Εξαερισμός στη χώρα το χειμώνα: κανόνες και η τήρησή τους

Ο σωστά οργανωμένος αερισμός στη χώρα το χειμώνα, αυτό είναι μια εγγύηση ότι το σπίτι θα είναι πάντα ζεστό και φρέσκο. Ο εξαερισμός στη ντέκα είναι απαραίτητος όχι μόνο για να εξασφαλιστεί μια άνετη διαμονή και υγεία για εσάς και την οικογένειά σας, αλλά και για τα έπιπλα και τις συσκευές στο σπίτι για να παραμείνετε στις απαραίτητες συνθήκες θερμοκρασίας. Επιπλέον, το δικαίωμα εισροής και εκροής αέρα, επιτρέπει το σπίτι για να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο ισχυρή και ανθεκτική.

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να διατάξετε την εγκατάσταση ενός συστήματος αερισμού στο σπίτι σε επαγγελματίες στον τομέα τους που γνωρίζουν ακριβώς πώς να κάνουν τα πάντα έτσι ώστε το σύστημα να είναι άνετο και να δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά, δυστυχώς, αυτή η υπηρεσία δεν είναι τόσο φθηνή. Επομένως, αν θέλετε να κάνετε τον ίδιο τον εξαερισμό, αυτό το άρθρο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Πρώτα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν αρκετοί τύποι εξαερισμού:

 • Ξεχωριστός εξαερισμός (ο οποίος προϋποθέτει την παρουσία κουκούλας και ανεμιστήρα σε κάθε δωμάτιο)
 • Κεντρικός εξαερισμός (ο οποίος υποδηλώνει τη θέση των κουκούλες και των ανεμιστήρων στην οροφή κατά μήκος ολόκληρης της περιμέτρου του σπιτιού, με πρόσβαση στην οροφή)
 • Μεικτός εξαερισμός (υποθέτοντας την ανάμιξη των δύο παραπάνω τύπων εξαερισμού σε έναν χώρο διαβίωσης)

Τις περισσότερες φορές, για τον εξαερισμό και καθαρό αέρα στη χώρα χρησιμοποιούν την τελευταία επιλογή. Και για να είμαι ακριβής, στην κουζίνα, στο διάδρομο και στην τουαλέτα που ξεχωριστό σύστημα, και στο σαλόνι, μια κεντρική, η οποία δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι και καλά αεριζόμενο μέρος. Εξαερισμός σε αυτή την περίπτωση είναι εγκατεστημένα στο ψευδοροφή και εμφανίζει αδιάκριτους παλιά αέρα απευθείας στην οροφή ή στο δρόμο.

Γενικοί κανόνες αερισμού στη χώρα

Πριν κάνετε αερισμό στη χώρα το χειμώνα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη κάποιους κανόνες:

 1. Ο αέρας που προέρχεται από το σύστημα δεν πρέπει να κάθεται στο δωμάτιο
 2. Η κουκούλα πρέπει να απορροφά όλες τις δυσάρεστες μυρωδιές, αλλά μην τις αφήνετε στην κατοικία
 3. Το σύστημα δεν επιτρέπεται να επιτρέψει τη διαμόρφωση των ρευμάτων
 4. Όλες οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να αερίζονται ομοιόμορφα και έγκαιρα

Pritatochnaya εξαερισμού στη χώρα το χειμώνα είναι πολύ σημαντικό, επειδή ένας άλλος τρόπος για να αερίσετε το δωμάτιο αυτή τη στιγμή του έτους είναι αδύνατη. Και ο φουσκωμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες και διαταραχές υγιούς ύπνου, ειδικά στα παιδιά. Η παροχή καθαρού αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ειδικών συσκευών, όπως π.χ. ανεμιστήρα.

Εκτός από την εισροή καθαρού αέρα, είναι σημαντικό να εξάγετε παλιές οσμές. Ειδικά από τεχνικούς χώρους, όπως μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα. Στην κουζίνα, η κουκούλα μπορεί να εγκατασταθεί ακριβώς επάνω από τη σόμπα, και σε άλλους χώρους, είναι καλύτερο να την κρύψετε κάτω από μια ειδική μάσκα, έτσι ώστε να μην συναρπάζει. Ελέγξτε αν ο καυστήρας λειτουργεί, χρησιμοποιώντας έναν αναπτήρα. Αφού το έφερε στη συσκευή, κοιτάξτε αν η φλόγα αποκλίνει στην πλευρά. Αν ναι, η κουκούλα λειτουργεί ομαλά.

Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να οργανωθεί και να σχεδιαστεί μαζί με την κατασκευή ενός εξοχικού σπιτιού, γιατί τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο. Είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε με ακρίβεια σε ποιο δωμάτιο θα βρίσκεται η κουζίνα, έτσι ώστε ο αέρας από αυτό να μην φτάνει σε άλλους χώρους. Καθορίστε πού θα βρίσκονται τα εκχυλίσματα και πού θα εισρεύσουν καθαρό αέρα.

Οι σωλήνες εξαερισμού πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από υλικά υψηλής ποιότητας. Το μέταλλο δεν πρέπει να διαβρωθεί. Αυτοί οι σωλήνες θα πρέπει να αντέχουν σε υψηλές τάσεις και χαμηλές θερμοκρασίες στο κρύο του χειμώνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι προτιμότερο να επιλέγετε ακριβότερα και καλύτερα. Επιπλέον, οι σωλήνες τοποθετούνται καλύτερα με έναν θερμαντήρα για να αποφευχθεί η συμπύκνωση.

Ο εξαερισμός αρχίζει από το υπόγειο

Συχνά με τη λέξη "υπόγειο", σχετίζεται με αυξημένη υγρασία. Και είναι πραγματικά, στο υπόγειο είναι πάντα υγρό και δροσερό. Το γεγονός είναι ότι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ίδρυση της εξοχικής κατοικίας. Λόγω της υγρασίας, εμφανίζονται μικρές ρωγμές, οι οποίες μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Εάν το σπίτι είναι ξύλινο, θα αρχίσει να σαπίζει, αλλά εάν το σκυρόδεμα, ολόκληρη η πρόσοψη θα πάει ραγισμένα.

Για να αποφύγετε αυτές τις τρομερές συνέπειες, είναι απαραίτητο να οργανώσετε τον σωστό αερισμό το χειμώνα στο εξοχικό σπίτι στο υπόγειο. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε ένα σωλήνα πάνω από την οροφή, που θα προέλθει από το υπόγειο. Εάν το υπόγειο είναι ένα εξοπλισμένο δωμάτιο, το οποίο οι άνθρωποι επισκέπτονται συστηματικά, θα πρέπει να αφαιρέσετε δύο σωλήνες, ένας αέρας θα ρέει μέσα στο δωμάτιο, ο άλλος θα τραβηχτεί.

Δύο σωλήνες θα πρέπει να βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση μεταξύ τους. Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να αφαιρεθεί τουλάχιστον 50 εκατοστά πάνω από την οροφή. Το σύστημα εξαερισμού θα λειτουργήσει μόνο σε κρύες συνθήκες, καθώς το καλοκαίρι σε θερμότητα στους 40 βαθμούς, ο φρέσκος αέρας δεν μπορεί να εισέλθει στο κελάρι. Στην ιδανική περίπτωση, είναι καλύτερο να τεθεί ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα εξαερισμού, αλλά κοστίζει πολλά χρήματα.

Εκτός από το φυσώντας το υπόγειο, είναι πολύ σημαντικό να αερίζεται το πάτωμα στη χώρα το χειμώνα. Ειδικά αν το δάπεδο είναι κατασκευασμένο από ξύλο. Για τον εξαερισμό του, είναι δυνατή η αγορά ειδικών αεριζόμενων πλίνθων, οι οποίες εξασφαλίζουν σταθερή κυκλοφορία αέρα. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικές σχάρες που επιτρέπουν την είσοδο αέρα από το αεριζόμενο υπόγειο για να μπουν στο καθιστικό.

Εξαερισμός σε χώρους διαβίωσης

Τώρα ας μιλήσουμε για σωστά οργανωμένο αερισμό σε χώρους διαβίωσης, δηλαδή σε εκείνους όπου οι άνθρωποι θα περάσουν όλο το χρόνο τους στη σκήτη. Πρόκειται για καθιστικό, υπνοδωμάτιο, παιδικό δωμάτιο και άλλα δωμάτια, ανάλογα με το σχέδιο της βίλας. Σε αυτούς τους χώρους, η εισροή καθαρού αέρα είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να μην χαλάσει η υγεία σας και να διατηρηθούν οι κανονικές συνθήκες διαβίωσης.

Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο στάδιο κατασκευής της ντάκας. Συγκεκριμένα, είναι απαραίτητο να αφήσετε ένα κενό δύο εκατοστών κάτω από κάθε πόρτα για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο. Το χειμώνα, το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού χώρου απαιτεί καθαρό αέρα, καθώς δεν θα λειτουργήσει για την αερισμό της ντάκας με τη βοήθεια παραθύρων. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε τις απαραίτητες συνθήκες είναι ο ανεφοδιασμός και ο εξαερισμός στη χώρα το χειμώνα.

Η τροφοδοσία αέρα παρέχεται από βαλβίδες τροφοδοσίας ή από επαγγελματικές βαλβίδες διεισδύσεως αέρα. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε βαλβίδες κατάλληλες για αντοχή της θερμοκρασίας. Για τα καθιστικά, το κρυφό σύστημα εξαερισμού που δεν είναι ορατό στους ανθρώπους είναι το καλύτερο κατάλληλο, μπορεί να κρυφτεί στην οροφή ή στους τοίχους.

Hood, είναι καλύτερα να το κάνεις σε workrooms, μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα, κλπ. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να οργανώσετε το τέντωμα του αέρα έτσι ώστε οι δυσάρεστες οσμές από την κουζίνα ή την τουαλέτα να μην εισέρχονται στα σπίτια. Εξαιρετική μπορεί να αντιμετωπίσει το καθήκον που αγωγού αγωγού, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί στη σοφίτα, έτσι ήταν αόρατο. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να εξασφαλιστεί ότι οι σωλήνες και οι ανεμιστήρες είναι επαρκώς θερμαινόμενοι ώστε να επιβιώσουν τους παγετούς του χειμώνα και να μην σχηματίζουν συμπύκνωση.

