Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Διαρρύθμιση του εξαερισμού κάβας σε ιδιωτικό σπίτι: σχέδια, εγκατάσταση

Εάν ο εξαερισμός γίνει σωστά, τότε λόγω της εισροής καθαρού αέρα από το δρόμο και απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας μέσα στο δωμάτιο διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού μούχλας και μυκήτων. Τα προϊόντα αποθηκεύονται σε πιο άνετες συνθήκες πριν την έναρξη της άνοιξης. Επίσης, ο αερισμός του υπογείου είναι απαραίτητος εάν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο για εργαστήριο ή αίθουσα μπιλιάρδου. Συνήθως το σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται στο στάδιο κατασκευής, αλλά μπορείτε να το χτίσετε αργότερα ή να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 1. 1. Στην παροχή αέρα η απαραίτητη κυκλοφορία αέρα παρέχεται από τα διαθέσιμα παράθυρα, τις πόρτες και τους επιπρόσθετους ανεμιστήρες.
 2. 2. Με το σχέδιο εξαγωγής, ο αέρας αφαιρείται από τα δωμάτια μέσω των φρεατίων εξαερισμού.
 3. 3. Ο τύπος τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι ένα πλήρες σύνολο συστημάτων που αποσκοπούν στην παροχή ανταλλαγής αέρα και εξαερισμού.

Προετοιμασία για τη διευθέτηση στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας αερισμού οποιουδήποτε τύπου, είναι απαραίτητο να γίνει ένα σχέδιο για τη διανομή των ροών του αέρα. Δείχνει τα σημεία εισαγωγής καθαρού αέρα και αποστράγγισης των ήδη εξαντλημένων τεχνολογικών καναλιών για την τοποθέτηση του αεραγωγού μέσω του τοίχου, τον τόπο εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ανεμιστήρες, εάν θέλετε να βελτιώσετε την απόδοση ολόκληρου του συστήματος ή καθαρίστε τα φίλτρα.

Η παρουσία του απλού σχήματος σχεδίασης θα επιτρέψει τον υπολογισμό του απαιτούμενου αριθμού σωλήνων ανάλογα με το μήκος τους, τα στοιχεία στερέωσης, τις καμπύλες, τους προσαρμογείς σύνδεσης. Έχοντας μια ακριβή γνώση της ποσότητας υλικού που απαιτείται και της προετοιμασίας του απαραίτητου εργαλείου, θα είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε το αγωγό.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του σπιτιού. Η απλούστερη και πιο προσιτή έκδοση της συσκευής της στο υπόγειο του υπόγειου κτιρίου είναι με τη βοήθεια φυσητήρων (συνήθεις οπές). Για να αποφύγετε την είσοδο τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο, ο αγωγός αερισμού καλύπτεται με ένα πλέγμα.

Αυτός είναι ένας φυσικός αερισμός, οπότε η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του εξαρτάται από τη δύναμη, την κατεύθυνση του ανέμου, τη διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Για να οργανώσετε σωστά αυτό το είδος ανταλλαγής αέρα, φροντίστε να λάβετε υπόψη ότι η περιοχή του αέρα από την περιοχή ενός αεριζόμενου δωματίου πρέπει να είναι 1/400.

Από προεπιλογή, η τυπική διάμετρος κάθε αγωγού εξαερισμού είναι τουλάχιστον 12,5 cm ή 50 cm2.

Επίσης, λάβετε υπόψη:

 • βάθος θεμελίωσης.
 • εγγύτητα των υπόγειων υδάτων, τύπος εδάφους ·
 • "Rose" των ανέμων?
 • ποσότητα καθίζησης ·
 • διαφορές θερμοκρασίας (ημερήσια και ετήσια).

Για να κυκλοφορήσει ο αέρας μέσα στο υπόγειο του σπιτιού, αρκεί να τοποθετηθεί σε κάθε τοίχο δύο οπές. Εάν η δομή έχει πολύπλοκη διαμόρφωση ή είναι παρεμποδισμένη από άλλες κατασκευές, βρίσκεται στην πεδιάδα, τότε οι εκρήξεις υπολογίζονται από τον υπολογισμό 2 αεραγωγών για κάθε 4 μέτρα της βάσης. Εάν είναι απαραίτητο, στη συνέχεια, ρυθμίζοντας τις οπές στις βαλβίδες, αλλάξτε την ένταση της ροής του αέρα. Το χειμώνα, σε σοβαρούς παγετούς, τα πτερύγια καλύπτονται και με την εμφάνιση των ζεστών ημερών είναι εντελώς ανοικτά.

Παρά την ευκολία της ρύθμισης και τις καλές συναλλαγματικές ισοτιμίες, για μεγάλα υπόγεια ή για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων σε μεγάλους όγκους, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί. Ως εκ τούτου, θεωρείται ως συμπλήρωμα σε πιο αξιόπιστη παροχή και εξαγωγή.

Για να διατηρηθεί η βέλτιστη μικροκλίμα σε κάθε υπόγειο γκαράζ σύστημα συναρμολογείται εφοδιασμού-εξάτμισης του τύπου στον οποίο ο αγωγός διανομή φρέσκου αέρα λαμβάνει χώρα κατά ένα, και η αφαίρεση της πραγματοποιείται μέσα από την άλλη.

Ο αποτελεσματικός εξαερισμός επιτυγχάνεται με την τήρηση των ακόλουθων απαιτήσεων:

 • ο πυθμένας του σωλήνα τροφοδοσίας από το πάτωμα του υπογείου ρυθμίζεται σε ύψος 0,5 m, η κορυφή τοποθετείται πάνω από το επίπεδο του εδάφους κατά ένα μέτρο.
 • το κάτω μέρος του σωλήνα εξάτμισης από το πάτωμα του υπογείου σε ύψος 1,5 m, η κορυφή οδηγείται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής κατά 0,5 m.
 • οι αεραγωγοί βρίσκονται αναγκαστικά σε αντίθετες πλευρές, οι οποίες μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας στον πυθμένα του δωματίου και το άνω σημείο του θα παρέχουν την απαραίτητη πρόσφυση.
 • ρυθμίστε τα παραθυρόφυλλα με δυνατότητα ρύθμισης, μέσω των οποίων ελέγχεται η ένταση του εξαερισμού.

Εγκατάσταση αεραγωγών για χώρο μέχρι 40 τετραγωνικών μέτρων. m εκτελούνται από πλαστικούς σωλήνες διαμέτρου 100 mm. Αλλά για τον αερισμό μεγάλων δωματίων είναι απαραίτητο να αυξηθεί η διάμετρος των σωλήνων ή να εγκατασταθούν πρόσθετοι αεραγωγοί. Η γρήγορη και άνετη σύνδεση των ελαστικών ταινιών, μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά στοιχεία (στροφές, βύσματα) διευκολύνουν τη διαδικασία συναρμολόγησης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης πλαστικών σωλήνων είναι τα χαρακτηριστικά τους υψηλής απόδοσης, καθώς το υλικό είναι ανθεκτικό σε υψηλή υγρασία, σχηματισμό μυκήτων.

Η κατασκευή αεραγωγών από ξύλινες σανίδες είναι μια πιο εντατική επιλογή εργασίας, εκτός από τα χαρακτηριστικά των υλικών είναι χειρότερα. Για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πρόσφυση, η εσωτερική επιφάνεια των σανίδων, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ένα επίπεδο. Κατά τη συναρμολόγηση, οι σχισμές στις αρθρώσεις αφαιρούνται.

Πάνω από κάθε έξοδο τοποθετούνται ομπρέλες, οι οποίες εμποδίζουν την είσοδο ιζημάτων στο δωμάτιο και βοηθούν στην ρύθμιση της ταχύτητας ροής του αέρα. Μια άλλη χρήσιμη ιδιότητα είναι η διαφορά στο μήκος του σωλήνα τροφοδοσίας σε σχέση με τον αγωγό εξαγωγής. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο έντονη είναι η κίνηση του αέρα. Ο καλά σχεδιασμένος εξαερισμός παρέχει αμφίδρομη εναλλαγή αέρα, δηλαδή όταν για μία ώρα αλλάζει ολόκληρη η ένταση του ήχου δύο φορές.

Όταν ο εξαερισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παραπάνω μεθόδους, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός δημιουργείται. Αυτό το σύστημα είναι καταλληλότερο για να αερίζεται το υπόγειο ένα μεγάλο τετράγωνο χώρο, που στεγάζει μια σάουνα, εργαστήριο, εξοπλισμένο με γυμναστήριο, αίθουσα παιχνιδιών, επειδή την ίδια στιγμή παρέχει καθαρό αέρα και απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του περιλαμβάνουν αποτελεσματική λειτουργία ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ευκολία προσαρμογής και συντήρηση των απαραίτητων παραμέτρων.

Το πρότυπο σχέδιο περιλαμβάνει την εξαναγκασμό του αέρα που λαμβάνεται από το δρόμο με τη βοήθεια ανεμιστήρων ή ανεμιστήρων. Μετά το φιλτράρισμα, οι μάζες του αέρα θερμαίνονται και τροφοδοτούνται στο δωμάτιο. Η εξαγωγή του αέρα εξαγωγής στο δρόμο πραγματοποιείται μέσω των καναλιών εκροής.

Το σύστημα εξαερισμού είναι μια περίπλοκη συσκευή, επομένως για την επιτυχή υλοποίηση του έργου είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής υπολογισμός των εσωτερικών όγκων των αεριζόμενων χώρων, να αγοραστεί ακριβός εξοπλισμός και να εγκατασταθεί σωστά. Θα πρέπει να καθοριστούν:

 • αγωγοί εξαερισμού.
 • διαχύτες, είσοδοι αέρα,
 • θάλαμος ανάμειξης, κατεύθυνση ροής αέρα,
 • υπερσυμπιεστές, αν εκτός από το υπόγειο θα πρέπει να αερίζετε τα καθιστικά.

