Αύξηση της απόδοσης της σηπτικής δεξαμενής και αποχέτευσης σε ιδιωτική κατοικία: επιλογές εξαερισμού

Το μυστικό της άνετης ζωής σε μια εξοχική κατοικία δεν είναι σε ακριβό εξοπλισμό ή αυτοματοποίηση όλων των συστημάτων υποστήριξης της ζωής, αλλά σε τεχνικές λεπτομέρειες που βοηθούν στη χρήση αυτών των συστημάτων 100%. Ας υποθέσουμε ότι δεν μπορείτε να ξεκουραστείτε εύκολα σε μια ξαπλώστρα ή να πάρετε ένα ντους, επειδή είστε στοιχειωμένοι από μια δυσάρεστη μυρωδιά των οικιακών απορριμμάτων. Αποδεικνύεται ότι το σπίτι δεν είναι σωστά εξοπλισμένο με εξαερισμό σηπτικής δεξαμενής και επομένως το εργοστάσιο καθαρισμού από τη σύγχρονη μηχανική κατασκευή μετατράπηκε σταδιακά σε βόλτα. Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε αν είναι δυνατόν να διορθωθεί η κατάσταση ανεξάρτητα, χωρίς προσφυγή σε επαγγελματίες.

Περιεχόμενα

Χρειάζεστε εξαερισμό στο σηπτικό ↑

Ποικιλία ερμητική σκάφη για την επεξεργασία των οικιακών απορριμμάτων είναι τεράστια: μια ποικιλία βιομηχανικών μοντέλων, από την απλή στη δεξαμενή αποθήκευσης ενός βιολογικού καθαρισμού του νερού, υπάρχουν πολλά είδη χειροτεχνίας κατασκευασμένα από σκυρόδεμα, τοιχοποιία και πλαστικά.

Μία από τις παραλλαγές της συσκευής της δεξαμενής σηπτικής τριών θαλάμων

Οι πιο αποτελεσματικές δομές αποτελούνται από 2-3 μέρη:

 • στην πρώτη, καθίζηση των ακαθαρσιών με καθίζηση και εμφάνιση λίπους.
 • στο δεύτερο - μετά τον καθαρισμό ήδη διαυγασμένου υγρού.
 • στην τρίτη - την τελική διήθηση.

Τα εργοστασιακά μοντέλα είναι αρχικά εξοπλισμένα με εξοπλισμό που παρέχει κίνηση αέρα. Το γεγονός είναι ότι η κύρια αποστολή στις διαδικασίες καθαρισμού εκτελείται από βακτηρίδια. Είναι για την εργασία τους εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του καθαρισμένου νερού, καθώς και τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει στο μέλλον (για το πλύσιμο του αυτοκινήτου, πότισμα στον κήπο, κλπ.). Ορισμένα βακτήρια - αερόβια - δεν μπορούν να επεξεργάζονται βιολογικά απόβλητα χωρίς την παρουσία οξυγόνου. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η εισροή αέρα. Οι ενώσεις διαφόρων χημικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του οξυγόνου, σχηματίζουν αέρια με δυσάρεστη οσμή. Μερικά από αυτά (για παράδειγμα, το μεθάνιο) είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Συμπέρασμα του κλάδου αερισμού στη δεξαμενή σκυροδέματος

Οι οικιακές συσκευές που κατασκευάζονται σύμφωνα με τα απλούστερα σχήματα αερίζονται συχνότερα φυσικά - μέσω των σχισμών της καταπακτής ή της εκκαθάρισης στους σωλήνες αποχέτευσης. Τι οδηγεί αυτό; Πρώτον, να εξαπλωθεί η δυσάρεστη "εξάτμιση" από κάτω από το κάλυμμα του καλύμματος, και δεύτερον, στην εμφάνιση της ίδιας συγκεκριμένης οσμής μέσα στο κτίριο. Δηλητηριώδη αέρια που εισέρχονται σε ένα κτίριο κατοικιών ότι είναι ακατάλληλα για κατοίκηση.

Αποδεικνύεται ότι η σωστή συσκευή εξαερισμού της σηπτικής δεξαμενής σε ένα ιδιωτικό σπίτι επιλύει δύο σημαντικά καθήκοντα: αυξάνει την απόδοση της μονάδας επεξεργασίας και εξαλείφει τον κίνδυνο δηλητηρίασης με επιβλαβή αέρια. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξοπλίσετε τις κουκούλες:

 • εγκατάσταση σωλήνων που εξασφαλίζουν την είσοδο αέρα στη δεξαμενή και την επιστροφή από αυτήν.
 • εφαρμογή ενός συνόλου κατακόρυφων ολισθητήρων για εισροή αέρα στο πεδίο αποστράγγισης.
 • εγκατάσταση σωλήνα μέσα στο κτίριο.

Η πιο ασφαλής είναι η ολοκληρωμένη χρήση όλων των μεθόδων, ωστόσο, για μια μικρή βίλα, η οποία λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι, είναι αρκετό.

Διάγραμμα της συσκευής αεριζόμενου θαλάμου

Πώς να φτιάξετε έναν ανεμιστήρα σε ένα σπίτι ↑

Η εγκατάσταση του σωλήνα ανεμιστήρα σχεδιάζεται στο στάδιο του σχεδιασμού και εισέρχεται στο έργο. Αν αποφασίσετε να τα παραγάγετε αργότερα, μετά την κατασκευή του κτιρίου, προετοιμαστείτε για τις επόμενες επισκευές, καθώς θα πρέπει να κάνετε τρύπες στους τοίχους και τις οροφές.

Όταν υπάρχει ανάγκη για αερισμό ανεμιστήρα ↑

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, εάν υπάρχει 3 ορόφους στο κτίριο, τότε η εκροή αέρα είναι υποχρεωτική. Οι τρεις όροφοι είναι μια υπό όρους έννοια. Ίσως πρόκειται για διώροφο σπίτι με σοφίτα ή σπίτι με σοφίτα εξοπλισμένο με ξεχωριστό μπάνιο. Τα αποσπάσματα από το SNiP δηλώνουν ότι αρκετές τουαλέτες ή μπάνια είναι μια ευκαιρία να χτιστεί μια πρόσθετη κεφαλή.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την εγκατάσταση ενός ανυψωτικού ανεμιστήρα:

 • παρουσία ενεργών ανυψωτών, συναρμολογημένων από προϊόντα με διατομή 50 mm.
 • Χρήση μιας εγκατάστασης καθαρισμού, η μυρωδιά από την οποία διεισδύει στο κτίριο.
 • τη διαθεσιμότητα εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων, την απόρριψη μιας αποχέτευσης από την οποία καλύπτεται πλήρως το σύστημα αποχέτευσης (για παράδειγμα, μια πισίνα).

Οι παραπάνω παράγοντες απαιτούν πρόσθετη εκτροπή, διαφορετικά η οσμή είναι εγγυημένη, ακόμη και αν υπάρχει ενεργός σφραγίδα νερού. Δυσάρεστη «εξαγωγής» μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε υπάρχουν καταστήματα αποχέτευσης και σημεία εκκένωσης του νερού και ακαθαρσιών: τουαλέτα, κουζίνα, μπάνιο, σε μια σηπτική δεξαμενή περιοχή εγκατάστασης του πεδίου διήθησης - δηλαδή σε οποιαδήποτε περιοχή προαστιακή περιοχή.

Σχηματική απεικόνιση του εξαερισμού με ανεμιστήρα ανύψωσης

Παρά την πολυπλοκότητα των μέτρων κατασκευής (όχι μόνο για την ανέγερση, αλλά και για το σπάσιμο) και μια μικρότερη διατομή του σωλήνα αποχέτευσης, η κατακόρυφη κατακόρυφη γραμμή θα πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 110 mm. Αν πάρετε ένα προϊόν με μικρότερη διατομή, δεν θα είναι δυνατόν να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και η νέα δομή θα παίξει το ρόλο άχρηστου και όχι την πιο επιτυχημένη διακόσμηση.

Επιλέξτε μια τοποθέτηση ↑

Τα διαγράμματα εξαερισμού σηπτική απλή - ευθεία κάθετη εμφανίζεται ψηλά πάνω από την οροφή, ακριβώς πάνω από την τουαλέτα. Στην πράξη, πολύ πιο δύσκολη, δεδομένου ότι δεν είναι όλες οι κτιριακές δομές επιτρέπουν μια σωλήνα χωρίς στροφές, συστολή και διαστολή. Σχέδια των εξοχικών κατοικιών και εξοχικές κατοικίες είναι τόσο πολύπλοκη, ώστε μερικές φορές πάνω από το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο που δεν είναι επιθυμητό να παράσχει πρόσθετη «διακόσμηση» (π.χ., κρεβατοκάμαρα ή το παιδικό δωμάτιο). Και η περιοχή στέγης δεν είναι η πιο επιτυχημένη για την εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού.

Ανοίξτε την έξοδο χωρίς το κεφάλι

Τι πρέπει να αποφύγω; Ακολουθούν μερικές συμβουλές από επαγγελματίες:

 • Μην τοποθετείτε τη συσκευή σε θόλο ή γείσο. Κατά τη διάρκεια της βροχής θα πλημμυρίσει με δαμάσκηνα στέγης, και την άνοιξη - να σφυρηλατηθεί από την πτώση χιόνι και πάγο.
 • Μην τελειώσετε το κτίριο κάτω από τη στέγη, στη σοφίτα. Θα υπάρξει συγκέντρωση αερίων και η διείσδυσή τους στους κάτω ορόφους.
 • Μην στερεώσετε την άκρη στο τέλος με τη μορφή ενός πτερυγίου. Ο ζεστός αέρας που ανεβαίνει από τα σαλόνια θα οδηγήσει στον σχηματισμό συμπυκνωμάτων, τα οποία κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου θα παγώσουν και θα "σφραγίσουν" την τρύπα.

Η βέλτιστη θέση ανάσυρσης βρίσκεται στο κέντρο της οροφής, κοντά στην κορυφογραμμή. Έτσι ο κατακόρυφος θα προστατεύεται από το χιόνι και το υπερβολικό νερό των ομβρίων. Οποιεσδήποτε κάμψεις ή στενώσεις θα αποτρέψουν τη φυσική κίνηση του αέρα. Ideal - ένας ευθύς, κάθετα τοποθετημένος πλαστικός σωλήνας διαμέτρου 110 mm ή περισσότερο. Και μην ξεχάσετε μια χρήσιμη συσκευή που ονομάζεται βαλβίδα ελέγχου.

