Με τα χέρια σας - Πώς να κάνετε τον εαυτό σας

Για την άνετη διαβίωση των ανθρώπων στο σπίτι είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η παροχή καθαρού αέρα στους χώρους καθιστικού και η απομάκρυνση του μολυσμένου ή εξαντλημένου αέρα από την τουαλέτα, το μπάνιο, την κουζίνα κ.λπ.

Ταυτόχρονα η σοφίτα έχει τη δική της ιδιαιτερότητα.

Ως αποτέλεσμα της μεταφοράς, ζεστός ατμός κορεσμένος από τους χαμηλότερους χώρους του κτιρίου ανεβαίνει κάτω από την οροφή.

Εκτός από την ταλαιπωρία ότι δημιουργεί για τους σοφίτα κατοίκους, θερμό υγρό αέρα είναι μια απειλή για την ξύλινη κατασκευή της οροφής και καθορίζονται σ 'αυτήν η ινώδης μόνωση, αφού αν εισέρχεται στην ψυχρή ζώνη (κάτω από τη στέγη) μετατρέπεται σε συμπύκνωμα ατμού ικανό υγράνετε τους. Ως εκ τούτου, για την απομάκρυνση του υπερβολικού θερμού αέρα, είναι λογικό να παρέχεται, μεταξύ άλλων, ένα απόσπασμα από τα σοφίτα.

Η ανταλλαγή αέρα μπορεί να είναι φυσική (ο αέρας μετακινείται με βαρύτητα λόγω φυσικού βυθίσματος) και αναγκάζεται (μηχανικός, λόγω του κινητήρα που διαθέτει ανεμιστήρα).

Υπάρχουν τέσσερις βασικές λύσεις για την εγκατάσταση του εξαερισμού στο κτίριο γενικά και στη σοφίτα ειδικότερα:

 • με φυσική εισροή και εξάτμιση.
 • με εξαναγκασμένη εισροή και φυσική εξαγωγή.
 • με φυσική εισροή και εξαναγκασμένη εξαγωγή.
 • με εξαναγκασμένη εισροή και εξαγωγή.

Η φθηνότερη λύση είναι ο πρώτος τύπος. Σε αυτή την περίπτωση, η συνεχής παροχή καθαρού αέρα μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω ειδικών συσκευών τροφοδοσίας παραθύρων ή τοίχων (βαλβίδες).

Τέτοιες 5 συσκευές δεν παράγουν θόρυβο. Βαλβίδες ενσωματωμένες στη δομή του παραθύρου είναι σε θέση να αερίσουν το δωμάτιο με το πτερύγιο κλειστό. Προσφέρονται τόσο για κατακόρυφα όσο και για κεκλιμένα (μανσάρδα) παράθυρα.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν στο κάτω μέρος του πλαισίου παράθυρα με βαλβίδα σε σχήμα λαβυρίνθου. Υπάρχουν επίσης μοντέλα με παράθυρο βαλβίδας εξαερισμού, σε συνδυασμό με χειρολαβή για το άνοιγμα του φύλλου. Για να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα τοίχου, δημιουργήστε μια μικρή οπή στο εξωτερικό τοίχωμα. Η βαλβίδα κατασκευάζεται, κατά κανόνα, από πλαστικό.

Αποτελείται από ένα σωλήνα-αγωγό (διαμέτρου 80-160 mm), η σχάρα (στερεωμένο στην πλευρά του δρόμου), και η κορυφή (τοποθετημένος στο εσωτερικό του δωματίου) με μια συσκευή για χειροκίνητη ή αυτόματη ρύθμιση της ροής του αέρα. Η αρχή της λειτουργίας αυτής της συσκευής μπορεί να είναι διαφορετική.

Για παράδειγμα, υπάρχουν οι λεγόμενες ευαίσθητες βαλβίδες υγρασία, στην οποία η ροή του αέρα αλλάζει αυτόματα ανάλογα με τη σχετική υγρασία στο δωμάτιο: που βρίσκεται στο δωμάτιο είναι συνδεδεμένο με τη βαλβίδα αισθητήρα ευαίσθητο στην υγρασία, μειώνει ή αυξάνει τη διατομή ροής και με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της ροής του αέρα.

Επέκταση στη σοφίτα

Όσον αφορά το καπό, στη συνέχεια οργανώνει μέσω που μέσα σε ένα κτίριο κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους αγωγούς εξαερισμού του (που κατασκευάζονται από πλαστικό ή γαλβανισμένο χάλυβα) μιας διατομής (στρογγυλά, ορθογώνια, κ.λπ.). Τα ανοίγματα εισόδου στα κανάλια βρίσκονται, κατά κανόνα, κάτω από το ανώτατο όριο των χώρων, κλείνοντας τα με ειδικά σχάρες.

Οι αγωγοί εξαερισμού οδηγούνται στο δρόμο μέσω της οροφής. Το σύστημα με το φυσικό της προσφοράς και της εξάτμισης είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα: λειτουργεί μόνο στο κρύο σεζόν, επειδή η κυκλοφορία του αέρα που χρειάζεται είναι μια μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εξωτερικού και του κτιρίου, το οποίο δεν συμβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φυσική εισροή με εξαναγκασμένο εξαερισμό

Το σύστημα αυτό δεν διαθέτει σύστημα με φυσική εισροή και εξαναγκασμένη εξαγωγή. Περιλαμβάνει τη χρήση των ίδιων βαλβίδων τοίχου και παραθύρων για την παροχή φρέσκου αέρα. Ωστόσο, η εξάτμιση παρέχεται από μηχανικούς ανεμιστήρες ενσωματωμένους στους αγωγούς εξαγωγής.

Έτσι, υπάρχουν τελικά προϊόντα - αδιάβροχες εξόδους σωλήνων εξαερισμού στην οροφή με ανεμιστήρα τοποθετημένο στο κεφάλι. Επίσης, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξάτμισης της γάστρας με χωρητικότητα από 80 έως 7000 m3 / h, τοποθετημένοι στο "minicets", Που παραμένουν μεταξύ της οριζόντιας οροφής του αττικού χώρου και της κορυφογραμμής της οροφής.

Επιπλέον, τα ανοίγματα εισόδου στους αγωγούς εξαγωγής κλείνουν με γρίλιες με ρυθμιζόμενα πτερύγια που ελέγχονται χειροκίνητα ή αυτόματα, γεγονός που καθιστά δυνατό τον έλεγχο του όγκου του θερμού αέρα που απομακρύνεται και συνεπώς την εξοικονόμηση θερμότητας.

Αυτοί οι ανεμιστήρες εξάτμισης λειτουργούν με χαμηλό επίπεδο θορύβου και δεν ακούγονται στην κατοικημένη περιοχή. Έχουν ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως δεν θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του κόστους λειτουργίας του κτιρίου.

Υβριδικός εξαερισμός της σοφίτας

Μια άλλη επιλογή - ο λεγόμενος υβριδικός εξαερισμός.

Περιλαμβάνει τη χρήση καναλιών για φυσικό σχέδιο, στους οποίους συνδέεται ένας μηχανικός ανεμιστήρας χαμηλής πίεσης.

Κατά την κρύα εποχή, ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί και οι λεπίδες του είναι σχεδιασμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζουν το φυσικό βύθισμα. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι ενεργοποιημένο, διατηρώντας την πίεση στο κανάλι συγκρίσιμη με το φυσικό βύθισμα. Η ενεργοποίηση πραγματοποιείται χειροκίνητα ή αυτόματα (λόγω αισθητήρα θερμοκρασίας ή ταχύτητας ροής αέρα).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πλήρως υποχρεωτικός αερισμός είναι μια δαπανηρή λύση και, κατά τη γνώμη πολλών εμπειρογνωμόνων, δύσκολα δικαιολογείται υπό τις συνθήκες ενός εξοχικού σπιτιού που βρίσκεται σε ένα οικολογικά καθαρό μέρος.

Είναι καλύτερα να αναπνεύσει πραγματικά καθαρό αέρα αντί για αέρα, η οποία έχει περάσει μέσα από το μηχανικό αναπνευστήρα (με λιπαντικό), ένα φίλτρο (τελικά φραγμένο με σκόνη) και αέρα (σε στάσιμες ζώνες η οποία συσσωρεύεται σταδιακά σκόνης). Ωστόσο, η αναγκαστική ανταλλαγή αέρα μπορεί να δικαιολογηθεί όταν το σπίτι κατοικείται από άτομα που πάσχουν από αλλεργίες ή όταν το κτίριο βρίσκεται κοντά σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο.

Σύμφωνα με το MGSN 3.01 -96 "Κτίρια κατοικιών", συνιστάται η ανταλλαγή αέρα σε ένα κτίριο κατοικιών (ανά άτομο) 30 m 3 / h

Αποτελεσματικός αερισμός της σοφίτας - από τη θεωρία στην πράξη

Η πλήρης χρήση της σοφίτας είναι αδύνατη χωρίς σωστό και αποτελεσματικό αερισμό αυτού του χώρου.

Η σοφίτα είναι μια οικιστική σοφίτα που χρειάζεται κυκλοφορία αέρα, όπως κάθε κατοικία στο σπίτι, αλλά για να δημιουργήσει αερισμό στο σπίτι με μια σοφίτα που πρέπει να γνωρίζετε κάποιες αποχρώσεις.

Αυτό το δωμάτιο βρίσκεται πάνω από τα κύρια σαλόνια του σπιτιού: ένα υπνοδωμάτιο, ένα καθιστικό, μια κουζίνα, ένα ντους. Στη διαδικασία της ανθρώπινης δραστηριότητας, η θερμότητα και η υγρασία απελευθερώνονται στον περιβάλλοντα αέρα, ο οποίος, σύμφωνα με τους νόμους της μεταφοράς, ανεβαίνει προς την επικάλυψη. Η κύρια ποσότητα των υγρών αέριων μαζών, το σύστημα εξαερισμού του σπιτιού οδηγεί στην ατμόσφαιρα, αλλά μερικά από αυτά διεισδύουν μέσω των μικρο-σχισμών στην επικάλυψη και πέφτουν στην κατοικημένη σοφίτα.

