Τμήμα II. ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Σε συστήματα αερισμού με κινήσεις αέρα φυσικό είδος διαμέσου των αγωγών αέρα λόγω της διαφοράς των βαρών όγκου ψυχρού (εξωτερικό) και ζεστό (εσωτερική) αέρα. Στην περίπτωση αυτή, παρόμοια με τα συστήματα θέρμανσης νερού με φυσική κυκλοφορία, υπάρχουν δύο στηλών αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες: έξω από το κρύο δωμάτιο, η εσωτερική θερμή Εάν ο χώρος προφυλακτήρα (στα κάτω και άνω τμήματά του) να κάνει δύο τρύπες, για παράδειγμα για να ανοίξει τις άνω και κάτω τραβέρσες του παραθύρου, το εξωτερικό Ο ψυχρός αέρας ως βαρύτερος θα μετατοπίσει τον εσωτερικό αναπτήρα και θα εισέλθει στο δωμάτιο μέσω του κατώτερου κατόπτρου. Ο εσωτερικός αέρας σε ίσες ποσότητες θα αφαιρεθεί μέσω του ανώτερου κατόπτρου. Ωστόσο, δεδομένου ότι η διαφορά στο βάρος όγκου ψυχρού και θερμού αέρα πολύ μικρή ταχύτητα αέρα σε συστήματα κανάλια με φυσική κυκλοφορία είναι μικρή, και η οριζόντια μήκος του αγωγού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8 m. Συχνά, αυξάνοντας την ένταση του φυσικού παρόρμηση αερισμού καταφύγει σε θερμό αέρα εξάτμισης. Για το σκοπό αυτό, αεραγωγούς εξαγωγής δίπλα ανοίγοντας καμινάδα ή σύστημα εξαερισμού άξονες εδράζουν εκτροπείς. Η ροή του εξωτερικού αέρα, χτυπώντας το εκτροπέα και ρέει γύρω από αυτό, δημιουργεί ένα κενό στην περίμετρο, μέσω της οποίας αναρροφάται αέρας ανακτάται. Το κενό που δημιουργείται από τον εκτροπέα και η απόδοση του τελευταίου εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου και μπορεί να προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας ένα γράφημα. Στο γράφημα η τετμημένη κατατεθεί αναλογίες ταχύτητα του αέρα στο σωλήνα εξαερισμού πρόκειται να περατωθεί ταχύτητα vB m / s, και ο άξονας των τεταγμένων - η αναλογία αξία της κατάθλιψης που δημιουργείται από τον άνεμο, δηλητήριο kg / m2 με το δυναμικό (υψηλής ταχύτητας), την πίεση του ανέμου εκτροπής

Τα συστήματα εξαερισμού με φυσικό κίνητρο χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρά εστιατόρια (σνακ μπαρ, αγροτικά καντίνες, αίθουσες τσαγιού κλπ.).

Με διακοπτόμενη λειτουργία συστήματα εξαερισμού Κατανάλωση θερμότητας για ακτινοβολία και απώλειες λόγω μεταφοράς μέσω παραθύρων

Σύστημα εξαερισμού ρυθμίζει την ανταλλαγή αέρα για να δημιουργήσει περιβάλλον εσωτερικού αέρα, ευνοϊκή

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ. Εξαερισμός · Εξαερισμός αέρα. ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ.

Σε υπόγειους χώρους στάθμευσης συστήματα εξαερισμού πρέπει να είναι χωριστά για κάθε όροφο.

Με διακοπτόμενη λειτουργία συστήματα εξαερισμού κατανάλωση θερμότητας για ακτινοβολία και απώλειες που οφείλονται στη μεταφορά μέσω

Στα συστήματα εξαερισμού των θερμαινόμενων κτηνοτροφικών μονάδων. Σε κτίρια, διάφορα συστήματα εξαερισμού..

Κατά τον υπολογισμό της θερμικής απόδοσης του εναλλάκτη θερμότητας συστήματα εξαερισμού Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι η θερμοκρασία

Συστήματα εξαερισμού έχουν παρόμοιο σχεδιασμό, σχεδιάζονται σε συνδυασμό με συστήματα καναλιών εξαερισμού

Χαρακτηριστικά ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού

Τα συστήματα εξαερισμού είναι ένα υποχρεωτικό στοιχείο οποιουδήποτε δωματίου. Δεν κυκλοφορούν μόνο μάζες αέρα, αλλά βοηθούν επίσης στη διατήρηση μιας άνετης θερμοκρασίας, να απαλλαγούν από δυσάρεστες οσμές στο σπίτι και να εκτελούν πολλές άλλες λειτουργίες. Τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού διακρίνουν μεταξύ φυσικών και μηχανικών συστημάτων εξάτμισης.

Ο φυσικός αερισμός λειτουργεί με βάση τη διαφορά πίεσης και θερμοκρασίας

Οφέλη

Ο εξαερισμός με μια φυσική ποιοτική ώθηση λειτουργεί με τη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης αέρα μέσα και έξω από το δωμάτιο. Περιλαμβάνει όχι μόνο παράθυρα και παράθυρα, αλλά και ειδικά κανάλια αέρα, μέσω των οποίων η ροή του αέρα διεισδύει μέσα και έξω από το δωμάτιο. Το φυσικό σύστημα εξαερισμού είναι καλό στο ότι λειτουργεί από μόνο του, χωρίς τη χρήση πρόσθετων συσκευών. Επιπλέον, ο εξαερισμός με φυσικό κίνητρο για την κίνηση του αέρα έχει πολλά άλλα πλεονεκτήματα.

 • Είναι πολύ φτηνό, αν δεν συνδέσετε επιπλέον αγωγούς εξαγωγής καυσαερίων και τροφοδοσίας, είναι ήδη στο σπίτι σας λόγω παραθύρων και θυρών.
 • Για την εγκατάσταση πρόσθετων καναλιών αέρα, δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός ή δεξιότητες, δεν χρειάζεται να προσκαλείτε ειδικοί τρίτων, μπορείτε εύκολα να κάνετε όλη τη δουλειά μόνοι σας.
 • Όταν εγκαθιστάτε αυτόν τον εξαερισμό, επιτυγχάνετε υψηλή απόδοση της λειτουργίας του - η κίνηση του αέρα πραγματοποιείται σε επαρκή ποσότητα ώστε να εξαερίζεται τα δωμάτια σχεδόν οποιουδήποτε μεγέθους.

Ο φυσικός αερισμός μπορεί επίσης να ταξινομηθεί σε αυθόρμητη και οργανωμένη. Το πρώτο έργο σε βάρος της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης, και το δεύτερο - ειδικά κατασκευασμένα ανοίγματα.

Αερισμός με τα χέρια

Για να κάνετε το σύστημα φυσικού αερισμού με τα χέρια σας, πρέπει να δώσετε προσοχή σε σημαντικά σημεία.

 • Υλικό του κτιρίου - για παράδειγμα, το δέντρο είναι εξαιρετικό για ένα σύστημα εξαερισμού, γιατί το ίδιο το υλικό είναι «αναπνέει» και ενεργά αναπνέει, δημιουργώντας ένα άνετο μικροκλίμα στο σπίτι. Αλλά σε σκυρόδεμα και τούβλα σπίτια θα πρέπει να ασχοληθεί με τη δημιουργία επιπλέον τρύπες εξαερισμού μέσω των οποίων ο αέρας θα εισέλθουν στα δωμάτια.
 • Ο αριθμός των ατόμων στο δωμάτιο - τα περισσότερα άτομα που είναι συνεχώς στο σπίτι, οι περισσότεροι προσφοράς εργασίας και εξάτμισης αγωγοί, τόσο περισσότερο αέρα θα πρέπει να περάσει μέσα από τον εαυτό της σε ελάχιστο χρόνο.
 • Ο τύπος δραστηριότητας που εκτελείται σε εσωτερικούς χώρους - για παράδειγμα, για κουζίνα ή αθλητική αίθουσα - απαιτεί πιο ισχυρή κουκούλα από ό, τι για μια αποθήκη.

Επιπλέον, για τον επιτυχή σχεδιασμό ενός φυσικού συστήματος εξάτμισης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες αέρα. Είναι 60 κυβικά μέτρα ανά ώρα ανά άτομο στο δωμάτιο. Και για να καθορίσουμε πόσες φορές θα αλλάξει ο αέρας, είναι απαραίτητο απλά να πολλαπλασιάσουμε τον όγκο του δωματίου με την πολλαπλότητα, η τιμή του οποίου βρίσκεται στους αντίστοιχους κανονικούς πίνακες. Ο υπολογισμός γίνεται ξεχωριστά για κάθε δωμάτιο, και στη συνέχεια τα στοιχεία απλώς συνοψίζονται. Αν μιλάμε για το σύστημα κυκλοφορίας του αέρα σε ένα κτίριο διαμερισμάτων, τότε κάθε σύστημα ενός χωριστά ληφθέντος διαμερίσματος πρέπει να έχει μια κοινή διέξοδο.

Κατά τον εξαερισμό, αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη η διατομή και το μήκος των αγωγών. Όσο πιο σύντομος είναι ο σωλήνας, τόσο πιο γρήγορα θα μετακινηθεί ο αέρας. Λάβετε υπόψη ότι με φυσική εκχύλιση, η μεγαλύτερη απόδοση επιτυγχάνεται όταν η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας στο σπίτι και στο δρόμο είναι μέγιστη, δηλαδή το χειμώνα.

Το καλοκαίρι, εγκαθίστανται ειδικοί εκτροπείς αέρα για την αύξηση της δραστηριότητας της κυκλοφορίας του αέρα στα ανοίγματα αεραγωγών. Αραιώνουν τον αέρα, έτσι ώστε να αρχίσει να κινείται πολύ πιο γρήγορα.

Σε μια έκδοση βήμα προς βήμα, η διάταξη εξαερισμού με φυσική ώθηση είναι:

 • δημιουργώντας δύο τρύπες - για την είσοδο και την έξοδο των αγωγών εισαγωγής αέρα θα πρέπει να βρίσκεται περίπου 10 cm πάνω από το πάτωμα, και τους αεραγωγούς εξάτμισης - κάτω από την οροφή, στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να διατάσσονται σε αντίθετες γωνίες του δωματίου?
 • οι αγωγοί εισάγονται στις οπές: το βέλτιστο ύψος του αέρα τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι 30 και 50 cm αντίστοιχα.
 • οι οπές κλείνουν με ειδικές γρίλιες και γείσα - αυτό γίνεται για να μην έχουν έντομα, συντρίμμια και υγρασία από το δρόμο.

Ο φυσικός αερισμός του φρέσκου αέρα δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικός, επομένως σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί με εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής με μηχανικό κίνητρο.

