Πώς να οργανώσετε ένα σύστημα εξαερισμού σε ένα χοιρινό τον εαυτό σας

Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την εκτροφή κατοικίδιων χοίρων, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι η διευθέτηση ενός χώρου συντήρησης. Οργανώστε ένα τέτοιο χοιρινό κουτί και ανεξάρτητα, χωρίς προσφυγή σε ειδικούς. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δημιουργήσετε μόνο τις σωστές και άνετες συνθήκες κράτησης που πληρούν τα τεχνικά πρότυπα. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι ο εξαερισμός των χοίρων.

Το γουρουνάκι πρέπει να έχει καλό εξαερισμό

Σε αυτό το άρθρο, καθορίζονται οι κανόνες για την οργάνωση του καθαρισμού του αέρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κτηνοτροφίας, τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε με τα χέρια σας.

Τι είναι ο εξαερισμός;

Συχνά υπάρχουν εκτροφείς βοοειδών, οι οποίοι για κάποιο λόγο παραμελούν την εγκατάσταση ενός ποιοτικού και τεχνικά ορθού συστήματος καθαρισμού του αέρα στις εγκαταστάσεις του ιδιοκτήτη. Η άποψη αυτή είναι βασικά λανθασμένη, διότι η υγεία των ζώων εξαρτάται από τις συνθήκες συντήρησής τους και επομένως από την ποιότητα των τελικών προϊόντων που πωλούνται.

Αυτή η δήλωση ισχύει πλήρως για τα χοιροστάσια: ο επαγγελματικός αερισμός από τα χέρια τους θα σώσει την υγεία των ζώων και θα βοηθήσει να αναπτυχθεί γρήγορα ένας μεγάλος αριθμός κεφαλών.

Οι έμπειροι παραγωγοί χοίρων σημειώνουν πέντε παράγοντες ταυτόχρονα, οι οποίοι επηρεάζονται ευεργετικά από το σωστό σύστημα εξαερισμού:

 • Η υγεία των αγελών θα αυξηθεί εάν εγκατασταθεί ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού.
 • Σε ένα δωμάτιο θα φιλοξενηθούν πολύ περισσότερα ζώα, αν ο αέρας στο γουρουνάκι θα καθαριστεί σωστά.
 • Υγιή ζώα, που μεγαλώνουν σε άνετες συνθήκες, κερδίζουν γρήγορα το βάρος που είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση.
 • Η γονιμότητα του κοπαδιού αυξάνεται πολλές φορές.
 • Ο καθαρισμός του αέρα μειώνει την κατανάλωση ενέργειας του χώρου, καθώς λειτουργεί σε συνδυασμό με τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού των χοίρων.

Για να επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός από τα παραπάνω οφέλη, θα πρέπει να επιλέξετε το σωστό σύστημα εξαερισμού, το οποίο εγκαθιστάτε εσείς.

Τα ρεύματα αέρα σε ένα pigsty

Πώς να επιλέξετε τον σωστό τύπο εξαερισμού

Στη σύγχρονη εποχή, υπάρχουν πέντε είδη συστημάτων εξαερισμού pigsties, εγκατάσταση και τοποθέτηση που μπορεί να είναι τα δικά τους χέρια:

 • Στέγη.
 • Διάχυτη οροφή.
 • Διαμήκης.
 • Εγκάρσια.
 • Σήραγγα.

Κάθε ένα από αυτά τα είδη έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ωστόσο, αυτές οι αδυναμίες συσχετίζονται συχνότερα με τον εσφαλμένα επιλεγμένο τύπο συστήματος καθαρισμού του αέρα σε συγκεκριμένο χώρο.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη διαδικασία της τοποθέτησης του εξαερισμού μόνοι σας με μια σκόπιμη επιλογή του τύπου του συστήματος. Οι ακόλουθοι παράγοντες επηρεάζουν τη λύση αυτού του ζητήματος:

 • Η ποσότητα του καθαρού αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό. Και σε αυτό το τεύχος, δώστε προσοχή στο γεγονός ότι στην θερμή περίοδο αυτή η ροή γίνεται ισχυρότερη, και στο κρύο μειώνεται.
 • Μάθετε πώς κυκλοφορεί ο αέρας μέσα στο χοιροστάσιο.
 • Επίδραση στον εξαερισμό και τους φυσικούς παράγοντες: windiness και μέση ετήσια θερμοκρασία.
 • Η θέση του γουρουνιού: τοποθεσία σε λόφο ή στην πεδιάδα.
 • Εκτιμώμενος αριθμός ζώων για αυτό το δωμάτιο.
 • Οι διαστάσεις του χοιροστασίου επηρεάζουν επίσης τη σωστή επιλογή του συστήματος εξαερισμού.

Μόνο μετά από μια προσεκτική μελέτη των παραγόντων που επηρεάζουν την οργάνωση του εξαερισμού στο δωμάτιο, προχωρήστε απευθείας στην εγκατάσταση του συστήματος.

Το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου επηρεάζει την επιλογή του συστήματος εξαερισμού

Σύστημα εξαερισμού οροφής

Ο τύπος οροφής του συστήματος καθαρισμού του αέρα είναι πολύ δημοφιλής στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος. Αυτό διευκολύνεται από το γεγονός ότι αυτό το σύστημα εξαερισμού βοηθά σημαντικά την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιοκτήτη του κοπαδιού.

Ο αερισμός των σκεπών στις χειροκίνητες εργασίες σε βάρος της φυσικής αιολικής ενέργειας και δεν απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετων εξαρτημάτων ανεμιστήρα.

Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι εάν το χοιροστάσιο βρίσκεται σε μια γνωστή θέση που δεν είναι άνεμος, ένα τέτοιο σύστημα καθαρισμού του αέρα δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει με πλήρη ισχύ.

Αυτός ο εξαερισμός λειτουργεί αποκλειστικά λόγω της φυσικής κυκλοφορίας αέρα μέσα στο δωμάτιο. Για να γίνει αυτό, πρέπει μόνο να εγκαταστήσετε σωστά τρεις βαλβίδες τροφοδοσίας με τα δικά σας χέρια: ένας από αυτούς πρέπει να βρίσκεται στην κορυφογραμμή της οροφής του δωματίου, τα άλλα δύο στα πλαϊνά τοιχώματα του χοιροστασίου.

Σύστημα εξαερισμού οροφής

Διάχυτος καθαρισμός οροφής αέρα

Αυτό το σύστημα αερισμού είναι παρόμοιο σε δομή και εγκατάσταση από την πρώτη, αλλά έχει πολλές διαφορές με τη μορφή πρόσθετων πλευρικών παραθύρων στο δωμάτιο. Με τη βοήθεια αυτών, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει αποκλειστικά λόγω φυσικού αερισμού μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας και μέσω σύνδεσης επιπλέον ανεμιστήρων. Η κλίση των πτερυγίων αυτών των παραθύρων βοηθά στη ρύθμιση της σωστής ισορροπίας μεταξύ αυτών των τύπων εξαερισμού.

Αυτός ο τύπος αερισμού του χοιροστασίου μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε καιρό με αέρα όσο και με σχεδόν πλήρη σιωπή της κίνησης του αέρα. Αυτό σας επιτρέπει να αποθηκεύσετε ταυτόχρονα τους δικούς σας πόρους από τον ποιμενικό (όπως η ηλεκτρική ενέργεια), αλλά ταυτόχρονα δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Ο συνδυασμός του συστήματος καθαρισμού αέρα είναι εύκολο να εγκατασταθεί με τα χέρια σας, αλλά είναι αρκετά αποτελεσματικό και ως εκ τούτου είναι δημοφιλής στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος.

Διάχυτο σύστημα εξαερισμού οροφής

Ο εγκάρσιος αερισμός

Το εγκάρσιο σύστημα εξαερισμού αντιπροσωπεύει δύο σειρές των συσκευών: μία επιτοίχια βαλβίδες να πέσουν ελεύθερα σε ένα χοιροστάσιο φρέσκο ​​αέρα από το εξωτερικό, ενώ στην απέναντι τοίχωμα έχει οπαδούς. Αυτοί οι ανεμιστήρες είναι ρυθμισμένοι να τραβήξουν βίαια αέρα από το χοιρινό στο δρόμο.

Αυτό το σύστημα σας επιτρέπει να έχετε ένα αρκετά μεγάλο δωμάτιο με μεγάλο αριθμό ζώων, δεδομένου ότι ο ρυθμός ροής αέρα εξαρτάται μόνο από το επίπεδο ρύθμισης των ανεμιστήρων.

Η πλήρης απενεργοποίηση των ανεμιστήρων δεν είναι δυνατή, αλλά η ρύθμιση τους σε ένα ελάχιστο επίπεδο εξοικονομεί επίσης πόρους.

Οι βαλβίδες τροφοδοσίας και οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένες συμμετρικά η μια στην άλλη στις αντίθετες πλευρές του χονδροειδούς.

Διασταυρούμενος αερισμός σε γουρουνάκι

Διαμήκης τεχνολογία εξαερισμού

Το σύστημα διαμήκους καθαρισμού του αέρα είναι πολύ παρόμοιο με το εγκάρσιο, ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι ανεμιστήρες και οι συσκευές τροφοδοσίας τοποθετούνται στα ακραία τοιχώματα του δωματίου.

Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας κυκλοφορεί κατά μήκος του χοιροστάσιου, ο οποίος είναι πολύ βολικός, αλλά απαιτεί κάποια ικανότητα στην ρύθμιση του συστήματος. Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ελέγχου αυτού του εξαερισμού, συνιστάται η λήψη ισχυρότερων ανεμιστήρων, κατά προτίμηση αντίστροφου τύπου. Αυτή η επιλογή εγκατάστασης δεν θα βασίζεται αποκλειστικά στη φυσική κυκλοφορία αέρα από το δρόμο και τη δύναμή του.

Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού είναι σχεδιασμένο για μεγάλα χοιρίδια και διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον καθαρισμό του αέρα. Ωστόσο, δεν είναι οικονομικό, αφού οι ισχυροί ανεμιστήρες απαιτούν πολύ περισσότερη ενέργεια από την φυσική κυκλοφορία του αέρα.

Διαμήκης αερισμός του γουρουνιού

Αερισμός σήραγγας

Η κύρια διαφορά αυτού του συστήματος εξαερισμού είναι η χρήση ως συσκευή τροφοδοσίας των τυφλών. Βρίσκονται επίσης στην μπροστινή πλευρά του κτιρίου, απέναντι από το σύστημα ανεμιστήρων.

Λόγω αυτής της ρύθμισης, η κυκλοφορία του αέρα μέσα στο χοιροστάσιο μοιάζει με την κίνηση κατά μήκος της σήραγγας, όπου προέκυψε το όνομα του συστήματος καθαρισμού του αέρα.

Δεδομένου ότι η κυκλοφορία είναι επαρκώς ενεργή, είναι σε θέση να παρέχει επαρκείς συνθήκες διαβίωσης για μεγάλο αριθμό ζώων. Ωστόσο, αυτό το είδος εξαερισμού μπορεί επίσης να γίνει πιο οικονομικό με την εγκατάσταση αυτόματων ανεμιστήρων: με την αύξηση της αντοχής του ανέμου και καθαρισμού χώρου, μειώνουν τη δική τους κατανάλωση ενέργειας.

Ανεμιστήρας σήραγγας κατάλληλος για μεγάλα χοιροστάσια

Σύγκριση των τύπων εξαερισμού

Για να προσδιορίσετε το είδος του συστήματος εξαερισμού που θα ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες του συγκεκριμένου χοιρινού σας, θα βρείτε έναν συγκριτικό πίνακα των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων κάθε τύπου.

Πώς να εξοπλίσετε τον εξαερισμό σε ένα γουρουνάκι: κανόνες και σχέδια

Εκτός από τα τρόφιμα και το νερό, για ταχεία ανάπτυξη και καλή υγεία, τα ζώα χρειάζονται επίσης ένα ευνοϊκό μικροκλίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε αγρόκτημα - από ένα μικρό νοικοκυριό έως ένα τεράστιο αγροτεμάχιο - πρέπει να διαθέτει εξαερισμό με επαρκή χωρητικότητα.

Ιδιαίτερα είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή σε αυτό το ζήτημα στην κατασκευή μεγάλων χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες θα περιέχουν εκατοντάδες ζώων. Παρακάτω θα εξετάσουμε τα σχέδια και τους κανόνες για τη ρύθμιση των συστημάτων εξαερισμού τόσο για τα "ιδιωτικά" μικρά χοιροστάσια όσο και για τα μεγάλα συγκροτήματα.

Γιατί είναι σημαντικό να εξοπλιστεί το σύστημα εξαερισμού στο αγρόκτημα;

Το σύστημα εξαερισμού εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • παρέχει ζώα με οξυγόνο.
 • διατηρεί το βέλτιστο επίπεδο υγρασίας (το χειμώνα, η υγρασία μπορεί να συμβεί σε ένα ζεστό δωμάτιο κλειδωμένο).
 • διατηρεί το βέλτιστο επίπεδο θερμοκρασίας (το καλοκαίρι σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο θα υπάρξει θερμότητα, και σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο θα υπάρξει μια πιο άνετη θερμοκρασία)?
 • αφαιρεί δυσάρεστη οσμή.
 • απομακρύνει την αμμωνία, το διοξείδιο του άνθρακα (τα οποία απελευθερώνονται από την κοπριά των χοίρων και είναι επιβλαβή για το σώμα σε μεγάλες συγκεντρώσεις).

Εάν ένα ευνοϊκό μικροκλίμα διατηρείται στο δωμάτιο - το αγρόκτημα χοίρων αποκτά τέτοια πλεονεκτήματα:

 • η κανονική γονιμότητα της αγέλης διατηρείται ·
 • Η νεαρή ανάπτυξη είναι πιο πιθανό να επιβιώσει και να αναπτυχθεί κανονικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.
 • Οι χοίροι συνήθως κερδίζουν βάρος.
 • η συμπεριφορά των ζώων διατηρείται σύμφωνα με τον κανόνα: δεν γίνονται ανήσυχοι ή αντίθετα υπερβολικά υποτονικές.
 • στην αίθουσα μπορείτε να τοποθετήσετε το εκτιμώμενο πληθυσμό (ενώ σε ένα δωμάτιο με κακό εξαερισμό είναι απίθανο να είναι χωρίς προβλήματα τοποθετήσετε όσες χοίροι ως χώρος επιτρέπει)?
 • ο κίνδυνος των ασθενειών μειώνεται.

Και αντίστροφα: κάτω από αντίξοες συνθήκες, τα ζώα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκρατηθούν. Υπερβολική υγρασία - οδηγεί σε ασθένειες

Ποιο θα πρέπει να είναι το μικροκλίμα: η θερμοκρασία και η υγρασία μέσα στο χοιροστάσιο

Ένα από τα κύρια καθήκοντα του συστήματος εξαερισμού είναι να εξασφαλίσει ένα ευνοϊκό μικροκλίμα. Αν η θερμοκρασία και η υγρασία είναι φυσιολογική για τα ζώα, θα αναπτυχθούν καλύτερα και λιγότερο πόνος.

Σε ένα χοιρινό, το μικροκλίμα πρέπει να είναι εντός των ακόλουθων ορίων:

για τη διατήρηση χοίρων, χοιρομητέρων, αγριόχοιρων

για την αποκατάσταση νεαρών ζώων

για το περιεχόμενο που ζητείται κατά την περίοδο της πάχυνσης (μέχρι 160 ημέρες μετά τη γέννηση)

- στη δεύτερη περίοδο πάχυνσης (περισσότερες από 160 ημέρες μετά τη γέννηση)

για τη διατήρηση των χοιρομητέρων για 7-10 ημέρες πριν από τον τοκετό

για την αποχέτευση των χοίρων

Η δημιουργία χωριστών χώρων για τη διατήρηση των "διαφορετικών" ζώων είναι πραγματική εκτός από τα μεγάλα σύμπλοκα χοίρων. Σε άλλες περιπτώσεις, επιτρέπονται ελαφρές αποκλίσεις από τους δείκτες, αλλά μόνο προς τη μεγαλύτερη κατεύθυνση (δηλαδή, ελαφρώς θερμότερο - είναι δυνατόν να γίνει, πιο κρύο - ανεπιθύμητο).

Σημαντική απόχρωση: σε χαμηλότερη θερμοκρασία (κάτω από το συνιστώμενο) κατά τη διάρκεια της πάχυνσης, το κέρδος βάρους θα πέσει. Και κάθε πτυχίο θα παίξει κάποιο ρόλο.

Τι επηρεάζει τον υπολογισμό του συστήματος;

Ο υπολογισμός του καθεστώτος επηρεάζεται από:

 1. Η ένταση του δωματίου. Όσο περισσότερο είναι - τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το σύστημα εξαερισμού. Σε δωμάτια με μεγάλο όγκο φυσικών συστημάτων εξαερισμού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και χρειάζονται μόνο εισαγωγή αέρα.
 2. Αριθμός χοίρων. Τα περισσότερα κεφάλια θα περιέχονται - τόσο περισσότερο οξυγόνο θα χρειαστούν.
 3. Κλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι μέσες θερμοκρασίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους και ο αριθμός και η συχνότητα των βροχοπτώσεων (που μπορεί να επηρεάσουν την υγρασία). Στις ψυχρές περιοχές, εκτός από το σύστημα εξαερισμού, είναι επίσης απαραίτητο να εξοπλίζονται και ισχυρά συστήματα θέρμανσης. Σε περιοχές με υψηλή υγρασία - πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σύστημα εξαερισμού ή / και να προστεθούν επιπλέον αφυγραντήρες.
 4. Χοίρειο σπίτι θέση. Εάν το δωμάτιο δεν θα σταθεί σε μια ανοιχτή περιοχή στην πεδιάδα - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φυσικό σύστημα (εάν ο πληθυσμός θα είναι μικρός). Σε άλλες περιπτώσεις (το δωμάτιο καλύπτεται από τον άνεμο από άλλα κτίρια ή δέντρα ή βρίσκεται στην πεδιάδα) - πρέπει να κάνετε μόνο ένα αναγκαστικό σύστημα.
 5. Κατεύθυνση ανέμου. Το κτίριο πρέπει να αντιμετωπίσει την προς τα εμπρός πλευρά.

Πώς να υπολογίσετε;

Δ Το κύριο κριτήριο είναι το ποσοστό της ανταλλαγής αέρα. Θα πρέπει να είναι:

 • το χειμώνα: έως 4-5 φορές την ώρα.
 • το καλοκαίρι: 10-15 φορές την ώρα.

Δηλαδή, το χειμώνα για 1 ώρα ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να ενημερωθεί 4-5 φορές.

