Κοπάδια κυψελών το χειμώνα

Στα ταξίδια στο χειμωνιάτικο έδαφος

Αν οι οικογένειες εγκαταλείψουν τη ζώνη χειμώνα χωρίς μεγάλες εκβολές, χωρίς μούχλα και υγρασία στις κυψέλες, δεν λεκιάζουν τις φωλιές με τα περιττώματα, συνήθως λέγεται ότι ο χειμώνας ήταν επιτυχής.

Προετοιμάζοντας τις μέλισσες για το χειμώνα, ο ίδιος ο μελισσοκόμος πρέπει να αποφασίσει πώς να μονώσει τις φωλιές και τι να αφήσει στις κυψέλες για εξαερισμό. Αν οι φωλιές δεν είναι σωστά μονωμένες και ο εξαερισμός είναι ανεπαρκής ή πολύ ισχυρός, οι μέλισσες δεν θα χειμωνιάζουν καλά.

Υπερβολική φωλιές του πλανήτη με αδύναμο εξαερισμό και ιδιαίτερα με τη χρησιμοποίηση υλικών που εμποδίζουν την κανονική ροή του αέρα και την αφαίρεση τους μαζί με υδρατμό (zapropolisovannye τα γύρους, στερεό οροφή σανίδα), βλάβη της διαχείμασης μέλισσες. Από την άλλη πλευρά, πολύ δραστικές σχισμές αερισμού (μέχρι το σχέδιο, που σχηματίζεται στο ανοικτό κάτω βρύση-τρύπα στο κεφάλι και αεραγωγό καταφύγια) είναι επίσης δυσμενής για διαχείμασης.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν pereuteplenii φωλιές, μέλισσες θα υποφέρουν από την υγρασία και αποπνικτική, και το δεύτερο - θα καταναλώνουν περισσότερη τροφή για να διατηρηθεί η απαιτούμενη θερμοκρασία στην κυψέλη, και το σύλλογο. Και στις δύο περιπτώσεις, ακόμη και αν δεν υπάρχει μεγάλο απόβλητο, οι μέλισσες μπορεί να είναι σε κάποιο βαθμό φθαρμένες, πράγμα που θα επηρεάσει την άνοιξη της ανάπτυξης των οικογενειών. Στη συνέχεια αποδεικνύεται ότι από έξω το χειμώνα έχει περάσει με ασφάλεια, αλλά οι ενεργητικές μέλισσες, που μπορούν να τροφοδοτήσουν πολλά κοτόπουλα, δεν θα είναι αρκετά στην οικογένεια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο μελισσοκόμος πρέπει να γνωρίζει ακριβώς ποιος είναι ο καλύτερος εξαερισμός της φωλιάς και, σύμφωνα με αυτό, αποφασίζει ποιες φιάλες πρέπει να διατηρούνται ανοιχτές το χειμώνα.

Για την αξιόπιστη απομάκρυνση από τις κυψέλες της υπερβολικής υγρασίας που απελευθερώνουν οι μέλισσες κατά την αναπνοή, όχι πολύ καιρό πριν, συνιστάται αυξημένος αερισμός των φωλιών. Ωστόσο, με την ενεργή ανταλλαγή αέρα, υπάρχει μια σημαντική ψύξη των φωλιών. Τα πειράματα από τους G. F, Taranova και KI Mikhailova (1960) έδειξαν ότι η απώλεια θερμότητας με αυξημένο εξαερισμό των φωλιών προκαλεί τις μέλισσες να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να φθείρονται νωρίτερα.

Είναι γνωστό ότι η καύση των μελισσών σώματος τροφοδοσίας διαθέτει όχι μόνο θερμότητας και υδρατμών, αλλά επίσης και το διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ενάμισι φορές πιο βαρύ από τον αέρα. Όταν αδύναμη σχισμές εξαερισμού, ιδιαίτερα στο κλειστό οπή κρουνός πυθμένα χειμώνα στις κυψέλες συσσωρεύει ένα σημαντικό ποσό του διοξειδίου του άνθρακα. Διαπιστώθηκε ότι οι μέλισσες μπορεί να μεταφέρει εκπληκτικά υψηλά επίπεδα στον αέρα - έως 9-10 τοις εκατό, ενώ για ανθρώπινη και ανώτερα ζώα συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα πάνω από 0,7 τοις εκατό είναι ήδη τοξικά (κανονική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ή 0,03 τοις εκατό). Η υψηλή περιεκτικότητα του διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα κυψέλες αναπνέουν από τις μέλισσες, με αποτέλεσμα την πιο αργή ζωτικές διεργασίες στο σώμα τους, μειωμένη πρόσληψη τροφής, λιγότερη φθορά και ως εκ τούτου παρέχει μια καλή εκκίνησης αδρανοποίησης.

Η μελέτη των συνθηκών χειμώνα των μελισσών έδειξε ότι με μια μικρή ανταλλαγή αέρα, η περιεκτικότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην κυψέλη αυξάνεται, και οι μέλισσες χειμώνα καλύτερα. Η αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο κλαμπ επιτυγχάνεται με την συμπύκνωση του, και στην κυψέλη κλείνουν σφιχτά τα κάτω φτερά.

Η ενοποίηση του Club πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι τρομερές για μια ισχυρή οικογένεια. Όταν πέσει η θερμοκρασία, οι μέλισσες πιέζονται ακόμα πιο σφιχτά στο κλαμπ, και η συμπίεση του συλλόγου αυξάνει τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα σε αυτό.

Περιλαμβάνουν χειμώνα μέλισσες στην ανοικτή (τον άνεμο) δεν συνιστάται επειδή, διεισδύουν μέσω της σχισμής και ένα κυψέλες τοίχου, ισχυρή ροές αέρα όχι μόνο ψυχθεί την κυψέλη αλλά και οι φυσητό έξω από αυτό το διοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα με αυτά τα συμπεράσματα, οι συστάσεις για τη συντήρηση των θερινών θόλων είναι οι εξής.

Κατά την πρώτη χειμερινή περίοδο, όταν δεν υπάρχουν κοπάδια στις κυψέλες (από τις αρχές του χειμώνα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου), οι μέλισσες έχουν πολύ λίγη ανάγκη για φρέσκο, πλούσιο σε οξυγόνο αέρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μέλισσες έχουν αρκετό αέρα που περνά μέσα από τις ρωγμές και τους τοίχους των κυψελών.
Στη δεύτερη περίοδο (από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, και στα νότια μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου), μόλις η μήτρα θα αρχίσουν τα αυγά, μέλισσα δραστηριότητα αυξάνεται, ο σύλλογος έχει χαλαρώσει, και οι μέλισσες χρειάζονται για την αύξηση του οξυγόνου. Όλα αυτά δείχνουν ότι κατά την πρώτη χειμερινή περίοδο, όταν διατηρούνται οι μέλισσες σε winterers, τα κάτω πτερύγια θα πρέπει να διατηρούνται κλειστά, και σε ξηρά winterers είναι δυνατό να κλείσουν τις ανώτερες τρύπες. Στη δεύτερη περίοδο μόνο οι ανώτερες τρύπες θα πρέπει να είναι ανοιχτές και οι χαμηλότερες θα πρέπει να ανοίγουν μόνο όταν, σε σχέση με την προσέγγιση του ελατηρίου, η θερμοκρασία του αέρα στην χειμωνιάτικη καλύβα ανεβαίνει πάνω από τέσσερις βαθμούς θερμότητας.

Όταν οι μέλισσες και οι κυψέλες μονού κύτους κατά βούληση, το μαρούλι πρέπει να παραμένει κλειστό καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Για να μειωθεί η συμπύκνωση υδρατμών στους κρύους τοίχους των κυψελών, ο ανώτερος αγωγός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Με τη θέρμανση, οι μέλισσες θα πετούν νωρίς την άνοιξη μέσω του ανώτερου αγωγού.

Στις κυψέλες πολλαπλών κυψελών κατά τη διάρκεια του χειμώνα των μελισσών κατά βούληση, τα κάτω πτερύγια διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο σύντομα και συχνά κλείνονται σφιχτά. Στο κάτω κύτος κάθε κυψέλης, το άνω πτερύγιο παραμένει ανοιχτό από το καλοκαίρι. Μέσα από την πρώτη ζεστή ηλιόλουστη μέρα, οι μέλισσες θα πετάξουν γύρω και θα λειτουργήσουν μέχρι την έναρξη σταθερής θερμότητας.

Κατά την αδρανοποίηση σε ένα δωμάτιο με κυψέλες, αφαιρείται όλη η μόνωση (κεφάλι και πλευρά), αφήνοντας τις μέλισσες να χειμώνα κάτω από τον καμβά. Στην περίπτωση το χειμώνα στην κυψέλη θα αφήσει πλευρικές μόνωση, μια αγκαλιά κορυφή μαξιλάρι τοποθετείται, γεμίζεται με αποξηραντικό υλικό (bog βρύα, απορροφητικό αποβλήτων βαμβάκι).

Ο καμβάς πρέπει να είναι αναπνεύσιμος και να μην σφραγίζεται πρόπολη.

Φυσικά, μόνο μία σωστή συντήρηση των πύρων το χειμώνα δεν θα εξασφαλίσει ακόμη μια επιτυχημένη διαχείμαση. Εάν οι κυψέλες λίγο φαγητό αυτός ή κολλώδες, στο μικρό οικογενειακό τους νέους μέλισσες πέφτουν υποδοχές εξόδου και πήγε στο χειμώνα ανθυγιεινές, είναι δύσκολο να αναμένει κανείς ότι οι μέλισσες να περάσουν το χειμώνα καλά.

Εφημερίδα "Μελισσοκομία", № 3, εκδοτικός οίκος "Κώλος", Μόσχα. 1977

Θέρμανση και αερισμός των κυψελών κατά τη διάρκεια του χειμώνα των μελισσών κατά βούληση

Γνωστά συστατικά μιας επιτυχημένης χειμώνα - επαρκής και σωστά τοποθετημένο προμήθεια ζωοτροφών, τους νέους, όχι μεγαλύτερα από δύο χρόνια και η μήτρα υγιείς μέλισσες - που απαιτούνται, όπως κατά την τοποθέτηση των κυψελών στην άγρια ​​φύση, και ότι Zimovniki. Επομένως, χωρίς να τους σταματήσουμε, θα εξετάσουμε τις συνθήκες στις οποίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή: ο όγκος της φωλιάς, η θέρμανση και ο εξαερισμός των κυψελών. Η μελισσοκομία μου βρίσκεται στην περιοχή Ulyanovsk.

Η φωλιά. Πότε χειμώνας κατά βούληση υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής σε σύγκριση με το χειμώνα στο δωμάτιο, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας και υγρασίας στην κυψέλη. Καταναλώντας τρόφιμα, οι μέλισσες παράγουν θερμότητα και όσο μεγαλύτερος είναι ο θερμαινόμενος χώρος (όγκος), τόσο περισσότερη θερμότητα χρειάζεται για να θερμανθεί. Για να έχετε την ένταση μιας υποδοχής με το βέλτιστο μέγεθος, συνεχίζω ως εξής. Στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνω τελικά φωλιές, αφαιρώντας από τις κυψέλες τα πλαίσια που οι μέλισσες δεν καλύπτουν πλήρως. Αυτή τη στιγμή, όλοι οι δρόμοι, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων, πρέπει να γεμίζουν πυκνά μαζί τους. Η φωλιά πρέπει να είναι σφιχτή. Η εμπειρία δείχνει ότι για τις ισχυρές οικογένειες της φυλής των Καρπαθίων αρκούν δέκα πλαίσια 435 x 300 mm. Σε αυτή την περίπτωση, όταν οι μέλισσες συγκεντρώνονται στην λέσχη, μόνο τα τελευταία πλαίσια παραμένουν κενά. Εάν αφήσετε ένα μεγαλύτερο αριθμό χτένες, η οικογένεια δεν θα είναι σε θέση να θερμάνει τη φωλιά, και το κρύο μέρος της υγρασίας θα επικεντρωθεί, μέλι και γύρη ξινή σε αυτά, και θα πρέπει να θανατωθούν την άνοιξη.

Θέρμανση. Στην πρακτική του για ζεσταίνει τις κυψέλες πριν από το χειμώνα προχωράω ως εξής. Έχω δέκα δεκαδικές κυψέλες σε ένα πλαίσιο 435 × 300 mm με αποσπώμενο donja. Το πάχος των τοιχωμάτων των κελυφών είναι 35 και 24 mm και 24 mm. Το ύψος του πλαισίου είναι 53 mm. Μέλισσες αδρανοποιείτε στα καλύμματα, έξι ή οκτώ κυψέλες σε μία. Μια τέτοια συναρμολόγηση γίνεται συνήθως κατά το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου, με την έναρξη σταθερού κρύου καιρού.

Αν η φωλιά τουλάχιστον δέκα καρέ, ο κενός χώρος χωρίζει το διοικητικό συμβούλιο ένθετο και μόνωση υλικό πλήρωσης - βαμβάκι, κυματοειδές ή τσαλακωμένο χαρτί εφημερίδων. Η κορυφή της κυψέλης, αφού συγκεντρωθούν οι μέλισσες στο κλαμπ, είναι επιπλέον μονωμένη. Για να το πετύχω αυτό, έβαλα 20-30 στρώματα εφημερίδας στον καμβά, το χαρτόνι και βάζω ένα βαμβακερό μαξιλάρι στην κορυφή.

Ο καμβάς το φθινόπωρο δεν αλλάζει ποτέ. Πρέπει να είναι προσεκτικά προσυσκευασμένα. Εάν είναι απαραίτητο, τα αντικαθιστώ στο πρώτο μισό της σεζόν, έτσι ώστε από το φθινόπωρο οι μέλισσες να καλύπτονται καλά με πρόπολη. Σαφείς αποδείξεις της αξιοπιστίας αυτής της θέρμανσης: κατά τη διάρκεια της έκθεσης των μελισσών, το εσωτερικό των κελυφών των κυψελών είναι εντελώς στεγνό.

Κυψέλες εγκαταστήσετε στο ύψος περίπτερο των 12-15 cm σε τρύπες βρύση σε δύο σειρές απέναντι πλευρά με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνει ένα ελεύθερο χώρο μεταξύ τους 15-20 cm και τα τοιχώματα του περιβλήματος.

