Εξαερισμός στο λουτρό: μια επισκόπηση των παραδοσιακών κυκλωμάτων και αποχρώσεων της συσκευής

Το υπόβαθρο της θερμοκρασίας και το υψηλό επίπεδο υγρασίας στο λουτρό - ευνοϊκές συνθήκες για τη διασπορά όλων των ειδών επιβλαβών μικροοργανισμών. Μεταξύ αυτών, τα βακτηρίδια, οι ιοί, τα καλούπια, καταστρέφουν τους λάτρεις του ξύλου και του πνευμονικού συστήματος των διαδικασιών λουτρού. Ο κατάλληλος εξαερισμός στο μπάνιο θα εξοικονομήσει από τα αρνητικά που αναφέρονται. Ωστόσο, για την αποτελεσματική λειτουργία του είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες της συσκευής. Δεν είναι έτσι;

Προτείνουμε να γνωρίσετε τις επαληθευμένες πληροφορίες, εξηγώντας τους κανόνες οργάνωσης των συστημάτων εξαερισμού, που προορίζονται για την ξήρανση των υγρών χώρων. Η χρήση αξιόπιστων πληροφοριών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση ενός άψογου έργου εξαερισμού, το οποίο ανταποκρίνεται άριστα στις ευθύνες. Τα δεδομένα που παρουσιάζονται για εξέταση βασίζονται σε κτιριακές προδιαγραφές και στην πρακτική εμπειρία κατασκευαστών.

Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους κατασκευής συστημάτων εξαερισμού που προορίζονται για την αφαίρεση αιωρούμενων υδάτων στον αέρα, για την ξήρανση των διακοσμητικών στοιχείων και των φέροντων δομών. Αναφέρονται τα υλικά και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη διαρρύθμισή τους. Η αποτελεσματική συνδρομή στην αντιμετώπιση ενός δύσκολου θέματος θα έχει φωτογραφικές εφαρμογές και βίντεο-οδηγούς.

Ειδικότητα των συστημάτων εξαερισμού για μπάνιο

Η σάουνα χρειάζεται τακτική ανανέωση αέρα. Αυτή είναι μια απαίτηση ασφάλειας για τους ανθρώπους που κάνουν διαδικασίες μπάνιου. Επίσης, ο κατάλληλος αερισμός σας επιτρέπει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής έως 50 ετών ή περισσότερο. Ο τύπος του συστήματος εξαερισμού επιλέγεται ξεχωριστά και εξαρτάται από την τοποθεσία, τις διαστάσεις της δομής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή.

Συστήματα εξαερισμού για το λουτρό

Όλα τα υπάρχοντα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε φυσικά, αναγκαστικά και σε συνδυασμό. Στην πρώτη περίπτωση, ο εξαερισμός συμβαίνει λόγω της αυθαίρετης πρόσληψης του υπαίθριου αέρα, της ανάμειξής του στο δωμάτιο και της μετατόπισης των αποβλήτων μέσω των οπών με φυσικό τρόπο.

Δεύτερον, μια πρόσθετη συσκευή, ένας ανεμιστήρας, είναι ενεργοποιημένη. Τις περισσότερες φορές τοποθετείται στην κουκούλα, αλλά μπορείτε και στην εισροή. Ο ανεμιστήρας χρησιμοποιεί σε κάθε δωμάτιο μπάνιο. Στην τρίτη - μια συμβίωση των πρώτων και δεύτερων επιλογών.

Μεταξύ των συστημάτων εξαερισμού που χρησιμοποιούνται στα λουτρά, το πιο δημοφιλές είναι το basta. Αυτό σημαίνει τη συσκευή της τρύπας εισροής με μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα, η οποία βρίσκεται πίσω / κάτω από τον κλίβανο. Επιπλέον, ο κλίβανος μπορεί να έχει εξαεριστήρες ελεγχόμενους από βαλβίδα ή βαλβίδα. Μέσα από αυτά έρχεται ο αέρας από το υπόγειο, διεισδύοντας από το δρόμο μέσω των καθαρισμών στο ίδρυμα.

Το άνω άνοιγμα αυτού του κουτιού κλείνει μέχρι τον απαιτούμενο χρόνο. Μόλις χρειαστεί να στεγνώσετε το δωμάτιο, ανοίξτε αμέσως 2 βαλβίδες εξαγωγής.

Ένα τέτοιο φαινομενικά ιδανικό σχήμα δεν λειτουργεί πάντοτε. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια εξαναγκασμένη έκδοση εξαερισμού. Εάν ο ανεμιστήρας εξάτμισης προστεθεί σε αυτό το κύκλωμα στο κάτω μέρος στην είσοδο του κιβωτίου εξαέρωσης, τότε θα ληφθεί το σύστημα εξάτμισης. Κατά την εγκατάσταση του ανεμιστήρα στη θύρα τροφοδοσίας πίσω / πάνω από το φούρνο, έχουμε ένα σχέδιο εξαερισμού για το ατμόλουτρο.

Ένα άλλο καθεστώς που χρησιμοποιήθηκε στην λουτρά, όταν η εισροή γίνεται μέσω αεραγωγών στο δάπεδο, κάτω από το φούρνο, και την απομάκρυνση - μέσω του ανώτερου και του κατώτερου ανοίγματος ορίζονται εκεί με μια διέξοδο.

Έξω από αυτά τα ανοίγματα συνδέονται με έναν κοινό αεραγωγό που ανεβαίνει σε ένα συγκεκριμένο ύψος. Το ύψος της κατώτερης βαλβίδας εξαγωγής είναι περίπου 50-60 cm από το δάπεδο και το ανώτερο - 30-40 από την οροφή.

Το σχήμα εξαερισμού, στο οποίο ένα κανάλι χρησιμοποιείται για εισροή και ένα για την αφαίρεση των αέριων μαζών, χρησιμοποιείται επίσης σε λουτρά. Και αυτές οι 2 τρύπες βρίσκονται στο ίδιο ύψος από το πάτωμα. Ο πρώτος πίσω από τη σόμπα, και ο δεύτερος στον απέναντι τοίχο. Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε εδώ έναν ανεμιστήρα εξαγωγής έτσι ώστε να λειτουργεί το σύστημα εξαερισμού.

Η πιο ατυχής επιλογή, όταν η εισροή και η εξάτμιση είναι τοποθετημένα σε έναν τοίχο, ακριβώς απέναντι από τον κλίβανο. Δυστυχώς, μια τέτοια εικόνα δεν είναι επίσης ασυνήθιστη, όταν άλλα σχήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Με αυτό το σχέδιο, ο καθαρός αέρας, που εισέρχεται στο δωμάτιο, ψάχνει για έναν τρόπο στο φούρνο, παρεμπιπτόντως σκοντάφτοντας στα πόδια εκείνων που ανεβαίνουν. Στη συνέχεια, είναι στη σωστή θέση και θερμαίνεται, ανυψώνεται, αναμιγνύεται με τον ατμό και πετάει έξω στην τρύπα που βρίσκεται 20-30 cm από την οροφή. Δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί πλήρως, αφού έχει κορεστεί με τον απαραίτητο βαθμό με το διοξείδιο του άνθρακα.

Κατασκευαστικά στοιχεία του συστήματος

Στο λουτρό, ο εξαερισμός είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των ανθρώπων και για την εξασφάλιση αποδεκτών συνθηκών λειτουργίας για τα υλικά των χώρων. Η ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδέψετε τεράστια χρήματα για την υλοποίηση έργων που κανείς δεν χρειάζεται.

Ο ποιοτικός αερισμός που εφαρμόζεται στο λουτρό περιλαμβάνει τον αερισμό και την ξήρανση:

 • όλες τις εγκαταστάσεις.
 • κατασκευές τοίχων.
 • Ξήρανση δαπέδων.
 • Εξαερισμός του σοφίτα και του χώρου κάτω από την οροφή.

Καθώς οι οπές εξαερισμού στη σοφίτα παράγουν ειδικά παράθυρα, πλαϊνές ταπετσαρίες ή αεριστήρες - όλα εξαρτώνται από τον τύπο της οροφής και των υλικών. Εάν υπάρχει μια υπερθέρμανση, τότε βάζουν μια ελεγχόμενη σχάρα για να εξασφαλιστεί ο εξαερισμός μεταξύ του θερμαντήρα και των άλλων στρωμάτων της οροφής. Χρησιμοποιείται επίσης για τον αερισμό δομών τοίχου έτσι ώστε να μην σχηματίζεται συμπύκνωση στο πάχος των στρωμάτων.

Για να στεγνώσετε τα δάπεδα, χρησιμοποιήστε αερισμό βόλλεϋ ή εξοπλίστε το αεριζόμενο δάπεδο. Η επιλογή αυτή πρέπει να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής. Για να γίνει αυτό, εκτελέστε το τραχύ δάπεδο, χύνοντας προσεκτικά το σκυρόδεμα κάτω από την πλαγιά, και το φινίρισμα είναι κατασκευασμένο από σανίδες από σκληρό ξύλο, αφήνοντας μικρά κενά μεταξύ τους. Ένας τέτοιος πάτος παρέχει μια γρήγορη απομάκρυνση της υπερβολικής υγρασίας.

 • ατμόλουτρο;
 • πλύσιμο;
 • γκαρνταρόμπα / χώρος ανάπαυσης;
 • άλλα δωμάτια.

Για να οργανωθεί ο κατάλληλος αερισμός, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το βέλτιστο σχέδιο, κατάλληλο για τις απαιτήσεις και τις συνθήκες ενός συγκεκριμένου λουτρού. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο νωπός αέρας πρέπει να ρέει σε όλα τα δωμάτια και να αφαιρείται από όλους.

Οι έμπειροι πλοίαρχοι δεν συστήνουν να εγκαθίστανται σύνθετα συστήματα αεραγωγών, προτιμώντας να σταματήσουν στην απλούστερη λύση, κατάλληλα για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κανόνας λειτουργεί εδώ - το απλούστερο, τόσο το καλύτερο. Ναι, και για την τιμή μιας απλής επιλογής θα κοστίσει αρκετές φορές φθηνότερα.

Η εξάρτηση του αερισμού από το υλικό των τοίχων του λουτρού

Το σύστημα αερισμού για λουτρό εξαρτάται άμεσα από τον τύπο του ίδιου του δωματίου και το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε. Μπορεί να είναι ένα ξεχωριστό κτίριο ή πολλά δωμάτια σε ένα μακρόστενο σπίτι. Η πρώτη επιλογή είναι προτιμότερη - εδώ είναι βολικό να σχεδιάσετε και να οργανώσετε το σύστημα αερισμού, επιλέγοντας τον πιο οικονομικό τρόπο.

