τις μεθόδους εξαερισμού με χαμηλό προϋπολογισμό, αν έχουν επιλεγεί σωστά.
 • House διαθέτει κλιματιστικό και καθαριστής, ιονιστή, υγραντήρα, και άλλες τέτοιες συσκευές δεν παρέχουν φυσιολογικό αερισμό των χώρων, γιατί με τη βοήθειά τους, ο καθαρός αέρας δεν εισέρχεται στο δωμάτιο.

Συνήθως ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού για μπάνιο είναι πολύ απλός, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.

Αλλά εάν χρειάζεστε κάποια υπολογισμούς ή την εκτέλεση αγωγό εξαερισμού του περίπλοκο σχήμα, και την εμπειρία της εργασίας σε αρχάριους πλοίαρχος κανένας, είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ή πλήρη φόρτιση όλα εργασίας.

Η ποιότητα του αερισμού δεν πρέπει να παραμεληθεί, καθώς η υγεία των ενοικιαστών εξαρτάται από την κατάστασή της.

Αερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα: η αρχή της λειτουργίας, τα τυπικά σχήματα και τα χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Το μπάνιο και η τουαλέτα είναι δωμάτια, κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει πρώτα να σκεφτείτε την οργάνωση της εντατικής ανταλλαγής αέρα. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας των χώρων.

Ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του κτιρίου, εγκαθίσταται αερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα, η οποία παρέχει καθαρό αέρα και αέρα εξαγωγής.

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Η άποψη ότι η έλλειψη ενός αεραγωγού στο μπάνιο και την τουαλέτα θα οδηγήσει μόνο σε θόλωση των καθρεπτών, είναι λανθασμένη. Το κύριο πρόβλημα είναι η εμφάνιση του μύκητα (συνήθως παρατηρείται στις ραφές μεταξύ των πλακιδίων) και η σκουριά στην επιφάνεια των μηχανημάτων και των επίπλων.

Συχνά οφείλεται στο μη σωστά κατασκευασμένο σύστημα εξαερισμού ότι η διάβρωση επηρεάζει τα τμήματα εργασίας του πλυντηρίου, τα οποία αποτελούν την αιτία της βλάβης.

Αυτός ο κατάλογος προβλημάτων, ο οποίος οδηγεί στην έλλειψη εντατικής ανταλλαγής αέρα, δεν τελειώνει. Ως αποτέλεσμα, ο ανεπαρκής αερισμός θα έχει επιζήμια αποτελέσματα στην υγεία των κατοίκων.

Υγειονομικές απαιτήσεις και προδιαγραφές

Υπάρχουν ειδικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την οργάνωση της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα σε χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας. Τουλάχιστον είναι απαραίτητο να παρέχεται καθαρός αέρας ύψους 6-7 m 3 / ώρα για κάθε κυβικό μέτρο του μπάνιου και περίπου 8-10 m 3 / ώρα για μια τουαλέτα ή ένα συνδυασμένο μπάνιο.

Η διαφορά μεταξύ του φυσικού αερισμού και του εξαναγκασμένου εξαερισμού

Υπάρχει φυσικός και εξαναγκασμένος αερισμός. Στην πρώτη περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα εξασφαλίζεται από την κυκλοφορία των αέριων μαζών μέσα από τα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων. Περίπου έναν αιώνα πριν, ο φυσικός αερισμός θεωρήθηκε ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Σήμερα δεν είναι σε θέση να παρέχει επαρκές επίπεδο ανταλλαγής αέρα, επομένως χρησιμοποιείται μόνο για εισροή. Για να αερίσετε πλήρως το δωμάτιο, επιλέξτε την επιλογή με εξαναγκασμό. Μετά από όλα, κανείς δεν θα θελήσει να ανοίξει το παράθυρο για μεγάλο χρονικό διάστημα το χειμώνα και να απελευθερώσει θερμότητα.

Η οργάνωση του εξαναγκασμένου εξαερισμού συνεπάγεται την εγκατάσταση ανεμιστήρα εξαγωγής. Χάρη σε αυτό, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύτιμη θερμότητα, να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία και να γεμίσετε το δωμάτιο με φρέσκο ​​και καθαρό αέρα μέσα σε λίγα λεπτά.

Υπολογισμός της βέλτιστης απόδοσης

Πριν πάτε στο κατάστημα και αγοράζετε εξοπλισμό για την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στην τουαλέτα και στο μπάνιο, πρέπει να κάνετε κάποιους υπολογισμούς. Για να επιλέξετε τον βέλτιστο εξοπλισμό για την απόδοση, πρέπει να γνωρίζετε τον ακριβή όγκο και τον τύπο του δωματίου.

Κάθε δωμάτιο έχει τη δική του πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα. Αυτό το χαρακτηριστικό δείχνει πόσες φορές ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να ανανεωθεί εντελώς ανά μονάδα χρόνου (συνήθως λαμβάνεται μία ώρα). Δεδομένου ότι το μπάνιο και η τουαλέτα θεωρούνται ένα από τα πιο βρεγμένα μέρη σε οποιοδήποτε διαμέρισμα ή σπίτι, συνιστάται η μέγιστη συναλλαγματική ισοτιμία 10.

Για τον υπολογισμό της βέλτιστης απόδοσης του συστήματος εξάτμισης, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο όγκος του χώρου. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε την περιοχή του δωματίου με το ύψος των οροφών. Επιπλέον, η ληφθείσα τιμή πολλαπλασιάζεται με τον δείκτη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα. Το αποτέλεσμα του υπολογισμού είναι η ελάχιστη ισχύς του συστήματος εξάτμισης για το μπάνιο και την τουαλέτα (m 3 / h).

Επίσης, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν αμέσως ανοίγματα εισαγωγής αέρα. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να αφήσετε ένα κενό έως 2 cm μεταξύ του δαπέδου και της πόρτας, να τοποθετήσετε ειδικές γρίλιες στο κάτω μέρος των θυρών στο μπάνιο και την τουαλέτα ή να τρυπήσετε τις τρύπες μόνοι σας. Αλλά η τελευταία επιλογή δεν φαίνεται πολύ ελκυστική.

Ταξινόμηση των ανεμιστήρων εξαγωγής

Σχεδιάζοντας τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή της λειτουργίας του και στις επιμέρους συνιστώσες του. Εξάλλου, αυτό επηρεάζει την απόδοση, το επίπεδο θορύβου του εξοπλισμού, το κόστος εγκατάστασης και την ανθεκτικότητα.

Για την εξαναγκασμένη εκκένωση του αέρα από το δωμάτιο, χρησιμοποιούνται τρεις τύποι ανεμιστήρων:

Η πρώτη έκδοση των συσκευών έχει σχεδιαστεί για λειτουργία σε θερμικά όπλα και συστήματα κλιματισμού. Ως εκ τούτου, για την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο και τουαλέτα δεν είναι κατάλληλο. Παραμένει να επιλέξετε από δύο άλλους τύπους.

