Σύστημα εξαερισμού σε εστιατόριο, καφέ ή μπαρ

Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς ένα καλό βράδυ σε μια ευχάριστη εταιρεία, που διοργανώνεται σε κλαμπ καπνού, ανάμεσα στις μυρωδιές των κρεμμυδιών και του σκόρδου. Δεν θέλετε το καφενείο σας να αδιαφορεί, και οι επισκέπτες αισθάνονται σαν σκαντζόχοιροι στην ομίχλη;

Κατά τη δημιουργία των συστημάτων εξαερισμού ενός μπαρ, εστιατορίου και καφετεριών, διακρίνονται δύο βασικές προτεραιότητες: η άνεση των επισκεπτών στην εγκατάσταση και το μικροκλίμα εργασίας στο καυτό κατάστημα. Και αν το θέμα του εξαερισμού στις αίθουσες για τους επισκέπτες είναι αρκετά απλή, τα ζεστά καταστήματα είναι πολύ πιο περίπλοκη, αν μη τι άλλο λόγω ότι οι μέθοδοι υπολογισμού των θερμών καταστήματα αέρα υπάρχουν πολλές, και η διαφορά στα αποτελέσματα των υπολογισμών, και, κατά συνέπεια, την άνεση του προσωπικού, είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό. Ποια από τις μεθόδους υπολογισμού που είναι πιο εφαρμόσιμες σε μια δεδομένη περίπτωση εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων ειδικών στο αντικείμενο, και η επιλογή πέφτει στους ώμους των σχεδιαστών, τα προσόντα και την εμπειρία που, τελικά, θα καθορίσει το αποτέλεσμα.

Τι λένε οι κανόνες.

Οι απαιτήσεις για τον αερισμό των εστιατορίων, των καφετεριών περιγράφονται στα κανονιστικά έγγραφα και, γενικά, είναι απλές.

Σε μονάδες εφοδιασμού για 50 ή λιγότερα μέρη, ο εξαερισμός τροφοδοσίας της τραπεζαρίας και του καταστήματος ζεστού νερού μπορεί να σχεδιαστεί ως ένα ενιαίο σύστημα.

Τα συστήματα εξαερισμού πρέπει να σχεδιάζονται ανεξάρτητα για τις ακόλουθες ομάδες δωματίων:

 • εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες ·
 • καυτά καταστήματα και πλυντήρια ρούχων.
 • παραγωγικές και διοικητικές εγκαταστάσεις ·
 • τουαλέτες, νιπτήρες και ντους.
 • ψυκτικοί θάλαμοι για την αποθήκευση λαχανικών και φρούτων, κρέατος και ψαριών.
 • ψυχόμενους θαλάμους για την αποθήκευση απορριμμάτων τροφίμων.

Τιμές συναλλάγματος για καφετέριες, εστιατόρια, κυλικεία

Ρυθμός εξαερισμού (ανά άτομο)

Δωμάτιο μη καπνιστών

Δωμάτιο καπνιστών

Απλές, βασικές μορφές για την εκτίμηση της ροής αέρα εξαερισμού ενός καφέ ή εστιατορίου:

 1. Το σύστημα εξαερισμού για την αίθουσα όπου επιτρέπεται το κάπνισμα είναι 6-10 φορές (δηλαδή ο όγκος δωματίου πολλαπλασιάζεται με 6-10). Ο αριθμός 10 είναι ένας πολύ πυκνοκατοικημένος θεσμός με το κάπνισμα, 6 - ένα εστιατόριο. Εάν το ίδρυμα δεν καπνίζει, τότε αρκεί να εξυπηρετήσετε 60 m 3 / h ανά άτομο.
 2. Η χωρητικότητα εξαερισμού της κουζίνας: η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όλων των συσκευών στην κουζίνα σε kW πολλαπλασιάζεται επί 80-100 m 3 / h. Ο εξαερισμός της κουζίνας υπολογίζεται από την κατανάλωση ενέργειας μιας συγκεκριμένης συσκευής (marmite, κουζίνα, κ.λπ.), αλλά κατά μέσο όρο τα στοιχεία αυτά μπορούν να ληφθούν. Αυτό είναι με ένα μικρό περιθώριο.

Πώς θα οργανωθεί ο κλιματισμός της τραπεζαρίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάταξη των τραπεζιών και των καθισμάτων. Κατά κανόνα, η ρύθμιση προϋποθέτει όσο το δυνατόν πιο στενή τοποθέτηση επισκεπτών - για να εξασφαλιστεί η μέγιστη χωρητικότητα της αίθουσας, η οποία προφανώς περιπλέκει τη λύση του προβλήματος του αερισμού και του κλιματισμού του δωματίου.

Γενικά, πρέπει να καθοδηγούνται οι ακόλουθες αρχές:

Μην εφαρμόζετε κρύο αέρα κατευθείαν στη ζώνη προσγείωσης ανθρώπων ("μην φυσάτε" με κρύο).

Χρησιμοποιήστε κατά το δυνατόν εξοπλισμό στερέωσης (συνήθως κλιματιστικά κασετών και καναλιών).

Θυμηθείτε ότι οι γρίλιες των κλιματιστικών καναλιών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον αερισμό του δωματίου

Κατά τον υπολογισμό και το σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού, οι επισκέπτες του καπνίσματος πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη. Πρώτον, για κάθε καπνιστή πρέπει να παρέχεται περισσότερος καθαρός αέρας (100-120 m 3 / h αντί των συνηθισμένων 30-60). Δεύτερον, είναι επιθυμητό να υπάρχουν πλέγματα παροχής και εξαγωγής ώστε ο αέρας από τη ζώνη καπνίσματος να μην εισέρχεται στη ζώνη για επισκέπτες μη καπνιστές.

Εάν το εστιατόριο δεν προβλέπει τη διαίρεση σε τέτοιες ζώνες, τότε στο τεχνικό έργο είναι επιθυμητό να συνταγογραφηθεί ο λόγος του καπνίσματος και των επισκεπτών που δεν καπνίζουν. Αυτό θα επιτρέψει την επιλογή του εξοπλισμού εξαερισμού και την προστασία του από προβλήματα και απαιτήσεις του πελάτη.

Εάν παρέχεται η ζώνη για τους καπνιστές στο εστιατόριο, τότε συνιστάται να το διαχωρίσετε με μια κουρτίνα αέρα που πραγματοποιείται με πλέγματα αέρα. Η κουρτίνα αέρα δεν επιτρέπει τον καπνό του τσιγάρου να εισέλθει στη ζώνη μη καπνίσματος.

Τα προβλήματα των καυτών καταστημάτων

Η κύρια δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η εξοικονόμηση χώρου εργασίας σε θερμά καταστήματα οδηγεί σε αυξημένη θερμική καταπόνηση στα 800 - 2000 W ανά m 2. Ενώ τα υφιστάμενα πρότυπα απαιτούν η θερμική καταπόνηση να μην υπερβαίνει τα 210 W ανά 1 m 2 της περιοχής παραγωγής.

Τα συστήματα εξαερισμού σε θερμοσίφωνες σχεδιάζονται με τη χρήση συσκευών εντοπισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής καυσαερίων

Σχέδιο ανάμειξης εξαερισμού

Η πιο συνηθισμένη χρήση είναι το παραδοσιακό σύστημα διανομής αέρα (παροχή και αφαίρεση αέρα στην ανώτερη ζώνη του δωματίου). Με αυτή την παραλλαγή (σχήμα 2), η θερμοκρασία του αέρα παροχής πρέπει να είναι κάτω από τη θερμοκρασία του αέρα στη ζώνη συντήρησης κατά μέγιστο 6 ° C.

Διάγραμμα αερισμού με μετατόπιση

Μια από τις επιλογές, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί πιο συχνά πρόσφατα, μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα εξαερισμού με εκτόπισμα. Με αυτό το σχέδιο, ο αέρας τροφοδοτείται από κάτω, με χαμηλή ταχύτητα 0,2-0,3 m / h και με θερμοκρασία αέρα κάπως χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του εσωτερικού αέρα (2-3 ° C). Η αφαίρεση του αέρα λαμβάνει χώρα στην άνω ζώνη του δωματίου.

Η χρήση αυτού του σχεδίου εξαλείφει την ανάμειξη αέρα, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν οι επισκέπτες καπνίζουν στο δωμάτιο.

προβλέπει την εγκατάσταση φίλτρου ·

Για να εξασφαλιστεί η κλίση του αγωγού προς την κατεύθυνση του πλυσίματος.

εγκαταστήστε τον αγωγό με μια ραφή επάνω?

να προβλεφθεί η εγκατάσταση συσκευής συλλογής λιπαρών καταλοίπων ·

εκτελέστε μια σύνδεση αποστράγγισης για την αφαίρεση του διαλύματος πλύσης απολίπανσης από το σύστημα θερμής επεξεργασίας. και τα παρόμοια.

Εάν σχεδιάζεται η μεταφορά αέρα από τα θερμά καταστήματα με αγωγούς ζεστού αέρα σε θερμοκρασία 150 ° C ή υψηλότερη, οι αεραγωγοί πρέπει να είναι θερμομονωμένοι.

 • Πρακτικό παράδειγμα: Σε ένα από τα εστιατόρια κάνουμε υπολογισμό σύστημα εξαερισμού λειτουργεί: 100 επισκέπτες κατά τον υπολογισμό του αερισμού του εστιατορίου γύρισε πλεόνασμα θερμότητας 7756 W (συμπεριλαμβανομένης της ταυτόχρονης λειτουργίας και συντελεστής φορτίου) σε ζεστό χώρο κατάστημα 14m2. Αυτές οι τιμές αντιστοιχούσαν σε θερμική τάση 540 W ανά m2. Ταυτόχρονα, οι ελάχιστες επιτρεπόμενες τιμές της ανταλλαγής αέρα για τον θερμικό δομοστοιχειωτό εξοπλισμό και από κάτω από την οροφή ήταν 2600 m3 / h, που αντιστοιχεί σε 61 φορές την ανταλλαγή αέρα. Η εμπειρία δείχνει ότι η περιοριστική πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα σε καυτά καταστήματα είναι 50-80. Η θερμοκρασία του αέρα σε αυτή την περίπτωση είναι κοντά στο μέγιστο επιτρεπτό για θερμά καταστήματα + 26 ° C.

