Εξαερισμός του νοσοκομείου, μονάδα λειτουργίας

Πενταστήρικο κτίριο νοσοκομείων, ιατρική μονάδα, Νοβοσιμπίρσκ.

Χαρακτηριστικά:

Η λειτουργική μονάδα βρίσκεται στον 5ο όροφο ιατρικού νοσοκομείου με υπόγειο και τεχνικό δάπεδο.

Το κτίριο νοσοκομειακού νοσοκομείου αποτελείται από τέσσερις ομάδες δωματίων με διαφορετικό λειτουργικό σκοπό:

  • λειτουργική μονάδα, η οποία περιλαμβάνει δύο χειρουργεία (χειρουργεία), αναισθησία, προεγχειρητική και αποστείρωση,
  • Τμήμα ανάνηψης, που περιλαμβάνει την αίθουσα αναζωογόνησης και δύο αίθουσες εντατικής θεραπείας (5 κρεβάτια και 1 κρεβάτι).
  • χώρους (καταψύκτες) του ιατρικού προσωπικού ·
  • χώρους χωρίς μόνιμη κατοικία (μπάνιο, ντους, αποθήκες).

Λύση:

οι απαιτούμενες ατμοσφαιρικές παράμετροι παρέχονται από δύο κεντρικά κλιματιστικά, μία παροχή και 7 εγκαταστάσεις εξαερισμού.

Για να αποκλειστεί η πιθανότητα ροής του αέρα από συνεχόμενους χώρους όροφο (σκάλα και αίθουσα ασανσέρ), στη μονάδα λειτουργίας και της ΜΕΘ, στον προθάλαμο και στο διάδρομο operbloka ανάνηψης οργανωμένη αντιγράφων ασφαλείας του αέρα που παρέχεται από νέα εγκατάσταση εξαερισμού σε ένα υγειονομικό σχεδιασμό από ανοξείδωτο ατσάλι. τροφοδοτικού αέρος ρέει διαμέσου του δύο σταδίων φίλτρα καθαρισμού τάξη G3, F7 και θερμαίνεται στον θερμαντήρα υγρό, και στη συνέχεια περνά στο τρίτο στάδιο της φίλτρου F8 τάξης θεραπεία.

Αερισμός μονάδας λειτουργίας

Για την παροχή καθαρού αέρα στις εγκαταστάσεις, ένα κεντρικό κλιματιστικό K1 (με ανεμιστήρα εφεδρείας) σχεδιάζεται σε σχεδιασμό υγιεινής από ανοξείδωτο χάλυβα. Τα συστήματα εξαερισμού στα δωμάτια των χειρουργείων υποστηρίζουν θετική ανισορροπία 20% με τη ροή του αέρα από το χειρουργείο μέσω αναισθητικού και προεγχειρητικού στο διάδρομο του νοσοκομείου.

τροφοδοτικού αέρος ρέει διαμέσου του δύο σταδίων φίλτρα καθαρισμού τάξη G3, F7 και θερμαίνεται σε θερμαντήρα ρευστού (θερινή ώρα ψύχεται στον αέρα ψύκτη υγρού), στη συνέχεια, ένα τρίτο στάδιο καθαρισμού σε μια F9 φίλτρο. Στη συνέχεια επεξεργάζεται ο αέρας στις κλειστές ζώνες K1D1, K1D4 με ηλεκτρικές θερμάστρες και υγραντήρες ατμού.

Κατά τη λειτουργία του αέρα τροφοδοσίας εκτελείται με πίδακες στρωτή χαμηλής ταχύτητας απ 'ευθείας εντός της ζώνης εργασίας (πάνω από τον πίνακα λειτουργίας) μέσα από το φάτνωμα οροφής 9 τμ με ΗΕΡΑ-φίλτρα (Η14) με καθαρότητα 99,995% από τα ενσωματωμένα Ακτινοβολήσεως UV παρέχοντας αποχέτευση filtromoduley εσωτερικές επιφάνειες.

Για να εξασφαλιστεί τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά της ροής αέρα στρωτής (περιοχή ροής, ρυθμός ροής), ο καθαρός αέρας στην ποσότητα που απαιτείται από τα πρότυπα για την υγεία, αναμιγνύεται με την ανακύκλωση αέρα (spot ανακυκλοφορία, n επιτρεπτή. 5.5 GOST P 52539-2006). αέρα επανακυκλοφορίας στο σύστημα εξαερισμού πριν από την ανάμιξη με τον αέρα τροφοδοσίας καθαρίζεται στην τάξη του φίλτρου G4, και μετά την ανάμιξη με τον αέρα τροφοδοσίας - ένα φίλτρο ΗΕΡΑ (Η14), που ενσωματώνεται στο φάτνωμα οροφής. Ο αέρας ανακύκλωσης παρέχεται από ανεμιστήρες των δομοστοιχείων ανακυκλοφορίας, κατασκευασμένοι σε σχεδιασμό με προστασία από εκρήξεις.

Ο αναισθητικός καθαρός αέρας παρέχεται από διανομείς με φίλτρα HEPA (H14) και ενσωματωμένους υπεριώδεις ακτινοβολείς. Αφαίρεση αέρα μέσω των τοιχωμάτων εισαγωγής αέρα, με φίλτρα κατηγορίας G4. Ανεμιστήρες των συστημάτων αερισμού εξαγωγής σε σχέδιο με προστασία από εκρήξεις, με πλεονασμό.

Εξαερισμός της μονάδας εντατικής θεραπείας

Το κεντρικό κλιματιστικό Κ 2 (με τον ανεμιστήρα εφεδρείας) σε υγιεινή εκτέλεση από ανοξείδωτο χάλυβα έχει σχεδιαστεί. τροφοδοτικού αέρος ρέει διαμέσου του δύο σταδίων φίλτρα καθαρισμού τάξη G3, F7 και θερμαίνεται σε θερμαντήρα ρευστού (αέρα καλοκαίρι εφοδιασμού ψύχεται στον αέρα ψύκτη υγρού), και εισέρχεται στο τρίτο στάδιο της θεραπείας στο φίλτρο τάξη F9. Στη συνέχεια επεξεργάζεται ο αέρας στις κλειδαριές ζώνης K2D1, K2D3 με ηλεκτρικές θερμάστρες και υγραντήρες ατμού. Ο θάλαμος αέρα τροφοδοσίας τροφοδοτείται με φίλτρα βαλβίδες (Η14) και εφοδιασμένο με υπεριώδες Ακτινοβολήσεως οποία εξασφαλίζουν την αποχέτευση της εσωτερικές επιφάνειες filtromoduley εξαερισμού.

Αφαίρεση αέρα μέσω μονάδων εισαγωγής αέρα τοποθετημένων στο τοίχωμα με φίλτρα κατηγορίας G4. Σύστημα εξαερισμού ανεμιστήρων, σε σχέδιο με προστασία από εκρήξεις, με πλεονασμό.

Αυτοματισμοί συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού

Εκτός από τις τυπικές λειτουργίες για ντουλάπια ελέγχου κεντρικών κλιματιστικών, εξασφαλίζεται:

  • ανεξάρτητη συντήρηση της θερμοκρασίας του αέρα στην περιοχή των 18 ° С-28 ° С σε δύο χειρουργεία (η θερμοκρασία προσδιορίζεται από αισθητήρες χειρός) και τη θερμοκρασία 22 ° C σε χώρους αναισθησίας και προεγχειρητικούς χώρους.
  • κράτηση και ομοιόμορφη ανάπτυξη της ζωής των ανεμιστήρων εργασίας και εφεδρείας ·
  • ελέγξτε την ταχύτητα περιστροφής των ανεμιστήρων παροχής και εξαγωγής, ανάλογα με τον αριθμό των αεριζόμενων δωματίων (ένα δωμάτιο, δύο ή τρία).

Εξοπλισμός:

παραγωγή: VEZA, TAYRA, ARCTOS, DAIKIN, CAREL, Alfa-Laval, Wilo, TROX, Systemair, ιαπωνικό εργοστάσιο ιατροτεχνολογικών προϊόντων (MIMO).

Απαιτήσεις υγιεινής και υγιεινής στο σύστημα εξαερισμού, ιδιαιτερότητες της ανταλλαγής αέρα στις λειτουργικές μονάδες και στα τμήματα μολυσματικών ασθενειών

Το κύριο καθήκον του εξαερισμού - Εξασφαλίστε τα χαμηλότερα επίπεδα βακτηριακής, χημικής ρύπανσης και σκόνης στον νοσοκομειακό αέρα.

Σε νοσοκομεία θα πρέπει να παρέχει εξαερισμό με μηχανικό οδηγό ή μικτές (εισροή εξαερισμό φυσικό καυσαερίων και μηχανική), το οποίο παρέχει ισορροπία αέρος-θερμότητας και του χώρου διαμερισμάτων.

Οργάνωση αερισμού δεν πρέπει να επιτρέπουν τη ροή των αέριων μαζών από «βρώμικες περιοχές» (δωμάτια) σε «καθαρά». Είναι δυνατή η τοποθέτηση αγωγών με κατακόρυφους συλλέκτες σε χώρους με τις ίδιες υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις. Στην περίπτωση αυτή, οι αεραγωγοί των συστημάτων αερισμού (κλιματισμού) μετά από βακτηριολογικά φίλτρα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από ανοξείδωτο χάλυβα.

Σε γραφεία με φυσικό εξαερισμό, ο αέρας θα πρέπει να τροφοδοτείται σε διαδρόμους, πλωτήρες, οι οποίοι χωρίζουν τα τμήματα του θαλάμου και τα κλαδιά από τις αίθουσες του ανελκυστήρα. Σε αυτή την περίπτωση, η θερμοκρασία του αέρα στους διαδρόμους πρέπει να είναι ίδια με εκείνη του καθαρότερου χώρου (για να αποφευχθεί η ροή του αέρα λόγω της διαφοράς στις δυνάμεις βαρύτητας).

Όλα τα νοσοκομεία αλλά που λειτουργούν μαζί με το σύστημα αερισμού εξοπλισμένη με μηχανικό δίσκο μέσω φυσικού αερισμού και οι αεραγωγοί, αναδίπλωση υπέρθυρα και άλλες συσκευές που πρέπει να διαθέτει τη συσκευή ανοίγματος. Ο όγκος του αέρα παροχής στο δωμάτιο πρέπει να είναι τουλάχιστον 80 m3 / h για 1 ενήλικα και 1 παιδί. Αερομεταφορείς τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα.