Η κύρια διαφορά μεταξύ αξονικών μοντέλων και ακτινικών μοντέλων είναι το χαμηλό κόστος και η υψηλή τους ισχύς. Αλλά η συσκευή θα κάνει πολύ θόρυβο. Ο αξονικός ανεμιστήρας είναι μια πτερωτή, στην οποία συνδέονται τα πτερύγια. Το σύστημα οδηγείται από ηλεκτρικό κινητήρα.

Όσον αφορά τα ακτινικά συσσωματώματα, η λειτουργία τους βασίζεται στη δράση της φυγόκεντρης δύναμης. Λόγω της περιστροφής της πτερωτής, οι μάζες του αέρα κινούνται μαζί με τις λεπίδες. Σε αυτή την περίπτωση, η κλίση των λεπίδων μπορεί να μεταβάλλεται, μειώνοντας έτσι την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται από τη συσκευή και μειώνοντας το επίπεδο θορύβου που εκπέμπεται από αυτήν.

Βασικά κριτήρια επιλογής εξοπλισμού

Οι κατασκευαστές προσφέρουν μια τεράστια γκάμα ανεμιστήρων για συστήματα εξάτμισης. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάθε απροετοίμαστος αγοραστής πέφτει σε μια στοργή και δεν υποψιάζεται καν ότι είναι καλύτερα για τον ίδιο να παραγγείλει.

Αγοράζοντας κουκούλα για το μπάνιο και την τουαλέτα, πρέπει να δώσετε προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

 1. Διάμετρος αγωγού. Ανάλογα με αυτό το χαρακτηριστικό, επιλέγεται το ακροφύσιο ανεμιστήρα. Τυπικά, τα πρότυπα μοντέλα έχουν διάμετρο 150, 125 ή 100 mm.
 2. Παρουσία / απουσία αεραγωγών, καθώς και η θέση τους στο δωμάτιο. Αυτά τα κριτήρια επηρεάζουν τη θέση του ανεμιστήρα.
 3. Κατανάλωση ισχύος. Το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό για την επιλογή, έτσι ώστε στο μέλλον ο εξοπλισμός εξόρυξης να αντιμετωπίσει τις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί.
 4. Διαθεσιμότητα προστασίας από την υγρασία. Αυτός ο δείκτης επισημαίνεται με λατινικά γράμματα IP. Η ελάχιστη απαραίτητη τιμή για την μονάδα υγιεινής είναι IP30, αλλά είναι καλύτερα να ξοδέψετε λίγο και να παραγγείλετε τη συσκευή με IP44. Στην τελευταία περίπτωση, θα βρίσκεται σε ειδική σφραγισμένη θήκη, προστατευμένη από υγρασία και ψεκασμό.
 5. Επίπεδο θορύβου. Αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό δεν δίνεται μεγάλη προσοχή, αλλά μάταια. Μετά από όλα, ένα αθόρυβο σύστημα εξάτμισης θα κάνει την εύρεση ενός μπάνιου και τουαλέτας πιο άνετα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις λεπτότητες, μπορείτε να επιλέξετε ένα μοντέλο που θα κοστίσει φθηνά και θα ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες.

Πρόσθετες λειτουργίες υλικού

Μια εξαιρετική λύση είναι να παραγγείλετε έναν ανεμιστήρα με πρόσθετες λειτουργίες. Τις περισσότερες φορές, οι πελάτες προτιμούν μοντέλα με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη. Στην περίπτωση αυτή, ο χρήστης μπορεί να αφήσει τις εργοστασιακές ρυθμίσεις ή για να προγραμματίσετε τη λειτουργία της συσκευής ανεξάρτητα από την αλλαγή της λειτουργίας, εκκίνηση καθυστέρηση, και ούτω καθεξής. D. Αυτό καθιστά δυνατή την αυτοματοποίηση της διαδικασίας εξαερισμού η τουαλέτα και μπάνιο.

Οι συσκευές με ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη είναι αρκετά ακριβές. Ως εκ τούτου, η επιλογή τους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με κάθε ευθύνη. Τα καλύτερα προϊόντα προέρχονται από το Maico. Αυτός ο κατασκευαστής προσφέρει διάφορα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα όχι μόνο με χρονοδιακόπτη, αλλά και με άλλες πρόσθετες λειτουργίες.

Οι ανεμιστήρες μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, επιτρέποντας την αλλαγή του βασικού φορτίου. Δηλαδή, η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει σε δύο λειτουργίες: το ήμισυ της ισχύος της και πλήρης, όταν είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον αέρα στο δωμάτιο στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Χάρη σε μια τέτοια λειτουργία, ο θόρυβος του συστήματος εξαερισμού μειώνεται σημαντικά και εξοικονομείται ενέργεια.

Οποιοσδήποτε ειδικός προτιμά μια συσκευή με ενσωματωμένο αισθητήρα υγρασίας. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ενεργοποιείται μόνο με το σήμα του ενσωματωμένου υγραμέτρου. Αυτή η λειτουργία εξοικονομεί ενέργεια και εξαλείφει την ανάγκη για ξεχωριστή ηλεκτρική έξοδο για τον ανεμιστήρα ή για τη σύνδεση της συσκευής με τον διακόπτη φωτισμού.

Εξαρτήματα και υλικά του συστήματος

Μέχρι σήμερα, ο εξαερισμός συναρμολογείται από αγωγούς αέρα κυκλικής ή ορθογώνιας διατομής. Κατά κανόνα, είναι κατασκευασμένα από μέταλλο ή πλαστικό. Αυτά τα στοιχεία είναι τοποθετημένα πίσω από ψευδοροφή.

Εάν είναι ένα μπάνιο και μια τουαλέτα σε ένα μικρό διαμέρισμα, τότε σε αυτό το περίβλημα ο αγωγός εξαερισμού είναι μια τρύπα στον τοίχο όπου εισάγεται ο ανεμιστήρας. Σε αυτή την περίπτωση, για να σχεδιάσουμε ένα σύνθετο, διακλαδισμένο σύστημα, δεν υπάρχει καμία λογική και ανάγκη.

