Εξαερισμός βιομηχανικού καταστήματος

Η εταιρεία LLC "Μηχανικών συστημάτων" (Μόσχα) - μια επαγγελματική εταιρεία μηχανικών. Εφαρμόζουμε μηχανικά συστήματα ενός κτιρίου ή εγκαταστάσεων στο αντικείμενο σας "με βάση το κλειδί στο χέρι" σε οποιοδήποτε σημείο της Ρωσίας.

Καλέστε: 8 (495) 118-36-16 ή να στείλετε μια γρήγορη εφαρμογή.

Η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του βιομηχανικού εξαερισμού είναι ότι ο εξοπλισμός αντιμετωπίζει τη συντήρηση μεγάλων χώρων, συχνά με πολύ σύνθετες συνθήκες μικροκλίματος. Επιβλαβείς ουσίες, καυτός ατμός ή σκόνη μπορεί να απελευθερωθούν στον αέρα. Το κύριο καθήκον του εξαερισμού των εγκαταστάσεων παραγωγής είναι να "γρήγορα" πιάσει όλες τις ανεπιθύμητες ακαθαρσίες και να τις αφαιρέσει χωρίς να βλάψει το περιβάλλον.

Είδη αερισμού των χώρων

 • μηχανική?
 • φυσικό.

Σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας, όλες οι μονάδες εξαερισμού χωρίζονται σε:

 • τροφοδοσίας αέρος (παροχή φρέσκου αέρα) μπορεί να είναι τοπική (όαση κουρτίνα ή ντους αέρα), και γενική (κατευθυνόμενη εισροή ή διασπείρεται).
 • Η εξάτμιση (εκκενώστε τον αέρα εξαγωγής) είναι κοινή ή τοπική.

Φυσικός αερισμός σε βιομηχανικά κτίρια

Οποιοσδήποτε φυσικός εξαερισμός ή εξαερισμός του χώρου παραγωγής λειτουργεί με τη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης αέρα στο κατάστημα και στο δρόμο. Ως εκ τούτου, η κινητήρια δύναμη της φυσικής πρόσφυσης είναι η κεφαλή αέρα και θερμότητας.

Λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, οι διογκωμένες μάζες θερμού αέρα εκδιώχθηκαν από το κατάστημα και καθαροί, κρύοι σφιγμένοι στη θέση τους. Από την περιοχή του ανέμου δημιουργείται μια περιοχή αυξημένης πίεσης, η οποία αυξάνει την εισροή φρέσκου αέρα από το εξωτερικό. Στην αριστερότατη πλευρά του κτιρίου, η πίεση είναι πάντα χαμηλότερη, πράγμα που συμβάλλει στην εκροή του αέρα εξαγωγής. Οι φυσικοί νόμοι χρησιμοποιούνται με επιτυχία για τον αερισμό επιχειρήσεων με έντονη απελευθέρωση θερμότητας. Αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, μια ισχυρή ανταλλαγή αέρα εγγυάται τη δημιουργία όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την εργασία του προσωπικού.

Όσο πιο αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας κοντά στο πάτωμα και το ανώτατο όριο του συνεργείου, καθώς και όσο υψηλότερο είναι το δωμάτιο, τόσο πιο αποδοτικό θα είναι το σύστημα.

Εάν υπάρχουν ρωγμές στους τοίχους και τα παράθυρα του καταστήματος, οι πόρτες ή οι πύλες συχνά ανοίγουν, πιθανώς ρεύματα και μείωση της θερμοκρασίας. Το καλοκαίρι, στις περιοχές που βρίσκονται μακριά από τις πόρτες και τα παράθυρα, παραβιάζονται οι κανόνες αερισμού των εγκαταστάσεων παραγωγής.

Αερισμός του αέρα στο δωμάτιο

Μερικές φορές στην κατασκευή ενός χώρου παραγωγής, ο αερισμός δεν υπολογίζεται, ο εξοπλισμός δεν είναι εγκατεστημένος. Στη συνέχεια, είναι δυνατόν να τοποθετήσετε άξονες και κανάλια που λειτουργούν εις βάρος της κεφαλής θερμότητας σε ένα ήδη έτοιμο κατάστημα. Οι εκβολές των ορυχείων καλύπτονται από τις κεφαλές-εκτροπείς. Ο άνεμος φυσά τον εκτροπέα και σχηματίζει μια περιοχή αραίωσης στο σωλήνα, εντείνοντας την αναρρόφηση αέρα. Ένα τέτοιο σύστημα χρησιμοποιείται ευρέως σε κτίρια γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων, σφυρηλάτες, μικρά αρτοποιεία. Ο σωλήνας είναι εγκατεστημένος στην υψηλότερη προεξοχή της οροφής.

Ο αερισμός είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά παραδείγματα φυσικού βιομηχανικού αερισμού. Χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες με άφθονο σχηματισμό αερίων, δηλητηρίων και θερμότητας.

Η συσκευή φυσικού αερισμού στην παραγωγή

Στα εξυπηρετούμενα κτίρια, είναι εξοπλισμένα 3 επίπεδα ανοίγματα με ειδικά πτερύγια σχεδιασμού. Οι πρώτες δύο σειρές ανοιγμάτων βρίσκονται σε ύψος 1-4 μέτρων από το δάπεδο. Η οροφή είναι εξοπλισμένη με φανάρια αερισμού με ρυθμιζόμενα παράθυρα.

Το καλοκαίρι, τα ρέματα καθαρού αέρα περνούν από τους χαμηλότερους μεταφορικούς άξονες και τα βρώμικα αυτά ανεβαίνουν. Στην ψυχρή εποχή, ο αέρας διεισδύει μέσα από τη μεσαία γραμμή των παραθύρων και, προθέρμανση, φτάνει στο επίπεδο του προσωπικού.

Μια διαφορετική θέση του εξαερισμού αφήνει την ένταση του αερισμού ρυθμισμένη. Μετρώντας τον αερισμό του χώρου παραγωγής, καθορίστε την περιοχή των παραθύρων και των ανοιγμάτων. Δεδομένου ότι ο χειρότερος χρόνος για να λειτουργήσει το σύστημα είναι ζεστός, καιρός χωρίς αέρα, θεωρείται ως το σημείο αναφοράς.

Σε περίπτωση ανέμων, το φυσικό βύθισμα λειτουργεί καλύτερα. Αλλά με ένα συνδυασμό μιας συγκεκριμένης δύναμης και της κατεύθυνσης του ανέμου μπορεί να δημιουργηθεί μία αντίστροφη ώθηση.

Ο καθαρός αέρας που αναμιγνύεται με σκόνη και αέρια αποστέλλεται στις περιοχές όπου βρίσκονται οι άνθρωποι. Για να αποφύγετε την εξάπλωση σκόνης και ρύπων, τοποθετήστε φώτα με αεροστεγές σχεδιασμό με προστασία από ανέμους.

Κατά την καυτή περίοδο, ο φρέσκος αέρας ψύχεται ψεκάζοντας κρύο νερό από τα ακροφύσια που βρίσκονται στην περιοχή των αεραγωγών. Ο αέρας ψύχεται και η υγρασία αυξάνεται ελαφρά.

Στα κτίρια με φυσικό αερισμό υπάρχουν ορισμένες απαιτήσεις:

 • η περίμετρος του πρέπει να είναι ανοικτή για την πρόσβαση του αέρα.
 • Αεριζόμενα μονοκατοικά καταστήματα ή βρίσκονται στους τελευταίους ορόφους πολυκατοικιών.

Είναι πολύ δύσκολο να τοποθετηθεί φυσικός εξαερισμός σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις πολλαπλών χρήσεων. Με πλάτος καταστήματος άνω των 100 μέτρων, η παράδοση καθαρού αέρα στο κέντρο του κτιρίου είναι πρακτικά ανέφικτη. Στη συνέχεια για τον αερισμό εγκαταστήστε μη μονωμένα φανάρια Baturin με ξεχωριστό αγωγό για το σχέδιο και την εισροή. Το χειμώνα, ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητη πτώση της θερμοκρασίας στην περιοχή εργασίας των εγκαταστάσεων παραγωγής. Ως εκ τούτου, σε καταστήματα πολλαπλών χρήσεων, συνήθως εγκαθίσταται εξαναγκασμένος εξαερισμός με θέρμανση με εισροή.

Ο έλεγχος όλων των στοιχείων αερισμού πραγματοποιείται μηχανικά.

Το πλεονέκτημα αυτού του είδους εξαερισμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στη δυνατότητα παροχής μιας ισχυρής ανταλλαγής αέρα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα στο χαμηλό κόστος των μηχανισμών.

 • την εξάρτηση από τον καιρό.
 • πολυπλοκότητα της διαχείρισης ·
 • Η αδυναμία παροχής φτηνών θέσεων εργασίας με καθαρό αέρα.

Ο αερισμός, ως ένα είδος αερισμού βιομηχανικών χώρων, είναι απαράδεκτο εάν η τεχνολογία συνεπάγεται την εξάπλωση επιβλαβών ακαθαρσιών και σκόνης. Επειδή η διήθηση των μαζών αέριων αποβλήτων είναι αδύνατη.

Αναγκαστικός εξαερισμός σε χώρους παραγωγής

Εισαγωγής ή κύκλωμα εξάτμισης για τον εξαερισμό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων μηχανικής ώσης επιτρέπουν παραμέτρους για να φέρει αέρα τροφοδοσίας στην απαιτούμενη (υγράνετε, φίλτρο, δροσερό, θερμότητα και την εξάλειψη του αέρα).

Πλεονεκτήματα του εξαναγκασμένου εξαερισμού:

 • η δουλειά της δεν σχετίζεται με την εξωτερική θερμοκρασία.
 • τροφοδοσία, αφαίρεση αέρα μπορεί να είναι από το απαιτούμενο σημείο?
 • υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της πολλαπλότητας εξαερισμού των εγκαταστάσεων παραγωγής σε οποιοδήποτε όριο ·
 • είναι δυνατόν να γίνει ακριβής υπολογισμός της εξάτμισης ή του εξαναγκασμένου εξαερισμού του χώρου παραγωγής.

