Εξοικονόμηση ενέργειας, κλιματισμός και θέρμανση

Ο εξαερισμός της κουζίνας στο σαλόνι είναι απαραίτητο πράγμα. Χωρίς εξαερισμό, η μυρωδιά προέρχεται από την κουζίνα σε άλλα καθιστικά - ένα υπνοδωμάτιο, ένα παιδικό δωμάτιο, ένα σαλόνι. Επίσης, χωρίς σωστή τοποθέτηση ακριβώς πάνω από την επιφάνεια μαγειρέματος, είναι δυνατή η τακτοποίηση των αποθέσεων λίπους σε όλες τις πιθανές επιφάνειες - τοίχους, έπιπλα, συσκευές, τρόφιμα.

Πίνακας περιεχομένων:

Τύποι συστημάτων εξαερισμού

Πριν αποφασίσετε ποιο σύστημα αερισμού είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε στην κουζίνα, συνιστάται να κατανοήσετε τα κυκλώματα και τη συσκευή τους. Πρώτα από όλα, διακρίνονται τέσσερις τύποι:

 • ο φυσικός εξαερισμός φέρει μια παροχή φρέσκου αέρα και αφαιρεί τον εσωτερικό αέρα, χρησιμοποιώντας επίπεδα πίεσης στην κουζίνα.
 • η παροχή αέρα παρέχει φρέσκο ​​αέρα στην κουζίνα, ενώ η παλιά βγαίνει έξω.
 • αερισμός βασίζεται στην αρχή της αέρα που εκτείνεται από το δωμάτιο, και την εισροή των νέων θεωρηθεί με πίεση εκκενώσεως ορμή?
 • το σύστημα παροχής και εξάτμισης προβλέπει την κυκλοφορία του αέρα και την ανταλλαγή του με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού.

Φυσικό σχέδιο

Στην αρχή, ας δούμε τις ιδιαιτερότητες του φυσικού αερισμού στην κουζίνα. Ένα τέτοιο σύστημα χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή παλαιών κατοικιών. Σε αυτό το σχήμα, πρέπει να ελέγχετε συνεχώς όλα τα ρεύματα στους αεραγωγούς.

Είναι δυνατό να ελέγξετε ένα τέτοιο σύστημα χρησιμοποιώντας δύο επιλογές:

1. Ο αερισμός αυτός, κατά κανόνα, τοποθετείται κάτω από την οροφή. Εάν τοποθετήσετε ένα φύλλο χαρτιού στο πλέγμα, τότε στην κατάσταση λειτουργίας του συστήματος, θα κολλήσει στην επιφάνεια.

2. Διαφορετικά, μπορείτε να ανάψετε τον αγώνα ή τον αναπτήρα. Αν ο αερισμός λειτουργεί, τότε η φλόγα θα αποκλίνει προς την σχάρα.

Σε περίπτωση δυσλειτουργίας, ολόκληρος ο άξονας εξαερισμού πρέπει να καθαρίζεται από ρύπους και σκόνη. Αξίζει επίσης να προσέξετε τον καθαρισμό του αγωγού. Εάν, μετά τον καθαρισμό ολόκληρου του συστήματος, δεν λειτουργεί, πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό. Ωστόσο, αυτή η αερισμός έχει πολλές ελλείψεις, επειδή δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην λειτουργία, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η εγκατάσταση περισσότερο εξοπλισμό εξαερισμού για το συμπλήρωμα του.

Κύκλωμα καυσαερίων

Ο εξαερισμός στην κουζίνα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα για χρήση στην κουζίνα. Κατά κανόνα, μπορεί να είναι δύο τύπων:

 • Γενικά - προβλέπει την εγκατάσταση ανεμιστήρα με σχάρα που εκτελεί ανταλλαγή αέρα.
 • το τοπικό σύστημα βασίζεται στην εγκατάσταση εξοπλισμού, όπως ο απορροφητήρας, ο οποίος βοηθά στην ανάληψη όλων των οσμών, των ατμών και του αερίου μέσω της λειτουργίας του ανεμιστήρα.

Το πιο κοινό και σύγχρονο σύστημα είναι η εγκατάσταση κουκούλας στην κουζίνα. Κατά κανόνα, έχει σχήμα θόλου και συνδέεται απευθείας με το σύστημα εξαερισμού με τον εγκατεστημένο αγωγό αέρα.

Σχέδιο εξαερισμού εφοδιασμού

Αυτό το σύστημα εγκαθίσταται πολύ σπάνια. Βεβαίως, αποτελεί μέρος του συστήματος τροφοδοσίας και εξαγωγής, το οποίο επιτρέπει πιο αποτελεσματική κυκλοφορία αέρα στην κουζίνα. Αυτός ο εξοπλισμός είναι εγκατεστημένος σε περίπτωση έλλειψης σχεδίου, αλλά ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να ελεγχθεί προσεκτικά η λειτουργία του συστήματος έλξης. Διαφορετικά, ο εξαερισμός αυτός δεν θα λειτουργήσει και ο μολυσμένος αέρας μαζί με τον καθαρό αέρα θα διανεμηθούν σε όλα τα δωμάτια του διαμερίσματος ή του σπιτιού. Τις περισσότερες φορές, το βοηθητικό στοιχείο είναι ένας ανεμιστήρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατασκευαστές προσφέρουν σύγχρονα μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με ειδικούς αισθητήρες για τη μέτρηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στην κουζίνα. Επομένως, η δουλειά τους είναι εντελώς αυτόματη. Αυτός ο εξοπλισμός δεν προέρχεται από φθηνές επιλογές, δεν δικαιολογείται πλήρως στην εργασία.

Ο εξαερισμός στην κουζίνα χωρίζεται σε τοπική και γενική ανταλλαγή.

Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα το σύστημα εξαερισμού, καθώς είναι το πιο δημοφιλές στην εγκατάσταση, δηλαδή στην κουζίνα. Πρώτα απ 'όλα, ας δώσουμε προσοχή στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τέτοιων συστημάτων και περιγράφουμε επίσης τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού.

Ο τοπικός αερισμός είναι ο εξαερισμός που βρίσκεται πάνω από τα πιο προβληματικά σημεία της κουζίνας. Αν μιλάμε για χώρους διαβίωσης, τότε φυσικά θα συναντήσουμε σπάνια ένα συμπιεστή ατμού και ένα φούρνο. Αυτό σημαίνει ότι μια τοπική κουκούλα σε ένα κτίριο κατοικιών είναι απαραίτητη μόνο πάνω από την εστία.

Η ευκολότερη επιλογή είναι η χρήση αερισμού στην κουζίνα με κουκούλα, ως στοιχείο των οικιακών συσκευών, οι απαραίτητες διαστάσεις έχουν ήδη επιλεγεί εκ των προτέρων και έχουν ρυθμιστεί οι απαιτούμενες ταχύτητες αέρα. Το μείον αυτού του συστήματος είναι ένα υψηλό επίπεδο θορύβου, παρά το γεγονός ότι είναι ακριβό ή φθηνό.

Μια άλλη, πιο περίπλοκη, αλλά ενδιαφέρουσα επιλογή είναι η δημιουργία της δικής της, μοναδικής κουκούλας. Αυτό είναι απαραίτητο εάν αναπτύσσεται ένα μοναδικό σχέδιο. Σε αυτή την περίπτωση, η κουζίνα είναι τοποθετημένη μόνο μια ομπρέλα κουζίνας με ένθετα που πιάσουν λίπος. Ο ίδιος ο ανεμιστήρας μπορεί να βρίσκεται στο βοηθητικό δωμάτιο ή στη σοφίτα. Με αυτήν την έννοια, η κουκούλα σας θα είναι - αθόρυβη.

Ο γενικός εξαερισμός είναι ένας εξαερισμός με παροχή και εξαγωγή, ο οποίος παράγει μια ανταλλαγή αέρα σε ολόκληρη την κουζίνα. Ο γενικός αερισμός είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικός από τον τοπικό εξαερισμό, καθώς πρέπει να παρέχει κάλυμμα πάνω από την περιοχή κοπής, πλύσιμο πιάτων και ακριβώς πάνω από τον πίνακα τροφίμων. Η εισροή υπολογίζεται ως αντιστάθμιση για την κουκούλα.

Εάν το διαμέρισμά σας διαθέτει μικρή κουζίνα (5-7 τετραγωνικά μέτρα), τότε θα υπάρχει αρκετός εξαερισμός. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού της κουζίνας με τη σόμπα αερίου απαιτείται η απαραίτητη παροχή αέρα τροφοδοσίας. Διαφορετικά, ο ανεμιστήρας θα περιστραφεί, αλλά μην ξεπεράσετε τις μάζες του αέρα. Πού να πάρετε αυτή την εισροή; Για κουζίνες για εμπορικούς σκοπούς είναι ειδικά τοποθετημένη, ή λαμβάνεται από την τραπεζαρία. Στην περίπτωσή μας, πέφτει φυσικά μέσω μικροεπεξεργασίας των παραθύρων. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, πρέπει να ανοίξετε το παράθυρο.

Κουκούλα

Οι κουκούλες είναι δύο τύπων:

 • Το πρώτο παρέχεται ως καθαριστής αέρα, ένα είδος φίλτρου.
 • Ο δεύτερος τύπος ονομάζεται κουκούλα.

Όσον αφορά την πρώτη επιλογή, το εγκατεστημένο φίλτρο αντλεί φρέσκο ​​αέρα, ενώ όλη η αιθάλη, η σκόνη και το λίπος παγιδεύονται στο εσωτερικό του και καθαρός αέρας εισέρχεται ήδη στο κτίριο. Ένας άλλος τύπος είναι πιο αποτελεσματικός από το σημείο κατασκευής ενός συστήματος εξαερισμού για την κουζίνα. Μετά από όλα, όλος ο μολυσμένος αέρας αφαιρείται από το κτίριο μέσω του άξονα εξαερισμού. Σε πολλές περιπτώσεις, η κουκούλα δεν μπορεί να εγκατασταθεί πάνω από τη σόμπα για κάποιους λόγους. Μπορεί να είναι λάθος σχεδιασμός της κουζίνας, μικρός χώρος και ούτω καθεξής. Σε αυτή την έκδοση, θα επωφεληθείτε από τον αερισμό οικιακής κουζίνας σε ιδιωτική κατοικία.

Πολλοί πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των συστημάτων εξάτμισης είναι πολύ μεγάλη και άνετη, αλλά εκτός από τα τυποποιημένα μοντέλα της «πλαστικό κουτί που θορυβώδεις εργασίες» υπάρχουν μικροσκοπικά οπαδούς. Εκτελούν μόνο το καθήκον τους - για να τραβήξει αέρα από την κουζίνα σας, αλλά και να διακοσμήσετε την εμφάνισή της - προσόψεις όπως ανεμιστήρες μπορεί να είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα ή εντελώς κατασκευασμένα από πλαστικό ή λευκό με φωτεινές πινελιές.