Εάν το λουτρό γειτνιάζει με τους χώρους διαβίωσης, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγνώσει για να προστατεύσει τους τοίχους του σπιτιού από τη φθορά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο θα είναι υψηλή, έτσι ώστε οι γειτονικοί τοίχοι πρέπει να είναι επιπρόσθετα ανθεκτικοί στη θερμότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα εξαερισμού θα αναγκαστεί μόνο. Πρέπει κατ 'ανάγκη να λαμβάνει υπόψη την ασφάλεια των τοίχων και των φερόντων δομών ενός κτιρίου κατοικιών. Το σύστημα εξαερισμού ενός τέτοιου λουτρού θα αποτελεί μέρος ολόκληρου του οικιακού συστήματος. Ventkanaly ίδια μπορεί να συνδεθεί με obschedomovymi ή ξεχωριστά πηγαίνετε στην οροφή ή μέσω του τείχους στο δρόμο.

Ανάλογα με τον τύπο του υλικού λουτρά είναι:

 • από τούβλα.
 • κούτσουρα.
 • από μπλοκ αερίου.
 • ξυλεία ·
 • ξύλινο πλαίσιο με μόνωση.

Σε τούβλα και πλαίσια λουτρών, οι αεραγωγοί μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους, οδηγώντας τους στην οροφή ή υψηλότερα. Για τον αγωγό εισροής εισόδου, χρησιμοποιήστε μια βαλβίδα εξαερισμού ή χτύπημα στο θεμέλιο. Φροντίστε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα εξαγωγής για να αφαιρέσετε καλύτερα τον αέρα εξαγωγής.

Λουτρά από μονάδες αερίου λόγω των ιδιοτήτων του υλικού τοίχου είναι εξοπλισμένα με γαλβανισμένους αεραγωγούς, αγοράζοντας έτοιμους σωλήνες. Μερικές φορές τακτοποιούν ένα εξαερισμό από γαλβανισμένα φύλλα, δίνοντάς τους το κατάλληλο σχήμα και σφραγισμένα με ασφάλεια όλες τις αρθρώσεις. Οι αγωγοί πρέπει να περάσουν από τον τοίχο.

Εάν τα κούτσουρα χρησιμοποιούνται ως υλικό, ο φυσικός εξαερισμός είναι δυνατός λόγω των χαρακτηριστικών του δέντρου και της τεχνολογίας της δομής. Όταν το δέντρο αναπνέει, διαθέτει τα απαραίτητα διάκενα μεταξύ των κορμών παρέχονται παράθυρα σε όλα τα δωμάτια λουτρά, διατεταγμένα κάθαρση από το δάπεδο έως το κάτω άκρο της πόρτας 2-3 cm, κατασκευή πρόσθετων καναλιών αερισμού μπορεί να μην είναι αναγκαία.

Αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια βέλτιστη αναλογία μεταξύ εισερχόμενου αέρα και εξόδου ατμού. Για να αποφύγετε τα ρεύματα και να μην πνίξετε ολόκληρο το δρόμο, συχνά προτιμάτε να ζεστάνετε το ξύλινο λουτρό, οργανώνοντας μέσα τις οπές με βαλβίδες για να αφαιρέσετε / εισάγετε αέρα.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού της συσκευής

Ένας μεγάλος ρόλος στην επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού παίζεται από το υλικό του μπάνιου, τη θέση του, ανεξάρτητα από το αν είναι αποσπασμένο ή όχι. Όλα αυτά βοηθούν στη σωστή απόφαση στη συσκευή ενός εντατικού συστήματος.

Μια από τις αποτελεσματικές μεθόδους εξαερισμού είναι ο εξαερισμός βόλλεϋ - όταν χρειάζεστε γρήγορα όλους να αερίσετε, όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοιχτά. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει αν υπάρχουν παράθυρα.

Κατά τον αερισμό των λουτρών λαμβάνουν μέρος:

 • παράθυρα?
 • πτώση στο ίδρυμα?
 • ειδικές οπές στον τοίχο / οροφή.
 • πόρτες και διάκενα κάτω από αυτά.

Η απόφαση να εγκαταστήσετε ένα παράθυρο στο ατμόλουτρο είναι πολύ καλή, ένα άλλο πράγμα είναι ότι δεν είναι πάντα εφικτό να το υλοποιήσετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να επιλέξουμε μια άλλη παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού των χώρων.

Ο αέρας στο ίδρυμα επίσης δεν χρησιμοποιείται συχνά. Ειδικά αν κάτω από τη θερμάδα ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να επιλέξει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού, το θεμέλιο του οποίου δεν είναι εξοπλισμένο με ειδικές τρύπες. Εδώ, ο εξαναγκασμένος εξαερισμός θα έρθει στη διάσωση με μια προσεκτικά επιλεγμένη διάταξη των ανοιγμάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Ανεξάρτητα από το πόσο κάποιος θέλει να προστατεύσει το δωμάτιο από τη διαρροή ατμού, καλύπτοντας προσεκτικά με υλικά που δεν μοιάζουν με ατμούς και εφαρμόζοντας στενά τις πόρτες, δεν αξίζει να το κάνετε αυτό. Κάτω από την πόρτα στο ατμόλουτρο, θα πρέπει πάντα να αφήσετε ένα κενό 2-3 cm και τίποτα άλλο.

Για τη ροή αέρα είναι επιθυμητό να γίνονται οπές στο κάτω μέρος του δωματίου, επικοινωνώντας με το δρόμο. Μετά από όλα, το δωμάτιο χρειάζεται καθαρό και καθαρό αέρα, ειδικά αν το λουτρό βρίσκεται έξω από την πόλη κοντά στο κωνοφόρο ή φυλλοβόλο δάσος.

Οι οπές που προορίζονται για την απομάκρυνση του αέρα εξαγωγής βρίσκονται στο άνω μέρος των τοιχωμάτων απέναντι από τα τοιχώματα με τις βαλβίδες τροφοδοσίας. Και το ύψος τους εξαρτάται από το επιλεγμένο σχέδιο εξαερισμού και ξεκινά από 80 cm από το επίπεδο του δαπέδου και περισσότερο. Είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας εξαγωγής στην οροφή με το ventcap στην οροφή.

Εξαρτήματα εξαερισμού

Για να δημιουργήσετε ευνοϊκές συνθήκες στο ατμόλουτρο, τα λουτρά και σε όλους τους επιπρόσθετους χώρους, είναι απαραίτητο να κανονίσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει άνεση. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για τη συσκευή αερισμού έχουν ως εξής:

 • βαλβίδα εξαερισμού.
 • βαλβίδα πύλης;
 • σχάρα;
 • κουνουπιέρα / προστατευτικό?
 • κουτί εξαερισμού.
 • αεραγωγός γαλβανισμένος ή κυματοειδής?
 • ανεμιστήρας;
 • υγρόμετρο, θερμόμετρο.
 • μεταλλική κόλλα, σφιγκτήρα, αφρός συναρμολόγησης, σφραγιστικό, συνδετήρες και άλλα αναλώσιμα για την εγκατάσταση και το σχεδιασμό οπών εισόδου και εξόδου.

Βαλβίδες εξαερισμού για τον εξαερισμό στο λουτρό που τοποθετείται στα ανοίγματα εισαγωγής και εξαγωγής. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και υλικά. Επομένως, δεν είναι δύσκολο να επιλέξετε μια βαλβίδα, ιδανική για το χρώμα.

Κλείσματα βρίσκονται επίσης σε διάφορα σχέδια. Χρειάζονται για να ανοίξουν / κλείσουν τρύπες εάν είναι απαραίτητο. Συχνά οι βιοτέχνες κατασκευάζουν αυτοτελή κατασκευή, η οποία δεν αντιμετωπίζει τη λειτουργία απομάκρυνσης / εισροής αέριων μαζών από τις εγκαταστάσεις.

Πλέγματα και πλέγματα είναι απαραίτητα για την προστασία της τρύπας εξαερισμού από την είσοδο στο εσωτερικό τρωκτικών, νυχτερινών πεταλούδων, κουνούπι και άλλων ζωντανών πλασμάτων. Τα σχάρες επιλέγονται από ξύλο, ανθεκτικό στη θερμότητα πλαστικό, και το πλέγμα είναι συνήθως κατασκευασμένο από μέταλλο.

Ο αγωγός εξαερισμού εγκαθίσταται σε έναν τοίχο εξειδικευμένης χρήσης ή, εάν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, απλώνεται, για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται πορώδες σκυρόδεμα ως υλικό τοιχώματος. Το κουτί μπορεί να κατασκευαστεί από αυτοσχέδια υλικά ή να χρησιμοποιηθεί ένας αυλακωτός ή γαλβανισμένος σωλήνας ως αεραγωγός. Τα πλαστικά ανάλογα για το ατμόλουτρο δεν λειτουργούν - πρέπει να εξετάσετε τη θερμοκρασία στην οποία θερμαίνεται ο χώρος.

Ο ανεμιστήρας στο λουτρό χρησιμοποιείται τόσο για την εισροή όσο και για την εξάτμιση. Θεωρείται βέλτιστο να χρησιμοποιείται μόνο σε μια κατεύθυνση - για εισροή ή αφαίρεση των αέριων μαζών. Πρέπει να αγοράσετε μια ανθεκτική στη θερμότητα συσκευή, ειδικά σχεδιασμένη για μπάνια και σάουνες με IP 44 και άνω. Μην ξεχάσετε τις ιδιαιτερότητες του δωματίου - υπάρχει πολύ ατμός και υψηλή θερμοκρασία.

Τα αναλώσιμα χρησιμοποιούνται για τοποθέτηση για τη στερέωση αεραγωγών, για την τοποθέτηση αγωγών αερισμού και την εγκατάσταση βαλβίδων, ανεμιστήρων. Για την αποτελεσματική χρήση του συστήματος εξαερισμού απαιτείται υγρόμετρο και θερμόμετρο.

Εάν υπάρχει μηχανικός αερισμός με τη χρήση της τεχνολογίας κλιματισμού, υπάρχει ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας και έλεγχος στάθμης υγρασίας. Με βάση πραγματικούς δείκτες συσκευών, το σύστημα εκκινεί τον ανεμιστήρα εξαγωγής ή ανοίγει τη βαλβίδα παροχής.

Ο σωστά τοποθετημένος αερισμός εξασφαλίζει μια άνετη διαμονή σε όλους τους χώρους του λουτρού, που δεν επισκιάζεται από οσμές και σταγόνες νερού, ρέει κάτω από τους τοίχους και πέφτει πάνω από το κολάρο από την οροφή.

Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση για μεγάλη διάρκεια ζωής είναι η έγκαιρη και πλήρης ξήρανση μετά τη χρήση. Είναι από την εφαρμογή αυτού του στοιχείου που εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα διαρκέσει το λουτρό και αν η αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων θα απαιτηθεί για τα επόμενα 3-5 χρόνια.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Αποτελεσματικά σχέδια για την οργάνωση του εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

Παραλλαγές της συσκευής εξαερισμού στο νέο μπάνιο:

Σε ξεχωριστό λουτρό, πραγματοποιείται ο εξαερισμός όλων των εσωτερικών χώρων και μια σοφίτα. Επίσης στο ίδρυμα υπάρχουν μερικοί αέριοι, και για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα μεταξύ της θέρμανσης και του χώρου ανάπαυσης χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας - όλα αυτά φαίνονται στο βίντεο:

Η έλλειψη αεραγωγών στο λουτρό μπορεί να μετατραπεί σε δαπανηρά προβλήματα:

Για την ορθολογική και μακροχρόνια χρήση του λουτρού, είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε σωστά το σύστημα εξαερισμού. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε την καταλληλότερη επιλογή, κατάλληλη για συγκεκριμένες συνθήκες, ικανή να παρέχει καθαρό αέρα και απομάκρυνση του απαιτούμενου όγκου. Εάν σε ένα μη λουτρό εργασίας είναι ξηρό, αλλά σε θερμό άνετα και τίποτα δεν στάζει στο κεφάλι, τότε το έργο του εξαερισμού διαχειρίζεται πολύ καλά.

Πώς να κάνετε άνετο αερισμό στο μπάνιο με τα χέρια σας

Η διάταξη ενός λουτρού αποτελείται όχι μόνο από καλή επένδυση και εγκατάσταση όλων των απαραίτητων αντικειμένων. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ένα ευνοϊκό μικροκλίμα, το οποίο είναι αδύνατο χωρίς την έγκαιρη, μέτρια ανταλλαγή αέρα. Η κατασκευή των οπών αερισμού με τα χέρια τους θα σας βοηθήσει να κάνετε το μπάνιο όσο το δυνατόν πιο άνετα.

Συσκευή εξαερισμού στο λουτρό

Πολύ συχνά για αερισμό μπορούμε να περιορίσουμε τον εαυτό μας στον αερισμό. Είναι απαραίτητο να κάνετε τρύπες με πτερύγια, είναι επιθυμητό να επιλέξετε τις συνιστώμενες θέσεις, έτσι ώστε η κυκλοφορία του αέρα να είναι μαλακή και να διατηρείται συνεχώς. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συστήματα αναγκαστικής εναλλαγής αέρα.

Πάνω από το φούρνο

Τρύπα για εισερχόμενο αέρα από το δρόμο είναι εξοπλισμένο πάνω από τη σόμπα. Στον αντίθετο τοίχο, η έξοδος εξέρχεται, πρέπει να είναι χαμηλότερη από την είσοδο. Ένα ζεστό ρεύμα ανεβαίνει με ένα ρεύμα ψυχρού αέρα και φεύγει από την τρύπα. Λόγω της σταθερής παροχής θερμού αέρα, το κρύο δεν μπορεί να εισέλθει από την έξοδο.

Πίσω από το φούρνο

Η είσοδος αέρα μπορεί να τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του τοίχου πίσω από τη σόμπα. Ο κλίβανος θερμαίνει τον εισερχόμενο, κρύο αέρα, έτσι δεν θα υπάρξουν ρεύματα ή ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας. Τα κανάλια εξόδου μπορούν να κατασκευαστούν στο πάτωμα. Μπορούν να περάσουν από το υπόγειο, περνώντας μέσα στο σωλήνα εξαερισμού, που οδηγεί τον αέρα στο δρόμο. Η εκροή αέρα που δημιουργείται από αυτό το σχέδιο επιτρέπει την εξοικονόμηση θερμότητας, συμβάλλει στη μείωση του κόστους θέρμανσης, δίνει άνεση σε εκείνους στο μπάνιο. Το κύριο πλεονέκτημα είναι η επιπλέον θέρμανση του υπόγειου χώρου. Είναι καλά αποξηραμένο, οπότε δεν εκτρέφει μούχλα και διάφορους μύκητες.

Κάτω από το φούρνο

Η τρύπα γίνεται δίπλα στη σόμπα όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Όταν ο ψυχρός αέρας διέρχεται από τη σόμπα, θερμαίνεται, οπότε ανεβαίνει. Οι έξοδοι γίνονται στη γωνία απέναντι από τον κλίβανο. Για να δημιουργήσετε το πρώτο πρέπει να μετρήσετε 1 μέτρο από το πάτωμα, και το δεύτερο είναι χτισμένο κάτω από το ανώτατο όριο. Συνενώνονται με έναν αγωγό εξαερισμού, ο οποίος μπορεί να αφαιρεθεί στην οροφή, για παράδειγμα, μέσα από ένα σοφίτα.

Αποσπάστε κάτω από το πάτωμα

Το άνοιγμα για το ρεύμα εισαγωγής πρέπει να είναι εξοπλισμένο από το πίσω μέρος του κλιβάνου. Από το επίπεδο του θερμαντήρα θα πρέπει να αυξηθεί κατά 1,5 m. Το εκχύλισμα εγκαθίσταται κάτω από το πάτωμα, περίπου 30 cm μεταξύ τους. Ένας ανεμιστήρας τοποθετείται στην οπή εξάτμισης. Όλος ο εισερχόμενος αέρας θερμαίνεται απόλυτα ομοιόμορφα. Πρώτον, οι μάζες του αέρα θερμαίνονται από τον κλίβανο, ανεβαίνουν. Αφού κρυώσουν, βυθίζονται στο δρόμο. Για να διατηρείτε τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να κάνετε την τρύπα εξάτμισης όσο το δυνατόν πιο χαμηλή.

Και σε αυτό το άρθρο λέγεται για τη θέρμανση του ατμού του λουτρού.

Άλλες δημοφιλείς επιλογές

 1. Εάν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, μπορείτε να κάνετε μια είσοδο αέρα σε οποιοδήποτε σημείο του τοίχου κοντά στη σόμπα και η έξοδος είναι επίσης σε ελεύθερη θέση, αλλά στον απέναντι τοίχο. Για να επιταχύνετε την κυκλοφορία του αέρα, μπορείτε να τοποθετήσετε τον ανεμιστήρα για την πρίζα.
 2. Η θέση των ανοιγμάτων εισόδου και εξόδου σε έναν τοίχο απέναντι από τον κλίβανο. Ο αέρας θα εισέλθει μέσα από το δομημένο σε υψόμετρο 30 cm από το δάπεδο και θα βγει από τα εγκατεστημένα 30 cm από την οροφή. Αυτό το σχέδιο είναι εξαιρετικό για λουτρά με μόνο ένα εξωτερικό τοίχο.
 3. Η τρύπα εισόδου τοποθετείται 30 cm από το δάπεδο πίσω από τη σόμπα και η οπή εξόδου είναι επίσης σε ύψος 30 cm, αλλά στην αντίθετη πλευρά.
 4. Επιλογή για μπάνια με συνεχή κύκλο. Η σόμπα τέφρας χρησιμοποιείται ως απορροφητήρας, οπότε υπάρχει ανάγκη να εξοπλιστεί μόνο ένα άνοιγμα για την εισαγωγή αέρα. Πρέπει να βρίσκεται απέναντι από το χαλίκι στο ύψος του επιπέδου.

Ένα από τα κύρια στοιχεία του εξαερισμού για μπάνιο είναι μια καμινάδα. Ο θερμός αέρας φεύγει μέσω του σωλήνα και όχι μέσω των οπών εξαερισμού. Για να ανανεώσετε τον αέρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πρέπει να ανοίξετε την καμινάδα μαζί με τις τοποθετημένες τρύπες.

Βίντεο για το πώς να κάνετε αερισμό στο μπάνιο με τα χέρια τους.

Και εδώ είναι ένα άρθρο που λέει για τις ποικιλίες ράφια για μπάνιο.

Εξαερισμός του ατμού με τα χέρια σας

Σε μια θερμά είναι επιθυμητή η εγκατάσταση ενός θερμαντήρα σόμπα. Παρέχει το βασικό σύστημα αερισμού. Μέσω του ανεμιστήρα αέρα περνάει ο αέρας από το χώρο ατμού, οπότε η κυκλοφορία του παρέχεται ήδη καλά. Η λεκάνη τέφρας χρησιμοποιείται αντί μιας ειδικής συσκευής για σχεδίαση. Για μέγιστη εκροή αέρα Ο φούρνος πρέπει να ρυθμιστεί σε επίπεδο χαμηλότερο από το δάπεδο φινιρίσματος. Για να ξεκινήσετε τον εξαερισμό, χρειάζεται μόνο να ανοίξετε ελαφρά την μπροστινή πόρτα ή το παράθυρο. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου αερισμού είναι η συντήρησή της μόνο κατά την καύση του κλιβάνου. Εάν η συσκευή είναι εκτός λειτουργίας, η κουκούλα έχει ανασταλεί τελείως.

Εκτός από τον θερμαντήρα σάουνας, ο εξαερισμός στο λουτρό διατηρείται επιπλέον εξοπλισμένο με τρύπες (δείτε την παρακάτω φωτογραφία). Πρέπει να κλείσουν με βίδες με πλέγμα. Για να ρυθμίσετε την ανταλλαγή αέρα στο ατμόλουτρο, αρκεί να ανοίξετε ή να κλείσετε μόνο τις πύλες. Μετά από κάθε πάρκο, ο εξαερισμός του δωματίου είναι απαραίτητος, ανοίξτε τις τρύπες για λίγο. Εάν αυτό δεν γίνει, ο αέρας θα παραμείνει υγρός, βαρύς και υπάρχει επίσης ο κίνδυνος δηλητηρίασης με μονοξείδιο του άνθρακα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του.

Όταν το ατμόλουτρο θερμαίνεται μόνο, η σόμπα θερμαίνεται, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες είναι καλά κλειστές. Όταν το δωμάτιο είναι αρκετά θερμαινόμενο, μπορούν να ανοίξουν. Για να αποφευχθεί ο σχηματισμός ανάστροφης έλξης, κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί ότι η περιοχή των ανοιγμάτων εξαγωγής είναι υψηλότερη από τον αέρα τροφοδοσίας. Ο ατμός συσσωρεύεται στην κορυφή για να το χαμηλώσει, μπορείτε να πασπαλίζετε νερό στο πάτωμα σε μικρές ποσότητες. Για να μειώσετε γρήγορα τον ατμό, μπορείτε επίσης να περιστρέψετε μια σκούπα, μια πετσέτα σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Εάν ο φούρνος δεν είναι εγκατεστημένος απευθείας στο ατμόλουτρο, τότε χρησιμοποιείται μια άλλη μέθοδος εξαερισμού. Μια θύρα θέρμανσης τοποθετείται κοντά στη συσκευή θέρμανσης σε ύψος 30 cm από το δάπεδο. Στην αντίθετη πλευρά του τείχους, τραβήξτε την κουκούλα, τοποθετώντας την 30 cm κάτω από την οροφή.