Για να υπολογίσετε την απόδοση του συστήματος εξαερισμού, χρειάζεστε:

 1. Υπολογίστε την ένταση του δωματίου: πολλαπλασιάστε την περιοχή με το ύψος της οροφής.
 2. Ο όγκος πολλαπλασιάζεται με τη μέγιστη απαιτούμενη πολλαπλότητα - στην περίπτωσή μας κατά 15.
 3. Στην ιδανική περίπτωση - κάντε ένα μικρό περιθώριο απόδοσης.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα υπολογισμού: έχουμε οι χοίροι narnik με έκταση 100 μ ² και ύψος οροφής 2,3 μ καθορίζεται από τον όγκο του :. 100 x 3 = 300 m ³.

Τώρα 300 πολλαπλασιάζεται με 15 = 4500. Τόσοι πολλοί "κύβοι" αέρα στον εξαερισμό μας πρέπει να παρέχουν για 1 ώρα στο μέγιστο φορτίο.

Συστήματα εξαερισμού για την έναρξη της ανταλλαγής αέρα

Σύμφωνα με την αρχή της διέγερσης των συστημάτων ανταλλαγής αέρα χωρίζονται σε τέτοιες επιλογές:

 1. Φυσικός εξαερισμός - μην χρησιμοποιείτε καθόλου ανεμιστήρες.
 2. Οι εξαναγκασμένοι ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται τόσο για την κουκούλα όσο και για την εισροή.
 3. Φυσικά αναγκασμένοι - ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται είτε για την κατάρτιση (πιο συχνά) είτε για την εισροή (πολύ σπάνια).

Το φυσικό σχήμα είναι καλό για την απλότητα και τη φθηνότητα του. Η συσκευή του δεν απαιτεί εγκατάσταση συστήματος αγωγών, εγκατάσταση και σύνδεση ηλεκτρικού εξοπλισμού (και πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος για αυτό). Αλλά τα μειονεκτήματα της είναι σημαντικά:

 • Οι επιδόσεις εξαρτώνται από τον καιρό: άνεμος (κατεύθυνση και αντοχή), πίεση, θερμοκρασία.
 • η απόδοση μπορεί να προσαρμοστεί πολύ χονδρικά.
 • η απόδοση είναι χαμηλή (σε σύγκριση με τα συστήματα εξαναγκασμένου εξαερισμού) ·
 • Το καλοκαίρι, η απόδοση του συστήματος μπορεί να μειωθεί σχεδόν στο μηδέν.
 • Το χειμώνα, λόγω ανακριβών προσαρμογών, το κόστος θέρμανσης μπορεί να αυξηθεί - λόγω του υπερβολικού πάγου αέρα.

Ας καταλήξουμε στο συμπέρασμα: αυτό το σχέδιο αφορά κυρίως στον αχυρώνα ή σε ένα μικρό αγρόκτημα ή / και αν το σύμπλεγμα των χοίρων βρίσκεται σε μια θερμή περιοχή.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, ή αν είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί μια σταθερή ανταλλαγή αέρα με υψηλή χωρητικότητα, το μόνο λογικό είναι το αναγκαστικό ή φυσικά υποχρεωτικό σύστημα.

Πρόγραμμα εξαερισμού για ένα μικρό γουρουνάκι: το κάνετε μόνοι σας (+ αναθεώρηση βίντεο του τελικού διαλύματος)

Η απλούστερη έκδοση είναι κατάλληλη, αν πρέπει να εξοπλίσετε το σύστημα εξαερισμού με τα χέρια σας σε ένα μικρό χοιρινό - για πολλά ζώα. Αυτό ισχύει για τους αγρότες που κρατούν τους χοίρους στο δικό τους οικόπεδο.

Σε αυτή την περίπτωση, η εισροή οργανώνεται μέσω θυρών και / ή παραθύρων. Η μόνη απόχρωση: εάν η περιοχή σας έχει κρύους και μακρινούς χειμώνες, τότε αυτή η επιλογή μπορεί να μην είναι κατάλληλη - το δωμάτιο θα είναι πολύ κρύο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σωστό να κάνετε εισροή μέσω του μονωμένου σωλήνα με έναν αποσβεστήρα, ο οποίος θα πρέπει να καλύπτεται από παγετούς. Τα παράθυρα σε ένα τέτοιο δωμάτιο μπορούν γενικά να σφραγιστούν για το χειμώνα και να γίνουν μικρά.

Η αφαίρεση του αέρα μπορεί να οργανωθεί με δύο τρόπους:

 1. Μέσω μιας καμινάδας με φυσικό τρόπο. Σε αυτή την περίπτωση, ο σωλήνας είναι τοποθετημένος στον τοίχο, ο οποίος είναι απέναντι από το σημείο εισροής. Θα πρέπει να βγαίνει από την κορυφή του δωματίου (κάτω από την οροφή), μέσω του τοίχου ή μέσω της οροφής, και να εμφανίζεται πάνω από το επίπεδο της οροφής.
 2. Μέσα από μια καμινάδα με ανεμιστήρα (αναγκαστικό σύστημα). Αυτό το σχέδιο είναι πολύ καλύτερο: ένας ανεμιστήρας εργασίας θα προσφέρει σταθερή πρόσφυση. Ο αέρας θα αφαιρεθεί καλύτερα.

Κατ 'αρχήν, σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη επιλογή (με ανεμιστήρα) είναι πιο βολική. Κατά την εφαρμογή, δεν είναι πολύ πιο περίπλοκο και ακριβό, και όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, είναι πολύ καλύτερα.

Οι αεραγωγοί (τόσο τροφοδοσία όσο και καυσαερίων) είναι οι ευκολότεροι κατασκευαστές συνηθισμένων πλαστικών σωλήνων, με διάμετρο έως 150 mm περίπου.

Η απόδοση του ανεμιστήρα θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τον όγκο του δωματίου πολλαπλασιασμένο με 15. Αυτή είναι η μέγιστη τιμή, με ένα τεράστιο περιθώριο. Ως επιλογή - για ένα μικρό pigsty μπορείτε να κάνετε και να μοντελοποιήσετε πιο αδύναμο: για να υπολογίσετε το πολλαπλασιασμό ο όγκος μπορεί να είναι 10-12.

Σχέδια του συστήματος για ένα μεγάλο αγρόκτημα χοίρων

Εξασφαλίστε την ανταλλαγή αέρα για ένα μεγάλο συγκρότημα χοίρων - η εργασία είναι πιο περίπλοκη. Σχεδόν πάντα, τέτοια κτήρια γίνονται με τη μορφή ενός ορθογωνίου - αυτή είναι η έκδοση που θα εξετάσουμε.

Μπορείτε να εφαρμόσετε το σύστημα με διάφορους τρόπους:

 1. Σχέδιο στέγης (ή ορυχείο).
 2. Διαμήκης.
 3. Σήραγγα.
 4. Εγκάρσια.

Αυτές οι επιλογές δεν είναι οι μόνες, αλλά οι συνηθέστερες για τις μεγάλες χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Κάθε σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί ως ένα φυσικό σύστημα (χωρίς ανεμιστήρες), και με τη μορφή της αναγκαστικής (με ανεμιστήρες). Συνήθως οι οπαδοί μπαίνουν στην κουκούλα, αλλά για μεγάλα αγροκτήματα - τότε η εισροή μπορεί επίσης να αναγκαστεί.

Ποιο σχήμα είναι καλύτερο - δεν μπορείτε να πείτε: οι διαφορές είναι στην πραγματικότητα μόνο στη θέση των σημείων εισροής και εκροής.

Παρακάτω, εξετάζουμε κάθε επιλογή λεπτομερέστερα.

Οροφή (ορυχείο)

Στην περίπτωση αυτή, τα σημεία εισροής βρίσκονται σε δύο απέναντι τοίχους, σε όλο το μήκος τους. Εξαερισμός εξαγωγής - τοποθετημένο στο κέντρο της οροφής.

2 υλοποιήσεις του σκελετού οροφής

Αποτελεί 3 παράλληλες γραμμές: σε δύο τοίχους από κάτω υπάρχει μια εισροή, στο κέντρο - ένα εκχύλισμα. Ο αέρας περνά από τις δύο πλευρές των τοίχων και αφαιρείται στο κέντρο του δωματίου.

Υπάρχει μια ακόμη παραλλαγή ενός τέτοιου σχεδίου: το σημείο εισροής βρίσκεται σε ένα τοίχωμα και το εκχύλισμα εξάγεται μέσω της οροφής κοντά στον απέναντι τοίχο.

Διαμήκης

Στην περίπτωση αυτή τα σημεία εισροής βρίσκονται σε όλο το μήκος και των δύο μεγάλων τοίχων. Η αφαίρεση του αέρα - πραγματοποιείται σε ένα από τα άκρα του κτιρίου.

Το αντίθετο άκρο παραμένει «κωφό»: δεν έχει εισροή ούτε εξαγωγή.

Σήραγγα

Το σχήμα αυτό είναι παρόμοιο με το διαμήκιο: ο αέρας αφαιρείται από ένα από τα ακραία τοιχώματα.

Διαφορά στον παραπόταμο: δεν γίνεται σε όλο το μήκος των μακριών τοίχων, αλλά μόνο σε ένα μικρό μέρος τους, το οποίο είναι πιο κοντά στο δεύτερο άκρο. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας μετακινείται από δύο γωνίες από το ένα άκρο του χοιροστάτη στον απέναντι τοίχο - όπως μια σήραγγα.

Εγκάρσια

Η διάταξη οργανώνεται ως εξής: τα σημεία εισροής και απομάκρυνσης του αέρα βρίσκονται σε δύο απέναντι μακρινούς τοίχους.

