Ο ανεπαρκής εξαερισμός λειτουργεί στο νέο σπίτι, στον τελευταίο όροφο.

Ζητώ τη βοήθεια των μελών του φόρουμ.
Έτσι, έχουμε μια νέα (3 ετών) πίνακα 10-ορόφων σπίτι 97 σειρά. Διαμέρισμα ενός δωματίου στον τελευταίο όροφο. Εγώ περικλείω το σχέδιο:

Στο σχέδιο υπάρχει ένα μπάνιο στην κάτω δεξιά. Το μπάνιο είναι μια καμπίνα σκυροδέματος. Διάταξη καμπίνας:

Στο σχέδιο, υπάρχει ένα κουτί εξαερισμού πίσω από την τουαλέτα. Αρχικά, οι κατασκευαστές τρύπησαν τις τρύπες από την κουζίνα στον εξαερισμό και στην τουαλέτα στον εξαερισμό. Όπως καταλαβαίνω στα αριστερά και τα κεντρικά διαμερίσματα αντίστοιχα. Αλλά από την τρύπα του μπάνιου δεν ήταν διάτρητη στο κουτί εξαερισμού, αλλά στην τουαλέτα. Λοιπόν, σκέφτηκα για λίγο να σκέφτομαι να διορθώσω αυτή την κατάσταση και να βάλω αυτή την τρύπα ανάμεσα στην τουαλέτα και το μπάνιο και να εξαερώσω το μπάνιο, έριξα μια τρύπα στο εξωτερικό δεξί τμήμα του αναπνευστήρα.

Τώρα πραγματικά για τα προβλήματα. Το εκχύλισμα κουζίνας είναι καλό (το φύλλο χαρτιού). Στην τουαλέτα - και έτσι, και σιγά. Φαίνεται και τραβά, αλλά με τον άνεμο πολύ συχνά φυσά πίσω. Ή είναι χαρακτηριστικό των τελευταίων ορόφων; Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν πρέπει να ισχύει. Αλλά στο μπάνιο γενικά, η αντίστροφη έλξη. Αν και όταν χτύπησα μια καινούργια τρύπα, μου φαινόταν ότι η κουκούλα ήταν φυσιολογική.
Τώρα οι ερωτήσεις είναι:

 1. Γιατί οι οικοδόμοι δεν κάνουν καπό στο μπάνιο κανονικά, αλλά το γροθιά στην τουαλέτα;
 2. Γιατί δεν λειτουργεί η νέα κουκούλα στην απορροφητήρα; Τι θα μπορούσε να είναι λάθος;
 3. Πώς να διορθώσετε την κατάσταση με την κουκούλα στο μπάνιο; Είναι δυνατόν στην περίπτωσή μου να προσπαθήσω να τρυπώ μια τρύπα μεταξύ του αγωγού εξαγωγής του μπάνιου και της τουαλέτας (αυτό συμβαίνει στην περίπτωση που η κουκούλα του μπάνιου δεν είχε προβλεφθεί από τους κατασκευαστές ως εργάσιμη); Δεν θα βλάψει;
 4. Πώς να φτιάξετε την κουκούλα στην τουαλέτα, ώστε να μην φυσάει στον άνεμο;

Το σχέδιο εξαερισμού στην κατοικία του πίνακα

Το καθήκον της οργάνωσης της κανονικής ανταλλαγής αερίων και του εξαερισμού σε πολυκατοικίες είναι απλό και περίπλοκο. Απλό - επειδή ένα σημαντικό ύψος του κτιρίου σας επιτρέπει να έχετε ένα καλό επίπεδο έλξης, δύσκολο - επειδή το σύστημα εξαερισμού πρέπει να παρέχει τον βέλτιστο συντελεστή αλλαγής του αέρα στο δωμάτιο. Για μια κατοικία με πάνελ, με πρακτικά μηδενική διαπερατότητα ατμών στους τοίχους, ακόμη και μια μικρή επιδείνωση της ποιότητας της λειτουργίας του αερισμού επηρεάζει άμεσα την ευημερία των κατοίκων.

Πώς είναι ο εξαερισμός στην κατοικία του πίνακα

Ο σύγχρονος παθητικός αερισμός στην κατοικία του πίνακα δεν είναι πολύ διαφορετικός από εκείνους που χρησιμοποιούνται 50-60 χρόνια πριν:

 • Το σχέδιο αερισμού με την οργάνωση της αιμορραγίας αέρα από τα διαμερίσματα σε ένα ενιαίο πηγάδι εξαερισμού. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται συχνότερα σε πολυώροφα κτίρια με ύψος δαπέδου τουλάχιστον εννέα.
 • Σύστημα με σύνδεση μεμονωμένων εξόδων εξαερισμού από τα διαμερίσματα στην οροφή του συλλέκτη ή στο σοφίτα.
 • Το σχέδιο με την παραγωγή των μεμονωμένων σωλήνων καυσαερίων για κάθε διαμέρισμα στην οροφή του κτιρίου, τέτοια συστήματα είναι τυπικά για τα παλιά πενταόροφη σπίτια "Χρουστσόφ".

Οι σύγχρονες εργασίες αερισμού σε ζευγμένα ή κατασκευασμένα κανάλια. Αυτό σημαίνει ότι όλος ο μολυσμένος αέρας από το διαμέρισμα στην κατοικία των πάνελ αφαιρείται από τις τρεις περιοχές υγιεινής, κάθε ζώνη είναι εξοπλισμένη με τον αγωγό αέρα - από την κουζίνα, από το μπάνιο και το λουτρό, και τον αερισμό του κεντρικού χώρου του διαμερίσματος.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διαφόρων σχημάτων αερισμού δομών πλαισίων

Το πρώτο σε πολυώροφα κτίρια ήταν το σύστημα πολλαπλών καναλιών εξαερισμού. Και ενώ τα σπίτια χτίστηκαν από τούβλα, η συσκευή εξαερισμού ικανοποιούσε απόλυτα σε αποδεκτό επίπεδο την ανάγκη για ανταλλαγή αέρα στα διαμερίσματα του κτιρίου των 5 ορόφων. Επιπλέον, οι πολυάριθμες ρωγμές και χαλαρότητα στο πλαίσιο των παραθύρων και των θυρών δημιούργησαν μια κανονική ροή νερού και αέρα, η οποία εξασφαλίζει σταθερά χαρακτηριστικά του σωλήνα εξαγωγής.

Με την εμφάνιση συγκεκριμένων σπιτιών στις κατασκευές των πάνελ, εμφανίστηκαν αρκετά πρόσθετα προβλήματα:

 1. Το πολυκαναλικό σχέδιο ήταν υπερβολικά δυσκίνητο και πήρε ένα μεγάλο μέρος χώρου μέσα στο κτίριο. Για τα κτίρια άνω των 5 ορόφων, αυτό το σύστημα αερισμού έγινε ολοένα και πιο βαρύ και δυσκίνητο.
 2. Σύστημα επιδόσεων πολλαπλών καναλιών ήταν ανεπαρκής για τη σωστή ευθυγράμμιση του φρέσκου αέρα σε όλο το διαμέρισμα στο σπίτι πάνελ, στην αποτελεσματικότητα κουζίνα και μπάνιο εξαερισμού ήταν ελάχιστες, αλλά σε μια κατοικημένη περιοχή της δουλειάς της ήταν υπερβολική, συχνά συνοδεύεται από την αντίστροφη ροή ισχύος του μολυσμένου αέρα από την υπηρεσία σε σαλόνια.
 3. Σε ένα απλό σύστημα πολλαπλών καναλιών, δεν υπήρχαν μέσα ρύθμισης και εξισορρόπησης της παραγωγικότητας των αγωγών, ανεξάρτητα από το πάτωμα της κατοικίας του πίνακα. Κατά κανόνα, οι χαμηλότεροι όροφοι αερίζονταν πολύ καλύτερα από τους επάνω ορόφους.

Για πληροφορίες! Αυτή η κατανομή της αποτελεσματικότητας εισαγωγής αέρα που οδήγησαν στο γεγονός ότι οι ενοικιαστές των πρώτο και δεύτερο όροφο ήταν υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με την απώλεια θερμότητας το χειμώνα, και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων στους επάνω ορόφους κινδύνευε να λάβετε δηλητηρίαση οφείλεται σε κακή απομάκρυνση των αερίων καύσης στην κουζίνα.

Εξαερισμός σε ένα κτήριο με εννέα ορόφους

Για ένα μοντέρνο πολυώροφο κτίριο με εννέα ορόφους, λύθηκαν προβλήματα με την οργάνωση του κανονικά λειτουργούντος εξαερισμού με μια εύκολη λύση. Αντί για την τοποθέτηση ξεχωριστών αγωγών εξαερισμού σε μεγάλο βαθμό για κάθε διαμέρισμα ενός κτιρίου με 9 ορόφους, οι ειδικοί κατασκευάστηκαν ένας άξονας εξαερισμού μεγάλης διαμέτρου.

Σήμερα, το σχέδιο εξαερισμού σε ένα σπίτι από 9 ορόφους χρησιμοποιεί ένα κύριο κύριο αγωγό με μικρούς αγωγούς που συνδέονται με αυτό ξεχωριστά από κάθε διαμέρισμα. Ο συλλογικός συλλέκτης στη στέγη ήταν εξοπλισμένος με έναν εκτροπέα, ενισχύοντας την πρόσφυση σε καιρό με αέρα. Στις πρώτες εκδόσεις του συστήματος εξαερισμού, η έξοδος από τον άξονα εξαερισμού ήταν εξοπλισμένη με μια ειδική αυτόματη σχάρα με σχισμές, η οποία καθιστά δυνατή τη διατήρηση σταθερής ταχύτητας αέρα στον κεντρικό αγωγό εξαερισμού.

Αργότερα εγκαταλείφθηκε και οι δύο ανώτεροι όροφοι του σπιτιού πάνελ άρχισαν να είναι εξοπλισμένοι με τον παλιό τρόπο - με ατομική έξοδο αεραγωγών στην οροφή. Έτσι, εξασφαλίστηκε η σταθερή λειτουργία του κύριου σωλήνα και η στάθμη εξαερισμού στους επάνω ορόφους ήταν εξαιρετική. Επιπλέον, ατομικά συμπεράσματα από κάθε διαμέρισμα άρχισαν να συνδέονται όχι άμεσα, αλλά πάνω, - μέσω δύο ή τριών ορόφων. Ένας μικρός και στενός ατομικός αεραγωγός μήκους πέντε έως επτά μέτρων ήταν αρκετός για να βελτιώσει σημαντικά τον εξαερισμό στο διαμέρισμα του σπιτιού του πίνακα.

Χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού της κατοικίας του πίνακα

Μεταξύ των κύριων μειονεκτημάτων του παραπάνω συστήματος αφαίρεσης αέρα στην κατοικία του πίνακα, τα πιο δυσάρεστα είναι:

 • Σοβαρή μείωση της απόδοσης των συσκευών παθητικού εξαερισμού στη θερμότητα, ακόμη και τη νύχτα ή τον καιρό ·
 • Πιθανή ροή εξαερισμού απομάκρυνε τις οσμές και τα αέρια από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Τις περισσότερες φορές, η αιτία αυτού του αποτελέσματος μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα ηλεκτρικό σύστημα ανεμιστήρων εγκατεστημένο από κάποιον από τους ενοικιαστές στο μπάνιο ή στην κουζίνα. Για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο, είναι απαραίτητο όλοι οι ενοικιαστές να δημιουργήσουν ένα ενεργό σχέδιο ανεφοδιασμού και εξαερισμού με μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Διαφορετικά, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της κουκούλας στο διαμέρισμά σας, δημιουργείτε έτσι τις προϋποθέσεις αλλαγής της κατεύθυνσης της κίνησης του αέρα στα χαμηλότερα πατώματα.
 • Πτώση στην απόδοση του κύριου άξονα εξαερισμού λόγω της απότομης αύξησης των εναποθέσεων σκόνης, διαφόρων τύπων ρύπων στα εσωτερικά τοιχώματα των αγωγών. Οι εναποθέσεις σκόνης στα τοιχώματα των ορυχείων μόνο 0,5 cm μπορούν να μειώσουν την απόδοση της λειτουργίας τους στο 20%.

Ένας από τους λόγους για τη συσσώρευση ρύπων και σκόνης στους αεραγωγούς είναι η απουσία στοιχειωδών συστημάτων φιλτραρίσματος που επιβραδύνουν την εξάτμιση των λιπών και των προϊόντων καύσης αερίου.

Σύγχρονα συστήματα εξαερισμού για το σπίτι των πάνελ

Χαμηλή απόδοση και μεγάλη εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες αναγκάζονται όλο και περισσότερο στο σχεδιασμό και την κατασκευή των οργανώσεων να εγκαταλείψουν τη χρήση των παθητικών συστημάτων αερισμού υπέρ μιας πιο ευέλικτων και αποτελεσματικών συστημάτων διαχείρισης αέρα με την αρχή αναγκαστική εξαερισμού. De facto, έχουν γίνει το πρότυπο για πολυώροφα σπίτια, κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα.

Εκτός από τη δημιουργία άνετων συνθηκών διαβίωσης στο σπίτι των πάνελ με τη βοήθεια συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού, τέτοιες συσκευές επιτρέπουν την αποτελεσματική εξοικονόμηση θερμότητας και τη μείωση του κόστους θέρμανσης των χώρων.

Τις περισσότερες φορές το σύστημα χρησιμοποιείται για την εισαγωγή αέρα κτίριο πάνελ στο επίπεδο των 2-3 ορόφους μετά τον καθαρισμό και ύγρανση αξονικούς ανεμιστήρες αντλείται ροές αέρα κατά μήκος των εξωτερικών τους αγωγούς εξαερισμού στο πάτωμα ενός σπιτιού πάνελ. Παράλληλα, το κύκλωμα εξάτμισης εγκαθίσταται, εγκαθίσταται στην οροφή και λαμβάνει θερμότητα από τον αέρα εξαγωγής.

Συμπέρασμα

Οι περισσότερες από τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου δεν μπορούν να μετατραπούν σε ενεργή έκδοση εξαερισμού και ανταλλαγής αέρα. Επιπλέον, τα σχέδια αυτά απαιτούν σημαντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες για τις οποίες η πλειοψηφία των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων στο προκατασκευασμένης κατοικίας δεν πρόκειται gotovy.V αυτές τις συνθήκες για τη βελτίωση της λειτουργίας του κυκλώματος μπορεί να είναι τακτική συντήρηση και τον καθαρισμό των φρεατίων εξαερισμού και εθνικές οδούς, κατά μέσο όρο μία φορά κάθε δύο χρόνια. Επιπλέον, είναι δυνατή η εγκατάσταση σύγχρονων κυκλωμάτων εκτροπής ικανών να αυξήσουν τη λειτουργία των συσκευών εξάτμισης κατά 10-15% ακόμη και το καλοκαίρι.

Ο εξαερισμός στο διαμέρισμα του σπιτιού του πίνακα

Σύστημα εξαερισμού σε σπίτια των πάνελ τύπου 97, 164, p-44, πέντε / εννέα ορόφων κ.λπ. δεν είναι πάντα διατεταγμένα σύμφωνα με τους κανόνες και συχνά δεν αντιμετωπίζουν το έργο.

Σχέδια, συσκευές, παραδείγματα, λύσεις

 • Εξαερισμός σε διαμέρισμα πολυώροφων κατοικιών με διήθηση

Σε πολυκατοικίες, τύπος πίνακα, κατασκευάστηκε βιαστικά και χωρίς κατάλληλους ελέγχους ανέντιμη ανάδοχος δεν μπορεί να είναι η υπολογιζόμενη σχέδιο του αέρα στα φρέατα εξαερισμού και αγωγών καυσαερίων. Πρώτα απ 'όλα, αυτό οφείλεται σε προβλήματα με την προμήθεια των σωλήνων και εξαερισμού γρίλιες προσαρμοσμένο μέγεθος, σπεύδουν στην εγκατάσταση τους θαλάμους εξαερισμού και τη σφράγιση αρμών, η έλλειψη σαφούς σχεδίου εργασίας και την τεκμηρίωση του έργου.

