Σύστημα εξαερισμού για καταστήματα

Σύμφωνα με τα δεδομένα και τις βασικές διατάξεις του SNiP 2.04.05-91 στα καταστήματα τροφίμων πρέπει να διατηρούνται οι παράμετροι του αέρα (μέση θερμοκρασία αέρα, εσωτερική υγρασία κ.λπ.). Για την κάλυψη των βασικών απαιτήσεων, τα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής και τα συστήματα κλιματισμού χρησιμοποιούνται στην περιοχή πωλήσεων του καταστήματος, στις αποθήκες και στα βοηθητικά δωμάτια. Τα συστήματα αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα ειδικού εξοπλισμού, ο κύριος σκοπός του οποίου είναι η εισροή καθαρού αέρα, καθώς και ο καθαρισμός, η υγρασία, η ψύξη και η θέρμανση.

Η απλούστερη έκδοση είναι ένα σύστημα με εγκατεστημένους ανεμιστήρες που αντλούν αέρα στους διακόπτες. Μερικοί από αυτούς διανέμουν φρέσκο ​​αέρα από το δρόμο, ένα άλλο μέρος βγάζει και ρίχνει τον αέρα εξαγωγής. Αλλά ένα τέτοιο σύστημα χρησιμοποιείται σπάνια, λόγω των περιορισμών του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι δυνατό να συμπεριληφθεί ένας αριθμός συσκευών στο σύστημα εξαερισμού:

 • διάφορα φίλτρα καθαρισμού αέρα.
 • ένα μπλοκ του συστήματος θέρμανσης αέρα (με διαφορετική μέθοδο θέρμανσης).
 • σύστημα ψύξης (διαφορετικοί τύποι εναλλακτών θερμότητας) ·
 • μια μονάδα υγροποίησης, για παράδειγμα με τη μορφή ενός θαλάμου ακροφυσίου για τον ψεκασμό υγρασίας κλπ.


Εφοδιασμός και εξαερισμός με ανάκτηση

Τα συστήματα αερισμού στα καταστήματα πρέπει να έχουν μηχανικά κίνητρα, Ο φυσικός αερισμός δεν χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό συστημάτων εξαερισμού για καταστήματα. Για να διασφαλιστεί η υγιεινή και τα τεχνικά πρότυπα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις, ολόκληρος ο όγκος εισερχόμενου αέρα πρέπει να αντισταθμίζεται πλήρως (κατά 98-100%) από το σύστημα εξάτμισης.

Σχεδιάζοντας τον εξαερισμό καταστημάτων διαφορετικών κατευθύνσεων, έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, λαμβάνοντας υπόψη τις σαφείς και σαφείς απαιτήσεις των κανονιστικών εγγράφων, αλλά σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση μπορείτε να ικανοποιήσετε τα δικά σας χαρακτηριστικά. Ανάλογα με τον προσανατολισμό του καταστήματος, το έργο έχει τις δικές του ατομικές απαιτήσεις. Σχεδιάζοντας τον εξαερισμό των καταστημάτων παντοπωλείου, μια πιο σύνθετη και πιο απαιτητική διαδικασία, σε σύγκριση με το σχεδιασμό του εξαερισμού σε καταστήματα ένδυσης, παπούτσια κ.λπ.

Μπορείτε να λάβετε δωρεάν ένα σχέδιο σκίτσου και το κόστος του αερισμού του καταστήματός σας δωρεάν

Σχεδιασμός αερισμού καταστημάτων - τη διαδικασία του συστήματος, η οποία πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει υπόψη:

 • απαιτήσεις κανονιστικών εγγράφων ·
 • τα γενικά μεγέθη των χώρων.
 • τον κύριο κατάλογο του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την ψύξη των τροφίμων (ψυγεία, χώροι ψύξης γάλακτος, τυρί, κρέας κλπ.) ·
 • πρόσθετες εισροές θερμότητας ·
 • χωρητικότητα εγκατεστημένου εξοπλισμού.

Μόνο μετά τη συλλογή όλων των απαραίτητων πληροφοριών, ένας ειδικός επιλέγει μια περισσότερο προτιμώμενη μέθοδο παροχής των απαραίτητων παραμέτρων, υπολογίζει τον αριθμό και τον τύπο του απαραίτητου εξοπλισμού εξαερισμού.
εξαερισμού κατάστημα σε ένα κτίριο πρέπει να εγκατασταθεί και μετά την πλήρη προκαταρκτική μελέτη του αντικειμένου και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαιτήσεις 41-01-20003 απόκομμα «θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού». Αυτό το έγγραφο είναι γραμμένο με την απόσταση που θα εγκατασταθεί η συσκευή εκπομπής ρύπων σε σχέση με κατοικίες.

Χαρακτηριστικά των συστημάτων εξαερισμού

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής του καταστήματος επιλύει ταυτόχρονα διάφορα προβλήματα, για παράδειγμα:

 • το πιο σημαντικό - παρέχει αεροπορική ανταλλαγή στο δωμάτιο, η οποία δημιουργεί ένα άνετο περιβάλλον για τους πελάτες και το προσωπικό?
 • αφαιρεί τις δυσάρεστες οσμές, την υπερβολική θερμότητα, τις επιβλαβείς ουσίες, την υγρασία.
 • ρυθμίζει την ισορροπία οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

Αναλάβει τη φροντίδα του εξαερισμού κατάστημα είναι απαραίτητη στο στάδιο της ανάπτυξης ενός επιχειρηματικού σχεδίου, όπως η ελέγχουσα θεσμικό όργανο όπως Rospotrebnadzor, αρχές πυρασφάλειας δεν δίνουν το δικαίωμα να ανοίξει χώρο των πωλήσεων, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό εξαερισμού.

Ο εξαερισμός του καταστήματος απαιτεί υπολογισμό, σχεδιασμό και επαλήθευση της συμμόρφωσης με τα βασικά κανονικοποιητικά έγγραφα, τα οποία επιλύονται στην εταιρεία μας.

Υπολογισμός και σχεδιασμός του εξαερισμού

Για να αρχίσετε να υπολογίζετε τον εξαερισμό στο πάτωμα πρέπει να γνωρίζετε:

 • ο όγκος του δωματίου στον οποίο θα διεξαχθεί ο αερισμός
 • εκτίμηση του εκτιμώμενου αριθμού εργαζομένων και επισκεπτών (ο απαιτούμενος όγκος αέρα είναι 20 m 3 / h ανά επισκέπτη, 60 m 3 / h ανά υπάλληλο)

Για έναν επισκέπτη, βασιζόμενο σε κανονιστικά έγγραφα, ήτοι SNiP 2.08.02-89 * "Σχεδιασμός επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου", είναι απαραίτητο:

 • για 3,5 τ.μ. για τις αίθουσες των καταστημάτων επίπλων, τα ραδιόφωνα και τα ηλεκτρικά είδη, τον αθλητικό εξοπλισμό και τον κατάλογο, τα βιβλία, τα κοσμήματα, καθώς και τα καταστήματα μουσικής.
 • σε 2,5 τ.μ. για άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Επίσης σε αυτό το SNiPe αναφέρεται ότι για ένα άτομο θα πρέπει να υπάρχουν 20-60 m 3 / h.

Πριν αγοράσετε τον εξαερισμό του καταστήματος, πρέπει να υπολογίσετε τα πάντα και να λάβετε υπόψη τις πολλές διαφορετικές παραμέτρους που αναφέρονται παραπάνω. Επιπλέον, η εγκατάσταση εγκαταστάσεων σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης απαιτεί μια επαγγελματική προσέγγιση. Τα σφάλματα κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη οποιουδήποτε εξοπλισμού, πράγμα που σημαίνει ότι το σύνολο του συστήματος εξαερισμού θα σταματήσει να λειτουργεί.

Ένα μη λειτουργικό σύστημα εξαερισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λόγος ελέγχου από μια επιθεώρηση πυρκαϊάς, καθώς και από άλλες αρχές παρακολούθησης και ελέγχου. Για το λόγο αυτό, ο υπολογισμός του εξαερισμού στο κατάστημα πρέπει να γίνει επαγγελματικά λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές τεχνικές απαιτήσεις και τα καθιερωμένα νομικά έγγραφα.


Απαιτήσεις για τον αερισμό των καταστημάτων λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές διαδικασίες των αντικειμένων

Αν στο πολυκατάστημα υπάρχουν ξεχωριστές αίθουσες για την πώληση αγαθών διαφορετικών ομάδων που απαιτούν μεμονωμένες παραμέτρους αέρα, τότε για τις δικές τους εγκαταστάσεις, το δικό τους σύστημα είναι εξοπλισμένο. Αυτές είναι γενικές απαιτήσεις που πρέπει να τηρούνται.

 • θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα, για παράδειγμα, μια οπή εξαερισμού μανάβικο πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει την απορρόφηση της πλεονάζουσας θερμότητας από το καθεστώς του ειδικού εξοπλισμού, οι άνθρωποι, καθώς και όλες οι μορφές της ακτινοβολίας, πάντα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τον έλεγχο MAC του διοξειδίου του άνθρακα ή το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) ·
 • Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι για τους αγοραστές και τους πωλητές η κατανομή των CO2, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας και την περίοδο του έτους, σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και τους τυπικούς υπολογισμούς, είναι περίπου 20 λίτρα. ανά ώρα ανά άτομο.
 • για καταστήματα που βρίσκονται σε 1 ορόφους δημόσιων κτιρίων, πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν αυτόνομα συστήματα εξαερισμού, ανεξάρτητα από τα συστήματα εξαερισμού άλλων τμημάτων της κατασκευής.
 • σε χώρους κελάρι είναι απαραίτητο να οργανωθεί μια φυσική κουκούλα με ξεχωριστά κανάλια εκροής, αεραγωγούς?
 • Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στα συστήματα αερισμού γενικής ανταλλαγής, που προέρχονται από τα λοβό και τα κυλικεία.
 • Η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα στον εξωτερικό αέρα εξωτερικά λαμβάνεται επίσης υπόψη. τυπικές παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη: στην πόλη - 0,5 l / m3, έξω από την πόλη 0,4 l / m3,
 • κάνοντας το έργο του εξαερισμού του καταστήματος, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι θερινές και χειμερινές θερμοκρασίες, και κατά συνέπεια οι τρόποι θέρμανσης και ψύξης?
 • σε χώρους φόρτωσης και εκφόρτωσης συνιστάται η τοποθέτηση κουρτινών αέρα-θερμότητας προκειμένου να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες για ένα αποτελεσματικό φράγμα για ρεύματα ψυχρού αέρα κατά τη χειμερινή περίοδο.


Υπολογισμός και σχεδιασμός του εξαερισμού

Για να ξεκινήσετε τον υπολογισμό και την επιλογή του εξαερισμού στο πάτωμα πρέπει να γνωρίζετε μερικές βασικές παραμέτρους:

 • προορισμός των χώρων του καταστήματος (αίθουσες, αποθήκες, αποθήκες κ.λπ.) ·
 • Περιοχές και όγκοι χώρων στους οποίους είναι απαραίτητος ο εξαερισμός του αέρα.
 • εκτίμηση του εκτιμώμενου αριθμού εργαζομένων και επισκεπτών.

Στηριζόμενο σε κανονιστικά έγγραφα, ήτοι SNiP 2.08.02-89 * "Σχεδιασμός επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου", για έναν επισκέπτη είναι απαραίτητο:

 • για 3,5 τ.μ. για τις αίθουσες των καταστημάτων επίπλων, τα ραδιόφωνα και τα ηλεκτρικά είδη, τον αθλητικό εξοπλισμό και τον κατάλογο, τα βιβλία, τα κοσμήματα, καθώς και τα καταστήματα μουσικής.
 • σε 2,5 τ.μ. για άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Επίσης σε αυτό το SNiPe αναφέρεται ο απαραίτητος όγκος αέρα για κάθε άτομο:

 • 20 m 3 / h ανά επισκέπτη,
 • 60 m 3 / h ανά εργαζόμενο.


Ένα παράδειγμα. Η μέση αποθηκευτική περιοχή είναι 200-250 m 2. Τα τρία τέταρτα του χώρου του καταστήματος καταλαμβάνουν εμπορικό εξοπλισμό. Αυτό δείχνει ότι στην ελεύθερη πρόσβαση, για τους αγοραστές παραμένει 50-60 m 2.

Σύμφωνα με το SNiP 2.08.02-89 * 2.5 m 2 ανά άτομο, προκύπτει ότι στο κατάστημα δεν πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 20-25 αγοραστές κάθε φορά. Για έναν δεδομένο αριθμό αγοραστών απαιτείται 800-1000 m 3 / h.

Ο μέσος αριθμός των εργαζομένων στο κατάστημα είναι 6, για κάθε εργαζόμενο θα πρέπει να διατίθενται 60 m 3 / h. Ως αποτέλεσμα, η ανταλλαγή αέρα πρέπει να εξασφαλίζεται σε ποσότητα ≈ 1400 m 3 / h.

Αυτή η ποσότητα αέρα πρέπει να διανέμεται από το σύστημα τροφοδοσίας και εξάτμισης, μέσω των αγωγών αέρα στις μονάδες διανομής αέρα. Αυτή η ποσότητα αέρα μπορεί να μειωθεί με ανακύκλωση αέρα, σε χώρους χωρίς χημικές, τοξικές, συνθετικές, εύφλεκτες ουσίες και υγρά. Για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας το χειμώνα, η ανάκτηση θερμότητας χρησιμοποιείται συχνά.


Πώς να πάρετε ένα αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας;

Πριν αγοράσετε τον εξαερισμό του καταστήματος, πρέπει να υπολογίσετε τα πάντα και να παρέχετε τις πολλές διαφορετικές παραμέτρους που αναφέρονται παραπάνω. Ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση του συστήματος σε ένα κατάστημα λιανικής απαιτεί μια επαγγελματική προσέγγιση. Τα σφάλματα κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη οποιουδήποτε εξοπλισμού, πράγμα που σημαίνει ότι το σύνολο του συστήματος εξαερισμού θα σταματήσει να λειτουργεί. Ένα μη λειτουργικό σύστημα αερισμού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όταν ελέγχονται από μια επιθεώρηση πυρκαϊάς, καθώς και από άλλες αρχές παρακολούθησης και ελέγχου. Για το λόγο αυτό, οι εργασίες εγκατάστασης αερισμού στο κατάστημα πρέπει να γίνονται επαγγελματικά λαμβάνοντας υπόψη τις βασικές τεχνικές απαιτήσεις και τα καθιερωμένα νομικά έγγραφα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Δεν αξίζει να σώζουμε και να αναζητούμε τη φθηνότερη λύση.


Το σύνολο των εργασιών, από το σχεδιασμό έως την εγκατάσταση του συστήματος εξαερισμού στο κατάστημα, πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα.

Αν χρειαστεί να υπολογίσετε το κόστος σχεδίασης και εγκατάστασης του εξοπλισμού εξαερισμού στην περιοχή πωλήσεων, οι ειδικοί μας θα σας βοηθήσουν να υπολογίσετε, να επιλέξετε τις απαραίτητες παραμέτρους και την απαιτούμενη διάταξη εξοπλισμού. Επίσης, θα σας συμβουλέψουμε για εντελώς δωρεάν σχετικά με τυχόν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με το σύστημα εξαερισμού του μελλοντικού σας καταστήματος.

Πραγματοποιήστε δωρεάν διαβούλευση με τον μηχανικό αερισμού του καταστήματος

Συστήματα εξαερισμού για καταστήματα και εμπορικά κέντρα

Απαιτήσεις για συστήματα εξαερισμού για εμπορικά κέντρα

Το σύστημα αερισμού του εμπορικού κέντρου πρέπει να εξυπηρετεί τους ακόλουθους σκοπούς:

 • Καθαρισμός του αέρα από μηχανικές ακαθαρσίες.
 • Εξασφάλιση της απαιτούμενης ανταλλαγής αέρα στο δωμάτιο.
 • Θέρμανση ή ψύξη του αέρα που τροφοδοτείται στο δωμάτιο.
 • Άνετη διανομή αέρα στις εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, το σύστημα δεν πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στο προσωπικό συντήρησης, να είναι εύκολο να συντηρείται, να προσαρμόζεται εύκολα και να μην δημιουργεί πολύ θόρυβο.

Σχεδιασμός αερισμού καταστημάτων και εμπορικών κέντρων

Ο εξαερισμός και ο εξαερισμός καταστολής καπνού σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ πρέπει να σχεδιάζονται σύμφωνα με το SNIP.

 • Όταν τοποθετείτε διάφορα καταστήματα σε ένα κτίριο για καθένα από αυτά, είναι απαραίτητο να σχεδιάσετε ξεχωριστούς κλάδους του συστήματος εξαερισμού.
 • Στα καταστήματα τροφίμων και μη τροφίμων με χώρο πωλήσεων μέχρι 400m 2 επιτρέπεται ο σχεδιασμός εξαερισμού με φυσικά κίνητρα.
 • Στις εγκαταστάσεις καταστημάτων με εμπορικό χώρο 400m 2 και άνω, εξοπλισμένο με εξαερισμό με μηχανική ώθηση, ο όγκος των καυσαερίων πρέπει να αντισταθμίζεται πλήρως.
 • Σε περίπτωση προβολής του εξαερισμού των εμπορικών κέντρων με περιοχές λιανικής πώλησης 3500m 2 ή περισσότερο, πρέπει να συμπεριληφθεί στο σύστημα ένα σύστημα κλιματισμού. Αυτές οι απαιτήσεις ισχύουν για τα καταστήματα που βρίσκονται στη μεσαία λωρίδα. Σε περίπτωση που το συγκρότημα αγορών είναι χτισμένο στις νότιες περιοχές, θα πρέπει να παρέχεται κλιματισμός σε περίπτωση που η αίθουσα συναλλαγών καταλαμβάνει περισσότερα από 1000 τετράγωνα.
 • Ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε εμπορικούς χώρους μπορεί να προσδιοριστεί από τους όρους αναφοράς ή από την περιοχή της αίθουσας συναλλαγών που καταλαμβάνει ένα άτομο, δηλαδή:

6μ 2 για 1 άτομο. - για καταστήματα επίπλων, μουσική, ήχο, βίντεο, οικιακό και γραφειακό εξοπλισμό, βιβλία, αθλητικά, κοσμήματα,

5μ 2 για 1 άτομο. - για άλλα καταστήματα εκτός τροφίμων, καθώς και για καταστήματα τροφίμων.