Εξαερισμός άλλων χώρων

Η σωστή κυκλοφορία του αέρα σε άλλους χώρους για την οργάνωση είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική. Στην κουζίνα πρέπει να εγκατασταθεί κουκούλα, το οποίο φιλτράρει τον μολυσμένο αέρα και αντλεί δυσάρεστες οσμές χωρίς υπολείμματα. Επιπλέον, αυτό το δωμάτιο θα χρειαστεί τον πιο ισχυρό ανεμιστήρα, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει επαρκή παροχή καθαρού αέρα.

Η εξαγωγή στην κουζίνα μπορεί να αγοραστεί σε οποιοδήποτε κατάστημα υλικού, εγκαθίσταται πάνω από τη σόμπα, μπορεί να προσαρμοστεί για ευκολία. Οι κουκούλες για άλλους χώρους έχουν συμπαγείς διαστάσεις, μπορούν να κρύβονται πίσω από έναν τοίχο ή σε μια ειδικά προετοιμασμένη θέση. Τέτοιες κουκούλες είναι ιδανικές για αερισμό στην τουαλέτα, το διάδρομο ή το μπάνιο.

Ο αέρας από το μπάνιο και την τουαλέτα δεν πρέπει να αφαιρείται στην οροφή, αλλά απευθείας στο δρόμο. Για να εξασφαλιστεί ο αδιάκοπος αερισμός αυτών των χώρων, είναι απαραίτητο να αγοράσετε ανεμιστήρες υψηλής ποιότητας, καλύμματα και αναλώσιμα. Ο ρόλος των ποιοτικά επιλεγμένων σωλήνων είναι σημαντικός. Το χειμώνα το κρύο, οι εύθραυστοι σωλήνες δεν μπορούν να σταθούν ή γύρω τους μπορεί να σχηματίζουν συμπύκνωση.

Κανόνες και διάταξη του εξαερισμού για ένα εξοχικό σπίτι

Ένα εξοχικό σπίτι 6-10-20 στρέμματα είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να εργαστείτε, καλλιεργώντας καλλιέργειες (ή κάποιο είδος ζώων). Όπως κάθε κτίριο, η dacha χρειάζεται συνεχή ανταλλαγή αέρα - αυτό είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους που μένουν εκεί και για να αποφευχθεί η υγρασία και η μούχλα.

Αμέσως κάνετε κράτηση: παρακάτω θα μιλήσουμε για απλές εξοχικές κατοικίες, και όχι για "σοβαρές" εξοχικές κατοικίες, σχεδιασμένες για άνετη διαμονή όλο το χρόνο.

Οι κύριες αποχρώσεις και οι κανόνες για τον εξαερισμό σε εξοχικές κατοικίες

Το μεγαλύτερο μέρος της εξοχικής κατοικίας είναι ένα κτίριο με σοφίτα, ένα υπόγειο, μια σόμπα ξύλου και συνήθως μια μικρή περιοχή. Μπορεί να κατασκευαστεί είτε από ξύλο είτε από τούβλα ή μπλοκ.

Συχνά για την κατασκευή εποχιακών κτιρίων που προσπαθούν να σώσουν όλα όσα μπορούν. Ως εκ τούτου, τα πιο συχνά αυτά τα σπίτια δεν έχουν "πλήρη" θέρμανση, χωρίς αερισμό, χωρίς θέρμανση. Ως εκ τούτου, το χειμώνα μπορούν να είναι, αν είναι δυνατόν, εκτός από τα εξωτερικά ρούχα και με θερμαινόμενη σόμπα.

Από τους βασικούς κανόνες της διαρρύθμισης του συστήματος εξαερισμού είναι δυνατή η διάκριση τέτοιων σημείων:

 1. Το σύστημα αξίζει να κάνει, εστιάζοντας στην εποχή της χρήσης της βίλας. Εάν ολόκληρος ο χειμώνας θα κλείσει - θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αεριζόταν αυτή τη στιγμή.
 2. Πρέπει να κάνετε αερισμό όχι μόνο στα σαλόνια. Ένα υπόστεγο, μια σοφίτα, ένα κελάρι, ένα υπόγειο - όλα αυτά απαιτούν επίσης αερισμό.
 3. Εάν υπάρχει υψηλή υγρασία σε μερικά από τα δωμάτια (κάτι που είναι κοινό για τα dachas) - τουλάχιστον σε αυτό το δωμάτιο είναι καλύτερο να κάνετε ένα αναγκαστικό σύστημα.
 4. Είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί τόσο η εισροή όσο και το εκχύλισμα. Εάν ο αέρας θα περάσει από το τι να εισέλθει στο εσωτερικό του, αλλά έτσι δεν θα υπάρχει κανονικό σύστημα εξάτμισης - ο εξαερισμός δεν θα λειτουργήσει. Και αντίστροφα: αν υπάρχει κουκούλα, αλλά δεν θα υπάρχει αέρα μέσα από το δρόμο - δεν θα υπάρξει καμία επίδραση.

Μια επιλογή γενικών συμβουλών (βίντεο)

Μέθοδος ανταλλαγής αέρα ανάλογα με τον τύπο του κτιρίου

Η μέθοδος της ανταλλαγής αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο κατασκευής. Μπορεί να είναι:

 1. Ένα ξύλινο κτίριο. Το δέντρο μπορεί να αφήσει στον αέρα μέσω των σχισμών και διαρροών, παρέχοντας μια εισροή (αν και όχι πάντα επαρκής). Η απομάκρυνση του αέρα μπορεί να συμβεί μέσω της καμινάδας του φούρνου.
 2. Σπίτι των μπλοκ (μεταλλικά δοχεία). Τέτοια κτίρια είναι συνήθως εντελώς ερμητικά και δεν έχουν εξαερισμό, οπότε πρέπει να είναι εξοπλισμένα ανεξάρτητα.
 3. Κατασκευή υλικών μπλοκ (τούβλο, μπλοκ διαφορετικών τύπων σκυροδέματος) ή σκυροδέματος. Ο αέρας μέσω αυτών των τοίχων δεν διέρχεται, οπότε το σύστημα εξαερισμού πρέπει να τοποθετηθεί κατά την κατασκευή. Η αφαίρεση του αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο μέσω της καπνοδόχου όσο και μέσω ενός ξεχωριστού αγωγού εξαερισμού.

Πώς να καταλάβετε εάν πρέπει να κάνετε κάτι με εξαερισμό;

Εάν δεν δημιουργείτε μια νάχα από το μηδέν, αλλά έχετε (ή αγόρασα) ένα σπίτι - πρέπει να αποφασίσετε: αν πρέπει να ανησυχείτε για την ανταλλαγή αέρα ή με τον εξαερισμό είναι εντάξει.

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να ρωτήσετε τον προηγούμενο ιδιοκτήτη για αυτό. Εάν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ή δεν γνωρίζει τον εαυτό του (για παράδειγμα, δεν έχει βρεθεί στη ναχιά για μεγάλο χρονικό διάστημα), μπορείτε να δώσετε προσοχή σε τέτοιους παράγοντες:

 1. Υπάρχει μούχλα μέσα; Ο πιο προφανής "δείκτης" είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με την ανταλλαγή αέρα.
 2. Αισθάνεται να είναι βρεγμένη μέσα;
 3. Μέσα στα παράθυρα, ένα περβάζι παραθύρου, μια πόρτα εισόδου - το συμπύκνωμα σχηματίζεται;
 4. Ο αέρας στο σπίτι είναι γεμάτος, μουστάκι;

Αυτά τα σημεία θα πρέπει να σημειωθούν όταν έρχεστε στο dacha μετά από λίγο καιρό. Υγρασία και μπαγιάτικο αέρα μπορεί να γίνει αισθητό μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά το καλούπι - θα αυξηθεί εάν το κλίμα είναι σπασμένα, και δεν θα εμφανιστεί στη χώρα για αρκετούς μήνες.

Εάν κάποιο από αυτά τα "συμπτώματα" που έχετε παρατηρήσει - με την ανταλλαγή αέρα είναι σαφώς δεν είναι όλα σωστά.

Υπολογισμός: πόση ποσότητα αέρα χρειάζεστε;

Ας υποθέσουμε ότι επισκέπτεστε το dacha μόνο σε ζεστό καιρό. Στους καυτούς μήνες στην ύπαιθρο, τα παράθυρα ή / και οι πόρτες συνήθως ανοίγουν συχνά, και ως εκ τούτου, η ροή αέρα παρέχεται ακριβώς στο σωστό ποσό. Ως εκ τούτου, για να υπολογίσει το σύστημα, αν πρόκειται για ένα "καλοκαιρινό" σπίτι - είναι απαραίτητο μόνο με βάση τη χειμερινή περίοδο.

Σχέδιο φυσικού αερισμού και κουκούλες κουζίνας με ξεχωριστό αγωγό αέρα

Δεδομένου ότι οι εξοχικές κατοικίες συνήθως στέκονται κλειστές - δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ισχυρή ανταλλαγή αέρα στο κτίριο. Αρκεί να δώσουμε μια πολλαπλότητα 0,35.

Για να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα που επαρκεί για μια περίοδο "μη κατοικίας", μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον τύπο:

 • L - ανταλλαγή αέρα, σε m³ / h, την οποία πρέπει να δημιουργήσουμε.
 • V είναι ο όγκος του δωματίου.
 • Kr - πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα (για ένα dacha πήραμε 0,35 - τον κανόνα για έναν κοιτώνα).

Λάβετε υπόψη: ιδανικά ο υπολογισμός πρέπει να γίνει για κάθε δωμάτιο (δωμάτιο) χωριστά.

Συστήματα από τον μηχανισμό ανταλλαγής αέρα: φυσικά ή αναγκαστικά;

Μία από τις κύριες διαφορές είναι η αρχή της δημιουργίας εναλλαγής αέρα - μπορεί να είναι φυσική ή αναγκαστική. Παρακάτω, θα εξετάσουμε κάθε επιλογή και πώς να τα κανονίσετε μόνοι σας.

Φυσικά

Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας θα εισρεύσει μέσα και έξω από το δωμάτιο λόγω της διαφοράς πίεσης. Οι ανεμιστήρες σε αυτό το κύκλωμα δεν χρησιμοποιούνται. Περισσότερες λεπτομέρειες για το φυσικό σύστημα μπορούν να διαβάσουν χωριστά.