Το σχέδιο της συσκευής αερισμού σε σπίτια, τύπου πάνελ

Η αναζήτηση για το σχεδιασμό του συστήματος εξαγωγής αέρα, κατά κανόνα, αρχίζει στο στάδιο της εγκατάστασης και λειτουργίας προκατασκευασμένων σπιτιών. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών, μετά την παράδοση, οι προγραμματιστές αναγκάζονται να εξαλείψουν προβλήματα με ανεπαρκή εξαερισμό, να αναζητήσουν λύσεις - να αλλάξουν και να αλλάξουν τους αεραγωγούς και τους αεραγωγούς. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ένα τυπικό σύστημα εναλλαγής αέρα για ένα κτίριο διαμερισμάτων αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

 1. Αέρας εξαερισμού (συλλέκτη), μέσω του οποίου υπάρχει κυκλοφορία καθαρού αέρα από το δρόμο από το υπόγειο έως τη σοφίτα.
 2. Δομοστοιχεία εξαερισμού-δορυφόροι που συνδέουν 3 ορόφους στο γενικό κουτί σύμφωνα με το σχήμα 1-4-7... 2-5-8... 3-6-9... και επιπλέον, οργανώστε μια εξόρυξη δαπέδου κατά μήκος στους αγωγούς αερισμού του ορυχείου.
 3. Οι γρίλιες εξαερισμού στα διαμερίσματα, που βρίσκονται στην κουζίνα και στο μπάνιο, οδηγούν σε δυσάρεστες οσμές, υγρό και μολυσμένο αέρα στους αγωγούς εξαερισμού δαπέδου, η καλωδίωση του οποίου μεταφέρει τον άξονα της εξάτμισης.

Η αρχή της ανταλλαγής αέρα σε διαμερίσματα βασίζεται στην ώση επιστροφής των ζεστών αέριων μαζών, αναρρίχηση του άξονα στο δρόμο. Η εισροή αέρα λαμβάνει χώρα φυσικά μέσω ανοιχτών παραθύρων και άλλων καναλιών (βαλβίδες εισαγωγής κ.λπ.). Κατά τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού, λαμβάνεται υπόψη η αεροδυναμική των ροών του αέρα, ο ρυθμός εναλλαγής αέρα του εξαερισμού πρέπει να είναι εντός των ορίων του κανόνα -2 m3 / h.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο σπίτι, New Riga MO
Φωτογραφία: Εγκατάσταση εξαερισμού στην κατοικία των πάνελ

Για το σκοπό αυτό τηρείται αυστηρά η διάμετρος των σωλήνων κάθε στοιχείου - κουκούλα, αγωγός, άξονας. Η αυξημένη αναρρόφηση στο σύστημα εξαερισμού της κατοικίας του πίνακα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του επιπέδου θορύβου πάνω από GOST 50 dB. Η χαμηλότερη διάμετρος των σωλήνων αντίθετα μπορεί να μην δημιουργήσει την απαραίτητη πίεση και να οδηγήσει στην αντίστροφη ώθηση όταν ο μολυσμένος αέρας από τους συλλέκτες των κάτω ορόφων εισέρχεται στα μπάνια και τις κουζίνες πάνω από τα διαμερίσματα που βρίσκονται.

Αφού τεθεί σε λειτουργία το κτίριο κατοικιών, είναι δύσκολο να εντοπιστούν σφάλματα και να εξαλειφθούν. Εξασφαλίστε τις σωστές κλιματολογικές συνθήκες - θερμότητα και καθαρό αέρα, σε αυτή την περίπτωση μπορεί μόνο μεμονωμένο σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού.

Εξαερισμός συσκευής στην κατοικία του πάνελ σιλικόνης

Σε ιδιωτικά διαμερίσματα, σπίτια και εξοχικές κατοικίες, έχει σχεδιαστεί ένα ιδιόκτητο σύστημα ανεφοδιασμού και εξαερισμού, το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο των απαραίτητων παραμέτρων σε κάθε δωμάτιο - παιδικό δωμάτιο, υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο. Το δικό του σύστημα καθαρισμού και θερμικής επεξεργασίας του αέρα επιτρέπει την επίλυση του προβλήματος λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική άνεση, την ενεργειακή απόδοση, χωρίς θόρυβο και σκόνη - ανεξάρτητα από τον αριθμό των ορόφων, την τοποθεσία και την αρχιτεκτονική κατηγορία του κτιρίου.

Μπορείτε να οικοδομήσετε το σπίτι σας από τις πινακίδες πίτας. Εν πάση περιπτώσει, το σύστημα αερισμού ενός σπιτιού πίνακα απαιτεί εξοπλισμό για ανάκτηση θερμότητας. Ενεργειακά αποδοτικοί εναλλάκτες θερμότητας, βαλβίδες ελέγχου, καλά αεριζόμενα κελάρια με "χτυπήματα" και ζεστές σοφίτες - αυτό είναι μέρος των στοιχείων για τον σωστό αερισμό της εξοχικής κατοικίας

Στη σύμβαση για το σχέδιο εξαναγκασμένου εξαερισμού ενός κτιρίου ιδιωτικής κατοικίας ή πολυκατοικίας κοντά στη Μόσχα, βάλαμε το συγκρότημα υπηρεσιών:

 • όλα τα στάδια από το σχεδιασμό έως τη συντήρηση της τεχνολογίας του κλίματος ·
 • υψηλής ποιότητας εργασίες εγκατάστασης και εξοπλισμού εξαερισμού.
 • τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της GOST και τα πρότυπα υγιεινής και κατασκευής για συστήματα θέρμανσης, καθαρισμού και κλιματισμού.

Η σωστή εφαρμογή του έργου είναι μια υπόσχεση ευημερίας

Οι μηχανικοί και σχεδιαστές της εταιρείας "StroyEngineering" εποπτεύουν αυστηρά την εφαρμογή των κανόνων και κανονισμών των SNiP και SanPiN. Θα προετοιμάσουμε την τεκμηρίωση του έργου για κατοικίες πολυκατοικιών οποιασδήποτε σειράς (p-44/83/97/164 κ.λπ.) και ορόφων (5/9 και άνω), ελέγξτε το σχέδιο των αξόνων εξαερισμού και των αγωγών εξαγωγής.

Οι ιδιωτικοί εργολάβοι κατασκευών και οι μεγάλοι οργανισμοί θα προσφέρονται ένα αποτελεσματικό και φθηνό σχέδιο για την υλοποίηση και την ανάθεση σε πολυώροφα κτίρια και μεμονωμένα σπίτια τύπου πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου. Προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη σωστή ρύθμιση της κανονικής ανταλλαγής αέρα και κυκλοφορίας αέρα σε διαμερίσματα, γραφεία, τουαλέτες, μπάνια κλπ. χώρους που βρίσκονται εντός των δομών των πινάκων.

Προσφέρουμε σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους για την εφαρμογή συστημάτων εξαερισμού σε πολυκατοικίες, εξοχικές κατοικίες, αρχοντικά στη Μόσχα και στην περιοχή της Μόσχας. Για τις κατασκευαστικές εταιρείες, τους φορείς εκμετάλλευσης, τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, τους ιδιοκτήτες ακινήτων προς ενοικίαση - ευνοϊκές συνθήκες, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, εγγυώνται την άριστη ευεξία των πελατών σας!

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού στην κατοικία του πίνακα

Ο εξαερισμός σε μια κατοικία είναι μια υποχρεωτική απαίτηση των υγειονομικών προδιαγραφών. Το σύστημα εξαερισμού τοποθετείται στο στάδιο του σχεδιασμού της κατασκευής. Ο εξαερισμός στα σπίτια των παλαιών κτιρίων και των σύγχρονων πολυκατοικιών διαφέρει ελάχιστα στο σχέδιο.

Μια υποχρεωτική απαίτηση των υγειονομικών κανόνων είναι η συσκευή αερισμού στην κατοικία του πίνακα

Η σημασία του εξαερισμού σε ένα ψηλό κτίριο πίνακα

Τα σπίτια με ψηλά πατώματα κατασκευάστηκαν για αιώνες, είναι ισχυρά και αξιόπιστα, αλλά δεν στερούνται ελλείψεων. Οι κάτοικοι επικρίνουν τα διαμερίσματα με χαμηλή ηχομόνωση και υγρασία στις γωνίες.

Τα σπίτια σε 9 ορόφους είναι πλήρως πυκνοκατοικημένα. Σε κάθε διαμέρισμα, ετοιμάζετε καθημερινά το δείπνο, πλένετε τα πιάτα, το πάτωμα, κάνετε μπάνιο, χτενίζετε τα μαλλιά τους, μερικά κατοικίδια ζώα. Οι δυσάρεστες μυρωδιές και η υγρασία θα φτάσουν απαραιτήτως στους γείτονες, αν όχι για το σύστημα αερισμού στο σπίτι.

Ο φυσικός αερισμός παρέχεται από τους μηχανικούς κατά την προετοιμασία του έργου ενός κτιρίου κατοικιών. Δημιουργείται ένα κοινό σύστημα που συνδέεται με κάθε διαμέρισμα. Για τον γενικό εξαερισμό έχετε μια έξοδο δωματίου με υψηλή υγρασία - μπάνιο, κουζίνα.

Η δωρεάν ανταλλαγή αέρα διατηρεί μια υγιή κατάσταση ολόκληρου του κτιρίου και κάθε ξεχωριστού χώρου διαβίωσης.

Απαιτήσεις για τον αγωγό ενός σπιτιού πίνακα

Το σύστημα αγωγών στην κατασκευή πάνελ 5 ή 9 ορόφων έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει την απρόσκοπτη κυκλοφορία του αέρα σε όλα τα κατοικημένα τμήματα και διαμερίσματα. Τυπικά, τα προβλήματα στη λειτουργία των αεραγωγών γίνονται αισθητά από τους κατοίκους του ορόφου.

Το σύστημα εξαερισμού ενός διαμερίσματος πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις:

 1. Παροχή σταθερής και συνεχούς κυκλοφορίας αέρα.
 2. Απουσία επιρροής στους δείκτες θερμοκρασίας μέσα σε μια κατοικία.
 3. Απουσία βυθισμάτων.
 4. Η κυκλοφορία στην κουζίνα πρέπει να πραγματοποιείται με ταχύτητα 60 κυβικών μέτρων αέρα ανά ώρα, στο μπάνιο, 25 κυβικά μέτρα την ώρα.
 5. Η κυκλοφορία σε χώρους διαβίωσης πρέπει να είναι ίση με 0,2 του συνολικού όγκου δωματίου.

Οι παραπάνω απαιτήσεις λαμβάνονται υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τον σχεδιασμό του αγωγού σε σπίτια φτιαγμένα από πλαίσια ή μπλοκ.

Η ανακατασκευή του αερισμού στο μέλλον δεν θα λειτουργήσει. Αν έρθει σε χαλάρωση, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς. Τα περισσότερα από τα προβλήματα έγκεινται στην απόφραξη των καναλιών, τη ζημία στον εξοπλισμό. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα στα διαμερίσματα θα βοηθήσει τις συσκευές του τεχνητού εξαερισμού.

Σχέδια της διάταξης εξαερισμού σε ένα πολυώροφο κτίριο

Για να οργανωθεί ο φυσικός αερισμός σε σπίτια (5 και 9 ορόφων), χρησιμοποιήθηκαν αρκετά πρότυπα σχέδια. Παρόμοια σχέδια εφαρμόζονται σήμερα από τους μηχανικούς.

Για τη ρύθμιση του φυσικού αερισμού στην κατοικία του πίνακα, πολλά τυπικά σχήματα

 1. Το σύστημα συλλογής μάζας αέρα από όλα τα διαμερίσματα σε ένα πηγάδι.
 2. Σχέδιο που συνδέει τους αεραγωγούς κάθε διαμερίσματος στη σοφίτα.
 3. Το σύστημα εξαερισμού των αεραγωγών από κάθε διαμέρισμα στο δρόμο μέσω της οροφής.

Το πρώτο και το δεύτερο - το σύστημα εξαερισμού σε μια κατοικία με πάνελ 9 ορόφων. Στα πενταόροφα κτίρια και τα σπίτια από τούβλα εφαρμόζεται ένα τρίτο σχέδιο.

Στα σύγχρονα κτίρια, η πρόσληψη αέρα πραγματοποιείται σε τρεις υγειονομικές ζώνες (μπάνιο, κουζίνα, σαλόνια). Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται συστήματα συζευγμένων ή κατασκευασμένων αεραγωγών.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού σε σπίτια των πάνελ

Το πρώτο σχέδιο εξαερισμού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή - πολλαπλών καναλιών. Είναι ιδανικό για σπίτια από τούβλα και επένδυση σε 5 ορόφους. Η κανονική εναλλαγή αέρα προσέφερε επίσης σχισμές στα πλαίσια παραθύρων και ανωμαλίες του οικοδομικού υλικού.

Για τα σπίτια με εννέα ορόφους, το πολυκαναλικό σύστημα ήταν αναποτελεσματικό. Είναι δυσκίνητη και πήρε ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού χώρου του κτιρίου. Η απόδοση του συστήματος δεν ήταν αρκετή για να εξασφαλίσει την κανονική κυκλοφορία στα διαμερίσματα. Η ενασχόληση στους κάτω ορόφους πραγματοποιήθηκε πολύ έντονα, το χειμώνα η θερμοκρασία μειώθηκε σημαντικά. Οι κάτοικοι των επάνω ορόφων δεν μπορούσαν να απαλλαγούν από τη μυρωδιά και τη σκόνη στα δωμάτια.

Ο σχεδιασμός του γενικού άξονα εξαερισμού βοήθησε στην επίλυση του προβλήματος, στο οποίο ανατέθηκαν τα κανάλια από κάθε διαμέρισμα. Το ορυχείο τελειώνει με έναν συλλέκτη στην οροφή. Είναι εξοπλισμένο με έναν εκτροπέα για την ενίσχυση της πρόσφυσης κατά τη διάρκεια του ανέμου. Μερικές φορές οι δύο επάνω όροφοι ενός εννεαόροφου σπιτιού δεν συνδέονται με έναν κοινό άξονα εξαερισμού. Για αυτούς, είναι εξοπλισμένα με ξεχωριστά κανάλια με σύνδεση με την οροφή.

Μειονεκτήματα του αερισμού στην κατοικία του πίνακα

Είναι σπάνιο να δημιουργηθεί ένα ιδανικό παθητικό σύστημα εξαερισμού σε ένα ψηλό κτίριο. Αυτό απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό και κόστος.

Ο εξαερισμός στις κατοικίες των πάνελ έχει τα βασικά μειονεκτήματα της λειτουργίας:

 1. Σε ζεστό καιρό, με ισχυρό αέρα και τη νύχτα, η απόδοση του εξαερισμού μειώνεται απότομα.
 2. Η συσσώρευση σκόνης και λάσπης στους τοίχους του ορυχείου επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.
 3. Ο βρώμικος αέρας ρέει από το ένα διαμέρισμα στο άλλο. Αυτό συμβαίνει εάν κάποιος από τους γείτονες εγκαταστήσει έναν ανεμιστήρα κουζίνας ή ένα ανεμιστήρα λουτρών στο κανάλι των αεραγωγών χωρίς βαλβίδα ελέγχου.

Η ανακατασκευή του εξαερισμού στο παλιό σπίτι θα κοστίσει στους ενοικιαστές ένα στρογγυλό άθροισμα. Είναι ευκολότερο να διατηρηθεί η εργασία του με τακτικό καθαρισμό.

Ανακατασκευή του εξαερισμού στο παλιό σπίτι θα κοστίσει τους ενοικιαστές σε ένα αξιοπρεπές ποσό

Μηχανικό σύστημα εξαερισμού

Ο παθητικός αερισμός λειτουργεί λόγω της πτώσης πίεσης στην είσοδο και την έξοδο των αγωγών εξαερισμού. Η ενεργή εισροή και η αφαίρεση του αέρα πραγματοποιείται με ειδικές συσκευές.

Εάν το έργο του φυσικού αερισμού του σπιτιού δεν είναι αρκετό για μια κανονική ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε τον εν λόγω εξοπλισμό:

 • τη βαλβίδα εισροής αέρα.
 • ανεμιστήρα εξαγωγής ·
 • απορροφητήρα για την κουζίνα.

Ο εξοπλισμός εξάτμισης λειτουργεί σε συνδυασμό με το κοινό σύστημα. Οι ανεμιστήρες και οι κουκούλες ενσωματώνονται σε κανάλια για να βελτιώσουν την απόδοσή τους. Λειτουργούν από το ηλεκτρικό δίκτυο, οπότε μπορεί να ρυθμιστεί ο χρόνος καθαρισμού. Οι βαλβίδες τροφοδοσίας τοποθετούνται στους τοίχους.

