Εξαερισμός στο λουτρό: μια επισκόπηση των παραδοσιακών κυκλωμάτων και αποχρώσεων της συσκευής

Το υπόβαθρο της θερμοκρασίας και το υψηλό επίπεδο υγρασίας στο λουτρό - ευνοϊκές συνθήκες για τη διασπορά όλων των ειδών επιβλαβών μικροοργανισμών. Μεταξύ αυτών, τα βακτηρίδια, οι ιοί, τα καλούπια, καταστρέφουν τους λάτρεις του ξύλου και του πνευμονικού συστήματος των διαδικασιών λουτρού. Ο κατάλληλος εξαερισμός στο μπάνιο θα εξοικονομήσει από τα αρνητικά που αναφέρονται. Ωστόσο, για την αποτελεσματική λειτουργία του είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της συσκευής. Δεν είναι έτσι;

Προτείνουμε να γνωρίσετε τις επαληθευμένες πληροφορίες, εξηγώντας τους κανόνες οργάνωσης των συστημάτων εξαερισμού, που προορίζονται για την ξήρανση των υγρών χώρων. Η χρήση αξιόπιστων πληροφοριών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση ενός άψογου έργου εξαερισμού, το οποίο ανταποκρίνεται άριστα στις ευθύνες. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται για εξέταση βασίζονται σε κτιριακές προδιαγραφές και στην πρακτική εμπειρία κατασκευαστών.

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους κατασκευής συστημάτων εξαερισμού που προορίζονται για την αφαίρεση αιωρούμενων υδάτων στον αέρα, για την ξήρανση των διακοσμητικών στοιχείων και των φέροντων δομών. Αναφέρονται τα υλικά και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη διαρρύθμισή τους. Η αποτελεσματική συνδρομή στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου θέματος θα έχει φωτογραφικές εφαρμογές και βίντεο-οδηγούς.

Ειδικότητα των συστημάτων εξαερισμού για μπάνιο

Η σάουνα χρειάζεται τακτική ανανέωση αέρα. Αυτή είναι μια απαίτηση ασφάλειας για τους ανθρώπους που κάνουν διαδικασίες μπάνιου. Επίσης, ο κατάλληλος αερισμός σας επιτρέπει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής έως 50 ετών ή περισσότερο. Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού επιλέγεται ξεχωριστά και εξαρτάται από την τοποθεσία, τις διαστάσεις της δομής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή.

Συστήματα εξαερισμού για το λουτρό

Όλα τα υπάρχοντα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε φυσικά, αναγκαστικά και σε συνδυασμό. Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός συμβαίνει λόγω της αυθαίρετης πρόσληψης του υπαίθριου αέρα, της ανάμειξής του στο δωμάτιο και της μετατόπισης των αποβλήτων μέσω των οπών με φυσικό τρόπο.

Δεύτερον, μια πρόσθετη συσκευή, ένας ανεμιστήρας, είναι ενεργοποιημένη. Τις περισσότερες φορές τοποθετείται στην κουκούλα, αλλά μπορείτε και στην εισροή. Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιεί σε κάθε δωμάτιο μπάνιο. Στην τρίτη - μια συμβίωση των πρώτων και δεύτερων επιλογών.

Μεταξύ των συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούνται στα λουτρά, το πιο δημοφιλές είναι το basta. Αυτό σημαίνει τη συσκευή της τρύπας εισροής με μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, η οποία βρίσκεται πίσω / κάτω από τον κλίβανο. Επιπλέον, ο κλίβανος μπορεί να έχει εξαεριστήρες ελεγχόμενους από βαλβίδα ή βαλβίδα. Μέσα από αυτά έρχεται ο αέρας από το υπόγειο, διεισδύοντας από το δρόμο μέσω των καθαρισμών στο ίδρυμα.

Το άνω άνοιγμα αυτού του κουτιού κλείνει μέχρι τον απαιτούμενο χρόνο. Μόλις χρειαστεί να στεγνώσετε το δωμάτιο, ανοίξτε αμέσως 2 βαλβίδες εξαγωγής.

Ένα τέτοιο φαινομενικά ιδανικό σχήμα δεν λειτουργεί πάντοτε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια εξαναγκασμένη έκδοση εξαερισμού. Εάν ο ανεμιστήρας εξάτμισης προστεθεί σε αυτό το κύκλωμα στο κάτω μέρος στην είσοδο του κιβωτίου εξαέρωσης, τότε θα ληφθεί το σύστημα εξάτμισης. Κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στη θύρα τροφοδοσίας πίσω / πάνω από το φούρνο, έχουμε ένα σχέδιο εξαερισμού για το ατμόλουτρο.

Ένα άλλο καθεστώς που χρησιμοποιήθηκε στην λουτρά, όταν η εισροή γίνεται μέσω αεραγωγών στο δάπεδο, κάτω από το φούρνο, και την απομάκρυνση - μέσω του ανώτερου και του κατώτερου ανοίγματος ορίζονται εκεί με μια διέξοδο.

Έξω από αυτά τα ανοίγματα συνδέονται με έναν κοινό αεραγωγό που ανεβαίνει σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Το ύψος της κατώτερης βαλβίδας εξαγωγής είναι περίπου 50-60 cm από το δάπεδο και το ανώτερο - 30-40 από την οροφή.

Το σχήμα εξαερισμού, στο οποίο ένα κανάλι χρησιμοποιείται για εισροή και ένα για την αφαίρεση των αέριων μαζών, χρησιμοποιείται επίσης σε λουτρά. Και αυτές οι 2 τρύπες βρίσκονται στο ίδιο ύψος από το πάτωμα. Ο πρώτος πίσω από τη σόμπα, και ο δεύτερος στον απέναντι τοίχο. Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εδώ έναν ανεμιστήρα εξαγωγής έτσι ώστε να λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού.

Η πιο ατυχής επιλογή, όταν η εισροή και η εξάτμιση είναι τοποθετημένα σε έναν τοίχο, ακριβώς απέναντι από τον κλίβανο. Δυστυχώς, μια τέτοια εικόνα δεν είναι επίσης ασυνήθιστη, όταν άλλα σχήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Με αυτό το σχέδιο, ο καθαρός αέρας, που εισέρχεται στο δωμάτιο, ψάχνει για έναν τρόπο στο φούρνο, παρεμπιπτόντως σκοντάφτοντας στα πόδια εκείνων που ανεβαίνουν. Στη συνέχεια, είναι στη σωστή θέση και θερμαίνεται, ανυψώνεται, αναμιγνύεται με τον ατμό και πετάει έξω στην τρύπα που βρίσκεται 20-30 cm από την οροφή. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί πλήρως, αφού έχει κορεστεί με τον απαραίτητο βαθμό με το διοξείδιο του άνθρακα.

Κατασκευαστικά στοιχεία του συστήματος

Στο λουτρό, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των ανθρώπων και για την εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών λειτουργίας για τα υλικά των χώρων. Η ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε τεράστια χρήματα για την υλοποίηση έργων που κανείς δεν χρειάζεται.

Ο ποιοτικός αερισμός που εφαρμόζεται στο λουτρό περιλαμβάνει τον αερισμό και την ξήρανση:

 • όλες τις εγκαταστάσεις.
 • κατασκευές τοίχων.
 • Ξήρανση δαπέδων.
 • Εξαερισμός του σοφίτα και του χώρου κάτω από την οροφή.

Καθώς οι οπές εξαερισμού στη σοφίτα παράγουν ειδικά παράθυρα, πλαϊνές ταπετσαρίες ή αεριστήρες - όλα εξαρτώνται από τον τύπο της οροφής και των υλικών. Εάν υπάρχει μια υπερθέρμανση, τότε βάζουν μια ελεγχόμενη σχάρα για να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός μεταξύ του θερμαντήρα και των άλλων στρωμάτων της οροφής. Χρησιμοποιείται επίσης για τον αερισμό δομών τοίχου έτσι ώστε να μην σχηματίζεται συμπύκνωση στο πάχος των στρωμάτων.

Για να στεγνώσετε τα δάπεδα, χρησιμοποιήστε αερισμό βόλλεϋ ή εξοπλίστε το αεριζόμενο δάπεδο. Η επιλογή αυτή πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Για να γίνει αυτό, εκτελέστε το τραχύ δάπεδο, χύνοντας προσεκτικά το σκυρόδεμα κάτω από την πλαγιά, και το φινίρισμα είναι κατασκευασμένο από σανίδες από σκληρό ξύλο, αφήνοντας μικρά κενά μεταξύ τους. Ένας τέτοιος πάτος παρέχει μια γρήγορη απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας.

 • ατμόλουτρο;
 • πλύσιμο;
 • γκαρνταρόμπα / χώρος ανάπαυσης;
 • άλλα δωμάτια.

Για να οργανωθεί ο κατάλληλος αερισμός, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το βέλτιστο σχέδιο, κατάλληλο για τις απαιτήσεις και τις συνθήκες ενός συγκεκριμένου λουτρού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο νωπός αέρας πρέπει να ρέει σε όλα τα δωμάτια και να αφαιρείται από όλους.

Οι έμπειροι πλοίαρχοι δεν συστήνουν να εγκαθίστανται σύνθετα συστήματα αεραγωγών, προτιμώντας να σταματήσουν στην απλούστερη λύση, κατάλληλα για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κανόνας λειτουργεί εδώ - το απλούστερο, τόσο το καλύτερο. Ναι, και για την τιμή μιας απλής επιλογής θα κοστίσει αρκετές φορές φθηνότερα.

Η εξάρτηση του αερισμού από το υλικό των τοίχων του λουτρού

Το σύστημα αερισμού για λουτρό εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του ίδιου του δωματίου και το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε. Μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό κτίριο ή πολλά δωμάτια σε ένα μακρόστενο σπίτι. Η πρώτη επιλογή είναι προτιμότερη - εδώ είναι βολικό να σχεδιάσετε και να οργανώσετε το σύστημα αερισμού, επιλέγοντας τον πιο οικονομικό τρόπο.