Πριν από τα φρεάτια, τοποθετώ σανίδες προσγείωσης, που αντιστοιχούν στο πλάτος της κυψέλης σε πλάτος. Όλος ο ελεύθερος χώρος ανάμεσα στις κυψέλες και τις κυψέλες κυψέλης γεμίζουν με ένα υλικό θέρμανσης - ξηρά φύλλα δρυός, άχυρο, κομμάτια αφρού. Η ζεστασιά είναι ελαφρώς συμπιεσμένη, προτού οι ταινίες φεύγουν εύθραυστες. Στις στέγες βάζω επίσης το μονωτικό στρώμα 10-20 cm. Καλύπτω τα καλύμματα με κυματιστά φύλλα σχιστόλιθου. Υπό αυτές τις συνθήκες, η θερμότητα που εκπέμπεται από τις οικογένειες σχεδόν δεν εξέρχεται: η κατανάλωση τροφής μειώνεται απότομα.

Εξαερισμός. Για εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης, οι μέλισσες έχουν αναπτύξει έναν ορισμένο χαρακτήρα συμπεριφοράς και ορισμένες απαιτήσεις στις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να ζήσουν. Παρατηρητικοί μελισσοκόμοι παρατήρησαν και πειράματα επιστημόνων το επιβεβαίωσαν οι μέλισσες είναι καλύτερες από το χειμώνα με ασθενές αερισμό της υποδοχής. Ως εκ τούτου, καλύπτουν την πρόπολη με την εσωτερική επιφάνεια του σπιτιού τους, κλείνουν όλες τις ρωγμές, καλύπτουν ιδιαίτερα προσεκτικά το πάνω μέρος της. Πριν από το βέλτιστο μέγεθος που γνωρίζουν, μειώνουν τις τρύπες. Έτσι, οι μέλισσες στους πυρήνες, που ζευγαρώνουν σε ζευγάρια σε μια κυψέλη δώδεκα πλαισίων, κόβουν γύρους ταινίες των 25 mm έως 8-10 mm. Σε συνθήκες ανεπαρκούς εξαερισμού στο εσωτερικό του μέλισσας ομάδα αυξάνει τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα, αυτό οδηγεί σε μια επιβράδυνση των μεταβολικών διεργασιών στον οργανισμό των μελισσών και, κατά συνέπεια, να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους και μείωση στην κατανάλωση τροφής. Σε φυσικές συνθήκες, το ανώτερο μέρος της φωλιάς μέλισσας, όπου βρίσκονται τα αποθέματα ζωοτροφών, δεν αερίζεται. Αυτή είναι η λεγόμενη ζεστή ζώνη, που θερμαίνεται από τη θερμότητα που ανεβαίνει από τη μέλισσα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οργάνωση του χειμώνα.

Ο εξαερισμός της φωλιάς στις κυψέλες μου συμβαίνει μέσω δύο φλαντζών που βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο στο κάτω μισό του εμπρόσθιου τμήματος της κυψέλης. Το κάτω μέρος, η σχισμή έχει πλάτος vysotu7 MMI 35-50 mm (ένα ανά μέλισσες πλαίσιο PA5 mmna), βρίσκεται στο ένθετο αποσπώμενο πάτο. Ανώτερο, στρογγυλό; 25 mm, τοποθετημένο 100 mm πάνω από το κάτω. Ο κύριος αγωγός είναι στρογγυλός, είναι συνεχώς ανοιχτός. Ανοίγω τη σχισμή κατά τη διάρκεια της ρύθμισης των μελισσών για το χειμώνα και κλείνω αμέσως μετά την πτήση με την άνοιξη. Για άλλη μια φορά το ανοίγω μετά την εγκατάσταση των δεύτερων κτιρίων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, προσαρμόζοντας τις διαστάσεις του σφονδύλου. Έτσι σε διαχείμασης αποτελεσματικά και ταυτόχρονα πηγαίνει απαλά σχισμή εξαερισμού: κρύο και ξηρό αέρα περνά μέσα από το εσωτερικό της κυψέλης εισόδου είναι χαμηλότερη, και περισσότερο ζεστό και υγρό εκτείνεται προς τα έξω μέσα από την κορυφή, χωρίς ψύξη του ανώτερου τμήματος της σχισμής.

Χειμώνας των μελισσών κατά βούληση με αυτή την τεχνολογία είναι επιτυχής. Η κατανάλωση χορτονομών μειώθηκε αισθητά. Η οικογένεια, που καταλαμβάνει δέκα καρέ, κατά τη διάρκεια της έκθεσης (κατά μέσο όρο, 15 Μαρτίου) τρώει 10-12 κιλά. Οι μέλισσες είναι έντονες, χωρίς ίχνη διάρροιας, ξηρά πλαίσια, ελάχιστη ποσότητα υγρασίας (όχι περισσότερο από ένα ποτήρι). Μόνο οι γωνίες του πίσω μέρους του πυθμένα είναι υγρές. Μέχρι τις αρχές Μαΐου, οι οικογένειες των μελισσών πρακτικά δεν απαιτούν παρέμβαση στη ζωή τους.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σημειώσω ότι όλες οι τεχνολογικές μεθόδους που προσφέρονται και χρησιμοποιούνται στη μελισσοκομία μπορούν να είναι επιτυχείς μόνο αν λάβουν υπόψη τους νόμους της ζωής και την ανάπτυξη της οικογένειας των μελισσών και των τοπικών συνθηκών.

Μ. Ι. BUZOVEROV
Ulyanovsk,
ж-л «Μελισσοκομία» №4, 2008

Μεσημεριανό Σαββατοκύριακο

Ποιος κατέχει τις πληροφορίες, κατέχει την κατάσταση!

Εξαερισμός της φωλιάς μέλισσας το χειμώνα. Zharov V.G.

Φανταστείτε: ένα κοίλο σφαιρικό δοχείο με ανοίγματα από κάτω και πάνω τοποθετείται αμέσως στο νερό. Είναι σαφές ότι πυκνότερο και βαρύτερο νερό θα εισέλθει στην κάτω οπή και θα μετακινήσει λιγότερο πυκνό αέρα. Το Σχ. 1.

Αναλογική εικόνα με τον σύλλογο στην ομάδα. Η θερμοκρασία του είναι υψηλότερη από ό, τι γύρω του, οπότε η πυκνότητα του εσωτερικού αέρα είναι μικρότερη από το εξωτερικό και επομένως ο κρύος αέρας αντικαθιστά τον ζεστό αέρα. Ως αποτέλεσμα, το οξυγόνο παρέχεται στις μέλισσες και ζεύγη μεταβολικού νερού και διοξειδίου του άνθρακα εκτελούνται από τη λέσχη. Μετά την ψύξη κάτω από την οροφή και υπό πίεση από το ρεύμα που συνεχώς φεύγει από το κλαμπ, ο χρησιμοποιούμενος αέρας κατεβαίνει κατά μήκος των τοίχων προς τα κάτω, όπου αναρροφάται ξανά στο κλαμπ. Το Σχ. 2.

Αλλά σε αντίθεση με το σκάφος στο νερό, στην κυψέλη, αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η υγρασία και η συγκέντρωση CO θα αυξηθούν2, οι μέλισσες θα καταναλώνουν οξυγόνο και θα πνίγουν. Ότι αυτό δεν συμβαίνει και χρειάζεστε μια συνεχή ενημέρωση του αέρα στην κυψέλη, δηλ. εξαερισμού.

Πιο συχνά για την είσοδο και την έξοδο των ροών της εναέριας κυκλοφορίας χρησιμοποιούνται οπές. (Εικόνα 3) Ο υψηλός χώρος του πλαισίου αποκλείει την άμεση επαφή του συλλόγου με τον εισερχόμενο υπαίθριο αέρα. Επειδή σε μια κυψέλη, συνήθως η θερμοκρασία είναι κάπως υψηλότερη από ό, τι στο δρόμο, τότε ο εξωτερικός αέρας, όσο ψυχρότερος και βαρύτερος, απλώνεται κατά μήκος του πυθμένα και είναι κάτω, κάτω από τον αέρα της κυψέλης. Όταν κάτω από τα πλαίσια 1-2cm, ο αέρας από το δρόμο στην αρχή του χειμώνα μπαίνει απευθείας στο κλαμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από τη θέση των αεραγωγών και των αεραγωγών, ο αέρας εισέρχεται στο κλαμπ μόνο από τον πυθμένα, αφού στο σημείο αυτό η πίεση είναι μεγαλύτερη εκτός από τη λέσχη και η μεγαλύτερη είναι η εσωτερική υποπίεση. Για να εισάγετε φρέσκο ​​αέρα και έξοδο που χρησιμοποιούνται στο κλαμπ, χαλαρώνετε από κάτω και από πάνω.

Η ανταλλαγή αέρα μέσω των πλευρικών επιφανειών της λέσχης είναι αμελητέα λόγω της πυκνής κρούστας. Το πάχος και η πυκνότητα της κρούστας επίσης καθιστούν την ανταλλαγή αέρα λόγω της διάχυσης ασήμαντη.

Η κίνηση του αέρα μέσω της φωλιάς (μέσω του συλλόγου και κατά μήκος των δρόμων) καθορίζεται από την ικανότητα του συλλόγου, και αυτό είναι πεπερασμένο και μικρό, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάσαι τον υπερβολικό αερισμό. Υπερβολική μπορεί να είναι μόνο η αναγκαστική εναλλαγή αέρα (άνεμος, ηλεκτρική θέρμανση στην κυψέλη). Ο φυσικός αερισμός έχει μόνο δύο βαθμούς - επαρκές και ανεπαρκές.

Ο εξαερισμός δεν μπορεί να είναι μόνο αέρας τροφοδοσίας ή μόνο εξάτμιση: το εκχύλισμα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς εισροή και αντίστροφα και επομένως κάθε εξαερισμός είναι τροφοδοσία-εξάτμιση.

Όλες οι ποικιλίες του ταιριάζουν σε ένα από τα τρία σχήματα:

1. Από κάτω προς τα πάνω (υποδοχή κάτω - υποδοχή - άνω κανάλι ή άνοιγμα από πάνω ή αναπνεύσιμη επάνω μόνωση) (Εικόνα 3).

, Απομακρύνθηκε από την κυψέλη και δεν συμπυκνώνεται σε ένα χώρο σοφίτα, θα πρέπει να έχει οπές αερισμού, το καλύτερο σχισμή σε όλες τις τέσσερις τοίχους podkryshnika 30 sm.kv. να Βλάγκα, soderzhaschayasya στον αέρα, αφήνοντας τη φωλιά ο καθένας. Η οροφή δεν πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του πλανήτη, είναι καλύτερα να το κάνουμε χωρίς αυτό στη χειμωνιάτικη καλύβα.

Η διακεκομμένη γραμμή στο Σχ. Το σχήμα 3 δείχνει τις ροές που εμφανίζονται όταν δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός. Η συνέπεια είναι η αυξημένη υγρασία, η ξήρανση του μελιού, η γλάσο στις γωνίες, η μούχλα στις μέλισσες απαλλαγμένες από μέλισσες κ.λπ.

Μερικοί μελισσοκόμοι πιστεύουν ότι η θέση των οπών, πάνω και κάτω, στο ίδιο επίπεδο ανακουφίζει από τη φωλιά του σκορβούτου. Αποδεικνύεται ότι ο αέρας που εισέρχεται στο κατώτερο θάλαμο πηγαίνει αμέσως στο ανώτερο και οι μέλισσες δεν παίρνουν τίποτα. Αυτό δεν συμβαίνει, για να περάσει η φωλιά που έλαβε από το δρόμο φρέσκο ​​αέρα δεν μπορεί, ένα βύθισμα προκύπτει όταν φυσάει τον άνεμο στην τρύπα.

2. Συμπλήρωση (κορυφαία μαρούλι - υποδοχή - δίσκος κορυφής ή φουσκωτή ή διαπερατή μόνωση κορυφής.)

Όταν κάποιος ανώτερο ανοικτό εγκοπές που εισέρχονται στην κυψέλη και τον εξωτερικό αέρα που βγαίνει από το σύλλογο, κατευθύνονται προς την άλλη, έτσι στην μέλισσες χάνει μέρος που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί αέρα κλαμπ, και μαζί με αυτό, και επιστρέφει ένα μέρος της θερμότητας. Αυτή η λέσχη απομονώνεται σε κάποιο βαθμό από τον κρύο αέρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος. (Εικ. 4) Λόγω των διαφορετικών ειδών των διαρροών από τον πυθμένα της κυψέλης (σχισμή ερμητικά κλεισμένο κάτω εγκοπές και τα παρόμοια), εν μέρει μεταφέρονται και αναπνέει του Σχήματος 1.

Εάν ανοίξει ο ανώτερος δίσκος και ο καμβάς κάμπτεται προς τα πίσω, καθώς η λέσχη μετακινείται στον οπίσθιο τοίχο, η είσοδος και η έξοδος μπορούν να αντικατασταθούν. (Σχήμα 4-5).

3. Από κάτω προς τα κάτω (ένας ευρύς δίσκος στο κάτω μέρος ή ένα παράθυρο στο κάτω μέρος - ένα φωτιστικό με κατώτατο όριο ή ένα παράθυρο στο κάτω μέρος). Αυτό το σχήμα είναι εφικτή όταν διαχειμάζουν κατά βούληση στη φωλιά του από ένα σφραγισμένο κορυφή, π.χ., nakrytom φιλμ, και μία πλήρως ανοικτή οπή κρουνός πυθμένα, η οποία είναι τόσο εισόδου και εξόδου του αέρα. Για αυτό το σχήμα (ονομάζεται επίσης ζεστό θόλο ή καμπάνα), είναι χαρακτηριστικό, όπως στο σχήμα 2, να εισέλθει ξανά το μέρος του χρησιμοποιημένου αέρα στις μέλισσες. Δεδομένου ότι εδώ ο αέρας από τη λέσχη πηγαίνει έξω όχι άμεσα, αλλά κατά τη διαδρομή δίνει θερμότητα στους τοίχους, ο ζεστός θόλος έχει κάποιο πλεονέκτημα στη διατήρηση της θερμότητας στη φωλιά.