Οι ανεμιστήρες είναι απολύτως απαραίτητοι στο μπάνιο και την τουαλέτα του γωνιακού διαμερίσματος ενός σπιτιού. Πολύ συχνά οι κάτοικοι των γωνιακών διαμερισμάτων παραπονιούνται για την υγρασία και τον σχηματισμό μυκήτων.

Ανεμιστήρες

Οι ανεμιστήρες εξαγωγής μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Πρόκειται για τοίχο, οροφή και παράθυρο. Ο ανεμιστήρας τοποθετείται στον αγωγό εξαερισμού, η κίνηση των λεπίδων επιταχύνει την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα και της υγρασίας από το δωμάτιο.

Το μέγεθος και το σχήμα του ανεμιστήρα επιλέγονται για τις παραμέτρους εξαερισμού. Η ισχύς εξαρτάται από τις ανάγκες. Για ένα μεγάλο δωμάτιο χρειάζεστε ισχυρούς οπαδούς. Για το μπάνιο και την τουαλέτα υπάρχουν κατάλληλες συσκευές μέσης ισχύος.

Ο ανεμιστήρας τρέχει από το δίκτυο, οπότε πρέπει να εξασφαλίσετε σταθερή πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Στο μπάνιο δεν είναι σκόπιμο να αφήνετε τον εξοπλισμό σε κατάσταση λειτουργίας όλο το εικοσιτετράωρο. Μπορείτε να βάλετε έναν ανεμιστήρα που θα ανάψει με το φως στο δωμάτιο.

Κουκούλες κουζίνας

Αφαιρέστε από τα προϊόντα καύσης της κουζίνας του αέρα, τις σταγόνες λίπους, τις μυρωδιές των τροφίμων βοηθήστε να εξαγάγετε. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία του μηχανικού αερισμού στο διαμέρισμα. Το απόσπασμα λειτουργεί από ηλεκτρισμό.

Το εκχύλισμα της κουζίνας βοηθά στην απομάκρυνση οσμών από το δωμάτιο

 1. Ενεργός. Απευθείας τραβήξτε αέρα στον δρόμο ή στον άξονα εξαερισμού.
 2. Παθητική. Καθαρίστε τον αέρα με ένα σύστημα φίλτρου και εκφορτώστε το μέσα στο δωμάτιο. Το σύστημα αερισμού δεν είναι συνδεδεμένο.

Κατά την εγκατάσταση της κουκούλας στον αεραγωγό, απαγορεύεται ο εξαερισμός ψησταριάς στην κουζίνα. Μονάδες με υψηλή ισχύ μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία του ορυχείου, θα πρέπει να εμφανίζονται καλύτερα στο δρόμο.

Τα φίλτρα στην παθητική εξαγωγή είναι διαφόρων τύπων. Μερικοί λιπών, άλλοι απορροφούν οσμές. Για να αλλάξετε φίλτρα είναι απαραίτητο, ανάλογα με την ένταση χρήσης της μονάδας.

Εξαερισμός με καθαρό αέρα

Ο εξαναγκασμένος εξαναγκασμός εξαερισμού πραγματοποιείται μέσω των βαλβίδων. Μέσω αυτών πραγματοποιείται μια τακτική μέτρια εισροή καθαρού αέρα στο δωμάτιο. Υπάρχουν βαλβίδες στις οποίες μπορείτε να εγκαταστήσετε φίλτρα, συσκευές θέρμανσης ή ψύξης αέρα.

Υπάρχουν δύο τύποι καναλιών εισαγωγής αέρα:

 1. Τοποθετείται στον τοίχο. Είναι πιο συχνά σωληνοειδή.
 2. Τοποθετείται στην υποδοχή του πλαστικού παραθύρου. Το κενό για τη βαλβίδα παρέχεται κατά την κατασκευή της πλαστικής δομής.

Η βαλβίδα τοίχου μπορεί να εγκατασταθεί ανεξάρτητα. Οι μονάδες παραθύρων συναρμολογούνται μόνο από ειδικούς. Η απόδοση της βαλβίδας τοίχου είναι μεγαλύτερη.

Εξαερισμός σύγχρονων πάνελ και κουφωμάτων

Το σύστημα εξαερισμού των νέων κτιρίων βελτιώνεται από τους μηχανικούς και σχεδόν στερείται των ελαττωμάτων των αεραγωγών των παλαιών κατοικιών.

Τώρα ο παθητικός αερισμός ουσιαστικά δεν έχει κατασκευαστεί. Χρησιμοποιήστε ένα εύκαμπτο σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με συσκευές για μηχανικό αερισμό. Ο σύγχρονος αερισμός σας επιτρέπει να διατηρείτε τη βέλτιστη θερμοκρασία σε καθιστικούς χώρους, όχι κρύο το χειμώνα, όχι ζεστό το καλοκαίρι.

Πώς είναι ο εξαερισμός του νέου τύπου:

 1. Ο αέρας λαμβάνεται από τον 2ο και 3ο όροφο.
 2. Αξονική ανεμιστήρα μάζα αέρα αντλείται σε όλους τους ορόφους του σπιτιού.
 3. Το σύστημα εξάτμισης είναι τοποθετημένο στην οροφή. Παίρνει θερμότητα μακριά από τον αέρα εξαγωγής.

Ένας νέος τύπος συστήματος εξαερισμού στοχεύει επίσης στην εξοικονόμηση ενέργειας. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι είναι δυνατή η ρύθμιση της λειτουργίας του εξοπλισμού ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο εξαερισμός σε πολυώροφη κατοικία σε εννέα ορόφους παλαιού κτιρίου χρειάζεται τακτικό καθαρισμό. Μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν την εργασία, τίποτα δεν μπορεί να γίνει με τα χέρια τους. Η βελτίωση της λειτουργίας του εξαερισμού μπορεί να γίνει με πρόσθετο εξοπλισμό.

Πώς είναι ο εξαερισμός στην κατοικία του πίνακα

Ο αέρας είναι ζωτικός για ένα άτομο. Με την κακή ποιότητα του διαμερίσματος, η ευημερία επιδεινώνεται απότομα και μειώνεται η αναπηρία. Γι 'αυτό είναι πολύ σημαντικό να καθαρίσετε τον αέρα στο δωμάτιο, για να εξασφαλίσετε τη ροή των φρέσκων ρευμάτων. Και αντιμετωπίζοντας αυτό, φυσικά, τον εξαερισμό, που παρέχεται σε κάθε κατοικία διαμέρισμα.

Ποια πρότυπα λένε

Σύμφωνα με τα SNiPs, οι δείκτες ανταλλαγής αέρα για τις εγκαταστάσεις στο διαμέρισμα καθορίζονται:

 • Κουζίνα επιφάνεια 90 m3 / ώρα?
 • Τουαλέτα - 50 m3 / ώρα.
 • Μπάνιο και συνδυασμένο μπάνιο με αυτό - 25 m3 / ώρα.
 • Σαλόνια - 3m3 / ώρα ανά 1 m2.

Χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού σε κτίρια πολυκατοικιών

Ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο τριπλασιάζεται ο αερισμός στην κατοικία του πίνακα, υπάρχει επίσης μια ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Κάθε μπάνιο και τουαλέτα διαθέτει ξεχωριστό ορυχείο, το λεγόμενο overclocking. Αυτό το στοιχείο εξαερισμού του διαμερίσματος συνδέεται με τον κοινό άξονα, με τη βοήθεια του οποίου απορρίπτεται ο βρώμικος αέρας από το δωμάτιο. Ο αγωγός αερισμού κουζίνας είναι ο κύριος αγωγός. Ο εξαερισμός μπορεί να έχει στρογγυλή διάμετρο 150 mm και ορθογώνια άξονες.

Σημαντικό! Κατά την εγκατάσταση των θυρών στο μπάνιο και την τουαλέτα, μην τα κάνετε πολύ σφιχτά. Η παρουσία "σχισμών" θα εξασφαλίσει την είσοδο καθαρού αέρα.

Ποιο είναι το καλύτερο σύστημα εξαερισμού σε ένα διαμέρισμα ενός σπιτιού

Η επιλογή του συστήματος εξαερισμού γίνεται λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους παράγοντες του κτιρίου:

 • αριθμός ορόφων στο σπίτι και σε ποιο από αυτά βρίσκεται το διαμέρισμα;
 • η παρουσία των μεταφορών και του θορύβου τρίτων ·
 • ατμοσφαιρική ρύπανση.

Συμβουλές! Για σπίτια σε χώρους ύπνου όπου επίπεδα θορύβου κάτω των 50 dB μπορούν να εξοπλιστούν με φυσικό εξαερισμό. Αλλά για να δημιουργήσετε ένα άνετο περιβάλλον σε κτίρια όπου ο εξωτερικός θόρυβος υπερβαίνει τα 50 dB, εμφανίζεται ένα σύστημα εξαναγκασμένου εξαερισμού στο διαμέρισμα.

Επιλέξτε από 3 πιθανά σχέδια

Φυσικά

Ο μολυσμένος αέρας απομακρύνεται από τις εγκαταστάσεις με μια φυσική μέθοδο: η ώθηση που δημιουργείται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό του διαμερίσματος και στο δρόμο, ωθεί τις μάζες του αέρα και τις εξάγει μέσω των αεραγωγών. Φρέσκος αέρας έρχεται από ανοιχτά παράθυρα, την παρουσία στεγανών τοίχων, παραθύρων και θυρών.

Μηχανική

Κατά την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, εισάγεται και αερίζεται αέρας με τον εγκατεστημένο εξοπλισμό - ανεμιστήρες.

Συνδυασμένη

Παρέχει συνδυασμό εξαερισμού και ανταλλαγής αέρα. Δηλαδή, οι οπαδοί αναμιγνύουν καθαρό αέρα στα ήδη ανακυκλωμένα. Για να εξασφαλιστεί μια τέτοια διαδικασία, ένας αγωγός αέρα τροφοδοτείται από το εξωτερικό του ανεμιστήρα, τοποθετείται ένα φίλτρο. Ο "εξαντλημένος" αέρας εξαερώνεται μέσω των ατράκτων εξαερισμού με φυσικό τρόπο.

Συμβουλές! Για την εγκατάσταση συνδυασμένου εξαερισμού, η εξαιρετική επιλογή εγκατάστασης είναι ανεμιστήρες τύπου καναλιού, όπως το SolerPalau TD Silent 350/125.

Όταν είναι απαραίτητο να αλλάξει το φυσικό σύστημα σε υποχρεωτικό

Ο εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα ενός σπιτιού, όταν κατοικείται, είναι φυσικός: ο φρέσκος αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω του αναπνευστήρα και των θυρών και αποσύρεται στο δρόμο με τη βοήθεια του κύριου άξονα. Εξαίρεση είναι ο εξαερισμός των επάνω ορόφων. Και συμβαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον καθαρισμό του αέρα. Στη συνέχεια εγκαθίστανται επιπλέον ανεμιστήρες. Ο εξαερισμός σε ένα σπίτι με 9 ορόφους στον τελευταίο όροφο γίνεται με τη βοήθεια μεμονωμένων ορυχείων, χωρίς σύνδεση με το κύριο κανάλι.

Σημαντικό! Κατά την τοποθέτηση του διαμερίσματος, οι άνθρωποι επικεντρώνονται και περιττή σφράγιση για χάρη των σύγχρονων τάσεων ενεργειακής απόδοσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο φυσικός αερισμός δεν είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσει τις λειτουργίες του. Ο εξαερισμός πρέπει να μετατραπεί σε εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Ο απορροφητήρας κουζίνας είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βελτιωθεί η ανταλλαγή αέρα

Κατά την εγκατάσταση επιπλέον αερισμού στην κουζίνα, δηλαδή, τα αποσπάσματα πρέπει να καθοδηγούνται από SNiP 41-01-2003. Μπορείτε να εγκαταστήσετε διαφορετικούς τύπους κουκούλας:

 • Αναρτημένα, τα οποία είναι τοποθετημένα ακριβώς επάνω από τη σόμπα αερίου. Αυτά τα μοντέλα "πιάζουν" τον αέρα εξαγωγής και το μεταφέρουν σε ένα μεμονωμένο ορυχείο.
 • Ενσωματωμένα, τα οποία είναι τοποθετημένα σε ειδικό κρεμαστό ντουλάπι. Ορισμένα μοντέλα αυτού του τύπου κουκούλας έχουν συρόμενα πλαίσια, εξαιτίας των οποίων αυξάνεται η περιοχή συλλήψεως.
 • Ο θόλος. Αυτός ο τύπος κουκούλας εγκαθίσταται ακριβώς πάνω από τη σόμπα και έχει πιο μοντέρνο βλέμμα.

Κάθε κουκούλα είναι εξοπλισμένο με ένα φίλτρο. Για να διατηρηθεί η φρεσκάδα στην κουζίνα, είναι απαραίτητο να αντικαταστήσετε τα φίλτρα λίπους πολλαπλών στρώσεων εγκαίρως. Η κουκούλα είναι τοποθετημένη με βραχίονες ή βίδες, και μπορεί επίσης να διακοσμηθεί με κρεμαστό ντουλάπι αν το επιθυμείτε. Στο τοίχωμα υπάρχει μια υποδοχή για την τροφοδοσία ηλεκτρικού εξοπλισμού.

Εγκατάσταση αεραγωγών στην κουζίνα

Εγκαταστήστε την κουκούλα χωρίς την παρουσία πρόσθετων αεραγωγών δεν θα λειτουργήσει. Για την τοποθέτησή τους απαιτούνται σωλήνες. Κατά κανόνα χρησιμοποιούνται κυματοειδείς αγωγοί αέρα ή πλαστικά κανάλια. Εάν συνδέσετε την κουκούλα στο κύριο σύστημα εξαερισμού, η ποιότητα της ανταλλαγής αέρα μειώνεται αρκετές φορές.

Σημαντικές παράμετροι των αεραγωγών

 • Η διάμετρος του αγωγού πρέπει να είναι ίση με τη διάμετρο του αγωγού εξαγωγής ή να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη. Η μικρότερη διάμετρος του σωλήνα θα οδηγήσει σε πρόσθετο φορτίο στον κινητήρα και στο σχηματισμό εξωτερικού θορύβου.
 • Ο αριθμός των καμπυλών στο σωλήνα πρέπει να διατηρείται στο ελάχιστο. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση του αγωγού με περιοχές όπου η γωνία κλίσης είναι 90 μοίρες.
 • Το μήκος του αγωγού εξαερισμού πρέπει να είναι μικρότερο από 3 μέτρα.

Σημαντικό! Η κουκούλα κουζίνας είναι επιπλέον αερισμός και δεν καταλαμβάνει το κύριο κανάλι. Χρησιμοποιείται ως στοιχείο σύνθετου αερισμού.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης για την εγκατάσταση της κουκούλας πάνω από την εστία, αξίζει να εξεταστεί η απόσταση μεταξύ αυτών των δύο αντικειμένων, ανάλογα με τον τύπο της πλάκας.

Εγκατάσταση ανεμιστήρα στο μπάνιο και στην τουαλέτα

Η συσκευή αερισμού στην κατοικία του πίνακα παρέχει την εγκατάσταση ενός επιπλέον ανεμιστήρα στο μπάνιο και την τουαλέτα. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η εισροή του μέσω των εγκοπών της πόρτας και η ποσότητα του απομακρυσμένου και εισερχόμενου αέρα πρέπει να είναι η ίδια.

Σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, η ανταλλαγή αέρα στο μπάνιο και την τουαλέτα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 8 φορές / ώρα, δηλαδή ο αέρας σε μια ώρα πρέπει να αλλάξει στο δωμάτιο εντελώς με οκτώ φορές. Όταν επιλέγετε έναν ανεμιστήρα για μπάνιο, αξίζει να ακολουθήσετε:

 • ικανότητα εξοπλισμού ·
 • παρουσία θορύβου που προέρχεται από τη συσκευή.
 • σχεδιασμό και χρωματισμό.
 • διαθέσιμες πρόσθετες λειτουργίες.

Συμβουλές! Για το μπάνιο και την τουαλέτα σήμερα μπορείτε να αγοράσετε σιωπηλές οπαδούς με προστασία από χρονοδιακόπτη και υγρασία, όπως το Maico ECA 100 ipro, το SolerPalau SILENT-100 CRZ DESIGN ECOWATT. Αυτός ο εξοπλισμός δεν διαθέτει περισσότερο από 35 dB θορύβου, ο οποίος είναι αδύνατος για ακρόαση.