Οδήγηση φθηνά (αν χρειαστεί να αγοράσετε κάτι - τα φθηνότερα προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια δεν χρειάζεται να δαπανήσουν χρήματα), αλλά αναποτελεσματική - ανταλλαγή αέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες, και είναι δύσκολο να ρυθμιστεί. Κατάλληλο εάν έχετε ένα μικρό σπίτι στην περιοχή, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο το καλοκαίρι.

Για εισροή σε συστήματα φυσικού αερισμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής:

 1. Βαλβίδες τροφοδοσίας - τοίχο ή παράθυρο.
 2. Η μάσκα στην πόρτα εισόδου (κατάλληλο αν η περιοχή του σπιτιού δεν υπερβαίνει τα 20-40 "τετράγωνα", αλλιώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια πολύ μεγάλη μάσκα εξαερισμού).
 3. Παράθυρα με μικρό αερισμό (για καλοκαιρινές κατοικίες δεν είναι πολύ συναφής, όπως σε εποχιακά σπίτια σπάνια βάζουν ακριβά παράθυρα).
 4. Το καλοκαίρι - απλά ανοίξτε τα παράθυρα ή τις πόρτες (αλλά το χειμώνα, όταν είναι κλειστά - πρέπει ακόμα να παρέχουν εισροές με άλλο τρόπο).

Για την κουκούλα - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε μια σόμπα (δηλαδή, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο αν η καμινάδα είναι ήδη εκεί), ή έναν αγωγό εξαγωγής αέρα. Τοποθετείται σε ένα σημείο όσο το δυνατόν περισσότερο από το σημείο εισροής (έτσι ώστε ο αέρας να τραβιέται από όλο το δωμάτιο).

Η εισροή είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη, η κουκούλα - όσο το δυνατόν ψηλότερα, κάτω από την οροφή. Εάν υπάρχουν αρκετοί χώροι - τα σημεία εισροής πρέπει απαραίτητα να βρίσκονται σε κάθε θέση και να βρίσκονται απέναντι από την πόρτα. Ο σωλήνας εξάτμισης μπορεί να αποσύρεται είτε μέσω της οροφής, πάνω από την κορυφογραμμή είτε μέσω του τοίχου οριζόντια.

Οπτικά για το φυσικό σύστημα (βίντεο)

Αναγκασμένος

Σε αυτή την περίπτωση τόσο η εισροή όσο και η εξάτμιση θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια ανεμιστήρων. Η ανταλλαγή αέρα σε αυτή την περίπτωση είναι πιο σταθερή, μπορεί να ρυθμιστεί. Κατάλληλο για πιο ευρύχωρα σπίτια, στα οποία είναι πιο δύσκολο ένας φυσικός τρόπος να οργανωθεί ο εξαερισμός.

Διαφορετικά, όλοι οι κανόνες είναι οι ίδιοι με το φυσικό σύστημα εξαερισμού - τα σημεία εισροής πρέπει να βρίσκονται σε κάθε δωμάτιο και να τοποθετούνται απέναντι από την πόρτα. Ο εξαγνιστής - εξέρχεται μέσω του σωλήνα είτε στην οροφή είτε στον τοίχο.

Υπάρχει και άλλη επιλογή - εγκαθίσταται ένα σύστημα αγωγών. Στο δωμάτιο έρχεται 1 σωλήνας με 1 ανεμιστήρα και κλαδιά: σε κάθε δωμάτιο εισάγεται μια θέση, μέσω της οποίας θα ρέει ο αέρας.

Διάταξη εξαερισμού για μη οικιστικές εγκαταστάσεις

Σημαντική απόχρωση: ο εξαερισμός (ή μάλλον - η άφιξη του καθαρού αέρα και η απομάκρυνση του "παλιού") είναι απαραίτητο όχι μόνο στα δωμάτια όπου θα είναι οι άνθρωποι. Απαιτεί μη οικιστικά κτίρια και χώρους:

Το σύστημα εξαερισμού σε αυτά είναι απαραίτητο για την πρόληψη της υγρασίας και της μούχλας.

Εφόσον τα αναφερόμενα μέρη έχουν συνήθως μια μικρή περιοχή και δεν χρειάζονται την εισροή μεγάλου όγκου αέρα - τα πιο συχνά σε αυτά αρκεί να κάνετε απλώς τρύπες στους τοίχους. Πρέπει να γίνουν μπροστά ο ένας στον άλλο.

Φυσικά εξαναγκασμένο σχέδιο: ο αέρας τροφοδοτείται μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας σε κάθε δωμάτιο και αφαιρείται μέσω αγωγών αέρα συνδεδεμένων σε ένα κανάλι με ανεμιστήρα

Μια πιο αποτελεσματική επιλογή είναι όταν γίνεται μια απλή τρύπα για την εισροή και η εξαγωγή τραβιέται μέσω του σωλήνα προς τα επάνω (δηλαδή, το σημείο εισροής είναι κάτω από το σημείο εξαγωγής).

Εάν η περιοχή αυτών των χώρων είναι μεγάλη ή / και ο φυσικός αερισμός υπάρχει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει - μπορείτε να οργανώσετε μέρος του συστήματος με βίαιο τρόπο. Οι επιλογές είναι:

 1. Ο εξαερισμός οργανώνεται μέσω ανοιγμάτων. Εξάτμιση - γίνεται μέσω των ανεμιστήρων, που τοποθετούνται στον τοίχο.
 2. Ο εξαερισμός οργανώνεται μέσω ανοιγμάτων. Για να αφαιρέσετε αέρα μέσα στο δωμάτιο, εισάγεται ο αγωγός αέρα, ο οποίος συνδέεται με τον αγωγό εξαγωγής στους χώρους διαβίωσης.
 3. Τόσο η εισροή όσο και το εκχύλισμα πραγματοποιούνται μέσω των αεραγωγών, οι οποίοι φέρονται σε κάθε δωμάτιο χωριστά.

Εγκατάσταση εξαερισμού για χώρους

Η διευθέτηση του συστήματος εξαερισμού για χώρους διαβίωσης γίνεται λίγο πιο δύσκολο από ό, τι για μη οικιστικά.

Η απλούστερη επιλογή είναι φυσική: η εισροή οργανώνεται μέσα από τις τρύπες σε κάθε δωμάτιο και ο αέρας αφαιρείται μέσω της σόμπας. Αυτή η μέθοδος είναι περισσότερο από αρκετή για ένα μικρό σπίτι με έκταση 25-30 "τετραγώνων".

Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ή εάν δεν υπάρχει σόμπα στο σπίτι - για να αφαιρέσετε τον αέρα, μπορείτε να τοποθετήσετε μια καμινάδα που θα πάει στην οροφή, ή μέσω του τείχους στο δρόμο.

Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ή απλά θέλετε να πάρετε ένα πιο σοβαρό και αποτελεσματικό σύστημα - είναι καλύτερο να εισάγετε τον ανεμιστήρα στο σωλήνα εξάτμισης. Η εισροή οργανώνεται επίσης μέσα από τις τρύπες σε κάθε δωμάτιο.

Ventsystems με αναγκαστική τροφοδοσία και απομάκρυνση αέρα - για σπίτια είναι σπάνια: πολύ μικρές περιοχές για τη χρήση τους. Συνήθως, ακόμη και για τα μεγάλα σπίτια, αρκεί το εξαναγκασμένο τράβηγμα.

Παράδειγμα ενός έτοιμου σχήματος αερισμού για ένα σπίτι κατασκευασμένο από αυτοφερόμενα πάνελ (βίντεο)

Τι να κάνετε το χειμώνα;

Καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι - μπορείτε χωρίς προβλήματα. Ένα άλλο πράγμα είναι να κάνετε ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα όταν είναι κρύο έξω.

Εάν δεν υπάρχει κανένας στο καλοκαιρινό εξοχικό, τότε η συσκευή του συστήματος μπορεί να μοιάζει με αυτό:

 1. Για την παροχή φρέσκου αέρα, είναι εγκατεστημένες βαλβίδες τοίχου ή παραθύρου.
 2. Η αφαίρεση του αέρα - γίνεται μέσω του καπναγωγού ή μέσω καμινάδας.
 3. Όλες οι πόρτες στο εσωτερικό του κτιρίου είναι ανοιχτές. Ανοίξτε επίσης τα καταλύματα στο υπόγειο, τη σοφίτα και την καταπακτή στο υπόγειο, αν υπάρχει.

Το πιο δύσκολο έργο - η συσκευή της κανονικής ανταλλαγής αέρα κατά τη χειμερινή περίοδο για ένα καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι, όταν κάποιος έρχεται εκεί.

Το πρόβλημα είναι ότι τέτοια κτίρια συνήθως δεν έχουν σοβαρή μόνωση, λόγω της οποίας είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί μια εσωτερική θερμοκρασία άνεσης. Επομένως, κατά τον προγραμματισμό του εξαερισμού, αποφασίζεται αμέσως αν θα επισκεφθείτε τη νάχσα το χειμώνα ή όχι.

Εάν το κάνετε, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 1. Σχετικά με την κατασκευή ενός μόνο καθιστικού - ιδανικά εκείνου στον οποίο υπάρχει σόμπα. Τα υπόλοιπα δωμάτια κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη ντάκα - κοντά.
 2. Μην κάνετε σημεία εισροής σε αυτό το δωμάτιο (ή να το κλείσετε για όλη τη διαμονή σας). Αφήστε τον αέρα να έρχεται εδώ από τα γειτονικά δωμάτια, μέσα από τις ρωγμές κάτω από τις πόρτες: μέσα στο δωμάτιο η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον ελαφρώς, αλλά υψηλότερη από την οδό. Λόγω αυτού, ο αέρας στο σαλόνι θα είναι πιο ζεστό από ό, τι απευθείας από το δρόμο.
 3. Στο σαλόνι ρυθμίστε τη μονάδα ανάκτησης - τροφοδοσίας και εξαγωγής με εσωτερικό εναλλάκτη θερμότητας. Κατά την εργασία, ενημερώνει τον αέρα στο δωμάτιο, διατηρώντας εν μέρει τη θερμότητά του.
 4. Αντί ενός ανακτητή, είναι δυνατή η εγκατάσταση μιας απλής μονάδας τροφοδοσίας με μια θερμάστρα - αυτό είναι απλούστερο και φθηνότερο.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο εξοχικό σπίτι

Ο εξαερισμός σε μια εξοχική κατοικία αποτελεί υποχρεωτικό χαρακτηριστικό της άνεσης. Για να εξοπλιστεί το σύστημα ανταλλαγής αέρα στη χώρα, δεν χρειάζεται ακριβός εξοπλισμός. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας.

