Διαρρύθμιση του εξαερισμού κάβας σε ιδιωτικό σπίτι: σχέδια, εγκατάσταση

Εάν ο εξαερισμός γίνει σωστά, τότε λόγω της εισροής καθαρού αέρα από το δρόμο και απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας μέσα στο δωμάτιο διατηρείται η βέλτιστη θερμοκρασία, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού μούχλας και μυκήτων. Τα προϊόντα αποθηκεύονται σε πιο άνετες συνθήκες πριν την έναρξη της άνοιξης. Επίσης, ο αερισμός του υπογείου είναι απαραίτητος εάν το δωμάτιο είναι εξοπλισμένο για εργαστήριο ή αίθουσα μπιλιάρδου. Συνήθως το σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται στο στάδιο κατασκευής, αλλά μπορείτε να το χτίσετε αργότερα ή να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στο υπάρχον σχέδιο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων εξαερισμού:

 1. 1. Στην παροχή αέρα η απαραίτητη κυκλοφορία αέρα παρέχεται από τα διαθέσιμα παράθυρα, τις πόρτες και τους επιπρόσθετους ανεμιστήρες.
 2. 2. Με το σχέδιο εξαγωγής, ο αέρας αφαιρείται από τα δωμάτια μέσω των φρεατίων εξαερισμού.
 3. 3. Ο τύπος τροφοδοσίας και εξάτμισης είναι ένα πλήρες σύνολο συστημάτων που αποσκοπούν στην παροχή ανταλλαγής αέρα και εξαερισμού.

Προετοιμασία για τη διευθέτηση στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας αερισμού οποιουδήποτε τύπου, είναι απαραίτητο να γίνει ένα σχέδιο για τη διανομή των ροών του αέρα. Δείχνει τα σημεία εισαγωγής καθαρού αέρα και αποστράγγισης των ήδη εξαντλημένων τεχνολογικών καναλιών για την τοποθέτηση του αεραγωγού μέσω του τοίχου, τον τόπο εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ανεμιστήρες, εάν θέλετε να βελτιώσετε την απόδοση ολόκληρου του συστήματος ή καθαρίστε τα φίλτρα.

Η παρουσία του απλού σχήματος σχεδίασης θα επιτρέψει τον υπολογισμό του απαιτούμενου αριθμού σωλήνων ανάλογα με το μήκος τους, τα στοιχεία στερέωσης, τις καμπύλες, τους προσαρμογείς σύνδεσης. Έχοντας μια ακριβή γνώση της ποσότητας υλικού που απαιτείται και της προετοιμασίας του απαραίτητου εργαλείου, θα είναι ευκολότερο να εγκαταστήσετε το αγωγό.

Το σύστημα ανταλλαγής αέρα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του σπιτιού. Η απλούστερη και πιο προσιτή έκδοση της συσκευής της στο υπόγειο του υπόγειου κτιρίου είναι με τη βοήθεια φυσητήρων (συνήθεις οπές). Για να αποφύγετε την είσοδο τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο, ο αγωγός αερισμού καλύπτεται με ένα πλέγμα.

Αυτός είναι ένας φυσικός αερισμός, οπότε η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του εξαρτάται από τη δύναμη, την κατεύθυνση του ανέμου, τη διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Για να οργανώσετε σωστά αυτό το είδος ανταλλαγής αέρα, φροντίστε να λάβετε υπόψη ότι η περιοχή του αέρα από την περιοχή ενός αεριζόμενου δωματίου πρέπει να είναι 1/400.

Από προεπιλογή, η τυπική διάμετρος κάθε αγωγού εξαερισμού είναι τουλάχιστον 12,5 cm ή 50 cm2.

Επίσης, λάβετε υπόψη:

 • βάθος θεμελίωσης.
 • εγγύτητα των υπόγειων υδάτων, τύπος εδάφους ·
 • "Rose" των ανέμων?
 • ποσότητα καθίζησης ·
 • διαφορές θερμοκρασίας (ημερήσια και ετήσια).

Για να κυκλοφορήσει ο αέρας μέσα στο υπόγειο του σπιτιού, αρκεί να τοποθετηθεί σε κάθε τοίχο δύο οπές. Εάν η δομή έχει πολύπλοκη διαμόρφωση ή είναι παρεμποδισμένη από άλλες κατασκευές, βρίσκεται στην πεδιάδα, τότε οι εκρήξεις υπολογίζονται από τον υπολογισμό 2 αεραγωγών για κάθε 4 μέτρα της βάσης. Εάν είναι απαραίτητο, στη συνέχεια, ρυθμίζοντας τις οπές στις βαλβίδες, αλλάξτε την ένταση της ροής του αέρα. Το χειμώνα, σε σοβαρούς παγετούς, τα πτερύγια καλύπτονται και με την εμφάνιση των ζεστών ημερών είναι εντελώς ανοικτά.

Παρά την ευκολία της ρύθμισης και τις καλές συναλλαγματικές ισοτιμίες, για μεγάλα υπόγεια ή για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων σε μεγάλους όγκους, το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί. Ως εκ τούτου, θεωρείται ως συμπλήρωμα σε πιο αξιόπιστη παροχή και εξαγωγή.

Για να διατηρηθεί η βέλτιστη μικροκλίμα σε κάθε υπόγειο γκαράζ σύστημα συναρμολογείται εφοδιασμού-εξάτμισης του τύπου στον οποίο ο αγωγός διανομή φρέσκου αέρα λαμβάνει χώρα κατά ένα, και η αφαίρεση της πραγματοποιείται μέσα από την άλλη.

Ο αποτελεσματικός εξαερισμός επιτυγχάνεται με την τήρηση των ακόλουθων απαιτήσεων:

 • ο πυθμένας του σωλήνα τροφοδοσίας από το πάτωμα του υπογείου ρυθμίζεται σε ύψος 0,5 m, η κορυφή τοποθετείται πάνω από το επίπεδο του εδάφους κατά ένα μέτρο.
 • το κάτω μέρος του σωλήνα εξάτμισης από το πάτωμα του υπογείου σε ύψος 1,5 m, η κορυφή οδηγείται πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής κατά 0,5 m.
 • οι αεραγωγοί βρίσκονται αναγκαστικά σε αντίθετες πλευρές, οι οποίες μαζί με την πτώση της θερμοκρασίας στον πυθμένα του δωματίου και το άνω σημείο του θα παρέχουν την απαραίτητη πρόσφυση.
 • ρυθμίστε τα παραθυρόφυλλα με δυνατότητα ρύθμισης, μέσω των οποίων ελέγχεται η ένταση του εξαερισμού.

Εγκατάσταση αεραγωγών για χώρο μέχρι 40 τετραγωνικών μέτρων. m εκτελούνται από πλαστικούς σωλήνες διαμέτρου 100 mm. Αλλά για τον αερισμό μεγάλων δωματίων είναι απαραίτητο να αυξηθεί η διάμετρος των σωλήνων ή να εγκατασταθούν πρόσθετοι αεραγωγοί. Η γρήγορη και άνετη σύνδεση των ελαστικών ταινιών, μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά στοιχεία (στροφές, βύσματα) διευκολύνουν τη διαδικασία συναρμολόγησης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης πλαστικών σωλήνων είναι τα χαρακτηριστικά τους υψηλής απόδοσης, καθώς το υλικό είναι ανθεκτικό σε υψηλή υγρασία, σχηματισμό μυκήτων.

Η κατασκευή αεραγωγών από ξύλινες σανίδες είναι μια πιο εντατική επιλογή εργασίας, εκτός από τα χαρακτηριστικά των υλικών είναι χειρότερα. Για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πρόσφυση, η εσωτερική επιφάνεια των σανίδων, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή, πρέπει να αντιμετωπίζεται με ένα επίπεδο. Κατά τη συναρμολόγηση, οι σχισμές στις αρθρώσεις αφαιρούνται.

Πάνω από κάθε έξοδο τοποθετούνται ομπρέλες, οι οποίες εμποδίζουν την είσοδο ιζημάτων στο δωμάτιο και βοηθούν στην ρύθμιση της ταχύτητας ροής του αέρα. Μια άλλη χρήσιμη ιδιότητα είναι η διαφορά στο μήκος του σωλήνα τροφοδοσίας σε σχέση με τον αγωγό εξαγωγής. Όσο υψηλότερο είναι, τόσο πιο έντονη είναι η κίνηση του αέρα. Ο καλά σχεδιασμένος εξαερισμός παρέχει αμφίδρομη εναλλαγή αέρα, δηλαδή όταν για μία ώρα αλλάζει ολόκληρη η ένταση του ήχου δύο φορές.

Όταν ο εξαερισμός δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις παραπάνω μεθόδους, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός δημιουργείται. Αυτό το σύστημα είναι καταλληλότερο για να αερίζεται το υπόγειο ένα μεγάλο τετράγωνο χώρο, που στεγάζει μια σάουνα, εργαστήριο, εξοπλισμένο με γυμναστήριο, αίθουσα παιχνιδιών, επειδή την ίδια στιγμή παρέχει καθαρό αέρα και απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του περιλαμβάνουν αποτελεσματική λειτουργία ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ευκολία προσαρμογής και συντήρηση των απαραίτητων παραμέτρων.

Το πρότυπο σχέδιο περιλαμβάνει την εξαναγκασμό του αέρα που λαμβάνεται από το δρόμο με τη βοήθεια ανεμιστήρων ή ανεμιστήρων. Μετά το φιλτράρισμα, οι μάζες του αέρα θερμαίνονται και τροφοδοτούνται στο δωμάτιο. Η εξαγωγή του αέρα εξαγωγής στο δρόμο πραγματοποιείται μέσω των καναλιών εκροής.

Το σύστημα εξαερισμού είναι μια περίπλοκη συσκευή, επομένως για την επιτυχή υλοποίηση του έργου είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής υπολογισμός των εσωτερικών όγκων των αεριζόμενων χώρων, να αγοραστεί ακριβός εξοπλισμός και να εγκατασταθεί σωστά. Θα πρέπει να καθοριστούν:

 • αγωγοί εξαερισμού.
 • διαχύτες, είσοδοι αέρα,
 • θάλαμος ανάμειξης, κατεύθυνση ροής αέρα,
 • υπερσυμπιεστές, αν εκτός από το υπόγειο θα πρέπει να αερίζετε τα καθιστικά.

Ο απλούστερος τρόπος αερισμού του κελαριού, ο οποίος είναι εύκολος να πραγματοποιηθεί από μόνος του, περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός μη πτητικού συστήματος αερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, το αναγκαστικό βύθισμα παρέχεται από την κίνηση του ανέμου. Ένας ειδικός τύπος εκτροπέα είναι εγκατεστημένος στο εξωτερικό άκρο του αγωγού εξαγωγής. Όταν η ροή του αέρα επενεργεί σε μία πλευρά του εκτροπέα, από την άλλη αυξάνεται η διαφορά πίεσης, αντίστοιχα, και η ώση.

Μικρά στροβίλους μπορούν να εγκατασταθούν αντ 'αυτού. Με την κίνηση του ανέμου, κάνουν έναν ανεμιστήρα εγκατεστημένο μέσα στον αγωγό του ανεμιστήρα μέσω του ενσωματωμένου άξονα. Οι παραπάνω μέθοδοι επιτρέπουν τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αερισμού (φυσικού ή αναγκαστικού) χωρίς να αλλάζει η θέση και η διάμετρος των σωλήνων εξαγωγής και τροφοδοσίας.

Ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της πρόσφυσης είναι η εγκατάσταση ανεμιστήρων. Όταν ενεργοποιούνται, ο αέρας από τον σωλήνα εκκενώνεται προς τα έξω και δημιουργείται ένα κενό εντός αυτού, το οποίο αντισταθμίζει την πρόσληψη καθαρού αέρα μέσω του διαύλου τροφοδοσίας.

Για την επιτυχή εξαερισμό μεγάλων χώρων, ένας πρόσθετος ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό αερισμού εισόδου. Αυτή η λύση σας επιτρέπει να εξισορροπήσετε την αναλογία εισερχόμενου και εξερχόμενου αέρα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται με ένα διακόπτη. Καθώς αυξάνεται η υγρασία στο υπόγειο, συνιστάται η χρήση ηλεκτρικού εξοπλισμού που λειτουργεί από 36 V, εγκαθιστώντας συσκευές ασφαλείας.

Είναι δυνατό να δοκιμάσετε ένα σύστημα οποιουδήποτε τύπου με πολύ απλό τρόπο - το φύλλο χαρτιού που είναι προσαρτημένο στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής θα πρέπει να συγκρατείται από μια ροή αέρα εκκένωσης, καθώς είναι κολλημένη.

Αφού διαπιστώθηκε στο υπόγειο ενός κοινού δρόμου (αλκοόλ) θερμόμετρο, μπορείτε να παρακολουθείτε τις αλλαγές της θερμοκρασίας και, εάν είναι απαραίτητο, να κάνει προσαρμογές - για να κλείσει ή να ανοίξει τη βαλβίδα, ενεργοποιήστε επιπλέον ανεμιστήρα. Η βέλτιστη θερμοκρασία για ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση λαχανικών είναι της τάξης 3-5 ° πάνω από το μηδέν. για το γυμναστήριο, οι άνετοι δείκτες μπιλιάρδου είναι + 17-21 °. Η υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 85-90% και 60%, αντίστοιχα.

Με την αύξηση του πάνω από το 90% στο δωμάτιο, κατά προσέγγιση στη μέση, ένα κιβώτιο γεμάτο με πριονίδι, αλάτι, ασβέστη εγκαθίσταται. Αυτά τα υλικά, απορροφώντας το φρεάτιο υγρασίας, θα μειώσουν την περιεκτικότητά του στον αέρα. Αν τα στεγνώσετε στη συνέχεια στον ήλιο ή με κάποιο άλλο τρόπο, μπορείτε να τα ξαναχρησιμοποιήσετε.

Σε περίπτωση υπέρβασης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα, όπως υποδεικνύεται από το γρήγορο ξεθώριασμα στο υπόγειο του αγώνα, ανοίγοντας τα πτερύγια της πόρτας και εξαερισμού, κανονίσουμε μια εντατική αερισμό για 24 ώρες!

Σε δύσκολες περιπτώσεις, όταν εμφανίστηκε μούχλα στους τοίχους, καθαρίζονται, επεξεργάζονται με ειδικά αντισηπτικά ή ασβέστη με ασβέστη. Η χρήση χλωρίου είναι ανεπιθύμητη. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, η κίνηση του αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα ενισχύεται. Η διαδικασία αυτή συνιστάται να διεξάγεται κάθε χρόνο πριν φτιάξετε φρούτα για το χειμώνα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο - για τη βελτίωση της ποιότητας του εξαερισμού, στο στάδιο της κατασκευής, υποχρεωτική στεγάνωση των τοίχων από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Ο προγραμματισμός της θέσης του εργαστηρίου ή των χώρων ανάπαυσης, προβλέπει τη δυνατότητα θέρμανσης, που συνδέει τη θέρμανση.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Το κλίμα

Υπόγειο - αυτό είναι ένα μέρος που φιλοξενεί τη χρήση με διάφορους τρόπους: σε ορισμένες μπορεί να εφαρμοστεί ως αποθήκη για τα φυτικά προϊόντα, πρίσματα, άλλοι - κατασκευή για την καλλιέργεια των μυκήτων και των φυτών, ενώ άλλοι απλά προσθέστε περιττά πράγματα εκεί. Αλλά αν στο υπόγειο σπάσει εξαερισμού, τα αποθηκευμένα προϊόντα διατροφής θα υπάρξει επικίνδυνη, εκτός αυτού, θα επιδεινωθεί ραγδαία, και τα ζωντανά φυτά σε γενικές γραμμές δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξουν εκεί. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να καθιερωθούν υψηλής ποιότητας εξαερισμού στο υπόγειο δωμάτιο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, υπό την δύναμη να κάνουν και οι πλοίαρχοι δεν έχουν στην περίπτωση των πρακτικών δεξιοτήτων.

Πίνακας περιεχομένων:

Η συσκευή εξαερισμού ενός κελάριου. Συστάσεις

Ένα καλό σύστημα εξαερισμού - είναι αυτή που παρέχει συνεχή βρόχο κυκλοφορία του αέρα, έτσι προτού να πάτε στο σχεδιασμό και την εγκατάσταση του θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με μερικές από τις συστάσεις των έμπειρων επαγγελματιών που θα κάνουν την ποιότητα εξαερισμού στο υπόγειο με τα χέρια του.

1. Συμπεριλάβετε εξοπλισμό εξαερισμού στο έργο πριν από την κατασκευή.

2. Κατά την επιλογή σωλήνων, προσέξτε τη διάμετρο τους, πρέπει να συμπίπτουν όλα, έτσι ώστε η εισροή και η εκροή να είναι ομοιόμορφα. Για δωμάτια με υψηλή υγρασία, αγοράστε ένα υλικό με ευρύτερες οπές για να επιταχύνετε τη φυσική διαδικασία της κυκλοφοριακής διαδικασίας. Θυμηθείτε ότι το υπόγειο στο οποίο αποθηκεύονται τα λαχανικά, τα φρούτα και τα παρασκευάσματα θα επηρεαστεί αρνητικά από την επιλογή σωλήνων με διαφορετικές διαμέτρους, ειδικά αν το τμήμα καυσαερίων τροφοδοτεί ήδη αέρα.

3. Μην τοποθετείτε οποιεσδήποτε τρύπες εξαερισμού δίπλα στην άλλη, αυτό δεν επιτρέπει ποιοτικό αερισμό της δομής. Η βέλτιστη τοποθέτηση τους θα είναι απέναντι από τις γωνίες ή τους τοίχους του δωματίου. Ο καθαρός αέρας δεν πρέπει να εισέρχεται μόνο στο υπόγειο δωμάτιο, πρέπει να περάσει εντελώς μέσα από αυτό και να μετατοπίσει το στάσιμο.

4. Για το σύστημα εξαερισμού σε μικρά κτίρια κατάλληλο συμβατικό πλαστικό, σωλήνες αποχέτευσης. Αξιόπιστη και απολύτως δημοσιονομική επιλογή.

5. Το καλοκαίρι, τα μονωτικά υλικά από φρεάτια και αγωγούς αέρα απομακρύνονται χωρίς διακοπή.

6. Μην ξεχνάτε την εγκατάσταση των αποσβεστήρων, χωρίς αυτές να διαταράσσεται η διαδικασία εξαερισμού και, εάν είναι απαραίτητο, δεν θα είναι δυνατή η προσαρμογή τους, ειδικά όσον αφορά τη μετάβαση από χειμώνα σε καλοκαίρι και αντίστροφα.

7. Εξοπλίστε το υπόγειο με δύο πόρτες, ένα στερεό, το άλλο πλέγμα. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας μέσα στη δομή.

8. Κατά την εγκατάσταση των σωλήνων τροφοδοσίας, αποφύγετε τις στροφές που προκαλούν μόλυνση και διαταραγμένη κυκλοφορία αέρα.

Δεδομένων αυτών των απαιτήσεων, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποφύγουν παγκόσμια προβλήματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργικότητα του αερισμού του υπογείου.

Σκοπός του εξαερισμού στο υπόγειο του γκαράζ

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμφανίζονται όταν το σύστημα εξαερισμού υπόγειου είναι οργανωμένο ή μη σωστά. Αυτό ισχύει για χώρους γκαράζ, κάτω από τους οποίους υπάρχουν υπόγεια κτίρια. Ας δούμε λοιπόν διάφορους λόγους που θα εξηγήσουν γιατί η ανταλλαγή αερίων σε τέτοιες κατασκευές είναι τόσο σημαντική. Πρώτον, το χειμώνα εκδηλώνεται ενεργά επίδραση συμπύκνωσης λόγω για τη θέρμανση του αέρα, η οποία ανεβαίνει προς τα πάνω και προκαλεί την εμφάνιση της υγρασίας στο γκαράζ που είναι συνήθως η αυτοκινητοβιομηχανία και άλλο εξοπλισμό. Είναι γεμάτη με γρήγορο σχηματισμό σκουριάς, εμφάνιση μούχλας και σήψη στους τοίχους κ.λπ.

Δεύτερον, η εμφάνιση συμπυκνωμάτων επηρεάζει δυσμενώς τα λαχανικά και τα φρούτα, καθώς και τα τεμάχια από αυτά, τα οποία αποθηκεύονται τόσο συχνά στο γκαράζ. Η συντήρησή τους διευκολύνεται από το βέλτιστο εσωτερικό κλίμα, το οποίο, με την επίδραση του συμπυκνώματος, είναι πρακτικά αδύνατο χωρίς εξαερισμό.

Τρίτον, το γκαράζ είναι ένας τόπος εργασίας με πετρέλαιο, βενζίνη και άλλες ουσίες που εξατμίζονται όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει και επηρεάζει δυσμενώς το ανθρώπινο σώμα. Όλοι οι καυσαερίων κ.λπ. οι αναθυμιάσεις μπορούν να παρασχεθούν μόνο με τη σωστή εγκατάσταση και οργάνωση των ροών αέρα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό στο γκαράζ και το υπόγειο κάτω από αυτό να εγκαταστήσετε ένα καλό σύστημα εξαερισμού για να εξασφαλιστεί μια σταθερή εισροή και εκροή αέρα.

Πώς να κάνετε αερισμό στο υπόγειο του γκαράζ. Σε ποιο σύστημα αερισμού πρέπει να επιλέξετε

Χωρίς ένα υψηλής ποιότητας υπόγειο εξαερισμού σύντομα επιβραδύνει, οι τοίχοι θα αναπαραχθούν μούχλα και μύκητες, και τότε θα πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως. Για αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα δεν είχαν συνειδητοποιήσει, κατά την κατασκευή του γκαράζ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανταλλαγή αέρα στο υπόγειο δωμάτιο, λαμβάνει υπόψη όλα τα πρότυπα και τους κανόνες για την οργάνωση του εξαερισμού, το οποίο μπορεί να είναι τόσο φυσικά όσο και αναγκαστική. Οι συνδυασμένες παραλλαγές είναι σπάνιες. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις ποικιλίες, δείτε τον πίνακα.

Εξετάστε την απλούστερη έκδοση της οργάνωσης του φυσικού αερισμού στο υπόγειο του γκαράζ. Μπορεί να ενεργοποιηθεί με δύο μεθόδους: το πρώτο είναι να τραβήξει τον αγωγό έξω από το δάπεδο, την οροφή και την οροφή του κτιρίου. η δεύτερη υποδηλώνει την απόσυρση του συστήματος μέσω του τοίχου του υπογείου, ενώ το κατώτερο τμήμα του σωλήνα εξαερισμού είναι τοποθετημένο οριζόντια και έπειτα ήδη υψώνεται κάθετα χωριστά από το κτίριο του γκαράζ.

Σύμφωνα με την πρακτική, που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό μπορεί να είναι οποιοδήποτε σωλήνα, με μέση διάμετρο, σημαντικό να μην υπολογίσει σωστά με το μήκος του, γιατί στην τελική έκδοση του αγωγού πρέπει να είναι μισό μέτρο - ένα μέτρο υψηλότερο από το υψηλότερο σημείο της οροφής του γκαράζ. Επιπλέον, για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας ιδιοκτήτη εξαερισμού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το μήκος του σωλήνα εξάτμισης πρέπει να κυμαίνεται στο επίπεδο των τριών μέτρων, θα είναι αρκετό για την καλή εκροή και εισροή φρέσκου αέρα. Για να αυξήσετε την ένταση του φυσικού πρακτικών εξαερισμού συνιστούμε την εγκατάσταση ενός ειδικού εκτροπής, αεροδυναμική συσκευή που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια ροή κενού και προστατεύει το κελάρι της διείσδυσης της σκόνης και διαφόρων καταθέσεις.

Πώς να κάνετε φυσικό αερισμό στο υπόγειο. Ποιες είναι οι αποχρώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εγκατάστασης

Φυσικά, το σύστημα εξαερισμού θα πρέπει να προγραμματιστεί άμεσα κατά την ανέγερση ενός υπογείου, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όταν είναι τοποθετημένο σε μια τελική δομή. Στην πρώτη περίπτωση, οι κατασκευαστές έχουν την ευκαιρία να κρύψουν τον αγωγό εξαγωγής στο έδαφος και να αφήσουν μια τρύπα στο τούβλο κάτω από τον ίδιο τον σωλήνα. Εάν δεν βγήκε αρχικά, τότε γίνεται μια τρύπα στο ανώτατο όριο του κελαριού, όπου τοποθετείται η κουκούλα. Είναι πολύ σημαντικό να στερεώνεται ασφαλώς τόσο έξω όσο και μέσα στη βάση. Αν το υπόγειο βρίσκεται υπό οικιστικό, ιδιωτικό σπίτι, τότε η έξοδος σωλήνων είναι οργανωμένη σε επίπεδο με κοινό διάδρομο εξαερισμού του κτιρίου.

Ένα δεύτερο άνοιγμα για αέρα τροφοδοσίας πρέπει να τοποθετείται στην άλλη πλευρά του υπογείου, ένα κτίριο κατοικιών, σύμφωνα με τους κανόνες η έξοδος λαμβάνεται στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου, ο ίδιος ο σωλήνας στο εσωτερικό των υπόγειες εγκαταστάσεις είναι στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, σε απόσταση 30-50 cm από τη βάση. Για να είναι σε θέση να διατηρήσει μια βέλτιστη μικροκλίμα στο κελάρι και τη διαχείρισή του στον αέρα κάνει μια ειδική τρύπα για το αμορτισέρ, εάν είναι απαραίτητο.

Επιπλέον, το χειμώνα, λόγω του συμπυκνώματος που συλλέγεται στον σωλήνα εμφανίζεται παγετός, έτσι πρέπει να το μονώσετε. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε μια ποικιλία από ύφασμα, θερμομονωτικά υλικά διαφορετικής φύσης κλπ. Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, οι οπές πρέπει να είναι εξοπλισμένες με σχάρες, αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία από τα τρωκτικά και τα πουλιά. Για να δοκιμάσετε τη λειτουργικότητα του κατασκευασμένου φυσικού εξαερισμού, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε ένα φύλλο χαρτιού, μεταφέρεται στον αγωγό. Αν αρχίσει να κινείται, τότε το σύστημα λειτουργεί πλήρως.

Όποια και αν είναι το υπόγειο, αλλά θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά, να παρακολουθεί την υγρασία στο δωμάτιο, ειδικά για τα μικρά κτίρια. Από τον ιδιοκτήτη απαιτείται κανονικός αερισμός, και είναι ακόμη καλύτερο να εγκαταστήσετε μια δικτυωτή πόρτα. Σύμφωνα με τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων, στο υπόγειο είναι καλύτερα να τοποθετήσετε ένα δοχείο αλατιού ή ασβέστη, αυτά τα υλικά απορροφούν την υγρασία καλά και απολυμαίνουν το χώρο.

Πώς να κάνετε αερισμό στο υπόγειο του σπιτιού. Χαρακτηριστικά της εγκατάστασης του εξαναγκασμένου εξαερισμού από τα χέρια του

Για πληροφορίες σχετικά με το πώς να τοποθετήσετε μια αναγκαστική εξαερισμού υπόγειο δωμάτιο γράφοντας πολλούς ειδικούς όλων επιμένουν στην εφαρμογή της κατά το αρχικό στάδιο της κατασκευής, προκειμένου να απαλλαγούμε από το επιπλέον βάρος. Ζεστό, απάνεμη καιρικές συνθήκες, ακόμα και τη νύχτα δεν προαναγγέλλουν το κρύο - αυτό είναι μια άμεση ένδειξη του γεγονότος ότι στο υπόγειο, δεν πρέπει να κυριαρχούν στο φυσικό και μηχανικό αερισμό, που μπορεί να γίνει με τα χέρια τους με βάση τις διάφορες προηγουμένως δοκιμασμένες μεθόδους. Το κύκλωμα της συσκευής αυτής βασίζεται σε ένα μηχανικό εφοδιασμό του εξωτερικού αέρα ο οποίος, πριν από την είσοδο στο υπόγειο δωμάτιο περνάει επεξεργασίας φίλτρου και αποκτά βέλτιστη θερμοκρασία. Ταυτόχρονα, ο αέρας διαδικασία που είναι μέσα, τράβηξε μέσα εξαερισμού έξω, πράγμα που σημαίνει ότι η κυκλοφορία δεν έχει σταματήσει για μια στιγμή.

Για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού, ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να δαπανήσει έναν μικρό προϋπολογισμό για την αγορά τέτοιων υλικών, όπως:

 • διαχυτήρες;
 • εισροές αέρα ·
 • υπερσυμπιεστές;
 • αγωγοί εξαερισμού κ.λπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση δεν θα πάρει τόσο πολύ χρόνο όσο φαίνεται, αυτό θα πρέπει να είναι μόνο ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά το επίπεδο της υγρασίας του υπογείου, και, κατά συνέπεια, και το κράτος, που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Για την αξιοπιστία, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν οικιακό ηλεκτρολόγο για να εγκαταστήσετε ασφάλειες, προκειμένου να εξουδετερώσετε πιθανές βραχυκυκλώματα ή βλάβες στο περίβλημα.

Έτσι, για ένα μεσαίο κελάρι, κατά κανόνα, ένας ανεμιστήρας αγοράζεται, για κτίρια μεγάλου μεγέθους θα χρειαστούν δύο. Σύμφωνα με τη διάταξη, μία από τις συσκευές είναι εγκατεστημένη στη θέση του αγωγού εξαγωγής, στον εσωτερικό αυλό, καθώς αυτό θα ενισχύσει την κουκούλα. Όλος ο εξοπλισμός εξαερισμού αρχίζει να λειτουργεί μετά την ενεργοποίηση, παρέχονται ειδικοί διακόπτες ή μοχλοί για αυτό. Όταν ο εξοπλισμός είναι σε λειτουργία, ο αέρας αρχίζει να αναχωρεί και το ελάττωμά του αντισταθμίζεται από το κανάλι παροχής. Ο συνολικός χώρος απαιτεί μεγαλύτερο όγκο αέρα, ώστε να εγκατασταθεί ένας δεύτερος ανεμιστήρας, μέσω του οποίου η εισροή και η εκροή είναι ισορροπημένες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αερισμού, ανατρέξτε στο βίντεο:

Η συσκευή αερισμού στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας

Τα υπόγεια σε μια ιδιωτική κατοικία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια ευρεία ποικιλία αναγκών. Κατά κανόνα οργανώνουν εργαστήρια, γυμναστήρια, σάουνες. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, το κελάρι χρησιμοποιείται ως κελάρι. Ανεξάρτητα από το τι έχει το υπόγειο στην ιδιωτική κατοικία, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει καλή κυκλοφορία αέρα. Ο εξαερισμός του υπογείου μιας ιδιωτικής κατοικίας μπορεί να γίνει ανεξάρτητα ή από επαγγελματίες.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού και του μεγέθους του δωματίου, καθώς και τα αποτελέσματα που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θέλει να επιτύχει.

Χωρίς μια συνεχή κυκλοφορία του αέρα και την απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας στους τοίχους του υπογείου θα σχηματιστεί ένας μύκητας και μούχλα. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να οργανωθεί αποτελεσματικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Τύποι συστημάτων ανταλλαγής αέρα

Ο εξαερισμός στο υπόγειο μπορεί να είναι αναγκασμένος ή φυσικός. Εάν ο εξαερισμός στο κελάρι ή στο κελάρι είναι φυσικό, ο αέρας θα εισέλθει ανεξάρτητα στο υπόγειο μέσω των σωλήνων, μετά από τον οποίο θα αφαιρεθεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής. Με άλλα λόγια, η φυσική κυκλοφορία θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρήση ειδικών συσκευών. Σε ένα μικρό ξύλινο ιδιωτικό σπίτι, ο εξαερισμός αυτός φαίνεται να είναι το πιο αποδεκτό. Η κουκούλα θα είναι επαρκής σε αυτή την περίπτωση.

Αγωγοί καυσαερίων κάτω από την οροφή.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός μιλά για τον εαυτό του - ο αέρας θα κυκλοφορεί στο δωμάτιο με τη βοήθεια ειδικών ανεμιστήρων. Θα εγχύσουν καθαρό αέρα στο υπόγειο, και θα αφαιρέσουν το στάσιμο μετά από λίγο. Αυτός ο εξαερισμός θα είναι μια ιδανική λύση για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα σε οποιοδήποτε κελάρι.

Φυσικά, μπορούν να θεωρηθούν εδώ τα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού, τα οποία όχι μόνο θα είναι υπεύθυνα για την εισροή και την εκροή του αέρα, αλλά και για τη θέρμανση και την ψύξη του, όπως απαιτείται, καθώς και για το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας. Αυτά τα συστήματα εξαερισμού είναι πολύ περίπλοκα, διότι τα φίλτρα, τα διαχωριστικά συστήματα και άλλες συσκευές πρέπει να χρησιμοποιούνται στη δουλειά τους, κάτι που σπανίως μπορεί να βρεθεί σε μια ξύλινη ιδιωτική κατοικία.

Απλό φυσικό ή εξαναγκασμένο εξαερισμό μπορεί να τοποθετηθεί με το χέρι. Η κουκούλα σε αυτή την περίπτωση θα είναι αρκετά ικανοποιητική και φθηνή.

Αερισμός με τα χέρια

Η απλούστερη προσέγγιση στην οργάνωση της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο είναι η διείσδυση στο υπόγειο ειδικών ανοιγμάτων μέσω των οποίων το υπόγειο θα είναι κορεσμένο με οξυγόνο. Στο κελάρι ενός ιδιωτικού σπιτιού, εντελώς θαμμένο στο έδαφος, είναι δύσκολο να γίνουν τέτοιες τρύπες, γι 'αυτό και η λύση αυτή αφορά μόνο τα ημι-θαμμένα κελάρια. Οι οπές πρέπει να βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του δωματίου. Το μέγεθός τους πρέπει να επαρκεί για την εξασφάλιση αποτελεσματικού αερισμού. Συνιστάται η προστασία των οπών με δίχτυα από έντομα και τρωκτικά.

Παράθυρα αερισμού (καλύπτονται με γρίλιες).

Χωρίς αμφιβολία, αυτός ο απλός εξαερισμός είναι πολύ καλύτερος από την απουσία του. Αλλά η αποτελεσματικότητά του είναι χαμηλή. Μια πιο αποτελεσματική λύση είναι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού δύο σωλήνων.

Τι θα χρειαστεί για να δημιουργηθεί ένας τέτοιος αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι;

 • 2 σωλήνες, η διάμετρος των οποίων μπορεί να κυμαίνεται από 8 έως 15 cm.
 • Μεταλλικές προστατευτικές γρίλιες και καλύμματα.
 • Υλικό θερμικής μόνωσης.

Η συσκευή φυσικού αερισμού

Ο αγωγός τροφοδοσίας στο σύστημα μας θα είναι υπεύθυνος για την παροχή καθαρού αέρα στο υπόγειο. Το κάτω άκρο του σωλήνα τροφοδοσίας πρέπει να εγκατασταθεί σε ύψος 20-40 cm από το δάπεδο του υπογείου και το πάνω μέρος να βγαίνει από το βάθρο στο δρόμο και να τοποθετηθεί σε επίπεδο 40-60 cm από το έδαφος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τέλος του δρόμου είναι κλειστό από ένα πλέγμα. Εάν είναι επιθυμητό, ​​ο προεξέχων σωλήνας μπορεί να γίνει ασήμαντος.

Η αρχή της φυσικής ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.

Το κάτω τμήμα του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται κάτω από την οροφή του υπογείου. Εάν το φαγητό αποθηκεύεται στο κελάρι ή στο κελάρι μιας ιδιωτικής κατοικίας, είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τον σωλήνα ακριβώς πάνω από τον τόπο τοποθέτησης. Το άνω μέρος του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να αποσύρεται μέσω όλων των κατασκευαζόμενων δαπέδων προς το δρόμο. Το άκρο του πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 30-60 cm από την οροφή, γεγονός που εμποδίζει το νερό ή το χιόνι να εισέλθουν στο εσωτερικό του σωλήνα.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το συμπύκνωμα θα σχηματιστεί αναπόφευκτα στους σωλήνες και ότι η υγρασία δεν μπορεί να φτάσει στο δάπεδο του υπογείου, μπορεί να τοποθετηθεί ένα ειδικό δοχείο στο κελάρι, το οποίο θα συγκεντρώνει όλο το νερό.

Οι σωλήνες για τη συσκευή εξαερισμού μπορούν να κατασκευαστούν από οποιοδήποτε υλικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε σωλήνες από PVC ή αμιαντοτσιμέντο, οι οποίοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί και ανθεκτικοί.

Ο φυσικός αερισμός εξαερισμού και εξαγωγής δεν συνεπάγεται πρόσθετες συσκευές. Ο αέρας θα πέσει στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού μέσω ενός σωλήνα τροφοδοσίας και στη συνέχεια θα περάσει από μια καμινάδα. Είναι σημαντικό να εγκαταστήσετε σωλήνες στα αντίθετα άκρα του υπογείου, έτσι ώστε να μην υπάρχει τέτοιο πράγμα, όταν καθαρός αέρας μετά την εισαγωγή θα βγει αμέσως.

Το σύστημα αυτού του τύπου θα αφορά τα κελάρια, των οποίων η έκταση δεν υπερβαίνει τα 30-40 τ.μ. Εάν το υπόγειο έχει μεγάλη επιφάνεια, μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του φυσικού αερισμού εξαερισμού και εξαγωγής. Για χώρους όπως το υπόγειο ενός κτιρίου διαμερισμάτων ή ένα μεγάλο ιδιωτικό εξοχικό σπίτι, είναι προτιμότερο να εξετάσετε την επιλογή με μια συσκευή εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Η συσκευή υποχρεωτικού εξαερισμού

Ο σχεδιασμός του συστήματος αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα είναι παρόμοιος με αυτόν που περιγράφεται στο κεφάλαιο για τον φυσικό εξαερισμό. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι ανεμιστήρες των αγωγών είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής.

Ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στον αγωγό τροφοδοσίας θα παρέχει αέρα στο υπόγειο. Ο ανεμιστήρας που βρίσκεται στο σωλήνα εξάτμισης, αντίθετα, ο στάσιμος αέρας θα εκκενωθεί έξω. Είναι σημαντικό οι οπαδοί να εργάζονται ταυτόχρονα, όχι εναλλάξ.

Όσο για τη δύναμη των οπαδών, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Πριν από την αγορά σας συνιστάται να υπολογίσετε την έκταση του υπογείου σας, καθώς και το κατά προσέγγιση ποσό του, έτσι ώστε ο πωλητής-σύμβουλος να μπορεί να επιλέξει την καταλληλότερη συσκευή για τη δημιουργία αποτελεσματικού εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο εσωτερικό του σωλήνα και στερεώνεται καλά εκεί. Γι 'αυτό πρέπει επίσης να γνωρίζετε τη διάμετρο των σωλήνων εξαερισμού, ώστε να μπορείτε εύκολα να επιλέξετε τις διαστάσεις του ανεμιστήρα.

Η εγκατάσταση του ανεμιστήρα δεν είναι δύσκολη. Οι σύγχρονοι κατασκευαστές έχουν απλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εγκατάσταση των συσκευών τους: οι ανεμιστήρες κατασκευάζονται σε ειδικά περιβλήματα, διαθέτουν αξιόπιστους συνδετήρες και το κιτ περιλαμβάνει βραχίονες και όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από οπαδούς. Και όλες οι επιλογές διαφέρουν στην τιμή. Ορισμένοι ανεμιστήρες είναι εφοδιασμένοι με χρονοδιακόπτη, οπότε ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει μια συγκεκριμένη ώρα όταν θα ενεργοποιήσει και θα απενεργοποιήσει, πράγμα που είναι πολύ βολικό εάν δεν ζείτε σε μια ιδιωτική κατοικία όλη την ώρα.

Από το πόσο καλά γίνεται το σύστημα εξαερισμού του κελάριου κάτω από το σπίτι, η άνεση της διαμονής στην παραπάνω αίθουσα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό.

Σύνθετα συστήματα εξαερισμού

Εάν έχετε ένα μεγάλο ιδιωτικό σπίτι στο οποίο δημιουργήσατε ένα σύγχρονο μονωμένο υπόγειο, τότε συνιστάται να μην βασίζεστε στους δικούς σας πόρους για να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού, αλλά να χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια των επαγγελματιών. Το ζήτημα καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό αν υπάρχουν στο ισόγειο κατοικίες. Το σύστημα εξαερισμού σε αυτή την περίπτωση πρέπει να διαθέτει κλιματιστικά που θερμαίνουν ή ψύχουν τον καθαρό αέρα. Επιπλέον, συνιστάται η εγκατάσταση ειδικών φίλτρων που καθαρίζουν τον εισερχόμενο αέρα. Τα συστήματα υγρασίας είναι επίσης πολύ δημοφιλή.

Η εγκατάσταση σύνθετων συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού είναι καλύτερα να ανατεθεί σε επαγγελματίες.

Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού έχει πολλά πλεονεκτήματα και υπάρχουν μόνο δύο μειονεκτήματα: υψηλό κόστος και πολυπλοκότητα εγκατάστασης. Πριν εγκαταστήσετε το σύστημα εξαερισμού, θα πρέπει να υπολογίσετε προσεκτικά τα πάντα και να αποφασίσετε εάν είναι πραγματικά απαραίτητο ή μπορείτε να διαχειριστείτε πλήρως με απλούστερες λύσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού για μια μεγάλη αίθουσα υπογείων θα πρέπει να παρέχεται ακόμη και στο στάδιο της κατασκευής του σπιτιού, διότι στο ήδη κατασκευασμένο κτίριο αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στη στεγανοποίηση του υπογείου. Όχι, ακόμη και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ισχυρό σύστημα αερισμού, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του, αν βρίσκεται στο υπόγειο ενός κτιρίου ιδιωτικής ή πολυκατοικίας θα είναι συνεχώς υγρό.

Συμβουλευτικός χώρος, κατασκευαστής με 8 χρόνια εμπειρίας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός, ο οποίος εργάζεται επί του παρόντος ως ηγέτης ομάδας σε μια εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή εκτός πόλης.

Εξαερισμός υπόγειο σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια τους

Ο εξαερισμός του υπόγειου κτιρίου σε μια ιδιωτική κατοικία είναι πολύ σημαντικός, επομένως είναι απαραίτητο να το σκεφτεί κανείς στο στάδιο της κατασκευής του κτιρίου. Στα δωμάτια του υπογείου με ανεπαρκή αερισμό, υγρασία, μύκητες στους τοίχους και δυσάρεστες οσμές εμφανίζονται. Όλα αυτά δεν μπορούν μόνο να βλάψουν την ακεραιότητα της δομής του υπογείου, αλλά και να διεισδύσουν μέσω του συστήματος εξαερισμού σε άλλους χώρους του σπιτιού.

Αλλά τι θα συμβεί αν ο αερισμός του υπόγειου δεν είχε ληφθεί υπόψη κατά την κατασκευή ενός ιδιωτικού σπιτιού, ή μήπως έγινε με ανακριβή τρόπο; Ευτυχώς, ακόμη και σε αυτή την κατάσταση, μπορείτε να διορθώσετε τα πάντα. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για το πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Ο σκοπός και οι τύποι των συστημάτων εξαερισμού του κελάριου

Το υπόγειο ενός ιδιωτικού σπιτιού χρησιμοποιείται συχνά από εμάς ως αποθήκη - υπάρχουν αποθηκευμένα κενά για το χειμώνα, ποδήλατα, παλιά έπιπλα και πολλά άλλα.

Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να απορρίψουν τετραγωνικά μέτρα και να εξοπλίσουν εκ νέου το υπόγειο σε ένα πλήρες οικιστικό ή οικιστικό κτίριο. Εδώ μπορείτε να οργανώσετε ένα εργαστήριο, ένα γραφείο, ένα γυμναστήριο και ακόμη και ένα πλυντήριο - όλα εξαρτώνται από τη φαντασία των ενοικιαστών και μια καλή συσκευή εξαερισμού στο υπόγειο της ιδιωτικής κατοικίας.

Τι είναι ο εξαερισμός του καπακιού; Υποδιαιρείται σε είδη με τον ίδιο τρόπο όπως και το σύστημα εξαερισμού σε άλλους χώρους:

 • Ο φυσικός αερισμός του υπογείου οργανώνεται με τη δημιουργία ενός συστήματος εκρήξεων (οπών) στα θεμέλια του κτιρίου μέσω των οποίων ο καθαρός αέρας θα ρέει στον υπο-χώρο. Το φυσικό σύστημα εξαερισμού είναι το λιγότερο δαπανηρό και εύκολο στην εγκατάσταση, αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες - ο άνεμος και το χιόνι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την κυκλοφορία του αέρα.
 • Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής στο υπόγειο είναι επίσης πολύ εύκολο να εγκατασταθεί και θα κοστίσει φθηνά. Η αρχή λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας μέσα στο σόκο και στο δρόμο, η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα μέσω του αέρα και της εξόδου του μέσω του σωλήνα.
 • Ο αναγκαστικός αερισμός του υπογείου αποτελείται από ένα σύστημα αεραγωγών και ανεμιστήρων που κατευθύνουν τις ροές του αέρα. Έτσι, ο στάσιμος αέρας αντλείται από το δωμάτιο και ο αέρας παροχής ρέει.

Οργάνωση του φυσικού αερισμού του πλίνθου

Πιο εύκολο υπόγειο σύστημα εξαερισμού - Φυσικά, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χέρια, τόσο κατά την κατασκευή και κατά την εργασία με ένα έτοιμο ίδρυμα. Για να γίνει αυτό, οι τοίχοι γίνονται μέσα από τις τρύπες -. Produhi, μέγεθος 15-20 cm είναι πιο εύκολο να κάνει φυσικού αερισμού και υπόγειο σε ένα ξύλινο σπίτι, γιατί το ξύλο είναι καλύτερο πριόνισμα επιδεκτική να δημιουργήσει τρύπες. Σε ένα κτίριο από τούβλα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τρυπάνια και σφυριά.

Για να οργανώσετε τον αερισμό στο υπόγειο με φυσικό τρόπο, πρέπει να αποκτήσετε τα παρακάτω υλικά:

 1. Μεταλλικό, πλαστικό ή αμιαντοτσιμέντο με διάμετρο ανάλογα με την ποσότητα του αέρα.
 2. Πλέγματα για την είσοδο και την έξοδο του σωλήνα, που αντιστοιχούν σε αυτό σε μέγεθος.
 3. Κατασκευές θόλων.
 4. Θερμομόνωση - ορυκτοβάμβακας ή παρόμοιο υλικό.

Εάν δεν υπάρχουν εσωτερικά χωρίσματα στο υπόγειο, θα αρκεί να κάνετε πολλά χτυπήματα κατά μήκος της περιμέτρου των τοίχων, σε ίσες αποστάσεις το ένα από το άλλο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι σε αντίθετα τοιχώματα οι οπές είναι απέναντι.

Εάν το υπόγειο χωρίζεται σε ξεχωριστούς χώρους, είναι απαραίτητο να γίνουν τουλάχιστον δύο εκρήξεις σε κάθε ένα από αυτά. Οι οπές θα πρέπει να βρίσκονται στο πάνω μέρος του υπογείου, ώστε να απέχουν τουλάχιστον 20 εκατοστά από το έδαφος. Αυτό γίνεται έτσι ώστε ο αέρας να μην πλημμυρίζεται από βροχή και να μην καλύπτεται με χιονιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η διαδικασία εγκατάστασης του φυσικού αερισμού είναι αρκετά εύκολη - πρώτα, ένα άνοιγμα γίνεται στο θεμέλιο σύμφωνα με τη διάμετρο του σωλήνα. Στη συνέχεια τοποθετείται στην οπή αυτή και στερεώνεται με θερμομόνωση. Το μήκος του σωλήνα πρέπει να αντιστοιχεί στο πάχος των τοίχων ή να υπερβαίνει ελαφρώς. Προκειμένου να προστατευθεί ο αεραγωγός από τις καιρικές συνθήκες και τα μικρά τρωκτικά, το τμήμα της οδού του σωλήνα πρέπει να κλείσει με ένα πλέγμα και να ρυθμιστεί η κορυφή από τη βροχή. Στο δωμάτιο, αξίζει επίσης να τοποθετήσετε μια μικρή σχάρα στον εξαερισμό - θα λειτουργήσει ως φίλτρο και θα βοηθήσει στη ρύθμιση της ροής του αέρα μέσα στο υπόγειο.

Εάν το υπόγειο είναι εντελώς βυθισμένο στο έδαφος ή εάν δεν μπορεί να κατασκευαστεί σε επαρκές υψόμετρο από το έδαφος - είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού, αξίζει να δοθεί προσοχή σε άλλες επιλογές. Και επίσης ένα τέτοιο σύστημα δεν είναι κατάλληλο για μεγάλες βάσεις που αποτελούνται από πολλά δωμάτια.

Σύστημα εξαερισμού παροχής και εξαγωγής

Μια άλλη επιλογή προϋπολογισμού είναι πώς να κάνετε τον εξαερισμό στο υπόγειο μιας ιδιωτικής κατοικίας, η οποία δεν είναι εντελώς βυθισμένη στο έδαφος - ένα σύστημα εξαερισμού προμήθειας και εξαγωγής. Η αρχή της εργασίας της συνίσταται στην οργάνωση δύο καναλιών για την απόσυρση και την εισροή αέριων μαζών. Μπορείτε να κατασκευάσετε μια τέτοια δομή μόνοι σας χρησιμοποιώντας τα παρακάτω μέρη:

 • δύο σωλήνες αεραγωγού διαμέτρου 10-15 cm.
 • συνδετήρες τοίχου για σωλήνες.
 • στεγανωτικό ή θερμομονωτικό στρώμα ·
 • Δίχτυα και καλύμματα για τα ανοίγματα εξόδου.

Το κανάλι εξάτμισης (το άνοιγμα του σωλήνα) θα πρέπει να βρίσκεται στο πάνω μέρος, ακριβώς κάτω από την οροφή του υπογείου και να βγαίνει στο ύψος της οροφής του σπιτιού, κατά προτίμηση πάνω από την κορυφογραμμή. Η έξοδος του αγωγού τροφοδοσίας, μέσω του οποίου θα τροφοδοτείται καθαρός αέρας, θα πρέπει να χαμηλώνεται στο κάτω μέρος του υπογείου και να βρίσκεται περίπου μισό μέτρο πάνω από το δάπεδο. Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τον σωλήνα πιο κοντά στη θέση αποθήκευσης των τροφίμων, εάν το υπόγειο χρησιμοποιείται ως αποθήκη. Το κανάλι τροφοδοσίας είναι καλύτερο να τοποθετηθεί στο σκιασμένο τμήμα του σπιτιού, για παράδειγμα στη βόρεια πλευρά. Το σχέδιο του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής μπορεί να προβληθεί σε αυτό το υλικό.

Σωλήνες αεραγωγών θα πρέπει να εγκαθίστανται σε απέναντι τοίχους του καλύμματος, έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να περάσει από ολόκληρη την περίμετρο του δωματίου. Το ρεύμα αέρα θα παρέχεται λόγω της διαφοράς των θερμοκρασιών στο κελάρι και στο δρόμο (γι 'αυτό και αφαιρείται όσο το δυνατόν περισσότερο ο σωλήνας εξάτμισης - στην οροφή). Για να διασφαλίσετε ότι ο καιρός δεν μειώνει την απόδοση του εξαερισμού στον υποπεδίο μιας ιδιωτικής κατοικίας, μπορείτε να βελτιώσετε το σύστημα τοποθετώντας μέσα του έναν ανεμιστήρα που λειτουργεί στην εκροή ή την εισαγωγή αέρα.

Όπως και το φυσικό σύστημα εξαερισμού, οι εξόδους σωλήνων πρέπει να προστατεύονται από δίχτυα και προστατευτικά. Εάν το υπόγειο χωρίζεται σε αρκετούς χώρους, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε κανάλια σε κάθε ένα από αυτά, ή τουλάχιστον να δημιουργήσετε ένα άνοιγμα στην κορυφή του τοίχου.

Ο φυσικός εξαερισμός του δαπέδου σε ιδιωτική κατοικία είναι κατάλληλος για χώρους που δεν υπερβαίνουν τα 30-40μ². Για τα μεγάλα δάπεδα του υπογείου, αξίζει να επιλέξετε ένα σύστημα αερισμού με υψηλή απόδοση.

Αναγκαστικός αερισμός των υπογείων

Η μέθοδος εξαναγκασμένου αερισμού εξασφαλίζει υψηλό ρεύμα αέρα μέσα στον σωλήνα λόγω του συστήματος ανεμιστήρων που λειτουργεί στην εισροή ή την εκροή. Λόγω του γεγονότος ότι το σύστημα τροφοδοτείται με ρεύμα, έχει αρκετή ισχύ για την πλήρη ενημέρωση του αέρα στο δωμάτιο.

Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός στο υπόγειο είναι κατάλληλος για σχεδόν οποιαδήποτε κατασκευή και είναι υποχρεωτικός για εγκατάσταση σε πολυκατοικίες με υπόγειο δαπέδων μεγάλης έκτασης.

Ο αυτόνομος εξαερισμός είναι δύσκολο να κατασκευαστεί. Για το σκοπό αυτό, οι ενοικιαστές, κατά κανόνα, απευθύνονται στις υπηρεσίες εξειδικευμένων επιχειρήσεων. Προβλήματα κατά την εγκατάσταση προκύπτουν κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια του συγχρονισμού των ανεμιστήρων, της σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο και του σχεδιασμού των αγωγών. Επομένως, αν δεν ξέρετε πώς να φτιάξετε μια κουκούλα από το υπόγειο, αξίζει να λάβετε τη βοήθεια των επαγγελματιών πλοιάρχων.

Όταν εγκαθιστάτε ένα τέτοιο σύστημα αερισμού, είναι πολύ σημαντικό να υπολογίσετε σωστά τον όγκο των αέριων μαζών στο δωμάτιο. Αυτό μπορεί να γίνει με τον υπολογισμό της περιοχής του δωματίου και τον πολλαπλασιασμό του κατά τρεις. Ανάλογα με το λαμβανόμενο σχήμα είναι απαραίτητο να επιλέξετε την χωρητικότητα του ανεμιστήρα - υπολογίζεται από τον όγκο του αέρα που περνά μέσα από τη συσκευή μέσα σε μία ώρα, καθώς και από την χωρητικότητα των αγωγών. Για να μην μπερδεύεστε στους υπολογισμούς, μπορείτε να απευθυνθείτε στους συμβούλους στο κατάστημα όπου σχεδιάζετε να αγοράσετε τους οπαδούς.

Κάντε την εγκατάσταση των ανεμιστήρων στον έτοιμο αερισμό στο υπόγειο με τα χέρια τους είναι αρκετά απλή. Στο κατάστημα μπορείτε να παραλάβετε συσκευές που θα ταιριάζουν ιδανικά με τη διάμετρο των σωλήνων κανονικού μεγέθους. Στην πώληση υπάρχουν μοντέλα με τις περισσότερες δυνατότητες - για τα μικρά υπόγεια θα προσεγγίσει η συσκευή με χαμηλές ενδείξεις και για τις μεγάλες είναι απαραίτητο να γίνει υπολογισμός των όγκων του αέρα. Οι ανεμιστήρες συνήθως απελευθερώνονται σε περιπτώσεις με ειδικά εξαρτήματα σωληνώσεων. Απομένει μόνο να επιλέξετε ένα σφραγισμένο υλικό για αξιόπιστη σύνδεση όλων των εξαρτημάτων.

Το σύστημα ελέγχεται χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πίνακα, στο οποίο μπορούν να υπάρχουν κουμπιά για την εναλλαγή των ακόλουθων λειτουργιών:

 • ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του συστήματος εξαερισμού.
 • ρύθμιση της λειτουργίας των ανεμιστήρων εισαγωγής και εξαγωγής ·
 • αισθητήρες για τη θερμότητα και την υγρασία.
 • timer - για να ενεργοποιήσετε αυτόματα το σύστημα.

Φυσικά, αν το υπόγειο χρησιμοποιείται για οικιακούς σκοπούς, μπορείτε να κάνετε με την απλούστερη έκδοση του συστήματος εξάτμισης και τροφοδοσίας, χωρίς πρόσθετες λειτουργίες.

Ωστόσο, εάν οι εγκαταστάσεις αποθηκεύουν τρόφιμα, στεγνά ρούχα ή σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα καθιστικό, αξίζει να αγοράσετε ένα βελτιωμένο μοντέλο της συσκευής. Αυτό δεν θα σπαταλήσει επιπλέον χρόνο και προσπάθεια για την προσαρμογή των συστημάτων εξαερισμού.

Πώς να φτιάξετε ένα καθιστικό από το υπόγειο

Σήμερα, είναι πολύ δημοφιλές να κατασκευάζονται χώροι διαβίωσης ή εργασίας στα δάπεδα του υπογείου, καθώς αυτό αυξάνει σημαντικά τη χρήσιμη επιφάνεια ολόκληρου του κτιρίου. Τέτοιες καινοτομίες έχουν επηρεάσει όχι μόνο τις ιδιωτικές κατοικίες, αλλά και τα πολυώροφα κτίρια - όλο και πιο συχνά στο υπόγειο που ανοίγουν γραφεία, εργαστήρια και ακόμη καφενεία.

Πώς να αφαιρέσετε την υγρασία στο υπόγειο και να κάνετε ένα λειτουργικό δωμάτιο εδώ; Γι 'αυτό, φυσικά, χρειάζεστε έναν ισχυρό εξαναγκασμένο εξαερισμό του δαπέδου του υπογείου, ο οποίος δεν θα επιτρέψει στον αέρα να παραμείνει στάσιμος και υγρός. Επιπλέον, πρέπει να εκτελεστούν οι ακόλουθες επισκευές:

 • συστήματα θέρμανσης ή υποδαπέδιας θέρμανσης.
 • παροχή καλής υδροηλεκτρικής και θερμικής μόνωσης τοίχων και δαπέδων.
 • εγκατάσταση αισθητήρων και χρονιστών για την αυτοματοποίηση του συστήματος εξαερισμού.
 • Παροχή κυκλοφορίας αέρα ανάμεσα στο υπόγειο και το υπόλοιπο σπίτι.

Ένα τέτοιο περίπλοκο σχέδιο αερισμού σχεδόν δεν προσφέρεται για ανεξάρτητη εγκατάσταση, επειδή είναι απαραίτητο να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία και υγρασία στο δωμάτιο. Για αυτό, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός με ένα σύστημα φίλτρων, αισθητήρων και βαλβίδων. Οι κανονιστικές τιμές για τις κατοικίες υπόγειου κτιρίου είναι: θερμοκρασία 17-22 ° C και σχετική υγρασία 55-65%.
Έτσι, σε αυτό το υλικό, διαπιστώσαμε ότι η εγκατάσταση απλών συστημάτων εξαερισμού του υπογείου (φυσικού και τροφοδοτικού και καυσαερίου) μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα. Θα κοστίσει φθηνά, αλλά ανακουφίζει πλήρως το υπόγειο της υγρασίας και της μούχλας. Πιο πολύπλοκα σχήματα - ο εξαναγκασμένος και σύνθετος αερισμός μπορεί να απαιτεί τη βοήθεια ειδικών, αλλά θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού συστημάτων ανταλλαγής αέρα για υπόγεια

Αντίθετα από τα συμβατικά εγκαταστάσεις της ιδιωτικής κατοικίας, όπου φυσικός αερισμός παρέχεται τουλάχιστον εν μέρει μια φυσική ροή αέρα μέσω των βαλβίδων παράθυρο και αεραγωγούς, υπόγειο σύστημα εξαερισμού αναπτυχθούν χωριστά και απαιτεί σχεδόν πάντοτε την εγκατάσταση των μονωμένων αγωγών για εισερχόμενες και εξερχόμενες ροές.

Παρά το γεγονός ότι ο αερισμός του υπόγειου χώρου παίζει σημαντικό ρόλο στις περισσότερες περιπτώσεις, μην υποτιμάτε τη σημασία του, επειδή η αυξημένη υγρασία στη βάση του σπιτιού είναι αρκετά ικανή να καταστρέψει το μικροκλίμα σε όλους τους χώρους του.

Επιπλέον, το υπόγειο χρησιμοποιείται συχνά για την αποθήκευση φρούτων, λαχανικών και κονσερβών, έτσι ώστε το κόστος του σχεδιασμού μιας ποιοτικής ανταλλαγής αέρα να εξοφληθεί γρήγορα με τέλεια διατηρημένες γευστικές ιδιότητες των προϊόντων.

Ειδικότητα του αερισμού των υπογείων

Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, το υπόγειο είναι παρόν σχεδόν σε κάθε έργο, είτε είναι ένα πολυώροφο κτίριο είτε ένα ιδιωτικό εξοχικό σπίτι. Αλλά κατά τον σχεδιασμό του "υπόγειου" εξαερισμού, θα πρέπει να διακρίνεται, για ποιους χώρους έχει σχεδιαστεί.

Αν αυτό είναι το υπόγειο, που χρησιμοποιείται ως τεχνική ή χώρο εργασίας, στη συνέχεια, τα βασικά κριτήρια θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα πρότυπα που καθορίζονται στον κώδικα ορθής πρακτικής για λέβητα, καταστήματα, γυμναστήρια και άλλους χώρους όπου υποτίθεται ότι θα βρείτε μια σύντομη άνθρωπο.

Στην κλασική έκδοση - όταν το υπόγειο χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος για την αποθήκευση λαχανικών και φρούτων - ο εξαερισμός υπολογίζεται βάσει του απαιτούμενου καθεστώτος θερμοκρασίας.

Ας υπενθυμίσουμε τις κύριες διαφορές του υπόγειου από την κύρια κατοικημένη περιοχή:

 • απουσία παραθύρων (σε κελάρια και αποθήκες) ·
 • απουσία ειδικών κυκλωμάτων θέρμανσης (μόνο έμμεση) ·
 • η χαμηλή θερμοκρασία των τοίχων, η οποία σχεδόν πάντα οδηγεί στη συμπύκνωση της περίσσειας υγρασίας, εάν η υγρασία του αέρα δεν ανταποκρίνεται στον απαιτούμενο κανόνα.
 • σχετικά χαμηλή θερμοκρασία αέρα.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι το μικροκλίμα του δαπέδου του υπογείου επηρεάζει άμεσα τη θερμοκρασία και την υγρασία σε κάθε δωμάτιο του επόμενου επιπέδου δαπέδου. Αμέσως τονίζουμε ότι αυτό το γεγονός περιπλέκει σημαντικά τον σχεδιασμό του αερισμού για τα δάπεδα των σόλων, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί η φυσική μεταφορά, η οποία είναι εξίσου αποτελεσματική τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται αποτελεσματικός αερισμός για λόγους ασφαλείας, καθώς η συσσώρευση ατμών από το χλωριωμένο νερό μπορεί να είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την ανθρώπινη ζωή.

Για τον εξαερισμό των κελαριών, χρησιμοποιούνται φυσικά και αναγκαστικά συστήματα εναλλαγής αέρα. Εάν η επιφάνεια του υπογείου είναι μικρότερη από 50 m 2, επιτρέπεται η οργάνωση μόνο φυσικής μεταφοράς.

Ορισμένες συστάσεις για τις σχέσεις υπολογισμού δίδονται στα SP 54.13330.2011 και SNiP 31-01-2003 ("Κτίρια κατοικιών και πολυκατοικιών"), αλλά γενικά, ο σχεδιασμός τέτοιων αντικειμένων εκτελείται με βάση τους ειδικούς όρους χρήσης τους.

Δεν υπάρχουν γενικοί περιορισμοί στην πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα. Για τα τεχνικά κελάρια, αυτή η παράμετρος μπορεί να λάβει τιμές από 0,2 έως 1,5 όγκους ανά ώρα. Αν στο υπόγειο υπάρχει ένας ισχυρός λέβητας (άνω των 30 kW), τότε η ένταση της ανταλλαγής αέρα μπορεί να αυξηθεί σε 3 όγκους ανά ώρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο υπολογισμός του εξαερισμού για τα υπόγεια γίνεται με ειδική ακρίβεια. Το πιο προφανές παράδειγμα ενός τέτοιου έργου είναι το σύστημα εξαερισμού των κελαριών, το οποίο χρησιμοποιεί συστήματα ελέγχου της θερμοκρασίας και υγρασίας ακριβείας.

Πώς είναι ο εξαερισμός των κελαριών

Όπως προαναφέρθηκε, ο τύπος, ο σχεδιασμός και η μεθοδολογία υπολογισμού του εξαερισμού στο υπόγειο εξαρτάται από τον λειτουργικό του σκοπό. Ας εξετάσουμε δύο βασικές παραλλαγές, οι οποίες απαντώνται συχνότερα στην πρακτική του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Τεχνική Ζώνη στο κτίριο μηδέν

Θεωρώντας ότι η ζώνη των σπιτιών είναι τώρα ενεργά χρησιμοποιούμενη από τους αρχιτέκτονες για να αυξήσει τη χρήσιμη επιφάνεια του σπιτιού, ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού γι 'αυτό πρακτικά δεν διαφέρει από την ανάπτυξη των κλασικών επιλογών ανταλλαγής αέρα.

Κατά κανόνα, λέβητες, εργαστήρια, γυμναστήρια τοποθετούνται στις βάσεις των σύγχρονων κατοικιών. Στις "εξωτικές" εκδοχές των έργων στο υπόγειο μπορούν να τοποθετηθούν σάουνες και ακόμη και πισίνες.

Ο φυσικός αερισμός του υπόγειου χώρου είναι εξαιρετικά σπάνιος, δεδομένου ότι δεν επιτρέπει ακριβή ρύθμιση του θερμοκρασιακού καθεστώτος και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξωτερικές καιρικές συνθήκες.

Στις περιπτώσεις όπου οι εγκαταστάσεις υπογείων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη διάθεση τεχνικών επικοινωνιών (όπως σε πολυκατοικίες), η συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα ορίζεται από 0,2 έως 0,5 όγκους ανά ώρα.

Υπόγειο πολυώροφου κτιρίου με επικοινωνίες

Για την εφαρμογή αυτών των απαιτήσεων, υπάρχει αρκετός φυσικός εξαερισμός που δημιουργείται από το φυσώντας μέσα από το θεμέλιο και το σχέδιο. Η συνολική τομή των προϊόντων πρέπει να είναι τουλάχιστον 1/400 της επιφάνειας δαπέδου στο υπόγειο. Ο απορροφητήρας αφαιρείται στην οροφή χωρίς να συγχωνευθεί με το κύριο δίκτυο εξαερισμού του κτιρίου.

Κελάρι ή κελάρι

Η δεύτερη παραλλαγή του "υπόγειου" εξαερισμού χρησιμοποιείται για τη διευθέτηση μικρών εγκαταστάσεων αποθήκευσης λαχανικών, φρούτων και συντήρησης. Κατά κανόνα, τέτοια αντικείμενα δεν τοποθετούνται σε κατοικημένες εγκαταστάσεις και ο εξαερισμός γι 'αυτά σχεδιάζεται σύμφωνα με έναν ξεχωριστό αλγόριθμο.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο εξαερισμός αυτός βασίζεται στη φυσική μεταφορά, που δημιουργείται από τη διαφορά πίεσης μεταξύ του καυσαερίου και του καναλιού τροφοδοσίας.

Ανάλογα με το μέγεθος του υπόγειου διαμερίσματος είναι διαφορετική και τη διάταξη της κουκούλας. Για τους μεγάλους χώρους, το ανώτερο σημείο του άξονα της εξάτμισης πρέπει να οδηγείται στην οροφή.

Γενικό σχέδιο φυσικού αερισμού

Για μικρές αποθήκες, αρκεί να υπάρχει διαφορά ύψους μεταξύ των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής κατά 1,5-2 μέτρα.

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι για το υπόγειο κελάρι δεν είναι η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα που είναι σημαντική, αλλά το καθεστώς θερμοκρασίας που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του εξαερισμού. Εάν η κυκλοφορία είναι πολύ έντονη, τα αποθεματοποιημένα προϊόντα θα στεγνώσουν, και κατά τους χειμερινούς μήνες πιθανώς να παγώσει.

Η κύρια παράμετρος που πρέπει να υπολογίζεται κατά την ανάπτυξη του φυσικού αερισμού του υπογείου είναι η διατομή των αγωγών αέρα. Ο υπολογισμός του πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τον τύπο:

όπου S είναι η απαιτούμενη επιφάνεια εγκάρσιας διατομής των αγωγών σε m2.
L όγκος του δωματίου σε m3.

W - ταχύτητα μετακίνησης αέρα (τουλάχιστον 1 m / s).

Για αεραγωγούς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τυποποιημένοι σωλήνες αποχέτευσης από PVC, οι πραγματικές διαμέτρους των οποίων επιλέγονται με στρογγυλοποίηση των υπολογισμένων τιμών σε μεγαλύτερη πλευρά.

Το σημείο εισαγωγής αέρα θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από την οροφή σε απόσταση όχι μικρότερη από 200-250 mm από την οροφή. Σημειώστε ότι αν αγνοήσετε αυτή τη σύσταση στον ανώτερο τομέα του υπογείου θα υπάρξουν στάσιμες ζώνες, οι οποίες είναι γεμάτες με την εμφάνιση μούχλας και συμπύκνωσης.

Ο δίαυλος παροχής αέρα (εισροή) βρίσκεται σε ύψος 40-50 cm από το επίπεδο του δαπέδου.

Σε αυτή την περίπτωση, η αμοιβαία διάταξη των διανομέων τροφοδοσίας και καυσαερίων πρέπει να είναι τέτοια ώστε οι εισερχόμενες ροές αέρα να κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλο το δωμάτιο.

Σχέδιο κυκλοφορίας αέρα στο υπόγειο

Για άλλη μια φορά, υπογραμμίζουμε ότι ο φυσικός αερισμός του δωματίου του υπογείου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξωτερικές κλιματολογικές συνθήκες. Δεδομένου ότι ο υπολογισμός του τμήματος του αγωγού βασίζεται στην λιγότερο ευνοϊκή διαφορά θερμοκρασίας (για την καλοκαιρινή περίοδο), το χειμώνα ο εξαερισμός αυτός μπορεί να παγώσει τελείως το υπόγειο.

Για να αποφευχθεί αυτό, μια είσοδος ροής εγκαθίσταται στην εισροή, η οποία επιτρέπει να ρυθμίζεται η ένταση της ανταλλαγής αέρα και ως εκ τούτου το καθεστώς θερμοκρασίας.

Έλεγχος αποσβεστήρα αερισμού

Εάν, για κάποιο λόγο, ο φυσικός εξαερισμός αποτύχει να κάνει τη δουλειά του, ένας ανεμιστήρας αγωγών μπορεί να εγκατασταθεί σε έναν από τους αγωγούς. Κατά κανόνα, ο εκσυγχρονισμός αυτός πραγματοποιείται για τον άξονα εκχύλισης.

Ανεμιστήρας αγωγού για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό

Η ισχύς και η απόδοσή του υπολογίζονται από έναν πιο περίπλοκο αλγόριθμο και για τον μαθηματικό υπολογισμό ενός τέτοιου συστήματος, σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς.

Χαρακτηριστικά της τεχνικής εφαρμογής

Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα είναι χρήσιμες κατά τη διάρκεια της τεχνικής εφαρμογής των παραπάνω υπολογισμών:

 • κανένας εξαερισμός δεν θα σώσει το κελάρι από το καλούπι εάν έχει κακή στεγανοποίηση. Ως εκ τούτου, για να αρχίσει η εργασία για τη δημιουργία ενός ειδικού μικροκλίματος στο υπόγειο, θα πρέπει να ελέγξετε και να βελτιώσετε τη στεγανοποίησή του.
 • τα εξωτερικά τελειώματα των αγωγών πρέπει να προστατεύονται από τη διείσδυση τρωκτικών και εντόμων (χρησιμοποιώντας ένα πλέγμα ή ένα δίχτυ μεγάλου μεγέθους) ·
 • Στο επάνω σημείο του άξονα της εξαγωγής, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί μια προστατευτική "ομπρέλα" ή ένας εκτροπέας.
 • Κατά την εγκατάσταση αεραγωγών, θα πρέπει να προχωρήσουμε από την αρχή της "ελάχιστης κάμψης".
 • στο κατώτερο τμήμα του άξονα εξαγωγής είναι πολύ επιθυμητή η παροχή μιας συσκευής συλλογής και εξουδετέρωσης του συμπυκνώματος.

Η εταιρεία "Mega.ru" δέχεται παραγγελίες για την ανάπτυξη συστημάτων εξαερισμού φυσικού και αναγκαστικού τύπου, συμπεριλαμβανομένων των υπογείων κατοικιών. Για να διευκρινίσετε ποια δεδομένα χρειάζεστε για να αρχίσετε να σχεδιάζετε και να δημιουργήσετε ένα αίτημα για προσφορά, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με μια από τις μεθόδους επικοινωνίας που βρίσκονται στη σελίδα "Επαφές".