Η πνευματική σωτηρία - το έργο του πνιγμού

Σύμφωνα με τον Κώδικα Στέγασης, η εταιρεία διαχείρισης είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των επικοινωνιών σε πολυκατοικίες. Σε αυτή την υπηρεσία θα πρέπει να γυρίσετε για να ελέγξετε την εξαεριστική είσοδο ενός κοινού συστήματος εξαερισμού και να το καθαρίσετε. Η σωστή συντήρηση των φρεατίων αερισμού συμβάλλει στη λειτουργικότητά τους. Η ανακατασκευή του συστήματος εξαερισμού στο διαμέρισμα του κτιρίου υψηλόβαθμων κτιρίων πραγματοποιείται μόνο μετά από τη συναίνεση των ενοικιαστών και των αδειών στα κρατικά ιδρύματα.

Ρυθμίσεις για τη διάταξη των συστημάτων εξαερισμού σε ένα κτίριο διαμερισμάτων

Για να βεβαιωθείτε ότι τα δωμάτια ήταν άνετα και ότι η ανταλλαγή αέρα ήταν σύμφωνη με τα πρότυπα, κάθε διαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με σύστημα εξαερισμού. Αυτό ισχύει για τα πολυώροφα κτίρια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το κύριο τμήμα της αστικής στέγασης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής χρησιμοποιούνται τυπικά σχέδια συστημάτων εξαερισμού στο κτίριο διαμερισμάτων, χάρη στα οποία υλοποιούνται διάφορα καθεστώτα κυκλοφορίας αέρα.

Σχηματικά διαγράμματα φυσικού αερισμού

Πολλά χρόνια πρακτικής στην κατασκευή πολυκατοικιών οδήγησε στην επιλογή πολλών από τα πιο αποτελεσματικά σχέδια για τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού. Η επιλογή αυτού ή αυτού του σχεδίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το σχήμα του κτιρίου, τον αριθμό των ορόφων, τη μόλυνση του αέρα του δρόμου στην περιοχή, το επίπεδο θορύβου.

Παραδοσιακά, αναγνωρίζεται το σύστημα εξαερισμού με φυσική ώθηση, δηλαδή όταν η εναέριση στα δωμάτια οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης. Εξυπακούεται ότι ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω των αγωγών εξαερισμού και των εξόδων (στην οροφή) και ο καθαρός αέρας περνάει από παράθυρα, πόρτες ή ειδικές βαλβίδες εισαγωγής.

Η παραλλαγή με την τοποθέτηση μεμονωμένων ορυχείων για κάθε διαμέρισμα δεν εξετάζεται τώρα, δεδομένου ότι ήταν σκόπιμο στην εποχή της χαμηλής ανόδου κατασκευή.

Είναι σαφές ότι για πολυώροφα κτίρια 9 ορόφων και άνω για να εξοπλίσει κανείς παράλληλα πολλά παράλληλα κανάλια δεν είναι δυνατή. Επομένως, χρησιμοποιούνται δύο ορθολογικοί σχηματισμοί:

 • Όλα τα ορυχεία μεταφέρονται στη σοφίτα και εκεί είναι ενωμένοι με ένα οριζόντιο κανάλι. Από το κανάλι, η απόρριψη του μολυσμένου αέρα γίνεται μέσω μίας μόνο πρίζας, τοποθετημένης στο πιο βολικό μέρος.
 • Μεμονωμένα διαμερίσματα ενώνουν την κοινή riser (ορυχείο) σε παράλληλα διατεταγμένα δορυφορικά κανάλια, οπότε ο αέρας εξαγωγής εκκενώνεται πάνω από την οροφή κατά μήκος κατακόρυφων διαύλων.

Η κύρια διαφορά έγκειται σε δύο πτυχές: την παρουσία / απουσία μιας οριζόντιας συλλογής στη σοφίτα και την παρουσία / απουσία κοινών μεταλλείων στα ανυψωτικά.

Η τοπική έξοδος από τους άνω ορόφους οφείλεται στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί έλξη πάνω από το διαμέρισμα πρέπει να υπάρχει οριζόντιο κανάλι ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων.

Τα ξεχωριστά συναγόμενα κανάλια, όπως και ο κοινός άξονας, πρέπει να είναι ποιοτικά μονωμένα, διαφορετικά θα σχηματιστεί συμπύκνωση στη σοφίτα, με αποτέλεσμα την πρόωρη καταστροφή υλικών, εμφανίζεται μούχλα.

Η εγκατάσταση ενός οριζόντιου κουτιού υπόστεγα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη ειδικές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, η διάμετρος του πρέπει να είναι επαρκής ώστε να μην δημιουργείται η αντίστροφη ώση και ο αέρας δεν επιστρέφει στα κανάλια. Αυτό είναι γεμάτο με την είσοδο του εξαντλημένου περιβάλλοντος στα διαμερίσματα των επάνω ορόφων.

Μερικές φορές δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση ενός ογκώδους οριζόντιου καναλιού. Στη συνέχεια το στενό τμήμα του σωλήνα παρακάμπτεται, αλλά για τους επάνω ορόφους χρησιμοποιείται το ίδιο τοπικό σύστημα - τα ξεχωριστά μανίκια εισέρχονται στη σοφίτα.

Ο φυσικός αερισμός, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με σχεδόν όλες τις κατοικίες του παλαιού κτιρίου, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα - δεν χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τη διαφορά θερμοκρασίας στο κτίριο και τις εγκαταστάσεις, και τα ορυχεία και τα κανάλια απαιτούν συνεχή καθαρισμό (πράγμα που στην πράξη είναι πολύ σπάνιο).

Παράδειγμα διαρρύθμισης καναλιού σε ένα σπίτι με 9 ορόφους

Σε τυπικά σπίτια η διαδικασία της αλλαγής του αέρα γίνεται σε φυσικό τρόπο. Η εισροή μάζας φρέσκου αέρα συμβαίνει στα διαμερίσματα, η έξοδος του αναλωμένου μέσου πραγματοποιείται μέσω αγωγών αερισμού εξοπλισμένων με δορυφόρους.

Τα περισσότερα κανάλια τοποθετούνται από τις οπές εξαγωγής των διαμερισμάτων σύμφωνα με το σχέδιο "σε 2 ορόφους", αλλά μπορούν επίσης να υποβαθμιστούν.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, η απομάκρυνση από 8-9 ορόφους δεν γίνεται μέσω ενός κοινού ορυχείου, αλλά χωριστά. Κατά την κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου, λαμβάνονται υπόψη οι μέσες ατμοσφαιρικές συνθήκες, δηλαδή η θερμοκρασία του αέρα στο δρόμο είναι + 5 ° C και η απουσία ανέμου.

Αυτό το σχήμα αναγνωρίζεται ως αναποτελεσματικό, όπως και με την αλλαγή στις φυσικές συνθήκες, μειώνεται η λειτουργικότητα του φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, σε ακραίες θερμοκρασίες είναι άχρηστο. Είναι επίσης δυνατό να φράξουν τους αγωγούς αερισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τελείως την κίνηση του αέρα.

Ελλείψει κανονικού σχεδίου, πρέπει να διεξάγεται ένας επείγων καθαρισμός, ενώ συνήθως εκτελείται κάθε 5-6 χρόνια.

Συστήματα υποχρεωτικού τύπου

Στη σύγχρονη κατασκευή κατοικιών χρησιμοποιούνται πλαστικές και μεταλλικές κατασκευές για τη σφράγιση των ανοίξεων παραθύρων και μπαλκονιών. Τα παράθυρα με διπλά τζάμια από πολυμερή και αλουμίνιο είναι πιο ισχυρά από το ξύλο, αλλά συχνά αποκλείουν φυσικά τα κανάλια καθαρού αέρα.

Οι πόρτες είναι επίσης πολύ κοντά στο πάτωμα, καθιστώντας τα δωμάτια απόλυτα αεροστεγή. Η εισαγωγή αέρα δεν συμβαίνει και, ελλείψει αποτελεσματικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, καθίσταται άχρηστη.

Για την επίλυση του προβλήματος της πρόσβασης σε καθαρό αέρα σε όλα τα διαμερίσματα, κεντρικός εξοπλισμός εξαερισμού είναι εγκατεστημένος σε ελίτ κατοικιών.

Σε αντίθεση με τον φυσικό εξαερισμό, τα κίνητρα είναι ευμετάβλητα. Επιπλέον, αποτελείται από ένα σύνολο πολύπλοκων συσκευών, οι οποίες ελέγχονται από μία κονσόλα. Το SHUV είναι εγκατεστημένο κοντά στην παροχή εξοπλισμού στο υπόγειο και η πρόσβαση σε αυτό έχει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό συντήρησης.

Μπορεί να ειπωθεί ότι και οι τρεις τύποι αερισμού υπάρχουν σε πολυκατοικίες υψηλών προδιαγραφών, το φυσικό είναι το πιο κοινό και η εγκατάσταση ενός αναγκαστικού ή συνδυασμένου συστήματος είναι ακόμη περιορισμένη.

Οργάνωση της κυκλοφορίας του αέρα στο διαμέρισμα

Σκεφτείτε πώς κυκλοφορεί ο αέρας σε ένα διαμέρισμα χωρίς να εγκαταστήσετε επιπλέον συσκευές εναλλαγής αέρα. Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο φρέσκος αέρας έρχεται μέσα από όλα τα είδη σχισμών και κενών παραθύρων, καθώς και από πόρτες - πόρτες με ανοίγματα και θυρίδες κάτω από αυτές.

Άνετη διαμονή σε διαμερίσματα χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα και ο όγκος του τακτικού αέρα που αλλάζει. Υπάρχουν κανόνες που ρυθμίζουν τη ροή των ροών του αέρα.

Σε κτίρια παλαιών κτιρίων, οι αγωγοί εξαερισμού δεν λειτουργούν πάντα 100%, και αυτό μπορεί να ελεγχθεί απλά. Είναι απαραίτητο να τραβήξετε ένα φύλλο χαρτιού και να το τοποθετήσετε στην τεχνική υποδοχή. Εάν το χαρτί δεν διατηρεί τη δύναμη έλξης και πτώσης - ο φυσικός αερισμός είναι μειωμένος.

Αντί ενός φύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καίγοντας κερί ή έναν αγώνα. Με την κίνηση της γλώσσας της φλόγας, γίνεται σαφές εάν υπάρχει έλξη από το δωμάτιο στο εξωτερικό.

Τα προβλήματα με τον αερισμό επηρεάζουν δυσμενώς την ευημερία των ανθρώπων που ζουν σε διαμερίσματα. Η έλλειψη καθαρού αέρα προκαλεί ανθυγιεινή υπνηλία, γρήγορη κόπωση, πονοκεφάλους.

Ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτό είναι άτομα με προβλήματα καρδιάς και αναπνευστικού συστήματος. Επιθυμούν συνεχώς να διατηρούν τα παράθυρα και τα παράθυρα ανοιχτά και αυτό οδηγεί σε απότομη ψύξη των χώρων και ως εκ τούτου στην αύξηση του αριθμού των κρυολογήματος.

Αν ένας τακτικός εκσκαφέας εγκατασταθεί πάνω από τη σόμπα μαγειρέματος με τον εξαερισμένο αέρα στον άξονα εξαερισμού, αυτό θα διευκολύνει επίσης την ταχεία αλλαγή των αέριων μαζών στην κουζίνα και στους παρακείμενους χώρους.

Εάν είναι επιθυμητό, ​​οι ενοικιαστές μπορούν να οργανώσουν ανεξάρτητα και τη ροή του αέρα. Για αυτή τη χρήση ως κανονικός αερισμός, και στη συνέχεια ειδικές μηχανικές και τεχνικές συσκευές.

Οι βαλβίδες εγκαθίστανται όχι μόνο σε παράθυρα με διπλά τζάμια, αλλά και σε τοίχους, συνήθως - κάτω από παράθυρα, κοντά σε συσκευές θέρμανσης. Ο αέρας από το δρόμο εισέρχεται στο δωμάτιο μέσα από μια μικρή τρύπα με διάμετρο από 5 έως 10 εκατοστά και θερμαίνεται από τη θερμότητα του ψυγείου ή του καλοριφέρ.

Υπάρχουν αυτόματα μοντέλα που αντιδρούν ευαισθησία στις αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας: μόλις οι παράμετροι υπερβούν τον κανόνα, εμφανίζεται αερισμός.

Αλλά το κεντρικό σύστημα τροφοδοσίας του τύπου καναλιού αναγνωρίζεται ως πιο τέλειο. Είναι δυνατόν να το εγκαταστήσετε ανεξάρτητα μόνο σε ιδιωτικό σπίτι, επειδή οι ειδικές υπηρεσίες χρησιμοποιούνται σε συστήματα αυτής της κλίμακας σε πολυώροφα κτίρια.

Οι αεραγωγοί και οι συσκευές παροχής / θέρμανσης αέρα βρίσκονται πάνω από τις εγκαταστάσεις, στα δάπεδα, περνούν μέσα από τους τοίχους, έτσι ώστε να εγκαθίστανται στη διαδικασία κατασκευής.

Όπως μπορείτε να δείτε, η έλλειψη ενός καθιερωμένου συστήματος φυσικού αερισμού μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει με την εγκατάσταση πρόσθετων συσκευών. Μείον μόνο ένα - πρόσθετες εφάπαξ δαπάνες για την αγορά των συσκευών και τακτική - να πληρώσει για την ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς εξέρχεται το σύστημα αποχέτευσης;

Η απόσυρση των δυσάρεστων οσμών λυμάτων είναι επίσης απαραίτητη για την άνετη διαβίωση σε πολυκατοικίες. Το σύστημα "εξαερισμού" του συστήματος αποχέτευσης απλοποιείται στο ελάχιστο: τα αέρια εκκενώνονται μέσω του ίδιου αγωγού, όπως και η αποστράγγιση.

Οι δυσάρεστες μυρωδιές δεν διαταράσσουν τους κατοίκους, ο ανυψωτήρας είναι εφοδιασμένος με μια συνέχεια που ανοίγει στην οροφή, ένα σωλήνα εξαερισμού (ανεμιστήρα).

Γνωρίζοντας το σχέδιο, μπορείτε να καταλάβετε γιατί η εργασία για την ανακατασκευή των λουτρών απαιτεί άδεια. Εάν αλλάξετε τη θέση του ανυψωτήρα ή συνδέσετε ένα μεγάλο αριθμό υδραυλικών εγκαταστάσεων, η απόδοση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να παραβιαστεί.

Κατά τον εξοπλισμό του δικτύου αποχέτευσης, λαμβάνοντας υπόψη τον εξαερισμό του συστήματος, καθοδηγείται το SNiP 2.04.01-85.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Για να βελτιωθεί ο αερισμός από μόνο του, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τους επαγγελματίες και να επιλέξετε τον οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Ειδικές απόψεις ειδικών:

Για την ομοιόμορφη λειτουργία δύο ή περισσότερων καναλιών εξαερισμού:

Τι είναι τα turbo-deflectors;

Πώς να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής:

Ο φυσικός τρόπος εξαερισμού, χαρακτηριστικός για πολυκατοικίες, δεν δικαιολογείται πάντοτε στο μέγιστο. Αν το κτίριο δεν διαθέτει αναγκαστικό κεντρικό δίκτυο, τότε είναι δυνατή η ανεξάρτητη οργάνωση της εισροής / εκροής του αέρα με τη βοήθεια οικιακών συσκευών.

Η συσκευή και το σχέδιο εξαερισμού σε ένα σπίτι κατοικιών

Ο ποιοτικός αερισμός των σπιτιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην άνετη διαβίωση, παρά στη χρήση δομικών υλικών ή στην ενσωματωμένη τεχνική πρόοδο. Η σωστή εφαρμογή του συστήματος εξαερισμού σε ένα σύγχρονο κτίριο των πάνελ έχει άμεσο αντίκτυπο στην ευημερία του ατόμου και στη γενική ευεξία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα καλύτερα μυαλά του κράτους εργάστηκαν για την ανάπτυξη όλων των τύπων συστημάτων εξαερισμού που αντιστοιχούσαν στα ισχύοντα πρότυπα και GOSTs.

Απαιτήσεις για την ανάπτυξη του έργου

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού των μηχανικών εξαερισμού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο την αποτελεσματικότητα του συστήματος, αλλά και να λάβει υπόψη τον αποκλεισμό της φωτιάς από τη διάδοση μέσω του συστήματος αέρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, η διείσδυση του δωματίου ένας μεγάλος αριθμός των κρύο αέρα κατά τη χειμερινή περίοδο. Για την εξασφάλιση τέτοιων κριτηρίων, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες βαλβίδες ασφαλείας και πυρίμαχα υλικά κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης συστημάτων εξαερισμού.