Εάν η κορυφή της υποδοχής δεν είναι εντελώς σφραγισμένη, τότε σε κάποιο βαθμό υπάρχει επίσης και ανταλλαγή αέρα του πρώτου κυκλώματος. Όταν υπάρχει ένα παράθυρο στο κάτω μέρος (Εικόνα 6), οι οπές μπορούν να κλείσουν.

Για να διασφαλιστεί ότι οι ροές εισόδου και εξόδου δεν φρενάρουν το άλλο, το παράθυρο δεν πρέπει να είναι μικρότερο από 30 × 30 cm. Για να προστατεύσετε το παράθυρο από τον άνεμο, πρέπει να αντικαταστήσετε ένα κενό κατάστημα για την ομάδα.

Ποιο σχήμα προτιμάτε; Η κύρια απώλεια θερμότητας από τη λέσχη είναι η θέρμανση του αέρα που διέρχεται από αυτό. Από την κινητήρια δύναμη των αερισμού στις διάφορες ενσωματώσεις των αεροπορικών καθορίζεται από την ικανότητα του συλλόγου, ότι είναι η ίδια, και σε καθαρή μορφή οι περιγραφείσες πραγματοποιήσεις είναι σπάνιες, τότε το ποσό της prohodyaschee αέρα διαμέσου της σχισμής σε διαφορετικά κυκλώματα φυσικό αερισμό του ίδιου, και τη θερμότητα απώλειες δεν είναι πολλοί διαφέρουν. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά τι και πού να ανοίξει για το χειμώνα, είναι σημαντικό ότι η υπαίθρια παροχή αέρα παρέχει επαρκή ανταλλαγή αέρα με το δρόμο. Πράγματι, η εμπειρία δείχνει ότι οι οικογένειες που περνούν το χειμώνα είναι σχεδόν το ίδιο με κάποια ανώτερη τρύπες βρύση ότι με μία μικρότερη, με άνω και κάτω, με ένα παράθυρο μέσα στην ημέρα, κ.λπ. Για παράδειγμα, δεν έχει σημασία αν το παράθυρο είναι 30x30cm ή 45x1.5cm στο κάτω μέρος. Η περιοχή τους υπερβαίνει την ελάχιστη απαιτούμενη τιμή και παρέχει εναλλαγή αέρα σε ένα ευρύ φάσμα εξωτερικών θερμοκρασιών. Με την παρουσία φρεατίων στις πλευρές της φωλιάς μπορείτε να περάσετε το χειμώνα με κλειστά φιαλίδια. «Μελισσοκομία» № 10, 2011 http://www.pchelovod.info/index.php?showtopic=32863st=105

Η αύξηση της περιοχής της οπών κρουνών παραπάνω κάποια ελάχιστη τιμή (0,5-1sm.kv στο δρόμο) για να αυξήσει τον όγκο του αέρα που εισέρχεται στο κυψέλη δεν, και μειώνει μόνο την ταχύτητα της ροής στο ίδιο το οπών κρουνών.

Συνεπώς, δεν είναι απαραίτητος ένας σχολαστικός υπολογισμός των κενών. Εάν υπάρχει ανεμοφράκτης, μπορούν να μείνουν ανοικτά για το χειμώνα.

Ανεξάρτητα από την επιλογή του συστήματος ανταλλαγής αέρα, ο όγκος της φωλιάς πρέπει να αντιστοιχεί στη δύναμη της οικογένειας. Διαφορετικά, δημιουργούνται στάσιμες ζώνες, όπου είναι δυνατό να συσσωρευτεί υγρασία, σχηματισμός παγετού, χύτευση πλαισίων κλπ.

Η παραλλαγή με την αναδίπλωση του καμβά στο πρόσθιο ή το οπίσθιο τοίχωμα στα Σχέδια 1 και 2 προκαλεί συχνά στο μελισσοκόμο τον φόβο της ψύξης της φωλιάς χωρίς λόγο. Έρχεται μια συζήτηση για το "σχέδιο", "υπερβολικό" ("υπερβολικό") εξαερισμό κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ανοίξετε το ανώτατο δίσκο δεν είναι τρομερό, αλλά η παραγωγή από πάνω είναι τρομακτικό. Ο φόβος είναι μάταιος.

Πρώτον, η ταχύτητα αυτών των μικροσκοπικών ρευμάτων: ένας απλός υπολογισμός δείχνει ότι υποθέτοντας που διέρχεται από το 500L αέρα 20 εκατοστά διάμετρο ομάδα ανά ημέρα, το οποίο είναι περίπου πέντε φορές περισσότερο από το αναγκαίο, η ταχύτητά του θα είναι μόνο 0,2 mm / sec. Σε αυτή την περίπτωση, ο αέρας στην κυψέλη ενημερώνεται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. (Είναι λόγω της χαμηλής κινητικότητας ότι ο αέρας του διευρυμένου χώρου podramochnogo μπορεί να θεωρηθεί ως θερμάστρα). Ένα βύθισμα συμβαίνει όταν ο άνεμος φυσά στη βρύση, ο αέρας στην κυψέλη μπορεί να αλλάξει πολλές φορές την ώρα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Δεύτερον, "αποστραγγίζετε" τη θερμότητα που εξέρχεται από τη λέσχη, από υδρατμούς και CO2 είναι αδύνατο, αφήνουν την κυψέλη μόνο μαζί. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας του συλλόγου δαπανάται για τη θέρμανση του αέρα που διέρχεται από αυτό, και η ποσότητα του είναι περίπου η ίδια για όλα τα συστήματα, τότε οι θερμικές απώλειες δεν διαφέρουν.

Όταν οι μέλισσες να περάσουν το χειμώνα σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία πάνω από το μηδέν, και η τρύπα βρύση που εμφανίζεται στο δρόμο, οφείλεται στη σημαντική διαφορά στην πυκνότητα του αέρα στην κυψέλη και έξω από τις εγκαταστάσεις, υπάρχει μια εντατική ανταλλαγή αέρα, συχνά μειώνει την υγρασία στην φωλιά, έτσι ώστε να είναι απαραίτητο για να δώσει το νερό μέλισσες. Πρόκειται για περίπτωση υπερβολικού εξαερισμού, και καθορίζεται όχι μόνο από την ενέργεια του συλλόγου, αλλά και από τη δύναμη των θερμαντήρων. Για να μειώσετε την ένταση του εξαερισμού και όχι την απορριπτόμενη ενέργεια για τη θέρμανση του εισερχόμενου αέρα στην κυψέλη, οι οπές θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο. Για τον ίδιο λόγο, το χειμώνα κάτω από το χιόνι ή τα περιβλήματα δεν είναι απαραίτητο να εξοπλίσει την εγκοπή όλα τα είδη των διαδρόμων για την επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα. Είναι καλύτερα να αφήσετε τα φύλλα μέσα στο κάλυμμα ή το περίβλημα του χιονιού.

Σε μια φυσική ανταλλαγή αέρα, ο επεισοδικός ενεργός εξαερισμός μπορεί να επικαλυφθεί από τις ίδιες τις μέλισσες, όταν, σε περίπτωση ανεπαρκούς κάθαρσης των οπών εξαερισμού, ένα CO2 και η υγρασία αυξάνεται. Η κατεύθυνση του καθαρισμού είναι αυθαίρετη, καθώς το κύριο πράγμα είναι να αερίζεται η φωλιά.

Λειτουργίες εξαερισμού: παροχή οξυγόνου στις μέλισσες και απομάκρυνση μεταβολικών υδρατμών και CO2.

Ο λόγος για την ανταλλαγή αέρα της κυψέλης το χειμώνα είναι η διαφορά θερμοκρασίας έξω και μέσα.

Εξαερισμός - αυτή η διαδικασία, η διάρκεια στο χρόνο και στο χώρο, μπορεί να είναι ούτε η κορυφή ούτε το κάτω ή πίσω ή στο πλάι, κ.λπ. Το όνομα δεν καθορίζεται από τη θέση των οπών αερισμού (αν από πάνω, το άνω και του εξαερισμού), και η κατεύθυνση της κύριας ροής του αέρα μέσα στην κυψέλη, στην εξωτερική είσοδο - μέσω της σχισμής - μια αναχώρηση από την κυψέλη.

Σε οποιαδήποτε φωλιά, η κατεύθυνση της ροής αέρα μέσα στο κλαμπ είναι πάντα η ίδια - από κάτω προς τα πάνω.

Οι πρακτικές δυνατότητες αερισμού μειώνονται σε τρεις: προς τα κάτω, προς τα πάνω, προς τα κάτω. Πολύ συχνά υπάρχουν οι συνδυασμοί τους. Στο άρθρο εξετάζονται οι κυριότερες ροές ανταλλαγής αέρα. Η πραγματική εικόνα στην κυψέλη είναι πιο περίπλοκη.

Ο αερισμός των κυψελών το χειμώνα είναι το κλειδί για την επιτυχή χειμερινή περίοδο

Ο εξαερισμός των κυψελών το χειμώνα, εκτός από τη δύναμη της οικογένειας, τα αποθέματα ποιοτικών ζωοτροφών και τις απαραίτητες συνθήκες για τις μέλισσες - διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την επιτυχή χειμερινή περίοδο.

Είναι απαραίτητη για την ανταλλαγή αερίων στην κυψέλη (πρόσληψη καθαρού αέρα και διοξειδίου του άνθρακα), καθώς και για τη διαφυγή υπερβολικού υδρατμού.

Όλη η ζωή στη γη αναπνέει αέρα. Ένα άτομο αναπνέει σε μεγάλο παγετό κατά την εκπνοή με ατμό και διοξείδιο του άνθρακα. Οι μέλισσες αναπνέουν επίσης το χειμώνα, απελευθερώνοντας ατμό με διοξείδιο του άνθρακα. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε για τον εξαερισμό στις ξαπλώστρες μου το χειμώνα, για τις σκέψεις μου και την εμπειρία μου σε αυτό το θέμα.

Για να γράψω αυτό το άρθρο εμπνεύστηκα από τη διφορούμενη αντίδραση ορισμένων μελισσοκόμων στο προηγούμενο άρθρο μου σχετικά με την προετοιμασία των μελισσών για το χειμώνα.

Μερικοί μελισσοκόμοι πιστεύουν ότι αυτός ο χειμώνας είναι αντίθετος με όλους τους νόμους της μελισσοκομίας. Ότι οι μέλισσες μου δεν ζουν για την άνοιξη, και αν ζουν έξω, η κατάστασή τους είναι αξιολύπητη.

Αλλά οι μέλισσες είναι τέλεια χειμώνα. Μερικές φορές δεν υπάρχει ούτε μια ιδιοτροπία ή απλά ένα ποτήρι. Υπάρχουν, φυσικά, εξαιρέσεις, αλλά, γενικά, όλες οι οικογένειές μου είναι ζωντανές μέχρι τον εαρινό έλεγχο.

Και τώρα ας μιλήσουμε για τον αερισμό των κυψελών το χειμώνα, δηλαδή, την υγρασία στις κυψέλες.

Εξαερισμός και ανταλλαγή αερίων στις κυψέλες

Τα ζεύγη νερού, που σχηματίζονται κατά την αναπνοή της μέλισσας, παίζουν θετικό και αρνητικό ρόλο στη ζωή της οικογένειας των μελισσών το χειμώνα.

Απαιτούνται από τις μέλισσες για να αμβλύνουν το παχύρρευστο ή ζαχαρωμένο μέλι.

Από τη μία πλευρά, η έλλειψη υγρασίας στην κυψέλη θα περιπλέξει τη χειμερία νάρκης των μελισσών. Και από την άλλη πλευρά, η υπερβολική υγρασία στην κυψέλη μπορεί να οδηγήσει σε ζύμωση της τροφής, εάν το μέλι δεν τυπωθεί μέσα στο πλαίσιο.

Υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει τη μέλισσα να χειμώνα σε μια σπηλιά πάγου, γύρω από τη φωλιά θα είναι πάγος.

Η υγρασία στην κυψέλη επίσης συντομεύει τη ζωή της, η ξύλινη κυψέλη αποσυντίθεται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό για το χειμώνα η ποιότητα του τυποποιημένου μελιού, το οποίο ελέγχεται κατά τον έλεγχο του φθινοπώρου.

Ή μετά από τη διατροφή των μελισσών, αν είχε γίνει.

Εξαερισμός της κυψέλης το χειμώνα - ρωγμές κατά μήκος των πλευρών της φωλιάς και ένα πλέγμα πάνω από τη φωλιά.

Όπως όλοι οι μελισσοκόμοι αρχάριοι, αρχικά φοβόμουν τον μεγάλο αερισμό των κυψελών το χειμώνα.

Σχετικά με αυτό το θέμα, πολλά γράφονται σε βιβλία που οι μέλισσες φοβούνται τα σχέδια.

Ότι το ανώτατο όριο στην κυψέλη θα πρέπει να είναι εντελώς κλειστό και προ-διερευνάται από τις μέλισσες, ότι το παραμικρό χάσμα σε αυτό θα οδηγήσει σε ένα σχέδιο.

Εάν η μελισσοκομία είναι σωστά οργανωμένη, περιφραγμένη με ένα συμπαγές περίφραξη ενός και μισού έως δύο μέτρων, τότε δεν θα υπάρξουν σχέδια.

Επίσης, στην χειμερινή κυψέλη τοποθετείται προστατευτική θωράκιση, η οποία καλύπτει πλήρως τον μπροστινό τοίχο.

Τα πρώτα χρόνια της πρακτικής μου της μελισσοκομίας ήταν πολύ λίγα στις κυψέλες μου: για αδύναμες οικογένειες - για μία μέλισσα, για μεσαίες μέλισσες - για δύο, και για ισχυρές μέλισσες - για 3-4 μέλισσες.

Δεν έκανα καθόλου σχισμές στην οροφή. Το μόνο που έμεινε ήταν ένα παράθυρο με πλέγμα στο ανώτατο όριο στη μέση της φωλιάς.

