Συστήματα και συστήματα εξαερισμού μονοκατοικιών και διώροφων ιδιωτικών κατοικιών

Η βέλτιστη λειτουργία του εξαερισμού παρέχεται από ένα προκαθορισμένο έργο, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για αυτό το σπίτι, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των μελλοντικών ιδιοκτητών.

Εξαερισμός σε μονοκατοικία

Ο εξαερισμός μονοκατοικιών μπορεί να οργανωθεί με τις ακόλουθες μεθόδους:

 • Φυσικός εξαερισμός μονοκατοικίας ιδιωτικής κατοικίας.
 • Προμήθεια και εξάτμιση.
 • Παροχή και εξαγωγή με ψύξη ή θέρμανση.
 • Φυσικό με εξαναγκασμένη εκροή ή εισροή.

Ο φθηνότερος τρόπος αερισμού ενός μονοκατοικίας είναι η εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού για εκροή, οι έξοδοι των οποίων βρίσκονται στην κουζίνα, την τουαλέτα και το μπάνιο.

Η κουκούλα μπορεί να ενισχυθεί με την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα οικιακής χρήσης στον αγωγό εξαερισμού. Αυτό είναι ένα βολικό σύστημα, στο οποίο οι άσχημες οσμές τραβιούνται αμέσως και δεν εξαπλώνονται σε όλο το σπίτι. Προκειμένου το σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κενά μεταξύ των θυρών και του δαπέδου. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να βελτιωθεί με την ενσωμάτωση ενός κεντρικού κλιματιστικού. Το καλοκαίρι θα δροσίζει τον αέρα που εισέρχεται σε όλα τα δωμάτια και το χειμώνα θα το ζεστάνει.

Αλλά για την εγκατάσταση ενός κεντρικού κλιματιστικού, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε αρκετά μεγάλους σωλήνες. Και η τιμή ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού μιας μονοκατοικίας ιδιωτικής κατοικίας είναι υψηλή. Ο αέρας που πηγαίνει σε όλους τους χώρους θα έχει την ίδια θερμοκρασία.

Εξαερισμός σε διώροφο ιδιωτικό σπίτι

Το κύριο καθήκον των ιδιοκτητών διώροφων σπιτιών, κατά κανόνα, είναι να εξασφαλίσουν την ανταλλαγή του αέρα στα μπάνια και τις κουζίνες, που μερικές φορές βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους. Είναι σημαντικό κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού των διώροφων κατοικιών και το ελάχιστο επίπεδο θορύβου. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις, σε μια ώρα ο αέρας στις εγκαταστάσεις αυτού του προορισμού πρέπει να αλλάξει δέκα φορές. Το βέλτιστο είναι το σύστημα φυσικού εξαερισμού προμήθειας και εξάτμισης των διώροφων κατοικιών με ανακουφιστή. Ο ανακτητής βοηθά να κρατήσει τη θερμότητα στο σπίτι, θέρμανση του αέρα εισέρχεται στο σπίτι.

Ο ποιοτικός αερισμός ενός διώροφου σπιτιού απαιτεί εξοπλισμό πιο ισχυρό από έναν όροφο. Έτσι, το κεντρικό σύστημα αερισμού πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 400 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του σπιτιού, τόσο πιο ισχυροί είναι οι ανεμιστήρες, επειδή κάθε μέτρο αγωγών αέρα μειώνει την πρόσφυση και αυξάνει την αντίσταση στις μάζες του αέρα.

Οι αποκεντρωμένοι ανακτητές είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν. Εγκαθίστανται σε ένα δωμάτιο, το οποίο πρέπει να αερίζεται και το σύστημα αγωγών δεν είναι απαραίτητο. Η επίδραση της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού ενός διώροφου σπιτιού είναι αισθητή όχι μόνο στην αίθουσα όπου είναι εγκατεστημένος ο ανακτητής, αλλά και στην παρακείμενη αίθουσα.

Πώς καλύτερα να αερίσετε μια εξοχική κατοικία

Ας ξεκινήσουμε με μια γραφική σύγκριση: οι κανόνες προστασίας της εργασίας γράφονται με αίμα και οι απαιτήσεις του SNiP για την ανταλλαγή αέρα μέσα σε κτίρια κατοικιών είναι μαύρα καλούπια. Είναι ο μύκητας που σχηματίζεται στις γωνίες των δωματίων, δείχνει ένα αυξημένο περιεχόμενο υγρασίας συν την έλλειψη καθαρού αέρα. Σκοπός της δημοσίευσης είναι να σας πει πώς να κάνετε σωστά τον εξαερισμό σε ιδιωτική κατοικία ή διαμέρισμα. Οι παρακάτω συστάσεις θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα υγιές μικροκλίμα σε μια κατοικία ή να διορθώσετε ένα υπάρχον πρόβλημα με τα χέρια σας.

Τρεις τύποι συστημάτων εξαερισμού

Για να εξασφαλιστεί ο κανονικός αερισμός των χώρων, πρέπει να κατανοήσετε την ουσία του έργου και να γνωρίσετε τα τεχνικά μέσα που βοηθούν στην επίλυσή του. Η οργάνωση της ανταλλαγής αέρα έχει δύο λόγους - την αφαίρεση του αέρα εξαγωγής και την παροχή καθαρού μείγματος από το δρόμο.

Η ατμόσφαιρα των καθιστικών μολύνεται από πολλά προϊόντα της ανθρώπινης ζωής:

 • υδρατμούς που απελευθερώνονται κατά την αναπνοή και κατά το μαγείρεμα.
 • διοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς ενώσεις σε μικρές ποσότητες ·
 • μια ποικιλία από δυσάρεστες οσμές.

Βοήθεια. Για να δημιουργηθεί υπερβολική υγρασία αρκεί να πυροδοτήσετε μια σόμπα αερίου, δεν είναι απαραίτητο να βράσετε νερό. Τα προϊόντα καύσης μεθανίου είναι διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμοί. Ο πρώτος δημιουργεί μια αίσθηση ζωντάνιας, ο δεύτερος κορεσμεί το ευάερο περιβάλλον της κουζίνας.

Υπάρχουν 3 τύποι γενικών συστημάτων εξαερισμού για την επίλυση αυτών των προβλημάτων:

 1. Φυσικά.
 2. Συνδυασμένη.
 3. Απαιτείται με μηχανικά κίνητρα.

Πριν από την εξέταση της αρχής της λειτουργίας κάθε προγράμματος, θα ακούσουμε έναν σημαντικό κανόνα: δεν είναι δυνατόν να οργανωθεί ένα απόσπασμα χωρίς παροχή εισροής και αντίστροφα. Ο αέρας που πρέπει να αφαιρεθεί πρέπει να αντικατασταθεί από εξωτερικό, διαφορετικά η απόδοση του εξαερισμού θα μειωθεί στο μηδέν.

Συγκριτικό παράδειγμα. Φανταστείτε μια αντλία που αντλεί νερό μέσα σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Όταν η πίεση στη δεξαμενή φτάσει σε ένα συγκεκριμένο όριο, η κίνηση του ρευστού θα σταματήσει ανεξάρτητα από την ισχύ του κινητήρα και την ταχύτητα του κινητήρα. Η πτερωτή θα αναμίξει το νερό σε ένα μέρος. Η άντληση (ή η αναρρόφηση) του αέρα σε κλειστό χώρο θα δώσει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα.

Η αρχή του φυσικού σχεδίου

Ο εξαερισμός αυτού του τύπου λειτουργεί εις βάρος του φυσικού βυθίσματος, το οποίο συμβαίνει μέσα στον κάθετο αγωγό και προκαλεί τον αέρα να κινείται κατά μήκος του καναλιού από κάτω προς τα πάνω. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε από τι εξαρτάται η έλξη:

 1. Η διαφορά στην ατμοσφαιρική πίεση στο κατώτερο και ανώτερο τμήμα του σωλήνα. Όσο υψηλότερος είναι ο αγωγός εξαερισμού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πτώση πίεσης και η ισχύς ώσης.
 2. Η διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας δωματίου και δρόμου. Το κρύο ρεύμα μετατοπίζει τον θερμαινόμενο και ελαφρύτερο αέρα χώρου, ο οποίος προκαλεί την τελευταία να πάει στην ανώτερη ζώνη του δωματίου και έπειτα στον θάλαμο εξαγωγής.
 3. Βαθμός κορεσμού με υγρασία. Παραδόξως, στην ίδια θερμοκρασία, το μείγμα με αέρα κορεσμένο αέρα γίνεται ελαφρύτερο από τον ξηρό αέρα και επίσης ανεβαίνει.
Εάν ανοίξετε την πόρτα του μπαλκονιού σε ένα διαμέρισμα με ανεπαρκή αερισμό, σχηματίζεται υγρό κούμπωμα στην οροφή λόγω της συμπύκνωσης υγρασίας

Βοήθεια. Το σχετικό μοριακό βάρος του υδρατμού είναι 18 μονάδες, αέρα - 29. Συνεπώς, όταν υγραίνεται, το μίγμα αερίων γίνεται ελαφρύτερο. Το αποτέλεσμα είναι αξιοσημείωτο στην φωτογραφία που παρουσιάζεται.

Η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος κυμαίνονται καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, ακολουθούμενη από μια αλλαγή στη δύναμη έλξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καλοκαίρι ο φυσικός εκχυλιστής λειτουργεί χειρότερα - η διαφορά θερμοκρασίας είναι μικρή. Μία παράμετρος παραμένει αμετάβλητη: ύψος καναλιού και διαφορά πίεσης.

Η συσκευή φυσικού αερισμού είναι ο φθηνότερος τρόπος για να οργανωθεί η ανταλλαγή αέρα μέσα σε εξοχικό σπίτι. Το φυσικό βύθισμα χρησιμοποιείται επίσης στα περισσότερα πολυκατοικίες: ο αέρας τροφοδοσίας τροφοδοτείται μέσω ειδικών βαλβίδων, η εξάτμιση παράγεται μέσω κατακόρυφων αξόνων που τρέχουν μέσα στους τοίχους.

Το σχέδιο του φυσικού αερισμού

Συνδυασμένη ανταλλαγή αέρα

Σε αυτή την περίπτωση, ο φυσικός αερισμός στο σπίτι ενισχύεται από την τοποθέτηση ηλεκτρικών ανεμιστήρων σε ορισμένα σημεία. Πρακτική 2 επιλογές:

 • ο εξωτερικός αέρας τροφοδοτείται από μηχανοκίνητες μονάδες εισροής, η εκροή γίνεται μέσω κατακόρυφου διαύλου.
 • ένας ανεμιστήρας χαμηλής κατανάλωσης τοποθετείται στον άξονα της εξάτμισης, η εισροή πραγματοποιείται μέσω ειδικών βαλβίδων με έξοδο στον τοίχο.
Μια συμβατική βαλβίδα τοίχου παρέχει αέρα χωρίς ανεμιστήρα

Ένα ζωντανό παράδειγμα μιας συνδυασμένης έκδοσης είναι ένας ανεμιστήρας που έχει εγκατασταθεί στην τουαλέτα ή μια κουκούλα κουζίνας. Το πρώτο απομακρύνει γρήγορα τις δυσάρεστες οσμές, το δεύτερο απορροφά τους επιβλαβείς αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Η μηχανισμένη εισροή παρέχεται από τοπικές μονάδες ενσωματωμένες στο πάχος του τοίχου (οι λεγόμενοι αναπνευστήρες). Η μονάδα φιλτράρει τον εξωτερικό αέρα, ενώ θερμαίνεται σε κρύο με ηλεκτρικό θερμαντήρα. Ο όγκος τροφοδοσίας και ο βαθμός θέρμανσης ρυθμίζονται χειροκίνητα ή αυτόματα.