Στα σπίτια των πάνελ, η κίνηση των αέριων μαζών πραγματοποιείται κατά μήκος των δρόμων με φυσικό τρόπο, δηλαδή, λόγω της διαφοράς στην πίεση του ανέμου, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Κατά την ανάπτυξη ενός έργου αερισμού, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη:

 1. Αριθμός ορόφων του κτιρίου.
 2. Επίπεδο εξωτερικής μόλυνσης.
 3. Το επίπεδο εξωτερικού θορύβου.
 4. Κατηγορία δομής.

Σύγχρονα συστήματα εξαερισμού

Τα πιο συνηθισμένα συστήματα εξαερισμού για τα σπίτια στη μετα-σοβιετική περίοδο βασίστηκαν στην εξαερισμό, η αρχή της οποίας συνίσταται στην διείσδυση του φρέσκου αέρα μέσα από τα παράθυρα και τις πόρτες, και την έξοδο - αεραγωγούς. Τέτοια κανάλια βρίσκονται συχνά στους χώρους υγιεινής, στην κουζίνα και συνδέονται δομικά με έναν μόνο άξονα.

Σχέδιο καλωδίωσης αγωγών σε πολυώροφο κτίριο

Σε σπίτια με μικρό αριθμό ορόφων, οι αεραγωγοί συνδυάζονται σε μια σοφίτα σε έναν ενιαίο μεγάλο συλλέκτη. Στα σύγχρονα πολυώροφα κτίρια, οι αρχιτέκτονες συστήνουν τη χρήση ενός υπερσυγχρονισμένου δορυφορικού άξονα που συνδέεται με τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο μέσω του δαπέδου. Η εξαίρεση σε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο είναι τα τελευταία δύο ορόφους, οι άξονες εξαερισμού των οποίων εξέρχονται απευθείας έξω χωρίς σύνδεση με την κοινή ανύψωση.

Ανάλογα με το προτιμώμενο σχήμα για την ανταλλαγή αέρα, ο εξαερισμός βασίζεται: στην αρχή αναμίξεως και εκτόπισης της αντικατάστασης του αέρα.

Χρησιμοποιώντας την αρχή του αερισμού ανταλλαγής αέρα με ανάμιξη αέρα διεξάγεται σε χώρους με εγκατεστημένο αεροστεγές φράγμα ατμών, σκυρόδεμα και τούβλα. Η εφαρμογή του εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται χάρη στα παράθυρα εξαερισμού μικρού μεγέθους, τις υποδοχές στις πόρτες και τα πλαίσια παραθύρων λαμβάνονται επίσης υπόψη στους υπολογισμούς.

Αποκεντρωμένο σύστημα εξαερισμού προσφοράς και εξάτμισης

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή τοπική ταχύτητα των ροών μάζας αέρα, ο νωπός και μούχλος αέρας αναμειγνύεται αποτελεσματικά και απομακρύνεται από το δωμάτιο. Έτσι, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η αφαίρεση όλων των επιβλαβών ακαθαρσιών από τις εγκαταστάσεις είναι αδύνατη, αφού σε οποιοδήποτε δωμάτιο υπάρχουν ζώνες με πρακτικά μηδενική ταχύτητα ροής αέρα. Μόνο η σωστή και με ακρίβεια σχεδιασμένη οργάνωση του συστήματος εξαερισμού μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Με την τοποθέτηση ερμητικών παραθύρων και θυρών στην αίθουσα μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εξαερισμού εισαγωγής και εξαγωγής. Όπως και στην επιδίωξη της διατήρησης της πολύτιμης θερμότητας για τους ενοικιαστές διαμερισμάτων ξεχνούν την ανάγκη για τακτική αερισμό των χώρων. Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρείται ασήμαντη αύξηση της υγρασίας του αέρα του δωματίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ζεστό και υγρό μικροκλίμα του διαμερίσματος είναι μια εξαιρετική κατάσταση για την εμφάνιση και την ανάπτυξη των μυκήτων, μούχλα και είναι δυσάρεστο, επιβλαβές για το ανθρώπινο σώμα.

Χάρη στις ειδικές συσκευές του ελεγχόμενου συστήματος με φυσική εισροή αέριων μαζών μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας, είναι δυνατόν όχι μόνο να παρέχεται το απαιτούμενο επίπεδο ανταλλαγής αέρα αλλά και να μειώνεται ο θόρυβος που διεισδύει στο δωμάτιο.

Η διάταξη της μηχανικής εξόρυξης, καθώς και ο εξαερισμός του χώρου και του εξαερισμού, καθιστούν δυνατή την ομαλοποίηση του αέρα-θερμικού καθεστώτος για το δωμάτιο.

Αυτή η εφαρμογή του συστήματος οδηγεί σε δραστική μείωση του κόστους παραγωγής θερμότητας. Η ανάκτηση θερμότητας του αέρα εξαγωγής μπορεί να εξασφαλιστεί διατηρώντας το βέλτιστο κλίμα στο δωμάτιο με χαμηλό ενεργειακό κόστος.

Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η διευθέτηση ενός ρυθμιζόμενου ή μηχανικού συστήματος με βαλβίδες τροφοδοσίας που είναι σε θέση να ρυθμίζουν την απαραίτητη ανταλλαγή αέρα χωρίς να υποβαθμίζουν τη θερμομόνωση και θόρυβο του κλειστού χώρου.

Είδη συστημάτων εξαερισμού

 1. Φυσικός εξαερισμός. Η απομάκρυνση του αέρα συμβαίνει λόγω της ώθησης που προκαλείται στους ειδικά εξοπλισμένους αγωγούς αερισμού, τη διαφορά στις θερμοκρασίες περιβάλλοντος, τον αέρα τροφοδοσίας.
 2. Συνδυασμένος αερισμός. Αυτός ο εξαερισμός μπορεί να κατασκευαστεί σύμφωνα με 2 αρχές: εξαναγκασμένη αφαίρεση και φυσική πρόσληψη καθαρού αέρα, μηχανική έγχυση καθαρού αέρα και φυσική αφαίρεση.
 3. Αναγκαστικός εξαερισμός. Η εισροή και η απομάκρυνση του αέρα στην αίθουσα οφείλεται σε τεχνικό εξοπλισμό.

Καθαρισμός εξαερισμού στο διαμέρισμα

Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, υπάρχει υποψία παραβίασης της ποιότητας του συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να καλέσετε έναν ειδικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ενοικιαστές πολυώροφων κτιρίων δεν έχουν το δικαίωμα να εγκαθιστούν ανεξάρτητα μηχανικές επικοινωνίες. Εάν ο εξαερισμός και ο κλιματισμός δεν λειτουργούν καθόλου, όλοι οι ενοικιαστές ενός διαμερίσματος μπορούν να κάνουν να αφαιρέσουν τη σχάρα αερισμού και να καθαρίσουν τον περιβάλλοντα χώρο με μια ηλεκτρική σκούπα, εξαλείφοντας τη σκόνη και τα συντρίμμια.

Συμβαίνει ότι το σύστημα εξάτμισης είναι σε κατάσταση λειτουργίας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δυσάρεστες μυρωδιές και θολωτά παράθυρα. Ένα τέτοιο φαινόμενο υπάρχει συχνά σε χώρους όπου υπάρχει σπάνιος αερισμός και δεν απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός συστήματος εξαερισμού, ο οποίος απαιτείται σε σχέση με τους κανόνες.

Τυπικά, συστήματα όπως βαλβίδες εισαγωγής εγκαθίστανται στους χώρους πίσω από τις μπαταρίες θέρμανσης. Αυτή η εγκατάσταση επιτρέπει στον αέρα να ζεσταθεί πριν εισέλθει απευθείας στο δωμάτιο. Η διάμετρος των βαλβίδων κυμαίνεται συχνά μεταξύ 6-10 cm.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλές ποικιλίες βαλβίδων, οι οποίες διακρίνονται από την παρουσία φίλτρων, συστημάτων ελέγχου θερμοκρασίας, τύπους και μεθόδους κλεισίματος του βύσματος κ.ο.κ.

Η ποιότητα του αέρα στις κατοικίες διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Για το λόγο αυτό, κάθε πολυώροφο ή ιδιωτικό έργο υπολογίζεται ξεχωριστά από ειδικούς, οι οποίοι αποφασίζουν ερωτήσεις σχετικά με το σύστημα εξαερισμού και την εφαρμογή του.

Αρχική σελίδα
Εξαερισμός

Ulyanovsk

Καθημερινές: 10:00 - 19:00
Ημέρες εκτός: 11:00 - 17:00

Εξαιρετικό άρθρο για τον εξαερισμό των διαμερισμάτων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

ΠΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ;

ΠΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑ;

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ.

"FAMOUS" ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΟΡΟΦΟΥ

ΠΟΛΥ ΔΙΑΔΟΣΜΕΝΟ ΣΦΑΛΜΑ

ΓΙΑΤΙ Ο ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ έπαψε να λειτουργεί;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, κάθε σαλόνι (διαμέρισμα) πρέπει να είναι εξοπλισμένα με συστήματα εξαερισμού, το οποίο χρησιμεύει για την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα από τα μη οικιστικά κτίρια του διαμερίσματος (κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα). Ο εξαερισμός είναι η κίνηση του αέρα, η ανταλλαγή αέρα. Κάθε άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας αναπνέει, χρησιμοποιεί μια σόμπα, σβήνει ή καθαρίζει, πηγαίνει στην τουαλέτα, πολλοί καπνίζουν. Όλες αυτές οι δράσεις συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο διαμέρισμα και τον υπερβολικό κορεσμό με την υγρασία. Εάν ο εξαερισμός λειτουργεί σωστά, εμείς απλά δεν παρατηρήσετε, αλλά αν την απόδοσή του έχει σπάσει, τότε χύνεται σε ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό το επίπεδο - να αρχίσει να θολώνουν τα τζάμια στα παράθυρα και τις ροές συμπυκνώματος στο περβάζι του παραθύρου και του τοίχου? υγρές γωνίες, και στους τοίχους και την οροφή φαίνεται μούχλα? τα σεντόνια στεγνώνουν στο μπάνιο για 2-3 ημέρες, και όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, η μυρωδιά εξαπλώνεται σε όλο το διαμέρισμα. Πλέον, αν το διαμέρισμα χωρίς εξαερισμό είναι το στήθος ή ένα πολύ μικρό παιδί, τότε, μερικές φορές ένα ή δύο χρόνια να είναι σε τέτοιες περιπτώσεις επαρκή για αυτόν να έχουν αναπτύξει άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα.

Για να διαπιστώσετε εάν λειτουργεί ο εξαερισμός ή όχι, δεν χρειάζεται να είστε ειδικός. Πάρτε ένα μικρό κομμάτι χαρτιού τουαλέτας. Ανοίξτε το παράθυρο σε οποιοδήποτε δωμάτιο και φέρετε το χαρτί τουαλέτας που έχετε ετοιμάσει στη σχάρα αερισμού στο μπάνιο, την κουζίνα ή την τουαλέτα. Αν το φύλλο προσέλκυσε - αερισμός λειτουργεί. Αν το φύλλο δεν κολλήσει στη σχάρα και πέσει - ο εξαερισμός δεν λειτουργεί. Εάν το φύλλο δεν προσελκύεται, αλλά αντίθετα αποκλίνει από την σχάρα εξαερισμού - τότε έχετε αντίστροφη έλξη και αναπνέετε ξένες οσμές, πράγμα που σημαίνει ότι ο εξαερισμός δεν λειτουργεί.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ;

Ο εξαερισμός μπορεί να ελεγχθεί, αλλά μπορεί να μετρηθεί. Μετρήστε το με μια ειδική συσκευή - ένα ανεμόμετρο. Αυτή η συσκευή δείχνει την ταχύτητα με την οποία ο αέρας μετακινείται στον αγωγό εξαερισμού. Έχοντας τους πίνακες σχεδιασμού, μπορεί να υποκατασταθεί στην αξία του ανεμόμετρο και την ενότητα της vent.reshotki σας και θα έχετε έναν αριθμό που λέει πόσα κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα (m³ / h) περνά μέσα από vent.reshotku. Αλλά αυτό δεν είναι όλα. Κατά τον έλεγχο, υπάρχουν πολλές συνθήκες που δεν μπορούν να αγνοηθούν, διαφορετικά τα δεδομένα μέτρησης θα είναι λανθασμένα.

Σύμφωνα με την «Μέθοδος δοκιμής της εξαερισμού των κτιρίων κατοικιών», οι μετρήσεις εκτελούνται σε μία διαφορά θερμοκρασίας του εσωτερικού και εξωτερικού αέρα = 13ºS (παράδειγμα: υπαίθρια + 5 ° C? Στην επίπεδη 18 ºC), και όπου η εξωτερική θερμοκρασία του αέρα πρέπει να είναι όχι υψηλότερη από + 5 ° C.

Το γεγονός είναι ότι στη ζεστή περίοδο του χρόνου ο αερισμός λειτουργεί χειρότερα και τίποτα δεν μπορεί να γίνει γι 'αυτό, επειδή αυτοί είναι οι νόμοι της φυσικής σε αυτόν τον πλανήτη. Αν ο αερισμός μετριέται σε θερμότερη θερμοκρασία από + 5 ° C, τα μετρημένα δεδομένα δεν θα είναι σωστά. Και όσο πιο ζεστή είναι η εξωτερική θερμοκρασία, τόσο περισσότερα θα είναι τα δεδομένα μέτρησης από τα κανονικά. Σε υπερβολική θερμότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και ο απόλυτα λειτουργικός αερισμός μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί ή ακόμα και να εργάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση (αντίστροφη ώθηση).

Για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό, πρέπει να θυμηθούμε τι είχαμε ακούσει ο καθένας μας στο σχολείο στα μαθήματα φυσικής. Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του αέρα, δηλαδή ο βαρύτερος αέρας. Ως εκ τούτου, η μεγαλύτερη πυκνότητα του αέρα το χειμώνα σε παγωμένο καιρό, και το μικρότερο το καλοκαίρι.

Ως εκ τούτου, εάν στο διαμέρισμα, για παράδειγμα, η θερμοκρασία είναι + 18 ° C, και στην οδό -3 ° C, τότε ο θερμότερος (ελαφρύς) εσωτερικός αέρας μέσω του αγωγού αερισμού θα τείνει από το διαμέρισμα στο δρόμο. Με την αύξηση της θερμοκρασίας στο δρόμο, θα αρχίσει να εξισώνεται η ειδική βαρύτητα του εξωτερικού και του εσωτερικού αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι η ώθηση στο κανάλι θα αρχίσει να εξασθενεί. Και αν η θερμοκρασία στο διαμέρισμα, για παράδειγμα, + 24ºS, και ο δρόμος είναι καυτό υπό + 30 ° C, είναι ψύκτη (βαριά) εσωτερικού αέρα απλά δεν θα είναι σε θέση να ανέβει και να πάρει στις αεραγωγούς στην ατμόσφαιρα. Θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτόν να κινηθεί όχι προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω, δηλαδή, σαν να "ρέει" έξω από το διαμέρισμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο αερισμός να δώσει πίσω την πρόσφυση, αν και δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως ελαττωματική, διότι κάτω από αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τους νόμους της Φύσης, δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

Έτσι, μπορείτε να μετρήσετε τον εξαερισμό μόνο εάν λειτουργεί. Αλλά πρώτα πρέπει να μάθετε αν εργάζεται.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτό μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε άτομο - δεν θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αυτό. Για να το κάνετε αυτό, χρειάζεστε ένα μικρό κομμάτι χαρτιού τουαλέτας. Μην πάρετε ένα φύλλο εφημερίδας, περιοδικού ή χαρτονιού. Γιατί; Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για την κουζίνα (με ηλεκτρική κουζίνα), το μπάνιο και η τουαλέτα υποτίθεται ότι είναι: 60, 25 και 25 m³ / h, αντίστοιχα. Για να επιτύχετε αυτές τις τιμές, χρειάζεστε μια σχετικά μικρή ταχύτητα ροής αέρα μέσω του εξαερισμού. Η σχάρα και αυτή η κίνηση μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με ένα λεπτό φύλλο χαρτιού (κατά προτίμηση αν πρόκειται για χαρτί υγείας). Σε ορισμένα διαμερίσματα μπορεί να προσελκύσει ένα κομμάτι παχύ, βαρέως χαρτιού, αλλά αυτό δείχνει ότι ο εξαερισμός σε αυτό το διαμέρισμα λειτουργεί τόσο καλά ώστε υπερβαίνει τον απαιτούμενο κανόνα. Εδώ είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη μια ακόμη απαραίτητη προϋπόθεση για τον έλεγχο της ώσης. Σύμφωνα με τον ίδιο «διαδικασία εξαερισμού δοκιμή των κατοικιών», ο έλεγχος εξαερισμού σε ένα δωμάτιο ελαφρώς ανοίξει το φύλλο παράθυρο για 5 -. 8 cm, και να ανοίξει την πόρτα ανάμεσα σε αυτό το δωμάτιο και κουζίνα ή s / κόμβο.