Στο ανώτατο όριο από το πρώτο χειμώνα και μέχρι σήμερα, ένα χαλάκι με σανό ή άχυρο. Το Mat είναι μια κανονική τσάντα κάνναβης. Η τσάντα μπορεί επίσης να κατασκευαστεί από τεχνητά υφάσματα, το κύριο πράγμα είναι ότι αφήνει στον αέρα.

Το χειμώνα, αφήνω ανοιχτή και την τρύπα της βρύσης: πάνω και κάτω.

Πώς συμβαίνει η ανταλλαγή αερίων στις κυψέλες;

Το χειμώνα, φρέσκο, ψυχρό αέρα εισέρχεται στην κυψέλη μέσω του κατώτερου αγωγού και περνάει μέσα από τη λέσχη των μελισσών.

Και το διοξείδιο του άνθρακα και ο υδρατμός εξέρχονται από τον ανώτερο αγωγό. Στον πίνακα προσγείωσης του άνω θόλου μπορείτε να δείτε πώς τα ζεύγη από την κυψέλη μετατρέπονται σε νερό.

Αυτό συμβαίνει σε συνθετική θερμοκρασία και σε χαμηλό παγετό. Αλλά τι συμβαίνει όταν στο δρόμο μείον 20 - 30 ° C;

Και θα είναι ότι ο ανώτερος αγωγός καλύπτεται εντελώς από παγετό, ανεξάρτητα από το πλάτος του. Η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών μέσω αυτού θα κλείσει.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ατμός μετατρέπεται σε νερό κατευθείαν στην κυψέλη, η οποία εγκαθίσταται στον πυθμένα της.

Το άνοιγμα σχισίματος στην οροφή δεν είναι αρκετό για τη διαφυγή των ατμών.

Επιπλέον, εάν οι παγετοί συνεχίσουν, το νερό που μετατρέπεται σε πάγο μπορεί να κλείσει το χαμηλότερο αλεξίπτωτο.

Τι στη συνέχεια αναπνέει τις μέλισσες - το διοξείδιο του άνθρακα, που παρέμεινε στην κυψέλη;

Όταν υπάρχει απόψυξη, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες το νερό χύθηκε από την κυψέλη μέσω του κατώτερου αγωγού.

Επίσης, οι σανίδες οροφής διογκώθηκαν από το νερό και ανέβηκαν στην κυψέλη.

Και κατά τη διάρκεια του εαρινού ελέγχου, υπήρχαν περιπτώσεις που το κουρέλι έπρεπε να απορροφήσει το νερό πίσω από το βύσμα.

Προηγουμένως, πράγματι, οι μέλισσες μου κατά λάθος έζησαν για να δουν την άνοιξη. Το καλό είναι ότι έχουν επιβραδύνει τις διαδικασίες ζωής το χειμώνα και δεν χρειάζονται τόσο πολύ οξυγόνο όσο το καλοκαίρι.

Πλευρικός αερισμός της κυψέλης.

Περαιτέρω, καθώς η εμπειρία αποκτήθηκε, βελτίωσα τον αερισμό των κυψελών το χειμώνα.

Ευτυχώς, δεν υπήρχε ανάγκη να επανεφεύρουμε τον τροχό γι 'αυτό. Πολλοί έμπειροι μελισσοκόμοι για το χειμώνα κυλούν το πίσω μέρος του καμβά οροφής κυψέλης για τη διέλευση του αέρα.

Έτσι αποφάσισα να φύγετε στις πλευρές των σχισμών της κυψέλης στο ανώτατο όριο των 3 - 5 mm και να επεκτείνετε περισσότερες τρύπες. Ισχυρές οικογένειες σε όλο το πλάτος, αδύναμες και μεσαίες - λίγο μικρότερες, καλύπτοντάς τους με μπάρες από ποντίκια.

Η υγρασία στις κυψέλες μου έχει μειωθεί δύο ή ακόμα και τρεις φορές.

Με ελαφρύ παγετό, η ανταλλαγή του αέρα περνάει ως συνήθως, μέσω της βρύσης. Αλλά με παγετό 15-20 βαθμών ή περισσότερο, ο ανώτερος αγωγός είναι καλυμμένος με παγετό.

Αλλά, το διοξείδιο του άνθρακα και οι υδρατμοί περνούν μέσα από τις ρωγμές στην οροφή. Περάστε το μαξιλάρι με σανό και στον πλευρικό εξαερισμό της οροφής της κυψέλης βγαίνουν στο δρόμο.

Αυτή τη στιγμή, όταν ανοίγετε την οροφή της κυψέλης, μπορείτε επίσης να δείτε παγετό στο ψάθα με σανό.

Αλλά η περιοχή του στρώματος και οι ρωγμές στην οροφή και στην οροφή είναι αρκετές ώστε το διοξείδιο του άνθρακα και οι υδρατμοί να εξέρχονται από την κυψέλη και να μην συσσωρεύονται στη φωλιά.

Κορυφή θέρμανση των μελισσών και ταυτόχρονη αερισμός το χειμώνα.

Περαιτέρω, με το ζέσταμα, ανοίγει το κορυφαίο μαρούλι (λιώνει τον παγετό), και η ανταλλαγή αερίων συνεχίζεται μέσω των ταινιών.

Το νερό δεν χύνεται πλέον από το κάτω μέρος του δίσκου, δεν είναι. Επίσης, το μαξιλάρι με σανό στεγνώνει αυτή τη στιγμή, καθώς η λέσχη των μελισσών είναι ζεστή.

Κατά τον εαρινό έλεγχο, υπάρχει λίγο νερό πίσω από την πλατφόρμα, αλλά όχι σε κάθε κυψέλη.

Οι ισχυρές οικογένειες είναι γενικά ξηρές.

Η υγρασία στην κυψέλη επηρεάζεται επίσης από το πλάτος των αεραγωγών. Αλλά να απαλλαγούμε εντελώς από την υγρασία στην κυψέλη, νομίζω ότι κανείς δεν θα πετύχει.

Και δεν χρειάζεται να απαλλαγείτε από αυτό καθόλου. Τι τότε οι μέλισσες θα αραιώσουν το παχύ, γλυκό μέλι;

Σε αυτό το άρθρο, μάθατε για το πώς συμβαίνει ο εξαερισμός στις κυψέλες μου - τις ξαπλώστρες που έχω στο μελισσοκομείο. Νομίζω ότι αυτές οι διαδικασίες πραγματοποιούνται το χειμώνα και σε άλλους τύπους κυψελών.

Επειδή, οι νόμοι της φυσικής είναι ένας, και κάθε κυψέλη είναι πάντα ένα κουτί κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Μόνο ο εξαερισμός σε αυτά είναι διαφορετικός.

Γνωρίζω τους μελισσοκόμους ότι εξασκούν ένα επιτυχημένο χειμώνα και με μια μόνο χαμηλότερη βρύση.

Για αδύναμες οικογένειες ή πυρήνες αφήνω μόνο το πάνω δισκοπότηρο.

Μια διδακτική ιστορία

Τέλος, θα σας πω μια ιστορία σχετικά με τον αερισμό και την ανταλλαγή αερίων στις κυψέλες το χειμώνα.

Πριν από μερικά χρόνια ένας άντρας πλησίασε για συμβουλές, ήθελα να ξεκινήσω τις μέλισσες.

Δεν είχε χρήματα για να αγοράσει μέλισσες, αλλά υπήρχαν κενές κυψέλες που έμεναν από τον παππού του και λίγο σούσι.

Τον ενημέρωσα να πιάσει το πρώτο σμήνος. Τους είπα πώς να το κάνω.

Ο Roy πέταξε στην άδεια του κυψέλη.

Δεν ξέρω αν έδωσε το μέλι του εμπορεύματος κατά το πρώτο έτος.

Το φθινόπωρο, βοήθησα και πάλι με συμβουλές και έδωσα ένα πιάτο από το τσίμπημα. Και το χειμώνα έμαθα ότι η οικογένεια ήταν νεκρή.

Όπως αποδείχθηκε, ο αρχάριος μελισσοκόμος έκλεισε όλους τους φάρους των μελισσών.

Δεν ήξερε ότι οι μέλισσες αναπνέουν τον χειμώνα και διαβάζοντας τη βιολογία της οικογένειας των μελισσών δεν τον ενοχλούσε.

Σημαντικό.

Μην ξεχνάτε ότι οι μέλισσες, όπως όλα τα ζωντανά όντα, χρειάζονται αέρα.

Ποτέ μην φοβάστε να ανοίξετε τις ταινίες σε πλήρη εξέλιξη το χειμώνα. Με τόσο μεγάλες φωτοβολίδες, τα πλέγματα από ποντίκια είναι υποχρεωτικά.

Αφήστε το πέρασμα για 1 - 2 μέλισσες χωρίς σχάρα. Οι μέλισσες που έχουν εξαντλήσει τον πόρο της ζωής τους, αισθάνονται τον θάνατό τους. Και να μην βλάψουν την οικογένεια, βγαίνουν ή απογειώνονται από την κυψέλη.

Έτσι, στις κυψέλες σας θα υπάρξουν λιγότερα θραύσματα.

Βίντεο σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του ανώτερου εξαερισμού των κυψελών το χειμώνα.

Video Papp VV Transcarpathian μέλισσες, η οποία αναφέρεται στον εξαερισμό της κυψέλης για την επιτυχή διαχείρηση των μελισσών.

Το άρθρο ήταν χρήσιμο για εσάς; ⇨
Πατήστε το κουμπί κοινωνικής δικτύωσης. δικτύων. ⇨

Τρόποι αερισμού σε μια κυψέλη

Για να επιτυγχάνονται με επιτυχία οι μέλισσες, απαιτείται εξαερισμός. Με τη βοήθεια της στην κυψέλη, παρέχεται ανταλλαγή αερίων, οι μέλισσες δεν υποφέρουν από έλλειψη οξυγόνου. Ο εξαερισμός στην κυψέλη παίζει σημαντικό ρόλο, εξαιτίας της εξάτμισης του υπερβολικού ατμού. Εάν το σύστημα είναι υψηλής ποιότητας, θα είναι δυνατό να προστατευτεί από την αυξημένη υγρασία, την υγρασία, το καλούπι το χειμώνα.

Ο κατάλληλος αερισμός στις κυψέλες

Η αξία του εξαερισμού το χειμώνα

Το χειμώνα, το κύριο πρόβλημα είναι η υψηλή υγρασία, η οποία βλάπτει τα έντομα, χαλάει γρήγορα το φαγητό τους, τότε υπάρχουν προβλήματα με την κυψέλη. Το χειμώνα, οι σανίδες αρχίζουν να σαπίζουν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι μέλισσες.

Συχνά η ανώτερη μέλισσα αρχίζει να φράζει με τη βοήθεια της πρόπολης, δεν εκπληρώνει τις λειτουργίες της. Στην οροφή υπάρχει μια μικρή τρύπα, αλλά για έναν πλήρη αερισμό δεν είναι αρκετό.

Μην παρασυρθείτε με εξαερισμό, οι μέλισσες θα υπερψυχούν, θα αρρωσταίνουν, θα πεθάνουν, τα τρόφιμα θα είναι άχρηστα. Το βίντεο θα σας βοηθήσει να μάθετε για όλες τις αποχρώσεις των μελισσών και την αξία του αερισμού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το χειμώνα, τα ρεύματα είναι επικίνδυνα, είναι σημαντικό η ροή του αέρα να είναι ισορροπημένη έτσι ώστε το συσσωρευμένο διοξείδιο του άνθρακα να μην οδηγεί σε υψηλή υγρασία στους τοίχους όταν συμβαίνει μια απόψυξη.

Εξαερισμός κυψελών

Ανεμιστήρας οροφής των κυψελών το χειμώνα

Λόγω του σχηματισμού της λέσχης το χειμώνα, η μούχλα και η υγρασία εμφανίζονται στην κυψέλη. Αυτό συμβαίνει εάν η οροφή είναι μονωμένη, ο ανώτερος αγωγός κλείνει. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αερισμού το χειμώνα είναι ο εξαερισμός οροφής. Είναι εύκολο να φτιάξετε τα δικά σας χέρια στο βίντεο που μπορείτε να μάθετε πώς να το κάνετε. Θα χρειαστείτε:

 1. Πάρτε το κόντρα πλακέ 10 με 10.
 2. Πάρτε brusochki, το τμήμα θα πρέπει να είναι 1 με 1 cm, μήκους 12 cm και καρφωμένα στο κόντρα πλακέ.
 3. Να επισυνάπτεται στο πίσω μέρος της κυψέλης, όπου λαμβάνει χώρα η μεγαλύτερη ανάπτυξη του συλλόγου.
 4. Ο καμβάς πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή του ανοίγματος, η έξοδος πρέπει να είναι ανοιχτή. Με αυτή τη συσκευή μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την αυξημένη υγρασία στην κυψέλη. Οι κηρήθρες και η Perga θα είναι σε κανονική κατάσταση, η θερμότητα αποθηκεύεται.
 5. Ο κάτω τοίχος θα πρέπει να διατηρείται μέχρι να πέσει το χιόνι, τότε μπορείτε να το ανοίξετε λίγο.
 6. Φροντίστε να τυλίξετε την κυψέλη με πίσσα. Εάν η κυψέλη βρίσκεται στο χιόνι, η οικογένεια θα χειμωνιάζει κανονικά.

Οι δοκιμαστές μελισσοκόμων απέδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου παρέχεται φυσικός αερισμός, είναι απαραίτητο να προσαρτηθεί μια ειδική συσκευή στη φωλιά, η οποία θα είναι μια έξοδος. Το πλάτος του είναι 8 s, το πάχος του μαξιλαριού οροφής είναι 15 cm.

Εξαερισμός για κανονικό χειμώνα

Λόγω της μέλισσας, οι υδρατμοί, μπορούν να επηρεάσουν θετικά και αρνητικά την οικογένεια των μελισσών το χειμώνα, εξαρτώνται από το πώς ο μελισσοκόμος φροντίζει τον εξαερισμό. Εάν η υγρασία δεν είναι αρκετή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι μέλισσες θα είναι κακές. Η υπερβολική υγρασία οδηγεί στο γεγονός ότι το φαγητό αρχίζει να περιπλανάται, ειδικά εάν το νέκταρ δεν είναι τυπωμένο.