Ο απλούστερος τρόπος αερισμού του κελαριού, ο οποίος είναι εύκολος να πραγματοποιηθεί από μόνος του, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός μη πτητικού συστήματος αερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, το αναγκαστικό βύθισμα παρέχεται από την κίνηση του ανέμου. Ένας ειδικός τύπος εκτροπέα είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό άκρο του αγωγού εξαγωγής. Όταν η ροή του αέρα επενεργεί σε μία πλευρά του εκτροπέα, από την άλλη αυξάνεται η διαφορά πίεσης, αντίστοιχα, και η ώση.

Μικρά στροβίλους μπορούν να εγκατασταθούν αντ 'αυτού. Με την κίνηση του ανέμου, κάνουν έναν ανεμιστήρα εγκατεστημένο μέσα στον αγωγό του ανεμιστήρα μέσω του ενσωματωμένου άξονα. Οι παραπάνω μέθοδοι επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αερισμού (φυσικού ή αναγκαστικού) χωρίς να αλλάζει η θέση και η διάμετρος των σωλήνων εξαγωγής και τροφοδοσίας.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της πρόσφυσης είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρων. Όταν ενεργοποιούνται, ο αέρας από τον σωλήνα εκκενώνεται προς τα έξω και δημιουργείται ένα κενό εντός αυτού, το οποίο αντισταθμίζει την πρόσληψη καθαρού αέρα μέσω του διαύλου τροφοδοσίας.

Για την επιτυχή εξαερισμό μεγάλων χώρων, ένας πρόσθετος ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό αερισμού εισόδου. Αυτή η λύση σας επιτρέπει να εξισορροπήσετε την αναλογία εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με ένα διακόπτη. Καθώς αυξάνεται η υγρασία στο υπόγειο, συνιστάται η χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού που λειτουργεί από 36 V, εγκαθιστώντας συσκευές ασφαλείας.

Είναι δυνατό να δοκιμάσετε ένα σύστημα οποιουδήποτε τύπου με πολύ απλό τρόπο - το φύλλο χαρτιού που είναι προσαρτημένο στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής θα πρέπει να συγκρατείται από μια ροή αέρα εκκένωσης, καθώς είναι κολλημένη.

Αφού διαπιστώθηκε στο υπόγειο ενός κοινού δρόμου (αλκοόλ) θερμόμετρο, μπορείτε να παρακολουθείτε τις αλλαγές της θερμοκρασίας και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνει προσαρμογές - για να κλείσει ή να ανοίξει τη βαλβίδα, ενεργοποιήστε επιπλέον ανεμιστήρα. Η βέλτιστη θερμοκρασία για ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών είναι της τάξης 3-5 ° πάνω από το μηδέν. για το γυμναστήριο, οι άνετοι δείκτες μπιλιάρδου είναι + 17-21 °. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 85-90% και 60%, αντίστοιχα.

Με την αύξηση του πάνω από το 90% στο δωμάτιο, κατά προσέγγιση στη μέση, ένα κιβώτιο γεμάτο με πριονίδι, αλάτι, ασβέστη εγκαθίσταται. Αυτά τα υλικά, απορροφώντας το φρεάτιο υγρασίας, θα μειώσουν την περιεκτικότητά του στον αέρα. Αν τα στεγνώσετε στη συνέχεια στον ήλιο ή με κάποιο άλλο τρόπο, μπορείτε να τα ξαναχρησιμοποιήσετε.

Σε περίπτωση υπέρβασης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, όπως υποδεικνύεται από το γρήγορο ξεθώριασμα στο υπόγειο του αγώνα, ανοίγοντας τα πτερύγια της πόρτας και εξαερισμού, κανονίσουμε μια εντατική αερισμό για 24 ώρες!

Σε δύσκολες περιπτώσεις, όταν εμφανίστηκε μούχλα στους τοίχους, καθαρίζονται, επεξεργάζονται με ειδικά αντισηπτικά ή ασβέστη με ασβέστη. Η χρήση χλωρίου είναι ανεπιθύμητη. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η κίνηση του αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα ενισχύεται. Η διαδικασία αυτή συνιστάται να διεξάγεται κάθε χρόνο πριν φτιάξετε φρούτα για το χειμώνα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο - για τη βελτίωση της ποιότητας του εξαερισμού, στο στάδιο της κατασκευής, υποχρεωτική στεγάνωση των τοίχων από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Ο προγραμματισμός της θέσης του εργαστηρίου ή των χώρων ανάπαυσης, προβλέπει τη δυνατότητα θέρμανσης, που συνδέει τη θέρμανση.

Εξαερισμός υπόγειο σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους

Ο εξαερισμός του υπόγειου κτιρίου σε μια ιδιωτική κατοικία είναι πολύ σημαντικός, επομένως είναι απαραίτητο να το σκεφτεί κανείς στο στάδιο της κατασκευής του κτιρίου. Στα δωμάτια του υπογείου με ανεπαρκή αερισμό, υγρασία, μύκητες στους τοίχους και δυσάρεστες οσμές εμφανίζονται. Όλα αυτά δεν μπορούν μόνο να βλάψουν την ακεραιότητα της δομής του υπογείου, αλλά και να διεισδύσουν μέσω του συστήματος εξαερισμού σε άλλους χώρους του σπιτιού.

Αλλά τι θα συμβεί αν ο αερισμός του υπόγειου δεν είχε ληφθεί υπόψη κατά την κατασκευή ενός ιδιωτικού σπιτιού, ή μήπως έγινε με ανακριβή τρόπο; Ευτυχώς, ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, μπορείτε να διορθώσετε τα πάντα. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για το πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Ο σκοπός και οι τύποι των συστημάτων εξαερισμού του κελάριου

Το υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού χρησιμοποιείται συχνά από εμάς ως αποθήκη - υπάρχουν αποθηκευμένα κενά για το χειμώνα, ποδήλατα, παλιά έπιπλα και πολλά άλλα.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να απορρίψουν τετραγωνικά μέτρα και να εξοπλίσουν εκ νέου το υπόγειο σε ένα πλήρες οικιστικό ή οικιστικό κτίριο. Εδώ μπορείτε να οργανώσετε ένα εργαστήριο, ένα γραφείο, ένα γυμναστήριο και ακόμη και ένα πλυντήριο - όλα εξαρτώνται από τη φαντασία των ενοικιαστών και μια καλή συσκευή εξαερισμού στο υπόγειο της ιδιωτικής κατοικίας.

Τι είναι ο εξαερισμός του καπακιού; Υποδιαιρείται σε είδη με τον ίδιο τρόπο όπως και το σύστημα εξαερισμού σε άλλους χώρους:

 • Ο φυσικός αερισμός του υπογείου οργανώνεται με τη δημιουργία ενός συστήματος εκρήξεων (οπών) στα θεμέλια του κτιρίου μέσω των οποίων ο καθαρός αέρας θα ρέει στον υπο-χώρο. Το φυσικό σύστημα εξαερισμού είναι το λιγότερο δαπανηρό και εύκολο στην εγκατάσταση, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες - ο άνεμος και το χιόνι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κυκλοφορία του αέρα.
 • Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής στο υπόγειο είναι επίσης πολύ εύκολο να εγκατασταθεί και θα κοστίσει φθηνά. Η αρχή λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα στο σόκο και στο δρόμο, η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα μέσω του αέρα και της εξόδου του μέσω του σωλήνα.
 • Ο αναγκαστικός αερισμός του υπογείου αποτελείται από ένα σύστημα αεραγωγών και ανεμιστήρων που κατευθύνουν τις ροές του αέρα. Έτσι, ο στάσιμος αέρας αντλείται από το δωμάτιο και ο αέρας παροχής ρέει.

Οργάνωση του φυσικού αερισμού του πλίνθου

Πιο εύκολο υπόγειο σύστημα εξαερισμού - Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χέρια, τόσο κατά την κατασκευή και κατά την εργασία με ένα έτοιμο ίδρυμα. Για να γίνει αυτό, οι τοίχοι γίνονται μέσα από τις τρύπες -. Produhi, μέγεθος 15-20 cm είναι πιο εύκολο να κάνει φυσικού αερισμού και υπόγειο σε ένα ξύλινο σπίτι, γιατί το ξύλο είναι καλύτερο πριόνισμα επιδεκτική να δημιουργήσει τρύπες. Σε ένα κτίριο από τούβλα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τρυπάνια και σφυριά.

Για να οργανώσετε τον αερισμό στο υπόγειο με φυσικό τρόπο, πρέπει να αποκτήσετε τα παρακάτω υλικά:

 1. Μεταλλικό, πλαστικό ή αμιαντοτσιμέντο με διάμετρο ανάλογα με την ποσότητα του αέρα.
 2. Πλέγματα για την είσοδο και την έξοδο του σωλήνα, που αντιστοιχούν σε αυτό σε μέγεθος.
 3. Κατασκευές θόλων.
 4. Θερμομόνωση - ορυκτοβάμβακας ή παρόμοιο υλικό.

Εάν δεν υπάρχουν εσωτερικά χωρίσματα στο υπόγειο, θα αρκεί να κάνετε πολλά χτυπήματα κατά μήκος της περιμέτρου των τοίχων, σε ίσες αποστάσεις το ένα από το άλλο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι σε αντίθετα τοιχώματα οι οπές είναι απέναντι.