Μεταξύ των τύπων εξαερισμού που χρησιμοποιούνται σήμερα σε βιομηχανικούς χώρους, ο πιο διαδεδομένος είναι ο εξαναγκασμός εξαερισμού.

Ο εξαερισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής περιορίζει την εξάπλωση του βρώμικου αέρα και τον κατευθύνει απευθείας από την πηγή εμφάνισης.

Η ποιότητα του τοπικού αερισμού του χώρου παραγωγής επηρεάζεται από την ορθότητα της επιλογής του εξοπλισμού, το σχήμα των δεκτών του αέρα, τον βαθμό των ατμοσφαιρικών εκκενώσεων.

Όλοι οι τύποι συστημάτων εξάτμισης για εξαερισμό βιομηχανικών εγκαταστάσεων αποτελούνται από στοιχεία όπως:

 • αναρρόφηση (είσοδος αέρα).
 • ανεμιστήρας;
 • αεραγωγούς ·
 • φίλτρα;
 • αγωγού εξαγωγής.

Ολόκληρη η ποσότητα βρώμικου αέρα πρέπει να συλλέγεται από την είσοδο αέρα και στη συνέχεια να μεταδίδεται μέσω του τοπικού συστήματος εξαερισμού του χώρου παραγωγής.

Τύποι βιομηχανικών εισόδων αέρα

Οι είσοδοι αναρρόφησης ή εισαγωγής αέρα για συστήματα εξαερισμού είναι δύο τύπων:

Τα ανοίγματα αερισμού ανοιχτού τύπου αποτελούνται από:

 • προστατευτικό περίβλημα.
 • Ομπρέλα εξαγωγής?
 • πλευρά αναρρόφησης ή με τηλεσκοπική άρθρωση (εγκατεστημένη απευθείας στο χώρο εργασίας).
 • κινητές εισόδους αέρα.

Οι δέκτες αυτοί διακρίνονται από το γεγονός ότι το άνοιγμα για την εισαγωγή βρώμικου αέρα βρίσκεται ελαφρώς μακριά από τον τόπο της εκπομπής του.

Προστατευτική θήκη εξαλείφει σύννεφο σκόνης της σκόνης (τα λεγόμενα φακό σκόνης), η οποία σχηματίζεται, για παράδειγμα, ξυλουργική: κατά τη διάρκεια λείανση, στίλβωση χρησιμοποιώντας έναν μύλο. Η συσκευή περιέχει μια προσωπίδα και είναι εγκατεστημένη σε όλη την κίνηση της σκόνης.

Η πολλαπλότητα του τοπικού εξαερισμού του χώρου παραγωγής υπολογίζεται με βάση την ταχύτητα και τη διάμετρο του τροχού λείανσης ή του τροχού λείανσης.

Οι εξατμίσεις των ομπρελών μειώνουν την περιοχή διανομής και εκτρέπουν τον ζεστό αέρα που περιέχει επικίνδυνες ακαθαρσίες και ανεβαίνουν σύμφωνα με την αρχή της μεταφοράς. Το μέγεθος της ομπρέλας πρέπει να καλύπτει πλήρως την περιοχή της πηγής θερμού αέρα. Ομπρέλες γίνονται με ή χωρίς μαρκίζες. Οι προεξοχές είναι κατασκευασμένες από σκληρά φύλλα ή παχιά ύφασμα. Οι ανοιχτές ομπρέλες είναι πιο βολικές, καθώς οι προεξοχές δεν παρεμποδίζουν την πρόσβαση του προσωπικού.

Σε επιβλαβείς βιομηχανίες, η παροχή αέρα που εισέρχεται στην ομπρέλα πρέπει να είναι από 0,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και υψηλότερη. Αν η ομπρέλα αφαιρεί ζεστό αέρα χωρίς ακαθαρσίες, η ταχύτητα πρέπει να είναι από 0,15 έως 0,25 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Στη χαράδρα και τα γαλβανικά λουτρά έχουν τοποθετηθεί εισόδους αέρα με τη μορφή σχισμών ή αερόφερτης αναρρόφησης. Ο αέρας μετακινείται πάνω από το μπάνιο και αντλεί επιβλαβείς ατμούς αλκαλίων και οξέων προτού εξαπλωθούν σε όλο το δωμάτιο.

Εάν το πλάτος του μπάνιου είναι μικρό (έως 70 cm), εγκαθίσταται μονόπλευρη αναρρόφηση.

Τα μεγάλα λουτρά είναι εξοπλισμένα με αντλίες διπλού πηνίου, καθώς και δομές που εκσφενδονίζουν την εξάτμιση από την επιφάνεια του υγρού, "με εμφύσηση".

Ο όγκος του αέρα που διέρχεται από τέτοιες συσκευές εξαρτάται από την επιφάνεια του υγρού, τον βαθμό εξάτμισης του ατμού και τη θερμοκρασία του υγρού. Καθώς ο ατμός καταστρέφει γρήγορα τις μεταλλικές κατασκευές, ο εξαερισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής αυτής της κατεύθυνσης είναι κατασκευασμένος από ανθεκτικά υλικά, για παράδειγμα PVC.

Στα καταστήματα συγκόλλησης και την συγκόλληση, οι αντλίες αναρρόφησης τοποθετούνται σε κάθετες ή επικλινείς πλάκες με αριθμό οπών.

Τηλεσκοπική και αρθρωτή αναρρόφηση είναι πολύ συχνές. Χάρη στον ανασυρόμενο σωλήνα, το άκρο αναρρόφησης μπορεί να έρθει πιο κοντά στην επιθυμητή θέση.

Σε εργαστήρια με ημιαυτόματους συγκολλητές και σίδερα συγκόλλησης που λειτουργούν με διοξείδιο του άνθρακα, οι αντλίες αναρρόφησης τοποθετούνται απευθείας στα εργαλεία. Αυτός ο εξοπλισμός είναι αποτελεσματικός στην ανταλλαγή αέρα μέχρι 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Εάν ο χώρος εργασίας του συγκολλητή δεν είναι σταθερός, χρησιμοποιείται κινητή αναρρόφηση, μερικές από αυτές προσαρτώνται στη μηχανή συγκόλλησης στις βεντούζες.

Αντλίες αναρρόφησης κλειστού τύπου:

Οι καυσαερίων εγκαθίστανται στα καταστήματα με άφθονη απελευθέρωση τοξικών αναθυμιάσεων και αερίων.

Τα κουτιά-καταφύγια δεν παρέχουν ανοιχτά ανοίγματα και χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες με ραδιενεργές και εξαιρετικά δηλητηριώδεις ουσίες. Όλοι οι χειρισμοί εκτελούνται από τον εργαζόμενο μέσω ελαστικών γαντιών και ενσωματωμένων σωλήνων ή μηχανικών διατάξεων.

Ο τοπικός εξαερισμός σε εγκαταστάσεις παραγωγής με πλήρη απομόνωση πηγών επικίνδυνων εκπομπών ονομάζεται αναρρόφηση και θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα συστήματα.

Τύποι βιομηχανικών ανεμιστήρων

Ένας ακτινικός ή φυγοκεντρικός ανεμιστήρας ονομάζεται επίσης "σαλιγκάρι" σε σχήμα του σώματος, στον οποίο ενσωματώνεται ένας τροχός με λεπίδες. Κατά τη στρέψη του τροχού, ο αέρας διεισδύει στο σώμα, αλλάζει κατεύθυνση και κινείται κάτω από την πίεση στον αγωγό.

Ο εξαερισμός είναι συχνά κορεσμένος με επιβλαβή και επιθετικά συστατικά και ακόμη και εκρηκτικά. Ανάλογα με τις πιθανές ακαθαρσίες, οι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται:

 • κανονικός αέρας για θερμοκρασίες έως +80 βαθμούς με μικρή ποσότητα σκόνης.
 • αντιδιαβρωτικός τύπος - για ατμούς αλκαλίων και οξέων.
 • με προστασία από σπινθήρες - για μίγματα εκρηκτικών αερίων.
 • σκόνη - χρησιμοποιείται όταν η σκόνη στον αέρα υπερβαίνει τα 100 χιλιοστόγραμμα ανά κυβικό μέτρο.

Οι αριθμοί των ανεμιστήρων υποδεικνύουν τη διάμετρο του τροχού, εκφρασμένη σε δεκαδικά ψηφία.

Οι αξονικοί ανεμιστήρες είναι κεκλιμένα πτερύγια τοποθετημένα σε κυλινδρικό σώμα. Κατά τη λειτουργία, ο αέρας κινείται παράλληλα στον άξονα του ανεμιστήρα. Τέτοια μοντέλα εγκαθίστανται συχνότερα σε δίκτυα μέσου μεγέθους, αγωγούς εξαγωγής έκτακτης ανάγκης και σε ορυχεία. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι ένας ανεμιστήρας μπορεί να τροφοδοτήσει αέρα σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις, πραγματοποιώντας τόσο την εξαγωγή όσο και την εισροή.

Ο αέρας τροφοδοτείται στα απαραίτητα σημεία κατά μήκος των αγωγών. Οι περισσότερες φορές είναι κατασκευασμένες από λαμαρίνα, και όταν εργάζονται με επιθετικές ουσίες - από πλαστικό, κεραμικά και άλλα ανθεκτικά υλικά.

Συλλέκτες σκόνης και φίλτρα για εργασία στην παραγωγή

Η ποιότητα των ατμοσφαιρικών εκπομπών στην ατμόσφαιρα ρυθμίζεται από τις απαιτήσεις για τον αερισμό βιομηχανικών χώρων. Ως εκ τούτου, ο βρώμικος αέρας από βιομηχανικές εγκαταστάσεις πρέπει να φιλτράρεται πριν απορριφθεί στο περιβάλλον. Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους, που υπολογίζονται για τον αερισμό του χώρου παραγωγής, είναι η απόδοση του καθαρισμού του αέρα.

