Σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής: αρχή λειτουργίας, ποικιλίες, εγκατάσταση

Ο καθαρός καθαρός αέρας είναι μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κανονική ανθρώπινη δραστηριότητα. Πολύ συχνά ένα ανοιχτό παράθυρο στο διαμέρισμα εκτός από τον αέρα φέρνει μαζί του πολλή σκόνη και εξάτμιση από το δρόμο. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, αναπτύσσονται διάφορα συστήματα εξαερισμού, μεταξύ των οποίων το πλέον δημοφιλές σήμερα είναι το σύστημα εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής.

Δεν παρέχει μόνο καθαρό φυσικό αέρα σε όλα τα δωμάτια ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού, αλλά έχει και αρκετούς βαθμούς διήθησης, με αποτέλεσμα όλη η σκόνη και οι δυσάρεστες οσμές από το δρόμο να μην εισέρχονται στο δωμάτιο. Επιπλέον, ο εξαερισμός αυτός παρέχει εξαιρετική κυκλοφορία αέρα, έτσι ώστε οι μυρωδιές από την κουζίνα ή τις τουαλέτες να μην εξαπλώνονται σε όλο το διαμέρισμα, αλλά απορροφώνται αμέσως από το σύστημα εξαερισμού.

Τύποι συστημάτων παροχής και εξάτμισης

Δεδομένου ότι ο εξαερισμός δεν έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένο χώρο, οι κατασκευαστές παράγουν τα προϊόντα αυτά για διαφορετικές ανάγκες παραγωγής, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής διαιρείται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • από την αρχή της κίνησης του αέρα στο διαμέρισμα, εδώ μπορούν να είναι τόσο με τεχνητό κίνητρο, και με το φυσικό?
 • για τον άμεσο σκοπό τους, τα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε αέρα εξάτμισης και εξαγωγής.
 • Όσον αφορά την περιοχή εξυπηρέτησης, χωρίζονται σε τοπική χρήση και γενικά συστήματα εξαερισμού.
 • σύμφωνα με την αρχή της εκτέλεσης, μοιράζονται μη κανάλι και κανάλι.

Όσο για τα συστήματα εξαερισμού με ένα αναγκαστικό σύστημα, είναι εξοπλισμένα με διάφορους ανεμιστήρες, αυτοματισμούς και άλλα ηλεκτρονικά, τα οποία επιτρέπουν σε αναγκαστική λειτουργία να παρέχουν ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Κατά κανόνα, τέτοια συστήματα, λόγω της υψηλής ισχύος τους, μπορούν να εγκατασταθούν για να διατηρήσουν ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού. Στην περίπτωση αυτή, το μοναδικό μειονέκτημα του είναι ότι από πολύ ισχυρούς ανεμιστήρες και διάφορα ηλεκτρονικά καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας, όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια τόσο για κουκούλες όσο και για ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Ένα φυσικό σύστημα αερισμού είναι ένα σύστημα αερισμού στο οποίο η κίνηση του αέρα συμβαίνει λόγω φυσικών φυσικών φαινομένων, μεταξύ των οποίων:

 1. η διαφορά μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής θερμοκρασίας, η οποία οδηγεί στην κίνηση του αέρα, καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει και το κρύο εισέρχεται στη θέση του.
 2. Διαφορική πίεση στον άξονα αερισμού ανάμεσα στον κάτω όροφο και την κορυφή.
 3. Όταν χρησιμοποιείται ανεμοπίεση, η οποία παρέχει φυσική κίνηση αέρα.

Κατά κανόνα, τα φυσικά συστήματα εξαερισμού είναι πολύ αδύναμα, γι 'αυτό και χρησιμοποιούνται για την παροχή τοπικού εξαερισμού. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως καυσαερίων. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανάγκη παραγωγής κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αρχή του συστήματος παροχής και εξάτμισης

Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ότι το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι πολύ περίπλοκο, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλό. Σε αυτό γύρω από το σπίτι είναι ειδικά κανάλια, μέσω των οποίων ο αέρας ρέει μέσα στο δωμάτιο, καθώς και καθορίζονται αγωγοί εξαγωγής. Ένας ειδικός ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο δρόμο, ο οποίος εξασφαλίζει την εισαγωγή αέρα.

Ένας ειδικός θερμαντήρας είναι εγκατεστημένος στο ίδιο το δωμάτιο, το οποίο όχι μόνο καθαρίζει τον εξωτερικό αέρα αλλά και ανάλογα με την εποχή και την εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία και μπορεί να το θερμαίνει ή να το ψύχει μέχρι το επίπεδο που υποδεικνύεται στη ρύθμιση.

Αυτό το σύστημα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχή εργασίας. Σε αυτό, ο αέρας ωθείται στο δωμάτιο από έναν ισχυρό ανεμιστήρα. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται μια διαφορική πίεση και ο "παλαιός" αέρας, προσπαθώντας να αυτορυθμίσει αυτή την ανισορροπία, πηγαίνει στο δρόμο μέσω ειδικών αγωγών εξαγωγής.

Μιλώντας για αυτό το σύστημα, θα πρέπει να καταλάβετε σαφώς το είδος του σπιτιού που μιλάτε, καθώς η τοποθέτησή του σε ιδιωτικό σπίτι διαφέρει σημαντικά από ένα κτίριο διαμερισμάτων. Έτσι, για παράδειγμα, σε ένα ιδιωτικό σπίτι ο ιδιοκτήτης μπορεί να βάλει μεμονωμένα όλους τους απαραίτητους αεραγωγούς, ενώ σε πολυώροφο σπίτι είναι συχνά ο μόνος που παρέχει αερισμό για ολόκληρο το σπίτι. Έτσι, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι δημόσια χρήση. Παρόλα αυτά, κανείς δεν απαγορεύει να εγκαταστήσει στο διαμέρισμά του ένα ατομικό σύστημα προμήθειας και εξάτμισης.

Σε αυτό το σύστημα, ο τρόπος φιλτραρίσματος του εξωτερικού αέρα είναι πολύ ενδιαφέρον. Σε αυτή την περίπτωση, τα κύρια φίλτρα φίλτρου με μια υπεριώδη λάμπα, επιπλέον, είναι επίσης δυνατό να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο σατονιών ή αφρού.

Εγκαταστήστε το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με τα χέρια σας

Με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να εγκατασταθεί ένα τέτοιο σύστημα, ωστόσο, η εγκατάσταση δεν απαιτεί συγκεκριμένες ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Είναι πολύ σημαντικό να υπολογίσετε σωστά όλες τις απαραίτητες παραμέτρους, ώστε το σύστημα να ανταποκρίνεται πλήρως στις διαστάσεις του διαμερίσματος ή του σπιτιού σας. Ας υποθέσουμε ότι στο σπίτι σας ο όγκος είναι 700 κυβικά μέτρα, τότε στην περίπτωση αυτή, για να έχουμε τη μέγιστη κανονική κυκλοφορία του αέρα, η παροχή πρέπει να κυμαίνεται στα 300-400 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Εάν υπάρχει περισσότερος, θα είναι μια σημαντική υπέρβαση της ηλεκτρικής ενέργειας, εάν είναι μικρότερη, τότε το σύστημα δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργία του συστήματος.

Κατά την εγκατάσταση του συστήματος, είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν ειδικοί εύκαμπτοι σωλήνες εξαερισμού, καθώς και όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, σύμφωνα με το σχέδιο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε εκείνα τα μέρη που δεν περιλαμβάνονται στη βασική διαμόρφωση, τότε η ροή αέρα θα είναι πολύ μικρότερη. Για να γίνει ο σωστός υπολογισμός, πρέπει να ληφθεί υπόψη η διάμετρος των σωλήνων εξαερισμού, καθώς και η απόδοση των ανεμιστήρων που βρίσκονται στο εξωτερικό του σπιτιού.

Πολλοί ειδικοί συνιστούν πρώτα να τοποθετήσουν τον κεντρικό αεραγωγό και ήδη από αυτό να κάνουν καλωδιώσεις σε όλους τους άλλους χώρους. Επιπλέον, ο κεντρικός αγωγός αέρα μπορεί επίσης να τοποθετηθεί μέσω ενός "θαλάμου", ο ρόλος του οποίου στην περίπτωση αυτή μπορεί να παίξει ένα παλιό ψυγείο, το οποίο θα παίξει το ρόλο ενός φίλτρου με μια υπεριώδη λάμπα. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το φράξιμο του συστήματος, συνιστάται η εγκατάσταση συμβατικών φίλτρων αμέσως μετά τον ανεμιστήρα.

Εάν εγκαταστήσετε ένα τέτοιο σύστημα σε ένα διαμέρισμα όπου υπάρχει γενικός αερισμός, τότε στην περίπτωση αυτή απλά πρέπει να είναι πυκνά συσκευασμένο με αφρό ή άλλο υλικό που θα εμποδίσει τη λειτουργία του.

Ανάλογα με αυτό που επιλέξατε, η διαμόρφωσή του μπορεί να συμβεί τόσο σε αυτόματη λειτουργία όσο και σε χειροκίνητη λειτουργία. Για παράδειγμα, όταν ρυθμίζετε χειροκίνητα το χειμώνα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη θέρμανση αέρα και να την απενεργοποιήσετε για το καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε ενέργεια.

Λίγο πριν προχωρήσετε με την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού πρέπει να είναι σε χαρτί υπολογίζουν προσεκτικά πόσο χρειάζεστε αέρα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, καθώς και για το σχεδιασμό, όπου η εισαγωγή αέρα, η παροχή αέρα από το δρόμο, και πού θα βρίσκεται το σύστημα μολύβδου-out θα είναι.

Διάταξη συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής

Σύμφωνα με το όνομα, το σύστημα παροχής και εξαγωγής στη σύνθεση του έχει δύο ανεξάρτητα μέρη, τα οποία εξασφαλίζουν την κανονική λειτουργία ολόκληρου του συστήματος. Έτσι, το τμήμα τροφοδοσίας του συστήματος παρέχει ροή αέρα στον χώρο, η θέρμανση του, ο καθαρισμός, αν είναι απαραίτητο, μπορεί επίσης να το ψύξει. Ο σκοπός του δεύτερου μέρους γίνεται επίσης σαφής από το όνομά του, δηλαδή εξασφαλίζει την εκροή αέρα από το δωμάτιο. Πολύ συχνά σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείται απλά ένας αγωγός, αλλά μερικές φορές μπορούν να εγκατασταθούν ειδικά συστήματα εξάτμισης.

Δεδομένου ότι το χειμώνα είναι απαραίτητο να θερμανθεί ο εισερχόμενος αέρας, χρησιμοποιείται συχνά μια περίπλοκη λύση, στην οποία χρησιμοποιείται ένας μοναδικός εναλλάκτης θερμότητας. Ονομάζεται ανάκτηση. Αυτή η μονάδα λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή όπου ο αέρας εξαγωγής από το δωμάτιο θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα, αλλά δεν συμβαίνει η ανάμιξη των δύο ροών.

Εξαερισμός προσαγωγής και εξαγωγής: η αρχή της λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά της διάταξης

Πόσο συχνά αερίζουμε το δωμάτιο; Η απάντηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ειλικρινή: 1-2 φορές την ημέρα, αν ξεχάσατε να ανοίξετε το παράθυρο. Και τη νύχτα πόσες φορές; Ρητορική ερώτηση. Σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής και υγιεινής, η συνολική μάζα αέρα στο δωμάτιο όπου βρίσκονται οι άνθρωποι συνεχώς πρέπει να ενημερώνεται πλήρως κάθε 2 ώρες.

Μια από τις αυτοματοποιημένες λύσεις για αυτό το έργο είναι ο ανεμιστήρας τροφοδοσίας και εξάτμισης (PVV) του δωματίου.

Τι είναι ο εξαερισμός;

Με συμβατικό αερισμό είναι η διαδικασία ανταλλαγής αέριων μαζών μεταξύ ενός κλειστού χώρου και του περιβάλλοντος. Αυτή η μέθοδος μοριακής-κινητικής καθιστά δυνατή την απομάκρυνση της πλεονάζουσας θερμότητας και υγρασίας μέσω ενός συστήματος διήθησης.

Ο εξαερισμός εξασφαλίζει επίσης ότι ο αέρας στο δωμάτιο πληροί τις υγειονομικές και υγειονομικές απαιτήσεις, γεγονός που επιβάλλει τους δικούς του τεχνολογικούς περιορισμούς στον εξοπλισμό που θα δημιουργήσει αυτή τη διαδικασία.