Δείγματα της βαλβίδας κενού

Απαιτήσεις και ποσοστά εγκατάστασης ↑

Πρέπει να ξεκινήσετε με την επιλογή του υλικού και την εκπόνηση μιας εκτίμησης. Θεωρείται ότι ο εξοπλισμός τοποθετείται από το μηδέν, γι 'αυτό επιλέγουμε ένα μοντέρνο φθηνό, αλλά πρακτικό υλικό - πλαστικό. Τα βασικά στοιχεία συμπληρώνονται με διαμορφωμένες λεπτομέρειες, συνδέσμους, εξαρτήματα. Για να συνδέσετε δύο διαφορετικά υλικά (για παράδειγμα, πλαστικό και χυτοσίδηρο) χρησιμοποιούμε ελαστικά στεγανοποιητικά και ελαστικούς προσαρμογείς.

Προσπαθούμε να παρατηρήσουμε μια ευθεία κάθετη, αλλά αυτό δεν λειτουργεί πάντα. Αλλαγή της κατεύθυνσης, προσάρτηση των τμημάτων υπό γωνία 135º και 45º, απαγορεύεται η γωνία 90º. Οι κάμψεις θα πρέπει να τοποθετούνται πάνω από τα υδραυλικά. Μερικές φορές ένα έργο κτιρίου απαιτεί οριζόντια χωρισμένα τμήματα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να τηρηθεί η γωνία κλίσης - από 0,02% ή περισσότερο (προς την κατεύθυνση της κίνησης του αέρα εξαγωγής).

Επιλογές κλίσης

Λίγα ακόμα απαιτήσεις για την κατασκευή του σημείου εξαερισμού ανεμιστήρα εαυτό σας:

 • Το ανώτερο τμήμα του σωλήνα πρέπει να προεξέχει κατά 0,3-0,5 m πάνω από την επιφάνεια της οροφής. Εάν υπάρχει ενεργή σοφίτα, η απόσταση αυξάνεται στα 3 m.
 • Είναι σημαντικό να προστατεύσετε τον σωλήνα από την κατάψυξη. Υπάρχουν δύο τρόποι - ένα ζεστό δωμάτιο (σοφίτα, σοφίτα) ή πρόσθετη θερμομόνωση με ορυκτοβάμβακα, αφρό, πολυαιθυλένιο αφρού. Για να εξοπλίσουμε περάσματα μέσω δαπέδων χρησιμοποιούμε μεταλλικά μανίκια.
 • Διατηρούμε απόσταση από την εξωτερική έξοδο στα ανοίγματα των παραθύρων, στις λότζες και τα μπαλκόνια - όχι λιγότερο από 4 μέτρα.
 • Συνδυάστε στον ανεμιστήρα δύο τύπους εξαερισμού (αποχέτευση και καπνός) απαγορεύεται.
 • Ένα λεπτό μεταλλικό πλέγμα, τοποθετημένο στην κορυφή, θα εμποδίσει την είσοδο εντόμων και μικρών τρωκτικών στο σύστημα.

Αν σε κάθε επίπεδο ενός κτιρίου με 2 ή 3 ορόφους είναι εξοπλισμένο ένα διακλαδισμένο δίκτυο αποχέτευσης με πολλά σημεία αποστράγγισης, δεν μπορεί να αποφευχθεί ένας ανυψωτήρας. Ωστόσο, η επικοινωνία από όλα τα αντικείμενα μπορεί να συνδεθεί και να κάνει μια γενική έξοδο στο πιο βολικό μέρος.

Διαδικασία εγκατάστασης ↑

Για να διασφαλίσουμε τη φυσική κίνηση του αέρα, έχουμε όλα τα στοιχεία έτσι ώστε ο ανερχόμενος να οδηγεί από τη ζεστή ζώνη στην ψυχρή ζώνη. Μην ξεχνάτε ότι είναι συνδεδεμένο με το αποχετευτικό δίκτυο, έτσι φροντίζουμε εκ των προτέρων για τη διάμετρο των προσαρμογέων.

Σύνδεση πλαστικών εξαρτημάτων

Εάν υπάρχουν αποχετεύσεις από χυτοσίδηρο, οι εμπειρογνώμονες συμβουλεύουν να αρχίσουν εργασίες με την αποσυναρμολόγηση παλαιών δομών για να αντικαταστήσουν τα πάντα με πλαστικό και να μην επιστρέψουν πλέον σε αλλοιώσεις και επισκευές. Η αποσυναρμολόγηση ξεκινά από την κορυφή, βαθμιαία να βυθίζεται στο υπόγειο. Ο χυτοσίδηρος είναι ένα βαρύ μέταλλο, οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να το φτιάξετε σε κομμάτια, να το κόψετε με βούλγαρο και να το κόψετε με ένα σφυρί. Ταυτόχρονα με τα έργα αποξήλωσης, καθαρίζουμε τις γύρω περιοχές και οργανώνουμε οπές για την τοποθέτηση του ανεμιστήρα. Ανασυγκροτούμε το δίκτυο αποχέτευσης, αλλά από πλαστικά στοιχεία. Αν το σπίτι είναι καινούργιο, αυτό το στάδιο παραβλέπεται, αφού ο χυτοσίδηρος δεν χρησιμοποιείται πλέον για αποχέτευση.

Ειδικοί σωλήνες από PVC για εσωτερική αποχέτευση εγκαθίστανται εύκολα, πρακτικά όλες οι εργασίες στη συσκευή εξαερισμού μιας σήτας μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνοι τους.

Διάγραμμα της σωστής εγκατάστασης της κουκούλας

Έτσι, κάνουμε τη σήμανση, τότε παίρνουμε τα προϊόντα με ένα τμήμα 110 mm και ξεκινάμε την εγκατάσταση από κάτω:

 • συνδέουμε ταυτόσημα θραύσματα με ελαστικούς δακτυλίους από καουτσούκ, για ευκολία λιπαίνουμε την εσωτερική τους επιφάνεια με σιλικόνη.
 • στα σήματα τρυπάνια για συνδετήρες - μεταλλικούς σφιγκτήρες, στερεώστε τα.
 • εναλλασσόμαστε τα τμήματα του ανυψωτήρα και τα στερεώνουμε με σφιγκτήρες.
 • μαζί με τα τσιπ για σύνδεση σε εξοπλισμό υγιεινής - μπάνιο, νεροχύτες, λεκάνες τουαλέτας, μπιντέ.
 • κάνουμε μια τρύπα στην οροφή και βγάζουμε το σωλήνα από την οροφή.
 • το τέλος του σωλήνα είναι εφοδιασμένο με ένα μικρό μπουκάλι "μύκητα" για προστασία από τη βροχή και τα συντρίμμια.

Στη συνέχεια συνδέουμε τον υδραυλικό και δοκιμάζουμε το σύστημα. Μπορείτε να εφαρμόσετε ένα μικρό προστατευτικό συμπλήρωμα - μια αντίστροφη βαλβίδα ανεμιστήρα, προστατεύοντας τον αποχετευτικό αγωγό από την είσοδο σε ποντίκια και μεγάλα συντρίμμια. Η βαλβίδα είναι εγκατεστημένη σε ένα βολικό μέρος, έξω ή απευθείας στον αγωγό αποστράγγισης.

Οδηγίες βίντεο για την αφαίρεση του ανυψωτήρα από την οροφή ↑

Εξαερισμός της σηπτικής δεξαμενής από δακτυλίους από σκυρόδεμα με τα ίδια χέρια ↑

Ένα δημοφιλές μοντέλο αυτοπεποίθησης σηπτικής δεξαμενής μεταξύ των κατοίκων του καλοκαιριού είναι μια δεξαμενή από δακτυλίους από σκυρόδεμα. Η δομή μοιάζει με ένα βόθρωπο, μόνο, αντίθετα από αυτό, έχει μια έξοδο σε ένα θάλαμο φίλτρου ή σε ένα πεδίο αποστράγγισης. Ένα πιο αποδοτικό σχέδιο αποτελείται από δύο θαλάμους, εάν είναι επιθυμητό, ​​και οι δύο δεξαμενές μπορούν να εξοπλιστούν με χωριστούς απορροφητήρες. Όσο πιο ενεργός εισέρχεται ο αέρας στη μονάδα επεξεργασίας, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η διαδικασία βιολογικού καθαρισμού.

Κοινή πλευρική έξοδος για εξαερισμό

Εξετάστε πώς να οργανώσετε τον εξαερισμό σε σηπτικό σκυρόδεμα ή μάλλον - με τον πιο επιτυχημένο σχεδιασμό, που αποτελείται από δύο θαλάμους και ένα φρεάτιο φίλτρων. Οι είσοδοι / έξοδοι αέρα είναι εξοπλισμένες είτε με δύο θαλάμους είτε με όλες τις δεξαμενές. Η διαδικασία προχωρά ως εξής:

 • προετοιμάστε τα μήκη του επιθυμητού μήκους με ένα τμήμα 110 mm.
 • σε καπάκια από σκυρόδεμα, με τα οποία οι θάλαμοι κλείνουν από πάνω, τρυπάνια με παρόμοια διάμετρο.
 • εισάγουμε τα στοιχεία στις τρύπες που προορίζονται για αυτά (το κάτω μέρος δεν πρέπει να αγγίζει τις αποχετεύσεις, το ανώτερο τμήμα ανυψώνεται στο μέγιστο δυνατό ύψος).
 • προσαρμόζουμε κάθε τμήμα με στεγανωτικό, μαστίχα ή τσιμεντοκονίαμα.
 • τα επάνω άκρα είναι εξοπλισμένα με προστατευτική κεφαλή.

Τα καλύμματα στα άκρα αποτρέπουν την είσοδο των συντριμμιών, του νερού και του χιονιού στη δεξαμενή και αυξάνουν το ρεύμα αέρα. Φυσικά, οποιουδήποτε εξοπλισμού καθαρισμού χρειάζεται από καιρό σε καιρό συντήρηση. Σε αυτή την περίπτωση - απομάκρυνση των στερεών αποβλήτων και απομάκρυνση των φραγμών. Ταυτόχρονα καθαρίστε και σωλήνα για εξαερισμό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αέρια είναι επικίνδυνα (είναι υποχρεωτικό αποτέλεσμα της βιοαποικοδόμησης), μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε ζώνη ασφαλείας και αναπνευστήρα. Είναι καλύτερο να διεξάγετε όλη την εργασία υπό την επίβλεψη ενός βοηθού.

Εξωτερικός σωλήνας στο κάλυμμα σκυροδέματος της δεξαμενής σηπτικής

Αν υπάρχει πεδίο αποστράγγισης στη θερινή περιοχή, τοποθετούνται εξωτερικές εξόδους - δίνουν πρόσβαση στους αγωγούς αποστράγγισης και παράγουν προς τα έξω τα σχηματισμένα αέρια. Συχνότερα αποστραγγίζονται (διάτρητοι σωλήνες, από τους οποίους τα αποχετευτικά νερά αφήνουν σε έδαφος), απλά κάμπτουν, συμπεραίνουν σε επιφάνεια και εξοπλίζουν τα καπάκια. Τέτοιες συσκευές παίζουν ρόλο τεχνικών οπών, με τη βοήθειά τους μπορείτε να ελέγξετε πώς λειτουργεί το σύστημα. Εάν ο πυθμένας των συσσωρευμένων αποχετεύσεων νερού δεν έχει χρόνο να απορροφηθεί στο έδαφος, ένας καθαρός πυθμένας μιλά για την ορθή λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος.