 • Ο αριθμός των ταμειακών θέσεων σε καταστήματα αυτοεξυπηρέτησης βασίζεται στον υπολογισμό:

στα καταστήματα πώλησης τροφίμων, ένα ταμείο είναι 100 m².

σε μη καταστήματα τροφίμων ένα ταμείο αντιστοιχεί σε 160 τ.μ.

 • Για έναν αγοραστή ο αποδεκτός ρυθμός παροχής αέρα είναι 20 m³ / h, και για έναν εργαζόμενο - 60 m³ / h.
 • Όταν ο προσανατολισμός του νότου, ανατολικά και νοτιοανατολικά των τζάμια ανοίγματα διαπραγμάτευσης αίθουσες των καταστημάτων και γραφείων επιτρέπεται να παρέχει την εγκατάσταση των παραθύρων ή κλιματιστικά.
 • Τα δωμάτια των πωλήσεων των καταστημάτων, εκτός από την χημική διαπραγμάτευση δωμάτια, ή συνθετικά οσμηρές ουσίες και εύφλεκτα υγρά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανακυκλοφορία αέρα.
 • αποθηκεύει το σύστημα εξαερισμού, ενσωματωμένο και επισυνάπτεται, τα ενσωματωμένα σε κτίρια κατοικιών, καθώς και κτίρια για άλλους σκοπούς, ή δίπλα σε αυτό δεν επιτρέπεται να συνδυάζονται με τα συστήματα εξαερισμού των κτιρίων.
 • Στις εγκαταστάσεις των αποθηκών, κατά κανόνα, πρέπει να παρέχεται ένα φυσικό σύστημα εξαερισμού με ανεξάρτητα κανάλια.
 • Επιτρέπεται η σύνδεση του συστήματος εξαερισμού των αποθηκών με το γενικό σύστημα ανταλλαγής μηχανικού αερισμού των χώρων παροχής, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εγκατεστημένες οι βαλβίδες επιβράδυνσης πυρκαγιάς.

Μην ξεχνάτε:

 1. Στους επάνω ορόφους, η προσέλευση είναι χαμηλότερη από την πρώτη, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η μικρότερη πυκνότητα των επισκεπτών
 2. Για να προσελκύσουν αγοραστές στους επάνω ορόφους, υπάρχουν εστιατόρια και σνακ μπαρ, γεγονός που δημιουργεί ορισμένες δυσκολίες στον αερισμό και την εκροή του αέρα εξαγωγής

Για την υλοποίηση του έργου εξαερισμού, το κατάστημα χρειάζεται τα ακόλουθα ακατέργαστα δεδομένα:

 • Χαρακτηριστικά της παραγωγικής διαδικασίας στις εγκαταστάσεις παραγωγής (φούρνος, κουζίνα): ο τύπος και ο αριθμός του εξοπλισμού παραγωγής. θερμότητας, σκόνης, αερίου και υγρασίας από τις τεχνολογικές διαδικασίες
 • Τύπος, ισχύς και αριθμός λαμπτήρων τεχνητού φωτός.
 • Τεχνικές συνθήκες σύνδεσης με γειτονικά συστήματα μηχανικής (παροχή ηλεκτρισμού και θερμότητας).
 • Τύπος θερμαντήρα αέρα - νερό ή ηλεκτρικό.
 • Είναι απαραίτητο να ψύξετε τον αέρα τροφοδοσίας το καλοκαίρι.
 • Εκτιμώμενος αριθμός επισκεπτών και υπαλλήλων στο κατάστημα.
 • Προσανατολισμός του καταστήματος (εμπορικό κέντρο) σε όλο τον κόσμο.
 • Τύπος, σύνθεση και χαρακτηριστικά των παραθύρων, τοίχων.
 • Παρουσία και τύπος δομικών στοιχείων του κτιρίου: στήλες, δοκοί και διασταυρώσεις.
 • Προοπτικές θέσεις για εισαγωγή και εκτόξευση αέρα, τοποθέτηση του εξοπλισμού εξαερισμού.
 • Η δυνατότητα χρήσης της οροφής για τους κόμβους διέλευσης εξαερισμού.
 • Πυρίμαχες λύσεις στο κτίριο ενός καταστήματος, εμπορικό κέντρο.

Σε γενικές γραμμές, τα εμπορικά κέντρα είναι εξοπλισμένα με κεντρικά κλιματιστικά διαμορφωμένου τύπου. Σε αυτή την περίπτωση, η σύνθεση των μονάδων κλιματισμού επιλέγεται ανάλογα με τις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου.

Συστήματα εξαερισμού στα καταστήματα

Κάθε κατάστημα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα συστήματα επικοινωνιών μηχανικής. Η ανταλλαγή του αέρα είναι ένα στοιχείο χωρίς το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εμπορική δραστηριότητα.

Οι εμπορικές δραστηριότητες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς ποιοτικό αερισμό

Ο εξαερισμός της αποθήκης πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις, έτσι ώστε το μικροκλίμα όσον αφορά τη θερμοκρασία, την υγρασία και την παροχή καθαρού αέρα να παρέχει ευνοϊκές συνθήκες για το προσωπικό, τους επισκέπτες και την αποθήκευση των εμπορευμάτων.

Εργασίες και τύποι συστημάτων ανταλλαγής αέρα στο κατάστημα

Ο εξαερισμός, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου του εμπορίου, θα πρέπει να επιλύσει τα ακόλουθα καθήκοντα:

 1. Παροχή καθαρού αέρα σε όλα τα δωμάτια.
 2. Η απόσυρση μάζας αέριων αποβλήτων από τις εγκαταστάσεις.
 3. Θέρμανση ή ψύξη των αέριων μαζών στις περιοχές πωλήσεων.
 4. Διατηρήστε τη βέλτιστη υγρασία.
 5. Καθαρισμός εισερχόμενου αέρα.

Τα καταστήματα είναι εξοπλισμένα με μικτά συστήματα ανταλλαγής αέρα και εξαγωγής καυσαερίων. Τα μικρά καταστήματα περιορίζονται στον εξαερισμό ενός φυσικού τύπου, όπου η εισροή και η εκροή αέρα οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και πίεσης στο δρόμο και εντός των χώρων. Η μέγιστη επιφάνεια του εμπορικού κέντρου, όπου μπορείτε να κάνετε με φυσικό τύπο ανταλλαγής αέρα, είναι 400 τετραγωνικά μέτρα. m.

Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τα εμπορικά κέντρα, τα μεγάλα παντοπωλεία είναι εξοπλισμένα με υποχρεωτικά συστήματα εξαερισμού που χρησιμοποιούν εξοπλισμό αερισμού, φιλτραρίσματος, κλιματισμού και θέρμανσης. Τα καταστήματα καταναγκαστικής προμήθειας αέρα είναι εξοπλισμένα με ψυγεία: λαχανικά, φρούτα και μπίρα.

Για αίθουσες μέχρι 500-600 τετραγωνικών μέτρων. m. συνιστώνται αναρτητήρες. Σε δωμάτια άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων. m. Εγκαθίστανται αρκετές γραμμές εξαερισμού, οι οποίες συνδυάζονται σε ένα σύστημα που περιλαμβάνει επανακτήτες και μονάδες κλιματισμού.

Επιτρέπεται η εγκατάσταση συστημάτων με ανακυκλοφορία αέρα σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και εμπορικά κέντρα. Τέτοια συστήματα ανταλλαγής αέρα απαγορεύονται μόνο σε εγκαταστάσεις με χημικά και εύφλεκτα υλικά. Η ιδιαιτερότητα της ανακύκλωσης είναι η κυκλική χρήση του αέρα, η οποία επαναλαμβάνεται δια του συστήματος, φιλτράρεται και δοσολογείται "αραιωμένη" με φρέσκο ​​οξυγόνο.

Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι εξοπλισμένα με συστήματα πηνίων ψυκτικού ανεμιστήρα. Αυτό το όνομα φοριέται από τη συσκευή, υγρό ψύξης. Η ψύξη πραγματοποιείται λόγω συμπίεσης ατμών ή κύκλων ψύξης απορρόφησης. Μετά την ψύξη στο ψυκτικό συγκρότημα, το υγρό τροφοδοτείται στους μηχανισμούς ανταλλαγής θερμότητας (πηνία ανεμιστήρα) μέσω των οποίων ρέει ο αέρας.

Ψαλίδι ανεμιστήρα - συσκευή, ψυκτικό υγρό. Χρησιμοποιείται σε μεγάλα εμπορικά κέντρα

Η θερμότητα που απελευθερώνεται κατά την ψύξη αφαιρείται από το κτίριο. Εκτός από το ψύκτη και το πηνίο ανεμιστήρα, περιλαμβάνονται τα εξής:

 • σωληνώσεις για την κυκλοφορία του υγρού και του αέρα μέσω του συστήματος.
 • Υδραυλική μονάδα που λειτουργεί ως αντλιοστάσιο.
 • αυτόματο σύστημα ελέγχου.