Δύο περιστάσεις προσοχή:

 1. Οι καθορισμένες συνθήκες επιτυγχάνονται με την υπολογισμένη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα + 22,3 ° С
 2. Σύμφωνα με τον «Κώδικα Κτίριο εστίασης εξαερισμού», περίπου το 60% του αέρα που παρέχεται στο ζεστό μαγαζί, να παρέχεται από ένα τραπεζαρίες για να διατηρηθεί η επιθυμητή υποπίεση.

Αυτό που προκύπτει από αυτό στην πράξη:

 • Στην πραγματικότητα, η θερμοκρασία του + 22,3 ° C είναι συχνά υπέρβαση το καλοκαίρι (για παράδειγμα,, ότι η παράμετρος Β για Μόσχα + 28,5 ° C) και τις συνθήκες εργασίας στο εργαστήριο γίνει ανυπόφορη (και δεν συμμορφώνονται). Ακριβώς για την αύξηση της ανταλλαγής αέρα δεν είναι πρακτικό, tk. Κατ 'αρχάς, οι άνθρωποι θα αισθάνονται σαν σε μια αεροδυναμική σήραγγα, και, δεύτερον, σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος δεν θα έχει καμία επίδραση, τρίτο - θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία του μαγειρέματος, και, τέλος, απαιτούν μεγάλη αγωγούς και ventustanovok αυξημένη παραγωγικότητα.

Η πιο αποτελεσματική λύση σε αυτή την περίπτωση, νομίζω ότι θέτω μια μεμονωμένη μονάδα τροφοδοσίας στην τεχνολογική περιοχή με ψύξη του αέρα τροφοδοσίας. Αυτό θα διατηρεί την ανταλλαγή αέρα εντός αποδεκτών ορίων και θα παρέχει αποδεκτές συνθήκες εργασίας. Είναι σαφές ότι το μέτρο αυτό θα απαιτούσε ο επενδυτής πρόσθετο κόστος, αλλά είναι πολύ λιγότερο μείωση του κόστους teplonapryazhonnosti, λόγω του επιπλέον χώρου που διατίθεται κάτω από τον καυτό κατάστημα. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μείωση της παραγωγικότητας εργασίας των ανθρώπων που αναγκάζονται να εργάζονται σε ακραίες συνθήκες.

 • Εκείνο το μέρος του τροφοδοτικού αέρος (η οποία για το εστιατόριο μας ήταν 1600 m3 / hr) που εισέρχονται στο κατάστημα hot μπορεί να πάει εμπορική περιοχή της υπερχείλισης ουσιαστικά μειώνει το συνολικό διαπνοή συμφέρουσα από οικονομική άποψη. Αλλά το γεγονός είναι ότι δεν είναι πάντα αέρας από εμπορικές αίθουσες που μπορούν να τροφοδοτηθούν σε καταστήματα όπου προετοιμάζονται τα τρόφιμα και θα μιλήσουμε για αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι καθορίζει την επιλογή αυτού ή εκείνου του συστήματος εξαερισμού;

Πότε είναι η ανάκαμψη αποτελεσματική;

Όλα εξαρτώνται από μια σημαντική περίσταση: είτε το κάπνισμα στις αίθουσες συναλλαγών είτε όχι. Ανάλογα με αυτό, οι τεχνικές λύσεις που χρησιμοποιούνται μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί τα ακόλουθα πρότυπα για τον αερισμό των καφέ και των εστιατορίων:

 • για τραπεζαρίες χωρίς κάπνισμα 40 m3 / h • pax
 • για αίθουσες φαγητού με κάπνισμα 100 m3 / h • pers.

Το σύστημα εξαερισμού των εστιατορίων και καφετεριών

Επί του παρόντος, κανένα καφέ ή εστιατόριο δεν μπορεί να κάνει χωρίς σύστημα εξαερισμού. Σήμερα η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού σε καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, πιτσαρίες και άλλους χώρους δημόσιας εστίασης είναι μια υποχρεωτική απαίτηση των αρχών υγειονομικού ελέγχου και άλλων κρατικών φορέων ελέγχου. Οι απαιτήσεις για τον αερισμό των καφετεριών και των εστιατορίων καθίστανται αυστηρότερες κάθε χρόνο.

Ένα καλό καφέ ή εστιατόριο διαφέρει από το κακό όχι μόνο με την ανταπόκριση του προσωπικού, την εκλεκτή κουζίνα και το εσωτερικό, αλλά και με την παρουσία καθαρού αέρα. Εάν το καφέ ή το εστιατόριο είναι ζεστό, αποπνικτικό ή καπνιστό, τότε δεν είναι άνετο να περάσετε πολύ χρόνο σε αυτό - απολαμβάνοντας τη γεύση του φαγητού, κοινωνικοποιώντας και κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία επιθυμία να επιστρέψετε ξανά σε αυτό το μέρος. Και αυτό οδηγεί σε απώλεια πελατών και μείωση της φήμης του καφέ και του εστιατορίου.

Τυπικό σχέδιο εξαερισμού καφέ

Σε όλες τις μονάδες δημóσιας εστίασης πρέπει να παρέχεται σύστημα αερισμού εφοδιασμού και εξαγωγής με ισορροπία τροφοδοσίας και αέρα εξαγωγής (πρέπει να αποκλειστεί η ανισορροπία πίεσης). Ο καθαρός αέρας χρησιμοποιείται για την παροχή καθαρού αέρα στα δωμάτια. Εξόρυξη - για να αφαιρέσετε τον μολυσμένο αέρα. Σύστημα κλιματισμού - ένα σύστημα που σας επιτρέπει να διατηρείτε την επιθυμητή θερμοκρασία αέρα στο δωμάτιο.

Παρακάτω είναι ένα λεπτομερές παράδειγμα εξαερισμού για μια περιοχή καφέ 120 τ.μ.
Ο αερισμός αυτού του καφέ αποτελείται από τα ακόλουθα συστήματα:

1. Παροχή αερισμού (σύστημα P1) - Παρέχει καθαρό αέρα στην τραπεζαρία και την κουζίνα. Για τα δωμάτια με λιγότερες από 50 θέσεις, επιτρέπεται να συνδυαστεί ο εξαερισμός σε ένα ενιαίο σύστημα για την τραπεζαρία και την κουζίνα.

2. Εξαερισμός εξαγωγής (σύστημα B1) - Αυτό το σύστημα είναι ένας γενικός μηχανικός εξαερισμός. Η λειτουργία του είναι να αφαιρέσει τον μολυσμένο αέρα από την περιοχή εργασίας της τραπεζαρίας.

3. Εξαερισμός εξαγωγής (σύστημα Β2) - κουκούλα κουζίνας. Αφαιρεί ζεστό, άσχημο και οσμή χωρίς αέρα. Ο αέρας συλλέγεται από ομπρέλες από μέταλλο κουζίνας (με φίλτρα λίπους) που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τις σόμπες και τις πλάκες.

4. Εξαερισμός εξαγωγής (σύστημα B3) - εξόρυξη υγιεινής. κόμβους. Σε αυτό το παράδειγμα, παρέχεται μηχανική εξάτμιση, με ανεμιστήρα που βρίσκεται στο δρόμο. Αλλά σε περίπτωση, δίπλα στο san. ένας σωλήνας εξαερισμού βρίσκεται στην περιοχή, επιτρέπεται να δημιουργηθεί ένα φυσικό σύστημα εξάτμισης.

Μια τέτοια οργάνωση ανταλλαγής αέρα εξασφαλίζει μια άνετη διαμονή των καλεσμένων στο καφενείο, καθώς ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται στην τραπεζαρία και οι κύριες εξατμίσεις παρέχονται από τις "βρώμικες ζώνες". Η χαμηλή πίεση στην κουζίνα και τα μπάνια εμποδίζει τις μυρωδιές να πάρουν από "βρώμικες" περιοχές σε "καθαρίστε".


Προσδιορισμός της απαιτούμενης παροχής

Εξαερισμός στην τραπεζαρία

Για τις αίθουσες φαγητού υπάρχουν δύο ζώνες - για τους καπνιστές και τους μη καπνιστές, ο υπολογισμός του εξαερισμού για κάθε μία από τις ζώνες είναι διαφορετικός. Ο ρυθμός ροής του αέρα προσδιορίζεται με υπολογισμό απομάκρυνση της περίσσειας θερμότητας από κάθε επισκέπτη (σε ρυθμούς 100 kcal / h ανά επισκέπτη [TSN 31-320-2000]) ή από την ελάχιστη απαιτούμενη ροή αέρα:

 • για τους καπνιστές - 100 m 3 / h * άτομα [STO NP ABOK 2.1-2008]
 • για μη καπνιστές 30 m 3 / h * άτομα


Εξαερισμός ενός θερμού καταστήματος (κουζίνα)

Δεν υπάρχουν πρότυπα πρότυπα για τον υπολογισμό του εξαερισμού του συνεργείου. Ροή υπολογίζεται για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση ξεχωριστά, από την κατάσταση της απομάκρυνσης της θερμότητας που παράγεται από τον εξοπλισμό της κουζίνας (φούρνος, κουζίνες, ντουλάπια θέρμανση, κλπ), που λαμβάνονται έτσι δεν είναι μικρότερη από 100 m3 / h ανά άτομο. Η διαδικασία υπολογισμού είναι μάλλον περίπλοκη, επομένως δεν θα το αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο, θα παράσχουμε δεδομένα για δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις από το παράδειγμα μας (η μεθοδολογία μπορεί να βρεθεί στο εγχειρίδιο του AB ABOK 7.3.-2007).