Πώς να επιλέξετε κουκούλα ή ανεμιστήρα στην κουζίνα;

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ορίσει την εμφάνιση. Τι θα ακολουθήσει; Μετά από όλα, κατά κανόνα, οι κατασκευαστές προσφέρουν ανεμιστήρες ή αποσπάσματα ενός είδους με μια ολόκληρη λίστα με ασυνήθιστες σημάνσεις. Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι πραγματικά χρειάζεστε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καταλάβετε τι μέγεθος (διάμετρος) χρειάζεστε για ανεμιστήρα. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε στην κουζίνα και μετρήστε το μέγεθος του άξονα εξαερισμού. Συνήθως θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από 10 12,5 ή 15 εκατοστά. Περάστε τα ψηφία στην μικρότερη πλευρά και λάβετε την απαιτούμενη διάμετρο του ανεμιστήρα σας.

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να υπολογίσετε την απόδοση του ανεμιστήρα. Για να γίνει αυτό, εκτελούμε απλές μαθηματικές ενέργειες: πρώτα πολλαπλασιάζουμε το πλάτος της κουζίνας με το μήκος και το ύψος. Μετά από αυτό, θα πρέπει να αφαιρέσετε την ένταση, να καταλάβετε τα έπιπλα. Ο προκύπτων όγκος πολλαπλασιάζεται πρώτα με 6 - αυτό είναι το χαμηλότερο όριο της απόδοσης του ανεμιστήρα. Ξεχωριστά πολλαπλασιάστε την ένταση κατά 12 - αυτό είναι το ανώτατο όριο της απόδοσης του εξοπλισμού. Αυτά τα όρια είναι απαραίτητα για να επιλέξετε το δικό σας μοντέλο ανεμιστήρα για την κουζίνα. Λάβετε υπόψη σας - εάν η κουζίνα σας συνδυάζεται με ένα δωμάτιο, τότε θα πρέπει να εξετάσετε και τα δύο δωμάτια. Επίσης, αξίζει να θυμηθούμε, όσο ισχυρότερη είναι η συσκευή, τόσο πιο δυνατά θα λειτουργήσει.

Εκτιμούμε ότι κατά μέσο όρο 6-μετρητή πιάτα είναι πιθανό να χωρέσει την ικανότητα του ανεμιστήρα του 120-180 κυβικά μέτρα ανά ώρα, και για 10 μέτρα - 220-300 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Και τι εάν το μέγεθος του άξονα εξαερισμού είναι μικρότερο από το μέγεθος του ανεμιστήρα, έχει την απαιτούμενη ισχύ; Δώστε προσοχή στους οπαδούς με ένα πρόθεμα "turbo" στον τίτλο. Συνήθως είναι 30% πιο ισχυροί από τα μοντέλα τους με την ίδια διάμετρο.

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή του εξοπλισμού για τον εξαερισμό της κουζίνας

Εκτός από το μέγεθος και την απόδοση υπάρχουν μερικές ακόμη αποχρώσεις για την επιλογή ενός ανεμιστήρα. Αν οι ιδιοκτήτες ανησυχούν ότι οι απρόσκλητοι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τον άξονα εξαερισμού μέσω του άξονα εξαερισμού, αγοράστε έναν ανεμιστήρα εξοπλισμένο με ένα πλέγμα ενάντια στα έντομα. Από την άποψη του καθαρισμού - οι συσκευές στις οποίες αφαιρείται ο μπροστινός πίνακας θα είναι βολικές. Μην θέλετε τη μυρωδιά από τη γειτονική κουζίνα να εισέλθει μέσα από το σύστημα εξαερισμού, τότε πρέπει να επιλέξετε εξοπλισμό με βαλβίδα ελέγχου για να αποτρέψετε την αντίθετη έλξη.

Η ευκολία χρήσης δεν είναι και ο τελευταίος παράγοντας κατά την επιλογή του εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ο αερισμός στην κουζίνα με τα χέρια σας είναι τοποθετημένος στον τοίχο και μπορεί να εξοπλιστεί με ένα διακόπτη καλωδίου - τότε μπορείτε να το ενεργοποιήσετε και να το απενεργοποιήσετε με ένα καλώδιο. Ένα άλλο χρήσιμο πράγμα είναι η παρουσία χρονοδιακόπτη στον ανεμιστήρα - ο ενσωματωμένος ρυθμιζόμενος χρονοδιακόπτης καθυστέρησης επιτρέπει στον ανεμιστήρα να λειτουργεί για 2 - 30 λεπτά μετά τη διακοπή του με έναν διακόπτη.

Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα

Πριν κάνετε αερισμό στην κουζίνα, ελέγξτε πόσο φράσσονται οι αεραγωγοί που παρατηρούνται στο κτίριο. Σε περίπτωση δυσλειτουργίας, επικοινωνήστε με την Υπηρεσία Στέγασης και Σέρβις ή άλλη αρχή για να καθαρίσετε τον άξονά σας.

1. Πρώτον, θα πρέπει να καθορίσετε τον τόπο όπου θα έχετε τον ανεμιστήρα, πριν κάνετε την τρύπα στο τοίχωμα της επιθυμητής διαμέτρου για το σωλήνα.

2. Αφού εγκατασταθεί ο εξοπλισμός, πρέπει να σημειωθεί ο ελεύθερος χώρος μεταξύ του και του τοίχου.

3. Από έξω, εγκαταστήστε τη σχάρα.

4. Αφού ολοκληρώσετε όλα τα βήματα, ο εξοπλισμός μπορεί να συνδεθεί στην πρίζα.

Αν άξονα εξαερισμού δεν λειτουργεί, μπορείτε να βάλετε πιο ισχυρό εξοπλισμό, όπως φυγόκεντρες - χωρητικότητα του είναι αρκετή για να διαθέσει στον αέρα μέσα από τις ρωγμές στο σύστημα εξαερισμού. Αλλά, με την απόκτηση ενός εξαιρετικά ισχυρού ανεμιστήρα, δεν μπορείς να έχεις μικρή σημασία για να δώσεις προβλήματα σε εκείνους που ζουν πάνω σου. Περιορισμός τεράστια ποσότητα αέρα τροφοδοτείται στον κεντρικό αγωγό, τις μετατρέψει σε ανατίναξη σχάρες εξάτμισης, και κατά συνέπεια σε γειτονικές διαμερίσματα αναβλύζουν οσμών κουζίνας σας μαζί με τη σκόνη και βρωμιά που συσσωρεύεται στο φρέαρ εξαερισμού.

Η παρουσία της κουκούλας δεν είναι η μόνη επιλογή

Σε αντίθεση με άλλα δωμάτια, στην κουζίνα είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε όχι μόνο μια κουκούλα, αλλά και τον εξοπλισμό για ροή αέρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εγκαταστήστε τους ανεμιστήρες απευθείας στο παράθυρο. Μια πιο σύγχρονη επιλογή είναι οι ανεμιστήρες παραθύρων ή τοίχων.

Μετά από όλα, υπάρχει ένα τέτοιο πράγμα που είναι ένας ισορροπημένος αγωγός εξαγωγής αέρα από την κουζίνα. Αυτό σημαίνει ότι εάν φυσάτε αέρα μέσα από μια κουκούλα ή έναν ανεμιστήρα, τότε πρέπει να προέρχεται από κάπου. Κατά το σχεδιασμό κτιρίων, χρησιμοποιήθηκε η αξία της φυσικής ανταλλαγής αέρα. Και με τις τελευταίες συσκευές και εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (αεροστεγή πόρτες και παράθυρα), μια τέτοια δίψα αρχίζει να εξαφανίζεται - εξ ου και το μύκητα στα παράθυρα και τους τοίχους, τα αυξημένα επίπεδα της υγρασίας στο κτίριο και πολλές άλλες εκπλήξεις αντιπάθεια για τους κατοίκους. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο, αλλά αυτό δεν είναι μια επιλογή. Εκτός από τις μυρωδιές της δικής σας κουζίνας, έχετε περισσότερη σκόνη και πολλή βρωμιά από το δρόμο και το ρεύμα.

Ο αναπνευστήρας είναι μια μικρή επικάλυψη στο παράθυρο (αν και υπάρχουν και τοίχοι), επιτρέποντας την είσοδο ενός περιορισμένου ποσού αέρα στο δωμάτιο. Συνήθως αποτελείται από δύο μέρη:

 • ένα εξωτερικό - μια οθόνη εντόμων και ένα φίλτρο.
 • το δεύτερο είναι εσωτερικό, εξοπλισμένο με βαλβίδα ρύθμισης αέρα.

Μπορεί να είναι με χειροκίνητο ή αυτόματο έλεγχο. Τοποθετείται με την τοποθέτηση σε πλαστικό ή ξύλινο παράθυρο για να διασφαλιστεί η ροή του αέρα. Το άνοιγμα τοίχου, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι τοποθετημένο στον τοίχο. Αυτή η συσκευή είναι επίσης εξοπλισμένη με μια σχάρα, έναν ρυθμιστή, αν και υπάρχει ένας ανεμιστήρας τοίχου στην ηλιακή μπαταρία στην οποία είναι τοποθετημένος ένας μικρός ανεμιστήρας. Αυτές οι μικρές συσκευές θα σας βοηθήσουν να εξισορροπήσετε το μικροκλίμα στην κουζίνα σας.

Φυσικά, η τιμή τέτοιων συσκευών θα είναι πολύ υψηλότερη, αλλά αυτό θα επιτρέψει τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου μικροκλίματος στην αίθουσα. Με τη σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού, θα λειτουργεί για πολλά χρόνια και ταυτόχρονα θα λειτουργεί αποτελεσματικά. Μια λογική επιλογή και επαγγελματική εγκατάσταση ενός συγκεκριμένου συστήματος εξαερισμού θα απομακρύνει με ασφάλεια και τακτικά τον μολυσμένο αέρα από τις εγκαταστάσεις.

Εξαερισμός για καφέ, εστιατόριο και τραπεζαρία

Ο εξαερισμός υποστηρίζει την ανταλλαγή αέρα: αφαιρεί τον θερμαινόμενο, μολυσμένο αέρα από τους χώρους, παρέχει καθαρό αέρα. Από το σύστημα εξαερισμού εξαρτάται από τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού του εστιατορίου ή της καφετέριας, καθώς και από την άνεση των επισκεπτών. Ο καθαρός αέρας στις αίθουσες είναι ευκολότερο να παρέχεται παρά να οργανώνεται αποτελεσματικός αερισμός σε καυτά καταστήματα και κουζίνες, οπότε πριν από τη ρύθμιση του βιομηχανικού εξαερισμού, γίνονται υπολογισμοί. Υπάρχουν διάφορα συστήματα υπολογισμού και η επιλογή ενός συγκεκριμένου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Βασικοί κανόνες για την οργάνωση του εξαερισμού δημοσίας εστίασης

Οι απαιτήσεις για τα συστήματα εξαερισμού των καφετεριών, των εστιατορίων και άλλων εγκαταστάσεων δημόσιας τροφοδοσίας διατυπώνονται στα πρότυπα και στα πρότυπα του κράτους. Η παραβίαση των προτύπων οδηγεί σε πρόστιμο ή άλλη τιμωρία: το ίδρυμα μπορεί να κλείσει. Ως εκ τούτου, πρέπει να τηρείτε προσεκτικά τις τυπικές απαιτήσεις. Δηλώνουν ότι ένα ενιαίο σύστημα εξαερισμού για το εργαστήριο κουζίνας και την αίθουσα επιτρέπεται μόνο σε ιδρύματα σχεδιασμένα να εξυπηρετούν όχι περισσότερους από 50 άτομα. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού για κάθε ένα από τα δωμάτια:

 • Ξενώνας.
 • Η κουζίνα.
 • Θάλαμος ψύξης.
 • Χώροι χρησιμότητας.
 • Εργαστήρια.
 • Μπάνια.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού για αίθουσες εστιατορίων

Οι μηχανικοί έχουν αναπτύξει τρία συστήματα που υποστηρίζουν την κυκλοφορία του αέρα σε ιδρύματα. Το πρώτο από αυτά είναι ένα σύστημα με ανάμιξη. Η παροχή και η απομάκρυνση του αέρα πραγματοποιείται στην κορυφή του δωματίου: μέσω της οροφής ή κάτω από την οροφή. Για να γίνει το μείγμα αέρα, η εισερχόμενη ροή πρέπει να είναι ψυχρότερη, αλλά όχι μεγαλύτερη από 6 μοίρες.
Η δεύτερη επιλογή είναι ένα σύστημα με μετατόπιση. Είναι σε ζήτηση σε μπαρ και εστιατόρια όπου καπνίζει ναργιλέ, επειδή ο καθαρός αέρας τροφοδοτείται αργά στο κάτω μέρος του δωματίου και ο μολυσμένος αέρας αφαιρείται από την κορυφή. Χάρη σε αυτό, οι αίθουσες δεν καλύπτουν με καπνό.
Η τρίτη και πιο ακριβή από όλες τις επιλογές είναι ένα σύστημα τροφοδοσίας με ψύξη. Για ψύξη χρησιμοποιήστε φίλτρα και ανεμιστήρες. Και παρόλο που το σύστημα τροφοδοσίας κοστίζει περισσότερο από άλλες επιλογές, είναι το πιο αποδοτικό από όλους, γιατί αν ταιριάζει στον προϋπολογισμό, συνιστούμε να το χρησιμοποιήσετε.

Συστήματα εξαερισμού για θερμοσίφωνες

Για αυτή την κατηγορία δωματίων, συνιστάται η παροχή εξοπλισμού εισροής ή συστημάτων με μετατόπιση. Τα θερμά καταστήματα πολλή καλοριφέρ, έτσι υπάρχει μια αυξημένη θερμαντική ικανότητα και ο αέρας που πρόκειται να συμπτυχθεί, θερμαίνεται στους 150 C. Με την επιλογή μιας συστήματα εξαερισμού μετατόπισης για αυτόν τον τύπο των χώρων, εξετάστε τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Το κανάλι πρέπει να είναι κεκλιμένο προς το νεροχύτη.
 • Ο αγωγός αέρα εδράζεται προς τα πάνω.
 • Για να αφαιρέσετε τα απορρυπαντικά εξοπλίστε την αποστράγγιση.
 • Μαζί με την ομπρέλα τοποθετούνται φίλτρα λίπους.

Εάν συγκρίνετε τον εξαερισμό με την εισροή και το σύστημα με μετατόπιση, τότε η πρώτη επιλογή έχει πλεονεκτήματα: δεν αναμιγνύει αέρα από την αίθουσα με αέρα από τον χώρο παραγωγής, επειδή η θερμοκρασία στο κατάστημα παραμένει πάντα άνετη. Μερικές φορές, όταν εγκαθίσταται αερισμός με μετατόπιση, είναι δυνατόν να επιλυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης του αέρα, επιταχύνοντας τη λειτουργία του εξαερισμού, αλλά αυτό δεν είναι πάντα μια καλή επιλογή, επειδή το επίπεδο θορύβου μπορεί να αυξηθεί.
Η εταιρεία εξαερισμού μας παράγει βιομηχανικό αερισμό για μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και εργαστήρια παραγωγής. Καθώς ο αέρας αντλείται από τους χώρους εργασίας, χρησιμοποιούμε υλικά ανθεκτικά στη θερμότητα για μονάδες εξαερισμού: ανοξείδωτος χάλυβας ή γαλβανισμένος χάλυβας. Βέλτιστη επιλογή - αξιόπιστος και ανθεκτικός εξοπλισμός από ανοξείδωτο χάλυβα, αλλά αν χρειαστεί να εξοικονομήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μονάδες από γαλβανισμένο χάλυβα.

Αεροπορική ανταλλαγή μεμονωμένων ζωνών του εστιατορίου

 • Τραπεζαρία. Εδώ είναι δυνατό να οργανωθεί η κυκλοφορία του αέρα στην αρχή της μετατόπισης: ο καθαρός αέρας θα τροφοδοτηθεί στο κάτω μέρος του δωματίου. Όταν θερμαίνεται, θα ανέβει προς τα πάνω, από όπου θα αναγκαστεί να αφαιρεθεί. Στη συνέχεια, ο αέρας θα εισέλθει στο σύστημα εξάτμισης των αεραγωγών, το οποίο θα το οδηγήσει έξω από το κτίριο. Για να απομονώσετε μια τραπεζαρία από την άλλη, χρησιμοποιήστε κουρτίνες.
 • Η κουζίνα. Στη ζώνη αυτή μπορεί να υπάρχει ένα ζεστό και κρύο κατάστημα, γι 'αυτό οργανώνεται διαφορετικός αερισμός. Στο κρύο εργαστηριακό σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μετατόπιση, στην τραπεζαρία, αλλά για το καυτό κατάστημα απαιτεί ένα πιο πολύπλοκο σύστημα με εντόπιση της προσφοράς και της εξάτμισης. Οι μονάδες παροχής πρέπει να τροφοδοτούν αέρα απευθείας στην περιοχή εργασίας και πάνω από τον θερμικό εξοπλισμό πρέπει να εγκατασταθούν ομπρέλες εξάτμισης. Για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, το μέγεθος, το σχήμα και το ύψος της κουκούλας υπολογίζονται ειδικά. Προσφέρουμε αξιόπιστες ομπρέλες από ανοξείδωτο χάλυβα, συμπληρωμένες με φίλτρα λίπους. Τα φίλτρα δεν επιτρέπουν την εξάτμιση λαδιού και λίπους για να εισέλθει στο σύστημα εξαερισμού, δημιουργώντας κατάσταση κινδύνου πυρκαγιάς.
 • Τα μπάνια και τα βοηθητικά δωμάτια είναι εξοπλισμένα με κουκούλες, αλλά είναι επίσης σημαντικό να οργανωθεί μια εισροή καθαρού αέρα. Σε δωμάτια όπως λουτρά, όπου υπάρχει μεγάλη υγρασία, ανεπαρκής ροή αέρα θα οδηγήσει στην εμφάνιση μούχλας και δυσάρεστες οσμές.

Οργάνωση αερισμού σε καφετέριες και άλλα καταστήματα τροφίμων

Η σύλληψη ιδρύματα σύστημα εξαερισμού οργανισμός πρέπει να λάβει υπόψη παράγοντες όπως ο αριθμός των θέσεων, τη διάταξη πίνακες, ο αριθμός του προσωπικού, του εξοπλισμού, των εισροών θερμότητας, η εξειδίκευση των θέσεων: το κάπνισμα ή όχι στο μπαρ. Πριν από την αγορά του εξοπλισμού εξαερισμού, αναπτύσσεται ένα ειδικό έργο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κύρια και πρόσθετα κριτήρια. Ως εκ τούτου, η εταιρεία μας όχι μόνο παράγει μοντέλα βιομηχανικού εξοπλισμού από τον κατάλογο, αλλά και συνεργάζεται με τα σχέδια του πελάτη. Εάν χρειάζεστε μη τυποποιημένο εξαερισμό για ένα καφενείο, το κατασκευάζουμε γρήγορα και με ακρίβεια.

Σχεδιασμός του εξαερισμού της κουζίνας: αερισμός των θερμών καταστημάτων των επιχειρήσεων δημοσίων τροφοδοσιών. Αρχική σελίδα - Πληροφορίες - Ενημερωτικά άρθρα

Κατά το σχεδιασμό του εξαερισμού των κουζινών, το κύριο έργο που επιλύει το πρόγραμμα εξαερισμού είναι η απομάκρυνση των οσμών και των τεχνολογικών εκπομπών από τα τρόφιμα που μαγειρεύονται. Και το απαράδεκτο της μυρωδιάς στην αίθουσα μεσημεριανού. Ο κύριος εξοπλισμός που υπαγορεύει τον σχεδιασμό του εξαερισμού του θερμού καταστήματος είναι ο καυσαερίων. Στο σωστό υπολογισμό του όγκου του αέρα εξαγωγής στο πρόγραμμα, τελικά, θα εξαρτηθεί από το πόσο άνετα θα είναι στην αίθουσα τραπεζαρία και την εσωτερική ζεστό καταστημάτων και γραφειακών χώρων της κουζίνας.