Εάν το λουτρό γειτνιάζει με τους χώρους διαβίωσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγνώσει για να προστατεύσει τους τοίχους του σπιτιού από τη φθορά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο θα είναι υψηλή, έτσι ώστε οι γειτονικοί τοίχοι πρέπει να είναι επιπρόσθετα ανθεκτικοί στη θερμότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εξαερισμού θα αναγκαστεί μόνο. Πρέπει κατ 'ανάγκη να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια των τοίχων και των φερόντων δομών ενός κτιρίου κατοικιών. Το σύστημα εξαερισμού ενός τέτοιου λουτρού θα αποτελεί μέρος ολόκληρου του οικιακού συστήματος. Ventkanaly ίδια μπορεί να συνδεθεί με obschedomovymi ή ξεχωριστά πηγαίνετε στην οροφή ή μέσω του τείχους στο δρόμο.

Ανάλογα με τον τύπο του υλικού λουτρά είναι:

 • από τούβλα.
 • κούτσουρα.
 • από μπλοκ αερίου.
 • ξυλεία ·
 • ξύλινο πλαίσιο με μόνωση.

Σε τούβλα και πλαίσια λουτρών, οι αεραγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους, οδηγώντας τους στην οροφή ή υψηλότερα. Για τον αγωγό εισροής εισόδου, χρησιμοποιήστε μια βαλβίδα εξαερισμού ή χτύπημα στο θεμέλιο. Φροντίστε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής για να αφαιρέσετε καλύτερα τον αέρα εξαγωγής.

Λουτρά από μονάδες αερίου λόγω των ιδιοτήτων του υλικού τοίχου είναι εξοπλισμένα με γαλβανισμένους αεραγωγούς, αγοράζοντας έτοιμους σωλήνες. Μερικές φορές τακτοποιούν ένα εξαερισμό από γαλβανισμένα φύλλα, δίνοντάς τους το κατάλληλο σχήμα και σφραγισμένα με ασφάλεια όλες τις αρθρώσεις. Οι αγωγοί πρέπει να περάσουν από τον τοίχο.

Εάν τα κούτσουρα χρησιμοποιούνται ως υλικό, ο φυσικός εξαερισμός είναι δυνατός λόγω των χαρακτηριστικών του δέντρου και της τεχνολογίας της δομής. Όταν το δέντρο αναπνέει, διαθέτει τα απαραίτητα διάκενα μεταξύ των κορμών παρέχονται παράθυρα σε όλα τα δωμάτια λουτρά, διατεταγμένα κάθαρση από το δάπεδο έως το κάτω άκρο της πόρτας 2-3 cm, κατασκευή πρόσθετων καναλιών αερισμού μπορεί να μην είναι αναγκαία.

Αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη αναλογία μεταξύ εισερχόμενου αέρα και εξόδου ατμού. Για να αποφύγετε τα ρεύματα και να μην πνίξετε ολόκληρο το δρόμο, συχνά προτιμάτε να ζεστάνετε το ξύλινο λουτρό, οργανώνοντας μέσα τις οπές με βαλβίδες για να αφαιρέσετε / εισάγετε αέρα.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού της συσκευής

Ένας μεγάλος ρόλος στην επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού παίζεται από το υλικό του μπάνιου, τη θέση του, ανεξάρτητα από το αν είναι αποσπασμένο ή όχι. Όλα αυτά βοηθούν στη σωστή απόφαση στη συσκευή ενός εντατικού συστήματος.

Μια από τις αποτελεσματικές μεθόδους εξαερισμού είναι ο εξαερισμός βόλλεϋ - όταν χρειάζεστε γρήγορα όλους να αερίσετε, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρχουν παράθυρα.

Κατά τον αερισμό των λουτρών λαμβάνουν μέρος:

 • παράθυρα?
 • πτώση στο ίδρυμα?
 • ειδικές οπές στον τοίχο / οροφή.
 • πόρτες και διάκενα κάτω από αυτά.

Η απόφαση να εγκαταστήσετε ένα παράθυρο στο ατμόλουτρο είναι πολύ καλή, ένα άλλο πράγμα είναι ότι δεν είναι πάντα εφικτό να το υλοποιήσετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μια άλλη παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού των χώρων.

Ο αέρας στο ίδρυμα επίσης δεν χρησιμοποιείται συχνά. Ειδικά αν κάτω από τη θερμάδα ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να επιλέξει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, το θεμέλιο του οποίου δεν είναι εξοπλισμένο με ειδικές τρύπες. Εδώ, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός θα έρθει στη διάσωση με μια προσεκτικά επιλεγμένη διάταξη των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ανεξάρτητα από το πόσο κάποιος θέλει να προστατεύσει το δωμάτιο από τη διαρροή ατμού, καλύπτοντας προσεκτικά με υλικά που δεν μοιάζουν με ατμούς και εφαρμόζοντας στενά τις πόρτες, δεν αξίζει να το κάνετε αυτό. Κάτω από την πόρτα στο ατμόλουτρο, θα πρέπει πάντα να αφήσετε ένα κενό 2-3 cm και τίποτα άλλο.

Για τη ροή αέρα είναι επιθυμητό να γίνονται οπές στο κάτω μέρος του δωματίου, επικοινωνώντας με το δρόμο. Μετά από όλα, το δωμάτιο χρειάζεται καθαρό και καθαρό αέρα, ειδικά αν το λουτρό βρίσκεται έξω από την πόλη κοντά στο κωνοφόρο ή φυλλοβόλο δάσος.

Οι οπές που προορίζονται για την απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής βρίσκονται στο άνω μέρος των τοιχωμάτων απέναντι από τα τοιχώματα με τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Και το ύψος τους εξαρτάται από το επιλεγμένο σχέδιο εξαερισμού και ξεκινά από 80 cm από το επίπεδο του δαπέδου και περισσότερο. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαγωγής στην οροφή με το ventcap στην οροφή.

Εξαρτήματα εξαερισμού

Για να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες στο ατμόλουτρο, τα λουτρά και σε όλους τους επιπρόσθετους χώρους, είναι απαραίτητο να κανονίσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει άνεση. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για τη συσκευή αερισμού έχουν ως εξής:

 • βαλβίδα εξαερισμού.
 • βαλβίδα πύλης;
 • σχάρα;
 • κουνουπιέρα / προστατευτικό?
 • κουτί εξαερισμού.
 • αεραγωγός γαλβανισμένος ή κυματοειδής?
 • ανεμιστήρας;
 • υγρόμετρο, θερμόμετρο.
 • μεταλλική κόλλα, σφιγκτήρα, αφρός συναρμολόγησης, σφραγιστικό, συνδετήρες και άλλα αναλώσιμα για την εγκατάσταση και το σχεδιασμό οπών εισόδου και εξόδου.

Βαλβίδες εξαερισμού για τον εξαερισμό στο λουτρό που τοποθετείται στα ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και υλικά. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε μια βαλβίδα, ιδανική για το χρώμα.

Κλείσματα βρίσκονται επίσης σε διάφορα σχέδια. Χρειάζονται για να ανοίξουν / κλείσουν τρύπες εάν είναι απαραίτητο. Συχνά οι βιοτέχνες κατασκευάζουν αυτοτελή κατασκευή, η οποία δεν αντιμετωπίζει τη λειτουργία απομάκρυνσης / εισροής αέριων μαζών από τις εγκαταστάσεις.

Πλέγματα και πλέγματα είναι απαραίτητα για την προστασία της τρύπας εξαερισμού από την είσοδο στο εσωτερικό τρωκτικών, νυχτερινών πεταλούδων, κουνούπι και άλλων ζωντανών πλασμάτων. Τα σχάρες επιλέγονται από ξύλο, ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό, και το πλέγμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από μέταλλο.

Ο αγωγός εξαερισμού εγκαθίσταται σε έναν τοίχο εξειδικευμένης χρήσης ή, εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, απλώνεται, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται πορώδες σκυρόδεμα ως υλικό τοιχώματος. Το κουτί μπορεί να κατασκευαστεί από αυτοσχέδια υλικά ή να χρησιμοποιηθεί ένας αυλακωτός ή γαλβανισμένος σωλήνας ως αεραγωγός. Τα πλαστικά ανάλογα για το ατμόλουτρο δεν λειτουργούν - πρέπει να εξετάσετε τη θερμοκρασία στην οποία θερμαίνεται ο χώρος.

Ο ανεμιστήρας στο λουτρό χρησιμοποιείται τόσο για την εισροή όσο και για την εξάτμιση. Θεωρείται βέλτιστο να χρησιμοποιείται μόνο σε μια κατεύθυνση - για εισροή ή αφαίρεση των αέριων μαζών. Πρέπει να αγοράσετε μια ανθεκτική στη θερμότητα συσκευή, ειδικά σχεδιασμένη για μπάνια και σάουνες με IP 44 και άνω. Μην ξεχάσετε τις ιδιαιτερότητες του δωματίου - υπάρχει πολύ ατμός και υψηλή θερμοκρασία.

Τα αναλώσιμα χρησιμοποιούνται για τοποθέτηση για τη στερέωση αεραγωγών, για την τοποθέτηση αγωγών αερισμού και την εγκατάσταση βαλβίδων, ανεμιστήρων. Για την αποτελεσματική χρήση του συστήματος εξαερισμού απαιτείται υγρόμετρο και θερμόμετρο.

Εάν υπάρχει μηχανικός αερισμός με τη χρήση της τεχνολογίας κλιματισμού, υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας και έλεγχος στάθμης υγρασίας. Με βάση πραγματικούς δείκτες συσκευών, το σύστημα εκκινεί τον ανεμιστήρα εξαγωγής ή ανοίγει τη βαλβίδα παροχής.

Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός εξασφαλίζει μια άνετη διαμονή σε όλους τους χώρους του λουτρού, που δεν επισκιάζεται από οσμές και σταγόνες νερού, ρέει κάτω από τους τοίχους και πέφτει πάνω από το κολάρο από την οροφή.

Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση για μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η έγκαιρη και πλήρης ξήρανση μετά τη χρήση. Είναι από την εφαρμογή αυτού του στοιχείου που εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα διαρκέσει το λουτρό και αν η αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων θα απαιτηθεί για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αποτελεσματικά σχέδια για την οργάνωση του εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού στο νέο μπάνιο:

Σε ξεχωριστό λουτρό, πραγματοποιείται ο εξαερισμός όλων των εσωτερικών χώρων και μια σοφίτα. Επίσης στο ίδρυμα υπάρχουν μερικοί αέριοι, και για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα μεταξύ της θέρμανσης και του χώρου ανάπαυσης χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας - όλα αυτά φαίνονται στο βίντεο:

Η έλλειψη αεραγωγών στο λουτρό μπορεί να μετατραπεί σε δαπανηρά προβλήματα:

Για την ορθολογική και μακροχρόνια χρήση του λουτρού, είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε την καταλληλότερη επιλογή, κατάλληλη για συγκεκριμένες συνθήκες, ικανή να παρέχει καθαρό αέρα και απομάκρυνση του απαιτούμενου όγκου. Εάν σε ένα μη λουτρό εργασίας είναι ξηρό, αλλά σε θερμό άνετα και τίποτα δεν στάζει στο κεφάλι, τότε το έργο του εξαερισμού διαχειρίζεται πολύ καλά.