- Εξαγωγή για ομπρέλα 1000χ600 - 900 m 3 / h

- κάλυμμα για την ομπρέλα 2000x800 - 2500 m 3 / h (συνιστάται η τοποθέτηση δύο αεραγωγών στην ομπρέλα, για να μειωθεί η ταχύτητα του αέρα)

Εξαερισμός εγκαταστάσεων υγιεινής

Η ροή αέρα καθορίζεται με βάση τον αριθμό των συσκευών στα μπάνια:

- λεκάνη τουαλέτας - 50 m 3 / h

- ουρητήριο - 25 m 3 / h


Εξοπλισμός εξαερισμού

Ο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος τυποποιημένος εξοπλισμός

 • Ανεμιστήρας παροχής αέρα - χρησιμοποιείται πιο συχνά από ό, όχι μόνο επειδή είναι φθηνότερα ανάλογα (ακτινική, ορθογώνιο, κ.λπ.), αλλά και επειδή είναι πιο εύκολο να εγκαταστήσετε και Διαμονή Παροχές (compact, εγκαθίστανται απευθείας στον αγωγό). Επίσης, αυτοί οι ανεμιστήρες έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και δεν απαιτούν συντήρηση.
 • Ανεμιστήρας καυσαερίων - Τύπος καναλιού, παρόμοιο (ή ακριβώς το ίδιο) με τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας.
 • Φιλτράρετε - χρησιμοποιείται ένα χοντρό φίλτρο. Τοποθετείται στο σύστημα τροφοδοσίας για τον καθαρισμό του αέρα από τη σκόνη και τα χονδρόκοκκα σωματίδια.


Απαιτήσεις για τον σχεδιασμό του εξαερισμού σε χώρους εστίασης

Ο σχεδιασμός του εξαερισμού των χώρων καφέ και εστιατορίων πραγματοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός" (εφαρμόζεται η ενημερωμένη έκδοση του SP 60.13330.2012).

Ο υπολογιζόμενος δείκτης για τον σχεδιασμό του εξαερισμού των διαφόρων εγκαταστάσεων καφέ και εστιατορίων είναι η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα. Αυτός ο δείκτης υποδεικνύει πόσες φορές μέσα σε μια ώρα ο αέρας στους χώρους των δημόσιων τροφοδοσιών θα πρέπει να αλλάξει. Οι παράμετροι του εξοπλισμού εξαερισμού σε καφετέριες και εστιατόρια υπολογίζονται από τους σχεδιαστές, ειδικά για κάθε καφετέρια, και ο πελάτης επιλέγει τον τύπο του εξοπλισμού.

Ο υπολογισμός του εξαερισμού για τις εγκαταστάσεις δημόσιας τροφοδοσίας γίνεται ξεχωριστά για διαφορετικούς χώρους. Για μια τραπεζαρία, ένα νεροχύτη, μονάδες υγιεινής, ένα ζεστό κατάστημα και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Πριν ανοίξετε ένα καφέ ή ένα εστιατόριο, μην υποτιμάτε τη σημασία του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να συμμορφώνεστε με τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • στην τραπεζαρία θα πρέπει να οργανωθεί από την εισροή και την εξάτμιση του αέρα, η ροή καθορίζεται από τον υπολογισμό?
 • στην κουζίνα απαιτείται μια κουκούλα από τις ομπρέλες (ένα ξεχωριστό σύστημα, που διεξάγεται από έναν ξεχωριστό αεραγωγό)?
 • εκχύλισμα υγιεινής. είναι υποχρεωτική και σχεδιάζεται από ένα ξεχωριστό σύστημα
 • Οι αγωγοί καυσαερίων πρέπει να αφαιρεθούν πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής

Εξαερισμός για καφέ

Ο εξαερισμός για ένα καφέ είναι μια πολύ σημαντική πτυχή στην σωστή κατασκευή μιας επιχείρησης εστιατορίων. Εάν η δημιουργία συστημάτων εξαερισμού ενός διαμερίσματος ή ενός ιδιωτικού σπιτιού προκαλεί δικαιολογημένες αμφιβολίες, τότε για ένα καφενείο είναι μια αναγκαιότητα. Καλές κουζίνες, προσωπικό υψηλής ποιότητας, εξαιρετικό εσωτερικό - όλα αυτά δεν έχουν νόημα αν το καφενείο δεν είναι εξοπλισμένο με ένα ποιοτικό σύστημα εξαερισμού.

Ο εξαερισμός ενός καφέ ή εστιατορίου μπορεί να χωριστεί σε δύο βασικούς τύπους: τον αερισμό των χώρων στους οποίους προετοιμάζονται τα τρόφιμα και προετοιμάζονται εγκαταστάσεις για τους πελάτες, τους επισκέπτες και τους διαχειριστές.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού καφέ και εστιατορίων

Ο εξαερισμός στο εστιατόριο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για την οικοδόμηση άνετων συνθηκών για τους επισκέπτες και το προσωπικό. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εξέταση των απαιτήσεων και των μεθόδων για την εφαρμογή του εξαερισμού της κουζίνας, μιας αίθουσας για τους επισκέπτες, του εξαερισμού των ζεστών καταστημάτων των επιχειρήσεων δημóσιας εστίασης.

Αερισμός κουζίνας

Σχεδιάζοντας ένα παράλληλο μεταξύ των σπιτιών και του εστιατορίου, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι στην αγορά οικιακών συσκευών οι κουκούλες για κουζίνες κατοικιών: διαμερίσματα ή σπίτια είναι ευρέως διανεμημένες. Δεδομένου του μεγέθους του διαμερίσματος και, αντίστοιχα, του ποσού του αέρα σε αυτό, γίνεται φανερό ότι ο όγκος του αέρα στο εστιατόριο ή το καφενείο δεν είναι τόσο πολύ μεγαλύτερο από το καθιστικό, πόσο πιο εντατικό είναι το μαγείρεμα εκεί. Δεδομένου ότι, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ο αέρας είναι κορεσμένος με συμπυκνωμένο αέριο (όχι μόνο τρόφιμα, αλλά και μονοξείδιο του άνθρακα), οι αναλογίες οξυγόνου και αζώτου στον αέρα μειώνονται σημαντικά. Η αφθονία των μυρωδιών είναι αρκετές φορές υψηλότερη από την οικιακή κουζίνα. Προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, αρκεί να καθοριστεί ο τύπος εξάτμισης της ομπρέλας.


Όσο απλό κι αν ακούγεται, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται πιο δύσκολο από όσο ακούγεται - είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σωστό ομπρέλα, για να βρείτε το καλύτερο μέρος για αυτόν να γεμίσει τα φίλτρα ομπρέλα ικανή να παγιδεύει τα λιπαρά σωματίδια να υπολογίσει το σύστημα εξάτμισης.

Επιπλέον, το καπό εξάτμισης λύνει ένα πρόβλημα - εξάγει τον "εξαντλημένο" και "μολυσμένο" αέρα από το δωμάτιο. Πρέπει επίσης να επιλύσουμε το δεύτερο καθήκον - να εισάγουμε καθαρό αέρα στο δωμάτιο. Για τη ροή οξυγόνου από το εξωτερικό, χρησιμοποιείται ένα κοινό σύστημα εξαερισμού.

Παρακάτω, θα εξετάσουμε λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται στην πράξη ο αερισμός σε ένα εστιατόριο. Και τώρα θα συζητήσουμε τα συστήματα εξαερισμού στις αίθουσες των καφετεριών και των εστιατορίων.

Εξαερισμός της αίθουσας και των διοικητικών χώρων

Οι απαιτήσεις για τον αερισμό του δωματίου είναι ξεχωριστές. Πρώτον, είναι απαραίτητο να βασιστείτε στους επισκέπτες του καπνίσματος και του μη καπνίσματος. Εάν υπάρχει ξεχωριστός χώρος για καπνιστές, ο εξαερισμός πρέπει να εξασφαλίζει ότι ο αέρας στο δωμάτιο μη καπνιστών δεν περιέχει καπνό τσιγάρου. Δεύτερον, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το δωμάτιο μπορεί να γεμίσει εντελώς με ανθρώπους. Προκειμένου να αποφευχθεί η «επίδραση των δημόσιων συγκοινωνιών», ο εξαερισμός πρέπει να εξασφαλίσει ότι η εισροή νέας ποσότητας αέρα δεν είναι μικρότερη από τον όγκο των δαπανών.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω συστημάτων εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής. Όσο για τα κλιματιστικά, δουλεύουν ξεχωριστά, αυτόνομα. Πολλοί από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων συμφωνούν να συμπεριλάβουν κλιματισμό στον γενικό αεραγωγό, αλλά αυτό είναι λάθος - οι επισκέπτες της αίθουσας φαίνεται καθαρός αέρας, αλλά ταυτόχρονα είναι γεμάτος. Ολόκληρος ο λόγος είναι ότι το κλιματιστικό παίρνει τον αέρα εξαγωγής, προσπαθεί να το φιλτράρει, να το ψύχει και να το αφήνει στο δωμάτιο. Ωστόσο, ο εξαερισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και η ροή του νέου αέρα είναι περιορισμένη.

Με αυτά τα προβλήματα, καλά οργανωμένα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθώς και συστήματα εισαγωγής και εξάτμισης μονομπλόκ, κάνουν πολύ καλά.

Norms και SNiPs

Η σύλληψη από το σχεδιασμό εξαερισμού του εστιατορίου θα πρέπει να γνωρίζουν τους κανόνες, τα βασικά εκ των οποίων τα στοιχεία έχουν καταχωριστεί σύμφωνα με SNIP 04.02.05 σχετικά με το θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, καθώς και η SNIP 08.02.02 σχετικά με τις γενικές απαιτήσεις για δημόσιες εγκαταστάσεις. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι σχετικοί κανονισμοί.

Σύμφωνα με τους οικοδομικούς ολοκληρωμένο και ενσωματωμένο και επισυνάπτεται επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα τρόφιμα (εστιατόριο, καφέ, τραπεζαρία, σνακ μπαρ) μπορεί να συμβεί συγκροτήματα να μην εργάζονται περισσότερο από 23 ώρες και με έκταση μικρότερη των 250 πλατείες, σε αυτήν την περίπτωση σχεδιάζονται, μπορούν να είναι τίποτα περισσότερο από το 50 ανθρώπους. Τα συστήματα εξαερισμού του δωματίου όπου επιτρέπεται να υπάρχει ένα άτομο ανά τετραγωνικό μέτρο θα πρέπει να υπολογίζονται προσεκτικά και αυστηρά.

Όλοι οι υπολογισμοί που σχετίζονται με την ανταλλαγή αέρα σε καυτά καταστήματα ή κουζίνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς. Όπως το είδος των χώρων θεωρούνται δωμάτια στα οποία υπάρχουν σημαντικές διαρροές θερμότητας.