Το πηνίο ψυκτικού ανεμιστήρα ξεπερνά ακόμα και τα διαχωρισμένα συστήματα στις δυνατότητές του. Πλεονεκτήματα του πηνίου ψύκτη-ανεμιστήρα ως μια παραλλαγή του εξαερισμού:

 1. Ο χώρος στον οποίο είναι δυνατόν να εξοπλιστεί το σύστημα καθορίζεται μόνο από την χωρητικότητα της μονάδας ψύξης και από τον αριθμό των μηχανισμών ανταλλαγής θερμότητας.
 2. Μην τοποθετείτε εξωτερικά τεμάχια εκτός των τοίχων του κτιρίου. Ο εξοπλισμός κατέχει περιορισμένο χώρο ακόμη και όταν καλύπτει μεγάλες αίθουσες εμπορικών συναλλαγών.
 3. Η απόσταση μεταξύ των στοιχείων εργασίας είναι απεριόριστη.
 4. Ασφάλεια.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό

Η διευθέτηση του καταστήματος πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις διαφόρων αρχών ελέγχου, μεταξύ των οποίων σημαντικό ρόλο παίζει η υγειονομική-επιδημιολογική και η πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο εξαερισμός σχεδιάζεται και εγκαθίσταται λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες. Οι απαιτήσεις εξαερισμού καθορίζονται στους Κανόνες και Κανονισμούς Κτιρίων (SNiP) 2.08.02-89 "Δημόσια κτίρια και κατασκευές".

Τα χαρακτηριστικά του συστήματος εξαερισμού εξαρτώνται από τους ακόλουθους παράγοντες:

 1. Είδος της οργάνωσης της διαδικασίας ανταλλαγής αερίων.
 2. Περιοχή του δωματίου.
 3. Προγραμματισμένη συμμετοχή.
 4. Τύπος εμπορικών χώρων.

Γενικές απαιτήσεις για SNIP:

 1. Εάν ο χώρος διανομής βρίσκεται σε κτίριο για άλλο σκοπό (κατοικία κατοικίας), το σύστημα εξαερισμού της αποθήκης πρέπει να διαχωριστεί από το γενικό σύστημα ανταλλαγής αέρα.
 2. Οι κατακόρυφες σωλήνες αερισμού εξαγωγής ανεβαίνουν πάνω από το κάλυμμα ή την επιφάνεια επίπεδης οροφής κατά τουλάχιστον 100 cm.
 3. Τα δωμάτια για ψύξη λαχανικών, φρούτων, χόρτων είναι εξοπλισμένα με ένα ξεχωριστό σύστημα αναγκαστικής παροχής αέρα. Ο εξοπλισμός ψύξης κατά τη λειτουργία δημιουργεί μεγάλη ποσότητα θερμότητας, η οποία απαιτεί πρόσθετα μέτρα για την κυκλοφορία των ρευμάτων αέρα.
 4. Το σύστημα παροχής αναγκαστικού αέρα είναι εξοπλισμένο με φίλτρα και σύστημα θέρμανσης.
 5. Τα σημεία εισαγωγής αέρα βρίσκονται σε ύψος τουλάχιστον 200 cm από το έδαφος. Για συστήματα εισροής επιλέγονται οι τόποι με τη μικρότερη ρύπανση (απόσταση από το οδόστρωμα, συμφόρηση ατόμων, αντικείμενα εκπομπών βιομηχανικών επιχειρήσεων).
 6. Οι χώροι πλήρωσης και πλύσης είναι εξοπλισμένοι με ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού.

Ο χώρος πλήρωσης πρέπει να είναι εφοδιασμένος με ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού

Σχεδιασμός και υπολογισμός

εμπορικά κέντρα Εξαερισμός σχεδιαστεί με τη συμμετοχή ειδικών που αναλύουν όλες τις βασικές παραμέτρους (δομή του κτιρίου, περιοχή, την ονομασία, τη συμμετοχή, διαθέσιμο εξοπλισμό, και ούτω καθεξής. Δ), Προετοιμασία σχέδια και υπολογισμοί, σηκώστε τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το τελικό έργο επιθεωρείται από τις κρατικές αρχές ελέγχου. Μόνο μετά από όλες αυτές τις δραστηριότητες μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα εξαερισμού. Η συντήρηση του εξαερισμού ανατίθεται σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Σημαντικοί παράγοντες για τον υπολογισμό του συστήματος εξαερισμού:

 • την παράμετρο πολλαπλότητας.
 • αριθμός ατόμων.

Ο υπολογισμός του εκτιμώμενου αριθμού ατόμων βασίζεται στον τύπο του καταστήματος και της περιοχής. Στα παντοπωλεία ένα άτομο πέφτει σε κάθε 2,5 τ.μ. m.

Σε μη καταστήματα τροφίμων - ένα άτομο για κάθε 3,5 τετραγωνικά μέτρα. μ. Αν το κατάστημα είναι αναμεμειγμένο, η συμμετοχή υπολογίζεται σε σχέση με το κατάστημα μη τροφίμων, δηλαδή για κάθε 3,5 τ.μ. m.

Η ανταλλαγή αέρα ανά άτομο σε ένα εμπορικό κέντρο πρέπει να υπερβαίνει τα 20 κυβικά μέτρα. m σε 60 λεπτά. Κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει τουλάχιστον 60 κυβικά μέτρα. μ. ανά ώρα.

Υπολογισμός για ένα μικρό κατάστημα μπύρας:

 • η περιοχή του εμπορικού κέντρου είναι 200 ​​τετραγωνικά μέτρα. m;
 • εμπορεύονται αποκλειστικά μπύρα και τρόφιμα ·
 • ο αριθμός των αγοραστών είναι περίπου 80 (200 διαιρούμενος με 2,5).
 • 5 μόνιμους υπαλλήλους.
 • κατανάλωση αέρα - 80 * 20 cu. m. + 5 * 60 cu. m = 1900 cu. μ. ανά ώρα.

Το σύστημα εξαερισμού, οι διαμέτρους των αγωγών τροφοδοσίας και εξαγωγής, η χωρητικότητα του εξοπλισμού για την αποθήκη πώλησης μπύρας και τροφής θα καθοριστεί με υπολογισμένη παράμετρο 1900 κυβικών μέτρων. μ. ανά ώρα.

Ο επαγγελματικός υπολογισμός συνεπάγεται τη χρήση της παραμέτρου πολλαπλότητας. Η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα στα καταστήματα δείχνει πόσες φορές θα πρέπει να ενημερώνεται η εγκατεστημένη ποσότητα αέρα στον χώρο ανά μονάδα χρόνου. Ο δείκτης υπολογίζεται με ειδικούς τύπους. Για τον υπολογισμό της πολλαπλότητας της ανταλλαγής αέρος στους πίνακες ορίων συναλλαγών χρησιμοποιούνται.

Σημαντικά κριτήρια για την αποτελεσματικότητα του εξαερισμού είναι ο θόρυβος. Ο θόρυβος πρέπει να ανταποκρίνεται στα καθιερωμένα υγειονομικά πρότυπα. Για να ρυθμίσετε αυτούς τους δείκτες, χρησιμοποιούνται απορροφητήρες ήχου. Μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο του εξοπλισμού από το θόρυβο.

Συσκευή εξαερισμού

Όπως προαναφέρθηκε, ο εξαερισμός στην αποθήκη αποτελείται από μονάδες παροχής και εξαγωγής. Η φυσική γραμμή τροφοδοσίας είναι εξοπλισμένη με ειδικές βαλβίδες εξαερισμού εγκατεστημένες στους τοίχους.

Το σύστημα τροφοδοσίας για μεγάλα εμπορικά κέντρα είναι μια σύνθετη κατασκευή, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

Ο εξαερισμός τροφοδοσίας αποτελείται από πολλά στοιχεία. Ένας από αυτούς είναι η μάσκα

 • σχάρα;
 • τη βαλβίδα αέρα.
 • φίλτρο;
 • μια ηλεκτρική θερμάστρα?
 • αισθητήρα καναλιού.
 • ανεμιστήρα αέρα τροφοδοσίας.
 • απορροφητής ήχου ·
 • Έλεγχος ταχύτητας ανεμιστήρα
 • ελεγκτή για ηλεκτρικό θερμαντήρα.
 • αισθητήρα καναλιού.
 • δίκτυο αεραγωγών ·
 • σχάρες?
 • διαχύτες.

Ο θερμαντήρας είναι θερμαντήρας καναλιών.

Η διαδικασία θέρμανσης στη συσκευή πραγματοποιείται μέσω σωλήνων, μέσω των οποίων τροφοδοτείται θερμαινόμενος αέρας ή νερό. Στο σημείο πώλησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανακτητές - θερμαντήρες αέρα, στους οποίους ο εκκενωμένος αέρας συμμετέχει στη θέρμανση του εισερχόμενου φρέσκου οξυγόνου.

Το σύστημα εξάτμισης φυσικού τύπου συνεπάγεται την αφαίρεση επιπλέον αγωγών εξαερισμού στην οροφή, παρόμοιων με εκείνους που προβλέπονται ήδη για φυσική ανταλλαγή αέρα στο σπίτι. Το σύστημα εξαναγκασμένης εξάτμισης είναι επίσης πολύπλοκο και περιλαμβάνει ένα πλήρες σύνολο στοιχείων (φίλτρα, ανεμιστήρες, απορροφητήρες θορύβου).

Πολλοί στο άνοιγμα του καταστήματος αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης ειδικού συστήματος εξαερισμού στο δωμάτιο κάτω από το κατάστημα. Τι να κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Υπάρχει μόνο μία διέξοδος - είναι απαραίτητο να επισκευαστεί και να εγκατασταθεί ένα ανεξάρτητο σύστημα προμήθειας και εκχύλισης. Τα κανάλια τροφοδοσίας είναι εξοπλισμένα στον τοίχο με τη βοήθεια της εγκατάστασης βαλβίδων και ο απορροφητήρας έλκεται κατά μήκος της οροφής και οδηγείται προς τα έξω κατά μήκος των εξωτερικών τοίχων. Είναι καλύτερο να εγκαταστήσετε ένα αναγκαστικό σύστημα χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες.