Μερικές φορές η είσοδος τοποθετείται πίσω από τη σόμπα στο κάτω μέρος του τοίχου. Ο αέρας που έρχεται από το δρόμο, θερμαίνεται από τη σόμπα, οπότε το δωμάτιο δροσίζει μέτρια. Στον αντίθετο τοίχο με τη σόμπα, πρέπει να σχηματίσετε δύο ανοίγματα. Θα συνιστούν ένα συρτάρι. Το πρώτο άνοιγμα γίνεται σε απόσταση 1 μ. Από το δάπεδο και το δεύτερο κάτω από την οροφή. Ο αέρας έλκεται από την κουκούλα στην οροφή.

Φυσικός εξαερισμός

Στον καθαρό αέρα στο μπάνιο, πρέπει να κάνετε ένα μικρό άνοιγμα στον τοίχο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 cm από τον κλίβανο. Είναι εξοπλισμένο με αποσπώμενο αποσβεστήρα, ο οποίος σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ποσότητα εισερχόμενου αέρα. Η υπερβολικά υψηλή θέση δεν είναι λογική, καθώς ο πιο καυτός αέρας ανεβαίνει στο ανώτατο όριο. Για να χρησιμοποιήσετε τη θερμότητα από το φούρνο στο μέγιστο, πρέπει να κάνετε μια τρύπα στο μέσον του τοίχου. Εάν η τρύπα είναι πολύ χαμηλή, η ώθηση θα είναι ελάχιστη. Προκειμένου να γίνει σωστά, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε ένα σωλήνα εξαερισμού ή να αγοράσετε ανεμιστήρα.

Αναγκαστικός εξαερισμός

Για να επιτρέψετε όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό αέρα στο ατμόλουτρο, θα πρέπει να έχουν ανοίγματα διαμετρικά μεταξύ τους. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εξαναγκασμένη εκροή αέρα, συνιστάται να ανοίξετε ένα άνοιγμα εισαγωγής πάνω από την εξάτμιση. Αν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ένα σύστημα εξαερισμού στο οποίο η ροή του αέρα έρχεται από κάτω, θερμαίνεται από τη σόμπα, ανεβαίνει και έπειτα εξέρχεται, τότε δεν χρειάζονται επιπλέον ανεμιστήρες.

Όταν χρησιμοποιείτε τους οπαδούς Μην τοποθετείτε τα ανοίγματα τροφοδοσίας και εξαγωγής στο ίδιο επίπεδο. Η ροή αέρα μπορεί να κλείσει, πράγμα που θα οδηγήσει σε συγκέντρωση ψυχρών αέριων μαζών από κάτω, ενώ θα είναι πολύ ζεστό στην κορυφή.

Δεν είναι επιθυμητή η απόρριψη του ανοίγματος εξαγωγής στην οροφή. Όταν αφήνετε τον εισερχόμενο αέρα προς τα πάνω, θα πρέπει να περάσετε πολύ χρόνο για την επαρκή θέρμανση του δωματίου. Ο ζεστός αέρας ανεβαίνει γρήγορα, ανακατεύοντας λίγο με το κρύο, αφήνει γρήγορα το λουτρό. Ο αέρας μπορεί να ανυψωθεί στην αίθουσα αναμονής εάν ο σκοπός της θέρμανσής του είναι από το δωμάτιο του ατμού.

Το σχέδιο εξαερισμού στο ατμόλουτρο του ρωσικού λουτρού.

Και αυτό λέει για τις πέτρες για τη σόμπα σάουνας.

Εδώ http://ru-house.net/stroitelstvo/ θα βρείτε πολλά άλλα γνωστικά άρθρα σχετικά με την οικοδόμηση ενός σπιτιού.

Εξαερισμός στο πλύσιμο

Όπως και στο ατμόλουτρο, υπάρχει επίσης μεγάλη συσσώρευση υγρασίας στο λουτρό πλύσης. Προκειμένου να μην είναι συνεχώς υγρός αέρας, ο οποίος οδηγεί στην εμφάνιση μυκήτων και μούχλας, είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η έγκαιρη απόσυρσή του έξω. Πολλά νερό συσσωρεύεται συχνά κάτω από το πάτωμα, επομένως, για καλό εξαερισμό, σωλήνας αμιάντου είναι συχνά αρκετά. Μπορεί να τοποθετηθεί σε μια γωνία. Το ένα άκρο του σωλήνα τοποθετείται κάτω από το δάπεδο φινιρίσματος, και το άλλο τοποθετείται στην οροφή, πρέπει να το εξοπλίσετε με έναν εκτροπέα.

Μπάνια, σάουνες και πισίνες

Ένα ποιοτικό σύστημα αερισμού αποτελεί βασικό στοιχείο του ατμού. Απουσία ή εσφαλμένη οργάνωση αερισμού στο λουτρό - επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το σωστά εξοπλισμένο σύστημα θα προστατεύει τους ανθρώπους από το μονοξείδιο του άνθρακα και θα βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε εσωτερικούς χώρους. Από τα χαρακτηριστικά και την τεχνολογία της τοποθέτησης του συστήματος εξαερισμού στο μπάνιο θα μιλήσουμε περισσότερο.

Πίνακας περιεχομένων:

Χαρακτηριστικά του κατάλληλου εξαερισμού για το δωμάτιο ατμού

Ο σωστός εξαερισμός στο λουτρό εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα:

 • παρέχει το δωμάτιο με οξυγόνο.
 • βελτιώνει την άνεση της διαμονής σε μια θερμότητα.
 • απομακρύνει το μονοξείδιο του άνθρακα.
 • είναι οικονομικά εφικτό να ξοδεύετε καυσόξυλα.
 • κατανέμει ομοιόμορφα τη ροή του αέρα.
 • προστατεύει το κτίριο από το σχηματισμό μούχλας ή μύκητα.

Η βέλτιστη έκδοση του εξαερισμού στο μπάνιο είναι η παροχή και η εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, φροντίστε:

 • άνοιγμα εισροής - μέσω αυτών είναι οργανωμένη η εισροή καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο, έχει εγκατασταθεί ανεμιστήρας με σωλήνα εξαερισμού, παρέχεται επιπλέον παροχή αέρα από ανοιχτά παράθυρα ή από την πόρτα.
 • καυσαερίων - απομάκρυνση θερμού αέρα από το δωμάτιο, μέσω του κλιβάνου, φυσητήρες ή συσκευές που βελτιώνουν την πρόσφυση.

Διάφορες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση του συστήματος παροχής και εξάτμισης του εξαερισμού. Σας προσφέρουμε να εξοικειωθείτε με ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα εξαερισμού:

1. Τα ανοίγματα τροφοδοσίας βρίσκονται στο κάτω μέρος του δωματίου, δίπλα στον κλίβανο.

2. Οι οπές εξάτμισης είναι ακριβώς στην αντίθετη πλευρά από την κορυφή. Είναι δυνατή η τοποθέτηση δύο τρυπών ταυτόχρονα για καλύτερο έλεγχο του αέρα.

3. Το ύψος του ανοίγματος εξαγωγής καθορίζει το επίπεδο ώσης. Με ένα μικρό άνοιγμα εξαερισμού, ενισχύστε περαιτέρω το σύστημα με ένα σωλήνα εξαερισμού.

4. Μέσω ειδικών αποσβεστήρων εξασφαλίζεται ο έλεγχος της παροχής αέρα από το δωμάτιο.

5. Ο αέρας στο ατμόλουτρο ανανεώνεται κάθε 2-3 ώρες.

Επιπλέον, οι μεμονωμένες παράμετροι του συστήματος εξαερισμού καθορίζονται από τον τύπο του δωματίου, την επιλογή του λουτρού. Για παράδειγμα, σε ένα ρωσικό λουτρό, ο περιοδικός αερισμός θα βοηθήσει στην ανανέωση του αέρα. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος και η θέση του συγκροτήματος κλιβάνου, σε σχέση με αυτή την παράμετρο, οργανώνονται δύο τύποι εξαερισμού.

Πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε μια θερμότητα με ξεχωριστό φούρνο

Προσφέρουμε μια παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού στη θερμότητα, ο φούρνος του οποίου βρίσκεται στο επόμενο δωμάτιο. Αυτό το πρόγραμμα είναι δημοφιλές στα συνηθισμένα ρωσικά λουτρά. Για να αφαιρέσετε τον κλίβανο σε ένα διπλανό δωμάτιο, χρησιμοποιήστε μια σήραγγα κλιβάνου. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων μιας τέτοιας διάταξης του κλιβάνου είναι:

 • δεν υπάρχουν συντρίμμια στη θερμότητα.
 • Η πόρτα στο δωμάτιο ανοίγει μόνο στην είσοδο.
 • Η δυνατότητα τοποθέτησης γυαλιού ανθεκτικής στη θερμότητα για να θαυμάσετε μια ανοιχτή φλόγα.

Χρησιμοποιούνται δύο μέθοδοι για την τοποθέτηση εισόδων αέρα σε ένα δωμάτιο:

1. Διάταξη του αγωγού εξαερισμού στον υπόγειο χώρο. Αφαιρώντας το μπροστά από τον φούρνο, τοποθετώντας γρίλιες εξαερισμού στο κανάλι.

2. Αγωγός εξαερισμού δαπέδου.

Στον απέναντι τοίχο, τοποθετήστε την κουκούλα διαγώνια σε σχέση με τη θύρα τροφοδοσίας.

Η κύρια ποιότητα της οργάνωσης του κατάλληλου εξαερισμού - οι οπές εισόδου στην περιοχή πρέπει να συμπίπτουν με την εξάτμιση.

Σχέδιο εξαερισμού σε μια θερμότητα με ένα φούρνο μέσα στο δωμάτιο

Εάν η σόμπα είναι απευθείας στο ατμόλουτρο, η οργάνωση αερισμού είναι διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση, οι ροές αέρα μέσα από την κοιλότητα τέφρας επιλύουν το ζήτημα με φυσικό εξαερισμό. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη σε περίπτωση που η φωτιά στον κλίβανο είναι συνεχώς.

Αν η καμινάδα δεν βρίσκεται στο λουτρό και ο φούρνος είναι βραχυπρόθεσμα, χρησιμοποιείται ένα πιο εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού. Ελέγξτε την τεχνολογία του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

1. Κατασκευάστε ένα ειδικό βάθρο τούβλου στο οποίο είναι εγκατεστημένος ο κλίβανος. Με τη βοήθειά του, παρέχεται ένας αγωγός αέρα στον κλίβανο.

2. Lay τα άκρα, να χτίσει ένα άλλο κουτί από τούβλα. Ως αποτέλεσμα, η πρώτη δομή είναι εγκατεστημένη στην κορυφή του καναλιού του κλιβάνου, και η δεύτερη - στην πόρτα ατμού.