Ανταλλαγή αέρα στους θαλάμους, Τα γραφεία θα πρέπει να υλοποιούνται κατά τρόπον ώστε να ελαχιστοποιείται η ροή του αέρα μεταξύ των θαλάμων, των θαλάμων, των γειτονικών ορόφων. Ως εκ τούτου, στους διαδρόμους των δωματίων θάλασσας είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο εξαερισμός τροφοδοσίας με πολλαπλότητα 0,5 του όγκου του διαδρόμου. Η είσοδος στο τμήμα είναι εξοπλισμένη με ένα δοχείο με εξαερισμό. Ο εξαερισμός από τους θαλάμους πραγματοποιείται μέσω μεμονωμένων διαύλων, έτσι ώστε ο αέρας να μην ρέει κατακόρυφα σε άλλους χώρους.

Σε νοσοκομειακά νοσοκομεία (διαμερίσματα) για κάθε όροφο, τμήμα θάλαμου και άλλους γειτονικούς χώρους, ο αέρας πρέπει να τροφοδοτείται από ανεξάρτητα συστήματα εξαερισμού.

Εάν τα τμήματα αποτελούνται από κιβώτια και ημικυκλικά κουτιά, ο αέρας τροφοδοσίας πρέπει να τροφοδοτείται μόνο στους διαδρόμους. Στο τμήμα του ίδιου τύπου λοιμώξεων, που αποτελείται από διάφορα τμήματα, επιτρέπεται να υπάρχει μία μονάδα τροφοδοσίας. Από κάθε κιβώτιο, το μισό κιβώτιο και ο θάλαμος πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με εξαερισμό με ανεξάρτητους διαύλους και ορυχεία με κίνητρο βαρύτητας και εκτροπέα.

Για την πρόληψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών, ο αποτελεσματικός αερισμός των χειρουργείων είναι μεγάλης σημασίας.

Για να αποτραπεί η μεταφορά των γραφείων θάλαμο μόλυνσης στη μονάδα λειτουργίας και άλλες εγκαταστάσεις που απαιτούν υψηλή αέρα καθαρότητας, μπροστά τους θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με υπερπίεση αέρα πύλη. ροή αέρα πρέπει να κατευθύνεται από λειτουργικές σε γειτονικούς χώρους, και από αυτές (προεγχειρητική, αναισθητικό et al.) - στο διάδρομο, έτσι ώστε η εισροή δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 20% πάνω από ένα τέντωμα επικρατήσει. Στους διαδρόμους, ο εξαερισμός είναι εξοπλισμένος. Στο χειρουργείο και στο ντουλάπι, εγκαθίστανται κλιματιστικά. Ο αέρας από το σύστημα κλιματισμού τροφοδοτείται στην ανώτερη ζώνη του δωματίου (τουλάχιστον 2,5 m από το δάπεδο) και την κουκούλα - δύο ζώνες: άνω (40%) και κάτω (0.4 m πάνω από το δάπεδο - 60%). Ο αέρας που τροφοδοτείται στο χειρουργείο πρέπει να καθαρίζεται με ένα σύστημα δύο σταδίων (χονδρό και λεπτό καθάρισμα). Μην τοποθετείτε φίλτρα λαδιού στο 1ο στάδιο καθαρισμού του αέρα. Τα φίλτρα πρέπει να επιθεωρούνται, να καθαρίζονται και να αντικαθίστανται σε μηνιαία βάση.

Ο κλιματισμός είναι ένα είδος εξαερισμού που παρέχει όχι μόνο σταθερή αντικατάσταση αέρα, αλλά και αυτόματα διατηρεί παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, η ταχύτητα, ο ιονισμός του αέρα. Ως εκ τούτου, τα συστήματα κλιματισμού αναφέρονται μερικές φορές ως τεχνητές κλιματικές εγκαταστάσεις.

Κλιματισμός είναι υποχρεωτική στο χειρουργείο, αναισθησία, η προεγχειρητική, μητρότητας, δωμάτια ανάκτηση, δωμάτια εντατικής θεραπείας, μονάδες εντατικής θεραπείας, σε θαλάμους 1-2-κρεβάτι για ασθενείς με εγκαύματα, οι θαλάμους για βρέφη, νεογέννητα, πρόωρη και τραυματισμένα παιδιά, στις αίθουσες των θαλάμων πιέσεως.

Ο εξωτερικός αέρας για συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού λαμβάνεται από την καθαρή ζώνη σε ύψος τουλάχιστον 1 m από το έδαφος. Ο εξωτερικός αέρας που τροφοδοτείται από συστήματα εξαερισμού πρέπει να καθαρίζεται με φίλτρα.

Εξωτερικός αέρας, Παρεχόμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού σε χειρουργεία, αναισθητικό, παράδοση, αίθουσα ανάνηψης, δωμάτια εντατικής θεραπείας, μονάδες εντατικής θεραπείας, σε θαλάμους 1-2-κρεβάτι για ασθενείς με εγκαύματα στον θάλαμο για βρέφη, νεογέννητα, πρόωρα τραυματισμένα παιδιά θα πρέπει να καθαριστεί περαιτέρω σε φίλτρα αερολύματος (βακτηρίων).

ανταλλαγή αερίων εξαερισμού μολυσματικές ασθένειες νοσοκομειακή μετεγχειρητική

Μονάδα λειτουργίας

Αρχική> Περίληψη> Ιατρική, υγεία

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού, καθώς και ο τεχνητός αερισμός που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της μόλυνσης του αέρα σε χειρουργικά δωμάτια και για την εξασφάλιση της καθαριότητας του είναι ο τεχνητός αερισμός.

Στις εγκαταστάσεις των χειρουργικών νοσοκομείων των νοσοκομείων, που βασίζονται σε σύγχρονα πρότυπα έργα, διατίθενται κλιματισμός και μηχανικός ανεφοδιασμός και εξαερισμός. Η παροχή καθαρού αέρα πρέπει να γίνεται από την κορυφή προς τα κάτω και η θέση των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποκλείεται η δυνατότητα σχηματισμού μη εξαεριζόμενων χώρων στο δωμάτιο.

Η πρόσληψη αέρα εισαγωγής δεν είναι μικρότερη από 2,5 μ. Από το επίπεδο του εδάφους μέσω ενός ειδικά κατασκευασμένου ορυχείου. Είναι απαραίτητο να οργανωθεί μια ομπρέλα πάνω από τον άξονα. Συνιστάται να φυτέψετε φυτείες ερυθρελάτης ή άλλες φυτείες θάμνων ψηλά γύρω από το ορυχείο.

Ο αέρας τροφοδοσίας που παρέχεται στα χειρουργικά νοσοκομεία πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία (μηχανικός καθαρισμός στα φίλτρα, θέρμανση ή ψύξη, υγρασία ή ξήρανση) και απολύμανση.

Ο βακτηριολογικός καθαρισμός του αέρα εκτελείται με την τροφοδοσία σε αντιβακτηριακά φίλτρα.

Στην έξοδο του αεραγωγού (κανάλι), συνιστάται να εγκαταστήσετε μια πηγή UV, μετά την οποία ο αέρας μπορεί να απολυμανθεί περαιτέρω πριν εισέλθει στην αίθουσα.

Ιδιαίτερες απαιτήσεις επιβάλλονται στον αερισμό των χώρων της μονάδας χειρισμού και των επιμέρους χειρουργείων. Εδώ είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα ανεξάρτητο σύστημα αερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με μηχανικό κίνητρο, αν δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης κλιματισμού.

Ο ρυθμός εναλλαγής αέρα και η θερμοκρασία σχεδιασμού στους χώρους της μονάδας λειτουργίας πρέπει να έχουν ως εξής. Σε μια θερμοκρασία σχεδιασμού 22 ° C σε όλους τους χώρους, η τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας ανά ώρα από την εισροή καθορίζεται με υπολογισμό, με σχέδιο - 8-10. σε επιδέσμους, χειρουργικές επεμβάσεις, προεγχειρητικούς χώρους - 1, 5 και 2 αντίστοιχα.

Κατά τον αερισμό των χώρων της μονάδας λειτουργίας, καθώς και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, η εισροή κυριαρχεί πάνω από την κουκούλα, δηλαδή ο αέρας τροφοδοσίας πρέπει να ρέει λίγο περισσότερο. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η είσοδος αέρα στη μονάδα λειτουργίας από το νοσοκομείο και άλλους χώρους.

Επιπλέον, θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην οργάνωση της ροής του αέρα. Από λειτουργεί με το δικό της προσφοράς και της εξάτμισης του συστήματος εξαερισμού με κλιματισμό (ή χωρίς), η ροή του αέρα πρέπει να εισάγετε τον προεγχειρητικό, αναισθητικό και άλλες εγκαταστάσεις, και από εκεί στο διάδρομο. Εξαέρωση των διαδρόμων θα πρέπει να πραγματοποιείται μέσα από τα κανάλια καυσαερίων και το συγκρότημα του άξονα σκάλα-ασανσέρ.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους χειρουργούς αερισμού. Το σχέδιο αερισμού εξαρτάται από τον αριθμό των πινάκων λειτουργίας. Σε 1 πίνακα, συνιστάται να τροφοδοτείτε τον αέρα από την κορυφή προς τα κάτω μέσω του διάτρητου πλαισίου και των πλευρικών εγκοπών εισροής. Η μονάδα τροφοδοσίας βρίσκεται κάτω από την οροφή πάνω από τον πίνακα λειτουργίας. Οι ρέουσες ροές αέρα του αέρα, που πέφτουν προς τα κάτω, δημιουργούν μια κουρτίνα αέρα γύρω από το τραπέζι χειρισμού. Μια τέτοια τροφή εξαλείφει την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή λειτουργίας. Στο κέντρο του ρυθμού αερισμού δωματίου φτάσει 60 ή περισσότερο σε 1 ώρα. Σε μία άλλη σχεδίαση, τον εξαερισμό εισόδους αέρα διατάσσονται στο άνω μέρος του τοιχώματος στα γωνιακά σημεία του δωματίου, έτσι ώστε το εξερχόμενο jet στόμιο είχε μια γωνία 15 ° ως προς το κατακόρυφο επίπεδο και κατευθύνεται ουσιαστικά τρόπο, στους πίνακες χειρισμού. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργούνται φυλλοειδείς ροές αέρα και εξασφαλίζονται υγιεινές συνθήκες.