Αν δεν ακολουθήσετε την υγρασία και ανυψωθεί απότομα, όλα θα καταλήξουν στο ότι τα έντομα θα βρίσκονται σε μια φωλιά πάγου. Θα χάσετε τις αποικίες μέλισσας, μια κυψέλη.

Κυψέλη με πλαισιωμένα πλαίσια

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις για επιτυχή χειμερινή περίοδο:

 1. Ο εξαερισμός στις κυψέλες πρέπει να είναι από διαφορετικές πλευρές της φωλιάς, μπορείτε να συνδέσετε μια ειδική σχάρα πάνω από τη φωλιά.
 2. Μην ανησυχείτε για τα σχέδια, με τη σωστή οργάνωση της μελισσοκομίας, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα. Στην κυψέλη μπορείτε να εγκαταστήσετε μια προστασία που θα καλύπτει τους μπροστινούς τοίχους.
 3. Ο εξαερισμός θα παρέχεται αν ανοίξει η βρύση, λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη της οικογένειας.
 4. Στο ανώτατο όριο της κυψέλης μην ξεχάσετε να βάλετε ένα στρώμα με σανό ή άχυρο. Η τσάντα δεν πρέπει να αφήνει αέρα μέσα.
 5. Το χειμώνα, μπορείτε να ανοίξετε δύο τρύπες - πάνω και κάτω.

Όταν το κρύο στο κρύο αέρα εισέρχεται στο κυψέλη, που συνδέεται με τις μέλισσες κλαμπ, υδρατμούς θα κυκλοφορήσει διαμέσου του προς τα πάνω μετά την στροφή εντός ύδατος. Εάν οι άνω εγκοπές είναι κλειστό, διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς δεν θα πάει έξω, ατμού αρχίζει να μετατραπεί σε νερό, θα αρχίσει να εγκατασταθούν στον πυθμένα της κυψέλης (όπως κάνουν κυψέλη διαστάσεις ξαπλώστρα πλαισίου 24 σχέδιο;). Οι σχάρες σε αυτή την κατάσταση θα είναι μικρές.

Προβλήματα με τον αερισμό των μελισσών την άνοιξη

Με την απόψυξη την άνοιξη, το νερό αρχίζει να αποστραγγίζεται από την κυψέλη. Λόγω του ύδατος, οι σανίδες στην οροφή μπορούν να διογκωθούν, τότε θα αυξηθούν. Σε αυτή την κατάσταση, την άνοιξη είναι απαραίτητο να μουλιάσει το νερό, όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση των μελισσών, θα χαθούν.

Για να αποφύγετε αυτό, πρέπει να φροντίσετε τον αερισμό την άνοιξη, για αυτό:

 1. Στις πλευρές, αφήστε ένα κενό, μεγέθους 5 mm.
 2. Διεύρυνση των ταινιών ανάλογα με το αν μια ασθενής ή ισχυρή οικογένεια. Έτσι, μπορείτε να μειώσετε την υγρασία στην ομάδα.
 3. Βεβαιωθείτε ότι το διοξείδιο του άνθρακα που σχηματίζεται από το σύλλογο εγκαίρως εγκαταλείπει την κυψέλη.
 4. Είναι απαραίτητο να φροντίσετε για το ζέσταμα και τον αερισμό του χειμώνα.

Αν ακολουθήσετε αυτούς τους απλούς κανόνες, μπορείτε να επιτύχετε ότι οι δυνατές οικογένειες θα έχουν μια ξηρή κυψέλη. Είναι απαραίτητο να ανοίξετε τις οπές σε όλο το πλάτος, μην ξεχάσετε να εγκαταστήσετε προστατευτικές οθόνες από τα παράσιτα με το πέρασμα για τις μέλισσες. Έντομα που αισθάνονται ότι ο θάνατός τους εξέρχεται με κυψέλες.

Οι μελισσοκόμοι την άνοιξη συνιστούν το κλείσιμο της οροφής με μια ειδική ταινία. Έτσι, στην κυψέλη θα είναι ζεστό, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει κοπάδι, για το οποίο απαιτείται υψηλή υγρασία. Το συμπύκνωμα που θα σχηματιστεί θα γίνει νερό για τα έντομα.

Σύστημα εξαερισμού σε μια κυψέλη το καλοκαίρι

Η κυψέλη πρέπει να αερίζεται σε ένα καυτό χρονικό διάστημα - το καλοκαίρι. Οι μέλισσες θα πρέπει να φτάνουν σε διαφορετικές περιόδους του έτους - την άνοιξη, το καλοκαίρι, το χειμώνα, το φθινόπωρο. Στην καυτή εποχή, η υγρασία αυξάνεται. Λόγω του γεγονότος ότι ένα μικρό φυλλάδιο, τα έντομα με τη βοήθεια του συλλόγου τους δεν μπορούν να παρέχουν καθαρό αέρα και να ψύχουν την κυψέλη. Το πρόβλημα επιλύεται - η επέκταση της βρύσης.

Είναι επικίνδυνο όταν η κυψέλη υπερθερμανθεί από τον ήλιο. Ακολούθως συμβαίνει η τήξη των ανώτερων κηρηθρών και ο θάνατος των αποικιών μελισσών. Για να βελτιώσετε τον εξαερισμό, πρέπει να μετακινήσετε το κάλυμμα επάνω, οι φιάλες θα πρέπει να επεκταθούν, η κυψέλη θα πρέπει να μεταφερθεί στη σκιά και το ζιζάνιο θα πρέπει να καθαριστεί από αυτό.

Τύποι εξαερισμού στην κυψέλη

Κάθε μελισσοκόμος επιλέγει την καλύτερη επιλογή για τον εαυτό του, η οποία είναι βολική γι 'αυτόν.

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες είναι:

Αερισμός στο κάτω μέρος των δεξαμενών

 1. Μέσω του πυθμένα του καυσίμου. Για να γίνει αυτό, η κυψέλη πρέπει να είναι εφοδιασμένη με ειδική τρύπα. Μέσα από αυτό θα έρθει και θα πάει με οξυγόνο. Είναι σημαντικό να τηρείτε τα απαραίτητα μεγέθη. Δεν είναι όλοι οι μελισσοκόμοι που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο μέσω του πυθμένα του καυσίμου, δεν είναι πάντοτε αξιόπιστοι. Στο βίντεο, μπορείτε να μάθετε πώς να κάνετε σωστά τον αερισμό από το κάτω μέρος.
 2. Τρύπα στην οροφή της κυψέλης. Μια από τις πιο κοινές μεθόδους εξαερισμού, η οποία είναι κατάλληλη για πολλούς μελισσοκόμους. Στην οροφή πρέπει να αφήσετε μια σχισμή, ο χώρος κάτω από το καπάκι πρέπει να είναι προσεκτικά μονωμένος. Έτσι οι μέλισσες θα χρησιμοποιήσουν τη λέσχη για να παραλείψουν την απαιτούμενη ποσότητα αέρα, ατμών και αερίου εύκολα να ξεφύγουν από τις ρωγμές. Μπορείτε να λυγίσετε τον καμβά λίγο.
 3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ρωγμές στην κυψέλη, τρύπες τρυπιούνται στην οροφή και από τις δύο πλευρές, οπότε ο αέρας θα κυκλοφορήσει πλήρως. Εάν η κυψέλη είναι αεροστεγής, ο ατμός θα συσσωρευτεί κάτω από την οροφή, θα σχηματιστεί συμπύκνωση - όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση των εντόμων. Το βίντεο δείχνει πώς να κάνετε σωστά αυτόν τον εξαερισμό.

Το καλοκαίρι, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια κανονική ανταλλαγή αέρα, η καμινάδα ανοίγει, μεταξύ των στοιχείων που αφαιρούνται, εισάγονται σφήνες. Το χειμώνα αυτό δεν είναι αρκετό, οι μέλισσες μπορούν να παγώσουν, αν μειωθεί το χάσμα, η υγρασία θα αρχίσει να συσσωρεύεται.

Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου αερισμού:

 1. Διάχυτο, στο οποίο εισέρχεται οξυγόνο στο πάνω μέρος, περιττά αέρια στον πυθμένα. Έτσι, αρχίζει να σχηματίζεται μια μεγάλη ποσότητα συμπυκνώματος. Η οικογένεια φτάνει σε υγρές συνθήκες και πεθαίνει.
 2. Εφαρμογή του καταστρώματος. Για να γίνει αυτό, πάρτε το παλιό κοίλωμα, στο οποίο ο σάπιος πυθμένας. Με αυτή τη μέθοδο μπορείτε να εξοικονομήσετε από την υγρασία, όλο το συμπύκνωμα θα πάει στο κάτω μέρος. Οι μέλισσες συνήθως ξεχειμωνιάζουν. Στο βίντεο θα γνωρίσετε όλες τις ελλείψεις και τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου, μάθετε πώς να το κάνετε σωστά.
 3. Χειμώνας στις κυψέλες χωρίς πυθμένα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείται ένα πλέγμα. Πολλοί μελισσοκόμοι φοβούνται ότι τα έντομα μπορούν να παγώσουν, αλλά αυτό θα συμβεί στο μέλλον αν υπάρχουν σχέδια και ευρείες ταινίες. Οι μέλισσες θα είναι σε θέση να παρέχουν στην οικογένεια ζεστασιά, μέσα στο club η βέλτιστη θερμοκρασία διατηρείται πάντα. Ανταλλαγή αερίου, η περίσσεια του συμπυκνώματος βρίσκεται στο κάτω μέρος. Για τις αδύναμες οικογένειες, χρησιμοποιούνται τσιπς. Στο βίντεο μπορείτε να μάθετε πώς αυτή η μέθοδος διαφέρει από την άλλη - μέσα από το κάτω μέρος.

Εξαερισμός για διαφορετικούς τύπους κυψελών

Πολλαπλές σειρές σκάφους

 1. Σε μια κυψέλη πολλαπλών σκελών, πρέπει να ανοίξετε τα πτερύγια στα κύτη που βρίσκονται στο κάτω μέρος. Είναι σημαντικό να εξετάσει κανείς, εάν το αλεξίπτωτο είναι ψηλά σε μια κυψέλη πολλαπλών οστών, θα υπάρχει λίγο μέλι. Για κανονική ανταλλαγή αέρα, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό πλαίσιο. Για τα έντομα, το πλέγμα αποτελεί εμπόδιο, με τη βοήθεια του οποίου παράγεται πλήρως οξυγόνο. Αρχικά ανοίγει το επάνω, και στη συνέχεια το χαμηλότερο αλεξίπτωτο.
 2. Για την κυψέλη μιας ξαπλώστρας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε καμβά και να κυλήσετε στην οροφή. Οι πλευρικές σχισμές θα πρέπει να παραμείνουν, τότε θα πρέπει να γίνει μια οπή 5 mm. Προκειμένου να ενεργήσουν καλύτερα, στην τάπητα πρέπει να επεκταθούν τάπας. Για την προστασία από σφήκες, ποντίκια, χρησιμοποιούνται ειδικά πλέγματα.

Συχνά το χειμώνα παγώνει, ο παγετός διαμορφώνεται σε αυτό, οι μέλισσες υποφέρουν από έλλειψη οξυγόνου. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να κάνετε μια τρύπα στο ταβάνι. Την άνοιξη με απόψυξη, το φύλλο λιώνει και η ανταλλαγή αερίων γίνεται κανονική. Ο επιπλέον εξαερισμός στην κυψέλη δεν είναι τόσο επικίνδυνος, τα έντομα πάντα ζεσταίνονται από την έλλειψη.

Ο καθαρός αέρας παίζει σημαντικό ρόλο για τις μέλισσες. Η ανταλλαγή αερίου, η προστασία από την υψηλή υγρασία είναι το κύριο καθήκον του μελισσοκόμου. Για τις οικογένειες των μελισσών ήταν σε θέση να μετακινήσετε κανονικά το χειμώνα, θα πρέπει να κάνετε τα πάντα έτσι ώστε η κυψέλη να μην συσσωρεύουν υδρατμούς. Ο εξαερισμός μπορεί να είναι διαφορετικός. Στη χειμωνιάτικη καλύβα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα έντομα δεν μπορούν να πετάξουν εγκαίρως.

Οι μελισσοκόμοι στη Φινλανδία δεν περιέχουν έντομα στη χειμερινή καλύβα. Πιστεύουν ότι πρέπει να το κάνετε μόνο στο δρόμο κάτω από το χιόνι. Σε περίπτωση σοβαρών παγετών, δεν τυλίγουν την κυψέλη, καλύπτουν λίγο. Ο καλύτερος τρόπος για να εξαπολύσετε τους αλλοδαπούς μελισσοκόμους είναι να κάνετε τρύπες στην οροφή. Έτσι, η υγρασία δεν συσσωρεύεται στους θερμαντήρες.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι οι μέλισσες θα παγώσουν, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για την κανονική ζωτική δραστηριότητα των εντόμων. Πρέπει να αποφασίσετε για μια μέθοδο, μερικές από αυτές είναι κοινές μέσα από το κάτω μέρος.

Ζεστασιά - χειμώνα στο δρόμο

Αδράνεια των μελισσών στο δρόμο ↑

Οι νυχτερινές μέλισσες στο φυσικό περιβάλλον έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα σε σύγκριση με εκείνα στην οσμνική.

 • Δεν χρειάζονται ειδικά κτίρια για τη χειμερία των μελισσών. Και το περιεχόμενό τους.
 • Εξοικονόμηση χρόνου και προσπάθειας για την ολίσθηση και τη διεξαγωγή κυψελών, καθώς και τη μεταφορά τους. Ιδιαίτερα αισθητή για απομακρυσμένα σημεία.
 • Δεν χρειάζεται να θυμάστε τη θέση των κυψελών. Φαίνεται σαν μια μικρή ευκολία, αλλά με το περιεχόμενο του μελισσοκομείου αξίζει να θυμόμαστε ότι τα περιπλανώμενα άτομα είναι οι φορείς της μόλυνσης. Και μετά το χειμώνα τα μελισσότερα μέρη θυμούνται την πρώην θέση της κυψέλης και επιστρέφουν στην παλιά θέση.
 • Προβλήματα προστασίας: οι κυψέλες στην omshanika προστατεύονται ευκολότερα από τους ανθρώπους ή τα ζώα κατά τη διάρκεια της κατάψυξης των μελισσών.
 • Το μέλι δεν είναι το φθηνότερο καύσιμο. Ο Omskaniks το αποθηκεύει. Ταυτόχρονα, η δύναμη των εντόμων σώζεται, φορούν λιγότερα στο έδαφος του χειμώνα.
 • Είναι ευκολότερο να ελέγχεται η κατάσταση των οικογενειών στα γαλακτοκομεία. Και βοηθήστε εάν ο χειμώνας των μελισσών περνάει με προβλήματα: δώστε μια θεραπευτική καραμέλα, τροφοδοτήστε τα πεινασμένα ή συγχωνεύσετε τις οικογένειες χωρίς οικογένειες και πολλά άλλα.