3. Στον τοίχο που βρίσκεται δίπλα στο συνηθισμένο δωμάτιο, χτίστε τις πόρτες στις θέσεις διέλευσης της τοιχοποιίας. Ζεσταίνουν το επόμενο δωμάτιο, αν είναι απαραίτητο.

4. Ο φούρνος είναι εγκατεστημένος στο βάθρο, είναι δυνατόν να το τοποθετήσετε σε μια γωνία ή σε πίνακες χάλυβα. Πραγματοποιήστε την παράδοση του κλιβάνου με τούβλο, τοποθετήστε μια τούβλο με δύο βαλβίδες μεταφοράς.

5. Το σύστημα αερισμού εξαγωγής λειτουργεί λόγω του φούρνου κλιβάνου.

Η σωστή εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού βασίζεται στη σωστή ρύθμιση του συστήματος εξαερισμού. Γενικοί κανόνες για τον έλεγχο του συστήματος εξαερισμού:

 • στην αρχή του φούρνου κλιβάνου όλα τα ανοίγματα και οι βαλβίδες εξαγωγής και εξαγωγής είναι κλειστές.
 • Περιμένετε να αυξηθεί η θερμοκρασία και στη συνέχεια να ρυθμίσετε τις εγκοπές εξαερισμού.
 • εάν είναι απαραίτητο, για να αυξήσετε τον όγκο του οξυγόνου στο δωμάτιο, ανοίξτε την τρύπα εισροής.
 • μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, ανοίξτε το φύλλο, για καλύτερο αερισμό του ατμού.

Φωτογραφία ατμού αερισμού:

Για να καθορίσετε τη θερμοκρασία και την υγρασία στο δωμάτιο, χρησιμοποιήστε ειδικές συσκευές. Το θερμόμετρο αλκοόλ ή ηλεκτρικού τύπου θα σας βοηθήσει να μετρήσετε τη θερμοκρασία. Λάβετε υπόψη ότι η χρήση της επιλογής υδραργύρου απαγορεύεται αυστηρά. Για να καθορίσετε το επίπεδο υγρασίας, χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο.

Η αρχή της λειτουργίας του συστήματος εξαερισμού βασίζεται σε τέτοιους παράγοντες:

 • η τήξη του φούρνου, η βαθμιαία θέρμανση του αέρα και η έξοδος του από την πόρτα μεταφοράς,
 • Η κάτω πόρτα παραμένει ανοιχτή μέχρι να θερμανθεί πλήρως ο κλίβανος.
 • κλείστε την πόρτα από το κάτω μέρος και δουλέψτε με την ανώτερη θυρίδα.
 • κατά τη διαδικασία της αιώρησης, ανοίγει μόνο το λάκκο τέφρας που είναι εγκατεστημένο στο κουτί.
 • μετά τη χρήση του ατμού για το σκοπό αυτό, αερίστε καλά το δωμάτιο.

Η συσκευή αερισμού σε μια θερμότητα με τα ίδια χέρια

Οι κύριες λειτουργίες του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα:

 • παροχή αέρα κατά τη διάρκεια των διαδικασιών κολύμβησης ·
 • υψηλής ποιότητας ξήρανση του δωματίου.

Το σύστημα αερισμού στο λουτρό δεν πρέπει:

 • να παραβιάζουν τη θερμοκρασία του δωματίου, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρού.
 • για να διαχωρίσετε τις ροές της θερμοκρασίας, δηλαδή, ο ψυχρός αέρας είναι πιο κοντά στο δάπεδο, και ζεστό - από πάνω?
 • αφαιρέστε τον ανεπεξέργαστο αέρα από το ατμόλουτρο.

Επιπλέον, η έλλειψη εξαερισμού οδηγεί στην εμφάνιση δυσάρεστου αέρα στο δωμάτιο, το σχηματισμό μούχλας και μύκητα, επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Ας ξεχωρίσουμε τρεις βασικούς τύπους εξαερισμού στην ατμόλουτρο:

 • Η φυσική επιλογή - η παροχή ροής αέρα μέσω της διαφοράς πίεσης.
 • μηχανική επιλογή - παροχή αέρα μέσω ειδικών μηχανισμών, κατά τη μέτρηση αυτών των χαρακτηριστικών με όργανα ·
 • συνδυασμένη έκδοση - η δημιουργία τεχνητής πίεσης από ανεμιστήρες και απορροφητήρες.

Στο δωμάτιο διακρίνονται δύο τύποι αεροπορικών μεταφορών: προμήθεια και εξάτμιση. Για τους σκοπούς αυτούς, εγκαθίσταται μια οπή, τοποθετημένη διαγώνια, σε σχέση με την παροχή.

Δεν συνιστάται η τοποθέτηση εξαερισμού σε μια θερμοκήπια στην οροφή, αυτό το σύστημα εξαερισμού αυξάνει τον χρόνο προθέρμανσης του δωματίου. Είναι λογικό να εγκαταστήσετε μια κουκούλα κάτω από την οροφή, επιπλέον εξοπλισμένη με ένα αποσβεστήρα πάνω του, για να ρυθμίσετε το βύθισμα.

Επιπλέον, παρέχετε ένα αεριζόμενο πάτωμα στο μπάνιο. Έτσι, ο χρόνος της επένδυσης δαπέδου αυξάνεται, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το νερό. Συστάσεις για τη διευθέτηση του αερισμού του δαπέδου:

1. Κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης της θεμελίωσης θεμέλια, εξασφαλίστε τον αερισμό των δαπέδων, κατασκευάστε εξαερισμό από το υπόγειο.

2. Στους αντίθετους τοίχους, εγκαταστήστε τρύπες αερισμού που παρέχουν ροή αέρα. Τοποθετήστε τις γρίλιες πάνω τους για να αποτρέψετε την είσοδο των τρωκτικών.

3. Η στάθμη του δαπέδου πρέπει να είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη θέση που βρίσκεται το φρεάτιο. Έτσι, θα λειτουργήσει ως κουκούλα.

4. Εγκαταστήστε ξύλινες σανίδες με ένα μικρό κενό, τουλάχιστον μισό εκατοστό.

5. Αφού κάνετε τις διαδικασίες λουτρού, αερίστε καλά το δωμάτιο και στεγνώστε τα δάπεδα.

Ένας άλλος τρόπος να οργανωθεί ένα σύστημα εξαερισμού στο μπάνιο - "Από Basta." Σε αυτή την περίπτωση, φρέσκο ​​αέρα εισέρχεται στο δωμάτιο από την περιοχή αποθήκευσης, και τα καυσαέρια από την τρύπα κοντά στην πόρτα. Για τους σκοπούς αυτούς, να χτίσουν έναν αγωγό εξαγωγής από ξύλο, μέσα του είναι επενδεδυμένο με αλουμινόχαρτο.

Κάτω από το πάτωμα, δημιουργήστε έναν αγωγό εξαερισμού, δίπλα στο μεταλλικό φύλλο, εμποδίζοντας την είσοδο θερμότητας μέσα σε αυτό. Το μέγεθος της δομής δεν πρέπει να υπερβαίνει το είκοσι τοις εκατό. Η ρύθμιση της εισροής φρέσκου αέρα μέσω ενός τέτοιου συστήματος είναι πολύ απλή. Αρκεί να ανοίξετε την οπή και ένα λάκκο τέφρας. Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η συσσώρευση δυσάρεστης οσμής στη θερμότητα. Αυτή η μέθοδος οργάνωσης του εξαερισμού είναι κατάλληλη στην περίπτωση που ο κλίβανος βρίσκεται ακριβώς στο δωμάτιο ατμού.

Τρόποι να οργανωθεί ο εξαερισμός στο ατμόλουτρο

Προσφέρουμε τα πέντε πιο δημοφιλή συστήματα εξαερισμού στο ατμόλουτρο:

Δημιουργήστε ένα άνοιγμα εισόδου κάτω από τον κλίβανο σε απόσταση 50 μέτρων από ένα πάτωμα και στοχεύστε - από το αντίθετο μέρος σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το ανώτατο όριο. Η αναγκαστική κίνηση των αέριων μαζών παρέχεται από τον ανεμιστήρα. Έτσι, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η ομαλή θέρμανση του αέρα. Το ύψος της πρώτης οπής ρυθμίζει την έλξη του φυσικού βυθίσματος.

Δύο τρύπες αερισμού τοποθετούνται σε ένα τοίχο, πάντα απέναντι από τον κλίβανο. Η είσοδος τοποθετείται σε απόσταση τριάντα εκατοστών από το δάπεδο και η έξοδος είναι τριάντα εκατοστά από την οροφή. Τοποθετήστε τον ανεμιστήρα στην πρίζα, ο δροσερός αέρας, μπαίνοντας στο δωμάτιο, συγκρούεται με το φούρνο, θερμαίνεται και εξέρχεται.

Τοποθετήστε την είσοδο πίσω από το φούρνο, περίπου είκοσι εκατοστά από το πάτωμα. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη στο ίδιο ύψος, μόνο κοντά στην οροφή του αντίθετου τοίχου. Στη δεύτερη οπή τοποθετήστε την κουκούλα. Η αρχή λειτουργίας του συστήματος βασίζεται στην είσοδο ψυχρού αέρα στο ατμόλουτρο, που διέρχεται από τον κλίβανο και τραβάει έξω από τη δεύτερη οπή.

Αυτή η μέθοδος αφορά ένα ατμόλουτρο με δάπεδο στο οποίο υπάρχουν ανοίγματα για αποστράγγιση νερού. Η είσοδος είναι εγκατεστημένη πίσω από τον κλίβανο και η έξοδος είναι ένας σωλήνας αποστράγγισης μέσω του οποίου ο αέρας εκκενώνεται έξω.

Είναι πραγματικό για ένα μπάνιο με μια σόμπα που λειτουργεί συνεχώς. Η οπή εισόδου είναι διατεταγμένη απέναντι από τη σόμπα και η καπνοδόχος με την καμινάδα χρησιμεύει ως έξοδος

Αν είναι απαραίτητο να αυξηθεί η θερμοκρασία στο ατμόλουτρο, αρκεί να κλείσετε όλα τα βύσματα. Μετά τις διαδικασίες λουτρού, αφαιρούνται. Αυτά τα συστήματα εξαερισμού μπορούν να οργανωθούν πλήρως ανεξάρτητα, χωρίς την αγορά δαπανηρών συσκευών και επενδύσεων σε ειδικά υλικά.

Πώς να ατμοποιήσετε το ατμόλουτρο με τα χέρια σας

Η θερμομόνωση με ατμό επιτρέπει τη διατήρηση της βέλτιστης θερμοκρασίας χώρου. Δημιουργήστε ένα υψηλής ποιότητας φράγμα ατμών θα βοηθήσει ειδικά υλικά με τη μορφή ατμών-στεγανές ταινίες, μόνωση και στεγανοποίηση. Η μεμβράνη προστατεύει τη μόνωση από τη διείσδυση υδρατμών, ενώ δεν διέρχεται από την υγρασία που βρίσκεται στον ζεστό αέρα.