Λίγο για τον εξαερισμό σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα

Ο εξαερισμός στο κατάστημα είναι ένα υποχρεωτικό και σημαντικό μηχανικό σύστημα που εξασφαλίζει τη σωστή ανταλλαγή αέρα στο δωμάτιο. Η εγκατάσταση εξαερισμού υψηλής ποιότητας είναι ένα αρκετά υπεύθυνο και σημαντικό γεγονός, που απαιτεί μεγάλη εμπειρία και επαγγελματισμό. Από τη σωστή απόδοση της εργασίας θα εξαρτηθεί από την άνεση των πελατών, και ως εκ τούτου, μεγάλη προσέλευση του εμπορικού χώρου, με αυξημένα κέρδη.

Βάσει των διατάξεων και των βασικών κανόνων, τα μπακάλικα πρέπει να διατηρούν το καθορισμένο επίπεδο θερμοκρασίας και υγρασίας. Για το σκοπό αυτό, τα συστήματα τροφοδοσίας και εξαγωγής και οι μονάδες κλιματισμού χρησιμοποιούνται στις εμπορικές αίθουσες των καταστημάτων, των νοικοκυριών και των αποθηκών. Οι συσκευές είναι ένα πολύπλοκο συγκρότημα εξειδικευμένου εξοπλισμού, χάρη στο οποίο παρέχεται καθαρός αέρας. Επιπλέον, οι συσκευές είναι επίσης υπεύθυνες για τον καθαρισμό, τη θέρμανση, την υγρασία και την ψύξη.

Τρόποι αερισμού

Τα καταστήματα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με μηχανικό σύστημα κλιματισμού ή εξαερισμού. Ο αέρας τροφοδοσίας που διέρχεται από τον εξαερισμό πρέπει να αφαιρεθεί πλήρως από τον απορροφητήρα.

Στα καταστήματα, εγκαθίστανται κυρίως εξαερισμός τροφοδοσίας και εξαγωγής ή μπλοκ κεντρικού συστήματος τροφοδοσίας και εξάτμισης. Οι κατασκευές αυτού του τύπου είναι πολύ φθηνότερες, αλλά είναι αναποτελεσματικές χωρίς βοηθητικό εξοπλισμό, η αγορά των οποίων οδηγεί σε πρόσθετα έξοδα.

Η φύση του αερισμού καθορίζεται από τον τύπο αποθήκης και τη συνολική επιφάνεια που χρησιμοποιείται, και συγκεκριμένα:

 • ένα μικρό δωμάτιο - ανεμιστήρας τροφοδοσίας και εξαγωγής με νερό ή ηλεκτρική θέρμανση. Σε αυτή την περίπτωση, ο κλιματισμός είναι εγκατεστημένος ξεχωριστά. Ο καθαρός αέρας εισέρχεται στα εξωτερικά πλέγματα παροχής, διέρχεται από τον καθαρισμό και εξέρχεται από το δωμάτιο μέσω των αεραγωγών. Ο χρησιμοποιούμενος αέρας εξαλείφεται με τη βοήθεια εξοπλισμού εξαγωγής.
 • κατάστημα με εμβαδόν άνω των 400 τ.μ. - σχεδιασμός του τύπου τροφοδοσίας και εξαγωγής με ανάκτηση θερμότητας. Βοηθά στη σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, χαμηλή πιθανότητα αστοχίας.
 • αποθήκες - αποθήκες - προκειμένου να εξοπλιστεί ένα αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού, χρησιμοποιούνται μονάδες εισαγωγής και εξαγωγής μεγάλης χωρητικότητας. Οι μηχανισμοί αυτού του τύπου απαιτούν την εγκατάσταση κλιματιστικών οροφής στέγης και στέγης.
 • εμπορικό κέντρο - σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής με πρόσθετη εγκατάσταση ψυκτικού συγκροτήματος - μηχανισμός ψύξης νερού, ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης ως ψυκτικό στα συστήματα κλιματισμού.

Παρέχεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ ο σχεδιασμός είναι αξιόπιστος, εύκολος στην εγκατάσταση και λειτουργία.

Οι απαιτήσεις για την ανταλλαγή αέρα σε διαφορετικούς χώρους διαφέρουν σημαντικά. Λογοδοσία του εμπορικού κέντρου και αριθμός του εμπλεκόμενου προσωπικού. Χάρη σε αυτά τα δεδομένα, είναι δυνατόν να υπολογιστεί περίπου ο απαιτούμενος όγκος εισροής αέρος, καθώς και η απαιτούμενη ισχύς εξαερισμού της αποθήκης.

Έλεγχος στην αυτόματη λειτουργία

Για την κεντρική παρακολούθηση του συστήματος εξαερισμού παρέχεται πρόσθετη αυτοματοποίηση. Τα στοιχεία βοηθούν στη διαχείριση όλου του συναφούς εξοπλισμού.

Λόγω αυτού, είναι δυνατό να ρυθμίσετε την ένταση και τη θερμοκρασία της εισερχόμενης ροής αέρα, να ρυθμίσετε τον τρόπο λειτουργίας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, να ελέγξετε το στάδιο της μόλυνσης του φίλτρου.

Μέχρι σήμερα, η ευφυής αυτοματοποίηση, η οποία αποτελείται από αισθητήρες και μικροελεγκτή, είναι απαίτηση. Τέτοιοι αισθητήρες χρησιμοποιούνται για την ανάλυση του περιεχομένου του HF και του CO στον αέρα, τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας και του αριθμού των επισκεπτών. Χάρη στις πληροφορίες που ελήφθησαν, ο σχεδιασμός μπορεί να υπολογίζει και να ρυθμίζει την ισχύ των ανεμιστήρων, καθώς και τμήματα για θέρμανση και ψύξη.

Θερμικές κουρτίνες για αέρα

Πολύ συχνά, ο εξαερισμός στο κατάστημα συμπληρώνεται από τους μηχανισμούς των κουρτινών, που βρίσκονται στην είσοδο. Είναι απαραίτητες όταν ο αριθμός των ατόμων που περνούν καθημερινά από την είσοδο ξεπερνά τα 2.500 άτομα. Επίσης, τέτοιες κουρτίνες τοποθετούνται σε περιπτώσεις όπου οι θέσεις εργασίας βρίσκονται κοντά στην είσοδο και οι υπάλληλοι είναι εκεί όλη την ημέρα.

Τοποθετήστε τις κουρτίνες αέρα στις περιοχές φόρτωσης και εκφόρτωσης και εισόδου. Για ένα παντοπωλείο ορίζεται ένα πρότυπο 1500 τ.μ., τα μη-καταστήματα τροφίμων είναι 2500 μ².

Σχεδιασμός συστημάτων εξαερισμού

Κάθε εγκατάσταση εξαερισμού του εμπορικού δαπέδου και των βοηθητικών συστημάτων πρέπει να αρχίζει με την ανάπτυξη του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα δεδομένα:

 1. ένα σχέδιο για κάθε όροφο του κτιρίου, με όλες τις λειτουργικές περιοχές.
 2. η θέση του κτιρίου σε σχέση με τις πλευρές του κόσμου,
 3. πηγές ψυκτικού μέσου.
 4. πληροφορίες για δομικά υλικά και βοηθητικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ανέγερση του κτιρίου.
 5. ένα παράδειγμα του υποτιθέμενου φορτίου σε κάθε όροφο, του καθεστώτος και του βαθμού παρακολούθησης.

Ο σχεδιασμός διαπραγματεύεται και εγκρίνεται πρώτα με τον αρχιτέκτονα, κατόπιν με τον σχεδιαστή, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αποχρώσεις και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του κτιρίου. Στο τελικό στάδιο, το σχέδιο περιλαμβάνει λεπτομερές σχέδιο για το σύστημα των αεραγωγών, τα χαρακτηριστικά του, έναν κατάλογο εξοπλισμού και τα απαιτούμενα έργα εγκατάστασης. Αυτό αρχικά θα σας βοηθήσει να καθορίσετε το εκτιμώμενο κόστος.

Ο εξαερισμός του εμπορικού κέντρου που βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτιρίου έχει σχεδιαστεί με ανεξάρτητο κλιματισμό και εξαερισμό, ανεξάρτητα από το σύστημα εξαερισμού ολόκληρου του κτιρίου. Ο υπολογισμός της ποσότητας θερμότητας που προέρχεται από τη ροή των επισκεπτών, του εμπορικού εξοπλισμού και της ηλιακής ακτινοβολίας, είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν υπολογισμοί της πολλαπλότητας της ανταλλαγής αέρα στις αποθήκες του καταστήματος.

Η ανάγκη για κλιματισμό

Συχνά, με πλήρη λειτουργία, το σύστημα εξαερισμού δεν έχει θετική επίδραση στη διατήρηση της άνετης θερμοκρασίας στην αίθουσα. Σε αυτή την περίπτωση, εγκαθίστανται κλιματιστικά.

Για το εμπορικό κέντρο, κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται χωριστά συστήματα τύπου καναλιού ή κασέτας, ενώ για μικρά καταστήματα είναι αρκετό να εγκαταστήσετε ένα κλιματιστικό τοίχου.

Ο κλιματισμός θα είναι φθηνότερος, αλλά τα σχέδια δεν μπορούν πάντοτε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των χώρων. Οι εσωτερικές μονάδες αεραγωγών και κασετών κλιματιστικών τοποθετούνται στο χώρο της οροφής. Στις δομές της κασέτας, ένα πάνελ με περσίδες εισόδου αέρα είναι ορατό από το εξωτερικό, πράγμα που εξασφαλίζει ομοιόμορφη απόκλιση των αέριων μαζών προς όλες τις κατευθύνσεις χωρίς να δημιουργούνται ρεύματα.

Τα συστήματα διαχωρισμού του τύπου καναλιών είναι εντελώς κρυμμένα, οι γρίλιες εξαερισμού και οι διαχυτήρες είναι ορατές από το εξωτερικό, από τις οποίες ο αγωγός αέρα διατρέχει το κλιματιστικό. Είναι επίσης δυνατή η σύνδεση πρόσθετων φίλτρων αέρα.

Τα συστήματα μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με βοηθητικές συσκευές, μεταξύ των οποίων:

 • φίλτρα καθαρισμού αέρα.
 • μπλοκ του συστήματος θέρμανσης μάζας αέρα.
 • μονάδα συστήματος ψύξης.
 • ενυδατική μονάδα.

Οι κανόνες παροχής αέρα και ο τύπος ανταλλαγής αέρα σε διαφορετικές ζώνες είναι διαφορετικοί. Ο εξαερισμός των εμπορικών χώρων θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την προσφορά καθαρού αέρα από πάνω, με την επόμενη διανομή στις εγκαταστάσεις και την απομάκρυνση από τον πυθμένα. Στην περίπτωση αυτή, στις περιοχές των δημόσιων τροφοδοσιών, η παροχή αέρα είναι αντίστροφα από τον πυθμένα και ο απορροφητήρας βρίσκεται στην κορυφή.

Συμπέρασμα

Το σύστημα εναλλαγής αέρα σε καταστήματα οποιουδήποτε τύπου πρέπει να λειτουργεί μηχανικά, ο εξαερισμός φυσικού τύπου σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή δεν εξετάζεται καν. Προκειμένου να εξασφαλιστούν τα υγιεινά και τεχνικά πρότυπα, ολόκληρος ο όγκος εισερχόμενου αέρα πρέπει να απομακρυνθεί πλήρως με εκχύλιση.

Οι αποτελεσματικές σύγχρονες συσκευές θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε άνετες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και ένα βέλτιστο περιβάλλον για το περιεχόμενο των πωληθέντων προϊόντων.

Συστάσεις για τον εξαερισμό στο κατάστημα

Ο εξαερισμός του καταστήματος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο δίκτυο επικοινωνιών των εμπορικών χώρων. Ρυθμίζει το μικροκλίμα στο κτίριο, εξασφαλίζει την εισαγωγή και απομάκρυνση του αέρα, τη θέρμανση και την ψύξη του. Χάρη στο σύστημα εξαερισμού, το δωμάτιο είναι άνετο για τους υπαλλήλους και τους πελάτες. Παρέχει επίσης τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποθήκευση διαφόρων προϊόντων - από τα τρόφιμα έως τις οικιακές συσκευές.

Σκοπός του εξαερισμού του εμπορικού κέντρου

Ο εξαερισμός στην αποθήκη ρυθμίζεται από τις διατάξεις του SNiP 2.04.05-91. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, το καθιερωμένο μικροκλίμα (θερμοκρασία αέρα, υγρασία, συναλλαγματική ισοτιμία αέρα) πρέπει να διατηρείται στα δάπεδα συναλλαγών. Για να διασφαλιστεί η σωστή εναλλαγή αέρα, σε όλες τις εγκαταστάσεις του καταστήματος είναι εγκατεστημένα συστήματα τροφοδοσίας και εξάτμισης και κλιματιστικά.

Ο κύριος σκοπός του αερισμού των εγκαταστάσεων λιανικής πώλησης είναι η παροχή καθαρού αέρα, ο καθαρισμός, η υγρασία, η ψύξη / θέρμανση.

Το σύστημα εξαερισμού εκτελεί τις παρακάτω εργασίες για να υποστηρίξει τη λειτουργία της πρίζας:

 • παροχή καλής ανταλλαγής αέρα για άνετη εύρεση ανθρώπων - προσωπικού, επισκεπτών,
 • εξάλειψη δυσάρεστων οσμών, υγρασία από τον αέρα,
 • ρύθμιση του επιπέδου θερμοκρασίας ανάλογα με την εποχή και τους όρους αποθήκευσης των εμπορευμάτων.

Το σύστημα τροφοδοσίας και εξαγωγής πρέπει να γίνει επαγγελματικά, με βάση τις διατάξεις του SNiP. Αυτό θα σώσει τον ιδιοκτήτη του δωματίου από προβλήματα στο μέλλον, καθώς η Rospotrebnadzor και οι αρχές πυρός θα ελέγξουν διεξοδικά το σχεδιασμό του καταστήματος για συμμόρφωση με τα πρότυπα. Οι ειδικοί συστήνουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα σχέδια πριν από την εγκατάσταση του εξαερισμού.

Απαιτήσεις για τον εξαερισμό του καταστήματος

Οι απαιτήσεις για την παροχή εξαερισμού και τον τύπο εξάτμισης χωρίζονται σε πολλά τεμάχια ανάλογα με τις συνθήκες του αντικειμένου:

 • Είδος της οργάνωσης της διαδικασίας ανταλλαγής αερίων.
 • Η περιοχή της εμπορικής αίθουσας και άλλων δωματίων.
 • Αριθμός αγοραστών.
 • Τύπος χώρων (αποθήκη, συσκευασία, εμπορικός χώρος κ.λπ.).

Ας παρουσιάσουμε έναν κατάλογο των βασικών τεχνικών απαιτήσεων:

 1. Ο υπολογισμός του όγκου του αέρα τροφοδοσίας γίνεται σύμφωνα με τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο κατάστημα. Κάθε επισκέπτης έχει 20 m3 / h καθαρού αέρα, ένας υπάλληλος της αποθήκης - 60 m3 / h.
 2. Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα (καθορίζει πόσες φορές μέσα σε μια ώρα ο αέρας στο δωμάτιο πρέπει να αντικατασταθεί εντελώς από καθαρό αέρα) στο πάτωμα συναλλαγών - 1, την αποθήκευση των εμπορευμάτων - 1-1.5. Η μόνη εξαίρεση είναι οι αποθήκες αποθήκευσης φρούτων, ψημένων προϊόντων (4) και απορριμμάτων τροφίμων (10).

Συσκευή εξαερισμού

Ο πιο απλός τρόπος για να οργανώσετε την ανταλλαγή αέρα είναι να εγκαταστήσετε αγωγούς εξαερισμού με ανεμιστήρες που εργάζονται στην εισροή και την εκροή. Περιλαμβάνει επίσης κουκούλες και κανάλια τροφοδοσίας που παρέχουν μηχανική κυκλοφορία αέρα στο δωμάτιο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, το έργο δεν περιορίζεται σε ένα τέτοιο σύνολο συσκευών και περιλαμβάνει επίσης:

 • φίλτρα αέρα στους αγωγούς τροφοδοσίας και εξαγωγής.
 • σύστημα κλιματισμού (εναλλάκτες θερμότητας, θερμαντήρες, θερμομονωτικές κουρτίνες).
 • υγραντήρες διαφόρων τύπων.

Βαλβίδες τρέξιμο στην εισροή βρίσκεται στο κατώτερο μέρος του δωματίου, και αεραγωγοί εξαγωγής - το ανώτατο όριο (σωλήνας έτσι εμφανίζεται πάνω από την οροφή). Αυτή η τεχνολογία παρέχει φυσική κυκλοφορία αέρα στο δωμάτιο και βασίζεται στον φυσικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο αυξάνεται ο θερμός αέρας, που γίνεται ελαφρύτερος.

Καθώς ο κλιματισμός μεγάλων δωματίων χρησιμοποιεί συχνότερα ένα σύστημα πηνίου-ανεμιστήρα, στο οποίο το ψυκτικό υγρό κυκλοφορεί στο σύστημα και δροσίζει τον αέρα σε όλους τους χώρους. Σε μικρές πρίζες εγκαθίστανται κλιματιστικά οικιακής χρήσης.

Norms SNiP για την εγκατάσταση συστημάτων ανταλλαγής αέρα:

 • Αν η πρίζα βρίσκεται σε κοινό κτίριο (οικιστικό κτίριο, εμπορικό κέντρο, κτίριο γραφείων κλπ.), Είναι εξοπλισμένο με ένα ξεχωριστό σύστημα εξαερισμού.
 • Οι σωλήνες εξάτμισης τραβιούνται μέσα από την οροφή σε απόσταση τουλάχιστον 100 εκατοστών πάνω από την επιφάνεια της οροφής.
 • Οι βαλβίδες παροχής φυσικής ώθησης τοποθετούνται σε απόσταση τουλάχιστον 20 cm από την επιφάνεια του εδάφους. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται στους χώρους με τη μικρότερη ρύπανση (στο μέτρο του δυνατού από τους αγωγούς σκουπιδιών, το οδόστρωμα, χώρους στάθμευσης). Οι βαλβίδες πρέπει να είναι εξοπλισμένες με φίλτρα και θέρμανση.
 • Οι χωριστές μονάδες παροχής και εξαγωγής είναι εξοπλισμένες με ψυκτικούς θαλάμους για την αποθήκευση λαχανικών, φρούτων και ευπαθών προϊόντων, εγκαταστάσεων πλήρωσης και νεροχύτη.

Υπολογισμός και σχεδιασμός του εξαερισμού της αποθήκης

Σχεδιάζοντας λιανοπωλητές που διεξήχθη με τη συμμετοχή των επαγγελματιών που είναι σε θέση να λάβει ακριβή υπόψη όλες τις παραμέτρους σχεδιασμού χώρου, σηκώστε τον απαραίτητο εξοπλισμό και να επιλέξετε μια θέση εγκατάστασης του. Το έτοιμο σχέδιο των συστημάτων τροφοδοσίας και εξαγωγής και ψύξης ελέγχεται από πυροσβεστικές και υγειονομικές επιδημιολογικές υπηρεσίες.

Οι σημαντικότερες παράμετροι στον υπολογισμό του συστήματος είναι η συχνότητα της ανταλλαγής αέρα και ο κατά προσέγγιση αριθμός των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 1. Υπολογισμός του αριθμού των ατόμων με βάση τον προορισμό και την περιοχή του αντικειμένου του εμπορίου. Στα καταστήματα παντοπωλείων, ένα άτομο καταλαμβάνει έκταση 2,5μ², σε καταστήματα μη φαγητού - 3,5μ². Αν ο υπολογισμός γίνει σε ένα εμπορικό κέντρο μικτής χρήσης, υπολογίζεται ως μη-τρόφιμο.
 2. Οι σχεδιαστές λαμβάνουν υπόψη τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα, η οποία ρυθμίζεται σύμφωνα με τους κανόνες του SNiP και υπολογίζεται με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού.

Ένας σημαντικός δείκτης για τους δημόσιους χώρους είναι το επίπεδο θορύβου. Ο εξοπλισμός αερισμού επιλέγεται έτσι ώστε ο ήχος του εξοπλισμού εργασίας να μην δημιουργεί ενοχλήσεις για τους αγοραστές και τους υπαλλήλους των καταστημάτων.

Η εγκατάσταση του εξαερισμού στο πάτωμα συναλλαγών είναι μια χρονοβόρα και υπεύθυνη διαδικασία. Μόνο επικοινωνώντας με επαγγελματίες σχεδιαστές και τεχνίτες και επιλέγοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, το κατάστημα θα δημιουργήσει άνετες συνθήκες για την εξεύρεση ανθρώπων και την αποθήκευση αγαθών.

Πίνακες της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αέρα

Κατά το σχεδιασμό των έργων εξαερισμού, είναι πολύ συχνά απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν πίνακες με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες του αέρα.

Αποφάσισα να τα συγκεντρώσω σε μία σελίδα. Έτσι θα είναι πιο βολικό να αναζητήσετε τη συχνότητα της ανταλλαγής αέρα στο επιθυμητό δωμάτιο με το όνομα.

Οι πίνακες θα συμπληρώνονται συνεχώς. Αν αντιμετωπίσετε κάποιο σφάλμα ή ανακρίβεια, ενημερώστε μας

Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις των λιανικών επιχειρήσεων (καταστημάτων)

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων δημóσιας εστίασης

Σημειώσεις: 1. Στο τραπέζι αναφέρονται οι θερμοκρασίες του αέρα στις αίθουσες (εκτός από τους θαλάμους ψύξης) που υπολογίζονται στο σχεδιασμό των συστημάτων θέρμανσης.

2. Στους μπουφέδες, τα μπαρ, τις αίθουσες κοκτέιλ, τα αίθουσες δεξιώσεων, που τοποθετούνται σε ξεχωριστούς χώρους, υιοθετείται η πολλαπλότητα του αέρα μείον 3.

3. Οι θερμοκρασίες του αέρα στους ψυχόμενους θαλάμους που αναφέρονται στον πίνακα διατηρούνται όλο το εικοσιτετράωρο όλο το χρόνο. Στους θαλάμους για ταυτόχρονη αποθήκευση κρέατος και ψαριού ή κρέατος, τα ημιτελή προϊόντα ψαριών λαμβάνουν θερμοκρασίες ± 0 ° C. για ημικατεργασμένα προϊόντα λαχανικών + 2 ° С. για αποθήκευση όλων των προϊόντων (1 φωτογραφική μηχανή στην επιχείρηση) ± 2 ° C.

Ροή αέρα από διαμορφωμένο εξοπλισμό

Πηγή: "Σχεδιασμός επιχειρήσεων δημόσιας εστίασης" Οδηγός αναφοράς του SNiP 2.08.02-89

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων και των εγκαταστάσεων υγείας

Η πολλαπλότητα της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα σε διοικητικά και οικιστικά κτίρια

Πηγή: Διοικητικά και οικιακά κτίρια SNiP 2.09.04-87 *

Πολλαπλασιασμός της ανταλλαγής αέρα στις εγκαταστάσεις υγείας

τα γραφεία των γιατρών, δωμάτια προσωπικού, χώρους ανάπαυσης για τους ασθενείς, χρησιμοποιώντας τις διαδικασίες της υδροθεραπείας και λάσπη θεραπεία, γραφεία βελονισμό, εγκαταστάσεις απαλλαγή, δωμάτια ακουομετρία, ανθρωπομετρία, αποστολέας λαμβάνει την κλήση και την κατεύθυνση των ομάδων, το δωμάτιο γεμίζει τα έγγραφα, οι διαχειριστές dayroom, γιατροί, νοσοκόμοι, νοσοκόμες, τους οδηγούς, επισκέψεις ταξιαρχίες, ιατρικές στατιστικές

Χώροι αγγειογραφίας, διαδικαστικοί διαγνωστικοί χώροι ακτινογραφίας, αίθουσες διαδικασιών και αποδυτήρια για φθορισμογράφους, ηλεκτρικά ερμάρια, μασάζ

Εργαστήρια και εγκαταστάσεις για την παραγωγή των αναλύσεων, μελετών (δωμάτια) τηλεμετρία, ενδοκρινολογία και άλλοι. Ερευνητικές εγκαταστάσεις για την παραλαβή, τη διαλογή και τη δειγματοληψία για εργαστηριακές δοκιμές, ερμάρια εγκατάσταση και πλύσιμο τεχνητό νεφρό και εγκαταστάσεις για καρδιοπνευμονική παράκαμψη, κονίαμα, αφαλάτωσης, εργαστηριακές preparatorskie χώρους για εγκεφαλικά επεισόδια ζωγραφική, το βάρος, χρωματομετρική, sredovarki, υλικού και εργαστηριακού εξοπλισμού στερέωσης, συνταγή, για την προετοιμασία των εγκαταστάσεων στυλό σάλτσες και τα λειτουργικά υλικά και τα ρούχα, τον έλεγχο, μαζεύοντας και τα εργαλεία συσκευασίας, υποδοχή, αποσυναρμολόγηση, τον καθαρισμό και το στέγνωμα των χειρουργικών εργαλείων, σύριγγες, βελόνες, καθετήρες, σμήνος, οι διαδικασίες για την αντιψυχωσικά θεραπεία, ραδιοφωνικά προγράμματα, δημοσιογραφικό κασετόφωνο κέντρο, εγκαταστάσεις της τρέχουσας αποστείρωσης, εξοπλισμό

Εξαερισμός εμπορικών κέντρων - χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Η παρουσία ενός ισχυρού βιομηχανικού συστήματος κλιματισμού και αερισμού εξαερισμού στο εμπορικό κέντρο είναι υποχρεωτικό σχεδιασμό μηχανικής, ο οποίος πρέπει να συμμορφώνεται με το SNiP 2.04.05-91. Λόγω της σωστής λειτουργίας του, δημιουργείται μια ατμόσφαιρα μικροκλίματος άνεσης στις αίθουσες συναλλαγών, παρά τον μεγάλο αριθμό ατόμων. Αλλά η άνεση, πάνω απ 'όλα, επηρεάζει το πόσο ένα άτομο θα παραμείνει στο κατάστημα.

Υπάρχουν πολλές κινήσεις μάρκετινγκ και δράσεις δημοσίων σχέσεων, αλλά ο βασικός κανόνας των επιτυχημένων πωλήσεων είναι: όσο περισσότερο είναι ένα άτομο στο κατάστημα, τόσο περισσότερο μπορεί να δαπανήσει χρήματα και όσο περισσότερο ξοδεύει χρήματα, τόσο περισσότερο κερδίζει το κατάστημα. Αυτό είναι ένα αξίωμα.

Γενικές απαιτήσεις για συστήματα εξαερισμού μεγάλων πλατφορμών συναλλαγών

Οι απαιτήσεις για εξαερισμό σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και σε ένα σούπερ μάρκετ οικογένειας είναι οι ίδιες. Πρέπει να παρέχει:

 • Απαιτείται ανταλλαγή αέρα σε ολόκληρη την περιοχή του καταστήματος.
 • Η έγκαιρη θέρμανση του αέρα τροφοδοσίας ή η ψύξη του.
 • Παροχή αέρα χωρίς μηχανικές ακαθαρσίες.
 • Άνετο μικροκλίμα στην κατανομή ροών καθαρού αέρα.
 • Μην δημιουργείτε θόρυβο.
 • Έχετε έναν απλό και προσιτό έλεγχο.

Για να οργανώσετε ένα σύστημα εξαερισμού που να πληροί όλες τις αναφερόμενες απαιτήσεις, θα πρέπει να κάνετε προσεκτικούς υπολογισμούς, να αναλύσετε το κτίριο, λαμβάνοντας υπόψη τα αρχιτεκτονικά, δομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του.

Χαρακτηριστικά του εξαερισμού σε υπεραγορές

Υπεραγορά - αυτό είναι το ίδιο εμπορικό κέντρο και μπορεί να είναι δύο τύπων: κατάστημα-αποθήκη και εμπορικό συγκρότημα. Για έναν απλό αγοραστή, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία διαφορά. Αλλά λόγω της θέσης των δωματίων, η οργάνωση του συστήματος εξαερισμού σε αυτά είναι σημαντικά διαφορετική.

 1. Κατάστημα - μια αποθήκη είναι ένα εμπορικό κέντρο που βρίσκεται σε ένα μεγάλο δωμάτιο, με ψηλά ταβάνια και ένα ταμείο, στο οποίο υπάρχει μέγιστη συγκέντρωση αγοραστών. Δεδομένου ότι το κατάστημα - η αποθήκη βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο, δεν είναι σκόπιμο να τροφοδοτεί αέρα στις διαφορετικές ζώνες του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούν ισχυρούς ανεμιστήρες εξαερισμού και κλιματισμού, χωρίς να ρυθμίζουν τις παραμέτρους τους.
 2. Στο εμπορικό συγκρότημα, όλος ο χώρος χωρίζεται σε ζώνες ανάλογα με τη λειτουργικότητά τους, η οποία πρέπει να διασφαλίζεται από μεμονωμένες παραμέτρους αέρα. Μια διαφορετική ροή αέρα παρέχεται σε διαφορετικές ζώνες, η οποία υπολογίζεται ξεχωριστά ανάλογα με το έδαφος και τις πρόσθετες απαιτήσεις.

Χαρακτηριστικά του σχεδιασμού των συστημάτων εξαερισμού

Ο σχεδιασμός της θέρμανσης και του εξαερισμού είναι το πρώτο στάδιο της οργάνωσης ενός εμπορικού κέντρου, το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο πριν αρχίσει η κατασκευή του κτιρίου. Εάν το κάνετε αυτό ήδη στη διαδικασία κατασκευής, τότε αυτά τα σημαντικά συστήματα μπορεί να μην είναι συμβατά με άλλες επικοινωνίες μηχανικής.

 • Για όλους, χωρίς εξαίρεση, τα συστήματα εξαερισμού στα εμπορικά κέντρα υπόκεινται στον κανόνα: η κυκλοφορία του αέρα για κάθε αγοραστή πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 κυβικά μέτρα, και ανά εργαζόμενο - τουλάχιστον 60 κυβικά μέτρα. Για να υπολογίσετε τον αριθμό των ατόμων για ένα τέτοιο κατάστημα, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες: αν το κατάστημα πωλεί έπιπλα, αθλητικά είδη, ηλεκτρονικά ραδιόφωνα και στη συνέχεια 3,5 μ. Εάν τα χαρακτηριστικά του εμπορικού κέντρου είναι τρόφιμο, τότε ανά άτομο διατίθενται 2,5 τετραγωνικά μέτρα. Δεν είναι δύσκολο να υπολογίσετε την ανταλλαγή αέρα που πρέπει να παρέχει το σύστημα εξαερισμού.
 • Αν στην αγορά υπάρχουν τμήματα τροφίμων και μη τροφίμων, θα πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους και να διαθέτουν ξεχωριστά συστήματα εξαερισμού.
 • Οι ειδικές απαιτήσεις για τα συστήματα εξαερισμού αυτών των κέντρων οφείλονται στην παρουσία μεγάλου αριθμού ψυκτικών συσκευών, οι οποίες αποτελούν την πηγή παραγωγής θερμότητας.
 • Μια άλλη απόχρωση, στην οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό των συστημάτων εξαερισμού και κλιματισμού είναι οι εργαζόμενοι αυτής της επιχείρησης. Επειδή έχουν πολύ χρόνο στις συνθήκες ενός τεχνητά δημιουργημένου μικροκλίματος, η μη τήρηση των απαιτήσεων θερμοκρασίας, καθώς και οι απαιτήσεις για την κυκλοφορία του αέρα στο κέντρο, μπορεί να οδηγήσουν σε τεράστιες ασθένειες του προσωπικού.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη για τη σύνταξη ενός συστήματος εξαερισμού

Στο πρώτο στάδιο, παρέχεται λεπτομερές σχέδιο ορόφου ολόκληρου του κτιρίου, στο οποίο πρέπει να αναγράφονται όλες οι λειτουργικές ζώνες, μια ακριβής περιγραφή όλων των οικοδομικών υλικών που θα συμμετέχουν στην ανέγερση του αντικειμένου. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε τον προσανατολισμό του κτιρίου ανά τον κόσμο, την προγραμματισμένη προσέλευση του εργοταξίου και τις ιδιαίτερες επιθυμίες του πελάτη, καθώς και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου. Με όλες τις λεπτομέρειες, μπορείτε να σχεδιάσετε το έργο με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσετε το κόστος εγκατάστασης εξαερισμού και κλιματισμού. Στο δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού, πραγματοποιούνται οι υπολογισμοί των βέλτιστων μικροκλιματικών παραμέτρων κάθε ζώνης, υπολογίζεται η παραγωγικότητα του απαιτούμενου εξοπλισμού και η θέση του. Η τοποθέτηση των αγωγών εξαερισμού και των αεραγωγών σχεδιάζεται επίσης. Λόγω ακριβών υπολογισμών είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένα τέτοιο σύστημα εξαερισμού, το οποίο θα είναι όσο το δυνατόν αξιόπιστο και οικονομικότερο για τον πελάτη. Το τελευταίο στάδιο είναι μια έτοιμη λύση για τον εξοπλισμό, τα χαρακτηριστικά του, το λεπτομερές σχέδιο του συστήματος εξαερισμού και τα χαρακτηριστικά των αεραγωγών. Επιπλέον, στο τελικό έργο πρέπει να είναι μια πλήρη λίστα των εργασιών εγκατάστασης.

Πολλές επιλογές για έτοιμες λύσεις για το εμπορικό κέντρο

 • Η αποθήκη-αποθήκη είναι εξοπλισμένη με ένα ισχυρό σύστημα αερισμού εξαερισμού. Μια από τις επιλογές είναι η χρήση πολλών βιομηχανικών κλιματιστικών οροφής ως κύριας μονάδας. Με ένα τέτοιο σύστημα τροφοδοσίας αέρα στο δωμάτιο, δεν υπάρχει ανάγκη για αγωγούς εξαγωγής και ο αέρας τροφοδοσίας δεν θα έχει μεγάλα κλαδιά. Για να θερμάνετε τον αέρα σε χωριστά δωμάτια κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, οι θερμαντήρες αέρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αερισμό. Ωστόσο, ένα τέτοιο σύστημα εφαρμόζεται μόνο σε μεγάλες μονάδες ενός δωματίου, αφού δεν είναι δυνατή η προσαρμογή των κλιματικών χαρακτηριστικών για μεμονωμένες ζώνες.
 • Καθώς η κύρια εγκατάσταση παροχής εξοπλισμού κεντρικού κλιματισμού που έχει μια λειτουργία που πρέπει να υπηρετήσει ως διατηρημένα με απλή ψύξη ή θέρμανση αέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικό κέντρο. Τέτοιες μονάδες συναρμολογούνται κατά παραγγελία με ορισμένες απαιτήσεις και τεχνικά χαρακτηριστικά. Κεντρική κλιματισμού έχει τμηματική δομή, η οποία περιλαμβάνει χωριστές μονάδες: ένα τμήμα ανεμιστήρα, μια μονάδα ψύξης, μονάδα θέρμανσης του αέρα. Επιπλέον, περιλαμβάνει συνήθως μονάδες φιλτραρίσματος, μείωσης θορύβου και υγρασίας. Ο σχεδιασμός υποθέτει ότι η εξωτερική κεντρική μονάδα κλιματιστικού, ωστόσο, χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ένα ψύκτη, μονάδες θέρμανσης με ανεμιστήρα τοποθετημένο στην οροφή εξοπλισμό zdaniya.Eto έχει πολλά πλεονεκτήματα: είναι εντελώς αβλαβή, είναι σε θέση να ελέγχουν τη θερμοκρασία του αέρα που εκκενώνεται χωριστά σε κάθε ζώνη, και δεν έχουν καμία περιορισμό της μήκος αγωγών αέρα.

Αλλά το εμπορικό κέντρο λόγω της χωροθέτησης του έχει ξεχωριστές απαιτήσεις για τα χαρακτηριστικά και τη διάταξη του συστήματος εξαερισμού, έτσι δεν υπάρχουν τυποποιημένες λύσεις για την επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου εξαερισμού.

Συμβουλή: Οι υπολογισμοί του συστήματος εξαερισμού και η ανάπτυξη του σχεδιασμού του, η εγκατάσταση του εξοπλισμού, λόγω ενός συνόλου καθοριστικών παραγόντων, πρέπει να είναι αποκλειστικά επαγγελματίες.