Εάν το υπόγειο χωρίζεται σε ξεχωριστούς χώρους, είναι απαραίτητο να γίνουν τουλάχιστον δύο εκρήξεις σε κάθε ένα από αυτά. Οι οπές θα πρέπει να βρίσκονται στο πάνω μέρος του υπογείου, ώστε να απέχουν τουλάχιστον 20 εκατοστά από το έδαφος. Αυτό γίνεται έτσι ώστε ο αέρας να μην πλημμυρίζεται από βροχή και να μην καλύπτεται με χιονιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η διαδικασία εγκατάστασης του φυσικού αερισμού είναι αρκετά εύκολη - πρώτα, ένα άνοιγμα γίνεται στο θεμέλιο σύμφωνα με τη διάμετρο του σωλήνα. Στη συνέχεια τοποθετείται στην οπή αυτή και στερεώνεται με θερμομόνωση. Το μήκος του σωλήνα πρέπει να αντιστοιχεί στο πάχος των τοίχων ή να υπερβαίνει ελαφρώς. Προκειμένου να προστατευθεί ο αεραγωγός από τις καιρικές συνθήκες και τα μικρά τρωκτικά, το τμήμα της οδού του σωλήνα πρέπει να κλείσει με ένα πλέγμα και να ρυθμιστεί η κορυφή από τη βροχή. Στο δωμάτιο, αξίζει επίσης να τοποθετήσετε μια μικρή σχάρα στον εξαερισμό - θα λειτουργήσει ως φίλτρο και θα βοηθήσει στη ρύθμιση της ροής του αέρα μέσα στο υπόγειο.

Εάν το υπόγειο είναι εντελώς βυθισμένο στο έδαφος ή εάν δεν μπορεί να κατασκευαστεί σε επαρκές υψόμετρο από το έδαφος - είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού, αξίζει να δοθεί προσοχή σε άλλες επιλογές. Και επίσης ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι κατάλληλο για μεγάλες βάσεις που αποτελούνται από πολλά δωμάτια.

Σύστημα εξαερισμού παροχής και εξαγωγής

Μια άλλη επιλογή προϋπολογισμού είναι πώς να κάνετε τον εξαερισμό στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας, η οποία δεν είναι εντελώς βυθισμένη στο έδαφος - ένα σύστημα εξαερισμού προμήθειας και εξαγωγής. Η αρχή της εργασίας της συνίσταται στην οργάνωση δύο καναλιών για την απόσυρση και την εισροή αέριων μαζών. Μπορείτε να κατασκευάσετε μια τέτοια δομή μόνοι σας χρησιμοποιώντας τα παρακάτω μέρη:

 • δύο σωλήνες αεραγωγού διαμέτρου 10-15 cm.
 • συνδετήρες τοίχου για σωλήνες.
 • στεγανωτικό ή θερμομονωτικό στρώμα ·
 • Δίχτυα και καλύμματα για τα ανοίγματα εξόδου.

Το κανάλι εξάτμισης (το άνοιγμα του σωλήνα) θα πρέπει να βρίσκεται στο πάνω μέρος, ακριβώς κάτω από την οροφή του υπογείου και να βγαίνει στο ύψος της οροφής του σπιτιού, κατά προτίμηση πάνω από την κορυφογραμμή. Η έξοδος του αγωγού τροφοδοσίας, μέσω του οποίου θα τροφοδοτείται καθαρός αέρας, θα πρέπει να χαμηλώνεται στο κάτω μέρος του υπογείου και να βρίσκεται περίπου μισό μέτρο πάνω από το δάπεδο. Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τον σωλήνα πιο κοντά στη θέση αποθήκευσης των τροφίμων, εάν το υπόγειο χρησιμοποιείται ως αποθήκη. Το κανάλι τροφοδοσίας είναι καλύτερο να τοποθετηθεί στο σκιασμένο τμήμα του σπιτιού, για παράδειγμα στη βόρεια πλευρά. Το σχέδιο του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να προβληθεί σε αυτό το υλικό.

Σωλήνες αεραγωγών θα πρέπει να εγκαθίστανται σε απέναντι τοίχους του καλύμματος, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να περάσει από ολόκληρη την περίμετρο του δωματίου. Το ρεύμα αέρα θα παρέχεται λόγω της διαφοράς των θερμοκρασιών στο κελάρι και στο δρόμο (γι 'αυτό και αφαιρείται όσο το δυνατόν περισσότερο ο σωλήνας εξάτμισης - στην οροφή). Για να διασφαλίσετε ότι ο καιρός δεν μειώνει την απόδοση του εξαερισμού στον υποπεδίο μιας ιδιωτικής κατοικίας, μπορείτε να βελτιώσετε το σύστημα τοποθετώντας μέσα του έναν ανεμιστήρα που λειτουργεί στην εκροή ή την εισαγωγή αέρα.

Όπως και το φυσικό σύστημα εξαερισμού, οι εξόδους σωλήνων πρέπει να προστατεύονται από δίχτυα και προστατευτικά. Εάν το υπόγειο χωρίζεται σε αρκετούς χώρους, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε κανάλια σε κάθε ένα από αυτά, ή τουλάχιστον να δημιουργήσετε ένα άνοιγμα στην κορυφή του τοίχου.

Ο φυσικός εξαερισμός του δαπέδου σε ιδιωτική κατοικία είναι κατάλληλος για χώρους που δεν υπερβαίνουν τα 30-40μ². Για τα μεγάλα δάπεδα του υπογείου, αξίζει να επιλέξετε ένα σύστημα αερισμού με υψηλή απόδοση.

Αναγκαστικός αερισμός των υπογείων

Η μέθοδος εξαναγκασμένου αερισμού εξασφαλίζει υψηλό ρεύμα αέρα μέσα στον σωλήνα λόγω του συστήματος ανεμιστήρων που λειτουργεί στην εισροή ή την εκροή. Λόγω του γεγονότος ότι το σύστημα τροφοδοτείται με ρεύμα, έχει αρκετή ισχύ για την πλήρη ενημέρωση του αέρα στο δωμάτιο.

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός στο υπόγειο είναι κατάλληλος για σχεδόν οποιαδήποτε κατασκευή και είναι υποχρεωτικός για εγκατάσταση σε πολυκατοικίες με υπόγειο δαπέδων μεγάλης έκτασης.

Ο αυτόνομος εξαερισμός είναι δύσκολο να κατασκευαστεί. Για το σκοπό αυτό, οι ενοικιαστές, κατά κανόνα, απευθύνονται στις υπηρεσίες εξειδικευμένων επιχειρήσεων. Προβλήματα κατά την εγκατάσταση προκύπτουν κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια του συγχρονισμού των ανεμιστήρων, της σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο και του σχεδιασμού των αγωγών. Επομένως, αν δεν ξέρετε πώς να φτιάξετε μια κουκούλα από το υπόγειο, αξίζει να λάβετε τη βοήθεια των επαγγελματιών πλοιάρχων.

Όταν εγκαθιστάτε ένα τέτοιο σύστημα αερισμού, είναι πολύ σημαντικό να υπολογίσετε σωστά τον όγκο των αέριων μαζών στο δωμάτιο. Αυτό μπορεί να γίνει με τον υπολογισμό της περιοχής του δωματίου και τον πολλαπλασιασμό του κατά τρεις. Ανάλογα με το λαμβανόμενο σχήμα είναι απαραίτητο να επιλέξετε την χωρητικότητα του ανεμιστήρα - υπολογίζεται από τον όγκο του αέρα που περνά μέσα από τη συσκευή μέσα σε μία ώρα, καθώς και από την χωρητικότητα των αγωγών. Για να μην μπερδεύεστε στους υπολογισμούς, μπορείτε να απευθυνθείτε στους συμβούλους στο κατάστημα όπου σχεδιάζετε να αγοράσετε τους οπαδούς.

Κάντε την εγκατάσταση των ανεμιστήρων στον έτοιμο αερισμό στο υπόγειο με τα χέρια τους είναι αρκετά απλή. Στο κατάστημα μπορείτε να παραλάβετε συσκευές που θα ταιριάζουν ιδανικά με τη διάμετρο των σωλήνων κανονικού μεγέθους. Στην πώληση υπάρχουν μοντέλα με τις περισσότερες δυνατότητες - για τα μικρά υπόγεια θα προσεγγίσει η συσκευή με χαμηλές ενδείξεις και για τις μεγάλες είναι απαραίτητο να γίνει υπολογισμός των όγκων του αέρα. Οι ανεμιστήρες συνήθως απελευθερώνονται σε περιπτώσεις με ειδικά εξαρτήματα σωληνώσεων. Απομένει μόνο να επιλέξετε ένα σφραγισμένο υλικό για αξιόπιστη σύνδεση όλων των εξαρτημάτων.

Το σύστημα ελέγχεται χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πίνακα, στο οποίο μπορούν να υπάρχουν κουμπιά για την εναλλαγή των ακόλουθων λειτουργιών:

 • ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συστήματος εξαερισμού.
 • ρύθμιση της λειτουργίας των ανεμιστήρων εισαγωγής και εξαγωγής ·
 • αισθητήρες για τη θερμότητα και την υγρασία.
 • timer - για να ενεργοποιήσετε αυτόματα το σύστημα.

Φυσικά, αν το υπόγειο χρησιμοποιείται για οικιακούς σκοπούς, μπορείτε να κάνετε με την απλούστερη έκδοση του συστήματος εξάτμισης και τροφοδοσίας, χωρίς πρόσθετες λειτουργίες.

Ωστόσο, εάν οι εγκαταστάσεις αποθηκεύουν τρόφιμα, στεγνά ρούχα ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα καθιστικό, αξίζει να αγοράσετε ένα βελτιωμένο μοντέλο της συσκευής. Αυτό δεν θα σπαταλήσει επιπλέον χρόνο και προσπάθεια για την προσαρμογή των συστημάτων εξαερισμού.

Πώς να φτιάξετε ένα καθιστικό από το υπόγειο

Σήμερα, είναι πολύ δημοφιλές να κατασκευάζονται χώροι διαβίωσης ή εργασίας στα δάπεδα του υπογείου, καθώς αυτό αυξάνει σημαντικά τη χρήσιμη επιφάνεια ολόκληρου του κτιρίου. Τέτοιες καινοτομίες έχουν επηρεάσει όχι μόνο τις ιδιωτικές κατοικίες, αλλά και τα πολυώροφα κτίρια - όλο και πιο συχνά στο υπόγειο που ανοίγουν γραφεία, εργαστήρια και ακόμη καφενεία.

