Αερισμός ενός ή δύο σωλήνων κελάρι ή κελάρι

Για να συμμορφωθούν με τις συνθήκες αποθήκευσης λαχανικών στο υπόγειο, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένα συγκεκριμένο καθεστώς θερμοκρασίας και υγρασίας. Η εγκατάσταση ενός σύνθετου καλύμματος σε ένα μικρό υπόγειο είναι οικονομικά ασύμφορη, αφού ένας σωστά εγκατεστημένος εξαερισμός με έναν και δύο αγωγούς θα αντιμετωπίσει αυτό το έργο.

Η εποικοδομητική συσκευή του υπόγειου κτηρίου είναι τέτοια που, χωρίς την εκπλήρωση ορισμένων κανόνων, επιδεινώνεται γρήγορα.

1. Εντός του συμπυκνώματος συσσωρεύεται, το οποίο:

 • σχηματίζει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκητιασικών και μουχλιασμένων μυκήτων.
 • επηρεάζει καταστροφικά τα φέροντα δομικά στοιχεία του ιδρύματος.
 • οδηγεί στο γεγονός ότι η χρήση του δωματίου γίνεται επικίνδυνη.

2. Για την κανονική αποθήκευση λαχανικών και φρούτων, παρέχεται ένα καθεστώς θερμοκρασίας που κυμαίνεται από 1 έως 4 ° C. Από την επαλήθευση της ακρίβειας της εκροής και της εισροής αέριων μαζών, ιδιαίτερα όταν έρχεται ο χειμώνας, εξαρτάται ο χρόνος συντήρησης των ωφέλιμων ιδιοτήτων της συγκομιδής.

3. Η διαδικασία ανάπτυξης μυκητιασικού μύκητα, η αποσύνθεση των προϊόντων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη μυρωδιά από το υπόγειο, να οδηγήσει σε ανάπτυξη σε άτομα που το χρησιμοποιούν, αλλεργικές αντιδράσεις και ακόμη και άσθμα.

Βασικές επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, πραγματοποιούνται στο πάτωμα του υπογείου. Μια υψηλή συγκέντρωση στο κελάρι του διοξειδίου του άνθρακα θα προκαλέσει διάβρωση των προστατευτικών κελυφών τους και αυθόρμητη καύση.

Συστάσεις για την επιλογή ενός συστήματος ανταλλαγής αέρα

Διακρίνονται σε φυσικό και τεχνητό. Η επιλογή βασίζεται σε διάφορους παράγοντες:

 • διορισμός του υπόγειου σιδηρόδρομου.
 • κλιματικές συνθήκες ·
 • οικονομικές ευκαιρίες.

Ο αερισμός με φυσική κυκλοφορία αέρα βασίζεται στους βασικούς νόμους της φυσικής και επομένως διεξάγεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης μέσα στο δωμάτιο με ατμοσφαιρικές παραμέτρους.

1. Στο σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

 • υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του υπογείου, δεδομένου ότι οι κατασκευές από σκυρόδεμα είναι λιγότερο επιδεκτικές στον φυσικό εξαερισμό από το ξύλο και τα τούβλα.
 • ένας τρόπος για την τοποθέτηση των τοίχων: τα διαλύματα γύψου και η βαφή μειώνουν τη διαπερατότητα τους στον αέρα.

2. Το μήκος του σωλήνα και η διάμετρος του εξαρτώνται από την επιφάνεια του χώρου και λαμβάνονται από τον υπολογισμό 25-26 cm2 του τμήματος αγωγού ανά 1m2.

3. Το εκχύλισμα είναι κατασκευασμένο από σωλήνες, το υλικό του οποίου έχει χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης. Αυτός μπορεί να είναι αμίαντος, πλαστική και γαλβανισμένη τετράγωνη ή κυκλική διατομή. Είναι δυνατή η κατασκευή ενός ανεξάρτητου ξύλινου κουτιού πάχους 3-4 mm.

Η κουκούλα πρέπει να κατασκευαστεί σωστά, καθώς η αδύναμη δουλειά του δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί το απαραίτητο μικροκλίμα, και η ισχυρή γίνεται η αιτία των ρευμάτων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαφόρων τύπων εξαερισμού

Με κυκλοφορία αέρα χωρίς διακοπή, το καθεστώς θερμοκρασίας-υγρασίας θα είναι σταθερό, ωστόσο, κατά την κρύα εποχή, το δωμάτιο μπορεί να καταψυχθεί.

1. Ο δίαυλος είναι απαραίτητος για την απομάκρυνση της υγρασίας, της οσμής και των δηλητηριωδών συνδέσεων.

2. Ο σωλήνας παροχής παρέχει καθαρό αέρα στον εσωτερικό χώρο του κελάριου.

3. Το σύστημα με ένα σωλήνα είναι ο απλούστερος τρόπος, ο οποίος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του:

 • Η θετική πλευρά είναι η φθηνότητα της κουκούλας και η σχετική ευκολία εγκατάστασης.
 • Το μειονέκτημα είναι ότι η πλήρης ανταλλαγή αέρα είναι προβληματική λόγω της ασθενούς εισροής.

Αν το κελάρι είναι μικρό, συνιστάται η εγκατάσταση αυτής της επιλογής. Ο αγωγός αέρα πρέπει να χωρίζεται σε ξεχωριστά ανοίγματα εξαερισμού.

4. Η εγκατάσταση ενός τύπου δύο σωλήνων είναι προτιμότερη λόγω της δυνατότητας να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ασφάλεια των διατάξεων και των αντικειμένων που δεν εξυπηρετούνται, αλλά απαιτεί μεγάλο οικονομικό κόστος.

Ο σωστός σχεδιασμός περίπου 2 φορές την ώρα αλλάζει εντελώς τον αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ένα κύκλωμα με φυσική κυκλοφορία τοποθετείται στο έργο στο αρχικό στάδιο της δημιουργίας του.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κανείς να διανείμει ένα σωλήνα και να καθορίσει τη διάμετρο

Σε ξεχωριστό κελάρι με μικρή έκταση, καθώς και σε γκαράζ ή αχυρώνα, εγκαθίσταται ένα σύστημα μονής σωλήνας. Η κορυφή πρέπει να βγαίνει σε απόσταση τουλάχιστον 80-100 mm από την κορυφογραμμή της οροφής.

 • Σε δομή με περίμετρο 2χ3 ή 3x3m, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί δομή της οποίας η διατομή δεν είναι μικρότερη από 150x150 mm, με μια παγίδα αέρα στο τέλος.
 • Η κουκούλα πρέπει να χωρίζεται στο μισό από ένα κατακόρυφα τοποθετημένο διαμέρισμα σε όλο το μήκος του.
 • Σε ένα διαμέρισμα, ο αέρας εισέρχεται στο εσωτερικό του δωματίου, ο δεύτερος - το αφήνει έξω, έτσι για κάθε μέρος γίνεται ξεχωριστός αποσβεστήρας, ο οποίος κλείνει.
 • Πριν ολοκληρώσετε την εγκατάσταση, πρέπει να ελέγξετε την κυκλοφορία. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να καπνίσετε υπόγεια και να παρακολουθήσετε το ρυθμό καθαρισμού.

Προκειμένου το σύστημα να λειτουργεί σωστά, είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής υπολογισμός της διαμέτρου των αεραγωγών αερισμού.

 • Η υπόγεια περιοχή πρέπει να είναι ανάλογη της διατομής του σωλήνα και να είναι 1m2 / 26 cm2.
 • Η διάμετρος του σωλήνα σε 1 cm είναι διατομής 13 cm2, συνεπώς: (Scoix x 26 cm2) ÷ 13. Εάν το S του κελάριου είναι 9 m2, θα είναι (9x26) ÷ 13 = 18, οπότε η διατομή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 18 cm.
 • Οι σωλήνες εξαερισμού είναι 1-2 cm μεγαλύτερο από την τιμή που λαμβάνεται. Για S = 9 m2, είναι απαραίτητο να ληφθεί υλικό με διατομή 19-20 cm.

Από την πλευρά του δρόμου το κανάλι βρίσκεται σε μέρη προσβάσιμα για να φυσάει από ισχυρές ροές αέρα, διαφορετικά θα παραμείνει ανενεργό.

Ποιο κανάλι κλείνει για το χειμώνα, τις αποχρώσεις της κουκούλας με δύο σωλήνες

Η χρήση δομής δύο σωλήνων για τον σχηματισμό ενός συστήματος πλήρους τροφοδοσίας και εξάτμισης απαιτεί τον πιο ακριβή υπολογισμό, επομένως είναι επιθυμητό να δημιουργηθεί ένα προκαταρκτικό σχέδιο.

 • Για ομοιόμορφη εναλλαγή αέρα, εγκαθίστανται κανάλια με ίση εγκάρσια διατομή. Εάν είναι απαραίτητο να αποστραγγίσετε το κελάρι ή να απαλλαγείτε από μούχλα, τότε η διάμετρος εξόδου πρέπει να είναι μεγάλη.
 • Όσο λιγότερες στροφές και στροφές, τόσο καλύτερος αερισμός θα είναι.
 • Η βέλτιστη ρύθμιση της θερμοκρασίας και η κυκλοφορία επιτυγχάνονται με την μέγιστη αφαίρεση των απορροφητών από την άλλη. Κατά προτίμηση τοποθετήστε τα σε διαφορετικά άκρα του δωματίου.

Το κανάλι εξόδου για την ενίσχυση της ώσης κλείνει με ένα πλέγμα ή είναι προσαρτημένο ένας εκτροπέας.

2. Το κανάλι τροφοδοσίας του υπόγειου δρόμου στο δρόμο βρίσκεται κάτω από την εξάτμιση.

3. Οι μάζες αέρα σχηματίζουν ένα συμπύκνωμα: όταν έρχεται ο χειμώνας, κρυώνει, μετατρέπεται σε παγετό. Το τέλος του δρόμου απαιτεί υποχρεωτική θέρμανση.

4. Για να αποστραγγιστεί το συμπύκνωμα στο κατώτερο τμήμα του σωλήνα εξαγωγής, εγκαθίσταται ένας στρόφιγγα αποστράγγισης.

Εάν το κανάλι είναι τοποθετημένο στην επικάλυψη του υπογείου, τότε μια σχάρα που την προστατεύει από τη διείσδυση των τρωκτικών είναι προσαρτημένη σε αυτό από το εξωτερικό.

