Όλη η αλήθεια για τον εξαερισμό στη σάουνα

Ο αέρας, κορεσμένος με οξυγόνο, είναι ζωτικός για τους ανθρώπους. Ειδικά αν ένα άτομο βρίσκεται σε κλειστό χώρο. Επομένως, ο αερισμός στη σάουνα, το μπάνιο, το μπάνιο και σε άλλα δωμάτια με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία θα πρέπει να είναι κατάλληλα ρυθμισμένα.

Διαφορετικά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις και τις αρνητικές συνέπειές τους.

Εξαερισμός: Το χρειάζεστε στη σάουνα;

Το γεγονός ότι η παρουσία του συστήματος εξαερισμού σάουνα δεν είναι κατ 'ανάγκην, μπορείτε να ακούσετε συχνά στο φόρουμ και σε συζητήσεις με τους πιο έμπειρους φίλους, που για δεύτερη χρονιά στα ύψη για να κατασκευαστεί προσωπικά το λουτρό / σάουνα.

Το κύριο επιχείρημά τους είναι το παράδειγμα της λειτουργίας του δωματίου. Μετά από όλα, η συσκευή για τον εξαερισμό θα απαιτήσει κεφάλαια και χρόνο.

Η άποψη ότι όλα λειτουργούν τόσο καλά είναι ριζικά λανθασμένη. Το πρώτο ή δύο χρόνια θα λειτουργήσει, αλλά στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ατμού θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Ναι, και η ποιότητα των διαδικασιών λουτρών σε ένα μη αεριζόμενη αίθουσα μπορεί να υποστηριχθεί.

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα σωστά διαρρυθμισμένο ή εντελώς απούσα σύστημα εξαερισμού σε σάουνα σπιτιού με ηλεκτρικό θερμαντήρα είναι τα εξής:

 • έλλειψη οξυγόνου.
 • δυσάρεστη οσμή?
 • τη σήψη των δομών.
 • συντόμευση της διάρκειας ζωής των χώρων.
 • σχέδια;
 • αυξημένη κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση.

Όλες αυτές οι πινακίδες ή μόνο ένα μέρος τους θα αρχίσουν να εμφανίζονται μία προς μία στη σάουνα / λουτρό, η οποία διαθέτει μη λειτουργικό εξαερισμό. Εάν δεν υπάρχει εισροή φρέσκου υπαίθριου αέρα και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο ατμόλουτρο, τότε υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσετε. Ειδικά αν οι παραθεριστές βρίσκονται σε κατάσταση δηλητηρίασης, η οποία, δυστυχώς, μπορεί να βρεθεί συχνά.

Όσον αφορά τη δυσάρεστη οσμή, φαίνεται ότι οφείλεται σε συσσώρευση ιδρώτα και ανεπαρκή αφαίρεση της υγρασίας στο δωμάτιο. Μετά από όλα, αν δεν υπάρχει εξαερισμός, να στεγνώσει το ατμόλουτρο μετά τη χρήση είναι προβληματική - πρέπει να ανοίξετε τις πόρτες και να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά αεριζόμενοι και στεγνώσει. Και αυτό ισχύει για όλα τα δωμάτια - για ξεκούραση, μπάνιο, αποδυτήρια και άλλα, που χτίστηκε από έναν συνετό οικοδεσπότη.

Μια δυσάρεστη μυρωδιά εξακολουθεί να εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης ενός δέντρου που δεν έχει χρόνο να στεγνώσει. Αυτό συμβαίνει μετά από δύο έως τρία χρόνια από την έναρξη της χρήσης της σάουνας. Έτσι, ορισμένοι τεχνίτες συνιστούν ακόμη και μια ειδική τεχνολογία για την εσωτερική διακόσμηση του ατμού - για να καταστεί ευκολότερη η απομάκρυνση των αποσυνδεδεμένων σανίδων από κάτω και η αντικατάστασή τους με νέες.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ακόμη και πριν από την έναρξη της δομής να παράσχει ένα σύστημα εξαερισμού προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά σαθρά αρώματα και προβλήματα με την αντικατάσταση των αποσυνδεδεμένων σανίδων. Εκτός από αυτό το πρόβλημα, είναι δυνατό να παρατηρηθεί η ενεργός ανάπτυξη του καλουπιού στους τοίχους και στην οροφή, ο σχηματισμός συμπυκνώματος και η διόγκωση των ξύλινων δομών. Όλα αυτά τα προβλήματα αρχίζουν, όπως μια χιονοστιβάδα, να πέφτουν στο κεφάλι του ιδιοκτήτη της σάουνας.

Ως αποτέλεσμα - σημαντική μείωση της διάρκειας ζωής. Αντί για 20-30 χρόνια, το ατμόλουτρο μπορεί να διαρκέσει μόνο 5-6 χρόνια. Και μια δυσάρεστη οσμή θα συνοδεύσει τους επισκέπτες που απολαμβάνουν τις διαδικασίες λουτρών, όλα αυτά τα χρόνια.

Αν το σύστημα εξαερισμού είναι εκεί, αλλά δεν είναι σωστά τοποθετημένο, τότε θα υπάρχει πρόβλημα βύθισης κατά μήκος των ποδιών των ανθρώπων που ανεβαίνουν. Και αυτό δεν προσθέτει στη χαρά της λήψης διαδικασιών υγιεινής. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου για τη θέρμανση του ατμού. Αυτό συχνά συναντάται όταν η κουκούλα εργάζεται πολύ ενεργά, αφαιρώντας την υπερβολική θερμότητα από το δωμάτιο.

Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε και να υπολογίσετε εκ των προτέρων το σύστημα εξαερισμού επιλέγοντας το βέλτιστο σχέδιο για τη διαρρύθμισή του. Επιπλέον, δεν υπάρχει ενιαία σωστή λύση σε αυτό το ζήτημα - όλα θα εξαρτηθούν από τη συγκεκριμένη τοποθεσία και τη θέση της τοποθεσίας του.

Σάουνα: πώς να οργανώσετε σωστά τον εξαερισμό

Το θέμα του πώς να κάνει σωστά τον αποτελεσματικό εξαερισμό στη σάουνα και τη σάουνα, ανησυχεί πολλούς ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών, κατοικιών μόνιμη κατοικία και μόνο μικρά σπίτια. Μετά από όλα, είναι δυνατόν να εξοπλίσει το ατμόλουτρο σχεδόν οπουδήποτε, το κυριότερο είναι η επιθυμία και η διαθεσιμότητα ορισμένων πόρων για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Τι είναι ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας;

Μια σάουνα ή μια σάουνα, της οποίας η καρδιά είναι μια ηλεκτρική θερμάστρα κουζίνας, δεν είναι ασυνήθιστη. Συχνά είναι η ηλεκτρική επιλογή που προτιμάται για την ασφάλεια και την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια προκειμένου να θερμανθεί σωστά το λουτρό.

Οι φούρνοι-σόμπες που προσφέρονται στην αγορά εξοπλισμού για σάουνα και λουτρά αντιπροσωπεύονται από τέτοιες παραλλαγές:

 • Φινλανδική ηλεκτρική θερμάστρα?
 • για μικρές σάουνες.
 • με ατμογεννήτρια.
 • για ένα ρωσικό λουτρό.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε μοντέλο, το κύριο πράγμα πριν από την αγορά, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα τεχνικής τεκμηρίωσης, πιστοποιητικού ποιότητας και εγγύησης του κατασκευαστή από τον πωλητή.

Επίσης, ανάλογα με τον επιλεγμένο φούρνο, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις για τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού. Οι συστάσεις του κατασκευαστή αναφέρονται γενικά στο εγχειρίδιο εξοπλισμού. Το πιο αποδεκτό σχήμα της συσκευής εξαερισμού δίνεται επίσης.

Ο θερμαντήρας είναι κατάλληλος όχι μόνο για την εγκατάσταση αλλά και για περαιτέρω λειτουργία. Δεν απαιτεί την τοποθέτηση καμινάδας και να σκεφτούν πρόσθετες επιλογές για την προετοιμασία και την αποθήκευση καυσόξυλων ή άλλων καυσίμων. Το μόνο μειονέκτημα είναι η εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια. Εάν υπάρχει πρόβλημα με αυτόν τον πόρο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν άλλο τύπο κλιβάνου.

Ο ηλεκτρικός θερμαντήρας σόμπα διαθέτει διάφορες πρόσθετες λειτουργίες και δυνατότητες - έναν αισθητήρα θερμοκρασίας και έναν ρυθμιστή υγρασίας, έναν πίνακα ελέγχου. Επίσης, για την ασφάλεια των χρηστών και την προστασία από την υπερθέρμανση, οι ηλεκτρικοί κλίβανοι είναι εξοπλισμένοι με θερμοστάτες και ασφάλειες.

Εάν αγοράστηκε ένα εξαιρετικά λειτουργικό μοντέλο εξοπλισμού στο οποίο είναι δυνατόν να ρυθμίσετε το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας κατά βούληση, η σάουνα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε λουτρό και αντιστρόφως.

Τεχνικές αποχρώσεις του εξαερισμού στη σάουνα / σάουνα

Σάουνα - αυτό είναι ένα ακατοίκητο δωμάτιο, αλλά δεν κατοικεί λιγότερο χρειάζεται εντατική ανταλλαγή αέρα. Χωρίς επαρκή πρόσληψη καθαρού αέρα, το δωμάτιο ατμού δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψει πλήρως. Και ο επισκέπτης θα νιώθει άβολα - ο αέρας είναι γεμάτος, μούχλα και είναι δύσκολο να αναπνεύσει. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό κατά τον σχεδιασμό του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα να ληφθούν υπόψη οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Σε μια θερμά με ηλεκτρική θερμάστρα είναι σημαντικό να παρέχετε ταυτόχρονα 3 τύπους εξαερισμού:

 • η σόμπα?
 • δωμάτια ατμού?
 • παρακείμενα δωμάτια (υπόλοιπο, αποδυτήρια, ντους και άλλα, αν υπάρχουν).