Το υποσύστημα εξαερισμού είναι ένα σύνολο τεχνολογικών διατάξεων και μηχανισμών για τη συλλογή, απομάκρυνση, μεταφορά και καθαρισμό του αέρα. Είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος επικοινωνιών των χώρων και των κτιρίων.

Συνιστούμε να μην συγκρίνετε τις έννοιες του εξαερισμού και του κλιματισμού - πολύ παρόμοιες κατηγορίες που έχουν πολλές διαφορές.

 1. Η κύρια ιδέα. Ο κλιματισμός παρέχει υποστήριξη για ορισμένες παραμέτρους αέρα σε περιορισμένο χώρο, συγκεκριμένα τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον βαθμό ιονισμού σωματιδίων και τα παρόμοια. Ο εξαερισμός παράγει επίσης ελεγχόμενη αντικατάσταση ολόκληρου του όγκου αέρα μέσω της εισροής και της εκροής.
 2. Το κύριο χαρακτηριστικό. Το σύστημα κλιματισμού λειτουργεί με τον αέρα που βρίσκεται στο δωμάτιο και η εισροή καθαρού αέρα μπορεί να απουσιάζει εντελώς. Το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί πάντα στα όρια του κλειστού χώρου και του περιβάλλοντος μέσω ανταλλαγής.
 3. Μέσα και μέθοδοι. Σε αντίθεση με τον εξαερισμό σε απλοποιημένη μορφή, η προετοιμασία είναι ένα αρθρωτό σχήμα πολλών μονάδων, το οποίο επεξεργάζεται ένα μικρό μέρος του αέρα και έτσι διατηρεί τις υγειονομικές και υγιεινές παραμέτρους του αέρα στην καθορισμένη περιοχή.

Εξαερισμός μπορεί να επεκταθεί σε οποιοδήποτε επιθυμητό μέγεθος και παρέχει, σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, ένα αρκετά γρήγορη αντικατάσταση σε ολόκληρο τον όγκο της μάζας αέρα με ισχυρό ανεμιστήρες, θερμαντήρες, φίλτρα και διακλαδισμένα σύστημα σωληνώσεων.

Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες αερισμού που μπορούν να χωριστούν σε σχέση με τον τρόπο δημιουργίας πίεσης, διανομής, αρχιτεκτονικής και σκοπού.

Η τεχνητή έγχυση αέρα στο σύστημα εκτελείται με τη βοήθεια φυτών πίεσης - ανεμιστήρες, φυσητήρες. Με την αύξηση της πίεσης στο σύστημα σωληνώσεων, είναι δυνατόν να μετακινηθεί το μίγμα αερίου-αέρα σε μεγάλες αποστάσεις και σε μια σημαντική ποσότητα.

Αυτό είναι χαρακτηριστικό για βιομηχανικές εγκαταστάσεις και δημόσιες εγκαταστάσεις με κεντρικό σύστημα αερισμού.

Εξετάστε τα συστήματα εξαερισμού τοπικά (τοπικά) και κεντρικά. Τα τοπικά συστήματα εξαερισμού είναι εξειδικευμένες λύσεις "point" για συγκεκριμένους χώρους όπου απαιτείται αυστηρή συμμόρφωση με τα πρότυπα.

Ο κεντρικός εξαερισμός παρέχει την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια κανονική ανταλλαγή αέρα για ένα σημαντικό αριθμό πανομοιότυπων δωματίων.

Και η τελευταία κατηγορία συστημάτων: προμήθεια, εξάτμιση και συνδυασμός. Τα συστήματα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής παρέχουν ταυτόχρονη εισροή και εξαγωγή αέρα στον χώρο. Αυτή είναι η πιο κοινή υποομάδα των συστημάτων εξαερισμού.

Τέτοια σχέδια παρέχουν εύκολη κλιμάκωση και συντήρηση για τις πιο διαφορετικές εγκαταστάσεις βιομηχανικού, γραφείου και οικιστικού τύπου.

Φυσική βάση του συστήματος εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ένα πολυλειτουργικό συγκρότημα εξαιρετικά γρήγορης επεξεργασίας του μείγματος αερίου-αέρα. Παρόλο που πρόκειται για ένα σύστημα εξαναγκασμένης μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά βασίζεται σε αρκετά κατανοητές φυσικές διαδικασίες.

Η ίδια η λέξη "εξαερισμός" συνδέεται στενά με την έννοια της μεταφοράς. Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της κίνησης των αέριων μαζών.

Η θέρμανση είναι το φαινόμενο της κυκλοφορίας με θερμική ενέργεια μεταξύ της ροής του ψυχρού και του θερμού αερίου. Υπάρχει φυσική και εξαναγκασμένη μεταφορά.

Μια μικρή φυσική του σχολείου για να καταλάβει την ουσία του τι συμβαίνει. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο καθορίζεται από τη θερμοκρασία του αέρα. Οι φορείς της θερμικής ενέργειας είναι μόρια.

Ο αέρας είναι ένα πολυμερές μίγμα αερίων που αποτελείται από άζωτο (78%), οξυγόνο (21%) και άλλες ακαθαρσίες (1%).

Όντας σε κλειστό χώρο (δωμάτιο), έχουμε μια ανομοιομορφία της θερμοκρασίας σε σχέση με το ύψος. Αυτό οφείλεται στην ετερογένεια της συγκέντρωσης μορίων.

Λαμβάνοντας υπόψη την ομοιομορφία της πίεσης αερίου στον κλειστό χώρο (δωμάτιο) σύμφωνα με τη θεμελιώδη εξίσωση κινητική πίεση μοριακή θεωρία είναι ανάλογη με το γινόμενο της συγκέντρωσης των μορίων επί μέση θερμοκρασία τους.

Αν η πίεση είναι η ίδια παντού, τότε το προϊόν της συγκέντρωσης μορίων από τη θερμοκρασία στο πάνω μέρος του δωματίου θα είναι ισοδύναμο με το ίδιο προϊόν συγκέντρωσης στη θερμοκρασία:

Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση μορίων και, κατά συνέπεια, τόσο μεγαλύτερη είναι η συνολική μάζα του αερίου. Επομένως, λένε ότι ο ζεστός αέρας είναι "ελαφρύτερος" και το κρύο είναι "βαρύτερο".

Σε σχέση με τα προηγούμενα, γίνεται σαφές γιατί Η παροχή (εισροή) αέρα είναι συνήθως εξοπλισμένη από τον πυθμένα του δωματίου, και η έξοδος (εξάτμιση) - από πάνω. Αυτό είναι ένα αξίωμα! Τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής αλληλεπιδρά με δύο διαφορετικές ροές αέρα, οι οποίες στη συνέχεια επεξεργάζονται.

Το PVV όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και επιπλέον συστήματα τοποθετούνται σε ένα ενιαίο πλαίσιο, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί στο εσωτερικό της Λότζια στη σοφίτα, στον τοίχο έξω από το σπίτι, και ούτω καθεξής. D.

Ο ειδικός σχεδιασμός της εγκατάστασης παρέχει άφθονες ευκαιρίες για να εξασφαλίσει τον αερισμό των πρακτικών οποιουδήποτε αριθμού δωματίων στο κτίριο.

Εκτός από τη βασική λειτουργία της κίνησης του αέρα, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής περιλαμβάνει το ακόλουθο οπλοστάσιο βοηθητικών υποσυστημάτων και πρόσθετες λειτουργίες:

 • ψύξης και θέρμανσης του αέρα
 • ιονισμού και υγρασίας σωματιδίων
 • απολύμανση και διήθηση του αέρα.

Ας εξετάσουμε έναν τυπικό κύκλο εργασίας του συστήματος εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, το οποίο βασίζεται σε μοντέλο μεταφοράς δύο κυκλωμάτων.

Στο πρώτο στάδιο, ο ψυχρός αέρας λαμβάνεται από το περιβάλλον και ο ζεστός αέρας εξάγεται από το δωμάτιο. Και από τις δύο πλευρές του αέρα διέρχεται το σύστημα καθαρισμού.

Αφού ο ψυχρός αέρας μεταφερθεί στον θερμαντήρα (θερμαντήρας) - χαρακτηριστικός για PVV με ανάκτηση θερμότητας. Επιπλέον, η θερμότητα του ψυχρού αερίου μεταφέρεται από τον ζεστό αέρα εξαγωγής - χαρακτηριστικό των συμβατικών συστημάτων.

Μετά από τη θέρμανση και την εναλλαγή θερμότητας, ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω εξωτερικού αγωγού και τροφοδοτείται ζεστός καθαρός αέρας μέσα στο δωμάτιο.

Οι κύριες αρχές του αερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι η αποδοτικότητα και η οικονομία.

Το κλασσικό σχέδιο εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • έναν υψηλό βαθμό καθαρισμού του ρεύματος εισόδου
 • προσιτή λειτουργία και συντήρηση αφαιρούμενων στοιχείων
 • την ακεραιότητα και την αρθρωτότητα της δομής.

Για την επέκταση των λειτουργικών μονάδων διαχείρισης αέρα εξοπλισμένο με βοηθητικές μονάδες ελέγχου και τα συστήματα φίλτρου ελέγχου, αισθητήρες, SELFTIMER, σιγαστήρες, ανιχνευτές υπερφόρτωση του κινητήρα, ανακτήσεως μπλοκ για τις παλέτες συμπυκνωμάτων και m. P.

Ποιος είναι ο φυσικός αερισμός στο δωμάτιο

Ο εξαερισμός είναι υποχρεωτικός για χώρους με διάφορους σκοπούς. Χωρίς αυτό, ο αέρας, κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα, θα επηρεάσει δυσμενώς τη γενική κατάσταση και την ευημερία ενός ατόμου. Η έλλειψη ανταλλαγής αερίων στις εγκαταστάσεις παραγωγής είναι γεμάτη με πιο σοβαρές συνέπειες: την ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων, την οξεία δηλητηρίαση.

Έννοια του αερισμού των χώρων

Το βασικό σύστημα, η αρχή του οποίου βρίσκεται στη βάση όλων των άλλων, είναι ο φυσικός αερισμός. Πριν, για να το εξετάσουμε, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε τι είναι ο εξαερισμός. Αυτή είναι η διαδικασία της ανταλλαγής αέρα, στην οποία ο αέρας, κορεσμένος με οξυγόνο, εισέρχεται στο δωμάτιο και ξοδεύεται - αφαιρείται από αυτό. Λόγω αυτής της κυκλοφορίας, ένα συγκεκριμένο μικροκλίμα που αντιστοιχεί στα υγειονομικά πρότυπα μπορεί να διατηρηθεί στις εγκαταστάσεις. Οι κτιριακοί κώδικες 2.08.01-89 "Οικιστικά κτίρια" προβλέπουν τον εξοπλισμό των κτιρίων κατοικιών με εξαερισμό με ορισμένες παραμέτρους αέρα και τον ρυθμό ανταλλαγής αέρα. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα, να εξουδετερώνει τα επιβλαβή αέρια και την υπερβολική υγρασία.

Είναι όμως προφανές ότι πρέπει να δημιουργηθούν ορισμένες συνθήκες για τον εξαερισμό. Οι αιτίες της κίνησης των αέριων μαζών είναι:

 • Η διαφορά θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • Μηχανικά κίνητρα.
 • Βαρυτικές δυνάμεις.

Τι είναι φυσικός αερισμός;

Το πιο προσιτό, που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των υγειονομικών προτύπων - φυσικό αερισμό. Για την εφαρμογή του, είναι απαραίτητο να εισέλθει ανεπιφύλακτα στον χώρο ο χώρος, μετατοπίζοντας το κορεσμένο διοξείδιο του άνθρακα πέρα ​​από αυτό. Η αρχή του φυσικού αερισμού βασίζεται σε φυσικούς νόμους. Έτσι, η ροή έρχεται μέσα από τις τρύπες, τα παράθυρα, τις πόρτες, και ξοδεύεται, ανεβαίνει και βυθίζεται στις τρύπες εξαερισμού στο μπάνιο, τουαλέτα, κουζίνα.

