Όλη η αλήθεια για τον εξαερισμό στη σάουνα

Ακόμη και αν το μπάνιο είναι κατασκευασμένο από ξύλο υψηλότερης ποιότητας, χωρίς ένα πλήρες σύστημα ανταλλαγής αέρα, θα καταστεί άχρηστο σε 3-4 χρόνια. Και για αυτό το χρονικό διάστημα, σχεδόν κανείς δεν θα ήθελε να απολαύσει τη συνεχή υγρασία, δυσάρεστη οσμή και έλλειψη καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο. Πώς να εξοπλίσετε σωστά τον αερισμό στη σάουνα με τα δικά σας χέρια: τη συσκευή και τα κυκλώματα - όλες αυτές οι αποχρώσεις μπορείτε να μάθετε αυτή τη στιγμή.

Χρειάζεται να αερίζω στη σάουνα;

Στο ατμόλουτρο, όπου οι άνθρωποι ιδρώνουν, ο αέρας γίνεται υπερβολικά υγρός σε λίγα λεπτά. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπνεύσει μια τέτοια κατάσταση. Πολύ ευκολότερη όταν κυκλοφορούν οι μαζικές ποσότητες ξηρού αέρα. Επομένως, ο εξαερισμός είναι απλά απαραίτητος στη σάουνα, προκειμένου να ρυθμιστεί το επίπεδο υγρασίας και η παροχή φρέσκου οξυγόνου. Εάν δεν υπάρχει αερισμός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο θερμός αέρας θα ανέβει προς τα πάνω και ο κρύος θα συσσωρευτεί κάτω, ο οποίος σαφώς δεν θα αποφέρει οφέλη για την υγεία. Και ακόμα, αν δεν υπάρχουν κανάλια αερισμού, δυσάρεστες μυρωδιές συσσωρεύονται στη σάουνα και υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης με το συσσωρευμένο μονοξείδιο του άνθρακα.

Συχνά, η αίθουσα σάουνας παραμένει δίπλα στο ντους και το δωμάτιο ανάπαυσης. Εάν δεν είναι εξοπλισμένα με εξόδους αέρα, η στάθμη υγρασίας ανεβαίνει. Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να στεγνώσει ή να στεγνώσει. Με την πάροδο του χρόνου, μούχλα και μύκητας θα εμφανιστεί στους τοίχους και την οροφή, οι ξύλινες κατασκευές θα σαπίσουν. Η σάουνα δεν θα διαρκέσει 15-20 χρόνια, αλλά μόνο 4-5.

Ποιο σύστημα εξαερισμού θα επιλέξετε για σάουνα

Ο εξαερισμός για αυτόν τον τύπο χώρων μπορεί να είναι τριών τύπων:

 • μηχανική?
 • φυσικό?
 • σε συνδυασμό.

Το πρώτο είδος είναι αρκετά ακριβό, επομένως στα ζευγάρια συχνότερα χρησιμοποιείται εξαναγκασμένη εκροή. Κατά τη λειτουργία του ανεμιστήρα εξαγωγής, σχηματίζεται μειωμένη πίεση στον θερμοστάτη και ο καθαρός αέρας ρέει μέσω των εξόδων αέρα. Πλεονεκτήματα του συνδυασμένου συστήματος είναι ότι για την τοποθέτησή του δεν υπάρχει ανάγκη να διασταυρωθεί το παρμπρίζ, το οποίο αποτελεί υποχρεωτικό κανόνα για το φυσικό σχέδιο.

Ο σωστός αερισμός στη σάουνα: 3 σημαντικά σημεία

 • Επιλέξτε τη διατομή των σωληνώσεων θα πρέπει να βασίζεται σε τυπικούς υπολογισμούς: για 1 m3 σάουνας χρειάζεστε 24 cm διατομής.
 • Η εκροή και η εισροή δεν μπορεί να τοποθετηθεί αυστηρά απέναντι.
 • Στις οπές αερισμού του ατμού είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ειδικών βαλβίδων εξαερισμού, με τα οποία μπορείτε να ελέγχετε τις ροές αέρα.

Φυσικός εξαερισμός στο ατμόλουτρο

Αυτός ο τύπος αερισμού είναι ο πιο δημοφιλής, δεδομένου ότι είναι κατάλληλος για τα περισσότερα δωμάτια, ασφαλής, αποδοτικός και η συσκευή θα κοστίζει ανέξοδα. Είναι απαραίτητο να επιλέξουμε προσεκτικά τις θέσεις των εγκαταστάσεων για τα κανάλια - την περιοχή της σάουνας, το ύψος της οροφής, τη θέση της σόμπας και, φυσικά, τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται το κτίριο λαμβάνονται υπόψη.

Σημαντικό! Οι οπές εξαερισμού πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη. Το κανάλι εισόδου είναι 20-25 cm από το δάπεδο και το κανάλι εξόδου είναι 25-35 cm από την οροφή. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε ένα τέτοιο μέρος για τις τρύπες, έτσι ώστε να φαίνονται αρμονικά από το εξωτερικό του λουτρού, που δεν είναι πολύ προεξέχοντες στους τοίχους της πρόσοψης.

Το κατά προσέγγιση μέγεθος των οπών είναι 320-410 τετραγωνικά μέτρα. βλέπετε, αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν να τους κάνουμε καλύτερα περισσότερο από λιγότερο. Εάν η διαδικασία κυκλοφορίας του αέρα στο δωμάτιο είναι πολύ γρήγορη και η θερμοκρασία στο λουτρό μειώνεται γρήγορα, οι έξοδοι θα πρέπει να καλύπτονται με ειδικά ρολά - περιστρεφόμενες βαλβίδες, εξαερισμό και ρυθμιζόμενες γρίλιες. Από την άποψη της αισθητικής εμφάνισης της σάουνας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διακοσμητικά πτερύγια.

Εξαερισμός στη σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα

Η εισροή φρέσκου αέρα στον κλίβανο πραγματοποιείται από ένα ειδικό κανάλι, το οποίο πρέπει να βρίσκεται κάτω από το δάπεδο, και η εξαεριστική είσοδος του αέρα είναι πιο κοντά σε αυτό. Το κιβώτιο για την οπή είναι ρυθμισμένο στο 1/4 περισσότερο από την τομή της καπνοδόχου. Για να ενεργήσετε το οξυγόνο πρέπει μόνο από το δρόμο. Ο εξαερισμός μπορεί να κατασκευαστεί με το χέρι. Γι 'αυτό, πρώτα απ' όλα, κατά μήκος του υαλοπίνακα τοποθετείται ένα κιβώτιο που βλέπει στο δρόμο. Στο εσωτερικό, είναι κλειστό με μια σχάρα, και με μια εξωτερική σχάρα, για να αποτρέψει τα έντομα ή τα μικρά παράσιτα από την είσοδο στο ατμόλουτρο.

Προσοχή παρακαλώ! Η εκροή των αέριων μαζών γίνεται μέσω ενός καναλιού εξαγωγής, το οποίο βρίσκεται διαγώνια από τον αέρα τροφοδοσίας. Τοποθετείται σε ύψος 25-30 cm από το πάτωμα. Στη συνέχεια, το υποκατάστημα ανεβαίνει μέχρι την οροφή και βγαίνει στο δρόμο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σωλήνες από πλαστικό για εργασία. Αυτός ο σχεδιασμός θα παρέχει ένα ζευγάρι ποιοτικού αερισμού.

Συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού

Εάν η ατμόσφαιρα διαθέτει ειδική κατασκευή του κτιρίου, δεν είναι πάντα δυνατό να εξοπλιστεί ένα φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα ή μηχανικός εξαερισμός σε ένα τέτοιο δωμάτιο. Για παράδειγμα, εάν η σάουνα έχει τρεις παρακείμενους τοίχους με άλλους χώρους, τότε οι στροφές εισόδου και εξόδου μπορούν να τοποθετηθούν μόνο στη μία πλευρά.

Σε αυτή την κατάσταση, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τους κανόνες για την κατάλληλη τοποθέτηση των καναλιών: ο αέρας τροφοδοσίας θα πρέπει να τοποθετηθεί σε επίπεδο 25-30 cm από το πάτωμα, και η έξοδος - 20-30 cm από την οροφή. Όταν ο αέρας εισέλθει στο ατμόλουτρο, ο ψυχρός αέρας διέρχεται από τη σόμπα, θερμαίνεται και ανεβαίνει. Αυτή η κυκλοφορία θα εξασφαλίζει πάντα δροσερό και ζεστό αέρα στη σάουνα. Αλλά αυτή η μέθοδος έχει ένα μειονέκτημα - μερικές φορές η διαδικασία της ανταλλαγής αέρα μπορεί να είναι πολύ έντονη και μπορεί να ελεγχθεί μόνο μέσω ειδικών αποσβεστήρων στις βρύσες.

Υπάρχει μια άλλη έκδοση του συνδυασμένου εξαερισμού - όταν το κανάλι τροφοδοσίας δεν βρίσκεται χαμηλότερα, αλλά πάνω από τον θερμαντήρα. Αν η πρίζα είναι τοποθετημένη λίγο πιο ψηλά στον αντίθετο τοίχο, θα έχετε ένα αρκετά αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού στο ατμόλουτρο. Αλλά συχνά για μεγάλα δωμάτια αυτή η κυκλοφορία δεν είναι αρκετή, έτσι οι ειδικοί συνιστούν την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα στο κανάλι εξόδου. Με τη βοήθειά του οι μάζες αέρα θα είναι καλύτερα να τρέχουν μέσα από τη σάουνα.

Συνηθισμένα σφάλματα κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού

 1. Εγκατάσταση μιας βρύσης στην οροφή του δωματίου. Το μειονέκτημα αυτής της εγκατάστασης είναι ότι όλες οι μάζες του θερμού αέρα θα ανέβουν και γρήγορα θα «τεντώσουν» έξω στο δρόμο. Ρύθμιση της θερμοκρασίας στη σάουνα θα είναι δύσκολη, και η κατανάλωση καυσίμων θα αυξηθεί αρκετές φορές.
 2. Εγκατάσταση της εισροής και της εξάτμισης στο ίδιο επίπεδο. Η ανταλλαγή του αέρα θα είναι ελάχιστη και τα βάζα στο ατμόλουτρο είναι εγγυημένα.
 3. Εάν το τμήμα του αγωγού εξαγωγής είναι μικρότερο από τον αέρα τροφοδοσίας, η κυκλοφορία του αέρα στη σάουνα με τη γεννήτρια ατμού είναι δύσκολη.

Ο κύριος σκοπός του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο είναι να εξασφαλίζει μια σταθερή ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο (τουλάχιστον 5-6 φορές). Κατά τη διαδικασία τοποθέτησης του αιολικού συστήματος είναι σημαντικό να μην γίνονται λάθη που θα οδηγήσουν σε προβλήματα όπως η έλλειψη καθαρού αέρα και τα ρεύματα.

Αφού εγκατασταθούν οι αεραγωγοί στο μπάνιο της σάουνας με ηλεκτρική θερμάστρα ή απλό φούρνο, πρέπει να ελέγξετε τη λειτουργία τους - αρκεί να φέρετε έναν αγώνα ή έναν αναπτήρα στο άνοιγμα. Η επίσκεψη σε ένα ατμόλουτρο με ένα σωστά εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού θα αποφέρει οφέλη και ευχαρίστηση μόνο στην ψυχή και το σώμα.

Τύποι και η συσκευή αερισμού σε σάουνα

Για να επισκεφθείτε το ατμόλουτρο ήταν επωφελής για την υγεία, ο εξαερισμός στη σάουνα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός. Θα σας πούμε πώς να οργανώσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού σε αυτό το δωμάτιο και ποιες ενδείξεις δείχνουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του.

Στη φωτογραφία: σάουνα με ισχυρό σύστημα εξαερισμού

Χρειάζεται να αερίζω στη σάουνα;

Σε μια σάουνα όπου δεν υπάρχει αερισμός, είναι δύσκολο να μείνετε: ο αέρας είναι στάσιμος, υγρός, έχει πολύ διοξείδιο του άνθρακα. Η θερμότητα, η υγρασία και η έλλειψη κυκλοφορίας του αέρα είναι ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση μούχλας και μύκητα. Φυσικά, δεν χρειάζεται να μιλάμε για τα οφέλη για την υγεία αυτής της σάουνας.

Τύποι συστημάτων

 1. Φυσικό σύστημα αερισμού (τροφοδοσία και εξαγωγή). Αναλαμβάνει τις βαλβίδες τροφοδοσίας και εξαγωγής. Λόγω της διαφοράς πίεσης έξω και εντός της σάουνας, ο αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω της βαλβίδας τροφοδοσίας, θερμαίνεται και εξέρχεται μέσω του αγωγού εξαγωγής αέρα.
 2. Μηχανικό σύστημα αερισμού (αναγκαστικό). Χρησιμοποιεί εργαλεία που ελέγχουν τις ροές του αέρα. Ανάλογα με τη θέση του ανεμιστήρα, μπορείτε να διακρίνετε ανάμεσα στον ανεφοδιασμό, την εξαγωγή και τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Στη σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα

Σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα Harvia Fuga

 • Για την εισροή καθαρού αέρα κάτω από την πόρτα του ατμού αφήστε ένα κενό (περίπου 5 cm).
 • Η βαλβίδα τροφοδοσίας στη σάουνα με ηλεκτρικό θερμαντήρα πρέπει να βρίσκεται στον τοίχο κάτω από τη σόμπα και οι βαλβίδες εξαγωγής στον απέναντι τοίχο: ένα μέτρο από το δάπεδο και το άλλο κοντά στην οροφή.
 • Οι οπές συνδέονται μέσω ενός αγωγού εξαγωγής.
 • Το κουτί εμφανίζεται στο κοινό σύστημα εξαερισμού του σπιτιού ή στην καμινάδα.
 • Στην περίπτωση ενός χωριστού αγωγού, η δύναμη ωθήσεως εξαρτάται από το μήκος της: όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας, τόσο ισχυρότερη είναι η ώση.
 • Οι αγωγοί πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με παντζούρια για τη ρύθμιση της έντασης της ροής του αέρα.

Εξαερισμός της σάουνας στο εξοχικό σπίτι

Το εξοχικό σπίτι έχει μια σάουνα με φυσικό εξαερισμό μπορεί να γίνει στο υπόγειο, στο ισόγειο, στη σοφίτα ή στο δωμάτιο δίπλα από το μπάνιο, το οποίο έχει ήδη το δικό του σύστημα εξαερισμού. Είναι σημαντικό να στεγανοποιήσετε προσεκτικά αυτό το δωμάτιο.

Η σάουνα αερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία δεν πρέπει να παραμεληθεί: προστατεύει την κατασκευή του εξοχικού σπιτιού από την υγρασία, η οποία με το χρόνο μπορεί να καταστρέψει τους φέροντες τοίχους.

Μια από τις επιλογές για σάουνα με πισίνα σε ιδιωτικό σπίτι

Στη σάουνα με πισίνα

Χωρίς μια πισίνα, η σάουνα είναι ίσως ήδη δύσκολο να φανταστεί κανείς. Και αν έχετε μια πισίνα, τόσο σωστό αερισμό στη σάουνα, στο μικροκλίμα στο δωμάτιο ήταν ωραίο, οι τοίχοι ήταν δεν σταγόνες συμπυκνωμάτων θα πρέπει να οργανωθεί, μούχλα και στατική μελέτη δεν κατέρρευσε. Για σάουνα με πισίνα, είναι καλύτερο να κάνετε εξαναγκασμένο αερισμό.

Πώς να κάνετε αερισμό στο ατμόλουτρο του λουτρού - λεπτομερές άρθρο.

Η ροή αέρα προς τη σάουνα περνάει από εύκαμπτους αεραγωγούς, χρησιμοποιείται ανεμιστήρας καναλιών, η ταχύτητα του οποίου ρυθμίζεται.

Εάν εισέλθει νερό στον αερισμό τροφοδοσίας, όταν οι επισκέπτες της σάουνας κατάδυσης, το νερό πρέπει να στραφεί προς το σύστημα αποχέτευσης.

Εξαερισμός φινλανδικής σάουνας

Σε αντίθεση με την ξύλινη καμπίνα, στη φινλανδική σάουνα δεν υπάρχει φυσική ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο μέσω των ελεύθερα κατασκευασμένων στεφανών των τοίχων από κάτω. Η θερμομόνωση εμποδίζει τη φυσική κυκλοφορία αέρα μέσω των τοίχων της σάουνας. Επομένως, οι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με βαλβίδες.

Η τρύπα εισροής είναι κοντά στο πάτωμα (30 cm από αυτό), την εξάτμιση - κοντά στην οροφή στην ίδια απόσταση.

Φωτογραφία του συστήματος εξαερισμού στη φινλανδική σάουνα

Για να αερίσετε τη σάουνα στα φινλανδικά, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ανεμιστήρες με μια κατευθυνόμενη ροή αέρα. Τέτοιες συσκευές δεν επιτρέπουν την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα με ρεύμα θερμού αέρα. Διαβάστε επίσης σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης ενός συστήματος εξαερισμού σε ρωσικό λουτρό με αναφορά.

Εξαερισμός στη σάουνα στο διαμέρισμα

Με τον φυσικό εξαερισμό της καμπίνας σάουνας, ο χώρος πρέπει να αερίζεται με βίαιο τρόπο: ο αέρας που εξέρχεται από την καμπίνα είναι πολύ ζεστός.

Στον τοίχο της καμπίνας, κάτω από τη σόμπα υπάρχει θύρα τροφοδοσίας. Καλύπτεται από μια μάσκα εξαερισμού από ξύλο. Όταν θερμαίνεται, ο ηλεκτρικός κλίβανος αντλεί αέρα μέσα στο δωμάτιο. Γίνεται ζεστό και ανεβαίνει στο ανώτερο ράφι.

Μια ενδιαφέρουσα επιλογή με σάουνα στο μπαλκόνι του διαμερίσματος

Η θερμοκρασία εδώ είναι περίπου 100 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία στο επίπεδο του κάτω ράφι είναι 30-40 βαθμούς χαμηλότερη. Οι πόλοι συνδέουν τον αγωγό εξαερισμού, ο οποίος λειτουργεί όμοια με μια ηλεκτρική σκούπα. Εν μέρει, ο αέρας χαμηλώνει και αποδεικνύεται ότι είναι έξω.

Έτσι ο αέρας στο δωμάτιο αλλάζει πολλές φορές την ώρα (6 - 8). Όταν τελειώσει η περίοδος της σάουνας, η βαλβίδα εξαερισμού ξεβιδώνεται στην οροφή της καμπίνας και η σάουνα αερίζεται.

Συσκευή

Το σχέδιο

Η τρύπα εισροής βρίσκεται 20 cm πάνω από το πάτωμα, πίσω από τη σόμπα. Εξολκέας με ανεμιστήρα - στο κάτω μέρος, στον απέναντι τοίχο, στην ίδια απόσταση από το δάπεδο. Ο αέρας διεισδύει στην αίθουσα της σάουνας, η θερμοκρασία της γίνεται ψηλότερη και βυθίζεται στο ανώτατο όριο, κατόπιν κρυώνει και κινείται προς τα κάτω, αφήνοντας το έξω.

Η είσοδος είναι 0,5 μέτρα από το δάπεδο, η οπή εξόδου είναι 20 cm από το δάπεδο. Χάρη σε αυτόν τον εξαερισμό, ο αέρας στη σάουνα θερμαίνεται ομοιόμορφα και απαλά.

Κανονισμοί

Ένα άτομο σε κατάσταση ηρεμίας απαιτεί 20 λίτρα αέρα ανά ώρα. Εάν είχε εισπνεύσει στη σάουνα και εκπνέσεις έξω, μετά από 20 ώρες, το οξυγόνο θα είχε τελειώσει σε αυτό. Αλλά ο εκπνεόμενος αέρας είναι επίσης στη σάουνα, και το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται στο δωμάτιο.

Στη φωτογραφία: η συσκευή εξαερισμού σε μια τυπική σάουνα

Επιπλέον, κάθε ώρα στη σάουνα ενός ατόμου ξεχωρίζει ένα λίτρο ιδρώτα. Ο ιδρώτας εξατμίζεται, ο αέρας γίνεται υγρός, μια δυσάρεστη οσμή και ζωντάνια. Αυτή η θερμότητα είναι άβολα. Για να διορθωθεί η κατάσταση, ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να αλλάξει. Ο ρυθμός μεταβολής του αέρα σε μια ξηρή σάουνα δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του συστήματος εξαερισμού αέρα: διαβάστε την αναθεώρηση εδώ.

Πριν ξεκινήσετε την υλοποίηση του έργου, θα πρέπει να εξετάσετε πώς να κάνετε τον αερισμό στη σάουνα ακολουθώντας αυτά τα πρότυπα.

Για να χρησιμοποιήσετε το ατμόλουτρο για να χάσετε βάρος, ο αέρας σε αυτό αντικαθίσταται 10 φορές την ώρα, παρέχοντας μια ξηρή εφίδρωση.

Πώς να το κάνετε

Στη σάουνα στο σόκο

Στο υπόγειο για την οργάνωση της σάουνας εγκατασταθεί εξαναγκασμένο εξαερισμό. Για να κάνετε τους απαραίτητους υπολογισμούς, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό. Θα υπολογίσει ποια απόδοση θα πρέπει να έχει το σύστημα εξαερισμού για να αφαιρέσει την υγρασία και τις οσμές από το δωμάτιο.

Η διαδικασία εγκατάστασης ενός συστήματος εξαερισμού στη σάουνα

Σε μια σάουνα με ένα παρακείμενο δωμάτιο

Όταν ο αέρας σε μια σάουνα προέρχεται από ένα παρακείμενο δωμάτιο και εκκενωθεί σε αυτό, η κυκλοφορία του αέρα είναι δυνατή μόνο όταν η θερμοκρασία στη σάουνα είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία του γειτονικού δωματίου. Όσο μεγαλύτερες είναι οι διαφορές θερμοκρασίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η έλξη. Εάν το παρακείμενο δωμάτιο είναι νεροχύτης όταν θερμανθεί, καθιστά τον εξαερισμό του ατμού ελάχιστα. Ο νεροχύτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκτροπέας, ο οποίος θα σβήσει τα ρεύματα στο ατμόλουτρο.

Βίντεο

Ο σωστός αερισμός στη σάουνα είναι η εγγύηση της υγείας των επισκεπτών της. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού του χώρου υποδεικνύεται από την απουσία μούχλας στις εσωτερικές του επιφάνειες, από τις άνετες συνθήκες στη σάουνα: δεν υπάρχουν βυθίσματα, ζεστός αλλά όχι καυστικός ξηρός αέρας.

Εξαερισμός σε μια σάουνα με ηλεκτρικό θερμαντήρα: είναι απαραίτητο, η συσκευή

Άρθρα κατά θέμα

Λουτρά από προφίλ μπαρ - ειδική μαγεία της θερμότητας

Κατασκευή σάουνων - σχεδόν οι πιο σημαντικές

Φούρνοι για μπάνιο - απλά μυστικά μιας επιλογής

Ο αέρας που περιέχει οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας για όλους. Πρώτα απ 'όλα, είναι σημαντικό όταν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο. Ως εκ τούτου, ένας σημαντικός ρόλος διαδραματίζει η σωστή διάταξη εξαερισμού στη σάουνα, στο μπάνιο, στο μπάνιο και σε άλλους χώρους όπου διατηρείται υψηλή θερμοκρασία και υψηλή υγρασία.

Είναι απαραίτητη η σάουνα για τον αερισμό;

Συχνά υπάρχει μια άποψη για την έλλειψη αερισμού στη σάουνα ή τη σάουνα. Αυτή η γνώμη εκφράζεται τόσο σε φόρουμ όσο και στην πραγματικότητα από ανθρώπους που έχουν το δικό τους λουτρό.

Το κύριο επιχείρημά τους είναι το δικό τους παράδειγμα λουτρού. Η δημιουργία ενός συστήματος ανταλλαγής αέρα απαιτεί χρόνο και χρήμα.

Ωστόσο, η άποψη ότι ένα λουτρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα χωρίς αερισμό είναι εντελώς λανθασμένο. Μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, πραγματικά δεν θα υπάρξουν προβλήματα, αλλά αργότερα ο οικοδεσπότης θα αντιμετωπίσει αναγκαστικά προβλήματα. Η ποιότητα των διαδικασιών στο λουτρό, που δεν αερίζεται, μπορεί επίσης να υποστηριχθεί.

Έμαθα από ειδικούς του εμπορικού κέντρου "Mikma-Term", Η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη ρύθμιση ή πλήρη απουσία συστήματος εξαερισμού στη σάουνα σπιτιού.

Τα κύρια προβλήματα:

 • έλλειψη οξυγόνου.
 • παρουσία δυσάρεστων οσμών.
 • αποσύνθεση τοίχων, δαπέδων, οροφών?
 • μείωση της διάρκειας ζωής του δωματίου.
 • παρουσία ρευμάτων.
 • αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση.

Προβλήματα απουσία συστήματος εξαερισμού

Το σύνολο των χαρακτηριστικών που περιγράφηκαν παραπάνω, ή μερικά από αυτά προκύπτουν αναπόφευκτα σε ένα λουτρό στο οποίο ο εξαερισμός δεν λειτουργεί. Εάν δεν υπάρχει εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο ατμόλουτρο ταυτόχρονα, κίνδυνος να αρρωστήσετε. Το πιο σημαντικό είναι στην περίπτωση της αλκοολικής δηλητηρίασης των παραθεριστών, η οποία συμβαίνει αρκετά συχνά.

Δυσάρεστη οσμή μπορεί να συμβεί λόγω της συσσώρευσης του ιδρώτα σε συνδυασμό με την ανεπαρκή αφαίρεση της υγρασίας από το δωμάτιο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμος ο απορροφητήρας, η ξήρανση του ατμού μετά την επίσκεψή του είναι προβληματική, καθώς είναι απαραίτητο να ανοίξετε τις πόρτες, παρέχοντας αερισμό και ξήρανση. Αυτό ισχύει για κάθε δωμάτιο - για μπάνιο, ανάπαυση, αποδυτήρια και όλα τα υπόλοιπα.

Επίσης, η αιτία μιας δυσάρεστης οσμής μπορεί να είναι αποσύνθεση του ξύλου, που δεν έχει χρόνο να στεγνώσει. Αυτό συμβαίνει μετά από 2 ή 3 χρόνια από την έναρξη της χρήσης της σάουνας. Πολλοί τεχνίτες προτείνουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να φινίρουν από το εσωτερικό το δωμάτιο ατμού για βολική απομάκρυνση των φθαρμένων σανίδων στο κάτω μέρος και αντικατάστασή τους με καινούργια.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσετε την κατασκευή, σχεδιάζοντας ένα σύστημα εξαερισμού που θα αποφύγει τις μυρωδιές αποσύνθεσης και θα απλοποιήσει τη διαδικασία αντικατάστασης των σάπια σανίδων. Εκτός από αυτό το πρόβλημα, μούχλα αρχίζει να αναπτύσσεται ενεργά στην οροφή και στους τοίχους, τις μορφές συμπύκνωσης και τις δομές του ξύλου.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής. Ο ατμός θα χρησιμοποιείται μόνο 5-6 χρόνια αντί για 20 ή περισσότερα. Μια δυσάρεστη οσμή θα πρέπει να γίνει ανεκτή από τους καλεσμένους κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρού για όλα αυτά τα χρόνια.

Εάν το σύστημα δεν προβάλλεται σωστά

Στην περίπτωση που υπάρχει όμως σύστημα εξαερισμού, είναι τοποθετημένο λανθασμένα, σχέδια, που περπατούν στα πόδια. Αυτό δεν αυξάνει την ευχαρίστηση των διαδικασιών νερού.

Ένα άλλο πρόβλημα - αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου για να θερμάνει το ατμόλουτρο. Αυτό συμβαίνει συχνά εάν ο απορροφητήρας, ο οποίος απομακρύνει την υπερβολική θερμότητα από το λουτρό, λειτουργεί υπερβολικά ενεργά.

Για να αποφύγετε αυτό, θα πρέπει πρώτα να σχεδιάσετε το σύστημα εξαερισμού και να το υπολογίσετε επιλέγοντας το κατάλληλο σχέδιο για τη διάταξη ενός τέτοιου συστήματος. Δεν υπάρχει καμία αμφιλεγόμενη λύση για αυτό το ζήτημα - όλα καθορίζονται από το συγκεκριμένο δωμάτιο.

Συσκευή εξαερισμού στη σάουνα

Το ζήτημα της σωστής ρύθμισης του αποτελεσματικού αερισμού στη σάουνα ενδιαφέρει πολλούς ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών.

Χαρακτηριστικά ηλεκτρικές θερμάστρες καθορίζουν τις απαιτήσεις για τον σχεδιασμό του εξαερισμού του μπάνιου. Οι συστάσεις του κατασκευαστή καθορίζονται στις οδηγίες λειτουργίας αυτού του εξοπλισμού μαζί με το πλέον κατάλληλο πρόγραμμα προετοιμασίας αέρα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του αερισμού του μπάνιου

Η σάουνα είναι ένα μη οικιστικό δωμάτιο, το οποίο, όμως, δεν είναι λιγότερο από ένα χώρο κατοικίας, χρειάζεται εντατική ανταλλαγή αέρα. Ελλείψει εισαγωγής αέρα σε επαρκή όγκο, το ατμόλουτρο δεν παρέχει πλήρες αποτέλεσμα βελτίωσης της υγείας.

Οι επισκέπτες θα αισθάνονται επίσης άβολα λόγω του δύσκαμπτου και μούχλας του αέρα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή. Επομένως, ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού της σάουνας απαιτεί την εξέταση των τεχνικών χαρακτηριστικών.

Σε μια σάουνα που διαθέτει ηλεκτρική θερμάστρα, είναι απαραίτητο να έχετε και τα δύο τρεις τύπους εξαερισμού:

 • η σόμπα?
 • ατμόλουτρα;
 • Άλλα δωμάτια (δωμάτιο αναψυχής, ντους, βεστιάριο και άλλα, αν είναι διαθέσιμα).

Με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η σωστή κυκλοφορία στη σάουνα με φρέσκο ​​αέρα, εξαιρούνται προβλήματα στη λειτουργία του. Είναι απαραίτητο ο καθαρός αέρας από τον αέρα να διεισδύσει αμέσως στον θερμαινόμενο φούρνο, να θερμανθεί από αυτόν, ενώ ψύχεται. Μετά από αυτό, είναι ήδη ζεστό, αλλά ακόμα δεν είναι φρέσκο, ανεβαίνει προς τα πάνω και αναμιγνύεται με τις μάζες του αέρα του δωματίου, μετατοπίζοντας ένα μέρος του αέρα στο δρόμο μέσω του ανοίγματος για το σχέδιο.

Τα ακόλουθα συστήματα προχωρούν στο σύστημα ανταλλαγής αέρα σάουνας: τεχνικές απαιτήσεις:

 • την παρουσία κενού κάτω από την πόρτα με διαστάσεις από 2 έως 5 cm.
 • απουσία σχεδίων ·
 • ρυθμιζόμενη εισροή και παραγωγή ·
 • κυκλική ανανέωση του αέρα ·
 • νωπό αέρα από το εξωτερικό.
 • βέλτιστη κατεύθυνση των αέριων μαζών μέσω του αγωγού.
 • τη σωστή διατομή των οπών για εξαερισμό.
 • το βέλτιστο ύψος του αγωγού αερισμού πάνω από την οροφή.

Οι βαλβίδες είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση ελεγχόμενης ροής αέρα και εκκένωσης.

Πώς να κάνετε ένα σύστημα εξαερισμού σε μια σάουνα με ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα: τεχνικές αποχρώσεις

Ο αέρας, κορεσμένος με οξυγόνο, είναι ζωτικός για τους ανθρώπους. Ειδικά αν ένα άτομο βρίσκεται σε κλειστό χώρο. Επομένως, ο αερισμός στη σάουνα, το μπάνιο, το μπάνιο και σε άλλα δωμάτια με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία θα πρέπει να είναι κατάλληλα ρυθμισμένα.

Διαφορετικά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις και τις αρνητικές συνέπειές τους.

Εξαερισμός: Το χρειάζεστε στη σάουνα;

Το γεγονός ότι η παρουσία του συστήματος εξαερισμού σάουνα δεν είναι κατ 'ανάγκην, μπορείτε να ακούσετε συχνά στο φόρουμ και σε συζητήσεις με τους πιο έμπειρους φίλους, που για δεύτερη χρονιά στα ύψη για να κατασκευαστεί προσωπικά το λουτρό / σάουνα.

Το κύριο επιχείρημά τους είναι το παράδειγμα της λειτουργίας του δωματίου. Μετά από όλα, η συσκευή για τον εξαερισμό θα απαιτήσει κεφάλαια και χρόνο.

Η άποψη ότι όλα λειτουργούν τόσο καλά είναι ριζικά λανθασμένη. Το πρώτο ή δύο χρόνια θα λειτουργήσει, αλλά στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ατμού θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Ναι, και η ποιότητα των διαδικασιών λουτρών σε ένα μη αεριζόμενη αίθουσα μπορεί να υποστηριχθεί.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα σωστά διαρρυθμισμένο ή εντελώς απούσα σύστημα εξαερισμού σε σάουνα σπιτιού με ηλεκτρικό θερμαντήρα είναι τα εξής:

 • έλλειψη οξυγόνου.
 • δυσάρεστη οσμή?
 • τη σήψη των δομών.
 • συντόμευση της διάρκειας ζωής των χώρων.
 • σχέδια;
 • αυξημένη κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση.

Όλες αυτές οι πινακίδες ή μόνο ένα μέρος τους θα αρχίσουν να εμφανίζονται μία προς μία στη σάουνα / λουτρό, η οποία διαθέτει μη λειτουργικό εξαερισμό. Εάν δεν υπάρχει εισροή φρέσκου υπαίθριου αέρα και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο ατμόλουτρο, τότε υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσετε. Ειδικά αν οι παραθεριστές βρίσκονται σε κατάσταση δηλητηρίασης, η οποία, δυστυχώς, μπορεί να βρεθεί συχνά.

Όσον αφορά τη δυσάρεστη οσμή, φαίνεται ότι οφείλεται σε συσσώρευση ιδρώτα και ανεπαρκή αφαίρεση της υγρασίας στο δωμάτιο. Μετά από όλα, αν δεν υπάρχει εξαερισμός, να στεγνώσει το ατμόλουτρο μετά τη χρήση είναι προβληματική - πρέπει να ανοίξετε τις πόρτες και να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά αεριζόμενοι και στεγνώσει. Και αυτό ισχύει για όλα τα δωμάτια - για ξεκούραση, μπάνιο, αποδυτήρια και άλλα, που χτίστηκε από έναν συνετό οικοδεσπότη.

Μια δυσάρεστη μυρωδιά εξακολουθεί να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης ενός δέντρου που δεν έχει χρόνο να στεγνώσει. Αυτό συμβαίνει μετά από δύο έως τρία χρόνια από την έναρξη της χρήσης της σάουνας. Έτσι, ορισμένοι τεχνίτες συνιστούν ακόμη και μια ειδική τεχνολογία για την εσωτερική διακόσμηση του ατμού - για να καταστεί ευκολότερη η απομάκρυνση των αποσυνδεδεμένων σανίδων από κάτω και η αντικατάστασή τους με νέες.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ακόμη και πριν από την έναρξη της δομής να παράσχει ένα σύστημα εξαερισμού προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά σαθρά αρώματα και προβλήματα με την αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων. Εκτός από αυτό το πρόβλημα, είναι δυνατό να παρατηρηθεί η ενεργός ανάπτυξη του καλουπιού στους τοίχους και στην οροφή, ο σχηματισμός συμπυκνώματος και η διόγκωση των ξύλινων δομών. Όλα αυτά τα προβλήματα αρχίζουν, όπως μια χιονοστιβάδα, να πέφτουν στο κεφάλι του ιδιοκτήτη της σάουνας.

Ως αποτέλεσμα - σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής. Αντί για 20-30 χρόνια, το ατμόλουτρο μπορεί να διαρκέσει μόνο 5-6 χρόνια. Και μια δυσάρεστη οσμή θα συνοδεύσει τους επισκέπτες που απολαμβάνουν τις διαδικασίες λουτρών, όλα αυτά τα χρόνια.

Αν το σύστημα εξαερισμού είναι εκεί, αλλά δεν είναι σωστά τοποθετημένο, τότε θα υπάρχει πρόβλημα βύθισης κατά μήκος των ποδιών των ανθρώπων που ανεβαίνουν. Και αυτό δεν προσθέτει στη χαρά της λήψης διαδικασιών υγιεινής. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου για τη θέρμανση του ατμού. Αυτό συχνά συναντάται όταν η κουκούλα εργάζεται πολύ ενεργά, αφαιρώντας την υπερβολική θερμότητα από το δωμάτιο.

Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε εκ των προτέρων το σύστημα εξαερισμού επιλέγοντας το βέλτιστο σχέδιο για τη διαρρύθμισή του. Επιπλέον, δεν υπάρχει ενιαία σωστή λύση σε αυτό το ζήτημα - όλα θα εξαρτηθούν από τη συγκεκριμένη τοποθεσία και τη θέση της τοποθεσίας του.

Σάουνα: πώς να οργανώσετε σωστά τον εξαερισμό

Το θέμα του πώς να κάνει σωστά τον αποτελεσματικό εξαερισμό στη σάουνα και τη σάουνα, ανησυχεί πολλούς ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών, κατοικιών μόνιμη κατοικία και μόνο μικρά σπίτια. Μετά από όλα, είναι δυνατόν να εξοπλίσει το ατμόλουτρο σχεδόν οπουδήποτε, το κυριότερο είναι η επιθυμία και η διαθεσιμότητα ορισμένων πόρων για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Τι είναι ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας;

Μια σάουνα ή μια σάουνα, της οποίας η καρδιά είναι μια ηλεκτρική θερμάστρα κουζίνας, δεν είναι ασυνήθιστη. Συχνά είναι η ηλεκτρική επιλογή που προτιμάται για την ασφάλεια και την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να θερμανθεί σωστά το λουτρό.

Οι φούρνοι-σόμπες που προσφέρονται στην αγορά εξοπλισμού για σάουνα και λουτρά αντιπροσωπεύονται από τέτοιες παραλλαγές:

 • Φινλανδική ηλεκτρική θερμάστρα?
 • για μικρές σάουνες.
 • με ατμογεννήτρια.
 • για ένα ρωσικό λουτρό.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μοντέλο, το κύριο πράγμα πριν από την αγορά, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα τεχνικής τεκμηρίωσης, πιστοποιητικού ποιότητας και εγγύησης του κατασκευαστή από τον πωλητή.

Επίσης, ανάλογα με τον επιλεγμένο φούρνο, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις για τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού. Οι συστάσεις του κατασκευαστή αναφέρονται γενικά στο εγχειρίδιο εξοπλισμού. Το πιο αποδεκτό σχήμα της συσκευής εξαερισμού δίνεται επίσης.

Ο θερμαντήρας είναι κατάλληλος όχι μόνο για την εγκατάσταση αλλά και για περαιτέρω λειτουργία. Δεν απαιτεί την τοποθέτηση καμινάδας και να σκεφτούν πρόσθετες επιλογές για την προετοιμασία και την αποθήκευση καυσόξυλων ή άλλων καυσίμων. Το μόνο μειονέκτημα είναι η εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχει πρόβλημα με αυτόν τον πόρο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν άλλο τύπο κλιβάνου.

Ο ηλεκτρικός θερμαντήρας σόμπα διαθέτει διάφορες πρόσθετες λειτουργίες και δυνατότητες - έναν αισθητήρα θερμοκρασίας και έναν ρυθμιστή υγρασίας, έναν πίνακα ελέγχου. Επίσης, για την ασφάλεια των χρηστών και την προστασία από την υπερθέρμανση, οι ηλεκτρικοί κλίβανοι είναι εξοπλισμένοι με θερμοστάτες και ασφάλειες.

Εάν αγοράστηκε ένα εξαιρετικά λειτουργικό μοντέλο εξοπλισμού στο οποίο είναι δυνατόν να ρυθμίσετε το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας κατά βούληση, η σάουνα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε λουτρό και αντιστρόφως.

Τεχνικές αποχρώσεις του εξαερισμού στη σάουνα / σάουνα

Σάουνα - αυτό είναι ένα ακατοίκητο δωμάτιο, αλλά δεν κατοικεί λιγότερο χρειάζεται εντατική ανταλλαγή αέρα. Χωρίς επαρκή πρόσληψη καθαρού αέρα, το δωμάτιο ατμού δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψει πλήρως. Και ο επισκέπτης θα νιώθει άβολα - ο αέρας είναι γεμάτος, μούχλα και είναι δύσκολο να αναπνεύσει. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό κατά τον σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα να ληφθούν υπόψη οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Σε μια θερμά με ηλεκτρική θερμάστρα είναι σημαντικό να παρέχετε ταυτόχρονα 3 τύπους εξαερισμού:

 • η σόμπα?
 • δωμάτια ατμού?
 • παρακείμενα δωμάτια (υπόλοιπο, αποδυτήρια, ντους και άλλα, αν υπάρχουν).

Εάν ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί η σωστή κυκλοφορία καθαρού αέρα μέσω της σάουνας, τότε δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία του. Είναι σημαντικό ο αέρας τροφοδοσίας από το δρόμο να χτυπά αμέσως τον θερμαινόμενο φούρνο, να θερμαίνεται από αυτόν και να το ψύχει ταυτόχρονα. Τότε, ήδη ζεστό, αλλά ακόμα φρέσκο, θα ανέβει προς τα πάνω και θα αναμειχθεί με τις μάζες αέρα του δωματίου, μετατοπίζοντας το τμήμα στο δρόμο μέσω της οπής εξάτμισης.

Τεχνικές απαιτήσεις για το σύστημα αερισμού στη σάουνα:

 • διάκενο κάτω από την πόρτα 2-5 cm?
 • χωρίς σχέδια.
 • ρυθμιζόμενη εισροή / απόδοση ·
 • κυκλική ανανέωση αέρα.
 • η εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο.
 • σωστή κατεύθυνση των μαζών αέρα κατά μήκος του αγωγού.
 • βέλτιστη διατομή των ανοιγμάτων εξαερισμού.
 • το σωστό ύψος του αγωγού αερισμού πάνω από το επίπεδο της οροφής.

Για να εξασφαλίσετε μια ρυθμιζόμενη εισροή και εκροή αέριων μαζών, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια βαλβίδα πύλης. Αυτή είναι μια πολύ βολική εφεύρεση, η οποία ήρθε σε μας από αμνημονεύτων χρόνων και έλαβε σύγχρονη εκτέλεση.

Όσο για την κυκλικότητα, σύμφωνα με τους κανόνες, ο αέρας στη θερμοκρασία θα πρέπει να ενημερώνεται 5-6 φορές την ώρα, και αν είναι μια ξηρή σάουνα - τότε τουλάχιστον 10 φορές την ώρα. Η εισροή του δεν πρέπει να πραγματοποιείται από εσωτερικούς χώρους και από το δρόμο. Είναι σημαντικό ο εισερχόμενος αέρας να είναι όσο το δυνατόν πιο κορεσμένος με οξυγόνο.

Η έξοδος του αέρα εξαγωγής με αυξημένο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να συμβεί μέσω του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος βρίσκεται πάνω από την οροφή. Το ύψος του σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι βέλτιστο για να εξασφαλίσει καλή πρόσφυση, αλλά όχι περισσότερο από 3 μ. Το ύψος εξαρτάται από τη θέση του καναλιού.

Σε μια σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την εγκατάσταση ξεχωριστής καμινάδας ή αεραγωγού για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης. Αυτό είναι ένα απόλυτο πλεονέκτημα στη διάταξη εξαερισμού.

Σάουνα: χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού

Η ορθότητα του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από την ποιότητα των διαδικασιών στο ατμόλουτρο, τη διάθεση και την υγεία των χρηστών, τη διάρκεια ζωής του δωματίου. Και το κόστος συντήρησης εξαρτάται επίσης από το πόσο αποτελεσματική γίνεται η ανταλλαγή αέρα.

Η επιλογή του σχεδίου για τη συσκευή του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από πολλές παραμέτρους - το μέγεθος της σάουνας / λουτρό, τον αριθμό των συνοδευτικών δωματίων, τη θέση, τον τύπο του ηλεκτρικού θερμαντήρα. Έτσι, μπορεί να είναι:

 • ανεξάρτητο κτίριο.
 • σάουνα στο δωμάτιο δίπλα στο μπάνιο.
 • σάουνα στο υπόγειο του εξοχικού σπιτιού?
 • ατμόλουτρο στο μπαλκόνι του διαμερίσματος της πόλης.

Είναι σημαντικό, αν και ένας τοίχος θα βγήκε στο δρόμο. Συνιστάται να σχεδιάσετε την εγκατάσταση βαλβίδων εισαγωγής και παραθύρων μέσα σε αυτό. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε εξετάστε τις επιλογές με την εξαναγκασμένη έγχυση καθαρού αέρα με τη βοήθεια ανεμιστήρων.

Ανάλογα με τον τύπο ελέγχου, ο εξαερισμός στις αίθουσες ατμού μπορεί να είναι:

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται η τελευταία επιλογή, όταν η εισροή συμβαίνει φυσιολογικά και η εκροή χρησιμοποιεί ανεμιστήρες εξαγωγής. Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται μια βαλβίδα παροχής κάτω από το φούρνο σε ύψος περίπου 30 cm από το δάπεδο. Λοιπόν, αν αυτό το τείχος είναι δίπλα στο δρόμο.

Εάν όχι, τότε είναι δυνατόν να τοποθετήσετε έναν αγωγό εξαερισμού χρησιμοποιώντας έναν εύκαμπτο αγωγό αέρα, φέρνοντάς τον στη σωστή θέση. Αποφύγετε αιχμηρές στροφές, επιλέγοντας την ομαλότερη και συντομότερη διαδρομή. Εντός αυτού του σημείου συνιστάται η τοποθέτηση ενός αποσβεστήρα ή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας με μια πύλη.

Όταν ο αέρας του δρόμου εισέρχεται στο χαμάμ, συναντά αμέσως ηλεκτρική θερμάστρα. Το θερμαίνει, το θερμαίνει, επιτρέποντάς του να ανεβαίνει προς τα πάνω, όπου αναμιγνύεται με τις μάζες του αέρα, μετακινώντας το τμήμα. Όταν ο ψυχρός αέρας κατέρχεται, σφίγγεται από τον ανεμιστήρα εξάτμισης στην τρύπα και αρχίζει να κινείται προς τα πάνω μέσα από το ποδήλατο εξαερισμού.

Οι οπές εξαγωγής συνήθως κατασκευάζονται στον απέναντι τοίχο. Και, κάποιος είναι από κάτω, και ο άλλος είναι από πάνω. Μεταξύ αυτών συνδέονται με ένα κουτί εξαέρωσης. Επίσης, το σύστημα απομάκρυνσης αέρα είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρα εξαγωγής.

Πρόσθετη κυκλοφορία των ροών αέρα γίνεται μέσα από τις ρωγμές στο παράθυρο και μέσα από το διάκενο μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου. Αν η σάουνα στέκεται ξεχωριστά και το σκελετό της ανεγερθεί με όλους τους κανόνες, τότε μεταξύ των κατώτερων κορμών θα υπάρχει αναγκαστικά ένα μικρό κενό που θα παρέχει επιπλέον αερισμό του δωματίου. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η φθορά του δέντρου και η εμφάνιση μούχλας στους τοίχους μέσα στο ατμόλουτρο.

Σφάλματα της συσκευής εξαερισμού

Εάν λάβετε υπόψη όλες τις λεπτές αποχρώσεις του συστήματος εξαερισμού της συσκευής, το αποτέλεσμα θα παραμείνει περισσότερο από μία δεκαετία. Όμως, συχνά άπειροι δάσκαλοι επιτρέπουν ενοχλητικά λάθη που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα των διαδικασιών και τη διάθεση των επισκεπτών στη σάουνα / λουτρό.

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η διάταξη της διάταξης αγωγών μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Αυτό είναι το πιο δυσάρεστο, διότι τέτοια εργασία πρέπει να γίνει από την αρχή. Στη συνέχεια, όχι μόνο θα είναι βολικό να εγκαταστήσετε τα πάντα, αλλά είναι επίσης εύκολο να αποκρύψετε τις επικοινωνίες, αναβαθμίζοντας τις.

Δεύτερον, η υπερβολική στεγανότητα των χώρων δεν μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Έτσι, αν δεν υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 2-3 cm κάτω από την πόρτα, παράθυρα και τρύπες για την εισροή, τότε σε ένα τέτοιο ατμόλουτρο μπορείτε να ασφυκτιούν. Αυτή είναι μια εξαιρετικά ατυχής επιλογή.

Το τρίτο λάθος, που επιτρέπεται στη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, είναι να γίνει μόνο το άνοιγμα εξαγωγής κάτω από την οροφή. Θα παράσχει το αποτέλεσμα της εστίας όταν δεν συμβαίνει η ανταλλαγή αέρα. Για να αναπνεύσετε μια ανάσα καθαρού αέρα, είναι απαραίτητο να ανοίξετε ένα παράθυρο ή πόρτες.

Τέταρτον, δεν μπορείτε να αφήσετε τα ανοίγματα εισαγωγής / εξόδου αέρα χωρίς βαλβίδα πύλης. Η παρουσία του θα βοηθήσει στη βέλτιστη ρύθμιση του εσωτερικού κλίματος σε κάθε εξωτερικό καιρό και θερμοκρασία. Είναι η βαλβίδα που βοηθά να επιλέξετε μια άνετη θερμοκρασία και υγρασία, απελευθερώνοντας ένα πλεονάζον ζεστό αέρα. Με τη βαλβίδα της πύλης κλειστή, αντίθετα, μπορείτε να θερμαίνετε γρήγορα ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο.

Το πέμπτο λάθος είναι η τοποθέτηση των βαλβίδων εισόδου και εξόδου σε ένα επίπεδο αντίθετα μεταξύ τους. Με ένα τέτοιο σχήμα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα βυθίσματα στα πόδια και την πλήρη απουσία ανάμιξης των αέριων μαζών. Ο αέρας που έρχεται από το δρόμο δεν θα έχει χρόνο για να θερμανθεί και να αναμειχθεί με το μίγμα ατμού κάτω από το ανώτατο όριο του δωματίου.

Το έκτο λάθος είναι η εγκατάσταση πολύπλοκων και δαπανηρών συστημάτων εξαερισμού. Ο εξοπλισμός από αιφνίδιες αλλαγές θερμοκρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αντέχει και απαιτεί περιοδικές επισκευές και αντικατάσταση μεμονωμένων συσκευών.

Επομένως, κατά την επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του δωματίου σας, τις διαστάσεις του, το ύψος των οροφών. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε αυτό στο στάδιο του σχεδιασμού των κατασκευών, έτσι ώστε να μην πληρώνομαι αργότερα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Στη σάουνα, ο εξαερισμός μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μέσα. Ένα βίντεο σχετικά με την εγκατάσταση της εισροής στη σάουνα:

Το δεύτερο μέρος της οικονομικής ρύθμισης του εξαερισμού στο ατμόλουτρο είναι η εγκατάσταση ενός αεραγωγού:

Στο βίντεο διατίθενται διάφορα συστήματα εξαερισμού σε λουτρά και σάουνες:

Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα βίντεο κλιπ:

Ο σωστός σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα και τα κύρια λάθη που επιτρέπονται από τους κυρίους του σπιτιού λέγεται στο βίντεο:

Έχοντας εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητες του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα, είναι δυνατόν να σχεδιάσετε και να εξοπλίσετε σωστά τον αερισμό με ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα. Και, έχοντας μια μικρή σάουνα και την επιθυμία να κάνουν τα πάντα με τα χέρια τους, η εγκατάσταση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει μόνοι τους. Το κυριότερο είναι να υπολογίσετε σωστά τη θέση των ανοιγμάτων εισόδου και εξόδου και να εκτελέσετε σωστά την εγκατάσταση των αεραγωγών.

Πώς να σχεδιάσετε και να κάνετε τον αερισμό της σάουνας και του λουτρού σωστά

Η οργάνωση του κατάλληλου αερισμού στη σάουνα και τη σάουνα είναι εξαιρετικά σημαντική. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αποσυναρμολογήσουμε το σχέδιο της συσκευής εξαερισμού στη σάουνα και τη σάουνα, θα πούμε γιατί δεν μπορεί να γίνει χωρίς και τι απειλεί την απουσία της.

Όλοι όσοι κατανοούν τα συστήματα εξαερισμού γνωρίζουν ότι χωρίς σωστή εναλλαγή αέρα, η διάρκεια ζωής των στοιχείων λουτρού μειώνεται κατά περίπου 3-4 φορές.

Παρακάτω θα εξετάσουμε τον τρόπο δημιουργίας εξαερισμού υψηλής ποιότητας σε μια σάουνα χωρίς να καταφύγουμε στη βοήθεια ειδικών.

Απαιτήσεις για την ανάπτυξη ενός συστήματος εξαερισμού

Για να εκτελεστεί με επιτυχία ολόκληρος ο προγραμματισμένος κατάλογος έργων, είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε ουσιαστικά την υλοποίηση τεχνολογικών λειτουργιών, να μελετήσουμε πρακτικές συστάσεις και φωτογραφίες των διαφόρων επιλογών για τα συστήματα εξάτμισης.

Ο πλοίαρχος θα πρέπει να βλέπει με σαφήνεια σε κάθε στάδιο το αποτέλεσμα του έργου του, πόσο χρόνο χρειάζεται, πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού και αν θα είναι σε θέση να εκτελέσει ο ίδιος όλες τις λειτουργίες.

Κατάλογος βασικών κανόνων και συστάσεων

Καταρχάς, πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • οργανώνουν μια συνεχή ροή καθαρού αέρα από το εξωτερικό.
 • Εξασφαλίστε μια σταθερή θερμοκρασία στα δωμάτια, ειδικά στο ατμόλουτρο, γιατί εκεί πρέπει να είναι πολύ υψηλή.

Τα συστήματα εξαερισμού των σάουνων και των λουτρών είναι αρκετά παρόμοια, αλλά υπάρχουν και διαφορές, καθώς οι τελευταίες διαφέρουν στον τρόπο θέρμανσης του αέρα - δημιουργείται ένα ξηρό μικροκλίμα για τη σάουνα. Από αυτή την άποψη, πάρτε ακριβώς ένα σχέδιο εξαερισμού στη σάουνα και να το εφαρμόσετε στο μπάνιο θα είναι απολύτως απαράδεκτο.

Κανόνες και κανονισμοί για τη ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού

Λόγω του γεγονότος ότι στη σάουνα σχεδόν όλα τα δωμάτια έχουν ένα ελάχιστο τετράγωνο, είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε τους ανεμιστήρες για τη σάουνα και τη σάουνα, έτσι ώστε να λαμβάνεται φρέσκο ​​αέρα τουλάχιστον κάθε 15 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου και της επακόλουθης εγκατάστασης θα είναι απαραίτητο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα με την πιθανότητα ρυμούλκησης, καθώς και θέσεις με στάσιμο αέρα.

Πρότυπα σχέδια συστημάτων εξαερισμού

Μηχανικό κύκλωμα

Ταυτόχρονα είναι το πιο ακριβό, αλλά και το πιο αποτελεσματικό. Για το πλήρες σετ χρειάζεστε τις βαλβίδες εξαερισμού για τη σάουνα, τα φίλτρα, τα διαχυτικά, μια συσκευή για τον εξουδετερωτικό θόρυβο και άλλα εξαρτήματα.

Φυσικός εξαερισμός

Αυτός ο τύπος αερισμού της σάουνας και του ατμού θεωρείται ο ευκολότερος για την οργάνωση των δικών τους χεριών. Αλλά αυτό μπορεί να ειπωθεί μόνο για τη διαδικασία της εγκατάστασής του, επειδή μια επαρκής ανταλλαγή αέρα μπορεί να οργανωθεί μόνο μετά από ακριβείς αναλύσεις. Επιπλέον, ένα τέτοιο σύστημα έχει πολλές αρνητικές πτυχές. Για παράδειγμα, εξαρτάται από την ταχύτητα του ανέμου και την κατεύθυνση του.

Σύστημα εξαερισμού παροχής και εξαγωγής

Ένα τέτοιο απόσπασμα στη σάουνα μπορεί δικαίως να θεωρηθεί ως η καλύτερη λύση στη μηχανική. Συνδυάζει: την αποδοτικότητα, το χαμηλό κόστος και είναι εύκολο να το κάνετε μόνοι σας.

Εξαερισμός αυτού του τύπου είναι σκόπιμο να εγκαταστήσει στο χαμάμ, ενώ σε άλλες περιοχές, όπως η αίθουσα αναμονής ή στο σαλόνι, να οργανώσει αρκετό σύστημα φυσικού αερισμού (διαβάζεται ως εξής: «Αξιόπιστη εξαερισμού στο καμαρίνι με τα χέρια του - πώς να το κάνουμε το σωστό»).

Αξίζει να κατανοήσετε το σχέδιο αυτού του εξαερισμού.

Η συσκευή και η αρχή του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης

Δεν είναι δύσκολο να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα, το κύριο πράγμα είναι να κατανοηθεί το έργο των κύριων συστατικών στοιχείων του.

Δημιουργία εισόδων αέρα

Αν μιλάμε για το ατμόλουτρο, τότε οι οπές εισόδου πρέπει να τοποθετηθούν στους τοίχους κοντά στο δάπεδο, και επίσης κοντά στον κλίβανο. Ο ψυχρός αέρας από το δρόμο μπορεί να ζεσταθεί γρηγορότερα. Επιπλέον, δεν θα επιτρέψει στον ανεμπόδιστο αέρα να εισέλθει σε ένα μέρος όπου ο ατμός είναι ατμός.

Για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα, επιπλέον, κατά την εγκατάσταση του πλαισίου της πόρτας, αφήστε ένα διάκενο 5 εκατοστών μεταξύ του καλύμματος δαπέδου και της πόρτας.

Εγκαθιστώντας την κουκούλα

Οι οπές για το σχέδιο γίνονται πάντα στους τοίχους στην αντίθετη πλευρά των καναλιών τροφοδοσίας. Στο χαμάμ του εν λόγω αποσπάσματα πρέπει να είναι δύο, ένα - στο επίπεδο 1 του φύλου της ΔΟΕ, και το δεύτερο - κάτω από το ανώτατο όριο (διάβαζε: «Πώς να εξαγάγει στο μπάνιο - το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του εξαερισμού»). Μεταξύ αυτών θα συνδεθούν με ένα κιβώτιο. Για τη δύναμη του εξαερισμού δεν επηρεάζει την ισχύ του ανέμου και το ύψος του σωλήνα αποχέτευσης, πρέπει να εγκατασταθεί ένα πρόσθετο ανεμιστήρα.

Γενικά, κατά την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού, για τον έλεγχο του μικροκλίματος και των ροών αέρα, είναι απαραίτητο να τοποθετούνται ρυθμιζόμενοι αποσβεστήρες (δηλ., Πώματα ή πύλες).

Αν παρατηρήσετε ότι στις σχηματίζεται η επιφάνεια του τοίχου συμπύκνωμα εμφανίζεται μπαγιάτικο αέρα στο δωμάτιο, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για τα σημάδια δείχνουν δυσλειτουργία του συστήματος εξαερισμού.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο

Οργάνωση αερισμού

Ενεργοποιήστε τον ανεμιστήρα, ανοίξτε πλήρως όλα τα μάνδαλα και τις πόρτες - για 5-10 λεπτά, ο αέρας αντικαθίσταται εντελώς με φρέσκο ​​αέρα.

Διαδικασία θέρμανσης

Για γρήγορη θέρμανση του χώρου και εξαναγκασμό της επιθυμητής θερμοκρασίας με ελάχιστο κόστος καυσίμων, οι πόρτες και οι κουκούλες είναι κλειστές και τα κανάλια παροχής είναι ανοικτά. Διαβάστε επίσης: "Συσκευή εξαερισμού στο μπάνιο - από το σχεδιασμό μέχρι την εγκατάσταση".

Υιοθέτηση διαδικασιών στη σάουνα

Ελαφρώς ανοίγει το πτερύγιο του κάτω καναλιού. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια διαδικασία κυκλοφορίας των ρευμάτων, την ίδια στιγμή, ο θερμός αέρας συσσωρεύεται κάτω από την οροφή, η οποία διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας ενημερώνεται διαρκώς, διατηρείται το απαιτούμενο μικροκλίμα και εξοικονομείται καύσιμο.

Αξίζει να επισημανθούν ορισμένα βασικά λάθη που έγιναν με το αυτόνομο σύστημα εξαερισμού:

 • Εγκατάσταση μόνο ενός καναλιού για την αφαίρεση αέρα σε περίπτωση αερισμού στη σάουνα με ηλεκτρικό θερμαντήρα ή οποιοδήποτε άλλο τύπο γεννήτριας ατμού. Αφού εγκαταστήσαμε την κουκούλα ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο, θα έχουμε ένα ελάττωμα στο σύστημα, στο οποίο ο θερμός αέρας θα εγκαταλείψει γρήγορα το χώρο ατμού. Από αυτή την άποψη, ο έλεγχος της εσωτερικής θερμοκρασίας θα είναι αρκετά δύσκολος, ενώ η κατανάλωση καυσίμου θα αυξηθεί.
 • Εγκατάσταση οπών για εισροή και εξαγωγή σε ένα επίπεδο από το δάπεδο. Αυτό θα οδηγήσει σε επιδείνωση της ανταλλαγής αέρα και της εμφάνισης των ρευμάτων.
 • Οι διαστάσεις του αγωγού εξαγωγής είναι μικρότερες από τις οπές εισόδου. Ως αποτέλεσμα, η ροή του αέρα θα επιδεινωθεί. Συνιστάται να υπολογίσετε οπές 24 cm 2 για κάθε 1 m 3 του δωματίου.

Το σύστημα εξαερισμού που περιγράφεται παραπάνω είναι το πιο βολικό, αν και είναι εύκολο να το κανονίσετε μόνοι σας. Η αποτελεσματικότητά του καθορίζεται από την πρακτική. Ελπίζουμε ότι όλες οι αμφιβολίες για το αν ο εξαερισμός είναι απαραίτητη στη σάουνα, έχουν εξαφανιστεί, έτσι ώστε ο καθένας θα είναι σε θέση να εξοπλίσει τη σάουνα σωστό και το σύστημα εξαερισμού υψηλής ποιότητας.

Εγκατάσταση εξαερισμού στη σάουνα από τα χέρια του - κανόνες, συσκευή, κυκλώματα και βίντεο

Η ανάγκη να οργανωθεί μια κανονική ανταλλαγή αέρα στις εγκαταστάσεις ενός τέτοιου ειδικού σκοπού είναι προφανής για όλους. Δεδομένου ότι ο αναγνώστης θέλει να καταλάβει τη συσκευή, τα τυπικά σχήματα και τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης ενός συστήματος εξαερισμού σε μια σάουνα, γνωρίζει a priori ότι η απουσία του επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και συντομεύει τη ζωή όλων των δομικών στοιχείων κατά περίπου 3,5 έως 4 φορές.

Όπως όλα τα έργα για την εγκατάσταση του εξαερισμού στη σάουνα για να κάνουν τη δουλειά τους, και τεχνικά competently - το θέμα αυτού του άρθρου.

Πρότυπα και απαιτήσεις για το σχέδιο αερισμού στη σάουνα

Το κλειδί της επιτυχίας δεν είναι μόνο η ουσιαστική διεξαγωγή των τεχνολογικών εργασιών σε κάθε στάδιο της εγκατάστασής της. Ο κύριος πρέπει να καταλάβει σαφώς τι πρέπει να συμβεί στο τέλος, αν μπορεί να κάνει τα πάντα με τα χέρια του, πόση ώρα θα χρειαστεί και πόσο θα κοστίσει το σύστημα εξαερισμού.

Βασικές απαιτήσεις

 • Συνεχής ροή αέρα (νωπά) από το εξωτερικό.
 • Η μεταβλητότητα της θερμοκρασίας στα δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών θερμοκρασιών.

Τα συστήματα αερισμού στη σάουνα και τη σάουνα είναι παρόμοια από πολλές απόψεις, αλλά υπάρχει και μια θεμελιώδης διαφορά. Συνίσταται στη μέθοδο θέρμανσης του αέρα. Για τη σάουνα είναι ξηρό. Επομένως, η τυφλή αντιγραφή των προγραμμάτων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της δουλειάς τους είναι μια άσκοπη κατοχή.

Κανόνες και κανόνες για το σύστημα αερισμού συσκευών

 • Στη σάουνα, σχεδόν όλα τα δωμάτια είναι μέτρια σε μέγεθος. Στην περίπτωση των δωματίων με μικρές διαστάσεις, πρέπει να καθοδηγείται από ένα τέτοιο σχέδιο εξαερισμού, έτσι ώστε να παρέχει ανανέωση αέρα περίπου κάθε τρίμηνο μιας ώρας, τουλάχιστον. Για μια σάουνα, αυτό θεωρείται το όριο.
 • Κατά τη διαδικασία σχεδιασμού και εγκατάστασης, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να εξαλείφονται όλοι οι κίνδυνοι βύθισης ή αντίστροφα, ζώνες με στάσιμο αέρα.

Τυπικά σχήματα του συστήματος εξαερισμού

Μηχανική

Θεωρείται η πιο αποτελεσματική, αλλά και δαπανηρή. Θα χρειαστείτε βαλβίδες, φίλτρα, διαχύτες, καταστολέα θορύβου και πολλά άλλα στοιχεία κυκλώματος. Ένα παράδειγμα φαίνεται στο σχήμα:

Φυσικά

Για την ίδια τη συσκευή - την πιο εύκολη έκδοση του εξαερισμού.

Αλλά αυτό αφορά μόνο τη διαδικασία εγκατάστασης, αφού η υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με ακριβείς υπολογισμούς μηχανικής. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα σε αυτό το σχήμα. Για παράδειγμα, η εξάρτηση από την κατεύθυνση και τη δύναμη του ανέμου.

Προμήθεια και εξάτμιση

Από την άποψη της "αποδοτικότητας + τελικό κόστος εγκατάστασης + δική του" - η καλύτερη λύση μηχανικής.

Με την οργάνωση του εξαερισμού σύμφωνα με αυτό το σχήμα και να κατανοήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Έχει νόημα να τοποθετείται εξαερισμός στο ίδιο δωμάτιο στο ίδιο δωμάτιο; Εάν για ένα ατμόλουτρο η παροχή και η εξάτμιση είναι η καλύτερη επιλογή, τότε αρκεί να οργανωθεί μια φυσική ανταλλαγή αέρα για την αίθουσα αναμονής, χώρους ανάπαυσης (συμπεριλαμβανομένου του κόστους).

Ο σχεδιασμός και η λειτουργία του κυκλώματος

Αν ο αναγνώστης αντιληφθεί την αρχή του αερισμού στη σάουνα, τότε ολοκληρώνεται η εργασία του συγγραφέα. Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης θα αντιμετωπίσει την εγκατάσταση του συστήματος με τα χέρια του, χωρίς τη συμμετοχή ειδικών. Στη συνέχεια, θα δώσουμε γενικές συστάσεις σχετικά με το σχεδιασμό του συστήματος και την τεχνολογία της εργασίας.

Ανοίγματα αέρα τροφοδοσίας

Όσον αφορά το χαμάμ, πρέπει απαραίτητα να τοποθετηθούν στο κάτω μέρος των τοίχων και κοντά στον κλίβανο. Γιατί; Πρώτον, ο κρύος αέρας που έρχεται από το δρόμο θα ζεσταθεί γρηγορότερα. Δεύτερον, το χαρακτηριστικό αυτό του καθεστώτος αποκλείει την είσοδό του στη ζώνη όπου ο ενδιαφερόμενος αναλαμβάνει τη διαδικασία.

Εάν ένα μικρό κενό (της τάξεως των 50 mm) απομείνει μεταξύ της επένδυσης δαπέδου και του φύλλου πόρτας κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του κιβωτίου, αυτό θα αυξήσει επιπλέον την αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής αέρα μεταξύ των χώρων.

Απορροφητήρας

Η θύρα εισαγωγής του καναλιού εξαγωγής αέρα, ανεξάρτητα από το επιλεγμένο κύκλωμα, είναι πάντα διατεταγμένη αυστηρά απέναντι από τον αέρα τροφοδοσίας, δηλαδή στο αντίθετο τοίχωμα του δωματίου. Ανάλογα με την ιδιαιτερότητά τους, τέτοιοι "δέκτες" μπορεί να είναι δύο (στο ατμόλουτρο - αναγκαστικά). Το πρώτο - όχι λιγότερο από 100 εκατοστά από το επίπεδο του καλύμματος δαπέδου, το δεύτερο - για να αφαιρέσετε αέρα από τη σάουνα έξω - κάτω από την οροφή. Και οι δύο συνδέονται με ένα κιβώτιο. Για να αποκλείσετε την επίδραση των ανέμων ροζ και το ύψος του σωλήνα ανεμιστήρα, θα πρέπει να εγκατασταθεί ανεμιστήρας στην κουκούλα.

Η ιδιαιτερότητα του σχεδίου είναι ότι και στα δύο κανάλια - εισροή και εκροή - είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν ρυθμιζόμενα παραθυρόφυλλα. Ονομάζονται παντζούρια, πύλες. Με τη βοήθεια τέτοιων συσκευών διατηρείται το απαραίτητο μικροκλίμα σε οποιοδήποτε από τα δωμάτια.

Η εμφάνιση της συμπύκνωσης στις επιφάνειες, ο ζεστός αέρας στα δωμάτια - εμφανή σημάδια ακατάλληλης εγκατάστασης ή δυσλειτουργιών στη λειτουργία του συστήματος.

Πώς λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού σε ένα θερμοστοιχείο

Αερισμός

Όλα τα μάνδαλα και οι πόρτες είναι πλήρως ανοιχτά, ο ανεμιστήρας είναι ενεργοποιημένος. Είναι αρκετά 5 - 10 λεπτά, και στη σάουνα ο αέρας ανανεώνεται εντελώς.

Θέρμανση

Οι πόρτες και τα πτερύγια του αγωγού εξαγωγής είναι κλειστά και το κανάλι τροφοδοσίας παραμένει ανοιχτό. Αυτό καθιστά δυνατή τη γρήγορη θέρμανση του δωματίου στην απαιτούμενη θερμοκρασία με ελάχιστη κατανάλωση καυσίμου για τον κλίβανο.

Υιοθέτηση διαδικασιών στη σάουνα

Το πτερύγιο εξαγωγής ανοίγει ελαφρά, αλλά μόνο στο κάτω άνοιγμα. Τι δίνει; Η κυκλοφορία των ρευμάτων αρχίζει, έτσι ο θερμός αέρας και παραμένει στην περιοχή ενός ανώτατου ορίου. Κατά συνέπεια, η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο διατηρείται αμετάβλητη. Και αυτό δεν σταματά την ανανέωση του αέρα. Ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του συστήματος, το ευνοϊκότερο μικροκλίμα με σημαντική οικονομία καυσίμου, δηλαδή πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της παραγράφου 1.1.

Συνηθισμένα λάθη στη συσκευή αερισμού από τα χέρια κάποιου

 • Τοποθέτηση μόνο ενός ανοίγματος για την αφαίρεση του αέρα από τη σάουνα, αν και με μια πύλη, κάτω από την οροφή. Αυτό το μειονέκτημα του σχεδίου είναι γεμάτο με το γεγονός ότι ο θερμός αέρας θα απομακρυνθεί γρήγορα έξω. Συνεπώς, η διαδικασία ρύθμισης της θερμοκρασίας του στο ατμόλουτρο θα γίνει πιο περίπλοκη και η κατανάλωση καυσίμων θα αυξηθεί σημαντικά.
 • Διαμόρφωση όλων των οπών (εισροή, εξάτμιση) σε ένα ύψος από το δάπεδο. Είναι δύσκολο να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα του συστήματος (αν και η ανταλλαγή του αέρα θα είναι ελάχιστη), αλλά το γεγονός ότι παρέχεται το σχέδιο είναι αδιαμφισβήτητο.
 • Το τμήμα του καναλιού σχεδίασης είναι μικρότερο από την εισροή. Η ανταλλαγή του αέρα στη σάουνα θα είναι δύσκολη. Πώς να επιλέξετε τη βέλτιστη παράμετρο για οποιοδήποτε σύστημα αερισμού; Συνιστώμενη αναλογία: ανά 1 m3 χώρου - 24 cm² τμήματος αγωγού.

Το σύστημα που περιγράψαμε πιο πάνω είναι το πιο βολικό για την εκτέλεση με τα δικά του χέρια, και η αποτελεσματικότητά του σε μια σάουνα επιβεβαιώνεται από την πρακτική. Αγαπητέ αναγνώστη δεν μπορεί να αμφιβάλει ότι εάν λάβετε υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά της συσκευής σας, θα λειτουργήσει αποτελεσματικά. Καλή τύχη με το σχέδιό σας.