Ο ποιοτικός εξοπλισμένος φραγμός ατμού και το σύστημα εξαερισμού αυξάνουν τη διάρκεια ζωής των χώρων και την εξωτερική τους διακόσμηση. Καθώς ο θερμός αέρας ανεβαίνει στην κορυφή, πάνω απ 'όλα, μονώστε με ατμό την οροφή.

Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήστε λακί, σανίδες πάχους περίπου 6 εκ. Πάνω, καλύπτουν αλουμινόχαρτο, χαρτόνι με αυξημένη πυκνότητα ή χαρτί κεριού εμποτισμένο με λιναρόσπορο. Αφού στερεωθεί ένα από αυτά τα υλικά, το ανώτατο όριο είναι πηλό και μονωμένο.

Επιπλέον, η τραπεζοειδής σανίδα θα βοηθήσει στην εξάτμιση της οροφής. Στις σανίδες εμποτίζεται με χαρτόνι από λιναρόσπορο, το οποίο είναι περαιτέρω επενδεδυμένο με ξύλινη επένδυση.

Οι πλάκες από διογκωμένο πολυστυρόλιο - μια σύγχρονη αντικατάσταση για μαλακό πηλό, χαρακτηρίζονται από καλή θερμομόνωση και χαρακτηριστικά απόδοσης.

Ως υλικά φραγμού ατμών για τους τοίχους του ατμού χρησιμοποιήστε:

 • ruberoid;
 • φύλλο αλουμινίου;
 • περγαμηνή ·
 • μεμβράνη με βάση το πολυαιθυλένιο.

Το περγαμόντο και το σκεπές σκεπής χρησιμοποιούνται σπάνια για τη θερμομόνωση των ατμογεννητριών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με ισχυρή θέρμανση, απελευθερώνουν τοξικές ουσίες και δυσάρεστες οσμές. Ο χώρος ατμού είναι μονωμένος με ατμό με ειδικά υλικά από φύλλο αλουμινίου. Υπάρχουν συνδυασμένες μέθοδοι ατμού και θερμομόνωσης. Για παράδειγμα, NPP πολυπροπύλιο, μεταξύ των πλεονεκτημάτων μας σημειώνουμε:

 • εξαιρετική αντοχή στην υγρασία.
 • αντοχή στις αυξανόμενες θερμοκρασίες.
 • Η πολυστρωματική επίστρωση εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και μύκητα.
 • συνδυασμένη μόνωση θερμότητας και ατμού.

Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ένα φράγμα ατμού με κύλινδρο με τη μορφή φύλλων κυλίνδρου ή πλακών από υαλοβάμβακα. Για τη στεγανοποίηση των αρμών μεταξύ των υλικών φραγμού ατμών, χρησιμοποιήστε ταινία αλουμινίου.

Οι πλάκες τοποθετούνται στην οροφή με ένα μικρό κενό αποζημίωσης 20 mm. Έτσι, η επίδραση της υγρασίας στις περιοχές αυτές μειώνεται. Λάβετε υπόψη ότι το φράγμα υδρατμών στη θέρμη θα πρέπει να κρυφτεί αξιόπιστα πίσω από το βασικό υλικό φινιρίσματος και ένα σύστημα εξαερισμού ποιότητας είναι το συμπλήρωμα του.

Αποτελεσματικός αερισμός στο μπάνιο με τα χέρια σας: μοντέλο, σχέδιο, εγκατάσταση

Ιδιωτικό λουτρό στην περιοχή - ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό της ιδιοκτησίας του προαστιακού σπιτιού. Αυτό δεν είναι μόνο χώρος για διαδικασίες υγιεινής. Αυτό είναι ένα μέρος για οικογενειακές διακοπές και συναντήσεις με στενούς φίλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να σκεφτείτε το σχεδιασμό του με τις ελάχιστες λεπτομέρειες. Και μία από τις πιο σημαντικές πτυχές είναι ο σωστός αερισμός στο μπάνιο. Με τα χέρια σας, μπορείτε εύκολα να ελέγξετε την εγκατάσταση ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού. Πώς να το κάνετε απλά και γρήγορα - στο υλικό μας.

Διαβάστε στο άρθρο:

Η σάουνα χρειάζεται εξαερισμό και ποιες είναι οι κύριες αρχές της;

Ακόμα και οι αρχαίοι αρχιτέκτονες ήξεραν ότι χωρίς πρόσβαση στον καθαρό αέρα, ένα σπιτάκι ή μια σάουνα γρήγορα θα κατέρρεαν κάτω από την επίδραση της υγρασίας και της μούχλας. Ήταν για την ανταλλαγή αέρα ότι άφησαν ρωγμές μεταξύ των άνω κορμών. Τώρα πιο αποτελεσματικά συστήματα έχουν αντικαταστήσει αυτή την απλή τεχνολογία. Χρειάζονται κάποιο χρόνο για εγκατάσταση και προγραμματισμό. Υπάρχει ένας πειρασμός και καθόλου να κυριαρχήσει αυτό το ζήτημα με το χέρι, αλλά από αυτό απειλεί ως αποτέλεσμα:

 • Μετά από λίγα μόνο χρόνια, τα υλικά της δομής, ειδικά εάν κατασκευάζονται με τεχνολογία wireframe, θα καταστούν άχρηστα λόγω της συνεχούς υγρασίας.
 • θα υπάρχει πάντα μια μούχλα μυρωδιά στο δωμάτιο. Ειδικά θα αισθανθεί όταν λιώνει το λουτρό, και αυτό δεν θα φέρει σε τίποτα όλη την ευχαρίστηση της διαδικασίας.
 • η παραμονή σε ένα τέτοιο λουτρό όχι μόνο θα γίνει δυσάρεστη, αλλά και επικίνδυνη για την υγεία. Εκτός από τη συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα και διοξειδίου του άνθρακα, θα υπάρχει μεγάλη ποσότητα σπόρια μούχλας στον αέρα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές πνευμονικές και δερματικές παθήσεις.

Προφανώς, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο και χρήματα για τη δική σας ασφάλεια. Πριν πάτε στη δουλειά, μάθετε τις βασικές αρχές του εξαερισμού για το μπάνιο:

Και τώρα για το πώς να κάνετε τον εξαερισμό σε ένα λουτρό ώστε να μην χάσετε πολύτιμο ατμό και ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε υλικά και υγεία;

Εξαερισμός στο μπάνιο: το σχέδιο και τη συσκευή, τα χαρακτηριστικά των συστημάτων

Για ένα μπάνιο, η χρήση εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι η βέλτιστη. Η βασική αρχή της εργασίας του είναι να οργανώσει την εισροή καθαρού αέρα και εκχυλίσματα στο λουτρό. Το σχήμα αυτού του συστήματος είναι απλό:

Ο νωπός αέρας μπορεί να εισέλθει στο δωμάτιο μέσω βαλβίδων εξαερισμού, καθαρισμού αέρα και ελαφρώς ανοικτών παραθύρων. Ο θερμαινόμενος αέρας, κορεσμένος με διοξείδιο του άνθρακα, απομακρύνεται μέσω ενός κοιλώματος τέφρας στον κλίβανο ή στον απαγωγέα.

Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα, πρέπει να ακολουθηθούν αρκετοί απλοί κανόνες:

 1. Οι οπές αερισμού εισόδου βρίσκονται στο κάτω μέρος του τοίχου, κοντά στον κλίβανο. Έτσι, η ροή του αέρα θα είναι ταχύτερη για να ζεσταθεί και να κινείται φυσικά.
 2. Για να ρυθμίσετε τη ροή, χρησιμοποιήστε πτερύγια στις οπές εξαερισμού. Ο βέλτιστος τρόπος ενημέρωσης της ατμόσφαιρας στο ατμόλουτρο είναι τρεις όγκοι ανά ώρα.

Αυτές οι δύο βασικές αρχές πρέπει να τηρούνται σε οποιαδήποτε θέση του κλιβάνου στο λουτρό. Ταυτόχρονα, η θέση του κλιβάνου έχει επίσης μεγάλη σημασία στο σχεδιασμό του εξαερισμού στο λουτρό. Η διάταξη των καναλιών θα είναι διαφορετική. Ακολουθούν δύο επιλογές για παράδειγμα:

Εκτός από αυτές τις παραδοσιακές επιλογές, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν άλλα αποδοτικά συστήματα που λειτουργούν φυσικά, χωρίς τη χρήση μηχανισμών και συσκευών για την παροχή αναγκαστικού αέρα.

Πώς να σχεδιάσετε σωστά τον αερισμό του δαπέδου στο μπάνιο;

Τα δάπεδα στο μπάνιο είναι πάντα υγρά. Είναι οι πρώτοι που αποτυγχάνουν. Ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην καταστροφική επίδραση της υγρασίας είναι η ξύλινη επίστρωση, η οποία είναι τόσο ωραίο να περπατάτε ξυπόλητοι. Αν δεν παρέχετε τον σωστό αερισμό κάτω από το δάπεδο στο λουτρό, το δάπεδο θα πρέπει να αλλάξει τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια.

Για να το σκεφτείτε αυτό είναι στην αρχή της κατασκευής. Ο ευκολότερος τρόπος για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των πατωμάτων είναι να αφήσετε τα προϊόντα στο υπόγειο του κτιρίου. Τοποθετούνται απέναντι από το άλλο και καλύπτονται με ράβδους, έτσι ώστε οι αρουραίοι και τα ποντίκια να μην διαπερνούν τις οπές.

Ένας άλλος τρόπος για να διασφαλιστεί η κίνηση των αέριων μαζών κοντά στο δάπεδο είναι η μείωση της λεκάνης τέφρας κάτω από το επίπεδο του δαπέδου

Οι σανίδες τοποθετούνται πάνω στα κούτσουρα έτσι ώστε να υπάρχουν κενά περίπου μισού εκατοστού μεταξύ τους. Το νερό δεν θα παραμείνει σε ένα τέτοιο κάλυμμα και ο αέρας θα διεισδύσει ελεύθερα σε όλες τις πλευρές του δαπέδου.

Ένα απλό σύστημα αερισμού δαπέδου στο μπάνιο

Μπορείτε να αφαιρέσετε το σωλήνα εξαερισμού από κάτω από το δάπεδο στον κατακόρυφο άξονα, το οποίο πρέπει να βρίσκεται πάνω από την οροφή. Στο επάνω μέρος του ανυψωτήρα, τοποθετείται ένας εκτροπέας.