Η αδρανοποίηση των μελισσών είναι μια πολύ σημαντική περίοδος για τον μελισσοκόμο. Όταν φυλάσσονται, ο συχνότερος χρόνος θανάτου είναι η αδρανοποίηση των μελισσών. Για να επιβιώσουν με ασφάλεια το χειμώνα, είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν τόσο τα ίδια τα έντομα όσο και οι κυψέλες.

Προετοιμασία οικογενειών για χειμερινές αποδράσεις ↑

Είναι απαραίτητο να αυξηθεί η μάζα των νέων, υγιεινών και ανειδίκευτων εργαζομένων. Τα παλιά δείγματα δεν χρειάζονται για τις χειμερινές μέλισσες: δεν θα επιβιώσουν μέχρι την άνοιξη. Μόνο το μέλι χρησιμοποιείται μάταια για το περιεχόμενό του.

 • Υπολογίζουμε τον χρόνο με τον οποίο η μήτρα πρέπει να βάλει τα αυγά. Από την ημερομηνία της τελευταίας πτήσης στην περιοχή σας παίρνουμε ένα μήνα. Για τις φρέσκες μέλισσες είχε χρόνο να πετάξει πριν από το χειμώνα.
 • Μέχρι αυτή την περίοδο, τονώνουμε την ωοτοκία με την τόνωση της επίδεσης (αν δεν υπάρχει δωροδοκία). Με το περιεχόμενο του μελισσοκομείου κάθε χρόνο ή σε ένα χρόνο αντικαθιστούμε τις βασίλισσες: τα νεαρά σκουλήκια διαρκούν περισσότερο.
 • Κάνουμε ιατρικά γεγονότα. Δύο φορές επεξεργαζόμαστε από την βαροπάτωση, η οποία, δυστυχώς, είναι τώρα μολυσμένη με όλα τα μελισσοκομεία. Την πρώτη φορά - μετά την κύρια δωροδοκία: χωρίς μείωση του αριθμού των παρασίτων δεν μπορούν να αναπτυχθούν πλήρεις εργάτες. Δεύτερη φορά - μετά την απελευθέρωση του συνόλου των γεννητόρων: απουσία, η αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε θεραπείας είναι μέγιστη, όλα τα ακάρεα στη φωλιά. Αν η μελισσοκομία μολυνθεί από άλλες ασθένειες, αντιμετωπίζουμε. Πριν από τη σύσταση του σωματείου, είναι καλό να δώσουμε ένα ιατρικό επίδεσμο για την πρόληψη της νόσου. Μια καλή διαχείμαση των μελισσών είναι αδύνατη, αν έχουμε άρρωστα, τσιμπημένα έντομα!
 • Προσπαθούμε να φορτώσουμε τους παλιούς εργάτες με επεξεργασία σιροπιού ζάχαρης, ξήρανση και επισκευή κατεστραμμένων πλαισίων. Για να γίνει αυτό, ολόκληρο το σιρόπι τροφοδοσίας δίνεται σε μεγάλες δόσεις αμέσως μετά την κύρια δωροδοκία.
 • Εάν έχετε μια καλή μέρα για να πετάξετε και έντομα είναι ήδη στο κλαμπ, μπορείτε να προσπαθήσετε να χτυπήσετε, θόρυβο, μερική ανάλυση της φωλιάς για να τους ωθήσετε να πετάξουν. Τα αργότερα πετούν γύρω, τόσο λιγότερο το φορτίο στις μέλισσες αδρανοποιεί.

Διαθέτουμε εφεδρικές βασίλισσες σε μικρές οικογένειες. Συνήθως, υπάρχει αρκετός χρόνος για να σχηματιστούν πυρήνες μετά την κύρια δωροδοκία σε μια ώριμη μητέρα. Η μήτρα θα πετάξει γύρω και θα έχει χρόνο για να χτίσει αρκετά νέα άτομα για μια καλή διαχείμαση των μελισσών. Τέτοιες οικογένειες είναι φθηνές στο κόστος: τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι βασίλισσες μητέρες αυτή τη στιγμή, με ελάχιστη προσπάθεια του μελισσοκόμου, αρκετές. Το περιεχόμενο του 10% των εφεδρικών βασίλισσες από τον αριθμό των οικογενειών του μελισσοκόμου σάς επιτρέπει να σώσετε τη χαμένη μήτρα από το θάνατο. Ή την επόμενη σεζόν να εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη μονάδα, τόσο στο βίντεο.

Η προετοιμασία για το χειμώνα αρχίζει αμέσως μετά την κύρια δωροδοκία, ταυτόχρονα με την επιλογή του μελιού. Ακόμη και τότε, αγγίζοντας το πλαίσιο, αφήνοντας το γόνου και malomodnye καφέ (που προτιμούν άνοιξη μήτρας), σχηματίζουν πυρήνες για προβατίνες αντικατάσταση, καθαρίστε τα εκπτώσεις, προετοιμασία και διανέμουν σιρόπι ζάχαρης. Κάνουμε ιατρικά γεγονότα.

Προετοιμασία των κυψελών για χειμερινές συνθήκες ↑

Κατά τη χειμερία νάρκη στις μέλισσες, ο σωστός σχηματισμός του κλαμπ και της κυψέλης είναι εξαιρετικά σημαντικός: σε σοβαρούς παγετούς, ένας λανθασμένος κλαμπ πεθαίνει από την πείνα με επαρκή αποθέματα χορτονομής. Το θέμα είναι η χαμηλή κινητικότητά του. Κανονικά, σχηματίζει το κάτω μέρος της μέσης (όταν βλέπει από πάνω) της φωλιάς, ελαφρώς πιο κοντά στη βρύση. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυξάνεται αργά για να θερμανθεί με ζεστό αέρα πάνω από την κηρήθρα κλαμπ. Μέλισσες με εύκολη κίνηση: όπως οι πιγκουίνοι, εναλλάξ εναλλάσσονται στην κρύα άκρη, το μέρος σέρνεται στα ελεύθερα κύτταρα για συμπαγή. Με το περιεχόμενο του μελισσοκομείου στη δομή πολλαπλών σκαφών κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης των μελισσών, είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί ένα μικρό φράγμα "χωρίς φραγμούς" μεταξύ των πλαισίων των δύο κελυφών. Και αν συναντήσουν ένα μεγάλο διάστημα που αφήνεται από το κακόβουλο πλαίσιο όταν οι μέλισσες κρατούν αδρανοποίηση στο δρόμο και τους ισχυρούς παγετούς, δεν θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν. Και θα πεθάνουν από την πείνα, ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα οποιωνδήποτε αποθεμάτων μελιού πίσω από το "εμπόδιο". Εδώ είναι το βίντεο της θέσης του συλλόγου τον Οκτώβριο.

Ως εκ τούτου, προσπαθούμε να αφήσουμε μόνο τα πλαίσια γεμάτα με ζωοτροφές μελισσών τουλάχιστον 2/3. Τοποθετούμε το μέτριο εναλλακτικά με λιγότερο γεμάτο. Το κοπάδι θα πρέπει να είναι από κάτω, είναι εκεί που θα δημιουργηθεί η λέσχη. Το μαξιλάρι οροφής είναι καλύτερα να αφαιρεθεί, τότε θα ταιριάζει από κάτω. Θα επιστρέψουμε στη φωλιά όταν ο ψυχρός καιρός βρεθεί. Ναι, για το χειμώνα η θερμάστρα πρέπει να στεγνώσει, τα μαξιλάρια κατά προτίμηση δεν έχουν λυθεί. Το όλο θέμα στη φυσική: αν υπερβολικά θερμαίσετε τη φωλιά και περιορίσετε τον εξαερισμό, το σημείο δρόσου θα πέσει στο εσωτερικό της υποδοχής. Συμπυκνωμένη υγρασία στη φωλιά, ζυμωμένο μέλι, ως αποτέλεσμα της διάρροιας και του θανάτου κατά τη διάρκεια του χειμώνα των μελισσών κατά βούληση. Δεν είναι απαραίτητο ως θερμάστρα να επιδιώξει ένα synthepon, βαμβάκι και άλλα πολύ αποτελεσματικά, με χαμηλό συντελεστή θέρμανσης, τα υλικά. Ξύλο ρινίσματα σε ένα μαξιλάρι φθηνό πανί - το ίδιο πράγμα. Οι κυματιστές κυψέλες για το χειμώνα δεν πρέπει να είναι υπερβολικές! Η αδρανοποίηση των μελισσών στο δρόμο συνεπάγεται μια ισχυρή διαφορά θερμοκρασίας στη φωλιά και έξω. Μετά pererastarivshis, θα επιτύχουμε τη συμπύκνωση μιας υγρασίας από τον αέρα που εκπνεόταν από τα χειμωνιάτικα έντομα σε μια κυψέλη. Με την αναπόφευκτη υγρασία και τα επακόλουθα προβλήματα: οι μελισσούχες μέλισσες θα είναι κακές, τυχεροί, αν δεν πεθάνουν...

Βλέπουμε τις κυψέλες ώστε να μην υπάρχουν ρωγμές. Βάζουμε το φράχτη από τα ποντίκια. Το φθινόπωρο περιέχει μέλισσες με βραχείες ταινίες: εκτός από τη διατήρηση της θερμότητας, οι μικρές τρύπες στις μέλισσες είναι ευκολότερο να φρουρούν. Και έπειτα οι σφήκες και άλλα έντομα που αγαπούν το μέλι επιθυμούν να εισχωρήσουν στη φωλιά κατά τη διάρκεια της ψυχρής αστοχίας: οι μέλισσες είναι ανενεργές και φρουρούν ανεπαρκώς τις εισόδους. Η συσκευή κυψέλης, όπου ο πυθμένας του πυθμένα είναι στο κάτω μέρος, φέρει έναν επιπλέον κίνδυνο. Η βάση μπορεί να μπλοκαριστεί. Εάν είναι απαραίτητο, καθαρίστε το δίσκο με καμπύλο σύρμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και είναι προτιμότερο να εισάγετε ένα πρόσθετο φορείο για την προετοιμασία του. Κατά τη διατήρηση ενός μελισσοκομείου ανά πάσα στιγμή είναι απαραίτητο να συσχετιστεί το μέγεθος του πιλότου με τη δύναμη της οικογένειας, αλλά ειδικότερα - το φθινόπωρο και στην αδύναμη περίοδο. Οι μελισσοκόμοι παρατηρούν συχνά ανεπαίσθητες ελλείψεις κατά τη διατήρηση των μελισσών και με το χέρι βελτιώνουν το σπίτι των εντόμων. Σε αυτό το βίντεο, ο μελισσοκόμος έδειξε τη διόρθωση μερικών από τις ελλείψεις του όταν κράτησε την οικογένειά του στην κυψέλη Biblokovsky.

Καλό είναι να καλύψετε τις ασπίδες από το πρακτικό υλικό με ταινίες από τον άνεμο και τον ήλιο. Ο ήλιος κάτω από μια απόψυξη μπορεί να προκαλέσει πολύ πρώιμη ωοθυλάκωση της μήτρας, ειδικά στους νότιους βράχους. Φυσώντας στον άνεμο τον άνεμο - ταχεία και δυνατή ψύξη της φωλιάς. Επιπλέον, τα πουλιά μπορούν να διαταράξουν τις μέλισσες, χτυπώντας τα ράμφη τους κοντά στη φωλιά. Και βγάζοντας τα έντομα που είχαν σκάσει έξω. Η αδρανοποίηση των μελισσών σε πολυστρωματικά πολυστυρένιο συχνά περνά πιο εύκολα από τις ξύλινες κυψέλες. Κατά τη συντήρηση σε αυτά υπάρχει ένα συν: οι κυψέλες από πολυστυρένιο διατηρούν καλύτερα τη θερμότητα. Αλλά είναι πολύ ελαφρύ. Συνιστάται να τοποθετήσετε ένα τούβλο στην οροφή των κυψελών πολυστυρενίου, όχι για το χειμώνα, αλλά για ολόκληρη την εποχή. Για προστασία από ισχυρό άνεμο. Μπορείτε να φτιάξετε πλακίδια διαχωρισμού πολυστυρενίου. Μερικές φορές είναι πιο βολικό από τα μονωτικά μαξιλάρια στη συντήρηση των οικογενειών: τοποθετούνται εύκολα στη σωστή θέση. Όταν ο όγκος είναι μικρός, προστατεύεται καλά από το κρύο.