Σχεδιασμός αερισμού: Η ανάγκη για τοπική κουκούλα στην κουζίνα

Όπως γνωρίζετε, η διαδικασία μαγειρέματος συνοδεύεται από την εξάπλωση των οσμών, η οποία συμβαίνει κυρίως μέσω της ροής θερμότητας από την επιφάνεια στην οποία προετοιμάζονται τα τρόφιμα. Σε αυτές τις ροές αέρα υπάρχουν επίσης υπολείμματα υδρατμών, σωματίδια και ατμοί πετρελαίου, αιθάλη. Επιπλέον, υπάρχει ανάμιξη των καυσαερίων, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα (μονοξείδιο του άνθρακα) και το διοξείδιο του άνθρακα, με τη ροή του αέρα. Λόγω της διαφοράς στις πυκνότητες του θερμού μολυσμένου και περιβάλλοντος αέρα, το μολυσμένο ρεύμα αέρα αρχίζει να κινείται προς τα πάνω.
Ο έλεγχος της οσμής είναι ένας χωριστός χώρος μελέτης για τον αερισμό της κουζίνας. Ο λόγος για την πολυπλοκότητα αυτού του ελέγχου είναι η μείωση της ευαισθησίας της αίσθησης της οσμής μετά από λίγο μετά την εμφάνιση ενός ατόμου σε ένα δωμάτιο με μυρωδιά και υποκειμενικότητα στην αξιολόγηση των οσμών.
Η αντίληψη της οσμής εξαρτάται από τη συγκέντρωση ορισμένων σωματιδίων στον αέρα. Συνήθως χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για τη μείωση του - τοπική εξάτμιση και παροχή καθαρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Παρά το γεγονός ότι συνήθως και τα δύο συστήματα χρησιμοποιούνται μαζί, το πρώτο σύστημα, δηλαδή η τοπική εξάτμιση, το καθορίζει αυτό.
Για την "παρεμπόδιση" των ρευμάτων αέρα που προέρχονται από την επιφάνεια στην οποία παρασκευάζεται το φαγητό και για την τροφοδοσία τους σε δίκτυο αεραγωγών, χρησιμοποιούνται απορροφητήρες καυσαερίων. Από αυτή την άποψη, οι ομπρέλες μπορούν να ονομάζονται τοπικές συσκευές εξάτμισης. Ο γενικός αερισμός πρέπει να διατηρεί κενό στην κουζίνα σε σύγκριση με άλλους χώρους του κτιρίου και να παρέχει αποδεκτές συνθήκες για το προσωπικό που εργάζεται σε αυτό. Το σύστημα εξαγωγής ομπρελών και το γενικό σύστημα εξαερισμού είναι διαφορετικά, αλλά ταυτόχρονα συμπληρωματικά συστήματα.

Σχεδιασμός εξαερισμού: Ομπρέλες εξάτμισης

Η αρχή της λειτουργίας των τοπικών ομπρελών βασίζεται στη συνεκτίμηση της φυσικής πίεσης που προκαλεί την αύξηση του θερμού, μολυσμένου αέρα και στη δημιουργία ενός επιπλέον κενού για να φτάσει αυτός ο αέρας στον αεραγωγό. Ο μολυσμένος αέρας που συλλέγεται στην ομπρέλα διέρχεται από φίλτρα, διαφορετικά ανάλογα με τον βαθμό μόλυνσης και την περιεκτικότητα σε λάδι, και τροφοδοτείται στο δίκτυο αγωγών. Οι ομπρέλες εξάτμισης ποικίλλουν σε μορφή και σκοπό.
Στις ΗΠΑ, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό συστημάτων εξαερισμού για κουζίνες για βιομηχανική χρήση. Ο πρότυπος αμερικανικός όμιλος εταιρειών θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού (ASHRAE) χωρίζει τις ομπρέλες σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη τάξη περιλαμβάνει ομπρέλες εγκατεστημένες για να εντοπίζουν ρεύματα θερμού αέρα με σωματίδια ελαίου. Ως εκ τούτου, αυτές οι ομπρέλες έχουν φίλτρα λαδιού και εγκαθίστανται ακριβώς πάνω από την επιφάνεια μαγειρέματος. Οι ομπρέλες εξάτμισης της δεύτερης κατηγορίας εγκαθίστανται πάνω από τις πλάκες για να αφαιρεθεί ο σχετικά καθαρός θερμός αέρας, ο οποίος δεν περιέχει σωματίδια ελαίου. Σημαντικό σημείο στην ταξινόμηση είναι ότι με τη χρήση ομπρέλας πρώτης κατηγορίας πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πυροπροστασίας και η δεύτερη κατηγορία εγκατάστασης αυτού του συστήματος δεν παρέχει.
Ανάλογα με τη θέση και τα δομικά χαρακτηριστικά τους, οι ομπρέλες χωρίζονται σε δύο τύπους: ράφι και αρθρωτό.
Ομπρέλες τύπου ραφιού συνδέονται στον τοίχο σε μικρή απόσταση από την επιφάνεια στην οποία προετοιμάζονται τα τρόφιμα. Ομπρέλες αυτού του τύπου δεν είναι κατάλληλες για χρήση σε χώρους με υψηλή περιεκτικότητα σε σωματίδια πετρελαίου σε ζεστό αέρα, συνιστάται να τοποθετούνται σε χαμηλές κουζίνες.
Ομπρέλες αρθρωτού τύπου εγκαθίστανται πάνω από τις επιφάνειες μαγειρέματος με τη μορφή καταφυγίων, συλλέγοντας μολυσμένο αέρα. Ομπρέλες αυτού του τύπου κατά προτίμηση χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή αέρα με υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια και ρύπους. Ομπρέλες αρθρωτού τύπου χωρίζονται σε τρεις υποομάδες: τοίχος, μονή νησί και ζευγάρι νησίδα. Ομπρέλες τύπου τοίχου έχουν βασικά χαμηλότερη κατανάλωση αέρα σε χώρους όπου υπάρχει ένας τοίχος δίπλα στην επιφάνεια για μαγείρεμα. Μια ομπρέλα νησιού νησάκι είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθεί σε εγκαταστάσεις με μια μικρή περιοχή και να τα εγκαταστήσετε πάνω από την επιφάνεια μαγειρέματος που βρίσκεται στη μέση του δωματίου.
Σχεδιασμός εξαερισμού: Διαστάσεις των απορροφητικών καυσαερίων
Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της αφαίρεσης μολυσμένου θερμού αέρα από τις επιφάνειες μαγειρέματος, κατά το σχεδιασμό του εξαερισμού της κουζίνας, είναι απαραίτητο να διαστασιοποιηθούν σωστά οι ομπρέλες και να εγκατασταθούν σωστά. Τυπικά, το μέγεθος της ομπρέλας πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το μέγεθος της επιφάνειας μαγειρέματος, περίπου 15 cm, επειδή η ροή αέρα που ανεβαίνει από την επιφάνεια μαγειρέματος επεκτείνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ομπρέλες ένας δίσκος μπορεί να είναι κατώτερη επιφάνεια μαγειρέματος, η διαφορά γνήσια πλευρά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25cm. Ένας σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό μιας εγκατάστασης αερισμού κουκούλες ύψος. Τύπου ομπρέλλας ράφι βασικά τοποθετείται σε ύψος 45-60 cm. Με ένα χαμηλότερο ύψος τοποθέτηση ενός ομπρέλα είναι η πιθανότητα να κολλήσει στα σωματίδια του φίλτρου λαδιού με μια θερμοκρασία πάνω από 100 ° C. Σε μεγαλύτερο υψόμετρο, η απόδοση αναρρόφησης του αέρα εξαγωγής έχει χαθεί.
Το μέσο ύψος του τύπου συζεύκτη ομπρέλα εγκατάσταση είναι περίπου 100-120 cm. Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της ομπρέλες του τύπου αυτού μερικές φορές χρησιμοποιούνται όριο κουρτίνα, μέσω του οποίου μειώνεται «διαρροή» του αέρα πλευρικά και αυξάνει την ταχύτητα του αέρα.
Σχεδιασμός εξαερισμού: Φίλτρα λαδιού για απορροφητήρες καυσαερίων
Τα φίλτρα λαδιού που είναι εγκατεστημένα σε κουκούλες εξαγωγής που αφαιρούν αέρα με σωματίδια ελαίου χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν τη διείσδυση αυτών των σωματιδίων στο δίκτυο αγωγών και για τον καθαρισμό του αέρα εξαγωγής. Η λειτουργία των φίλτρων λαδιού βασίζεται στην αρχή της διαλογής των σωματιδίων ελαίου με φυγοκεντρική δύναμη, η οποία δημιουργείται από ειδικές πλάκες. Η αποτελεσματικότητα καθαρισμού εξαρτάται από το σχεδιασμό του εξοπλισμού μαγειρέματος, πάνω από τον οποίο είναι εγκατεστημένος ο καπό, καθώς και από τον ρυθμό ροής του αέρα, τη θερμοκρασία του αέρα και το σχεδιασμό του φίλτρου.
Σε καθεμία από τις ομπρέλες, ανάλογα με το σχέδιο, υπάρχουν δύο ή περισσότερες σειρές πλακών από χάλυβα, ανοξείδωτο χάλυβα ή αλουμίνιο. Οι πλάκες μπορούν να σταθεροποιηθούν ή να αφαιρεθούν. Οι αφαιρούμενες πλάκες καθαρίζονται εύκολα - στο πλυντήριο πιάτων ή κάτω από το νερό της βρύσης από τη βρύση. Για να ξεπλυθούν μόνιμα τοποθετημένα πιάτα, χρησιμοποιούνται τα σημεία ξεπλύματος που είναι εγκατεστημένα στις ομπρέλες, στα οποία βρίσκεται το απορρυπαντικό. Τυπικά, στα φίλτρα με μόνιμα στερεωμένες πλάκες λειτουργεί ένα αυτόματο σύστημα καθαρισμού στο τέλος κάθε εργάσιμης ημέρας: τα φίλτρα πλένονται σε θερμοκρασία 60-80 ° C και πίεση 2-5 bar. Το αυτόματο σύστημα καθαρισμού μπορεί να συνδυαστεί με σύστημα πυροπροστασίας.
Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική συγκράτηση σωματιδίων ελαίου με φίλτρα λαδιού στον σχεδιασμό εξαερισμού, η ταχύτητα διέλευσης του αέρα μέσω του φίλτρου πρέπει να τοποθετηθεί στην περιοχή από 0,8-1,5 m / s. Τα φίλτρα λαδιού βρίσκονται σε μια γωνία 45-60 ° - σε αυτή τη θέση, η δυνατότητα συλλογής σωματιδίων πίσω στην επιφάνεια μαγειρέματος εξαλείφεται. Η θερμοκρασία της επιφάνειας των φίλτρων λαδιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 100 ° C. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα σωματίδια ελαίου που καθιζάνουν στο φίλτρο εξατμίζονται μερικώς και διεισδύουν στον αεραγωγό, ενώ τα υπόλοιπα διαλύονται στις πλάκες και σχηματίζουν μια κρούστα πάνω τους.

Σχεδιασμός εξαερισμού: Κατανάλωση αέρα απαγωγής

Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού για κουζίνες, ο κύριος δείκτης είναι η ροή αέρα μέσω του καπό.
Μια ομπρέλα χαμηλής ροής μπορεί να είναι μη λειτουργική, με αποτέλεσμα ο μολυσμένος αέρας να εξαπλώνεται μέσα από το δωμάτιο. Όταν η κατανάλωση αέρα είναι πολύ υψηλή, εμφανίζεται περιττή σπατάλη ενέργειας.
Είναι σημαντικό να καθορίσετε τη βέλτιστη ροή αέρα για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Η ροή αέρα καθορίζεται ανάλογα με τον τύπο του εξοπλισμού για το μαγείρεμα, τον τύπο της ομπρέλας, το ύψος της εγκατάστασής του, τη διαθεσιμότητα των κουρτινών, τον τύπο του φαγητού που προετοιμάζεται, καθώς και τις ροές αέρα που υπάρχουν στο δωμάτιο. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τον προσδιορισμό της κατανάλωσης αέρα στο σχεδιασμό του εξαερισμού της κουζίνας:

Για μια οπτική σύγκριση των αποτελεσμάτων των υπολογισμών σε αυτά, ας πάρουμε ως παράδειγμα το καυτό κατάστημα της σχολικής καντίνας:

 • Ηλεκτρική φριτέζα (φόρτωση 30 κιλών, 10 λίτρα λαδιού) 7,5 kW
 • Σόμπα - 4 καυστήρες (11,5 kW) + φούρνος φούρνου (5 kW)
 • Ηλεκτρική μαρμίτη σε υδατόλουτρο (60 λίτρα) 15 kW
 • Τηγάνι ηλεκτρικό 15 kW
 • Convectomat ηλεκτρικό (6 επίπεδα) 10 kW

Έτσι, η θερμική καταπόνηση αυτού του θερμού καταστήματος είναι:

(7,5 + 11,5 + 5 + 15 + 15 + 10) χ 1000/15 = 4267 W / sq

Για σύγκριση: σύμφωνα με το MGSN 4.14-98 "στα θερμά καταστήματα, η θερμική καταπόνηση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200-210 W ανά 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. m της περιοχής παραγωγής ».

1. Μέθοδος συναλλαγματικών ισοτιμιών

Ο Hermann Recknagel, με βάση τη γερμανική μέθοδο VDI 20.52, συνιστά τις ακόλουθες τιμές για την συναλλαγματική ισοτιμία του αέρα ανάλογα με το σκοπό και το ύψος του καταστήματος:

Η μέθοδος των συναλλαγματικών ισοτιμιών χρησιμοποιείται για τον γρήγορο προσδιορισμό της ροής του αέρα στην αρχή του σχεδιασμού, αλλά για τον υπολογισμό των καταστημάτων ζεστού νερού θεωρείται πολύ κατά προσέγγιση και δεν χρησιμοποιείται η κύρια μέθοδος υπολογισμού.

Για το ζεστό κατάστημα μας, ο ρυθμός ροής του αέρα εξάτμισης θα είναι:

15 χ 3 χ 30 = 1350 m3 / h

2. Μέθοδος ταχύτητας αναρρόφησης

Εγγυημένη απομάκρυνση των αιωρούμενων σωματιδίων και οσμές εξασφαλίζεται παρατηρώντας την ελάχιστη απαιτούμενη ταχύτητα του αέρα στους μετωπιαίους και πλάγιο επίπεδο περικλείεται μεταξύ του άκρου του θερμικού εξοπλισμού (πλάκα) και της κάτω ακμής του θόλου. Τα μέρη που γειτνιάζουν με τους τοίχους δεν συμμετέχουν στον υπολογισμό. Ανάλογα με τον τύπο του εξοπλισμού διεργασιών η ταχύτητα αυτή βρίσκεται μεταξύ 0.2 m / s (για έναν πίνακα ατμού) έως 0,5 m / s (για ένα βαθύ τηγάνι). Η μέση ταχύτητα θεωρείται ότι είναι 0,3 m / s. Πιστεύεται ότι για την αποτελεσματική εργασία η ομπρέλα θα πρέπει να ενεργεί ως προς τις διαστάσεις του εξοπλισμού κατά 150... 300 mm.

Για το ζεστό κατάστημα της εν λόγω τραπεζαρίας: πάνω από τον τεχνολογικό εξοπλισμό (συνολικές διαστάσεις 900x4000 mm) τοποθετείται τοίχος 1200x4000 mm. Το ύψος του μπλοκ τεχνολογικού εξοπλισμού είναι 850 mm, το ύψος του καλύμματος είναι 1900 mm, οι πλάτες και οι πλευρικές επιφάνειες ανάμεσα στην ομπρέλα και τον εξοπλισμό είναι δίπλα στους τοίχους.

Προσδιορίστε την περιοχή των αεροπλάνων που οριοθετούνται από τις άκρες της κουκούλας και του εξοπλισμού:

Μήκος του επιπέδου: 4,0 m

((1.2-0.9) 2 + (1.9-0.85) 2) 1/2 = 1.05 m

Η επιφάνεια μέσω της οποίας περνά ο αέρας:

4.0 x 1.05 = 4.2 τετρ. Μ

Έχοντας υιοθετήσει ταχύτητα 0,3 m / s, έχουμε ένα ρυθμό ροής καυσαερίων:

4.2 χ 0.3 χ 3600 = 4536 m3 / h

Θα πρέπει να προσέξουμε το γεγονός ότι αν οι πλευρικές επιφάνειες της ομπρέλας δεν προσκολληθούν στους τοίχους, τότε η ροή του αέρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη (της τάξεως των 7100 m3 / h).

Η μέθοδος της ταχύτητας αναρρόφησης είναι απλή και εγγυάται την κανονική λειτουργία της ομπρέλας για την αφαίρεση του καπνού, του ατμού και της θερμότητας. Αυτή η μέθοδος συνιστάται να χρησιμοποιείται ως επαλήθευση για άλλα προγράμματα υπολογισμού και μόνο για παραδοσιακές ομπρέλες.

3. Μέθοδος χωρητικότητας εξοπλισμού

Η μέθοδος χωρητικότητας εξοπλισμού βασίζεται στο Γερμανικό VDI 20.52. Αυτό το έγγραφο περιλαμβάνει πίνακες που δίνουν συγκεκριμένες ποσότητες ρητής και λανθάνουσας θερμότητας που απελευθερώνεται από τον εξοπλισμό σε χώρο για 1 kW παροχής ισχύος στον εξοπλισμό επεξεργασίας.

Αυτή η τεχνική είναι καλή επειδή δικαιολογεί επιστημονικά τη διάχυση θερμότητας κάθε τύπου εξοπλισμού.

Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν το γεγονός ότι το VDI 20.52 αναπτύχθηκε το 1984. από τότε, ο τεχνολογικός εξοπλισμός έχει αλλάξει. Κατά συνέπεια, ορισμένες τιμές της φαινόμενης και λανθάνουσας θερμότητας απαιτούν επαλήθευση.

Με βάση αυτή τη μέθοδο, οι κατασκευαστές εξοπλισμού συνέταξαν πίνακες για πραγματικό τεχνολογικό εξοπλισμό:

Για κάθε κομμάτι του εξοπλισμού, πρέπει να πολλαπλασιάσετε την ισχύ με τον συντελεστή ταυτόχρονης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τη μη σύγχρονη λειτουργία της συσκευής θερμικής επεξεργασίας σε πλήρη ισχύ. Εάν αυτός ο συντελεστής δεν είναι γνωστός, τότε λαμβάνεται από τον πίνακα:

Επιστρέφοντας στο παράδειγμα της σχολικής καντίνας, θα υπολογίσουμε το κόστος του αέρα για τον εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος σε αυτό:

Υποθέτοντας έναν παράγοντα ταυτόχρονης διάρκειας 0,65, λαμβάνουμε τη συνολική ροή αέρα που απομακρύνεται από το κατάστημα ζεστού νερού:

(1058 + 2482 + 600 + 2415 + 500) χ 0.65 = 4585 m3 / h

4. Μέθοδος τύπου εξοπλισμού

Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, η ροή αέρα καθορίζεται για κάθε μονάδα εξοπλισμού διεργασίας και στη συνέχεια αθροίζεται.

Μπορεί να φανεί ότι αυτή η τεχνική λαμβάνει υπόψη την περιοχή του εξοπλισμού παραγωγής καυσίμων, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη την ισχύ του. Για το κυλικείο που υπολογίζεται από εμάς, το κόστος του καυσαερίου με τη μέθοδο αυτή θα είναι:

Λαμβάνοντας υπόψη τον συντελεστή ταυτόχρονης μεταβολής (0.65), λαμβάνουμε τη συνολική ροή αέρα που αφαιρείται από το κατάστημα ζεστού νερού:

(1000 + 1300 + 500 + 1000 + 1000) x 0,65 = 3120 κυβικά μέτρα ανά ώρα

Μπορούμε να δούμε πόσο λανθασμένη είναι η μέθοδος υπολογισμού πολλαπλότητας για μια σύγχρονη κουζίνα κορεσμένη με εξοπλισμό παραγωγής καυσίμων. Εφιστάται η προσοχή στο γεγονός ότι οι ευρωπαίοι μηχανικοί δεν μπερδεύονται από το ρυθμό της ανταλλαγής αερίων στο καυτό κατάστημα με 70... 100 ανταλλαγές την ώρα. ενώ η κινητικότητα του αέρα περιορίζεται στα 0,3-0,5 m / s.

Η ροή αέρα που λαμβάνεται με τις μεθόδους που περιγράφονται (εκτός από τη μέθοδο πολλαπλότητας) παρέχεται για τους παραδοσιακούς απορροφητήρες σχεδιασμού. Όσον αφορά το σύστημα οροφών φίλτρων, το εκτιμώμενο κόστος θα πρέπει να μειωθεί κατά 20... 25%, στους απορροφητήρες εισαγωγής και εξαγωγής - κατά 30... 40%.

Η κατανάλωση ισχύος του συστήματος εξαερισμού είναι περίπου 30% του σύγχρονου επαγγελματία κατανάλωση ενέργειας κουζίνας (το υπόλοιπο κόστος - επεξεργασία θερμικής τροφίμων 30%, 10% ψύξης, ζεστό νερό 15%, πλυντήριο πιάτων 15%). Οι οροφές φιλτραρίσματος και οι ομπρέλες τροφοδοσίας και εξαγωγής επιτρέπουν τη σημαντική εξοικονόμηση του μεριδίου της ενέργειας που παρέχεται με τον εξαερισμό και ως εκ τούτου εισάγονται ενεργά. Οι στατιστικές δείχνουν ότι στη Γαλλία, είναι τώρα περίπου 50% του ζεστού καταστήματα είναι εξοπλισμένα με συμβατικά κουκούλες, περίπου 23% - της προσφοράς και της εξάτμισης ομπρέλες εισαγωγής αέρα και περίπου 27% - το ανώτατο όριο φιλτραρίσματος.

Σχεδιασμός εξαερισμού: Αγωγοί

Οι αεραγωγοί σε συστήματα με απορροφητήρες έχουν κάποιες διαφορές από τους αεραγωγούς που χρησιμοποιούνται σε άλλα συστήματα εξαερισμού. Αυτές οι διαφορές οφείλονται στην ανάγκη διατήρησης ενός ελάχιστου κινδύνου πυρκαγιάς που προκαλείται από την παρουσία σωματιδίων ελαίου στο ρεύμα αέρα σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας. Το πρώτο πράγμα που διακρίνει αυτόν τον αεραγωγό είναι τα παχύτερα μεταλλικά φύλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του και οι αεροστεγείς συνδέσεις των αεραγωγών κατά τη συγκόλληση.
Τα οριζόντια τμήματα που βρίσκονται στο σύστημα αγωγού μεταξύ χοάνη απαγωγής και του κορμού του άξονα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη, δηλ. Κ Στις περιοχές αυτές υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω του ελαίου που συσσωρεύονται σε αυτά τα σωματίδια. Για να αποφευχθεί η συσσώρευση των σωματιδίων ελαίου και πτώση πίεσης, σύμφωνα με τα πρότυπα DIN, όπως επιτρεπτό μέγιστο των τεσσάρων δακτύλων στον αέρα μετά την έξοδο από τον απορροφητήρα.
Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της εγκατάστασης του αγωγού στο κάτω μέρος του, υπάρχουν χώροι για τον καθαρισμό των συσσωρευτών ρύπων.
Μέχρι πρόσφατα, οι αγωγοί καυσαερίων από ομπρέλες λαμβάνει ταχύτητα του αέρα ίση με 10 m / s. Το πρότυπο Εθνική Ένωση ΗΠΑ για υδραυλικές μονάδες (NFPA 96) δήλωσε ότι, εάν η ταχύτητα του αέρα εξάτμισης πέφτει κάτω από 7,5 m / s, τότε η ροή του αέρα δεν επαρκεί για να αρθούν όλα τα ρύπων που παράγονται στη διαδικασία μαγειρέματος, και οδηγεί σε συσσώρευση τους στον αγωγό. Η ταχύτητα του αέρα πάνω από 13 m / s προκαλεί πρόβλημα της αύξησης της δόνησης και ήχου στον αγωγό.
Ωστόσο, ως αποτέλεσμα πρόσφατων μελετών, διαπιστώθηκε πιθανό σφάλμα στα κριτήρια αυτά. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, εάν το δίκτυο των αεραγωγών είναι αεροστεγές και εάν η θερμοκρασία της ρυπανθείσας ροής αέρα διατηρείται σταθερή, η συσσώρευση ρύπων δεν αυξάνεται ακόμη και σε χαμηλή ταχύτητα αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, η καλή σφράγιση των αεραγωγών από την κουκούλα είναι εξαιρετικά σημαντική. Ως εκ τούτου, στα πρότυπα της Εθνικής Ένωσης Ηνωμένων Πολιτειών για υδραυλικές κινήσεις (NFPA 96), το ελάχιστο όριο ταχύτητας αέρα μειώθηκε στα 2,5 m / s.
Στον αγωγό αέρα από την κουκούλα δεν θα πρέπει να είναι τα τυχόν εμπόδια όπως είναι οι βαλβίδες και άλλες παρόμοιες συσκευές, t. Για να. Θα συμβάλλουν στη συσσώρευση των ρύπων στις αεραγωγούς. Για αεροδυναμική αγωγός σύνδεση χωρίς πτερύγια από κουκούλες, ο αριθμός των οποίων μπορεί να είναι περισσότερα από ένα, τα κατάλληλα μέτρα, ιδίως, δυνατή η ρύθμιση πρέπει να λαμβάνεται η εμπέδηση φίλτρο λαδιού. Ωστόσο, όταν συνδέονται δύο ομπρέλες, ένα από τα οποία συγκεντρώνει σωματίδια ελαίου και το άλλο συλλέγει ατμό, είναι αποδεκτό να μεταβάλλονται οι ταχύτητες σε διάφορα μέρη του συστήματος για να εξισορροπηθεί το σύστημα. Επιπλέον, ορισμένοι κατασκευαστές ομπρέλες ως πρόσθετη προσφορά υπηρεσίας εξισορροπούν τον εξοπλισμό τους.
Το ιδανικό σύστημα με χοάνη απαγωγής είναι ένα σύστημα στο οποίο ο αγωγός ταχύτητα του αέρα είναι χαμηλή, μία μικρή απώλεια πίεσης, η απώλεια πίεσης σε ομπρέλες ίδιοι μπροστά από το σύστημα αγωγών, ομπρέλες σύστημα ήχου του ίδιου τύπου.

Σχεδιασμός αερισμού: Ανεμιστήρες

Οι ανεμιστήρες εξάτμισης πρέπει να εγκαθίστανται μπροστά από τον χώρο όπου απελευθερώνεται αέρας στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας έτσι αρνητική πίεση στο δίκτυο αγωγών.
Για το σκοπό αυτό, όπως χρησιμοποιείται ευρέως στη Βόρεια Αμερική, οι ανεμιστήρες εξάτμισης χρησιμοποιούνται με μια προς τα πάνω απαλλαγή. Μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού τύπων ανεμιστήρων προτιμώνται φυγοκεντρικοί και διαμετρικοί ανεμιστήρες.
Αντιστάθμιση για τον αέρα εξαγωγής
Είναι απαραίτητο να αντισταθμιστεί η μεγάλη ροή αέρα που αφαιρείται από την κουζίνα μέσω των ομπρελών εξάτμισης. Ο τρόπος με τον οποίο ο αέρας που αφαιρείται μέσω της ομπρέλας θα αντισταθμιστεί είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξαερισμού. Οι αποφάσεις σχετικά με το θέμα αυτό πρέπει να λαμβάνονται με τις ακόλουθες συστάσεις:
Στις κουζίνες, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια αρνητική πίεση σε σύγκριση με τα παρακείμενα δωμάτια. Επομένως, για να αντισταθμιστεί ο αέρας που αφαιρείται από την κουζίνα μέσω των καυσαερίων και ένα σύστημα γενικής ανταλλαγής εξαερισμού, πρέπει να χρησιμοποιείται η ροή του αέρα από άλλους χώρους.
Κατά το σχεδιασμό ενός συστήματος εξαερισμού με μεγάλη ροή αέρα, υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας.
Στην περίπτωση χρήσης μη κλιματισμένου αέρα για εισροή στην κουζίνα, οι συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος είναι κακές.
Εκτός από τον επαρκή αέρα για αποτελεσματική αποζημίωση, η μέθοδος διανομής αέρα στο δωμάτιο είναι σημαντική.
Στην κουζίνα όλη την ώρα, πρέπει να διατηρηθεί η αρνητική πίεση και πρέπει να προσέξουμε το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία των ανεμιστήρων παραμένει ελάχιστο. Η ροή αέρα μέσω της καπνοδόχου, ειδικά σε μικρές κουζίνες και χώρους γρήγορου φαγητού, μπορεί να αντισταθμιστεί από τον αέρα που λαμβάνεται μέσω ανοιγμάτων στους τοίχους και τις πόρτες από τους παρακείμενους χώρους. Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα μικρό εστιατόριο και ένα εστιατόριο (δικαστήρια τροφίμων) εμπορικά κέντρα.
Το μεγάλο κόστος της ροής του αέρα από τα παρακείμενα δωμάτια στην κουζίνα μπορεί να παρέχεται με τη βοήθεια ανεμιστήρων (τέτοια συστήματα βρίσκονται κυρίως σε μεγάλες καφετέριες και εστιατόρια).
Το πρότυπο DIN VDI 2052 διαιρεί τις κουζίνες σε ομάδες, ανάλογα με τους δομικούς τύπους και τον αριθμό των μερίδων που εξυπηρετούνται. Σε κουζίνες όπου πραγματοποιείται έλεγχος θερμοκρασίας αισθητήρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα γενικό σύστημα εξαερισμού για την αντιστάθμιση του αέρα που αφαιρείται από την ομπρέλα. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι όταν αντισταθμίζεται το σύστημα για γενική ανταλλαγή εξαερισμού με ομπρέλες, ο αέρας απαιτείται να παρέχει μεγάλους όγκους αέρα, οι τεχνικές λύσεις του συστήματος εξαερισμού είναι αντιοικονομικές. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος έχουν αναπτυχθεί συστήματα εισροής, τα οποία βασίζονται στην αντιστάθμιση του μεγαλύτερου μέρους του αέρα που αφαιρείται από την ομπρέλα, παρέχοντας ένα ημισυμπυκνωμένο σημείο αέρα κοντά στην ομπρέλα. Δεδομένου ότι θα ήταν απαραίτητο να χωριστεί ο αέρας τροφοδοσίας από τη γενική ανταλλαγή κλιματισμού, η αρχή της ημισυκνώσεως πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών αυτόνομων συσκευών.

Σχεδιασμός του εξαερισμού: Συστήματα τροφοδοσίας

Οι εγκαταστάσεις αερισμού είναι, κατά κανόνα, συμπαγείς, εύκολα συναρμολογημένες μονάδες με υψηλό ρυθμό ροής αέρα. Συχνά, για να μην αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση ενέργειας, ο αέρας τροφοδοσίας δεν δροσίζει το καλοκαίρι, αλλά θερμαίνεται το χειμώνα. Για τη θέρμανση χρησιμοποιούνται θερμοσίφωνες συνδεδεμένες στο κοινό σύστημα παροχής θερμότητας. Στις περιπτώσεις όπου θεωρείται ασύμφορη ή αδύνατη η σύνδεση με το σύστημα παροχής θερμότητας, χρησιμοποιούνται θερμαντήρες αερίου. Οι μονάδες αερισμού μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα τεχνικό δωμάτιο ή στη σοφίτα ενός κτιρίου.
Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τις γεννήτριες ατμού, η άμεση έγχυση νερού μπροστά από την ομπρέλα χρησιμοποιείται για τη δημιουργία άνετων συνθηκών, δηλ. Ανανέωσης και ύγρανσης του αέρα. Χάρη σε αυτά τα φυτά, είναι δυνατό να θερμανθεί ο αέρας τροφοδοσίας το χειμώνα και η αδιαβατική ψύξη του το καλοκαίρι.
Ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να τροφοδοτηθεί με διάφορους τρόπους. Το πιο απλό από αυτά είναι η παροχή αέρα από τις οπές στο κάτω μέρος της ομπρέλας. Μια εναλλακτική λύση είναι η παροχή αέρα μέσω ενός ειδικού τεμαχίου που είναι μέρος του σχεδιασμού της ομπρέλας: στην περίπτωση αυτή, μπορεί να τροφοδοτηθεί φρέσκος αέρας από πάνω, μέσα από την ομπρέλα και δίπλα στο δέρμα. Οι διεξαγόμενες έρευνες δείχνουν τη μεγάλη απόδοση της παροχής αέρα από κάτω από την ομπρέλα.
Τα γερμανικά πρότυπα DIN αναφέρουν ότι η κίνηση αέρα από την ομπρέλα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο προσωπικό της κουζίνας. Όταν ο αέρας εργασίας φθάνει στον αέρα εργασίας, η ταχύτητά του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,25 m / s. Ένα σημαντικό σημείο εδώ καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του αέρα που αφαιρείται από την ομπρέλα (από 50 έως 75%) από μια τοπική εισροή με μη κλιματισμένο αέρα χωρίς να επηρεάζεται η εσωτερική του κατάσταση.
Ο στόχος του εναπομείναντος 50 ή 25% του αέρα τροφοδοσίας είναι η εξουδετέρωση του εισερχόμενου θερμού αέρα από το περιβάλλον, η οποία δεν τους επιτρέπει να εξαπλωθούν σε εσωτερικούς χώρους. Από αυτή την άποψη, μπορεί να είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιείτε συσκευές για τοπική ροή αέρα πάνω από τον εξοπλισμό μαγειρέματος, ειδικά εάν υπάρχει μεγάλη εκπομπή καπνού.
Η εξισορρόπηση μπορεί να γίνει κατανοητή ως η οργάνωση της κίνησης του αέρα στην απαραίτητη κατεύθυνση στο κτίριο και ως αεροδυναμική σύνδεση στο μηχανικό σύστημα αερισμού.
Πριν από το σχεδιαστή του συστήματος εξαερισμού, π.χ., ένα εστιατόριο μπορεί να αμφισβητηθεί για την αλίευση μολυσμένων θερμού αέρα, χωρίς να εξαπλώνεται και σε άλλα μέρη του κτιρίου, εκτινάσσεται προς τα έξω, η αρνητική πίεση πρέπει να διατηρηθεί στις εγκαταστάσεις εστιατόρια.
Για να εξασφαλιστεί η ροή του αέρα από τις αίθουσες του εστιατορίου στην κουζίνα, η πίεση στις αίθουσες πρέπει πάντα να είναι θετική. Στην κουζίνα υπάρχει αρνητική πίεση λόγω της γενικής ανταλλαγής εκχυλίσματος και τοπικής εκχύλισης από την ομπρέλα. Ωστόσο, σε χώρους όπως, για παράδειγμα, οι χώροι δημόσιας εστίασης (δικαστήρια τροφίμων) των εμπορικών συγκροτημάτων ή των ξενοδοχείων, όπου υπάρχουν μεγάλοι ανοικτοί χώροι, η κατάσταση είναι διαφορετική. Λόγω της συνεχούς ανταλλαγής αέρα, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο το σύστημα εξαερισμού δικαστηρίου τροφίμων αλλά και άλλα συστήματα αερισμού που λειτουργούν στο κτίριο.
Για την επιτυχία της εξισορρόπησης, είναι σημαντικό να συνεργαστούν οι ειδικοί για τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ενός κτιρίου και για το σχεδιασμό των μηχανικών συστημάτων.
Για παράδειγμα, σε εμπορικά κέντρα αίθριο χώρο εστίασης (δικαστήριο τροφίμων) πρέπει να τοποθετούνται στους πάνω ορόφους του κτιρίου οφείλεται στο γεγονός ότι ζεστό αέρας ανεβαίνει, και, ανεξάρτητα από το αίθριο κτιρίου έργο της περιοχής εστίασης, δεν διαχωρίζεται από το υπόλοιπο του συγκροτήματος, αέρας με οσμή και ρύπους θα απελευθερωθούν. Άλλα παραδείγματα ελέγχου οσμών, καθώς και τον έλεγχο της ροής του αέρα μεταξύ των δωματίων είναι ειδικές τρύπες στην πόρτα, χωρίζει την κουζίνα από τις γειτονικές δωμάτια, καλή μόνωση οροφής. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στο σχεδιασμό του συστήματος αερισμού είναι η ικανότητα να φιλοξενήσει την κουζίνα κοντά στην κατακόρυφο άξονα, δηλαδή. Κ, Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος με απορροφητήρα και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της φωτιάς, το οριζόντιο τμήμα του αέρα εξαγωγής από την κουκούλα πρέπει να είναι σύντομη.
Σχεδιασμός αερισμού: Προσαρμογή των συστημάτων εξαερισμού
Συνιστάται η έναρξη της εγκατάστασης του συστήματος αεραγωγών στην κουζίνα από τις κουκούλες εξαγωγής. Για τον προσδιορισμό της ροής κουκούλες ταχύτητα θα ήταν χρήσιμο να έχουμε τα στοιχεία των αποτελεσμάτων των μετρήσεων του κατασκευαστή του εξοπλισμού, δηλ. Κ Οι μετρήσεις που έγιναν πάνω στο αντικείμενο, μπορεί να περιέχει μέχρι 25% σφάλμα. Αφού προσδιοριστεί η απαιτούμενη ταχύτητα εξαγωγής αέρα, η ομπρέλα εξισορροπεί το τοπικό σύστημα εισροής με τις εγκαταστάσεις εξαερισμού της κουζίνας και των παρακείμενων δωματίων. Ρύθμιση της ροής αέρα του συστήματος εξαερισμού πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τον απαραίτητο κανόνα αέρα εξαερισμού μετρώντας τη ροή του αέρα. Κυρίως στην περίπτωση αυτή είναι η εισαγωγή ενός αυτόματου δεδομένων συστήματος ελέγχου που απαιτούνται για τη ρύθμιση του ρυθμού ροής αέρα: η ταχύτητα του ανεμιστήρα και η θέση των αποσβεστήρων στους διάφορους τρόπους λειτουργίας (όταν βρίσκεται επί ή εκτός της κουκούλας).
Κόστος ενέργειας

Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε για τον εξαερισμό στην κουζίνα

Κομψή κουκούλα κουζίνας

Οι άντρες των νοικοκυριών είναι γνωστό ότι προσπαθούν να κάνουν όλα τα μικρά πράγματα στο σπίτι με τα χέρια τους για να είναι σίγουροι για το αποτέλεσμα. Πιθανόν, επίσης, έχουν σκεφτεί την κοσμική σοφία ότι αν θέλετε, ότι έχει γίνει καλά, θα πρέπει να το κάνει αυτό καθαυτό.

Πολλοί σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την άνεση και την ομορφιά του εσωτερικού, και να φτάσετε στο σύστημα του εξαερισμού της κουζίνας.

Αλλά η τοποθέτησή του είναι ένα λεπτό θέμα και, χωρίς να γνωρίζετε τις αποχρώσεις, μπορείτε να κάνετε πολλά προβλήματα για τον εαυτό σας. Για να αποφύγετε ενοχλητικό πρόβλημα, πρέπει να γνωρίσετε την ερώτηση και, στη συνέχεια, να αρχίσετε να δημιουργείτε αερισμό κουζίνας με τα χέρια σας.

Το άρθρο μας, ελπίζουμε, θα σας επιτρέψει να καταλάβετε μερικά από τα σημεία που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα και θα σας πει πώς να κάνετε τον αερισμό στην κουζίνα με τα χέρια σας.

1 Οι κύριες λειτουργίες που ανατίθενται στον αερισμό της κουζίνας

Εκείνοι που ξοδεύουν αρκετό χρόνο πίσω από τη σόμπα, δεν χρειάζεται να περιγράψουμε τα οφέλη από τον καλό εξαερισμό στην κουζίνα. Ως εκ τούτου, μπορούμε να δώσουμε αρκετά επιχειρήματα για την αμφισβήτηση της καταλληλότητας των δαπανών για ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού στην κουζίνα.

Ο καλός εξαερισμός όχι μόνο διευκολύνει το έργο προετοιμασίας φαγητού, αλλά επίσης αποτρέπει τη διευθέτηση των προϊόντων μαγειρέματος από τα έπιπλα και τους τοίχους. Τα λίπη και τα σκουπίδια στα έπιπλα και τα αντικείμενα οικιακής χρήσης πιθανότατα δεν θα προσθέσουν στο δωμάτιο της αισθητικής, αντίθετα, μπορούν να κάνουν τη διαμονή τους σε ένα δωμάτιο δεν είναι άνετο.

Επιπλέον, ένα από τα προϊόντα της κουζίνας φυσικού αερίου είναι αναπόφευκτα μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο δεν είναι σε θέση να εκτρέψει ποιοτικά το φυσικό σύστημα αερισμού. Και η συσσώρευση αυτού του αερίου, το οποίο, στην πραγματικότητα, είναι δηλητήριο, επιζήμια για την υγεία και την υγεία των ανθρώπων σε αυτή την αίθουσα. Ως εκ τούτου, ο εξαερισμός της κουζίνας με μια σόμπα αερίου δεν είναι μόνο θέμα άνεσης, αλλά και της υγείας της οικογένειας.
στο μενού ↑

2 Ταξινόμηση των τύπων συστημάτων εξαερισμού στην κουζίνα

Κατά το σχεδιασμό του εξαερισμού της κουζίνας με τα χέρια του, πρώτα απ 'όλα θα πρέπει να αποφασίσετε τι είδους κουκούλα είναι πιο κατάλληλο για την κουζίνα, με την λανθασμένη επιλογή του τύπου της δεν οδηγεί σε ανεπιθύμητα χώρους ανάπλασης, ή παραβίαση του εσωτερικού κουζίνα. Ή αντίστροφα, αν τα σχέδιά σας περιλαμβάνουν μια ριζική αναδιαμόρφωση και μια πλήρη αλλαγή του εσωτερικού χώρου - τη σωστή επιλογή κάτω από το καπό του νέου εσωτερικό δεν είναι λιγότερο σημαντική.

Προς το παρόν, υπάρχουν πολλοί βασικοί τύποι αυτής της τεχνικής:

 • Κουκούλα θόλου - την παραδοσιακή και πιο κοινή επιλογή. Κατάλληλο για τις περισσότερες κλασικές κουζίνες.
 • Αναρτήθηκε - μια επίπεδη κουκούλα, συχνά τοποθετημένη μεταξύ της εστίας και του κρεμασμένου ντουλάπι. Δεν παραβιάζει το γενικό στυλ του εσωτερικού.
 • Γωνιακή κουκούλα - κατάλληλο για κουζίνες με μικρή περιοχή, στην οποία, λόγω έλλειψης χώρου, η σόμπα βρίσκεται στη γωνία.
 • Νησάκι - σχεδιασμένο για κουζίνες, η περιοχή του οποίου σας επιτρέπει να τοποθετήσετε την εστία σε ένα περίεργο νησί στο κέντρο της αίθουσας. Αυτή η κουκούλα είναι εγκατεστημένη για να φέρει το εσωτερικό του δωματίου πιο κοντά στην εμφάνιση της επαγγελματικής κουζίνας.
 • Ενσωματωμένη κουκούλα - τοποθετημένο στο ντουλάπι, κρύβοντας από τα αδιάκριτα μάτια το κύριο μέρος του, καθώς και αγωγοί αέρα. Μια εξαιρετική επιλογή για όσους δεν θέλουν να παραβιάσουν το στυλ και το εσωτερικό σχεδιασμό.

Έχοντας καθορίσει ποιο είδος καπό είναι κατάλληλο για εσάς, μπορείτε να αρχίσετε να μελετάτε τις περιπλοκές της εκτέλεσης εργασιών για την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού σας.
στο μενού ↑

2.1 Αυτο-συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση των συστημάτων κουζίνας εξαερισμού

Κατά την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού με τα χέρια σας, είναι σημαντικό να υπολογίσετε αρχικά την απαιτούμενη ισχύ εξόδου. Η λανθασμένη επιλογή απόδοσης είναι γεμάτη με λάθος λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

Κομψή κουκούλα κουζίνας

Υπολογισμός της ισχύος του καλύμματος - εγγύηση της σωστής λειτουργίας του συστήματος

Υπάρχει ένας τυποποιημένος τύπος για τον υπολογισμό της ισχύος εξόδου: αυτός είναι ο όγκος του δωματίου πολλαπλασιασμένος επί 12. Ο όγκος του δωματίου μπορεί εύκολα να υπολογιστεί πολλαπλασιάζοντας την έκταση του κατά το ύψος. Και το σχήμα 12 - είναι το συνιστώμενο πρότυπο για τον αριθμό των ενημερώσεων αέρα στην κουζίνα για μια ώρα.
στο μενού ↑

2.2 Επιλέγοντας τους σωστούς αγωγούς για το σύστημα εξαερισμού

Τον υπολογισμό της απαιτούμενης ισχύος αναρρόφησης, θα πρέπει επίσης να πάρετε ένα σωλήνα για να συνδέσετε τον απορροφητήρα σε έναν άξονα αερισμού, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο με τη διάλυση κρύβει μάσκα. Μόνο η επιλογή της σωστής διαμέτρου και του μήκους του σωλήνα θα διασφαλίσει τη βέλτιστη απόδοση του συστήματος εξαερισμού.

Οι πιο συνηθισμένες επιλογές είναι οι πλαστικοί σωλήνες και οι κυματοειδείς σωλήνες. Η διάμετρος του αγωγού θα πρέπει να επιλέγεται με βάση τις διαστάσεις της εξόδου εξαγωγής της κουκούλας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταστήσετε σωλήνα μικρότερης διαμέτρου, καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια της απόδοσης του συστήματος και αυξημένο επίπεδο θορύβου κατά τη λειτουργία του.

Κατά την εγκατάσταση ενός σωλήνα που συνδέει την κουκούλα με τον άξονα εξαερισμού, είναι επιθυμητό να αποφευχθεί ένας μεγάλος αριθμός αιχμηρών στροφών του αγωγού, καθώς αυτό θα επηρεάσει αναπόφευκτα τη δύναμη. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς περιστροφές, είναι επιθυμητό να τα κάνετε ομαλά, με μεγάλη ακτίνα ή μία κάμψη 90 μοιρών για να παράγετε σε δύο στάδια των 45.

Αγωγοί για κουκούλες

Όταν αφαιρείτε τον αεραγωγό όχι στον άξονα εξαερισμού, αλλά αμέσως στον δρόμο, η έξοδος του σωλήνα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με σχάρα και βαλβίδα ελέγχου. Η διακοσμητική μάσκα θα χρησιμεύσει ως προστασία έναντι ξένων αντικειμένων που εισέρχονται στον αγωγό και η βαλβίδα ελέγχου δεν θα επιτρέψει στις ροές αέρα να δημιουργήσουν ένα βύθισμα επιστροφής.

Η σημασία του κατάλληλου αερισμού του φρέσκου αέρα

Σε αντίθεση με την εποχή που η προβλεπόμενη πλειοψηφία των πολυκατοικιών, καθώς και τα στοιχεία εξαερισμού υπολογίζεται με βάση τη δυναμικότητα των ξύλινων παραθύρων, η σημερινή επίπεδη ως επί το πλείστον είναι ήδη εξοπλισμένα με πλαστικά παράθυρα που επιτρέπουν πολύ λιγότερο εξωτερικό αέρα.

Αυτό θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ο αέρας θα αρχίσει να ρέει από τα υπόλοιπα δωμάτια του διαμερίσματος, καθώς και από τον άξονα αερισμού που βρίσκεται στο μπάνιο. Αφού εξαλείψαμε ένα πρόβλημα, θα κάνουμε τα εξής. Μπορείτε να αποφύγετε αυτό με την κατασκευή στον εξωτερικό εξαερισμό τοίχου. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα κομμάτι σωλήνα, μέσω του οποίου, με την αραίωση της ατμόσφαιρας στην κουζίνα, ο αέρας αρχίζει να ρέει από το εξωτερικό.

Ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένο με μια σχάρα και μία βαλβίδα ελέγχου, αλλά τώρα αυτή η βαλβίδα δεν επιτρέπει πια να βγαίνει ο αέρας από την κουζίνα. Ένα πλέγμα, παραδοσιακά, προστατεύει τον αγωγό από το να πάρει συντρίμμια και ξένα αντικείμενα. Βρίσκονται καλύτερα πίσω από το ψυγείο, έτσι ώστε ο αέρας που έρχεται από το εξωτερικό, είχε χρόνο να θερμανθεί ελαφρώς.

Η διάμετρος του σωλήνα τροφοδοσίας θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση την ισχύ έλξης, καθώς και την ένταση της χρήσης του. Για να μην περιπλέξετε την εργασία σας, μερικές φορές, σε χαμηλή ισχύ εκκόλαψης, αρκεί να εξοπλίσετε ένα πλαστικό παράθυρο στην κουζίνα με βαλβίδα παροχής.

Να είναι ή να μην κατεδαφιστεί το κουτί εξαερισμού;

Πολλοί, κατά τον επανασχεδιασμό της κουζίνας, αποφασίζουν να κατεδαφίσουν το κουτί εξαερισμού, το οποίο, κατά τη γνώμη τους, δεν αποφέρει κανένα όφελος, αλλά αναλαμβάνει μόνο το χρήσιμο χώρο του δωματίου. Να το κάνετε σε κάθε περίπτωση αδύνατο.

Αυτό το κουτί δεν είναι μόνο ένα στοιχείο του εσωτερικού. Είναι επίσης μέρος του γενικού συστήματος αερισμού του σπιτιού και η κατεδάφισή του θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε δυσλειτουργία του αγωγού εξαερισμού. Όχι μόνο αυτό θα βλάψει τον αερισμό του διαμερίσματός σας, έτσι και οι μυρωδιές των γειτονικών διαμερισμάτων μπορούν να γίνουν οι σταθεροί σας επισκέπτες.

Αγωγοί για εκχυλίσματα (ορθογώνια)

Επιπλέον, η κατεδάφιση του κιβωτίου απλώς απαγορεύεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, αν ανιχνευθεί από τις αρμόδιες αρχές μη εξουσιοδοτημένη ανάπλαση αυτού του τύπου. Εκτός από τις ποινές, μπορεί επίσης να χρειαστεί να επαναφέρετε το κουτί εξαερισμού στην κουζίνα.

Έτσι, αν αλλάξετε τη διάταξη του δωματίου, αυτή η δυνατότητα πρέπει να απορριφθεί. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί, είναι δυνατό να παραχθεί το διακοσμητικό του φινίρισμα, το αρμονικά να το γράψει στο στυλ του εσωτερικού.
στο μενού ↑

2.3 Κανόνες λειτουργίας και πρόληψης των συστημάτων κουζίνας εξαερισμού

Η σωστή λειτουργία είναι η εγγύηση της αποδοτικότητας του συστήματος

Όταν εγκαθιστάτε και χρησιμοποιείτε το σύστημα εξαερισμού στην κουζίνα, ένας σημαντικός κανόνας πρέπει να είναι "μην κάνετε κακό". Η παρέμβαση στο αρχικό σύστημα εξαερισμού σε περίπτωση ανακατασκευής κουζίνας πρέπει να είναι εκείνη που θα βελτίωνε το αρχικό σύστημα εξαερισμού, αντί να μειώσει την απόδοσή του.

Όπως προαναφέρθηκε, κατά την εκπόνηση του συστήματος εξαερισμού και ανάπλαση των χώρων, είναι απαραίτητο να αρνηθεί την κατεδάφιση του αγωγού εξαερισμού, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για εσάς και τους γείτονές σας.

Η εσφαλμένη επιλογή της ισχύς σχεδίασης επηρεάζει επίσης την απόδοση του συστήματος εξαερισμού. Η υπερβολικά μικρή κουκούλα δεν μπορεί να καθαρίσει τον αέρα εγκαίρως και πολύ ισχυρή για έναν συγκεκριμένο όγκο χώρου θα οδηγήσει σε ανισορροπία των ροών του αέρα.

Επίσης, μία από τις εγγυήσεις μακροχρόνιας λειτουργίας του συστήματος είναι η έγκαιρη πρόληψή του.

Η έγκαιρη πρόληψη - ως δέσμευση της μακροζωίας και ένας τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα

Είναι γνωστό ότι κατά τη λειτουργία οποιουδήποτε εξοπλισμού είναι καλύτερο να πραγματοποιηθεί προληπτική συντήρηση εγκαίρως παρά να πραγματοποιηθούν στη συνέχεια δαπανηρές επισκευές. Η πρόληψη των συστημάτων αερισμού πρέπει να πραγματοποιείται τακτικά και αυτή είναι μια αρκετά απλή διαδικασία, η οποία μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με το χέρι, χωρίς τη συμμετοχή ειδικών.

Βιομηχανικές κουκούλες με ισχυρό κινητήρα

Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, οι αεραγωγοί πρέπει να επιθεωρούνται και, αν είναι απαραίτητο, να καθαρίζονται από αιθάλη και σκόνη. Επίσης, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε την σχάρα που βρίσκεται στο άκρο του αγωγού εξαγωγής, αν βγάλει. Είναι εξίσου σημαντικό να καθαρίσετε και να καθαρίσετε τον εξαερισμό.

Η πρόληψη της σχάρας γράσου που βρίσκεται στην κουκούλα πρέπει να πραγματοποιείται καθώς συμβαίνει μόλυνση. Μερικές φορές σχάρα αρκεί να πλένετε με ζεστό σαπουνόνερο, χωρίς να χρησιμοποιείτε επιθετικά απορρυπαντικά και σκληρές μεταλλικές βούρτσες.

Η εσφαλμένη επιλογή απορρυπαντικού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη σχάρα, καταστρέφοντας την επικάλυψη. Και η συχνότητα αντικατάστασης του φίλτρου άνθρακα πρέπει να υπολογιστεί, με βάση την ένταση της χρήσης της κουκούλας.

Γενικά, το θέμα της εγκατάστασης του ίδιου του συστήματος εξαερισμού είναι αρκετά ευρύ, αλλά ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο σας βοήθησαν να μάθετε μερικές από τις αποχρώσεις που σχετίζονται με αυτό το είδος εργασίας. Και το σύστημα εξαερισμού, που εγκαθίσταται από τον εαυτό σας, θα εξυπηρετεί τακτικά, θα ικανοποιεί τη λειτουργικότητά του και θα συμπληρώνει το εσωτερικό της κουζίνας.
στο μενού ↑