Συσκευή εξαερισμού στο πεδίο αποστράγγισης

Όπως μπορείτε να δείτε, η σωστή διάταξη αερισμού του σηπτικού δοχείου φέρνει ένα αξιοσημείωτο όφελος: ενεργοποιεί τον καθαρισμό των λυμάτων και εμποδίζει την εμφάνιση δυσάρεστης οσμής. Αφού ολοκληρώσετε μόνοι σας το έργο, μπορείτε να αποθηκεύσετε την εγκατάσταση, αλλά αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας - επικοινωνήστε με μια εξειδικευμένη εταιρεία.

Εξαερισμός της σηπτικής δεξαμενής: τα κύρια μυστικά της αρμόδιας οργάνωσης της

Οι πιο συνηθισμένες εγκαταστάσεις συλλογής λυμάτων, σε χώρους όπου δεν υπάρχει κεντρικός αποχετευτικός αγωγός, είναι οι σηπτικές δεξαμενές. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι μια σηπτική δεξαμενή είναι ένα συνηθισμένο δοχείο, όπου εισέρχονται αποχετεύσεις λυμάτων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μάλλον πολύπλοκη κατασκευή, η σωστή ανέγερση της οποίας απαιτεί μια κατάλληλη προσέγγιση και τη διαθεσιμότητα ενός τέτοιου μηχανικού συστήματος, όπως ο εξαερισμός.

Τι είναι μια σηπτική δεξαμενή και ποια καθήκοντα επιλύει;

Πράγματι, μια απλή σηπτική δεξαμενή είναι μία δεξαμενή στην οποία η απόρριψη των λυμάτων και βιομηχανικών λυμάτων από το αποχετευτικό σύστημα της ιδιωτικής κατοικίας. ίδια δεξαμενή αποτελείται από διάφορα διαμερίσματα στα οποία υπάρχει καθίζησης, αποσαφήνιση και καθαρισμό των λυμάτων με μερική ανακύκλωση των λυμάτων σε ένα στερεό ίζημα, το οποίο χρησιμοποιείται ως οργανικό λίπασμα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την οργάνωση αυτού του συστήματος, μεταξύ των οποίων τα πιο συνηθισμένα είναι:

 • Οι σηπτικές δεξαμενές είναι μέταλλο. Αυτό, κατά κανόνα, αρκετά απλά σχέδια, μέχρι 1 m 3.
 • Οι κατασκευές από σκυρόδεμα παράγουν τον πιο διαφορετικό όγκο και σχήματα, χάρη στα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία ή περισσότερες κατοικίες. Ένα από τα πιο προσιτά υλικά κατασκευής είναι οι δακτύλιοι από σκυρόδεμα.
 • Τελικά προϊόντα από πλαστικό, χωρητικότητας 1-4 m 3.

Η αρχή λειτουργίας και η κατασκευή του σηπτικού δεξαμενή φαίνεται στο σχήμα.

Το διαυγασμένο και φιλτραρισμένο υγρό αποστραγγίζεται μέσω της γραμμής αποστράγγισης απευθείας στο έδαφος ή χρησιμοποιείται για την άρδευση φυτών κήπου.

Τι είναι ο εξαερισμός που απαιτείται;

Τώρα που η αρχή της λειτουργίας του σηπτικού συστήματος είναι ξεκάθαρη, μπορεί κανείς να απαντήσει στην κοινή ερώτηση κατά πόσο είναι απαραίτητος ο εξαερισμός στο σηπτικό δοχείο. Το χρειάζομαι και γι 'αυτό. Το θέμα είναι ότι τα βακτήρια είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία των περιττωμάτων, τα οποία χωρίζονται σε δύο ομάδες:

 • Αναερόβια. Αυτός ο τύπος βακτηρίων επεξεργάζεται ακαθαρσίες σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο. Ως προϊόντα ζωτικής δραστηριότητας, οι αναερόβιοι μικροοργανισμοί εκκρίνουν μεθάνιο.
 • Αερόβια. Τέτοιου είδους μικροοργανισμοί για ζωτική δραστηριότητα απαιτούν ελεύθερο οξυγόνο. Στη διαδικασία εντατικής αναπαραγωγής των βακτηριδίων, απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο και θερμότητα.

Για να συνοψίσουμε: για την κανονική διάρκεια ζωής των μικροοργανισμών, διατηρούν τις απαιτούμενες παραμέτρους θερμοκρασίας στην κατασκευή, καθώς και για την πρόληψη της εισαγωγής μέσα στο σπίτι, ο αέρας γεμίζει με αέριο, και ζητεί μια σηπτική δεξαμενή αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού.

Εξαερισμός μιας σηπτικής δεξαμενής: τι πρέπει να γνωρίζετε

Το σύστημα εξαερισμού κατασκευάζεται στο τελικό στάδιο εγκατάστασης ή κατασκευής δεξαμενής ιζηματοποίησης κοπριάς και εξαρτάται από τον σχεδιασμό και τη μέθοδο επεξεργασίας λυμάτων. Ο απλούστερος αερισμός ενός τσιμεντοειδούς δεξαμενής μπετόν μοιάζει με αυτό: στην αρχική θέση του αποχετευτικού αγωγού εγκαθίσταται ένας αγωγός εξαερισμού και ο δεύτερος στο τελευταίο τμήμα της δεξαμενής σηπτικής. Με την παρουσία ενός "πεδίου διήθησης" μέσω του οποίου το καθαρό νερό εισέρχεται στο έδαφος, οι αναβατήρες παροχής πρέπει να εγκαθίστανται σε κάθε μία από τις συσκευές αποστράγγισης.

Με αυτήν την κυκλοφορία του αέρα διάταξη στην σηπτική δεξαμενή έχει ως εξής: στην κατασκευή αέρας εισέρχεται μέσω κατακόρυφου αγωγού εξαερισμού τελευταία θαλάμου και κινείται κατά την κατεύθυνση για την έξοδο του οφείλεται στην άφθονη απελευθέρωση θερμότητας στην σηπτική δεξαμενή ανύψωσης. Ένα τέτοιο σχήμα προβλέπει την αντιστάθμιση κενού και την αξιόπιστη απομάκρυνση αερίων που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια ζωής μικροοργανισμών.

Η διάμετρος του σωλήνα αποχέτευσης, η αποστράγγιση του συστήματος αποχέτευσης του σπιτιού, είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία αερισμού της λεκάνης καθίζησης των κοπράνων, καθώς ο αέρας κινείται κατά μήκος αυτού. Εάν η πλήρωση του σωλήνα αποχέτευσης είναι περισσότερο από το 1/3 της διαμέτρου του, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μειώνεται σημαντικά. Έχει εκτιμηθεί πειραματικά ότι η ελάχιστη διάμετρος του σωλήνα αποχέτευσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 100 mm.

Δημιουργία αερισμού από τα χέρια του

Εξετάστε τη δημιουργία του πιο συνηθισμένου σχεδιασμού δεξαμενής αερισμού εξαερισμού από δακτυλίους από σκυρόδεμα. Ο πιο δημοφιλής και ορθολογικός σχεδιασμός ενός αποχετεύσεως περιττωμάτων από δακτυλίους από σκυρόδεμα είναι ένα σύστημα δύο θαλάμων με κοιλότητα αποστράγγισης. Στο τμήμα, η κατασκευή του φαίνεται όπως φαίνεται στο σχήμα.

Η δημιουργία αποτελεσματικού εξαερισμού μιας σηπτικής δεξαμενής από τα ίδια τα χέρια μπορεί να χωριστεί σε διάφορα στάδια:

 1. Προετοιμασία οπών στα καλύμματα σκυροδέματος του δεύτερου τμήματος και του αποθέτη.
 2. Εγκατάσταση ανεμιστήρων εξαερισμού σε προετοιμασμένες τρύπες.
 3. Στεγανοποίηση αρμών, σκυροδέματος ή πολυμερών ενώσεων.
 4. Εγκατάσταση κουκούλες στους σωλήνες εξαερισμού, οι οποίες θα εμποδίσουν την είσοδο των συντριμμιών στη δομή, τις βροχοπτώσεις και θα συμβάλουν επίσης στην αυξημένη πρόσφυση.

Καθώς οι ανελκυστήρες συνιστούσαν τη χρήση πλαστικών σωλήνων, με διάμετρο 100-110 mm. Το ύψος των σωλήνων συνιστάται να είναι τέτοιο ώστε η διαφορά μεταξύ των κεφαλών τους και της κεφαλής του σωλήνα εξαερισμού να μην είναι μικρότερη από 4 έως 4,5 μέτρα.

Καθαρισμός και συντήρηση ρουτίνας

Ο εξαερισμός του στρώματος κοπράνων απαιτεί την περιοδική συντήρηση, δηλαδή όχι την πιο ευχάριστη διαδικασία καθαρισμού για τα πηνία και τις πολλαπλές αποστράγγισης. Κατά κανόνα, οι ειδικές υπηρεσίες ασχολούνται με αυτό, αλλά οι υπηρεσίες τους δεν είναι ελεύθερες. Όταν ο αερισμός με αυτοεξυπηρέτηση πρέπει να ακολουθεί μερικούς απλούς κανόνες που θα αποφύγουν δυσάρεστες συνέπειες:

 • Μην χρησιμοποιείτε ανοικτή φωτιά κοντά στη μονάδα επεξεργασίας.
 • Χρησιμοποιήστε ζώνες ασφαλείας για να αποφύγετε την πτώση στο σηπτικό.

Μην καθαρίζετε τον αερισμό μόνοι σας. Η υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στο ιζηματογενές ίζημα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης και καρδιακή ανακοπή. Το δεύτερο άτομο πρέπει να βρίσκεται κοντά στον τόπο εργασίας για ασφάλιση.

Εξαερισμός αποχέτευσης σε ιδιωτικό σχέδιο σπιτιών

Σχέδιο εξαερισμού αποχέτευσης σε ιδιωτική κατοικία

Για να δημιουργηθεί ένα άνετο περιβάλλον, ένα ιδιωτικό σπίτι χρειάζεται καλό εξαερισμό στο σύστημα αποχέτευσης. Στην πραγματικότητα, εδώ ανοίγονται ευρείες ευκαιρίες για μια ενσωμάτωση των ιδεών και ο καθένας μπορεί να σχεδιάσει το σύστημα εξαερισμού πώς θα το θέλει. Αλλά για μέγιστη αποτελεσματικότητα, είναι καλύτερο να ακολουθήσετε τα συνιστώμενα συστήματα διαμονής, καθώς και χρήσιμες συμβουλές.

Γενικές πληροφορίες

Όπως γνωρίζετε, χωρίς ένα σύστημα αποχέτευσης, μια σύγχρονη κατοικία είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί. Μετά από όλα, είναι αυτή που εξασφαλίζει την εισροή καθαρού νερού στο σπίτι και "μεταφέρει" από τα λύματα. Επομένως, ο εξαερισμός στο σύστημα αποχέτευσης ενός ιδιωτικού σπιτιού πρέπει να σχεδιαστεί με το μυαλό, καθώς θα αποτρέψει την εξάπλωση δυσάρεστων οσμών από την τουαλέτα, την κουζίνα ή το μπάνιο.

Η κατώτατη γραμμή είναι ότι η μυρωδιά των μικρών σωλήνων περνάει από τον εκτροπέα στο δρόμο. Φυσικά, αυτή είναι μια πολύ σύντομη περιγραφή. Σε αυτή τη διαδικασία συμμετέχουν επίσης διάφορες συνδέσεις, μια οπή αναθεώρησης, μια βαλβίδα κενού και άλλες ειδικές συσκευές.

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, για τον αποτελεσματικότερο εξαερισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν στην εκπόνηση του σχεδίου και στην κατασκευή του ίδιου του συστήματος:

 • Τοποθετήστε το σωλήνα εξαγωγής στην οροφή μιας ιδιωτικής κατοικίας. Σε αυτή την περίπτωση, το ανώτερο σημείο του σωλήνα πρέπει να είναι 1 m υψηλότερο από την επιφάνεια της οροφής. Επιπλέον, το ελάχιστο ύψος από τα πλησιέστερα παράθυρα ή μπαλκόνια πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 μ.
 • Δεν συνιστάται η τοποθέτηση κουκούλας στον αγωγό εξαγωγής. Το γεγονός είναι ότι σχηματίζει ένα συμπύκνωμα, το οποίο το χειμώνα μετατρέπεται σε μαρμελάδες πάγου.
 • Εάν σχεδιάζεται η εγκατάσταση αρκετών συστημάτων αερισμού αποχέτευσης, τα οποία στη συνέχεια θα συνδυάζονται σε ένα, συνιστάται η χρήση σωλήνων με την ίδια διάμετρο. Συνήθως χρησιμοποιούνται σωλήνες 50 ή 100 mm για αυτό το σκοπό.
 • Ένα τεράστιο λάθος είναι να συνδυάσετε τον αερισμό του συστήματος αποχέτευσης με ένα κοινό σύστημα εξαερισμού ή καμινάδα.
 • Δεν συνιστάται η εγκατάσταση ενός σωλήνα εξαερισμού κάτω από την προεξοχή της οροφής. Το πρόβλημα είναι ότι κατά τη διάρκεια του πάγου και του χιονιού, θα υπάρξουν ζημιές στη σωλήνωση.

Είδη εξαερισμού

Σε ιδιωτικές κατοικίες, το σύστημα εξαερισμού αποχέτευσης μπορεί να είναι εσωτερικό ή εξωτερικό. Εκτός από την τοποθεσία και τη διάταξη της εγκατάστασης, κάθε είδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Επομένως, κάθε μία από αυτές θα πρέπει να συζητηθεί λεπτομερέστερα.

Εσωτερική κουκούλα

Κατά κανόνα, εάν σκεφτήκατε για τον αερισμό του υπονόμου εκ των προτέρων, δηλαδή, κατά τη διάρκεια της σύνταξης, τοποθετείται μέσα στο ίδιο το σπίτι. Ένα τέτοιο σχήμα έχει ορισμένα σημεία που συνιστώνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή:

 • Ο Stoyak υπό τη μορφή ενός σωλήνα ανεμιστήρα (εξάτμισης), ο οποίος χρησιμεύει ως συνέχεια του, πρέπει να εμφανίζεται στην οροφή ενός ιδιωτικού σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση, η διάμετρος του σωλήνα και του ανυψωτήρα πρέπει να συμπίπτει.
 • Ο σωλήνας εξάτμισης πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερο (τουλάχιστον 4 μέτρα) από τα μπαλκόνια ή τα παράθυρα.
 • Ο σωλήνας πρέπει να είναι πάνω από την οροφή κατά 1 m - αυτή είναι η πιο δημοφιλής λύση. Ωστόσο, το ύψος μπορεί να κυμαίνεται από 20 έως 3 μέτρα (όσο μεγαλύτερη είναι η κλίση της οροφής, τόσο μεγαλύτερο είναι το ύψος).
 • Ο εκτροπέας (συσκευή που ενισχύει το φυσικό ρεύμα) πρέπει να εγκατασταθεί στον αγωγό εξαερισμού του αποχετευτικού συστήματος.

Εξωτερικός εξαερισμός

Το παραπάνω σχήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο στάδιο του σχεδιασμού, όταν η κατασκευή ενός ιδιωτικού σπιτιού δεν έχει αρχίσει ακόμα. Εάν το κτίριο είναι ήδη κατασκευασμένο, θα είναι πολύ προβληματική η υλοποίηση του εσωτερικού συστήματος εξαερισμού του αποχετευτικού συστήματος. Ευτυχώς, σε μια τέτοια κατάσταση υπάρχει μια διέξοδος - εγκατάσταση κουκούλες έξω από το σπίτι.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να πάτε με τρεις τρόπους:

 • Ασφαλίστε τον αγωγό αερισμού από τον αποχετευτικό αγωγό στο εξωτερικό τοίχωμα του κτιρίου. Από το εξωτερικό, μια τέτοια συσκευή θα μοιάζει με μια συνηθισμένη αποχέτευση με μία εξαίρεση - το ανώτερο σημείο της "υδρορροής" θα είναι υψηλότερο από το συνηθισμένο. Με αυτή την προσέγγιση, οι σωλήνες με διάμετρο 11 cm χρησιμοποιούνται συχνότερα.
 • Τοποθετήστε την κουκούλα απευθείας στο σηπτικό. Ίσως αυτή να είναι η καλύτερη επιλογή για τον εξαερισμό λυμάτων για ένα ιδιωτικό σπίτι. Το γεγονός είναι ότι η σηπτική δεξαμενή, κατά κανόνα, βρίσκεται σε απόσταση από το κτίριο. Συνεπώς, δεν θα υπάρχουν μυρωδιές στο σπίτι.
 • Τοποθετήστε την κουκούλα στο σωλήνα αποχέτευσης ανάμεσα στην τουαλέτα και τη δεξαμενή σηπτικής. Είναι αλήθεια ότι ο σωλήνας εξάτμισης αυτού του εξαερισμού πρέπει να είναι συνδεδεμένος με έναν φράκτη ή άλλο φράχτη. Το κύριο πράγμα είναι ότι η πρόσληψη αέρα δεν συνδέεται με το ίδιο το σπίτι. Θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε τους γείτονες - μην τοποθετείτε την κουκούλα κοντά στην περιοχή τους.

Μια άλλη προσέγγιση

Φυσικά, η απόκτηση ενός έτοιμου συστήματος εξαερισμού αποχέτευσης "θα πετάξει σε μια αρκετά δεκάρα". Ως εκ τούτου, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός κατασκευαστών ιδιωτικών κατοικιών προτιμούν να κάνουν μια βαλβίδα εξαερισμού από τα χέρια τους. Ευτυχώς, ο σχεδιασμός του είναι αρκετά απλός και τα υλικά για την κατασκευή σίγουρα θα βρεθούν από οποιονδήποτε ιδιοκτήτη.

Το πλεονέκτημα μιας τέτοιας βαλβίδας είναι ότι μπορεί να εμποδίσει τη ροή του θερμού αέρα από το σηπτικό δοχείο. Αυτό σημαίνει ότι στη μείξη της θερμοκρασίας, δεν θα σχηματιστεί παγετός στον αερισμό του συστήματος αποχέτευσης. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους συμβατικούς ανερχόμενους.

Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε ένα τέτοιο σύστημα για το σπίτι σας:

 1. Θα χρειαστεί ένα ελατήριο από την αυτόματη λαβή, καθώς και ένα αυτοκόλλητο με την ίδια διάμετρο και με μήκος 4,5 cm.
 2. Ο πλαστικός κύκλος κόβεται (η καλύτερη διάμετρος είναι 5 cm), στην οποία γίνεται η τρύπα. Σε αυτή την οπή, μια βίδα με αυτοκόλλητο πρέπει να περάσει ελεύθερα, και το ελατήριο - όχι.
 3. Στη συνέχεια κόβεται ένας άλλος κύκλος από το αφρώδες ελαστικό, που έχει διάμετρο 6 εκ. Στο κέντρο του γίνεται μια τρύπα. Δύο κύκλοι (πλαστικό και αφρώδες ελαστικό) είναι κολλημένοι μεταξύ τους.
 4. Στο κάλυμμα του πλαστικού σωλήνα (η ελάχιστη διάμετρος του οποίου είναι 10 εκ.), Κατασκευάζονται 3 τρύπες, καθεμιά από τις οποίες έχει διάμετρο 5 χλστ. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των οπών είναι 2,5 cm.
 5. Στο κέντρο του κύκλου των 10 εκατοστών, γίνεται μια οπή για τη βίδα αυτοεπιπεδώματος.
 6. Στην οπή, βιδώστε τον κοχλία με ένα ελατήριο πάνω στο οποίο στερεώνεται ολόκληρη η δομή (το κάλυμμα από το μπλουζάκι -> ο τροχός αφρού -> το πλαστικό ροδέλα).

Μετά τη συναρμολόγηση του αυτοεξοπλισμένου εξαερισμού, είναι απαραίτητο να επαληθεύσετε τη λειτουργικότητα της βαλβίδας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φυσήξετε σε κάθε μία από τις τρύπες (εκτός από την περίπτωση που εισάγεται η βίδα). Εάν ο αέρας περνά ελεύθερα, τότε όλα είναι εντάξει, αν όχι - πρέπει να ξεβιδώσετε λίγο τη βίδα, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στο ελατήριο.

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνά, όταν σχεδιάζετε τη διάταξη του εξαερισμού λυμάτων στο σπίτι σας, οι άνθρωποι έχουν πολλές ερωτήσεις. Συνήθως, σχετίζονται με τη λειτουργία τέτοιων συστημάτων το καλοκαίρι, τη θέρμανση και τη διείσδυση δυσάρεστων οσμών. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μελετήσουμε λεπτομερέστερα τα ασαφή σημεία.

Ερώτηση: μπορεί το σύστημα εξαερισμού του αποχετευτικού δικτύου να εκτελέσει τις λειτουργίες του κατά τη θερινή περίοδο, όταν η αποσύνθεση των οργανικών είναι πιο έντονη;

Απάντηση: Φυσικά, ναι. Ο λόγος έγκειται στη διαφορά στη θερμοκρασία του ίδιου του αποχετευτικού αγωγού και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η θερμοκρασία του νερού σε αυτό το σύστημα είναι πάντα υψηλότερη, πράγμα που οδηγεί σε διαφορά πίεσης και αποτελεσματικό εξαερισμό.