Εξαερισμός στο ατμόλουτρο με τα χέρια σας

Εσωτερικά, ένα άτομο απορροφά οξυγόνο, εκπνέοντας διοξείδιο του άνθρακα. Όπως όλα τα συνηθισμένα, αλλά αν ένα τέτοιο δωμάτιο σημαίνει μια θερμά, όπου ο ζεστός ατμός είναι συνεχώς διογκωμένος, τότε δεν υπάρχει πουθενά να πάρει καθαρό αέρα. Σε ένα τέτοιο δωμάτιο είναι αδύνατο να μην ξεκουραστεί, αλλά ακόμη και να είναι. Μετά από όλα, το σώμα χαλαρώνει σταδιακά, η ποσότητα του οξυγόνου, με τη σειρά του, μειώνεται, και από τη στιγμή που δεν υπάρχει τίποτα να αναπνεύσει, ένα άτομο δεν μπορεί απλά να φτάσει στην πόρτα.

Εξαερισμός στο ατμόλουτρο με τα χέρια σας

Σύμφωνα με τα πρότυπα ασφαλείας, η αντικατάσταση του αέρα σε ατμόλουτρο πρέπει να γίνεται πολλές φορές την ημέρα, έτσι ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί να μπορούν να ξεκουραστούν και να καθαριστούν. Διαφορετικά, ένα άτομο δεν θα είναι σε θέση να ανακτήσει τη δύναμή του και θα επιστρέψει στο σπίτι κουρασμένο, με ημικρανία και πείνα με οξυγόνο. Γι 'αυτό το λουτρό πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τον κατάλληλο εξαερισμό, γιατί τι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το μικροκλίμα; Ούτε τα βότανα ούτε τα διάφορα αρώματα θα είναι σε θέση να προσθέσουν ένα ζευγάρι "χρησιμότητας" εάν δεν υπάρχει κυκλοφορία αέρα.

Έτσι, σήμερα θα μιλήσουμε για το πώς παρέχεται αερισμός στο ατμόλουτρο με τα χέρια μας.

Περιεχόμενα των οδηγιών βήμα προς βήμα:

Βασικές αρχές

Ο ανεπαρκώς εξοπλισμένος αερισμός μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες συνέπειες.

 1. Ακόμη και με καλό εξαερισμό, το δέντρο εκτίθεται σε τεράστια φορτία, επομένως εξυπηρετεί συχνά όχι περισσότερο από είκοσι χρόνια. Χωρίς καθαρό αέρα, η περίοδος λειτουργίας μειώνεται πολλές φορές.
 2. Αν δεν αφαιρέσετε το διοξείδιο του άνθρακα από το ατμόλουτρο, τότε η χρήση του θα προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά καλό. Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, υπάρχουν συσσωρευμένα προϊόντα καύσης, μύκητες και μούχλα - αυτός είναι επίσης ένας σταθερός "καλεσμένος" οποιουδήποτε δωματίου με ανεπαρκή αερισμό.
 3. Εάν το ατμόλουτρο δεν αερίζεται, σύντομα θα γεμίσει με τη μυρωδιά σάπια ξύλου και στάσιμο αέρα.

Μια άλλη σημαντική λειτουργία της κυκλοφορίας του αέρα είναι η ανταλλαγή θερμότητας. Το γεγονός είναι ότι ο αέρας με υψηλή υγρασία προκαλεί κακή θερμότητα και συνεπώς η σόμπα θερμαίνει μόνο τον χώρο γύρω από τον εαυτό της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η είσοδος εξαερισμού βρίσκεται συνήθως πίσω από τη σόμπα, σχεδόν πάνω από το ίδιο το δάπεδο. Αυτό συμβάλλει στο γεγονός ότι ήδη θερμαινόμενος αέρας εξαπλώνεται κατά μήκος του ατμού. Εάν η είσοδος αερισμού βρίσκεται αλλού, θα παρέχει ψυχρό αέρα μέσα στο δωμάτιο, παραβιάζοντας έτσι την ανταλλαγή θερμότητας.

Η έξοδος πρέπει να εγκατασταθεί στην αντίθετη πλευρά της εισόδου.

Δώστε προσοχή! Συχνά αντιμετώπισε ένα κοινό λάθος: η είσοδος και η έξοδος τοποθετούνται σε ένα ενιαίο επίπεδο. Αυτό δημιουργεί έναν κλειστό βρόχο που πρακτικά δεν επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος του δωματίου. Ως αποτέλεσμα, το κάτω μέρος θα είναι πολύ κρύο, και κάτω από το ανώτατο όριο - πολύ ζεστό.

Με τη διάταξη ενός λουτρού, είναι σημαντικό όχι μόνο να επιλέξετε το σωστό σύστημα αερισμού. Μεγάλη σημασία έχει η διάμετρος των οπών εξαερισμού. Υπολογίζεται ως εξής: για κάθε 24 cm από την τρύπα θα πρέπει να υπάρχει ένα κυβικό μέτρο του δωματίου, διαφορετικά δεν θα υπάρχει κυκλοφορία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι επιθυμητό να εξοπλιστούν οι εισόδους και οι έξοδοι με βύσματα για τη ρύθμιση της έντασης της ανταλλαγής αέρα. Τα ορυχεία πρέπει να τοποθετηθούν ακόμη και κατά την οικοδόμηση ενός λουτρού.

Βαλβίδα εξαερισμού (μύκητας)

Τρόποι αερισμού ενός λουτρού - τι είναι καλύτερο;

Το ατμόλουτρο μπορεί να αερίζεται τόσο από τη φυσική κίνηση του αέρα όσο και τεχνητά, με τη βοήθεια ενός ειδικώς εγκατεστημένου ανεμιστήρα. Ο τεχνητός εξαερισμός ορθώς θεωρείται απλούστερος, επειδή μπορείτε να εξοπλίσετε σωστά την είσοδο / έξοδο μόνο εάν έχετε ειδικές γνώσεις και σημαντική εμπειρία.

Τρόποι αερισμού ενός λουτρού

 1. Σε περίπτωση φυσικού αερισμού, ο αέρας κυκλοφορεί μέσω διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου. Όταν θερμαίνεται, ο αέρας ανεβαίνει και εισέρχεται σε ένα ειδικό άνοιγμα που τον οδηγεί έξω. Αντ 'αυτού, αναρροφάται φρέσκος αέρας.
 2. Με τον τεχνητό εξαερισμό, η είσοδος και η έξοδος είναι εξοπλισμένα με ανεμιστήρες. Με αυτό το σχήμα, οι οπές μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο, ενώ στην προηγούμενη έκδοση τα σημεία αυτά ρυθμίζονται σαφώς.

Θύρα εξάτμισης με ενσωματωμένο ανεμιστήρα

Δώστε προσοχή! Για να εξασφαλίσετε ότι ο τεχνητός αερισμός του αέρα δεν είναι κατάλληλος για κάθε ανεμιστήρα καναλιών. Εγκατεστημένο μοντέλο θα πρέπει να ανέχονται και υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας, αλλιώς το ηλεκτρονικό σύστημα καταρρεύσει, το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο κατά τη συνήθη ξύλινο κτίριο, τους οποίους συχνά ένα ρωσικό λουτρό.

Τεχνολογία εξαερισμού στο ατμόλουτρο

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τον εξαερισμό στο μπάνιο

Αρχικά, σημειώνουμε ότι η εισροή αέρα εξαρτάται κυρίως από τον κλίβανο. Ως εκ τούτου, αξίζει να μάθετε πώς λειτουργεί αυτό.

Όπου αρχίζει ο αερισμός του λουτρού

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φούρνος μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο το ατμόλουτρο και στο επόμενο δωμάτιο. Για την επένδυση από τούβλα, χρησιμοποιείται τούβλο ή πέτρα. Μεταξύ της πλάκας και του μετάλλου απαιτείται να αφήσει κενό 5 εκατοστών.

Συχνά, ο φούρνος είναι εγκατεστημένο στον κοινό χώρο - και τα σκουπίδια δεν θα συσσωρεύονται και δεν χρειάζεται να τρέχει στο χαμάμ κάθε φορά να ρίξει το ξύλο. Και τώρα - άμεσα στην εργασία.

Το πρώτο στάδιο. Εξαερισμός με καθαρό αέρα

Παροχή εξαερισμού στο ατμόλουτρο

Για εκείνη είναι εξοπλισμένη με ένα ειδικό κανάλι, που βρίσκεται πάνω από το πάτωμα. Το κανάλι θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στον κλίβανο, όπου τοποθετείται ένα μεταλλικό φύλλο, προστατεύοντας το δέντρο από την είσοδο άνθρακα.

Βήμα πρώτο. Πρώτα πρέπει να χτίσετε ένα ειδικό κουτί που θα ήταν περίπου 1/5 περισσότερη καμινάδα. Το κουτί εμφανίζεται στο δρόμο, όχι κάτω από το πάτωμα, διαφορετικά οι δυσάρεστες οσμές θα είναι συνεχώς στο ατμόλουτρο.

Δώστε προσοχή! Όταν ο κλίβανος τοποθετείται απευθείας στο ατμόλουτρο, πρέπει να τοποθετηθούν ταυτόχρονα δύο κουτιά - το δεύτερο θα είναι συνεκτικό.

Βήμα δεύτερο. Στη συνέχεια, πρέπει να εξοπλίσετε ένα ειδικό βάθρο κοντά στον τοίχο, ο οποίος έχει οπές για ροή αέρα. Γι 'αυτό, έχουν τοποθετηθεί τρεις σειρές από τούβλα, το ένα κάτω από τον τοίχο, το δεύτερο στη μέση και το τρίτο στην άκρη.