Αρχή λειτουργίας

Όπως φαίνεται από το όνομα, ο εξαερισμός με μηχανικά κίνητρα δημιουργεί κυκλοφορία των αέριων μαζών με τη βοήθεια πρόσθετων συσκευών. Αυτές περιλαμβάνουν ανεμιστήρες και κουκούλες που αυξάνουν την απόδοση του συστήματος τροφοδοσίας. Κατά τύπο, ο τεχνητός αερισμός μπορεί να είναι κανάλι και μη κανάλι. Στην τελευταία έκδοση είναι δυνατή η αναφορά των ανεμιστήρων που είναι εξοπλισμένα με ανεμιστήρες φυσήματος, η χρήση μηχανικής κουκούλας σε μπάνιο, τουαλέτα ή κουζίνα, καθώς και μονοκόμματα.

Τα μονόκλωνα διαφέρουν ευνοϊκά από τους ανεμιστήρες, διότι δεν μπορούν να οδηγούν μόνο τον αέρα μέσα από τον εαυτό τους, αλλά και να το θερμαίνουν, να το φιλτράρουν ή να το υγραίνουν.

Το σύστημα μηχανικού αερισμού έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • μπορεί να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή του έτους, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του αέρα και την εξωτερική πίεση.
 • Το σύστημα τροφοδοσίας μπορεί να αποτελείται από μία μόνο οπή στον τοίχο.
 • μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία των ροών του αέρα, την ταχύτητά τους και άλλες σημαντικές παραμέτρους.

Αν μιλάμε για τα μειονεκτήματα του αερισμού με τεχνητό κίνητρο, τότε είναι τα εξής:

 • μια περίπλοκη και δαπανηρή οικονομική εγκατάσταση ·
 • κατανάλωση ενέργειας κατά τη λειτουργία.
 • την ανάγκη να αλλάζουν τακτικά τα μέρη.

Μηχανικό σύστημα εξαερισμού

Τοποθέτηση

Κατά την εγκατάσταση ενός συστήματος αναγκαστικής εναλλαγής αέρα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη όλα τα πρότυπα τέτοιων δομών, καθώς και να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά του χώρου, η κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκεται. Ο εξαερισμός με μηχανικά κίνητρα θα πρέπει να λύσει με επιτυχία το πρόβλημα με δυσάρεστες μυρωδιές στο δωμάτιο, υπερβολική ή ανεπαρκή υγρασία, απώλειες θερμότητας και πολλά άλλα. Επιπλέον, η εγκατάσταση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και άλλες αποχρώσεις.

 • Εάν αποφασίσετε να κάνετε συστήματα χωρίς κανάλια, τότε αυτό αρκεί μόνο για μία βαλβίδα παροχής. Για την οργάνωση του πάνω από την μπαταρία είναι απαραίτητο να τρυπάνι διαμέσου της οπής στο τοίχωμα η διάμετρος του οποίου θα είναι 6-7 cm. Η γωνία κλίσης των οπών θα πρέπει να είναι ίση με περίπου 5 μοίρες και να κατευθυνθεί προς το δρόμο. Σε αυτή την τρύπα, πρέπει να εισάγετε μια καμινάδα, το εξωτερικό άνοιγμα της οποίας πρέπει να καλύπτεται με μια σχάρα. Μέσα στον σωλήνα πρέπει να τοποθετήσετε ένα ειδικό κουτί με μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα. Με αυτή τη βαλβίδα μπορείτε να ρυθμίσετε την ένταση της ροής αέρα.
 • Σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου μια συμβατική βαλβίδα δεν είναι επαρκής, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα τροφοδοσίας που θα βελτιώσει τη φυσική ροή αέρα.
 • Αν χρειάζεστε μηχανικό εξαερισμό, πρέπει πρώτα να κάνετε τη διανομή των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής αέρα. Η διάταξη μπορεί εύκολα να καλυφθεί από ψευδοροφή ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Το σύστημα εξαερισμού είναι πολύ σημαντικό για να είναι άνετο στο δωμάτιο. Αν αισθητά δεν υπάρχει αρκετός φυσικός εξαερισμός, τότε αξίζει να οργανωθεί η καταναγκαστική εργασία. Η εκτέλεση όλων αυτών των εργασιών βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού του σπιτιού, έτσι ώστε η κυκλοφορία του αέρα να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και με ελάχιστο κόστος.

Πλεονεκτήματα της εγκατάστασης εξαερισμού με φυσικά κίνητρα

Οποιοσδήποτε χώρος παραγωγής ή κατοικίας χρειάζεται έγκαιρη αντικατάσταση του μολυσμένου αέρα με καθαρό αέρα. Σήμερα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συστημάτων εξαερισμού που μπορούν να εκτελέσουν τέτοιες εργασίες. Συμπεριλαμβανομένου του κανονικού μικροκλίματος στα δωμάτια μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και υψηλής ποιότητας σύστημα εξαερισμού. Συμπεριλαμβανομένου του εξαερισμού με φυσικό κίνητρο.

Χαρακτηριστικά της χρήσης συστημάτων εξαερισμού με φυσικά κίνητρα

Η χρήση του φυσικού αερισμού αναγνωρίζεται πλέον ως η προτιμώμενη επιλογή για την ανταλλαγή αέρα στους χώρους. Αλλά είναι δυνατό να αρνηθεί κανείς να εγκαταστήσει αυτά τα συχνά ακριβά συστήματα σε καταστάσεις όπου υπάρχει αρκετή ικανότητα εξαερισμού με φυσικά κίνητρα.

Η δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού με φυσικό κίνητρο είναι βολικό για εκτέλεση. Αυτός ο τύπος ανταλλαγής αέρα είναι αρκετά απλός στην εκτέλεση και λειτουργεί με την αρχή της χρήσης της διαφοράς πίεσης και θερμοκρασίας του αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο.

Τα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα και ιδιαιτερότητες της χρήσης αυτού του τύπου εξαερισμού περιλαμβάνουν:

 • Εκτέλεση του συστήματος χωρίς τη χρήση πρόσθετου εξοπλισμού και πρόσκληση εμπειρογνωμόνων στον τομέα της εγκατάστασης
 • Οικονομικά οφέλη
 • Υψηλή αποδοτικότητα εργασίας

Προς το παρόν υπάρχουν αρκετοί τύποι τέτοιας εξαερισμού:

 • Αυθόρμητο, ενεργώντας μόνο λόγω της διαφοράς πίεσης και θερμοκρασίας
 • Οργανώνεται, δουλεύοντας με τη χρήση ειδικά δημιουργημένων τρυπών.

Αυτά τα συστήματα είναι επιτυχημένα στην εργασία με το σωστά επιλεγμένο έργο. Ένας εξαερισμός με φυσική μηχανική ώθηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων με τις πτώσεις πίεσης αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες αέρα.

Οι ιδιαιτερότητες της δημιουργίας φυσικού αερισμού περιλαμβάνουν την ανάγκη να ληφθούν υπόψη πολλοί πρόσθετοι παράγοντες. Μεταξύ αυτών:

 • Υλικά από τα οποία κατασκευάζεται το σπίτι. Το απλούστερο, όσον αφορά την παροχή αυθόρμητου εξαερισμού, είναι ένα ξύλινο σπίτι. Το ξύλο μπορεί να "αναπνεύσει" και να συμβάλει στη δημιουργία ενός άνετου μικροκλίματος. Σε δομή κατασκευασμένη από τούβλα ή μπλοκ από σκυρόδεμα, θα είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα πολύπλοκο σύστημα εξαερισμού που να εγγυάται την επιτυχή εισροή αέριων μαζών.
 • Αριθμός ατόμων στο δωμάτιο.
 • Χαρακτηριστικά των δραστηριοτήτων που εκτελούνται στα δωμάτια

Ξεχωριστά, αξίζει να εξεταστεί η εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού σε πολυκατοικίες. Κατά κανόνα, τα διαμερίσματα σε αυτή την περίπτωση συνδέονται με ένα κοινό σύστημα εξαερισμού. Η δημιουργία πρόσθετων αεραγωγών απαιτείται μόνο εάν δεν υπάρχει κατάλληλη παροχή ανταλλαγής αέρα με ένα κοινό κεντρικό σύστημα αερισμού.

Η σειρά της αυτοεγκατάστασης ενός φυσικού συστήματος εξαερισμού

Μεταξύ των αξιοσημείωτων πλεονεκτημάτων του αερισμού με φυσικό κίνητρο είναι η δυνατότητα ταχείας αυτοπεποίθησης όλων των έργων. Ο άνετος εξαναγκαστικός εξαερισμός με φυσικό κίνητρο δημιουργείται μετά από έναν επαρκή υπολογισμό των σταδίων της εργασίας που εκτελείται.

Η δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος απαιτεί συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε δωμάτιο για 1 άτομο, το οποίο θα πρέπει να είναι 60 m 3 / h. Για τον προσδιορισμό του αριθμού των αλλαγών στις μάζες του αέρα, απαιτείται ένας απλός υπολογισμός: ο όγκος του δωματίου πρέπει να πολλαπλασιαστεί με την κανονικοποιημένη πολλαπλότητα.

Όταν αντικαθιστάτε τον αέρα από το δρόμο, έχοντας χαμηλότερη θερμοκρασία, περνάει από το κάτω μέρος του δωματίου. Όταν θερμαίνονται, οι μάζες του αέρα ανεβαίνουν στην οροφή. Στην περιοχή της οροφής είναι καλύτερο να τοποθετούνται ανοίγματα στα οποία πρέπει να αφαιρείται ο ανακυκλωμένος αέρας.

Αυτό το χαρακτηριστικό της ανταλλαγής αέρα καθορίζει επίσης τη θέση των ανοιγμάτων μέσω των οποίων ο καθαρός αέρας μπορεί να εισέλθει στα δωμάτια κοντά στο πάτωμα.

Ο σχεδιασμός λαμβάνει επίσης υπόψη:

 • Τμήμα αεραγωγών
 • Μέση ταχύτητα αέρα

Η ταχύτητα της κίνησης του αέρα είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μήκος του αεραγωγού. Για το λόγο αυτό, οι οπές εξαερισμού για την παροχή μάζας αέρα είναι ακατάλληλες για τοποθέτηση στη σοφίτα.

Στην περίπτωση χαμηλής ώσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρόσθετοι εκτροπείς για την παροχή πρόσθετων αέριων μαζών, που βρίσκονται στην έξοδο από τα κανάλια αέρα. Εκφορτίζουν τη ροή και παρέχουν αύξηση του ρυθμού της ανταλλαγής αέρα. Οι εκτροπείς χρησιμοποιούνται συχνά το καλοκαίρι όταν η θερμοκρασία του αέρα μέσα και στο δρόμο είναι σχεδόν η ίδια.

Ένα επιτυχημένο σύστημα αποτελείται από δύο ανοίγματα: για την παροχή και την εκκένωση του αέρα. Ο αγωγός παροχής αέρα τοποθετείται περίπου 10 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του δαπέδου.

Για τον σωλήνα του ανοίγματος εισόδου επαρκεί ένα μήκος 30 εκατοστών. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, για την επιτυχή λειτουργία της τρύπας εξάτμισης είναι καλύτερο να τοποθετηθεί απευθείας κάτω από την οροφή. Το μήκος του σωλήνα εξαγωγής πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 εκατοστά. Η διαφορά στο υψόμετρο γίνεται καλύτερα περίπου τρία μέτρα.

Συμβουλή: Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο φυσικός αερισμός είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στην κρύα εποχή. Για να εξασφαλίσετε την απόδοση του συστήματος εξαερισμού, είναι βολικό να συμπληρώνετε τον φυσικό εξαερισμό με ένα μηχανικό σύστημα για τους 12 μήνες του έτους.

Το σύστημα εξαερισμού του σωλήνα μπορεί να είναι εξοπλισμένο με βαλβίδες σωλήνα για τη ρύθμιση της δραστηριότητας της ανταλλαγής αέρα. Τοποθετούνται στο άκρο του σωλήνα και φεύγουν από το καθιστικό.

Η διευθέτηση των σωλήνων σε ίσα επίπεδα επιτρέπει τη δημιουργία ενός συστήματος επιτυχούς ανταλλαγής αέρα στο υπόγειο. Η επιτυχία της ανταλλαγής αέρα εξασφαλίζει τη θέση των σωλήνων εισόδου και εξόδου σε διαφορετικά ύψη.

Φυσικός εξαερισμός με κίνητρα

V. Ρ. Kharitonov, γιατρός τεχνικών επιστημών. Sci., Καθηγητής, Κρατικό Πολυτεχνείο της Μόσχας. NE Bauman, λέκτορας του εργαστηρίου ABOK

που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ABOK №3 / 2006

Ο φυσικός αερισμός κατοικιών έχει κυριαρχήσει εδώ και καιρό στον κόσμο. Και τώρα, μετά από μια σύντομη και μερικές φορές η υπερβολική χρήση του μηχανικού αερισμού, το ενδιαφέρον για φυσικό αερισμό στις ανεπτυγμένες χώρες αυξάνεται και πάλι: αυτό προκαλεί το πρόβλημα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των πόλεων, η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Το κλίμα του μεγαλύτερου μέρους του εδάφους της χώρας μας είναι ευνοϊκή για τη χρήση του φυσικού αερισμού, εξαερισμού και έτσι πάντα υπόψη μας δικαιολογείται μόνο για οικιακή μαζική κατασκευή κατοικιών.

Στη γενική ροή των καταγγελιών από το κοινό σχετικά με τις ενοχλήσεις (ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση και η ύδρευση, θέρμανση, κακή κατάσταση των στέγη, τους τοίχους και τα παράθυρα, και ούτω καθεξής. Ν) Παράπονα σχετικά με εξαερισμό στο παρελθόν, υπήρχαν σχεδόν καθόλου, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κοινός τόπος, το αντικείμενο της δίκης και αγωγές. Ο μόνος λόγος για παράπονα σχετικά με τον αερισμό στη χώρα μας σήμερα είναι φτωχός, ανεπαρκής αερισμός.

Οι ειδικοί λένε ότι η απόδοση του αερισμού είναι χαμηλή σε δύο περιπτώσεις.

Πρώτον, όταν δεν παρέχει κανονιστικό αέρα σε κάθε ένα από τους θαλάμους, ή οι οπές αερισμού εξάτμισης δρουν ως φουσκώματος, το άνοιγμα της πρόσβασης προς τον αέρα δωματίου από το συλλογικό κανάλι καυσαερίων (αντίστροφη ώση).

Δεύτερον, όταν ο εξαερισμός είναι περιττός. Για παράδειγμα, το χειμώνα, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να υπερβαίνει πολλές φορές την κανονιστική αξία.

Και οι δύο είναι κακές.

Η ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα είναι επιβλαβής για την υγεία μας, ειδικά για τα παιδιά. Η έλλειψη καθαρού αέρα αυξάνει τη σχετική υγρασία, προωθεί τη δημιουργία των παθογόνων μικροχλωρίδας στο διαμέρισμα, μούχλα, μύκητες και έντομα, η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβλαβή microimpurities (προϊόντα του ανθρώπινου ζωντανό οργανισμό, αεριοποίηση κουζίνες, τουαλέτες, τα χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης, εκκρίσεις οσμές και επιβλαβείς ουσίες σύγχρονο φινίρισμα και τα έπιπλα υλικά, παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές, φαξ, εκτυπωτές, φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, υπολογιστές κ.λπ.). Οι περισσότεροι από εμάς, για να μην αναφέρουμε τα παιδιά, ξοδεύει στο σπίτι περισσότερο χρόνο της ημέρας, και υγιή ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικογενειακή ευημερία.

Ο κύριος λόγος για κακό, ανεπαρκή αερισμό εξηγείται από έναν αμετάβλητο νόμο: δεν υπάρχει κουκούλα χωρίς εισροή. Σε παλαιότερα σπίτια διείσδυση ήταν αρκετή ακόμα και η υπερβολική: οι ηλικιωμένοι θυμούνται όλα σφραγιστεί ρωγμές στα παράθυρα του φθινοπώρου μαλλί και να σφραγίζονται με χαρτί, ελατήρια ήταν καθαρίζονται και να πλένονται? Τα δωρεάν παράθυρα παρέμειναν όλο το χρόνο - το υποχρεωτικό εξάρτημα κάθε παραθύρου. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει. Σύγχρονη κατασκευή κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα με διπλά τζάμια των παραθύρων και σφραγισμένο πόρτες των διαμερισμάτων έχουν πολύ χαμηλή διαπερατότητα του αέρα, η διείσδυση είναι πολύ μικρή για κανονιστικούς εισροή, και καμία εισροή και καμία κουκούλα. Ο δεύτερος λόγος για την έλλειψη φυσικού αερισμού - κλιματισμού των χώρων: αν η θερμοκρασία δωματίου κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία, η φυσική κουκούλα από τη φύση της δεν μπορεί συχνά βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση η ανάστροφη ώση.

Υποβαθμίζουν την απόδοση των φυσικών εκχυλισμάτων και άλλων παραγόντων ζεστό σοφίτες, πολυεπίπεδη τμήμα (ορόφων τμήμα είναι στην αεροδυναμική περιοχή σκιά), η κατασκευή πολυώροφων κτιρίων κοντά στο χαμηλό άνοδο, μια απαράδεκτη άκρη του σχεδιασμού εξαερισμού καυσαερίων, μη εξουσιοδοτημένη αλλαγή των ενοικιαστών συλλογικής καναλιού σχεδιασμό, ενοικιαστές εγκατάσταση απαγωγών και, σχεδόν παντού, την έλλειψη συντήρησης και παρακολούθησης της κατάστασης των συστημάτων εξαερισμού κτιρίων.

Ο υπερβολικός αερισμός το χειμώνα οδηγεί σε αδικαιολόγητο κόστος ενέργειας για θέρμανση. Με την αύξηση των τιμών για τη θερμότητα αρκετές φορές, ή ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αυτή τη φορά δεν είναι ίσως πολύ μακριά, θα πρέπει να σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας στο διαμέρισμα, όπως vibrantly ως Ευρωπαίοι κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το θέμα του τίτλου, ωστόσο, αναφέρεται μόνο στην πρώτη πτυχή, στις μεθόδους παροχής επαρκούς αεροπορικής ανταλλαγής, επαρκούς ιατρικής απόψεως. Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα για κτίρια κατοικιών δικαιολογούνται, εγκρίνονται και υπόκεινται σε άνευ όρων τήρηση.

Η αρχή της λειτουργίας του φυσικού αερισμού στην κλασσική επιδόσεων του βασίζεται στη διαφορά μεταξύ της πυκνότητας του αέρα μέσα και έξω από τους χώρους: την κινητήρια δύναμη της διαδικασίας, η λεγόμενη βαρυτική πίεση είναι ευθέως ανάλογη προς τη διαφορά στην πυκνότητα του αέρα και το ύψος της εξάτμισης «ζεστό» κανάλι.

Ο υπολογισμός του φυσικού αερισμού και η επιλογή διατομών καναλιών πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς για εξωτερική θερμοκρασία 5 ° C και εσωτερική θερμοκρασία 20 ° C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες η ανταλλαγή αέρα ανταποκρίνεται στα υγειονομικά πρότυπα.

Η φυσική φύση του φυσικού αερισμού προκαθορίζει τη μείωση της απόδοσής του σε εξωτερική θερμοκρασία άνω των 5 ° C. Κατά την καυτή περίοδο, ο συντελεστής θερμοκρασίας σε κλιματιζόμενα δωμάτια γίνεται εντελώς αρνητικός. Επιπλέον, για την κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού χρειάζεται φρέσκο ​​αέρα (μέσα από τις σχισμές του κουφώματος παραθύρου, βαλβίδες αέρα parted παράθυρο) και η δυνατότητα της ελεύθερης ροής του αέρα από τα δωμάτια με τις συσκευές αναρρόφησης σε κουζίνες και μπάνια. Ο φυσικός αερισμός μπορεί να υποβαθμίσει και δυσμενείς κατεύθυνση του ανέμου και του ανέμου σκιά, η οποία μπορεί να είναι μια στέγη, και μια μόλυνση ή μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές στη γεωμετρία του καναλιού αναρρόφησης. Για πολυώροφα κτίρια, η απόδοση του φυσικού αερισμού για διαφορετικούς ορόφους είναι διαφορετική. Κατά κανόνα, η κατάσταση στους δύο τελευταίους ορόφους είναι κρίσιμη.

Ωστόσο, υπάρχουν γνωστές μέθοδοι που βελτιώνουν τον φυσικό αερισμό, ενώ όλα τα άλλα είναι ίσα, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι τόσο ριζοσπαστικά όσο ο μηχανικός αερισμός. Ορισμένα από αυτά είναι εξαιρετικά απλά και φτηνά, άλλα απαιτούν κόστος.

Θερμική υποκίνηση του φυσικού αερισμού

Είναι ένας από τους αρχαίους τρόπους, αναφέρεται στα βιβλία του αιώνα πριν από τον τελευταίο. Πρόκειται για τη θέρμανση των αγωγών εξαγωγής. Για να εξασφαλιστεί η υπολογισμένη εναλλαγή αέρα καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αρκεί να θερμανθεί ο αγωγός αερισμού 15 ° C πάνω από τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα. Μερικώς, το κανάλι θερμαίνεται από τη θερμότητα της εστίας και από τον ζεστό υγρό αέρα όταν χρησιμοποιείται μπάνιο ή ντους. Αυτή η "βοήθεια" δεν είναι μόνιμη, αλλά λειτουργεί ακριβώς όταν είναι ιδιαίτερα απαραίτητη. Για να ενισχυθεί η επίδραση του καλοκαιριού καναλιού αναρρόφησης με θέρμανση κουζίνα και ταυτόχρονα μπορούν να μειώσουν την υπερθέρμανση της κουζίνας μέσω του απορροφητήρα με βρύση ζεστού αέρα ή / και καύσης του αγωγού εξαγωγής απευθείας στα προϊόντα riser.