Δωρεάν πρόσβαση στο θεμέλιο

Εάν παρέχετε αερισμό στο υπόγειο του λουτρού, μπορείτε να λύσετε τα περισσότερα από τα προβλήματα με ένα χτύπημα. Ο καλός εξαερισμός του χώρου κάτω από το δάπεδο εγγυάται προστασία από τη φθορά και τη μούχλα.

Οι αγωγοί εξαερισμού στην θεμελίωση τοποθετούνται λαμβάνοντας υπόψη την τοποθέτηση της κατασκευής σε σχέση με τα κτίρια κατοικιών και τις δεξαμενές

Το καλύτερο μέγεθος για το άνοιγμα είναι 11 εκατοστά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αεραγωγό και μια μεγαλύτερη διάμετρο, αλλά στην περίπτωση αυτή είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τον αποσβεστήρα.

Οι αγωγοί εξαερισμού συναρμολογούνται κατά τη διάρκεια της χύνοντας θεμελίωσης. Για το σχηματισμό τους χρησιμοποιούνται αμιαντοτσιμέντο ή πλαστικοί σωλήνες. Η απόσταση από το έδαφος έως τον ανεμιστήρα δεν είναι μικρότερη από 15 εκατοστά.

Για να διασφαλιστεί ότι το πλαστικό δεν παραμορφώνεται κατά τη διάρκεια της έκχυσης και το τσιμέντο δεν χτυπά την οπή, ο σωλήνας γεμίζει με άμμο

Ειδικότητα του εξαερισμού στο μπάνιο στο ατμόλουτρο

Ο εξαερισμός στο ατμόλουτρο θα πρέπει να λειτουργεί κατά τη διαδικασία του λουτρού. Στο τέλος του, το ατμόλουτρο αερίζεται συνήθως ανοίγοντας την πόρτα ανοικτή για να αφαιρέσει τον υγρό ατμό όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τι χρειάζεται για τον καλό εξαερισμό στο ατμόλουτρο; Το σχέδιο της συσκευής είναι απλό: ο αέρας δεν πρέπει να προέρχεται από παρακείμενες εγκαταστάσεις, αλλά από το δρόμο.

Πρόγραμμα εξαερισμού σε ατμόλουτρο

Σε αυτό το σχήμα σημειώνεται ότι ο αέρας εισέρχεται στο ατμόλουτρο από κάτω από το σώμα του κλιβάνου. Οι μάζες ψυχρού αέρα θα ζεσταθούν γρήγορα και δεν θα αλλάξουν τη θερμοκρασία του ατμού. Η ροή του αέρα εξόδου απορρίπτεται μέσω ενός καναλιού που βρίσκεται στην απομακρυσμένη γωνία του δωματίου. Αυτή η διάταξη είναι κατάλληλη σε περίπτωση που ο κλίβανος βρίσκεται απευθείας στο δωμάτιο ατμού.

Εάν ο φούρνος βρίσκεται έξω από το δωμάτιο ατμού και είναι συνδεδεμένος με τη σήραγγα του κλιβάνου, η θέση των αγωγών εξαερισμού πρέπει να αλλάζει ελαφρά. Ο δίαυλος τροφοδοσίας βρίσκεται κάτω από το πάτωμα ή ακριβώς επάνω από το δάπεδο και αποσύρεται από την πλατφόρμα προ-κλιβάνου, που καλύπτεται με ένα φύλλο από μέταλλο ή κεραμικά πλακίδια. Η είσοδος κλείνει με σχάρα.

Ανταλλαγή αέρα σε ένα δωμάτιο πλύσης

Αυτό είναι το πιο υγρό δωμάτιο στο μπάνιο και είναι σημαντικό να εξετάσουμε την κίνηση των αερίων μαζών, έτσι ώστε δάπεδα και τους τοίχους στεγνώνει γρήγορα, αλλά δεν υπήρχε σχέδιο. Η πιο κοινή παραλλαγή του εξαερισμού σε ένα πλυντήριο μπάνιου με ξύλινα δάπεδα είναι κάτω από το πάτωμα.

Το Boardwalk έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε μεταξύ των πλακών να υπήρχαν κενά

Ο αέρας στο χώρο κάτω από το πάτωμα μπορεί να πέσει με φυσικό τρόπο ή με τη βοήθεια ανεμιστήρων, αναγκάζοντάς τον έξω από το δρόμο.

Το έργο είναι λίγο πιο δύσκολο αν τα δάπεδα πλένονται από σκυρόδεμα, καλύπτονται με κεραμικά πλακίδια. Σε αυτή την περίπτωση, η εγκατάσταση των βαλβίδων τροφοδοσίας στους τοίχους.

Λίγο για τον εξαερισμό στο dressing room

Το πρόβλημα στο dressing room είναι το ίδιο όπως και στους άλλους χώρους: υψηλή υγρασία. Απαιτήσεις για τον αερισμό του δωματίου:

 • Οι αγωγοί της εισροής και της εξάτμισης πρέπει να έχουν την ίδια διάμετρο.
 • ο αγωγός παροχής αέρα δεν πρέπει να συνδέεται με το μπάνιο.
 • ύψος του αγωγού εξαγωγής - τουλάχιστον 2 μέτρα.
 • Σε περίπτωση χρήσης εξαναγκασμένου εξαερισμού, χρησιμοποιούνται υλικά ανθεκτικά στην υγρασία.
Για επιπλέον αερισμό του μπροστινού δωματίου χρησιμοποιήστε παράθυρα με παράθυρα

Μερικές συμβουλές για τη διευθέτηση ενός δωματίου:

 1. Σε αυτό το δωμάτιο, δεν πρέπει να εγκαταστήσετε τυφλά παράθυρα. Ένα ή δύο παράθυρα παράθυρο θα απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία του εξαερισμού.
 2. Το δωμάτιο ντυσίματος πρέπει να είναι προσεκτικά μονωμένο ώστε να αποφεύγονται οι αλλαγές θερμοκρασίας και η συμπύκνωση.
 3. Οι αγωγοί εξαερισμού δεν πρέπει να συνδέουν την αίθουσα αναμονής με τον ατμό.

Τα μεγέθη του dressing room υπολογίζονται βάσει του τύπου 1.5 τ.μ. × 1 άτομο.

Πόσο σωστά να κάνετε μπάνιο σε ένα αερισμό από τα χέρια

Οι σύγχρονοι κατασκευαστές προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα έτοιμων κιτ για τον αερισμό των χώρων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις προτάσεις ή να κάνετε το σύστημα μόνοι σας. Υπάρχουν τρεις επιλογές για την ανταλλαγή αερίων:

Η επιλογή μεταξύ αυτών των τριών τύπων ανταλλαγής αέρα εξαρτάται όχι μόνο από τις οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη της σάουνας, αλλά και από τον τύπο της δομής. Ο σωστός εξαερισμός στο λουτρό λαμβάνει υπόψη τα υλικά των τοίχων και του δαπέδου, τη θέση των συσκευών θέρμανσης, τη θέση του λουτρού σε σχέση με άλλα κτίρια του χώρου.

Σάουνα πλαισίου

Ο εξαερισμός σε ένα λουτρό πλαισίου πρέπει να είναι διαρρυθμισμένος κατά τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η πολυστρωματική δομή των τοίχων. Τα κτίρια πλαισίου είναι εντελώς στεγανά, οπότε είναι σημαντικό να οργανωθεί μια πλήρης ανταλλαγή αέρα για να αποφευχθεί η εμφάνιση μούχλας και υγρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, η εγκατάσταση συνδυασμένου ή μηχανικού εξαερισμού είναι δικαιολογημένη.

Τα σκελετικά λουτρά ανεβαίνουν γρήγορα και χαρακτηρίζονται από καλή συντήρηση της θερμότητας

Η διάταξη των αεραγωγών στην σάουνα πλαισίου είναι παραδοσιακά το κάτω μέρος - η ροή τροφοδοσίας, στην αντίθετη γωνία - ο απορροφητήρας.

Ξύλινο μπάνιο

Το ξύλο είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, το οποίο από μόνο του "αναπνέει". Τα κενά μεταξύ των κορμών συμβάλλουν επίσης στον φυσικό αερισμό στην καμπίνα. Πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι το λουτρό αποτελεί προϋπόθεση για ειδικές συνθήκες λειτουργίας, επομένως είναι αδύνατο να περιοριστεί σε φυσικές συνθήκες ανταλλαγής αέρα.

Για καλή κυκλοφορία της ατμόσφαιρας στις κουκούλες των καμπίνων

Ο φυσικός αερισμός σε ένα ξύλινο λουτρό μπορεί να βελτιωθεί ελαφρώς με την εφαρμογή εξαναγκασμένου αέρα στο ατμόλουτρο. Διαφορετικά, η ίδια η κούτσουρα θα κάνει καλή δουλειά.

Τούβλο και λουτρό πέτρας

Τα τούβλα και τα πέτρινα κτίρια διακρίνονται από την αντοχή τους. Τα ίδια τα τείχη είναι ανθεκτικά στην υγρασία, αλλά συνήθως είναι επενδεδυμένα με φυσική επένδυση μέσα και αυτό το υλικό χρειάζεται προστασία. Αν δεν υπάρχει καλός εξαερισμός στο λουτρό τούβλο, το υλικό επένδυσης θα καλύπτεται αναπόφευκτα με μούχλα και παραμορφώνεται. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο να κατανέμετε τις ροές αέρα έτσι ώστε να διεισδύουν στο υλικό του δέρματος. Για το σκοπό αυτό, το υλικό φινιρίσματος είναι στερεωμένο στο κιβώτιο και τα ανοίγματα παροχής αέρα παραμένουν. Για να εισάγετε αέρα στις υποδοχές εξαερισμού, χρησιμοποιούνται μικρά ανεμιστήρες. Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχει μούχλα και υγρασία.

Οι αεραγωγοί πρέπει να τοποθετούνται ακόμη και στο στάδιο της ανέγερσης των τοίχων

Τι είναι το Bastu και πώς να το χρησιμοποιήσετε στο μπάνιο

Πρόκειται για ένα είδος φυσικής ανταλλαγής αερίων, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά σε σουηδικές σάουνες. Το σχέδιο αερισμού της προτομής στο μπάνιο:

Διάταξη αεραγωγών για φυσική κίνηση αέρα

Η εγκατάσταση αυτού του συστήματος είναι εξαιρετικά απλή και δεν απαιτεί ειδικά εργαλεία και γνώσεις. Ο σωλήνας παροχής ανοξείδωτου χάλυβα τοποθετείται διαγώνια από τον κλίβανο σε απόσταση 20 εκατοστών από το δάπεδο. Ο δεύτερος σωλήνας τοποθετείται ακριβώς πάνω από τη σόμπα στον τοίχο. Και στους δύο αγωγούς εγκαθίστανται αποσβεστήρες για τον έλεγχο της ροής.

