Εξαερισμός στο λουτρό: μια επισκόπηση των παραδοσιακών κυκλωμάτων και αποχρώσεων της συσκευής

Το υπόβαθρο της θερμοκρασίας και το υψηλό επίπεδο υγρασίας στο λουτρό - ευνοϊκές συνθήκες για τη διασπορά όλων των ειδών επιβλαβών μικροοργανισμών. Μεταξύ αυτών, τα βακτηρίδια, οι ιοί, τα καλούπια, καταστρέφουν τους λάτρεις του ξύλου και του πνευμονικού συστήματος των διαδικασιών λουτρού. Ο κατάλληλος εξαερισμός στο μπάνιο θα εξοικονομήσει από τα αρνητικά που αναφέρονται. Ωστόσο, για την αποτελεσματική λειτουργία του είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της συσκευής. Δεν είναι έτσι;

Προτείνουμε να γνωρίσετε τις επαληθευμένες πληροφορίες, εξηγώντας τους κανόνες οργάνωσης των συστημάτων εξαερισμού, που προορίζονται για την ξήρανση των υγρών χώρων. Η χρήση αξιόπιστων πληροφοριών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση ενός άψογου έργου εξαερισμού, το οποίο ανταποκρίνεται άριστα στις ευθύνες. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται για εξέταση βασίζονται σε κτιριακές προδιαγραφές και στην πρακτική εμπειρία κατασκευαστών.

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους κατασκευής συστημάτων εξαερισμού που προορίζονται για την αφαίρεση αιωρούμενων υδάτων στον αέρα, για την ξήρανση των διακοσμητικών στοιχείων και των φέροντων δομών. Αναφέρονται τα υλικά και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη διαρρύθμισή τους. Η αποτελεσματική συνδρομή στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου θέματος θα έχει φωτογραφικές εφαρμογές και βίντεο-οδηγούς.

Ειδικότητα των συστημάτων εξαερισμού για μπάνιο

Η σάουνα χρειάζεται τακτική ανανέωση αέρα. Αυτή είναι μια απαίτηση ασφάλειας για τους ανθρώπους που κάνουν διαδικασίες μπάνιου. Επίσης, ο κατάλληλος αερισμός σας επιτρέπει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής έως 50 ετών ή περισσότερο. Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού επιλέγεται ξεχωριστά και εξαρτάται από την τοποθεσία, τις διαστάσεις της δομής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή.

Συστήματα εξαερισμού για το λουτρό

Όλα τα υπάρχοντα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε φυσικά, αναγκαστικά και σε συνδυασμό. Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός συμβαίνει λόγω της αυθαίρετης πρόσληψης του υπαίθριου αέρα, της ανάμειξής του στο δωμάτιο και της μετατόπισης των αποβλήτων μέσω των οπών με φυσικό τρόπο.

Δεύτερον, μια πρόσθετη συσκευή, ένας ανεμιστήρας, είναι ενεργοποιημένη. Τις περισσότερες φορές τοποθετείται στην κουκούλα, αλλά μπορείτε και στην εισροή. Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιεί σε κάθε δωμάτιο μπάνιο. Στην τρίτη - μια συμβίωση των πρώτων και δεύτερων επιλογών.

Μεταξύ των συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούνται στα λουτρά, το πιο δημοφιλές είναι το basta. Αυτό σημαίνει τη συσκευή της τρύπας εισροής με μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, η οποία βρίσκεται πίσω / κάτω από τον κλίβανο. Επιπλέον, ο κλίβανος μπορεί να έχει εξαεριστήρες ελεγχόμενους από βαλβίδα ή βαλβίδα. Μέσα από αυτά έρχεται ο αέρας από το υπόγειο, διεισδύοντας από το δρόμο μέσω των καθαρισμών στο ίδρυμα.

Το άνω άνοιγμα αυτού του κουτιού κλείνει μέχρι τον απαιτούμενο χρόνο. Μόλις χρειαστεί να στεγνώσετε το δωμάτιο, ανοίξτε αμέσως 2 βαλβίδες εξαγωγής.

Ένα τέτοιο φαινομενικά ιδανικό σχήμα δεν λειτουργεί πάντοτε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια εξαναγκασμένη έκδοση εξαερισμού. Εάν ο ανεμιστήρας εξάτμισης προστεθεί σε αυτό το κύκλωμα στο κάτω μέρος στην είσοδο του κιβωτίου εξαέρωσης, τότε θα ληφθεί το σύστημα εξάτμισης. Κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στη θύρα τροφοδοσίας πίσω / πάνω από το φούρνο, έχουμε ένα σχέδιο εξαερισμού για το ατμόλουτρο.

Ένα άλλο καθεστώς που χρησιμοποιήθηκε στην λουτρά, όταν η εισροή γίνεται μέσω αεραγωγών στο δάπεδο, κάτω από το φούρνο, και την απομάκρυνση - μέσω του ανώτερου και του κατώτερου ανοίγματος ορίζονται εκεί με μια διέξοδο.

Έξω από αυτά τα ανοίγματα συνδέονται με έναν κοινό αεραγωγό που ανεβαίνει σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Το ύψος της κατώτερης βαλβίδας εξαγωγής είναι περίπου 50-60 cm από το δάπεδο και το ανώτερο - 30-40 από την οροφή.

Το σχήμα εξαερισμού, στο οποίο ένα κανάλι χρησιμοποιείται για εισροή και ένα για την αφαίρεση των αέριων μαζών, χρησιμοποιείται επίσης σε λουτρά. Και αυτές οι 2 τρύπες βρίσκονται στο ίδιο ύψος από το πάτωμα. Ο πρώτος πίσω από τη σόμπα, και ο δεύτερος στον απέναντι τοίχο. Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εδώ έναν ανεμιστήρα εξαγωγής έτσι ώστε να λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού.

Η πιο ατυχής επιλογή, όταν η εισροή και η εξάτμιση είναι τοποθετημένα σε έναν τοίχο, ακριβώς απέναντι από τον κλίβανο. Δυστυχώς, μια τέτοια εικόνα δεν είναι επίσης ασυνήθιστη, όταν άλλα σχήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Με αυτό το σχέδιο, ο καθαρός αέρας, που εισέρχεται στο δωμάτιο, ψάχνει για έναν τρόπο στο φούρνο, παρεμπιπτόντως σκοντάφτοντας στα πόδια εκείνων που ανεβαίνουν. Στη συνέχεια, είναι στη σωστή θέση και θερμαίνεται, ανυψώνεται, αναμιγνύεται με τον ατμό και πετάει έξω στην τρύπα που βρίσκεται 20-30 cm από την οροφή. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί πλήρως, αφού έχει κορεστεί με τον απαραίτητο βαθμό με το διοξείδιο του άνθρακα.

Κατασκευαστικά στοιχεία του συστήματος

Στο λουτρό, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των ανθρώπων και για την εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών λειτουργίας για τα υλικά των χώρων. Η ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε τεράστια χρήματα για την υλοποίηση έργων που κανείς δεν χρειάζεται.

Ο ποιοτικός αερισμός που εφαρμόζεται στο λουτρό περιλαμβάνει τον αερισμό και την ξήρανση:

 • όλες τις εγκαταστάσεις.
 • κατασκευές τοίχων.
 • Ξήρανση δαπέδων.
 • Εξαερισμός του σοφίτα και του χώρου κάτω από την οροφή.

Καθώς οι οπές εξαερισμού στη σοφίτα παράγουν ειδικά παράθυρα, πλαϊνές ταπετσαρίες ή αεριστήρες - όλα εξαρτώνται από τον τύπο της οροφής και των υλικών. Εάν υπάρχει μια υπερθέρμανση, τότε βάζουν μια ελεγχόμενη σχάρα για να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός μεταξύ του θερμαντήρα και των άλλων στρωμάτων της οροφής. Χρησιμοποιείται επίσης για τον αερισμό δομών τοίχου έτσι ώστε να μην σχηματίζεται συμπύκνωση στο πάχος των στρωμάτων.

Για να στεγνώσετε τα δάπεδα, χρησιμοποιήστε αερισμό βόλλεϋ ή εξοπλίστε το αεριζόμενο δάπεδο. Η επιλογή αυτή πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Για να γίνει αυτό, εκτελέστε το τραχύ δάπεδο, χύνοντας προσεκτικά το σκυρόδεμα κάτω από την πλαγιά, και το φινίρισμα είναι κατασκευασμένο από σανίδες από σκληρό ξύλο, αφήνοντας μικρά κενά μεταξύ τους. Ένας τέτοιος πάτος παρέχει μια γρήγορη απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας.

 • ατμόλουτρο;
 • πλύσιμο;
 • γκαρνταρόμπα / χώρος ανάπαυσης;
 • άλλα δωμάτια.

Για να οργανωθεί ο κατάλληλος αερισμός, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το βέλτιστο σχέδιο, κατάλληλο για τις απαιτήσεις και τις συνθήκες ενός συγκεκριμένου λουτρού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο νωπός αέρας πρέπει να ρέει σε όλα τα δωμάτια και να αφαιρείται από όλους.

Οι έμπειροι πλοίαρχοι δεν συστήνουν να εγκαθίστανται σύνθετα συστήματα αεραγωγών, προτιμώντας να σταματήσουν στην απλούστερη λύση, κατάλληλα για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κανόνας λειτουργεί εδώ - το απλούστερο, τόσο το καλύτερο. Ναι, και για την τιμή μιας απλής επιλογής θα κοστίσει αρκετές φορές φθηνότερα.

Η εξάρτηση του αερισμού από το υλικό των τοίχων του λουτρού

Το σύστημα αερισμού για λουτρό εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του ίδιου του δωματίου και το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε. Μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό κτίριο ή πολλά δωμάτια σε ένα μακρόστενο σπίτι. Η πρώτη επιλογή είναι προτιμότερη - εδώ είναι βολικό να σχεδιάσετε και να οργανώσετε το σύστημα αερισμού, επιλέγοντας τον πιο οικονομικό τρόπο.

Εάν το λουτρό γειτνιάζει με τους χώρους διαβίωσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγνώσει για να προστατεύσει τους τοίχους του σπιτιού από τη φθορά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο θα είναι υψηλή, έτσι ώστε οι γειτονικοί τοίχοι πρέπει να είναι επιπρόσθετα ανθεκτικοί στη θερμότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εξαερισμού θα αναγκαστεί μόνο. Πρέπει κατ 'ανάγκη να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια των τοίχων και των φερόντων δομών ενός κτιρίου κατοικιών. Το σύστημα εξαερισμού ενός τέτοιου λουτρού θα αποτελεί μέρος ολόκληρου του οικιακού συστήματος. Ventkanaly ίδια μπορεί να συνδεθεί με obschedomovymi ή ξεχωριστά πηγαίνετε στην οροφή ή μέσω του τείχους στο δρόμο.

Ανάλογα με τον τύπο του υλικού λουτρά είναι:

 • από τούβλα.
 • κούτσουρα.
 • από μπλοκ αερίου.
 • ξυλεία ·
 • ξύλινο πλαίσιο με μόνωση.

Σε τούβλα και πλαίσια λουτρών, οι αεραγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους, οδηγώντας τους στην οροφή ή υψηλότερα. Για τον αγωγό εισροής εισόδου, χρησιμοποιήστε μια βαλβίδα εξαερισμού ή χτύπημα στο θεμέλιο. Φροντίστε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής για να αφαιρέσετε καλύτερα τον αέρα εξαγωγής.

Λουτρά από μονάδες αερίου λόγω των ιδιοτήτων του υλικού τοίχου είναι εξοπλισμένα με γαλβανισμένους αεραγωγούς, αγοράζοντας έτοιμους σωλήνες. Μερικές φορές τακτοποιούν ένα εξαερισμό από γαλβανισμένα φύλλα, δίνοντάς τους το κατάλληλο σχήμα και σφραγισμένα με ασφάλεια όλες τις αρθρώσεις. Οι αγωγοί πρέπει να περάσουν από τον τοίχο.