Όσον αφορά τα ιδιωτικά σπίτια, ο αερισμός τους κατασκευάζεται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Αεραγωγοί. Είναι πολύ πιο βολικό να εγκαταστήσετε ορθογώνια αγωγούς αέρα. Είναι τοποθετημένα κάτω από το ταβάνι και δεν καταλαμβάνουν υπερβολικό χώρο. Αυτοί είναι σωλήνες, το μήκος των οποίων μπορεί να είναι 2, 1 και 0,5 m.
 • Ανεμιστήρας. Χρησιμοποιείται μια φορτωτική ή μια ενσωματωμένη συσκευή. Το τελευταίο χρησιμοποιείται καλύτερα σε διακλαδισμένα και σύνθετα συστήματα. Απαιτείται η χρήση εναέριων μοντέλων για τον αερισμό ενός δωματίου.
 • Περιστρέψτε τα γόνατα. Στην περίπτωση των ορθογώνιων σωλήνων, τα περιστροφικά γόνατα μπορούν να είναι κάθετα και οριζόντια.
 • Σύνδεσμοι. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση των ευθύγραμμων τμημάτων του συστήματος εξαερισμού.
 • Ελέγξτε βαλβίδες. Έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν τον αέρα και τα έντομα να εισέλθουν στο ορυχείο.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, θα χρειαστείτε επίσης ένα συνδετήρα. Είναι πολύ πιο βολικό να χρησιμοποιείτε έτοιμα στοιχεία. Θα απλοποιήσουν σημαντικά τη διαδικασία εγκατάστασης και θα επιταχύνουν την εργασία.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο μπάνιο και στην τουαλέτα

Πριν ξεκινήσετε τις εργασίες εγκατάστασης, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να συγκρίνετε τη διάμετρο της κουκούλας με το μέγεθος του άξονα.

Αν η οπή εξαερισμού είναι μεγάλη, τότε εισάγεται μέσα σε αυτό ένας πλαστικός σωλήνας ή ένας κυματοειδής σωλήνας. Σε αυτή την περίπτωση, τα κενά θα πρέπει να σφραγιστούν με αφρώδες υλικό. Εάν η είσοδος στον άξονα εξαερισμού είναι μικρότερη, τότε μπορεί να επεκταθεί με ένα διάτρητο.

Επιλογή θέσης για εγκατάσταση

Για να είναι ο πιο αποτελεσματικός εξαερισμός, δεν αρκεί να αγοράσετε μόνο ισχυρό εξοπλισμό. Είναι εξίσου σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέρος για εγκατάσταση.

Δεδομένου ότι η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί ζεστό, υγρό αέρα, η καλύτερη λύση είναι να το εγκαταστήσετε στο πάνω μέρος του τοίχου, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την πόρτα.

Σημαντική είναι η οργάνωση της εισροής στο δωμάτιο - είναι απαραίτητο να χτιστεί μια ειδική σχάρα στο κάτω μέρος της πόρτας ή να αφήσει τη συνηθισμένη σχισμή κάτω από την πόρτα (με πιο οικονομικό τρόπο). Τέτοιες επιλογές θα επιτρέψουν τη ροή καθαρού αέρα από το σαλόνι στο μπάνιο.

Διάγνωση της κατάστασης του αεραγωγού

Εάν σκέφτεστε να επανατοποθετήσετε ένα μπάνιο ή μια τουαλέτα, τότε προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία, θα πρέπει να διαγνώσετε τους αγωγούς εξαερισμού.

Πρώτα απ 'όλα, ελέγχεται η πρόσφυση, για την οποία απλώνεται ένα φύλλο από απλό χαρτί, ένα αναμμένο μαχαίρι ή ένας αναπτήρας προς το ορυχείο. Εάν το χαρτί προσκολλάται στην σχάρα εξαερισμού και η φλόγα κλίνει προς το κανάλι, τότε αυτό είναι ένα καλό σημάδι.

Επιλογή σχεδίου σύνδεσης της συσκευής

Εάν εξετάσουμε ένα τυποποιημένο διαμέρισμα σε ένα νέο κτίριο, τότε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο φυσικός εξαερισμός δεν αρκεί για να απομακρύνει όλη την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο. Η μόνη εξαίρεση είναι μια ιδιωτική κατοικία με παράθυρο στην τουαλέτα.

Αλλά με τη ρύθμιση του εξαναγκασμένου εξαερισμού, το ερώτημα είναι: πόσο καιρό θα έπρεπε να λειτουργήσει η συσκευή εξάτμισης; Συχνά οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων το συνδέουν με έναν διακόπτη φώτων. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ακριβώς όπως το άτομο θα είναι στο μπάνιο. Αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Η δεύτερη μέθοδος βασίζεται στη σύνδεση του ανεμιστήρα με έναν ξεχωριστό διακόπτη. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης θα ξεχάσει να ενεργοποιήσει / απενεργοποιήσει τη συσκευή. Ως εκ τούτου, μια κατάλληλη λύση θα ήταν η εγκατάσταση ανεμιστήρα με αισθητήρα υγρασίας. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν αυτόνομα και χωρίς τη βοήθεια ενός ατόμου απομακρύνουν την υπερβολική υγρασία από το μπάνιο.

Λεπτότητα της εγκατάστασης του ανεμιστήρα

Πριν προχωρήσετε στη ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού, είναι υποχρεωτικό να εξοικειωθείτε με τις οδηγίες που συνοδεύουν τις συσκευές. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ολόκληρη η διαδικασία εγκατάστασης περιγράφεται λεπτομερώς στο ένθετο. Αυτό θα απλοποιήσει σημαντικά και θα επιταχύνει το έργο.

Το πιο επίπονο στάδιο είναι η εγκατάσταση και σύνδεση του ανεμιστήρα. Εάν δεν υπάρχουν συστάσεις κατασκευαστή ή δεν υπάρχει μετάφραση στη μητρική γλώσσα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Αφαιρέστε το μπροστινό κάλυμμα.
 2. Στις περιοχές όπου ο ανεμιστήρας είναι δίπλα στον τοίχο, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί κόλλα πολυμερούς, σιλικόνη ή υγρά καρφιά. Όλες οι παραπάνω μέθοδοι στερέωσης ταιριάζουν τέλεια, αφού οι συσκευές εξάτμισης κατασκευάζονται συχνότερα από πλαστικό και συνεπώς έχουν μικρό βάρος. Επομένως, τα υγρά καρφιά θα είναι αρκετά.
 3. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα έτσι ώστε το τμήμα εργασίας του (ηλεκτροκινητήρας και τροχός με λεπίδες) να «πνίξουν» εντελώς στον τοίχο.
 4. Σφίξτε το σώμα της μονάδας σφιχτά, ώστε να μπορεί να συγκρατηθεί η κόλλα.
 5. Εγκαταστήστε ένα δίχτυ κουνουπιών. Αυτό το στοιχείο θα προστατεύει από τη διείσδυση από τον αγωγό εξαερισμού στην αίθουσα διαφόρων εντόμων και συντριμμιών.
 6. Ασφαλίστε το μπροστινό κάλυμμα με βίδες ή πείρους που συνοδεύουν το κιτ.

Το τελικό στάδιο είναι η τοποθέτηση του καλωδίου και η σύνδεση του συστήματος εξαερισμού στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός αυξάνει σημαντικά την ποσότητα αέρα που αποσύρεται από το δωμάτιο. Αλλά επειδή το μπροστινό κάλυμμα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του καναλιού, όταν η συσκευή είναι απενεργοποιημένη, ο ρυθμός ροής μειώνεται αρκετές φορές. Εξαιτίας αυτού, η απόδοσή του μειώνεται σημαντικά.