Ο συνδυασμένος εξαερισμός χρησιμοποιείται με επιτυχία σε όλους τους τύπους ιδιωτικών κατοικιών - τούβλο, πλαίσιο, κατασκευασμένο από αεριωμένο σκυρόδεμα και πάνελ SIP. Αν ο ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στον αγωγό εξαγωγής, τότε η αντιστάθμιση της θερμότητας που αφαιρείται με τον αέρα βρίσκεται στο σύστημα θέρμανσης του ψυγείου.

Η συσκευή αναπνευστήρα - μια τοπική μονάδα παροχής αέρα

Αναγκαστικός εξαερισμός του κτιρίου

Η αρχή της δράσης της αναγκαστικής εναλλαγής αέρα είναι απλή - η εξάτμιση και η εισροή παρέχεται από μηχανικές εγκαταστάσεις αερισμού, που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Τα σχέδια και οι επιλογές για τον εξαερισμό αυτό είναι αρκετά, εδώ είναι μερικά κοινά παραδείγματα:

 1. Η εισροή πραγματοποιείται με αναπνευστήρες εγκατεστημένους σε όλους τους χώρους. Στη σοφίτα υπάρχει ένας κοινός ανεμιστήρας εξαγωγής που συλλέγει τον αέρα εξαγωγής των χώρων και τον απομακρύνει έξω.
 2. Σε κάθε δωμάτιο υπάρχει μια ξεχωριστή μονάδα τροφοδοσίας και εξαγωγής με ένα σύστημα ανάκτησης, ενσωματωμένο στον εξωτερικό τοίχο.
 3. Μια κοινή εγκατάσταση είναι υπεύθυνη για την ανταλλαγή αέρα - το κεντρικό κλιματιστικό. Η μονάδα καθαρίζει, υγραίνει, θερμαίνει και ψύχει την εισροή, ανάλογα με τις συνθήκες και την εποχή του έτους. Η κατανομή και η εξαγωγή του αέρα εκτελείται από ένα δίκτυο αγωγών εξαερισμού. Η λειτουργία ανάκτησης είναι επίσης παρούσα.
 4. Το μικροκλίμα μέσα στην κατοικία υποστηρίζεται από πηνία ανεμιστήρων - τοπικούς θερμαντήρες με λειτουργία θέρμανσης / ψύξης. Οι εναλλάκτες θερμότητας τροφοδοτούνται με ζεστό νερό από το λέβητα αερίου και το ψυκτικό από το ψυκτικό συγκρότημα (ένα είδος ψυγείου).
Το απλούστερο σχέδιο της αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα

Επεξήγηση. Η ανάκτηση είναι η διαδικασία επιλογής της θερμικής ενέργειας από τον αέρα εξαγωγής, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη θέρμανση της εισροής. Χρησιμοποιείται ένας ειδικός εναλλάκτης θερμότητας - ο ανακτητής, όπου τα αντίθετα ρεύματα τέμνονται, αλλά δεν αναμιγνύονται.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των μηχανικών συστημάτων εξαερισμού είναι ο συνδυασμός εξαερισμού με θέρμανση αέρα. Ποια είναι η χρήση της δαπάνης χρημάτων, για να πραγματοποιήσετε το σχεδιασμό και την εγκατάσταση του κυκλώματος του ψυγείου, όταν είναι απαραίτητο να θερμάνετε τον παρεχόμενο αέρα; Η σωστή λύση είναι να φέρει τη θερμοκρασία εισροής στους 30-50 ° C και έτσι να αντισταθμίζει την απώλεια θερμότητας μέσω των εξωτερικών τοίχων και να μην παρέχει καθόλου μπαταρίες και θερμά δάπεδα.

Το σχήμα της κίνησης των αντίθετων ροών στον επανακτήτη

Ποια επιλογή είναι καλύτερη

Εάν θέλετε να εξοπλίσετε το δικό σας σπίτι με τα χέρια σας, προτείνουμε να προτιμάτε τα δύο πρώτα συστήματα - φυσικά και συνδυασμένα. Επιχειρήματα υπέρ αυτών των επιλογών:

 1. Αποδεκτά οικονομικά έξοδα για εγκατάσταση και λειτουργία.
 2. Η ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανεμιστήρες καυσαερίων συνδυασμένων συστημάτων λειτουργούν περιοδικά και καταναλώνουν ποσότητα 100-200 W / h. Οι μονάδες αερισμού με θέρμανση θα πάρουν περισσότερα - περίπου 500 βατ ανά δωμάτιο.
 3. Ο εξαερισμός με φυσικά κίνητρα είναι αρκετά ικανός να παρέχει μια κανονιστική ανταλλαγή αέρα σε κτίριο ενός και δύο ορόφων, ειδικά μέσα σε ένα καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι.
 4. Δεν είναι αναγκαίο να κατανέμεται ο χρήσιμος όγκος του κτιρίου για την τοποθέτηση του εξοπλισμού εξαερισμού και την τοποθέτηση αεραγωγών.
 5. Δεν υπάρχει ανάγκη συντήρησης των μονάδων, ετήσιος καθαρισμός φίλτρων και αεραγωγών.

Ένα σημαντικό σημείο. Η συσκευή του πλήρως μηχανοποιημένου γενικού αερισμού απαιτεί προσεκτική προσέγγιση - υπολογισμούς, σχεδιασμό και εξειδικευμένη εγκατάσταση. Χωρίς προγραμματιστές με εξειδικευμένη εκπαίδευση και αρμόδιους ερμηνευτές, δεν θα είναι δυνατή η διαχείριση.

Η τελευταία απόχρωση: αν δεν υπήρχε αρχικά εξαναγκασμένος αερισμός στο σπίτι, θα ήταν δύσκολο να διατεθεί χώρος για την τοποθέτηση αεραγωγών. Θα χρειαστεί να υπερέχετε και να τοποθετείτε αγωγούς εξαερισμού κάτω από το πάτωμα ή σε ξύλινες οροφές, για να περάσετε από τα δωμάτια. Επιπλέον, μέρος του οικιστικού χώρου θα καταλαμβάνεται από τον εξοπλισμό, όπως εξηγεί ο ειδικός στο βίντεο:

Κάνουμε τον εξαερισμό σωστά

Με την οργάνωση της ανταλλαγής αέρα προτείνουμε να βασιστεί ένα σύστημα με ένα φυσικό κίνητρο ως το φθηνότερο και πιο διαδεδομένο. Αυτή η επιλογή είναι επίσης κατάλληλη για όλους τους τύπους κτισμάτων - λουτρά, υπόστεγα, κοτόπουλα, κελάρια κ.ο.κ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ. Συζητήσεις για το γεγονός ότι ο φυσικός εξαερισμός αντλεί πολύ πολύτιμη θερμότητα από το σπίτι δεν είναι αληθινές ιστορίες πωλητών διαφόρων ειδών εξοπλισμού. Εάν δεν υπάρχουν ρωγμές στο σπίτι για τη διέλευση του εξωτερικού αέρα, η εξάτμιση θα αφαιρεθεί ακριβώς όπως η εισροή θα επιτρέψει, όπως γράψαμε παραπάνω.

Πριν κάνετε τον αερισμό, πρέπει να μάθετε τον όγκο του αέρα στην παροχή και να υπολογίσετε την ολική ανταλλαγή αέρα. Οι απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων, της μεθοδολογίας και του αλγορίθμου των υπολογισμών είναι ένα μεγάλο θέμα του ξεχωριστού μας άρθρου.

Ως ένα παράδειγμα, χρησιμοποιώντας σχέδιο και τη διάταξη ορόφων σπίτι, παρίσταται εκεί ένα μοτίβο της κυκλοφορίας των ροών αέρα, τη θέση των συσκευών τροφοδοσίας και εξαγωγής. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες:

 • θα πρέπει να οργανώνεται εξωτερικός παραπόταμος σε όλους τους χώρους εκτός από τους διαδρόμους και το μπάνιο.
 • η κατεύθυνση των ροών μέσα στο σπίτι - από τα καθιστικά σε μια πιο μολυσμένη κουζίνα και μπάνιο?
 • Το μπλοκ των αεραγωγών είναι κατασκευασμένο στο διαχωριστικό μεταξύ του μπάνιου και της κουζίνας ή συνδέεται με τον εξωτερικό τοίχο.
 • Το ύψος της ανύψωσης των σωλήνων καθορίζεται από τον υπολογισμό, ένα ελάχιστο για ένα μονοκατοικία είναι 3 μέτρα.
 • για την τουαλέτα, την κουζίνα και τα τοπικά μηχανοποιημένα εκχυλίσματα χωρίζονται ξεχωριστά ορυχεία, έτσι ώστε οι μυρωδιές να μην ρέουν στα γειτονικά δωμάτια.
 • Περνώντας μέσα από την κρύα σοφίτα, τα κατακόρυφα κανάλια των πλαστικών σωλήνων είναι απαραίτητα μονωμένα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να παλεψετε το συμπύκνωμα.
Σύγχρονος τρόπος γρήγορης θερμομόνωσης πλαστικών σωλήνων - ψεκασμός αφρού πολυουρεθάνης Polynor

Σημαντικές προδιαγραφές. Το σύστημα εναλλαγής αέρα σε διώροφη κατοικία μοιάζει παρόμοιο. Καθώς δεν υπάρχει χώρος κουζίνας, υπάρχει ξεχωριστός αγωγός εξαγωγής στο μπάνιο ή σε άλλο σημείο.

Τώρα ας δούμε πιο προσεκτικά την οργάνωση των ροών για κάθε δωμάτιο.

Καθιστικό: υπνοδωμάτιο, παιδικό δωμάτιο, σαλόνι

Σε περιοχές αναψυχής με μόνιμη κατοικία ενοικιαστών, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια υγιής ατμόσφαιρα - να οργανωθεί η παροχή καθαρού αέρα από το εξωτερικό με τους εξής τρόπους:

 • Τοποθετήστε μια βαλβίδα παροχής αέρα τύπου Aereco στο προφίλ παραθύρου.
 • Τοποθετήστε την αεριζόμενη ρυθμιζόμενη βαλβίδα στον τοίχο.
 • εγκαταστήστε αναπνευστήρα με ανεμιστήρα και πρόσθετο αεριωθούμενο πίδακα.