Ένα υποχρεωτικό χαρακτηριστικό της άνεσης σε μια εξοχική κατοικία είναι ο εξαερισμός

Ο ρόλος του εξαερισμού

Οι άνθρωποι πηγαίνουν για να ξεκουραστούν σε μια θερινή κατοικία για να αναπνέουν καθαρό αέρα, να απολαύσουν αρώματα αγρωστωδών και χρωμάτων. Αναπνεύστε το πλήρες στήθος απαιτείται όχι μόνο στο δρόμο, αλλά και στο σπίτι. Πολύ πολλές εξοχικές κατοικίες στερούνται κανονικού συστήματος εξαερισμού, απλώς δεν προβλέπονται για το σχεδιασμό του κτιρίου.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τον εξαερισμό σε μια ιδιωτική κατοικία:

 1. Η άφιξη φρέσκου και καθαρού αέρα στα δωμάτια.
 2. Εξάλειψη δυσάρεστων οσμών.
 3. Πρόληψη της υγρασίας.
 4. Προστασία από μύκητες μούχλας.

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι η ντάχα είναι μια μη διαρκείας κατοικία, δεν πρέπει να ξοδεύετε χρήματα για τον εξοπλισμό του εξαερισμού. Όταν έρχονται οι ιδιοκτήτες, μπορείτε να ανοίξετε τα παράθυρα.

Αυτή η γνώμη είναι πολύ αμφισβητούμενη. Ο αερισμός του εξοχικού σπιτιού είναι απαραίτητος, ακόμα και όταν κανείς δεν ζει εκεί. Αυτή είναι η εγγύηση της οικοδόμησης της υγείας. Χωρίς αερισμό, ο αέρας θα σταματήσει, μια δυσάρεστη οσμή θα συσσωρευτεί. Τα υπόλοιπα στο εξοχικό θα χαλάσουν.

Τύπος ιδιωτικής κατασκευής και επιλογές εξαερισμού

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυσικού αερισμού και εξαναγκασμού. Συντελούνται με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν σύγχρονα προηγμένα συστήματα που παρέχουν πλήρη ανταλλαγή, ψύξη ή θέρμανση του αέρα.

Μια παραλλαγή του συστήματος εξαερισμού για μια εξοχική κατοικία μπορεί να επιλεγεί με βάση τον τύπο κατασκευής:

 1. Ξύλινο σπίτι. Το ξύλο είναι καλό για τον αέρα, επομένως δεν απαιτούνται πρόσθετες συσκευές εξαερισμού για μια τέτοια δομή.
 2. Σπίτι ξυλείας με σόμπα. Ο αέρας ανταλλάσσεται μέσω του ξύλου στα άκρα του κτιρίου και μέσω του καπναγωγού. Χάρη σε αυτό, διατηρείται ένα φυσιολογικό μικροκλίμα.
 3. Σπίτι των δοχείων μπλοκ. Δημοφιλής λόγω της απλότητας της, η επιλογή του εξοχικού σπιτιού. Το υλικό είναι πολύ σφραγισμένο, έτσι πρέπει να αποκτήσετε ένα φυσικό ή αναγκαστικό σύστημα ανταλλαγής αέρα. Ο εξαερισμός παρέχεται κατά την κατασκευή.
 4. Σπίτια κατασκευασμένα από τούβλα, σκυρόδεμα, σκυρόδεμα. Αυτά τα υλικά σχεδόν δεν περνούν τον αέρα. Οι οπές εξαερισμού τοποθετούνται κατά την κατασκευή του κτιρίου.

Εάν η βίλα βρίσκεται σε μια καθαρή περιοχή μακριά από το οδόστρωμα, οι απαιτήσεις για τον εξοπλισμό εξαερισμού είναι απλοποιημένες. Δεν χρειάζονται μεγάλα οικονομικά κόστη.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό σε ιδιωτική κατοικία

Η επιλογή του τύπου εξαερισμού γίνεται με βάση τον τύπο κατασκευής, τις παραμέτρους του. Το σύστημα ανταλλαγής αέρα πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις. Πρέπει να εκτελεί τις λειτουργίες του μέσα σε ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο.

Ο τύπος αερισμού καθορίζεται με βάση τον τύπο του σπιτιού διακοπών

 1. Παροχή συνεχούς ανταλλαγής αέρα μεταξύ του δωματίου και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυτή είναι η κύρια προϋπόθεση για τη διατήρηση της κανονικής υγρασίας και της φρεσκάδας στο σπίτι.
 2. Η κυκλοφορία του αέρα σε όλους τους χώρους, έτσι ώστε να μην υπάρχει στασιμότητα οπουδήποτε.
 3. Η ένταση της ανταλλαγής αέρα πρέπει να αυξηθεί στην κουζίνα, μπάνιο ή ντους, τουαλέτα, χώρους με πισίνες.
 4. Απουσία βυθισμάτων. Ο εσφαλμένος σχεδιασμός μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή της μάζας του αέρα.

Το σύστημα αερισμού δεν πρέπει να ψύχει υπερβολικά τον αέρα στο δωμάτιο. Αυτό θα αυξήσει το κόστος θέρμανσης το χειμώνα. Αν το σπίτι δεν είναι θερμαινόμενο, τότε η απαίτηση συμμόρφωσης είναι προαιρετική.

Σχεδιάστε τη θέση του εξοπλισμού εξαερισμού που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Αν δεν υπάρχει εμπειρία στην κατασκευή, ζητήστε βοήθεια από ειδικούς. Στην τουαλέτα και το ντους του δρόμου υπάρχει ξεχωριστός εξαερισμός. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την άνετη χρήση τους και τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους.

Φυσικός αερισμός ενός ιδιωτικού σπιτιού

Ο φυσικός αερισμός εξασφαλίζει την κυκλοφορία του αέρα σε μια ιδιωτική κατοικία λόγω πτώσεων πίεσης. Η αρχή της λειτουργίας της βασίζεται στη διαφορά της θερμοκρασίας του αέρα στο δωμάτιο και στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ο φυσικός αερισμός του εξοχικού σπιτιού είναι ευκολότερος από τον τεχνητό εξαερισμό. Αλλά είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε την τοποθέτηση καναλιών στο στάδιο της κατασκευής.

Για να εξοπλίσετε τον αερισμό στο σπίτι διακοπών με τα χέρια σας, θα πρέπει να προετοιμάσετε εξοπλισμό και υλικά:

 • σωλήνες (διάμετρος 10-15 cm).
 • (στροφές, κλαδιά, αρθρώσεις) ·
 • πλέγματα εξαερισμού.
 • υλικά στεγανοποίησης.

Μπορείτε να επιλέξετε μια προσιτή επιλογή, να αγοράσετε γαλβανισμένους σωλήνες και στοιχεία. Πιο ακριβή επιλογή - υλικά από ανοξείδωτο χάλυβα. Η διάρκεια ζωής τους είναι ουσιαστικά απεριόριστη. Το μόνο μειονέκτημα του ανοξείδωτου χάλυβα είναι το υψηλό κόστος.

Πώς να κάνετε φυσικό αερισμό στη χώρα

Είναι δύσκολο να σχεδιάσετε ανεξάρτητα αγωγούς εξαερισμού για ιδιωτικές κατοικίες. Χρειάζεστε βοήθεια από επαγγελματίες.

Ο εξαερισμός στην εξοχική κατοικία με τα δικά τους χέρια τοποθετείται σύμφωνα με το ακόλουθο σχήμα και κανόνες:

 1. Τρύπες, μέσω των οποίων ο αέρας θα τραβηχτεί μέσα στο δωμάτιο, βρίσκονται στο κάτω μέρος του τοίχου.
 2. Οι οπές εξαγωγής βρίσκονται κάτω από την οροφή του δωματίου.
 3. Τοποθετήστε τους σωλήνες, στερεώστε τους στην είσοδο και στην είσοδο. Τα εξαρτήματα στερέωσης δεν πρέπει να προκαλούν παραμόρφωση του σωλήνα.
 4. Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να ανέβει πάνω από την οροφή του σπιτιού περισσότερο από μισό μέτρο. Η κορυφή του σωλήνα είναι κλειστή με κουκούλα, έτσι ώστε τα σκουπίδια και τα ιζήματα να μην φτάσουν εκεί.
 5. Τα ανοίγματα παροχής από το δρόμο προστατεύονται με διακοσμητικές γρίλιες, έτσι ώστε το σύστημα να μην διεισδύει στα σκουπίδια, τα τρωκτικά δεν σέρνουν.

Εάν χρησιμοποιούνται εύκαμπτοι σωλήνες για αεραγωγούς, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, πρέπει να τεντωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφευχθεί η απώλεια πίεσης. Η σήμανση γίνεται επίσης σε τεντωμένα κανάλια.

Ο αγωγός αέρα πρέπει να είναι γειωμένος για προστασία από τον στατικό ηλεκτρισμό. Τοποθετήστε τους σωλήνες πολύ προσεκτικά. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί πλήρως η ακεραιότητά τους. Οι αρθρώσεις υφίστανται επεξεργασία με στεγανωτικό, αν είναι απαραίτητο.

Τεχνητός εξαερισμός

Το μειονέκτημα του φυσικού συστήματος είναι ότι το καλοκαίρι χάνει την αποτελεσματικότητά του. Η θερμοκρασία στο σπίτι ισοπεδώνεται με το δρόμο, η κινητήρια δύναμη της λειτουργίας του συστήματος εξαφανίζεται. Ο τεχνητός ή ο εξαναγκασμένος εξαερισμός παρέχεται με ειδικό εξοπλισμό. Μπορεί να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή του έτους, καθαρίζοντας αποτελεσματικά τον αέρα.

Για μια ερμητική και μονωμένη εξοχική κατοικία, η ιδανική επιλογή εξαερισμού θα είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρα, βαλβίδων τροφοδοσίας ή συστημάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ο τεχνητός αερισμός μπορεί να εγκατασταθεί σε χώρους με υψηλή υγρασία, εξάτμιση δυσάρεστων οσμών. Αυτή είναι μια κουζίνα και ένα μπάνιο.

Στην κουζίνα στο εξοχικό σπίτι συνιστάται να εγκαταστήσετε έναν φυσικό τύπο εξαερισμού

Πώς να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό στο εξοχικό σπίτι

Δεν είναι δύσκολο να σχεδιάσετε και να εγκαταστήσετε ανεξάρτητα ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία. Ο εξοπλισμός ανταλλαγής αέρα είναι επιλεγμένος, με βάση τις παραμέτρους του σπιτιού, τις προσωπικές προτιμήσεις και το ύψος της χρηματοδότησης.

Τι χρειάζεστε για να εγκαταστήσετε το σύστημα:

 1. Οι ανεμιστήρες (ο αριθμός των συσκευών εξαρτάται από το μέγεθος του δωματίου, τα μεγάλα δωμάτια χρειάζονται ανεμιστήρες υψηλής ισχύος, για το ντους ή την τουαλέτα μπορούν να χρησιμοποιούν μονάδες χαμηλής ισχύος).
 2. Η βαλβίδα διείσδυσης αέρα (βαλβίδα παροχής).
 3. Αεραγωγοί (εύκαμπτοι και μεταλλικοί).
 4. Διανομείς αέρα (διαχύτες, σχάρες).
 5. Στοιχεία σύνδεσης και σφιγκτήρες.
 6. Ρυθμιστές ροής αέρα.

Πριν από την εγκατάσταση, θα πρέπει να συνταχθεί ένα λεπτομερές διάγραμμα, όπου και πώς να εγκαταστήσετε τον εξοπλισμό. Κατά την κατάρτιση ενός σχεδίου, είναι καλύτερο να ζητήσετε τη βοήθεια των επαγγελματιών. Για να σας δώσει δεν μπορείτε να αγοράσετε ακριβό εξοπλισμό. Το κυριότερο είναι να επιλέξετε τον αριθμό και τη δύναμη των συσκευών εξαγωγής και παροχής αέρα.

Στάδια εγκατάστασης του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού

Η εγκατάσταση εξαναγκασμένου εξαερισμού στο σπίτι διακοπών μπορεί να γίνει ανεξάρτητα ή με τη βοήθεια ειδικών. Μπορείτε να προχωρήσετε στην εργασία μόνο μετά από προσεκτικό σχεδιασμό.

Μπορείτε να κάνετε αερισμό ακολουθώντας τις οδηγίες:

 1. Εγκατάσταση της βαλβίδας αέρα παροχής. Με τον τρόπο εγκατάστασης, είναι τοίχος και παράθυρο. Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά, η βαλβίδα πρέπει να αντιστοιχεί στην κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκεται η ιδιωτική κατοικία.
 2. Εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού.
 3. Εγκατάσταση ανεμιστήρων. Οι ανεμιστήρες διοχετεύονται, εγκαθίστανται μέσα στον αγωγό. Ο δεύτερος τύπος ανεμιστήρων είναι του τύπου της εγκατάστασης - μια συσκευή με διακοσμητική μάσκα. Εγκαθίστανται στην είσοδο του αγωγού εξαγωγής και καλύπτονται με μια σχάρα από έξω.

Ένα ηλεκτρικό καλώδιο πρέπει να τροφοδοτείται στον ανεμιστήρα. Υπάρχουν προηγμένα συστήματα που αρχίζουν να λειτουργούν μόλις ανάβει το φως στο δωμάτιο. Κάποιοι μπορούν να οριστούν για ορισμένο χρόνο χρησιμοποιώντας ένα χρονικό διακόπτη.

Τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν στοιχεία που ζεσταίνουν ή ψύχουν τον αέρα, ειδικά φίλτρα καθαρισμού. Ο εξοπλισμός είναι ακριβός και σπάνια εγκαθίσταται σε εξοχικές κατοικίες. Αν το σπίτι χρησιμοποιείται συχνά, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, τότε αυτός ο εξαερισμός θα προσφέρει μέγιστη άνεση στην οικογένεια.

Ο εξαερισμός διατηρεί την υγεία του σπιτιού και των κατοίκων του.

Δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της υγρασίας και των μυκήτων, συσσωρεύει αιωρούμενες και δυσάρεστες οσμές. Βεβαιωθείτε ότι η ανταλλαγή αέρα μπορεί να είναι φυσική ή αναγκαστική. Το αναγκαστικό σύστημα έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά είναι πιο δύσκολο να το εξοπλίσει.

Πώς καλύτερα να αερίσετε μια εξοχική κατοικία

Ας ξεκινήσουμε με μια γραφική σύγκριση: οι κανόνες προστασίας της εργασίας γράφονται με αίμα και οι απαιτήσεις του SNiP για την ανταλλαγή αέρα μέσα σε κτίρια κατοικιών είναι μαύρα καλούπια. Είναι ο μύκητας που σχηματίζεται στις γωνίες των δωματίων, δείχνει ένα αυξημένο περιεχόμενο υγρασίας συν την έλλειψη καθαρού αέρα. Σκοπός της δημοσίευσης είναι να σας πει πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό σε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα. Οι παρακάτω συστάσεις θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα υγιές μικροκλίμα σε μια κατοικία ή να διορθώσετε ένα υπάρχον πρόβλημα με τα χέρια σας.

Τρεις τύποι συστημάτων εξαερισμού

Για να εξασφαλιστεί ο κανονικός αερισμός των χώρων, πρέπει να κατανοήσετε την ουσία του έργου και να γνωρίσετε τα τεχνικά μέσα που βοηθούν στην επίλυσή του. Η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα έχει δύο λόγους - την αφαίρεση του αέρα εξαγωγής και την παροχή καθαρού μείγματος από το δρόμο.

Η ατμόσφαιρα των καθιστικών μολύνεται από πολλά προϊόντα της ανθρώπινης ζωής:

 • υδρατμούς που απελευθερώνονται κατά την αναπνοή και κατά το μαγείρεμα.
 • διοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς ενώσεις σε μικρές ποσότητες ·
 • μια ποικιλία από δυσάρεστες οσμές.

Βοήθεια. Για να δημιουργηθεί υπερβολική υγρασία αρκεί να πυροδοτήσετε μια σόμπα αερίου, δεν είναι απαραίτητο να βράσετε νερό. Τα προϊόντα καύσης μεθανίου είναι διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί. Ο πρώτος δημιουργεί μια αίσθηση ζωντάνιας, ο δεύτερος κορεσμεί το ευάερο περιβάλλον της κουζίνας.

Υπάρχουν 3 τύποι γενικών συστημάτων εξαερισμού για την επίλυση αυτών των προβλημάτων:

 1. Φυσικά.
 2. Συνδυασμένη.
 3. Απαιτείται με μηχανικά κίνητρα.

Πριν από την εξέταση της αρχής της λειτουργίας κάθε προγράμματος, θα ακούσουμε έναν σημαντικό κανόνα: δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί ένα απόσπασμα χωρίς παροχή εισροής και αντίστροφα. Ο αέρας που πρέπει να αφαιρεθεί πρέπει να αντικατασταθεί από εξωτερικό, διαφορετικά η απόδοση του εξαερισμού θα μειωθεί στο μηδέν.

Συγκριτικό παράδειγμα. Φανταστείτε μια αντλία που αντλεί νερό μέσα σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Όταν η πίεση στη δεξαμενή φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο, η κίνηση του ρευστού θα σταματήσει ανεξάρτητα από την ισχύ του κινητήρα και την ταχύτητα του κινητήρα. Η πτερωτή θα αναμίξει το νερό σε ένα μέρος. Η άντληση (ή η αναρρόφηση) του αέρα σε κλειστό χώρο θα δώσει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Η αρχή του φυσικού σχεδίου

Ο εξαερισμός αυτού του τύπου λειτουργεί εις βάρος του φυσικού βυθίσματος, το οποίο συμβαίνει μέσα στον κάθετο αγωγό και προκαλεί τον αέρα να κινείται κατά μήκος του καναλιού από κάτω προς τα πάνω. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε από τι εξαρτάται η έλξη:

 1. Η διαφορά στην ατμοσφαιρική πίεση στο κατώτερο και ανώτερο τμήμα του σωλήνα. Όσο υψηλότερος είναι ο αγωγός εξαερισμού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση πίεσης και η ισχύς ώσης.
 2. Η διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας δωματίου και δρόμου. Το κρύο ρεύμα μετατοπίζει τον θερμαινόμενο και ελαφρύτερο αέρα χώρου, ο οποίος προκαλεί την τελευταία να πάει στην ανώτερη ζώνη του δωματίου και έπειτα στον θάλαμο εξαγωγής.
 3. Βαθμός κορεσμού με υγρασία. Παραδόξως, στην ίδια θερμοκρασία, το μείγμα με αέρα κορεσμένο αέρα γίνεται ελαφρύτερο από τον ξηρό αέρα και επίσης ανεβαίνει.
Εάν ανοίξετε την πόρτα του μπαλκονιού σε ένα διαμέρισμα με ανεπαρκή αερισμό, σχηματίζεται υγρό κούμπωμα στην οροφή λόγω της συμπύκνωσης υγρασίας

Βοήθεια. Το σχετικό μοριακό βάρος του υδρατμού είναι 18 μονάδες, αέρα - 29. Συνεπώς, όταν υγραίνεται, το μίγμα αερίων γίνεται ελαφρύτερο. Το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο στην φωτογραφία που παρουσιάζεται.

Η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος κυμαίνονται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, ακολουθούμενη από μια αλλαγή στη δύναμη έλξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καλοκαίρι ο φυσικός εκχυλιστής λειτουργεί χειρότερα - η διαφορά θερμοκρασίας είναι μικρή. Μία παράμετρος παραμένει αμετάβλητη: ύψος καναλιού και διαφορά πίεσης.