Σχεδιασμός. Απαιτήσεις σε συγκεκριμένα παραδείγματα

Σχέδιο αερισμού κουζίνας

Η εταιρεία για την παράδοση τροφίμων στο σπίτι ζήτησε από τους ειδικούς να συντάξουν ένα σχέδιο εξαερισμού, να υπολογίσουν το έργο και να το εφαρμόσουν στην εγκατάσταση. Το αντικείμενο είναι μια κουζίνα 50 τετραγωνικών μέτρων.

Αποφασίστηκε να εγκαταστήσετε μια κουκούλα, η οποία θα βρίσκεται πάνω από τις πλάκες. Προβλέπεται επίσης να σχεδιαστεί και να τοποθετηθεί ένας ξεχωριστός αγωγός εξαερισμού, ο οποίος είναι σχεδιασμένος για ένα combi steamer, οι ανεμιστήρες πρέπει να εγκαθίστανται με ρυθμιστές ταχύτητας. Μια τέτοια εγκατάσταση είναι αρκετά θορυβώδης, οπότε αποφασίστηκε να εγκατασταθούν σιγαστήρες. Η πιο ποιοτική και μακρόχρονη λύση θα είναι η εγκατάσταση της Systemair - σήμερα είναι ο ηγέτης στον εξαερισμό και ο τέλειος εξοπλισμός για μια τόσο μικρή περιοχή.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν για περίπου 2,5 μήνες, οι δαπάνες (εκτίμηση) παρουσιάζονται υπό μορφή πίνακα:

Εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού σε καφετέρια και εστιατόριο

Εξασφαλίστε μια άνετη διαμονή των επισκεπτών, δημιουργήστε κανονικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό συντήρησης θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός αερισμός των καφέ και των εστιατορίων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εξειδικευμένες εταιρείες καλούνται να το οργανώσουν - και αυτό είναι σωστό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα.

Συστήματα εξαερισμού για μονάδες τροφοδοσίας: χαρακτηριστικά

Σχεδιασμός και κατασκευή του εξαερισμού σε εστιατόρια, καφετέριες θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτών των εγκαταστάσεων:

 • μη τυποποιημένες σχεδιαστικές και αρχιτεκτονικές λύσεις.
 • υψηλή χρήση χώρων.
 • διαθεσιμότητα ενός κοινού καπνίσματος.
 • κύκλος εργασιών των επισκεπτών.
 • η διάθεση στον εναέριο χώρο ειδικών οσμών από χώρους ειδικής χρήσης (κουζίνα, μπάρμπεκιου, κελάρι κλπ.).

Χωρίς να παραβλέπουμε αυτές τις αποχρώσεις δημιουργείται αποτελεσματικός αερισμός και κλιματισμός των ζωνών και των χώρων των μπαρ και των καφετεριών. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων πρέπει να διατηρεί τα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος, τα οποία εγκρίνονται από τα υγειονομικά πρότυπα: θερμοκρασία, ταχύτητα αέρα, σχετική υγρασία και μόλυνση αερίων.

Ο ποιοτικά σχεδιασμένος αερισμός του εστιατορίου, του μπαρ, του καφέ δεν δημιουργεί δυσφορία στους επισκέπτες, δηλ. δεν εργάζεται σκόπιμα σε συγκεκριμένο χώρο προσγείωσης, αλλά διαλύει τον παρεχόμενο αέρα σε όλη την εσωτερική περιοχή. Τέλος, δεν πρέπει να ξεσπάσει από τη γενική ιδέα του σχεδιασμού για ολόκληρο το κέτερινγκ.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του συστήματος εξαερισμού - η οργάνωση του απαιτούμενου ρυθμού εξαερισμού σε μια συγκεκριμένη περιοχή: μια αίθουσα δεξιώσεων, κοκτέιλ lounge, λόμπι, κουζίνα, μπαρ, βοηθητικό δωμάτιο, γκαρνταρόμπα, ντουλάπα.

Προσοχή παρακαλώ! Εάν στην αίθουσα συμποσίων η εισροή φρέσκου αέρα πρέπει να κυριαρχεί στην κουκούλα, τότε για την κουζίνα η κατάσταση είναι διαμετρικά αντίθετη. Με την επικράτηση του αέρος σαρώσεως πάνω από αυτό εισέρχεται στους χώρους μαγειρέματος όλα τα ζευγάρια και έντονη μυρωδιά που σχηματίζεται διαγράφονται αμέσως χωρίς να διεισδύει στα δωμάτια των επισκεπτών.

Χρώματα σχεδιασμού

Σχεδιασμός αερισμού για εστιατόρια και καφετέριες σύμφωνα με τους όρους αναφοράς, καθοδηγούμενος από τον Οδηγό αναφοράς για το SNiP 2.08.02-89 στο σχεδιασμό έργων των επιχειρήσεων εστίασης.

Η εργασία θα πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα:

 • τον εκτιμώμενο αριθμό επισκεπτών.
 • τον αριθμό του προσωπικού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προσωπικού ·
 • τον αριθμό και τον τύπο των πηγών που παράγουν θερμότητα.
 • τεχνικά στοιχεία εξοπλισμού μαγειρέματος, αποθήκευσης τροφίμων κλπ.
 • διάταξη των καθισμάτων στην αίθουσα.
 • το εκτιμώμενο ποσοστό των καπνιστών επισκεπτών να σπάσουν την αίθουσα σε καθαρές ζώνες και χώρους για καπνιστές.

Χωρίς αποτυχία, τα ακόλουθα είναι εξοπλισμένα με αυτόνομα συστήματα εξαερισμού:

 • Αίθουσα για δεξιώσεις.
 • Cocktail lounge.
 • Εγκαταστάσεις παραγωγής. Εδώ μπορείτε να συνδέσετε τοπικές ομπρέλες-καλύμματα πάνω από την εστία, νεροχύτη, τραπέζι κοπής, κλπ. Σε ένα σύστημα εξάτμισης.
 • Κουτιά για απόβλητα τροφίμων.
 • Μπάνια, αποχωρητήρια με αποδυτήρια.
 • Κάμερες με λαχανικά, φρούτα, χόρτα σε αυτά για ψύξη.

Προσοχή παρακαλώ! Σε περίπτωση χρήσης κάτω από ένα καφέ ή ένα εστιατόριο που συνδέεται με ένα κτίριο κατοικιών, ο εξαερισμός σε εστιατόριο ή καφέ γίνεται επίσης ξεχωριστά με υποχρεωτική προστασία από θόρυβο και κραδασμούς. Επιπλέον, απαιτείται η οργάνωση της απόσυρσης των σωλήνων εξαερισμού στο ύψος της στέγης ενός κτιρίου κατοικιών.

Υπολογισμός της βασικής παραμέτρου του αερισμού - ανταλλαγής αέρα

Η κανονική εργασία του προσωπικού, ο εξοπλισμός, η άνεση των επισκεπτών εξασφαλίζει μια οργανωμένη και ισορροπημένη εναέρια ανταλλαγή. Τα πρότυπα προβλέπουν την πολλαπλότητα της διαδικασίας ανταλλαγής για κάθε δωμάτιο.

Παραβίαση των απαιτήσεων των SNIP 2.04.05-91 για ρύθμιση θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, καθώς και των κατασκευαστικών τους κανόνες και τους κανονισμούς 2.08.2.-89 «Δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις» οδηγεί στο εξής:

 • τη δημιουργία βυθισμάτων και τη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα μέσα στα κτίρια (με υπερβολική συναλλαγματική ισοτιμία ροής ανά μονάδα χρόνου).
 • σχηματισμός στάσιμων ζωνών, ταλαιπωρία και ακαμψία αέρα (με ανεπαρκή πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα).

Οι κανονισμοί απαιτούν

 • Για μια μονάδα εξυπηρέτησης σε ένα καφέ ή εστιατόριο, ανεξάρτητα από τις λειτουργίες που εκτελεί, κάθε ώρα πρέπει να παρέχεται με τουλάχιστον 60 κυβικά μέτρα καθαρού αέρα.
 • Η προσωρινή παραμονή επισκεπτών συνεπάγεται την ανταλλαγή 30 m3 / h σε θερμοκρασία + 18 ° C για αίθουσες φαγητού.
 • Η ωριαία αλλαγή αέρα αυξάνεται σε 100-120 κυβικά μέτρα ανά επισκέπτη στην περίπτωση δωματίων όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.
 • Για δωμάτια με εντατική παραγωγή θερμότητας (κατάστημα ζεστού νερού) σε κανονική θερμοκρασία + 5 ° C, η πολλαπλότητα αυξάνεται στα 100 m3 / h ανά εργαζόμενο.

Αυτοί οι παράγοντες δεν μπορούν να αγνοηθούν κατά τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα

Τοπικός αερισμός για την κουζίνα στο καφέ παρέχεται με τη μορφή ομπρέλλες, κουρτίνες που χρησιμοποιούν τοπικά εξάτμιση, μυρίζει, θερμαινόμενο αέρα. Λειτουργούν πάνω από τις επιφάνειες μαγειρέματος με θερμοκρασία λειτουργίας άνω των 40 ° C. Επιπλέον, ακριβώς κάτω από την οροφή, ο αέρας θερμαίνεται μέχρι + 30 ° C. Αυτό λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα.

Προσοχή παρακαλώ! Οι προσπάθειες κάποιων ιδιοκτητών καφέ για να εξοικονομήσουν χρήματα για να κάνουν το σύστημα εξαερισμού από τα δικά τους χέρια, κατά κανόνα, δεν δίνουν σωστό αποτέλεσμα. Επειδή είναι ένα μηχανολογικό σύστημα που απαιτεί σοβαρούς ακριβείς υπολογισμούς, είναι καλύτερο να το διδάξει σε ειδικούς.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού για το διαχωρισμό των χώρων

Τα συστήματα εξαερισμού του καφέ (κουζίνα) περιέχουν απαραίτητα συσκευές εντοπισμού για εισροή και εκροή. Ο ρυθμός χρησιμοποίησης υπερβαίνει την εισροή, περιορίζοντας την εξάπλωση των οσμών.

Ένα άλλο σχήμα της οργάνωσης του εξαερισμού είναι η ανάμιξη των ρευμάτων αέρα. Εδώ ο απορροφητήρας και η εισροή προβάλλονται σε διαφορετικές γωνίες της οροφής. Μια ψύκτη (5 μοίρες) εξαναγκασμένη ροή μετατοπίζει αέρα δωματίου.