Υπολογίζεται ως εξής:

όπου Κνχ είναι η συγκέντρωση ακαθαρσιών στον αέρα πριν από το φίλτρο, Κνχ είναι η συγκέντρωση μετά το φίλτρο.

Μερικές φορές ένας μόνο συλλέκτης ή φίλτρο σκόνης καθαρίζει επαρκώς τον αέρα και ο καθαρισμός ονομάζεται καθαρισμός ενός σταδίου. Εάν ο αέρας είναι πολύ βρώμικος, είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένας καθαρισμός πολλών σταδίων.

Ο τύπος του συστήματος καθαρισμού εξαρτάται από την ποσότητα ακαθαρσιών, τη χημική σύνθεση και τη μορφή.

Ο απλούστερος σχεδιασμός των συλλεκτών σκόνης είναι ο θάλαμος σκόνης. Σε αυτές, η ταχύτητα της ροής του αέρα μειώνεται απότομα και εξαιτίας αυτού οι μηχανικές ακαθαρσίες καθίστανται. Αυτός ο τύπος καθαρισμού είναι κατάλληλος μόνο για τον κύριο καθαρισμό και δεν είναι πολύ αποτελεσματικός.

Οι θάλαμοι συλλογής σκόνης μπορούν να είναι:

Για τη σύλληψη σκόνης με σωματίδια μεγαλύτερα των 10 μικρών, χρησιμοποιούνται κυκλώνες - αδρανειακοί συλλέκτες σκόνης.

Ο κυκλώνας είναι ένα κυλινδρικό δοχείο από μέταλλο, που κλίνει από κάτω. Από πάνω παρέχεται αέρας, σωματίδια σκόνης υπό την επίδραση των φυγόκεντρων δυνάμεων χτυπάνε τους τοίχους και πέφτουν. Ο καθαρός αέρας αποβάλλεται μέσω ειδικού σωλήνα.

Δύο μικρές κυκλώνες, τοποθετημένες το ένα μετά το άλλο, αυξάνουν την απόδοση καθαρισμού κατά 90% σε σύγκριση με ένα μεγάλο.

Για να αυξηθεί περαιτέρω ο όγκος της καθυστερημένης σκόνης, ψεκάζεται νερό στο σώμα του κυκλώνα. Τέτοιες συσκευές ονομάζονται κυκλώνα-rinsers. Η σκόνη ξεπλένεται με νερό και αποστέλλεται στους καθαριστές.

Σύγχρονος τύπος συλλεκτών σκόνης - περιστρεφόμενοι ή περιστροφικοί. Το έργο τους βασίζεται σε ένα συνδυασμό δυνάμεων Coriolis και φυγοκεντρικής δύναμης. Η κατασκευή των rotoclones μοιάζει με φυγοκεντρικό ανεμιστήρα.

Τα ηλεκτρο-φίλτρα είναι ένας άλλος τρόπος καθαρισμού του αέρα από τη σκόνη. Θετικά φορτισμένα σωματίδια σκόνης προσελκύονται από ηλεκτρόδια με αρνητικό φορτίο. Μία υψηλή τάση διέρχεται μέσω του φίλτρου. Για να καθαρίσετε τα ηλεκτρόδια από τη σκόνη, ανακινούνται αυτόματα από καιρό σε καιρό. Η σκόνη εισέρχεται στους συσσωρευτές.

Χρησιμοποιούνται επίσης φίλτρα χαλκού και οπτάνθρακα, διαβρεγμένα με νερό.

Τα μεσαία και λεπτά φίλτρα είναι κατασκευασμένα από υλικό φίλτρου: τσόχα, συνθετικά μη υφασμένα υλικά, μικρά δίχτυα, πορώδη υφάσματα. Παγιδεύουν τα μικρότερα σωματίδια λαδιού, σκόνης, αλλά αρκετά γρήγορα για να φράξουν και να απαιτήσουν αντικατάσταση ή καθαρισμό.

Εάν ο αέρας χρειάζεται να καθαριστεί από πολύ επιθετικές, εκρηκτικές ουσίες ή αέρια, χρησιμοποιούνται συστήματα εκτόξευσης.

Ο εκτοξευτής αποτελείται από τέσσερις θαλάμους: ένα κενό, ένα σύγχρονο, ένα λαιμό, ένα διαχύτη. Ο αέρας μέσα τους έρχεται κάτω από μεγάλη πίεση, παρασύρεται από έναν ισχυρό ανεμιστήρα ή συμπιεστή. Στο διαχύτη, η δυναμική πίεση μετατρέπεται σε στατική, μετά την οποία η αέρος εκβάλλεται έξω.

Εξαερισμός στο εργοστάσιο

Τα πρότυπα εξαερισμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων καθορίζονται στο SNiP 41-01-2003. Πριν εισέλθετε στην αίθουσα, ο αέρας πρέπει να επεξεργαστεί: δροσερός ή ζεστός, φίλτρο από τη σκόνη, μερικές φορές να αυξάνει την υγρασία του.

Η συσκευή του εξαναγκασμένου εξαερισμού:

 • εισαγωγή αέρα
 • αεραγωγούς ·
 • φίλτρα;
 • θερμαντήρες?
 • ανεμιστήρας;
 • διανομείς αέρα.

Όταν εγκαθίσταται ο εξαερισμός του χώρου παραγωγής για να φιλοξενηθεί ο θερμαντήρας, το φίλτρο και ο ανεμιστήρας, οργανώνεται ένας θάλαμος εφοδιασμού.

Οι αγωγοί αέρα βρίσκονται σε ύψος 2 μ. Πάνω από το επίπεδο του εδάφους, σε απομακρυσμένες τοποθεσίες από πηγές ρύπανσης, μερικές φορές πάνω από την οροφή του κτιρίου. Κατά την επιλογή της τοποθεσίας λαμβάνεται υπόψη η κατεύθυνση των ανέμων. Εξωτερικά, οι συσκευές εισαγωγής αέρα καλύπτουν τις περσίδες, τις γρίλιες ή τις ομπρέλες.

Ο αέρας τροφοδοσίας καθαρίζεται με φίλτρα διαφόρων τύπων, συχνά με μη υφασμένα υλικά.

Ο αέρας το χειμώνα θερμαίνεται από θερμαντήρες ή θερμαντήρες αέρα. Το ψυκτικό είναι νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Εάν απαιτείται υγρασία, εγκαθίστανται θάλαμοι άρδευσης όπου ψεκάζεται το λεπτά διαμερισμένο κλάσμα αέρα. Με τον ίδιο τρόπο, ο αέρας ψύχεται.

Τοπικό σύστημα τροφοδοσίας στο δωμάτιο

Τύποι τοπικού αερισμού εξαερισμού:

 • αερόθερμα-κουρτίνες?
 • ατμοσφαιρικά ντους;
 • οάσεις ·
 • κουρτίνες αέρα.

Το ντους αέρα είναι ένα ρεύμα καθαρού αέρα, κατευθυνόμενο προς τον χώρο εργασίας. Ο σκοπός του είναι να αυξήσει τη μεταφορά θερμότητας του σώματος του εργαζόμενου και να αποτρέψει την υπερθέρμανση.

Οι ρυθμίσεις του στραγγαλισμού μπορούν να είναι:

Το Dushirovanie είναι οργανωμένο σε καυτά καταστήματα, καθώς και με υπέρυθρη ακτινοβολία προσωπικού άνω των 350 W / sq. μετρητή.

Οι ρυθμοί εξαερισμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων αυτού του τύπου εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της εργασίας, τη θερμοκρασία του αέρα στο κατάστημα και την ένταση της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Κατά μέσο όρο, η θερμοκρασία του αέρα στο ντους αέρα είναι από +18 έως +24 μοίρες. Η ροή κινείται με ταχύτητα από 0,5 έως 3,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Η ταχύτητα είναι άμεσα ανάλογη με τη θερμοκρασία του αέρα και την ένταση της ακτινοβολίας. Και η θερμοκρασία του αέρα τροφοδοσίας είναι αντιστρόφως ανάλογη προς αυτές τις παραμέτρους.

Για να αλλάξετε την κατεύθυνση της ροής αέρα, στα άκρα των αγωγών συνδέονται ειδικά περιστρεφόμενα ακροφύσια.

Οι oases του αέρα εξυπηρετούν ένα ολόκληρο τμήμα του εργαστηρίου, το οποίο περιβάλλει την υπόλοιπη περιοχή με φωτεινές οθόνες. Στην περιοχή, ο αέρας μετακινείται με την υπολογισμένη ταχύτητα και θερμοκρασία. Στην όαση, υπολογίζεται προσεκτικά ο ρυθμός εξαερισμού των βιομηχανικών χώρων.

Οι κουρτίνες αέρα και θερμότητας έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν την υπερψύξη του προσωπικού και την ψύξη των χώρων μέσω ανοιχτών θυρών ή ανοιγμάτων.

Υπάρχουν 2 τύποι πέπλων:

 • με θέρμανση του φρέσκου αέρα.
 • χωρίς θέρμανση.

Ο γενικός αερισμός είναι απαραίτητος σε περιπτώσεις όπου η υγρασία, η θερμότητα και η ρύπανση εισέρχονται στο σύνολο του εργαστηρίου και είναι αδύνατο να τηρούνται οι κανόνες αερισμού των βιομηχανικών χώρων με τη βοήθεια τοπικών μέτρων. Με ένα γενικό σύστημα εξαερισμού, ο αέρας εξαγωγής στην αίθουσα παραγωγής αραιώνεται καθαρά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του υγειονομικού και υγειονομικού ελέγχου. Αυτό δεν είναι ένα οικονομικό και όχι πολύ αποτελεσματικό σύστημα.

Για να αποφύγετε την αποστράγγιση βρώμικου αέρα από το εργαστήριο, οι θάλαμοι εξαερισμού και οι αεραγωγοί σφραγίζονται προσεκτικά και ο εξαερισμός των εγκαταστάσεων παραγωγής εγκαθίσταται στα καθαρότερα σημεία.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και υγιεινής ελέγχου των συστημάτων αερισμού των βιομηχανικών χώρων, όλα τα συστατικά διατηρούνται καθαρά και υποβάλλονται σε περιοδικές επιθεωρήσεις.