Βήμα τρίτο. Μια τοιχοποιία γίνεται για ένα φούρνο ύψους 25 cm μέχρι τον τοίχο από τούβλα, στο πάνω μέρος του (τοιχοποιία) είναι απαραίτητο να κλείσει. Στο σημείο απευθείας γύρω από τη θέση του κλιβάνου, δεν χρειάζεται να τοποθετήσετε τα δύο τελευταία τούβλα - τόσο φρέσκος αέρας θα πάει στον ίδιο τον κλίβανο. Το τέλος θα πρέπει να τεθεί με ένα τούβλο.

Βήμα τέσσερα. Το κιβώτιο μεταφοράς πρέπει να φτάσει στο τέλος. Στην άκρη του είναι τοποθετημένη μια κοιλότητα τέφρας. Κάτω από αυτό, πρέπει πάντα να βάζετε κάτι, διαφορετικά θα τρίβεται συνεχώς στο πάτωμα κατά το άνοιγμα / κλείσιμο και.

Βήμα τέσσερα. Μετά την κατασκευή του βάθρου, μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα φούρνο. Αυτό γίνεται καλύτερα σε ειδικές μεταλλικές γωνίες, οι οποίες θα κατανέμουν ομοιόμορφα το φορτίο στο κιβώτιο. Παραμένει μόνο η επικάλυψη του φούρνου και η εγκατάσταση μιας οθόνης με αρκετές τρύπες. Αυτές οι τρύπες θα είναι εξαερισμός, που θα επιτρέψει στο δωμάτιο να ζεσταθεί με ζεστό αέρα.

Η εισροή στο ατμόλουτρο

Το δεύτερο στάδιο. Εξαερισμός

Η τεχνολογία κατασκευής της κύριας αντλίας θερμότητας έχει ήδη εξεταστεί. Απομένει μόνο να φροντίσει την εκροή του αέρα. Η ιδανική επιλογή είναι η τοποθέτηση του τροφοδότη διαγώνια σε σχέση με την τροφοδοσία, η οποία θα επιτρέψει στο χώρο ατμού να αερίζεται όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα.

Βήμα πρώτο. Εάν ένα πουκάμισο τούβλου ενός από τους τοίχους πηγαίνει σε μια αίθουσα ανάπαυσης, για παράδειγμα, απλά πρέπει να βγάλετε μια άλλη πόρτα. Έτσι μπορείτε να σκοτώσετε δύο πουλιά με μια πέτρα: μπορείτε να αφαιρέσετε τον αέρα από το ατμόλουτρο και να ζεστάνετε το ντουλάπι (βέβαια, αν το κουτί είναι σωστά τοποθετημένο).

Βήμα δεύτερο. Κατασκευή του κουτιού. Αυτό το κουτί πρέπει να έχει επιφάνεια 125 cm² (+ 10%) και να τοποθετείται περίπου 30 cm πάνω από την επιφάνεια του δαπέδου. Επιπλέον, ο αγωγός εξαερισμού πρέπει να περνάει από τον τοίχο μέχρι την οροφή και να βγαίνει στο δρόμο.

Δώστε προσοχή! Για την κατασκευή της δομής, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν έτοιμοι αγωγοί εξαερισμού, έχοντας τις επένδυση μετά από συναρμολόγηση με επένδυση. Έτσι τα προϊόντα θα φαίνονται πιο φυσικά, δεν διαφέρουν από το γενικό υπόβαθρο.

Εξαερισμός του λουτρού με φούρνο μέσα στο ατμόλουτρο

Σχετικά με τη θέρμανση και τον εξαερισμό

Εάν οι κατώτερες πόρτες είναι ανοιχτές κατά τη λειτουργία, ο αέρας που διεισδύει διαμέσου τους θερμαίνεται και φεύγει από το δωμάτιο μέσω των ανώτερων (αλλά όχι εντελώς - κάποιες από αυτές χαμηλώνουν και θερμαίνονται επανειλημμένα). Η κάτω πόρτα πρέπει να ανοίξει πριν λιώσει το φούρνο για να εξασφαλίσει την "επιτάχυνση" του.

Ατμού έτσι θα θερμάνει μέχρι το ζεστό αέρα δεν φθάνει στο κάτω μέρος του παραθύρου, μετά την οποία θα αρχίσει να αποσπάσουν το ψυγείο και, με τη σειρά της, θερμαίνει και βγαίνει ό, τι έρχεται στο δρόμο. Έτσι, το ατμόλουτρο αερίζεται ταυτόχρονα και θερμαίνεται και έτσι πρέπει να λειτουργεί ο κατάλληλος αερισμός.

Δώστε προσοχή! Οι πόρτες μεταφοράς είναι ανοιχτές κάθε φορά που υπάρχει κάποιος στο ατμόλουτρο. Αυτές οι πόρτες, που συνδέονται με τα γειτονικά δωμάτια, τους ζεσταίνουν.

Και για πιο γρήγορη θέρμανση του ατμού, οι οπές εξαερισμού πρέπει να είναι εφοδιασμένες με πτερύγια και να τους ανοίγουν αφού το λουτρό έχει θερμανθεί

Ως συμπέρασμα

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι όταν η καμινάδα είναι μονωμένη σε ένα λουτρό, στερούν οι ίδιοι μια άλλη πηγή θερμότητας. Φυσικά, μην αφήνετε την καμινάδα πυράκτωσης στη "γυμνή" μορφή, θα πρέπει να κάνετε γύρω της ένα περίβλημα από τούβλα, στη δεύτερη σειρά, ανεγείροντας ένα φρεάτιο πόρτας. Και αν μια δεύτερη πόρτα είναι εξοπλισμένη από πάνω, θα βγει μια πραγματική αντλία θερμότητας, η οποία θα θερμαίνει και θα αερίζει το δωμάτιο.

Πώς να κάνετε τον αερισμό στο μπάνιο με τα χέρια σας;

Κατά την κατασκευή και επισκευή λουτρών, η προσοχή δίνεται κυρίως στα δομικά υλικά, στους κλιβάνους, στη μόνωση και στη στεγανοποίηση. Θεωρείται ότι η φυσική κυκλοφορία του αέρα θα επαρκεί για τον καλό εξαερισμό στο λουτρό. Αλλά αυτό είναι εντελώς λανθασμένο, και αν προσεγγίσετε το θέμα επιφανειακά, μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα.

Χαρακτηριστικά

Ο εξαερισμός στο λουτρό μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους.

Από την παρουσία της εξαρτάται:

 • κατανομή των ροών θερμότητας στο εσωτερικό.
 • την άνεση και την ασφάλεια.
 • περίοδο λειτουργίας του κτιρίου.

Εκεί, το νερό και ο ατμός είναι συνεχώς συγκεντρωμένα, το δέντρο τα απορροφά ενεργά. Ακόμα κι αν στεγνώνετε το κτίριο περιοδικά, χωρίς να δημιουργείτε μια συνεχή κίνηση αέρα, το αποτέλεσμα δεν θα είναι αρκετά δυνατό. Για να αποφευχθεί η υγρασία, απαιτείται η δημιουργία ενός ζεύγους παραθύρων εξαερισμού - το ένα χρησιμεύει για την έγχυση καθαρού αέρα από το εξωτερικό και το άλλο βοηθά να ξεσηκώνεται το θερμό, το οποίο έχει απορροφήσει πολύ νερό. Επιλέγοντας τη θέση των ανοιγμάτων, αλλάξτε τις περιοχές που αερίζονται ιδιαίτερα εντατικά. Η χρήση ενός ζεύγους εξόδων σε μια θερμά και ένα ντουλάπι βελτιώνει μερικές φορές τον προσανατολισμό της ροής αέρα προς την απαιτούμενη κατεύθυνση.

Φυσικά, η σημασία κάθε παράθυρου, καθώς και η δυνατότητα προσαρμογής της εκκαθάρισης. Τοποθετούνται σε μάνδαλα, ανοίγουν εντελώς ή εν μέρει. Ο υπολογισμός του όγκου των οπών αερισμού απωθείται, πρώτα απ 'όλα, από την περιοχή των εγκαταστάσεων του λουτρού. Εάν τα κάνετε πολύ μεγάλα, το καλούπι δεν θα εμφανιστεί ποτέ στο πάτωμα ή στο νεροχύτη, αλλά το ατμόλουτρο θα θερμανθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα υπάρξει ασυνήθιστα πολλά καύσιμα ή ηλεκτρική ενέργεια. Τα πολύ στενά παράθυρα δεν επιτρέπουν στον αέρα να κρυώσει ή να στεγνώσει.

Όλες οι αποκλίσεις από τις κανονικές παραμέτρους είναι αυστηρά απαράδεκτες, που επιτρέπουν να αποκλείεται η εμφάνιση ισχυρών διαφορών θερμοκρασίας - όχι μόνο δημιουργεί δυσφορία, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Είναι αδύνατο να αποκλειστεί συνολικά η διαφορά στη θερμοκρασία των ρευμάτων, είναι μόνο απαραίτητο να περιοριστεί το μέγεθος τους. Τα κανονικά συστήματα εξαερισμού σχηματίζονται κατά την κατασκευή του λουτρού, ενώ παράγουν κανάλια και προετοιμάζουν τα ανοίγματα. Τα παράθυρα τοποθετούνται μόνο μετά την κατασκευή του διακοσμητικού καλύμματος του κτιρίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να εισαγάγετε πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή των καναλιών αερισμού στο σχεδιασμό του μπάνιου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ανοίγματα εξαερισμού είναι αυστηρά τα ίδια. Η έξοδος μπορεί να γίνει μεγαλύτερη από την είσοδο, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την πρώτη. Για τους ίδιους λόγους, μερικές φορές καταφεύγουν σε παράθυρα εξόδου ζευγαριών. Ως στοιχεία ελέγχου, δεν είναι οι πόρτες, αλλά τα μάνδαλα, που δεν μπορούν να σωθούν κατά το κλείσιμο. Όταν ο ατμός θερμαίνεται για πρώτη φορά, οι μάνδαλοι κλειδώνονται 100% έως ότου ο αέρας φθάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Η χρήση στοιχείων με ελεγχόμενη θέση είναι χρήσιμη και επειδή η ποσότητα ροής αέρα πρέπει να ρυθμιστεί ανάλογα με την εποχή. Όταν υπάρχουν αρνητικές θερμοκρασίες στο δρόμο, ακόμη και ένα πολύ μικρό ρεύμα αέρα φέρνει πολύ κρύο. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο να ανοίγετε πλήρως τα παράθυρα εξαερισμού. Οι διατομές αυτών των παραθύρων κατά μέσο όρο θα πρέπει να είναι 24 τετραγωνικά μέτρα. cm ανά 1 κου. m εσωτερικού όγκου. Αλλά αυτά είναι μόνο προκαταρκτικά στοιχεία, και αν αμφιβάλλετε για το αποτέλεσμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικευμένους τεχνικούς θερμότητας για υπολογισμούς.