Εάν τα κούτσουρα χρησιμοποιούνται ως υλικό, ο φυσικός εξαερισμός είναι δυνατός λόγω των χαρακτηριστικών του δέντρου και της τεχνολογίας της δομής. Όταν το δέντρο αναπνέει, διαθέτει τα απαραίτητα διάκενα μεταξύ των κορμών παρέχονται παράθυρα σε όλα τα δωμάτια λουτρά, διατεταγμένα κάθαρση από το δάπεδο έως το κάτω άκρο της πόρτας 2-3 cm, κατασκευή πρόσθετων καναλιών αερισμού μπορεί να μην είναι αναγκαία.

Αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη αναλογία μεταξύ εισερχόμενου αέρα και εξόδου ατμού. Για να αποφύγετε τα ρεύματα και να μην πνίξετε ολόκληρο το δρόμο, συχνά προτιμάτε να ζεστάνετε το ξύλινο λουτρό, οργανώνοντας μέσα τις οπές με βαλβίδες για να αφαιρέσετε / εισάγετε αέρα.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού της συσκευής

Ένας μεγάλος ρόλος στην επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού παίζεται από το υλικό του μπάνιου, τη θέση του, ανεξάρτητα από το αν είναι αποσπασμένο ή όχι. Όλα αυτά βοηθούν στη σωστή απόφαση στη συσκευή ενός εντατικού συστήματος.

Μια από τις αποτελεσματικές μεθόδους εξαερισμού είναι ο εξαερισμός βόλλεϋ - όταν χρειάζεστε γρήγορα όλους να αερίσετε, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρχουν παράθυρα.

Κατά τον αερισμό των λουτρών λαμβάνουν μέρος:

 • παράθυρα?
 • πτώση στο ίδρυμα?
 • ειδικές οπές στον τοίχο / οροφή.
 • πόρτες και διάκενα κάτω από αυτά.

Η απόφαση να εγκαταστήσετε ένα παράθυρο στο ατμόλουτρο είναι πολύ καλή, ένα άλλο πράγμα είναι ότι δεν είναι πάντα εφικτό να το υλοποιήσετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μια άλλη παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού των χώρων.

Ο αέρας στο ίδρυμα επίσης δεν χρησιμοποιείται συχνά. Ειδικά αν κάτω από τη θερμάδα ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να επιλέξει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, το θεμέλιο του οποίου δεν είναι εξοπλισμένο με ειδικές τρύπες. Εδώ, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός θα έρθει στη διάσωση με μια προσεκτικά επιλεγμένη διάταξη των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ανεξάρτητα από το πόσο κάποιος θέλει να προστατεύσει το δωμάτιο από τη διαρροή ατμού, καλύπτοντας προσεκτικά με υλικά που δεν μοιάζουν με ατμούς και εφαρμόζοντας στενά τις πόρτες, δεν αξίζει να το κάνετε αυτό. Κάτω από την πόρτα στο ατμόλουτρο, θα πρέπει πάντα να αφήσετε ένα κενό 2-3 cm και τίποτα άλλο.

Για τη ροή αέρα είναι επιθυμητό να γίνονται οπές στο κάτω μέρος του δωματίου, επικοινωνώντας με το δρόμο. Μετά από όλα, το δωμάτιο χρειάζεται καθαρό και καθαρό αέρα, ειδικά αν το λουτρό βρίσκεται έξω από την πόλη κοντά στο κωνοφόρο ή φυλλοβόλο δάσος.

Οι οπές που προορίζονται για την απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής βρίσκονται στο άνω μέρος των τοιχωμάτων απέναντι από τα τοιχώματα με τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Και το ύψος τους εξαρτάται από το επιλεγμένο σχέδιο εξαερισμού και ξεκινά από 80 cm από το επίπεδο του δαπέδου και περισσότερο. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαγωγής στην οροφή με το ventcap στην οροφή.

Εξαρτήματα εξαερισμού

Για να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες στο ατμόλουτρο, τα λουτρά και σε όλους τους επιπρόσθετους χώρους, είναι απαραίτητο να κανονίσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει άνεση. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για τη συσκευή αερισμού έχουν ως εξής:

 • βαλβίδα εξαερισμού.
 • βαλβίδα πύλης;
 • σχάρα;
 • κουνουπιέρα / προστατευτικό?
 • κουτί εξαερισμού.
 • αεραγωγός γαλβανισμένος ή κυματοειδής?
 • ανεμιστήρας;
 • υγρόμετρο, θερμόμετρο.
 • μεταλλική κόλλα, σφιγκτήρα, αφρός συναρμολόγησης, σφραγιστικό, συνδετήρες και άλλα αναλώσιμα για την εγκατάσταση και το σχεδιασμό οπών εισόδου και εξόδου.

Βαλβίδες εξαερισμού για τον εξαερισμό στο λουτρό που τοποθετείται στα ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και υλικά. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε μια βαλβίδα, ιδανική για το χρώμα.

Κλείσματα βρίσκονται επίσης σε διάφορα σχέδια. Χρειάζονται για να ανοίξουν / κλείσουν τρύπες εάν είναι απαραίτητο. Συχνά οι βιοτέχνες κατασκευάζουν αυτοτελή κατασκευή, η οποία δεν αντιμετωπίζει τη λειτουργία απομάκρυνσης / εισροής αέριων μαζών από τις εγκαταστάσεις.

Πλέγματα και πλέγματα είναι απαραίτητα για την προστασία της τρύπας εξαερισμού από την είσοδο στο εσωτερικό τρωκτικών, νυχτερινών πεταλούδων, κουνούπι και άλλων ζωντανών πλασμάτων. Τα σχάρες επιλέγονται από ξύλο, ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό, και το πλέγμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από μέταλλο.

Ο αγωγός εξαερισμού εγκαθίσταται σε έναν τοίχο εξειδικευμένης χρήσης ή, εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, απλώνεται, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται πορώδες σκυρόδεμα ως υλικό τοιχώματος. Το κουτί μπορεί να κατασκευαστεί από αυτοσχέδια υλικά ή να χρησιμοποιηθεί ένας αυλακωτός ή γαλβανισμένος σωλήνας ως αεραγωγός. Τα πλαστικά ανάλογα για το ατμόλουτρο δεν λειτουργούν - πρέπει να εξετάσετε τη θερμοκρασία στην οποία θερμαίνεται ο χώρος.

Ο ανεμιστήρας στο λουτρό χρησιμοποιείται τόσο για την εισροή όσο και για την εξάτμιση. Θεωρείται βέλτιστο να χρησιμοποιείται μόνο σε μια κατεύθυνση - για εισροή ή αφαίρεση των αέριων μαζών. Πρέπει να αγοράσετε μια ανθεκτική στη θερμότητα συσκευή, ειδικά σχεδιασμένη για μπάνια και σάουνες με IP 44 και άνω. Μην ξεχάσετε τις ιδιαιτερότητες του δωματίου - υπάρχει πολύ ατμός και υψηλή θερμοκρασία.

Τα αναλώσιμα χρησιμοποιούνται για τοποθέτηση για τη στερέωση αεραγωγών, για την τοποθέτηση αγωγών αερισμού και την εγκατάσταση βαλβίδων, ανεμιστήρων. Για την αποτελεσματική χρήση του συστήματος εξαερισμού απαιτείται υγρόμετρο και θερμόμετρο.

Εάν υπάρχει μηχανικός αερισμός με τη χρήση της τεχνολογίας κλιματισμού, υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας και έλεγχος στάθμης υγρασίας. Με βάση πραγματικούς δείκτες συσκευών, το σύστημα εκκινεί τον ανεμιστήρα εξαγωγής ή ανοίγει τη βαλβίδα παροχής.

Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός εξασφαλίζει μια άνετη διαμονή σε όλους τους χώρους του λουτρού, που δεν επισκιάζεται από οσμές και σταγόνες νερού, ρέει κάτω από τους τοίχους και πέφτει πάνω από το κολάρο από την οροφή.

Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση για μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η έγκαιρη και πλήρης ξήρανση μετά τη χρήση. Είναι από την εφαρμογή αυτού του στοιχείου που εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα διαρκέσει το λουτρό και αν η αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων θα απαιτηθεί για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αποτελεσματικά σχέδια για την οργάνωση του εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού στο νέο μπάνιο:

Σε ξεχωριστό λουτρό, πραγματοποιείται ο εξαερισμός όλων των εσωτερικών χώρων και μια σοφίτα. Επίσης στο ίδρυμα υπάρχουν μερικοί αέριοι, και για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα μεταξύ της θέρμανσης και του χώρου ανάπαυσης χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας - όλα αυτά φαίνονται στο βίντεο:

Η έλλειψη αεραγωγών στο λουτρό μπορεί να μετατραπεί σε δαπανηρά προβλήματα:

Για την ορθολογική και μακροχρόνια χρήση του λουτρού, είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε την καταλληλότερη επιλογή, κατάλληλη για συγκεκριμένες συνθήκες, ικανή να παρέχει καθαρό αέρα και απομάκρυνση του απαιτούμενου όγκου. Εάν σε ένα μη λουτρό εργασίας είναι ξηρό, αλλά σε θερμό άνετα και τίποτα δεν στάζει στο κεφάλι, τότε το έργο του εξαερισμού διαχειρίζεται πολύ καλά.

Φυσικός αερισμός στο λουτρό

Απαιτείται εξαερισμός σε όλους τους χώρους, οι κανόνες για την τοποθέτησή του προδιαγράφονται στο SNiP 41-01-2003. Αλλά αφορούν μόνο οικιστικές, δημόσιες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στις οποίες δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για ένα άτομο. Σε αυτή την περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη ότι οι άνθρωποι σε τέτοιες εγκαταστάσεις παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για όλους είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν οι ίδιοι τυπικοί δείκτες για το μικροκλίμα και την ποιότητα του αέρα.

Φυσικός αερισμός στο λουτρό

Τα λουτρά έχουν τελείως διαφορετικά καθήκοντα, δημιουργούν ένα μικροκλίμα που είναι αγχωτικό για τον οργανισμό - υψηλές θερμοκρασίες (σε ρωσικά λουτρά μέχρι + 60 ° C, σε σάουνες πάνω από + 100 ° C) και υψηλή υγρασία (έως 90%). Και στην ίδια αίθουσα, η θερμοκρασία και η υγρασία θα πρέπει να ποικίλλουν ευρέως, ανάλογα με τις επιθυμίες εκείνων που πλένουν. Οι αλλαγές στις παραμέτρους του μικροκλίματος πρέπει να γίνονται το συντομότερο δυνατό και οι τιμές που επιτυγχάνονται διατηρούνται για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Και μια άλλη πολύ σημαντική διαφορά του λουτρού από τα συνηθισμένα δωμάτια. Εάν οι δεύτεροι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να "προστατευτούν" από τις προσωρινές ενοχλήσεις με ρούχα, τότε είναι αδύνατο να το κάνετε αυτό σε μπανιέρες.

Μικροκλίμα στο μπάνιο στο ατμόλουτρο

Εικόνα του μικροκλίματος στο ατμόλουτρο - υψηλή θερμοκρασία και ζεστό ατμό

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, ο εξαερισμός των λουτρών πρέπει να εκτελεί μεμονωμένα καθήκοντα και αυτό επηρεάζει τις αρχές του σχεδιασμού και των χαρακτηριστικών λειτουργίας του. Ο εξαερισμός στο μπάνιο μπορεί να είναι φυσικός και αναγκασμένος, κάθε είδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Σε αυτό το άρθρο λεπτομερώς θα μιλήσουμε μόνο για ένα είδος αερισμού - φυσικό.

Θέση αεραγωγών

Τύποι φυσικού αερισμού του λουτρού

Τα προβλήματα του αερισμού του λουτρού και του πώς διαφέρει από τον αερισμό άλλων δωματίων, έχουμε ήδη ανακαλύψει, τώρα είναι καιρός να πούμε πώς μπορούν να επιτευχθούν. Οι μέθοδοι εξαρτώνται από τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του δωματίου και τις προτιμήσεις σας.

Πρώτα πρέπει να θυμηθείτε τα μαθήματα της φυσικής από το σχολείο. Ο εξαερισμός των χώρων οφείλεται στη διαφορά στην πυκνότητα αέρα στον δρόμο και στο δωμάτιο. Ο θερμαινόμενος αέρας έχει μικρότερο βάρος και αυξάνεται, ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος και πέφτει κάτω, συμβαίνει η λεγόμενη μεταφορά. Κατά συνέπεια, για να αερίζεται ο χώρος, ο ζεστός αέρας πρέπει να είναι σε θέση να φύγει και το κρύο για να εισέλθει, χρειάζεστε οπές εισόδου και εξόδου. Αυτά μπορεί να είναι συνήθεις σχισμές σε παράθυρα και πόρτες ή ειδικά κατασκευασμένες τρύπες εξαερισμού.