Απομάκρυνση του εξερχόμενου αέρα σε αμφότερα τα συστήματα αερισμού διεξήχθη από την άνω και κάτω ζώνη μέσω σχισμές αναρρόφησης διατεταγμένα στα τοιχώματα της περιμέτρου, όπου τουλάχιστον ο αέρας-ήμισυ (60% του συνολικού ρεύματος) που πρέπει να αφαιρεθεί μέσω του κάτω υποδοχή, όπως συσσωρεύονται ζεύγη στο κατώτερο τμήμα του χώρου των μερικών αναισθητικά (ftorotan), βαρύτερα σε σχετική πυκνότητα.

Στις οπές τροφοδοσίας εγκαθίστανται πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας για πρόσθετη απολύμανση του αέρα πριν την είσοδό του. δωμάτιο. Η τοποθέτησή τους δεν αντικαθιστά τα βακτηριακά φίλτρα και αποτελεί πρόσθετο μέτρο εξουδετέρωσης του αέρα. Κατά τον αερισμό των χειρουργείων, η σχετική υγρασία πρέπει να διατηρείται στο 50-60%, η κινητικότητα του αέρα είναι 0,15-0,2 m / s και η θερμοκρασία 19-21 ° C στη ζεστή περίοδο και 18-20 ° C στο κρύο.

Η πιο αποτελεσματική και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις μέσα εξαερισμού λειτουργεί, από την άποψη της καταπολέμηση βακτηριακών σκόνης και του αέρα, ο εξοπλισμός λειτουργεί φυτά με στρωτή ροή αέρα που μπορεί να παρέχονται σε μια οριζόντια ή κάθετη κατεύθυνση. Κάθετη ρεύμα τροφοδοσίας προτιμάται επειδή επιτρέπει, υπό κανονικές ταχύτητες αέρα για την επίτευξη 500-600 φορές σε αντάλλαγμα για 1 ώρα.

Η κατάσταση της λειτουργικότητας και της λειτουργικότητας του χειρουργού εξαρτάται από τη δημιουργία ενός βέλτιστου σταθερού μικροκλίματος στο χειρουργείο. Φυσικά, οι απαιτήσεις για τις παραμέτρους του μικροκλίματος για τον διαιρεμένο ακίνητο ασθενή και τον χειρούργο είναι διαφορετικές.

Εάν η θερμοκρασία του αέρα αυξηθεί περισσότερο από + 26 ° C, ο ασθενής έχει μια θερμορυθμιστική τάση. Εάν η θερμοκρασία πέσει κάτω από + 17... + 15 ° C, οι ασθενείς εμφανίζουν σημάδια υποθερμίας. Για τους περισσότερους χειρουργούς, η βέλτιστη θερμοκρασία είναι περίπου +20 ° C.

Αποδεικνύεται ότι η θερμοκρασία του αέρα το καλοκαίρι στο χειρουργείο πρέπει να είναι + 20... + 22 ° C (το χειμώνα + 19... + 20 ° C) με υγρασία 50-55% και ταχύτητα αέρα μέχρι 0,1 m / s.

Η δημιουργία ενός σταθερού και βέλτιστου μικροκλίματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την παροχή κλιματισμένου αέρα στο χειρουργείο, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε θερμές κλιματικές ζώνες. Φυσικά, είναι επιθυμητό να είναι δυνατή η προσαρμογή των παραμέτρων μικροκλίματος του χειρουργείου.

Λειτουργία θέρμανσης είναι καλύτερο να οργανώσει το νερό, ακτινοβολία με πάνελ στην οροφή, τοίχους ή χτισμένο στο πάτωμα.

Εξασφάλιση καθαρού αέρα

Στην εξάπλωση της νοσοκομειακής λοίμωξης, η διαδρομή της πτώσης αέρα έχει μεγάλη σημασία και επομένως πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη συνεχή διατήρηση της καθαρότητας του αέρα στα δωμάτια του χειρουργικού νοσοκομείου και της μονάδας χειρισμού.

Το κύριο συστατικό που μολύνει τον αέρα στο χειρουργικό νοσοκομείο και το χειρουργείο είναι η σκόνη της μικρότερης διασποράς, στην οποία απορροφούνται μικροοργανισμοί. Οι πηγές σκόνης είναι κυρίως τα συνηθισμένα και ειδικά ρούχα για τους ασθενείς και το προσωπικό, το κρεβάτι, την άφιξη σκόνης εδάφους με ρεύματα αέρα και ούτω καθεξής.

Ως εκ τούτου, τα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του χειρουργείου συνεπάγονται πρωτίστως τη μείωση της επίδρασης των πηγών ρύπανσης στον αέρα.

Δεν επιτρέπεται να εργάζονται στο χειρουργείο με σηπτικά τραύματα και οποιαδήποτε πυώδη μόλυνση του δέρματος. Συνιστάται η χρήση ασηπτικών κρέμα χεριών.

Πριν από τη λειτουργία, το προσωπικό πρέπει να κάνει ντους. Αν και η έρευνα έχει δείξει ότι σε πολλές περιπτώσεις το ντους ήταν αναποτελεσματικό. Ως εκ τούτου, σε πολλές κλινικές άρχισε να ασκεί μπάνιο με αντισηπτικό διάλυμα.

Στην έξοδο από το υγειονομικό σημείο ελέγχου το προσωπικό φέρει ένα αποστειρωμένο πουκάμισο, παντελόνια και καλύμματα παπουτσιών. Μετά το χειρισμό των χεριών σε προεγχειρητικό φόρεμα αποστειρωμένο φόρεμα, επίδεσμος με γάζα και αποστειρωμένα γάντια.

Αποστειρωμένος χειρουργός ρούχων μετά από 3-4 ώρες χάνει τις ιδιότητές του και rasterilizovyvaetsya. Επομένως, για σύνθετες ασηπτικές επεμβάσεις (όπως μεταμόσχευση) συνιστάται να αλλάζετε ρούχα κάθε 4 ώρες. Αυτές οι ίδιες απαιτήσεις ισχύουν για τα ρούχα του προσωπικού που εξυπηρετεί ασθενείς μετά τη μεταμόσχευση σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επίδεσμος είναι ανεπαρκής εμπόδιο σε παθογόνους οργανισμούς, και μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 25% των μετεγχειρητικών επιπλοκών σηπτική που προκαλείται από στελέχη της μικροχλωρίδας, που έχουν σπαρθεί όπως των ανοιχτές πληγές, και από την προφορική χειρουργό για να λειτουργήσει.

Οι λειτουργίες φραγμού του επίδεσμου γάζας βελτιώνονται μετά από επεξεργασία με έλαιο βαζελίνης πριν από την αποστείρωση.

Οι ίδιοι οι ασθενείς μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή μόλυνσης, οπότε πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα πριν από τη λειτουργία.

Μεταξύ των μέτρων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της καθαριότητας του αέρα, η σωστή και σταθερή ανταλλαγή αέρα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου είναι πολύ σημαντική, πράγμα που αποκλείει πρακτικά την ανάπτυξη ενδοθηματικών λοιμώξεων.

Μαζί με την τεχνητή ανταλλαγή αέρα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συνθήκες αερισμού και εξαερισμού των χώρων του χειρουργικού τμήματος. Ιδιαίτερη προτίμηση πρέπει να δοθεί στον αερισμό, που επιτρέπει πολλές ώρες και ακόμη και όλο το εικοσιτετράωρο σε όλες τις εποχές του έτους να πραγματοποιείται φυσική ανταλλαγή αερίων, η οποία είναι ο καθοριστικός κρίκος της αλυσίδας μέτρων για την εξασφάλιση της καθαρότητας του αέρα.

Η αύξηση της αποτελεσματικότητας του αερισμού προωθείται από τους αγωγούς εξαερισμού εντός του τοιχώματος. Η αποτελεσματική λειτουργία αυτών των καναλιών είναι ιδιαίτερα αναγκαία κατά τους χειμερινούς και μεταβατικές περιόδους όταν εγκαταστάσεις νοσοκομείου αέρα μολυσμένο σε μεγάλο βαθμό με μικροοργανισμούς, σκόνη, διοξείδιο του άνθρακα και ούτω καθεξής. N. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο ο αέρας απομακρύνεται μέσω αγωγών καυσαερίων, η πιο σχετικά καθαρό στη βακτηριολογική ενάντια στην εξωτερική ο αέρας έρχεται μέσα από τραβέρσες και διάφορες διαρροές. Από αυτή την άποψη, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε συστηματικά τους αεραγωγούς σκόνης, αράχνης και άλλων συντριμμιών. Η αποτελεσματικότητα της-mounted αγωγών αερισμού αυξάνεται, όταν στο άνω ακραίο τμήμα τους (στην οροφή) να οργανώσει εκτροπείς.

Ο αερισμός πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια του υγρού καθαρισμού του νοσοκομείου (ειδικά τα πρωινά) και της μονάδας λειτουργίας μετά την εργασία.

Εκτός από αυτές τις δραστηριότητες για να εξασφαλιστεί καθαρό αέρα και την καταστροφή των μικροοργανισμών που χρησιμοποιούνται απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία και σε ορισμένες περιπτώσεις τα χημικά. Για το σκοπό αυτό, ο χώρος αέρα (υπό την απουσία του προσωπικού) ακτινοβολείται με τύπο μικροβιοκτόνες λάμπες DB-15, DB-30, και πιο ισχυρό, τα οποία τοποθετούνται με τα ρεύματα αέρος μεταφοράς. Ο αριθμός των λαμπτήρων ρυθμίζεται σε ρυθμό 3 watts ανά 1 m3 ακτινοβολημένου χώρου. Προκειμένου να μετριαστούν οι δυσμενείς παρενέργεια των λαμπτήρων πρέπει αντί άμεσης έκθεσης ατμοσφαιρικό αέρα που εφαρμόζεται σκεδαζόμενη ακτινοβολία, δηλ. Ε Για την παραγωγή ακτινοβολίας άνω ζώνη χώρου, που ακολουθείται από ανάκλαση της ακτινοβολίας από την οροφή, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Ακτινοπομποί οροφή, ή ταυτόχρονα με μικροβιοκτόνο φως λαμπτήρα φθορισμού.

Για να μειωθεί η διάδοση της μικροχλωρίδας από τις επιχειρησιακές μονάδες σκόπιμο να εφαρμόζονται οι μικροβιοκτόνο φως κουρτίνες που δημιουργούνται από την ακτινοβολία από τις λυχνίες πάνω από τις πόρτες στις ανοικτές διόδους και t. D. Φωτιστικά με σωλήνες τοποθετούνται σε μέταλλο-σανίδες με μια στενή σχισμή (0.3- 0, 5 cm).

Η εξουδετέρωση του αέρα από χημικές ουσίες πραγματοποιείται απουσία ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό επιτρέπεται η χρήση προπυλενογλυκόλης ή γαλακτικού οξέος. Η προπυλενογλυκόλη ψεκάζεται με πιστόλι ψεκασμού με ρυθμό 1,0 g ανά 5 m3 αέρα. Το γαλακτικό οξύ που χρησιμοποιείται για τρόφιμα χρησιμοποιείται με ρυθμό 10 mg ανά 1 m3 αέρα.

Βελτίωση ασηπτικής αέρα χειρουργική νοσοκομείο και λειτουργική μονάδα μπορεί επίσης να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας υλικά με ένα βακτηριοκτόνο δράση. Τέτοιες ουσίες περιλαμβάνουν τριχλωροφαινόλη και παράγωγα φαινόλης, οξυδιφαινύλιο, χλωραμίνη, naftenilglitsin διχλωροϊσοκυανουρικού οξέος νατρίου, χλωριούχο tsetiloktadetsilpiridinovy, φορμαλδεΰδη, χαλκό, άργυρο, κασσίτερο, και πολλά άλλα. Είναι εμποτισμένα με κρεβάτι και εσώρουχα, ρόμπες, επίδεσμοι. Σε όλες τις περιπτώσεις η βακτηριοκτόνος δράση των υλικών παραμένει από μερικές εβδομάδες έως ένα χρόνο. Μαλακό ιστό με πρόσθετα βακτηριοκτόνο διατηρούν τη βακτηριοκτόνο δράση πάνω από 20 ημέρες.

Είναι πολύ αποτελεσματικό να εφαρμόζεται στην επιφάνεια των τοίχων και άλλων αντικειμένων ένα φιλμ ή διάφορα βερνίκια και χρώματα, στα οποία προστίθενται βακτηριοκτόνες ουσίες. Έτσι, για παράδειγμα, το οξυδιφαινύλιο σε ένα μείγμα με τασιενεργά χρησιμοποιείται με επιτυχία για να προσδώσει μία υπολειμματική βακτηριοκτόνο δράση στην επιφάνεια. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα βακτηριοκτόνα υλικά δεν έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Εκτός από τη βακτηριακή ρύπανση, η ατμοσφαιρική ρύπανση των λειτουργικών μονάδων με ναρκωτικά αέρια: αιθέρας, φθοροτάνιο κλπ,

Μελέτες δείχνουν ότι κατά τη διαδικασία λειτουργίας σε χώρους χειρισμού αέρα περιέχουν 400-1200 mg / m 3 αιθέρα, μέχρι 200 ​​mg / m 3 και περισσότερο φθοροτάνιο, μέχρι 0,2% διοξειδίου του άνθρακα. Η εξαιρετικά έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση από τα χημικά είναι ένας ενεργός παράγοντας που συμβάλλει στην πρόωρη έναρξη και ανάπτυξη της κούρασης των χειρουργών, καθώς και στην εμφάνιση δυσμενών αλλαγών στην κατάσταση της υγείας τους.

Με το σκοπό της βελτίωσης του περιβάλλοντος αέρα εκτός από την οργάνωση λειτουργίας θα πρέπει να συλλάβει τον αναγκαίο αέρα και να εξουδετερώνουν τα αέρια φάρμακα που εισέρχεται στο χώρο αέρα της λειτουργίας της μηχανής αναισθησίας και ο ασθενής εκπνεόμενο αέρα. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε ενεργό άνθρακα. Το τελευταίο τοποθετείται σε γυάλινο δοχείο συνδεδεμένο με την αναισθητική βαλβίδα. Ο εκπνεόμενος αέρας, περνώντας μέσα από ένα στρώμα άνθρακα, χάνει τα κατάλοιπα ναρκωτικών και βγαίνει καθαρισμένος.

Ο εξοπλισμός της σύγχρονης λειτουργίας με ένα ανεξάρτητο σύστημα εξαερισμού προσφοράς και εξάτμισης έχει μειώσει σημαντικά τη διάδοση του περιβάλλοντος αέρα. Έτσι, η οργάνωση μιας ανταλλαγής αερισμού του αέρα πολλαπλότητα + 10-8 οργάνωση και εισροή αέρα από το ανώτατο όριο στη μία πλευρά της λειτουργίας και εξολκέα - στην αντίθετη πλευρά, μειώνοντας έτσι σπορά αέρα 2-4 φορές? ο μικροβιακός αριθμός ακόμη και στο τέλος της ημέρας δεν υπερβαίνει τα 1500-2000 σε 1 m3 και το ποσοστό της υπερχείλισης μετά τη λειτουργία μειώνεται σημαντικά.

Αλλά αυτοί οι δείκτες δεν ικανοποιούν τη σύγχρονη χειρουργική επέμβαση Έτσι, κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης των ζωτικών οργάνων είναι επιθυμητό ότι η μόλυνση του αέρα δεν υπερβαίνει 2,10 σε 1 m3, και παθογόνων σταφυλόκοκκων ή αιμολυτικοί στρεπτόκοκκοι δεν ανιχνεύθηκαν κατά τη διάρκεια της σποράς 250-500 λίτρα αέρα.

Ως εκ τούτου, κατά τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να οργανώσει μια σύστημα παροχής και εξαγωγής αέρα, στο οποίο ο αέρας τροφοδοτείται προς το λειτουργικό σε μεγάλη έκταση μέσω του διάτρητου φύλλου (3h3m περιοχή) και εκκενώνεται μέσω των ανοιγμάτων εξαγωγής διατεταγμένα πλησίον του δαπέδου και κοντά στο ανώτατο όριο του ενός των τοιχωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας με τη συνήθη παροχή αέρα, η συναλλαγματική ισοτιμία αέρα φθάνει τα 15 ανά ώρα. Εάν εκτελείται μακροχρόνια και τραυματική λειτουργία, ο αέρας τροφοδοτείται με υψηλότερη ταχύτητα, έτσι ώστε η πολλαπλότητα της ανταλλαγής μπορεί να αυξηθεί σε 30-90 ανά ώρα. Αυτό δημιουργεί σχεδόν στείρες συνθήκες γύρω από τον πίνακα λειτουργίας. Στο εξωτερικό, έχουν δημιουργηθεί αίθουσες χειρουργικής, παρέχοντας πολλαπλότητα ανταλλαγής αέρα κοντά στον πίνακα λειτουργίας των 500-700 ανά ώρα. Αυτό επέτρεψε τη μείωση της σποράς του αέρα σε 2-4 σαπροφύλια σε 1 m3, δηλ. οι πράξεις έχουν γίνει πραγματικά ασηπτικές.

Ένας άλλος τρόπος δημιουργίας μιας ασηπτικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας περιλαμβάνει την ύπαρξη μεμονωμένων αεροστεγανών σωμάτων από πλαστικό με μεμονωμένη παροχή αέρα. Το κεφάλι του ασθενούς και ο αναισθησιολόγος με τον εξοπλισμό απομονώνονται από το πεδίο λειτουργίας με πλαστική οθόνη. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης σηπτικών επιπλοκών σε οποιεσδήποτε επεμβάσεις μέχρι 0,3%.

Το επιτρεπτό επίπεδο θορύβου στις εγκαταστάσεις χειρουργικού νοσοκομείου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 35 dBA για τη διάρκεια της ημέρας και τα 25 dBA για τη νύχτα, για τα χειρουργεία - 25 dBA.

Παροχή της σιωπής στους χώρους του νοσοκομείου και επιχειρησιακή μονάδα θα πρέπει να παρέχεται στα στάδια του σχεδιασμού νοσοκομείο: κατά τη διάρκεια περιοχή ανάκληση, την ανάπτυξη ενός γενικού σχεδίου, με βάση το σχεδιασμό και την κατασκευή, καθώς και στην ανακατασκευή των κτιρίων και κατασκευών, και παρέχει στην υπηρεσία.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην προστασία της μονάδας λειτουργίας από διάφορες επιπτώσεις θορύβου. Από την άποψη αυτή, πρέπει να τοποθετηθεί σε απομονωμένο παράρτημα του κεντρικού κτιρίου με αντι-θόρυβο μέτρα που εφαρμόζονται ή τοποθετούνται στους επάνω ορόφους του νοσοκομείου σε μια ζώνη αδιέξοδο.

Σημαντικό θόρυβο δημιουργεί συσκευές εξαερισμού... Κατά την ανάπτυξη και την εφαρμογή των μέτρων κατά των θορύβων στην ανοικοδόμηση των νοσοκομείων, σημαντικές επισκευές τους, κλπ πρέπει να θεωρούνται διαδρομή του θορύβου: α) ο αέρας στον αγωγό μέσα από το πλέγμα της προσφοράς και της εξάτμισης? β) μέσω των τοίχων των αγωγών διέλευσης μέσα στην αίθουσα διαμέσου της οποίας τοποθετούνται · γ) στον αέρα που περιβάλλει το σύστημα αερισμού, στις εγκλειστικές δομές του θαλάμου και μέσω αυτών σε παρακείμενους χώρους.

Όλες οι μονάδες επεξεργασίας αέρα θα πρέπει να βρίσκονται στο δάπεδο του υπογείου ή του υπογείου, αναγκαστικά κάτω από δευτερεύουσες εγκαταστάσεις ή σε παραρτήματα του κεντρικού κτιρίου ή του σοφίτου. Οι θάλαμοι και οι συσκευές εξάτμισης πρέπει να τοποθετούνται στη σοφίτα (τεχνικό πάτωμα), τοποθετώντας τις πάνω από τις βοηθητικές εγκαταστάσεις. Η τοποθέτηση των θαλάμων καυσαερίων στα δάπεδα του υπογείου απαιτεί αύξηση των χορηγήσεων και του όγκου των εργασιών κατασκευής.

Για ήχος εξασθένησης πρέπει να ηχομονωμένα προσεκτικά με την εφαρμογή διαφόρων σιγαστήρες (σωληνοειδές, κηρήθρα, πλάκα, κλπ θάλαμο.) Ένθετα βάσης Αντικραδασμικές των μαλακών υλικών, φόδρες απορρόφησης του ήχου. Ο θόρυβος από τον αγωγό διέλευσης που εκτείνεται διαμέσου του δωματίου μπορεί να μειωθεί μέσω μίας εσωτερικής επιφάνειας που αντιμετωπίζει το ηχητικό αγωγό υλικού απορροφήσεως είτε αυξάνοντας μαζικότητα τοιχώματα του αγωγού (που επιτρέπουν άλλες συνθήκες) και υπέρθεση τους στα ηχομονωτικού υλικά.