Σε μια σάουνα, το σύστημα λειτουργεί άψογα. Αλλά η χρήση του για ένα κλασικό ρωσικό μπάνιο αξίζει να εξεταστεί προσεκτικά. Το ρωσικό λουτρό χρησιμοποιεί πάντα υγρό ατμό, αλλά η θερμοκρασία του αέρα είναι χαμηλότερη από ό, τι στη σάουνα. Χρησιμοποιώντας αερισμό Bastu σε ρωσικό λουτρό μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητη απώλεια πολύτιμης θερμότητας. Για να αποφευχθούν απώλειες, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν βαλβίδες. Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών λουτρού, είναι κλειστά, και μετά από αυτά και στη διαδικασία της ανάφλεξης, τα πτερύγια ανοίγουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Bastu θα λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αξιόπιστα, δεν απαιτεί συντήρηση και επισκευή. Μεταξύ των ελλείψεων αυτής της τεχνικής, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στις ημέρες με αέρα την ατμόσφαιρα θα υπάρχει ένα ισχυρό βύθισμα. Επιπλέον, η Bastu δεν προβλέπει τη χρήση φίλτρων για τον καθαρισμό του αέρα.

Συσκευή εξαερισμού στο μπάνιο: πλήρες σύνολο συστημάτων

Ανάλογα με την αρχή του αερισμού, επιλέγονται τα εξαρτήματα για την τοποθέτησή του. Ας εξετάσουμε ξεχωριστά στοιχεία συστημάτων που μπορούν να είναι χρήσιμα για μπάνιο.

Παράθυρο στο μπάνιο: πού να κανονίσει, πώς να εγκαταστήσετε

Τα παράθυρα - ένα σημαντικό στοιχείο όχι μόνο του φωτισμού, αλλά και του αερισμού του λουτρού. Πρώτα απ 'όλα, αξίζει να φτιάξετε ένα παράθυρο στο ατμόλουτρο; Υπάρχει η άποψη ότι το παράθυρο στο δωμάτιο ατμού θα επηρεάσει δυσμενώς τη συγκράτηση ατμού και θερμοκρασίας. Αλλά, από την άλλη πλευρά, χωρίς παράθυρο είναι δύσκολο να αερίσετε ένα ατμόλουτρο μετά από μια διαδικασία μπάνιο.

Ακόμα και με ένα καλό σύστημα αερισμού, το παράθυρο δεν παρεμβαίνει, αντίθετα, θα παρέχει το δωμάτιο με φυσικό φωτισμό

Οι έμπειροι συνοδεία μπάνιου συστήνουν την εγκατάσταση δύο παραθύρων στο ατμόλουτρο. Κάποιος τοποθετείται πάνω από τα ράφια. Εάν υπερδιέχετε και ο ατμός είναι πολύ ζεστός ή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, έχει γίνει κακός σε κάποιον - ανοίξτε το παράθυρο και το πρόβλημα θα λυθεί. Εάν η σάουνα λειτουργεί συνεχώς και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μεταξύ των κλήσεων, αυτό το παράθυρο χρησιμοποιείται για να αλλάξει γρήγορα την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο. Μετά από έναν τέτοιο εξαερισμό, ο κλίβανος τήκεται πάλι και η θερμοκρασία επανέρχεται γρήγορα στο φυσιολογικό.

Το δεύτερο παράθυρο βρίσκεται κάτω από τα ράφια. Με αυτό, μπορείτε να στεγνώσετε γρήγορα τους καναπέδες. Είναι πολύ μικρό και αδιαφανές.

Ένα μεγάλο παράθυρο στην αίθουσα αναμονής σας επιτρέπει να θαυμάσετε τον κήπο

Το παράθυρο πλύσης χρησιμοποιείται επίσης για αερισμό, καθώς και για έκτακτη εκκένωση σε περίπτωση πυρκαγιάς. Έτσι το μέγεθός του πρέπει να είναι τέτοιο ώστε ένα άτομο να μπορεί να συμπιεστεί στο πλαίσιο.

Μια άλλη σημαντική ερώτηση: είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε πλαστικά παράθυρα στο λουτρό; Στο πλύσιμο, φυσικά, μπορείτε. Αλλά στο ατμόλουτρο, εάν "καλύψετε" τη θερμοκρασία σε εκατοντάδες μοίρες, το πλαστικό μπορεί να αρχίσει να απελευθερώνει τοξικές ουσίες και να παραμορφώνεται. Για τα κουφώματα στο ατμόλουτρο μην χρησιμοποιείτε ξυλώδη ξυλεία.

Μπορείτε να ελέγξετε πλήρως την εγκατάσταση των παραθύρων στο μπάνιο με τα χέρια τους, δεν διαφέρει από την εγκατάσταση των παραθύρων στο σπίτι.

Ανεμιστήρες και συστήματα μαζί τους

Για αναγκαστική εναλλαγή αέρα, απαιτούνται τα ακόλουθα εξαρτήματα:

 • σχάρα;
 • βαλβίδα εξαερισμού.
 • βαλβίδα πύλης;
 • αγωγός αγωγών ·
 • κουνουπιέρες ·
 • θερμόμετρο, υγρόμετρο.
 • ανεμιστήρα.

Τα πλέγματα και τα φίλτρα ματιών εμποδίζουν τα έντομα και τα τρωκτικά από το σπίτι να εισέλθουν στον αγωγό. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της λειτουργίας του χώρου, τα πλέγματα είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και τα πλέγματα είναι κατασκευασμένα από ξύλο ή πλαστικό ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Για τον αγωγό χρησιμοποιούνται συχνά γαλβανισμένοι σωλήνες ή κυματοειδείς σωλήνες. Δεν συνιστάται η χρήση πλαστικών σωλήνων στο ατμόλουτρο, δεν είναι κατάλληλα για λειτουργία σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας.

Ο ανεμιστήρας μπορεί να εγκατασταθεί στους αγωγούς τροφοδοσίας και εξαγωγής

Οι ειδικοί συστήνουν την τοποθέτησή τους σε ένα κανάλι, δηλαδή μόνο σε κανάλι παροχής. Οι ανεμιστήρες για το λουτρό πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά και όλα τα μέρη του μηχανισμού πρέπει να σφραγίζονται με ασφάλεια.

Βίντεο: πώς να φτιάξετε έναν ατελείωτο ανεμιστήρα με τα χέρια σας

Βαλβίδες εξαερισμού

Αυτές οι απλές συσκευές που έχουν εγκατασταθεί στον αγωγό τροφοδοσίας και εξαγωγής. Το μέγεθος, το σχήμα και ο σχεδιασμός της βαλβίδας μπορεί να επιλεγεί σύμφωνα με τις εσωτερικές εγκαταστάσεις. Την πώληση υπάρχουν δύο κύριοι τύποι βαλβίδων - που σε συντομογραφία KIV (βαλβίδα διείσδυση αέρα) και CPV (βαλβίδα μηχανική υποστήριξη της αναπνοής).

Η αρχή της δουλειάς τους είναι μία, από την άλλη είναι εξίσου διαφορετικές. Η βαλβίδα εξαερισμού για το λουτρό είναι εύκολη στην εγκατάσταση από τον εαυτό σας. Η βάση του μπορεί να μειωθεί ανάλογα με το πάχος των τοίχων. Το εξωτερικό τμήμα της βαλβίδας έχει κεκλιμένες ράβδους, οι οποίες εμποδίζουν την είσοδο βρόχινου νερού στο σύστημα εξαερισμού. Το εσωτερικό μέρος είναι εξοπλισμένο με κεφαλή και μεμβράνες για θερμομόνωση και ηχομόνωση. Όλες οι βαλβίδες διαθέτουν κουνουπιέρες.

Μερικές συμβουλές για την εγκατάσταση μιας βαλβίδας:

 • επιλέξτε τη βαλβίδα για το λουτρό των θερμοανθεκτικών υλικών.
 • Οι βαλβίδες συνήθως τοποθετούνται σε φέροντες τοίχους.
 • Μην τοποθετείτε τη βαλβίδα στους τοίχους που πηγαίνουν σε μια τουαλέτα του δρόμου ή ένα δοχείο απορριμμάτων.

Αέρα και εξαερισμός στο μπάνιο

Τα αέρια στα λουτρά είναι στρογγυλά, τετράγωνα, ορθογώνια. Τοποθετούνται στο πάχος του θεμελίου και στην οροφή.

Ο εξαερισμός τοποθετείται ομοιόμορφα σε απόσταση 2 μέτρων. Εάν υπάρχουν κάποια εσωτερικά τμήματα στο υπόγειο, τότε είναι εγκατεστημένα στον αέρα. Σε αυτούς τους απλούς αεραγωγούς, εγκαθίστανται επίσης πλέγματα για προστασία από ποντίκια.

Ορισμένοι τεχνίτες συμβουλεύονται να κλείνουν τους μετρητές για το χειμώνα, σφραγίζοντας τους σφιχτά με κουρέλια ή σακούλες με άμμο. Αυτή η προσέγγιση είναι γεμάτη με το σχηματισμό υψηλής υγρασίας στο υποπεδίο και την ταχεία αποσύνθεση του ξύλου.

Πώς να κάνετε μια έξοδο στο μπάνιο στο παρακάτω βίντεο:

Η συσκευή ενός εκχυλίσματος σε ένα λουτρό

Εάν το δωμάτιο στην περιοχή συνδέθηκε με το οικία, η κουκούλα ρυθμίζεται έτσι ώστε ο αέρας κινείται από το περίβλημα στο λουτρό, αλλά όχι το αντίστροφο.Οι επαγγελματίες δεν συνιστούν την εγκατάσταση της κουκούλας απευθείας κάτω από την οροφή. Με αυτή τη διάταξη της θύρας εξάτμισης, ένα βύθισμα θα περπατήσει στο δωμάτιο.

Σχέδιο σχεδίασης στο μπάνιο με τα χέρια τους:

Κατανομή ροής αέρα και τοποθέτηση κουκούλας

Πώς να σχεδιάσετε σωστά την κουκούλα στο μπάνιο σε αυτό το βίντεο:

Εξαερισμός στο μπάνιο με τα χέρια σας: ένας οδηγός βήμα προς βήμα με μια φωτογραφία

Η εγκατάσταση του εξαερισμού στο μπάνιο με τα δικά του χέρια δεν είναι περίπλοκη υπόθεση. Στην απλούστερη εκδοχή, θα απαιτηθούν μόνο αμιαντοτσιμέντο σωλήνες και πλέγματα, τα οποία μπορούν να επιλεγούν σύμφωνα με τη διάμετρο του καναλιού.

Σας προσφέρουμε μια βασική κλάση πώς να κάνετε αερισμό στο μπάνιο με τα χέρια σας χρησιμοποιώντας βαλβίδα αέρα (εάν οι τοίχοι κατασκευάζονται με τεχνολογία wireframe):