Στη σοφίτα, που δεν είναι εξοπλισμένα με συστήματα εξαερισμού, υγρό μάζες αέρα να κινηθούν στο ανώτατο όριο, διασχίζουν τις φινίρισμα των υλικών και την οροφή, και να πέσει μέσα στη μόνωση, και πίσω του, και στο χώρο της οροφής. Μόλις στο ψυχρότερο ζώνη του αέρα κορεσμένο με υδρατμούς μετατρέπεται σε συμπύκνωμα το οποίο εναποτίθεται επί του υλικού κατασκευής σκεπής, τη μόνωση και τις δομές ξύλο, προκαλώντας διάβρωση του και που οδηγούν στην καταστροφή τους.

Ανεξάρτητα από το αν ένα κατοικημένο σοφίτα ή όχι, ο κατάλληλος αερισμός εμποδίζει:

 • Εμφάνιση και συσσώρευση υπερβολικής υγρασίας στο χώρο κάτω από την οροφή.
 • Wetting μόνωση, η οποία εμποδίζει την απώλεια των θερμικών χαρακτηριστικών τους.
 • Σχηματισμοί αποικιών μυκήτων και εστίες μούχλας σε ξύλινα στοιχεία της οροφής.
 • Σχηματισμός διάβρωσης στα μεταλλικά στοιχεία της οροφής.

Ο εξαερισμός της σοφίτας πάνω από τη σοφίτα σώζει από την υπερθέρμανσή της κατά την καυτή περίοδο και επίσης αποτρέπει το σχηματισμό πάγου στις προεξοχές της στέγης, το χειμώνα.

Χαρακτηριστικά της κατάλληλης ανταλλαγής αέρα

Ο φυσικός αερισμός στον κατοικημένο χώρο της σοφίτας πραγματοποιείται μέσω των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής, η έκταση των οποίων εξαρτάται από την έκτασή του, σε αναλογία 0,2 m 2/100 m 2. Η εισροή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των βαλβίδων που είναι εγκατεστημένα στα παράθυρα της σοφίτας. Η αφαίρεση του υγρού αέρα διεξάγεται μέσω αεριστών, τοποθετημένων στο επίπεδο της οροφής ή στην κορυφογραμμή της οροφής.

Παρατηρώντας τον κανόνα του λόγου της επιφάνειας των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής προς τον αττικό χώρο, μπορεί να πραγματοποιηθεί αερισμός της σοφίτας μέσω των αεραγωγών. Η εισροή αέρα πραγματοποιείται μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας τοίχου που είναι εγκατεστημένες στο κάτω μέρος του αετώματος και εξάτμισης μέσω των ρυθμιζόμενων πτερυγίων εξαερισμού τοποθετημένων στο άνω μέρος του αντίθετου αετώματος.

Εξαερισμός της οροφής και του χώρου κάτω από την οροφή, που συνήθως γίνεται με χρήση σκελετού. Αυτές οι συσκευές δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα διάτρητο πλαίσιο κατασκευασμένο από μέταλλο ή πλαστικό και έχει σχεδιαστεί για την επένδυση των στρωμάτων του γείσου. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εγκαθιστώντας γύρω από την περίμετρο του σπιτιού, ή εναλλασσόμενοι με μη διάτρητα πάνελ.

Τα σκεπάσματα ως στοιχεία εξαερισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν, κατά την εγκατάσταση της πίτας στέγης, έχουν προβλεφθεί κενά για την κίνηση των ρευμάτων αέρα κατά μήκος ολόκληρης της οροφής.

Τρόποι αερισμού μιας σοφίτας

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλές βασικές επιλογές για συστήματα εξαερισμού. Η κυκλοφορία του αέρα μπορεί να είναι φυσική και αναγκαστική. Η φυσική κίνηση των μαζών αέρα οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας, ατμοσφαιρικού και εσωτερικού αέρα. Η αναγκαστική κίνηση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ανεμιστήρων, τροφοδοσίας και (ή) εξάτμισης.

 • Η απλούστερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε φυσικό μίγμα εισροής και εξαγωγής αέρα από το σοφίτα. Αυτός ο τύπος ανταλλαγής αέρα επιλέγεται συνήθως από εκείνους που κάνουν τον αερισμό της σοφίτας με τα χέρια τους.
 • Στην περίπλοκη γεωμετρία της σοφίτας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος δημιουργίας υπερπίεσης στο χώρο της μέσω μιας καταναγκαστικής εισροής. Λόγω αυτής της απόφασης, οι μάζες αέρος τροφοδοσίας θα μετατοπίσουν από μόνα τους εξαντλημένες, μέσω φυσικών ανοιγμάτων εξάτμισης, αεριστών κλπ.
 • Στην περίπτωση κοντών αγωγών εξαγωγής, μπορεί να μην υπάρχει αρκετή ώθηση για την αποτελεσματική απομάκρυνση του αέρα από την κατοικημένη σοφίτα. Γι 'αυτό πολλοί προγραμματιστές εξοπλίζουν τους ανεμιστήρες με κουκούλες. Η εισροή αέριων μαζών, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί τόσο με τη φυσική κίνηση της ροής αέρα όσο και με την αναγκαστική ροή.
 • Το πιο πολύπλοκο σύστημα αερισμού είναι ένα σύστημα με μηχανικό κίνητρο. Με αυτή τη λύση, χρησιμοποιούνται ισχυροί ανεμιστήρες εξαγωγής, οι οποίοι τοποθετούνται στο χώρο πάνω από τη σοφίτα. Η εισροή αέρα πραγματοποιείται από τους ανεμιστήρες τροφοδοσίας που είναι τοποθετημένοι στα ανοίγματα των αετωμάτων.

Για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού δεν δημιουργεί ενόχληση, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ότι η απόδοση των ανεμιστήρων εξάτμισης πρέπει να είναι ίση με την ικανότητα των μηχανισμών του αέρα τροφοδοσίας.

Κατάλληλος εξαερισμός της σοφίτας ενός ιδιωτικού σπιτιού

Σε ένα ιδιωτικό σπίτι, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε κάθε τετραγωνικό μέτρο χώρων όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, έτσι ώστε οι σοφίτες είναι τόσο σημαντικές. Η κατάλληλη ρύθμισή τους επιτρέπει τη λήψη πρόσθετων χώρων για οικιακή ή οικονομική χρήση. Ο εξαερισμός της σοφίτας αποτελεί βασικό στοιχείο για τη βελτίωση του χώρου της σοφίτας.

Ένα βασικό στοιχείο της σοφίτας βελτίωση σοφίτα είναι η σωστή διάταξη εξαερισμού της σοφίτας

Γιατί Εξαερισμός για την σοφίτα και τη στέγη

Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική του κτιρίου, κάτω από τη σοφίτα υπάρχει όροφος στον αττικό χώρο, η πρόσοψη του οποίου είναι εντελώς ή μερικώς διαμορφωμένη από μια κεκλιμένη ή καμπύλη επιφάνεια οροφής. Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι οικιστικός ή μη οικιστικός.

Τα χαρακτηριστικά του συστήματος ανταλλαγής αέρα εξαρτώνται από τη φύση της χρήσης και του σκοπού. Όπως σε όλους τους άλλους χώρους, ο εξαερισμός είναι δύο τύπων:

Σε φυσικό είδος, η κυκλοφορία του αέρα γίνεται χωρίς τη χρήση του πρόσθετου εξαερισμένου εξοπλισμού. Η κίνηση των ροών αέρα οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης μέσα και έξω από το δωμάτιο. Μείον του φυσικού αερισμού - εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Το χειμώνα, το βύθισμα μπορεί να είναι ισχυρό, και το καλοκαίρι σε ζεστό καιρό, η λειτουργία της ανταλλαγής αέρα μπορεί να σταματήσει.

Το σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού βασίζεται στη χρήση ειδικού εξαερισμένου εξοπλισμού, ο οποίος οργανώνει τεχνητά την κυκλοφορία των μαζών αέρα με την απαιτούμενη ταχύτητα. Η αναγκαστική ανταλλαγή αερίων είναι πιο αποτελεσματική από την φυσική ανταλλαγή αέρα, αλλά έχει επίσης μειονεκτήματα - υψηλότερο κόστος, συνεχή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, εξάρτηση από τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας και τη δυνατότητα συντήρησης της συσκευής.

Η βέλτιστη εκδοχή του εξοπλισμού ανταλλαγής αέρα του δωματίου με σοφίτα είναι ένα μικτό σύστημα. Αυτός ο σχεδιασμός επιτρέπει τη χρήση φυσικών και αναγκαστικών αρχών κυκλοφορίας αέρα ανάλογα με εξωτερικούς παράγοντες.

Ο βέλτιστος τύπος αερισμού για τη σοφίτα είναι η παροχή και η εξάτμιση, Αυτό το σύστημα έχει δύο μονάδες:

 • εργάζονται για την εισροή αέρα?
 • εργάζονται για την απομάκρυνση των μαζών αέριων αποβλήτων.

Είναι απαραίτητο να διακρίνετε και να διαιρέσετε τον εξαερισμό της σοφίτας και τον εξαερισμό της οροφής. Αυτά είναι δύο χωριστά συστήματα, καθένα από τα οποία εκπληρώνει τα καθήκοντά του.

Ο εξαερισμός της σοφίτας είναι σχεδιασμένος για:

 1. Εξαερισμός χώρου κάτω από την οροφή με θερμαντήρα. Επιτρέπει τη διατήρηση του βέλτιστου επιπέδου υγρασίας, προστατεύει από την ανάπτυξη μυκήτων, βακτηρίων, μούχλας.
 2. Διατηρήστε ένα ευνοϊκό μικροκλίμα και αυξήστε τη διάρκεια ζωής της οροφής.
 3. Αποφύγετε το σχηματισμό συμπύκνωσης στην εσωτερική επιφάνεια του υλικού κατασκευής σκεπής.
 4. Προστασία των στοιχείων στέγης από υπερθέρμανση.
 5. Εξασφαλίζοντας την ομοιόμορφη τήξη του χιονιού, αποτρέποντας τον σχηματισμό πάγου και αλεξίσφαιρων στο γείσο.

Ο εξαερισμός του σοφίτας είναι σχεδιασμένος για:

 • σταθερή παροχή καθαρού αέρα.
 • αδιάλειπτη αφαίρεση των ροών του αέρα εξαγωγής ·
 • διατηρώντας ευνοϊκά επίπεδα υγρασίας, θερμοκρασίας.
 • μειώνοντας το συνολικό κόστος θέρμανσης του σπιτιού το χειμώνα και την ψύξη του το καλοκαίρι.