Πώς να αφαιρέσετε την υγρασία στο υπόγειο και να κάνετε ένα λειτουργικό δωμάτιο εδώ; Γι 'αυτό, φυσικά, χρειάζεστε έναν ισχυρό εξαναγκασμένο εξαερισμό του δαπέδου του υπογείου, ο οποίος δεν θα επιτρέψει στον αέρα να παραμείνει στάσιμος και υγρός. Επιπλέον, πρέπει να εκτελεστούν οι ακόλουθες επισκευές:

 • συστήματα θέρμανσης ή υποδαπέδιας θέρμανσης.
 • παροχή καλής υδροηλεκτρικής και θερμικής μόνωσης τοίχων και δαπέδων.
 • εγκατάσταση αισθητήρων και χρονιστών για την αυτοματοποίηση του συστήματος εξαερισμού.
 • Παροχή κυκλοφορίας αέρα ανάμεσα στο υπόγειο και το υπόλοιπο σπίτι.

Ένα τέτοιο περίπλοκο σχέδιο αερισμού σχεδόν δεν προσφέρεται για ανεξάρτητη εγκατάσταση, επειδή είναι απαραίτητο να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία και υγρασία στο δωμάτιο. Για αυτό, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός με ένα σύστημα φίλτρων, αισθητήρων και βαλβίδων. Οι κανονιστικές τιμές για τις κατοικίες υπόγειου κτιρίου είναι: θερμοκρασία 17-22 ° C και σχετική υγρασία 55-65%.
Έτσι, σε αυτό το υλικό, διαπιστώσαμε ότι η εγκατάσταση απλών συστημάτων εξαερισμού του υπογείου (φυσικού και τροφοδοτικού και καυσαερίου) μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα. Θα κοστίσει φθηνά, αλλά ανακουφίζει πλήρως το υπόγειο της υγρασίας και της μούχλας. Πιο πολύπλοκα σχήματα - ο εξαναγκασμένος και σύνθετος αερισμός μπορεί να απαιτεί τη βοήθεια ειδικών, αλλά θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Η συσκευή αερισμού στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας

Τα υπόγεια σε μια ιδιωτική κατοικία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια ευρεία ποικιλία αναγκών. Κατά κανόνα οργανώνουν εργαστήρια, γυμναστήρια, σάουνες. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, το κελάρι χρησιμοποιείται ως κελάρι. Ανεξάρτητα από το τι έχει το υπόγειο στην ιδιωτική κατοικία, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει καλή κυκλοφορία αέρα. Ο εξαερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας μπορεί να γίνει ανεξάρτητα ή από επαγγελματίες.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού και του μεγέθους του δωματίου, καθώς και τα αποτελέσματα που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θέλει να επιτύχει.

Χωρίς μια συνεχή κυκλοφορία του αέρα και την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας στους τοίχους του υπογείου θα σχηματιστεί ένας μύκητας και μούχλα. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να οργανωθεί αποτελεσματικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Τύποι συστημάτων ανταλλαγής αέρα

Ο εξαερισμός στο υπόγειο μπορεί να είναι αναγκασμένος ή φυσικός. Εάν ο εξαερισμός στο κελάρι ή στο κελάρι είναι φυσικό, ο αέρας θα εισέλθει ανεξάρτητα στο υπόγειο μέσω των σωλήνων, μετά από τον οποίο θα αφαιρεθεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής. Με άλλα λόγια, η φυσική κυκλοφορία θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρήση ειδικών συσκευών. Σε ένα μικρό ξύλινο ιδιωτικό σπίτι, ο εξαερισμός αυτός φαίνεται να είναι το πιο αποδεκτό. Η κουκούλα θα είναι επαρκής σε αυτή την περίπτωση.

Αγωγοί καυσαερίων κάτω από την οροφή.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός μιλά για τον εαυτό του - ο αέρας θα κυκλοφορεί στο δωμάτιο με τη βοήθεια ειδικών ανεμιστήρων. Θα εγχύσουν καθαρό αέρα στο υπόγειο, και θα αφαιρέσουν το στάσιμο μετά από λίγο. Αυτός ο εξαερισμός θα είναι μια ιδανική λύση για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα σε οποιοδήποτε κελάρι.

Φυσικά, μπορούν να θεωρηθούν εδώ τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού, τα οποία όχι μόνο θα είναι υπεύθυνα για την εισροή και την εκροή του αέρα, αλλά και για τη θέρμανση και την ψύξη του, όπως απαιτείται, καθώς και για το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας. Αυτά τα συστήματα εξαερισμού είναι πολύ περίπλοκα, διότι τα φίλτρα, τα διαχωριστικά συστήματα και άλλες συσκευές πρέπει να χρησιμοποιούνται στη δουλειά τους, κάτι που σπανίως μπορεί να βρεθεί σε μια ξύλινη ιδιωτική κατοικία.

Απλό φυσικό ή εξαναγκασμένο εξαερισμό μπορεί να τοποθετηθεί με το χέρι. Η κουκούλα σε αυτή την περίπτωση θα είναι αρκετά ικανοποιητική και φθηνή.

Αερισμός με τα χέρια

Η απλούστερη προσέγγιση στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο είναι η διείσδυση στο υπόγειο ειδικών ανοιγμάτων μέσω των οποίων το υπόγειο θα είναι κορεσμένο με οξυγόνο. Στο κελάρι ενός ιδιωτικού σπιτιού, εντελώς θαμμένο στο έδαφος, είναι δύσκολο να γίνουν τέτοιες τρύπες, γι 'αυτό και η λύση αυτή αφορά μόνο τα ημι-θαμμένα κελάρια. Οι οπές πρέπει να βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του δωματίου. Το μέγεθός τους πρέπει να επαρκεί για την εξασφάλιση αποτελεσματικού αερισμού. Συνιστάται η προστασία των οπών με δίχτυα από έντομα και τρωκτικά.

Παράθυρα αερισμού (καλύπτονται με γρίλιες).

Χωρίς αμφιβολία, αυτός ο απλός εξαερισμός είναι πολύ καλύτερος από την απουσία του. Αλλά η αποτελεσματικότητά του είναι χαμηλή. Μια πιο αποτελεσματική λύση είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού δύο σωλήνων.

Τι θα χρειαστεί για να δημιουργηθεί ένας τέτοιος αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

 • 2 σωλήνες, η διάμετρος των οποίων μπορεί να κυμαίνεται από 8 έως 15 cm.
 • Μεταλλικές προστατευτικές γρίλιες και καλύμματα.
 • Υλικό θερμικής μόνωσης.

Η συσκευή φυσικού αερισμού

Ο αγωγός τροφοδοσίας στο σύστημα μας θα είναι υπεύθυνος για την παροχή καθαρού αέρα στο υπόγειο. Το κάτω άκρο του σωλήνα τροφοδοσίας πρέπει να εγκατασταθεί σε ύψος 20-40 cm από το δάπεδο του υπογείου και το πάνω μέρος να βγαίνει από το βάθρο στο δρόμο και να τοποθετηθεί σε επίπεδο 40-60 cm από το έδαφος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τέλος του δρόμου είναι κλειστό από ένα πλέγμα. Εάν είναι επιθυμητό, ​​ο προεξέχων σωλήνας μπορεί να γίνει ασήμαντος.

Η αρχή της φυσικής ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.

Το κάτω τμήμα του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται κάτω από την οροφή του υπογείου. Εάν το φαγητό αποθηκεύεται στο κελάρι ή στο κελάρι μιας ιδιωτικής κατοικίας, είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τον σωλήνα ακριβώς πάνω από τον τόπο τοποθέτησης. Το άνω μέρος του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να αποσύρεται μέσω όλων των κατασκευαζόμενων δαπέδων προς το δρόμο. Το άκρο του πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 30-60 cm από την οροφή, γεγονός που εμποδίζει το νερό ή το χιόνι να εισέλθουν στο εσωτερικό του σωλήνα.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το συμπύκνωμα θα σχηματιστεί αναπόφευκτα στους σωλήνες και ότι η υγρασία δεν μπορεί να φτάσει στο δάπεδο του υπογείου, μπορεί να τοποθετηθεί ένα ειδικό δοχείο στο κελάρι, το οποίο θα συγκεντρώνει όλο το νερό.

Οι σωλήνες για τη συσκευή εξαερισμού μπορούν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε υλικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε σωλήνες από PVC ή αμιαντοτσιμέντο, οι οποίοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί και ανθεκτικοί.

Ο φυσικός αερισμός εξαερισμού και εξαγωγής δεν συνεπάγεται πρόσθετες συσκευές. Ο αέρας θα πέσει στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού μέσω ενός σωλήνα τροφοδοσίας και στη συνέχεια θα περάσει από μια καμινάδα. Είναι σημαντικό να εγκαταστήσετε σωλήνες στα αντίθετα άκρα του υπογείου, έτσι ώστε να μην υπάρχει τέτοιο πράγμα, όταν καθαρός αέρας μετά την εισαγωγή θα βγει αμέσως.

Το σύστημα αυτού του τύπου θα αφορά τα κελάρια, των οποίων η έκταση δεν υπερβαίνει τα 30-40 τ.μ. Εάν το υπόγειο έχει μεγάλη επιφάνεια, μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού εξαερισμού και εξαγωγής. Για χώρους όπως το υπόγειο ενός κτιρίου διαμερισμάτων ή ένα μεγάλο ιδιωτικό εξοχικό σπίτι, είναι προτιμότερο να εξετάσετε την επιλογή με μια συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Η συσκευή υποχρεωτικού εξαερισμού

Ο σχεδιασμός του συστήματος αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα είναι παρόμοιος με αυτόν που περιγράφεται στο κεφάλαιο για τον φυσικό εξαερισμό. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι ανεμιστήρες των αγωγών είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής.

Ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στον αγωγό τροφοδοσίας θα παρέχει αέρα στο υπόγειο. Ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στο σωλήνα εξάτμισης, αντίθετα, ο στάσιμος αέρας θα εκκενωθεί έξω. Είναι σημαντικό οι οπαδοί να εργάζονται ταυτόχρονα, όχι εναλλάξ.

Όσο για τη δύναμη των οπαδών, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Πριν από την αγορά σας συνιστάται να υπολογίσετε την έκταση του υπογείου σας, καθώς και το κατά προσέγγιση ποσό του, έτσι ώστε ο πωλητής-σύμβουλος να μπορεί να επιλέξει την καταλληλότερη συσκευή για τη δημιουργία αποτελεσματικού εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του σωλήνα και στερεώνεται καλά εκεί. Γι 'αυτό πρέπει επίσης να γνωρίζετε τη διάμετρο των σωλήνων εξαερισμού, ώστε να μπορείτε εύκολα να επιλέξετε τις διαστάσεις του ανεμιστήρα.

Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα δεν είναι δύσκολη. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές έχουν απλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εγκατάσταση των συσκευών τους: οι ανεμιστήρες κατασκευάζονται σε ειδικά περιβλήματα, διαθέτουν αξιόπιστους συνδετήρες και το κιτ περιλαμβάνει βραχίονες και όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από οπαδούς. Και όλες οι επιλογές διαφέρουν στην τιμή. Ορισμένοι ανεμιστήρες είναι εφοδιασμένοι με χρονοδιακόπτη, οπότε ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει μια συγκεκριμένη ώρα όταν θα ενεργοποιήσει και θα απενεργοποιήσει, πράγμα που είναι πολύ βολικό εάν δεν ζείτε σε μια ιδιωτική κατοικία όλη την ώρα.

Από το πόσο καλά γίνεται το σύστημα εξαερισμού του κελάριου κάτω από το σπίτι, η άνεση της διαμονής στην παραπάνω αίθουσα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Σύνθετα συστήματα εξαερισμού

Εάν έχετε ένα μεγάλο ιδιωτικό σπίτι στο οποίο δημιουργήσατε ένα σύγχρονο μονωμένο υπόγειο, τότε συνιστάται να μην βασίζεστε στους δικούς σας πόρους για να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού, αλλά να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια των επαγγελματιών. Το ζήτημα καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό αν υπάρχουν στο ισόγειο κατοικίες. Το σύστημα εξαερισμού σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαθέτει κλιματιστικά που θερμαίνουν ή ψύχουν τον καθαρό αέρα. Επιπλέον, συνιστάται η εγκατάσταση ειδικών φίλτρων που καθαρίζουν τον εισερχόμενο αέρα. Τα συστήματα υγρασίας είναι επίσης πολύ δημοφιλή.

Η εγκατάσταση σύνθετων συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού είναι καλύτερα να ανατεθεί σε επαγγελματίες.

Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού έχει πολλά πλεονεκτήματα και υπάρχουν μόνο δύο μειονεκτήματα: υψηλό κόστος και πολυπλοκότητα εγκατάστασης. Πριν εγκαταστήσετε το σύστημα εξαερισμού, θα πρέπει να υπολογίσετε προσεκτικά τα πάντα και να αποφασίσετε εάν είναι πραγματικά απαραίτητο ή μπορείτε να διαχειριστείτε πλήρως με απλούστερες λύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού για μια μεγάλη αίθουσα υπογείων θα πρέπει να παρέχεται ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του σπιτιού, διότι στο ήδη κατασκευασμένο κτίριο αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στη στεγανοποίηση του υπογείου. Όχι, ακόμη και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ισχυρό σύστημα αερισμού, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του, αν βρίσκεται στο υπόγειο ενός κτιρίου ιδιωτικής ή πολυκατοικίας θα είναι συνεχώς υγρό.

Συμβουλευτικός χώρος, κατασκευαστής με 8 χρόνια εμπειρίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος ως ηγέτης ομάδας σε μια εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή εκτός πόλης.

Η ανάγκη για καλό αερισμό του υπόγειου χώρου και η σωστή του διάταξη

Ο εξαερισμός είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στη διάταξη σχεδόν κάθε κτιρίου. Χωρίς αυτό στα δωμάτια θα ξεκινήσει σταδιακά μούχλα, μύκητες, αυξημένη υγρασία. Όλα αυτά καθιστούν τη στέγαση λιγότερο κατάλληλη για τη ζωή: η αντοχή της επιδεινώνεται, η ανθεκτικότητα μειώνεται, το μικροκλίμα γίνεται επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει την εμφάνιση κακής υγείας και ασθενειών.

Ο αερισμός του υπόγειου χώρου είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της τοποθέτησης ενός καλού σπιτιού, το οποίο μπορεί τόσο να αποχετεύσει το δωμάτιο όσο και να βελτιώσει την ατμόσφαιρα του. Αλλά πολλοί οικοδόμοι απλά δεν δίνουν το θέμα αυτό προσοχή, η οποία στο μέλλον δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους.

Σχεδόν κάθε άτομο που συνειδητοποίησε τη σημασία του εξοπλισμού του αερισμού του υπογείου μπορεί να το κάνει μόνο του.

Αυτό απαιτεί λίγη κατανόηση του θέματος της σωστής ρύθμισης και έχει πολύ λίγες δεξιότητες στην κατασκευή.

Υπάρχουν πολλοί συνήθεις τύποι εξαερισμού, καθένας από τους οποίους έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Πριν αρχίσετε να εργάζεστε, πρέπει να κατανοήσετε αυτά τα ζητήματα καλά, να καταλάβετε τι είναι πιο κατάλληλο για τις συγκεκριμένες σας συνθήκες και μόνο τότε να αρχίσετε να εφαρμόζετε την ιδέα που σχεδιάσατε.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού

Εξαερισμού στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας, για όλους τη σημασία της, είναι μια πολύ απλή δομή, η αρχή της οποίας είναι προσβάσιμο στην κατανόηση του καθενός. Η κατώτατη γραμμή είναι να δημιουργηθεί στο υπόγειο του μια σταθερή ροή φρέσκου αέρα, τα οποία θα κυκλοφορούν συνεχώς γύρω από το δωμάτιο, για την ανάληψη των στάσιμων μυρωδιές, υγρασία και τη φρεσκάδα για να κάνει του. Το κύριο πρόβλημα στην επίτευξη του βέλτιστου επιπέδου αερισμού των κελαριών είναι η επιλογή των σωλήνων της απαιτούμενης διαμέτρου και μήκους. Πολλά εξαρτώνται από τις τιμές αυτών των παραμέτρων.

Εάν το ύψος εγκατάστασης των σωλήνων είναι πολύ υψηλό, καθώς και η διάμετρος τους, αυτό θα οδηγήσει στο γεγονός ότι το δωμάτιο θα είναι υπερβολικά κρύο και θα εμφανιστεί ένα μεγάλο ρεύμα. Εάν κάνουμε το αντίθετο - πολύ μικρό σωλήνες, φτάνοντας στο ίδιο το δάπεδο, τότε απειλεί με το γεγονός ότι στο υπόγειο θα υπάρξει στασιμότητα και υγρασία. Γι 'αυτό πρέπει να επιλέξετε τις πιο βέλτιστες επιλογές.

Εάν ενδιαφέρεστε για το πώς θα τραβήξετε σωστά την κουκούλα, πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι μπορεί να τοποθετηθεί με δύο τρόπους: μέσα στους τοίχους του κτιρίου ή να αφαιρεθεί μέσα από την οροφή. Η πρώτη περίπτωση πραγματοποιείται ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του σπιτιού και να το κάνει όταν το κτίριο είναι ήδη έτοιμο θα είναι δύσκολο. Ως εκ τούτου, για ένα άτομο που θέλει να σχεδιάσει μια κουκούλα στο υπόγειο ενός ήδη χτισμένου σπιτιού, η δεύτερη επιλογή είναι η πλέον κατάλληλη.

Φυσικός αερισμός των υπογείων

Ο εξαερισμός στο υπόγειο μπορεί να είναι φυσικό ή τεχνητό, σε διαφορετικές περιπτώσεις, ο ξηρός αέρας προσελκύεται λίγο διαφορετικά. Στην περίπτωση μιας φυσικής επιλογής, ο καθαρός αέρας προέρχεται από μόνη της, χωρίς πρόσθετες συσκευές και μηχανισμούς. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου συστήματος εξαρτάται από το μέγεθος του ίδιου του δωματίου, το οποίο χρειάζεται μια νέα παροχή αέρα. Αν χρειάζονται περισσότερα από 50 τετραγωνικά μέτρα, τότε οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσουν τεχνητά. Ο εξαερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας που καταλαμβάνει μια μικρή περιοχή, με τη σειρά της, μπορεί να είναι φυσικό. Εδώ η κίνηση των μαζών του αέρα συμβαίνει υπό την επίδραση των ίδιων των δυνάμεων της φύσης και είναι αρκετή για να διατηρηθεί ένα ευχάριστο μικροκλίμα.

Πριν ξεκινήσετε, είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξετε ένα λεπτομερές σχέδιο εξαερισμού για μελλοντικές ενέργειες, για να υπολογίσετε όλες τις απαραίτητες παραμέτρους. Η οπή στην οποία θα περάσει ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να γίνει κάτω από την οροφή. Ο σωλήνας που θα χρησιμοποιηθεί εδώ πρέπει να ανυψωθεί λίγο πάνω από την κορυφή της οροφής του σπιτιού κατά περίπου 50 εκατοστά. Όσον αφορά τις άλλες σωλήνες, το οποίο θα πρέπει να παρέχονται φρέσκο ​​αέρα, τότε ακμή της θα πρέπει να είναι αυξημένα πάνω από το δάπεδο του υπογείου περίπου 40-50 εκατοστά, και το άλλο άκρο - ανέκυψαν στις ίδιες 50 εκατοστά πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Αν μιλάμε για τη διάμετρο των σωλήνων που χρησιμοποιούνται, τόσο περισσότερο θα είναι όλο και καλύτερα στο τέλος αποδεικνύεται η κυκλοφορία του αέρα. Αλλά πολύ μεγάλη διάμετρο πρέπει να είναι τέτοια εξαερισμού του υπογείου σε ένα ιδιωτικό σπίτι, θα οδηγήσει σε υπερβολικό κρύο και άλλα αρνητικά φαινόμενα.