Έκδοση του εξαερισμού στο ρωσικό ατμόλουτρο

Τρύπα εξαερισμού στο λουτρό

Στο Διαδίκτυο, μπορείτε να βρείτε δηλώσεις ότι αυτές οι τρύπες πρέπει απαραίτητα να έχουν το ίδιο μέγεθος, διαφορετικά ο εξαερισμός δεν λειτουργεί ή «φυσάει προς λάθος κατεύθυνση». Μόνο εκείνοι που παραβλέπουν τα μαθήματα μπορούν να το πουν. Η αναλογία του μεγέθους του αέρα εισόδου και εξόδου στην απόδοση του εξαερισμού δεν επηρεάζει.

Παράθυρο εξαερισμού τετράγωνου σχήματος

Εάν η έξοδος, για παράδειγμα, μπορεί να εκπέμψει μόνο 1 m3 θερμού αέρα ανά ώρα, τότε ακριβώς το ίδιο ποσό θα εισέλθει στο κρύο δωμάτιο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της εισόδου, και αντίστροφα. Και η επίδραση της ανάστροφης έλξης επιτυγχάνεται στην περίπτωση της πίεσης του ανέμου ή της απουσίας καθαρού αέρα. Στην πρώτη περίπτωση, ένας ισχυρός εξωτερικός άνεμος "ωθεί" τον αέρα μέσα στο δωμάτιο, στη δεύτερη περίπτωση, αφού ο αέρας μέσα στο δωμάτιο σχηματίσει ένα μικρό κενό, το οποίο αντλεί και πάλι αέρα μέσα στο δωμάτιο. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο εξαερισμός απουσιάζει τελείως, γίνεται απλώς κυκλικός και λειτουργεί σε μια βάση "πίσω-πίσω". Φυσικά, η απόδοση αυτού του εξαερισμού προσεγγίζει το μηδέν, ο αέρας κινείται μόνο λίγο κοντά στις οπές.

Εξαερισμός στο λουτρό και την αποτελεσματικότητά του

Και με αυτά τα φαινόμενα είναι σαφές, τώρα θα εξετάσουμε συγκεκριμένους τύπους φυσικού αερισμού του λουτρού. Ας ξεκινήσουμε από τις πιο απλές και τελειώσουμε με πιο πολύπλοκες.

Εξαερισμός της σάουνας με αερισμό

Ο απλούστερος, αλλά και ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος εξαερισμού.

Εξαερισμός της σάουνας με αερισμό

Στο ατμόλουτρο ανοίγει μια πόρτα ή ταυτόχρονα μια πόρτα και ένα παράθυρο - ο εξαερισμός γίνεται γρήγορα, αλλά όχι όπως θα θέλαμε. Γιατί;

Ο ατμός αφαιρείται από το ατμόλουτρο και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες.

 1. Πρώτον, αν ανοίξετε την πόρτα, τότε ο ατμός δεν πηγαίνει στον δρόμο, αλλά σε άλλους χώρους. Σε αυτά, η υγρασία αυξάνεται απότομα, ο θερμαινόμενος ατμός συμπυκνώνεται αμέσως σε όλες τις επιφάνειες. Τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια - δεν χρειάζεται να εξηγήσω.

Στην οροφή στο λουτρό συλλέγεται το συμπύκνωμα

Ο υπερβολικός ατμός απελευθερώνεται μέσω της ανοιχτής πόρτας

Η εξαερισμός δεν επιτρέπει τη δημιουργία ενός ιδανικού μικροκλίματος στο ατμόλουτρο

Το αποτέλεσμα - ο εξαερισμός δεν είναι η μέθοδος αερισμού, η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς. Αυτός είναι ένας ακραίος τρόπος, συνιστάται να προσφύγετε σε αυτό μόνο σε περίπτωση οξείας αναγκαιότητας.

Εξαερισμός της σάουνας με σόμπα

Αυτή η μέθοδος μπορεί να θεωρηθεί πιο επιτυχημένη, αλλά είναι δυνατή μόνο σε μία περίπτωση - ο φούρνος της σόμπας της σάουνας βρίσκεται στο ατμόλουτρο. Ο ζεστός αέρας αφαιρείται μέσω του κλιβάνου και της καμινάδας, η ροή μπορεί να συμβεί μέσα από τις σχισμές του δαπέδου, ένα ελαφρώς ανοιγμένο παράθυρο ή πόρτα. Μερικές φορές στο κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας γίνεται ειδική τρύπα, για να βελτιωθεί ο σχεδιασμός, είναι κλειστό με μια διακοσμητική μάσκα.

Εξαερισμός της σάουνας με σόμπα

Πλεονεκτήματα του αερισμού της σάουνας με σόμπα.

 1. Απλότητα εκτέλεσης. Δεν χρειάζεται να κάνετε ειδικά αερισμό στα ερείπια. Οποιαδήποτε πρόσθετη οπή στο ξύλινο τοίχο δεν βελτιώνει τα χαρακτηριστικά απόδοσής του, και είναι ακόμα να το βάλουμε ήπια. Εάν έγιναν λάθη κατά την περίοδο κατασκευής των εκρήξεων και την τοποθέτηση των διακοσμητικών πλεγμάτων, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσης των κορμών του κτιρίου της υγρασίας. Το στέγνωμα της υγρασίας θα είναι πολύ μακρύ και η μακρά παραμονή των ξύλινων δομών σε υγρή κατάσταση έχει πολύ αρνητική επίδραση στην αντοχή και τη διάρκεια χρήσης τους.

Ο αερισμός του φούρνου ατμού δεν είναι δύσκολος

Φούρνος με πύλη - φωτογραφία

Είσοδος πίσω από τη σόμπα

Υπάρχουν, φυσικά, μειονεκτήματα, ας αναφέρουμε τα κυριότερα.

 1. Ανεπαρκής απόδοση. Γρήγορη αλλαγή της θερμοκρασίας ή της υγρασίας στο ατμόλουτρο δεν θα πετύχει.
 2. Η παρουσία "νεκρών" ζωνών. Η ανάμειξη του αέρα σε ολόκληρη την ένταση δεν γίνεται, δημιουργούνται ζώνες με ρεύματα αέρα και ζώνες με αέρα.
 3. Εξάρτηση από το ρεύμα (εξαερισμός) στις καιρικές συνθήκες.

Παρά κάποιες ανεπάρκειες, αυτός ο τρόπος εξαερισμού σε συνδυασμό με τον συνηθισμένο εξαερισμό χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε επιλογές "προϋπολογισμού" μπάνιου.

Για ένα χαλαρό ατμόλουτρο, η καλύτερη επιλογή είναι ο εξαερισμός και ο εξαερισμός

Η εξαερισμός μιας σάουνας με μια σόμπα είναι ένα σχέδιο

Εξαερισμός μέσω ειδικά κατασκευασμένων προϊόντων

Η βέλτιστη έκδοση της συσκευής εξαερισμού για τα περισσότερα λουτρά.

Εξαερισμός μέσω ειδικά κατασκευασμένων προϊόντων

Πλεονεκτήματα:

 • σε κατάλληλη διάταξη επιτρέπει τον γρήγορο αερισμό ενός λουτρού (για ξήρανση ή μείωση υγρασίας και θερμοκρασίας) και πολύ χρόνο για να υποστηρίξει τις ενδείξεις ενός μικροκλίματος στις καθορισμένες παραμέτρους.
 • υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της συχνότητας της αλλαγής του αέρα.
 • η απλότητα της συσκευής, η δυνατότητα λειτουργίας σε μπανιέρες που δεν διαθέτουν ηλεκτρική καλωδίωση,
 • καθολικότητα. Ο φυσικός αερισμός λειτουργεί τέλεια σε όλες τις κλιματικές ζώνες της χώρας μας.
 • οποιαδήποτε στιγμή είναι εφικτή η τοποθέτηση σε μία από τις οπές που ο ανεμιστήρας φυσάει - οι δυνατότητες ρύθμισης του μικροκλίματος στο ατμόλουτρο έχουν επεκταθεί σημαντικά χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος. Ο φυσικός εξαερισμός «μετατρέπεται» σε εξαναγκασμένη εξάτμιση ή τροφοδοσία.

Ένας αναπνευστήρας μπορεί πάντα να τοποθετηθεί στην οπή εξαέρωσης

Είναι σημαντικό. Συνιστάται να σκεφτείτε τη συσκευή εξαερισμού πριν ξεκινήσετε την κατασκευή του λουτρού. Επιλύστε τα προβλήματα με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση των οπών και τις συνολικές τους διαστάσεις. Συνιστούμε το ύψος των εκτοξεύσεων να μην υπερβαίνει το ύψος της ράβδου και οι οπές πρέπει να ρυθμίζονται κατά μήκος.

Εγκατάσταση εξαερισμού γίνεται κατά την ανέγερση του λουτρού

Κατεύθυνση της κίνησης του αέρα

Γιατί είναι καλύτερο να παρέχετε αερισμό στο στάδιο κατασκευής;

 1. Πρώτον, στην ήδη ολοκληρωμένη δομή, οι τρύπες είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν φυσικά.

Η διάνοιξη μιας οπής σε ένα πλαίσιο είναι μια επίπονη διαδικασία

Σετ κορμών για ξύλο

Παραλλαγές τοποθέτησης και διαστάσεις του εξαερισμού

Για όλους τους αεραγωγούς φυσικού αερισμού υπάρχουν διάφοροι γενικοί κανόνες. Πρώτον, για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος, τα ανοίγματα παροχής κρύου αέρα θα πρέπει να βρίσκονται περίπου 20 εκατοστά κάτω από το επίπεδο του δαπέδου. Οι οπές για την έξοδο πρέπει να βρίσκονται στο μέγιστο ύψος - κάτω από την οροφή ή στην οροφή. Δεύτερον, η ανάμιξη διαφόρων στρωμάτων αέρα στον όγκο του ατμού βελτιώνεται εάν τα ανοίγματα εισόδου και εξόδου βρίσκονται στη μέγιστη απόσταση μεταξύ τους, κατά προτίμηση κατά μήκος της διαγώνιο του δωματίου. Σε ποιους χώρους συνιστώνται;

Παραλλαγές τοποθέτησης των ανοιγμάτων εξαερισμού

Εισαγωγή ψυχρού αέρα

Μπορεί να γίνει στο κάτω μέρος του ατμού του φύλλου πόρτας.

Εισαγωγή ψυχρού αέρα

Πόρτες με οπές για εξαερισμό (φωτογραφία)

Πλεονεκτήματα - δεν χρειάζεται να κάνετε επιπλέον τρύπα στον τοίχο της μπανιέρας. Αυτή είναι μια εξοικονόμηση χρόνου και προσπάθειας, εκτός αυτού, αποκλείεται η πιθανότητα να βρεθούν οι κατώτερες ζάντες του πλαισίου κορμών. Μειονέκτημα - στις περισσότερες περιπτώσεις οι πόρτες βρίσκονται απέναντι από τα ράφια για τη διαδικασία λουτρού, υπάρχουν ρέματα ψυχρού αέρα που δημιουργούν μια σειρά ενοχλήσεων.

Κάτω από το ράφι.

Τρύπα κάτω από το ράφι

Πλεονεκτήματα - η είσοδος είναι αόρατη, η ροή του ψυχρού αέρα αναμειγνύεται καλά με το ζεστό σε ολόκληρο τον όγκο. Μειονέκτημα - η πρόσβαση στο πλέγμα για το άνοιγμα / κλείσιμο του αποσβεστήρα είναι περίπλοκη. Εάν κατά τη διάρκεια του πλυσίματος η ένταση του αερισμού μπορεί να ρυθμιστεί μόνο μέσω της ανώτερης σχάρας, τότε μετά τον αερισμό του λουτρού είναι απαραίτητο να κλείσετε και τα δύο. Και αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε το ατμόλουτρο ειδικά για να κλείσετε τον αέρα.