Η ανταλλαγή αέρα μεταξύ της οροφής και της σοφίτας είναι αλληλένδετη, αλλά ο εξαερισμός της οροφής δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα του σοφίτα και αντίστροφα.

Ο εξαερισμός του σοφίτου δεν πρέπει να συνδυάζεται με την ανταλλαγή αέρα των χώρων διαβίωσης.

Ο εξαερισμός της σοφίτας δεν πρέπει να συνδυάζεται με την ανταλλαγή αέρα άλλων καθιστικών

Εξαερισμός του αττικού χώρου της σοφίτας

Ο αερισμός του χώρου κάτω από την οροφή της σοφίτας είναι διαρρυθμισμένος σύμφωνα με την αρχή της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα. Εισέρχεται σε μια ειδική κοιλότητα μεταξύ της στεγάνωσης και της θερμομόνωσης στην περιοχή του γείσου. Η αφαίρεση γίνεται στο πάνω μέρος της οροφής στην περιοχή της κορυφογραμμής.

Εάν η στέγη είναι κατασκευασμένη από μέταλλο, είναι βολικό να χρησιμοποιείτε ειδικές βαλβίδες εξαερισμού. Βρίσκονται σε σημεία εισροής και εξάτμισης. Ο σχεδιασμός της βαλβίδας σας επιτρέπει να λύσετε αποτελεσματικά διάφορα προβλήματα:

 • να αφήσει στον αέρα?
 • παρέχουν προστασία από την άμεση έκθεση σε βροχοπτώσεις, σκόνη, βρωμιά, έντομα κλπ.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης βαλβίδων για τον εξαερισμό της στέγης είναι η ευκολία εγκατάστασης και η αξιοπιστία. Το κυριότερο είναι να κάνετε ακριβείς υπολογισμούς για τον αριθμό και να εκτελέσετε λεπτομερή σχέδια σχετικής διάταξης.

Εκτός από το σύστημα βαλβίδων ανταλλαγής αέρα του χώρου κάτω από την οροφή, χρησιμοποιείται μια εναλλακτική παραλλαγή, η οποία δεν απαιτεί τη χρήση ειδικών στοιχείων (βαλβίδων):

 1. Στα χαμηλότερα εσωτερικά τοιχώματα του γείσου γίνονται οπές (καθαρισμοί γείσο) με έξοδο στην κοιλότητα μεταξύ του θερμαντήρα και του στρώματος στεγανοποίησης. Αυτή είναι η παροχή εξαερισμού. Η θέση του θα παρέχει προστασία από τις βροχοπτώσεις και τον άνεμο.
 2. Το τμήμα εξάτμισης είναι εξοπλισμένο με ένα ειδικό σχέδιο της κορυφογραμμής, στις πλευρές του οποίου υπάρχουν εγκοπές εξαερισμού.
 3. Ο αέρας περνάει από το γείσο, ανεβαίνει προς τα πάνω και βγαίνει στην περιοχή της κορυφογραμμής, παρέχοντας αερισμό.

Για την απομάκρυνση του αέρα στην περιοχή της κορυφογραμμής είναι εξοπλισμένο με έναν αεριστήρα κορυφογραμμής. Αυτό το τμήμα εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας κυκλοφορία αέρα διατηρώντας παράλληλα αποτελεσματική προστασία από τις βροχοπτώσεις. Ο αεριστήρας κορυφογραμμής είναι εξοπλισμένος με ένα πλέγμα, το οποίο προστατεύει τον εσωτερικό χώρο της οροφής από τη σκόνη, τη βρωμιά, τα φύλλα και τα έντομα.

Ο αεριστήρας κορυφής είναι απαραίτητος για την αφαίρεση του αέρα στην περιοχή της κορυφογραμμής

Ένα είδος μονής στοιβάδας περιγράφεται παραπάνω. Η διπλή στρώση προβολής επιτρέπει τον καλύτερο αερισμό. Αυτός ο εξαερισμός συνδυάζει συμβατικά τη βαλβίδα και τους τύπους ανταλλαγής αέρα. Οι βαλβίδες στο υλικό στεγών παρέχουν χώρο αερισμού μεταξύ της οροφής και της στρώσης στεγάνωσης. Ο εσωτερικός τύπος κεραμιδιών παρέχει χώρο αερισμού μεταξύ στεγάνωσης και φράγματος ατμών.

Η παραγωγικότητα του συστήματος εξαερισμού του χώρου κάτω από την οροφή εξαρτάται όχι μόνο από τα δομικά στοιχεία αλλά και από την τήρηση των ποσοτικών και διαστατικών παραμέτρων. Ο αριθμός των βαλβίδων και των βλαστών καθορίζεται από τα χαρακτηριστικά σχεδίασης και την επιφάνεια της οροφής.

Είναι απαραίτητο να υπάρχουν οπές εξαερισμού σε κάθε κοιλότητα μεταξύ των δοκών. Οι διαστάσεις και ο αριθμός των οπών εξαερισμού αυξάνονται αν η οροφή έχει πολύπλοκη αρχιτεκτονική με παράθυρα, σοφίτες, αλεξίσφαιρα παράθυρα. Όλα αυτά τα στοιχεία σχεδιασμού μειώνουν σημαντικά την κυκλοφορία του αέρα.

Η συσκευή και η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού του mansard

Διαρρύθμιση της ανταλλαγής αέρα στην σοφίτα πραγματοποιείται σύμφωνα με τις γενικές αρχές της εγκατάστασης αερισμού στο σπίτι, κατοικίες και ζεστό "εγκαταστάσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα φυσικό ή αναγκαστικό σύστημα κυκλοφορίας αέρα.

Το απλούστερο είδος αερισμού της σοφίτας είναι η τοποθέτηση φρεατίων ή παραθύρων απευθείας στην οροφή. Λόγω του ανοίγματος τους, εξασφαλίζεται η απαραίτητη κυκλοφορία αέρα. Αλλά ο εξαερισμός αυτός είναι ενοχλητικός και όχι πάντα αποτελεσματικός.

Μειονεκτήματα φυσικού αερισμού μέσω καταπακτών:

 1. Δημιουργία πρόχειρων.
 2. Υψηλή απώλεια θερμότητας το χειμώνα.
 3. Υπερθέρμανση του αέρα το καλοκαίρι σε ζεστό καιρό.

Είναι αρμόδιο να φροντίσει για τη διευθέτηση του πιο σύνθετου εξαερισμού ανεφοδιασμού και εξαγωγής.

Οι βέργες ή τα παράθυρα είναι ιδανικά για τη δημιουργία γραμμής τροφοδοσίας. Για να διασφαλιστεί η εισροή κατάλληλων ειδικών βαλβίδων. Ο υπολογισμός του απαιτούμενου αριθμού βαλβίδων γίνεται σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα.

κανάλια καυσαερίων είναι έξοδος από το αέτωμα (τριγωνικό, πενταγωνικό ή στρογγυλευμένο τοίχωμα, ανάλογα με το σχήμα των ακτίνων που καλύπτει την πλευρικός χώρος της σοφίτας μεταξύ δύο κεκλιμένη οροφή) ή το σαλάχι στέγη. Οι πλαστικοί σωλήνες είναι κατάλληλοι για το σχέδιο. Τοποθετούνται κάθετα στην κλίση της στέγης. Το κάτω άκρο του σωλήνα τοποθετείται όσο το δυνατόν ψηλότερα.

Για να εξοπλίσετε την κουκούλα σε μια αίθουσα μανεκέν, πλαστικούς σωλήνες

Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε το σωλήνα εξαγωγής στην αντίθετη πλευρά του χώρου σε σχέση με τη θέση των στοιχείων τροφοδοσίας. Για να αυξήσετε την απόδοση, συνιστάται η εγκατάσταση ενός τυπικού ανεμιστήρα στην κουκούλα. Θα σας επιτρέψει να ελέγξετε τη ροή του καθαρού αέρα.

Εξαερίστε την ίδια τη σοφίτα

Πριν αρχίσετε να εγκαθιστάτε το σύστημα ανταλλαγής αέρα της σοφίτας με τα δικά σας χέρια, πρέπει να προετοιμάσετε ένα λεπτομερές σχέδιο για τα επερχόμενα έργα και μια διάταξη όλων των στοιχείων. Κατά την προετοιμασία, είναι απαραίτητο να επιθεωρήσετε προσεκτικά τη σοφίτα, να διορθώσετε όλες τις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού.

Αν ο εξαερισμός είναι αναγκασμένος, επιλέγεται ένα βέλτιστο μοντέλο ανεμιστήρα για εξαγωγή.

 1. Σύμφωνα με τους ορισμούς στο διάγραμμα, οι θέσεις των βαλβίδων και του σωλήνα εξάτμισης επισημαίνονται.
 2. Χρησιμοποιώντας μια διάτρηση ή ένα τρυπάνι με μια κορώνα, ένα άνοιγμα γίνεται στην οροφή. Η εργασία πρέπει να γίνει προσεκτικά, περνώντας από όλα τα στρώματα του κέικ στέγης (φράγμα ατμών, μόνωση, στεγανοποίηση, αποστράγγιση, υλικό στέγης). Για τις βαλβίδες εισαγωγής, γίνονται οπές στο αέτωμα ή στο γείσο. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο λόγος των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής (ο τελευταίος πρέπει να βρίσκεται επάνω).
 3. Οι βαλβίδες είναι τοποθετημένες στον τοίχο: ένας σωλήνας εισάγεται μέσα στην οπή, από έξω κλείνεται από ένα πλέγμα, στο πλάι του δωματίου στον σωλήνα, το σώμα της βαλβίδας και το φίλτρο σταθεροποιούνται. Όλα αυτά τα εξαρτήματα παρέχονται στο σετ βαλβίδων. Όλες οι σχισμές είναι σφραγισμένες.
 4. Στην οροφή, στη θέση της τρύπας που έχει κατασκευαστεί, τοποθετείται ένα κάλυμμα σωλήνα και στερεώνεται με ασφάλεια. Προκαταρκτικός έλεγχος της στεγανότητας των αρθρώσεων. Ο σωλήνας εγκαθίσταται και στερεώνεται σε κατακόρυφη θέση με τήρηση όλων των αποστάσεων.

Ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο δωμάτιο στον αγωγό. Εξωτερικά, ο εκτροπέας είναι εγκατεστημένος.