Εμείς έτυχε να είναι παρόντες σε πολλές επιτροπές, η οποία συνεδρίασε για να εκτιμήσει την κατάσταση του αερισμού σε διαφορετικά διαμερίσματα, και μερικές φορές έπρεπε να παρακολουθήσουν ως εκπρόσωπος του οργανισμού ελέγχου δοκιμαστεί εξαερισμού όταν το παράθυρο είναι κλειστό. Αυτό είναι λάθος !! Στη χώρα μας, ο εξαερισμός σε χώρους διαβίωσης είναι ανεφοδιασμός και εξάτμιση με φυσικό κίνητρο, δηλαδή δεν είναι υποχρεωμένος, μη μηχανικός. Και όλοι οι κανόνες της ανταλλαγής αέρα υπολογίστηκαν για τον φυσικό εξαερισμό. Και στον αέρα στην αριστερή vent.reshotku, είναι απαραίτητο να έρθει από κάπου, και να έρθει (να κάνει) στο διαμέρισμα, σύμφωνα με τους κανόνες, θα πρέπει μέσα από τις ρωγμές στα παράθυρα, πόρτες και άλλες δομές. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, πρωτοφανή πλαστικά παράθυρα με σφραγισμένες μονάδες από γυαλί και μεταλλικές πόρτες με φλάντζες εμφανίστηκαν στη χώρα μας. Αναμφίβολα, τα προϊόντα αυτά δεν είναι σαν παλιά ξύλινα παράθυρα μας με διαχρονική σχέδια τους, αλλά εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα - οι νέες τεχνολογίες έρχονται και τα πρότυπα ήταν παλιά και σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα αέρα μέσα στο διαμέρισμα μέσα από ρωγμές και διαρροές, και νέα παράθυρα, αυτές οι διαρροές αποκλείσει εντελώς. Έτσι αποδεικνύεται ότι τα σφραγισμένα παράθυρα και οι πόρτες δημιουργούν στο διαμέρισμα τέτοιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ο εξαερισμός δεν μπορεί κανονικά να λειτουργήσει. Και τότε, αισθανόμενος την έλλειψη καθαρού αέρα στο διαμέρισμα, οι άνθρωποι έρχονται με ένα άλλο πρόβλημα - εγκαταστήστε οπαδούς.

ΠΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑ;

Θα περιγράψουμε την κατάσταση με την οποία συναντήσαμε συχνά. Έτσι, ας πάρουμε ένα συνηθισμένο διαμέρισμα δύο δωματίων ("Khrushchevka") με συνολική έκταση 53 τ.μ. Αυτό το διαμέρισμα διαθέτει μεταλλική πόρτα με φλάντζα και πλαστικά παράθυρα. Υπάρχουν επίσης δύο vent.kanala - ένα για s / κόμβο, και ένα άλλο για την κουζίνα και την κουζίνα vent.kanal πληγή «κουκούλα» πάνω από τη σόμπα (μπορείτε να πείτε ένα κλασικό κατάσταση). «Σχέδιο» Τώρα (m. Ε Η χοάνη απαγωγής πάνω από τη σόμπα) παράγουν ισχυρά, έτσι ώστε στη μέγιστη θέση εργασίας της ικανότητας διαβατηρίου είναι 1000 m³ / h και περισσότερο. Τώρα φανταστείτε ότι σε μια τέτοια αεροστεγή χώρο, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να μαγειρέψετε κάτι και περιελάμβανε ένα «κουκούλα» πάνω από τη σόμπα σε πλήρη ισχύ. Με ύψος οροφής 2 m. 60 cm., Ο όγκος του αέρα σε αυτό το διαμέρισμα είναι μόνο 138 m³. Για να σχεδιάσετε, εξ ορισμού, παίρνει αρκετό χρόνο για να "καταπιεί", αφήστε μέσα από τα κυβικά μέτρα αέρα αυτού του διαμερίσματος. Ως αποτέλεσμα, «κουκούλα» αρχίζει να αντλήσει από τον αέρα διαμέρισμα και δημιουργεί ένα κενό, και ούτω καθ 'εξής στο παράθυρο και η πόρτα είναι πολύ σφιχτό και ο αέρας να κυκλοφορεί μέσα από αυτά δεν φτάνουν, παραμένει ένα ενιαίο χώρο, μέσω του οποίου η πιθανή εισροή αέρα στο διαμέρισμα -.. Vent από / κόμβο (.). Σε μια τέτοια κατάσταση, ακόμη και κανονικά λειτουργεί αερισμός από τον κόμβο (τουαλέτα και μπάνιο) θα αρχίσει να λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση (αντίστροφη ώση). Και όπως, εξαερισμού μέσα στο πατάρι έχει ενσωματωθεί στο συνολικό σύστημα, το κατ 'αρχίσουν να έρχονται οσμές από άλλους ορόφους, μερικές φορές άσεμνο δυσωδία.

Σε αυτή την περίπτωση, η λύση στο πρόβλημα με αντίστροφη έλξη είναι πολύ απλή - ανοίξτε τα παράθυρα τη στιγμή που χρησιμοποιείτε την κουκούλα. Από τη στιγμή που αποφάσισε να συνδέσει τη ζωή τους με σφραγισμένα παράθυρα με διπλά τζάμια και σφραγισμένη πόρτα, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι η ροή του αέρα στο διαμέρισμά σας θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο - αλλιώς τίποτα. Οι μονάδες παροχής αέρα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τον αέρα που απομακρύνεται μέσω των τυπικών αγωγών εξαερισμού, αλλά η παροχή μιας ισχυρής εξάτμισης για τον αέρα είναι ένα δύσκολο έργο γι 'αυτούς.

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ.

Δεν είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα. Ωστόσο, αν δεν ξέρετε για αυτό, μπορείτε πολύ καιρό να ψάξετε για την αιτία της αντίστροφης πρόσφυσης και να μην βρείτε τίποτα. Έτσι, στο κανάλι εξαερισμού ώθηση αντιστραφεί, αλλά για εξέταση φαίνεται ότι το κανάλι είναι απολύτως σαφές, στη σοφίτα του οριζόντιου κουτί σύνδεσης (εάν υπάρχουν), προκειμένου, και η δική μου βγαίνει στην οροφή, επίσης, είναι φυσιολογικό και ο κυπρίνος απλά δεν το χρειάζεστε. Ο λόγος για την "αντίστροφη" είναι ότι το πλέγμα εξαερισμού εγκαθίσταται στο κανάλι "pass". Δηλαδή, δύο ή περισσότερα διαμερίσματα συνδέονται σε ένα κανάλι (κάθετα).

Για την κανονική λειτουργία του συστήματος αερισμού, διαμέρισμα κανάλι αερισμού πρέπει να αρχίζει με το «βύσμα», δηλαδή στον αέρα που εισέρχεται μέσω του αέρα, σχάρα στο κανάλι, πρέπει να είναι μόνο ένας τρόπος -.. Up. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τρέχει κάτω - είτε απευθείας στο κάτω μέρος του ventreshotki, ή με μια μικρή εσοχή, αλλά να είναι σίγουρος το κανάλι πρέπει να otglushen (μπλοκαριστεί) στο κάτω μέρος. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ένα τέτοιο κανάλι θα δώσει πίσω την έλξη.

Στο κύριο μέρος αυτού του προβλήματος αντιμετωπίζουν άτομα που ζουν στα σπίτια της σειράς II-18 και I-209A. Πρόκειται για έναν 14όροφο, 12όροφο πύργο μίας εισόδου. Όμως, όπως και το σύστημα εξαερισμού που χρησιμοποιείται στις 9 ορόφων προκατασκευασμένα σπίτια και κάποια τούβλα, εάν ο αερισμός δεν είναι επενδυμένο kirpichom και τοποθετούνται αναπόσπαστο με τις σκυρόδεμα πάνελ μέσα σε κανάλια.

Αυτό το σύστημα μοιάζει με αυτό. Υπάρχει κανάλι συλλογής (κοινός άξονας) με διάμετρο περίπου 220-240 mm και κατά μήκος των πλευρών του καναλιού συλλογής υπάρχουν δορυφορικά κανάλια διαμέτρου περίπου 130-150 mm. Συνήθως, τα διαμερίσματα συνδέεται με ένα σύστημα εξαερισμού «στο επέκτασης» - για παράδειγμα, ο 1ος όροφος προς τα αριστερά από το δορυφορικό κανάλι του άξονα, 2ος όροφος - δεξιά, 3ος όροφος - αριστερά, κλπ Vent μπλοκ ρίχνει.. στο εργοστάσιο του σκυροδέματος με τέτοιο τρόπο ώστε οι δορυφόροι (είναι επίσης τα ανώτερα στάδια) να επικοινωνούν με τα κοινά παράθυρα ορυχείων κάθε 2,5 μέτρα. Δηλαδή, ο αέρας πρέπει να φθάσει από τη μάσκα επίπεδης εξαερισμού, up-δορυφορικού καναλιού έως 2,5 μέτρα, ακουμπούν το «καπάκι» και την έξοδο μέσω μιας κοινής παράθυρο στον άξονα (αγωγού συλλογής). Αλλά στην πραγματικότητα ολόκληρο το πρόβλημα είναι ότι σε αυτά τα σπίτια δεν υπάρχουν "Σμίκρυνση".

Πιθανότατα, ο σχεδιαστής σχεδίαζε μια αποκαλούμενη "καθολική" μονάδα αερισμού. Το γεγονός είναι ότι αν ρίχνει το μπλοκ εξαερισμού του εργοστασίου χωρίζονται σε «δεξιά» και «αριστερά» ή «για τους ακόμα και πατώματα» και «για την περίεργη» ότι η εγκατάσταση τους είναι αναπόφευκτη σύγχυση και προβλήματα εγγυημένη. Ως εκ τούτου, το μπλοκ εξαερισμού έγινε καθολικό, έτσι ώστε κατά την εγκατάσταση του εργάτη να το θέσει χωρίς να σκεφτεί τη γεωμετρία του. Και μετά την εγκατάσταση, επιλέξτε ποιες δορυφορικό κανάλι θα χρησιμοποιηθεί για «ζυγές» πατώματα σπίτι, και μερικά για το «περίεργο» και, στη βάση αυτή, ο εγκαταστάτης θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσει τα κανάλια του δορυφόρου είναι α στέλεχος.

Η πίστη του σχεδιαστή στη συνείδηση ​​των οικοδόμων μας, με σεβασμό στην τεχνολογική διαδικασία, είναι πραγματικά αφελής. Εγώ προσωπικά εργάστηκα για πολλά χρόνια στο εργοτάξιο και ξέρω πώς κατασκευάζονται τα διαμερίσματά μας.

Το αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο. Αντί ενός συστήματος εξαερισμού με κοινό (διαμετακομιστικό) άξονα και δύο δορυφόρους, έχουμε τρία κανάλια διέλευσης στα σπίτια μας. Στους κάτω ορόφους, αυτό το πρόβλημα δεν είναι τόσο αισθητό, αλλά στους επάνω ορόφους, εάν η σχάρα εξαερισμού είναι εγκατεστημένη σε ένα τέτοιο κανάλι διέλευσης, τότε μην εκπλαγείτε από ξένες μυρωδιές στο διαμέρισμα. Η ροή του αέρα, που ανεβαίνει μέσω του καναλιού και πετάει πέρα ​​από τον αεραγωγό. Το πλέγμα, είτε θα δώσει πίσω το βύθισμα, είτε θα εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό την απομάκρυνση του αέρα από το διαμέρισμα. Και, αν εγκαταστήσετε ένα βύσμα, θα αποκοπεί η χαμηλότερη ροή αέρα και θα κατευθυνθεί στο κανάλι συλλογής μέσω του παρεχόμενου παραθύρου. Έτσι, ο εξαερισμός στο διαμέρισμα ξεκινά σαν να ήταν από το μηδέν - χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα εμπόδιο και δεν επιβαρύνεται από τον αγώνα με άλλες ροές αέρα, δηλαδή, όπως θα έπρεπε.

"FAMOUS" ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΟΡΟΦΟΥ

Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι ζητούσαν βοήθεια και όταν περιγράφουν το πρόβλημά τους, δήλωσαν ότι είχαν τον τελευταίο όροφο στο σπίτι, τότε αρκεί να διαπιστωθεί η αιτία της έλλειψης κανονικού εξαερισμού χωρίς να φύγει. Τότε έπρεπε να βγω έξω και να επιβεβαιώσω τις υποθέσεις μου. Πιστέψτε με, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων, χιλιάδες, υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα. Το γεγονός είναι ότι για την κανονική λειτουργία του εξαερισμού στο διαμέρισμα, συνιστάται να περάσει μέσα από το κανάλι εξαέρωσης τουλάχιστον περίπου 2 μέτρα κάθετα. Σε οποιοδήποτε άλλο όροφο, αυτό είναι δυνατό, αλλά τελικά αποκλείεται μια τέτοια ευκαιρία - μια σοφίτα αποτελεί εμπόδιο. Υπάρχουν τρεις τρόποι εξαγωγής του εξαερισμού από το διαμέρισμα στο δρόμο. Το πρώτο - τα κανάλια εξαερισμού πηγαίνουν απευθείας στην οροφή με τη μορφή μιας κεφαλής σωλήνα. Έτσι σχεδόν όλα τα σπίτια χτίστηκαν πριν από τις αρχές του 20ού αιώνα και στη συνέχεια άρχισαν σταδιακά να απομακρύνονται από αυτή τη μέθοδο. Ο λόγος είναι ότι ο αριθμός των σπιτιών έχει αυξηθεί. Με αυτόν τον τρόπο δεν μας ενδιαφέρει, γιατί μαζί του δεν εμφανίστηκαν σχεδόν ποτέ προβλήματα. Η δεύτερη μέθοδος - εξαερισμός, φτάνοντας στη σοφίτα, καλυμμένη με οριζόντια σφραγισμένα κουτιά, τα οποία συνδέονταν με έναν άξονα που βγήκε πάνω από την οροφή. Ο τρίτος τρόπος (μοντέρνος) - ο εξαερισμός πηγαίνει πρώτα στη σοφίτα, ο οποίος χρησιμεύει ως ένα είδος ενδιάμεσου θαλάμου εξαερισμού, και στη συνέχεια βγαίνει από έναν κοινό αεραγωγό.