Προκειμένου να μειωθεί ο θόρυβος στους θαλάμους, διαδρόμους, αίθουσες, αποθήκες τροφίμων και άλλων εγκαταστάσεων θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ηχομονωτική επένδυση, η οποία θα πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τις υγειονομικές απαιτήσεις για υγρό καθαρισμό.

Προκειμένου να βελτιωθεί η ηχομόνωση των οροφών από τον αέρα και τον ήχο κρούσης, είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός των "πλωτών δαπέδων" και των ηχομονωτικών ηχομονωτικών επενδύσεων δαπέδων.

Η γεννήτρια θορύβου είναι επίσης ο υγειονομικός και τεχνολογικός εξοπλισμός των νοσοκομείων. Τροχοί φορεία και αναπηρικά αμαξίδια για ασθενείς θα πρέπει να έχουν ελαστικό ή ελαστικών επισώτρων για καροτσάκια επιτραπέζια σκεύη να είναι εγκατεστημένο χαλιά. Ψυγεία πρέπει να τοποθετούνται σε ειδικές απορροφητές καουτσούκ σοκ, ανελκυστήρες βαρούλκα - σε ελατήρια ή απορροφητές καουτσούκ σοκ, πόρτα του ασανσέρ πρέπει να είναι ολισθαίνουσες, τοίχωμα του φρεατίου - διπλή (διάκενο αέρα 5-6 cm).

Το συγκρότημα των θεραπευτικών μέτρων που λαμβάνονται πριν από την επιχείρηση να μεταβιβάσει την υποκείμενη νόσο στην πιο ευνοϊκή φάση, η θεραπεία των συνοδών νοσημάτων και την προετοιμασία των ζωτικών οργάνων και συστημάτων για την πρόληψη μετεγχειρητικών επιπλοκών που ονομάζεται προετοιμασία των ασθενών για χειρουργείο.

Το κύριο καθήκον προεγχειρητικής προετοιμασίας είναι η μείωση του λειτουργικού κινδύνου και η δημιουργία βέλτιστων προϋποθέσεων για ευνοϊκό αποτέλεσμα.

Η προεγχειρητική προετοιμασία πραγματοποιείται από όλους τους ασθενείς. Ο ελάχιστος όγκος πραγματοποιείται μόνο από ασθενείς που λειτουργούν με επείγουσες και επείγουσες ενδείξεις.

Την παραμονή μιας προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης πραγματοποιείται μια γενική προεγχειρητική προετοιμασία. Σκοπός του είναι:

1. Να εξαιρούνται οι αντενδείξεις στη χειρουργική επέμβαση εξετάζοντας τα ζωτικά όργανα και τα συστήματα του ασθενούς.

2. Προετοιμασία του ασθενούς ψυχολογικά.

3. Μεγιστοποιήστε την προετοιμασία των συστημάτων σώματος του ασθενούς, στα οποία η επέμβαση θα έχει το μεγαλύτερο βάρος κατά τη διάρκεια της επέμβασης και την μετεγχειρητική περίοδο.

4. Προετοιμάστε το πεδίο λειτουργίας.

Κάθε ασθενής που εισέρχεται στο χειρουργικό νοσοκομείο για χειρουργική θεραπεία, είναι απαραίτητο να γδύσει και να εξετάσει το δέρμα όλων των τμημάτων του σώματος. Κατά την παρουσία υγρού εκζέματος, φλυκταινών εκρηκτικών, φούρνων ή φρέσκων ιχνών αυτών των ασθενειών, η λειτουργία διακόπτεται προσωρινά και ο ασθενής αποστέλλεται για πολυκλινική μετεπεξεργασία. Η λειτουργία ενός τέτοιου ασθενούς πραγματοποιείται ένα μήνα μετά την πλήρη θεραπεία, επειδή η λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί στη θέση της χειρουργικής επέμβασης στον ασθενή που εξασθενεί λόγω του λειτουργικού τραυματισμού.

Την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στον άρρωστο, για να τον ενθαρρύνει να ρωτήσω σχετικά με την κατάσταση της υγείας, για να εξετάσει πώς παρασκευάζεται το χειρουργικό πεδίο, να ακούσετε την καρδιά και τους πνεύμονές σας, να εξετάσει το φάρυγγα, για να καθησυχάσω.

Εάν ο ασθενής παραδοθεί στο χειρουργείο εν ευθέτω χρόνω, πρέπει να πραγματοποιηθεί εντολή και σιωπή στο χειρουργείο.

Ο κύριος ρόλος στην εξομάλυνση της ψυχής του ασθενούς διαδραματίζει η εμπιστοσύνη του ασθενούς στον γιατρό του τμήματος και όλο το θεραπευτικό προσωπικό, την εξουσία και την ικανότητα του χειρουργού.

Η μέγιστη διεξάγεται εκπαίδευση αποκλείει την πιθανότητα επιπλοκών, προετοιμάζει τα ζωτικά όργανα του ασθενούς για τη χειρουργική επέμβαση, δημιουργεί ένα ευνοϊκό ψυχολογικό υπόβαθρο, θέτει το σύστημα, και όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην ταχεία ανάρρωση του ασθενούς.

Akzhigitov G.N. Οργάνωση και λειτουργία χειρουργικού νοσοκομείου. - Μ.:

Medicine, 1978. - 288 ρ.

Κατευθυντήριες και μεθοδολογικές οδηγίες για την οργάνωση της ανταλλαγής αερίων στα γραφεία και στις λειτουργικές μονάδες των νοσοκομείων. - Μ., 1987.

Krechkovsky ΕΑ, Matyashin ΙΜ, Nickberg II Υγειονομική και υγειονομική παροχή των χειρουργικών τμημάτων των νοσοκομείων. - Κ.: Υγιής, 1981. -112 με.

Losondi D. Νοσοκομειακές νοσοκομειακές λοιμώξεις. - Μ.: Medicine, 1978. - 456γ.

SanPiN 5179-90 "Υγειονομικοί κανόνες για τη διευθέτηση, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των νοσοκομείων, των νοσηλευτηρίων και άλλων ιατρικών ιδρυμάτων"

Skobareeva Z.A. Σύγχρονη τυποποίηση τεχνητού φωτισμού σε οικιστικά και δημόσια κτίρια. - Μ., 1970, σελ. 87.

Wheeler IT σχεδιασμός νοσοκομείων (μεταφρασμένο από τα αγγλικά) - Μ., 1972. - σ.83-

Εξαερισμός σε χειρουργεία

Κατά τον σχεδιασμό του εξαερισμού στα κτίρια υγειονομικής περίθαλψης, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ταξινόμηση των χώρων ανά κατηγορίες καθαρότητας:
• OCH - πολύ καθαρό.
• Η είναι καθαρή.
• D - βρώμικο.
Στην κατηγορία των OCH περιλαμβάνονται λειτουργικές, προεγχειρητικές, μετεγχειρητικές, θάλαμοι για έγκαυμα ασθενείς, γενικά, εργαστήρια για την παρασκευή ασηπτικών φαρμάκων, tk. Αυτά είναι τα δωμάτια με ειδικές απαιτήσεις για να εξασφαλιστεί η στειρότητα του παρεχόμενου αέρα.

Εξαερισμός και κλιματισμός σε λειτουργικές μονάδες

Τα αυτόνομα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι εξοπλισμένα με μια ομάδα δωματίων που έχουν μία κατηγορία καθαριότητας. Για τα δωμάτια που λειτουργούν, η αναισθησία και η ακτινοσκόπηση είναι υποχρεωτική, εκτός από τα μικρά νοσοκομεία και κλινικές.

Τα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού των θαλάμων χειρισμού πρέπει να παρέχουν:
• μέγιστες συνθήκες θερμικής άνεσης για τους ασθενείς και το προσωπικό.
• Αποτρέψτε τη δημιουργία και συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού και αποφύγετε τον κίνδυνο έκρηξης αερίων που χρησιμοποιούνται στην αναισθησία.

Η εκτιμώμενη θερμοκρασία αέρα στο χειρουργείο είναι
DBN B.2.2-10-2001 "ΥΓΕΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ" για την κρύα και ζεστή περίοδο του έτους. Στο χειρουργείο η θερμοκρασία σχεδίασης είναι 22 ° C. Αυτή η θερμοκρασία δεν επιτρέπει την αύξηση της συγκέντρωσης των βακτηρίων κατά τη διάρκεια των εργασιών και υποστηρίζει την κανονική ευεξία του προσωπικού που είναι ντυμένο με γάντια και μάσκες από καουτσούκ.

Η σχετική υγρασία πρέπει να είναι 55-60%, προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού.
Οι εγκαταστάσεις με πανομοιότυπα υγειονομικές απαιτήσεις στον αέρα και τη διάρκεια της λειτουργίας του ενός είναι εξοπλισμένα με ένα κεντρικό σύστημα εξαερισμού με την εγκατάσταση τουλάχιστον 2 ανεμιστήρες παροχής αέρα και καυσαερίων.

Αν ο κλιματισμός στα δωμάτια με διάφορες υγειονομικές απαιτήσεις και τις ίσες διάρκεια της λειτουργίας μέσα σε μία ημέρα το σχεδιασμό κεντρική πολυφασματική σύστημα με την εγκατάσταση του κλεισίματος θυρών και πρόστιμο φίλτρα σε κάθε ζώνη.
Ο εξωτερικός αέρας, ο οποίος τροφοδοτείται στις εγκαταστάσεις, πρέπει να καθαρίζεται σε φίλτρα. Στη μονάδα χειρισμού αέρα που χειρίζεται το χειρουργείο, παρέχεται καθαρισμός αέρα 3 βαθμίδων.

Άλλες απαιτήσεις εξαερισμού σε λειτουργικές μονάδες:

Η στάθμη ηχητικής πίεσης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 35dBA.
Η ανακυκλοφορία στις εγκαταστάσεις αυτής της κατηγορίας δεν επιτρέπεται.
Κατά τη λειτουργία της διανομής αέρα υπολογισμό πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: η συσσώρευση της θερμότητας και της υγρασίας λαμβάνει χώρα στην ανώτερη περιοχή, και οι ατμοί και τα αέρια με πυκνότητα μεγαλύτερη από την πυκνότητα του αέρα, συσσωρεύεται στην κάτω περιοχή του δωματίου. Αυτοί οι ατμοί και αέρια σχηματίζουν εκρηκτικά μείγματα. Ως εκ τούτου, η ροή του αέρα στο χειρουργείο τροφοδοτείται στην άνω ζώνη και αφαιρείται από τις άνω και κάτω ζώνες. 40% του συνολικού όγκου της κουκούλας από την άνω ζώνη και 60% από το κάτω μέρος. Από την ανώτερη ζώνη σε 0,1 μ. Από την οροφή, από το κάτω μέρος σε επίπεδο 0,6 μ. Από το δάπεδο.
Οι θάλαμοι τροφοδοσίας θα πρέπει να βρίσκονται στο υπόγειο και οι θάλαμοι εξάτμισης στο τεχνικό δάπεδο. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μονάδων εξαερισμού στην οροφή πάνω από την οροφή λειτουργίας.
Η ταχύτητα του αέρα στους κύριους αεραγωγούς δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4-5 m / s. Οι αεραγωγοί πρέπει να είναι κατηγορίας "Ρ", δηλ. με σφραγισμένους αρμούς. Οι αεραγωγοί είναι κατασκευασμένοι από φύλλο ανοξείδωτου χάλυβα. Οι αγωγοί που μεταφέρουν αποστειρωμένο αέρα πρέπει να έχουν επίστρωση στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες που μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία με ένα απολυμαντικό διάλυμα. Η απολύμανση των αεραγωγών είναι υποχρεωτική. Διεξάγεται με το πέρασμα του αέρα με ατμούς φορμαλδεΰδης μέσω των αεραγωγών.

Εγκαθιστούμε εξαερισμό και κλιματισμό σε χώρους οποιασδήποτε πολυπλοκότητας. Εργαζόμαστε στο Κίεβο και στην περιοχή. Παραγγείλετε μια συζήτηση ή τηλεφωνήστε στο τηλ. (044) 221-93-35, (067) 939-29-29 και βεβαιωθείτε για την ποιότητα της δουλειάς μας!

Εξαερισμός σε χειρουργεία


Κανονιστικά έγγραφα της ΕΕ για τον αερισμό των χειρουργείων

Οι πιο ειδική δράσεις μέχρι σήμερα τα κανονιστικά έγγραφα της ΕΕ που ρυθμίζουν τα θέματα των εξαερισμού και κλιματισμού σε ιατρικά ιδρύματα, είναι η γερμανική πρότυπο DIN 1946 Μέρος 4: «Σύστημα αερισμού και κλιματισμού σε κτίρια και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στον τομέα της υγείας» Το πρότυπο ταξινομεί τις λειτουργικές ως εξής:

Κατηγορία Ια:

Εκτελεσθείσες λειτουργίες: χειρουργική επέμβαση ορθοπεδικής και τραύματος. Νευροχειρουργική που σχετίζεται με ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. γυναικολογική χειρουργική (π.χ. γενική χειρουργική επέμβαση (π.χ. εμφύτευμα εμφυτευμάτων για τη θεραπεία της κήλης) · Καρδιο-αγγειακή χειρουργική? μεταμόσχευση οργάνων · λειτουργίες που διαρκούν περισσότερο από μερικές ώρες (π.χ. χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μεγάλων όγκων).

Απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού: Βαθμός καθαρισμού αέρα 3 βαθμίδων. Κατακόρυφη ροή χαμηλής ταραχής (στρωτή) ροής.

Λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία των τύπων ενεργειών, ασφαλίστε την περιοχή του χειρουργικού πεδίου μπορεί να ποικίλει, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει την περιοχή του χειρουργικού τραπεζιού, το σύνολο του προσωπικού της ταξιαρχίας που λειτουργεί, καθώς και πίνακες με τα εργαλεία και στείρα υλικά. Η συνιστώμενη περιοχή του προστατευόμενου πεδίου λειτουργίας είναι 3 x 3 m (επιτυγχάνεται με τη χρήση ελασματικού συλλέκτη μέτρησης 3,2 x 3,2 m).

Κατηγορία Ib:

Εκτελεσθείσες λειτουργίες: Εισαγωγή μικρών εμφυτευμάτων. επεμβατική αγγειογραφία. καρδιακός καθετηριασμός. ενδοσκοπική εξέταση αποστειρωμένων σωματικών κοιλοτήτων.

Απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού: Βαθμός καθαρισμού αέρα 3 βαθμίδων. Οι θορυβώδεις αερισμένοι χώροι, η χαμηλής στροβιλώδους ροής δεν απαιτούνται. Τα κτίρια αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να βρίσκονται υπό υπερβολική πίεση.

Η ελάχιστη εισροή καθαρού αέρα είναι 1200 m3 / h. Η παρουσία αερόστατων είναι υποχρεωτική (τέτοια κλειδαριές μπορεί να είναι εγκαταστάσεις για την προετοιμασία του ασθενούς, το πλύσιμο κ.λπ.). Η επίδραση μιας κλειδαριάς αέρα μπορεί να επιτευχθεί με την άμεση τροφοδοσία αέρα στον αεραγωγό ή με τη μεταφορά του πλεονάζοντος αέρα από το χειρουργείο στην πύλη.

Επί του παρόντος, το πρότυπο αυτό αναθεωρείται και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εναρμόνισης από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN). Το σχέδιο του νέου προτύπου ακολουθεί τις ίδιες βασικές προσεγγίσεις και αρχές, παρόλο που προτείνει την εισαγωγή μιας πιο κλασικής ταξινόμησης των ιατρικών εγκαταστάσεων, ιδίως των λειτουργικών:

Κατηγορία HIa:

Εκτελεσθείσες λειτουργίες: χειρουργική επέμβαση ορθοπεδικής και τραύματος (π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις στα οστά, μεγάλες αρθρώσεις με εμφύτευση ξένου υλικού, πολυτραύμα). Νευροχειρουργική (π.χ. στη σπονδυλική στήλη). θωρακοχειρουργική (π.χ. άνοιγμα του στέρνου) · μεταμόσχευση οργάνων ·
λειτουργίες με ελεγχόμενες από το χρόνο διαδικασίες και χαμηλή έκθεση σε βακτήρια. διεπιστημονική χρήση του χειρουργείου. καρδιαγγειακή χειρουργική? γυναικολογία (π.χ. πρόσθεση στήθους); γενική χειρουργική επέμβαση (π.χ. κοιλιακή κήλη).

Απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού: Βαθμός καθαρισμού αέρα 3 βαθμίδων. Κάθετη ροή χαμηλής ταραχής (ελασματοειδής) περιοχή ροής τουλάχιστον 9 τετραγωνικών μέτρων.

Η περιοχή του προστατευόμενου πεδίου εκμετάλλευσης πρέπει να περιλαμβάνει την επιφάνεια του πίνακα εργασίας, το σύνολο του προσωπικού της ομάδας λειτουργίας, καθώς και τραπέζια με εργαλεία και αποστειρωμένα υλικά.

Κατηγορία ΗΙb:

Εκτελεσθείσες λειτουργίες: χειρουργική επέμβαση με μικρή χειρουργική επέμβαση (οφθαλμική χειρουργική, ουρολογία, κλπ.).

Απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού: Βαθμός καθαρισμού αέρα 3 βαθμίδων. Κατακόρυφη ροή χαμηλής ταραχής (ελασματοειδής) περιοχή ροής μέχρι 9 τετραγωνικών μέτρων.

Κατηγορία HIc:

Εκτελούμενες λειτουργίες: εισαγωγή μικρών εμφυτευμάτων. επεμβατική αγγειογραφία. καρδιακός καθετηριασμός. ενδοσκοπική εξέταση αποστειρωμένων σωματικών κοιλοτήτων.

Απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού: Βαθμός καθαρισμού αέρα 3 βαθμίδων. Δεν απαιτούνται στροβιλισμένοι αεριζόμενοι χώροι, χαμηλής ταραχής (ελασματοειδής) ροή.

Οι εγκαταστάσεις της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να βρίσκονται υπό υπερπίεση τουλάχιστον 6 Pa. Η παρουσία αερόστατων είναι υποχρεωτική (τέτοια κλειδαριές μπορεί να είναι εγκαταστάσεις για την προετοιμασία του ασθενούς, το πλύσιμο κ.λπ.). Η επίδραση μιας κλειδαριάς αέρα μπορεί να επιτευχθεί με την άμεση τροφοδοσία αέρα στον αεραγωγό ή με τη μεταφορά του πλεονάζοντος αέρα από το χειρουργείο στην πύλη.

Συμβατικές έννοιες εξαερισμού για αίθουσες χειρισμού εξοπλισμένες με laminar

Γενικές αρχές

Οι τρέχουσες τάσεις στην παγκόσμια χειρουργική πρακτική τείνουν να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην επιχειρησιακή μονοκατευθυντική χαμηλής ταραχώδους ροής αέρα. Αυτή η τεχνική λύση καθιστά δυνατή την επίτευξη ποιότητας αέρα ποιότητας ISO 5 στην περιοχή λειτουργίας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14644.

Σε αντίθεση πραγματοποιούν terbulentno αεριζόμενο, όπου η μόλυνση του αέρα στο χειρουργείο μειώνεται σταδιακά με αραίωση με ένα στείρο αέρα τροφοδοσίας, μια έννοια που βασίζεται στο ρεύμα στρωτής αντιπροσωπεύει δυναμική ραμμένα χειρουργικό πεδίο.

Η πιο αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της ιδέας απαιτεί η ζώνη στρωτής ροής να καλύπτει πλήρως το χειρουργικό τραπέζι, το προσωπικό της ομάδας λειτουργίας, καθώς και πίνακες με εργαλεία και αποστειρωμένα υλικά. Έτσι, δημιουργούμε μια "αποστειρωμένη ζώνη" καλυμμένη με αέρα που έχει υποβληθεί σε απόλυτη διήθηση, η οποία είναι εξαιρετικά απαραίτητη για την εκτέλεση λειτουργιών ταινιών.

Η δυναμική προστασία του λειτουργικού πεδίου που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί με βάση την αρχή της ροής αέρα μετατόπισης και ως εκ τούτου επηρεάζεται πολύ λιγότερο από το άνοιγμα ή το κλείσιμο των θυρών στο χειρουργείο.

Η ταχύτητα ροής αέρα στην ελασματοειδή ζώνη πρέπει να είναι από 0,2 έως 0,45 m / s (η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα 0,45 m / s αναφέρεται στα κανονιστικά έγγραφα της ΕΕ). Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι σε μια χαμηλότερη ταχύτητα αέρα θα είναι αδύνατο να επιτευχθεί μια σταθερή στρωτή ροή - οι αδύναμοι πίδακες αέρα υπό την επίδραση της αντίστασης θα σχηματίσουν τυρβώδεις δίνες στη ζώνη αέρα-χώρου.

Τα ζητήματα της ανακύκλωσης και εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων

Όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή του ελασματοειδούς πεδίου, τόσο περισσότεροι ενεργειακοί πόροι θα απαιτηθούν για την προετοιμασία του αέρα με τον απαιτούμενο όγκο αέρα. Συγκεκριμένα, με ελασματοειδή επιφάνεια 10 m. και ρυθμό ροής αέρα 0,26 m / s, ο ρυθμός ροής αέρα θα είναι 2,6 m3 / s ή 9200 m3 / h. Προετοιμάστε ένα τέτοιο τεράστιο ποσό εξωτερικού αέρα, φέροντας τις απαιτούμενες παραμέτρους θερμοκρασίας και υγρασίας, θα ήταν εξαιρετικά σπάταλη. Σε αυτή τη βάση, υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί ενεργά μερική τοπική ανακύκλωση στο χειρουργείο. Στην περίπτωση αυτή, η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα εξωτερικού αέρα που πρέπει να προστεθεί είναι απαραίτητο να αραιωθεί η συγκέντρωση των αερίων στο anestiziologicheskih λειτουργίας συνήθως sostvlyaet 1500-2000 m3 / h (ανάλογα με τις απαιτήσεις των εθνικών προτύπων).

Τα ευρωπαϊκά πρότυπα επιτρέπουν την ανακύκλωση, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις: (1) Η επανακυκλοφορία πραγματοποιείται εντός των ίδιων εγκαταστάσεων. (2) Ο αέρας ανακυκλοφορίας, καθώς και ο εξωτερικός αέρας, πρέπει να καθαρίζονται για το 2ο και 3ο στάδιο της διήθησης. (3) Η στάθμη θορύβου στο κέντρο του χειρουργείου σε επίπεδο 1,7 m από το δάπεδο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 48 dB.

Συστήματα λύσεων για πλαστικοποιητές με εμβαδόν 10 μ.

Η TECNAIR LV είναι ένας από τους λίγους κατασκευαστές στον κόσμο που προσφέρει ολοκληρωμένη μηχανολογική λύση για τον αερισμό λειτουργίας εξοπλισμένη με ελασματοειδή σύμφωνα με το πρότυπο της ΕΕ (3.2 x 3.2 m). Η TECNAIR LV κατασκευάζει φυλλωτές ροές, καθώς και ειδικά σχεδιασμένες για το σκοπό αυτό, μονάδες αερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής με ιατρικό σχεδιασμό (σειρά H) και μονάδες ανακύκλωσης.

Σύστημα στατικής ελασματοειδούς οροφής

Αυτό το σύστημα είναι η απλούστερη λύση για την οργάνωση του αερισμού λειτουργίας με ένα ελασματοειδές. Ο εξαγόμενος αέρας από το χειρουργείο επιστρέφει στο σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης TECNAIR και εν μέρει αφαιρείται. Ο πρόσθετος όγκος εξωτερικού αέρα αναμειγνύεται με τον υπόλοιπο όγκο αέρα εξαγωγής και τροφοδοτείται στο χειρουργείο μέσω της ελασματοειδούς οροφής.

Αυτή η λύση είναι η πιο ορθολογική στη νέα κατασκευή και η υπάρχουσα δυνατότητα να παράσχει σημαντικά ύψη οροφής και χώρους για την τοποθέτηση αεραγωγών μεγάλης διατομής.

Υποτίθεται ότι για αεροπορικές μεταφορές με όγκο 6900 m3 / h, θα απαιτηθούν αγωγοί παροχής αέρα και εξαγωγής αέρα με διατομή περίπου 800 x 500 mm.

Δυναμικό ελασματοποιημένο σύστημα οροφής (με χρήση μονάδων ανακύκλωσης)

Το σύστημα αυτό σχεδιάστηκε ειδικά για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ανακυκλοφορίας και της παροχής αέρα στο ελασματοειδές σε συνθήκες περιορισμένου χώρου για την τοποθέτηση αεραγωγών μεγάλης διατομής. Στις συνθήκες ανασυγκρότησης, αυτό το ζήτημα είναι συχνά εξαιρετικά οξύ.

Μια βασικά διαφορετική τεχνική λύση συνδέεται με τη χρήση μονάδων ανακύκλωσης που βρίσκονται στις 4 γωνίες του χειρουργείου. Οι μονάδες είναι εξοπλισμένες με φίλτρα και εξασθενητές ήχου, που επιτρέπουν τη μείωση του επιπέδου θορύβου έως και 15 dB.

Το μεγαλύτερο μέρος του αέρα που λαμβάνεται από τις λειτουργικές μονάδες ανακύκλωσης επιστρέφεται στο ελασματικό, το υπόλοιπο επιστρέφεται στο κλιματιστικό και εκκενώνεται έξω. Οι ανεμιστήρες των μονάδων ανακυκλοφορίας είναι εξοπλισμένοι με μετατροπείς συχνότητας, οι οποίοι διατηρούν σταθερή ροή αέρα καθώς τα φίλτρα είναι βρώμικα. Σε αντίθεση με τα συστήματα με εισαγωγή αέρα στο επίπεδο της οροφής, η εισαγωγή αέρα που πραγματοποιείται από δομοστοιχεία επανακυκλοφορίας δεν οδηγεί σε παραβίαση της κατεύθυνσης της κίνησης του αέρα στη στρωτή ζώνη.

Ιατρικά κλιματιστικά

Τα ιατρικά συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής από την εταιρεία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον κλιματισμό των χώρων όπου απαιτούνται ειδικές απαιτήσεις για τις παραμέτρους και την καθαρότητα του αέρα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά κατάλληλα για τον αερισμό του θαλάμου λειτουργίας με ελασματοειδή είναι: (1) σχεδιασμένα για να προετοιμάζουν εντελώς φρέσκο ​​ή μερικώς ανακυκλωμένο αέρα. (2) ελεύθερη κεφαλή: μέχρι 1000 Pa. (3) μπορεί να είναι εφοδιασμένος με έναν ανακτητή και έναν υγραντήρα ατμού. (4) είναι εξοπλισμένα με ένα μικροεπεξεργαστή και μια μονάδα αυτοματισμού που επιτρέπει στατικό ή δυναμικό έλεγχο της υπερπίεσης ή του κενού στο δωμάτιο. (5) όλα τα εσωτερικά εξαρτήματα που έρχονται σε επαφή με τη ροή αέρα τοποθετούνται κατά τρόπο προσπελάσιμο και μπορούν εύκολα να απολυμανθούν · (6) μπορεί να είναι τόσο εξωτερική όσο και εσωτερική εκτέλεση.

Τα κλιματιστικά συμμορφώνονται με το γερμανικό πρότυπο DIN 1946/4. Το πιστοποιητικό συμμόρφωσης εκδίδεται από την TUV.

Λύσεις για ελάσματα μικρών περιοχών

Δυστυχώς, η εφαρμογή της έννοιας μιας μεγάλης περιοχής ελασματοειδών δεν είναι πάντα δυνατή.

Για λειτουργικά, εξοπλισμένα με ελασματοειδή μικρή περιοχή, τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας δεν είναι τόσο έντονα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα συστήματα αερισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς ανακυκλοφορία.

Ο προϋπολογισμός των εφάπαξ δαπανών για την εφαρμογή αυτής της έννοιας του αερισμού λειτουργίας θα ανέρχεται σε ένα μικρότερο ποσό.

Τουρνουά-αεριζόμενα χειρουργεία


Το σύστημα εξαερισμού σε χώρους χειρισμού που δεν είναι εφοδιασμένα με ελασματοειδή πρέπει να σχεδιάζεται με βάση την αρχή του ελέγχου των σταγόνων πίεσης στη μονάδα λειτουργίας (διαμέρισμα) στο σύνολό της.

Ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται στο χειρουργείο μέσω μονάδων φίλτρων εξοπλισμένων με φίλτρα HEPA και τυρβώδεις διαχύτες. Ο ρυθμός ροής αέρα εισαγωγής υιοθετείται ως σταθερά, ενώ το αυτόματο σύστημα ελέγχου της διαφορικής πίεσης ελέγχει τις κουκούλες.

Παρακάτω είναι ένα τυπικό σχέδιο για την οργάνωση του συστήματος εξαερισμού των περιβραχιόνων-αεριζόμενων χειρουργείων.

1 - κλιματιστικό της σειράς TECNAIR LV H (με ή χωρίς σύστημα ανακύκλωσης).
2- Αισθητήρας θερμοκρασίας.
3 - Αισθητήρας πίεσης.
4 - Απώλεια ήχου.
5 - Πλαίσιο ελέγχου για συνεχή ροή αέρα.
6 - Δεύτερη θέρμανση, που ελέγχεται από θερμοστάτη από το δωμάτιο.
7 - Λεπτό φίλτρο.
8 - Πλαίσιο ελέγχου για μεταβλητή ροή αέρα.
9 - Εξουδετερώσεις ήχου.
10 - Αισθητήρας πίεσης.
11 - Αισθητήρας υγρασίας.
12 - Γρίλια εξαγωγής με φίλτρο.
13 - Συλλογή θερμικής εισόδου αέρα.

Συμπέρασμα

Το σύστημα αερισμού και κλιματισμού του χειρουργείου, καθώς και η αποστειρωμένη ιατρική μονάδα στο σύνολό της, είναι ένα σύνθετο συγκρότημα μηχανικής, από τη λειτουργικότητα του οποίου εξαρτάται άμεσα η ανθρώπινη ζωή.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός τέτοιου συγκροτήματος είναι ένα πολύπλοκο έργο, το οποίο πρέπει αναμφισβήτητα να ανατεθεί σε τεχνικές εταιρείες που ειδικεύονται ειδικά σε αυτό το θέμα.

Αερισμός μονάδας λειτουργίας

Το σχέδιο αερισμού εξαρτάται από τον αριθμό των πινάκων λειτουργίας. Σε ένα τραπέζι, η παροχή αέρα γίνεται από την κορυφή προς τα κάτω διαμέσου του διάτρητου πλαισίου και των πλαϊνών σχισμών εισόδου. Η μονάδα τροφοδοσίας βρίσκεται κάτω από την οροφή πάνω από τον πίνακα λειτουργίας. Οι ρέουσες ροές αέρα του αέρα, που πέφτουν προς τα κάτω, δημιουργούν μια κουρτίνα αέρα γύρω από το τραπέζι χειρισμού. Μια τέτοια τροφή εξαλείφει την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή λειτουργίας. Ταυτόχρονα, στο κέντρο της αίθουσας, η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα φτάνει τα 60 ή περισσότερα ανά ώρα.

Ένα άλλο σύστημα εξαερισμού περιλαμβάνει τοποθέτηση των διατάξεων τροφοδοσίας στο άνω μέρος των τοιχωμάτων στα γωνιακά σημεία του χώρου με τέτοιο τρόπο ώστε η εκροή από την οπή να έχει γωνία απόκλισης από το κατακόρυφο επίπεδο των 15 ° και να κατευθύνεται κυρίως στους πίνακες λειτουργίας. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργούνται φυλλοειδείς ροές αέρα και εξασφαλίζονται υγιεινές συνθήκες.

Απομάκρυνση του εξαερισμού αέρα εξαγωγής και στα δύο κυκλώματα διεξάγεται από τις άνω και κάτω ζώνες μέσω των σχισμών της εξάτμισης, διατεταγμένα στα τοιχώματα της περιμέτρου. Σε αυτήν την περίπτωση τουλάχιστον το ήμισυ του αέρα (μέχρι 60% της ολικής ροής) αφαιρείται από τον πυθμένα εγκοπής, όπως και στο κατώτερο τμήμα του χώρου συσσωρεύονται ζεύγη κάποια αναισθητικά (αλοθάνιο ειδικότερα), πιο σοβαρή σε σύγκριση με το συμβατικό σχετική πυκνότητα από τον αέρα.

Εξαερισμός ιατρικών ιδρυμάτων - τύποι, κανόνες και απαιτήσεις

Ειδικότητα

Η ιδιαιτερότητα των συστημάτων αερισμού στα ιατρικά ιδρύματα είναι η ανάγκη διασφάλισης της απομόνωσης των ροών του αέρα, η εξαίρεση της πιθανότητας εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων στο έδαφος του νοσοκομείου ή εκτός αυτού. Από την εργασία αυτή δημιουργούνται τρόποι ανταλλαγής αέρα για τα νοσοκομεία, τα πολυκλινικά και τα φαρμακεία.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες και εξοπλισμός καθιστούν δυνατή την παροχή πρακτικής λειτουργίας αερισμού, επομένως το κύριο καθήκον είναι να αποφεύγονται τα λάθη στο σχεδιασμό ή τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομειακών συγκροτημάτων και κτιρίων.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό στο χειρουργείο

Ανατρέξτε λεπτομερώς στο webinar σχετικά με την προετοιμασία αέρα για καθαρά δωμάτια σε ιατρικά και προληπτικά ιδρύματα.

Συστήματα εξαερισμού μονάδων λειτουργίας λειτουργούν σε εφεδρική λειτουργία, εξασφαλίζοντας την αδυναμία πρόσβασης στο αποστειρωμένο δωμάτιο του εξωτερικού αέρα. Αυτός είναι ένας σημαντικός πρόσθετος παράγοντας που ενισχύει την στειρότητα και μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης λοιμώξεων. Η μέγιστη εισροή βρίσκεται απευθείας στο χειρουργείο, στη συνέχεια η ροή μετατοπίζει τον αέρα εξαγωγής στους προηγούμενους χώρους και εκκενώνεται στο διάδρομο.

Παροχή αέρα η ροή υπόκειται σε διήθηση, κλιματισμού και θέρμανσης στη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Διεξάγεται επίσης απολύμανση (ακτινοβόληση με λαμπτήρες υπεριώδους ακτινοβολίας) και υγρασία ή αφύγρανση.

Το επίπεδο της υγρασίας αέρα, το οποίο είναι βέλτιστο για τις μονάδες λειτουργίας, είναι 55-60%. Αυτή η αξία είναι η πιο άνετη για το ανθρώπινο σώμα, συμβάλλει στην πρώιμη επούλωση του βαθμού μετά από μια επεμβατική επέμβαση. Επιπλέον, αυτή η υγρασία εμποδίζει τη συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού σε αντικείμενα και ζωντανούς ιστούς, κάτι που είναι σημαντικό όταν χρησιμοποιείτε ιατρικό εξοπλισμό υψηλής ευαισθησίας.

Το κύριο έργο

Το κύριο καθήκον της ανταλλαγής αέρα στο χειρουργείο - εξασφαλίζοντας μια σταθερή ροή αέρα παροχής, απουσία στασιμότητας ή ασθενής αερισμός. pritochki Feed εκτελούνται από την άνω βαθμίδα, η εισαγωγή αέρα εξαγωγής εμφανίζεται σε 40% από την κορυφή 60% από την κατώτερη βαθμίδα του δωματίου, υπό τον όρο σταθερό Εισερχόμενη φρέσκο ​​ζώνες τζετ και απουσία neomyvaemyh.

Περισσότερη ογκομετρική κουκούλα από την κατώτερη βαθμίδα προκαλείται από τη συσσώρευση αναισθητικών ατμών στο πάτωμα, τα οποία είναι βαρύτερα από τον αέρα και συσσωρεύονται κάτω.

Για την πρόσληψη καθαρού αέρα, χρησιμοποιείται ένα εξωτερικό φρεάτιο (ορυχείο) κατασκευασμένο από τούβλο με ύψος τουλάχιστον 2,5 m πάνω από το έδαφος. Το άνω μέρος προστατεύεται από μεταλλική ομπρέλα, η οποία εμποδίζει τη διείσδυση ιζημάτων και συντριμμιών.

Συνθήκες θερμοκρασίας

Η διαδικασία για την παρασκευή ενός ρεύματος παροχής αέρα, εκτός από το φιλτράρισμα και την απολύμανση, παρέχει θέρμανση μέχρι μια προκαθορισμένη τιμή. Για τους χειρουργικούς χώρους (τεχνολογικές ζώνες μέγιστης ευθύνης) η βέλτιστη τιμή είναι 21-24 ° C. Υψηλότερες τιμές - μέχρι 26 ° C - επιτρέπονται στα τμήματα για τα νεογνά και τις μητέρες. Τα υπόλοιπα δωμάτια θερμαίνονται στον ίδιο τρόπο, επειδή είναι πιο άνετα για τους ασθενείς και τους γιατρούς, συμβάλλει στην επιτυχή πορεία της διαδικασίας θεραπείας.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις κάθετες και οριζόντιες κλίσεις θερμοκρασίας - Διαφορά θερμοκρασίας στο δάπεδο και κάτω από την οροφή (κατακόρυφη) και κοντά στο εξωτερικό και εσωτερικό τοίχωμα (οριζόντια κλίση). Η επιτρεπτή τιμή για κάθετες κλίσεις είναι 1-2 ° C, η οριζόντια τιμή μπορεί να είναι 2-3 ° C.

Επιτρέπεται η ταχύτητα ροής του εσωτερικού αέρα είναι 0,1-0,2 m / s. Η αύξηση της ταχύτητας θα μεταφραστεί στρωτή ροή σε τυρβώδη ροή, και η αλλαγή τρόπου επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση των ασθενών - κίνηση του αέρα είναι ένα ερεθιστικό, κινητοποιώντας την προσοχή και την τόνωση της δραστηριότητας των συστημάτων του οργανισμού, εμποδίζοντας τη σωστή αναισθητικό δράση ή αναισθητικών.

Αναλογία αέρα παροχής / εξαγωγής

Στον τεχνολογικό χώρο των χειρουργείων, ένα σταθερό Προτεραιότητα του αέρα παροχής, 15-20% υψηλότερη από την κουκούλα. Αν σκεφτούμε αέρα, τότε για εισροή θα είναι 10, και για σχέδιο - 8. Η σταθερά σχηματισμού υπερπίεση αέρα εξασφαλίζει αποβολή του αέρα από το χειρουργείο, αποτρέπει εξωγενή ρεύματα τα οποία μπορούν να φέρουν μαζί τους μολυσματικά μικρόβια, σκόνη, ή άλλα ανεπιθύμητα συστατικά.

Μια τέτοια σχέση διατηρείται σε όλα τα νοσοκομεία - νωπά ρεύμα τροφοδοτείται προς τους θαλάμους, γραφεία, όπου η υποδοχή πραγματοποιείται και άλλες τεχνολογικές περιοχές, και ο αέρας εξαγωγής ωθείται μέσα στους διαδρόμους, στις σκάλες, κλπ.. Αυτό η αναλογία αλλάζει μόνο όταν συμβεί πυρκαγιά, όταν είναι απαραίτητο να οργανωθεί η εκκένωση των ανθρώπων. Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η αντίστροφη διαδικασία - στους διαδρόμους και στις σκάλες σχηματίζεται ένα πίσω μέρος του φρέσκου ρεύματος, το οποίο εμποδίζει τον καπνό να διαφύγει από τις διαδρομές εκκένωσης.

Τρόποι εξαερισμού

Για τους χειρουργικούς χώρους, χρησιμοποιείται μόνο ένα σύστημα αερισμού εισόδου και εξαγωγής με μηχανικό κίνητρο και προτεραιότητα εισροής πάνω από την κουκούλα.

Χρήση φυσικών επιλογών ανταλλαγής αέρα, επιτρέπεται για όλα τα τμήματα και τους χώρους των ιατρικών ιδρυμάτων, σε λειτουργία απαγορεύεται, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος μαζί με την ανοργάνωτη ροή αέρα να εισαχθεί στην καθαρή αίθουσα κάθε είδους ρύπανση. Η βέλτιστη επιλογή για λειτουργία είναι η χρήση των διανομέων αέρα, οργανώνοντας τη στρωτή ροή, κατευθυνόμενη στους πίνακες.

Το ρεύμα περνά ποιοτικό παρασκεύασμα, θερμαίνεται, διηθείται μέσω βιολογικών φίλτρων ή φίλτρων HEPA, υγραίνεται ή στραγγίζεται, απολυμαίνεται και μόνο μετά τροφοδοτείται στο χειρουργείο. Η έλλειψη προετοιμασίας της ροής δημιουργεί σοβαρή απειλή να μπει η μόλυνση στο δωμάτιο και να μολύνει τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της επεμβατικής επέμβασης. Η ροή έρχεται κατακόρυφα από την κορυφή προς τα κάτω ή από δύο αντίθετα σημεία στις γωνίες του δωματίου (αν οι διαστάσεις του χειρουργείου είναι μεγάλες). Η κουκούλα παράγεται από δύο επίπεδα, οι οπές για το φράκτη οργανώνονται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η πιο αποτελεσματική και πλήρης ανταλλαγή αέρα.