Ουσιαστικά, δεν είναι δυνατόν να εγκατασταθούν παράθυρα εξαερισμού στο ίδιο ύψος ή ακόμη και απ 'ευθείας αντίθετα μεταξύ τους, καθώς αυτό δεν θα επιτρέψει σε όλο τον αέρα στο λουτρό να θερμανθεί επαρκώς. Επιπλέον, αυτό το σχέδιο δεν θα επιτρέψει την ομοιόμορφη ανάμειξη των μαζών αέρα, και ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπολογίσετε προσεκτικά την ακρίβεια της θέσης των στοιχείων εξαερισμού. Τα εξαντλητικά παράθυρα συνιστώνται να τοποθετούνται ακριβώς κάτω από την οροφή, επειδή ο αέρας αμέσως ανεβαίνει μετά τη θέρμανση.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

Η συσκευή εξαερισμού στο λουτρό ποικίλλει ανάλογα με τον σχεδιασμό του δωματίου και τον συνολικό όγκο του. Ο φυσικός αερισμός βασίζεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης μέσα και έξω. Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, η πρόσληψη αέρα οργανώνεται κοντά στον κλίβανο, σε επίπεδο 25-35 cm από το δάπεδο. Η έξοδος γίνεται σε αντίθετους τοίχους περίπου 15-25 cm κάτω από την οροφή. Αλλά είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι αρκετά καλό για τα ζευγάρια, αφού είναι σχετικά κρύο κάτω εκεί και πάντα ζεστό στην κορυφή.

Η φυσική κίνηση του αέρα σε μια τέτοια κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να οργανωθεί, θα πρέπει να απομακρύνει προσεκτικά και με ακρίβεια τα εξαρτήματα του συστήματος εξαερισμού. Το αναγκαστικό κύκλωμα δεν απαιτεί πάντοτε τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου, με σύνθετα πάνελ και ούτω καθεξής. Υπάρχουν απλούστερες επιλογές όταν τα παράθυρα εξαερισμού που τοποθετούνται με ειδικό τρόπο συμπληρώνονται με ανεμιστήρα εξαγωγής. Ο συνδυασμός τέτοιων εξαρτημάτων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός όταν το λουτρό βρίσκεται μέσα στο σπίτι, τα παράθυρα δεν βρίσκονται μέσα στο εξωτερικό τοίχωμα, αλλά συνδέονται στις έξοδοι με ένα μακρύ κιβώτιο για εξαερισμό. Οι ανεμιστήρες του καναλιού πρέπει να επιλεγούν πολύ προσεκτικά, επειδή οι συνθήκες λειτουργίας τους στα λουτρά είναι διαφορετικές από τις συνήθεις παραμέτρους.

Η ιδιαιτερότητα τέτοιων συσκευών είναι η αυξημένη αδιαβροχοποίηση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων και των βασικών μηχανικών εξαρτημάτων, σε προσαρμογή στην εργασία σε υψηλή θερμοκρασία χωρίς συνέπειες για το μηχάνημα. Η κατάσταση του εξαερισμού τροφοδοσίας και η διάταξη του σε κάθε δωμάτιο προσαρμόζεται στα ατομικά χαρακτηριστικά και τον τύπο του λουτρού. Συνεπώς, ο χρόνος που δαπανάται για τον υπολογισμό και τη σκέψη μέσα από το έργο δεν χάνεται - θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα και χρόνο, θα πάρει το βέλτιστο αποτέλεσμα νωρίτερα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο μεγαλύτερος όγκος έργων συνεπάγεται τη θέση των ανοιγόμενων παραθύρων κοντά στις σόμπες σε απόσταση 0,25-0,35 μ. Από το δάπεδο. Με αυτό το σχέδιο, η σόμπα μεταφέρει θερμότητα στον αέρα που προέρχεται από το εξωτερικό και υπάρχει μια ροή που κινείται προς την κατεύθυνση του σχεδίου. Έχοντας ξεπεράσει όλες τις αποστάσεις, τα καυτά και τα ρυάκια του δρόμου καλύπτουν τελικά ολόκληρο τον όγκο του ατμού και η περιοχή όπου βρίσκεται το πάνω ράφι, θερμαίνεται περισσότερο.

Στη δεύτερη παραλλαγή, με την εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής, είναι δυνατή η τοποθέτηση των οπών εισόδου και εξόδου σε έναν τοίχο. Η ροή αέρα κατευθύνεται πρώτα προς τη συσκευή θέρμανσης. Έχοντας μια θερμική ώθηση, αρχίζει να ανεβαίνει στο ανώτατο όριο και κινείται κατά μήκος ενός ευρύ τόξου που καλύπτει ολόκληρο το δωμάτιο. Αυτή η προσέγγιση θα είναι αποτελεσματική εάν η σάουνα είναι ενσωματωμένη στο σπίτι και έχει μόνο ένα εξωτερικό τοίχο και δεν υπάρχει ανάγκη να εξοπλιστεί το κουτί εξαερισμού.

Εάν δημιουργηθεί ένα λουτρό με διαρροή δαπέδου, το παράθυρο ανοίγματος τοποθετείται στο ίδιο σημείο όπως στην πρώτη περίπτωση, ακριβώς δίπλα στο φούρνο. Όταν ο θερμός αέρας εκπέμπει θερμότητα στο πάνω μέρος του ατμού, δροσίζει και πέφτει στο πάτωμα, αφήνει τις οπές στο πάτωμα. Αυτή η τεχνική βελτιώνει την εξάτμιση του νερού που συσσωρεύεται παρακάτω και επιτρέπει την καθυστέρηση της παραγωγής του ξύλινου δαπέδου. Η κουκούλα τοποθετείται είτε στο επόμενο δωμάτιο είτε σε απομονωμένα κανάλια, τα οποία δεν επιτρέπουν στον αέρα να επιστρέψει στο ατμόλουτρο. Η πολυπλοκότητα της τροχιάς ροής καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή του ανεμιστήρα. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, αφού δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί με ακρίβεια, δεν είναι εύκολο να παράσχετε τις λεπτομέρειες σωστά.

Ένας άλλος τύπος παρέχει έναν συνεχώς λειτουργούντα φούρνο, του οποίου η οπή εμφυσήσεως αντικαθιστά την κουκούλα. Για την εισροή, κάντε ένα παράθυρο κάτω από το ράφι απέναντι από τον ίδιο τον κλίβανο και στο ίδιο επίπεδο. Ο ψυχρός αέρας μετατοπίζει τη θερμαινόμενη μάζα προς τα επάνω, και όταν τα τμήματα θερμότητας που ρίχνουν το ρεύμα χαμηλώνονται, φεύγουν στο κανάλι εκρήξεων. Υπάρχουν ακόμη πιο περίπλοκα συστήματα, όπου βρίσκονται δύο ζεστούς αέρας και ένα παράθυρο εξαερισμού (πάντα με αναγκαστική κυκλοφορία). Είναι μάλλον δύσκολο να ρυθμίσετε περίπλοκα σύμπλοκα, αλλά η αποτελεσματικότητά τους είναι υψηλότερη από ό, τι στις απλούστερες περιπτώσεις.

Το σύστημα Bastu είναι η τοποθέτηση εισόδων αέρα (με ρυθμιζόμενα παντζούρια) πίσω από το φούρνο ή κάτω από αυτό. Η οργάνωση των αεραγωγών κάτω από το φούρνο δεν είναι απαραίτητη, αν και είναι πολύ επιθυμητή. Μέσα από αυτά τα ανοίγματα, αέρας από το υπόγειο τμήμα του λουτρού διεισδύει στο δωμάτιο, το οποίο συνδέεται με την εξωτερική ατμόσφαιρα μέσα από τα θεμέλια του υπογείου. Όταν ένα μπάνιο είναι κατασκευασμένο σε μια προετοιμασία που προετοιμάστηκε νωρίτερα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα δωμάτιο με ένα ζευγάρι εξωτερικών τοίχων? όταν προετοιμάζετε ένα υπόγειο, επιλέξτε μια γωνία που αντιστοιχεί στις ίδιες απαιτήσεις. Οι διαστάσεις της εισόδου και της εξόδου υπολογίζονται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες.

Πώς να το κάνετε σωστά;

Η εγκατάσταση του εξαερισμού σημαίνει ότι όταν ο σωλήνας έλκεται προς τα έξω, προστατεύεται από τη διείσδυση του χιονιού, της λάσπης, της βροχής και του νερού τήξης. Όταν αυτό δεν μπορεί να γίνει, είναι δυνατόν να οργανωθεί ένα κουτί εξαερισμού ή να κατευθυνθεί ο σωλήνας προς τα επάνω, περνώντας τον από την οροφή και την οροφή. Στην τελευταία περίπτωση, το κανάλι καλύπτεται με ομπρέλα για να αποφευχθεί η διείσδυση της ίδιας καθίζησης και πτώσης των φύλλων. Για να οργανώσετε μέσα εξαερισμού υψηλού επιπέδου για να αερίσετε και να στεγνώσετε όλους τους χώρους, τα δομικά μέρη των τοίχων, των δαπέδων, των σοφίτων και των χώρων κάτω από την οροφή.

Βήμα-βήμα καθοδήγηση σχετικά με την εγκατάσταση εξαερισμού στη σάουνα είναι εύκολο να βρεθεί, αλλά η απλούστερη επιλογή είναι η χρήση αμιαντοτσιμέντου και δικτύων, που επιλέγονται σύμφωνα με τη διάμετρο του καναλιού. Αν μιλάμε για τεχνικές επιδόσεις, η πιο αποτελεσματική και βολική εκτέλεση στους τοίχους του τύπου πλαισίου είναι η χρήση βαλβίδων εισαγωγής. Πρώτον, η βαλβίδα αποσυναρμολογείται και περιστρέφεται στον τοίχο με ένα δείκτη κύκλου, όπου περνούν οι μελλοντικοί αεραγωγοί. Για να αποκτήσετε τρύπες στο δέρμα χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι, και να λάβει ένα τρυπάνι μεγάλης διαμέτρου, το οποίο θα περάσει εύκολα ένα τρακτέρ μαχαίρι.