Χαρακτηριστικά των υπολογισμών και της συσκευής αερισμού σε καταστήματα διαφόρων χρήσεων

Ο σχεδιασμός του εξαερισμού του εργαστηρίου είναι ένα πολύπλοκο καθήκον μηχανικής, για το οποίο είναι απαραίτητο να εκτελεστούν προσεκτικοί υπολογισμοί που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον σκοπό του. Ο βιομηχανικός εξαερισμός πρέπει να απομακρύνει όλους τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του θερμού αέρα, των εκρηκτικών ρύπων και των τοξικών εκπομπών, των υδρατμών - ό, τι διατίθεται στην παραγωγική διαδικασία από προϊόντα, εξοπλισμό και προσωπικό.

Ο υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού του καταστήματος πραγματοποιείται χωριστά για κάθε είδος ρύπανσης:

Σε πλεονάζουσα θερμότητα:

Q = Qu + (3,6V-cQu * (Tz-Tp) / c * (Τ1-Τρ), όπου

Qu (m3) - ο όγκος, ο οποίος κατανέμεται με τοπική αναρρόφηση,

V (Watt) - η ποσότητα θερμότητας που παράγει προϊόντα ή εξοπλισμό,

c (kJ) - δείκτης θερμικής ικανότητας = 1,2 kJ (δεδομένα αναφοράς),

Tz (° C) - t του μολυσμένου αέρα που απορρίπτεται από το χώρο εργασίας,

Tp (° C) - t των μαζών του αέρα τροφοδοσίας,

T1 - t αέρα, αφαιρείται με αερισμό γενικού τύπου ανταλλαγής.

Για εκρηκτική ή τοξική παραγωγή:

Σε αυτούς τους υπολογισμούς, το βασικό καθήκον είναι να αραιώνουν τις τοξικές εκπομπές και την εξάτμιση στο μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο.

Q = Qu + (M-Qu (Km-Kp) / (Ku-Kp), όπου

M (mg * h) είναι η μάζα των τοξικών ουσιών που απελευθερώνονται ανά ώρα,

Km (mg / m3) - η περιεκτικότητα των τοξικών ουσιών στον αέρα που απελευθερώνεται από τα τοπικά συστήματα,

Kr (mg / m3) - ο αριθμός των δηλητηριωδών ουσιών στις μάζες του αέρα παροχής,

Ku (mg / m3) - η περιεκτικότητα των τοξικών ουσιών στον αέρα που απελευθερώνεται από συστήματα γενικής ανταλλαγής.


Επί της πλεονάζουσας υγρασίας:

Q = Qu + (W-1,2 (Om-Op) / (O1-Op)), όπου

W (mg * ώρα) - η ποσότητα υγρασίας που εισέρχεται στην αίθουσα εργαστηρίου για 1 ώρα,

Om (γραμμάρια * kg) είναι ο όγκος του ατμού που αντλείται από τα τοπικά συστήματα,

Ή (gram * kg) είναι ο δείκτης υγρασίας του φρέσκου αέρα.

О1 (γραμμάρια * kg) - ο αριθμός ατμού που κατανέμεται από το γενικό σύστημα ανταλλαγής.

Για κατανομή από το προσωπικό:

N - αριθμός εργαζομένων,

m - ροή αέρα ανά 1 άτομο * ώρα (σύμφωνα με το SNiP είναι 30 m3 ανά άτομο σε αεριζόμενο χώρο, 60 m3 - σε μη αεριζόμενους).

Υπολογισμός εξαερισμού του εργαστηρίου

Προσδιορίστε την ποσότητα του αέρα εξαγωγής σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

L (m3) είναι η ροή αέρα,

V είναι η ταχύτητα ροής αέρα στη διάταξη εξαγωγής,

S - περιοχή ανοίγματος του τύπου εξαγωγής

Χαρακτηριστικά των καταστημάτων εξαερισμού διαφορετικών κατευθύνσεων

Εξαερισμός του καταστήματος μηχανών

Επιβλαβές: θερμικές εκπομπές από ηλεκτροκινητήρες, προσωπικό, ζεύγος αερολυμάτων και ψυκτικών μέσων, έλαια, γαλακτώματα, σκόνη - σμύριδα και μηχανική.

Θέρμανση: αέρα, σε συνδυασμό με σύστημα εξαερισμού

Τοπική αναρρόφηση: πάνω από μηχανήματα λείανσης / απογύμνωσης, μηχανές χωρίς ψύξη, δεξαμενές για γαλακτώματα, λουτρά για πλύσιμο μερών.

Γενική ανταλλαγή: η εισροή αέρα από ψηλά. υπολογισμός του αέρα για υπερβολική υγρασία και θερμότητα - τουλάχιστον 30 m3 ανά άτομο.

Εξαερισμός του ξυλουργού

Βλάβη: θερμότητα από πρέσες, ατμούς διαλυτών, κόλλα, απορρίμματα ξύλου - σκόνη, ροκανίδια, πριονίδι

Θέρμανση: αέρα, σε συνδυασμό με σύστημα εξαερισμού

Τοπική αναρρόφηση: δάπεδο και υπόγειο για απορρίμματα ξύλου, αναρρόφηση από εργαλειομηχανές. Ο καθαρισμός του αέρα λαμβάνει χώρα σε φίλτρα τσαγιού, κυκλώνες

Γενική ανταλλαγή: διασκορπισμένη ροή αέρα στην άνω ζώνη, μέσω αεραγωγών διάτρητου τύπου (κυρίως)

Ηλεκτρολυτική εξαερισμός

Βλάβη: εξάτμιση αλκαλίων, οξέα, ηλεκτρολύτες, υπερβολική θερμότητα και υγρασία, σκόνη, κυανιούχο υδρογόνο

Θέρμανση: αέρα, σε συνδυασμό με σύστημα εξαερισμού

Τοπική αντλίες: πλευρά του λουτρού, ανεξάρτητο σύστημα εξάτμισης λουτρών με κυανιούχο και όξινα διαλύματα, αντιεκρηκτικός ανεμιστήρες, λουτρό αναρρόφησης υποχρεωτικό εξοπλισμό με διαφορετικούς τύπους λιπαρών περιττή ανεμιστήρες. Υποχρεωτική διήθηση των ληφθέντων αέριων μαζών

Γενική ανταλλαγή: Αεραγωγοί από ανθεκτικά στη διάβρωση υλικά ή υποχρεωτική αντιδιαβρωτική επικάλυψη όλων των αεραγωγών. παροχή 5% της εισροής σε όλες τις παρακείμενες εγκαταστάσεις · Τριπλάσια ανταλλαγή αέρα στα τμήματα για την παρασκευή διαλυμάτων και κυανιούχων αλάτων. Υποχρεωτική διήθηση των ληφθέντων αέριων μαζών.

Εξαερισμός του συγκροτήματος συγκόλλησης

Επιβλαβές: ενώσεις φθορίου, οξείδια του αζώτου, άνθρακας, όζον

Θέρμανση: αέρα, σε συνδυασμό με σύστημα εξαερισμού

Τοπική αναρρόφηση: επιθυμητή (αν είναι δυνατόν)

Γενική ανταλλαγή: εξάτμιση: 2/3 της κάτω ζώνης, 1/3 - από το άνω μέρος. Υπολογισμός του αέρα για την αραίωση των επιβλαβών εκπομπών από τη συγκόλληση στο μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο.

Ο υπολογισμός βασίζεται στο βάρος των ηλεκτροδίων συγκόλλησης που καταναλώνονται ανά ώρα: για χειροκίνητη συγκόλληση, 1500-4500 m3 * h ανά 1 kg. ηλεκτρόδια, 1700-2000 m3 * h για ημιαυτόματα σε διοξείδιο του άνθρακα, 2500-5400 m3 * h - για συγκόλληση με τη χρήση συρμάτων με συρματοποιημένη ροή.

Εργαστήριο βαφής αερισμού

Κίνδυνοι: Εξάτμιση διαλυτών / αραιωτικών, σωματίδια βαφής

Θέρμανση: κεντρική ή αέρας, η οποία συνδυάζεται με εξαερισμό

Τοπική αναρρόφηση: μονάδες απολίπανσης, θάλαμοι βαφής, μονάδες ψεκασμού με ψεκασμό, θάλαμοι ξήρανσης, τραπέζια, περίπτερα, λουτρά εμβάπτισης.

Γενική ανταλλαγή: εισροή για αποζημίωση τοπικών εκχυλισμάτων + 1 φορές, ο γενικός αερισμός με εκπνοή δεν είναι μικρότερος από 1 φορές από την ανώτερη ζώνη.

Εξαερισμός σε χυτήρια

Το κύριο καθήκον του εξαερισμού του χυτηρίου είναι να αντιμετωπίσει την τεράστια ποσότητα θερμότητας που ρίχνεται στους χώρους παραγωγής.

Βλάβη: ακτινοβολούμενη θερμότητα, τεράστια ποσότητα θερμότητας, αμμωνία, διοξείδιο του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα

Θέρμανση: μαζί με σύστημα εξαερισμού

Τοπική αναρρόφηση: για σχεδόν όλους τους τύπους εξοπλισμού στο καυτό κατάστημα

Γενική ανταλλαγή καυσαερίων με μηχανικό κίνητρο στην άνω ζώνη του καταστήματος + αερισμός + εργασίες οσμής + αερισμός γενικής ανταλλαγής.

Πώς να μάθετε την τιμή και να λάβετε μια προσφορά

Για να μάθετε την τιμή μιας λύσης για τη μονάδα σας, μπορείτε να:

 • Στείλτε μια γρήγορη αίτηση, συμπληρώνοντας ένα σχέδιο, σχέδιο ή εκτίμηση.
 • Στείλτε μια αίτηση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected]
 • Καλέστε αμέσως καλώντας το 8 (495) 118-36-16 και λάβετε επαγγελματικές συμβουλές.