Ο κατάλογος των εργαλείων και των υλικών για το έργο αυτό είναι πολύ μικρός:

 • Σωλήνες που μπορούν να είναι πλαστικό ή μέταλλο.
 • Deflectors;
 • Σφιγκτήρες για στερέωση και ρύθμιση σωλήνων.

Το καλύτερο είναι να σκεφτεί για τον αερισμό κατά το στάδιο της κατασκευής του σπιτιού, όταν ο δροσερός θάλαμος που μόνο, τότε δεν θα ήταν αρκετά δύσκολο - θα πρέπει να επιλέξετε μια θέση για το πέρασμα των σωλήνων για να κάνουν τρύπες εκεί και να θέσει το σχέδιο. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για το κελάρι - σε αυτό όλες οι ενέργειες εκτελούνται με παρόμοιο τρόπο.

Αν μιλάμε για ένα ήδη κατασκευασμένο κτίριο, στο οποίο η κουκούλα δεν είχε αρχικά προβλεφθεί, τότε θα είναι λίγο πιο περίπλοκο. Η πιο απλή επιλογή στην περίπτωση αυτή είναι η ακόλουθη: σε μερικά μέρη όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των σωλήνων εξάτμισης, πρέπει να σκάψετε το έδαφος στο θεμέλιο. Σε αυτό είναι απαραίτητο να κάνετε τρύπες, όπου θα τραβηχτεί η κουκούλα.

Οι σωληνώσεις πρέπει να στερεώνονται στους τοίχους του κτιρίου χρησιμοποιώντας κατάλληλους σφιγκτήρες και πείρους.

Προκειμένου οι σωλήνες να λειτουργούν όσο το δυνατόν περισσότερο και ο αερισμός να είναι υψηλής ποιότητας, πρέπει να προστατεύονται από τη συμπύκνωση και τη σκουριά. Για το σκοπό αυτό πρέπει να εγκατασταθεί ένα ειδικό πλέγμα και ένας εκτροπέας στο σωλήνα τροφοδοσίας, το οποίο προστατεύει από τη συμπύκνωση.

Τεχνητός εξαερισμός

Αυτή η επιλογή έχει επίσης πολλούς τρόπους υλοποίησης. Όπου η φυσική ροή καθαρού αέρα δεν είναι επαρκής λόγω της αδυναμίας του και της μεγάλης επιφάνειας του δωματίου, χρησιμοποιούνται άλλοι τρόποι δημιουργίας της εισροής του. Ένας καλός τρόπος για να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού είναι να χρησιμοποιήσετε ειδικά μικρά ανεμιστήρες. Καταναλώντας λίγη ενέργεια, χύνουν τη ροή του αέρα, βοηθούν στον αερισμό και στην αποστράγγιση του κελαριού.

Για να βρείτε τη διάμετρο της οπής για τον ανεμιστήρα, μπορείτε να ξεκινήσετε από τον ακόλουθο πρακτικό υπολογισμό: 1 εκατοστό της διάμετρος οπών ανά 10 τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του υπογείου.

Για παράδειγμα, αν το υπόγειο του σπιτιού σας είναι 100 τετραγωνικά μέτρα. m, τότε πρέπει να κάνετε μια τρύπα και, κατά συνέπεια, να εφαρμόσετε έναν ανεμιστήρα, διαμέτρου 10 εκατοστών.

Συχνά σε μεγάλα σπίτια, δεν χρησιμοποιείται μόνο ένας ανεμιστήρας και όχι σε ένα μέρος. Κατά κανόνα, πρόκειται για ένα πολύπλοκο ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο είναι κοινό για όλη την κατοικία και τα πολλά μέρη της: δωμάτια, κουζίνα, τουαλέτα. Εάν ενδιαφέρεστε για το πώς να κάνετε τον αερισμό στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού, συμπεριλαμβανομένων όλων αυτών των επιλογών, συνιστάται να συμβουλευτείτε επαγγελματίες. Εάν ο στόχος σας είναι απλά να στραγγίξετε το υπόγειο, τότε μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας.

Όσον αφορά την τεχνολογία εγκατάστασης του εξαναγκασμένου εξαερισμού, είναι πολύ παρόμοια με την περίπτωση με φυσικό, αλλά έχει κάποιες αποχρώσεις και διαφορές.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε - το ύψος της κουκούλας πρέπει να γίνει σε υψόμετρο περίπου 50 εκατοστών πάνω από το έδαφος. Σε κάθε σωλήνα: και εκείνο στον οποίο εισέρχεται ο αέρας από τον δρόμο και εκείνο που απελευθερώνει το περιεχόμενο του υπογείου, πρέπει να τον εγκαταστήσετε στον ανεμιστήρα. Βεβαιωθείτε ότι οδηγούν τα ρεύματα αέρα προς τη σωστή κατεύθυνση, και όχι, για παράδειγμα, τόσο προς τα έξω όσο και προς τα μέσα.

Συμπέρασμα

Εδώ είναι τέτοιες αρκετά κατανοητές και απλές ενέργειες θα σας βοηθήσουν να εξοπλίσετε την κουκούλα για το υπόγειο μόνοι σας. Σε αυτό δεν υπάρχει απολύτως τίποτα περίπλοκο. Συνοψίζοντας, μπορεί να ειπωθεί ότι η ουσία της ύλης έγκειται στη δημιουργία οπών για σωλήνες που μπορούν να είναι τόσο κάτω από τον τοίχο όσο και στην οροφή του κτιρίου, καθώς και την εγκατάσταση σωλήνων με το απαιτούμενο μήκος και διάμετρο.

Θυμηθείτε επίσης ότι το ζήτημα του πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο υπόγειο μπορεί να ακούγεται λίγο διαφορετικό για τους ανθρώπους που ζουν σε διαφορετικές συνθήκες εδάφους και καιρού. Μετά από όλα, όπου το κλίμα είναι πολύ κρύο, είναι επιθυμητό να αποφευχθεί υπερβολικά ενεργός αερισμός.
Κάνετε τα πάντα μόνο όταν προγραμματίζετε όλες τις ενέργειες εκ των προτέρων, αποθηκεύετε τα απαραίτητα εργαλεία και υλικό. Θυμηθείτε ότι είναι καλύτερο να κάνετε επιχειρήσεις πιο αργά, αλλά ποιοτικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, και να μην ξαναχτίζετε τα πάντα ξανά πολλές φορές.

Πώς να αερίζετε σωστά το υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού

Yevgeny Rudenko • 14 Ιουλίου 2018 • 07:55:21

Ποιος είναι ο σκοπός του, εξαρτάται από τα χόμπι και τις ευκαιρίες των ιδιοκτητών. Πρέπει να πω ότι το υπόγειο μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε λειτουργία: μπορεί να είναι ένα εργαστήριο, ένα γυμναστήριο, ένα κελάρι ή κάτι άλλο. Αλλά ανεξάρτητα από το σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις, θα πρέπει να φέρετε όλες τις απαραίτητες επικοινωνίες σε αυτό.

Γιατί το κελάρι χρειάζεται εξαερισμό;

Ο εξαερισμός του κελάριου σε μια ιδιωτική κατοικία αξίζει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η λανθασμένη ανταλλαγή αέρα προκαλεί μια σειρά προβλημάτων που μπορούν να προκαλέσουν αλλοίωση του χώρου και ακόμη και να βλάψουν την υγεία των ιδιοκτητών. Η επίσκεψη σε ιδιωτικά σπίτια ή ακόμη και η διαβίωση σε αυτά δεν σκεφτόμαστε τη διάταξη του υπόγειου κτιρίου και τους κινδύνους που μπορεί να κρύψει από μόνο του. Ας μιλήσουμε για το πόσο ενοχλητικό μπορεί να οδηγήσει ένα αναποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού υπογείου.

 1. Εάν αποφασίσετε να οργανώσετε ένα κελάρι στο κελάρι, τότε θυμηθείτε ότι και τα λαχανικά αναπνέουν, καταναλώνουν επίσης οξυγόνο, εκκρίνουν αέριο και νερό. Για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα είναι καλά αποθηκευμένα και δεν χάνουν τις χρήσιμες και γευστικές τους ιδιότητες, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα στο κατάλληλο επίπεδο.
 2. Τα σφάλματα στο σύστημα ανταλλαγής αέρα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα λαχανικά και τα φρούτα. Η όλη συγκομιδή, που συλλέγεται για χειμερινή αποθεματοποίηση, μπορεί να καταστραφεί ανεπανόρθωτα.
 3. Μόνιμη υγρασία και μούχλα, ο σχηματισμός σπόρων και μυκήτων ευνοούν την εμφάνιση ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, άσθματος, αλλεργιών.
 4. Με υψηλή υγρασία στο υπόγειο ενός κτιρίου κατοικιών, τα υλικά θεμελίωσης και τα δάπεδα επιδεινώνονται βαθμιαία. Σταδιακά, η υγρασία από το κελάρι μετακινείται στους επάνω ορόφους.

Σε κάθε κάβα πρέπει να υπάρχει φυσική κίνηση καθαρού αέρα. Εισέρχεται ανεξάρτητα στο υπόγειο όπου, με ανάμειξη με αέρια και διοξείδιο του άνθρακα, οδηγείται στο δρόμο με τη βοήθεια ειδικά εξοπλισμένων σωλήνων και κουκούλας.

Θυμηθείτε! Η στασιμότητα του αέρα στο υπόγειο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία όλων των ενοικιαστών.

Τύποι συστημάτων

Βεβαιωθείτε ότι η σωστή εναλλαγή αέρα στο δωμάτιο μπορεί να είναι αρκετοί τρόποι αερισμού:

Ο μεικτός τύπος συνδυάζει τα προηγούμενα.

Φωτογραφία: κολάζ © Vosaduli.ru

Σημαντικό! Παρά τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος ανταλλαγής αέρα, έχει πολλά μειονεκτήματα: την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης, το υψηλό κόστος του εξοπλισμού, πρέπει να έχετε γνώση σχετικά με τη φροντίδα και τη λειτουργία του εξοπλισμού.

Ποια υλικά χρειάζονται

Ο φυσικός αερισμός του υπόγειου χώρου σε μια ιδιωτική κατοικία είναι καλός επειδή μπορεί να κατασκευαστεί με τα χέρια σας χρησιμοποιώντας φθηνά μέρη.

Για την κατασκευή του αεραγωγού χρησιμοποιούνται σωλήνες από PVC και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σωλήνες από γαλβανισμένο φύλλο μετάλλου. Συνδέστε τις δομές με τη βοήθεια προσαρμογέων και γωνιών παρόμοιων υλικών.

Φωτογραφία: κολάζ © Vosaduli.ru

Η κατασκευή ξύλινων αεραγωγών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και πρακτικά δεν χρησιμοποιείται σήμερα.

Η βέλτιστη λύση είναι ο σωλήνας PVC. Είναι πολύ φτηνά και μπορείτε να τα αγοράσετε σε οποιοδήποτε κατάστημα κατασκευών. Η συναρμολόγηση μιας δομής από ένα τέτοιο υλικό είναι αρκετή ακόμη και για έναν ερασιτέχνη.

Σημειώστε! Στις οπές αερισμού, που βλέπουν στο δρόμο, πρέπει να βάλετε τις γρίλιες. Αυτό θα αποτρέψει τη διείσδυση τρωκτικών στο υπόγειο και τα παρακείμενα δωμάτια.

Τεχνολογία εκτέλεσης εργασιών

Η τεχνολογία, ο χρόνος, τα υλικά και το κόστος θα εξαρτηθούν από την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού, την περιοχή του δωματίου και τα αποτελέσματα που βασίζονται οι ιδιοκτήτες.

Υπολογισμός και ανάπτυξη του συστήματος

Πριν από την εφαρμογή της διάταξης αερισμού του κελάριου σε ιδιωτική κατοικία στην πράξη, τα πάντα πρέπει να υπολογίζονται και να επαληθεύεται ότι είναι πραγματικά απαραίτητο. Είναι πιθανό ότι κάτι λιγότερο περίπλοκο θα σας ταιριάξει. Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι το σύστημα ανταλλαγής αέρα πρέπει να μελετηθεί ακόμη και όταν προγραμματίζεται και οικοδομεί ένα σπίτι.

Για λόγους σαφήνειας, είναι καλύτερο να σχεδιάσετε ένα διάγραμμα και να προσανατολιστείτε ήδη σε αυτό για τη διάταξη εξαερισμού. Έτσι, στο σχέδιο είναι δυνατό να τοποθετηθούν σημεία σύνδεσης του αγωγού, το μήκος, η ποσότητα και η διάταξη των σφιγκτήρων.

Προσοχή παρακαλώ! Η στεγανοποίηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διάταξη του εναλλάκτη αέρα. Η σταθερή υγρασία δεν θα δώσει την ευκαιρία να εργαστείτε αποτελεσματικά ακόμη και για ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού.

Μέθοδοι φυσικού αερισμού

Ο φυσικός αερισμός βασίζεται σε στοιχειώδη γνώση της φυσικής. Η βάση είναι η διαφορά στη θερμοκρασία και την πίεση του εξωτερικού περιβάλλοντος και μέσα στο δωμάτιο.

Για φυσική κυκλοφορία αέρα, θα χρειαστείτε:

 1. Σωλήνας εισαγωγής, εξοπλισμένος με μια σχάρα για προστασία από τρωκτικά.
 2. Ο αγωγός εξαγωγής, ο οποίος διαθέτει έξοδο στον τοίχο, ο οποίος είναι εγκατεστημένος για την απομάκρυνση του στάσιμου αέρα. Θα πρέπει να έχει μια σμάλτο (ειδικά το χειμώνα και το φθινόπωρο), και στο υπόγειο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με μια συσκευή για τη συλλογή συμπυκνωμάτων.
 3. Πρόσθετα ανοίγματα στους τοίχους του υπογείου, που έχουν πρόσβαση στο δρόμο, δημιουργούνται για την αύξηση της κυκλοφορίας του αέρα.

Οι σωλήνες εισόδου και εξαγωγής βρίσκονται απέναντι από το κτίριο.

Για τη σημείωση! Τα μειονεκτήματα του φυσικού αερισμού είναι η αδύναμη κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα και η εξάρτησή τους από τους φυσικούς παράγοντες.

Η συσκευή της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Ένα χαρακτηριστικό του σχεδιασμού ενός τέτοιου συστήματος είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρων καναλιών μέσα στους σωλήνες εισόδου και εξόδου. Σε όλα τα υπόλοιπα, ο εξαναγκασμένος αερισμός στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας είναι παρόμοιος με τον φυσικό τρόπο ανταλλαγής αέρα.

Ένας ενσωματωμένος ανεμιστήρας στο σωλήνα εισόδου αντλεί αέρα μέσα στο κελάρι. Το σύστημα εξαερισμού, το οποίο βρίσκεται στον αγωγό εξαγωγής, αποβάλλει τον εξωτερικό αέρα. Μια υποχρεωτική προϋπόθεση είναι η ταυτόχρονη χρήση και των δύο οπαδών.

Η σωστή επιλογή του πτερωτή θα σας βοηθήσει να κάνετε προκαταρκτικούς υπολογισμούς της επιφάνειας του υπογείου και του όγκου του. Χάρη στα συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού, η κίνηση των ροών του αέρα θα συμβεί ανεξάρτητα από τα φυσικά φαινόμενα.

Σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής

Αυτός ο φυσικός τύπος ανταλλαγής αέρα δεν χρειάζεται πρόσθετες συσκευές. Ο σωλήνας εισόδου αντλεί αέρα στο υπόγειο, αλλά το απελευθερώνει μέσω της εξάτμισης. Ο σωλήνας εισόδου εγκαθίσταται με το χαμηλότερο μισό μέτρο από το δάπεδο του υπογείου, και το επάνω τμήμα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του εδάφους κατά 1 μέτρο. Ο σωλήνας εξόδου είναι σταθερός σε απόσταση 1,5 μέτρων από το επίπεδο του δαπέδου, με την άνω άκρη του σωλήνα να ανεβαίνει πάνω από την κορυφή του κτιρίου σε απόσταση μισού μέτρου.

Οι αεραγωγοί πρέπει να εγκατασταθούν στις απέναντι πλευρές του υπογείου, αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας που μόλις έφτασε δεν εξαφανίζεται αμέσως. Για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα συνιστάται η λήψη σωλήνα διαμέτρου 12 έως 15 cm.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας είναι κατάλληλος για υπόγεια των οποίων η επιφάνεια δεν υπερβαίνει τα 35-40 μ². Με ένα μεγάλο υπόγειο, η απόδοση του συστήματος μειώνεται πολλές φορές, οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Λειτουργική δοκιμή

Η ταχύτητα της ανταλλαγής αέρα μπορεί να ρυθμιστεί με την παροχή σωλήνων με ειδικά πτερύγια.

Πρόσθετες ενέργειες για τη διατήρηση του απαιτούμενου μικροκλίματος

Θυμηθείτε ότι οι βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης της σοδειάς στο υπόγειο είναι από +3 έως +5 ° C, το επίπεδο υγρασίας είναι από 40 έως 50%. Χρησιμοποιήστε το δωμάτιο ως οικιακό ή οικιακό μπορεί να είναι σε θερμοκρασία +17 έως +21 ° C και υγρασία έως 60%.

Οι δυσλειτουργίες στο σύστημα εξαερισμού μπορούν να καθοριστούν με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Στους τοίχους και την οροφή συσσωρεύεται συμπύκνωση.
 • ο αέρας είναι βαρύς και βουλωμένος.
 • δυσάρεστη μυρωδιά μούχλα?
 • διαμορφωμένο καλούπι και μύκητα.

Ο προσδιορισμός της υψηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα θα βοηθήσει γρήγορα να πεθάνει η προνύμφη. Σε περίπτωση που έχετε βρει παρόμοια σημάδια, τότε θα πρέπει να αερίσετε το κελάρι μέσα σε 24 ώρες.

Σε αυξημένη υγρασία (περισσότερο από το 90% της υγρασίας), είναι δυνατόν να τοποθετήσετε ένα δοχείο με πριονίδι, ασβέστη και άλατα στη μέση του υπογείου. Όλα αυτά γίνονται προκειμένου να απορροφηθεί η υπερβολική υγρασία.

Αν βρεθεί ένα καλούπι, το τρίψτε, το επεξεργαστείτε με ειδικά διαλύματα ή το λεύκανση με ασβέστη. Μετά από αυτό, το κελάρι θα πρέπει να στεγνώσει. Τα προληπτικά μέτρα εκτελούνται ετησίως.

Με βασικές δεξιότητες στην οικοδόμηση, μπορείτε να εξοπλίσετε το υπόγειό σας με ένα σύστημα εξαερισμού μόνοι σας. Είναι σημαντικό ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής να λάβει υπόψη όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των χώρων, για τον υπολογισμό της κατανάλωσης των υλικών. Η ανεξάρτητη συναρμολόγηση του συστήματος, αρκετά απλή στην εκτέλεση, θα εξοικονομήσει ένα αξιοπρεπές ποσό και θα παράσχει ένα υπόγειο με άνετες συνθήκες για την ασφάλεια των προϊόντων.

Εξαερισμός κελαριού σε ιδιωτικό σπίτι

Τα κύρια προβλήματα που κρύβονται στο υπόγειο είναι η έλλειψη καθαρού αέρα και η περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα. Κατά κανόνα, οδηγούν σε στασιμότητα του αέρα, γεγονός που μειώνει την ικανότητα σκέψης ενός ατόμου, μια αντίδραση, εμποδίζει την αναπνοή, επηρεάζει αρνητικά την καρδιακή δραστηριότητα, προκαλεί ταχεία κόπωση. Ο δεύτερος κίνδυνος του κελαριού είναι η υγρασία του αέρα. Προκαλεί την ανάπτυξη του μούχλας και του μύκητα, η ανάπτυξη επιβλαβών για τα δέντρα έντομα και τα παράσιτα, επηρεάζει αρνητικά τα θεμέλια και τους τοίχους ολόκληρης της δομής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εξαερισμός του υπογείου σε ιδιωτικό σπίτι θεωρείται ένα από τα κύρια συστήματα σε οποιοδήποτε ιδιωτικό σπίτι. Το υπόγειο ενός τέτοιου σπιτιού δεν πρέπει να είναι επικίνδυνο για την υγεία, αν και ο ιδιοκτήτης δεν ζει μόνιμα εκεί. Η σημασία του αερισμού του κελαριού είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί, διότι επηρεάζει άμεσα όχι μόνο την υγεία του σώματος, αλλά και το μικροκλίμα, το καθεστώς θερμοκρασίας ολόκληρης της δομής, καθώς και τη διάρκεια ζωής του σπιτιού.

Το σχέδιο εξαερισμού

Με βάση το σκοπό του υπογείου, επιλέγεται το κατάλληλο πρόγραμμα αερισμού.

Η επίλυση του προβλήματος της στασιμότητας των αέριων μαζών μπορεί να γίνει αρκετά απλά λόγω της επίδρασης της κίνησης του αέρα λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας εκτός του σπιτιού και στο υπόγειο. Το σχήμα του φυσικού αερισμού φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

Το σχέδιο ευρείας εξαερισμού του κελάριου σε ιδιωτική κατοικία

Εκτός από αυτό το σχέδιο, υπάρχει ένα πιο σύνθετο και διακλαδισμένο μηχανικό σύστημα εξαερισμού για μεγάλες εκτάσεις του υπόγειου, και ταυτόχρονα, τα δωμάτια του σπιτιού. Ονομάζεται τροφοδοσία-εξάτμιση ή μηχανική. Έχει περισσότερα στοιχεία από το φυσικό, και υπάρχει απαραίτητα ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας (κλιματιστικό) ή αρκετές τέτοιες συσκευές.

Είδη εξαερισμού

Ο αερισμός στο υπόγειο είναι η διευθέτηση των αγωγών (σωλήνων) και των καναλιών για τους αγωγούς (άξονες) σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν δύο τύποι εξαερισμού: φυσικό (εισροή / εξάτμιση) και εξαναγκασμός (μηχανικός).

Η αρχή της λειτουργίας τους είναι διαφορετική. Εάν η πρώτη βασίζεται στη δράση των φυσικών νόμων της φυσικής και δεν απαιτεί ανθρώπινη παρέμβαση κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, η δεύτερη είναι δυνατή μόνο αν υπάρχει ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας ή αρκετές τέτοιες μονάδες.

Η συσκευή εξαερισμού ενός κελάρι στην ιδιωτική κατοικία

Ο εξαερισμός του υπόγειου κτιρίου σε ιδιωτική κατοικία οργανώνεται με τους εξής τρόπους:

 1. Μέσα από μικρά παράθυρα στο υπόγειο ─ produks (ο λιγότερο δαπανηρός αερισμός). Η αποτελεσματικότητα αυτού του σχεδίου εξαρτάται πάντα από την κατεύθυνση και τη δύναμη του ανέμου, τη θερμοκρασία του αέρα του δρόμου.

Υπολογισμός της έκτασης των ατμοσφαιρικών εκπομπών: 1/400 της συνολικής έκτασης του υπογείου. Πλέον αυτών θεωρούνται:

 • βάθος θεμελίωσης.
 • εγγύτητα των υπόγειων υδάτων και του εδάφους ·
 • την κύρια κατεύθυνση των ανέμων.
 • ένταση βροχόπτωσης σε διαφορετικές χρονικές περιόδους του έτους.
 • διαφορές θερμοκρασίας;
 • Οι οπές πρέπει να έχουν διάμετρο τουλάχιστον 125 mm.

Ο φυσικός αερισμός μπορεί να ελεγχθεί. Για να γίνει αυτό, οι βαλβίδες είναι εγκατεστημένες στις βαλβίδες.

 1. Μέσω του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής (επίσης φυσικού). Το μικροκλίμα σε οποιοδήποτε υπόγειο δωμάτιο ενός ξύλινου σπιτιού διατηρείται τέλεια από το σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης. Αποτελείται από 2 αγωγούς αέρα. Ένα προς ένα, η μάζα αέρα προέρχεται από το εξωτερικό, η δεύτερη αφαιρείται προς τα έξω.

Εξαερισμός / Εξαγωγή αέρα
1 σωλήνα τροφοδοσίας. 2-σωλήνα εξάτμισης

Το κάτω τμήμα του σωλήνα τροφοδοσίας είναι σταθερό μισό μέτρο από το δάπεδο του υπογείου, το άνω τμήμα προεξέχει πάνω από την επιφάνεια του εδάφους ανά μέτρο. Η αρχή του σωλήνα εξάτμισης ανυψώνεται 1,5 μέτρα πάνω από το δάπεδο, το ανώτερο άκρο προεξέχει μισό μέτρο πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Και οι δύο σωλήνες βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του υπογείου. Συνιστάται να είναι εξοπλισμένα με βαλβίδες για τον έλεγχο της έντασης του εξαερισμού. Οι σωληνώσεις αερισμού συνήθως έχουν διάμετρο 10-15 mm.

 1. Με τη βοήθεια του εξαναγκασμένου εξαερισμού (ο ακριβότερος αερισμός). Πώς δημιουργείται η τεχνητή ανταλλαγή αέρα; Όταν το σύστημα φυσικού αερισμού του κελαριού είναι αδύνατο να εγκατασταθεί ή η ισχύς του δεν είναι αρκετή, η στασιμότητα του αέρα ελέγχεται από τον εξαναγκασμένο εξαερισμό ή από εξαναγκασμένο / εξαναγκασμένο (μηχανικό) εξαερισμό. Σε αυτό, ο εξαεριστήρας συνδέεται με το σωλήνα εξαγωγής με ηλεκτρικό ανεμιστήρα.

Σχέδιο εξαναγκασμένου εξαερισμού:

 • αγωγοί εξαερισμού,
 • μια μονάδα φυσητήρα ενός οικιακού φούρνου ή κλιματιστικού,
 • εισαγωγή αέρα,
 • εξαεριστήρα,
 • διαχύτες παροχής αέρα,
 • Ταινίες ανάμιξης ροής.

Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού μπορεί επίσης να ονομάζεται σύνθετο, αφού το αναγκαστικό σύστημα ενεργοποιείται όπως απαιτείται, και το υπόλοιπο χρόνο λειτουργεί σε συνδυασμό με το φυσικό σύστημα.

Φωτογραφία εξαναγκασμένο εξαερισμό της ιδιωτικής κάβα

Εάν το υπόγειο είναι μεγάλο, εγκαθιστά δύο ηλεκτρικούς ανεμιστήρες - εξάτμιση και αέριο τροφοδοσίας. Οι ικανότητές τους είναι συνεπείς και υπολογίζονται οι διαμέτρους του σωλήνα. Πάρτε τυχόν σωλήνες: πλαστικό, μέταλλο, αμίαντο-τσιμέντο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμους αγωγούς. Το σύστημα αυτό λειτουργεί τόσο για τα μικρά κελάρια όσο και για τα μεγάλα υπόγεια.

Ο τρόπος λειτουργίας του περιγραφόμενου συστήματος υπολογίζεται για ολόκληρο το έτος, καθώς δεν επηρεάζεται από τη διαφορά θερμοκρασίας. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι η κύρια διαφορά από τον φυσικό τρόπο εξαερισμού του υπογείου.

Συμπέρασμα

Από το πάτωμα δεν αντλείται υγρασία, στα δωμάτια της άνεσης του σπιτιού αέρα, και οι πατάτες αποθηκεύονται, δεν βλάπτουν, όλο το χειμώνα, έτσι ώστε ο εξαερισμός του κελάρι στην ιδιωτική κατοικία λειτουργεί σωστά. Παρέχει κατευθυντική κίνηση των αέριων μαζών. Λόγω της συνεχούς εναλλαγής αέρα μεταξύ του εξωτερικού περιβάλλοντος αέρα και του υπογείου στο κτίριο του σπιτιού, δημιουργείται σταθερή υγρασία και θερμοκρασία. Υπάρχουν προϋποθέσεις για σωστή αποθήκευση των προμηθειών και των λαχανικών, μούχλα και μύκητες δεν εμφανίζονται.

Εάν η ανταλλαγή αέρα είναι απουσία ή ανεπαρκής, είναι άχρηστο να χρησιμοποιείτε το υπόγειο ως αποθήκη. Επιπλέον, οι κίνδυνοι της υγρασίας εκτίθενται στο θεμέλιο και επικαλύπτονται. Αλλά ο κύριος κίνδυνος που περιμένουν τους κατοίκους του σπιτιού με ένα ζεστό κελάρι, αλλά χωρίς αερισμό είναι μια μεγάλη πιθανότητα πυρκαγιάς ή ακόμα και έκρηξης λόγω της υψηλής συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό το αέριο απελευθερώνεται κατά τη λειτουργία των συσκευών θέρμανσης, που συχνά εγκαθίστανται στο υπόγειο ή στο υπόγειο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εξαερισμός του κελαριού σε ένα ιδιωτικό σπίτι είναι απλά απαραίτητος.