Η συσκευή φυσικού αερισμού είναι ο φθηνότερος τρόπος για να οργανωθεί η ανταλλαγή αέρα μέσα σε εξοχικό σπίτι. Το φυσικό βύθισμα χρησιμοποιείται επίσης στα περισσότερα πολυκατοικίες: ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται μέσω ειδικών βαλβίδων, η εξάτμιση παράγεται μέσω κατακόρυφων αξόνων που τρέχουν μέσα στους τοίχους.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Συνδυασμένη ανταλλαγή αέρα

Σε αυτή την περίπτωση, ο φυσικός αερισμός στο σπίτι ενισχύεται από την τοποθέτηση ηλεκτρικών ανεμιστήρων σε ορισμένα σημεία. Πρακτική 2 επιλογές:

 • ο εξωτερικός αέρας τροφοδοτείται από μηχανοκίνητες μονάδες εισροής, η εκροή γίνεται μέσω κατακόρυφου διαύλου.
 • ένας ανεμιστήρας χαμηλής κατανάλωσης τοποθετείται στον άξονα της εξάτμισης, η εισροή πραγματοποιείται μέσω ειδικών βαλβίδων με έξοδο στον τοίχο.
Μια συμβατική βαλβίδα τοίχου παρέχει αέρα χωρίς ανεμιστήρα

Ένα ζωντανό παράδειγμα μιας συνδυασμένης έκδοσης είναι ένας ανεμιστήρας που έχει εγκατασταθεί στην τουαλέτα ή μια κουκούλα κουζίνας. Το πρώτο απομακρύνει γρήγορα τις δυσάρεστες οσμές, το δεύτερο απορροφά τους επιβλαβείς αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Η μηχανισμένη εισροή παρέχεται από τοπικές μονάδες ενσωματωμένες στο πάχος του τοίχου (οι λεγόμενοι αναπνευστήρες). Η μονάδα φιλτράρει τον εξωτερικό αέρα, ενώ θερμαίνεται σε κρύο με ηλεκτρικό θερμαντήρα. Ο όγκος τροφοδοσίας και ο βαθμός θέρμανσης ρυθμίζονται χειροκίνητα ή αυτόματα.

Ο συνδυασμένος εξαερισμός χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλους τους τύπους ιδιωτικών κατοικιών - τούβλο, πλαίσιο, κατασκευασμένο από αεριωμένο σκυρόδεμα και πάνελ SIP. Αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής, τότε η αντιστάθμιση της θερμότητας που αφαιρείται με τον αέρα βρίσκεται στο σύστημα θέρμανσης του ψυγείου.

Η συσκευή αναπνευστήρα - μια τοπική μονάδα παροχής αέρα

Αναγκαστικός εξαερισμός του κτιρίου

Η αρχή της δράσης της αναγκαστικής εναλλαγής αέρα είναι απλή - η εξάτμιση και η εισροή παρέχεται από μηχανικές εγκαταστάσεις αερισμού, που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Τα σχέδια και οι επιλογές για τον εξαερισμό αυτό είναι αρκετά, εδώ είναι μερικά κοινά παραδείγματα:

 1. Η εισροή πραγματοποιείται με αναπνευστήρες εγκατεστημένους σε όλους τους χώρους. Στη σοφίτα υπάρχει ένας κοινός ανεμιστήρας εξαγωγής που συλλέγει τον αέρα εξαγωγής των χώρων και τον απομακρύνει έξω.
 2. Σε κάθε δωμάτιο υπάρχει μια ξεχωριστή μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ένα σύστημα ανάκτησης, ενσωματωμένο στον εξωτερικό τοίχο.
 3. Μια κοινή εγκατάσταση είναι υπεύθυνη για την ανταλλαγή αέρα - το κεντρικό κλιματιστικό. Η μονάδα καθαρίζει, υγραίνει, θερμαίνει και ψύχει την εισροή, ανάλογα με τις συνθήκες και την εποχή του έτους. Η κατανομή και η εξαγωγή του αέρα εκτελείται από ένα δίκτυο αγωγών εξαερισμού. Η λειτουργία ανάκτησης είναι επίσης παρούσα.
 4. Το μικροκλίμα μέσα στην κατοικία υποστηρίζεται από πηνία ανεμιστήρων - τοπικούς θερμαντήρες με λειτουργία θέρμανσης / ψύξης. Οι εναλλάκτες θερμότητας τροφοδοτούνται με ζεστό νερό από το λέβητα αερίου και το ψυκτικό από το ψυκτικό συγκρότημα (ένα είδος ψυγείου).
Το απλούστερο σχέδιο της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Επεξήγηση. Η ανάκτηση είναι η διαδικασία επιλογής της θερμικής ενέργειας από τον αέρα εξαγωγής, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη θέρμανση της εισροής. Χρησιμοποιείται ένας ειδικός εναλλάκτης θερμότητας - ο ανακτητής, όπου τα αντίθετα ρεύματα τέμνονται, αλλά δεν αναμιγνύονται.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μηχανικών συστημάτων εξαερισμού είναι ο συνδυασμός εξαερισμού με θέρμανση αέρα. Ποια είναι η χρήση της δαπάνης χρημάτων, για να πραγματοποιήσετε το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του κυκλώματος του ψυγείου, όταν είναι απαραίτητο να θερμάνετε τον παρεχόμενο αέρα; Η σωστή λύση είναι να φέρει τη θερμοκρασία εισροής στους 30-50 ° C και έτσι να αντισταθμίζει την απώλεια θερμότητας μέσω των εξωτερικών τοίχων και να μην παρέχει καθόλου μπαταρίες και θερμά δάπεδα.

Το σχήμα της κίνησης των αντίθετων ροών στον επανακτήτη

Ποια επιλογή είναι καλύτερη

Εάν θέλετε να εξοπλίσετε το δικό σας σπίτι με τα χέρια σας, προτείνουμε να προτιμάτε τα δύο πρώτα συστήματα - φυσικά και συνδυασμένα. Επιχειρήματα υπέρ αυτών των επιλογών:

 1. Αποδεκτά οικονομικά έξοδα για εγκατάσταση και λειτουργία.
 2. Η ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανεμιστήρες καυσαερίων συνδυασμένων συστημάτων λειτουργούν περιοδικά και καταναλώνουν ποσότητα 100-200 W / h. Οι μονάδες αερισμού με θέρμανση θα πάρουν περισσότερα - περίπου 500 βατ ανά δωμάτιο.
 3. Ο εξαερισμός με φυσικά κίνητρα είναι αρκετά ικανός να παρέχει μια κανονιστική ανταλλαγή αέρα σε κτίριο ενός και δύο ορόφων, ειδικά μέσα σε ένα καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι.
 4. Δεν είναι αναγκαίο να κατανέμεται ο χρήσιμος όγκος του κτιρίου για την τοποθέτηση του εξοπλισμού εξαερισμού και την τοποθέτηση αεραγωγών.
 5. Δεν υπάρχει ανάγκη συντήρησης των μονάδων, ετήσιος καθαρισμός φίλτρων και αεραγωγών.

Ένα σημαντικό σημείο. Η συσκευή του πλήρως μηχανοποιημένου γενικού αερισμού απαιτεί προσεκτική προσέγγιση - υπολογισμούς, σχεδιασμό και εξειδικευμένη εγκατάσταση. Χωρίς προγραμματιστές με εξειδικευμένη εκπαίδευση και αρμόδιους ερμηνευτές, δεν θα είναι δυνατή η διαχείριση.

Η τελευταία απόχρωση: αν δεν υπήρχε αρχικά εξαναγκασμένος αερισμός στο σπίτι, θα ήταν δύσκολο να διατεθεί χώρος για την τοποθέτηση αεραγωγών. Θα χρειαστεί να υπερέχετε και να τοποθετείτε αγωγούς εξαερισμού κάτω από το πάτωμα ή σε ξύλινες οροφές, για να περάσετε από τα δωμάτια. Επιπλέον, μέρος του οικιστικού χώρου θα καταλαμβάνεται από τον εξοπλισμό, όπως εξηγεί ο ειδικός στο βίντεο:

Κάνουμε τον εξαερισμό σωστά

Με την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα προτείνουμε να βασιστεί ένα σύστημα με ένα φυσικό κίνητρο ως το φθηνότερο και πιο διαδεδομένο. Αυτή η επιλογή είναι επίσης κατάλληλη για όλους τους τύπους κτισμάτων - λουτρά, υπόστεγα, κοτόπουλα, κελάρια κ.ο.κ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Συζητήσεις για το γεγονός ότι ο φυσικός εξαερισμός αντλεί πολύ πολύτιμη θερμότητα από το σπίτι δεν είναι αληθινές ιστορίες πωλητών διαφόρων ειδών εξοπλισμού. Εάν δεν υπάρχουν ρωγμές στο σπίτι για τη διέλευση του εξωτερικού αέρα, η εξάτμιση θα αφαιρεθεί ακριβώς όπως η εισροή θα επιτρέψει, όπως γράψαμε παραπάνω.

Πριν κάνετε τον αερισμό, πρέπει να μάθετε τον όγκο του αέρα στην παροχή και να υπολογίσετε την ολική ανταλλαγή αέρα. Οι απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων, της μεθοδολογίας και του αλγορίθμου των υπολογισμών είναι ένα μεγάλο θέμα του ξεχωριστού μας άρθρου.

Ως ένα παράδειγμα, χρησιμοποιώντας σχέδιο και τη διάταξη ορόφων σπίτι, παρίσταται εκεί ένα μοτίβο της κυκλοφορίας των ροών αέρα, τη θέση των συσκευών τροφοδοσίας και εξαγωγής. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες:

 • θα πρέπει να οργανώνεται εξωτερικός παραπόταμος σε όλους τους χώρους εκτός από τους διαδρόμους και το μπάνιο.
 • η κατεύθυνση των ροών μέσα στο σπίτι - από τα καθιστικά σε μια πιο μολυσμένη κουζίνα και μπάνιο?
 • Το μπλοκ των αεραγωγών είναι κατασκευασμένο στο διαχωριστικό μεταξύ του μπάνιου και της κουζίνας ή συνδέεται με τον εξωτερικό τοίχο.
 • Το ύψος της ανύψωσης των σωλήνων καθορίζεται από τον υπολογισμό, ένα ελάχιστο για ένα μονοκατοικία είναι 3 μέτρα.
 • για την τουαλέτα, την κουζίνα και τα τοπικά μηχανοποιημένα εκχυλίσματα χωρίζονται ξεχωριστά ορυχεία, έτσι ώστε οι μυρωδιές να μην ρέουν στα γειτονικά δωμάτια.
 • Περνώντας μέσα από την κρύα σοφίτα, τα κατακόρυφα κανάλια των πλαστικών σωλήνων είναι απαραίτητα μονωμένα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να παλεψετε το συμπύκνωμα.
Σύγχρονος τρόπος γρήγορης θερμομόνωσης πλαστικών σωλήνων - ψεκασμός αφρού πολυουρεθάνης Polynor

Σημαντικές προδιαγραφές. Το σύστημα εναλλαγής αέρα σε διώροφη κατοικία μοιάζει παρόμοιο. Καθώς δεν υπάρχει χώρος κουζίνας, υπάρχει ξεχωριστός αγωγός εξαγωγής στο μπάνιο ή σε άλλο σημείο.

Τώρα ας δούμε πιο προσεκτικά την οργάνωση των ροών για κάθε δωμάτιο.

Καθιστικό: υπνοδωμάτιο, παιδικό δωμάτιο, σαλόνι

Σε περιοχές αναψυχής με μόνιμη κατοικία ενοικιαστών, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια υγιής ατμόσφαιρα - να οργανωθεί η παροχή καθαρού αέρα από το εξωτερικό με τους εξής τρόπους:

 • Τοποθετήστε μια βαλβίδα παροχής αέρα τύπου Aereco στο προφίλ παραθύρου.
 • Τοποθετήστε την αεριζόμενη ρυθμιζόμενη βαλβίδα στον τοίχο.
 • εγκαταστήστε αναπνευστήρα με ανεμιστήρα και πρόσθετο αεριωθούμενο πίδακα.

Βοήθεια. Σε πολυώροφο σπίτια από την Σοβιετική Ένωση, παρέχεται ένα ιδιαίτερο χάσμα εφοδιασμού από κάτω από το παράθυρο. Κατά τη διαδικασία αντικατάστασης των ξύλινων παραθύρων με πλαστικούς εγκαταστάτες, το προβλεπόμενο άνοιγμα είναι κλειστό. Χωρίς την εισροή, ο κάθετος άξονας ναρκών δεν λειτουργεί, ο εξαερισμός του διαμερίσματος δεν λειτουργεί. Εξ ου και η αυξημένη υγρασία, ο μύκητας και άλλα γούρια.

Οποιαδήποτε βαλβίδα πρέπει να τοποθετηθεί σε ύψος περίπου 2 μ. Από το πάτωμα. Η ροή της μεταφοράς από τα θερμαντικά σώματα αναμιγνύει και θερμαίνει την ψυχρή εισροή. Το εκχύλισμα είναι μια σχισμή ύψους 15-20 mm, αριστερά κάτω από την εσωτερική πόρτα.

Ο αέρας αναρροφάται από το άνοιγμα υπό την επίδραση του κενού που δημιουργείται από την κουκούλα της κουζίνας και της τουαλέτας. Μετακινώντας με χαμηλή ταχύτητα (0,1-0,2 m / s), η μάζα αέρα εξέρχεται από το διάδρομο και βγαίνει προς το στόμιο της σχάρας καυσαερίων.

Συμβούλιο. Οι σημερινές εσωτερικές πόρτες συχνά ταιριάζουν άνετα στη βεράντα, χωρίς να αφήνουν το μείγμα αέρα στον διάδρομο. Αγοράστε φύλλα πόρτας με ενσωματωμένο πλέγμα ή εγκαταστήστε μόνοι σας.

Παραλλαγές ενσωματωμένων φλαντζών εξαερισμού

Κουζίνα-τραπεζαρία

Η ατμόσφαιρα αυτού του δωματίου είναι μολυσμένη με προϊόντα καύσης αερίου, υπερβολική υγρασία και εκκρίματα από ανθρώπους που έρχονται με τον αέρα άλλων δωματίων. Ο εξαερισμός πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Υπάρχουν δύο σημεία εισροής - μια σχισμή από το κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας και μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα στον τοίχο (προφίλ παραθύρου).
 2. Στην ιδανική περίπτωση, 2 οριζόντιοι σωλήνες είναι χτισμένοι στην οροφή, για γενικούς αεραγωγούς και κουκούλες κουζίνας. Στη συνέχεια το λίπος και η αιθάλη δεν θα φράξουν το κύριο κανάλι.
 3. Οι γρίλιες εισαγωγής αέρα τοποθετούνται κάτω από την οροφή.
 4. Η συσκευή ενός ορυχείου εξάτμισης επαρκούς διαμέτρου επιτρέπεται.
 5. Το κανάλι πρέπει να είναι ανοιχτό μόνο από την πλευρά της κουζίνας. Δεν μπορείτε να τρέξετε τον αέρα από την τουαλέτα - η μυρωδιά θα εισχωρήσει στην τραπεζαρία.

Σημείωση: Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP, ο χώρος απαιτεί μία μόνο εναλλαγή αέρα συν 100 m³ / h σε αεράκι ή 60 m³ / h για ηλεκτρικό. Γι 'αυτό πρέπει να οργανώσετε 2 παραποτάμους.

Η μηχανική κουκούλα κουζίνας δεν μπορεί να συνδεθεί απευθείας στον άξονα - με τον ανεμιστήρα σβηστό, το τμήμα του καναλιού εμποδίζεται από φίλτρα λίπους και πτερωτή. Χρησιμοποιήστε το μπλουζάκι και τη βαλβίδα ελέγχου, όπως προτείνει ο ιδιοκτήτης σπιτιού στο βίντεο:

Μπάνιο - τουαλέτα και μπάνιο

Το πρότυπο σχέδιο εξαερισμού ενός υγρού δωματίου είναι απλό:

 1. Ο αέρας από το διάδρομο μπαίνει στο μπάνιο κάτω από την μπροστινή πόρτα.
 2. Ανάμιξη με το υγρό περιβάλλον του μπάνιου, γίνεται ευκολότερη και ανεβαίνει στο ανώτατο όριο.
 3. Κάτω από την επίδραση της έλξης στη σχάρα που βρίσκεται στην πάνω ζώνη, ο αέρας αργά μεταφέρεται μακριά από το κανάλι καυσαερίων και εκτοξεύεται προς τα έξω.
Σχέδιο ανταλλαγής αέρα του κτιρίου σε ένα τμήμα

Για να απομακρυνθεί γρήγορα η υγρασία από την τουαλέτα και μια δυσάρεστη οσμή, επιτρέπεται η ενσωμάτωση ενός αξονικού ανεμιστήρα στο άνοιγμα του άξονα. Μια προϋπόθεση: η πτερωτή πτώσης της μονάδας δεν πρέπει να εμποδίζει τη ροή στη ροή του αέρα, διαφορετικά η απόδοση του αερισμού θα μειωθεί. Χρησιμοποιήστε έναν προσαρμογέα με πρόσθετη μάσκα ή τσάι με βαλβίδα ελέγχου.

Λεβητοστάσιο και άλλες εγκαταστάσεις

Για την κανονική λειτουργία οποιουδήποτε λέβητα, εκτός του ηλεκτρικού, απαιτείται μια ορισμένη ποσότητα αέρα που καταναλώνεται για καύση. Ο ακριβής όγκος ή οι ειδικές απαιτήσεις για τον εξαερισμό του ανεμιστήρα καθορίζονται πάντα στις οδηγίες λειτουργίας της γεννήτριας θερμότητας.

Το μίγμα αέρα τροφοδοτείται στο χώρο του λέβητα μέσω της πόρτας, του απορροφητήρα - από ένα ξεχωριστό κατακόρυφο κανάλι. Η μάσκα βρίσκεται στην επάνω ζώνη του κλιβάνου, δεν πρέπει να εγκατασταθούν πρόσθετοι ανεμιστήρες.

Σημαντική απόχρωση. Η καμινάδα ενός λέβητα στερεού καυσίμου ή αερίου λειτουργεί ως ισχυρή κουκούλα, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου καύσης. Εάν ο κλίβανος είναι χτισμένος μέσα στο εξοχικό σπίτι, το ρεύμα της καμινάδας θα παρασύρει το μεγαλύτερο μέρος του αέρα από τα σαλόνια του ισογείου. Ως εκ τούτου, είναι επιθυμητό να εξοπλίζονται οι κεφαλές των σωλήνων με εκτροπείς, οι οποίοι ενισχύουν την ώση.

Συστάσεις για ανταλλαγή αέρα στους υπόλοιπους χώρους:

 1. Ο διάδρομος και το διάδρομο αερίζονται από τις ροές διέλευσης προς την κουζίνα και το μπάνιο.
 2. Οι εγκαταστάσεις του λουτρού αερίζονται ως εξής: ο καθαρός καθαρός αέρας εισέρχεται στην αίθουσα αναμονής, από εκεί τροφοδοτείται στο ατμόλουτρο. Το άνοιγμα εισόδου στο ατμόλουτρο βρίσκεται δίπλα στον κλίβανο, το καυσαέριο - στην κάτω ζώνη του απέναντι τοίχου.

Επιλογές εξαερισμού για μπάνια

 • Τρόποι αερισμού του γκαράζ και του υπόγειου χώρου, ορίσαμε ως ξεχωριστό οδηγό.
 • Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί αγωγοί εξαερισμού πρέπει να τοποθετούνται από σωλήνες από πλαστικό ή κασσίτερο με διάμετρο σχεδιασμού. Οι αεραγωγοί, τοποθετημένοι σε μια κρύα σοφίτα, είναι απαραίτητα μονωμένοι.

  Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείτε πλαστικούς σωλήνες για εσωτερική αποχέτευση, αλλά εξετάστε μια απόχρωση: το γκρι πολυπροπυλένιο μπορεί να καεί ανεξάρτητα. Τα κανάλια αερισμού του PVC είναι κατασκευασμένα από αποσπώμενο πλαστικό. Δείτε το βίντεο για λεπτομέρειες σχετικά με την εγκατάσταση.

  Συμπέρασμα

  Αναλύοντας τους τρόπους αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού, δεν αναφέραμε την πηγή της πρόσθετης εισροής - διείσδυση. Το φαινόμενο της διείσδυσης του αέρα μέσω μικρών ρωγμών σε περιφράξεις είναι σχεδόν απουσιάζει στα σύγχρονα σπίτια ή ελαχιστοποιείται λόγω νέων παραθύρων και σφραγίδων προθηκών θυρών. Το να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα μέσω των μικρότερων πόρων δεν έχει νόημα, αφού ο όγκος τους είναι εξαιρετικά μικρός.

  Ιδιωτικό σύστημα αερισμού του σπιτιού σε ερωτήσεις και απαντήσεις των μελών του φόρουμ

  Όπως γνωρίζετε, το άνετο μικροκλίμα στο σπίτι, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού. Μελετάμε το πρόβλημα της εμπειρίας άλλων.

  Πιστεύουμε ότι οι χρήστες FORUMHOUSE συμφωνούν με τη δήλωση ότι μια καλή προσέγγιση του συστήματος της ιδιωτικής εξαερισμού σπίτι είναι αυτό - θα πρέπει πρώτα να υπολογίσει την ανταλλαγή αέρα, και στη συνέχεια, με βάση αυτά τα δεδομένα, να πάρει το απαραίτητο τμήμα αγωγού. Και μόνο μετά από αυτό μπορείτε να κάνετε ένα σύστημα εξαερισμού εξοχικό σπίτι, και να καθορίσει τη θέση εγκατάστασης του εξοπλισμού εξαερισμού.

  Τύποι και χαρακτηριστικά

  Σύμφωνα με τον χρήστη την πύλη μας (nick στο φόρουμ petrovk, Μόσχα), Ο εξαερισμός στο σπίτι μπορεί να χωριστεί σε τρεις τύπους:

  • Φυσικό?
  • Παροχή αέρα, ή όπως ονομάζεται επίσης, μηχανική?
  • Μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας.

  petrovk:

  - Όταν σχεδιάζετε ένα σύστημα αερισμού, πρέπει να ακολουθήσετε την ακόλουθη αρχή - Ο αέρας στο σπίτι πρέπει να ενημερωθεί πλήρως σε 1 ώρα. Για το σπίτι μου πλαισίου 200 m2, σταμάτησα σε ένα σύστημα ροής και εκχύλισης με ανάκτηση θερμότητας. Η εγκατάσταση επιλέγεται με βάση τον αριθμό των κύβων αέρα στο σπίτι, έχω 600, πήρα την εγκατάσταση για 700 κύβους.

  Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα άνετο περιβάλλον στο σπίτι δημιουργείται όχι μόνο από την πρόσληψη καθαρού αέρα, αλλά και από την ταχύτητα της ροής του αέρα. Ο εξαερισμός παροχής και εξαγωγής, λόγω της παρουσίας ανεμιστήρα σε αυτό, δημιουργεί μεγαλύτερη ροή αέρα από τον φυσικό εξαερισμό.

  Όταν λειτουργεί μηχανικός εξαερισμός, η ταχύτητα του αέρα στο σύστημα εξαερισμού είναι 3-5 m3 / h κατά μέσο όρο και με φυσικό ρυθμό περίπου 1 m3 / h. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε εάν ο φυσικός αερισμός δημιουργεί ένα πιο άνετο περιβάλλον στο σπίτι. Αυτή η ερώτηση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Εξάλλου, για να περάσετε από το μηχανικό και φυσικό σύστημα αερισμού τον ίδιο όγκο αέρα, απαιτείται μια διαφορετική διατομή του αγωγού αερισμού. Έτσι, η εγκατάσταση του φυσικού αερισμού θα συνεπάγεται αύξηση της διατομής του καναλιού, η οποία απέχει πολύ από την τεχνική ή αισθητική.

  Με οποιοδήποτε τύπο εξαερισμού - είτε φυσικό είτε μηχανικό, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη κίνηση του αέρα σε όλο το σπίτι.

  Μια επιλογή είναι να εγκαταστήσετε πόρτες με μια μάσκα στα δωμάτια ή να αφήσετε ένα μικρό κενό μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου. Για τη σωστή οργάνωση της ροής αέρα είναι απαραίτητο - η εισαγωγή αέρα να πραγματοποιείται στο καθαρότερο δωμάτιο, το καθιστικό ή το υπνοδωμάτιο και η έξοδος να γίνεται στην κουζίνα ή στο μπάνιο.

  Στην κουζίνα, πάνω από τη σόμπα, η κουκούλα πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό κανάλι. Αν η κουκούλα είναι αναγκασμένη, τότε η κουζίνα και το μπάνιο μπορούν να συνδυαστούν με έναν αεραγωγό. Η διάμετρος από την είσοδο στην έξοδο δεν πρέπει να μειώνεται. Λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του απορροφητήρα κουζίνας, ο αγωγός αέρα από αυτό είναι κατ 'ανάγκην στρογγυλός, γαλβανισμένος και κάθετος, χωρίς γόνατα. Μην χρησιμοποιείτε κυματοειδή αλουμίνιο, αλουμίνιο ή πλαστικό αγωγό.

  Σύμβουλος του φόρουμ μας Έλενα Γκορμπόνοβα(nick στο φόρουμ Matilda):

  - Ο φυσικός αερισμός λειτουργεί με διαφορική πίεση στην είσοδο και στην έξοδο. Η είσοδος είναι μια βαλβίδα εξαγωγής, τοποθετείται στην οροφή του δωματίου ή σε έναν τοίχο κάτω από την οροφή. Η έξοδος είναι η κορυφή του σωλήνα. Η διαφορά αρχίζει από 10 μέτρα. Μια άλλη διαφορά πίεσης εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας. Το χειμώνα είναι καλύτερο, αλλά το καλοκαίρι είναι χειρότερο.

  Μια φυσική εισροή γίνεται πάνω από τις συσκευές θέρμανσης, οι οποίες συνήθως βρίσκονται κάτω από τα παράθυρα. Ή δύο μέτρα πάνω από το πάτωμα.

  Συχνά υπάρχει μια ερώτηση,

  και αν είναι δυνατόν να συνδυάσετε τα κανάλια εξαερισμού της κουζίνας, του μπάνιου και του λεβητοστασίου σε ένα ενιαίο σύστημα, στη συνέχεια τοποθετήστε τον ανεμιστήρα του αγωγού και ένα σωλήνα μέσω της οροφής.

  Χρήστης του φόρουμ μας Βλαντιμίρ (nick στο φόρουμ Ελεύθερος Άγγελος) πιστεύει ότι:

  - Σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να ενώσετε την κουκούλα από το αποχετευτικό δίκτυο, τότε σε όλο το σπίτι θα βρωμίσει όπως στην τουαλέτα, ανεξάρτητα από το αν ο ανεμιστήρας είναι μπροστά ή μετά τον αγωγό θα εγκατασταθεί.

  Εξίσου σημαντικό είναι το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται αεραγωγοί για ιδιωτικές κατοικίες. Μία από τις πλέον βέλτιστες επιλογές είναι η χρήση σπειροειδών γαλβανισμένων αεραγωγών. Αλλά για την αυτο-εγκατάσταση, οι υπεύθυνοι ανάπτυξης χρησιμοποιούν τους αεραγωγούς που κατασκευάζονται από τον αγωγό αποχέτευσης με διάμετρο 110 mm.

  Matilda:

  - Οι σωλήνες αποχέτευσης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Γενικά, το πλαστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγωγούς, εκτός αν είναι ένας ειδικός αντιστατικός σωλήνας. Σε αυτή την περίπτωση, η σκόνη θα προσκολληθεί στους τοίχους. Επιπλέον, οι σωλήνες αποχέτευσης έχουν μικρή διάμετρο. Μια ώθηση εξαρτάται άμεσα από τη διάμετρο του αγωγού και τη διαφορά ύψους. Η διαφορά στα σπίτια είναι αρκετά μικρή - αυτό δεν είναι ένα πολυώροφο κτίριο. Ως εκ τούτου, με μικρή διάμετρο, δεν θα υπάρξει σχεδόν καμία ώθηση, ειδικά το καλοκαίρι. Και αν βάλετε ανεμιστήρα, οι σωλήνες αποχέτευσης θα κάνουν έναν πολύ δυσάρεστο ήχο όταν ο αέρας κινείται.

  Αγωγοί για εξαερισμό για ιδιωτική κατοικία - τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά

  Για να λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού με μέγιστη απόδοση, είναι απαραίτητο η εσωτερική επιφάνεια του αγωγού να έχει ελάχιστη αντίσταση στην κίνηση του αέρα. Ας δούμε πώς να επιλέξετε το σωστό στοΑγωγοί αερισμού του σπιτιού σας.

  Matilda:

  - Το κύριο έργο
  Αγωγοί - αυτό επιτρέπει στον αέρα να αναμειγνύεται ελεύθερα από το σημείο εισαγωγής αέρα μέχρι το σημείο εξόδου του. Και να είστε ασφαλείς από την άποψη της οικολογίας και της πυρασφάλειας. Οποιαδήποτε απώλεια πίεσης επηρεάζει ή εμποδίζει την ανταλλαγή αέρα με φυσικό εξαερισμό. Απώλειες πίεσης προκύπτουν από την ανομοιογενή επιφάνεια του αγωγού, σε οριζόντιες τομές, σε κάμψη, δίοδο, κ.λπ. Με ορθογώνιο σχήμα του αγωγού, οι απώλειες είναι υψηλότερες από αυτές του στρογγυλού και η σκόνη σε αυτές συσσωρεύεται καλά.

  Οι εύκαμπτοι - κυματοειδείς αγωγοί έχουν τη μεγαλύτερη αντίσταση αέρα. Και είναι καλύτερο να το εφαρμόσετε όταν χρειάζεται να κάνετε μια στροφή ή να συνδέσετε μια κουκούλα κουζίνας στον αγωγό αερισμού.

  Πολύ συχνά, οι προγραμματιστές, για διάφορους λόγους, δεν θέλουν να κάνουν ένα συμπέρασμα μέσω της οροφής, προτιμώντας να τραβήξουν τον αγωγό εξαερισμού μέσα στον τοίχο. Αυτό δεν είναι σωστό.

  Matilda:

  - Ποτέ, σε καμία περίπτωση, μην εξαερώστε τον αερισμό μέσω του τοίχου. Η πρόσοψη είναι χαλασμένη.

  Σε μερικά χρόνια, θα υπάρχει ένα ορατό λεκέ γύρω από την έξοδο στον τοίχο.
  Και ο φυσικός εξαερισμός, επομένως, καθίσταται επίσης άχρηστος, αφού δεν θα υπάρχει απολύτως καμία διαφορά στο ύψος και, αντίστοιχα, στην πίεση.

  Εάν, με σύστημα εξαναγκασμού εξαερισμού, όλοι οι αεραγωγοί συνδέονται με αγκώνες και προσαρμογείς με ένα κάθετο κανάλι, συνιστάται η εγκατάσταση του ανεμιστήρα E190P στην οροφή.

  Για τον έλεγχο αυτού του ανεμιστήρα, εγκαθίσταται ένας βολικός ρυθμιστής ταχύτητας θυρίστορ. Και οι ίδιοι οι αγωγοί λαμβάνονται με διάμετρο 125 mm.

  Στο FORUMHOUSE θα βρείτε ένα άρθρο σχετικά με τα συστήματα εξαερισμού, πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το σύστημα εξαερισμού, μια συναρπαστική συζήτηση επιλογή υλικού για αεραγωγούς. Και αφού διαβάσαμε το βίντεό μας, εσείς μπορείτε να δείτε καθαρά πώς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον εξαερισμό της συσκευής επιτρέπει όχι μόνο να παρέχετε στο σπίτι καθαρό αέρα, αλλά και να εξοικονομήσετε χρήματα.