Μας ενδιαφέρει η δεύτερη και η τρίτη επιλογή. Στη δεύτερη περίπτωση, συμβαίνουν τα εξής: ο αέρας μέσω των καναλιών από όλους τους ορόφους ανεβαίνει μέχρι το επίπεδο της σοφίτας και διασπάται στο οριζόντιο κουτί σύνδεσης, τοποθετημένο στη σοφίτα. Ταυτόχρονα, η ροή του αέρα πλήττει το κάλυμμα του οριζόντιου κουτιού εξαέρωσης. Η ροή του αέρα εκτρέπεται ελαφρώς προς εξαερισμού άξονα, αλλά αν η εσωτερική οριζόντιο τμήμα της σοφίτας αγωγού είναι ανεπαρκής, στο κουτί, μια περιοχή υψηλής πίεσης και αέρα τείνει να βρει το δρόμο του έξω οποτεδήποτε σύντομα το άνοιγμα. Τέτοια σημεία πώλησης (στόμια), συνήθως δύο - η δική μου εξαερισμού σχεδιασμένο για αυτό το κανάλι και στον επάνω όροφο, που είναι το πιο κοντινό σε αυτό και βρίσκεται σχεδόν στο κουτί σε απόσταση περίπου 40-60 cm και είναι πιο εύκολο να «σπρώξει» το... στην πίσω πλευρά. Εάν η διατομή του πλαισίου στη σοφίτα αρκετά, αλλά το καπάκι έχει τοποθετηθεί πολύ χαμηλά, τότε το ίδιο συμβαίνει - αντίστροφη ώση - λόγω του μικρού ύψους της ροής του αέρα κάλυψης δεν έχουν χρόνο να αποκλίνει προς την κατεύθυνση του αερισμού-άξονα και παρουσιάζεται ο αντίκτυπος. Η αποσπασματική ροή αέρα "πιέζει" τον αερισμό του επάνω ορόφου και όλες οι μυρωδιές από τους κάτω ορόφους εισέρχονται σε αυτό το διαμέρισμα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να καταπολεμηθεί αυτό: παγκόσμιο και τοπικό. Παγκόσμια - να αυξηθεί η διατομή της σοφίτας οριζόντια σύνδεση του αγωγού με τη μεταβολή του ύψους του είναι 2-3 φορές, καθώς η συσκευή μέσα σε «δύσκολες» συσκευές κουτί που ονομάζουμε «crosscuts». Πρώτον, οι εμπειρογνώμονες πρέπει να το κάνουν αυτό, και δεύτερον, δεν συνιστάται η αύξηση του τμήματος του κιβωτίου εάν το ίδιο κουτί είναι τοποθετημένο στον άξονα εξαερισμού στην αντίθετη πλευρά. Η τοπική μέθοδος συνίσταται στο ότι τα κανάλια του άνω ορόφου διαχωρίζονται από τη συνολική ροή αέρα και τροφοδοτούνται ξεχωριστά στον άξονα πάνω από τον αγωγό. Αυτοί οι μεμονωμένοι δίαυλοι είναι μονωμένοι για να αποφευχθεί η διατάραξη του καθεστώτος θερμοκρασίας-υγρασίας (TVR) της σοφίτας. Και όλα - αερισμός λειτουργεί στο διαμέρισμα.

Τώρα, όσον αφορά την τρίτη (μοντέρνα) έκδοση αφαίρεσης αέρα. Σύμφωνα με αυτή την αρχή, οι εργασίες αερισμού σε όλα τα πολυώροφα κτίρια (σειρές: P-44, P3M, KOPE κ.λπ.). Οι τελευταίοι όροφοι σε τέτοια σπίτια υποφέρουν συχνότερα όχι από την αντίστροφη έλξη, αλλά από τους εξασθενημένους. Αντί ακριβώς απαιτείται σε ρυθμούς 2 μέτρα κάθετα και στη συνέχεια να συνδεθεί με την κοινή ροή στους επάνω ορόφους από τα παρακάτω συμβαίνει - ο αέρας που εισέρχεται το κανάλι εκτείνεται περίπου 30 cm κατά μήκος του κάθετου και, αποτυγχάνοντας να αποκτήσει δυναμική και ταχύτητα, διαχέεται. Ο εξαερισμός με τον τρόπο αυτό δεν χάθηκε, αλλά η ανταλλαγή αέρα στο άνω διαμέρισμα μειώθηκε σημαντικά. Αν η είσοδος και η διασταύρωση θα ανοίξει την πόρτα της σοφίτας (συχνά η περίπτωση), τότε υπάρχει ένα ισχυρό σχέδιο, την ικανότητα να «ανατρέψει» η λαχτάρα στα διαμερίσματα των πάνω ορόφων. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να αυξηθούν τα επιμέρους κανάλια του επάνω ορόφου. Η διάμετρος αυτών των διαύλων είναι 140 mm. Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε σε αυτά τα ανοίγματα τους σωλήνες της ίδιας διαμέτρου και τοποθετήστε τις αρθρώσεις προσεκτικά επικαλυμμένες με αλάβαστρο. Σωλήνες οδηγήσει σε ύψος περίπου 1 μέτρο και την κλίση τους ελαφρά προς κοινό άξονα στη ροή του αέρα αυξάνεται από κάτω φέρουν κοντά προέρχονται σωλήνες αναγκάσει τη ροή του μαζεύει και τραβά αέρα από τους επάνω ορόφους των καναλιών.

ΠΟΛΥ ΔΙΑΔΟΣΜΕΝΟ ΣΦΑΛΜΑ

Κάθε ένας από εμάς στο διαμέρισμα διαθέτει κουζίνα. Όλοι στην κουζίνα διαθέτουν φούρνο (αέριο ή ηλεκτρικό). Και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει μια "ομπρέλα" εξάτμισης πάνω από τη σόμπα (στους κοινούς ανθρώπους - "εξάτμιση"). Ποιο είναι το σφάλμα; Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι "εξάτμιση" ισοδυναμεί με εξαερισμό της κουζίνας. Διαφορετικά, πώς να εξηγήσει το γεγονός ότι με την εγκατάσταση της κουκούλας πάνω από τη σόμπα, ο αγωγός από αυτό τροφοδοτείται στην τρύπα εξαερισμού της κουζίνας, κλείνοντας τελείως;

Το κάνουν αυτό για διάφορους λόγους - είτε έδωσαν συμβουλές στους κατασκευαστές που έκαναν τις επισκευές, είτε απόλυτη βεβαιότητα ότι ακόμα και ο αέρας από την κουζίνα είναι απολύτως απομακρυσμένος. Επιπλέον, οι πωλητές κουκούλας ισχυρίζονται ότι η ισχύς της κουκούλας που αγοράζεται θα πρέπει να επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη την κουζίνα. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά είναι μια αυταπάτη.

Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε από πού προήλθε. Εάν διαβάσετε προσεκτικά τα διάφορα κανονιστικά έγγραφα για την κατασκευή και τη λειτουργία, τότε υπάρχει ένα παράξενο μοτίβο: ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ένα έγγραφο, δεν θα βρείτε τη λέξη... ΕΞΑΤΜΙΣΗ!

Σημείωση: 1) μιλάμε για κανονιστικά έγγραφα, όχι για έγγραφα αναφοράς. 2) εκχύλισμα - κουκούλα κουζίνας (ουσιαστικό), και όχι κουκούλα - ως ενέργεια (ρήμα).

Έτσι, εάν στο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν υπάρχει καμιά εξάτμιση, τότε πώς μπορεί να εξομαλυνθεί η ανταλλαγή αέρα με τη βοήθειά της; Ανόητες.

Στη συνέχεια, οι τελικοί χρήστες των κουκούλες έχουν μια εύλογη ερώτηση: πώς είναι, οι κουκούλες υπάρχουν, αλλά οι λέξεις δεν είναι; Και όλα είναι πολύ απλά, υπάρχει μια λέξη και αποσπάσματα, μόνο αυτά, όπως ήταν, "έξω από το νόμο". Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα κτίρια κατοικιών (99,99%) στη Ρωσία (και στην πρώην ΕΣΣΔ) έχουν φυσικό εξαερισμό ή, σωστά, αερισμό με φυσικά κίνητρα.

Δηλαδή. αέρα στα διαμερίσματα μας έρχεται μέσω διαρροών στα παράθυρα, πόρτες και κατασκευής κτιρίων, καθώς και μέσα από μια ειδική βαλβίδες εισαγωγής ή τα κανάλια, και περνά μέσα από vent.kanaly που βρίσκεται στην κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα.

Πώς συνδέεται αυτό; Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε. Οποιεσδήποτε δομές κτιρίου ή επικοινωνίες, υπολογίζονται για ορισμένα φορτία. Ο εξαερισμός σε αυτήν τη λίστα δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα κανάλια μας έχουν περιορισμένη χωρητικότητα για εύρος ζώνης. Υπό τις καλύτερες συνθήκες, η παραγωγικότητα τους είναι 150 - 180 m3 / h (για σύγκριση: οι μοντέρνοι κουκούλες έχουν χωρητικότητα 600-1100 m3 / h)

Συγγνώμη αν πήραμε πολύ χρόνο σας. Έτσι ήρθαμε στα σφάλματα. Το γεγονός είναι ότι εξακολουθούν να ισχύουν κανόνες για τον μηχανικό αερισμό, οι οποίοι διαφέρουν σημαντικά από τους κανόνες φυσικού αερισμού. Για παράδειγμα, η ανταλλαγή αέρα για μια κουζίνα με φυσικό εξαερισμό πρέπει να είναι τριπλάσια, και με μηχανικό αερισμό - 10-12 φορές. Έτσι, οι πωλητές εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται κανόνα (10-12 φορές), χωρίς δισταγμό, ότι ο απορροφητήρας και πρότυπα για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής με οποιονδήποτε τρόπο έχουν σχέση και απορροφητήρα δεν έχει καμία σχέση με εξαερισμό.

Ο απορροφητήρας δεν έχει σχεδιαστεί για να αερίζεται την κουζίνα. Είναι μόνο για την απομάκρυνση του μολυσμένου αέρα, που βρίσκεται σε ένα μικρό χώρο πάνω από την πλάκα. Η κουκούλα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον αέρα, ο οποίος ανέβηκε στο ανώτατο όριο καλύτερα από τον συνηθισμένο αεραγωγό στο πάνω μέρος του δωματίου. Για την κουκούλα "φτάνουν" σε αυτόν τον αέρα - σχεδόν αδύνατο έργο. Το γεγονός είναι ότι η συμπεριφορά της ροής αέρα κατά την αναρρόφηση και κατά την εκτόξευση είναι διαφορετική. Όταν αναρροφάται, ο αέρας λαμβάνεται από μια απόσταση που δεν υπερβαίνει τη μία διάμετρο της θυρίδας αναρρόφησης και ρίχνεται ένας πίδακας αέρα σε απόσταση δεκαπέντε διαμέτρων της οπής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κενούμε το χαλί όχι από το ύψος του μετρητή, αλλά με το πάτημα της βούρτσας. Αυτός είναι ο λόγος που βρισκόμαστε στη ζέστη της κατεύθυνσης του ανεμιστήρα στο πρόσωπο, και όχι στο αντίστροφο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κουκούλα δεν μπορεί να "πάρει" τον μολυσμένο αέρα (μυρωδιές), που ανέβηκε στην οροφή.

Η κουκούλα κατά τη λειτουργία αφαιρεί τον αέρα πάνω από τη σόμπα και κοντά. Αυτό δημιουργεί την κίνηση του αέρα στο δωμάτιο, και πρόσθετες ροές αέρα εμπλέκονται στη διαδικασία ανάμιξης. Πόσο αντλείται από το δωμάτιο, το ίδιο ισχύει και για αντικατάσταση. Εάν ο εκχυλιστής αντλούσε 1000 κυβικά μέτρα αέρα - αυτό δεν σημαίνει ότι ο αέρας έχει ανανεωθεί εντελώς αρκετές φορές στο δωμάτιο. Το κενό που δεν του αρέσει η Φύση, θα γεμίσει με αέρα, που ήρθε από οπουδήποτε - από το παράθυρο, από άλλους χώρους, από τις ρωγμές. Αλλά οι μυρωδιές του μαγειρέματος που έχουν φτάσει στο ταβάνι, σχεδόν δεν συμμετέχουν στην ανάμειξη και απομακρύνονται με δυσκολία. Κατά λάθος στις οδηγίες στις κουκούλες γράφεται ότι... "... για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα της εργασίας, η κουκούλα πρέπει να βρίσκεται 60 cm από την ηλεκτρική κουζίνα και 75 cm από τη σόμπα αερίου...". "... Αποφύγετε τα ρεύματα αέρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκχύλισης - αυτό μπορεί να είναι ο λόγος για την εξάπλωση οσμών σε όλο το δωμάτιο". Εάν το απόσπασμα προοριζόταν για εξαερισμό της κουζίνας, τότε οι οδηγίες δεν θα είχαν τέτοιες συστάσεις και η "ομπρέλα" εξάτμισης θα πρέπει να τοποθετείται στην κορυφή αντί του πολυελαίου.

Με την ευκαιρία, δεν υπάρχουν αναφορές στις κουκούλες στις οδηγίες στις κουκούλες, σε ποιο όγκο του δωματίου σχεδιάστηκε. Αυτό έχει ήδη εφευρεθεί από τους πωλητές αυτού του προϊόντος. Η περιοχή του δωματίου δεν επηρεάζει την απόδοση. Αντίστροφα, η ισχύς της κουκούλας που αγοράζεται δεν εξέρχεται από τις διαστάσεις του δωματίου.

Ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την παραγωγικότητα της κουκούλας είναι η διατομή των αγωγών εξαερισμού στα σπίτια μας. Η συντριπτική πλειονότητα των καναλιών στην επικράτεια της χώρας μας έχει ένα τμήμα 130 x 130 mm ή διάμετρο 140 mm. Συνδέοντας τον μηχανικό (αναγκαστικό) εξαερισμό με ένα τέτοιο μικρό κανάλι, έχουμε ένα μικρό αποτέλεσμα. Περισσότερος αέρας από ένα τέτοιο κανάλι δεν θα χάσει ακόμα, πόσοι δεν προσπαθούν. Σχεδόν κάθε εντολή προς τον ανεμιστήρα ή σχεδιάστε-συντάσσεται διάγραμμα, το οποίο καμπύλη δείχνει την απόδοση της πίεσης από την οποία είναι σαφές ότι όσο υψηλότερη είναι η πίεση, τόσο χαμηλότερη είναι η κουκούλα ή την απόδοση του ανεμιστήρα. Οι κύριοι παράγοντες που οφείλονται στην αύξηση της πίεσης στο κανάλι και ως εκ τούτου στη μείωση της παραγωγικότητας είναι: οι ανωμαλίες στο κανάλι, μετατόπιση των δαπέδων. προεξέχουσα λύση. ένα στενό τμήμα. το υλικό και τη μορφή των αγωγών σύνδεσης. κάθε στροφή στη διαδρομή ροής αέρα.

Ως αποτέλεσμα, εξαιτίας της επίδρασης των παραγόντων αυτών στο κανάλι και στην προσέγγιση θα δημιουργήσει αυξημένη πίεση, όπως είναι καλά γνωστό, η υψηλότερη είναι η πίεση, τα λιγότερο κουκούλες επιδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ίδια η κουκούλα POWERFUL "ασφυκτιά". Και όσο ισχυρότερη είναι η κουκούλα - τόσο ισχυρότερη "κλειδώνει" η ίδια.

Μπορείτε να επισυνάψετε την ικανότητα κουκούλα του 1000 m3 / h μπορεί να είναι 1500 m3 / h μπορεί να είναι 5000 m3 / h (αν υπάρχουν), αλλά σε όλες τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο - στο κανάλι θα είναι σε θέση να ωθήσει λίγο περισσότερο όγκο αέρα και τα πάντα. Το υπόλοιπο είναι απώλεια.

Κάποτε, σε μία από τις συνδέσεις του καλύμματος στον αγωγό εξαερισμού με διάμετρο 140 mm. Στη σειρά P-44, πήραμε ειδικά μαζί μας ένα ανεμόμετρο κυπέλλου για μετρήσεις. Όταν σχεδόν όλα τοποθετήθηκαν, ζήτησαν από τον πελάτη άδεια να πειραματιστεί λίγο. Αποσυνδέστε τον αγωγό και τοποθετήστε ένα προετοιμασμένο ένθετο με ένα ανεμόμετρο. Εξαγωγή τετρατάχυτο "SATA". Ο ανεμιστήρας είναι φυγοκεντρικός. Το μήκος του αγωγού είναι 3,5 μέτρα με δύο στροφές. Ο αγωγός αέρα είναι κατασκευασμένος από πλαστικό, διαμέτρου 125 mm. Η μέγιστη παραγωγικότητα του θόλου είναι 1020 m3 / h. Το ανεμόμετρο εγκαταστάθηκε πριν από την τελευταία στροφή (στην είσοδο του αεραγωγού). Η πρώτη ταχύτητα - το ανεμόμετρο έδειξε 250 κύβους / ώρα. Η δεύτερη ταχύτητα είναι 340 κύβους / ώρα. Η τρίτη ταχύτητα είναι 400 κύβους / ώρα. Η τέταρτη ταχύτητα είναι 400 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Αποτέλεσμα: 1) η διαφορά απόδοσης μεταξύ της πρώτης και της τέταρτης ταχύτητας - είναι ελάχιστη. 2) το κανάλι έχασε ό, τι μπορούσε, πράγμα που σημαίνει ότι οι απώλειες είναι απλώς τεράστιες. 3) ο θόρυβος στην τρίτη και τέταρτη ταχύτητα αυξήθηκε, και η αίσθηση του μηδενός. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα τοιχώματα των αγωγών σύνδεσης και του αγωγού εξαερισμού είναι πολύ ομαλά. Φανταστείτε ποιες θα είναι οι απώλειες παραγωγικότητας αν συνδέσετε την κουκούλα στον αγωγό αερισμού, ο οποίος είναι κατασκευασμένος, για παράδειγμα, σε πλινθοδομή.

Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κουκούλα ως απλό ανεμιστήρα, αλλά σε αυτή την περίπτωση, μην περιμένετε ότι θα σας παρέχει μια πλήρη ανταλλαγή αέρα. Δεν αποθαρρύνομε να αγοράζουμε κουκούλες καθόλου και δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο και άχρηστο πράγμα. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει. Ο μόνος στόχος που επιδιώκουμε είναι η επιθυμία να προειδοποιήσουμε τον καταναλωτή ενάντια στην καθολική αυταπάτη. Δηλαδή: 1) Μην παίρνετε την κουκούλα στην κουζίνα ως το ισοδύναμο του αερισμού του δωματίου - δεν έχει καμία σχέση με αυτό? 2) αγοράζοντας μια κουκούλα, δεν μπορείτε να βασιστείτε στο μέγεθος των χώρων - αυτά δεν είναι σχετικά θέματα.

ΓΙΑΤΙ Ο ΕΞΑΕΡΙΣΜΟΣ έπαψε να λειτουργεί;

Συμβαίνει. Φαίνεται ότι εργάστηκε για πολλά χρόνια και "ξαφνικά" σταμάτησε. Πολλοί κάτοικοι έχουν την τάση να πιστεύουν ότι ο λόγος για αυτό είναι οι γείτονες που πήρε στη στοίβα εξαερισμού και κάτι έχει αποκλειστεί. Φυσικά, υπάρχουν τέτοιοι "τεχνίτες". Αυτές οι «ειδικοί» γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ρεύμα δικτύου ροές, η αποχέτευση - poo, μέσω σωληνώσεων - νερό, αλλά όταν πρόκειται για εξαερισμό - είναι λογική αποτυγχάνει - δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει ένα κενό που πρέπει να ληφθούν, εκεί - οι κινήσεις του αέρα.

Αλλά δεν είναι γι 'αυτούς. Εάν διακόψετε αμέσως όλες τις περιπτώσεις όταν οι γείτονες παραβίασαν πραγματικά τον εξαερισμό και προσπαθήστε να καταλάβετε τους άλλους λόγους που επηρέασαν την αποτελεσματικότητά του, αποδεικνύεται ότι πολλά προβλήματα με τον αερισμό δημιουργούνται από τους ίδιους τους ενοικιαστές.

Πώς συμβαίνει αυτό; Για παράδειγμα, πάρτε το πολύ επικράτηση του σύγχρονου συστήματος φυσικού αερισμού: α) πολυώροφο κτίριο, β) το σπίτι εξαερισμού θέα τη ζεστή σοφίτα και αποτελείται από προκατασκευασμένα κανάλια (συνολικά δική μου) και το κανάλι-εταίρο. Σύμφωνα με το καθεστώς κατάλληλη σειρά στο σπίτι: το Ρ-44, Ρ-3M, Kope, Ρ-46, Ρ-55, Ρ-30, Ρ-42, Ρ-43, μερικές μονολιθική σπίτια και πολλές λιγότερο συχνές σειρά.

Εξαερισμός σε αυτά τα κτίρια αποτελείται από προκατασκευασμένα κανάλια (κοινό άξονα), η οποία προέρχεται κατά τη μεταφορά από τον πρώτο όροφο και σοφίτα. Επιπλέον υπάρχει ένα μεμονωμένο κανάλι (δορυφορικό κανάλι) για κάθε διαμέρισμα, η οποία αρχίζει με τις γρίλιες αερισμού στην επίπεδη, τότε ανεβαίνει σε ένα δάπεδο και, πριν να φθάσει τα ίδια επιμέρους ανοδικό κανάλι διαμερίσματα, πηγαίνει μέσω ενός ανοίγματος σε ένα κοινό άξονα, όπου ο αέρας και συνεχίζει να Η κίνησή του στη σοφίτα και πιο πέρα ​​στο δρόμο.

Για να γίνει ευκολότερη η κατανόηση αυτού του σχεδίου, φανταστείτε έναν ποταμό με πλήρη ροή με μικρά ρέματα που εισέρχονται σε αυτό. Αυτό είναι το υπό εξέταση σύστημα αερισμού. Ο ποταμός είναι ένα ορυχείο της ομάδας. Οι Brooks που εισέρχονται σε αυτό είναι δορυφορικά κανάλια.

Όπως παραποτάμους τροφοδοτούν το βαθύ ποτάμι, και τα δορυφορικά κανάλια γεμίζουν με την ομάδα του αέρα μου. Εάν αρχίσετε να μπλοκάρετε τους παραποτάμους, ο ποταμός θα γίνει ρηχός και ξηρός. Εκτός αν τα δορυφορικά κανάλια δεν θα αφήσει τον αέρα, την ταχύτητα και τον όγκο του αέρα στην ομάδα ορυχείο μειώνεται σημαντικά. Δεδομένου ότι το σύστημα εξαερισμού στο σπίτι - είναι μια αλυσίδα αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες συνδέσεις, η παραβίαση ενός από τους συνδέσμους οδηγεί σε αλλαγές σε όλη την αλυσίδα, η οποία μετατρέπεται τελικά σε ένα πρόβλημα για το σύνολο του συστήματος αερισμού της ανύψωσης, την είσοδο, και μερικές φορές στο σπίτι.

Είναι δυνατή η ανίχνευση όλων των σταδίων της διαταραχής του συστήματος εξαερισμού.

Η συνηθισμένη κατοικία των 17 ορόφων, η οποία είναι γεμάτη αρκετά συχνά. Το σύστημα εξαερισμού που χρησιμοποιείται σε αυτά τα σπίτια είναι ίσως το καλύτερο που ένας άνθρωπος εφευρέθηκε για οικιστικά πολυώροφα κτίρια. Αυτό το σύστημα αερισμού είναι σε θέση να λειτουργεί ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες. Παρόλο που, εξ ορισμού, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί το καλοκαίρι. Στη θερμότητα του αερισμού από όλες τις συνθήκες και τους κανόνες θα πρέπει να σταματήσει ή ανατροπή (αντίστροφη έλξη). Αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε αυτά τα σπίτια, επειδή ο αγωγός εξαερισμού, στον οποίο προεξέχει ο προκατασκευασμένος άξονας, έχει ύψος περίπου 50 μέτρων. Και λόγω αυτής της διαφοράς ύψους και συνεπώς της διαφοράς στη διαφορά πίεσης μεταξύ των σημείων βάσης και κορυφής, εμφανίζεται μάλλον μια ισχυρή ροή αέρα (βύθισμα). Ο παράγοντας ενίσχυσης είναι η "ζεστή σοφίτα". Και αυτή η δέσμη δεν είναι σε θέση να "σκοτώσει" ακόμη και μια δυνατή θερμότητα. ΑΛΛΑ... μόνο εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που απαιτούνται για την εργασία του για αυτό το σύστημα εξαερισμού.

Μια είσοδος οποιουδήποτε πολυώροφου σπιτιού με μια ζεστή σοφίτα είναι ένα κλειστό και απομονωμένο σύστημα. Ο εξαερισμός κάθε διαμερίσματος αυτής της εισόδου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού του συστήματος. Δηλαδή, ο εξαερισμός κάθε διαμερίσματος εξαρτάται από τα άλλα διαμερίσματα της εισόδου και, αντίθετα, κάθε διαμέρισμα επηρεάζει όλα τα άλλα διαμερίσματα.

Η επιρροή ενός διαμερίσματος στο δικό του ανυψωτήρα ή σε ολόκληρη την είσοδο είναι ασήμαντη και δεν μπορεί να αλλάξει την "ευθυγράμμιση των δυνάμεων". Αλλά αυτό είναι ένα διαμέρισμα. Και αν υπάρχουν αρκετοί; Εάν υπάρχουν πέντε, δέκα, είκοσι ή μισό. Και αν περισσότεροι από τους μισούς; Δηλαδή, εάν υπάρχουν διαμερίσματα που δεν συμμετέχουν στο σύστημα (εγκαταλείπουν), τότε αυτό το σύστημα χάνει τη δύναμή του, εξασθενίζει. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κρίσιμο σημείο μετά το οποίο αποτυγχάνει. Δηλαδή, το άθροισμα όλων των ροών του αέρα προς τη σοφίτα δεν αρκεί για να ωθήσει αυτόν τον αέρα από τη σοφίτα στην ατμόσφαιρα. Επειδή η γενική εξόρυξη, που πηγαίνει από τη σοφίτα στην οροφή (στο δρόμο), έχει εντυπωσιακές διαστάσεις. Και αυτή η επανάσταση "θέλει να φάει", δηλαδή, οι διαστάσεις της έχουν σχεδιαστεί για να περάσουν έναν ορισμένο όγκο αέρα, τον οποίο λαμβάνει λιγότερο. Υπάρχει ένα ρητό: "Shilom της θάλασσας δεν θα ζεσταθεί." Αυτή είναι η περίπτωσή μας. Ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα και η πυκνότητα της ροής αέρα σε ένα τέτοιο ορυχείο μειώνεται και η ωστική κλίση. Χειμώνας πιο «σκληρό» ψυχρό αέρα κατεβαίνει, και ζεστό απορρίπτονται ρεύμα αέρα ( «σουβλί») είναι πολύ μικρό για μεγάλα μεγέθη άξονα ( «θάλασσα»).

Δημιουργείται εύλογη ερώτηση: "Γιατί μειώνεται ο όγκος του αέρα που εκκενώνεται μέσω του εξαερισμού στην ατμόσφαιρα; Ποιος είναι ο λόγος; ".

Η απάντηση μπορεί να προκύψει από το παράδειγμα της μικρότερης σύνδεσης στο γενικό σύστημα εξαερισμού - από το παράδειγμα του εξαερισμού ενός ανεξάρτητου διαμερίσματος.

Το διαμέρισμα διαθέτει δύο αεραγωγούς. Κάποιος εργάζεται στην κουζίνα, ο άλλος - στο s / node (μπάνιο + τουαλέτα). Δύο κανάλια 24 ώρες την ημέρα αφαιρούν αέρα από το διαμέρισμα στον εξαερισμό. Για να αντικαταστήσετε τον βρώμικο, υγρό, αναλωμένο αέρα, πρέπει να έρθει ένας άλλος αέρας - εξωτερικός, φρέσκος, εμπλουτισμένος με οξυγόνο. Δηλαδή, η εισροή. Λόγω αυτής της κυκλοφορίας, αυτή η συνεχής υποκατάσταση (εισροή), το διαμέρισμα διατηρεί κανονικές συνθήκες διαβίωσης.

Ένας κανονικός, πλήρης παραπόταμος μπορεί να θεωρηθεί μόνο η εισροή εξωτερικού αέρα. Ο αέρας που έρχεται από την σκάλα μέσω των ρωγμών στην πόρτα της εισόδου ή προέρχεται από το επόμενο δωμάτιο (διαμέρισμα) είναι καλύτερης ποιότητας από τον αέρα που είναι ήδη διαθέσιμος στο διαμέρισμα. Είναι εξίσου βρώμικο, βρεγμένο, είχε ήδη καπνίσει, κοκκινισμένο με αποσμητικό τουαλέτας και κορεσμένο με τις "γεύσεις" της κουζίνας. Είναι σαν σε ένα παλιό αστείο για ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης: "Σήμερα θα υπάρξει αλλαγή σεντονιών. Το πρώτο μπαράκ αλλάζει με το δεύτερο. "

Προηγουμένως, η εισροή στο διαμέρισμα, κυρίως, πραγματοποιήθηκε μέσα από τις ρωγμές και διαρροές στα παλιά, τρομερά, στραβό, τρύπημα παράθυρα. Όταν αντικαθιστάτε αυτά τα επαίσχυντα παράθυρα με νέα σφραγισμένα παράθυρα με διπλά τζάμια, διακόπτεται η προηγούμενη σειρά κυκλοφορίας αέρα. Τα νέα παράθυρα είναι πολύ πυκνά, δεν υπάρχουν πρακτικά ρωγμές σε αυτά, πράγμα που σημαίνει ότι η εισροή εξωτερικού αέρα μέσω αυτών είναι σχεδόν μηδενική. Το προσωρινό άνοιγμα των παραθύρων και των πτερυγίων είναι αυταπάτη. Ο εξαερισμός λειτουργεί συνεχώς, έτσι η ανάγκη για έναν παραπόταμο είναι επίσης σταθερή.

Έχει προσπαθήσει κάποιος να αποφύγει τον αέρα από ένα πλαστικό μπουκάλι; Αυτό είναι σωστό. Αυτό δεν είναι δυνατό. Και αν κάνετε μια τρύπα σε ένα μπουκάλι; Στη συνέχεια, μπορείτε να αντλούν αέρα από το μπουκάλι στο άπειρο. Μια τρύπα είναι μια εισροή. Ένα μπουκάλι είναι ένα διαμέρισμα με σφραγισμένα παράθυρα με διπλά τζάμια. Όταν τα παράθυρα είναι κλειστά - ο αερισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μπορούν να συμβούν μόνο δύο πράγματα:

α) ένα από τα κανάλια αερισμού του διαμερίσματος (το ισχυρότερο κανάλι) θα αρχίσει να τραβάει το άλλο κανάλι. Δηλαδή, το δεύτερο, ασθενέστερο κανάλι, θα αρχίσει να εκτελεί τη λειτουργία της εισροής, η οποία καταστράφηκε από την εγκατάσταση νέων παραθύρων.

β) οι δύο αεραγωγοί θα λειτουργήσουν όπως και πριν, και η ελλείπουσα εισροή θα αντισταθμιστεί μέσω των κενών μεταξύ των άλλων διαμερισμάτων. Δηλαδή, θα πιπιλίζουν στο διαμέρισμα ακριβώς τον ίδιο εξαντλημένο αέρα, ο οποίος αφαιρείται, μόνο με οσμή των άλλων.

Έτσι αποδεικνύεται ότι: σε μια περίπτωση, αντί για δύο κανονικά κανάλια λειτουργίας ενός διαμερίσματος, έχουμε μόνο ένα κανάλι εργασίας. Έτσι, ο όγκος του αέρα που αφαιρέθηκε από ένα διαμέρισμα έχει μειωθεί, τουλάχιστον, το ήμισυ (.). Στη δεύτερη περίπτωση, τα κανάλια φαίνεται να γεμίζουν τον προκατασκευασμένο άξονα με αέρα, αλλά αυτός είναι ο αέρας μέσα στο σπίτι, και όχι ο εξωτερικός. Έτσι, τα κανάλια δεν λειτουργούν για το διαμέρισμα στο οποίο βρίσκονται και η κυκλοφορία του αέρα σε αυτό το διαμέρισμα έχει σπάσει.

Τώρα πηγαίνετε έξω στο δρόμο, κοιτάξτε σε οποιοδήποτε σπίτι, επιλέξτε διαμερίσματα και καταλάβετε πόσα κατακόρυφα παράθυρα παραμένουν στην κάθετο, και πόσο είναι πλαστικό. Αυτά που είναι πλαστικά - μπορούν να αφαιρεθούν από το γενικό σύστημα εξαερισμού της εισόδου. Αυτό είναι έρμα. Χωρίς εισροή τα διαμερίσματα αυτά κρέμονται με βάρη στα πόδια του συστήματος εξαερισμού. Και αν το καλοκαίρι ή το χειμώνα (λιγότερο συχνά το χειμώνα) τα κανάλια επιστροφής σας "ξαφνικά" επιστρέψουν από τα κανάλια εξαερισμού σας, τότε μπορείτε να πείτε με ασφάλεια σε αυτούς τους γείτονες "ευχαριστώ". Δοκίμασαν πολύ σκληρά.

Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε χωρίς σκεπτικισμό τα αεροστεγή διπλά τζάμια στα παράθυρα. Αυτά τα παράθυρα δεν είναι από μόνα τους. Είναι μέρος του συστήματος εξαερισμού. Εξαρτάται από το αν θα λειτουργήσει ο εξαερισμός ή όχι. Έχετε αποφασίσει να τοποθετήσετε αεροστεγή διπλά τζάμια; Οργανώστε μια ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ.

Πηγή: "Εξαερισμός Μόσχας"

συγγραφείς του άρθρου: Vershinin AA και Vershinin SA