Πώς να κάνετε αερισμό στον αχυρώνα με τα χέρια σας

Κάνετε τον αερισμό του αχυρώνα απλός. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές επιλογές για να επιτύχετε το αποτέλεσμα. Σε ποιο δρόμο εξαρτάται από αυτούς τους δείκτες - το μέγεθος του καλαμιού και τον αριθμό των ζώων. Κατά τον υπολογισμό του έργου, δεν μπορεί κανείς να παραμελήσει πληροφορίες σχετικά με τη θέση της οικονομικής δομής και τον άνεμο αυξήθηκε.

Οι κύριες 3 κατευθύνσεις εξαερισμού

Ο εξαερισμός στο καμπαναριό με τα χέρια τους χωρίζεται σε 3 κύριους κλάδους:

 • φυσικό?
 • υποχρεωτική ·
 • μικτή ή συνδυασμένη.

Στην πρώτη περίπτωση, ο αέρας μετακινείται μέσω των αγωγών εισροής και εκροής. Η κυκλοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από οπές στην οροφή ή τους πλευρικούς τοίχους, τα παράθυρα, τις πόρτες. Αυτή η έκδοση ανταλλαγής αέρα εξαρτάται από την εποχή του χρόνου. Σε μια θερμή περίοδο, σχηματίζεται στάσιμος "εξαγνισμένος αέρας". Δεδομένου ότι δεν υπάρχει έντονη διαφορική πίεση εκτός και εντός του αχυρώνα.

Στη δεύτερη παραλλαγή χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες και κουρτίνες εξαερισμού, οι τελευταίες μπορούν να ρυθμιστούν τόσο αυτόματα όσο και χειροκίνητα. Χρησιμοποιούνται μηχανικές διατάξεις εάν το κέλυφος έχει σχεδιαστεί για 200 κεφαλές ή περισσότερο. Οι φίλοι μπορούν να είναι:

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής. Όταν χρησιμοποιείτε τον εξαναγκασμένο εξαερισμό, οι καιρικές συνθήκες δεν παίζουν κανένα ρόλο.

Στην τελευταία περίπτωση, οι ροές του αέρα εισέρχονται στο θάμνο με φυσικό τρόπο, μέσω σχισμών και ανοιγμάτων. Ο "εξαγόμενος αέρας" εξαναγκάζεται να εξέρχεται, λόγω ανεμιστήρων και άλλων συσκευών.

Βασικοί κανόνες για τον προσδιορισμό της ανταλλαγής αέρα σε έναν αχυρώνα

Για να δημιουργήσετε ένα καλό μικροκλίμα, είναι απαραίτητο να βασιστείτε στον υπολογισμό της ανταλλαγής αέρα στο οικονομικό κτίριο. Εξαρτάται από:

 • θερμοκρασία αέρα μέσα στον αχυρώνα.
 • υγρασία αέρα στο δωμάτιο.
 • τον αέρα τροφοδοσίας και το χρόνο του έτους.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα από την υγρασία καθορίζεται ως εξής:

L = QxK + a / q1-q2

 • L - ποσότητα παροχής και αέρα εξαγωγής στον αχυρώνα. Ο δείκτης καθορίζει πόσο αέρα πρέπει να παραδοθεί ή να παραχθεί εντός 1 ώρας μέσα στο κτίριο. Ο δείκτης όγκου αέρα εκφράζεται σε m3. Διατηρεί τη βέλτιστη υγρασία για τα ζώα - m3 / 1 ώρα
 • Q - δείκτης του επιπέδου εξάτμισης, που απελευθερώνεται ως αποτέλεσμα των μέσων διαβίωσης των ζώων ανά ώρα - g / h
 • K - συντελεστής διόρθωσης, καθορίζει την ποσότητα υγρασίας κατά την αναπνοή των ζώων που σχηματίζονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες αέρα
 • α - η πριμοδότηση που εκφράζεται ως ποσοστό εξαρτάται από την ένταση της εξάτμισης της υγρασίας μέσα στον αχυρώνα.
 • q1 - απόλυτη υγρασία των ροών αέρα μέσα στο κτίριο, g / m3.
 • q2 - απόλυτη υγρασία του φρέσκου αέρα που εισέρχεται στο θάμνο, g / m3.

Για να καθοριστεί η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τη συνολική επιφάνεια του αχυρώνα. Στη συνέχεια, η ανταλλαγή αέρα (L) χωρίζεται σε κυβισμό. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τον τύπο:

M = L Ιαν. / V (κυβισμός)

Χρησιμοποιώντας αυτούς τους τύπους, μπορείτε να υπολογίσετε ένα σύστημα που σας επιτρέπει να επιτύχετε τις βέλτιστες συνθήκες για τη διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν ο εξαερισμός πραγματοποιείται σε έναν αχυρώνα με δεσμευμένο περιεχόμενο. Τα ζώα δεν έχουν την ευκαιρία να πάνε στην ύπαιθρο. Επομένως, για να μην χάσετε βάρος, είναι απαραίτητο όχι μόνο η ποιότητα της τροφής, αλλά και η βέλτιστη θερμοκρασία, η υγρασία του αέρα.

Εγκατάσταση σωλήνων εξαερισμού

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για κάθε τόνο ζωντανού βάρους χρειάζονται 12 m3 καθαρού αέρα. Επομένως, εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός ζώων, ο εξαερισμός του καλαμποκιού πρέπει να εξαναγκαστεί. Για να αποφύγετε τα ρεύματα, πρέπει να επιλέξετε αεραγωγοί, κουτιά με το σωστό μέγεθος. Οι τελευταίοι είναι:

Το σύστημα εξαερισμού μπορεί να αποτελείται από τρία προτεινόμενα υλικά - ένα συνδυασμένο. Η διάμετρος ενός ορθογώνιου κουτιού είναι προτιμότερο να επιλέξετε 50 cm x 50 cm Οι οπές στον τοίχο προορίζονται για κυκλοφορία αέρα, πρέπει να τοποθετούνται στην ίδια απόσταση μεταξύ τους. Έτσι, θα εξασφαλιστεί καλή ανταλλαγή αέρα.

Η πλέον συμφέρουσα επιλογή είναι η εγκατάσταση σωλήνων PVC. Η διάμετρος της διατομής αυτού του αγωγού πρέπει να είναι 50-75 cm. Κόψτε την περιφέρεια καθ 'όλο το μήκος του σωλήνα εξαερισμού με ένα δοχείο από κονσέρβες κασσίτερου. Ζεσταίνεται και καίγεται οπές στο PVC. Από το πλαστικό σωλήνα, οι οπές των 100 χιλιοστών θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 60 εκατοστά το ένα από το άλλο. Αυτή είναι η ασφαλέστερη μέθοδος, επειδή δεν συνιστάται η κοπή ενός κύκλου με εργαλεία στο PVC.

Το ένα άκρο του αγωγού πρέπει να είναι σφραγισμένο. Το άλλο είναι στερεωμένο με ένα μεταλλικό δακτύλιο. Αυτό το τμήμα του σωλήνα θα εισαχθεί στο θάλαμο τροφοδοσίας του αέρα τροφοδοσίας. Οι αγωγοί PVC μπορούν να αντικατασταθούν από ένα κουτί από κόντρα πλακέ ή μέταλλο. Σε έναν αγωγό οποιουδήποτε σχήματος, στον πυθμένα, πρέπει να γίνουν μικρές οπές για να επιτρέψουν τη ροή της συμπύκνωσης. Η απόστασή τους πρέπει να απέχει 2 μέτρα το ένα από το άλλο. Το σύστημα εξαερισμού στον αχυρώνα είναι ένα σχέδιο, το σχέδιο αναλαμβάνει την τοποθέτηση αεραγωγών σε ύψος τριών μέτρων από το δάπεδο. Οι πλαστικοί αεραγωγοί πρέπει να στερεώνονται στους τοίχους, κάθε 3 μέτρα.

Σημαντικό! Το μέγεθος του θαλάμου εισαγωγής αέρα πρέπει να είναι 1 mx 1,5 m. Οι παράμετροι εξαρτώνται από την απόσταση των αεραγωγών αερισμού από τον ανεμιστήρα. Αυτό περιλαμβάνει τον αριθμό των αγωγών.

Οι ανεμιστήρες για τη ροή αέρα τοποθετούνται σε ύψος 2,5 μ. Από το δάπεδο. Σε γωνία 15 ° C. Οι μηχανικές συσκευές συνδέονται μεταξύ τους σε απόσταση 20 μέτρων. Η ισχύς του ανεμιστήρα εξαρτάται από τον αριθμό των βοοειδών. Για παράδειγμα, για 100 κεφαλές βάρους 500 kg, πρέπει να ρέουν 600 m3 / λεπτό. Αν ο ανεμιστήρας βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο, τότε τοποθετείται σε περίβλημα με οπή μεγάλης διαμέτρου για εισαγωγή αέρα εισαγωγής. Χρησιμοποιώντας έναν αγωγό ή ένα κομμάτι σωλήνα, ο ανεμιστήρας συνδέεται με τον θάλαμο εισαγωγής αέρα.

Σημαντικό! Η έμμονη οσμή της συμπύκνωσης αμμωνίας σε τοίχους και οροφή είναι το πρώτο σημάδι κακής εξαερισμού.

Το χειμώνα, είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν θερμοστάτες σε μηχανικές συσκευές. Οι ανεμιστήρες θα απενεργοποιηθούν εναλλάξ, για παράδειγμα - ένας με πτώση θερμοκρασίας 5 ° C. Άλλοι στους 2 ° C. Τη στιγμή που οι ανεμιστήρες είναι απενεργοποιημένοι, οι κουκούλες στα αντίθετα άκρα του αχυρώνα είναι ενεργοποιημένες, οι οποίες θα κυκλοφορούν στον αέρα μέχρι να ανάψουν οι ανεμιστήρες. Η διάμετρος του τμήματος των οπών εξαγωγής πρέπει να είναι 60 cm.

Μια άλλη επιλογή για την εγκατάσταση ενός θαλάμου εισαγωγής αέρα είναι το κέντρο του αχυρώνα. Μπορεί να γεμίσει με μηχανικές συσκευές που είναι τοποθετημένες στα πλευρικά τοιχώματα. Ο αέρας τροφοδοσίας θα διανεμηθεί με τη βοήθεια κιβωτίων από το κέντρο σε άλλα μέρη του αιμοφόρου αγγείου.

Πώς να κάνετε αερισμό στον αχυρώνα με τα χέρια σας χρησιμοποιώντας κουρτίνες

Λόγω του γεγονότος ότι οι αγελάδες προσαρμόζονται εύκολα στον ψυχρό αέρα, οι κουρτίνες χρησιμοποιούνται ως οι τοίχοι του αχυρώνα. Είναι κατασκευασμένα από τέτοια υφάσματα:

Οι αεριζόμενες κουρτίνες μπορούν να είναι δύο στρώσεων ή μονοστρωματικές, φουσκωτές. Ανοίξτε από πάνω προς τα κάτω ή αντίστροφα. Μπορούν να στρεβλωθούν ή να διπλωθούν.

Οι κουρτίνες ανοίγουν με τη βοήθεια της αυτοματοποίησης. Είναι φθηνότερο να ρυθμίζετε τη θέση των κουρτινών χειροκίνητα. Η αυτόματη λειτουργία σάς επιτρέπει να διατηρείτε άνετες συνθήκες στο εσωτερικό του σπιτιού χωρίς την παρουσία ανθρώπων.

Σημαντικό! Όταν επιλέγετε μια κουρτίνα για κουρτίνες, αξίζει να δώσετε προσοχή στα χαρακτηριστικά αυτά - αντοχή στις αλλαγές της θερμοκρασίας, έκθεση σε αμμωνία και άλλες διαβρωτικές ουσίες που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια ζωής των ζώων. Αντοχή στις μηχανικές επιδράσεις.

Τυφλών σύμφωνα με την υφή του θα πρέπει να είναι ομαλή, ώστε να μπορείτε να ξεπλύνετε εύκολα όλη τη βρωμιά. Είναι απαραίτητο να φροντίσετε το πλέγμα που προστατεύει από τα πουλιά. Αυτή είναι μια υποχρεωτική κατάσταση κατά την εγκατάσταση κουρτινών εξαερισμού.

Εξαερισμός του αχυρώνα

Ο κατάλληλος μηχανικός αερισμός του αχυρώνα είναι ένα απλό, αλλά πλήρες σύστημα σημαντικών λεπτές αποχρώσεις. Μπορεί να περιλαμβάνει έναν ή περισσότερους κόμβους εργασίας, ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου και τον αριθμό των ζώων. Συχνά, ο πολυσύνθετος τύπος συσκευών εξάτμισης είναι δομικά αρκετά δυσκίνητος. Για όλη την φαινομενική απλότητα του έργου, η επιλογή του εξαερισμού και της σωστής εγκατάστασης συνοδεύεται σχεδόν πάντα από κάποιες δυσκολίες.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού των ευρύχωρων δωματίων

Σε αντίθεση με πολλά άλλα συστήματα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, ο εξαερισμός σε έναν αχυρώνα δεν είναι στοιχειώδης. Ο λόγος για την πολυπλοκότητα της επιλογής και της διευθέτησης έγκειται στο γεγονός ότι απαιτείται ένα πολύ μεγάλο δωμάτιο για τη διατήρηση μιας κτηνοτροφικής μονάδας υπό κανονικές συνθήκες με επαρκές αριθμό ζώων.

Το μέγεθος της αγελάδας, η ένταση και η ποσότητα των προϊόντων ζωής που απελευθερώνει - όλοι αυτοί οι παράγοντες, πολλαπλασιαζόμενοι με δεκάδες άτομα, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα στο δωμάτιο.

Το κλασσικό σύστημα εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής είναι σε θέση να τα εξισορροπήσει μερικώς, αλλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον κύριο παράγοντα στην επιλογή του τύπου του συστήματος κυκλοφορίας αέρα - το μέγεθος του δωματίου.

Το μεγάλο τετράγωνο του μη θερμαινόμενου αχυρώνα γίνεται η αιτία των αισθητών μεταβολών θερμοκρασίας στο εσωτερικό, ανάλογα με το ανέμου, τις καιρικές συνθήκες και την εποχή του χρόνου. Το κλιματικό σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής των κτιρίων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων διακρίνεται από ένα αρκετά μεγάλο μέγεθος των ανοιγμάτων εξαερισμού. Ως αποτέλεσμα, σε μια καλοκαιρινή μέρα ο θερμός αέρας εισχωρεί στο δωμάτιο, κρύο το χειμώνα. Ένας ισχυρός άνεμος μπορεί να σκουπίσει το χιόνι και την υγρασία στους αγωγούς τροφοδοσίας.

Η προσθήκη ειδικών ανεμιστήρων, θερμικών μπλοκ και άλλων μονάδων δεν γίνεται πάντα η βέλτιστη λύση. Με τη βοήθειά τους, είναι δυνατόν να βελτιωθεί η κατάσταση σε κάποιο βαθμό. Αλλά για να αντιμετωπίσει πλήρως αυτό το μειονέκτημα θα επιτρέψει μόνο την εγκατάσταση των ειδικών κουρτίνες - μια μηχανική συσκευή που ελέγχει τη ροή του αέρα.

Δυσκολίες στον έλεγχο του κλίματος στον αχυρώνα

Το κύριο πρόβλημα της διασφάλισης του βέλτιστου ελέγχου του κλίματος στα θάμνους είναι τα χαρακτηριστικά της διατήρησης των ζώων. Σε αντίθεση με τα περιεχόμενα πουλερικών, χοίρων και παρόμοιων μεσαίων ζώων, οι αγελάδες κατά τη ζεστή περίοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας της ημέρας αποστέλλονται τακτικά σε βόσκηση. Αυτή τη στιγμή, το δωμάτιο είναι ανοικτό ανοιχτό, η ανταλλαγή αέρα συμβαίνει έντονα και σε επαρκή ποσότητα.

Το χειμώνα, οι αγελάδες βρίσκονται συνεχώς στους πάγκους, επεξεργάζοντας ενεργά το οξυγόνο όλο το εικοσιτετράωρο. Η έξοδος με τη μορφή ανοικτών κλειστών ανοιχτών θυρών δεν είναι η σωστή λύση. Εκτός από τον παγετό, ένα πρόσθετο επιχείρημα κατά αυτού του φυσικού αερισμού είναι άλλες καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα, οι ατμοσφαιρικές βροχοπτώσεις. Δεν είναι δυνατό να ελέγξετε τη χιονοθύελλα, τη βροχή, τα μπλοκαρίσματα του χιονιού που εμποδίζουν το άνοιγμα της πόρτας.

Αποτελεσματικές τεχνολογίες στην πράξη

Ο βέλτιστος τρόπος για την επίλυση των ζητημάτων εξασφάλισης ικανοποιητικού ελέγχου του κλίματος θεωρούνται κουρτίνες εξαερισμού για το κατώφλι. Με τη βοήθειά τους, είναι δυνατόν να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα με ελάχιστη προσπάθεια. Ανάλογα με το μέγεθος και το υλικό κατασκευής, τα προϊόντα επιτρέπουν:

 • Προστατεύστε τον εσωτερικό χώρο από τον αέρα από το δρόμο.
 • Προστατεύστε με ασφάλεια την ατμόσφαιρα από την υγρασία κατά τη διάρκεια της βροχής και μην παρεμβαίνετε στην κίνηση του ανέμου σε μια ηλιόλουστη μέρα.
 • Παρέχετε πλήρη έλεγχο της ροής αέρα στο άνοιγμα οποιουδήποτε μεγέθους.
 • Δημιουργήστε και διατηρήστε το μικροκλίμα της φάρμας, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
 • Δημιουργήστε αρκετές ξεχωριστές κλιματικές ζώνες μέσα σε ευρύχωρους αχυρώνες.

Ένα τόσο ευρύ φάσμα επιλογών κουρτινών καθορίζει τα χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά ποιότητας των υλικών από τα οποία κατασκευάζονται. Η αγορά προσφέρει μια ποικιλία προϊόντων που διαφέρουν όχι μόνο σε μέγεθος, αλλά και με την παρουσία πρόσθετων λειτουργιών:

 1. Μερικοί τύποι κουρτίνες σας επιτρέπουν να σκιάσετε εντελώς το δωμάτιο, άλλοι, αντίθετα, ακόμη και σε κλειστή κατάσταση, συνεχίστε να αφήνετε στο φως του ήλιου.
 2. Τα προϊόντα μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας απλός διαχωριστής χώρου για ζώνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θερμικό φράγμα.

Ανάλογα με τις προτιμήσεις του αγοραστή, το επιλεγμένο ύφασμα μπορεί να έχει μια μαλακή, ημι-άκαμπτη ή άκαμπτη δομή. Η διαχείριση κουρτίνας μπορεί να επιλεγεί με το χέρι, αυτόματα ή μεικτά.

Χαρακτηριστικά του σχεδίου επιτρέπουν την τοποθέτηση σε στέγη, τοίχους, πόρτες ή παράθυρα. Μαζί με τις κύριες μονάδες εξαερισμού του συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης του επιλεγμένου σχεδίου, η χρήση κουρτινών επιτρέπει τη βελτιστοποίηση του μικροκλίματος, μειώνοντας παράλληλα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαρρύθμιση ενός μικρού αχυρώνα

Εξοπλίστε κουρτίνες όχι μόνο οι εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Οποιοσδήποτε ιδιωτικός "μικρός" θάμνος, σχεδιασμένος για το περιεχόμενο λιγότερων από δώδεκα κεφαλών, θα γίνει επίσης πιο άνετος και αποτελεσματικός, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα.

Επιλέγοντας τον τρόπο αερισμού στον αχυρώνα, οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων σπάνια δίνουν προσοχή σε ειδικές κουρτίνες, ως ένα αρκετά άνετο κλιματικό εργαλείο.

Συνήθως, η ιδιωτική επιλογή περιορίζεται στην αναζήτηση μιας κατασκευής παροχής και εξάτμισης που αποτελείται από δύο αγωγούς αέρα επαρκούς διατομής.

Στα παράθυρα του αχυρώνα, μπορείτε να εγκαταστήσετε χειροκίνητα κουρτίνες με χειροκίνητο ή αυτόματο έλεγχο, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τον μηχανισμό της θερμορύθμισης και την παρακολούθηση του αέρα στο δωμάτιο. Μαζί με τον εξαερισμό, οι κουρτίνες θα επιτρέψουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των μαζών του αέρα. Φυσικά, δεν είναι πάντα μια τέτοια σχέση σε μια συγκεκριμένη περίπτωση είναι οικονομικά αποδοτική. Αλλά εάν το πρόβλημα της κανονικής κατάστασης της ατμόσφαιρας δεν λυθεί τελείως μετά τη συσκευή αεραγωγού, αυτή η επιλογή θα είναι η βέλτιστη.

Διάγραμμα της συσκευής εξαερισμού στον αχυρώνα

Για την παραγωγική συντήρηση των ζώων, οι εγκαταστάσεις στις οποίες βρίσκονται πρέπει να έχουν ένα βέλτιστο μικροκλίμα. Αυτό ανακουφίζει από το άγχος, την ταλαιπωρία και τις πιθανές ασθένειες. Για να δημιουργηθεί ένα μικροκλίμα, το κτίριο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με σύστημα εξαερισμού. Αυτό είναι απαραίτητο επειδή τα περισσότερα σύγχρονα κτίρια είναι στερεές, κλειστές κατασκευές στις οποίες δεν υπάρχει επαρκής κυκλοφορία αέρα. Χωρίς ένα πρόσθετο σύστημα σε τέτοιους χώρους το χειμώνα είναι κρύο, και το καλοκαίρι είναι ζεστό και βουλωμένο. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την κατάσταση των ζώων. Επίσης, τα απόβλητα αγελάδων εκκρίνουν αμμωνία, η οποία σε μεγάλο αριθμό μπορεί να βλάψει την ευημερία. Το σύστημα αερισμού σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την εκροή διοξειδίου του άνθρακα, αμμωνίας και καθαρού αέρα.

Συστήματα εξαερισμού

Ο εξαερισμός είναι τριών τύπων:

 • φυσικό?
 • τεχνητό (αναγκαστικό) ·
 • αναμειγνύονται.

Ο φυσικός αερισμός οφείλεται στο άνοιγμα του δωματίου: μέσα από τις τρύπες στους τοίχους και την οροφή, τα παράθυρα και τις πόρτες. Με αυτό το είδος το καλοκαίρι, υπάρχει στασιμότητα του αέρα στο δωμάτιο. Ο τεχνητός αερισμός είναι ένα αυτόματο σύστημα που ελέγχει την ανταλλαγή αέρα μέσα στο κτίριο. Με ένα μικτό τύπο αερισμού, ο καθαρός αέρας έρχεται φυσικά και "ανακυκλώνεται" εξαερίζεται μέσω συσκευών εξαερισμού.

Κατά την επιλογή ενός συστήματος εξαερισμού, λάβετε υπόψη:

 • το μέγεθος και την τοποθεσία του δωματίου.
 • ύψος της οροφής.
 • κλιματικές συνθήκες της περιοχής ·
 • χαρακτηριστικά των ροών του αέρα.
Το σχέδιο εξαερισμού.

Ένα σύστημα εξαερισμού οποιουδήποτε τύπου δεν πρέπει να προκαλεί ρεύματα, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των ζώων.

Διάγραμμα συσκευής

Κάθε τύπος συστήματος εξαερισμού διαθέτει χαρακτηριστικά τοποθεσίας εγκατάστασης. Είναι απαραίτητο να ληφθεί αυτό υπόψη κατά την επιλογή και την τοποθέτηση ενός καλαμιού. Η εσφαλμένη διάταξη των συσκευών μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του μικροκλίματος στο δωμάτιο, υπερθέρμανση, στρες στα ζώα, γεγονός που θα επηρεάσει την παραγωγικότητα και το κέρδος. Με την παρατεταμένη αδιαφορία για την εσφαλμένη λειτουργία του εξαερισμού, οι αγελάδες μπορεί να χάσουν την ασυλία τους και να αναπτύξουν διάφορες ασθένειες. Ο καθαρός αέρας και το άνετο μικροκλίμα είναι τα δεύτερα πιο σημαντικά πράγματα για την υγεία των αγελάδων μετά από σωστή διατροφή.

Θέση εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής

Κλασικό σύστημα εξαερισμού. Βρίσκεται στους τοίχους, πιο κοντά στην οροφή, αγωγούς παροχής αέρα, μέσω των οποίων εισέρχεται φρέσκος αέρας. Οι άξονες εξαγωγής βρίσκονται στο κέντρο της οροφής σε όλο το δωμάτιο. Αφαιρούν "κακό" αέρα από τον αχυρώνα. Ένα σημαντικό μειονέκτημα ενός τέτοιου συστήματος είναι το μεγάλο μέγεθος των ανοιγμάτων εξαερισμού. Μέσα από αυτά, ο καυτός αέρας διοχετεύεται στο καλοκαίρι και το χειμώνα στον κρύο αέρα. Σε ισχυρούς ανέμους, το χιόνι και η βροχή μπορεί να πέσουν στους αγωγούς τροφοδοσίας, προκαλώντας υγρασία στο δωμάτιο.

Το σχέδιο εξαερισμού τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Κουρτίνες

Ο εξαερισμός έχει τη μορφή δομής, η οποία αποτελεί φράγμα τοίχου στον αχυρώνα. Συχνότερα είναι κατασκευασμένο από συνθετικό πλαστικό. Για να λειτουργήσει το σύστημα τροφοδοσίας, οι κουρτίνες ανυψώνονται χειροκίνητα ή αυτόματα. Ένα τέτοιο σύστημα καθιστά δυνατή την παροχή ενός χώρου με βέλτιστο έλεγχο του κλίματος. Μπορούν να ανοίξουν στο απαιτούμενο γεωγραφικό πλάτος, δημιουργώντας την απαιτούμενη ροή αέρα. Το σύστημα σάς επιτρέπει να ρυθμίσετε τις κλιματικές ζώνες μέσα στο δωμάτιο.

Οι κουρτίνες προστατεύουν πλήρως το δωμάτιο από τις επιπτώσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Με την κοινή χρήση κουρτινών και συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης, μπορείτε να ρυθμίσετε το άνετο μικροκλίμα, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ορυχεία

Οι άξονες εξαερισμού είναι δημοφιλείς όταν εγκαθίστανται σε μη θερμαινόμενα στάβλα. Παρέχουν φυσικό αερισμό. Οι άξονες είναι μακριές, ευρείες σωληνώσεις, το ένα άκρο του οποίου βρίσκεται μέσα στο θάμνο, και το άλλο πηγαίνει στην οροφή και μοιάζει με καμινάδα στο σπίτι. Το εξωτερικό τμήμα είναι κλειστό κατά τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η βροχόπτωση στο δωμάτιο. Ταυτόχρονα, ο αέρας μπορεί να περάσει μέσα από αυτό με ασφάλεια. Αυτός ο τύπος εξαερισμού δεν είναι κατάλληλος για αχυρώνες κατά την κρύα εποχή.

Ο εξαερισμός του καλαθιού.

Οπαδοί οροφής

Οι ανεμιστήρες οροφής μοιάζουν με συμβατικούς. Έρχονται σε διάφορα μεγέθη, οριζόντια και κάθετα. Χάρη στο αυτοματοποιημένο σύστημα, η κατεύθυνση και η ισχύς της ροής αέρα από τον ανεμιστήρα μπορούν να ρυθμιστούν. Ιδανικό για μεγάλα δωμάτια, ωστόσο, αρκετά ακριβό. Για την εγκατάσταση ανεμιστήρων απαιτείται υψηλή οροφή ώστε να μην προκαλούνται έκτακτες ανάγκες. Η αυτοματοποιημένη διαχείριση διευκολύνει τη δημιουργία συνθηκών που είναι άνετα για τα ζώα.

Χαρακτηριστικά ελέγχου κλιματισμού ή φυσικού αερισμού

Με τον φυσικό εξαερισμό, τα ρεύματα δεν πρέπει να εμφανίζονται. Είναι απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα βροχόπτωσης να πέσει μέσα στο δωμάτιο, επειδή προκαλούν υγρασία και αυξάνουν την υγρασία. Το άνετο μικροκλίμα για τις αγελάδες είναι διαφορετικό από άλλα ζώα και ανθρώπους. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την οργάνωση του καλαθιού. Οι αγελάδες μπορεί να αισθάνονται άγχος υπό συνθήκες που είναι βέλτιστες για τον άνθρωπο. Το δωμάτιο πρέπει να είναι δροσερό το καλοκαίρι, ξηρό και φρέσκο ​​το χειμώνα, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες.

Ποια θα πρέπει να είναι η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία από -5 ° C έως + 25 ° C είναι βέλτιστη για τις αγελάδες, ενώ τρώνε καλά και φέρνουν αρκετό γάλα. Με την αύξηση της θερμοκρασίας στα ζώα, η όρεξη και η ποσότητα γάλακτος μειώνονται. Με τη μείωση του ποσοστού των αγελάδων αρχίζουν να τρώνε περισσότερο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την ποσότητα του γάλακτος. Η τυπική θερμοκρασία για τον αχυρώνα είναι 8-10 ° C, στο διαμέρισμα μητρότητας και στο διαμέρισμα με τα μοσχάρια - 15-16 ° C.

Οι αγελάδες παράγουν αρκετή θερμότητα για να ζεσταθούν. Ως εκ τούτου, είναι άνετα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, υψηλότεροι δείκτες τους προκαλούν δυσφορία και οδηγούν σε άγχος και ασθένεια.

Υγρασία

Ο ξηρός αέρας επηρεάζει αρνητικά την αναπνοή και τη γενική κατάσταση του ζώου. Με υψηλή υγρασία, τα ζώα εύκολα αρρωσταίνουν, ειδικά ιικές ασθένειες. Ο αέρας δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένος και στάσιμος, αλλιώς οι αγελάδες μπορεί να έχουν πνευμονία ή μαστίτιδα, εξαιτίας της υγρασίας. Η υγρασία είναι 50-85%. Κατά μέσο όρο, για βέλτιστη δραστηριότητα ζωής, η υγρασία πρέπει να είναι περίπου 70%, ανεξάρτητα από την ηλικία και την κατάσταση της αγελάδας.

Βίντεο

Σε αυτό το βίντεο παρουσιάζεται ένα σύγχρονο σύστημα εξαερισμού.

Πώς να κάνετε αερισμό στον αχυρώνα με τα χέρια σας

Το επίπεδο της επίπτωσης των ζώων εξαρτάται από τη φροντίδα των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας των βέλτιστων δεικτών θερμοκρασίας και υγρασίας του αέρα στον αχυρώνα. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χαρακτηριστικά μικροκλίματος είναι σωστά, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η κατάλληλη ανταλλαγή αέρα.

Γιατί αερισμού στον αχυρώνα

Οι κύριοι στόχοι του συστήματος εξαερισμού:

 • οργάνωση της ανταλλαγής αερίων ·
 • διατηρώντας το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας σε επίπεδο ρυθμιστικών.

Στη διαδικασία της διαβίωσης των αγελάδων σχηματίζεται αμμωνία, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια. Η αμμωνία είναι τοξική για το περιβάλλον και δημιουργεί επίσης συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνου μικροχλωρίδας στον αχυρώνα. Αν δεν αφαιρεθεί από το δωμάτιο, συσσωρεύεται υγρασία στον αχυρώνα και αναπτύσσεται μούχλα και μύκητας. Όταν αναπνέει αγελάδες, απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. Εάν η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα υπερβαίνει τον κανόνα, τότε εμφανίζονται συνθήκες για την ανάπτυξη ασθενειών διαφόρων συστημάτων σώματος. Οι κασσίτεροι που είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένο σκυρόδεμα δεν διατηρούν την θερμοκρασία πολύ καλά και εξαρτώνται πολύ από την εξωτερική θερμοκρασία. Κατά την κρύα εποχή, σε εσωτερικούς χώρους χωρίς αερισμό, η υγρασία αυξάνεται και γίνεται κρύα, και το καλοκαίρι - είναι ζεστό, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού επίπτωσης.

Ξέρετε; Ο φυσικός αερισμός στα κτηνοτροφικά κτίρια χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον αιώνα XIX. Το χρησιμοποιούμενο σύστημα παροχής και εξαγωγής βασίζεται στη θεωρία της κίνησης των ροών αέρα σε σωλήνες και κανάλια, που αναπτύχθηκε από τον M. Lomonosov.

Μέθοδοι εξαερισμού

Ο αερισμός μπορεί να είναι φυσικός, τεχνητός και αναμεμειγμένος. Τα κτηνοτροφικά εκμεταλλεύματα με μικρό αριθμό ζώων συνήθως χρησιμοποιούν φυσικό εξαερισμό, δηλ. Ανταλλαγή αέρα με τη βοήθεια αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής.

Υπάρχουν μόνο τρεις μέθοδοι εξαερισμού:

Φυσικά

Η φυσική εισροή αέρα στον αχυρώνα πραγματοποιείται με ανταλλαγή αέρα από τις πόρτες, τα παράθυρα, τις υπάρχουσες σχισμές, τις οπές εξαερισμού για την κίνηση των ρευμάτων. Στον αχυρώνα μπορούν να δημιουργηθούν ειδικά ανοίγματα στους τοίχους για την είσοδο αέρα και τους σωλήνες εξάτμισης στην οροφή μέσω των οποίων φεύγει ο χρησιμοποιούμενος. Στην κανονική λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, οι αγρότες εξακολουθούν να παρατηρούν ελλείψεις:

 • είναι αδύνατον να υπολογιστεί η ισχύς του συστήματος.
 • δεν υπάρχει δυνατότητα επηρεασμού της υγρασίας ή της θερμοκρασίας.
 • Στη διαδικασία κυκλοφορίας εμφανίζονται ζώνες στασιμότητας του αέρα.
 • Το οξυγόνο εισέρχεται στο δωμάτιο μαζί με τη σκόνη και άλλα παθογόνα που περιέχονται στην ατμόσφαιρα.
 • το εσωτερικό μικροκλίμα εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες από το εξωτερικό.

Η κίνηση των αέριων μαζών με φυσικό εξαερισμό στον αχυρώνα Η φυσική ανταλλαγή αέρα μπορεί να βελτιωθεί με πρόσθετο εξοπλισμό: ένα φως skate στην οροφή του κτιρίου και γρίλιες εξαερισμού στους τοίχους. Ένας φεγγίτης είναι μια δομή που είναι ένας σωλήνας εξάτμισης και ταυτόχρονα μια διάταξη φωτισμού για έναν αχυρώνα.

Σημαντικό! Η συνέπεια του ανεπαρκούς ή ανεπαρκούς αερισμού είναι η συμπύκνωση της υγρασίας. Η υπερβολική υγρασία εκδηλώνεται ως ομίχλη σε μεταλλικές επιφάνειες με στάθμη υγρασίας πάνω από 75%.

Τεχνητή

Ο τεχνητός αερισμός δημιουργείται με τη βοήθεια της κλιματικής τεχνολογίας - ανεμιστήρες, ειδικές κουρτίνες, ανώτερη ανοικτή κορυφογραμμή και διάφορες βαλβίδες. Πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος:

 • υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των δεικτών μικροκλίματος στο δωμάτιο.
 • επιταχύνει την ανταλλαγή αέρα ·
 • απομακρύνει αποτελεσματικά τις οσμές.
 • πραγματοποιεί πλήρη αντικατάσταση του αέρα, χωρίς στάσιμες ζώνες.

Μικτή (συνδυασμένη)

Ο μικτός εξαερισμός στον αχυρώνα είναι ένας συνδυασμός φυσικής και τεχνητής ανταλλαγής αέρα. Χρησιμοποιείται παντού, ειδικά το καλοκαίρι, επειδή οι περισσότερες φορές οι αγελάδες βόσκουν και η πόρτα του αχυρώνα παραμένει ανοικτή και τη νύχτα ενεργοποιούν ένα τεχνητό σύστημα εξαερισμού.

Διαβάστε για το πώς να χτίσετε ένα καβούρι και να κάνετε ένα περίπατο για μια αγελάδα με τα χέρια σας.

Πώς να κάνετε αερισμό στον αχυρώνα με τα χέρια σας

Για να δημιουργήσετε τον ίδιο τον εξαερισμό, θα χρειαστεί να υπολογίσετε την ισχύ του απαραίτητου εξοπλισμού και να κάνετε μια πρόβλεψη των συνθηκών θερμοκρασίας που πρέπει να επιτευχθούν με αυτόν τον εξοπλισμό. Με την παρουσία ενός μικρού αριθμού ζώων, συνήθως χρησιμοποιείται φυσικός αερισμός εισόδου και εξάτμισης. Όποια και αν είναι η επιλογή του συστήματος εξαερισμού, θα χρειαστεί να υπολογίσετε τις απαιτούμενες παραμέτρους.

Αρχικά δεδομένα υπολογισμού:

 • το μέγεθος του δωματίου.
 • ύψος οροφής.
 • η αύξηση του ανέμου και οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής.
 • χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στον αχυρώνα.

Το καμπαναριό έχει τη μορφή πενταέδρου (με κεκλιμένη στέγη). Ζεστό, χρησιμοποιημένο αέρα ανεβαίνει και πρέπει να τραβηχτεί μέσω των σωλήνων εξαγωγής στην κορυφή της δομής, η νέα εισροή οργανώνεται μέσω των καναλιών τροφοδοσίας στους τοίχους. Το απλούστερο σχήμα ροής αέρα είναι μια πυραμίδα θερμού χρησιμοποιούμενου αέρα με κορυφή στο κανάλι καυσαερίων. Στις πλευρές της πυραμίδας υπάρχουν ζώνες ψυχρού αέρα. Ο σχεδιασμός μπορεί να είναι εξοπλισμένος με κουρτίνες εξαερισμού. Εξαεριστικές κουρτίνες για τον αχυρώνα Είναι σχεδιασμένες για να ρυθμίζουν την πρόσβαση του αέρα μέσω των καναλιών τοίχου τροφοδοσίας. Η τοποθέτηση των ανεμιστήρων μέσα σας επιτρέπει να επιταχύνετε την ανταλλαγή αέρα και την ανάμιξη διαφορετικών ροών αέρα για να βελτιστοποιήσετε τη θερμοκρασία.

Σημαντικό! Ελέγξτε ότι η λειτουργία του αγωγού εξαγωγής είναι πολύ απλή. Αν φέρετε μια σερβιέτα σε αυτό, τότε με τα κανονικά κανάλια και τα κλειστά κανάλια τροφοδοσίας εισέρχεται στο κανάλι. Μια πεσμένη πετσέτα δείχνει έλλειψη έλξης. Εάν εμφανιστεί το σχέδιο κατά το άνοιγμα των καναλιών τροφοδοσίας, αυτό σημαίνει ότι η εισαγωγή αέρα είναι ανεπαρκής.

Πρότυπα και υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα

Η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα πρέπει να είναι 0,3 m / s. Η σχετική υγρασία είναι 40% στους + 25 ° C. Η εσωτερική θερμοκρασία είναι από -5 ° C έως +25 ° С. Οι αγελάδες παράγουν πολύ θερμότητα, έτσι αισθάνονται πιο άνετα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η υπολογισθείσα εναλλαγή αέρα υπολογίζεται από την αποδέσμευση θερμότητας και υγρασίας στο δωμάτιο. Η απαιτούμενη ποσότητα αέρα λαμβάνει υπόψη το επίπεδο εξάτμισης (g / h), λαμβάνοντας υπόψη τη διόρθωση για την αναπνοή των αγελάδων.

Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από τον τύπο - L = Q * K + a / q1 - q2, όπου:

 • L είναι ο απαιτούμενος όγκος αέρα (cu m / h).
 • Q - πραγματικό επίπεδο εξάτμισης.
 • K - διορθωτικός συντελεστής υγρασίας που απελευθερώνεται κατά την αναπνοή των ζώων.
 • ο συντελεστής διόρθωσης για το ρυθμό εξάτμισης.
 • q1 - απόλυτη υγρασία αέρα που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο.
 • q2 είναι η απόλυτη υγρασία του εισερχόμενου ρεύματος.

Ελέγξτε τις καλύτερες φυλές αγελάδων.

Υλικά και εργαλεία

Οι οπές εισαγωγής βρίσκονται στο κάτω μέρος του κτιρίου, πιο κοντά στη βάση, από την πλευρά του ανέμου. Τα ανοίγματα εισόδου εγκαθίστανται με τη μορφή αγωγών που οδηγούν στην οροφή. Για την οργάνωση φυσικού εξαερισμού με εξαναγκασμένο αέρα και εξαγωγή θα χρειαστείτε:

 • κουτιά για εξαερισμό 50χ50 cm και σωλήνες PVC. Η διάμετρος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 cm.
 • ορθογώνια κουτιά στο μέγεθος του τοίχου 1,5x1 m.

Ξέρετε; Οι αγελάδες δεν τους αρέσει να είμαστε μόνοι. Μια αγελάδα μπορεί να αποσυρθεί πριν από τον τοκετό ή ένα άρρωστο ζώο.

Στάδια κατασκευής

Η διαδικασία δημιουργίας εξαερισμού έχει ως εξής:

 1. Στην οροφή του καλαθιού, τοποθετούνται κιβώτια εξαερισμού. Η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μ. Ο αριθμός των κουτιών εξαρτάται από την απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα (τουλάχιστον 12 κυβικά μέτρα ανά ώρα ανά 1 τόνο ζωντανού βάρους).

Οι αγωγοί εξαερισμού κατευθύνονται προς την οροφή

 • Οι πλαστικοί αεραγωγοί στους τοίχους βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ τους και σε ύψος 2 μέτρων από το δάπεδο. Έξω από τα κανάλια πρέπει να καλύπτονται με ασπίδες.
 • Οι ανεμιστήρες μπορούν να τοποθετηθούν σε ύψος τουλάχιστον 2,5 μ. Από το δάπεδο σε απόσταση τουλάχιστον 20 μ το ένα από το άλλο.
 • Ανακαλύψτε πόσο ζυγίζει μια μέση αγελάδα, ταύρος, μόσχος.

  Η διατήρηση των ζώων απαιτεί τη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος για τη διατήρηση των παραγωγικών τους ιδιοτήτων. Η χρήση του εξαερισμού ενός ή του άλλου τύπου εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος του καλαμιού και τον αριθμό των αγελάδων. Η σωστή κυκλοφορία αέρα εμποδίζει τη συσσώρευση περίσσειας υγρασίας και αερίων στο δωμάτιο και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ζώων.

  Πώς να κάνετε αερισμό στον αχυρώνα με τα χέρια σας

  Το επίπεδο της επίπτωσης των ζώων εξαρτάται από τη φροντίδα των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας των βέλτιστων δεικτών θερμοκρασίας και υγρασίας του αέρα στον αχυρώνα. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χαρακτηριστικά μικροκλίματος είναι σωστά, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η κατάλληλη ανταλλαγή αέρα.

  Γιατί αερισμού στον αχυρώνα

  Οι κύριοι στόχοι του συστήματος εξαερισμού:

  • οργάνωση της ανταλλαγής αερίων ·
  • διατηρώντας το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας σε επίπεδο ρυθμιστικών.
  Στη διαδικασία της διαβίωσης των αγελάδων σχηματίζεται αμμωνία, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια. Η αμμωνία είναι τοξική για το περιβάλλον και δημιουργεί επίσης συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνου μικροχλωρίδας στον αχυρώνα. Αν δεν αφαιρεθεί από το δωμάτιο, συσσωρεύεται υγρασία στον αχυρώνα και αναπτύσσεται μούχλα και μύκητας. Όταν αναπνέει αγελάδες, απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. Εάν η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα υπερβαίνει τον κανόνα, τότε εμφανίζονται συνθήκες για την ανάπτυξη ασθενειών διαφόρων συστημάτων σώματος. Οι κασσίτεροι που είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένο σκυρόδεμα δεν διατηρούν την θερμοκρασία πολύ καλά και εξαρτώνται πολύ από την εξωτερική θερμοκρασία. Κατά την κρύα εποχή, σε εσωτερικούς χώρους χωρίς αερισμό, η υγρασία αυξάνεται και γίνεται κρύα, και το καλοκαίρι - είναι ζεστό, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού επίπτωσης.

  Μέθοδοι εξαερισμού

  Ο αερισμός μπορεί να είναι φυσικός, τεχνητός και αναμεμειγμένος. Τα κτηνοτροφικά εκμεταλλεύματα με μικρό αριθμό ζώων συνήθως χρησιμοποιούν φυσικό εξαερισμό, δηλ. Ανταλλαγή αέρα με τη βοήθεια αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής.

  Υπάρχουν μόνο τρεις μέθοδοι εξαερισμού:

  • φυσικό?
  • τεχνητό?
  • αναμειγνύονται.

  Φυσικά

  Η φυσική εισροή αέρα στον αχυρώνα πραγματοποιείται με ανταλλαγή αέρα από τις πόρτες, τα παράθυρα, τις υπάρχουσες σχισμές, τις οπές εξαερισμού για την κίνηση των ρευμάτων. Στον αχυρώνα μπορούν να δημιουργηθούν ειδικά ανοίγματα στους τοίχους για την είσοδο αέρα και τους σωλήνες εξάτμισης στην οροφή μέσω των οποίων φεύγει ο χρησιμοποιούμενος. Στην κανονική λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, οι αγρότες εξακολουθούν να παρατηρούν ελλείψεις:

  • είναι αδύνατον να υπολογιστεί η ισχύς του συστήματος.
  • δεν υπάρχει δυνατότητα επηρεασμού της υγρασίας ή της θερμοκρασίας.
  • Στη διαδικασία κυκλοφορίας εμφανίζονται ζώνες στασιμότητας του αέρα.
  • Το οξυγόνο εισέρχεται στο δωμάτιο μαζί με τη σκόνη και άλλα παθογόνα που περιέχονται στην ατμόσφαιρα.
  • το εσωτερικό μικροκλίμα εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες από το εξωτερικό.

  Η κίνηση των αέριων μαζών με φυσικό εξαερισμό στον αχυρώνα Η φυσική ανταλλαγή αέρα μπορεί να βελτιωθεί με πρόσθετο εξοπλισμό: ένα φως skate στην οροφή του κτιρίου και γρίλιες εξαερισμού στους τοίχους. Ένας φεγγίτης είναι μια δομή που είναι ένας σωλήνας εξάτμισης και ταυτόχρονα μια διάταξη φωτισμού για έναν αχυρώνα.

  Τεχνητή

  Ο τεχνητός αερισμός δημιουργείται με τη βοήθεια της κλιματικής τεχνολογίας - ανεμιστήρες, ειδικές κουρτίνες, ανώτερη ανοικτή κορυφογραμμή και διάφορες βαλβίδες. Πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος:

  • υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των δεικτών μικροκλίματος στο δωμάτιο.
  • επιταχύνει την ανταλλαγή αέρα ·
  • απομακρύνει αποτελεσματικά τις οσμές.
  • πραγματοποιεί πλήρη αντικατάσταση του αέρα, χωρίς στάσιμες ζώνες.

  Μικτή (συνδυασμένη)

  Ο μικτός εξαερισμός στον αχυρώνα είναι ένας συνδυασμός φυσικής και τεχνητής ανταλλαγής αέρα. Χρησιμοποιείται παντού, ειδικά το καλοκαίρι, επειδή οι περισσότερες φορές οι αγελάδες βόσκουν και η πόρτα του αχυρώνα παραμένει ανοικτή και τη νύχτα ενεργοποιούν ένα τεχνητό σύστημα εξαερισμού.

  Πώς να κάνετε αερισμό στον αχυρώνα με τα χέρια σας

  Για να δημιουργήσετε τον ίδιο τον εξαερισμό, θα χρειαστεί να υπολογίσετε την ισχύ του απαραίτητου εξοπλισμού και να κάνετε μια πρόβλεψη των συνθηκών θερμοκρασίας που πρέπει να επιτευχθούν με αυτόν τον εξοπλισμό. Με την παρουσία ενός μικρού αριθμού ζώων, συνήθως χρησιμοποιείται φυσικός αερισμός εισόδου και εξάτμισης. Όποια και αν είναι η επιλογή του συστήματος εξαερισμού, θα χρειαστεί να υπολογίσετε τις απαιτούμενες παραμέτρους.

  Αρχικά δεδομένα υπολογισμού:

  • το μέγεθος του δωματίου.
  • ύψος οροφής.
  • η αύξηση του ανέμου και οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής.
  • χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στον αχυρώνα.
  Το καμπαναριό έχει τη μορφή πενταέδρου (με κεκλιμένη στέγη). Ζεστό, χρησιμοποιημένο αέρα ανεβαίνει και πρέπει να τραβηχτεί μέσω των σωλήνων εξαγωγής στην κορυφή της δομής, η νέα εισροή οργανώνεται μέσω των καναλιών τροφοδοσίας στους τοίχους. Το απλούστερο σχήμα ροής αέρα είναι μια πυραμίδα θερμού χρησιμοποιούμενου αέρα με κορυφή στο κανάλι καυσαερίων. Στις πλευρές της πυραμίδας υπάρχουν ζώνες ψυχρού αέρα. Ο σχεδιασμός μπορεί να είναι εξοπλισμένος με κουρτίνες εξαερισμού. Εξαεριστικές κουρτίνες για τον αχυρώνα Είναι σχεδιασμένες για να ρυθμίζουν την πρόσβαση του αέρα μέσω των καναλιών τοίχου τροφοδοσίας. Η τοποθέτηση των ανεμιστήρων μέσα σας επιτρέπει να επιταχύνετε την ανταλλαγή αέρα και την ανάμιξη διαφορετικών ροών αέρα για να βελτιστοποιήσετε τη θερμοκρασία.

  Πρότυπα και υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα

  Η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα πρέπει να είναι 0,3 m / s. Η σχετική υγρασία είναι 40% στους + 25 ° C. Η εσωτερική θερμοκρασία είναι από -5 ° C έως +25 ° С. Οι αγελάδες παράγουν πολύ θερμότητα, έτσι αισθάνονται πιο άνετα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η υπολογισθείσα εναλλαγή αέρα υπολογίζεται από την αποδέσμευση θερμότητας και υγρασίας στο δωμάτιο. Η απαιτούμενη ποσότητα αέρα λαμβάνει υπόψη το επίπεδο εξάτμισης (g / h), λαμβάνοντας υπόψη τη διόρθωση για την αναπνοή των αγελάδων.

  Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από τον τύπο - L = Q * K + a / q1 - q2, όπου:

  • L είναι ο απαιτούμενος όγκος αέρα (cu m / h).
  • Q - πραγματικό επίπεδο εξάτμισης.
  • K - διορθωτικός συντελεστής υγρασίας που απελευθερώνεται κατά την αναπνοή των ζώων.
  • ο συντελεστής διόρθωσης για το ρυθμό εξάτμισης.
  • q1 - απόλυτη υγρασία αέρα που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο.
  • q2 είναι η απόλυτη υγρασία του εισερχόμενου ρεύματος.

  Υλικά και εργαλεία

  Οι οπές εισαγωγής βρίσκονται στο κάτω μέρος του κτιρίου, πιο κοντά στη βάση, από την πλευρά του ανέμου. Τα ανοίγματα εισόδου εγκαθίστανται με τη μορφή αγωγών που οδηγούν στην οροφή. Για την οργάνωση φυσικού εξαερισμού με εξαναγκασμένο αέρα και εξαγωγή θα χρειαστείτε:

  • κουτιά για εξαερισμό 50χ50 cm και σωλήνες PVC. Η διάμετρος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 cm.
  • ορθογώνια κουτιά στο μέγεθος του τοίχου 1,5x1 m.

  Στάδια κατασκευής

  Η διαδικασία δημιουργίας εξαερισμού έχει ως εξής:

  1. Στην οροφή του καλαθιού, τοποθετούνται κιβώτια εξαερισμού. Η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μ. Ο αριθμός των κουτιών εξαρτάται από την απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα (τουλάχιστον 12 κυβικά μέτρα ανά ώρα ανά 1 τόνο ζωντανού βάρους). Οι αγωγοί εξαερισμού κατευθύνονται προς την οροφή
  2. Οι πλαστικοί αεραγωγοί στους τοίχους βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ τους και σε ύψος 2 μέτρων από το δάπεδο. Έξω από τα κανάλια πρέπει να καλύπτονται με ασπίδες.
  3. Οι ανεμιστήρες μπορούν να τοποθετηθούν σε ύψος τουλάχιστον 2,5 μ. Από το δάπεδο σε απόσταση τουλάχιστον 20 μ το ένα από το άλλο.

  Η διατήρηση των ζώων απαιτεί τη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος για τη διατήρηση των παραγωγικών τους ιδιοτήτων. Η χρήση του εξαερισμού ενός ή του άλλου τύπου εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος του καλαμιού και τον αριθμό των αγελάδων. Η σωστή κυκλοφορία αέρα εμποδίζει τη συσσώρευση περίσσειας υγρασίας και αερίων στο δωμάτιο και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ζώων.

  Πώς να κάνετε αερισμό στον αχυρώνα με τα χέρια σας

  Το επίπεδο της επίπτωσης των ζώων εξαρτάται από τη φροντίδα των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας των βέλτιστων δεικτών θερμοκρασίας και υγρασίας του αέρα στον αχυρώνα. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα χαρακτηριστικά μικροκλίματος είναι σωστά, είναι απαραίτητο να οργανωθεί η κατάλληλη ανταλλαγή αέρα.

  Γιατί αερισμού στον αχυρώνα

  Οι κύριοι στόχοι του συστήματος εξαερισμού:

  • οργάνωση της ανταλλαγής αερίων ·
  • διατηρώντας το επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας σε επίπεδο ρυθμιστικών.

  Στη διαδικασία της διαβίωσης των αγελάδων σχηματίζεται αμμωνία, διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια. Η αμμωνία είναι τοξική για το περιβάλλον και δημιουργεί επίσης συνθήκες για την ανάπτυξη παθογόνου μικροχλωρίδας στον αχυρώνα. Αν δεν αφαιρεθεί από το δωμάτιο, συσσωρεύεται υγρασία στον αχυρώνα και αναπτύσσεται μούχλα και μύκητας. Όταν αναπνέει αγελάδες, απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα. Εάν η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα υπερβαίνει τον κανόνα, τότε εμφανίζονται συνθήκες για την ανάπτυξη ασθενειών διαφόρων συστημάτων σώματος. Οι κασσίτεροι που είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένο σκυρόδεμα δεν διατηρούν την θερμοκρασία πολύ καλά και εξαρτώνται πολύ από την εξωτερική θερμοκρασία. Κατά την κρύα εποχή, σε εσωτερικούς χώρους χωρίς αερισμό, η υγρασία αυξάνεται και γίνεται κρύα, και το καλοκαίρι - είναι ζεστό, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού επίπτωσης.

  Ξέρετε; Ο φυσικός αερισμός στα κτηνοτροφικά κτίρια χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον αιώνα XIX. Το χρησιμοποιούμενο σύστημα παροχής και εξαγωγής βασίζεται στη θεωρία της κίνησης των ροών αέρα σε σωλήνες και κανάλια, που αναπτύχθηκε από τον M. Lomonosov.

  Μέθοδοι εξαερισμού

  Ο αερισμός μπορεί να είναι φυσικός, τεχνητός και αναμεμειγμένος. Τα κτηνοτροφικά εκμεταλλεύματα με μικρό αριθμό ζώων συνήθως χρησιμοποιούν φυσικό εξαερισμό, δηλ. Ανταλλαγή αέρα με τη βοήθεια αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής.

  Υπάρχουν μόνο τρεις μέθοδοι εξαερισμού:

  Φυσικά

  Η φυσική εισροή αέρα στον αχυρώνα πραγματοποιείται με ανταλλαγή αέρα από τις πόρτες, τα παράθυρα, τις υπάρχουσες σχισμές, τις οπές εξαερισμού για την κίνηση των ρευμάτων. Στον αχυρώνα μπορούν να δημιουργηθούν ειδικά ανοίγματα στους τοίχους για την είσοδο αέρα και τους σωλήνες εξάτμισης στην οροφή μέσω των οποίων φεύγει ο χρησιμοποιούμενος. Στην κανονική λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, οι αγρότες εξακολουθούν να παρατηρούν ελλείψεις:

  • είναι αδύνατον να υπολογιστεί η ισχύς του συστήματος.
  • δεν υπάρχει δυνατότητα επηρεασμού της υγρασίας ή της θερμοκρασίας.
  • Στη διαδικασία κυκλοφορίας εμφανίζονται ζώνες στασιμότητας του αέρα.
  • Το οξυγόνο εισέρχεται στο δωμάτιο μαζί με τη σκόνη και άλλα παθογόνα που περιέχονται στην ατμόσφαιρα.
  • το εσωτερικό μικροκλίμα εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες από το εξωτερικό.

  Η κίνηση των αέριων μαζών με φυσικό εξαερισμό στον αχυρώνα Η φυσική ανταλλαγή αέρα μπορεί να βελτιωθεί με πρόσθετο εξοπλισμό: ένα φως skate στην οροφή του κτιρίου και γρίλιες εξαερισμού στους τοίχους. Ένας φεγγίτης είναι μια δομή που είναι ένας σωλήνας εξάτμισης και ταυτόχρονα μια διάταξη φωτισμού για έναν αχυρώνα.

  Σημαντικό! Η συνέπεια του ανεπαρκούς ή ανεπαρκούς αερισμού είναι η συμπύκνωση της υγρασίας. Η υπερβολική υγρασία εκδηλώνεται ως ομίχλη σε μεταλλικές επιφάνειες με στάθμη υγρασίας πάνω από 75%.

  Τεχνητή

  Ο τεχνητός αερισμός δημιουργείται με τη βοήθεια της κλιματικής τεχνολογίας - ανεμιστήρες, ειδικές κουρτίνες, ανώτερη ανοικτή κορυφογραμμή και διάφορες βαλβίδες. Πλεονεκτήματα αυτού του συστήματος:

  • υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των δεικτών μικροκλίματος στο δωμάτιο.
  • επιταχύνει την ανταλλαγή αέρα ·
  • απομακρύνει αποτελεσματικά τις οσμές.
  • πραγματοποιεί πλήρη αντικατάσταση του αέρα, χωρίς στάσιμες ζώνες.

  Μικτή (συνδυασμένη)

  Ο μικτός εξαερισμός στον αχυρώνα είναι ένας συνδυασμός φυσικής και τεχνητής ανταλλαγής αέρα. Χρησιμοποιείται παντού, ειδικά το καλοκαίρι, επειδή οι περισσότερες φορές οι αγελάδες βόσκουν και η πόρτα του αχυρώνα παραμένει ανοικτή και τη νύχτα ενεργοποιούν ένα τεχνητό σύστημα εξαερισμού.

  Διαβάστε για το πώς να χτίσετε ένα καβούρι και να κάνετε ένα περίπατο για μια αγελάδα με τα χέρια σας.

  Πώς να κάνετε αερισμό στον αχυρώνα με τα χέρια σας

  Για να δημιουργήσετε τον ίδιο τον εξαερισμό, θα χρειαστεί να υπολογίσετε την ισχύ του απαραίτητου εξοπλισμού και να κάνετε μια πρόβλεψη των συνθηκών θερμοκρασίας που πρέπει να επιτευχθούν με αυτόν τον εξοπλισμό. Με την παρουσία ενός μικρού αριθμού ζώων, συνήθως χρησιμοποιείται φυσικός αερισμός εισόδου και εξάτμισης. Όποια και αν είναι η επιλογή του συστήματος εξαερισμού, θα χρειαστεί να υπολογίσετε τις απαιτούμενες παραμέτρους.

  Αρχικά δεδομένα υπολογισμού:

  • το μέγεθος του δωματίου.
  • ύψος οροφής.
  • η αύξηση του ανέμου και οι κλιματικές συνθήκες της περιοχής.
  • χαρακτηριστικά της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στον αχυρώνα.

  Το καμπαναριό έχει τη μορφή πενταέδρου (με κεκλιμένη στέγη). Ζεστό, χρησιμοποιημένο αέρα ανεβαίνει και πρέπει να τραβηχτεί μέσω των σωλήνων εξαγωγής στην κορυφή της δομής, η νέα εισροή οργανώνεται μέσω των καναλιών τροφοδοσίας στους τοίχους. Το απλούστερο σχήμα ροής αέρα είναι μια πυραμίδα θερμού χρησιμοποιούμενου αέρα με κορυφή στο κανάλι καυσαερίων. Στις πλευρές της πυραμίδας υπάρχουν ζώνες ψυχρού αέρα. Ο σχεδιασμός μπορεί να είναι εξοπλισμένος με κουρτίνες εξαερισμού. Εξαεριστικές κουρτίνες για τον αχυρώνα Είναι σχεδιασμένες για να ρυθμίζουν την πρόσβαση του αέρα μέσω των καναλιών τοίχου τροφοδοσίας. Η τοποθέτηση των ανεμιστήρων μέσα σας επιτρέπει να επιταχύνετε την ανταλλαγή αέρα και την ανάμιξη διαφορετικών ροών αέρα για να βελτιστοποιήσετε τη θερμοκρασία.

  Σημαντικό! Ελέγξτε ότι η λειτουργία του αγωγού εξαγωγής είναι πολύ απλή. Αν φέρετε μια σερβιέτα σε αυτό, τότε με τα κανονικά κανάλια και τα κλειστά κανάλια τροφοδοσίας εισέρχεται στο κανάλι. Μια πεσμένη πετσέτα δείχνει έλλειψη έλξης. Εάν εμφανιστεί το σχέδιο κατά το άνοιγμα των καναλιών τροφοδοσίας, αυτό σημαίνει ότι η εισαγωγή αέρα είναι ανεπαρκής.

  Πρότυπα και υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα

  Η ταχύτητα μετακίνησης του αέρα πρέπει να είναι 0,3 m / s. Η σχετική υγρασία είναι 40% στους + 25 ° C. Η εσωτερική θερμοκρασία είναι από -5 ° C έως +25 ° С. Οι αγελάδες παράγουν πολύ θερμότητα, έτσι αισθάνονται πιο άνετα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η υπολογισθείσα εναλλαγή αέρα υπολογίζεται από την αποδέσμευση θερμότητας και υγρασίας στο δωμάτιο. Η απαιτούμενη ποσότητα αέρα λαμβάνει υπόψη το επίπεδο εξάτμισης (g / h), λαμβάνοντας υπόψη τη διόρθωση για την αναπνοή των αγελάδων.

  Ο υπολογισμός της ανταλλαγής αέρα καθορίζεται από τον τύπο - L = Q * K + a / q1 - q2, όπου:

  • L είναι ο απαιτούμενος όγκος αέρα (cu m / h).
  • Q - πραγματικό επίπεδο εξάτμισης.
  • K - διορθωτικός συντελεστής υγρασίας που απελευθερώνεται κατά την αναπνοή των ζώων.
  • ο συντελεστής διόρθωσης για το ρυθμό εξάτμισης.
  • q1 - απόλυτη υγρασία αέρα που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο.
  • q2 είναι η απόλυτη υγρασία του εισερχόμενου ρεύματος.

  Ελέγξτε τις καλύτερες φυλές αγελάδων.

  Υλικά και εργαλεία

  Οι οπές εισαγωγής βρίσκονται στο κάτω μέρος του κτιρίου, πιο κοντά στη βάση, από την πλευρά του ανέμου. Τα ανοίγματα εισόδου εγκαθίστανται με τη μορφή αγωγών που οδηγούν στην οροφή. Για την οργάνωση φυσικού εξαερισμού με εξαναγκασμένο αέρα και εξαγωγή θα χρειαστείτε:

  • κουτιά για εξαερισμό 50χ50 cm και σωλήνες PVC. Η διάμετρος του αγωγού εξαγωγής πρέπει να είναι τουλάχιστον 40 cm.
  • ορθογώνια κουτιά στο μέγεθος του τοίχου 1,5x1 m.

  Ξέρετε; Οι αγελάδες δεν τους αρέσει να είμαστε μόνοι. Μια αγελάδα μπορεί να αποσυρθεί πριν από τον τοκετό ή ένα άρρωστο ζώο.

  Στάδια κατασκευής

  Η διαδικασία δημιουργίας εξαερισμού έχει ως εξής:

  1. Στην οροφή του καλαθιού, τοποθετούνται κιβώτια εξαερισμού. Η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μ. Ο αριθμός των κουτιών εξαρτάται από την απαιτούμενη ανταλλαγή αέρα (τουλάχιστον 12 κυβικά μέτρα ανά ώρα ανά 1 τόνο ζωντανού βάρους).

  Οι αγωγοί εξαερισμού κατευθύνονται προς την οροφή

 • Οι πλαστικοί αεραγωγοί στους τοίχους βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων μεταξύ τους και σε ύψος 2 μέτρων από το δάπεδο. Έξω από τα κανάλια πρέπει να καλύπτονται με ασπίδες.
 • Οι ανεμιστήρες μπορούν να τοποθετηθούν σε ύψος τουλάχιστον 2,5 μ. Από το δάπεδο σε απόσταση τουλάχιστον 20 μ το ένα από το άλλο.
 • Ανακαλύψτε πόσο ζυγίζει μια μέση αγελάδα, ταύρος, μόσχος.

  Η διατήρηση των ζώων απαιτεί τη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος για τη διατήρηση των παραγωγικών τους ιδιοτήτων. Η χρήση του εξαερισμού ενός ή του άλλου τύπου εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος του καλαμιού και τον αριθμό των αγελάδων. Η σωστή κυκλοφορία αέρα εμποδίζει τη συσσώρευση περίσσειας υγρασίας και αερίων στο δωμάτιο και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ζώων.

  Πώς να χτίσετε ένα υπόστεγο για το λούπινο σας;

  Τι υλικά για την κατασκευή του αχυρώνα καλύτερα, πώς θα εξασφαλιστεί κανονικές συνθήκες διαβίωσης στα ζώα, τυχόν εγκαταστάσεις και τους χώρους να αναπτύξουν, τι κανόνες θα πρέπει να πραγματοποιείται: όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη εάν πρόκειται με τα χέρια τους για να χτίσει ένα υπόστεγο για τη νοσοκόμα σας.

  Χαρακτηριστικά της κατασκευής ενός υπόστεγο με τα χέρια τους

  Η αγελάδα αντιδρά πολύ ευαίσθητα στην υγρασία, το κρύο, την ταλαιπωρία. Και αυτό οδηγεί σε πτώση των αποδόσεων γάλακτος, απώλεια βάρους. Ως εκ τούτου, ένα υπόστεγο αγελάδων πρέπει να παρέχει κανονικές συνθήκες για τα ζώα.

  Κάνετε ένα καμπαναριό με τα χέρια σας είναι αρκετά εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται ορισμένες συστάσεις. Είναι απαραίτητο να σκεφτούμε και να προβλέπουμε τα ακόλουθα ζητήματα στην κατασκευή του υπόστεγου:

  • Προσδιορίστε τη θέση του αχυρώνα.
  • από ποιο υλικό θα χτιστεί?
  • λειτουργικές συνθήκες ·
  • διάταξη εξαερισμού.
  • φωτισμός;
  • έργου.

  Επιλέξτε τη θέση του αχυρώνα

  Η κατασκευή ενός αχυρώνα με τα δικά του χέρια θα πρέπει να αρχίσει σε μια ορισμένη απόσταση από το σπίτι των διαμερισμάτων, τους γείτονες και τις πηγές ύδρευσης. Η ελάχιστη απόσταση από το σπίτι είναι 15 μέτρα.

  Λοιπόν, το πηγάδι σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής από το καμπαναριό βρίσκεται μέσα σε 20 μέτρα, αυτό θα εγγυηθεί ένα καθαρό πόσιμο νερό.

  Κατά την επιλογή ενός χώρου για την κατασκευή ενός αχυρώνα, η καλύτερη επιλογή είναι η εγγύτητα του κήπου ή του κήπου. Αυτή η γειτονιά θα διευκολύνει τη διάθεση της κοπριάς στο μέλλον.

  Από ποια υλικά για να χτίσει έναν αχυρώνα

  Ως δομικά υλικά χρησιμοποιούνται:

  Το δέντρο που χρησιμοποιείται για το καμπαναριό είναι προτιμότερο κατά την κατασκευή τοίχων. Κατάλληλα ως πλανισμένες σανίδες και κούτσουρα. Τα δάπεδα στο υπόστεγο παίζουν μεγάλο ρόλο. Τα υλικά για το πάτωμα είναι:

  • πηλό κάλυψη?
  • σκυρόδεμα ·
  • ξύλινες σανίδες.

  Η επικάλυψη από πηλό διατηρεί τη θερμότητα καλά. Το σκυρόδεμα είναι το πιο ανθεκτικό και υγιεινό. Το δέντρο γρήγορα επιδεινώνεται, απορροφά οσμές.

  Η παρουσία μιας σοφίτας στον αχυρώνα παρέχει επιπλέον θερμότητα. Επιπλέον, είναι εύκολο να αποθηκεύσετε ένα απόθεμα σανού στη σοφίτα. Με ένα κανονικό έργο, μπορείτε να εξασφαλίσετε την τροφοδοσία σανού από τη σοφίτα στους τροφοδότες. Είναι πολύ βολικό. Ο σάκος δημιουργεί ένα στρώμα αέρα και εξασφαλίζει τη διατήρηση της θερμότητας στον αχυρώνα.

  Η επιλογή ενός υπόστεγα χωρίς σοφίτα είναι ευκολότερο στην κατασκευή με τα χέρια του. Οι σανίδες είναι πυκνά τοποθετημένες, οι αρμοί μοιάζουν με πήλινο κονίαμα. Στην κορυφή του στρώματος μόνωσης. Ως θερμομονωτικό στρώμα χρησιμοποιούνται ξηρά πριονίδια, σκωρία ή ξηρό χώμα.

  Ένα στρώμα πάχους μικρότερο από 10 cm καλύπτεται. Η οροφή είναι καλυμμένη με τέτοιο τρόπο ώστε το νερό να μην είναι υγρό κάτω από το γείσο. Ένα ruberoid ή σχιστόλιθος χρησιμοποιείται ως κάλυψη στέγης.

  Προσδιορίζεται με τις διαστάσεις των χώρων

  Το βέλτιστο μέγεθος ενός αχυρώνα είναι μια έκταση 18 τετραγωνικών μέτρων ανά ζώο. Για μια αγελάδα με ένα μοσχάρι, την αποθήκευση ζωοτροφών, η απογραφή μιας τέτοιας περιοχής είναι αρκετά αρκετή.

  Εάν το αγρόκτημα έχει αρκετές αγελάδες, τότε η περιοχή υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες - 6 ή περισσότερα τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο, και λαμβάνοντας υπόψη τους απογόνους - μέχρι 9 μέτρα.

  Το μέγεθος των τροφοδότες πρέπει να βρίσκεται μπροστά από το περίπτερο, καθώς και το πέρασμα. Κάνετε ένα απόβλητο για τα απόβλητα κάτω από μια μικρή προκατάληψη. Το βόθρος είναι εξοπλισμένο με τα χέρια του έξω από τον αχυρώνα.

  Διατήρηση των συνθηκών κράτησης

  Ο αχυρώνας χρειάζεται καθαρό αέρα. Για το σκοπό αυτό, εξοπλισμένα με το δικό τους αερισμό τους χεριών. Η κουκούλα με ειδικό αποσβεστήρα δεν θα επιτρέψει τη διείσδυση του ιζήματος και του ψυχρού αέρα μέσα στο δωμάτιο. Εάν δεν υπάρχει κανένας σωλήνας, είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένα κουτί από σανίδες 15 έως 15 cm για εξαερισμό. Ο εξαερισμός εμφανίζεται πάνω από το επίπεδο της κορυφογραμμής της οροφής. Οι αγελάδες αισθάνονται υπέροχα σε θερμοκρασία 8-10 βαθμών Κελσίου. Επιτρεπτές αποκλίσεις στην περιοχή από 4 έως 20 βαθμούς θερμότητας. Ένα ζώο δεν ξοδεύει την ενέργειά του στη θέρμανση, αλλά το χρησιμοποιεί για να "παράγει" γάλα και κρέας.

  Οργάνωση της διαδικασίας κατασκευής

  Πρώτα απ 'όλα, εξοικειωθείτε με το έργο. Βρείτε αυτό δεν θα είναι δύσκολο. Υπάρχει μάζα της λογοτεχνίας, του Διαδικτύου και ούτω καθεξής.
  Η κατασκευή του υπόστεγου με τα χέρια του αρχίζει με την τοποθέτηση του θεμελίου. Για ένα μικρό κτίριο, ένα θεμέλιο τύπου ταινίας είναι αρκετά κατάλληλο. Η σειρά των έργων έχει ως εξής:

  • σκάει μια τρύπα μέχρι 70 cm βαθιά (τα εδάφη είναι χαλαρά)?
  • δημιουργήσαμε το δικό μας ξυλότυπο.
  • χύνοντας με διάλυμα από σκυρόδεμα.
  • Το στρώμα στεγάνωσης (ασφάλτου ή στέγης) τοποθετείται.

  Στην προστατευόμενη θεμελίωση, οι τοίχοι ανεγέρθηκαν. Οι τοίχοι από τούβλα είναι καλόι, επειδή παρέχουν κανονικό αερισμό, αλλά απαιτούν πρόσθετη μόνωση. Ο Saman, εκτός από τη διαθεσιμότητά του, θα παρέχει εξαιρετικούς δείκτες για τη διατήρηση της θερμότητας της ξηρότητας του δωματίου.

  Το δάπεδο σε επίπεδο πάνω από το έδαφος είναι τουλάχιστον 10 εκατοστά. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί μια φυσική απορροή (διαφορά 2 εκ. Ανά μέτρο αποβλήτων λειτουργίας) στο φρεάτιο. Τοποθετήστε ένα δίσκο στην κάτω πλευρά της κλίσης σε βάθος 15 cm και πλάτος έως 30 cm για να αποστραγγίσετε τον πολτό. Τα δάπεδα από σκυρόδεμα καλύπτονται με αφαιρούμενες ξύλινες ασπίδες.

  Η κόπρος μέσω της σκάφης με κλίση εισέρχεται στο κουτί συλλογής. Τα ούρα συσσωρεύονται σε χωρητικότητα μέχρι 1 κυβικό μέτρο. Το ποσό αυτό είναι αρκετό για έως και 30 ημέρες. Περιοδικά σκουπίστε το κουβά.

  Η οροφή γίνεται με μικρή κλίση. Το υλικό εξυπηρετείται από σανίδες. Ο σχιστόλιθος τοποθετείται πάνω στο θερμομονωτικό στρώμα.

  Εσωτερικός εξοπλισμός του αχυρώνα

  Για την αγελάδα, ο καθαρός αέρας αποτελεί εγγύηση για την υγεία. Στο ίδιο σχέδιο δεν πρέπει να "βαδίσουμε" στον αχυρώνα. Ο αερισμός πραγματοποιείται μέσω εξαερισμού και ανοίγματος παραθύρων.
  Ο φωτισμός του αχυρώνα παρέχεται σε βάρος των παραθύρων.

  Το ύψος των παραθύρων από το πάτωμα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε η αγελάδα να μην τους φτάνει με κέρατα. Η περιοχή των παραθύρων θεωρείται βέλτιστη όταν είναι μικρότερη από την επιφάνεια δαπέδου κατά δέκα.

  Με τα χέρια του στον αχυρώνα, είναι απαραίτητο να οικοδομήσουμε και να εξοπλίσουμε τέτοιους χώρους:

  • τροφοδοτικά.
  • ποτήρια κατανάλωσης;
  • μια δεξαμενή τροφοδοσίας υγρών τροφίμων.
  • χώρος αλατιού ·
  • παράθυρα?
  • υδρορροή?
  • απόσυρση από την αίθουσα κοπριάς.
  • διαμέρισμα για το μοσχάρι ·
  • είσοδος.

  Η κατασκευή ενός χώρου για τη διατήρηση μιας αγελάδας είναι δυνατή από οποιονδήποτε ιδιοκτήτη. Η εργασία με τα χέρια σας σε ένα τέτοιο αχυρώνα είναι βολικό και άνετο.