Το παραπάνω πρόβλημα επιλύεται εγκαθιστώντας μια σχάρα εισαγωγής αέρα. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της κανονικής απόδοσης. Η δεύτερη μέθοδος είναι να αφήσετε ένα μικρό διάκενο (1-3 cm) μεταξύ του μπροστινού καλύμματος και του τοίχου. Το προκύπτον χάσμα θα αντλήσει αέρα και ο εξαερισμός θα λειτουργήσει σε κανονική λειτουργία.

Κοινά σφάλματα εγκατάστασης

Εάν ο άπειρος πλοίαρχος ασχολείται με τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, συχνά υπάρχουν περιπτώσεις όπου, μετά το τέλος της εργασίας, η απόδοσή του δεν ικανοποιεί τις επιθυμίες των ενοικιαστών ή δεν είναι αποτελεσματική.

Ο λόγος για αυτό είναι η παραδοχή σφαλμάτων κατά την εγκατάσταση. Για να αποφύγετε την εμφάνιση των στοιχειωδών προβλημάτων, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένες αποχρώσεις.

Τα πιο συνηθισμένα είναι τέτοια σφάλματα κατά την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού:

 • το κανάλι δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ την κίνηση του αέρα.
 • οι οπαδοί είναι πολύ θορυβώδεις όταν δουλεύουν.
 • η σφικτότητα της σύνδεσης του άξονα είναι σπασμένη.
 • Το σύστημα εξαερισμού περνάει από τα καθιστικά και ο θόρυβός του παρεμβαίνει στην κανονική ζωή της οικογένειας.

Εάν ο σχεδιασμός δεν εκτελέστηκε σωστά, τα παραπάνω προβλήματα θα εμφανιστούν αναγκαστικά. Ταυτόχρονα, είναι συχνά απαραίτητο να επανασχεδιαστεί πλήρως το σύστημα εξαερισμού για τη διόρθωσή τους.

Μπορείτε να πάτε με τον εύκολο τρόπο. Για παράδειγμα, συνιστώνται οι καταστολείς θορύβου για τη μείωση του θορύβου. Όσον αφορά την αύξηση της ικανότητας εξαερισμού, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε μια νέα πιο ισχυρή κουκούλα και να ελέγξετε την ποιότητα της ροής του αέρα στο μπάνιο και την τουαλέτα.

Συστάσεις έμπειρων ειδικών

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρώτα την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο και την τουαλέτα, θα είναι χρήσιμο να εξοικειωθούν με τις συμβουλές έμπειρων πλοιάρχων. Πρώτα απ 'όλα, συνιστούν να εξασφαλιστεί μια κανονική ροή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Σε τελική ανάλυση, διαφορετικά η λειτουργία του ανεμιστήρα εξαγωγής δεν θα έχει νόημα.

Δεν είναι απαραίτητο να αγοράζετε ακριβά και συνολικά συστήματα. Η δαπάνη των μυθικών ποσών δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Αρκεί η σωστή και σωστή ανάληψη συσκευών, και ακόμη και τα φτηνά μοντέλα θα αντιμετωπίσουν απόλυτα τον αερισμό του δωματίου.

Αν το σπίτι έχει κλιματισμό, ιονιστή, καθαριστικό, υγραντήρα και τα παρόμοια, τότε είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εξαερισμό. Μετά από όλα, καμία από τις συσκευές που αναφέρονται παραπάνω, δεν εξασφαλίζει την εισροή καθαρού αέρα στα σπίτια.

Κανόνες λειτουργίας του συστήματος εξάτμισης

Για να εξασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός έχει χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να πραγματοποιείται τακτική προληπτική συντήρηση. Μετά από όλα, τα πτερύγια του ανεμιστήρα με την πάροδο του χρόνου, συσσωρεύουν τη σκόνη και τη βρωμιά. Αυτό δεν επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί με τη μέγιστη χωρητικότητά της και να παρέχει μια αξιοπρεπή ανταλλαγή αέρα. Επιπλέον, αν ο καθαρισμός δεν πραγματοποιηθεί εγκαίρως, η συσκευή μπορεί να αποτύχει.

Τα προληπτικά έργα περιλαμβάνουν τακτική επιθεώρηση του συστήματος εξαερισμού για το φράξιμο και το πλύσιμο των πτερυγίων του ανεμιστήρα. Αυτή η προσέγγιση θα σας επιτρέψει πάντα να αναπνέετε φρέσκο ​​και καθαρό αέρα ακόμη και σε ένα σύγχρονο σπίτι, το οποίο είναι εξαιρετικά στεγανό.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Βίντεο # 1: Τα μυστικά της τοποθέτησης της κουκούλας στο μπάνιο και την τουαλέτα:

Βίντεο # 2: Κάνοντας ξεχωριστό αερισμό στο μπάνιο και την τουαλέτα:

Η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος του αερισμού των χώρων, το οποίο ισχύει για τα σύγχρονα σπίτια και διαμερίσματα. Στα μπάνια και στις τουαλέτες, το παράθυρο σπάνια τοποθετείται, οπότε η μόνη σωστή και λογική λύση θα είναι η τεχνητή ανταλλαγή αέρα με την τοποθέτηση του ανεμιστήρα στο σύστημα.

Εξαερισμός σε μπάνιο και τουαλέτα - τύποι και απαιτήσεις

Σε κάθε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα πρέπει να παρέχεται αερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα. Αυτά τα δύο δωμάτια, τα οποία έχουν υγειονομικό και υγειονομικό σκοπό, έχουν ένα υγρό μικροκλίμα, ζυγισμένο από αιχμηρές αλλαγές θερμοκρασίας και την παρουσία δυσάρεστων οσμών.

Δεδομένης της έλλειψης παραθύρων και μιας μικρής επιφάνειας δωματίων, ο αέρας μέσα τους σταματούν, οδηγώντας σε φθορά, σχηματισμό υγρασίας, εξάπλωση μυκήτων. Αυτά τα προβλήματα επιλύονται με την εγκατάσταση του εξοπλισμού εξαερισμού, ο οποίος θα αναγκάσει τον αέρα να κυκλοφορήσει βίαια. Αυτό το άρθρο θα σας πει τι είναι το σύστημα εξαερισμού, ποιες είναι οι απαιτήσεις γι 'αυτό, και πώς να το κάνετε σωστά.