Αρκεί απλώς να πραγματοποιηθεί το θερμικό κίνητρο σε μια ιδιωτική εξοχική κατοικία, εξοχικό σπίτι και σε σπίτια με μεμονωμένο σημείο θέρμανσης. Στο εξοχικό σπίτι, ο λέβητας και τα κυκλώματα ζεστού νερού, τα θερμά δάπεδα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η πισίνα, λειτουργούν λογικά. Υπάρχει μια πραγματική δυνατότητα χρήσης της ενέργειας των προϊόντων καύσης για τη θέρμανση των αγωγών εξαγωγής. Ο δεύτερος τρόπος είναι να προστεθεί ένα ακόμη αυτόνομο κύκλωμα με αυτόματο εξοπλισμό για τη θέρμανση των καναλιών εξαγωγής. Τα ζητήματα προσδιορισμού της ενεργειακής έντασης αυτής της μεθόδου και των τρόπων μείωσης της, καθώς και λύσεων σχεδίασης θεωρούνται στην κύρια κατηγορία για το θέμα αυτό.

Φυσικός εξαερισμός με κίνητρα

V. Ρ. Kharitonov, γιατρός τεχνικών επιστημών. Sci., Καθηγητής, Κρατικό Πολυτεχνείο της Μόσχας. NE Bauman, λέκτορας του εργαστηρίου ABOK

Ο φυσικός αερισμός κατοικιών έχει κυριαρχήσει εδώ και καιρό στον κόσμο. Και τώρα, μετά από μια σύντομη και μερικές φορές η υπερβολική χρήση του μηχανικού αερισμού, το ενδιαφέρον για φυσικό αερισμό στις ανεπτυγμένες χώρες αυξάνεται και πάλι: αυτό προκαλεί το πρόβλημα της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος των πόλεων, η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. Το κλίμα του μεγαλύτερου μέρους του εδάφους της χώρας μας είναι ευνοϊκή για τη χρήση του φυσικού αερισμού, εξαερισμού και έτσι πάντα υπόψη μας δικαιολογείται μόνο για οικιακή μαζική κατασκευή κατοικιών.

Στη γενική ροή των καταγγελιών από το κοινό σχετικά με τις ενοχλήσεις (ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση και η ύδρευση, θέρμανση, κακή κατάσταση των στέγη, τους τοίχους και τα παράθυρα, και ούτω καθεξής. Ν) Παράπονα σχετικά με εξαερισμό στο παρελθόν, υπήρχαν σχεδόν καθόλου, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κοινός τόπος, το αντικείμενο της δίκης και αγωγές. Ο μόνος λόγος για παράπονα σχετικά με τον αερισμό στη χώρα μας σήμερα είναι φτωχός, ανεπαρκής αερισμός.

Οι ειδικοί λένε ότι η απόδοση του αερισμού είναι χαμηλή σε δύο περιπτώσεις.

Πρώτον, όταν δεν παρέχει κανονιστικό αέρα σε κάθε ένα από τους θαλάμους, ή οι οπές αερισμού εξάτμισης δρουν ως φουσκώματος, το άνοιγμα της πρόσβασης προς τον αέρα δωματίου από το συλλογικό κανάλι καυσαερίων (αντίστροφη ώση).

Δεύτερον, όταν ο εξαερισμός είναι περιττός. Για παράδειγμα, το χειμώνα, η ανταλλαγή αέρα μπορεί να υπερβαίνει πολλές φορές την κανονιστική αξία.

Και οι δύο είναι κακές.

Η ανεπαρκής ανταλλαγή αέρα είναι επιβλαβής για την υγεία μας, ειδικά για τα παιδιά. Η έλλειψη καθαρού αέρα αυξάνει τη σχετική υγρασία, προωθεί τη δημιουργία των παθογόνων μικροχλωρίδας στο διαμέρισμα, μούχλα, μύκητες και έντομα, η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβλαβή microimpurities (προϊόντα του ανθρώπινου ζωντανό οργανισμό, αεριοποίηση κουζίνες, τουαλέτες, τα χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης, εκκρίσεις οσμές και επιβλαβείς ουσίες σύγχρονο φινίρισμα και τα έπιπλα υλικά, παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές, φαξ, εκτυπωτές, φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, υπολογιστές κ.λπ.). Οι περισσότεροι από εμάς, για να μην αναφέρουμε τα παιδιά, ξοδεύει στο σπίτι περισσότερο χρόνο της ημέρας, και υγιή ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικογενειακή ευημερία.

Ο κύριος λόγος για κακό, ανεπαρκή αερισμό εξηγείται από έναν αμετάβλητο νόμο: δεν υπάρχει κουκούλα χωρίς εισροή. Σε παλαιότερα σπίτια διείσδυση ήταν αρκετή ακόμα και η υπερβολική: οι ηλικιωμένοι θυμούνται όλα σφραγιστεί ρωγμές στα παράθυρα του φθινοπώρου μαλλί και να σφραγίζονται με χαρτί, ελατήρια ήταν καθαρίζονται και να πλένονται? Τα δωρεάν παράθυρα παρέμειναν όλο το χρόνο - το υποχρεωτικό εξάρτημα κάθε παραθύρου. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει. Σύγχρονη κατασκευή κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα με διπλά τζάμια των παραθύρων και σφραγισμένο πόρτες των διαμερισμάτων έχουν πολύ χαμηλή διαπερατότητα του αέρα, η διείσδυση είναι πολύ μικρή για κανονιστικούς εισροή, και καμία εισροή και καμία κουκούλα. Ο δεύτερος λόγος για την έλλειψη φυσικού αερισμού - κλιματισμού των χώρων: αν η θερμοκρασία δωματίου κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία, η φυσική κουκούλα από τη φύση της δεν μπορεί συχνά βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση η ανάστροφη ώση.

Υποβαθμίζουν την απόδοση των φυσικών εκχυλισμάτων και άλλων παραγόντων ζεστό σοφίτες, πολυεπίπεδη τμήμα (ορόφων τμήμα είναι στην αεροδυναμική περιοχή σκιά), η κατασκευή πολυώροφων κτιρίων κοντά στο χαμηλό άνοδο, μια απαράδεκτη άκρη του σχεδιασμού εξαερισμού καυσαερίων, μη εξουσιοδοτημένη αλλαγή των ενοικιαστών συλλογικής καναλιού σχεδιασμό, ενοικιαστές εγκατάσταση απαγωγών και, σχεδόν παντού, την έλλειψη συντήρησης και παρακολούθησης της κατάστασης των συστημάτων εξαερισμού κτιρίων.

Ο υπερβολικός αερισμός το χειμώνα οδηγεί σε αδικαιολόγητο κόστος ενέργειας για θέρμανση. Με την αύξηση των τιμών για τη θερμότητα αρκετές φορές, ή ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αυτή τη φορά δεν είναι ίσως πολύ μακριά, θα πρέπει να σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας στο διαμέρισμα, όπως vibrantly ως Ευρωπαίοι κάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το θέμα του τίτλου, ωστόσο, αναφέρεται μόνο στην πρώτη πτυχή, στις μεθόδους παροχής επαρκούς αεροπορικής ανταλλαγής, επαρκούς ιατρικής απόψεως. Οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα για κτίρια κατοικιών δικαιολογούνται, εγκρίνονται και υπόκεινται σε άνευ όρων τήρηση.

Η αρχή της λειτουργίας του φυσικού αερισμού στην κλασσική επιδόσεων του βασίζεται στη διαφορά μεταξύ της πυκνότητας του αέρα μέσα και έξω από τους χώρους: την κινητήρια δύναμη της διαδικασίας, η λεγόμενη βαρυτική πίεση είναι ευθέως ανάλογη προς τη διαφορά στην πυκνότητα του αέρα και το ύψος της εξάτμισης «ζεστό» κανάλι.

Ο υπολογισμός του φυσικού αερισμού και η επιλογή διατομών καναλιών πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς για εξωτερική θερμοκρασία 5 ° C και εσωτερική θερμοκρασία 20 ° C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες η ανταλλαγή αέρα ανταποκρίνεται στα υγειονομικά πρότυπα.

Η φυσική φύση του φυσικού αερισμού προκαθορίζει τη μείωση της απόδοσής του σε εξωτερική θερμοκρασία άνω των 5 ° C. Κατά την καυτή περίοδο, ο συντελεστής θερμοκρασίας σε κλιματιζόμενα δωμάτια γίνεται εντελώς αρνητικός. Επιπλέον, για την κανονική λειτουργία του φυσικού αερισμού χρειάζεται φρέσκο ​​αέρα (μέσα από τις σχισμές του κουφώματος παραθύρου, βαλβίδες αέρα parted παράθυρο) και η δυνατότητα της ελεύθερης ροής του αέρα από τα δωμάτια με τις συσκευές αναρρόφησης σε κουζίνες και μπάνια. Ο φυσικός αερισμός μπορεί να υποβαθμίσει και δυσμενείς κατεύθυνση του ανέμου και του ανέμου σκιά, η οποία μπορεί να είναι μια στέγη, και μια μόλυνση ή μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές στη γεωμετρία του καναλιού αναρρόφησης. Για πολυώροφα κτίρια, η απόδοση του φυσικού αερισμού για διαφορετικούς ορόφους είναι διαφορετική. Κατά κανόνα, η κατάσταση στους δύο τελευταίους ορόφους είναι κρίσιμη.

Ωστόσο, υπάρχουν γνωστές μέθοδοι που βελτιώνουν τον φυσικό αερισμό, ενώ όλα τα άλλα είναι ίσα, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι τόσο ριζοσπαστικά όσο ο μηχανικός αερισμός. Ορισμένα από αυτά είναι εξαιρετικά απλά και φτηνά, άλλα απαιτούν κόστος.

Θερμική υποκίνηση του φυσικού αερισμού

Είναι ένας από τους αρχαίους τρόπους, αναφέρεται στα βιβλία του αιώνα πριν από τον τελευταίο. Πρόκειται για τη θέρμανση των αγωγών εξαγωγής. Για να εξασφαλιστεί η υπολογισμένη εναλλαγή αέρα καθ 'όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αρκεί να θερμανθεί ο αγωγός αερισμού 15 ° C πάνω από τη θερμοκρασία εξωτερικού αέρα. Μερικώς, το κανάλι θερμαίνεται από τη θερμότητα της εστίας και από τον ζεστό υγρό αέρα όταν χρησιμοποιείται μπάνιο ή ντους. Αυτή η "βοήθεια" δεν είναι μόνιμη, αλλά λειτουργεί ακριβώς όταν είναι ιδιαίτερα απαραίτητη. Για να ενισχυθεί η επίδραση του καλοκαιριού καναλιού αναρρόφησης με θέρμανση κουζίνα και ταυτόχρονα μπορούν να μειώσουν την υπερθέρμανση της κουζίνας μέσω του απορροφητήρα με βρύση ζεστού αέρα ή / και καύσης του αγωγού εξαγωγής απευθείας στα προϊόντα riser.