Επόμενο:

 • με τη βοήθεια του ίδιου του τρυπανιού, ένας κύκλος κόβεται.
 • αφαιρέστε τα ξύλινα μέρη.
 • αφαιρέστε το μονωτικό υλικό και το υλικό φραγμού των ατμών.
 • με τη βοήθεια ενός μεγάλου τρυπανιού διατρυπά το εξωτερικό δέρμα (αυτό πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην κάνει λάθη κατά την τοποθέτηση του εξωτερικού τμήματος της βαλβίδας).
 • σημειώστε μια κατάλληλη τρύπα από το εξωτερικό και χρησιμοποιήστε τα μακριά τρυπάνια.
 • έβγαλε τους σωλήνες βαλβίδας από το πάχος του τοίχου.

Στη συνέχεια, πρέπει να τοποθετήσετε το σωλήνα στην τρύπα με τα χέρια σας και να στερεώσετε το εσωτερικό τμήμα της βαλβίδας με βίδες, μόνο τότε μπορείτε να βάλετε το εξωτερικό τμήμα του προϊόντος. Συνιστάται η εγκατάσταση βαλβίδων στο δωμάτιο πλύσης και στο δωμάτιο.

Κατά την προετοιμασία μιας νέας δομής, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί τόσο το μέγεθος των οπών όσο και η απαιτούμενη ισχύς των ανεμιστήρων. Είναι δυνατό να ρυθμίσετε τον εξαερισμό ακόμη και όταν δεν κατασκευάστηκε αρχικά. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να βασιστείτε στον αερισμό του βόλεϊ και στη χρήση ενός βυθίσματος για την ξήρανση του αέρα. Καταρχήν, ένα τέτοιο σύστημα λειτουργεί, αλλά έχει σοβαρές ελλείψεις. Έτσι, όταν ανοίγετε τα παράθυρα και τις πόρτες, αντί να χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, ο ατμός απελευθερώνεται σε παρακείμενους χώρους.

Δεν πηγαίνει έξω στο δρόμο, αλλά μετατρέπεται σε συμπύκνωμα. Η θέρμανση του αέρα μειώνεται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και πολύ σύντομα γίνεται άβολα στο λουτρό ξανά. Για να χρησιμοποιήσετε την επίδραση του ρεύματος του κλιβάνου για αερισμό, απαιτούνται οπές, αλλά πρέπει να γίνονται μόνο στο κάτω μέρος. Αυτό θα εξασφαλίσει τη ροή του αέρα από τα γειτονικά δωμάτια, όπου θα έρχονται φρέσκα μερίδες από το εξωτερικό. Ρυθμίστε τον αερισμό βοηθώντας την πύλη και τις πόρτες του ίδιου του κλιβάνου, για να αυξήσετε την εισροή, ανοίγουν στο όριο και καλύψτε το μερικώς κάλυμμα (για να αποφύγετε την είσοδο μονοξειδίου του άνθρακα).

Ένας απλός υπολογισμός μπορεί να γίνει μόνο σε σχέση με τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, και η φυσική ροή του αέρα είναι πολύ πιο περίπλοκη και υπόκειται σε διάφορους παράγοντες. Ανάμεσά τους, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη δύναμη και την κατεύθυνση του ανέμου, που φυσούν σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Εάν η έξοδος είναι στην πλευρά με την οποία κατευθύνονται ισχυροί άνεμοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην είσοδο αέρα μέσα σε αυτό (το λεγόμενο φαινόμενο αντίστροφης έλξης ή η ανατροπή του).

Η πρόληψη ενός τέτοιου αρνητικού φαινομένου φαίνεται απλή - είναι μια επέκταση των καναλιών που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ή η χρήση στροφών σε αυτά. Αλλά κάθε στροφή περιπλέκει το έργο και μειώνει την ταχύτητα εξόδου ή εισαγωγής αέρα. Η λύση είναι ο προσανατολισμός της εισόδου της εισροής στην πλευρά με την οποία ο άνεμος φυσάει κυρίως όταν τοποθετεί την έξοδο στην αντίθετη πλευρά ή στην οροφή (με ένα υψηλό σωλήνα).

Χρησιμοποιήστε έναν αγωγό εξαερισμού σε ένα τοίχωμα μπλοκ δεν αξίζει τον κόπο, σε τέτοιες περιπτώσεις, τοποθετήστε το στον εσωτερικό τοίχο και το διαμέρισμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος αεραγωγός είναι αυτός που είναι κατασκευασμένος από γαλβανισμένους σωλήνες. Οι πλαστικές δομές μπορούν να τοποθετηθούν με προσοχή, αξιολογώντας προσεκτικά το εύρος της επιτρεπόμενης θερμοκρασίας γι 'αυτούς. Το κενό από το σωλήνα μέχρι τους τοίχους της τρύπας είναι γεμάτο με ορυκτοβάμβακα ή πιο σύγχρονα μονωτικά. Η εξάλειψη των κενών στην είσοδο και την έξοδο βοηθά στη συναρμολόγηση αφρού.

Η μέθοδος στερέωσης των πλεγμάτων εξαερισμού επιλέγεται ανάλογα με το υλικό που χρησιμεύει ως βάση. Ο έλεγχος της ποιότητας του εξαερισμού είναι πολύ εύκολος - μια φωτιά ή ένα αντικείμενο καπνίσματος έρχεται στην οπή. Αυτό θα μάθετε επιπλέον πόσο γρήγορα κινείται ο αέρας. Στην αίθουσα αναμονής, συνήθως τοποθετούν μόνο μια κουκούλα, συμπληρωμένη με ανεμιστήρα.

Όταν φούρνος φέρεται στο σαλόνι, είναι απαραίτητο να κατασκευαστεί ένα ειδικό κανάλι εξαερισμού με βάση γαλβανισμένο χάλυβα, να περάσει κάτω από τα τελικά δάπεδα και να κατευθύνει τον αέρα απευθείας στην πόρτα του κλιβάνου. Πρέπει να δημιουργήσετε ένα κανάλι πριν από την τοποθέτηση του τελικού δαπέδου. Ένα άκρο του σωλήνα εισάγεται μέσα στην οπή και στερεώνεται μέσα σε αυτό με αφρό στερεώσεως, φραγμένο με ένα πλέγμα. Στην άκρη, κατάλληλη για το φούρνο, είναι εγκατεστημένο ένα ρυθμιζόμενο βύσμα.

Ο καλός εξαερισμός είναι αυτός που αποφεύγει τη συμπύκνωση στην επιφάνεια της οροφής. Όσο για το υπόγειο, η εργασία πάνω σε αυτό αρχίζει με την προετοιμασία μιας τσιμεντοκονίας, η οποία είναι κεκλιμένη προς το σωλήνα αποστράγγισης. Το ίδρυμα είναι εξοπλισμένο με ένα ζεύγος τρυπών (σε απέναντι τοίχους, αλλά όχι απέναντι από το άλλο). Οι ροές αέρα πρέπει να φτάνουν κάτω από το πάτωμα στις πιο περίπλοκες τροχιές. Οι οπές είναι φραγμένες με βίδες, πράγμα που θα σας επιτρέψει να ρυθμίσετε την ταχύτητα κίνησης του πίδακα σύμφωνα με την τρέχουσα σεζόν.

Στο λουτρό, το οποίο κατασκευάστηκε αρχικά χωρίς εξαερισμό δαπέδου, απαιτείται η διάνοιξη μιας θεμελιώδους βάσης πάνω στο έδαφος. Θα ήταν ένα αξιοπρεπές υποκατάστατο για την πλήρη αποστράγγιση όταν δεν υπάρχει επιθυμία να εργαστούν για την εγκατάσταση των σωλήνων αποστράγγισης. Το αεριζόμενο δάπεδο είναι αναγκαίο να εξαχθούν τα πλέγματα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως σωλήνας ή ένα ξύλινο τμήμα ράβδου 11h6 ή 15h8 cm. Υστερήσεων αγωγή και εξυπηρέτησε καλά γυαλισμένο σανίδες δρυός.

Πώς να επιλέξετε;

Στο ρωσικό λουτρό, σε αντίθεση με το συνηθισμένο πλύσιμο, Είναι αναγκαίο να προβλεφθούν τέτοιες συνθήκες μέσω του εξαερισμού:

 • θερμοκρασία στο ατμόλουτρο - από 50 έως 60 μοίρες.
 • σχετική υγρασία - όχι μικρότερη από 70 και όχι περισσότερο από 90%.
 • πολύ γρήγορη ξήρανση οποιασδήποτε ξύλινης επιφάνειας μετά το τέλος του πλυσίματος.
 • λειτουργική μείωση της υγρασίας με αποκλεισμό των ρευμάτων και άνοιγμα των θυρών.
 • την ίδια ποιότητα του αέρα στο ατμόλουτρο, καθώς και στην αίθουσα ψυχαγωγίας, ανεξάρτητα από την εποχή.
 • συντήρηση όλων των παραδοσιακών ιδιοτήτων του ρωσικού λουτρού.

Καμία συσκευή εξαερισμού δεν θα σας βοηθήσει να σώσετε τον εαυτό σας από το μονοξείδιο του άνθρακα, εάν υπάρχει σταθερή εισροή. Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς την πληρότητα της καύσης καυσόξυλων και μόνο αφού αποσβήσουμε όλα τα κάρβουνα για να μπλοκάρουμε την καμινάδα. Η οργάνωση της εισροής αέρα στην ψιλοκομμένη καμπίνα ξύλου γίνεται μέσω των στεφανών των τοίχων.

Αυτή η προσέγγιση, για προφανείς λόγους, δεν είναι κατάλληλη για την κατασκευή τούβλων. Όταν οι τοίχοι είναι επενδεδυμένοι με σανίδες ή επένδυση, σίγουρα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τις οπές εξαερισμού, διαφορετικά η αρνητική επίδραση της υγρασίας θα αποδειχθεί υπερβολικά ισχυρή. Για την αφαίρεση των σωλήνων στο δρόμο στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρχουν αρκετές τρύπες 200x200 mm. Η επιλογή του πλαστικού ή του μετάλλου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ειδικές συνθήκες σχεδιασμού και λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού.