Μέσω ολόκληρου του μήκους ενός αέρα τοίχου (ανεμιστήρες, βαλβίδες ή ανεμιστήρες). Σε όλο το μήκος του απέναντι τοίχου - εγκαθίστανται οι ανεμιστήρες εξαγωγής (ή οι σωλήνες εξάτμισης εκτρέπονται).

Ποιος εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συστήματα εξαερισμού σε μεγάλα συγκροτήματα;

Δίνουμε μόνο έναν γενικό κατάλογο - ο ακριβής εξοπλισμός, ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά του καθορίζονται πάντα ξεχωριστά.

 1. Άξονες εξαερισμού.
 2. Εξαγωγή και τροφοδοσία τζακιών.
 3. Βαλβίδες στέγης.
 4. Εισαγωγές αέρα τροφοδοσίας.
 5. Θερμαντήρες - άμεση και έμμεση θέρμανση.
 6. Ανεμιστήρες: οροφή, παράθυρο, επιτάχυνση, ορυχείο, πύργος.

Εργαλεία αυτοματισμού

Για παρακολούθηση και έλεγχο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα εξής:

 1. Αισθητήρας θερμοκρασίας.
 2. Αισθητήρας υγρασίας.
 3. Αυτοματισμός για τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής των ανεμιστήρων.
 4. Σερβοκινητήρες για τη ρύθμιση ή το άνοιγμα και το κλείσιμο των βαλβίδων των αξόνων εξαερισμού.
 5. Σταθμός ελέγχου εξαερισμού (για συλλογή μετρήσεων και παρακολούθηση του συστήματος σε ένα μέρος).

Σε μεγάλα συγκροτήματα χοίρων, το σύστημα θα πρέπει να λειτουργεί τέλεια - ακόμη και οι μικρές αποκλίσεις του μικροκλίματος σε μεγάλους όγκους (με ένα μεγάλο κοπάδι) μπορούν να δώσουν αξιοσημείωτο αρνητικό αποτέλεσμα.

Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να μην βασίζεται στην προσοχή του ανθρώπου, αλλά στην αυτοματοποίηση.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε ένα χοιρινό τον εαυτό σας

Ο αποτελεσματικός αερισμός του χοιροστασίου είναι το κλειδί για την καλλιέργεια ενός υγιούς ζωικού κεφαλαίου αναπαραγωγής των χοίρων και της υψηλής γονιμότητας των χοιρομητέρων. Η σωστή κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα μειώνει την υγρασία του αέρα, μειώνει τη συγκέντρωση αερίων με περιεκτικότητα σε αμμωνία. Η ανάπτυξη των χοίρων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, αλλά ένα υγιές μικροκλίμα αποτελεί μία από τις κύριες προϋποθέσεις για τη διατήρηση των ζώων. Πριν προχωρήσετε στην εγκατάσταση του εξαερισμού, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε ένα έργο.

Παραλλαγές συστημάτων εξαερισμού

Ο εξαερισμός αφαιρεί από την αίθουσα την δυσάρεστη οσμή που περιέχεται στα προϊόντα της ζωικής ζωής και επίσης εμποδίζει την πολλαπλασιασμό της παθογόνου μικροχλωρίδας. Τα πρότυπα κυκλοφορίας του αέρα μέσα στο χοιροστάσιο είναι τα εξής:

 • στην ζεστή εποχή για τις χοιρομητέρες με τους γεννημένους απογόνους από 03 έως 0,4 m / s.
 • για δίμηνα, τετράμηνα χοιρίδια 0,6 m / s.
 • για άλλα ζώα ο δείκτης μπορεί να φτάσει 1 m / s.

Κατά την κρύα εποχή, οι δείκτες αλλάζουν. Μπορούν να είναι 0,15 m / s, 0,2 m / s.

Η κίνηση των ζώων εξασφαλίζει επίσης την κίνηση του αέρα μέσα στο δωμάτιο. Ο εξαερισμός, ο οποίος αφορά τα κτηνοτροφικά κτίρια, όπως στην περίπτωση ενός άλλου δωματίου, χωρίζεται σε φυσικό και τεχνητό.

Φυσικά

Εκτελείται με την πρόσληψη καθαρού αέρα από τις σχισμές του χοιροστασίου. Επίσης, η κυκλοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη σε παράθυρα, παράθυρα, ανοιχτές πόρτες.

Τεχνητή

Εμφανίζεται λόγω της εγκατάστασης αεραγωγών, αγωγών εξαερισμού, μέσω των οποίων ο αέρας κινείται τόσο στην κατακόρυφη κατεύθυνση όσο και οριζόντια. Οι αγωγοί καυσαερίων εκκενώνονται έξω από τον "αέρα εξαγωγής" και οι αεραγωγοί τροφοδοσίας διευκολύνουν τη ροή των αέριων ροών μέσα στο χοιροστάσιο.

Ο εξαερισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια φυσικού ρεύματος, ο αέρας κυκλοφορεί λόγω της διαφοράς πίεσης έξω και εντός του κτιρίου. Οι ροές του αέρα μπορούν επίσης να κινηθούν λόγω συστημάτων τεχνητής θερμικής και ηλεκτρικής κινητοποίησης. Και επίσης αερισμός με συστήματα συνδυασμένου τύπου.

Διαφορετικές προσεγγίσεις για τον αερισμό του γουρουνιού

Υπάρχουν αρκετοί τύποι εξαερισμού στον χώρο εκτροφής χοίρων. Εγκατάσταση κάθε ένα από αυτά εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των ζώων, τον σκοπό της κατασκευής, την τοποθεσία. Τα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε 3 τύπους.

Στέγη

Συχνά χρησιμοποιείται σε κτηνοτροφικά κτίρια κλασσικού τύπου. Η κίνηση των ροών αέρα οφείλεται στη δύναμη του ανέμου. Φρέσκος αέρας περνάει μέσα από τις βαλβίδες, τοποθετούνται στις πλευρές του χώρου εκτροφής χοίρων. Εγκατάσταση βαλβίδων εξαερισμού γίνεται επίσης στην κορυφογραμμή στην οροφή. Όταν αερισμός στέγης, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε μηχανικές συσκευές - ανεμιστήρες.

Εγκάρσια

Ο εξαερισμός στα χοιροστάσια με τα δικά τους χέρια είναι το σχήμα που βασίζεται στην οργάνωση της φυσικής κυκλοφορίας του αέρα. Οι βαλβίδες παροχής τοποθετούνται μόνο στη μία πλευρά των χώρων εκτροφής βοοειδών. Από την αντίθετη πλευρά, οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένοι, οι οποίοι τραβώντας το "εξαγόμενο αέρα", το βγείτε στο δρόμο. Δηλαδή, η εισροή καθαρού αέρα διεξάγεται φυσικά, και εξαναγκάζεται έξω, λόγω των οπαδών.

Σήραγγα

Η κυκλοφορία του αέρα οφείλεται στα παραθυρόφυλλα. Στη μία πλευρά του γουρουνάκι, οι ανεμιστήρες είναι τοποθετημένοι. Στην αντίθετη πλευρά, ειδικές περσίδες. Έτσι, μέσα από τα παντζούρια των τυφλών, ο αέρας εισέρχεται στο γουρουνάκι, και μέσω των ανεμιστήρων εξαναγκάζεται έξω.

Σημαντικό! Φροντίδα του συστήματος εξαερισμού είναι να διατηρείται σε αεροστεγή κατάσταση, καθώς και στην έγκαιρη θέρμανση των αεραγωγών. Ο χρήστης πρέπει να ελέγχει περιοδικά τη λειτουργία των βαλβίδων και να καθαρίζει τους αεραγωγούς.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού του χειμώνα pigsty

Κάνετε αερισμό στο χοιρινό με τα χέρια σας, έτσι ώστε το χειμώνα, αποφύγετε τα ρεύματα. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή του έτους, η ταχύτητα των αέριων μαζών σε κτίρια εκτροφής χοίρων σε ύψος 50 cm από το δάπεδο θα πρέπει να είναι 0,25 m / s. Στα μηχανήματα με συνεχή περιφράξεις, η ταχύτητα του αέρα πρέπει να είναι χαμηλότερη από αυτή την ένδειξη. Το χειμώνα, σε κλειστό χοιροστάσιο, οι ροές αέρα πρέπει να κυκλοφορούν με ταχύτητα 0,3 m / s. Εάν η ταχύτητα του αέρα είναι υψηλότερη και η θερμοκρασία στο δωμάτιο είναι χαμηλή, τότε τα ζώα μπορεί να έχουν υποθερμία. Τι θα προκαλέσει ασθένεια και απώλεια ζώων.

Η ένταση της κίνησης των αέριων μαζών και η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα σχετίζονται. Στην ψυχρή εποχή, ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει το 4-5 φορές τον εσωτερικό όγκο του σπιτιού χοίρων. Στη θερμή περίοδο, ο δείκτης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10-14. Το χειμώνα, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η άμεση παροχή αέρα στα ζώα. Για να αποφευχθεί αυτό, στα άκρα του αγωγού εξαερισμού, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τους διαχυτήρες του αέρα τροφοδοσίας.

Η φυσική κυκλοφορία του αέρα στις εγκαταστάσεις των χοίρων εξαρτάται από την κατεύθυνση της κίνησης των ατμοσφαιρικών ρευμάτων αέρα. Κατά την οικοδόμηση ενός pigsty, είναι απαραίτητο να καταλάβουμε σε ποια κατεύθυνση ο επικρατούμενος άνεμος κινείται. Ένα κτίριο ζώων θα πρέπει να βρίσκεται στο τέλος της προς τα εμπρός πλευρά.