Ανάγκη εξαερισμού

Το μπάνιο και η τουαλέτα σε κάθε διαμέρισμα είναι προβληματικές περιοχές, το μικροκλίμα του οποίου συχνά οδηγεί σε εντατική φθορά της εσωτερικής διακόσμησης. Όταν κάνετε μπάνιο ή χρησιμοποιείτε το ντους μέσα σε ένα λουτρό, σχηματίζεται μια μεγάλη ποσότητα θερμού ατμού, κορεσμένη με υγρασία, η οποία συμπυκνώνεται στην επιφάνεια της οροφής, στους τοίχους ή στα έπιπλα.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί στο σχηματισμό υψηλής υγρασίας μέσα στο μπάνιο και την τουαλέτα, η οποία μπορεί να αποκλειστεί μόνο με τον κατάλληλο εξοπλισμό εξαερισμού. Εάν το σύστημα υπάρχει και λειτουργεί σωστά, οι ροές αέρα από το δωμάτιο μεταφέρονται στο δρόμο μέσω ενός καναλιού ή ενός ορυχείου. Η συσκευή εξαερισμού αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Κανάλι εξαερισμού. Αυτό το ορυχείο είναι ένα στρογγυλό ή τετράγωνο τμήμα, το οποίο αφαιρείται από το μπάνιο ή την τουαλέτα στην οροφή του σπιτιού. Πρέπει να είναι επίπεδο και ευθύγραμμο, έτσι ώστε να μην αποτρέπεται η πρόοδος της ροής του αέρα. Συνήθως το κανάλι είναι κατακόρυφο, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα οριζόντιο κανάλι, εάν το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 1-2 μέτρα.

Δώστε προσοχή! Το σχέδιο αερισμού στο μπάνιο ή το μπάνιο μπορεί να είναι φυσικό ή αναγκασμένο. Εάν δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετες συσκευές για την αφαίρεση του αέρα, το σύστημα εξαερισμού ονομάζεται φυσικό. Θα πρέπει να παρέχει αποτελεσματικό αερισμό του δωματίου λόγω ώθησης στο κανάλι, αν αυτό δεν συμβεί, μπορείτε να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες με τα χέρια σας, αυξάνοντας την πρόσφυση.

Ο εξαερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα είναι εξάτμιση, τροφοδοσία και συνδυασμός. Το κύκλωμα εξάτμισης παρέχει ένα κανάλι, το οποίο εξάγει "εξαντλημένο" αέρα με αυξημένη περιεκτικότητα σε υγρασία προς τα έξω. Η συσκευή του συστήματος παροχής αέρα χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι παίρνει την πρόσληψη ατμοσφαιρικού αέρα, η οποία αυξάνει την πίεση μέσα στο χώρο, μετακινώντας τον ζεστό και υγρό ατμό.

Το συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού συνδυάζει την εισαγωγή αέρα από το δρόμο με τον εξερχόμενο αγωγό εξαερισμού. Το σύνηθες σύστημα εξαερισμού, το οποίο είναι εξοπλισμένο με διαμερίσματα σε στάνταρ πολυώροφα κτίρια, είναι εξάτμιση. Έχει τις ακόλουθες ποικιλίες:

 • Φυσικά. Το φυσικό σύστημα εξαερισμού λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο περί μεταφοράς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το θερμαινόμενο αέριο έχει την ιδιότητα να ανεβαίνει προς τα πάνω. Η συσκευή του αποτελείται από έναν αγωγό εξαερισμού, μια οπή εξαερισμού και μια προστατευτική μάσκα. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης, ο θερμός αέρας από το μπάνιο εισέρχεται στο εσωτερικό του φρεατίου και βγαίνει έξω, κάνοντας χώρο για φρέσκο. Η δύναμη που οδηγεί τη ροή ονομάζεται έλξη. Μερικές φορές η ώθηση στο κανάλι δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την κυκλοφορία του αέρα λόγω του ανεπαρκούς ύψους του ορυχείου ή του μπλοκαρίσματος. Για να εξαλείψετε αυτό το ελάττωμα, μπορείτε να καθαρίσετε μόνοι σας το κανάλι ή να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα καναλιών.

Οι έμπειροι πλοίαρχοι ισχυρίζονται ότι ανεξάρτητα από το σχήμα του εξαερισμού του δωματίου που χρησιμοποιείται, είναι απαραίτητο να παρακολουθείται η κατάστασή του. Για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα, πρέπει να κάνετε ένα απλό τεστ: να φέρει σε μια σχάρα εξαερισμού άναψε ένα κερί εάν η φλόγα δεν αποκλίνει προς την κατεύθυνση του καναλιού, οπότε δεν υπάρχει σχέδιο στο σύστημα. Για να αυξήσετε την πρόσφυση, μπορείτε να κάνετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό μόνοι σας.

Απαιτήσεις

Ο εξαερισμός στο μπάνιο και στην τουαλέτα είναι ένα εξαιρετικά οργανωμένο σύστημα, βάσει του οποίου εξαρτάται το μικροκλίμα αυτών των χώρων. Η αιτία των προβλημάτων στη λειτουργία του εξοπλισμού είναι συχνά σφάλματα στο σχεδιασμό και την εγκατάσταση των δικών τους χεριών. Οι έμπειροι πλοίαρχοι σας συμβουλεύουν να καθαρίσετε τον αγωγό εξαερισμού πριν αλλάξετε τη συσκευή του συστήματος. Για τον σχεδιασμό του εξαερισμού σε ένα δωμάτιο υγιεινής επιβάλλονται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

 • Το επίπεδο θορύβου του εξοπλισμού εξαερισμού που είναι εγκατεστημένο σε κτίρια κατοικιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 dB. Επομένως, μόνο οικιακοί ανεμιστήρες χαμηλού θορύβου είναι κατάλληλοι για μπάνιο.

Οι απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού του μπάνιου ρυθμίζονται από το SNiP 41-01-2003. Αυτό το κανονιστικό έγγραφο περιγράφει τη μέγιστη περιεκτικότητα σε σκόνη, διοξείδιο του άνθρακα και τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα. Εάν ο αέρας στις εγκαταστάσεις υγιεινής δεν πληροί τις απαιτήσεις, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τον αγωγό εξαερισμού και να αξιολογήσετε εάν απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός.

Εξαερισμός στην τουαλέτα και στο μπάνιο - μια επισκόπηση των πραγματικών σχημάτων και μεθόδων για την εφαρμογή τους

Χαιρετισμούς. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις επιλογές για την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού για την εγκατάσταση ενός μπάνιου. Επιπλέον, θα μιλήσω για το πώς θα οικοδομήσουμε αυτά τα συστήματα με τα δικά τους χέρια στο σπίτι. Το θέμα του άρθρου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το μπάνιο είναι ο τόπος όπου συσσωρεύεται θερμός υγρός αέρας και δυσάρεστες μυρωδιές.

Αν το καλά λειτουργούμενο σύστημα εξαερισμού δεν είναι εγκατεστημένο έγκαιρα, η διαμονή σε ένα τέτοιο δωμάτιο θα είναι δυσάρεστη.

Εδώ μέσα από αυτό το πλέγμα από ένα δωμάτιο δυσάρεστες μυρωδιές αφήνουν

Το αποτέλεσμα της έλλειψης αποτελεσματικού εξαερισμού στο μπάνιο

Συστήματα εξαερισμού με τα οποία ο αέρας στο δωμάτιο θα είναι φρέσκο

Ο ζεστός και υγρός αέρας είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη ζωτική δραστηριότητα διαφόρων παθογόνων και κυρίως για τη μούχλα. Η υπερβολική υγρασία του αέρα οδηγεί σε σήψη ξύλινων μερών στην εσωτερική διακόσμηση και στη διάβρωση σε μεταλλικά μέρη ειδών υγιεινής.

Ο εξαναγκασμένος ανεμιστήρας εξάτμισης τοποθετείται πάνω από το μπάνιο

Ανάλογα με τον βαθμό της μηχανικής, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 • Σχέδια φυσικής παθητικής δράσης - η κίνηση του αέρα πραγματοποιείται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης μέσα και έξω από το δωμάτιο.
 • Τα συστήματα υποχρεωτικής δράσης βασίζονται στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών που μεταφέρουν αέρα.

Σύμφωνα με την αρχή του συστήματος εξαερισμού, τα μπάνια χωρίζονται στις ακόλουθες τροποποιήσεις:

 • Κύκλωμα καυσαερίων

Σύστημα εξάτμισης στα μπάνια των πολυκατοικιών

Η απλούστερη από την άποψη της εφαρμογής, αλλά όχι η πιο αποτελεσματική λύση. Αυτό το σχέδιο λειτουργεί με την αποστράγγιση του αέρα εξαγωγής μέσω του αναπνευστήρα ή του εξαερισμού. Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς αντικατάσταση ενός τμήματος νέου αέρα, ο εξαντλημένος ζεστός αέρας έξω αποκτάται σε μικρούς όγκους.

 • Σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής

Σε αυτό το σχήμα, ο ψυχρός αέρας τροφοδοτείται ταυτόχρονα, για παράδειγμα, από κάτω από την πόρτα και ο αέρας εξαγωγής ανατρέπεται αναλογικά διαμέσου της οπής.

Η απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών πραγματοποιείται μέσω του εξαερισμού στον άξονα εξαερισμού

Αυτό το σχήμα προτιμάται, καθώς επιτρέπει την εντατική εναλλαγή αέρα. Ωστόσο, επιβάλλονται ιδιαίτερες απαιτήσεις στο σχεδιασμό των συστημάτων τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθώς τα σφάλματα οδηγούν σε ρεύματα.

 • Εξαναγκαστικό κύκλωμα εξαγωγής

Παρά το υψηλό επίπεδο θορύβου, οι δυσάρεστες οσμές εξέρχονται γρήγορα

Μια κοινή παραλλαγή είναι μια έξοδος σε μια τουαλέτα ή σε ένα μπάνιο με ενσωματωμένο ανεμιστήρα. Η αποδοτικότητα του σχεδίου είναι κάπως υψηλότερη από εκείνη του φυσικού εκχυλίσματος, αλλά είναι χαμηλότερη από εκείνη ενός παθητικού συστήματος παροχής και εξάτμισης.

 • Εξαναγκαστικό σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης

Μια αποτελεσματική επιλογή, δεδομένου ότι είναι δυνατόν να ρυθμιστεί ο ρυθμός και η ένταση της εκκένωσης και της παροχής αέρα.

Μετά την εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού αυτού του τύπου, η υπερβολική υγρασία και οι δυσάρεστες οσμές μπορούν να ξεχαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

Τα συστήματα αυτού του τύπου είναι μια τροποποιημένη έκδοση του συστήματος παροχής και εξάτμισης, όπου η εξαγωγή και η παροχή αέρα ενισχύεται από ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος απευθείας στο άνοιγμα και ενεργοποιείται είτε σε χειροκίνητη λειτουργία είτε αυτόματα, για παράδειγμα, όταν ανάβετε το φως στο μπάνιο.

Μια τέτοια λύση έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα - με τον ανεμιστήρα απενεργοποιημένο, η ένταση εξαερισμού είναι δύο φορές χαμηλότερη από ό, τι στα φυσικά συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή συστημάτων εξαερισμού

 1. Εξωτερική μάσκα εισαγωγής αέρα

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος της γκάμας εξωτερικών πλεγμάτων

Η εξωτερική μάσκα έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την διέλευση του αέρα από το εξωτερικό. Τα σχάρες παράγονται σε στρογγυλό και ορθογώνιο σχήμα, το οποίο όμως δεν επηρεάζει την απόδοσή τους.

Η εξωτερική μάσκα εκτελεί διακοσμητική λειτουργία και λειτουργία συγκράτησης σκόνης. Για τους σκοπούς αυτούς, οι σχάρες σχάρας έχουν κλίση προς τα κάτω.

Διακοσμητικές γρίλιες για τοποθέτηση σε εσωτερικούς χώρους

Αυτή η συσκευή είναι εγκατεστημένη στον αγωγό του δωματίου και παράγει διακοσμητικές και προστατευτικές λειτουργίες. Για να αποφύγετε την είσοδο εντόμων και σκόνης στο δωμάτιο μέσω του αγωγού, από το πίσω μέρος της σχάρας προσκολλάται ένα πλέγμα λεπτών ματιών.

Καθώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού, το πλέγμα του πλέγματος είναι βουλωμένο. Επομένως, μια φορά κάθε έξι μήνες αποσυναρμολογείται η αποσπώμενη επένδυση από την σχάρα και το πλέγμα πλένεται από ακαθαρσίες ή μετατρέπεται σε νέο πλέγμα που κόβεται στις απαιτούμενες διαστάσεις.

Οι γρίλιες εξαερισμού αυτού του τύπου είναι εξοπλισμένες με κινητές πλάκες, οι οποίες λειτουργούν ως παντζούρια

Για μεγαλύτερη λειτουργικότητα, η εσωτερική σχάρα είναι εξοπλισμένη με κινητές λαβίδες, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους και δοσολογούνται μέσω του αέρα.

Οι σχάρες με κυκλικό σχήμα είναι εφοδιασμένες με ένα κινητό ένθετο, το οποίο περιστρέφεται σε σχέση με ένα κυκλικό αποσπώμενο ακροφύσιο. Σε μία θέση, οι εγκοπές στο κινητό ένθετο συμπίπτουν με τις σχισμές στην σχάρα και εξασφαλίζεται η πλήρης διέλευση του αέρα. Σε άλλη θέση, οι εγκοπές στο ένθετο και στο εξωτερικό κάλυμμα δεν ταιριάζουν και ο αέρας δεν περνά.