Βοήθεια. Σε πολυώροφο σπίτια από την Σοβιετική Ένωση, παρέχεται ένα ιδιαίτερο χάσμα εφοδιασμού από κάτω από το παράθυρο. Κατά τη διαδικασία αντικατάστασης των ξύλινων παραθύρων με πλαστικούς εγκαταστάτες, το προβλεπόμενο άνοιγμα είναι κλειστό. Χωρίς την εισροή, ο κάθετος άξονας ναρκών δεν λειτουργεί, ο εξαερισμός του διαμερίσματος δεν λειτουργεί. Εξ ου και η αυξημένη υγρασία, ο μύκητας και άλλα γούρια.

Οποιαδήποτε βαλβίδα πρέπει να τοποθετηθεί σε ύψος περίπου 2 μ. Από το πάτωμα. Η ροή της μεταφοράς από τα θερμαντικά σώματα αναμιγνύει και θερμαίνει την ψυχρή εισροή. Το εκχύλισμα είναι μια σχισμή ύψους 15-20 mm, αριστερά κάτω από την εσωτερική πόρτα.

Ο αέρας αναρροφάται από το άνοιγμα υπό την επίδραση του κενού που δημιουργείται από την κουκούλα της κουζίνας και της τουαλέτας. Μετακινώντας με χαμηλή ταχύτητα (0,1-0,2 m / s), η μάζα αέρα εξέρχεται από το διάδρομο και βγαίνει προς το στόμιο της σχάρας καυσαερίων.

Συμβούλιο. Οι σημερινές εσωτερικές πόρτες συχνά ταιριάζουν άνετα στη βεράντα, χωρίς να αφήνουν το μείγμα αέρα στον διάδρομο. Αγοράστε φύλλα πόρτας με ενσωματωμένο πλέγμα ή εγκαταστήστε μόνοι σας.

Παραλλαγές ενσωματωμένων φλαντζών εξαερισμού

Κουζίνα-τραπεζαρία

Η ατμόσφαιρα αυτού του δωματίου είναι μολυσμένη με προϊόντα καύσης αερίου, υπερβολική υγρασία και εκκρίματα από ανθρώπους που έρχονται με τον αέρα άλλων δωματίων. Ο εξαερισμός πρέπει να ρυθμίζεται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες:

 1. Υπάρχουν δύο σημεία εισροής - μια σχισμή από το κάτω μέρος του φύλλου της πόρτας και μια ρυθμιζόμενη βαλβίδα στον τοίχο (προφίλ παραθύρου).
 2. Στην ιδανική περίπτωση, 2 οριζόντιοι σωλήνες είναι χτισμένοι στην οροφή, για γενικούς αεραγωγούς και κουκούλες κουζίνας. Στη συνέχεια το λίπος και η αιθάλη δεν θα φράξουν το κύριο κανάλι.
 3. Οι γρίλιες εισαγωγής αέρα τοποθετούνται κάτω από την οροφή.
 4. Η συσκευή ενός ορυχείου εξάτμισης επαρκούς διαμέτρου επιτρέπεται.
 5. Το κανάλι πρέπει να είναι ανοιχτό μόνο από την πλευρά της κουζίνας. Δεν μπορείτε να τρέξετε τον αέρα από την τουαλέτα - η μυρωδιά θα εισχωρήσει στην τραπεζαρία.

Σημείωση: Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του SNiP, ο χώρος απαιτεί μία μόνο εναλλαγή αέρα συν 100 m³ / h σε αεράκι ή 60 m³ / h για ηλεκτρικό. Γι 'αυτό πρέπει να οργανώσετε 2 παραποτάμους.

Η μηχανική κουκούλα κουζίνας δεν μπορεί να συνδεθεί απευθείας στον άξονα - με τον ανεμιστήρα σβηστό, το τμήμα του καναλιού εμποδίζεται από φίλτρα λίπους και πτερωτή. Χρησιμοποιήστε το μπλουζάκι και τη βαλβίδα ελέγχου, όπως προτείνει ο ιδιοκτήτης σπιτιού στο βίντεο:

Μπάνιο - τουαλέτα και μπάνιο

Το πρότυπο σχέδιο εξαερισμού ενός υγρού δωματίου είναι απλό:

 1. Ο αέρας από το διάδρομο μπαίνει στο μπάνιο κάτω από την μπροστινή πόρτα.
 2. Ανάμιξη με το υγρό περιβάλλον του μπάνιου, γίνεται ευκολότερη και ανεβαίνει στο ανώτατο όριο.
 3. Κάτω από την επίδραση της έλξης στη σχάρα που βρίσκεται στην πάνω ζώνη, ο αέρας αργά μεταφέρεται μακριά από το κανάλι καυσαερίων και εκτοξεύεται προς τα έξω.
Σχέδιο ανταλλαγής αέρα του κτιρίου σε ένα τμήμα

Για να απομακρυνθεί γρήγορα η υγρασία από την τουαλέτα και μια δυσάρεστη οσμή, επιτρέπεται η ενσωμάτωση ενός αξονικού ανεμιστήρα στο άνοιγμα του άξονα. Μια προϋπόθεση: η πτερωτή πτώσης της μονάδας δεν πρέπει να εμποδίζει τη ροή στη ροή του αέρα, διαφορετικά η απόδοση του αερισμού θα μειωθεί. Χρησιμοποιήστε έναν προσαρμογέα με πρόσθετη μάσκα ή τσάι με βαλβίδα ελέγχου.

Λεβητοστάσιο και άλλες εγκαταστάσεις

Για την κανονική λειτουργία οποιουδήποτε λέβητα, εκτός του ηλεκτρικού, απαιτείται μια ορισμένη ποσότητα αέρα που καταναλώνεται για καύση. Ο ακριβής όγκος ή οι ειδικές απαιτήσεις για τον εξαερισμό του ανεμιστήρα καθορίζονται πάντα στις οδηγίες λειτουργίας της γεννήτριας θερμότητας.

Το μίγμα αέρα τροφοδοτείται στο χώρο του λέβητα μέσω της πόρτας, του απορροφητήρα - από ένα ξεχωριστό κατακόρυφο κανάλι. Η μάσκα βρίσκεται στην επάνω ζώνη του κλιβάνου, δεν πρέπει να εγκατασταθούν πρόσθετοι ανεμιστήρες.

Σημαντική απόχρωση. Η καμινάδα ενός λέβητα στερεού καυσίμου ή αερίου λειτουργεί ως ισχυρή κουκούλα, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου καύσης. Εάν ο κλίβανος είναι χτισμένος μέσα στο εξοχικό σπίτι, το ρεύμα της καμινάδας θα παρασύρει το μεγαλύτερο μέρος του αέρα από τα σαλόνια του ισογείου. Ως εκ τούτου, είναι επιθυμητό να εξοπλίζονται οι κεφαλές των σωλήνων με εκτροπείς, οι οποίοι ενισχύουν την ώση.

Συστάσεις για ανταλλαγή αέρα στους υπόλοιπους χώρους:

 1. Ο διάδρομος και το διάδρομο αερίζονται από τις ροές διέλευσης προς την κουζίνα και το μπάνιο.
 2. Οι εγκαταστάσεις του λουτρού αερίζονται ως εξής: ο καθαρός καθαρός αέρας εισέρχεται στην αίθουσα αναμονής, από εκεί τροφοδοτείται στο ατμόλουτρο. Το άνοιγμα εισόδου στο ατμόλουτρο βρίσκεται δίπλα στον κλίβανο, το καυσαέριο - στην κάτω ζώνη του απέναντι τοίχου.

Επιλογές εξαερισμού για μπάνια

 • Τρόποι αερισμού του γκαράζ και του υπόγειου χώρου, ορίσαμε ως ξεχωριστό οδηγό.
 • Οι εξωτερικοί και εσωτερικοί αγωγοί εξαερισμού πρέπει να τοποθετούνται από σωλήνες από πλαστικό ή κασσίτερο με διάμετρο σχεδιασμού. Οι αεραγωγοί, τοποθετημένοι σε μια κρύα σοφίτα, είναι απαραίτητα μονωμένοι.

  Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείτε πλαστικούς σωλήνες για εσωτερική αποχέτευση, αλλά εξετάστε μια απόχρωση: το γκρι πολυπροπυλένιο μπορεί να καεί ανεξάρτητα. Τα κανάλια αερισμού του PVC είναι κατασκευασμένα από αποσπώμενο πλαστικό. Δείτε το βίντεο για λεπτομέρειες σχετικά με την εγκατάσταση.

  Συμπέρασμα

  Αναλύοντας τους τρόπους αερισμού ενός ιδιωτικού σπιτιού, δεν αναφέραμε την πηγή της πρόσθετης εισροής - διείσδυση. Το φαινόμενο της διείσδυσης του αέρα μέσω μικρών ρωγμών σε περιφράξεις είναι σχεδόν απουσιάζει στα σύγχρονα σπίτια ή ελαχιστοποιείται λόγω νέων παραθύρων και σφραγίδων προθηκών θυρών. Το να λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα μέσω των μικρότερων πόρων δεν έχει νόημα, αφού ο όγκος τους είναι εξαιρετικά μικρός.

  Ποιος αερισμός στο διώροφο ιδιωτικό σπίτι θα είναι πιο αποτελεσματικός;

  Το σπίτι είναι μονοκατοικία με σοφίτα. Τι είδους πλήρης αερισμός μπορεί να γίνει έτσι ώστε η ροή του αέρα να ήταν στον 1ο και 2ο όροφο, ακολουθούμενη από τέντωμα; Ποιο είναι το καλύτερο: αναγκαστικό ή φυσικό;

  Φυσικός αερισμός ενός διώροφου σπιτιού.

  Συνδυασμένος αερισμός (δηλαδή συνδυασμός).

  Και ποιο είναι καλύτερο να δούμε ήδη τον τόπο.

  Το γεγονός είναι ότι όχι μόνο ο αριθμός των ορόφων του κτιρίου είναι σημαντικός (από τον τρόπο που είναι σχεδόν μη σημαντικός), αλλά και τα υλικά από τα οποία το σπίτι και η θέση του ανεγέρθηκαν.

  Εάν το σπίτι σας δεν βρίσκεται στο κέντρο μιας μητρόπολης με ένα κοντινό κτίριο παραγωγής (ή κοντά σε ένα δρόμο), από τους σωλήνες από τους οποίους "εκτοξεύεται" κάτι οικολογικά δεν είναι άψογο, τότε δεν υπάρχει νόημα στον εξαναγκασμένο εξαερισμό.

  Αυτό είναι, για παράδειγμα, ένα σπίτι στην ακτή μιας λίμνης, ή σε ένα οικολογικά καθαρό μέρος, τότε υπάρχει αρκετός φυσικός αερισμός, δεν υπάρχει ανάγκη να καθαρίσετε τον αέρα από το δρόμο.

  Αν τα προβλήματα με το περιβάλλον της περιοχής όπου βρίσκεται το σπίτι, τότε καλύτερα αερισμό εξαερισμού και εξαγωγής.

  Σε γενικές γραμμές, ο πιο δημοφιλής εξαερισμός, αυτός είναι ο φυσικός εξαερισμός των κτιρίων.

  Ο εξαερισμός σχεδιάζεται μαζί με το σπίτι, δηλαδή, είναι καλύτερο να αποφασιστεί ποιος αερισμός απαιτείται πριν από την κατασκευή, και όχι μετά.

  Ο υπολογισμός και ο σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού είναι μάλλον περίπλοκος, είναι δυνατόν να εκτελεστεί αυτό το έργο ανεξάρτητα, χωρίς σχεδόν καμία επιλογή.

  Για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να εξετάσετε τη θέση του σπιτιού, το δωμάτιο στο οποίο θέλετε να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό. Επίσης, ο εξαερισμός σχεδιάζεται μαζί με τη διάταξη του ίδιου του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του σπιτιού, θα πρέπει να συμβουλεύετε πού και τι καλύτερο να εγκαταστήσετε τον εξαερισμό, να κάνετε υπολογισμούς, να δημιουργήσετε ένα οικιστικό σχέδιο, να λάβετε υπόψη τη θέση του σπιτιού, να δείτε ποια δωμάτια βρίσκονται δίπλα στον εξαερισμό.

  Επίσης, πριν κάνετε τον εξαερισμό, πρέπει να είστε σε θέση να δείτε πού και πώς καλύτερα να το κάνετε. Συστήστε τώρα να επιλέξετε το αναγκαστικό ή φυσικό εξαερισμό είναι πολύ δύσκολο, επειδή λαμβάνει υπόψη και το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε το σπίτι.

  Ο εξαναγκασμένος εξαερισμός μπορεί να είναι συγκεντρωμένος, εξάτμιση, τροφοδοσία και εξάτμιση.

  Τις περισσότερες φορές σε ιδιωτικά σπίτια βάζουμε φυσικό αερισμό, τόσο για μονοκατοικίες όσο και για διώροφες κατοικίες.

  Εάν θέλετε η εισροή αέρα να είναι στην γραφίδα και στον δεύτερο όροφο, τότε αξίζει να σταματήσετε στον φυσικό εξαερισμό. Αλλά και πάλι, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς για να κάνετε τους σωστούς υπολογισμούς, για να δημιουργήσετε ένα έργο σπιτιών που θα περιλαμβάνει αερισμό.

  Εξαερισμός σε ιδιωτική μονοκατοικία

  Συστήματα και συστήματα εξαερισμού μονοκατοικιών και διώροφων ιδιωτικών κατοικιών

  Η βέλτιστη λειτουργία του εξαερισμού παρέχεται από ένα προκαθορισμένο έργο, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για αυτό το σπίτι, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των μελλοντικών ιδιοκτητών.

  Εξαερισμός σε μονοκατοικία

  Διάγραμμα αερισμού ενός διώροφου σπιτιού

  Ο εξαερισμός μονοκατοικιών μπορεί να οργανωθεί με τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Φυσικός εξαερισμός μονοκατοικίας ιδιωτικής κατοικίας.
  • Προμήθεια και εξάτμιση.
  • Παροχή και εξαγωγή με ψύξη ή θέρμανση.
  • Φυσικό με εξαναγκασμένη εκροή ή εισροή.

  Ο φθηνότερος τρόπος αερισμού ενός μονοκατοικίας είναι η εγκατάσταση αγωγών εξαερισμού για εκροή, οι έξοδοι των οποίων βρίσκονται στην κουζίνα, την τουαλέτα και το μπάνιο.

  Η κουκούλα μπορεί να ενισχυθεί με την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα οικιακής χρήσης στον αγωγό εξαερισμού. Αυτό είναι ένα βολικό σύστημα, στο οποίο οι άσχημες οσμές τραβιούνται αμέσως και δεν εξαπλώνονται σε όλο το σπίτι. Προκειμένου το σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν κενά μεταξύ των θυρών και του δαπέδου. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να βελτιωθεί με την ενσωμάτωση ενός κεντρικού κλιματιστικού. Το καλοκαίρι θα δροσίζει τον αέρα που εισέρχεται σε όλα τα δωμάτια και το χειμώνα θα το ζεστάνει.

  Αλλά για την εγκατάσταση ενός κεντρικού κλιματιστικού, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε αρκετά μεγάλους σωλήνες. Και η τιμή ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού μιας μονοκατοικίας ιδιωτικής κατοικίας είναι υψηλή. Ο αέρας που πηγαίνει σε όλους τους χώρους θα έχει την ίδια θερμοκρασία.

  Εξαερισμός σε διώροφο ιδιωτικό σπίτι

  Το κύριο καθήκον των ιδιοκτητών διώροφων σπιτιών, κατά κανόνα, είναι να εξασφαλίσουν την ανταλλαγή του αέρα στα μπάνια και τις κουζίνες, που μερικές φορές βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους. Είναι σημαντικό κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού των διώροφων κατοικιών και το ελάχιστο επίπεδο θορύβου. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις, σε μια ώρα ο αέρας στις εγκαταστάσεις αυτού του προορισμού πρέπει να αλλάξει δέκα φορές. Το βέλτιστο είναι το σύστημα φυσικού εξαερισμού προμήθειας και εξάτμισης των διώροφων κατοικιών με ανακουφιστή. Ο ανακτητής βοηθά να κρατήσει τη θερμότητα στο σπίτι, θέρμανση του αέρα εισέρχεται στο σπίτι.

  Ο ποιοτικός αερισμός ενός διώροφου σπιτιού απαιτεί εξοπλισμό πιο ισχυρό από έναν όροφο. Έτσι, το κεντρικό σύστημα αερισμού πρέπει να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 400 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

  Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια του σπιτιού, τόσο πιο ισχυροί είναι οι ανεμιστήρες, επειδή κάθε μέτρο αγωγών αέρα μειώνει την πρόσφυση και αυξάνει την αντίσταση στις μάζες του αέρα.

  Οι αποκεντρωμένοι ανακτητές είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν. Εγκαθίστανται σε ένα δωμάτιο, το οποίο πρέπει να αερίζεται και το σύστημα αγωγών δεν είναι απαραίτητο. Η επίδραση της λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος εξαερισμού ενός διώροφου σπιτιού είναι αισθητή όχι μόνο στην αίθουσα όπου είναι εγκατεστημένος ο ανακτητής, αλλά και στην παρακείμενη αίθουσα.

  Συσκευή εξαερισμού Το σπίτι εξαρτάται από το σύστημα που χρησιμοποιείτε μόνοι σας. Ο φυσικός (στατικός) εξαερισμός ενός μονοκατοικίου βασίζεται στην εγκατάσταση σε χώρους πλέγματος εξαερισμού που δεν έχουν μηχανικά κινούμενα μέρη. Ακόμα κι αν ένα τέτοιο σύστημα είναι λιγότερο αποτελεσματικό από ένα απλό μηχανικό αερισμό, τότε είναι αρκετό για την κανονική κυκλοφορία του αέρα.

  Σε ένα μικρό σπίτι, ένα απλό συσκευή εξαερισμού κάντε κατ 'αρχήν το δωμάτιο πίσω από το δωμάτιο. Η αρχή της λειτουργίας είναι ότι η κυκλοφορία του αέρα οφείλεται στη διαφορά πίεσης. Έτσι, είναι απαραίτητο να έχετε δύο χαμηλότερα πλέγματα, μέχρι 0,5 μέτρα από το δάπεδο και την κορυφή, όχι λιγότερο από 1,8 μέτρα από το πάτωμα. Ένα μόνο άνοιγμα, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα στην είσοδο και την έξοδο, θα παρέχει μόνο έναν στοιχειώδη αερισμό. Για να επιτευχθεί μια κατάλληλη κίνηση του αέρα, οι πλέγματα εξαερισμού πρέπει κανονικά να βρίσκονται σε αντίθετους τοίχους. Ταυτόχρονα, έχοντας την ίδια περιοχή, μπορείτε να παραλείψετε τη ροή του αέρα. Αν αντί της κορυφαίας σχάρας για να εγκαταστήσετε μια καμινάδα που ανοίγει πάνω στη στέγη, τότε αυτή η μέθοδος θα είναι αναμφίβολα καλύτερη.

  Ο σχεδιασμός αυτού του συστήματος προϋποθέτει ότι όλα τα δωμάτια διαθέτουν τοίχο που βλέπει στο εξωτερικό του σπιτιού. διαφορετικά στα τυφλά δωμάτια δεν θα υπάρξει ανταλλαγή αέρα.

  Για να εγκαταστήσετε τη σχάρα εξαερισμού, το εξωτερικό τοίχωμα είναι διάτρητο (διάτρητο). Στην οπή τοποθετείται ένας σωλήνας από PVC ή PVC ή PVC και στη συνέχεια συνδέονται και τα δύο δίχτυα. Το σχέδιο εγκατάστασης (σχήμα 1)

  Η συσκευή φυσικού αερισμού

  Η συσκευή φυσικού αερισμού σε σπίτια με αεραγωγούς. Οι γρίλιες τοποθετούνται έτσι ώστε η κυκλοφορία του αέρα να διέρχεται από όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Το σχέδιο της συσκευής του φυσικού εξαερισμού (εικόνα 2).

  Οι χώροι με εισερχόμενο αέρα ονομάζονται ξηροί (καθιστικό, τραπεζαρία, υπνοδωμάτιο, κλπ.). Και από εκεί όπου βγαίνει ο αέρας - υγρός (κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα). Εφαρμόζοντας ένα τέτοιο σχήμα, μπορείτε να απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες οσμές και την υπερβολική υγρασία. Κάτω από το σχέδιο, ο αέρας εισέρχεται στο σπίτι στεγνό και στη συνέχεια αφαιρείται προς τα έξω από την υγρασία.

  Οι γρίλιες για την εισαγωγή αέρα βρίσκονται κυρίως στα επάνω μέρη των παραθύρων και οι εξατμίσεις στην οροφή ή στους τοίχους με άμεση πρόσβαση στην οροφή. Η κυκλοφορία του αέρα από το ένα δωμάτιο του σπιτιού στο άλλο πραγματοποιείται με την κοπή του κάτω τμήματος της πόρτας. Το διάκενο αέρα, κατά κανόνα, πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 mm (φωτογραφία 1). Σε περίπτωση μειωμένης κάθαρσης, ως αποτέλεσμα της τοποθέτησης κεραμιδιών, το παρκέ ή την αλλαγή ταπήτων, μπορεί να οδηγήσει σε μια δεύτερη αναστροφή, διαφορετικά το σύστημα ανταλλαγής αέρα παραβιάζεται. Μια άλλη επιλογή που δεν έχει τα παραπάνω προβλήματα, η εγκατάσταση πλέγματος πόρτας (φωτογραφία 2).

  Οι εισροές αέρα (πλέγματα εισροής) μερικές φορές τοποθετούνται στα επάνω τμήματα των ξύλινων παραθύρων, γεγονός που καθιστά πολύ πιο εύκολη την τοποθέτησή τους από το τρύπημα ενός τοίχου. Ο αυτορυθμιζόμενος σχεδιασμός της εισαγωγής αέρα επιτρέπει την ακριβή ροή αέρα να διέρχεται. Πλαστικά παράθυρα με κλιματισμό είναι ήδη εξοπλισμένα με αυτή τη συσκευή.

  Η συσκευή υποχρεωτικού εξαερισμού

  Η συσκευή εξαναγκασμού εξαερισμού διαφέρει σε δύο κατηγορίες: τοπική, σχεδιασμένη για ένα μόνο δωμάτιο και ελεγχόμενη, η οποία επιτρέπει τον αερισμό ολόκληρου του σπιτιού. Για τη συνεχή λειτουργία του τοπικού εξαερισμού χρησιμοποιούνται αξιόπιστοι ανεμιστήρες με χαμηλό θόρυβο και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Συνήθως, οι ανεμιστήρες εξαγωγής στα σπίτια εγκαθίστανται απευθείας στις εισόδους των αγωγών φυσικού αερισμού. Ο κύριος λόγος για την εγκατάσταση δεν είναι η επαρκής αποτελεσματικότητα της φυσικής εξαγωγής ή βραχυπρόθεσμης απομάκρυνσης του μολυσμένου αέρα από την κουζίνα, το μπάνιο, το ντους ή την τουαλέτα. Επίσης, υπάρχει ένας χώρος για την εγκατάσταση της συσκευής ανεμιστήρα απευθείας στο οριζόντιο κανάλι (σχήμα 1), αντί για το εσωτερικό πλέγμα.

  Το αναγκαστικά ελεγχόμενο σύστημα λειτουργεί πάντοτε εις βάρος του κεντρικού ανεμιστήρα, ο οποίος εγκαθίσταται, κατά κανόνα, κάπου στον αττικό χώρο. Συνδέεται στα ανοίγματα εισαγωγής αέρα με άκαμπτες ή εύκαμπτες σωλήνες και η εξαγωγή (εξαερισμός) πραγματοποιείται μέσω του ανοίγματος του καναλιού στην οροφή. Οι είσοδοι εισόδου αέρα, καθώς και στο φυσικό σύστημα εξαερισμού, βρίσκονται σε ξηρούς χώρους και τα ανοίγματα εξαγωγής εισαγωγής βρίσκονται σε χώρους με υγρασία. Ένα απλό διάγραμμα της συσκευής εξαναγκασμένου εξαερισμού (εικόνα 3).
  1. γρίλιες εξαερισμού στα παράθυρα για εισροή αέρα,
  2. ανοίγματα εισαγωγής για εκροή αέρα (εξάτμιση) ·
  3. Σωληνώσεις.
  4. ελεγχόμενο σύστημα μηχανικού αερισμού.
  5. Η συσκευή εξόδου στην οροφή.

  Ένα καλά σχεδιασμένο και συναρμολογημένο σύστημα εξαερισμού θα εξασφαλίσει άνετες συνθήκες διαβίωσης και ασφάλεια του σπιτιού.

  Εξαερισμός αποχέτευσης στο σπίτι

  Ο εξαερισμός αποχέτευσης έχει σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών και των διαφόρων επιβλαβών ουσιών στο χρόνο. Ο αερισμός πραγματοποιείται μέσω σωλήνων που είναι ενσωματωμένοι σε ολόκληρο το σύστημα αποχέτευσης. Αυτοί οι σωλήνες παρέχουν παροχή φρέσκου αέρα, λόγω της οποίας το σύστημα λαμβάνει την απαραίτητη πίεση και τα οικιακά απορρίμματα καθαρίζονται πρακτικά χωρίς θόρυβο.

  Για να αποφύγετε την εμφάνιση δυσάρεστων οσμών που προκύπτουν κατά τη λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης, θα πρέπει να φροντίσετε εκ των προτέρων το σύστημα εξαερισμού.

  Ποιος είναι ο εξαερισμός του αποχετευτικού συστήματος στο σπίτι;

  Ο κύριος σκοπός του αποχετευτικού συστήματος είναι η λήψη νερού από διάφορες συσκευές υγιεινής και οικιακές συσκευές (ντους, μπάνιο, τουαλέτα και νιπτήρας).

  Οι δυσάρεστες μυρωδιές στους σωλήνες αποχέτευσης εμφανίζονται λόγω των βιολογικών διεργασιών που συμβαίνουν στα λύματα, εξασφαλίζοντας έτσι ένα εμπόδιο για την πιθανή είσοδό τους στους χώρους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για άνετη διαβίωση. Ο εξαερισμός απλά λειτουργεί ως αυτό το εμπόδιο.

  Ο αποτελεσματικός εξαερισμός λυμάτων σε ιδιωτική κατοικία

  Ο πιο βολικός τρόπος για να κανονίσετε τον εξαερισμό είναι να εξαερώσετε τους αγωγούς αερισμού μέσω της οροφής. Τέτοια συστήματα θεωρούνται τα πιο αποδεκτά όταν πρόκειται για μονοκατοικίες ιδιωτικών κατοικιών. Η βάση υπονόμων πρέπει να τοποθετηθεί περίπου 0,5 μέτρα πάνω από το επίπεδο της στέγης. Το ίδιο σύστημα εξαερισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ενός αποχετευτικού συστήματος ιδιωτικών κατοικιών μέχρι 4 ορόφους υψηλό.

  Το σχέδιο της συσκευής ενός απλού συστήματος αποχέτευσης ενός μονόχωρου ιδιωτικού σπιτιού

  Μια εναλλακτική λύση μπορεί να είναι η χρήση ενός συστήματος βαλβίδων αέρα που θα διασφαλίζει την παροχή καθαρού αέρα στο σύστημα αποχέτευσης και θα δημιουργεί επίσης ένα αξιόπιστο εμπόδιο για τη διείσδυση δυσάρεστων οσμών από τον αποχετευτικό αγωγό στο δωμάτιο.

  Σε αυτό το βίντεο μπορείτε να δείτε πώς να εγκαταστήσετε σωστά στις βαλβίδες εξαερισμού του σπιτιού σας

  Αν εγκατασταθεί αυτόνομο σύστημα αποχέτευσης στην κατοικία, είναι επιθυμητό να οργανωθεί μια σηπτική δεξαμενή ή ένα βόθρος.

  Το σχέδιο αερισμού και οι συσκευές των σηπτικών δεξαμενών στην περιοχή κοντά στο σπίτι

  Στη συνέχεια, ο σωλήνας εξαερισμού εισάγεται στο καπάκι του αποχετευτικού αγωγού με τέτοιο τρόπο ώστε η κατώτερη άκρη του να είναι περίπου 20 cm υψηλότερη από το όριο πλήρωσης της χρησιμοποιούμενης δεξαμενής.

  Εγκατάσταση εξαερισμού σε σηπτική δεξαμενή

  Η συσκευή των σωλήνων αποχέτευσης (ανεμιστήρα)

  Η εγκατάσταση σωλήνων αποχέτευσης είναι η πλέον κατάλληλη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Οι δομές επικοινωνίας του σπιτιού περιλαμβάνουν τους υπονόμους, των οποίων η διάμετρος φθάνει τα 5 cm.
  • Το κτίριο περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους ορόφους, εξοπλισμένους με συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης.

  Αρχίζοντας από την εγκατάσταση αερισμού του συστήματος αποχέτευσης, θα πρέπει να θυμάστε έναν αριθμό από ορισμένους κανόνες.

  • Η διάμετρος του σωλήνα αποχέτευσης πρέπει να είναι κοντά στη διάμετρο του ανυψωτήρα, διότι αυτός ο σωλήνας είναι στην πραγματικότητα η συνέχιση του.
  • Το εξωτερικό μέρος του συστήματος εξαερισμού πρέπει να βρίσκεται σε ένα μέρος όπου οι δυσάρεστες οσμές από το σύστημα αποχέτευσης θα μεταφέρονται εύκολα από τον άνεμο.

  Το σύστημα της συσκευής εξαερισμού της αποστράγγισης με τη βοήθεια σωλήνων

  Ο αγωγός κατασκευάζεται συνήθως από τον ίδιο σωλήνα αποχέτευσης με τον σωλήνα ανύψωσης. Ο σωλήνας εξαερισμού εξέρχεται μέσω ειδικού καναλιού, ο σχεδιασμός του οποίου παρέχεται κατά το σχεδιασμό του σπιτιού. Αν, για διάφορους λόγους, η εγκατάσταση του σωλήνα ανεμιστήρα δεν παρέχεται, τότε η τοποθέτησή του γίνεται με οριζόντια έξοδο στον τοίχο.

  Δεδομένου ότι η αποστράγγιση σε πολλά συστήματα αποχέτευσης είναι πολύ μικρή, το σηπτικό παραδέχεται μια οσμή πολύ σπάνια. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια εσωτερικής και εξωτερικής μόνωσης κατά την κατασκευή του κτιρίου. Σε αυτή την περίπτωση, η εσωτερική πλευρά είναι μονωμένη χρησιμοποιώντας άσφαλτο ή υλικό στέγης, και η εξωτερική πλευρά καλύπτεται με ένα στρώμα από πηλό με πάχος της τάξης των 35 cm.

  Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους οργάνωσης του εξωτερικού αερισμού είναι η χρήση σωλήνων αποχέτευσης από PVC:

  • Ένας μεγάλος σωλήνας, η διάμετρος του οποίου είναι 10-15 cm, τοποθετείται σε ένα σηπτικό καπάκι με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείεται εντελώς η πιθανότητα εισόδου νερού σε αυτό.
  • Ο άνω σωλήνας, ο οποίος είναι μισός από τη διάμετρο, εισάγεται σε ένα ευρύ πρόπλασμα.

  Ένα τέτοιο απλό σύστημα εξαερισμού στο σηπτικό επιτρέπει έγκαιρη διάθεση διαφόρων δυσάρεστων οσμών.

  Εάν το ιδιωτικό σύστημα εξαερισμού αποχέτευσης είναι υπερβολικά ακριβό για εσάς, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική λύση - μια αυτο-κατασκευασμένη και εγκατεστημένη βαλβίδα εξαέρωσης. Έχει ένα πολύ απλό σχεδιασμό, που καθιστά δυνατή τη χρήση αυτοσχέδιων μέσων για την κατασκευή του.

  Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της βαλβίδας αέρα είναι η δυνατότητα διακοπής της κίνησης θερμού αέρα στο σηπτικό δοχείο, εξαιτίας της οποίας αποκλείεται η εμφάνιση παγετού στην κοιλότητα και τους σωλήνες.

  Η αποχέτευση του αερισμού με τη βοήθεια μιας βαλβίδας μπορεί να γίνει από τα χέρια του, γι 'αυτό αρκεί να γίνει η κατασκευή του παρακάτω τύπου:

  • Για να ξεκινήσετε, χρειάζεστε ένα ελατήριο μικρών μεγεθών (μπορείτε να το πάρετε από ένα στυλό), το πάχος του οποίου έχει επιλεγεί μήκος samorez 4,5 cm.
  • Ένα κύκλος διαμέτρου 5 cm κόβεται από ένα παχύ τεμάχιο πλαστικού.Στην μέση αυτού του κύκλου, γίνεται ένα άνοιγμα για τον αυτοκόλλητο κοχλία και το ελατήριο πρέπει να στηρίζεται στο πλαστικό.
  • Στη συνέχεια, πρέπει να κόψετε τον ίδιο κύκλο πυκνού αφρού, αλλά με διάμετρο 6 cm. Στη μέση του, γίνεται η ίδια οπή, όπως στην προηγούμενη περίπτωση. Αυτοί οι κύκλοι πρέπει να κολληθούν μαζί με ισχυρή κόλλα.
  • Στο τέλος, τρεις οπές γίνονται στο επάνω κάλυμμα του τσαγιού. Θα πρέπει να τοποθετούνται στις γωνίες ενός ισόπλευρου τριγώνου στην οποία καθένα από τα σημεία σε απόσταση από το κέντρο ενός κύκλου των 2,5 εκ. Στο κέντρο του επάνω καλύμματος βιδώνεται στην έτοιμη δομή.

  Διάγραμμα απλής συσκευής βαλβίδας αέρα

  Στη συνέχεια, στην προετοιμασμένη βαλβίδα, φυσήξτε όσο το δυνατόν περισσότερο για να ελέγξετε την απόδοσή του. Εάν έγινε σωστά, ο αέρας θα βγει από την τρύπα χωρίς δυσκολίες.

  Τα μυστικά της σωστής ρύθμισης του εξαερισμού σε μια διώροφη ιδιωτική κατοικία: συμβουλή των πλοιάρχων

  Από τον συντάκτη: Γεια σας, αγαπητοί φίλοι! Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ένα σωστά εξοπλισμένο σύστημα αερισμού εγγυάται μια άνετη και υγιή ζωή. Εξάλλου, το μικροκλίμα έχει μεγάλη σημασία. Γι 'αυτό σήμερα θα μιλήσουμε για το πώς οργανώνεται ο εξαερισμός σε ένα διώροφο ιδιωτικό σπίτι.

  Αυστηρά μιλώντας, ο σχεδιασμός του συστήματος δεν αλλάζει πολύ ανάλογα με τον αριθμό των ορόφων. Η μόνη διαφορά είναι ότι όταν χρησιμοποιείτε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε πιο ισχυρό εξοπλισμό για ένα διώροφο εξοχικό σπίτι απ 'ό, τι για ένα μονοκατοικία. Αυτό οφείλεται, πρώτα απ 'όλα, στην ποσότητα αέρα που διατίθεται στο σπίτι.

  Γενικά, οι μέθοδοι δεν είναι πολύ διαφορετικές. Και σίγουρα για ένα σπίτι οποιουδήποτε αριθμού ορόφων είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε εξίσου ισομερώς το ζήτημα του εξοπλισμού του εξαερισμού. Παραδόξως, μεταξύ κάποιων ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών υπάρχει η άποψη ότι οι ιδιωτικές κατασκευές δεν χρειάζονται ένα ειδικά διαμορφωμένο σύστημα ανταλλαγής αερίων. Ιδιαίτερα συχνά, τέτοιες αμφιβολίες προκύπτουν εάν το σπίτι είναι κατασκευασμένο από "αναπνευστικά" υλικά - για παράδειγμα, από ξύλο.

  Αλλά ας αξιολογήσουμε αντικειμενικά τη συνολική εικόνα. Σκεφτείτε για αυτό, επειδή είναι απίθανο να αφήσει τους τοίχους ανεγερθεί γυμνή. Θα έχουν πιθανώς ένα στρώμα θέρμανσης, και στη συνέχεια ένα τελείωμα φινίρισμα, δίνοντας στο κτίριο μια όμορφη και αισθητική εμφάνιση. Όλες αυτές οι προσθήκες σίγουρα θα εμποδίσουν την πρόσβαση στον καθαρό αέρα, που διαφορετικά θα μπορούσε να περάσει από τους τοίχους.

  Ακόμα κι αν πρόκειται να χτίσει ένα σπίτι από ξύλο, το οποίο δεν απαιτεί φινίρισμα, να έχετε κατά νου ότι ένα σύγχρονο μπαρ έχει μια εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε στα παλιά τα χρόνια. Τώρα το υλικό εμποτίζεται με διάφορες ενώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να το προστατεύουν από τις επιβλαβείς επιδράσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, η επίκλιση είναι συχνά κολλημένη. Όλες αυτές οι ουσίες σφραγίζουν σφιχτά τους πόρους, επομένως δεν υπάρχει χώρος για ανταλλαγή αέρα.

  Επίσης, μην ξεχνάτε τα παράθυρα με διπλά τζάμια που είναι εγκατεστημένα παντού στα παράθυρα. Νωρίτερα σε αυτή την ιδιότητα υπήρχαν συνηθισμένα ξύλινα πλαίσια με γυαλιά. Είχαν στο σχεδιασμό τους αξιοσημείωτες ρωγμές, μέσω των οποίων ο καθαρός αέρας κυκλοφόρησε επιτυχώς προς την κατεύθυνση του σπιτιού και πίσω.

  Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ του εξοπλισμού του συστήματος εξαερισμού. Ας αρχίσουμε τελικά να εξετάσουμε ποιες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οργανωθεί αυτό.

  Τύπος εξαερισμού

  Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε δύο τύπους ανταλλαγής αέρα. Μπορεί να είναι φυσικό ή αναγκαστικό. Κάθε επιλογή έχει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, οπότε ας τα εξετάσουμε λεπτομερέστερα.

  Φυσική ανταλλαγή αέρα

  Ο φυσικός ονομάζεται αερισμός, ο οποίος δεν απαιτεί την εγκατάσταση οποιουδήποτε εξοπλισμού που έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει την κίνηση του αέρα. Με απλά λόγια, οι μάζες του αέρα οδηγούν μια εντελώς ανεξάρτητη ζωή. Για την εξάτμιση του εξαγόμενου αέρα παρέχονται αεραγωγοί - με άλλα λόγια, τα κανάλια που περνούν από την οροφή και το τοίχωμα που ανοίγουν στην οροφή.

  Ο αέρας που υπάρχει στο σπίτι γίνεται ζεστό. Όπως είναι γνωστό σε όλα τα μαθήματα της σχολικής φυσικής, στην περίπτωση αυτή αρχίζει να αυξάνεται. Αυτός είναι ο σκοπός των αεραγωγών, η είσοδος του οποίου βρίσκεται στο πάνω μέρος του δωματίου. Οι μάζες αέρα φθάνουν φυσικά, και στη συνέχεια ακολουθούν το ορυχείο προς τα πάνω, αφήνοντας το σωλήνα στο δρόμο.

  Με αυτό, όλα είναι σαφή. Αλλά όπως είναι γνωστό, το ποσό του αέρα που έχει αφήσει το σπίτι πρέπει κάπως να γεμίσει. Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Έχει ήδη περιγραφεί λεπτομερώς ότι οι σύγχρονοι τοίχοι και τα παράθυρα με διπλά τζάμια κάνουν το σπίτι ένα πραγματικό φρούριο, στο οποίο ίσως θα διαπεράσει ο εχθρός, αλλά ο καθαρός αέρας - σίγουρα όχι.

  Το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με δύο τρόπους:

  • αερισμού. Πώς γίνεται, ο καθένας φαίνεται να ξέρει - αν το σπίτι γίνεται βουλωμένο, θα πρέπει να ανοίξετε το παράθυρο. Στην πραγματικότητα, όταν πρόκειται για ταλαιπωρία, ο εγκέφαλός σας έχει ήδη αρχίσει να κουράζεται και να δοκιμάζει την πείνα με οξυγόνο. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται, επειδή συχνά επαναλαμβανόμενες τέτοιες καταστάσεις μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία. Για παράδειγμα, είναι γεμάτη με ημικρανίες - αρκετά δυσάρεστες συνθήκες, τις οποίες είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από. Έτσι, για να μην φτάσετε στην πείνα με οξυγόνο, θα πρέπει να κάνετε αερισμό όχι από την αρχή της ταλαιπωρίας, αλλά με μια ορισμένη περιοδικότητα - κάθε τρεις ώρες. Η διάρκεια της διαδικασίας είναι 15 λεπτά. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε οικογένεια δεν έχει ένα άτομο που συμφωνεί να καθίσει όλη μέρα στο σπίτι για να ανοίξει περιοδικά το παράθυρο. Κατά κανόνα, οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται, έτσι τα βράδια πρέπει να επιστρέψουν σε μια κατοικία με στάσιμο αέρα?
  • χρήση βαλβίδας παροχής. Αυτός ο απλός εξοπλισμός είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στον αερισμό. Η βαλβίδα τροφοδοσίας εγκαθίσταται είτε στο παράθυρο είτε στον τοίχο. Αποτελείται, στην πραγματικότητα, από τον αγωγό, κατά μήκος του οποίου κυκλοφορούν οι μάζες του αέρα. Ο εξοπλισμός κατασκευάζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε η τοποθέτησή του να μην επηρεάζει με κανέναν τρόπο την εμφάνιση βυθίσεων ή τη μεταβολή της θερμοκρασίας στην κατοικία. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανοίγετε συνεχώς το παράθυρο - καθαρό αέρα και ροή οξυγόνου συνεχώς μέσω της βαλβίδας παροχής.

  Αλλά ακόμη και η εφαρμογή της βαλβίδας εισαγωγής δεν είναι σε θέση να λύσει το κύριο πρόβλημα του φυσικού αερισμού. Πρόκειται για ζήτημα χαμηλής έντασης ανταλλαγής αέρα. Το γεγονός είναι ότι ανεξάρτητα από τη μέθοδο παροχής φρέσκου αέρα εξαρτάται από ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες. Πρώτα απ 'όλα, η θερμοκρασία του αέρα έξω και μέσα στο δωμάτιο.

  Για να εξασφαλιστεί τουλάχιστον μια σχετικά κανονική συναλλαγματική ισοτιμία αέρα, είναι απαραίτητο ο δρόμος να είναι κρύος και το σπίτι να είναι ζεστό. Όσο μικρότερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας, τόσο πιο αργή είναι η ανταλλαγή αέρα. Και τι συμβαίνει το καλοκαίρι, όταν είναι εξίσου ζεστό έξω και σε εσωτερικούς χώρους; Τίποτα. Δεν υπάρχει απλά καμία ανταλλαγή αέρα, ή είναι, αλλά σε ένα επίπεδο που δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

  Κατ 'αρχήν, για τα μικρά σπίτια, ο φυσικός εξαερισμός μπορεί να έρθει περισσότερο ή λιγότερο - υπάρχει ένας μικρός όγκος αέρα, η αλλαγή του οποίου δεν παίρνει τόσο πολύ χρόνο. Αλλά από σήμερα μιλάμε για διώροφα κτίρια, η επιλογή αυτή απορρίπτεται αμέσως για τους λόγους που περιγράφονται παραπάνω.

  Εξαναγκασμένη ανταλλαγή αέρα

  Αλλά αυτή η μέθοδος είναι αυτή που είναι κατάλληλη για να θεωρηθεί ως εφαρμογή σε μια ιδιωτική κατοικία οποιουδήποτε αριθμού ορόφων. Σε αυτή την περίπτωση, η κυκλοφορία του αέρα επηρεάζει τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, ο οποίος εγκαθίσταται είτε στον άξονα, είτε στην οροφή ή σε ένα από τα μη οικιστικά κτίρια - για παράδειγμα, στο σοφίτα. Επίσης υπάρχουν ξεχωριστές συσκευές, οι οποίες θα συζητηθούν παρακάτω.

  Παραλλαγές του εξαναγκασμένου εξαερισμού

  Η διευθέτηση ενός συστήματος αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα είναι ένα αρκετά ευρύ θέμα, οπότε είναι απαραίτητο να το εξετάσουμε όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα. Θα πρέπει να ξεκινήσει με το γεγονός ότι η μέθοδος αυτή χωρίζεται σε τρεις τύπους: τροφοδοσία, εξαγωγή καυσαερίων και αερισμός εξαγωγής και εξαγωγής.

  Εξοπλισμός παροχής αέρα

  Ο εξοπλισμός εξαερισμού τροφοδοσίας είναι υπεύθυνος για την έγχυση καθαρού αέρα μέσα στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση, τα απόβλητα αφήνονται φυσικά μέσα από όλους τους ίδιους άξονες καυσαερίων. Αυτή η αρχή βασίζεται στη διαφορά στην πυκνότητα του κρύου και του θερμού αέρα.

  Ο πρώτος, που εισέρχεται στο δωμάτιο, έχει μια πιο πυκνή δομή λόγω της θερμοκρασίας του, είναι βαρύτερο και βρίσκεται πρώτα στην περιοχή του δαπέδου. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, ωθεί τις ήδη θερμαινόμενες μάζες αέρα εξαγωγής. Αυτά ανεβαίνουν και εξέρχονται από τους αεραγωγούς.

  Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η διαδικασία. Ο ψυχρός αέρας μπαίνει, ο παλιός βγαίνει. Γενικά, ο φυσικός αερισμός λειτουργεί με την ίδια αρχή. Όμως, ο εξαναγκασμός χαρακτηρίζεται από ένα υψηλό ποσοστό ένεσης, λόγω του οποίου αυξάνεται έντονα η ένταση της ανταλλαγής αέρα.

  Για τον εξοπλισμό ενός τέτοιου συστήματος υπάρχουν δύο πιο δημοφιλείς τύποι συσκευών:

  • βαλβίδες εισαγωγής. Ναι, έχουν ήδη συζητηθεί σχετικά με τη φυσική ανταλλαγή αερίων. Αλλά σε αυτή την περίπτωση οι συσκευές αυτές αποτελούνται από το σχεδιασμό του είναι επίσης ένας ανεμιστήρας, η οποία είναι υπεύθυνη για την έγχυση αέρα μέσα στο δωμάτιο. Παρ 'όλα αυτά, η συσκευή παραμένει αρκετά απλή. Μέσα στον τοίχο τοποθετείται ένας αγωγός αέρα στον οποίο είναι εγκατεστημένος ο ανεμιστήρας. Από την πλευρά του σχεδιασμού αίθουσα καλύπτεται με καπάκι, και έξω από το κτίριο - ένα προστατευτικό πλέγμα, το οποίο σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα φράγμα από τη βροχή, σκόνη, μικρά τρωκτικά και διάφορα πλάσματα που ζουν, τα οποία δεν έχουν απολύτως τίποτα να κάνει με ένα αξιοπρεπές σπίτι. Εγκατάσταση της βαλβίδας παροχής είναι πολύ απλή: αρκεί να τρυπάνι στον τοίχο χρησιμοποιώντας μια διάτρηση, στη συνέχεια, καθαρίστε την τρύπα, τοποθετήστε το σε έναν αγωγό και να αυξήσει το σύνολο της δομής?
  • αναπνοή. Στην πραγματικότητα, είναι η ίδια βαλβίδα παροχής, αλλά με βελτιωμένη λειτουργικότητα. Υπάρχει επίσης αεραγωγός, ανεμιστήρας και προστατευτικές γρίλιες. Αλλά στο κιτ υπάρχουν και κάποιες "μάρκες", οι οποίες είναι υπεύθυνες για την άνεση των ανθρώπων που ζουν στο σπίτι. Για παράδειγμα, αυτοί περιλαμβάνουν αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας, μέσω των οποίων ο εξοπλισμός μπορεί να ξεκινήσει αυτόματα εάν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, πολλά θερμαντικά σώματα είναι εξοπλισμένα με ένα μικρό κοντέινερ που θερμαίνει τον εισερχόμενο αέρα στο σπίτι στην τρέχουσα λειτουργία. Έτσι, το επίπεδο θερμοκρασίας στο δωμάτιο δεν αλλάζει καθόλου - αυτό είναι άνετο και σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε πόρους θέρμανσης.

  Εξαντλητικός εξοπλισμός

  Μια άλλη επιλογή για την εγκατάσταση συστήματος εξαναγκασμένου εξαερισμού είναι η χρήση εξοπλισμού εξάτμισης. Εγκαθίσταται, κατά κανόνα, σε χώρους με αυξημένη ανάγκη απομάκρυνσης του αέρα. Αυτό, φυσικά, είναι μια μονάδα υγιεινής και μια κουζίνα.

  Στην πρώτη περίπτωση, η ανάγκη οφείλεται κυρίως σε υψηλό επίπεδο υγρασίας. Εάν δεν αγωνίζεστε μαζί του, τότε τελικά θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των υλικών φινιρίσματος, καθώς και στο σχηματισμό μούχλας, το οποίο άμεσα βλάπτει την υγεία.

  Η κουζίνα πρέπει επίσης να αφαιρέσει τον αέρα για κατανοητούς λόγους: είναι λιπαρός και υψηλή υγρασία και όχι πάντα ευχάριστες μυρωδιές. Και μερικές φορές συμβαίνει ότι το φαγητό καίγεται και πρέπει να απαλλαγείτε από αυτές τις γεύσεις με την ταχύτερη δυνατή ταχύτητα.

  Για τέτοιες περιπτώσεις, εγκαθίσταται κουκούλα κουζίνας - εξοπλισμός που βρίσκεται πάνω από τη σόμπα και συνδέεται με τον άξονα εξαερισμού. Μέσα στη συσκευή υπάρχει ένας ανεμιστήρας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απόσυρση και περαιτέρω απομάκρυνση των αέριων μαζών μαζί με οσμές και υγρασία.

  Στο μπάνιο και στην τουαλέτα, ο ρόλος του εξοπλισμού εξάτμισης εκτελείται επίσης από έναν ανεμιστήρα, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην είσοδο του αγωγού εξαερισμού και κλείνει με μια προστατευτική μάσκα. Βοηθά στην ομαλοποίηση της στάθμης υγρασίας στο δωμάτιο αρκετά γρήγορα.

  Το μειονέκτημα του συστήματος εξαναγκασμού εξαερισμού εξακολουθεί να είναι ο ίδιος μέτριος όγκος εισερχόμενου φρέσκου αέρα. Αυτό έχει ειπωθεί πολλές φορές, οπότε δεν θα το επαναλάβουμε. Αλλά το πρόβλημα αυτό δεν θα πάει πουθενά. Ειδικά αφορά διώροφα σπίτια, στα οποία ο όγκος του αέρα είναι αρκετά μεγάλος. Απλά δεν θα έχει το χρόνο να αναπληρώσει. Επομένως, για αυτή την περίπτωση, αξίζει να εξεταστεί η τρίτη μέθοδος εξοπλισμού του συστήματος εξαερισμού.

  Εξοπλισμός εφοδιασμού και εξόρυξης

  Από τον τίτλο είναι σαφές ότι οι συσκευές που είναι εγκατεστημένες στο πλαίσιο ενός τέτοιου συστήματος είναι υπεύθυνες τόσο για την εισροή όσο και για την εκκένωση του αέρα. Τις περισσότερες φορές αυτό επιτυγχάνεται συνδυάζοντας διάφορες συσκευές. Για παράδειγμα, ως εξοπλισμός τροφοδοσίας μπορείτε να εγκαταστήσετε αναπνευστήρες, και στην κουζίνα και στο μπάνιο τοποθετήστε τις συσκευές εξάτμισης.

  Αυτή η προσέγγιση επιλύει ταυτόχρονα δύο προβλήματα. Πρώτον, επιτυγχάνεται η απαραίτητη ένταση της ανταλλαγής αέρα. Δεύτερον, μπορείτε να ελέγξετε πλήρως την ένταση των εισερχόμενων και εξερχόμενων αέριων μαζών.

  Επιπλέον, υπάρχουν ειδικές συσκευές διπλής ενέργειας - τροφοδοσία και εξάτμιση. Κατά κανόνα, είναι εξοπλισμένα με ανακουφιστές. Αυτό το στοιχείο έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί την ενέργεια θερμότητας από τον ανακυκλωμένο αέρα και να το δώσει στο φρέσκο ​​κατά την άφιξη του τελευταίου.

  Συμφωνώ ότι μια τέτοια εξοικονόμηση για θέρμανση σε ένα μεγάλο σπίτι είναι πολύ ευπρόσδεκτη. Θα σκοτώσετε δύο πουλιά με μια πέτρα: θα βρείτε ένα υγιές μικροκλίμα, και δεν παραβιάζουν το καθεστώς θερμοκρασίας στο κτίριο.

  Φυσικά, ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής κοστίζει μια τάξη μεγέθους πιο ακριβό από άλλα συστήματα. Πρώτον, ο ίδιος ο εξοπλισμός αξίζει πολύ. Δεύτερον, όλες οι συσκευές είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο και καταναλώνουν ένα ορισμένο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη λειτουργία.

  Ο τελευταίος παράγοντας, παρεμπιπτόντως, είναι το κύριο μειονέκτημα του εξαναγκασμένου εξαερισμού, ανεξάρτητα από τον τύπο του εξαερισμού που χρησιμοποιείται. Η εξάρτηση από τον ηλεκτρικό ρεύμα οδηγεί στο γεγονός ότι σε περίπτωση αποσύνδεσής του, όλος ο εξοπλισμός απλώς θα αντέξει.

  Επομένως, συνιστάται εκ των προτέρων να προβληματιστείτε με την αγορά και την εγκατάσταση μιας εφεδρικής γεννήτριας. Είναι χρήσιμο να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητα όχι μόνο του εξαερισμού αλλά και του συστήματος θέρμανσης σε περίπτωση ανωτέρας βίας.

  Όσο για την εγκατάσταση του εξοπλισμού για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, δεν είναι τόσο περίπλοκο. Μπορείτε να διαβάσετε πώς να κάνετε σωστά την εγκατάσταση στον εαυτό σας, στα άρθρα της ιστοσελίδας μας που είναι αφιερωμένα σε αυτό το θέμα. Αφού λάβετε τις απαραίτητες πληροφορίες, μπορείτε να το κάνετε τέλεια. Καλή τύχη!