Το λουτρό των φραγμών αφρού πρέπει απαραιτήτως να εξαερίζεται μέσα στους τοίχους. Τα στρώματα στεγάνωσης και επένδυσης διαχωρίζονται με διάκενο εξαερισμού, για εξωτερική επένδυση είναι 40-50 mm και μέσα στο λουτρό 30-40 mm. Μια τυπική κατασκευή περιλαμβάνει τη χρήση ενός κιβωτίου, το οποίο ήδη βοηθά να κρατήσει τα τοιχώματα επένδυση. Εκτός από τον εξαερισμό σε τοίχο, όλα τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με μια εισαγωγή αέρα στο κάτω μέρος (συνήθως πίσω από τις σόμπες) και μια έξοδο (κοντά στην οροφή). Το πλεονέκτημα ενός συστήματος ανανέωσης ενεργού αέρα είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα λουτρά από τα αφρώδη τεμάχια αερίζονται αεριζόμενα, δηλαδή ταυτόχρονα ανοίγοντας την μπροστινή πόρτα και το πιο απομακρυσμένο παράθυρο από αυτό. Απαιτείται μόνο επαγγελματικός υπολογισμός για να διαπιστωθεί εάν είναι απαραίτητος ο τεχνητός αερισμός ή εάν είναι επαρκής η φυσική κυκλοφορία των αέριων μαζών.

Εξαρτήματα και υλικά

Ο θερμαντήρας ανεμιστήρα για το λουτρό πρέπει να έχει ένα ορισμένο επίπεδο θερμικής προστασίας (όχι χαμηλότερο από IP44), το περίβλημα του είναι πάντα κατασκευασμένο από υλικά ανθεκτικά στη θερμότητα. Οι σύγχρονες συσκευές έχουν πολύ υψηλή ισχύ και λειτουργούν σχεδόν αθόρυβα, ο όγκος δεν υπερβαίνει τα 35 dB.

Στο ρόλο των οπών αερισμού στις σοφίτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:

Μπάνια, σάουνες και πισίνες

Ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού αποτελεί βασικό στοιχείο του ατμού. Απουσία ή εσφαλμένη οργάνωση αερισμού στο λουτρό - επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα θα προστατεύει τους ανθρώπους από το μονοξείδιο του άνθρακα και θα βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε εσωτερικούς χώρους. Από τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία της τοποθέτησης του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο θα μιλήσουμε περισσότερο.

Πίνακας περιεχομένων:

Χαρακτηριστικά του κατάλληλου εξαερισμού για το δωμάτιο ατμού

Ο σωστός εξαερισμός στο λουτρό εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα:

 • παρέχει το δωμάτιο με οξυγόνο.
 • βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε μια θερμότητα.
 • απομακρύνει το μονοξείδιο του άνθρακα.
 • είναι οικονομικά εφικτό να ξοδεύετε καυσόξυλα.
 • κατανέμει ομοιόμορφα τη ροή του αέρα.
 • προστατεύει το κτίριο από το σχηματισμό μούχλας ή μύκητα.

Η βέλτιστη έκδοση του εξαερισμού στο μπάνιο είναι η παροχή και η εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, φροντίστε:

 • άνοιγμα εισροής - μέσω αυτών είναι οργανωμένη η εισροή καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο, έχει εγκατασταθεί ανεμιστήρας με σωλήνα εξαερισμού, παρέχεται επιπλέον παροχή αέρα από ανοιχτά παράθυρα ή από την πόρτα.
 • καυσαερίων - απομάκρυνση θερμού αέρα από το δωμάτιο, μέσω του κλιβάνου, φυσητήρες ή συσκευές που βελτιώνουν την πρόσφυση.

Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του συστήματος παροχής και εξάτμισης του εξαερισμού. Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού:

1. Τα ανοίγματα τροφοδοσίας βρίσκονται στο κάτω μέρος του δωματίου, δίπλα στον κλίβανο.

2. Οι οπές εξάτμισης είναι ακριβώς στην αντίθετη πλευρά από την κορυφή. Είναι δυνατή η τοποθέτηση δύο τρυπών ταυτόχρονα για καλύτερο έλεγχο του αέρα.

3. Το ύψος του ανοίγματος εξαγωγής καθορίζει το επίπεδο ώσης. Με ένα μικρό άνοιγμα εξαερισμού, ενισχύστε περαιτέρω το σύστημα με ένα σωλήνα εξαερισμού.

4. Μέσω ειδικών αποσβεστήρων εξασφαλίζεται ο έλεγχος της παροχής αέρα από το δωμάτιο.

5. Ο αέρας στο ατμόλουτρο ανανεώνεται κάθε 2-3 ώρες.

Επιπλέον, οι μεμονωμένες παράμετροι του συστήματος εξαερισμού καθορίζονται από τον τύπο του δωματίου, την επιλογή του λουτρού. Για παράδειγμα, σε ένα ρωσικό λουτρό, ο περιοδικός αερισμός θα βοηθήσει στην ανανέωση του αέρα. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος και η θέση του συγκροτήματος κλιβάνου, σε σχέση με αυτή την παράμετρο, οργανώνονται δύο τύποι εξαερισμού.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε μια θερμότητα με ξεχωριστό φούρνο

Προσφέρουμε μια παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού στη θερμότητα, ο φούρνος του οποίου βρίσκεται στο επόμενο δωμάτιο. Αυτό το πρόγραμμα είναι δημοφιλές στα συνηθισμένα ρωσικά λουτρά. Για να αφαιρέσετε τον κλίβανο σε ένα διπλανό δωμάτιο, χρησιμοποιήστε μια σήραγγα κλιβάνου. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων μιας τέτοιας διάταξης του κλιβάνου είναι:

 • δεν υπάρχουν συντρίμμια στη θερμότητα.
 • Η πόρτα στο δωμάτιο ανοίγει μόνο στην είσοδο.
 • Η δυνατότητα τοποθέτησης γυαλιού ανθεκτικής στη θερμότητα για να θαυμάσετε μια ανοιχτή φλόγα.

Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την τοποθέτηση εισόδων αέρα σε ένα δωμάτιο:

1. Διάταξη του αγωγού εξαερισμού στον υπόγειο χώρο. Αφαιρώντας το μπροστά από τον φούρνο, τοποθετώντας γρίλιες εξαερισμού στο κανάλι.

2. Αγωγός εξαερισμού δαπέδου.

Στον απέναντι τοίχο, τοποθετήστε την κουκούλα διαγώνια σε σχέση με τη θύρα τροφοδοσίας.

Η κύρια ποιότητα της οργάνωσης του κατάλληλου εξαερισμού - οι οπές εισόδου στην περιοχή πρέπει να συμπίπτουν με την εξάτμιση.

Σχέδιο εξαερισμού σε μια θερμότητα με ένα φούρνο μέσα στο δωμάτιο

Εάν η σόμπα είναι απευθείας στο ατμόλουτρο, η οργάνωση αερισμού είναι διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση, οι ροές αέρα μέσα από την κοιλότητα τέφρας επιλύουν το ζήτημα με φυσικό εξαερισμό. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη σε περίπτωση που η φωτιά στον κλίβανο είναι συνεχώς.

Αν η καμινάδα δεν βρίσκεται στο λουτρό και ο φούρνος είναι βραχυπρόθεσμα, χρησιμοποιείται ένα πιο εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού. Ελέγξτε την τεχνολογία του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

1. Κατασκευάστε ένα ειδικό βάθρο τούβλου στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο κλίβανος. Με τη βοήθειά του, παρέχεται ένας αγωγός αέρα στον κλίβανο.

2. Lay τα άκρα, να χτίσει ένα άλλο κουτί από τούβλα. Ως αποτέλεσμα, η πρώτη δομή είναι εγκατεστημένη στην κορυφή του καναλιού του κλιβάνου, και η δεύτερη - στην πόρτα ατμού.

3. Στον τοίχο που βρίσκεται δίπλα στο συνηθισμένο δωμάτιο, χτίστε τις πόρτες στις θέσεις διέλευσης της τοιχοποιίας. Ζεσταίνουν το επόμενο δωμάτιο, αν είναι απαραίτητο.

4. Ο φούρνος είναι εγκατεστημένος στο βάθρο, είναι δυνατόν να το τοποθετήσετε σε μια γωνία ή σε πίνακες χάλυβα. Πραγματοποιήστε την παράδοση του κλιβάνου με τούβλο, τοποθετήστε μια τούβλο με δύο βαλβίδες μεταφοράς.

5. Το σύστημα αερισμού εξαγωγής λειτουργεί λόγω του φούρνου κλιβάνου.

Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στη σωστή ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού. Γενικοί κανόνες για τον έλεγχο του συστήματος εξαερισμού:

 • στην αρχή του φούρνου κλιβάνου όλα τα ανοίγματα και οι βαλβίδες εξαγωγής και εξαγωγής είναι κλειστές.
 • Περιμένετε να αυξηθεί η θερμοκρασία και στη συνέχεια να ρυθμίσετε τις εγκοπές εξαερισμού.
 • εάν είναι απαραίτητο, για να αυξήσετε τον όγκο του οξυγόνου στο δωμάτιο, ανοίξτε την τρύπα εισροής.
 • μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, ανοίξτε το φύλλο, για καλύτερο αερισμό του ατμού.

Φωτογραφία ατμού αερισμού:

Για να καθορίσετε τη θερμοκρασία και την υγρασία στο δωμάτιο, χρησιμοποιήστε ειδικές συσκευές. Το θερμόμετρο αλκοόλ ή ηλεκτρικού τύπου θα σας βοηθήσει να μετρήσετε τη θερμοκρασία. Λάβετε υπόψη ότι η χρήση της επιλογής υδραργύρου απαγορεύεται αυστηρά. Για να καθορίσετε το επίπεδο υγρασίας, χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο.

Η αρχή της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού βασίζεται σε τέτοιους παράγοντες:

 • η τήξη του φούρνου, η βαθμιαία θέρμανση του αέρα και η έξοδος του από την πόρτα μεταφοράς,
 • Η κάτω πόρτα παραμένει ανοιχτή μέχρι να θερμανθεί πλήρως ο κλίβανος.
 • κλείστε την πόρτα από το κάτω μέρος και δουλέψτε με την ανώτερη θυρίδα.
 • κατά τη διαδικασία της αιώρησης, ανοίγει μόνο το λάκκο τέφρας που είναι εγκατεστημένο στο κουτί.
 • μετά τη χρήση του ατμού για το σκοπό αυτό, αερίστε καλά το δωμάτιο.

Η συσκευή αερισμού σε μια θερμότητα με τα ίδια χέρια

Οι κύριες λειτουργίες του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα:

 • παροχή αέρα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών κολύμβησης ·
 • υψηλής ποιότητας ξήρανση του δωματίου.