Πλεονεκτήματα της φυσικής ανταλλαγής αέρα

 • Ελάχιστο πρόγραμμα εργασίας. Έτσι, σε πολυκατοικίες - αυτά είναι πλέγματα εξαερισμού ενσωματωμένα σε ειδικές τρύπες. Για ιδιωτικές κατοικίες - το ίδιο πλέγμα, και επιπλέον, ένα σωλήνα εξαερισμού με μια άκρη, αγωγοί αέρα. Ωστόσο, όλες αυτές οι συσκευές είναι τοποθετημένες κατά τη διάρκεια της κατασκευής, πολύ σπάνια η εγκατάσταση πραγματοποιείται επιπλέον.
 • Οικονομικό, καθώς δεν υπάρχει εξοπλισμός.
 • Η αυτοσυναρμολόγηση είναι δυνατή.
 • Δεν εξαρτάται από την παρουσία τάσης στο δίκτυο.

Ωστόσο, το σύστημα έχει μειονεκτήματα, τα οποία πρέπει να θυμόμαστε κατά την εγκατάστασή του:

 • Για σωστή λειτουργία, οι μάζες του αέρα πρέπει να κινούνται ελεύθερα.
 • Η βάση της εργασίας είναι η διαφορά θερμοκρασίας, η οποία είναι δυνατή μόνο κατά την κρύα εποχή. Αυτό μειώνει σημαντικά την περίοδο λειτουργίας της ανταλλαγής αέρα.

Μετακίνηση των ρευμάτων αέρα

Για να βεβαιωθείτε ότι ο φυσικός αερισμός στο δωμάτιο λειτουργεί σωστά, θα κατανοήσουμε τους λόγους για πιθανά εμπόδια προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη συσκευή. Έτσι, ο εξαερισμός πρέπει να μετατοπίσει έναν ορισμένο όγκο αέρα, αντικαθιστώντας τον με φρέσκο ​​από το δρόμο. Είναι σαφές ότι ο αέρας στο δρόμο και στο εσωτερικό του δωματίου έχουν τη θερμοκρασία και την υγρασία τους, καθώς και την κίνηση των αέριων μαζών - την ένταση και την κατεύθυνση.

Για το κλασικό σχήμα της κίνησης των αέριων μαζών απαιτείται συμβατική θέρμανση μπαταριών, η οποία χρησιμοποιείται σε περισσότερο από το 90% των ιδιωτικών κατοικιών και των διαμερισμάτων που βρίσκονται κάτω από το παράθυρο. Ο αέρας που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του παραθύρου ψύχεται περισσότερο από αυτόν που έρχεται σε επαφή με άλλες επιφάνειες. Τα ρεύματα ψυχρού αέρα έχουν υψηλή πυκνότητα, επομένως είναι βαρύτερα από τον θερμό αέρα, κι έτσι βιάζονται. Εδώ μαζεύονται από τη θερμότητα από την μπαταρία, αναμιγνύονται και η ήδη θερμαινόμενη ροή κυκλοφορεί στην αίθουσα, δίνοντας μέρος της θερμότητας, των δομικών στοιχείων, των τοίχων, των επίπλων.

Μετά από ψύξη, κατεβαίνει και αντικαθιστά μέρος του εκκενωμένου αέρα που σχηματίζεται κάτω από την μπαταρία. Σε αυτήν την κυκλοφορία δεν υπάρχουν πιέσεις πίεσης, αλλά οι βαρυτικές δυνάμεις δημιουργούν μια σταθερή κυκλική ροή μέσα στο συγκεκριμένο δωμάτιο. Δεν αφήνει κρύο αέρα στο πάτωμα. Η πιο δυσάρεστη ζώνη είναι ο χώρος όπου αναμιγνύονται διαφορετικές ροές θερμοκρασίας, και το υπόλοιπο δωμάτιο βρίσκεται στη λεγόμενη ζώνη άνεσης.

Εάν η μπαταρία θέρμανσης δεν βρίσκεται κάτω από το παράθυρο, αλλά απέναντι από τον αντίθετο τοίχο, η κίνηση των ροών αέρα θα είναι διαφορετική. Έτσι, τα ρεύματα αέρα που έρχονται σε επαφή με το παράθυρο, κατεβαίνουν, όπου δεν υπάρχει θέρμανση, απλώνονται κατά μήκος του δαπέδου και, περνώντας μέσα από το δωμάτιο, μετακινούνται στην μπαταρία. Θέρμανση από αυτό, ο αέρας ανεβαίνει και συνεχίζει την κίνηση του ήδη στην κορυφή. Όπως και στο κλασικό σχήμα, σχηματίζεται ένας κυκλικός κύκλος. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, το καθεστώς θερμοκρασίας είναι εντελώς σπασμένο, η ζώνη της δυσφορίας είναι σημαντικά αυξημένη. Τα κρύα ρεύματα ψύχουν το πάτωμα, το περπάτημα σε αυτό γίνεται δυσάρεστο. Μια σαφής διαφορά μεταξύ των ροών του αέρα, αυξάνει την ταχύτητα της κίνησης τους.

Μερικές φορές μια τέτοια κατάσταση αναπτύσσεται και σε μια σωστή διάταξη των παραθύρων και των θερμαντικών σωμάτων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τη δύναμη και το μέγεθος, για παράδειγμα, αν ένα παράθυρο είναι η μπαταρία καλύπτεται μόνο από ένα τρίτο μέρος της, σε μέρη όπου δεν υπάρχει ανάμιξη του θερμού και ψυχρού αέρα, θα προκύψουν ζώνη επικράτηση του κρύου ροών, σέρνεται στο πάτωμα. Για να διορθώσετε αυτό το φαινόμενο, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε δύο μπαταρίες ή μία μακρά.

Σημαντικό! Συνιστάται η τοποθέτηση καλοριφέρ μόνο κάτω από το παράθυρο στο δωμάτιο όπου βρίσκονται τα παιδιά! Ένα άλλο σχέδιο της θέσης των συσκευών θέρμανσης οδηγεί σε κρυολογήματα λόγω του συνεχώς κρύου δαπέδου. Εάν δεν υπάρχει τεχνική δυνατότητα σωστής εγκατάστασης του καλοριφέρ - ένα τέτοιο δωμάτιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδικό δωμάτιο ή υπνοδωμάτιο.

Σε ένα δωμάτιο με πανοραμικά παράθυρα, συμβαίνει παρόμοια κατάσταση. Βασικά, οι μπαταρίες είναι εγκατεστημένες και στις δύο πλευρές των παραθύρων. Ο ψυχρός αέρας βγαίνει προς τα κάτω, προς το πάτωμα, μετακινώντας σε μια άλλη συσκευή θέρμανσης ή μέσω της πόρτας, δημιουργώντας ένα βύθισμα σε ένα άλλο δωμάτιο. Επιπλέον, τα παράθυρα είναι υψωμένα και αυτό δείχνει ότι το δωμάτιο έχει υψηλή υγρασία. Αυτό μπορεί να διορθωθεί από μια θερμική κουρτίνα, αλλά αυτό είναι ήδη ένα στοιχείο του εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Λειτουργία φυσικού αερισμού

Στην ψυχρή εποχή, το φυσικό σύστημα αερισμού λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ο ζεστός αέρας πάντα ανεβαίνει, οπότε αν υπάρχουν δύο όροφοι σε ένα ιδιωτικό σπίτι, τότε το ανώτερο είναι θερμότερο. Το σύστημα εξαερισμού δημιουργεί καλή πρόσφυση λόγω της διαφοράς στα ύψη και της σαφώς κατευθυνόμενης δυναμικής κίνησης των μαζών θερμού αέρα προς τα πάνω. Το Ventkanal έχει ένα τμήμα του σωλήνα που βρίσκεται έξω από το κτίριο (πάνω από την οροφή) και ο κρύος αέρας προσπαθεί να την ακολουθήσει, προχωρήσει.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει αντίστροφη έλξη. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει, καθώς ένας μεγάλος όγκος θερμού αέρα κινείται προς τα πάνω. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για την σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του φυσικού αερισμού, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής, να εγκατασταθούν όλοι οι αεραγωγοί και αγωγοί στο εσωτερικό του κτιρίου.

Προσοχή παρακαλώ! Ένα άλλο πράγμα που είναι σε θέση να αποτρέψει την κατάλληλη φυσική ανταλλαγή αέρα - κατά την εγκατάσταση των περβάζων μπλοκάρει εντελώς τη μπαταρία θέρμανσης ή να εγκαταστήσετε ένα διακοσμητικό πλέγμα σε αυτό. Αυτό εμποδίζει την κανονική κίνηση των μαζών του θερμού αέρα, που δεν μπορούν να θερμάνουν σωστά τον κρύο αέρα από το παράθυρο.

Το καλοκαίρι το φυσικό σύστημα εξαερισμού λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Πάνω απ 'όλα, η οροφή θερμαίνεται. Έτσι, σε θερμοκρασία αέρα 28-30 ° C, θερμαίνεται στους 55-75 ° C. Ο χώρος κάτω από την οροφή έχει χαμηλότερη θερμοκρασία (περίπου 38-43 ° C). Στο ισόγειο του σπιτιού υπάρχει αρκετά άνετη θερμοκρασία - έως 25 ° C, στον δεύτερο όροφο είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη και πρακτικά ίση με τη θερμοκρασία του δρόμου. Οι συνθήκες θερμοκρασίας στις οποίες το σπίτι είναι πιο δροσερό από ό, τι στο δρόμο, δεν συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της φυσικής ανταλλαγής αέρα. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι δυνατό να ανοίξουν παράθυρα για εξαερισμό, δημιουργώντας έτσι αυξημένη πίεση. Πρέπει να θυμόμαστε ότι σε ένα μέρος όπου ο άνεμος εισέρχεται στο δωμάτιο δημιουργείται αυξημένη πίεση. Στο ίδιο μέρος όπου το αφήνει - μειώνεται.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο αέρας κινείται κατά μήκος της διαδρομής της ελάχιστης αντίστασης (σχεδόν σε ευθεία γραμμή). Ως εκ τούτου, για να "προκαλέσει" τον εξαερισμό για να λειτουργήσει, είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μέσω εξαερισμού, ανοίγοντας τα παράθυρα από όλες τις πλευρές του σπιτιού. Εάν ο μηχανικός αερισμός δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο κατασκευής, αλλά θεωρείται μόνο ο φυσικός αερισμός, τότε πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας "κωφός" τοίχος στο κτίριο. Όλα τα δωμάτια πρέπει να είναι εξοπλισμένα με παράθυρα, όπως τουαλέτα και μπάνιο.

Το κλίμα

Η αποτελεσματικότητα της κυκλοφορίας του αέρα καθορίζει την ποιότητα του μικροκλίματος στο δωμάτιο, από το οποίο εξαρτάται το επίπεδο άνεσης και γενικής ευημερίας ενός ατόμου. Ο αέρας μέσα στο δωμάτιο πρέπει να πληροί ορισμένα πρότυπα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. Για να επιτευχθούν και να διατηρηθούν οι βέλτιστες ατμοσφαιρικές παράμετροι, είναι τοποθετημένο ένα σύστημα εξαερισμού. Η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού απαιτεί επαγγελματική προσέγγιση και ειδικές γνώσεις από τον καλλιτέχνη.

Αρχές λειτουργίας διαφορετικών συστημάτων εξαερισμού

Το σύστημα εξαερισμού είναι ένα σύνολο εξοπλισμού και μέτρων που εξασφαλίζουν επαρκή κυκλοφορία αέρα. Το κύριο καθήκον του εξαερισμού - η απόσυρση από τους χώρους "πέρασε" και την πλήρωση με ένα ρεύμα καθαρού αέρα. Κάθε σύστημα μπορεί να χαρακτηριστεί από τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: τον σκοπό, τη μέθοδο κίνησης των αέριων μαζών, τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού και το πεδίο εφαρμογής.

Φυσική κυκλοφορία αέρα

Σε κτίρια πολυκατοικιών χρησιμοποιείται κυρίως φυσικός εξαερισμός. Η κυκλοφορία του αέρα διεξάγεται υπό την επήρεια πτώσεων πίεσης και θερμοκρασιών. Η αρχή της λειτουργίας της φυσικής ανταλλαγής αερίων πραγματοποιείται συχνά σε ιδιωτικές κατοικίες.

Η δημοτικότητα της φυσικής κυκλοφορίας οφείλεται σε πολλά πλεονεκτήματα:

 1. Ευκολία οργάνωσης. Για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού δεν απαιτείται ακριβός εξοπλισμός. Η ανταλλαγή του αέρα διεξάγεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
 2. Ενεργειακή αυτονομία. Η εισροή και η εκροή αέρα πραγματοποιείται χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
 3. Η δυνατότητα αύξησης της αποτελεσματικότητας. Εάν είναι απαραίτητο, το δίκτυο μπορεί να συμπληρωθεί με στοιχεία εξαναγκασμένου εξαερισμού: βαλβίδα παροχής ή εξάτμιση.