Το σύστημα εξαερισμού για τη σοφίτα είναι έτοιμο για χρήση. Μέσα σε λίγες ημέρες, ο σχεδιασμός ανταλλαγής αέρα ελέγχεται για απόδοση.

Ο σωστός εξαερισμός της σοφίτας

Η σοφίτα έχει χτιστεί - η σοφίτα έχει εξαπλωθεί σχετικά πρόσφατα. Πριν από μερικές δεκαετίες, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών δεν σκέφτονταν τη λειτουργικότητα αυτού του συγκεκριμένου τόπου. Τώρα όλα είναι διαφορετικά - ένας χρήσιμος κατοικήσιμος χώρος δεν θα βλάψει κανέναν. Το κυριότερο είναι να δημιουργηθεί η σωστή αεροπορική ανταλλαγή. Ο εξαερισμός της σοφίτας επιτρέπει όχι μόνο τη μείωση των ενεργειακών απωλειών αλλά και την παράταση της διάρκειας ζωής της οροφής.

Λειτουργίες εξαερισμού της αττικής αίθουσας

Το σύστημα εξαερισμού σε μια ιδιαίτερα καυτή περίοδο, σας επιτρέπει να εξαλείψετε την ταλαιπωρία, αλλά το χειμώνα αντισταθμίζει αποτελεσματικά την είσοδο του κρύου και της υγρασίας μέσα στο δωμάτιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σημαντικό είναι η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού με τα χέρια σας, επειδή:

 • σύστημα εξαλείφει την υγρασία και εμποδίζει το σχηματισμό υγρασίας στο μονωτικό υλικό - χάρη στην θερμότητας εξαερισμού μονωτήρα διατηρεί τη λειτουργικότητά του για πολλά χρόνια, αποτρέποντας τη διείσδυση της θερμότητας και του κρύου?
 • με σωστά δημιουργημένο αερισμό ο σχηματισμός του μύκητα και του καλουπιού μειώνεται στο ελάχιστο, εξαλείφοντας έτσι την πιθανότητα πρόωρης καταστροφής των ξύλινων στοιχείων της οροφής.
 • σε υπερβολική θερμότητα εμποδίζει τη διείσδυση ζεστού αέρα μέσα στο σπίτι.
 • εμποδίζει τη συσσώρευση υγρασίας, παρεμποδίζοντας έτσι τις διαβρωτικές εκδηλώσεις που επηρεάζουν δυσμενώς το μεταλλικό πλακίδιο.
 • εξαλείφει το σχηματισμό των αντικειμένων κάτω από το γείσο σε σοβαρούς παγετούς.
 • εξοικονομεί ενέργεια, μειώνοντας έτσι το κόστος που απαιτείται για τη θέρμανση της σοφίτας το χειμώνα.

Φυσικός αερισμός στη σοφίτα

Το φυσικό σύστημα εξαερισμού εξαρτάται άμεσα από τη σωστή τοποθέτηση μονωτικών υλικών. Υποχρεωτικές προϋποθέσεις τοποθέτησης για τη μόνωση είναι η ύπαρξη χώρων εξαερισμού μεταξύ των στρωμάτων του χρησιμοποιούμενου υλικού και κάτω από την επιφάνεια της οροφής. Ο φυσικός αερισμός βασίζεται στη δημιουργία φυσικής έλξης, χάρη στην οποία υπάρχει συνεχής ροή αέριων μαζών. Η συνολική επιφάνεια των αεραγωγών πρέπει να είναι 0,2% της συνολικής επιφάνειας της σοφίτας. Η απλούστερη επιλογή εγκατάστασης είναι η έξοδος των καναλιών μέσω των πτερυγίων. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα μη τοίχο στοιχείο οροφής.

Το μέγεθος του κενού για την ελεύθερη ανταλλαγή αέρα εξαρτάται από το υλικό στεγών που χρησιμοποιείται για τη στέγη:

 • όταν χρησιμοποιείτε μέταλλο, πλακάκια, μεταλλικά προφίλ, το διάκενο πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 25 mm.
 • όταν χρησιμοποιούνται μαλακά υλικά και πλατέα προϊόντα, ο χώρος για ροή αέρα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 50 mm.
 • κατά την εγκατάσταση στεγάνωσης και μόνωσης, ο χώρος μεταξύ τους πρέπει να είναι από 20 έως 30 mm.

Σημαντικό! Για να δημιουργήσετε ένα υψηλής ποιότητας φυσικό αερισμό της σοφίτας χώρου που απαιτείται για τη δημιουργία του ερμητικό διαχωρισμό των κοιλοτήτων αέρα, με την οποία φυσικό εξαερισμό της σοφίτας δαπέδου θα πραγματοποιηθεί ομοιόμορφα, χωρίς το σχηματισμό του «νεκρό» ζώνες.

Εγκατάσταση φυσικού αερισμού

Κατά την εγκατάσταση της οροφής δημιουργείται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού. Για την εφαρμογή της ανταλλαγής αέρα, θα απαιτηθεί η εγκατάσταση ειδικών στοιχείων που θα είναι υπεύθυνα για την ανταλλαγή αέρα κάτω από την οροφή. Για εισροή αέρα, χρησιμοποιούνται προβολείς, οι οποίοι εγκαθίστανται κατά μήκος της περιμέτρου του κτιρίου. Χάρη στην διάτρητη επιφάνεια, ο αέρας εισέρχεται στη σοφίτα. Για την εκκένωση του αέρα εξόδου, χρησιμοποιούνται τοίχοι ή συνεχείς αεριστήρες, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην κλίση της στέγης.

Ειδικοί αεριστήρες είναι τοποθετημένοι στην κορυφογραμμή. Χάρη στους αεριωθούμενους των skate, η απόδοση του φυσικού αερισμού αυξάνεται, επειδή η επιφάνεια των επιφανειών εξόδου των στοιχείων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των συμβατικών. Ο αριθμός των αεριστών υπολογίζεται σε ατομική βάση και εξαρτάται από τη συνολική επιφάνεια της οροφής. Για 100 m2 επιφάνειας, που πρόκειται να αεριστεί, είναι εγκατεστημένοι 2 αεριστήρες.

Σημαντικό! Ο φυσικός εξαερισμός λειτουργεί άψογα μόνο στην ψυχρή εποχή, αφού η ανταλλαγή αέρα απαιτεί διαφορά θερμοκρασιακής απόδοσης στο δρόμο και σε εσωτερικούς χώρους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εξαερισμός της σοφίτας στέγης απαιτεί την εγκατάσταση ενός αναγκαστικού συστήματος για την ανταλλαγή αέρα.

Εξαερισμός μιας σοφίτας με παράθυρα παραθύρων

Η τοποθέτηση του παραθύρου του κλιμακοστασίου πραγματοποιείται σύμφωνα με το SNiP II-26, SNiP 21-01:

 • είναι δυνατή η εγκατάσταση παραθύρων για τα κλιμακοστάσια με κλίση οροφής άνω των 35 μοιρών.
 • το ελάχιστο μέγεθος των φυλλαδίων είναι 0,6 x 0,8 m.
 • το επιτρεπτό μέγεθος των παραθύρων είναι 1.2 x 0.8 m.

Οι μορφές των παραθύρων στα ιδιωτικά σπίτια μπορεί να είναι διαφορετικά και εξαρτώνται από το ύφος του κτιρίου. Τα παράθυρα του Dormer τοποθετούνται με τη βοήθεια σκελετών στην κατασκευή της οροφής, σχηματίζοντας μια ενιαία δομή. Ο εξαερισμός με τα παράθυρα των κλινοσκεπασμάτων βελτιώνει την αισθητική της οροφής, τη λειτουργικότητά της.

Για μονόχωρη οροφή, τα παράθυρα με ένα κεκλιμένο επίπεδο είναι ιδανικά. Σχέδιο εγκατάστασης: 2 μπάρες βρίσκονται στην απαιτούμενη απόσταση από το SNIP και στερεώνονται με κατακόρυφα ράφια συνδεδεμένα στην κορυφή με γέφυρα. Οι εξωτερικές πλευρές είναι επενδεδυμένες με υλικό επίστρωσης, στο πλάι της πρόσοψης τοποθετείται διακοσμητική μάσκα.

Σύστημα με ένα αεριζόμενο κενό

Όταν ρυθμίζετε το σύστημα εξαερισμού μιας μονής ράχης, αξίζει να λάβετε υπόψη ότι το μέγεθος του αεραγωγού εξαρτάται άμεσα από το μήκος των ράμπων και τη γωνία της οροφής.

Σύμφωνα με το SNIP ΙΙ-26-76:

 • το ύψος εκκαθάρισης δεν είναι μεγαλύτερο από 5 cm, η αύξηση των δεικτών του οποίου μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό αναταράξεων, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά την ανταλλαγή αέρα.
 • με μήκος επίστρωσης άνω των 10 μέτρων, απαιτείται εξαναγκασμένος εξαερισμός.
 • Τα ανοίγματα του συστήματος εξαερισμού πρέπει να προστατεύονται αξιόπιστα από την είσοδο των συντριμμιών.

Αναγκαστικός εξαερισμός της σοφίτας

Κατά την εγκατάσταση εξαναγκασμένης εναλλαγής αέρα, ένας ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαερισμού. Ιδιαίτερα αναγκαία εγκατάσταση της συσκευής παρουσία αγωγών μικρού εξαερισμού, τα οποία δεν είναι σε θέση να παρέχουν ελκτική ποιότητα. Κατά την εγκατάσταση ανεμιστήρα σε εξοχική κατοικία, η εισαγωγή αέρα είναι εγκατεστημένη με τον ίδιο τρόπο όπως και με ένα φυσικό σύστημα. Ένας ανεμιστήρας στέγης είναι τοποθετημένος από το εξωτερικό σε απόσταση μεγαλύτερη των 8 μέτρων από τις τρύπες του αέρα τροφοδοσίας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό η εγκατάσταση του ανεμιστήρα να μην εκτελείται κοντά στα παράθυρα, καθώς ο αέρας εξαγωγής μπορεί να αναρροφάται μέσα σε αυτά.

Η απόδοση που υπάρχει στην οροφή του ανεμιστήρα εξαρτάται από:

 • διαστάσεις πτερωτής: μεγαλύτερη διάμετρος - μεγαλύτερη χωρητικότητα.
 • η γωνία της κάμψης της λεπίδας: όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο περισσότερος αέρας θα υποστεί επεξεργασία.
 • ισχύος του ηλεκτροκινητήρα.