Η επιλογή χρησιμοποιείται όταν μια μηχανική τροφοδοσία με ταχύτητα 0,3 m / h ψυχρότερου αέρα λαμβάνει χώρα στο κάτω μέρος του δωματίου με την έξοδο του εξαντλημένου αναπνευστήρα κάτω από την οροφή.

Εξαερισμός καυτών καταστημάτων

Η ιδιαιτερότητα αυτών των εγκαταστάσεων είναι η πλεονάζουσα θερμότητα που παράγεται από συσκευές κουζίνας. Εάν ο χώρος αερίζεται στην αίθουσα υποδοχής φαγητού σε ύψος έως 1,5 μέτρα από το δάπεδο, τότε στις περιοχές προετοιμασίας του με πηγές παραγωγής θερμότητας το ύψος φθάνει τα 2 μέτρα.

Προσοχή παρακαλώ! Στην πράξη, ο πραγματικός δείκτης θερμικής καταπόνησης φτάνει τα 2 kW ανά 1 τετραγωνικό μέτρο. με ρυθμό 210 watt.

Με μικρούς όγκους δωματίων, η αύξηση της έντασης της κίνησης του αέρα είναι γεμάτη με την εμφάνιση των ρευμάτων. Προσπαθήστε να λύσετε το πρόβλημα οργανώνοντας μια παροχή ψυχρού αέρα σε ποσοστό 2/3 του συνολικού αριθμού του από τον ξενώνα, παρέχοντας έτσι μια απαλλαγή.

Αποτελεσματική είναι η διάταξη πάνω από τις εστίες μαγειρέματος της ομπρέλας με ξεχωριστό ανεμιστήρα. Το ίδιο αυτόνομο ventusroyystvo τοποθετείται στην κουζίνα για ένα κοινό σύστημα. Όταν αποσύρονται από τη κουζίνα ροές υψηλής θερμοκρασίας (με θερμοκρασία + 150 μοίρες και άνω), οι σωλήνες πριν από τον αγωγό καλύπτονται με θερμομόνωση.

Η ανταλλαγή του αέρα εφοδιασμού και εξαγωγής με ανάκτηση συμβάλλει στην οικονομική χρήση των ενεργειακών πόρων για θέρμανση χώρου. μέρος της θερμότητας του ανακυκλωμένου ρεύματος δεν διαφεύγει στην ατμόσφαιρα αλλά μεταφέρεται στον καθαρό αέρα.

Ο αποτελεσματικός αερισμός σε ένα καφέ

Η άνετη ατμόσφαιρα των καταστημάτων δημόσιας τροφοδοσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ένα σωστά οργανωμένο σύστημα ανταλλαγής αέρα εσωτερικού χώρου. Αυτό εμποδίζει την είσοδο στο καφενείο από την κουζίνα, από την περιοχή όπου υπάρχει δυνατότητα καπνίσματος - ακόμα κατά μήκος των υπόλοιπων χώρων, από το μπάνιο έως τον εξαερισμό του καφέ κλπ. Οργάνωση, η οργάνωση αυτού του συστήματος είναι ένα περίπλοκο, επίπονο έργο ανεξάρτητα από το μέγεθος, τον αριθμό των εδρών, τις ιδιαιτερότητες του ιδρύματος. Ο εξαερισμός στο καφέ είναι σχεδιασμένος, εγκατεστημένος από ειδικούς.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στο καφέ

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εξαερισμού ενός καφέ με αρκετούς χώρους και ζώνες είναι η ανάγκη να οργανωθούν για καθένα από αυτά μεμονωμένες παράμετροι για τον ανεφοδιασμό αέρα και τον εξαερισμό. Κατά κανόνα, η δομή του καφέ-μπαρ περιλαμβάνει κουζίνα (ζεστό κατάστημα), τραπεζαρία, ζώνη μπαρ, συχνά ζώνη για επισκέπτες με καπνιστές, μπάνιο.

Κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικά πρότυπα μικροκλίματος. Ένα ζεστό κατάστημα δεν χρειάζεται μόνο μια γενική ανταλλαγή συστημάτων ανταλλαγής αέρα, αλλά και την εγκατάσταση μιας τοπικής κουκούλας για την κουζίνα. Η τραπεζαρία είναι αεριζόμενη με μεγαλύτερη παροχή φρέσκου καθαρού αέρα από ό, τι με τα χρησιμοποιημένα απόβλητα που δεν επιτρέπουν στις μυρωδιές της κουζίνας να εισέλθουν στο δωμάτιο επισκεπτών. Το μπάνιο, τα ντους είναι εξοπλισμένα με ξεχωριστό υποκατάστημα αεραγωγών. Ζώνες με δυνατότητα καπνίσματος εγκαθίστανται στη βεράντα ή αερίζονται ξεχωριστά από το γενικό σύστημα ανταλλαγής.

Απαιτήσεις για τον αερισμό σε ένα καφέ

Οι κανονιστικές πράξεις ορίζουν τα ιδρύματα δημόσιας εστίασης υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις, κανόνες που πρέπει να τηρούνται αυστηρά:

 • ροή φρέσκου αέρα στον επισκέπτη - 30 m³ / h.
 • εισροή ανά εργαζόμενο από τον αριθμό προσωπικού - 60 m³ / h,
 • καπνιστής επισκέπτης - 100-120 m³ / h;
 • η ζώνη καπνίσματος περικλείεται, στο μέτρο του δυνατού, από μια κουρτίνα αέρα από τους διανομείς σχισμών εισόδου.
 • το σύστημα εξαερισμού του μπάνιου δεν μπορεί να συνδυαστεί με τη γενική ανταλλαγή.
 • Σε γενικές γραμμές, ο εξαερισμός δεν είναι χτισμένος στην κουζίνα, μόνο αν το δωμάτιο είναι μικρό (έως 50 θέσεις), το σύστημα μπορεί να συνδυαστεί?
 • ο αερισμός στο καφενείο δεν μπορεί να συνδυαστεί με το σύστημα εξαερισμού του κτιρίου, εάν συνδυαστούν με οποιονδήποτε τρόπο.
 • παροχή ροής αέρα δεν πρέπει να πέσει στους επισκέπτες, να προκαλέσει μια αίσθηση της δυσφορίας?
 • για την προσαρμογή της θερμοκρασίας (μερικά βοηθητικά δωμάτια, ένα δωμάτιο επισκεπτών, μια αίθουσα ανάπαυσης για το προσωπικό, τάξεις εργασίας) χρησιμοποιούνται κλιματιστικά συστήματα (πολλαπλάσια συστήματα, πολυζώνες).

Σχεδιασμός αερισμού

Η βάση για το σύστημα αερισμού είναι το τεχνικό καθήκον του ιδιοκτήτη της εγκατάστασης, όπου δηλώνει τις απαιτήσεις για τον εξοπλισμό εξαερισμού, τα κτίρια, το κάθισμα των επισκεπτών, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού κουζίνας κλπ. Το έργο του αερισμού του καφέ, τα παραδείγματα υπολογισμού γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες πτυχές:

 • αριθμός θέσεων ·
 • πόσα άτομα είναι μόνιμο προσωπικό που βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στις εγκαταστάσεις ·
 • αναγκαίες πληροφορίες για την παροχή θερμότητας ·
 • θέση των τραπεζιών, μετρητής μπαρ,
 • διαθεσιμότητα ξεχωριστού δωματίου, χώροι για επισκέπτες που καπνίζουν?
 • παραμέτρων του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού.

Εξαερισμός καφέ στο κτίριο διαμερισμάτων

Το έργο αερισμού ενός καφέ που βρίσκεται στον πρώτο όροφο ενός κτιρίου κατοικιών ή είναι συνδεδεμένο με αυτό, λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της τοποθεσίας. Το SNiP επιτρέπει την ενσωματωμένη τοποθέτηση μιας τέτοιας εγκατάστασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • το χρονοδιάγραμμα εργασίας προβλέπει το κλείσιμο έως και τις 23.00.
 • η συνολική έκταση της εγκατάστασης δεν υπερβαίνει τα 250 m².
 • η μέγιστη χωρητικότητα είναι 50 θέσεις.

Επιπλέον, ο αερισμός των καφετεριών και των εστιατορίων θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με εξάντληση του αέρα εξαγωγής προς τα έξω. Το ενσωματωμένο ίδρυμα οργανώνει έναν εξωτερικό αεραγωγό με τέτοιο τρόπο ώστε οι μυρωδιές της κουζίνας να μην εισέρχονται μέσα στο καθιστικό. Για να γίνει αυτό, η εγκατάσταση εξαερισμού πραγματοποιείται κατά μήκος του εξωτερικού τοίχου του σπιτιού στην οροφή και μόνο όταν συμφωνείται με τους ενοικιαστές. Μην εγκαταστήσετε αγωγούς εξαερισμού στο μπροστινό μέρος του κτιρίου.

Εφοδιασμός και εξαερισμός του καφέ

Το σχέδιο εξαερισμού του τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής, ακόμη και για μια μικρή κατασκευή, είναι μάλλον περίπλοκο και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Επομένως, δεν συνιστάται να το εγκαταστήσετε μόνοι σας στο καφέ.

Το σύστημα εξαερισμού αναρρόφησης και εξαγωγής στο ίδρυμα είναι οργανωμένο κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται η εισροή οσμών μαγειρέματος μέσα στην περιοχή του επισκέπτη. Ο εξαερισμός της τραπεζαρίας υπερβαίνει τον όγκο των καυσαερίων. Στην κουζίνα, η κατάσταση αναστρέφεται - γενικά, τοπικά εκχυλίσματα για εξοπλισμό δημιουργούν μια περιοχή σπάνιας πίεσης, έτσι η ροή αέρα με οσμές, σωματίδια καύσης, καπνού εκτρέπεται.

Το σύστημα υπολογισμού του εξαερισμού μιας εγκατάστασης βασίζεται στην τήρηση των κανόνων μιας πολλαπλότητας ανταλλαγής αέρα:

 • Ξενώνας. Η θερμοκρασία του αέρα είναι + 18 ° C, η εισροή είναι 30 m³ / h ανά επισκέπτη, 60 m³ / h - προσωπικό. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένα άτομο διαθέτει 100 kcal / h.
 • Hot κατάστημα στην κουζίνα. Υπολογισμός θερμοκρασίας - + 5 ° C, εισροή - 100 m³ / h για έναν εργαζόμενο.
 • Χώρος καπνιστών. Ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται με όγκο 100-120 m³ / h ανά άτομο, εξοπλισμένο με κάθετη κουρτίνα αέρα από τον αέρα τροφοδοσίας.
 • Στην κουζίνα (το ανώτερο στρώμα αέρα), η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους + 30 ° C. Η θερμοκρασία της αφαίρετης ροής αέρα είναι μέχρι + 42 ° C.