Η βασική διάταξη του συστήματος αερισμού φυσικού τύπου παρουσιάζεται στο διάγραμμα. Για τη λειτουργία του συγκροτήματος, απαιτούνται κανάλια εξάτμισης και τροφοδοσίας για την εξασφάλιση της ελεύθερης κίνησης του αέρα.

 1. Ο καθαρός αέρας (μπλε ρεύματα) εισέρχεται προς τα μέσα μέσω των παραθύρων ή των βαλβίδων εξαερισμού.
 2. Μέσα στο δωμάτιο, ο αέρας θερμαίνεται από τις συσκευές θέρμανσης και αντικαθιστά την "εξαντλημένη" σύνθεση, κορεσμένη με διοξείδιο του άνθρακα.
 3. Περαιτέρω, ο αέρας (πράσινο "ρεύματα") μετακινείται μέσω των διαμπερών παραθύρων ή των αυλών κάτω από τις πόρτες και κινείται προς την κατεύθυνση των αεραγωγών εξαγωγής.
 4. Λόγω διαφορών θερμοκρασίας, οι ροές (ροζ χρώμα) βυθίζονται κατά μήκος κατακόρυφων διαύλων και ο αέρας εκκενώνεται έξω.

Μηχανική ανταλλαγή αέρα

Εάν η παραγωγικότητα της φυσικής κυκλοφορίας δεν είναι αρκετή, τότε πρέπει να εγκατασταθεί ένα μηχανικό σύστημα εξαερισμού. Ειδικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία και την παροχή ροής αέρα.

Σε σύνθετα συστήματα, ο εισερχόμενος αέρας μπορεί να αντιμετωπιστεί: αποστράγγιση, υγρασία, θέρμανση, ψύξη ή καθαρισμός.

Τα συστήματα υποχρεωτικής δράσης χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραγωγή, στις εγκαταστάσεις γραφείων και στις αποθήκες, όπου απαιτείται εξαερισμός υψηλής ισχύος. Το συγκρότημα καταναλώνει πολλή ηλεκτρική ενέργεια.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα του μηχανικού αερισμού:

 • ευρύ φάσμα δράσης ·
 • τη συντήρηση των παραμέτρων του μικροκλίματος ανεξάρτητα από την ταχύτητα του ανέμου και τη θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο ·
 • αυτοματοποίηση της διαχείρισης του συστήματος.

Η μηχανική ανταλλαγή αέρα πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους:

 • εγκατάσταση μιας διάταξης παροχής ή εξάτμισης ·
 • δημιουργία συγκροτήματος εφοδιασμού και καυσαερίων ·
 • συστήματα γενικής ανταλλαγής.

Το πιο ορθολογικό είναι το σύστημα παροχής και εξάτμισης. Το σύστημα διαθέτει δύο ανεξάρτητες ροές απομάκρυνσης και παροχή αέρα συνδεδεμένες με αγωγούς εξαερισμού. Τα κύρια συστατικά του συγκροτήματος:

 • αεραγωγούς ·
 • διανομείς αέρα - λαμβάνουν αέρα από το εξωτερικό.
 • Αυτόματα συστήματα - Διαχείριση στοιχείων δικτύου που ελέγχουν τις κύριες παραμέτρους.
 • φίλτρα για τον ανεφοδιασμό και την εξαγωγή αέρα - αποτρέπουν την είσοδο των συντριμμιών στον αεραγωγό.

Το σύστημα μπορεί να περιλαμβάνει: θερμαντήρες αέρα, υγραντήρες, χειροκίνητους ανεμιστήρες και αφυγραντήρες. Δομικά, η συσκευή εκτελείται σε μονοκόμματο ή προκατασκευασμένη μορφή.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού:

 1. Ο συμπιεστής αέρα τροφοδοσίας "σφίγγει" τον αέρα.
 2. Στον ανακτητήρα, ο αέρας καθαρίζεται, θερμαίνεται και τροφοδοτείται περαιτέρω μέσω των αγωγών εξαερισμού.
 3. Ο συμπιεστής καυσαερίων παράγει ένα κενό στον αγωγό, ο οποίος συνδέεται με τη σχάρα εισαγωγής. Η εκροή αέρα εκτελείται.

Συστήματα ανταλλαγής αέρα για ειδικούς σκοπούς

Τύποι συστημάτων εξαερισμού για ειδικούς σκοπούς:

 1. Εγκατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένα πρόσθετο σύστημα εξαερισμού εγκαθίσταται σε εγκαταστάσεις όπου είναι δυνατή η διαρροή ή η εκκένωση μεγάλου όγκου αερίων. Το καθήκον του συγκροτήματος είναι να αφαιρέσει τις ροές του αέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 2. Σύστημα κατά του καπνού. Όταν ο καπνός στο δωμάτιο ενεργοποιεί αυτόματα τον αισθητήρα, αρχίζει ο εξαερισμός - ορισμένες από τις βλαβερές ουσίες εισέρχονται στους αγωγούς εξαερισμού. Παράλληλα, εισέρχεται φρέσκος αέρας. Το έργο του εξαερισμού καπνού αυξάνει τον χρόνο για την εκκένωση των ανθρώπων. Το συγκρότημα εγκαθίσταται σε δημόσια κτίρια ή όπου χρησιμοποιούνται τεχνολογίες επικίνδυνες για τη φωτιά.
 3. Τοπικό - οργανώνεται ως σύστημα εξαερισμού εξάτμισης ή τροφοδοσίας. Η πρώτη επιλογή αφορά τις κουζίνες, τα μπάνια και τα μπάνια. Οι συσκευές τροφοδοσίας χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραγωγή, για παράδειγμα, φυσώντας το χώρο εργασίας.

Οργάνωση του συστήματος εξαερισμού

Πρότυπα για τη ρύθμιση της ανταλλαγής αέρα

Κατά τον σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού, πρέπει να προχωρήσουμε από τις απαιτήσεις των κανόνων υγιεινής και των προτεινόμενων κανόνων για χώρους διαφορετικών σκοπών. Οι κανόνες για την παροχή καθαρού αέρα υπολογίζονται ανά άτομο.

Οι βασικές προδιαγραφές δίνονται στον πίνακα.

Στα κτίρια γραφείων, η εστίαση είναι στα δωμάτια όπου βρίσκεται το προσωπικό. Έτσι, στο γραφείο, μια αντικατάσταση αέρα 60 κυβικών μέτρων θεωρείται επαρκής. m / ώρα, στο διάδρομο - 10 κυβικά μέτρα. m, σε δωμάτιο καπνιστών και μπάνιο - 70 και 100 κυβικά μέτρα, αντίστοιχα.

Κατά την οργάνωση του συστήματος εξαερισμού σε διαμέρισμα ή σε ιδιωτικό τομέα, καθοδηγούνται από τον αριθμό των κατοίκων. Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 κυβικά μέτρα ανά ώρα ανά άτομο. Εάν η επιφάνεια κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 20 τετραγωνικά μέτρα, τότε η περιοχή των χώρων λαμβάνεται ως βάση υπολογισμού. Ένα τετραγωνικό μέτρο πρέπει να είναι 3 κυβικά μέτρα αέρα.

Σχεδιασμός και υπολογισμός

Το σχέδιο συστήματος εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι πρέπει να αναπτυχθεί κατά τη φάση κατασκευής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό δωμάτιο κάτω από το θάλαμο εξαερισμού, να καθοριστούν οι βέλτιστοι χώροι για την τοποθέτηση σωλήνων και να δημιουργηθούν διακοσμητικές κόγχες γι 'αυτούς.

Υπολογισμός και σχεδιασμός της προσφοράς και της εξάτμισης του συγκροτήματος είναι καλύτερα να αφεθεί στους επαγγελματίες. Ειδικός τεχνικό έργο θα δοθεί περιοχής και τον αριθμό των χώρων, τη θέση των δωματίων και τον προορισμό, τα στοιχεία τοποθέτηση αυξήσει το φορτίο στο σύστημα εξαερισμού (φούρνοι, τζάκια και τα μπάνια).

Σημαντικό! Σχεδιασμός απαιτεί μια ισορροπημένη, σοβαρή προσέγγιση για τον ορισμό εξοπλισμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας - θα οργανώσει ένα επαρκές ρεύμα αέρος και την ίδια στιγμή να μην «κυνηγήσει» τον αέρα μάταια.

Η ισχύς του συστήματος, ανάλογα με την πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, υπολογίζεται ως εξής: L = N * Ln, όπου:

 • N - ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων στο δωμάτιο.
 • Ln - ώρα κατανάλωσης αέρα από τον άνθρωπο.

Η μέση παραγωγικότητα του συγκροτήματος για τα διαμερίσματα των 100-500 τετραγωνικών / h, για ιδιωτικές κατοικίες και εξοχικά σπίτια - 1000 - 2500 τ.μ / ώρα, διοικητικών και βιομηχανικά κτίρια - έως και 15000 m² / h.

Με βάση την εκτιμώμενη χωρητικότητα, επιλέγονται τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των συστημάτων εξαερισμού: το μήκος και η διατομή του αεραγωγού, το μέγεθος και ο αριθμός των διαχυτών, η χωρητικότητα της μονάδας αερισμού.

Η διατομή του αγωγού υπολογίζεται από τον τύπο: S = V * 2,8 / w, όπου:

 • S είναι η επιφάνεια της εγκάρσιας τομής.
 • V - ο όγκος του αγωγού εξαερισμού (όγκος αέρα λειτουργίας / χωρητικότητα συστήματος).
 • 2.8 - πρότυπος συντελεστής.
 • w - ταχύτητα ροής αέρα (περίπου 2-3 ​​m / s).

Η τεχνολογία τοποθέτησης του συστήματος εξαερισμού

Η όλη τεχνολογική διαδικασία χωρίζεται στα εξής στάδια:

 1. Προετοιμασία εξοπλισμού, εξαρτημάτων και εργαλείων εγκατάστασης.
 2. Συναρμολόγηση και εγκατάσταση: τοποθέτηση αεραγωγών, τοποθέτηση σωλήνων μεταξύ τους, στερέωσης αερόθερμα, ανεμιστήρων και φίλτρων.
 3. Σύνδεση ρεύματος.
 4. Προσαρμογή, δοκιμή και θέση σε λειτουργία.

Για εργασία θα χρειαστείτε:

 • ελαστικά με φλάντζες.
 • Μεταλλικές γωνίες διαφόρων μεγεθών.
 • άγκυρα, αυτοκινούμενες βίδες.
 • θερμομονωτικό υλικό (ορυκτό μαλλί) ·
 • ενισχυμένη ταινία scotch?
 • ανθεκτικούς σε κραδασμούς συνδετήρες.

Η εγκατάσταση αεραγωγών πραγματοποιείται εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις:

 • τα τοιχώματα, τα χωρίσματα και η εσωτερική επικάλυψη.
 • Η θέση των υγρών φίλτρων και των θαλάμων εισροής στεγανοποιείται.
 • σημειωμένο κάτω από το τελικό πάτωμα.
 • προς την κατεύθυνση της τοποθέτησης των τοίχων αεραγωγών είναι λειασμένα?
 • πόρτες και παράθυρα.

Η σειρά εγκατάστασης αεραγωγών:

 1. Σημειώστε σημεία στερέωσης για συνδετήρες.
 2. Τοποθετήστε τους συνδετήρες.
 3. Σύμφωνα με το σχέδιο και τις προτεινόμενες οδηγίες, συναρμολογήστε τους αεραγωγούς σε ξεχωριστές μονάδες.
 4. Ανασηκώστε τα στοιχεία του συστήματος και στερεώστε τα στην οροφή με σφιγκτήρες, άγκυρες ή καρφιά. Η επιλογή στερέωσης εξαρτάται από τις διαστάσεις των καναλιών εξαέρωσης.
 5. Συνδέστε τους σωλήνες μαζί. Τοποθετήστε τις συνδέσεις με σιλικόνη ή κολλήστε τις με μεταλλική ταινία.
 6. Συνδέστε τα πλέγματα ή τους διαχύτες στους αεραγωγούς.
 7. Συνδέστε το σύστημα ελέγχου.
 8. Φέρτε την παροχή ρεύματος στο σύστημα εξαερισμού και εκτελέστε μια δοκιμαστική λειτουργία.
 9. Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος και κάθε στοιχείου ξεχωριστά.