Όταν οι μέλισσες είναι αδρανοποιημένες, ο μελισσοκόμος είναι περιορισμένος στον έλεγχό του και βοηθάει τις οικογένειες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να χάσετε "μικρά". Δεν υπάρχουν μικροδουλειές, όλα είναι σημαντικά. Οι οικογένειες σε πολυκύτταρα σκάφη πρέπει να χειμενωθούν σε 2 κτίρια, ακόμη και αδύναμα: τα ύψη του πλαισίου της Ruta δεν επαρκούν για ποιοτική διατήρηση των μελισσών. Club πιο εύκολο να προχωρήσουμε από μακριά! Αδύναμες οικογένειες και εφεδρικές βασίλισσες μπορούν να τοποθετηθούν σε δύο σε μία κυψέλη με κώφωση μεταξύ τους. Οι κυψέλες που στέκονται σε ψηλά περίπτερα πρέπει να χαμηλώνονται, αλλά όχι στο έδαφος, αλλά σε χαμηλά στηρίγματα, για παράδειγμα, τα τούβλα που είναι επίπεδα στην πρώτη σειρά. Ένας άλλος τρόπος για να αποθηκεύσετε τις βασικές κυψέλες σε κυψέλες πολλών κύρτρων: τοποθετήστε το πάνω μέρος του πυρήνα, πρόσθετο σώμα. Έχοντας ξυλοκοπήσει ένα ψεύτικο κάτω μέρος, το διαμέρισμα πρέπει να είναι στερεό! Η εξωτερική θέρμανση της κυψέλης με χιόνι είναι κατάλληλη αν ο χειμώνας στην περιοχή σας είναι μακρύς και χωρίς απόψυξη. Για μια τέτοια θέρμανση της κυψέλης για το χειμώνα, το επικαλύπτουμε με το lapnik, τυλίγοντας το υλικό που διέρχεται από τον ατμό (όχι πίσσα), στη συνέχεια πασπαλίζουμε. Κανένα χτύπημα: οποιοσδήποτε ενθουσιασμός για την αδρανοποίηση των εντόμων είναι επιβλαβής.

Οι νυχτερινές μέλισσες στην άγρια ​​φύση ευχαριστούν συχνά τους άπειρους μελισσοκόμους από το γεγονός ότι προηγουμένως πετούσαν γύρω τους ή έβαλαν νεοσσούς. Αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα καλό σημάδι: συμπεριφέρεστε έτσι και δυσλειτουργικές οικογένειες... Τα εξαντλημένα έντομα προσπαθούν, με την τελευταία δύναμη, να γίνουν μια στροφή. Μέχρι να πεθάνουν...

Εξαερισμός των κυψελών κατά τη διάρκεια του χειμώνα κατά βούληση

Kokorev N., Chernov B. Η χειμώνας των μελισσών. / М.: TID Continent-Press, Continental-Book, 2005. - 128 ε., - ("Κόσμος των χόμπι")

Χειμώνοντας κατά βούληση

Σύμφωνα με μερικούς μελισσοκόμους, ο χειμώνας των μελισσών είναι πιο επιτυχημένος αν η οικογένεια δεν έχει σχιστεί από το περιβάλλον. Οι μέλισσες χρειάζονται καθαρό αέρα.

Στα προάστια, οι ιδανικές συνθήκες για τις μελισσοκομικές μέλισσες δεν δημιουργούνται πάντοτε κατά βούληση, αλλά ακόμα και με συχνές αποχωρισμούς πηγαίνει καλά. Η πιο επιτυχημένη είναι η χειμερινή περίοδος όταν υπάρχει πολύ χιόνι στις αρχές του χειμώνα και οι παγετοί παραμένουν σταθεροί. Η θερμοκρασία κάτω από ένα στρώμα χιονιού πάχους 0,5 m σε ήσυχο καιρό με κάποια προσέγγιση μπορεί να θεωρηθεί ως μια σταθερά κοντά στο μηδέν. Σε αυτή τη θερμοκρασία είναι ξηρό κάτω από το χιόνι.

Κατά την οργάνωση διαχείμασης μέλισσες και στο εξής θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η θερμοκρασία του χιονιού περίπου κυψέλες (σύμφωνα A.F.Gubkina) δεν είναι μόνο ομαλή, αλλά και στους 20 ° C υψηλότερη από τη θερμοκρασία υπαίθριο. Σύμφωνα E.K.Eskova (1981), για να μειώσει τις καθημερινές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στα εξωτερικά τοιχώματα της κυψέλης σε περιόδους 100 στρώμα φρέσκου χιονιού (πυκνότητα 0,2 τόνους / m 3) της κυψέλης θα πρέπει να είναι 0,3-0,4 m, και για την πάγια (πυκνότητα 0,3 τόνους / m 3) περίπου 0,5 μ. σε αυτήν την περίπτωση, κάτω από ένα στρώμα 0.5 m παχύ χιόνι χρονική υστέρηση διακυμάνσεις ημερήσια θερμοκρασία είναι εντός 15 ωρών.

 • Σε περιοχές με σταθερό χιόνι για θερμομόνωση των κυψελών, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε το χιόνι.

Η θερμική αγωγιμότητα (η ποσότητα θερμότητας που διέρχεται σε 1 δευτερόλεπτο έως 1 m 2 περιοχής πάχους 1 μ. Με διαφορά θερμοκρασίας 1 ° C) φρεσκοτριμμένου χιονιού είναι 0,1 W / m * deg. Με συμπίεση, αυξάνεται 3-4 φορές. Περίπου μέσα στα ίδια όρια είναι η θερμική αγωγιμότητα του ξύλου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κυψελών (πεύκο στις ίνες - 0,14-0,16, κατά μήκος των ινών - 0,35-0,41 W / m * βαθμός).

Οι οικογένειες των μελισσών, χειμωνιάτικες κάτω από το χιόνι, καταναλώνουν πολύ περισσότερο. Το χειμώνα δεν είναι κατάλληλο για αδύναμες οικογένειες, πρέπει να μεταφερθούν σε μια χειμωνιάτικη καλύβα.

Ταυτόχρονα, οι μεσαίες και ισχυρές οικογένειες που ζούσαν στο φυσικό περιβάλλον είναι έντονες, χαρακτηριζόμενες από υψηλή δραστηριότητα και ιπτάμενη δραστηριότητα. Υπό συνθήκες αδιάκοπης δωροδοκίας, συλλέγουν μέλι περισσότερο από τις οικογένειες που πέρασαν το χειμώνα στις εγκαταστάσεις.

 • Η χειμωνιάτικη κατάψυξη καταστρέφει τις μέλισσες, αυξάνει τη ζωτικότητα και τη χειμωνιάτικη σκληρότητα.

Σε τέτοιες σκληρές συνθήκες, δημιουργούνται προϋποθέσεις για την επιλογή βιώσιμων, εξαιρετικά παραγωγικών οικογενειών.

Κατά την οργάνωση διαχείμασης μέλισσες σε άγρια ​​κατάσταση, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όταν η θερμοκρασία του + 4 ° C και κάτω από τις μέλισσες έχουν συγκεντρωθεί σε μία συμπαγή ομάδα, και σε μία θερμοκρασία -4 ° C μέλισσες, συγκεντρώθηκαν στο κλαμπ, ρυθμίζουν την ανταλλαγή θερμότητας με το περιβάλλον μόνο αλλάζοντας την τιμή του συλλόγου και πάχος του φλοιού του.

Σε μια καλά μονωμένη φωλιά, το τμήμα αύξησης της θερμοκρασίας είναι μικρότερο και το τμήμα παθητικής απόρριψης θερμότητας είναι μεγαλύτερο από ότι σε μια κυψέλη που δεν έχει θερμανθεί. Η οικογένεια των μελισσών παράγει τη θερμότητα που χρειάζεται για την κάλυψη της απώλειας θερμότητας. Επομένως, είναι αδύνατο να θερμανθεί ξανά η φωλιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα κατά βούληση. Όλα τα προβλήματα οφείλονται σε ανεπαρκή εξαερισμό ή ακόμα και έλλειψη αερισμού. Για να απομακρυνθεί το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα από την κυψέλη, ο αέρας πρέπει να αλλάξει 40 φορές την ημέρα. Οι μέλισσες εκπέμπουν περίπου 700 ml υγρασίας όταν τρώνε 1 κιλό μέλι. Η υγρασία απελευθερώνεται στη φωλιά σταδιακά, καθώς τρώγεται η τροφή, οπότε με επαρκή αερισμό δεν αφαιρείται επίσης αμέσως. Από την άλλη πλευρά, με τον υπερβολικό εξαερισμό, οποιαδήποτε μόνωση δεν έχει νόημα.

 • Ποιος είναι ο κύριος λόγος για την εμφάνιση υγρασίας και μούχλας κατά τη διάρκεια του χειμώνα;

Στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του αέρα που απελευθερώνεται από τη λέσχη και των κρύων τοίχων της κυψέλης. Ως εκ τούτου, τα τείχη της κυψέλης πρέπει να είναι μονωμένα, αλλά μονωμένα από το εξωτερικό και όχι μέσα. Ο αέρας, που βγαίνει από τη λέσχη, ανεβαίνει, εκπέμπει κάποια από τη θερμότητα στην οροφή, ψύχεται, ρέει κάτω από τους τοίχους, δίνοντάς τους θερμότητα, βυθίζοντας τον πυθμένα. Αν οι οπές εξαερισμού είναι ακριβώς πάνω από τη λέσχη, ο ζεστός αέρας πηγαίνει έξω από τη φωλιά πριν να του δώσει ζεστασιά.

Για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η υποδοχή προστατεύουν πλευρικά διαφράγματα άδεια οικοδομηθεί μόνο πάνω στη φωλιά, να δώσει προτεραιότητα στην αγκαλιά, να τεθεί άμεσα στο πλαίσιο, για να αποκλείσει σχέδια.

 • Οι απώλειες που οφείλονται στην θερμική αγωγιμότητα μπορούν να μειωθούν με τη χρήση πορωδών και πολυστρωματικών υλικών.

Πρέπει να προτιμάται η πυκνότητα της ανώτερης μόνωσης, αλλά όχι να γίνεται αεροστεγής η οροφή. Καθώς στο εσωτερικό της ανώτερης θέρμανσης η θερμοκρασία αλλάζει από τη θετική προς την κάτω προς την εξωτερική από πάνω, δημιουργούνται οι συνθήκες συμπύκνωσης κάπου μέσα για να διέρχεται ο υδρατμός μέσω αυτής. Όσο παχύτερο και πυκνότερο είναι το μονωτικό υλικό, τόσο πιο βαθιά από την επιφάνεια είναι η ζώνη συμπύκνωσης. Γι 'αυτό τα παχιά βαμβακερά μαξιλάρια είναι πάντοτε υγρά. Είναι καλύτερα να φτιάξετε την επάνω μόνωση σε στρώσεις (από 2-3 μαξιλάρια): ο πυθμένας είναι ο πιο πυκνός και παχύς, η κορυφή είναι πιο εύθρυπτη και λεπτή.

Τα διαφράγματα χρειάζονται το χειμώνα και πρέπει να είναι ζεστά.

Ο ρόλος του πυθμένα του συστήματος εναλλαγής θερμότητας είναι διττός: η πτώση και στις αρχές του χειμώνα, όταν είναι στεγνό, από ό, τι το κάτω μέρος παχύτερο και πιο κοντά στην υποδοχή, η περισσότερη θερμότητα επιστραφεί λόγω ανάκλασης και δευτερογενείς ακτινοβολίες, αλλά πιο κοντά στην άνοιξη, όταν syreet ξύλο αφαιρεί θερμότητα από κυψέλη.

Σε συνθήκες στενής συσκευασίας, ο σύλλογος, προστατεύοντας τον εαυτό του από το κρύο, αυξάνει τη θερμοκρασία μέσα και προκαλεί έτσι τη μήτρα για την πρόωρη ωοτοκία. Σε αυτή την περίπτωση, ο γέννας εμφανίζεται στην οικογένεια τον Ιανουάριο και ακόμη και τον Δεκέμβριο, και μερικές φορές σε διάφορα πλαίσια. Με την επόμενη σοβαρή ψύξη, ο σύλλογος είναι συμπιεσμένος και μέρος του νεογνού είναι έξω από τα σύνορά του, γεγονός που δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

 • Εδώ είναι μια από τις επιλογές για τη διοργάνωση της διαχείμασης των μελισσών κατά βούληση.

Οι κυψέλες με προετοιμασμένες οικογένειες μελισσών παραμένουν στα καλοκαιρινά τους μέρη ή μεταφέρονται σε ένα κτίριο στην εμπνευσμένη πλευρά, δεδομένου ότι η καλύτερη θέση για την κεντρική ζώνη της Ρωσίας είναι νοτιοανατολικά. Οι κυψέλες τοποθετούνται σε περίπτερα, κατασκευασμένα με τη μορφή κουτιών, καλυμμένα με μονωτικό υλικό (πριονίδι, φύλλωμα). Εξωτερικά, οι κυψέλες τυλίγονται με πίσσα ή περγαμίνη εάν το πάχος των τοίχων της κυψέλης είναι 35-40 mm. Με πάχος τοιχώματος 20-25 mm, καλύπτεται ένα υλικό θέρμανσης μεταξύ του περιτυλίγματος και του τοιχώματος των κυψελών (ξηρά πριονίδια, ξηρό φύλλωμα). Τα σκαθάρια κυνηγιού προστατεύονται με ειδικά προστατευτικά από ποντίκια. Απέναντι από την τοποθέτηση σανίδων ή πλαστικών σωλήνων, δημιουργήστε τον αγωγό αέρα. Πολύ βολικό κανάλι από το πακέτο γάλακτος, προσαρτημένο στα κουμπιά των κυψελών. Το κάτω μέρος της συσκευασίας διακόπτεται και το τέλος της βγαίνει. Ο αγωγός δεν πρέπει να είναι μέταλλο. Η εισαγωγή μετάλλου στην κυψέλη πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μέταλλο, τότε είναι καλύτερο να το βουτήξετε σε λιωμένο κερί.

Η επάνω άκρη του περιτυλίγματος θα πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το καπάκι και να στερεωθεί με κουμπιά ή μικρά καρφιά έτσι ώστε το φθινόπωρο να μην χτυπήσει τα νερά της ομβρίνας στα τοιχώματα της κυψέλης και να απορροφήσει το μονωτικό υλικό. Είναι δυνατόν, για την αξιοπιστία, να καλύπτεται η κυψέλη στην κορυφή με τσιμεντοκονία ή στέγες, έτσι ώστε το υλικό επίστρωσης να κρέμεται πάνω από το σώμα για να εμποδίζει την είσοδο νερού.

Η φωλιά θερμαίνεται από πάνω με ένα μαξιλάρι από βρύα, κάτω από το οποίο προετοιμάζονται 7-10 φύλλα χαρτιού εφημερίδας ή πορώδους κυματοειδούς χαρτονιού. Η προτίμηση για το μαξιλάρι βρύα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον επειδή 1 κιλό βρύα με περιεκτικότητα σε υγρασία 30% είναι σε θέση να απορροφήσει μέχρι 15 λίτρα νερού. Για να ελέγξετε τη διείσδυση της υγρασίας με το μονωτικό μαξιλάρι, είναι απαραίτητο να ανάψετε έναν αγώνα σε ήσυχο και ήρεμο καιρό και να το φέρετε στη βρύση. Εάν η γλώσσα της φλόγας «τραβάει» στην κυψέλη, το μαξιλάρι είναι κατάλληλο για χειμώνες. Εάν η φλόγα εκτρέπεται προς τα πίσω, το μαξιλάρι πρέπει να είναι χνουδωτό ή να αντικατασταθεί καθόλου. Εάν σε παγωμένο καιρό πέφτει ο παγετός στην κάτω βρύση, αυτό σημαίνει ότι η κυψέλη θα είναι υγρή.

Στο κάλυμμα μαξιλαριού βρύου εφαρμόζεται και οι εμπρόσθιοι και οι πίσω τοίχοι της κυψέλης καλύπτονται με ασπίδες από ξύλο ή άλλο υλικό. Η ασπίδα μπορεί να είναι ακόμη ευρύτερη από την κυψέλη. Οι πλάκες χρησιμοποιούνται συχνά ως ασπίδες. Μπορείτε να καλύψετε τις κυψέλες με σακούλες από βρύα.

 • Όταν χειμώνας σε άγρια ​​κατάσταση, ο μελισσοκόμος πρέπει να φροντίσει ώστε οι κυψέλες να καλύπτονται από το χιόνι όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Εάν το πρώτο χιόνι δεν επαρκεί για να καλύψει τις κυψέλες, τότε πρέπει να πεταχτεί το χιόνι στην κυψέλη με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι επικαλυμμένο στην οροφή. Σε χειμωνιάτικους χειμώνες, είναι επιθυμητό να ρίχνουμε εκρήξεις χιονιού στο έδαφος του μελισσοκομείου για κατακράτηση χιονιού ή να φτιάχνουμε φράγματα από οποιοδήποτε υλικό με τον ίδιο σκοπό. Βόλτες και φράγματα που στρέφονται κατά μήκος των επικρατούντων ανέμων. Με αυτή τη διατήρηση του χιονιού στο μελισσοκομείο, σχηματίζονται χιονιού, που προστατεύουν καλά τις μέλισσες από τον καιρό του χειμώνα.

Εάν το βαρύ χιόνι έχει γεμίσει τις κυψέλες, τότε μην τις σκάβετε έξω, ειδικά εάν έρχονται σοβαροί παγετοί. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το παλτό χιονιού είναι μια εξαιρετική προστασία έναντι χαμηλών εξωτερικών θερμοκρασιών.

 • Στους χώρους του κήπου, οι κυψέλες είναι καλά τοποθετημένες ανάμεσα στους θύλακες της φραγκοστάφυλου ή στους θάμνους με φραγκοστάφυλο, που είναι ένας καλός παράγοντας που συγκρατεί το χιόνι.

Το χειμώνα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα παγοκρύβια δεν σχηματίζουν πάνω από τις κυψέλες (ειδικά στο δεύτερο μισό του χειμώνα). Εάν είναι απαραίτητο, συνθλίβεται με τσουγκράνες.

Αν κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος είναι ζεστός, αλλά η θερμοκρασία είναι χαμηλή και οι νύχτες είναι κρύες, οι κυψέλες δεν σκάβουν, αλλά τρυπώνουν την τρύπα στο φλοιό του χιονιού πριν τη βρύση.

Στα μέσα Μαρτίου, από μπροστά (μόνο!) Τείχη των κυψελών, το χιόνι πετιέται μακριά. Στο έδαφος βγάζουν ασπίδες που αφαιρούνται από τον μπροστινό τοίχο, εξάπλωση ruberoid ή άχυρο, καθώς και κάθε άλλο υλικό, ακόμη και κουρέλια. Αυτό γίνεται προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη έξοδος των μελισσών από τις κυψέλες στο πρώτο ταξίδι καθαρισμού. Στη συνέχεια, οι μέλισσες που εγκαθίστανται κάτω από την κυψέλη θα μπορούν να αναρριχηθούν και να μπουν στην κυψέλη. Οι μέλισσες που κάθισαν σε ένα χιόνι, παγώνουν και δεν μπορούν να ανέβουν.

 • Αλλά η μέθοδος του συγγραφέα για τη διατήρηση των μελισσών κατά βούληση, η οποία δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και συνίσταται στη χρήση προστατευτικών περιβλημάτων.

Για να φιλοξενήσει κνίδωση pas επιλέγεται πλατφόρμα θέσεις κατασκευασμένο από σανίδες 4 cm πάχος με διαστάσεις 110x110 cm. Η πλατφόρμα βασίζεται στην μονάδα των τεσσάρων τμημάτων των κορμών 15 έως 20 cm διάμετρο. Link, με τη σειρά του, βρίσκεται σε τέσσερις πεσσούς τούβλο. Το ύψος των στηριγμάτων επιλέγεται με βάση το ότι η κυψέλη ανεβαίνει 30-50 cm από το έδαφος. Οι δύο αντίθετες πλευρές της πλατφόρμας είναι προσανατολισμένες κατά μήκος της γραμμής βορρά-νότου. Η πλατφόρμα μπορεί επίσης να κατασκευαστεί από κομμάτια κορμών, χωρισμένα στο μισό. Μια επίπεδη επιφάνεια αντιμετωπίζεται με ένα επίπεδο.

Για την προστασία των κυψελών από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (άνεμος, βροχή, χιόνι, κλπ.) Κατασκευάζονται προστατευτικά περιβλήματα από ινοσανίδες. Αυτό το φθηνό υλικό χρησιμεύει για 5 χρόνια και σήμερα δεν απαιτεί αντικατάσταση.

Η γενική άποψη του προστατευτικού καλύμματος για τις κυψέλες Dadan-Blatt φαίνεται στο σχήμα. Για άλλους τύπους κυψελών διαστάσεων μπορεί να υπολογιστεί προσθέτοντας στις εξωτερικές διαστάσεις της κυψέλης με κάθε πλευρά 10 cm. Διαστάσεις Περίβλημα χρησιμοποιούνται κυψελών είναι 75x75x75 cm. Τα τοιχώματα του περιβλήματος καρφωμένα στο σανίδες 3x3 cm. Η κορυφή του rack περιβλήματος καρφωμένα τόσο εντός όσο και εκτός (για εύκολη μεταφορά). Διαστάσεις επικαλυπτικό περίβλημα 81x81 cm. Στις άκρες είναι ενισχυμένες λωρίδες του ίδιου πάχους. Για την προστασία του καλύμματος ινοσανίδων από την κάμψη στη μέση επίσης ενισχυμένο ράφι. Κρατά το κάλυμμα πάνω στο σώμα περιβλήματος 4 μέσω καρφιά, εισάγεται ελεύθερα μέσα στις οπές στη ράγα καλύμματος και του πλαισίου. Τα άκρα των νυχιών είναι λερωμένα για να αποφευχθούν τραυματισμοί. Έτσι, το κάλυμμα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από το περίβλημα εάν είναι απαραίτητο.

Το προστατευτικό περίβλημα με δύο μάτια, καρφωμένο στις κάτω ράγες των πλευρικών τοιχωμάτων, βιδώνεται στην πλατφόρμα με βίδες και δεν μπορεί να μετακινηθεί.

 • Η υπεραλίευση των μελισσών στις κεντρικές περιοχές της Ρωσίας είναι, κατά κανόνα, μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Αυτή τη στιγμή, συνήθως μερικές ηλιόλουστες ζεστές μέρες. Και κατά την περίοδο από τις 25 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου υπάρχει ισχυρός άνεμος με έντονη χιονόπτωση, οπότε η αφαίρεση του προστατευτικού καλύμματος για να πετάξει πάνω από τις μέλισσες είναι άστοχη. Από την άποψη αυτή, στο εμπρόσθιο τοίχωμα του περιβλήματος, σε απόσταση περίπου 10 cm από την κάτω άκρη του, παράγεται παράθυρο διαστάσεων 40x40 cm, καλυμμένο με ασπίδα. Ανυψώνοντας το κλαπέτο και στερεώνοντας το με ένα γάντζο σε αυτή τη θέση, οι μέλισσες έχουν την ευκαιρία να πετάξουν γύρω, και σε περίπτωση κακοκαιρίας το παράθυρο μπορεί να κλείσει και πάλι. Έτσι, το προστατευτικό κάλυμμα δεν μπορεί να αφαιρεθεί μέχρι σχεδόν τον έλεγχο της άνοιξης.

Για να δημιουργήσετε ένα παράθυρο είναι απαραίτητο να έχετε τρεις πλάκες πλάτους 4 cm και πάχους 1 cm. Για κάθε ταινία στη μία πλευρά για 2 cm επιλέγεται αυλάκι με βάθος 5 mm. Τα πτερύγια χτυπάνε κατά μήκος της διατομής του παραθύρου, σχηματίζοντας ένα αυλάκι για την προστατευτική ασπίδα. Προκειμένου να δημιουργηθεί μια ασπίδα, λαμβάνονται το ίδιο χαρτόνι και ένας ακόμη ιμάντας. Τα οργανικά θωράκισης είναι καρφωμένα στη ράβδο στο φλος της αυλάκωσης. Έτσι, ο φρουρός εισέρχεται εύκολα στην αυλάκωση 2 εκ. Βαθύ.

Για τον αερισμό του αέρα, τρυπάνε 10 οπές διαμέτρου 8-10 mm στο κάτω μέρος του οπίσθιου τοιχώματος του περιβλήματος, καλύπτονται με ένα προστατευτικό καπάκι (που δεν φαίνεται στο σχέδιο). Οι ίδιες οπές και γείσο γίνονται στο κάτω μέρος της ασπίδας.

Γενικά, ο σχεδιασμός του προστατευτικού καλύμματος δεν απαιτεί ειδικές εξηγήσεις και είναι ορατό από το σχέδιο. Μέσα σε αυτό, η θερμοκρασία είναι κάπως σταθεροποιημένη και παρέχεται καθαρός αέρας. Η τοποθέτηση και η αφαίρεση του προστατευτικού καλύμματος πραγματοποιούνται από ένα άτομο και χρειάζονται πολύ λίγο χρόνο. Εάν είναι απαραίτητο, η διατροφή της οικογένειας το χειμώνα, ο σχεδιασμός του περιβλήματος παρέχει εύκολη πρόσβαση στην οικογένεια των μελισσών.

Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί βιοενέργεια, το κάλυμμα του περιβλήματος μπορεί να κατασκευαστεί με τη μορφή πυραμίδας. Οι διαστάσεις του φαίνονται στο σχήμα.

Πρέπει επίσης να προστεθεί ότι ο μελισσοκόμος του συγγραφέα είναι εξοπλισμένος με ένα ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης, το οποίο επιτρέπει τη διατήρηση της θερμοκρασίας μέσα στην κυψέλη με τα πλέον ευνοϊκά για τα μέλισσα όρια. Παραλλαγές ενός τέτοιου συστήματος για τη διατήρηση των μελισσών κατά βούληση δίνονται παρακάτω.

 • Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των μελισσοκόμων σε μια άλλη περίσταση.

Είναι γνωστό ότι η κατασκευή με τη μορφή τετραεδρικής πυραμίδας συγκεντρώνει βιολογική ενέργεια στην περιοχή του χαμηλότερου τρίτου του ύψους της. Θεωρητική διαστάσεις της πυραμίδας σε πρότυπες μονάδες είναι: τετράγωνη βάση - 1, ύψος - 0,64, η πλευρική ακμή (όχι πρόσωπο) - 0,95. Μέσα στην πυραμίδα είναι ένα ειδικό μικροκλίμα. Το επίπεδο του βιολογικού πεδίου στο χαμηλότερο τρίτο του ύψους είναι 5 μονάδες (τα βιοκάπια ξεδιπλώνονται 180 ° C), και στο επίπεδο στέγης - 2 μονάδες. Οι μέλισσες χρειάζονται ανανέωση της βιοενέργειας. Είναι καλά αναπτυγμένο και μάλλον μέτρια για τις συνθήκες μέλι συγκομιδή (όπως η περιοχή Τβερ) δίνουν όχι λιγότερο από 35-45 kg εμπορεύσιμων μελιού στην οικογένεια, και χωρίς τη χρήση πρόσθετων μεθόδων για την αύξηση της οικογένειες Medoproduktivnost.

 • Η γενική άποψη της πυραμίδας πάνω από τις κυψέλες φαίνεται στο σχέδιο. Για να το παράγει, δεν χρειάζονται ακριβό υλικό.

Τέσσερις στηλοειδών αρκετές πασσάλους και σανίδες μπορντούρα πάχους 2 εκ. Παλιά σιδήρου στην ταπετσαρία πυραμίδες, αν και επιτρεπόμενα να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε υλικό μπορεί να βρεθεί σε επαρκείς ποσότητες σε πολλά χωματερές.

Η πυραμίδα αυτή τροφοδοτεί όχι μόνο ένα οικογενειακό βιοενέργεια, αλλά προστατεύει επίσης από τον καυτό ακτίνες του ήλιου και τη βροχή το καλοκαίρι, από τον άνεμο και το χιόνι το χειμώνα. Συνιστάται να τοποθετήσετε μια στάση δίπλα στην πυραμίδα για την αναδίπλωση των καταστημάτων, μια στέγη, ένα κάλυμμα και στους στύλους για να ενισχύσετε δύο ράφια εργαλείων.

Εν κατακλείδι, το έκανε μια φορά το προστατευτικό κάλυμμα, η πλατφόρμα και η πυραμίδα είναι επιπλέον προσπάθεια (αυτό είναι σημαντικό για τους ηλικιωμένους) να μεταφράσει αποικίες μελισσών με καλοκαιρινές συνθήκες της μελισσοκομίας στη διάρκεια του χειμώνα και την πλάτη και να δημιουργήσουμε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη διατήρηση της οικογένειας και να συνεργαστεί με τους κάνουν. Για το μελισσοκομείο σε 5-6 οικογένειες, αυτό είναι ένα πολύ πραγματικό έργο, ειδικά για τις οικογένειες της φυλετικής ομάδας.