Για να αντέξει τις απαραίτητες παραμέτρους, ο αερισμός του ιδρύματος πρέπει να σχεδιαστεί και να εγκατασταθεί σωστά. Δεν συνιστάται να τοποθετείτε τον εαυτό σας για να αποφύγετε λάθη, περαιτέρω οικονομικές δαπάνες.

Το σχέδιο εξαερισμού

Το τυπικό σχέδιο για τον αερισμό της τραπεζαρίας παρέχεται με εξαερισμό. Οι μονάδες διαχείρισης αέρα βρίσκονται στο κάτω μέρος, ο απορροφητήρας τοποθετείται στην κορυφή, προκειμένου να αποστραγγίζεται αποτελεσματικά ο εξαντλημένος θερμός αέρας. Λειτουργεί με την αρχή της φυσικής αντικατάστασης με ένα δροσερό πυκνό ρεύμα ελαφρύτερου, θερμότερου.

Για να διατηρηθεί η απαραίτητη θερμοκρασία, συχνά εγκαθίσταται κλιματισμός. Σχέδια για τον αερισμό ενός δωματίου χρησιμοποιώντας ένα σύστημα κλιματισμού:

 • Έγχυση + κανάλι κλιματισμού?
 • Εισροή + χωριστή εγκατάσταση ·
 • Ένθετο + ψύκτη και πηνίο ανεμιστήρα, με σύνδεση με κεντρική θέρμανση.
 • Εξαερισμός με μονάδα ανάκτησης θερμότητας.

Το σύστημα αερισμού εξαγωγής της περιοχής εργασίας θα τραβήξει τον αέρα εξαγωγής από την αίθουσα, στην κουζίνα σε αγωγούς εξαερισμού. Κατάλληλο για μικρή καφεΐνη, μεγάλοι χώροι απαιτούν την εγκατάσταση ξεχωριστής κουκούλας.

Αερισμός κουζίνας

Στην κουζίνα, το σύστημα εξαερισμού χωρίζεται σε κοινό και τοπικό. Η γενική ανταλλαγή παρέχει μια εισροή καθαρού αέρα, συνήθως από πάνω. Το κρύο ρεύμα κατεβαίνει προς τα κάτω, σταδιακά θερμαίνεται, ανακατεύοντας με ένα ζεστό ρεύμα, ανεβαίνοντας προς τα πάνω, βγαίνοντας. Η ταχύτητα κίνησης των μαζών αέρα είναι 0,03 m / s.

Οι τοπικές ομπρέλες στην κουζίνα παρέχονται για ζεστό εξοπλισμό: ηλεκτρικές κουζίνες, φούρνους, φριτέζες, σόμπες κλπ. Εκτρέπουν τη ροή θερμού αέρα μέσω των αγωγών εξαερισμού που συνδέονται με τον αερισμό του καταστήματος ζεστού νερού.

Σύμφωνα κανόνες υγιεινής συστήματα εξαερισμού θερμού κατάστημα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στη γραμμή εξαερισμού καφέ λόγω του περιεχομένου στα σωματίδια ελαίου ροής αέρα, καπνού, ατμού νερού που θα πέσουν μέσα στη ζώνη επισκέπτη αν το σύστημά συγχώνευσης.

Εγκατάσταση αερισμού για καφέ

Παράγεται αφού το έργο εγκριθεί, τεκμηριωθεί, περάσει την πιστοποίηση του καφέ εξαερισμού. Μπορείτε να κάνετε αερισμό μόνοι σας εάν υπάρχει ένα εγκεκριμένο έργο, το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί αυστηρά.

Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και υγιεινής, οι κανόνες πυρασφάλειας στο σχεδιασμό, όπως αποδεικνύεται από την πιστοποίηση του καφέ εξαερισμού. Αυτή η λευκή βίβλος περιέχει στοιχεία σχετικά με το κτίριο, τα συστήματα εξαερισμού, τα χαρακτηριστικά εξοπλισμού κ.λπ. Το διαβατήριο απαιτείται μία φορά, τότε ισχύει μέχρι τη μετατροπή του συστήματος εξαερισμού ή την πλήρη αποσυναρμολόγησή του.

Η εγκατάσταση συνοδεύεται από ορισμένες απαιτήσεις:

 • αυστηρή τήρηση των κανόνων πυρασφάλειας (παράδειγμα: θερμομόνωση αεραγωγών που μπορούν να θερμανθούν με ροή θερμού αέρα).
 • σφράγιση αρμών, σύνδεση μερών αεραγωγών, που παρέχει την απαραίτητη ταχύτητα κίνησης των αέριων μαζών.
 • υλικό για την κατασκευή αεραγωγών - χάλυβας, ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία του λίπους. Η προστατευτική επίστρωση με καύσιμο χρώμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το καθορισμένο πρότυπο.
 • οι τοπικές εξάτμιση που βρίσκονται πάνω από τον εξοπλισμό στον οποίο χρησιμοποιείται λάδι, είναι υποχρεωτικά εξοπλισμένοι με φίλτρα λαδιού.
 • εντός των αεραγωγών είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν τεχνικές καταπακτές για περαιτέρω εξυπηρέτηση και καθαρισμό.
 • Οι ανεμιστήρες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με προστασία έναντι υπολειμμάτων λίπους.
 • εξοπλισμός ανεμιστήρων, αεραγωγοί με δεξαμενές για τη συλλογή σωματιδίων λίπους.
 • οι εξωτερικοί αγωγοί εξαγωγής αφαιρούνται στην οροφή του κτιρίου, έτσι ώστε οι μυρωδιές, τα εγκαύματα να μην εισέρχονται στα καθιστικά,
 • αν δεν είναι δυνατό να οδηγηθεί έξω από τον τοίχο, οι έξοδοι των αεραγωγών εγκαθίστανται στο έδαφος, σε απόσταση 25 μ. από το κτίριο.

Συντήρηση του συστήματος εξαερισμού

Μαζί με το ερώτημα πώς να εγκαταστήσετε το σύστημα εξαερισμού, θα πρέπει να εξετάσετε τη δυνατότητα περαιτέρω συντήρησής του. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό του εξαερισμού στην κουζίνα, τον καθαρισμό του εξαερισμού στην τραπεζαρία, την επισκευή, την αντικατάσταση των φίλτρων.

Η έγκαιρη καυτό διαχείρισης συστήματος εξαερισμού απαιτείται καθαρισμός επειδή υπόκειται σε συσσώρευση λίπους σωματιδίων εντός των καναλιών να εμποδίζει τη διέλευση της ροής του αέρα, να επιβραδύνει την λειτουργία του ανεμιστήρα ενδέχεται να προξενήσουν βλάβη. Αυτό θα οδηγήσει σε απρόβλεπτα οικονομικά απόβλητα, καθώς ο εξαερισμός κοστίζει αρκετά.

Μέσα ventkanala μια βρύση στο σύστημα εξαερισμού αφήνεται obshcheobmennoj τεχνική καταπακτή, μέσω του οποίου τα παραγόμενα καθαρισμό εσωτερικές επιφάνειες της επίστρωσης ελαίου (φωτογραφία στο Διαδίκτυο), αντικατάσταση ή τον καθαρισμό των φίλτρων, ανεμιστήρες επιθεώρηση.

Η αφαίρεση των φίλτρων λαδιού δεν μπορεί να γίνει, ακόμη και αν η δύναμη πρόσφυσης έχει επιδεινωθεί. Χωρίς αυτούς, η κυψέλη λίπους θα κερδίσει γρήγορα έναν μηχανισμό ανεμιστήρα. Είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τα φίλτρα μόνοι σας, να τα αντικαταστήσετε ή να καλέσετε το τμήμα σέρβις.

Εξαερισμός καφέ και εστιατορίων

Ο εξαερισμός σε ένα εστιατόριο, καφέ και σε οποιοδήποτε άλλο εστιατόριο πρέπει να εκτελεί δύο κύριες λειτουργίες: τη δημιουργία άνετων συνθηκών για τους επισκέπτες και την παροχή στους εργαζομένους των συνθηκών εργασίας που πληρούν τα καθιερωμένα πρότυπα.

Για την καθολική δημιουργία άνετων συνθηκών για τους επισκέπτες σε καφετέριες και εστιατόρια, ο εξαερισμός μπορεί να συμπληρωθεί με συστήματα κλιματισμού. Στη ζεστή εποχή, θα παρέχουν την απαραίτητη δροσιά στις αίθουσες καφέ, και ζεστό το χειμώνα.

Εστιατόριο και καφέ αερισμός: χαρακτηριστικά, υπολογισμοί, σχεδιασμός

Ακόμα και η πιο πολύχρωμη και νόστιμη κουζίνα δεν θα είναι σε θέση να κρατήσει τους επισκέπτες σε καφετέριες και εστιατόρια, εκτός αν τους παρέχονται άνετες συνθήκες για ένα ευχάριστο παιχνίδι. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ενός ευχάριστου μικροκλίματος είναι το καλά μελετημένο εξαερισμού. Η επανεξέταση επικεντρώνεται στα κύρια σημεία που πρέπει να εξεταστούν κατά το σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού στα καταστήματα δημόσιων τροφοδοσιών.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού καφέ και εστιατορίων

Το σωστό σύστημα εξαερισμού του εστιατορίου έχει σχεδιαστεί για να επιλύει τις παρακάτω εργασίες:

 • αφαιρεί δυσάρεστες οσμές.
 • διατηρεί το βέλτιστο εσωτερικό μικροκλίμα που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ακεραιότητας της εσωτερικής διακόσμησης.
 • συμβάλλει στην απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας και θερμότητας από τις εγκαταστάσεις με εξοπλισμό εργασίας, που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος για το προσωπικό της καφετέριας.

Για τα εστιατόρια και τις καφετέριες, ο εξαερισμός είναι υψίστης σημασίας, οπότε οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δημόσιας τροφοδοσίας δεν πρέπει να βιάζουν την επιλογή του. Η αγορά προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό διαφόρων συστημάτων αερισμού εσωτερικής και εξωτερικής παραγωγής. Για να δημιουργήσετε ένα άνετο μικροκλίμα, χρησιμοποιούμε εξαερισμό και ανεφοδιασμό σε εστιατόρια. Στα περισσότερα ιδρύματα, προτιμάται ο εξοπλισμός από τους γνωστούς κατασκευαστές παγκοσμίως, καθώς έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • συμπαγής;
 • αθόρυβη λειτουργία.
 • πλήρως αυτοματοποιημένο έλεγχο.
 • υψηλή αποδοτικότητα.
 • Η δυνατότητα εγκατάστασης σε κτίρια με διαφορετικές τεχνικές συνθήκες, ανεξάρτητα από το μέγεθος του χώρου εργασίας.

Επιπλέον, σύγχρονα μοντέλα συστημάτων εξαερισμού συχνά ενσωματώνονται σε συστήματα θέρμανσης ή κλιματισμού. Αυτός ο συνδυασμός απλοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία ρύθμισης της θερμοκρασιακής κατάστασης στο δωμάτιο και παρέχει ένα άνετο μικροκλίμα.

Κλιματισμός για μικρές καφετέριες και εστιατόρια

Τα μέρη για φαγητό με μια μικρή περιοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα συστήματα παροχής αέρα με χαμηλή ισχύ και δύο ανεξάρτητα συστήματα εξαερισμού, εκ των οποίων το ένα θα είναι η κουζίνα, και η δεύτερη - μια αίθουσα για τους επισκέπτες. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο διαχωρισμός των κουζινών σύμφωνα με τα τεχνικά πρότυπα κατασκευής είναι υποχρεωτικός.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συστήματος εξαερισμού είναι η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στις ροές αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα. Ως εκ τούτου, για να αποφύγει να πάρει βρώμικο αέρα και μυρωδιές από την κουζίνα στην αίθουσα για τους επισκέπτες πάνω από το καπό θα πρέπει να υπερισχύσει της ροής του αέρα, και στην κουζίνα - το αντίθετο μάλιστα.

Εξαερισμός και κλιματισμός μεγάλων εστιατορίων

Στα εστιατόρια και τις καφετέριες με μεγάλη έκταση χρειάζεστε συστήματα εξαερισμού με ισχυρή ανταλλαγή αέρα και κλιματισμό με υψηλό επίπεδο ψύξης. Λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση ενέργειας και τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας μεγάλων εστιατορίων και καφετεριών, εγκαθίσταται βιομηχανικός εξοπλισμός για τη μείωση του κόστους της ενέργειας. Η κατηγορία αυτού του εξοπλισμού περιλαμβάνει συστήματα πολλαπλών ζωνών και κεντρικά κλιματιστικά, σε ορισμένες περιπτώσεις προτιμάται το σύστημα "πηνίο ψυκτικού ανεμιστήρα".

Η επιλογή των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού, καθώς και ο τρόπος εγκατάστασής τους, καθορίζεται βάσει τεχνικών και οικονομικών μελετών. Λαμβάνεται υπόψη η συνολική έκταση των εγκαταστάσεων, ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά όλων των εγκαταστάσεων στέγασης, αρχιτεκτονικά στοιχεία, οι άνθρωποι κατεβάσετε πυκνότητα εστιατόριο στην ώρα αιχμής, η θερμική ισχύς του εξοπλισμού κουζίνας και φυσικά τις επιθυμίες του πελάτη.

Όροι και απαιτήσεις για τον αερισμό των καφετεριών και των εστιατορίων

Η κατασκευή του συστήματος εξαερισμού για εστιατόρια πραγματοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της SNIP εξαερισμού και εστιατόρια 41-01-2003 02.08.02 - 89 και βιομηχανικά πρότυπα για εγκαταστάσεις τροφοδοσίας εξαερισμού.

Κατά τη σύνταξη του έργου, η περιοχή του ιδρύματος χωρίζεται σε ξεχωριστές ζώνες, όπου ο καθοριστικός παράγοντας είναι το φορτίο στο σύστημα εξαερισμού. Τέτοιες ζώνες περιλαμβάνουν:

 • κοινόχρηστη αίθουσα για τους επισκέπτες.
 • δωμάτιο για μαγείρεμα
 • μπάνια;
 • βοηθητικά δωμάτια και αποθήκες.

Όμως, αν όλες οι εγκαταστάσεις του εστιατορίου είναι ενωμένες σε ένα κοινό χώρο, τότε για ολόκληρο το χώρο μπορεί κανείς να εγκαταστήσει ένα ενιαίο σύστημα εξαερισμού. Με μικρές περιοχές, συχνά συνδυάζουν τις εγκαταστάσεις όπως η κουζίνα και η τραπεζαρία.

Σε εστιατόρια με μεγάλη έκταση, κατά κανόνα, εγκαθίσταται ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού για την εξυπηρέτηση κάθε ζώνης. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες επιλογές:

 • στο δωμάτιο για το μαγείρεμα, είναι εγκατεστημένο ένα γενικό σύστημα αερισμού εξαερισμού και εξαγωγής με επιπλέον κουκούλες πάνω από τις πλάκες.
 • Στην τραπεζαρία θα πρέπει να παρέχεται όχι μόνο μια καλή κουκούλα, αλλά και την παροχή καθαρού αέρα. Ταυτόχρονα, από τον όγκο, η εισροή πρέπει να υπερβαίνει τον όγκο της εισαγωγής αέρα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να παρασχεθεί ένα φράγμα που εμποδίζει τη διείσδυση αρωμάτων από το ζυθοποιείο. Σε περιοχές όπου επιτρέπεται το κάπνισμα των πελατών, υπάρχει επιταχυνόμενη εκροή καπνού που μπορεί να εξασφαλίσει μόνο την υπεροχή της εξάτμισης του αέρα σε σχέση με την παροχή του.
 • στους βοηθητικούς χώρους, ξεχωριστά από τη γενική αίθουσα, δημιουργείται τοπικός αερισμός με τη μέθοδο "εισροής-εκροής". Στην αποθήκη, το σύστημα εξαερισμού είναι ενσωματωμένο στον κλιματισμό.

Στο ζεστό κατάστημα, κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, δημιουργείται υψηλή υγρασία και παράγεται πολύ θερμότητα, οπότε ένας καλός εξαερισμός στο εστιατόριο καθορίζει το μικροκλίμα σε όλες τις εγκαταστάσεις της εγκατάστασης.

4 πιθανά σφάλματα στην καφετιέρα εξοπλισμού εξαερισμού

 1. Υποεκτίμηση της ροής του αέρα. Με τον ανεξάρτητο σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού του εστιατορίου, η ροή αέρα είναι συνήθως υποεκτιμημένη. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για τη μείωση του κόστους ακριβού εξοπλισμού για αποτελεσματικό αερισμό. Η σωστή λύση σε μια τέτοια κατάσταση δεν είναι να μειωθεί το κόστος του αέρα, αλλά η ανάκτηση θερμότητας.
 2. Γενικό σύστημα κουζίνας και αίθουσας. Αν αυτό χρησιμοποιείται για την εξοικονόμηση χρημάτων στην εγκατάσταση δαπανηρού εξοπλισμού εξαερισμού, αυτή η μέθοδος μπορεί να οδηγήσει στην ανάμειξη οσμών από την κουζίνα με μυρωδιές από την τραπεζαρία. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να πούμε ότι το σύστημα αερισμού στο καφενείο δεν εκπληρώνει το ρόλο του.
 3. Ο επισκέπτης και οι υπάλληλοι είναι οι ίδιοι. Ο ιδιοκτήτης ενός καφέ ή εστιατορίου, εγκαθιστώντας ένα σύστημα αερισμού με τα χέρια του, μπορεί να υπολογίσει τη μέση συναλλαγματική ισοτιμία αέρα ανά άτομο. Οι ελλείψεις στους υπολογισμούς αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια των εργασιών του οργάνου.
 4. Εγκατάσταση κλιματιστικού με ένα κανάλι. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να καθιερωθεί αερισμός στο καφέ από μόνο του, χωρίς να εμπλέκεται ο σχεδιαστής. Αλλά με αυτή την επιλογή, το κοντίσιονερ καναλιών παράγει μια ισχυρή κίνηση αέρα και αναμιγνύει τα αρώματα από διάφορα μέρη της αίθουσας και του εστιατορίου.

Υπολογισμός του αερισμού του εστιατορίου

Κατά τον υπολογισμό του εξαερισμού της επιχείρησης δημόσιας εστίασης, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη όχι μόνο οι ζώνες για τους επισκέπτες, αλλά και οι χώροι που διατίθενται για την παραγωγή (κουζίνα, θερμοκήπιο). Ας δούμε ένα παράδειγμα πολλών παραλλαγών υπολογισμού για ένα καφενείο.

 • Η υπολογιζόμενη εναλλαγή αέρα για την κουζίνα είναι 3000 m3 / h.
 • αίθουσα 1 για 40 άτομα · (50)
 • αίθουσα 2 για 20 άτομα. (25)
 • αίθουσα 3 για 20 άτομα. (25)

Ο πίνακας 1 δείχνει τρεις διαφορετικές επιλογές για τη διευθέτηση ενός εστιατορίου στις αίθουσες για τους καπνιστές:

υπολογισμό του εξαερισμού

Εστιατόριο μη καπνιστών

Αίθουσες για καπνιστές Νο. 2 και Νο. 3

Εστιατόριο για καπνιστές

Εισροή δωματίων μη καπνιστών

Εισροή δωματίων για καπνιστές

Δωμάτια μη καπνιστών

Αίθουσα εκγύμνασης για καπνιστές

Γενική εισροή / εξάντληση στην περιοχή συναλλαγών

Εισροή του θερμού καταστήματος

Εξόρυξη ζεστού καταστήματος

Κοινή εισροή / εξάτμιση ανταλλαγής αέρα

Σε διάταξη αερισμού με περιστροφικό εναλλάκτες θερμότητας θερμότητας για τους παραπάνω υπολογισμούς παίρνουμε τα στοιχεία, τα οποία δίδονται στον Πίνακα 2. (Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο αέρας που βγαίνει από την αίθουσα παραγωγής (κουζίνα), δεν πρέπει να περάσει διαμέσου ενός εναλλάκτη θερμότητας, έτσι ώστε να περιέχονται διάφορα mikrochastichki που φράζουν γρήγορα σύστημα φιλτραρίσματος).