Η πιο επίπονη διαδικασία είναι η εγκατάσταση αεραγωγών. Οι απαιτήσεις για εργασίες εγκατάστασης διαφόρων αγωγών εξαερισμού είναι σχεδόν πανομοιότυπες:

 • Τα εύκαμπτα στοιχεία τοποθετούνται σε εκτεταμένη θέση - έτσι ελαχιστοποιούνται οι απώλειες πίεσης.
 • κατά την "εισαγωγή" του αγωγού αερισμού στον τοίχο, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν προσαρμογείς ή μανίκια.
 • εάν κατά την εγκατάσταση ο αγωγός είναι κατεστραμμένος ή παραμορφωθεί, τότε πρέπει να αντικατασταθεί με ένα νέο θραύσμα.
 • κατά την τοποθέτηση των καναλιών εξαέρωσης, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η κατεύθυνση της ροής του αέρα.
 • Η σύνδεση των εύκαμπτων αγωγών πραγματοποιείται με γαλβανισμένους ή νάιλον σφιγκτήρες.

Αρχές δημιουργίας φυσικού αερισμού

Προβλέπονται ορισμένες απαιτήσεις για την οργάνωση της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα:

 • Το χειμώνα, ο αέρας τροφοδοσίας δεν μπορεί να ψύξει τον αέρα στο δωμάτιο.
 • σε κάθε σαλόνι πρέπει να παρέχει μια εισροή καθαρού αέρα?
 • η κυκλοφορία των ροών του αέρα πρέπει να πραγματοποιείται ακόμη και με κλειστά παράθυρα.
 • η εμφάνιση των ρευμάτων στο σπίτι δεν είναι επιτρεπτή.
 • Ο "εξαντλημένος" αέρας πρέπει να απομακρύνεται χωρίς παρεμπόδιση και εγκαίρως μέσω των αγωγών εξαγωγής.

Οι αγωγοί εξαερισμού πρέπει να είναι εξοπλισμένοι στους εξής χώρους:

 1. Υγειονομικά δωμάτια: μπάνιο, κουζίνα, πισίνα, πλυντήριο.
 2. Αποθήκη και αποδυτήρια. Στις μικρές διαστάσεις του δωματίου αρκεί να αφήνετε ένα κενό 1,5-2 cm μεταξύ του δαπέδου και της πόρτας.
 3. Στο χώρο του λέβητα, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η παρουσία ενός "ρυθμιστή" και ενός καναλιού εξαγωγής.
 4. Εάν το δωμάτιο διαχωρίζεται από τον αγωγό αερισμού από τρεις ή περισσότερες πόρτες.

Στους εναπομείναντες χώρους πραγματοποιείται εισροή καθαρού αέρα - μέσα από τις ρωγμές στα πλαίσια παραθύρων. Με την μαζική εισαγωγή πλαστικών παραθύρων, η αποτελεσματικότητα του αερισμού του φρέσκου αέρα έχει μειωθεί πάρα πολύ. Για να αυξήσετε την παραγωγικότητά του, συνιστάται η τοποθέτηση βαλβίδων τοίχου ή παράθυρου παροχής αέρα.

Ο παραπόταμος του τοίχου είναι μια κυλινδρική φιάλη, μέσα στην οποία υπάρχει ένα θερμομονωτικό ένθετο, ένα στοιχείο φίλτρου και ένας αγωγός αέρα. Η φέρουσα ικανότητα των περισσότερων μοντέλων είναι 25-30 κυβικά μέτρα ανά ώρα με πτώση πίεσης 10 Pa.

Η σειρά τοποθέτησης της βαλβίδας τοίχου:

 1. Προετοιμασία τοίχων. Από έξω, αφαιρέστε τα αρθρωτά πλαίσια πρόσοψης (εάν υπάρχουν) και σημειώστε το εσωτερικό του δωματίου. Η βέλτιστη θέση της παροχής: ανάμεσα στο περβάζι του παραθύρου και το ψυγείο ή κοντά στο παράθυρο σε απόσταση 2-2,2 μ. Από το δάπεδο.
 2. Διάτρηση οπών. Πρώτον, αρχίζει η διάτρηση σε βάθος 7-10 cm, απομακρύνονται τα θραύσματα του τοιχώματος και πραγματοποιείται η τελική διάτρηση.
 3. Καθαρίστε την τρύπα. Αφαιρέστε τυχόν σκόνη συγκέντρωσης.
 4. Εγκατάσταση της βαλβίδας. Τοποθετήστε το θερμομονωτικό "μανίκι" και τον αγωγό αέρα. Στη συνέχεια, στερεώστε τη σχάρα, το σώμα της βαλβίδας και τον αποσβεστήρα.

Ο εισροής πρέπει να καθαρίζεται περιοδικά από σκόνη, αιθάλη και λεπτά σωματίδια ακαθαρσίας. Το στοιχείο φίλτρου πρέπει να ξεπλυθεί κάτω από τρεχούμενο νερό και να αντικατασταθεί.

Η αρχή της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα: βίντεο.

Η αρχή του εξαερισμού: τα κύρια σημεία που πρέπει να γνωρίζετε

Για να διασφαλιστεί ότι ο αέρας στο εσωτερικό του κτιρίου είναι καλής ποιότητας, πρέπει να είναι καθαρός και να έχει κανονική υγρασία. Επειδή η ατμόσφαιρα στα σπίτια μας είναι μολυσμένη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, αντικαθιστώντας την προσφορά - φρέσκια.

Υπάρχουν δύο βασικές αρχές με τις οποίες κυκλοφορεί ο αέρας μέσα στα κτίρια - φυσικό και αναγκασμένο.

Αυτό είναι το βασικό σχήμα του συστήματος.

Πώς λειτουργεί ο φυσικός εξαερισμός

Η φωτογραφία παρουσιάζει το έργο του φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

 1. Η αρχή του φυσικού αερισμού είναι η φυσική ανταλλαγή αέρα, η οποία δημιουργείται λόγω της διαφοράς της πίεσης εκτός και εντός των χώρων.
 2. Όταν η θερμοκρασία του δρόμου είναι κάτω από την τιμή του στο κτίριο, ο θερμός αέρας συμπιέζεται μέσω των αγωγών εξαερισμού. Για να τον αντικαταστήσετε μέσω του αεραγωγού ή βαλβίδες τροφοδοσίας είναι η ροή καθαρού αέρα. Στα δωμάτια ζεσταίνεται και ρέει ξανά.
 3. Με την άφιξη του καλοκαιριού, η θερμοκρασία του υπαίθριου αέρα γίνεται υψηλότερη από τον εσωτερικό αέρα, έτσι πέφτει η απόδοση του φυσικού αερισμού.
 4. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι πρέπει να δημιουργήσουν βυτία, αίθουσες εξαερισμού - άνοιγμα παραθύρων και θυρών.

Διαμόρφωση συστήματος

Πόρτα με σχάρα εξαερισμού.

Ότι η αρχή του φυσικού αερισμού στο κτίριο παρατηρείται, θα πρέπει να δημιουργήσει ορισμένες προϋποθέσεις.

 1. Όταν σχεδιάζετε το σύστημα, παρέχετε αγωγούς εξαγωγής αέρα. Είναι απαραίτητο να τα εξοπλίσουμε σε εκείνους τους χώρους όπου συσσωρεύεται μολυσμένος, ζεστός, υπερβολικός ατμοσφαιρικός αέρας (τουαλέτα, μπάνιο, πλυντήριο, σάουνα, κουζίνα).
 2. Οι αγωγοί αυτοί πρέπει να εισάγονται στους κοινούς αγωγούς εξαερισμού, μέσω των οποίων ρέει η ροή των καυσαερίων στο δρόμο.

Δώστε προσοχή!
Για να επιτρέψετε στους αεραγωγούς να εξαερωθούν έξω, πρέπει να εξασφαλιστεί νέα ροή. Στο κτίριο, μπορεί να ρέει με διάφορους τρόπους: μέσα από τις μισοανοικτές πόρτες, τα παράθυρα, τα παράθυρα, τους αεραγωγούς και τις αεραγωγοί τροφοδοσίας.
Η οδηγία προειδοποιεί ότι η ροή του δρόμου θα πρέπει να φθάσει σε όλους τους χώρους του σπιτιού.

 1. Εάν δεν είναι δυνατόν να εξοπλιστεί κανάλι αερισμού στο δωμάτιο, πρέπει να τοποθετηθεί ένα διάκενο 1,5 / 2 cm στην πόρτα του από κάτω.
 2. Στο κάτω μέρος των θυρών εκείνων των δωματίων όπου υπάρχουν αεραγωγοί, είναι επιθυμητό να κατασκευαστούν μερικές διακοσμητικές τρύπες ή να εγκατασταθεί μια μικρή μάσκα.

Πώς να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αέρα

Σχεδίαση της βαλβίδας αέρα παροχής.

Νέα κτίρια χτίζονται τώρα με βάση την αρχή της εξοικονόμησης ενέργειας, δηλ. είναι σφιχτά. Το ίδιο συμβαίνει και αν εξοπλίσετε το παλιό κτίριο με παράθυρα με παράθυρα με διπλά τζάμια.

Από τη μία πλευρά, η απώλεια θερμότητας μειώνεται απότομα, από την άλλη, οι κάτοικοι του σπιτιού αρχίζουν να αισθάνονται πείνα με οξυγόνο.

 1. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο φαινόμενο, οι βαλβίδες εισαγωγής πρέπει να τοποθετηθούν στα παράθυρα ή στους εξωτερικούς τοίχους.
 2. Εάν παραγγείλετε νέα παράθυρα, παραγγείλετε αμέσως τις συσκευές μαζί τους. Η τιμή των μπλοκ θα αυξηθεί ελαφρώς, αλλά δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε με την εγκατάσταση των βαλβίδων χωριστά.
 3. Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τις συσκευές περίπου σε ύψος 2 μ. Αυτό είναι απαραίτητο για να θερμανθεί ο δροσερός καθαρός αέρας πριν φτάσει στο επίπεδο του οικιακού υψομέτρου.

Ωστόσο, η εγκατάσταση των βαλβίδων τροφοδοσίας δεν βοηθά πάντοτε.

Αυτό οφείλεται στους ακόλουθους λόγους.

 1. Ανεπαρκής ώθηση το καλοκαίρι, όταν ο εξωτερικός αέρας είναι θερμότερος από τον εσωτερικό αέρα.
 2. Μια απότομη αύξηση του όγκου της μολυσμένης ή εξαντλημένης ατμόσφαιρας ως αποτέλεσμα μιας εφάπαξ εφαρμογής των διαδικασιών υγιεινής, του μαγειρέματος, του γενικού καθαρισμού,
 3. Ανεπαρκής διατομή των αγωγών εξαγωγής των αεραγωγών, λόγω εσφαλμένου σχεδιασμού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό, ο φυσικός αερισμός πρέπει να αντικατασταθεί από τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής

Η αρχή του αερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι ο συνδυασμός φυσικού (εξαναγκασμένου) εξαερισμού και αναγκαστικού (εξάτμισης) αναλόγου. Αυτό το σχέδιο είναι αρκετά απλό, αλλά αποτελεσματικό. Το μηχανικό σύστημα απομακρύνει απόλυτα αποτελεσματικά τον αέρα εξαγωγής από τους χώρους και τα κορεάζει με φρέσκο ​​αέρα στο δρόμο.

Δώστε προσοχή!
Πρέπει να επισημανθεί ότι οι δομές τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι αρκετά ακριβές και δύσκολο να λειτουργήσουν.
Ωστόσο, τα οφέλη από τη χρήση τους αντισταθμίζουν αυτήν την περίσταση.

Πλεονεκτήματα του εξαναγκασμένου εξαερισμού

 1. Αρκετή εισροή καθαρού αέρα στα δωμάτια, με αποτέλεσμα την άνεση των ανθρώπων.
 2. Η όλη κατασκευή είναι κατασκευασμένη από ασφαλή και καθαρά φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Κατά τη λειτουργία, η ατμόσφαιρα δεν μολύνει την ατμόσφαιρα.
 3. Η αρχή της λειτουργίας του εξαερισμού τροφοδοσίας σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε θερμική ενέργεια στο σπίτι και επιπλέον να καθαρίσετε τον εξωτερικό αέρα.

Σχέδιο σύγχρονου μηχανικού αερισμού με πλήρες σύνολο λειτουργιών.