Αρκεί απλώς να πραγματοποιηθεί το θερμικό κίνητρο σε μια ιδιωτική εξοχική κατοικία, εξοχικό σπίτι και σε σπίτια με μεμονωμένο σημείο θέρμανσης. Στο εξοχικό σπίτι, ο λέβητας και τα κυκλώματα ζεστού νερού, τα θερμά δάπεδα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η πισίνα, λειτουργούν λογικά. Υπάρχει μια πραγματική δυνατότητα χρήσης της ενέργειας των προϊόντων καύσης για τη θέρμανση των αγωγών εξαγωγής. Ο δεύτερος τρόπος είναι να προστεθεί ένα ακόμη αυτόνομο κύκλωμα με αυτόματο εξοπλισμό για τη θέρμανση των καναλιών εξαγωγής. Τα ζητήματα προσδιορισμού της ενεργειακής έντασης αυτής της μεθόδου και των τρόπων μείωσης της, καθώς και λύσεων σχεδίασης θεωρούνται στην κύρια κατηγορία για το θέμα αυτό.

Ο εξαερισμός με φυσική ώθηση είναι

Τμήμα II. ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο ΙΙΙ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ

§ 2. Συστήματα εξαερισμού με φυσικά κίνητρα

Σε συστήματα αερισμού με κινήσεις αέρα φυσικό είδος διαμέσου των αγωγών αέρα λόγω της διαφοράς των βαρών όγκου ψυχρού (εξωτερικό) και ζεστό (εσωτερική) αέρα. Στην περίπτωση αυτή, παρόμοια με τα συστήματα θέρμανσης νερού με φυσική κυκλοφορία, υπάρχουν δύο στηλών αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες: έξω από το κρύο δωμάτιο, η εσωτερική θερμή Εάν ο χώρος προφυλακτήρα (στα κάτω και άνω τμήματά του) να κάνει δύο τρύπες, για παράδειγμα για να ανοίξει τις άνω και κάτω τραβέρσες του παραθύρου, το εξωτερικό Ο ψυχρός αέρας ως βαρύτερος θα μετατοπίσει τον εσωτερικό αναπτήρα και θα εισέλθει στο δωμάτιο μέσω του κατώτερου κατόπτρου. Ο εσωτερικός αέρας σε ίσες ποσότητες θα αφαιρεθεί μέσω του ανώτερου κατόπτρου. Ωστόσο, δεδομένου ότι η διαφορά στο βάρος όγκου ψυχρού και θερμού αέρα πολύ μικρή ταχύτητα αέρα σε συστήματα κανάλια με φυσική κυκλοφορία είναι μικρή, και η οριζόντια μήκος του αγωγού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8 m. Συχνά, αυξάνοντας την ένταση του φυσικού παρόρμηση αερισμού καταφύγει σε θερμό αέρα εξάτμισης. Για το σκοπό αυτό, οι αγωγοί εξαερισμού τοποθετούνται κοντά στην καμινάδα ή οι εκτροπείς τοποθετούνται στους άξονες εξαερισμού. Η ροή του εξωτερικού αέρα, χτυπώντας το εκτροπέα και ρέει γύρω από αυτό, δημιουργεί ένα κενό στην περίμετρο, μέσω της οποίας αναρροφάται αέρας ανακτάται. Το κενό που δημιουργείται από τον εκτροπέα και η απόδοση του τελευταίου εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου και μπορεί να προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας ένα γράφημα. Στο γράφημα η τετμημένη κατατεθεί αναλογίες ταχύτητα του αέρα στο σωλήνα εξαερισμού πρόκειται να περατωθεί ταχύτητα vB m / s, και ο άξονας των τεταγμένων - η αναλογία αξία της κατάθλιψης που δημιουργείται από τον άνεμο, δηλητήριο kg / m2 με το δυναμικό (υψηλής ταχύτητας), την πίεση του ανέμου εκτροπής

Τα συστήματα εξαερισμού με φυσικό κίνητρο χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρά εστιατόρια (σνακ μπαρ, αγροτικά καντίνες, αίθουσες τσαγιού κλπ.).

Εξαερισμός. Συστήματα εξαερισμού

Με διακοπτόμενη λειτουργία συστήματα εξαερισμού Κατανάλωση θερμότητας για ακτινοβολία και απώλειες λόγω μεταφοράς μέσω παραθύρων

Εξαερισμός και ανεμιστήρες. Σύστημα εξαερισμού ρυθμίζει.

Σύστημα εξαερισμού ρυθμίζει την ανταλλαγή αέρα για να δημιουργήσει περιβάλλον εσωτερικού αέρα, ευνοϊκή

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ. Συστήματα υδροδότηση και αποχέτευση.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ. Εξαερισμός · Εξαερισμός αέρα. ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ.

ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Θέρμανση, εξαερισμού και προστασία από καπνό.

Είδη εξαερισμού

Με όλη την ποικιλία των συστημάτων αερισμού, λόγω των διαφορετικών σκοπών των εγκαταστάσεων, της διαφορετικής φύσης των τεχνολογικών διαδικασιών, των τύπων επιβλαβών εκπομπών και άλλων παραγόντων, μπορούν να ταξινομηθούν σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

 • Ανάλογα με τον τρόπο δημιουργίας πίεσης για διαδικασίες εξαερισμού. Μπορούν να είναι είτε φυσικά είτε μηχανικά κίνητρα.
 • Ανάλογα με το σκοπό του συστήματος μπορεί να είναι τροφοδοσία, εξάτμιση ή τροφοδοσία-εξάτμιση.
 • Ανάλογα με τη ζώνη που εξυπηρετείται από το σύστημα # 8212; τοπική και γενική ανταλλαγή.
 • Ανάλογα με το σχεδιασμό, ο εξαερισμός είναι κανάλι και μη κανάλι.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ποικιλίες, είναι δυνατοί διάφοροι συνδυασμοί συστημάτων εξαερισμού. Για παράδειγμα, ένα γενικό σύστημα καναλιών ανταλλαγής με ένα σύστημα εξαερισμού και μηχανική κίνηση (ένα πρότυπο εξαερισμού, που χρησιμοποιείται για μεγάλες κλιματικές συστήματα) ή το υπόγειο σύστημα του τοπικού συστήματος εξαερισμού με ένα φυσικό ώθηση (εξερχόμενος αέρας είναι χωρίς την χρήση ενός ανεμιστήρα που λειτουργεί φυσιολογικά από συναγωγή αέρα).

Φυσικός εξαερισμός

Αυτός ο τύπος αερισμού λειτουργεί χάρη:

 1. η διαφορά στον ατμοσφαιρικό αέρα και την θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο (αερισμός)?
 2. διαφορά πίεσης αέρα μεταξύ του χώρου υπηρεσίας και του απορροφητήρα.
 3. στην επίδραση της πίεσης του ανέμου.

Ο αερισμός χρησιμοποιείται σε καταστήματα με μεγάλες θερμικές εκπομπές όταν δεν υπερβαίνονται οι επιτρεπτές συγκεντρώσεις επιβλαβών αερίων και σκόνης στον αέρα τροφοδοσίας στην περιοχή εργασίας.

Ο αερισμός δεν ισχύει εάν οι όροι σύμφωνα με την τεχνολογία διαχείρισης πρέπει να επεξεργάζονται ή αν η παροχή αέρα λόγω της εισροής αέρα συμπύκνωσης ή ομίχλη.

Σε συστήματα αερισμού στα οποία ο αέρας κινείται λόγω της διαφοράς πιέσεως της στήλης αέρα, η διαφορά ύψους (ελάχιστο) μεταξύ του επιπέδου εσωτερικού αέρα εισαγωγής και εξόδου του μέσω του απορροφητήρα να μην είναι μικρότερη από 3 m.

Το συνιστώμενο μήκος των τμημάτων των αγωγών δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 3 μέτρα οριζόντια και η ταχύτητα κίνησης του αγωγού δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 m / sec. Εάν οι απαιτήσεις αυτές δεν πληρούνται, ο εξαερισμός απλά δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ο αντίκτυπος της πίεσης του ανέμου εκφράζεται στο γεγονός ότι η αυξημένη πίεση παράγεται και, αντιστρόφως, στην υπήνεμη πλευρά προς την προσήνεμη πλευρά του κτιρίου (μετατρέπει προς τον άνεμο) - χαμηλή (αναρρόφησης αέρα).

Εάν υπάρχουν ανοίγματα, ο εξωτερικός αέρας ρέει μέσα στο δωμάτιο στην προσήνεμη πλευρά, και αφήνει το με στερέψει, και η ταχύτητα της κίνησής του στα ανοίγματα εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου που φυσάει στο κτίριο και, ως εκ τούτου, από τη διαφορά μεταξύ μιας πίεσης στο φράχτη του κτιρίου.

Το σύστημα φυσικού αερισμού είναι απλό, δεν απαιτεί κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και δαπανηρού εξοπλισμού. Αλλά επειδή η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του συστήματος εξαρτάται από τις εξωτερικές μεταβλητές (θερμοκρασία αέρα, κατεύθυνση και ταχύτητα ανέμου), οι πιο σύνθετες λειτουργίες στον τομέα του εξαερισμού δεν μπορούν να λυθούν με τη βοήθειά τους.

Μηχανικός αερισμός

Σε αυτά τα συστήματα αερισμού χρησιμοποιούνται εξοπλισμός και όργανα (ηλεκτρικοί κινητήρες, συλλέκτες σκόνης, θερμαντήρες αέρα, αυτοματισμοί κλπ.) Που επιτρέπουν τη μετακίνηση των μαζών αέρα σε μεγάλες αποστάσεις.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία αυτού του εξοπλισμού είναι συνήθως αρκετά υψηλό.

Χάρη στον μηχανικό αερισμό, ο αέρας μπορεί να τροφοδοτηθεί και να ληφθεί στο σωστό ποσό από τις τοπικές ζώνες του δωματίου, ανεξάρτητα από τις μεταβαλλόμενες ατμοσφαιρικές συνθήκες έξω από το κτίριο. Εάν είναι απαραίτητο, ο αέρας μπορεί να εκτεθεί σε διάφορες μεθόδους επεξεργασίας (καθαρισμός, ενυδάτωση, θέρμανση κ.λπ.), κάτι που είναι αδύνατο σε ένα σύστημα με φυσικά κίνητρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ συχνά στην πράξη, ο λεγόμενος συνδυασμένος εξαερισμός # 8212; Πρόκειται για ταυτόχρονη εφαρμογή φυσικών και μηχανικών συστημάτων. Αυτό σας επιτρέπει να βελτιώσετε σημαντικά την αποτελεσματικότητα του αερισμού και να μειώσετε το κόστος των πόρων.

Εξαερισμός με καθαρό αέρα

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παροχή μάζας αέρα σε ένα αεριζόμενο χώρο. Εάν είναι απαραίτητο, ο αέρας υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία πριν τροφοδοτηθεί στο δωμάτιο # 8212; υγρασία, καθαρισμό, θέρμανση, ψύξη κ.λπ. Η απομάκρυνσή του συμβαίνει λόγω της εμφάνισης υπερπίεσης στην οποία ο υπερβολικός αέρας αποβάλλεται και αντικαθίσταται από καθαρό αέρα. Ο αέρας φεύγει από το δωμάτιο μέσω των θυρών ανοίγματος και διαρροές στις δομές που περικλείουν.

Εξαερισμός εξαγωγής

Ο στόχος των συστημάτων εξάτμισης είναι να αφαιρεθεί ο μολυσμένος ή θερμαινόμενος επεξεργασμένος αέρας από το δωμάτιο (παραγωγή, κατάστημα, περίβλημα) για να δημιουργηθεί ένα κενό σε αυτό. Λόγω αραίωσης μέσω των θυρών και διαρροών στα περιβλήματα, εισέρχεται εξωτερικός αέρας.

Ανεμιστήρας παροχής και εξαγωγής

Ανάλογα με το απαιτούμενο αποτέλεσμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο το σύστημα τροφοδοσίας ή μόνο το σύστημα εξάτμισης. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, και τα δύο συστήματα παρέχονται ταυτόχρονα και για τα δύο συστήματα.

Με τη βοήθεια εξοπλισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής, ο εξαερισμός των χώρων έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Η υπολειπόμενη πίεση στον εξαεριζόμενο χώρο απουσιάζει.
 • υπάρχουν επίσης σχέδια.

Από τη μία πλευρά, αυτός ο τύπος εξαερισμού είναι αρκετά ισχυρός και μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα. Από την άλλη πλευρά, τα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής δεν είναι πολύ ακριβά όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και το λειτουργικό κόστος.

Γενικός και τοπικός αερισμός

Σκοπός του γενικού αερισμού # 8212; ανταλλαγή αέρα σε όλο το δωμάτιο. Με αυτό το σύστημα, όλες οι απαραίτητες παράμετροι των αέριων μαζών διατηρούνται σε όλο το δωμάτιο. Επιπλέον, τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν την απομάκρυνση των ρύπων, την υπερβολική θερμότητα και την υγρασία, τα οποία δεν εξαλείφονται από τον τοπικό εξαερισμό μέχρι τον επιτρεπόμενο ρυθμό.

Το σύστημα τοπικού εξαερισμού έχει ως εξής: καθαρός αέρας παρέχεται σε συγκεκριμένα σημεία (αυτό είναι εξαερισμός προσαγωγής) και μολυσμένο αέρα # 8212; Αφαιρεί μόνο από χώρους όπου σχηματίζονται απαράδεκτες επιβλαβείς εκκενώσεις (αυτός είναι ο εξαερισμός). Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να προσεγγίσει ένα μεγάλο δωμάτιο με ένα μικρό αριθμό ανθρώπων σε αυτό, οπότε η ανταλλαγή αέρα γίνεται μόνο στις θέσεις των εργαζομένων.

Συστήματα εξαερισμού καναλιών και μη καναλιών

Τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να έχουν ένα μεγάλο διακλαδισμένο δίκτυο αγωγών (αεραγωγών) που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν αέρα. Ένα τέτοιο σύστημα ονομάζεται σύστημα καναλιών. Επίσης, αυτά τα κανάλια μπορεί να απουσιάζουν, τότε ο εξαερισμός ονομάζεται μη-κανάλι.

Η εγκατάσταση ενός συστήματος με δίκτυο καναλιών χρησιμοποιείται κυρίως σε χώρους μεγάλου όγκου. Και όπως για το μη κανάλι, χρησιμοποιείται κατά την εγκατάσταση συστημάτων μικρού μεγέθους, για παράδειγμα, ενός ανεμιστήρα στο σπίτι.

Η επιλογή του συστήματος εξαερισμού πρέπει να γίνεται κατά το σχεδιασμό του κτιρίου (κατασκευή). Και φυσικά, οι επαγγελματίες θα πρέπει να το κάνουν αυτό.

Εξαερισμός με φυσικό κίνητρο της κίνησης του αέρα

Όσον αφορά το κόστος εξοπλισμού και λειτουργίας, είναι το φθηνότερο. Αυτό εξαερισμός είναι πιο συχνή στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, εκτός από τις μεγάλες εξειδικευμένες επιχειρήσεις με βιομηχανική τεχνολογία, τα πουλερικά και τα συγκροτήματα. Το κίνητρο της κίνησης του αέρα είναι φυσικό, δεν απαιτούνται μηχανισμοί (ανεμιστήρες) με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Με την κατάλληλη συσκευή και τη θέρμανση του κτιρίου, ο εξαερισμός με φυσικά κίνητρα λειτουργεί έντονα, ειδικά το χειμώνα. Ωστόσο, είναι το χειμώνα για αυτόν τον λόγο ότι δροσίζει γρήγορα τον αέρα στο δωμάτιο. Σε κλίματα Ural και Σιβηρία, όπου η μέση θερμοκρασία του Ιανουαρίου είναι -16-18˚S, όταν χρησιμοποιείται με το σχέδιο αέρα φυσικό αερισμό στο δωμάτιο απαιτείται επιπλέον για τη θέρμανση του αέρα (κυρίως για νεαρά ζώα) ή ζώα να χρησιμοποιούν μεθόδους χρησιμοποίησης της θερμότητας. Συμβάλλοντας στην επίλυση αυτού του προβλήματος, η χρήση του εξαερισμού ανταλλαγής θερμότητας, καθώς και τη χρήση βιολογικών θερμότητας σχηματίζεται στο πάχος του στρωμνή αναλλοίωτη.

Η φυσική κινητήρια δύναμη εσωτερική ανταλλαγή του αέρα με έξω είναι μια διαφορά θερμοκρασίας εντός και εκτός των χώρων (ΔΤ), είναι μεγαλύτερη από (το χειμώνα), τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του αέρος στις συσκευές αερισμού και πιο εντατική ανταλλαγή αέρα. Κατά τη μεταβατική περίοδο (άνοιξη, φθινόπωρο) μειώνεται η διαφορά θερμοκρασίας και ο ρυθμός της ροής του αέρα στις συσκευές αερισμού μειώνεται, και το καλοκαίρι μειώνεται στο μηδέν. Έτσι, εάν το δωμάτιο το χειμώνα η θερμοκρασία διατηρείται στους + 10 ° C, και ψύχεται με αέρα σε -20˚S, η διαφορά θερμοκρασίας (ΔΤ) είναι από 30 ° C. Κατά τη μεταβατική περίοδο ο εξωτερικός αέρας είναι θερμότερος από τον χειμώνα, όταν η θερμοκρασία των, για παράδειγμα, η διαφορά θερμοκρασίας -5˚S (ΔΤ) είναι 15 ° C (βλέπε. Πίνακα 18).

18. Η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα στους σωλήνες εξαερισμού (m / s) σε διαφορετικά ύψη σωλήνων και η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του αέρα μέσα στο δωμάτιο και της θερμοκρασίας εξωτερικού αέρα (Δt 0)

Το καλοκαίρι, ο αέρας στο δωμάτιο θερμαίνεται ουσιαστικά λόγω της θερμότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και η διαφορά θερμοκρασίας εξομαλύνεται.

Η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα στις συσκευές εξαερισμού εξαρτάται από τη φυσική ανταλλαγή αέρα και το ύψος των αξόνων εξαγωγής. Όσο περισσότερο είναι, τόσο πιο γρήγορα ο ατμοσφαιρικός αέρας αφαιρείται από το δωμάτιο. Αυτό μπορεί να φανεί από τα υλικά του Πίνακα 18.

Ο εξαερισμός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πραγματοποιείται φυσικά μέσω των πόρων των εγκλεισμένων δομών, εάν οι κατασκευές αυτές είναι αναπνεύσιμες, όταν ανοίγουν οι πόρτες και οι πύλες, μέσω των σχισμών στα παράθυρα και στους τοίχους. Ο όγκος αυτού του εξαερισμού είναι πολύ χαμηλός και δεν επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του αέρα, ωστόσο, το χειμώνα δροσίζει το δωμάτιο.

Ο εξαερισμός των κτιρίων μέσω ανοιχτών παραθύρων και πύλων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε μια θερμή περίοδο. Σε ζεστό καιρό, το καλύτερο αποτέλεσμα είναι μέσω του εξαερισμού, όταν μία πλευρά των ανοιχτών παραθύρων λειτουργεί στην εισροή και η άλλη - για να αφαιρεθεί ο αέρας.

Πιο τέλειος είναι ο εξαερισμός του σωλήνα, αποτελείται από κατακόρυφους αγωγούς καυσαερίων (σωλήνες) και κανάλια τροφοδοσίας. Οι άξονες καυσαερίων οδηγούν πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής τουλάχιστον 0,5 μ. Και ένας εκτροπέας ακροφυσίων είναι τοποθετημένος στην κορυφή. Τα ορυχεία που βρίσκονται έξω από την οροφή με τη μορφή κιβωτίου διπλού τοιχώματος είναι καλά μονωμένα (βλέπε σχήμα 9).

Το Σχ. 9 Κατασκευή συστήματος εξαερισμού σωλήνων:

σωλήνας εξάτμισης: 1 - εκτροπέας, 2 - πίνακες; 3 - σφιγκτήρες για την εξασφάλιση εξαερισμού. 4 - βαλβίδα και φορτίο. 5 - θερμάστρα? 6 - αγωγός του καναλιού.

β # 8212; Δίαυλος παροχής: 1 - μεταλλικό πλέγμα. 2 - ρυμούλκηση ή τσόχα? 3 - τοίχος. 4 - σκάφους. 5 - φορτίο. 6 - καλώδιο?

Στο κάτω μέρος, ο άξονας είναι εφοδιασμένος με βαλβίδα ή μάνδαλο για να ρυθμίζει το τμήμα εργασίας του (ανοιχτό, κοντά, ανοιχτό).

Συχνά ασκείται η εξάσκηση αέρα από την ανώτερη ζώνη του δωματίου. Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε αύξηση των θερμικών απωλειών από το δωμάτιο, δεδομένου ότι ο θερμότερος αέρας εκκενώνεται προς τα έξω: στην οροφή σε 1 m 3 αέρα 1,0-1,5 kcal περισσότερο θερμότητα από ό, τι στο πάτωμα. Αυτή η θερμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θερμάνει τον αέρα τροφοδοσίας, δηλαδή πιο αποδοτικά. Ως εκ τούτου, αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τη μείωση των αξόνων καυσαερίων σε επίπεδο 0,4-0,5 m από το δάπεδο στη ζώνη των διαδρόμων κοπριάς.

Η χρήση μεγάλου αριθμού ορυχείων χαμηλού υψομέτρου (1,2-1,5 m) δεν είναι επιθυμητή, αφού είναι δύσκολο να ρυθμιστεί το καθεστώς θερμότητας και υγρασίας στο δωμάτιο. Η μείωση τους στην κατώτερη ζώνη συμβαίνει λόγω της αύξησης του μήκους, με αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας ώθησης στα ορυχεία, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μείωση του αριθμού των καναλιών καυσαερίων.

Το τμήμα των ανοιγμάτων εξάτμισης των ατράκτων είναι 0,4 × 0,4 m και 0,5 × 0,5 m (στα κτίρια για τους νέους), 0,6 × 0,6 m, 0,7 × 0,7 m και περισσότερο. Μπορεί να υπάρχουν ενδιάμεσα τμήματα: 0,6 × 0,7 m και 0,7 × 0,8 m. Εάν το τμήμα ορυχείου είναι ορθογώνιο, τότε ο λόγος μήκους προς πλάτος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3: 2.

Το τμήμα των καναλιών τροφοδοσίας περιλαμβάνει: 0,2 × 0,2 m, 0,25 × 0,25 m, 0,3 × 0,3 ή 0,20 × 0,25, 0,25 × 0,30 m. Οι δίαυλοι παροχής είναι εξοπλισμένοι με στους τοίχους στο επίπεδο της οροφής και παρέχεται εξωτερικά με μια θωράκιση αέρα και εσωτερικά με μια βαλβίδα για τη ρύθμιση της διατομής εργασίας του καναλιού (βλ. Σχήμα 9). Η εξωτερική ασπίδα μειώνει την πίεση του αέρα, προστατεύει το δωμάτιο από την άφιξη του υπαίθριου αέρα σε υψηλή ταχύτητα. Ο ψυχρός ατμοσφαιρικός αέρας θα πρέπει να τροφοδοτείται στην ανώτερη ζώνη, όπου είναι θερμότερος και λίγο θερμασμένος, απελευθερώνεται στη ζώνη διαμονής των ζώων.

Για την εξοικονόμηση θερμότητας σε δωμάτια με σοφίτες, τα κανάλια τροφοδοσίας θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα στην οροφή με παροχή αέρα από τη σοφίτα, όπου είναι θερμότερη κατά 3-5 ° C από ό, τι στην ατμόσφαιρα. Σε αυτή την περίπτωση, στη σοφίτα, το κιβώτιο τροφοδοσίας είναι εξοπλισμένο με μια βαλβίδα με μια διάταξη κίνησης για διευκόλυνση της ρύθμισής της από το δωμάτιο. Μέσα στο δωμάτιο (κάτω από την οροφή) τοποθετείται μια αντανακλαστική ασπίδα, η οποία διαχέει την κρύα ροή αέρα κατά μήκος της οροφής, με αποτέλεσμα να αναμιγνύεται καλύτερα με ζεστό αέρα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύστημα εξαερισμού του TUT (Ταλίν Πολυτεχνείου), προσαρμοσμένη στις κλιματολογικές συνθήκες των Ουραλίων. Για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ροή του αέρα μέσα από τον άξονα καυσαερίων, την άνεση και τον έλεγχο των εργασιών της, συχνά κάνουν μία στις εγκαταστάσεις, αλλά όχι περισσότερο από τρία ορυχεία, η οποία μείωσε στο πέρασμα κοπριά σε ύψος 30 cm από το δάπεδο. Mines μεγάλη διατομή (από 1,0 m έως 1,0 × 2,5 × 2,5 m), ύψος από 4 έως 8 μέτρα, φυσώντας κανονίσει κανάλια σε τοίχους και οροφές (πλάκες).

Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Ουαλίας άρχισε να κοστίζει αχυρώνες με συνδυασμένο φυσικό φωτισμό # 8212; μέσω των παραθύρων (πλευρικό φως) και μέσω του ελαφρού φανάρι στην κορυφογραμμή στέγης (κορυφή φωτός). Ο εξαερισμός γίνεται μέσω ελαφρού αλόγου με εκτροπείς αέρος και τροφοδοτείται αέρας με τη βοήθεια καναλιών που είναι εξοπλισμένα κάτω από την οροφή (βλ. Εικόνα 10).

Κατά τον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων με τον αερισμό των σωληνώσεων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι πρέπει να είναι τροφοδοσία και εξάτμιση. Η συσκευή στα κτίρια μόνο των εξαντλημένων ορυχείων χωρίς την εισροή αέρα οδηγεί το χειμώνα στην ανατροπή του βυθίσματος σε κάποια ορυχεία. Μέσω αυτών, μια μεγάλη συμπυκνωμένη μάζα εισέρχεται στον κρύο αέρα, ψύχεται τα ζώα, προκαλώντας ρεύματα και ομίχλη. Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται διείσδυση ψυχρού αέρα διαμέσου των δομών εγκλεισμού, η εσωτερική τους επιφάνεια ψύχεται και εμφανίζεται συμπύκνωση.

Πηγές: http://www.bibliotekar.ru/spravochnik-139-santehnika/29.htm, http://www.komfortek.com/ventilyaciya/vidy-sistem/vidy-ventilyatsii.html, http: // www. my-ref.net/ventilyatsiya-s-estestvennym-pobuzhdeniem-dvizheniya-vozduha/

Απλές χρήσιμες συμβουλές

Για τα έπιπλα δεν κλιμακώνει: Μερικές φορές, προκειμένου να εκθέσουν τα έπιπλα ακριβώς, βάζουμε διαφορετικά στοιχεία. Πολύ εύκολη και γρήγορη λύση πολύ κοντά. Πάρτε τέσσερα όμοια πλαστικά μπουκάλια. Κόψτε τους λαιμούς. Βυθίστε το σε ζεστό νερό και, στη συνέχεια, επίπεδο σε μια επίπεδη επιφάνεια που το κωνικό τμήμα έρχεται μετά το καπάκι. Τώρα μπορείτε να στερεώσετε το προκύπτον πόδι στο κάτω μέρος του θαλάμου της πάστας mlm. Περιστρέφοντας τα καλύμματα μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος.

Κνησμός από τσιμπήματα κουνουπιών: Για την εξάλειψη της φαγούρας από τα τσιμπήματα κουνουπιών, μπορείτε να αποτρίψετε τα τσιμπήματα με αμμωνία.

Χαρακτηριστικά της εγκατάστασης αερισμού με φυσικά κίνητρα

Ο εξαερισμός είναι απαραίτητο στοιχείο σε κάθε δωμάτιο. Παρέχει ένα φυσιολογικό μικροκλίμα και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τόσο των χώρων όσο και όσων βρίσκονται μέσα σε αυτό. Η πλέον προτιμώμενη επιλογή είναι ο μηχανικός αερισμός. Η δομή αυτού του συστήματος περιλαμβάνει πρόσθετες συσκευές που καθιστούν την ανταλλαγή αέρα αποτελεσματική και ανεξάρτητη από τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, το κόστος ενός συστήματος με μηχανική ώθηση είναι σχετικά υψηλό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει νόημα στη συσκευή για τέτοια ανταλλαγή αέρα, καθώς υπάρχουν αρκετές δυνατότητες εξαερισμού με φυσικό κίνητρο. Εάν είναι επιθυμητό, ​​το σύστημα με φυσικό κίνητρο μπορεί να ρυθμιστεί ανεξάρτητα.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού.

Τα κύρια πλεονεκτήματα και χρήσεις αυτού του εξαερισμού

Ο εξαερισμός αυτού του τύπου λειτουργεί με βάση τη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο. Ο εξαερισμός αυτός δεν απαιτεί τη χρήση ανεμιστήρων και άλλων πρόσθετων διατάξεων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του μηχανικού αερισμού. Ο αέρας διεισδύει μέσα από ειδικές οπές, παράθυρα, παράθυρα, σχισμές και μέσα από αυτά φεύγει από το δωμάτιο.

Ο φυσικός αερισμός είναι κατάλληλος για κτίρια οποιουδήποτε τύπου. Η αίσθηση στην εφαρμογή πρόσθετων συσκευών είναι μόνο στην περίπτωση που ο φυσικός εξαερισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις εργασίες που του έχουν ανατεθεί.

Μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων των συστημάτων εξαερισμού με φυσικό κίνητρο είναι:

Σχέδια ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις.

 1. Η απλότητα της ρύθμισης, η οποία δεν απαιτεί τη χρήση ειδικών συσκευών.
 2. Έλλειψη μεγάλων νομισματικών επενδύσεων.
 3. Υψηλή απόδοση με ένα καλά προετοιμασμένο έργο.
 4. Δεν υπάρχει ανάγκη προσέλκυσης επαγγελματιών για την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού.

Ο αερισμός με μια φυσική ώθηση μπορεί να είναι πολλών τύπων, δηλαδή:

 1. Αποκεντρωμένη, δηλαδή, αυθόρμητη. Στην περίπτωση αυτού του εξαερισμού, η παροχή αέρα και η απομάκρυνσή του από το δωμάτιο διεξάγονται αποκλειστικά λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας και πίεσης, καθώς και της ταχύτητας του ανέμου.
 2. Οργανωμένο. Υποθέτει τη διάταξη ειδικών οπών εξαερισμού. Τοποθετούνται σε διαφορετικά επίπεδα και έχουν διαφορετικό τμήμα. Είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα με φυσικά κίνητρα.

Στη διαδικασία εξαερισμού με φυσικά κίνητρα, το πιο σημαντικό είναι να κάνετε το σωστό σχέδιο. Η αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα εξαρτάται άμεσα από την ορθότητα του υπολογισμού. Τα παραμικρά σφάλματα μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος, η οποία απειλεί με πολλές αρνητικές συνέπειες όπως η στασιμότητα του αέρα, η αύξηση της υγρασίας σε απαράδεκτο επίπεδο, η εμφάνιση μούχλας κλπ.

Χαρακτηριστικά της διάταξης του εξαερισμού με φυσικά κίνητρα

Εξαερισμός εξαγωγής καναλιών με φυσικά κίνητρα.

Κάθε αντικείμενο απαιτεί ατομικό υπολογισμό λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, σε ένα ιδιωτικό σπίτι, ο φυσικός εξαερισμός οργανώνεται με τη βοήθεια ειδικών αεραγωγών και άλλων ανοιγμάτων στη δομή. Επιπλέον, ο εξαερισμός με φυσικό κίνητρο εξαρτάται από το υλικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του σπιτιού. Για παράδειγμα, το ξύλο έχει την ιδιότητα της «αναπνοής». Λόγω αυτής της ιδιότητας, ο αέρας διεισδύει μέσα στο δωμάτιο μέσα από τους υπάρχοντες πόρους στο ξύλο. Τα τούβλα και ορισμένα άλλα υλικά δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες. Ως εκ τούτου, ο εξαερισμός με φυσικό κίνητρο είναι σχεδιασμένος αποκλειστικά για την χωρητικότητα των παραθύρων και όλων των ειδών τις υποδοχές. Αυτό παρατηρείται εάν δεν έχουν τοποθετηθεί χωριστοί αγωγοί.

Στις κατοικημένες περιοχές, η κυκλοφορία του αέρα διεξάγεται με ρωγμές κάτω από τις εσωτερικές πόρτες. Το σύστημα εξάτμισης συγκεντρώνεται στο μέγιστο βαθμό κοντά σε ειδικά δωμάτια όπως μπάνια και κουζίνες. Η ίδια αρχή αερισμού χρησιμοποιείται επίσης σε πολυώροφα κτίρια. Η μόνη διαφορά είναι ότι όλα τα διαμερίσματα συνδέονται με μια κοινή κεντρική οδό. Από αυτήν στις εγκαταστάσεις είναι υποκαταστήματα. Εάν δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός, εγκαθίστανται ειδικοί αγωγοί αέρα.

Συστάσεις για τη σύνταξη ενός συστήματος εξαερισμού

Προκειμένου το σύστημα εξαερισμού με φυσικό τρόπο να λειτουργήσει όπως πρέπει, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε τον σωστό υπολογισμό. Πρώτον, προσδιορίζεται η συναλλαγματική ισοτιμία. Για να γίνει αυτό, πρέπει να γνωρίζετε την ακριβή τιμή και συχνότητα της ανταλλαγής αέρα. Υπάρχουν ορισμένα κανονιστικά έγγραφα που καθορίζουν τον τρόπο ανταλλαγής αέρα. Για ένα άτομο χρειάζεστε 60 m³ / h. Έτσι, η επαρκής ανταλλαγή αέρα καθορίζεται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των ατόμων που ζουν στο σπίτι με το εγκεκριμένο ποσοστό.

Ο αριθμός των μεταβολών στις μάζες του αέρα προσδιορίζεται πολλαπλασιάζοντας τον όγκο του δωματίου με την κανονικοποιημένη συναλλαγματική ισοτιμία αέρα. Πρέπει να εκτελέσετε ξεχωριστούς υπολογισμούς για κάθε δωμάτιο και στη συνέχεια να συνοψίσετε τα αποτελέσματα. Μετά την ολοκλήρωση των βασικών υπολογισμών είναι απαραίτητο να καταρτιστεί ένα σχέδιο εξαερισμού με φυσικό κίνητρο. Βασίζεται στα φυσικά χαρακτηριστικά του αέρα σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όταν χτυπήσετε το δωμάτιο, ο αέρας αρχικά έχει χαμηλότερη θερμοκρασία, λόγω της οποίας περνάει από το κάτω μέρος του δωματίου. Σταδιακά ο αέρας θερμαίνεται και ανεβαίνει. Για την απομάκρυνσή του κάτω από την οροφή, εγκαθίστανται ανοίγματα εξαγωγής.

Εάν χρειάζεται να ρυθμίσετε επιπλέον τρύπες τροφοδοσίας αέρα στο δωμάτιο, θα πρέπει να δημιουργηθούν πιο κοντά στο πάτωμα. Και αυτές οι οπές μέσω των οποίων ο αέρας εξόδου θα εκτραπεί, βρίσκονται πιο κοντά στην οροφή.

Εξαερισμός της σοφίτας σε ιδιωτικό σπίτι.

Στη διαδικασία του αεροδυναμικού υπολογισμού, πρέπει να γνωρίζετε την πίεση στα άκρα των αγωγών και να καθορίσετε τη μέση ταχύτητα ανέμου. Η τελευταία τιμή στην πράξη επιτυγχάνεται κάπως χαμηλότερη, καθώς η τραχύτητα των τοιχωμάτων του αγωγού και τα χαρακτηριστικά του σχήματος επιβραδύνουν την κίνηση του ανέμου.

Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού το φυσικό σύστημα αερισμού πρέπει επίσης να υπολογίσει τα κανάλια ενότητα γενικά. Λόγω του γεγονότος ότι ο αέρας κυκλοφορεί υπό την επίδραση των εξωτερικών παραγόντων και να το κάνουμε ως επί το πλείστον με την ίδια ταχύτητα, έτσι ώστε να παρέχουν επαρκή πρόσφυση, θα πρέπει να κάνουν ένα πολύ μεγαλύτερο αγωγούς διατομής από ό, τι στην περίπτωση της αναγκαστικής εξαερισμού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε επίσης ότι το μήκος των αγωγών αερισμού έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ταχύτητα της κίνησης του αέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνει εξαερισμό του σοφίτα δεν είναι πάντα κατάλληλη.

Πολύ συχνά, προκειμένου να αυξηθεί η πρόσφυση, τα συστήματα είναι εξοπλισμένα με μηχανικές διατάξεις γνωστές ως εκτροπείς. Τέτοιες συσκευές έχουν εξαιρετικά απλό σχεδιασμό και τοποθετούνται στην έξοδο των αεραγωγών. Χαρακτηριστικά του μηχανισμού επιτρέπουν στους εκτροπείς να εκκενώσουν τον αέρα κατά μήκος της ακτίνας δράσης, έτσι ώστε οι ροές του αέρα να κινούνται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα.

Όταν σχεδιάζετε τον αγωγό, εξετάστε την έκταση στην οποία η θερμοκρασία περιβάλλοντος επηρεάζει την ώση. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι ο φυσικός αερισμός σχεδόν δεν λειτουργεί, επειδή η θερμοκρασία μέσα και έξω από το δωμάτιο γίνεται σχεδόν η ίδια.

Βήμα-βήμα οδηγίες σχετικά με τη ρύθμιση του εξαερισμού

Αρχικά, ετοιμάστε τι θα σας βοηθήσει να οργανώσετε ένα σύστημα φυσικής ανταλλαγής αερίων:

 • ξυλεία?
 • βαλβίδα εξαγωγής κυκλικής διατομής.
 • κυματοειδές σωλήνα.
 • τη σχάρα και τις βαλβίδες εξαγωγής.
 • κατσαβίδι?
 • Μετρητική ταινία;
 • είδε, κατά προτίμηση ηλεκτρικό ή βενζίνη (αλλά είναι δυνατόν και συνηθισμένο)?
 • σφυρί?
 • ξύλινες βίδες.
 • γωνία.

"Έξυπνο" σύστημα εξαερισμού.

Η δημιουργία αερισμού με φυσική ώθηση συνεπάγεται τη διάταξη δύο ανοιγμάτων εξαερισμού. Ο χώρος στον οποίο θα εισέλθει καθαρός αέρας στο δωμάτιο είναι περίπου 10 εκατοστά από το πάτωμα. Το άνοιγμα εξαγωγής, μέσω του οποίου αφαιρείται ο αέρας, γίνεται κάτω από την οροφή. Αυτές οι δύο οπές πρέπει να τοποθετηθούν σε απέναντι τοίχους.

Τοποθετήστε τους αεραγωγούς στους αεραγωγούς. Για τη θύρα εξάτμισης χρειάζεστε έναν αγωγό αέρα ύψους 50 cm, στην παροχή - αρκετά 30 cm. Κλείστε τους αεραγωγούς με προστατευτικό πλέγμα και τοποθετήστε τα καλύμματα.

Για να λειτουργεί κανονικά ο αερισμός με φυσιολογική ώθηση, πρέπει να υπάρχει διαφορά ύψους τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ των θυρίδων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Λάβετε υπόψη το γεγονός ότι θα λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο κατά την κρύα εποχή. Εάν είναι σημαντικό να υπάρχει ποιοτικός αερισμός όλο το χρόνο, είναι καλύτερο να δώσετε την επιλογή σας υπέρ ενός συστήματος με μηχανικό κίνητρο.

Τα χαρακτηριστικά του είναι στη διάταξη αερισμού των υπογείων. Στην περίπτωση τους, η σειρά της συσκευής φυσικού αερισμού θα έχει κάποιες διαφορές.

Το σύστημα αποτελείται επίσης από σωλήνα τροφοδοσίας και εξαγωγής. Για να εξασφαλιστεί καλή ανταλλαγή αέρα, οι σωλήνες εγκαθίστανται σε δύο επίπεδα. Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικές θέσεις στο υπόγειο. Ο σωλήνας εξαγωγής βρίσκεται κάτω από την οροφή και ο αγωγός τροφοδοσίας είναι περίπου 0,5 μέτρα από την επιφάνεια του δαπέδου.

Σε αυτή την περίπτωση, η κίνηση των αέριων μαζών μέσω των σωλήνων αερισμού οφείλεται στη διαφορά συγκεκριμένων βαρών του αέρα. Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να αφαιρεθεί πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Εάν δεν τηρείται αυτή η απαίτηση, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί σταθερό σχέδιο. Συνιστάται η μόνωση στο υπόγειο.

Δώστε προσοχή σε μια τέτοια στιγμή όπως η διατομή των αγωγών. Θα πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη την περιοχή του υπογείου. Εάν η επιφάνεια του υπογείου δεν υπερβαίνει τα 6-8 m², τότε είναι επαρκής ένας σωλήνας μεγέθους 12x12 cm. Σε περίπτωση που το δωμάτιο έχει μεγάλη επιφάνεια, οι σωλήνες θα πρέπει επίσης να έχουν μεγαλύτερο τμήμα. Μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνο ένα σωλήνα εξαερισμού, αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον 15x15 εκ.

Αν θέλετε, δεν μπορείτε να αγοράσετε σωλήνες, αλλά να κάνετε τους εαυτούς σας από τα διοικητικά συμβούλια. Όλοι οι σωλήνες πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένοι. Ο σχεδιασμός είναι απαραίτητα εξοπλισμένος με παντζούρια και μάνδαλα, χάρη στα οποία μπορείτε να ρυθμίσετε τα ρεύματα και να εξαλείψετε τον κίνδυνο των ρευμάτων. Μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα εξαερισμού με παγίδα αέρα. Μετά την εγκατάσταση, διαιρείται κάθετα σε δύο κανάλια. Σύμφωνα με έναν από αυτούς, ο αέρας θα εισέλθει στο δωμάτιο, ο δεύτερος θα οδηγηθεί στο δρόμο. Ο σωλήνας πρέπει να είναι μονωμένος. Για να έχετε τη δυνατότητα ρύθμισης της έντασης της ανταλλαγής αέρα, τοποθετήστε ένα μπουλόνι.

Έτσι, είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά του χώρου, να διευκρινιστεί πόσοι άνθρωποι θα είναι σε αυτό, και ήδη με βάση αυτές τις συνθήκες να αποφασίσει αν θα υπάρχει επαρκής εξαερισμός με φυσικά κίνητρα ή αν είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα μηχανικό σύστημα. Επιτυχημένη εργασία!