Για να ρυθμίσετε την ένταση της κίνησης του αέρα, είναι απαραίτητο να ανοίξετε και να κλείσετε τα πτερύγια που είναι εγκατεστημένα στα εσωτερικά άκρα των κουκούλες.

Πώς να κάνετε αερισμό στο κελάρι

Πολύ συχνά αντιμετωπίζουμε το θέμα της αποθήκευσης λαχανικών και άλλων προϊόντων χειμώνα. Το ιδανικό μέρος είναι το κελάρι, ωστόσο, για να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα μπορούν να παραμείνουν σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός αερισμός. Στο άρθρο θα σας πούμε πώς να τραβήξετε σωστά την κουκούλα στο κελάρι.

Πώς λειτουργεί;

Ο φυσικός αερισμός πρέπει να έχει 2 σωλήνες: τροφοδοσία και εξάτμιση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείτε γαλβανισμένο σωλήνα ή σωλήνα αμιάντου κατά την κατασκευή μιας δομής. Είναι επίσης σημαντικό να υπολογιστεί σωστά η διάμετρος: πρέπει να παρέχεται υπόγειο 1 τ.μ. 26 τ.μ. cm της περιοχής του αγωγού.

Σωλήνας εισροής

Είναι απαραίτητο να εισέλθει φρέσκο ​​αέρα στο κελάρι. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, είναι απαραίτητο να το εγκαταστήσετε σε μια γωνία που βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του χώρου εγκατάστασης της κουκούλας.

Εξάτμιση

Χάρη σε αυτό, από το κελάρι θα υπάρξει μια εκροή αδρανούς αέρα. Συνιστάται να το τοποθετήσετε κατά μήκος της γωνίας έτσι ώστε το κάτω άκρο να είναι κάτω από την οροφή. Θα πρέπει να περάσει σε όρθια θέση μέσα από ολόκληρο το κελάρι, την οροφή και να εκτείνεται πέρα ​​από αυτό κατά 50 cm.

Προκειμένου να συλλεχθούν λιγότερα συμπυκνώματα ή παγετό στον αγωγό, είναι μονωμένα - ένα άλλο τοποθετείται σε αυτό, και η απόσταση μεταξύ τους γεμίζει με θερμαντήρα.

Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ρεύμα που θα οδηγήσει στην κατάψυξη του κελάριου. Για να αποφευχθεί αυτό, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, βαλβίδες πύλης χρησιμοποιούνται στους αεραγωγούς, οι οποίοι επιτρέπουν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.

Τύποι συστημάτων

Μέχρι σήμερα, πραγματοποιήστε την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού δύο τύπων: φυσικό και καταναγκαστικό. Η επιλογή και αυτή ή η επιλογή επηρεάζεται από τον όγκο και τη διάταξη του υπογείου.

Αναγκασμένος

Ο σχεδιασμός του αναγκαστικού συστήματος περιλαμβάνει σωλήνες, αλλά για να εξασφαλιστεί η αναγκαστική κίνηση του αέρα, οι ανεμιστήρες είναι ενσωματωμένοι σε αυτά.

Ανάλογα με την ένταση του κελάριου, επιλέγονται ανεμιστήρες διαφορετικής ισχύος. Εάν το υπόγειο έχει πολύπλοκες διαμορφώσεις, η εγκατάσταση ανεμιστήρων εκτελείται και στα δύο κανάλια. Στην κατασκευή του αναγκαστικού σχεδιασμού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια ενός ειδικού που θα βοηθήσει σωστά τους υπολογισμούς της εισαγωγής και εξόδου των ροών του αέρα, των διαμέτρων των απαιτούμενων αεραγωγών και της ισχύος των ανεμιστήρων.

Φυσικά

Η βασική ιδέα της δημιουργίας ενός φυσικού εκχυλίσματος είναι να ληφθεί υπόψη η διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας στο κελάρι και πέραν αυτού. Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί σωστά η θέση των σωλήνων. Το άνοιγμα εισόδου βρίσκεται καλύτερα σε ύψος 25-30 cm από το δάπεδο και η εξάτμιση δεν πρέπει να είναι κάτω από 10-20 cm από την οροφή. Αν τοποθετήσετε το κάτω, σύντομα στην οροφή θα εμφανιστεί υγρό και μούχλα.

Συνιστάται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού για μικρά κελάρια με ένα δωμάτιο.

Πώς να κάνετε υπολογισμούς;

Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια κουκούλα στο κελάρι με τα χέρια σας, αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στους υπολογισμούς που σχετίζονται με τη διάμετρο των σωλήνων.

Κατά την κατασκευή του επαγγελματικού εξαερισμού, χρησιμοποιούνται πολύπλοκοι υπολογισμοί και τύποι που δεν σχετίζονται με την κατασκευή. Σας προτείνουμε να εξοικειωθείτε με τη μεθοδολογία που θα είναι κατάλληλη για την κατασκευή αυτοεπιπεδούμενου εξαερισμού.

Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την περιοχή του κελαριού:

S = 3x2 = 6 τ.μ.

Λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία που ελήφθη ως βάση, η διατομή του διαύλου σωλήνα θα είναι:

Τ = 6x26 = 156 cm2.

Η ακτίνα του αγωγού αερισμού υπολογίζεται από τον τύπο:

R = √ (T / π) = √ (156 / 3,14) ≈ 7,05 cm

Έχοντας μια ακτίνα, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάμετρο:

D = 14 cm = 140 mm.

Μόνο με εξαναγκασμένο εξαερισμό (η εξάτμιση αντιπροσωπεύεται από μια θυρίδα), η διατομή του σωλήνα εισόδου μπορεί να είναι ελαφρώς μεγενθυμένη - ένας αγωγός αέρα με διάμετρο 15 cm είναι αρκετά κατάλληλος.

Για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, συνιστάται η εγκατάσταση καμινάδας, η διάμετρος της οποίας είναι 10-15% μεγαλύτερη από την είσοδο.

Για τον αγωγό εξαγωγής, είναι κατάλληλος ένας αγωγός αέρα με την ακόλουθη διάμετρο:

Dβ = Dπ + 15% = 140 + 21 ≈ 160 mm.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Σε αυτό το τμήμα θα σας πούμε πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι και τι πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή.

Πού να τοποθετήσετε

Ο αγωγός παροχής αέρα οδηγείται προς τα έξω από το έδαφος. Το κατώτερο άκρο του θα πρέπει να βρίσκεται σχεδόν κοντά στο δάπεδο του κελαριού, σε απόσταση από 20-30 cm.

Για να εγκαταστήσετε το σωλήνα εξαγωγής, επιλέξτε την αντίθετη γωνία του υπογείου, περάστε το κοντά στην οροφή. Ένα από τα άκρα του οδηγείται έξω από τις οροφές στην οροφή.

Για να αυξήσετε την απόδοση της δομής εξαερισμού, χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες συμβουλές: τοποθετήστε τον εκτροπέα πάνω στον σωλήνα πάνω από την επιφάνεια της οροφής.

Κάλυψη του σωλήνα με ένα καπάκι, μπορείτε να δημιουργήσετε μια αρνητική πίεση, λόγω της οποίας η απόδοση του συστήματος εξαερισμού θα αυξηθεί.

Επιλογή υλικού

Για την κατασκευή της κουκούλας χρησιμοποιούνται συνήθως τα παρακάτω υλικά:

 • πολυαιθυλένιο.
 • τσιμέντο αμιάντου.
Οι αγωγοί από αμιαντοτσιμέντο είναι παρόμοιοι με τους σωλήνες σχιστόλιθου, οπότε έλαβαν το ίδιο όνομα. Και τα δύο υλικά είναι μάλλον ανθεκτικά, έχουν υψηλή αξιοπιστία και αντοχή. Η εγκατάσταση σωλήνων από πολυαιθυλένιο πραγματοποιείται εύκολα ανεξάρτητα.

Εγκατάσταση

Κατά την τοποθέτηση του συστήματος εξαερισμού, δώστε προσοχή σε τέτοιες στιγμές:

 • Κατά την εγκατάσταση του συστήματος σε ένα έτοιμο κελάρι, θα χρειαστεί να κάνετε μια ειδική τρύπα στην οροφή.
 • Μέσα από αυτή την τρύπα πρέπει να χαμηλώσει στο υπόγειο του σωλήνα - θα αντλήσει αέρα. Στερεώστε το πάνω, δίπλα στο ανώτατο όριο.
 • Μέρος του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το δωμάτιο πρέπει να ανυψωθεί τουλάχιστον 1500 mm πάνω από το έδαφος ή πάνω από την οροφή.
 • Στην απέναντι γωνία του υπογείου, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια τρύπα στην οροφή και να εγκατασταθεί ένας σωλήνας τροφοδοσίας μέσω αυτής. Πρέπει να τερματίζεται από απόσταση 20-50 εκ από το πάτωμα.
 • Ο αγωγός παροχής αέρα δεν πρέπει να προεξέχει πάρα πολύ από την οροφή. Θα είναι αρκετό να το αυξήσουμε 25 εκατοστά.
 • Κατά την τοποθέτηση του σωλήνα τροφοδοσίας στον τοίχο στο εξωτερικό του άκρο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τον εκτροπέα.
 • Εάν το σπίτι διαθέτει τζάκι ή σόμπα, ο σωλήνας εξόδου θα πρέπει να εγκατασταθεί κοντά στην καμινάδα.

Συμβουλές και συμβουλές σχετικά με τη λειτουργία του κελαριού

Προκειμένου να διατηρηθεί το κελάρι σε καλή κατάσταση και να αποθηκευτεί η τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να φροντίσετε το μικροκλίμα. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί χαμηλή υγρασία στο υπόγειο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αερίζεται το δωμάτιο περιοδικά. Το καλοκαίρι συνιστάται να κρατάτε τις πόρτες και τα πτερύγια ανοιχτά. Οι ριπές του θερμού ανέμου αποστραγγίζουν γρήγορα το κελάρι.

Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να αυξήσετε το επίπεδο υγρασίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ψεκασμό νερού από τον ψεκαστήρα, και υγρό πριονίδι βυθίζεται επίσης στο πάτωμα. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα κουτί γεμάτο με υγρή άμμο - αυτό επίσης θα βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας. Εάν θέλετε το κελάρι να αντιμετωπίσει κανονικά τις λειτουργίες του, είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε τις ακόλουθες συνθήκες:

 • Έλλειψη φωτός. Ο ηλεκτρικός φωτισμός θα πρέπει να ενεργοποιείται μόνο όταν οι άνθρωποι εισέρχονται στο κελάρι.
 • Χαμηλή θερμοκρασία αέρα. Μην επιτρέπετε υψηλές θερμοκρασίες στο κελάρι.
 • Παρουσία φρέσκου και καθαρού αέρα. Εξαερώστε το δωμάτιο, ελέγξτε την κανονική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού.
 • Υγρασία. Συνιστάται η διατήρηση της υγρασίας στο 90%.
Η συμμόρφωση με τους κανόνες αυτούς θα έχει ευνοϊκή επίδραση στην αποθήκευση των προϊόντων.

Ελέγξτε το σύστημα εξαερισμού

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε την αποτελεσματικότητά του:

 • Ένα λεπτό φύλλο χαρτιού είναι τοποθετημένο στον αγωγό τροφοδοσίας. Αν παρατηρήσετε ότι κινείται, τότε το σύστημα λειτουργεί και ο αέρας εισέρχεται στο υπόγειο.
 • Ανάψτε το χαρτί στο κάδο σιδήρου και αφήστε το στο κελάρι. Παρατηρήστε την κατεύθυνση του καπνού - θα πρέπει να τείνει προς το σωλήνα εξάτμισης.
Χάρη σε αυτές τις απλές μεθόδους, μπορείτε να προσδιορίσετε την αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού.

Διάταξη εξαερισμού κάβας με ένα και δύο σωλήνες: τεχνικές πτυχές

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κατοικιών, κατά κανόνα, χρησιμοποιούν ένα κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων. Αλλά λόγω της έλλειψης παραθύρων, το δωμάτιο στερείται κανονικού επιπέδου ανταλλαγής αέρα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη υγρασία, σχηματισμό μύκητα με μούχλα, επιτάχυνση της φθοράς των προϊόντων.

Βεβαιωθείτε ότι η ροή του αέρα θα βοηθήσει τον σωστά οργανωμένο εξαερισμό του κελαριού με δύο σωλήνες, οι οποίοι μπορούν εύκολα να γίνουν μόνοι σας.

Απαιτήσεις για τη διευθέτηση του υπογείου

Το υπόγειο, κατά κανόνα, βρίσκεται σε κάθε ιδιωτικό σπίτι. Πολλοί κρατούμενοι του ιδιωτικού τομέα εξοπλίζουν τα νοικοκυριά σε αυτό, οργανώνουν σάουνες, γυμναστήρια, χώρους ανάπαυσης, πράγμα που απαιτεί την οργάνωση ενός σύνθετου συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Ωστόσο, συχνά το υπόγειο χρησιμοποιείται για την αποθήκευση αποθεμάτων τροφίμων, τα οποία, αν και χρειάζονται ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα, δεν απαιτούν συσκευή με βύθιση. Σε αυτή την περίπτωση θα αρκεί να γίνει ένας φυσικός εξαερισμός τροφοδοσίας και εξάτμισης.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων και η σωστή λειτουργία του κελαριού, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες στη ρύθμιση αυτού του σκεπτικού:

 1. Αποκλείστε την είσοδο στο υπόγειο φυσικού φωτός. Στο υπόγειο δεν πρέπει να υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπεται περιοδική χρήση ηλεκτρικού φωτισμού.
 2. Για να οργανώσετε ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας. Για να γίνει αυτό, το κελάρι είναι διατεταγμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια από τις πλευρές του να έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 3. Εξασφαλίστε κανονική ανταλλαγή αέρα δωματίου, που παρέχεται από την ύπαρξη εξαερισμού.
 4. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία του δωματίου. Το βέλτιστο ποσοστό είναι περίπου 90%. Αυτή η παράμετρος εξαρτάται επίσης από τον εξαερισμό.
 5. Για να εξοπλίσει καλή στεγανοποίηση, για να αποκλείσει την είσοδο στο κελάρι των υπογείων υδάτων.

Από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων για τη σωστή διάταξη του υπογείου μπορεί να φανεί ότι δύο από τις πέντε απαραίτητες συνθήκες παρέχουν αερισμό. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να δημιουργήσει έναν βέλτιστο τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες για την τοποθέτησή του.

Ο ανεπαρκής αερισμός του δωματίου οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και σχηματισμό μούχλας, η περίσσεια μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ξηρότητα του υπογείου, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη συντήρηση της καλλιέργειας.

Επομένως, πρέπει να τηρήσετε τον κανόνα του χρυσού μέσου, αλλά για να το διατηρήσετε, είναι σημαντικό να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, οι οποίοι εξαρτώνται από το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του δωματίου.

Ο σωστός αερισμός του κελαριού με τα χέρια σας

Το κελάρι πρέπει να διαθέτει ράφια και ράφια για την αποθήκευση τροφίμων, πρισμάτων, φρέσκων λαχανικών και φρούτων και είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Ένα ομοιόμορφο καθεστώς θερμοκρασίας μέσα στις εγκαταστάσεις θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των προϊόντων μέχρι την επόμενη συγκομιδή. Ο σωστός αερισμός του κελαριού σας επιτρέπει να διατηρείτε το βέλτιστο καθεστώς αποθήκευσης λαχανικών σε αυτό.

Αυτό θα το σώσει από την υγρασία του δωματίου και την υψηλή υγρασία, θα αποτρέψει την εμφάνιση του καλουπιού. Χρησιμοποιώντας τους βασικούς κανόνες των συστημάτων εξαερισμού της συσκευής, μπορείτε να κάνετε το κελάρι στεγνό, χωρίς προσφυγή σε ειδικούς.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Υπάρχουν πολλές επιλογές για το πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό στο κελάρι: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες συσκευές κλιματισμού και απλά να τις εγκαταστήσετε ή μπορείτε να φτιάξετε έναν αγωγό αέρα μόνοι σας.

Η δεύτερη επιλογή είναι κατάλληλη για οικιακή χρήση του κελάριου, το πρώτο - για τη διευθέτηση των μεγάλων βιομηχανικών αποθηκών.

Πριν κάνετε τον εξαερισμό στο κελάρι, θα πρέπει να επιλέξετε την πιο κατάλληλη παραλλαγή του συστήματος. Είναι φυσικά και υποχρεωτικά.

αερισμός - κύκλωμα 1

Οι κύριες διαφορές των συστημάτων:

 • Η αναγκαστική μέθοδος περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός σταθερού μηχανισμού ανεμιστήρα. Μια τέτοια απλή, με την πρώτη ματιά, μέθοδο, κατάλληλη για την ανταλλαγή αέρα σε φυτικά αποθέματα μεγάλου όγκου. Ανεμιστήρας για το κελάρι που τοποθετείται στον αγωγό εξαγωγής.
 • για φυσικό εξαερισμό χρησιμοποιούν επίσης ανεμιστήρα, αλλά όχι μόνιμα, αλλά προσωρινά - η συσκευή εγκαθίσταται για αρκετές ημέρες για να στεγνώσει γρήγορα την αποθήκευση.

Χαρακτηριστικά της διάταξης εξαερισμού:

 • ο σωλήνας τροφοδοσίας τοποθετείται μέσω ενός τμήματος του θεμελίου.
 • ο σωλήνας παροχής πρέπει να είναι επίπεδος.
 • μέρος του σωλήνα εξάτμισης, είναι απαραίτητη η μόνωση, για να αποφευχθεί η συμπύκνωση.

Κατά την επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συχνότητα χρήσης και η λειτουργία συντήρησης θερμοκρασίας.

Σημαντικό! Για τον αποτελεσματικό αερισμό οποιουδήποτε άλλου χώρου, οι αεραγωγοί πρέπει να έχουν υψηλή ικανότητα ροής. Για να μην υπάρχει έλλειψη μάζας αέρα, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή διάμετρο του σωλήνα για τη συσκευή εξαερισμού του κελάριου.

Φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα

Ο εξαερισμός ενός υπόγειου χώρου με δύο σωλήνες τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργηθεί ένα φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα.

Κατάλληλο υλικό για την εγκατάσταση αεραγωγών είναι σωλήνες από αμίαντο ή PVC. Για σωλήνες από γαλβανισμένο ατσάλι, χρησιμοποιείται η σωστή σωστή διάμετρος - απαιτείται 25 cm2 ανά m2, υπολογιζόμενο από το συνολικό μέγεθος.

Για την τοποθέτηση σωλήνων χρησιμοποιούνται συνήθως οι αντίθετες γωνίες. Εξαιτίας αυτού, μειώνεται η πιθανότητα σχηματισμού στάσιμου υγρού αέρα.

Δομή του συστήματος εξάτμισης

Σωλήνας εξάτμισης - χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των μαζών αέρα μέσα στο δωμάτιο. Κατάλληλο μέρος για εγκατάσταση - σε μια από τις γωνίες του κελαριού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κατώτερο τμήμα του αγωγού πρέπει να εγκατασταθεί στην κορυφή του δωματίου. Στο δωμάτιο, το άνοιγμα αερισμού πρέπει να είναι κάθετο. Στα σημεία απόσυρσης, πρέπει να υπάρχει μια προβολή πάνω από το τμήμα κορυφογραμμής περίπου 50 cm ή περισσότερο.

Για να μειωθούν οι μάζες των συμπυκνωμάτων που θα σχηματιστούν μέσα στο σωλήνα, είναι απαραίτητο να διεξάγεται η μόνωση του αγωγού. Η διαδικασία θέρμανσης δεν απαιτεί πολύ χρόνο και δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες. Για εργασία, θα χρειαστεί ένας σωλήνας με ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο και ορυκτοβάμβακα ή άλλη μόνωση. Ένας σωλήνας τοποθετείται στο εσωτερικό του δεύτερου και ο κοίλος χώρος γεμίζει με ένα θερμαντήρα.

 1. Ένα απλό σχέδιο εξαερισμού της μεθόδου του κελάρι - μέσω της γραμμής: ο σωλήνας διέρχεται από το δάπεδο, ανεβαίνει κατά μήκος της γωνίας του τοίχου και αφαιρείται μέσω της οροφής και της οροφής.
 2. Πιο περίπλοκη - μέσω του τοίχου, όταν το κατώτερο τμήμα του σωλήνα εξάτμισης βρίσκεται οριζόντια και ανεβαίνει ήδη πάνω στην επιφάνεια. Αυτό το σχήμα είναι επίσης κατάλληλο για δομή χύμα πάνω από το έδαφος.

Ο σωλήνας τροφοδοσίας παρέχει στο κελάρι φρέσκο ​​αέρα. Συνήθως, ο σωλήνας είναι εγκατεστημένος στη γωνία απέναντι από τον αγωγό εξαγωγής. Το ύψος του ανοιχτού άκρου του σωλήνα από το επίπεδο του δαπέδου είναι 40-50 cm. Στη συνέχεια περνάει από τις επικαλυπτόμενες περιοχές και επίσης ανεβαίνει 25-30 εκατοστά από το δάπεδο.

αερισμός στο σχέδιο κελάρι 3

Ο αγωγός εισαγωγής αέρα πρέπει να τοποθετείται έτσι ώστε το κάτω μέρος της δεν έφτασε το επίπεδο κομμάτι του δαπέδου κατά περίπου 45-50 εκ. Περίπου η ίδια απόσταση θα πρέπει να κοπεί μεταξύ του άνω και του εδάφους.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι το ανώτερο τμήμα πρέπει να καλύπτεται με προστατευτικό πλέγμα. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των αποθεμάτων τροφίμων από τρωκτικά, ποντίκια, αρουραίους και άλλους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεταλλικό πλέγμα.

Ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εξαερισμού λόγω της διαφοράς στη συγκεκριμένη μάζα ζεστών και ψυχρών αέριων μαζών.
Εάν η διαφορά θερμοκρασίας είναι πολύ εντυπωσιακή, τα ρεύματα σχηματίζονται μέσα στο δωμάτιο.

Σε μια άλλη περίπτωση, αντίθετα - ο αέρας θα παραμείνει στάσιμος. Για τη ρύθμιση της κίνησης των αέριων μαζών χρησιμοποιούνται βαλβίδες. Εγκαθίστανται και στους δύο σωλήνες - τόσο στην εξάτμιση όσο και στην τροφοδοσία.

Πλεονεκτήματα του φυσικού αερισμού:

 • ένα μικρό κόστος - ο αερισμός του κελαριού με τα δικά τους χέρια δεν απαιτεί σημαντικές οικονομικές δαπάνες?
 • εξοικονόμηση ενέργειας ·
 • δυνατότητα αυτοσυναρμολόγησης.
 • δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση, είναι συνήθως απαιτείται μόνο το χειμώνα με μια απότομη ψύξη?
 • συμβατότητα με άλλα συστήματα εξαερισμού ή συστήματα κλιματισμού που μπορούν να εγκατασταθούν στο σπίτι, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να εγκαταστήσετε επιπλέον εξαναγκασμένο εξαερισμό για το κελάρι.

Στο τέλος της εγκατάστασης, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε τη λειτουργία του συστήματος. Για να ελέγξετε τη σωστή λειτουργία του συστήματος εξαερισμού, είναι κατάλληλο ένα συνηθισμένο φύλλο χαρτιού, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται στο άνοιγμα εξαερισμού.

Μπορεί να ελεγχθεί πολύ απλά: εάν το φύλλο δονείται κάτω από τις ροές αέρα, τότε ο εξαερισμός στο κελάρι έχει ρυθμιστεί σωστά με τα χέρια σας. Με τον ίδιο τρόπο ελέγχεται η λειτουργικότητα του συστήματος αγωγών σε ένα κελάρι με έναν σωλήνα.

Σύστημα αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Ο αναγκαστικός εξαερισμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός σταθερού, μόνιμου ανεμιστήρα - της βέλτιστης λύσης για τη διευθέτηση ενός μεγάλου κελάριου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για φυσικό αερισμό του κελαριού, αλλά όχι μόνιμα, αλλά προσωρινά. Ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής.

Ο εξαερισμός του κελαριού που βρίσκεται στο κτίριο του διαμερίσματος έχει κάποιες ιδιαιτερότητες - ο αγωγός αέρα για την εισροή αέριων μαζών τοποθετείται μόνο μέσω του υπερυψωμένου τμήματος του υπογείου. Εάν υπάρχει ήδη ένα υπόγειο, τότε ο αγωγός παροχής αέρα περνά μέσα από αυτό. Ο σωλήνας πρέπει να είναι επίπεδος, με ελάχιστο αριθμό στροφών και γωνιών. Θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στο μήκος, δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Εκτός από το σύστημα εξάτμισης, πρέπει να μονώσετε.

Ο εξαερισμός του κελαριού είναι συνήθως τοποθετημένος μέσα στο τείχος του εξοχικού σπιτιού ή του σπιτιού. Αν ο εξαερισμός του κελάριου κάτω από το σπίτι είναι εγκατεστημένος μετά την κατασκευή, τότε στον τοίχο υπάρχουν ειδικές κοιλότητες ή μια δίοδος κατά μήκος του τοίχου.

Εάν το κελάρι είναι μικρού μεγέθους, τότε οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας μπορούν να παρέχουν αερισμό ακόμη και με ένα σωλήνα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Ο εξαναγκασμένος αερισμός του κελάριου το χειμώνα, όταν έχουν ρυθμιστεί αρνητικές θερμοκρασίες, μπορεί να απενεργοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον αερισμό του δωματίου.

Διάγραμμα του συστήματος εξαερισμού

Αν το κελάρι είναι ήδη μπλοκαρισμένο, ανοίγματα για τοποθέτηση αγωγών σε βήματα 26 cm2 ανά 1 m2 επιφάνειας χτυπιούνται σε αντίθετες γωνίες στους τοίχους.

Εξάτμιση αγωγός κατέρχεται προς τα έσω διαμέσου του ανοίγματος έτσι ώστε το κατώτερο άκρο είναι κάτω από το ανώτατο όριο, παύλα απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη από 10-15 cm. Το επάνω μέρος του απορροφητήρα είναι έξοδος στον αέρα μέσω μιας τρύπας από την οροφή σε ύψος 15-25 cm.

Ο αγωγός παροχής αέρα είναι ήδη σε άλλη τρύπα. Από το πάτωμα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 20-25 εκ. Όλες οι σχισμές σφραγίζονται προσεκτικά με τσιμεντοκονία.

Συνιστώμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες από 2 έως 4

Ο υπολογισμός του εξαερισμού του κελαριού γίνεται ως εξής: η ποσότητα του αέρα που έχει περάσει για 1 ώρα, ο όγκος του δωματίου πρέπει να πολλαπλασιαστεί με την συνιστώμενη τιμή ανταλλαγής αέρα.

Ο τύπος για τον υπολογισμό της διατομής των αγωγών: F = ρυθμός ροής αέρα (ταχύτητα αέρα x 3600)

Ο εξαερισμός του κελάριου σε ιδιωτική κατοικία ή σε dacha εκτελεί ταυτόχρονα δύο σημαντικές λειτουργίες:

 • παρέχει κατάλληλες συνθήκες για την αποθήκευση προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • βοηθά στη διατήρηση μιας άνετης θερμοκρασίας στο σπίτι πάνω από το κελάρι.

Ο εσφαλμένος αερισμός του κελάριου στο σπίτι επηρεάζει αρνητικά την άνεση και την ευκολία. Σε αυτή την περίπτωση, η υγρασία και η μούχλα, ο αέρας εύκολα διεισδύει στα σπίτια. Οι κανόνες υγιεινής παραβιάζονται, γεγονός που οδηγεί σε κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών μεταξύ των κατοίκων των χώρων.

Σημαντικό! Θυμηθείτε ότι ακόμη και ένα καλά κλεισμένο καπάκι, πόρτα ή πώμα κελάριου δεν θα αντικαταστήσει το σύστημα εξαερισμού, χωρίς το οποίο δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος διαβίωσης.

Προετοιμασία κελάρι για την αποθήκευση των προϊόντων

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και στις περιόδους όπου η καρτέλα ετοιμάζεται για την αποθήκευση των προϊόντων, θα πρέπει να είναι ανοιχτές όλες τις πόρτες, τα παράθυρα, μην ξεχνάτε σχετικά με τις βαλβίδες πεταλούδα στους σωλήνες. Αυτό γίνεται για να στεγνώσει περαιτέρω το κελάρι και να αποκατασταθεί η ίδια θερμοκρασία μέσα.

Εάν το δωμάτιο είναι έντονα κορεσμένο με υγρασία, για να στεγνώσει γρήγορα τον αέρα, αφαιρεί ολόκληρο το δέντρο, το οποίο χωρίζεται ξεχωριστά στον ήλιο. Εάν είναι απαραίτητο, το κελάρι μπορεί να αερίζεται με ανεμιστήρες για 3-5 ημέρες πριν από την προετοιμασία των προϊόντων.

Απλή συμβουλή: απομακρύνεται η υγρασία, αν σε ένα κελάρι βάλτε ένα κουβά με ασβέστη. Μια δημοφιλής μέθοδος είναι να βελτιωθεί η πρόσφυση με ένα κερί, πρέπει να τοποθετηθεί μπροστά από το σωλήνα εξάτμισης.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι επίσης η χρήση ηλεκτρικών θερμαντήρων. Κατάλληλο και ανεμιστήρες, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στη μέση του κελαριού. Αφού ολοκληρωθεί η ξήρανση από τον ανεμιστήρα, οι τοίχοι και η οροφή πρέπει να καλύπτονται με εμποτισμό - εφαρμοζόμενο σε στρώσεις. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να σχηματιστεί μια αδιάβροχη επιφάνεια.

Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου ο απορροφητήρας λειτουργεί κανονικά, το σύστημα αερισμού στο κελάρι εξασφαλίζει κανονικό εξαερισμό όχι μόνο μέσα στο κελάρι, αλλά και ολόκληρο το χώρο διαβίωσης στο σύνολό του.

Κελάρι εξαερισμού: χαρακτηριστικά της διάταξης, τα σχήματα, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται

Ο εξαερισμός του κελάριου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προστασίας του υπόγειου χώρου από αυξημένη υγρασία και σχηματισμό καλούπι. Το σωστό μικροκλίμα όχι μόνο προστατεύει τα προϊόντα - είναι ακόμα απαραίτητο από το ίδιο το κελάρι, γιατί σε δυσμενείς συνθήκες η διακόσμηση και το υλικό των τοίχων καταστρέφονται.

Ένα άνετο κελάρι στο οποίο τα προϊόντα είναι πραγματικά άνετα

Πώς λειτουργεί ο εξαερισμός του κελαριού

Σε ένα υπόγειο δωμάτιο θα πρέπει να διατηρείτε τη βέλτιστη υγρασία και τη θερμοκρασία. Αυτές οι δύο παράμετροι ρυθμίζονται από την κίνηση των αέριων μαζών. Με αυτά, η εξατμισμένη υγρασία αφαιρείται και οι δυσάρεστες οσμές εξαλείφονται.

Κυκλοφορία κυκλοφοριακού αέρα

Η συσκευή εξαερισμού στο κελάρι βασίζεται στο νόμο από το σχολικό μάθημα της φυσικής. Κάθε υγρό ή αέριο μετακινείται από την περιοχή με αυξημένη πίεση σε μειωμένη. Στο δρόμο η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, το έδαφος είναι λίγο χαμηλότερο. Συνεχίζοντας, δημιουργείται μια διαφορά πίεσης και ο αέρας αναρροφάται μέσα στο δωμάτιο μέσω του σωλήνα εισαγωγής και στη συνέχεια, με τη βοήθεια του απορροφητήρα, εξέρχεται προς τα έξω, αφαιρώντας τη μυρωδιά και την υπερβολική υγρασία.

Με την ίδια αρχή υπάρχει ένας άνεμος σε ζεστό καιρό. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά πίεσης, τόσο ισχυρότερη είναι η ροή.

Η συσκευή των συστημάτων εξαερισμού

Η αρχή της λειτουργίας είναι πολύ απλή. Για την υλοποίησή του, υπάρχει επαρκής οδηγός και εξερχόμενος δίαυλος λόγω της οποίας διεξάγεται η μεταφορά.

Ο εξαερισμός αποτελείται από 5 βασικά στοιχεία

Το σύνολο του συστήματος αποτελείται από 5 στοιχεία:

προστατευτικό πλέγμα (2, 6).

ανεμιστήρα με ρυθμιζόμενες γρίλιες.

Μπορεί να λείπει ένας ηλεκτροκινητήρας, αλλά εγγυάται τακτική κυκλοφορία αέρα. Εάν η ρύθμιση πραγματοποιείται για ένα χώρο διαβίωσης, τότε χρησιμοποιείτε φίλτρα καθαρισμού και εναλλάκτες θερμότητας για να αυξήσετε την άνεση.

Ένας ισχυρός κινητήρας εγγυάται την ανεξαρτησία του αερισμού από τις πτώσεις πίεσης του αέρα. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να βρείτε επαφές κατασκευαστικών εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες σχεδιασμού σπιτιών. Μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με εκπροσώπους με την επίσκεψη στην έκθεση των σπιτιών "Low-Rise Country".

Απαιτήσεις για χώρους

Οι ακόλουθες απαιτήσεις επιβάλλονται στο υπόγειο:

Έλλειψη ηλιακού φωτός. Στο σκοτάδι του βήματος, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης μικροοργανισμών. Το ηλεκτρικό φως ανάβει μόνο όταν οι άνθρωποι είναι μέσα.

Υποστήριξη θερμοκρασίας. Εάν αποθηκεύονται λαχανικά και φρούτα, η απαιτούμενη θερμοκρασία είναι από +2,5 έως +10. Για συγκεκριμένα λαχανικά μπορεί να απαιτούνται και άλλες συνθήκες.

Συνεχής κυκλοφορία αέρα. Με την παρατήρηση αυτής της κατάστασης, ελέγχεται η υγρασία και αφαιρούνται οι δυσάρεστες οσμές.

Υγρασία 90%. Αυτή η ένδειξη ελέγχεται από τη δύναμη της ροής του αέρα με τη βοήθεια των πτερυγίων πλέγματος ή της ισχύος του ηλεκτροκινητήρα.

Προστασία από το PE. Οι μηχανικοί πρέπει να φροντίζουν για την αποστράγγιση του νερού. Κατά κανόνα, όλα αποφασίζονται με την εγκατάσταση μιας αντλίας για την αποστράγγιση του νερού.

Απολύμανση. Δεδομένου ότι το δωμάτιο δεν χρησιμοποιείται κανονικά, είναι απαραίτητο να απολυμαίνονται μία φορά το χρόνο.

Η μη τήρηση των προϋποθέσεων για τις εγκαταστάσεις οδηγεί στην καταστροφή του κελάριου

Ο εξαερισμός σε ένα κελάρι με δύο αγωγούς παρέχει όλες τις απαραίτητες συνθήκες. Εάν η απόδοσή του δεν είναι αρκετή, τότε είναι δυνατή η αύξηση της απόδοσης με τη βοήθεια πρόσθετων κινητήρων και ανεμιστήρων. Κατά κανόνα, εγκαθίστανται σε δωμάτια άνω των 40 τετραγωνικών μέτρων. μέτρα. Προσθέστε επίσης. η έλξη είναι απαραίτητη για τη διευθέτηση των καθιστικών στο υπόγειο.

Το χειμώνα, η διαφορά θερμοκρασίας φτάνει τη μέγιστη διαφορά. Συνεπώς, συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα συμπυκνωμάτων στους σωλήνες, φροντίζετε τη δεξαμενή για τη συλλογή υγρού.

Αγορά υλικών

Ολόκληρο το σετ για τη δημιουργία αερισμού ποιότητας αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

σωλήνες μια ορισμένη διάμετρο.

αναπνευστήρα (εάν είναι απαραίτητο).

ομπρέλα για εξωτερική προστασία.

deflector (εάν είναι απαραίτητο).

Συχνά, όλα τα εξαρτήματα μπορούν να αγοραστούν σε ένα μέρος. Μια κατασκευαστική εταιρεία που εκτελεί την εγκατάσταση μπορεί συνήθως να συστήσει ένα κατάλληλο εμπορικό σήμα για τον ανεμιστήρα και τον εκτροπέα.

Σωλήνες

Το βέλτιστο μέγεθος της οπής εξασφαλίζει καλή ροή αέρα. Για τον υπολογισμό χρησιμοποιείται ο ακόλουθος τύπος:

S = περιοχή διατομής σωλήνα

V = ένταση χώρου

2.8 = σταθερή τιμή

W = ρυθμός ροής (πρότυπο 2-3 m / s)

Από την περιοχή της εγκάρσιας τομής, βρίσκουμε τη διάμετρο του κύκλου με τον τύπο:

d = διάμετρος σωλήνα

π = Αριθμός Pi (3,14)

Από τον αριθμό που λαμβάνεται είναι η τετραγωνική ρίζα - τώρα είναι γνωστή η διάμετρος των σωλήνων.

Ένα παράδειγμα όλων των υπολογισμών αναφέρεται σε μονάδες SI:

Ως υλικό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε πλαστικό. Ρέει καλά, είναι φθηνή, αδιάβροχη και εύκολα τοποθετημένη.

Αμορτισέρ

Ρυθμιζόμενα πτερύγια τοποθετούνται και στους δύο σωλήνες. Ελέγχουν την ταχύτητα ροής του αέρα και επηρεάζουν την υγρασία του δωματίου. Το χειμώνα, κλείνουν, το καλοκαίρι ανοιχτό.

Οι αποσβεστήρες ρυθμίζουν την απόδοση του εξαερισμού

Ανεμιστήρας

Ωστόσο, για οποιοδήποτε δωμάτιο στο υπόγειο δεν θα βλάψετε το ηλεκτρικό μοτέρ. Κυκλοφορεί το καλοκαίρι. Λόγω της σταθερής θερμότητας, η εξωτερική και η εσωτερική πίεση σταθεροποιούνται και ως εκ τούτου η κίνηση σταματά. Για να το επαναφέρετε αρκεί για να ενεργοποιήσετε τον ηλεκτροκινητήρα.

Ο ανεμιστήρας αυξάνει την ταχύτητα ροής του αέρα

Deflector

Αυτή η απλή συσκευή είναι εγκατεστημένη στις εξωτερικές τρύπες εξόδου. Δημιουργεί μειωμένη πίεση και εντείνει τη ροή του αέρα. Για το υπόγειο μπορείτε να εγκαταστήσετε το φθηνότερο, είναι σε θέση να αντικαταστήσει τον ανεμιστήρα.

Ο εκτροπέας αυξάνει τη διαφορά πίεσης και αυξάνει την ταχύτητα ροής του αέρα Αυτό μπορεί να είναι ενδιαφέρον! Στο άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο, διαβάστε σχετικά με το blowdown για τον εξαερισμό του ιδρύματος.

Συμβουλές σχεδιασμού

Για να βελτιώσετε την απόδοση του συστήματος, συνιστάται να ακολουθείτε τις ακόλουθες οδηγίες:

Και οι δύο οπές αέρα βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές του δωματίου.

Οι σωληνώσεις πρέπει να είναι ίδιες σε διάμετρο και χωρίς στροφές.

Στις οπές μέσα στις εγκαταστάσεις, εγκαταστήστε πλέγματα με ρυθμιζόμενα παντζούρια. Εξαιτίας αυτού, είναι δυνατό να ελέγχεται η δύναμη πρόσφυσης.

Για να απομακρύνετε την υπερβολική υγρασία - κρεμάστε στη μέση του κιβωτίου δωματίου με μεγάλο αλάτι ή ασβέστη. Αυτές οι ουσίες απορροφούν καλά το νερό.

Κατά την τοποθέτηση του υπόγειου κτιρίου, μπορείτε να προσαρμόσετε το σύστημα αμέσως για όλους τους χώρους του κτιρίου. Για να γίνει αυτό, η τρύπα εισροής γίνεται κάτω από την οροφή του δωματίου και στο επίπεδο του δαπέδου. Χάρη σε αυτόν τον καθαρό αέρα συλλαμβάνει ολόκληρο τον όγκο του δωματίου και στη συνέχεια βυθίζεται στο κελάρι.