Η αύξηση της απόδοσης γίνεται καλύτερα με την εγκατάσταση πολλαπλών οπαδών. Η χρήση ενός ισχυρού ψύκτη δεν συνιστάται.

Σημαντικό! Για να αποφευχθεί η συμπύκνωση, ο ανεμιστήρας πρέπει να είναι μονωμένος με ειδικά υλικά, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ορυκτοβάμβακα.

Το σύστημα εξαερισμού της σοφίτας είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη δημιουργία άνετων συνθηκών στο σπίτι. Πρέπει να εγκατασταθεί σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις του κατασκευαστικού κλάδου. Τυπικά, το σύστημα εξαερισμού αναπτύσσεται στο στάδιο του σχεδιασμού του ίδιου του κτιρίου και είναι εγκατεστημένο κατά τη στιγμή της οροφής.

Εξαερισμός και μόνωση της σοφίτας

Το πλεονέκτημα των δωματίων στο σοφίτα είναι η μείωση του κόστους διαμονής κατά 30% σε σύγκριση με το νέο διαμέρισμα. Η χρήση μιας σοφίτας κάτω από το περίβλημα επιτρέπει την αύξηση της συνολικής επιφάνειας του σπιτιού κατά 20-30% και τη μείωση της απώλειας θερμότητας μέσω της οροφής στο 7%.

Τα σπίτια Mansard επιτρέπουν να οργανωθεί ένας σαφής διαχωρισμός των χώρων στις ζώνες ημέρας και νύχτας και ο δεύτερος όροφος λειτουργεί κατά κανόνα το βράδυ και τη νύχτα. Αλλά το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των σπιτιών στέγη έγκειται στο γεγονός ότι η ίδια μέρος των εγκαταστάσεων, που μπορεί να μειώσει την περιοχή που καταλαμβάνεται από τη γη κατά 30-40% και, κατά συνέπεια, να μειώσει το μήκος του ιδρύματος.

Ουσιαστικά φεγγίτη στέγης είναι τα ίδια δομή σκελετού, με τη μόνη διαφορά ότι η σοφίτα χώρο κάτω από το πλαίσιο της οροφής προσαρμοσμένο γεωμετρία (Εικ. 1).

Το Σχ. 1 Επιρροή της γεωμετρίας της οροφής στο πλαίσιο της σοφίτας:

A - σε σπάσιμο οροφής όχι μεγαλύτερη από 6 μέτρα. Β - στην κατασκευή πλαισίου της σοφίτας έκτασης 6-12 m:
1 - τριγωνικό σκελετό. 2 - ράφια. 3 - δοκάρια των ράφια? 4 - δοκοί πλαισίου. 5 - τρέξιμο? 6 - δοκούς οροφής · 7 - εξωτερικοί τοίχοι. 8 - εσωτερικό τοίχωμα. 9 - δοκάρια. 10 - μπουλόνι (επικάλυψη της σοφίτας)? 11 - κιβώτιο

Ο ρόλος του εξωτερικού δέρματος σε ένα τέτοιο πλαίσιο εκτελείται από τη στέγη. Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα της στέγης διαφέρει κάπως από την ιδιαιτερότητα των τοίχων, επομένως, υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Αναλύοντας τη συσσωρευμένη εμπειρία στην κατασκευή αλεξιπτωτιστών, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην κατασκευή τους μέχρι σήμερα, επιτρέπονται πολλά λάθη, τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο και στο στάδιο της ανέγερσης. Δεδομένου ότι τα λάθη που έγιναν στο στάδιο της κατασκευής σχετίζονται κυρίως με μη εξουσιοδοτημένη απλούστευση των έργων, είναι πολύ δύσκολο να τα συστηματοποιήσουμε.

Αυτό οφείλεται στην αμέλεια των ερμηνευτών κατά τη διάρκεια των έργων, και μερικές φορές ακόμη και με φανερό τεχνικό αναλφαβητισμό και ανικανότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε κάθε κατασκευή, πρέπει να καταρτιστεί ένα έργο, οι απαιτήσεις του οποίου πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχεδιαστές συχνά κάνουν λάθη, τα οποία στη συνέχεια επηρεάζουν την ποιότητα της κατασκευής κατοικιών.

Μια κρύα οροφή πάνω από μια μη τακτοποιημένη σοφίτα ή πάνω από το μέρος της, κατά κανόνα, δεν δημιουργεί προβλήματα για το φέρον τμήμα οροφής, καθώς αερίζεται συνεχώς. Η θερμοκρασία και η υγρασία του αέρα στη σοφίτα είναι κοντά στο εξωτερικό, καθώς η στέγη τοποθετείται απευθείας στο κιβώτιο με αυλούς.

Διαχωρίζει τον αττικό χώρο από τον εξωτερικό αέρα μόνο ένα λεπτό τοίχωμα στέγης, το οποίο συνήθως δεν έχει ιδιότητες εξοικονόμησης θερμότητας. Μια ζεστή σοφίτα, και μάλιστα μια σοφίτα, απαιτεί μια ορισμένη ακολουθία στην τοποθέτηση στρώσεων θερμότητας και στεγανοποίησης που χωρίζουν το χώρο διαβίωσης από τον εξωτερικό αέρα.

Το πιο σημαντικό λάθος που επιτρέπεται στην κατασκευή των σοφίτων είναι η παραβίαση του τρόπου αερισμού της οροφής. Και επειδή ο εξαερισμός παρέχει τον σωστό τρόπο λειτουργίας της "πίτας" στεγών, εδώ βρίσκονται μεγάλα προβλήματα που γίνονται εμφανή κατά τη λειτουργία της σοφίτας.

Με την αύξηση της μόνωσης υγρασία θερμική αγωγιμότητα αυξάνει του, με αποτέλεσμα την επιλογή του συμπυκνώματος, σχηματισμός μούχλας, ενυδατική και σανίδωμα δικτυώματα, στέγη βλάβη κατάψυξης εσωτερικό φινίρισμα και σοφίτα δωμάτιο. Εδώ είναι μια σύντομη λυπηρό αποτέλεσμα της έλλειψης επαγγελματισμού και η έλλειψη γνώσης των σύγχρονων δομών τεχνολογίας στέγη. Ας εν συντομία, τι είναι σε λειτουργία εξαερισμού θέμα της στέγης.

Για την μόνωση των σύγχρονων οροφών, το ορυκτό μαλλί χρησιμοποιείται κυρίως ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς θερμαντήρες (Σχήμα 2).

Το Σχ. 2 Στοιχεία μόνωσης στέγης:

1 - ορυκτό μαλλί. 2 - υδρατμών (μεμβράνη). 3 - στεγανοποίηση. 4 - ροές αέρα. 5 - δοκάρια. 6 - η οροφή. 7 - στέγες στη σοφίτα

Όμως, όπως δείχνει η πρακτική, το υλικό αυτό έχει την ικανότητα να συσσωρεύει υγρασία μέσα του όχι μόνο με άμεση απορρόφηση νερού, αλλά και στάγδην, με τη μορφή δροσιάς και ομίχλης. Επομένως, τα μέτρα που συνδέονται με τον περιορισμό της εισόδου υγρασίας στον θερμαντήρα και την εξασφάλιση της απόσυρσής του από το εξωτερικό, αποτελούν τη βάση της «ζωής» ολόκληρου του εποικοδομητικού συστήματος.

Ο αερισμός της οροφής είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους καταπολέμησης της υγρασίας. Χάρη στον εξαερισμό, το υλικό στέγης θερμαίνεται λιγότερο από την πλευρά του υπερκείμενου υλικού και το χιόνι που βρίσκεται στην οροφή θα λιώσει ομοιόμορφα, πράγμα που λύνει το πρόβλημα του σχηματισμού παγετού.

Υπό την προϋπόθεση ότι η στέγη (εάν είναι σωστά εγκατεστημένη) είναι αξιόπιστη όπως ατμό και στεγανοποίηση, ο εξαερισμός του θερμαντήρα επιτυγχάνεται μέσω ειδικών μονάδων και συσκευών. Για να γίνει αυτό, τα συστήματα στέγης παρέχουν τη δημιουργία κενών εξαερισμού (Εικόνα 3).

Το Σχ. 3 Ο σχεδιασμός στον οποίο οι δοκοί αλληλεπικαλύπτονται στο πλαίσιο του τοίχου, και τα άκρα των δοκών, κομμένα σε μια γωνία, τοποθετούνται στην σανίδα - η «σόλα». Είναι οι προβολείς που συμβάλλουν στη δημιουργία ροής αέρα και σας επιτρέπουν να τοποθετήσετε τη μόνωση από το εξωτερικό των τοίχων

1 - δέσμη αλληλοκάλυψης. 2 - πλαίσιο του σπιτιού? 3 - πίνακας γείσο? 4 - σανίδα - "γλώσσα". 5 - δοκάρια. 6 - ροή αέρα

Τα σύγχρονα σχέδια στέγης, κατά κανόνα, προϋποθέτουν, εκτός από την κύρια στέγασή τους, ένα επιπλέον στρώμα στεγάνωσης με τη μορφή ισχυρής συνθετικής μεμβράνης. Λόγω της μικρής διάτρησης της εσωτερικής δομής αυτών των μεμβρανών, οι ατμοί αέρα από το εσωτερικό του δωματίου μπορούν να περάσουν από το στεγανωτικό φιλμ στον εξωτερικό χώρο.

Η υγρασία δεν διεισδύει από έξω από το φιλμ. Έτσι, η μεμβράνη καθιστά δυνατή τη συγκράτηση των δομών ξύλινης στέγης σε ξηρή μορφή, εκτρέποντας υδρατμούς πέρα ​​από τη σοφίτα. Ένας μονωτήρας στέγης, προστατευμένος από μια μεμβράνη, θα εκτελεί τις λειτουργίες του πολύ πιο αποτελεσματικά.