Συστάσεις για ανεξάρτητη διάταξη εξαερισμού σε γουρουνάκι

Η αναπαραγωγή χοίρων είναι μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί τη δημιουργία και τη διατήρηση ευνοϊκών μικροκλιματικών συνθηκών στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα ζώα. Ο εξαερισμός είναι ένα βασικό εποικοδομητικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την κατασκευή ενός γουρουνιού.

Για την αποτελεσματική λειτουργία του χοιροστασίου, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί το σωστό σύστημα εξαερισμού

Γενικές πληροφορίες

Για να διατηρηθεί η υγεία των χοίρων, για να βελτιωθούν οι διαδικασίες αύξησης του βάρους και της ανάπτυξης των χοιρινών, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένα ευνοϊκό επίπεδο μικροκλίματος.

Το μικροκλίμα περιλαμβάνει τρία βασικά κριτήρια:

Προκειμένου όλες αυτές οι παράμετροι να βρίσκονται στο επιτρεπτό επίπεδο του χώρου για τους χοίρους, πρέπει να διαθέτουν σύστημα εξαερισμού.

Τα καθήκοντα που επιλύονται από το σύστημα εξαερισμού στις εγκαταστάσεις των χοίρων:

 • αφαίρεση αερίων με περιεκτικότητα σε αμμωνία,
 • σταθερή παροχή φρέσκου οξυγόνου ·
 • τη διατήρηση του καθεστώτος θερμοκρασίας.
 • την απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, μυκήτων, βακτηρίων και επιβλαβών μικροοργανισμών.
 • ομοιόμορφη μετακίνηση των ροών του αέρα στο δωμάτιο (χωρίς ρεύματα και στασιμότητα).

Αξίζει να γίνει κατανοητό ότι, παρά τις γενικές αρχές της διευθέτησης της ανταλλαγής αέρα στις αίθουσες χοίρων, ο εξαερισμός σε ένα μεγάλο συγκρότημα χοίρων διαφέρει από ένα παρόμοιο σχέδιο σε ένα μικρό ιδιωτικό γουρουνάκι.

Στα χοιροστάσια, όπως και αλλού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο τύποι ανταλλαγής αέρα:

Ο αερισμός του γουρουνιού μπορεί να είναι πολλών τύπων:

 1. Rooftop.
 2. Διάχυτη οροφή.
 3. Διαμήκης.
 4. Διασταυρώστε.

Αυτοί οι τύποι ανταλλαγής αέρα έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες:

 • διαστάσεων χαρακτηριστικά του δωματίου (μήκος, πλάτος, ύψος, αναλογία αυτών των παραμέτρων).
 • ο απαιτούμενος όγκος καθαρού αέρα (το χαρακτηριστικό αυτό λαμβάνεται υπόψη, όπου το καλοκαίρι και το χειμώνα απαιτούνται διαφορετικοί όγκοι αέρα, στην καυτή εποχή χρειάζεται περισσότερο φρέσκο ​​οξυγόνο).
 • Χαρακτηριστικά τοίχων, οροφής, δαπέδου.
 • χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας των αέριων μαζών στο δωμάτιο.
 • κλιματικοί δείκτες (θερμοκρασία, υγρασία στην τοποθεσία όπου βρίσκεται η εγκατάσταση) ·
 • τη θέση του γουρουνάκι (ανύψωση, πεδινή)?
 • προγραμματισμένο ζωικό κεφάλαιο.

Ο πιο δημοφιλής εξαερισμός σε μεγάλα συγκροτήματα χοίρων είναι το σύστημα οροφής. Αυτός ο τύπος επιτρέπει τη σημαντική εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς η κίνηση των ροών αέρα συμβαίνει φυσικά, χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Ο εξαερισμός της στέγης εγκαθίσταται σε χώρους όπου επικρατούν ισχυροί και σταθεροί άνεμοι. Εάν το έδαφος προστατεύεται από τον άνεμο, τότε ένα τέτοιο σύστημα δεν θα είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό.

Συσκευή και κύκλωμα

Σχέδιο και αρχή του εξαερισμού οροφής:

 1. Οι είσοδοι αέρα εντοπίζονται στα πλευρικά τοιχώματα του κτιρίου, οι περισσότερες φορές είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη στέγη. Οι οπές είναι εξοπλισμένες με σχάρες και σύστημα ρύθμισης της ροής του αέρα (άνοιγμα, κλείσιμο, αλλαγή μεγέθους των εγκοπών).
 2. Το σύστημα εξάτμισης αποτελείται από σωλήνες. Βρίσκονται στην οροφή και είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη στέγη.
 3. Οι σωλήνες εξάτμισης είναι εξοπλισμένοι με ένα σύστημα βαλβίδων για τη ρύθμιση της ποσότητας της εκροής αέρα.
 4. Στα επάνω άκρα των σωλήνων τοποθετούνται εκτροπείς, οι οποίοι ενισχύουν τον αερισμό και προστατεύουν τους σωλήνες από το χιόνι, τη σκόνη, τα φύλλα και τη βρωμιά.

Πρόγραμμα εξαερισμού σε γουρουνάκι

 1. Οι οπές εισροής στους πλευρικούς τοίχους είναι περιφραγμένες από τον κεντρικό χώρο για τα χοιρίδια και τους χοίρους από ένα διαμέρισμα.
 2. Το διαμέρισμα έχει μια ελεύθερη τρύπα στη σοφίτα. Ο καθαρός αέρας, που περνάει από τις τρύπες τροφοδοσίας, θερμαίνεται και ανεβαίνει στη σοφίτα.
 3. Στο κεντρικό δωμάτιο υπάρχει ένα σύστημα οπών στην οροφή. Καυτός φρέσκος αέρας κατεβαίνει μέσα από αυτά.
 4. Ειδικές οπές (σχισμές) γίνονται επίσης στο πάτωμα. Μέσω αυτών ο αέρας εξέρχεται από το κελάρι.
 5. Στο υπόγειο υπάρχει ένας κάθετος αγωγός που ανοίγει στην οροφή. Μέσα από αυτό, ο εξαγόμενος αέρας οδηγείται στο δρόμο.

Τα συστήματα διάχυτης οροφής είναι εξοπλισμένα με πρόσθετες πλευρικές οπές "εισόδου" και ανεμιστήρες στα κανάλια "εξόδου". Αυτός ο εξαερισμός λόγω της χρήσης του εξοπλισμού είναι πιο αποτελεσματικός. Μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό και ως αναγκαστικό σύστημα, δεν εξαρτάται από φυσικούς παράγοντες και σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα εγκάρσια και διαμήκη συστήματα έχουν παρόμοια διάταξη. Διαφέρουν στη θέση των ανοιγμάτων εισαγωγής και εξαγωγής. Στους κυρτούς αεραγωγούς βρίσκονται οι οπές στα πλευρικά τοιχώματα. Στο διαμήκες σύστημα - τοποθετούνται στο "μπροστινό" (μπροστινό και πίσω) τοίχωμα. Η αεροπορική ανταλλαγή διοργανώνεται με βίαιο τρόπο:

 • ο αέρας μπαίνει μέσα από τα παράθυρα "εισόδου" στον τοίχο.
 • στις οπές "εξόδου" βρίσκονται οι ανεμιστήρες που παρέχουν την απαραίτητη κίνηση των μαζών του αέρα.
 • Οι γραμμές παροχής και εξαγωγής τοποθετούνται συμμετρικά μεταξύ τους.

Τα εγκάρσια χοιροστάσια είναι πιο βολικά από την άποψη της ρύθμισης των ροών του αέρα, είναι επαρκή για τους μικρούς ανεμιστήρες. Ο διαμήκης αερισμός απαιτεί πιο ισχυρούς ανεμιστήρες, έτσι ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα ελέγχου.

Υπάρχουν χοιροστάσια στα οποία είναι εξοπλισμένο ένα μικτό σύστημα, όταν εισέρχεται αέρας μέσα από τις οπές στο πλάι και οι ανεμιστήρες είναι εγκατεστημένοι στον τοίχο "τέλος". Ο εξαερισμός ενός συμπλέγματος χοίρου μεγάλης κλίμακας εκτελείται με τη μορφή διάχυτης οροφής ή μικτού διαμήκους εγκάρσιου συστήματος.

Παράδειγμα εξαερισμού σε γουρουνάκι

Υπολογισμός

Ο σωστός υπολογισμός του εξαερισμού πρέπει να επηρεάζει τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • ταχύτητα ροής αέρα ·
 • διαστάσεων παραμέτρων των οπών του συστήματος παροχής και εξαγωγής.
 • τεχνικές προδιαγραφές των ανεμιστήρων (εάν υπάρχουν).

Απαιτήσεις για το μικροκλίμα στο χοιρινό:

 1. Ταχύτητα ροών αέρα: από 0,3 έως 0,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για ενήλικους χοίρους με γεννήσεις. από 0,6 μέτρα ανά δευτερόλεπτο για χοιρίδια ηλικίας 2 έως 4 μηνών. έως 1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο - μόνο ενήλικες.
 2. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν πρέπει να είναι ίση με 4-5 μονάδες ανά ώρα, δηλαδή για 60 λεπτά, ο αέρας στο δωμάτιο θα πρέπει να ανανεωθεί πλήρως τέσσερις ή πέντε φορές. Στη ζεστή εποχή, η πολλαπλότητα αυξάνεται σε 10-15.
 3. Η θερμοκρασία πρέπει να διατηρείται στο εξής επίπεδο: στο θάλαμο τοκετού - 18-22 μοίρες. στο τμήμα νεαρών ζώων - 22-27 βαθμούς? στο αναπτυσσόμενο διαμέρισμα - 20-22 μοίρες. στο τμήμα πάχυνσης - 18-20 μοίρες.

Κατά την οικοδόμηση ενός pigsty, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η κατεύθυνση των κυβερνώντων μαζών. Το κτίριο πρέπει να βρίσκεται στο τέλος προς την προς τα εμπρός πλευρά.

Υπολογισμός της διάμετρος των αεραγωγών:

 • για έναν ενήλικα σε ένα χοιρινό - περίπου 350 τετραγωνικά εκατοστά?
 • στους νέους - περίπου 80 τετραγωνικά εκατοστά.

Οι διαστάσεις των ανοιγμάτων εισαγωγής και εξαγωγής υπολογίζονται χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες εικόνες: 2 τετραγωνικά εκατοστά της οπής για 1 κυβικό μέτρο εισερχόμενου αέρα μέσα στο δωμάτιο. Εάν χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες στο σύστημα, ο θόρυβος είναι ένας σημαντικός δείκτης. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80 ντεσιμπέλ.

Οδηγίες

Πριν από τον εξοπλισμό εξαερισμού, είναι απαραίτητο να ετοιμαστούν σχέδια, με τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι ακριβείς υπολογισμοί του συστήματος. Το σύστημα θα υπολογίσει τον απαιτούμενο αριθμό υλικών.

Πώς να κάνετε τον αερισμό σε ένα μικρό ιδιωτικό χοίρο σωστά; Εξετάστε μια γενική οδηγία με τη διάταξη ενός συστήματος εξαναγκασμένης εναλλαγής αέρα στην οροφή σε ένα δωμάτιο με ηλεκτρισμό. Ποια υλικά θα απαιτηθούν;

 1. Δύο ανεμιστήρες: παράθυρο και οροφή. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε συσκευές με συγκρίσιμη ισχύ και τη δυνατότητα χρήσης σε διάφορες λειτουργίες.
 2. Σχάρες ή αυτο-κατασκευασμένα παρόμοια σχέδια για στερέωση στις οπές εξαγωγής στον τοίχο.
 3. Σωλήνας εισροής (διάμετρος όχι μικρότερη από 100 mm, υπολογιζόμενη με βάση την επιφάνεια του χώρου και τις διαστάσεις του καλύμματος).
 4. Ασπίδες παραθύρου για το κλείσιμο του καλύμματος και ένα βύσμα για την επικάλυψη των παραποτάμων.
 5. Ο διανομέας, ο οποίος θα εγκατασταθεί πριν από το άνοιγμα του συστήματος τροφοδοσίας.
 6. Ο εκτροπέας βρίσκεται στον αγωγό. Θα βελτιώσει τον εξαερισμό και θα προστατεύσει το σύστημα από το χιόνι, τη βροχή, τα φύλλα, τη σκόνη και τη βρωμιά.

Σχέδιο εξαερισμού στο χοιροστάσιο

 1. Οι σωλήνες εισροής πρέπει να είναι κάθετοι.
 2. Ο σωλήνας παροχής που είναι εγκατεστημένος στην οροφή πρέπει να είναι μονωμένος. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να εξοπλίσετε το κουτί ή να τυλίξετε τη δομή με ορυκτοβάμβακα.
 3. Η ισχύς των ανεμιστήρων στα εξαρτήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να είναι η ίδια.
 4. Δεν συνιστάται η εγκατάσταση ανεμιστήρων στην εισροή, ειδικά εάν δεν υπάρχει αεριζόμενη συσκευή στην κουκούλα. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε ταχεία ψύξη και κατάψυξη του χώρου για τους χοίρους. Οι συσκευές που εισάγουν βιαίως αέριες μάζες στο δωμάτιο μπορούν να τεθούν "στην είσοδο", όταν υπάρχει παρόμοιος εξοπλισμός "στην έξοδο".
 5. Ο νωπός αέρας δεν πρέπει να πέφτει απευθείας στα ζώα, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος εγκαθίστανται ειδικοί διαχυτήρες αέρα στις οπές τροφοδοσίας.
 6. Στο εξωτερικό των οπών εισόδου στους τοίχους τοποθετούνται θωρακισμένες ασπίδες. Επιτρέπουν τη ρύθμιση των όγκων των εισερχόμενων μαζών και της κατεύθυνσής τους. Οι οπές γίνονται σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων από το δάπεδο.

Η συμμόρφωση με αυτές τις συστάσεις θα βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού και θα απλοποιήσει τη ρύθμιση του μικροκλίματος.

Εξαερισμός ενός γουρουνιού: μια άνετη ατμόσφαιρα για τους χοίρους

Ένα αποτελεσματικό σύστημα ανταλλαγής αέρα για το συγκρότημα αναπαραγωγής χοίρων είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών εργασίας σε αυτό, καθώς και για την οργάνωση ενός υγιούς μικροκλίματος. Ο σαφώς λειτουργικός και καλά συντονισμένος αερισμός του γουρουνιού επιτρέπει:

 • βελτιστοποιήστε τη θερμοκρασία και την υγρασία του δωματίου.
 • αύξηση του ποσοστού αύξησης βάρους.
 • βελτίωση των δεικτών υγείας ·
 • αύξηση της γονιμότητας.
 • να αυξηθεί η παραγωγικότητα του προσωπικού ·
 • για να επιτευχθεί εξοικονόμηση του κόστους θέρμανσης.
 • τοποθετήστε περισσότερα ζώα σε κλειστό χώρο.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η επαρκής ποσότητα οξυγόνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εντατική, φυσιολογική ανάπτυξη των χοίρων, όχι λιγότερο σημαντική από την πλήρη διατροφή.

Κατά την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα ενός χοιροστασίου, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η ρύθμιση της εισροής με αύξηση της θερμότητας και μείωση του ψυχρού.

Απαιτήσεις για τον αερισμό του χοιρινού

Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την ποιότητα του εξαερισμού στο χοιροστάσιο είναι η ταχύτητα του αέρα στη ζωική ζώνη.

Οι τιμές της ταχύτητας του αέρα στον χώρο διατήρησης των ζώων πρέπει να είναι εντός των ορίων:

 • θερινή περίοδος με θερμοκρασία μεγαλύτερη από 22 μοίρες - 0,5... 1 m / s;
 • καλοκαιρινούς μήνες σε χαμηλότερη θερμοκρασία - 0,2 m / s.
 • η χειμερινή περίοδος είναι 0,1 m / s.

Η περιοχή των εισόδων του φρέσκου αέρα πρέπει να αντιστοιχεί:

 • σε ένα χρυσό 70... 100 cm.kv;
 • για χοίρους ενηλίκων 300... 400 cm.kv.

Συσκευή εξαερισμού σε γουρουνάκι: τύποι συστημάτων, εφαρμογή τους

Υπάρχουν αρκετές από τις πιο κοινές μεθόδους ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις εκτροφής χοίρων. Ο πιο απλός αερισμός στους χοιροστάσιους με τα χέρια τους γίνεται με τη μέθοδο του εξαερισμού στέγης.

Ανεμιστήρας οροφής

Η μέθοδος βασίζεται στη χρήση τριών βαλβίδων για την κυκλοφορία του αέρα. Ένα ζεύγος βαλβίδων εισροής τοποθετούνται στα πλευρικά τοιχώματα και η τρίτη βαλβίδα, που χρησιμοποιείται για το σχέδιο, τοποθετείται στην κορυφογραμμή της οροφής. Η αποτελεσματικότητα αυτής της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από τη δύναμη του ανέμου. Συνιστάται για χώρους σε περιοχές με άνεμο καιρό.

Όταν λειτουργεί το σύστημα, οι πλευρικές βαλβίδες εισαγωγής αφήνουν τον ψυχρό εξωτερικό αέρα να περάσει, ο οποίος μετατοπίζει το ζεστό εσωτερικό που έχει μολυνθεί από την επάνω βαλβίδα εξαγωγής προς τα έξω. Η ρύθμιση της έντασης εργασίας γίνεται με βαλβίδες ανοίγματος / κλεισίματος.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η απλότητα, η οικονομία, η ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια, η ευκολία εγκατάστασης. Ένα μειονέκτημα είναι η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες.

Το σύστημα στέγης του διάχυτου τύπου είναι αρκετά αποτελεσματικό σε καιρικές συνθήκες. Αναφέρεται σε συνδυασμένο τύπο και περιλαμβάνει πλευρικά παράθυρα με ρυθμιζόμενες πόρτες και άξονες εξόδου στην οροφή με ανεμιστήρες συνδεδεμένους σε αυτές.

Εάν δεν υπάρχει επαρκής φυσικός αερισμός, η ένταση της ανταλλαγής αέρα διατηρείται με τη σύνδεση των ανεμιστήρων. Και τα δύο συστήματα εξαερισμού στέγης χρησιμοποιούνται συνήθως για χοίρους που βρίσκονται σε μικρές περιοχές.

Άλλα συστήματα εξαερισμού

Για μεγάλες εκτάσεις χρησιμοποιείται ένα σύστημα εγκάρσιων, διαμήκων ή τύπων σηράγγων.

Ο εγκάρσιος αποτελεσματικός εξαερισμός Ο χοίρος βασίζεται στην εισροή αέρα μέσω των βαλβίδων που βρίσκονται κατά μήκος του τοίχου. Η εξαγωγή πραγματοποιείται από έναν αριθμό ανεμιστήρων που βρίσκονται στον απέναντι τοίχο. Συνήθως, αυτό το σύστημα παρέχει έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα, ο οποίος σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη λειτουργία του εξαερισμού.

Λειτουργία του διαμήκους συστήματος Είναι παρόμοιο με την ανταλλαγή αέρα εγκάρσιου τύπου, αλλά οι βαλβίδες εισροής και οι ανεμιστήρες εξαγωγής βρίσκονται σε αντίθετα ακραία τοιχώματα. Για καλύτερη απόδοση του κυκλώματος χρησιμοποιούνται αναστρέψιμοι ανεμιστήρες υψηλής ισχύος.

Σύστημα τύπου σήραγγας Προβλέπει επίσης κυκλοφορία κατά μήκος των εγκαταστάσεων χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες εξαγωγής στον ακραίο τοίχο. Στον αντίθετο τοίχο οι ανεμιστήρες εγκαθιστούν περσίδες. Οι ενεργές μονάδες ανταλλαγής αέρα είναι αποτελεσματικές, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, σας επιτρέπουν να ελέγχετε με σαφήνεια τις κλιματικές συνθήκες σε μεγάλες περιοχές. Αλλά το μειονέκτημα τους είναι το κόστος, η πολυπλοκότητα, η ανάγκη για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταξύ των κατασκευαστών συσκευών εξαερισμού pigsties είναι:

Εξαερισμός ενός γουρουνιού: μια άνετη ατμόσφαιρα για τους χοίρους

Ένα αποτελεσματικό σύστημα ανταλλαγής αέρα για το συγκρότημα αναπαραγωγής χοίρων είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών εργασίας σε αυτό, καθώς και για την οργάνωση ενός υγιούς μικροκλίματος. Ο σαφώς λειτουργικός και καλά συντονισμένος αερισμός του γουρουνιού επιτρέπει:

 • βελτιστοποιήστε τη θερμοκρασία και την υγρασία του δωματίου.
 • αύξηση του ποσοστού αύξησης βάρους.
 • βελτίωση των δεικτών υγείας ·
 • αύξηση της γονιμότητας.
 • να αυξηθεί η παραγωγικότητα του προσωπικού ·
 • για να επιτευχθεί εξοικονόμηση του κόστους θέρμανσης.
 • τοποθετήστε περισσότερα ζώα σε κλειστό χώρο.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η επαρκής ποσότητα οξυγόνου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εντατική, φυσιολογική ανάπτυξη των χοίρων, όχι λιγότερο σημαντική από την πλήρη διατροφή.

Κατά την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα ενός χοιροστασίου, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η ρύθμιση της εισροής με αύξηση της θερμότητας και μείωση του ψυχρού.

Απαιτήσεις για τον αερισμό του χοιρινού

Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει την ποιότητα του εξαερισμού στο χοιροστάσιο είναι η ταχύτητα του αέρα στη ζωική ζώνη.

Οι τιμές της ταχύτητας του αέρα στον χώρο διατήρησης των ζώων πρέπει να είναι εντός των ορίων:

 • θερινή περίοδος με θερμοκρασία μεγαλύτερη από 22 μοίρες - 0,5... 1 m / s;
 • καλοκαιρινούς μήνες σε χαμηλότερη θερμοκρασία - 0,2 m / s.
 • η χειμερινή περίοδος είναι 0,1 m / s.

Η περιοχή των εισόδων του φρέσκου αέρα πρέπει να αντιστοιχεί:

 • σε ένα χρυσό 70... 100 cm.kv;
 • για χοίρους ενηλίκων 300... 400 cm.kv.

Συσκευή εξαερισμού σε γουρουνάκι: τύποι συστημάτων, εφαρμογή τους

Υπάρχουν αρκετές από τις πιο κοινές μεθόδους ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις εκτροφής χοίρων. Ο πιο απλός αερισμός στους χοιροστάσιους με τα χέρια τους γίνεται με τη μέθοδο του εξαερισμού στέγης.

Ανεμιστήρας οροφής

Η μέθοδος βασίζεται στη χρήση τριών βαλβίδων για την κυκλοφορία του αέρα. Ένα ζεύγος βαλβίδων εισροής τοποθετούνται στα πλευρικά τοιχώματα και η τρίτη βαλβίδα, που χρησιμοποιείται για το σχέδιο, τοποθετείται στην κορυφογραμμή της οροφής. Η αποτελεσματικότητα αυτής της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από τη δύναμη του ανέμου. Συνιστάται για χώρους σε περιοχές με άνεμο καιρό.

Όταν λειτουργεί το σύστημα, οι πλευρικές βαλβίδες εισαγωγής αφήνουν τον ψυχρό εξωτερικό αέρα να περάσει, ο οποίος μετατοπίζει το ζεστό εσωτερικό που έχει μολυνθεί από την επάνω βαλβίδα εξαγωγής προς τα έξω. Η ρύθμιση της έντασης εργασίας γίνεται με βαλβίδες ανοίγματος / κλεισίματος.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η απλότητα, η οικονομία, η ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια, η ευκολία εγκατάστασης. Ένα μειονέκτημα είναι η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες.

Το σύστημα στέγης του διάχυτου τύπου είναι αρκετά αποτελεσματικό σε καιρικές συνθήκες. Αναφέρεται σε συνδυασμένο τύπο και περιλαμβάνει πλευρικά παράθυρα με ρυθμιζόμενες πόρτες και άξονες εξόδου στην οροφή με ανεμιστήρες συνδεδεμένους σε αυτές.

Εάν δεν υπάρχει επαρκής φυσικός αερισμός, η ένταση της ανταλλαγής αέρα διατηρείται με τη σύνδεση των ανεμιστήρων. Και τα δύο συστήματα εξαερισμού στέγης χρησιμοποιούνται συνήθως για χοίρους που βρίσκονται σε μικρές περιοχές.

Άλλα συστήματα εξαερισμού

Για μεγάλες εκτάσεις χρησιμοποιείται ένα σύστημα εγκάρσιων, διαμήκων ή τύπων σηράγγων.

Ο εγκάρσιος αποτελεσματικός εξαερισμός Ο χοίρος βασίζεται στην εισροή αέρα μέσω των βαλβίδων που βρίσκονται κατά μήκος του τοίχου. Η εξαγωγή πραγματοποιείται από έναν αριθμό ανεμιστήρων που βρίσκονται στον απέναντι τοίχο. Συνήθως, αυτό το σύστημα παρέχει έλεγχο ταχύτητας ανεμιστήρα, ο οποίος σας επιτρέπει να ρυθμίσετε τη λειτουργία του εξαερισμού.

Λειτουργία του διαμήκους συστήματος Είναι παρόμοιο με την ανταλλαγή αέρα εγκάρσιου τύπου, αλλά οι βαλβίδες εισροής και οι ανεμιστήρες εξαγωγής βρίσκονται σε αντίθετα ακραία τοιχώματα. Για καλύτερη απόδοση του κυκλώματος χρησιμοποιούνται αναστρέψιμοι ανεμιστήρες υψηλής ισχύος.

Σύστημα τύπου σήραγγας Προβλέπει επίσης κυκλοφορία κατά μήκος των εγκαταστάσεων χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες εξαγωγής στον ακραίο τοίχο. Στον αντίθετο τοίχο οι ανεμιστήρες εγκαθιστούν περσίδες. Οι ενεργές μονάδες ανταλλαγής αέρα είναι αποτελεσματικές, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, σας επιτρέπουν να ελέγχετε με σαφήνεια τις κλιματικές συνθήκες σε μεγάλες περιοχές. Αλλά το μειονέκτημα τους είναι το κόστος, η πολυπλοκότητα, η ανάγκη για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταξύ των κατασκευαστών συσκευών εξαερισμού pigsties είναι:

Πώς να οικοδομήσετε ένα pigsty τον εαυτό σας - μια βήμα-βήμα περιγραφή της διαδικασίας

Πώς να οικοδομήσετε ένα pigsty τον εαυτό σας; Δεν το γνωρίζουν όλοι. Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε όλες τις λεπτές αποχρώσεις.

Εξάλλου, χάρη στην ταχεία ανάπτυξη, την ανεπιτήδευτη διατροφή και μια γρήγορη σειρά μυϊκής μάζας, το περιεχόμενο των χοίρων είναι πολύ επωφελές.

Απαιτήσεις για την κατασκευή


Πριν αρχίσετε να εργάζεστε, πρέπει να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:

 • να σχεδιάζουν όλα τα σχέδια, να λαμβάνουν υπόψη την απαραίτητη επικοινωνία και τις διαστάσεις.
 • να δημιουργήσουν σχέδια που λαμβάνουν υπόψη όλες τις λεπτομέρειες για τον τόπο όπου θα διατηρούνται τα ζώα ·
 • επιλέξτε τον πιο βολικό για κατασκευή χώρο.

Οι χοίροι δεν αναφέρονται σε ζώα που πρέπει να εκδιωχθούν σε βοσκότοπους, αλλά χρειάζονται επίσης καθαρό αέρα. Και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε ένα χώρο περπατήματος.

Τις περισσότερες φορές, οι χοίροι θα εκτελούνται στην επικράτεια όπου φυλάσσονται, υπάρχει επίσης ένα κλουβί, λαμβάνοντας υπόψη την ευκολία συντήρησης, τη δύναμη των δομών φραγμού, καθώς και τα μέτρα ασφαλείας τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα.

Ο χώρος για την κατασκευή ενός χώρου ζώων πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 • Το έδαφος δεν πρέπει να υποστεί πλημμύρες με λειωμένο νερό.
 • Ο τόπος επιλέγεται όσο το δυνατόν περισσότερο από οποιονδήποτε άνεμο.
 • κοντά θα πρέπει να υπάρχει μια ελεύθερη περιοχή για τη διευθέτηση του περιβόλου.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του χοιροστάσιο στο πεδινό τμήμα του τόπου, όπου μπορεί να υπάρχει συσσώρευση χιόνια που λιώνουν, η βροχή ή νερά από τις πλημμύρες γεωργός λαμβάνει πρόσθετη αναστάτωση με συχνά προκύπτουν λόγω της υπερβολικής ασθενειών των ζώων υγρασία.

Αποφύγετε τέτοια προβλήματα θα βοηθήσει να επιλέξετε ένα ομοιόμορφο μέρος σε ένα μικρό λόφο. Ιδανικά κατάλληλη πλατφόρμα, η οποία είναι μια φυσική προστασία από τους ανέμους. Λόγω της παρουσίας εκφορτώσεων, υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση στη θέρμανση των χώρων για τον χοίρο.

Κανόνες περιοχής

Το μέγεθος του δωματίου εξαρτάται επίσης από συγκεκριμένους στόχους. Είναι σημαντικό ότι ο κτηνοτρόφος ζώων επιδιώκει, και επίσης ο αριθμός και τα γενεαλογικά χαρακτηριστικά τους επηρεάζουν την επικείμενη εργασία.

Το βασικό μέγεθος του μηχανήματος είναι 2,5-3,1 μέτρα:

 • Για τους αγριόχοιρους θα χρειαστούν ξεχωριστά μηχανήματα (για κάθε ζώο) μεγέθους 8,5 τ.μ. μετρητές.
 • Οι χοιρομητέρες στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης χρειάζονται αυξημένο χώρο. Χρειάζονται ένα σωληνάκι όχι μικρότερο από 10 μέτρα, νεαρά ζώα της ίδιας ηλικιακής ομάδας μπορούν να κρατηθούν σε ποσότητα από ένα έως επτά σε μία μηχανή.

Κάθε ζώο διαθέτει μια περιοχή από 0,5 μέτρα έως 2,3. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την παρουσία διαδρόμων που θα χρειαστούν για τη διανομή ζωοτροφών, καθώς και για την απομάκρυνση της κοπριάς.

Το πλάτος τους δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 1,5 μέτρα. Οι χοιρομητέρες με θηλάζοντα χοιρίδια φυλάσσονται καλύτερα στο κεντρικό μέρος των εγκαταστάσεων όσο το δυνατόν περισσότερο από τους τοίχους και τα ρεύματα.

Η επίπεδη οροφή πρέπει να βρίσκεται σε ύψος όχι μικρότερο από 2,3 μέτρα. Με ανοιχτές δοκούς, το ανώτερο σημείο δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από 2,7 μέτρα. Οι μονωμένες στέγες έχουν ύψος οροφής 1,5-1,9 μ. Στους τοίχους.

Διαδικασία κατασκευής

Πριν προχωρήσουμε στην κατασκευή, ας υποθέσουμε ότι οι εγκαταστάσεις θα προορίζονται για ένα ζευγάρι ετερογενών ζώων. Και επίσης μην ξεχάσετε μια ξεχωριστή μονάδα για μελλοντικούς νέους. Εδώ είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο αριθμός των χοιριδίων, η ηλικιακή κατηγορία.
Η διαδικασία είναι καλύτερα να ξεκινήσετε έτσι:

 1. Για να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα των χώρων και επίσης να αναληφθεί η μακροχρόνια χρήση τους, συνιστάται να σταματήσετε την επιλογή σας σε μονολιθικό θεμέλιο και πριν από αυτό να κατασκευάσετε ένα ανάχωμα με άμμο. Προστατέψτε το χοιρινό από την υπερβολική υγρασία θα βοηθήσει ruberoid.
 2. Ο ιδανικός όροφος είναι μεγάλος. Η επιφάνεια του σκυροδέματος είναι ανθεκτικό σε απορρόφηση των οσμών, συμπεριλαμβανομένων από τα περιττώματα, είναι εύκολο να πλύνετε, εκτός ζωής είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του ξύλου.
 3. Πριν χύσετε το πάτωμα, συνιστάται να σκεφτείτε την παρουσία μιας μικρής κλίσης της μηχανής στη δεξαμενή, όπου θα συλλεχθούν τα απόβλητα των χοίρων. Δεν πρέπει να αφαιρεθεί ο ιός και τα ούρα από το μηχάνημα, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο καθαρισμού και ταυτόχρονα θα μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων.
 4. Μέχρι σήμερα, όχι μόνο τα δάπεδα από σκυρόδεμα, αλλά και από την σχάρα, είναι πολύ δημοφιλή, είναι εξοπλισμένα με νεροχύτη και καζανάκι. Ξύλινη κάλυψη εδώ δεν θα λειτουργήσει, γιατί θα είναι υπερβολικά υγρό και, επιπλέον, θα καταναλωθεί γρήγορα από κοπριά.
 5. Πρώτα απ 'όλα, τα τείχη χρησιμεύουν ως προστασία από την κακοκαιρία, γι' αυτό πρέπει να επιλέξετε το υλικό που θα είναι πιο ανθεκτικό σε πολλή υγρασία και δεν θα εκτίθεται σε τρωκτικά. Μικρά παράσιτα συχνά θέλουν να ανέβουν στο δωμάτιο των ζώων.
 6. Για τη φέρουσα φέρουσα κατασκευή είναι δυνατή η κατασκευή τούβλων ή ενός μικρού μπλοκ. Τα κτίρια από τους σκελετούς προσελκύουν το χαμηλό κόστος τους, την ταχεία ανέγερση και την άνεσή τους, αλλά δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
 7. Τα χωρίσματα μεταξύ των ζώων μπορούν να κατασκευαστούν από τούβλα, ή από ένα ισχυρό μεταλλικό πλέγμα.

Κατά την οικοδόμηση ενός pigsty για ένα μικρό αριθμό ζώων, τα ανοίγματα παραθύρων πρέπει να παρέχονται. Ο φυσικός φωτισμός επιτρέπει στα ενήλικα ζώα και τα νεαρά ζώα να αισθάνονται πολύ καλύτερα.

Φωτισμός

Με την έναρξη της ψυχρής περιόδου και τη μείωση της ημέρας φωτός, έτσι ώστε τα ζώα να μην στερούνται θερμότητας, πρέπει να φροντίσετε τον τεχνητό φωτισμό. Είναι καλύτερο να το φροντίσετε στο στάδιο του έργου.

Οι λάμπες πρέπει να βρίσκονται σε τόσο μεγάλη απόσταση από τα ζώα που δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτούς, για μεγαλύτερη ασφάλεια είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η παρουσία προστατευτικών πλεγμάτων.

Θέρμανση

Άνετες συνθήκες για τα βοοειδή - αυτή είναι μια υποχρεωτική εγκατάσταση ενός λέβητα αερίου, σόμπα ή θέρμανση ατμού. Αλλά μην ξεχάσετε τη φυσική ζεστασιά. Η τελευταία επιλογή είναι η θέρμανση των χοίρων από την παραγωγή τους.

Για να μην επενδύσετε σε θέρμανση από τον τύπο γκαράζ ή σιταποθήκες, μπορείτε απλά να μονώσετε το κτίριο με υψηλή ποιότητα. Και ενώ μείον τη θερμοκρασία, η φυσική θέρμανση θα διατηρείται σταθερά στους + 15-20 βαθμούς Κελσίου.

Για ένα σημαντικό (εμπορικό) ζωικό κεφάλαιο, θα υπάρχει ήδη ανάγκη για σόμπες χωρίς αποτυχία. Τώρα προτιμούν τα θερμαντικά σώματα.

Εξαερισμός

Ο εξαερισμός πρέπει να σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται σταθερή κυκλοφορία αέρα, αλλά δεν υπήρχε βύθισμα. Ο νωπός αέρας προέρχεται από το εξωτερικό και η μυρωδιά των μαζών αέρα πρέπει να αφαιρεθεί από το χοιρινό.

Μετά την ολοκλήρωση όλων των εργασιών, παραμένει μόνο η αποσύνθεση του απολυμανθέντος καταστρώματος, η τοποθέτηση των λεκανών και η φροντίδα του νερού. Καλύτερα είναι να εξοπλίζετε κάθε τμήμα του χώρου των ζώων με σημεία πώλησης στην πλατφόρμα πεζοπορίας.

Περιοχή Paddock

Και πάλι, αυτό το τμήμα της περιοχής πρέπει να οργανωθεί σε μια στερεά στερεά επιφάνεια. Η συντήρηση του καλοκαιριού είναι η κατασκευή ενός κινητού σπιτιού ή μιας ήδη σταθερής δομής.

Συνιστάται να αφαιρέσετε τους περιπάτους από τους γείτονες και τα κτίριά τους, καθώς οι μυρωδιές προκαλούν ταλαιπωρία.

Το κτίριο των νοικοκυριών θα κοστίσει τώρα 300-350 χιλιάδες ρούβλια. Θα έχει θεμέλια, κεκλιμένη οροφή, δάπεδα από σκυρόδεμα. Επίσης περιλαμβάνουν φωτισμό, πρόσθετα στοιχεία (κουφώματα, παράθυρα).

Πώς να οικοδομήσετε ένα pigsty τον εαυτό σας, δείτε τη συμβουλή ενός έμπειρου αγρότη στο παρακάτω βίντεο: