Διαρρύθμιση του εξαερισμού κάβας σε ιδιωτικό σπίτι: σχέδια, εγκατάσταση

Εάν ο εξαερισμός γίνει σωστά, τότε λόγω της εισροής καθαρού αέρα από το δρόμο και απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας μέσα στο δωμάτιο διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού μούχλας και μυκήτων. Τα προϊόντα αποθηκεύονται σε πιο άνετες συνθήκες πριν την έναρξη της άνοιξης. Επίσης, ο αερισμός του υπογείου είναι απαραίτητος εάν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο για εργαστήριο ή αίθουσα μπιλιάρδου. Συνήθως το σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται στο στάδιο κατασκευής, αλλά μπορείτε να το χτίσετε αργότερα ή να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 1. 1. Στην παροχή αέρα η απαραίτητη κυκλοφορία αέρα παρέχεται από τα διαθέσιμα παράθυρα, τις πόρτες και τους επιπρόσθετους ανεμιστήρες.
 2. 2. Με το σχέδιο εξαγωγής, ο αέρας αφαιρείται από τα δωμάτια μέσω των φρεατίων εξαερισμού.
 3. 3. Ο τύπος τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι ένα πλήρες σύνολο συστημάτων που αποσκοπούν στην παροχή ανταλλαγής αέρα και εξαερισμού.

Προετοιμασία για τη διευθέτηση στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας αερισμού οποιουδήποτε τύπου, είναι απαραίτητο να γίνει ένα σχέδιο για τη διανομή των ροών του αέρα. Δείχνει τα σημεία εισαγωγής καθαρού αέρα και αποστράγγισης των ήδη εξαντλημένων τεχνολογικών καναλιών για την τοποθέτηση του αεραγωγού μέσω του τοίχου, τον τόπο εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ανεμιστήρες, εάν θέλετε να βελτιώσετε την απόδοση ολόκληρου του συστήματος ή καθαρίστε τα φίλτρα.

Η παρουσία του απλού σχήματος σχεδίασης θα επιτρέψει τον υπολογισμό του απαιτούμενου αριθμού σωλήνων ανάλογα με το μήκος τους, τα στοιχεία στερέωσης, τις καμπύλες, τους προσαρμογείς σύνδεσης. Έχοντας μια ακριβή γνώση της ποσότητας υλικού που απαιτείται και της προετοιμασίας του απαραίτητου εργαλείου, θα είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε το αγωγό.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του σπιτιού. Η απλούστερη και πιο προσιτή έκδοση της συσκευής της στο υπόγειο του υπόγειου κτιρίου είναι με τη βοήθεια φυσητήρων (συνήθεις οπές). Για να αποφύγετε την είσοδο τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο, ο αγωγός αερισμού καλύπτεται με ένα πλέγμα.

Αυτός είναι ένας φυσικός αερισμός, οπότε η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του εξαρτάται από τη δύναμη, την κατεύθυνση του ανέμου, τη διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Για να οργανώσετε σωστά αυτό το είδος ανταλλαγής αέρα, φροντίστε να λάβετε υπόψη ότι η περιοχή του αέρα από την περιοχή ενός αεριζόμενου δωματίου πρέπει να είναι 1/400.

Από προεπιλογή, η τυπική διάμετρος κάθε αγωγού εξαερισμού είναι τουλάχιστον 12,5 cm ή 50 cm2.

Επίσης, λάβετε υπόψη:

 • βάθος θεμελίωσης.
 • εγγύτητα των υπόγειων υδάτων, τύπος εδάφους ·
 • "Rose" των ανέμων?
 • ποσότητα καθίζησης ·
 • διαφορές θερμοκρασίας (ημερήσια και ετήσια).

Για να κυκλοφορήσει ο αέρας μέσα στο υπόγειο του σπιτιού, αρκεί να τοποθετηθεί σε κάθε τοίχο δύο οπές. Εάν η δομή έχει πολύπλοκη διαμόρφωση ή είναι παρεμποδισμένη από άλλες κατασκευές, βρίσκεται στην πεδιάδα, τότε οι εκρήξεις υπολογίζονται από τον υπολογισμό 2 αεραγωγών για κάθε 4 μέτρα της βάσης. Εάν είναι απαραίτητο, στη συνέχεια, ρυθμίζοντας τις οπές στις βαλβίδες, αλλάξτε την ένταση της ροής του αέρα. Το χειμώνα, σε σοβαρούς παγετούς, τα πτερύγια καλύπτονται και με την εμφάνιση των ζεστών ημερών είναι εντελώς ανοικτά.

Παρά την ευκολία της ρύθμισης και τις καλές συναλλαγματικές ισοτιμίες, για μεγάλα υπόγεια ή για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων σε μεγάλους όγκους, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί. Ως εκ τούτου, θεωρείται ως συμπλήρωμα σε πιο αξιόπιστη παροχή και εξαγωγή.

Για να διατηρηθεί η βέλτιστη μικροκλίμα σε κάθε υπόγειο γκαράζ σύστημα συναρμολογείται εφοδιασμού-εξάτμισης του τύπου στον οποίο ο αγωγός διανομή φρέσκου αέρα λαμβάνει χώρα κατά ένα, και η αφαίρεση της πραγματοποιείται μέσα από την άλλη.

Ο αποτελεσματικός εξαερισμός επιτυγχάνεται με την τήρηση των ακόλουθων απαιτήσεων:

 • ο πυθμένας του σωλήνα τροφοδοσίας από το πάτωμα του υπογείου ρυθμίζεται σε ύψος 0,5 m, η κορυφή τοποθετείται πάνω από το επίπεδο του εδάφους κατά ένα μέτρο.
 • το κάτω μέρος του σωλήνα εξάτμισης από το πάτωμα του υπογείου σε ύψος 1,5 m, η κορυφή οδηγείται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής κατά 0,5 m.
 • οι αεραγωγοί βρίσκονται αναγκαστικά σε αντίθετες πλευρές, οι οποίες μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας στον πυθμένα του δωματίου και το άνω σημείο του θα παρέχουν την απαραίτητη πρόσφυση.
 • ρυθμίστε τα παραθυρόφυλλα με δυνατότητα ρύθμισης, μέσω των οποίων ελέγχεται η ένταση του εξαερισμού.

Εγκατάσταση αεραγωγών για χώρο μέχρι 40 τετραγωνικών μέτρων. m εκτελούνται από πλαστικούς σωλήνες διαμέτρου 100 mm. Αλλά για τον αερισμό μεγάλων δωματίων είναι απαραίτητο να αυξηθεί η διάμετρος των σωλήνων ή να εγκατασταθούν πρόσθετοι αεραγωγοί. Η γρήγορη και άνετη σύνδεση των ελαστικών ταινιών, μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά στοιχεία (στροφές, βύσματα) διευκολύνουν τη διαδικασία συναρμολόγησης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης πλαστικών σωλήνων είναι τα χαρακτηριστικά τους υψηλής απόδοσης, καθώς το υλικό είναι ανθεκτικό σε υψηλή υγρασία, σχηματισμό μυκήτων.

Η κατασκευή αεραγωγών από ξύλινες σανίδες είναι μια πιο εντατική επιλογή εργασίας, εκτός από τα χαρακτηριστικά των υλικών είναι χειρότερα. Για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πρόσφυση, η εσωτερική επιφάνεια των σανίδων, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ένα επίπεδο. Κατά τη συναρμολόγηση, οι σχισμές στις αρθρώσεις αφαιρούνται.

Πάνω από κάθε έξοδο τοποθετούνται ομπρέλες, οι οποίες εμποδίζουν την είσοδο ιζημάτων στο δωμάτιο και βοηθούν στην ρύθμιση της ταχύτητας ροής του αέρα. Μια άλλη χρήσιμη ιδιότητα είναι η διαφορά στο μήκος του σωλήνα τροφοδοσίας σε σχέση με τον αγωγό εξαγωγής. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο έντονη είναι η κίνηση του αέρα. Ο καλά σχεδιασμένος εξαερισμός παρέχει αμφίδρομη εναλλαγή αέρα, δηλαδή όταν για μία ώρα αλλάζει ολόκληρη η ένταση του ήχου δύο φορές.

Όταν ο εξαερισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παραπάνω μεθόδους, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός δημιουργείται. Αυτό το σύστημα είναι καταλληλότερο για να αερίζεται το υπόγειο ένα μεγάλο τετράγωνο χώρο, που στεγάζει μια σάουνα, εργαστήριο, εξοπλισμένο με γυμναστήριο, αίθουσα παιχνιδιών, επειδή την ίδια στιγμή παρέχει καθαρό αέρα και απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του περιλαμβάνουν αποτελεσματική λειτουργία ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ευκολία προσαρμογής και συντήρηση των απαραίτητων παραμέτρων.

Το πρότυπο σχέδιο περιλαμβάνει την εξαναγκασμό του αέρα που λαμβάνεται από το δρόμο με τη βοήθεια ανεμιστήρων ή ανεμιστήρων. Μετά το φιλτράρισμα, οι μάζες του αέρα θερμαίνονται και τροφοδοτούνται στο δωμάτιο. Η εξαγωγή του αέρα εξαγωγής στο δρόμο πραγματοποιείται μέσω των καναλιών εκροής.

Το σύστημα εξαερισμού είναι μια περίπλοκη συσκευή, επομένως για την επιτυχή υλοποίηση του έργου είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής υπολογισμός των εσωτερικών όγκων των αεριζόμενων χώρων, να αγοραστεί ακριβός εξοπλισμός και να εγκατασταθεί σωστά. Θα πρέπει να καθοριστούν:

 • αγωγοί εξαερισμού.
 • διαχύτες, είσοδοι αέρα,
 • θάλαμος ανάμειξης, κατεύθυνση ροής αέρα,
 • υπερσυμπιεστές, αν εκτός από το υπόγειο θα πρέπει να αερίζετε τα καθιστικά.

Ο απλούστερος τρόπος αερισμού του κελαριού, ο οποίος είναι εύκολος να πραγματοποιηθεί από μόνος του, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός μη πτητικού συστήματος αερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, το αναγκαστικό βύθισμα παρέχεται από την κίνηση του ανέμου. Ένας ειδικός τύπος εκτροπέα είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό άκρο του αγωγού εξαγωγής. Όταν η ροή του αέρα επενεργεί σε μία πλευρά του εκτροπέα, από την άλλη αυξάνεται η διαφορά πίεσης, αντίστοιχα, και η ώση.

Μικρά στροβίλους μπορούν να εγκατασταθούν αντ 'αυτού. Με την κίνηση του ανέμου, κάνουν έναν ανεμιστήρα εγκατεστημένο μέσα στον αγωγό του ανεμιστήρα μέσω του ενσωματωμένου άξονα. Οι παραπάνω μέθοδοι επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αερισμού (φυσικού ή αναγκαστικού) χωρίς να αλλάζει η θέση και η διάμετρος των σωλήνων εξαγωγής και τροφοδοσίας.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της πρόσφυσης είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρων. Όταν ενεργοποιούνται, ο αέρας από τον σωλήνα εκκενώνεται προς τα έξω και δημιουργείται ένα κενό εντός αυτού, το οποίο αντισταθμίζει την πρόσληψη καθαρού αέρα μέσω του διαύλου τροφοδοσίας.

Για την επιτυχή εξαερισμό μεγάλων χώρων, ένας πρόσθετος ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό αερισμού εισόδου. Αυτή η λύση σας επιτρέπει να εξισορροπήσετε την αναλογία εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με ένα διακόπτη. Καθώς αυξάνεται η υγρασία στο υπόγειο, συνιστάται η χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού που λειτουργεί από 36 V, εγκαθιστώντας συσκευές ασφαλείας.

Είναι δυνατό να δοκιμάσετε ένα σύστημα οποιουδήποτε τύπου με πολύ απλό τρόπο - το φύλλο χαρτιού που είναι προσαρτημένο στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής θα πρέπει να συγκρατείται από μια ροή αέρα εκκένωσης, καθώς είναι κολλημένη.

Αφού διαπιστώθηκε στο υπόγειο ενός κοινού δρόμου (αλκοόλ) θερμόμετρο, μπορείτε να παρακολουθείτε τις αλλαγές της θερμοκρασίας και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνει προσαρμογές - για να κλείσει ή να ανοίξει τη βαλβίδα, ενεργοποιήστε επιπλέον ανεμιστήρα. Η βέλτιστη θερμοκρασία για ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών είναι της τάξης 3-5 ° πάνω από το μηδέν. για το γυμναστήριο, οι άνετοι δείκτες μπιλιάρδου είναι + 17-21 °. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 85-90% και 60%, αντίστοιχα.

Με την αύξηση του πάνω από το 90% στο δωμάτιο, κατά προσέγγιση στη μέση, ένα κιβώτιο γεμάτο με πριονίδι, αλάτι, ασβέστη εγκαθίσταται. Αυτά τα υλικά, απορροφώντας το φρεάτιο υγρασίας, θα μειώσουν την περιεκτικότητά του στον αέρα. Αν τα στεγνώσετε στη συνέχεια στον ήλιο ή με κάποιο άλλο τρόπο, μπορείτε να τα ξαναχρησιμοποιήσετε.

Σε περίπτωση υπέρβασης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, όπως υποδεικνύεται από το γρήγορο ξεθώριασμα στο υπόγειο του αγώνα, ανοίγοντας τα πτερύγια της πόρτας και εξαερισμού, κανονίσουμε μια εντατική αερισμό για 24 ώρες!

Σε δύσκολες περιπτώσεις, όταν εμφανίστηκε μούχλα στους τοίχους, καθαρίζονται, επεξεργάζονται με ειδικά αντισηπτικά ή ασβέστη με ασβέστη. Η χρήση χλωρίου είναι ανεπιθύμητη. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η κίνηση του αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα ενισχύεται. Η διαδικασία αυτή συνιστάται να διεξάγεται κάθε χρόνο πριν φτιάξετε φρούτα για το χειμώνα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο - για τη βελτίωση της ποιότητας του εξαερισμού, στο στάδιο της κατασκευής, υποχρεωτική στεγάνωση των τοίχων από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Ο προγραμματισμός της θέσης του εργαστηρίου ή των χώρων ανάπαυσης, προβλέπει τη δυνατότητα θέρμανσης, που συνδέει τη θέρμανση.

Η συσκευή αερισμού στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού και διαθέτει την εγκατάσταση του από τα χέρια του

Το κελάρι του σπιτιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποικίλες ανάγκες. Μπορεί να αποθηκεύει προϊόντα, τουρσιά. Και μπορείτε να κάνετε μια αίθουσα μπιλιάρδου ή ένα γυμναστήριο. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται εξαερισμός στο υπόγειο, διαφορετικά θα υπάρξει πολλή δυσκολία που σχετίζεται με την υγρασία και την κακή κυκλοφορία του αέρα. Αυτό: μούχλα, μύκητες, μούχλα αέρα. Για να αποφύγετε όλα αυτά, πρέπει να κάνετε αερισμό στο υπόγειο. Μπορείτε να το κάνετε τόσο κατά τη φάση κατασκευής του σπιτιού, και στη συνέχεια. Υπάρχει πολύπλοκος αερισμός, η εγκατάσταση του οποίου διατίθεται μόνο σε ειδικούς. Και υπάρχει ένα πολύ απλό σύστημα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας.

Η συσκευή αερισμού και μια αρχή της εργασίας της

Ο εξαερισμός συμβαίνει:

Με τον φυσικό εξαερισμό, ο ίδιος ο αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω ανοιγμάτων ή σωλήνων και αφαιρείται από αυτό εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας. Υπάρχει φυσική κυκλοφορία αέρα χωρίς τη χρήση πρόσθετων συσκευών.

Για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, ο αέρας αναγκάζεται να εισέλθει μέσα στο δωμάτιο μέσω ανεμιστήρα και απομακρύνεται από τον ανεμιστήρα με ανεμιστήρα.

Υπάρχει ένα άλλο είδος εξαναγκασμένου εξαερισμού, στον οποίο ο αέρας θερμαίνεται ή ψύχεται, ανάλογα με τη θερμοκρασία του, φιλτράρεται, υγραίνεται ή στεγνώνει. Τέτοια συστήματα είναι μάλλον περίπλοκα, επειδή χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κλιβάνους και κλιματιστικά, υγραντήρες και φίλτρα. Αυτός ο αερισμός, κατά κανόνα, τοποθετείται από ειδικούς σε όλο το σπίτι. Και στο υπόγειο, συμπεριλαμβανομένων.

Ο απλούστερος ίδιος εξαναγκασμένος εξαερισμός είναι εύκολος να τοποθετηθεί ανεξάρτητα, τοποθετώντας ανεμιστήρες στους σωλήνες.

Εγκατάσταση εξαερισμού από τα χέρια του

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο απλούστερος αερισμός του υπόγειου μέρους σε μια ιδιωτική κατοικία μπορεί εύκολα να γίνει με τα χέρια του. Το απλούστερο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι να τρυπηθούν τρύπες στο υπόγειο, μέσω των οποίων ο αέρας θα εισέλθει στο κελάρι. Τραβήξτε τους στους απέναντι τοίχους. Οι οπές πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες και πρέπει να είναι κλειστές με πλέγματα από τρωκτικά.

Φυσικά, αυτός ο εξαερισμός είναι καλύτερος από την πλήρη απουσία του, αλλά είναι αναποτελεσματικός. Θα είναι πολύ καλύτερα να εξοπλιστεί η εισροή και η εκροή αέρα με σωλήνες.

Για να κάνετε μια τέτοια συσκευή τον εαυτό σας, θα χρειαστείτε:

 • δύο σωλήνες, η διάμετρος των 10-12 cm?
 • συσκευή για τη συλλογή συμπυκνωμάτων.
 • μια γρίλια στον αγωγό τροφοδοσίας και μια προστατευτική επένδυση στο σωλήνα εξάτμισης.
 • θερμαντήρας?
 • εργαλεία για την κατασκευή οπών στις οροφές, τη στέγη και τη βάση.

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν απαιτούνται περίπλοκα υλικά και εργαλεία.

Εγκατάσταση φυσικού συνδυασμού εκχυλίσματος και εξαερισμού εισόδου

Ο αγωγός τροφοδοσίας θα χρησιμεύσει για την παροχή καθαρού αέρα στο υπόγειο. Το κατώτερο άκρο του πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 30-50 cm πάνω από το επίπεδο του δαπέδου και το ανώτερο άκρο πρέπει να απομακρύνεται από το υπόγειο του θεμελίου έξω και να βρίσκεται 50 cm πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Κατά κανόνα, ο σωλήνας κλείνει με σχάρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε αυτό το στοιχείο αόρατο ή να το μετατρέψετε σε διακόσμηση πρόσοψης.

Η τρύπα του σωλήνα εξάτμισης βρίσκεται κάτω από το ανώτατο όριο του κελάριου, και το ίδιο εξέρχεται μέσω όλων των οροφών στην οροφή του σπιτιού. Το τμήμα του, το οποίο θα βρίσκεται στο δρόμο, πρέπει να είναι μονωμένο. Το ανώτερο άκρο του σωλήνα πρέπει να βρίσκεται μισό μέτρο πάνω από την οροφή και να καλύπτεται με ένα προστατευτικό κάλυμμα που εμποδίζει την είσοδο βροχής και χιονιού στον αγωγό.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το συμπύκνωμα θα συσσωρευτεί στο σωλήνα εξάτμισης. Για να μην στάζει στο πάτωμα, τοποθετείται ένα δοχείο στο κάτω άκρο του σωλήνα για να το συλλέξει. Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ένας κρουνός αποστράγγισης συμπυκνωμάτων.

Οι σωληνώσεις μπορούν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε υλικό. Η πιο συνηθισμένη χρήση σωλήνων από PVC ή από γαλβανισμένα φύλλα μετάλλων, καθώς είναι ελαφριά, γεγονός που διευκολύνει την εγκατάσταση. Οι σωλήνες συνδέονται με τους τοίχους μέσω ειδικών σφιγκτήρων.

Αυτός ο εξαερισμός δεν απαιτεί άλλες ειδικές συσκευές. Ο αέρας εισέρχεται στο υπόγειο μέσω του σωλήνα τροφοδοσίας και εξέρχεται μέσω της εξάτμισης. Οι σωληνώσεις βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα του δωματίου, έτσι εξασφαλίζεται η κυκλοφορία του αέρα.

Ένα τέτοιο σύστημα λειτουργεί σε υπόγεια με εμβαδόν μέχρι 30, μέγιστο, μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα. μ. Στις εγκαταστάσεις μιας ευρύτερης περιοχής η αποτελεσματικότητά του μειώνεται απότομα και εξαφανίζεται εντελώς. Σε αυτή την περίπτωση, κάντε εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Αναγκαστικός αερισμός του κελαριού

Όλα γίνονται με τον ίδιο τρόπο όπως και με τον φυσικό εξαερισμό, με τη μόνη διαφορά ότι οι ανεμιστήρες τοποθετούνται μέσα στους σωλήνες. Μέσα στον αγωγό τροφοδοσίας είναι ένας ανεμιστήρας που τροφοδοτεί αέρα στο δωμάτιο και μέσα στην εξάτμιση - ο ανεμιστήρας αντλεί αέρα. Οι ανεμιστήρες πρέπει να είναι ενεργοποιημένοι ταυτόχρονα.

Υπάρχουν πίνακες για τον υπολογισμό της ισχύος του ανεμιστήρα. Αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να το ρωτήσετε από τον σύμβουλο πωλήσεων στο κατάστημα. Εάν γνωρίζετε το μέγεθος του υπογείου σας, είναι πολύ εύκολο να βρείτε τους οπαδούς της σωστής χωρητικότητας.

Κατά κανόνα, ο ανεμιστήρας τοποθετείται στο κανάλι σωλήνα και σταθεροποιείται εκεί. Γνωρίζοντας τη διάμετρο του σωλήνα, μπορείτε να πάρετε εύκολα το μέγεθος του ανεμιστήρα. Εγκαταστήστε το μέσα στο σωλήνα δεν είναι δύσκολο. Οι κατασκευαστές με κάθε τρόπο προσπαθούν να διευκολύνουν την εγκατάσταση απελευθερώνοντας τους ανεμιστήρες που είναι ήδη εγκατεστημένοι σε ένα περίβλημα από κασσίτερο με αυλακωτές άκρες και ανεμιστήρες εξοπλισμένους με ειδικά στηρίγματα για τη στερέωση τους.

Υπάρχουν διαφορετικές συσκευές σε διαφορετικές κατηγορίες τιμών. Υπάρχουν τέτοιοι ανεμιστήρες που είναι εξοπλισμένοι με ένα χρονοδιακόπτη και ανάβουν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο χρονοδιακόπτης μπορεί να ρυθμιστεί. Και υπάρχουν επίσης εκείνοι που είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρα υγρασίας αέρα και ανάβουν μόνο όταν η υγρασία υπερβεί την καθορισμένη παράμετρο. Όλες αυτές οι συσκευές, που ενσωματώνουν αυτόματα ανεμιστήρες, εξοικονομούν ενέργεια.

Πιο πολύπλοκα συστήματα εξαερισμού

Εάν έχετε ένα μεγάλο υπόγειο και ένα υπόγειο στο σπίτι, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες των ειδικών και να εγκαταστήσετε ένα πλήρες σύστημα εξαερισμού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν υπάρχουν σαλόνια στο υπόγειο ή υπόγειο. Αυτός ο εξαερισμός είναι εξοπλισμένος με κλιματισμό και σόμπες. Ο παρεχόμενος αέρας ψύχεται ή θερμαίνεται ανάλογα με την εποχή του έτους. Μπορείτε να εγκαταστήσετε και ειδικά φίλτρα που θα καθαρίζουν τον παρεχόμενο αέρα και τις συσκευές που το ενυδατώνουν το καυτό καλοκαίρι.

Όπως βλέπετε, ο εξαερισμός αυτός έχει πολλά πλεονεκτήματα και μόνο δύο μειονεκτήματα:

 • είναι δύσκολο να τοποθετηθεί;
 • είναι ακριβό.

Όταν αποφασίζετε να εγκαταστήσετε ένα τέτοιο σύστημα, πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας, αλλά αν είναι πραγματικά απαραίτητο. Και καλύτερα από όλα, να τοποθετήσετε έναν τέτοιο εξαερισμό ενώ χτίζετε ένα σπίτι. Κατά κανόνα, εγκαθιστούν ένα σύστημα εξαερισμού με όλες τις πρόσθετες λειτουργίες, όχι μόνο για τον αερισμό του υπογείου, αλλά και για τον πλήρη αερισμό ολόκληρου του σπιτιού.

Και το τελευταίο πράγμα που πρέπει να παρατηρήσετε είναι ότι ανεξάρτητα από τον τέλειο εξαερισμό στο υπόγειο, η αποτελεσματικότητά του θα είναι μικρή εάν κατά τη διάρκεια της κατασκευής δεν υπήρχε στεγανοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και αν υπάρχει καλός αερισμός στο υπόγειο, θα είναι ακόμα υγρό.

Στεγάνωση πρέπει να γίνει στο στάδιο της κατασκευής του υπογείου, επεξεργασία του στεγανωτικού υλικού του τοίχου από το εξωτερικό και από το εσωτερικό. Αν στο υπόγειο σχεδιάζεται να υπάρχει καθιστικό, τότε είναι απαραίτητο να φροντίσετε τόσο τη μόνωση όσο και τη θέρμανση.

Η συσκευή αερισμού στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας

Τα υπόγεια σε μια ιδιωτική κατοικία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια ευρεία ποικιλία αναγκών. Κατά κανόνα οργανώνουν εργαστήρια, γυμναστήρια, σάουνες. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, το κελάρι χρησιμοποιείται ως κελάρι. Ανεξάρτητα από το τι έχει το υπόγειο στην ιδιωτική κατοικία, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει καλή κυκλοφορία αέρα. Ο εξαερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας μπορεί να γίνει ανεξάρτητα ή από επαγγελματίες.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού και του μεγέθους του δωματίου, καθώς και τα αποτελέσματα που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θέλει να επιτύχει.

Χωρίς μια συνεχή κυκλοφορία του αέρα και την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας στους τοίχους του υπογείου θα σχηματιστεί ένας μύκητας και μούχλα. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να οργανωθεί αποτελεσματικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Τύποι συστημάτων ανταλλαγής αέρα

Ο εξαερισμός στο υπόγειο μπορεί να είναι αναγκασμένος ή φυσικός. Εάν ο εξαερισμός στο κελάρι ή στο κελάρι είναι φυσικό, ο αέρας θα εισέλθει ανεξάρτητα στο υπόγειο μέσω των σωλήνων, μετά από τον οποίο θα αφαιρεθεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής. Με άλλα λόγια, η φυσική κυκλοφορία θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρήση ειδικών συσκευών. Σε ένα μικρό ξύλινο ιδιωτικό σπίτι, ο εξαερισμός αυτός φαίνεται να είναι το πιο αποδεκτό. Η κουκούλα θα είναι επαρκής σε αυτή την περίπτωση.

Αγωγοί καυσαερίων κάτω από την οροφή.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός μιλά για τον εαυτό του - ο αέρας θα κυκλοφορεί στο δωμάτιο με τη βοήθεια ειδικών ανεμιστήρων. Θα εγχύσουν καθαρό αέρα στο υπόγειο, και θα αφαιρέσουν το στάσιμο μετά από λίγο. Αυτός ο εξαερισμός θα είναι μια ιδανική λύση για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα σε οποιοδήποτε κελάρι.

Φυσικά, μπορούν να θεωρηθούν εδώ τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού, τα οποία όχι μόνο θα είναι υπεύθυνα για την εισροή και την εκροή του αέρα, αλλά και για τη θέρμανση και την ψύξη του, όπως απαιτείται, καθώς και για το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας. Αυτά τα συστήματα εξαερισμού είναι πολύ περίπλοκα, διότι τα φίλτρα, τα διαχωριστικά συστήματα και άλλες συσκευές πρέπει να χρησιμοποιούνται στη δουλειά τους, κάτι που σπανίως μπορεί να βρεθεί σε μια ξύλινη ιδιωτική κατοικία.

Απλό φυσικό ή εξαναγκασμένο εξαερισμό μπορεί να τοποθετηθεί με το χέρι. Η κουκούλα σε αυτή την περίπτωση θα είναι αρκετά ικανοποιητική και φθηνή.

Αερισμός με τα χέρια

Η απλούστερη προσέγγιση στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο είναι η διείσδυση στο υπόγειο ειδικών ανοιγμάτων μέσω των οποίων το υπόγειο θα είναι κορεσμένο με οξυγόνο. Στο κελάρι ενός ιδιωτικού σπιτιού, εντελώς θαμμένο στο έδαφος, είναι δύσκολο να γίνουν τέτοιες τρύπες, γι 'αυτό και η λύση αυτή αφορά μόνο τα ημι-θαμμένα κελάρια. Οι οπές πρέπει να βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του δωματίου. Το μέγεθός τους πρέπει να επαρκεί για την εξασφάλιση αποτελεσματικού αερισμού. Συνιστάται η προστασία των οπών με δίχτυα από έντομα και τρωκτικά.

Παράθυρα αερισμού (καλύπτονται με γρίλιες).

Χωρίς αμφιβολία, αυτός ο απλός εξαερισμός είναι πολύ καλύτερος από την απουσία του. Αλλά η αποτελεσματικότητά του είναι χαμηλή. Μια πιο αποτελεσματική λύση είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού δύο σωλήνων.

Τι θα χρειαστεί για να δημιουργηθεί ένας τέτοιος αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

 • 2 σωλήνες, η διάμετρος των οποίων μπορεί να κυμαίνεται από 8 έως 15 cm.
 • Μεταλλικές προστατευτικές γρίλιες και καλύμματα.
 • Υλικό θερμικής μόνωσης.

Η συσκευή φυσικού αερισμού

Ο αγωγός τροφοδοσίας στο σύστημα μας θα είναι υπεύθυνος για την παροχή καθαρού αέρα στο υπόγειο. Το κάτω άκρο του σωλήνα τροφοδοσίας πρέπει να εγκατασταθεί σε ύψος 20-40 cm από το δάπεδο του υπογείου και το πάνω μέρος να βγαίνει από το βάθρο στο δρόμο και να τοποθετηθεί σε επίπεδο 40-60 cm από το έδαφος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τέλος του δρόμου είναι κλειστό από ένα πλέγμα. Εάν είναι επιθυμητό, ​​ο προεξέχων σωλήνας μπορεί να γίνει ασήμαντος.

Η αρχή της φυσικής ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.

Το κάτω τμήμα του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται κάτω από την οροφή του υπογείου. Εάν το φαγητό αποθηκεύεται στο κελάρι ή στο κελάρι μιας ιδιωτικής κατοικίας, είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τον σωλήνα ακριβώς πάνω από τον τόπο τοποθέτησης. Το άνω μέρος του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να αποσύρεται μέσω όλων των κατασκευαζόμενων δαπέδων προς το δρόμο. Το άκρο του πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 30-60 cm από την οροφή, γεγονός που εμποδίζει το νερό ή το χιόνι να εισέλθουν στο εσωτερικό του σωλήνα.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το συμπύκνωμα θα σχηματιστεί αναπόφευκτα στους σωλήνες και ότι η υγρασία δεν μπορεί να φτάσει στο δάπεδο του υπογείου, μπορεί να τοποθετηθεί ένα ειδικό δοχείο στο κελάρι, το οποίο θα συγκεντρώνει όλο το νερό.

Οι σωλήνες για τη συσκευή εξαερισμού μπορούν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε υλικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε σωλήνες από PVC ή αμιαντοτσιμέντο, οι οποίοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί και ανθεκτικοί.

Ο φυσικός αερισμός εξαερισμού και εξαγωγής δεν συνεπάγεται πρόσθετες συσκευές. Ο αέρας θα πέσει στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού μέσω ενός σωλήνα τροφοδοσίας και στη συνέχεια θα περάσει από μια καμινάδα. Είναι σημαντικό να εγκαταστήσετε σωλήνες στα αντίθετα άκρα του υπογείου, έτσι ώστε να μην υπάρχει τέτοιο πράγμα, όταν καθαρός αέρας μετά την εισαγωγή θα βγει αμέσως.

Το σύστημα αυτού του τύπου θα αφορά τα κελάρια, των οποίων η έκταση δεν υπερβαίνει τα 30-40 τ.μ. Εάν το υπόγειο έχει μεγάλη επιφάνεια, μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού εξαερισμού και εξαγωγής. Για χώρους όπως το υπόγειο ενός κτιρίου διαμερισμάτων ή ένα μεγάλο ιδιωτικό εξοχικό σπίτι, είναι προτιμότερο να εξετάσετε την επιλογή με μια συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Η συσκευή υποχρεωτικού εξαερισμού

Ο σχεδιασμός του συστήματος αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα είναι παρόμοιος με αυτόν που περιγράφεται στο κεφάλαιο για τον φυσικό εξαερισμό. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι ανεμιστήρες των αγωγών είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής.

Ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στον αγωγό τροφοδοσίας θα παρέχει αέρα στο υπόγειο. Ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στο σωλήνα εξάτμισης, αντίθετα, ο στάσιμος αέρας θα εκκενωθεί έξω. Είναι σημαντικό οι οπαδοί να εργάζονται ταυτόχρονα, όχι εναλλάξ.

Όσο για τη δύναμη των οπαδών, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Πριν από την αγορά σας συνιστάται να υπολογίσετε την έκταση του υπογείου σας, καθώς και το κατά προσέγγιση ποσό του, έτσι ώστε ο πωλητής-σύμβουλος να μπορεί να επιλέξει την καταλληλότερη συσκευή για τη δημιουργία αποτελεσματικού εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του σωλήνα και στερεώνεται καλά εκεί. Γι 'αυτό πρέπει επίσης να γνωρίζετε τη διάμετρο των σωλήνων εξαερισμού, ώστε να μπορείτε εύκολα να επιλέξετε τις διαστάσεις του ανεμιστήρα.

Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα δεν είναι δύσκολη. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές έχουν απλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εγκατάσταση των συσκευών τους: οι ανεμιστήρες κατασκευάζονται σε ειδικά περιβλήματα, διαθέτουν αξιόπιστους συνδετήρες και το κιτ περιλαμβάνει βραχίονες και όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από οπαδούς. Και όλες οι επιλογές διαφέρουν στην τιμή. Ορισμένοι ανεμιστήρες είναι εφοδιασμένοι με χρονοδιακόπτη, οπότε ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει μια συγκεκριμένη ώρα όταν θα ενεργοποιήσει και θα απενεργοποιήσει, πράγμα που είναι πολύ βολικό εάν δεν ζείτε σε μια ιδιωτική κατοικία όλη την ώρα.

Από το πόσο καλά γίνεται το σύστημα εξαερισμού του κελάριου κάτω από το σπίτι, η άνεση της διαμονής στην παραπάνω αίθουσα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Σύνθετα συστήματα εξαερισμού

Εάν έχετε ένα μεγάλο ιδιωτικό σπίτι στο οποίο δημιουργήσατε ένα σύγχρονο μονωμένο υπόγειο, τότε συνιστάται να μην βασίζεστε στους δικούς σας πόρους για να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού, αλλά να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια των επαγγελματιών. Το ζήτημα καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό αν υπάρχουν στο ισόγειο κατοικίες. Το σύστημα εξαερισμού σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαθέτει κλιματιστικά που θερμαίνουν ή ψύχουν τον καθαρό αέρα. Επιπλέον, συνιστάται η εγκατάσταση ειδικών φίλτρων που καθαρίζουν τον εισερχόμενο αέρα. Τα συστήματα υγρασίας είναι επίσης πολύ δημοφιλή.

Η εγκατάσταση σύνθετων συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού είναι καλύτερα να ανατεθεί σε επαγγελματίες.

Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού έχει πολλά πλεονεκτήματα και υπάρχουν μόνο δύο μειονεκτήματα: υψηλό κόστος και πολυπλοκότητα εγκατάστασης. Πριν εγκαταστήσετε το σύστημα εξαερισμού, θα πρέπει να υπολογίσετε προσεκτικά τα πάντα και να αποφασίσετε εάν είναι πραγματικά απαραίτητο ή μπορείτε να διαχειριστείτε πλήρως με απλούστερες λύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού για μια μεγάλη αίθουσα υπογείων θα πρέπει να παρέχεται ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του σπιτιού, διότι στο ήδη κατασκευασμένο κτίριο αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στη στεγανοποίηση του υπογείου. Όχι, ακόμη και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ισχυρό σύστημα αερισμού, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του, αν βρίσκεται στο υπόγειο ενός κτιρίου ιδιωτικής ή πολυκατοικίας θα είναι συνεχώς υγρό.

Συμβουλευτικός χώρος, κατασκευαστής με 8 χρόνια εμπειρίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος ως ηγέτης ομάδας σε μια εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή εκτός πόλης.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Πώς να φτιάξετε μια κουκούλα στο υπόγειο;

Σε ιδιωτικές κατοικίες, οι υπόγειες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται συχνά ως κελάρια απευθείας στη βάση ενός σπιτιού ή κάτω από ένα οικονομικό κτίριο.

Κατά κανόνα, αποθηκεύουν φρέσκα και μεταποιημένα προϊόντα, δημιουργώντας ένα βέλτιστο μικροκλίμα γι 'αυτά. Ένα από τα κύρια εποικοδομητικά στοιχεία της ανταλλαγής αέρα είναι η διάταξη του στοιχείου εξαγωγής.

Ο εξαερισμός κελάρι μπορεί να είναι φυσικός ή αναγκασμένος. Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξάτμισης στο κελάρι παρέχει προστασία έναντι της συμπύκνωσης στις επιφάνειες της αποθήκης λαχανικών, η οποία προστατεύει την καλλιέργεια από τις διεργασίες σποράς.

Hood στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρύθμισης της σωστής κυκλοφορίας του αέρα στο υπόγειο του σπιτιού. Οι ροές του αέρα μπορούν να κινούνται φυσικά, αλλά μπορούν να εξαναγκαστούν.

Επιπλέον, είναι δυνατό να εξοπλιστεί ο εξαερισμός με μονάδες που αυξάνουν την αποδοτικότητά του.

Τυπικά, η βάση οποιουδήποτε συστήματος αερισμού για το υπόγειο είναι δύο σωλήνες. Μέσα από την εξάτμιση, ο αέρας εγκαταλείπει το δωμάτιο, τοποθετείται στη γωνία του κελαριού κάτω από την οροφή και αφαιρείται μισό μέτρο.

Εντός της επιφάνειας μπορεί να σχηματιστεί συμπύκνωση λόγω της θερμοκρασιακής διαφοράς, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσθετη μόνωση με ορυκτοβάμβακα ή άλλα θερμομονωτικά υλικά.

Στον φρέσκο ​​αέρα έρχεται καθαρός αέρας, ενημερώνοντας το υπόγειο από την αντίθετη γωνία. Η ίδια η τρύπα είναι τοποθετημένη σε απόσταση 40 * 60 cm από το δάπεδο και το άκρο της θα πρέπει να σηκωθεί σημαντικά πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

Στο κύκλωμα αερισμού χρησιμοποιείται και άλλος εξοπλισμός - αποσβεστήρες, εκτροπείς, ανεμιστήρες, ειδικά κλιματικά συστήματα.

Φυσικός εξαερισμός

Ο ευκολότερος τρόπος για να καταστεί το μικροκλίμα στο υπόγειο βέλτιστο είναι να οργανωθεί ένας φυσικός αερισμός. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο ανταλλαγής αέρα, ο ιδιοκτήτης λαμβάνει ορισμένα πλεονεκτήματα:

 • Το φθηνό κόστος της κατασκευής αφαιρείται, αφού τα απόβλητα παράγονται μόνο για τα υλικά των στοιχείων, τα οποία είναι πολύ λίγα.
 • Δυνατότητα τοποθέτησης ενός τέτοιου συστήματος όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αλλά και μετά, κατά τη λειτουργία.
 • Απλότητα και ευκολία εγκατάστασης, καθώς και ταχύτητα υλοποίησης.

Μείον κανένας έλεγχος της θερμοκρασίας μπορεί να ονομάζεται ένα σύστημα, εξάλλου, με την προϋπόθεση ότι η εξωτερική θερμοκρασία είναι περίπου ίση με την εσωτερική κυκλοφορία δεν εκτελείται λόγω έλλειψης διαφορά.

Εγκατάσταση φυσικού συστήματος εξαερισμού

Για την κυκλοφορία του αέρα σε εσωτερικούς χώρους φυσικά, χρειάζονται δύο σωλήνες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία υλικών, αλλά πιο συχνά παίρνετε PVC, ως φθηνό, ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό.

Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέταλλο, πλαστικό ή οπλισμένο σκυρόδεμα. Η διατομή επιλέγεται με βάση την έκταση του υπογείου, 6-8 τετραγωνικά μέτρα είναι συνήθως αρκετά 12 * 12 εκ.

Σε περίπτωση που η κουκούλα στο κελάρι κατασκευάζεται από ένα κανάλι, τότε το μέγεθος του τμήματος θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο. Για παράδειγμα, με υπόγειο 6-8 τ.μ. η τιμή θα είναι τουλάχιστον 15 cm.

Με αυτή τη διάταξη εξαερισμού, σε ένα σωλήνα, παράγονται ταυτόχρονα δύο κανάλια - τροφοδοσία και εξαγωγή, καθένα από τα οποία είναι εφοδιασμένο με δικό του αποσβεστήρα, ο οποίος ρυθμίζει τη ροή του αέρα από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά σημεία:

 • Όσο υψηλότερη είναι η έξοδος του αγωγού εξαγωγής στην επιφάνεια, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η εσωτερική εναλλαγή αέρα.
 • Τα εξωτερικά συμπεράσματα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ειδικά προστατευτικά για προστασία από τις ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις και τα μικρά έντομα.
 • Όσο πιο άμεσο είναι το περίγραμμα, τόσο καλύτερη είναι η διαπερατότητα των ρευμάτων αέρα, οι στροφές και οι καμπύλες επιβραδύνουν πολύ την κίνηση.
 • Και οι δύο σωλήνες πρέπει να επιλέγονται με την ίδια διατομή έτσι ώστε να μην υπάρχει διαφορά στον εισερχόμενο και εξερχόμενο αέρα.

Ο φυσικός αερισμός σε μικρά υπόγεια είναι η καλύτερη επιλογή για τον εξοπλισμό του κελάριου. Αλλά αν η περιοχή είναι σημαντική, πώς να σχεδιάσετε μια κουκούλα στο υπόγειο;

Για μεγάλες εκτάσεις, δεν είναι εφικτός ο καλός εξαερισμός χωρίς να πιέζονται οι εξαναγκασμένες μάζες αέρα.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Με εμβαδόν 40 τ.μ. ή όταν οργανώνετε μια κατοικία, είναι απαραίτητο να κάνετε αναγκαστικό σχέδιο. Αυτό θα εξασφαλίσει όχι μόνο την ανανέωση του εναέριου χώρου με φρέσκα ρεύματα, αλλά επίσης θα απομακρύνει την υπερβολική υγρασία και την υγρασία, τόσο συνηθισμένη στους υπόγειους χώρους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τοποθετείτε εξοπλισμό ή αποθέματα από υλικά που είναι ευαίσθητα σε διαβρωτικά φαινόμενα σε υποκατάστατα.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι:

 • Ανεξαρτησία από τους δείκτες θερμοκρασίας εκτός και εντός.
 • Ρύθμιση και έλεγχος της εισαγωγής αέρα και της έντασης της εσωτερικής ανταλλαγής αέρα.
 • Είναι δυνατή η θέρμανση του αέρα στο υπόγειο και το φιλτράρισμα.

Το μειονέκτημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανάγκη για περιοδική συντήρηση των συστημάτων εξοπλισμού, πολύπλοκη εγκατάσταση και αυξημένο κόστος του ίδιου του εξοπλισμού.

Λόγω της χρήσης τεχνικών μέσων, είναι απαραίτητο να διεξάγονται ηλεκτρικά καλώδια στο εσωτερικό, για τα οποία θα πρέπει να κάνετε καλωδιώσεις. Εάν δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στο σπίτι, το σύστημα δεν θα λειτουργήσει.

Τύποι διάταξης συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού

Μεταξύ των συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού υπάρχουν διάφοροι τύποι εξοπλισμού από τις διάφορες συσκευές.

Οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες, για παράδειγμα, κατασκευάζονται στο σωλήνα εξάτμισης και παρέχουν μεγαλύτερη εκροή αέρα εξαγωγής. Για τα μεγάλα δωμάτια κάνουν δύο ανεμιστήρες, με το δεύτερο τοποθετημένο στην τροφοδοσία για να αυξήσει την ένεση.

Αυτές οι συσκευές μπορούν να λειτουργούν σε διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας, παρέχοντας τη δυνατότητα ελέγχου των μάζων αέρα και της θερμοκρασίας του υπογείου. Η ισχύς από το δίκτυο μπορεί να γίνει από ένα κοινό ηλεκτρικό δίκτυο (καλώδιο από το κελάρι μέχρι το σπίτι) ή από μια ξεχωριστή γεννήτρια (σε περίπτωση τοποθέτησης κάτω από το κτίριο του νοικοκυριού).

Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν εναλλακτική λύση για τους ηλεκτρικούς ανεμιστήρες. Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται ένας εκτροπέας στο κανάλι εξαγωγής, ο οποίος βελτιώνει την έγχυση αέρα λόγω μιας ειδικής ζώνης εκκένωσης στην ίδια την είσοδο, μεταφέροντας ενέργεια στους ανεμιστήρες.

Deflector για τον αερισμό του κελαριού

Η ουσία του έργου του εκτροπέα είναι ότι η ροή του αέρα διαχέεται γύρω από τον διαχύτη και δημιουργεί μια αυξημένη έλξη στον σωλήνα, που κυκλοφορεί τις μάζες του αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε σημαντικά τον ηλεκτρισμό και ταυτόχρονα να αυξήσετε την απόδοση του συστήματος εξαερισμού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες της διάταξης deflector:

 1. Deflector ASTATO, που λειτουργεί από τον άνεμο ή από τον ηλεκτροκινητήρα. Παρέχεται ένας ειδικός αισθητήρας, ο οποίος αποσυνδέει τη μηχανική έλξη με επαρκή ισχύ αέρα.
 2. Ο εκτροπέας-weathervane, που λειτουργεί μόνο στον άνεμο, ρυθμίζεται για κάθε κατεύθυνση του ανέμου. Το μειονέκτημα είναι η παρουσία ρουλεμάν, η τακτική λίπανση και η αντικατάστασή τους.
 3. Στατικός εκτροπέας - μοντέλο με ανεμιστήρα εκτοξευτήρα. Διαθέτει έναν ήσυχο τρόπο λειτουργίας και αποτελεσματική αποστράγγιση της υγρασίας από τους σωλήνες.
 4. Περιστρεφόμενος στρόβιλος, που χρησιμοποιείται σε χώρους με συνεχή ισχυρό αέρα.
 5. Διάφορα εκτροπείς σχήματος Η, σφαιρικά, εκτροπείς Grigorovich.

Τύποι ανεμιστήρων σε εξαναγκασμένο εξαερισμό

Η αρμόδια ανταλλαγή αέρα του υπογείου πραγματοποιείται με τη βοήθεια ανεμιστήρων καναλιού και αξονικού τύπου.

Οι αγωγοί χαρακτηρίζονται από μέση χωρητικότητα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε τμήμα του σωλήνα. Οικονομικό, καταναλώνει λίγη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι αξονικοί ανεμιστήρες τοποθετούνται στις έξοδοι ή τις εισόδους του απορροφητήρα και στην είσοδο. Είναι πιο δαπανηρές στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και εγγυώνται ισχυρές ροές αέρα. Παρέχεται πάντοτε μια βαλβίδα, η οποία προστατεύει το υπόγειο από μάζες ψυχρού αέρα.

Έλεγχος του μικροκλίματος του κελαριού

Με τον τύπο του ελέγχου θερμοκρασίας στο δωμάτιο υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων εξαερισμού:

Αυτόματη - απόλυτα αυτόνομη και δεν απαιτεί την παρουσία ενός ατόμου. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες θερμοκρασίας χώρου και η σύνδεση ανεμιστήρων ενεργοποιείται μόνο εάν είναι απαραίτητο.

Υπάρχουν αισθητήρες θερμοκρασίας που παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι οι θερμορυθμιστές, οι οποίοι πληρούν το ρόλο ενός ατόμου στην εκκίνηση του συστήματος.

Μηχανική - απαιτεί την εκτόξευση ενός άνδρα ο οποίος παρακολουθεί ανεξάρτητα τη θερμοκρασία και την υγρασία του υπογείου και ρυθμίζει χειροκίνητα τους αποσβεστήρες και τους ανεμιστήρες στους σωλήνες.

Σημαντικό! Όταν επιλέγετε ένα σύστημα εξαερισμού, πρέπει να τηρείτε την ακρίβεια της διατήρησης της θερμοκρασίας. Εάν είναι δυνατές αποκλίσεις 2 μοίρες, τότε είναι ευκολότερο να εξοπλιστεί το μηχανικό σύστημα. Διαφορετικά, μόνο αυτόματο έλεγχο.

Υλικά για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού υπογείου προϋποθέτει τη χρήση διαφόρων τύπων σωλήνων. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται πολυαιθυλένιο χαμηλής πίεσης ή αμιαντοτσιμέντο.

Τα τσιμέντα αμιάντου μοιάζουν με σχιστόλιθο, έχουν αυξημένο επίπεδο αντοχής και ανθεκτικότητας, καθώς και αντοχή σε διαβρωτικά φαινόμενα. Είναι κατασκευασμένα σε μεγάλα κομμάτια, έτσι ώστε το σύστημα εξαερισμού αυτών να αποτελείται από ολόκληρα μέρη.

Οι σωληνώσεις από πολυαιθυλένιο θα πρέπει να συγκολληθούν, για τις οποίες απαιτούνται εργαλεία και ειδικές δεξιότητες.

Το μέταλλο για εξαερισμό χρησιμοποιείται αρκετά σπάνια, αν και είναι φθηνό. Αυτό οφείλεται στην ευαισθησία στη διάβρωση, για την προστασία από την οποία οι σωληνώσεις θάβονται στο έδαφος με προκαταρκτική επεξεργασία με αντιδιαβρωτικά και στεγανοποιητικά υλικά.

Επιπλέον, η υγρασία συλλέγεται πιο ενεργά στο μέταλλο, επειδή το μέταλλο στον εξαερισμό χρησιμοποιείται μόνο στον υποχρεωτικό τύπο του.

Ανεξάρτητα από το υλικό, οι σχάρες και οι κουκούλες τοποθετούνται σε οπές σωλήνων για προστασία από την υγρασία και τα συντρίμμια.

Εξαγωγή στο κελάρι: Σύστημα συναρμολόγησης και ελέγχου πρόσφυσης

Μόλις επιλέξετε τον τύπο του εξαερισμού, επιλέξτε το υλικό του συστήματος, το εμπορικό σήμα των ανεμιστήρων, των εκτροπέων, των αποσβεστήρων και άλλων στοιχείων του συστήματος, είναι δυνατή η έναρξη της συναρμολόγησης του καλύμματος:

 • Στο ανώτατο όριο του θησαυρού, γίνεται άνοιγμα για τον αγωγό αερισμού.
 • Εφαρμόζεται η εγκατάσταση ενός αγωγού εξαγωγής με διάκενο στην επιφάνεια των 15 cm.
 • Στην απέναντι γωνία, ένα άνοιγμα στον τοίχο γίνεται 2 cm πάνω από το δάπεδο και δεν υπερβαίνει τα 5 cm.
 • Ένας σωλήνας τροφοδοσίας είναι εγκατεστημένος και εξωτερικά η έξοδος πάνω από το κελάρι δεν είναι υψηλή, καθώς πρέπει να υπάρχει διαφορά πίεσης μεταξύ των δύο σωλήνων.
 • Η έξοδος του σωλήνα τροφοδοσίας στο δρόμο είναι κλειστή με μια γρίλια ή έναν εκτροπέα.
 • Μέσα στο κελάρι υπάρχουν εγκατεστημένοι αποσβεστήρες, μέσω των οποίων θα πραγματοποιείται ο έλεγχος εισαγωγής αέρα.

Αφού ολοκληρώσετε τη ρύθμιση του συστήματος, ελέγξτε τις επιθυμίες του. Από τις μεθόδους αυτής της επαλήθευσης, μπορεί κανείς να πάρει το απλούστερο φύλλο χαρτιού. Εάν το φέρετε στο άνοιγμα του σωλήνα παροχής, τότε αρχίζει να ταλαντεύεται, έτσι υπάρχει έλξη. Η ίδια αρχή και με έναν αναμμένο αγώνα - ο καπνός του πρέπει να εξαλειφθεί από το κελάρι από το σωλήνα εξάτμισης.

Συστάσεις για την εγκατάσταση κουκούλας

Κατά την εγκατάσταση της κουκούλας, θα είναι χρήσιμες ορισμένες συστάσεις σχετικά με τη ρύθμιση:

 • Το σύστημα εξαερισμού πρέπει να τοποθετηθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του κτιρίου, για το οποίο στα τοιχώματα αφήνεται ένα άνοιγμα, μέσω του οποίου βρίσκονται οι σωλήνες εξαερισμού.
 • Ο ομοιόμορφος αερισμός του κελάρι γίνεται με την αύξηση των διαμέτρων ενός από τους σωλήνες, ο κύριος κανόνας - η διάμετρος της παροχής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο των καυσαερίων. Η μη συμμόρφωση με αυτή την απαίτηση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αποθεματοποιημένα αποθέματα και βλάβη στην ανθρώπινη υγεία λόγω μόλυνσης με αέριο.
 • Οι σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν μπορούν να τοποθετηθούν δίπλα-δίπλα, γεγονός που μειώνει την απόδοση του συστήματος.
 • Εάν το κελάρι κατασκευάζεται κάτω από ένα σπίτι ή κτίριο, η καταπακτή στην είσοδο ή στην πόρτα παίζει το ρόλο της κουκούλας.
 • Ως παραλλαγή του υλικού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλαστικό που χρησιμοποιείται στα συστήματα αποχέτευσης - κατάλληλη διάμετρος και φθηνό κόστος το καθιστούν κατάλληλο για τη διάταξη της κουκούλας.
 • Ο σωλήνας εξάτμισης στο δρόμο είναι προσεκτικά μονωμένος, διαφορετικά το συμπύκνωμα στο εσωτερικό του θα παγώσει το χειμώνα και θα φράξει την πρίζα με αέρα.

Ενάντια στον σχηματισμό συμπυκνώματος στους σωλήνες, η μόνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο στο εξωτερικό μέρος αλλά και σε όλο το μήκος.

Από τη σωστή διάταξη εξαερισμού του κελάριου ή κελάριου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, από την ασφάλεια των προϊόντων, και τελειώνει με την υγεία των ενοικιαστών του σπιτιού. Σχέδια σχεδίων θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο σχέδιο του σπιτιού κατά τη διάρκεια της κατασκευής λόγω της εξαιρετικής σημασίας του.

Αλλά ακόμη και σε ένα χτισμένο και λειτουργικό σπίτι, το πρόβλημα του πώς να τραβήξει σωστά μια κουκούλα στο υπόγειο δεν είναι, επειδή είναι δυνατόν ακόμη και από μόνη της. Το κύριο είναι να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της ρύθμισης και της ακολουθίας της εργασίας.

Πώς να αερίζετε σωστά το υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού

Yevgeny Rudenko • 14 Ιουλίου 2018 • 07:55:21

Ποιος είναι ο σκοπός του, εξαρτάται από τα χόμπι και τις ευκαιρίες των ιδιοκτητών. Πρέπει να πω ότι το υπόγειο μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε λειτουργία: μπορεί να είναι ένα εργαστήριο, ένα γυμναστήριο, ένα κελάρι ή κάτι άλλο. Αλλά ανεξάρτητα από το σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις, θα πρέπει να φέρετε όλες τις απαραίτητες επικοινωνίες σε αυτό.

Γιατί το κελάρι χρειάζεται εξαερισμό;

Ο εξαερισμός του κελάριου σε μια ιδιωτική κατοικία αξίζει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η λανθασμένη ανταλλαγή αέρα προκαλεί μια σειρά προβλημάτων που μπορούν να προκαλέσουν αλλοίωση του χώρου και ακόμη και να βλάψουν την υγεία των ιδιοκτητών. Η επίσκεψη σε ιδιωτικά σπίτια ή ακόμη και η διαβίωση σε αυτά δεν σκεφτόμαστε τη διάταξη του υπόγειου κτιρίου και τους κινδύνους που μπορεί να κρύψει από μόνο του. Ας μιλήσουμε για το πόσο ενοχλητικό μπορεί να οδηγήσει ένα αναποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού υπογείου.

 1. Εάν αποφασίσετε να οργανώσετε ένα κελάρι στο κελάρι, τότε θυμηθείτε ότι και τα λαχανικά αναπνέουν, καταναλώνουν επίσης οξυγόνο, εκκρίνουν αέριο και νερό. Για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα είναι καλά αποθηκευμένα και δεν χάνουν τις χρήσιμες και γευστικές τους ιδιότητες, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αέρα στο κατάλληλο επίπεδο.
 2. Τα σφάλματα στο σύστημα ανταλλαγής αέρα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα λαχανικά και τα φρούτα. Η όλη συγκομιδή, που συλλέγεται για χειμερινή αποθεματοποίηση, μπορεί να καταστραφεί ανεπανόρθωτα.
 3. Μόνιμη υγρασία και μούχλα, ο σχηματισμός σπόρων και μυκήτων ευνοούν την εμφάνιση ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, άσθματος, αλλεργιών.
 4. Με υψηλή υγρασία στο υπόγειο ενός κτιρίου κατοικιών, τα υλικά θεμελίωσης και τα δάπεδα επιδεινώνονται βαθμιαία. Σταδιακά, η υγρασία από το κελάρι μετακινείται στους επάνω ορόφους.

Σε κάθε κάβα πρέπει να υπάρχει φυσική κίνηση καθαρού αέρα. Εισέρχεται ανεξάρτητα στο υπόγειο όπου, με ανάμειξη με αέρια και διοξείδιο του άνθρακα, οδηγείται στο δρόμο με τη βοήθεια ειδικά εξοπλισμένων σωλήνων και κουκούλας.

Θυμηθείτε! Η στασιμότητα του αέρα στο υπόγειο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία όλων των ενοικιαστών.

Τύποι συστημάτων

Βεβαιωθείτε ότι η σωστή εναλλαγή αέρα στο δωμάτιο μπορεί να είναι αρκετοί τρόποι αερισμού:

Ο μεικτός τύπος συνδυάζει τα προηγούμενα.

Φωτογραφία: κολάζ © Vosaduli.ru

Σημαντικό! Παρά τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος ανταλλαγής αέρα, έχει πολλά μειονεκτήματα: την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης, το υψηλό κόστος του εξοπλισμού, πρέπει να έχετε γνώση σχετικά με τη φροντίδα και τη λειτουργία του εξοπλισμού.

Ποια υλικά χρειάζονται

Ο φυσικός αερισμός του υπόγειου χώρου σε μια ιδιωτική κατοικία είναι καλός επειδή μπορεί να κατασκευαστεί με τα χέρια σας χρησιμοποιώντας φθηνά μέρη.

Για την κατασκευή του αεραγωγού χρησιμοποιούνται σωλήνες από PVC και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σωλήνες από γαλβανισμένο φύλλο μετάλλου. Συνδέστε τις δομές με τη βοήθεια προσαρμογέων και γωνιών παρόμοιων υλικών.

Φωτογραφία: κολάζ © Vosaduli.ru

Η κατασκευή ξύλινων αεραγωγών είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και πρακτικά δεν χρησιμοποιείται σήμερα.

Η βέλτιστη λύση είναι ο σωλήνας PVC. Είναι πολύ φτηνά και μπορείτε να τα αγοράσετε σε οποιοδήποτε κατάστημα κατασκευών. Η συναρμολόγηση μιας δομής από ένα τέτοιο υλικό είναι αρκετή ακόμη και για έναν ερασιτέχνη.

Σημειώστε! Στις οπές αερισμού, που βλέπουν στο δρόμο, πρέπει να βάλετε τις γρίλιες. Αυτό θα αποτρέψει τη διείσδυση τρωκτικών στο υπόγειο και τα παρακείμενα δωμάτια.

Τεχνολογία εκτέλεσης εργασιών

Η τεχνολογία, ο χρόνος, τα υλικά και το κόστος θα εξαρτηθούν από την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού, την περιοχή του δωματίου και τα αποτελέσματα που βασίζονται οι ιδιοκτήτες.

Υπολογισμός και ανάπτυξη του συστήματος

Πριν από την εφαρμογή της διάταξης αερισμού του κελάριου σε ιδιωτική κατοικία στην πράξη, τα πάντα πρέπει να υπολογίζονται και να επαληθεύεται ότι είναι πραγματικά απαραίτητο. Είναι πιθανό ότι κάτι λιγότερο περίπλοκο θα σας ταιριάξει. Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι το σύστημα ανταλλαγής αέρα πρέπει να μελετηθεί ακόμη και όταν προγραμματίζεται και οικοδομεί ένα σπίτι.

Για λόγους σαφήνειας, είναι καλύτερο να σχεδιάσετε ένα διάγραμμα και να προσανατολιστείτε ήδη σε αυτό για τη διάταξη εξαερισμού. Έτσι, στο σχέδιο είναι δυνατό να τοποθετηθούν σημεία σύνδεσης του αγωγού, το μήκος, η ποσότητα και η διάταξη των σφιγκτήρων.

Προσοχή παρακαλώ! Η στεγανοποίηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη διάταξη του εναλλάκτη αέρα. Η σταθερή υγρασία δεν θα δώσει την ευκαιρία να εργαστείτε αποτελεσματικά ακόμη και για ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού.

Μέθοδοι φυσικού αερισμού

Ο φυσικός αερισμός βασίζεται σε στοιχειώδη γνώση της φυσικής. Η βάση είναι η διαφορά στη θερμοκρασία και την πίεση του εξωτερικού περιβάλλοντος και μέσα στο δωμάτιο.

Για φυσική κυκλοφορία αέρα, θα χρειαστείτε:

 1. Σωλήνας εισαγωγής, εξοπλισμένος με μια σχάρα για προστασία από τρωκτικά.
 2. Ο αγωγός εξαγωγής, ο οποίος διαθέτει έξοδο στον τοίχο, ο οποίος είναι εγκατεστημένος για την απομάκρυνση του στάσιμου αέρα. Θα πρέπει να έχει μια σμάλτο (ειδικά το χειμώνα και το φθινόπωρο), και στο υπόγειο πρέπει να είναι εξοπλισμένο με μια συσκευή για τη συλλογή συμπυκνωμάτων.
 3. Πρόσθετα ανοίγματα στους τοίχους του υπογείου, που έχουν πρόσβαση στο δρόμο, δημιουργούνται για την αύξηση της κυκλοφορίας του αέρα.

Οι σωλήνες εισόδου και εξαγωγής βρίσκονται απέναντι από το κτίριο.

Για τη σημείωση! Τα μειονεκτήματα του φυσικού αερισμού είναι η αδύναμη κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα και η εξάρτησή τους από τους φυσικούς παράγοντες.

Η συσκευή της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Ένα χαρακτηριστικό του σχεδιασμού ενός τέτοιου συστήματος είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρων καναλιών μέσα στους σωλήνες εισόδου και εξόδου. Σε όλα τα υπόλοιπα, ο εξαναγκασμένος αερισμός στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας είναι παρόμοιος με τον φυσικό τρόπο ανταλλαγής αέρα.

Ένας ενσωματωμένος ανεμιστήρας στο σωλήνα εισόδου αντλεί αέρα μέσα στο κελάρι. Το σύστημα εξαερισμού, το οποίο βρίσκεται στον αγωγό εξαγωγής, αποβάλλει τον εξωτερικό αέρα. Μια υποχρεωτική προϋπόθεση είναι η ταυτόχρονη χρήση και των δύο οπαδών.

Η σωστή επιλογή του πτερωτή θα σας βοηθήσει να κάνετε προκαταρκτικούς υπολογισμούς της επιφάνειας του υπογείου και του όγκου του. Χάρη στα συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού, η κίνηση των ροών του αέρα θα συμβεί ανεξάρτητα από τα φυσικά φαινόμενα.

Σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής

Αυτός ο φυσικός τύπος ανταλλαγής αέρα δεν χρειάζεται πρόσθετες συσκευές. Ο σωλήνας εισόδου αντλεί αέρα στο υπόγειο, αλλά το απελευθερώνει μέσω της εξάτμισης. Ο σωλήνας εισόδου εγκαθίσταται με το χαμηλότερο μισό μέτρο από το δάπεδο του υπογείου, και το επάνω τμήμα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο του εδάφους κατά 1 μέτρο. Ο σωλήνας εξόδου είναι σταθερός σε απόσταση 1,5 μέτρων από το επίπεδο του δαπέδου, με την άνω άκρη του σωλήνα να ανεβαίνει πάνω από την κορυφή του κτιρίου σε απόσταση μισού μέτρου.

Οι αεραγωγοί πρέπει να εγκατασταθούν στις απέναντι πλευρές του υπογείου, αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας που μόλις έφτασε δεν εξαφανίζεται αμέσως. Για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα συνιστάται η λήψη σωλήνα διαμέτρου 12 έως 15 cm.

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας είναι κατάλληλος για υπόγεια των οποίων η επιφάνεια δεν υπερβαίνει τα 35-40 μ². Με ένα μεγάλο υπόγειο, η απόδοση του συστήματος μειώνεται πολλές φορές, οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Λειτουργική δοκιμή

Η ταχύτητα της ανταλλαγής αέρα μπορεί να ρυθμιστεί με την παροχή σωλήνων με ειδικά πτερύγια.

Πρόσθετες ενέργειες για τη διατήρηση του απαιτούμενου μικροκλίματος

Θυμηθείτε ότι οι βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης της σοδειάς στο υπόγειο είναι από +3 έως +5 ° C, το επίπεδο υγρασίας είναι από 40 έως 50%. Χρησιμοποιήστε το δωμάτιο ως οικιακό ή οικιακό μπορεί να είναι σε θερμοκρασία +17 έως +21 ° C και υγρασία έως 60%.

Οι δυσλειτουργίες στο σύστημα εξαερισμού μπορούν να καθοριστούν με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Στους τοίχους και την οροφή συσσωρεύεται συμπύκνωση.
 • ο αέρας είναι βαρύς και βουλωμένος.
 • δυσάρεστη μυρωδιά μούχλα?
 • διαμορφωμένο καλούπι και μύκητα.

Ο προσδιορισμός της υψηλής περιεκτικότητας σε διοξείδιο του άνθρακα θα βοηθήσει γρήγορα να πεθάνει η προνύμφη. Σε περίπτωση που έχετε βρει παρόμοια σημάδια, τότε θα πρέπει να αερίσετε το κελάρι μέσα σε 24 ώρες.

Σε αυξημένη υγρασία (περισσότερο από το 90% της υγρασίας), είναι δυνατόν να τοποθετήσετε ένα δοχείο με πριονίδι, ασβέστη και άλατα στη μέση του υπογείου. Όλα αυτά γίνονται προκειμένου να απορροφηθεί η υπερβολική υγρασία.

Αν βρεθεί ένα καλούπι, το τρίψτε, το επεξεργαστείτε με ειδικά διαλύματα ή το λεύκανση με ασβέστη. Μετά από αυτό, το κελάρι θα πρέπει να στεγνώσει. Τα προληπτικά μέτρα εκτελούνται ετησίως.

Με βασικές δεξιότητες στην οικοδόμηση, μπορείτε να εξοπλίσετε το υπόγειό σας με ένα σύστημα εξαερισμού μόνοι σας. Είναι σημαντικό ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής να λάβει υπόψη όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των χώρων, για τον υπολογισμό της κατανάλωσης των υλικών. Η ανεξάρτητη συναρμολόγηση του συστήματος, αρκετά απλή στην εκτέλεση, θα εξοικονομήσει ένα αξιοπρεπές ποσό και θα παράσχει ένα υπόγειο με άνετες συνθήκες για την ασφάλεια των προϊόντων.

Πώς να κάνετε αερισμό στο υπόγειο ενός εξοχικού σπιτιού;

Η οργάνωση της σωστής ανταλλαγής αερίων στα υπόγεια ιδιωτικών κατοικιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία, τα αντίστοιχα ανοίγματα και οι σωλήνες παρέχονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Απαιτήσεις συστήματος εξαρτάται από τον όγκο και τον προορισμό κελάρια, τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και του προϋπολογισμού, προκειμένου να σώσει το σετ με τα χέρια του. Προκειμένου να αποφευχθούν σφάλματα, συνιστάται να γίνει υπολογισμός της παραγωγής, δημιουργείται ένα σωστό σχέδιο για τη σωστή τοποθέτηση και απόκρυψη των στοιχείων.

Λειτουργίες συστημάτων εξαερισμού

Κελάρι βρίσκεται κάτω από τον πρώτο όροφο των αποθηκών αποθήκευσης τροφίμων, καταστήματα, αίθουσες γυμναστικής και μπιλιάρδο χρειάζεται υποστήριξη από ορισμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, η απόκλιση από τους κανόνες οδηγεί σε συσσώρευση συμπυκνώματος στο εσωτερικό και το διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό είναι γεμάτο με το σχηματισμό ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, την εξάπλωση του καλουπιού, τις δυσάρεστες μυρωδιές και την αποσύνθεση. Εξάλειψη των κινδύνων αυτών βοηθά στην αρμόδια εξαερισμού στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας, παρέχοντας παροχή φρέσκου αέρα μέσα από τους αεραγωγούς και σωλήνες που οδηγούν έξω εξάσκηση έξω.

Οι βασικές λειτουργίες περιλαμβάνουν τη διατήρηση του επιπέδου υγρασίας στο υπόγειο εντός του κανόνα: 60% για τις κατοικίες, 80-90% για την αποθήκευση τροφίμων. Ο δεύτερος στόχος είναι η μείωση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα και η εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών στα κελάρια μιας ιδιωτικής κατοικίας. Ένα σημείο απόκλισης από τον κανόνα είναι ένας ταχέως εξασθενημένος αγώνας και φινέτσα. Πρόσθετες ιδιότητες είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας και ο καθαρισμός του αέρα, αλλά τέτοιες δυνατότητες είναι διαθέσιμες μόνο για σύγχρονα ελεγχόμενα συστήματα με εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Λύσεις για την ανταλλαγή αέρα

Ανάλογα με τον βαθμό πολυπλοκότητας, όλες οι δομές που χρησιμοποιούνται σε ιδιωτικές κατοικίες χωρίζονται σε:

1. Απλοποιημένο με φυσική κυκλοφορία με οπές σε αντίθετα τοιχώματα του υπογείου ή θεμελίωσης, καλυμμένα με πλέγματα από τρωκτικά. Οργάνωση μιας πλήρους ανταλλαγής αέρα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θα λειτουργήσει, η επιλογή αυτή επιλέγεται μόνο με ασήμαντο βάθος και το μέγεθος του κελάριου.

2. Συστήματα με φυσικό αερισμό εξαερισμού και εξαγωγής, παρέχοντας έλξη με τη βοήθεια συνήθων σωλήνων που βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα του υπογείου. Συνιστούν μοναδικά επιλέγεται όταν η υπόγεια περιοχή του 30-50 m 2 σε αυτά τα εύρη επιτυγχάνει καλή αναπνευσιμότητα χωρίς εισαγωγή πρόσθετων συσκευών κυκλώματος.

3. Αναγκαστικές κατασκευές με ανεμιστήρες τροφοδοσίας και εξαγωγής που βρίσκονται μέσα στους σωλήνες. Οι διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά επιλέγονται με βάση τον όγκο του υπόγειου, τα σχήματα και τη διατομή των καναλιών, η εγκατάστασή τους δεν αποτελεί πρόβλημα ακόμα και για αρχάριους. Ο έλεγχος πραγματοποιείται χειροκίνητα, χρησιμοποιώντας χρονόμετρα ή αισθητήρες, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χαρακτηρίζονται από υψηλή απόδοση. Η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης και το αυξημένο κόστος εξοφλούνται ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και την υποστήριξη της υγρασίας στο επιθυμητό επίπεδο.

4. Σύγχρονα πολυλειτουργικά συστήματα με εξαναγκασμένο εξαερισμό, ελέγχοντας το καθεστώς θερμοκρασίας και υγρασίας και δημιουργώντας ένα άνετο μικροκλίμα στα δωμάτια. Συχνά αποτελούν μέρος ενός ενιαίου σύνθετου συγκροτήματος που παρέχει ανταλλαγή αέρα σε ιδιωτικές κατοικίες με μεγάλη έκταση, επιλογή και εργασία ανατίθενται σε ειδικούς.

Τα πλεονεκτήματα των φυσικών ρευμάτων περιλαμβάνουν την έλλειψη πρόσθετων συσκευών και την ευκολία εγκατάστασης, ακόμη και οι μη ειδικοί μπορούν να τα κάνουν. Η άποψη ότι δεν επιτρέπουν τη ρύθμιση της έντασης της κυκλοφορίας είναι λανθασμένη: η τοποθέτηση των εκτροπέων, των αποσβεστήρων, η επέκταση του καλύμματος με ταυτόχρονη μείωση του μήκους των σωλήνων τροφοδοσίας αυξάνουν την ώθηση αρκετές φορές. Η αποδοτικότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες.

Για τον εξαναγκασμό του εξαερισμού, το κύκλωμα γίνεται πιο περίπλοκο: εκτός από τους σωλήνες, περιλαμβάνει εισόδους αέρα, διαχυτήρες, κάμψη, θάλαμους ανάμιξης και υπερσυμπιεστές. Η απλούστερη επιλογή θεωρείται μία με ανεμιστήρα στον αγωγό εξαγωγής, με ανεπαρκή ποσότητα εισερχόμενου φρέσκου αέρα, ένα άλλο είναι εγκατεστημένο στον αέρα τροφοδοσίας. Οι απαιτήσεις ασφάλειας περιλαμβάνουν την προστασία των συσκευών από την υγρασία, τροφοδοτούνται με ασφάλειες και λειτουργούν από δίκτυο 36 V. Για να εξασφαλιστεί η αυτονομία, εισάγεται τουλάχιστον ένας διακόπτης στο κύκλωμα.

Πώς να φτιάξετε ένα σύστημα ανταλλαγής αέρα από τον εαυτό σας;

Η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του φυσικού βυθίσματος ή του ανεμιστήρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ένταση της κυκλοφορίας, ο κανόνας είναι η ολική ανανέωση του όγκου αέρα μέσα στο υπόγειο μια φορά κάθε μισή ώρα. Προκειμένου να αποφευχθούν σφάλματα, γίνεται υπολογισμός της διατομής των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και των καυσαερίων, ξεκινώντας από ένα επιτρεπόμενο ελάχιστο ύψος 25 cm2 ανά τετράγωνο της περιοχής κελάριου. Η προκύπτουσα τιμή είναι στρογγυλευμένη προς τα πάνω, το σχήμα των σωλήνων δεν έχει σημασία. Κατασκευασμένα από PVC, αμιαντοτσιμέντο ή κασσίτερο, οι δύο πρώτες ποικιλίες θεωρούνται οι πιο αξιόπιστες και ανθεκτικές στην υγρασία.

Produhi και σωλήνα αναγκαστικά προστασία από τη διείσδυση των βροχοπτώσεων, μεγάλα θραύσματα ή τα τρωκτικά, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παγώματος σε ακραίες κρύο ή πλημμύρες κατά τη διάρκεια ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες παρέχεται βαλβίδα πλήρως το κλείσιμο των καναλιών.

Η ανάγκη για μια αναγκαστική εξαερισμού λαμβάνει χώρα πάνω από το υπόγειο περιοχή μεγαλύτερη από 50 m 2 ή το ύψος των τοιχωμάτων τους από 2 m. Εφοδιασμού Επιδόσεις και ανεμιστήρα εξάτμισης επιλέγεται με βάση το μέγεθος και τις ανάγκες του υπογείου στο διπλό ενημέρωση όλων όγκου του αέρα ανά ώρα. Για παράδειγμα, όταν μια περιοχή του 70 m 2 και ύψος 2-3 μέτρα σε τοίχους αναγκάζονται συσκευή κυκλοφορίας πρέπει να παρέχει τουλάχιστον 70 × 2,3 × 2 = 322 m 3 / h. Με την επιθυμία της μη μεταβλητότητας στο εξωτερικό άκρο ενός συνόλου εκχυλίστηρων, ενισχυτές των ελικοειδών. Η αποδοτικότητα θα εξαρτηθεί από τη δύναμη του ανέμου, η ισχύς από τους ανεμιστήρες του δικτύου θα λειτουργεί ανά πάσα στιγμή. Ο αριθμός των στροφών σωλήνων πρέπει να είναι ελάχιστος, ιδανικά και τα δύο κανάλια να είναι ίσια.

Σημαντικό αποχρώσεις του εξαερισμού οργάνωσης περιλαμβάνουν την τοποθέτηση το κανάλι τροφοδοσίας και εξόδου σε διαφορετικές γωνίες του κελάρι. Σε αντίθετη περίπτωση, καταλήγει σε μια στιγμιαία επιστροφή του φρέσκου αέρα στην ατμόσφαιρα και τη συσσώρευση της μούχλας στις γωνίες. σωλήνας εισροής μειώνεται όσο το δυνατόν χαμηλότερα, η μέγιστη απόσταση από το δάπεδο μέχρι την κατώτερη ακμή είναι 40 cm. Το τέντωμα πρακτικά στερεώνεται στην οροφή, σε μέρη όπου θερμό αέρα εξάτμισης ή των λαχανικών κάδους. λαμβάνονται μέτρα για την προστασία από τη βροχή, η εξωτερική άκρη του σωλήνα που εμφανίζεται κατά 30-40 cm πάνω από την οροφή και κλείνει με καλύμματα ή ομπρέλες.

Σε χαμηλό ύψος κελάρι, επιλέγονται συστήματα με φυσικό βύθισμα, λειτουργώντας με βάση την αρχή της εισροής. Στην ταινία της θεμελίωσης τοποθετείται ένας σωλήνας διπλής όψης ή σε όλο το περίμετρο του υπάρχουν εγκατεστημένα καθαρίσματα - παράθυρα κλειστά για το χειμώνα. Η συνιστώμενη διάμετρος τους αφήνει 12,5 εκατοστά, το βήμα της τοποθέτησης είναι 1 κομμάτι έως τις 2 μ.μ., από 2 και πάνω - σε κάθε πλευρά. Μια τέτοια λύση εξασφαλίζει επαρκή κυκλοφορία μικρών όγκων αέρα, σε μερικές περιπτώσεις, βολές τοποθετούνται προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα.

Ανεξάρτητα από την επιλογή που επιλέξατε, οι τρύπες διοχέτευσης παρέχονται στο στάδιο σχεδιασμού της ιδιωτικής κατοικίας και τοποθετούνται ως έσοδα στύσης. Αυτή η απαίτηση εξηγείται απλά - η διάτρηση απειλεί τόσο τους μονολιθικούς τοίχους ή τις οροφές όσο και την εγκατεστημένη τοιχοποιία. Ιδιαίτερος κίνδυνος αντιπροσωπεύουν οι κουκούλες λόγω της ανάγκης για άμεση διέλευση από την οροφή, ενώ η τοποθέτηση του ventkanalov μέσω των ήδη λειτουργούντων δομών, ο κίνδυνος απώλειας αεροστεγανότητας είναι υπερβολικά υψηλός.

Εάν είναι απαραίτητο, ένας σελιδοδείκτης από το μηδέν σε μια ήδη λειτουργούσα ιδιωτική κατοικία ακολουθεί το ακόλουθο σχήμα:

 • Ο υπολογισμός πραγματοποιείται, γίνεται το απλούστερο σχέδιο, αγοράζονται υλικά.
 • Στα ανοίγματα των τοίχων του υπογείου ή της βάσης γίνονται ακριβείς οπές με διάμετρο 1 cm περισσότερο από τα κανάλια.
 • Οι σωληνώσεις εισάγονται, ισοπεδώνονται και στερεώνονται με κονίαμα τσιμέντου-άμμου, σε συστήματα με αναγκαστική κυκλοφορία, τοποθετούνται ανεμιστήρες. Μέσα στο υπόγειο, τα κανάλια συλλαμβάνονται με ειδικά σφιγκτήρες.
 • Στα άκρα των σωλήνων τοποθετούνται προστατευτικές γρίλιες και εκτροπείς.

Οι ιδιαιτερότητες της ανταλλαγής αέρα περιλαμβάνουν την αναπόφευκτη συσσώρευση συμπυκνωμάτων στον αγωγό του απαγωγέα. Αυτό οφείλεται στον υψηλό κορεσμό του αέρα εξαγωγής με την υγρασία, χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, θα αποστραγγιστεί πίσω στο κελάρι ή θα εισέλθει στον ανεμιστήρα, κάτι που είναι απαράδεκτο. Για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, τοποθετείται ένα ειδικό αυλάκι 20 cm από το κάτω άκρο του σωλήνα εξαγωγής, το οποίο συνδέεται με ένα σύστημα αποχέτευσης ή με ένα δοχείο συλλογής συμπυκνωμάτων. Τα πλεονεκτήματα μιας αυτόνομης αποχέτευσης είναι προφανή, αλλά εάν δεν υπάρχει δυνατότητα σωληνώσεων, είναι προτιμότερο να το αρνηθείτε.

Επαλήθευση της λειτουργίας των συστημάτων, μετέπειτα συντήρηση και πρόληψη

Εξωτερικές ενδείξεις ανεπαρκούς εξαερισμού είναι τα σημεία καλουπιών, οι συμπυκνωμένες επιφάνειες και οι δυσάρεστες οσμές. Για να ελέγξετε, θα πρέπει να εφαρμόσετε περιοδικά ένα κομμάτι χαρτιού στο κάτω άκρο της κουκούλας, με αρκετό φυσικό βύθισμα, διατηρώντας τον εαυτό του. Η αποτελεσματικότητα των ανεμιστήρων αξιολογείται με παρόμοιο τρόπο.

Αν είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε την εσωτερική θερμοκρασία και την υγρασία μέσα στο δωμάτιο, εγκαθίσταται ένα θερμόμετρο αλκοόλ και ένα ψυχρόμετρο. Η βέλτιστη τιμή για καταστήματα λαχανικών και κελάρια κρασιών είναι + 3-5 ° C, (όχι περισσότερο από 90%), για μπιλιάρδο και γυμναστήρια - + 17-21 (στο στάνταρ 60%). Όταν υπερβαίνετε τα πρότυπα στο υπόγειο, συνιστάται να κάνετε ένα μη προγραμματισμένο αερισμό με το άνοιγμα όλων των πιθανών καταπακτών και πτερυγίων. Το σημείο τοποθέτησης του θερμόμετρου δεν έχει σημασία, το ψυχρόμετρο συνιστάται να εγκατασταθεί κοντά στα παράθυρα αερισμού ή στους αγωγούς τροφοδοσίας.

Ακόμα και το πιο ακριβό σύστημα δεν θα είναι αποτελεσματικό με ανεπαρκώς αξιόπιστη στεγανοποίηση ή έλλειψη προστασίας από την κατάψυξη. Κατά τη φόρτωση ενός μεγάλου όγκου των καλλιεργειών ρίζα, το ελατήριο αναθέρμανσης τοίχους ή σε άλλα ασυνήθιστα επίπεδο καταστάσεις υγρασίας μπορεί να ρυθμιστεί πάνω από 90% ακόμη και αν η ακεραιότητα όλων των στρώσεων υπό επαρκή διατομή καναλιού αέρα και οργανωθεί σωστά συντάσσεται. Αυτό εξαλείφει τα έκτακτα μέτρα - box εγκατάσταση με πριονίδι, αλάτι, ασβέστη ή παρόμοια φιλικά προς το περιβάλλον προσροφητικά. Οι προληπτικές δράσεις περιλαμβάνουν την απολύμανση του κελάρι μιας ιδιωτικής κατοικίας, η θεραπεία συνιστάται μία φορά το χρόνο για ένα μήνα για να κατεβάσετε τη συγκομιδή.