Οι ταινίες απόσταξης ατμού σχηματίζουν ένα φράγμα στο εσωτερικό του μονωτικού στρώματος της οροφής. Αυτές οι ταινίες προστασία της δομής από την απώλεια θερμότητας και η διαρροή, εμποδίζει το σχηματισμό υγρασίας στη μόνωση. Τέτοια φιλμ τοποθετείται κοντά στο στρώμα θερμομόνωσης, όπου το εσωτερικό στρώμα επένδυσης πρέπει να συμβαδίσει με την μεμβράνη επί 4-6 cm. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο θερμός αέρας που προέρχεται από το δωμάτιο μπορεί επίσης να σχηματίσει ένα συμπύκνωμα στην εσωτερική πλευρά της μεμβράνης.

Ανάλογα με το υλικό της στεγάνωσης, υπάρχουν δύο σχέδια εξαερισμού: δύο στρώματα και ένα στρώμα (Σχήμα 4).

Το Σχ. 4 Δύο στρώσεις (σχήμα Α) και μονής στρώσης (σχήμα Β) του συστήματος εξαερισμού:

1 - φράγμα υδρατμών. 2 - ορυκτοβάμβακα. 3 - στεγανοποίηση. 4 - δύο ρεύματα αέρα, 5 - μία ροή αέρα

Στο Σχήμα Α αδιάβροχη μεμβράνη πρέπει να εγκατασταθεί με ένα διάκενο σε σχέση με την οροφή και, και σε ένα θερμαντήρα έτσι ώστε να σχηματίζει δύο κοιλότητες αέρα για την ελεύθερη ροή του αέρα από τις μαρκίζες προς την κορυφογραμμή.

Αυτές οι κοιλότητες πρέπει να είναι ανοικτές για ροή αέρα στην προεξοχή του γείσου και για το σχέδιο - στην κορυφογραμμή. Με αυτήν την εποικοδομητική λύση, η υγρασία που έχει πέσει κάτω από την οροφή θα ρέει κάτω από την μεμβράνη και η συμπυκνωμένη υγρασία θα καταστρέψει τη ροή του αέρα, θα αποστραγγίσει τον θερμαντήρα και το κιβώτιο.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να επιτρέπετε στην ταινία να αγγίξει τον θερμαντήρα, διαφορετικά το συμπύκνωμα που σχηματίζεται σε αυτό θα υγραίνει τον θερμαντήρα.

Η τοποθέτηση της στεγάνωσης απευθείας στον θερμαντήρα (σχήμα Β) είναι δυνατή μόνο εάν η διαπερατή από ατμούς μεμβράνη δεν επιτρέπει τη διείσδυση εξωτερικής υγρασίας και περνά ελεύθερα τους ατμούς από τον θερμαντήρα. Η διαπερατότητα ατμού μιας τέτοιας μεμβράνης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 750-1000 g / m2 ανά ημέρα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο σχ. 5.

Το Σχ. 5 Η τιμή των κενών εξαερισμού σε διάφορα στοιχεία στέγης


A - γενική όψη της οροφής. Β - κενά στην κορυφογραμμή - όχι λιγότερο από 0,05% της επιφάνειας των δύο πατίνων. В - ένα άνοιγμα στην προεξοχή της κουρτίνας - 0,2% της επιφάνειας ράμπας. D - διάκενο στην κλίση της στέγης - 5 cm2 / m

Στην κορυφογραμμή στέγης, το τμήμα του διακένου εξαερισμού (θραύσμα "Β") πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,05% της επιφάνειας και των δύο παγοπέδιλα. Για ένα τρέχον μέτρο της κορυφογραμμής στέγης σε αυτό το παράδειγμα, η επιφάνεια διατομής θα είναι 90 cm2 / m.

Η περιοχή του διακένου εξαερισμού (θραύσμα "G") ανά 1 m2 της ράμπας είναι 5 cm2 / m στην περίπτωση αυτή. Στην προεξοχή γείσο (θραύσμα "Β"), η διατομή του κενού αερισμού πρέπει να είναι 0,2% της περιοχής κλίσης. Τα ελάχιστα κενά για στέγες με διαφορετικά μήκη πατίνων δίνονται στον πίνακα.

Ελάχιστες τιμές διαστημάτων εξαερισμού για διαφορετικά στοιχεία στέγης

Η εμπειρία δείχνει ότι η εκτιμώμενη διαφορά δεν είναι αρκετό, δεδομένου ότι το σφάλμα στην εγκατάσταση των σχεδίων κατασκευής και μόνωσης οδηγεί σε μείωση της διαφοράς σε ορισμένα σημεία και, κατά συνέπεια, στην επιδείνωση του εξαερισμού οροφής με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Συνεπώς, δεν συνιστάται να δημιουργείτε κενό μικρότερο από 5 cm για να εξασφαλίσετε την κανονική κυκλοφορία του αέρα.

Επιπλέον, σε σύνθετες κατασκευές στέγης και παρουσία διαφόρων αρχιτεκτονικών στοιχείων (σοφίτες, παραπέτες, κλιμακοστάσια κλπ.), Οι ευκαιρίες κυκλοφορίας αέρα μειώνονται σημαντικά. Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να αυξηθεί το ύψος του κενού αερισμού, το οποίο οδηγεί σε αύξηση του ύψους και να περιπλέξει την κατασκευή των οροφών. Συνεπώς, δεν συνιστάται χωρίς ιδιαίτερη ανάγκη να ανεγερθούν στέγες από παράξενες διαμορφώσεις.

Η θερμομόνωση της οροφής είναι το κύριο στοιχείο στο οποίο εξαρτάται η άνεση της διαβίωσης στη σοφίτα. Είναι στη μόνωση ότι λάθη κατασκευαστές όταν αγνοούν τους νόμους θερμική μηχανική.

Κατά κανόνα, οι κατασκευαστές και οι σχεδιαστές βάζουν το πάχος της μόνωσης λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική ζώνη της κατασκευής και τις θερμομονωτικές ιδιότητες του υλικού. Τα δομικά στοιχεία της οροφής σε αυτή την περίπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη.

Στην εγχώρια πρακτική χρησιμοποιούνται τρία σχέδια μόνωσης στέγης:

 • με ένα πλαίσιο στήριξης που βρίσκεται σε μια ζεστή ζώνη
 • με ένα πλαίσιο στήριξης που βρίσκεται στη ψυχρή ζώνη
 • με ένα πλαίσιο στήριξης τοποθετημένο απευθείας στον θερμαντήρα

Δεδομένου ότι ο σοφίτας έχει υποστεί απώλειες θερμότητας περισσότερο από τα κάτω ορόφους, επειδή έχει μεγάλη επιφάνεια επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πρόβλημα της θερμομόνωσης.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή της σοφίτας χώρου επί του παρόντος χρησιμοποιείται πολύ συχνά συστήματος γυψοσανίδων με ένα μεταλλικό πλαίσιο (Εικ. 4 και 5), τότε αυτό είναι όπου βρίσκονται τα λάθη στρατηγικής, που επηρεάζουν δυσμενώς τις ιδιότητες θερμικής μόνωσης του κτιρίου φακέλων.

Η θερμομόνωση της οροφής είναι το κύριο στοιχείο στο οποίο εξαρτάται η άνεση της διαβίωσης στη σοφίτα. Είναι στη μόνωση ότι λάθη κατασκευαστές όταν αγνοούν τους νόμους θερμική μηχανική. Κατά κανόνα, οι κατασκευαστές και οι σχεδιαστές βάζουν το πάχος της μόνωσης λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική ζώνη της κατασκευής και τις θερμομονωτικές ιδιότητες του υλικού. Τα δομικά στοιχεία της οροφής σε αυτή την περίπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη.

Στην εγχώρια πρακτική χρησιμοποιούνται τρία σχέδια μόνωσης στέγης:

 • με ένα πλαίσιο στήριξης που βρίσκεται σε μια ζεστή ζώνη
 • με ένα πλαίσιο στήριξης που βρίσκεται στη ψυχρή ζώνη
 • με ένα πλαίσιο στήριξης τοποθετημένο απευθείας στον θερμαντήρα

Δεδομένου ότι ο σοφίτας έχει υποστεί απώλειες θερμότητας περισσότερο από τα κάτω ορόφους, επειδή έχει μεγάλη επιφάνεια επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πρόβλημα της θερμομόνωσης.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή της σοφίτας χώρου επί του παρόντος χρησιμοποιείται πολύ συχνά συστήματος γυψοσανίδων με ένα μεταλλικό πλαίσιο (Εικ. 6 και 7), αυτό είναι όπου βρίσκονται τα λάθη στρατηγικής, που επηρεάζουν δυσμενώς τις θερμομονωτικές ιδιότητες του κτιρίου φακέλων.

Το Σχ. 6 Επένδυση αμαξωμάτων σε μεταλλικό σκελετό:

Α - στερέωση φερουσών προφίλ με τη βοήθεια ανάρτησης σύσφιξης. B - στερέωση φερουσών προφίλ με άμεσες αναρτήσεις.
1 - στόκος με ενισχυτική ταινία. 2 - προφίλ εδράσεως. 3-φύλλο gipsovoloknisty μικρή μορφή? 4 - μια βίδα για το ΓΒΛ (30 mm). 5 - πείρος

Το Σχ. 7 Μια παραλλαγή μιας κατασκευής mansard με τη χρήση γυψοσανίδας:

Γυψοσανίδα από 1 φύλλο. 2 - μεμβράνη πολυαιθυλενίου. 3 - ορυκτό μαλλί. 4 - ευθεία ανάρτηση. 5 - θερμαντήρας (διογκωμένο πολυστυρένιο ή ορυκτό μαλλί)

Σύμφωνα με τους νόμους της μηχανικής θερμότητας, η εμφάνιση στο στρώμα μόνωσης της περιοχής μεταλλικού στοιχείου του 1% για την μόνωση επιφανειών αυξάνει την απώλεια θερμότητας μέσα από αυτό το τμήμα 10 φορές. Δηλαδή, αν 1 δομή πλαστικοποιήσεως m2 επιφάνεια έχει στο μεταλλικό μέλος στρώμα της, η οποία περιοχή είναι ίση με 10 cm2, είναι δυνατόν να υποθέσουμε ότι το μονωτικό στρώμα θα τρέξει μόνο το 10% των συγκράτηση θερμότητας του, και το υπόλοιπο 90% δεν λειτουργούν.

Η κατασκευαστική πρακτική δείχνει ότι κατά την επιλογή του τύπου μόνωσης πρέπει να ακολουθείτε τους ακόλουθους κανόνες:

Το μεταλλικό σκελετό πρέπει να βρίσκεται σε θερμή ζώνη στις περιπτώσεις όπου:

 • Σκάλες στέγης ή μεταλλικά πλαίσια περνούν μέσα στο σοφίτα
 • η πρόσοψη του κτιρίου είναι μονωμένη από το εξωτερικό.

Το μεταλλικό σκελετό πρέπει να βρίσκεται στη ψυχρή ζώνη στις περιπτώσεις που:

 • Τα δοκάρια έχουν μια μεγάλη προεξοχή, για παράδειγμα, χρησιμεύουν ως φέρουσα δομή για τα μπαλκόνια
 • υπάρχει ανάγκη ελαχιστοποίησης του ύψους κατασκευής της επίστρωσης

Σε όλες τις περιπτώσεις χρήσης μεταλλικών στοιχείων στον σκελετό της στέγης, το πάχος του μονωτικού στρώματος πρέπει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 40%. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σχεδιαστεί προσεκτικά ο δομικός σχεδιασμός των μονάδων στέγης που σχετίζονται με το φράγμα ατμών και τη στεγανοποίηση.

Η επιθυμία απλοποίησης της τοποθέτησης αυτών των στρωμάτων οδηγεί στην εμφάνιση εστιών συμπυκνώματος στη δομή της οροφής και στην υποβάθμιση της εσωτερικής επένδυσης του σοφίτας.

Εξαερισμός της σοφίτας πάνω από τη σοφίτα - αγωνίζονται με συμπύκνωμα

Απαραίτητα εργαλεία και υλικά

Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δοκιμάζετε, δύσκολα εμποδίζετε την υγρασία να εισέλθει στο χώρο κάτω από την οροφή κατά 100%. Ο κύριος λόγος για την εμφάνισή του είναι το συμπύκνωμα, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τις κατασκευές στέγης και το μικροκλίμα στο δωμάτιο. Ως εκ τούτου, η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα και εξαερισμού της σοφίτας πάνω από τη σοφίτα θα πρέπει να φροντίσει κάθε ιδιοκτήτη σπιτιού.

Καταστροφέας συμπυκνωμάτων - κίνδυνος για τη σοφίτα

Ανεπαρκής αέρα εκδηλώνεται σε υγρά δωμάτια στους πάνω ορόφους, τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στην οροφή. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα όλων των κινδύνων που προκύπτουν από ανεπαρκή εξαερισμό. Φανταστείτε ένα κλασικό ρωσικό χειμώνα: το χιόνι, το κρύο, το ξύλο αναμμένο στο τζάκι... Μπορεί όλες οι δυνάμεις προσπάθησαν να κανονίσει κατοικημένη σοφίτα και δεν είναι τσιγκούνης στο καλοριφέρ, αλλά εξαερισμού αντιμετωπίζεται ελαφρά τη καρδία.

Και εδώ μέρος της θερμότητας, ακόμη και μέσω του θερμαντήρα για τη σοφίτα, φεύγει από το δωμάτιο, θέρμανση απευθείας το υλικό στέγης. Το χιόνι στην οροφή αρχίζει να λιώνει ελαφρά, αλλά σε ένα τμήμα όπου η οροφή σχηματίζει μία προεξοχή, η θερμοκρασία είναι ακόμα χειμώνα, και το προκύπτον ύδωρ τήγμα καταψύχεται πάλι. Έτσι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα σχηματίζουν ένα φράγμα που εμποδίζει ξανά και ξανά εισερχόμενο νερό για να πάρει από τη στέγη - αντί νερού αναζητούν άλλες οδούς διαφυγής, για παράδειγμα, ενώσεις στις υλικό στεγών, μέσω της οποίας μπορεί εύκολα να διαρρεύσουν σε στέγες. Και εκεί έχουμε μια θερμάστρα, η οποία, αφού βρέξει, χάνει όλες τις ιδιότητές της.

Για να μην αναφέρουμε τα ξύλινα δοκάρια, η γειτονιά του οποίου με την υγρή μόνωση δεν μπορεί να ονομαστεί επιτυχής. Αυτός είναι ο λόγος για την κατάλληλη οργάνωση της ανταλλαγής αέρα, δηλ. Ο εξαερισμός είναι η εγγύηση της μακράς εξυπηρέτησης ολόκληρου του συστήματος στέγης. Το σύστημα εξαερισμού αναμιγνύει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος με τη θερμοκρασία της οροφής, έτσι ώστε να μην σχηματίζονται πάγος και αστάρια στην οροφή, και αυτό είναι ήδη η ασφάλεια σας και της οικογένειάς σας.

Για να σκεφτείτε πώς να κάνετε αερισμό στη σοφίτα, είναι απαραίτητο στο στάδιο της κατασκευής της ίδιας της σοφίτας, όταν η πρόσβαση στην οροφή από τη σοφίτα είναι ανοιχτή. Η απώλεια ή η άγνοια μπορεί να σας κοστίσει ένα καθαρό ποσό. Πολύ συχνά ακόμη και οι επαγγελματίες κατασκευαστές-στέγες δεν δίνουν τη δέουσα προσοχή σε αυτό το ζήτημα. Υποφέρει, αντιστοίχως, ο πελάτης-ιδιοκτήτης του σπιτιού. Υπάρχουν δύο τρόποι αερισμού του χώρου κάτω από την οροφή. Ο πρώτος βασίζεται στη χρήση του φυσικού βυθίσματος, ο δεύτερος περιλαμβάνει την εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού, όταν η παροχή αέρα παρέχει ανεμιστήρα.

Βασικά στοιχεία του αερισμού κάτω από την οροφή

Το πλάτος του αερισμένου χώρου κάτω από την οροφή εξαρτάται από το υλικό στεγών που χρησιμοποιείτε. Κάτω από τον χώρο στέγης ονομάζεται κενό αέρος μεταξύ του κατώτερου μέρους του υλικού κατασκευής στέγης και της μεμβράνης στεγανοποίησης ή μεμβράνης, πίσω από το οποίο βρίσκεται το στρώμα μόνωσης. Για παράδειγμα, εάν η οροφή του σπιτιού σας καλύπτεται από μέταλλο ή οποιοδήποτε άλλο υλικό βασισμένο σε μέταλλο, το αεριζόμενο κενό πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5 εκατοστά.

Όταν χρησιμοποιείτε μαλακά (ασφαλτικά) κεραμίδια ή άλλα υλικά ρολού, το πάχος του διακένου αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 εκατοστά. Οι προδιαγεγραμμένοι κανόνες θα πρέπει να τηρούνται όταν γίνεται η εξαερισμός της σοφίτας. Τα κύρια στοιχεία του συστήματος εξαερισμού κάτω από την οροφή είναι αεριστήρες και προβολείς. Οι πρώτοι διαδραματίζουν το ρόλο των ανοιγμάτων εξαγωγής, ενώ οι τελευταίες παρέχουν καθαρό αέρα, και επομένως εμποδίζουν τον σχηματισμό συμπύκνωσης και την πτώση της υγρασίας.

Οι αεριστήρες είναι συνηθισμένοι, τοποθετημένοι σε κεκλιμένο επίπεδο πλαγιάς στέγης και ράχης, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στο υψηλότερο σημείο της οροφής, δηλαδή σε μια κορυφογραμμή. Ο αριθμός των αεριστών εξαρτάται από τον τύπο του υλικού κατασκευής στέγης και τις συστάσεις του κατασκευαστή, αλλά υπάρχει ένας γενικός κανόνας. Αναφέρει ότι για κάθε 500 τ.μ. Ο αεριζόμενος χώρος πρέπει να είναι 1 τ.μ. τρύπες αερισμού. Ο λόγος αυτός σας επιτρέπει να αερίζετε ποιοτικά το δωμάτιο, αποφεύγοντας απτή διαρροή θερμότητας.

Οι αεριστήρες Ridge θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικοί, δεδομένου ότι έχουν μια μεγάλη περιοχή των καταστημάτων. Ο εξαερισμός του σοφίτα με τη βοήθεια των αεριστών κορυφογραμμής πραγματοποιείται απλά και δεν δημιουργεί δυσκολίες ακόμη και για αρχάριους. Το κυριότερο είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες, να χρησιμοποιήσετε συνδετήρες υψηλής ποιότητας και να δώσετε καλή στεγάνωση σε χώρους όπου το υλικό στεγών είναι δίπλα.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι προβολείς αποτελούν σημαντικό μέρος των συστημάτων ανταλλαγής αέρα στέγης. Οι σοφίτες είναι διάτρητοι πίνακες πλαισίωσης που προορίζονται για την επένδυση των προεξοχών της στέγης σε όλη την περίμετρο του κτιρίου. Εκτός από το καθορισμένο λειτουργικό φορτίο, δίνουν στην οροφή πλήρη εμφάνιση. Τα σκεπάσματα όχι μόνο είναι διάτρητα, αλλά και δεν είναι διάτρητα. Ο απαιτούμενος αριθμός διάτρητων προβολέων καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την έκταση των κροκίδων οροφής. Η χρήση αυτών των στοιχείων είναι δυνατή μόνο εάν παρέχεται ένα ειδικό κενό μεταξύ των υλικών κατά την εγκατάσταση της "πίτας".

Για να επιτύχετε το μέγιστο αποτέλεσμα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα είδος αερισμού: είτε κορυφογραμμή είτε κεκλιμένη, για να εξασφαλίσετε καλύτερη εναλλαγή αέρα. Η σωστή εγκατάσταση των πλακιδίων και των αεριστών μειώνει τον σχηματισμό συμπύκνωσης και την υγρασία που στάζει. Όταν χρησιμοποιείται εξαναγκασμένος εξαερισμός, οι ανεμιστήρες αέρα τοποθετούνται στον χώρο κάτω από την οροφή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη σύνδεση του ανεμιστήρα ή των ανεμιστήρων στο δίκτυο. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να παρέχεται πυρασφάλεια και λιγότερο ή περισσότερο ελεύθερη πρόσβαση για τη συντήρηση, αντικατάσταση ή επισκευή τους.