Είναι σημαντικό. Οι αποσβεστήρες στις οπές εξαερισμού πρέπει να τοποθετηθούν δύο για κάθε - εκτός και μέσα στο ατμόλουτρο. Μετά τον αερισμό του λουτρού και τα δύο θα πρέπει να είναι κλειστά. Επιλέξτε μια τέτοια τεχνολογία εγκατάστασης πλέγματος που εγγυάται πλήρη στεγανότητα του εξωτερικού φυλλαδίου. Απαγορεύεται αυστηρά η ατμοσφαιρική υγρασία στις κορώνες του κορμού.

Πίσω από τη σόμπα.

Θύρα τροφοδοσίας πίσω από το κύκλωμα του κλιβάνου

Η βέλτιστη επιλογή. Ο ψυχρός αέρας από το δρόμο έπληξε τη σόμπα, λίγο θερμαινόμενο και σπασμένο σε πολλές ξεχωριστές ροές ροής χαμηλής ταχύτητας. Οι βίδες αποβάλλονται εντελώς. Μειονεκτήματα - δεν είναι πάντα δυνατή η εγκατάσταση διακοσμητικών σχάρων σε αυτό το μέρος. Εάν η σόμπα είναι κοντά στον τοίχο, τότε μεγάλη θερμοκρασία επηρεάζει δυσμενώς τα πλαστικά ή ξύλινα υλικά του διακοσμητικού πλέγματος. Επιπλέον, σύμφωνα με τους κανονισμούς ασφαλείας, τέτοιες θέσεις πίσω από τη σόμπα πρέπει να είναι μονωμένες με σίδερο σε φύλλα με θερμομόνωση.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση σας δεν ταιριάζει καμία επιλογή; Δεν είναι πρόβλημα, κάνετε μια τρύπα όπου νομίζετε ότι είναι απαραίτητο.

Όσον αφορά την έξοδο, υπάρχουν λιγότερα προβλήματα με την τοποθέτησή της. Η μόνη συμβουλή μας - μην κάνετε στην οροφή. Ο υπερβολικός ατμοσφαιρικός αέρας δεν μπορεί να μεταφερθεί στη σοφίτα, θα προκαλέσει μόνιμη υγρασία των ξύλινων στοιχείων του συστήματος δοκών και η πρόωρη επισκευή του πάντα "πετάει σε μια όμορφη δεκάρα". Για την προστασία των δοκών, πρέπει να αφαιρεθεί υγρός αέρας στην οροφή. Γιατί να δημιουργήσετε μια πρόσθετη τρύπα στο κάλυμμα, γιατί με τα δικά τους χέρια και για τα χρήματά τους να επιδεινώνεται η στεγανότητα του καλύμματος οροφής;

Μην κάνετε τρύπα στην οροφή

Διαστάσεις οπών για φυσικό εξαερισμό

Η τεχνολογία υπολογισμού των διαστάσεων των ανοιγμάτων εξαερισμού αναφέρεται στις ισχύουσες κανονιστικές πράξεις. Είναι πολύ πιο δύσκολο να προσδιοριστεί το μέγεθος του εξαερισμού για φυσικό εξαερισμό παρά για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό - υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που δεν εξαρτώνται από τους ανθρώπους. Η κύρια παράμετρος της απόδοσης του συστήματος εξαερισμού είναι η συχνότητα της αλλαγής του αέρα. Για οικιακούς χώρους, η ελάχιστη τιμή της πολλαπλότητας ρυθμίζεται λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη θερμοκρασία των δωματίων όσο και τη θερμοκρασία στο δρόμο. Η θερμοκρασία στις κατοικίες κυμαίνεται σε ασήμαντα όρια, γεγονός που απλοποιεί το έργο των σχεδιαστών.

Φυσική απόδοση εξαερισμού

Σε ζεύγη, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη - οι παράμετροι θερμοκρασίας και υγρασίας κυμαίνονται μέσα σε πολύ ευρέα όρια. Επιπλέον, ο ρυθμός άφιξης / άφιξης του αέρα σε διαφορετικές καταστάσεις μπορεί να διαφέρει κατά περιόδους. Τέτοιες προϋποθέσεις καθιστούν πρακτικά αδύνατον να γίνει ακριβής υπολογισμός της βέλτιστης τιμής ανταλλαγής αέρα για τον φυσικό εξαερισμό.

Δεν μπορεί να υπολογιστεί; Και μην το συνιστούμε να χρησιμοποιείτε την πρακτική εμπειρία. Και υποστηρίζει ότι για τα περισσότερα ζεύγη αρκεί να έχουμε επιφάνεια 200-300 cm2.

Μάσκα εξαερισμού με πύλη 280χ190 mm

Ορισμένοι ιδιοκτήτες σάουνων φοβούνται να πνιγούν κατά τις διαδικασίες κολύμβησης λόγω έλλειψης οξυγόνου. Φέρνουμε στην προσοχή τους ότι ένα κυβικό μέτρο αέρα σε ένα άτομο είναι αρκετό για να αναπνεύσει μια ώρα και ένα μισό. Μετρήστε την υγρασία του ατμού και μάθετε πόσο καιρό μπορεί να φτάσει με ασφάλεια, ο λογαριασμός διαρκεί για δεκάδες ώρες.

Ασφαλές περιεχόμενο οξυγόνου για σάουνα και μπάνιο

Τα προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν μονοξείδιο του άνθρακα. Αν κλείσετε την πύλη του κλιβάνου πριν καεί η φωτιά, τότε δεν θα σας βοηθήσει ο εξαερισμός. Μπορεί να αερίζεται το δωμάτιο μόνο εάν το μονοξείδιο του άνθρακα δεν ρέει περισσότερο. Ζεστάνετε τη σόμπα σωστά και ποτέ δεν γίνονται άσχημα, μην περιμένετε μάταια για εξαερισμό.

Πώς να φτιάξετε ένα άνοιγμα στον τοίχο της μπανιέρας

Για παράδειγμα, θα πάρουμε την πιο δύσκολη επιλογή - έχουν ήδη κατασκευαστεί οι εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι του λουτρού. Η οπή μπορεί να είναι στρογγυλή, τετράγωνη ή ορθογώνια.

Βήμα 1. Κάντε τη διάταξη της θέσης του αέρα στην εσωτερική επιφάνεια του ατμού. Πριν ξεκινήσετε την εργασία, δεν πρέπει μόνο να γνωρίζετε τη θέση της τρύπας, αλλά και το μέγεθος και τη διαμόρφωση της. Είναι επιθυμητό οι αεραγωγοί και οι διακοσμητικές γρίλιες να είναι σε απόθεμα, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία να ελέγξετε με ακρίβεια τις διαστάσεις της οπής και να μην κάνετε περιττές εργασίες.

Βήμα 2. Προετοιμάστε ένα μακρύ τρυπάνι στο ξύλο, το μήκος εργασίας πρέπει να υπερβαίνει το πάχος του τοίχου της μπανιέρας μαζί με την εξωτερική και την εσωτερική επένδυση. Τρυπήστε μια διαμπερή οπή από το εσωτερικό του ατμού στο κέντρο του σχεδιαγράμματος. Η έξοδος του τρυπανιού έξω από το δωμάτιο ατμού είναι το κέντρο του χτυπήματος. Σχεδιάστε γύρω του τις διαστάσεις της τρύπας, όπως και στο ατμόλουτρο.

Τρυπάνι για ξύλο

Βήμα 3. Αφαιρέστε τα εσωτερικά και εξωτερικά στοιχεία του δέρματος στο περίγραμμα. Εάν το λουτρό σας είναι διακοσμημένο με φυσική επένδυση και στις δύο πλευρές, η διαδικασία απλοποιείται, απλά κόψτε προσεκτικά τις σανίδες. Αν χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικά φύλλα στο εξωτερικό, χρησιμοποιήστε το βουλγαρικό.

Κάντε μια τρύπα στον τοίχο του λουτρού

Βήμα 4. Ελέγξτε προσεκτικά τις φέρουσες δομές του δέρματος, εάν είναι κατεστραμμένες - επισκευάστε. Στο περίγραμμα του αέρα εξαερισμού, τρυπήστε τις τρύπες όσο το δυνατόν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, ελέγξτε συνεχώς εκεί που εξέρχονται από το εξωτερικό του τοίχου. Το τρυπάνι πρέπει να είναι πάντα κάθετο στο επίπεδο. Τρυπήστε τις ίδιες τρύπες σε ολόκληρη την περιοχή του αέρα, τόσο περισσότερο θα είναι, τόσο πιο εύκολο θα είναι να κάνετε μια τρύπα στον τοίχο.

Αρχή τρυπήματος οπών

Βίντεο - Πώς να τρυπήσετε μια τρύπα μεγάλης διαμέτρου σε ένα δέντρο

Βήμα 5. Στη συνέχεια θα πρέπει να εργαστείτε με μια σμίλη και σμίλη, αφαιρέστε σταδιακά το ξύλινο βραχίονα ανάμεσα στις τρύπες. Εντελώς κούφια η τρύπα σε μια πλευρά του τοίχου δεν θα πετύχει - είναι πολύ δύσκολο να πάρει από το όργανο. Κάντε το μισό έργο από το εσωτερικό του ατμού, και το άλλο μισό έξω. Προσανατολισμός της επιφάνειας των οπών δεν είναι απαραίτητη, το κύριο πράγμα είναι ότι το κανάλι προσαρμόζεται εύκολα στον αεραγωγό.

Τρύπα στον τοίχο

Η πιο δύσκολη φυσική εργασία γίνεται, μπορείτε να ξεκινήσετε την εγκατάσταση του αεραγωγού και των πλεγμάτων. Μην αποθαρρύνεστε αν χρειαστεί πολύς χρόνος για να κάνετε τρύπες, ακόμη και έμπειροι οικοδόμοι σπάνια μπορούν να προετοιμάσουν περισσότερες από δύο εκρήξεις την ημέρα.

Πώς να εγκαταστήσετε αγωγούς αέρα και γρίλιες

Για αεραγωγούς, μπορείτε να πάρετε μεταλλικούς γαλβανισμένους ή πλαστικούς σωλήνες, το μήκος καθορίζεται από το μήκος της διόδου. Πλέγμα επιλέξτε το μέγεθος της τρύπας, για να ρυθμίσετε την απόδοση του εξαερισμού σε αυτό πρέπει να είναι ένα flapper.

Βήμα 1. Το ορυκτό μαλλί μονώνει το επίπεδο της οπής, εισάγετε προσεκτικά τον αγωγό αέρα στη θέση του. Για να στερεώσετε σταθερά τον σωλήνα στην επιθυμητή θέση, χρησιμοποιήστε έναν αφρό συναρμολόγησης. Η περίσσεια αφρού πρέπει να αποκοπεί μετά τη σκλήρυνση.

Βήμα 2. Εάν μεταξύ του δέρματος και του τοιχώματος είναι αδιαβροχοποίηση, ασχοληθεί αφρισμού χάσμα μεταξύ του τοίχου και του ανοίγματος στο περίβλημα του αφρού, αυτό σφραγίζει την σχισμή και εμποδίζουν την είσοδο του νερού σε ξύλινες κατασκευές.

Βήμα 3. Στερεώστε τις γρίλιες, η μέθοδος στερέωσης εξαρτάται από το υλικό κατασκευής των τοίχων και του πλέγματος.

Διορθώνουμε τις γρίλιες εξαερισμού. Στη φωτογραφία υπάρχει ένα πλέγμα από το εξωτερικό του λουτρού

Η σειρά τοποθέτησης της βαλβίδας εξαερισμού για ένα λουτρό (είναι ιδανική για αίθουσα αναμονής, πλυντήριο και άλλους χώρους)

Ελέγξτε την ικανότητα εργασίας του εξαερισμού με τη βοήθεια μιας τσιμούχας πυρκαγιάς ή άλλης πηγής καπνού. Φέρτε το στην είσοδο και παρατηρήστε πώς και με ποια ταχύτητα ο αέρας ρέει στο ατμόλουτρο.

Στη φωτογραφία, η βαλβίδα εισαγωγής αέρα και ο έλεγχος λειτουργίας της

Πειραματιστείτε με τον φυσικό εξαερισμό σε διαφορετικές θέσεις των αποσβεστήρων, από το μέγιστο στο ελάχιστο.

Ο αποτελεσματικός αερισμός σε ένα μπάνιο σε μια θερμά: πώς να φτιάξετε τα δικά σας χέρια

Μεταξύ των σημαντικότερων δεικτών του ρωσικού λουτρού είναι παραδοσιακά ονομάζεται θερμοκρασία και υγρασία, ξεχνώντας για έναν άλλο θεμελιώδη δείκτη - ανταλλαγή αέρα. Αυτό είναι ένα πολύ ριψοκίνδυνο, γιατί ακόμα και αν είστε προσεκτικοί για να Μονώστε ένα δωμάτιο και να επιτευχθεί μια άνετη υγρασία, μείνετε στο χαμάμ με μπαγιάτικο αέρα δεν είναι μόνο δυσάρεστο, αλλά και επικίνδυνο. Αν θέλετε να ξεφύγετε από αυτή τη μοίρα, φροντίστε για τον αερισμό στο δωμάτιο χαμάμ εκ των προτέρων. Μπορείτε να εξοπλίσετε ένα τέτοιο σύστημα ακόμα και με τα χέρια σας - ας αναλύσουμε λεπτομερώς πώς να το κάνουμε σωστά.

Γιατί χρειάζεστε εξαερισμό σε ρωσικό λουτρό;

Πριν προχωρήσουμε σε μια περιγραφή των χαρακτηριστικών της άμεσης τεχνολογικής διαδικασίας, ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα γιατί ο αερισμός σε ένα λουτρό σε μια θερμότητα είναι γενικά απαραίτητος. Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί σκεπτικιστές θεωρούν ότι είναι αδικαιολόγητη σπατάλη χρόνου και χρήματος, αλλά αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση - η έλλειψη συστήματος εξαερισμού μπορεί να οδηγήσει σε τουλάχιστον τρεις δραματικά αρνητικές συνέπειες.

 1. Μείωση της διάρκειας ζωής του μπάνιου. Ο ατμός, οι διαφορές θερμοκρασίας, η θερμότητα - όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν έχουν την πιο θετική επίδραση στο σχεδιασμό του λουτρού: μετά από μόλις 5-6 χρόνια τέτοιας επίδρασης, το κύτος του ατμού θα καταστεί εντελώς άχρηστο. Για να αποφευχθούν εργασίες επισκευής μεγάλης κλίμακας, είναι απαραίτητο να μετριαστεί η επιθετικότητα - να εξασφαλιστεί αποτελεσματική ανταλλαγή αέρα, η οποία θα εξουδετερώνει τους αρνητικούς παράγοντες. Χάρη στον εξαερισμό, είναι δυνατό να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ατμού σε 25 χρόνια.
 2. Συγκέντρωση επιβλαβούς αέρα. Ελλείψει τακτικής ανταλλαγής αέρα στο λουτρό, δεν μπορεί να αποφευχθεί μια σημαντική αύξηση του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα και του μονοξειδίου του άνθρακα, πράγμα που θα χαλάσει την ατμόσφαιρα του ατμού. Η εξάτμιση των οργανισμών θα ενισχύσει το αποτέλεσμα και ως αποτέλεσμα ο αέρας στο λουτρό θα γίνει όχι μόνο μολυσμένος, αλλά επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Τύποι συστημάτων εξαερισμού για το ατμόλουτρο

Ο εξαερισμός σε ένα λουτρό σε μια θερμότητα μπορεί να είναι τριών τύπων:

 • φυσικό?
 • μηχανική?
 • σε συνδυασμό.

Το φυσικό σύστημα υποθέτει ότι η κυκλοφορία του αέρα παρέχεται από τη διαφορά στα επίπεδα πίεσης και θερμοκρασίας στο ατμόλουτρο και στο δρόμο. Η αρχή λειτουργίας είναι απλή: πρώτα, ο ζεστός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή της σάουνας, και στη συνέχεια δραπετεύει μέσα από το άνοιγμα καυσαερίων στο δρόμο, εκκένωση έτσι την ατμόσφαιρα στο μπάνιο - αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατάρτιση νέου αέρα μέσα από το άνοιγμα της προσφοράς. Συν τον εξαερισμό αυτό - το ελάχιστο οικονομικό κόστος. Αλλά εδώ είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη μια απόχρωση: αν η μόνωση της δομής δεν είναι αρκετή, ένας φυσικός αγωγός αέρα θα αποτελέσει εμπόδιο στην ποιοτική θέρμανση του λουτρού.

Ο μηχανικός αερισμός λειτουργεί μέσω ειδικών συσκευών που ελέγχουν την έξοδο του εξαγόμενου αέρα και την παροχή νέων ροών αέρα στο ατμόλουτρο. Κατά κανόνα, στο ρόλο των συσκευών αυτών είναι διαφορετικά είδη οπαδών. Επιπλέον, το μηχανικό σύστημα είναι ότι ο εξοπλισμός εξαερισμού μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε περιοχή του δωματίου.

Συμβούλιο. Για το μπάνιο δεν ταιριάζει το κλασικό ανεμιστήρα κανάλι, αφού δεν θα επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες του χαμάμ - εδώ είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μοντέλο ενισχυμένο με ίνες γυαλιού πολυαμίδιο, ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες - έως και 130 μοίρες.

Ο συνδυασμός εξαερισμού συνδυάζει στοιχεία φυσικών και μηχανικών συστημάτων. Λειτουργεί με αυτό τον τρόπο: οι μηχανικές συσκευές είναι υπεύθυνες για την άντληση του αέρα εξαγωγής και ο φρέσκος αέρας εισέρχεται μέσω μιας ξεχωριστής θυρίδας παροχής.

Συστήματα εξαερισμού

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε προγράμματα αερισμού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ατμόλουτρο - επιλέξτε μια συγκεκριμένη επιλογή βάσει των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών του ρωσικού λουτρού σας.

 • Το άνοιγμα εισόδου - πίσω από το φούρνο σε απόσταση 50 cm από τον θερμαντήρα, και η εξαγωγή - απέναντι, σε απόσταση 20 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου. Ο αέρας εξαλείφεται βίαια - αυτό παρέχεται από έναν ανεμιστήρα ενσωματωμένο στο κάτω άνοιγμα.
 • Η οπή εισροής βρίσκεται πίσω από τη συσκευή θέρμανσης σε απόσταση 30 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου, την εξάτμιση - σε απόσταση 20 cm από το δάπεδο στον απέναντι τοίχο. Ο αέρας αφήνει βίαια - με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα. Το κύριο χαρακτηριστικό του κυκλώματος είναι ο πολύ υψηλός ρυθμός θέρμανσης του φρέσκου αέρα.
 • Και τα δύο ανοίγματα - τόσο τα ρέοντα όσο και τα καυσαέρια - βρίσκονται στη μία πλευρά ακριβώς απέναντι από τη σόμπα, αλλά σε διαφορετικά επίπεδα: το πρώτο - σε απόσταση 30 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου, το δεύτερο - 20 cm από την οροφή. Το σύστημα λειτουργεί με χρήση ανεμιστήρα που είναι τοποθετημένος στη θύρα εξάτμισης.
 • Η τρύπα εισροής είναι πίσω από τη σόμπα σε ύψος 20 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου. Δεν υπάρχει τρύπα εξάτμισης - αντί αυτού υπάρχει ένα ειδικό ρέον δάπεδο: οι εξαντλημένες μάζες αέρα μέσα από τις σχισμές του πηγαίνουν στον σωλήνα εξαερισμού. Ένα τέτοιο σύστημα εγγυάται την εκτέλεση μιας πρόσθετης λειτουργίας - την λειτουργική ξήρανση του δαπέδου.
 • Άνοιγμα εισόδου - απέναντι από τη σόμπα σε απόσταση 20 cm από το κάτω μέρος του δαπέδου. Ο ρόλος της θύρας εξάτμισης τοποθετείται στο λάκκο τέφρας. Αυτό το πρόγραμμα είναι κατάλληλο μόνο για τα λουτρά εκείνα όπου ο θερμαντήρας λειτουργεί συνεχώς.

Γενικοί κανόνες για την οργάνωση του εξαερισμού στο ατμόλουτρο

Όποια έκδοση του συστήματος εξαερισμού επιλέγετε, είναι απαραίτητο να το εξοπλίσετε σύμφωνα με ορισμένους κανόνες.

Πρώτον, είναι επιθυμητό να εκτελούνται όλα τα ανοίγματα εξαερισμού στο στάδιο κατασκευής του λουτρού, καθώς η διάτρηση των καναλιών στην τελική κατασκευή είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Ιδανικό - για να καθορίσει το κατάλληλο σχέδιο κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του ρωσικού λουτρού, εγκαίρως για να κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές στο σχέδιο εργασίας.

Δεύτερον, οι διαστάσεις της οπής εξάτμισης πρέπει να είναι περίπου ίδιες με τις διαστάσεις του ανοίγματος παροχής. Σε κάθε περίπτωση, η "έξοδος" δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από την "είσοδο", διαφορετικά θα είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί πλήρης εκροή αέρα από το ατμόλουτρο. Και για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, επιτρέπεται η αύξηση των διαστάσεων του ανοίγματος εξαγωγής και ακόμη και η παροχή δύο "εξόδων" σε ένα δωμάτιο.

Τρίτον, προκειμένου να ρυθμιστεί η εμφύσηση του ατμού, όλα τα ανοίγματα εξαερισμού πρέπει να είναι εξοπλισμένα με ειδικές βαλβίδες ή ρολά. Θα σας φανεί χρήσιμο σε διάφορες περιπτώσεις: για θέρμανση ατμού, όταν το κάλυμμα εξαερισμού θα πρέπει να αυξήσουν γρήγορα την θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο, καθώς και στην παγωμένη εποχή του έτους, όταν ο κρύος αέρας θα επιδιώξει ενεργά ένα ζεστό μέρος.

Τέταρτον, η διατομή της οπής εξαερισμού πρέπει να σχετίζεται με την περιοχή του ατμού με αναλογία: 1 cu. m περιοχή - 24 cm. Εάν οι τρύπες είναι μικρές, ο αέρας στο δωμάτιο δεν μπορεί να ενημερωθεί γρήγορα.

Φυσικά, η οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο με τα χέρια τους - το έργο δεν είναι το πιο εύκολο. Αλλά είναι ουσιαστικά απαραίτητο: χωρίς ανταλλαγή αέρα για την άνεση, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα του ατμού μπορείτε να ξεχάσετε. Τώρα γνωρίζετε τους κύριους κανόνες και τις λεπτές αποχρώσεις του έργου αυτού - αν τους ακολουθήσετε σταθερά, μπορείτε σίγουρα να δημιουργήσετε ένα σύστημα εξαερισμού υψηλής ποιότητας ακόμη και χωρίς επαγγελματική βοήθεια.

Φυσικός εξαερισμός στο μπάνιο: οι αρχές της τοποθέτησης και της διάταξης των οπών αερισμού

Ο εξαερισμός στο λουτρό είναι υποχρεωτικό εποικοδομητικό στοιχείο. Χωρίς πλήρη ανταλλαγή αέρα και καθαρό αέρα, ακόμη και η καλύτερη ξύλινη κατασκευή είναι σε θέση να επιδεινωθεί πλήρως για 2-3 χρόνια. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, οι ατμοπλοϊστές θα πρέπει να απολαμβάνουν τέτοιες "απολαύσεις" όπως υγρασία, δυσάρεστη οσμή, έλλειψη καθαρού αέρα.

Επομένως, η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού πρέπει να προσεγγίζεται με κάθε ευθύνη. Είναι εύκολο. Επιπλέον, στα περισσότερα μικρά ιδιωτικά λουτρά (ειδικά με το καθεστώς του "ρωσικού λουτρού"), το πιο βέλτιστο είναι ο φυσικός αερισμός. Και η κατασκευή του, σε αντίθεση με ένα υποχρεωτικό αναλογικό, δεν απαιτεί την εγκατάσταση ακριβών ανεμιστήρων. Και σε ορισμένα λουτρά γενικά δημιουργείται "από μόνη της" - μόνο λόγω του κατάλληλου σχεδιασμού του ατμού.

Πώς είναι το φυσικό σύστημα εξαερισμού;

Ο φυσικός αερισμός ενεργοποιείται από τη μεταφορά αέρα, η οποία συμβαίνει όταν η διαφορά πίεσης (θερμοκρασίας) στο δωμάτιο (λουτρό) και στο δρόμο.

Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, ο θερμασμένος αέρας στην αίθουσα αυξάνεται πάντα, ενώ ο κρύος ανεβαίνει στο πάτωμα. Το κύριο καθήκον του εξαερισμού στο μπάνιο - για να εξασφαλιστεί η εισροή καθαρού αέρα (κρύο) και να μετατοπίσει τα απόβλητα (ζεστό). Επομένως, κατά τον σχεδιασμό του φυσικού αερισμού, το άνοιγμα εισαγωγής βρίσκεται συνήθως κάτω από την εξάτμιση. Κατόπιν ο ζεστός αέρας, ανεβαίνοντας, βγαίνει από τον άξονα της εξάτμισης. Ταυτόχρονα, δημιουργείται κενό στο δωμάτιο (χαμηλή πίεση) και ο φρέσκος ψυχρός αέρας αντλείται μέσω της εισροής κοντά στο πάτωμα. Σταδιακά θερμαίνεται ξανά, ανεβαίνει και αποβάλλει ένα μέρος του αέρα εξαγωγής μέσω της κουκούλας. Συνεπώς, πραγματοποιείται συνεχής μεταφορά και φυσικός εξαερισμός.

Ως εκχυλίσματα σε ένα λουτρό με φυσικό εξαερισμό, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εκρήξεις, παράθυρα, καμινάδα του κλιβάνου. Η εισροή αέρα πραγματοποιείται μέσα από τις στέρνες των τοίχων (σε λουτρά ψιλοκομμένες), τις πόρτες που ανοίγουν, τις τρύπες αερισμού. Τόσο τα ανοίγματα τροφοδοσίας όσο και τα ανοίγματα εξάτμισης (εξαέρωση, εξαερισμός) παρέχονται με πώματα ή ρυθμιζόμενα πλέγματα. Αυτό βοηθά στον έλεγχο της ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο και στην πρόληψη των ρευμάτων.

Υπάρχουν αρκετές επιλογές φυσικού αερισμού. Κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, ιδιαίτερη λειτουργικότητα και ορισμένους περιορισμούς στη χρήση.

Επιλογή # 1. Εξοικονόμηση αερισμού - αερισμός

Σε μικρά ρωσικά λουτρά, ο αερισμός με βόλεϊ είναι κοινός. Αυτός είναι ένας κανονικός αερισμός, ο οποίος εκτελείται είτε μετά από διαδικασίες λουτρού, είτε μεταξύ στροφών στο ατμόλουτρο. Ο εξαερισμός του σαλόνι διευκολύνει την ταχεία αλλαγή του αέρα, την ξήρανση των επιφανειών του ατμού.

Όταν οι βολές αερίζονται, ο ρόλος των οπών αερισμού πραγματοποιείται από μια πόρτα και έναν αναπνευστήρα που βρίσκεται σε αντίθετους τοίχους. Για να αλλάξετε τον αέρα, ανοίγουν για μικρό χρονικό διάστημα μετά την αιώρηση (ή μεταξύ επισκέψεων στο ατμόλουτρο). Ανάλογα με την κατεύθυνση στην οποία κατευθύνεται η πτώση πίεσης, ο αέρας θα μετακινηθεί από το παράθυρο στην πόρτα και αντίστροφα.

Ο ρόλος του αερισμού του βόλεϊ είναι να φρεσκάρετε τον αέρα στο ατμόλουτρο, αλλά μην ψύχετε τους τοίχους. Ως εκ τούτου, ο χρόνος για τον αερισμό είναι μικρός - αρκεί 1-2 λεπτά.

Επιλογή # 2. Εξαερισμός με εκροή μέσω της καμινάδας

Μια θερμάστρα κουζίνας με καμινάδα μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τον αερισμό. Όταν καίγεται το καύσιμο, ο αέρας εξάγεται στον κλίβανο τέφρας και εξέρχεται μέσω της καμινάδας. Για να πραγματοποιήσετε την εισροή καθαρού αέρα, κάντε ένα κενό περίπου 5-10 mm στο κάτω μέρος της πόρτας. Ή κλείνει χαλαρά κατά τη διάρκεια των διαδικασιών. Στις σάουνες, όταν η φωτιά καίει στο φούρνο, ο αέρας από το δρόμο σφίγγεται μέσω των χαλαρά τοποθετημένων κατώτερων ζαντών.

Ο εξαερισμός μέσω της εκροής αέρα μέσω της καμινάδας είναι δυνατή μόνο με τη συντήρηση της φωτιάς στον κλίβανο. Εάν το καύσιμο καύσης δεν διατηρείται κατά τη διάρκεια της ατμό (π.χ., σε λουτρά «μαύρη» ή σε μία διακοπτόμενη λειτουργία του κλιβάνου), η αλλαγή αέρας δεν εκτελείται. Απαιτείται ένα πιο καθολικό σύστημα εξαερισμού.

Επιλογή # 3. Ανταλλαγή αέρα μέσω του αέρα

Αλλαγή αέρα, που εκτελείται μέσω ειδικών προϊόντων - ένα καθολικό είδος φυσικού αερισμού. Σας επιτρέπει να αλλάζετε σταδιακά τον αέρα στο ατμόλουτρο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της αιώρησης (ιδανικά - 5-6 φορές ανά ώρα). Αν σχεδιάζετε σωστά για τέτοιο εξαερισμό και μειώνετε τη θερμοκρασία των επιφανειών, δεν θα παρατηρήσετε.

Η τρύπα εξαγωγής είναι συνήθως τοποθετημένη κάτω από την οροφή, πάνω από το επάνω ράφι. Έχει διαστάσεις 15-20 cm, μπορεί να είναι τετράγωνη ή στρογγυλή. Κλείστε την κουκούλα με αποσπώμενο βύσμα ή πτυσσόμενο πτερύγιο (πόρτα), με το οποίο μπορείτε να αλλάξετε τις διαστάσεις του καλύμματος και τον βαθμό ανταλλαγής αέρα.

Λίγα ακόμα κανόνες:

 • Δεν είναι σκόπιμο να τοποθετήσετε τις οπές εξαερισμού στο ίδιο επίπεδο αντίθετα μεταξύ τους. Είναι πιο πιθανό ότι ο καθαρός αέρας που εισέρχεται στο ατμόλουτρο θα πετάξει αμέσως μέσα στην κουκούλα. Αυτό εξαλείφει την πλήρη κυκλοφορία του αέρα, αλλά οδηγεί στο σχηματισμό ενός βυθίσματος.
 • Οι γραμμικές διαστάσεις της κουκούλας, ιδανικά, πρέπει να συμπίπτουν με τις διαστάσεις του ανοίγματος τροφοδοσίας. Ή να είσαι περισσότερο. Εάν μειωθούν οι διαστάσεις του καλύμματος, δεν εισέρχεται νέος καθαρός αέρας στο λουτρό.
 • Αν θέλετε να αυξήσετε την εκροή του αέρα εξαγωγής, οι διαστάσεις των καυσαερίων κάνουν περισσότερη πρόσληψη αέρα. Ή κανονίστε για 1 άνοιγμα εισαγωγής 2 κουκούλες.

Για εισροή καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο, εγκαθίσταται μια τρύπα παροχής, συνήθως 0,2-0,4 m από την επιφάνεια δαπέδου. Μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο τοίχο με την κουκούλα ή στην αντίθετη πλευρά. Είναι επιθυμητό - δίπλα στη σόμπα, ώστε ο εισερχόμενος αέρας να μπορεί να ζεσταθεί και να εισέλθει ήδη στη ζεστή ζώνη. Το άνοιγμα εισόδου κλείνει με μια σχάρα εξαερισμού, έτσι ώστε ο αέρας να τραβιέται μέσα στο δωμάτιο με ξεχωριστά ρεύματα και όχι με συνεχή ροή.

Οδηγίες εγκατάστασης βήμα προς βήμα

Η κλασική σειρά εργασίας είναι η εξής:

 1. Στα τοιχώματα του λουτρού δημιουργούνται δύο τρύπες με εγκάρσιες διαστάσεις 100-200 mm. Συνιστάται να διαμορφωθούν τα προϊόντα στο στάδιο της κατασκευής, έτσι ώστε αργότερα να μην χρειαστεί να τεμαχιστούν στους τελειωμένους τοίχους. Μια οπή γίνεται πίσω από το φούρνο (ή δίπλα του), σε απόσταση 20 cm από το δάπεδο. Ένα άλλο - στον απέναντι τοίχο, διαγώνια, σε απόσταση 20 cm από την οροφή.
 2. Τοποθετήστε ένα κουτί στις τρύπες. Μπορούν να αγοραστούν ήδη παρασκευασμένα - από μέταλλο ή πλαστικό. Στα ψιλοκομμένα λουτρά είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ξύλινα κουτιά, κατασκευασμένα από σανίδες.
 3. Στο άνοιγμα εισαγωγής τοποθετήστε τη σχάρα εξαερισμού, στην εξαγωγή - το μάνδαλο. Εάν μία από τις οπές βγαίνει στο δρόμο, τοποθετείται ένα δίχτυ εντόμων στο εξωτερικό του κιβωτίου.

Αλλά αυτή η σειρά εργασίας δεν είναι η μόνη σωστή - εξαρτάται από το είδος της δομής που έχετε και από το είδος του συστήματος αγωγών που έχετε επιλέξει.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του φυσικού αερισμού είναι τα πιο σημαντικά:

 • απλή συσκευή και εύκολη εγκατάσταση.
 • Φτηνότητα - ο φυσικός αερισμός δεν απαιτεί την εγκατάσταση δαπανηρών εξαναγκασμένων ανεμιστήρων.
 • οικονομία στην εργασία - επιτρέπει την αποφυγή δαπανών για ηλεκτρική ενέργεια,
 • αξιοπιστία - η απουσία μηχανικών συσκευών καθιστά τον φυσικό εξαερισμό σχεδόν "αιώνιο", δεν υπόκειται σε καταστροφές και δεν απαιτεί επισκευές.
 • η εξάρτηση της δύναμης εξαερισμού στη διαφορά θερμοκρασίας στο χώρο ατμού και στο δρόμο.
 • το φθινόπωρο και το χειμώνα, ψυχρός αέρας που προέρχεται από τις εισόδους αέρα, μειώνει τη θερμοκρασία στο ατμόλουτρο, μπορεί να συμβεί ρεύματα.
 • μυρίζει από το δρόμο.

Συμφωνώ, οι αδυναμίες είναι ασήμαντες. Σε ένα μικρό λουτρό στη δική του περιοχή, ο φυσικός αερισμός είναι η πιο ορθολογική λύση. Εάν δεν υπάρχουν πισίνες και μεγάλες αίθουσες πλυντηρίων στο εσωτερικό, δεν υπάρχει λόγος για υπερπληρωμές για μηχανικούς ανεμιστήρες (για αναγκαστική ανταλλαγή αέρα). Αν για κάποιο λόγο, ο φυσικός αερισμός δεν θα αντιμετωπίσει τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί, μπορείτε να το μετατρέψετε πάντα σε μηχανική - αρκετά για να βάλει τους οπαδούς τρύπες!

Μελετάμε τη συσκευή εξαερισμού σε λουτρό, βαστάκι ή άλλα συστήματα, αλλά χωρίς εξαερισμό με κανέναν τρόπο - ή θα κάψουμε ή θα σκουπίσουμε ένα μπάνιο

Ο εξαερισμός σε ένα λουτρό δεν είναι μόνο άνεση, αλλά και επείγουσα ανάγκη. Χρειάζεται κατά τη διάρκεια και μετά από τις διαδικασίες λουτρού:

 • Στη διαδικασία, έτσι ώστε κανείς να μην θυμώνει. Ο κίνδυνος δηλητηρίασης από το μονοξείδιο του άνθρακα υπάρχει πάντα - αυτό είναι το αποτέλεσμα της ατελούς καύσης καυσίμου. Επομένως, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των ανθρώπων στο μπάνιο.
 • Εκτός από αυτό Ο αέρας, ο οποίος εισπνέεται και εκπνέεται, γίνεται "εξαντλημένος", και πρέπει να αφαιρεθεί, αντικαθιστώντας το με ένα καινούριο οξυγόνο.
 • Ρυθμίστε τη θερμοκρασία, η παρακολούθηση της κατάστασης των ανθρώπων, επίσης, μπορεί να γίνεται μέσω εξαερισμού, ειδικά όταν πρέπει να το κάνετε επειγόντως.
 • Κάθε σόμπα λειτουργεί σε βάρος του οξυγόνου (το κάψιμο είναι οξείδωση), οπότε χρειάζεται εξαερισμό. Και με μια κατάλληλη συσκευή, μπορείτε να πάρετε περισσότερα οικονομία καυσίμου.
 • Και, τέλος, ξήρανση μετά, η οποία επηρεάζει άμεσα την ανθεκτικότητα της δομής, ειδικά τα ξύλινα μέρη της. Ο εξαερισμός μπορεί να είναι καλός την πρόληψη των μυκήτων και τη φθορά.