Συνολική ισχύς θέρμανσης (kW)

Αποτελεσματικότητα της αντίστροφης μεταφοράς θερμότητας (kW)

Αποδοτικότητα της αξιοποίησης του αναστροφέα

Εστιατόριο μη καπνιστών

Αίθουσες για καπνιστές Νο. 2 και Νο. 3

Εστιατόριο για καπνιστές

Η στήλη "αποδοτικότητα ανάκτησης" υποδηλώνει "τον λόγο της ισχύς που λαμβάνεται λόγω της αντίστροφης μεταφοράς θερμότητας στην πραγματική κατανάλωση".

Αναλύοντας τα δεδομένα του Πίνακα Νο 2, μπορεί να συμπεράνει ότι για ίδιες τιμές της εισροής / εκροής αέρα, η απόδοση του ανακτητή αυξάνεται σημαντικά. Αλλά, παρά το αισιόδοξο αποτέλεσμα, οι ειδικοί δεν συνιστούν βιασύνη με την εγκατάσταση τέτοιου εξοπλισμού. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Ο αέρας από τις αίθουσες για τους καπνιστές δεν πρέπει να πέφτει στο κατάστημα όπου βρίσκεται η παραγωγή, καθώς η μυρωδιά του καπνού μπορεί να επηρεάσει τα χαρακτηριστικά γεύσης των παρασκευασμένων πιάτων. Έτσι, για να δημιουργήσει το αναγκαίο κενό στο συνεργείο μαγειρέματος (60%) θα πρέπει να αυξηθεί η ποσότητα της ροής αέρα αυξάνοντας τη διατομή του φρέατα εξαερισμού που θα γίνει αντιληπτή με μοναδικό τρόπο από διακοσμητές. Ταυτόχρονα, η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος (επιλογή 1) μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των επισκεπτών, καθώς όντως το κάπνισμα σε όλα τα δωμάτια (επιλογή 3). Η πιο αποδεκτή είναι η δεύτερη επιλογή, στην οποία δεν χρειάζεται να αυξήσετε υπερβολικά τη ροή του αέρα. Η μόνη προϋπόθεση για την εγκατάσταση του Recuperator στη δεύτερη επιλογή είναι η τοποθέτηση της ζώνης μη καπνίσματος δίπλα στην παραγωγή.

Σχεδιασμός του εξαερισμού του εστιατορίου

Για τον υπολογισμό του σχεδίου συστήματος για την αντικατάσταση του "εξαντλημένου" αέρα στις εγκαταστάσεις των δημόσιων τροφοδοσιών, πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα πρότυπα για τον σχεδιασμό εστιατορίων και καφέ για τον αερισμό:

Το καθεστώς θερμοκρασίας και η πολλαπλότητα της αντικατάστασης του αέρα στα εστιατόρια παρουσιάζονται στον Πίνακα 3.

Ο ρυθμός ροής του όγκου εισροής και εξάτμισης, ανάλογα με τον εγκατεστημένο εξοπλισμό, παρουσιάζεται στον πίνακα 4.

Η ρύθμιση της ποσότητας αντικατάστασης αέρα, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των επισκεπτών στο εστιατόριο, προσφέρει καλή οικονομία κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τον υπολογισμό των συστημάτων εξαερισμού, δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή εξοπλισμού για αεραγωγούς διαφορετικής χωρητικότητας. Επιπλέον, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η θέση των καθισμάτων στο ίδρυμα. Για να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στις αίθουσες των εστιατορίων, οι ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων προσπαθούν να οργανώσουν πιο συμπαγή τραπέζια για τους πελάτες, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στον σχεδιασμό του εξαερισμού και του κλιματισμού.

Η λύση τέτοιων προβλημάτων πρέπει να βασίζεται στα ακόλουθα σημεία:

 • Ο κλιματιζόμενος αέρας δεν πρέπει να κατευθύνεται απευθείας στις περιοχές επισκεπτών.
 • Προτίμηση παρέχεται στα συστήματα κλιματισμού καναλιών ή κασετών (πιθανότητα κρυφής εγκατάστασης).
 • Οι γρίλιες κλιματισμού μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα εξαερισμού.

Εξαερισμός σε ένα ζεστό κατάστημα

Η μεγαλύτερη δυσκολία στο σχεδιασμό είναι ο εξαερισμός της κουζίνας του εστιατορίου.

Σε περιπτώσεις όπου η εισαγωγή αέρα τροφοδοσίας και μεταφέρονται πάνω από το χώρο της κουζίνας απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι η θερμοκρασία του τροφοδοτικού αέρος έχει μειωθεί κατά λιγότερο από 6 ° C σε σύγκριση με τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του θερμού κατάστημα.

Κατά το σχεδιασμό συστημάτων εξαερισμού για το τμήμα παραγωγής των εγκαταστάσεων δημóσιων τροφοδοσιών, πρέπει να ακολουθούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

 • Το κανάλι αέρα τοποθετείται με μια μικρή κλίση προς την κατεύθυνση του πλυσίματος.
 • Κατά την τοποθέτηση των αγωγών εξαερισμού, οι σωλήνες ή το κουτί τοποθετούνται έτσι ώστε η ραφή σύνδεσης να τοποθετείται στην κορυφή.
 • Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ένα σύστημα συλλογής και φιλτραρίσματος αποθέσεων λίπους.
 • Για τον καθαρισμό των αγωγών εξαερισμού με απορρυπαντικά, πρέπει να τοποθετηθεί αποχέτευση.
 • Σε ορισμένες περιοχές του καταστήματος, όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να ανέλθουν στους 150 ° C και πάνω, εγκαθίστανται αγωγοί ανθεκτικοί στη θερμότητα.

Δεδομένης της επιθυμίας των ιδιοκτητών μονάδων τροφοδοσίας για αύξηση των περιοχών για τους επισκέπτες, μπορεί να συναχθεί ότι η περιοχή του χώρου παραγωγής πρέπει να είναι ελάχιστη. Ως αποτέλεσμα, η κουζίνα έχει υψηλή πυκνότητα θερμικού εξοπλισμού, η οποία οδηγεί σε μια συνεχή υπερθέρμανση του αέρα, η οποία γίνεται ένα ιδιαίτερο πρόβλημα σε ζεστό καιρό. Τα πρότυπα για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις δεν υπερβαίνουν τα 210 W θερμικής ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί σχεδόν κατά 10 φορές! Όταν αυξάνεται η πολλαπλότητα της ροής εισροής-εκροής, εμφανίζεται ένα εφέ ροής. Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, μέχρι το 70% της ροής αέρα μπορεί να παρέχεται από την αίθουσα επισκεπτών. Μια τέτοια λύση θα δώσει μια ανάγκη για υποπίεση. Μια άλλη λύση είναι να εγκαταστήσετε έναν επιπλέον ανεμιστήρα στις κουκούλες πάνω από τις πλάκες. Η αποδοτική λειτουργία των κουζινών εξασφαλίζει την κανονική υγρασία και ένα αποδεκτό καθεστώς θερμοκρασίας στην κουζίνα. Είναι καλύτερα να τοποθετήσετε χωριστούς αγωγούς από αυτούς.

Ένα καλό αποτέλεσμα είναι η εγκατάσταση του εξαερισμού στο εστιατόριο, στο οποίο είναι εγκατεστημένος ένας ξεχωριστός εξοπλισμός στην κουζίνα, ψύξης του αέρα τροφοδοσίας. Οι πρόσθετες δαπάνες για μια τέτοια λύση θα προσφέρουν άνεση στους εργαζόμενους στο μαγαζί. Μια πρόσθετη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα προσφοράς καθιστά δυνατή την παροχή της απαραίτητης διαφοράς θερμοκρασίας μέσα ή έξω από το δωμάτιο. Τα πρότυπα ορίζουν ότι η συναλλαγματική ισοτιμία είναι 30 m3 / h. Εάν όλα σχεδιάζονται σύμφωνα με τους κανόνες, αλλά μετά από λίγο το σύστημα εξαερισμού δεν παρέχει τις απαραίτητες παραμέτρους, τότε πιθανότατα είναι απαραίτητο να εκτελεστούν μέτρα για τον καθαρισμό του.

Καθαρισμός του εξαερισμού στα εστιατόρια

Ο καθαρισμός του εξαερισμού των εστιατορίων συνεπάγεται την απομάκρυνση των αποθέσεων ρύπων και λίπους από το σύστημα εξαερισμού. Η ρύπανση στους τοίχους των καναλιών εξαερισμού μειώνει τη διακίνηση τους και οδηγεί σε μείωση της αποδοτικότητας ολόκληρου του συστήματος. Πρέπει να εκτελείται ένας πρότυπος κατάλογος μέτρων για τον καθαρισμό του εξαερισμού του εξοπλισμού κλιματισμού κάθε 6 μήνες. Τέτοιες εργασίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων και υλικών από εξειδικευμένους ειδικούς.

Κατά τη διαδικασία εξυπηρέτησης των συστημάτων εξαερισμού του εστιατορίου, διενεργούνται διαγνωστικά μέτρα για τον προσδιορισμό των ζημιών και σημείων δυσλειτουργίας του εξοπλισμού εξαερισμού. Αν εντοπιστούν τέτοια προβλήματα, πραγματοποιούνται μέτρα επισκευής και αποκατάστασης. Ορισμένοι ιδιοκτήτες εστιατορίων αποφασίζουν να καθαρίσουν τον δικό τους αερισμό. Η μη εξειδικευμένη συντήρηση των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού δεν εγγυάται την κανονική λειτουργία του εξοπλισμού.

Μπορείτε να εξοικειωθείτε με την τεχνολογία καθαρισμού του εξαερισμού παρακολουθώντας ένα βίντεο.

Αυτό είναι όλο. Ελπίζουμε ότι το υλικό ήταν χρήσιμο για εσάς.

P.S. Μπορείτε πάντα να καλέσετε την εταιρεία "Η κλιματική φόρμουλα"Και οι ειδικοί μας θα σας συμβουλεύσουν για όλα τα θέματα που έχουν προκύψει.

Εάν σας άρεσε το υλικό, παρακαλώ το μοιραστείτε με τα κοινωνικά δίκτυα;)