LLC "Engineering Systems" είναι μια επαγγελματική εταιρία κλιματισμού που σας εγγυάται υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης στον τομέα των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού.

Σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού στο εργαστήριο

Ο εξαερισμός στο κατάστημα παραγωγής είναι ένα πολύπλοκο σύνολο αλληλοσυνδεόμενων διαδικασιών και συσκευών, με στόχο τη δημιουργία μιας ποιοτικής ανταλλαγής αέρα εντός των εγκαταστάσεων παραγωγής.

Το σύστημα εξαερισμού του εργαστηρίου παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο από ένα παρόμοιο σύστημα σε οποιοδήποτε άλλο δωμάτιο. Η κύρια έμφαση είναι ότι μια ολόκληρη σχεδιασμού μηχανικής σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλιστεί η ομαλή φιλτραρίσματος του αέρα από τις επιβλαβείς και τοξικές ακαθαρσίες και λειτουργική κυκλοφορία του, χωρίς να διαταράσσεται η πορεία των τεχνολογικών διαδικασιών και η συμβολή σε ευνοϊκό για την επιτυχή εφαρμογή τους.

Είδη αερισμού βιομηχανικών καταστημάτων

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο μετακινείται ο αέρας, ο εξαερισμός των χώρων παραγωγής μπορεί να είναι:

Στην πρώτη περίπτωση, η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και της διαφοράς στην πίεση ροής αέρα. Αυτός ο τύπος αερισμού μπορεί να είναι ανοργάνωτος (με βάση τα στοιχειώδη φυσικά φαινόμενα - για παράδειγμα, το σχέδιο) και οργανωμένος (αερισμός). Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε ειδικές δομές (για παράδειγμα κουτιά με φράγματα), επιτρέποντας τη ρύθμιση του μεγέθους και της ισχύος της ροής του αέρα.

Ο μηχανικός αερισμός επιτρέπει την προεπεξεργασία καθαρού αέρα (ψύξη, θέρμανση, υγρασία) και διήθηση μολυσμένου αέρα πριν από την απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα.

* Κατά τη δημιουργία ενός έργου φυτό εξαερισμό και την δημιουργία των προτύπων του αέρα με φυσικό και μηχανικό αερισμό, που διέπεται από SNIP 41-01-2003.


Ως μηχανική και τεχνολογική εγκατάσταση, ο εξαερισμός των βιομηχανικών εργαστηρίων μπορεί να χωριστεί σε 2 τύπους, ανάλογα με τον τρόπο οργάνωσης της ανταλλαγής αέρα:

 • τοπικός τύπος.
 • γενικός τύπος ανταλλαγής.

Στην πρώτη περίπτωση, το κύριο καθήκον του τοπικού αερισμού είναι να εντοπίσει και στη συνέχεια να απομακρύνει τις επιβλαβείς και τοξικές ουσίες και τις εκπομπές, απευθείας στον τόπο καταγωγής τους. Στην πράξη, η πηγή της ρύπανσης αποκρύπτεται από όλες τις κατευθύνσεις. ασπίδες, σχηματίζοντας ένα είδος καλύμματος. Μέσα σε ένα τέτοιο καταφύγιο, υπάρχει μια αραίωση στην αναρρόφηση των αέριων μαζών επειδή η εσωτερική πίεση είναι κάτω από την ατμοσφαιρική πίεση. Ένα τέτοιο μέτρο εμποδίζει την είσοδο επιβλαβών ακαθαρσιών στις εγκαταστάσεις. Το τοπικό σύστημα εξαερισμού του εργαστηρίου αντιμετωπίζει αρκετά αποτελεσματικά τον καθαρισμό του αέρα και η οργάνωσή του είναι μάλλον δημοσιονομική.

Τοπικός εξαερισμός του εργαστηρίου


Σε περιπτώσεις όπου ο τοπικός αερισμός δεν μπορεί να εντοπίσει πλήρως τις πηγές ρύπανσης, εμπλέκεται ο γενικός τύπος αερισμού. Σκοπός του είναι να σύμπλοκο ο καθαρισμός του αέρα σε όλους τους βιομηχανικούς χώρους (ή ένα σημαντικό τμήμα αυτού), με αραίωση της συγκέντρωσης των βλαβερών ακαθαρσιών, σκόνη και βρωμιά, θερμική ακτινοβολία και ούτω καθεξής.

Γενικά εξαερισμού καταφέρνει με την απορρόφηση της θερμότητας και χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει εκπομπές επιβλαβών προσμίξεων στην ατμόσφαιρα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Εάν η ιδιαιτερότητα της παραγωγής συνεπάγεται την έκλυση αερίων, επιβλαβών αερίων, καρκινογόνων ουσιών και σκόνης, χρησιμοποιήστε μικτό εξαερισμό: γενική ανταλλαγή + τοπική αναρρόφηση.

Η έννοια κλειδί της οικοδόμησης σύστημα εξαερισμού είναι για να απομακρυνθεί το μέγιστο ποσό των ρύπων με χρήση τοπικών αναρρόφησης (δεδομένου ότι είναι η κύρια βάση για την οικοδόμηση του βιομηχανικού εξαερισμού), και οι υπόλοιπες ακαθαρσίες αραιώστε το φρέσκο ​​αέρα, μειώνοντας τη συγκέντρωσή τους στο μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο.

Ταξινόμηση του εξαερισμού των βιομηχανικών καταστημάτων από τον τρόπο λειτουργίας:

 • παροχή αέρα στο κατάστημα.
 • εξαερισμό του καταστήματος.
 • Εφοδιασμός και εξαερισμός του εργαστηρίου.

Παροχή αερισμού στο εργαστήριο Εξαερισμός εξαερισμού στο κατάστημα

Μπορείτε να πάρετε ένα σχέδιο σκίτσου και το κόστος του αερισμού εργαστηρίου δωρεάν

Το σύστημα αερισμού εισόδου του συνεργείου αποσκοπεί στην εξασφάλιση ελεύθερης εισροής καθαρού αέρα σε όγκους που θα επαρκούν για την πλήρη λειτουργία της παραγωγής. Στα συστήματα παροχής αέρα, βασικά χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες καναλιών που παράγουν αέρα από έξω και στη συνέχεια περνούν από τους θερμαντήρες, όπου γίνεται θέρμανση και υγρασία (εάν απαιτείται).

Τέτοια συστήματα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πλήρως την εξαναγκασμένη ροή των αέριων μαζών στο κατάστημα. Ταυτόχρονα, η πίεση αέρα αυξάνεται σε σύγκριση με τους δείκτες της ατμοσφαιρικής πίεσης, γεγονός που συμβάλλει στη φυσική (ανοργάνωτη) εξώθηση του αέρα εξαγωγής στο δρόμο μέσω ρωγμών, εξόδων ή ανοιγμάτων.

Ο τοπικός εξαερισμός μπορεί να είναι πολλών τύπων και περιλαμβάνει εξοπλισμό όπως:

 • Ντους αέρα (ροή καθαρού αέρα στο χώρο εργασίας: σταθερός και κινητός)
 • κουρτίνες αέρα και αέρα (με ή χωρίς θέρμανση)
 • oases (εξυπηρετούν ολόκληρα τμήματα του καταστήματος όπου ο αέρας κινείται με την υπολογισμένη ταχύτητα και θερμοκρασία)


Σύστημα εξάτμισης εκτελεί την απομάκρυνση του μολυσμένου / υγρού / ζεστό / τοξικά αέρα και η αντικατάστασή του με ένα κενό λαμβάνει χώρα αποδιοργανωμένη - μέσα από τα ανοίγματα των παραθύρων και θυρών, κλπ τέτοιο φυτό αερισμού είναι πολύ σχετικό στις βιομηχανικές διαδικασίες που περιλαμβάνουν υψηλή θερμότητα, υγρασία, αναθυμιάσεις και.. με ένα μεγάλο προσωπικό των εργαζομένων που συμμετέχουν στην παραγωγή.

Όλοι οι τύποι εγκαταστάσεων εξαερισμού των καταστημάτων παραγωγής αποτελούνται από διάφορα στοιχεία:

 • αναρρόφησης (ανοιχτή - που αποτελείται από ένα προστατευτικό κάλυμμα αρθρωτά-τηλεσκοπικό / εξατμίσεις του σκάφους, είσοδο αέρα, ή η κλειστού τύπου - τα οποία περιλαμβάνουν τα καλύμματα (για παραγωγές με αυξημένη απελευθέρωση τοξικών αερίων και τοξικών ατμών), κάλυμμα του κουτιού κάμερα (για εργασία με ιδιαίτερα δηλητηριώδεις και ραδιενεργές ουσίες), καμπίνες)
 • ανεμιστήρα (φυγοκεντρικός ή αξονικός);
 • ένα κανάλι εξάτμισης.
 • φίλτρο;
 • αεραγωγών

Ομπρέλα εξαερισμού για συνεργείο

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής του συνεργείου απομακρύνει τον βρώμικο αέρα ενώ παράλληλα τροφοδοτεί μάζες φρέσκου αέρα. Η κατανομή της ροής μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:

 • με ανάδευση.
 • με μετατόπιση.

Για την πρώτη επιλογή στο χώρο οροφής ή τοίχου, εγκαθίστανται διαχυτήρες μεγάλης ταχύτητας, μέσω των οποίων ο εξωτερικός αέρας αναγκάζεται να εισέλθει στο δωμάτιο. Στο εσωτερικό του αναμιγνύεται φυσικά με τα απόβλητα και απομακρύνεται μέσω της διάχυτης βαλβίδας.