Το ανάλογο της περιγραφείσας συσκευής σε βιομηχανικά συστήματα ονομάζεται βαλβίδα αέρα. Αυτή είναι μια βαλβίδα διακοπής, η οποία βρίσκεται ακριβώς στον αγωγό. Σε βιομηχανικά συστήματα, η βαλβίδα στρέφεται αυτόματα όταν ο ανεμιστήρας είναι απενεργοποιημένος και στο οικιακό σύστημα, η παροχή αέρα μπορεί να μπλοκαριστεί χειροκίνητα.

Στη φωτογραφία, μια απλή και ανέξοδη σχάρα με μια διάμετρο προσγείωσης για ένα εκατοστά σωλήνα

Η επιλογή εσωτερικών και εξωτερικών πλεγμάτων για την τοποθέτηση του μπάνιου γίνεται σύμφωνα με την εσωτερική διάμετρο και διαμόρφωση του αγωγού και σύμφωνα με τις αισθητικές προτιμήσεις. Οι πιο δημοφιλείς οικιακές μάσκες είναι στρογγυλές με μέγεθος προσγείωσης 100 και 50 mm.

Από αυτά τα εξαρτήματα είναι δυνατή η συναρμολόγηση του καναλιού εξαερισμού σχεδόν οποιασδήποτε διαμόρφωσης

Για να συνδέσετε την εσωτερική σχάρα προς τα έξω ή για να εξασφαλίσετε την παροχή καθαρού αέρα χρειάζεστε έναν αγωγό αέρα. Ο αγωγός αέρα είναι ένας κοίλος σωλήνας με λείους εσωτερικούς τοίχους και με εσωτερικές διαμέτρους της διατομής που αντιστοιχούν στη διάμετρο προσαρμογής των χρησιμοποιούμενων πλεγμάτων.

Πίνακας με παραμέτρους αεραγωγού

Οι βιομηχανικοί αγωγοί αέρα, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον αερισμό δωματίων από 300 m² ή περισσότερο, είναι κατασκευασμένοι από μέταλλο με επιφανειακό στρώμα θερμικής και θορύβου. Με τη διάταξη του μπάνιου, δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη, και επομένως χρησιμοποιούνται σωλήνες από PVC ή πολυαιθυλένιο.

Στην αγορά, οι πλαστικοί αγωγοί είναι ορθογώνιες και στρογγυλές. Το σχήμα και οι διαστάσεις της διατομής των αγωγών αντιστοιχούν στο μέγεθος και στο σχήμα της σχάρας.

Οι πλαστικοί σωλήνες χαρακτηρίζονται από χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, επομένως το συμπύκνωμα πέφτει σε περιορισμένες ποσότητες. Εν πάση περιπτώσει, στο σχέδιο της συσκευής εξαερισμού στο εξωτερικό τμήμα του αγωγού πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα για την αποστράγγιση του νερού.

Ο ανεμιστήρας προορίζεται για εγκατάσταση σε μια κοιλότητα μιας γραμμής αέρα

Η επιλογή των ανεμιστήρων για την αναγκαστική διάταξη του συστήματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τη δύναμη και τη διάμετρο προσγείωσής τους.

Οι ανεμιστήρες είναι ένας συμπαγής ηλεκτροκινητήρας με πτερωτή. Το σύνολο του συγκροτήματος είναι ενσωματωμένο στο δίκτυο ή είναι προσαρμοσμένο να εγκαθίσταται στον αεραγωγό.

Ανεμιστήρας τοίχου με διακοσμητική λάμπα

Στην καθιερωμένη μορφή, το πλέγμα με τον ανεμιστήρα φαίνεται λίγο διαφορετικό από τα πλέγματα που χρησιμοποιούνται στα παθητικά συστήματα. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες, που μπορούν να αγοραστούν στην αγορά ή σε ειδικά καταστήματα, είναι σχεδιασμένοι για χρήση στην κουκούλα.

Εάν ο εξαναγκασμένος αερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα δεν αντιμετωπίσει υπερβολική υγρασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συμπαγές φορητό αφυγραντήρα

Οι αφυγραντήρες οικιακής χρήσης δεν ανήκουν στο σύστημα αερισμού, αλλά μπορούν προαιρετικά να χρησιμοποιηθούν στο μπάνιο. Δηλαδή, ο αφυγραντήρας θα παρέχει το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας, ενώ ο εξαερισμός ανανεώνει τον αέρα εξαγωγής.

Η χρήση των αφυγραντικών οικιακών συσκευών επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος της καθίζησης του συμπυκνώματος στην επιφάνεια του τοίχου. Ως αποτέλεσμα, η πιθανότητα μούχλας μειώνεται, ακόμη και με ανεπαρκώς αποτελεσματικό εξαερισμό.

Υπολογισμός απόδοσης

Πίνακας με παραμέτρους εξαερισμού για διαφορετικούς χώρους

Στα πρότυπα του SNiP ρυθμίζονται δύο παράμετροι των συστημάτων αερισμού:

 • ένταση της ανταλλαγής αέρα - όγκος μεταφερόμενου αέρα.
 • πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα - αριθμός κύκλων αέρα εξαγωγής.

Για να στεγάσει ένα μπάνιο, ο μέσος συντελεστής πολλαπλασιασμού είναι 4-8 κύκλοι. Η ένταση της ανταλλαγής αέρα για ένα ξεχωριστό μπάνιο αναφέρεται σε 25 m³ ανά ώρα. Για ένα συνδυασμένο μπάνιο αυτή η παράμετρος είναι διπλάσια.

Οι παραπάνω παράμετροι αφορούν κυρίως τον ανεμιστήρα. Η ένταση της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από τη δύναμη του ανεμιστήρα.

Η συχνότητα λειτουργίας του εξοπλισμού σε φθηνά συστήματα αναγκαστικού τύπου προσδιορίζεται με το χέρι. Δηλαδή, εσείς ο ίδιος θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τον ανεμιστήρα το σωστό αριθμό φορές για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σε πιο προοδευτικά συστήματα, των οποίων η τιμή θα είναι υψηλότερη, μαζί με τον ανεμιστήρα, χρησιμοποιείται μια ειδική μονάδα ισχύος για την αυτοματοποίηση της αιμορραγίας στον αέρα.

Η συσκευή του παθητικού συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής

Αμέσως σημειώνω ότι για την αποτελεσματική λειτουργία του φυσικού αερισμού, οι εσωτερικές πόρτες πρέπει να εγκατασταθούν όπως στο προτεινόμενο σχήμα.

Το διάγραμμα δείχνει τα κενά που είναι απαραίτητα για την κανονική κυκλοφορία ψυχρού αέρα

Λόγω του χάσματος στο κάτω μέρος του υφάσματος, είναι δυνατή η εντατική ανταλλαγή αέρα μεταξύ του εξαερισμού σε όλο το σπίτι και της κουκούλας στο μπάνιο. Με την ευκαιρία, οι περισσότερες σύγχρονες εσωτερικές πόρτες έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, και ως εκ τούτου εγκαθίστανται με ένα κενό στο κατώφλι.