Εάν ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί η σωστή κυκλοφορία καθαρού αέρα μέσω της σάουνας, τότε δεν θα υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία του. Είναι σημαντικό ο αέρας τροφοδοσίας από το δρόμο να χτυπά αμέσως τον θερμαινόμενο φούρνο, να θερμαίνεται από αυτόν και να το ψύχει ταυτόχρονα. Τότε, ήδη ζεστό, αλλά ακόμα φρέσκο, θα ανέβει προς τα πάνω και θα αναμειχθεί με τις μάζες αέρα του δωματίου, μετατοπίζοντας το τμήμα στο δρόμο μέσω της οπής εξάτμισης.

Τεχνικές απαιτήσεις για το σύστημα αερισμού στη σάουνα:

 • διάκενο κάτω από την πόρτα 2-5 cm?
 • χωρίς σχέδια.
 • ρυθμιζόμενη εισροή / απόδοση ·
 • κυκλική ανανέωση αέρα.
 • η εισροή καθαρού αέρα από το δρόμο.
 • σωστή κατεύθυνση των μαζών αέρα κατά μήκος του αγωγού.
 • βέλτιστη διατομή των ανοιγμάτων εξαερισμού.
 • το σωστό ύψος του αγωγού αερισμού πάνω από το επίπεδο της οροφής.

Για να εξασφαλίσετε μια ρυθμιζόμενη εισροή και εκροή αέριων μαζών, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια βαλβίδα πύλης. Αυτή είναι μια πολύ βολική εφεύρεση, η οποία ήρθε σε μας από αμνημονεύτων χρόνων και έλαβε σύγχρονη εκτέλεση.

Όσο για την κυκλικότητα, σύμφωνα με τους κανόνες, ο αέρας στη θερμοκρασία θα πρέπει να ενημερώνεται 5-6 φορές την ώρα, και αν είναι μια ξηρή σάουνα - τότε τουλάχιστον 10 φορές την ώρα. Η εισροή του δεν πρέπει να πραγματοποιείται από εσωτερικούς χώρους και από το δρόμο. Είναι σημαντικό ο εισερχόμενος αέρας να είναι όσο το δυνατόν πιο κορεσμένος με οξυγόνο.

Η έξοδος του αέρα εξαγωγής με αυξημένο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να συμβεί μέσω του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος βρίσκεται πάνω από την οροφή. Το ύψος του σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι βέλτιστο για να εξασφαλίσει καλή πρόσφυση, αλλά όχι περισσότερο από 3 μ. Το ύψος εξαρτάται από τη θέση του καναλιού.

Σε μια σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την εγκατάσταση ξεχωριστής καμινάδας ή αεραγωγού για την αφαίρεση των προϊόντων καύσης. Αυτό είναι ένα απόλυτο πλεονέκτημα στη διάταξη εξαερισμού.

Σάουνα: χαρακτηριστικά της συσκευής εξαερισμού

Η ορθότητα του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από την ποιότητα των διαδικασιών στο ατμόλουτρο, τη διάθεση και την υγεία των χρηστών, τη διάρκεια ζωής του δωματίου. Και το κόστος συντήρησης εξαρτάται επίσης από το πόσο αποτελεσματική γίνεται η ανταλλαγή αέρα.

Η επιλογή του σχεδίου για τη συσκευή του συστήματος εξαερισμού εξαρτάται από πολλές παραμέτρους - το μέγεθος της σάουνας / λουτρό, τον αριθμό των συνοδευτικών δωματίων, τη θέση, τον τύπο του ηλεκτρικού θερμαντήρα. Έτσι, μπορεί να είναι:

 • ανεξάρτητο κτίριο.
 • σάουνα στο δωμάτιο δίπλα στο μπάνιο.
 • σάουνα στο υπόγειο του εξοχικού σπιτιού?
 • ατμόλουτρο στο μπαλκόνι του διαμερίσματος της πόλης.

Είναι σημαντικό, αν και ένας τοίχος θα βγήκε στο δρόμο. Συνιστάται να σχεδιάσετε την εγκατάσταση βαλβίδων εισαγωγής και παραθύρων μέσα σε αυτό. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε εξετάστε τις επιλογές με την εξαναγκασμένη έγχυση καθαρού αέρα με τη βοήθεια ανεμιστήρων.

Ανάλογα με τον τύπο ελέγχου, ο εξαερισμός στις αίθουσες ατμού μπορεί να είναι:

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται η τελευταία επιλογή, όταν η εισροή συμβαίνει φυσιολογικά και η εκροή χρησιμοποιεί ανεμιστήρες εξαγωγής. Για το σκοπό αυτό, τοποθετείται μια βαλβίδα παροχής κάτω από το φούρνο σε ύψος περίπου 30 cm από το δάπεδο. Λοιπόν, αν αυτό το τείχος είναι δίπλα στο δρόμο.

Εάν όχι, τότε είναι δυνατόν να τοποθετήσετε έναν αγωγό εξαερισμού χρησιμοποιώντας έναν εύκαμπτο αγωγό αέρα, φέρνοντάς τον στη σωστή θέση. Αποφύγετε αιχμηρές στροφές, επιλέγοντας την ομαλότερη και συντομότερη διαδρομή. Εντός αυτού του σημείου συνιστάται η τοποθέτηση ενός αποσβεστήρα ή η εγκατάσταση μιας βαλβίδας με μια πύλη.

Όταν ο αέρας του δρόμου εισέρχεται στο χαμάμ, συναντά αμέσως ηλεκτρική θερμάστρα. Το θερμαίνει, το θερμαίνει, επιτρέποντάς του να ανεβαίνει προς τα πάνω, όπου αναμιγνύεται με τις μάζες του αέρα, μετακινώντας το τμήμα. Όταν ο ψυχρός αέρας κατέρχεται, σφίγγεται από τον ανεμιστήρα εξάτμισης στην τρύπα και αρχίζει να κινείται προς τα πάνω μέσα από το ποδήλατο εξαερισμού.

Οι οπές εξαγωγής συνήθως κατασκευάζονται στον απέναντι τοίχο. Και, κάποιος είναι από κάτω, και ο άλλος είναι από πάνω. Μεταξύ αυτών συνδέονται με ένα κουτί εξαέρωσης. Επίσης, το σύστημα απομάκρυνσης αέρα είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρα εξαγωγής.

Πρόσθετη κυκλοφορία των ροών αέρα γίνεται μέσα από τις ρωγμές στο παράθυρο και μέσα από το διάκενο μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου. Αν η σάουνα στέκεται ξεχωριστά και το σκελετό της ανεγερθεί με όλους τους κανόνες, τότε μεταξύ των κατώτερων κορμών θα υπάρχει αναγκαστικά ένα μικρό κενό που θα παρέχει επιπλέον αερισμό του δωματίου. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η φθορά του δέντρου και η εμφάνιση μούχλας στους τοίχους μέσα στο ατμόλουτρο.

Σφάλματα της συσκευής εξαερισμού

Εάν λάβετε υπόψη όλες τις λεπτές αποχρώσεις του συστήματος εξαερισμού της συσκευής, το αποτέλεσμα θα παραμείνει περισσότερο από μία δεκαετία. Όμως, συχνά άπειροι δάσκαλοι επιτρέπουν ενοχλητικά λάθη που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα των διαδικασιών και τη διάθεση των επισκεπτών στη σάουνα / λουτρό.

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η διάταξη της διάταξης αγωγών μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Αυτό είναι το πιο δυσάρεστο, διότι τέτοια εργασία πρέπει να γίνει από την αρχή. Στη συνέχεια, όχι μόνο θα είναι βολικό να εγκαταστήσετε τα πάντα, αλλά είναι επίσης εύκολο να αποκρύψετε τις επικοινωνίες, αναβαθμίζοντας τις.

Δεύτερον, η υπερβολική στεγανότητα των χώρων δεν μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Έτσι, αν δεν υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 2-3 cm κάτω από την πόρτα, παράθυρα και τρύπες για την εισροή, τότε σε ένα τέτοιο ατμόλουτρο μπορείτε να ασφυκτιούν. Αυτή είναι μια εξαιρετικά ατυχής επιλογή.

Το τρίτο λάθος, που επιτρέπεται στη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, είναι να γίνει μόνο το άνοιγμα εξαγωγής κάτω από την οροφή. Θα παράσχει το αποτέλεσμα της εστίας όταν δεν συμβαίνει η ανταλλαγή αέρα. Για να αναπνεύσετε μια ανάσα καθαρού αέρα, είναι απαραίτητο να ανοίξετε ένα παράθυρο ή πόρτες.

Τέταρτον, δεν μπορείτε να αφήσετε τα ανοίγματα εισαγωγής / εξόδου αέρα χωρίς βαλβίδα πύλης. Η παρουσία του θα βοηθήσει στη βέλτιστη ρύθμιση του εσωτερικού κλίματος σε κάθε εξωτερικό καιρό και θερμοκρασία. Είναι η βαλβίδα που βοηθά να επιλέξετε μια άνετη θερμοκρασία και υγρασία, απελευθερώνοντας ένα πλεονάζον ζεστό αέρα. Με τη βαλβίδα της πύλης κλειστή, αντίθετα, μπορείτε να θερμαίνετε γρήγορα ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο.

Το πέμπτο λάθος είναι η τοποθέτηση των βαλβίδων εισόδου και εξόδου σε ένα επίπεδο αντίθετα μεταξύ τους. Με ένα τέτοιο σχήμα, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα βυθίσματα στα πόδια και την πλήρη απουσία ανάμιξης των αέριων μαζών. Ο αέρας που έρχεται από το δρόμο δεν θα έχει χρόνο για να θερμανθεί και να αναμειχθεί με το μίγμα ατμού κάτω από το ανώτατο όριο του δωματίου.

Το έκτο λάθος είναι η εγκατάσταση πολύπλοκων και δαπανηρών συστημάτων εξαερισμού. Ο εξοπλισμός από αιφνίδιες αλλαγές θερμοκρασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν αντέχει και απαιτεί περιοδικές επισκευές και αντικατάσταση μεμονωμένων συσκευών.

Επομένως, κατά την επιλογή του βέλτιστου συστήματος εξαερισμού, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά του δωματίου σας, τις διαστάσεις του, το ύψος των οροφών. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε αυτό στο στάδιο του σχεδιασμού των κατασκευών, έτσι ώστε να μην πληρώνομαι αργότερα.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Στη σάουνα, ο εξαερισμός μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια μέσα. Ένα βίντεο σχετικά με την εγκατάσταση της εισροής στη σάουνα:

Το δεύτερο μέρος της οικονομικής ρύθμισης του εξαερισμού στο ατμόλουτρο είναι η εγκατάσταση ενός αεραγωγού:

Στο βίντεο διατίθενται διάφορα συστήματα εξαερισμού σε λουτρά και σάουνες:

Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο περιγράφεται λεπτομερώς σε ένα βίντεο κλιπ:

Ο σωστός σχεδιασμός του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα και τα κύρια λάθη που επιτρέπονται από τους κυρίους του σπιτιού λέγεται στο βίντεο:

Έχοντας εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητες του συστήματος εξαερισμού στη σάουνα, είναι δυνατόν να σχεδιάσετε και να εξοπλίσετε σωστά τον αερισμό με ένα ηλεκτρικό θερμαντήρα. Και, έχοντας μια μικρή σάουνα και την επιθυμία να κάνουν τα πάντα με τα χέρια τους, η εγκατάσταση θα καταφέρει να αντιμετωπίσει μόνοι τους. Το κυριότερο είναι να υπολογίσετε σωστά τη θέση των ανοιγμάτων εισόδου και εξόδου και να εκτελέσετε σωστά την εγκατάσταση των αεραγωγών.

Τύποι και εκδοχές του εξαερισμού της σάουνας

Στον σύγχρονο κόσμο, δίνεται μεγάλη προσοχή στην κατασκευή. Κάθε μέρα κάποιος παρακολουθεί την ανέγερση δομής. Σήμερα, οι ιδιωτικές κατασκευές απολαμβάνουν μεγάλη δημοτικότητα, με αποτέλεσμα νέοι εξοχικές κατοικίες να αναδύονται παντού. Επιπλέον, σχεδόν κάθε ιδιωτική περιοχή με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει μια σάουνα ή μια σάουνα. Ο εξαερισμός της σάουνας είναι πολύ σημαντικός για μια άνετη διαμονή στο ατμόλουτρο, οπότε πρέπει να τεθεί με κάθε ευθύνη.

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να σχεδιάσουν σάουνες ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν ένα ακραίο κλίμα. Ωστόσο, ό, τι και αν είναι, απαιτεί τακτική παροχή καθαρού αέρα. Είναι καλύτερο ότι ο εισερχόμενος συνδυασμός αέρα με θεραπευτικά αρώματα. Ο εξαερισμός στη σάουνα με τα χέρια τους τοποθετείται έτσι ώστε ο εισερχόμενος φρέσκος αέρας να μην ενοχλεί τον υπόλοιπο κόσμο, να μην παγώσει την πλάτη του, με μια λέξη - δεν ήταν αισθητή. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κάνει περίπου 5 φορές μέσα σε μια ώρα, δημιουργώντας μια άνετη ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν δύο παραλλαγές αερισμού: συνδυασμένες και μηχανικές. Φυσικά, το μηχανικό θα κοστίσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Από αυτή την άποψη, ο εξαερισμός σε βρεγμένα δωμάτια είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με τον κανόνα της εξαναγκασμένης εξάτμισης του αέρα εξαγωγής. Με τη βοήθεια του συνδυασμένου εξαερισμού, είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εγκάρσια τοποθέτηση αεραγωγών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καθαρός αέρας, όταν συναντάται με ζεστό, πρέπει να αναμειγνύεται καλά για να αποφευχθεί μια απρόβλεπτη διαφορά θερμοκρασίας.

Οι υποχρεωτικοί νόμοι εξαερισμού είναι οι ακόλουθοι:

 1. Οι διαστάσεις του αέρα εξάτμισης και τροφοδοσίας πρέπει να συμπίπτουν ή το μέγεθος του πρώτου πρέπει να είναι κάπως μεγαλύτερο από το δεύτερο.
 2. Η διατομή των αεραγωγών πρέπει να είναι ανάλογη με την ένταση του χώρου. Επομένως, 1 m3 χώρου είναι διατομή 24 cm.
 3. Απαγορεύεται η τοποθέτηση των αγωγών εισαγωγής και εξαγωγής σε μία γραμμή η μία απέναντι από την άλλη.
 4. Οι αγωγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με κατάλληλες βαλβίδες.

Σφάλματα εγκατάστασης εναλλαγής αέρα

Πριν ξεκινήσετε να κατασκευάζετε μια ανεξάρτητη σάουνα, φροντίστε να σκεφτείτε πώς να κάνετε τον αερισμό στη σάουνα, γιατί εξαρτάται από πολλά. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε σωστά τις οπές εξαερισμού και επίσης να αποφύγετε τα συνήθη σφάλματα που προκαλούν οι άπειροι πλοίαρχοι κατά την αλλαγή του αέρα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι απαράδεκτο να εγκατασταθούν οπές εξαερισμού αντίθετες μεταξύ τους. Με αυτή τη διάταξη τρυπών στη σάουνα θα είναι αδύνατο να μείνει, καθώς ο ζεστός αέρας θα ανεβαίνει, ενώ τα πόδια θα συνταχθούν.

Δεν μπορείτε να αφήσετε μόνο μια τρύπα κάτω από το ανώτατο όριο, επειδή καμία ανάμιξη των αέριων μαζών στο δωμάτιο δεν θα λειτουργήσει. Σε αυτή την περίπτωση, η σάουνα θα είναι ένα θερμοκήπιο χωρίς την παραμικρή διείσδυση του καθαρού αέρα. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε τρύπες σύμφωνα με το σχέδιο: στο ανώτατο όριο της παραγωγής, κοντά στο πάτωμα - την εισροή. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης της σάουνας θα πρέπει να περάσει πολύ ξύλο για την απαραίτητη θέρμανση του δωματίου, ενώ θα θερμανθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε περιπτώσεις όπου έχει κατασκευαστεί μια τέτοια οπή, πρέπει να διαθέτει βαλβίδα. Η χρήση της βαλβίδας είναι βολική σε περιπτώσεις όπου ο αέρας στο δωμάτιο είναι πολύ ζεστός και η θερμοκρασία πρέπει να μειωθεί γρήγορα.

Θέση αεραγωγών

Ο σωστός αερισμός στη σάουνα εξαρτάται από την σωστή διάταξη των αεραγωγών. Δεν είναι απαραίτητο να αναβληθεί το σχέδιο για την εγκατάσταση των αεραγωγών απευθείας πριν από την τοποθέτηση τους. Ο σχεδιασμός της θέσης τους είναι απαραίτητος στο στάδιο του σχεδιασμού ολόκληρης της σάουνας.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την τοποθεσία τους:

 • Η πρώτη επιλογή περιλαμβάνει την τοποθέτηση δύο οπών η μία απέναντι από την άλλη. Κατά τη διάρκεια της εργασίας στα δάπεδα μεταξύ των σανίδων συνιστάται να αφήνετε μικρά κενά και να αφήνετε επίσης δύο τρύπες σε αντίθετες γωνίες. Αυτά τα ανοίγματα θα πρέπει να κλείνονται με σχάρες. Αυτή η επιλογή επιτρέπει στον καθαρό αέρα να εισχωρήσει στη σάουνα με φυσικό τρόπο.
 • Η δεύτερη επιλογή περιλαμβάνει τοποθέτηση μιας εισόδου στο πάτωμα πίσω από τη σόμπα και το Σαββατοκύριακο - στο αντίθετο τοίχωμα κάτω από την οροφή και κάτω. Συχνά οι οπές εξαγωγής συνδέονται με κοινό κουτί και πρέπει να είναι εξοπλισμένες με βαλβίδες.
 • Η τρίτη επιλογή αφορά την τοποθέτηση μιας εισόδου μισού μέτρου πάνω από τον κλίβανο. Η έξοδος σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει στον απέναντι τοίχο, ακριβώς κάτω από την τοποθέτηση της εισόδου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρίσκονται στην ίδια γραμμή. Για ένα τέτοιο σύστημα είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε τον εκχυτήρα με ανεμιστήρα. Με τη βοήθειά του, το κτίριο θα θερμανθεί πολύ γρηγορότερα.

Ανεξάρτητα από το ποια συσκευή αερισμού επιλέγεται στη σάουνα, η προσθήκη κάθε αγωγού αέρα με βαλβίδα πύλης θα επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου προθέρμανσης, η βαλβίδα μπορεί να κλείσει, έτσι ώστε ο ζεστός αέρας να μην διαφύγει και η σάουνα να ζεσταθεί πολύ πιο γρήγορα. Στην περίπτωση που η θερμοκρασία του αέρα γίνεται αφόρητη, το μάνδαλο μπορεί να ανοίξει και το δωμάτιο αερίζεται επειγόντως.

Εξαερισμός σε ρωσικό ατμόλουτρο

Όπως γνωρίζετε, τα ρωσικά λουτρά ή οι ατμομηχανές κατασκευάζονται πιο συχνά από ένα ημερολόγιο ή κορμούς. Σε αυτή την περίπτωση, ο εξαερισμός πραγματοποιείται φυσικά μέσω οπών, οι οποίες σχηματίζονται όταν χαλαρώσουν οι χαμηλότερες στεφάνες του κτιρίου. Σε αυτή την περίπτωση, δεν απαιτείται πρόσθετος εξαερισμός. Ο εξαερισμός του χώρου γίνεται με το άνοιγμα της πόρτας. Το μυστικό του ρωσικού λουτρού είναι ότι η σόμπα φρυγανιά βρίσκεται λίγο κάτω από το λευκό πάτωμα, ενώ ο φούρνος είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πόρτα εισόδου. Ωστόσο, ο εξαερισμός σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την παρουσία φωτιάς. Ως εκ τούτου, στα μαύρα λουτρά είναι διατεταγμένη κάπως διαφορετικά.

Φινλανδική σάουνα

Όλοι γνωρίζουν ότι μια φινλανδική σάουνα αναλαμβάνει την παρουσία ξηρού θερμού αέρα στο δωμάτιο. Φυσικά, ο εξαερισμός στη φινλανδική σάουνα έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί την απαραίτητη θερμοκρασία. Προχωρώντας από αυτό, πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν είναι απαραίτητος ο εξαερισμός σε μια σάουνα αυτού του τύπου; Χρειάζεται φυσικά. Με τη βοήθειά του στο δωμάτιο, η ανανέωση αέρα γίνεται 5-8 φορές μέσα σε μία ώρα. Η διάταξη αερισμού σε αυτή την περίπτωση δεν διαφέρει από τη διάταξη σε ρωσικό λουτρό.

Έτσι, σε απόσταση 50 cm πάνω από το φούρνο ρυθμίστε την είσοδο και η έξοδος τοποθετείται στον απέναντι τοίχο ελαφρώς κάτω από το επίπεδο εισόδου, περίπου μισό μέτρο από το επίπεδο του δαπέδου. Η κουκούλα πρέπει να είναι εξοπλισμένη με αποσβεστήρα. Ο αποσβεστήρας θα βοηθήσει στην ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα.

Τα μυστικά του σωστού εξαερισμού

Ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο κάποιος προσπαθεί να αποφύγει το σχηματισμό υγρασίας στο σάουνα, θα εξακολουθεί να εμφανίζεται. Φυσικά, το φύλο επηρεάζεται περισσότερο από την υγρασία. Αποφύγετε την υγρασία του δαπέδου με την εγκατάσταση αερισμού πάνω από αυτό. Ο εξαερισμός της σάουνας στο σπίτι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση της σόμπας του φούρνου. Είναι εύκολο να ξεχάσετε το ακατέργαστο πεδίο αν τοποθετήσετε μια στάχτη κάτω από το λευκό πάτωμα.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι οπαδοί και οι εκτροπείς, που χρησιμοποιούνται συχνά σε σάουνες, είναι πολύ δημοφιλείς στην εφαρμογή. Με τη βοήθειά τους είναι βολικό να ζεσταθεί γρήγορα το δωμάτιο, και επίσης να αφήσει έξω υπερβολικό ζεστό αέρα. Στην περίπτωση της φινλανδικής σάουνας, ο ανεμιστήρας είναι αναντικατάστατος στην καταπολέμηση της υγρασίας, η οποία αποβάλλεται γρήγορα από το χαμάμ. Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσετε σωστά τον εξαερισμό, διότι επηρεάζει όχι μόνο την υγεία των παραθεριστών αλλά και τα χαρακτηριστικά απόδοσης της σάουνας. Οποιοδήποτε σφάλμα μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη λειτουργία του ατμού, στον σχηματισμό βυθίσματος και στη μακρά προθέρμανση του δωματίου.

Συμβουλές για την οργάνωση του εξαερισμού στη σάουνα

Ακόμη και αν το μπάνιο είναι κατασκευασμένο από ξύλο υψηλότερης ποιότητας, χωρίς ένα πλήρες σύστημα ανταλλαγής αέρα, θα καταστεί άχρηστο σε 3-4 χρόνια. Και για αυτό το χρονικό διάστημα, σχεδόν κανείς δεν θα ήθελε να απολαύσει τη συνεχή υγρασία, δυσάρεστη οσμή και έλλειψη καθαρού αέρα στο ατμόλουτρο. Πώς να εξοπλίσετε σωστά τον αερισμό στη σάουνα με τα δικά σας χέρια: τη συσκευή και τα κυκλώματα - όλες αυτές οι αποχρώσεις μπορείτε να μάθετε αυτή τη στιγμή.

Χρειάζεται να αερίζω στη σάουνα;

Στο ατμόλουτρο, όπου οι άνθρωποι ιδρώνουν, ο αέρας γίνεται υπερβολικά υγρός σε λίγα λεπτά. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπνεύσει μια τέτοια κατάσταση. Πολύ ευκολότερη όταν κυκλοφορούν οι μαζικές ποσότητες ξηρού αέρα. Επομένως, ο εξαερισμός είναι απλά απαραίτητος στη σάουνα, προκειμένου να ρυθμιστεί το επίπεδο υγρασίας και η παροχή φρέσκου οξυγόνου. Εάν δεν υπάρχει αερισμός κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο θερμός αέρας θα ανέβει προς τα πάνω και ο κρύος θα συσσωρευτεί κάτω, ο οποίος σαφώς δεν θα αποφέρει οφέλη για την υγεία. Και ακόμα, αν δεν υπάρχουν κανάλια αερισμού, δυσάρεστες μυρωδιές συσσωρεύονται στη σάουνα και υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης με το συσσωρευμένο μονοξείδιο του άνθρακα.

Συχνά, η αίθουσα σάουνας παραμένει δίπλα στο ντους και το δωμάτιο ανάπαυσης. Εάν δεν είναι εξοπλισμένα με εξόδους αέρα, η στάθμη υγρασίας ανεβαίνει. Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να στεγνώσει ή να στεγνώσει. Με την πάροδο του χρόνου, μούχλα και μύκητας θα εμφανιστεί στους τοίχους και την οροφή, οι ξύλινες κατασκευές θα σαπίσουν. Η σάουνα δεν θα διαρκέσει 15-20 χρόνια, αλλά μόνο 4-5.

Ποιο σύστημα εξαερισμού θα επιλέξετε για σάουνα

Ο εξαερισμός για αυτόν τον τύπο χώρων μπορεί να είναι τριών τύπων:

 • μηχανική?
 • φυσικό?
 • σε συνδυασμό.

Το πρώτο είδος είναι αρκετά ακριβό, επομένως στα ζευγάρια συχνότερα χρησιμοποιείται εξαναγκασμένη εκροή. Κατά τη λειτουργία του ανεμιστήρα εξαγωγής, σχηματίζεται μειωμένη πίεση στον θερμοστάτη και ο καθαρός αέρας ρέει μέσω των εξόδων αέρα. Πλεονεκτήματα του συνδυασμένου συστήματος είναι ότι για την τοποθέτησή του δεν υπάρχει ανάγκη να διασταυρωθεί το παρμπρίζ, το οποίο αποτελεί υποχρεωτικό κανόνα για το φυσικό σχέδιο.

Ο σωστός αερισμός στη σάουνα: 3 σημαντικά σημεία

 • Επιλέξτε τη διατομή των σωληνώσεων θα πρέπει να βασίζεται σε τυπικούς υπολογισμούς: για 1 m3 σάουνας χρειάζεστε 24 cm διατομής.
 • Η εκροή και η εισροή δεν μπορεί να τοποθετηθεί αυστηρά απέναντι.
 • Στις οπές αερισμού του ατμού είναι απαραίτητη η εγκατάσταση ειδικών βαλβίδων εξαερισμού, με τα οποία μπορείτε να ελέγχετε τις ροές αέρα.

Φυσικός εξαερισμός στο ατμόλουτρο

Αυτός ο τύπος αερισμού είναι ο πιο δημοφιλής, δεδομένου ότι είναι κατάλληλος για τα περισσότερα δωμάτια, ασφαλής, αποδοτικός και η συσκευή θα κοστίζει ανέξοδα. Είναι απαραίτητο να επιλέξουμε προσεκτικά τις θέσεις των εγκαταστάσεων για τα κανάλια - την περιοχή της σάουνας, το ύψος της οροφής, τη θέση της σόμπας και, φυσικά, τα υλικά από τα οποία κατασκευάζεται το κτίριο λαμβάνονται υπόψη.

Σημαντικό! Οι οπές εξαερισμού πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά ύψη. Το κανάλι εισόδου είναι 20-25 cm από το δάπεδο και το κανάλι εξόδου είναι 25-35 cm από την οροφή. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξετε ένα τέτοιο μέρος για τις τρύπες, έτσι ώστε να φαίνονται αρμονικά από το εξωτερικό του λουτρού, που δεν είναι πολύ προεξέχοντες στους τοίχους της πρόσοψης.

Το κατά προσέγγιση μέγεθος των οπών είναι 320-410 τετραγωνικά μέτρα. βλέπετε, αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν να τους κάνουμε καλύτερα περισσότερο από λιγότερο. Εάν η διαδικασία κυκλοφορίας του αέρα στο δωμάτιο είναι πολύ γρήγορη και η θερμοκρασία στο λουτρό μειώνεται γρήγορα, οι έξοδοι θα πρέπει να καλύπτονται με ειδικά ρολά - περιστρεφόμενες βαλβίδες, εξαερισμό και ρυθμιζόμενες γρίλιες. Από την άποψη της αισθητικής εμφάνισης της σάουνας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διακοσμητικά πτερύγια.

Εξαερισμός στη σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα

Η εισροή φρέσκου αέρα στον κλίβανο πραγματοποιείται από ένα ειδικό κανάλι, το οποίο πρέπει να βρίσκεται κάτω από το δάπεδο, και η εξαεριστική είσοδος του αέρα είναι πιο κοντά σε αυτό. Το κιβώτιο για την οπή είναι ρυθμισμένο στο 1/4 περισσότερο από την τομή της καπνοδόχου. Για να ενεργήσετε το οξυγόνο πρέπει μόνο από το δρόμο. Ο εξαερισμός μπορεί να κατασκευαστεί με το χέρι. Γι 'αυτό, πρώτα απ' όλα, κατά μήκος του υαλοπίνακα τοποθετείται ένα κιβώτιο που βλέπει στο δρόμο. Στο εσωτερικό, είναι κλειστό με μια σχάρα, και με μια εξωτερική σχάρα, για να αποτρέψει τα έντομα ή τα μικρά παράσιτα από την είσοδο στο ατμόλουτρο.

Προσοχή παρακαλώ! Η εκροή των αέριων μαζών γίνεται μέσω ενός καναλιού εξαγωγής, το οποίο βρίσκεται διαγώνια από τον αέρα τροφοδοσίας. Τοποθετείται σε ύψος 25-30 cm από το πάτωμα. Στη συνέχεια, το υποκατάστημα ανεβαίνει μέχρι την οροφή και βγαίνει στο δρόμο. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε σωλήνες από πλαστικό για εργασία. Αυτός ο σχεδιασμός θα παρέχει ένα ζευγάρι ποιοτικού αερισμού.

Συνδυασμένο σύστημα εξαερισμού

Εάν η ατμόσφαιρα διαθέτει ειδική κατασκευή του κτιρίου, δεν είναι πάντα δυνατό να εξοπλιστεί ένα φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα ή μηχανικός εξαερισμός σε ένα τέτοιο δωμάτιο. Για παράδειγμα, εάν η σάουνα έχει τρεις παρακείμενους τοίχους με άλλους χώρους, τότε οι στροφές εισόδου και εξόδου μπορούν να τοποθετηθούν μόνο στη μία πλευρά.

Σε αυτή την κατάσταση, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τους κανόνες για την κατάλληλη τοποθέτηση των καναλιών: ο αέρας τροφοδοσίας θα πρέπει να τοποθετηθεί σε επίπεδο 25-30 cm από το πάτωμα, και η έξοδος - 20-30 cm από την οροφή. Όταν ο αέρας εισέλθει στο ατμόλουτρο, ο ψυχρός αέρας διέρχεται από τη σόμπα, θερμαίνεται και ανεβαίνει. Αυτή η κυκλοφορία θα εξασφαλίζει πάντα δροσερό και ζεστό αέρα στη σάουνα. Αλλά αυτή η μέθοδος έχει ένα μειονέκτημα - μερικές φορές η διαδικασία της ανταλλαγής αέρα μπορεί να είναι πολύ έντονη και μπορεί να ελεγχθεί μόνο μέσω ειδικών αποσβεστήρων στις βρύσες.

Υπάρχει μια άλλη έκδοση του συνδυασμένου εξαερισμού - όταν το κανάλι τροφοδοσίας δεν βρίσκεται χαμηλότερα, αλλά πάνω από τον θερμαντήρα. Αν η πρίζα είναι τοποθετημένη λίγο πιο ψηλά στον αντίθετο τοίχο, θα έχετε ένα αρκετά αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού στο ατμόλουτρο. Αλλά συχνά για μεγάλα δωμάτια αυτή η κυκλοφορία δεν είναι αρκετή, έτσι οι ειδικοί συνιστούν την εγκατάσταση ενός ανεμιστήρα στο κανάλι εξόδου. Με τη βοήθειά του οι μάζες αέρα θα είναι καλύτερα να τρέχουν μέσα από τη σάουνα.

Συνηθισμένα σφάλματα κατά την εγκατάσταση του εξαερισμού

 1. Εγκατάσταση μιας βρύσης στην οροφή του δωματίου. Το μειονέκτημα αυτής της εγκατάστασης είναι ότι όλες οι μάζες του θερμού αέρα θα ανέβουν και γρήγορα θα «τεντώσουν» έξω στο δρόμο. Ρύθμιση της θερμοκρασίας στη σάουνα θα είναι δύσκολη, και η κατανάλωση καυσίμων θα αυξηθεί αρκετές φορές.
 2. Εγκατάσταση της εισροής και της εξάτμισης στο ίδιο επίπεδο. Η ανταλλαγή του αέρα θα είναι ελάχιστη και τα βάζα στο ατμόλουτρο είναι εγγυημένα.
 3. Εάν το τμήμα του αγωγού εξαγωγής είναι μικρότερο από τον αέρα τροφοδοσίας, η κυκλοφορία του αέρα στη σάουνα με τη γεννήτρια ατμού είναι δύσκολη.

Ο κύριος σκοπός του συστήματος εξαερισμού στο ατμόλουτρο είναι να εξασφαλίζει μια σταθερή ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο (τουλάχιστον 5-6 φορές). Κατά τη διαδικασία τοποθέτησης του αιολικού συστήματος είναι σημαντικό να μην γίνονται λάθη που θα οδηγήσουν σε προβλήματα όπως η έλλειψη καθαρού αέρα και τα ρεύματα.

Αφού εγκατασταθούν οι αεραγωγοί στο μπάνιο της σάουνας με ηλεκτρική θερμάστρα ή απλό φούρνο, πρέπει να ελέγξετε τη λειτουργία τους - αρκεί να φέρετε έναν αγώνα ή έναν αναπτήρα στο άνοιγμα. Η επίσκεψη σε ένα ατμόλουτρο με ένα σωστά εξοπλισμένο σύστημα εξαερισμού θα αποφέρει οφέλη και ευχαρίστηση μόνο στην ψυχή και το σώμα.

Τύποι και η συσκευή αερισμού σε σάουνα

Για να επισκεφθείτε το ατμόλουτρο ήταν επωφελής για την υγεία, ο εξαερισμός στη σάουνα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός. Θα σας πούμε πώς να οργανώσετε σωστά το σύστημα εξαερισμού σε αυτό το δωμάτιο και ποιες ενδείξεις δείχνουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του.

Στη φωτογραφία: σάουνα με ισχυρό σύστημα εξαερισμού

Χρειάζεται να αερίζω στη σάουνα;

Σε μια σάουνα όπου δεν υπάρχει αερισμός, είναι δύσκολο να μείνετε: ο αέρας είναι στάσιμος, υγρός, έχει πολύ διοξείδιο του άνθρακα. Η θερμότητα, η υγρασία και η έλλειψη κυκλοφορίας του αέρα είναι ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση μούχλας και μύκητα. Φυσικά, δεν χρειάζεται να μιλάμε για τα οφέλη για την υγεία αυτής της σάουνας.

Τύποι συστημάτων

 1. Φυσικό σύστημα αερισμού (τροφοδοσία και εξαγωγή). Αναλαμβάνει τις βαλβίδες τροφοδοσίας και εξαγωγής. Λόγω της διαφοράς πίεσης έξω και εντός της σάουνας, ο αέρας εισέρχεται στο δωμάτιο μέσω της βαλβίδας τροφοδοσίας, θερμαίνεται και εξέρχεται μέσω του αγωγού εξαγωγής αέρα.
 2. Μηχανικό σύστημα αερισμού (αναγκαστικό). Χρησιμοποιεί εργαλεία που ελέγχουν τις ροές του αέρα. Ανάλογα με τη θέση του ανεμιστήρα, μπορείτε να διακρίνετε ανάμεσα στον ανεφοδιασμό, την εξαγωγή και τον εξαερισμό τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Στη σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα

Σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα Harvia Fuga

 • Για την εισροή καθαρού αέρα κάτω από την πόρτα του ατμού αφήστε ένα κενό (περίπου 5 cm).
 • Η βαλβίδα τροφοδοσίας στη σάουνα με ηλεκτρικό θερμαντήρα πρέπει να βρίσκεται στον τοίχο κάτω από τη σόμπα και οι βαλβίδες εξαγωγής στον απέναντι τοίχο: ένα μέτρο από το δάπεδο και το άλλο κοντά στην οροφή.
 • Οι οπές συνδέονται μέσω ενός αγωγού εξαγωγής.
 • Το κουτί εμφανίζεται στο κοινό σύστημα εξαερισμού του σπιτιού ή στην καμινάδα.
 • Στην περίπτωση ενός χωριστού αγωγού, η δύναμη ωθήσεως εξαρτάται από το μήκος της: όσο υψηλότερος είναι ο σωλήνας, τόσο ισχυρότερη είναι η ώση.
 • Οι αγωγοί πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με παντζούρια για τη ρύθμιση της έντασης της ροής του αέρα.

Εξαερισμός της σάουνας στο εξοχικό σπίτι

Το εξοχικό σπίτι έχει μια σάουνα με φυσικό εξαερισμό μπορεί να γίνει στο υπόγειο, στο ισόγειο, στη σοφίτα ή στο δωμάτιο δίπλα από το μπάνιο, το οποίο έχει ήδη το δικό του σύστημα εξαερισμού. Είναι σημαντικό να στεγανοποιήσετε προσεκτικά αυτό το δωμάτιο.

Η σάουνα αερισμού σε μια ιδιωτική κατοικία δεν πρέπει να παραμεληθεί: προστατεύει την κατασκευή του εξοχικού σπιτιού από την υγρασία, η οποία με το χρόνο μπορεί να καταστρέψει τους φέροντες τοίχους.

Μια από τις επιλογές για σάουνα με πισίνα σε ιδιωτικό σπίτι

Στη σάουνα με πισίνα

Χωρίς μια πισίνα, η σάουνα είναι ίσως ήδη δύσκολο να φανταστεί κανείς. Και αν έχετε μια πισίνα, τόσο σωστό αερισμό στη σάουνα, στο μικροκλίμα στο δωμάτιο ήταν ωραίο, οι τοίχοι ήταν δεν σταγόνες συμπυκνωμάτων θα πρέπει να οργανωθεί, μούχλα και στατική μελέτη δεν κατέρρευσε. Για σάουνα με πισίνα, είναι καλύτερο να κάνετε εξαναγκασμένο αερισμό.

Πώς να κάνετε αερισμό στο ατμόλουτρο του λουτρού - λεπτομερές άρθρο.

Η ροή αέρα προς τη σάουνα περνάει από εύκαμπτους αεραγωγούς, χρησιμοποιείται ανεμιστήρας καναλιών, η ταχύτητα του οποίου ρυθμίζεται.

Εάν εισέλθει νερό στον αερισμό τροφοδοσίας, όταν οι επισκέπτες της σάουνας κατάδυσης, το νερό πρέπει να στραφεί προς το σύστημα αποχέτευσης.

Εξαερισμός φινλανδικής σάουνας

Σε αντίθεση με την ξύλινη καμπίνα, στη φινλανδική σάουνα δεν υπάρχει φυσική ροή αέρα μέσα στο δωμάτιο μέσω των ελεύθερα κατασκευασμένων στεφανών των τοίχων από κάτω. Η θερμομόνωση εμποδίζει τη φυσική κυκλοφορία αέρα μέσω των τοίχων της σάουνας. Επομένως, οι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με βαλβίδες.

Η τρύπα εισροής είναι κοντά στο πάτωμα (30 cm από αυτό), την εξάτμιση - κοντά στην οροφή στην ίδια απόσταση.

Φωτογραφία του συστήματος εξαερισμού στη φινλανδική σάουνα

Για να αερίσετε τη σάουνα στα φινλανδικά, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ανεμιστήρες με μια κατευθυνόμενη ροή αέρα. Τέτοιες συσκευές δεν επιτρέπουν την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα με ρεύμα θερμού αέρα. Διαβάστε επίσης σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης ενός συστήματος εξαερισμού σε ρωσικό λουτρό με αναφορά.

Εξαερισμός στη σάουνα στο διαμέρισμα

Με τον φυσικό εξαερισμό της καμπίνας σάουνας, ο χώρος πρέπει να αερίζεται με βίαιο τρόπο: ο αέρας που εξέρχεται από την καμπίνα είναι πολύ ζεστός.

Στον τοίχο της καμπίνας, κάτω από τη σόμπα υπάρχει θύρα τροφοδοσίας. Καλύπτεται από μια μάσκα εξαερισμού από ξύλο. Όταν θερμαίνεται, ο ηλεκτρικός κλίβανος αντλεί αέρα μέσα στο δωμάτιο. Γίνεται ζεστό και ανεβαίνει στο ανώτερο ράφι.

Μια ενδιαφέρουσα επιλογή με σάουνα στο μπαλκόνι του διαμερίσματος

Η θερμοκρασία εδώ είναι περίπου 100 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία στο επίπεδο του κάτω ράφι είναι 30-40 βαθμούς χαμηλότερη. Οι πόλοι συνδέουν τον αγωγό εξαερισμού, ο οποίος λειτουργεί όμοια με μια ηλεκτρική σκούπα. Εν μέρει, ο αέρας χαμηλώνει και αποδεικνύεται ότι είναι έξω.

Έτσι ο αέρας στο δωμάτιο αλλάζει πολλές φορές την ώρα (6 - 8). Όταν τελειώσει η περίοδος της σάουνας, η βαλβίδα εξαερισμού ξεβιδώνεται στην οροφή της καμπίνας και η σάουνα αερίζεται.

Συσκευή

Το σχέδιο

Η τρύπα εισροής βρίσκεται 20 cm πάνω από το πάτωμα, πίσω από τη σόμπα. Εξολκέας με ανεμιστήρα - στο κάτω μέρος, στον απέναντι τοίχο, στην ίδια απόσταση από το δάπεδο. Ο αέρας διεισδύει στην αίθουσα της σάουνας, η θερμοκρασία της γίνεται ψηλότερη και βυθίζεται στο ανώτατο όριο, κατόπιν κρυώνει και κινείται προς τα κάτω, αφήνοντας το έξω.

Η είσοδος είναι 0,5 μέτρα από το δάπεδο, η οπή εξόδου είναι 20 cm από το δάπεδο. Χάρη σε αυτόν τον εξαερισμό, ο αέρας στη σάουνα θερμαίνεται ομοιόμορφα και απαλά.

Κανονισμοί

Ένα άτομο σε κατάσταση ηρεμίας απαιτεί 20 λίτρα αέρα ανά ώρα. Εάν είχε εισπνεύσει στη σάουνα και εκπνέσεις έξω, μετά από 20 ώρες, το οξυγόνο θα είχε τελειώσει σε αυτό. Αλλά ο εκπνεόμενος αέρας είναι επίσης στη σάουνα, και το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνεται στο δωμάτιο.

Στη φωτογραφία: η συσκευή εξαερισμού σε μια τυπική σάουνα

Επιπλέον, κάθε ώρα στη σάουνα ενός ατόμου ξεχωρίζει ένα λίτρο ιδρώτα. Ο ιδρώτας εξατμίζεται, ο αέρας γίνεται υγρός, μια δυσάρεστη οσμή και ζωντάνια. Αυτή η θερμότητα είναι άβολα. Για να διορθωθεί η κατάσταση, ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να αλλάξει. Ο ρυθμός μεταβολής του αέρα σε μια ξηρή σάουνα δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 20 κυβικά μέτρα ανά ώρα.

Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του συστήματος εξαερισμού αέρα: διαβάστε την αναθεώρηση εδώ.

Πριν ξεκινήσετε την υλοποίηση του έργου, θα πρέπει να εξετάσετε πώς να κάνετε τον αερισμό στη σάουνα ακολουθώντας αυτά τα πρότυπα.

Για να χρησιμοποιήσετε το ατμόλουτρο για να χάσετε βάρος, ο αέρας σε αυτό αντικαθίσταται 10 φορές την ώρα, παρέχοντας μια ξηρή εφίδρωση.

Πώς να το κάνετε

Στη σάουνα στο σόκο

Στο υπόγειο για την οργάνωση της σάουνας εγκατασταθεί εξαναγκασμένο εξαερισμό. Για να κάνετε τους απαραίτητους υπολογισμούς, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό. Θα υπολογίσει ποια απόδοση θα πρέπει να έχει το σύστημα εξαερισμού για να αφαιρέσει την υγρασία και τις οσμές από το δωμάτιο.

Η διαδικασία εγκατάστασης ενός συστήματος εξαερισμού στη σάουνα

Σε μια σάουνα με ένα παρακείμενο δωμάτιο

Όταν ο αέρας σε μια σάουνα προέρχεται από ένα παρακείμενο δωμάτιο και εκκενωθεί σε αυτό, η κυκλοφορία του αέρα είναι δυνατή μόνο όταν η θερμοκρασία στη σάουνα είναι υψηλότερη από τη θερμοκρασία του γειτονικού δωματίου. Όσο μεγαλύτερες είναι οι διαφορές θερμοκρασίας, τόσο μεγαλύτερη είναι η έλξη. Εάν το παρακείμενο δωμάτιο είναι νεροχύτης όταν θερμανθεί, καθιστά τον εξαερισμό του ατμού ελάχιστα. Ο νεροχύτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκτροπέας, ο οποίος θα σβήσει τα ρεύματα στο ατμόλουτρο.

Βίντεο

Ο σωστός αερισμός στη σάουνα είναι η εγγύηση της υγείας των επισκεπτών της. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος εξαερισμού του χώρου υποδεικνύεται από την απουσία μούχλας στις εσωτερικές του επιφάνειες, από τις άνετες συνθήκες στη σάουνα: δεν υπάρχουν βυθίσματα, ζεστός αλλά όχι καυστικός ξηρός αέρας.

Πώς να κάνετε αερισμό στη σάουνα: επιλογές κυκλώματος, συσκευή και υλικά

Σάουνα - ένα εξαιρετικό μέρος για να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο, καθώς και τη θεραπεία.

Ωστόσο, μια ποιοτική παραμονή σε αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τον εξαερισμό.

Σκοπός του αερισμού στη σάουνα

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ατμού, δίνεται πάντα ένας ιδιαίτερος ρόλος στον σωστό αερισμό της σάουνας.

Εξηγείται από τέτοιους λόγους:

 • Παρέχει πρόσληψη καθαρού αέρα.
 • Είναι αυτή που είναι ικανή διανομή οξυγόνου σε όλο το δωμάτιο ομοιόμορφα και εξίσου ζεστό.
 • Θα προωθήσει ταχεία καθαρισμό από τη συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα, που θα διευκολύνει τη διαδικασία διαμονής σε ένα τέτοιο χώρο.
 • Λόγω του αερισμού στο ατμόλουτρο συμβαίνει σωστή κυκλοφορία αέρα, που επιτρέπει την αποφυγή υπερβολικής καθίζησης υγρασίας σε όλες τις ξύλινες επιφάνειες. Ως αποτέλεσμα - το δέντρο θα διαρκέσει περισσότερο, δεν θα καλύψει με ένα στρώμα μούχλα και επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό μύκητα, δεν θα σήψη.
 • Σωστό Η λειτουργία του κλιβάνου εξαρτάται επίσης άμεσα από την ανταλλαγή αέρα.
 • Εξαφανίζει τις πιθανότητες ασφυξίας, γιατί αρκετά συχνά στο ατμόλουτρο υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλκοόλ για να αυξήσουν τα πνεύματά τους. Χωρίς την εισροή καθαρού αέρα, μετά από 30 λεπτά σε ένα τέτοιο δωμάτιο θα είναι πρακτικά αδύνατο να αναπνεύσει.
 • Ολόκληρο το δωμάτιο μπορεί να αερίζεται καλά και να στεγνώνει καλά, κάτι που είναι σημαντικό για μια άνετη διαμονή σε αυτό.

Δώστε προσοχή σε όλα τα παραπάνω επιχειρήματα και αναρωτηθείτε:

Χρειάζεται να αερίζω στη σάουνα; Υπάρχει βεβαίως μια σαφής απάντηση - ναι!

Το κύριο πράγμα είναι να το κάνουμε με έγκαιρο και σωστό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε στο μέλλον τις διαδικασίες αποσύνθεσης του ξύλου, την παρουσία βυτίων και μια δυσάρεστη οσμή, που σε καμία περίπτωση δεν θα ευχαριστήσει τους επισκέπτες της ατμόλουτρα.

Διαρρύθμιση του εξαερισμού σε ιδιωτικό σπίτι με δικά του χέρια: επιλογή του σχεδίου και σύνταξη.

Εξαερισμός στο μπάνιο και την τουαλέτα: επιλογή και εγκατάσταση του ανεμιστήρα εξαγωγής.

Ο σωστός εξαερισμός της σάουνας ή της μπανιέρας

Η πρόσβαση στον καθαρό αέρα και η διατήρηση μιας σταθερής, υψηλής θερμοκρασίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διαθεσιμότητας εξαερισμού σε φινλανδική σάουνα. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σχεδίαση και εισροή.

Το εκχύλισμα στη σάουνα είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από αυτό, και η εισροή δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να πάρει καθαρό οξυγόνο στο δωμάτιο.

Πριν ξεκινήσετε την οικοδόμηση, πρέπει να ξέρετε για τους αμετάβλητους κανόνες και τους κανόνες για τη δημιουργία του στο μπάνιο.

 • Μετά από 25-30 λεπτά της σάουνας, γίνεται συχνά δύσκολο να αναπνεύσει μέσα σε αυτό, το κεφάλι αρχίζει να περιστρέφεται και να βλάπτεται. Ο λόγος για αυτό έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντικατάσταση του μούχλα, γεμάτη ατμό και ανθρώπινο ιδρώτα αέρα. Σύμφωνα με το SNIP, ο αέρας σε τέτοιους κλειστούς χώρους θα πρέπει να ενημερώνεται τουλάχιστον 5-6 φορές την ώρα. Ταυτόχρονα, η ταχύτητά του μπορεί να είναι τουλάχιστον 20 μέτρα κυβικά μέσα σε 60 λεπτά.
 • Ο σωλήνας εξάτμισης δεν πρέπει να είναι πολύ στενός. Η διάμετρος του είναι καλύτερη να κάνει το ίδιο με τον αέρα τροφοδοσίας.
 • Τα ανοίγματα τροφοδοσίας μπορούν να τοποθετηθούν μόνο κάτω. Το επιτρεπτό ύψος από το δάπεδο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 20 εκ. Τοποθετήστε το αυστηρά πίσω από τη σόμπα. Διαφορετικά, ο κρύος αέρας δεν θα έχει χρόνο για να ζεσταθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε ρεύματα και δυσάρεστες αισθήσεις των ανθρώπων που μένουν σε τέτοιο κλειστό χώρο.
 • Προκειμένου να γνωρίζετε τον σωλήνα με τον οποίο πρέπει να αγοράσετε το τμήμα, πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένους κανόνες και κανόνες: ένας σωλήνας με διατομή τουλάχιστον 24 εκατοστών θα πρέπει να είναι ανά 1 κυβικό μέτρο του χώρου που θα εξοπλιστεί.
 • Οι τρύπες για εισροή και εξαγωγή δεν μπορούν να είναι αντίθετες μεταξύ τους.
 • Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε τη δυνατότητα ρύθμισης της ροής του αέρα, τη μείωση ή την αύξηση του. Αυτό μπορεί να γίνει εις βάρος των βαλβίδων, οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στα ανοίγματα λουτρού.
 • Συχνά στη σάουνα αφήνετε ένα κενό μεταξύ του κάτω μέρους της πόρτας και του δαπέδου λόγω της απουσίας ορίου ή πολύ χαμηλού ύψους. Είναι απαραίτητο για φυσικό σχέδιο σε φινλανδική σάουνα.

Το μοτίβο ροής οξυγόνου θα φαίνεται σωστό μόνο εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα εκχυλίσματα στον υπό εξέταση χώρο. Δίνοντας προσοχή στον τόπο όπου βρίσκεται ο παραπόταμος, ακριβώς στην απέναντι πλευρά του σε ύψος έως και ένα meta εξοπλίζουν την πρώτη θύρα εξάτμισης. Το δεύτερο πρέπει να γίνει ακριβώς κάτω από το ανώτατο όριο. Το κύριο πράγμα σε αυτό το στάδιο της εργασίας είναι να συνδέσει και τις δύο τρύπες με ένα μόνο αγωγό που οδηγεί στην καμινάδα ή τον κοινό αγωγό της κουκούλας.

Εξετάστε την αρχή της φινλανδικής σάουνας:

 1. Πριν ξεκινήσετε την εργασία του ατμού, θα πρέπει να αερίζεται καλά, πράγμα που θα ανανεώσει τον αέρα.
 2. Κλείστε με τη βοήθεια των τρυπών οπών και των θυρών, που θα επιτρέψουν στον αέρα στο ατμόλουτρο να ζεσταθεί αρκετά γρήγορα.
 3. Η βαλβίδα εισόδου παραμένει ανοικτή. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η εξάντληση του αέρα.
 4. Αφού περιμένουμε την πλήρη προθέρμανση του δωματίου, ακολουθούμε τον σωστό αερισμό στη σάουνα. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε ελαφρά το κατώτερο κανάλι. Έτσι αρχίζει η σταδιακή κίνηση οξυγόνου. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το άνω κανάλι δεν πρέπει να ανοίξει, έτσι ώστε να μην χάσετε τον καλά θερμαινόμενο αέρα από το λουτρό. Φρέσκος, δροσερός αέρας αφού πέσει μέσα από το κανάλι τροφοδοσίας, θερμαίνεται αργά από τον κλίβανο και αμέσως αρχίζει να αντικαθιστά σταδιακά τον αέρα, ο οποίος έχει ήδη καταφέρει να σταματήσει.

Ένα τέτοιο σύστημα για τους ανθρώπους δεν θα είναι αισθητό εάν έχει εγκατασταθεί σωστά εκ των προτέρων, ακολουθώντας όλες τις συμβουλές και τις συστάσεις των ειδικών. Όντας σε αυτό, οι παραθεριστές δεν αισθάνονται ούτε δυσφορία και θα απολαύσουν μια ευχάριστη θερμοκρασία και άνετη υγρασία.

Εξίσου σημαντικό είναι και ο φούρνος, ο οποίος είναι εξοπλισμένος είτε σε μια θερμά ή σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και είναι τούβλο έξω. Εκτελεί στη σάουνα τις εξής λειτουργίες:

 • Ζεσταίνει τη συνολική επιφάνεια του δωματίου.
 • Ζεσταίνει το νερό.
 • Παράγει ατμό.

Κατά την επιλογή αυτής της συσκευής, θα πρέπει να καθοδηγείται από αυτά τα κριτήρια:

 • Μέγεθος - ωραία, εάν ο φούρνος είναι μικρός, που θα εξοικονομήσει χώρο.
 • Πρέπει να είναι αξιόπιστη και ασφαλής.
 • Δυνατότητα γρήγορης θέρμανσης.
 • Έχετε ένα μικρό κόστος.
 • Πρέπει να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, ώστε να αντέχει συνεχώς τα βαριά φορτία και τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
 • Όταν επιλέγετε μια σόμπα, πρώτα απ 'όλα, εξετάστε την ισχύ και το μέγεθος της σε σχέση με το μέγεθος της σάουνας.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν τρεις τύποι αερισμού στη σάουνα. Ας εξετάσουμε κάθε ένα από αυτά με περισσότερες λεπτομέρειες.

Φυσικά

Εμφανίζεται λόγω πτώσεων πίεσης στο δωμάτιο και στο δρόμο. Διαφέρει με μικρά έξοδα για εργασίες εγκατάστασης και απλότητα λειτουργίας. Αυτό γίνεται με τους εξής τρόπους:

 • Λόγω της πίεσης του ανέμου, η οποία είναι δυνατή μόνο σε κτίρια από κορμούς. Η πίεση του αέρα μέσα στο δωμάτιο οφείλεται στις ισχυρές ριπές του ανέμου, οι οποίες δημιουργούν σημαντική εκροή αέρα στην προς τα εμπρός πλευρά. Η κίνηση του αέρα μέσα και έξω είναι μέσα από τα κενά που είναι διαθέσιμα μεταξύ των κορμών.

Ως αποτέλεσμα ισχυρού ανέμου, είναι εφικτά τα ρεύματα, γεγονός που δεν προκαλεί κανένα μειονέκτημα για τους παραθεριστές.

 • Ευχαριστώ τον αερισμό. Το νόημά της έγκειται στη διείσδυση των μαζών αέρα απευθείας από το δρόμο μέσω του πυθμένα του δωματίου, όπου υπάρχουν ειδικές οπές. Ο αέρας του δρόμου, που μπαίνει στη σάουνα, πιέζει από πάνω ένα ζεστό ρεύμα και τις κατευθύνει στον αεραγωγό. Αυτό το σύστημα αερισμού σάουνας είναι ιδανικό για δωμάτια με πολύ ζεστό αέρα και πολλή ατμόσφαιρα. Η κυκλοφορία του οξυγόνου εδώ γίνεται πολύ γρήγορα.

Μηχανική

Είναι εξοπλισμένο μόνο στην περίπτωση που είναι αδύνατον να γίνει ο αερισμός τροφοδοσίας στη σάουνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ονομάζεται επίσης αναγκασμένος. Αποτελείται από αρκετά ακριβά αντικείμενα: ψύκτες, θερμαντήρες, ανεμιστήρες και φίλτρα αέρα.

Για να επιτευχθεί η απόδοση του επεξεργασμένου αέρα από το δωμάτιο, με εξαναγκασμένο εξαερισμό στη σάουνα, χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξαγωγής, οι οποίοι κατ 'ανάγκην εγκαθιστούν φίλτρα.

Εφαρμόστε αυτό το είδος αερισμού σε πολύ μεγάλους χώρους, όπου υπάρχουν πισίνες, καμπίνες ντους και ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών. Κάνει τον αέρα καθαρό από τον ατμό, τον ιδρώτα και τις δυσάρεστες οσμές για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Χρησιμοποιώντας μηχανικό αερισμό, χρησιμοποιείται εξαναγκασμένη ροή οξυγόνου. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός πολύ περίπλοκου συστήματος το οποίο διαθέτει τέτοιες συνιστώσες:

 • Θάλαμος εφοδιασμού.
 • Μηχανισμοί που μειώνουν την ποσότητα του θορύβου.
 • Διαχυτές.
 • Βαλβίδες ελέγχου.
 • Σχάρες διανομής.

Για να εξασφαλιστεί ότι ο αέρας τροφοδοσίας είναι άνετος όταν εισέρχεται στο δωμάτιο, προ-καθαρίζεται και θερμαίνεται.

Συνδυασμένη

Εφαρμόζεται στα λουτρά μόνο αν οφείλεται άμεσα στις ιδιαιτερότητες της δομής τους. Έτσι, μια σάουνα στο σπίτι και τα όρια των τριών τοίχων του με μια κοινή κατοικία, δεν μπορεί να έχει φυσικό αερισμό. Ταυτόχρονα, δεν θα είναι δυνατή η διευθέτηση των οπών εισόδου και εξόδου με όλους τους κανόνες. Συνεπώς, με την τήρηση των κανόνων, επιτρέπεται η τοποθέτηση του ανοίγματος εισόδου σε ύψος τουλάχιστον 20 cm από το δάπεδο και η εξάτμιση τοποθετείται στον ίδιο τοίχο σε παρόμοια απόσταση από την οροφή.

Η αρχή αυτής της ανταλλαγής αέρα είναι η είσοδος ψυχρού αέρα στο δωμάτιο, η διέλευση από το φούρνο, η θέρμανση και η κυκλοφορία σε όλη τη σάουνα.

Το μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι μια αρκετά μεγάλη ταχύτητα και ο αριθμός των αέριων μαζών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αγωγός τροφοδοσίας τοποθετείται όχι πάνω από τον θερμαντήρα, αλλά πάνω από αυτόν. Η έξοδος τοποθετείται στην αντίθετη πλευρά μερικά εκατοστά παραπάνω. Αυτό θα μειώσει τη ροή του αέρα, αλλά υπάρχει έλλειψη ρυζιού. Για να αποφευχθεί αυτό, ένας πρόσθετος ανεμιστήρας είναι εγκατεστημένος στο κανάλι εξόδου.

Σχέδια συστημάτων εξαερισμού

Υπάρχουν τρία κυκλώματα συσκευών:

 • Υψηλή ταχύτητα είναι να εγκαταστήσετε τον αγωγό τροφοδοσίας αυστηρά πίσω από τη σόμπα σε επίπεδο 20 cm από το δάπεδο. Ακριβώς στο αντίθετο τοίχωμα στην ίδια απόσταση τοποθετείται μια οπή εξαγωγής, μέσα στην οποία τοποθετείται ένας ανεμιστήρας.

Ο αέρας του δρόμου, μπαίνοντας στο δωμάτιο, αμέσως θερμαίνεται λόγω της ήδη θερμαινόμενης σόμπας. Στη συνέχεια, ανεβαίνει στο ανώτατο όριο, δροσίζει λίγο, πέφτει κάτω και αφήνει το λουτρό. Χάρη σε αυτή τη ροή του αέρα φτάνουμε στο πιο άνετο για τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, επειδή όλες οι μάζες του αέρα αναμειγνύονται σταδιακά και ομοιόμορφα.

 • Εάν η σάουνα βρίσκεται μέσα σε ένα υπάρχον δωμάτιο και έχει μόνο ένα τοίχο που συνορεύει με το δρόμο, τα κανάλια εισόδου και εξόδου τοποθετούνται σε αυτή την επιφάνεια. Οι κύριες συνθήκες: βρίσκονται στην ίδια απόσταση από το δάπεδο και την οροφή (20 cm) ακριβώς απέναντι από τον κλίβανο. Έτσι, στην κορυφή έχουν μια εξαναγκασμένη εκροή, και κάτω - η εισροή.

Με αυτό το σχέδιο, ο αέρας, εισέρχεται στο δωμάτιο, πηγαίνει αμέσως στο φούρνο και σταδιακά θερμαίνεται, μετά από τον οποίο εκκενώνεται έξω.

 • Η πιο μαλακή θέρμανση των αέριων μαζών επιτυγχάνεται με τη χρήση αυτού του σχήματος. Η αρχή της έγκειται στη θέση του καναλιού εισόδου πίσω από το φούρνο σε ύψος 60 cm από το δάπεδο και η έξοδος με τον ανεμιστήρα ακριβώς στον αντίθετο τοίχο σε ύψος 20 cm από το δάπεδο.

Οξυγόνα στο δρόμο, εισέρχεται στο δωμάτιο, θερμαίνεται και ανεβαίνει. Ήδη ελαφρώς δροσισμένες αέριες μάζες εγκαταλείπουν το κτίριο. Λόγω της βραδύτερης ροής, η διαμονή σε μια τέτοια σάουνα γίνεται πολύ άνετη.

Συλλέγουμε το αφυγραντήρα με τα χέρια μας: το σχέδιο και την αρχή λειτουργίας.

Συσκευή εξαερισμού στη σάουνα

Σχεδιάζοντας να κάνετε τον αερισμό στη σάουνα με τα δικά σας χέρια, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να εξασφαλίσετε την ανταλλαγή αέρα υψηλής ποιότητας στο πάτωμα αυτού του δωματίου. Διαφορετικά, το δωμάτιο επιδεινώνεται γρήγορα και το δάπεδο δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 3 χρόνια.

Ο αερισμός του δαπέδου περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

 1. Κατά τη διάρκεια της ανέγερσης μίας βάσης από σκυρόδεμα, τοποθετήστε την οπή αερισμού στους απέναντι τοίχους του καπακιού. Εάν η βάση έχει ήδη κατασκευαστεί, τότε οποιαδήποτε παρέμβαση στην ακεραιότητά της μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ολόκληρης της δομής.
 2. Στα αντίθετα τοιχώματα κόβονται ανοίγματα για εισαγωγή αέρα, η οποία συνιστάται να καλύπτεται με μεταλλικές γρίλιες. Αυτό θα αποτρέψει την είσοδο διαφόρων τρωκτικών και εντόμων στο δωμάτιο.
 3. Με τον εξοπλισμό της σόμπας, το λάκκο τέφρας πρέπει να είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το ανώτερο επίπεδο του δαπέδου, το οποίο θα του επιτρέψει να λειτουργήσει ως κάλυμμα.
 4. Κατά την εγκατάσταση σανίδων δαπέδου, είναι απαραίτητο να αφήνετε μικρούς χώρους μεταξύ τους, το μέγεθος των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 mm. Αυτό θα επιτρέψει στο νερό να βγει φυσικά μέσω του δαπέδου.

Σκεφτείτε πώς να κάνετε αερισμό στη σάουνα, ανάλογα με τη θέση της θέσης.

Εξαερισμός σε σάουνα με ηλεκτρική θερμάστρα:

 • Κάτω από την πόρτα πρέπει να αφήσετε ένα διάστημα ουρανοξυστών σε 5 εκατοστά.
 • Το κανάλι εισόδου τοποθετείται κάτω από τη σόμπα.
 • Οι έξοδοι γίνονται στον απέναντι τοίχο: το ένα πάνω από το δάπεδο και το άλλο κάτω από την οροφή.
 • Για σωστή λειτουργία, οι οπές συνδέονται με έναν αγωγό, ο οποίος εξάγεται στην καμινάδα ή σε ολόκληρο το σύστημα εξαερισμού του σπιτιού.
 • Στους αγωγούς, οι πύλες είναι εγκατεστημένες, πράγμα που καθιστά δυνατή τη ρύθμιση της ροής.

Ο εξαερισμός μιας σάουνας σε ένα ιδιωτικό σπίτι προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ιδανικού στεγανοποιητικού υλικού σε ένα τέτοιο δωμάτιο.

Ο εξαερισμός στη σάουνα στο υπόγειο συνδέεται μέσω καναλιών στο κοινό σύστημα του σπιτιού. Σε τέτοιες παραλλαγές, η σάουνα είναι εγκατεστημένη σε ένα ηλεκτρικό φούρνο στο πάτωμα ή κρεμασμένο σε έναν τοίχο.

 • Μην ξεχνάτε τα λάθη του εξαερισμού στη σάουνα σπιτιού:
 • Τα διαγράμματα των αεραγωγών πρέπει να μελετηθούν εκ των προτέρων.
 • Η απουσία κενών κάτω από την πόρτα και την τρύπα εισροής μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία.
 • Η δημιουργία μιας οπής μόνο για την εκροή αέρα οδηγεί σε έλλειψη κυκλοφορίας αέρα.
 • Η έλλειψη βαλβίδων έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ρύθμισης της ροής.
 • Τα κανάλια εισόδου και εξόδου τοποθετούνται απέναντι από το άλλο στο ίδιο επίπεδο, γεγονός που οδηγεί στην ύπαρξη ρευμάτων.
 • Για τον αερισμό, μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά ακριβό εξοπλισμό, επειδή οι διαρκείς διακυμάνσεις της θερμοκρασίας απαιτούν γρήγορα επισκευή και ενδεχομένως ανακαίνιση ορισμένων εξαρτημάτων.

Πόσο κοστίζει

Προγραμματίζοντας να κάνετε αερισμό στη σάουνα με τα χέρια σας, πρέπει να ξέρετε ότι το κόστος του θα κοστίσει περίπου 24-38.000 ρούβλια. Όλα θα εξαρτηθούν από το κόστος των εξαρτημάτων.

 • Η βαλβίδα εξαερισμού μπορεί να αγοραστεί για 650-1500 ρούβλια.
 • Lattice για 300-400 ρούβλια.
 • Σύστημα παροχής και εξάτμισης για 18500 ρούβλια.

Δημιουργία συστήματος εξαερισμού υψηλής ποιότητας - σημαντικό ρόλο στη σάουνα, τόσο στην επιλογή των συστατικών του, καθώς και η διαδικασία εγκατάστασης θα πρέπει να συζητήσει και έγκαιρο τρόπο.