Με βάση το σκοπό και την περιοχή των αεριζόμενων χώρων, το σύστημα μπορεί να έχει τόσο απλή όσο και περίπλοκη συσκευή. Η κύρια δυσκολία στην εγκατάσταση της κατασκευής είναι η ακριβής τροφοδοσία αγωγών αερισμού από τους διανομείς αέρα στα δωμάτια.

Εκτός από τις τυπικές συσκευές εξάτμισης (ανεμιστήρες), το ηλεκτρικό σχήμα του εξαερισμού τροφοδοσίας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • θερμαντήρας για τη θέρμανση του αέρα κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου.
 • αισθητήρες ηλεκτρονικού τύπου, για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας στα δωμάτια.
 • ελεγκτές και ρυθμιστές του ποσοστού του CO2 στον αέρα, κ.λπ.

Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να εξοπλιστεί με:

 • φίλτρα άνθρακα για τον καθαρισμό του υπαίθριου αέρα.
 • ψύκτη;
 • ανακτητής;
 • απορροφητές ήχου, κλπ.

Εξαερισμός με ανάκτηση

Αρχή λειτουργίας του συστήματος με ανάκτηση σε δημόσιο κτίριο.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα, το οποίο έχει ένα σχηματικό διάγραμμα συνδυασμένου τύπου εξαερισμού - είναι μια σημαντική μείωση της απόδοσης.

Δώστε προσοχή!
Για να αυξηθεί κατά 10/15%, αναπτύχθηκε η αρχή της κυκλοφορίας του αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής με τη χρήση της θερμότητας.
Το κύριο στοιχείο του είναι μια συσκευή που ονομάζεται recuperator.
Κύριο καθήκον του είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση της απώλειας θερμότητας του κτιρίου.

Η αρχή της λειτουργίας της συσκευής είναι απλή: ο αέρας εξαγωγής αποστέλλεται από τα δωμάτια στον εναλλάκτη θερμότητας. Εκεί δίνει τη ζεστασιά του στην επερχόμενη ροή του δροσερού αέρα του δρόμου. Σε αυτή την περίπτωση, οι αντισταθμίσεις εσωτερικού και εξωτερικού αέρα δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους, αλλά συμμετέχουν μόνο στην ανταλλαγή θερμότητας.

Ο εξαερισμός μπορεί να εγκατασταθεί όχι μόνο σε χώρους γραφείων, κατοικιών αλλά και σε βιομηχανικούς χώρους στάθμευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα.

Ποιο είναι το σχήμα του συστήματος εξαερισμού

Το σχέδιο λειτουργίας του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης.

Χωρίς να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανεφοδιασμού και εξαερισμού, δεν μπορείτε να το κάνετε. Κάνει δυνατή τη δημιουργία σωστών και οικονομικών συστημάτων κυκλοφορίας αέρα.

Ο φάκελος σχεδιασμού θα πρέπει να περιέχει τα κυκλώματα εξαερισμού, δηλ. Σχέδια που περιγράφουν το σχεδιασμό του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ένδειξης των αεραγωγών και του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού δικτύου. Κατά κανόνα, δημιουργούνται σχέδια στην αξοντομετρία.

Το βασικό ηλεκτρικό διάγραμμα του εξαερισμού έκτακτης ανάγκης ή συμβατικής συμπεριλαμβάνει μια πλήρη περιγραφή των ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται στο σύστημα και του σχεδίου της σύνδεσής τους με την παροχή ρεύματος.

Παράδειγμα ηλεκτρικού κυκλώματος του συστήματος.

Με τη γενικευμένη έννοια, η έννοια της "έννοιας του αερισμού" υποδηλώνει το είδος του χρησιμοποιούμενου συστήματος. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας συνδυασμός μιας προσφοράς μηχανικών και εξάτμισης φυσικών δικτύων ή αντίστροφα.

Αυτό το παράδειγμα δείχνει σαφώς ότι κατά το σχεδιασμό συχνά αποδεικνύεται ότι υπάρχει ανάγκη να συνδεθούν από τα δικά τους χέρια δύο απέναντι από τους σκοπούς των συστημάτων εξαερισμού.

Συμπέρασμα

Πριν είστε έτοιμοι να εξοπλίσετε το σύστημα αερισμού του σπιτιού σας, θα χρειαστεί να επιλέξετε την αρχή λειτουργίας του και το ηλεκτρικό σχέδιο του δικτύου. Σε απλές περιπτώσεις, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Εάν η δομή αερισμού είναι δύσκολη, τότε είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε ειδικούς.

Το βίντεο σε αυτό το άρθρο θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε περισσότερες πληροφορίες.

Πώς λειτουργεί ο φυσικός αερισμός: μια λεπτομερής και κατανοητή περιγραφή

Με τη μέθοδο της επαγωγής της ανταλλαγής αέρα, οποιοδήποτε σύστημα εξαερισμού μπορεί να είναι φυσικό ή αναγκασμένο.

Το φυσικό σχήμα είναι σχετικά απλούστερο, αλλά και λιγότερο παραγωγικό. Ωστόσο, χρησιμοποιείται ακόμα για μια ποικιλία κτιρίων - από πολυκατοικίες έως κελάρια ή υπόστεγα.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες του πώς λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα, του τι αποτελείται και εξετάζει και άλλες αποχρώσεις της συσκευής του.

Τι είναι ο φυσικός αερισμός: η αρχή της εργασίας γενικά

Η αρχή της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος βασίζεται στους νόμους της φυσικής:

 • ο ζεστός αέρας τείνει πάντα προς τα πάνω.
 • ο αέρας πάντα θα "πάει" εκεί που η πίεση είναι χαμηλότερη.
 • πιο κοντά στην επιφάνεια - η πίεση είναι υψηλότερη, μακριά από την επιφάνεια - η πίεση είναι χαμηλότερη.

Για να οργανώσετε μια τέτοια ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο - πρέπει να εξασφαλίσετε μια διαφορά πίεσης. Αυτό γίνεται έτσι:

 1. Μεταξύ του δρόμου και του δωματίου δημιουργούνται «τρύπες»: μπορεί να είναι παράθυρα ή βαλβίδες εισαγωγής, σε μη κατοικημένες περιοχές - απλά ανοίγματα. Αυτά είναι τα σημεία εισροής αέρα.
 2. Από το δωμάτιο μέχρι τον αγωγό εξαγωγής αφαιρείται. Το άνοιγμά του θα είναι υψηλότερο από το σημείο εισροής. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό το άνοιγμα στον σωλήνα η πίεση θα είναι χαμηλότερη από ό, τι στο σημείο εισροής. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας τείνει να περάσει από το σημείο εισροής (δηλαδή, από το δρόμο) στο άνοιγμα του σωλήνα εξαγωγής.
 3. Τα σημεία εισροής βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση από το σωλήνα εξατμίσεως - ώστε να επιτρέπεται η διέλευση του αέρα μέσα από ολόκληρο το δωμάτιο. Ανάμεσα τους δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια (κλειστές πόρτες).

Αυτό είναι προκαλούν κυκλοφορία αέρα χωρίς ανεμιστήρες (δεν έχει σημασία - εξάτμιση ή τροφοδοσία).

Οπτικά για την αρχή της εργασίας (βίντεο)

Τι καθορίζει την ταχύτητα και την ποσότητα της ανταλλαγής αέρα;

Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα αέρα (απόδοση του συστήματος εξαερισμού) αυτού του τύπου:

 1. Ταχύτητα ανέμου. Όσο ισχυρότερος ο άνεμος φυσά - τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση στην έξοδο του σωλήνα εξάτμισης, και τόσο καλύτερα θα αναρροφά αέρα από το δωμάτιο. Και το αντίστροφο: εάν ο καιρός είναι αθόρυβος, η ανταλλαγή αέρα υποβαθμίζεται.
 2. Ύψος του σωλήνα εξαγωγής. Όσο υψηλότερη είναι η επιφάνεια, τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση, που σημαίνει ότι τόσο καλύτερα θα ρέει ο αέρας από το δωμάτιο μέσω του σωλήνα εξάτμισης.
 3. Θερμοκρασία στο δρόμο και σε εσωτερικούς χώρους. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ τους (τόσο ψυχρότερος στο δρόμο και θερμότερο μέσα), τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση. Επομένως, το χειμώνα, ο εξαερισμός λειτουργεί καλύτερα, και το καλοκαίρι - ο φυσικός αερισμός μπορεί γενικά να σταματήσει.

Από την επίδραση της εποχής και του καιρού (βίντεο)

Πώς τρέχει ο αέρας γύρω από το δωμάτιο το χειμώνα; (+ βίντεο)

Στο παρελθόν, εξετάσαμε την αρχή του συστήματος γενικά. Τώρα ας δούμε λεπτομέρειες.

Το μικροκλίμα στο δωμάτιο θα επηρεαστεί επίσης από το πόσο γρήγορα και σε ποια κατεύθυνση θα μετακινηθεί η ροή αέρα γύρω από το δωμάτιο. Θα εξετάσουμε δύο επιλογές - στην πρώτη, η μπαταρία θέρμανσης βρίσκεται κάτω από το παράθυρο, στη δεύτερη - κοντά στον τοίχο (όχι αμέσως κάτω από το παράθυρο, αλλά σε απόσταση).

Στην πρώτη περίπτωση, όταν η μπαταρία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το παράθυρο:

 1. Μέσω ενός παραθύρου ή βαλβίδας (τοίχο / παράθυρο) εισέρχεται ψυχρός αέρας.
 2. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι "βαρύτερος" από τον ζεστό αέρα, πέφτει χαμηλότερα όπου θερμαίνεται από την μπαταρία και αναμιγνύεται με τον θερμότερο αέρα του δωματίου.
 3. Η ανάμικτη ροή αέρα, που έχει ήδη μια άνετη θερμοκρασία, περνά μέσα από το δωμάτιο, αποδίδοντας κάποια θερμότητα στις γύρω επιφάνειες: τοίχους, έπιπλα.

Έτσι, η κρύα ροή θα ζεσταθεί αμέσως, και δεν θα περάσει μέσα από το δωμάτιο κατά μήκος του δαπέδου, δημιουργώντας δυσφορία.

Στη δεύτερη περίπτωση, όταν η μπαταρία βρίσκεται μακριά από το παράθυρο (κοντά στον τοίχο):

 1. Μέσω ενός παραθύρου ή βαλβίδας (τοίχο / παράθυρο) εισέρχεται ψυχρός αέρας.
 2. Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι "βαρύτερος" από τον θερμό αέρα, πέφτει κάτω, στην επιφάνεια του δαπέδου.
 3. Δεδομένου ότι η πηγή θερμότητας δίπλα στο παράθυρο δεν είναι - η ροή του κρύου συνεχίζει να μετακινείται γύρω από το δωμάτιο, στη μπαταρία. Καθώς κινείται, αναμιγνύεται σταδιακά με τον θερμότερο εσωτερικό αέρα και τελικά φθάνει στη μπαταρία, όπου θερμαίνεται και ανεβαίνει ψηλότερα.

Έτσι, το κρύο ρεύμα δεν θερμαίνεται αμέσως στην είσοδο από το δρόμο, αλλά πολύ αργότερα. Εξαιτίας αυτού, το κάτω μέρος του δωματίου από το παράθυρο και από την μπαταρία αποδειχθεί κρύο - εξαιτίας του δυσάρεστου αυτού προβλήματος και διακόπτεται ένα ευνοϊκό καθεστώς θερμοκρασίας.

Ποια είναι η διαφορά από το αναγκαστικό σύστημα;

Η κύρια διαφορά είναι σύντομη: σε ένα φυσικό σύστημα, οι ανεμιστήρες δεν χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ροής αέρα, αλλά σε ένα αναγκαστικό σύστημα, χρησιμοποιούνται.

Ο τεχνητός (αναγκαστικός, μηχανικός) εξαερισμός είναι πιο σύγχρονος, πιο παραγωγικός, σταθερός και αξιόπιστος. Ο λόγος είναι ότι η απόδοση των ανεμιστήρων εξαρτάται λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες - ακόμα και αν η θερμοκρασία ή η πίεση αλλάζει στο δρόμο, είναι πάντα δυνατό να αλλάξει η ταχύτητα περιστροφής της πτερωτής προσθέτοντας ή μειώνοντας την ποσότητα αέρα που ανατινάσσεται.

Στο αναγκαστικό σύστημα, η παροχή ή / και η αφαίρεση (σε αυτή τη φωτογραφία) του αέρα παράγεται από έναν ανεμιστήρα

Το υποχρεωτικό σύστημα χρησιμοποιείται όταν είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένας ορισμένος όγκος ανταλλαγής αέρα και αν είναι απαραίτητο να προσαρμοστεί στο ακριβές εύρος:

 • σε χώρους παραγωγής ·
 • σε γραφεία ·
 • σε αποθήκες.
 • σε μέρη με μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων (εμπορικά κέντρα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αθλητικά συγκροτήματα, νοσοκομεία, αίθουσες συναυλιών κλπ.) ·
 • σε χώρους με υψηλή υγρασία (πισίνες, αποθήκες λαχανικών, συγκροτήματα παραγωγής με αυξημένη θερμότητα ή / και υγρασία).
 • σε χώρους όπου απελευθερώνονται επιβλαβείς ή / και εκρηκτικές ουσίες στον αέρα (συγκροτήματα παραγωγής, σταθμοί συγκόλλησης, βαφεία, καταστήματα επίπλων).

Τα συστήματα εξαερισμού με φυσική ανταλλαγή αέρα για τα κτίρια αυτά σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούνται. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν η περιοχή του δωματίου είναι μικρή.

Κατάλογος στοιχείων που εμπλέκονται στην φυσική ανταλλαγή αέρα

Στο σχήμα της φυσικής ανταλλαγής αέρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Δεν υπάρχουν ειδικές υποδοχές, τρύπες, διαρροές. Μπορεί να είναι, για παράδειγμα, σε παλιά ξύλινα παράθυρα, ή σε παλιά ξύλινα σπίτια.
 2. Ειδικά δημιουργημένα ανοίγματα: εκρήξεις, παραθυρόφυλλα. Κατασκευάζονται σε μη οικιστικές εγκαταστάσεις.
 3. Το παράθυρο. Ανοιχτό φύλλο, ένα ελαφρώς ανοιχτό παράθυρο, υποδοχή στον τρόπο μικροεπεξεργασίας.
 4. Βαλβίδα αέρα παροχής. Μπορεί να είναι είτε τοίχος (τοποθετημένος σε τοίχο) είτε παράθυρο (τοποθετημένος σε φύλλο παραθύρου). Επιτρέπει στον αέρα να διεισδύσει ακόμη και όταν κλείσει το παράθυρο.
 5. Αγωγοί (στην πραγματικότητα - σωλήνες που μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά, έχουν διαφορετική διάμετρο και σχήμα του τμήματος). Μέσω αυτών μπορεί να ρέει αέρας (τόσο από το δρόμο όσο και από το εξωτερικό). Για την εισροή δεν είναι πάντα και δεν είναι απαραίτητο. Από τους σωλήνες είναι κατασκευασμένοι οι αγωγοί εξαγωγής.
 6. Στον άξονα εξαερισμού. Συχνά είναι κτισμένο σε πολυώροφα κτίρια. Στην πραγματικότητα - ένας μεγάλος σωλήνας εξαγωγής με μεγάλη διάμετρο, ο οποίος εκτείνεται από τον πρώτο στον τελευταίο όροφο και εξέρχεται από την οροφή. Σε κάθε διαμέρισμα σε κάθε όροφο - υπάρχουν ανοίγματα που μπαίνουν στον αερισμό (γίνονται στις κουζίνες και στα μπάνια).
 7. Д умоходы (εάν το σπίτι διαθέτει σόμπα / τζάκι). Επιπλέον, μέσω αυτών ο καπνός δίνεται μακριά με την καύση καυσίμων, μπορούν να παίξουν το ρόλο μιας καμινάδας.
 8. Deflectors. Χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του βυθίσματος στο σωλήνα εξάτμισης / καμινάδα.
 9. Γρίλια εξαερισμού. Καλύψτε τα ανοίγματα των αεραγωγών και των βαλβίδων τροφοδοσίας (τόσο σε εξωτερικό χώρο όσο και σε εσωτερικούς χώρους). Εκτελέστε μια διακοσμητική λειτουργία και προστατέψτε το κανάλι από το να πάρει διαφορετικά συντρίμμια, πουλιά, έντομα. Μπορεί να διαφέρει σε μέγεθος, σχήμα, υλικό (πλαστικό, μέταλλο), περιοχή (συνολική περιοχή του πλέγματος και περιοχή του ζωντανού τμήματος).
 10. Ανεμοστάτες. Το ανάλογο του ventrashet διαφέρει ανάλογα με την αρχή λειτουργίας και εμφάνισης.
 11. Βαλβίδες ροής στο φύλλο της πόρτας (ή σχισμές κάτω από την πόρτα). Είναι απαραίτητο να μπορεί ο εσωτερικός αέρας να περάσει από το σημείο εισροής στην εξαγωγή, ακόμη και αν οι πόρτες είναι καλά κλειστές.
 12. Βαλβίδα ελέγχου. Μπορεί να τοποθετηθεί σε αεραγωγούς για να αποφευχθεί η διέλευση του αέρα προς λάθος κατεύθυνση. Σχετικά με αυτό τίθεται σε αναγκαστικά συστήματα, αλλά σε φυσικά συστήματα χρησιμοποιείται σπάνια.

Από αριστερά προς τα δεξιά, από πάνω: η βαλβίδα του παραθύρου, η βαλβίδα τοίχου, η μάσκα. Κάτω: ανηφόρα, πτώση στο θεμέλιο, εκτροπέας

Όλα τα στοιχεία δεν είναι απαραίτητα για χρήση: ορισμένα συστήματα (μικρό μέγεθος) μπορούν να κάνουν με ένα μικρότερο σετ.

Είδη φυσικών συστημάτων εξαερισμού

Με όρους, τα συστήματα αυτά μπορούν να χωριστούν σύμφωνα με 2 κριτήρια:

 1. Με τη μέθοδο της συσκευής (εκτέλεση): κανάλι ή μη κανάλι.
 2. Με "πρόθεση": ανοργάνωτη ή οργανωμένη.

Τώρα εξετάστε τις απόψεις λίγο περισσότερο.

Η συσκευή του συστήματος χωρίς κανάλια δεν απαιτεί ειδική εγκατάσταση αεραγωγών - η ροή αέρα πραγματοποιείται μέσω παραθύρων ή βαλβίδων και η αφαίρεση - μέσω των ανοιγμάτων του άξονα εξαερισμού. Πρόγραμμα καναλιών - απαιτεί την εγκατάσταση αεραγωγών (στους τοίχους ή / και τις οροφές).

Ένα ανοργάνωτο σύστημα είναι μια φυσιολογική επιχείρηση για παλιές ιδιωτικές κατοικίες, ιδιαίτερα ξύλινες. Η εισροή αέρα γίνεται μέσα από διαρροές και ρωγμές στους τοίχους και αφαίρεση - μέσω της καμινάδας του κλιβάνου. Οργανωμένο σχέδιο - σχεδιάζεται και διευθετείται σκόπιμα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος

Τώρα ας δούμε τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού:

 1. Η φτηνή εγκατάσταση. Και τα στοιχεία του συστήματος και η εγκατάστασή τους είναι σχετικά φθηνότερα από τα στοιχεία των υποχρεωτικών συστημάτων.
 2. Φτηνότητα της υπηρεσίας. Σε τέτοια συστήματα δεν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
 3. Δεν υπάρχει θόρυβος από τη λειτουργία του εξοπλισμού. Όχι οπαδούς - τίποτα δεν κάνει θόρυβο
 1. Δεν υπάρχει τρόπος καθαρισμού του αέρα κανονικά. Για να περάσει η ροή του αέρα μέσω του στοιχείου φίλτρου, πρέπει να υπάρχει μια σταθερά μεγάλη ώση, η οποία δεν υπάρχει στο φυσικό σύστημα.
 2. Δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της απόδοσης του συστήματος. Ακόμη και αν ανοίξετε τα παράθυρά σας γύρω από το σπίτι - αυτό δεν μπορεί πάντα να επηρεάσει τον εξαερισμό.
 3. Εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες. Την ίδια ημέρα, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό - από καλό (για παράδειγμα - εάν φυσάει ο άνεμος) και σχεδόν στο μηδέν, σε έναν ήρεμο και άνεμο καιρό. Το ίδιο ισχύει για την εποχή του χρόνου: το χειμώνα, ο εξαερισμός μπορεί να λειτουργήσει τέλεια, και το καλοκαίρι, αντίθετα, σχεδόν δεν λειτουργεί.
 4. Μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα και τις εισόδους αέρα, μπορεί να ακουστεί θόρυβος και η σκόνη και οσμές από το δρόμο μπορούν επίσης να διεισδύσουν.

Για ποια κτίρια και χώρους είναι κατάλληλο;

Η διευθέτηση τέτοιων συστημάτων είναι συναφής στις ακόλουθες περιοχές και περιοχές:

 • σε περιοχές με εύκρατο και δροσερό κλίμα (εάν το κλίμα είναι ζεστό - τότε το φυσικό βύθισμα δημιουργείται χειρότερα).
 • εάν δεν υπάρχουν φυσικά ή τεχνητά εμπόδια γύρω από τον άνεμο (αν υπάρχουν ψηλά κτίρια ή ένας "τοίχος" ψηλών δέντρων γύρω από το διώροφο κτίριο, τότε δεν θα υπάρχει κανονική έλξη στον αεραγωγό του).

Κατά προσέγγιση σχέδιο φυσικού αερισμού

Συνήθως ο φυσικός αερισμός πραγματοποιείται σε τέτοια κτίρια και χώρους:

 1. Πολυώροφα πολυκατοικίες. Σε αυτά, το φυσικό σύστημα συχνά συμπληρώνεται με κουζίνες και τουαλέτες - κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών διαμερισμάτων.
 2. Καλοκαιρινές κατοικίες, μικρές κατοικίες.
 3. Χαμηλό κτίριο μη οικιστικά κτίρια: υπόστεγα, γκαράζ, αχυρώνες, τουαλέτες.
 4. Μη οικιστικές εγκαταστάσεις σε ιδιωτικές κατοικίες: κελάρια, σοφίτες, λεβητοστάσια.
 5. Μικρές βιομηχανικές / αποθήκες / χώρους εργασίας και κτίρια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστηρίζουν υψηλή υγρασία και δεν απελευθερώνουν εκρηκτικές ή επικίνδυνες ουσίες στον άνθρωπο.
 6. Μικρά κτηνοτροφικά κτίρια, τα οποία περιέχουν κατοικίδια ζώα: κοτόπουλα κοτόπουλου, καλαμάρια, χοίρους.

Το σύστημα του φυσικού αερισμού σε ένα διαμέρισμα (πολυκατοικία)

Ας δούμε σύντομα πώς λειτουργεί το ventsistma σε ένα διαμέρισμα σε ένα πολυκατοικία.

Ο αέρας εισέρχεται μέσω ανοιχτών παραθύρων και / ή βαλβίδων τροφοδοσίας. Το εκχύλισμα εκτελείται μέσω του άξονα εξαερισμού, οι τρύπες του οποίου βρίσκονται σε κάθε κουζίνα και σε κάθε μπάνιο (μπάνιο, τουαλέτα).

Από το παράθυρο προς την τρύπα, η ροή αέρα περνά μέσα από τις αίθουσες μέσω των ανοιχτών θυρών ή (αν είναι κλειστές) μέσα από τις ρωγμές κάτω από αυτές ή τις γρίλιες.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Το σχέδιο του συστήματος φυσικού αερισμού σε ιδιωτικά σπίτια είναι ελαφρώς διαφορετικό από το διαμέρισμα. Η εισροή πραγματοποιείται επίσης μέσω παραθύρων και / ή βαλβίδων. Αλλά οι αγωγοί εξαερισμού σε σπίτια είναι σπάνια (εκτός από το ότι αυτό το κτίριο είναι αρκετά ορόφους και με ένα κελάρι).

Συνήθως, ο αέρας αφαιρείται μέσω:

 1. Καμινάδα φούρνου - εάν το σπίτι διαθέτει σόμπα / τζάκι.
 2. Εξάτμιση σωλήνα, που τρέχει από την κουζίνα και μπάνιο στο δρόμο. Τις περισσότερες φορές αποσύρεται από το δωμάτιο μέσω του τοίχου (οριζόντια), και στη συνέχεια γυρίζει και περνά προς τα πάνω, προς την οροφή.

Υπολογισμός της ποσότητας αέρα

Ο υπολογισμός είναι απαραίτητος για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του συστήματος:

 1. Αριθμός εισόδων αέρα.
 2. Η χωρητικότητα των βαλβίδων εισαγωγής (όπως μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο).

Παρακάτω παρουσιάζουμε τις καθιερωμένες προδιαγραφές από διαφορετικά κανονιστικά έγγραφα:

 1. ABOK - πρότυπα τεχνικών υλικών για θέρμανση, εξαερισμό, κλιματισμό, θέρμανση και ψύξη, μικροκλίμα κτιρίων.
 2. Το SNiP (συντομευμένο από τους "κανονισμούς και τους κανονισμούς κατασκευής") είναι το σύστημα των κανονιστικών εγγράφων που υιοθετεί η ΕΣΣΔ, τα οποία τυποποιούν τις απαιτήσεις για διάφορα κτίρια.

Οι κανόνες ανταλλαγής αέρα για κτίρια κατοικιών δίνονται στο ABOK-1-2002. Το παρόν έγγραφο καθορίζει τις απαιτήσεις αυτές:

Ποσότητα αέρα, m³ / h για 1 άτομο

3 για κάθε 1 m² (αν η επιφάνεια του δωματίου είναι μικρότερη από 20 m²)

30 (μέσος όρος για 1 ενήλικα ενοικιαστή)

50, αν το συνδυασμένο μπάνιο

25 - ξεχωριστό για μπάνιο και τουαλέτα

Πολλαπλασιασμός - 1 όγκος ανά ώρα

90 - αν το φούρνο αερίου

60 - εάν η κουζίνα είναι ηλεκτρική

Τώρα θα αναφέρουμε τους κανόνες από το SNiP. Τα δεδομένα από τα έγγραφα χρησιμοποιούνται:

 • SP 55.13330.2011, προς SNiP 31-02-2001 "Μονοκατοικίες";
 • SP 60.13330.2012 έως SNiP 41-01-2003 "Θέρμανση, εξαερισμός και κλιματισμός".
 • С П 54.13330.2011 προς SNIP 31-01-2003 "Κτίρια κατοικιών".

Κατοικία, με μόνιμη εύρεση ανθρώπων

Τουλάχιστον 1 ένταση ανά ώρα

- (δεν είναι τυποποιημένη, πρέπει να παρέχει την καθορισμένη εισροή)

Κατοικημένη περιοχή κάτω των 20μ²

3 m³ / h για κάθε 1 m², για 1 άτομο

Κατοικίες που δεν χρησιμοποιούνται

0,2 όγκου ανά ώρα

Κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα

Κουζίνα με φούρνο αερίου

Ενιαία ανταλλαγή + 100 m³ / h

Δωμάτιο με λέβητα / φούρνο στερεών καυσίμων

Ενιαία ανταλλαγή + 100 m³ / h

Μπάνιο (μπανιέρα, τουαλέτα)

Όπως μπορείτε να δείτε, ορισμένα πρότυπα είναι εν μέρει διαφορετικά μεταξύ τους. Επομένως, κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος, είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν μεγαλύτερο δείκτη, και γενικά - να σχεδιάσετε την απόδοση με περιθώριο.

Στην πραγματικότητα, οι ίδιες αυτές απαιτήσεις ισχύουν όχι μόνο για τα φυσικά συστήματα - είναι τα ίδια για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Λεπτομερέστερες και σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον υπολογισμό (βίντεο)

Κανόνες για την εγκατάσταση φυσικού αερισμού

Εάν αποφασίσετε να εξοπλίσετε ένα τέτοιο σύστημα με τα χέρια σας - αξίζει να εξεταστούν τέτοιοι κανόνες και συστάσεις:

 1. Τοποθετήστε τον άξονα εξαερισμού (αν είναι) δεν βρίσκεται στην άκρη του κτιρίου, αλλά ανάμεσα στους τοίχους του σπιτιού (όπως στα πολυώροφα κτίρια). Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός θα είναι πάντα ζεστός και το χειμώνα η θερμοκρασία του αέρα πέφτει σε αυτό και ο αέρας στο δρόμο θα είναι μεγαλύτερος - και το βύθισμα θα είναι καλύτερο.
 2. Εάν ο αγωγός εξάτμισης τρέχει κατά μήκος του δρόμου (για παράδειγμα - αποσύρεται από τον τοίχο αμέσως στον πρώτο όροφο και έπειτα ανεβαίνει) - συνιστάται η μόνωση του.
 3. Η εσωτερική επιφάνεια του ανοίγματος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επίπεδη και ομαλή. Οποιαδήποτε τραχύτητα είναι ένα εμπόδιο στη ροή του αέρα, λόγω του οποίου η ώθηση μπορεί να μειωθεί.
 4. Βεβαιωθείτε ότι ούτε μέσα στον αγωγό εξαγωγής ούτε στο επάνω μέρος του υπήρχαν κάποια άσχημα στοιχεία συγκράτησης (για παράδειγμα - ένα σύρμα κολλήματος ή ένα χαλαρό μεταλλικό φύλλο). Με μια ισχυρή έλξη, αυτό μπορεί να γίνει πηγή θορύβου, που θα ακουστεί στο σπίτι.
 5. Αν επιλέξετε μεταξύ κυματοειδούς και άκαμπτου αγωγού. Κυματοειδές - εύκολο στη συναρμολόγηση, αλλά λόγω της επιφάνειας με ραβδώσεις στο εσωτερικό αυτού του καναλιού δημιουργείται περισσότερος θόρυβος και η ώθηση σε αυτή είναι μικρότερη. Ένα άκαμπτο κανάλι είναι πιο δύσκολο να τοποθετηθεί, αλλά χάρη σε μια λεία επιφάνεια, ο αέρας δεν δημιουργεί θόρυβο και περνάει πιο γρήγορα (το καλύτερο είναι το ρεύμα).
 6. Αν επιλέξετε το τμήμα του αγωγού. Ορθογωνικός δίαυλος - καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, αλλά λόγω των γωνιών η ώση σε αυτό είναι ελαφρώς μικρότερη από ό, τι στον γύρο. Στρογγυλό κανάλι - παίρνει λίγο περισσότερο χώρο, αλλά είναι πιο εύκολο να το τοποθετήσετε και η ώθηση σε αυτό είναι υψηλότερη.
 7. Μην επιτρέπετε αιχμηρές αλλαγές στη διάμετρο. Εάν ο αγωγός θα αποτελείται από τμήματα διαφόρων διαμέτρων - η μετάβαση μεταξύ τους θα πρέπει να είναι ομαλή, υπό γωνία όχι μεγαλύτερη από 30 °.
 8. Στην κορυφή κάθε σωλήνα εξαγωγής είναι καλύτερο να τοποθετηθεί ο εκτροπέας. Αυτό το προϊόν θα καλύψει τον αεραγωγό από το να πάρει βροχή και χιόνι, από τα έντομα, το χνούδι λεύκας και άλλα πιθανά συντρίμμια, και επιπλέον θα αυξήσει εν μέρει το σχέδιο.
 9. Θυμηθείτε ότι ο εξαερισμός δεν είναι μόνο ένα απόσπασμα, αλλά και μια εισροή. Εάν κάνετε σωστά τον αγωγό εξαγωγής, αλλά παράλληλα εγκαθιστάτε σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα και μην φροντίζετε για την άφιξη του καθαρού αέρα - δεν θα υπάρξει κανονική ανταλλαγή αέρα. Είτε τα παράθυρα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, είτε να εγκαταστήσετε τις βαλβίδες εισαγωγής.
 10. Το σημείο εξάτμισης (δηλαδή το άνοιγμα του αγωγού εξαγωγής) πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν ψηλότερα, κάτω από την οροφή.
 11. Όσο λιγότερες στροφές έχει ο αεραγωγός, τόσο το καλύτερο. Εξ όψεως, κάθε στροφή επιδεινώνει την ώθηση κατά περίπου 10%. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς περιστροφές - ει δυνατόν, θα πρέπει να γίνονται ομαλά, χωρίς ορθές γωνίες.

Θυμηθείτε: το φυσικό σύστημα απέχει πολύ από το ιδανικό, ακόμα κι αν αυτό γίνεται σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τους κανόνες. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια αναγκαστική συσκευή, για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να είναι μια κουκούλα κουζίνας στην κουζίνα, μια κουκούλα στο μπάνιο, ή στον αγωγό. Μην τα απαρτίζετε απαραιτήτως όλη την ώρα, αλλά μόνο σε περίπτωση - να αξίζει ακριβώς αυτό.

Συντήρηση και καθαρισμός

Η χρήση συστημάτων εξαερισμού με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στη μόλυνση τους με σκόνη και άλλα μικρά σωματίδια.

Βρώμικος και καθαρός αγωγός εξαερισμού

Για να καταλάβουμε ότι το σύστημα πρέπει να ελεγχθεί και να καθαριστεί - είναι δυνατό από το επιδεινωμένο βύθισμα. Αν ξεκινήσατε να αισθάνεστε ότι ο αέρας στο σπίτι είναι γεμάτος, οι οσμές απομακρύνονται πιο αργά, η υγρασία στο μπάνιο αυξάνεται - μια σαφής ένδειξη ότι ο εξαερισμός έχει γίνει χειρότερος.

Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεστε:

 1. Καθαρίστε τις συσκευές τροφοδοσίας (βαλβίδες). Μπορούν να εμποδίσει τόσο στο εσωτερικό (στο περίβλημα, στο φίλτρο, εάν υπάρχει) και εκτός (διαφορετικά υπολείμματα μπορεί να συλλέξει στις εξωτερικές πλέγματα: φύλλα, σκόνες, ιστούς αράχνης).
 2. Καθαρίστε τις σχάρες εξαερισμού των ανοιγμάτων εξαγωγής. Ιδιαίτερα γρήγορα μπορούν να πάρουν βρώμικα στην κουζίνα, όπου ο αέρας από την κουζίνα, με λεπτά σωματίδια λίπους, έρχεται σε αυτούς.
 3. Αν πρόκειται για πολυώροφο σπίτι: εκτιμήστε οπτικά την κατάσταση του άξονα εξαερισμού. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να αφαιρέσετε την σχάρα και χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη για να επιθεωρήσετε το κανάλι στο εσωτερικό, αν είναι δυνατόν. Εάν το ορυχείο είναι κατεστραμμένο ή φραγμένο, δεν θα μπορείτε να το καθαρίσετε μόνοι σας: πρέπει να καλέσετε την Υπηρεσία Στέγασης (ή τον οργανισμό που απαντά στην κατάσταση αερισμού του σπιτιού σας).
 4. Εάν πρόκειται για ιδιωτική κατοικία: καθαρίστε τον άξονα εξαερισμού (ή τον αγωγό εξαγωγής, αν είναι στη θέση του ορυχείου) ή / και την καπνοδόχο, εάν υπάρχει.

Σε νέα σπίτια, τα προβλήματα αερισμού μπορούν να ξεκινήσουν αρκετά χρόνια αργότερα. Σε πολυκατοικίες, που χτίστηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία - που είναι αρκετά κοινό: λόγω της απροσεξίας των φορέων λήψης αποφάσεων, εξαιτίας βλάβης στο ορυχείο εξαιτίας της λάθος ενέργειες των ενοικιαστών, διαμερίσματα, τα οποία τοποθετούνται μαζί σας σε μια μετώπη.

Περισσότερα για τον καθαρισμό των αγωγών εξαερισμού μπορείτε να διαβάσετε ξεχωριστά.

Πώς να ελέγξετε την απόδοση του άξονα εξαερισμού;

Για να κατανοήσετε πόσο καλά λειτουργεί ο άξονας εξαερισμού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λεπτό φύλλο χαρτιού (μια χαρτοπετσέτα θα το κάνει).

Για να ελέγξετε, πρέπει να ανοίξετε ένα παράθυρο / παράθυρο σε οποιοδήποτε δωμάτιο και να ανοίξετε τις πόρτες - έτσι ώστε η ροή αέρα να περνά εύκολα από το παράθυρο στην κουζίνα. Το χαρτί πρέπει να φέρεται στο πλέγμα, το οποίο καλύπτει τον εξαερισμό. Αν "κολλήσει" στην σχάρα, ή θα είναι αξιοπρόσεκτα έλξη - υπάρχει έλξη, και καλό. Αν προσελκύεται ασθενώς - υπάρχει έλξη, αλλά αδύναμη. Εάν το χαρτί δεν κινείται, δεν υπάρχει έλξη καθόλου ή είναι πολύ αδύναμο.