Πρόγραμμα εξαερισμού για ένα διώροφο κτίριο, για παράδειγμα ένα γκαράζ

Κατά συνέπεια, όσο περισσότεροι χώροι, τόσο πιο περίπλοκο είναι το σχέδιο. Αν η διάταξη είναι λανθασμένη, η κίνηση της ροής αέρα διακόπτεται. Ως αποτέλεσμα, όλος ο εξαερισμός δεν λειτουργεί και καταλαμβάνει μόνο χώρο, για σωστή λειτουργία είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν υπολογισμοί μηχανικής

Περιγραφή βίντεο

Με τους κατάλληλους υπολογισμούς, ο εξαερισμός μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς την παρουσία ανεμιστήρα. Περισσότερα στο βίντεο:

Στάδια κατασκευής, χρονοδιάγραμμα και κόστος

Κατά κανόνα, ο αερισμός προγραμματίζεται ταυτόχρονα με την κατασκευή του κτιρίου, αντίστοιχα, υπάρχουν τα ακόλουθα στάδια:

σχεδιασμός και υπολογισμοί ·

Μόνο 3 στάδια, και ο σχεδιασμός πραγματοποιείται σε συνδυασμό με τους υπολογισμούς του υπογείου. Για όλες τις εργασίες εγκατάστασης δεν χρειάζεται περισσότερο από μία εβδομάδα, και εάν το δωμάτιο είναι ήδη έτοιμο, τότε όχι περισσότερο από μία ημέρα. Στο κόστος, το ίδιο το σύστημα είναι μέσα σε 10.000 ρούβλια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσό αυξάνεται λόγω τεχνικών δυσκολιών στην κατασκευή.

Αυτό μπορεί να είναι ενδιαφέρον! Στο άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο, διαβάστε σχετικά με τους σωλήνες εξαερισμού.

Ελέγξτε την ποιότητα της εργασίας

Είναι σημαντικό να ελέγξετε 2 δείκτες:

Για μια λεπτομερή μέτρηση, υπάρχει μια πολυλειτουργική συσκευή: μετράει αμέσως υγρασία, ρυθμό ροής και άλλα χαρακτηριστικά

Οι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικό εξοπλισμό για τον έλεγχο ακριβών δεικτών, αλλά υπάρχουν λαοί τρόποι:

Αγώνας εγγραφής

Από την πορεία της φυσικής είναι γνωστό ότι για την καύση στον αέρα πρέπει να υπάρχει επαρκής ποσότητα οξυγόνου. Αν δεν είναι αρκετό, η φλόγα δεν θα ανάψει ή θα πεθάνει γρήγορα.

Φωτίζουμε έναν αγώνα και παρατηρούμε τη διαδικασία της καύσης του, η οποία θα δείξει πιθανά προβλήματα με τον εξαερισμό. Μια ασθενής φλόγα αντιστοιχεί σε μια αυξημένη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. Για την εξάλειψη των ανοιγμάτων των πτερυγίων ή για την αύξηση της ταχύτητας του ανεμιστήρα.

Η φλόγα θα δείξει την ένταση της ανταλλαγής αέρα

Γυαλί με νερό

Η υγρασία είναι ένας δείκτης κορεσμού αερίων με σωματίδια νερού. Κατά συνέπεια, το σύστημα εξαερισμού πρέπει να διατηρεί αυτό το σχήμα στο πρότυπο. Ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε είναι να αφήσετε ένα ποτήρι κρύο νερό στο κελάρι για μια ώρα.

Ρίχνουμε παγωμένο νερό μέσα στην κούπα, η εξωτερική επιφάνεια του δοχείου θα πρέπει να ομίχλη. Αφήστε την κατασκευή για 15-30 λεπτά σε εσωτερικούς χώρους. Μετά την εκπνοή του χρόνου παρατηρούμε τις συνέπειες:

Ο θόρυβος έχει εξαφανιστεί - το σύστημα λειτουργεί σωστά και είναι καλά βαθμονομημένο.

Νερό γυαλί και σχημάτισε μια λακκούβα - ο εξαερισμός δεν είναι αρκετό. Η εσωτερική υγρασία είναι υψηλή.

Εάν το σύστημα εξαερισμού δεν έχει αντιμετωπίσει τη δοκιμή, τότε πρέπει να προσέξετε επιπλέον στεγανοποίηση. Καλύψτε τους τοίχους με ασβέστη που έχει υποστεί βλάβη ή τοποθετήστε στο δωμάτιο ένα δοχείο με μεγάλο αλάτι δίπλα στη θύρα εισαγωγής.

Εάν ο έλεγχος είναι επιτυχής - ο εξαερισμός διαρκέσει πολύς χρόνος

Κατά κανόνα, το πρόβλημα της υψηλής υγρασίας προκύπτει από εσφαλμένους υπολογισμούς και κατασκευή της δομής. Συχνά ένα παρόμοιο πρόβλημα επηρεάζει την αυτο-κατασκευή, επειδή οι επαγγελματίες γνωρίζουν όλες τις αποχρώσεις και η πιθανότητα σφαλμάτων καταστέλλεται στο στάδιο του σχεδιασμού.

Τεχνητός καπνός

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κάπως ακραία αλλά αποτελεσματική μέθοδος, η οποία καθιστά δυνατή την οπτική απεικόνιση της αποτελεσματικότητας της κυκλοφορίας του αέρα με καπνό. Τοποθετήστε μια βόμβα καπνού ή άλλο αντικείμενο καπνίσματος σε έναν αεριζόμενο χώρο. Αυτή η δοκιμή δείχνει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο αέρας και όπου συμβαίνει στασιμότητα.

Περιγραφή βίντεο

Μια λεπτομερής εξήγηση όλων των αποχρώσεων του εξαερισμού των υπόγειων και κελάρι μπορεί να βρεθεί στο βίντεο. Περιγράφει την αρχή λειτουργίας και όλους τους μηχανικούς υπολογισμούς:

Συμπέρασμα

Το υπόγειο είναι ένα βολικό μέρος για την αποθήκευση τροφίμων. Η τακτική κυκλοφορία αέρα δημιουργεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα, απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές και την υγρασία. Το ίδιο το σύστημα είναι φθηνό, αλλά προσφέρει μεγάλα οφέλη στους ιδιοκτήτες του. Το κύριο θέμα εδώ είναι ένας αξιόπιστος υπολογισμός και επαγγελματική εγκατάσταση.

Αερισμός κελάρι: ένας ή δύο σωλήνες;

Έχω αναπτύξει μια τάση στη σύγχρονη ιδιωτική σπίτια είναι εξοπλισμένα με υπόγειο, το οποίο μπορεί να έχει διαφορετικό σκοπό: εργαστήριο, γυμναστήριο, λεβητοστάσιο και αποθήκη για την αποθήκευση τροφίμων. Είναι πολύ βολικό, επειδή στην άνεση του σπιτιού τους στο δρόμο, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στις αναγκαίες διατάξεις, και οι κάτοικοι δεν φοβούνται τις καιρικές συνθήκες εκπλήξεις. Αλλά για την πλήρη λειτουργία του το κελάρι πρέπει να εξοπλιστούν κατάλληλα εξαερισμού ή οποιαδήποτε δυσάρεστα περιστατικά, που επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα και η συνακόλουθη αλλοίωση. Το πιο συνηθισμένο σχέδιο είναι ο αερισμός ενός κελαριού με δύο σωλήνες.

Τι να παρατηρήσετε

Για να επιτευχθεί το βέλτιστο μικροκλίμα στο κελάρι, πρέπει να ακούσετε τη γνώμη των ειδικών και να προσπαθήσετε να τηρήσετε αυτές τις απαιτήσεις:

 1. Κατάλληλη διακοπή ρεύματος. Είναι επιθυμητό να αποκλειστεί η διάταξη των ανοιγμάτων παραθύρων στο κελάρι και να χρησιμοποιηθεί τεχνητός φωτισμός μόνο κατά τη διάρκεια της παρουσίας ενός ατόμου σε αυτό.
 2. Το βέλτιστο επίπεδο θερμοκρασίας. Όσο πιο βαθιά από το επίπεδο του εδάφους το κελάρι είναι εξοπλισμένο, τόσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία που μπορεί να προσφέρει. Οι κανονιστικοί δείκτες είναι + 5 ° C.
 3. Πρόσβαση σε καθαρό και καθαρό αέρα. Αυτό επιτυγχάνεται με τον εξοπλισμό ενός ποιοτικού συστήματος εξαερισμού στο υπόγειο.
 4. Ο βαθμός υγρασίας στο υπόγειο θα πρέπει να είναι 90%.

Ο εξαερισμός είναι πραγματικά απαραίτητος;

Αρχίζοντας τη ρύθμιση του υπόγειου, θα καταλάβουμε, εάν ο εξαερισμός είναι απαραίτητος σε αυτό, όπως συνιστούν οι ειδικοί. Ποιες συνθήκες για τη λειτουργία του υπογείου επιτυγχάνονται με τη βοήθεια ενός συστήματος εξαερισμού:

 • δημιουργία βέλτιστων συνθηκών για τη μακροπρόθεσμη αποθήκευση των λαχανικών ·
 • χωρίς αερισμό, ο αέρας στο υπόγειο θα είναι ζεστό και υγρό, και αυτό το μικροκλίμα θα προάγει την ανάπτυξη της σήψης και της μούχλας.
 • αν ρυθμίσετε έναν ισχυρό εξαερισμό, θα οδηγήσει σε ρεύματα και ξήρανση των λαχανικών.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η συσκευή αερισμού στο κελάρι είναι απαραίτητη, ενώ πρέπει να είναι πολύ ικανή και ποιοτική.

Εξαερισμός του υπογείου με ένα σωλήνα

Ο ευκολότερος τρόπος για να τοποθετήσετε τον εξαερισμό του υπογείου είναι να εξοπλίσετε ένα σωλήνα. Παίζει το ρόλο μιας συσκευής εξάτμισης. Με αυτήν την επιλογή, το στοιχείο τροφοδοσίας δεν είναι εγκατεστημένο. Ο αερισμός του κελαριού με ένα σωλήνα επικρίνεται, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Οι θετικοί παράγοντες είναι η χαμηλή τιμή και η απλότητα της εγκατάστασης. Το μειονέκτημα εντοπίζεται σαφώς στην αδυναμία επίτευξης ενός πλήρους συστήματος εξαερισμού, καθώς δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου καθαρός αέρας.

Επομένως, πρέπει να ακούσετε τις συμβουλές των επαγγελματιών και να δώσετε προτεραιότητα στο σύστημα εξαερισμού στο κελάρι χρησιμοποιώντας δύο σωλήνες. Αυτή η επιλογή θα είναι λίγο ακριβή, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Η ασφάλεια των προϊόντων θα είναι εγγυημένη.

Εκτέλεση υπολογισμού

Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε κατασκευαστική εργασία, είναι απαραίτητο να κάνετε τις κατάλληλες μετρήσεις και να σχεδιάσετε ένα σχέδιο. Η διατομεακή διατομή των σωλήνων παίζει αποφασιστικό ρόλο στην εξασφάλιση αποτελεσματικού αερισμού. Θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η ποσότητα του καθαρού αέρα να είναι επαρκής για να εξασφαλίσει ένα βέλτιστο μικροκλίμα στο υπόγειο.

Η διάμετρος των σωλήνων προσδιορίζεται με αρκετά απλό τρόπο. Ο αριθμός που προσδιορίζει τη διαμετρική διατομή των σωλήνων πρέπει να είναι διπλάσιος από τον αριθμό που εκφράζει την περιοχή του κελάριου. Για παράδειγμα, εάν η περιοχή είναι 10μ² τότε η διάμετρος του σωλήνα πρέπει να είναι 20εκ. Αυτή είναι η απλούστερη μέθοδος υπολογισμού. Μπορείτε να εφαρμόσετε ένα άλλο: για ένα τετραγωνικό μέτρο υπολογίζεται 26 cm² της περιοχής του σωλήνα.

Περισσότερα για τα υλικά σωλήνων

Αφού εκτελέσουμε τους υπολογισμούς και προσδιορίσουμε τη διαμετρική διατομή, είναι απαραίτητο να καθορίσουμε για τον εαυτό μας ποιο υλικό θα χρησιμοποιήσουμε για τον εξαερισμό. Διακρίνονται δύο κύριοι τύποι, οι οποίοι σήμερα είναι πολύ δημοφιλείς και δικαιολογούν τον λειτουργικό τους σκοπό:

 • πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης;
 • τσιμέντο αμιάντου.

Ας δούμε μια μικρή περιγραφή των προτεινόμενων επιλογών για τους σωλήνες εξαγωγής:

 • Οι αγωγοί από αμιαντοτσιμέντο θυμίζουν τη δομή του σχιστόλιθου, επομένως ονομάζονταν σχιστόλιθος στην καθημερινή ζωή. Αυτό το υλικό είναι αξιόπιστο, ανθεκτικό και αρκετά ανθεκτικό.
 • Οι σωλήνες από πολυαιθυλένιο δεν υπονομεύουν την αξιοπιστία και την αντοχή του αμιάντου-τσιμέντου, αλλά διαφέρουν στην απλότητα της εγκατάστασης, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή ειδικών. Αλλά όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρέπει να συγκολληθούν μεταξύ τους. Αν δεν υπάρχουν ικανότητες συγκόλλησης, τότε το απαιτούμενο αποτέλεσμα δεν θα επιτευχθεί αμέσως, θα χρειαστεί να εξασκηθείτε.

Δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες για την επιλογή υλικού, ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Να βασίζεστε στις δικές σας προκαταλήψεις και στα χαρακτηριστικά του υπογείου. Για παράδειγμα, εάν ένα υπόγειο μικρών διαστάσεων και η αισθητική του εμφάνιση είναι ασήμαντο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε σωλήνα, ακόμη και χρησιμοποιημένους. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες, τότε είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες.

Τεχνολογία εξοπλισμού εξαερισμού με δύο σωλήνες

Μια αξιοπρεπής επιλογή για τη διευθέτηση του απαραίτητου μικροκλίματος είναι ο αερισμός του κελαριού με δύο σωλήνες, το λεγόμενο τροφοδοτικό και καυσαερίων. Για την προετοιμασία της διάταξης στο υπόγειο, ακόμη και στο επίπεδο των εργασιών κατασκευής, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση δύο σωλήνων. Ένας από αυτούς χρησιμεύει για την εισροή καθαρού αέρα, ο άλλος για το σχέδιο.

Τώρα θα γνωρίσουμε τις βασικές απαιτήσεις που λαμβάνονται υπόψη κατά την εγκατάσταση των σωλήνων:

 • Η κουκούλα πρέπει να αφαιρέσει πλήρως τον στάσιμο αέρα από το υπόγειο. Είναι απαραίτητο να το εξοπλίσετε σε μια από τις γωνίες του δωματίου και η κάτω βάση πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το ανώτατο όριο του κελάριου. Ο αγωγός πρέπει να διέρχεται αυστηρά κατακόρυφα μέσω όλων των χώρων του σπιτιού και το εξωτερικό του άκρο να είναι υψηλότερο κατά 0,5 m πάνω από το επίπεδο της κορυφογραμμής της οροφής. Είναι επίσης απαραίτητο να ανησυχείτε για το πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση συμπύκνωσης σε ζεστό καιρό ή τον παγετό το χειμώνα. Για να γίνει αυτό, οι εμπειρογνώμονες συνιστούν τον αγωγό να γίνει με τη μορφή ενός πάνελ σάντουιτς. Είναι απαραίτητο να περικλείονται δύο σωλήνες διαφορετικής διατομής και να τοποθετείται ένας θερμαντήρας μεταξύ τους. Η διαφορά στη διάμετρο του σωλήνα πρέπει να είναι περίπου 5 cm.
 • Ο λειτουργικός σκοπός του σωλήνα τροφοδοσίας είναι να εξασφαλίσει την παροχή καθαρού αέρα. Τοποθετείται σε διαγώνια σχέση με το σωλήνα εξαγωγής. Το εσωτερικό άκρο του σωλήνα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο δαπέδου περίπου 0,6 μ. Αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να διέρχεται από ολόκληρη την κατασκευή, αλλά να μετακινείται σε απόσταση 0,8 μ. Πάνω από το επίπεδο του καπακιού.
  Για να αποφύγετε την εισχώρηση ξένων αντικειμένων ή εντόμων στο κελάρι, είναι προτιμότερο να προστατεύετε τα εξωτερικά άκρα των σωλήνων με ένα κουνουπιέρικο.
 • Το επόμενο στάδιο της διάταξης του συστήματος εξαερισμού είναι η στερέωση των σωλήνων. Μπορούν να συνδεθούν στο τοίχωμα του κτιρίου με τη βοήθεια σφιγκτήρων, που επιλέγονται σύμφωνα με τη διατομεακή διατομή.
 • Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι στιγμές που, σε περίπτωση αιφνίδιας πτώσης της θερμοκρασίας, η κίνηση της ροής του αέρα κατά μήκος των αγωγών μπορεί να αυξηθεί. Αυτό οδηγεί σε σχέδια. Για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου, δεν είναι περιττό να εγκατασταθούν ειδικές βαλβίδες. Με τη βοήθειά τους μπορείτε αργότερα να ρυθμίσετε την κυκλοφορία του αέρα.

Έλεγχος ενέργειας

Αφού ολοκληρωθεί το σύστημα εξαερισμού, πρέπει να ελέγξετε πόσο αποτελεσματικό λειτουργεί. Γι 'αυτό χρειαζόμαστε ένα κανονικό χαρτί. Θα μετακινηθεί ελαφρώς αν φτάσει στην κουκούλα.

Ο επόμενος τρόπος είναι ο καπνός από τα κάρβουνα, ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί προσωρινά στο υπόγειο. Απλά πρέπει να τηρήσετε τη συμπεριφορά του.

Σε περίπτωση που το σύστημα εξαερισμού δεν είναι σωστά εξοπλισμένο, με την πάροδο του χρόνου, η υγρασία και η μούχλα θα εμφανιστούν στο κελάρι. Θα σχηματιστεί συμπύκνωση και μούχλα.

Εξάλειψη των ελλείψεων

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο εξαερισμός δεν εκτελεί σωστά τις λειτουργίες του, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποκαταστήσετε την κατάσταση.

 • Ρυθμίστε τις βαλβίδες για να αυξήσετε την πρόσληψη καθαρού αέρα.
 • Επεκτείνετε το σωλήνα εξάτμισης για να βελτιώσετε τη διαδικασία έλξης.
 • Αν αυτά τα βήματα είναι άχρηστα, πρέπει να οργανωθεί συνδυασμός εξαερισμού. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε μια συσκευή εξαερισμού στο σχέδιο για την κουκούλα, μέχρι 100 W. Με την αύξηση της διαδικασίας εξαγωγής αέρα, η πυκνότητα του θα μειωθεί και οι νέες ροές θα αρχίσουν να φθάνουν πιο αποτελεσματικά.

Η πιο προηγμένη έκδοση της διαρρύθμισης του συστήματος υπόγειου υπογείου κελάρι στο υπόγειο του σπιτιού είναι μια μηχανοποιημένη μέθοδος. Με αυτό το σύστημα, η κίνηση των ροών του αέρα στο υπόγειο παρακολουθεί το μονοπώλιο. Το ίδιο το σύστημα είναι σε θέση να ελέγχει τις ροές αέρα, προσαρμόζοντας την πρόσληψή τους. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για ένα σύγχρονο σύστημα εξαερισμού που μπορεί να προσφέρει ένα βέλτιστο μικροκλίμα στο υπόγειο για πολλά χρόνια. Το μόνο μειονέκτημα είναι η υψηλή τιμή.

Συμπερασματικά

Έτσι, το σωστά εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού θα δείξει τις προτεραιότητές του ήδη σε μόλις δύο εβδομάδες από τη λειτουργία του. Ο αέρας στο κελάρι θα είναι βέλτιστα υγρός, τα λαχανικά δεν θα παγώσουν και δεν θα στεγνώσουν και η θερμοκρασία θα σταθεροποιηθεί στην περιοχή από + 10 ° C έως + 40 ° C.

Πώς το αεριωθούμενο το κελάρι το χειμώνα

Ο αερισμός του κελαριού το χειμώνα επιτρέπει τη διατήρηση ενός άνετου μικροκλίματος και τη διατήρηση των προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να εξομαλύνετε την κυκλοφορία του αέρα στην αίθουσα, εγκαταστήστε την κουκούλα, αλλά δεν είναι αρκετή η τοποθέτησή της, είναι απαραίτητο να λειτουργήσει σωστά. Στο υπόγειο ενός σπιτιού από τούβλα παρέχονται οπές και αεραγωγοί (σωλήνες). Εάν είναι απαραίτητο, εγκαθίσταται υποχρεωτικός εξαερισμός σε υπόγειο κτίριο σε ιδιωτικό σπίτι ή σε γκαράζ. Σε αυτήν την περίπτωση, έχει εγκατασταθεί ανεμιστήρας.

Τιμή αερισμού

Οι οπές στην επικάλυψη και η διαχωριστική επιφάνεια μέσω της οποίας πραγματοποιείται η εισροή και η εκροή αέρα ονομάζονται φουσκάλες. Αυτά και άλλα στοιχεία του συστήματος εξαερισμού μπορούν να επιλύσουν μια σειρά προβλημάτων:

 1. Αλλαγή θερμοκρασίας αέρα, υγρασίας στο υπόγειο. Η προσαρμογή αυτών των παραμέτρων βοηθά στην ομαλοποίηση του μικροκλίματος στο δωμάτιο.
 2. Η ποσότητα οξυγόνου διατηρείται σε επαρκές επίπεδο.
 3. Δεν υπάρχουν επιβλαβείς μικροοργανισμοί στο δωμάτιο.
 4. Σε κανονικές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας, τα λαχανικά και τα φρούτα αποθηκεύονται περισσότερο.

Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να απαιτείται εξαερισμός, είναι απαραίτητο να ανοίγετε και να κλείνετε περιοδικά τον αεραγωγό. Ρυθμίζονται κατά απαίτηση, ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Ένα τέτοιο μέτρο αποφεύγει μια πιο έντονη μείωση της θερμοκρασίας του αέρα μέσω του αέρα. Κατά συνέπεια, σε οποιαδήποτε κατάσταση κατά τη διάρκεια κατασκευής ή επισκευής, θα πρέπει να αποφασιστεί το ζήτημα της διευθέτησης του εξαερισμού σε ένα κελάρι το χειμώνα: είναι απαραίτητο ή όχι. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείται το δωμάτιο, θα πρέπει να διατηρείται σε ένα αποδεκτό μικροκλίμα, το οποίο θα αποφύγει το σχηματισμό επιφανειών συμπύκνωσης και γλάστρας.

Εξαερισμός στο κελάρι χειμώνα με δύο σωλήνες

Αν το δωμάτιο είναι μικρό και ύψος περίπου 2 μ., Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης της θεμελίωσης και του υπογείου, σχεδιάζεται η εκτόξευση. Στο υπόγειο πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 2 τέτοια ανοίγματα και τοποθετούνται σε απέναντι τοίχους. Όταν αποφασιστεί το ζήτημα της επιλογής του αριθμού των καναλιών (ένας ή δύο σωλήνες), λαμβάνεται επίσης υπόψη η επιφάνεια του δωματίου. Ένας αγωγός εγκαθίσταται σε μικρά κελάρια.

Όταν το δωμάτιο είναι μεγάλο, επιλέξτε μια επιλογή εξαερισμού με δύο σωλήνες. Η αρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος βασίζεται στους νόμους της φυσικής: ο ψυχρός αέρας ανεβαίνει όταν θερμαίνεται. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στις θερμοκρασίες μέσα και έξω από το κελάρι, τόσο πιο έντονη είναι η ροή του αέρα.

Με τη ρύθμιση του αποτελεσματικού εξαερισμού (με βάση δύο σωλήνες), οι οπές εξαερισμού είναι κλειστές, καθώς ένας επιπλέον όγκος αέρα θα περάσει μέσα από αυτά τα ανοίγματα. Αφήστε μόνο τους αεραγωγούς. Λόγω της απόκλισης μεταξύ της περιοχής των καναλιών εξάτμισης και παροχής, η ένταση της εκροής του αέρα εξαγωγής θα μειωθεί.

Αν αποφασίσετε ποιος τύπος συστήματος είναι προτιμότερος να επιλέξετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περιοχές με θερμό κλίμα το καλοκαίρι συνιστάται η εγκατάσταση συνδυασμένου εξαερισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η αρχή της λειτουργίας δεν αλλάζει, προστίθεται μόνο ένας ανεμιστήρας. Τοποθετείται σε σωλήνα μέσω του οποίου αδειάζεται ο αέρας. Στη συνέχεια, ακόμα και με την ελάχιστη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο, θα εξασφαλιστεί επαρκής κυκλοφορία αέρα.

Συσκευή εξαερισμού με δύο σωλήνες:

 1. Προετοιμασία επικοινωνιών. Το τμήμα τους μπορεί να είναι στρογγυλό ή τετράγωνο. Η ποιότητα της κυκλοφορίας δεν επηρεάζεται.
 2. Για να εξασφαλιστεί ο αποτελεσματικός αερισμός του χώρου, οι αεραγωγοί πρέπει να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά - σε απέναντι τοίχους. Επιλέξτε επικοινωνίες με την ίδια διατομή. Η διάμετρος αυτών των οπών προσδιορίζεται από τον τύπο: (κελάρι S × 26) ÷ 13. Λόγω απλών υπολογισμών, επιτυγχάνεται μια τιμή επαρκής για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού μικροκλίματος στο κελάρι.
 3. Και οι δύο αγωγοί κατευθύνονται προς την οροφή του σπιτιού. Ωστόσο, για τον αγωγό τροφοδοσίας είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια έξοδος στον τοίχο.
 4. Προσδιορίστε τη θέση των οπών στους αγωγούς. Κατά την εγκατάσταση του σωλήνα τροφοδοσίας λάβετε υπόψη ότι ο κρύος αέρας πρέπει να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του χώρου. Για το λόγο αυτό, το ελεύθερο άκρο του αγωγού τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δάπεδο, αλλά όχι καθόλου. Η οπή εξαγωγής πρέπει να βρίσκεται στο πάνω μέρος του κελάριου. Ως εκ τούτου, το ελεύθερο άκρο του αγωγού εξαγωγής βρίσκεται κάτω από την οροφή.
 5. Η επικοινωνία πρέπει να είναι μονωμένη. Είναι ακόμη πιο επιθυμητό να εγκατασταθούν πτερύγια. Με τη βοήθειά τους, το σύστημα εξαερισμού θα λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, καθώς ο κίνδυνος συμπύκνωσης και πάγου των τοίχων αγωγών μειώνεται.

Προσδιορίστε το είδος του υλικού: πλαστικό, αμίαντο-τσιμέντο ή γαλβανισμό. Η τελευταία επιλογή είναι προτιμότερη, διότι είναι ισχυρή, αλλά η προστατευτική επίστρωση μπορεί να καταστραφεί κατά τη λειτουργία σε ακατάλληλες συνθήκες. Πλαστικά προϊόντα με λείους τοίχους, ελαφρύ, αλλά το υλικό συχνά παραμορφώνεται από τα τρωκτικά. Οι επικοινωνίες αμιαντοτσιμέντου ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις για το σύστημα εξαερισμού. Είναι ισχυρά, δεν είναι επιρρεπή σε διάβρωση, εξυπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν λυθεί το ζήτημα της διευθέτησης του εξαερισμού ενός κελαριού με δύο σωλήνες, ποιο σωλήνα πρέπει να κλείσει για το χειμώνα; Είναι απαραίτητο να απορροφήσετε εκείνο με τον οποίο εισέρχεται ο αέρας στο δωμάτιο. Προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση του εξαερισμού το χειμώνα, εάν δεν έχει εγκατασταθεί ένα συνδυασμένο σύστημα, συνιστάται η χρήση περιστροφικών βαλβίδων. Παρέχουν τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας ροής αέρα. Για να μειωθεί η ένταση του συστήματος, μπορεί επίσης να παρεμποδιστεί τμήμα της οπής εξαγωγής.

Είναι επιθυμητή η τήρηση του κανόνα: κατά την εγκατάσταση σωλήνων, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι τα γόνατα είναι όσο το δυνατόν μικρότερα. Αυτό αυξάνει την αντίσταση του αέρα όταν μετακινείται μέσω επικοινωνιών. Ως αποτέλεσμα, ο αγωγός αέρα, του οποίου η διάμετρος είναι ήδη πολύ μικρός, λειτουργεί ακόμη χειρότερα, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης παρέχονται αρκετές μεταβάσεις. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ευθύγραμμους σωλήνες. Για το λόγο αυτό, οδηγούνται συχνά στην οροφή.

Αν ο αέρας τροφοδοσίας εισέλθει στο κελάρι μέσω του τοίχου, για να αντισταθμίσει την αντίσταση αέρα, αυξήστε τη διάμετρο του προϊόντος.

Συμπέρασμα

Έτσι, μπορεί να διατηρηθεί ένα κανονικό εσωτερικό μικροκλίμα χρησιμοποιώντας δύο σωλήνες που έχουν εγκατασταθεί σωστά. Ο εξαερισμός στο κελάρι πρέπει να προσαρμοστεί για την εποχή. Με την αυξανόμενη διαφορά θερμοκρασίας μέσα και έξω από το δωμάτιο, η ένταση της κυκλοφορίας αέρα αυξάνεται σημαντικά. Αν δεν λάβετε μέτρα, τα προϊόντα θα επιδεινωθούν σύντομα, κάτι που θα συμβεί λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας στο δωμάτιο.

Μπορείτε να αποφύγετε τέτοιες δυσκολίες αν εγκαθιστάτε τον αποσβεστήρα εγκαίρως. Με τη βοήθειά του ο αερισμός του κελαριού ρυθμίζεται το χειμώνα. Είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός συνδυασμένου συστήματος εξοπλισμένου με αισθητήρα θερμοκρασίας και ανεμιστήρα, τότε το περιβάλλον αέρα θα αλλάξει αυτόματα. Ο βοηθητικός εξοπλισμός μπορεί επίσης να κατασκευαστεί στην περίπτωση που το έργο έχει φυσική κυκλοφορία τροφοδοσίας και καυσαερίων με βάση δύο σωλήνες.