Το σύστημα αερισμού στο λουτρό δεν πρέπει:

 • να παραβιάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρού.
 • για να διαχωρίσετε τις ροές της θερμοκρασίας, δηλαδή, ο ψυχρός αέρας είναι πιο κοντά στο δάπεδο, και ζεστό - από πάνω?
 • αφαιρέστε τον ανεπεξέργαστο αέρα από το ατμόλουτρο.

Επιπλέον, η έλλειψη εξαερισμού οδηγεί στην εμφάνιση δυσάρεστου αέρα στο δωμάτιο, το σχηματισμό μούχλας και μύκητα, επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Ας ξεχωρίσουμε τρεις βασικούς τύπους εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

 • Η φυσική επιλογή - η παροχή ροής αέρα μέσω της διαφοράς πίεσης.
 • μηχανική επιλογή - παροχή αέρα μέσω ειδικών μηχανισμών, κατά τη μέτρηση αυτών των χαρακτηριστικών με όργανα ·
 • συνδυασμένη έκδοση - η δημιουργία τεχνητής πίεσης από ανεμιστήρες και απορροφητήρες.

Στο δωμάτιο διακρίνονται δύο τύποι αεροπορικών μεταφορών: προμήθεια και εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, εγκαθίσταται μια οπή, τοποθετημένη διαγώνια, σε σχέση με την παροχή.

Δεν συνιστάται η τοποθέτηση εξαερισμού σε μια θερμοκήπια στην οροφή, αυτό το σύστημα εξαερισμού αυξάνει τον χρόνο προθέρμανσης του δωματίου. Είναι λογικό να εγκαταστήσετε μια κουκούλα κάτω από την οροφή, επιπλέον εξοπλισμένη με ένα αποσβεστήρα πάνω του, για να ρυθμίσετε το βύθισμα.

Επιπλέον, παρέχετε ένα αεριζόμενο πάτωμα στο μπάνιο. Έτσι, ο χρόνος της επένδυσης δαπέδου αυξάνεται, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το νερό. Συστάσεις για τη διευθέτηση του αερισμού του δαπέδου:

1. Κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης της θεμελίωσης θεμέλια, εξασφαλίστε τον αερισμό των δαπέδων, κατασκευάστε εξαερισμό από το υπόγειο.

2. Στους αντίθετους τοίχους, εγκαταστήστε τρύπες αερισμού που παρέχουν ροή αέρα. Τοποθετήστε τις γρίλιες πάνω τους για να αποτρέψετε την είσοδο των τρωκτικών.

3. Η στάθμη του δαπέδου πρέπει να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη θέση που βρίσκεται το φρεάτιο. Έτσι, θα λειτουργήσει ως κουκούλα.

4. Εγκαταστήστε ξύλινες σανίδες με ένα μικρό κενό, τουλάχιστον μισό εκατοστό.

5. Αφού κάνετε τις διαδικασίες λουτρού, αερίστε καλά το δωμάτιο και στεγνώστε τα δάπεδα.

Ένας άλλος τρόπος να οργανωθεί ένα σύστημα εξαερισμού στο μπάνιο - "Από Basta." Σε αυτή την περίπτωση, φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο από την περιοχή αποθήκευσης, και τα καυσαέρια από την τρύπα κοντά στην πόρτα. Για τους σκοπούς αυτούς, να χτίσουν έναν αγωγό εξαγωγής από ξύλο, μέσα του είναι επενδεδυμένο με αλουμινόχαρτο.

Κάτω από το πάτωμα, δημιουργήστε έναν αγωγό εξαερισμού, δίπλα στο μεταλλικό φύλλο, εμποδίζοντας την είσοδο θερμότητας μέσα σε αυτό. Το μέγεθος της δομής δεν πρέπει να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό. Η ρύθμιση της εισροής φρέσκου αέρα μέσω ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ απλή. Αρκεί να ανοίξετε την οπή και ένα λάκκο τέφρας. Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η συσσώρευση δυσάρεστης οσμής στη θερμότητα. Αυτή η μέθοδος οργάνωσης του εξαερισμού είναι κατάλληλη στην περίπτωση που ο κλίβανος βρίσκεται ακριβώς στο δωμάτιο ατμού.

Τρόποι να οργανωθεί ο εξαερισμός στο ατμόλουτρο

Προσφέρουμε τα πέντε πιο δημοφιλή συστήματα εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

Δημιουργήστε ένα άνοιγμα εισόδου κάτω από τον κλίβανο σε απόσταση 50 μέτρων από ένα πάτωμα και στοχεύστε - από το αντίθετο μέρος σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το ανώτατο όριο. Η αναγκαστική κίνηση των αέριων μαζών παρέχεται από τον ανεμιστήρα. Έτσι, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η ομαλή θέρμανση του αέρα. Το ύψος της πρώτης οπής ρυθμίζει την έλξη του φυσικού βυθίσματος.

Δύο τρύπες αερισμού τοποθετούνται σε ένα τοίχο, πάντα απέναντι από τον κλίβανο. Η είσοδος τοποθετείται σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το δάπεδο και η έξοδος είναι τριάντα εκατοστά από την οροφή. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στην πρίζα, ο δροσερός αέρας, μπαίνοντας στο δωμάτιο, συγκρούεται με το φούρνο, θερμαίνεται και εξέρχεται.

Τοποθετήστε την είσοδο πίσω από το φούρνο, περίπου είκοσι εκατοστά από το πάτωμα. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη στο ίδιο ύψος, μόνο κοντά στην οροφή του αντίθετου τοίχου. Στη δεύτερη οπή τοποθετήστε την κουκούλα. Η αρχή λειτουργίας του συστήματος βασίζεται στην είσοδο ψυχρού αέρα στο ατμόλουτρο, που διέρχεται από τον κλίβανο και τραβάει έξω από τη δεύτερη οπή.

Αυτή η μέθοδος αφορά ένα ατμόλουτρο με δάπεδο στο οποίο υπάρχουν ανοίγματα για αποστράγγιση νερού. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη πίσω από τον κλίβανο και η έξοδος είναι ένας σωλήνας αποστράγγισης μέσω του οποίου ο αέρας εκκενώνεται έξω.

Είναι πραγματικό για ένα μπάνιο με μια σόμπα που λειτουργεί συνεχώς. Η οπή εισόδου είναι διατεταγμένη απέναντι από τη σόμπα και η καπνοδόχος με την καμινάδα χρησιμεύει ως έξοδος

Αν είναι απαραίτητο να αυξηθεί η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο, αρκεί να κλείσετε όλα τα βύσματα. Μετά τις διαδικασίες λουτρού, αφαιρούνται. Αυτά τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να οργανωθούν πλήρως ανεξάρτητα, χωρίς την αγορά δαπανηρών συσκευών και επενδύσεων σε ειδικά υλικά.

Πώς να ατμοποιήσετε το ατμόλουτρο με τα χέρια σας

Η θερμομόνωση με ατμό επιτρέπει τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας χώρου. Δημιουργήστε ένα υψηλής ποιότητας φράγμα ατμών θα βοηθήσει ειδικά υλικά με τη μορφή ατμών-στεγανές ταινίες, μόνωση και στεγανοποίηση. Η μεμβράνη προστατεύει τη μόνωση από τη διείσδυση υδρατμών, ενώ δεν διέρχεται από την υγρασία που βρίσκεται στον ζεστό αέρα.

Ο ποιοτικός εξοπλισμένος φραγμός ατμού και το σύστημα εξαερισμού αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των χώρων και την εξωτερική τους διακόσμηση. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή, πάνω απ 'όλα, μονώστε με ατμό την οροφή.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε λακί, σανίδες πάχους περίπου 6 εκ. Πάνω, καλύπτουν αλουμινόχαρτο, χαρτόνι με αυξημένη πυκνότητα ή χαρτί κεριού εμποτισμένο με λιναρόσπορο. Αφού στερεωθεί ένα από αυτά τα υλικά, το ανώτατο όριο είναι πηλό και μονωμένο.

Επιπλέον, η τραπεζοειδής σανίδα θα βοηθήσει στην εξάτμιση της οροφής. Στις σανίδες εμποτίζεται με χαρτόνι από λιναρόσπορο, το οποίο είναι περαιτέρω επενδεδυμένο με ξύλινη επένδυση.

Οι πλάκες από διογκωμένο πολυστυρόλιο - μια σύγχρονη αντικατάσταση για μαλακό πηλό, χαρακτηρίζονται από καλή θερμομόνωση και χαρακτηριστικά απόδοσης.

Ως υλικά φραγμού ατμών για τους τοίχους του ατμού χρησιμοποιήστε:

 • ruberoid;
 • φύλλο αλουμινίου;
 • περγαμηνή ·
 • μεμβράνη με βάση το πολυαιθυλένιο.

Το περγαμόντο και το σκεπές σκεπής χρησιμοποιούνται σπάνια για τη θερμομόνωση των ατμογεννητριών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με ισχυρή θέρμανση, απελευθερώνουν τοξικές ουσίες και δυσάρεστες οσμές. Ο χώρος ατμού είναι μονωμένος με ατμό με ειδικά υλικά από φύλλο αλουμινίου. Υπάρχουν συνδυασμένες μέθοδοι ατμού και θερμομόνωσης. Για παράδειγμα, NPP πολυπροπύλιο, μεταξύ των πλεονεκτημάτων μας σημειώνουμε:

 • εξαιρετική αντοχή στην υγρασία.
 • αντοχή στις αυξανόμενες θερμοκρασίες.
 • Η πολυστρωματική επίστρωση εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και μύκητα.
 • συνδυασμένη μόνωση θερμότητας και ατμού.

Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένα φράγμα ατμού με κύλινδρο με τη μορφή φύλλων κυλίνδρου ή πλακών από υαλοβάμβακα. Για τη στεγανοποίηση των αρμών μεταξύ των υλικών φραγμού ατμών, χρησιμοποιήστε ταινία αλουμινίου.

Οι πλάκες τοποθετούνται στην οροφή με ένα μικρό κενό αποζημίωσης 20 mm. Έτσι, η επίδραση της υγρασίας στις περιοχές αυτές μειώνεται. Λάβετε υπόψη ότι το φράγμα υδρατμών στη θέρμη θα πρέπει να κρυφτεί αξιόπιστα πίσω από το βασικό υλικό φινιρίσματος και ένα σύστημα εξαερισμού ποιότητας είναι το συμπλήρωμα του.