Εξαερισμός της σοφίτας πάνω από τη σοφίτα - οι αποχρώσεις της σωστής ανταλλαγής αέρα

Σχετικά με την αναλογία των οπών εξαερισμού στην αεριζόμενη περιοχή που ήδη γνωρίζετε (1 τετραγωνικό μέτρο ανά 500 τετραγωνικά μέτρα), Ωστόσο, για κάθε υλικό στέγης τις λεπτές λεπτομέρειες της διάταξης του εξαερισμού. Έτσι, για λαμαρίνα και εύκαμπτο έρπητα ζωστήρα, είναι καλύτερο να δημιουργήσετε ένα αεριζόμενο χώρο στην περιοχή της κορυφογραμμής. Φαίνεται σαν ένα τμήμα της οροφής να ανυψώνεται πάνω από τα δοκάρια. Εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού είναι πολύ απλή - κατά την εγκατάσταση υλικών στέγης στα δοκάρια είναι γεμιστές αντι-ράφια, τα οποία ανυψώνουν το δεξί μέρος της οροφής.

Με τη σωστή εφαρμογή του σχεδίου, ο αέρας από το δωμάτιο θα πάει κάτω από τα πατίνια, θα περάσει ελαφρώς κάτω από την οροφή και θα βγει από τις οπές εξαερισμού. Για μια στέγη σχιστόλιθου, αυτή η διαδικασία δεν είναι απαραίτητη - στην περίπτωση αυτή ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί από κάτω προς τα πάνω. Τα ανοίγματα εισόδου δημιουργούνται στο αρχείο και οι οπές εξόδου δημιουργούνται στην κορυφογραμμή.

Η περιοχή των οπών εξάτμισης συνιστάται να γίνει 10-15% περισσότερο από την πρόσληψη (γείσο), τότε θα δημιουργηθεί ένα φυσικό ρεύμα αέρα.

Αν αποφασίσετε να εξοπλίσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, θα χρειαστείτε ανεμιστήρες οροφής. Ο λόγος είναι ακόμα ο ίδιος - για κάθε 500 τ.μ. Απαιτείται 1 τ.μ. ανοίγματα εξαγωγής. Για να γίνει ευκολότερη η ανάγνωση, ο λόγος αυτός μπορεί να εκπροσωπείται ως 0,2 τ.μ. εκχυλίσματα ανά 100 τ.μ. Εάν ζείτε σε εύκρατο κλίμα, για να αποφύγετε τη δημιουργία συμπύκνωσης στους σωλήνες εξαερισμού κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, πρέπει να φροντίσετε για τη μόνωση τους ή να αγοράσετε έτοιμες επιλογές με μια θερμάστρα. Μην ξεχάσετε να προσέξετε το χαμηλό επίπεδο θορύβου, επειδή αυτά τα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη κατά τη λειτουργία.

Εξαερισμός σοφίτα, σοφίτα, οροφή

Το ερώτημα "πώς να μονώσει την οροφή του σπιτιού;" Είναι πολύ συναφής. Επιπλέον, στην κατασκευαστική πρακτική, οι παραβιάσεις είναι πολύ συχνά εδώ. Αλλά θα ξεκινήσουμε το θέμα της μόνωσης οροφής... από τη σοφίτα, η οποία είναι μια αποθήκη μεταξύ των καθιστικών και του δρόμου. Και αν ακριβέστερα, τότε - με συσκευές για τον κατάλληλο εξαερισμό της σοφίτας και της οροφής, για τη σημασία της οποίας θα καταλάβετε διαβάζοντας το άρθρο.

Θα διευκρινίσω: εάν η οροφή του σπιτιού σας είναι mansard τύπου, τότε το άρθρο είναι για σας. Επειδή η σοφίτα είναι επίσης μια σοφίτα.

Έτσι, για να θερμάνει ποιοτικά την οροφή του σπιτιού, πρώτα απ 'όλα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένη εξαερισμού στο πάτωμα!

Τι απειλεί τον ανεπαρκή εξαερισμό της σοφίτας;

Εξετάστε στην εικόνα τι συμβαίνει εάν η σοφίτα δεν αερίζεται:

Ακόμη και μέσω του θερμαντήρα στο σοφίτα, κάποια από τη θερμότητα φεύγει από το δωμάτιο. Η οροφή θερμαίνεται και το χιόνι στην περιοχή της οροφής πάνω από το δωμάτιο ξεπαγώνει. Στην άκρη (όπου η οροφή είναι προεξοχή), χιόνι δεν λιώνει (στην εικόνα, ακόμη και "πάγο" είναι γραμμένο). Τα σύνορα της λιωμένη χιόνι (νερό) και πάγου - αυτό είναι το πιο επικίνδυνο τμήμα, που σχηματίζει ένα φραγμό στην πάγο, εξαιτίας της οποίας το νερό τήγμα δεν μπορεί να πάρει από τη στέγη και η οροφή αρχίζει να περάσουν από ένα υλικό ένωση σκεπής...

Συμπέρασμα: θα ήταν καλό να κάνουμε την οροφή ίδια στη θερμοκρασία. Είναι σαφές ότι δεν χρειάζεται να ζεσταίνετε τις προεξοχές, αλλά προσπαθήστε να μην αφήσετε τη στέγη ζεστή πάνω από το δωμάτιο. Πώς; Συνειδητή μόνωση των οροφών - μία φορά. Εξαερισμός του σοφίτα και του χώρου κάτω από την οροφή - δύο.

Πώς αερίζεται η σοφίτα;

Εξαερισμός της σοφίτας συμβαίνει μέσα από τις τρύπες που κατανέμονται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την περίμετρο της οροφής. Η διατομή αυτών των ανοιγμάτων πρέπει να αντιστοιχεί στην επιφάνεια της οροφής και της οροφής. Οι παραβιάσεις αυτών των απαιτήσεων συνεπάγονται μεγάλες θερμικές απώλειες από τους χώρους, τον σχηματισμό πάγου στην οροφή με όλες τις αρνητικές συνέπειες.

Ο παρακάτω πίνακας παρέχει συστάσεις σχετικά με τις διαστάσεις των οπών εξαερισμού (ο πίνακας είναι μικρός στην καμπύλη, αλλά ο άλλος δεν βρέθηκε για να αυξήσει το κλικ του τραπεζιού):

Η πάνω γραμμή δείχνει το πλάτος της οροφής (5, 6, 7.5, 8.5, 9.5-10 m). Στη στήλη "Condition" - ποιες και πού να εγκαταλείψουν τις τρύπες. Η δεύτερη στήλη αποτελεί εξήγηση για το τρίτο: αν ο αριθμός υποδηλώνει την περιοχή της οπής ή το πλάτος των σχισμών.

Η πιο βέλτιστη (αποτελεσματική) επιλογή - τρύπες από κάτω και πάνω στην κορυφογραμμή (συνεχείς σχισμές στις μαρκίζες και 2 πλευρές της κορυφογραμμής):

Με τέτοια ανοίγματα, ο εξαερισμός λειτουργεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες και σε κάθε άνεμο. Στις υπόλοιπες συνθήκες, ο πλήρης αερισμός πραγματοποιείται μόνο όταν ο άνεμος είναι αρκετά ισχυρός.

Φυσικά, ο εξαερισμός δεν χρειάζεται να κάνει τρύπες στην κορυφογραμμή, στοιχεία κορυφογραμμής με δυνατότητα εξαερισμού είναι ήδη διαθέσιμα.

Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα να αφήσετε τις ρωγμές στο ίδιο το πατίνι, τότε τα ειδικά στοιχεία (αεριστήρες) τοποθετούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κορυφογραμμή.

Αν το ίδιο το υλικό κατασκευής σκεπής έχει ένα κυματιστό σχήμα (προφίλ, ο σχιστόλιθος), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα σε όλα και τίποτα να ενοχλεί, να ζήσουν ευτυχισμένοι μετά από ποτέ με την οροφή του... ή κάτω από τη στέγη; :)

Εξαερισμός της οροφής από μέταλλο και κυματοειδές στέγες

Εάν οι οικοδόμοι είναι ευσυνείδητοι, τότε κάτω από το προφίλ φύλλο (μεταλλικά πλακίδια) έπρεπε να βάλει μια στεγάνωση - κάθε κατάλληλο υλικό κυλίνδρων. Γιατί; Σε κρύο καιρό, σχηματίζεται συμπύκνωση στο εσωτερικό του μετάλλου, το οποίο ρέει σε πραγματικά ρεύματα. Μαντέψτε πού. Επιπλέον, η υγρασία μπορεί να διεισδύσει και μέσα από το ίδιο υλικό στέγης και επίσης να ρεύσει στην οροφή. Επιπλέον, ο ατμός διεισδύει μέσα από την οροφή και συμπυκνώνεται πάνω στο μεταλλικό / κυματοειδές χαρτόνι και επίσης αποστραγγίζεται - όχι πλέον ως ατμός, αλλά ως νερό.

Έτσι: στο πλαίσιο των μεταλλικών υλικών κατασκευής σκεπής τοποθετούμε το στεγάνωσης και στέγες υλικό, και μεταξύ της μεμβράνης στεγανοποίησης πρέπει να είναι εξαερισμού, έτσι ώστε η υγρασία μπορεί να αποσυρθεί γρήγορα από την επιφάνεια σφράγισης.

Είναι τεχνικά απλό να γίνει ο εξαερισμός της οροφής από ένα κυματοειδές χαρτόνι ή μια μεταλλική στέγη: μέσω μιας οθόνης:

Η λαβή είναι πλάκες 25x50 mm, προσαρτημένες πάνω από τη στεγάνωση στα δοκάρια. Μια σχάρα και δίνει την απαραίτητη απόσταση για τον εξαερισμό της οροφής.

Είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τη στεγάνωση κάτω από το προφίλ ή μεταλλικές στέγες, ακόμη και αν η σοφίτα δεν έχει προγραμματιστεί να γίνει ζεστή, δηλαδή, δεν υπάρχει μόνωση μεταξύ των δοκών. Και κάνουμε rebrebeshoku πάρα πολύ. Και με την παρουσία μιας θερμής (κατοικίας) σοφίτας ή σοφίτας, ο εξαερισμός της οροφής με τη μέθοδο που εξετάζεται παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού αττικής

Το σχήμα δείχνει διάφορες επιλογές για τη θέση των οπών αερισμού στη σοφίτα:

Και εδώ τα σχέδια κυκλοφορίας του αέρα για τον εξαερισμό της σοφίτας για μονόχωρες και κεκλιμένες στέγες:

Στο επόμενο άρθρο, θα ασχοληθούμε άμεσα με τη θέρμανση της στέγης όταν χτίζουμε μια σοφίτα ή σοφίτα.