Ας πούμε ότι οι εσωτερικές πόρτες του σπιτιού έχουν εγκατασταθεί σωστά, έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση της κουκούλας. Η τοποθέτηση του καλύμματος γίνεται στο πάνω μέρος του τοίχου, κάτω από τη γραμμή οροφής κατά 10-15 cm.

Οι οδηγίες εγκατάστασης για την κουκούλα είναι οι εξής:

 • Στο εξωτερικό τοίχωμα του ιδιωτικού σπιτιού γίνεται σήμανση - σχεδιάζεται κύκλος, η περίμετρος του οποίου είναι 5 mm μεγαλύτερη από την περίμετρο του αγωγού, η οποία υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται για να περάσει τον τοίχο.
 • Στην έντονη περίμετρο το τείχος διατρυπάται.

Εάν ο τοίχος είναι σκυρόδεμα, θα είναι σωστό να παραγγείλετε διαμαντένια κοπή σκυροδέματος. Παρόλο που η τιμή της υπηρεσίας είναι υψηλή, αλλά η τρύπα θα έχει τελείως ομαλές άκρες και η εργασία θα γίνει γρήγορα. Εάν ο τοίχος είναι τούβλο, μπορείτε να τρυπήσετε τον εαυτό σας, κάνοντας τρύπες στον τοίχο κατά μήκος της περιμέτρου του σημειωμένου κύκλου. Αφού τρυπηθούν οι οπές, παραμένει να χτυπήσει έξω από τον κύκλο ό, τι είναι περιττό.

 • Σκουπίζουμε τη σκόνη από την τρύπα και υγραίνουμε την οπή που σχηματίζεται από το άνοιγμα.

Για την κανονική αποστράγγιση του συμπυκνώματος, η κλίση του σωλήνα πρέπει να γίνει υπό γωνία 5-10 °

 • Εισάγουμε στην τρύπα έναν προετοιμασμένο αγωγό αέρα και το τοποθετούμε στο επίπεδο, έτσι ώστε το εξωτερικό άκρο του σωλήνα να βρίσκεται κάτω από το άκρο που είναι μέσα.

Η κλίση του αγωγού κατά τη διέλευση από τον τοίχο είναι υποχρεωτική για να εξασφαλιστεί φυσική αποστράγγιση του συμπυκνώματος προς τα έξω.

 • Στο διάστημα μεταξύ της άκρης της οπής και του σωλήνα, εφαρμόζουμε έναν αφρό στερεώσεως.
 • Στο εσωτερικό, στο άκρο του σωλήνα συνδέεται ένα πλέγμα.
 • Στο εξωτερικό μέρος, ο σωλήνας τοποθετείται σε ένα τσάι με το άλλο να πιέζει προς τα κάτω.

Το σχήμα δείχνει πώς να κάνετε μια αποστράγγιση συμπυκνωμάτων

 • Στον κατώτερο κλάδο, τοποθετούμε το βύσμα, τρυπάμε μέσα του μια διαμπερή οπή με διάμετρο 10 mm.

Μέσω αυτής της τρύπας στην κρύα εποχή θα στραγγίξει το συμπύκνωμα. Αν η αποστράγγιση κατά τη διάρκεια του χειμώνα παγώσει, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το φις και να καθαρίσετε την αποστράγγιση.

Σχέδιο με ξεχωριστό αγωγό από το μπάνιο

 • Από τον ανώτερο κλάδο του τσάι, οδηγούμε το σωλήνα προς τα πάνω, όπως φαίνεται σε αυτό το διάγραμμα.
 • Στο επάνω μέρος του σωλήνα, το άνοιγμα καλύπτεται με ένα άκρο καμινάδας - ένα αδιάβροχο.

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, θα έχετε ένα παραγωγικό σύστημα που θα παρέχει στο μπάνιο το φρέσκο ​​αέρα. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι η πιθανότητα ενός βυθίσματος στη διαδρομή των ροών του αέρα.

Σε αυτό το σχήμα, οι αγωγοί από διαφορετικούς χώρους συνδυάζονται

Παρεμπιπτόντως, σε αυτό το σχήμα μπορείτε να δείτε πώς οι κουκούλες από το μπάνιο και από την κουζίνα είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες σε ένα σωλήνα χωρίς καμία ζημιά στην ανταλλαγή αέρα.

Η συσκευή του συστήματος εξαναγκασμένης εξάτμισης

Στο σύστημα, παρέχεται απαγωγή αέρα από περιοχές με την υψηλότερη υγρασία

Στο διάγραμμα μπορείτε να δείτε ένα αποτελεσματικό σύστημα αναγκαστικής επιλογής ζεστού υγρού αέρα σε όλο το σπίτι. Για τους σκοπούς αυτούς, οι αγωγοί αέρα που συνδέονται με έναν ισχυρό ανεμιστήρα συνδέονται με το μπάνιο και την κουζίνα.

Ο αέρας εξέρχεται μέσω των αγωγών που βρίσκονται στην οροφή πάνω από εκείνα τα μέρη του δωματίου όπου υπάρχει πιθανώς η μεγαλύτερη συσσώρευση υγρού αέρα.

Όπως και στο φυσικό σχέδιο της εκκένωσης του αέρα εξαγωγής, οι θύρες στο κάτω μέρος του ανοίγματος πρέπει να έχουν ένα κενό για να εξασφαλίσουν μια κανονική εναλλαγή αέρα λόγω των κυκλοφοριακών ροών.

Πώς να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού

Εάν η ροή του αέρα αισθάνεται σαν βύθισμα, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ανταλλαγή αέρα - είναι περισσότερο από αρκετό.

Παλιά αποδεδειγμένη μέθοδος καθορισμού του βυθίσματος στην κουκούλα

Σε άλλες περιπτώσεις, ένας φωτισμένος αγώνας ή ένα λεπτό φύλλο χαρτιού φέρεται στην κουκούλα. Με ταλάντευση χαρτιού ή φωτιάς, θα καθορίσετε με ακρίβεια πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η κουκούλα.

Παρεμπιπτόντως, οι αεραγωγοί, ειδικά αν είναι παλιοί, έχουν συνήθεια να φράζουν. Επομένως, ο παραπάνω έλεγχος θα πρέπει να διεξάγεται ετησίως. Εάν η ένταση της κυκλοφορίας του αέρα εξασθενεί, ήρθε η ώρα να επιθεωρήσετε τον αεραγωγό και να εκτελέσετε τον καθαρισμό του.

Συμπέρασμα

Τώρα ξέρετε τι είναι ο εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα, και πώς να το κάνετε μόνοι σας. Σας συνιστώ να παρακολουθήσετε το βίντεο σε αυτό το άρθρο. Είμαι βέβαιος ότι, αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις προτεινόμενες οδηγίες και να κάνετε τον αέρα στο μπάνιο πιο φρέσκο. Κάντε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα μπορεί να είναι στα σχόλια.