Ταυτόχρονα, ο εξαερισμός του μπάνιου είναι αρκετά πολύπλοκος και ποικίλος σε σχεδιασμό. Φυσικά, το ζήτημα μπορεί να περιοριστεί σε χρηματοοικονομικές επενδύσεις, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεστε έναν καλό ειδικό εξαερισμού που θα βρει την καλύτερη λύση σε κάθε περίπτωση. Θα εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού στο λουτρό.

Σύστημα εξαερισμού στη σάουνα: τι μπορεί να είναι;

Τα συστήματα εξαερισμού σε μπανιέρες χωρίζονται μερικές φορές σε διάφορες παραμέτρους:

 • αναγκασμένοι ή φυσικοί ·
 • την εξάτμιση, την τροφοδοσία ή την παροχή καυσαερίων.
 • τοπική ή γενική ανταλλαγή.

Εξηγούμε ότι η εφαρμογή είναι διαφορετική από τη φυσική παρουσία των οπαδών που αναγκάζουν τον αέρα να οδηγείται μέσα ή έξω από το τοπικό διαφορετική από τη γενική ανταλλαγή τοπικό χαρακτήρα τους, όπως μια καμινάδα πάνω από τη σόμπα - Τοπική εξαερισμού και αεραγωγών - μέρος της γενικής ανταλλαγής.

Όσο για προμήθεια, εξάτμιση, και συνδυασμούς αυτών, που δείχνουν πόσο πολύ αέρα κατευθύνεται: καυσαερίων οδηγεί τον αέρα προς τα έξω, με εκτόξευση αέρα - φρέσκα μέσα, και ο συνδυασμός τους δημιουργεί μια ισορροπημένη κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό.

Αυτοί είναι γενικοί όροι για κάθε εξαερισμό, αλλά στόχος μας είναι να εξετάσουμε ένα λουτρό που έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Συνιστούμε να περνάτε για να δείτε την εξάρτηση του αερισμού από τον τύπο του λουτρού (8 τύποι).

Χρήσιμο βίντεο

Κοιτάξτε το μικρό βίντεο, ως μία από τις επιλογές για την οργάνωση του εξαερισμού στο μπάνιο:

Φυσικός αερισμός στο λουτρό

Λειτουργεί με βάση τις αρχές της φυσικής, οι οποίες λένε ότι η θέρμανση καθιστά τον αέρα ευκολότερο και τον κάνει να ανεβαίνει. Και μια αύξηση στον όγκο του ψυχρού αέρα επιταχύνει την κίνηση του θερμού αέρα. Γνωρίζοντας αυτό το ακίνητο, δεν μπορείτε να βάλετε καθόλου συσκευές, αρκετές τρύπες εξαερισμού, η θέση των οποίων θα κάνει ένα από αυτά να τροφοδοτεί, και άλλα - εξάτμιση.

Και στο λουτρό υπάρχει μια σόμπα, και αυτό είναι μια πολύ ευνοϊκή περίσταση για την κατεύθυνση της κυκλοφορίας του αέρα. Εάν η είσοδος φυσικού αερισμού βρίσκεται κοντά στο δάπεδο δίπλα στον φυσητήρα, ο ίδιος ο φούρνος θα αντλήσει καθαρό αέρα χωρίς ανεμιστήρα. Επίσης, η βελτίωση της πρόσφυσης διευκολύνεται από την ανύψωση του τελικού δαπέδου ακριβώς πάνω από την τρύπα κάτω από τον κλίβανο.

Η οπή εξάτμισης είναι συνήθως στην πλευρά που βρίσκεται απέναντι από τον τοίχο με τη θύρα τροφοδοσίας, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη επιλογή.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Εάν βάζετε ανεμιστήρες στις ίδιες τρύπες, δεν μπορείτε να φοβάστε τον άνεμο και άλλες καιρικές συνθήκες, οι οποίες έχουν κακή επίδραση στην κυκλοφορία του αέρα στο μπάνιο.

Κατ 'αρχήν, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του φυσικού και του εξαναγκασμένου εξαερισμού στο ίδιο το κύκλωμα, είναι απλώς θέμα των τρυπών των ανεμιστήρων. Επειδή δεν μπορείτε να τα βάζετε οπουδήποτε, ενισχύοντας μόνο την κουκούλα ή μόνο την εισροή. Αλλά δημιουργώντας μια μεγάλη διαφορά μεταξύ εισροής και εκροής, αλλάζουμε την πίεση στο δωμάτιο. Αυτό εντοπίζεται εύκολα από τον τρόπο που η πόρτα χτυπάει. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ισορροπία μεταξύ της εκροής και της εισροής και ο αέρας κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρού πρέπει να κυκλοφορεί αργά χωρίς να προκαλέσει έλξη. Και όταν το βύθισμα είναι ξηρό, μόνο ένα όφελος.

Συσκευή εξαερισμού στο μπάνιο: αρχές λειτουργίας

λουτρό Εξαερισμός μπορεί να διαιρεθεί σε μια λειτουργία συνεχώς (στέγες, θεμέλια, τοίχος) και λειτουργεί περιοδικά κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρό και λειτουργία του κλιβάνου. Αυτό και το άλλο είναι μέρη ενός ενιαίου συστήματος εξαερισμού, το οποίο τοποθετείται ακόμη και κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Η αρχή του συστήματος εξαερισμού: η αντικατάσταση του αέρα εξαγωγής είναι φρέσκια. Στην πιο απλή περίπτωση, αυτή είναι μόνο δύο τρύπες, αλλά στην πράξη έχουν την αξία και την κατεύθυνση της ροής, έτσι ώστε ο αριθμός των ανοιγμάτων παροχής και της εξάτμισης μπορεί να αυξηθεί, και είναι εφοδιασμένοι με ρολά, το οποίο είναι τα μέσα ελέγχου της ροής, τους όγκους και τις ταχύτητες τους.

Ανεξάρτητα από τον τόπο, ο αέρας τροφοδοσίας γίνεται πάντοτε κάτω από την εξάτμιση. Μερικές φορές η ροή του αέρα παρέχεται μέσω των περσίδων στο κάτω μέρος της πόρτας στην ατμόλουτρο. Αλλά υπάρχει ένας κανόνας: από όπου ρέει ο αέρας, εκεί πρέπει και πρέπει να δοθεί. Αν πάρουμε από τις εγκαταστάσεις, δεν πρέπει να επιστρέψουμε στο δρόμο, αλλά και στις εγκαταστάσεις. Διαφορετικά, δεν θα λειτουργήσει.

Ο υπολογισμός της επιφάνειας των παραθύρων εξαερισμού είναι αρκετά απλός: πρέπει να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι κάθε κυβικό μέτρο όγκου χώρου απαιτεί παράθυρο με εμβαδόν 24 cm². Τα παράθυρα δεν βρίσκονται σε καμία περίπτωση απέναντι από το άλλο στο ίδιο ύψος.

 1. Όταν η σάουνα θερμαίνεται, οι εκρήξεις στο θεμέλιο είναι κλειστές, τα πτερύγια στο ατμόλουτρο ωθούνται.
 2. Κατά τη διάρκεια της αιώρησης, τα παράθυρα ανοίγουν ανάλογα με τις ανάγκες.
 3. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, το λουτρό αερίζεται πλήρως.

Για να σας βοηθήσουμε να ετοιμάσετε υλικό σχετικά με το πρόγραμμα εξαερισμού στο λουτρό (10+ διαφορετικά σχήματα).

Εξαερισμός στο βούτυρο στο μπάνιο

Όλο και πιο δημοφιλές στα ρωσικά λουτρά είναι ο εξαερισμός, όπως ένα βαστάκι, το οποίο κατονομάζεται μετά από τα συνθετικά σουηδικά λουτρά. Είναι εύκολο να γίνει, και η αποτελεσματικότητά του είναι υψηλή.

Η εισροή αέρα κάτω από τον κλίβανο πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός σωλήνα εξαερισμού από το δρόμο. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο ένα αποσβεστήρα, το οποίο θα το καλύπτει.

Για την εκροή αέρα τοποθετείται ένα κιβώτιο, το οποίο ξεκινά στα 20-30 εκατοστά από το δάπεδο και αφήνει στο δρόμο. Η θέση του κιβωτίου - διαγώνια από το φούρνο. Υλικό - από ανοξείδωτο χάλυβα. Το κουτί θα πρέπει επίσης να επικαλύπτει το 100%.

Λειτουργεί έτσι: αν εισέλθει κάποιος όγκος στο δωμάτιο, τότε η αντίστοιχη ένταση θα εκτοξευθεί από εκεί εάν υπάρχει έξοδος. Ο φούρνος λειτουργίας απορροφά ενεργά τον ψυχρό αέρα από τον αγωγό παροχής αέρα. Μέρος αυτού χρησιμοποιείται στην καύση (και φεύγει από την καμινάδα), και ένα μέρος ανεβαίνει, θέρμανση στο δρόμο από τη σόμπα. Ο υπερβολικός όγκος παράλληλα αρχίζει να φεύγει από το κουτί, ο οποίος παίρνει τον αέρα από το δάπεδο. Ως εκ τούτου, ο φρέσκος θερμασμένος αέρας βρίσκεται στη ζώνη αναπνοής και τα απόβλητα βρίσκονται στο κάτω μέρος και αφήνονται.

Βίντεο

Κοιτάξτε πώς εξηγείται και γίνεται το Bast σε αυτά τα βίντεο:

Ο εξαερισμός της προτομής είναι "ενεργοποιημένος" και "απενεργοποιημένος" χειριζόμενος τις βαλβίδες. Στην περίπτωση αυτή, Ο φούρνος θα πρέπει να λειτουργεί, επειδή η αντλία θερμότητας είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του αέρα. Εάν ο κλίβανος σβήσει, ο εξαερισμός του φιλέτου στο λουτρό δεν θα λειτουργήσει.

Η ιδανική χρήση του εξαερισμού επιτυγχάνεται στη σάουνα στη σάουνα, όπου είναι απαραίτητο να αλλάξετε τον αέρα 6-8 φορές την ώρα. Αλλά στο ρωσικό λουτρό οι συνθήκες είναι κάπως διαφορετικές και παρόλο που το βόδι μπορεί να τοποθετηθεί σε αυτό, υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση του.

Εξαερισμός του basta στο ρωσικό λουτρό

Το ρωσικό λουτρό δεν είναι πολύ υψηλή θερμοκρασία και άφθονο ατμό. Σε τέτοιες συνθήκες ο αερισμός του basta σε ένα ρωσικό λουτρό δεν πρέπει να "ενεργοποιείται" κατά τη διάρκεια της έκρηξης.

Αλλά μπορείτε να το εκτελέσετε με ασφάλεια από την αρχή, στο στάδιο της θέρμανσης του ατμού. Ο χρόνος θέρμανσης θα αυξηθεί, αλλά θα είναι ομοιόμορφος. Αν αφήσετε τα μάνδαλα ανοιχτά, το θηλυκό θα στεγνώσει και θα υπερθερμανθεί το ατμόλουτρο. Μπορείτε να προσπαθήσετε να "συμπεριλάβετε" το βίσκο στο τελευταίο στάδιο Ατμός - ο αέρας θα είναι ελαφρύς, ζεστός, μπορείτε να αναπνέετε ελεύθερα. Εξαιρετική ολοκλήρωση της έκρηξης.

Στο ρωσικό λουτρό του Bastu χρήσιμο για ξήρανση μετά τη διαδικασία - Με αυτό, αντιμετωπίζει τέλεια και δεν μυρίζει, δεν μούχλα με τέτοια ξήρανση δεν θα είναι πια.

Αερισμός στο πάτωμα στο μπάνιο

Το πάτωμα στο λουτρό χρειάζεται πλήρη ξήρανση μετά τις διαδικασίες. Η πρώτη προϋπόθεση για αυτό θα είναι η οργάνωση της σωστής απορροής, με μια κλίση που θα εκτρέψει το νερό στο αποχετευτικό δίκτυο. Φυσικά, υπάρχουν πολλές επιλογές για μια συσκευή δαπέδου.

Ανεμιστήρας δαπέδου στο μπάνιο: σχέδιο

Για τον ρίψιμο (υγρό) πάτωμα ο εξαερισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ως εκ τούτου, τα κενά μεταξύ των σανίδων, που φθάνουν πλάτος μέχρι 1 cm, απαιτούνται όχι μόνο για την αποστράγγιση του νερού, αλλά και για ξήρανση σανίδων. Και το άνοιγμα στο ίδρυμα θα βοηθήσει στην ανακάλυψη αυτή, την οποία θα συζητήσουμε παρακάτω.

Το ξηρό δάπεδο δεν παίρνει σχισμές μεταξύ των σανίδων, επειδή είναι τοποθετημένο από ένα σωρό φύλλων. Έτσι, η αρχή του αερισμού είναι κάπως διαφορετική. Για να στεγνώσει είναι απαραίτητο από ψηλά μέσω του αερισμού του βόλεϊ (αυτό σημαίνει το άνοιγμα όλων των παραθύρων και των θυρών) και εκείνο το σύστημα που παρέχεται σε ένα λουτρό, για παράδειγμα, αναγκασμένος εξαναγκασμένος αέρας.

Χρήσιμο βίντεο

Κοιτάξτε ποια μπορεί να είναι η υγρασία στο ξηρό δάπεδο, ακόμη και αν καλύπτεται με βερνίκι γιοτ:

Στον αγωγό εξαερισμού στο πλύσιμο θα συζητηθεί παρακάτω, αλλά επηρεάζει επίσης τον αερισμό του δαπέδου.

Και το πάτωμα είναι καλά καπνισμένο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του κλιβάνου, εάν (όπως ήδη αναφέρθηκε), αυξήσει το επίπεδό του πάνω από τον φυσητήρα, και στο ίδιο το δάπεδο αφήνουν μικρά κενά μεταξύ των σανίδων.

Εξαερισμός της θεμελίωσης του λουτρού

Στην πραγματικότητα, όλα ξεκινούν από αυτό, επειδή είναι τοποθετημένα κατά την τοποθέτηση του θεμελίου. Να αναλάβει αυτό το κόψιμο σωλήνων αμιαντοτσιμέντου, γεμάτο με άμμο, και ως τέτοιες που μεταξύ του οπλισμού είναι προσαρτημένο ανάμεσα στις δεσμευτικές συρμάτινες βέργες σε ύψος 5 έως 12 cm πάνω από το έδαφος. Μετά την απογύμνωση, η άμμος αφαιρείται.

Συνολικά, μπορεί να υπάρχουν δύο τέτοια ανοίγματα στις αντίθετες πλευρές του καπακιού. Ωστόσο, στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες, στους οποίους στο τέλος εξαρτώνται ο αριθμός των οπών και η διάμετρος τους. Με την ευκαιρία, η συνήθης διάμετρος είναι 11 cm.

Χρήσιμο βίντεο

Κοιτάξτε τι μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη αερισμού για τον αερισμό δαπέδου και θεμελίωσης:

Πριν από τον σχεδιασμό του εξαερισμού λάβετε υπόψη:

 • Απόσταση του λουτρού από τη λίμνη.
 • (στο λόφο ή στα πεδινά).
 • που περιβάλλεται από άλλα κτίρια από όλες τις πλευρές.
 • ανεμογεννήτρια αυτού του ιστότοπου.
 • περιοχή του λουτρού.

Είναι σαφές ότι αν το λουτρό στα πεδινά ή γύρω από τις στερεές κατασκευές, θα πρέπει να κάνετε περισσότερες τρύπες και ακόμη και από όλες τις πλευρές. Επίσης, μπορείτε να αυξήσετε τη διάμετρο, αλλά τοποθετήστε τις περσίδες σχάρας ή τον αποσβεστήρα.

Οι οπές που παρέχονται με βύσματα συνήθως παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια των διαδικασιών, αλλά ανοίγουν για να στεγνώσουν.

Εξαερισμός διαφορετικών δωματίων στο μπάνιο:

Λόγω των διαφορών στις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας του καθενός από τους χώρους του μπάνιου, ο εξαερισμός σε αυτά οργανώνεται με διάφορους τρόπους.

πλυντήριο αυτοκινήτων

Το δωμάτιο πλύσης είναι το πιο υγρό, επομένως συνιστάται να το εξοπλίσετε με έναν αεραγωγό, ο οποίος βρίσκεται σε μια γωνία κάτω από το πάτωμα. Αυτός είναι ένας σωλήνας αμιαντοτσιμέντου, ο οποίος στη συνέχεια αφαιρείται στην οροφή και παρέχεται με έναν εκτροπέα στην κορυφή. Ο εξαερισμός στον νεροχύτη συμβαίνει λόγω της διαφοράς πίεσης μεταξύ του δωματίου και του άκρου του σωλήνα πάνω από την οροφή, ο αέρας τείνει προς τα έξω, φέρει μαζί του και την υπερβολική υγρασία.

Ο λόγος για να το πάρετε στην οροφή είναι απλός: εάν ο υγρός αέρας εκτοξευθεί αμέσως στο δρόμο, τότε ο τοίχος όπου βρίσκεται αυτή η τρύπα θα επιδεινωθεί γρήγορα από έξω.

ατμόλουτρο

πατάρι

Ο αερισμός του αττικού είναι ένα ιδιαίτερο τραγούδι. Αυτό γίνεται κατά την εγκατάσταση της οροφής.

1- επικαλύψεις 2 σκελετοί 3 στέγες στέγης

Οι οπές εισόδου κατασκευάζονται κάτω από το θόλο της οροφής (μεταξύ του κιβωτίου της οροφής και του άνω μέρους του τοίχου, όπου οι δοκοί κλίνουν στο Mauerplat), και οι εξάτμιση βρίσκονται στην κορυφογραμμή. Οι οπές πρέπει επίσης να βρίσκονται στα αετώματα, αλλά είναι μικρές και πολύ μεγάλες.

Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο λόγος μεταξύ της περιοχής τροφοδοσίας και των ανοιγμάτων εξαγωγής στη μία πλευρά και της συνολικής επιφάνειας της σοφίτας. Βέλτιστο, ότι το πρώτο έκανε 1/500 από το δεύτερο. Ο λόγος μεταξύ της περιοχής τροφοδοσίας και της εξάτμισης δεν είναι 50 έως 50, η εξάτμιση πρέπει να είναι κατά 10-15% μεγαλύτερη σε σχέση με την παροχή.

Αυτό το σύστημα είναι κατάλληλο για τα λουτρά στα οποία η σοφίτα είναι κρύα. Υπάρχουν επίσης μπάνια με σοφίτες. Εκεί, ο εξαερισμός γίνεται επίσης σε μια εποχή που η οροφή είναι ακόμα ανοικτή από τη σοφίτα.

Για τον αερισμό του χώρου κάτω από την οροφή (μεταξύ του υλικού κατασκευής στέγης και της μεμβράνης) μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικός ή εξαναγκασμένος εξαερισμός. Αλλά για τη λειτουργία και των δύο, αερισμού και προβολείς είναι απαραίτητα.

Οι αεριστήρες εγκαθίστανται είτε στην περιοχή της κλίσης της στέγης είτε στην κορυφογραμμή (αυτές είναι οι πιο αποτελεσματικές). Χρησιμεύουν για το σχέδιο. Και οι προβολείς είναι υπεύθυνοι για τη ροή του αέρα. Πρόκειται για πάνελ τοίχου για την στέγαση των προεξοχών της οροφής, μερικές από τις οποίες πρέπει να είναι διάτρητες. Ο λόγος της περιοχής των ανοιγμάτων εξαερισμού και της αεριζόμενος περιοχής είναι ο ίδιος με αυτόν που αναφέρθηκε παραπάνω 1/500.

Οι ανεμιστήρες για χώρο κάτω από την οροφή χρησιμοποιούνται για τροφοδοσία. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην καλωδίωση, έτσι ώστε να μην προκαλέσει πυρκαγιά.

λουτρά στο υπόγειο ή υπόγειο του σπιτιού

Μερικοί από τους ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών δίνουν υπόγειο ή υπόγειο στο μπάνιο. Αυτή η διάταξη ζεστού και υγρού χώρου κάνει ιδιαίτερες απαιτήσεις στον εξαερισμό, στον οποίο στηρίζεται τώρα η ανθεκτικότητα ολόκληρου του σπιτιού.

Σημειώστε ότι η ανακατασκευή των πρώην οικιστικών ή επαγγελματικών χώρων περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό του εξαερισμού. Γενικά, είναι πιο δαπανηρή από ένα λουτρό που ενσωματώνεται στο έργο μιας υπό κατασκευή κατοικίας.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, χρειάζεστε Μην ξεχνάτε το κενό εξαερισμού ανάμεσα στους τοίχους και τη μόνωση. Αυτό θα προστατεύσει από ζημιές στη μόνωση του συμπυκνώματος. Αλλά και η υγρασία στον διάδρομο αέρα πρέπει να πάει κάπου. Επομένως, για τα μπάνια υπόγειου και υπόγειου, συνιστάται επαγγελματικός αερισμός εισόδου και εξάτμισης, και είναι καλύτερο όχι φυσικό, αλλά αναγκασμένο. Το ένα και το άλλο συνοδεύεται από την εγκατάσταση ενός εκτροπέα σόλας.

Η θέση του εξαερισμού στο υπόγειο εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του έργου και δεν θα αναφέρεται εδώ. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση ειδικού ξηραντικού.

Μια καλή επιλογή είναι η επιλογή του εξαερισμού για την προτομή - δεν είναι τόσο ακριβό, αλλά πολύ αποτελεσματικό. Η συσκευή αναφέρθηκε παραπάνω στη συσκευή.

ντους

Αν υπάρχει ένα ντους ή ντους θα πρέπει να ανοίξει το επόμενο σετ με βεντιλατέρ, το οποίο θα επιταχύνει τη διαδικασία ξήρανσης.

Αν υποθέσουμε ότι η τροφοδοσία αέρα παρέχεται από τις ήδη διαθέσιμες εισόδους αέρα που βρίσκονται στο δωμάτιο πλύσης και σε άλλους χώρους, τότε είναι δυνατόν να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα μόνο στην οπή εξάτμισης, η οποία βρίσκεται κοντά στο ντους. (Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και αν έχετε μπάνιο στο λουτρό.)

dressing room

Το δωμάτιο ντυσίματος πάσχει από συμπύκνωση λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ αυτού και των θερμών δωματίων του λουτρού. Ως εκ τούτου, Ο εξαερισμός σε αυτό είναι απαραίτητος όπως και παντού στο λουτρό. Ένα καθαριστικό βρίσκεται κάτω, το άλλο είναι πάνω. Ο κατώτερος είναι υπεύθυνος για τη ροή του αέρα, ο ανώτερος για την εκροή του. Η τοποθέτηση του εξαναγκασμένου εξαερισμού δεν απαγορεύεται. Επιπλέον, μπορείτε να αερίσετε ένα γκαρνταρόμπα με μια πόρτα και (εάν υπάρχει) ένα παράθυρο.

***
Όπως μπορείτε να δείτε, η σημασία του αερισμού στο λουτρό είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί. Αυτό αποτελεί μέρος της συσκευής λουτρών, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άνεση και την ανάπαυση και την αντοχή του κτιρίου. Επομένως, αξίζει να προσεγγίσετε προσεκτικά τις λεπτομέρειες και να διαβάσετε λεπτομερέστερα υλικά που περιγράφουν τη συσκευή αερισμού στο λουτρό. Σας συμβουλεύουμε να κοιτάξετε στο σχετικό τμήμα της ιστοσελίδας μας. Συμβουλές για μια κουκούλα για μπάνιο και πώς να κάνετε αερισμό από τον εαυτό σας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες.