Εξαερισμός σε ένα διαμέρισμα με τα χέρια σας: μια επισκόπηση των τεχνικών λεπτομερειών της διάταξης του συστήματος εξαερισμού

Ανεξάρτητα από το αν ο εξαερισμός στο διαμέρισμα έχει πραγματοποιηθεί με τα δικά τους χέρια ή με τη βοήθεια ειδικών, θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία ενός υγιούς εσωτερικού μικροκλίματος.

Μπορείτε να υπολογίσετε ανεξάρτητα τον απαιτούμενο όγκο αέρα και να εκτελέσετε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Κανονιστικές απαιτήσεις για τον αερισμό των διαμερισμάτων

Δεδομένου ότι η ανταλλαγή αέρα επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής, έχει διεξαχθεί επιστημονική έρευνα για τον προσδιορισμό των βέλτιστων παραμέτρων της, τα αποτελέσματα των οποίων αντικατοπτρίζονται στις κανονιστικές πράξεις.

Το κύριο έγγραφο που ρυθμίζει τους κανόνες της οργάνωσης των κατοικιών αερισμού, είναι μια κοινοπραξία 54.13330.2016 «κατοικίες πολυκατοικίες», απόκομμα πραγματωθούν αναθεώρησης 31/01/2003.

Ελάχιστη ποσότητα ανταλλαγής αέρα σε χώρους διαβίωσης

Η ελάχιστη ένταση αέρα για διαφορετικούς τύπους δωματίων μπορεί να υπολογιστεί χρησιμοποιώντας τα δεδομένα στον Πίνακα 9.1. SP 54.13330.2016.

Κατά τον υπολογισμό, δεν μπορείτε απλά να συνοψίσετε τα στοιχεία. Σαλόνι στο πλαίσιο της ανταλλαγής αέρα για να κατανοήσουμε τη ροή του αέρα από το εξωτερικό και την εκροή του στην κουζίνα, μπάνιο, κλπ, και τεχνικές εγκαταστάσεις - ένα παραπόταμο του σαλόνια και την παραγωγή έξω από το διαμέρισμα. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να υπολογιστούν χωριστά οι αναγκαίοι όγκοι εισροής και καυσαερίων ώστε να ληφθεί ως αποτέλεσμα η μέγιστη τιμή αυτών των δύο ποσοτήτων.

Υπάρχει μια απόχρωση εδώ. Ο σχεδιαστής ενός κτιρίου πολυκατοικιών απαιτείται για τον υπολογισμό της τιμής εισροής για τον υπολογισμό του ισοζυγίου θερμότητας και της τιμής της κουκούλας - για τον υπολογισμό των παραμέτρων των μονάδων αερισμού. Οι κάτοικοι των ίδιων διαμερισμάτων έχουν το δικαίωμα στη δική τους διακριτική ευχέρεια να πραγματοποιήσουν αερισμό χαμηλότερης χωρητικότητας, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει.

Ο αυτο-προσδιορισμός του όγκου της ανταλλαγής αέρα με καλή ακρίβεια είναι δυνατή μόνο με τη χρήση του εξαναγκασμένου εξαερισμού. Με φυσική κυκλοφορία αέρα, πρέπει να δώσετε προσοχή στους ακόλουθους δείκτες:

 • υπερβολική υγρασία στον αέρα (μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα υγρόμετρο) εκφράζεται από την εμφάνιση μούχλας στους τοίχους και την οροφή καθώς και τα θολωμένο τζάμια των παραθύρων το χειμώνα?
 • η έλλειψη οξυγόνου ή περίσσεια διοξειδίου του άνθρακα (μπορεί να μετρηθεί με αναλυτή αερίου) εκφράζεται στη δυσκολία αναπνοής όλων των ανθρώπων που βρίσκονται στο διαμέρισμα.

Αν τέτοια αποτελέσματα μπορούν να παρατηρηθούν σε όλο το διαμέρισμα, αυτό σημαίνει έλλειψη γενικού αερισμού εξαερισμού ή εξαγωγής. Εάν εμφανίζονται σε ξεχωριστούς χώρους, τότε αυτό υποδεικνύει τοπικά προβλήματα της ανταλλαγής αέρα που σχετίζονται με τον σχηματισμό ζωνών στασιμότητας του αέρα.

Παροχή κυκλοφορίας αέρα

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 9.6 και 9.7 του SP 54.13330.2016, η είσοδος εξωτερικού αέρα πρέπει να παρέχεται στους χώρους καθιστικού και κουζίνας και η απομάκρυνση από τις κουζίνες, τα μπάνια και τις τουαλέτες. Είναι απαράδεκτο να πάρει αέρα από τεχνικούς χώρους σε άλλα μέρη του διαμερίσματος. Πρέπει να οδηγηθεί απευθείας στον άξονα εξαερισμού.

Έτσι, είναι εύκολο να καταρτιστεί ένα σχέδιο αεροπορικής κίνησης, ανάλογα με τη διάταξη του διαμερίσματος, όταν η άφιξή του από έξω θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των παραθύρων και η εκροή πραγματοποιείται στις εξόδους των φρεατίων εξαερισμού.

Η κίνηση του αέρα μεταξύ των δωματίων του διαμερίσματος θα πρέπει να γίνεται με κλειστές πόρτες. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 • εγκατάσταση ειδικών οπών εξαερισμού, οι οποίες είναι συνήθεις τρύπες στην πόρτα, καλυμμένες με ειδικά διακοσμητικά στοιχεία.
 • χρήση του πλαισίου της πόρτας χωρίς κατώφλι, το οποίο σας επιτρέπει να αφήσετε ένα κενό ύψους 5-10 mm μεταξύ του δαπέδου και της κλειστής πόρτας.
 • οι ιδιοκτήτες οικιακών γατών συχνά αναγκάζονται να εγκαταστήσουν την καταπακτή στις εσωτερικές πόρτες, οι οποίες εκτελούν επίσης τις λειτουργίες του εξαερισμού.

Η διαδικασία για την οργάνωση του εξαερισμού σε μασίφ ξύλο, μοριοσανίδες ή MDF πόρτες είναι αρκετά απλή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι ή ένα τρακτέρ για να κόψετε τα ανοίγματα στα οποία θα τοποθετηθούν ειδικοί δακτύλιοι πάνω στην κόλλα. Ή μπορείτε να κάνετε ένα παράθυρο και να το κλείσετε με μια διακοσμητική μάσκα, την οποία πρέπει να συνδέσετε στην πόρτα των βιδών.

Είναι πολύ δύσκολο να κόψετε τις οπές εξαερισμού σε πλαστική ή γυάλινη πόρτα. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε μια ικανότητα και ένα ειδικό εργαλείο, διαφορετικά ο κίνδυνος ζημιάς στην πόρτα είναι μεγάλος και υπάρχει σοβαρός τραυματισμός.

Δημιουργία συνθηκών για τη λειτουργία της κουκούλας

Με κακή ανταλλαγή αέρα, είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ένα θετικό μικροκλίμα στο δωμάτιο. Επομένως, σε κάθε σπίτι παρέχονται ειδικοί άξονες εξαερισμού για την εκροή αέρα από τα διαμερίσματα προς τα έξω. Οι περισσότερες από τις εργασίες που σχετίζονται με τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του εξαερισμού μπορούν να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα χωρίς τη συμμετοχή ειδικών.

Ελέγξτε την απόδοση του άξονα εξαερισμού

Η εισροή καθαρού αέρα στο διαμέρισμα μπορεί να συμβεί σε διαφορετικά μέρη, και την αφαίρεση - με τη βοήθεια μιας ή δύο τρύπες που οδηγούν στους αεραγωγούς. Ως εκ τούτου, η δύναμη της ροής μέσω αυτών είναι ευκολότερο να κρίνει την ένταση της ανταλλαγής αέρα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τοποθετήσετε ένα φύλλο συνηθισμένου χαρτιού στην σχάρα εξαερισμού κλείνοντας εντελώς.

Με κανονική ροή αέρα, το χαρτί θα συγκρατηθεί στη θύρα εξαγωγής. Διαφορετικά, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει κανονική ανταλλαγή αέρα στο διαμέρισμα.

Για να μάθετε την κύρια αιτία της κακής έλξης, ανοίξτε το παράθυρο ή την μπροστινή πόρτα που βρίσκεται πλησιέστερα στην οπή και επανατοποθετήστε το φύλλο στη σχάρα. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο επιλογές:

 • εάν το χαρτί "κολλάει" στη σχάρα, τότε σημαίνει ανεπαρκής ροή αέρα με κλειστά παράθυρα.
 • αν η ροή είναι τόσο αδύναμη ώστε να μην μπορεί να κρατήσει το χαρτί, τότε το πρόβλημα βρίσκεται στον άξονα εξαερισμού ή στον κλάδο που οδηγεί σε αυτό.

Εάν η έλλειψη ανταλλαγής αέρα προέκυψε λόγω προβλημάτων με τον άξονα εξαερισμού, τότε είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον οργανισμό διαχείρισης που είναι υπεύθυνος για την πολυκατοικία.

Παρά το γεγονός ότι το Διαδίκτυο έχει πολλές συμβουλές για τον καθαρισμό του ορυχείου από μόνο του, δεν είναι απαραίτητο να το κάνετε αυτό για τους εξής λόγους:

 • σε ένα μολυσμένο ορυχείο πολλή σκόνη, μούχλα και επιβλαβείς μικροοργανισμούς, έτσι οι εργασίες καθαρισμού του πραγματοποιούνται σε ειδικό εξοπλισμό.
 • ακόμη και αν μπορείτε να εντοπίσετε ένα μπλοκάρισμα, δεν μπορεί να καθαριστεί με στεγνωτήρα μαλλιών ή ηλεκτρική σκούπα και αν προσπαθήσετε να σπάσετε ένα εμπόδιο, μπορείτε να βλάψετε το κιβώτιο του άξονα.
 • στο ορυχείο μπορούν να ζουν αρουραίοι, αράχνες, σφήκες και άλλοι ζωντανοί οργανισμοί, συγκρούσεις με τις οποίες για ένα άτομο μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα?
 • η μη εξουσιοδοτημένη αλλαγή της διαμόρφωσης των ορυχείων (για παράδειγμα, επέκταση ή αφαίρεση της εξόδου) αποτελεί διοικητικό αδίκημα.

Ο οργανισμός διαχείρισης υποχρεούται να παρακολουθεί την κατάσταση του εξαερισμού και να εξαλείφει αμέσως τα προβλήματα που προκύπτουν. Το ορυχείο είναι ιδιόκτητο σπίτι, επομένως όλα τα έργα πρέπει να εκτελούνται σε βάρος των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Διάταξη των ανοιγμάτων εξαγωγής

Οι οπές που οδηγούν στον άξονα εξαερισμού κλείνουν με ειδικές πλαστικές γρίλιες, οι οποίες έχουν διακοσμητικό και λειτουργικό σκοπό. Συνήθως, οι πείροι εισάγονται στο χώρο εγκατάστασης και στη συνέχεια η δομή είναι στερεωμένη σε βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Όταν πλακιδίσετε τον τοίχο με πλακάκι, μπορείτε να κολλήσετε το πλέγμα φωτισμού με στεγανωτικό σιλικόνης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ζημιών κεραμιδιών.

Σε περίπτωση ανεπαρκούς ταχύτητας εκροής αέρα με φυσική κυκλοφορία, αποκτάται και εγκαθίσταται μια σχάρα με ενσωματωμένο ανεμιστήρα του τύπου (λεπτού) πτερυγίου. Η τοποθέτηση μιας τέτοιας συσκευής στον τοίχο πρέπει να πραγματοποιείται μόνο με τη βοήθεια βιδών με αυτοκόλλητη τομή. Κατά την αγορά ενός ανεμιστήρα, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην ισχύ, το επίπεδο θορύβου και τη συμμόρφωση με το τμήμα του αγωγού εξαγωγής.

Εάν ο εξαεριστήρας πρέπει να είναι πλακιδίων, είναι προτιμότερο να ρίξετε το καλώδιο τροφοδοσίας εκ των προτέρων, ακόμα και αν δεν υπάρχουν σχέδια για την εγκατάσταση του ανεμιστήρα. Διαφορετικά, τότε θα είναι απαραίτητη η εφαρμογή της εξωτερικής καλωδίωσης του καλωδίου τροφοδοσίας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς τον σχεδιασμό του δωματίου.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συνεχή λειτουργία ανεμιστήρα, ένας ξεχωριστός διακόπτης είναι εγκατεστημένος γι 'αυτό. Για τα μπάνια, το σχέδιο σύνδεσης του ανεμιστήρα με το δίκτυο είναι δημοφιλές, όταν είναι ενεργοποιημένο μαζί με τη λάμπα. Υπάρχουν επίσης πιο περίπλοκες παραλλαγές, όταν η συμπερίληψη γίνεται με χρονοδιακόπτη ή με τις ενδείξεις αισθητήρων υγρασίας.

Σε οποιοδήποτε άνοιγμα που οδηγεί στον άξονα εξαερισμού, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μιας βαλβίδας αντεπιστροφής. Προστατεύει το δωμάτιο από το να αλλάξει την κατεύθυνση της ροής του αέρα και να πάρει αέρα από το ορυχείο, το οποίο συχνά δεν πληροί τα υγειονομικά και υγειονομικά πρότυπα. Η αντίστροφη ροή μπορεί να συμβεί για τους ακόλουθους λόγους:

 • σταδιακή μείωση του ζωντανού τμήματος του καναλιού μεταλλείων ως αποτέλεσμα της απόφραξης ·
 • μια απότομη μείωση του ζωντανού τμήματος του καναλιού του ορυχείου ως αποτέλεσμα της εισόδου ξένων υλικών.
 • αύξηση της ροής αέρα από γειτονικά διαμερίσματα.

Η βαλβίδα αντεπιστροφής μπορεί να εγκατασταθεί ξεχωριστά, αλλά είναι ευκολότερο να την αγοράσετε με ανεμιστήρα και μάσκα.

Οργάνωση της πρόσληψης καθαρού αέρα

Οι νεώτερες τεχνολογίες κατασκευής κατοικιών, καθώς και η ενεργός χρήση πλαστικών παραθύρων, προστατεύουν αξιόπιστα τη σύγχρονη κατοικία από το πάγωμα και τα ρεύματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει πρόβλημα έλλειψης καθαρού αέρα, η ροή του οποίου είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος. Ανεφοδιασμός εξαερισμού στο διαμέρισμα μπορεί να γίνει τόσο ανεξάρτητα και να παραγγείλετε μια έτοιμη λύση από τους ειδικούς.

Μείωση της στεγανότητας των παραθύρων

Σε παλαιότερα σπίτια, η ροή του αέρα στα δωμάτια συμβαίνει κυρίως μέσω ρωγμών στα πλαίσια παραθύρων. Ως εκ τούτου, ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους δημιουργίας επαρκούς εξαερισμού είναι η οργάνωση της διέλευσης του αέρα μέσα από τα στοιχεία των πλαστικών παραθύρων και των μπαλκονόπορτων. Για τα παράθυρα, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εξαέρωσης για τον αερισμό τροφοδοσίας κατά την εγκατάσταση της μονάδας παραθύρου.

Η εγκατάσταση της βαλβίδας τροφοδοσίας διαπραγματεύεται στο στάδιο της παραγγελίας. Αν το παράθυρο είναι ήδη εγκατεστημένο, τότε είναι δυνατόν να εισαγάγετε τον εαυτό σας μια συσκευή διέλευσης αέρα, ωστόσο αυτή η διαδικασία είναι μάλλον έντονη και συγκεκριμένη για το λόγο αυτό, γιατί είναι καλύτερο να την εμπιστευτείτε σε επαγγελματίες.

Υπάρχουν επίσης αρκετές μέθοδοι για τη μείωση της σφράγισης του παραθύρου με βάση τη μερική αφαίρεση της σφραγίδας:

 • Κάνετε μέρος του σφραγίσματος αφαιρούμενο, έτσι ώστε σε ισχυρούς ανέμους μπορείτε να το βάλετε πίσω.
 • Στο κάτω μέρος της εξωτερικής πλευράς του παραθύρου και στην κορυφή από το εσωτερικό, αφαιρέστε μικρά κομμάτια του στεγανωτικού υλικού (μήκους 5-7 cm). Αυτό θα επιτρέψει τη διείσδυση αέρα μεταξύ του πλαισίου και του κουτιού παραθύρου, θα ζεσταθεί και θα μπει μέσα στο δωμάτιο.

Ωστόσο, αυτά είναι ακραία μέτρα: δεν μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν το χειμώνα λόγω του σχηματισμού συμπυκνωμάτων, της κατάψυξης σε πάγο και της εξόδου του μηχανισμού για τον καθορισμό της θέσης του παραθύρου εκτός λειτουργίας.

Εγκατάσταση εξαερισμού τοίχου

Από την άποψη της αποτελεσματικότητας του εξαερισμού και της ευκολίας αυτο-εγκατάστασης, η καλύτερη λύση είναι να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα εισαγωγής στο τοίχωμα. Αυτή η συσκευή σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την ταχύτητα τροφοδοσίας του εξωτερικού αέρα μέσα στο δωμάτιο.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση της βαλβίδας τοίχου έχει ως εξής:

 1. Στον τοίχο είναι απαραίτητο να τρυπήσετε μια τρύπα με μια μικρή κλίση προς τα έξω. Για τους τοίχους από τούβλα είναι κατάλληλο ένα συνηθισμένο τρυπάνι, αλλά για τις κατοικίες των πάνελ θα χρειαστεί να εφαρμόσετε τη διαδικασία διάτρησης διαμαντιών. Είναι επιθυμητή η χρήση ηλεκτρικής σκούπας με δακτύλιο απορροής.
 2. Εισάγετε τον αγωγό και ποιοτικά εκτελείτε τη θερμομόνωση του, διαφορετικά είναι δυνατή η κατάψυξη της βαλβίδας. Ως υλικό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ορυκτό μαλλί και αφρός στερεώσεως.
 3. Συνδέστε το σώμα της βαλβίδας, σημειώστε τα σημεία στερέωσης, τρυπήστε τις οπές και τοποθετήστε τα βύσματα. Αφού τοποθετήσετε τη θήκη, βιδώστε τον στον τοίχο.

Τέλος, θα πρέπει να εγκατασταθεί μια εξωτερική μάσκα. Εδώ είναι απαραίτητο να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Κατά την επιλογή της θέσης της βαλβίδας, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

 • την ευκολία και την ασφάλεια εγκατάστασης εξωτερικής μάσκας για διαμερίσματα που δεν βρίσκονται στον πρώτο όροφο.
 • Σωστή τοποθέτηση της εσωτερικής κεφαλής βαλβίδας από τη θέση σχεδίασης του χώρου.
 • Η δυνατότητα θέρμανσης του εισερχόμενου αέρα από σταθερές συσκευές θέρμανσης.

Ως εκ τούτου, το πιο δημοφιλές μέρος για την εγκατάσταση της βαλβίδας είναι ο χώρος μεταξύ του παραθύρου και της μπαταρίας θέρμανσης.

Για πιο εντατική παροχή αέρα, χρησιμοποιούνται βαλβίδες με ενσωματωμένους ανεμιστήρες. Ωστόσο, χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια και παράγουν κάποιο θόρυβο, ιδιαίτερα ακουστικό τη νύχτα.

Εκτός από τον φυσητήρα που διαθέτει ανεμιστήρα, μπορεί να συνδεθεί ένας υγραντήρας και ένας θερμαντήρας για να διατηρηθούν οι παράμετροι ενός ευνοϊκού μικροκλίματος στην κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, πρέπει να εισαχθούν σωστά στο σχεδιασμό του δωματίου, αφού ολόκληρο το σχέδιο θα καταλαμβάνει πολύ περισσότερο χώρο από το κεφάλι μιας συνηθισμένης συσκευής.

Εγκατάσταση συστημάτων αγωγών για ανταλλαγή αέρα

Όταν εγκαθιστάτε συστήματα εξαερισμού αγωγών ή κουκούλα κουζίνας χρησιμοποιήστε ειδικά κιβώτια ή εύκαμπτες κυματοειδείς σωλήνες. Απαιτούνται επίσης για να μεταφερθεί ο αέρας από τα τεχνικά δωμάτια στην απομακρυσμένη είσοδο στον άξονα εξαερισμού. Είναι δυνατή η εργασία για την εγκατάσταση ενός τέτοιου αεραγωγού από μόνος του.

Βασικοί κανόνες σχεδιασμού αεραγωγών

Για τα διαμερίσματα δεν υπάρχει ανάγκη χρήσης μεταλλικών αγωγών αερισμού σχεδιασμένων για να περνούν τη ροή του αέρα σε υψηλές ταχύτητες και για λειτουργία σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Τα πλαστικά κουτιά τοποθετούνται απλά και προσαρμόζονται εύκολα στο σχεδιασμό οποιουδήποτε δωματίου. Μπορείτε να βρείτε πολλές προτάσεις που διαφέρουν ως προς το χρώμα, την εγκάρσια διατομή, τη μορφή, τη μέθοδο σύνδεσης των τμημάτων και τη μέθοδο στερέωσης σε τοίχους και οροφή.

Η παρουσία ενός μεγάλου αριθμού διαμορφωμένων στοιχείων καθιστά δυνατή τη δημιουργία ενός αγωγού αερισμού οποιασδήποτε γεωμετρίας. Η επιλογή μεταξύ κυκλικής και ορθογώνιας διατομής δεν είναι τεχνικά θέμα αρχής. Η τομή πρέπει να επιλέγεται κατά τρόπον ώστε η ταχύτητα ροής να μην υπερβαίνει τα 2 m / s. Διαφορετικά, υπάρχει θόρυβος στο κανάλι και η ανυψωτική αντίσταση θα οδηγήσει σε ταχεία επιδείνωση του εξοπλισμού.

Κατά το σχεδιασμό της γεωμετρίας του αγωγού, είναι επιθυμητό να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των στροφών, των συστολών και των μεταβάσεων που αυξάνουν την αεροδυναμική αντοχή στη ροή, δημιουργούν θόρυβο και συσσωρεύουν αποθέσεις λίπους και σκόνης.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης πλαστικών κουτιών

Τα πλαστικά μέρη του αγωγού εξαερισμού είναι ελαφρά σε βάρος, επομένως δεν απαιτούνται ειδικές ενέργειες για τη σταθεροποίησή τους. Ανάλογα με τη θέση της τοποθεσίας τους, η εγκατάσταση έχει ως εξής:

 • Μέσα στα ντουλάπια, τα στοιχεία στερεώνονται με σφιγκτήρες στους τοίχους του ντουλαπιού. Σε σημεία διέλευσης από τοίχους και χωρίσματα, εισάγονται αφρώδη ή αφρώδη ένθετα για την αποφυγή του κροταλίσματος κατά τη λειτουργία του συστήματος.
 • Πάνω από τα ερμάρια, τα στοιχεία είναι τοποθετημένα με τη βοήθεια κάποιων υποδοχών και βιδών.
 • Στον τοίχο και την οροφή, η κατασκευή είναι σταθερή χρησιμοποιώντας ειδικούς σφιγκτήρες, οι οποίοι μπορούν να αγοραστούν για οποιοδήποτε τύπο καναλιού. Η απόσταση μεταξύ των συνδετήρων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 1 μέτρο.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση του αγωγού εξαερισμού, ο οποίος στη συνέχεια θα κρύβεται πίσω από την τάση ή την ψευδοροφή, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργία του με τη μέγιστη δυνατή ισχύ της ροής αέρα. Τα εντοπισμένα προβλήματα είναι πιο εύκολο να εξαλειφθούν αμέσως, ενώ η πρόσβαση στο σύστημα δεν είναι δύσκολη.

Έχοντας λεπτύνει τις αρθρώσεις των στοιχείων με στεγανοποιητικό σιλικόνης, είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί μια πρόσθετη εγγύηση της πυκνότητας των αρμών στη δομή. Για τους σκοπούς αυτούς, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σκευάσματα κόλλας ή "υγρών καρφιών", επειδή στο μέλλον θα είναι πρακτικά αδύνατο να αποσυναρμολογήσετε το σύστημα για τη συντήρηση ή την αλλαγή της διαμόρφωσής του.

Εάν η αποσυμπίεση έχει συμβεί και για να την εξουδετερώσετε, δεν είναι δυνατή η αποσυναρμολόγηση του αγωγού, τότε στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να τυλίξετε τον προβληματικό σύνδεσμο με μία αυτοκόλλητη ταινία κάτω από το χρώμα των διαμορφωμένων στοιχείων.

Χρήσιμο βίντεο για το θέμα

Όλα τα στάδια εγκατάστασης της απλούστερης βαλβίδας αέρα τροφοδοσίας τοίχου:

Διαδικασία αερισμού μέσω εσωτερικών θυρών:

Συνδυασμός φυσικού και εξαναγκασμένου εξαερισμού με τσάι και βαλβίδα ελέγχου:

Ο έλεγχος της ποιότητας της ανταλλαγής αέρα στο διαμέρισμα και οι περισσότερες από τις εργασίες που σχετίζονται με την εξασφάλιση της κανονικής κυκλοφορίας του αέρα μπορούν να γίνουν μόνοι τους. Ωστόσο, για να εγκαταστήσετε πολύπλοκο εξοπλισμό ή να εκτελέσετε εργασίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε ειδικούς.

Αερισμός του διαμερίσματος - τύποι και σωστή οργάνωση σε μια κατοικία

Ένας τεράστιος ρόλος στη διατήρηση των άνετων συνθηκών διαβίωσης διαδραματίζει ο αερισμός του διαμερίσματος. Όχι κάθε κάτοικος μιας μητρόπολης μπορεί να περάσει αρκετό χρόνο στην ύπαιθρο ή να έχει μια εξοχική κατοικία για διακοπές το Σαββατοκύριακο. Με τη βοήθεια διαφόρων συστημάτων εξαερισμού, ο καθαρός αέρας ρέει μέσα στο περίβλημα και μια σταθερή κυκλοφορία των ροών του αέρα. Αυτό αποτρέπει την υγρασία και τον πολλαπλασιασμό του μύκητα στο διαμέρισμα, και διατηρεί επίσης τη βέλτιστη θερμοκρασία και υγρασία.

Ποιοι είναι οι τύποι εξαερισμού

Οι τύποι εξαερισμού είναι διαφορετικοί, ανάλογα με το σύστημα της συσκευής και τον σκοπό που μπορεί να είναι:

Φυσικός εξαερισμός - αυτή η επιλογή είναι η πιο πρωτόγονη, φθηνή, αλλά αναξιόπιστη. Αυτό το σύστημα αερισμού είναι τα κανάλια που βρίσκονται σε όλη τη δομή του κτιρίου. Οι μάσκες εξαερισμού αποσύρονται σε μπάνια, μπάνια και κουζίνες. Η επίδραση αυτού του συστήματος βασίζεται στη διαφορά πίεσης κοντά στην κεφαλή του αγωγού αερισμού και στη μάσκα αερισμού στο δωμάτιο. Το μέγεθος των πτώσεων πίεσης δεν μπορεί να θεωρηθεί σταθερό, υπόκειται σε θερμοκρασία, πίεση, δύναμη και ταχύτητα ανέμου. Επομένως, αυτός ο τύπος εξαερισμού δεν επαρκεί για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Ο αναγκαστικός εξαερισμός στο διαμέρισμα δημιουργείται όταν η ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο είναι ανεπαρκής. Για να μην είναι αποπνικτική και ζεστή, αξίζει να ξοδεύετε χρήματα για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας αναγκαστικού αέρα. Το σύστημα ονομάζεται αναγκασμένο λόγω της χρήσης ειδικών ανεμιστήρων για την αύξηση της κίνησης των ρευμάτων αέρα. Τα αναγκαστικά συστήματα χωρίζονται στους ακόλουθους τύπους:

Pribochnaya εξαερισμός στο διαμέρισμα είναι απαραίτητο για να εξασφαλιστεί ότι το δωμάτιο είναι συνεχώς έρχονται καθαρό, καθαρό αέρα. Για την υψηλής ποιότητας ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά σε ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού, είναι οι μονάδες επεξεργασίας αέρα που θα κάνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού άνετη. Οι μονάδες εφοδιασμού παρουσιάζονται σε μεγάλη ποικιλία σε καταστήματα κλιματισμού και οικιακών συσκευών. Είναι αρκετά ισχυρά, τα οποία σας επιτρέπουν να εξυπηρετείτε εύκολα τόσο μικρά διαμερίσματα όσο και ελίτ μεγάλα σπίτια. Έχουν τέτοια πλεονεκτήματα:

 • Τάξη υψηλής εξοικονόμησης ενέργειας.
 • Υψηλής ποιότητας καθαρισμός του αέρα από τη σκόνη και τα επιβλαβή στοιχεία?
 • Εξάλειψη δυσάρεστων οσμών.

Με αυτή τη μέθοδο εξαερισμού, παρέχεται καθαρός αέρας σε όλους τους χώρους καθιστικού, και αντλείται από το μπάνιο, την κουζίνα και το μπάνιο.

Ο πιο βέλτιστος τρόπος εξαερισμού είναι ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής στο διαμέρισμα, με αυτή την έκδοση εξαερισμού, ο κακός αέρας αφαιρείται από τα δωμάτια και ο χώρος γεμίζει με καθαρό και καθαρό αέρα.

Για κάθε ένα από τα δωμάτια ποιοτικά αεριζόμενο, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσει σε όλο το διαμέρισμα ένα σύστημα αεραγωγών, το οποίο μπορεί να κρυφτεί επιτυχώς σε κόγχες τοίχων ή ψευδοροφές. Η ίδια η μονάδα τροφοδοσίας είναι εύκολη στη τοποθέτηση.

Γιατί μπορεί ο αερισμός στο διαμέρισμα να επιδεινωθεί;

Προβλήματα με τον αερισμό του διαμερίσματος μπορεί να προκύψουν εξαιτίας τέτοιων παραγόντων:

 • Εγκαταστάσεις σύγχρονων ερμητικών παραθύρων - μεταλλικών πλαστικών, ξύλινων ή αλουμινίου.
 • Εγκαταστάσεις ερμητικών μονάδων θυρών εσωτερικού χώρου.
 • Ακατάλληλη εγκατάσταση κουκούλας ή ανεμιστήρα κουζίνας.
 • Καταστροφή ή σοβαρή μόλυνση του αεραγωγού.

Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να εξαλειφθούν εάν προσεγγίσουμε σωστά το θέμα. Για να υπάρχει σωστός εξαερισμός στο διαμέρισμα, είναι απαραίτητο ένα καλό έργο του αεραγωγού. Εάν είναι γεμάτη από σκουπίδια ή φωλιές πουλιών έχουν κατασκευαστεί σε αυτό, η ροή αέρα δεν θα κυκλοφορήσει καλά μέσα στο σύστημα. Αν το κανάλι έχει βουλώσει - πρέπει να καθαριστεί προσεκτικά, μερικές φορές είναι απαραίτητο να αποσυναρμολογήσετε τον τοίχο από την πλευρά εισόδου.

Για να καθαρίσετε το κανάλι, είναι καλύτερο να καλέσετε έναν ειδικό στο προφίλ κτιρίου. Συμβαίνει ο αγωγός εξαερισμού να καταστρέφεται εν μέρει ή πλήρως, τότε πρέπει να αποκατασταθεί και να μονωθεί σωστά.

Τα νέα παράθυρα πρέπει να παραγγελθούν με τη λειτουργία του χειμερινού αερισμού, οπότε το πλαίσιο του πλαισίου ανοίγει για μερικά χιλιοστά. Στο μπλοκ παραθύρου είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής. Συνιστάται να το κάνετε αυτό κατά την εγκατάσταση της μονάδας παράθυρου, αλλά μπορείτε να το κάνετε αργότερα. Μια τέτοια βαλβίδα έχει πλέγματα, σχάρες, συσκευή προστασίας από θόρυβο και ειδικές ρυθμίσεις.

Οι εσωτερικές πόρτες πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον 2 cm από το επίπεδο του δαπέδου. Αν δεν θέλετε να κόψετε το φύλλο της πόρτας, μπορείτε να κάνετε τρύπες και να τις κλείσετε με ειδικές γρίλιες.

Οι αγωγοί εξαερισμού πρέπει να εγκατασταθούν στις οπές εξαγωγής των αγωγών εξαερισμού, το ίδιο ισχύει και για την εγκατάσταση της κουκούλας κουζίνας. Αυτοί οι οπαδοί βοηθούν να απομακρύνουν τον κακό αέρα μέσα από μια τρύπα στον τοίχο ή το παράθυρο.

Τι είδους αερισμό αξίζει να κάνετε στο μπάνιο και το μπάνιο

Η εγκατάσταση του εξαερισμού στο διαμέρισμα σημαίνει την τοποθέτηση σε κάθε ένα από τα δωμάτια της πιο αποδεκτής παραλλαγής του εξαερισμού. Στις αίθουσες τουαλέτας και μπάνιου, είναι σκόπιμο να γίνει εξαερισμός. Σε τέτοια δωμάτια είναι συνήθως πολύ υψηλή υγρασία, έτσι ώστε ο ανεμιστήρας εγκατεστημένος στην οροφή ή τοίχο, και συνδέονται με τον αγωγό εξαερισμού, εύκολα να λύσει το πρόβλημα των δωματίων στέγνωσης.

Τέτοιες συσκευές μπορούν να γίνουν αυτόματες, έτσι ώστε ο ανεμιστήρας να ανάβει όταν είναι σβηστός ο φωτισμός ή όταν η πόρτα είναι κλειστή ή με μηχανική ρύθμιση.

Πώς αλλιώς μπορείτε να αερίζετε τα καθιστικά

Συμβαίνει ότι σε κάποια στιγμή στα σαλόνια μπορεί να γίνει πολύ ζεστό ή πολύ υγρό, στην περίπτωση αυτή, ο κλιματισμός θα έρθει στη διάσωση. Είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε συστήματα split, έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

 • Χαμηλό κόστος.
 • Μεγάλη ποικιλία;
 • Ευκολία εγκατάστασης.
 • Ασύμμετρος.
 • Τη δυνατότητα οικονομικού τρόπου λειτουργίας.
 • Εύκολος έλεγχος με τον πίνακα ελέγχου.

Χρησιμοποιώντας το κλιματιστικό, είναι εύκολο να αερίζετε, να αποστραγγίζετε και να ψύχετε το δωμάτιο. Ο βαρύς, εξερχόμενος αέρας οδηγείται στο δρόμο και φρέσκα και καθαρά μπαίνουν στα δωμάτια. Εάν το split σύστημα έχει εγκατασταθεί κατάλληλες παράμετροι, τότε χωρίς δυσκολία μπορείτε να αερίσετε ένα μικρό διαμέρισμα.

Αερισμός κουζίνας

Η κουζίνα, συνήθως άλλες αίθουσες, χρειάζεται επιπλέον αερισμό. Πραγματοποιώντας την εγκατάσταση του εξαερισμού στο διαμέρισμα, θα πρέπει να σκεφτείτε αμέσως για την εγκατάσταση κουκούλα κουζίνας. Οι κουκούλες είναι διαφορετικού τύπου:

 1. Ανασταλεί.
 2. Ενσωματωμένο;
 3. Τζάκι.

Η απλούστερη και φθηνότερη επιλογή είναι τα μοντέλα αναστολής, αλλά πρέπει να αλλάζουν περιοδικά τα φίλτρα άνθρακα. Τα ενσωματωμένα μοντέλα είναι πιο ισχυρά και εξοπλισμένα με ένα επαναχρησιμοποιούμενο πλένσιμο φίλτρο από λεπτό αλουμίνιο. Τα τζάκια ή οι θόλοι είναι οι πιο ισχυροί, συνήθως εγκαθίστανται σε μεγάλα διαμερίσματα και σπίτια.

Πώς να ελέγξετε τη λειτουργία των αεραγωγών

Το έργο των αγωγών εξαερισμού σε διαμερίσματα ελέγχεται αρκετές φορές το χρόνο από υπαλλήλους της δημόσιας υπηρεσίας. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα του έργου εξαερισμού, μπορείτε να ελέγξετε μόνοι σας την πρόσφυση χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους:

 • Με ένα άναμμα αγώνα.
 • Χρησιμοποιώντας ένα παχύ φύλλο χαρτιού.

Ο έλεγχος με έναν αγώνα είναι πολύ εύκολος, αξίζει να φωτιστεί ένας αγώνας και να τον φέρει στη μάσκα του αεραγωγού, αν υπάρχει βύθισμα, η φλόγα θα εκτρέπεται προς την κατεύθυνση του δικτύου. Η δεύτερη έκδοση του ελέγχου πρόσφυσης είναι να φέρει ένα φύλλο χαρτιού στη σχάρα, με καλό βύθισμα, το χαρτί θα προσκολληθεί στην τρύπα εξαερισμού.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να υπάρχει καλός αερισμός του διαμερίσματος;

Μερικές φορές σε μεταφορές ή σε άλλα συνωστισμένα μέρη μπορείτε να ακούσετε τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται για τις γωνίες του διαμερίσματος. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη καλού εξαερισμού χώρου. Εάν το διαμέρισμα είναι υγρό, τα παράθυρα είναι συνεχώς ιδρώτα, και τα νοικοκυριά έχουν μια χρόνια τρέλα μύτη, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να τροποποιήσει το σύστημα εξαερισμού. Στο διαμέρισμα ήταν άνετα, αρκεί απλά να προσεγγίσουμε υπεύθυνα το θέμα της ροής αέρα.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο δωμάτιο

Σε μια κανονική ανταλλαγή αέρα, ένα μπάνιο, κουζίνα και κάθε σαλόνι χρειάζονται το ίδιο. Εάν ο γενικός αερισμός δεν ανταποκρίνεται στις λειτουργίες του, είναι δυνατό να ρυθμίσετε την εξαναγκασμένη εισροή και την εκροή αέρα με τα χέρια του.

Ο κανονικός αερισμός στο δωμάτιο μπορεί να γίνει μόνος σας

Ποια είναι η χρήση του εξαερισμού;

Κάθε διαμέρισμα διαθέτει παθητικό αερισμό. Η κυκλοφορία του αέρα γίνεται μέσω ανοικτών παραθύρων, ρωγμές κάτω από την πόρτα μεταξύ των δωματίων. Τα δωμάτια με αυξημένη υγρασία και εκπομπές οσμών συνδέονται με τον άξονα εξαερισμού.

Ο εξαερισμός στο διαμέρισμα εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • Εξαγωγή της περίσσειας υγρασίας, προστασία από την υγρασία και το καλούπι.
 • εκροές δυσάρεστων οσμών, προϊόντων καύσης ·
 • αποτρέποντας τη συσσώρευση σκόνης.

Εάν ο εξαερισμός στο διαμέρισμα λειτουργεί σωστά, οι κάτοικοι δεν απειλούνται με προβλήματα υγείας. Δεν χρειάζεται συχνά να κάνετε καθαρισμό άνοιξη.

Βλάβες αερισμού για να παρατηρήσετε ότι είναι απλή. Στις γωνίες της συσσώρευσης σκόνης, ακόμη και αμέσως μετά τον καθαρισμό, τα παράθυρα στα δωμάτια είναι θολό. Στο μπάνιο υπάρχει μια ακατέργαστη μυρωδιά, οι αρμοί του κεραμιδιού γίνονται μαύροι. Είναι δυνατό να ανοικοδομήσουμε τον αερισμό σε ένα ιδιωτικό σπίτι, αλλά απαγορεύεται να το κάνετε αυτό σε πολυώροφα κτίρια.

Εξασφαλίστε μια κανονική κυκλοφορία αέρα σε ένα διαμέρισμα με ανεπαρκή αερισμό ή σε ένα μικρό, κωφούς δωμάτιο μόνοι σας ή με τη βοήθεια ειδικών.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό στο δωμάτιο

Ο αερισμός του παθητικού σπιτιού δεν είναι πάντα ικανός να παρέχει μια κανονική ανταλλαγή αέρα. Η εισροή πραγματοποιείται μέσα από τις ρωγμές στους τοίχους, τα ανοιχτά παράθυρα, τα παράθυρα, τις πόρτες.

Σήμερα στο σπίτι είναι συνηθισμένο να μονώσετε, βάλτε σφραγισμένα πλαστικά παράθυρα. Αυτό διαταράσσει την κανονική κυκλοφορία στο διαμέρισμα. Η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί με τη βοήθεια μηχανικών συσκευών εξαερισμού.

Πριν από έναν ανεξάρτητο σχεδιασμό του εξαερισμού είναι απαραίτητο να εξοικειωθεί με τις απαιτήσεις που του υποβάλλονται:

 1. Ο εξαερισμός στην κουζίνα πρέπει να λειτουργεί με χωρητικότητα 60 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Η χωρητικότητα εξαερισμού στο μπάνιο είναι 25 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
 2. Από τα καθιστικά κάθε ώρα, ένας όγκος αέρα, διαιρούμενος με το 0,2 του συνολικού όγκου δωματίου, θα πρέπει να φύγει.
 3. Η ανταλλαγή του αέρα στις εγκαταστάσεις πρέπει να είναι συνεχής.
 4. Η λειτουργία του εξαερισμού δεν θα πρέπει να μειώνει τη θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο, να δημιουργεί ρεύματα.

Απαιτήσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αγορά εξοπλισμού για τον εξαναγκασμένο εξαερισμό. Πριν κάνετε αερισμό στο δωμάτιο, πρέπει να καθορίσετε τις παραμέτρους του χώρου, να περιγράψετε τη θέση του εξοπλισμού εξάτμισης, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στην ανάγκη για ανταλλαγή αέρα.

Συσκευές για εξαναγκασμένο εξαερισμό στο διαμέρισμα

Ο εξαναγκασμένος αερισμός του δωματίου πραγματοποιείται με ειδικές συσκευές. Ο μηχανικός αερισμός είναι απαραίτητος εάν το φυσικό σύστημα ανταλλαγής αέρα δεν ανταποκρίνεται στις λειτουργίες του.

Ο μηχανικός εξαερισμός παρέχεται από:

 • ανεμιστήρες (εξάτμιση και παροχή) ·
 • κουκούλες κουζίνας?
 • βαλβίδες εισροής αέρα.

Πολλοί εσφαλμένα αναφέρονται στις μονάδες κλιματισμού. Το κλιματιστικό αλλάζει τη θερμοκρασία του αέρα, το καθαρίζει, αλλά δεν παρέχει ροή αέρα. Σήμερα υπάρχουν κλιματιστικά με σωλήνα τροφοδοσίας: μόνο αυτά μπορούν να ονομαστούν στοιχείο αερισμού.

Θα πρέπει να θυμάστε: το κλιματιστικό δεν ανήκει στον εξοπλισμό εξαερισμού!

Η εργασία των συστημάτων εξαναγκασμού εξαερισμού συσχετίζεται με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Το να είναι συνεχές είναι ασύμφορο. Οι σύγχρονες συσκευές μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες. Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε όταν ανάψει η αίθουσα.

Βαλβίδες εισροής

Οι βαλβίδες παροχής θα βοηθήσουν για πάντα στην επίλυση του προβλήματος της έλλειψης καθαρού αέρα. Μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο.

Οι βαλβίδες τροφοδοσίας χωρίζονται σε δύο τύπους σύμφωνα με τη μέθοδο εγκατάστασης:

 • εγκαθίστανται στον τοίχο (τοίχος).
 • εγκαθίστανται σε πλαστικά παράθυρα (παράθυρο).

Οι βαλβίδες τοίχου έχουν τη μορφή σωλήνα. Τοποθετούνται στον τοίχο, συνδέοντας τον χώρο με το δρόμο. Οι βαλβίδες παραθύρου είναι προκαθορισμένες κατά την εγκατάσταση πλαστικών παραθύρων.

Οι βαλβίδες παραθύρου δεν μπορούν να εγκατασταθούν μόνοι τους, μόνο οι ειδικοί κάνουν αυτό το έργο. Η βαλβίδα τοίχου μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί στον τοίχο με το χέρι. Η παραγωγικότητα του εξοπλισμού τοίχων είναι πολύ μεγαλύτερη. Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα φίλτρο στη βαλβίδα παραθύρου.

Οι βαλβίδες παροχής παρέχουν σταθερή και ομοιόμορφη ροή αέρα. Ορισμένα όργανα περιέχουν φίλτρο και στοιχείο θέρμανσης. Οι βαλβίδες δεν επιτρέπουν το θόρυβο από το δρόμο.

Κουκούλες κουζίνας

Το εκχύλισμα είναι ένα σημαντικό στοιχείο του αερισμού στην κουζίνα. Ο κουκούλα είναι πλέον αξεσουάρ μόδας. Ανακουφίζει την ατμόσφαιρα της κουζίνας από την υγρασία, τις δυσάρεστες οσμές, το αέριο και τους λιπαρούς ατμούς.

Σήμερα, ο απορροφητήρας λειτουργεί όχι μόνο πρακτικά αλλά και αισθητικές λειτουργίες

 1. Ενεργός. Συνδέονται με τον γενικό άξονα αερισμού εξαερισμού ή μεταφέρονται απευθείας στο δρόμο.
 2. Παθητική. Εκτελέστε τη λειτουργία φίλτρου. Απορροφήστε αέρα από την κουζίνα, καθαρίστε την από ακαθαρσίες και αφήστε την πίσω. Μην συνδέετε με τον εξαερισμό.

Οι κουκούλες ποικίλουν στην ισχύ. Εάν ο όγκος της κουζίνας είναι μεγάλος, τα τρόφιμα ετοιμάζονται συχνά και πολλά, πρέπει να αγοράσετε ισχυρό εξοπλισμό. Ο συλλέκτης λειτουργεί από τροφοδοτικό. Μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί ανεξάρτητα, προσαρμόζοντας την ώση.

Ανεμιστήρες

Οι ανεμιστήρες μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Ο αριθμός και η ισχύς των συσκευών εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου και τις ανάγκες του για ανταλλαγή αέρα. Οι ανεμιστήρες τοποθετούνται στις οπές των αγωγών εξαγωγής, στα παράθυρα ή στους τοίχους με την έξοδο προς το δρόμο.

Οι ανεμιστήρες είναι εξατμίσεις και αέρας τροφοδοσίας, με χαμηλή, μεσαία και υψηλή ισχύ. Για τη λειτουργία συσκευών είναι απαραίτητη η πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.

Είναι πολύ σημαντικό ο ανεμιστήρας να μην κάνει πολύ θόρυβο κατά τη λειτουργία. Ορισμένοι ανεμιστήρες είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες που ενεργοποιούν την κίνηση των λεπίδων την κατάλληλη στιγμή. Μπορούν να αντιδράσουν στην αύξηση της υγρασίας στο δωμάτιο.

Το κόστος των οπαδών δεν είναι πολύ υψηλό. Το σχήμα και το μέγεθος επιλέγονται ξεχωριστά, ανάλογα με το πού σχεδιάζεται η εγκατάσταση. Μπορείτε να εγκαταστήσετε τον ανεμιστήρα στον αγωγό εξαερισμού μόνοι σας. Εγκαταστήστε τη συσκευή στον τοίχο είναι πιο δύσκολη, θα πρέπει να γροθιά μια τρύπα κάτω από το μέγεθος. Εάν δεν υπάρχει ειδικό εργαλείο, χρειάζεστε βοήθεια από τους κατασκευαστές.

Εξαερώστε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα

Σε μερικά σπίτια και κτίρια γραφείων υπάρχουν μικρά τυφλά δωμάτια χωρίς παράθυρα. Στην κανονική φυσική ανταλλαγή αέρα σε τέτοιες εγκαταστάσεις δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία. Εάν οι άνθρωποι ζουν ή εργάζονται στο δωμάτιο, τα έγγραφα χαρτιού ή τα ρούχα αποθηκεύονται, είναι απαραίτητο να κανονιστεί ο υποχρεωτικός αερισμός.

Απλές επιλογές για την ανταλλαγή αέρα σε απομακρυσμένο δωμάτιο:

 1. Διαχωρισμένο σύστημα με παροχή αέρα από το δρόμο. Αυτό είναι ένα κλιματιστικό, το οποίο διαφέρει από το πρότυπο μοντέλο από την παρουσία μιας βαλβίδας σωλήνα τροφοδοσίας. Η πιο βολική, αλλά και η πιο ακριβή παραλλαγή του εξαερισμού ενός κωφού.
 2. Ανεμιστήρας παροχής αέρα. Η εισροή αέρα μπορεί να πραγματοποιηθεί από το δρόμο ή από ένα δωμάτιο δίπλα σε κωφόρο.

Για την ανταλλαγή αέρα, προϋπόθεση είναι η ύπαρξη υποδοχής κάτω από την εσωτερική πόρτα. Το μικρότερο κενό είναι 1-1,5 εκ. Μπορείτε να εγκαταστήσετε μια σχάρα εξαγωγής στην εσωτερική πόρτα από κάτω. Είναι κατασκευασμένα από πλαστικό. Για να μην χαλάσει ο σχεδιασμός, το χρώμα της μάσκας επιλέγεται ξεχωριστά.

Εξαερώστε το δωμάτιο με πλαστικά παράθυρα

Πλαστικά παράθυρα είναι όμορφα και πρακτικά. Δεν χάνουν τον θόρυβο από το δρόμο, το χειμώνα προστατεύουν αξιόπιστα τον εαυτό τους από το κρύο. Υπάρχει όμως και ένα σαφές μείον. Παρεμβαίνουν στην φυσική ανταλλαγή αέρα. Ως εκ τούτου, ένα δωμάτιο με πλαστικά παράθυρα χρειάζεται πρόσθετο εξοπλισμό τροφοδοσίας.

Τα πλαστικά παράθυρα είναι πρακτικά και δημοφιλή, αλλά παρεμποδίζουν τη φυσική ανταλλαγή αέρα

Η ιδανική επιλογή για ένα δωμάτιο με πλαστικό παράθυρο είναι οι βαλβίδες τροφοδοσίας. Είναι προτιμότερο να προτιμάτε συσκευές τοίχου: μπορούν να εγκαταστήσουν φίλτρα, να κάνουν τον αέρα ζεστό ή δροσερό.

Εάν ο φυσικός εξαερισμός στο διαμέρισμα δεν λειτουργεί σωστά, υπάρχει ένας ανεμιστήρας εξαγωγής στο δωμάτιο. Είναι σημαντικό να συνδέσετε το δωμάτιο με άλλα δωμάτια - μέσα από τις ρωγμές στις πόρτες ή στις γρίλιες.

Βεβαιωθείτε ότι η κανονική λειτουργία του συστήματος παροχής και εξαγωγής της ανταλλαγής αέρα σε οποιοδήποτε δωμάτιο μπορεί να είναι ανεξάρτητα. Η παραλαβή του εξοπλισμού δεν είναι δύσκολη. Για να δημιουργήσετε ένα φυσιολογικό μικροκλίμα, στο διαμέρισμα εγκαθίστανται κλιματιστικά με εισροή αέρα, απορροφητήρες κουζίνας, ανεμιστήρες και βαλβίδες.

Ο γενικός άξονας αερισμού εξαερισμού πρέπει να καθαριστεί για να διατηρήσει την κανονική λειτουργία του. Απαγορεύεται να το κάνετε μόνοι σας, γι 'αυτό πρέπει να καλέσετε ειδικούς.

Απλές λύσεις. Πώς να βελτιώσετε τον εξαερισμό σε ένα διαμέρισμα της πόλης

Ο εξαερισμός σε πολυκατοικίες λειτουργεί συχνά ανεπαρκώς. Εξαιτίας αυτού, τα παιδιά και οι ενήλικες είναι άρρωστοι, τα έπιπλα είναι κατεστραμμένα, οι δομές κατασκευής καλύπτονται με μύκητες. Μην λύσετε το πρόβλημα ούτε καθαρισμού αέρα ούτε οικιακών κλιματιστικών. Για τα δωμάτια υγιεινής αέρα πρέπει να οργανώσετε την ανταλλαγή αέρα. Δεν είναι κάθε οικογένεια που μπορεί να αντέξει την εγκατάσταση ενός ακριβού συστήματος εξαερισμού. Ωστόσο, στη μάχη για τη φρεσκάδα, μπορείτε συχνά να πάρετε με λίγο αίμα, λαμβάνοντας τις πιο απλές και προσιτές τεχνολογίες.

Δρόμοι αέριων μαζών

Η διαμερίσματα μολυσμένος αέρας εισέρχεται στα κανάλια καυσαερίων του φυσικού αερισμού, η οποία με τη πολυώροφα κτίρια (6 ή περισσότερους ορόφους) είναι συνήθως μεταφέρεται να θερμανθεί σοφίτα από το οποίο αέρας εκκενώνεται στην ατμόσφαιρα μέσω του άξονα obschedomovye αποβλήτων ασφάλειας. Σε σπίτια έως 5 ορόφους «εξάτμισης» συνήθως πηγαίνει απευθείας στην ατμόσφαιρα (αεραγωγοί σε αυτή την περίπτωση στην οροφή απομακρύνθηκε, τα ακραία τοιχώματα τους κλειστά εκτροπείς).

Για να εξασφαλιστεί η πυροπροστασία και η βέλτιστη αεροδυναμική στα περισσότερα σύγχρονα σπίτια, ο μολυσμένος αέρας εισέρχεται στους αγωγούς εξαερισμού όχι άμεσα, αλλά μέσω δορυφορικών αγωγών. Η πηγή του δορυφόρου βρίσκεται πίσω από τις απολήξεις τοίχων στην κουζίνα (στην τουαλέτα, στο μπάνιο) και η έξοδος, που είναι συνδεδεμένη με το δημόσιο κανάλι, είναι ένας όροφος πάνω.

Δυστυχώς, ο εξαερισμός με βαρύτητα δεν λειτουργεί πάντα αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι ενοικιαστές, που θέλουν να αποσπάσουν σε χαμηλή κουζίνες ικανότητα και τα μπάνια τους είναι πιο πολύ απαραίτητο εξοπλισμό για να τους, συχνά προσκρούουν στην ακεραιότητα των αεραγωγών, έστω και αν προς τούτο απαγορεύεται αυστηρά. Ως αποτέλεσμα, διαταράσσεται η απόδοση του φυσικού συστήματος εξαερισμού, η αποκατάσταση των οποίων καθίσταται πολύ δύσκολη και δαπανηρή.

Οι τρόποι οργάνωσης αποτελεσματικού αερισμού σε όλο το σπίτι συζητούνται λεπτομερώς στην τρέχουσα τεχνική βιβλιογραφία, για παράδειγμα, στις συστάσεις του TR ABOK-4-2004. Περιορίζουμε τον εαυτό μας σε μια έρευνα των τυπικών προβλημάτων του εξαερισμού ενός διαμερίσματος και απλές τεχνικές λύσεις, τα οποία μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν για τη βελτίωση της ανταλλαγής αέρα.

Μόνο οπαδοί...

Η παραγωγικότητα του φυσικού αερισμού εξαρτάται από τυχαίους κλιματολογικούς παράγοντες - την ταχύτητα και κατεύθυνση του ανέμου, τη θερμοκρασία του εσωτερικού και του εξωτερικού αέρα και άλλες. Για παράδειγμα, το χειμώνα, με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στο διαμέρισμα και στο δρόμο, το φυσικό σύστημα εξαερισμού μπορεί να λειτουργήσει καλά, αλλά το καλοκαίρι η απόδοση του πέφτει απότομα.

Οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες σήμερα είναι οι ανεμιστήρες, που τροφοδοτούνται από τάση 220 V (σε δωμάτια με ανεμιστήρες υψηλής υγρασίας, ονομαστικής τιμής 12 V). Τέτοιες συσκευές είναι στερεωμένες στις οπές εξαγωγής στις αύλακες εκκένωσης ή στο άκρο του αγωγού. Η συσκευή μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί με τη βοήθεια ενός διακόπτη σχοινιού ή, πιο συχνά, από ένα διακόπτη φωτισμού όταν μπαίνει στην κουζίνα ή σε ένα μπάνιο.

Ωστόσο, είναι δυνατές και άλλες μέθοδοι ελέγχου, ανάλογα με τον τύπο του αεριζόμενου χώρου.

Για παράδειγμα, ένα μπάνιο είναι η κύρια πηγή υψηλής υγρασίας στο διαμέρισμα. Εδώ, χρησιμοποιούνται συχνά αδιάβροχα μοντέλα με αισθητήρα υγρασίας. Μία τέτοια συσκευή αλλάζει αυτόματα, όταν η σχετική υγρασία στο μπάνιο υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο όριο (μπορεί να ρυθμιστεί για να στραφούν σε 60-90%), και σβήνει όταν ο ατμός εξατμίσεως, υγρή επιφάνεια ξηράνθηκε μέχρι, βραδεία εξάτμιση και ο εσωτερικός αέρας γίνεται ξηρότερο.

Μεταξύ των μοντέλων με αισθητήρα υγρασίας είναι δυνατό να σημειωθεί το Decor 300CH από το SolerPalau, το CB-100 PLUS H από το Cata, το E-Style 100 PRO MHY (έξυπνο) από τον Elicent και άλλους.

Στην κουζίνα, χρησιμοποιούνται ανεμιστήρες, οι οποίοι ενεργοποιούνται από το σήμα από έναν απομακρυσμένο αισθητήρα ποιότητας αέρα.

Ο αισθητήρας είναι συνήθως μια συσκευή μεγέθους κουτιού τσιγάρων, οι αισθητήρες του παρακολουθούν συνεχώς την ποιότητα του αέρα στο δωμάτιο. Μόλις επιδεινωθεί (υπάρχει μυρωδιά καπνού τσιγάρων, καθώς και δυσάρεστες οσμές), ενεργοποιείται ο ανεμιστήρας. Αφού η ποιότητα του αέρα επανέλθει στην κανονική κατάσταση, ο αισθητήρας απενεργοποιεί αυτόματα τη συσκευή με μικρή καθυστέρηση (3-20 λεπτά).

Ένα παράδειγμα είναι το μοντέλο του ανεμιστήρα αξονικού τοίχου Vario (Vortice) με τον αισθητήρα καπνού C.

Εκτός από τους οπαδούς των εισηγμένων εταιριών που αξίζει να αναφερθεί εξοπλισμός μάρκες Sylavent, Ο ERRE, Xpelair, Ductex, Systemair, MAICO VENTILATOREN, Ballu Machine και "Άρκτος" και Smart.

Εάν η απόδοση του εξαερισμού στο διαμέρισμα πριν από την εγκατάσταση σφραγισμένο πλαστικά παράθυρα με διπλά τζάμια που είναι αρκετά ικανοποιημένοι, και μετά την εγκατάσταση θα νιώσετε την έλλειψη καθαρού αέρα, τα προβλήματα λύση στέγασης παροχής αέρα μπορεί να είναι εκπληκτικά απλή. Βάλτε τα παράθυρα των παραθύρων στη λειτουργία αερισμού χειμώνα (η λαβή του μπουλονιού επάνω και ελαφρώς προς τα δεξιά) ή ο καλοκαιρινός αερισμός (λαβή προς τα επάνω). Μέσω του προκύπτοντος έτσι που σχηματίζεται στις βεράντες των παραθύρων της σχισμής στα δωμάτια, ο καθαρός αέρας, που είναι απαραίτητος για την αναπνοή, θα διαρρεύσει. Δεν θα χρειαστείτε επιπλέον συσκευές και συσκευές.

Οι βαλβίδες αέρα τροφοδοσίας μπορούν να εγκατασταθούν σε διαφορετικά σημεία του διαμερίσματος. Μπορεί να είναι ένας εξωτερικός τοίχος - η πλευρά του παραθύρου, σε ύψος ανθρώπινης ανάπτυξης (π.χ., βαλβίδες KIV-125) zapenennuyu διασταύρωση box-τοιχώματος (βαλβίδες «Klimaboks» από KBE), παραθυρόφυλλο ή impostny προφίλ πλαστικό ή ξύλινο κουτί (ΕΜΜ βαλβίδες από " Aereco "). Siegenia - Aubi προσφέρει ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο των αποσβεστήρων αέρα παροχής τοποθετημένο στο διάκενο μεταξύ του άκρου του υαλοπίνακα και του παραθύρου προφίλ ( «Aeromat-80»), ή κάτω από το πρεβάζι ( «Aeroflet»).

Οι βαλβίδες αέρα ηλεκτρικής τροφοδοσίας δεν καταναλώνουν, η χωρητικότητά τους ανάλογα με το μοντέλο μπορεί να κυμαίνεται από 2 έως 50 m 3 / h (σε ορισμένα μοντέλα η ροή μπορεί να ρυθμιστεί χειροκίνητα ή αυτόματα).

Ο αριθμός και η θέση των βαλβίδων προσδιορίζεται σύμφωνα με τον υπολογισμό. Συνήθως τοποθετούνται σε κάθε σαλόνι, τουλάχιστον δύο βαλβίδες ανά διαμέρισμα. Για παράδειγμα, για την εξομάλυνση του φυσικού συστήματος αερισμού απομακρύνεται από το σπίτι 90 m 3 / h του εξερχόμενου αέρα, αρκεί να ρυθμιστεί σε σαλόνια ικανότητας 3-4 βαλβίδας 30 m 3 / h το καθένα σε μία διαφορική πίεση μεταξύ της επίπεδης και το δρόμο 10 Pa.

Πρέπει να πούμε ότι τόσο καλύτερα το βύθισμα στους αεραγωγούς και όσο υψηλότερη είναι η πίεση του ανέμου στις προσόψεις, τόσο περισσότερος αέρας θα ρέει μέσα από τις εισόδους αέρα στην κατοικία. Μερικές φορές ο αέρας τροφοδοσίας μπορεί να είναι πάρα πολύ, έτσι οι βαλβίδες πρέπει να καλύπτονται. Δεν συνιστάται να έχετε την κεφαλή του κρεβατιού, ειδικά το κρεβάτι του παιδιού, δίπλα στις βαλβίδες, αφού το χειμώνα τραβάνε το κρύο.

Αλλά το καλοκαίρι, σε καιρό χωρίς αέρα, ο καθαρός αέρας μπορεί να μην πάει καθόλου στο σπίτι, ακόμη και αν οι βαλβίδες είναι εντελώς ανοιχτές. Ως εκ τούτου, για να εξασφαλίσει το διαμέρισμα καθαρό αέρα (ειδικά αν βρίσκεται στην τελευταία ή την προτελευταία όροφο του σπιτιού) εκτός από την Valve ακόμα καλύτερα να εξοπλίσει τις οπές εξαγωγής των οπαδών κουζίνα και μπάνιο εξάτμισης καλό.

Γενική επισκευή ή αντικατάσταση;

Αν ανέχονται μπαγιάτικο αέρα στο σπίτι σας, δεν μπορείτε, δεν υπάρχει η δυνατότητα να οργανώσει μεμονωμένα διαμερίσματα εξαερισμού του συστήματος, σκληρό επαναφέρει τον αέρα εξάτμισης από την κουζίνα και τα μπάνια απευθείας στο δρόμο, και στις υπάρχουσες οπές εξαερισμού σε αυτές τις περιοχές απλά βάλτε βύσματα.

Το πρώτο πράγμα για την κανονική λειτουργία του συστήματος είναι να υπάρχει καθαρός αέρας από το δρόμο προς τα καθιστικά - το υπνοδωμάτιο, το σαλόνι. Εάν τα δωμάτια διαθέτουν παλιά ξύλινα παράθυρα, δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός. Εάν υπάρχουν πλαστικά παράθυρα με ερμητική βεράντα, η ροή του αέρα στα σαλόνια είναι πιθανό να πρέπει να οργανωθεί. Για παράδειγμα, με τις προαναφερόμενες βαλβίδες τροφοδοσίας, εγκατεστημένες σε διαμπερείς οπές στα εξωτερικά τοιχώματα.

Η εξαγωγή αέρα από την κουζίνα είναι συχνά διαρρυθμισμένη με τη βοήθεια ενός φυγοκεντρικού ανεμιστήρα καυσαερίων τοποθετημένου σε τοίχο, τοποθετημένου πάνω στην διαμπερή οπή, κομμένης στο εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού. Από την πλευρά της πρόσοψης του σπιτιού, η τρύπα κλείνει με κοιλιακή σχάρα εξάτμισης.

Ένας φυγοκεντρικός ανεμιστήρας τοίχου για την κουζίνα θα πρέπει να έχει μια ενσωματωμένη βαλβίδα ελέγχου για να εμποδίσει τον ψυχρό αέρα να εισέλθει στο δωμάτιο από το δρόμο όταν είναι απενεργοποιημένο. Παράδειγμα: Οπαδοί σειράς αεραγωγών. Στις νότιες περιοχές, χρησιμοποιούνται επίσης οι αξονικοί ανεμιστήρες εξαγωγής με αυτόματα ρολά, τοποθετημένοι σε μια διαμπερή οπή με διάμετρο 100-150 mm στο τζάμι παραθύρων. Τέτοιες συσκευές παρέχονται στη ρωσική αγορά με τα εμπορικά σήματα Vortice, Sylavent, O. ERRE, Xpelair, Ductex και άλλα.

Για την εξαγωγή του αέρα από το μπάνιο και τουαλέτα - εγκαταστάσεις που κανονικά δεν έρχονται σε επαφή με τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού πρέπει να αδιάβροχο ικανότητα οπαδός του καναλιού περίπου 80-150 m 3 / h: είναι συνήθως μπαίνουν στο μπάνιο, με την ψευδοροφή. Ο υγρός αέρας από το μπάνιο και την τουαλέτα αντλείται μαζί του στο δρόμο μέσω του αγωγού - ανθεκτικό στην υγρασία και με θόρυβο. Για να τεθούν ένας αγωγός έρχεται μέσα σαλόνια, σχετικά με τη συντομότερη διαδρομή προς το πλησιέστερο εξωτερικό τοίχο, στο χώρο επιβιβάστηκαν πίσω ρέμα, ή στις κοιλότητες του διακοσμητικού μείωση στην περίμετρο του δωματίου οροφής. Η είσοδος αέρα στο μπάνιο και η έξοδος του αεραγωγού στο δρόμο κλείνουν με σχάρες εξαερισμού.

Για τα αποχωρητήρια στο διαμέρισμα είναι λογικό να αγοράσετε έναν φυγοκεντρικό ανεμιστήρα με χαμηλό επίπεδο θορύβου (32-36 dB (A)), προσαρμοσμένο για μακροχρόνια λειτουργία (πόρος - όχι μικρότερη από 30.000-40.000 ώρες).

Μεταξύ των κατασκευαστών αεραγωγών θα θέλαμε να αναφέρουμε τις εταιρείες DEC, Diaflex, Sodiamex. Ο ποιοτικός ανεφοδιασμός και εξαερισμός σε ένα ευρύ φάσμα διατίθεται από τις εταιρίες Trox, Systemair, Halton, Swegon, IMP Klima, Arktos.

Χωρίς νέφος και μυρωδιά

Στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, τα πλαστικά παράθυρα εγκαθίστανται συχνά μόνο για να ασφαλίσουν το διαμέρισμα εκτός δρόμου. Ο αέρας έξω από τα παράθυρα λόγω της γειτνίασης με τον αυτοκινητόδρομο είναι μολυσμένος από μια σειρά επικίνδυνων χημικών ενώσεων. Και η αναπνοή του αναγκαστικά επηρεάζει την υγεία της οικογένειας...

Δυστυχώς, η σφράγιση της κατοικίας, ως το μόνο μέτρο για την καταπολέμηση του νέφους, δεν αποτελεί καλό σημείο για τους ενοικιαστές. Σε μια προστατευόμενη κατοικία, ο αέρας γρήγορα γίνεται ακόμη πιο τοξικός από ό, τι στο δρόμο. Ως εκ τούτου, εκτός από την εγκατάσταση σφραγισμένων παραθύρων, είναι απαραίτητο να εξοπλίσει το σπίτι με ένα μηχανικό σύστημα εξαερισμού.

Η απλούστερη λύση είναι ένας σταθμός εφοδιασμού, ο οποίος καθαρίζει πλήρως τον αέρα της ρύπανσης από το δρόμο και, αν χρειαστεί, το θερμαίνει σε άνετο +17 ° C πριν την υποβάλει στο διαμέρισμα. Η απόρριψη του αέρα από το σπίτι είναι οργανωμένη μέσω των καναλιών φυσικού εξαερισμού (εάν είναι σε κατάσταση λειτουργίας), διαφορετικά - μέσω ενός εξατομικευμένου συστήματος εξαερισμού του διαμερίσματος.

Τέτοια συστήματα, εάν, φυσικά, έχουν σχεδιαστεί και εγκατασταθεί σωστά, διατηρούν το υψηλότερο επίπεδο κλιματικής άνεσης σε εσωτερικούς χώρους, δεν δημιουργούν σχέδια. Τα προβλήματα με τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας δεν εμφανίζονται ούτε σε σοβαρό κρύο.

Για την οργάνωση του φρέσκο ​​καθαρό αέρα μέσα στο χώρο του 10-30 m 2 πολύ άνετα μονάδες εξαερισμού για μία δωματίου, π.χ. Marta, ή άλλες παρόμοιες συσκευές. Αυτή η εγκατάσταση είναι εγκατεστημένη κάτω από το παράθυρο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος των χώρων, αλλά κατ 'ανάγκη στον τοίχο που συνορεύει με το δρόμο. Αέρας από την ατμόσφαιρα (γενικά σε έναν όγκο των 40 έως 120 m 3 / h), απορροφά μέσω του καναλιού διάτρητοι στο τοίχωμα του ρεύματος διαμέτρου 100-150 mm με τις απαιτούμενες διαδικασίες των συνθηκών, και στη συνέχεια τρέχει μέσα στο δωμάτιο.

Εάν καθαρίζεται από ρυπαντές εξωτερικό αέρα είναι απαραίτητη για να πολλά δωμάτια, είναι λογικό να εξετασθεί η εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού με βάση φυτού παροχής αέρα ενός τεμαχίου. Θα πάρει αέρα από το εξωτερικό, κατάλληλα προετοιμαστεί και, στη συνέχεια οι αεραγωγοί παροχής δικτύου εξυπηρετήσει όλους όσους τη χρειάζονται σε ένα δωμάτιο. Αν το σπίτι στο οποίο ζείτε, έχει ένα αίθριο και την ποιότητα του αέρα είναι καλύτερη από την πρόσοψη, αφήνοντας το δρόμο, η «τροφή» το διαμέρισμα καθαρό αέρα είναι λογικό εξαιτίας αυτής της πιο ασφαλή για το περιβάλλον της λεκάνης του αέρα.

Δομικά μονομπλόκ σύστημα εκτόξευσης αέρα για τα διαμερίσματα είναι ένα κουτί συναρμολογείται από μονωμένο πάνελ στο εσωτερικό της συσκευής τοποθετημένο κανάλι ή ένα φυγοκεντρικό ανεμιστήρα, ένας ηλεκτρικός θερμαντήρας αέρα (συχνά μονοφασικό, 220 V, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και το μοντέλο 380 Β τριφασικό) φίλτρα, καθώς και το σύστημα αυτοματισμού και άλλα στοιχεία.

Κεντρική εγκατάσταση είναι εγκατεστημένη στην loggia, αλλά μερικές φορές απευθείας στο διαμέρισμα - για παράδειγμα, στο ημιώροφο, στο κελάρι, στο δωμάτιο ή στο διάδρομο. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, τοποθετούνται πίσω από την οροφή, τοποθετημένα στο δάπεδο ή στον τοίχο, σε οριζόντια ή κάθετη θέση.

Μοντέλα με ανθεκτική στη γήινη επίστρωση επίστρωση της θήκης και την αποτελεσματική θερμομόνωση της μπορούν να τοποθετηθούν εκτός της θερμαινόμενης ζώνης - στη λιμνοθάλασσα ή στον τοίχο του κτιρίου - καθώς και των εξωτερικών τμημάτων των διαχωρισμένων συστημάτων. Απαιτείται μόνο να προβλεφθεί η δυνατότητα τακτικής συντήρησής τους (αντικατάσταση φίλτρου, επισκευή κινητήρα και άλλα έργα).

Για την παροχή αέρα στους χώρους, συχνά παρέχεται ο αγωγός-συλλέκτης (κύριος τομέας), από τον οποίο οι αγωγοί παροχής μικρότερης διαμέτρου εκτρέπονται σε διαφορετικούς χώρους. Το δίκτυο των αγωγών εξαερισμού βρίσκεται πίσω από την καταγεγραμμένη οροφή. Στο στόμιο των αεραγωγών τροφοδοσίας, τοποθετούνται συσκευές διανομής αέρα που εναρμονίζονται με το εσωτερικό.

Μετά τη σύνδεση με το δίκτυο και την εκκίνηση, η μονάδα αερισμού λειτουργεί αυτόματα όλο το χρόνο. Είναι σημαντικό μόνο έγκαιρα να πληρώνετε λογαριασμούς για ηλεκτρική ενέργεια και να πραγματοποιείτε συντήρηση.

Μεταξύ των μονάδων διαχείρισης αέρα ένα κομμάτι για το χώρο του όγκου μπορεί να σημειωθεί TLP και TA-MINI από Systemair, SAU125 Ένα από Ostberg, CAU από SHUFT, «το CD» από το “Άρκτος”, “Elf” εταιρεία “Μηχανολογία” Fresh Air από την Electrolux, GLP 125 από το Γενικό Κλίμα, το ΚΚΚ από την VEZA, την Alfa Vent από το 2VV και άλλα. Λοιπόν, έχουμε ήδη αναφέρει τους κατασκευαστές υψηλής ποιότητας αεραγωγών, ανεμιστήρων εξαγωγής και ανεμιστήρων.

Πώς να κάνετε τον αερισμό σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο

Η σωστή διαμόρφωση του αέρα είναι μια υπόσχεση ενός φυσιολογικού μικροκλίματος μέσα στην κατοικία. Ένα σύστημα εξαερισμού είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για χώρους διαβίωσης, καθώς η υγεία των ανθρώπων εξαρτάται από την ποιότητα του αέρα. Ο εξαερισμός στο δωμάτιο θα διασφαλίσει την τακτική πρόσληψη ροής καθαρού αέρα και την απομάκρυνση σκονισμένου, ξηρού αέρα.

Είδη εξαερισμού

Εξαερισμός ενός κτιρίου διαμερισμάτων

Με βάση το είδος των κινήτρων, τα συστήματα εξαερισμού χωρίζονται σε φυσικά και αναγκαστικά. Ο φυσικός αερισμός είναι σε κάθε σπίτι που είναι κατασκευασμένο σε ένα τυποποιημένο έργο. Εννοείται ότι ο αέρας σε μια κατοικία με φυσικό αερισμό έρχεται μέσω διαρροών στα πλαίσια παραθύρων. Αλλά με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών κτιρίων, η αποτελεσματικότητα των συστημάτων ανταλλαγής αέρα έχει μειωθεί σημαντικά. Για να δώσετε ένα διαμέρισμα με φρέσκο ​​αέρα, πρέπει τώρα να εγκαταστήσετε επιπλέον συσκευές αερισμού ή να τοποθετήσετε εξαναγκασμένο εξαερισμό.

Σημαντικό! Σε κωφούς (χωρίς παράθυρα) θα λειτουργήσει μόνο ο εξαναγκασμένος εξαερισμός!

Η συσκευή φυσικού αερισμού

Εάν το δωμάτιο είναι δύσκολο να αναπνεύσει, συνεχώς αισθητή η μυρωδιά της σκόνης και της υγρασίας στους τοίχους εμφανίστηκε μύκητα, τότε, φυσικού αερισμού δεν λειτουργεί σωστά. Για να το διορθώσετε, πρέπει να εξαλείψετε την πιθανή αιτία του προβλήματος.

Αιτίες δυσφορίας στη λειτουργία του φυσικού αερισμού:

 • Έλλειψη ή ολική απουσία εισροής.
 • Κακή εξάτμιση.
 • Διαταραγμένη κυκλοφορία αέρα μεταξύ των δωματίων.

Αν το δωμάτιο έχει εγκαταστήσει πρόσφατα παράθυρα με διπλά τζάμια, τότε ο λόγος δεν χρειάζεται να ψάξει. Και είναι τόσο σαφές ότι ο εξαερισμός δεν λειτουργεί επειδή δεν υπάρχει εισροή. Για να επαναφέρετε την κυκλοφορία αέρα αρκεί να εγκαταστήσετε μια βαλβίδα παροχής (παράθυρο ή τοίχο). Για να τοποθετήσετε τη βαλβίδα τοίχου, πρέπει να τρυπήσετε μια τρύπα στον τοίχο, η συσκευή παράθυρου να είναι τοποθετημένη στην κορυφή του ανοίγματος του διπλού υαλοπίνακα.

Συνιστάται η τοποθέτηση της βαλβίδας τοίχου μεταξύ της μπαταρίας και του περβάζι του παραθύρου, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της κρύου περιόδου οι εισερχόμενες ροές να θερμαίνονται ελαφρώς. Αυτό ελαττώνει ελαφρώς το φορτίο στη θέρμανση. Η σύνθεση της πρότυπης βαλβίδας περιλαμβάνει εσωτερική μονάδα, σωλήνα σύνδεσης και εξωτερική μάσκα εξαερισμού.

 • Συνδέστε τη θήκη της συσκευής στον τοίχο και κάντε μια σήμανση.
 • Χρησιμοποιώντας μια διάτρηση ή ένα τρυπάνι με ένα δαχτυλίδι, τρυπήστε μια τρύπα στον τοίχο.
 • Τυλίξτε το σωλήνα με ένα θερμαντήρα και τοποθετήστε το μέσα στην τρύπα. Μέσα στο δωμάτιο, ο σωλήνας πρέπει να προεξέχει 1 cm, στο εξωτερικό - επίπεδο με τον τοίχο?
 • Μαρκάρετε και τρυπήστε τα καθίσματα κάτω από τις βάσεις.
 • Συνδέστε το περίβλημα με πείρους ή βίδες, έτσι ώστε οι άκρες της συσκευής να πιέζονται πάνω στον τοίχο με ένα μονωτικό υλικό.
 • Τοποθετήστε το φίλτρο και τον απορροφητήρα, στερεώστε την εξωτερική σχάρα.
 • Ρυθμίστε τη ροή αέρα ανοίγοντας και κλείνοντας το πτερύγιο.

Συμβαίνει ότι ο αέρας έρχεται σε επαρκείς ποσότητες, και το δωμάτιο εξακολουθεί να στερείται οξυγόνου, υπάρχει μια μυρωδιά της υγρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ελέγξετε τη λειτουργικότητα του εξαερισμού. Τα τυπικά ανοίγματα εξάτμισης βρίσκονται στην κουζίνα και στο μπάνιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα φύλλο χαρτιού για να ελέγξετε την κουκούλα. Για επαλήθευση, φέρτε το χαρτί στον άξονα εξαγωγής. Εάν το φύλλο έλκεται από τη σχάρα, τότε ο εξαερισμός είναι εντάξει. Αν το χαρτί παραμείνει στη θέση του, ο άξονας εξαερισμού είναι ελαττωματικός, καθαρίστε τον από τον εαυτό σας ή επικοινωνήστε με την κατάλληλη υπηρεσία.

Σημαντικό! Το σύστημα εξαερισμού δεν θα λειτουργήσει σωστά εάν οι πόρτες μεταξύ των χώρων είναι τοποθετημένες πολύ σφιχτά. Τοποθετήστε τη μάσκα υπερχείλισης στο φύλλο της πόρτας ή αφήστε ένα διάκενο 2 cm μεταξύ της πόρτας και του δαπέδου κατά την εγκατάσταση.

Η συσκευή υποχρεωτικού εξαερισμού

Δυστυχώς, η φυσική ανταλλαγή αέρα δεν είναι η πιο αξιόπιστη παραλλαγή της οργάνωσης του εξαερισμού. Το έργο ενός τέτοιου συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το καθεστώς θερμοκρασίας και τον καιρό στο δρόμο. Το καλοκαίρι και το χειμώνα, με σημαντική διαφορά στις θερμοκρασίες στο δρόμο και στο σπίτι, το σύστημα λειτουργεί σε εντατική λειτουργία. Στην εκτός εποχής, δεν υπάρχει βύθισμα, η λειτουργία του συστήματος εξαερισμού σχεδόν σταματά. Αλλά η ζήτηση για καθαρό αέρα δεν μειώνεται. Αντιμέτωποι με τέτοια προβλήματα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν συστήματα ανταλλαγής αέρα με εξαναγκαστικά κίνητρα.

Στον εξαναγκασμένο εξαερισμό, ο αέρας οδηγείται από ανεμιστήρες, η λειτουργία του συστήματος είναι ανεξάρτητη από εξωτερικούς παράγοντες. Η αναγκαστική ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: εγκαταστήστε τον ανεμιστήρα τροφοδοσίας στο παράθυρο ή αγοράστε μια συμπαγή εγκατάσταση monoblock. Με την ανεξάρτητη εγκατάσταση του ανεμιστήρα μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες και θα περάσει κρύος αέρας σε ένα δωμάτιο.

Τα μονοπώλια προσφοράς είναι μια πιο προοδευτική λύση. Σε μία θήκη με μόνωση θορύβου, συναρμολογούνται τα κύρια στοιχεία ενός πλήρους συστήματος εξαερισμού: ανεμιστήρας, φίλτρα και θερμαντήρας. Τα μονοκόμματα είναι μικρού μεγέθους και σχεδόν αθόρυβης λειτουργίας, ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν σε κατοικημένες περιοχές.