Ερώτηση: θα γίνει η επίστρωση το χειμώνα χωρίς μόνωση;

Απάντηση: ναι. Η κύρια προϋπόθεση είναι η συνεχής χρήση αποχετεύσεων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε μερικές ιδιαίτερα ψυχρές περιοχές, οι ανελκυστήρες είναι ακόμα μονωμένοι. Επομένως, για να αποφύγετε την αμφιβολία, μπορείτε να συμβουλευτείτε τους ειδικούς.

Ερώτηση: για κάποιο λόγο, λίγο μετά την εγκατάσταση του εξαερισμού, άρχισαν να εμφανίζονται δυσάρεστες οσμές στο σπίτι.

Απάντηση: Εάν το σύστημα αποχέτευσης χρησιμοποιείται ακανόνιστα, το νερό σε αυτό αρχίζει να στεγνώνει και αφήνεται στον αέρα. Για να εξαλείψετε το πρόβλημα, πρέπει να αλλάξετε τους σιφόνες σε μεγάλους, να στερεώσετε το σωλήνα του ανεμιστήρα ή να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εξαερισμού.

Και τελικά

Το σύστημα εξαερισμού του αποχετευτικού συστήματος θα παρέχει άνετη διαβίωση, αφαιρώντας τις δυσάρεστες μυρωδιές από το σπίτι. Είναι αλήθεια ότι για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί σωστά το σύστημα και να εκτελεστεί ποιοτικά όλη η εργασία. Αλλά αν υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με αυτό, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε σε ειδικούς.

Νικολάεφ Όλεγκ Πέτροβιτς

Εξαερισμός αποχέτευσης

Αποχέτευσης Cottage δέχεται τα λύματα από τα είδη υγιεινής συσκευές του κτιρίου (τουαλέτες, νιπτήρες, μπανιέρες, κ.λπ.) και καταναλωτικές συσκευές που χρησιμοποιούν το νερό (πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων). Η σύνθεση των αποβλήτων υδάτων και αποβλήτων πυκνά χημικά και βιολογικά εξαιρετικά ετερογενή, στο σύστημα αποχέτευσης έτσι υπάρχει μια συνεχής βιολογικών και χημικών διεργασιών και αντιδράσεις που περιλαμβάνουν έκλυση οργανικών αερίων. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα οδηγεί συνεχώς σε δυσάρεστες οσμές και να εξασφαλιστεί ότι δεν καταλήγουν στην ατμόσφαιρα του εσωτερικού του σπιτιού είναι τοποθετημένα λυμάτων αερισμού σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Σχέδιο εξαερισμού αποχέτευσης σε εξοχική κατοικία

Σιφόνια μπροστά από τις συσκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων

Πριν από κάθε σερβιέτα συσκευή τοποθετημένη σε σχήμα U διαρροή, που ονομάζεται παγίδα νερού (σιφόνι), του οποίου ο πυθμένας είναι πάντοτε μία ορισμένη ποσότητα ύδατος, γεμίζοντας όλα διατομή του. Έτσι, δημιουργείται ένα αποτελεσματικό φράγμα για την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών από το σύστημα αποχέτευσης στα σπίτια.

Διαταραχές στην εργασία των σιφωνίων

Με το μακρύ διάλειμμα στη χρήση της μονάδας υγιεινής, το νερό στο σιφόνι μπορεί να εξατμιστεί και, ελλείψει αναπλήρωσης, παύει να επικαλύπτει ολόκληρο το τμήμα του σωλήνα. Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, η οπή αποστράγγισης κλείνει με ένα πώμα για μια περίοδο διακοπής κατά τη χρήση.

Το νερό από το σιφόνι μπορεί να εξαφανιστεί ακόμη και αν η συσκευή χρησιμοποιείται τακτικά. Αυτό συμβαίνει όταν το σύστημα αποχέτευσης είναι λανθασμένα σχεδιασμένο, με αποτέλεσμα μεγάλη ποσότητα αποχέτευσης από τη γειτονική συσκευή να γεμίζει ολόκληρο το τμήμα αποστράγγισης.

Σχηματίζεται ένα πώμα νερού, το οποίο όταν κινείται προς τα κάτω δημιουργεί κενό στην κορυφή του συστήματος. Όταν δημιουργείται ένα κενό, το νερό που υπάρχει εκεί απορροφάται και οι δυσάρεστες μυρωδιές αρχίζουν να διεισδύουν από το σύστημα αποχέτευσης. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να γεμίσει ξανά το σιφόνι με νερό.

Διάμετρος σωληνώσεων

Η διάμετρος των σωλήνων αποχέτευσης πρέπει να είναι σημαντικά μεγαλύτερη, ώστε τα λύματα να μην μπορούν να γεμίσουν ολόκληρο το τμήμα και να δημιουργήσουν επαρκές κενό. Εκτελούνται ειδικές δοκιμές για τον προσδιορισμό των βέλτιστων διαμέτρων των σωλήνων αποχέτευσης. Κατά τον προσδιορισμό των διαμέτρων σωλήνων, ελήφθη υπόψη ο τύπος και ο αριθμός των συσκευών υδραυλικών εγκαταστάσεων που συνδέονται με αυτές.

Σε ιδιωτικές κατοικίες με κατοικία μιας οικογένειας, πρέπει να χρησιμοποιούνται σωλήνες αποχέτευσης με τις ακόλουθες διαμέτρους:

 • για τοποθέτηση σε νιπτήρες και μπιντέδες - από 32 έως 40 mm.
 • για σύνδεση με ροδέλες και μπάνια - 50 mm.
 • για podvodki σε σωλήνες ανύψωσης και εκροής χωρίς τουαλέτες ή σε διάφορες συσκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων - από 70 έως 75 mm.
 • για ράφια, τουαλέτες και σωλήνες εκροής - από 100 έως 110 mm.

Σύνδεση σωλήνων και σωλήνων

Για την απρόσκοπτη και αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης, εξαρτήματα είδη υγιεινής πρέπει να συνδεθεί σωστά με τον ανύψωσης - για την συντομότερη διαδρομή για την απαιτούμενη κλίση προς το μέρος του.

Στο τμήμα της γραμμής μεταξύ της λεκάνης της τουαλέτας και σύνδεση σωλήνα ανύψωσης κάπνισμα οποιεσδήποτε άλλες συσκευές υδραυλικά εξαιτίας των λυμάτων τουαλέτας μπορεί να καλύπτει πλήρως το τμήμα του σωλήνα και να δημιουργήσει ένα κενό κατά τη διάρκεια της κίνησης μέσω του σωλήνα. Αυτό αναγκαστικά θα οδηγήσει στην απορρόφηση νερού από το σιφόνι της συσκευής υγιεινής.

Ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται σωλήνες με τη σωστή διάμετρο και οι σωληνώσεις σωστά συνδεδεμένες, το σύστημα μπορεί να μην λειτουργεί σωστά. Για την ελεύθερη διέλευση των λυμάτων απαιτείται η διασφάλιση της σύνδεσης του συστήματος αποχέτευσης με την ατμόσφαιρα. Η αραίωση στο σύστημα μπορεί επίσης να συμβεί στην περίπτωση υπερβολικού μήκους διαρροών λυμάτων, και στην περίπτωση αυτή η εμφάνιση των πωμάτων νερού είναι αναπόφευκτη.

Εξαερισμός σωλήνων

Stoyaki. Κάθε ένα από αυτά πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ένα σωλήνα εξαερισμού τοποθετημένο στο άκρο του ανυψωτήρα και έναν εκτροπέα. Χρησιμεύουν για τον περιορισμό των αλλαγών πίεσης στο σύστημα αποχέτευσης σε μια εποχή που τα λύματα περνούν μέσα από αυτό. Λόγω της επίδρασης του αερισμού στο σύστημα, δεν μπορεί να υπάρξει κενό ακόμα και αν οι αποχετεύσεις καλύπτουν πλήρως την διατομή του σωλήνα. Έτσι, από τους παραπάνω σιφόνες, το νερό δεν αναρροφάται.

Σημαντικό! Ο σωλήνας εξαερισμού δεν πρέπει να είναι μικρότερη διάμετρο από τη διάμετρο του άκρου εξόδου σωλήνα αποχέτευσης κατακόρυφου αγωγού σε ένα ύψος 50-100 cm πάνω από την κλίση της οροφής για να το αποτρέψει αποκοιμηθούν χιόνι το χειμώνα και ελεύθερου αερίου εκκενώσεως που σχηματίζεται από την αποσύνθεση.

Ο σωλήνας εξαερισμού πρέπει να βρίσκεται σε σημαντική απόσταση από το πλησιέστερο παράθυρο. Αυτό γίνεται έτσι ώστε οι δυσάρεστες μυρωδιές να μην περάσουν μέσα από το εσωτερικό του σπιτιού.

Η ιδανική επιλογή είναι να εξοπλίσετε κάθε αύλακα αποχέτευσης με ξεχωριστό σωλήνα εξαερισμού και εκτροπέα. Είναι δυνατή η εγκατάσταση ενός συστήματος εξαερισμού αποχέτευσης σε ιδιωτική κατοικία, με την ενσωμάτωση αρκετών σωληνώσεων υπονόμων και τη σύνδεση μιας συνδυασμένης εξαγωγής σε ένα σωλήνα εξαερισμού μεγαλύτερης διαμέτρου.

Υπάρχει σχεδιασμός εξαερισμού με την εγκατάσταση ενός σωλήνα εξαερισμού με έναν εκτροπέα στην εξωτερική ανυψωτική γραμμή, ενώ οι υπόλοιπες βαλβίδες είναι εφοδιασμένες με βαλβίδες αερισμού. Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι όλοι οι αεραγωγοί αερισμού δεν μπορούν να εξοπλιστούν με βαλβίδες αερισμού, καθώς παρέχουν διέλευση αέρα μόνο από την ατμόσφαιρα στο σύστημα.

Προσοχή παρακαλώ! Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο εξαερισμός αποστράγγισης δεν εξασφαλίζει την κανονική λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης. Εάν οι σωληνώσεις είναι μεγαλύτερες από 3 μέτρα, πρέπει να εγκατασταθεί πρόσθετος εξαερισμός.

Μια άλλη λύση για αυτό το πρόβλημα είναι η εγκατάσταση ενός σωλήνα λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου. Για παράδειγμα, αν ο σχεδιασμός πρέπει να έχει διάμετρο 40 mm, τότε είναι λογικό να το εγκαταστήσετε με διάμετρο 50 mm.

Με το πραγματικό μήκος του αγωγού πάνω από 5 μέτρα, η διάμετρος του θα πρέπει να αυξηθεί από 70-75 mm σε 100-110 mm. Είναι επίσης απαραίτητο να αυξηθεί η διάμετρος σε διαφορά ύψους μεταξύ των άκρων του αγωγού από 1 έως 3 μέτρα. Εάν η αύξηση της διαμέτρου δεν βοηθάει, πρέπει να παρέχεται επιπλέον αερισμός.

Εάν υπάρχει διαφορά υψομέτρου μεταξύ της έναρξης της σύνδεσης με τη λεκάνη τουαλέτας και του άκρου της είναι περισσότερο από 1 μέτρο, είναι επίσης απαραίτητο να εγκαταστήσετε επιπλέον αερισμό. Δεν είναι πάντα δυνατό να αφαιρέσετε το σωλήνα εξαερισμού από τον πρώτο όροφο στο επιθυμητό ύψος 50 cm-1 m πάνω από το επίπεδο της κλίσης της στέγης. Σε αυτή την περίπτωση, οι σωληνώσεις τοποθετούνται συνδέοντας τους σωλήνες εξαερισμού στην εξαερισμένη αποστράγγιση. Μια άλλη επιλογή εγκατάστασης χρησιμοποιεί μια βαλβίδα αερισμού.

Η βαλβίδα αερισμού είναι μια βαλβίδα που επιτρέπει στον αέρα να εισέλθει στο σύστημα αποχέτευσης τη στιγμή της εμφάνισης στο σύστημα κενού. Την ίδια στιγμή, η βαλβίδα αερισμού εμποδίζει την απελευθέρωση αέρα στην ατμόσφαιρα, αποτρέποντας την εμφάνιση δυσάρεστης οσμής στο δωμάτιο. Η βαλβίδα αερισμού τοποθετείται στο άκρο της αποχέτευσης στο δωμάτιο αν ο σωλήνας εξαερισμού δεν μπορεί να ανυψωθεί σε ύψος 1 μέτρου πάνω από την κλίση της στέγης.

Ο σωλήνας εξαερισμού είναι ένα τμήμα του αύλακα του υπονόμου πάνω από τον αγωγό, ο οποίος έχει μία έξοδο προς την ατμόσφαιρα μέσω του εκτροπέα. Ο εκτροπέας εγκαθίσταται πάνω από την κλίση της στέγης και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τον αγωγό από ρύπανση και ατμοσφαιρική υγρασία.

Οι σωληνώσεις αποχέτευσης είναι ένα κομμάτι σωλήνα που συνδέει τις συσκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων με ένα σωλήνα ανύψωσης ή αποχέτευσης.

Αύλακα λυμάτων - ένας κάθετα εγκατεστημένος αγωγός στον οποίο διαχέονται τα λύματα από τα υπονόματα.

Ένας σωλήνας εκκένωσης είναι ένας σωλήνας για την αποστράγγιση των λυμάτων από τις συσκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων και τους υπονόμους υπονόμων που βρίσκονται στο ισόγειο.

Η υπολογιζόμενη ροή στο σύστημα είναι η θεωρητική τιμή της έντασης της διέλευσης των αποχετεύσεων. Χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της διαμέτρου των σωλήνων και του βαθμού κλίσης των τμημάτων του συστήματος.

Χρειάζεστε εξαερισμό σε ιδιωτικό σπίτι: κυκλώματα, σωλήνες

Ο αποχετευτικός αγωγός οποιασδήποτε ιδιωτικής κατοικίας χρειάζεται εξαερισμό. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι οι "παράξενοι" ήχοι, ο γαργαλισμός και η δυσωδία, που διαπερνούν τα δαμάσκηνα σε ισχυρούς ανέμους ή ζεστά καλοκαίρια. Επενδύσεις στη διευθέτηση του εξαερισμού του αποχετευτικού δικτύου του κτιρίου πολυκατοικίας και του εξοχικού σπιτιού, θα διατηρήσουν την οικεία και ευχάριστη ατμόσφαιρα του σπιτιού, χωρίς να καταστρέψουν τον προϋπολογισμό.

Siphon και ξένες οσμές

Μερικοί ιδιοκτήτες αμφιβάλλουν εάν ένα ιδιωτικό σπίτι χρειάζεται εξαερισμό. Και είναι πεπεισμένοι για την αναγκαιότητά του, όταν η δυσωδία εξαπλώνεται από τα μπάνια και τις κουζίνες σε όλο το σπίτι.

Η σύνθεση των λυμάτων δεν είναι ομοιόμορφη, συνεπώς διεξάγονται συνεχώς διεργασίες ζύμωσης στους σωλήνες, συνοδευόμενες από αέρια. Για να αποφευχθεί η απελευθέρωση των μυρωμάτων λυμάτων από τον εξαερισμό, οι οπές αποστράγγισης των υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι εξοπλισμένες με ένα σιφόνι (υδραυλική σφράγιση).

Με μια ιδανική λειτουργία αποχέτευσης, το σιφόνι γεμίζει με νερό σε ένα ορισμένο επίπεδο. Αν κάποια στιγμή δεν χρησιμοποιούνται υδραυλικά, η στάθμη του νερού πέφτει, οργανικά ζεύγη διαδίδονται μέσω του δωματίου.

Απαιτείται εξαερισμός για να εξισορροπηθεί η πίεση στο σύστημα νεροχύτη.

Οι αηδιαστικές μυρωδιές και οι γουργούρες εξηγούνται εξίσου από το γεγονός ότι όταν τα κόπρανα ξεπλένονται στους σωλήνες, η πίεση πέφτει. Το υγρό από τους πλήρεις σιφόνες σφίγγεται μέσα στους σωλήνες και τίποτα δεν εμποδίζει τη δυσοσμία.

Αποφύγετε την εμφάνιση των εμπλοκών κενού μπορεί μόνο ένα τρόπο - ένα σύστημα αποχέτευσης σύστημα αποχέτευσης.

Είναι απαραίτητο το σύστημα αποχέτευσης σε ιδιωτικό σπίτι;

αποχέτευση ενός σπιτιού

Οι οικοδομικοί κανονισμοί επιτρέπουν τη χρήση αποχέτευσης χωρίς εξαερισμό σε σπίτια όχι πάνω από 2 ορόφους με μικρή ποσότητα αποχέτευσης.

Αν ο όγκος των αποχετεύσεων καλύπτει το τμήμα του σωλήνα αποχέτευσης, ο εξαερισμός είναι υποχρεωτικός για το σύστημα αποχέτευσης.

Το Stoke δεν επικαλύπτεται όταν ένα υδραυλικό έργο λειτουργεί ταυτόχρονα στο σπίτι. Για παράδειγμα, η κανονική διάμετρος του λεκάνης τουαλέτας είναι 7 εκ. Και η διάμετρος του σωλήνα είναι 11 εκατοστά. Αν όμως δύο λεκάνες τουαλέτας αποστραγγίζονται ταυτόχρονα, το σύστημα αποχέτευσης θα επικαλύπτεται. Για πληροφορίες, η διάμετρος του σωλήνα αποστράγγισης του μπάνιου ή του νιπτήρα είναι 5 cm.

Έχοντας υπολογίσει την πιθανή πτώση βόλλεϋ όλων των υδραυλικών εγκαταστάσεων στο σπίτι, γίνεται σαφές εάν είναι απαραίτητος ο εξαερισμός του αποχετευτικού δικτύου σε μια ιδιωτική κατοικία.

Ο εξαερισμός στο σύστημα αποχέτευσης είναι υποχρεωτικός εάν:

 • η διάμετρος των σκαλοπατιών είναι ίση ή μικρότερη από 5 cm.
 • ένα σπίτι δύο ή περισσότερων ορόφων, τα μπάνια και οι νιπτήρες βρίσκονται σε όλους τους ορόφους.
 • στο ίδιο το εξοχικό σπίτι ή κοντά του υπάρχει μια πισίνα ή ένα μεγάλο λουτρό.

Ένα άλλο επιχείρημα υπέρ του συστήματος εξαερισμού για την αποχέτευση ενός ιδιωτικού σπιτιού: οι σύγχρονοι σιφόνες είναι συχνά πολύ μικρού όγκου και το νερό που περιέχεται σε αυτά μπορεί να στεγνώσει μέσα σε λίγες μέρες.

Επιστρέφοντας μετά από μια σύντομη απουσία, οι ιδιοκτήτες θα είναι δυσάρεστα έκπληκτοι για τη δυσάρεστη μυρωδιά στο σπίτι.

Ο σωλήνας σε αυτή την περίπτωση παίζει το ρόλο μιας καμινάδας. Λόγω της διαφοράς της πίεσης, ο αέρας από το αποχετευτικό δίκτυο οδηγείται στο δρόμο.

Σωλήνας ανεμιστήρα

πλαστικό σωλήνα από πλαστικό

Το κύριο πράγμα στη συσκευή αερισμού του αποχετευτικού δικτύου μιας ιδιωτικής κατοικίας είναι ένας σωλήνας ανεμιστήρα. Παίρνει έξω τα "μυρωδικά" αέρια.

Συνήθως, κατά το σχεδιασμό ενός σπιτιού, παρέχεται κανάλι για τον ανεμιστήρα.

Κανόνες για τη θέση του σωλήνα:

 • Το τέλος του σωλήνα ανεμιστήρα αφαιρείται από την οροφή τουλάχιστον μισό μέτρο.
 • Η απόσταση από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια είναι τουλάχιστον 4 μέτρα έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η μυρωδιά.
 • Απαγορεύεται η εμφάνιση του σωλήνα ανεμιστήρα στο γενικό σύστημα εξαερισμού.
 • Είναι δυνατή η σύνδεση των σωλήνων καταιωνιστήρων με έναν μόνο σωλήνα για τον αερισμό.
 • Δεν είναι σκόπιμο να αφαιρέσετε τον ανελκυστήρα αερισμού κάτω από το γείσο της στέγης. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η θραύση του να γλιστρήσει από την οροφή.
 • Η κεφαλή του σωλήνα καλύπτεται με ομπρέλα αερισμού για αποχέτευση. Η καλύπτρα αερισμού εξισορροπεί την πίεση στο σύστημα αποχέτευσης, προστατεύει το σύστημα από τη βροχή και το χιόνι. Σε αντίθεση με τους εκτροπείς, οι ομπρέλες εξαερισμού για τα λύματα είναι ανθεκτικές στο πάγωμα κατά την κρύα εποχή.

Σύμφωνα με τους κανόνες, κάθε αγωγός άντλησης αερίζεται ξεχωριστά. Για να γίνει αυτό, ο σωλήνας ανεμιστήρα είναι τοποθετημένος στην απομακρυσμένη από την έξοδο αποχέτευσης από το εξοχικό σπίτι. Μέσα από αυτό θα αερίζεται και μια σηπτική δεξαμενή. Τοποθετήστε τις βαλβίδες κενού στα άκρα των υπολειπόμενων ανυψωτών για τον αερισμό του υπονόμου.

Ο σωλήνας για κάθε ανυψωτήρα είναι το βέλτιστο σχέδιο για τον εξαερισμό του αποχετευτικού αγωγού της ιδιωτικής κατοικίας.

Υλικά και εγκατάσταση εξαερισμού αποχέτευσης

Ανάλογα με τις εκροές, υπάρχουν δύο πιθανά συστήματα εξαερισμού για το αποχετευτικό δίκτυο μιας ιδιωτικής κατοικίας:

 • Μονωμένα ή μονωμένα.
 • Δεν είναι μονωμένο.

Η πρώτη επιλογή χρησιμοποιείται ευρέως σε περιοχές με σκληρό κλίμα.

Σε ιδιωτικές κατοικίες για τον αερισμό των λυμάτων χρησιμοποιούνται σωλήνες PVC, οι οποίοι είναι φθηνοί, στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους, εύκολοι να συναρμολογηθούν.

Η διάμετρος του τμήματος του σωλήνα θα πρέπει να επιλέγεται περισσότερο ή ίσο με το τμήμα ανύψωσης, από 5 cm σε μονοκατοικία και από 11 cm σε 2 ή περισσότερα.

Η διάμετρος του μονωμένου ανυψωτήρα στην έξοδο είναι περίπου 16 cm.

Διάμετρος σωλήνων για τον εξαερισμό του αποχετευτικού δικτύου σε ένα διαμέρισμα και ένα εξοχικό σπίτι για:

 • podvodki να νεροχύτες ή μπιντέ 3 - 4,5 cm?
 • νεροχύτες κουζίνας, καμπίνες ντους, λουτρά - 5 cm.
 • λεκάνες τουαλέτας 11 cm;
 • Οι κρημνοί είναι 6.5 - 7.5 cm.

Ο εξαερισμός των αποχετεύσεων σε πολυκατοικίες που συνδέουν 2 ή περισσότερους αναβατήρες είναι από σωλήνες PVC με διάμετρο έως 20 cm. Για τη σύνδεση των συλλεκτών και των φρεατίων χρησιμοποιούνται σωλήνες ακόμα μεγαλύτερων διατομών.

Βαλβίδες εξαερισμού κενού

εσωτερική βαλβίδα αποχέτευσης

Οι βαλβίδες χρησιμοποιούνται ως εναλλακτική λύση ή συμπλήρωμα στον αγωγό ανεμιστήρα. Αυτή είναι η λύση, εάν το σπίτι έχει ήδη κατασκευαστεί, αλλά παρέχεται αερισμός.

Οι βαλβίδες εξαερισμού δεν πρέπει να καταψύχονται, συνήθως εγκαθίστανται στη σοφίτα. Ο μηχανισμός της βαλβίδας εξαερισμού για τα λύματα είναι πολύ απλός. Ο αυλός του είναι ερμητικά σφραγισμένος από μια μεμβράνη που συγκρατείται από ένα ελαφρύ ελατήριο. Όταν το νερό στραγγίζεται, ο αέρας αποβάλλεται στον κατακόρυφο, η μεμβράνη ωθείται προς τα πλάγια και εκτοξεύει αέρα στο σύστημα αποχέτευσης. Η πίεση στον σωλήνα εξισώνεται και η βαλβίδα κλείνει αυτόματα. Έτσι, η βαλβίδα ανοίγει μόνο όταν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ο αέρας από το δωμάτιο στους σωλήνες.

Μερικοί ιδιοκτήτες προτιμούν να εγκαταστήσουν μια βαλβίδα κενού για την εξαερισμό του υπονόμου απευθείας στο μπάνιο ή την τουαλέτα. Στην περίπτωση αυτή, είναι σημαντικό να δοθεί πρόσβαση σε αυτήν για παρακολούθηση.

Η βαλβίδα πρέπει να είναι πάνω από το δάπεδο για 30 - 35 cm.

Η βαλβίδα εξαερισμού του αποχετευτικού συστήματος μπορεί να συναρμολογηθεί ανεξάρτητα.

Υλικά και εργαλεία:

 • μια πηγή από τη στυλό?
 • τελικό τεμάχιο.
 • μια βίδα αυτοεπιπεδώματος για 45 mm.
 • καπάκι πολυαιθυλενίου για γυάλινο βάζο.
 • ένα μικρό φύλλο από λεπτό αφρό?
 • κόλλα?
 • ευθεία.
 • Από το καπάκι, κόψτε έναν κύκλο με διάμετρο 50 mm, βιδώστε τη βίδα στο κέντρο.
 • Από το αφρώδες καουτσούκ κόβουμε έναν κύκλο ελαφρώς μεγαλύτερης διαμέτρου και κολλάμε σε μια κούπα από πλαστικό, τραβώντας έξω τη βίδα.
 • Στο τέλος, το τσιπ φτιάχνει τρύπες με διάμετρο 5 mm με διαστήματα των 25 mm, τρυπώντας την οπή με ένα ροδέλα και εισάγοντας τη βίδα.
 • Τώρα βιδώστε τη βίδα και συλλέξτε την τελική βαλβίδα.

Αν η βαλβίδα είναι σωστά συναρμολογημένη, ο αέρας που διοχετεύεται στις οπές θα περάσει ελεύθερα. Το πλάτος της σχισμής ρυθμίζεται από ένα κατσαβίδι.

Δυστυχώς, η βαλβίδα κενού μπορεί να αντικαταστήσει μόνο εν μέρει το πλήρως ανεπτυγμένο σύστημα εξαερισμού.

Μετά από λίγο, μπορεί να φράξει ή να σπάσει. Και οι βαλβίδες είναι απολύτως άχρηστες κατά την ξήρανση των σφραγίδων νερού.

Ο σωλήνας ανεμιστήρα εμποδίζει την αναρρόφηση της παγίδας νερού από τους σιφόνες στους σωλήνες και αποτρέπει πολύ την οσμή των λυμάτων. Ο εξαερισμός μειώνει τη δυσοσμία και όταν στεγνώνει το κλείσιμο του νερού, χαρακτηριστικό των ντους και των διαδρόμων.

Ο εξοπλισμός αποχέτευσης πρέπει απαραιτήτως να περιέχει μια παγίδα νερού. Ακόμα και με μια κατάλληλη συσκευή για τον αερισμό ενός ιδιωτικού σπιτιού, μερικές από τις δυσάρεστες μυρωδιές μπορούν να διεισδύσουν μέσω των δαμάσκηνων χωρίς υδραυλική σφραγίδα.

Εξαερισμός σε αποχέτευση

καθαρό αέρα στο σπίτι και την αυλή

Μερικές φορές ακόμη και ένα κατάλληλο σύστημα δεν εξασφαλίζει καλό εξαερισμό του συστήματος αποχέτευσης σε ιδιωτική κατοικία. Αν οι σωληνώσεις είναι πολύ μεγάλες (περισσότερο από 3 μέτρα), απαιτείται εξαερισμός.

Για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται αύξηση της διατομής των σωληνώσεων. Έτσι, ο υπολογιζόμενος δείκτης των 4 cm αυξάνεται σε 5 cm σε μήκος 3 μέτρων.

Εάν η σωλήνωση είναι 5 μέτρα, η διάμετρος αυξάνεται κατά 14. Η διατομή των σωληνώσεων θα πρέπει επίσης να έχει διαφορά ύψους από 1 έως 3 μέτρα. Επίσης, απαιτείται αύξηση της διαμέτρου όταν, όταν ωθηθεί στην τουαλέτα, η διαφορά ύψους είναι μεγαλύτερη από 100 cm.

Αν αυτή η μέθοδος δεν λειτουργήσει, θα είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ο επιπλέον αερισμός του αποχετευτικού αγωγού της ιδιωτικής κατοικίας με τη μορφή βαλβίδας κενού ή πρόσθετου σωλήνα ανεμιστήρα.

Βίντεο σχετικά με το εάν πρέπει να αερίζεται ένα ιδιωτικό σπίτι και πώς θα πρέπει να τοποθετηθεί:

Εξαερισμός της σηπτικής δεξαμενής

Δεδομένου ότι τα οπτικά που χρησιμοποιούνται σε προαστιακές περιοχές είναι ένα κλειστό σύστημα, συσσώρευση αποβλήτων και υπονοώντας μια δυσάρεστη οσμή στην τοποθέτηση. Και ο κύριος λόγος για την εμφάνιση και την εξάπλωση αυτής της οσμής είναι η απουσία ή διακοπή της κανονικής λειτουργίας του εξαερισμού σηπτικής δεξαμενής.

Σεπτική συσκευή με εξαερισμό

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, όλοι οι συλλέκτες αποβλήτων που εγκαθίστανται στα οικόπεδα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με εξαερισμό. Στην πραγματικότητα, πολλοί χρήστες προτιμούν να ακολουθούν μια απλούστερη διαδρομή, η οποία περιορίζεται στην τοποθέτηση κλειστών νερών ή βαλβίδων ελέγχου, πράγμα που δεν συμβάλλει στην πλήρη εξάλειψη μιας δυσάρεστης οσμής.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, όλοι οι συλλέκτες αποβλήτων που εγκαθίστανται στα οικόπεδα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με εξαερισμό

Σημαντικό! Το σύστημα εξαερισμού είναι απαραίτητο για τη διατήρηση μιας κανονικής οικολογικής κατάστασης στη θέση του σηπτικού δεξαμενής. Επιπλέον, μερικές φορές μια δυσάρεστη μυρωδιά αισθάνεται όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στο σπίτι (κυρίως στο μπάνιο και την τουαλέτα).

Ο πολύ καλός εξαερισμός στη δεξαμενή δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για τη ζωή και την αναπαραγωγή των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία των αποβλήτων.

Ποια είναι η χρήση του σηπτικού αερισμού;

Ποια είναι η χρήση του σηπτικού αερισμού;

Το Septic είναι μια κατοικία για βακτήρια. Και οι χρήστες θα πρέπει να ενδιαφέρονται για τη δημιουργία καλών συνθηκών για τη διατροφή, την αναπαραγωγή και την εργασία των βακτηρίων. Μετά από όλα, είναι μικροοργανισμοί που απορροφούν οργανικές ενώσεις που προέρχονται από το σύστημα αποχέτευσης. Κατά την επεξεργασία των οργανικών ουσιών, τα βακτήρια εκπέμπουν αρκετά επικίνδυνα αέρια. Ως αποτέλεσμα, μετά τις βιολογικές διαδικασίες που εμφανίζονται στο δοχείο, παραμένουν λάσπη και καθαρό νερό.

Σε σηπτικές δεξαμενές ζωντανοί μικροοργανισμοί δύο τύπων:

 • Οι αναερόβιοι μικροοργανισμοί ζουν στο νερό της πρώτης δεξαμενής, έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρες φάσμα αποβλήτων - από τα μέσα καθαρισμού έως τα οργανικά υλικά. όλα αυτά επεξεργάζονται αργά από αυτά, και το μεθάνιο, άοσμο, απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.
 • αερόβια - βρίσκονται στην ταινία στην επιφάνεια του νερού και τρέφονται με αυτό που παραμένει μετά τα βακτηρίδια από τον πυθμένα της δεξαμενής. αποδίδουν υδρόθειο, το οποίο όχι μόνο μυρίζει άσχημα, αλλά είναι επίσης δηλητηριώδες.

Εκτός από το υδρόθειο με μεθάνιο, υπάρχουν άλατα αρσενικού, φωσφόρου και άλλων καρκινογόνων ουσιών. Και ελλείψει συστήματος εξαερισμού, όλα τα ζωτικά προϊόντα και οι μικροοργανισμοί θα εισέλθουν στο σπίτι, επειδή δεν θα έχουν άλλο τρόπο.

Και τι θα ακολουθήσει; Στην καλύτερη περίπτωση, ο χρήστης θα αισθανθεί το υδρόθειο (η μυρωδιά του μοιάζει με σάπια αυγά), θα αρχίσει να ανησυχεί, θα ανιχνεύσει την πηγή της οσμής και θα εξαλείψει το πρόβλημα. Και στη χειρότερη περίπτωση, το μεθάνιο μπορεί να εκραγεί. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον εξαερισμό.

Σημαντικό! Συνήθως ο εξαερισμός είναι τοποθετημένος στο τελευταίο στάδιο κατασκευής της δεξαμενής.

Οι χωριστοί "εμπειρογνώμονες" συμβουλεύουν να μην πραγματοποιήσουν καθόλου εξαερισμό, εξηγώντας το γεγονός αυτό από το γεγονός ότι το οξυγόνο διεισδύει μέσω των καταπακτών σε επαρκείς ποσότητες. Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Το αέριο μεταφέρεται μέσω του ανυψωτήρα

Σχεδίαση συστήματος

Κατά τη σύνταξη ενός συστήματος εξαερισμού, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα αναερόβια φαινόμενα που εμφανίζονται στο εσωτερικό της δεξαμενής και απαιτούν παροχή οξυγόνου. Η εμφάνιση μιας δυσάρεστης οσμής μπορεί να συσχετιστεί με μία από τις ακόλουθες διαδικασίες:

 • τη ζύμωση που συσσωρεύεται στον πυθμένα του λάσπης των αποικιών.
 • ο σχηματισμός συγκεκριμένων βακτηρίων που δρουν ως καταλύτης για διεργασίες αποσύνθεσης.
 • την εμφάνιση μιας αποικίας αερόβιων μικροοργανισμών, οι οποίοι διεισδύουν στη δεξαμενή μέσω του διαύλου της μετεπεξεργασίας του εδάφους.

Στους σηπτικούς αέριους στρώσεις αναμιγνύονται φυσικά, σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής - ο κρύος αέρας πέφτει κάτω και ο ζεστός αέρας ανεβαίνει. Ταυτόχρονα, δημιουργείται μια πτώση πίεσης έξω / μέσα στο αποχετευτικό δίκτυο λόγω της διαφοράς στη θερμοκρασία των αποβλήτων και του αέρα από το εξωτερικό. Αυτή η πτώση πίεσης καθιστά δυνατό τον συνδυασμό του εξαερισμού μετά την επεξεργασία με μια στοίβα εξαερισμού που οδηγείται στην οροφή του κτιρίου.

Και αν συνδυάσετε αυτά τα στοιχεία, η διαδικασία εξαερισμού θα πραγματοποιηθεί περίπου ως εξής.

 1. Όταν χρησιμοποιείται το σηπτικό, στον εξαερισμό (ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες), ο καθαρός φρέσκος αέρας που εμφανίζεται λόγω φυσικών διεργασιών εναλλαγής θερμότητας θα έρθει σε επαφή με την εξάτμιση των αποβλήτων.
 2. Η διαδικασία της ανταλλαγής θερμότητας για προφανείς λόγους θα συνοδεύεται από ανταλλαγή αέρα.
 3. Η πτώση της πίεσης, που σχηματίζεται σε αυτή την περίπτωση, θα συμβάλει στην ενίσχυση των διαδικασιών ανταλλαγής αέρα.

Σημαντικό! Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο εξαερισμός εγκαθίσταται στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής μιας σηπτικής δεξαμενής. Παλαιότερες τεχνολογίες δημιουργίας σηπτικών δεξαμενών από ελαστικά, ευροκύβους και δακτυλίους από σκυρόδεμα έχουν ήδη ληφθεί υπόψη, επομένως σήμερα θα σταματήσουμε αποκλειστικά στον αερισμό.

Εξαερισμός της σηπτικής δεξαμενής

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για τον εξοπλισμό του συστήματος εξαερισμού, θα εξετάσουμε το καθένα από αυτά.

Εγκατάσταση σωλήνα αποχέτευσης σε ιδιωτική κατοικία

Επιλογή 1

Ο απλούστερος τρόπος διασφάλισης του εξαερισμού, στον οποίο απομακρύνεται ένας σωλήνας μικρής διαμέτρου (της τάξης των 10-11 cm) από το σηπτικό δοχείο σε ύψος τουλάχιστον 70 cm από το έδαφος. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή, δεδομένου ότι γύρω από το σωλήνα θα αιωρείται πάντα δυσάρεστη οσμή, αν και είναι ακόμα καλύτερη από την αμφίβολη χαρά να απολαύσουν τη μυρωδιά στο μπάνιο ή τουαλέτα.

Αλλά το σχέδιο εξαερισμού μιας συσκευής τριών θαλάμων κατασκευασμένων από δακτυλίους από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Ο σωλήνας εξαερισμού σ 'αυτό εμφανίζει μόνο το τελευταίο διαμέρισμα, το οποίο χρησιμεύει ως η μετά-θεραπεία και αποστράγγιση των λυμάτων και από τα οποία διάτρητων σωλήνων στάδιο εξόδου (αναφέρεται ως αποχετεύσεις). Στους πρώτους δύο θαλάμους, δεν απαιτείται εξαερισμός.

Βήμα 1. Το τέλος κάθε αποχέτευσης φτάνει στην επιφάνεια.

Βήμα 2. Ο σωλήνας εξαερισμού ανεβαίνει περίπου 70 cm πάνω από την επιφάνεια.

Βήμα 3. Τοποθετούνται προστατευτικά καλύμματα. Θα μοιάζει με αυτό.

Οι αγωγοί εξαερισμού εγκαθίστανται κάθε 0,5 m αποχετεύσεων.

Σημαντικό! Τέτοιες σωλήνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιθεώρηση. Και αν δεν υπάρχει νερό στα άκρα της αποχέτευσης, το σύστημα εξαερισμού λειτουργεί καλά, και αν υπάρχει, τότε τα λύματα δεν απορροφώνται αρκετά γρήγορα στο έδαφος.

Αν μιλάμε για εξαερισμό του φίλτρου καλά, είναι το ίδιο με αυτό του σηπτικού θαλάμου.

Εξαερισμός της σηπτικής δεξαμενής από δακτυλίους από οπλισμένο σκυρόδεμα

Επιλογή 2

Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται ζεύγος σωλήνων από πολυβινυλοχλωρίδιο για τον εξοπλισμό του εξαερισμού. Η χαμηλότερη (διάμετρος 10 cm) είναι εγκατεστημένη στην επικάλυψη της δομής καθαρισμού και η ανώτερη άκρη του σωλήνα πρέπει να ανέλθει σε τέτοιο ύψος, ώστε το νερό τήξης να μην διεισδύει στο εσωτερικό του.

Ο ανώτερος σωλήνας (η διάμετρος του είναι συνήθως 5 cm) τοποθετείται στην οπή του πυθμένα και εμφανίζεται στο απαιτούμενο ύψος (στις περισσότερες περιπτώσεις στην οροφή του σπιτιού). Μπορεί να είναι:

 • ένα σωλήνα στερεωμένο στο εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού.
 • Μια εσωτερική στοίβα εξαερισμού συνδεδεμένη με όλα τα είδη υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Σημαντικό! Σε όλες τις περιπτώσεις, τα άκρα των σωλήνων είναι κλειστά με μικρές τέντες σχεδιασμένες για προστασία από την ατμοσφαιρική βροχόπτωση.

Χρησιμοποιώντας βαλβίδα εξαερισμού

Η εγκατάσταση του ανυψωτήρα, που είναι αρκετά δαπανηρή, μπορεί να αντικατασταθεί με μια ειδική βαλβίδα εξαερισμού (η τελευταία μπορεί να γίνει στο σπίτι). Το κύριο πλεονέκτημα της βαλβίδας είναι ότι εμποδίζει την έξοδο ζεστού αέρα από τη δομή καθαρισμού, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση παγετού στην επιφάνεια των σωλήνων. Οι απλοί ανελκυστήρες δεν παρεμβαίνουν σε αυτό, με αποτέλεσμα οι εξωτερικοί σωλήνες να παγώσουν συχνά.

Χρησιμοποιώντας βαλβίδα εξαερισμού

Η διαδικασία για τη δημιουργία της απλούστερης βαλβίδας έχει ως εξής.

Βήμα 1. Παίρνει ένα ελατήριο από ένα στυλό και ένα μήκος κοχλία 4,5 cm και μια διάμετρο που είναι κατάλληλη για αυτό (ελατήριο).

Βήμα 2. Στη συνέχεια, από παχιά πλαστική ροδέλα αποκόπτεται σε διάμετρο 5 cm. Γίνεται για να την οπή βίδας στο κέντρο του, αλλά έτσι ώστε το ελατήριο δεν περιλαμβάνεται, αλλά μόνο αναπαύονται κατά την ροδέλα.

Βήμα 3. Ένα άλλο πλυντήριο κόβεται από αφρώδες ελαστικό (διάμετρος - 6 cm), στο κέντρο του είναι επίσης φτιαγμένο τρύπα. Οι ροδέλες είναι κολλημένες με κόλλα "Moment".

Βήμα 4. Στο κάλυμμα του τεμαχίου (είναι σημαντικό ότι η διάμετρος είναι 10 cm) γίνονται τρεις τρύπες των 0,5 cm το καθένα. Η απόσταση μεταξύ αυτών και του κέντρου του καπακιού πρέπει να είναι κατ 'ανώτατο όριο του 2-2,5 cm. Εσωτερική επιφάνεια καθαριστεί από γρέζια, και στο κέντρο μια μικρή τρύπα γίνεται όταν η βίδα βιδώνεται. Ως αποτέλεσμα, όλα τα στοιχεία της κατασκευής συναρμολογούνται μαζί.

Σημαντικό! Μετά την κατασκευή, πρέπει να ελεγχθεί η βαλβίδα, προκειμένου να τραβηχτεί με τη σειρά της κάθε μία από τις οπές. Όταν φυσάει, ο αέρας πρέπει να βγαίνει εύκολα, και όταν φυσά δεν πρέπει να έρθει καθόλου.

Η χρήση μιας τέτοιας βαλβίδας θα επιτρέψει στον εξαερισμό να λειτουργεί όσο πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά. Εάν ο εξαερισμός είναι εξοπλισμένος σε διώροφο σπίτι, τότε καθένας από τους κλάδους της αποχέτευσης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με βαλβίδα.