Στη δεύτερη παραλλαγή, στο επίπεδο του δαπέδου, γίνεται η εγκατάσταση διανομέων αέρα, μέσω των οποίων λαμβάνει χώρα μια εξαναγκασμένη εισροή καθαρού αέρα. Ο δροσερός αέρας διανέμεται στο κάτω μέρος του δωματίου και ο θερμός αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω και εξαναγκάζεται φυσικά να βγαίνει από τις σχάρες εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά των υπολογισμών και της συσκευής αερισμού σε καταστήματα διαφόρων χρήσεων

Ο σχεδιασμός του εξαερισμού του εργαστηρίου είναι ένα πολύπλοκο καθήκον μηχανικής, για το οποίο είναι απαραίτητο να εκτελεστούν προσεκτικοί υπολογισμοί που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον σκοπό του. Ο βιομηχανικός εξαερισμός πρέπει να απομακρύνει όλους τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του θερμού αέρα, των εκρηκτικών ρύπων και των τοξικών εκπομπών, των υδρατμών - ό, τι διατίθεται στην παραγωγική διαδικασία από προϊόντα, εξοπλισμό και προσωπικό.

Ο υπολογισμός του συστήματος εξαερισμού του καταστήματος πραγματοποιείται χωριστά για κάθε είδος ρύπανσης:

Σε πλεονάζουσα θερμότητα:

Q = Qu + (3.6V - cQu * (Tz - Tp) / c * (Τ1 - Τσ), όπου

Qu (m 3) είναι ο όγκος που εξάγεται με τοπική αναρρόφηση,

V (Watt) - η ποσότητα θερμότητας που παράγει προϊόντα ή εξοπλισμό,

με το (kJ) είναι ο εκθέτης της ειδικής θερμότητας = 1,2 kJ (δεδομένα αναφοράς),

Τz (° C) - t μολυσμένου αέρα που αποσύρεται από το χώρο εργασίας,

Τσ (° C) - t μάζας αέρα παροχής,

Τ1 - t αέρα που αφαιρείται με αερισμό του γενικού τύπου ανταλλαγής.

Για εκρηκτική ή τοξική παραγωγή:

Σε αυτούς τους υπολογισμούς, το βασικό καθήκον είναι να αραιώνουν τις τοξικές εκπομπές και την εξάτμιση στο μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο.

Q = Qu + (M-Qu (Km-Kp) / (Ku-Kp), όπου

Μ (mg * h) - η μάζα των τοξικών ουσιών που απελευθερώνονται ανά ώρα,

Κm (mg / m 3) - η περιεκτικότητα των τοξικών ουσιών στον αέρα που απελευθερώνεται από τα τοπικά συστήματα,

Για νασ (mg / m 3) - ο αριθμός των δηλητηριωδών ουσιών στις μάζες του αέρα παροχής,

Κu (mg / m 3) - η περιεκτικότητα των τοξικών ουσιών στον αέρα, που αφαιρούνται από τα συστήματα γενικής ανταλλαγής.


Επί της πλεονάζουσας υγρασίας:

W (mg * h) - η ποσότητα υγρασίας που εισέρχεται στην αίθουσα εργαστηρίου για 1 ώρα,

Οm (γραμμάρια * kg) είναι ο όγκος ατμού που αντλείται από τα τοπικά συστήματα,

Σχετικά μεσ (γραμμάρια * kg) - Δείκτης παροχής υγρασίας αέρα.

Σχετικά με1 (γραμμάρια * kg) - η ποσότητα ατμού που κατανέμεται από το σύστημα γενικής ανταλλαγής.

Για κατανομή από το προσωπικό:

Q = Ν * m, όπου

Ν - αριθμός εργαζομένων,

m - κατανάλωση αέρα ανά 1 άτομο * ώρα (σύμφωνα με το SNiP είναι 30 m 3 ανά άτομο σε αεριζόμενο χώρο, 60 m 3 - σε μη αεριζόμενους).

Υπολογισμός εξαερισμού του εργαστηρίου

Προσδιορίστε την ποσότητα του αέρα εξαγωγής σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

L = 3600 * V * S, όπου

L (m 3) - ροή αέρα,

V - ταχύτητα ροής αέρα στη διάταξη εξάτμισης,

S - την περιοχή ανοίγματος του τύπου εξαγωγής.

Εξαερισμός του καταστήματος μηχανών

Επιβλαβές: θερμικές εκπομπές από ηλεκτροκινητήρες, προσωπικό, ζεύγος αερολυμάτων και ψυκτικών μέσων, έλαια, γαλακτώματα, σκόνη - σμύριδα και μηχανική.

Θέρμανση: αέρα, σε συνδυασμό με σύστημα εξαερισμού

Τοπική αναρρόφηση: πάνω από μηχανήματα λείανσης / απογύμνωσης, μηχανές χωρίς ψύξη, δεξαμενές για γαλακτώματα, λουτρά για πλύσιμο μερών.

Γενική ανταλλαγή: η εισροή αέρα από ψηλά. υπολογισμός του αέρα για υπερβολική υγρασία και θερμότητα - τουλάχιστον 30 m 3 ανά 1 άτομο.

Εξαερισμός στο μηχάνημα

Εξαερισμός του ξυλουργού

Βλάβη: θερμότητα από πρέσες, ατμούς διαλυτών, κόλλα, απορρίμματα ξύλου - σκόνη, ροκανίδια, πριονίδι

Θέρμανση: αέρα, σε συνδυασμό με σύστημα εξαερισμού

Τοπική αναρρόφηση: δάπεδο και υπόγειο για απορρίμματα ξύλου, αναρρόφηση από εργαλειομηχανές. Ο καθαρισμός του αέρα λαμβάνει χώρα σε φίλτρα τσαγιού, κυκλώνες

Γενική ανταλλαγή: διασκορπισμένη ροή αέρα στην άνω ζώνη, μέσω αεραγωγών διάτρητου τύπου (κυρίως)

Ηλεκτρολυτική εξαερισμός

Βλάβη: εξάτμιση αλκαλίων, οξέα, ηλεκτρολύτες, υπερβολική θερμότητα και υγρασία, σκόνη, κυανιούχο υδρογόνο

Θέρμανση: αέρα, σε συνδυασμό με σύστημα εξαερισμού

Τοπική αντλίες: πλευρά του λουτρού, ανεξάρτητο σύστημα εξάτμισης λουτρών με κυανιούχο και όξινα διαλύματα, αντιεκρηκτικός ανεμιστήρες, λουτρό αναρρόφησης υποχρεωτικό εξοπλισμό με διαφορετικούς τύπους λιπαρών περιττή ανεμιστήρες. Υποχρεωτική διήθηση των ληφθέντων αέριων μαζών

Γενική ανταλλαγή: Αεραγωγοί από ανθεκτικά στη διάβρωση υλικά ή υποχρεωτική αντιδιαβρωτική επικάλυψη όλων των αεραγωγών. παροχή 5% της εισροής σε όλες τις παρακείμενες εγκαταστάσεις · Τριπλάσια ανταλλαγή αέρα στα τμήματα για την παρασκευή διαλυμάτων και κυανιούχων αλάτων. Υποχρεωτική διήθηση των ληφθέντων αέριων μαζών.

Εξαερισμός του συγκροτήματος συγκόλλησης

Επιβλαβές: ενώσεις φθορίου, οξείδια του αζώτου, άνθρακας, όζον

Θέρμανση: αέρα, σε συνδυασμό με σύστημα εξαερισμού

Τοπική αναρρόφηση: επιθυμητή (αν είναι δυνατόν)

Γενική ανταλλαγή: εξάτμιση: 2/3 της κάτω ζώνης, 1/3 - από το άνω μέρος. Υπολογισμός του αέρα για την αραίωση των επιβλαβών εκπομπών από τη συγκόλληση στο μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο.

Ο υπολογισμός βασίζεται στο βάρος των ηλεκτροδίων συγκόλλησης, τα οποία καταναλώνονται για 1 ώρα: για χειροκίνητη συγκόλληση - 1500-4500 m 3 * h ανά 1 kg. ηλεκτρόδια, 1700-2000 m 3 * h για ημιαυτόματο σε διοξείδιο του άνθρακα, 2500-5400 m 3 * h - για συγκόλληση με συρμάτινα σύρματα.

Εξαερισμός του συγκροτήματος συγκόλλησης

Εργαστήριο βαφής αερισμού

Κίνδυνοι: Εξάτμιση διαλυτών / αραιωτικών, σωματίδια βαφής

Θέρμανση: κεντρική ή αέρας, η οποία συνδυάζεται με εξαερισμό

Τοπική αναρρόφηση: μονάδες απολίπανσης, θάλαμοι βαφής, μονάδες ψεκασμού με ψεκασμό, θάλαμοι ξήρανσης, τραπέζια, περίπτερα, λουτρά εμβάπτισης.

Γενική ανταλλαγή: εισροή για αποζημίωση τοπικών εκχυλισμάτων + 1 φορές, ο γενικός αερισμός με εκπνοή δεν είναι μικρότερος από 1 φορές από την ανώτερη ζώνη.

Εξαερισμός σε χυτήρια

Το κύριο καθήκον του εξαερισμού του χυτηρίου είναι να αντιμετωπίσει την τεράστια ποσότητα θερμότητας που ρίχνεται στους χώρους παραγωγής.

Βλάβη: ακτινοβολούμενη θερμότητα, τεράστια ποσότητα θερμότητας, αμμωνία, διοξείδιο του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα

Θέρμανση: μαζί με σύστημα εξαερισμού

Τοπική αναρρόφηση: για σχεδόν όλους τους τύπους εξοπλισμού στο καυτό κατάστημα

Γενική ανταλλαγή καυσαερίων με μηχανικό κίνητρο στην άνω ζώνη του καταστήματος + αερισμός + εργασίες οσμής + αερισμός γενικής ανταλλαγής.

Εξαερισμός του χυτηρίου

Η δημιουργία και ο σχεδιασμός του εξαερισμού σε εργοστάσια παραγωγής οποιουδήποτε σκοπού ανατίθενται αποκλειστικά σε επαγγελματίες που θα διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με όλα τα απαραίτητα πρότυπα και θα εκτελέσουν υπολογισμούς λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής σας.

Μπορείτε να πάρετε ένα σχέδιο σκίτσου και το κόστος του εξαερισμού για το λέβητα σας δωρεάν

Εξαερισμός βιομηχανικών χώρων

Εξαερισμός της παραγωγής - ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν στην οργάνωση και τη διατήρηση μιας σταθερής ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Ο λειτουργικός εξοπλισμός και οι διεργασίες παραγωγής αποτελούν συχνά πηγή ατμοσφαιρικών σωματιδίων και τοξικών αναθυμιάσεων, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, η έλλειψη καθαρού αέρα μειώνει την παραγωγικότητα και την ικανότητα να αντέχει στη σωματική δραστηριότητα.

Θα επιλύσουμε οποιαδήποτε εργασία σχετικά με τον εξαερισμό, τον κλιματισμό και τα συστήματα θέρμανσης στη μονάδα σας μέσα στον προϋπολογισμό και τους όρους σας στη Μόσχα, τη Μόσχα και σε όλες τις περιοχές της Ρωσίας! Κλήση: 8 (495) 118-27-34

Η λύση

Ο εξαερισμός βιομηχανικών εγκαταστάσεων - εξασφαλίζει ουσιαστικά την εισροή καθαρού αέρα και τη διάθεση των αποβλήτων. Και περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά αποφάσεων.

Το πρώτο στάδιο είναι ο προγραμματισμός. Και γι 'αυτό πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αρκετοί σημαντικοί όροι: η παρουσία επιβλαβών αναθυμιάσεων στις εγκαταστάσεις, η μόλυνση των αερίων και οι συνθήκες θερμοκρασίας.

Για την επίλυση των εργασιών, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι απαραίτητες συνθήκες εργασίας, καθώς και να αξιοποιηθούν οι παράμετροι του χώρου και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Πιο συχνά σε μεγάλα δωμάτια, χρησιμοποιείται ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής με ψύξη ή θέρμανση του αέρα.

Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλά συστήματα εξαερισμού που διαφέρουν ως προς τη λειτουργικότητα και το κόστος. Συχνά αυτή είναι μια ειδική λύση για κάθε ξεχωριστό δωμάτιο. Είναι χάρη σε αυτό που έχουμε ένα αποτελεσματικό, οικονομικό, και να αντιμετωπίσει τέλεια τα καθήκοντα που ορίζονται. Είναι κατανοητό ότι το σύστημα εξαερισμού - αυτό είναι ένα πολύ πολύπλοκο μηχανισμό, ο οποίος όχι μόνο παρέχει καθαρό και φρέσκο ​​αέρα στο δωμάτιο, και ως εκ τούτου καλύτερη απόδοση, όχι μόνο για τον εξοπλισμό, αλλά και των εργαζομένων, καθώς και την ευημερία τους, καθώς και να σας επιτρέπει να ελέγχετε πολλές παραμέτρους για να δημιουργήσετε βέλτιστες κλιματολογικές συνθήκες ανάλογα με το χρόνο ή μέρος του δωματίου. Το σύστημα εξαερισμού μπορεί να ελέγχεται μηχανικά ή ηλεκτρονικά, αλλά είναι επίσης δυνατή και μικτές εκδόσεις.

Το πρόβλημα του βιομηχανικού εξαερισμού

Το κύριο καθήκον του βιομηχανικού εξαερισμού είναι να εξασφαλίσει τη συνεχή παρουσία καθαρού αέρα στις εγκαταστάσεις (χωρίς ακαθαρσίες, οσμή και επιβλαβή συστατικά). Αυτό παρέχεται με 2 τρόπους: αφαιρώντας μολυσμένες μάζες αέρα από τα καταστήματα και εξασφαλίζοντας φρέσκο ​​αέρα. Ο δεύτερος στόχος είναι να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα. Αυτό περιλαμβάνει απαιτήσεις για τη θερμοκρασία και την υγρασία. Αυτές οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για βιομηχανίες που συνοδεύονται από μεγάλη έκλυση θερμότητας, υγρασίας και επιβλαβών καπνών.

Το επαγγελματικά σχεδιασμένο σύστημα εξαερισμού συμβάλλει στα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • το προσωπικό είναι λιγότερο άρρωστο
 • αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας
 • Διατηρείται ευνοϊκό μικροκλίμα
 • Ο εξοπλισμός δεν συσσωρεύει υγρασία, το μέταλλο δεν οξειδώνεται και δεν διαβρώνεται
 • απαιτούνται διαδικασίες παραγωγής.

Εξαερισμός εξαγωγής στην παραγωγή

Οι αεραγωγοί χρησιμοποιούνται κυρίως για τον αερισμό των τοπικών χώρων που είναι απρόσιτοι στις ροές διήθησης. Η κίνηση και η διανομή του αέρα πραγματοποιείται χωρίς εξωτερικό καταναγκασμό, μόνο υπό την επίδραση των θερμοκρασιακών διαφορών και της ατμοσφαιρικής πίεσης εκτός και εντός του δωματίου. Για να βελτιωθεί η απόδοση του αερισμού στην έξοδο, είναι εγκατεστημένοι εκτροπείς, ειδικά ακροφύσια επέκτασης, αντλώντας τον αέρα εξαγωγής από το δωμάτιο. Αυτό διευκολύνεται επίσης από τα καλύμματα των παραθύρων και τους ελαφρώς ανοιχτούς φωτισμούς.

Το καλοκαίρι, ο ρόλος των αγωγών παροχής αέρα εκτελείται από ανοικτές πύλες, ανοίγματα σε εξωτερικούς τοίχους και πόρτες. Κατά την κρύα εποχή, μόνο ανοίγματα που βρίσκονται σε ύψος τουλάχιστον 3 μέτρων από το μηδενικό σημάδι ανοίγουν σε αποθήκες ύψους μέχρι και 6 μέτρων. Σε ύψος μεγαλύτερο από 6 μέτρα, οι οπές αερισμού προβάλλονται σε απόσταση 4 μέτρων από το επίπεδο του δαπέδου. Όλα τα ανοίγματα είναι εξοπλισμένα με υδατοαπωθητικές οροφές που εκτρέπουν, επιπλέον, ο αέρας τροφοδοσίας ρέει προς τα πάνω.

Προμηθευτής και εξαερισμός

Η εκχύλιση του μολυσμένου αέρα οφείλεται στους αγωγούς αερισμού και στους αεραγωγούς εξαερισμού. Οι φλόγες λειτουργούν ως ένα είδος θερμικού πτερυγίου, το άνοιγμα και το κλείσιμο του οποίου ρυθμίζει την πίεση του αέρα στις ροές εξαερισμού. Ως πρόσθετος ρυθμιστής πίεσης παρέχονται ειδικά ανοίγματα, εξοπλισμένα με περσίδες:

 • λίγο πάνω από το επίπεδο του δαπέδου - διέγερση της ροής του αέρα,
 • ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο - τη βελτιστοποίηση της εκροής.

Ο όγκος του κυκλοφορούντος αέρα είναι ανάλογος προς την περιοχή των ανοικτών τραβέρσων, των ανοιγμάτων και των αεραγωγών.

Σημείωση:

 1. Εάν η συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον εξωτερικό αέρα είναι κατά 30% υψηλότερη από τα μέγιστα επιτρεπόμενα πρότυπα, δεν χρησιμοποιείται φυσικός εξαερισμός.
 2. Στοιχεία του άνω καλύμματος τοποθετούνται περίπου 10-15 μοίρες κάτω από την κορυφογραμμή στην οροφή. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο καταστροφής τους.

Σχεδιασμός και εγκατάσταση

Για να εξασφαλιστεί ο καλύτερος δυνατός εξαερισμός, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ο σχεδιασμός και η εγκατάστασή του στο στάδιο της κατασκευής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ληφθούν υπόψη όλα τα μέτρα ασφαλείας, ο σωστός σχεδιασμός των ζωνών εξάτμισης.

Αλλά συμβαίνει επίσης ότι είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαερισμού σε ένα ήδη κατασκευασμένο κτίριο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη όλες οι συνθήκες υπό τις οποίες θα λειτουργήσει το σύστημα, καθώς και ο σκοπός του ίδιου του δωματίου. Η επιλογή του εξοπλισμού εξαρτάται πάντα από την έκρηξη και τον κίνδυνο πυρκαγιάς του δωματίου.

Όπως είναι γνωστό για βιομηχανικούς χώρους, χρησιμοποιήστε γενική ανταλλαγή και τοπικό αερισμό. Ο πρώτος είναι υπεύθυνος για την ανταλλαγή αέρα και τον καθαρισμό του αέρα ολόκληρου του δωματίου. Αλλά με τη βοήθεια της τοπικής αναρρόφησης είναι δυνατόν να επιλυθούν μόνο τα τοπικά καθήκοντα στη θέση του σχηματισμού αυτών των πιο επιβλαβών ουσιών. Αλλά για να διατηρήσετε και να εξουδετερώσετε τέτοιες ροές αέρα εντελώς, αποτρέποντας την εξάπλωσή τους σε όλο το δωμάτιο, δεν είναι δυνατόν. Εδώ χρειάζονται επιπλέον στοιχεία, όπως ομπρέλες.

Ο τύπος παραγωγής και η ποσότητα των επιβλαβών ουσιών που απελευθερώνονται, οι παράμετροι της ίδιας της αίθουσας και η θερμοκρασία σχεδιασμού για τις κρύες και ζεστές εποχές επηρεάζουν την επιλογή του εξοπλισμού για την εγκατάσταση του εξαερισμού των εγκαταστάσεων παραγωγής.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι ένας εύκολος στόχος, όπως τον υπολογισμό, το σχεδιασμό και την επακόλουθη εγκατάσταση εξαερισμού, με προσόντα, οι οποίοι πίσω από τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια.

Ταξινόμηση του βιομηχανικού εξαερισμού ανά τύπο δράσης

Υπάρχουν διαφορετικά τύπους βιομηχανικός εξαερισμός. Κατατάσσονται σύμφωνα με τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • μέθοδος οργάνωσης της εισροής και εκροής αέριων μαζών (φυσική, εξαναγκασμένη) ·
 • με λειτουργικότητα (τροφοδοσία, εξάτμιση, παροχή και εξαγωγή) ·
 • μέθοδος οργάνωσης (τοπική, γενική ανταλλαγή) ·
 • χαρακτηριστικά σχεδιασμού (χωρίς κανάλι, κανάλι).

Το απλούστερο και οικονομικότερο είναι φυσικό εξαερισμό. Βασίζεται στους νόμους της φυσικής, όταν οι πιο θερμαινόμενες στρώσεις του αέρα ανεβαίνουν, εκτοπίζουν το κρύο. Το κύριο μειονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι η εξάρτηση του χρόνου του χρόνου, οι καιρικές συνθήκες και ένα περιορισμένο πεδίο εφαρμογής (κατάλληλο για περιορισμένο φάσμα βιομηχανιών). Για την οργάνωση του φυσικού αερισμού στα εργαστήρια παραγωγής ρυθμίστε 3 επίπεδα ρυθμιζόμενων ανοιγμάτων (παράθυρο). Το πρώτο 2 κοστούμι σε ύψος 1-4 μ. Από το πάτωμα, 3 επίπεδα - κάτω από τη ροή ή στη λάμπα αερισμού. Ο νωπός αέρας εισέρχεται μέσω των κατώτερων ανοιγμάτων και βγαίνει βρώμικα μέσω των ανώτερων. Η ένταση της εναλλαγής αέρα ρυθμίζεται με το άνοιγμα / κλείσιμο των δίσκων εξαερισμού. Χρησιμοποιήστε φυσικό εξαερισμό μόνο για μονοκατοικίες.

Αναγκαστικός εξαερισμός - αποτελεσματικότερο σύστημα, συμπεριλαμβανομένου ενός συνόλου εξοπλισμού και δικτύων μηχανικής. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να πληρώσει για την αποτελεσματικότητα, καθώς συνδέεται με την απόκτηση δαπανηρού εξοπλισμού και την κατανάλωση μεγάλου όγκου ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόνο σπάνια χρησιμοποιείται εξαερισμός ή μόνο εξαερισμός (κυρίως σε βιομηχανίες όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι χαμηλή). Πολύ πιο κοινό συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής, παρέχοντας πιο ομαλή εναλλαγή αέρα.

Γενικός αερισμός οργανώνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις. Ανάλογα με τις διεργασίες παραγωγής και τη σύνθεση αέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα συστήματα. Τοπικός αερισμός, σε αντίθεση με τη γενική ανταλλαγή, παρακολουθεί την καθαρότητα του αέρα σε ορισμένες περιοχές - για παράδειγμα, σε μια τοποθεσία συγκόλλησης ή βαφής. Αυτός ο τύπος επιλέγεται σε περίπτωση που η γενική ανταλλαγή δεν αντιμετωπίσει τον εξαερισμό σε όλους τους χώρους.

Ποιος είναι ο συνδυασμός των τοπικών συστημάτων εξαερισμού και παροχής αέρα; Λαμβάνοντας μολυσμένο σύστημα εξάτμισης αέρα δεν του επιτρέπει να εξαπλωθεί πέρα ​​από το δωμάτιο, και την εισροή φρέσκου αέρα προμήθειες (φίλτρα μπορεί να παρέχεται και το σύστημα θέρμανσης).

Αερισμός αεραγωγών η οργάνωση αγωγών ή σωλήνων μεγάλης διατομής που προορίζονται για αεροπορικές μεταφορές. Σύστημα Beskannalnye - ένα σύνολο ανεμιστήρων και κλιματιστικών, ενσωματωμένο στα ανοίγματα των τοίχων ή οροφών.

Σχεδιασμός εξαερισμού σε αίθουσες παραγωγής

Σχεδιασμός τα συστήματα βιομηχανικού εξαερισμού έχουν τις δικές του ιδιαιτερότητες. Δεν υπάρχει καθολικός εξοπλισμός που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των τύπων παραγωγών. Κατά το σχεδιασμό, λαμβάνονται υπόψη πολλά δεδομένα. Ο αλγόριθμος για την επίλυση του προβλήματος έχει ως εξής:

 1. Υπολογισμός της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα.
 2. Επιλογή εξοπλισμού που υποστηρίζει παραμέτρους σχεδιασμού.
 3. Υπολογισμός των αεραγωγών.

Στο πρώτο στάδιο του σχεδιασμού αναπτύσσεται ένα τεχνικό έργο (TOR). Συγκεντρώνεται από τον πελάτη και περιλαμβάνει απαιτήσεις για τις παραμέτρους του αέρα, χαρακτηριστικά των τεχνολογικών διαδικασιών, εργασίες του συστήματος.

Το TOR πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα δεδομένα:

 • το αρχιτεκτονικό σχέδιο του αντικειμένου με τη γεωαναφορά.
 • σχέδια κτιρίων του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της γενικής όψης και των τμημάτων.
 • αριθμός εργαζομένων ανά βάρδια ·
 • τρόπος λειτουργίας του αντικειμένου (μία στροφή, δύο βάρδιες, είκοσι τέσσερις ώρες).
 • χαρακτηριστικά των τεχνολογικών διαδικασιών ·
 • δυνητικά επικίνδυνες περιοχές που δεσμεύονται από το σχέδιο.
 • απαιτούνται παραμέτρους αέρα (θερμοκρασία, υγρασία) το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Ο υπολογισμός της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα διεξάγεται στις ακόλουθες περιοχές:

 • παροχή καθαρού αέρα σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής (σύμφωνα με τους κανόνες ανά άτομο 20-60 m³ / h).
 • θερμική αφομοίωση;
 • αφομοίωση της υγρασίας.
 • αραίωση του αέρα στις μέγιστες επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις επιβλαβών ουσιών.

Η βάση λαμβάνεται από τη μεγαλύτερη ανταλλαγή αέρα που προκύπτει από τους υπολογισμούς που περιγράφηκαν παραπάνω.

Χρησιμοποιώντας το σύστημα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με το SNiP ("Εξαερισμός ειδικών και βιομηχανικών κτιρίων") σε επικίνδυνες βιομηχανίες είναι απαραίτητο να προβλεφθεί σύστημα εξαερισμού έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εκρηκτικών ή δηλητηριωδών αερίων, πυρκαγιάς, μπορεί να προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντιπροσωπεύει μια εντελώς ανεξάρτητη εγκατάσταση του τύπου εξάτμισης και υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε, κατά την εργασία με ένα συμβατικό σύστημα, να παρέχεται 8 φορές ανταλλαγή αέρα ανά ώρα.

Στα δωμάτια των κατηγοριών B, G και D, ο εξαερισμός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πρέπει να κινητοποιείται με βίαιο τρόπο. Ως επείγουσα περίπτωση, επιτρέπεται η χρήση ενός συστήματος γενικής ανταλλαγής με επιπλέον ανεμιστήρες.

Διαχείριση συστήματος εξαερισμού

Αυτοματισμοί ο έλεγχος των συστημάτων εξαερισμού σας επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε τη διαδικασία και να μειώσετε το λειτουργικό κόστος. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης συμμετοχής στη διαχείριση και τη μείωση του κινδύνου "ανθρώπινου παράγοντα". Αυτόματος έλεγχος σημαίνει την εγκατάσταση αισθητήρων που καταγράφουν τη θερμοκρασία / υγρασία του αέρα, τη συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών, τον βαθμό καπνού ή ρύπανσης αερίων. Όλοι οι αισθητήρες συνδέονται με τη μονάδα ελέγχου, η οποία, χάρη στις καθορισμένες ρυθμίσεις, ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί τον εξοπλισμό. Έτσι, ο αυτοματισμός συμβάλλει στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των υγειονομικών κανόνων, ανταποκρίνεται γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και εξοικονομεί σημαντικά κεφάλαια.

Συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Τα συστήματα εξαερισμού είναι ένας από τους κύριους καταναλωτές ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, επομένως η εισαγωγή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας επιτρέπει τη μείωση του κόστους των βιομηχανικών προϊόντων. Τα πιο αποτελεσματικά μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση του συστήματα ανάκτησης αέρα, ανακυκλοφορία αέρα και ηλεκτροκινητήρες χωρίς "νεκρές ζώνες".

Η αρχή της ανάκτησης βασίζεται στη μεταφορά θερμότητας του εξαγόμενου αέρα στον εναλλάκτη θερμότητας, με αποτέλεσμα το χαμηλότερο κόστος θέρμανσης. Οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες συσκευές ανάκτησης είναι τύπου πλάκας και τύπου στροφέα, καθώς και εγκαταστάσεις με ενδιάμεσο ψυκτικό μέσο. Η αποτελεσματικότητα αυτού του εξοπλισμού φθάνει το 60-85%.

αρχή ανακυκλοφορία βασίζεται στην επαναχρησιμοποίηση των αέρα μετά το φιλτράρισμα. Όταν αυτό το τμήμα είναι μικτό αυτό από τον εξωτερικό αέρα. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται στην κρύα εποχή για εξοικονόμηση κόστους για θέρμανση. Είναι δεν ισχύει σε επικίνδυνα επαγγέλματα, στον αέρα που μπορεί να υπάρχουν επιβλαβείς ουσίες 1,2 και 3 τάξεις κινδύνου, παθογόνα, οσμές και όπου η πιθανότητα ατυχημάτων που σχετίζονται με την απότομη αύξηση της συγκέντρωσης στον αέρα της φωτιάς και εκρηκτικών ουσιών.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ηλεκτροκινητήρες έχουν τη λεγόμενη "νεκρή ζώνη", η κατάλληλη επιλογή τους εξοικονομεί ενέργεια. Τυπικά η «νεκρή ζώνη» εμφανίζονται κατά την εκκίνηση, όταν ο ανεμιστήρας λειτουργεί σε κατάσταση αναμονής ή όταν η αντίσταση του δικτύου σημαντικά μικρότερο από ό, τι απαιτείται για τη σωστή λειτουργία του. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο χρησιμοποιείται κινητήρες, με μια ομαλή ελέγχου ταχύτητας και την απουσία αρχικού ρεύματα, προς εξοικονόμηση ενέργειας κατά την εκκίνηση και κατά τη λειτουργία.