  Εξαερισμός σε διώροφο σπίτι - Πώς να φτιάξετε τα δικά σας χέρια

  Σε πολυώροφα κτίρια κατοικιών, τα οποία είναι κατασκευασμένα με τη χρήση διαφόρων οικοδομικών υλικών, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ο συνεχής αερισμός όλων των χώρων και χώρων. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάγκη για τη χρήση μονωμένου γυαλιού στο σπίτι, που παρέχουν θερμομόνωση των χώρων και καλή στεγανότητα.

  Η εισροή και η πλήρης εκροή αέρα είναι απαραίτητη για να προσφέρει ένα άνετο περιβάλλον διαβίωσης. Μεταξύ άλλων, στην περίπτωση αυτή, οι συνθήκες υγιεινής-επιδημιολογικής και υγιεινής, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα και τα παράγωγά της, που παράγονται κατά τη διαδικασία της ζωής, είναι ένας αρνητικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη των διαφόρων βακτηριδίων.

  Με ποιο τρόπο μπορεί να παρέχεται ο εξαερισμός των χώρων και πώς πρέπει να γίνει εξαερισμό σε διώροφο σπίτι? Αυτό θα συζητηθεί στο άρθρο.

  Εξαερισμός σε ιδιωτική διώροφη κατοικία - Είδη εξαερισμού

  Επιλογή συστήματος εξαερισμού πραγματοποιείται στα αρχικά στάδια του σχεδιασμού του σπιτιού, καθώς και από το νοικοκυριό ή την οικονομική επιβάρυνση στις εγκαταστάσεις. Σημαντικό λάβετε υπόψη τη θέση τα δωμάτια και το συνολικό τετράγωνο του σπιτιού.

  Για την εκτέλεση των εργασιών χρησιμοποιούνται οι παρακάτω τύποι εξαερισμού:

  1. Με συνδυασμένο τύπο, η ροή αέρα πραγματοποιείται φυσικά και όταν χρησιμοποιείται μηχανικές συσκευές. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο συνηθισμένη. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί μια σταθερή εξαερισμός σε ιδιωτικό διώροφο σπίτι, πρέπει να τοποθετηθεί στον τοίχο αγωγούς εξαγωγής διαφόρων μεγεθών. Για την κουζίνα, το ντους ή το λέβητα, πρέπει να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά κουτιά. Με αυτή τη μέθοδο, αέρα οι μάζες κινούνται με φυσικό τρόπο. Επίσης είναι δυνατό στον κεντρικό άξονα εγκαταστήστε έναν ανεμιστήρα, η οποία θα επιταχύνει την εκροή αέρα. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου περιλαμβάνουν ότι οι δυσάρεστες οσμές στο σπίτι δεν διεισδύουν, καθώς και χαμηλό επίπεδο θορύβου όταν ο ανεμιστήρας λειτουργεί. Το μειονέκτημα είναι ότι είναι απαραίτητο να τοποθετηθούν οι γρίλιες στο κάτω μέρος των θυρών.
  2. Φυσικά. Δεν προορίζεται να χρησιμοποιηθούν μηχανικά μέσα για την εξασφάλιση της κυκλοφορίας του αέρα. Η έξοδος και η εισροή οφείλονται στη διαφορά θερμοκρασίας αέρα μεταξύ του δωματίου και του δρόμου. Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται παγκοσμίως, αλλά έχει πολλά μειονεκτήματα.
  3. Εξαναγκασμένη εξάτμιση. Ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού ενός διώροφου σπιτιού σε συνδυασμό με φυσικά. Ο αέρας μπορεί να τροφοδοτηθεί από εγκατάσταση ειδικών βαλβίδων ή με φυσικό τρόπο, και η απομάκρυνση του αέρα από τις εγκαταστάσεις πραγματοποιείται με υποχρεωτικό τρόπο. Για να γίνει αυτό, εγκαθίσταται το μπάνιο ή η τουαλέτα ανεμιστήρες εξαγωγής αναγκαστικού τύπου. Η εργασία ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να αυτοματοποιηθεί.
  4. Παροχή αέρα. Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο τύπος ανταλλαγής αέρα, μια ειδική βαλβίδα είναι εγκατεστημένη στον τοίχο στήριξης ή στα πλαίσια παραθύρων που εκτελεί αναγκαστική είσοδο αέρα στο δωμάτιο. Είναι επίσης δυνατή η χρήση ανεμιστήρα τροφοδοσίας για να ρυθμίσετε την παροχή ψυχρού αέρα το χειμώνα, το σύστημα περιπλέκεται δομικά με την προσθήκη ενός θερμαντήρα. Μεταξύ άλλων, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν συμπλέγματα monoblock που συνδυάζουν τον θερμαντήρα αέρα, τη βαλβίδα, τα φίλτρα και τους ψύκτες. Ο εξοπλισμός μπορεί να εφοδιαστεί με χρονοδιακόπτη, οπότε κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να ρυθμίσει την επιθυμητή περίοδο απόκρισης.
  5. Αναγκαστική τροφοδοσία και εξαγωγή. Η διαδικασία εκροής και εισροής αέριων μαζών διασφαλίζεται με τη χρήση παραγωγικού εξοπλισμού. Χαρακτηριστικά εξαναγκασμένο εξαερισμό αναφέρεται στο γεγονός ότι είναι τοπικό όταν ο εξοπλισμός τροφοδοσίας εγκαθίσταται στις εγκαταστάσεις στις οποίες είναι περισσότερο απαραίτητη. Στο κεντρικό σύστημα, χρησιμοποιείται ένας ανεμιστήρας, ο οποίος βρίσκεται στον κεντρικό άξονα, στον οποίο συνδέονται όλα τα κανάλια καυσαερίων.

  Τρόποι δημιουργίας ενός αναγκαστικού ή φυσική κίνηση αέρα πολλά, έτσι ώστε κάθε ιδιοκτήτης να επιλέγει ανεξάρτητα τον βέλτιστο τρόπο.

  Φυσικός αερισμός ενός διώροφου σπιτιού

  Για να δημιουργηθούν όλοι οι όροι υπό τους οποίους θα επιτευχθεί η αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος, πρέπει να πληρούνται αρκετές απαιτήσεις, στην προκειμένη περίπτωση φυσικό εξαερισμό ενός διώροφου κτιρίου θα έχουν καλές επιδόσεις.

  Κατά την κατασκευή αγωγών εξαερισμού χρησιμοποιούνται κάθετοι άξονες. Η μία πλευρά του συστήματος είναι εγκατεστημένη σε εσωτερικό χώρο και η άλλη είναι τοποθετημένη ακριβώς πάνω από την κορυφογραμμή της οροφής. Η κίνηση του αέρα είναι εξασφαλισμένη με έλξη, οι δείκτες των οποίων εξαρτώνται από:

  • Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του δωματίου και του δρόμου, δηλ. στην έξοδο και στην είσοδο του ορυχείου.
  • Ένας άνεμος που μπορεί να βελτιώσει ή να επιδεινώσει τους πόθους.
  • Το γεωμετρικό τμήμα του καναλιού και το ύψος του.
  • Χαρακτηριστικά θερμικής μόνωσης του καναλιού ορυχείου.
  • Από τη χωρική θέση του ορυχείου (απουσία ή παρουσία στροφών και στροφών).

  Στα αρχικά στάδια του σχεδιασμού ενός σπιτιού, ο αρχιτέκτονας επιλέγει τον τύπο εξαερισμού και τη χωρική του θέση μέσα στο κτίριο, και κατά τη στιγμή της έγκρισης του τυποποιημένου γραφικού σχεδίου, παρέχεται στον πελάτη εξαερισμό σε διώροφο σπίτια, που δείχνει σαφώς όλα τα χαρακτηριστικά και τις αποχρώσεις.

  Εξαερισμός ενός διώροφου σπιτιού με τα χέρια σας - Υπολογισμός του εξαερισμού στο σπίτι

  Όλες οι λειτουργίες για τον υπολογισμό των συστημάτων κυκλοφορίας αέρα εκτελούνται προκειμένου να προσδιοριστεί η περιοχή της εγκάρσιας τομής κανάλια και άξονες. Για αυτό, τη θέση SP55.13330.2011., στην οποία καθορίζονται πλήρως και χωρητικά οι κανόνες για την ανταλλαγή αέρα.

  1. Πρέπει να παρέχονται ελάχιστοι δείκτες απόδοσης του συστήματος μέσα σε μια ώρα μια βάρδια του συνολικού όγκου αέρα στην αίθουσα (πραγματική για τα δωμάτια όπου οι άνθρωποι διαμένουν τακτικά).
  2. Από τα μπάνια μέσα σε μια ώρα πρέπει να αφαιρεθεί όχι λιγότερο από 25 κυβικά μέτρα αέρα. Από την κουζίνα δεν είναι λιγότερο από 60 κυβικά μέτρα.

  Αυτή είναι η κύρια διάταξη των κανόνων. Μπορείτε πάντα να τα γνωρίσετε μέσω του Διαδικτύου. Οι κανόνες αυτοί είναι δημόσιοι. Ιδιαίτερα σχολαστικά είναι απαραίτητο να τα μελετήσετε σε εκείνους τους ιδιοκτήτες που θα θέσουν ανεξάρτητα τα ορυχεία, τους αγωγούς εξαγωγής και θα εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό έτσι ώστε η λειτουργία εξαερισμού να είναι σταθερή και σωστή διώροφο σπίτι με τα χέρια τους, που επηρεάζει άμεσα την άνεση.

  Σύστημα εξαερισμού ενός διώροφου σπιτιού - Βελτιστοποίηση του εξαερισμού

  Κατά το σχεδιασμό συστημάτων κυκλοφορίας αέρα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εγκατάσταση ειδικός εξοπλισμός:

  1. Στην είσοδο του ορυχείου εγκατάσταση εξαερισμού αυτόματη βαλβίδα, στην οποία θα τοποθετηθεί ο αισθητήρας υγρασίας, ο οποίος θα εξοικονομήσει τη λειτουργία του συστήματος. Με την αύξηση της υγρασίας στο δωμάτιο, η βαλβίδα θα ανοίξει ευρύτερα, γεγονός που θα βελτιώσει την πρόσφυση.
  2. Όλες οι κατοικίες πρέπει να είναι για την οργάνωση βαλβίδων εξοπλισμένων με αισθητήρες εξωτερική θερμοκρασία. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να ρυθμίσετε τη ροή του κρύου αέρα, η οποία θα διατηρήσει την απαραίτητη ισορροπία θερμοκρασίας.
  3. Δωρεάν κυκλοφορία αέρα Μεταξύ των χώρων είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τις τρύπες υπερχείλισης με επιφάνεια τουλάχιστον 200 τετραγωνικών εκατοστών.

  Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η εγκατάσταση ανεμιστήρα μειώνει σημαντικά την ικανότητα του ορυχείου, οπότε αυτή η λύση αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο για την εξασφάλιση της κυκλοφορίας του αέρα. Παρόμοιος εξοπλισμός είναι ο απορροφητήρας κουζίνας, επειδή λειτουργεί για μικρό χρονικό διάστημα και η χρήση του δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον αερισμό του δωματίου.